Drammensavisa 01 2023

Page 1

Ble nektet hjemreise fraTyrkia

Konsulenthovedstaden Drammen

Nytt sykehus, oppgradering av byen, nærheten til Oslo, leieprisene og hyppige avganger til Oslo, er noen av grunnene til at nær sagt alle de store konsulentselskapene etablerer seg i Drammen, mener leder av næringslivsforeningen Rune Kjølstad.

SIDE 6

Etter først å ha fraktet drammensparet til en ukes ferie i Tyrkia, oppsto problemet da de midt på natten skulle sjekke inn for hjemturen på flyplassen i Antalya. Det tyrkiske flyselskapet Pegasus nektet å ta med rullestolen. MS-rammede Ellen Nordahl (58) og hennes kjæreste Arild Østeby (77) opplever historien som både diskriminerende og forferdelig.

SIDE 2

Pålsøya Park – En ny bydel vokser fram

220 nye boligenheter er i ferd med å ferdigstilles i Pålsøya Park.

SIDE 4

NR. 1 – 2023
Vi gir deg lynraskt
underholdningen du elsker. Der
Skann meg Prestegårdshagen BO HELT NYTT I HERLIGE HOF 11 NYE ENEBOLIGTOMTER TIL SALGS, OMRINGET AV SOL, LANDLIG IDYLL OG GODE VENNER Se vår video om Prestegårdshagen Nytt år, flere opplevelser. Les mer på side 16 og 17.
internett og
du er. Bli kunde du også!

www.drammensavisa.no

Telefon: 32 17 88 11

Tips: red@drammensavisa.no

Annonsering: annonse@drammensavisa.no

Ansvarlig redaktør: Geir A. Arneberg

Frilansjournalist: Marianne Bergvall

Frilansjournalist: Terje Brun-Pedersen

Frilansjournalist: Marianne M. Jonassen

Salgs- og markedsrådgiver: Trond E. Pedersen

Salgsleder – DA Næringsliv: Ove Geir Andheim

Daglig leder: Aslak Hougen

Besøks- og postadresse: Støperigata 7 3040 Drammen

Utgiver: Drammensavisa AS Org. nr. 826 423 552

Layout: Edda Grafisk AS

Trykk: Polaris Trykk Arendal AS

Distribusjon: Posten Norge AS

Har du utfordringer med levering av Drammensavisa, send epost til drift@drammensavisa.no

Drammensavisa er 100% annonsefinansiert og er politisk og ideologisk uavhengig. Drammensavisas innhold er redaktørstyrt, og redaksjonen har full integritet.

Medlem av Norsk Redaktørforening og redigeres etter redaktørplakaten

BLE NEKTET HJEMREISE FRA TYRKIA

GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

MS-rammede Ellen Nordahl (58) og hennes kjæreste Arild Østeby (77) opplever historien som både diskriminerende og forferdelig.

– Jeg gråt, følte meg hjelpeløs og fikk knapt frem et ord, oppsummerer Ellen Nordahl om opplevelsen på flyplassen i Antalya.

Etter en ukes tur til Tyrkia, der rullestolen ble fraktet ned. Ble det nemlig full stopp på flyplassen i Antalya.

Mens Arild Østeby fortvilet forsøkte å megle og argumentere overfor tyrkisk flypersonale, på det han selv omtaler som dårlig engelsk, måtte de se at flyet tilbake til Norge lette.

– Spetakkelet startet da vi skulle sjekke inn. Det var ingen hjelp å få. Fra Pegasus fikk vi omsider en forklaring om at feilen var gjort i Oslo, at batteriet

var for sterkt og ikke kunne sendes. Det skulle gå et nytt Pegasusfly til Norge to timer senere. Men flyselskapet sto på sitt, og lot oss ikke være med der heller. En fryktelig følelse, forklarer Østeby.

– Guiden vår fra Royal Travel som hadde fulgt oss til flyplassen, oppfattet at alt var greit, og hadde forlatt oss midt på natten.

Vi var overlatt til oss selv.

Det hele endte med ytterligere to dager på hotell – takket være hjelp fra reiseselskapet de brukte.

– All honnør til de ansatte i Royal Travel, men inntrykket av Pegasus er alt annet enn positivt, sier Østeby.

Godkjent av IATA

Det som fra starten 2. november hadde vært en super ukesferie i Tyrkia, ble 9. november alt

Flyselskapet sa at batteriet til rullestolen var for stort

annet enn super da flyselskapet Pegasus – som først hadde fraktet dem fra Norge til feriemålet – plutselig nektet dem å reise tilbake til Norge.

– Vi ante fred og ingen fare og sto pakket og klare ved innsjekkingen på flyplassen 03.30 – to timer før avreise klokken 05.30 i Istanbul. Det var da trøbbelet startet, forteller Østeby.

Problemet var visstnok batteriet til rullestolen (en sittescooter av typen Hepro 4, red.anm.) – identisk med stolen paret har hatt med seg flere steder rundt i verden.

– Når jeg har kjørt rullestolen fram til flytrappa, pakkes den sammen og sendes som en koffert, forklarer Ellen Nordahl.

Selv om paret hadde forsikret seg med leverandøren av rullestolen, og med det internasjonale

flysikkerhetsselskapet IATA om at batteriet var godkjent til transporten, var altså Pegasus urokkelige.

– Dermed måtte vi sette igjen batteriet i avgangshallen. Og hva meg bekjent, kan det stå der ennå, sier Arild Østeby.

«Aldri mer Tyrkia»

I sitt yrkesaktive liv jobbet Ellen Nordahl med lønn og regnskap for flere vikarbyråer i Drammen, innen hun fikk konstatert sykdommen primær progressiv MS i 2007.

– Men jeg merket plagene lenge før det. Så jeg hadde nok hatt sykdommen i noen år før den ble oppdaget, forteller hun.

Ellen Nordahl har en datter og ett barnebarn, og har vært kjæreste med Arild Østeby siden flere år tilbake. Sammen har de

gjennom flere år vært på en rekke reiser i inn og utland. Men reisen til Tyrkia før julen 2022, vil for all fremtid fremstå som et mareritt og en lærepenge.

– Jeg kan ikke forstå at et flyselskap som godkjenner og tar med seg rullestolen ned til Tyrkia, skifter oppfatning underveis og nekter å ta den med på hjemturen. Vi har ikke opplevd dette med noen andre selskaper, sier Nordahl.

Nå i januar skulle paret nok en gang til Tyrkia.

Denne gang falt valget på Türkish Airways, med identisk rullestol som bagasje begge veier.

Men heller ikke dette selskapet ville ta med drammensparet på reise.

– Det blir nok ikke mer Tyrkia på oss, oppsummerer Østeby og Nordahl.

De har tatt fly til USA, Syden og innenlands i Norge flere ganger. Men etter en ukes opphold
MS-rammede Ellen Nordahl og hennes kjæreste Arild Østeby opplevde sitt livs mareritt da flyselskapet nektet å ta med rullestolen hennes hjem etter ferietur.
i Tyrkia i november ble drammensparet nektet ombordstigning før hjemturen. Flyselskapet Pegasus ville ikke ta med batteriet til rullestolen.
Pegasus fraktet både paret og rullestolen til Tyrkia, men da de skulle hjem, ble de nektet. Tross IATA-godkjenning, fant flyselskapet ut at batteriet var for stort.
2 – 25. januar 2022
Som en koffert, kan rullestolen slås sammen og normalt sett sendes med flyet. Så var ikke tilfelle da paret var på ferie i Tyrkia.
NYHETER

På nett. For gode opplevelser.

Med Altibox får du lynrask fber og underholdningen du vil ha. Velg den tv- og internettpakken som passer akkurat deg, uavhengig av hva naboen velger!

Styret kan enkelt be om et tilbud fra oss, hvis du som beboer spiller det inn.

vikenfber.no/boligselskap

PÅLSØYA

en ny bydel i

Industriområdet i Buskerudveien 129 – 133 er i løpet av de siste seks årene transformert til et idyllisk boligområde, døpt Pålsøya Park. Byggetrinn fem, det foreløpig siste byggetrinnet, er nå i full gang, og vil bestå av 26 boliger.

– Leilighetene er tilpasset mennesker i forskjellige alder og livsfaser, sier megler og salgsansvarlig for Pålsøya Park, Geir Gundersen i Dialog Eiendomsmegling.

Fra 40 til 107 kvadrat

I løpet av 2022 er det igangsatt bygging av 33 leiligheter i byggetrinn fire og garasjeanlegg for resterende byggetrinn 5 og 6. Innflytting for byggetrinn 4, er beregnet til 2. kvartal i 2023.

Det siste byggetrinnet har arealer fra 40 til 107 kvadrat, og med heis ned i oppvarmet garasje. 20 prosent av leilighetene i byggetrinn fem allerede er solgt, og overtagelse er stipulert til andre kvartal 2024.

– Vi har nå solgt 165 leiligheter og flere kommer etter hvert, til vi har ferdigbygget 220 leiligheter, forteller Geir Gundersen.

– Boligene har sydvestvendt beliggenhet i svakt hellende terreng mot Drammenselven. Dette gir svært gode solforhold og de fleste leilighetene har fin utsikt til elva. Et godt salgsargument, sier Gundersen.

Planlagt 220 boliger

I området er det planlagt 220 boliger og salget ble i gang satt i 2017. Allerede er det 131 familier som har flyttet inn i sin nye bolig ved elva.

Prosjektet er omgitt av familie-

vennlige parkarealer, med beliggenhet mot elva, den idylliske Pålsøya og elvepromenaden, som strekker seg helt ned til byens sentrum.

– Her er alt tilrettelagt for aktiviteter fra morgen til kveld for folk i alle aldre. Pålsøen Kajakklubb ble tidlig etablert og har allerede mange medlemmer. Prosjektet er plassert inn i et lunt og koselig nærmiljøområde med store grøntarealer mellom bebyggelsen. Dessuten har alle leilighetene tilgang til en felles vaskeplass for bil i garasjekjeller, forteller Gundersen.

I et Europa som opplever energikrise, presiserer Gundersen at alle leilighetene i Pålsøya Park er energieffektive. Dette betyr inntil 75 prosent lavere strømforbruk og driftsutgifter enn eldre boliger.

Boligene oppføres med energimerket A-Gul. Det blir installert balansert ventilasjon med minimum 80 prosent varmegjenvinning.

– Leilighetene vil ha minimum 60 prosent andel fornybar energi til romoppvarming med vannbåren gulvvarme og varmtvann ved egen energisentral med jordvarme for hele Pålsøya Park, forteller Gundersen.

En robust byggherre

Byggherre er Buskerudveien Bolig AS, et selskap i et større konsern innen utleie, forvaltning og utvikling av fast eiendom i Drammen og omegn. Selskapet har sin opprinnelse fra 1945 gjennom entreprenørselskapet Ole K. Karlsen, senere OKK Entreprenør. Selskapet eies av Bente K. Jordanger og Ellen K. Raaholt, med familie.

Full fart på salget av byggetrinn fem

I naturskjønne omgivelser ved Drammenselva har Pålsøya Park vokst fram siden 2017 med 220 boenheter.
Konsmo Fabrikker AS står for den totale prosjektledelsen for gjennomføringen av Pålsøya Park, mens Vestviken Entreprenør AS står for boligleveransen av byggetrinn 3, 4 og 5. HRTB AS arkitekter MNAL er ansvarlig prosjekterende for utformingen av boliganlegget på
Grindaker
60 års
Boligprodusenten
Pålsøya Park. I samarbeid med
AS landskapsarkitekter
med
erfaring – har de stått for prosjekteringen av Pålsøya Parks utomhusplan.
vekst
Dialog Eiendomsmegling v/Geir Gundersen som prosjektleder, har stått for salget av de nye boligene i Pålsøya Park på Åssiden fra dag en. Salget startet i 2017. Her ligger Pålsøya Park. KART: GOOGLE
4 – 25. januar 2022 BYGG OG BO MED DA
OG BO MED
Her langs Drammenselva på Åssiden, vokser Pålsøya Park fram som en ny liten bydel med foreløpig 220 nye, selvstendige boenheter.
BYGG

11 romslige tomter lagt ut i Prestegårdshagen

Utbyggingen i Prestegårdshagen i Hof – like nord for sentrum – er i full gang. Etter sommeren har Boligpartner ska et seg en del av området, og lagt ut 11 tomter på finn.no.

Ansvarlig for tomtesalget og den videre byggeprosessen er Boligpartners boligkonsulent Tina Jacobsen (33), som selv har vokst opp i nabobygda Revetal. Jacobsen har lagt ett år bak seg i Boligpartner, etter å ha jobbet som megler i Tønsberg. Hun mener det er all grunn til å forvente rask omsetning av de 11 tomtene.

– Tomtene vi har lagt ut er av god størrelse, og gir mulighet til både enebolig, garasje og romslig hage. Vi tilpasser bolig-

modellene våre sammen med kunden, slik at de får drømmehuset sitt innenfor de rammene vi har å forholde oss til.

Hun mener det nye byggefeltet vil kunne trekke til seg barnefamilier og unge mennesker.

– Tett på byene vil man ikke klare å oppdrive så store tomter til denne prisen på cirka en million per enhet. Der er ofte prisen mye høyere, både mot Drammen og Tønsberg, presiserer hun, og understreker

at det det er kort vei til E18, og at du ikke trenger mer enn halvtimen i bil – om du pendler til Drammen eller Tønsberg.

Tomtene er allerede lagt ut på finn.no, og der ligger et utvalg eksempler med totalpris «nøkkelferdige» boligmodeller.

– Men for de som måtte ønske det, har vi flere boligmodeller som passer på disse tomtene, og vi er fleksible på tilpasninger både etter kundens ønsker og til de ulike tomtene, sier Jacobsen.

Prestegårdshagen er et større planlagt byggefelt i Hof, der andre entreprenører allerede har satt opp de første boligene. Nå kommer altså Boligpartner på banen, med de første 11 tomtene i sin regi. Det er både lekeplass og fotballbane på feltet, så her vil barna trives.

Tina Jacobsen, boligkonsulent i Boligpartner. 11 eneboligtomter av god størrelse, sentralt i Hof. Landingssiden til Prestegårdshagen
2 ANNONSE 25. januar 2022 – 5 ANNONSE
Se vår video om Prestegårdshagen

Konsulentbyen Drammen del 2

Drammen er på vei til å bli KONSULENTHOVEDSTAD

Drammen er kanskje den kommunen i Norge med høyest grad av konsulenter. Nær sagt alle de store selskapene har kontorer i Drammen, hvilket gleder lederen av næringsforeningen Rune Kjølstad.

drar nytte av tilstedeværelsen i Drammen. Det gir byen og bransjen en synergieffekt, sier Rune Kjølstad.

Næringsforeningen bidrar også med egne arrangementer. Slik som KD25 (Kontordestinasjon 2025).

enn inn, men trenden er positiv.

Knapt noen av de store konsulentselskapene – være seg innen IT, bygg og anlegg, revisjon eller arkitektbyråer – overser Drammen. Lista over konsulentselskaper i Drammen som er medlemmer i Drammen Næringsforening, lyder per i dag på 117 selskaper.

– Alle de store selskapene som er kommet til byen er også medlemmer hos oss. Men i tillegg finnes det en rekke mindre konsulentselskaper som ikke er

medlemmer. Så antallet er egentlig langt høyere, uttaler næringsforeningens leder Rune Kjølstad.

Den siste store aktøren med pondus og slagkraft som nå har søkt tilflukt med egen Drammensavdeling er Bekk Consulting, et IT-selskap fra Oslo med cirka 500 ansatte i Norge.

Synergi av sykehuset Årsaken til at Drammen får en stadig sterkere posisjon som landets

ledende konsulent-by, er mange og komplekse, men Kjølstad mener nærheten til Oslo, avganger med toget hvert 10. minutt og utviklingen av bysentrum de siste 20 årene, er betydningsfullt. Og ikke minst langt lavere husleie enn i Oslo.

– Og så skal man ikke undergrave betydningen av at det bygges et nytt sykehus. Et enormt prosjekt med et utall aktører fra konsulentsjangeren som alle

– Dette er et fellesprosjekt i vår regi som inkluderer eiendomsmeglere og gårdeiere i Drammen, som blant annet har resultert i raskere behandling av byggesaker. Dette er et viktig prosjekt, spesielt med tanke på hastigheten på utviklingen av byen – og på Strømsø spesielt, sier Kjølstad.

Negativ pendlertrafikk Det er dessverre sånn at det fortsatt pendler flere ut av Drammen

– For egen del forsøker vi i næringsforeningen å følge opp denne veksten i bransjen, blant annet ved direkte kontakt med de enkelte selskapene. Bransjen isolert kan ikke snu pendlerstatistikken, men det hjelper betraktelig på.

Rune Kjølstad fremhever også samarbeidet med kommunen, og ikke minst arealplan.

–Ny arealplan er ute til høring nå, og det samarbeides om innspill både med oss i næringsforeningen og på tvers av alle bransjer. Det er en styrke for kommunen. Blant annet arrangeres frokostmøte med Drammen kommune 14. februar. Slike fora-er er viktig for utviklingen, sier Rune Kjølstad.

n DRAMMENSAVISA – ØKONOMI & NÆRING n NR. 1 - 2023
For knapt to år siden, skrev Drammensavisa en artikkel med ordlyden «Konsulentene inntar Drammen». Siden har bransjen tatt ytterligere sjumilssteg i Elvebyen – og nærmet seg Oslo.
tekst og foto Rune Kjølstad Næringsforeningen mensregionen fornøyd med at store konsulentselskaper velger Drammen, representert ved fra COWI Rune Kjølstad, Jørgen Bouvet Norge, Anders Nordahl Egil André fra Sopra Steria. er et største konsulentselskaper innen digitalisering, og etablerer seg med ansatte. -Fra Sicilia tunneljobb Drammen Mile tar et stort kliv fremtiden Spaden jorda for Skulpturen på Gulskogen-KONSULENTENE INNTAR DRAMMEN utgave av DA kommer Nytt DA Næringsliv siste onsdag i hver måned NÆRINGSLIV Suksessen-Trengerfortsetter ere folk BAMA Lier med grønn og fruktbar vekst
GEIR A. ARNEBERG

På nett. Enten dere er 2 eller 2000.

Flere muligheter og færre bekymringer. Det er hva du kan forvente med tjenester fra Altibox Bedrift. Vi leverer komplette løsninger for problemfritt internett. Uansett hvor stor bedriften er, får vi dere på nett. Raskt, stabilt og sikkert.

Les mer på vikenfber.no/bedrift

– En målbevisst satsing

Derfor valgte de Drammen

Næringssjefen er ikke overrasket over den positive utviklingen

Sopra Steria etablerte seg i Drammen i 2021. – Drammen er en spennende by i kraftig vekst. Det er et knutepunkt mellom Vestfold, Buskerud og Oslo, og vi ser at det er en økende trend at næringsliv etablerer seg der. Det blir et naturlig sted å plassere oss, sier Kjell Rusti, administrerende direktør i Sopra Steria.

Selskapet har etablert seg sentralt ved Drammen stasjon, så det er enkelt for medarbeidere og kunder å komme seg til lokalene.

– Grunnen til at Statens vegvesens IT-avdeling flyttet ut av Oslo med over 100 arbeidstagere, er et politisk vedtak om å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo. I denne forbindelse ble det besluttet at IT skulle få sitt hovedkontor i Drammen. Over en periode vil også et større antall konsulenter flytte med, slik at vi etter at til slutt blir cirka 300 personer inkludert de innleide, sier Kalfoss.

I 2016 var Drammen kommune aktivt med da KD25 ble startet opp. I 2021 bidro både ordfører og kommunen med aktivt å markedsføre Drammen som en kontordestinasjon.

–Kommunen var nok også sterkt delaktige til utviklingen under pandemien, gjennom å arrangere møteplasser mellom det offentlige og private. En dialog vi har utviklet videre i ettertid, sier Toril Lislien.

Hun mener det aktive engasjementet, og de siste års byutvikling, henger tett sammen.

–Og så er Drammen blitt en langt mer attraktiv by for investorer de siste årene. Ny bybru, nytt sykehus, Bane NORs nye InterCity satsing – og kanskje også satsingen på den nye Helseparken på

Brakerøya, er faktorer som gjør byen vår mer attraktiv. At konsulentselskaper da finner det riktig å etablere seg i Drammen, er ikke overraskende, sier hun.

Satses store penger

De enorme byggeprosjektene som nå skjer på alle kanter av byen, skaper oppmerksomhet langt utover Drammens grenser. Men også endringen i det kommunale spillet, er noe næringssjefen oppfatter som en svært positiv faktor.

–Vi er nå i gang med høringsrunde for den nye arealplanen.

Og her er kommunen åpne for innspill i langt høyere grad enn tidligere. Samspillet mellom det offentlige og det private næringsliv er høyt vektlagt, sier Lislien.

–Kommunen har tatt en sterkere rolle som brobygger. Vi er blitt en mer utadvendt kommune,

med høyere grad av dialog, og sparrer mot det private næringsliv på deres premisser. Et eksempel er de plattformene som er skapt der gårdeiere og utbyggere snakker sammen på arenaer vi har vært med å skape. Dette er gull verdt, sier Lislien.

Hun gir også honnør til utbyggerne, som utvikler nye Drammen.

–En ting er å skape flere arbeidsplasser og kontorer, men vel så viktig er det å skape et urbant sentrum der folk kan møtes og treffes også utenfor kontortid. Her har utbyggerne vært dyktige. Det vi ser nå er at byen vår – gjennom bevisst satsing gjennom flere år, er i ferd med å bli akkurat det urbane og attraktive sentrum vi etterstreber, sier Toril Lilsien.

En annen temmelig fersk innflytter i Drammen er Bouvet Norge AS. De er en direkte konkurrent til Sopra Steria med digitalisering som fagfelt. Norskeide Bouvet Norge AS åpnet kontor i Drammen høsten 2020, og har nå over 40 ansatte med tilhørighet til kontoret i Drammen Business Center (DBC). – Vi har flere kunder i området, og det er et veldig godt faglig miljø i byen. Drammen har blitt en stor by der mye skjer, og vi vil være med på det. I likhet med andre i denne bransjen, trenger vi mange flere ansatte. Det utdannes rett og slett for innen vårt fagfelt i forhold til behovene vi har for å digitalisere og modernisere samfunnet. Derfor brukes mye tid på rekruttering og etableringen i Drammen gjøres blant annet for å tiltrekke oss dyktige drammensere, sier Jørgen Kaasa, leder for Drammenskontoret.

Det var ingen strategisk plan bak etableringen her, men tre ansatte på Oslo-kontoret var fra Drammen og de kunne tenke seg å kutte ned på arbeidsveien. COWI er et av Norges ledende rådgivende ingeniørselskap. – Da ble det opprettet et kontor for dem, og senere har det kommet til flere – alt ettersom vi har funnet kloke hoder, og behovet vårt. I dag er vi 45 ansatte ved Drammenskontoret, så veksten har vært bra. Ikke alle ansatte ved Drammenskontoret er fra Drammen. Flere av de som bor i Asker velger å jobbe i Drammen fremfor Oslo. Det er mye enklere å komme seg til Drammen. Det er dessuten en by der mye skjer, spesielt innen vårt felt, sier kontorleder Lars Bjerke.

Bouvet Norge AS Jørgen Kaasa, leder for Bouvet, Drammen COWI AS Lars Bjerke, Cowi AS
Drammen kommunes næringssjef Toril Lislien er ikke overrasket over den positive utviklingen for konsulentselskaper i Elvebyen. – Dette er et resultat av bevisst satsing over tid, sier hun.
Næringssjef i Drammen kommune Toril Lislien er stolt av resultatet, men ikke overrasket over at Drammen tar en stadig større andel av den norske konsulentvirksomheten. Sopra Steria Kjell Rusti, administrerende direktør i Sopra Steria IT i Statens vegvesen Lars Kalfoss, direktør for IT i Statens vegvesen
25. januar 2022 8 DA - Økonomi & Næring

Sopra Steria vokser i Drammen

Langs elvebredden i Drammen har Sopra Steria inntatt toppetasjene i et av Nord-Europas mest bærekraftige bygg – SporX. Her er vi en del av et variert næringsliv med spennende muligheter for dyktige teknologer.

I Sopra Steria er vi opptatt av å bruke kunnskap og teknologi for å levere gode løsninger sammen med kundene våre, som forbedrer samfunnet vårt. Også er vi minst like opptatt av å være en skikkelig god arbeidsplass for alle som jobber her.

Her finner du et av landets største og mest solide konsulentselskap innen digitalisering, bærekraft og innovasjon, hvor vi de siste årene har vokst kraftig i takt med utviklingen av Norge. I Drammen er vi allerede blitt en god gjeng på over 50 kompetente og flotte personer mens vi har fordelen av å kunne støtte oss på nærmere 3000 dyktige kolleger i Oslo og resten av landet.

Bård Tollefsen +47 91 10 56 03 bard.tollefsen@soprasteria.com
Vil du vite mer om Sopra Steria i Drammen? Ta en prat med Bård.

ET BLOMSTRENDE LIV

På god avstand kan du se hvor gartner og blomsterdekoratør Paul Brunner (79) bor i Underlia. På balkongen, som vender ut mot Drammen by, står kasser og potter tett i tett fulle av fargerike blomster.

Rekkehusleiligheten har også busker, trær, planter og blomster på tre sider, og fra inngangspartiet kommer du trinnvis ned til en hyggelig uteplass med bord og stoler.

– Fra balkongen har jeg fjordutsikt, noe som betyr mye for meg, forteller Paul Brunner og peker så på de tre høye blokkene rett forut. I ei av dem bodde han sammen med sin sykepleierkone Britt-Marie før de flyttet rett over veien til rekkehuset, hvor han nå har bodd i 43 år.

Paul Brunner tar daglig gjerne en gåtur på cirka ei mil, samt lager middag. At han spiser middag hver dag lovte han sin kone før hun døde. Sammen fikk paret ei datter, som igjen har gitt ham tre barnebarn. Han har også etter hvert fått tre oldebarn. Datteren og hennes familie bor i Sverige.

– Da jeg var liten krøp jeg inn i vintønnene og feide ut rasket. Dette var en oppgave jeg hadde helt til jeg ikke kom inn i hullet i tønna lenger. En periode lurte jeg på om jeg skulle bli kokk, men kiloene ble flere enn sunt var. Da jeg kom til Norge, veide jeg 100 kilo. Jeg valgte i stedet gartneryrket, og syntes tidvis læretida var kjedelig med mange rutineoppgaver, minnes Brunner, som gjerne ville arbeide i en blomsterbutikk. Ønsket ble oppfylt og i et par år jobbet han hos en blomsterhandler, som hadde mange store oppdrag. Det kan også nevnes at Brunner har utdanning innen

maling og skulptur fra Kunst- og håndverksskolen.

Arvet mølle og kro

Paul Brunners bestefar hadde stor bondegård, mølle, kro med mer. Da han døde arvet den ene sønnen gården, og den andre, Brunners far, fikk mølla og kroa.

Unge Brunner og faren røk uklare, og dette forsterket ønsket å reise ut i verden. I 1964 forlot han mor, far og fire søsken. Turen gikk fra Sveits til «eksotiske»

Norge og Drammen: Gjennom fagtidsskriftet Floristen hadde han søkt og fått jobb i Margit Aass sin blomsterbutikk i Hauges gate.

– Jeg likte meg i Drammen fra første stund. Storkoste meg, da jeg nå hadde frihet og kunne gjøre det jeg selv hadde lyst til. Vi var tre som leide hybler i Lammersgate, og hver dag spiste vi middag sammen med henne vi leide hos. Jeg kunne bare tysk, men lærte meg norsk ganske raskt selv om det var en del språkforvirring i begynnelsen. Var bare én dag på norskkurs, resten har jeg lært meg selv, forteller Brunner.

Paul Brunner ble rådet til å fortelle at han var sveitsisk, da det tydeligvis var «bedre» enn å være tysk. Andre verdenskrig satt ennå friskt i minnet hos enkelte drammensere.

– Oppgavene i en blomsterbutikk er fra vugge til grav. Vi leverer blomster til enhver anledning. Si det med blomster, heter det jo.

Både i sorg og glede. Vi hadde et nært samarbeid med kurvmaker Stensmyren på Pukerud. Hans flettede kurver, potteskjulere, små dukkevogner og andre bruksgjenstander i rotting brukte vi i våre blomsterdekorasjoner.

I dekorasjonene brukte vi også gjerne gjenstander som mottakeren likte, for eksempel fiskekroker eller vinflaske. Og vekster og blomster som gjenspeilte årstiden. Det ble ni år i Margits butikk, som dessverre ble revet i forbindelse med bygging av ei boligblokk. Margit, som da var i midten av 70-årene, avsluttet samtidig sitt yrkesliv, forteller Brunner.

Presset til blomsterveien Så rivningsspøkelset fikk Paul Brunner til å gå blomsterveien til Gulliksrud i Schwenckegata.

– Gulliksrud blomsterbutikk overtok jeg etter hvert, og der ble jeg i over 30 år med hele seks ansatte på det meste. I disse årene opplevde jeg mye hygge i møte med kunder og vi fikk mange morsomme oppdrag. Vi hadde også leveranser til kong Olav, noe som var litt hemmelig. Vi mottok et hyggelig takkekort fra ham, sier Brunner og tar av seg brillene et øyeblikk. Det ene øyet plager ham litt etter en operasjon.

– I årenes løp har jeg hatt mange lærlinger, og jeg oppmuntret dem alltid til å gjøre sitt beste for da ble det gjerne et bra resultat. En bedrift er totalt avhengig

av dyktige folk. Jeg har fremdeles kontakt med flere av mine tidligere kolleger. Vi har det alltid hyggelig sammen. Skal forresten treffe noen av dem i neste uke, forteller Paul Brunner.

Etter at han la ned sin egen blomsterbutikk har Brunner blant annet arbeidet i en blomsterbutikk i Nedre Torggate. Da eieren dessverre ble syk, måtte butikken stenge våren 2022. Så i en alder av 79 år pensjonerte blomster-Brunner seg.

Snakker med trærne Paul Brunner lever og ånder for alt som vokser i naturen, og liker å se naturprogram som vises på en fransk tv-kanal. Programmene

tar seerne med på spennende oppdagelsesreiser, hvor man stadig opplever hvordan naturen spiller på lag. Alt som lever er avhengig av hverandre og naturen er vårt felles hjem.

– Jeg er helfrelst på Norge og norsk natur, og har reist mye rundt i landet, også på Svalbard. Ble kjent med kona på en fottur i Rondane, og hun kunne mer om markblomster enn meg. Forskjellen på å gå fottur i Sveits og i Norge er at du her kan gå en hel dag uten å treffe på et menneske. Stillheten i den norske fjellheimen er fantastisk, sier Brunner og legger til at han er glad i alt som vokser og gror.

Nå har Paul Brunner mye på hjertet – alt fra det aller minste til det aller største.

– Maurens liv er fascinerende, og svært gamle trær og hvordan soppen jobber sammen med røttene. Jeg har mine egne trær i skogen, som jeg hilser på. Og de hilser høflig tilbake. Bragernesåsen ligger rett utenfor døra mi, og

BIRGITTE SIMENSEN BERG tekst og foto Paul Brunner setter stor pris på utsikten til Drammensfjorden fra sin balkong i Underlia. I motsatt retning ligger Bragernesåsen for hans føtter. Trinnvis går Paul Brunner ned til en hyggelig uteplass med bord og stoler, også omgitt av frodig vegetasjon.
10 – 25. januar 2022 KULTUR & UNDERHOLDNING
En spesialbutikk med blomster og planter gir kunden faglighet og sanseopplevelser: kunnskap og erfaring deles generøst, samt at vareutvalget beriker både kropp og sjel gjennom lukt og syn.

I UNDERLIA

VANNMANNEN

Stabilitet er et stikkord for livet ditt nå, du har tingene under kontroll og har tid til det du har lyst til å gjøre. Et forhold som er veldig viktig for deg er på bedringens vei, og det er duket for mange fine opplevelser i denne forbindelse. I slutten av uken har du gode sjanser til å gjøre det skarpt i kjøp og salg, og hellet er også med deg nå.

FISKENE

Tiden flyr av gårde uten at du synes du får gjort halvparten av det du har planlagt. Resultatet blir at du stadig har dårlig samvittighet. Antakelig stiller du for høye krav til deg selv, prøv heller å ta deg tid til å nyte livets små og store gleder uten å få dårlig samvittighet. Helgen er som skapt for romantikk, finn på noe spennende med den du er glad i.

VÆREN

Følelsene styrer mange av dine handlinger nå, du er kanskje litt melankolsk og har en ny lengsel i kroppen. Imidlertid krever dine oppgaver at du i hvert fall nå og da kan holde hodet klart, så du blir nok nødt til å ta deg sammen! Helgen kan bli skikkelig fin hvis du tar imot et spennende tilbud, og kanskje får du leve ut noe av det som brenner inne i deg.

TYREN

Du gjør store framskritt på mer enn ett område om dagen, og begynner kanskje å forstå hvor mye du kan oppnå dersom du virkelig går inn for det. Et skår i gleden kan det være at din framgang går utover en annens, men sånn er dessverre livet. I helgen har du alle muligheter til å få en virkelig fin stund!

TVILLINGENE

turene går gjerne i åsen og til Skimten. På skogsturene ser jeg stadig noe nytt, da ingen dager er like. Årstidene varierer, det samme gjør vær og vind. Å være en oppdagelsesreisende i naturen tror jeg du må ha i deg, akkurat som såkalte grønne fingre. Å ha åpne sanser og være nysgjerrig. Ha blikket og interessen. Et liv uten blomster hadde vært et trist liv, sier Brunner ettertenksomt.

Alle har sjarm

Paul Brunner er en flittig maur selv. Han klipper gjerne plenen til naboen og steller blomstene i fellesarealet. Hageinteressen mener han å ha arvet etter sin mor, som stelte en stor hage hjemme i Sveits. Der dyrket de også grønnsaker.

– Da jeg flyttet til Norge syntes jeg det var et kjedelig utvalg av grønnsaker. Dette har bedret seg, sier Brunner og fyller i kaffekoppene.

Paul Brunner har ingen ynglingsblomst, da han mener alle blomster har sin sjarm og er vakre. Fra den første hestehov i grøftekanten til orkideen i vinduskarmen. Et godt blomsterråd er å stelle dem slik de er vant til i sine naturlige omgivelser. Orkideer vokser i regnskogen, så Brunner gir sine orkideer en daglig dusj. Å følge ei plante eller en blomst fra et bittelite frø til de blir vakre vekster er alltid et under. Utviklingen fra A til Å i planteverden gir ham mye.

– For å lykkes med planter må man ha tålmodighet. De trenger lys, vann og næring. For hvert tre du hugger, plant tre nye trær, sa min bestefar. Penger regjerer verden i dag. Se bare på flatehogsten i inn- og utland. Hogsten av regnskogen i Brasil gjør vondt og det er naturligvis svært negativt for miljøet på hele jordkloden, understreker Brunner, som også ser med lite velvilje på de store boligkompleksene i sentrale bystrøk hvor grønne lunger er mangelvare.

Gror i nedgangstider – Jeg har aldri angret på yrkesvalget mitt. Hadde jeg fått lov til

å leve om igjen hadde jeg gjort det samme. Å være gartner og jobbe i blomsterbutikk er et sosialt yrke, da jeg har truffet mange mennesker, gjerne familier i flere generasjoner. Når jeg rusler rundt i byen hilser jeg alltid på kjente, sier Brunner, som gjerne besøker blomsterbutikker når han er på tur.

– Må kjenne lukten av jord og duften av blomster. Det er opplevelser som gir meg mye, og det er alltid noe å lære av andre. I Holmestrand er det en blomsterbutikk som har satt latinske navn på blomster og planter. Å kunne latinske navn på vekster er et eget fag. Selv har jeg vært mye i botaniske hager og pugget latinske navn på plantene. Det er kjempeartig, forsikrer Brunner, som også er blitt brukt som fagkyndig i mange sammenhenger.

– Da jeg kom hit til landet ble jeg svært opptatt av naturforsker, lege og professor i statsøkonomi og botanikk, Christen Smith (1785–1816). Han har jeg i mitt hjerte hele tida. Drammenseren Smith er et forbilde, og jeg mener han er et fyrtårn i den botaniske verden. Dessuten var han flink i latin, forteller Paul Brunner.

Christen Smith, som døde av tropefeber i Kongo, har vel fortjent fått et par gater i Drammen oppkalt etter seg: Professor Smiths allé og Christen Smiths gate.

I tida framover ønsker han å nyte livet: høre på klassisk musikk, være ute i naturen, lese gode bøker, spise velsmakende mat og ha god nattesøvn. Kravene blir gjerne mindre når man blir eldre, men uansett alder er det viktig å være fornøyd med det man har.

– Tidligere tillot ikke helsemyndigheten å selge blomster i matvarebutikker. I dag kan man få kjøpt blomster flere steder, også på nærmeste bensinstasjon. Dette medførte at flere spesialbutikker innen blomster måtte sette kroken på døra. Jeg ser likevel optimistisk på den «rene» blomsterbutikkens framtid. At kunden ønsker å kjenne lukta av jord og blomster, og få faglige gode råd om stell av blomster og planter. Folk ønsker påfyll, oppmuntring og å sette farge på tilværelsen. Mange bor i dag i leiligheter og trenger å løfte interiøret med blomsterprakt. Dessuten er det sunt, både for kropp og sjel, med planter i et rom. I nedgangstider vektlegger ofte mennesker de nære og små ting, så ja, jeg tror spesialbutikkene innen blomster vil få sin oppgangstid, sier Brunner og setter på seg brillene igjen – kanskje er han både sanndrømt og har framtidsbriller som virkelig ser en blomstrende oppgangstid i årene som kommer. La oss håpe positive Paul Brunner får rett.

Du befinner deg under et ganske sterkt press om dagen. Kanskje vil mange andre bli berørt av en beslutning du må ta, og prøver naturlig nok å påvirke deg så godt de kan. Ta den tiden du trenger, men utsett heller ikke avgjørelsen unødig. På et bestemt område, trolig i forholdet til en annen person, går det endelig din vei.

KREPSEN

Ha det ikke for travelt denne uken, for selv om oppgavene står i kø forsvinner de ikke om du også tar deg tid til å kose deg litt. Mange andre har også behov for å være sammen med deg, og det skal du ikke ta for lett på. Økonomien kan bli et problem hvis du gir etter for fristelsene som står i kø i helgen.

LØVEN

Forholdet til en kollega eller bekjent volder deg en del hodebry nå, og det blir ingen udelt positiv start på denne uken. Kanskje kaster du bort tiden din på å bekymre deg over noe som egentlig ikke er viktig i det hele tatt? Når oppturen først begynner er det ingenting som stanser deg, og helgen kan bli en av de du sent vil glemme.

JOMFRUEN

Mange dører står åpne for deg akkurat nå, problemet blir å velge hvilke av mulighetene du skal satse på. Husk at du kan få god hjelp av deg selv hvis du bare tar deg tid til å tenke gjennom tingene. På et bestemt område går det mot et skikkelig nederlag, men du klarer å reise deg fort igjen. Kos deg skikkelig i helgen!

VEKTEN

Du er inne i en harmonisk og fin periode nå, der forholdet til andre mennesker, til deg selv og dine kjære er så godt som det kan bli. Økonomisk hersker det derimot en mer usikker situasjon, og du bør passe på å spare det du kan. Du er litt utålmodig etter å få et endelig svar fra en annen, men her må du nok ta det med ro.

SKORPIONEN

Du handler litt for impulsivt noen ganger, og dette fører ganske ofte til konsekvenser du slett ikke hadde regnet med. Det vil ikke være dumt om du tar deg tid til å tenke før du kommer med dine utspill. Utviklingen i en sak som er viktig for deg tar nå et langt skritt i riktig retning, og du blir kvitt en bekymring. I helgen kan du virkelig slå deg løs!

SKYTTEN

Det er viktig at du gjør ting på din egen måte nå. Selv om mange prøver å få deg til å passe inn i deres mønster, så forklar at du må finne metoder som passer deg. Hvis du konsentrerer deg om en ting av gangen og arbeider systematisk vil du gjøre det bra. La ikke en liten bagatell få utvikle seg slik at den setter et vennskap i fare.

STEINBUKKEN

Du står på mange måter i sentrum for begivenhetene, og selv om du føler deg smigret av oppmerksomheten vet du samtidig at du stiller deg i en utsatt posisjon. Pass på at du hele tiden beholder bena på jorden! Gå ikke for fort fram i et nytt forhold, men gi det rikelig tid til å modnes. Ta imot en invitasjon til å oppleve

Tålmodighet er viktig i gartneryrket, og at plantene får godt stell med vann, lys og næring. Og kanskje et vennlig ord i ny og ne.
25. januar 2022 – 11 KULTUR & UNDERHOLDNING HOROSKOP
Paul Brunner har arvet hage- og blomstergleden fra sin mor, som ble 99 år gammel. Han har i alle år gledet seg over å følge den spede spire til den blir en livskraftig plante.

4 Pets pro-line TÜV godkjente bil-bur

Også kjent som Herkules og G-line bur. Aluminiumsbur av høy kvalitet med ott nish. Hos oss får du de ferdig montert, klare til å settes rett inn i bilen. Burene har låsbare dører, kjekt ved luftig med bakluken åpen, slik at ingen lett kan slippe ut hunden. Medfølger stropper for festing av buret i bagasjerommet.

variosystem

Vi monterer Variosystem i biler der Variocage ikke får plass eller blir ugunstig. De kan tilpasses de este biltyper og kommer til både en og to hunder.

Mimsafe VarioCage

Med VarioCage kan du transportere hunden trygt i bil. Den justerbare dybden gjør at buret lettere kan tilpasses bilen/hunden. Nødutgangen bak i buret, gjør det enkelt å få hunden inn i bilen om bakluken av noen grunn ikke kan åpnes. VarioCage kommer med låsbare dører, kjekt ved lufting med bakluken åpen, slik at ingen lett kan slippe ut hunden. VarioCage kommer ferdig montert.

Støtfangerbeskytter

Støtfangerbeskytteren kan brettes ut når hunden skal inn eller ut av bilen for å forhindre riper og skader på støtfangeren.

Krokstadsenter Tlf. 32 23 04 70 Eikersenter Tlf. 32 75 78 37 Liertoppen Tlf. 32 84 83 97 CC Drammen Tlf. 32 83 09 25
Besøk vår nettbutikk: www.zoomarkedet.no
Rydde salg! Ever clean 10l kattesand 179kr 2 stk for 300 En mengde varer til sterkt reduserte priser. Krokstadsenter Tlf. 32 23 04 70 Eikersenter Tlf. 32 75 78 37 Liertoppen Tlf. 32 84 83 97 Besøk vår nettbutikk: www.zoomarkedet.no

Tjen penger hos Aladdin og gi nytt liv til gull og sølv

Hos Aladdin Gull, Sølv og Mynter strømmer kundene til for å selge gamle gullsmykker, sølvtøy og mynter, som ofte har vært gjemt og glemt. Ditt «rot» kan være verdt en liten formue, samtidig som du bidrar til gjenbruk.

– Vi har kunder som er innom med alt fra gamle smykker, gull, sølvtøy til postkort, mynter, pokaler, medaljer og sedler. Vi opplever til stadighet at folk blir overrasket over hva ting faktisk er verdt, spesielt hvor mye penger man kan tjene på mindre mengder gull, sier Thomas Fehn hos Aladdin Gull, Sølv og Mynter.

Han og butikkansatt, Myrgana Banjska, ønsker velkommen til Aladdin-butikken på Globusgården i Drammen.

Der har de hatt kunder innom fra hele Østlandet siden dørene åpnet for to år siden.

MER VERDT ENN MAN TROR

Nylig hadde de et par innom som ryddet i et dødsbo etter et familiemedlem. I utgangspunktet hadde de hyret inn et byrå for å tømme boligen, men tok med seg noen få gjenstander. I en eske fant de sølvtøy og gullgjenstander, som de tenkte kanskje var verdt å sjekke ut.

– Der var det verdier for 54 000 kr. Det hadde de ikke forventet, sier daglig leder.

Det plinger i døren og inn kommer et par. I hånden har de et armbånd kjøpt på et loppemarked. Banjska tester og konkluderer. Her er det både sølv og gull.

– De kjøpte smykket for 100 kr. Her fikk de 2300 kr for det. Det er ganske bra fortjeneste, sier hun med et smil.

NØYAKTIG TESTING AV GULL OG SØLV

Gull- og sølvprisene er fortsatt historisk høye, så her er det store penger å tjene.

Hvilken farge gullet har spiller ingen rolle. Det er karaten som avgjør prisen.

– Vi har nylig kjøpt inn en ny maskin - Precious Metal Analyzer - som analyserer og tester edle metaller. Dette er et røntgenapparat som viser type metall, prosentandel og renhet. Før testet vi med syre, men denne maskinene er raskere og mer nøyaktig.

NYTT LIV TIL GULL OG SØLV

Det man kanskje ikke tenker over er at det å selge sine gamle ting hos Aladdin bidrar til den sirkulære økonomien. Sølv - og gullgjenstandene kommer inn til butikken, blir sendt til ra nerier, smeltet om og gjenbrukes. Dette er med på å tære mindre på jordas ressursgrunnlag.

TRYGG HANDEL HOS ALADDIN

Aladdin Gull, Sølv og Mynter har mange faste kunder lokalt, i tillegg benytter folk fra Asker, Bærum, Lier, Oslo, Tønsberg, Holmestrand, Horten og Porsgrunn deres tjenester. Med sentral beliggenhet, rett ved jernbanestasjonen og motorveien, er det enkelt å finne frem til butikken i Drammen.

- Mitt beste tips; ikke kast noe! Det er helt opp til hver enkelt om de vil selge eller ikke. Fordelen med en fysisk butikk er at du får snakke med noen. Og så får du oppgjøret med én gang eller inn på konto i løpet av et døgn, understreker Fehn.

– Her er alle velkomne innom om de lurer på hva tingene deres er verdt.

Aladdin Gull, Sølv og Mynter AS

Kjøper gull, sølv, mynter, frimerker, pokaler, postkort, sedler og medaljer

Adresse: Torgeir Vraas Plass 1. GLOBUSGÅRDEN på Strømsø Torg

Tlf: 92 99 80 70

E-post: drammen@aladdingull.no Nettside: aladdingull.no

Åpningstider: Mandag–fredag: kl. 10.30–17.00

Lørdag: kl. 10.00–14.00

annonse | ALADDIN GULL, SØLV OG MYNTER
Myrgana Banjska og Thomas Fehn ønsker velkommen til Aladdin Gull, Sølv og Mynter. Her kan du ta med smykker, gull, sølvtøy, postkort, mynter, pokaler, medaljer, sedler og mindre samlergjenstander. Du er ikke forpliktet til å selge noe og en verdivurdering er gratis. Precious Metal Analyzer analyserer og tester edle metaller. Testen tar noen sekunder og gir et nøyaktig bilde av hva gjenstander inneholder av metaller. Dette er en trygghet for kundene, som selv kan se resultatet

UKM-happening

UKM i Drammen SØKER UNGDOM

En stor UKM-happening for 13- til 20-åringer arrangeres på Ungdomskulturhuset G60 lørdag 18. februar.

UKM, Ung Kultur Møtes, er en arena der ungdom møter ungdom, uten konkurranse, men med tanker om utvikling, læring og samhold. UKM skal være Norges viktig-

ste kulturelle møteplass for unge. UKM skal være en arena for all ungdom, uansett hvor man kommer fra og hvilke kulturinteresser man har. UKM skal bidra

Talentparade med Stand up-artister

Stand up Drammen med Jon Gjerde og venner inntar Union scene 26. januar.

Stand up Drammen lover uforutsigbar moro og en uhøytidelig kveld hvor latteren sitter løst når de arrangerer Talentparade på Union Scene torsdag 26. januar.

Line-up´en består av unge, fremadstormende komikere – samt et par etablerte ringrever i faget. Ken Thomas Olsen, Sandefjord, Knut Sørskar, Haugesund, Arne Fønnebø, Nybyen,

Agnete Søland, Oslo, Phillip Kollstrøm, Drammen, og nykommeren Zacharias Tufte Halkjelvik, Oslo.

Konferansier er som så mange ganger før Jon Gjerde.

PS: Dørene åpnes klokken 19.00 og showet starter klokken 20.00. Endringer i programmet kan forekomme på kort varsel.

til at ung kultur får en større plass i lokalsamfunnet. UKM er ikke ment som en konkurranse, men ungdommen kan likevel gå videre i et system på tre nivåer – lokalmønstring, fylkesmønstring og den nasjonale UKM-festivalen. UKM i Drammen er et samarbeidsprosjekt mellom Drammen Kulturskole og Ung Kultur.

Lørdag 18. februar klokken 17 arrangeres en stor UKM-happening på

Ungdomskulturhuset G60 i Drammen. Her har ungdom mellom 13 – og 20 år muligheten til å vise fram sine kulturinteresser for et publikum.

Man kan melde seg på med sang, dans, band, alle typer musikk, film, stand-up, litteratur, billedkunst, design og mye mer.

Mer info og påmelding finner man på UKM.no.

VELKOMMEN

gate
art
no
TIL
/ Innramming & kunst Rask levering Stort utvalg Rimelige priser
gate 3 DRAMMEN
40
Mester Rammer & Artgate
Sankt Olavs
Tlf: 40 42 19
Man-fre 11-16 Tor 11-19 Lør 11-15 For våre øvrige avdelinger se: www.mester-rammer.no Vår nettbutikk for kunst er åpent hele døgnet: www.artgate.no
samler og begeistrer. Slik som bildet fra i fjor illustrerer. FOTO: ANJA LALAND
25. januar 2022 – 15 KULTUR & UNDERHOLDNING
TIGERSTATE 27. januar UNION // KLUBBSCENEN // INDIE REAL ONES 28. januar UNION // KLUBBSCENEN // INDIE KONSERT: LYDEN AV MUNCH 28. januar UNION // HOVEDSCENEN // BARN JO BERGER MYHRE 5. februar UNION // KLUBBSCENEN // JAZZ STAUT 4. februar UNION // HOVEDSCENEN // FOLK Nytt år, flere opplevelser. A SAUCERFUL OF SECRETS 4. februar TEATRET // HOVEDSCENEN // HYLLEST Få BILLETTER ÅPNINGSTIDER BILLETTKONTOR: Tirsdag-Fredag 14:00- 17:00 og 1 time før forestilling BESTILL BILLETTER: Drammenscener.no Telefon: 32 21 31 00 Drammenscener.no ANNIE 24. februar - 05. mars TEATRET // HOVEDSCENEN // BARN
ABID RAJA 14. februar TEATRET // HOVEDSCENEN // FOREDRAG ALEXX ALEXXANDER 11. februar TEATRET // HOVEDSCENEN // MAGI HANNAH STORM 16. februar UNION // KLUBBSCENEN // POP BADESKEN 10. februar UNION // HOVEDSCENEN // KOMEDIE CHARLIE SIEM 12. mars TEATRET // HOVEDSCENEN // KLASSISK STORMFULLE HØYDER 13. mars TEATRET // HOVEDSCENEN // TEATER VAMP 11. mars TEATRET // HOVEDSCENEN // ROCK GARD NILSSEN ACOUSTIC UNITY 15. mars UNION // KLUBBSCENEN // JAZZ MOR THERESE 10. mars TEATRET // STUDIOSCENEN // KOMEDIE FARVANN 11. februar TEATRET // STUDIOSCENEN // TEATER MUSICAL STORIES 17. februar TEATRET // HOVEDSCENEN // MUSIKAL A TRIBUTE TO ELTON JOHN 10. mars TEATRET // HOVEDSCENEN // HYLLEST LARS VAULAR 16. februar UNION // HOVEDSCENEN // HIPHOP JOHN OLAV NILSEN & NORDSJØEN 11. mars UNION // HOVEDSCENEN // ROCK ØRJAN BURØE 17. mars TEATRET // HOVEDSCENEN // STANDUP KARIUS & BAKTUS 18. mars TEATRET // HOVEDSCENEN // BARN BJØRN OLAV JAHR 21. mars TEATRET // HOVEDSCENEN // FOREDRAG LUKAS GRAHAM 18. februar UNION // HOVEDSCENEN // POP FÅ BILLETTER FÅ BILLETTER FÅ BILLETTER FÅ BILLETTER

Hva skjer i BRAGERNES KIRKE

Fredag 27. januar

11.00 – 13.00 Formiddagstreff med klimatema i menighetshuset. Elisabeth Tveter Briseid, Besteforeldrenes klimaaksjon, viser «Korssting for klima» geriljabroderier. Formiddagsmat, kaffe, andakt, sang og musikk, utlodning og prat rundt bordet. Fri entré.

Lørdag 28. januar

18.00 Konsert med urframføring «Bifrost for messingensemble» av Stig Nordhagen. Elvebyen Messingkvartett og Oslo Messingkvintett. Billetter på hoopla.no kr. 275 (voksen) kr. 170 barn/ ungdom under 18 år.

Søndag 29. januar 4. søndag i Åpenbaringstiden

11.00 Høymesse. Dåp. Kapellan Margrete S. Johansen, kantor Jon Martin Høie.

18.00 Bragernes Sound of Music. Bragernes kirkes jentekor, gutte- og jenteaspiranter, Galina Trintsoukova, klaver, Ingrid Holmen, fløyte, Anders Kregnes Hansen, slagverk, Sofie Rose Strømme, Maria, Ingeborg Soot, abbedissen, dir. Beate Strømme Fevang. Bill. på checkin.no, menighetskontoret og v/inng. Pris avhg. av plassering: kr. 200/175, ungdom 12 – 18 år kr. 100/75, barn under 12 år gratis. NB! Barn under 12 år må ha egne billetter pga. nummererte plasser.

Tirsdag 31. januar

18.00 Innrøkningsmesse 18.30 Ørkenmesse. Inspirert av koptiskortodoks liturgi. Røkelse, ikoner, lys og nattverd. Frivillige og ansatte i Den norske kirke.

Lørdag 4. februar

13.00 Orgelhalvtime ved elever fra musikklinjen, St. Hallvard videregående skole; Juni Kristine Hunstad, Matheo Ellefsen Stærkeby mfl. Musikk av J.S. Bach, D. Buxtehude, F. Mendelssohn, Norsk bruremarsj. Fri entré.

Søndag 5. februar

Kyndelsmesse

11.00 Høymesse. Dåp. Deltakelse fra Frimurerlogene i Drammen, Frimurernes Sangforening, sokneprest Per Erik K. Brodal, kantorer Jørn Fevang og Anders Eidsten Dahl. Kirkekaffe i Frimurerlogen etter høymessen.

Lørdag

11. februar

13.00 Orgelhalvtime. Britta Schäfer spiller musikk av Widor og Schumann. Fri entré.

Søndag 12. februar

Kristi forklarelsesdag

11.00 Høymesse. Dåp. Sokneprest Per Erik K. Brodal, kantor Jørn Fevang.

Mandag 13. februar 19.00 – 21.00 Drammen kirkeforum i menighetshuset: «En alvorlig lek – å tenke teologisk». Leder for Kirkelig Dialogsenter Drammen, Karoline Faber, «bokbader» teolog, kommentator og forfatter Åste Dokka som er aktuell med ny bok. Kulturinnslag, kaffe/te.

Tirsdag 14. februar

18.00 – 20.00. Stille kveld. Rom for stillhet, lystenning, bønn og refleksjon 19.30 Kveldsbønn og nattverd.

Lørdag 18. februar

13.00 Orgelhalvtime. Karolina Wisniewska spiller musikk av Fanny Mendelssohn, J.S. Bach, Sigfrid Karg-Elert, J.J. Froberger, P. Vretblad og E. Hovland. Fri entré.

Søndag 19. februar

Fastelavnssøndag 11.00 Familiemesse. Dåp. Tårnagenter, Jentekor- og guttekoraspiranter, kapellan Margrete S. Johansen, kateket Sol T. Vråle, kantorer Beate Strømme Fevang og Jørn Fevang.

14.00 – 15.00 Konsert med klassisk gitar og opera. Justyna Skowronek, klassisk gitar, og medlemmer av PolskNorsk Kulturforening Samhold – Sang over grenser vokalensemble: Oksana Myronchuk og Michalina Miklosz, sopran, Krzysztof Aureliusz Luczynski, tenor, Oleh Petrenko, klaver, framfører musikk av Chopin, V. Bellini, J. Nepomucen Bobrowicz, P. Vasks, Andrew Lloyd Webber og G. Rossini. Fri entré.

Onsdag 22. februar

Askeonsdag

18.00 Evensong, askekors og nattverd. Bragernes kirkes guttekor, kantorer Jørn Fevang og Jon Martin Høie, sangpedagog Marija Pavlovic og sokneprest Per Erik K. Brodal.

Fredag 24. februar

11.00 – 13.00 Formiddagstreff i menighetshuset. Foredrag, formiddagsmat, kaffe, andakt, sang og musikk, utlodning og prat rundt bordet. Fri entré.

Lørdag 25. februar

13.00 Orgelhalvtime. Henrik Bechstrøm spiller musikk av J.S. Bach og Antonio Vivaldi. Fri entré.

Søndag

26. februar

1. søndag i fastetiden

11.00 Høymesse. Dåp. Sokneprest Per Erik K. Brodal og kantor Jon Martin Høie.

Orgelhalvtimene støttes av Drammen kommune og Norsk kulturråd. Du kan lese mer om orgelhalvtimer, konserter og andre ting som skjer på Bragernes kirkes nettsider og Facebook.

Bragernes kirke hver uke:

Høymesse søndag 11.00 Enkel hverdagsmesse tirsdag 12.00 Morgenbønn onsdag 08.30 Enkel middagsbønn torsdag 12.00

Kirken er ellers åpen: tirsdag, onsdag og torsdag 12–17, fredag og lørdag 12–15, søndag 10–15.

Noen ganger er kirken lukket pga. vielser, bisettelser eller andre årsaker.

18 – 25. januar 2022

SMS

LESERBREV

«Ikke pynt på sannheten»

Pippi Langstrømpe rir fremdeles. Inn i framtida på sin prikkete hest Lille Gubben med apekatten Herr Nilsson på skulderen. Hun bor alene uten mor – og med en fraværende far som ikke lenger kan titulere seg som negerkonge. Med et pennestrøk eller flere tastetrykk ble Efraim Langstrømpe sydhavskonge. Men hvor kommer barneog dyrevernet inn i bildet, som lar Pippi bo alene med sine dyr i Villa Villakulla? Dette levesettet kan jo inspirere dagens unge, så fritt, morsomt og godt. La barna være der – i sin eventyrverden – mellom to permer skapt av forfatteren Astrid Lindgren Det samme gjelder Thorbjørn Egners viser og eventyr, som tidvis også inneholder støtende ord, og hva med Disneys og Donald Ducks tegneserieverden: Her er også mor og far borte vekk, det er bestemor, onkel, fetter, nevøer og nieser som lever evig i Andeby. Det er lek, moro, vold og rampestreker over en lav skoløs fot. La disse fiktive personene i eventyr, viser og film få leve i fred, og la dem få fortelle sin historie i den ramme som de ble skapt i på 1900-tallet.

Ikke tilpass fortidas litteratur og andre kunstuttrykk til dagens normer og holdninger. Det er historieforfalskning å forandre et åndsverk for å gjøre det såkalt politisk korrekt. Bruker man i ettertid historiske doku-

menter fulle av feil, viderefører man naturligvis feilkilden, som kan spre seg som ringer i vann. Hvis nye korrigerte fakta kommer på bordet, takket være innsats fra blant annet historikere, forskere og arkeologer, så skal det skrives hva som er rettet, når og hvorfor. Eller skrive en helt ny historie fra A til Å. Historien har vist at tilpasning også kan skje etter påtrykk av mer eller mindre sterke pressgrupper, og det er nok av eksempler på at lands diktatorer har bestemt hva som skal skrives og leses. For å kaste inn en brannfakkel: Bokbål har flammet opp på byers torg, og kunstnere har fått munnkurv eller fått lukket sin munn for evig og alltid. Hva vil vi si, dagens 2023-beboere på kloden, at om 50 år vil noen som fremdeles ikke er født omskrive vår historie, tilpasset 2073-normen, samt pynte på sannheten?

Lær barna å være kildekritiske allerede i barnehage og skole. Og kom deg ut av ekkokammeret, hvor dine meninger og holdninger sitter fast i veggene. Åpne dører og vinduer ut mot verden. En hendelse og opplevelse oppfattes og føles forskjellig fra person til person, ta dagsaktuelle Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskyj: Russlands og Ukranias presidenter forteller og skriver hver sin historie, den ene om militær spesialoperasjon og den andre om

angrepskrig. Krigens første offer er sannheten. Vi og våre etterkommere vil ikke tro at det er samme krigen det er snakk om. Dette er historiske dokumenter, tidvis fulle av falske nyheter og informasjon, konspirasjonsteorier, løgn og ulike, bevisste og ubevisste, medievirkeligheter, som forteller vår historie her og nå. De skal heller ikke forandres i etterpåklokskapens lys eller ødelegges, da disse forteller hva som skjer, hva som vektlegges, hva er medieskapt, hvordan opplever og lever dagens befolkning i de to landene og landene rundt med mer.

Er historisk dokumentasjon med korrekt fakta skrevet? Øyet ser hva øyet ønsker å se. Det fins naturligvis grenser for hva som skal publiseres, da noen ting ikke tåler dagens lys og bør fjernes nesten før det er sagt eller skrevet. En redaktør eller mediaeier må være sitt ansvar bevisst, være på døgnvakt og klar til å trykke på sletteknappen. De fleste av oss er våre egne redaktører, og lar noen ganger ting gå inn det ene øret og ut det andre, og opplever ofte at ute av syn, ute av sinn. Eller vi setter foten ned. Vi må være våre egne vaktposter ved demningen, hvor trykket av informasjon ofte truer med å oversvømme oss. Håpet er at gode og kunnskapsrike historikere, forfattere og andre formidlere fremdeles vil fortelle og skrive sin og andres historier – mest mulig faktabasert. Og at mottakere tar imot med kritisk blikk og sinn.

Løsningsordet sendes på e-post til konkurranse@drammensavisa.no med ordet «Kryssord» i emnefeltet, eller i posten til Støperigata 7, 3040 Drammen. Konvolutt må merkes «Kryssord».

Løsningsordet kan også sendes på SMS med tekst PLUSS «løsningsord» til nr. 2002 (6 kr/sms).

Vinn 5 kryssordflax

Frist for innsending: 9. februar 2023

Forrige vinner var: RANDI ALTØ Kryssord-FLAX er på vei i posten

EPOST LØSNING PÅ KRYSSORD 12-2022
ELEKTRIKERTJENESTER www.pettersen.no
-Vi syr for deg!
TLF. 32 21 21 21
25. januar 2022 – 19

FødselsdatoDødsdatoEtternavn

Fornavn Sted avdød 14.06.192121.12.2022Kristensen Gerd SVELVIK 25.05.192213.12.2022Brandt

Haakon SVELVIK 06.02.192524.12.2022Amundsen

Kjellfrid DRAMMEN 27.04.192514.12.2022Haugerud Solveig DRAMMEN 29.04.192501.12.2022Nygård

Rakel Elida LIER 01.04.192626.12.2022Mathiesen Thor Steen DRAMMEN 29.06.192622.12.2022Ildahl Aase DRAMMEN 09.02.192729.11.2022Kolberg Randi KONGSBERG 26.04.192704.12.2022Hoftun

Dagmar Bergljot DRAMMEN 22.06.192731.12.2022Engebretsen Unni Gerd DRAMMEN 13.08.192722.12.2022Teigland Reidun HØNEFOSS 30.01.192819.12.2022Alexandrov Vera Antonie DRAMMEN 10.02.192831.12.2022Kjemperud Ingebjørg DRAMMEN 30.03.192808.01.2023Fjeldheim Ingrid Ingjerd SKOLLENBORG 18.04.192821.12.2022Westeng Erik DRAMMEN 22.07.192819.12.2022Hagen Einar HØNEFOSS 22.07.192826.12.2022Paulsen Erland DRAMMEN 23.07.192810.12.2022Fuglerud Erna Grethe DRAMMEN 25.09.192811.12.2022Meløe

Sigurd Roald HOKKSUND 10.03.192908.12.2022Hovland Gudrun VIKERSUND 30.06.192903.12.2022Marvin Asle HØNEFOSS 05.10.192902.12.2022Fjeldheim Gunnar HØNEFOSS 13.10.192910.01.2023Trøim Erik HEMSEDAL 21.12.192911.01.2023Mørch Aud TOFTE 15.02.193018.12.2022Iversen Guttorm DRAMMEN 02.03.193001.01.2023Ulvund Birgit NESBYEN 19.03.193007.12.2022Stuwe Lilly DRAMMEN 13.04.193003.01.2023Jarnæs Ole DRAMMEN 06.05.193007.12.2022Finstad Olav KONGSBERG 19.06.193007.12.2022Laugen Ellen Margrethe HALLINGBY 30.06.193026.12.2022Jakobsen Marit DRAMMEN 22.08.193030.12.2022Møller Eva SOLBERGELVA 20.11.193001.12.2022Østerhaug Reidar HOKKSUND 05.02.193108.12.2022Hagen Olaf DRAMMEN

Kirkelig Begravelsesbyrå

Trygghet, verdighet og varme Vi er et lite, lokalt begravelsesbyrå eid av seks menigheter i Den norske kirke i Drammen.

Du fnner oss i Strømsø menighetshus rett overfor Strømsø kirke.

Døgnvakt 32 89 05 45 Knoffs gate 2 3044 Drammen post@kirkeligbegravelsesbyra.no www.kirkeligbegravelsesbyra.no

Fornavn Sted avdød 18.03.193116.12.2022Nilssen Sigrunn DRAMMEN 08.05.193106.01.2023Nilsen Karsten August AlfredSVELVIK 08.06.193110.01.2023Østbye Randi DRAMMEN 16.07.193101.12.2022Sjønnegård Jonn Torbjørn DRAMMEN 11.01.193224.12.2022Muggerud Hans HOKKSUND 15.06.193201.12.2022Bryn Rolv KONGSBERG 16.12.193205.01.2023Pettersen Ragnar DRAMMEN 15.01.193330.11.2022Vestgøte Ragnar TRANBY 01.02.193304.12.2022Dahlberg Gunnbjørn KONGSBERG 12.03.193313.12.2022Thowsen Rolf KONGSBERG 23.04.193307.01.2023Bramsby Åse Marie LIER 16.05.193320.12.2022Knutsen Frank MJØNDALEN 06.07.193330.12.2022Bakken Aagot HØNEFOSS 14.08.193327.12.2022Hansen Solveig Karin HØNEFOSS 31.08.193316.12.2022Tune Agnar Erling DRAMMEN 02.10.193309.12.2022Sannerud Eva HALLINGBY 02.11.193312.12.2022Martinsen Gunvor Marie TRANBY 04.11.193323.12.2022Asmussen Thor DRAMMEN 22.01.193423.12.2022Johansen Ruth SKOTSELV 04.02.193410.01.2023Have Holm Eva ÅMOT 12.05.193403.01.2023Bøe Inger Marie MJØNDALEN 27.05.193407.01.2023Christensen Norunn HOKKSUND 14.07.193430.12.2022Høverstad Ingeborg Louise LIER 23.07.193412.12.2022Langeland Marthe DRAMMEN 17.01.193502.12.2022Simonsen Synnøve MJØNDALEN 23.04.193501.01.2023Engum Mary Synøve TRANBY 09.07.193508.12.2022Andersen Willy ÅL 05.11.193512.12.2022Nilsson Kjell Arne LIER 11.12.193507.01.2023Haug Olav SANDE 28.12.193502.01.2023Strøm Gunnar Jan DRAMMEN 10.02.193628.11.2022Hellum Arvid SOLBERGMOEN 16.05.193627.12.2022Knudsen Kåre Martinius DRAMMEN 15.06.193624.12.2022Utengen Harald DRAMMEN 23.09.193621.12.2022Johansen Per Edgar HØNEFOSS 25.09.193630.11.2022Gulbrandsen Bjørn DRAMMEN 22.10.193607.12.2022Pedersen Henny Lidveig HØNEFOSS 11.12.193601.12.2022Jenserud Anne Lise DRAMMEN 25.12.193612.12.2022Nilsen Karin HØNEFOSS 27.12.193611.12.2022Nystuen Kjell Lyder DRAMMEN 27.12.193631.12.2022Endeberg Greta ÅMOT 12.01.193705.12.2022Wiltil Torunn Marie DRAMMEN 24.07.193709.01.2023Schultz Tore-Jan DRAMMEN 29.08.193729.11.2022Johannessen Kjellaug SeverineKROKSTADELVA 28.10.193702.12.2022Solvang Åse Karine HØNEFOSS 30.12.193719.12.2022Braathen Elisabeth HØNEFOSS 20.01.193826.12.2022Hansen Berit Asta SVELVIK 07.03.193819.12.2022Opsahl Grete SOLBERGELVA 17.04.193812.12.2022Stousland Tone DRAMMEN 07.07.193811.12.2022Reiersgård Svein Kristian LIER 21.08.193820.12.2022Trulsen Thor Martin SOKNA 31.08.193808.01.2023Flåta Valborg Marie RØDBERG 31.10.193806.12.2022Henninen Karleif MJØNDALEN 07.11.193827.12.2022Leirvik Gunhild A NORESUND 28.11.193808.12.2022Ek Gunnar Adolf LIER 14.12.193830.11.2022Hagen Gunvor SANDE 03.04.193910.12.2022Ask Eva HOKKSUND 04.04.193927.12.2022Honningdal Kari Johanne SVELVIK 11.05.193926.12.2022Blegeberg Tor Ingar EGGEDAL 17.05.193921.12.2022Fürst Jan ÅMOT 27.09.193915.12.2022Skott-Myhre Live SKOTSELV 21.10.193910.01.2023Usland Per KONGSBERG 22.10.193922.12.2022Mehren Nils LIER 26.10.193917.12.2022Hansen Grete HØNEFOSS 06.12.193918.12.2022Eriksen Gerd KROKSTADELVA 08.02.194011.01.2023Strøm Kirsten HOKKSUND 10.03.194004.01.2023Ødegaard John HEMSEDAL 13.03.194015.12.2022Lie-Nilsen Hans Olaf EGGEDAL 03.04.194010.12.2022Tørnqvist Jorunn REISTAD 01.09.194027.12.2022Hansen Magnhild Jordan NESBYEN 29.11.194010.01.2023Nedberg Doris Miriam MJØNDALEN

DØDSFALL
FødselsdatoDødsdatoEtternavn
20 – 25. januar 2022

FødselsdatoDødsdatoEtternavn

Fornavn Sted avdød

Fornavn Sted avdød

Jan SOLBERGELVA 29.01.194120.12.2022Bratsberg

09.01.194128.12.2022Fjeldseth

Kåre DRAMMEN 13.02.194103.12.2022Leiksett

Bjørg HØNEFOSS 27.02.194117.12.2022Lohne

Kåre TRANBY 26.05.194108.12.2022Finsrud

Einar Kristoffer SOLBERGELVA 26.11.194101.12.2022Hagen

Arne DRAMMEN 29.01.194205.01.2023Drolsum

Gerd VIKERSUND 09.02.194227.12.2022Furuseth

Marie Lovise HVITTINGFOSS 01.03.194229.11.2022Tandberg

Ingar DRAMMEN 19.03.194211.12.2022Saatvedt

Åsta Kristine HVITTINGFOSS 16.08.194213.12.2022Oset

Gerd Synnøve HØNEFOSS 23.09.194204.12.2022Gundersby

Stein DRAMMEN 10.01.194319.12.2022Ask

Trygve LIER 10.02.194321.12.2022Slette

Anne Marie JEVNAKER 25.05.194311.01.2023Thorsby

Solveig Irene DRAMMEN 18.06.194312.12.2022Grønlund Kjell Ole ÅMOT 02.09.194304.01.2023Aronsen

Laila SVELVIK 14.10.194321.12.2022Matko

Miroslav HØNEFOSS

12.10.194907.01.2023Bjercke Steinar NESBRU 22.11.194929.12.2022Johansen Roger HØNEFOSS 07.06.195029.12.2022Nygård Arnbjørg NES I ÅDAL 26.07.195010.12.2022Nordli Bertil LIERSTRANDA 11.01.195111.01.2023Skogheim Jan Erik VIKERSUND 15.02.195114.12.2022Lunden Harald HOKKSUND 17.02.195122.12.2022Soleng

Trygve Reidulf GULLAUG 14.04.195110.12.2022Ellingsen Anne Kristine LIER 26.09.195103.12.2022Nilsen Roar Eddi DRAMMEN 30.11.195104.01.2023Kristensen Erlinda DRAMMEN 28.03.195227.12.2022Rusten Inger MJØNDALEN 30.03.195224.12.2022Hope Karin DRAMMEN 16.09.195213.12.2022Haugen Erik HØNEFOSS 15.11.195203.01.2023Bakken Torild Karin KONGSBERG 19.12.195209.12.2022Løstegård Kjell Olaf DRAMMEN 24.12.195212.12.2022Kalmoe Hans Erik SANDE 28.04.195331.12.2022Thidemann Inger Johanne KONGSBERG 02.11.195417.12.2022Evjen Tove DRAMMEN

Takk fo tiliten

Vi takker alle våre kunder for tilbakemelding om verdig avskjed og oppriktig omsorg

Fornavn Sted avdød 24.11.194309.12.2022Larsen

Reidun VESTFOSSEN 06.12.194325.12.2022Sønju

Jan Vidar KONGSBERG 19.09.194421.12.2022Rønning Gerd Jorunn SOKNA 30.12.194406.01.2023Stenersen

Bjørn Ove DRAMMEN 05.02.194504.12.2022 Falang Kjell Arne DRAMMEN 09.07.194525.12.2022Sollie

Helge Kristian DRAMMEN 01.11.194507.01.2023Støckert Stig DRAMMEN 23.12.194531.12.2022Stene Runa Elsie DRAMMEN 07.02.194629.11.2022Aavatsmark Tore KONGSBERG 18.02.194608.12.2022Johansen

Bjørn Otter KONGSBERG 29.08.194605.12.2022Nordmo Berit DRAMMEN 26.09.194607.01.2023Alstad Sigrun KROKSTADELVA 14.10.194625.12.2022Arnesen Roar DRAMMEN 12.11.194606.01.2023Jensen Runar SVELVIK 29.11.194605.01.2023Ellefsen Arild SANDE 26.02.194725.12.2022Moen

Magne HALLINGBY 18.06.194705.12.2022Reiersen Marit TYRISTRAND 09.08.194707.01.2023Gade-Jensen

Torill Synnøve DRAMMEN 03.10.194727.12.2022Amundsen

Bjarne Harald SANDE 22.11.194716.12.2022Kristoffersen

Wenche Gunhild VIKERSUND 16.03.194812.01.2023Jakobsen

Ole Arvid DRAMMEN 31.03.194831.12.2022Håkonsen

Vidar Armann DRAMMEN 02.05.194828.12.2022Sagvolden

Anne Berit LIERSKOGEN 17.07.194810.01.2023Amundsen

Per Erling DRAMMEN 09.10.194809.01.2023Rolund

Odd Erik SVELVIK 13.12.194804.01.2023Hansen

Arvid KROKSTADELVA 22.12.194827.12.2022Håkonsen

Turid DRAMMEN 09.05.194902.01.2023Glesne

Kirsten Britt DRAMMEN 09.06.194911.12.2022Kristoffersen

Sigrid HØNEFOSS 29.07.194921.12.2022Olafsen

Henning TRANBY 03.08.194905.12.2022Aslaksby

Berit VIKERSUND 09.10.194923.12.2022Breivik Inger Marie HOKKSUND

www.avskjedsbegravelse.no | Drammen

Ditt lokale begravelsesbyrå 24t vakttelefon: 40 59 39 29

Fornavn Sted avdød 31.05.195525.12.2022Gutierrez MorenoBrit DRAMMEN 30.07.195529.12.2022Næs Tore MJØNDALEN 05.01.195628.11.2022Lillebuen Elisabeth BERGER 16.07.195726.12.2022Dencker Rolf GOL 20.05.195804.01.2023Pettersen Jan SVELVIK 03.09.195807.12.2022Mina Simeon DRAMMEN 23.11.195811.01.2023Holtungen Nils Olaf VESTFOSSEN 28.07.195901.01.2023Hanssen Kai DRAMMEN 17.03.196005.12.2022Strindeberg Tor Erik FLÅ 20.09.196007.01.2023Mortensen Morten SANDE 11.05.196328.12.2022Lunde Svein Arild SOLBERGELVA 15.09.196313.12.2022Flatekvål Frøy Ola TRANBY 13.01.196518.12.2022Holm-Hansen Frank HØNEFOSS 19.09.196508.01.2023Kringen Toril DRAMMEN 12.12.196728.11.2022Rognstadbråten

FødselsdatoDødsdatoEtternavn

Wenche GULLAUG 25.04.196828.11.2022Skålbones

Roy NES I ÅDAL 12.12.196919.12.2022Bråthen

Maria Birgitta ChristinaFISKUM 03.02.197006.12.2022Brandshaug

Børre SYLLING 28.02.197112.01.2023Bølstad

Merete DRAMMEN 09.03.197204.01.2023Havre

Jan Rune SKOLLENBORG 29.04.197231.12.2022Brørby Gudbrand JEVNAKER 29.05.197209.12.2022Blomgraff

Lasse Richard OSLO 04.01.197308.12.2022Mortensen

Anita BÅSTAD 03.10.197304.01.2023Hope

Kjersti KONGSBERG 25.12.197814.12.2022Mongia

Preeti DRAMMEN 16.09.197913.12.2022Dahl Magnus HØNEFOSS 05.07.198504.01.2023Winnæss

Thomas André OSLO 04.10.199630.11.2022Øxseth

Ole Erlend LIER 22.04.199920.12.2022Rosø

Henrik Julian ÅMOT 02.12.202202.12.2022Alobeids

Barn Zahia Hammoyd DRAMMEN 15.12.202215.12.2022

Hennie (Dødfødt) 28.12.202228.12.2022Myklemyrs Dfb HedwigStine-Marie DRAMMEN

DØDSFALL
FødselsdatoDødsdatoEtternavn FødselsdatoDødsdatoEtternavn
25. januar 2022 – 21

06:30 Nyhetsmorgen 17:30 Ođđasat - nyheter på samisk 17:45 Tegnspråknyt 17:50 Supernyt 18:00 Dagsnyt 18 19:00 Dagsrevyen

19:45 Distriktsnyheter

20:00 Brennpunkt: Omsorg bak lukkede dører: Borte bra?

21:00 Dagsrevyen 21 21:20 Urix

21:50 Ukjent arving: Danmark: Fars hemmelige liv 22:55 Distriktsnyheter 23:00 Kveldsnyt 23:15 Mariupol - Unlost Hope 00:10 Sløsesjokket: Jan Thomas’ bilsjokk 00:40 En minneverdig sommer: Venner

06:00 Dyrepasserne

06:30 Nyhetene

06:55 God morgen Norge

10:00 God morgen Norge

12:00 Hele Sverige baker

13:00 Mandelmanns Gård

14:00 Gull eller gråstein

15:00 Boligjakt i Danmark

16:00 Gull eller gråstein

17:00 Huskestue

18:00 Dyrepasserne

18:30 Nyhetene

18:45 Været

18:50 Sportsnyhetene

19:00 Farmen kjendis 20:00 Farmen kjendis 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Farmen kjendis 22:10 Norge bak fasaden 23:10 The Rookie 00:05 Hawaii Five-0 01:00 Hawaii Five-0

06:30 Nyhetsmorgen 12:00 NRK nyheter 15:00 NRK nyheter 17:30 Ođđasat - nyheter på samisk 17:45 Tegnspråknyt 17:50 Supernyt 18:00 Dagsnyt 18 19:00 Dagsrevyen 19:45 Distriktsnyheter 20:00 110: Uvær 20:40 Norge i dag 21:00 Dagsrevyen 21 21:20 Debaten 22:00 Vi lover et helvete: Vi Iover et heIvete 22:25 Vi lover et helvete: Walk of shame 22:55 Distriktsnyheter 23:00 Kveldsnyt 23:15 Når livet vender 23:45 Møt pingvinfamilien 00:35 En minneverdig sommer: Penger og bolig

06:00 Dyrepasserne 06:30 Nyhetene 06:55 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 12:00 Hele Sverige baker 13:00 Mandelmanns Gård 14:00 Gull eller gråstein 15:00 Boligjakt i Danmark 16:00 Gull eller gråstein 17:00 Farmen kjendis 18:00 Dyrepasserne 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Huskestue 20:00 Sofa 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 I fyr og flamme 22:40 Russebussen 23:10 Russebussen 23:40 The Rookie 00:30 Hawaii Five-0

06:30 Nyhetsmorgen 13:45 NRK nyheter 14:10 V-cup kombinert: 5 km langrenn kvinner 14:50 V-cup kombinert: 7,5 km langrenn menn 15:25 NRK nyheter 17:30 Ođđasat - nyheter på samisk 17:45 Tegnspråknyt 17:50 Supernyt 18:00 Dagsnyt 18 19:00 Dagsrevyen 19:30 Distriktsnyheter 19:40 Norge Rundt 20:05 Mesternes mester 21:05 Nyt på Nyt 21:35 Lindmo 22:25 Grantchester 23:10 Kveldsnyt 23:25 Musikken fra Lindmo høst 2022 00:05 Historisk moro med Linda Eide og Sjur Hjeltnes

06:00 Dyrepasserne 06:30 Nyhetene 06:55 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 12:00 Hele Sverige baker 13:00 Mandelmanns Gård 14:00 Gull eller gråstein 15:00 Boligjakt i Danmark 16:00 Gull eller gråstein 17:00 Huskestue 18:00 Dyrepasserne 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Tid for hjem 20:00 The Voice - Norges beste stemme 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 The Voice - Norges beste stemme 22:10 Sofa 23:10 Bombshell

07:10 Mesternes mester 13:35 V-cup kombinert: 10 km langrenn menn 14:05 Vinterstudio 14:10 V-cup hopp: Skiflyging 15:00 V-cup kombinert: 5 km langrenn kvinner 15:20 V-cup hopp: Skiflyging 16:15 Vinterstudio 16:30 Race of Champions 19:00 Dagsrevyen 19:45 Loto 19:50 Melodi Grand Prix: Melodi Grand Prix delfinale 3 21:10 Kåss tl kvelds 21:50 Evy og alltd: Sandnes tl Setesdal 22:20 Evy og alltd: Heime igjen 22:50 NRK-scenen: The Northern Belle 23:05 Kveldsnyt 23:20 Vera 00:50 Mit liv som en Rolling Stone: Keith Richards

06:00 Oiii 09:00 Mandelmanns Gård 10:00 Boligknipen 11:00 Hele Sverige baker 12:00 Hele Sverige baker 13:00 Gi labb 14:00 Mina, Lilje og meg 15:00 Tid for hjem 16:00 I fyr og flamme 17:00 The Voice - Norges beste stemme 18:00 The Voice - Norges beste stemme 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Sofa 20:00 Hver gang vi møtes 21:00 21-Nyhetene 21:15 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Hver gang vi møtes 22:15 I fyr og flamme 23:15 Top Gun

07:25 SMK i København 14:10 V-cup hopp: Skiflyging 16:15 Vinterstudio 16:30 Spør legen: Demenssykdommer 17:15 Demenskoret: Ankomst av nerver 18:00 Atenborough og mammutane 19:00 Dagsrevyen 19:50 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu: Dønnesford 20:30 Den grøne planeten: Med menneska rundt seg 21:20 Dagsrevyen 21 21:30 Carmen Curlers: Ny på 10 minut 22:30 Strikkedilla: Færøyene 23:00 Kveldsnyt 23:15 Hvorfor det? 23:45 Michael Palins beste reiser: Himalaya, del 1 00:30 Michael Palins beste reiser: Himalaya, del 2

06:00 Oiii 09:55 Boligknipen 10:50 Gull eller gråstein 11:50 Chris Packham’s Animal Einsteins 12:55 Hver gang vi møtes 13:55 Hver gang vi møtes 14:30 Farmen kjendis 15:30 Farmen kjendis 16:00 Farmen kjendis 17:00 Farmen kjendis 18:00 Farmen kjendis 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Mina, Lilje og meg 20:00 Farmen kjendis 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:45 Farmen kjendis 22:15 Sykepleieskolen 23:15 Norge bak fasaden 00:15 Voksne mennesker

06:30 Nyhetsmorgen 09:00 NRK nyheter 12:00 NRK nyheter 15:00 NRK nyheter 17:30 Ođđasat - nyheter på samisk 17:45 Tegnspråknyt 17:50 Supernyt 18:00 Dagsnyt 18 19:00 Dagsrevyen 19:45 Distriktsnyheter 20:00 Klar tl strid: Skuespill og harde realiteter 21:00 Dagsrevyen 21 21:20 Three Identcal Strangers 22:55 Distriktsnyheter 23:00 Kveldsnyt 23:15 Fader Brown 00:00 Blackfish 01:20 Bror 01:40 Bror 02:05 Branninferno 02:55 Branninferno

06:00 Dyrepasserne 06:30 Nyhetene 06:55 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 12:00 Hele Sverige baker 13:00 Mandelmanns Gård 14:00 Gull eller gråstein 15:00 Boligjakt i Danmark 16:00 Gull eller gråstein 17:00 Tid for hjem 18:00 Dyrepasserne 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Huskestue 20:00 Søringen & samen 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Norge bak fasaden 22:40 Direktøren 23:40 The Rookie 00:40 Hawaii Five-0 01:30 Hawaii Five-0

06:30 Nyhetsmorgen 09:00 NRK nyheter 12:00 NRK nyheter 15:00 NRK nyheter 17:30 Ođđasat - nyheter på samisk 17:45 Tegnspråknyt 17:50 Supernyt 18:00 Dagsnyt 18 19:00 Dagsrevyen 19:45 Distriktsnyheter 19:55 Demenskoret: En fullsat sal

20:40 Norge i dag 21:00 Dagsrevyen 21 21:20 Debaten

22:00 Kald verdenskrig: Arktske spesialoperasjoner 22:55 Distriktsnyheter 23:00 Kveldsnyt

23:15 Eivind Astrup - polarhelten som kunne blit den største 00:10 Med kjærlighet for kanaler: Nivernais-kanalen

06:00 Dyrepasserne 06:30 Nyhetene 06:55 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 12:00 Hele Sverige baker 13:00 Mandelmanns Gård 14:00 Gull eller gråstein 15:00 Boligjakt i Danmark 16:00 Gull eller gråstein 17:00 Huskestue 18:00 Dyrepasserne 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Huskestue 20:00 Tid for hjem 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Farmen kjendis 22:40 Voksne mennesker 23:40 The Rookie 00:40 Hawaii Five-0 01:35 Hawaii Five-0

K-19: The Widowmaker

NR.–STORE TAKE AWAYBådelegevaktaogpolitietmelderomatvi skyggenavsnarttoårmedpandemiog nedstengingskjulersegstyggemørketall forholdtilvold nærerelasjoner Drammen. Åretsjuleprogramerher! Fyllventetidenmedmagiskeøyeblikk. Seprogrammetpåside32-33. Drammen Drammens største utvalg av elektriske biler Se www.baerumsverk.no BRYGGEPARKEN FRYKTER STYGGE MØRKETALL Kjær DrammenLegevakt. Berg Politiet Drammenser og eiendomsinvestor Jan Erik Hansen (68) har drøm om å bygge eiendomskompleks på Nøsted Brygge. Nå er alle formaliteter på plass, salget gang og 2024/2025 kan de første beboerne ytte inn. I dag har Hansen fullt fokus på å gjøre det nye komplekset attraktivt, med riktig, viktig og kreativt innhold. SIDE 6Helt frampå – Helt bakpå konstituert, DramWorks AS, har David Attenborough som favoritt ØKONOMI Nesteutgaveav DAØkonomi&Næring 30. mars 2022 FYLLER BOLIG DRØMMEN MED KREATIVT INNHOLD Nytt DA Økonomi & Næring siste onsdag hver måned Gir gamle båter elektrisk framtid Olaenergi sørger ny teknologi at en motor, kanslik at gå en elektriSkisenteret får endelig utvide Daglig leder Erik Gråberg kan glede seg over at nybygget til Skimore Drammen huse ski- og sykkelutleie, billettsalg, skishop, større kafé-, klubblokaler, kontorer. Det er endelig byggeklart for et lenge etterlengtet bygg plass til det meste. Endelig byggeklart for Nøsted Brygge--––---Tipper Godset på 7. plass år Elevene fra S-klassen på Drammen videregående sørger for at all panten samles inn på skolen. Det gir livsviktige midler til jenter Kenya. Eget vedlegg dagens avis Vi gir deg lynraskt internett og underholdningen du elsker. Der du er. Bli kunde du også! Sjekk om du kan få på vikenfiber.no Tomflasker FYLLER HÅPET S-klassens pantepenger gir ny sjanse for jenter Kenya Kulturelle godbiter vente! Hjertelig velkommen til de gode øyeblikkene. Se programmet på side 26 - 27. Innfytting 2023 Din boligdrøm? se side 16-17 BRYGGEPARKEN Ny inspirasjon til gammel stil Her finner du DRAMMENSAVISA! Du kan også besøke oss på Tangen, i Støperigata 7 Price Nybruveien 7 - 3055 Krokstadelva price@lagerbutikk.no www.lagerbutikk.no Tlf. 32 23 10 80 DA DRAMMENSAVISA
tv
TorsdagFredagLørdagSøndagMandagTirsdag
Savner du avisa eller trenger flere eksemplarer? På følgende steder finner du stativer med avisene våre.
hele uken Onsdag
06:15 Mom 09:45 Alle mot alle 10:50 Sinnasnekker’n 11:50 Ambulansetjenesten 12:50 Erlend og Steinar hjelper deg 13:20 Neste sommer 13:55 Det kunne vært verre 14:25 Neste sommer 14:55 Brille 15:55 Alle mot alle 17:00 Two and a Half Men 17:30 Two and a Half Men 18:00 The Big Bang Theory 18:30 The Big Bang Theory 19:00 The Big Bang Theory 19:30 Alle mot alle 20:30 71° nord - team 21:30 Elsker, elsker ikke 22:25 Alle mot alle 23:25 Brille 00:25 Special Victms Unit 06:20 Mom 08:55 Det kunne vært verre 09:25 Neste sommer 09:55 Alle mot alle 10:55 Sinnasnekker’n 12:00 Ambulansetjenesten 13:00 Elsker, elsker ikke 13:55 Det kunne vært verre 14:25 Neste sommer 14:55 Brille 15:55 Alle mot alle 17:00 Two and a Half Men 17:25 Two and a Half Men 18:00 The Big Bang Theory 18:30 The Big Bang Theory 19:00 The Big Bang Theory 19:30 Alle mot alle 20:30 71° nord - team 21:30 Kongen befaler 22:30 Erlend og Steinar hjelper deg 23:00 Alle mot alle 00:00 Brille 06:20 Mom 07:55 Første date 08:55 Det kunne vært verre 09:25 Neste sommer 09:55 Alle mot alle 10:55 Sinnasnekker’n 12:00 71° nord - team 13:00 71° nord - team 13:55 Det kunne vært verre 14:25 Neste sommer 15:00 Brille 16:00 Alle mot alle 17:00 Two and a Half Men 17:30 Two and a Half Men 18:00 The Big Bang Theory 18:30 The Big Bang Theory 19:00 The Big Bang Theory 19:30 Erlend og Steinar hjelper deg 20:00 Neste sommer 20:30 Kongen befaler 21:30 Jurassic Park 00:05 The Graham Norton Show
06:00 Unge mødre Sverige 09:15 Dr. Phil 10:10 NCIS 11:15 NCIS: New Orleans 12:15 Junior Masterchef USA 13:20 Gordon Ramsay rydder opp 14:20 The Real Housewives of New York City 15:25 Real Housewives of Beverly Hills 16:30 Modern Family 17:00 Modern Family 17:30 IHF World Men’s Handball Championship Studio 17:55 Håndball-VM 19:30 IHF World Men’s Handball Championship Studio 20:25 Håndball-VM 22:00 IHF Men’s Handball Championship Studio 22:45 The Town 06:00 Unge mødre Sverige 11:15 NCIS: New Orleans 12:15 Junior Masterchef USA 13:20 Gordon Ramsay rydder opp 14:20 The Real Housewives of New York City 15:25 Real Housewives of Beverly Hills 16:30 Modern Family 17:00 Modern Family 17:30 OSL 24-7 18:00 OSL 24-7 18:30 24 tmer med Gordon Ramsay 19:30 Real Housewives of Beverly Hills 20:30 Eventyrlig oppussing 21:30 Aamodt Kilde Documentary 22:30 The Transporter 00:25 Dødelig våpen 2 06:00 Superoppusserne 12:00 V-cup langrenn 13:00 Viaplay Vinter 13:15 Gordon Ramsay rydder opp 14:15 Glimpse 14:30 Viaplay Vinter 14:45 V-cup langrenn 15:45 Viaplay Vinter 16:00 Modern Family 16:30 Modern Family 17:00 Modern Family 17:30 IHF World Men’s Handball Championship Studio 17:55 Håndball-VM 19:30 IHF World Men’s Handball Championship Studio 20:25 Håndball-VM 22:00 IHF Men’s Handball Championship Studio 22:45 Transporter 2 00:40 Dødelig våpen 3 06:00 Gordon Ramsay rydder opp 07:10 Junior Masterchef USA 08:10 Junior Masterchef USA 11:15 Viaplay Vinter 11:45 V-cup alpint 12:50 Viaplay Vinter 13:45 Glimpse 14:00 Viaplay Vinter 14:30 V-cup langrenn 16:15 Viaplay Vinter 16:45 V-cup hopp 17:30 Blomster av stål 20:00 America’s Sweethearts 22:20 Gone in Sixty Seconds 00:40 Dødelig våpen 4 03:05 NCIS: New Orleans 04:00 NCIS 05:00 Real Housewives of Beverly Hills 06:00 Gordon Ramsay rydder opp 07:00 Junior Masterchef USA 08:00 Junior Masterchef USA 10:00 Viaplay Vinter 10:15 V-cup alpint 12:00 Viaplay Vinter 12:45 V-cup langrenn 13:45 Viaplay Vinter 14:45 V-cup langrenn 15:45 Viaplay Vinter 16:15 OSL 24-7 16:55 OSL 24-7 17:30 IHF World Men’s Handball Championship Studio 17:55 Håndball-VM 19:30 IHF World Men’s Handball Championship Studio 20:25 Håndball-VM 22:00 IHF Men’s Handball Championship Studio 22:45 The Gentlemen 06:00 Unge mødre Sverige 11:15 NCIS: New Orleans 12:15 Junior Masterchef USA 13:20 Gordon Ramsay rydder opp 14:20 The Real Housewives of New York City 15:25 Real Housewives of Beverly Hills 16:30 Modern Family 17:00 Modern Family 17:30 Boligjakten 18:30 24 tmer med Gordon Ramsay 19:30 Real Housewives of Beverly Hills 20:30 Aamodt Kilde Documentary 21:30 NCIS: Los Angeles 22:30 NCIS: Hawai’i 23:30 Billy the Kid 00:30 Litvinenko 06:00
06:15 Lotomillionærenes husjakt 06:50 Sofias engler 07:50 Alle mot alle 08:50 Alle mot alle 09:50 Neste sommer 10:20 Neste sommer 10:50 Neste sommer 11:25 Neste sommer 11:50 Neste sommer 12:25 Sinnasnekker’n 13:25 Sinnasnekker’n 14:25 71° nord - team 15:25 71° nord - team 16:25 16 ukers helvete 17:25 Kongen befaler 18:20 Erlend og Steinar hjelper deg 18:55 Neste sommer 19:25 Elsker, elsker ikke 20:25 16 ukers helvete 21:30 Vacaton 23:40 For Love of the Game 06:15 Lotomillionærenes husjakt 06:55 Sofias engler 07:50 Alle mot alle 08:50 Alle mot alle 09:50 Det kunne vært verre 10:20 Det kunne vært verre 10:55 Det kunne vært verre 11:25 Det kunne vært verre 11:55 Det kunne vært verre 12:25 Sinnasnekker’n 13:25 Sinnasnekker’n 14:25 Alle mot alle 15:25 Alle mot alle 16:25 Alle mot alle 17:30 Alle mot alle 18:30 71° nord - team 19:30 71° nord - team 20:30 71° nord - team 21:30 Neste sommer 22:00 Kongen befaler 23:00 Jurassic Park 06:15 Mom 09:35 Neste sommer 10:10 Alle mot alle 11:10 Sinnasnekker’n 12:10 71° nord - team 13:05 Kongen befaler 14:05 Det kunne vært verre 14:35 Neste sommer 15:05 Brille 16:05 Alle mot alle 17:05 Two and a Half Men 17:35 Two and a Half Men 18:00 The Big Bang Theory 18:30 The Big Bang Theory 19:00 The Big Bang Theory 19:30 Alle mot alle 20:30 16 ukers helvete 21:30 Erlend og Steinar hjelper deg 22:00 Neste sommer 22:30 Alle mot alle 23:30 Brille 00:30 Special Victms Unit 06:15 Mom 08:10 4-stjerners middag 09:10 Det kunne vært verre 09:35 Neste sommer 10:10 Alle mot alle 11:10 Sinnasnekker’n 12:10 Ambulansetjenesten 13:05 16 ukers helvete 14:05 Det kunne vært verre 14:35 Neste sommer 15:05 Brille 16:05 Alle mot alle 17:00 Two and a Half Men 17:30 Two and a Half Men 18:00 The Big Bang Theory 18:30 The Big Bang Theory 19:00 The Big Bang Theory 19:30 Alle mot alle 20:30 71° nord - team 21:30 Kongen befaler 22:30 Alle mot alle 23:25 Brille 00:25 Special Victms Unit
Unge mødre Sverige 06:30 Superoppusserne 07:25 Superoppusserne 08:20 Dr. Phil 09:15 Dr. Phil 10:10 NCIS 11:15 NCIS: New Orleans 12:15 Junior Masterchef USA 13:20 Gordon Ramsay rydder opp 14:20 The Real Housewives of New York City 15:25 Real Housewives of Beverly Hills 16:30 Modern Family 17:00 Modern Family 17:30 Boligjakten 18:30 24 tmer med Gordon Ramsay 20:30 Outsideren Henrik 21:30 Litvinenko 22:30
©Mediabuddy 25.1-31.1 22 – 25. januar 2022

Drammenskalenderen er klar

Kalenderen for 2023 er nå tilgjengelig i alle byens bokhandlere. Som vanlig inneholder den historiske bilder mikset med nye bilder fra Drammen, og informasjonstekster både på norsk og engelsk.

Liv Evju er ansvarlig for alle tekstene til de 12 unike månedsbildene.

Selv om hun er født og oppvokst i Drammen, har hun ikke tilbragt sin egen tidsreise i hjembyen.

– Jeg bodde hele mitt yrkesaktive liv, rettere sagt 50 år i Oslo. Men da jeg nådde pensjonsalderen ønsket jeg å flytte tilbake til hjembyen. Og sånn ble det, forteller hun.

Som bibliotekar i Oslo fikk hun dyrket sin historieinteresse, og fikk med tiden inngående kunnskaper om å søke i gamle arkiver. Og det er denne lærdommen hun har videreført sammen med Saturn Kommunikasjon, da hun vært år bidrar med tekstene til de gamle motivene fra Drammen. Resten av året jobber hun med å ferdigstille de fire utgavene til det historiske tidsskriftet «Rundt om Drammen».

– Jeg er generelt interessert i historie. Derfor har jeg også tatt guidekurs i Drammen. Det er gøy

å jobbe med det man interesserer seg for, sier hun.

Den årlige kalenderen som nå er klar, inneholder bilder fra nyere historie, det vil si fra 1800-tallet og oppover.

– Vi – Saturn kommunikasjon og undertegnede – starter denne jobben allerede i februar hvert år. Selv om det ikke er lett å finne unike bilder til de ulike temaene, klarer vi det alltid. Deretter er det min jobb å finne bakgrunnshistorien og passende korte tekster til bildene. Tekster som man også finner på engelsk på siste side, presiserer Liv Evju.

SUDOKU
Liv Evju er med tiden blitt synonymt med Drammenskalenderen. 80-åringen har siden hun nådde pensjonsalderen vært en del av redaksjonen i «Rundt om Drammen», og bidrar hvert år med tekstene til byens årskalender.
Avd. Drammen/Åssiden Ingvald Ludvigsensgate 21, 3027 Drammen Vis a vis Carlsen og Fritzøe Epost: drammen@bilkosmetikk.no Avd. Asker/Bærum Brusetsvingen 27b, 1395 Hvalstad Epost: hvalstad@bilkosmetikk.no Avd. Økern Eikenga 17 (Haslevangen 47), 0597 Oslo ved siden av NAF-senteret Epost: oslo@bilkosmetikk.no Lang erfaring innen bilskade/SMART Repair. Lakkskader eller bulker? – kjør innom for kostnadsfri taksering SMART Repair raskt – enkelt – rimeligere Ring 901 87 000 Kvalitetsgaranti, gode referanser og ferdig på dagen. Vi tar også forsikringsoppdrag! Gratis taksering av somforsikringsskader utføres hos oss. 24 – 25. januar 2022
Tekstforfatter Liv Evju med årets utgave av Drammenskalenderen, som har vært produsert og trykket av Saturn kommunikasjon siden 1986.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.