Drammensavisa 02 2023

Page 1

Fullt program i mars.

Se noen av opplevelsene som venter inne i avisen.

Grytingkonsert i generasjoner

Den etter hvert landskjente sangtrioen fra Drammen, Håvard, Endre og Adam Gryting, inviterer til konsert på Elvescenen søndag 19. mars.

SIDE 2

Klart for Byduell; på Drammenselva

ØNSKER VELKOMMEN: Familien Pedersen ønsker velkommen til det nye leilighetshotellet i St. Olavs gate 5 midt i Drammen sentrum. Fra venstre daglig leder i Origo Eiendom, Christer Pedersen, hotellsjef Elin Helmen Pedersen, interiøransvarlig Ingunn Kalmo Pedersen og markedsansvarlig Tina Kalmo Pedersen.

Leilighetshotellet dobler kapasiteten

Familiedrevne Origo Eiendom har forvandlet kontorbygget Øvre Storgate 5 til et nytt leilighetshotell. 24 nyoppussede leiligheter står klare, og selskapet disponerer dermed 60 utleieleiligheter i Drammen sentrum.

SIDE 6 OG 7 I DA ØKONOMI & NÆRING

Vi gir deg lynraskt internett og underholdningen du elsker. Der du er. Bli kunde du også!

Drammen Roklubb avslører sine planer for årets regatta. Da blir det blant annet byduell mellom Strømsø og Bragernes.

SIDE 4

KLAR: Morten Adamsen (lite bilde innfelt) er primus motor for byduellen. Drammens hittil siste OL-deltager i roing, er ivrig etter å skape blest rundt begivenheten som er planlagt i april.

Næringsavis

NR. 2 – 2023
Skann meg
som vedlegg MIDTEN Vinner på fremtidens styringssystemer Dynamic Engeneering på Tangen har så absolutt slått seg opp. På 5,5 år er de allerede blitt kåret til Gaselle-bedrift, vokst til 20 ansatte – og etablert tre lokasjoner, henholdsvis Drammen, Sarpsborg og Kristiansand. Dynamic Engeneering er selskapet som satser på morgendagens helter via teknologisk kløkt og styringssystemer for industrien. Gründer, eier og mannen som drar trådene er 38-åringen Ole Alexander Hagen Bakke. Lindum satser 200 millioner på matavfall avfallsgigant Lindumsatsingen på grønn bruke de Magiske for kunne tilby en løsning for matavfallet deler av Dynamic Engeneering oppnår suksess med morgendagens helter Flyttet pleien ut av sentrum Matulis (42) følte seg sitt ut av sentrum. bygger hun opp hudpleiesalongen Skoger svigerforeldrenes DRAMMENSAVISA –

www.drammensavisa.no

Telefon: 32 17 88 11

Tips: red@drammensavisa.no

Annonsering: annonse@drammensavisa.no

Ansvarlig redaktør:

Geir A. Arneberg

Frilansjournalist:

Marianne Bergvall

Frilansjournalist:

Terje Brun-Pedersen

Frilansjournalist:

Marianne M. Jonassen

Salgs- og markedsrådgiver:

Trond E. Pedersen

Salgsleder – DA Næringsliv:

Ove Geir Andheim

Daglig leder:

Aslak Hougen

Besøks- og postadresse:

Støperigata 7 3040 Drammen

Utgiver:

Drammensavisa AS Org. nr. 826 423 552

Layout: Edda Grafisk AS

Trykk:

Polaris Trykk Arendal AS

Distribusjon:

Posten Norge AS

Har du utfordringer med levering av Drammensavisa, send epost til drift@drammensavisa.no

Drammensavisa er 100% annonsefinansiert og er politisk og ideologisk uavhengig. Drammensavisas innhold er redaktørstyrt, og redaksjonen har full integritet.

Medlem av Norsk

Redaktørforening og redigeres etter redaktørplakaten

Gryting til den intime Elvescenen

Den etter hvert landskjente sangtrioen fra Drammen, Håvard, Endre og Adam Gryting, inviterer til konsert i Filadelfikirkens studioscene, søndag 19. mars.

GEIR A. ARNEBERG tekst

– Vi ser veldig fram til å vise oss fram i vår egen hjemby, forteller Håvard Gryting (49) på telefon til Drammensavisa. På våre konserter kommer fans i alle aldre. Dette er nok fordi vi representerer svært ulike sjangere og har med både gode poplåter og rolige ballader, rapping med fart og moro, samt klassiske og velkjente croonerlåter, sier han.

Ettertraktet korist

«Gryting - far og to sønner» består av faren Håvard og den 26 år gamle Endre – og 17-åringen Adam, som når går i andre klasse på musikklinja på St. Hallvard videregående skole i Lier. Guttene kommer fra en familie der sangen alltid har vært

LEDER

en viktig del av dagliglivet. Det er kanskje ikke så rart, Håvard må regnes som en av landets mest ettertraktede korister, blant annet har han koret i Eurovision Song – Nå har jeg gleden av å være vokalcoach for omtrent 100 sangere i TV2-programet, The Voice, Norge beste stemme, forteller Håvard. Det er utrolig fint å hjelpe unge talenter til å finne sitt eget utrykk. Jeg er nå også ute med den nye singelen «This is your night» med det lokale bandet, LezBoys, som er en låt i soul-vestkyst-tradisjonen.

Publikumsfavoritter

Håvards sønner, som er preget av oppveksten i det multikulturelle miljøet på Fjell, har hevdet seg godt i nasjonale sangkonkurranser på TV2. Endre, som for

tiden bygger eget studio i Oslo og stadig lager ny musikk, deltok i The Voice i 2019 - der han tok seg helt fram til semifinalen. MentorYosef fra Madcon slo fast at den da 23 år gamle artisten allerede var en av de beste rapperne her til lands. Adam ble en publikumsfavoritt da han i 2019 nådde helt til finalen i Norske Talenter. Dommerne sammenlignet ham med både Michael Jackson og Bruno Mars.

17. april 2020 sang tre ganger Gryting på Beat for Beat - med stor suksess.

– I desember signerte Adam med Universal Music og slipper sin første singel på selskapet gan-

Venstrevridd språkdebatt gir høyrevridd gevinst

Politisk korrekthet, etter det engelske political correctness, på norsk ofte forkortet PK, er en nedsettende betegnelse på ulike forsøk på å endre uttrykksformer eller sensurere ytringer som kan oppleves som støtende eller diskriminerende. I dag blir begrepet hovedsakelig brukt som del av en kritikk av påstått råden-

de venstreorienterte oppfatninger i politiske eller sosiale spørsmål.

Problemet med den siste tidens svært så engasjerende språkdebatt, er ikke at man endrer stygg til ekkel og tjukk til enorm. Problemet er derimot at det gir den ytterliggående høyresiden ekstra bensin på bålet.

Men det startet ikke der. Det startet så mye tidligere. Om åpenhet og historieforfalskning.

Skandinavias største barnebokforfattere Torbjørn Egner og Astrid Lindgren har erfart at deres historier er redigert og korrigert til dagens standarder, med en slags misfor-

ske snart, forteller Håvard.

Det sier mye at de satser på ham, vi snakker altså herom et av verdens største plateselskap vil ha ham i stallen. Han har fått artistnavnet Lille Caesar og er nå ute med sin første norske singel, «De andre». Den har til nå blitt streamet over 500.000 ganger på Spotify. Han kan også observeres i TV-serien, VGS, som for tiden finnes i spilleren på NRK.

Da kan altså guttene oppleves på Elvescenen som ligger i eget lokale bak Filadelfiakirken i Søren Lemmichs gate med kun 130 sitteplasser. Alt burde tilsi at her blir det kamp om plassene – og billettene som selges på Ticketmaster.

stått politisk korrekt endring utfra språkrådets normer. Og ikke lenger evne å sette ord og uttrykk inn i det historiske element, er en form politisk korrekthet det også. Som verken gagner historien, historiefortelleren eller leserne.

Det virker bare mot sin hensikt.

2 – 8. mars 2023
KULTUR & UNDERHOLDNING
GRYTING-FAMILIEN: Faren Håvard, som er en av landets mest ettertraktede korister, har fått følge av sine to stadig mer berømte sønner, Adam og Endre. Nå gjør de sammen en av sine sjeldne konserter her i byen. FOTO: PRIVAT

På nett. For gode opplevelser.

Med Altibox får du lynrask fiber og underholdningen du vil ha. Velg den tv- og internettpakken som passer akkurat deg, uavhengig av hva naboen velger!

Styret kan enkelt be om et tilbud fra oss, hvis du som beboer spiller det inn.

vikenfiber.no/boligselskap

SPORT

STRØMSØ mot

BRAGERNES

Drammen Roklubb har i flere år arrangert Drammen Rivercup Regatta for lokale, nasjonale og internasjonale roere. I år blir det en real byduell mellom Strømsø og Bragernes, allà klassikeren Oxford mot Harvey på Themsen.

Under årets regatta vil Drammen Roklubb by opp næringslivet til en duell, til lands og til vanns. – Vi har kapasitet til cirka 30 roere fordelt på to treningsgrupper – og er også i gang med å finne deltagere. Forhåpentligvis kan vi med dette starte en ny tradisjon hvor Drammen by er arena og næringslivet en aktiv deltager, sier Morten Adamsen som er prosjektleder for Byduellen.

Drammen Roklubb avslører sine planer for årets regatta

Sju uker opplæring

For bedrifter som ønsker å delta vil roklubben tilby sju uker med opplæring og trening, med hjelp fra sine beste utøvere.

Adamsen forklarer at målet er å gi dem nok opplæring til å kunne sende lagene ut i en konkurransebåt uten fare for å velte.

Deltagende bedrifter vil både kunne benytte anledningen til å skape samhold internt,

samtidig som de også vil kunne møte kollegaer fra andre bransjer i byen.

– Konkurransen vil være uhøytidelig, men vi har et samarbeid med både Næringsforeningen og Drammens Tidende, så selve duellen skal sendes direkte som en streaming-sending. Jeg antar dermed at noen kjenner litt på konkurranseinstinktet etter hvert, sier han.

Strømsø mot Bragernes Ideen for duellen dukket opp på en tur over den nye gangbrua. Drammen har igjen blitt adskilt i to tydelige bydeler, etter at de rev den tidligere bybrua.

– Det var derfor fristende å tenke på hvordan vi som roklubb kunne bidra til å forene byens to sider av elva, forteller Ane Marie Bjerknes Friberg.

Hun er nestleder for Drammen Roklubb og øverste leder for regattaen i Drammen.

– En duell mellom Team Bragernes og Team Strømsø på elva som vi alle deler, skaper forhåpentligvis mer humor og samhold mellom aktører på hver side av byen, legger hun til.

Stafett

Roing er en utendørsidrett og ansett for å være en kombinasjon av balansekunst og kraftanstrengelse. Det er likevel ikke påkrevd å ha erfaring med tilsvarende fra tidligere.

– Det er absolutt ikke gitt at vi klarer å skape sjødyktige roere på sju uker, så vi må ha et forbehold dersom vårflom eller andre faktorer gjør risikoen for høy. Men roing kan fint også gjøres på land, så vi forbereder uansett for en stafett på romaskin. Det har absolutt ingen terskel, og kan gjennomføres uansett ferdighetsnivå. Romaskinstafett er dessuten en

svært underholdende konkurranseform, mener Morten Adamsen. Duell på vannet

Den store gulrota ligger naturlig nok i muligheten til å gjøre representanter for hver av de to bydelene klare til duell i robåter på elva som deler Drammen.

– Det vil kanskje ikke gå fort, men vi har noen triks i ermet, så de skal nok holde seg flytende. Og underholdningsverdien blir uansett stor, sier primus motor Morten Adamsen.

PS: Byduellen arrangeres

22. april og er en del av Drammen Rivercup Regatta.

Morten Adamsen er primus motor for byduellen. Drammens hittil siste OL-deltager i roing, er ivrig etter å skape blest rundt begivenheten som er planlagt i april.
Byduell;
4 – 8. mars 2023 SPORT
Byduellen 2023 er det kalt. Oppfølgeren av Drammen River Race blir en duell mellom Drammens to bydeler som kun deles av Drammenselva.

Åpningstider: Mandag-Fredag: 10.00-19.00,

1: Austadgata 18 (Gamle Dags Marked Strømsø)

10.00-18.00.

Siste vintertømming

VANNUCCI LUER 50,SKJERF 100,CASHMERE MIX HERREGENSERE 1 STK 2 STK 300,500,JUNIOR WATERPROOF 1 STK 2 STK 250,400,DUNJAKKER /KÅPER DAME 600,VEIL. 2.999,NÅ ÷80% SKINN BOOTS 300,VEIL. 1.199,NÅ Tilbudet gjelder så langt beholdningen rekker. Med forbehold om trykkfeil. PS! Samme tilbud gjelder avd. 2: Outlet på Gulskogen senter 2. etg.
Følg oss på Facebook og Instagram!
DRAMMEN LAGERSALG
Avd.
Lørdag:
70 - 80% PÅ ALLE VINTER VARER HERRE GENSERE 200,- 1 STK 300,- 2 STK MASSE FLOTTE STRIKK 200,- 1 STK 300,- 2 STK

4 Pets pro-line T Ü V godkjente bil-bur

Også kjent som Herkules og G-line bur. Aluminiumsbur av høy kvalitet med flott finish. Hos oss får du de ferdig montert, klare til å settes rett inn i bilen. Burene har låsbare dører, kjekt ved luftig med bakluken åpen, slik at ingen lett kan slippe ut hunden. Medfølger stropper for festing av buret i bagasjerommet.

variosystem

Vi monterer Variosystem i biler der Variocage ikke får plass eller blir ugunstig. De kan tilpasses de fleste biltyper og kommer til både en og to hunder.

Mimsafe VarioCage

Med VarioCage kan du transportere hunden trygt i bil. Den justerbare dybden gjør at buret lettere kan tilpasses bilen/hunden. Nødutgangen bak i buret, gjør det enkelt å få hunden inn i bilen om bakluken av noen grunn ikke kan åpnes. VarioCage kommer med låsbare dører, kjekt ved lufting med bakluken åpen, slik at ingen lett kan slippe ut hunden. VarioCage kommer ferdig montert.

Støtfangerbeskytter

Støtfangerbeskytteren kan brettes ut når hunden skal inn eller ut av bilen for å forhindre riper og skader på støtfangeren.

Krokstadsenter Tlf. 32 23 04 70 Eikersenter Tlf. 32 75 78 37 Lier toppen Tlf. 32 84 83 97 CC Drammen Tlf. 32 83 09 25
Besøk vår nettbutikk: www.zoomarkedet.no

Tomflasker FYLLER HÅPET

Her finner du DRAMMENSAVISA! Du kan også besøke oss på Tangen, i Støperigata 7 Price - Nybruveien 7 3055 Krokstadelva price@lagerbutikk.no www.lagerbutikk.no Tlf. 32 23 10 80 DA DRAMMENSAVISA Savner du avisa eller trenger flere eksemplarer? På følgende steder finner du stativer med avisene våre. NR. 14 – 2021–STORE TAKE AWAYVYERBåde legevakta og politiet melder om at vi i skyggen av snart to år med pandemi og nedstenging skjuler seg stygge mørketall i forhold til vold i nære relasjoner i Drammen. Åretsjuleprogramerher! Fyllventetidenmedmagiskeøyeblikk. Seprogrammetpåside32-33. Drammen Drammens største utvalg av elektriske biler Eventyrlig julestemning på Bærums Verk Innflytting 2023 Din boligdrøm? BRYGGEPARKEN FRYKTER STYGGE MØRKETALL Susanne Kjær ved Drammen Legevakt. Tina Berg ved Politiet Drammen. Drammenser og eiendomsinvestor Jan Erik Hansen (68) har flere år hatt en drøm om å bygge eiendomskompleks på Nøsted Brygge. Nå er alle formaliteter på plass, salget gang – og i 2024/2025 kan de første beboerne flytte inn. I dag har Hansen fullt fokus på å gjøre det nye komplekset attraktivt, med riktig, viktig og kreativt innhold. SIDE 6-7 Helt frampå – Helt bakpå Visste at Adnan Afzal konstituert, daglig leder Gründerhuset by Dram men Works AS, har David Attenborough som sin favoritt programleder. n DRAMMENSAVISA – ØKONOMI & NÆRING Neste utgave av FYLLER BOLIG DRØMMEN MED KREATIVT INNHOLD Nytt DA Økonomi & Næring siste onsdag hver måned Gir gamle båter elektrisk framtid Ola Rypaas det nye sel- skapet Fokus energi sørger gjennom ny teknologi for at en el-dreven PODmotor, kan byttes ut med båter med gamle fossil- drevne motorer slik de kan gå en elektrifisert SIDE 14-15 Skisenteret får endelig utvide Daglig leder Erik Gråberg kan glede seg over at nybyg- get til Skimore Drammen skal huse ski- og sykkelut- leie, billettsalg, skishop, større kafé-, klubblokaler, kontorer. Det er endelig byggeklart for et lenge etter- lengtet bygg med plass til det meste. SIDE 3 Endelig byggeklart for Nøsted Brygge--–H–FYLLER BOLIGDRØMMEN MEDKREATIVT INNHOLD NæringDA onsdag hver–utvide --Endeligbyggeklart NR. 2 – 2022 Tipper Godset på7.plassiår SIDE 10-11 SIDE 6 BILAG MIDTEN Elevene fra S-klassen på Drammen videregående sørger for at all panten samles inn på skolen. Det gir livsviktige midler til jenter i Kenya. Eget vedlegg i dagens avis Vi gir deg lynraskt internett og underholdningen du elsker. Der du er. Bli kunde du også! Sjekk om du kan få på vikenfiber.no
S-klassens pantepenger gir ny sjanse for jenter i Kenya Kulturelle godbiter i vente! Hjertelig velkommen til de gode øyeblikkene. Seprogrammetpåside26-27. Innflytting 2023 Din boligdrøm? se side 16-17 BRYGGEPARKEN Ny inspirasjon til gammel stil SIDE 10-11

Tjen penger hos Aladdin og gi nytt liv til gull og sølv

Hos Aladdin Gull, Sølv og Mynter strømmer kundene til for å selge gamle gullsmykker, sølvtøy og mynter, som ofte har vært gjemt og glemt. Ditt «rot» kan være verdt en liten formue, samtidig som du bidrar til gjenbruk.

– Vi har kunder som er innom med alt fra gamle smykker, gull, sølvtøy til postkort, mynter, pokaler, medaljer og sedler. Vi opplever til stadighet at folk blir overrasket over hva ting faktisk er verdt, spesielt hvor mye penger man kan tjene på mindre mengder gull, sier Thomas Fehn hos Aladdin Gull, Sølv og Mynter.

Han og butikkansatt, Myrgana Banjska, ønsker velkommen til Aladdin-butikken på Globusgården i Drammen.

Der har de hatt kunder innom fra hele Østlandet siden dørene åpnet for to år siden.

MER VERDT ENN MAN TROR

Nylig hadde de et par innom som ryddet i et dødsbo etter et familiemedlem. I utgangspunktet hadde de hyret inn et byrå for å tømme boligen, men tok med seg noen få gjenstander. I en eske fant de sølvtøy og gullgjenstander, som de tenkte kanskje var verdt å sjekke ut.

– Der var det verdier for 54 000 kr. Det hadde de ikke forventet, sier daglig leder.

Det plinger i døren og inn kommer et par. I hånden har de et armbånd kjøpt på et loppemarked. Banjska tester og konkluderer. Her er det både sølv og gull.

– De kjøpte smykket for 100 kr. Her fikk de 2300 kr for det. Det er ganske bra fortjeneste, sier hun med et smil.

NØYAKTIG TESTING AV GULL

OG SØLV

Gull- og sølvprisene er fortsatt historisk høye, så her er det store penger å tjene.

Hvilken farge gullet har spiller ingen rolle. Det er karaten som avgjør prisen.

– Vi har nylig kjøpt inn en ny maskin - Precious Metal Analyzer - som analyserer og tester edle metaller. Dette er et røntgenapparat som viser type metall, prosentandel og renhet. Før testet vi med syre, men denne maskinene er raskere og mer nøyaktig.

NYTT LIV TIL GULL OG SØLV

Det man kanskje ikke tenker over er at det å selge sine gamle ting hos Aladdin bidrar til den sirkulære økonomien. Sølv - og gullgjenstandene kommer inn til butikken, blir sendt til raffinerier, smeltet om og gjenbrukes. Dette er med på å tære mindre på jordas ressursgrunnlag.

TRYGG HANDEL HOS ALADDIN

Aladdin Gull, Sølv og Mynter har mange faste kunder lokalt, i tillegg benytter folk fra Asker, Bærum, Lier, Oslo, Tønsberg, Holmestrand, Horten og Porsgrunn deres tjenester. Med sentral beliggenhet, rett ved jernbanestasjonen og motorveien, er det enkelt å finne frem til butikken i Drammen.

- Mitt beste tips; ikke kast noe! Det er helt opp til hver enkelt om de vil selge eller ikke. Fordelen med en fysisk butikk er at du får snakke med noen. Og så får du oppgjøret med én gang eller inn på konto i løpet av et døgn, understreker Fehn.

– Her er alle velkomne innom om de lurer på hva tingene deres er verdt.

Aladdin Gull, Sølv og Mynter AS

Kjøper gull, sølv, mynter, frimerker, pokaler, postkort, sedler og medaljer

Adresse: Torgeir Vraas Plass 1. GLOBUSGÅRDEN på Strømsø Torg

Tlf: 92 99 80 70

E-post: drammen@aladdingull.no

Nettside: aladdingull.no

Åpningstider:

Mandag–fredag: kl. 10.30–17.00

Lørdag: kl. 10.00–14.00

annonse | ALADDIN GULL, SØLV OG MYNTER
Myrgana Banjska og Thomas Fehn ønsker velkommen til Aladdin Gull, Sølv og Mynter. Her kan du ta med smykker, gull, sølvtøy, postkort, mynter, pokaler, medaljer, sedler og mindre samlergjenstander. Du er ikke forpliktet til å selge noe og en verdivurdering er gratis. Precious Metal Analyzer analyserer og tester edle metaller. Testen tar noen sekunder og gir et nøyaktig bilde av hva gjenstander inneholder av metaller. Dette er en trygghet for kundene, som selv kan se resultatet

Hva skjer i BRAGERNES KIRKE

Fredag 10. mars

11.30 – 14.00. Kvinnenes internasjonale bønnedag i Metodistkirken.

Lørdag 11. mars

13.00 Orgelhalvtime med elever ved Tønsberg kulturskole. Fri entré.

Søndag 12. mars

3. søndag i fastetiden

11.00 Høymesse. Dåp. Kapellan

Margrete S. Johansen, kantorigruppe, kantor Beate Strømme Fevang og Jørn Fevang.

Fredag 17. mars

11.00 Lunsjkonsert Halvorsen Musikkfest 2023 med den italienske fløyte- og pianoduoen Diana Nocchiero og

Andjela Bratic, unge talenter fra Drammen kulturskole og prisvinnere fra nasjonale konkurranser, bl.a. Daniel Hernes. Lunsjkonserten har en allsidig og variert meny og varer ca. 50 minutter. Fri entré.

Lørdag 18. mars

13.00 Orgelhalvtime med orgelstudenter ved Norges musikkhøgskole. Fri entré.

Søndag 19. mars

4. søndag i fastetiden

11.00 Høymesse. Dåp. Sokneprest Per Erik Brodal, kantor Jon Martin Høie.

19.00 Halvorsen Musikkfest 2023

Finale! Bachs dobbeltkonsert for to fioliner og orkester med Christopher Tun Andresen og

Birgitte Stærnes som fiolinsolister, Albinonis konsert i d-moll med Brynjar W. Kolbergsrud som trompetsolist, og Vivaldis Gloria for kor, solister og orkester med Bragernes kantori, Bragernes kir kes ungdomskor og herrestemmene fra guttekoret, sangsolistene Guro

Lødemel, Hannah Agnethe Pold og Mari Alsvik, sammensatt festivalorkester og dirigent Jørn Fevang. Billetter kr. 300, se Årets program 2023 - HALVORSEN MUSIKKFEST (johanhalvorsen.no)

Onsdag 22. mars

12.00 – 18.00 Misjonsbasar i menighetshuset.

Torsdag 23. mars

12.00 – 18.00 Misjonsbasar i menighetshuset.

Fredag 24. mars

12.00 – 18.00 Misjonsbasar i menighetshuset.

Lørdag 25. mars

13.00 Orgelhalvtime. Max Regers 150 års jubileum. Espen Melbø spiller Regers koralfantasi over «Ein feste Burg ist unser Gott». Fri entré.

12.00 – 15.00 Misjonsbasar i menighetshuset.

Søndag 26. mars

Maria budskapsdag

11.00 Familiemesse. Dåp. Kapellan Margrete S. Johansen, Bragernes kirkes jentekor, kantor Beate Strømme Fevang og Jon Martin Høie.

Tirsdag 28. mars

18.00 – 21.00 i menighetshuset: Stopp og fiks! Vi reparerer klær i fellesskap. Orgelhalvtimene støttes av Drammen kommune og Kulturrådet. Du kan lese mer om orgelhalvtimer, konserter og andre ting som skjer på bragerneskirke.no og Facebook.

Bragernes kirke hver uke:

Høymesse søndag 11.00

Enkel hverdagsmesse tirsdag 12.00

Morgenbønn onsdag 08.30

Enkel middagsbønn torsdag 12.00

Tirsdag 14. mars ingen hverdagsmesse pga. Skisprinten

Kirken er ellers åpen: tirsdag, onsdag og torsdag 12–17, fredag og lørdag 12–15, søndag 10–15.

Noen ganger er kirken lukket pga. vielser, bisettelser eller andre årsaker.

8. mars 2023 – 9 KULTUR & UNDERHOLDNING

ENDELIG MUSIKKFEST IGJEN

Arrangørene av Halvorsen Musikkfest

2023 lover et sammenhengende høydepunkt. – Etter år med pandemi, er det en glede å kunne slippe årets program, sier festivalsjef Martin Haug.

Høydepunktene for årets musikkfest fra 12. til 19. mars kommer på rad og rekke, og i Halvorsens ånd er stikkordene mangfold, variasjon og folkelig kvalitet.

Allerede nå er forhåndssalget til Åpningskonserten med superfiolinisten Charlie Siem over all

forventning. Og folk bør ha høye forventninger til hva de får oppleve i byens storstue. Beethoven etterfølges av virtuose og vakre publikumsfavoritter, og selvsagt er Johan Halvorsen på programmet. Vi har jobbet lenge med å få dette på plass.

Musikkfesten byr på lek med barokkmusikk i Nedre Eiker Kirke, musikalsk magi med Annbjørg Lien duo i Strømsø kirke, folkemusikk som fenger dagens publikum.

Børsen Festlokaler er arenaen for den store kammermusikk-konserten, i år kommer stjernepianisten Håvard Gimse, sammen med prisbelønte Trio Ssens. Bare å nyte, sier festivalsjefen. Musikerne Martin Haug og Birgitte Stærnes har drevet festivalen siden 2005, og den utvikler seg stadig. Eventyret om

Halvorsen i Drammens Teater spilles for alle byens femteklassinger!

For vise-entusiastene er det bare å innfinne seg på flotte Gildehallen, Aass Bryggeri, der den nordnorske visepoeten Ola Bremnes med musikere skal få oss til å kjenne på hav, vind og midnattssol.

– «For øvrig ga jeg Ola gitartimer i begynnelsen av karrieren», smiler Martin Haug. Det blir Champagne-konsert i Børsen, der Tenorane holder et opera-show man ikke vil gå

glipp av. For de minste er det Barnelørdag på Union, med trylling, og fiolinspill!

Senere byr lørdagen på Jazzisk, der Håkon Kornstad trio skal leke med musikk fra ulike sjangere. En ettermiddag på Drammens Teater! Og selvsagt avsluttes musikkfesten med en storslått finale, kor, orkester, solister, i Bragernes kirke. De flotteste barokk-konsertene du kan ønske deg, og Vivaldis jublende Gloria. En drøy uke med noe for de fleste!

10 – 8. mars 2023 KULTUR & UNDERHOLDNING
Den nordnorske visepoeten Ola Bremnes med musikere opptrer under Halvorsen Musikkfest 2023. Halvorsen Musikkfest åpner med konsert med superfiolinisten Charlie Siem.

Lindum satser 200 millioner på matavfall

Drammens avfallsgigant Lindum fortsetter satsingen på grønn energi. Nå skal de bruke de 200 millioner på Den Magiske Fabrikken i Tønsberg for å kunne tilby en sirkulær løsning for matavfallet fra store deler av Østlandet.

SIDE 22 OG 23

Vinner på fremtidens styringssystemer

Dynamic Engeneering på Tangen har så absolutt slått seg opp. På 5,5 år er de allerede blitt kåret til Gaselle-bedrift, vokst til 20 ansatte – og etablert tre lokasjoner, henholdsvis i Drammen, Sarpsborg og Kristiansand. Dynamic Engeneering er selskapet som satser på morgendagens helter via teknologisk kløkt og styringssystemer for industrien. Gründer, eier og mannen som drar i trådene er 38-åringen Ole Alexander Hagen Bakke.

SIDE 16 OG 17

Flyttet pleien ut av sentrum Polskfødte Marta Matulis (42) følte seg tvunget til å flytte selskapet sitt ut av sentrum. Nå bygger hun opp hudpleiesalongen på nytt fra Skoger – i svigerforeldrenes hus. SIDE 2 n DRAMMENSAVISA – ØKONOMI & NÆRING n NR. 2 - 2023
Dynamic Engeneering oppnår
suksess med morgendagens
helter

Flyttet pleien ut av sentrum

www.drammensavisa.no

Telefon: 32 17 88 11

Tips: red@drammensavisa.no

Annonsering: annonse@drammensavisa.no

Ansvarlig redaktør: Geir A. Arneberg

Frilansjournalist: Marianne Bergvall

Frilansjournalist: Terje Brun-Pedersen

Salgs- og markedsrådgiver: Trond E. Pedersen

Salgsleder – DA Næringsliv: Ove Geir Andheim

Daglig leder: Aslak Hougen

Besøks- og postadresse: Støperigata 7 3040 Drammen

Utgiver:

Drammensavisa AS Org. nr. 826 423 552

Layout: Edda Grafisk AS

Trykk: Polaris Trykk Arendal AS

Distribusjon: Posten Norge AS

Har du utfordringer med levering av Drammensavisa, send epost til drift@drammensavisa.no

Polskfødte Marta Matulis (42) måtte ta høyde for at mange av hennes faste kunder gikk tapt da hun følte seg tvunget til å flytte selskapet sitt ut av sentrum. Nå bygger hun opp hudpleiesalongen på nytt fra Skoger.

GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Marta Matulis (42) har drevet skjønnhetssalong i Drammen siden 2008. Først på Lierstranda,

Prøver seg i Skoger

etter økt husleie

deretter i sju år på Bragernes. I november 2022 måtte hun flytte, etter at husleien ble kraftig hevet. – Jeg skjønte fort at jeg måtte ta grep. Dessuten var jeg gravid.

Heldigvis eier svigerforeldrene mine et hus i Skoger. Der kunne jeg etablere selskapet mitt på nytt, sier hun til Drammensavisa.

Marta Matulis – som er utdannet hudpleier i Lodz i hennes opprinnelige hjemland Polen – flyttet til Drammen sammen med sin ektemann for 15 år siden. Sammen har paret bosatt seg på Åskollen, og har en sønn på 21 år, og en nyfødt datter på 3,5 måneder.

–Sistnevnte har vært en utfordring. Men med flytting til Skoger har jeg klart å kombinere småbarnsrollen med flytteprosessen, sier Marta Matulis.

Anbefalt av kolleger

Under vårt besøk i salongen i Gamle Sørlandske 246 i Skoger, hadde Matulis kundebesøk av Ellen Warlo. Den nå pensjonerte fysioterapeuten sier hun har vært kunde hos Marta i flere år, blant annet etter å ha blitt tipset av andre hudpleiere om Martas kompetanse.

–Hun er den beste i byen. Derfor

fortsetter jeg hos henne, selv om det betyr litt kjøring, sier hun.

Marta Matulis driver med de fleste former for hudpleie, men har spesialisert seg på vippeekstensjon, negler, pedikyr, kosmetiske behandlinger og voksing.

– Jeg er også instruktør i neglestyling. For med 18 års erfaring, og mange vitnemål som bekrefter mine ferdigheter, ønsker jeg å utvikle meg videre. Blant annet har jeg tillært meg mye kunnskap om neglesykdommer.

Kunnskap jeg deler videre på mine Facebook- og Instagramkontoer, sier hun.

Medisinsk investering

Hun setter også sikkerheten i høysete, både overfor sine klienter og seg selv.

– Det er grunnen til at jeg investerte i en medisinsk autoklav som steriliserer arbeidsverktøyene mine ved høy temperatur. Dermed unngås overføring av sykdommer som hovedsakelig skyldes virus. Det reduserer også risikoen for infeksjoner for-

Drammensavisa er 100% annonsefinansiert og er politisk og ideologisk uavhengig. Drammensavisas innhold er redaktørstyrt, og redaksjonen har full integritet.

Medlem av Norsk Redaktørforening og redigeres etter redaktørplakaten

årsaket av bakterier som finnes naturlig på huden i tilfelle skade, forteller hun.

– Jeg prøver alltid å ta vare på kundene mine. Takket være dem har jeg en individuell tilnærming til hver klient og jeg gjør alt for at de reiser herfra fornøyde. Jeg serverer dem, slik jeg ønsker å bli servert selv.

Personlig fokuserer Marta Matulis alltid på naturlige effekter, delikat styling av øyevipper og negler. Og hun sverger til minimalisme, tilpasset kundens forventninger.

– Det handler om lidenskap for faget. Nye kunder skal kunne stole på meg. Jeg kan ikke forestille meg misbruk eller å dra nytte av denne tilliten, sier Marta Matulis.

8. mars 2023 2 DA - Økonomi & Næring
Marta Matulis.

Bergans vil fase ut all fluor

Om få år blir det ulovlig å selge produkter som inneholder PFAS, også kjent som fluorstoffer, i Europa. Hokksund-baserte Bergans støtter forbudet og har forberedt seg på dette i flere år.

Nå nærmer de seg målet om at alle produktene skal være 100 prosent PFAS-frie.

– Som leverandør av turutstyr har vi et særlig ansvar for natur og miljø. Vi støtter helhjertet det europeiske totalforbudet mot bruk av PFAS, selv om vi vet at det kommer til å svekke holdbarheten til den vannavvisende evnen på flere av produktene våre, sier Christoph Centmayer som jobber med bærekraft i Bergans.

Bergans i rute Centmayer har vært sentral i arbeidet med utfasingen av PFAS i Bergans siden 2020. Han mener Bergans er meget godt i rute mot totalforbudet som antas å tre

i kraft om to til tre år. Endelig dato er foreløpig ikke bestemt av det europeiske kjemikaliebyrået ECHA, som er ansvarlig myndighet.

Nylig ble Bergans også del av en internasjonal Nei til PFASbevegelse initiert av organisasjonen ChemSec. Mer enn hundre selskaper er med i bevegelsen som tar til orde for et strengt lovverk og forbud mot all ikke-essensiell bruk av farlige PFAS-stoffer. Det er i den vannavvisende behandlingen som påføres ytterstoffet til plaggene at man finner PFAS. Behandlingen blir kalt WR (Water Repellent) på fagspråket, og gjør at vannet preller av stoffet. – Vi har allerede mange produk-

ter med PFAS-fri impregnering på markedet. Dette er stort sett produkter der vannavvisende evne ikke er essensielt for produktets funksjon, som i softshell-, dunog skallplagg til hverdagsbruk. Vårt mål er at alle våre produkter skal være 100 prosent PFAS-frie senest i 2025, sier Centmayer.

Ikke like effektiv

Et element som gjør utfasingen litt enklere for Bergans er at de ikke benytter membraner som inneholder PFAS, slik flere andre produsenter gjør. Som bluesign®systempartner har de også god kontroll på alle kjemikalier som brukes i produksjonen.

I følge Centmayer ligger den største utfordringen i å finne impregneringer uten PFAS som kan matche funksjonen til PFAS-holdige når det kommer til vannavvisende evne.

– De PFAS-frie løsningene gir naturligvis ikke like sterk effekt

som de PFAS-holdige. Den oppfattede vannavvisende funksjonen i ytterstoffet vil derfor ikke være like sterk og synlig. Du vil for eksempel ikke se at vannet perler seg og renner av stoffet på samme måte som før. Den PFASfrie impregneringen er heller ikke like slitesterk og svekkes derfor raskere. Tidligere het behandlingen DWR som er en forkortelse for Durable Water Repellent, men nå sier vi bare WR, forklarer han.

Hyppigere re-impregnering Bergans har også samarbeidet med både konkurrenter og andre fagmiljøer i jakten på en effektiv resept, blant annet i Popfreeprosjektet som er drevet av det store svenske forskningsinstituttet RISE.

– Vi har vært med i flere utviklingsprosjekter med mål om at dette kan ta hele bransjen raskere fremover. Dette har gitt oss veldig god innsikt, men det finnes altså

ingen fullgod erstatning hvis man sammenligner med varigheten fra før. De PFAS-frie impregneringene presterer ulikt på ulike materialer, noe som gjør det til et omfattende arbeid å teste og kartlegge dem. Men vi fortsetter utviklingsarbeidet sammen med våre stoffleverandører for å sikre en god funksjon, sier Centmayer optimistisk.

Han sier forbrukerne må venne seg til å re-impregnere skallplaggene sine oftere enn de har vært vant med.

– Det kommer selvsagt an på hvor vannavvisende man ønsker at plagget skal være, man stiller kanskje ikke like høye krav til alle plagg, men om man vil at plagget skal gi god beskyttelse mot vann må man belage seg på å re-impregnere langt hyppigere enn før, sier han og legger raskt til; husk bare å bruke en PFAS-fri impregnering.

8. mars 2023 3 DA - Økonomi & Næring
Christoph Centmayer jobber med bærekraft hos Bergans. Bergans støtter det europeiske totalforbudet mot bruk av PFAS som er spådd å komme innen få år. PFAS er også kjent som fluorstoffer. FOTO: HANS KRISTIAN KROGH HANSSEN

Fremtiden for Drammen Havn

UTVIKLES NÅ

Drammen Havn har sikret 80 nye år med utvikling av regionens viktigste havneområde. – Store vareeiere kan gjøre aktive og bevisste valg med mål om å bli mer miljøvennlige.

Og akkurat dette er noe vi kan tilby, sier havnedirektør Arne Fosen i Drammen Havn.

Miljøbevissthet trenger seg på for alle. Særlig vil alle som frakter varer inn og ut av Norge se på transport som en vesentlig

faktor i arbeidet med å bidra til mindre utslipp.

Dette er noe Drammen Havn for alvor

har tatt tak i senere år, og som de har lagt til rette for i utviklingsløpet foran seg. Havna innerst i Drammensfjorden er mest kjent for import og videredistribusjon av nye biler.

Bærekraft og miljøvennlig transport har derfor to sider for Drammen Havn som selskap og aktør. For det første handler det om at de selv skaper en mest mulig miljøvennlig operasjon på Holmen innerst i Drammensfjorden. Det andre er

å bidra til mest mulig bærekraftig transport.

Norges ledende bilhavn

– Vår nye strategi har som mål nummer en å bli bærekraftig gjennom helt utslippsfrie operasjoner innen 2030. Vi skal også være Norges ledende bilhavn og den foretrukne havna for næringslivet i regionen, sier havnedirektør Arne Fosen i Drammen Havn.

4 ANNONSE 8. mars 2023
2 ANNONSE

Han begynte i jobben i fjor sommer, men har 20 års fartstid innenfor togtransport, blant annet som leder av CargoNet, Norges største transportør av gods på jernbane.

Og nettopp tog er et sentralt punkt når det kommer til bærekraftig transport for Drammen Havn, som dermed er den andre delen av miljøbidraget fra havna. 12. desember i fjor ble rutetidene for tog fra Drammen Havn til Bergen og Trondheim kraftig forbedret.

Skip og tok er miljøvennlig – Nå går det direktetog fem dager til Bergen og tre dager til Trondheim hver uke utenom Alnabru, men det går ruter den veien også. Toget til Bergen går halv åtte på kvelden og er i Bergen tidlig mor-

genen etter. Dette er veldig praktisk for de som skal frakte biler og gods videre, sier Fosen

– Kombinasjonen av skipsfrakt og sømløs overgang til tog fremfor biltransport er en av de mest miljøvennlige løsningene man kan ha i denne sektoren, legger han til.

Gjennom 2020 og 2021 er det inngått ny langsiktig kontrakt med grunneier Drammen kommune, og det er vedtatt en reguleringsplan som åpner for å utvide arealet for havna med ytterligere 120 mål.

Selskapet har også vedtatt en helt ny strategi for fremtidig utvikling som bygger på stabile rammebetingelser og et godt tilbud til andre som ønsker å være med på utviklingen av havneområdet.

Havnen utvides

– Hvor fort utvidelsen av havna skjer avhenger av tilgang på steinmasser. Men vi blir ferdig med det vi kaller Kattegatkai II i løpet av høsten i år. Det betyr at vi kan flytte anløpet av de store bilskipene fra der de legger til i dag. Det åpner for å fylle på masser der slik at vi kan utvide havnen som planlagt, sier assisterende havnedirektør Ivar Vannebo i Drammen Havn.

– Det er etablert landstrøm i havna, som gjør at skipene kan slå av maskineriet når de ligger til kai fordi de får strøm fra land, legger Vannebo til.

Selskapet Drammen Havn har laget en 12-punkts liste over initiativer for å bli en mer miljøvennlig havn. Fra før har det allerede skjedd et paradigmeskifte når det gjelder typen biler som kommer gjennom

havnen. I 2022 var 80 prosent av bilene elektriske.

Turområde for publikum

Av de 12 initiativene skal de bygge et grøntområde i nordkanten av havneområdet, som da vil være det man ser fra nye Drammen sykehus og helseparken.

– Det er for å redusere støy, og området skal være åpent for publikum, som er hvorfor vi gjør det til et grøntområde. Mange liker å gå tur langs elva, og dette legger vi til rette for, sier Vannebo.

Det legges opp til elektriske kraner på området, ladestasjoner på parkeringsplasser for besøkende og ansatte, og det skal jobbes med estetikken på bygninger og fasader slik at havneområdet fremstår innbydende.

Store investeringer

De vil også jobbe med å rydde og sikre sjøgrunn, samt bruke solceller og ha sikker avfallshåndtering for å gjøre også den delen av sin virksomhet enda mer miljøvennlig.

– Vi vil gjøre store investeringer på rundt 750 millioner kroner for å få til de grepene vi har lagt opp til når vi skaper fremtidens havn, sier havnedirektør Fosen.

De skal også bygge ny teknisk infrastruktur på området. Blant annet har Glitre Energi Nett allerede lagt opp ny høyspentforbindelse til Holmen.

– Drammen fjernvarme har koblet Holmen til sitt system, slik at vi har fjernvarme. Vi skal selv også bytte viktig infrastruktur for vann, avløp og fiber, sier Fosen.

Langsiktighet gir trygghet

Og med stabile rammebetingelser for de neste 80 årene, samtidig som det er bred politisk enighet i kommunen om at det skal være havnevirksomhet på Holmen, ligger mye til rette for at flere kan gå over til frakt av biler, gods og varer fra lastebil til skip og tog.

– Den langsiktige avtalen gjør at vi har noe å vise til når vi ønsker at flere skal bruke vår løsning for skip og tog som transport eller skal gjøre egne investeringer her. Noen store selskaper har allerede kjøpt eiendom på Holmen, som Møller Eiendom. De skal ha et klargjøringsanlegg for biler her, sier Fosen.

– Når vi nå har fått et forbedret togtilbud ser vi at volumet allerede har økt siden desember, avslutter havnedirektøren.

Fakta 4

Drammen Havn:

■ 121.655 biler ble losset i 2022

■ Norges største bilhavn med 70 prosent markedsandel

■ Toyota, Kid Interiør, Yara. Hellik Teigen AS, Norgips, Moelven, Nynas, Unicon, Celsa Steel, Ranheim Paper & Board og Mestergrønn er bare noen av bedriftene som allerede bruker havna.

5 ANNONSE 8. mars 2023
3 ANNONSE
– Kombinasjonen av skipsfrakt og sømløs overgang til tog fremfor biltransport er en av de mest miljøvennlige løsningene man kan ha i denne sektoren. – Havnedirektør Arne Fosen

Leilighetshotellet dobler kapasiteten

Stadig flere tyr til familiedrevne Origos 60 nye rom

Origo har forvandlet kontorbygget Øvre Storgate 5 til et nytt leilighetshotell. 24 nyoppussede leiligheter står klare, og selskapet disponerer dermed 60 utleieleiligheter i Drammen sentrum.

GEIR A. ARNEBERG tekst

– Markedet for korttidsleie av rom og leiligheter er økende. I datterselskapet Origo Leilighetshotells regi satser vi derfor tungt på leilighetshotell. Det startet i 2018, uttaler Christer Pedersen, som leder Origo Eiendom.

Hotellsatsingen er et familieanliggende. Christers kone, Elin, leder hotelldriften. Mor Ingunn er interiøransvarlig, mens søsteren Tina er markedsansvarlig.

– De fleste hotellene er tilknyttet kjeder. Da ser vi det som en spennende mulighet å drive et familieeid hotell. Vi legger sjela vår i å tilby gode rom, fine opplevelser og en personlig service som gjestene ikke finner andre steder. Å bo hos oss skal være «litt mer som hjemme», sier hotellsjef Elin Pedersen.

Flere målgrupper

En av Origos viktigste kundegrupper er firmaer som ønsker å leie rom til sine ansatte, vikarer og gjestearbeidere. De fleste av dem leier om igjen og om igjen.

En annen målgruppe er forretningsreisende og mennesker som kommer til drammensregionen for å delta på konferanser eller store arrangementer. Det nasjonale rideanlegget på Linnesvollen i Lier er en god samarbeidspartner.

– Mennesker som får akutt behov for bolig, enten det skyldes brann, skader, samlivsbrudd eller annet, henvender seg ofte til oss. Da er det viktig å ha kapasitet til å ta imot. Det har ikke vært så enkelt, fordi belegget vårt har ligget på over 90 prosent, sier Elin.

Nå gleder hun seg over å kunne tilby helt nye rom og større kapasitet.

Det kommer flere turister til byen enn folk flest tror. Byen er et perfekt utgangspunkt for familieferie i Norge, sier Elin.

Ved alle anledninger trekker hun fram det unike med Origo: Familiedrevet hotell med personlig og «gammeldags» service, moderne online booking og smarte løsninger.

– Våre leiligheter har alt som gjesten trenger for å kunne bo i korte eller lange perioder.

Leilighetene er prisgunstige og har svært sentral beliggenhet, sier Elin.

Satser Origo har investert et betydelig

beløp i ombyggingen av kontorbygget.

– Vi har tro på konseptet leilighetshotell og vi har tro på Drammen. Samtidig er vi opptatt av å bidra til byens utvikling. Det er fint å tenke på at det hvert døgn bor flere enn 100 mennesker i våre rom og at de bidrar til å bringe liv og verdier til byen, sier Christer Pedersen.

Origo Leilighetshotell er datterselskap av Origo Eiendom AS som ble etablert i 1996. Selskapet eies av Ågedal Holding (50 prosent) og Regent AS (50 prosent) og driver utvikling og drift av næringslokaler.

8. mars 2023 6 DA - Økonomi & Næring
BYGG OG BO MED BYGG OG BO MED DA
HOTELLSJEFEN: Elin Helmen Pedersen er hotellsjef på Origo Leilighetshotell.
8. mars 2023 7 DA - Økonomi & Næring
MIDT I BYEN: I rolige omgivelser midt i byen kan gjestene finne roen i de nye leilighetene. HAR ALT: I leilighetshotellet kan gjestene stelle seg selv, for leilighetene har alt som trengs. DET FAMILIEEIDE HOTELLET: Familien Pedersen ønsker velkommen til det nye leilighetshotellet i St. Olavs gate 5 midt i Drammen sentrum. Fra venstre daglig leder i Origo Eiendom, Christer Pedersen, hotellsjef Elin Helmen Pedersen, interiøransvarlig Ingunn Kalmo Pedersen og markedsansvarlig Tina Kalmo Pedersen. BYGG OG
BO MED DA

Kom å se hvordan livet på brygga er!

Nordre Jarlsberg Brygge i Sande byr på sjønære leiligheter med utsikt til Sandebukta, egen p-plass i kjeller og muligheter for båtplass. NJB er et grønt og frodig område der du finner flotte turveier og egne strender like utenfor døren.

Det er mange fordeler ved å bo i nybygg - både lave strømkostnader og lite vedlikehold. Sikre deg en ny og energieffektiv bolig i prosjektet Bryggeparken.

Vi har fortsatt 19 ledige leiligheter i Bryggparken. Overlevering til høsten.

Møt oss på vårt visningssenter, vi har åpent hver torsdag - kontakt megler i dag!

BRYGGEPARKEN

Meglere

Ole Kristian Skretteberg 976 21 203 ole.kristian.skretteberg@eiendomsmegler1bv.no

Christel Hetty 982 81 056 christel.hetty@eiendomsmegler1bv.no

Kent Salte 907 81 789 kent.salte@eiendomsmegler1bv.no

GÅR DU MED PLANER OM Å BYGGE

HUS ELLER HYTTE?

HUS OG HYTTER BYGGET I TRE, SOM SKAPT FOR KOMMENDE GENERASJONER

SIGNÉR KONTRAKT PÅ HUS MED OSS

INNEN 15. APRIL 2023, SÅ FÅR DU MED

FERDIG INSTALERT VANNBÅREN VARMEANLEGG UTEN TILLEGG I PRISEN.

SIGNÉR KONTRAKT PÅ HYTTE MED

OSS INNEN 21. APRIL 2023, OG FÅ EN FERDIG INSTALLERT VARMEPUMPE MED GRATIS.

DU FINNER OSS I SANDE

Hyttekonsulent

Rikke Neverdal Søhoel

Tlf: 984 00 878

rikke.sohoel@boligpartner.no

Boligkonsulent

Tina Jacobsen

Tlf: 938 48 927

tina.jacobsen@boligpartner.no

BoligPartner Avd. Sande. Revåveien 20, 3070 SANDE I VESTFOLD

Tlf: 41 80 71 61 / e-post: sande@boligpartner.no

Skulpturen tar form –

Byggetrinn en av tre nærmer seg slutten. Av 107 leiligheter gjenstår bare et 30-tall å selge for salgsleder Elin Bøe (53) i JM Norge.

A. ARNEBERG tekst

For to år siden besøkte vi Elin Bøe. Da var spaden i ferd med å settes i jorda for første gang. Nå er de tre første byggene klare, og det meste går på skinner på Gulskogen, ifølge salgslederen.

– Vi var forberedt på de vanskelige grunnforholdene, og byggeprosessen har vært uten problemer. Nå er det store garasjeanlegget og de tre første byggene reist, sier Bøe.

– Selv har hun installert seg midlertidig i en av salgsobjektene, en leilighet på 96 kvadrat

i tredje etasje i det første bygget som stod ferdig.

– Når man følger prosjektet hele veien, slik jeg har gjort siden vi startet i 2020, føler man også et eierskap til komplekset. Det blir litt som min egen baby. Og i salgsprosessen er det absolutt en fordel å kjenne til boligene slik jeg gjør, sier hun.

I løpet av de neste årene skal det nye boligkvartalet ferdigstilles med nærmere 230 nye leiligheter. Kvartalet er en del av et større transformasjonsområde og har beliggenhet cirka 400 meter fra Gulskogen togstasjon.

Bak prestisjeprosjektet står børsnoterte JM – Sveriges største, og en av Nordens største boligutviklere.

Prosjekt fra A til Å

JM Norge er i dag blitt et av landets største leverandører av større boligkomplekser, knapt 12 år etter at de overtok driften i Byggholt.

På Gulskogen vil selskapet stå for hele prosjektet Skulpturen fra start til slutt. I første omgang består første etappe av bygg 1A og 1B, med plass til 44 leiligheter – samt 1C med 63 mindre leiligheter.

Og under leilighetskomplekset er det bygget en enorm garasjekjeller.

Foruten sin rolle som salgsleder for leilighetene, fikk den interiørutdannede Sandefjordkvinnen også mulighet til å påvirke utformingen av leilighetene under marsjens gang.

– Jeg får da god erfaring og kunnskap om boligene, som er en fordel under salgsprosessen.

JM har rammeavtaler med de store leverandørene på de ulike fagfeltene som kjøkken, gulver og bad for å nevne noen. Utfra disse rammeavtalene har de også laget sin egen standard, en JM-standard som legges til grunn i hver leilighet.

Eneste svanemerkede

– I JM er vi bevisste på å ha den samme gjennomtenkte detaljfølelsen i alt vi gjør. Dette tar vi med oss inn i utformingen av Skulpturen. Alle våre boliger er Svanemerket. JM var den første utbygger i Norge som Svanemerker alle sine nye pro-

sjekter. Skulpturen blir derfor et boligområde hvor bærekraft og godt bomiljø er i fokus fra første spadetak til ferdige hus, sier Bøe.

Det er kjøperens garanti for at byggeprosess, materialvalg og energiløsning følger de strengeste miljøkravene.

– I Skulpturen skal vi skape boliger som gjør hverdagen enkel og komfortabel for beboerne. Men vi har også satt oss et mål om å lage Drammens flotteste hage – blant annet med skulpturer utformet av Drammens egen kunstsmed Marcus Mars i forbindelse med hvert bygg, samt en langt større statue midt i hjertet av den store felles hagen. Her vil skal det etableres en stor friluftbase for beboerne. Et arbeid som starter opp denne våren, forteller Bøe.

God investering

Med prisnivået og markedet lagt til grunn, mener Bøe det er en god investering å kjøpe seg inn i boligprosjekter tidlig. I Skulpturen ligger prisnivået fra cirka tre millioner for de minste på 50 kvadrat, til om lag 10 millioner for de største boligene på drøye 120 kvadrat med panoramautsikt i toppetasjen – basert på størrelse og plassering.

– Alle leilighetene er utstyrt med balkong eller markterrasse. Og alle er tilrettelagte for handikappede og eldre. For en kjøper å gå tidlig inn i slike prosjekter, har historisk sett alltid vært en god investering. Alle kjenner vi til utviklingen i boligmarkedet og prisene. Og prisene er vel ikke akkurat kjent for å gå nedover, sier Elin Bøe.

Fakta 4

Skulpturen

* Tomten er på opp under 15 000 m2.

* På tomten hadde SB verksted tidligere kjent som Standard båtbyggeri tilholdssted. De produserte tank produkter og stålkonstruksjoner. * Åssiden videregående skole har også hatt tilhold på deler av området.

* JM kjøpte tomten i mars 2019 og startet opp med planlegging av det nye boligkvartalet på Gulskogen.

Fakta 4

JM

* JM er en av Nordens ledende prosjektutviklere av boliger og boligområder.

* JM setter søkelys på nybygg av boliger på attraktive steder med vekt på store byområder og universitetssteder i Norge, Sverige og Finland

* I all virksomhet skal JM fremme langsiktig bærekraft.

* JM omsetter for cirka 16 milliarder svenske kroner og har cirka 2600 ansatte.

* JM AB er et offentlig selskap notert på Nasdaq Stockholm, Large Cap-segmentet.

* De fleste av boligene JM bygger er sameier i bygårder.

8. mars 2023 10 DA - Økonomi & Næring
GEIR
Prestisjeprosjektet på Gulskogen på vei mot nærmere 230 nye leiligheter
Den gang da, våren 2021, er Elin Bøe foran tomta som da skulle påbegynnes. Salget er i gang, og salgsleder for JM Elin Bøe selger unna det første byggetrinnet. Av 107 leiligheter, gjenstår 34 for salg.
BYGG OG BO MED DA
Om noen år skal om lag 230 leiligheter stå klare i JMs presisteprosjekt på Gulskogen, kalt Skulpturen.

to år etter byggestart

8. mars 2023 11 DA - Økonomi & Næring
I dag står Elin Bøe foran de første tre byggene, og salget er godt i gang. BYGG OG BO MED DA

Nøsted Brygge – Flottere

Nøsted Brygge ligger midt i hjertet av den nye bydelen som bygges på Nøsted. En solid mix av boliger, båthavn, tursti og spisesteder, samt vaskerier for både bilen og hunden vil skape liv og opplevelser på Nøsted Brygge. Bedre blir det ikke!

– Vi er ikke som alle andre bynære boligområder, sier Jan Erik Hansen, mannen bak Nøsted Brygge.

Utviklerne av Nøsted Brygge skaper et boligkompleks helt i vannkanten på Nøsted, med mye sol og tett på naturen. Det skal syde av liv på uteområdene med restauranter, treningssenter og bar.

– Det er noe av det man får hos oss, og som man ikke uten videre kan få andre steder, slår Hansen fast.

Nøsted Marina

Og for å få fjorden helt inn, er det anlagt båthavn rett utenfor stuedøren.

– Der har vi Nøsted Marina med 50 båtplasser pr i dag, som kan bli til 100. Planen er å gjøre det om til et sameie slik at man også kan kjøpe seg en båtplass. Her har boligkjøpere førsteretten, men andre kan også slå til på dette, sier Hansen.

Det er lagt en god plan for å få et levende område hele døgnet gjennom et stort antall bedrifter som har virksomhet og ansatte som kommer og holder liv på dagtid. Blant annet er det etablert et treningssenter som åpner 06.00, som dessuten har kurs i karate for barn. Tilbudet om yoga og pilates jobbes det med å utvide.

Skatehall og mat

Nøstedhallen Skatepark som er Norges største ligger også lett tilgjengelig for beboere og tilreisende. Der har barn i alle aldre mulighet til å boltre seg med skateboard, scoot, BMX og inlines i «fete streetelementer». Vertrampen i Nøstedhallen er kjent for å være en av de beste i landet. De har også Bowl og Foampit og et eget område for de aller minste barna.

Det er selvfølgelig også både barer og restauranter på Nøsted Brygge. Lunsjeriet

holder åpent fra morgen til kveld, og serverer danske frikadeller og smørbrød. Her kan man også kjøpe rundstykker og et utvalg kaker også på søndager.

– Oslo har flere slike områder med Aker Brygge og Sørenga, men i Drammen er vi ikke bortskjemt med godt utbygde områder av den typen. Det får vi nå, sier Hansen. Biler, hunder og sykkelvei

På Nøsted Brygge gjøres det altså klart for et moderne bryggeanlegg, felles terrasser samt uteområder med store grøntarealer. I tillegg blir det bilpool og ladeplasser for elbiler, rom for bilvask og hundevask. Ladeplasser for elbiler er mulig å etablere for alle boligkjøpere.

– Vi bygger også et hobbyrom eller møteplass, om du vil, med eget bad, WC og kjøkken. Som eier av leilighet på Nøsted Brygge vil bilentusiaster få tilgang til Norges første og eneste billoft. Der vil det være billagring med personlig service og vedlikehold, sier Hansen, som selv er ivrig bilentusiast.

Han ser også frem til at en fire meter bred gang- og sykkelsti på nedsiden av

komplekset blir bygget. Den er et samarbeid mellom utbyggere og kommunen.

Når den står ferdig, vil det bli en sammenhengende forbindelse mellom området på Knive og Drammen sentrum, sier Hansen.

Lokaler for kunstnere

Det skal etableres galleri og det er lagt opp til at et kunstnerkollektiv utvikles i form av flere atelierer der kunstneren Tron Meyer allerede har etablert seg.

– Det fine her er at atelieret er en del av stedet. Målet er å få inn en viss gruppe, slik at det blir et miljø her, sier Meyer.

Utbyggerne har lyttet til boligkjøpernes ønsker og behov etter hvert som kjøpere melder seg, og det skjer endringer. En del av boligmassen som var planlagt å være 4-romsboliger er nå tegnet om til å være 2- og 3-romsleiligheter. Fem av de eksisterende toppleilighetene har nå dessuten fått store og nye takterrasser.

Solide bygninger med historie – Det er viktig for både oss og de som ønsker å flytte hit at enhetene fylles opp

12 ANNONSE 8. mars 2023
BYGG OG BO MED DA

Flottere sjanse finner du ikke

raskt og i størst mulig grad. Vi har derfor gjort om noen av planene for å bidra til at flere blir enda mer fornøyde, sier Hansen. – I og med at Nøsted Brygge nå er et transformasjonsområde, skal deler av gamle industribygg danne grunnlag for moderne boliger. Her river vi en del av den gamle bygningsmassen, men tar samtidig vare på den eksisterende og bunnsolide bygningskroppen slik at denne danner et historisk fundament for nye boliger, avslutter han.

Fakta 4

■ Jan Erik Hansen eier 48 prosent av Nøsted Brygge gjennom selskapet Mocom. Per Rosenvinge og familien Børretzen eier 17 prosent hver seg, mens Jan Wøien eier 14 prosent. Samtidig er noen mindre aksjeposter fordelt på tre andre aksjonærer.

■ Hansen står bak mye av finansieringen og drømmen om et Nøsted Brygge. Det hele startet med butikkjeden Computerland, med avdelinger i de største byene i Norge. Selskapet var en suksess fra 1994 til 2006, da han solgte selskapet.

13 ANNONSE 8. mars 2023
SYKKELSTI: Brygga på bildet er fire meter bred og en del av en gang- og sykkelsti som når den står ferdig vil bli en sammenhengende forbindelse mellom området på Knive og Drammen sentrum. Kyststien mot sentrum ser du nederst til høyre på det store bildet.
BYGG OG BO MED DA
BILLAGRING: – Som eier av leilighet på Nøsted Brygge vil bilentusiaster få tilgang til Norges første og eneste billoft. Der vil det være billagring med personlig service og vedlikehold, sier Hansen, som selv er ivrig bilentusiast.

Klar for overtagelse i april

Flott enebolig på Stillerud / Skoger

Kornveien/Stillerud ligger i et fint og rolig nabolag på Tuft, i grenseskillet mellom Sande og Drammen. Her kan man bo landlig med kort vei både til skogen, fjorden og Drammen golfbane. I tilegg umiddelbar nærhet til E18, skoler og matbutikker. Byggefeltet inneholder også lekeplass og fotballbane med mer. 142 kvm, pris: 7 390 000

Besøksadresse: Kornveien 47, Drammen

Bygging igangsatt!

Moderne enebolig i Sande

Flott ny enebolig ved Sandebukta. Nydelig utsikt, barnevennlig område og flott turterreng. Eneboligen er på 147 kvm med panoramautsikt. Særdeles gode solforhold. Veletablert og barnevennlig boligområde med lite trafikk, hvor barna kan leke fritt uten bekymringer. Båtplass kan medfølge.

Pris: 8 790 000

Besøksadresse: Skogstien 1b, Sande

Ta kontakt! Mats Breda Tlf. 412 31 829 | mats@breda.no

34 6 m STUE KJØKKEN 103 4 6 105 4 3 ² GARD 104 11 1 m SOV 0 6996 12 8 m GANG 1 009 3 20 9 1 11 1 21 F 6 6 L F 14 18 F 18 6 21 18 6 18 F F 10 16 14 F H p e 1200 3100 3896 S å ml n g Fa hm Møn hmig S D B V V 31 4 O G 106 10 3 SO 002 8 7 m SOV 001 8 5 BAD 003 7 6 Vask/Tekn 004 9 2 10 13 L 6 21 10 10 L 14 10 F B D SD 12 6 m GANG 005 10 6 m TV-STUE 006 1 10 7 S 007 21 F p g 72 % 6 59 6 1 ETASJE U ETASJE 34 6 STUE KJØKKEN 105 4 3 m SOV 10 GANG 102 009 6 20 21 F 14 21 F 14 18 18 18 F 18 10 16 14 k 1200 3100 3896 S å m g F hm Møn ml g B BALKONG 106 10 3 m 0 1 8 5 BAD V T k 004 21 D 12 6 m TV-STUE 006 21 S 007 21 72 59 6 1 ETASJE U ETASJE 55 8 101 R m m 1 12x13 V21 12x13 L V22 A S T tt T m a ks 25 m m sk 9 21 D 6 D28 D29 D30 D33 13 17 F V29 13 17 V 11 12 V 13 9 S 102 8 Bad 103 S S 9 6 WC G 0 ask bod 109 11 13 V D 13 17 F V34 13x17 F V35 15 21 D 11 13 V ø T 72% LT 72% S øp p att ng L 11 D 8 11 x 13 L 4 2 T % 8 2 E 11 U k 1 100 1 0 - 1 etas e
Les Finn annonsen Les Finn annonsen
Odd Erling Aasen Selger Tlf: 950 95 918 odd.erling@trysilhus.no www.trysilhus.no Vi fortsetter utviklingen av Wingejordet • Neste byggetrinn er Wingejordet Promenaden • Består av 47 leiligheter fra 47 til 138 m2 • Utearealer tilrettelagt for trening, lek og kaffeprat • Ingen forskuddsbetaling

Avanserte systemer fra Dynamic Engeneering sørger for at bedriftene til enhver tid har orden i produksjonslinja, og med nøyaktighet og umiddelbart kan avsløre hvor eventuelle feil oppstår.

Illustrasjon på hvordan styringssystemet for Fish Eye sørger i utgangspunktet for at fisken til enhver tid får nøye tilpasset mengde mat, og til rett tid. Systemet gjør det også enklere for landbasert oppdrettsnæring.

Vinner på fremtidens

«Vi har utviklet unike arbeidsmetoder med stor fleksibilitet og effektivitet». Skriver Dynamic Engeneering om sine produkter på sin hjemmeside. Legger vi til en fremoverlent gründer med et klokt hode, så er vi godt dekket.

GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Dynamic Engeneering på Tangen har så absolutt slått seg opp. På 5,5 år er de allerede blitt kåret til Gaselle-bedrift, vokst til 20 ansatte – og etablert tre lokasjoner, henholdsvis i Drammen, Sarpsborg og Kristiansand. Siste på skrytelista er «Fish

Eye», et styringssystem for oppdrettsnæringen som løser bransjens evigvarende problem på en teknologisk smart og elegant måte. Den sørger rett og slett for at oppdretterne får fôret fisken med riktig mengde mat, til riktig tid.

– Vi er godt i gang med dette prosjektet. Fish Eye blir et eget

selskap, og har et potensial til å bli langt større enn Dynamic Engeneering. Med Fish Eye kan man også drive med fiskeoppdrett på land, og kan fort innebære den viktigste utviklingen for norsk industri, nest etter oljen, sier Ole Alexander Hagen Bakke (38).

Han er identisk med mannen

som startet Dynamic Engeneering i 2017, og eier selskapet 100 prosent. I tredje etasje Støperigata 7 på Tangen, har han på snart seks år skapt en arbeidsplass for unge, teknisk begavede talenter – i stort sett importert rett fra skolebenken på Åssiden Videregående.

– Vi har fått en god dialog med Åssiden videregående. Et bevisst valg fra oss, som ønsker at de vi ansetter fortsetter løpet videre, slik at man får et miljø i Drammen. Samtlige vi ansetter, er meget-elever, og får raskt et stort ansvarsområde, forteller Hagen Bakke.

Startet på Aass bryggeri Selv har Hagen Bakke sin bakgrunn fra Tinus Olsen som automatiker på Kongsberg, og startet med å ta fagbrevet i sin første jobb hos Aass Bryggeri. Samtidig med jobben hos Aass utdannet han seg som elektriker som privatist.

– Kjekt å ha, sier han om det valget.

Kjekt å ha er i hvert fall kunnskapen og snarrådigheten Hagen Bakke har benyttet til å manøvrere seg inn i en bransje han har funnet sine nisjer.

Og utnyttelsen og benyttel-

8. mars 2023 16 DA - Økonomi & Næring

Dynamic Engeneering – selskap som satser på morgendagens helter

fremtidens styringssystemer

sen av unge mennesker har han adoptert videre fra han startet allerede hos Aass i 2005 med å ta inn en lærling i året.

– En suksessoppskrift jeg har videreført. Med en filosofi om at man alltid skal lete etter og ansette folk som er flinkere enn en selv, vinner man både respekt, tillit og åpner for en solid utvikling av selskapet, sier han.

Selv har han gått gradene som automatiker, som bedriftsleder –og eier.

Ferden fra Aass Bryggeri gikk videre til fire år i Avotech i

Kobbervikdalen, som drev med automasjon i olje- og gassbransjen. – Da de i 2015 ble kjøpt av Otera og la ned automasjonsdelen, kom jeg inn på eiersiden i Drammen Automasjon. Oljekrisen var et faktum, men med basiskunnskap fra oljenæringen, så jeg raskt at mye av teknologien kunne transporteres til byggebransjen. Sammen med Gründerne i PowerTech Elektro startet vi opp PowerTech Engeneering. Målet med selskapet var å etablere Norges største byggautoamsjons-miljø. Dette

målet nådde jeg etter to år, og dette var bakteppet da jeg i 2017 startet opp Dynamic Engeneering – i garasjen på Konnerud, forteller Bakke.

Raskere tilvenning

På Dynamic Engeneerings hjemmeside leser vi videre; «Bare med litt grunnleggende opplæring kan fagområder som elektro, prosess og operatører få en bedre forståelse av logikk og kan delta i møter om funksjonalitet uten å være spesialist på selve kontrollsystemet».

– Dokumentasjon av logikk kan være komplisert, dyrt og vanskelig å vedlikeholde. Men ikke lenger, vi har nemlig utviklet et unikt funksjonsbibliotek for rimelige automatiseringskonsepter som vi kan tre inn i de fleste bransjer, forteller gründeren.

Etter lang erfaring med komplekse prosjekter innen prosesskontroll og produkttransport, kan de i dag tilby komplette tjenester for hele industriprosessen – fra prosjektering til idriftsettelse og installasjon.

Dynamic Engeneering har i

dag kapret flere store kunder, og har blant annet et av verdens største oljeservice-selskap SLB (Schlumberger) som sin største kunde. I Norge holder det å nevne Brynhild i Fredrikstad og meierigiganten Synnøve Finden. – Vi bygger i dag en ny industri. Dette har vært for lite fokus på i Norge de siste årene. Gjennom våre styringsmekanismer øker kapasiteten, og avslører feil og finner årsaken raskt. I andre enden får selskapene større vareflyt – mens vi får flere oppgaver, sier Ole Alexander Bakke.

8. mars 2023 17 DA - Økonomi & Næring
Christian Nusser (19) (f.v.) fra Vestfossen og Daniel Vestøl (23) fra Strømsø har begge hentet inn av Dynamic Engeneerings gründer, leder og eier Ole Alexander Hagen Bakke.

KONSULENTBYEN VOKSER

Drammen er kanskje den kommunen i Norge med høyest grad av konsulenter. Nær sagt alle de store selskapene har kontorer i Drammen, hvilket gleder lederen av næringsforeningen Rune Kjølstad.

FOTO: SØNSTRØD FOTOGRAFENE

For knapt to år siden, skrev Drammensavisa en artikkel med ordlyden «Konsulentene inntar Drammen». Siden har bransjen tatt ytterligere sjumilssteg i Elvebyen – og nærmet seg Oslo.

GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Knapt noen av de store konsulentselskapene – være seg innen IT, bygg og anlegg, revisjon eller arkitektbyråer – overser Drammen. Lista over konsulentselskaper i Drammen som er medlemmer i Drammen Næringsforening, lyder per i dag på 117 selskaper.

– Alle de store selskapene som er kommet til byen er også medlemmer hos oss. Men i tillegg finnes det en rekke mindre konsulentselskaper som ikke er medlemmer. Så antallet er egentlig langt høyere, uttaler næringsforeningens leder Rune Kjølstad.

Den siste store aktøren med pondus og slagkraft som nå

har søkt tilflukt med egen Drammensavdeling er Bekk Consulting, et IT-selskap fra Oslo med cirka 500 ansatte i Norge.

Synergi av sykehuset Årsaken til at Drammen får en stadig sterkere posisjon som landets ledende konsulent-by, er mange og komplekse, men Kjølstad mener nærheten til Oslo, avganger med toget hvert 10. minutt og utviklingen av bysentrum de siste 20 årene, er betydningsfullt. Og ikke minst langt lavere husleie enn i Oslo.

– Og så skal man ikke undergrave betydningen av at det bygges et nytt sykehus. Et enormt prosjekt med et utall aktører fra konsulentsjangeren som alle drar nytte av tilstedeværelsen i Drammen. Det gir byen og bransjen en synergieffekt, sier Rune Kjølstad.

Næringsforeningen bidrar også med egne arrangementer. Slik som KD25 (Kontordestinasjon 2025).

– Dette er et fellesprosjekt i vår regi som inkluderer eiendomsmeglere og gårdeiere i Drammen,

som blant annet har resultert i raskere behandling av byggesaker. Dette er et viktig prosjekt, spesielt med tanke på hastigheten på utviklingen av byen – og på Strømsø spesielt, sier Kjølstad.

Negativ pendlertrafikk

Det er dessverre sånn at det fortsatt pendler flere ut av Drammen enn inn, men trenden er positiv.

– For egen del forsøker vi i næringsforeningen å følge opp denne veksten i bransjen, blant annet ved direkte kontakt med de enkelte selskapene. Bransjen

isolert kan ikke snu pendlerstatistikken, men det hjelper betraktelig på.

Rune Kjølstad fremhever også samarbeidet med kommunen, og ikke minst arealplanen.

– Ny arealplan er ute til høring nå, og det samarbeides om innspill både med oss i næringsforeningen og på tvers av alle bransjer. Det er en styrke for kommunen. Blant annet ble det arrangert frokostmøte med Drammen kommune i februar. Slike åpne fora-er er viktig for utviklingen, mener Rune Kjølstad.

Europamestere i bærekraft

Sopra Steria er kåret til «best i klassen» i Europa på konsulenttjenester innen bærekraft.

PAC Innovation Radar står bak kåringen, som vurderer IT-service- og softwareselskaper over hele Europa. Sopra Steria er kåret som best i klassen innen bærekraftsrelaterte konsulenttjenester.

– Dette gjør oss stolte, og vi vil fortsette å kjempe for en bærekraftig, digital utvikling. Det er avgjørende at digitalisering og grønn omstilling går hånd i hånd, sier administrerende direktør i Sopra Steria, Kjell Rusti.

– Denne anerkjennelsen fra PAC Innovation Radar bekrefter at vi er i toppsjiktet innen innovasjon, bærekraft og digitalisering.

Sopra Steria til topps i internasjonal kåring

Vil ha dobbel omstilling Rangeringen bygger på at Sopra Steria har markert seg positivt ved å ha

• påvirket grønn omstilling i hele Europa

• et internasjonal ende-til-ende tjenestetilbud tverrfaglig kompetanse

• intelligente verktøy, modeller og rammeverk

• betydelige og viktige referanser Sopra Steria har de siste årene tatt en rekke grep for å bli en enda sterkere partner for sine kunder innen bærekraftaspektet.

I 2022 ble blant annet Footprint, et selskap bestående av noen av Norges fremste rådgivere innen bærekraft og grønn omstilling, en

del av Sopra Steria. Det har akselerert tjenestetilbudet betraktelig.

– Vi ser at markedet har behov for det vi kaller «dobbel omstilling». Det vil si at de skal dekke ESG-spekteret, med spesielt fokus på grønn omstilling, samtidig som de skal gjøre virksomheten digital. Vi har ledende ekspertise innen begge felt, og dette gjør oss unike i markedet, sier Rusti.

Blant de best posisjonerte

PAC Innovation Radar bekrefter det Rusti sier, da de skriver i sin begrunnelse fra rangeringen at selskaper som utvikler digitale løsninger spiller en sentral rolle i avkarboniseringen av hele økonomien.

BEST I KLASSEN: Kjell Rusti, administrerende direktør i Sopra Steria, er svært fornøyd med anerkjennelsen fra PAC Innovation Radar. FOTO: SOPRA STERIA

Dina Capelle, senior markedsanalytiker i PAC, sier at Sopra Steria nå er svært godt posisjonert: – Ved å være rangert som «Best in Class», er Sopra Steria

blant de best posisjonerte til å hjelpe europeiske selskaper. Det vil minske kundenes miljøpåvirkning og integrere en bærekraftig utvikling i driftsmodellene deres.

8. mars 2023 18 DA - Økonomi &
Næring
14. februar ble det arrangert frokostmøte i Børsens lokaler med Drammen kommune, der folk fikk anledning til å kommentere den nye arealplanen. Kanskje den åpner opp for enda flere næringsbygg med enda flere konsulenter?

VOKSER VIDERE

Næringssjef i Drammen kommune Toril Lislien er stolt av resultatet, men ikke overrasket over at Drammen tar en stadig større andel av den norske konsulentvirksomheten.

En målbevisst satsing

Næringssjefen er ikke overrasket over den positive utviklingen

Drammen kommunes næringssjef Toril Lislien er ikke overrasket over den positive utviklingen for konsulentselskaper i Elvebyen. – Dette er et resultat av bevisst satsing over tid, sier hun.

GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

I 2016 var Drammen kommune aktivt med da KD25 ble startet opp. I 2021 bidro både ordfører og kommunen med aktivt å markedsføre Drammen som en kontordestinasjon.

–Kommunen var nok også sterkt delaktige til utviklingen under pandemien, gjennom å arrangere møteplasser mellom det offentlige og private. En dialog vi har utviklet videre i ettertid, sier Toril Lislien.

Hun mener det aktive engasjementet, og de siste års byutvikling, henger tett sammen.

–Og så er Drammen blitt en langt mer attraktiv by for investorer de siste årene. Ny bybru, nytt

Derfor valgte de Drammen

sykehus, Bane NORs nye InterCity satsing – og kanskje også satsingen på den nye Helseparken på Brakerøya, er faktorer som gjør byen vår mer attraktiv. At konsulentselskaper da finner det riktig å etablere seg i Drammen, er ikke overraskende, sier hun.

Satses store penger

De enorme byggeprosjektene som nå skjer på alle kanter av byen, skaper oppmerksomhet langt utover Drammens grenser. Men også endringen i det kommunale spillet, er noe næringssjefen oppfatter som en svært positiv faktor.

–Vi er nå i gang med høringsrunde for den nye arealplanen.

Og her er kommunen åpne for innspill i langt høyere grad enn

tidligere. Samspillet mellom det offentlige og det private næringsliv er høyt vektlagt, sier Lislien.

–Kommunen har tatt en sterkere rolle som brobygger. Vi er blitt en mer utadvendt kommune, med høyere grad av dialog, og sparrer mot det private næringsliv på deres premisser. Et eksempel er de plattformene som er skapt der gårdeiere og utbyggere snakker sammen på arenaer vi har vært med å skape. Dette er gull verdt, sier Lislien.

Hun gir også honnør til utbyggerne, som utvikler nye Drammen.

–En ting er å skape flere arbeidsplasser og kontorer, men vel så viktig er det å skape et urbant sentrum der folk kan møtes og treffes også utenfor kontortid. Her har utbyggerne vært dyktige. Det vi ser nå er at byen vår – gjennom bevisst satsing gjennom flere år, er i ferd med å bli akkurat det urbane og attraktive sentrum vi etterstreber, sier Toril Lislien.

Sopra Steria

Kjell Rusti, administrerende direktør i Sopra Steria

Sopra Steria etablerte seg i Drammen i 2021. – Drammen er en spennende by i kraftig vekst. Det er et knutepunkt mellom Vestfold, Buskerud og Oslo, og vi ser at det er en økende trend at næringsliv etablerer seg der. Det blir et naturlig sted å plassere oss, sier Kjell Rusti, administrerende direktør i Sopra Steria.

Selskapet har etablert seg sentralt ved Drammen stasjon, så det er enkelt for medarbeidere og kunder å komme seg til lokalene.

IT i Statens vegvesen

Lars Kalfoss, direktør for IT i Statens vegvesen

– Grunnen til at Statens vegvesens IT-avdeling flyttet ut av Oslo med over 100 arbeidstagere, er et politisk vedtak om å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo. I denne forbindelse ble det besluttet at IT skulle få sitt hovedkontor i Drammen. Over en periode vil også et større antall konsulenter flytte med, slik at vi etter at til slutt blir cirka 300 personer inkludert de innleide, sier Kalfoss.

Bouvet Norge AS

En annen temmelig fersk innflytter i Drammen er Bouvet Norge AS. De er en direkte konkurrent til Sopra Steria med digitalisering som fagfelt. Norskeide Bouvet Norge AS åpnet kontor i Drammen høsten 2020, og har nå over 40 ansatte med tilhørighet til kontoret i Drammen Business Center (DBC). – Vi har flere kunder i området, og det er et veldig godt faglig miljø i byen. Drammen har blitt en stor by der mye skjer, og vi vil være med på det. I likhet med andre i denne bransjen, trenger vi mange flere ansatte. Det utdannes rett og slett for innen vårt fagfelt i forhold til behovene vi har for å digitalisere og modernisere samfunnet. Derfor brukes mye tid på rekruttering og etableringen i Drammen gjøres blant annet for å tiltrekke oss dyktige drammensere, sier Jørgen Kaasa, leder for Drammenskontoret.

Det var ingen strategisk plan bak etableringen her, men tre ansatte på Oslokontoret var fra Drammen og de kunne tenke seg å kutte ned på arbeidsveien. COWI er et av Norges ledende rådgivende ingeniørselskap. – Da ble det opprettet et kontor for dem, og senere har det kommet til flere – alt ettersom vi har funnet kloke hoder, og behovet vårt. I dag er vi 45 ansatte ved Drammenskontoret, så veksten har vært bra. Ikke alle ansatte ved Drammenskontoret er fra Drammen. Flere av de som bor i Asker velger å jobbe i Drammen fremfor Oslo. Det er mye enklere å komme seg til Drammen. Det er dessuten en by der mye skjer, spesielt innen vårt felt, sier kontorleder Lars Bjerke.

8. mars 2023 19 DA - Økonomi & Næring
Jørgen Kaasa, leder for Bouvet, Drammen COWI AS Lars Bjerke, Cowi AS

Fikk fornyet tillit som NITO-leder

Erik O. Johannessen fra Vestfossen har fått full støtte til å jobbe videre som leder av NITO Buskerud.

NITO Buskerud er en av 19 lokalavdelinger i NITO.  Avdelingens kanskje viktigste oppgave er å følge opp bedriftsgrupper og tillitsvalgte på arbeidsplassene. Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer.

– Det er betydelig etterspørsel etter ingeniører og teknologer i arbeidslivet. Alt vi omgir oss med, blir mer teknisk sammensatt. Det krever større og dypere innsikt i hvordan utstyr fungerer. Derfor må det finnes grunnleggende fag-

lig kunnskap, som gir grobunn for å videreutvikle, forbedre og lage utstyret bedre. Jeg er opptatt av tiltak hver enkelt kan gjøre for å redusere eget miljøavtrykk. Her er det behov for ideer for hvordan vi kan redusere avtrykket vårt, sier Johannessen.

I NITO Buskerud er tre viktige kjernesaker saker:

• Sørge for at organisasjonsgraden i Norge går opp og sikre

velferdsstaten.

• Engasjere unge arbeidstakere og organisere disse.

• Ha lokale møteplasser så medlemmer bygger nettverk på tvers av arbeidsplassene for å dele kunnskap.

Erik O. Johannessen jobber hos Norpec AS som prosjektingeniør, med ansvar for å bygge Vern og kontrollsystemer til høyspentbransjen.

Erik O. Johannessen har fått fornyet tillit i jobben som leder for NITO Buskerud.

Firmanavn Selskapsform Sted

Bego Cuts - Begovic ENK

Betong Mr Rys ENK

Detaljhandel med biler og lette motorvogner, unntatt motorsykler

Byggeteknisk konsulentvirksomhet

Andre helsetjenester

tilknyttet informasjonsteknologi

og annen administrativ rådgivning

Trafikkskoleundervisning

Malerarbeid

Postordre-/internetthandel med belysningsutstyr, kjøkkenutstyr, møbler og innredningsartikler Hoffsen Holding

legetjeneste

av bygninger

Bilal Ali Transport ENK

Cera Bygg ENK

Cera Bygg ENK

D. Avotins Maleservice ENK

Dil Jeyaseelan ENK Solbergelva

Dr. Rehman ENK

Ecotech Salameh ENK

Ecotech Salameh ENK

Einarsen Vaktmestertjenester ENK Solbergelva

Ellora X Opdal ENK Svelvik

Ellora X Opdal ENK Svelvik

En Du Kan Snakke Med -

Anne Marit Dunseth ENK Mjøndalen

Faysal Mumin Issaq Faysal

Issaq ENK Drammen

Filadelfia Hall Haroun ENK Drammen

Fysioterapeut Nimra Farhan ENK Drammen Fysioterapitjeneste

Gabriel Kvålseth ENK Mjøndalen

Gimo Servicepartner Mossige ENK Drammen

Grimes Nyanta Saks og Kam ENK Krokstadelva

Haraldseth Consult ENK

Hartz Prosjekt ENK

Hennum Consulting Services ENK

Drammen

Drammen

Drammen

Høgmoen Muring & Flislegging ENK Steinberg

Høiback Anlegg ENK Mjøndalen Grunnarbeid

Ida Christine Lundby ENK

Drammen Utøvende kunstnere og underholdningsvirksomhet innen scenekunst

Martin Bygg AS AS

Mjølner Eiendomsutvikling AS AS

Silje Wessel Pettersen AS AS

Skinclinic Drammen AS AS

Oppføring av bygninger

Utvikling og salg av egen fast eiendom ellers

Oversettelses- og tolkevirksomhet

Skjennum Holding AS AS Drammen Kjøp og salg av egen fast eiendom

Tiffanys Nr3 AS AS

Torsve Holding AS AS Krokstadelva

Tvedestrand Brygge AS AS

Tyrifaks AS AS

Viken Hage og Stein AS AS Drammen Beplantning av hager og parkanlegg

Vinkelveien 2 AS AS

Youpm Consulting AS AS

Drammen

4service Facility AS 4830

Grønland 1 Kantine AVD

AVD

Eiker og Modum

Bedriftshelsetjeneste avd

Drammen

Drammen Kantiner drevet som selvstendig virksomhet

Drammen Annen forebyggende helsetjeneste

Frelsesarmeens Barne og

Familievern avd Skogtunet AVD

Solbergelva Institusjoner innen barne- og ungdomsvern

Tjenester Spinnerisletta AVD Solbergelva Somatiske sykehjem

Reparasjon av maskiner

Reparasjon av husholdningsvarer og hageredskaper

Inger Johanne Kristensen

Klavermusikk ENK Drammen Utøvende kunstnere og underholdningsvirksomhet innen musikk

Isleen Salah ENK Drammen

Jensen Varehandel ENK Krokstadelva Postordre-/internetthandel med annet spesialisert vareutvalg

Jul Petter Juelsen ENK

Kaja Ølberg ENK

Kanabi Auto ENK

Karolina Owczarska ENK

Drammen

Drammen Tjenester tilknyttet underholdningsvirksomhet

Drammen

Drammen

Kk Consulting Kømürcü ENK Drammen

Langrind Lyd ENK Drammen

Lege Eirik Hansen ENK Drammen

Lejla Dzaferi ENK Solbergelva

Lejla Dzaferi ENK Solbergelva

Lille Jasmin Yu Zhou ENK Mjøndalen

Lovey Linett Sanchez Hillestad ENK Steinberg

Lytvynovskyi Knows IT ENK Drammen

Maja Nielsen Øierud ENK Drammen

Malerservice Oskar Pacholik ENK Drammen

Malik Raheel Khalid ENK Drammen

Mari Frydenberg Rypaas

Psykomotorisk Fysioterapi ENK

Martin Vestøl ENK

Maskiningeniør Åge Hofstad ENK Mjøndalen

Micastudio Holmesland ENK

Mogan Diamond, Gold And Silver ENK

Monica Salaters

Konsulenttjenester ENK

Mussie Mesfun Zeray ENK Solbergelva

Nina Vo ENK

Persons Fjollosofiske Univers ENK Drammen

Saman Gholami ENK Drammen Drosjebiltransport

Scandinano Foliering Gineika ENK Drammen Reklamebyråer

Siddique Shafique Transport ENK Drammen

Skincare By Olsen ENK Mjøndalen

Solenes Hest og

Undervisning ENK Drammen

Stokkenes Sales And Projectadviser ENK Drammen

Tak Mester Benikas ENK Drammen Takarbeid ellers

Taxi Turgut ENK Drammen Drosjebiltransport

Thomas Wågelsby ENK Drammen

Tiemsanguan Helse ENK Drammen Andre helsetjenester

Urdalen Research ENK Drammen

Vivask Rakhimberdijev ENK Drammen Rengjøring av bygninger

Zilinskas Bygg ENK Solbergmoen

ENK Drammen

Økonomi- og

Regnskapstjenester Karianne Lund Gulbrandsen

Nye selskaper registrert i kommunen siste måned Konkursbo registrert i

siste måned

Firmanavn Selskapsform Sted Bransjetekst Alice Helena Holding AS AS Drammen Auto 1 AS AS Solbergelva
Baglergaten 1 AS AS Drammen Bovg Trefiberisolering AS AS Drammen
Bratlie Kiropraktikk AS AS Drammen
Bryhn-maskin AS AS Svelvik Bunis AS AS Drammen Digital Suksess AS AS Drammen Konsulentvirksomhet
Drammen Bye AS AS Drammen Ecn Management AS AS Drammen Bedriftsrådgivning
Eiker
AS AS Mjøndalen
Emba AS AS Drammen Fiskeruta Holding AS AS Mjøndalen Gia Dinh Holding AS AS Mjøndalen Gulskogen Eiendom AS AS Drammen Hasseløy Holding AS AS Drammen
Haug&lysaker Håndverk AS AS Solbergelva
Hjemmetre AS AS Drammen
AS Krokstadelva
AS Drammen
AS Drammen
AS Drammen
Drammen
Svelvik
Tungbilskole
Uoppgitt
AS
Jckeiendom AS
Kac AS
Allmenn
Kbk Bygg AS
Oppføring
Kpm Holding AS AS
Landaas & Hofmann AS AS
Krokstadelva
Drammen
Drammen
Lns Group AS AS
Manora Massasje AS AS
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Mk Energi AS AS Solbergelva Niansi AS AS Steinberg Noranorway Properties AS AS
Nye Troll Teko Holding AS AS
Presco AS AS
Purebliss AS AS
Rahimi Kapital AS AS
Renda AS AS
Svelvik
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Fuck Ups DA DA Drammen Golden Goods DA DA Drammen Golden Goods DA DA Drammen Hold Pusten DA DA Drammen A.r Gleden Motorsport ENK Krokstadelva
Aasens
V/martin Mastad ENK Mjøndalen
Ada Venge Egeland ENK Svelvik Advokatfirma Sølverud ENK Drammen Ae Lien Bevissthet og Utvikling ENK Svelvik Al Bildeler ENK Krokstadelva Andehaimanot ENK Drammen Drosjebiltransport Andehaimanot ENK Drammen Drosjebiltransport Araya Taxi ENK Drammen Drosjebiltransport Asjad Consulting ENK Drammen Aune Entech ENK Drammen Balanced Beauty Zadeh ENK Drammen Barock Frisør Siv Rukke ENK Drammen Frisering og annen skjønnhetspleie Beauty Room By Adrianna Samoszuk ENK Drammen Frisering og annen skjønnhetspleie
Skli & Skalle
kommunen
Firmanavn Selskapsform Sted Bransjetekst Atendi AS Konkursbo KBO Drammen Engroshandel med maskiner og utstyr til handel, transport og tjenesteyting ellers Bjørgan Maskin AS Konkursbo KBO Drammen Grunnarbeid Bjørn Halstensen AS Konkursbo KBO Steinberg Grunnarbeid Drammen Matbod AS Konkursbo KBO Drammen Drift av gatekjøkken Drammen Street Food AS Konkursbo KBO Drammen Drift av barer ellers Ekowood Group AS Konkursbo KBO Drammen Uspesifisert engroshandel Håndverker Jerkic AS Tvangsavviklingsbo KBO Solbergmoen Annen spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet Pkbilpartner AS Tvangsavviklingsbo KBO Drammen Detaljhandel
Polinor AS Konkursbo KBO Drammen Trykking ellers Prosjektskilt AS Tvangsavviklingsbo KBO Drammen Produksjon av metallvarer ikke nevnt annet sted
med biler og lette motorvogner, unntatt motorsykler
Bransjetekst
Drammen
Steinberg Annen spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet
Drammen
Drammen Snekkerarbeid
Drammen Snekkerarbeid
Drammen
Malerarbeid
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
8. mars 2023 20 DA - Økonomi & Næring

På nett. Enten dere er 2 eller 2000.

Flere muligheter og færre bekymringer. Det er hva du kan forvente med tjenester fra Altibox Bedrift. Vi leverer komplette løsninger for problemfritt internett.

Uansett hvor stor bedriften er, får vi dere på nett. Raskt, stabilt og sikkert.

Les mer på vikenfiber.no/bedrift

Magisk megasatsing

Lindum vant storkontrakten om forbrukernes matrester

Drammens avfallsgigant Lindum fortsetter

satsingen på grønn energi. Nå skal de bruke de 200 millioner på Den Magiske Fabrikken i Tønsberg for å kunne tilby en sirkulær løsning for matavfallet fra store deler av Østlandet.

GEIR A. ARNEBERG tekst

TORBJØRN TANDBERG foto

Tønsberg-baserte Greve Biogass AS og Lindum AS skal sammen sørge for transport, behandling av matavfall og sluttdisponering av biogjødsel fra husholdningene i Drammensregionen, Vestfold og Grenlandsregionen for oppdragsgiver Sirkulær Bestiller AS. – Dette er et stort oppdrag og en løsning vi er stolte av å kunne tilby, forteller Anders Bergsli, daglig leder i Greve Biogass.

Den Magiske Fabrikken i Tønsberg er selve kjernen i løsningen og eies av Greve Biogass og driftes nå av Lindum. Her forvandles matavfall og husdyrgjødsel til biogass for kjøretøy og biogjødsel og grønn CO2 for ny matproduksjon.

Direktør i Lindum, Pål Smits, mener satsingen handler om å ivareta og forvalte ressursene på en fremtidsrettet måte, med bærekraft som det store målet.

– Våre kunder vil få økt gjenvinning av avfallet, samtidig som

vi reduserer utslippene av klimagasser og skadelige og giftige stoffer. Dette var Harry Pottertankegang, og derfor kalte vi også fabrikken for Den Magike Fabrikken, sier Smits.

Avfall fra 500.000 nordmenn Oppdragsgiver er Sirkulær Bestiller AS, et forvaltnings- og bestillerselskap som blant annet eies av Renovasjon i Grenland IKS, Vesar AS og Renovasjonsselskapet i Drammensregionen IKS. Selskapet er etablert for å konkurranseutsette behandlingsavtaler for matavfall og kloakkslam for kommunene i regionen.

– Vi tilbyr her en regional og god behandlingsløsning for matavfallet fra mer enn en halv million innbyggere, forteller administrerende direktør i Lindum, Pål Smits. Kontraktsperioden er på fire

pluss to års opsjon, og den totale verdien beløper seg til rundt 200 millioner kroner.

Det magiske ved fabrikken har også en annen symptomatisk forklaring ifølge Smits:

– Ved at vi blander vanlig matavfall med husdyrgjødsel får vi et bedre resultat både til fremstilling av biogjødsel og biogass, sier Smits, som vedgår at mye av kompetansen er hentet fra våre naboer i øst.

– Vi har utviklet konseptet utfra egne erfaringer og gjennom et samarbeid med et avfallsanlegg i Linköping i Sverige. De har lang erfaring med behandling av matavfall, sier Smits.

Regional klimaløsning

Lindum har mange års erfaring med biogassproduksjon i eget anlegg i Drammen. Selskapet har

driftet Den Magiske Fabrikken siden oppstarten i 2016, hvor konseptet baserer seg på målet om sluttede kretsløp og komplette verdikjeder. Her skal så mye som mulig gjenvinnes til ny energi og til lokal mat til glede for mange.

– Fabrikken bruker ikke bare matavfall i produksjonen, men også husdyrmøkk. Det er et viktig miljøbidrag, også for å redusere klimagassutslippene fra landbruk, forklarer Smits.

Flytende ku- og grisemøkk fra det lokale landbruket erstatter friskt vann i prosessen i biogassanlegget, og sammen med matavfallet omdannes dette til klimavennlig drivstoff og en næringsrik gjødsel som leveres tilbake til landbruket. Gjødselen erstatter store deler av bondens behov for mineralgjødsel som igjen gir positive ringvirkninger, mens bio-

8. mars 2023 22 DA - Økonomi & Næring
Direktør i Lindum, Pål Smits.

megasatsing på matavfall

gassen tankes opp på busser og renovasjonsbiler i regionen. Smits forteller videre at noe gass også blir levert til industrivirksomheter.

Av de totale mengdene avfall fabrikken tar inn, produserer Den Magiske Fabrikken oppgradert biogass tilsvarende 10 millioner liter diesel per år, en mengde som er planlagt doblet de neste årene. Det alene er et betydelig miljøbidrag for kommuner og fylker:

– Ingen andre anlegg i Norge er så langt fremme som os på dette området per i dag, fastslår Smits.

– Biogass gir dobbel klimanytte. Gassen lages av avfall, og i prosessen får vi en grønn CO2 og en biogjødsel gull verdt for landbruket. Dette er en god miljøløsning på alle måter, og vi takker Sirkulær Bestiller AS for tilliten, avslutter Bergsli.

Fakta 4

Lindum og Greve Biogass

Lindum AS har påtatt seg et stort samfunnsansvar i kraft av sin virksomhet, og jobber for å iverksette og videreutvikle sirkulære behandlingsløsninger for avfall med visjonen «Fremst innen bærekraftig ressursgjenvinning». Selskapet har tjuefem års erfaring med behandling av organisk avfall og har opparbeidet en solid kompetanse som imøtekommer samfunnets behov på dette området.

Greve Biogass AS har med hovedfokus på Vestfold, Grenlands- og Drammensregionen et mål om å bidra til kontinuitet og grønn verdiskapning. Dette skal skje gjennom utvikling av verdikjeden basert på biogass produsert av matavfall, husdyrgjødsel og slam, og ved klimavennlig produksjon av mat med biogjødsel og grønn CO2 fra produksjonen som innsatsfaktorer.

8. mars 2023 23 DA - Økonomi & Næring

HELT BAKPÅ

Hvilken bok har betydd mest for deg profesjonelt?

Oi, den var vanskelig. Det er nok ikke én bok alene. «e siste ti årene er det kanskje Siva Vaidhyanathans «Anit-Social Media» om sosiale medier som har vært veldig nyttig. Jeg er ikke helt enig med ham, forresten.

Hva gjør du etter jobb?

Går tur med bikkja, som oftest i skogen.

Er du aktiv i idrett?

Nei, tur hver dag/kveld er nok.

Hvor drar du på ferie?

Nesten hvor som helst. Er glad i å reise i både inn- og utland. Har studert og bodd i Storbritannia så vil alltid ha et eget kjærlighetsforhold til de britiske øyer. Er der så ofte jeg kan. Ellers går turen fort til Sør-Europa i ferien og er ekstra glad i Italia og Frankrike.

Sjø eller fjell?

Ja takk, begge deler.

Ditt yndlingsprogram på TV?

Akkurat nå 71 grader Nord Team. Alltid gøy å se stedene de er og masse gode tips til naturopplevelser. Ellers venter jeg på nye episoder av Succession og Bridgerton.

Hvilken duppeditt har gjort livet ditt enklere? Mobilen.

Kjersti D. Nordgård, salgs- og markedssjef i Brakar

Hva ler du av?

Siden jeg tilhører den ironiske generasjonen er nok særlig politisk satire det som får meg til å humre mest. Nytt på Nytt er nesten alltid morsomt. Ellers har jeg med årene lært meg å le høyt av ting som før fikk meg til å gjemme meg bak sofaputen fordi det var så pinlig.

Ditt livsmotto?

Gjør mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg.

Favorittmat?

Det kinesiske kjøkkenet er en favoritt, og en god Crispy Duck (ikke lett å få i Norge) står kanskje stadig øverst på lista.

Hvilket annet yrke kunne du tenkt deg?

Da ville jeg vært historiker og jobbet for å finne gode måter å formidle historie til ungdom. Ser ut til å være et fag som er nedprioritert i norske skoler. Noe jeg synes er trist. Vi har mye å lære av de som har gått foran oss.

Fakta 4

Navn: Kjersti D. Nordgård Tittel/selskap: Brakar as Alder: 54

Bosted: Danvik, Drammen Sivil stand: Gift, to barn, en dachs og to undulater

Korte fakta om selskapet: Brakar er Viken fylkeskommunes kompetanseorgan for kollektivtransport. Vi er ansvarlig for å konkurranseutsette, utvikle og drifte kollektivtransporttilbudet i Buskerud. Brakar har i oppdrag å være et mobilitetsselskap og dermed også bidra til at folk sykler og går mer. Vi omsetter for cirka 750 millioner kroner i året, har 33 ansatte.

Sentrumsnært kontor for leie på Bragernes

VELKOMMEN TIL VISNING.

Ta kontakt med Christina på tlf 45 39 43 43 eller christina@brekke-eiendom.no

Brække Eiendom består i dag av flere selskap med ulik spisskompetanse innenfor vårt forretningsområde. Vårt mål er til enhver tid å kunne levere best mulig produkt og tjenester til våre leietakere.

Eiendommen Muusøya 1 ligger i naturskjønne omgivelser langs elven. Dette er en sentrumsnær eiendom, med blant annet gangavstand til både Gulskogen stasjon og Gulskogen senter. Gode bussforbindelser i området og kort vei til Drammen Sentrum.

Lokalene er på 220 kvm med god plass til 6­10 ansatte, inndelt i kontor, møterom, spiserom/kjøkken. Kontoret kan tilpasses leietakers arealbehov etter avtale.

Parkering for ansatte og kunder på eiendommen.

ALPEROSER – ut mot havet

HOROSKOP

VANNMANNEN

Forandringer er på gang i jobben eller på et annet område som er viktig for deg i profesjonell sammenheng. Trolig vil dette være positivt for deg, men det er allikevel ikke sikkert at mulighetene som åpner seg er slike du vil tjene på å utnytte. Avgjørelsen er nok allikevel ikke din alene, så vær åpen for alle alternativer. Gled en annen i helgen!

FISKENE

Forholdet til en kollega eller bekjent vil volde deg en god del hodebry denne uken, men etter hvert vil du nok finne ut at du kaster bort tiden din på noe som egentlig ikke er så veldig viktig. Det går stadig opp og framover på et område som er viktig for deg. Plutselig er det ingenting som stanser deg i å gjøre noe du lenge har hatt lyst til, bruk denne muligheten i helgen!

VÆREN

Det du ønsker er nå innen rekkevidde, men problemet er kanskje at du ikke er villig til å satse det som må til. Kanskje er du innerst inne veldig fornøyd med det du allerede har? Mest trolig er det allikevel at dine prioriteringer har blitt forandret av forholdet til en person som betyr mye for deg. Sørg for at du holder deg i aktivitet, ta vare på deg selv!

TYREN

I Nevlunghavn ligger båtene tett, og spisestedene ved vannet fylles raskt når sola står midt på himmelen.

En liten båttur fra Risør fører oss til Stangholmen med fyr og hyggelig spisested.

Du ser ofte tilbake på hvordan ting var før i stedet for å konsentrere deg om morgendagens utfordringer. Tenk derfor litt over at det som regel er de gode minnene som sitter igjen mens de ikke fullt så gode blekner fort. Ta godt vare på en sjanse til noen ekstra fridager, bruk dem godt og bygg opp overskuddet. Ta deg godt av dine venner, det har de fortjent!

TVILLINGENE

Dører åpnes stadig for deg i denne tiden, men problemet er å velge hvilke av dem du skal gå igjennom og hvilke du skal gå forbi. Vær ikke redd for å spørre andre med mer erfaring! På et bestemt område går det derimot mot et skikkelig nederlag, men samtidig vil du ha lært en god lekse du vil få nytte av siden. Kos deg skikkelig i helgen!

KREPSEN

På Risørflekken har Alperosene og helgelandsgjengen benket seg. Fra venstre Vera Gabrielsen, Ellen Svarstad, Ellen Meisfjord, Berit Jokstad, Birgitte Simensen Berg og Wenche Holtungen. Anders Svarstad og Sigvald Meisfjord står han av. De setter sjøbein og står fjellstøtt i vær og vind.

Det er nok av rullesteiner på Jomfruland. Her er steiner brukt på hytteveggene og på uteområdet. Og med grå himmel blir det ton i ton i ton, grått i grått og i grått.

Alperoseturen 2022 er på få høydemetre, men med mange mil per bil og noen kilometer til fots og på sykkel.

BIRGITTE SIMENSEN BERG

tekst og foto

Også i år er vi heldige å ha med våre blide og turglade venner fra Helgelandskysten, som vi ble kjent med for 21 år siden, da vi gikk på og rundt fjellet Mont Blanc i Alpene. I år står ikke høydetrening på programmet, da målet er å vise våre nordnorske venner litt av vår sørlige landsdel.

Flytur blir biltur: Fra Sandefjord og Larvik til Stavern, hvor lunsjen er fisk og skalldyr. Etterpå en rusletur gjennom Fredriksvern festning til Minnehallen, som ble innviet av Kong Haakon VII i 1926. Hallen, et krigsminnesmerke over sjøfolkene som omkom i første verdenskrig, er laget av granittblokker hogd ut av fjellet i nærheten. Stedet har flott utsyn til hav og himmel, som denne dagen er «malt» i duse blåtoner.

Turen går videre til Nevlunghavn, hvor det smaker særs godt med en kaffekopp i båthavna etter en rusletur langs hvite stakittgjerder og med innsyn til vakre og velduftende roser og andre prydblomster. Nevlunghavn er et sted for kropp og sjel.

Vi har base i Kragerø, og herfra går våre daglige utflukter: Til Kragerø og Jomfruland, til

Risør og fyret Stangholmen, til Tvedestrand og Arendal. I Kragerø besøker vi barndomshjemmet til maler, tegner og forfatter Theodor Kittelsen. Kittelsenhuset er i dag et museum, som huser mange av kunstnerens verker. Fra Kragerø og Telemark beveger vi oss til Sørlandet og Risør, hvor de hvite hus sin by arrangerer den tradisjonelle og populære trebåtfestivalen. Tett i tett ligger velholdte og flotte trebåter i alle størrelser.

Selv benytter vi anledningen til en kort ferjetur over til Stangholmen fyr, hvor en bedre fiskemiddag inntas ute på de blankskurte holmer. Så ønsker vi oss noen flere høydemetre over havet. Opp til Risørflekken, en hvitmalt flekk i åskanten. som allerede tidlig på 1600-tallet var et landemerke for sjøfolk. På det populære utfartsstedet får vi vind i håret og et flott overblikk over skjærgården og festivalområdet langs havna.

Ny dag og nye muligheter. På øya Jomfruland lar vi apostlenes hester hvile og leier framkomstmiddel av sykkel-Knut.

Så tråkker vi i vei fra et yrende fugleliv i nasjonalparken Kråka på nordspissen av øya til savanneområdet i sør, og på en svært humpete og kronglete sidevei blir det meste ristet løs, både på syklister og sykler som har sett bedre dager. Ferjeturen tilbake til

Theodor Kittelsen tegnet hermetikkfabrikken Chr. Bjelland & Co. A/S kjente varemerke med fiskeren og hans kjempefisk.

Kragerø blir en nytelse i leia med sin vakre skjærgård med hytteidyller, samtidig som sola sender sine siste stråler over det blikkstille vannspeilet.

En fin ferie går så altfor fort. Siste dag går til Vestfossen med lunsjbesøk hos sjarmerende Sjokoladesalongen og besøk på Fossesholm herregård før vi vender åtte neser mot Kongsberg. Her blir det rusletur blant gamle og lave trehus, og avskjedsmiddag hos restaurant Jordnær, hvor alle bestiller kalv – og hvor alle er svært fornøyde med valg av sted, middag og vin – og sist, men ikke minst en vellykket ferie fra A til Å.

På et bestemt område er tiden nå i ferd med å løpe fra deg, og du blir nødt til å ta et raskt og riktig initiativ dersom du ikke skal tape for mye. Når dette først er gjort er det liten vits i å begynne å tvile, gjør det beste ut av det som er! En spesiell innsats du har gjort som kanskje har virket bortkastet kan nå plutselig bli rikelig belønnet.

LØVEN

Lettvinte løsninger som vil utsette et problem frister deg, men samtidig er du fullt klar over at dette egentlig bare er å lure deg selv. Kanskje er heller ikke problemet så stort som du vil ha det til, du har iblant en tendens til å overdrive dine egne vanskeligheter. Bruk pengene dine med forstand, det kan være godt å ha litt i bakhånd framover!

JOMFRUEN

Denne uken bringer med seg mye nytt inn i livet ditt. Det mest markante blir nok et nytt ansvar som både vil by på muligheter og problemer. Her vil din innstilling bety mye. Hvis du bruker litt tid på å gå igjennom økonomien vil dette betale seg. Reiser er veldig aktuelt for JOMFRUEN denne uken, og vil by på spesielt fine opplevelser.

VEKTEN

Du gjør store framskritt på en hel rekke områder om dagen, og får etter hvert en gryende forståelse for hvor mye som kan oppnås framover hvis du bare satser maksimalt. At enkelte andre, utfra misunnelse, ikke klarer å glede seg med deg er deres problem og ikke ditt. I helgen kan du få en anledning til å gjøre noe du tidligere bare har drømt om!

SKORPIONEN

Stadig større krav blir stilt til deg, men uten at det ser ut til at du får noe mer igjen enn tidligere. Husk at det er vanskelig å komme videre hvis du gjør deg selv uunnværlig på et bestemt område! Vær heller ikke redd for å stille egne krav, men velg tid og sted for dette med omhu! For mange i Skorpionens tegn venter en meget romantisk helg!

SKYTTEN

Bruk ikke opp all tiden din på arbeid og ting du egentlig ikke trenger å gjøre når noe du virkelig ønsker plutselig dukker opp. Unn deg selv å være litt sløv for en gangs skyld og få med deg så mye du kan! På det romantiske området skjer det mye, så her har du enda en grunn til å ta det litt rolig med andre ting. Også økonomisk ser det ut til å lysne.

STEINBUKKEN Nå er tiden inne for å ta nye initiativ på områder der du tidligere har mislykkes. Du har lært av dine feil, og denne lærdommen vil bidra til at du vil gjøre det meste riktig ved denne korsveien. En gammel avtale kan plutselig vise seg å ha flere muligheter i seg enn du har trodd, vær i så fall snar til å utnytte dem. Tenk langsiktig i alt du gjør!

8. mars 2023 – 35 KULTUR & UNDERHOLDNING

i mars!

Opplevelser
MOR THERESE 10. mars TEATRET // STUDIOSCENEN // STANDUP UTSOLGT ÅPNINGSTIDER BILLETTKONTOR: Tirsdag-Fredag 14:00- 17:00 og 1 time før forestilling BESTILL BILLETTER: Drammenscener.no Telefon: 32 21 31 00 Drammenscener.no WIG WAM 24. mars UNION // HOVEDSCENEN // ROCK EL MURO TANGO & OMAR MOLLO 5. mars UNION // KLUBBSCENEN // DANS SLOMOSA 1. mars UNION // KLUBBSCENEN // ROCK NUVEL 9. mars UNION // KLUBBSCENEN // PODCAST VAMP 11. mars TEATRET // HOVEDSCENEN // ROCK SOUL BUDDIES 10. mars TEATRET // FJERDE LOSJERAD // SOUL FÅ BILLETTER

11. mars

UNION // MULTISAL // ELEKTRONIKA

GUMMILYD #13

11. mars

UNION // HOVEDSCENEN // ROCK

JOHN OLAV NILSEN & NORDSJØEN

12. mars

TEATRET // STUDIOSCENEN // KORPS

HELLERISTNINGEN SKOLEKORPS

12. mars

TEATRET // HOVEDSCENEN // KLASSISK

CHARLIE SIEM

13. mars

TEATRET // HOVEDSCENEN // TEATER

STORMFULLE HØYDER

15. mars

UNION // KLUBBSCENEN // JAZZ

GARD NILSSEN ACOUSTIC UNITY

17. mars

TEATRET // HOVEDSCENEN // STANDUP

ØRJAN BURØE

18. mars

TEATRET // HOVEDSCENEN // BARN

KARIUS & BAKTUS

23. mars

UNION // CENTRALEN // STANDUP

STAND UP DRAMMEN

23. mars

UNION // HOVEDSCENEN // BLUES

TORA

24. mars

TEATRET // HOVEDSCENEN // COUNTRY

THE BOYS NAMED SUE

24. mars

TEATRET // STUDIOSCENEN // BARN

KONNERUD BARNE- OG UNGDOMSTEATER

25. mars

UNION // HOVEDSCENEN // FOTBALL

STRØMSGODSET KICKOFF

25. mars

TEATRET // HOVEDSCENEN // HYLLEST

DET BETALES OG DSO

26. mars

TEATRET // GAMLE KIRKEPLASS // BARN

BØLGEBRUS

26. mars

UNION // KLUBBSCENEN // JAZZ

ROYAL GARDEN JAZZBAND

27. mars

UNION // HOVEDSCENEN // PODCAST

REKOMMANDERT #81

28. mars

TEATRET // HOVEDSCENEN // FOREDRAG

PSYKOLOG MED SOVEPOSE

FÅ BILLETTER FÅ BILLETTER FÅ BILLETTER

2. April Farsund Fjordhotell

4ÊndagersÊturÊ�lÊFarsundÊmedÊ3Êne�erÊ påÊFarsundÊ�ordhotell.ÊU�luktÊ�lÊListaÊ medÊListaÊfyrÊogÊListaÊkrigshistorisÊmuseum.ÊKjelÊElvisÊopptrerÊpåÊhotellet.Ê ForedragÊomÊdetÊAmerikanskeÊLista.Ê U�luktÊ�lÊLindesnes.ÊFullÊpensjon

4ÊdagerÊkrÊ9Ê500,-

Nye 50 år med kald krig

Selv ikke de største eksperter så for seg at stridighetene og kampene mellom Russland og Ukraina, som har pågått siden 2014, skulle gå over til full krig. Ikke engang de med det aller mest negative syn på president Putin tenkte at han kunne være så vanvittig. Men vi tok alle grundig feil. Og Putin misregnet seg totalt, der han trodde at han etter den innledende krigsfasen ville få viljen sin med Ukraina. En av hans uttalte ambisjoner var å få fjernet landets ledelse. Ikke ulikt tiltak USA har bedrevet ved flere anledninger.

Når nå krigen ikke tar slutt og verden er skadet og Europa ødelagt for evigheter, må også andre ta noe av skylden for det, og for at det blir nye 50 år med kald krig.

Selvsagt skulle Ukraina allerede ved krigens begynnelse tatt initiativ til forhandlinger. Og selvsagt skulle NATO og Vesten stilt krav om det samme før de dynget Ukraina ned av alle slags våpen, og dermed skapte evigvarende krig. Historiens dom over President Zelenskyj kan lett bli det jeg tidligere har spissformulert slik, «skuespilleren som ofret sitt land for en hovedrolle». Og som han spiller den! Alle er imponert og danser etter hans pipe. Uten vilkår. Opposisjonen I Ukraina hører vi lite om, men den krever jo fredsforhandlinger og slutt på all død og ødeleggelse etter stadige angrep og motangrep.

Dommen over NATOs leder Jens Stoltenberg blir heller ikke nådig. Han opptrådte nesten barnslig arrogant da han ved flere anledninger avviste russernes frykt for Ukrainas NATO-medlemskap. Og

han var den reneste krigshisser der han valfartet til grensestatene for å skremme dem opp. Da han ble spurt om han hadde hatt kontakt med Putin svarte han «nei, jeg har ikke noe å snakke med ham om»! Utrolig. Verdenspolitikken krever noe mer enn dette. Europa savner sin fremste politiker de siste ti-år, Angela Merkel. Hun ville hatt forstand og kraft nok til å få partene i tale, noe den franske presidenten ønsket, men ikke fikk lov til. USA og NATO skal vinne krigen. Og når nå Tyskland og andre land sender moderne stridsvogner vil krigen eskalere, med stor fare for at noen av «våpenleverandørene» blir trukket direkte inn i krigen. Og ettersom stridsvogner ikke er så mye verdt uten flystøtte, kommer nok flyene også. Og krigen blir total, også fra Russland. Når generalsekretæren nylig dro til Asia for å trekke Sør-Korea og Japan inn i krigen, lurer man på om det har rablet helt for ham. I Sør-Korea for å be dem endre loven slik at de kan levere våpen, til Japan i president Bidens fotspor etter løfte om milliardstøtte. Det er visst verdenskrig som gjelder.

Krigen ser ut til å dra ut i det uendelige. Mer effektive våpen gir hardere krigføring, med total ødeleggelse av landet. Krigen må stanses nå. Enden blir den samme om det skjer straks eller om to år. Et kompromiss vil være uunngåelig. Forskjellen vil bare være flere døde, nye ødeleggelser og ytterligere fraflytting. Vesten har rotet det grusomt til og bør nå virkelig tenke seg om. Ukrainas eventuelle NATO medlemskap er det minste offer. Kontakten med Zelenskyj må inneholde krav om troverdig fredsfremstøt nå, før hele Ukraina blir rasert og nye titusener av ukrainske og russiske soldater ofret.

6/4 Tranedans ved Hornborgsjøen Lidkjöping 5ÊdagersÊturÊ�lÊLidkjøping.ÊOpplevÊnaturfenomenetÊ «TranedansÊvedÊHornborgsjöen»ÊU�luktÊmiÊtempelridderÊArnsÊFotspor.ÊBesøkÊpåÊLäcköÊslo�,ÊFallbygdensÊ Ost,ÊSaabÊmuseet.ÊViÊborÊ4Êne�erÊpåÊstadshotelletÊiÊ Lidkjöping.ÊFullÊpensjonÊfraÊlunsjÊførsteÊdagÊ�lÊlunsjÊ sisteÊdag.Ê 5 dg kr

24/4 Ullared—Gekås Shopping

BliÊmedÊ�lÊSkandinaviasÊstørsteÊkjøpesenterÊGekåsÊ iÊUllared.ÊBåtÊSande�ord StrømstadÊt/rÊmedÊbufeetÊbeggeÊveier.Ê2Êne�erÊpåÊGekåsÊHotelletÊiÊUllaredÊinklÊ2ÊfrokosterÊogÊ1ÊmiddagÊÊ

3 Dager kr 3 890,-

11/4ÊVårturÊ�lÊViborgÊÊ4Êdager

Vi besøker den sjarmerende byen Viborg

3Êne�erÊpåÊGolfÊHotellÊViborg

Båt larvik-Hirtshals t/r

3ÊfrokosterÊgÊ3Êmiddager

4 lunsjer

U�luktÊ�lÊHimmelbjerget,ÊRingstedÊ

4 dager Kr 8 900

12/4ÊBlomstringsturÊ�lÊHolland VårensÊvakresteÊeventyr.ÊViÊreiserÊmedÊbåtÊ Kris�absand-EmshafenÊt/rÊ5Êhoteloverna�ngerÊ1/2Êpensjon.ÊOpplevÊblomsterparkenÊ Keukenhof,ÊkanalturÊiÊAmsterdam.ÊRundmalerietÊiÊDenÊHaag.ÊSjømannskirkenÊiÊRo�erdam,Ê StÊJanskerkÊiÊGouda,ÊMadurodamÊogÊdeÊsjarmerendeÊfiskelandsbyeneÊMarkenÊogÊVolendam.Ê8 dager avreise 12 april kr 15 900,-

11 500,-

artgate no
y
Håkon Lutdal
38 – 8. mars 2023
LESERBREV

LESERBREV

Telia svarer: Vi lurer ingen

I artikkelen «Ikke la deg lure av 5G-tilbud» kommer det en rekke beskyldninger mot Telia og 5G som vi ikke fikk anledning til å kommentere slik vi har krav på i henhold til Vær Varsom-plakaten.

«For det første; vi lurer ingen. Våre selgere skal alltid være ærlige, redelige og presise i sin kommunikasjon. Vårt budskap er at trådløst bredbånd via 5G-nettet, hvor du også kan få TV-abonnement inkludert, er et meget attraktivt bredbåndsprodukt. Det er også tilbakemeldingene fra våre kunder, hvorav flere har hatt fiber fra en annen leverandør tidligere. Med trådløst bredbånd fra Telia får du stabile og raske hastigheter opptil 500 Mbit/s, god responstid og svært høy kapasitet. Hvis noe annet har blitt kommunisert til redaktøren i Drammensavisen, så beklager vi det.

Det er videre slik at mange eksisterende fiberkunder som bestiller trådløst bredbånd fra Telia har gjort sine egne undersøkelser om bredbåndsproduktet i forkant, og landet på at dette er en god tjeneste for dem og deres brukerbehov. Det synes vi er veldig positivt. Mange kunder ønsker også konkurranse til dagens leverandør av både kablet og trådløs infrastruktur.

En av fordelene med 5G er nettopp den høye kapasiteten. Det gjør at mange flere kan være påkoblet uten at brukeropplevelsen påvirkes. Videre gjør Telia nøye målinger i forkant i et gitt område for å sikre at alle som bestiller trådløst bredbånd får den hastigheten og kapasiteten de har krav på. Dermed forhindrer vi at «systemet» blir tre-

gere med flere kunder slik Viken Fiber påstår i artikkelen.

I Telia ønsker vi samtidig all konkurranse velkommen, og synes det er flott at Lyse med partnere er i gang med sin 5G-utbygging. Vi har siden åpningen av vårt 5G-nett i Lillestrøm våren 2020 hele tiden vært i front på 5G i Norge, og drevet konkurransen fremover. I dag har hele åtte av ti nordmenn tilgang til 5G fra Telia, og vi skal være først i Norge med et landsdekkende nett i løpet av 2023.

I Drammen har vi bygget 5G siden høsten 2021, og vi har nå en befolkningsdekning på den nye og raske mobilteknologien på nærmere 99 prosent. Det bidrar til økt konkurranse i bredbåndsmarkedet, til det beste for forbrukerne.»

EPOST

SMS

Løsningsordet sendes på e-post til konkurranse@drammensavisa.no med ordet «Kryssord» i emnefeltet, eller i posten til Støperigata 7, 3040 Drammen. Konvolutt må merkes «Kryssord». Løsningsordet kan også sendes på SMS med tekst PLUSS «løsningsord» til nr. 2002 (6 kr/sms).

Vinn 5 kryssordflax

Frist for innsending: 18. mars 2023

LØSNING PÅ KRYSSORD 1-2023

Forrige vinner var: BENT GUTTORMSEN Kryssord-FLAX er på vei i posten

Systue, kjole og draktsyer med mesterbrev. Vi leverer dame- og herrebunader fra hele landet, og påtar oss omsøm av alle typer plagg.

Kl 10-17, man-fred. Nedre Storgate 13, 3015 Drammen, inng Torggata.

-Vi syr for deg! ELEKTRIKERTJENESTER www.pettersen.no
32 21 21 21
TLF.
Daniel Barhom, informasjonssjef, Telia Norge. Daniel Barhom, informasjonssjef, Telia Norge.
8. mars 2023 – 39

Takk for tilliten

Vi takker alle våre kunder for tilbakemelding om verdig avskjed og oppriktig omsorg Ditt

DØDSFALL
Drammen Fødselsdato Dødsdato Etternavn Fornavn Sted avdød 28.05.1933 22.01.2023 Andreassen Eva Margrethe DRAMMEN 14.06.1933 22.01.2023 Ellingsen Gullbjørg Charlotte ÅMOT 05.12.1933 16.01.2023 Ottesen Ole Jacob DRAMMEN 04.08.1934 22.01.2023 Sundby Odd Andreas SÆTRE 03.11.1934 25.01.2023 Olsen Eva Gunvor SÆTRE 19.04.1937 25.01.2023 Nielsen Inger Berit ASKER 18.06.1937 24.01.2023 Edvardsen Reiulf SVELVIK 27.02.1938 25.01.2023 Enerud Else Thorveig ASKER 20.06.1940 16.01.2023 Fjeldheim Unni SKOLLENBORG 13.02.1941 19.01.2023 Barlyng Jan-Erik KROKSTADELVA 01.04.1942 18.01.2023 Mikkelsen Mona DRAMMEN 29.04.1942 18.01.2023 Must Solbjørg Unni SPIKKESTAD 19.10.1942 21.01.2023 Sjøl Arne DRAMMEN 12.02.1943 23.01.2023 Nilsen Terje ÅROS 09.07.1945 22.01.2023 Voss Eddy ÅMOT 20.01.1946 23.01.2023 Næss Hans Petter ASKER 08.04.1946 19.01.2023 Moen Terje SOLBERGELVA 29.09.1946 20.01.2023 Heimdal Knut Einar BØDALEN 18.05.1948 26.01.2023 Moen Marit GULLAUG 14.05.1949 25.01.2023 Hertin Ivan Johnny Arild SLEMMESTAD 16.12.1949 22.01.2023 Bergestuen Magne JEVNAKER 25.03.1950 21.01.2023 Brodahl Kari SANDE 05.07.1950 19.01.2023 Myhre Knut Einar DRAMMEN 07.12.1950 21.01.2023 Søstrand Per Magne ASKER 19.03.1951 26.01.2023 Nilsen Sigmund DRAMMEN Fødselsdato Dødsdato Etternavn Fornavn Sted avdød 26.07.1923 16.01.2023 Solberg Randi MJØNDALEN 13.03.1926 15.01.2023 Berger Tordis SPIKKESTAD 26.05.1926 12.01.2023 Moen Knut GEITHUS 05.05.1927 16.01.2023 Andersen Harry ASKER 12.05.1928 14.01.2023 Olstad Aasta Kristine HEGGEDAL 13.10.1929 10.01.2023 Trøim Erik HEMSEDAL 21.12.1929 11.01.2023 Mørch Aud TOFTE 10.01.1930 20.01.2023 Lindkjølen Laila Emilie KONGSBERG 28.01.1930 15.01.2023 Isungset Haldis GEILO 02.02.1930 18.01.2023 Haagensen Dag DRAMMEN 14.04.1930 17.01.2023 Mathisen Torbjørg SANDE 31.12.1930 13.01.2023 Gladhus Margaret DRAMMEN 15.03.1931 14.01.2023 Hølen Aase Synnøve ÅMOT 21.05.1931 12.01.2023 Jorås Berit Helene SÆTRE 08.06.1931 10.01.2023 Østbye Randi DRAMMEN 06.04.1932 14.01.2023 Persen Gunnar SVELVIK 17.12.1932 15.01.2023 Hvidsten Ingebjørg Agnethe ASKER 19.02.1933 19.01.2023 Christensen Marit Ellen DRAMMEN 20.11.1933 15.01.2023 Gunnholt Thorbjørg Irene DRAMMEN 04.02.1934 10.01.2023 Have Holm Eva ÅMOT 20.03.1934 12.01.2023 Sluz Klara JEVNAKER 24.09.1934 17.01.2023 Graatrud Mona DRAMMEN 07.11.1934 14.01.2023 Arnesen Rolf Arne MJØNDALEN 19.12.1934 16.01.2023 Fossum Per Mauritz MJØNDALEN 10.05.1936 17.01.2023 Gruer Rolf RØYSE 24.07.1937 09.01.2023 Schultz Tore-Jan DRAMMEN 28.08.1937 18.01.2023 Aasen Gerd HOKKSUND 19.01.1938 22.01.2023 Graadahl Lars Reidar ASKER Fødselsdato Dødsdato Etternavn Fornavn Sted avdød 27.03.1938 12.01.2023 Langaard Joyce Helen ASKER 07.09.1939 13.01.2023 Pedersen Anne Marie SVELVIK 21.10.1939 10.01.2023 Usland Per KONGSBERG 08.02.1940 11.01.2023 Strøm Kirsten HOKKSUND 29.11.1940 10.01.2023 Nedberg Doris Miriam MJØNDALEN 14.01.1941 18.01.2023 Johansen Rigmor ÅROS 19.03.1942 21.01.2023 Christensen Karen Henrikka Maria ASKER 25.05.1943 11.01.2023 Thorsby Solveig Irene DRAMMEN 27.01.1944 14.01.2023 Forness Fritz DRAMMEN 12.04.1944 11.01.2023 Tollefsen Dagfinn Ronni SVELVIK 31.07.1944 19.01.2023 Sand Gunvor Irene VESTFOSSEN 12.08.1945 13.01.2023 Sandsleth Edvin Olaus DRAMMEN 04.01.1946 13.01.2023 Michelet Petter ASKER 23.02.1946 21.01.2023 Johansen Lorang BORGEN 16.03.1948 12.01.2023 Jakobsen Ole Arvid DRAMMEN 22.05.1948 14.01.2023 Broch Petter LIER 17.07.1948 10.01.2023 Amundsen Per Erling DRAMMEN 02.08.1948 13.01.2023 Johansen Mai-Elise RØDBERG 09.10.1948 09.01.2023 Rolund Odd Erik SVELVIK 14.01.1950 21.01.2023 Kumar Jiwan 03.06.1950 17.01.2023 Halvorsen Tove VETTRE 11.01.1951 11.01.2023 Skogheim Jan Erik VIKERSUND 08.02.1953 15.01.2023 Pedersen Tore KROKSTADELVA 25.04.1954 17.01.2023 Huseth Inger Anne STEINBERG 18.05.1955 18.01.2023 Helgesen Tone SANDE 26.06.1955 18.01.2023 Ruud Åse Elizabeth RØYSE 27.09.1955 13.01.2023 Jorås Tore BØ I TELEMARK 07.04.1957 12.01.2023 Karlberg Knut Roar DRAMMEN 17.04.1958 15.01.2023 Larsen Jens Petter ASKER 29.10.1958 18.01.2023 Sastry Lalitha TRANBY 23.11.1958 11.01.2023 Holtungen Nils Olaf VESTFOSSEN 08.06.1959 13.01.2023 Engene Knut Idar GOL 09.11.1959 15.01.2023 Krokeide Jan Kåre DRAMMEN 14.11.1963 11.01.2023 Janner Per Fredrik SÆTRE 27.03.1968 12.01.2023 Johnsen Jan Isak HOKKSUND 28.02.1971 12.01.2023 Bølstad Merete DRAMMEN 02.02.1973 09.01.2023 Fanuelsen Glenn DRAMMEN 17.03.1994 10.01.2023 Flaglien Kent-Andrè VIKERSUND 10.09.1925 19.01.2023 Fjeld Aasmund KVELDE 26.07.1926 25.01.2023 Mykkeltvedt Arne GEILO 09.03.1928 26.01.2023 Solberg Nelly HEGGEDAL 16.03.1930 24.01.2023 Isachsen Odd ASKER 29.04.1930 19.01.2023 Wenner Birgit MJØNDALEN 28.12.1932 17.01.2023 Stensrud Lars Fødselsdato Dødsdato Etternavn Fornavn Sted avdød 23.07.1954 16.01.2023 Nilsen Unni KROKSTADELVA 06.03.1956 24.01.2023 Wollertsen Terje HOKKSUND 23.09.1961 23.01.2023 Lia Jørn KONGSBERG 05.04.1963 24.01.2023 Vangen Sun DRAMMEN 13.10.1967 19.01.2023 Støp Espen Ansgar ASKER 27.04.1978 18.01.2023 Fonsdal Henrik KONGSBERG 15.01.2023 19.01.2023 Spiro Jonah Maarten KONGSBERG 07.04.1922 29.01.2023 Lenæs Annie DRAMMEN 25.04.1925 26.01.2023 Bjurholt Berit ASKER 18.04.1927 29.01.2023 Gaathaug Randi Solveig SANDE 14.12.1929 28.01.2023 Røste Jens-Erik RØYSE 02.08.1930 01.02.2023 Andersen Karin DRAMMEN 04.11.1931 31.01.2023 Holmen Ester Marie LIER 01.06.1932 28.01.2023 Gussow Ulf RØYSE 14.10.1932 01.02.2023 Frølich Lillian Astrid RØYKEN 04.11.1932 25.01.2023 Miller Rolf ASKER 13.05.1933 31.01.2023 Syvertsen Einar Magne HVITTINGFOSS 14.11.1933 23.01.2023 Flatin Oddgard KONGSBERG 03.11.1934 25.01.2023 Halvorsen Eva Gunvor SÆTRE 25.03.1935 26.01.2023 Brenne Kari ÅMOT 11.10.1937 30.01.2023 Berg Kåre Johan DRAMMEN 18.01.1940 27.01.2023 Gran-Henriksen Erik Christian LIER 16.03.1940 27.01.2023 Bjærke Marta HEGGEDAL 18.03.1943 23.01.2023 Eriksen Harald KROKSTADELVA 18.07.1945 29.01.2023 Kramer Torgeir HUNDVÅG 08.11.1946 28.01.2023 Thorstensen Geir Ole ÅROS 22.07.1947 29.01.2023 Øhre Ivar KONGSBERG 06.10.1947 27.01.2023 Hopland Jarle NESBRU 02.06.1948 23.01.2023 Haakonsen Arne GOL 19.09.1949 25.01.2023 Sundfør Deirdre Amanda KONGSBERG 07.02.1950 29.01.2023 Viken Thor Bjørn ASKER 15.04.1952 27.01.2023 Gupta Subash Chander LIERSTRANDA 16.04.1953 29.01.2023 Reipen Vera Ellen SVELVIK 03.09.1953 30.01.2023 Bærland Rolf HOKKSUND 01.11.1954 01.02.2023 Bjerkeli Wenche Rigmor DRAMMEN 16.12.1954 27.01.2023 Johansen Steinar ASKER 16.06.1955 27.01.2023 Hovelsås Per Oskar LIERSKOGEN 24.10.1959 31.01.2023 Sandbakken Jon Arild SKOTSELV 12.04.1960 24.01.2023 Foss Britt Iren DRAMMEN 22.09.1969 25.01.2023 Solberg Tom DRAMMEN 23.08.1986 27.01.2023 Qader Aram Mahdi NARVIK 25.05.1919 09.02.2023 Sand Ewrna DRAMMEN 09.02.1922 04.02.2023 Kortvedt Ruth DRAMMEN 25.08.1924 03.02.2023 Johansen Eva Lissie DRAMMEN 09.06.1926 02.02.2023 Ørmo Per ASKER 40 – 8. mars 2023
lokale begravelsesbyrå 24t vakttelefon: 40 59 39 29 www.avskjedsbegravelse.no |

• Et lokalt, familiedrevet begravelsesbyrå med over 25 års erfaring

• Distriktets laveste priser – Ingen overtidstillegg på hentinger

• Tilrettelegger for personlige ønsker og alle typer seremonier

DØGNVAKT 45 21 20 00 www.personliggravferd.no

Kirkelig Begravelsesbyrå

Trygghet, verdighet og varme

Vi er et lite, lokalt begravelsesbyrå eid av seks menigheter i Den norske kirke i Drammen.

Du finner oss i Strømsø menighetshus rett overfor Strømsø kirke.

Døgnvakt 32 89 05 45

Knoffs gate 2 3044 Drammen post@kirkeligbegravelsesbyra.no

www.kirkeligbegravelsesbyra.no

Fødselsdato Dødsdato Etternavn Fornavn Sted avdød 23.09.1929 16.02.2023 Sjåstad Ruth GEILO 16.10.1929 22.02.2023 Ugelstad Ole Karstein SVELVIK 01.05.1930 22.02.2023 Petersen Aage Johan DRAMMEN 19.05.1930 20.02.2023 Aksnes Wenche DRAMMEN 10.06.1930 21.02.2023 Balk Hartmut Reinhard Heinrich BORGEN 02.09.1930 18.02.2023 Eriksen Knut SOLBERGELVA 25.10.1931 20.02.2023 Øvrebotten Bjørg DRAMMEN 23.11.1931 18.02.2023 Skjelsbæk Øivind DRAMMEN 31.12.1931 23.02.2023 Medrud Elin DRAMMEN 04.08.1932 15.02.2023 Hansen Ernst Preben VOLLEN 16.09.1932 20.02.2023 Heistad Gunnar Harry KONGSBERG 27.09.1932 22.02.2023 Nettli Per Oscar ASKER 30.03.1933 21.02.2023 Olsen Oddbjørg ASKER 25.04.1934 15.02.2023 Freixas Fernando Barragan DRAMMEN 29.04.1934 16.02.2023 Kjørstad Asbjørn KONGSBERG 01.08.1934 13.02.2023 Tvedte Bjørn VOLLEN 18.11.1937 15.02.2023 Løwald Gerd Elisabeth DRAMMEN 06.06.1938 17.02.2023 Nilsen Leif Øivind STEINBERG 13.07.1938 20.02.2023 Næss Svein Reidar DRAMMEN 30.01.1939 18.02.2023 Hagen Eva HEGGEDAL 17.04.1939 20.02.2023 Finnerud Egil Martin JEVNAKER 24.06.1940 13.02.2023 Hole John Arne SANDE 20.03.1941 14.02.2023 Eriksen Eli Marie DRAMMEN 12.06.1941 19.02.2023 Engan Sigrunn SLEMMESTAD 18.10.1941 13.02.2023 Olsen Jan Gunnar KRØDEREN 20.12.1941 13.02.2023 Fjeldstad Bjørg Angela TRANBY 26.04.1942 16.02.2023 Tunold Tove Marit RØYKEN 30.05.1944 16.02.2023 Thrana Ola SOLBERGELVA 27.08.1944 19.02.2023 Bretvik Liv DRAMMEN 09.12.1944 15.02.2023 Hafskjold Jan-Martin DRAMMEN 19.12.1945 16.02.2023 Renmælmo Ola Erik ASKER 13.01.1946 14.02.2023 Viko Per Halvard GOL 19.03.1946 17.02.2023 Undhjem Eva Torhild SÆTRE 12.05.1946 14.02.2023 Aass Sverre Halvard DRAMMEN 02.06.1947 14.02.2023 Vondracek Zbynek GEILO 18.03.1948 17.02.2023 Vestre Øyvind Lasse NESBRU 12.05.1948 18.02.2023 Urdal Petter NESBRU 16.07.1950 24.02.2023 Holthe Roar Sigvart DRAMMEN 22.02.1951 16.02.2023 Henden Jan Vebjørn SLEMMESTAD 28.06.1952 21.02.2023 Nesheim Kjell ASKER 15.12.1952 19.02.2023 Nistad Toril DRAMMEN 28.07.1954 20.02.2023 Grønland Per Wictor FILTVET 27.05.1958 16.02.2023 Løken Terje ASKER 03.12.1960 18.02.2023 Larsen Marie DRAMMEN 18.05.1961 17.02.2023 Andresen Erik FILTVET 16.09.1967 20.02.2023 Bringsrud Eva KONGSBERG 07.03.2019 13.02.2023 Rosendal Albert BILLINGSTAD 16.02.2023 17.02.2023 Dzafic Ahmed DRAMMEN
DØDSFALL
Kai Roar Bjerkeengen Fødselsdato Dødsdato Etternavn Fornavn Sted avdød 25.09.1927 03.02.2023 Bermingrud Ludvig DRAMMEN 03.03.1930 08.02.2023 Stensmyren Guy Helge MJØNDALEN 14.09.1930 06.02.2023 Løver Gunvor KONGSBERG 04.07.1931 03.02.2023 Lofthus Inger ASKER 08.04.1932 31.01.2023 Sandviken Hans Kristian SANDE 13.05.1932 04.02.2023 Eide Karin KROKSTADELVA 23.11.1932 07.02.2023 Gundersen Bjørg HOKKSUND 04.05.1934 04.02.2023 Helgesen Egil Asmund DRAMMEN 26.02.1936 06.02.2023 Haug Reidun NORESUND 27.05.1936 07.02.2023 Søilen Per ASKER 10.12.1936 07.02.2023 Dahl-Andersen Mari Ann RØYKEN 18.03.1937 08.02.2023 Engum Tore LIER 20.04.1937 06.02.2023 Eriksen Ragnar Vilhelm HEGGEDAL 12.03.1939 05.02.2023 Negård Elsa Bjørg RYKKINN 14.02.1940 04.02.2023 Olsen Jan Erik DRAMMEN 02.05.1940 31.01.2023 Zachariassen Liv Odlaug KROKSTADELVA 16.11.1940 04.02.2023 Løken Berit SLEMMESTAD 03.04.1941 02.02.2023 Justad Synnøve TRANBY 19.01.1943 31.01.2023 Karlsen Liv MJØNDALEN 06.01.1945 08.02.2023 Borchgrevink Aage DRAMMEN 22.07.1945 05.02.2023 Løchen Thore VESTFOSSEN 01.05.1946 07.02.2023 Aasli Kjell Sverre RØYKEN 03.02.1947 31.01.2023 Svendsen Else Mona HOKKSUND 12.05.1947 02.02.2023 Olerud Lillian JEVNAKER 18.05.1952 04.02.2023 Raphaug Aud DRAMMEN 28.11.1952 03.02.2023 Bøe Anne-Irene HOLMESTRAND 28.12.1955 02.02.2023 Aaker Asle GEILO 01.03.1956 03.02.2023 Kjemperud Anders DRAMMEN 13.11.1957 07.02.2023 Kaspersen Robert SÆTRE 27.04.1961 05.02.2023 Heslien Erik Kristian TRANBY 26.10.1963 02.02.2023 Amundsen Dag DRAMMEN 22.06.1971 04.02.2023 Adamsrød Anne Berit DRAMMEN 09.09.1983 02.02.2023 Eide Martin KONGSBERG 13.08.1990 05.02.2023 Vaiciulis Justinas ASKER 05.08.1923 15.02.2023 Skaathun Olav Inge HOKKSUND 20.08.1924 09.02.2023 Martinsen Tor Helge DRAMMEN 09.12.1925 12.02.2023 Hermansen Sverre Ragnar SANDE 07.06.1927 07.02.2023 Mørland Karin Dagmar ASKER 16.06.1927 10.02.2023 Grosvold Gullbjørg KONGSBERG 12.02.1928 09.02.2023 Tveide Audun TRANBY 27.01.1931 10.02.2023 Blomholdt Synnøve DRAMMEN 22.05.1933 16.02.2023 Wahl Agnes Elisabeth BILLINGSTAD 08.09.1934 10.02.2023 Aasheim Randi DRAMMEN 27.02.1935 12.02.2023 Arnesen Ulf ROLLAG 30.11.1935 15.02.2023 Hallgrimsen Sonja Ingliv SVELVIK 25.08.1925 15.02.2023 Andersen Borghild DRAMMEN 11.07.1928 16.02.2023 Skavold Terje SPIKKESTAD 24.06.1929 17.02.2023 Nilsen Arne Konrad MJØNDALEN 8. mars 2023 – 41

tv hele uken

8.3-14.3

Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Mandag Tirsdag

06:30 Nyhetsmorgen

12:00 NRK nyheter

13:10 V-cup skiskyting: 15 km

kvinner 14:55 NRK nyheter

16:15 V-cup skiskyting: 20 km menn 18:10 V-cup kombinert: Hopp

Dagsrevyen 19:45 Distriktsnyheter

20:00 Jens og Isak på tynn is: Hvalrossjakt

20:30 Norge i dag

21:00 Dagsrevyen 21 21:20 Debatten

22:00 Putin mot Vesten: En farlig retning

22:55 Distriktsnyheter

23:00 Kveldsnytt

23:15 Med kjærlighet for kana-

ler: Frankrike

00:05 Tiåra med Diana: 90-talet

00:50 Under overflata: Charlie

09:00 NRK nyheter

12:00 NRK nyheter

14:30 NRK nyheter

16:45 Raw Air: Kvalifisering

menn

18:00 Dagsnytt 18

19:00 Dagsrevyen

19:30

06:00 Dyrepasserne 07:00 Nyhetene 07:05 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 12:00 Hele Sverige baker 13:00 Mandelmanns Gård 14:00 Gull eller gråstein 15:00 Boligjakt i Danmark 16:00 Gull eller gråstein 17:00 Huskestue 18:00 Dyrepasserne 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Huskestue 20:00 Jørgine - alene med flokken 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Kompani Lauritzen 22:40 Våre beste menn 23:40 The Rookie 00:40 Hawaii Five-0 06:00 Dyrepasserne 06:30 Nyhetene 07:00 Nyhetene 07:05 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 12:00 Hele Sverige baker 13:00 Mandelmanns Gård 14:00 Gull eller gråstein 15:00 Boligjakt i Danmark 16:00 Gull eller gråstein 17:00 Huskestue 18:00 Dyrepasserne 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Huskestue 20:00 Sofa 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 I fyr og flamme 22:40 Hemmelige duetter 23:40 The Rookie 00:35 Hawaii Five-0 06:00 Dyrepasserne 07:00 Nyhetene 07:05 God morgen Norge 12:00 Hele Sverige baker 13:00 Mandelmanns Gård 15:00 Boligjakt i Danmark 16:00 Gull eller gråstein 17:00 Tid for hjem 18:00 Dyrepasserne 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Farfar 19:30 Dyrepasserne 20:00 The Voice - Norges beste stemme 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 The Voice - Norges beste stemme 22:10 Sofa 23:10 The Magnificent Seven 02:00 The Internship (r) 06:00 Oiii 13:25 Hele Sverige baker 14:25 Martine vil ha jobb 14:40 Martine vil ha jobb 15:00 Jørgine - alene med flokken 16:00 Tid for hjem 17:00 The Voice - Norges beste stemme 18:00 The Voice - Norges beste stemme 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Sofa 20:00 Kompani Lauritzen 21:00 21-Nyhetene 21:15 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Kompani Lauritzen 22:10 I fyr og flamme 23:10 Sykkel: Paris - Nice - oppsummering 00:10 Shutter Island 06:00 Oiii 14:00 Kompani Lauritzen 15:00 Kompani Lauritzen 16:00 Kompani Lauritzen 16:30 Håndball-EM, kvalifisering: Studio 16:40 EHF EM-kvalifisering, menn: Norge - Serbia 18:15 Håndball-EM, kvalifisering: Studio 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Rydderevolusjonen 20:00 Hemmelige duetter 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:45 Våre beste menn 22:45 Sykkel: Paris - Nice - oppsummering 23:45 Jørgine - alene med flokken 00:45 Åsted Norge 06:00 Dyrepasserne 07:00 Nyhetene 07:05 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 12:00 Hele Sverige baker 13:00 Mandelmanns Gård 14:00 Gull eller gråstein 15:00 Tid for hjem 16:00 Vinterstudio 16:25 V-cup, hopp: Renn, kvinner, Lillehammer 18:00 Vinterstudio 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Huskestue 20:00 Rydderevolusjonen 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Åsted Norge 22:40 Det hvite sinnet 23:40 The Rookie 00:40 Hawaii Five-0 06:00 Dyrepasserne 07:00 Nyhetene 07:05 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 12:00 Hele Sverige baker 13:00 Mandelmanns Gård 14:00 Gull eller gråstein 15:00 Dyrepasserne 15:30 Vinterstudio 16:05 V-cup, hopp: Renn, menn, Lillehammer 18:00 Vinterstudio 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Huskestue 20:00 Tid for hjem 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Det hvite sinnet 22:40 Bali 2002 23:45 The Rookie 00:40 Hawaii Five-0 01:50 NCIS: Los Angeles (r) l 00:15 21 Jump Street 00:00 Rush Hour 02:15 21 Jump Street (r) 00:30 Fenris 01:10 Wisting 06:30 Nyhetsmorgen 12:00 NRK nyheter 14:30 NRK nyheter 17:30 Ođđasat - nyheter på samisk 17:45 Tegnspråknytt 17:50 Supernytt 18:00 Dagsnytt 18 19:00 Dagsrevyen 19:45 Distriktsnyheter 20:00 Kampen: Drømmen 20:30 Norge i dag 21:00 Dagsrevyen 21 21:20 Urix 21:50 Hodet i klemme: Vinne for Jonas 22:30 ORION: Kongen av pranks 22:55 Distriktsnyheter 23:00 Kveldsnytt 23:15 Aleksej Navalnyj 00:50 Tiåra med Diana: 80-talet 06:30 Nyhetsmorgen
kvinner 19:00
Distriktsnyheter 19:40 Norge Rundt 20:05 Klassequizen 21:05 Nytt på Nytt 21:40 Lindmo 22:25 Finnmarksløpet 23:00 Kveldsnytt 23:15 Grace 00:45 De nye kongene: Kjøtt og blod 01:40 USA i fargar 02:25 Klar til strid: Det er ikke over før det er over 03:05 Fetter Helge 03:35 Jens og Isak på tynn is: Hvalrossjakt 08:15 Med kjærlighet for kanaler: Frankrike 13:50 Vinterstudio 14:00 V-cup kombinert: 10 km langrenn menn 14:30 Vinterstudio 14:40 Raw Air: Menn 16:25 V-cup skiskyting: Stafett menn 17:50 Vinterstudio 18:00 Raw Air: Kvinner 19:00 Dagsrevyen 19:45 Lotto 19:50 Alle mot 1 21:20 Finnmarksløpet 21:50 NRK-scenen: Hilde Louise Asbjørnsen 22:10 En uforglemmelig kveld med Johnny Cash 23:00 Kveldsnytt 23:15 Exit 3: Familien først 23:45 Exit 3 00:15 Vera 08:15 Hagen min: Proffene 09:55 Vinterstudio 10:10 V-cup langrenn: 50 km fellesstart fri teknikk, kvinner 13:00 V-cup skiskyting: Fellesstart kvinner 13:45 V-cup kombinert: 10 km langrenn menn 14:15 Raw Air: Kvinner 15:40 Vinterstudio 15:55 V-cup skiskyting: Fellesstart menn 16:45 Raw Air: Menn 18:15 Vinterstudio 18:30 Cupen: Cupen live 19:00 Dagsrevyen 19:50 Cupen 20:15 Cupen: 4. runde, VikingRosenborg 22:25 Finnmarksløpet 23:00 Kveldsnytt 23:15 Hvorfor det? 23:45 Mysteria i Brokenwood: Blod og vatn 06:30 Nyhetsmorgen 09:00 NRK nyheter 12:00 NRK nyheter 14:30 NRK nyheter 17:30 Ođđasat - nyheter på samisk 17:45 Tegnspråknytt 17:50 Supernytt 18:00 Dagsnytt 18 19:00 Dagsrevyen 19:45 Distriktsnyheter 20:00 Finnmarksløpet 20:30 Norge i dag 21:00 Dagsrevyen 21 21:20 Three Identical Strangers 22:55 Distriktsnyheter 23:00 Kveldsnytt 23:15 Fader Brown 00:00 Covid-19: et halvår på intensiven 01:05 Du skal ikkje drepe 01:55 Du skal ikkje drepe 02:40 Misjon: Finland 03:35 USA i fargar 06:30 Nyhetsmorgen 12:30 NRK nyheter 13:55 V-cup langrenn: Klassisk sprint, finaler 16:00 NRK nyheter 17:30 Ođđasat - nyheter på samisk 17:45 Tegnspråknytt 17:50 Supernytt 18:00 Dagsnytt 18 19:00 Dagsrevyen 19:45 Distriktsnyheter 20:00 De siste dødsdømte: Uten anger 20:50 Norge i dag 21:00 Dagsrevyen 21 21:20 Debatten 22:00 Finnmarksløpet 22:55 Distriktsnyheter 23:00 Kveldsnytt 23:15 Ein gresk odyssé med Bettany Hughes 00:05 Vår tid er nå - de ekte historiene ©Mediabuddy
har
42 – 8. mars 2023
Vi henter og bringer maskiner Vi
båter
lager

22:40 Våre beste menn 23:40 The Rookie 00:40 Hawaii Five-0 22:40 Hemmelige duetter 23:40 The Rookie 00:35 Hawaii Five-0

22:10 Sofa 23:10 The Magnificent Seven 02:00 The Internship (r) 23:10 Sykkel: Paris - Nice - oppsummering 00:10 Shutter Island 23:45 Jørgine - alene med flokken 00:45 Åsted Norge 22:40 Det hvite sinnet 23:40 The Rookie 00:40 Hawaii Five-0

8. mars 2023 – 43

8.3-14.3

22:40 Bali 2002 23:45 The Rookie 00:40 Hawaii Five-0 06:10 Mom 09:35 Neste sommer 10:05 Alle mot alle 11:05 Sinnasnekker’n 12:05 Gift ved første blikk 13:05 Neste sommer 13:30 Neste sommer 14:00 Aldri voksen 14:30 Neste sommer 15:00 Brille 16:00 Alle mot alle 17:00 Two and a Half Men 17:30 Two and a Half Men 18:00 The Big Bang Theory 18:30 The Big Bang Theory 19:00 The Big Bang Theory 19:30 Alle mot alle 20:30 Kongen befaler 21:30 Grenseløst forelsket 22:25 Alle mot alle 23:25 Brille 00:20 Special Victims Unit

06:10 Mom 09:30 Neste sommer 10:05 Alle mot alle 11:05 Sinnasnekker’n 12:05 Praktisk info med Jon Almaas 13:05 Grenseløst forelsket 14:00 Aldri voksen 14:30 Neste sommer 15:05 Brille 16:00 Alle mot alle 17:00 Two and a Half Men 17:30 Two and a Half Men 18:00 The Big Bang Theory 18:30 The Big Bang Theory 19:00 The Big Bang Theory 19:30 Alle mot alle 20:30 71° nord - team 21:30 Kongen befaler 22:35 Praktisk info med Jon Almaas 23:30 Alle mot alle 00:30 Brille

22:00 Putin mot Vesten: En farlig

06:30 Nyhetsmorgen 08:15 Med kjærlighet for kanaler: Frankrike 13:50 Vinterstudio 14:00 V-cup kombinert: 10 km langrenn menn 14:30 Vinterstudio 14:40 Raw Air: Menn 16:25 V-cup skiskyting: Stafett menn 17:50 Vinterstudio 18:00 Raw Air: Kvinner 19:00 Dagsrevyen 19:45 Lotto 19:50 Alle mot 1 21:20 Finnmarksløpet 21:50 NRK-scenen: Hilde Louise Asbjørnsen 22:10 En uforglemmelig kveld med Johnny Cash 23:00 Kveldsnytt 23:15 Exit 3: Familien først 23:45 Exit 3 00:15 Vera

06:00 Unge mødre Sverige 08:20 Dr. Phil 09:15 Dr. Phil 10:10 NCIS 11:15 NCIS: New Orleans 12:15 Junior Masterchef USA 13:20 Gordon Ramsay rydder opp 14:20 The Real Housewives of New York City 15:25 Real Housewives of Beverly Hills 16:30 Modern Family 17:00 Junior Masterchef USA 17:55 European Men’s Handball Championship Qualification 19:30 Luksusfellen 20:30 MasterChef - Unge talenter 22:00 The Hangover (Extended Version) 00:15 21 Jump Street

NRK nyheter 12:00 NRK nyheter 14:30 NRK nyheter 16:45 Raw Air: Kvalifisering 08:15 Hagen min: Proffene 09:55 Vinterstudio 10:10 V-cup langrenn: 50 km fellesstart fri teknikk, kvinner 13:00 V-cup skiskyting: Fellesstart kvinner 13:45 V-cup kombinert: 10 km langrenn menn 14:15 Raw Air: Kvinner 15:40 Vinterstudio 15:55 V-cup skiskyting: Fellesstart menn 16:45 Raw Air: Menn 18:15 Vinterstudio 18:30 Cupen: Cupen live 19:00 Dagsrevyen 19:50 Cupen 20:15 Cupen: 4. runde, VikingRosenborg 22:25 Finnmarksløpet 23:00 Kveldsnytt 23:15 Hvorfor det? 23:45 Mysteria i Brokenwood: Blod og vatn

06:05 Mom 09:00 Aldri voksen 09:30 Neste sommer 10:05 Alle mot alle 11:00 Sinnasnekker’n 12:00 71° nord - team 13:00 71° nord - team 14:00 Aldri voksen 14:30 Neste sommer 15:00 Brille 16:00 Alle mot alle 17:00 Two and a Half Men 17:30 Two and a Half Men 18:00 The Big Bang Theory 18:30 The Big Bang Theory 19:00 The Big Bang Theory 19:30 Neste sommer 20:00 Neste sommer 20:30 Kongen befaler 21:30 Praktisk info med Jon Almaas 22:30 Succession 23:50 Fast & Furious 4

18:00 Dagsnytt 06:30 Nyhetsmorgen 09:00 NRK nyheter 12:00 NRK nyheter 14:30 NRK nyheter 17:30 Ođđasat - nyheter på samisk 17:45 Tegnspråknytt 17:50 Supernytt 18:00 Dagsnytt 18 19:00 Dagsrevyen 19:45 Distriktsnyheter 20:00 Finnmarksløpet 20:30 Norge i dag 21:00 Dagsrevyen 21 21:20 Three Identical Strangers 22:55 Distriktsnyheter 23:00 Kveldsnytt 23:15 Fader Brown 00:00 Covid-19: et halvår på intensiven 01:05 Du skal ikkje drepe 01:55 Du skal ikkje drepe 02:40 Misjon: Finland 03:35 USA i fargar

06:10 Lottomillionærenes husjakt 06:35 Sofias engler 07:35 Sofias engler 08:35 Alle mot alle 09:35 Alle mot alle 10:35 Neste sommer 11:05 Neste sommer 11:35 Neste sommer 12:05 Neste sommer 12:35 Neste sommer 13:05 71° nord - team 14:05 71° nord - team 15:05 16 ukers helvete 16:05 Kongen befaler 17:00 Neste sommer 17:30 Grenseløst forelsket 18:30 Gift ved første blikk 19:25 16 ukers helvete 20:25 Praktisk info med Jon Almaas 21:30 Tower Heist 23:35 Trøbbel i paradiset

06:10 Lottomillionærenes husjakt 08:05 Alle mot alle 09:05 Alle mot alle 10:05 Aldri voksen 10:35 Aldri voksen 11:05 Aldri voksen 11:35 Aldri voksen 12:05 Aldri voksen 12:35 Grenseløst forelsket 13:35 Gift ved første blikk 14:35 Alle mot alle 15:35 Alle mot alle 16:35 Alle mot alle 17:35 Alle mot alle 18:35 71° nord - team 19:30 71° nord - team 20:30 71° nord - team 21:30 Et hardt liv med Ronny 22:30 Calles gale verden 23:00 Kongen befaler 00:00 Praktisk info med Jon Almaas

06:00 Huskjøp: Fortjeneste eller fiasko 09:50 Neste sommer 10:15 Alle mot alle 11:10 Sinnasnekker’n 12:10 71° nord - team 13:10 Kongen befaler 14:10 Aldri voksen 14:35 Neste sommer 15:10 Brille 16:10 Alle mot alle 17:05 Two and a Half Men 17:35 Two and a Half Men 18:05 The Big Bang Theory 18:30 The Big Bang Theory 19:00 The Big Bang Theory 19:30 Alle mot alle 20:30 Et hardt liv med Ronny 21:30 Praktisk info med Jon Almaas 22:30 Alle mot alle 23:25 Brille 00:25 Special Victims Unit

06:15 Mom 09:35 Neste sommer 10:10 Alle mot alle 11:10 Sinnasnekker’n 12:10 Praktisk info med Jon Almaas 13:10 Neste sommer 13:35 Calles gale verden 14:10 Aldri voksen 14:35 Neste sommer 15:05 Brille 16:05 Alle mot alle 17:05 Two and a Half Men 17:30 Two and a Half Men 18:00 The Big Bang Theory 18:30 The Big Bang Theory 19:00 The Big Bang Theory 19:25 Alle mot alle 20:30 Gift ved første blikk 21:30 Operasjon Lost Boy 22:30 Alle mot alle 23:25 Brille 00:25 Special Victims Unit 06:00 Unge mødre Sverige 06:30 Superoppusserne 07:25 Superoppusserne 08:20 Dr. Phil 10:10 NCIS 11:15 NCIS: New Orleans 12:15 Junior Masterchef USA 13:20 Gordon Ramsay rydder opp 14:20 The Real Housewives of New York City 15:25 Real Housewives of Beverly Hills 16:30 Modern Family 17:00 Modern Family 17:30 Junior Masterchef USA 18:30 Boligkjøp i blinde Danmark 19:30 Hell’s Kitchen USA 20:30 Luksusfellen 22:30 Svenske krimsaker 23:30 Men in Black: Internationa 01:50 NCIS: Los Angeles (r) l

06:00 Unge mødre Sverige 06:30 Superoppusserne 07:25 Superoppusserne 08:20 Dr. Phil 09:15 Dr. Phil 10:10 NCIS 11:15 NCIS: New Orleans 12:15 Junior Masterchef USA 13:20 Gordon Ramsay rydder opp 14:20 The Real Housewives of New York City 15:25 Real Housewives of Beverly Hills 16:30 Modern Family 17:05 Modern Family 17:40 Junior Masterchef USA 18:35 Boligkjøp i blinde Danmark 19:40 Mannen med den nakne pistol - med rett til å gå i baret 21:30 Bad Boys 00:00 Rush Hour

06:00 Gordon Ramsay rydder opp 08:10 Modern Family 08:40 Modern Family 09:15 Viaplay Vinter 09:30 V-cup alpint 10:30 V-cup alpint 11:30 Chasing Winter 12:00 Glimpse 12:15 Viaplay Vinter 12:30 V-cup alpint 13:30 V-cup alpint 14:30 Hell’s Kitchen USA 15:35 Hell’s Kitchen USA 16:40 Hell’s Kitchen USA 17:40 Powerwomen Norge 18:40 Strandhotellet 19:40 Mannen med den nakne pistol 2 ½ - Lukten av frykt 21:30 Bad Boys 2 00:30 Rush Hour 2

06:00 Gordon Ramsay rydder opp 08:40 Modern Family 09:15 Viaplay Vinter 09:30 V-cup alpint 10:30 Viaplay Vinter 10:45 Outsideren Henrik 11:45 Chasing Winter 12:15 Viaplay Vinter 12:30 V-cup alpint 13:30 Viaplay Vinter 13:45 Modern Family 14:20 Modern Family 14:55 Modern Family 15:30 Boligkjøp i blinde Danmark 17:30 Boligkjøp i blinde Danmark 18:30 Luksusfellen 19:30 MasterChef - Unge talenter 21:00 Bad Boys For Life 23:35 U.S. Marshals 02:15 21 Jump Street (r)

06:00 Superoppusserne 08:45 Dr. Phil 09:40 NCIS 10:45 NCIS: New Orleans 11:50 MasterChef - Unge talenter 13:20 Gordon Ramsay rydder opp 14:20 The Real Housewives of New York City 15:25 Real Housewives of Beverly Hills 16:30 Modern Family 17:00 Modern Family 17:30 Junior Masterchef USA 18:30 Boligkjøp i blinde Danmark 19:30 Hell’s Kitchen USA 20:30 Fortune Fights 21:30 NCIS: Los Angeles 22:30 NCIS: Hawai’i 23:30 Billy the Kid 00:30 Fenris

Autorisert verksted Salg, service og konservering av båt og motor. Vi har også vinterlagring

Utfører alt av service og reparasjoner!

06:30 Nyhetsmorgen 12:30 NRK nyheter 13:55 V-cup langrenn: Klassisk sprint, finaler 16:00 NRK nyheter 17:30 Ođđasat - nyheter på samisk 17:45 Tegnspråknytt 17:50 Supernytt 18:00 Dagsnytt 18 19:00 Dagsrevyen 19:45 Distriktsnyheter 20:00 De siste dødsdømte: Uten anger 20:50 Norge i dag 21:00 Dagsrevyen 21 21:20 Debatten 22:00 Finnmarksløpet 22:55 Distriktsnyheter 23:00 Kveldsnytt 23:15 Ein gresk odyssé med Bettany Hughes 00:05 Vår tid er nå - de ekte historiene ©Mediabuddy

06:00 Unge mødre Sverige 09:15 Dr. Phil 10:10 NCIS 11:15 NCIS: New Orleans 12:15 Junior Masterchef USA 13:20 Gordon Ramsay rydder opp 14:20 The Real Housewives of New York City 15:25 Real Housewives of Beverly Hills 16:30 Modern Family 17:30 Junior Masterchef USA 18:30 Boligkjøp i blinde Danmark 19:30 Eventyrlig oppussing 20:30 Dr. Phil 21:30 Fenris 22:30 Strandhotellet 23:30 Mannen med den nakne pistol - med rett til å gå i baret 01:10 Wisting ©Mediabuddy Hurumveien 19B, 3440 Røyken | 31 28 52 13 | post@wearmaskin.no

tv hele uken
06:00 Dyrepasserne 07:00 Nyhetene 07:05 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 12:00 Hele Sverige baker 13:00 Mandelmanns Gård 14:00 Gull eller gråstein 15:00 Boligjakt i Danmark 16:00 Gull eller gråstein 17:00 Huskestue 18:00 Dyrepasserne 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Huskestue 20:00 Jørgine - alene med flokken 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Kompani Lauritzen 22:40 Våre beste menn 23:40 The Rookie 00:40 Hawaii Five-0 06:00 Dyrepasserne 06:30 Nyhetene 07:00 Nyhetene 07:05 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 12:00 Hele Sverige baker 13:00 Mandelmanns Gård 14:00 Gull eller gråstein 15:00 Boligjakt i Danmark 16:00 Gull eller gråstein 17:00 Huskestue 18:00 Dyrepasserne 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Huskestue 20:00 Sofa 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 I fyr og flamme 22:40 Hemmelige duetter 23:40 The Rookie 00:35 Hawaii Five-0 06:00 Dyrepasserne 07:00 Nyhetene 07:05 God morgen Norge 12:00 Hele Sverige baker 13:00 Mandelmanns Gård 15:00 Boligjakt i Danmark 16:00 Gull eller gråstein 17:00 Tid for hjem 18:00 Dyrepasserne 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Farfar 19:30 Dyrepasserne 20:00 The Voice - Norges beste stemme 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 The Voice - Norges beste stemme 22:10 Sofa 23:10 The Magnificent Seven 02:00 The Internship (r) 06:00 Oiii 13:25 Hele Sverige baker 14:25 Martine vil ha jobb 14:40 Martine vil ha jobb 15:00 Jørgine - alene med flokken 16:00 Tid for hjem 17:00 The Voice - Norges beste stemme 18:00 The Voice - Norges beste stemme 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Sofa 20:00 Kompani Lauritzen 21:00 21-Nyhetene 21:15 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Kompani Lauritzen 22:10 I fyr og flamme 23:10 Sykkel: Paris - Nice - oppsummering 00:10 Shutter Island 06:00 Oiii 14:00 Kompani Lauritzen 15:00 Kompani Lauritzen 16:00 Kompani Lauritzen 16:30 Håndball-EM, kvalifisering: Studio 16:40 EHF EM-kvalifisering, menn: Norge - Serbia 18:15 Håndball-EM, kvalifisering: Studio 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Rydderevolusjonen 20:00 Hemmelige duetter 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:45 Våre beste menn 22:45 Sykkel: Paris - Nice - oppsummering 23:45 Jørgine - alene med flokken 00:45 Åsted Norge 06:00 Dyrepasserne 07:00 Nyhetene 07:05 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 12:00 Hele Sverige baker 13:00 Mandelmanns Gård 14:00 Gull eller gråstein 15:00 Tid for hjem 16:00 Vinterstudio 16:25 V-cup, hopp: Renn, kvinner, Lillehammer 18:00 Vinterstudio 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Huskestue 20:00 Rydderevolusjonen 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Åsted Norge 22:40 Det hvite sinnet 23:40 The Rookie 00:40 Hawaii Five-0 06:00 Dyrepasserne 07:00 Nyhetene 07:05 God morgen Norge 10:00 God morgen Norge 12:00 Hele Sverige baker 13:00 Mandelmanns Gård 14:00 Gull eller gråstein 15:00 Dyrepasserne 15:30 Vinterstudio 16:05 V-cup, hopp: Renn, menn, Lillehammer 18:00 Vinterstudio 18:30 Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Huskestue 20:00 Tid for hjem 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Det hvite sinnet 22:40 Bali 2002 23:45 The Rookie 00:40 Hawaii Five-0 01:50 NCIS: Los Angeles (r) l 00:15 21 Jump Street 00:00 Rush Hour 02:15 21 Jump Street (r) 00:30 Fenris 01:10 Wisting 06:30 Nyhetsmorgen 12:00 NRK nyheter 14:30 NRK nyheter 17:30 Ođđasat - nyheter på samisk 17:45 Tegnspråknytt 17:50 Supernytt 18:00 Dagsnytt 18 19:00 Dagsrevyen 19:45 Distriktsnyheter 20:00 Kampen: Drømmen 20:30 Norge i dag 21:00 Dagsrevyen 21 21:20 Urix 21:50 Hodet i klemme: Vinne for Jonas 22:30 ORION: Kongen av pranks 22:55 Distriktsnyheter 23:00 Kveldsnytt 23:15 Aleksej Navalnyj 00:50 Tiåra med Diana: 80-talet 06:30 Nyhetsmorgen
Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Mandag Tirsdag
12:00 NRK nyheter
18:10
kvinner 19:00
19:45
Hvalrossjakt
dag
13:10 V-cup skiskyting: 15 km kvinner 14:55 NRK nyheter 16:15 V-cup skiskyting: 20 km menn
V-cup kombinert: Hopp
Dagsrevyen
Distriktsnyheter 20:00 Jens og Isak på tynn is:
20:30 Norge i
21:00 Dagsrevyen 21 21:20 Debatten
retning
09:00
menn
22:55 Distriktsnyheter 23:00 Kveldsnytt 23:15 Med kjærlighet for kanaler: Frankrike 00:05 Tiåra med Diana: 90-talet 00:50 Under overflata: Charlie 18 19:00 Dagsrevyen 19:30 Distriktsnyheter 19:40 Norge Rundt 20:05 Klassequizen 21:05 Nytt på Nytt 21:40 Lindmo 22:25 Finnmarksløpet 23:00 Kveldsnytt 23:15 Grace 00:45 De nye kongene: Kjøtt og blod 01:40 USA i fargar 02:25 Klar til strid: Det er ikke over før det er over 03:05 Fetter Helge 03:35 Jens og Isak på tynn is: Hvalrossjakt

44 – 8. mars 2023

Solidaritetsforestilling for og med ukrainere

Med ukrainske dansere, oppføres «Svanesjøen» som solidaritetskonsert i Kongsberg 9. april.

H. OLSEN tekst

Forestillingen er en del av en norsk solidaritetsturne med ukrainske dansere i The Grand Kyiv Ballet, som var på turne i Frankrike da Russland invaderte Ukraina.  Nå gjennomføres en solidaritetsforestilling hvor Kongsberg

Musikkteater stiller sine lokaler gratis til disposisjon og hvor billettinntektene vil gå uavkortet til artistene for livsopphold.  Hotell 1624 på Kongsberg bidrar med overnatting og bevertning for kompaniet.

The Grand Kyiv Ballet har noen av verdens aller beste ballettdansere i ensemblet. Kompaniet var i Frankrike for å avrunde turneen med sine siste forestillinger da Russland invaderte Ukraina. De oppholder seg nå i Polen. Dit reiste de med busser da invasjonen gjorde det umulig å dra hjem.

Svanesjøen blir en solidaritetsforestilling hvor inntektene uavkortet går til livsopphold for ensemblets medlemmer.

– Vi har over lenger tid hatt en god dialog med dette kompaniet, og når vi fikk høre hvilke håpløs og fortvilet situasjon de nå befinner seg i så ga vi raskt tilbakemelding på at vi ønsket å hjelpe til med det vi kan få til, sier leder for Kongsberg Musikkteater Per Gustavsen, og fortsetter. – Kongsberg Musikkteater stil-

ler Musikkteateret gratis til disposisjon for kompaniet. Billettinntektene går uavkortet til livsopphold i en vanskelig situasjon. De har per dags dato ingen steder å bo, kanskje heller ingen steder å reise tilbake til, da hus og hjem i verste fall er jevnet med jorden. Sett i et slikt perspektiv er det enkelt å ta beslutningen om å hjelpe.

– Sammen med Hotel 1624 som snart åpner dørene har vi fått til overnatting og mat til de fleste av danserne. Vi trenger fortsatt plass til noen til, men det tror vi at vi skal kunne finne en løsning på, sier Gustavsen.

Kompaniet består av 28 dansere - de fleste i alderen 25-28 år. Noen av danserne returnerte til Ukraina for å forsøke å få barn og familie ut av landet. Mennene kunne ikke returnere, og noen av de har reist frivillig tilbake til Ukraina for å kjempe mot Russlands invasjon. Halvparten av kompaniet kommer fra Kyiv, den andre halvparten er fra Kharkiv.

– Vi gjennomfører solidaritetsturneen for å ivareta Ukrainas kultur, sier kompaniets direktør Alexander Stoyanov.

Ballettkompaniets solidaritetsturné i Norge vil forgå i mars og april. The Grand Kyiv Ballet

skal opptre på scener blant annet på Kongsberg, Gjøvik og Lillestrøm.

Stoyanov er takknemlig for solidaritetsturneen og håper det kan bidra til at danserne kan fortsette sitt virke på tross av krigen.

– Det er viktig at de opprettholder ferdighetene. Danserne

Repair.

har behov for økonomisk støtte og et sted å være. De har ikke noe hjem å dra tilbake til, sier Stoyanov.

Om forestillingen Svanesjøen Balletten «Svanesjøen» har fengslet hjertene til fans av klassisk musikk i mer enn ett århundre. Den regnes med rette som

standarden for høy kunst. Mange verdenskjente dansere er stolte over at de har vært så heldige å få spille en rolle i denne forestillingen. Historien om kampen mellom det gode og det onde, i stor grad en indre kamp, har blitt spesielt relevant i dag når alle står overfor et vanskelig moralsk valg.

VÅRTILBUD

Ring 901 87 000

se www.bilkosmetikk.no

Kvalitetsgaranti, gode referanser og ferdig på dagen.

Produsert av BYAVISA se www.bilkosmetikk.no

se www.bilkosmetikk.no

se www.bilkosmetikk.no

se www.bilkosmetikk.no

se www.bilkosmetikk.no

15 % inntil 1500.- på veil. pris. se www.bilkosmetikk.no

Avd. Drammen/Åssiden

Avd. Drammen/Åssiden

Avd. Drammen/Åssiden

Avd. Drammen/Åssiden

Ingvald Ludvigsensgate 21, 3027 Drammen

Produsert av BYAVISA se www.bilkosmetikk.no

Produsert av

Avd. Drammen/Åssiden Vis a vis Carlsen og Fritzøe Epost: drammen@bilkosmetikk.no

Vis a vis Carlsen og Fritzøe Epost: drammen@bilkosmetikk.no

Produsert av BYAVISA

Avd. Økern

Avd. Asker/Bærum

Ingvald Ludvigsensgate 21, 3027 Drammen Vis a vis Carlsen og Fritzøe Epost: drammen@bilkosmetikk.no

Avd. Drammen/Åssiden Ingvald Ludvigsensgate 21, 3027 Drammen Vis a vis Carlsen og Fritzøe Epost: drammen@bilkosmetikk.no

Avd. Drammen/Åssiden Ingvald Ludvigsensgate 21, 3027 Drammen Vis a vis Carlsen og Fritzøe Epost: drammen@bilkosmetikk.no

Ingvald Ludvigsensgate 21, 3027 Drammen

Vis a vis Carlsen og Fritzøe Epost: drammen@bilkosmetikk.no

Vis a vis Carlsen og Fritzøe Epost: drammen@bilkosmetikk.no

Produsert av BYAVISA

Avd. Asker/Bærum Brusetsvingen 27b, 1395 Hvalstad Epost: hvalstad@bilkosmetikk.no

Brusetsvingen 27b, 1395 Hvalstad Epost: hvalstad@bilkosmetikk.no

Avd. Økern Haslevangen 47, 0597 Oslo ved siden av NAF-senteret Epost: oslo@bilkosmetikk.no

Haslevangen 47, 0597 Oslo ved siden av NAF-senteret Epost: oslo@bilkosmetikk.no

Avd. Asker/Bærum Brusetsvingen 27b, 1395 Hvalstad Epost: hvalstad@bilkosmetikk.no

Avd. Asker/Bærum Brusetsvingen 27b, 1395 Hvalstad Epost: hvalstad@bilkosmetikk.no

Avd. Asker/Bærum Brusetsvingen 27b, 1395 Hvalstad Epost: hvalstad@bilkosmetikk.no

Avd. Asker/Bærum Brusetsvingen 27b, 1395 Hvalstad Epost: hvalstad@bilkosmetikk.no

Avd. Asker/Bærum

Brusetsvingen 27b, 1395 Hvalstad Epost: hvalstad@bilkosmetikk.no

av NAF-senteret Epost: oslo@bilkosmetikk.no Produsert av BYAVISA Vi tar også forsikringsoppdrag! Gratis taksering av somforsikringsskader utføres hos oss.

Avd. Økern Haslevangen 47, 0597 Oslo ved siden av NAF-senteret Epost: oslo@bilkosmetikk.no

Avd. Økern Haslevangen 47, 0597 Oslo ved siden av NAF-senteret Epost: oslo@bilkosmetikk.no

Avd. Økern Eikenga 17 (Haslevangen 47), 0597 Oslo ved siden av NAF-senteret

Avd. Økern

Avd. Økern Haslevangen 47, 0597 Oslo ved siden av NAF-senteret Epost: oslo@bilkosmetikk.no

Epost: oslo@bilkosmetikk.no

Haslevangen 47, 0597 Oslo ved siden av NAF-senteret Epost: oslo@bilkosmetikk.no

Lang erfaring
bilskade/SMART
Lakkskader eller bulker?
kostnadsfri
innen
–kjør innom for
taksering SMART Repair raskt – enkelt – rimeligere
Avd. Økern Haslevangen 47, 0597 Oslo ved siden av NAF-senteret Epost: oslo@bilkosmetikk.no BYAVISA
Avd. Økern Haslevangen 47, 0597 Oslo ved siden
JAN
De ukrainske danserne Irina Khandazhevskaya-Kliuyeva og Anatoly Khandazhevsky skal opptre for publikum i Kongsberg Musikkteater 9. april.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.