Page 1

=

Uw persoonlijk energieschema Type: De opgewekte De volgende adviezen zijn zo gekozen dat ze geschikt zijn voor elke dag en realistisch haalbaar zijn. Ze beperken zich tot vier tips die één voor één met tussenpozen van een week als vaste gewoonte tijdens de dag geïntegreerd moeten worden. Zolang een advies nog niet gerealiseerd is, mag men nog niet met het volgende beginnen.


=

Week I: Zuur maakt basisch ... Het belangrijkste in het verloop van uw dag is regelmaat. Laten we uw energieschema beginnen met een gemakkelijke oefening in de ochtend. Oefen tijdens de eerste week het volgende advies en blijf dit daarna toepassen:

Drink nadat u ‘s ochtends bent opgestaan een halve liter warm citroenwater met honing. Breng het water aan de kook, laat het afkoelen tot drinktemperatuur en voeg vervolgens het sap van een halve uitgeperste citroen en een theelepel kwalitatief hoogwaardige honing toe. Verminder tegelijkertijd langzaam uw consumptie van koffie, want van koffie verzuurt u. En hoewel het misschien paradoxaal klinkt: citroen maakt u basisch. Zorg er ook voor dat u heel de dag voldoende drinkt.


=

Week II: Evenwicht tussen rust en activiteit ... In week 2 gaan we verder met de uitdaging van een regelmatige dagelijkse oefening en concentreren we ons op twee aspecten die voor uw type uitermate belangrijk zijn: maaltijden en rustpauzes. Eerste punt: eten. Begin vanaf de tweede week de ochtend minstens drie tot vier keer per week met een smoothie om kracht op te doen. Gebruik daarbij - afhankelijk van het seizoen en de beschikbaarheid - verse, zoete en sappige vruchten zoals bananen, mango‘s, ananas, druiven, zoete sinaasappels, zoete en sappige appels, peren en kiwi‘s. U kunt de smoothie ook maken met amandel- of rijstmelk. Zorg voor een goede mixer met meer dan 30.000 omwentelingen/minuut. Een dergelijke smoothie met zijn vele vitamines, mineralen, sporenelementen, secundaire plantaardige stoffen en antioxidanten is een enorm belangrijke energiebron. Concentreer u vanaf de tweede week naast de smoothie op een regelmatige lunch - idealiter tussen 12:00 en 13:00 uur. Cruciaal daarbij is dat u zich na de maaltijden niet moe of slap voelt. Eet daarom niet meer of zwaarder dan uw spijsvertering kan verwerken. Anders wordt uw voeding een energievreter in plaats van de belangrijkste energiebron. Eet vooral veel fruit en groente, op alle mogelijke manieren bereid. Goed voor uw type zijn de volgende groentesoorten: tomaten, okrascheuten, asperges, rode bietjes, wortelen, courgette, augurken, milde witte rammenas, venkel, artisjokken, zachte aubergines, gekookte zoete aardappelen, kleine hoeveelheden aardappelen, spruiten, broccoli, bloemkool, spinazie, kiemen van bonen, avocado‘s.


=

Eet minder vlees en worst en schrap deze vooral ’s avonds. De avondmaaltijd zou u zo vroeg mogelijk moeten nuttigen. Ook wanneer u misschien niet zoveel slaap nodig heeft, is naast regelmatige maaltijden voor uw type voldoende slapen uitermate belangrijk - een van de voornaamste energiebronnen. Maak er een gewoonte van om niet te laat naar bed te gaan. Vang hiermee om te beginnen op zijn minst eens twee tot drie dagen per week aan. Wanneer u een wekker nodig heeft om wakker te worden, is dat een indicatie dat u te weinig slaapt. Maak gewoon eens het plan om een week lang zo veel te slapen dat u ’s ochtends uitgeslapen ontwaakt. Tenslotte hangen uw prestatievermogen, levensvreugde en gezondheid af van hoe uitgerust u bent. Studies hebben uitgewezen dat slaapgebrek een verhoogde kans geeft op hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht en een hartinfarct. Wordt u er bewust van: slaap is het belangrijkste herstelinstrument van uw lichaam.


=

Week III: Wat werkelijk uw hartenwens is ... Gun uzelf bij het begin van week 3 een half uurtje rust, neem pen en papier in de hand en denk erover na wat voor u echt belangrijk is in het leven. Overleg in alle rust en wees volstrekt eerlijk met uzelf. Noteer uw punten rustig eerst op een notitieblad en rangschik de verschillende prioriteiten daarna pas op belangrijkheid. Komt u tot de vaststelling dat een van uw hartenwensen in uw leven duidelijk onvoldoende aandacht krijgt? Misschien heeft u al lang geen tijd meer voor uw favoriete bezigheden genomen, maar verlangt u er wel naar. Leef niet alleen in de toekomst en vergeet niet dat het leven zich altijd alleen in het heden afspeelt. Uiteraard moet iedereen zijn verplichtingen nakomen, maar met de nodige dosis ontspanning wordt dat gegarandeerd gemakkelijker en beleeft u er ook weer meer plezier aan. Begin de derde week door meer tijd te besteden en ruimte te bieden aan wat werkelijk belangrijk is voor u. Noteer daarvoor vaststaande tijdstippen in uw agenda. Niet alleen voor deze week, maar ook voor de komende maanden.


=

Week IV: Bewegen is leven ... Zijn beweging en sport bij u de laatste tijd misschien op de achtergrond geraakt? Realiseer u dan dat uw geestelijke prestaties toenemen wanneer u aan sport doet. Dat is ondertussen in talrijke studies aangetoond. Daarnaast vertonen mensen die regelmatig sporten een sterker gevoel van eigenwaarde. Ze lijden minder vaak aan depressieve stemmingen, hebben minder angsten en zijn gemotiveerder.

Begin daarom in week 4 opnieuw met regelmatig sporten indien u te weinig beweegt - 2 tot 4 keer gedurende ongeveer 30 tot 40 minuten. Ook een stappenteller helpt om te controleren hoeveel men tijdens een dag loopt. Vaak is dit verrassend, want de gemiddelde Duitser haalt nauwelijks 500 meter. Maar zowel te weinig als te veel beweging brengen het mechanisme uit evenwicht. Uw type zou gematigd moeten sporten, dus 50% van uw prestatievermogen niet constant overschrijden. Om deze individuele maat te vinden en aan te houden, is er een eenvoudige vuistregel: zodra u moeilijk gaat ademen en niet meer door de mond maar de neus moet ademen, moet u vertragen. Ook overmatig transpireren dient u te vermijden. Let op uw conditie die dag, voel uw lichaam en houd altijd rekening met uw gemoedstoestand op het moment zelf. Stel uzelf geen strakke tijds- of prestatielimiet.


=

Dr. med Ulrich Bauhofer is arts, schrijver, meditatiedocent en een veelgevraagd spreker. Hij geldt als een toonaangevend expert op het gebied van gezondheids-, stress- en energiemanagement. Bovendien is hij één van de meest gerenommeerde Ayurveda-specialisten buiten India. Als eerste westerse arts werkte hij meer dan 30 jaar geleden mee aan de wetenschappelijke fundering van de duizenden jaren oude Ayurvedische geneeskunde. Dr. Bauhofer ontwikkelde de grootste Ayurvedakliniek van Duitsland en stond ruim 10 jaar aan het hoofd van deze kliniek. Momenteel heeft hij een Ayurvedische praktijk in München, adviseert hij bedrijven op het gebied van gezondheidsen energiemanagement en houdt hij lezingen en seminars. Hij is voorzitter van de ‚Deutsche Gesellschaft für Ayurveda‘ en mede-initiator van de wetenschappelijke symposia ‚Weimarer Visionen‘ en ‚Festspiele des Denkens‘. Meer informatie vindt u op: www.drbauhofer.de

Dole Europe GmbH • Stadtdeich 7 • 20097 Hamburg http://dole-benelux.com http://blog.dole.de/en

Profile for Dole Europe GmbH

Dole energieschema - de opgewekte  

Dole energieschema - de opgewekte  

Advertisement