Page 1

=

Uw persoonlijk energieschema Type: De bedachtzame De volgende adviezen zijn zo gekozen dat ze geschikt zijn voor elke dag en realistisch haalbaar zijn. Ze beperken zich tot vier tips die één voor één met tussenpozen van een week als vaste gewoonte tijdens de dag geïntegreerd moeten worden. Zolang een advies nog niet gerealiseerd is, mag men nog niet met het volgende beginnen.


=

Week I: Steek ‚s ochtends meteen uw „kachel“ aan ... Laten we ‚s ochtends beginnen. Oefen tijdens de eerste week het volgende advies en blijf dit daarna toepassen:

Drink nadat u ‚s ochtends bent opgestaan een halve liter warm gemberwater. Kook het water bij voorkeur gedurende 10 minuten met een paar verse gemberschijfjes, giet het in een thermosfles zodat u overdag ook een voorraad heeft en drink het zo heet mogelijk. Gun uzelf ook ‚s ochtends of ‚s morgens een glas vers geperst grapefruitsap - liefst ook met een theelepel hoogwaardige imkerhoning. Hiermee geeft u uzelf energie u vitamines. Zorg er ook voor dat u de hele dag voldoende drinkt.


=

Week II: ‘s Avonds light, graag ook candlelight ... Wanneer u de eerste tip in praktijk hebt gebracht, concentreert u zich vanaf week 2 erop om het diner niet te laat en als bijzonder licht verteerbare maaltijd te nemen. Ideaal is een groentesoep of ook rijst met uw lievelingsgroente. Vlees, worst, vette kaas en yoghurt dient u ‚s avonds te vermijden, omdat die te zwaar op de maag liggen en de kwaliteit van uw slaap beïnvloeden.


=

Voor uw energietype is een ontgiftingsweek ook bijzonder geschikt. Daarmee ontlast u uw stofwisseling en reinigt u vooral uw spijsverteringskanaal. • Drink ‘s ochtends minstens een halve liter warm gemberwater. • Sla het ontbijt over of eet enkel gestoofd fruit met kruiden zoals munt, kardemom, kruidnagel of steranijs. • Nip overdag regelmatig aan heet, afgekookt gemberwater. • Kauw voor het middagmaal op twee tot drie schijfjes verse gemberwortel met enkele druppels vers citroensap en een beetje steenzout. • Neem vooral licht verteerbare maaltijden. Vermijd vlees, worst, vis, eieren, gefrituurde voeding, brood, zoetigheden en zware melkproducten zoals room, kwark of harde kazen. Eet veel meer gekookte groente met daarbij rijst, spelt, noedels of aardappelen. • ‘s Avonds volstaat een groentesoep of gekookte groente met rijst. Eet niets meer na 19:00 uur. • Neem tijdens deze ontgiftingsweek geen alcoholische dranken, koffie, zwarte of groene thee. • Ga niet later dan 22:30 uur naar bed.

Begin de ochtend of de morgen vanaf de tweede week ook minstens drie tot vier keer per week met een smoothie om kracht op te doen. Gebruik daarbij vooral de volgende vruchten: appels, peren, frambozen, bosbessen. U kunt de smoothie ook met havermelk maken. Als alternatief kunt u ter afwisseling ook een groentesmoothie maken, liefst met spinazie, kool, savooiekool, wortelen, rode biet, struikselderie, koolrabi, aubergines, asperges, rammenas, radijsjes, peterselie, alle bladsalades, artisjokken, paprika‘s en kruiden zoals basilicum, marjolein, lavendel of koriander. Voeg er ook een beetje olie aan toe zodat u de vetloze vitamines beter opneemt. Dergelijke smoothies met hun vele vitamines, mineralen, sporenelementen, secundaire plantaardige stoffen en antioxidanten zijn een enorm belangrijke energiebron. Zorg daarbij voor een goede mixer met meer dan 30.000 omwentelingen/minuut.


=

Week III: Rust roest ... Wanneer u niet regelmatig sport, zou het bijzonder goed voor u zijn om daarmee te beginnen. Gebruik daarbij uw ambitie om niet ambitieus te zijn. Na het bewegingsprogramma mag u zich niet uitgeput en leeggezogen voelen. Het is beter als het plezier op de voorgrond staat. Uitermate geschikt voor u zijn lichte yogaoefeningen voor meer lenigheid zoals Surya Namaskara (zonnegroet), nordic walking, oefeningen op de crosstrainer, roeien, zwemmen (alleen in warm water), fietsen, langlaufen, rustig hardlopen (bescherm uw gewrichten en koop goede schoenen), tennis, aerobic, krachtsport en golf, waarbij u in een flink tempo van de ene hole naar de andere gaat. Drie tot vier keer per week 30 tot 40 minuten.


=

Week IV: Energiebronnen: zin en geluk ... Een van de grootste energiebronnen in ons leven is zin. “Er is een plaats, die jij moet vullen, die niemand anders vullen kan en jij hebt iets te doen, wat niemand anders kan doen.” Deze zin is van Plato en heeft te maken met ons levensdoel. Gun uzelf deze week eens de tijd om na te denken over wat u in uw leven het nauwst aan het hart ligt. En wanneer u deze hartenwens niet of niet voldoende volgt, dan begint u deze week om daarvoor de nodige tijd uit te trekken. U zult daardoor een energiestoot krijgen en een zin van die andere grote Griekse filosoof, Aristoteles, die zoals Plato ons denken bepaald heeft, zal betekenis krijgen: „De zin van het leven is de uitbreiding van geluk.“


=

Dr. med Ulrich Bauhofer is arts, schrijver, meditatiedocent en een veelgevraagd spreker. Hij geldt als een toonaangevend expert op het gebied van gezondheids-, stress- en energiemanagement. Bovendien is hij één van de meest gerenommeerde Ayurveda-specialisten buiten India. Als eerste westerse arts werkte hij meer dan 30 jaar geleden mee aan de wetenschappelijke fundering van de duizenden jaren oude Ayurvedische geneeskunde. Dr. Bauhofer ontwikkelde de grootste Ayurvedakliniek van Duitsland en stond ruim 10 jaar aan het hoofd van deze kliniek. Momenteel heeft hij een Ayurvedische praktijk in München, adviseert hij bedrijven op het gebied van gezondheidsen energiemanagement en houdt hij lezingen en seminars. Hij is voorzitter van de ‚Deutsche Gesellschaft für Ayurveda‘ en mede-initiator van de wetenschappelijke symposia ‚Weimarer Visionen‘ en ‚Festspiele des Denkens‘. Meer informatie vindt u op: www.drbauhofer.de

Dole Europe GmbH • Stadtdeich 7 • 20097 Hamburg http://dole-benelux.com http://blog.dole.de/en

Profile for Dole Europe GmbH

Dole energieschema - de bedachtzame  

Dole energieschema - de bedachtzame  

Advertisement