Wouw 3 - Thema 8 - De moestuin van Marcel - Actie 5 - Bijvriendelijke tuin - lesinspiratie

Page 1

WOUW-actie

5

Een bijvriendelijke tuin Lesdoelen 1. De kinderen kunnen verschillende groenten correct benoemen (zowel zaden als groenten). 2. De kinderen kunnen proefondervindelijk vaststellen dat planten licht, lucht, warmte, water en voedsel nodig hebben 3. De kinderen kunnen het belang van de bij voor onze voeding verwoorden.

Lesmateriaal -

planten potgrond bloempotten

Vooraf Breng voldoende materiaal mee om eventueel wat dingen te planten. Zie voorbeelden in het kerngedeelte van deze actie.

Thema 8: De tuin van Marcel

100'


Lesverloop 1

Instap Laat leerlingen opzoeken welke planten bijen aantrekken. Dat kan op: https://weekvandebij.be/goede-bijenplanten Vertel de leerlingen dat bijen ongelofelijk waardevol zijn voor ons. De laatste jaren is de bijensterfte fors toegenomen. Een alarmerend fenomeen.

2

Kern Bespreek welke kruiden, groenten of bollen en knollen kunnen helpen om bijen extra voedsel te geven. Bekijk wat eventueel op school zou kunnen worden geplant: in de moestuin, de schooltuin, in een border of in potten. Enkele voorbeelden: kruiden

groenten

bollen/knollen

munt basilicum rozemarijn lavendel tijm venkel bieslook dille citroenmelisse

wortel pompoen ui sla prei rode kool witloof rucola broccoli courgette

blauw druifje hyacint krokus sierui

Bekijk wat de school kan doen in het kader van de week van de bij (maand mei). 3

Slot Als afsluiter kun je een collectief plantmomentje voorzien. Zo draagt iedereen zijn steentje bij om de bij in ere te houden. Vraag de leerlingen wat ze onthouden hebben in dit thema over de bij en de functie van de bij.

Thema 8: De tuin van Marcel


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.