Page 1

De

Amstelveense

Sportkrant

GRATIS 2e jaargang, december 2013

Nun Zeeuwke der bi voetbalclub RKAVIC! Blz. 4

Schaken: superhot in Amstelveen Blz. 7

Exclusief interview met wielrenner Steven Rooks Blz. 8

Frits Suèr: “Oude Bankrashal moet blijven” Blz. 10

Mats Valk: wereldrecordhouder speedcubing Blz. 11

De Tour de France van 1988 met Steven Rooks op kop en Pedro Delgado daarachter. FOTO: PRO SHOTS

Special Sports is nu HealthCity Amstelveen Premium

fitness&meer / healthcity.nl


Sport Amstelveen

2

Sport Amstelveen

Voorwoord “Het lijkt alsof dit de eerste Amstelveense Sportkrant is. Maar onze trouwe, oplettende volgers weten wel beter. Het is alweer nummer zes in de rij. Alleen: de titel is vanaf heden anders. De site SportAmstelveen hebben we onlangs verkocht. En, zoals u weet, hadden we aan de site de naam van onze krant gekoppeld. Kortom: we hadden een andere naam nodig. En die van ‘De Amstelveense Sportkrant’ lag wel heel erg voor de hand.

een tijd van 5,55 seconden. Doe dat maar eens na... Maar is nog veel meer. Ik wens u alle leesplezier, prettige feestdagen en tot de volgende keer in De Amstelveense Sportkrant!

Ajacied Sporkslede op de weg terug Voor Fabian Sporkslede is 2013 een jaar om snel te vergeten. In februari brak hij zijn middenvoetsbeentje, eind september zijn rechterkuitbeen. “Ik kan niet wachten tot het jaar voorbij is.”

Reageren? info@deamstelveensesportkrant.nl

Wat nu? Geen paniek. Er is verder niets veranderd. We zullen u ook de komende maanden, jaren verwennen met (gratis) sportnieuws uit Amstelveen. Met leuke, voor zoveel mogelijk mensen interessante achtergrondverhalen. In deze editie een verhaal met Steven Rooks, sinds een paar jaar Amstelvener. De oud-topwielrenner is heel openhartig over zijn verleden, doping en de toekomst van de hem zo geliefde sport. Maar er zijn ook interviews met bokser Regillo Aaron, hardlooptrainer Bas van der Valk en voetballer Victor Perez. Mats Valk? Nooit van gehoord zeker. De 17-jarige scholier verhaalt uitgebreid over ‘speedcubing’. Valk is zelfs wereldrecordhouder met

Maarten Bax is hoofdredacteur van de Amstelveense Sportkrant. Hij is reeds 25 jaar sportjournalist en werkte onder meer voor De Telegraaf, RTV Noord-Holland en ESPN. Sinds zeven jaar heeft hij zijn eigen sportmedia bedrijf, Eye4Sports.

Elke sportliefhebber heeft de voorbije weken wel meegekregen dat Seve van Ass tien tanden en zijn kaak brak. De Amstelveense hockeyer Valentin Verga van AH&BC raakte hem vol met zijn stick. De strafcorner en het slaan van hoge ballen kunnen zouden zelfs doden ople-veren. Vandaar onze stelling: hockey is veel te gevaarlijk en zou daarom de regels moeten aanpassen. Reageer via: info@deamstelveensesportkrant.nl. De beste reacties worden de volgende keer (met naam afzender) in onze krant, rondom de herstart van de hockeycompetitie, gepubliceerd.

Sporkslede, begin december op de behandeltafel bij Ajax. FOTO: EIGEN FOTO

De Amstelvener leek in september helemaal terug aan het front. In het Jupiler League-duel tussen Jong Ajax en FC Volendam maakte Sporkslede de ene na de andere fraaie rush over het veld. Totdat hij de bal te ver voor zich uitspeelde en zich wilde herstellen. Bwam! Door zijn te harde ingreep met gestrekt been liep hij zowel rood – maar nog veel erger – een zware kuitbeenblessure op. Nog geen 24 uur later ging de pechvolle verdediger bij chirurg Bloemers in het VU-ziekenhuis onder het mes en nog geen 24 uur daarna was zijn revalidatie al weer begonnen. “Ik train vijf dagen per week, van ‘s ochtends negen tot ’s middags zes uur, op de club. Daar heb ik oefeningen, behandelingen en zwem ik. Het zijn lange dagen, maar toen het gebeurde heb ik gelijk gezegd: ‘Dit is een uitdaging om sterker terug te komen.’ Half november gingen de

Amstelveen sport, en hoe! Amstelveen heeft er een attractie bij. Regillo Aaron is er sinds kort trainer. In sportschool Gym3 geeft de oud-wereldkampioen boksen les aan recreanten, amateurs en profs in (kick-)boksen. Als actief bokser kende Aaron zijn het trainen van (kick-)boksers zijn hoogtijdagen in 2004, toen hij zich nieuwe passie gevonden. Gym3-eigein de Amsterdams Arena liet kronen naar Dwight Harkisoon vroeg hem tot wereldkampioen. De Fransman Is- onlangs of hij interesse had om naar mael Kerzazi was zijn prooi. “Daarna Amstelveen te komen. Ze konden is het snel stil geworden. Ik heb nog daar wel een topper gebruiken. Zo wel wat wedstrijden gebokst, maar komt Lucia Rijker, voormalig wereldeigenlijk ben ik nu al weer acht jaar kampioen (kick-)boksen, af en toe bezig om een partij te krijgen. Het een clinic geven. Aaron: “Ik sparde is een politiek spelletje. Hoe ouder al met Tyrone Spong, Melvin Manje wordt, hoe minder interessant hoef en Badr Hari. Ook van hen heb ik je bent. Bovendien speelde mee dat het nodige geleerd. Het meeste denk promotors mijn wedstrijdboekje niet ik van Hector Rocca in Amerika. Die vertrouwden met winst op knock- leerde me dat boksen schaken is. Zo out eerste ronde, winst op knockout probeer ik mijn leerlingen nu ook de eerste ronde et cetera. Op een gegeven logica van de sport, de bewegingen, In de sportkrant moment wildevolgende ik zelfs onbetaald om de houding (maart) uit te leggen. Vragen ze een titel vechten, maar ook dat ging me wat, dan heb ik ook altijd een antwoord. Beginners, recreanten, amatelkens niet door.” voorbeschouwing op het tennisseizoen profs.” in gesprek met wethouder teurs John en Levie Aaron is inmiddels 41 en heeft in hockey, voetbal, boksen en nog veel meer.

Amstelveense Sportkrant gemist? Bekijk alle kranten op: www.deamstelveensesportkrant.nl 14-08-13 13:05

Hockey: levensgevaarlijk?

'Wat een kutvoetbal, hè?'

Aaron aanwinst in Amstelveen

AMS_adv_sporten2013_266x398.indd 1

3

schroeven in mijn enkel eruit. Twee weken later was ik ook van het gips verlost en is de botbreuk weer genezen verklaard. Mijn enkel is weer stabiel.” Kostte hem zijn breuk aan zijn middenvoetsbeentje eerder dit jaar drie tot vier maanden herstel, nu hoopt Sporkslede er met het zelfde aantal maanden af te komen. “Bij een normaal herstel zou ik in februari weer moeten kunnen voetballen, maar ik ga niks forceren.” Daarna hoopt de talentvolle verdediger zich alsnog definitief in de selectie van Ajax 1 te spelen. Daar leek hij al flink naar toe op weg toen hij een jaar geleden in een week tijd zowel in de eredivisie, de beker als in de Champions League (tegen Real Madrid!) debuteerde. “Ajax 1 blijft het doel. Ik wil me later nooit verwijten er niet alles aan gedaan te hebben.”

Steun ons dorp in Gambia! Gambia heeft jouw steun nodig! Heb jij sportspullen (of kleding, speelgoed) over, geef het dan voor de kerst mee! Gambia behoort tot de twintig armste landen op aarde. Volwassenen en kinderen hebben nauwelijks normale kleding, laat staan sportspullen. Onze organisatie steunt sinds vier jaar een dorpsproject op de ‘Northbank’, de noordkant van de rivier die dwars door het land loopt. Wil jij het land ook steunen, geef

dan je (oude) sportspullen, sportkleding, gewone kleding en/of en speelgoed met ons mee. Met de kerst hebben zij het dan al in handen. De Gambianen zijn er dolblij mee! Voor meer informatie, mail naar: info@eye4sport.nl

HEB JIJ JE DOEL NIET BEREIKT MET TRAINING AFGELOPEN JAAR? LAAT ONS JE DAARBIJ PERSOONLIJK HELPEN! SPORTPROGRAMMA OP MAAT. TRAIN IN EEN FIJNE SFEER INSTRUCTEURS MET AANDACHT VOOR JOU INDIVIDUEELOF IN GROEPSVERBAND BUENTINGSPORT AMSTELVEEN - ACACIALAAN 18 - 1185 RE - 020-6414729 WWW.BUENTING.NL - MAIL@BUENTING.NL

'Wat een kutvoetbal, hè?' Dat waren de laatste woorden van Richard Nieuwenhuizen, de grensrechter die zijn belangeloze inzet voor zijn favoriete sport met de dood moest bekopen. Heel Nederland is na dit vreselijke incident in rep en roer. Bij de KNVB komt het nieuws binnen 'als een bazooka'. Wat gebeurde er precies op die decemberzondag in 2012? Hoe was het voor de familie, de vrijwilligers van de club en andere betrokkenen om dit te moeten doormaken? Hoe kon zoiets gebeuren? Wat voor rol speelde de KNVB? In dit boek geeft sportjournalist Maarten Bax een overzicht van het turbulente jaar dat volgde op die fatale dag. Vele bekenden en onbekenden uit de voetbalwereld komen aan het woord, van oud-top-scheidsrechter Mario van der Ende en KNVB-voorzitter Michael van Praag tot de zoons van Nieuwenhuizen en de bestuursleden van zijn club, SC Buitenboys. Hebben we met zijn allen echt wat geleerd van de dood van Nieuwenhuizen, of is het wachten op het volgende slachtoffer? Met vele tips voor een sportclub om agressie te beteugelen. Uitgeverij Van Gennep. ISBN: 9789461642776, O.a. te bestellen via uw boekhandel, dan wel bol.com. Prijs: € 14,95.Zie pagina 5 voor een passage uit het boek.

Koolhaas genomineerd Ilse Koolhaas is één van de genomineerde sporters voor de jaarlijkse Rabobank Sporttalentprijzen van 2013. Het Sportbedrijf Amstelveen organiseert op 16 januari weer deze bijeenkomst, waarop ook de winnaars en winnaressen van een NK, EK of WK worden gehuldigd. Koolhaas is een 16-jarige waterpoloster. Ze won dit jaar met haar team zowel de beker als de supercup. Met Jong Oranje pakte ze de bronzen medaille op de EK. “Ik ben verrast weer genomineerd te zijn,” aldus Koolhaas. “Twee jaar geleden ben ik tweede geworden, maar je moet het toch elke keer weer afwachten. Of ik nu eerste hoop te worden? Ja, natuurlijk, al weet ik niet hoe goed de andere meiden zijn. Ik zie sowieso al weer uit naar een mooie, sfeervolle, goed georganiseerde avond, zoals wij jaarlijks gewend zijn.”


4

Sport Amstelveen

Sport Amstelveen

Nun Zeeuwken der bi RKAVIC!

Misbruikt?

NIEUWENHUIZEN, MAAR OOK RIGTERS SLACHTOFFER VAN VOETBALGEWELD

Op de dag (2 december 2013) dat het doodschoppen van Buitenboysgrensrechter Richard Nieuwenhuizen wereldnieuws werd, had de speler van Sporting Martinus zondag 1 een conflict met de grensrechter van Onze Gezellen. Rigters: “Ik wilde een inworp nemen – waar hij niet mee eens was - toen hij me plots een bodycheck gaf. Daarna sloeg hij me met zijn vlag, duwde ik hem terug en rende hij me achterna en maakte zelfs een sliding richting mijn benen.” Het duel werd daarop in de 86e minuut bij een 2-2 stand gestaakt. De grensrechter van de Haarlemmers, Rik Scholten, werd voor acht wedstrijden geschorst. Ook kregen Martinus en de Haarlemse club respectievelijk nog een punt en twee punten in mindering. Rigters kreeg echter een straf van drie jaar waarvan één voorwaardelijk.

DOOR: ERNST VAN LEENEN Een Zeeuwse invasie bij RKAVIC. De zaterdagselectie van de voetbalvereniging heeft maar liefst drie spelers uit de provincie van ringsteken en boterbabbelaars opgedoken: Jaco Moens en Jasper Leuvelink, maar ook iemand die naar de naam Victor Perez Penaloza luistert... Een prima actie, zo lijkt het. Het trio lijkt een goede versterking voor de dit seizoen in de tweede klasse uitkomende Amstelveners. Natuurlijk valt meteen op dat de naam Victor Perez Penaloza niet typisch Zeeuwse is. En dat klopt dan ook. Perez is zevenentwintig jaar geleden geboren in Mexico City en op viereneenhalf jarige leeftijd geadopteerd door een Zeelands echtpaar uit Middelburg. Ondanks zijn ongelukkige start – hij belandde in jeugdhuizen en op zesjarige leeftijd verloor hij zijn (adoptie-) vader - komt hij over als een vrolijke en mentaal krachtige jongeman die weet wat hij wil. Hij ziet zichzelf als een Nederlandse Mexicaan. Door het meteen geconfronteerd worden met sneeuw, schaatsen en Sinterklaas we zullen het maar niet over Zwarte Piet hebben - voelt hij zich een echte

Nederlander waarbij het Mexicaanse temperament zo af en toe de kop opsteekt. Het is terug te zien in zijn spel: als het moet fel op de bal, maar af en toe ook mañana mañana…

“Bij RKAVIC een team vol spelers met haantjesgedrag” Victor Perrez (rechts) viert een doelpunt met RKAVIC mee in de wedstrijd tegen Hellas Sport FOTO: KIMON INGLESSIS

Bij VV Middelburg, zijn eerste club, heeft hij het voetballen geleerd toen hij vijfeneenhalf was. Geen wonder, zijn bed stond naast het veld als je er hemelsbreed vijf meter vanaf woont. Hier doorliep hij onder andere de se-

lectieteams E1, F1 en landelijk met de A, waarin hij ook tegen Willem II uitkwam. Toen Perez achttien was, brak hij zijn scheenbeen. Hij moest een tijdje stoppen met voet-

Een loop om niet te vergeten: de New York marathon 2014 Help jij mee om Alzheimer de wereld uit te helpen?

Meer info? info@loopomniettevergeten.nl of www.loopomniettevergeten.nl

EEN SPORTIEVE STRIJD TEGEN ALZHEIMER Als fervent hardloper heeft Bas van der Valk meerdere marathons gelopen. Een sportieve uitdaging die hij graag koppelt aan een goed doel. Zijn stiefvader heeft Alzheimer en zo kwam hij tot het plan om op 2 november 2014 de marathon van New York te gaan lopen om daarmee het VUmc Alzheimercentrum en Alzheimer Nederland te steunen. "Er is nog veel geld nodig voor onderzoek naar Alzheimer. Het zou mooi zijn als we een groep mensen uit de regio bij elkaar krijgen die mee willen doen", aldus Bas van der Valk. "Onder de slogan: "De marathon van New York, een loop om niet te vergeten!" wil ik proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen. Er zijn ongetwijfeld

hardlopers die een familielid, vriend of kennis hebben met Alzheimer en daardoor hebben ervaren wat de afschuwelijke gevolgen van deze ziekte zijn. Deze marathon geeft hen de gelegenheid hun bijdrage te leveren." SAMEN TRAINEN, SAMEN SPONSOREN WERVEN Bas van der Valk is niet alleen fysiotherapeut bij Jumph in Amstelveen, maar ook gecertificeerd hardlooptrainer. "Ik zie dan ook goede mogelijkheden om niet alleen samen naar New York te gaan, maar ook om de voorbereidingen en trainingen gezamenlijk te doen. Door een persoonlijk afgestemd trainingsprogramma bereid je je optimaal voor. Daarnaast is het zaak om dit project

samen tot een succes te maken. Ik wil dat zoveel mogelijk van het geld dat we inzamelen ook werkelijk naar het Alzheimercentrum gaat, dus dat we de kosten zo laag mogelijk houden. Dus wil je niet alleen de marathon lopen maar ook op een andere manier ons project steunen, dan ben je extra welkom. Maar ook als je gewoon gemotiveerd bent om zoveel mogelijk sponsoring te realiseren, zijn we naar je op zoek. Door samen in de regio mensen en organisaties te vinden die ons, en daarmee de strijd tegen Alzheimer, financieel willen steunen, hopen we een prachtig bedrag bijeen te brengen waardoor het oprecht de marathon wordt om nooit te vergeten.”

bal. En dat ging hem, als sport- en bewegingsagoog (iemand die zich specifiek richt op mensen met een beperking op het terrein van bewegen), behoorlijk aan het hart. Op zijn eenentwintigste levensjaar keerde Perez terug naar Mexico City om naar zijn roots te zoeken. Helaas kwam daar niet veel meer uit dan de naam van zijn biologische moeder. Zo nuchter als hij is, vertelt hij dat dit voor hem geen obstakel is om mee te leven. “Het is zoals het is.” Het maakte hem sterk. Zijn studie Sport en bewegingsagoog op het CIOS in Goes heeft hem daarbij geholpen. Zijn nieuwe studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, waarbij Perez diverse stageplaatsen in jeugdinternaten heeft doorlopen, heeft hem mentaal nog sterker gemaakt. Deze studie hoopt hij volgend jaar af te ronden, om dan hopelijk werk te vinden in Amsterdam en omgeving. RKAVIC, door iedereen kortweg ‘VIC’ genoemd, is inmiddels zijn tweede thuis. De club gaat hem aan het hart. Het pendelen tussen Middelburg en Amstelveen zal wel blijven, want daar is nog steeds zijn (eerste) thuis. Perez vertelt een leuke anekdote:

“Toen ik hier voor het eerst naar een wedstrijd moest, hoorde ik iedereen zeggen: ‘We verzamelen bij ‘VIC’. Dus ik dacht: ‘Goh wat leuk! Ze komen mij ophalen. Helaas kwam ik er dus achter dat ze RKAVIC bedoelden. Hierdoor kwam ik dus vet te laat voor die wedstrijd.” Het grote verschil met VV Middelburg, inmiddels na een fusie VV Zeelandia Middelburg geheten, vindt Perez met name het haantjesgedrag. “Bij VV Middelburg had je er misschien drie rondlopen en hier bij RKAVIC loopt het veld er vol mee.” Waarschijnlijk komt dit door de Amsterdamse brutaliteit. Wel heel leuk om te bestuderen en er je voordeel mee te doen. In de tweede klasse is het trouwens wel allemaal wat fysieker terwijl wij gewend zijn aan technischer voetbal. Daar hebben we aan erg moeten wennen en dit geeft dan ook de positie weer waarop we nu staan (ergens onderaan, EvL). Maar er is goede hoop dat wij er veel beter uitkomen als dat we er zijn in gegaan. Kijk maar naar vorig jaar toen we na een superslechte start alsnog promoveerden.”

De speler van De Amstelveense derde klassers is enorm van de straf geschrokken. “Dit is te belachelijk voor woorden. Ik ben een vader van drie kinderen en geen man van geweld. Ik ben nog nooit zo lang geschorst geweest. Ik voetbal al mijn hele leven, eerst in Suriname en sinds 18 jaar hier.” En: "Wat er met grensrechter Richard Nieuwenhuizen is gebeurd, is heel erg, maar de KNVB moet mij nu niet opeens als voorbeeld gaan stellen. Iedereen die ik spreek, geeft me ook gelijk. En dan krijg ik drie

Sergio Rigters, slachtoffer van de zaak Nieuwenhuizen. FOTO: RON BALTUS

jaar schorsing en die grensrechter uit Haarlem maar acht wedstrijden. Onbegrijpelijk.” Dat Rigters (32) na het incident per direct door zijn eigen club tot het einde werd geschorst, accepteert hij ‘zomaar’, vreemd genoeg. “Dat laat ik maar aan de club over. Misschien hebben ze een andere kijk op de situ-

“Deze straf was te belachelijk voor woorden” atie. Maar als het zo moet, hoeft het van mij niet meer. Voetbal is mijn lust en mijn leven. Dit doet heel erg pijn.” Martinus reageert bij monde van voorzitter Pieter Monkelbaan: “Het is natuurlijk heel vervelend wat er gebeurd is. Dat valt nooit goed te praten. Wat mij ook erg gestoord

heeft is de sensatiehoos in de pers. Die was erg gekleurd. Alsof het gebeuren van mijn eigen club tegen Onze Gezellen te vergelijken was met dat in Almere.” Van het Parool tot het AD en RTV Noord-Holland: de media heeft de zaak ook slechts van één kant belicht, die van de grensrechter van de in zijn ogen (veel meer schuldige) Haarlemse club. Overigens bestaat er ook een foto waarop de grensrechter voetballer Rigters keihard probeert te tackelen. De eigenaar wil die publiceren bang om zijn club nog meer in discrediet te brengen. Heel opmerkelijk is het wel: een grensrechter die al vliegende over het veld een speler onderuit probeert te schoppen. Dit is een passage uit het boek ‘Wat een kutvoetbal, hè?’, dat onlangs is verschenen. Voor meer informatie over dit boek: zie bladzijde 2 van deze Amstelveense Sportkrant.

Alles op het gebied van grafische vormgeving en drukwerk

Zakelijk

Privé

Grafische Vormgeving

Promotie

Keutje leggen niemand zeggen... Column: Freek Hengel Het is een hele tijd stil geweest, ik weet het. De pen raakte echter leeg en een paar lichamelijke ongemakken zorgden er voor dat de inspiratie niet boven de pijngrens uitkwam. Maar het gaat nu weer wat beter, dank u. Zoveel zelfs, dat ik met mijn geliefde biljartkeu weer af en toe voorzichtig tegen de kunstivoren ballen kan stoten. Nu het biljart in ons tehuis helaas is wegbezuinigd, zijn mijn aloude maat Gerard Vogelaar en ik genoopt om elders een keutje (met een neutje) te leggen.

“Ze zeggen dat er bewezen is dat ik een vuistslag heb gegeven, maar die man heeft geen blauw oog, geen gebroken kaak, zelfs geen schrammetje.” Aan het woord is Sergio Rigters. Verbolgen is de voetballer van Sporting Martinus over de zware straf van drie jaar schorsing die de KNVB hem zojuist heeft opgelegd. “Ik word misbruikt en ben als voorbeeld genomen.”

Logo’s Huisstijlen Visitekaartjes Briefpapier

Flyers Brochures Websites en meer...

* Nun Zeeuwken der bi = Een Zeeuw bij...

Meer informatie: www.keesjongboom.nl | 06 17 46 69 12 | info@keesjongboom.nl

5

Degenen die mijn paupere kolommen destijds hebben verteerd, kunnen weten dat ik een borreltje voorafgaand aan een partijtje driebanden goed kan gebruiken. Al was het maar om mijn trilhand de broodnodige stabiliteit te gun-

nen. En er achteraf nog een paar op de zege te nuttigen dan wel spiritueel te gedenken dat het laken er opnieuw ongeschonden vanaf was gekomen. In ons mooie Amstelveen zijn er gelukkig verschillende uitspanningen waar ik dat protocol rond mijn ‘fantasie classique’ vermag genieten. Sinds enige tijd is er zelfs een heel nieuw en fraai biljartcentrum geopend op een tennispark. Vreemde combinatie zult u wellicht denken, maar voor de sociale klontering - het woord “cohesie” is naar deskundigen menen tegenwoordig behoorlijk taboe - tussen twee volslagen verschillende sportculturen wellicht een vondst van jewelste. De toekomst zal het leren. Tot nu toe heb ik overigens nog geen biljartfan met een keu in de aanslag een tennisfanaat zien achtervolgen op het oranje gravel. Het omgekeerde tussen de groene lakens door trouwens ook niet. En dat is in dit barre ego-superieure emo-tijdperk blijkbaar al heel wat. Maar goed, over andermans agressie, non-beheersing en/of ’in de kast blijven’ in de sport wil ik nu niet uitwijden. Ik beperk mij tot mijn eigen ontstemming. Want,

om het maar eens onparlementair jeugdig uit te drukken: Freek is behoorlijk ‘pissed off ’. Ik heb namelijk van de in mijn nieuwe speelparadijs residerende barmevrouw te horen gekregen dat ik het in het nieuwe jaar moet doen met een laf biertje of-nog erger- een slap wit wijntje. Want voor het pure borreltje en zelfs ‘een mixie’ is deze biljartzaal in 2014 verboden terrein geworden. “Sterke drank op sportcomplexen waar ook jonge kids komen is voortaan uit den boze, meneer Freek,” voegde zij mij besmuikt toe. Ik liet uit pure met boosheid gemixte wanhoop bijna het neutje uit de trilhand kukelen. Niet alleen zijn bij mij en mijn medebiljarters de jeugdpuistjes reeds decennia geleden verschrompelt, maar de logica van deze van overheidswege

opgelegde drooglegging ontging mij voorts ten enenmale. Volgens mijn bescheiden maar ervaren waarneming kunnen bejaarden en pubers door het laffe bocht dat blijkbaar wel door de ballotage is gekomen ook strontlazarus worden, als je een beetje doorzet. Maar ik ging helemaal ‘out’ toen de dienstdoende mij aanraadde om mijn keutje met neutje desgewenst in het plaatselijke buurthuis of zelfs in een biljartgezegende pastorie te gaan leggen. Want daar kan het volgens de wetsgeleerden allemaal geen kwaad en mag boven de 20% alcoholisch dus wel worden geschonken. Nou ben ik in pas nog in zo’n buurthuis geweest en daar werd door het bar vrijwillige volkje vrijelijk en in het openbaar met de jeneverfles gegoocheld. Vlak onder de natte neusjes van kids, die na een zo te zien intensief karatelesje aan de bar hun dorst kwamen lessen…. Als dat dan wel mag voortgaan anno 2014 ben ik zo vrij te vragen: “Snapt u het nog wel?” Caramboleer mij dan maar lek! Proost, vrienden! (tot 1 januari) Freek Hengel.

BADMINTONVERENIGING VAN ZIJDERVELD Wist u dat Badmintonvereniging Van Zijderveld • De enige badmintonvereniging in Amstelveen is die eredivisie speelt? • Ook de jeugd en recreanten hoog in het vaandel heeft staan? • Op zoek is naar nieuwe leden?

Als u dit allemaal niet wist, dan is het absoluut hoog tijd dat u bij ons langskomt om 2 keer GRATIS mee te trainen. Voor een racket wordt gezorgd. Bel voor meer informatie met: Rob van Zijderveld op 06 – 55780326 Ook kunt u een kijkje nemen op onze website: www.vanzijderveld.nl of een e-mail sturen aan info@vanzijderveld.nl

Tennis bij LTC Startbaan. Iedereen is van harte welkom om lid te worden bij LTC Startbaan, van beginnend tennisser tot wedstrijdtennisser en alle niveau's daartussen. LTC Startbaan heeft ook een grote jeugdafdeling. Neem een kijkje op de website www.ltcstartbaan.nl. Graag begroeten wij u als lid.


Sport Amstelveen

Maak nu een afspraa k! 020-

7

240 40 40

Sportblessure? Kijkoperatie?

Maak nu een afspraak in ons gespecialiseerd orthopedisch centrum

Schaaksport: weg met grijs imago

In Medisch Centrum Amstelveen kun je binnen 2 werkdagen terecht voor een afspraak bij een orthopedisch specialist en word je binnen 2 weken geholpen. De locatie beschikt over de beste faciliteiten en we ontvangen je in een persoonlijke sfeer. Onze zeer ervaren orthopedisch chirurgen zijn gespecialiseerd in alle orthopedische ingrepen. We hebben contracten met alle grote zorgverzekeraars.

De schaaksport zit in Nederland, maar ook in Amstelveen, be-

Voordelen

Typische sportblessure:

hoorlijk in de lift. Dat beweert Robert Ris, schaakprofessional en

Typische sportblessure:

de voorste kruisband

toernooidirecteur van de onlangs gehouden 6e Brainwave Denk-

de voorste kruisband

> verzekerde zorg

> binnen 2 werkdagen een afspraak

sportdag.

> binnen 2 weken behandeld > de nieuwste technieken > persoonlijke sfeer

> zeer ervaren specialisten met sportachtergrond

Specialismen Onze all-round specialisten zijn zeer ervaren in onder andere: > kniekijkoperaties

Beeld van de 6e Brainwave Denksportdag. Rechts: toernooidirecteur Robert Ris. FOTO’S: KIMON INGLESSIS

> kruisbandletsel > meniscus

Een veel voorkomende blessure bij voetballers is de gescheurde voorste

> enkel

! G N I D E I B AN

kruisband. Dr. Otto Stibbe had er als clubarts bij Ajax veel mee te maken. ‘De voorste kruisband is een stevige band in de knie, waarmee het uiteinde

> voetoperaties met minimaal invasieve chirurgie

van het bovenbeen aan het onderbeen vastzit. De kruisband voorkomt dat

> prothesiologie (nieuwe knie of heup)

het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen naar voren schuift. Als die

> schouder

gescheurd is, heb je het gevoel dat je steeds door je knie zakt.’

> hand, pols, elleboog

Een operatie is vaak de enige oplossing. De gescheurde kruisband wordt dan vervangen door een nieuwe, gemaakt van een hamstringpees. Dr. Stibbe:

Daarnaast kunnen onze specialisten alle andere

‘Je kunt direct weer lopen, de eerste twee weken op krukken. Het volledige

orthopedische ingrepen uitvoeren.

herstel kan wel meer dan een half jaar duren. Maar dan is de pijn en het

Sterk in orthopedie

doorzakken voorgoed verleden tijd en voelt de knie vaak zelfs steviger aan.’

Een professionele sport-, evenementsof bedrijfsfilm?

Al voor:

€ 585,-

Voor 3 uur opnames en een gemonteerde film van 1 ½ minuut.

We ontvangen je graag in Medisch Centrum Amstelveen: Drs. Noorda, Dr. Wouters,

Dr. Doets, Dr. Haverkamp, Dr. Sewnath, Drs. Stibbe en Dr. Lim

Specialisten in sport

Mail: info@BixBox.nl Website: www.BixBox.nl

We zijn sterk verbonden met de sport. Zo was Dr. Noorda teamarts van de Nederlandse Ski Vereniging en de Amsterdam Admirals en is hij momenteel

Van het puur deelnemen (en winnen van) wedstrijden kan Ris niet rondkomen. “Dat is heel moeilijk. Ik zit niet bij de top twintig van de wereld, ik behoor bij de top dertig van Nederland. Ik geef lessen op scholen, clubs, privétrainingen, organiseer deze denksportdag... Dan mag je zeggen dat ik fullprofessional ben; ik leef van mijn sport.” Hoeveel mensen er in Nederland schaken, vindt Ris lastig te beantwoorden. “Heel veel schakers zijn geen lid van een club, maar de sport zit flink in de lift, dat is zeker. Een jonge generatie wordt door de nieuwe technologieën aangesproken: smartphones, via internet... Daardoor wordt de sport iets levendiger; het had een grijs imago. In de wereldtop zitten heel veel jonge spelers. Ook in

Nederland is de beste schaker, Anish Giri, nog jong, pas 19 jaar. Hij staat bij de beste vijftien, twintig van de wereld. De huidige nummer één van de ranglijst, is een Noor, en ook pas tweeëntwintig jaar. Dat is wel wat anders dan een tijdje geleden toen Karpov en Kasparov de dienst uitmaakten. Die waren toch een stuk ouder.” Ris vervolgt: “Jongeren doen op school steeds meer aan schaken. Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat het een positief effect heeft op hun leerproces. Heel veel scholen vullen het onderwijs anders zoals met schaken. Je leert vooruit te denken, te anticiperen op je tegenstander: Het is een andere uitdaging dan het oplos-

“Schaken heeft een positief effect op het leerproces bij kinderen” sen van rekensommetjes. In landen als Engeland willen ze ook al schaken op school introduceren.” Opvallend (of juist niet) is dat Ris vroeger helemaal niet wilde schaken. Hij zat op tennis en voetbal en schaatste in de winter. Zls zovelen hield de Amstelvener van fysieke sporten. “Mijn vader wilde het mij leren. Het was leuk, maar ik was niet meteen gegrepen. Na de zomer werd schaken op school geïntroduceerd. Ik wilde niet meedoen, maar mijn vrienden

zaten erop en als je wint wordt het extra leuk. Ik werd lid, werd tweede op de schoolkampioenschappen en zo rolde het balletje alsmaar door.” “Booming’ is groot woord. Nee, zo goed gaat het de schaaksport in Nederland nog niet,” stelt Ris nuchter. Het is nog niet op het NOS Journaal of Teletekst. Maar we zitten flink op het juiste spoor. Onlangs werd in Montenegro een Nederlandse jongen eerste op de Europese jeugdkampioenschappen. En onze hoop in Nederland is op dit moment gevestigd op Giri. Twee jaar geleden won Giri van Magnus Carlsen, de nummer één van de wereld. Toen leverde dat uitgebreid publiciteit op. De sport zo eigenlijk olympische moeten worden. Zover is het nog niet, al gaan we vooruit. Je ziet op school tegenwoordig heel wat kinderen in de pauze even een potje spelen. Soms met elkaar, maar regelmatig via hun telefoon met iemand anders uit India of Canada... Zo gaat dat tegenwoordig allemaal.”

teamarts van het Nederlands Cricket Team. Dr. Stibbe was jarenlang clubarts van Ajax. Dr. Lim is vijftien jaar als bondsarts werkzaam geweest bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie en heeft ruime ervaring als teamarts bij nationale en wereldkampioenschappen. Ook de andere specialisten hebben veel ervaring met de behandeling van sportblessures. Ons orthopedisch team is ook onderdeel van het medisch team van de Nederlandse Cricketbond. Onze ervaren specialisten staan klaar voor sporters op elk niveau.

www.mc-amstelveen.nl/orthopedie

non usable area (bleed)

Gespecialiseerd Geen wachttijden Verzekerde zorg

Amstelveen Beweegt Gezond!! Beweegt u ook gezond ?? www.sportbedrijfamstelveen.nl

Burgemeester Haspelslaan 131 | 1181 NC Amstelveen | t. 020-2404040

DEF - Advertentie 265x395 Sportkrant - Orthopedie specialisten.indd 1

A

Het is een drukte van jewelste in het Keizer Karel College als Ris zich even vrij maakt van al zijn taken. De pas 25-jarige in Amstelveen geboren directeur wil met alle liefde even kort uiteenzetten hoe de stand van zaken in de hem zo geliefde sport is. Zelf begon hij op zijn achtste al serieus te schaken. “Dat was na schooltijd. Ik leek beter dan leeftijdsgenootjes, werd lid van een schaakclub gegaan en begon langzamerhand aan Nederlandse- en zelfs Europese kampioenschappen deel te nemen. Momenteel speel ik nog steeds in de Meesterklasse, de eredivisie van het schaken. Maar ik kom ook uit in de competitie van andere landen zoals Duitsland, België en zelfs IJsland.”

non usable area (bleed)

in samenwerking met

28-11-13 13:19

!


Sport Amstelveen

8

Sport Amstelveen

“Armstrong onterecht gestraft”

1983

WINNAAR LUIK-BASTENAKEN-LUIK

1986

WINNAAR AMSTEL GOLD RACE

1988

1e BERGKLASSEMENT TOUR DE FRANCE (MET ZEGE OP ALPE D’HUEZ), 2e IN EINDKLASSEMENT + 1e OP WERELDRANGLIJST

1991

WINNAAR NK

1991

2e OP HET WK

1994

WINNAAR NK

DOOR: MAARTEN BAX Om maar gelijk met de aan hem meest gestelde vraag in huis te vallen: ‘Of hij nog in de wielersport zit?’ Ja, dus. Het leven van Steven Rooks (53), topwielrenner uit de jaren tachtig en negentig, is er nog dagelijks mee bezig. Voor het Algemeen Dagblad schrijft hij een column, hij is koersdirecteur van de Ronde van Noord-Holland, verzorgt fietsclinics voor bedrijven en is sinds vorig jaar sportief directeur van het Boels-Dolmans Cycling Team. Een interview met de neo-Amstelvener over een rondje fietsen, zijn privé, doping, Lance Armstrong en de toekomst van de hem zo geliefde wielersport. OF HIJ ZELF NOG FIETST? Hij lacht. “Tussen de 6000 en 8000 kilometer per jaar. Drie keer in de week probeer ik nog de fiets op te stappen om tussen het uur en twee uur te fietsen. Even lekker buiten zijn. Ik hoef niet maximaal te gaan. Soms is het inspannend, soms word ik door een tourist ingehaald. Naarmate je ouder wordt, moet je toch je conditie een beetje op peil houden. Ja, ik ben nog steeds een fervent fietser. Vanaf mijn huis, ik woon vlakbij de Amstel, rijd ik graag naar Uithoorn, dan richting De Hoek en de Woerdense Verlaat. Alles langs de Amstel, redelijk toeristisch. Dan ga ik of via Vinkeveen of rechtsom via Alphen aan de Rijn weer terug. Het is een prachtig mooi gebied om te fietsen. IS HET DE REDEN DAT JE IN AMSTELVEEN BENT GAAN WONEN? JE WOONDE NAMELIJK IN WARMENHUIZEN, OOK NIET MIS. “Nee, het is niet de reden dat ik naar Amstelveen verhuist ben. Ik woonde daar met mijn ex-vrouw. Nadat ik mijn nieuwe vriendin leerde kennen, wilden we vlakbij maar niet in Amsterdam gaan wonen. We hebben een dochter van 4, dus dan zoek je een huis met een tuin plus alle faciliteiten in de buurt, zoals een school et cetera. Inmiddels wonen we hier twee jaar.” HEB JE WAT MET HET AM-

STELVEENSE WIELRENNEN? “Ik ben me nog aan het orienteren waar ik me moet aansluiten. Misschien, omdat ik nu een dochter heb. Zij is ook wel sportief, net zoals mijn vriendin, Nanet Karenbeld. Zij is een ex-atlete vanuit de tijd van Nelly Cooman. Ook is ze als bobsleeër zesde op de Olympische spelen geworden. Misschien wordt mijn dochter daarom wel lid van altetiekvereniging AV Startbaan. Verder ken ik de namen van de wielerbroertjes Bos of Tim Veldt wel, maar ik doe nog niks met wielerclub WTC De Amstel. Wie weet...”

“Door twijfel vaak tweede geworden” SINDS VORIG JAAR SEPTEMBER WERK JE VOOR VAN HET BOELS-DOLMANS CYCLING TEAM. VERTEL! “Ik werd aangesteld om een heel nieuw team te formeren, best lastig. Door de komst van Danny Stam (ploegleider) en Lizzy Armistead, de nummer twee van de Olympische Spelen achter Mariannne Vos en later ook Adrie Visser, is het gelukkig een mooi seizoen geworden. Ik ben verantwoordelijk voor de commerciële kant, van de fietsen tot de tassen en van het werven van spon-

Uw Sensei (leraar) Karel Gietelink 7e Dan judo, leraar judo, Jiu-Jiutsu en Karate, meervoudig Kampioen van Nederland, 16 jaar bondscoach van de Nederlandse Damesploeg (1971-1990), districtstrainer jeugd Noord-Holland, ruim 40 jaar leservaring.

sors tot netwerkborrels voor businessclubleden. (Hij showt een fraaie presentatiegids). Onze basis zit in Limburg. Zelf werk ik veel van uit huis, maar ik ben ook veel onderweg met de auto. Dat ben je wel gewend als renner. We zijn trots Ellen van Dijk – die op de afgelopen WK twee gouden medailles won – te hebben kunnen aantrekken. Ze heeft een driejarig contract getekent. We willen over drie jaar op de Spelen in Rio een gouden medaille wegkapen. We hebben nu drie rensters met verschillende kwaliteiten, die medailles kunnen winnen. Intussen willen we ook onze hoge, derde postitie op de UCI-ranking behouden.” HOE KIJK JE TERUG OP JE CARRIÈRE? Geweldig, het was niet niks. Ik ben heel tevreden over wat ik er heb uitgehaald. Tja, het had misschien anders gekund. Het had nog meer kunnen zijn, maar zelfvertrouwen is belangrijk om bepaalde wedstrijd te winnen. Daar deden we niks aan. Mental coaching is pas iets van de laatste jaren. Als jij op kop rijdt en niet ziet wat er achter je gebeurt... Nu door die tv’s in de auto’s van de ploegleiders en de oortjes, heb je alle info. Als ik op kop reed en ik reed iedereen aan gort, en er hingen er nog twee aan mijn wiel, dan dacht je toch van ‘Fuck, die rijden ook sterk!’ Daardoor ga je twijfelen. Ik

heb daardoor vele tweede plekken behaald. Dat had ook andersom kunnen zijn, bijvoorbeeld tijdens een paar wereldbekerwedstrijden.” JE HEBT EEN FRAAIE ERELIJST. WAT VOND JE ZELF JE GROOTSTE PRESTATIE? “Velen noemen mijn grootste prestaties de tweede plek in de Tour en mijn bolletjestrui in 1988. Maar in het begin van mijn carrière won ik LuikBastenaken-Luik. Lange tijd reed ik zelfs alleen voorop… Dat was na een hele onzeker periode. Ik werd bij Peter Post (de Amstelveense ploegleider, MB) uit ploeg gezet, en kreeg pas in januari bij Gibraldi een plekje. Dat was zonder salaris met alleen een truitje, een broekje en fiets die over was. Ik had AGU sport als dekmantel. Bij hun stond ik voor vijfhonderd gulden per maand op de payrol; daardoor kreeg ik een licentie om te koersen. Maar natuurlijk, mijn zege op de Alpe d’Huez, tweede worden in de Tour en

bolletjestrui voor het bergklassement herinneren de mensen zich meer.” JE HAD TOUR DE FRANCE VAN 1988 KUNNEN WINNEN ALS DELGADO UIT DE TOUR WAS GEZET… “Er zijn natuurlijk wel wat spelletjes gespeeld, maar wat kan ik er mee? De Tour werd verrast doordat de leider (Pedro Delgado, MB) positief zou zijn. Tegenwoordig zou hij eruit gehaald worden. Natuurlijk was het balen dat ze het toen niet hebben gedaan, maar achteraf koop je er helemaal niks

Freddy Pijloo 3e Dan judo, leraar judo

Ewoud Dulken 3e Dan judo

Links: Rooks in een hele andere gedaante, op het NOC*NSF-gala van 2009. FOTO: PRO SHOTS

voor. Ik kan nog steeds trots zijn dat ik één van de twee Nederlanders ben die ooit een bolletjestrui heeft gewonnen, maar uiteraard ook op de tweede plek

Sportpark (tennishal) De Kegel Bovenkerkerweg 81 1187 XC Amstelveen Telefoon (020) 441 23 80 of 06 51 06 21 55 Email: info@karelgietelink.nl www.karelgietelink.nl

SUGGEREER JE HIERMEE DAT OOK TENNISSERS EN VOETBALLERS DOPING GEBRUIKEN? “Nee, maar waar commercie is, waar geld verdiend wordt, worden prestaties geëist. Voetballers verdienen miljoenen. Iemand kan niet een half jaar geblesseerd zijn. Ze worden medisch top begeleid.” KAN JIJ VOORSTELLEN DAT FANS, DIE JULLIE JARENLANG HEBBEN GEVOLGD OP RADIO OF TV, ZICH ACHTERAF BEDROGEN VOELEN? ZO VAN: ‘WAAR IN GODSNAAM HEB IK INDERTIJD NAAR ZITTEN KIJKEN?’ “De wedstrijd blijft hetzelfde; je moet er niet vanuit gaan dat er gebruikt wordt. Je zit tegenwoordig in het vliegtuig, de ene betaald vijftig euro en de persoon naast je tweehonderd. Zo is het nou eenmaal. Deze zomer won iemand van eenenveertig jaar de Ronde van Spanje. Je blijft je discussies houden. Stel dat hij iets zou hebben gebruikt; het is superknap hij dat heeft gepresteerd. Hij was alleen gefocust op die ronde, de rest was aan het einde van het seizoen moe. Hij moet keihard gewerkt hebben, mensen vergeten dat. Maar goed, ik wil het niet alleen over doping hebben… Ik ben er altijd open over geweest en ben ook een paar keer in mijn carrière voor de keuze gesteld.” (Rooks bekende in 1999 ook gebruikt te hebben) HOE ZIET DE TOEKOMST VAN DE WIELERSPORT ERUIT? “Meer trainers hebben we al, voedingsdeskundigen en voedingssupplementen en hoogtetenten ook. De marge van de gewichten van fietsen is al bepaald. Alles is redelijk uitgeknepen. Geen een renner rijdt meer op rommel, allemaal carbon naaimachines van tussen 10.000 en 15.000 euro. Dus het verschil moet

komen uit lichamelijke, geestelijke verbetering vanuit je hersenen, het meest beïnvloedbare deel van je lichaam. Die moet leren omgaan met tegenslagen zoals lekke band, lange reizen, zelfvertrouwen…. Verwerk je dat goed, dan kan je nog progressie maken. Wij zijn nu ook op zoek naar een geschikte mentalcoach. Emile Ratelband werkt op korte termijn misschien wel, ha, ha… Maar nee…”

“Geen renner rijdt meer op rommel, allemaal op carbon naaimachines van tussen 10.000 en 15,000 euro”

LEREN JULLIE NOG VAN ANDERE SPORTEN? “Ja, ik vind het erg zinvol om naar andere sporters te kijken. Zelf heb ik al met Jacco Verhaeren (de succesvolle zwemcoach die nu voor Australië gaat werken, MB) een paar keer gediscusseerd. De zwemmers uit Nederland zijn natuurlijk top in de wereld. Ik wil graag een keer met mijn dames een training van hem zien. De bedoeling is om dat in november te gaan doen. Pas in januari gaat hij naar Australië. Kijk, Marianne Vos (de Olympisch en wereldkampioen wielrennen, MB) weet echt wel wat ze moet doen. Natuurlijk, ze is een toptalent en leeft super voor haar sport. Dat is met onze Ellen van Dijk natuurlijk ook zo… Maar er zijn nog zat talentvolle vrouwen die de precieze weg nog niet gevonden hebben. We moeten niet in onze eigen tunnel blijven hangen, juist veel breder kijken. Elke procent winst is winst.” BEN JE IN EEN VERKEERDE TIJD GEBOREN?

“Ik moet wel blijven werken, ja. Als ik nu wielrenner was geweest, had ik flink meer verdiend. Ik heb best wel geld verdiend, maar scheidingen kosten ook geld. Ik ben gelukkig niet veeleisend. Je kan wel net zoals Steve Jobs schathemelrijk zijn, maar die ligt ook onder de grond, dus… Gezond zijn en genieten van kleine dingen als je gezin, is wat telt. In die periode van de jaren tachtig, negentig had je met 100-150.000 gulden als een 22-jarige natuurlijk een directeursloon. Nu verdient een renner na een mooie prestatie gelijk drie keer zoveel, al is dat hen gegund. Nu had ik twintig miljoen verdiend. Al was ik wel blijven werken. Niet werken staat niet in mijn woordenboek. Ik wil tot mijn zeventigste lekker actief blijven.” WAT IS JOUW TOP 5 WIELRENNERS OOIT? “Eigenlijk moet je kijken naar periode dat je actief bent geweest, want de rest staat alleen in de boeken. Hinault was heer en meester. Die heb ik dingen zien doen die ik Zoetemelk nooit heb zien doen. Zoetemelk op twee. Daarna Indurain, Delgado en Fignon. Maar Lemond en Bugno waren natuurlijk ook niet de minsten.” NOG CONTACT MET GERT-JAN THEUNISSE, JE ‘EEUWIGE’ MAATJE VAN TOEN? “Soms. Hij heeft net een dochter gemaand Zen gekregen. Het is zijn tweede kind. Maar hij heeft ook een pacemaker en net op de intensive care gelegen. Dag en nacht zat hij op de fiets en nu mag hij misschien helemaal nooit meer sporten. Dat is heel zwaar voor hem. Van het voorjaar waren we op Mallorca, waar hij woont. Met de ploeg hebben we een week lang onder zijn leiding getraind. Hij beulde ze af, soms iets te veel. Kijk, het zijn natuurlijk wel vrouwen en mannen. Toch was dat weekje zeer inspirerend, het voorjaar is daardoor ook heel goed verlopen. Ik zal hem van de week maar weer eens bellen.”

Lekker eten, drinken en bowlen! in het eindklassement.”

“Mensen herinneren me vooral aan mijn bolletjestrui”

Schrijf je snel via de mail in voor het nieuwe seizoen! Menno Wilod Versprille 3e Dan judo, leraar judo

Boven: Steven Rooks won in 1988 de bolletjestrui in de Tour de France. FOTO: ARCHIEF STEVEN ROOKS.

vind ik ook niet goed. Na al die invallen in bloedbanken is van voetballers en tennissers nooit wat bekend geworden, wel van wielrenners.”

9

MAAR DAN HAD JE NA JAN JANSEN EN JOOP ZOETEMELK ALS DERDE NEDERLANDER OOIT DE TOUR DE FRANCE GEWONNEN… “Natuurlijk, maar ja dat is áls… Of dat pijn doet? Nee, echt niet. Niet vijfentwintig jaar later, had ik het toen van Delgado geweten waarschijnlijk wel … Maar de invloed van straffen was toen lachwekkend. Theunisse was ook positief bevonden, maar kreeg slechts een tijdstraf van tien minuten. Een atlete uit dezelfde tijd, Katrin Krabbe, kreeg vier jaar en is ook nooit meer op het hoogste niveau teruggekeerd. Met tien minuten straf kan je nog steeds bij de eerste tien eindigen. Ze hadden toen al veel strengere regels moeten doorvoeren waardoor de situatie nu veel eerder de nek was omgedraaid.” INMIDDELS HEBBEN ENORM VEEL RENNERS BEKEND… “De laatste hoos is opgevoerd door bepaalde regels vanuit de bond, maar dan ook alleen in Nederland. Ze gingen op zoek naar personen die iets moeten vertellen. Maar moeten wij als kleine landje alles proberen te veranderen? Dat gaat niet lukken. Het resultaat is eigenlijk nul, ze zijn alleen onderdruk gezet, zoals Michael Boogerd. En allemaal over iets van vele jaren geleden. Brengt dat meerwaarde op? Geloof ik niks van. In dat tijdperk worden we ook duizend maal gecontroleerd en nooit positief be-

vonden. Je moet nu gaan kijken om de controle veel scherper te krijgen. Dat is een moeilijk traject, er komen elke dag nieuwe medicijnen op de wereld. Die medische wereld gaat veel sneller dan de onderzoekmachines. Je loopt altijd achter de wagen. Maar ik vind dat áls je dan positief bent, je wel k eihard moet straffen.” IS LANCE ARMSTRONG TERECHT GESTRAFT? “Ik vind van niet. Natuurlijk is het niet goed wat hij heeft gedaan, maar dan had je de eerste vijftien van het klassement eruit moeten halen. Armstrong heeft dag en nacht getraind. Moet je zo’n statement maken door hem als voorbeeld te pakken? Maar je kan doping ook niet vrijgeven. Gewoon streng straffen, juiste mensen op juiste plekken laten controleren. Alhoewel je altijd houdt dat mensen beïnvloedbaar zijn. Als een controleur 50.000 achter je rug krijgt aangeboden zoals bij Armstrong… Hoe krijg je de sport dan helemaal schoon? Zo zal je altijd dit soort problemen houden. Ik vind alleen dat de UCI (de international wielerunie, MB) veel meer de zaken voor de wielrenners zou moeten behartigen. Ze moeten zorgen voor de renners, tot nu aan toe zijn ze veel te veel gefocust geweest op doping. Op doping controleren moet een andere instantie doen, bijvoorbeelde de WADA, de World Anti-Doping Agency. En dat de UCI altijd alles naar buiten heeft gegooid,

Wij hebben de volgende arrangementen voor u samengesteld, inclusief 1 uur bowlen:

per persoon 1 uur bowlen en gezellig dineren in ons bowlingrestaurant met keuze uit de hoofdgerechten op onze menukaart!

per persoon 1 uur bowlen en lekker fonduen in onze gezellige Oud Hollandse zaal ‘De Deel’

Sport- en Partycentrum

per persoon 1 uur bowlen en heerlijk steengrillen of gourmetten in onze gezellige Oud Hollandse zaal ‘De Deel’ Onze arrangementen zijn te reserveren vanaf 4 personen. Voor kinderen t/m 12 jaar gelden lagere tarieven. Onze arrangementen zijn ook te reserveren inclusief drank! Kijk op onze website voor meer informatie.

De Kegel Bovenkerkerweg 81 Amstelveen www.dekegel.nl info@dekegel.nl

020 - 645 55 57


Sport Amstelveen

10

Voetbalclub RKAVIC: 1. Plezier: Plezier op het trainingsvel, in en na de wedstrijd. 2. Respect: Respect voor je medespeler, tegenstander, coach, trainer en scheidsrechter. 3. Prestatie: Plezier en prestatie staan in elkaar velengde door afgepast selectiebeleid. 4. Gastvrij: RKAVIC een club voor iedereen van iedereen, je voelt je welkom RKAVIC is een ambitieuze club die er naar streeft op een zo hoog mogelijk niveau te strijden.

RKAVIC is een prachtige club met veel historie en een schitterende accommodatie op het sportcomplex Escapade in Amstelveen. RKAVIC is een ambitieuze club die er naar streeft op een zo hoog mogelijk niveau te voetballen. Het is een club voor iedereen die zich bij ons thuis voelt. Voor iedereen die lekker wil voetballen in een gastvrije en daadkrachtige omgeving. Of je oud of jong bent, of je nu uit Japan of Noord-Afrika of het Midden-Oosten, uit Brabant of Amsterdam komt. We hebben een open sfeer die voor iedereen geldt die in Amstelveen en omgeving wil sporten in een aantrekkelijke en gastvrije omgeving. Voor de jeugd staat plezier en ontwik-

keling van ieder kind centraal. Vanaf 4 jaar kunnen de kinderen instromen bij de Wolfjes, waar spelenderwijs een begin wordt gemaakt met het voetbalspelletje. RKAVIC heeft een speciaal tarief voor studenten. Naast het veldvoetbal heeft RKAVIC al sinds de jaren 70 een krachtige zaalafdeling. Er zijn teams die al decennia lang in het oranje een waar uithangbord voor RKAVIC zijn. Op dit moment telt onze zaalafdeling 28 heren- en 4 damesteams. RKAVIC Escapade 5 Amstelveen Info: www.rkavic.nl e-mail; info@rkavic.nl

Sport studiebeurzen in Amerika info: www.sport-scholarships.com/nl

Sport Amstelveen

‘‘Oude Bankrashal moet blijven” Column: Frits Suèr “Hij was eigenlijk al afgeschreven. Om plaats te maken voor woningbouw. Een paar honderd meter verderop staat zijn vervanger al klaar. Maar op 18 december (2013) was hij weer in het nieuws. Als plaats waar de sport- en sponsorhistorie vanaf druipt. Als min of meer de geboorteplaats van de nationale topsport. De plaats van waaruit gepropageerd werd, dat topsport gewoon een dagtaak is; werk dus. Niets meer of minder. Ik heb het over de oude Bankrashal. Buiten Amstelveen werd gedacht, dat hij allang gesloopt was. Totdat Bob van Oosterhout, directeur van het grootste sportmarketingbureau in Nederland, Triple Double, zich afvroeg of die oude Bankras nog bestaat en of dat dan niet een goede plaats zou zijn om zijn boek ‘De Sportsponsors Top 100 Aller Tijden’ te presenteren. Bob ging eens kijken, zag hoe de hal er bij stond en zag binnen, dat alles nog werkt tot en met de krakkemikkige tribune aan toe. Dit vond hij de plaats om te laten zien hoe het eigenlijk echt begon met de Nederlandse topsport. Toen hij het hokje had gezien waar volleybalcoach Arie Selinger altijd zat te werken (en de beheerder een eindje om stuurde), hoe fraai het licht van het centre court nog kan schijnen en de vloer nog even verend en het plafond nog even laag lijkt als vroeger, wist hij het zeker. Dít was de plaats waar het boek waar hij, en talrijke

medewerkers drie jaar aan hadden gewerkt, moest worden gepresenteerd. (Ex-)topsporters, officials, bondsbestuurders, sponsoring- en marketingprofessionals van nu en uit het verleden, heel veel pers- , radio- en televisiemensen kwamen die 18e december in de oude Bankrashal bijeen, waar Humberto Tan het programma leidde, en bondscoach Louis van Gaal het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen. De gemeente Amstelveen zag het plan ook meteen zitten. Er moesten nog wel wat oude sleutels bij elkaar worden gezocht om alle deuren en kastjes te kunnen openen. Maar uiteindelijk was alles dik voor elkaar en kreeg een dik boek vol verhalen over succesvolle, spraakmakende en controversiële sponsorships een nostalgische omlijsting. Weer werd nog eens duidelijke welke bijzondere plaats de oude Bankrashal in de vaderlandse sportwereld inneemt. De plaats waar basketbalclub KINZO, volleybalclubs Delta Lloyd/AMVJ en Brother/Martinus voor soms duizenden toeschouwers sportgeschiedenis schreven. Een geschiedenis die tot ver over onze grenzen bekend is, want de beste basketballers en beste volleyballers/sters van de wereld hebben hier hun voetstappen liggen. De ‘oude Bankras’ is een sportmonument en het is dan ook begrijpelijk, dat velen zich afvroegen of het niet doodzonde is om deze hal tegen de

vlakte te gooien. Immers alles werkt nog. Amstelveen heeft in de laatste drie jaar dan wel drie nieuwe sporthallen uit de grond gestampt en één helemaal gerenoveerd (daarvoor hulde), maar inmiddels hoor je overal, dat er behoefte is aan meer zaalruimte. Hockeyers kunnen in de oude Bankrashal zaalhockeyen, de turnverenigingen kunnen er misschien ook terecht. Daarom zeg ik: houd de ‘oude Bankras’ overeind. Houd hem in functie. Slopen in deze tijd met de onzekere bouwmarkt is duurder, dan dit sportmonument in tact te laten en weer in gebruik te nemen. De hele Nederlandse sportwereld zal er blij mee zijn.”

Wereldrecordhouder speedcubing Valk: absoluut geen ‘nerd’ Een enorme drukte, een enorm gerammel ook. Onlangs werd de Amstelveen Open speedcubing gehouden. In het Keizer Karel College was natuurlijk ook Mats Valk van de partij. De wereldrecordhouder speelde een thuiswedstrijd in het circus van de gekleurde blokjes. Valk is zeventien jaar, komt uit Amstelveen en is met een tijd van 5,55 seconden wereldrecordhouder op de Rubik’s Cube. Maar vandaag, als de Amstelveense Sportkrant op reportage komt, draait de scholier ‘slechts’ 9.258 seconden. Nog een supertijd, maar Valk is ontevreden... “Het ging traag. De kubus gleed bijna uit bijna handen, vandaar.”

De Amstelvener Frits Suèr is voormalig sportjournalist en nog steeds gewaardeerd sportmarketeer.

Gemiddeld draait Valk de kubus in 7,5 seconden rond, waar een ‘normaal’ mens er misschien 7,5 uur voor nodig heeft (als hij de kleuren al in hetzelfde vak bij elkaar krijgt). “Ach,” aldus de Amstelvener, “soms gaat het iets sneller, soms iets trager. Het hangt een beetje van je vorm en concentratie af. Zelf laat ik me niet meer zo snel afleiden, je raakt gewend aan al het geluid om je heen.” De camera’s klikken onophoudelijk als Valk in actie komt. Hij sluit zich ervoor af, al moeten ze geen flitslicht gebruiken. HOE BEGIN JE SERIEUS AAN ZO-

IETS ALS SPEEDCUBING? “Op school lag er ééntje in de klas, daar ben ik mee gaan klooien. Al heel snel kwam ik redelijk ver. De eerste twee lagen loste ik eigenlijk al op zonder een boekje erbij te halen. De derde laag is het moeilijkst, die heb ik dus uit een boekje moeten leren. Voor de rest is het natuurlijk veel oefenen. Ik heb er heel wat uurtjes aan besteed, maar als je iets leuk vind heb je dat er wel voor over.” ALTIJD THUIS, IN SCHOOLPAUZE OF IN DE BUS MET ZO’N KUBUS IN DE WEER? “Nee, hoor, het blijft een hobby. Ik ben geen doorgeslagen nerd. Heel veel mensen hebben van ons wel dat idee, maar de meerderheid is helemaal niet zo. Het is gewoon een groep gezellige mensen.” JE VOETBALT OOK NOG... “Ja, ik ben lid van AmstelveenHeemraad en ben keeper van de A1. Of ik goed ben? (zijn vrienden, die tijdens

Mats Valk in actie op de Amstelveen Open speedcubing. FOTO: KIMON INGLESSIS

het interview om hem heen zitten, beginnen te lachen) Ik geloof dat de meningen daarover verdeeld zijn, ha, ha... Mijn doel is een leuke tijd en plezier te hebben. Een profvoetballer zal ik nooit worden. Ik probeer het voetbal samen met het ‘cuben’ zo goed mogelijk te verdelen, zodat je van beide niet teveel wedstrijden mist.” ZOU JE ER JE BROOD MEE KUNNEN VERDIENEN? “Je ontvangt wel leuke geldbedragen als je de WK wint, maar echt er van leven gaat niet lukken. Dan moet je grote sponsorcontracten krijgen. Daar is de sport nog te klein voor. Het is nog te onbekend, te weinig mensen zijn geïnteresseerd.”

Wij staan voor je klaar!

11

Vraag naar de voorwaarden.

Vraag nu een gratis dagpas aan op www.healthcity.nl/dagpas

BESCHOUW JIJ SPEEDCUBING EIGENLIJK ALS EEN SPORT? “Zelf vind ik van niet, maar als mensen schaken ook als een sport zien, vind ik het van wel. Je bent natuurlijk niet heel intensief bezig, hoeft er niet alles voor te geven en zal al helemaal niet verzuren of er lichamelijk aan dood gaan.” IS HET EIGENLIJK EEN BIJ DE NOC*NSF AANGESLOTEN SPORT? “Ze zijn er wel mee bezig. Voordeel is dat er inmiddels 20.000 mensen op de wereldranglijst staan. Zelf sta ik tweede.”

HealthCity Premium Amstelveen | Escapade 1 | Tel. +31 (0) 20 3471717

Train gratis mee bij Atletiekvereniging Startbaan Rennen, springen, werpen: laat uw kind kennismaken met atletiek, de moeder der sporten!

fitness&meer / healthcity.nl

Gratis meetrainen in december én bij inschrijving als lid in december of januari:

Interesse? Kom langs bij de maandag- of vrijdagtrainingen:

• €14,- korting op de administratiekosten • €10,- korting bij “De Hardloopwinkel”

• 4 t/m 8 jaar: 17:00-18:00 uur • 9 t/m 11 jaar: 18:00-19:00 uur

Meer informatie via www.av-startbaan.nl en info@av-startbaan.nl

VERTEL! “De wereldranglijst is gebaseerd op resultaten die je in het verleden heb behaald. Ik sta tweede omdat er op de wereld één persoon is die ooit een beter gemiddelde in een competitie heeft neergezet. Toevallig was dit ook de persoon die mij afgelopen zomer in Las Vegas van de wereldtitel afhield. Twee jaar eerder werd ik zesde op het WK in Bangkok. Op het EK, dat er tussendoor wordt georganiseerd, eindigde ik ook als tweede.” HOE ZIET ZO’N WK ER IN LAS VEGAS UIT? “Dat toernooi duurde drie dagen en er waren een kleine zeshonderd deelnemers. Het hoofdonderdeel is de traditionele Rubik’s cube waarbij het puur om de snelheid gaat. Maar je hebt in totaal zeventien onderdelen: met een kleinere of grotere kubus, of met één hand, blind of zelfs met je voeten.” PARDON? JE VOETEN? “Ik kan dat ook wel, maar doe daar meestal niet aan mee.” ZIJN DE KUBUSSEN DAN ALTIJD HETZELFDE QUA UITERLIJK? “Ja, bij een wedstrijd wordt de kubus voor iedereen hetzelfde door de war gehaald, dat is natuurlijk wel zo eerlijk”

EN HOE KAN IEMAND BLIND KUBUSSEN? “Dat is niet zo moeilijk. Een kubus heeft twintig blokjes die je kunt wisselen. Als je alles een letter geeft, onthoudt waar elk individueel blokje naar toe moet. Daarna wissel je er steeds twee per keer. Het lijkt echt veel moeilijker dan het is.” LAS VEGAS? POEH... “Ja, was gaaf. We hebben er met mijn moeder en familie gelijk maar een vakantie aan vastgeplakt.” VOOR WIE IS CUBING? “De gemiddelde leeftijd ligt tussen de zeventien en eenentwintig jaar, maar je ziet ook wel eens jongeren van dertien of iemand van veertig. De piek ligt rond onze leeftijd, van zestien, zeventien jaar. Dan ben je het meest flexibel in handen en hoofd.” WAT IS EIGENLIJK HET GEHEIM VAN EEN SNELLE TIJD? “Je hebt verschillende methodes. Je probeert je aantal slagen telkens te verlagen. Plus je leert steeds sneller draaien. Het beste is natuurlijk een combinatie van beide.” Op de Amstelveen Open kende Valk, zoals verwacht, niet veel weerstand. De Amstelveense wereldrecordhouder eindigde geheel in stijl als eerste.

Uniek & Gratis Januari en februari 2014 kunnen jongeren van 12 t/m17 jaar gratis mee trainen op zondag van 11.00 tot 13.00 uur. Hiermee willen we andere jongeren motiveren om buiten mee te komen trainen met de jeugdgroep van kanovereniging Frisia. We houden het laagdrempelig en werken vooral aan conditie, lenigheid en spierkracht. Ervaring is niet nodig, zin om te sporten wel!

www.kvfrisia.nl/jeugdkano


Sport Amstelveen

! G N I D BIE

Doelgericht Adverteren in: De Amstelveense Sportkrant?

AAN Electrofuse bevat: Natrium Calcuim Magnesium Kalium

Enerjel bevat: Cafeïne Witte wilgenbast Niacine Natriumbenzoaat

Kaliumchloride Anti-doping goedgekeurd Anti-doping goedgekeurd door de WADA, de wereld door de WADA, de wereld anti-doping organisatie. anti-doping organisatie. Electrofuse helpt kramp en uitputting van de spieren te voorkomen.

LET OP: Gebruik dit product niet tijdens zwangerschap, borstvoeding of bij kinderen jonger dan 6 jaar.

Gebruik van Enerjel voor de training geeft de spieren een energieboost. Na de training helpt het vermoeide spieren te herstellen. LET OP: Gebruik dit product niet tijdens zwangerschap, borstvoeding of bij kinderen jonger dan 12 jaar.

Powerfuse bevat: Cafeïne Niacine Vitamine B6 Foliumzuur Vitamine B12

Powerfuse levert alle natuurlijke bronnen voor alle soorten van energie die je nodig hebt. LET OP: Gebruik dit product niet tijdens zwangerschap, borstvoedig of bij jongeren onder de 18 jaar.

T 06 27 38 68 41 M info@deamstelveensesportkrant.nl W www.deamstelveense sportkrant.nl

Een professionele sport-, evenements- of bedrijfsfilm? Al voor:

€ 585,-

Anti-doping goedgekeurd door de WADA, de wereld anti-doping organisatie.

JUMPh, véél meer dan fysiotherapie “Nee, het is geen wonderapparaat. Je kan namelijk niet altijd alles 100% helen.”

Voor 3 uur opnames en een gemonteerde film van 1 ½ minuut.

Joukje Versluijs zegt het maar gelijk. De ervaren fysiotherapeute van JUMPh

Mail: info@BixBox.nl Website: www.BixBox.nl

heeft het over de RSQ, een hoogfrequent elektrostimulatieapparaat, dat door haar unieke werking blessures 50-60% sneller laat herstellen dan bij reguliere behandelmethodes.

Sports Productions | Eye4Sports.nl

Fonts Myriad Pro Diamond FS Color E20303

Voor alles op het gebied van:

sportfilms - redactie - publiciteit vormgeving - websites www.eye4sports.nl | info@eye4sports.nl

IN FEBRUARI 2014 IN DE WINKEL: K1-KICKBOKSER BADR HARI VERTELT ZIJN EIGEN VERHAAL IN DEZE ÉNIGE ECHTE GEAUTORISEERDE BIOGRAFIE. UITGEVERIJ: TIRION - ISBN: 9789043915922

13

In augustus 2008 opende JUMPh officieel haar deuren. De praktijk aan de Keizer Karelweg 489-491 kent inmiddels zes fysiotherapeuten. Allen gebruiken de RSQ. Met name spiergerelateerde blessures herstellen sneller door dit apparaat. De stroom bestaat uit twee stroomgolven: een neurologische en een fysiologische. De neurologische golf is lichaamseigen, zorgt voor ontspanning en laat de stroom diep het weefsel in gaan. De fysiologische geeft tot 500 aanspanningen per seconde. Juist door deze combinatie verbetert de doorbloeding en stofwisseling. Het is een actieve therapie. Je traint en behandelt tegelijkertijd. “Het bijzondere is dat het een actieve therapie is,” aldus Versluijs. Een krachttraining van één kwartier bij een RSQ is gelijk aan een krachttraining van vier uur in Joukje Versluijs het honk. Wij fysio’s zijn altijd sceptisch, maar toen ik er in 2006 mee in aanraking dacht ik: ‘Als het apparaat 10% doet van wat het zegt, ga ik ermee aan de slag. Ik ben toen naar Amerika geweest en ben daar opgeleid. We trainden er zes uur per dag mee. Inmiddels weten onze fysiotherapeuten er alles van. Versluijs en haar collega’s bij JUMPh

Grafische Vormgeving Logo’s Visitekaartjes Briefpapier Flyers Brochures Websites en meer...

Het pand van JUMPh aan de Keizer Karelweg 489 (hoek Amsterdamseweg). FOTO: EYE4SPORTS

hebben naast vakkennis op manuele therapie en fysiotherapie ook diverse andere specialisaties zoals dryneedling, sportfysiotherapie en revalidatie . JUMPh bezit qua behandeling een topsportachtergrond. Versluijs: “Vooropgesteld, de toegankelijkheid van onze praktijk is onze hoogste goed. Wij kiezen niet alleen voor de topsporter. Maar onze ervaring opgedaan bij topsporters kunnen wij uitstekend toepassen bij de reguliere patiënten.” Het topbasketbalteam van ABC Amsterdam, korfbalclub Blauw Wit, maar ook de nationale volleybal- en basketbalploeg, diverse olympische sporters worden of werden allemaal al door JUMPh begeleid. Versluijs benadrukt ten slotte nog maar eens dat de RSQ juist heel goed ook bij de ‘gewone’ patiënt ingezet kan worden. “Ik loop al 23 jaar mee in de fysiotherapie, maar dit apparaat is echt uniek. We helpen er chronische patiënten mee, maar ook patiënten met verlammingsverschijnselen. Sommige chronische patiënten komen hier één, twee keer per jaar en hoeven zich dan helemaal niet meer te laten opereren. Je weet al binnen heel korte tijd of het wat doet met de patiënt of niet. Het bijzondere is: je behandelt de oorzaak, niet het gevolg. En nee, het is geen wondermiddel, maar het helpt wel bijna iedereen én snel.” Voor meer info: zie www.jumph.nl

manueel therapeut, maar je kunt bij hem ook terecht voor diverse andere activiteiten: Hardlooptraining Vanuit JUMPh start al langere tijd een loopgroep, maar per begin 2014 gaat Van der Valk ook hardlooptrainingen voor Bas van der Valk ve r s c h i l l e n d e niveaus onder de naam Running Amstelveen verzorgen. De ligging van de praktijk aan de rand van het Amsterdamse Bos met eigen parkeergelegenheid is hier ideaal voor. Zowel absolute beginners als gevorderde hardlopers kunnen bij hem terecht. ‘We gaan met net zoveel enthousiasme aan de slag met

mensen die gaan trainen om aan het eind van de cursus 5 kilometer aan één stuk te kunnen hardlopen, als met marathongroepen’, aldus de Amstelvener. Niet alleen is Van der Valk zelf een ervaren hardloper maar hij is ook gecertificeerd runninginstructor. Daarnaast heeft hij als fysiotherapeut jaren ervaring in de behandeling van hardloopblessures en weet hij als geen ander hoe blessures voorkomen moeten worden. Naast samen lopen zal er aandacht worden besteed aan theorie, warming- up en cooling-down. Uiteraard kunt u bij Van der Valk terecht voor al uw vragen op loopgebied en is er de mogelijkheid om trainingsschema’s op maat te laten maken. JUMPh heeft een samenwerkingsverband met Runnersworld Amsterdamse Bos en mensen die lid worden van Running Amstelveen kunnen hier ook van profiteren. Testen volgens de EnergyControl Methode De EnergyControl Methode is een manier om inspanningstesten te beoordelen, trainingsprogramma’s te maken en veelvoorkomende gezondheidsproblematiek te herkennen. Wil jij: effectief inspannen en ontspannen? inzicht krijgen in jouw persoonlijke trainingszones? weten hoe het met je conditie is gesteld? je optimaal voorbereiden op een loopevenement? op een slimmere manier met je trainingstijd omgaan? Laat je dan testen met de EnergyCon-

Sportvasten Sportvasten is een trainingsmethode die je helpt om je fitter te voelen en om een gezond gewicht te verkrijgen en te behouden. Sportvasten is geen dieet maar een 10-daagse trainingsmethode waarbij de spieren en de lever worden getraind in het verbruik van vetten in plaats van suikers. Tijdens die 10 dagen volg je een uitgekiend dieet en moet je elke dag een half uur behoorlijk intensief sporten. Je lichaam wordt gedurende die dagen als het ware in de vetverbrandingsstand gezet, waardoor het trainingseffect na de kuur nog doorgaat. Voorwaarde hiervoor is wel dat je rekening blijft houden met de voedings-richtlijnen en minimaal drie maal per week blijft sporten. Sportvasten is geen wondermiddel maar het is wel erg prettig om een soort vliegende start te maken naar een betere leefstijl als het gaat om fitheid en gewicht en om na 10 dagen al duidelijk resultaat te voelen. Sportmassage Sportmassage is er voor iedereen. Ook mensen die niet sporten zijn erbij gebaat. Afvalstoffen, vermoeidheidsverschijnselen, pijn en/of kramp worden uit de spieren gemasseerd. Deze massage activeert en stimuleert de spieren en bevordert de doorbloeding. Zelfs wanneer u geen klachten heeft, is een massage erg zinvol. Het heeft dan namelijk een preventieve werking. Naast een ontspannen gevoel, zal uw lichaam ook sneller herstellen. Meer informatie over de hardlooptrainingen, over andere bovenstaande activiteiten en over welkomstaanbiedingen? Zie www. runningamstelveen.nl of mail naar info@runningamstelveen.nl.

Meer dan alleen fysiotherapie Bas van der Valk, medewerker van het eerste uur bij JUMPh, is fysio- en

Alles op het gebied van grafische vormgeving en drukwerk

Zakelijk

trol Methode. Middels een uitgebreide rust- en inspanningstest krijg je inzicht in je persoonlijke trainingszones en je mogelijkheden. Ook wordt er een persoonlijk trainingsschema voor je gemaakt. De EnergyControl Methode werkt ook heel goed bij lifestyleziekten zoals diabetes 2, hart-, en vaatziekten, chronische vermoeidheid, burnout, fibromyalgie, etc. Naast aandacht voor bewegen is er bij deze methode veel aandacht voor ademhaling/ ademtherapie.

Privé

Promotie

Meer informatie: www.keesjongboom.nl | 06 17 46 69 12 | info@keesjongboom.nl


meer dan welke trainer daarvoor, een onuitwisbare herinneringen achter gelaten. Een bevlogen trainer, totaal voetbal gek, praten over voetbal mocht van hem twaalf uur per dag. Dromen over voetbal deed hij ook. Het spelletje liet hem geen uur los, altijd maar voetbal en alles altijd doorvlochten met zijn bijzondere gevoel voor humor. De kost verdiende Oostvoorn bij het GEB (Gemeentelijk Energie Bedrijf ) van Amsterdam. Dat was zijn andere leven, want van voetbal alleen kon je nou eenmaal niet leven. Van Oostvoorn is ondertussen 86 jaar jong, een beetje stram in de heupen en de rug. Daar kan hij behoorlijk de pest over in hebben. Voetbal is nog steeds zijn lust en zijn leven, elke dag weer. Nog steeds komen oud-spelers bij hem en zijn vrouw An over de vloer. De Amstelvener zat, toen het trainen erop, niet stil. Al zijn gedachten en al zijn ‘filosofietjes’ over voetbal heeft hij minutieus aan het papier

Amstelvener vreet alles over voetbal.

OUD-TRAINER HEEFT SCHAT AAN ERVARING Wim van Oostvoorn wil graag zijn ‘filosofietjes’ delen FOTO: ARIS ZWART

toevertrouwd. Ook de tekeningen, die bepaalde spelsituaties moeten uitbeelden, zijn even precies uitgebeeld. Daar kwam geen computeranimatie aan te pas. Tot in detail worden situaties beschreven, voor elke aanval, of die nou over links dan wel over rechts

is... Wim heeft voor middenvelders, verdedigers, de keeper; voor allemaal een rol toebedeeld. Technisch, mentaal, fysiek en psychisch, bedenk het maar; het is van voor naar achter uitgedacht en aan het papier toevertrouwd. En het leuke is; het klopt

Intussen leest Van Oostvoorn zo’n beetje alles wat er over voetballen wordt uitgegeven: dikke boeken, zoals het (schitterende foto-)boek over de WK 1974, maar ook de meest actuele, zoals de onlangs uitgekomen de biografie van Pep Guardiola. De Amstelvener vreet het boek en leert weer van de aanpak van de maestro onder de trainers. Komt er nog een uitgever? We zullen het misschien nooit weten wat Van Oostvoorn allemaal voor moois heeft geschreven. Zijn manuscript is nog altijd veilig in een kastje opgeborgen.

Al voor:

€ 585,-

Mail: info@BixBox.nl Website: www.BixBox.nl

Bekijk alle kranten op: www.deamstelveensesportkrant.nl

da en Ag

Kerstbaldisco op 21 december gratis

Nieuwjaarsduik 1 januari 13:00 - 15:00 uur

Amstelveen Beweegt Gezond 55+

kijk voor meer informatie op www.meerkamp.nl

iedere maandag- en vrijdagochtend

Introductie-actie Aqua Thaibox 4 lessen voor een tientje

Nieuwe cursus Eau Zó Slank start 14 januari

Ladies Night 21 januari

SPORTSERVICE-

DE MEERKAMP- en

SPORTFACILITY zijn onderdeel van het

SPORTBEDRIJF Amstelveen

De volgende Amstelveners betekenden veel voor de Amstelveense sportgeschiedenis:

Voor 3 uur opnames en een gemonteerde film van 1 ½ minuut.

Amstelveense Sportkrant gemist?

Wielrenner. Winnaar Parijs-Roubaix in 1964, 65 zeges in Zesdaagsen en later befaamd ploegleider van de TiRaleigh ploeg. Overleden in 2011.

Drievoudig wereldkampioene en vijfvoudig Europees kampioene kunstrijden op de schaats. Goud en zilveren medailles op de Olympische Winterspelen van respectievelijk 1964 en 1960.

Meervoudig Nederlands judokampioen en zestien jaar bondscoach geweest van de nationale damesploeg.

Voetballer bij o.a. Ajax, Anderlecht en AZ. 7x landskampioen, winnaar EK 1988 (met Oranje), winnaar UEFA Cup en Supercup, 30 interlands.

Hockeyster. 1x Ned. Kampioen met AH&BC, goud Olympische Spelen 2012, 32 interlands.

Kalender Wanneer gebeurt er wat in Amstelveen? 15 december. - VOETBAL Laatste competitiedag 11 januari - ALGEMEEN Kampioenenhuldiging (Nieuwe Bankrashal) 18 januari - VOETBAL Wekelijkse instuif Bcool voor kids Hervatting competitie met o.a. AMVJ - Marken, A’veenH. - Overbos en Sp. Martinus - Jos/Watergraafsmeer.

Handbiker. Wereldkampioen Iron Man, 2x zilver Paralympics, 5x wereldkampioen, 6x Europees kampioen.

16 februari - ALGEMEEN Theatervoorstelling ‘Wel winnen, he?’ (Schouwburg) 23 februari. - HOCKEY Hervatting competitie met o.a. Hurley - Laren (zowel dames als heren) Staat uw sportevenement er niet bij? Mail dit ons dan svp:

info@deamstelveensesportkrant.nl

Voetballer bij o.a. Ajax, AC Milan en Barcelona. 6x landskampioen, winnaar Champions League en wereldbeker, 72 interlands.

AAN

Een professionele sport-, evenements- of bedrijfsfilm?

Hoofdredactie: Maarten Bax www.eye4sports.nl Vormgeving Kees Jongboom www.keesjongboom.nl Oplage: 35.000

Al voor:

€ 585,Voor 3 uur opnames en een gemonteerde film van 1 ½ minuut.

in gesprek met wethouder John Levie hockey, voetbal, boksen en nog veel meer.

Amstelveense Sportkrant gemist? Bekijk alle kranten op: www.deamstelveensesportkrant.nl

Wielrenner. Behaalde in 2012 brons op de Paralympics op de 1 km tandem (samen met zijn slechtziende maat Rinne Oost).

Bert Goedkoop Goud op 200 meter rugslag en brons op 100 meter rugslag op de Olympische Spelen in 1984. 12x nationale titel, 1x brons op een WK, 2x zilver EK en 1x brons EK.

Was topbasketballer en is nu basketbalcoach. Hij speelde o.a. bij BV Amstelveen en Fresno University (USA). Hij kwam 97 keer voor het Nederlands team uit.

! Colofon G N I D E BI

In de volgende sportkrant (maart) voorbeschouwing op het tennisseizoen

Zeiler. Won goud op de Paralympics van 2012 bij het zeilen in de Sonarklasse.

Volleyballer. Meer dan 200 interlands, 6x kampioen met Martinus, als damescoach Europees kampioen.

Jolanda de Rover

NFC. Bij beide clubs heeft hij

15

Peter van Noord

(nu AmstelveenHeemraad) en

Peter Post

succesvol trainer bij Amstelveen

Udo Hessels

vele jaren een inspirerend en

Een professionele sport-, evenements- of bedrijfsfilm?

Patrick Bos

Jarenlang heeft Van Oostvoorn geprobeerd zijn manuscripten in boekvorm uit te geven. De bedoeling was dan het als een soort ‘Handboek voor de succesvolle trainer’ (lees: voor de nog niet zo succesvolle trainer) op de markt te zetten. Toen zijn droom klaar was, werd er spijtig genoeg geen geïnteresseerde uitgever voor zijn levenswerk gevonden.

Onze eregalerij Monique v/d Vorst

is Wim van Oostvoorn.Hij was

Sport Amstelveen

Michael Reiziger

Amstelveense voetbalwereld

AAN

Karel Gietelink

Een oude bekende in de

Sjoukje Dijkstra

allemaal precies, ook zonder een beamer komen zijn plaatjes tot leven, helemaal als zijn handen meehelpen het verhaal te vertellen.

DOOR: ARIS ZWART

! G N I BIED

John Bosman

Uitgever voor Van Oostvoorn?

Kelly Jonker

14

Sport Amstelveen

Mail: info@BixBox.nl Website: www.BixBox.nl

Aan dit nummer werkten mee: Hans de Bie, Frits Suèr, Maarten Bax, Kees Jongboom, Kimon Inglessis, Stanley Gontha, Aris Zwart, Wouter Pennings, Ernst-Dirk van Leenen en Dirk Landsaat. Gegevens uitgeverij en reclame/advertenties: Eye4Sports Eikenrodelaan 86 1181 DJ Amstelveen www.deamstelveensesportkrant.nl www.eye4sports.nl KvK: 34344324 te Amsterdam Tel: 06 - 27 38 68 41 (hoofdredacteur Maarten Bax) Vragen/opmerkingen/tips: info@deamstelveensesportkrant.nl

De Amstelveense Sportkrant: De Amstelveense Sportkrant verschijnt 4 x per (sport)seizoen en wel halverwege de maanden september, december, maart en juni. In een oplage van 35.000 wordt zij huisaan-huis in Amstelveen verspreid. Ook bij (de grotere) sportverenigingen/clubs, sportscholen en openbare ruimtes zoals bibliotheken en zwembaden wordt hij aangeboden. (Amstelveen kent volgens de laatste tellingen 224 sportverenigingen/-organisaties. 68% van de Amstelveners doet op één of andere manier aan sport waarvan sport 46% in verenigingsverband. Bron: gemeente Amstelveen) Aansprakelijkheid: De Amstelveense Sportkrant is niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie. Aan de inhoud van deze krant kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaakt Niets van deze uitgave mag worden gebruikt zonder schriftelijke toestemming van de hoofdredacteur.


SPORTCENTRUM VU Iedereen sport bij de VU • Scherpe tarieven • Bewoners van Amstelveen zijn van harte welkom • 50 plus? Maak een maand kennis voor e 10,• Voor recreanten - jong en oud, en sporters met topsportambitie

Fitnes s v.a.

9 , 90

per m

aand

Sportcentrum VU Uilenstede 100 1183 AM Amstelveen T. 020 5985090 info@sportcentrumvu.nl

www.sportcentrumvu.nl

Sportcentrum VU

Sportkrant Amstelveen - December 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you