Page 1

DECEMBER Juni 2009 2008

6

www.dhf-net.dk www.danskhandicapforbund.dk

Handicap·nyt

NYE HJÆLPEMIDLER GIVER FRIHED

IC4 baner vej for spontane rejser Køb julekort og julehæfte


Gaveideer

w w w. DA N S K H A N D I C A P F O R B U N D. dk

2

Motorbyen Specialbusser a/s bliver landsdækkende Motorbyen Specialbusser a/s, med speciale i salg og indretning af biler til private kørestolsbrugere, institutioner og taxi etc. etablerer sig nu også i Brøndby. Med afdelinger i Århus, Odense og København dækker man nu hele Danmark. Motorbyen Specialbusser a/s overtager pr. 1. jan. 2010 Sahva Auto’s tidligere lokaler på Park Allé 289 G i Brøndby, hvor lokalerne efter en renovering vil fremstå med et stort showroom med professionelle faciliteter til afprøvning af alle biltyper og indretninger til personer med særlige behov. Her har den enkelte kunde muligheden for at afprøve flere forskellige typer biler og indretninger. Kunden sikres derved altid den optimale individuelle løsning. Motorbyen er leverandør af alle bilmærker og kan tilbyde salg og indretning af disse. Vi er bl.a. Danmarks største forhandler af Fiat busser. Alle indretninger er skræddersyet til den enkeltes ønsker og behov altid med fokus på sikkerhed, arbejdsmiljø, anvendelighed og ergonomi. Vi har mange års erfaring i indretning af alle relevante biltyper, så på den baggrund kan vi uvildigt yde kunden den optimale vejledning i valg af ny bil/bus. Med vores nye afdeling og vort gode samarbejde med diverse instanser og kommuner, ønsker vi at udbygge vort store kundepotentiale yderligere i København og på det øvrige Sjælland. Vi vil nu kunne yde en endnu bedre service overfor vore kunder, når nu vi både er landsdækkende og nærværende, siger salgschef Michael Noer. Vores konsulenter laver dagligt afprøvninger hos vores kunder i hele Danmark, da ikke alle har mulighed for at komme til vores showroom i Århus, Odense eller Brøndby. Hos os er det vigtigt at kunden føler sig i centrum og oplever en 1. klasses service og rådgivning både før, under og efter en handel. I forbindelse med det nye showroom i Brøndby etableres der endvidere et moderne opbygnings værksted, hvor Motorbyen’s værksteds division, CombiCare a/s vil udføre alle typer indretning af: Selvkørerbiler, hjælperbiler, institutionsbusser, vognmandsbusser, personbiler og taxa etc. CombiCare a/s har udvalgt nogle kompetente og erfarne teknikere bl.a. fra det tidligere Sahva Auto A/S. CombiCare er naturligvis leverandør til Motorbyen Specialbusser og arbejder desuden sammen med autoriserede bilforhandlere fra hele Danmark, der ønsker at få deres solgte biler indrettet hos en specialist. Vi arbejder altid ud fra ”tillid, respekt, gennemsigtighed og kvalitet” for at lave den optimale individuelle løsning siger salgs og driftschef hos CombiCare a/s, Peter Samsing, der har mere end 22 års erfaring i branchen. ”Det skal ikke være noget handicap at få en ny bil” hos Motorbyen Specialbusser a/s

Hvidkærvej 4 · 5250 Odense Sv · Tlf. 6315 2000 · www.motorbyen.dk


14

H A N D I C A P • n y t · nu m m e r 6 · D E C EM B E R 2 0 0 9

IC4 togene kan gøre det muligt at rejse spontant.

Nye hjælpemidler giver Nadia frihed . . . . . . . . . . .

F o t o : L a r s A a r ø

FF oOTO t o :: SMoOl Gv Eeig A n der e nR. D NS STO U G sAA

Indhold

6

Masser af tekniske løsninger har givet Nadia helt nye muligheder.

Hjulspind . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

10

3

6 Nu kan Nadia åbne døren og gå en tur, når hun vil

Boganmeldelse: En plads i livet . . . . . . . . . . . . . 12 Interessant livsberetning af Palle Hansen.

IC4 baner vej for spontane rejser . . . . . . . . . . . . 14 En præsentationstur med det nye IC4 tog gav håb om nye muligheder.

Bestil Handicap-Jul . . . . . . . . . . . . . . . . . 17 Tid til hyggelæsning! Mange timers god underholdning.

Kort nyt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18 Julegaveide . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 Støt dit forbund og giv et medlemskab som julegave.

Midt i bladet . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

21

Læserne skriver . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

Jeg tror meget på omtanke i tide, og min erfaring er, at det virker.” Læs interview med Pia Gjellerup, formand for Vanførefonden

32

Før: støtte til bolig og bil. Nu: støtte til oplevelser og design . . 32 Interview med Pia Gjellerup om Vanførefondens arbejde.

Køb julekort fra Dansk Handicap Forbund . . . . . . . . . 35 Dansk Handicap Forbund sælger julekort - i år er der to nye julekort.

Landet, hvor børn med handicap lever i skjul . . . . . . . . 38 Dansk indsats i Armenien sørger for nyt liv til børn med handicap.

Medlemmernes Klub hos mangebaekke.dk . . . . . . . .

41

Nyt tilbud til medlemmer af Dansk Handicap Forbund.

Tomlen nedad til ombygning af p-hus . . . . . . . . . .

43

Et p-hus i indre København skilter med handicapsymbol, men lever ikke op til det.

Opbrugte ture giver desperate brugere . . . . . . . . . . 44 Det er ikke længere muligt at købe sig til ekstra Movia-ture i Hillerød Kommune. Brugerne bliver taberne.

www.danskhandicapforbund.dk

Opbrugte ture giver desperate brugere

44


Transit fra 168.500 kr. ekskl. moms. Levering 4.280 kr. Bilen er vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for prisændringer.

Ogilvy

Det perfekte match

Nu har vi samlet alle de fordele og al den fleksibilitet, du har brug for i én bil. Ford Transit HC er navnet, og foruden fjernbetjent centrallås, elruder, sædevarme og programmerbar motor- og kabinevarmer, fås den med og uden specialindretning til kørestolsbrugere og med forskellige taghøjder. Så uanset dine behov garanterer vi, at Ford Transit HC passer perfekt. Læs mere på www.ford.dk eller kontakt din lokale Ford forhandler.

FordTransit

Feel the difference


Leder

H A N D I C A P • n y t · nu m m e r 6 · D E C EM B E R 2 0 0 9

5

Fremtiden er her! I dette nummer kan du læse om Nadia. Nadias tilværelse er på trods af et indgribende handicap præget af stor selvstændighed. Takket være højteknologiske hjælpemidler har Nadia opnået en tilværelse med en høj grad af FRIHED. Nye, avancerede og højteknologiske hjælpemidler har stort set gjort Nadia selvhjulpen. Historien er god, og jeg deler til fulde hendes begejstring for disse hjælpemidler. Når man læser om den slags højteknologiske hjælpemidler, som kan erstatte hjælperhænder og udvide privatsfæren, så er tanken om fremtiden egentlig behagelig. Tænk, hvis flere af os kunne blive selvhjulpne og dermed afhjælpe vores behov for hjælp – og det præcis når vi selv har lyst til det. I den virkelige verden er der dog et stykke vej. Vi befinder os i et grænseland, hvor flere og flere nye avancerede hjælpemidler ser dagens lys, og hvor anvendelsen af dem til tider har indbygget nogle svære etiske dilemmaer. For eksempel læste jeg for nylig med undren om et plejecenter i Horsens, som har indført en avanceret ’vasketunnel’, hvor de ældre kan blive kørt igennem og komme rene og fine ud på den anden side. En kommunalpolitiker fra Fredensborg Kommune har samtidig offentligt agiteret for, at videoovervågning af mennesker med handicap i deres hjem kunne være en mulighed, for at spare på de offentlige midler. Når jeg læser og hører den slags, bliver jeg bekymret for, at de højteknologiske hjælpemidler kan blive en ubehagelighed, som bliver trukket ned over hovedet på borgerne. Indførelse af nye højteknologiske hjælpemidler må og skal nødvendigvis være et tilvalg for borgerne. Kontakt med et andet menneske, som kender og forstår en, er i min optik altid den bedste hjælp, man kan få, og det må være helt afgørende, at erstatning af menneskelige hænder/nærvær – kun må ske, hvis borgeren selv har et ønske om det. Nye højteknologiske hjælpemiddelløsninger må heller ikke blive et argument, som kommunerne kan bruge til at spare anden hjælp væk. Kan vi blive enige om, at de højteknologiske hjælpemidler skal være et tilvalg for den enkelte, er der sådan set ikke nogen hindring for at glæde os til alle de nye løsninger, som kan udvide vores privatsfære. Vi ved af erfaring, at det kan blive svært at få indført nye standarder for, hvad man kan få bevilget som hjælpemidler, men den kamp må vi tage, efterhånden som den opstår i de enkelte kommuner. .

Susanne Olsen Landsformand

”Indførelse af nye højteknologiske hjælpemidler må og skal nødvendigvis være et tilvalg for borgerne.”

Kontrolleret oplag i perioden 1. juli 2007 - 30. juni 2008: 9.366

Handicap-nyt’s

Handicap-nyt: Hans Knudsens Plads 1A, 1. 2100 København Ø. Telefon 39 29 35 55, Telefax 39 29 39 48, E-mail: handicap-nyt@dhf-net.dk, Hjemmeside: www.dhf-net.dk.

produktion er

Redaktion: Susanne Olsen (Ansvarshavende), Solveig Andersen (Redaktør), Bente Rødsgaard, Helge Barnewitz, Jeppe Kerckhoffs. Design og tryk: Handicap-nyt er produceret

godkendt til Svanemærket efter Nordisk Ministerråds miljøregler

CO2 neutralt hos KLS Grafisk Hus A/S. Oplag: 9.000. Annoncer: DG-Media, Telefon 70 27 11 55. Rubrikannoncer: Sendes direkte til Dansk Handicap Forbund. Handicap-nyt fås på lydbånd gratis for medlemmer. Ring 39 29 35 55 for bestilling. ISSN: 0904-8081. 83. årgang. Giro: 6 00 34 35. Kontortid: Mandag til torsdag kl. 9.00 – 16.00, Fredag kl. 9.00 – 14.15. Landsformand: Susanne Olsen. Hovedkasserer: Erna Christensen. Direktør: Helge Barnewitz. Næste nummer: Udkommer 15. februar 2010. Deadline: 14. januar 2010.


VelfĂŚrdsteknologi

w w w. DA N S K H A N D I C A P F O R B U N D. dk

6


H A N D I C A P • n y t · nu m m e r 6 · D E C EM B E R 2 0 0 9

7

Nye hjælpemidler giver Nadja

En række velfærdsteknologiske hjælpemidler – fra elektronisk dørlås over robotstøvsuger til toilet med fjernbetjening – har totalt ændret tilværelsen for Nadia, der ikke længere er begrænset af et konstant behov for hjælp fra personale Jeg kan mere, end jeg troede! ”De her hjælpemidler har gjort det hele meget bedre for mig. De giver mig en meget større frihed end før, hvor jeg var meget afhængig af personalet. Jeg kan hjælpe mig selv og bestemme mere, og jeg kan langt mere, end jeg troede, så mit selvværd er også vokset. Det er min stædighed nok også, for jeg kan da mærke, at jeg har fået meget mere mod på at gå i flæsket på

Nadia Louise Moyse har følgende velfærdsteknologiske løsninger: • Fjernbetjent dørlås og døråbner på hoveddør. • Døråbner til skydedør mellem stue/køkken og soveværelse – og ligeså mellem soveværelse og toilet samt døråbner til terrassedør. • Vinduesåbner til vindue i soveværelset. • Multifunktionel fjernbetjening monteret på kørestol. • Toilet med skylle og tørrefunktion. • Robotstøvsuger. • Spiserobot.

Af B e n n y L a urid s e n F o t o s L a r s A a r ø

”Jeg har lige fået arbejde tre dage om ugen i en SFO inde i Hammel. Det er så tæt på, at jeg selv kan køre til og fra arbejde i min elektriske kørestol,” fortæller 32-årige Nadia Louise Moyse glædesstrålende som noget af det første, da Handicap-nyt lige har fået sat sig ned i en af stolene i det store lyse fællesrum, der er omkranset af en række lejligheder fordelt på to etager. Vi er på Bo-, Rehabiliterings- og Aktivitetstilbuddet Tagdækkervej i Hammel, hvor fem personer har fået installeret en række velfærdsteknologiske løsninger som en del af et projekt mellem Region Midtjylland og Hjælpemiddelinstituttet i Århus. Et projekt, der er finansieret af Realdania. En af de fem personer er Nadia Louise Moyse. Hun har et medfødt syndrom, som viser sig ved nedsat kraft og ledbevægelighed i hele kroppen. Hun har desuden problemer med at læse, skrive, huske aftaler og koncentrere sig i længere tid. Nadia boede hos en plejefamilie fra hun var fire år gammel, og indtil hun som ung voksen flyttede ind i en ældrebolig med hjemmehjælp. Her bestemte personalet, hvornår hun skulle i seng, og hun fik mad, der skulle opvarmes i mikrobølgeovnen. Det var hun ikke tilfreds med og valgte derfor at flytte i botilbud i december 2007.


Velfærdsteknologi omverdenen. Dét har så også givet et resultat, nemlig at jeg lige har fået arbejde,” fortæller Nadia Louise Moyse fra sin joy-stick-styrede kørestol, som har fået monteret en voldsom fjernbetjening, der kan rumme helt op til 278 indstillinger. ”Ja, den er det vigtigste af det hele. Det er min livsnerve – magten over alle mine ting – og en forlængelse af mig. Den gør mig nu i stand til SELV at styre en lang række funktioner, som andre mennesker betragter som noget fuldstændig normalt at kunne,” fortæller hun og fortsætter:

Grænseoverskredet intimsfære ”Det næstvigtigste er mit toilet. Nu

”Min fjernbetjening er det vigtigste af det hele. Det er min livsnerve, magten over alle mine ting, en forlængelse af mig – min hjælpearm,” siger hun.

Det er synd, at politikerne ikke ved mere om velfærdsteknologi. Jeg kunne godt tænke mig, at de kom på besøg, især socialministeren, så de kan få syn for sagen. Så kunne vi måske få sat skub i at alle handicappede med behov fx kunne få et toilet lige som mit, hvor en fjernbetjening gør, at jeg SELV kan tørre mig bagi – i stedet for at skulle have en hjælper til det,”

w w w. DA N S K H A N D I C A P F O R B U N D. dk

8

kan jeg selv vaske og tørre mig efter toiletbesøg og ikke længere have nogen til at stå og tørre mig bagi. Jeg skal kun have hjælp til at komme af og på toilettet, og det betyder ikke så meget, når jeg selv sørger for det intime. At få hjælp til dét, føles meget grænseoverskridende – for hvem blandt personalet skal nu hjælpe mig denne gang, eller er det ligefrem en for mig ukendt vikar, der skal tørre mig?” Et andet meget væsentlig element for Nadia Louise Moyse er følelsen af frihed og selvbestemmelse, som de velfærdsteknologiske hjælpemidler giver hende.

Noget, andre tager for givet, men… ”Dørlåsen ligger fx også i fjernbetjeningen, og jeg skal ikke længere have nogen til at dreje en ruko-nøgle rundt for mig, hvis jeg skal på besøg. Jeg kan komme og gå, uden at jeg hele tiden skal involvere andre i min færden. Fjernbetjeningen virker også i forhold til de fleste skydedøre i min lejlighed. Det er faktisk meget rart selv at kunne lukke sin dør ind til soveværelset, hvis man får besøg – noget andre mennesker tager for givet, men som altså ikke har været det før for mig. ■


3

krimier for kun

Makkerparet Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander er tilbage i en opsigtsvækkende sag om omfattende sexhandel mellem Østeuropa og Sverige og dystre hændelser fra fortiden. 605 sider. Klubpris: 199 kr.

9

kr.

pr. stk. + 39 kr. i porto og eksp.

Prisvinder nske af bedste da spændings roman

Skandinaviens absolut mest populære femikrimi-forfatter lige nu – over en halv million danskere følger med i livet i Fjällbacka. 349 sider. Klubpris: 179 kr. kr.

Best.nr. 212464

Best.nr. 202242

9

kr.

9

Nina Borg er sygeplejerske og arbejder i et asylcenter. Hun har flere gange været udsendt til krigszoner. Hun bliver overtalt til at hente en kuffert på Banegården. I kufferten ligger en lille lys dreng – og han er stadig i live. 324 sider. Klubpris: 179 kr.

Headhunterne er Jo Nesbø for fuld udblæsning i en grotesk svindlerhistorie med de mest udspekulerede drab, vanvittige forfølgelsesscener og opfindsomme forsvindingsnumre, som genren kan byde på. 300 sider. kr. Klubpris 149 kr.

Best.nr. 235689

Best.nr. 214494

9

kr.

9

Sara Blædel blev kåret som danskernes yndlingsforfatter i 2007 – læs selv hvorfor i hendes seneste rystende krimi om kynisk kvindehandel og brutale bagmænd. 375 sider. Klubpris: 199 kr. kr.

Best.nr. 211136

9

ion En halv mill ark solgt i Danm

For snart fyrre år siden forsvandt Harriet Vanger sporløst, opklaringen af sagen kaster lys over en dyster og skræmmende historie. Læs første bind i den svenske bestsellerserie, hvis du tør. 523 sider. Klubpris: 179 kr.

9

Best.nr.165019

kr.

UD EKSTRATILB

Vold og magt (6)

Tag med på en uforglemmelig rejse til middelalderens Barcelona i denne underholdende historiske bestseller-roman om Spar 120 kr. ukuelig frihedstrang og undertrykkelse, om venskab og svigt og om grænseløs kær lighed. Vold og magt er 6. bind i Elsebeth Egholms krimi-serie med journalisten Dicte Svendsen i hovedrollen. 336 sider. de en nd æ sp Ny Klubpris: 219 kr. i

99

krim

KUN kr.

99

Spar 80 kr.

Best.nr. 241810

er Læst af ovne r 14 millio ★★★★★★ ”Annika ka! Det har hun kunnet længe, for hun er Skandinaviens allerpopulæreste romanheltinde. Den er flot tænkt og flot fortalt... Olé for hende!” – Birgitte Grue, BT. 592 sider. Klubpris: 199 kr. kr.

Best nr: 235663

Best.nr. 209734

Best.nr. 212498

9

En prægtig og spændende roman om Englands historie, den er fyldt med drama og intriger. 787 sider Klubpris: 139 kr.

Best nr: 154518

eller på sms

Skriv: KBK 1000 dit navn adresse postnr. og by samt best.nr. på de 3 bøger du vælger og evt. ekstratilbud. Send din sms til: 1231

9

KLIP HER!

B E S T I L L I N G S K U P O N

JA TAK,

jeg vil gerne være medlem af Gyldendals KRIMI & SPÆNDING og modtager 3 velkomstbøger for kun 9 kr. pr. bog (+ 39 kr. i porto og eksp.)

Jeg vælger følgende bøger:

Best.nr.

Best.nr.

Best.nr.

UD EKSTRATILB

EKSTRATILB

(241810)

JA TAK, jeg vil gerne sammen med min velkomstpakke modtage Elsebeth Egholms Vold og magt (6)

KUN

99 kr.

UD

Bogklubbens ABC

(209734)

JA TAK, jeg vil gerne sammen med min velkomstpakke modtage Stieg Larssons Luftkastellet der blev sprængt.

KUN

99 kr.

Navn:

www.9kr.dk

kr.

Best.nr. 211854

Skriv venligst med BLOKBOGSTAVER

Find flere bøger – og meld dig ind på:

9

Hun bliver bare bedre og bedre, Elsebeth Egholm. Glæd dig til femte, selvstændige bind om journalisten Dicte Svendsen og en sag, der presser hende helt ud til kanten. . . 382 sider. Klubpris: 199 kr. kr.

Udfyld og send kuponen allerede i dag – portoen er betalt.

Luftkastellet der blev sprængt [3] Sidste og afsluttende del af Stieg Larssons fænomenale trilogi starter dramatisk, hvor bind 2 slutter. Mikael Blomkvist går i krig med at opklare Lisbeth Salanders fortid. En fortid, der ryster regeringen, SÄPO og hele landet i dets grundvold. 671 sider. Klubpris: 179 kr.

9

Endelig er den her! En ny fantastisk, overdådig roman fra Ken Follett, forfatter til alle tiders bestseller, Jordens søjler. 1065 sider. Klubpris: 249 kr. kr.

Adresse: Postnr.:

By:

Tlf.nr.: Underskrift:

Skal udfyldes

Ja tak, jeg vil gerne modtage spændende tilbud og nyhedsbrev fra Gyldendals Bogklubber via e-mail.

E-mail: Kun ét medlem pr. husstand. Der tages forbehold for udsolgte bøger og trykfejl. Tilbuddet gælder ikke i udlandet, i Grønland og på Færøerne. Du skal være over 18 år for at melde dig ind i bogklubben.

16 gange om året får du tilsendt bogklubbens medlemsblad med mange spændende tilbud på aktuelle bøger ● Du får bøgerne til lave bogklubpriser ● Du kan nemt og hurtigt bestille ● Du vil automatisk få tilsendt månedens bog med posten 16 gange om året, hvis du ikke afbestiller den. Den kan let afbestilles via Internettet, sms eller telefon ● Udover de bøger, du køber i din velkomstpakke, forpligter du dig til at købe tre bøger til klubpris eller særpris det første år. I modsat fald bortfalder rabatten på velkomstpakken ● Tilbuddet gælder kun nye medlemmer eller tidligere medlemmer, som har været udmeldt i mindst 6 måneder.

0081018

Gyldendals Krimi & Spænding, postboks 1112, 1009 København K

KUN kr.

Bogklubben Krimi & Spænding + + + 10498 + + + 0893 Sjælland USF B


Hjulspind

w w w. DA N S K H A N D I C A P F O R B U N D. dk

10

Nyt navn til bibliotek Danmarks Blindebibliotek, DBB, skiftede 1. juni navn til Nota – Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder. Baggrunden for navneskiftet er et ønske om at signalere, at Nota er et bibliotek for alle med læsevanskeligheder og ikke kun forbeholdt synshandicappede. Nota giver også fx ordblinde og mennesker med fysisk handicap adgang til sine omfattende samlinger af bøger og tidsskrifter på lyd og andre alternative læsemedier. Alle, der på grund af et dokumenteret handicap, har svært ved at læse trykt tekst, kan blive meldt ind på Nota, og Nota har mange brugere inden for alle brugergrupper. Nota findes på nettet på www.Nota.nu eller på netbiblioteket www.e17.dk. Ønsker du at melde dig ind kan du kontakte Indmeldelse og abonnement på tlf. 39 27 44 44.

Af B e n t e R ø d s g a a rd

Rapport om inklusion af etniske minoriteter med handicap Projektet ”Handicaporganisationer for alle – også etniske minoriteter” sluttede i juli efter to år, og på baggrund af projektet er der udarbejdet en rapport. Alt for mange mennesker med etnisk minoritetsbaggrund og med handicap kender ikke deres muligheder for at være med i en handicaporganisation. Rapporten er en erfaringsopsamling, men der er også gode råd til handicaporganisationer, fagfolk, kommuner og politikere om, hvad der skal til for at udfordre marginalisering og sikre inklusion af etniske minoriteter i foreningslivet og samfundet generelt. Rapporten er henvendt til frivillige og ansatte, fagfolk og kommuner samt politikere. Bag såvel rapport som projekt står Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH). Læs mere om projektet på www.h-f-a.dk, hvor du også kan downloade rapporten.

Festivaltoilet som afgangsprojekt Helle Abild Nielsen blev for nylig arkitekt fra Arkitektskolen i Århus. Til sin afgangseksamen tegnede hun et mobilt festivaltoilet ”Dignity” (på dansk: Værdighed). Rummet er 230 cm x 250cm. Det har niveaufri adgang, glasfiberbund og i midten en funktionsstang, som kan flyttes ud til siden, og som har toiletpapir og spritdispenser, for der er ikke nogen håndvask. Toilettet fungerer ligesom alle andre plastictoiletter. Et gardin gør, at en hjælper kan smutte udenfor, uden at personen på toilettet eksponeres. ”Toilettet er ikke sat i produktion. Jeg håber meget, at der er et firma, der vil brænde for ideen. Jeg har lavet det på baggrund af en rapport H.O.T. (Handicappede Offentlige toiletter), som firmaet Pressalit har købt, og som bl.a. handler om brugernes ønsker til handicaptoiletter”, siger hun. At hun kom på at skabe noget til mennesker med handicap skyldes, at hendes far er en lokal ”Ole opfinder”, som har hjulpet flere personer med at fremstille hjælpemidler på sit værksted. ”Jeg er overbevist om, at ”Dignity” er noget brugerne gerne vil have, når de er på festivaler, loppemarkeder osv.”, siger hun. Og lige nu er hun i færd med at kontakte relevante firmaer. Hvis du vil vide mere om toilettet, kan du kontakte Helle Abild Nielsen på helle3210@hotmail.com. Illustration: Helle Nielsen.


H A N D I C A P • n y t · nu m m e r 6 · D E C EM B E R 2 0 0 9

Vidste du, at

S. BENGTSSON, J. HEIDEMANN,

For lidt viden om pædagogik til små børn med handicap

T. G. JENSEN, J.

En ny rapport ”Særlige dagtilbud til børn efter § 32. En SÆRLIGE DAGSÆRLIGE DAer status efter kommunalreformen” netop udgivet af GTILB TILBUD TIL BØ UD TIL BØRN EFTER § 32 RN Socialforskningsinstituttet (SFI). Rapporten kortlægger EFTER § 32 de særlige dagtilbud til børn med betydelige og varige nedsat fysiske eller psykiske funktionsevner, som har behov for hjælp eller særlig støtte. Kortlægningen viser, at mellem 2.000 og 3.000 børn befinder sig i et dagtilbud efter § 32, og langt de fleste er mellem 3 og 7 år. Børnene går enten i en specialbørnehave eller i en spe- 09:29 cialgruppe, som er integreret i en almindelig børnehave. De fleste institutioner tager børn ind med meget forskellige typer handicap, og både specialbørnehaver og integrerede grupper mener, de har resurser til opgaven. Men rapporten viser også, at der benyttes et utal af forskellige pædagogiske metoder og test på området, som gør det vanskeligt at udvikle en systematiseret viden. Undersøgelsen er bestilt og finansieret af Indenrigs- og Socialministeriet. Forfatter: Steen Bengtsson m. fl. Du kan downloade den gratis på www.sfi.dk eller købe den hos SFI. Pris kr. 140. EFTER KOMMUNAL

TANGE, E. S. WOLFF

EN STATUS TO ÅR

REFORMEN

EN STATUS TO ÅR

SÆRLIGE DAGTI LBUD TIL BØRN EFTER § 32

I denne rapport kortlæ gges de særlige dagtilb børn med betydelig ud til børn efter Service og varigt nedsat fysisk lovens § 32. Tilbudd eller psykisk funktio ene retter sig mod støtte. nsevne, som har behov for hjælp eller særlig Kortlægningen viser, at mellem 2.000 og 3.000 børn befinde er mellem 3 og 7 r sig i et dagtilbud år. Børnene går som efter § oftest 32, og langt de fleste integreret i en almind i enten en special børnehave eller i elig børnehave. en specialgruppe , som er De fleste institut ioner tager børn ind med meget forskel integrerede gruppe lige typer handicap, r mener, de har tilstræ og både specialbørneh kkelige ressourcer aver og og kan opfylde så godt som alles behov. Kortlægningen viser desuden, at der benytte s et utal af forskel det, hvilket nemt kan få den konsek lige pædagogiske vens, at det er vanske metoder og test på områligt at udvikle mere systematiseret viden Undersøgelsen er på feltet. bestilt og finansieret af Indenrigs- og Socialm inisteriet.

EFTER KOMMUN

ALREFORMEN

SFI – Det Nationa le Forskningscen ter for Velfærd 09:29

09:29

140 kr. inkl. moms ISSN: 1396-1810

11

STEEN BENGTSSO N JULIE HEIDEMAN N TINA GUDRUN JENSEN JULIE TANGE EMILIE SULDRUP WOLF

F

Nem mobiltelefon til ældre En ny brugervenlig mobiltelefon ved navn Emporia Time er skabt til mennesker med nedsat motorik. Telefonen har store oplyste taster med stor skrift og tydeligt display. Den kan hjælpe med at huske vigtige tidspunkter i løbet af dagen. En kalender gør, at det nemt at huske fødselsdag eller anden mærkedag, fordi datoerne kan lægges ind, hvorefter telefonen kommer med en påmindelse den ønskede dag. Telefonen har en ekstra høj ringetone, som kan justeres, den ekstra kraftige højttaler kan bruges sammen med et høreapparat og vækkeursfunktionen kan nemt betjenes med en ekstra stor knap på siden af telefonen. Telefonen har et tidløst design i rust- og ridsefri aluminium. Menuerne er nemme at finde rundt i, og den kan sende og modtage sms. Den forhandles i Danmark af Tele Call Danmark, som har gjort det til sit speciale at udbyde brugervenlige telefoner. Vejledende pris: 1.795 kr. Læs evt. mere på www.telecall.dk.

At 129 busser indenfor Movias område får syntetisk tale til næste år. I dag er der seks busser på linie 184, der har det. Især blinde passagerer har efterlyst syntetisk tale, så de ved, hvilket stoppested der nærmer sig. At der findes en fløjte, hvor det ikke er nødvendigt at kunne bruge arme og hænder for at beherske instrumentet, da det er elektronisk og kun kræver, at man kan bruge munden og sin vejrtrækning. Se instrumentet i brug på www.youtube.com/wat ch?v=wcL5dC4Piyg&feature=rel ated. Læs mere om instrumentet på www.windcontroller.googlepages.com. At københavnere, som har en individuel kørselsordning, kan medtage den til de andre nordiske hovedstæder, dog ikke til Helsinki – ligesom brugere i Stockholm, Oslo og Reykjavik kan tage deres med til København. Forsøget har løbet ca. et år. Den 22. august havde 14 personer rejst 37 rejser i alt. Flest har gæstet København – og flest fra Oslo. Forsøget udløber i slutningen af 2010. At der findes en engelsksproget side med masser af rejsetips til tilgængelige hoteller og sommerhuse i Europa. Man kan også tilmelde sig et nyhedsbrev og få informationer løbende. Læs mere på www.accessatlast.com/ index.php. Danske Handicaporganisationer (DH) og Høje Tåstrup kommune har underskrevet en projektudviklingsaftale, og at DH snarest vil udskrive en arkitektkonkurrence om et helt nyt domicil i Høje Tåstrup, som skal være fuldt tilgængeligt for alle handicapgrupper. I tilknytning til domicilet skal der være en 10.000 kvadratmeter sansepark, der skal være offentlig tilgængelig. Domicilet skal være klar i slutningen af 2011. En lang række handicaporganisationer vil flytte deres hovedsæder til det nye moderne hus.


Boganmeldelse

w w w. DA N S K H A N D I C A P F O R B U N D. dk

12

En plads i livet Palle Hansen skriver til slut i sin bog ”Et værdigt liv” om filosoffen Friedrich Nietzsches begreb ”Amor Fati” som betyder ”elsk din skæbne”. Palle Hansen tolker dette, som at vi grundlæggende er ansvarlige for at få det bedste ud af vores livsbetingelser. Hans bog er bestemt også et vidnesbyrd på, at han trods omsorgssvigt, ydmygelser og fordomme

Palle fortæller om sin opvækst i starten af halvtredserne i byen Demstrup i nærheden af Viborg. Familien består af far, mor, en storebror og tvillingerne Mogens og Palle selv. Palle mister sin far, da han skal til at gå i skole, og da moderen er svag, meget neurotisk og uligevægtig, tager storebroderen Svend over og kører familien med hård og diktatorisk hånd. Moderens sindssygdom er så udtalt, at hun i perioder ikke kan tage vare på sine tvillingesønner i fuldt omfang, og andre familiemedlemmer må træde til.

hakkeorden og den ydmygende kommunikation, der hersker blandt beboerne. Læseren får desuden indblik i hans kampe for at acceptere sit eget handicap, ikke mindst kæmper han i ungdomsårene og starten af voksenalderen med dødsangst, som især aktiveres af den hårde retorik, der hersker blandt Solbakkens beboere blandt andet, når en beboer med muskelsvind dør. Som 28-årig bliver Palle cand. psyk. og opnår også at få forskellige job.

Fokus på et væsentligt område Palles skole og ungdomstid Læseren føres igennem Palles skole- og ungdomstid, hvor hans muskelsvindssygdom bliver mere og mere udtalt, ikke mindst hans stivnede ansigtsudtryk. Han kæmper for en plads blandt kammeraterne, men indkasserer desværre  både hån, ydmygelser og dumme bemærkninger. Selv ikke de voksne kan holde sig i skindet. Palle tolker det som kompensation for deres eget mindreværd, at de forsøger at hævde sig på hans bekostning. Han beretter også om sit ungdomsliv med bajere og fester, og hvor hormonerne drøner rundt i kroppen. Her må Palle også være vidne til at andre scorer pigerne. og han selv oftest er den der vælges fra. Da han skal tage studentereksamen har muskelsvindet gjort ham så gangbesværet, at han tager på Solbakken i Århus, som dengang var en institution for unge fysisk handicappede. Palle får et værelse på funktionærgangen, og pendler nu mellem to verdner: den såkaldte normale på gymnasiet og livet på Solbakken blandt unge  med handicap. Han har et skarpt øje for den

Bogens målgruppe er fagfolk og mennesker, der på en eller anden måde føler sig marginaliseret i samfundet. Der er også meget at hente for mennesker, der ønsker at åbne deres sind for dem, der lever på andre vilkår. Sproget i bogen er distancerende, køligt og observerende, hvilket giver læseren lejlighed til selv at danne sig billeder af, hvad der er på færde i Palles liv. Flere steder kunne sproget godt strammes op, så unødvendige gentagelser undgås. Det gør sproget i bogen for tung flere steder. Med bogen ”Et værdigt liv” har Palle Hansen sat fokus på væsentlige områder i forbindelse med at vokse op i en normal-kultur, samtidig med at et tiltagende handicap tvinger personen til at skabe en bæredygtig identitet ud fra egne værdier. Han har fortalt om en tid, hvor der hersker sparsom litteratur på området, ikke mindst om hvad der foregik på døgninstitutionerne i 60-erne. ”Et værdigt liv” er væsentlig og vedkommende, sætter fokus på vigtige dilemmaer i det at være handicappet og giver mennesker i en marginaliseringssituation inspiration til at sætte den kurs for deres liv, som de finder rigtig. Palle er eksemplet på den gæve jyde, der har afstukket sin karrierekurs, og som trods lidt slinger i valsen undervejs ikke viger fra det mål, han har sat sig. ■ Palle Hansen: ”Et værdigt liv”, Gyldendal 2009. Pris 280 kr.

Af H a n n e K li t g a a rd L a r s e n

har formået at udfolde de muligheder og ressourcer, som han har til rådighed


H A N D I C A P • n y t · nu m m e r 6 · D E C EM B E R 2 0 0 9

13

GritFashion flot modetøj uanset behov GritFashion er en webshop der sælger flot modetøj til mænd og kvinder i mange størrelser og efter specielle behov. Hos GritFashion kan du købe flot mode tøj som vi kan tilpasse efter dit behov så du bl.a. undgår lynlåse og knapper ved påklædning. Hvis du f.eks. er stomi opereret kan GritFashion tilpasse tøjet med en kile i linningen så der bliver plads til posen. Ideen til GritFashion opstod, da jeg blev stomi opereret. GritFashion webshop kan besøges på

www.gritfashion.com Borgerstyret Personlig Assistance

VI GØR DET NEMT Er du visiteret til hjælp efter §§ 95 eller 96, kan du bevare din frihed og samtidig slippe for en masse besvær. Med vores BPAssistent planlægger du selv din hverdag, men overlader de administrative byrder til os. Se hvordan BPAssistent virker på www.formidlingen.dk – eller ring til os på 36 34 79 00

3413_BPA_handicapnyt_183x127_01.indd 1

24/09/09 12:08:02


Af L e n a Niel s e n F o t o s : M o ge n s S t o ug a a rd

Tilgængelige tog

w w w. DA N S K H A N D I C A P F O R B U N D. dk

14

Ankomst med IC4 til Københavns Hovedbanegård. Dejligt med det der Independent living.

baner vej for spontane rejser Sidst i september var DSBs Handicappanel sammen med formanden for Danske Handicaporganisationer på en præsentationstur med IC4 toget


H A N D I C A P • n y t · nu m m e r 6 · D E C EM B E R 2 0 0 9

15

Afgang med IC3-højtgulvstog fra Københavns Hovedbanegård. ▲ Denne lift-type kræver assistance og 48 timers forhåndsbestilling. Kan man betjene vandhanen? Kan den nås siddende på toilettet? Sidder spejlet mon for højt? ▼

Afgang Københavns Hovedbanegård kl. 10.00 med IC3 til Odense. Afgang Odense Banegård kl. 13.08 med IC4 tilbage til København. En præsentationstur med det nye IC4-tog. Med ombord er DSB’s Handicappanel og Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer. IC4-tog består af fire vogne. Den ene er en lavtgulvsvogn med et såkaldt flexareal, et handicaptoilet og en ”handicap-kupé”. Her er en kørestolsplads med et passagersæde ved siden af, hvor armlænet kan klappes op. Så kan man flyttes fra kørestolen til sædet, hvis man har det behov, eller en evt. hjælper kan sidde her. Herudover er der to sæder, et lille bord, internetadgang mv. Udover den ene kørestolsplads har kørestolsbrugere også mulighed for at opholde sig i flexarealet. Det er ikke særlig godt at være anbragt i den særlige kupé for passagerer med handicap, hvor man er relativt isoleret og udsat for særlig opmærksomhed fra andre rejsende, der skal igennem kupéen for at komme rundt i toget.

Perronhøjder Ved afgangen fra København skal den gamle monsterlift i brug, for i IC3 togene passer tog og perronhøjde ikke sammen. Liften skal betjenes af DSB og kræver derfor bestilling af rejse 48 timer i forvejen. Ved hjemrejsen fra Odense med det nye IC4 udlignes forskellen mellem perronhøjden på 55 cm, og lavtgulvsvognens gulvhøjde på 60 cm snildt af en ”mini-rampe” i dørtrinnet. Til brug for lavere perronhøjder eller når der er stor afstand mellem tog og perron, opbevarer IC4togene en løstliggende rampe med længde på 120 cm. Den henter lokoføreren og lægger ud, og derfor er spontanrejser også mulige. Efter planen skal IC4 servicere ruterne København - Frederikshavn og København - Esbjerg. Trafikstyrelsen oplyser, at de fleste perroner på de større stationer på denne strækning har en højde på 55 cm, og indsættelsen af IC4 vil derfor kunne indfri vores ønske og behov for niveaufri indgang


Tilgængelige tog fra perron til tog og dermed for at kunne rejse spontant. På tilgængelighedsområdet er IC4-toget klart et af de bedste tog, der findes på dansk territorium, selvom der er nogle elementer, man godt kunne have tænkt anderledes.

Ny aftale giver måske ny mulighed De 83 IC4-tog blev bestilt af DSB i år 2000 hos italienske AnsaldoBreda. Seneste udvikling er, at DSB på grund af de forsinkede tog har indgået en aftale, som betyder, at DSB selv skal få samlet de ufærdige togsæt på Bombardiers fabrik i Randers, og at DSBs egne håndværkere på DSB-værkstederne i Århus skal sørge for, at togene bliver køreklare. Da togene endnu var på tegnebordet, var daværende ”Center for Tilgængelighed” og repræsentanter for DSBs Handicappanel inddraget i vejledningen til IC4-togenes tilgængelighed, men historien er lang, der sker meget på 10 år - også på tilgængelighedsområdet - og en del af vores anbefalinger og ønsker blev dengang ikke taget i betragtning. Nu er chancen der måske for at få bedre tilgængelighed.

Anmodning om ny gennemgang Dansk Handicap Forbunds repræsentant i panelet har derfor bedt DSB og handicappanelet overveje, om den nye situation kunne udnyttes til at få endnu bedre tilgængelighed både til og i IC4-togene og for alle handicapgrupper. Eksempler på forslag til bedre tilgængelighed for kørestolsbrugere kunne være: En rampe fastmonteret i togets dørkarm som på Stogene eller tilsvarende i stedet for den nu planlagte ”slæberampe”.

Pladsen er trang i den såkaldte ”Handicap-kupé”. En malplaceret radio under bordet forhindrer kørestolsbrugeres brug af bordet.

w w w. DA N S K H A N D I C A P F O R B U N D. dk

16

Da standarderne i EU-direktivet TSI PRM kræver to kørestolspladser i stedet for én, bør det overvejes at etablere mindst en kørestolsplads mere. Hvis det ikke er muligt i ”handicap-kupéen”, kunne man skabe flere kørestolspladser ved blot at opsætte et bord og to passagersæder i flexrummet (som på IC3-togene), markeret som et prioriteret område for passagerer med handicap. Ændret placering af radioen under bordet. Mindre tilpasninger på handicaptoilettet (bedre og lettere betjent armatur, egnet udskylleknap, mv.) Mulighed for at kunne planlægge og bestille billetter på www.rejseplanen.dk med information om, hvor og hvornår det vil være muligt at kunne tage toget spontant og ved egen hjælp (ind- og udland).

Lys for enden af tunellen IC4 toget er et langt bedre tog med langt flere muligheder for spontankørsel, end vi hidtil har set. Det vigtige er, at arbejde for finansierede handleplaner, til at få udført den form for tilgængelighed, der giver os chance for at kunne rejse spontant og med størst mulig selvhjulpenhed. Det er ligeledes vigtigt at tænke sammenhæng i puljer og investeringer for at få åbnet den ene togstrækning op efter den anden for mennesker med handicap. For eksempel skal perron 2 i Vejle hæves til 55 cm i 2011 og Sorø Station får to elevatorer i 2010. Det går meget langsomt, men det virker som om, der er lys for enden af tunnelen, uden at der nødvendigvis er et modkørende tog. ■ Lena Nielsen, er medlem af Dansk Handicap Forbunds Hovedbestyrelse og Bygge- og Trafikpolitisk Udvalg samt af DSBs Handicappanel.

Handicaptoilettet endte ikke perfekt, men fik vendeplads og flere muligheder for overflytning fra kørestol til toilet.


H A N D I C A P • n y t · nu m m e r 6 · D E C EM B E R 2 0 0 9

Bestil Handicap-Jul

17

til dig selv eller gode venner

Årets julehæfte er snart på gaden. I år kan du blandt andet læse et interview med Jytte Abildstrøm og Peter Mygind, noveller og historier, opskrifter til julens sammenskudsgilde samt opgaver - masser af stof til mange hyggelige timer. Ønsker du at give dig selv og Dansk Handicap Forbund en håndsrækning ved at sælge Handicap-Jul, så kontakt hovedkontoret på tlf. 39 29 35 55 eller formanden for DHF’s afdeling i dit område. 2009 • 53.

årgang • Pris

25 kr.

Jeg bestiller ____ eks. af Handicap-jul 2009. 52 sider, pris kr. 25 + porto. Ved køb af mere end 6 eks. sendes portofrit. Handicap-Jul samt girokort sendes til nedenstående adresse: Navn Gade Postnr. By

Kuponen sendes til:

Dansk Handicap Forbund

Hans Knudsens Plads 1A

2100 København Ø

Gå julen

im

e memail: d unik Du kan også bestille på telefon 39 29 35 55ødeller js@dhf-net.dk ke sm

agsoplev

elser

Danmarks største bilhus for biler med særlig indretning - Vi har løsninger til ethvert behov. Forførend colombia e chokolade fra de ns t Prøv fx de ke højland Santa nd varianter spændende smag er. pa espresso ssionsfrugt eller si 70% kva litets-chok olade

høj team g n La ulent s kon

Hos os er professionalisme en selvfølge! En smagso dine sans plevelse, der vækk er frugter, bæ . En unik kombina er tion af overtrukk r og nødder, et belgiske ch med den fineste okolade.

Engelske sm breads ba åkager og shor trespekt forgt med kærlighed og Få den æg de gamle tradition home ba te smag af Engla er. nds king med citron/ko eller chok kos olade/app elsin.

Få oplyst næ eller info@ rmeste forhand ler aisinger.dk . Se også på tlf. 48 18 70 50 vores hje mmeside : www.ais ing

er.dk

Hasselager Centervej 26 | 8260 Viby J Tlf. 87 41 10 40 | Fax 87 41 10 41

w w w. l a n g h o e j . d k


Kort nyt Kort nyt Kort nyt

Af B e n t e R ø d s g a a rd o g S o lv eig A n der s e n

Kort nyt

Nye tilgængelighedsrådgivere Et nyt kuld tilgængelighedsrådgivere står på spring i Dansk Handicap Forbund for at arbejde lokalt med tilgængeligheden i tæt samarbejde med forbundets Bygge– og Trafikpolitisk Udvalg (BTPU). I tre weekender på Sct. Knudsborg har de løst opgaver og mellem kursusmodulerne har de haft hjemmeopgaver. På kurset har de fx lært at forstå en byggetegning, måle rampestigninger og rådgive om belægninger på udendørsarealer. De kan nu vurdere forslag til nye bygninger og holde øje med ombygninger. Kort sagt de kan holde nøje øje med, hvad der sker i deres lokalområde. ”De skal ikke erstatte bygningssagkyndige, men være et supplement. De skal heller ikke godkende byggerier, det kan kun myndigheder, de skal blot rådgive. Alle kan bruge BTPU som sparringspartner, så hvis de er tvivl, kan de få BTPUere til at se på løsninger og komme med gode råd”, fortæller Sven A. Knudsen fra BTPU, som har været med til at tilrettelægge kurserne og opgaverne. BTPU giver også løbende opgaver til rådgiverne, fx har udvalget bedt Erna Christensen fra Høje Tåstrup om at se nærmere på en ombygning af Høje Tåstrup Teater ud fra devisen om, at det er billigere og lettere at fjerne en streg, mens tid er – end at flytte mure, når de først står der. Dansk Handicap Forbunds rådgivere, både de nyuddannede og de tidligere uddannede kan du se på hjemmesiden under ”Byg for alle”.

w w w. DA N S K H A N D I C A P F O R B U N D. dk

18

Handicap-nyt 2010 Handicap-nyt udkommer seks gange i 2010 – tre numre i foråret, tre i efteråret - med en lang sommerpause. Handicap-nyt 2010: Nr.

Hos læserne senest

Materiale på redaktionen senest

1

15. februar

14. januar

2

19. april

10. marts

3

18. juni

7. maj

4

6. september

5. august

5

15. oktober

14. september

6

13. december

11. november

De blev valgt Jan Jacobsen har siddet i kommunalbestyrelse i Ringsted for Socialistisk Folkeparti siden 2002. Han genopstillede og blev valgt. Børge Larsen fra Venstre blev valgt ind i Fredericia byråd, hvor han har siddet før. Han har været ude en periode, men nu er han med igen. Karl Wilhelm Nielsen blev valgt ind for Venstre i Ballerup Kommune. I handicapkredse kender mange ham som formand Dansk Handicap Idrætsforbund. En af en af landets yngste kommunalpolitikere den 18-årige Kristian Heegaard fra de radikale - blev valgt ind i Fredensborg byråd. Et lille valgdrama udspandt sig i den nordsjællandske kommune, fordi 33 stemmer var lagt forkert i et valglokale. Kl.23.00 på valgaftenen, så det ud til, at pladsen gik til Dansk Folkeparti, men så dukkede de 33 stemmer op og rykkede mandatet.

Flytteudsalg En af Dansk Handicap Forbunds samarbejdspartnere In-Bolig, som giver rabat på møbler til medlemmer af Dansk Handicap Forbund, har skiftet adresse. 1.december flyttede møbelhuset til Herlev Hovedgade 213 i nye store tilgængelige lokaler i et plan. Selvom In-Bolig ligger i københavnsområdet kan man handle i netbutikken fra hele landet og også få en stolebus til at komme forbi og præsentere hvilestole. I anledning af flytningen er der for tiden flytteudsalg. Medlemmer af Dansk Handicap Forbund får således 20 % i hele december måned. Se mere om In-Boligs store udvalg på www.in-bolig.dk eller kontakt bolighuset på tlf. 70 25 80 25 eller e-mail: butik@in-bolig.dk.

FFLLYYTTTTEE UDSALG UDSALG

MEED MA M NG MAN GEE MEDDGM OD D AEN GO EG T UD GODE TTIEILLBBU ILBUDD DELTA LEG EN DELTA LEG D END

DELTA LEG END

12.760,-

SKAMME L

SKAM 2. 90ME0,L2.900, 2.900,SKAMME L

REOL REOL REOL

20.851,SOFAGRU PPE SOFAGRU PPE

SYSTEM PLUSS 3 per SOFAGRU SY STsEM + 2. PLper USs. Semiani PPE S SO SOFAGRU 3 pers + RUlin læd 2. pers. FAG PPE Semiani PPE er. Vælg melle lin læder. m flere SYSTEM farver. Vælg me PLUSS llem fle 3 pers + SO re farver 2. pers. FAGRUPPE . Semiani lin læder. Vælg me llem fle re farver .

38.550,-

REOL REOL

TIR REOL TIL TIR SDAG D TIL NNYYEE FLOSTDTAEGLDEENN 11.. DECEMB F LOTT OKAL DECE ER FLY TIR TIL NYE SDAEGLDOEKNA1L.EERR PPÅÅ HMEBRELREVFLYTTTTEERR VI FLOTTE DECEH MEBRELREFV HHOOVVEDGVAI DE LOKøAb M LY E AD 213 LEe Rlh PÅu M V E2 HEsReLtEV TTERDG ø b Tempo e I lh N -BOLuset HOVEDGAIDE 13 Tempo vej 10-12 · IN M 2750 vejÅ10 ø I 213 B Bal G b be-1 O nt:2M e le · 27 lh ru an50 p L uI

et IN-BO sG LIG

· Tlf. 70 Tempo Åbent: M dag-Bfraledleag rup · T 25 80 25 andagvej 10-1 -1lf7.. 30 fredag kl. 10 70 Lø 80 2 · 2750 · www .in-b rdag25 Åbent Ballerukl. 10-17.30 ·· 25 kl.· 10 ww : Man Lø p · Tlf -1w.in-b olig.dk dag-fr olig.dk . 70 25 rdag kl. 10-1 4.00 edag kl 4.00 80 25 · . 10-17. 30 · Lø www.in rdag kl -bolig.d . 10-1 k 4.00


H A N D I C A P • n y t · nu m m e r 6 · D E C EM B E R 2 0 0 9

Nyt design på hjemmesiden Dansk Handicap Forbunds hjemmeside har ændret design og opbygning. Der er blevet lagt flere informationer ind fx under punktet politik og rejsestoffet er blevet opdelt og gjort mere overskueligt. Som noget helt nyt er der åbnet en webshop, hvor man kan købe ting fra Dansk Handicap Forbund, og hvor man kan betale på nettet med sit dankort. Der er kommet et intranet, hvor tillidsfolk i forbundet kan hente køresedler, når de er logget ind. Efter årsskiftet er det planen, at det her skal være muligt for afdelingernes tillidsfolk i forbundet at læse referater fra de forskellige udvalg. Det vil også være muligt for annoncører at købe websideannoncer. Ris og ros til den nye hjemmeside modtages gerne. Mail til informationsmedarbejder Bente Rødsgaard info@dhf-net.dk eller ring på tlf. 39 29 35 55. Du kan også lægge ris/ros ind på debatsiden.

Stort fremmøde til fynsk valgmøde 18 politikere fra samtlige partier og kommuner var dukket op, da Dansk Handicap Forbunds fynske afdelinger havde inviteret til fælles valgmøde.130 deltagere var også mødt op ”Der var både stor tale- og spørgelyst”, fortæller Ina Eliasen formand for fra Odense afdeling. ”Politikerne havde på forhånd fået sendt nogle spørgsmål, som de svarede på, og dem de ikke kunne besvare på mødet, har de efterfølgende sendt svar på”, fortæller hun. Pressen var også interesseret i mødet, og det blev til flere indslag i både lokal-tv, radio og aviser. Lis Lund formand for fra Assens afdeling synes også, at det var en succes. ”Politikerne fik virkelig noget at tænke over. Meget af det, vi fortalte dem, vidste de ikke, fx at der er så lange sagsbehandlingstider - det kom helt bag på dem. Også at vi har så mange problemer med bevillinger og dårlig tilgængelighed. Jeg tror faktisk, det rykker noget, at politikerne bliver bekendt med problemerne på denne måde”, siger Lis Lund og ser frem til, at de, der bliver valgt, tager fat på problemerne og sætter sig grundigt ind i den nye FN handicapkonvention. De fynske afdelinger er ikke de eneste, der har holdt valgmøder. Andre lokalafdelinger har gjort det og Danske Handicaporganisationer har også holdt møder rundt om i landet fx i København, hvor der også var et stort fremmøde. Tendensen til, at organisationer arrangerer valgmøder, er en nyere trend, der viser sig at være en god ide.

19


Gaveideer

w w w. DA N S K H A N D I C A P F O R B U N D. dk

20

Af S o lv eig Sk o v g a a rd A n der s e n

Giv et medlemskab til Dansk Handicap Forbund som gave

Mange vil gerne støtte Dansk Handicap Forbunds arbejde, fordi de ved, at der stadig er forhindringer for mennesker med handicap i samfundet! Men de ved måske ikke rigtig hvordan. En af måderne er at give et medlemskab til et familiemedlem eller ven. Mange medlemmer giver større indflydelse, og større indflydelse er der brug for, når forholdene på handicapområdet skal forbedres. Og der er plads til forbedringer. Derfor er der stadig brug for Dansk Handicap Forbund og den viden og ekspertise, som medlemmerne, der ved, hvad det vil sige at leve med et handicap, besidder. Der er også stadig brug for den hjælp, som personer uden et handicap kan give, hvis de kender til problemerne. Så giv dem et skub – giv dem et års medlemskab!

Sådan gør du Ring eller mail til Dansk Handicap Forbund og giv os oplysninger om gavemodtageren: Navn, adresse, oplysning om handicap/ikke-handicap og gerne telefon og e-mail. Vi skal også have kontaktoplysninger – navn og adresse - på dig/giveren. Du kan indbetale næste års kontingent – 272 kr. - på konto 6003435 via netbank, bankoverførsel, check eller kontant ved at møde op på hovedkontoret. Når vi har modtaget pengene, skriver vi et brev til det nye medlem og sender det til dig, så du kan give det som julegave. Vi skal have din bestilling senest den 17. december, hvis det skal være fremme inden jul. Ring eller mail til Edith Aussenthal, tlf. 39 29 35 55, e-mail: ea@dhf-net.dk eller Solveig Andersen, tlf. 39 29 35 55, e-mail: solveig@dhf-net.dk.

havn 2100 Køben ens Plads 1A, nd, Hans Knuds Handicap Forbu

tner Plakatkuns dhf-net.dk 29 35 55 www. Ø Telefon 39

Mette nørby

Andre julegaveideer Mangler du ideer til andre julegaver kan du måske finde noget i vores webshop på www.danskhandicapforbund.dk.


midt i bladet 6 December 2009 NYT FRA AFDELINGERNE

Indhold side 21–28

Assens

DHF på nettet Nyt fra afdelingerne Arrangementer Kurser Rejser Annoncer Viso DUKH Regionskontor Videnscenter for Bevægelseshandicap

Tirsdag den 8. december kl. 18.00 i festlokalerne v/ bowlingcenteret Korsvang i Assens: Juleafslutning/ 10 års jubilæum. Musik og god mad. Bindende tilmelding. Pris kr. 100. Drikkevarer for egen regning. Tirsdag den 12. januar kl. 18.00: Nytårskur. Politikeren Henrik Hansen fortæller om handicappolitikken i Assens kommune. Pris kr. 80. Bindende tilmelding. Tirsdag den 26. januar kl. 19.00: Besøg af Ronald, lederen fra ”Det Mobile Værksted”, som fortæller om det sidste nye indenfor el–kørestole/crosser. Han er også noget af en opfinder. Fortæl gerne om opgaver, du vil have løst. Tirsdag den 9. februar kl.19.00: Sidste nyt omkring sociallovgivningen v/ Lis Lund. Tirsdag 23. februar kl. 16.45 på Korsvangcenteret: Bowlingaften og spisning. Pris kr. 130. Bindende tilmelding. Tirsdag den 9. marts kl. 19.00: Generalforsamling. Dagsorden ifølge vedtægterne. Hvor andet ikke er nævnt foregår arrangementer på Stadionvej 10 i Assens. Alle tilmeldinger til Lis, tlf. 64 79 15 19 eller 20 11 11 81.

Bornholm

Indmeldelseskupon

Lørdag den 9. januar kl. 12.30 –16.30 i Sagahuset i Rønne: Nytårsfest, to retters mad, kaffe og småkager. Musik v/ Thomas Nyboe. Tilmelding senest den 6.1. kl. 13.00. Tilmeldinger til Rigmor Nyboe Pedersen, tlf. 56 95 36 55 og Inger Speht Hansen, tlf. 56 48 08 20 mellem kl. 10.00 og 13.00.

Dansk Handicap Forbunds hjemmeside finder du på adressen: www.danskhandicapforbund.dk Du kan skrive til DHF på flere e-mail adresser: Forbundets hovedadresse: dhf@dhf-net.dk Landsformand: susanne@dhf-net.dk Socialpolitisk konsulent: konsulent@dhf-net.dk Handicap-nyt: handicap-nyt@dhf-net.dk Informationsmedarbejder: info@dhf-net.dk Ulandssekretariatet: uland@dhf-net.dk Forældrekredsen: fk@dhf-net.dk Ungdomskredsen: uk@ungdomskredsen.dk RYK: info@ryk.dk Amputationskredsen: ak@dhf-net.dk Webmaster: webmaster@dhf-net.dk

Esbjerg Lørdag den 23. januar kl. 12.00 i Kvaglundparken 1: Møde for tidligere og kommende rejsedeltagere. Frokost, derefter udveksling af billeder. Mulighed for tilmelding til rejsen 2010. ilmelding til Lilian Lykou, tlf. 24 90 30 71. Kommende arrangementer: Se lokalbladet.

Frederiksberg Onsdag den 9. december kl. 18.00 – 21.30: Julefrokost. Pris kr. 200. Tilmelding ifølge sidste blad var den 25.11. til Connie Pedersen, tlf. 35 35 67 21.

Frederikshavn/Sæby Torsdage den 7. og 21. januar, 4. og 18. februar samt 4. marts: Banko.

www.danskhandicapforbund.dk

DHF på net tet


22

Midt i bladet

Mandag den 15. februar kl. 19.00 i Dagcentret Ingeborgvej: Generalforsamling. Dagsorden ifølge vedtægterne. Fredag den 5. marts: Dilletant i Lendum. Sæt kryds i kalenderen. Mere i næste nummer. Tilmeldinger til Jens, tlf. 51 29 85 07, Ivan, tlf. 24 83 31 12 eller Lisbeth, tlf. 60 80 54 78.

Frederikssund/Halsnæs Onsdag den 13. januar kl. 18.30 – 22.00: Foredrag v/ Lasse Pedersen om at være blind. Svend Bartholdy fortæller om Handicaprådet i Halsnæs. Lotteri, husk en lille pakke. Kaffe, te og æbleskiver. Tilmelding sendt den 7.1. Tilmeldinger: Fr.værk/Hundested: Birgit Jakobsen, tlf. 47 94 00 28. Jægerspris/Fr.sund: Hanne Ulvedal, tlf. 47 72 34 38/24 83 37 77. Husk ved tilmelding at oplyse om du er diabetiker.

Helsingør Lørdag den 9. januar kl. 18.00 – 23.00 på Hamlet: Nytårsfest med treretters menu, et glas vin eller øl/vand. Kaffe, kage, lotteri, musik og dans. Pris kr. 200, evt. kørsel kr. 25. Ikke medlemmer kr. 275. Bidende tilmelding senest den 10. 12. Afdelingens kontor, tlf. 31 41 41 89, henvendelse torsdag 10.00 – 12.00.

Herning Onsdag den 24. februar kl. 19.00 i Kollektivcentret i Bytoften i Herning: Generalforsamling. Dagsorden ifølge vedtægterne. Forslag skal være formanden i hænde senest den 16. 2. Gyldigt medlemsbevis forevises. Tilmelding senest 10 dage før arrangementet.

Hillerød Mandag den 4. januar kl. 18.30 i Grønnegadecentret: Banko. Kaffe og kage. Pris medlemmer kr. 35, ikke-medlemmer kr. 50, kørsel for medlemmer kr. 25. Tilmelding og kørsel senest onsdag den 30. 12. Mandag den 1. februar kl. 18.30 i Grønnegadecentret: Fastelavn. Vi slår katten af tønden. I er velkomne til at møde udklædte. Hat, briller eller maske er også fint. Præmie til den bedste udklædning. Kaffe/te og fastelavnsboller. Musik v/ Børge. Pris medlemmer kr. 35, ikke-medlemmer kr. 50, kørsel for medlemmer kr. 25. Tilmelding og kørsel senest onsdag den 27. 1. Mandag den 1. marts kl. 19.00 i Grønnegadecentret: Generalforsamling. Spisning kl. 18.00. Dagsorden ifølge vedtægterne. Der er lotteri efter generalforsamlingen. Vi inviterer til gratis spisning før generalforsamlingen kl. 18.00. Alle tilmeldinger til arrangement og kørsel, hvor andet ikke er nævnt, skal ske til Bente Meling, tlf. 48 26 24 85 eller tlf. 28 34 44 26.

Horsens Torsdag den 10. december: Juleafslutning med gløgg og æbleskiver. Torsdag den 14. januar: Nytårsparole. De aftener, der er spisning, skal man selv medbringe

drikkevarer. Alle arrangementer afholdes på Sundtoppen, Langmarksvej 86 i Horsens kl. 19.00.

Kolding Vi er i gang med at planlægge aktiviteterne til første kvartal i 2010. Desværre kender vi ikke, de rette datoer ved Handicapnyts deadline, men i januar regner vi med at besøge TV Kolding, se en biograffilm og spise brunch. I februar skal vi bowle og spise sammen i KIF centeret. Tjek datoer i næste nummer af vores lokale blad. Måske skal vi også på virksomhedsbesøg hos Sahva skomageren eller hos Møllers sko i Kolding, men det er ikke på plads endnu.

Korsør/Skælskør Fredag den 11. december: Julehygge/middag. Luciapigerne synger, og Kurt Rasmussen spiller. Flæskesteg, risalamande, julelotteri. Tilmelding ifølge sidste nr. var den 7.12. Medlemmer kr. 150, ikke-medlemmer kr. 200. Evt. transport kr. 50. Mandag den 18. januar kl. 18.00 – 21.00: Vi spiser hamburgerryg med grønlangkål. Bagefter planlægger vi årets aktiviteter. Senere rafling om pakker. Medbring en pakke til ca. kr. 20. Pris kr. 90. Evt. transport kr. 50. Mandag den 15. februar: Vi spiser ”Brændende Kærlighed” og holder fastelavnsfest. Kom gerne udklædt. Pris kr. 80. evt. transport kr. 50. Arrangementerne foregår i Teglværksparken 50 i Korsør. Tilmelding til bestyrelsen.

København Onsdag den 24. marts kl. 18.30 – 21.30, Plejecentret Sølund, v/kantinen, Ryesgade 20: Generalforsamling. Program: Kl. 18.30 – 19.45: Generalforsamling - dagsorden ifølge vedtægterne. Kl. 19.45 – 20.15 Smørrebrød (kræver tilmelding forud), Kl. 20.15 – 21.30 Aktuelt handicappolitisk indslag. Kan du ikke selv sørge for transport til og fra generalforsamlingen, vil afdelingen sørge for det. Afdelingen tilbyder et par stykker smørrebrød og en øl eller vand. Tilmelding til spisning og evt. kørsel senest onsdag den 22. 3. til Sven Astrup Knudsen, Ågade 120, st. tv. 2200 København N, tlf. 38 34 06 61, e-mail: sven_knudsen@webspeed.dk

Middelfart Onsdag d. 27. januar kl. 18.30 – 21.30 på Fænøsund Plejecenter, Vestre Hougvej 70 i Middelfart: Work-shop for medlemmer med aktuelt emne. Vi starter med fællesspisning. Derefter diskuterer vi et aktuelt emne, der er relevant for os handicappede. Pris inkl. fællesspisning og kaffe kr. 50. Tilmelding senest onsdag den 20.1. Tilmeldinger til Irma, tlf. 64 40 66 00, mobil 27 21 66 08 eller Henrik, tlf. 64 88 14 04.

Møn Tirsdag den 8. december kl. 19.00 - 21.30: på Ulvsundcentret Julehygge. Entre kr. 50. Tilmelding var ifølge sidste blad den 5. 12. Lørdag den 9. januar kl. 12.00 - 16.00 på Ulvsundcentret: Nytårsfrokost. Prisen vil stå i næste program, drikkeva-


H A N D I C A P • n y t · n u m m e r 6 · D E C EM B ER 2 0 0 9

rer til rimelige priser. Bindende tilmelding mandag den 4. 1. kl. 12.00. Tirsdag den 2. februar kl. 19.00 på Ulvsundcentret: Ordinær generalforsamling. Dagsorden ifølge forbundets vedtægter. Forslag skal være formanden i hænde senest 14 dage før. Efter generalforsamlingen er afdelingen vært ved kaffe/te og brød. Program for foråret 2010 udkommer inden jul. Alle tilmeldinger til Jytte, tlf. 55 81 05 16

Næstved Onsdag den 16. december kl. 19 - 21.30: Julefest. Julehygge, besøg af julemanden fra Holme Olstrup, musik og sang. Gløgg, æbleskiver, kaffe, te, m.m. Onsdage den 6. januar og 3. februar kl. 19.00 - 21.30: Bankospil. Onsdag den 20. januar kl. 19.00 - 21.30: Rejseforedrag om De Vestindiske Øer v/Jørn Dystede. Lørdag den 23. januar kl. 17.30 – 23.00 på H. C. Andersens Vej 24 i Næstved: Næstved Revyen. Vi starter med spisning, revyen starter kl. 19.30. Musik og dans til kl. 23. Medlemspris kr. 250. Tilmelding til Marianne Nielsen, tlf. 55 73 08 69 senest den 18.1. Onsdagsarrangementerne foregår: Værestedet, Birkebjergcentret, Birkebjerg Allé 9, Næstved. Kontakt for kørsel: Marianne Nielsen, tlf. 55 73 08 69. Alle arrangementer på Værestedet, Birkebjergcentret, Birkebjerg Allé 9 i Næstved. Kontaktperson: Marianne Nielsen, tlf. 55 73 08 69.

Odder Se vores arrangementer på afdelingens hjemmeside på www. dhf-odder.dk.

Odense Torsdag den 7. januar kl. 18.00 – 22.00: Bjergbanken Cabaret underholder. Mulighed for at købe smørrebrød og kørsel. Tilmelding senest mandag den 4.1. Torsdag den 4. februar kl. 18.00 – 22.00: Fastelavnsfest. Vi slår katten af tønden og kårer den bedst udklædte. Mulighed for at købe smørrebrød og kørsel. Tilmelding senest mandag den 1. februar. Torsdag den 4. marts kl. 18.00 – 22.00: Forårsbankospil. Mulighed for at købe smørrebrød og kørsel. Tilmelding senest mandag den 1. 3. Spillet starter kl. 19.00. Arrangementerne foregår på Tarup Gammel Præstegård. Til alle arrangementer er tilmelding nødvendig. Tilmeldinger til Susanne, tlf. 61 31 35 75 eller Jørn, tlf. 30 13 85 95. Oplysninger kan også fås hos Annette, tlf. 30 25 22 71.

Roskilde Lørdag den 19. december kl. 14.00 - 17.00 i Vor Frue Sognegård: Julestue, gløgg, æbleskiver te/kaffe, småkager samt lotteri. Pris kr. 80. Tilmelding senest mandag den 14. 12. Opsamling starter kl.12.45. Lørdag den 16. januar kl. 15.00 - 20.00 i Vor Frue Sognegård: Fællesspisning. Vi starter med kaffe osv. kl. ca. 17.30 serveres skipperlabskovs. Harmonikamusik. Pris kr. 150. Sidste tilmelding søndag den 10.1. Opsamling starter kl. 13.45.

23

Mandag den 22. februar kl. 19.30 til kl. 22.00 i Vor Frue Sognegård: Generalforsamling. Evt. forslag skal være formand Mogens Larsen, tlf. 46 36 24 77, i hænde senest den 8. 2. Foreningen er vært ved kaffen. Sidste tilmelding mandag den 15. 2. Opsamling starter kl. 18.15. Alle tilmeldinger til Gerner, tlf. 46 35 69 02.

Rødovre Fredag den 11. december kl. 18.00- 22.00: Julefest med mad. Pris pr. person kr.150. Bindende tilmelding senest den 8. 12. Torsdag den 7. januar kl.13.00-17.00: Reception i anledning af vores 40 års jubilæum. Torsdag den 21. januar i kælderen 208 på Ørbygård: Traditionen tro, spiser vi gule ærter eller brunkål. Pris kr. 125. Bindende tilmelding senest den 14. 1. Torsdag den 4. februar fra kl. 19.00- 22.00: Bankospil. Alle tilmeldinger til Jytte, tlf. 43 64 42 64. Hvor andet ikke er nævnt foregår arrangementerne i festsalen på Ørbygård.

Silkeborg Onsdage den 13. januar og 10. februar: Bankospil. Søndag den 31. januar kl. 13.00 på Sønder Ege i Ry: Nytårsfrokost. Kalle spiller op til ”en svingom”. Pris kr. 150. Tilmelding senest en uge før. Onsdag den 24. februar kl. 19.30: Generalforsamling. Tilmeldinger på tlf. 86 82 37 76. Hvor intet andet er anført foregår arrangementerne på Remstruplund kl. 19.30.

Skagen Mandage kl. 14.00 – 16.30 den 11., 18. og 25. januar samt 1., 8., 15. og 22. februar: Mandagsklub. Torsdage den 14. januar og 4. februar kl. 19.00 – 22.00: Bankospil. Fredag den 12. februar kl. 18.00 – 22.00: Gule ærter, æbleskiver, underholdning m.m. Pris kr. 60. Ikke-medlemmer kr. 120.

Slagelse /Sorø Mandag den 14. december kl. 19.00 – 21.00: Julehygge, gløgg og æbleskiver. Lotteri og sang. Pris kr. 15. Bindende tilmelding senest den 10.12. Lørdag den 30. januar festsalen i Hellig Anders Park i Slagelse kl. 12.00 – 18.00: Nytårsfest med god mad osv. Pris kr. 120. Bindende tilmelding senest den 25.1. Sæt også kryds i kalenderen den 22. februar, hvor vi spiser, flæsk, haler og pølse. Mandag den 8. marts: Generalforsamling. Mere i næste blad. Tilmelding til arrangementer til Ejler, tlf. 21 31 13 99 eller Aase, tlf. 20 43 82 70. Bestyrelsen forbeholder sig ret til at aflyse ved for få tilmeldte.

Svendborg Torsdag den 10. december kl. 18.00: Julefrokost, julebuffet og risalamande, mandelgave, og amerikansk lotteri. Pris kr.150. Bindende tilmelding.


24

Midt i bladet

Torsdag den 21. januar kl. 17.00: Bowling og spisning. Kr. 150. Vi mødes i Bowlìnn, Nyborgvej 4, så vi er klar til at gå i gang kl. 17.00. Pris kr. 150. Bindende tilmelding senest den 13.1. Torsdag den 11. februar kl. 19.00: Rejseforedrag: Er det muligt at tage på rejser til Kina, Australien og Cuba, når man sidder i en elektrisk kørestol? Kom og hør hvordan og hvad man skal overveje og planlægge inden rejsen. ”Fynsk kaffebord” med mange forskellige kager. Pris kr. 50. Bindende tilmelding senest den 4.2. Torsdag den. 11. marts kl. 19.30: Generalforsamling. Dagsorden ifølge vedtægterne. Evt. forslag skal være formanden i hænde 8 dage før. Vi starter aftenen kl. 18.00 med at spise gule ærter. Kl. 19.30 går vi over til generalforsamlingen. Tilmelding til spisning senest den 4.3.

L e gat e r Bevica Legater Der kan fra Bevica Legater søges tilskud til afholdelse af ferie i ind- og udland. Tilskud kan kun søges af personer med et bevægelseshandicap (f.eks. cerebral parese, polio, sclerose, gigt eller muskelsvind). Har en ansøger ikke tidligere fået bevilget et legat hos Bevica Legater, skal der medsendes en lægeerklæring. Er der behov for hjælper, kan der samtidig søges tilskud til denne udgift. Der ydes kun ferielegat hvert andet år, og såfremt ansøgeren modtager tilskud til afholdelse af ferie på Sct. Knudsborg, kan der ikke søges hos Bevica Legater. Ansøgningsskema kan enten trækkes på www.bevica.dk eller rekvireres ved fremsendelse af en frankeret svarkuvert til Bevica Legater, Strandboulevarden 47B, 2100 København Ø. Lili Sofie Margrethe Werninges Fond Fra Lili Sofie Margrethe Werninges Fond uddeles legat til kvindelige invalide folkepensionister i Københavns Kommune. Ansøgningsskema kan enten trækkes på www.bevica.dk eller rekvireres ved fremsendelse af en frankeret svarkuvert til Bevica Legater, Strandboulevarden 47B, 2100 København Ø, mærket "Werninges Fond". Grosserer Christian Hansen og hustru Ellen Hansens Legat Legatet er til personer, der er eller har været indlagt på Klinik for Rygmarvsskader i Hornbæk eller på Paraplegifunktionen i Viborg. Legatet uddeles til økonomisk trængende personer efter legatbestyrelsens skøn og uddeles på legatstifternes bryllupsdag den 16. maj. Legatet kan ikke søges til afholdelse af ferie eller lignende. Ansøgningsskema kan enten trækkes på www.bevica.dk eller rekvireres ved fremsendelse af en frankeret svarkuvert til Bevica Legater, Strandboulevarden 47B, 2100 København Ø mærket "Chr. Hansens Legat". Ansøgningsskema med dokumentation for indlæggelse på en af ovennævnte klinikker skal være Bevica Legater i hænde senest mandag den 16. februar 2010. Bevica Legater, Strandboulevarden 47B, 2100 København Ø"

Tilmeldinger til Hanna, tlf. 62 54 17 80 eller Svend Erik, tlf. 62 22 65 51. Hvor andet ikke er nævnt, foregår vores arrangementer i kælderen i Skallen, Møllergade 99 i Svendborg

Vordingborg Mandag den 7. december kl. 18.45: Bankospil. Mandag den 4. januar kl. 18.00: Nytårsfest. Tilmelding senest 7. 12. Mandage den 11., 18. og 25. januar samt 1. og 8. februar kl. 18. 45: Bankospil. Mandag den 15. februar kl. 18: Generalforsamling. Der bydes på et lille traktement. Tilmelding senest 8.2. Alle arrangementer afholdes i Hollænderhaven.

REJSER Berlin/Tyskland 3.-7. maj København afdeling arrangerer liftbusrejse til Berlin i jubilæumsåret for Tysklands genforening. Vi skal fx besøge Berlinmurens udstilling, det nye DDR Museum og Tysklands Nationalmuseum samt det helt nye ”Berlinische Galerie”. Guiden er den tyskfødte, dansktalende historiker og Berlin-kender Jan P. Jessen, som også var med på Berlinrejsen sidste år. Nogle uger inden turen, kommer han til København for at fortælle om turen. Ophold med kvartpension på et 3½ stjernet hotel i centrum, ikke langt fra Potsdamer Platz. Pris kr. 4.000 inkl. 1/4 pension. Sidste frist for tilmelding den 22. 3. til Sven A. Knudsen, tlf. 38 34 06 61. Hessen/Tyskland 9. – 14.august Den tidligere Midtjyllandskreds arrangerer rejse til det eventyrlige Hessen, som er en delstat i Tyskland. Vi kører med Bergholdt-Liftbusser, som er bemandet med to erfarne chauffører. Pris: kr. 6.675, inkl. fuldpension og entreer. Tillæg for eneværelse kr. 650. Henvendelse til formand for rejseudvalget v/Esbjerg Afdeling, Lilian Lykou, tlf. 31 71 02 15 eller 24 90 30 71.

A rra n g e m e n t e r 40 års jubilæum Rødovre Afdeling kan torsdag d. 7. januar fejre 40 års jubilæum. I den anledning afholder vi reception i festsalen på Ørbygård, Medelbyvej 6, Rødovre kl. 13-17. Vi håber, mange har lyst til at fejre dagen sammen med os. Venlig hilsen Bestyrelsen


Feriecenter Slettestrand Grøn profil ved det blå Vesterhav

Velkommen til • Maxi speciallejligheder med rumdækkende lofthejs • Den gamle Smedje - aktivitetsfarm inkl. overnatning • Aktivitetsleder - fra pandekager til jungleoplevelser • Multibane til hockey, basket, volley m.m. • Trænings-/genoptræningscenter med special maskiner • Tilbud om velvære, kur- og rekreation • Svømmehal med lofthejs og 32 grader • Ture i hestevogn og (handicap-) ridning • Kursuscenter med havudsigt

Nyt havbådsværft, havbåde på stranden og strandsti helt ud til havet

Hirtshals

www.handicapbusser.dk Feriecenter Slettestrand

• Brønderslev

Hanstholm Fjerritslev

Ålborg

Værs’go: 3 døgn fra 1655,(Hel lejl. i lavsæson excl. el. Tillæg for speciallejlighed)

Vi har specialiseret os i opbygning og indretning af lift- og handicapbusser

HandicapBusser har specialiseret sig i opbygning og indretning af institutionsbusser og busser til enkelt kørestolsbrugere, der dækker alle behov og ønsker. Og vi ved, hvad vi taler om. For bag firmaet står Poul Erik Illemann med 12 års erfaring vedr. salg og opbygning af ca. 700 busser fra et Citroën Handicapcenter. HandicapBusser er anerkendt og respekteret indenfor de bevilgende myndigheder, sagsbehandlere i kommuner og regioner, organisationer, brugerråd med videre. Og har stor viden, når det gælder regler, lovgivning og sagsbehandling.

Prøv Aktiv Ferie med det hele - for grupper

Vi satser primært på bilmærker, der er kendt for kvalitet og sikkerhed for både fører og passagerer - og det er bl.a. mærker som Citroën, VW, Ford, Mercedes og Renault. Kom og se vores udstillingsbusser, få en prøvetur - eller ring og vi kommer gerne forbi!

��

Besøg Svinkløv Naturreservat Hjortdal Dyrefarm Fårup Sommerland Nordsøakvariet m.m.

��������

Restaurant Slettestrand mentale smagsoplevelser Vi har smag for økologi og dyrevelfærd - mød den glade frilandsgris fra Skive

� �� �

��

���

��� ��

Poul Erik Illemann

Oliver Svanholm

Jesper Skov

������ ��

��

���

���

Feriecenter Slettestrand - et unikt, inspirerende og velfungerende feriested

Tlf 9821 7044 · Fax 9821 7544 · mail@slettestrand.dk · www.slettestrand.dk Turismens Fællesråds Initiativpris · Han Herreds Turistpris · Nordjysk Handicappris EU-miljømærket Blomsten · Tilgængelighedsmærker i alle handicap-kategorier

Vejlbjergvej 18 · 8240 Risskov · Tlf. 8731 4600 www.handicapbusser.dk · info@handicapbusser.dk - specialist i indretning og opbygning af lift- og handicapbusser


26

Midt i bladet

KURSUS

Annoncer

Hjælp mig! Hvordan får jeg kommunen til at lytte? Tid og sted: Fredag den 26. marts til søndag den 28.marts på Sct. Knudsborg. Målgruppe: Aktive tillidsfolk i Dansk Handicap Forbund (DHF), som er engageret i det socialpolitiske arbejde med interesse i at hjælpe de medlemmer, som er løbet træt i den kommunale jungle. Kursusbeskrivelse: Kurset giver tillidsfolk viden og indsigt i hvilke hjælpeforanstaltninger, der findes i den lovmæssige jungle. Blandt andet: Hvordan får jeg de hjælpemidler, jeg er berettiget til? Hvordan får jeg kommunen til at lytte? Hvorfor bliver det nogle gange et dårligt møde med sagsbehandleren? Regler omkring handicapbiler og særlig indretning. Hvilken hjælp/ rådgivning kan jeg få i DHF? Hvilke muligheder har jeg for at klage over et afslag! Se hele programmet på www.dhf-net.dk. Tilmelding Bindende tilmelding senest den 6.2. til Hanna Skovmose, Bjerrebyvej 28, 5700 Svendborg. Tlf. 62 54 17 80. E-mail: skovmose@compaqnet.dk.

Handicapbil købes Handicapbil max. to år gammel købes kontant. Skal have automatgear. Alt har interesse (spec. VW/Mercedes). Tlf. 40 55 79 13 eller email veggerby@post2.tele.dk. Stol og mobiltelefon sælges Funktionsstol, fabrikat: Schou Andersen - i bøg med blåt, uldent stof med el-betjent ryg, fodhviler og manuelt betjent indstillelig nakke. Stolen er kun brugt i fire måneder og sælges grundet dødsfald. Nypris: kr. 15.998. Sælges for kr.7.000. Emporia Time Plus mobiltelefon. Telefonen er ældre- og handicapvenlig med store knapper og er nem at betjene. Kun brugt fire måneder og sælges grundet dødsfald. Nypris kr. 1.799, sælges for kr. 700. Henvendelse tlf. 61 26 55 37. Kørestolsrampe sælges Galvaniseret solid rampe, 5 meter lang, med gelænder og sidetrappe, sælges i adskilt stand. Oprindelig anskaffelsesværdi 17.000 kroner. Kan mod 8.500 kr. afhentes i Maribo. Ingen forsendelse. Billeder kan mailes til interesserede. Henvendelse på tlf. 54 60 05 02 hverdage 10-17 eller mail glfk@mail.dk.

BILVARMER GIVER NY KOMFORT I BILEN

Med en bilvarmer kommer De altid ud til en varm bil - ligegyldigt hvor De holder. Ingen dug og fugt, ingen is og sne på ruderne. Ingen dyre og forurenende koldstarter,- altid varm motor. En bilvarmer er energirigtig og miljøvenlig – og så kører den uafhængigt af lysnettet. Den betjenes via digi-ur og/eller fjernbetjening evt. telefon-start. Helt komplet program af bilvarmere fra de førende svenske og tyske fabrikanter: Ardic og Eberspächer.

Rovsingsgade 82 2200 København N 35 82 95 00 www.kjoeller.com


Danmarks største udvalg af rejser for funktionshæmmede Vi tilbyder nu mere end 25 spændende rejsemål - alle afprøvet og gennemtestet, så du kan føle dig tryg og nyde din ferie. Gennem vores samarbejde med Albert Olsens Rejsefond har vi muligheden for at uddele rejselegater til handicappede, og kan let søges ved bestilling af en rejse. Vi arrangerer rejser for alle til: • Andalusien·Spanien • Athen·Grækenland • Barcelona·Spanien • Berlin·Tysland • Bretagne·Frankrig • Budapest·Ungarn • Cypern solrejse • Costa del Sol·Spanien • Cairo·Egypten • Danmarks sommerland • Dubai luksusrejse • Gran Canaria·Spanien • Holland wellnesferie • Kina kulturrejse

• Krakow·Polen • Kreta·Grækenland • Krydstogtrejser • Loutraki·Grækenland • Ljubljana·Slovenien • London storbyferie • Madeira øperle • Norge vinterrejser • Prag·Tjekkiet • Rom storbyferie • San Felice·Italien • Sydafrika safari • Tenerife·Spanien • Tyrkiet solferie

Læs mere på www.handitours.dk og tilmeld dig vores spændende nyhedsbrev med attraktive rejsetilbud HANDITOURS APS

|

FREDERIKSSUNDSVEJ 116 B

|

DK-2700 BRØNSHØJ

|

DENMARK

T L F : + 4 5 7 0 2 2 7 2 5 2 | FA X : + 4 5 7 0 2 2 7 2 6 2 | I N F O @ H A N D I T O U R S . D K | W W W. H A N D I T O U R S . D K


28

Midt i bladet

B rug V I S O Har du brug for rådgivning om handicap, sociale problemer eller specialundervisning, kan du henvende dig til VISO – Videns- og specialrådgivningsorganisationen, som rådgiver borgere, kommuner, og institutioner - når den rette ekspertise ikke findes i kommunen. VISO skal være med til at sikre, at du som borger får den bedst mulige hjælp, uanset hvor i landet du bor. Læs mere på www.servicestyrelsen.dk. Kontakt VISO på tlf. 72 42 37 00 eller på mail: viso@servicestyrelsen.dk.

D e n U vildig e K o n sul e n tord n i n g p å H a n dica p omr å d e t ( D U K H ) Postboks 284 Banegårdspladsen 2, 2. 6000 Kolding Tlf.: 76 30 19 30 Fax: 75 54 26 69 E-mail: mail@dukh.dk Hjemmeside: www.dukh.dk

V id e n sc e n t e r for B e v æ g e ls e sha n dica p

DUKH informerer og rådgiver borgere og myndig­heder. DUKH’s målgruppe er personer med handicap, på­rørende og handicaporganisationer.

Videnscentret besvarer henvendelser, forestår konferencer og projektarbejder samt udarbejder bøger, videoer og andet informationsmateriale.

R e gio n sko n tor Dansk Handicap Forbunds regionskontor tilbyder information og vejledning.

Kontakt: Videnscenter for Bevægelseshandicap MarselisborgCentret, Bygning 3, 2. sal. P.P. Ørumsgade 11 8000 Århus C Telefon 89 49 12 70. Fax 89 49 12 76 E-mail: vfb@vfb.dk Hjemmeside: www.vfb.dk

Regionskontor Fyn Østre Stationsvej 27, 2. 5000 Odense Tlf. 66 19 34 55 – fax 66 13 19 61 E-mail: dhf-region-fyn@mail.tele.dk

INDMELDINGSKORT

Kontingent 2010 Enlige Undertegnede ønsker at blive medlem af Ægtepar/ Samboende Dansk Handicap Forbund. Jeg er: handicappet ikke-handicappet

272 kr. 408 kr.

Brev Ufrankeret svarforsendelse

Benyt venligst BLOKBOGSTAVER

107 Sendes ufrankeret (Modtageren betaler portoen)

Navn: Adresse: Postnr./By Fødselsdato: (dag)

(måned)

(år)

Kommune: Telefon: E-mail: Sæt kryds hvis du tillige ønsker at være medlem af én af Dansk Handicap Forbunds fire specialkredse. Det koster ikke ekstra.

Forældrekredsen (forældre til handicappede børn 0-18 år) Oplys venligst barnets fødselsår og navn: Ungdomskredsen (unge mellem 14 og 35 år) RYK (rygmarvsskadede)  Amputationskredsen (underskrift af det nye medlem)

Dansk Handicap Forbund +++ 1074 +++ Hans Knudsens Plads 1A, 1. 2100 København Ø


1-0 til 13-årige Tigran 13-årige Tigran sad helt alene derhjemme. ”Han havde ingen venner,” fortæller hans mor, Ofelia. Tigran har en spastisk lammelse og kan ikke gå uden hjælp. Derfor fik han hjemmeundervisning, til han var ti år gammel. Men for nogle år siden hørte Ofelia om en skole, der kunne rumme Tigran og hans særlige behov. Skolen er en del af den danske organisation Mission Østs kamp for helt basale rettigheder til mennesker med handicap i Armenien. I det fjerne europæiske land er børn med handicap forbundet med stor skam og betragtes som en belastning for samfundet. Mange forældre skjuler derfor stadig deres børn for omverdenen. Mission Øst har sammen med sin lokale partnerorganisation, Bridge of Hope, gjort det til sin opgave at finde børnene og sørge for, at de kommer i skole, får venner og bliver undervist af lærere, der tager udgangspunkt i det enkelte barns særlige behov.

Klik ind iseast.org og se .m w w på w andet Tigran og t d n la b f a er d flere bille g aterne, eller rin klassekammer b s lad om g bestil et grati o 9 4 0 2 8 4 39 . på tlf. ejde i Armenien Mission Østs arb

Tigran har i dag masser af venner og ser slet ikke sit handicap som en begrænsning. ”Han vil være fodboldspiller, når han bliver stor,” siger hans mor storsmilende.

Foto: Hayrapet Hovsepyan, Mission Øst

Projektet er blevet til med støtte fra Det Danske Udenrigsministerium


Her er feriehuset hvor man føler sig velkommen med kørestol Samsø, Limfjorden, Falster og Sjællands Odde 4 huse i Trend ved Limfjorden. 2 huse på Samsø - Sælvig og Nordby. 6 huse i Marielyst på Falster. 3 huse i Vig ved Sjællands Odde. Her er tale om rigtig nybyggerstil, indrettet med tidens krav til luksus, og det meget rustikke materiale skaber en helt speciel atmosfære både ude og inde. • Feriehusene er 108-124 m2 + 6-20 m2 overdækket terrasse. • Plads til 6-12 personer, heraf 2-6 kørestolsbrugere. • Husene i Vig er 170 m2 med 10-12 sovepladser. af endt Godk andicap kH Dans bund For

• Priser fra kr. 3.900/uge

Cimbria Ferie · Linåvej 59 · Linå · 8600 Silkeborg · Tlf. 86 84 58 18 · Mobil 26 73 69 22


H A N D I C A P • n y t · nu m m e r 6 · D E C EM B E R 2 0 0 9

31

Læserne skriver... astrup, SF

Åbent brev til Anne Ba

at du vil arbejde 3, juni 2008, skriver du, I Handicap-nyt nummer sætte, selv om lp til merudgifter kan for hårdt for at tillæg og hjæ kes at få igener også, at du tror, det lyk man fylder 65 år. Du sig nem. Du understreger: rg ), der tror, at herinde (på Christiansbo ”Der er efterhånden ingen ede af at fylde p bliver mindre handicapp mennesker med handica 65 år !” er du nået? Hva’ så, Anne, hvor langt er 2009, skriat i Handicap- nyt, oktob Jeg kan oplyse dig om, emne, men usanne Olsen om samme ver vores landsformand S sagen. nogen, der gør noget ved her efterlyser hun stadig p+Alder = ica på side 38 artiklen Hand Læs samtidig i samme nr. dårlig cocktail! Med venlig hilsen, bo Tonny Aabenhus, Munke

nstag – Kørestol med barnevog des en mulighed der ikke fin de boliet plejehjem og beskytte

Jeg bor tæt på d restolsbrugere på tur me ger, og her ser jeg tit kø år man skubber en kørefamilie eller personale. N r at køre på motorcykel. De stol, er det næsten som n Me llem de to personer. er begrænset kontakt me t være. Kørestolen skal blo det behøver der ikke at r”ba t t og opklappelig have monteret et kraftig man tale til hinanden, nevognshåndtag”. Så kan og så bliver den fælles kø smile, bruge tegnsprog . end det vi kender nu retur noget helt andet, fortid i handicaphjælpe Jeg har en ven med en rba en set r er, at han ha middel branchen. Han sig , ret sådan som et forsøg nekørestol, som var udsty cemæssige årsager ikke men at man af konkurren udvikler den til voksne. Ole Bentzon

t det åbne brev til Handicap-nyt har send er : Anne Bastrup, der svar Kære Tonny. r, at mennepå Christiansborg, der tro en ing n de ån erh eft er r De at fylde 65 år! mindre handicappede af sker med handicap bliver sagn, mener i Handicap-nyt ,og det ud Det sagde jeg i juni 2008 jeg, står stadig ved magt. at det koster stadig står ved magt, er, Hvad, der derimod også t bortfalder, når rudgiftsydelsen ikke blo penge at få sikret, at me år til folkepensiktionsnedsættelse overg mennesker med en fun r nok problemet, l i Folketinget anerkende on. Det borgerlige flerta løse det. em over hinanden for at men de falder ikke ligefr næppe foranvil Christiansborg, og de Dette er realiteterne på eventuelt at re selv ændrer på dem ved dres før de danske vælge vælge en ny regering. n ikke skal ergangen til folkepensio Det er SF’s klare mål, at ov d funktionsnedreridt for mennesker me være det økonomiske ma dkommen forg. Der er en simpel og ful sættelser, som det er i da ikke forsvinder, mlig den at et handicap nuftig grund til dette, ne , at vi har støtte . I dette synspunkt ved jeg dre æl ver bli n ma at ved . fra Socialdemokraterne an, som er årsag n af problemet som såd lse de en Det er ikke erk rgerligt flertal i t, men derimod, at et bo til, at der ikke sker noge vigtig sag og tte for at være en virkelig Folketinget ikke anser de r løsningen. litisk klima, der muliggø derfor ikke skaber et po Med venlig hilsen Anne Baastrup, MF

n Sands

Dejlig ferierejse til Golde

g en flok forventningsEn lørdag i september dro org Lufthavn for at sætfulde feriegæster mod Ålb på ds i Bulgarien. Vi boede te kurs mod Golden San lusive”. De første to dage Hotel Atlas med ”All ink nde regn. Om mandaoplevede vi torden og sile et, vi tog hul på programm gen klarede det op, og rna, besøg i den gamle som var shoppingtur i Va r og bulgarsk aften med by Nessebar, en landsbytu en ing. Efter en uge gik tur middag og underholdn i ” urs To elagt af ”Bravo hjemad. Rejsen var tilrett fale denne rejseudbybe Herning. Vi kan varmt an sat godt samarbejde. der og glæder os til et for (Forkortet af red.) nd for Thisted afdeling).

Ib Bergh Hansen,(Forma


Vanførefonden

w w w. DA N S K H A N D I C A P F O R B U N D. dk

32

Før: støtte til bolig og bil Nu: støtte til oplevelser og design Pia Gjellerup har siden maj 2008 været formand for Vanførefonden, der yder støtte til mennesker med fysisk handicap. Handicap-nyt har talt med hende om fondens arbejde

Af B e n t e R ø d s g a a rd F o t o s Villy H a n s e n

Pia Gjellerup overrakte i maj Vanførefondens opmuntringspris på 25.000 kr.til Jørgen Lenger fra Muskelsvindfonden


H A N D I C A P • n y t · nu m m e r 6 · D E C EM B E R 2 0 0 9

I Vanførefonden er der tradition for, at formanden er en forhenværende minister. Pia Gjellerup, der afløste Palle Simonsen sidste år, er ingen undtagelse. Hun er tillige den første kvinde på posten. ”Jeg kendte godt Vanførefonden, før jeg kom ind i arbejdet. Det er ikke en organisation, der kræver noget, men en der giver. Fondens midler stammer fra arv. Vores administration er beskeden, og bestyrelsen arbejder på frivillig basis, så pengene går til fondens formål. Vi modtager ca. 75 ansøgninger om året - små som store. Nogle sager berører mange mennesker som fx tilskud til ferieophold på Dansk Handicap Forbunds feriecenter, Sct. Knudsborg, men fonden støtter også med små beløb, der hjælper en person, som mangler noget materielt eller en oplevelse.”

Meget er sket siden 1955 Vanførefonden blev stiftet i 1955 på initiativ af Landsforeningen af Vanføre, nu Dansk Handicap Forbund og finansminister og senere statsminister, Viggo Kampmann. I starten gjaldt det om at skaffe penge til boliger, biler osv. til mennesker med bevægelseshandicap, men i dag sørger det offentlige for den slags. ”Adskillige grænser har flyttet sig siden 1955. I dag vil alle opleve noget og være med, hvor der foregår noget. Derfor støtter fonden både oplevelser, tilgængelighed og designprojekter. Godt design er med til at give en positiv indstilling til handicappede, for når noget er smukt og integreret, ser man det ikke. De påklistrede løsninger er derimod ikke pæne, alle bemærker dem, og det bliver så en slags bevis på manglende anerkendelse. Det gælder om at tænke alt med fra starten for at få smukke løsninger. Vi oplever også sommetider, at det offentlige er trådt et skridt tilbage, fx får vi ansøgninger om noget, som ligger inden for det offentliges regi. Så påpeger vi det overfor beslutningstagerne.”

Den vigtige medtanke Flere får øjnene op for, at mennesker med handicap skal have lige muligheder. Fx efterspørger kursister med handicap tilgængelige højskoler. Derfor ansøger højskolerne om midler til at blive handicapegnede. Det kan Pia Gjellerup godt lide. ”Mennesker med handicap vil ikke føle sig til ulejlighed. De vil bevæge sig frit på en skole, og alt andet duer ikke rigtigt. Jeg er altid glad, når jeg oplever, at man tænker handicapaspektet med, allerede når man planlægger”. I sin tid som erhvervsminister havde hun ansvar for adgang til passagererskibe og kæmpede for tilgængelighed for alle. ”I sådanne grupper er ambitionsniveauer ikke stort nok. Man er tit tankeløs, men det sker ikke for at være ondskabsfuld. Derfor gælder det om at få nogle gode

33

regler og tænke alt med fra starten. Jeg tror meget på omtanke i tide, og min erfaring er, at det virker. Det er også bedre for alle, at være med til en succes – i stedet for at få nok så berettiget skæld ud fra en handicaporganisation bagefter.

Handicapidræt Et andet felt, hvor grænserne er rykket de seneste år, er handicapidrætten, som Pia Gjellerup er meget fascineret af. ”Det er fantastisk med handicapidræt. Her prøver børn og unge sig selv af, og det gør, at de får et helt andet liv. Måske betyder det, at de bliver aktive i foreningsarbejde og organisationer. Det giver selvtillid og livsglæde at være med. Det flytter og ændrer holdninger til mennesker med handicap, og det vil fonden gerne bidrage til. Vi får også ansøgninger om penge til fx el-hockey stole. De er ikke billige, og de skal kunne holde til noget, for det går lige så hårdt for sig i handicapidræt som i den almindelige sport. Når jeg ser sportsudøvere og ser deres fuldstændige tilsidesættelse af deres handicap, så er det så livsbekræftende”.

Forskerpris Vanførefonden vil gerne være med til at tænke nyt. Siden 1993 har fonden støttet den brede handicapforskning om både livsvilkår og sygdomsrelaterede emner. Hvert år på årsmødet uddeler fonden en forskerpris på 250.000 kr. ■

FAKTA Vanførefondens formål er at støtte mennesker med fysisk handicap, i det omfang sådan støtte ikke ydes af det offentlige. I 2008/2009 uddelte fonden 6,1 mio. kr. Heraf fik Dansk Handicap Forbund 2,3 mio. kr. til juleog sommerophold på Sct. Knudsborg. Læs om hvordan man ansøger, årsberetninger, forskerpriser med mere på www.vanfoerefonden.dk eller få oplysninger på tlf. 33 13 48 38.

”Jeg er altid glad, når jeg støder på, at man tænker handicapaspektet med, allerede når man planlægger”, siger Vanførefondens formand Pia Gjellerup.


Årets julegaveide! Vi sælger mange forskellige tekniske hjælpemidler og vi hjælper gerne med at finde den rette gave, til den du holder af.

Vi tilbyder blandt andet: - Tekniske hjælpemidler - Demens alarmer - Nødkaldeanlæg - Tryghedstelefoner - Hosted vagtcentralløsning - Robotstøvsugere

Praktisk robotstøvsuger

Betjeningsvenlige telefoner

Agerskellet 7 - 8920 Randers NV Tlf.: 8911 4600 - www.energiranders.dk/care

In­Mind

Forskellige behov – en selvfølgelighed hos Scandic!

Alle skal kunne bo på Scandic – også selv om man evt. har nogle helt særlige behov. Derfor har vi siden 2003 tænkt i tilgængelighed – og det ned til mindste detalje. Udover udnævnelsen af vores handicapambassadør Magnus Berglund, som siden har uddannet vores medarbejdere – har vi i samråd med handicaporganisationer og hotelgæster udarbejdet 93 tilgængeligheds­ punkter, der gør det nemmere for dig at vælge Scandic næste gang! Se mere på scandichotels.dk

0138_183x127 Handicap Nyt.indd 1

18/11/09 15.46


Julekort Julekort Julekort

H A N D I C A P • n y t · nu m m e r 6 · D E C EM B E R 2 0 0 9

35

fra Dansk Handicap Forbund

FRA DANSK HANDIcAP FORBuND

FRA DANSK HANDIcAP FORBuND

A.

b. A.

D.

C. b.

e. D.

F. e.

G.

A. Henry Heerup julekort, ”nisse på stige”, 6 stk. enkelte A. Henry Heerup julekort,

C.

F.

H. G.

b.

C.

julekort med kuverter ”nisse på stige”, 6 stk. enkelte julekort med kuverter Henry Heerup julekort, ”Den hellige familie”, 4 stk. b. Henry Heerup julekort, dobbelte julekort med kuverter ”Den hellige familie”, 4 stk. dobbelte julekort med kuverter Henry Heerup julekort, ”nisse med violin”, 4 stk. C. Henry Heerup julekort, dobbelte julekort med kuverter ”nisse med violin”, 4 stk. dobbelte julekort med kuverter

H.

D. Henry Heerup julekort ”Den lille pige med svovlD. Henry Heerup julekort

e.

F.

stikkerne”, 4 stk. dobbelte ”Den lille pige med svovljulekort med kuverter stikkerne”, 4 stk. dobbelte julekort med kuverter Christine Swane ”Juletræet”, 4 stk. dobbelte e. Christine Swane julekort med kuverter ”Juletræet”, 4 stk. dobbelte julekort med kuverter Decoupage af Mette nørby: 4 stk. dobbelte julekort med kuverter F. Decoupage af Mette nørby: 4 stk. dobbelte julekort med kuverter

G. lise Arildskov de Marco ”Julegaven”. 4 stk. dobbelte G. lise Arildskov de Marco

med kuverter. ”Julegaven”. 4 stk. dobbelte med kuverter. H. lise Arildskov de Marco: ”Juletræsturen”. 4 stk. H. lise Arildskov de Marco: dobbelte med kuverter. ”Juletræsturen”. 4 stk. dobbelte med kuverter. i. Otte forskellige julekort med kuverter. i. Otte forskellige julekort med kuverter.

PriS Pakke A, A,B,C,D. Pakke b, C, D, PriS

E,F,G,H.: e, F, G, H.:kr.40. kr. 40. Pakke A, b, C, D, Pakke Pakke i:I.:kr. kr.50. 50. e, F, G, H.: kr. 40. Pakke i: kr. 50. bestil julekortene på Til prisen skal lægges tlf. 39 29 35 55, forsendelse. bestil julekortene på e-mail js@dhf-net.dk eller tlf. 39 29 35 55, på www.dhf-net.dk. Bestil julekortene på e-mail js@dhf-net.dk eller tlf. 39på29www.dhf-net.dk. 35 55, email js@dhf-net.dk eller på www.dhf-net.dk.

Handicap-Jul 2009 • 35 Handicap-Jul 2009 • 35


Wolturnus laver skræddersyet El-kørestole, der ikke er større end manuelle kørestole

REX W 200 kan opfylde de fleste krav til en el-kørestol. Den fås med følgende udstyr: Sædehejs (30 cm) // Sædetilt // Rygkip // Kropsstøtter // Nakkestøtter // Sele // Centerplaceret joystick // Parallelbeslag til joystick // Ergonomisk ryg som støtter mellem skulderne // Standard eller custom build sæderamme // Justerbare remme i sæde og ryg // Totalbredde 55 cm, længde 95 cm // Hastighed 8,5 km i timen // Kørelængde 7 eller 14 km pr. opladning // Adskilles let for transport, tungeste del vejer 16 kg.

Se vores hjemmeside www.wolturnus.dk eller online køb af dæk, lejer, hjul mm. på www.wshoppen.dk En Wolturnus kørestol er bygget og produceret i Danmark.

Wolturnus A/S Halkærvej 24B DK-9240 Nibe Tel: +45 96 71 71 70 Fax: +45 96 71 71 80 www.wolturnus.dk


ALT UNDER ÉT TAG

HOS

handi-mobil.dk

Handi Mobil sælger nye handicapbiler og indretter dem efter dit individuelle behov. Vi køber også din brugte bil, så hele processen ordnes under ét tag – uanset hvilket bilmærke du foretrækker. Du er altid velkommen hos os. Vi har altid en række demo-biler klar som du kan afprøve – helt uforpligtende.

Der er aldrig langt til Handi Mobil – nu med afdelinger i frem byer. Her ser du vores nye afdeling i Herning. Handi Mobil Baggeskærvej 48 7400 Herning

Handi Mobil Fabriksparken 4–6 2600 Glostrup

Handi Mobil Vidalsvej 4 A 9230 Svenstrup

Handi Mobil Industrivej 22 6760 Ribe

Handi Mobil Fabriksvej 22 7000 Fredericia

97 12 96 22

43 20 57 00

96 96 15 22

76 88 18 00

75 93 17 00

Herning@handi-mobil.dk

Kobenhavn@handi-mobil.dk

Aalborg@handi-mobil.dk

Ribe@handi-mobil.dk

Fredericia@handi-mobil.dk

Børneplejesenge … og mere

Timmy

Lotte

Hannah

MESSENYHED

Højdeindstillelig babytremmeseng til forældre i kørestol.

PÅ GENSYN

2010

Olaf

Emma Nordic*

MESSENYHED

Klassisk plejeseng, dog samtidigt et pænt, robust møbel.

* Lever op til den Nordiske Kravspecifikation for indstillelige senge til handicappede børn. Vi har fem grundforskellige modeller børneplejesenge med et hav af tilpasningsmuligheder - kontakt os for vejledning!

Plantagevej 7 E DK-6270 Tønder fon +45 7374 4073 info@kayserbetten.dk www.kayserbetten.dk


I dag har Manik accepteret, at hun ikke er helt som de andre i klassen.

w w w. DA N S K H A N D I C A P F O R B U N D. dk

38

Til stor overraskelse for mange i hans landsby har Varazdat i den grad bevist, at hverken et fysisk eller mentalt handicap kan forhindre ham i at udvikle sig.

Landet hvor børn med handicap lever i skjul I Armenien skjuler forældre deres børn hjemme, hvis de har et handicap. Nogle tror stadig,

Af Ta n i a M a ri a L ü der s R u s bjerg

at handicap smitter, og læger kan finde på at sige, at alvorlige hjertefejl eller muskelsvind går væk af sig selv eller kan kureres med piller. En dansk organisation, Mission Øst, arbejder lige nu på at ændre et helt lands holdning til mennesker med handicap – mennesker som Varazdat og Manik I Varazdats landsby syntes ingen, han havde nogen som helst værdi. Borgmesteren, byens ældre, ja selv hans egen bedstemor kunne ikke forestille sig, at han nogensinde ville være andet end en belastning, så de første 16 år af sit liv voksede han op, omgivet af mennesker der syntes, tilværelsen ville være en hel del nemmere uden ham. Varazdat har en lammelse i højre side af kroppen og et mentalt handicap og har naturligt brug for mere omsorg og pleje end andre børn.

Men Varazdat bor i Armenien. Og i den tidligere sovjetrepublik er dét at have et handicap et alvorligt tabu og forbundet med så stor skam, at mange forældre føler sig tvunget til at gemme deres børn væk i hjemmet – langt væk fra den nødvendige lægehjælp, uden skolegang og uvidende om selv det at have venner. Raske småbørn med en simpel mangel på vitaminer risikerer at skulle sidde i kørestol resten af deres liv, fordi de ikke får hjælp. Og andre, der fødes med et fysisk handicap,

F o t o : Z a v e n K h a chik y a n .

F o t o : H a y r a pe t h o v s ep y a n .

Armenien


H A N D I C A P • n y t · nu m m e r 6 · D E C EM B E R 2 0 0 9

opgives på forhånd, selvom en uddannelse kan gøre mindst lige så meget for dem, som for børn der fødes uden. I en alder af 16 år kunne Varazdat stadig ikke selv tage tøj på. Han havde aldrig lært at spise ordentligt. Og selv ganske små hverdagsting kunne han ikke kende forskel på. Men hans 16. år skulle blive det år, hvor han med hjælp fra en dansk organisation, fik en ny chance. Men lad os først møde Manik.

Manik græd 10-årige Manik plejede at græde meget. Med våde øjne så hun, hvordan hendes egne tårer fik næsten lige så mange af slagsen til at løbe ned ad hendes mors kinder. Men hun havde ikke lyst til at fortælle, hvorfor hun var så ked af det. Siden hun blev født, har hun haft svært ved at gå. Hun er nødt til at støtte sig til nogen eller noget, når hun vil et sted hen. Også på den korte tur fra tavlen og hen til sin plads i klasselokalet hjælpes hun på vej af sin lærer. Alligevel er Manik et af de få heldige børn med handicap i Armenien. Hun kommer fra en familie, der accepterer hende, som hun er, og som sjældent møder diskrimination fra omgivelserne. Hun har venner, der holder af hende, og et intellekt, der ifølge hendes mor, kan føre hende langt. Men selv dét var ikke nok til, at hun følte sig tryg ved at dele sin smerte med andre, og først, da hun startede på én af de skoler, Mission Øst samarbejder med i Armeniens hovedstad, begyndte en psykolog at finde ind til det problem, hun havde holdt hemmeligt i så lang tid.

Isolation førte til socialt handicap

(Fortsættes på næste side)

Kæmper for basale rettigheder i Armenien Mission Øst er en dansk hjælpeorganisation, der blev stiftet af far og søn, René og Kim Hartzner, i 1991, da Sovjetunionen kollapsede. På deres mange rejser til Østeuropa så de den desperation, der herskede, og besluttede at hjælpe. Da den værste hungersnød i Armenien var afhjulpet, fik Mission Øst øje på undertrykkelsen af mennesker med handicap og deres rettigheder. Siden har organisationen blandt andet: • spillet en afgørende rolle i vedtagelsen af en ny national lov, der giver børn med handicap samme ret til skolegang som alle andre (en del af FN’s mål for en bedre verden inden 2015 er at sikre alle en grundlæggende uddannelse) • bygget lægecentre og uddannet sundhedspersonale, så børn med handicap nu får den nødvendige diagnose, behandling og genoptræning • dannet støttegrupper, hvor forældre til børn med handicap kan dele deres tanker • bistået i oprettelsen af en national handicapparaplyorganisation (med hjælp fra Danske Handicaporganisationer) Senest er de mangeårige erfaringer fra Armenien brugt til at sikre mennesker med handicap de samme rettigheder i Tadsjikistan. Mission Øst har i dag cirka 230 ansatte på verdensplan og er den første og største danske hjælpeorganisation i Armenien og Tadsjikistan og den største enkeltstående danske i Afghanistan. Derudover hjælper den i Nepal og Rumænien. Vil du vide mere om arbejdet med børn med handicap, kan du via tlf. 39 48 20 49 eller www.miseast. org bestille Mission Østs blad, der udkommer gratis 6 gange om året. I dag er tårerne erstattet med store smil hos både Manik og hendes mor, Liana.

F o t o : H a y r a pe t H o v s ep y a n

På nogenlunde samme tid, tog Varazdats historie for alvor fart. Han blev opdaget af Mission Øst og dens armenske partnerorganisation, der gik fra dør til dør i landsbyen for at finde børn, der blev gemt væk i hjemmene. Efter at have overbevist hans forældre, blev han som 16-årig indskrevet i 1. klasse. Det første stykke tid skammede han sig over alle de ting, han aldrig havde lært: ”Hvor er det ærgerligt, jeg ikke kan det og det…,” plejede han at sige. Samtidig var han bange og reserveret og vidste ikke, hvordan han skulle forholde sig til alle de fremmede mennesker omkring sig. Skoleleder Amalia Harutjunjan fortæller: ”Det var meget svært for ham at vænne sig til at være sammen med de andre børn i skolen, fordi han havde levet i isolation i hjemmet så længe. Udover sit fysiske handicap havde han fået et socialt handicap.” Men på kun ét enkelt år lærte den ekstremt underudviklede dreng ting, som fik landsbyen til at tabe både næse og mund.

39


F o t o : Z a v e n K h a chik y a n

Armenien

w w w. DA N S K H A N D I C A P F O R B U N D. dk

40

Varazdat var 16 år, før han begyndte i skole med hjælp fra Mission Øst, der også har sørget for, at hans fod er blevet opereret, så han bedre kan gå.

Hvorfor græd Manik? I modsætning til Varazdat trivedes Manik blandt andre børn. Men en dag fik hendes klasse en prøve i matematik, og som sædvanlig nåede hun ikke lige så langt som sine kammerater. Hun begyndte igen at græde. Lærere og psykologer, som er blevet specielt uddannet til at tage sig af børn med handicap, gik i gang med at arbejde med Manik for at nå ind til problemets kerne. Og de fandt den. Manik græd simpelthen, fordi hun er langsommere til alting end alle andre. Hun skriver langsomt, går langsomt, taler langsomt, svarer langsomt… og det gjorde hende rigtig ked af det. I dag har Manik fået hjælp til at blive bedre i skolen. Og hun har lært, at det er ok at være anderledes og ikke lige så hurtig som andre. Skolens specialister har i den grad været hendes redning. Uden hjælp fra voksne, der forstår børn som Manik, ville hun stadig være ked af det – og som den eneste vide hvorfor. ”Hun er stadig en smule langsom,” siger hendes mor, Liana. ”Men hun græder ikke mere.” Når tingene går

lidt hurtigt derhjemme, og familien er sent på den, kan hun endda finde på selv at sige: ”Vi når det jo nok.”

Et år fyldt med små sejre Mens Manik har accepteret sit tempo, har Varazdat til gengæld fået fuld fart på. Allerede efter det første år i skole, var han fagligt på niveau med eleverne i fjerde klasse. Pludselig kunne han fortælle historier ved hjælp af billeder og kende forskel på ting som ven og lærer, restaurant og spisestue. Han har lært selv at spise med ske. Han kan selv drikke af et glas og selv tage tøj på. Og selvom han stadig ikke er helt god til at skrive, så kan han holde på en pen, og det er en stor sejr for den livsglade dreng. På bare ét år har Varazdat bevist over for sin familie, sin landsby og andre, at hverken et fysisk eller mentalt handicap kan forhindre et menneske i at udvikle sig, når blot der er andre, der tror på, at det kan lade sig gøre. På trods af den sene start i livet er Varazdat ikke i tvivl om, hvad han vil bruge resten af det til: ”Jeg vil være læge,” smiler han. ■

Armenien – ét af Europas fattigste lande Der bor cirka tre millioner mennesker i Armenien, som grænser op til Georgien, Aserbajdsjan, Tyrkiet og Iran. Halvdelen af alle børn under fem år lever i fattigdom. Der findes cirka 8.000 registrerede tilfælde af børn med handicap, men det faktiske antal anslås at være meget højere. Størstedelen af børn med handicap får hverken den fornødne lægehjælp eller skolegang.


H A N D I C A P • n y t · nu m m e r 6 · O K TO B E R 2 0 0 9

41

Medlemmernes Klub hos mangebaekke.dk Netbutikken mangebaekke.dk støtter Dansk Handicap Forbund, når du køber varer. En nyoprettet medlemsklub giver dig flere fordele Som noget helt nyt tilbyder mangebaekke.dk nu medlemmerne af Dansk Handicap Forbund et medlemskab af Medlemmernes Klub. I samarbejde med vores leverandører vil du som medlem få helt særlige tilbud. Det er både lækre produkter, der kan købes med store besparelser, produkter der eksklusivt tilbydes medlemmer af klubben, konkurrencer og meget mere. Og så går 20 % af prisen selvfølgelig stadig til Dansk Handicap Forbund eller den velgørende organisation, du ønsker at støtte. Det er nemt og helt gratis at tilmelde sig Medlemmernes Klub. Du skal blot udfylde tilmeldingsformularen på mangebaekke.dk og derefter vil du modtage en velkomst-mail med dit brugernavn og log-in. Når du har bekræftet din tilmelding, er du klar til at benytte tilbuddene og shoppe løs. Du kan frit vælge

mellem de varer, der udelukkende tilbydes medlemmerne af klubben, og alle andre varer i shoppen, det hele er tilgængeligt på én gang og betales ligeledes samtidigt. De første 50, der tilmelder sig klubben, vil modtage et gavekort på kr. 50. Medlemmernes Klub er udelukkende for medlemmerne af de ni velgørende organisationer, der samarbejder med mangebaekke.dk Medejer af mangebaekke.dk Inge-Lene Ebdrup siger: ”Vi er meget glade for og stolte over den opbakning vores butik får fra alle vores samarbejdende organisationer. Derfor vil vi meget gerne gøre lidt ekstra for medlemmerne, og vi vil bestræbe os på at skaffe rigtig gode tilbud, spændende varer og lave spændende konkurrencer, så også medlemmerne synes, at det bliver lidt sjovere at shoppe til støtte for de mange gode formål.”

Giv 20 % til Dansk Handicap Forbund

Hos mangebaekke.dk kan du støtte velgørenhed, helt uden det koster dig ekstra. Vores varer sælges til samme pris som i butikkerne, men vi giver 20 % af hele dit køb incl. moms til et velgørende formål. Dette er et helt nyt forretningskoncept og vi er meget stolte af, at vi i samarbejde med nogle af de største velgørende organisationer i Danmark, nu kombinerer salg af gaveartikler og brugskunst med muligheden for at gøre en forskel.

Du bestemmer Det er dit valg hvilken af vores organisationer der skal have 20 % af pengene fra dit køb. Så køber du dine gaver eller en smuk ting til dit hjem hos os, kan du samtidig donere 20 % af prisen til Dansk Handicap Forbund.

Fyrfadsstage fra Royal Copenhagen – Cocoon, kr. 149,95 pr. stk. heraf kr. 29,99 til velgørenhed.

Longdrinkglas fra Rosendahl – Grand Cru – kr. 169,95 for sæt med 4 stk. heraf kr. 33,99 til velgørenhed.

Metal Mickey, Classic Disney – kr. 99,95 pr. stk. heraf kr. 19,99 til velgørenhed.

Twenty– four kalenderlysestage fra Stelton kr. 299,95 pr. stk. heraf kr. 59,99 til velgørenhed.

juleann_DK_handicap_A5.indd 1

Årsnissepar, Trip Trap Nisser – kr. 299,95 pr. sæt. heraf kr. 59,99 til velgørenhed.

Se flere julegaveideer på www.mangebaekke.dk

09-11-2009 13:16:11


Hjælp til store børn som tisser i sengen Sengevædning er i langt de fleste tilfælde fysisk betinget. Sengevædning skyldes manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder. Langt de fleste børn vokser fra sengevædningen omkring puber­ tetsalderen, og sengevædningen kan i mellemtiden behandles. Indtil den rette behandling er fundet og for at undgå besvær og pinlige episoder i barnets hverdag, kan DryNites® natbukser være en stor hjælp. DryNites® natbukser er diskrete absorberende underbukser specielt udviklet til større børn, og de kan bæres under almindeligt nattøj. DryNites® Sleep shorts er unikke natshorts, der ligner rigtige bokser­ shorts. De er meget absorberende, og er produceret i et specielt materiale, der ligner rigtigt stof. DryNites® Sleep shorts fås i to stør­ relser og kan bruges af både piger og drenge. ”Der kan gå lang tid, fra børnene kommer i kontakt med behand­ lingssystemet, til behandlingen virker ordentligt. I den tid er det essentielt med gode hjælpemidler til at komme lettere gennem hverdagen – eksempelvis natbleer,” siger Søren Rittig, overlæge på Skejby Sygehus.

Gode råd • Spørg din læge og få klarlagt årsagen til, at barnet tisser i sengen om natten. Sengevædning kan behandles. • Tal med barnet om de natlige uheld og forklar, at han/hun ikke kan gøre for det.

DryNites® Pyjama Pants fås i to størrelser i en drenge- og pigemodel

• 4-7 år (17-30 kg) • 8-15 år (27-57 kg)

DryNites® Sleep shorts fås i to størrelser

• 4-7 år (17-30 kg) • 8-12 år (27-50 kg)

• Når dit barn skal på overnatning, kan DryNites® lægges i en pose i bunden af soveposen. Så kan den hurtigt og diskret tages af og på.

Få yderligere information om sengevædning hos patientforeningen Kontinensforeningen www.kontinens.dk eller ring til Kontinensforeningens landsdækkende telefon­rådgivning på telefon 70 20 08 70, indtal gerne besked.

Bestil en gratis prøve på www.drynites.dk


H A N D I C A P • n y t · nu m m e r 6 · D E C EM B E R 2 0 0 9

43

Tomlen nedad til ombygning af p-hus Europarks ombygning af parkeringsanlæg København har ikke skabt bedre forhold for bilister med handicap.

EuroPark har ombygget sin parkeringskælder, Landgreven 10 i det indre København. Det blev for nyligt fejret med en reception. Rampen derned er stejl, og der er ingen elevator til gadeplan, så man skal via rampen til og fra kælderen. Det kan de færreste gøre i en manuel kørestol. Der er intet handicaptoilet og den fri højde på 2,15 m betyder, at mange handicapbiler slet ikke kan komme derned. Alligevel er der over nedkørslen et handicapsymbol, ligesom der er ved Europarks parkeringshus tæt ved i Borgergade. Her er nedkørslen lidt mindre stejl, mens den fri højde kun er to meter.

Handicapskilte er misvisende Det undrer Sven A. Knudsen fra Dansk Handicap Forbund. Han kørte ned i kælderen til receptionen i el-kørestol, og det gik lige. I receptionstalerne blev det nævnt flere gange, at man tilbød ”service til handicappede”. ”Min bil er for høj til at komme herned. På grund af handicapskiltet tror man, at man kan benytte kælderen, og så kan man ikke rigtigt alligevel, det er en kedelig oplevelse. Så vidt jeg kan se, består ombygningen i en gang maling, flere lamper og mere overvågning,” siger Sven A. Knudsen.

Personlig betjening er service Projektchef Peter Rossel fra Europark er uenig i kritik-

ken og forklarer: ”Kælderen er altid bemandet, så handicapservicen består i at personalet hjælper med at skubbe folk op og ned ad rampen. Og personalet kan også parkere handicapbilen og køre den på plads. Den begrænsede frihøjde skyldes selve bygningen, for der er ikke blevet højere til loftet ved ombygningen. De handicapbiler, der ikke kan komme herned, vil få pladser oppe på gaden”, siger han. Sven A. Knudsen mener ikke, at det er rimeligt, at der skal betales for at parkere i gadeplan, når bilerne ikke er i ly. Men det er ok, mener Peter Rossel på grund af servicen og overvågningen, der også dækker bilerne i gadeplan. Rampen er stejlere, end hvad chauffører må skubbe, og der er vel ikke andre regler for p-vagter? Til det oplyser Peter Rossel, at personalet har fået en mundtlig instruktion i at parkere handicapbiler og i at skubbe. ”Vi kan ikke gøre det anderledes. Der kommer måske max. 25 handicapparkeringer om året. Vi er opmærksomme på, at der skal være handicapegnet, men vi overtager tit parkeringsanlæg af ældre dato. Foreslår vi ændringer for mange millioner kr., går ejeren bare til et andet parkeringsfirma. Vi driver forretning”, siger projektchef Peter Rossel. Sven A. Knudsen vil nu bringe sagen videre i Københavns Handicapråd for at sikre, at der ikke kommer flere p-huse i København af så dårlig standard for handicapbilister. ■

Af B e n t e R ø d s g a a rd

Handicap-symbolerne er misvisende


Kørselsordning

w w w. DA N S K H A N D I C A P F O R B U N D. dk

44

Kommunerne blæser på, at nogen har behov for flere end de 104 ture, som man kan få i den individuelle handicapkørselsordning. Et medlem kan ikke besøge sin mor på plejehjem, fordi hun ikke

Af B e n t e R ø d s g a a rd I llu s t r at i o n : Niel s P o ul s e n

har flere ture til rådighed


H A N D I C A P • n y t · nu m m e r 6 · D E C EM B E R 2 0 0 9

Helle Hornebo Christensen er 69 år og bor i Hillerød. Hendes mor er 99 år og bor på plejehjem i Hundested, hvor hun ikke er glad for at bo. Hun græder ofte. Helle Hornebo Christensen er kørestolsbruger, hjerneskadet på grund af en blodprop og meget svagtseende og med i Movias handicapkørsel. ”Jeg havde set i Movia brochuren, at man kunne få bevilget ekstrature af sin kommune, og jeg søgte allerede i januar, fordi jeg ville få brug for flere ture. Da jeg rykkede for et svar, fik jeg at vide, at min ansøgning ikke var modtaget, så søgte jeg igen i april, men der var turene opbrugt, fordi jeg havde besøgt min mor to gange om ugen. Hele sommeren har jeg siddet her og gloet og ikke kunne besøge min mor. Kommunen sendte i et april et brev om, at ansøgningen var modtaget, og at man ville svare. Den 23. september kom svaret, som var et afslag, fordi ekstrature ikke er et tilbud til borgere i Hillerød kommune. Helle Hornebo Christensen er skuffet: ”Jeg regnede med at få ekstra ture, jeg er så ked af det. Det var meget bedre, da man kunne selv kunne købe ekstrature, uden at kommunen skulle bestemme, om man måtte få dem. Turen frem og tilbage i lifttaxa til min mor koster ca. 1.400 kr., og det rækker mine penge ikke til at gøre tit. For to måneder siden fik jeg nogen til at køre mig i bil derop, men det var svært for mig, at komme fra kørestolen og ind på sædet og ud igen. Når min mor bliver 100 år, så frygter jeg at måtte melde afbud”. Susanne Kristensen, socialdemokrat og medlem af Social – og Sundhedsudvalget i Hillerød har ikke hørt om problemet med opbrugte ture før nu.

”Det med de 104 ture er besluttet for lang tid siden i 2007. At vi i Hillerød er landet på 104 ture er givetvis på grund af økonomien. Men kommunernes stramme økonomi gør, at vi må lægge loft et sted – og jeg vil tro, at det er derfor, at tilbudet ikke findes i dag. Det er en dyr ordning, og jeg tvivler også på, at nogle kommuner overhovedet har råd til at tilbyde mere, end loven foreskriver. Men jeg synes alligevel, at borgeren skal klage over afgørelsen, og spørge om, hvilke muligheder hun så har for at få løst sit problem. Jo mere pres fra borgernes side – jo flere fleksible regler. Det er før sket, at mange borgerklager har ført til ændringer”, siger Susanne Kristensen.

Generelt problem i Nordsjælland En gang om ugen kommer Helle Hornebo Christensen på værestedet Viemosegaard for afasi - og apopleksiramte, hvor Hillerød kommune sørger for hendes kørsel. Lisbet Kragh er formand for Hjernesagen i Nordsjælland og medarbejder på Viemosegård. Her er der både fritidsaktiviteter og socialt samvær. Mange brugere har opbrugt deres ture og andre er tæt ved. ”Tilbudet på Viemosegård dækker de nordsjællandske kommuner Vi har åbent to gange om ugen. Da stedet er privat, skal man i de fleste kommuner bruge sin individuelle handicapkørsel for at komme her. Hillerød og Hørsholm kommuner betaler kørsel en gang ugentligt, Helsingør giver et tilskud og Allerød betaler den ene vej. De andre, som tæller Egedal, Fredensborg, Gribskov, Frederikssund og Halsnæs, gør ikke, derfor bliver turene hurtigt opbrugt. Hvis man kommer her en gang om ugen, kan man ikke tage til fødselsdage, til juleaften osv. Folk er meget ulykkelige, når de får afslag på flere ture. Det er først nu, det går op for brugerne, at de ikke kan få flere ture. Nogle af brugerne kan råbe op, andre kan slet ikke, fordi de mangler sprog, så de isolerer sig bare derhjemme og holder helt op med at komme ud. De savner at kunne købe tillægsture, som man kunne før i tiden. Det er så frygteligt. Det er et stavnsbånd uden lige. Jeg har været i lokalpressen med et læserbrev, men man slår bare i en tung dyne. Der er mange eksempler på opbrugte ture hos vores brugere”, fortæller Lisbet Kragh. ■

45


Handicap·nyt

DSB Handicapservice Er du handicappet og har legitimationskort til DSB’s ledsagerordning, kan du bestille hjælp til dine togrejser. Du skal blot ringe til DSB Handicapservice på telefon 70 13 14 15 (tast 6). Starter eller slutter din rejse med bus, skal du kontakte din egen region. I brochuren, Handicapservice, kan du læse mere om ordningen - brochuren får du på stationen.

Tlf. 75 88 16 22 · www.daro.dk

Lundens Bondegårdsferie www.egmont-hs.dk

- handicap ingen hindring!

RESPEKT - udvikler hele mennesker!

Egmont Højskolen tilbyder enestående menneskelige, faglige og fysiske rammer, midt i skoven og ud til vandet, kun 30 km fra Århus. Vores moderne, lyse værelser er alle handicapegnede. Et semester indeholder studieture, temauger, koncerter, foredrag m.m. Vælg mellem 18 eller 42 ugers kursus fra august eller et 24 ugers kursus fra januar.

Besøg Danmarks mest rummelige højskole på: www.egmont-hs.dk

Eller på: Villavej 25, Hou 8300 Odder Tlf. 87 81 79 00 mail@egmont-hs.dk

Solidaritet · Myndighed · Værdighed

1. april 2010 åbner Lundens Bondegårdsferie: 

  

 

Handicapvenlige lejligheder med bl.a. loftslift og hæve/sænke senge. Sansehave og sanserum. Legeplads. Heste, geder, kaniner, hunde og katte. Åbent landbrug hos den økologiske nabogård. Ren sønderjysk natur så langt øjet rækker!

”Oplevelsesgaranti for alle - med eller uden handicap!”

15% rabat ved alle bookinger de første 3 åbningsmåneder eller ved booking allerede nu!

www.lundensbondegaardsferie.dk


Handicap·nyt

Kanotur uanset handicap

da n m a r ks st ø r ste m i n i b u s c e nte r !

Vi tilbyder GRATIS AFPRØVNING med specialindrettede Minibusser overalt i Danmark. Altid mere end 80 nye Minibusser på lager. Leveringstid 2-4 uger.

- Også gode brugte busser på lager!

Hvi d k æ rv ej 4 · 5 2 5 0 O d e n s e sv · Tl f. : 6 3 1 5 2000 r u n ev ej 4 · 8 2 1 0 Å r H u s v · Tl f. : 8 6 2 4 8 4 23

w w w. m oto r b y e n . d k

Bliv handicaphjælper hos HandiHelp Nu hvor borgere med den ny ordning om Borgerstyret Personlig Assistent (BPA) selv kan vælge, hvem de ønsker handicaphjælpere fra, oplever HandiHelp en stor efterspørgsel på netop vores hjælperordning.

§

Du kan også!

Vore kanoer er specialbyggede til at kunne kompensere for dit individuelle handicap. Vi sejler på Gudenåen og søerne omkring Ry. Din Hjælper skal ro med dig i kanoen, vi sørger for sikkerheden og det praktiske på turen. Vi overnatter på kanolejrplads ved åen i store tippier der er opvarmet af bål. Kontakt Handikano på 30295304 Eller se mere på www.handikano.dk

Bliv godt kørende

Lej, køb og sælg handicapbiler

Vi søger derfor dig, der er interesseret i at yde en god, faglig kompetent og Ikke mindst nærværende handicaphjælp i dit nærområde – og gør en forskel for borgerne. Vi tilbyder vores handicaphjælpere:

Kurser Vores serviceydelse er af høj kvalitet, der tilbyder vi løbende kurser, som gør at du altid er fagligt godt klædt på til. Attraktiv løn Løn med alle gældende tillæg Et fleksibelt arbejde Deltidsarbejde, fuldtidsarbejde, eller studiearbejde ud fra dine egne ønsker og ikke mindst kvalifikationer

Klik ind på handiauto.dk og lej: personbiler, busser og minibusser eller sælg: din brugte handicapbil eller bus til os

Det perfekte match En database hvor du selv aktivt og målrettet kan søge brugere at arbejde for. Ring og få en snak med vores rekrutteringsafdeling på 39206464 www.handihelp.dk gitte@handihelp.dk Omøgade 8, st.th. - 2100 København Ø

www.handiauto.dk - Telefon: 3920 6464


Al henvendelse til: Dansk Handicap Forbund Tlf: 39293555

Magasinpost UMM ID nr. 42111

LEMCO COMBI Bike KUN 12.375,-

Også leje... inkl. moms

Træn hjemme eller i fysioterapi

Prøv i

14 dage

Bestil afprøvning idag på: www.lemco.dk Velegnet til:

Pedal lås for let indstigning.

Armene fikseres let Flex håndtag til bl.a. med chattanooga bånd. Paraplegikere.

TLF: 3325 4002 • INFO@LEMCO.DK

• Genoptræning • Vedligeholdelse • Konditionstræning • Kolde ben • Hævede ben

2009.6 - December  
2009.6 - December  

Handicap Nyt

Advertisement