Cyklopedin 2016 nr 2

Page 1

CYKLOPEDIN För oss som faktiskt är ute och cyklar

#2 - APRIL 2016

TEMA CYKELPENDLING

Standard, hybrid, el - vilken cykel passar dig?

KRUTGUBBEN DANIEL BELL 87-åringen sadlar om till elcykel

CYKLOTEKET MITT I STAN

Zenit Service Store på Mäster Samuelsgatan

BLÅLJUS PÅ TVÅ HJUL Vi har träffat två cyklande poliser

SNYGGARE CYKELKLÄDER

Smakprov från årets klädkollektion

Inspirationsmagasinet för en fulländad cykelupplevelse

www.cykloteket.se


Vad är MIPS? MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) är en patenterad teknologi som utvecklats för att minska rotationspåfrestningar som orsakar skador på hjärnan vid vinklad kollision. Konventionella hjälmar testas genom att släppa dem vertikalt mot en plan yta och de är utformade med detta test i åtanke.

Vinklad kollision

Förskjuten påverkan

MIPS är designat för verkligheten—fokus ligger på hur de flesta olyckor i själva verket inträffar—med en vinklad påverkan på huvudet. Genom att imitera hjärnans eget skyddssystem kan MIPS absorbera mer energi från en vinklad smäll mot huvudet genom att skapa ett glidlager mellan hjälmen och huvudet. MIPS förändrar sättet vi ser på hjälmsäkerhet.

Rakt islag

SUTTON™ MIPS

Sutton™ är en lågprofilshjälm laddad med smarta lösningar för att hjälpa stadscyklisten och cykelpendlaren att få ut mer av sin cykling. • Avtagbar, reflekterande, mjuk skärm • Integrerat fäste för lyse • Reflekterande, förstärkt port för användning av U-Lock • Ultrasuede® vaddering • MIPS utrustad • Omsvepande In-Mold polykarbonat skal med EPS linning • Cord Loc™ passformssystem • 8 ventilationshål med interna luftkanaler

Rotationspåfrestning


Foto: Igor Stevanovic/123rf.com

Cykla är frihet. Att ta sig fram för egen maskin, ljudlöst med bara vindens sus som ackompanjemang. Utan köer. Utan buller. Utan utsläpp. Alla som cyklar gör det av egna orsaker. Cykla för att få träning. Cykla för att ta sig till skolan eller jobbet. Cykla för att stämma träff med din kärlek, eller cykla bara för att just cykling är kärlek. Minns känslan när du fick din första cykel? Minns glädjen du kände när du cyklade runt med kompisarna när du var liten? Bara för att det var så kul. Försök att hitta tillbaka till den känslan igen. Cykla ska inte vara krångligt och kravfyllt, utan härligt, enkelt och fullt av glädje och frihet. Ge dig ut och cykla redan idag. Inte för att du måste. Bara för att du vill!

CYKLOPEDIN #2 2016  | 3


60

INNEHÅLL #2

TEMANUMMER PENDLING OCH VARDAGSCYKLING

Daniel Bell 87 år

Miljövänlig medvind

Allt om elcyklar - vad, varför, hur?

Cyklat sen före andra världskriget

16

Urban, hybrid, trekking...

Vi reder ut begreppen om pendlarcyklar

34

30

Mat för cyklister

Henrik Orre serverar laxpanna med pasta

54 36

12 Blåljus på två hjul

Möt lagens långa arm som cyklar 4  |  CYKLOPEDIN #2 2016

46

33

42 Powerpendla till jobbet

Konkreta träningstips för vardagscyklisten


NÄR SKOGEN VISKAR DITT NAMN De hårdaste passen avnjuts bäst på morgonen, innan dimman lättar.

NY KOLLEKTION I BUTIK NU.

CYKLOPEDIN 2014  |  5


BICI

tutto

signerat Roberto Vacchi som helst som aldrig, och då menar jag verkligen aldrig, skulle accepteras av oss när vi åker bil.

J

ag kan villigt erkänna en sak. Jag har aldrig varit en cykelpendlare. Jag skyller alltid på att alltid vara på språng - att jag måste iväg på något där jag behöver annat färdmedel än cykel; handla, hämta barnen, åka på nåt möte jättemånga kilometer bort eller bara att det är lite kallt eller att regnet hänger i luften. Men jag har försökt. Det har alltid misslyckats. Jag är avundsjuk på exempelvis min Eurosportkollega Anders Adamson, som cyklar till jobbet och mellan möten året runt. Den förmågan skulle jag också vilja ha. Trots att han har nära till allt får han ihop enormt massa mil varje år vilket ger extra motion och dessutom är miljövänligt. Det sistnämnda är en stor anledning till att många stora städer i Europa försöker få ner bilanvändandet genom att få fler att cykla. Även i vårt avlånga land görs försök. Det kanske har lyckats skapligt, men det man inte är lika framgångsrik med är hur själva cykelmiljön är för pendlarna. I både Stockholm och Göteborg finns numera vägtullar och de som kör bil in till städerna får betala trängselskatt. Trängs man

6  |  CYKLOPEDIN #2 2016

får man allt betala. Det man kan konstatera är att det faktiskt blivit lugnare i citytrafiken, i alla fall känner jag av det i Stockholm. Vad finns då för alternativ? Givetvis ”kollektivfabriken”, men hur ser det ut för de som väljer att cykla i Stockholm? Om ni frågar mig så är infrastrukturen för cyklister ett skämt. Jag kan nog säga att jag cyklat mycket i vår huvudstad. Ingenstans som jag kan komma på har man lagt ner speciellt mycket tid till tanke för hur man ska göra det bra för vardagscyklisten. Eller för all del motionsditon. De flesta cykelvägar, på de få platser de finns, är för smala. Även i Borlänge, där jag bor, har vi en cykelväg på vardera sidan av Stationsgatan som är så smal att man måste balansera för att inte komma över till de gåendes sida. Ofta går cykelvägarna sida vid sida med gångstråken varför man oftast får zick-zacka sig fram. Eller så är det bara en heldragen linje mellan cykelväg och bilväg, och där cyklisten ska fara fram är det inte ovanligt att bilar står parkerade. Rätt vad det är finner man en stolpe mitt i vägen. Ibland också en cementsugga. För att inte tala om att cykelvägar helt plötsligt tar slut, och så får man i alla fall åka på den bilväg man just inte fick åka på. Det finns hur många tokiga och knasiga exempel

Vi har väldigt mycket att lära av exempelvis Danmark och inte minst Köpenhamn. Där satsar man enormt mycket på cykelpendlingen och där accepteras också cyklisterna på ett helt annat sätt. Jag minns när jag 2011 var i denna pulserande huvudstad i samband med cykel-VM. Adamson och jag bodde på norra sidan och jobbade på södra. Vi cyklade emellan och den respekt jag kände för varandra i trafiken har jag sällan om någon gång upplevt. Som cyklist märkte man att man kunde vara trygg att man fick cykelvägen för sig själv, att bilisterna vid korsningarna alltid stannade för att släppa förbi cyklister. Det kändes nästan lite surrealistiskt, men samtidigt väldigt njutningsfullt. Det var för fem år sen. Utvecklingen för cykelpendlandet fortsätter. Idag cyklar runt 30% till sina jobb i Köpenhamn, målet är åtminstone 50%. Glädjande nog fortsätter cyklismen på alla fronter att öka också i Sverige. Vardags-, pendlings- och motionscyklandet. Snart kan det bara inte enbart snackas om att utveckla infrastrukturen, det måste också hända ordentliga saker. Snart kan man inte bara lägga småslantar på cyklingen och miljarder på bilismen. Snart är det för många som har intresse av att använda cykeln som transport- och motionsmedel att man inte längre kan ignorera det. Glädjande är också det faktum att det finns några skickliga krönikörer och debattörer som är på cyklisternas sida och som dagligen jobbar för att cyklisterna ska kunna känna mer sedda och inte minst känna sig säkrare i trafiken. Också inom politiken växer antalet cykelintresserade, så det gäller att ha tålamod. Men också att ta ansvar själva. Oftast är vi som gillar att cykla väldigt kritiska när vi känner oss motarbetade, men vi är inte alla gånger så duktiga att själva cykla säkert heller. Samtidigt som cyklandet ökar, så passar många på att ”tävla” från hemmet till jobbet och tillbaks. Ställ er exempelvis vid valfri korsning en morgon på någon av Stockholms infartsleder för cyklister, så förstår ni vad jag menar. Vi måste börja med att själva respektera varandra och övriga trafikanter. Då kan vi kräva respekt tillbaka. Avslutningsvis, att skriva denna krönika har inspirerat mig att försöka cykelpendla igen. Skam den som ger sig.

Ciao, Roberto


LEV LIVET PÅ TVÅ HJUL Pen d l a, trän a, f rakta g rejo r ell er ba ra h a ku l o c h s taj l a b lan d d in a vän n er – vi h ar c y k lar n a s o m ger d i g tr yg g h et o c h s j älvfö r tro en d e. All ti d m ed n o rd is kt an p ass ad e kval i tets ko m p o n en ter o c h garan tie r.

facebook.com/TrekBicycleSweden | trekbikes.com

CYKLOPEDIN 2014  |  7


NYTT HETT FETT SETT

OAKLEY SLÄPPER SIG

Eller kanske snarare ”släpper ifrån sig”, och vi pratar om nyheter. Den här gången är det Oakley EVZero som endast väger 22 gram - världens lättaste prestandaglajjor! Kommer in under våren, även med Prizm-lins, och de kommer att kosta från 1.650 kronor.

ETT DELIKAT ÄMNE BEET IT

Doping är skit. Däremot rödbetsjuice, som är det ”nya svarta” när det kommer till superduperenergi. Lite av naturens magi - Nitrit omvandlas i din kropp till kväveoxid och som hjälper dig att hushålla med syret, vilket då i sin tur räcker 3-4% längre. 27 spänn för 70 ml:s magicshot.

KLOCKREN

Vi känner inte till någon cyklist som vill ha ont i rumpan. Rätt sadel och bra cykelbyxor är givetvis grundplåten till trivsel… i nämnd region. Och för många är även byxsalva ett måste och vi rekommenderar då topptestade Morgan Blue till nästa långpass. Finns även damspecifik salva - killar och tjejer har nämligen lite olika bakteriekultur där nere. 160 kr.

Genom founding-sajten Kickstarter har den supercoola cykeldatorn Omata fått se dagens ljus. En snygg, lättläst och retrodesignad analog display kompletteras med avancerad teknologi invändigt, bl.a. GPS. Vi håller tummarna för att den under nästa år hittar till oss i Svedala.

8  |  CYKLOPEDIN #2 2016

TRAFIKPLANERING

Eller kanske brist på... Bilden (som är lånad från Internet av okänd fotograf) talar för sig själv. Och så här illa ser det ut på fler ställen än vad som är rimligt. Kan du tänka dig samma scenario om det var en bilväg?!


WAHOO’S SENASTE

Innovativa företaget Wahoo släpper nu sin första GPS-dator: Elemnt. Är som alla deras produkter mycket användar- och integrationsvänlig, plus att den har några helt nya smarta funktioner. Den kostar 3.790 kronor och du kan läsa och se mer om den på cykloteket.se.

TREK DOMANE SLR

Teknikerna på Trek verkar inte direkt vara några latmaskar. För nu, mitt i säsongsupptakten, kommer nya Domane SLR. Där har man utvecklat det vibrationsdämpande IsoSpeedlänkaget, som de nu har lyckats klämma in i ramens styrhuvud. Samtidigt har länkaget i sadelröret blivit ställbart och hojen mer integrationsvänlig för ny elektronik. Utlovad kontroll, komfort och prestanda. Trek Domane SLR Disc 49.990 kr.

Smarta!

Inte så smarta...

VÅRA KUNDER ÄR SMARTARE I vår kundundersökning i vintras svarade 90% av våra kunder att man alltid använder hjälm när man cyklar. 2014 var riksgenomsnittet 37%, vilket tyder på att Cyklotekets kunder är mycket smartare. Av de som svarade att de inte använder hjälm, var vanligaste svaret: ”Jag anser att jag inte behöver någon hjälm”. Hmmmmmm....

THE EAGLE HAS LANDED

Så kommer då snart den första 12-delade komponentgruppen. Det är MTB-gruppen SRAM XX1 Eagle som är tänkt att, en gång för alla, att skrota alla framväxlar. Utväxling från 10 tänder till 50 tänder, d.v.s. 500% skillnad. Till 2017 lär vi få se de första Eagle-utrustade hojarna.

NÖDVÄNDIG OCH ONÖDIG FAKTA OM CYKLAR OCH ANNAT •

Den som cyklar till jobbet får i genomsnitt 260 träningspass per år. Den som tränar på gym får i genomsnitt 40 pass per år.

Människan har aldrig varit så stillasittande som idag. I Sverige sitter vi mest stilla i hela EU och på 20 år har svensken blivit 5 kilo tyngre.

Vardagscyklisten har 15% mindre sjukfrånvaro.

Förtida dödlighet är 28% lägre bland vardagscyklister.

Regelbunden cykling minskar risken för: hjärtsjukdomar, benskörhet, diabetes (typ 2), högt blodtryck, bröst- och tjocktarmscancer, parkinson och demens, milda depressioner, ångest och nedstämdhet.

1995 cyklade ungdomar 15-24 år nästan dubbelt så långt som gruppen 40-65 år. Enligt mätningar 2014 är det gruppen 40-65 år som cyklar mest av alla i Sverige.

Flera vetenskapliga studier visar att vi blir lyckligare när vi cyklar till jobbet.

Sex kronor per kilometer är genomsnittskostnaden för bil. Då har man räknat in inköp, ägande, försäkring, service och drift. Enligt samma uträkning är siffran för en ny cykel 66 öre.

2015 ökade försäljningen av elcyklar med 70% i Sverige.

I samband med att Pekingborna skulle hem efter helgfirande i oktober 2015 inträffade det som klassas som tidernas värsta bilkö. Osannolika tio dagar tog det för en del bilister ta sig hem. Bl.a. stod trafiken stundtals helt stilla mellan Hong Kong och Peking, en sträcka på ca. 200 mil.

Snittfarten för bil i Peking räknas om några år vara 15 km/h. Vad har du för snittfart till jobbet på cykel? CYKLOPEDIN #2 2016  | 9


NYTT HETT FETT SETT VATTENTÄT VÄSKA

Vi har ett gäng pendlarvänliga väskor i olika utföranden - stora som små. Kanske bäst i klassen är Vaude Augsburg. Vattentät, gott om utrymmen och fack med plats för bl.a. laptop och bandytermos. Sitter stabilt på cykeln med hjälp av ett pakethållarfäste, som du enkelt kan ta bort och då funkar den även som axelremsväska. Din för endast 1.290 kr.

THIS ONE RUNS ON FAT AND SAVES YOU MONEY

BIKES VS CARS

2015 gjorde regisören och filmmakaren Fredrik Gerttens en dokumentärfilm som skildrar en global kris där all yta i städerna är slukade av bilar och ett ständigt växande, smutsigt, bullrande trafikkaos. Filmen visades på SVT i november 2015 och finns även att se till 13 maj på SVT-play. 25 mm

23 mm

28 mm

BRETT ÄR FETT

Det är inte bara på MTB:s som däcken blir bredare. Den gamla normen med 23 mm breda däck på racerhojar börjar nu mer och mer att ställas på skam. De flesta proffsen kör idag på minst 25 mm, och vi lagerför flera tävlingsdäck upp till 28 mm. Den lilla viktökningen kompenseras av mer komfort, bättre rull och väghållning, samt bättre punkteringsskydd.

SLIPPA STRIPPA

Vi välkomnar nya Specialized Roubaix cykelbyxa för tjejer. Ytterligare en hängselbyxa med smidig öppning i ryggen, vilket då underlättar när det är dags för toabesök. Smart och lättanvänt magnetfäste för hängslena på ryggen. 990 kr 10  |  CYKLOPEDIN #2 2016

THESE ONES RUNS ON MONEY AND MAKES YOU FAT

SKIVBROMSDEBATTEN

Skivbromsens vara eller inte vara på landsvägscyklar har varit på tapeten under en tid. UCI har gett dispens och nyligen under Flandern Runt körde för första gången ett helt Pro Tour-team med skivbromsar. Vi gissar att ganska snart, kommer det vara mer regel än undantag, att vi får se skivbromsade hojar på de stora landsvägsloppen.


CYKLOPEDIN 2014  |  11


BLÅLJUS

på två hjul Tjänsterna är inte helt unika i den svenska stadsbilden. Men fortfarande är det många som vrider på huvudet när dom ser lagens långa arm på cykel. Vi har träffat två av pionjärerna för den cyklande polisen i Stockholm. Möt Fredrik Hellgren och Krister Drakeklint. Text och foto: Niclas Sjögren

12  |  CYKLOPEDIN #2 2016


Vi träffas på Mariatorget, Södermalm. Vädret är en sån där övertydlig vårkäftsmäll. Visst, det är den ljusa årstiden men nederbörden och temperaturen skvallrar om att Stockholm de facto är en stad i norra Europa, inte jättelångt från polcirkeln. Det handlar fortfarande om rätt rejäla klädprocedurer med långbent och handskar om du vill cykla, inte minst för uniformerad polis på cykel. När jag knallar fram till Fredrik Hellgren och Krister Drakeklint står dom och pratar med en man i löparoutfit som stannat till för att tjitttjatta. När vi går förbi busshållplatsen vid Hornsgatan hejar en äldre man glatt och slänger upp ett par positiva omdömen om det här med poliser som cyklar. Och när vi går vidare mot kaféet i hörnet St Paulsgatan och Swedenborgsgatan stannar ytterligare en medborgare till för att heja. Kort sagt, det är ganska tydligt att kontaken med allmänheten blir mer självklar när uniformerad polis sitter på en cykel istället för i en bil. Fredrik och Krister, som båda jobbat mer än 20 år som poliser menar att en cyklande polis har flera fördelar jämfört med bilburna. – De flesta tycker att det är enklare att ta kontakt med oss. Man känner inte att man stör på samma sätt som när man ska knacka på en bil. Och vi är ju till för att bli störda, om vi nu inte håller på med något ingripande såklart. Dessutom är vi snabbare att ingripa än när vi kommer med bil. Cykeln gör vi oss av med så här (knäpper med fingrarna) medan bilen måste parkeras, stänga av motorn, ta ur nyckeln, kliva ur och låsa. Man kan börja jobba direkt när vi kommer på plats. Det behöver ju inte bara vara att man jagat nån. Dessutom har vi i och med cykeln alltid ett skydd med oss. Och så är vi ofta mycket snabbare än bilarna i stan eftersom vi kan välja andra vägar. Nackdelarna är väl vädret och att vi är oskyddade. Det ska man inte glömma. säger Fredrik.

!

Cyklarna är av märket Santos med aluminiumram och har använts av holländska polisen i 15 år. Fälgbromsarna är hydrauliska. 11-växlade Shimano Alfine-nav. Konstruktionen tål en hel del våld. Vikten ligger på cirka 13 kilo. Till detta kommer cirka 10 kilo att bära på kroppen (skyddsväst, pistol, batong, bälte med mera) och ytterligare några kilon på cykeln (verktyg, gps, radio). På vintern har man dubbdäck. Även på Hornsgatan. – Skulle man prata bilspråk skulle den här cykeln vara en motsvarighet till en vanlig Volvo, säger Fredrik.

Vi går in på kaféet. Alla dricker givetvis snutkaffe (alltså det som numera kanske betraktas som lite gammaldags: bryggkaffe). Även här på kaféet är allmänheten på hugget. En kafébesökare till och med går fram till bordet och hejar lite väl spooky på Fredrik, som om dom kände varandra väldigt väl. I polisradion som Krister har påslagen med låg volym knastrar information om morgonens bombdåd i Belgien. Beredskapen är inte höjd för Stockholms del men visst är alla lite speciellt förberedda en sådan dag. Krister och Fredrik berättar att det finns en uttalad policy att polisen ska komma närmare medborgarna. Dels genom fotpatrullerande poliser, dels genom cyklande poliser. Men prioriteringen är glasklar. Det finns inga egna dedikerade tjänster som cyklande polis på heltid. Idag finns det 45 utbildade cykelpoliser. Ytterligare 48 ska utbildas i år. – Men de här poliserna ska främst jobba med radiobilsverksamhet och bevakning. Till exempel om det inträffar något som i Belgien. Att ha poliser på cykel och synlighetsambitionen kommer längre ner på priolistan. Det är först efter att vi gjort det vi har på måstelistan som vi kan få ut cyklande poliser. Och då gäller det att vi har utbildat folk. Vi ska dessutom jobba två och två. – Tyvärr är det är lite före och efter Bataclan, bombdåden i Paris i höstas, med det här. Före kunde vi lättare komma ut på cykel, fyra fem dagar i veckan kanske. Men efter är det mer sporadiskt, säger Krister. Som cyklande polis handlar det om flera olika uppdrag. Att se till att trafikreglerna följs är bara ett. Här kan man lätt inse att en cyklande polis lättare kan sätta sig in cyklisters vedermödor. Dålig skyltning, farliga passager, smarta förbättringar i cykelinfrastruktur. – Vi är ju inte bara ute efter att sätta dit cyklister. Vi vill främja cyklandet. Vi är själva cyklister. Jag (Krister) cyklar ofta ett par mil om dagen till och från jobbet och Fredrik cyklar nio kilometer varje dag enkel väg till jobbet. Vi stoppar självklart bilister också som gör fel. Vi stoppade nyligen en som skulle köra upp mot Slussen från Gamla stan, där man inte får köra. Annars är det att få bort bilar som står i cykelkörfältet det vanligaste. – Vi är också med i en remissgrupp som exempelvis ska titta på ett 100-tal enkelriktade gator och om dom kan öppnas för cykling, som det är i till exempel Köpenhamn. Vi har varit ute och kollat, dels var det är möjligt med tanke på vägbredd, dels hur cykelflödet går. Man skulle i så fall ta bort enkelriktningen och sätta dit en fordonstrafik förbjuden-skylt istället (mot bilarnas färdriktning).

Sen gäller det att få bilisterna att förstå det här. Att dom inte ska prejas, säger Fredrik. I Stockholm har under senare år allt fler cyklister på gatorna skapat en viss polarisering. De mest militanta cykelhatarna ser cyklister som djävulens sändebud och har till och med skapat grupper på Facebook där man raljerande pratar om hur man bäst ska kunna meja ner inte minst medelålders män i lycra. Cyklisternas mest fanatiska förespråkare ser det mer som att cyklisterna, tack vare att de gör miljön renare, sig själva friskare och trafiken i storstad skönare har ett så starkt moraliskt övertag att de i princip kan göra vad som helst. När det gäller att bryta mot lagen verkar dock de som sitter i bil ha ungefär lika rymlig moral som de som sitter på cykel. Hårdrar man det ur ett cykelperspektiv kan man säga att bilister är notoriska fartsyndare med taskig empati och cyklister har sämre disciplin vid rödljus och stoppskyltar. Polisen ser givetvis något mer objektivt på saken. – Cyklisterna är ju precis som bilisterna ögontjänare. Sen är inte alla så uppmärksamma heller. Vi kan stå vid ett rödlyse och man tycker att vi syns ganska bra i dom här gula polisvästarna, ändå kör en del bara förbi. En del sitter till och med och pillar med telefonen när dom cyklar, säger Krister. – Om man frågar en cyklist, dom flesta har ju körkort, om dom brukar köra mot rött även med bilen, så brukar det bli en tankepaus.

!

Fredrik och Kristers tre förslag för att göra Stockholm till en bättre cykelstad. 1. Gör något vettigt av cykelmiljarden. Det finns lösningar utomlands, det är bara att se sig omkring. 2. Ta hänsyn – det gäller alla trafikanter. Se trafiken som ett system. 3. Låt nåd gå före rätt. Ha överseende med varandras misstag. Förlåt varandra. Alla kan ha en dålig dag, det måste man ha överseende med. Man får väja för folk ibland.

Men oavsett att cyklister aldrig kör ihjäl bilister så vill Fredik betona att med fler cyklister följer ett större ansvar. Den som cyklar är ju oskyddad. Så även om man har rätt, i lagens striktaste mening, måste man vara uppmärksam på vad som händer runt omkring en. – Man kan inte alltid skylla ifrån sig. Att peka

CYKLOPEDIN #2 2016  |  13


Prislista för att cykla fel (kronor) Cykla mot rött ljus Låta bli att lyda polisens anvisning Inte stanna vid stopplikt Inte iaktta väjningsplikt Cykling i mörker: Strålkastare saknas/ur funktion/bristfällig Baklyktan saknas/ur funktion/bristfällig Reflexer saknas/bristfälliga Utan tänd belysning

!

*Cykelmiljarden kallas den satsning som innebär att Stockholms stad kommer att satsa sammanlagt en miljard kronor fram till 2018 för att bygga ut infrastrukturen för cykling i Stockholm. Genom cykelmiljarden genomförs den så kallade cykelplanen och cykeln som transportmedel att prioriteras upp väsentligt. Cykelleder som binder ihop stadens olika delar och cykelstråken mellan kommunerna utgör ryggraden i denna satsning. Stockholm rustas för att möta en kraftig ökning av antalet cyklister de kommande åren.

finger åt alla andra när det gäller det gemensamma trafikutrymmet funkar inte. Cyklisterna har precis lika stort ansvar, cyklisterna har inget frikort även om dom anser att dom inte orsakar lika stor skada om dom gör fel som en bilist kan orsaka om han gör fel. Det hör inte till saken, man måste göra rätt för sig eller åtminstone göra rätt, säger Fredrik. – Om vi ska främja cykling tror jag vi gör det bäst genom att ta de cyklister som inte sköter sig. Fredrik och Krister har varit två av de drivande när det gäller att skapa utrymme för cyklande poliser i Stockholm. Utbildningen har skett bland annat i Amsterdam. Och när man pratar cykling i Amsterdam får båda något vått i ögonvrån. Att vi har massor att lära av holländare, danskar, italienare och spanjorer råder det ingen tvekan 14  |  CYKLOPEDIN #2 2016

Ringklocka saknas/ur funktion Cykla på fel vägbana (till exempel på gångbana/trottoar) Cykla på väg med “Förbud mot motorfordonstrafik” Cykla på väg med “Förbud mot infart” Cykla mot enkelriktat Otillåtet antal passagerare (skjutsning) Såväl förare som passagerare Inte väja för gående vid obevakat övergångställe Cykla över spärrområde/spärrlinje Låta bli att se till att passagerare under 15 år har cykelhjälm Inte ge tecken (till exempel vid sväng/körfältsbyte)

1500 1000 1000 1000 500 500 500 500 500 500 500 500 500 500 1500 800 500 500

Antal godkända ordningsbotsförelägganden i Stockholms stad 2013: Ingen belysning, strålkastare saknas, cykel: 1038 st Ej iakttagit stopplikt, cykel/moped: 833 st Fört fordon mot rött ljus, cykel/moped: 954 st Källa Polisen.se

om. Tempo, disciplin, att ge tecken, visa hänsyn, i princip allt är övriga européer överlägsna på. Jag undrar försynt om det finns något som vi stockholmare kunde lära våra cyklande vänner i till exempel Amsterdam. Då skrattar de båda fikande konstaplarna rått. – Det är svårt att hitta överhuvudtaget något som helst bra jämfört med till exempel Amsterdam. Annat än att vi har framtiden för oss. Holländarna har ju hållit på med cyklande poliser i 15 år. Efter en lång paus fyller Fredrik i: – Man skulle kunna nämna sopsaltarna som man kör i förorterna, att man sopar cykelvägarna och saltar, det vet jag inte om det finns på så många andra ställen. Men visst är det en stor skillnad. Köpenhamn och Amsterdam är som en helt annan

!

I Stockholm finns det omkring 80 mil cykelbanor och cykelfält.

värld. Man delar trafikutrymmet bättre. Vart är vi på väg här i Stockholm då? – Det finns uppenbarligen en hög politisk ambition för cyklismen. Men där är kunskapsnivån rätt låg när det gäller att slutföra den idén. Se på cykelmiljarden* till exempel. Cheferna sitter på sitt våningsplan och funderar ut nåt men när detta nått ner i hierarkin så är det som viskleken, det kommer ut nåt helt annat än det man först sa. Omläggningen vid Slussen till exempel. Där har vi pratat med projektledarna och sen när man går ut och kollar hur det verkligen blev så blev det inte som det var tänkt. Då måste man gå tillbaka till entreprenören och säga “att nu blev det inte så här” och han “ja men jag lejde en kille till att göra det si eller så”. Det krävs både bättre styrning och bättre uppföljning hur man anlägger trafikplanerna. Istället för att uppfinna hjulet varje gång kan man titta på hur man gjort i Köpenhamn och Amsterdam. Att verkligen titta på proffsen, säger Krister medan han häller upp påtår till oss.


LIFE CYCLE “PÅ E-CYKELN TAR JAG MIG TILL ALLA STADENS HÖRN.” —— david martin ——

NU MED AUTOMATISK VÄXLING

SHIMANO STEPS. DET INTELLIGENTA, TYSTA OCH ENKLA E-CYKELSYSTEMET Ett system med komponenter som tillfredsställer dina behov, aldrig sviker dig och hjälper dig att prestera ännu bättre. Det är nyckeln. Omdefiniera dina gränser med SHIMANO STEPS och få en ny aptit på livet.

Energize your lifestyle shimano-steps.com

CYKLOPEDIN 2014  |  15


URBAN TREKKING HYBRIDER GRAVELBIKE

Foto: Specialized

STANDARD kära cyklar med många namn...

Är cykelpendlingen en fluga? Enligt media så råder det just nu en cykelboom i vårt rike och antalet jobbpendlande cyklister i vår huvudstad ökar markant från år till år. Så ja, sett ur det perspektivet är det sant. Även om själva boomen i så fall startade redan för sex-sju år sedan. Och i en stad med akut växtvärk är det inte så konstigt att cykeln många gånger blir det bästa alternativet, även för personer som inte kategoriserar sig själva som cyklister. Bilar fyller ut våra vägar och trafiken är ibland ett skämt. De kommunala färdmedelena finns där, men utbyggnadstakten hänger inte med inflyttningstakten. För många är idag samtalsämnet ”hur man tar sig till jobbet” lika naturligt som att prata om vädret. Naturligtvis är det fler faktorer som samverkar, men de tidigare starkaste argumenten som; hälsa, miljö och ekonomi, har nu fått sällskap med TID. Många som börjar ta cykeln till

16  |  CYKLOPEDIN #2 2016

jobbet blir överraskade av att det faktiskt inte tog så lång tid att cykla dit. Och i bakhuvudet vet man ju att man får allt det där andra på köpet. Som cykelhandlare kan vi glatt konstatera att pendlingscyklismen fortsätter att öka, men det är emellanåt trångt på våra pendlingsstråk. Inte heller här hänger infrastrukturen riktigt med, även om planer finns för fler och bättre cykelbanor. Bilister, gångare och cyklister måste helt enkelt samsas när det är trångt. Ta det lugnt – alla som cyklar är ändå hjältar! De flesta som börjar med att cykelpendla använder sig av cyklar från vår kategori ”Urban”. Samlingsnamnet på flera olika cykeltyper och modeller, som alla har sitt breda användningsområde som gemensam nämnare. För att hitta helt rätt bland modellerna gäller det att ta reda på hur du ska använda din cykel och vad du prioriterar.

Ska den vara lätt och snabb för att vara lämplig att träna med? Eller ska den vara robust och klara av barnstol eller väskor? Kanske du vill ha en modell för att smidigt och komfortabelt kunna cykla på stigar och grusvägar? Det kan också vara andra, nog så viktiga detaljer, som är högsta prioritet för dig; skärmar och pakethållare, inkapslade växlar, en viss sittställning. Eller så vill du kanske ha en cykel som är så allround som möjligt? Sporthybrider är cyklar som är designade att cykla fort med, nästan som en racer fast med rakt styre. Vår populäraste och fortfarande en växande kategori med praktiska cyklar som du också kan träna på. Cyklarna är rena och sportiga men samtidigt har du möjlighet att montera dit en barnstol eller skärmar, för att göra cykeln mer praktisk till vardags.


Trekking är robustare modeller som hämtat inspiration från mountainbikes. Med sina grövre ramar, mönstrade däck och dämpade framgafflar är de mycket lämpliga för dig som gärna cyklar på grusvägar. Trekkingcyklarna har lite mer upprätt sittställning, som tillsammans med den dämpade framgaffel, ger mer komfort. Påklädda hybrider eller standardhybrid. En cykel som ser ut som en standardcykel, med skärmar och pakethållare, men är utrustad med utanpåliggande växlar för att rulla bättre. Har oftast lite mer upprätt och komfortabel sittställning och blir en mycket praktisk brukscykel. Finns modeller med bl.a. dämpade framgafflar, integrerad belysning och andra fina funktioner. Tjej är ett eget sortiment. Vi har ett antal tjejspecifika cyklar i Urban-sortimentet. Är ju egentligen helt vanliga hojar men med några avgörande anpassningar till den kvinnliga anatomin. Tjejer har, i proportionerlig jämförelse med killar, längre ben men kortare ryggar och armar. Så för att slippa ligga över cykeln är tjejcyklarna lite kortare - vilket då ger en normal sittställning. Finns också några modeller med det klassiska låga insteget. Observera att många tjejer sitter bra på vanliga hybridcyklar (för killar) och då funkar en sådan utmärkt, och även omvänt förstås.

Gravel Bike är förvisso cyklar med bockstyren och då egentligen inte med i Urban-kategorin. Men de säljs och används till största delen av just cykelpendlare. En Gravel Bike (grusvägsracer) är för den som älskar att cykla men inte vill vara bunden till endast slät asfalt. Robusta och tåliga cyklar med skivbromsar, som också visar sig vara perfekta att pendla till jobbet med. Framför allt för den som har en bit dit, att då kunna integrera ett träningspass med sin till-jobbet-resa.

UPPRÄTT När komfort är viktigare än fart. Mycket behaglig sittställning även om den inte är mest krafteffektiv. KOMFORT En komfortabel sittställning som ger dig bra överblick i trafiken, plus att du kan ta i lite i uppförsbackar.

Standard är klassikern i sällskapet. Cyklar med fotbroms helt enkelt. Kanske något tyngre cyklar, men däremot eleganta cyklar med mycket komfort, driftsäkerhet och kvalitet. Funkar utmärkt att pendla på om sträckan inte är för lång. Se standardcyklar på sidorna 46-48. Elcyklar har en liten elmotor som ger dig extra fart. Mycket trivsamt att susa fram med en känsla av vinden i ryggen och ständigt lite nerförsbacke. Skälen till att välja en elhoj kan vara flera. Men sett till investeringen ska man i första hand se en elcykel som ett färdmedel och då jämföra kostnaderna och upplevelsen med; bil, moped, buss etc. Se våra elcyklar på sidorna 62-63.

VÅRA VANLIGASTE PENDLARTYPER En del människor gillar fågelskådning. En del sysslar med ”plane-spoting”. Vi gillar att spana in olika cykelpendlartyper. Tidigt på morgonen och senare på eftermiddagen kan man skåda dem i horder, då de gemensamt förflyttar sig i stora klungor längs cykelstråken in mot Stockholm City. De rör sig i ett organiserat kaos bland andra trafikanter, med fullt fokus att undvika sammanstötningar med varandra. En del har bråttom, andra tar det lite lugnare. Oftast iförda skyddande hjälm på huvudet. Gemensamma drag är en stor frihetskänsla och ett leende på läpparna. Oavsett art gillar vi alla, såväl promenadcyklister som ”memils” (medelålders män i lycra). Möt våra vanligaste pendlartyper på sidan 18-21 och låt dig inspireras till att bli som en av dem.

NEUTRAL Bra position för sportiga vardagscyklister eller om du vill få motion på din cykel. Här blir det lättare att öka pedalfrekvensen SPORTIG En sportig sittställning där du bättre nyttjar stora muskelgrupper och då blir mer krafteffektiv samtidigt som du får mindre luftmotstånd.

SITTSTÄLLNING Sittställningen är A och O för att du ska trivas på din nya cykel eller inte. Det är ju en stor skillnad om du vill ha en cykel att promenadcykla med någon gång då och då, mot att om du vill passa på att hinna genomföra ett träningspass på väg till jobbet! Vi livnär oss på att sälja cyklar och för att fortsätta med det får vi inte fuska. Målsättningen är att alla kunder ska gå från Cykloteket med rätt cykel, och då krävs det att vi tillsammans med dig som kund ser på hur du sitter på cykeln och ställer adekvata följdfrågor. På så vis hittar vi rätt typ av cykel – efter det kan vi börja prata om utseende, utrustning, växlar, pris, vikt etc. STORLEKSGUIDE I kategorin Urban/Standard är det inte alltid man har full valmöjlighet när det kommer till ramhöjd. Vissa standardcyklar kommer bara i en storlek, vissa modeller anges storlek i S-XL och andra i centimeter. Men var inte orolig, är du osäker hjälper vi förstås till att prova ut rätt storlek till dig. 48 cm 160 - 169 cm 50 cm 167 - 174 cm 52 cm 172 - 177 cm 54 cm 175 - 182 cm 56 cm 180 - 187 cm 58 cm 185 - 190 cm 60 cm 188 - 195 cm 63 cm 193 - 200 cm S M L XL

155-174 cm 170-183 cm 177-190 cm 187-200 cm CYKLOPEDIN #2 2016  | 17


Nina bor i Hammarby Sjöstad och jobbar mitt i stan vid Kungsträdgården. De cirka fem kilometerna cyklar hon så ofta vädret tillåter på en sjuväxlad Skeppshult standardcykel. Det går ganska snabbt att cykla dit och Nina tycker inte det behöver gå så värst mycket snabbare heller. Hon gillar att sitta skönt och ta cyklingen i ett behagligt tempo och försöka njuta en smula istället för att stressa. Eftersom Nina inte har något behov av att duscha när hon kommer till jobbet, så har hon heller ingen direkt cykelutstyrsel. ”Vanliga kläder går bra, kanske en jacka som tål lite vind, och så en snygg cykelhjälm så klart.” Cyklar runt 100-150 mil per år.

18  |  CYKLOPEDIN #2 2016


Manuel är sällskapets mest inbitne cyklist, han cyklar som träning och han tar cykeln vart än han ska – oavsett väder. Han bor i Barkarby och jobbar på byggen, så färdvägen ändras vartefter var pågående jobb befinner sig. Men oftast handlar det om att ta sig inåt stan. Manuel cyklar på en Specialized Crux cyclocross, som han valde för att den är snabb, bekväm och tål pendlingscykling i skiftande förhållanden. ”Känslan när man kommer in på jobbet efter ett träningspass är svårslagen, bästa sättet att starta dagen. Det är även väldigt bra sätt att få in sin träning i vardagens alla andra måsten. Rekommenderar pendling till alla.” Han har under de senaste åren lärt sig uppskatta cykelspecifik utrustning ”Det funkar så mycket bättre med rätt kläder. En riktig höjdare är min nya Windstopperjacka, Gore Phantom med avtagbara ärmar, som gör det lätt att anpassa klädseln efter behov”. Cyklar 400-500 mil per år.

CYKLOPEDIN #2 2016  | 19


Emil bor i Nacka och jobbar vid Gärdet och har strax över en mil till jobbet. ”Ingen bilvänlig sträcka, det går väl an att åka kommunalt, men helst av allt cyklar jag”, säger Emil. Problemet tidigare var väl att ibland hopade sig ursäkterna; dagishämtning, dåliga duschmöjligheter, och det blev ingen cykling. Men med elhojen kan jag cykla riktigt snabbt vid behov, eller så kan jag minska motorstyrkan och istället få lite bra motion. ”Den tar ju ut den där sista biten av latmask i en också”. Emil försöker att vara miljövänlig och ser sitt köp av elcykel som ett färdmedel att ställa mot; bil, buss eller moped. Han väljer kläder efter väder och efter hur mycket han vill ta i för dagen. Cyklar 200-250 mil per år.

20  |  CYKLOPEDIN #2 2016


I Täby bor Jenny som representerar vår vanligaste pendlarcyklist, d.v.s. hon bor i förorten och pendlar in till jobbet. I Jennys fall ligger jobbet i Frihamnen, och hon tar sig dit på en lätt och snabb hybridcykel. Jenny försöker hålla igång med sin träning, men det är inte alltid det lättaste med ett snävt vardagspussel som ska gå ihop. På vintern blir det pass på Friskis & Svettis och emellanåt någon löprunda, men det är den vardagliga cykelpendlingen som är basen i Jennys träning. ”Ibland är jag pigg och tar mina 16 km till jobbet som ett träningspass. Medan vissa dagar tar jag det lugnare och cykeln blir mer ett transportmedel… men jag får i alla fall motion.” Jenny ville ha en snabb och mångsidig cykel och säger att den nya hybridcykeln från Specialized har gett cyklingen ett stort lyft. Cyklar i träningskläder ”Skönast och mest praktiskt”, säger Jenny. Cyklar 350-450 mil per år.

CYKLOPEDIN #2 2016  | 21


SPECIALIZED SIRRUS ELITE DISC Kärt barn har många namn, men just sportiga hybridcyklar borde kanske heta Sirrusklassen!?! Snabba Sirrus, med sin breda repertoar, är nu den urbana pendlarcykeln nummer ett i vårt avlånga land. Nu med ny ram med bl.a. flackare sadelrör vilket ger mer komfort och bättre ergonomi, samtidigt som den är tillräckligt lång för att ge den där sportiga och snabba upplevelsen. Har kolfibergaffel fram, hydrauliska skivbromsar, samt lätta hjul. En modern hybrid som funkar lysande till rödljusracing i innerstadsmiljöer samtidigt som den är det bästa valet för pendlaren som söker motion på sin väg till och från jobbet. Kontaktpunkterna med cyklisten, i det här fallet handtag och sadel, är utrustade med Specializeds ergonomiskt utformade Body Geometry-produkter. Skärmar, pakethållare, barnstol? - inga problem!

PRIS: 8.990 KR

SPECIALIZED SIRRUS COMP DISC Populära Sirrus Comp är, i jämförelse med lillebror Elite, utrustad med finare komponenter, vassare hjul samt med barends. Perfekta valet för dig som cyklar mycket och därför har lite högre krav på komponentvalen.

PRIS: 11.990 KR

SPECIALIZED SIRRUS ELITE CARBON DISC

SPORT SPECIALIZED SIRRUS EXPERT CARBON DISC Här har vi då modellen för dig som vill gå “All in” i ditt val av hybridhoj. Utsökt kolfiberram med kolfiber även i sadelstolpe och framgaffel, utrustad med driftsäkra komponenter och riktigt schyssta hjul.

PRIS: 17.990 KR

22  |  CYKLOPEDIN #2 2016

I vårt storsäljande Sirrus-sortiment finns det också modellerna du helst vill ha - de med kolfiberram. Gör snabba Sirrus ännu lättare och ännu snabbare (..typiskt va, att den ska vara så jäkla snygg också!?). Den nya kolfiberramen är dessutom specifikt utvecklad för just hybridcykel. Annars brukar man ta en racerram och slänga på ett rakt styre, vilket inte riktigt ger samma balans. En hoj som besegrar trafiken i innerstadsmiljöer samtidigt som den är grym att cykla längre motions- eller pendlingspass med. Allround hoj som förmodligen är bland det snabbaste du kan hitta med ett rakt styre.

PRIS: 13.990 KR


1 0 0 % W AT E R P R O O F S O C K S , H AT S & G L O V E S

TREK 720 Här har vi ytterligare en s.k. Gravel Bike som poppar upp i sortimentet. Vi bockar och bugar ödmjukt. Det verkar som att utbudet inte kan bli stort nog för den nya Gravel-trenden från Amerikat, som visar sig ha skapat cyklar som är 100% perfekta för oss storstadssvenskar som vill ha en oöm och svårstoppad landsvägscykel med skivbromsar. Står i första hand i butik för den som vill baka ihop sin jobbpendling med träning, d.v.s. DU som läser detta. Är även utrustad med fästen för pakethållare och skärmar, så den är precis lika perfekt som långmilare och touringhoj. Nu sitter det på ett par praktiska och ganska coola drybag-väskor, så den är ju redan nu “startklar” för lite lyxigare kreditkorts-touring (VADDÅ!...släpa på tält?). Har en fin aluminiumram utrustad med pålitliga 105-komponenter, framgaffel i kolfiber och de nya smarta TRP skivbromsarna. Ramen är också förberedd för DouTrap S (Bluetooth-sensor) och under styrlindan sitter det dämpande gel.

PRIS: 16.990 KR

GRAVEL SPECIALIZED DIVERGE ELITE Här är den! Vår tippade storsäljare inför 2016 - Diverge Elite. När Diverge-cyklarna kom ifjol small det nämligen bara till, och hux-flux var en helt ny kategori född: “Gravel Bike”. Otroligt mångsidiga landsvägscyklar som också visar sig passa oss svenska motionspendlare helt perfekt. Störst i segmentet är Specialized med sina Diverge-cyklar. Grym hoj det är viktigare att du kommer fram i ur och skur, oavsett underlag, än att du kommer fram aerodynamiskt korrekt. En hoj som är robust som en cyclocross, men är mer lik en racer i geometri och utväxling. Utrustad med skivbromsar och har rum för bredare däck, även dubbdäck får plats, samt förberedd för skärmar och pakethållare. Just Diverge Elite har blivit begåvad med den “finare” Smartweldramen och modellen kapar då en hel del vikt. Se fler Diverge-modeller på vår hemsida.

PRIS: 14.990 KR

SEALSKINZ H A LO OV E R S H O E A W O R L D F I R ST

SEALSKINZ.COM Wenaas Nordic AS: info@wsf.se


SCOTT SUB CROSS 30 SOLUTION Här har vi en stilren SUB Cross med tjejspecifik solution-ram. En modell som oavsett underlag tar dig dit du vill. SUB Cross är också våra hybridcyklar med den bredaste repertoaren; grusvägar, motion, cykelsemester eller vardagspendling - inga problem! Den dämpade framgaffeln (låsbar) ger ökad komfort samt bättre väghållning på sämre underlag. Du får, till en överkomlig prislapp, hög funktion och pålitlig driftsäkerhet. Går naturligtvis att utrusta med skärmar, pakethållare mm.

PRIS: 8.990 KR

TJEJ SCOTT SUB SPORT 20 SUB Sport är en sportig trekkingcykel som står redo för alla typer av cykelturer - långa och korta, på asfalt eller grusväg. En minst sagt välutrustad hybridcykel med bl.a. egenutvecklade skärmar och pakethållare. Belysningen fram och bak drivs av en dynamo i framnavet - supersmidigt! Justerbar styrstam låter dig få en sittställning som passar just dig. Förutom pålitliga Shimano-växlar är den utrustad med lyxig sadel, kraftigt stöd, fina reflexdäck, låsbar framdämpare, samt med ett roterande kedjeskydd.

PRIS: 10.490 KR

SPECIALIZED DOLCE EVO Efter fjolårets braksuccé med Diverge-cyklarna så tar Specialized fram en tjejspecifik modell; Dolce Evo, som vi naturligtvis lyfter in i sortimentet. En så kallad Gravel Bike - otroligt mångsidiga landsvägscyklar som också visar sig passa oss svenska motionspendlare helt perfekt. Just Dolce Evo har den “finare” Smartweld-ramen och modellen kapar då en hel del vikt och får en snabbare känsla. Med kolfibergaffel och Zertz-zoner tar man bort udden av småvibrationer och komforten är på topp. Tjejspecifika delar i styre, sadel och geometri. Har dessutom pålitlig och komplett utrustning som; Shimano Tiagra-komponenter, skivbromsar med hydraulik i bromsoket, plus tre flaskställ, multiverktyg och en smart förvaringsburk.

PRIS: 15.490 KR

SPECIALIZED VITA COMP DISC Vita Comp var ifjol en av våra mest efterfrågade modeller; “Äntligen en tjejhybrid med prestanda”, var ett allmänt omdöme. Som en Sirrus Comp, fast med tjejspecifika anpassningar i ram och vissa komponenter. Vitas lätta och rappa ram är lite kortare än Sirrus för att om man är tjej med normala proportioner inte ska behöva ligga som ett streck över cykeln (Män har vanligtvis fula långa armar och lång ful rygg, vilket gör att dom stackarna behöver stora fula cyklar.). Utrustad med pålitliga komponenter, snabba hjul och hydrauliska skivbromsar från Shimano. Kontaktpunkterna med cyklisten är utrustade med ergonomiskt utformade delar. En modern hybrid som funkar lysande till rödljusracing i innerstadsmiljöer samtidigt som den är perfekt för pendlaren som söker motion på sin väg till och från jobbet. Skärmar, pakethållare, barnstol? - inga problem!

PRIS: 11.990 KR 24  |  CYKLOPEDIN #2 2016


SPECIALIZED ARIEL (DAM)/CROSSTRAIL SPORT DISC Ariel/Crosstrail är perfekt för dig som söker en hybridcykel som också ska klara av lite sämre underlag. Till skillnad från de lite rejsigare modellerna, typ Sirrus, har Ariel/Crosstrail dämpad framgaffel och lite bredare däck, vilket ger mer komfort plus att den galant klarar t.ex. grusvägar. Är också lite mer komfortabel i sittställningen. Dämparen kan du låsa för att undvika “svampeffekt” när du är i långa uppförsbackar. Alltså; en prisvärd och snygg hoj med brett användningsområde! Skärmar, pakethållare, barnstol? - inga problem!

PRIS: 6.990 KR

TREKKING SCOTT SUB CROSS 30

SUB Cross är snygga fräscha hojar som oavsett underlag tar dig dit du vill. Är också hybridcyklar med en bred repertoar; grusvägar, motion, cykelsemester eller vardagspendling - inga problem! Den dämpade framgaffeln ger ökad komfort samt bättre väghållning på sämre underlag, går att låsa i sega motlut. Är även lite snällare i geometrin och ger då mer upprätt och komfortabel sittställning. Den stiliga SUB Cross 30, som till en överkomlig prislapp, ger dig hög funktion och pålitlig driftsäkerhet.

PRIS: 8.990 KR

Foto: SCOTT/Simon Ricklin

SCOTT SUB CROSS 20 Den stiliga SUB Cross 20, är i jämförelse med Cross 30, utrustad med finare komponenter som lämpar sig för dig som cyklar riktigt mycket och kanske under vinterhalvåret. Har dessutom ett LockOut-reglage på styret som gör det busenkelt att låsa/ låsa upp gaffeln vid behov. Går att utrusta med skärmar och pakethållare.

PRIS: 10.990 KR

CYKLOPEDIN #2 2016  |  25


SKEPPSHULT FAVORIT SPORT HERR/DAM 9-VXL Årets läckerbit? Med nya Favorit Sport har Skeppshult lyckats kombinera en stor dos retrokänsla med praktiska och sportiga egenskaper. Och mycket talar för att hojen kommer att gå hem hos alltifrån stilsökande hipsters till... mer vanligt folk. För att få lite extra rull på hjulen har man valt bort fotbromsen och även satt dit nio utanpåliggande växlar. Naturligtvis byggt enligt de klassiska hantverkstraditionerna, sånt ändrar man inte på. Smakfullt kryddad med exklusiva detaljer från engelska Brooks. Är i övrigt komplett utrustad med bl.a. praktisk korg och godkänt lås.

SCOTT SUB SPORT 20 SUB Sport är en sportig trekkingcykel som står redo för alla typer av cykelturer - långa och korta, på asfalt eller grusväg. En minst sagt välutrustad hybridcykel med bl.a. egenutvecklade skärmar och pakethållare. Belysningen fram och bak drivs av en dynamo i framnavet - supersmidigt! Förutom pålitliga Shimano-växlar är den utrustad med lyxig sadel, justerbar styrstam, kraftigt stöd, fina reflexdäck, låsbar framdämpare, samt med ett roterande kedjeskydd. Finns i dam- och herrmodell.

PRIS: 10.490 KR

PRIS: 10.490 KR

PÅKLÄTT SPECIALIZED SOURCE ELITE DISC

SCOTT SUB SPEED 10

Source är en modern och färdigpaketerad hybridmodell. Liknar i grunden de lätta och snabba Sirrus-cyklarna, fast här med noggrant utvalda och snyggt matchande delar vilket gör Source mer komplett. Blir mycket mångsidig och perfekt för pendlings-/långfärdscykling. Har bl.a. egenutvecklade skärmar och pakethållare, riktigt snyggt! Har också ett driftsäkert dynamonav som driver den kraftiga Supernova-framlampan, samt bakdioderna som man elegant har lyckats integrera i pakethållaren. Finns i dam- och herrmodell.

Snabb pendlarhoj med evighetskänsla! Populära SUB 10:an är en modern och praktisk hybridcykel för cyklister som vill ha något pålitligt, snabbt och oömt i sin vardag. Här har vi en urban hoj med cool grafik som dessutom har åtta inkapslade växlar i det mycket fina Shimano Alfine-navet, och istället för kedja har den remdrift. Resulterar i en cykel som är tyst, kladdfri och väldigt driftsäker. Har fin aluminiumram med snyggt invändig vajerdragning, hydrauliska skivbromsar, samt coola färgmatchade skärmar. Skruvhål för pakethållare.

PRIS: 10.990 KR

26  |  CYKLOPEDIN #2 2016

PRIS: 12.990 KR


ON YOUR LEFT Hikers on Mt. Tam used to say we’re crazy. Roadies called it a fad. Clunkers, tension discs—we left our eyes open, put our heads down, and kept innovating. We kept evolving, and today, the Turbo Levo embodies a design unimaginable 40 years ago—a trail bike with 530 watts of climb-crushing power. A trail bike that gives you the power to ride more trails. specialized.com/turbo-levo

CYKLOPEDIN 2014  |  27


RICKARD RALJERAR...

...OM ATT RAKA BENEN

A

FÖRE

EFTER Det Rickard inte vet om cykel är inte värt att veta! Åtminstone framstår det med oönskvärd tydlighet att Rickard själv tycker så, ifall du skulle råka fråga honom i ämnet. För att ge er en klarare bild av denne kommunaltjänsteman och självutnämnde cykelguru kan vi berätta att han lever och andas cykel, tycker att det är väldigt roligt att montera stänkskärmar, har ägt sju titancyklar samtidigt och kan de flesta av Beatles texter utantill. Man kan nästan låta sig tro att Rickard är helt normal… tills han tar fram sin älskade samling av topcaps – karln har över hundra stycken! I Cyklopedin kommer du kunna läsa när Rickard raljerar om sånt som handlar om cykling, men kanske mer om sånt som bara nästan handlar om cykling...

28  |  CYKLOPEDIN #2 2016

tt promenera ett varv på Södermalm i Stockholm innebär att man troligen kommer att se fler skäggbärande män än man någonsin tidigare gjort, i alla fall enligt samstämmiga uppgifter från flera olika personer från olika hörn i världen som hamnat just där, på söder. Men hur är det med hårväxt om man är cyklist? Ja, på hakan och övrigt i ansiktet är det troligen helt okej, så länge man inte har ett så kallat Oboyringsskägg, även kallat KTH-skägg, men ska man smälta in i en landsvägstävlingsklunga är rakade ben närmast ett måste. Varför då, undrar den oinvigde. Ja, det är nu det blir problem. Varför? Är det för att det är skönare att få massage? Är det för att det är snyggare? Är det för att man helt enkelt bara gör det? Svaret är något oklart, men ligger väl någonstans mitt emellan alla tre alternativen. Rakade ben är heller inte bara något som förekommer inom cykelsporten, utan bland de flesta idrotter, möjligen snooker undantaget. Titta på valfri fotbollsmatch i valfri toppliga i valfritt land. ALLA spelare har rakade ben, så vi kanske är något på spåren när vi hänger på det där bra-när-man-får-massage-spåret. En bekant till undertecknad, en person som gjort åtskilliga säsonger i elitklungan i Sverige berättar att paniken hen kände när hen kom på, kvällen innan den första tävlingen för säsongen att hen hade orakade ben närmast var total. Inga hyvlar hemma, ingen möjlighet att rätta till misstaget. Det återstod bara att köra med benvärmare den tävlingen, och skylla på någon spansk doktor som påstår att man inte ska cykla med bara ben om temperaturen låg under 26 grader. Och det gör den oftast i Sverige så det gick ju bra den gången. Första gången jag rakade benen var på en resa till Gran Canaria med min cykelklubb, typ vintern 1995 eller 1996. Vi hade under dagen blivit omkörda av Team Once under vår färd till toppen av ön och jag kände att, skulle jag ta min cykling till nästa nivå, var det detta som återstod - att få blanka, snabba, släta ben, som dessutom hade lite färg på sig vilket de aldrig hade normalt i januari månad. Sagt och gjort, efter att ha lånat ihop lite rakprylar från kompisarna var det bara att sätta igång, och snart kunde jag beskåda ett par riktiga cyklistben. Äntligen. Jalabert (en snabb cyklist på 90-talet) skulle ha nickat förtjust om han sett mina påkar, tänkte jag nog. Eftersom jag efter det tillfället aldrig hamnat i någon elitlandsvägs-klunga utan huvudsakligen trampat runt i nackareservatet eller andra fina MTB-ställen har det saknats incitament för att upprätthålla mina blanka, snabba, släta ben. Ingen har liksom brytt sig, allra minst jag själv, så benen har fått återta sin ursprungliga håriga form. Senast jag rakade benen, innan denna gång, var för fem år sedan när jag skulle cykla landsvägscykel med en redaktör hemmahörande i Nynäshamn, och som jag har förstått saken är man väldigt noga med sin benrakning om man är från Nynäs, så jag var helt enkelt tvungen att raka dem. Och så nu då. Redaktör Forss tyckte att det nog vore bra för mig att återigen få känna den där proffsiga känslan av rakade ben, så jag var liksom tvungen. Fram med hyvel och raklödder igen och en stund senare var mina påkar lite mer pro-mässiga. Och det slår mig igen, att den största skillnaden för mig är känslan av ett par tajta jeans mot ett par nyrakade ben. När jag sitter på cykeln känner jag ingen skillnad alls, till det är jag för långsam. Jag kommer aldrig få någon benmassage, om jag inte pröjsar för den själv, och jag kommer aldrig behöva positionera mig i en tävlingsklunga med hjälp av blankheten på benen. Kort sagt, jag är skeptisk. Håret får nog växa sig vilt igen. Jag är gammal nog att bestämma själv.


11-12 JUNI 2016

MTB-FESTEN!

WWW.LIDALOOP.SE

CYKLOPEDIN 2014  |  29


DANIEL BELLS nya instrument

Kärleken tog honom till Sverige. Musiken tog honom till Dramaten. Och resan är inte över än. Fascinationen för vackra cyklar är på väg att ta Daniel Bell på nya äventyr.

Daniel Bell har cyklat sedan före andra världskriget. Smaka på det tidsperspektivet. När Neil Armstrong tog mänsklighetens första steg på månen hade han cyklat i tre decennier. När den första iPhonen introducerades hade Daniel cyklat i 70 år. I år är Daniel 87 och har cyklat ganska imponerande sträckor både hemmavid och utspritt på exotiska platser över hela klotet. Det låter som en underdrift om man säger att denne gentleman, bördig från Skottland, boende i Stockholm sedan tidigt 1960-tal, cyklat mycket. Väldigt mycket. Och han är inte färdig med cyklingen än. Även om den ändrat form och intensitet något över åren. Vi mötte upp på Cykloteket Norrtull för att vara med om de sista finjusteringarna på den nya elcykel Daniel precis köpt och låtit Cyklotekets mekaniker Brynjar ”Binni” Astvaldsson modifiera efter en seniorcyklists önskemål. 30  |  CYKLOPEDIN #2 2016

Text: Niclas Sjögren Foto: Johan Gustafsson Namn: Daniel Bell Född: Glasgow Bor: Stockholm Ursprung: Skottland Nyckeltal: 87 (antal år), 1963 (flyttade till Sverige), 250 (effekt i watt på elcykeln), 10 (antal växlar), 20 (mil i veckan som pendlare) Yrkesroll: Musiker och kompositör Känd för: Gjorde bland annat musiken till Ingmar Bergmans Oscarsbelönade mastodontfilmsproduktion Fanny och Alexander. Aktuell: Seniorcyklist som smider storslagna planer med den nya elcykelteknologin

Varför blev det just cykling Daniel? – Jag har cyklat i hela mitt liv. Det ingick i arbetarkulturen på bruksorterna. Under min uppväxt i Skottland var det med cykeln man tog sig runt. Det var väl samma för bruksorter i Sverige. Det mest naturliga och självklara sättet att förflytta sig. Man sparade ju pengar också genom att cykla. Till skolan. Till jobbet. Och sen, när man blir äldre upptäcker man att cyklingen gör att du kan upptäcka saker. Upptäcka länder, upptäcka kulturer. Där jag växte upp var det bland annat shipbuilding, stora fartyg alltså, som gav arbetstillfällen. Jag jobbade på ett varv och på den tiden, 40- och 50-talet, jobbade man sex dagar i veckan, även lördagar. Och när man slutade på lördagen hoppade alla på cykeln och cyklade ut på landet, ut till havet, till Loch Lomond. Det var kvinnorna som gjorde matsäck och skickade iväg oss. Jag vet


CYKELN - SCOTT E-SUB TOUR 20

LOVE NATURE

Specifikationer (komplett cykel i butik) Antal växlar: 10 Bakväxel: Shimano Deore Batteri: Bosch LiLon 36V 400wh, Intuvia Display Belysning: Fram: Spanninga Kendo. Bak: Busch & Müller Bromsar: Shimano BR-M355 hydraulisk skivbroms Däck: Continental E Contact 700x42 mm Fälgar: Mach 1-640, Sapimekrar Gaffel: Suntour NEX HLO, LockOut Motor: Bosch Active 250W system Ram: 6061 Aluminium Vevparti: FSA Metropolis 18t, kedjeskydd Växelreglage: Shimano Deore

love performance

Photo: Hari Pulko

Modifieringar enligt Daniel Bells specifikationer: • Dämpargaffeln är utbytt mot en superlätt Planet-X-gaffel i kolfiber. • Styret är ett modifierat bockstyre från en gammal racercykel. • Stänkskärmarna är borttagna (för utseendet och viktens skull). • Ytterligare ett kilo sparas i och med de handbyggda hjulen med DT-fälgar R460, nu med 28 mm däck. • Damram med extra lågt insteg. – Det här är ett ambitiöst projekt, inte jättekomplicerat, men ambitiöst, säger Brynjar Astvaldson.

att mamma tyckte det var skönt att ha hela dagen för sig själv. Att inte behöva ta hand om någon på ett tag. Jag hade ett Primus-kök som man kunde fästa på ramen på cykeln och jag minns att min farfar visste var alla färskvattenkällorna i skogen fanns. Daniel tog med sig intresset för cyklingen när han med stora drömmar åkte till London och musikhögskolan där. Han lyckades hitta ett extrajobb. Dit han givetvis cyklade. – Jag flyttade till London 1949 och gick på college. Jag var en mycket ambitiös ung musiker. Och på nätterna spelade jag trumpet på en nattklubb, Eve club på South Regent street, du vet, en bit från Oxford Circus på väg ner mot Picadilly. Jag började vid klockan ett på natten och slutade vid fem på morgonen. Jag cyklade alltid. En gammal damcykel, för jag hade ju no money. Och varje morgon hörde jag sirenerna. Det var poliserna som körde ikapp mig och skulle se legitimation. Men det var bara svepskäl för att dom till slut krävde att jag skulle spela något för dom innan jag fick åka. Dom var väl uttråkade. Det var före videons tid, men det var väl som en filmscen. Och så var det bara hem och sova två timmar innan skolan. Men det var okej. Det är det ju när man är ung.

Augsburg III L 12226

Everyday stress can pack it up! The large sized Augsburg L bike bag accompanies your fast paced lifestyle with ease, helping you to stay on top of things with a laptop compartment and clear compartmentalization.


För att göra en väldigt omfattande historia väldigt mycket mindre omfattande kan vi krympa ihop historien och berätta att Daniel träffade en svensk kvinna och flyttade med henne till Sverige 1963. Han jobbade till slut som musikchef på Dramaten. Bland annat med såna legendarer som Ingmar Bergman. Och alla som sett Fanny och Alexander kan nu lägga till kunskapsbanken att det är en mycket berest cyklist som skrivit musiken till den Oscarsbelönade mastodontfilmen. – Jag minns att jag var en av de första, i Stockholm i alla fall, som cyklade till och från jobbet. Jag hade köpt en Raleigh, en sportcykel, på Intersport 1963. Jag var musikchef på Dramaten och cyklade varje dag från Nacka, till och från jobbet. Det var 26 kilometer tur och retur varje dag. Minst sex dagar i veckan i över 20 år. Jag kedjade fast cykeln utanför Dramaten varje morgon. Men det räckte givetvis inte att bara använda cykeln för att pendla. Daniel och hans fru kom att bli så bitna att de styrde kosan utomlands. Självklart med cykel. – Jag har cyklat över hela världen. Australien och Nya Zeeland till exempel där vi var i över ett halvår. Thailand flera gånger. Kambodja. Italien. Väldigt många resor i Frankrike. Allra helst till Auvergne, där vi varit flera gånger. Skottland så klart och det var fruktansvärt regnigt (skratt). Polen. Man ser helt andra delar av världen, helt andra saker som man inte ser när man åker bil. Vi har också varit flitiga med utflykter hemma i Sverige. Att bara ta bilen till Upplands Väsby och cykla mot Rimbo och tillbaka. Eller Linderödsåsen i Skåne. Det blir ett sätt att leva, en livsstil. Man måste förstå att det är vägen som är mödan värd, som Karin Boye skrev. Varje dag kan man 32  |  CYKLOPEDIN #2 2016

upptäcka nya saker, nya platser, nya människor. Med cykeln är det lätt att stanna. Kliva av och titta på en katedral, besöka något, hitta en restaurang, hälsa på någon. Idag är alltså Daniel i färd i färd med att hämta ut en ny cykel. Med åren har ambitionen sänkts något när det gäller höjdmeter och kilometer. Siktet är dock fortfarande att uppleva äventyret från sadeln. Med den nya elcykeln tänker sig Daniel att kompensera den effektförlust som stigande ålder trots allt medför. För Daniel tänker cykla länge till. – Om jag vore 25 skulle jag ha så här mycket styrka (måttar med armarna ungefär som en storfiskare skulle måtta en gammelgädda som han tappat). Men med åldern går det givetvis nedåt med styrkan. Om jag kan kompensera för den förlusten kan jag ändå fortsätta att cykla. Men elcyklar brukar se ut ungefär som såna vi kallade prästcyklar (visar en upprätt position). Så kan jag inte sitta, jag har alltid cyklat sportcyklar så det var vi tvungna att göra om. Även om åldern påverkar positionen så vill jag ändå komma fram lite. – Och idag är det batteriets räckvidd som får bestämma rutten. Vi campar inte heller längre. Du vet, man ska upp och kissa på natten... våta fötter, kallt, ont i ryggen på morgonen... ja, det stadiet är förbi så vi siktar på hotell och vandrarhem, säger Daniel för att sekunden senare instruera Brynjar i vilken höjd han vill ha bromsreglagen på det modifierade bockstyret. Det är tydligt att en 87-åring är ungefär lika ivrig som en femåring när det gäller sin nya cykel. Förutom själva den funktionsdrivna designen och modifieringen av Daniels cykel finns även en gnutta fåfänga med i resonemanget. Daniel har alltid gillat stram design. Design som kommer ur

funktion utan egentlig extravagans. Kanske som ett musikinstrument, eller i alla fall tanken på hur man bygger instrument. – Cykeln är ett bra exempel på seriös design. Det ting som har en tydlig funktion är vacker. Tror du mig inte kan du ta en fin skruvmejsel. Eller en kvalitetsspik – tittar du noga så ser du att proportionerna och finishen på denna spik faktiskt är vacker i sig själv. Varför då? Jo, för den har en tydlig funktion. En fiol, hela skapelsen, den ska vibrera, ge klang när stråken drar på strängarna. Halsen, kroppen, stallet. Allt ska stämma. Därför blir en fiol vacker. Daniel och jag kommer in på fiolbygge. Och en av världens främste designers, eller instrumentmakare – välj själv vilket epitet du vill ge honom. – Stradivarius ja, fortsätter Daniel. Han blev 90. Han hade aldrig haft semester. Det var ju på 1600-talet. Men en gång om året gick han till en speciell skog i Val di Fiemme i Alperna och knackade på träden. Han markerade de träd som skulle huggas för att senare användas för de legendariska fiolerna. Men låt oss titta på en cykel. Varför har inte en cykels grunddesign ändrats de senaste 100 åren? Visst har några detaljer ändrats, men designen är densamma. Ramen, hjulen, proportionerna. Det är pedaler, styre, bromsar, kedja. Det är en skapelse, en creation, eller hur. Man behöver inte mer, du kan se att den är snabb, lätt och snygg. Samma för en fiol. Den är vacker för att den har en funktion - det är det som bestämmer, avslutar Daniel Bell och sveper med handen mot den cykel som snart ska rullas ut från butiken.


g n i r e Just SHIMANO BAKVÄXEL

Nu finns det några olika varianter av bakväxlar, även från Shimano, men det här är den vanligaste typen och principen är densamma.

1. Kontrollera ändlägena med de båda skruvarna (bild 1). Den övre skruven justerar ytterläget, d.v.s. det minsta drevet och den tyngsta växeln. Och den nedre skruven justerar så tillika det innersta läget. Dessa skruvar bestämmer inom vilket område bakväxeln rör sig, vilket då ska vara detsamma som kassettens bredd. Observera att om cykeln är köpt på Cykloteket är dessa lägen redan injusterade. Det är nämligen dumt att laga det som inte är trasigt... 2. Växla upp kedjan till det innersta läget (största drevet på kassetten bak). Kontrollera genom att med handen trycka på bakväxeln (bild 2). Om växeln vill förbi det innersta drevet får du justera ändläget med den nedre skruven. Skruva långsamt, om du skruvar in för långt kommer inte växeln att kunna växla upp kedjan. Ingen fara om det är ett litet glapp, de flesta bakväxlar har en millimeters inbyggt glapp, bara växelns övre rulltrissa nu är i linje med det största drevet.

1

2

3

4

5

6

3. Enklast att kontrollera ytterläget, den övre skruven, är att växla ner till tyngsta växeln och att lossa på vajern (bild 3). Nu kan du fysiskt med handen känna läget när du trycker på bakväxeln. Om du skruvar på den övre ställskruven kan du nu se hur bakväxeln rör sig (bild 4). Justera så att växelns övre rulltrissa är i linje med det minsta drevet. Fäst nu vajern, som du spänner… lagom hårt. 4. Växeljustering. Har du 2-delat vevparti spelar det ingen roll var kedjan ligger. Har du 3-delat vevparti, lägg då kedjan på mittendrevet. Växla ner till tyngsta växeln (det minsta drevet bak). Veva runt samtidigt som du växlar upp till det näst tyngsta läget. Om kedjan inte växlar upp, spänn vajern med justerskruven (bild 5) tills kedjan hoppar upp. Finns inte justerskruven på bakväxeln så finns den på växelreglaget (bild 6). Växla sedan igenom alla lägen, samtidigt som du vevar, och finjustera vid behov med små fina 1/4-varv. Klart!

? n e g o k s t å t e d Gick

Felsök. Här nedan är några vanliga orsaker till att det kanske ändå inte gick så bra... 1. Vajer och vajerhölje är i dåligt skick. Blir då för mycket friktion och vajern rör sig dåligt – byt! Att byta just vajrar och höljen är ofta enklaste sättet att få en risig cykel att kännas orisig. 2. Växelörat är snett; d.v.s. den delen där bakväxel är fastskruvad i. Kan ha fått en smäll om cykeln t.ex. har ramlat olyckligt. Går det inte att rikta, köp ett nytt växelöra. 3. Bakväxeln. Den kan vara gammal och trög eller skadad. I så fall byt bakväxel. CYKLOPEDIN #2 2016  | 33


MAT för cyklister

Text och recept: Henrik Orre Foto: Patrik Engström

Förhoppningsvis har det mesta av vintern försvunnit nu. Du kanske ska cykla Vätternrundan till sommaren och har redan börjat nöta kilometer utomhus? Glöm inte att äta rätt och bra på vägen dit. Om du är ute på långa träningsturer på 4-5 timmar så är det viktigt att du fyller på energi direkt efter träningen för bästa möjliga återhämntning. Den här maträtten går väldigt snabbt att göra, ca 25-30 min, och det är en mycket bra sammansatt rätt med protein, kolhydrater och grönsaker. 34  |  CYKLOPEDIN #2 2016


Crème Fraîche sås 3 dl lätt crème fraîche 1 tsk grovkornig senap Tabasco Salt och peppar Gör så här: 1. Blanda allt i en skål och rör ihop. 2. Servera tillsammans med den nystekta fisken och grönsakerna.

Henrik Orre är till vardags kock för Team Sky - ett proffslag på landsvägscykling med bas i England. Med ett förflutet i bl.a. norska kocklandslaget och som kökschef på Mathias Dahlgren - Matsalen, har Henrik enorm erfarenhet av mat. Han har rest världen runt med teamet och lärt sig vad som fungerar för cyklister. I Cyklopedin bjuder han på unika recept som är lika bra för dig som är aktiv tävlingscyklist, som för dig som mest cyklar till och från jobbet. Fokus för recepten är att det ska bygga på bra råvaror och att det ska vara snabbt och enkelt att tillaga. Allt för att du ska kunna lägga mer tid på din cykling.

Smaklig måltid!

Laxpanna 300 gr laxfilé 250 gr broccoli 150 gr gröna bönor 2 stk hela bok choy sallad ½ röd chili 2 msk sojasås Parmesan Gör så här: 1. Skär laxfilén upp i grova tärningar. 2. Bryn den snabbt runt på alla sidor, den får gärna vara lite rå i mitten! 3. Dela broccolin i små buketter, skär bönorna i mindre bitar. 4. Koka broccoli och bönor i saltat vatten i ca 3-4 min, kyl ned i kallt vatten. 5. Skär bok choy i grova bitar (skippa roten). 6. Finhacka den röda chilin 7. Stek bok choy, broccoli och bönorna tills de får en gyllene färg. 8. Strössla över den hackade chilin, häll på sojasåsen och låt det koka in. 9. Lägg fisken över grönsakerna i pannan. Servera med kokt pasta, toppad med rikligt med Parmesan.

Kokboken Vélochef av Henrik Orre innehåller 80 smakrika recept och massor av spännande anekdoter kring Henriks liv bland cyklar och cyklister. Boken finns att köpa på Cykloteket för 300 kr.

CYKLOPEDIN #2 2016  |  35


Snygg MTB-hjälm med grym passform som dessutom är utrustad med det säkra MIPS-systemet. GIRO MONTARA MIPS 1.890 KR. Stort utbud av hjälmar finns på hemsidan och i butik.

Här är ett snyggt exempel på stilren träningströja i skön design. Heter NORRÖNA /29 TECH T-SHIRT, bellar 450 SPÄNN och funkar utmärkt till bl.a. MTB.

VAUDE ROOMY för 890 KRONOR är en ryggsäck med tjejspecifik utformning på bärremmarna. Rymmer upp till 20 liter. Du hittar fler ryggsäckar och Camelbaks i butik och på cykloteket.se.

SHIMANO WM64 för 1.180 KR är prisvärda tjejskor som du dessutom kan fynda ihop med SPD-pedaler. Se sidan 55.

SHIMANO S40RS är sportglasögon med lite smalare utformning, och då främst tänkt för tjejer. Kommer med extra lins och kostar 790 KRONOR.

HUNDRATJUGOFEM KRONOR! Så lite kostar det att införskaffa ett par kanonsköna CRAFT COOL BIKE-STRUMPOR.

NORRÖNA FJÖRÅ FLEX-1 är klassiska bike-shorts som är så sköna att man aldrig vill ta av sig dem. Finns i herr och dam och i flera färger. 1.490 KR

36  |  CYKLOPEDIN #2 2016


GIRO SONNET MIPS är en snygg och populär tjejhjälm. Nu kampanj; 1.190 KR (1400 kr), så den lär inte bli mindre poppis.

r ö f r e j e r g l e k y c s våren

R E J E TJ

SPECIALIZED BG SPORT handskar för 330 KRONOR ser till att grepp och komfort är på topp.

GORE ELEMENT SPEEDY för 790 KR är en stilren cykeltröja i skönt funktionsmaterial. Passform för all typ av cykling. Fler modeller hittar du på Cykloteket.

En superlätt vindjacka som man kan pula ihop i jackans egen ficka och alltid kan ha med sig. Grymt praktiskt cykelplagg. VAUDE PRO WINDSHELL 990 KR.

Landsvägskor med damläst och BOAspänne. För tjejer som söker komfort och prestanda på landsvägsrundorna. SPECIALIZED EMBER 1890 KR.

Vår överlägset mest sålda cykelbyxa för tjejer. Med smart öppning i ryggslutet för att lösa ”nature calls”-behov. GORE POWER 3.0 HÄNGSELBYXA 1.090 KR

CYKLOPEDIN #2 2016  | 37


Ett par OAKLEY JAWBREAKER med Prizm Road-lins har optik och färgåtergivning specifikt framtagen för landsvägscykling. 2.200 KRONOR – dyrt tycker en del (som inte har någon koll), ett måste säger vi.

CRAFT har alltid stått för bra kvalitet till en rimlig penning. Men med nya GRAN FONDO-plaggen kan vi nu även lägga till asfräsch design i den parametern. Tröja för 890 KR.

Coola armvärmare från svenska VOID, de här för 290 KR. Fler stilsäkra Void-plagg hittar du i butik eller på cykloteket.se.

Trots att brallorna är riktigt sköna kommer nog inte att göra dig till en bättre cyklist. De kommer däremot att, speciellt ihop med tröjan, göra dig till en sjukt snygg cyklist. CRAFT GRAN FONDO 1.290 KR.

Dr Roger Minkow är ingen ondskefull Marvel-karaktär. Nej, SPECIALIZED BG-HANDSKAR för 430 KR med oslagbar komfort är resultatet av hans ergonomi/ anatomi-forskning… åsså kan han skjuta eld bara genom att tänka...

Och som pricken över i:et i CRAFT GRAN FONDO-orgien har vi givetvis ett par dito matchande strumpor. 125 KRONOR, Halleluja!

GRIP GRAB RACEAERO 250 KR är ett par slimmade skoöverdrag i lycra som antingen; 1. Gör dig mer aerodynamisk. 2. Döljer dina gamla ”precis skitfula” cykelskor för omvärlden. 38  |  CYKLOPEDIN #2 2016

Var är den? Var är den? Var är den? Vi har hört att VOID har en city-camodesignad väst som passar utmärkt i asfaltsdjungeln. 890 KR.


Vi har ett gäng Pro Tour-hjälmar (som används av proffs) men det är bara BELL GAGE som är utrustad med MIPS. Din för bara 1.950 KR.

GORE OXYGEN WS för 1.490 KR är en till synes helt vanlig cykeltröja. Men i och med den har vindskyddande Windstopper-material blir det ett otroligt mångsidigt plagg.

GORE POWER är ett tryggt köp om du är ute efter komfort i de nedre regionerna. Till i år även med skyddande windstopper ovanför grenen. Pris 1.190 KR.

SHIMANO R171 för humana 1.980 KR. Med sula i kolfiber och aerodynamisk utformning tjänar du watt och tid. Stort utbud av skor hittar du på cykloteket.se.

på upplagt för att dra ut

N E G Ä V S D LAN

För 990 SPÄNN får du VAUDE PRO WINDSHELL-jackan. En genomtänkt och superlätt jacka med god rörlighet och ventilation. Blir till en liten boll om du stuvar ner den i förvaringsfickan. CYKLOPEDIN #2 2016  |  39


Cykeltröja i skönt avslappnad MTB-stil. Är i tekniskt material och har en liten ficka för Visa-kort och bilnyckel på sidan. SPECIALIZED ENDURO COMP 590 KR

BELL EVENT XC är en lätt och välventilerad MTB-hjälm som dessutom både är MIPS-utrustad och på kampanj för 1.050 KR. Kolla själv på sidan 55.

Tighta och följsamma MTB-shorts som är tänkta att rejsa crosscountry med. Förväntad storsäljare till i år eftersom den även ingår en löstagbar SWAThängselbyxa. SPECIALIZED ATLAS PRO 1290 KR.

Ett trepack sköna cykelstrumpor i funktionsmaterial från GRIP GRAB för endast 220 KRONOR. Det är bra pris det!

OAKLEY RADAR EV PRIZM TRAIL 2000 KR. Med den nya Prizm-linsen lyfts skogen färger fram, kontrasten ökar och du ser faktiskt bättre. Vi har kört med Prizm i ett år nu – helt jäkla grymt!

I år har vi premiär för BONTRAGER cykelskor. FORAY MTB kostar 1.890 KRONOR och är en snygg och mycket välgjord sko. Kom in och prova vettja.

Tunn och lätt regnjacka i andasmaterial från NORRÖNA. Snygg i skogen men funkar överallt. FJÖRÅ DRI-1 2.390 KR. Stort utbud av jackor hittar du på Cykloteket. 40  |  CYKLOPEDIN #2 2016


r ö f r e d lä k a g g y n s t gräslig

SKOGEN

NORRÖNA /29 TECH T-SHIRT för 450 KR är en sval skön och tischa med polygiene-teknik som förhindrar odör. Mängder av tröjor hittar du i butik eller på cykloteket.se.

CAMELBAK LOBO rymmer 6 liter prylar och 3 liter med vätska. Perfekt för några timmar i skogen, eller till Cykelvasan. 990 KR En rackarns snygg hjälm som också råkar vara rackarns skön på skallen. Är dessutom begåvad med det dokumenterat säkrare MIPS-systemet. GIRO MONTARO 1890 KR.

Med tunn stoppning i handflatan har du fortfarande full känsla om styre och reglage – perfekt för MTB. Långfingrade SPECIALIZED BG GRAIL kostar 480 SPÄNN.

Fina SPECIALIZED COMP MTB är svårslagen i ”så-mycket-sko-som-möjligt-förpengarna”-kategorin. ETTUSENSJUHUNDRANITTIO står det på prislappen.

Här har vi dem: FJÖRÅ-SHORTSEN som kostar 1.490 KR. Stilrena kompisar som funkar till allt från svettig skogscykling till att sköta grillningen efteråt med en IPA i handen. Se fler NORRÖNA-SHORTS på cykloteket.se. CYKLOPEDIN #2 2016  | 41


Foto: 123rf.com

POWERPENDLA TILL och från JOBBET Text: Isak Strömberg CRT/Johan Hasselmark Aktivitus

Att ta cykeln till och från jobbet är suveränt! Du spar pengar jämfört med om du skulle ta bussen eller bilen, samtidigt som du får röra på dig. Många av oss har idag väldigt stillasittande arbeten, så därför gäller det att motionera när möjligheten ges. Oavsett om du har långt eller kort att cykla till jobbet så kan du se till att din pendling inte bara handlar om att ta dig från punkt A till punkt B, utan pendlingen kan också bli ett jättebra träningspass. Cykel är en av de mest heltäckande idrotterna, där du kan träna allt ifrån långa distanspass på 5-6 timmar till extremt högintensiva spurter på bara några sekunder. Två personer som bägge har att cykla som sysselsättning kan således se helt olika ut.

Chris Froome - en av världens bästa cyklister.

42  |  CYKLOPEDIN #2 2016

Robert Förstemann - också en av världens bästa cyklister (men med lite grövre kropp...).

För dig som vill få ut mer träningseffekt av din cykelpendling: När du pendlingscyklar så är det kanske möjligt att utöka turen på hemvägen så att detta blir till någon form av distanspass, men vill du vara tidseffektiv och få ut mesta möjliga träning per timme så ska du istället satsa på att lägga in högintensivare inslag. Gör så här: Hitta en backe som finns någonstans i anslutning till din pendlingsväg, backen behöver inte vara särskilt lång eller brant, men den ska gärna erbjuda ett hyfsat jämnt motlut och inte ligga i ett pendlingsstråk där du stör dina medcyklister, medtrafkanter och fotgängare. Välj säkra sträckor! När du pendlar hem från jobbet så ser du till att spurta minst 3 ggr i denna backe, spurten bör vara absolut maximal - du ska ta i så mycket du orkar från start! Nu tänker du att ”Detta låter ju helt galet, jag är i medelåldern, det är livsfarligt att hålla på och ta i allt man orkar i min ålder!!!” Tvärtom, säger vi! Genom att utsätta kroppen för hårdare insatser så kommer du att få en rad hälsovinster som kommer att hålla dig vältränad och fräsch. Genom att ta i maximalt så


Att artikelförfattarna kan sin sak om träning råder inget tvivel om. Isak Strömberg är till vardags bl.a tränare för Cykloteket Racing Team, fystränare för AIK’s J20-lag i ishockey och även testledare på Aktivius. Johan Hasselmark är chef för Aktivitus testklinik i Stockholm. Han har en bakgrund inom multisport och tillhör ett av Sveriges främsta multisportlag - FJS. En av hans största meriter är individuella segern 2014 i en av världens tuffaste triathlon på Ironmandistans - Celtman.

Visste du att.... Avseende ”allmän hälsa” är konditionen en avgörande faktor. Kondition kan mätas i syreupptagningsförmåga i form av hur mycket syre du kan tillgodose kroppen med, maximalt i milliliter syre per minut och kilo kroppsvikt. Det kallas även för ”testvärde” eller VO2max-värde. Testvärdet kan mätas absolut med ett VO2max-test, men kan även skattas fram statistiskt med ett sub-maximalt test. Om man har ett konditionstal under 35 ml/kg/min så ökar den statistiska risken för livsstilsrelaterade sjukdomar (hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, demens och vissa typer av cancer) med 20-30%. Ligger man under 35ml/kg/min har man även svårt att orka med en normal arbetsdag på 8h även om man har ett stillasittande arbete! Vad krävs då genrellt för att genom livet hålla ett konditionstal över 35? Nu tänker du säkert avancerade intervaller och dubbla gymkort... Men nej. För de allra flesta behövs 150min lågintensiv aktivitet/rörelse i veckan (promenad, cykling, aktivt trädgårdsarbete etc) eller 75min/veckan i form av högintensivare träning/aktivitet (hårdare cykling, löpning/jogg, intensivt trädgårdsarbete... så att du får upp puls och blir rejält svettig). Ett annat sätt att formulera aktivitetsnivån är 30 min aktivitet om dagen, där man 2-3 gånger i veckan jobbar intensivare så att man får upp pulsen och blir svettig. Det innebär att cykelpendling kommer att uppfylla grundnivån för aktivitet för de allra flesta! Kom ihåg att ”aktivitet” inte måste vara just ”träning i snygga tights”. Det kan verkligen vara alla former av vardagsaktivitet!

3 TIMES THE LOVE!

GripGrab Regular Cut Socks Now available as 3-pack at Cykloteket

stimulerar du dina snabba muskelfibrer och bibehåller/utvecklar på så vis din benstyrka - starka ben är oerhört viktigt för att få livskvalitet långt upp i åldrarna. Eftersom benmusklerna är väldigt stora muskelgrupper så kommer du också att öka din ämnesomsättning, vilket också gör det lättare att bibehålla/gå ner i vikt. Dessutom så stimulerar snabba rörelser på hög intensitet ditt nervsystem, vilket gör att dragkedjan av muskler som ska spännas och slappna av blir smidigare, ditt rundtramp blir således mer effektivt även vid normal ansträngning och din kropp lär sig att inte ödsla mer energi än nödvändigt när den trampar. Eftersom cykling till skillnad från t.ex. löpning inte belastar kroppen på samma sätt, så är denna typ av spurtträning lätt att genomföra även för den relativt ovane cyklisten utan att man riskerar att skada sig. Spurtträning är oerhört roligt- och någonstans vill jag ändå våga påstå att den roliga träningen är den som du kommer att hålla fast vid längst! Faktum är att redan 1958 skrev den legendariska fysiologen och professorn P-O Åstrand om vikten av ”ryckträning” i boken ”Hur man ska få bättre kondition”. Redan då avhandlade han de goda effekterna av korta hårda intervaller under 10-60 sekunder. Idag kallas det populärjournalistsikt för HIIT (High Intensity Intervall Training) och anses nästan vara träningsrevolutionerande... Inget nytt säger vi! Vi gillar det enkla begreppet ”ryckträning” och avslutar med att säga Kör hårt och lycka till!

WWW.GRIPGRAB.COM/SE GripGrabSverige

GripGrab


cyklotekets

PROFFSMOTIONÄRER SPONSORER

“ “

I februari sökte vi två “vanliga cyklister” att sponsra som proffsmotionärer under ett år, med cykel, kläder, hjälm, skor, GPS, träningsupplägg m.m. Gensvaret var jättestort och bland över femhundra ansökningar valde vi till slut ut Viktoria och Rolle. Två sköna personer som också påstod sig vara envisa och motiverade. Vi kommer att följa våra proffsmotionärer bl.a. här i Cyklopedin och på vår Facebooksida hela vägen fram till slutexamen på Cykelvasan. Du kan själv följa dem via våra sociala medier: Facebook: https://www.facebook.com/Cykloteketsproffsmotionar/ Instagram: https://www.instagram.com/cyklotekets_proffsmotionar/

Rolle

I förra numret kunde ni läsa lite om vem jag är och vad som driver mig till att träna. Nu har jag, efter testet på Aktivitus och det personliga träningsprogram jag fick, kommit igång rejält med träningen. Är nu inne på min fjärde vecka med ca. fyra till fem pass i veckan, utöver min pendlingscykling. Jag har i de allra flesta fall kört mina pass separat från pendlingen. Nu när temperaturen stiger hoppas jag på att kunna köra några fler av långpassen på väg hem från jobbet. I mitten på mars tog jag ett av långpassen på väg hem och temperaturen var kring noll (brrr), så nu ser jag fram emot värmen som kommer göra cykelglädjen ännu större. Stor del av träningen är anpassad för att förbättra kraft och uthållighet inför Cykelvasan i augusti. Snart kommer jag även att få kostråd av Aktivitus. Hoppas därmed att jag kan få en bättre balans mellan träning och kost, så att jag verkligen orkar ta ut mig till hundra procent på varje träningspass. Nyligen körde jag ett mjölksyrapass på spinningcykel och kände mig faktiskt lite sliten, så dagen efter lyssnade jag för en gång skull på kroppen och tog mig en vilodag (jag cyklade såklart fram och tillbaka till jobbet, fattas bara).

Jag har nu också haft möjlighet att köra ett antal skogsrundor med min Trek Procaliber 9.8 - en galet rolig cykel! Den har dämpning i framgaffeln, men utöver det har Trek en patenterad lösning i sadelstolpfästet som gör att stötar och ojämnheter tas upp på ett bra sätt. Jag har sedan tidigare en heldämpad MTB av annat märke och kan möjligen i vissa riktigt stökiga partier sakna heldämpning. Men då merparten av skogskörningen är på stigar, grusvägar och liknande är Procaliber en helt fantastisk kompis i skogen. Att dessutom endast behöva växla med en hand är helt underbart, kommer jag någonsin kunna gå tillbaka till min gamla MTB?

44  |  CYKLOPEDIN #2 2016

Viktoria

Sedan förra numret av Cyklopedin har jag hunnit med att testas hos Aktivitus; ett konditionstest på cykel med mätning av puls och effekt. Även mjölksyra mättes för att bestämma vår uthållighet. Utifrån detta fick jag värden på aerob och anaerob tröskel, fettförbränningskapacitet, max- och återhämtningslaktat samt hur våra personliga träningszoner ska se ut. Aktivitus har utifrån detta lagt upp ett 16-veckors träningsprogram som jag nu följer. Jag är inne på vecka 2 i programmet och det är väldigt kul och motiverande. Mycket intervaller, vilket jag gillar, och i helgen ska jag testa på mitt första långpass på tre timmar. Dessa långpass kommer vara jätteviktiga för mig, för i nuläget känner jag att benen tar slut vid 1,5-2 timmars cykling. Jag kör många av mina pass på väg till eller från jobbet. Superbra och en förutsättning för mig att kunna baka in cykelpassen i vardagsschemat, som annars är fullt med att jobba, hämta/lämna på dagis och att vara med barnen mm. Ett långpass per helg får det dock bli och här turas vi om, mannen och jag, då han ska cykla Vätternrundan i juni och också behöver nöta timmar. Vi har fått strikta order från Aktivitus att göra skillnad på träning och pendling, all pendling ska ske i lugnt G1-tempo… såååå svårt! Man vill liksom alltid komma fram så fort som möjligt, plus att det är väldigt mentalt jobbigt för en tävlingsinriktad person som jag att bli omcyklad trots att man är pigg. Jag har även fått vår supersnabba cykel Trek Procaliber 9.8. Just nu är cykeln lite bättre än mig ute i skogen, men jag känner att vi kommer bli goda vänner efter lite mer skogspass. Skogen är ju ett helt nytt område för mig och jag känner att jag är lite harig där ute, så träningslägret i Lida kommer bli toppen! Jag har stora förväntningar på det. Nyligen var jag även och hämtade min cykeldator; Garmin Edge 520. Suverän! Verkar ha massor av bra:iga funktioner som jag måste sätta mig in i. Snart är det också dags för en Body Geometry Fit, så att jag och cykeln blir i harmoni.


ABUS BYGELLÅS GRANIT X-PLUS 540 - ABUS PANTENTERADE POWERCELL TEKNIK GER HÖGSTA SKYDD MOT SLAG - OCH DRAGATTACKER - X-PLUS CYLINDER GER HÖGSTA SKYDD MOT T.EX. DYRKNING

CYKLOPEDIN 2014  |  45


Foto: Superstudio

Standardcyklar som går långt utöver det vanliga 46  |  CYKLOPEDIN #2 2016


SKEPPSHULT NATUR PREMIUM 7-VXL En mer klassisk svensk standardcykel än Skeppshult Natur kan du inte hitta och här dessutom i De Luxe-utförande. Då med all grundutrustning plus lite extra detaljer som: dynamonav, punkteringskyddade däck, ställbar styrstam och korgväska - samt handgjorda läderprodukter från engelska Brooks; sadel, handtag och sadelväska.

PRIS: 9.890 KR

SKEPPSHULT SMILE 3-VXL Ibland ser man något härligt gammalt som man verkligen inte kan låta bli att gilla. Om du känner så för äldre hederliga damcyklar ska du absolut komma in och kika på Skeppshult Smile. Byggd enligt gamla svenska hantverkstraditioner i djupaste Småland fast den är utrustad med moderna och driftsäkra komponenter. Resultatet är en härlig damcykel i superkvalitet som är lika skön att cykla, som den är att titta på. Helt enkelt en cykel man blir glad av.

SKEPPSHULT NATUR 7-VXL Cykelmodellen Natur är småländska Skeppshults signaturmodell och en mer “klassisk svensk standardcykel” kan du inte hitta. Är precis lika skön att cykla på som den är vacker att titta på. Natur må ha ett traditionellt utseende, fast nu utrustar med moderna kvalitetskomponenter från bl.a. Shimano. Med komplett grundutrustning plus lite extra detaljer som: dynamonav, godkänt lås och punkteringskyddade däck med reflexsidor. Själva cykeln byggs för hand i cykelfabriken i Småland och är ett hantverk med rötter från 20-talet. Finns även i svart.

PRIS: 5.990 KR

PRIS: 7.790 KR

SKEPPSHULT NOVA 7VXL Den alltid populära Nova är en urtypisk svensk standardcykel där inget fattas - väldigt praktisk och samtidigt mycket hållbar. Är en något sportigare cykel än t.ex. Natur och blir då mer pendlarvänlig. Nova har dessutom, inte helt oväntat, blivit utnämnd till ”Bäst i test” i Råd & Rön. Utmärkt modell för dagligt bruk.

PRIS: 7.290 KR

SKEPPSHULT FAVORIT 7-VXL Vänta nu, är det en ny cykel eller en riktigt välbevarad gammal 70-tals hoj? Vi köper reaktionen men kikar man närmare på modellen Favorit så hittar man en välbyggd kvalitetscykel med moderna delar. Ingen däcksdynamo som hänger på trekvart. Bromsar som funkar - både fram och bak. Likaså med växlarna, de kommer att gå att använda i ur och skur. Till sist sadeln, som inte hör hemma på ett tortyrmuseum. En riktigt bra hoj helt enkelt ...men med lite härlig retrokänsla. En komplett utrustad svensk standardcykel med sju växlar, praktisk korg och godkänt lås.

PRIS: 7.490 KR

CYKLOPEDIN #2 2016  |  47


TREK STOCKHOLM DELUXE Populära Trek Stockholm DeLuxe en perfekt modell för dig som är sugen på en klassisk cykel, som inte väger bly och som är prisvärd. Snygg att titta på, härlig att använda och pålitlig att äga. Är dessutom lätt, vilket gör det enklare att hantera den än traditionella standardcyklar. En sjuväxlad modell med lite lyxkänsla och då med finare delar som sadel, handtag, korg och de snyggt färgmatchande skärmarna. Är i övrigt körklar med kedjeskydd, pakethållare, lysen, lås, punkteringståliga däck och skärmar.

PRIS: 6.990 KR

TREK MARIEHAMN Prisvärd modell med vacker klassisk utformning och som naturligtvis också är komplett utrustad - “körklar” helt enkelt! Har ram i aluminium som gör den lättare än man tror och den är utrustad med tre lättskötta Shimanoväxlar.

PRIS: 5.490 KR

PRIS: 7.990 KR

TREK S724 Vi gillar! Och det är svårt att inte bli förtjust i den här hojen. Här har Trek verkligen lyckats med att få en vanlig standardcykel att se inbjudande, exklusiv och härlig ut. Byggd på en lätt och fin aluminiumram som är utrustad med snyggt designade kvalitetsdelar. Naturligtvis med Shimanoväxlar och fotbroms, men har också detaljer som bl.a; dynamonav - du slipper en eländig däckdynamo, ställbar styrstam, gelsadel, godkänt Abuslås och punkteringskyddande reflexdäck.

Foto: Trek

PRIS: 8.490 KR

48  |  CYKLOPEDIN #2 2016

TREK S720 S720 är en av våra mest sålda standardcyklar. En tappning av “hederlig klassisk standardcykel”, fast i ett snyggt och modernt utförande. Med sin lätta och styva aluminiumram upplevs cykeln som både snabbare och roligare än många konkurrenters. Med inkapslade växlar (7 st), bromsar och navdynamo, får du dessutom en driftsäker och bekymmersfri modell. Justerbar styrstam hjälper dig att hitta en sittställning som passar dig. Är fullt utrustad med belysning, skärmar, pakethållare, stöd, kedjeskydd och godkänt lås. Finns som herr- och dammodell.


CYKLOPEDIN 2014  |  49


1984 - Team USA

1993 - John Tomac

1980 - Carol Addy

2012 - Marcel Kittel

Cykloteket har jobbat med Pearl Izumi sedan tidigt 90-tal och de är en våra självklara partners i vårt sortiment. Är inte bara våra cyklande kunder som uppskattar plaggen, de flesta av oss själv har mycket från Pearl Izumi i våra cykelgarderober. Men trots att de är pionjärer och föregångare, plus att de är det största cykelklädesmärket i USA, är det många i Sverige som inte känner till dem. Vi satte oss ner med vår svenske Pearl Izumi-representant Johan Carlsson och fick oss en historielektion och samtidigt en nutidsuppdatering.

50  |  CYKLOPEDIN #2 2016


HISTORIEN OM PEARL IZUMI För de flesta inbitna cyklister är Pearl Izumi ett känt varumärke. Men det är få som känner till den intressanta historien som ligger till grund för vad Pearl Izumi är idag. Företaget grundades redan år 1950 i närheten av Nagano i Japan, av Kenji Shimizu. Han jobbade inom textilindustrin och lärde sig mycket om de olika materialen som användes. Han utvecklade nya tekniker som sedan kunde vävas in i materialen. Kenjis son som var tävlingscyklist tyckte att materialen som användes under denna tid hindrade honom från att kunna prestera maximalt. Kenji kunde då utnyttja sina kunskaper och erfarenheter inom textilproduktion för att hjälpa sin son att få bättre kläder att cykla i. Detta blev grunden när Kenji startade Pearl Izumi och än idag jobbar Pearl Izumi efter denna målsättning.

produkter av högsta kvalité och resulterar i att Pearl Izumi har livstidsgaranti på material och sömnad.

MILSTOLPAR Det finns några viktiga årtal som gör att Pearl Izumi för alltid kommer att finnas med i historieböckerna. De har revolutionerat marknaden med flera av sina genomtänkta produkter och nya typer av material som de utvecklat. Här följer några exempel;

1985 - Tillverkades den första cykelbyxan med 8 paneler och anatomisk utformning. Detta tillsammans med nylon och spandex var en revolution för marknaden. 1989 - Tillverkas 4-vägs stretch, Fieldsensor. Vilket utvecklades av och för Pearl Izumi. 1985 - Joop Zoetemelk

PEARL IZUMI IDAG Pearl Izumi har idag sitt huvudkontor i Louisville, Colorado. Här jobbar man hela tiden med att hitta nya, bättre och mer funktionella material och produkter. Personerna som jobbar på Pearl Izumi lever som de lär. De springer och cyklar till, från och efter jobbet vilket gynnar dem i sina yrkesroller då de väl känner till produkterna och materialen de jobbar med dagligen. Både män och kvinnor jobbar med allt från design till utveckling av produkter och material i samtliga team som innefattar cykling, löpning och triathlon. Kvinnorna fokuserar främst på damkollektionerna och männen på herrkollektionerna men samarbetet är väl utbrett däremellan. Sortimentsfördelningen är följande: • Hela sortimentet är fördelat 50/50 mellan herr- och damkollektion • Skor fördelas 60/40 • Damförsäljningen står för cirka 30% av den totala försäljningen

1994 - Utvecklas Ultrasensor som ett tillägg till cykelbyxorna. Detta gör att materialens andningsförmåga ökade markant. 1997 - Vidareutvecklas Ultrasensor, man skapar Micro Sensor, en ny dimension av fukttransporterande material.

2000 - Skapas det revolutionerande PRT (Pressure Relief Technology) en helt ny teknik som man använder i paddings för dam och herr.

2003 - Skapas 3D padding, det innebär att man tillverkar en padding med flera olika hårdheter av fyllningen, som man limmar samman för att undvika t.ex. sömmar som kan leda till skav.

2004 - Introducerar Pearl Izumi som första varumärke 1999 - Kevin Livingstone

PRODUKTUTVECKLING På kontoret finns bland annat ett testlabb där man gör tester på allt från stretch och hållbarhet till vattentäthet och andningsförmåga. Plaggen utsätts sedan för upprepade tvättar där man analyserar dess tålighet och säkerställer att färgerna inte påverkas. För att få fram maximal komfort i paddingen används en sadel med speciella sensorer för att mäta belastningar och friktion. Därefter använder man resultaten till att utveckla effektiva och bekväma paddingar. En otroligt viktig del när Pearl Izumi utvecklar sina produkter är samarbetet med professionella cyklister och atleter. Då används något som Pearl Izumi kallar Speedshop vilket innebär att en produkt kan tillverkas på under 24 timmar. Detta ger effektiva tester där proffsens testresultat kan analyseras och en uppdaterad produkt blir snabbt redo för nya tester. Då Pearl Izumis produkter används av allt från vardagsmotionären till högsta eliten så har de även ett ”Test Team” som består av cirka 500 personer från hela världen i olika åldrar och nivåer. Teamet har som uppgift att noggrant testa nya produkter för eventuella justeringar innan de går till officiell produktion. Detta är bara en del av vad Pearl Izumi gör för att producera

1992 - Utvecklas dam och herr specifika Prosuede padding system.

BOA-systemet till cykelskor. BOA-systemet hjälper till att fördela ett jämnare tryck på fotens ovansida. Pearl Izumi var också det första företaget att använda Softshell i sina kläder. Detta material ger bästa vind- och vattenavvisande egenskaperna och tillåter kläderna samtidigt att andas. Materialet har sedan blivit väldigt vanligt bland flertalet tillverkare av konfektion där funktionalitet är viktig. Utöver allt detta så är även cyklisternas och löparnas säkerhet något som diskuterats under många år och är väldigt viktigt. Pearl Izumi var först med att sätta standarden för ”lysande färger” då man utvecklade och använder ”lysande gul” färg i sina kläder. Enligt tester hjälper detta cyklisten och löparen att bli upptäckt upp till fem gånger tidigare av t.ex. bilister.

FRAMTID Pearl Izumi jobbar ständigt för att förbättra sina produkter och branschens utveckling. Vi kan med säkerhet förvänta oss innovativa och nytänkande produkter från Pearl Izumi i många år till! 2009 - Tyler Farrar

Pearl Izumi har idag sitt huvudkontor i Louisville, Colorado. Här jobbar man hela tiden med att hitta nya, bättre och mer funktionella material och produkter.

CYKLOPEDIN #2 2016  |  51


52  |  CYKLOPEDIN #2 2016

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

18.

19.

22.

23.

24.

17.

20.

21.

25.

26.


UNISEX 1. 2. 3. 4.

SELECT THERMAL LITE ARMVÄRMARE ELITE THERMAL ARMVÄRMARE ELITE THERMAL KNÄVÄRMARE ELITE THERMAL BENVÄRMARE

250 KR 350 KR 450 KR 500 KR

HERR 5. ATTACK KNICKERS 6. ELITE IN-R-COOL HÄNGSELBYXA 7. P.R.O. IN-R-COOL HÄNGSELBYXA 8. QUEST CYKELBYXA 9. SELECT HANDSKAR 10. P.R.O. GEL VENT HANDSKAR 11. ELITE TRÖJA 12. ELITE WXB REGNJACKA 13. SELECT PURSUIT LÅNGÄRMAD TRÖJA 14. P.R.O. AERO VINDTRÖJA 15. ELITE BARRIER VÄST 16. ELITE BARRIER JACKA 17. SELECT PURSUIT TRÖJA

1.090 KR 1.390 KR 1.790 KR 590 KR 290 KR 550 KR 1.090 KR 2.190 KR 790 KR 1.190 KR 890 KR 1.090 KR 690 KR

DAM 18. SUGAR KNICKERS 19. SELECT ESCAPE CYKELBYXA 20. SELECT LÅNGÄRMAD TRÖJA 21. SELECT ESCAPE TRÖJA 22. ULTRASTAR TRÖJA 23. SELECT WXB REGNJACKA 24. PURSUIT ATTACK HÄNGSELBYXA 25. SELECT HANDSKAR 26. P.R.O. GEL VENT HANDSKAR

790 KR 790 KR 690 KR 790 KR 740 KR 1.890 KR 1.090 KR 290 KR 550 KR

GOT YOUR BAK™ GOT YOUR BAK™ ISN’T JUST A GROUP OF WORDS TO US. IT’S A CULTURE. IT’S A STATE OF MIND. IT’S WHO WE ARE. THAT’S WHY WE PUT OUR PRODUCTS THROUGH THE MOST RIGOROUS TESTING IN THE INDUSTRY. WE WANT TO MAKE SURE THAT PRODUCT FAILURES HAPPEN IN THE LAB, NOT IN THE FIELD.

CYKLOPEDIN 2015  |  53


MEDLEMSERBJUDANDEN På Cykloteket värnar vi lite extra om våra trogna kunder och har därför tagit fram ett antal extra bra erbjudanden som bara gäller för våra kundklubbsmedlemmar. Är du inte redan medlem, kan inget vara enklare - du blir snabbt medlem via vår hemsida eller direkt i någon av våra butiker. Medlemskapet är förstås gratis och du behöver heller inget medlemskort. Alla köp du gör genererar en årsbonus och du får även inbjudan till speciella evenemang och förtur till vår årliga rea. Välkommen som medlem, registrera dig på vår hemsida: www.cykloteket.se/logga-in Alla medlemserbjudanden gäller t.o.m. 30/9 2016 eller så långt lagret räcker. Erbjudandet på Vaude ryggsäckar gäller 21/4-11/5 2016 eller så långt lagret räcker.

Prisexempel: Vaude Alpin Air 25+5 liter. Ord. pris 1.090 kr NU: 926 kr

KLÄDPAKET PEARL IZUMI DAM Pearl Izumis LTD Moto är en cool tröja med snygg grafik och som är i mjukt och skönt fuktabsorberande material. Har halvlång dragkedja fram, resår i ryggslut och tre ryggfickor. Här i paket med tekniska tjejspecifika hängselbrallan, som är utrustad med en ”Nature call”-problemlösning; d.v.s. blir man kissnödig finns det en längsgående öppning i ryggslutet, vilket underlättar när det är dags. Är i skönt och fukttransporterande Transfer-material med anatomiskt utformade paneler som är sydda med platta sömmar som inte skaver. Följsamma hängslen i mjuk och ventilerande mesh med spänne framtill. I grenen sitter en formpressad vaddering med följsam fyrvägs-stretch. Har gummerade benslut och reflexdetaljer. (1.980 kr)

NU: 1.690 KR

VAUDE CYKELRYGGSÄCKAR Vaude gör marknadens bästa ryggsäckar för cykling! Med ordentlig luftspalt mot ryggen och ventilerande material mot axlarna, vilket gör dom behagliga att cykla med plus att du slipper svettas i onödan. Fungerar naturligtvis utmärkt till andra aktiviteter. Justerbara axelremmar hjälper dig att få perfekt passform oavsett hur lång du är. Mängder av fickor, fack och detaljer som: regnöverdrag, hjälmhållare, reflexer och fäste för diodbelysning. Förberedd för vätskepåse. Olika modeler.

NU: 15% RABATT

54  |  CYKLOPEDIN #2 2016

SKO/PEDALPAKET RACER Shimanos RP3 landsvägsskor som finns i dam- eller herrmodell kommer med nya DynaLast-teknologin som ger förbättrad kraftöverföring genom att bidra till ett jämnare rundtramp. Med clickspänne och två assymetriska kardborrestraps får man grym passform. Här i paket tillsammans med Shimano R540-pedalen. (1.730 kr)

NU: 1.550 KR


GIRO SUTTON MIPS MIPS-försedd modell med två förstärkta ventilationshål där bak som kan användas till att låsa fast hjälmen med ett bygellås med. I nacken sitter ett clips för baklampa. Mjuk skärm som går att ta av och på. Skönt ombonad invändigt med ett justerbart nackstöd för bästa passform. Tillverkad i InMoldkonstruktion vilket gör hjälmen lätt och stryktålig. Kommer i tre storlekar. (1.200 kr)

NU: 1.050 KR

KLÄDPAKET PEARL IZUMI HERR Populära Elite Escape är en skön och teknisk cykeltröja i fukttransporterande Transfer-material med meshpaneler på strategiska ställen för att ge extra ventilation. Har fullängds dragkedja, resår i nederkant, reflexdetaljer, tre ryggfickor samt en extra säkerhetsficka. Elite In-R-Cool byxan har följsamma hängslen i mjuk mesh och anatomiskt utformade paneler som är sydda med platta skavfria sömmar. I grenen sitter en högklassig formpressad trelagers-vaddering (13 mm) med svalkande kolfibertrådar, som ser till att komforten är på topp även under en hel dags cykling. Båda plaggen har dessutom solreflekterande In-R-Cool-teknik, vilket summerar i ett plagg som håller dig torr, sval, fräsch och redo att prestera. (2.280 kr)

BELL EVENT XC MIPS Populära Event XC kommer till i år med det dokumenterat säkrare MIPS-systemet. Tillverkas i 3 storlekar och är utrustad med det fina TAG Fit-nackstödet - detaljer som ser till att du får perfekt passform. De 22 längsgående ventilationshålen håller dig sval. Har skärm som skyddar mot sol, regn eller lågt hängande grenar, skärmen är också löstagbar. (1.200 kr)

NU: 1.890 KR

NU: 1.050 KR

SKO/PEDALPAKET MTB Shimanos M089/WM64 (herr/dam) är framtagen för MTB/ Trail/All Mountain-cyklister. Slitstark ovandel med tre spännen i Cross X Strap-teknik, där infästningen för respektive spänne är placerade på olika sidor för att minimera tryckzoner över foten. Gör ett mycket användbart par ihop med Shimano M520-pedalen. (1.630 kr)

NU: 1.450 KR

SKO/PEDALPAKET URBAN Shimanos MT34/WM34 (herr/dam) är allroundskor med fäste för SPD-pedaler, sulan är styv i framdelen och den är bekväm att gå i. En bra sko för dig som gillar att cykla, men då inte aktivt tränar cykling. Här i paket tillsammans med Shimano M324-pedalen som har vanlig pedal på ena sidan och SPDfäste på den andra. (1.520 kr)

NU: 1.350 KR

GIRO SAVANT/SONNET MIPS En riktigt fin hjälm som är lätt, bekväm, sportig och utrustad med säkerhetssystemet MIPS. Komfortabel passform med 25 stora ventilationshål som ser till att du inte behöver svettas i onödan. I nacken sitter det precisa justeringssystemet Roc Loc-5. Sonnet och Savant är ”same-same”, men olika färger. (1.400 kr)

NU: 1.190 KR

CYKLOPEDIN #2 2016  |  55


Välkommen till

CYKLOTEKET SERVICE STORE ZENIT Mäster Samuelsgatan 58 I mitten av mars lanserade Cykloteket ett helt nytt koncept - Service Store - en mindre enhet med stort fokus på serviceverkstad, men också en butiksdel där du hittar ett utvalt sortiment av de nödvändigaste tillbehören och kläderna. Vår första Service Store ligger mitt inne i Stockholms City på Mäster Samuelsgatan 58 (mittemot Åhléns garage). Mitt i Stockholms Zenit, som också är namnet på byggnaden där vi ligger. C

För dig som jobbar eller rör dig inne i city hoppas vi att detta kommer underlätta din cykelvardag väsentligt. Oavsett du köpt cykeln hos oss på Cykloteket eller inte, är du välkommen att lämna in din cykel på service hos vår Service Store. Bokar du en tid via vår hemsida, lämnar du in cykeln på morgonen mellan 07-11 och får i de flesta fallen tillbaka cykeln redan samma dag, lagom till du ska hem från jobbet. Enklare jobb löser vi oftast via drop-in-service medan du väntar över en kopp kaffe. Utöver de vanligaste tillbehören som vi lagerhåller, kan du beställa från hela Cyklotekets sortiment och få varorna levererade till Zenit redan samma dag eller dagen efter (om det finns i lager). Kanske rent av prova ut en cykel på morgonen, få den levererad och injusterad på eftermiddagen och cykla hem på kvällen. Enklare än så blir det inte! Välkommen till oss!

Service Store Zenit har öppet alla helgfria vardagar mellan 07-19 och har stängt på helgerna. Dag före helgdag stänger vi klockan 14. Boka verkstadstid gör du på: www.cykloteket.se/boka-verkstadstid/ Hitta en ledig tid så fixar vi cykeln medan du jobbar. 56  |  CYKLOPEDIN #2 2016

M

J

CM

MJ

CJ

CMJ

Nicklas och Michail hälsar välkomna till nya Cykloteket Service Store Zenit, där de alltid har lika nära till att serva dig med verktygen som till att bjuda på en kopp kaffe.

N


E-GENIUS PLUS

BEYOND ANY LIMITS The E-Genius Plus will push your personal limits further. With the powerful Bosch CX Engine no mountain is too steep nor too long for you to make it to the top. Plus tires, 140mm front and 130mm rear suspension make the E-Genius Plus your weapon of choice for the trails that you've avoided before. You'd be hard pressed to find a bike with more traction, control and power out there!

SCOTT-SPORTS.COM © SCOTT SPORTS SA 2016 | Photo: Markus Greber

CYKLOPEDIN 2014  |  57


Om man ser positivt på tillvaron kan man säga att Stockholm har en enorm potential som cykelstad. Är man lite mer negativt lagd ser man att många städer känns enormt mycket modernare när det gäller persontransporter. Låt oss drömma oss bort för ett slag. Till städer som tagit cyklingen på allvar. Och gjort det länge. Text: Niclas Sjögren Foto: Copenhagenize Design Company

STOCKHOLM BRA The Copenhagenize index topp 2015 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

Köpenhamn Amsterdam Utrecht Strasbourg Eindhoven Malmö Nantes Bordeaux Antwerpen Sevilla Barcelona Berlin Ljubljana Buenos Aires Dublin Wien Paris Minneapolis Hamburg Montreal

Bubblare: München, Budapest, Nagoya, Tokyo och Rio de Janeiro

MEN BORTA BÄST 58  |  CYKLOPEDIN #2 2016


O

sedan 15 år tillbaka och när det gäller personförflyttningar står cykling för m vi sträcker på halsen något och tittar ut över världen ser vi mellan 30 och 50 procent, beroende hur du mäter. Dessa höga siffror är inte att det är ganska många städer som kommit längre än Stockså märkliga när man vet att invånarna här 1994 kunde folkomrösta hur man holm när det gäller att modernisera stadsbilden. Så gott som skulle komma att planera infrastrukturen för persontransporter. Resultat var samtliga stadsplanerare i västvärlden är överrens om att bilen ett rungande ”vi vill göra det bättre för cyklisterna”. Och det gjorde man. Idag inte är den slutgiltiga lösningen för persontransporter i storstädernas stadsfinns 400 kilometer riktigt bra cykelbanor. Dessutom cyklar man flitigt utöver kärnor. Många menar till och med att bilen är omodern även när det gäller dessa också. En annan ganska tydlig indikation på att myndigheterna tar persontransporter från närförorterna till själva stadskärnorna. Och du som cykling på allvar är också att det vid centralstationen i Amsterdam finns plats håller denna trycksak i handen tycker nog inte att det är så långsökt att påstå för inte mindre än 7000 cyklar. En turistatt cykeln är en del av det som ska moderniattraktion för cykelnördar bara det. sera till exempel Stockholm och göra miljön renare, trafiken trevligare och folk friskare. IDAG TAR SIG 45 PROCENT AV Har man sett Fredrik Gerttens dokumentär äser man Bibelns Höga visa så Bikes vs Cars inser man dock att det är en förstår man snart att ”störst KÖPENHAMNARNA TILL JOBB lång väg att gå. Eller kanske cykla om man av dem är kärleken”. Större OCH SKOLA MED CYKEL. så vill. Och reser man till tigerekonomierna och starkare än hat, krig och i Asien är städerna igenkorkade av bilköer arga bilister. Och börjar man rota efter 60 PROCENT AV KÖPENHAMN– ett märkligt misstag med tanke på att det städer som gjort det bra för cyklister så för ett par decennier sedan var cyklande kommer man förr eller senare fram till att ARNA ANVÄNDER CYKEL människor som dominerade stadsbilden. ”störst av dem är Köpenhamn”. Och bäst. VARJE DAG. OCH MAN HAR Men kanske är det en utvecklingsfas i den Det har faktiskt gått så långt så att man urbana miljön som man inte kommer unpratar om en köpenhamneffekt. Och en ÖVER 1000 KILOMETER CYKELdan. Med ekonomisk tillväxt från låg nivå köpenhamnsattityd. Ett köpenhamnsindex är bilepoken ett nödvändigt ont. Låt oss (som rankar världens bästa cykelstäder) BANOR. därför titta på några bra exempel på städer finns såklart redan. Samt även ett företag som är på väg ut ur mörkret. som lever på att konsulta smarta lösningar för storstäder som vill satsa på cykling. Givetvis heter företaget Copenhagenize design company och givetvis har e stora bilföretagen i USA (samt deras underleverantörer och samarbetspartners) har under decennier köpt upp till exempel man huvudkontoret i centrala Köpenhamn. För 40 år sen var Köpenhamn lika igentäppt av bilar som alla andra storstäder. Idag tar sig 45 procent av spårvagnsföretag i bland annat Los Angeles. Utan att vara köpenhamnarna till jobb och skola med cykel. 60 procent av köpenhamnarna alltför konspiratoriskt lagd kan man anta att detta kommit använder cykel varje dag. Och man har över 1000 kilometer cykelbanor. att gynna tillväxten för bilpendling. Då förstår man att billobbyn är mäktig Dessutom har man fyrfiliga cykelmotorvägar, Statoilmackar som erbjuder graoch knappast kommer att lägga fingrarna emellan när det gäller att tillåta tis tvätt och mek för cyklister samt att du kan hyra en så kallad Bycykel med förbättringar för cyklister som är ett stort hot mot bilförsäljningen. I detta GPS och elassistans för att verkligen göra stan på enklaste och roligaste vis. sammanhang är det därför extra jublande glatt att en stad som Portland de Vi som gör Cyklopedin skulle kunna fortsätta att plussa för Köpenhamn i ett facto har ungefär lika många procent pendlande cyklister som Stockholm (uppskattningsvis sex procent). Myndigheterna i Portland menar att cyklingen helt nummer till av magasinet du nu håller i handen, men det fick vi inte för ekonomiavdelningen. Alltså sammanfattar vi bara kort och gott att Köpenunder de senaste 20 åren fyrdubblats utan att man märkt av någon ökning i olyckor. Det kallas trafikplanering. Dessutom är staden begåvad med världens hamn är ett Eldorado för cyklister. Bäst i världen. Punkt. kanske skönaste cykel- och cykelprylskultur. Här bubblar det av nytänkande och cykelbutikerna är de självklara mötesplatserna vare sig du vill klunka en ed tanke på allt positivt som sagts ovan om cykling i lokal lager eller svepa en bäcksvart ristretto. storstäder och att Stockholm aldrig någonsin rankats som en internationellt gångbar cykelstad, är det lätt att få lite mindervärdeskomplex som stockholmare. Men det var n av världens härligaste storstäder är Amsterdam. Det beror absolut inte meningen med den här texten. Förlåt. Stockholm är ju en underdefinitivt inte på deras ”kaffeaffärer” (författarens översättning), bar stad att cykla i. Och bättre ska det bli. En hel miljard har öronmärkts för utan det härrör snarare från den avslappnade attityden inför att göra staden mer cykelvänlig. Dessutom vet alla vi som cyklar i stan att det persontransporter. Inte nog med att vissa beräkningar gör gälär på cykeln man transporterar sig, rekreerar sig och roar sig bäst här i huvudlande att det finns upp till 700 000 cyklar i staden, här visar man också en stor respekt för den cyklande populationen. Gångtrafikanter, andra än svenska staden. Vi är vinnarna. Tillsammans gör vi staden staden bättre. Och genom att jämföra oss med de bästa kanske vi kan lyfta oss till nya höjder. turister, vimsar sällan i cykelbanorna. Cyklande poliser har man massor av

L

D

E

M

CYKLOPEDIN #2 2016  |  59


Miljövänlig

Foto: SCOTT

medvind

Det har i över tio år pratats om elcykeln som det moderna alternativet till andra färdmedel. I Sverige har det fram tills nu varit trögt med försäljningen, medan det sedan flera år på allvar har tagit fart i det mer tätbefolkade Mellaneuropa. År 2011 passerade försäljningen i Europa miljon elcyklar per år och prognosen för 2016 är nu närmare två miljoner. I länder där elcykeln har växt sig stor ser man också en minskning i antalet sålda personbilar. En lite ovetenskaplig analys av det är att många familjer väljer bort en ”andra bil”, till förmånen av ett billigare och mer miljövänligt alternativ. Vilket är till fördel för alla utom biltillverkarna. Nu när folk i de tidigare U-länderna börjar få god ekonomi blir miljöfrågan högst påtaglig. Världen klarar inte av en stor ökning av färdmedel som drivs av fossila bränslen. Punkt slut! 60  |  CYKLOPEDIN #2 2016

Och frågan om elcykelns framgång blir då än mer intressant sett ur ett globalt perspektiv. Men man är sig själv närmast, och att skaffa elcykel i Sverige idag blir en fråga som självklart rör den egna privatekonomin. Däremot bör en elcykel betraktas mer som ett alternativt färdmedel till bil eller kollektivtrafiken, och inte bara ses som en dyr cykel med elmotor. Vid regelbunden användning vinner elcykeln, med marginal, i en ekonomisk jämförelse mot bil, moped och kommunala färdmedel. Bra så, men du får en massa andra fördelar på köpet. Nummer ett; det är jäkligt kul att cykla på en elcykel. En känsla av ständig medvind och lätt nerförsbacke. Nummer två; du får naturligtvis motion, för du behöver även trampa. Och sist men inte minst; den är miljövänlig.


Vem ska då ha en elcykel? Vårt enkla svar är; vem som helst! I butiken träffar vi många kunder och vi har verkligen hört alla möjliga skäl till varför elcykel skulle vara bra; ”Jag har för långt till jobbet”. ”Jag vill inte bli svettig”. ”Det är det snabbaste alternativet”. ”Min väg till jobbet är för backig”. ”Jag har problem med mitt knä och behöver lite hjälp”. ”Jag har så dåligt flås men vill cykla”. Inga skäl är dåliga, utan alla är giltiga, relevanta och bra. Motorn En elcykel får assistans av en elmotor i upp till 25 km/h, vill man cykla snabbare än så är det

egen muskelkraft som gäller. Hur mycket hjälp av motorn man vill ha kan man enkelt välja via en display på styret. Själva motorn är tyst och sitter i antingen framhjulet, vevpartiet eller bakhjulet. Där de två sistnämnda ger lite mjukare och mer cykellik känsla. När motorn sitter i bakhjulet minskas dessutom slitage på kedja och kassett. Display Det finns några olika varianter, alla respektive elmotorsystem har sin egen display, men de är alla mycket enkla att använda - även under cykling. På de allra enklaste väljer du med ett enkelt knapptryck hur mycket assistans från elmotorn du vill ha. De flesta displayer har ett enkelt menysystem

MOTORER

DisplayER

BATTERIER

Shimano Steps (och även Bosch) har sin motor och drift i vevpartiet.

Boschs:s display är lättöverskådlig och visar tydligt all information du behöver för färden.

Då batterierna inte är integrerade i ramen sitter de behändigt på pakethållaren.

På Specialized Turbo sitter själva motorn i baknavet. Ger mjuk och cykellik känsla.

Shimanos display påminner lite om en smartphone och är mycket användarvänlig. Har t.ex. strömbrytare för belysning.

Här ett snyggt integrerat batteri från Specialized. Du ser även av/på-knapp, laddport och batteri-indikator.

E-Turn Benelli har valt att sätta motorn i framnavet. Det kostar helt enkelt mindre i tillverkning och är lite enklare.

Specialized har en smutt liten display som enkelt sköts med ett litet tumreglage.

På de flesta elcyklar med drift från Shimano eller Bosch brukar batteriet sitta som här; stabilt på ramens underrör.

där du, förutom att välja motorstyrka, kan slå av/ på belysningen och även se färddata som hastighet, distans, tid och batteritid. Batteri Vad ett batteri gör är ganska självklart - det levererar kraft till elmotorn. Det är däremot väldigt stor skillnad på dagens olika uppladdningsbara batterier till elcyklar. Eftersom just batteriets kapacitet påverkar elcykelns prestanda väldigt mycket, är också kraven på kvalitet av batterierna väldigt höga. Det är därför batteriet på en elcykel också är den enskilt mest kostsamma delen, och det är därför det pratas ganska mycket om batteriet när det handlar om elcyklar. Något som inte alls märks lika tydligt inom hushållselektronik, leksaker och smartphones med uppladdningsbara batterier. Cykeln Dagens elcyklar, åtminstone de lite finare modellerna, är byggda från grunden för att vara just elcyklar. Inte en helt vanlig cykel som man monterar på en motor och hänger dit ett batteri, och kallar elcykel. Eftersom ett ekipage med elcykel + cyklist, väger betydligt mer och går i högre hastighet än vanliga cyklar, innebär det att en elcykel behöver specifika förändringar för att klara av de ökade påfrestningarna. Ram och framgaffel är klart starkare jämfört mot en vanlig hoj. Naturligtvis måste även hjulen; ekrar, fälgar och inte minst däck, vara i ett mer hållbart utförande. Och apropå fart och vikt – med hydrauliska skivbromsar är det inga problem att få stopp på ekipaget. Något som sitter på många modeller också. Men i grund och botten fungerar en elcykel som en vanlig cykel och, liksom bland vanliga cyklar, finns det olika typer och varianter att välja bland; det finns med utanpåliggande växlar eller med inkapslade, det finns elcyklar med fotbroms, de med dämpad framgaffel, samt t.o.m. mountainbikes med elmotor. Oavsett vilken modell du i slutändan väljer är det alltid skönt att veta att, om batteriet skulle ta slut när du är ute och cyklar, går det utan problem att hoja vidare.

CYKLOPEDIN #2 2016  |  61


ELCYKLAR SKEPPSHULT CYK-EL 7-VXL Som fyndigt ska uttalas “Cyk el”. Byggs för hand av de kunniga cykelhantverkarna i småländska Skeppshult. Precis som med sina vanliga cyklar så väljer man även här uteslutande kvalitetsdelar rakt igenom. Batteri och elmotor är Shimanos pålitliga Steps-system. cykEl är heller inte en vanlig cykel som man satt en motor på. Utan den är specifikt framtagen för att vara just en elcykel, och har då extra starka detaljer i ram, hjul, däck och pakethållare, för att klara av de högre farter (och tyngd) som en elcykel medför. Utrustad med Shimano Nexus - sju inkapslade växlar i baknavet. Fotbroms bak kompletteras med en stabil rullbroms fram. Framlampan drivs av navdynamo. Övrigt utrustad med förstärkt stöd, korg, ställbar styrstam och godkänt lås.

PRIS: 24.490 KR

Elmotorn från Shimano Steps ger en jämn och pigg assistans och systemet är lättskött och användarvänligt. Batteriet klarar över 1000 laddningar och laddas på 4 timmar. Smart stor display som förutom vanliga färddata (hastighet, distans mm) också visar hur långt man kommer i kilometer beroende på hur mycket hjälp från motorn man väljer att ha (ECO, Normal eller High).

E-TURN BENELLI CLASSICA 7-VXL En riktigt trevlig och prisvärd elcykel som låter dig susa fram i upp till 25 km/h, med en känsla av en konstant nerförsbacke. Här är batteriet integrerat i själva ramen i stället för på pakethållaren som då kan användas för annat. I framhjulet sitter en tyst 250 watts motor som drivs av ett lätt litiumbatteri från Samsung, som laddas fullt på ca. 5 timmar och har en räckvidd på upp till 90 km. Själva cykeln är i aluminium och är utrustad med sju Shimanoväxlar, fotbroms och snygga läderdetaljer. Display på styret där du smidigt kan ställa in i fyra lägen hur mycket assistans du vill ha. Finns även i svart.

PRIS: 16.890 KR

62  |  CYKLOPEDIN #2 2016

TREK ST720+ 7-VXL Efter att ha jobbat med elcyklar sedan förra decenniet har vi utvecklat ett ganska kinkigt och strikt kvalitetstänkande - cyklarna ska hålla! Premiär till 2016 för Treks elcyklar som är välbyggda modeller med hög kvalitet i såväl elmotordrift som själva cykeln. Trek 720+ har extra starka detaljer i ram, hjul, däck och pakethållare, för att klara av de högre farter (och tyngd) som en elcykel medför. Cykeln är utrustad med Shimano Steps motor/batteri och har Shimano Nexus - sju inkapslade växlar i baknavet. Med vanlig fotbroms och stark rullbroms fram. Komplett utrustad med belysning, lås samt det som syns på bild.

PRIS: 24.990 KR


SCOTT E-ASPECT 920

SCOTT E-SUB TOUR Om ni funderar på nya eller fler transportlösningar borde en elcykel vara ett högintressant alternativ till bil eller busskort. Den är snabb, miljövänlig, rolig, ger motion och är både lättskött och kostnadseffektiv (ca. 25 öre/ mil). Och ska ni investera, varför inte satsa på en komplett utrustad kvalitetshoj från Scott? Är utrustad med det marknadsledande Bosch E:drive-systemet, där elassistansen sitter i vevpartiet istället för i framhjulet. Fördelen är en mycket naturlig och mjuk cykelkänsla helt utan ryck, plus att vikten blir bättre centrerad. Med flera sensorer får du precis den kraft du behöver för stunden. Är mycket fint utrustad med dämpad framgaffel, skärmar, godkänt lås, belysning och pakethållare, samt med utanpåliggande växlar vilket ger elcykeln ett bredare register. På styret sitter en smart färddator. Enkelt att välja hur mycket hjälp av elmotorn du vill ha. Upp till 145 km körsträcka per laddning beroende på terräng och hur mycket assistans man väljer att använda. Laddningstid är endast 2,5 timmar. En automatisk hjälpmotor ger en härlig känsla av ständig nerförsbacke och passar utmärkt för dig som; tycker att det är lite för långt till jobbet, inte vill komma fram svettig, har mycket backar eller ofta cyklar med tung last.

En mountainbike med hjälpmotor!? Fusk? Tja, du kanske inte får tävla om ädla medaljer med den. Kul? Är något så in i bomben roligt. De flesta elcyklar är ju praktiskt byggda och designade för transport från plats A till plats B. Med en EAspect löser du givetvis transportproblemet, men det är ju också en MTB. Så på helgerna, varför inte ut och valla ekipaget någonstans i våra vackra skogar? Du kanske t.o.m. har någon hurtbullebekanting som gärna kör ifrån dig på stigarna; han/hon kan ju få försöka nu... E-Aspect är dessutom utrustad med Bosch:s nya 500 watts-batteri och Bosch Performance drive systemet, som ger drivkraft upp till 160 kilometer (när du kör Eco-läge). Elassistansen sitter i vevpartiet istället för i framhjulet. Fördelen är en mycket naturlig och mjuk cykelkänsla helt utan ryck, plus att vikten blir bättre centrerad. Med flera sensorer får du precis den kraft du behöver för stunden. Är utrustad med Shimanokomponenter och dämpad framgaffel från RockShox som du kan låsa från styret. På styret sitter också en smart färddator. Enkelt att välja hur mycket hjälp av elmotorn du vill ha. Upp till 160 km körsträcka per laddning beroende på terräng och hur mycket assistans man väljer att använda. Laddningstid är endast 2,5 timmar. Den är snabb, miljövänlig, rolig, ger motion och är både lättskött och kostnadseffektiv (ca. 25 öre/mil).

PRIS: 29.990 KR

PRIS: 28.990 KR

SPECIALIZED TURBO LEVO COMP FSR 6FATTIE SPECIALIZED TURBO FLR Ibland handlar det bara om att jobba smartare istället för att slita hårdare, eller hur? Vi är just nu mitt inne i en elcykel-boom (...bara 5 år efter övriga Europa) och du kan inte ha missat att fler och fler elcyklar har börjat att rulla ute på våra vägar. Och nu är det dags! Vi tycker att Sverige är redo för marknadens bästa elcyklar; Specialized Turbo. Kanske kostar några slantar extra - men vilka cyklar! För pengarna får du kvalitet och funktion in i varje detalj och det är omöjligt att inte le efter en stunds provcykling. Förutom en härlig och bekymmersfri cykelupplevelse så har Turbo ett snyggt och smidigt integrerat batteri i ramen. Själva motorn och drivningen sitter i bakhjulet, och eftersom alla cyklar är just bakhjulsdrivna får man en mer naturlig hjälp. Blir samtidigt mindre slitage vid renodlad bakhjulsdrift. Motorn känner av hur mycket kraft du själv trycker ner och ger assist därefter i farter upp till 25 km/h. Hur mycket kraft du vill ha, samt andra cykeldata, sköts enkelt via en display/ dator på styret. Där finns även ett “Regenerative”-läge som man kan slå på vid längre nerförsbackar för att ladda batteriet under färd. Har tydlig batteriindikation via Led-ljus. Bl.a. med specialanpassade skärmar, stöd och pakethållare. Där pakethållaren dessutom har snyggt integrerad belysning.

PRIS: 29.990 KR

En grym fulldämpad mountainbike utrustad med en minst lika grym elmotor - vad blir det? Äventyrsmaskin, träningsredskap, transportmedel... eller?!? Oavsett vad, är det här den roligaste hoj vi någonsin testat. Så även om det är en fet leksak för vuxna, är den perfekt för dig som älskar att hoja i terräng. Tänk dig att cykla lika lätt uppför som en vanlig hoj går på slät mark! Och med de feta 6Fattie-däcken får man en hel del cross-känsla över hela ekipaget och svåra branta hinder är inte längre en omöjlighet. Den extra starka 250 watts-motorn känner av hur mycket kraft du själv trycker ner och ger assist därefter i farter upp till 25 km/h. Och det lika extra kraftfulla batteriet (460 w/h) har Bluetooth och ANT+ och du parar då ihop det hela med din smartphone och styr/ser all data på Mission Control Appen. Förutom cykeldata och batteriinformation finns det i appen även GPS-navigering mm. Själva hojen är specialbyggd för elmotor och bygger på det välrenommerade FSR-länkaget. Pålitliga delar som t.ex. 1x11 drivlina från SRAM, Command Post-sadelstolpe och 3”-däck som är tubeless-ready.

PRIS: 49.990 KR

CYKLOPEDIN #2 2016  |  63


Text: Patrick Arkley

Mitt under lågkonjunkturen, i en stad med framtidsutsikter som är dystrare än en grå novemberdag, bestämmer sig två killar för att återupptäcka sin stad på två hjul. De tar med sig några kompisar och Slow Roll ser ljuset för första gången.

Året är 2010 och staden är ironiskt nog centrum för amerikansk bilindustri. Detroit stoltserar med bilmärken som Ford, GM och Chrysler. Här finner vi även en imponerande musikhistoria med det legendariska soulskivbolaget Motown samt band och artister som Alice Cooper, Iggy Pop, The Stooges samt på senare tid Eminem och The White Stripes. Att det är en sportig stad har väl inte undgått någon med Detroit Red Wings som svensklaget nummer ett i NHL. För er som gillar basket finns förstås Detroit Pistons. Men nu var det Slow Roll det skulle handla om… De två killarna, Jason Hall och Mike MacKool, upptäcker njutningen med att se sin stad på cykel och drar med sig sina kompisar. I spåren av den amerikanska bilindustrins kris är Detroit på dekis och de kan cykla runt i en stad där det har blivit glest mellan både människor och bilar. 64  |  CYKLOPEDIN #2 2016

Vad är då Slow Roll? I sin enklaste form är Slow Roll ett skönt sätt att under trevliga former umgås på och kring cykeln. Tanken är att man i lugnt tempo cyklar en runda tillsammans och avslutar med mat eller annat tilltugg ihop med någon god dryck på någon mysigt lokalt ställe. I Detroit är drycken ofta öl medan i Sverige kanske en espresso med härlig crema blir favoritvalet. Cykla utan fika, hur skulle det se ut? Under ett Slow Roll ska det finnas tid att träffa nya människor, prata cykel och cykling och bara umgås och ha trevligt. Du klär dig som du vill och du cyklar på vad du vill så länge det är trafiksäkert. Vill man pimpa sin cykel är det alltid välkommet. Det viktiga är att cykla sakta och njuta av omgivningen. Tittar vi på konceptet Slow Roll som det utvecklats till i Detroit så är det några fler bitar som ska läggas till. Rutten är förutbestämd och rulltiden är 60­-90 minuter. Det är alltid en eller

flera ledare som cyklar först och några som ligger sist och samlar upp kön. Sen har vi så kallade ”corkers”. Här har vi de som jobbar hårdast under ett Slow Roll. Deras uppgift är att cykla före och spärra av korsningar så att den stora massan slipper ständiga stopp. Även om man ska följa trafikreglerna, stanna för rött, lämna företräde vid högerregeln och så vidare så blir det orimligt när några hundra eller varför inte några tusen cyklister ska ta sig fram på stadens gator. Cyklisternas säkerhet är oerhört viktig. Tillbaka till Detroit I Detroit växer intresset för Slow Roll, från dussinet deltagare första året till i snitt 1500 cyklister varje måndag säsongen 2013. Staden däremot avfolkas mer och mer och samma år, med skulder på ca 120 miljarder kronor, går Detroit i konkurs. Det låter ju helt absurt att en stad skulle gå i konkurs. Men det hände och är den största


inte vad det heter eller hur det görs utan att det görs. Så ut och slörulla, se din stad med nya ögon, känn dofterna och låt vinden smeka dina trampande ben. Rakade eller orakade. Och du, glöm inte bort att avsluta på kvarterets bästa hak. Nästa vecka är det nya gator i nya kvarter.

konkursen i USA:s historia. Jason och Mike inser att staden behöver cyklisterna och startar Detroit Bike City. Med obefintliga medel arrangerar de en cykelmässa i samma mässhallar som den årliga motormässan hålls. Samhället stödjer deras idéer och Detroit Bike City blir nu Jason och Mikes huvudfokus. Slow Roll Detroit går på halvfart men fortsätter dra lite mer än tusen cyklister varje måndag. Slow Roll i Sverige Under våren 2014 sänder SVT ett program om Slow Roll Detroit. Programmet inspirerar mig till att bilda Slow Roll Älvsjö tillsammans med en cykelbiten polare. I Malmö ser Niclas Swahn samma program och tycker att detta förstås är perfekt för en cykelstad som Malmö. Så här har vi alltså två Slow Rolls med till synes helt olika förutsättningar men med samma mål: att i maklig takt cykla runt och upptäcka eller återupptäcka sin stad, tillsammans med likasinnade och sen avsluta med mat, dryck och trevliga diskussioner. Premiärturerna blev lyckade även om Älvsjögänget fick hålla tillgodo med villakvarter medan Malmöcyklisterna kunde njuta av en hel stad. Men som man säger, storleken har ingen betydelse. Under det året dyker det upp svenska Slow Roll­initiativ i Göteborg (senare Slörull Göteborg), Jönköping och Gävle. Även Cykelfrämjandet Storstockholm hoppar på tåget och startar Slow Roll Stockholm. Malmö, Gävle, Jönköping och Göteborg är väldigt aktiva även under 2015 och i skrivande stund är planeringen för 2016 i full gång. Slow Roll växer I sann amerikansk entreprenörsanda inser Jason och Mike värdet av konceptet Slow Roll då namnet sprider sig både i USA och ut i världen. De förstår också att det är Slow Roll som drar intresse för Detroit Bike Citys mässor och events och inte tvärtom. De börjar marknadsföra Slow Roll och etablerar samarbeten med barer och restauranger samt skaffar sponsorer. Vid slutet av 2015 cyklar över 3000 Detroitbor varje måndag. De har blivit så många att de till och med får poliseskort. Vissa måndagar deltar så många som 5000 cyklister. Idag cyklas Slow Roll i Buffalo, Chicago, Cleveland och Washington D.C. Utanför USA hittar vi

våra svenska Slow Rolls samt Berlin och Slemani i Irak. Entreprenörsandans baksida är ett namnet Slow Roll nu är varumärkesskyddat och för att få använda Slow Roll måste man ha deras godkännande samt följa deras Slow Roll­upplägg. För att höja säkerheten och för att bekosta den ökade kostnaden som några tusen detroitcyklister medför har ett medlemskap på 10 dollar införts. Behöver Sverige Slow Roll? Det framstår med all tydlighet att Detroit behöver Slow Roll. Under de sex åren som gått har Slow Roll vuxit till någonting mycket större än bara en ”cykeltur med kompisar”. Cykelkulturen i Detroit frodas och cykelbutiker av varierande storlek dyker upp i kvarter efter kvarter. Lokala cykelklubbar med sköna namn som Suicide Squad, the Woodward Avenue Riders och the East Side Riders kör egna turer och håller mek­ kurser för kvarterets invånare där mycket fokus läggs på barn och ungdomar. Cyklingen i Detroit är väldigt avslappnad och Velominatis vänner gör sig inget besvär. Här lägger man mycket tid och energi på att blinga sina cyklar. I Sverige är förutsättningarna annorlunda. Få städer om ens några kan erbjuda en citykärna där bilar lyser med sin frånvaro. Vill man cykla runt i en folktom svensk stad får man ge sig ut en tidig helgmorgon. Fast det är ju inte då man vill cykla Slow Roll. Dessutom kan Detroit Bike Citys ”produktifiering” av Slow Roll kännas lite främmande för oss. Tittar vi dock på kärnan i en Slow Roll så handlar det om detta: att, på två hjul, tillsammans upptäcka sin stad för att sedan avsluta med god mat och dryck. Stadsvandring på två hjul, helt enkelt. Vilken stad som helst i Sverige skulle väl passa för något sådant? Det viktiga är

SLOW ROLL I SVERIGE Slow Roll Gävle 2016 planeras 5 Slow Rolls. Man snittar ca 15 deltagare per gång. Höjdpunkten 2015 var ”Bling­Bling­turen” i samband med kulturevenemanget Å­draget. Slow Roll Malmö 2016 planeras 8 Slow Rolls. Man snittar ca 50 deltagare per gång. Höjdpunkten 2015 var Bike vs. Cars­premiären i Malmö. Trots regn cyklade 120 personer. Cykelfrämjandet fixade poliseskort åt oss. Slörull Göteborg 2016 planeras ca 7 slörull. Man snittar ca 10 deltagare per gång. Höjdpunkten 2015 var när vi cyklade bort till tillsammansodlingen i Mölndal och åt hallon.

10 tips för en lyckad Slow Roll: - Håll det enkelt: cykla, upplev, umgås. - Bestäm din målgrupp. Ska hela familjen kunna delta eller de mer cykelvana? Utifrån detta så kan du bestämma fart och längd på turen. - Cykla olika turer varje gång. Upptäck din stad! - Avsluta där det finns fika, mat och dryck. - Är ni många så är det lämpligast att cykla på vägen. Det blir lätt trångt och bökigt på cykelbanorna. - Lämpligt är att köra med ledare som förstås vet vart ni ska och kan hålla rätt fart. - Att ha en ledare sist är inte fel. Bra sätt att hålla ihop gruppen. - Använd gärna ”Corkers” för att stoppa annan trafik vid känsliga passager. Detta bidrar till ett bra rull och säkra passeringar. - Walkie­talkies är bra hjälpmedel för ledarna. - Ha en ”uppförandekod” och be deltagarna följa den. CYKLOPEDIN #2 2016  |  65


Kommande nummer 2016

#4

#3 TACK FÖR DENNA GÅNG Vi hoppas Cyklopedin ger dig mersmak. Blir du sugen på mer cyklar och prylar så finns det massor. Kom in till någon av våra butiker eller besök cykloteket.se. Där hittar du läsvärda artiklar och guider, samt hela vårt produktsortiment med informativa och sköna bildtexter och naturligtvis även lagersaldon. Vill du fortsätta vara digital men ändå läsa Cyklopedin, finns hela också Cyklopedin som digitalt magasin på issuu.com.

TEMA: MTB, triathlon, semestercykling och motionslopp. Stor intervju med Jenny Rissveds. Varför är det så trendigt att köra stora motionslopp? Vi guidar dig ut i skogen. UTGIVNING: Slutet av maj

LIVSTIDS SERVICEGARANTI Till alla cyklar vi säljer på Cykloteket följer det med Livstids Servicegaranti - helt kostnadsfritt. Det innebär att vi justerar bl.a. växlar och bromsar till dig som första ägare, så länge du äger cykeln. En trygghet för dig att veta att cykeln fungerar lika bra idag som imorgon.

TEMA: Vintercykling inne & ute, kläder och nyheter 2017. Om att cykla inne eller ute? Vi rapporterar från mässorna om nästa års trender. UTGIVNING: Slutet av september

CYKLOPEDIN Vi reserverar oss för eventuella trykkfel och prisändringar. Lokala prisskillnader kan förekomma.

OMSLAGSBILD Piotr Krzeslak/123rf.com CHEFREDAKTÖR Jonas Forss LAYOUT Lars Frick ANNONSER Martin Andersson - martin@cykloteket.se TRYCKERI Forssa Print FOTON Dan Sjunnesson/Studio CA, samt ett stort tack till våra leverantörer för lån av bilder. SKRIBENTER Allra mest Jonas Forss och lite Lars Frick (där inte annat anges). TACK TILL Alla kollegor på Cykloteket, våra leverantörer och samarbetspartners som har hjälpt till. Ingen nämnd, ingen glömd. 341 078 TRYCKSAK

VI TÄNKER PÅ DIG!

För att du ska känna dig trygg med att handla hos oss på Cykloteket, har vi ett antal egenutvecklade kundfördelar sen många år tillbaka. Allt för att göra det enklare och smidigare för dig som kund. Vill du läsa mer om respektive kundfördel eller mer om Cykloteket i allmänhet, gå in på vår hemsida cykloteket.se. CYKLOTEKETS KUNDKLUBB Gå med gratis och få erbjudanden, bonus och Cyklopedin i brevlådan.

BUTIKER

GARANTERAT NÖJD 30 dagars bytesrätt på alla lagervaror - även om varan är använd.

NORRTULL VÄSTBERGA TÄBY HÄGGVIK TELEFON

Gävlegatan 35, 113 65 STOCKHOLM Västbergavägen 4, 126 30 HÄGERSTEN Fogdevägen 2, 183 64 TÄBY Norra Malmvägen 82, 191 62 SOLLENTUNA 08 - 54 54 93 90

PERSONLIG SHOPPING Slipp köer, boka en tid när det passar dig.

VÄSTERÅS TELEFON

Ringborregatan 1 C, 721 34 VÄSTERÅS 021- 40 40 30

ÖPPETTIDER

Vardagar 10-19, Lördagar 10-17, Söndagar 11-17

POSITION+ Du får din cykel individuellt anpassad, vilket ger ökad komfort och mer effekt.

SERVICE STORE

JR RE:CYCLE Inbytesprogram för urväxta barncyklar.

ÖPPETTIDER

STHLM CITY ZENIT Mäster Samuelsgatan 58, 111 21 STOCKHOLM TELEFON 08 - 54 54 93 90 Vardagar 07-19, Helger stängt

WWW.CYKLOTEKET.SE - INFO@CYKLOTEKET.SE

66  |  CYKLOPEDIN #2 2016


OFFICIAL PARTNER AND SUPPLIER

Go with the Flow NYHET!

ENERVIT CARBO FLOW ger dig möjlighet att känna flytet, det magiska tillståndet som är så svårt att hitta. Carbo Flow innehåller kolhydrater och vitamin B1 samt dom viktiga kakaoflavonolerna som förbättrar din blodcirkulation och syreupptagningsförmåga. Starta med Carbo Flow varje morgon i en vecka innan det stora kraftprovet.

ENERVIT.SE

ENERVIT ERBJUDANDE

CARBO FLOW 299.-

Enervit Carbo Flow 400 gram (Ord. pris 360:-) Erbjudandet gäller april–maj 2016.


HEADS UP:

you just nailed 46 km/h

Varia™ är vår nya serie med smarta produkter som ökar säkerheten för cyklister. Varia bakåtseende radar varnar om annalkande fordon bakifrån och Varia In-sight display visar viktig cyklingsinformation med ett snabbt ögonkast1.

Se hela vårt utbud av smarta säkerhetsprodukter inom cykling på Garmin.com/edge

1 Då den paras ihop med en kompatibel enhet; se Garmin.com/VariaVisionDevices. Endast för situationsberedskap. Användare ska endast kasta en snabb blick på skärmen och alltid fokusera på omgivningen.

©2015 Garmin Ltd. eller dess dotterbolag