Page 1

Készítették: Katona Beáta Rend Orsolya Lőrincz Orsolya Kovács István Lorenzovici Zsombor Mihály Sarolta


Tartalomjegyzék

VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ ................................................................................................... 2 A vállalkozás és vállalkozók bemutatása ...................................................................... 2 A piac bemutatása ......................................................................................................... 2 Az üzleti ötlet ................................................................................................................ 2 A profitabilitás .............................................................................................................. 3 A VÁLLALKOZÁS ÉS KÖRNYEZETÉNEK BEMUTATÁSA ............................................. 3 A vállalkozás és az üzleti ötlet bemutatása ................................................................... 3 A termék(ek) és a szolgáltatás(ok) leírása .................................................................... 3 A vállalkozók (a csapat) bemutatása ............................................................................. 3 Az alvállalkozók (beszállítók) bemutatása.................................................................... 4 Szükséges gépek, berendezések, felszerelések ............................................................. 4 IPARÁG ÉS KONKURENCIA-ELEMZÉS, MARKETINGTERV ......................................... 4 Az iparág elemzése, előrejelzések................................................................................. 4 A versenytársak elemzése ............................................................................................. 5 A piac behatárolása, szegmentálása .............................................................................. 5 Marketingkutatás ........................................................................................................... 5 A 4P (ár, termék, hely, eladásösztönzés-reklám) .......................................................... 7 SZERVEZETI TERV ................................................................................................................. 8 A szervezeti felépítés .................................................................................................... 8 PÉNZÜGYI TERV .................................................................................................................... 9 Nyereség-veszteség számítás ........................................................................................ 9 Cash-flow elemzés ........................................................................................................ 9 Meglévő és szükséges források ................................................................................... 10 FÜGGELÉK (MELLÉKLETEK) ............................................................................................ 10 1


VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ

A vállalkozás és vállalkozók bemutatása Egy lelkes fiatalokból álló csapat vagyunk, tele ötletekkel és lendülettel, akik a mai felgyorsult világban is előtérbe helyezik a kultúrát. Fontos számunkra tehetséges kortársaink támogatása és a helyi művészet fellendítése. Vállalkozásunkat arra az általunk ismert tényre alapoztuk, hogy manapság a legtöbb fiatal nem mutathatja ki tehetségét igazán. A legtöbben nem engedhetik meg maguknak, hogy kövessék álmaikat, ezért inkább más pályát választanak. Mi arra vagyunk elhívatottak, hogy lehetővé tegyük egyre több ember számára a művészek világát. Szeretnénk megmutatni ezeket a szórakozási lehetőségeket azok számára is akik nem érzik magukénak még a művészek világát, hisz mindenki élvezheti például a humoros esteket, a legújabb trendet, a slam poetry-t és a színházi programokat. Számunkra az is fontos, hogy új dolgokat tudjunk folyamatosan nyújtani vendégeink számára.

A piac bemutatása Marosvásárhely területén akarjuk elindítani vállalkozásunkat, egy olyan kávézót, amely különféle kulturális programokkal telített. Azért választottuk ezt a szolgáltatási ágat, mivel nekünk is igényünk lenne egy ilyen helyre, ahol megpihenhetünk, szórakozhatunk, hallgathatjuk, és olvashatjuk kortársaink művészi tehetségének a gyümölcsét.

Az üzleti ötlet Vállalkozásunkkal az erdélyi fiatalokat támogatnánk, egy olyan szórakozóhely kialakítása által, amely tehetséges kortársaink munkáját támogatná. Ez részletesebben abból állna, hogy fiatal művészek festményeit, képeit állitanánk ki szórakozóhelyünkben, zenész kortársaink fognak zenélni és énekelni előadásaik keretein belül, és vendégeink a kortárs költészetbe is betekinthetnek, az ott levő könyvek által, valamint a néha megrendezésre kerülő felolvasó estek alkalmával. E szórakozóhelyen a bárokra jellemző italokat értékesítenénk, mint például a sör, bor, rövid italok, üditők és friss gyümölcslevek, de áruskálánkat bővítik a különböző ennivalók, mint például sandwich, popcorn és mogyoró.

2


A profitabilitás Vállalkozásunk több féle kultúrális szolgáltatást fog nyújtani, de ezekre nem fogunk külön belépőt kérni. A profitot az ital eladásból szeretnénk előteremteni, és ezek a programok csak a vendégek megszerzésére és megtartására fognak szolgálni. Lehet, hogy első látásra nem tűnik nyereségesnek, de a sok vendég többletfogyasztása képes arra, hogy fedezze a különféle kultúrális programokra fordított kiadásokat.

A VÁLLALKOZÁS ÉS KÖRNYEZETÉNEK BEMUTATÁSA A vállalkozás és az üzleti ötlet bemutatása Misszió Kultúrális

szórakozási lehetőségeket nyújtunk azok számára akik szeretnék

szabadidejüket hasznosan, ismereteik bővítésével, látókörük tágításával tölteni egy hangulatos helyen. Céljaink között szerepel Erdély kultúrális életének fellendítése filmvetítések, koncertek, táncházak és stand-up-os előadások által, valamint a helyi művészek támogatása képkiállítások, aukciók és felolvasó estek révén. Vendégeink számos program keretén belül ismerkedhetnek meg a kortárs művészetek erdélyi képviselőikkel és a modern kultúra alapműveivel, akiket vállakozásunk minden erejével támogat. Vizió Úgy gondoljuk hogy pár év fejlődés után eltudnánk jutni arra a szintre, hogy érdemes lenne számunkra betörni más erdélyi nagyvárosok piacára is. Ugyanakkor terveink között szerepel,

hogy

szervezzünk

egy

saját

nagylátogatottságnak

örvendő

kulturális

kocsmafesztivált.

A termék(ek) és a szolgáltatás(ok) leírása Fő termékeink a kávézókra jellemző áruskálával azonosulnak, mint a sörök, borok, rövid italok, üdítők és gyümölcslevek, de ezeket kiegészítjük különböző harapnivalókkal, mint sandwichek, popcorn, mogyoró és különböző snack-ek. Szolgáltatásaink közé tartoznak továbbá a kocsmaszínház, stand-up előadások, vetítés, koncertek.

A vállalkozók (a csapat) bemutatása Csapatunk hat tagból áll, és együtt választotta ezt a tevékenységet, amit meg is valósít.

3


A vállalkozók név szerint: Katona Beáta, Lőrincz Orsolya, Mihály Sarolta, Rend Orsolya, Kovács István és Lorenzovici Zsombor.

Az alvállalkozók (beszállítók) bemutatása Fő beszállítónk lenne az Amigo & Intercost Srl, aki a fogyó árut szállitaná. A berendezéseinket az Ilefor Srl. bútorgyártól, valamint az Elektrohaus Srl.-től fogjuk vásárolni. Az Amigo & Intercost Srl. Székelyudvarhelyi székhelyéről fogja szallítani a szeszes italokat és az étkezési cikkeket hetente egyszer, minden szerdán. Vállalkozásunknak szüksége van egy könyvelőre. Cégünk könyvelői feladatát a Sabau & Asociatii Expertize Contabile S.R.L. könyvelő cégre bíztuk.

Szükséges gépek, berendezések, felszerelések A vállakozás működtetéséhez szükségesek a hely berendezési tárgyai: asztalok, székek, babzsákok, bárpult; valamint szükséges gépek: kávéfőző, gyümölcsfacsaró, mikrohullámsütő. Még szükségünk van természetesen minden italnak megfelelő pohárra, kiskanalakra, hamutálcákra (csak a kerti résznek). A bérelendő helység mérete változtathatatlan, az épületben levő helység 120 m2-es, amihez szintén tartozik egy 120 m2 nagyságú pince és egy 60 m2-es terasz helység. A pince és az épületben található helység nem dohanyzó helység, de viszont a teraszon szabad dohányozni. Erre azért fektettünk hangsúlyt, mert látván a nyugati példát, mint pl Magyarország, úgy véljük, hogy kávézónk innovatív ötletét kedvelnék az emberek.

IPARÁG ÉS KONKURENCIA-ELEMZÉS, MARKETINGTERV Az iparág elemzése, előrejelzések Vállalkozásunk profilja mivel még nem rendelkezik teljes történelmi háttérrel a vállalatunk előnynek örvendene a szórakozóhelyek és kávézók piacán, főként azért, mert ez egy kultúrált szórakozást biztosító kávézó lesz. A mi szemszögünkből nézve e kávézó évtizedekig a piacon tud maradni, mivel figyelünk a fiatalok izlsére, és ezt mindig követni tudjuk. Magunkból kiindulva a mai fiatalok többségének igénye van egy kultúrával telített kávézóra.

4


A versenytársak elemzése Marosvásárhelyen van egy direkt versenytársnak számitó cég a „ G. Cafee” nevű, amelyben van néhány író-olvasó találkozó, de nem azzal a céllal működik, mint

a mi

kávézónk. Bár ő lenne a legnagyobb konkurencia, mert viszonylag alacsonyak az árai és hasonló a hangulata, azonban az általunk nyújtott szórakozási és kulturális programok skálája sokkalta szélesebb. Természetes, hogy a városban számtalan indirekt versenytárs van, de ezek csak olyan kávázók, amelyek nem haladják meg a “sima kávézó” kategóriát.

A közelben lévő

legnagyobb forgalommal bíró szórakozóhelyek, bárok, kávézok „ Zanza”, „Café & Lounge”, „Old City Pub”, „Doncafe” és a „Backstage”.

A piac behatárolása, szegmentálása Mivel napjainkban egyre kevesebb tehetséges fiatal tud megélni a művészetéből így mi elvállalnánk egy “mecénás” szerepet. Ha támogatjuk a fiatalok jövőjét, a mi jövőnk is meg lesz alapozva, hiszen az áraink ugyanakkorák, mint máshol, de nyújtunk egy külön szolgáltatást, amely mind relaxáló, mind pozitív hatással lesz vendégeinkre. Főbb célcsoportunk a 18-55 év közötti nők és férfiak egyaránt, akik szeretik a stand-up comedyt, a kocsma színházat, régi filmeket, koncerteket, felolvasóesteket, táncházat és kiállításokat, vagyis a kultúrát.

Marketingkutatás Egy vállalkozás indítása előtt felmerül a kérdés, hogy lenne-e kereslet a vállalkozás szolgáltatásaira. A kereslet az nem más, mint a fizetni képes, és fizetni akaró szükséglet. Ezért kérdőívek segítségével próbáltuk felmérni célcsoportunk szükségleteit, igényeit, valamint anyagi helyzetét. Online kérdőívünket több százan töltötték ki, így adataink elég pontosnak mondhatóak. Mivel főbb célcsoportunk a végzős középiskolások és egyetemisták, ezért kérdőíveinket inkább velük töltettük ki, a megkérdezettek 70%-a ebbe a korosztályba tartozik. Fontos volt továbbá, hogy hetente hányszor járnak el szórakozni, erre a kérdésre számunkra pozitív válaszok érkeztek, ugyanis a megkérdezettek igen gyakran járnak szórakozni (függelék, 3. ábra). Annak ellenére, hogy a megérdezettek többségének rendkívül kevés a havi keresete, mégis hajlandóak több mint 10 lejt költeni egy este alkalmával (függelék, 4. ábra). Úgy döntöttünk, hogy italokon kívül sandwich-et, popcornt és snacks-eket is fel fogunk szolgálni, mert a kérdőívek alanyainak 65%-a fogyasztana egyebet is az italokon kívül. Végső 5


soron jövendő vendégeink kedvenc szórakozási módszereiről tudakolóztunk, és arra jutottunk, hogy elengedhetetlen programok kell legyenek a koncertek, stand-up comedy-k, a filmvetítések, valamint a kocsmaszínház (függelék, 5. Ábra).

SWOT ANALÍZIS ERŐSSÉGEK          

GYENGESÉGEK   

Elhelyezkedés (városközpont) Kapcsolatok Innovatív ötlet Székelyföldi művészek felkarolása által nyílt lehetőségünk Lojális, elkötelezett munkatársak Wi-fi Nem dohányzó helység Terasz helység Folyamatosan frissülő programok Kreatív csapat

VESZÉLYEK

LEHETŐSÉGEK  

 

 

Esetleges levegőtlenség Elavult, felujításra szoruló épület Meghatározott tőke

  

Remek kapcsolatrendszer kialakítása Civil szervezetek, Székelyföldi művészektámogatása, feltörekvő művészekkel való együttműködés Új munkahelyek teremtése Új beruházási támogatási lehetőségek a helyi önkormányzattól Szolgáltatásválaszték szélesítése Pályázatok

6

Telített piac Versenytársak Esetleges koppintás események, programok terén Sikertelen betörés a piacra


A 4P (ár, termék, hely, eladásösztönzés-reklám)

PLACE: Kávézónk helyszinéül a marosvásárhelyi Forradalom utca 1 számot választottuk. Döntésünkkor jelentős szempontot képviselt a központi fekvés, a szemközt található Művészeti Liceum illetve az épület nyújtotta lehetőségek. A kávéház rendelkezni fog egy saját kerthelységgel, pincével, mely programjaink legfőbb színtere lesz és egy belső helységgel. Az épületre a vállalkozás indításakor bérleti szerződést kötünk.

PRODUCT: Kávéházunk számos rendezvény színtere lesz. Figyelmünk legnagyobb része a fiatal művészekre irányul így lehetőséget bíztosítunk kortárs művészek haladására azáltal, hogy kiállítjuk festményeiket/fotóikat, amelyeket a kávéházban meg is lehet vásárolni. E tevékenységünk által lehetőségünk nyílik pályázni különböző politikai szervekhez. Szórakoztató programjaink közé tartoznak a stand-up komédiák és koncertek, melyekre erdélyi előadókat hívnánk meg, például Felméri Péter vagy a Monyo Project. Az utóbbi időben környékünkön megnőtt az érdeklődés a slam poetry felolvasó estek illetve versenyek iránt ezért döntöttünk úgy, hogy mi is elérhetővé tesszük mindezt. Továbbá úgy gondoljuk, hogy a fiatalok többsége nem jártas bizonyos alapfilmek témájában, ezért a pince helységben vetítésekre is sor kerülne, terítéken a filmvilág nagyjaival. Ugyanez a helyiség szolgálna helyszinéül olyan borkóstolóknak melyeken a vendégek helyi termelők boraival ismerkedhetnek meg. Azért, hogy vendégeink megfelelően élvezhessék a programjainkat bő kínálattal szolgálunk.(melléklet)

PRICE: Áraink megszabásánál költség alapú árképzést alkalmaztunk. Fontos számunkra, hogy úgy a fiatalok mind a középosztály beliek is megengedhessék maguknak, hogy hozzánk járjanak, ez által is szélesebb látogatottságot elérve. Úgy találtuk, hogy ez a módszer a legalkalmasabb az 7


ideális árak kialakításához, ezen kívül egy minimális jelképes részesedést kapnánk a kávéházunkban eladott festmények/fotók után.

PROMOTION: Marketing kampányunk keretén belül elsődleges eszköz az interneten való megjelenés, úgy a facebookon mint a kávéház honlapján. Népszerűségünk növelésére "ingyen kávé" feliratot tartalmazó kuponokat

fogunk osztogatni

mely lefogyasztható lesz

újonnan nyílt

kávéházunkban. Számolva a központban megforduló tömeggel egy régi stílusú TV fogja csábítani kávéházunkba a járókelőket amin folyamatosan előadás lesz látható a kávézó belsejéből. Ezen kívül programjainkat plakátokon hirdetjük mind interneten és a hirdetőoszlopokon.

SZERVEZETI TERV A szervezeti felépítés A

vállalkozásnak

az

induláskor

hat

tulajdonosa

van.

Melyek

közül

Rendezvényszervező és Kávéházvezető pozíciókat töltenek be. A tulajdonosok között a vállalkozás egyenlő részekre van felosztva és a nyereség is egyenlő. Azok a tulajdonosok akik a vállalkozáson belül más tevékenységeket is folytatnak annak megfelelő juttatásokat is kapnak. Ez hozzájárul ahhoz, hogy ezáltal is csökkentsük a kiadásainkat valamint nem kell azzal foglalkozni, hogy ezekre a munkakörökre megfelelő szakembereket találjunk. A vállalkozásunkba négy pincér, valamint két csapos fog dolgozni. Az alkalmazottak motivációjára használt eszközeink, illetve ötleteink a következők lennének: csapatösszerázó közös foglalkozások munkaidőn kívül, valamint megfelelő fizetés is hozzájárul ahhoz, hogy az alkalmazottaink megfelelő munkamorállal rendelkezzenek. A megfelelő munkamorál hozzájárul ahhoz, hogy a kiszolgálás színvonalas legyen, és a vendégek szívesen térjenek be hozzánk. A továbbiakban szeretnénk bővíteni a fentiekben megemlített alkalmazotti létszámot a forgalom megfelelő növekedéséhez viszonyítottan.

8


Tulajdonosok

Kávéház vezető

Rendezvény szervező

Pultosok

Pincérek

PÉNZÜGYI TERV Nyereség-veszteség számítás A pénzügyi tervünk alapján vállalkozásunk már első évében nyereséges. A 6. ábrán látható, hogy nagyon nagy a rés az értékesítés bevétele és az adózás előtti eredmény között. Ez azzal magyarázható, hogy reális a termékeink által szerzett nyereség nagyságrendje, azonban nagyok a költségeink, amiket úgy tudunk fedezni, hogy hatalmas mennyiségben adunk el.

Cash-flow elemzés Vállalkozásunk tényleges tevékenységének készpénzáramlása egyik évben nő, míg másikban csökken. Ez azzal magyarázható, hogy vendégeink gyarapodásával egyenesen arányosan bővítjük személyzetünket, valamint idővel a bérüket is emeljük. Utóbbira az infláció miatt, de főként azért van szükség, mert így hűségesebbek, jobban dolgoznak, és kedvesebbek a vendégekkel. Ha megengedhetjük magunknak, akkor miért ne nyújtanánk többet nem csak vendégeinknek, hanem alkalmazottainknak is.

9


Meglévő és szükséges források Cégünk alapjául szolgáló tőke mennyisége 150.000 RON. A cég indításakor azonban vannak bizonyos kezdeti költségek, melyeket állni kell, ezek a beruházási költségek. Az első hónapokban azonban, amikor a vállalkozás még nem termel profitot, a költségeket szintén az alaptőkéből kell kifizetni. Ehhez nem volt elegendő a kezdőtőke, így 45.000 RON értékben vettünk fel hitelt 5 évre, és így még maradt 10.000 RON tartalékunk is, melyet vészhelyzet esetén igénybe vehetünk.

FÜGGELÉK (MELLÉKLETEK)

10


Mind Map

Pincér

Csapos

Alkalmazottak

Berendezés

Helyszín

Kávéház Marketing tev.

Engedélyek Kávézó Adminisztráció

Ételek, Italok

Italbesz.

Alapanyag

11

Könyvelés


3. รกbra

4. รกbra

5. รกbra

12


6. รกbra

13


14


15


16


Beruházási költségek 1 Telek 2 Épület

(RON) (RON)

0 0

Amortizációja Amortizációja

(év;RON) (év;RON)

3 Berendezés 4 Jármúvek 5 Eszközök 6 Egyéb Összes Beruházási Költség:

(RON) (RON) (RON) (RON) (RON)

46.700 0 38.800 1.000 86.500

Amortizációja Amortizációja Amortizációja Amortizációja

(év;RON) (év;RON) (év;RON) (év;RON)

Amortizáció 1 Telek 2 Épület 3 Berendezés 4 Jármúvek 5 Eszközök 6 Egyéb Összes Amortizáció

2014

2015

0 0 4.670 0 7.760 0 12.430

0 0 4.670 0 7.760 0 12.430

(RON) 3 26.548 (RON) (RON) (RON)

79.644

Szükséges indulótőke mértéke 1 Beruházási költségek 2 Induló költségeket növeli 3 Egyéb tartalékok Vállkozás elindításának ktg-e

(RON) (RON) (RON) (RON)

86.500 83.344 10.000 179.844

Indulás finanszírozása 1 Rendelkezésre álló saját tőke 2 Hitelfelvétel (Jelzáloghitel eszközökre) a Eszk. Ö. értéke (RON) b Min. saját rész (%) c Min. saját rész (RON) d Max. fedezet (RON) e Hitel összege (RON) f Hitel kamata (%) g Futamideje (év) Indításához rendelkezésre álló tőke

(RON) (RON) 86.500 20% 17.300 69.200 45.000 8% 5 (Ft)

150.000 45.000

Indulóköltségeket Növeli 1 Fix költségek előre a Fix ktg-k előre b Fix ktg-k -ÉCS 2 Engedélyek 3 Cégalapítás költsége Indulóköltségeket Növeli

(RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON)

(hó) (RON/hó)

3.000 700 83.344

5 195.000

17

2016 0 0 4.670 0 7.760 0 12.430

0 0 1 0 5

2017 0 0 4.670 0 7.760 0 12.430

4.670 0 7.760 0

2018 0 0 4.670 0 7.760 0 12.430


Fix költségek elemzése: 1 Általános bérköltség Általános bérköltség 2 bérjáruléka 3 Közüzemi díjak 4 Igénybe vett szolgáltatások 5 Kamatterhek 6 Amortizáció (ÉCS) 7 Karbantartás, új beruházás 8 Terület bérleti díj 9 Marketing és reklám költség # Biztosítás költsége # Segédanyagok, irodaszerek # Bérleti díjak # Hatósági engedélyek díja # Egyéb Össz Fix költség Bérköltség Munkakör megnevezése 1 2 3 4 5 6 7 8 Munkerő fix költsége Munkerő fix költsége

318.574 (RON)

2014 96.240

2015 104.400

2016 124.200

2017 145.200

2018 166.200

(RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON)

29.834 37.800 5.100 3.600 12.430 0 118.000 20.000 5.000 1.000 0 3.000 2.000 334.004

32.364 37.800 5.100 2.880 12.430 0 118.000 20.000 5.000 1.000 0 3.000 2.000 343.974

38.502 37.800 5.100 2.160 12.430 0 118.000 20.000 5.000 1.000 0 3.000 2.000 369.192

45.012 37.800 5.100 1.440 12.430 0 118.000 20.000 5.000 1.000 0 3.000 2.000 395.982

51.522 37.800 5.100 720 12.430 0 118.000 20.000 5.000 1.000 0 3.000 2.000 422.772

db 2 4 1 1

Csapos Pincér Kávéház vezető Rendezvény szervező

víz gáz villany telefon internet (hozzáférés) egyéb

Közüzemi díjak Közüzemi díjak Igénybe vett szolgáltatások 1 könyveló 2 bank 3 internet (hosting) 4 egyéb Igénybe vett szolgáltatások Igénybe vett szolgáltatások

db 2 4 1 1

2015 bér 800 800 2.300 1.600

db 2 5 1 1

2016 bér 850 850 2.600 1.800

db 3 5 1 1

2017 bér 900 900 2.900 2.000

db 3 6 1 1

2018 bér 950 950 3.100 2.200

(RON/hó) (RON)

8.020 96.240

8.700 104.400

10.350 124.200

12.100 145.200

13.850 166.200

(RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON)

2014 800 400 1.500 50 100 300 3.150 37.800

2015 800 400 1.500 50 100 300 3.150 37.800

2016 800 400 1.500 50 100 300 3.150 37.800

2017 800 400 1.500 50 100 300 3.150 37.800

2018 800 400 1.500 50 100 300 3.150 37.800

(RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON/hó)

2014 200 25 0 200

2015 200 25 0 200

2016 200 25 0 200

2017 200 25 0 200

2018 200 25 0 200

(RON/hó) (RON)

425 5.100

425 5.100

425 5.100

425 5.100

425 5.100

Közüzemi díjak 1 2 3 4 5 6

2014 bér 770 770 2.000 1.400

18


Hitelfinanszírozás hatása 1 Tőketartozás 2 Fizetendő kamat 3 Tőketörlesztés 4 Fennmaradó tőketartozás

(RON) (RON) (RON) (RON)

Terméknév: Kapacitás Kihasználtság Tervezett értékesítés Egységár

Forgalom Változó költségek elemzése: 1 Anyagköltség 2 Bérköltség 3 Bérjárulékok 4 Közüzemi díjak 5 Szállítási költség Csomagolás, beszerelés 6 költsége Reklám, vevőszolgálat 7 költsége 8 Engedélyek díja, adók Össz.vált.költség Össz.vált.költség Anyagköltségek Anyag, termék, tevékenység neve 1 2 3 4 5

literes tömény

2015 36.000 2.880 9.000 27.000

2016 27.000 2.160 9.000 18.000

2017 18.000 1.440 9.000 9.000

2018 9.000 720 9.000 0

Rövid /0,05 l/

Bevételek elemzése: 1 2 3 4

2014 45.000 3.600 9.000 36.000

(db) (%) (db/év) (RON/db) (RON)

2014 2.795.520 0,80% 22.364 11 246.006

2015 2.795.520 1,00% 27.955 11 307.507

2016 2.795.520 1,00% 27.955 11 307.507

2017 2.795.520 1,10% 30.751 11 338.258

2018 2.795.520 1,30% 36.342 11 399.759

2014

2015

2016

2017

2018

(RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db)

4

4

4

4

4

0

0

0

0

0

4 78.275

4 97.843

4 97.843

4 107.628

4 127.196

(RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON)

Menny. 0,05

Összesen Fedezeti Összeg Elemzése Tevékenység fedezeti összege

19

2014

2015

2016

2017

2018

Egységára 70

Egységára 70

Egységára 70

Egységára 70

Egységára 70

4

4

4

4

4

2014 167.731

2015 209.664

2016 209.664

2017 230.630

2018 272.563


Terméknév:

hosszú italok

Bevételek elemzése: 1 2 3 4

Kapacitás Kihasználtság Tervezett értékesítés Egységár

Forgalom Változó költségek elemzése: 1 Anyagköltség 2 Bérköltség 3 Bérjárulékok 4 Közüzemi díjak 5 Szállítási költség Csomagolás, beszerelés 6 költsége Reklám, vevőszolgálat 7 költsége 8 Engedélyek díja, adók Össz.vált.költség Össz.vált.költség Anyagköltségek Anyag, termék, tevékenység neve 1 2 3 4 5

hosszú italok

(db) (%) (db/év) (RON/db) (RON)

2014 2.096.640 1,20% 25.160 4 100.639

2015 2.096.640 1,40% 29.353 4 117.412

2016 2.096.640 1,40% 29.353 4 117.412

2017 2.096.640 1,50% 31.450 4 125.798

2018 2.096.640 1,70% 35.643 4 142.572

2014

2015

2016

2017

2018

(RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db)

2

2

2

2

2

0

0

0

0

0

2 45.287

2 52.835

2 52.835

2 56.609

2 64.157

(RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON)

Menny. 1

Összesen Fedezeti Összeg Elemzése Tevékenység fedezeti összege

20

2014

2015

2016

2017

2018

Egységára 1,8

Egységára 1,8

Egységára 1,8

Egységára 1,8

Egységára 1,8

1,80

1,80

1,80

1,80

1,80

2014 55.351

2015 64.577

2016 64.577

2017 69.189

2018 78.414


Terméknév:

üdítő

Bevételek elemzése: 1 2 3 4

Kapacitás Kihasználtság Tervezett értékesítés Egységár

Forgalom Változó költségek elemzése: 1 Anyagköltség 2 Bérköltség 3 Bérjárulékok 4 Közüzemi díjak 5 Szállítási költség Csomagolás, beszerelés 6 költsége Reklám, vevőszolgálat 7 költsége 8 Engedélyek díja, adók Össz.vált.költség Össz.vált.költség Anyagköltségek Anyag, termék, tevékenység neve 1 2 3 4 5

félliteres üveges

(db) (%) (db/év) (RON/db) (RON)

2014 2.000.000 1,20% 24.000 5,50 132.000

2015 2.000.000 1,40% 28.000 5,50 154.000

2016 2.000.000 1,40% 28.000 5,50 154.000

2017 2.000.000 1,50% 30.000 5,50 165.000

2018 2.000.000 1,70% 34.000 5,50 187.000

2014

2015

2016

2017

2018

(RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db)

2

2

2

2

2

0

0

0

0

0

2 48.000

2 56.000

2 56.000

2 60.000

2 68.000

(RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON)

Menny. 1

Összesen Fedezeti Összeg Elemzése Tevékenység fedezeti összege

21

2014

2015

2016

2017

2018

Egységára 2

Egységára 2

Egységára 2

Egységára 2

Egységára 2

2

2

2

2

2

2014 84.000

2015 98.000

2016 98.000

2017 105.000

2018 119.000


Terméknév:

Meleg italok

Bevételek elemzése: 1 2 3 4

Kapacitás Kihasználtság Tervezett értékesítés Egységár

Forgalom Változó költségek elemzése: 1 Anyagköltség 2 Bérköltség 3 Bérjárulékok 4 Közüzemi díjak 5 Szállítási költség Csomagolás, beszerelés 6 költsége Reklám, vevőszolgálat 7 költsége 8 Engedélyek díja, adók Össz.vált.költség Össz.vált.költség Anyagköltségek Anyag, termék, tevékenység neve 1 2 3 4 5

Tea/kávé/forró csoki/forralt bor/

(db) (%) (db/év) (RON/db) (RON)

2014 2.000.000 1,20% 24.000 5 109.621

2015 2.000.000 1,40% 28.000 5 127.891

2016 2.000.000 1,40% 28.000 5 127.891

2017 2.000.000 1,50% 30.000 5 137.026

2018 2.000.000 1,70% 34.000 5 155.296

2014

2015

2016

2017

2018

(RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db)

2

2

2

2

2

0

0

0

0

0

2 48.000

2 56.000

2 56.000

2 60.000

2 68.000

(RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON)

2014

2015

2016

2017

2018

Menny.

Egységára

Egységára

Egységára

Egységára

Egységára

1

2

2

2

2

2

Összesen Fedezeti Összeg Elemzése Tevékenység fedezeti összege

22

2

2

2

2

2

2014 61.621

2015 71.891

2016 71.891

2017 77.026

2018 87.296


Indulás CF-ja Induló tőke (Saját tőke) Beruházás Egyéb induló ktg

2014 150.000 86.500 3.700

2014

2015

2016

2017

2018

Külső finanszírozás CF-ja (Kamat nélkül) Hitelfelvétel (RON) 45.000 Hitel tőketörlesztés (RON)

2014

2015

2016

2017

2018

9.000

9.000

9.000

9.000

9.000

Tevékenység CF-ja Nyitó kp.

(RON)

2014 104.800

2015 139.897

2016 227.460

2017 293.839

2018 369.395

Értékesítés bevétele Egyéb bevételek Változó költségek (VC) Általános költségek (FC) ÉCS

(RON) (RON) (RON) (RON) (RON)

588.266

706.810

706.810

766.083

884.627

219.562 318.574 12.430

262.679 331.544 12.430

262.679 356.762 12.430

284.237 383.552 12.430

327.353 410.342 12.430

Adózás Előtti Eredmény Adó Adózott Eredmény ÉCS CashFlow

(RON) (RON) (RON) (RON) (RON)

37.699 6.032 31.667 12.430 44.097

100.158 16.025 84.132 12.430 96.562

74.940 11.990 62.949 12.430 75.379

85.864 13.738 72.126 12.430 84.556

134.502 21.520 112.982 12.430 125.412

Záró kp

(RON)

148.897

236.460

302.839

378.395

494.806

2014 246.006

2015 307.507

2016 307.507

2017 338.258

2018 399.759

78.275

97.843

97.843

107.628

127.196

167.731 100.639

209.664 117.412

209.664 117.412

230.630 125.798

272.563 142.572

45.287

52.835

52.835

56.609

64.157

55.351 132.000

64.577 154.000

64.577 154.000

69.189 165.000

78.414 187.000

48.000

56.000

56.000

60.000

68.000

84.000 109.621

98.000 127.891

98.000 127.891

105.000 137.026

119.000 155.296

48.000

56.000

56.000

60.000

68.000

61.621

71.891

71.891

77.026

87.296

(RON) (RON) (RON)

104.800

104.800

Bevételek, Változó Költségek, Fedezeti Ö. Termék I. (RON) Forgalom Költség Termék I. (RON) (VC) Fedezeti Termék I. (RON) Ö. Termék II. (RON) Forgalom Költség Termék II. (RON) (VC) Fedezeti Termék II. (RON) Ö. Termék III (RON) Forgalom Költség Termék III (RON) (VC) Fedezeti Termék III (RON) Ö. Termék IV. (RON) Forgalom Költség Termék IV. (RON) (VC) Fedezeti Termék IV. (RON) Ö.

23


Alapítás éve Bérjárulék Saját tőke Hitelkamatláb Hitelnél sajátrész mértéke Társasági Adó Cégalapítás költsége

2014 31% 150000 8% 20% 16% 700

24

Chillcafe  

Ifjúsági Üzleti Program 2013 Erdély - Üzleti tervezés alap szint - Chill Café

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you