Concertgebouwmagazine dec 2017 - feb 2018

Page 4

in the spotlight

in the spotlight

DRIE VRAGEN AAN DRIE FOTOGRAFEN.

© Frederik Buyckx

Het Concertgebouw ontpopt zich de afgelopen jaren steeds meer tot expositie- en tentoonstellingsruimte voor fotografen. Hoog tijd dus om enkele fotografen aan de tand te voelen!

Sammy Slabbinck • 1977, Brugge • Woont en werkt in Brugge • Collage- en videokunstenaar • Ontwierp de hoes voor You want it Darker, de laatste cd van Leonard Cohen • Het boek Surrealistic Check geeft een mooi overzicht van zijn oeuvre

Zoë Parton

Aurore Dal Mas

• 1991, Leuven • Woont in Leuven • Verloor op haar negende haar oudere zus in een verkeersongeluk. Ze maakte er een indringende en persoonlijke zwart-wit reeks over: Sofie. .eitoS waarmee ze op verschillende plaatsen in de prijzen viel.

• 1981, Ottignies • Heeft Belgische en Italiaanse roots • Studeerde fotografie in La Cambre, Brussel • Stelde recent tentoon in het Fotomuseum Charleroi en op het Festival Circulations (Parijs)

1. 2. 3. Waarom koos u voor fotografie?

Wat zeggen uw foto’s over uw persoonlijkheid?

Wat wilt u bereiken?

Sammy Slabbinck:

Sammy Slabbinck:

Sammy Slabbinck:

Al enige tijd verzamel ik oude tijdschriften die ik kocht op rommelmarkten. Al snel was ik omringd door stapels magazines uit de jaren ’50 tot ’70: Paris Match, Photo Magazine, Playboy. Mijn eerste collages waren zelfontworpen hoezen voor compilatie-cassettes. Dit was het startschot voor een niet te stoppen stroom van ideeën. Mijn hoofd is er voltijds mee bezig. Bijna verslavend.

Je vindt er veel aspecten in terug die voor mij belangrijk zijn: absurdisme, humor, surrealisme. Ik probeer actuele gebeurtenissen met een knipoog te beantwoorden.

Een goed evenwicht tussen werk en ‘me-time’? Genoeg tijd om mijn onafhankelijkheid en kritische geest te bewaren. En ruimte te laten voor mijn tweede passie: goeie muziek.

Zoë Parton:

Zoë Parton:

Dat ik heel erg leef op mijn gevoel. Mijn hart is sterker dan mijn rede. Ik leef met een open hart, en laat zo heel veel binnen. Veel van wat er in mijn hoofd en hart binnenkomt, moet een plaats krijgen. Fotografie is voor mij een manier om dit te doen. Het duurt soms lang, voor ik klaar ben om iets los te laten. En iets omzetten naar een beeld, naar iets visueels, iets tastbaars, is een deel van dat proces.

Fotografie is voor mij iets persoonlijks. En daarmee in eerste instantie ook echt iets voor mijzelf, dus ik hoop dat ik inspiratie en verhalen blijf vinden die mij geven wat ik nodig heb om mijn beelden te maken. 
Natuurlijk maakt het tonen en delen van mijn beelden, en hierover in gesprek gaan, de cirkel terug rond. Telkens dat gebeurt, maakt dat mij dan ook een gelukkig mens.

Aurore Dal Mas:

Polvere is een reeks die mijn bezorgdheden weerspiegelt: de decadentie van de wereld, een licht weerzinwekkend verlangen, een verraderlijk instorten. Zaken die zowel droefheid als woede oproepen. Deze elementen vind je terug in mijn beelden, maar ook in mijn installaties en performances.

Zoë Parton: Fotografie is voor mij het visualiseren van wat moeilijk uit te spreken is, een gevoel, een gedachte, een verhaal. Mijn beelden ontstaan vanuit een heel persoonlijke invalshoek: een logica voor mij, die daarom niet meteen de logica van iemand anders is.

Aurore Dal Mas:

VR 01 DEC 2017 – ZO 07 JAN 2018 Brugge Foto 17 Fotografietentoonstellingen in de Brugse binnenstad met het Concertgebouw als trefpunt

DO 21 DEC 2017 & DO 21 JUN 2018 De Donkerste Kamer Met Ad van Denderen, Carl De Keyzer, Thomas Van Houtryve, Zoë Parton ...

6

WO 10 JAN 2018 – ZO 18 MAA 2018 Fototentoonstellingen Tim Theo Deceuninck & Sofya Demskaya

Van jongsaf aan wist ik dat ik kunstenaar wilde worden. Zo belandde ik op mijn veertiende in het kunstonderwijs. Met mijn beelden wil ik geen exacte kopie van de werkelijkheid tonen, maar een transformatie.

Soms kan je duidelijk mijn persoonlijkheid in mijn werk terugvinden en soms helemaal niet. Meestal fotografeer ik net niet het intieme. Het beeld, de visie primeert boven de persoon.

7

Aurore Dal Mas: