Concertgebouwmagazine dec 2017 - feb 2018

Page 1

N 17.04

o

driemaandelijks magazine / dec 2017 - feb 2018 afgiftekantoor Gent X / P 309460 deze bijlage valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie van De Standaard

MAGAZINE DEC 17 — FEB 18


inhoud

voorwoord

Deel uw concertgebouwervaring op

Kunst en verbondenheid.

facebook.com/ConcertgebouwBrugge @Concertgebouwbr #ConcertgebouwBrugge

08

© Tim Theo Deceuninck

23

36 04 Achter de schermen 06 In the spotlight 08 Column 10 Kinderen toegelaten 12 De huisartiest 15 Concertgebouwcafé 16 7 redenen

Geacht publiek,

40 18 Meet the partners 19 Topstukweken 23 Dossier December Dance 28 Een dag met 30 Concertgebouw verdiept / geef vleugels

32 De plek

34 Over het Concertgebouw 36 In de loge 37 Concertgebouw-shop 38 Concertgebouw kort 40 Uit het publiek geplukt 44 Agenda 48 Wedstrijd

-26 jaar? 50% korting!

Wie jonger is dan 26, betaalt maar de helft van de prijs voor een concert of dansvoorstelling!

Coördinatie en eindredactie Lotte De Coene Redactie Lotte De Coene, Rik De Jonghe, Jan De Moor, Mieke Dumont, Albert Edelman, Samme Raeymaekers, Jeroen Vanacker, Bert Vanlaere Vormgeving skinn branding agency Druk Roularta Printing Coverbeeld © Gadi Dagon Coverbeeld architectuur © Filip Dujardin. Dit magazine is een uitgave van Concertgebouw Brugge vzw, ’t Zand 34, 8000 Brugge, +32 50 47 69 99, V.U. Katrien Van Eeckhoutte Het Concertgebouw verzamelt publieksgegevens bij het reserveren van tickets en het aanvragen van informatie. Die gegevens worden gebruikt om het publiek op de hoogte te houden van het programma en andere activiteiten. Ze kunnen in heel uitzonderlijke gevallen ook worden doorgegeven aan derden die ze kunnen gebruiken voor marketing- of wetenschappelijke doeleinden. Indien u dit niet wenst, brengt u ons daarvan het best op de hoogte. Het beheer van de adresgegevens gebeurt conform de wet van 8 december 1992 in verband met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

2

Een jaar geleden maakte beeldend kunstenaar Olafur Eliasson een statement bij het ontvangen van een prijs op het World Economic Forum in Davos: Een van de grote uitdagingen waar we vandaag voor staan, is dat we nauwelijks nog geraakt worden door de problemen van anderen en wereldproblemen als klimaatverandering (…). We voelen ons te weinig deel van een ‘global community’, van een ‘groter WIJ’. De vele informatie zorgt er vooral voor dat mensen overweldigd worden, maar het schept tegelijk een afstand. Het geeft hen niet de kracht om zélf iets te doen. Daar kan kunst het verschil maken. Niet door te tonen wat men moet doen, maar door de mensen weer te verbinden met hun zintuigen, hun lichaam en hun geest. Kunst kan de mens gevoeliger maken voor de wereld, kan aanzetten om na te denken, zich te engageren en zelfs actie te ondernemen. Ziedaar hoe kunst voor een metamorfose van het publiek kan zorgen, en verbondenheid

3

voorop stelt. Sluipend, als een groei in tactiliteit voor mens en natuur, of expliciet door een voorstelling te linken aan een hoger doel. Zo zal het slotconcert van de Bach Academie een benefiet worden voor de ondersteuning van het ziekenhuis in de stad Katako-Kombe en zo een tijdelijke verbinding leggen tussen België en Congo. Met de Topstukweek rond Beethovens Negende symfonie staat een ander icoon op het programma. De Ode an die Freude is het symbool bij uitstek om de verbondenheid tussen de Europese volkeren gestalte te geven: Deine Zauber binden wieder, was die Mode streng geteilt, Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt. (Uw toverkrachten verbinden weer wat gewoonte strikt verdeeld heeft. Alle mensen worden broeders waar uw zachte vleugel zich welft). Wat kunnen we meer van kunst verlangen, dan een betekenisvolle viering van menselijke verbondenheid.

Jeroen Vanacker Artistiek directeur


achter de schermen

Š Tim Theo Deceuninck

achter de schermen

4

Maandenlang hebben we eraan getimmerd en gewerkt en intussen is het zover. Vanaf nu is het Concertgebouw met Concertgebouw Circuit ook overdag open voor publiek. Kom zelf ook eens langs en laat u overdonderen door de architectuur, de akoestiek en de kunstcollectie van het Concertgebouw. Maak zelf muziek, kijk mee achter de schermen of geniet van het unieke zicht op werelderfgoedstad Brugge. Meer weten? concertgebouwcircuit.be

5


in the spotlight

in the spotlight

DRIE VRAGEN AAN DRIE FOTOGRAFEN.

© Frederik Buyckx

Het Concertgebouw ontpopt zich de afgelopen jaren steeds meer tot expositie- en tentoonstellingsruimte voor fotografen. Hoog tijd dus om enkele fotografen aan de tand te voelen!

Sammy Slabbinck • 1977, Brugge • Woont en werkt in Brugge • Collage- en videokunstenaar • Ontwierp de hoes voor You want it Darker, de laatste cd van Leonard Cohen • Het boek Surrealistic Check geeft een mooi overzicht van zijn oeuvre

Zoë Parton

Aurore Dal Mas

• 1991, Leuven • Woont in Leuven • Verloor op haar negende haar oudere zus in een verkeersongeluk. Ze maakte er een indringende en persoonlijke zwart-wit reeks over: Sofie. .eitoS waarmee ze op verschillende plaatsen in de prijzen viel.

• 1981, Ottignies • Heeft Belgische en Italiaanse roots • Studeerde fotografie in La Cambre, Brussel • Stelde recent tentoon in het Fotomuseum Charleroi en op het Festival Circulations (Parijs)

1. 2. 3. Waarom koos u voor fotografie?

Wat zeggen uw foto’s over uw persoonlijkheid?

Wat wilt u bereiken?

Sammy Slabbinck:

Sammy Slabbinck:

Sammy Slabbinck:

Al enige tijd verzamel ik oude tijdschriften die ik kocht op rommelmarkten. Al snel was ik omringd door stapels magazines uit de jaren ’50 tot ’70: Paris Match, Photo Magazine, Playboy. Mijn eerste collages waren zelfontworpen hoezen voor compilatie-cassettes. Dit was het startschot voor een niet te stoppen stroom van ideeën. Mijn hoofd is er voltijds mee bezig. Bijna verslavend.

Je vindt er veel aspecten in terug die voor mij belangrijk zijn: absurdisme, humor, surrealisme. Ik probeer actuele gebeurtenissen met een knipoog te beantwoorden.

Een goed evenwicht tussen werk en ‘me-time’? Genoeg tijd om mijn onafhankelijkheid en kritische geest te bewaren. En ruimte te laten voor mijn tweede passie: goeie muziek.

Zoë Parton:

Zoë Parton:

Dat ik heel erg leef op mijn gevoel. Mijn hart is sterker dan mijn rede. Ik leef met een open hart, en laat zo heel veel binnen. Veel van wat er in mijn hoofd en hart binnenkomt, moet een plaats krijgen. Fotografie is voor mij een manier om dit te doen. Het duurt soms lang, voor ik klaar ben om iets los te laten. En iets omzetten naar een beeld, naar iets visueels, iets tastbaars, is een deel van dat proces.

Fotografie is voor mij iets persoonlijks. En daarmee in eerste instantie ook echt iets voor mijzelf, dus ik hoop dat ik inspiratie en verhalen blijf vinden die mij geven wat ik nodig heb om mijn beelden te maken. 
Natuurlijk maakt het tonen en delen van mijn beelden, en hierover in gesprek gaan, de cirkel terug rond. Telkens dat gebeurt, maakt dat mij dan ook een gelukkig mens.

Aurore Dal Mas:

Polvere is een reeks die mijn bezorgdheden weerspiegelt: de decadentie van de wereld, een licht weerzinwekkend verlangen, een verraderlijk instorten. Zaken die zowel droefheid als woede oproepen. Deze elementen vind je terug in mijn beelden, maar ook in mijn installaties en performances.

Zoë Parton: Fotografie is voor mij het visualiseren van wat moeilijk uit te spreken is, een gevoel, een gedachte, een verhaal. Mijn beelden ontstaan vanuit een heel persoonlijke invalshoek: een logica voor mij, die daarom niet meteen de logica van iemand anders is.

Aurore Dal Mas:

VR 01 DEC 2017 – ZO 07 JAN 2018 Brugge Foto 17 Fotografietentoonstellingen in de Brugse binnenstad met het Concertgebouw als trefpunt

DO 21 DEC 2017 & DO 21 JUN 2018 De Donkerste Kamer Met Ad van Denderen, Carl De Keyzer, Thomas Van Houtryve, Zoë Parton ...

6

WO 10 JAN 2018 – ZO 18 MAA 2018 Fototentoonstellingen Tim Theo Deceuninck & Sofya Demskaya

Van jongsaf aan wist ik dat ik kunstenaar wilde worden. Zo belandde ik op mijn veertiende in het kunstonderwijs. Met mijn beelden wil ik geen exacte kopie van de werkelijkheid tonen, maar een transformatie.

Soms kan je duidelijk mijn persoonlijkheid in mijn werk terugvinden en soms helemaal niet. Meestal fotografeer ik net niet het intieme. Het beeld, de visie primeert boven de persoon.

7

Aurore Dal Mas:


column

Oefening in luisteren — Alicja Gescinska

column

Muziek is tegelijk bron van ontspanning en inspanning. — Alicja Gescinska

Je kunt hele rekken vullen met boeken die een antwoord pogen te geven op de vraag of muziek ons als mens en maatschappij beter maakt. Wat hebben we nu precies aan muziek? Heeft muziek naast een intrinsieke waarde ook een praktisch nut? Is muziek meer dan enkel een ornament van ons bestaan; meer dan versiering en verfraaiing van het leven?

© Koen Broos

Enerzijds ben ik weigerachtig om te spreken over de praktische functie van muziek en kunst. Kunst kan en mag niet gereduceerd worden tot nut. De betekenis ervan reikt ver voorbij wat praktisch of bruikbaar is. Anderzijds kunnen we ook niet loochenen dat muziek en kunst meer dan louter intrinsieke waarde hebben en een enorme praktische uitwerking hebben op wie we zijn en wat we doen. Mensen maken muziek, maar muziek maakt ook mensen.

Alicja Gescinska is doctor in de filosofie en maakt sinds haar filosofisch pleidooi De verovering van de vrijheid (2012) naam als een van de belangrijkste jonge intellectuelen in Vlaanderen en Nederland. Ze schrijft geregeld columns, opiniestukken en essays voor kranten en tijdschriften. Onlangs won ze de debuutprijs 2017 voor haar eerste roman ‘Een soort van liefde’.

8

Dat kunst en muziek meer doelen kunnen dienen dan schoonheid scheppen, lijkt moeilijk te ontkennen. Muziek verschaft troost, wekt op, verstilt, verheft, verbindt. Er is echter ook een belangrijke component van muziek waar we niet zo vaak bij

stilstaan. Muziek is een oefening in concentratie. Dat geldt zowel voor het scheppen als voor het waarderen ervan. Muziek is tegelijk bron van ontspanning en inspanning. Hierin schuilt een belangrijk onderscheid tussen klassieke muziek en popmuziek. Pop serveert kant-en-klare maaltijden voor onze oren en stroomt haast moeiteloos ons bewustzijn binnen. Dat ligt niet enkel aan de kortere duur van popmuziek, maar vooral aan het repetitieve karakter ervan. Klassieke muziek daarentegen is niet circulair, hernomen motieven zijn variaties en de muziek beweegt ergens heen. Soms moet je uren luisteren om tot de ontknoping te komen. Om klassieke muziek ten volle te begrijpen moet je een enorme cognitieve inspanning leveren. En daarom is het ook zo nuttig: het is letterlijk een oefening in luisteren. En die oefening scherpt ons concentratievermogen aan. Het belang daarvan kan moeilijk overschat worden. Wie over een goed concentratievermogen beschikt, ziet zijn slaagkansen in het leven aanzienlijk vergroot.

9

Concentratie is een noodzakelijke voorwaarde van creativiteit en creativiteit is noodzakelijk om in het leven een verschil te kunnen maken. Misschien is het in onze huidige wereld moeilijker dan ooit om ons te concentreren. De wereld is zo druk dat we voortdurend worden omgeven door dingen die ons afleiden. Los van al de schoonheid en troost die muziek ons verschaft, denk ik dat het aanscherpen van ons concentratievermogen en onze luistervaardigheid het sterkste argument is om meer klassieke muziek in het leven van jong en oud te brengen.

Elke maand licht Alicja Gescinska in een filmpje ook een uitspraak door een filosoof, over muziek, op haar eigen wijze toe. Volg onze seizoensdenker op www.concertgebouw.be/ seizoensdenker


kinderen toegelaten

kinderen toegelaten

Een seizoen alleen voor grote mensen? Niets van!

achter de schermen

© Tim Theo Deceuninck

© Damian Siqueiros

De komende maanden valt er voor (groot)ouders en (klein)kinderen veel te beleven in het Concertgebouw. Een droomvoorstelling tijdens het festival December Dance, een dansworkshop voor ouders én kinderen of een dansvoorstelling rond de Negende van Beethoven. Begint het al wat te kriebelen? Kunt u nog stilzitten?

ZO 17 DEC 2017 15.00 STADSSCHOUWBURG

VR 16 FEB 2018 14.00

ZA 17 & ZO 18 FEB 2018 10.00, 14.00 & 16.00

ZO 25 FEB 2018 15.00 STADSSCHOUWBURG

D’à côté Christian Rizzo / ICI – CCN Montpellier

Dansworkshop Compagnie Olivier Dubois

Caban Theater De Spiegel

9 KOPERGIETERY & Cas Public

Dansers en vreemde figuren gaan in dialoog met licht en geluid en nodigen elkaar uit in hun eigen toverwereld. Christian Rizzo, gastchoreograaf van December Dance 17, wil iedereen – ongeacht hun leeftijd – aanzetten om grenzen te verleggen en te fantaseren over een magische droomwereld.

Een aanstekelijke, energieke dansworkshop voor kinderen én hun volwassen begeleider. Rennen met of naar elkaar, uitzwermen als een wervelwind, klaar om te vliegen. Dansante power en poëzie voor families.

In een knusse klankdoolhof ontdekken de allerkleinsten klanken en muziek. Grote ogen, wriemelende handjes, open monden en kleine stapjes, die zich op eigen tempo laten meevoeren door wat ze zien, voelen en horen van het liveorkest.

In 9, een dansvoorstelling over de magistrale Negende symfonie van Beethoven, staat Cai Glover, een dove danser, centraal. Uitgangspunt: hoe bevat je een muzikaal meesterwerk zonder gehoor? Hoe ervaar of begrijp je de wereld wanneer een van je zintuigen het laat afweten?

Een origineel belevingsparcours Het Concertgebouw zet zijn deuren open en geeft ook overdag zijn geheimen prijs. Speciaal voor kinderen en families werkten wij een speels parcours uit met de liervogel, vol leuke opdrachten! concertgebouwcircuit.be

Kinderen vanaf 10 jaar en een volwassen begeleider

Vanaf 3 maanden tot 3 jaar

Vanaf 9 jaar

Vanaf 9 jaar

10

Heel wat werk voor fotografe Emilie om de kinderen als model te schminken, in maffe kostuums te hijsen en voor een leuk decor te zorgen.

Een leuke poster als cadeau Dit seizoen ontvangen kinderen na elke familievoorstelling opnieuw een poster als cadeautje. Fotografe Emilie Vercruysse maakte, speciaal voor het Concertgebouw, zeven mooie portretten, een voor elke familievoorstelling. Je zag ze misschien al in de seizoensbrochure. Hou ze in de gaten en verzamel ze allemaal!


de huisartiest

de huisartiest

ZA 02 DEC 2017 Vox Luminis Bach. Magnificat

Omdat we hier vijf jaar blijven, kunnen we ook plannen uitdenken op lange termijn.

ZA 10 MAA 2018 Vox Luminis & L’Achéron Stabat Mater

— Lionel Meunier

DE HUIS— ARTIEST © David Samyn

Vox Luminis

12

Vanaf 2017-2018 gaan Vox Luminis en het Concertgebouw vijf seizoenen lang samen op weg. Lionel Meunier, artistiek leider, glundert: ‘Dit is een enorme stap vooruit voor ons.’

Wat betekent deze residentie voor jullie? Toen het nieuws van onze residentie bekend raakte, zeiden veel mensen me: ‘eindelijk’. En ze hadden gelijk. Sinds we vijf jaar geleden een Gramophone Award ontvingen voor onze opname van Schütz’ Musikalische Exequien ging het pijlsnel voor ons. We brachten de afgelopen jaren concerten over de hele wereld, maar misten een uitvalsbasis. We werden al

eerder uitgenodigd voor artistieke residenties, op festivals, of zelfs in concerthuizen, maar dat nam nooit de vorm aan van een echt, gezamenlijk traject. Dat vinden we hier in Brugge wel en dat maakt ons enorm gelukkig. We zitten regelmatig samen met Jeroen Vanacker (artistiek directeur, red.) en Albert Edelman (programmator oude muziek, red.) om over artistieke dromen te praten en omdat we hier vijf jaar blijven, kunnen we ook plannen uitdenken op lange termijn. Dat is fantastisch. Zo zullen we de komende jaren – als ik hier al even een tipje van de sluier mag lichten – een cyclus opbouwen met motetten uit het Florilegium Portense. Dat is een collectie van meer dan 300 onuitgegeven motetten, waarvan er in Bachs tijd telkens één werd uitgevoerd voorafgaand aan de wekelijkse cantate. Bovendien helpt het Concertgebouw ons om partners te vinden om grotere projecten mee mogelijk te maken. Zo dromen

13

we bijvoorbeeld van een eerste scenische productie. Als die er komt, dan zal dat dankzij de hulp van het Concertgebouw zijn. Jullie nemen ook deel aan het project Dating the artist, een ontmoetingstraject tussen Vox Luminis en het publiek. Wat verwacht je ervan? Toen men me het project voorstelde was ik meteen geïntrigeerd, omdat ik geloof dat we in de toekomst sowieso op zoek zullen moeten gaan naar manieren om de grens tussen musici en luisteraars open te trekken. Een open repetitie op zich is voor ons niets nieuws. Maar wat me boeit in dit project is dat we voor- en nadien ook met luisteraars in gesprek zullen gaan op een heel persoonlijke manier. Ik weet niet wat ik ervan moet verwachten en dat maakt me benieuwd: wat zullen de mensen vragen? En leren we ook iets bij over onszelf?


gh t

wa

ys

© David Samyn

de huisartiest

Eindelijk een thuis.

muzikanten zijn die, net als wij, graag zonder dirigent musiceren en, nog belangrijker, die perfect aanvoelen hoe ze hun instrumenten kunnen laten versmelten met onze stemmen. Dat heeft allemaal tijd gekost, maar nu hebben we een groep waar ik bijzonder trots op ben.

— Lionel Meunier

Bekijk het filmpje over Vox Luminis of kom alles te weten over onze huisartiesten op concertgebouw.be/huisartiesten

De meeste luisteraars kennen jullie als een vocaal ensemble, maar de laatste jaren staan jullie steeds vaker op het podium met een uitgebreide ploeg instrumentisten. Ook hier in het Concertgebouw. Hoe heb je die ploeg uitgebouwd? Helemaal in het begin kozen we vooral voor louter vocaal repertoire, of repertoire met een kleine basso continuo. Maar geleidelijk aan groeide niet alleen bij mij, maar ook bij enkele enthousiaste programmatoren, de zin om ook grotere werken te kunnen aanpakken. Het Magnificat, dat we in december brengen, is daar een voorbeeld van. We hebben dan lang gezocht naar muzikanten die passen bij het artistieke project van Vox Luminis. Het moesten

14

In het voorjaar brengen jullie een passieprogramma in samenwerking met het gambaconsort L’Achéron. Was het liefde op het eerste gezicht tussen jullie? Ik ben al heel mijn leven verliefd op de klank van de gamba. Dat komt waarschijnlijk door de film Tous les Matins du Monde, die ik zag toen ik nog op school zat. Ik ken ook geen enkel instrument dat zich zo mooi vermengt met het geluid van de menselijke stem. Jérôme Lejeune van ons platenlabel Ricercar bracht ons in contact met L’Achéron en het klikte vanaf de eerste minuut. Die eerste intuïtie is voor mij heel belangrijk. Dan voel ik of iets werkt of niet. En ja: met L’Achéron was het een echte coup de foudre.

— Annemarie Peeters

Jasper Michiels, onthaalverantwoordelijke van het Concertgebouw én sommelier

Voor, na of zonder concert, u bent altijd welkom in het Concertgebouwcafé.

www.concertgebouw.be/cafe

wa

Voor veel concertgangers is napraten met een goed glas wijn de perfecte afsluiter van een fijne concertavond. Wij besteedden dan ook de nodige zorg aan de selectie van onze wijnkaart. Bij de keuze van onze huiswijn gingen we bewust op zoek naar biologische wijnen, zonder pesticiden. De Cultus, onze witte huiswijn, geeft een mooie volle aanzet in de mond, met een frisse en fruitige smaak in tweede instantie. Rijp rood fruit, afgewisseld met minerale toetsen, verschaft onze rode huiswijn een complexe neus.

ys

si

gh t

©

©

si

Het vernieuwde café biedt nog meer ruimte voor fototentoonstellingen en vanop de uitnodigende gastentafels in de Inkomhal zie je de nieuwe expo-box waar we tijdens Brugge Foto de bevreemdende fotoreeks Polvere van Aurore Dal Mas tonen.

Peter Debruyne, medewerker van het Concertgebouw én fotograaf


7 redenen

7 redenen

WO 24 – ZO 28 JAN 2018 Bach Academie Brugge Bach bewerkt

01.

Collegium Vocale Gent is te gast met twee concerten: Gottes Glanz und Ebenbild (26.01) en So singen wir recht das Gratias (28.01). Dit zijn alvast twee onmiskenbare redenen om af te reizen naar Concertgebouw Brugge. Ontdek hoe Bach zijn eigen muziek hergebruikte en bestaande werken een heel nieuwe klank kregen.

Ook Bach deed aan covers. Zo getuige zijn eigenzinnige versie van Pergolesi’s Stabat Mater. Bach was diep onder de indruk, verving de Latijnse tekst door een Duitse versie van het Miserere en plakte die op het Italiaanse origineel. Het Ricercar Consort toont Bachs visie op Pergolesi’s wereldhit.

03.

Benjamin Glorieux, Heleen Van Haegenborgh en Christian Mendoza gaan op een eigenzinnige manier aan de slag met Bach. Op een bijzondere locatie, de Sint-Godelieveabdij, creëert cellist Benjamin Glorieux een intieme performance. Hij improviseert met elektronica terwijl pianisten Heleen Van Haegenborgh en Christian Mendoza stof weven tussen de snaren van een piano.

16

interpretaties van Bachs werk te zien. Zo creëerde de Franse choreografe Béatrice Massin de voorstelling Mass B, gebaseerd op fragmenten uit Bachs Hohe Messe. Geluidskunstenaar Emmanuel Nappey zorgde voor een frisse bewerking. En het jong pianotalent Bram De Looze zoekt via improvisatie naar het evenwicht tussen de uitvoering van Bachs muziek en de eigen creatie in het moment zelf.

04.

06.

05.

07.

We kennen Anthony Burgess als de auteur van het literaire succes A Clockwork Orange. Maar hij werkte ook aan zijn eigen interpretatie van Bachs nalatenschap: The BadTempered Electronic Keyboard. Stephane Ginsburgh probeert het oeuvre van Burgess weer tot leven te wekken, in combinatie met nog een innovatieve Bach-transformator: Dmitry Shostakovich.

Tijdens de Bach Academie krijgt u ook averechtse, eigenzinnige

© Patrick Cockpit & Hans Lucas

7 redenen waarom u Bach Academie Brugge niet mag missen

02.

© Tim Mintiens

Naar jaarlijkse gewoonte verzamelt Concertgebouw Brugge enkele klinkende en nieuwe namen voor Bach Academie Brugge. Verschillende artiesten en ensembles gaan aan de slag met het werk van Bach, tot er soms (schijnbaar) niets van overblijft. Want Bach was zélf ook een bewerker. Hij herwerkte zijn eigen muziek en die van anderen voor nieuwe composities. Tijdens deze achtste Bach Academie is niets wat het lijkt.

Christine Busch, concertmeester van Collegium Vocale Gent, tekent samen met Jörg Halubek voor klassieke Bach van het hoogste niveau. Busch verwent ons met twee sonates waarin Bach de ideale balans vond tussen viool en klavecimbel. Halubek gaat dan weer aan de slag met de zesde Partita, een werk dat voorgoed Bachs roem als klaviervirtuoos vestigde.

Krijgt u er als toeschouwer niet genoeg van? Na het openingsconcert van Bach Academie Brugge, gaan dirigent Philippe Herreweghe en Concertgebouwarchitect Paul Robbrecht in de Kamermuziekzaal in gesprek over leven en werk. Pat Donnez is gastheer van dienst. Naar goede gewoonte kan u ook enkele open repetities bijwonen van Collegium Vocale Gent. En tot slot geeft Frank Agsteribbe muziekles in de workshop Fuga voor dummies. Zo weet u meteen wat ‘contrapunt’ ook alweer was.

Tim Taveirne, jongerenreporter Soundcast

17


meet the partners

topstukweken

Het Concertgebouw presenteert: de Topstukweken.

Muziek meets wetenschap

Concertgebouw Brugge en KU Leuven slaan de handen in elkaar. Samen brengen ze muziek tot bij een jong publiek én laten ze dat publiek kennismaken met de wetenschap achter muzikale ervaringen. Benieuwd wat dat zou kunnen zijn? Lees dan snel verder.

Va nL

o o ck

Vijf meesterwerken uit de muziekgeschiedenis die je minstens één keer in je leven live zou moeten horen en zien. Beleef het zelf tijdens de vijf Topstukweken, met nieuwe concertformats, actieve workshops voor jong en oud, verdieping on- en offline, meet & greets, unieke locaties en uiteraard heel wat topconcerten. Lees het verhaal achter deze meesterwerken op www.topstukweken.be

ilip

Sonic seasoning: kruid je eten met muziek

De perfecte klank in de perfecte ruimte

‘Muziek kan benaderd worden als ‘extra kruiding’ tijdens de gastronomische ervaring, een proces dat gewoonlijk omschreven wordt als ‘sonic seasoning’. Het onderzoek van het Laboratorium voor Experimentele Psychologie wil mensen bewuster maken van het belang van geluid in ons dagelijks leven, en meer specifiek wanneer we eten en drinken. Het onderzoek suggereert onder meer dat verschillende auditieve elementen (frequentiebereik, timbres van instrumenten, bepaalde harmonieën) de manier waarop mensen hun smaakervaring beoordelen onbewust kunnen beïnvloeden. Zo kan chocolade romiger of zoeter smaken terwijl je naar een nocturne van Chopin of de Cantabile van Paganini luistert. Muziek is dus het middel om die praline nog lekkerder te maken!’

‘Een kamerorkest in een knusse ruimte appelleert bijna automatisch aan onze emoties. In een concertzaal met meer dan 1 000 plaatsen is dit bijna onmogelijk, tenzij je erin slaagt de muziek tot bij de luisteraars te brengen. Dat kan, op een uitgekiende manier. In Concertgebouw Brugge hebben akoestische specialisten reflecterende schermen boven het podium aangebracht die de muziek ‘stralen’ in de richting van het publiek. Om in de zaal zelf het weergalmen van de klank te beperken, is het plafond uitgerust met absorberende panelen. Bovendien zijn de zijkanten van de zaal – de afbakening van de zijzitjes – voorzien van gipsen profielen, die dan weer voor een gepaste verstrooiing van het geluid zorgen. De perfecte technische ingrepen om mensen de meest intense muzikale ervaring te bezorgen.’

nieuws.kuleuven.be/nl/2016/het-oor-wil-ook-wat-muziek-beinvloedt-de-smaak-van-chocolade

Professor Stijn Debruyne KU Leuven Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen, Campus Brugge

Dr. Felipe Reinoso Carvalho KU Leuven Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Leuven

Ontdek de opleiding tot industrieel ingenieur aan een van de KU Leuvencampussen in uw buurt: Campus Brugge | Technologiecampus Gent | Campus Aalst

Ontdek de opleiding onderwijskunde aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen in uw buurt: Campus Kulak Kortrijk

18

www.kuleuven.be/campussen

©F

Muziek die u eens in uw leven live moet gezien hebben? Hoezo? Drie concertgangers vertellen u waarom …

Mieke Landuyt

Frederik Ghesquière

Jan Van Goethem

‘Van jongsaf aan wist de muziek van Schubert, Chopin en zovele anderen mij naar een andere wereld mee te voeren, een prachtige, melodieuze wereld. Een avond met Beethovens Negende betekent een totale overgave aan de muziek, weg van alle drukte. Iets waar ik heel intens naar uitkijk!’

‘Omdat klassieke muziek mij als niks anders weet te ontspannen, tracht ik af en toe een live concert mee te pikken. De kunst van de dirigent om zijn muzikanten én het publiek mee te nemen in een mooi muzikaal verhaal brengt me tot rust.’

‘Genieten van Bachs Magnificat begint al voor het eigenlijke concert start. Je zit in je stoel en je weet welk festijn er op je gaat afkomen. Vanaf de eerste akkoorden met pauken en trompetten ben je volledig in een roes. In een goed half uur krijg je van Bach een caleidoscoop van stijlen en bezettingen geserveerd, die je van de ene verrukking naar de andere voeren. Een balsem voor de ziel van de eerste tot de laatste noot.’

44 jaar, opticien, Brugge

69 jaar, oud-leerkracht, Wingene

In samenwerking met Cera

19

53 jaar, archivaris, Sint-Niklaas


topstukweken

topstukweken

Op het programma tijdens de Topstukweek

Op het programma tijdens de Topstukweek

di 20 feb 2018 Ludwig van Beethoven en ‘zijn Negende’

di 07, 14, 21 & 28 nov 2017 Het vocale oeuvre van Bach

Luistercursus

Luistercursus

August De Groote focust op Bachs vocale werken.

Pieter Bergé vertelt u alles over Ludwig van Beethoven, en zijn ‘Negende’.

wo 29 nov 2017 The Sixteen

do 22 feb 2018 Lounge Ludwig

Et exultavit spiritum meum The Sixteen plukt de mooiste Maria-liederen uit vijf eeuwen koormuziek met als kers op de taart een gloednieuw werk van Thomas Hyde.

Een bonte ode aan Ludwig van Beethoven Anima Eterna Brugge duikt in Beethovens laatste jaren, met verhalen, installaties, ontmoetingen en Kurt Van Eeghem als gastheer.

vr 01 dec 2017 Freut euch und jubiliert

Workshop barokke kerstkoralen Het publiek gaat in de Begijnhofkerk samen met de zangers van het Collegium de Dunis en hun dirigent Ignace Thevelein aan de slag met Walter, Pachelbel, Schein en natuurlijk Bach.

WO 29 NOV — ZA 02 DEC 2017

SYMFONIE NR. 9

Topstukweek Johann Sebastian Bach

De context: Gedurende Bachs leven was het Duitse rijk een lappendeken van kleine vorstendommen. Het vuur van de Reformatie en de daarmee gepaard gaande godsdienstoorlogen smeulde nog hevig na. Componisten schreven – in dienst van protestantse of katholieke heersers – muziek ter verheerlijking van god en de machthebbers.

De componist: Bach kwam uit een uiterst muzikale familie. Hij is een van de grootste

en invloedrijkste componisten uit de muziekgeschiedenis en schreef een uiterst omvangrijk en inventief oeuvre voornamelijk religieuze barokmuziek bij elkaar. Zoals toentertijd gebruikelijk recycleerde en hergebruikte hij naar hartenlust muziekfragmenten in zijn composities.

De muziek: Bach schreef de feestelijke muziek voor zijn Magnificat speciaal voor zijn eerste kerst in Leipzig. Opvallend is de voor die tijd uitzonderlijk uitgebreide bezetting. Net als in de rest van zijn oeuvre weet Bach op meesterlijke wijze de tekst uit te beelden in zijn muziek.

20

Het topstuk

za 02 dec 2017 Vox Luminis

Bach. Magnificat Huisartiesten Vox Luminis brengen groots drama op compacte schaal in de perfecte kerstsfeer. za 02 dec 2017 Dating the artist

Tussen droom en uitvoering Een groep concertgangers en muzikanten van Vox Luminis gaan in gesprek na het concert. In samenwerking met Musica

Wat moet u weten over Beethovens Negende symfonie? De context: Beethoven leefde in een periode waarin de wereld pijlsnel veranderde. De eerste industriële revolutie, het opkomende nationalisme, maar ook de ideeën van de Verlichting (vrijheid, gelijkheid …) drukten een onuitwisbare stempel op de maatschappij.

De componist: Ook vandaag geldt Beethovens oeuvre nog als een mijlpaal in de klassieke muziek. Zijn invloed op de

Het topstuk

vr 23 & za 24 feb 2018 Anima Eterna Brugge

Topstukweek Ludwig van Beethoven © David Samyn

Wat moet u weten over Bachs Magnificat?

© Pressiana

MAGNIFICAT

DO 22 FEB — ZO 25 FEB 2018

Beethoven. Symfonie nr. 9

19e-eeuwse muziek is niet weg te denken. Beethoven slaagde er als eerste componist in om los van een broodheer, als een vrije artiest, de kost te verdienen.

Huisorkest Anima Eterna Brugge brengt samen met een droomkoor en dito solisten de legendarische Negende. Rasverteller Pieter Bergé licht het werk vooraf toe aan de hand van live muziekvoorbeelden. za 24 feb 2018 Beethoven H❤rtz

Muziek in je binnenste

De muziek: Op het moment dat Beethoven zijn iconische negende en laatste symfonie voltooide was hij zo goed als helemaal doof. De openingsmaten van het werk zijn wereldberoemd, net als de ode An die Freude, de verklanking van een gedicht van de Duitse Friedrich van Schiller én het latere Europese volkslied.

21

Een vocale coach en een artiest gaan aan de slag met dove en slechthorende leerlingen. In samenwerking met Musica zo 25 feb 2018 9

KOPERGIETERY & Cas Public Choreografe Helene Blackburn laat via 9 zien hoe iemand zonder gehoor een muzikaal meesterwerk ervaart.

vanaf 9 jaar


soundcast topstukweken

dossier December Dance

FRONT

DECEMBER DANCE 17

Curated by Christian Rizzo

© Julian Devos

Het kunstenparcours FRONT loopt nog tot en met 26 november. Op zondag 26 november om 10.30 is er een (gratis) finissage met een dj-set en een performance.

Soundcast geeft platform aan beloftevolle kunstenaars

Leerproces ‘Voor Soundcast was het op poten zetten van FRONT een boeiend proces waaruit we heel veel hebben geleerd. Van meet af aan hebben we de lat vrij hoog gelegd. We kozen er niet voor om lukraak wat kunstenaars samen te brengen. We zochten naar artiesten van wie de inhoud en het gevoel van hun werk in relatie staat met de delen van het Requiem en de poëzie van Wilfred Owen, soldaat-dichter uit WO I. Geen evidentie.’

Soundcast, het jongerencollectief van Concertgebouw Brugge, cureerde en organiseerde FRONT, een kunstenparcours rond het War Requiem dat onlangs op het programma stond. ‘Met FRONT wilden we jonge kunstenaars en performers een mooi platform geven.’ Mission accomplished. ‘Als klankbordgroep en reportersploeg. Zo kent iedereen wellicht de veertien jongeren van Soundcast al’, vertelt Michiel Vandewalle, die voor FRONT de communicatie aanstuurt. ‘Door een kunstenparcours met jonge, beloftevolle kunstenaars te organiseren en te cureren, breidden we onze modus uit. Wat perfect aansluit bij de missie van Soundcast: jongeren op een toegankelijke manier laten kennismaken met het Concertgebouw. Rond het indrukwekkende War Requiem bouwden we een kunstenparcours als randprogramma, en dat werkt drempelverlagend. We vinden nu eenmaal dat onze generatie het mooie en eigenzinnige aanbod van het Concertgebouw te weinig kent.’

Filmpjes

DO 07 DEC — ZO 17 DEC 2017 © Marc Coudrais

Als Soundcastgroep geeft het voldoening om te zien hoe alles uiteindelijk op zijn poten valt. En daar heeft elke Soundcaster zijn steentje toe bijgedragen. De ene had meer feeling voor het cureren, anderen namen meer de productie of communicatie op zich of de distributie van onze promo. Een laatste groep zorgde voor tekstmateriaal of filmpjes die de kunstenaars in het licht zetten. Dat laatste was een ontzettende meerwaarde voor het project. Niet wij moeten op de voorgrond geplaatst worden, wel de jonge en straffe kunstenaars en performers. Daar doet Soundcast het voor.

presented by

22

23


dossier December Dance

dossier December Dance

Ik ga vooral af op de kwaliteit van het werk. — Christian Rizzo

© Mario Sinistaj

CHRISTIAN RIZZO Christian Rizzo is als choreograaf een autodidact, net zoals hij eerder op eigen houtje modeontwerper en rockmuzikant werd. Zijn oeuvre is echter zo uniek dat hij in 2015 gevraagd werd als artistiek leider van het Centre Chorégraphique National van Montpellier. In Frankrijk een erkenning van belang. Dit jaar is hij ook curator van December Dance.

DO 07 DEC 2017 Le syndrome ian Christian Rizzo / ICI - CCN Montpellier

ZO 17 DEC 2017 Vanaf D’à côté 9 jaar Christian Rizzo / ICI - CCN Montpellier

Met de steun van de culturele dienst van de Franse ambassade in België en van het Institut français in het kader van EXTRA

www.decemberdance.be #decemberdance

24

Onbekend is Rizzo niet in België. Hij was al present op het elfde en laatste Klapstukfestival in Leuven, met twee stukken nog wel. De solo Autant vouloir le bleu du ciel et m’en aller sur un âne was één onthutsende, lange ijlkoortslitanie waarvan alleen de laatste zin te begrijpen viel. ‘Le merveilleux est sans fin’, het wonderbaarlijke kent geen grenzen. Soit le puits était profond, soit ils tombaient très lentement, car ils eurent le temps de regarder tout autour was heel anders van toon: acteurs en dansers droegen er de kunst met een grote K plechtig, maar nogal luchthartig, ten grave. Die stukken onthulden al de essentie van Rizzo’s werk. Daarin gaat het over kunst, maar het is ook erg kunstig, artisanaal zelfs, door zijn geraffineerde vormentaal en beeldenrijkdom. Rizzo vertelt geen verhalen, maar creëert sterke sferen. Vaak hangt er een gevoel van vergankelijkheid rond het mooie dat hij uit zijn hoed tovert. Mon amour bijvoorbeeld evoceert het thema van Orfeus en Euridyce, zonder het verhaal uit te spellen. Maar het is niet al melancholie en kwetsbaarheid bij Rizzo: de visuele en choreografische rijkdom van zijn werk getuigen ook van een grote passie. Die passie kwam op de voorgrond in D’ après une histoire vraie uit 2013. Dit stuk voor acht mannelijke dansers — dat in maart 2016 al in Brugge te zien was — eindigt als een uitbarsting van volkse vitaliteit, voortgestuwd door formidabele drumpartijen. Het werd het eerste deel van een trilogie rond dans als sociaal ritueel. Ad Noctum (2015) was daar het vervolg op. Hier inspireerde Rizzo zich op salondansen, maar de zwaarmoedige muziek van Chopin en Satie kleurt die dans sterk in. Het eindbeeld is onvergetelijk. Twee dansers, vermomd als Pierrot Lunaire, schieten in brand. Op December Dance volgt het derde luik. Le syndrome ian grijpt terug naar de dans van de late seventies, toen een onnavolgbare cocktail van new wave, punk en disco het licht zag. Ian Curtis van Joy Division is hier de centrale figuur.

Hoe heeft u deze opdracht als curator opgevat? Ik vroeg me vooral af wat mijn werk uitstraalt dat de belangstelling van het Concertgebouw wekte. Ik kwam uit op drie begrippen : ‘de compositie’, ‘het dispositief’ en ‘de figuur’.

Ik begrijp waarom u compositie vermeldt. Uw eigen choreografisch werk is altijd erg precies in elkaar gezet. Maar wat bedoelt u met ‘het dispositief’ en ‘de figuur’? Met het woord ‘dispositief’ verwijs ik naar een bijzondere verhouding van een danser tot de ruimte: hoe een dansend lichaam zich laat opnemen en bepalen door de ruimte om zich heen, maar daar tegelijk ook zelf mee vorm aan geeft door zijn ‘présence’. Met ‘figuur’ bedoel ik een wolk van ideeën die een soort eenheid vormen. Woorden als ‘tovenaar’ of ‘zwerver’ bijvoorbeeld zitten vol geschiedenis, beelden, gedachten. Een figuur is geen personage, maar een bepaalde denk- of belevingssfeer. Een danser kan die zo sterk absorberen dat ze doorschemert in zijn bewegingen, zonder dat hij echt personage wordt. Ik zie de ‘figuur’ dus als een term tussen pure abstractie en verhalende anekdotiek. Daarom nodigde ik Vania Vaneau uit met Blanc: onder je ogen zie je haar trekken van een sjamaan aannemen, alhoewel ze niet letterlijk iets vertelt.

U presenteert een breed palet aan choreografen, van William Forsythe tot Cindy Van Acker of Alessandro Sciarroni, maar dus ook jong talent als Vaneau. Kan u daar iets over zeggen? Forsythe had een beslissende invloed op mijn eigen werk. Zijn stukken zijn zo gebald dat het als het ware objecten op zichzelf worden. Sciarroni boeit me omdat hij vaak alles haalt uit één enkel idee, waardoor het compositorische element zeer sterk op de voorgrond komt. Van Acker waardeer ik dan weer omwille van haar vermogen om de dans een zeer precieze kwaliteit te geven. Het zijn heel verschillende choreografen. Ik heb ook een brede smaak, maar als er één ding is waar ik vooral op afga, dan wel de kwaliteit, in ambachtelijke zin, van het werk. Choreografen die zo diepgaand met hun materiaal bezig zijn dat er ook op het mentale niveau iets in beweging komt. Je zal het hopelijk merken.

— Pieter T’Jonck

25


dossier December Dance

VIND UW IDEALE DECEMBER DANCEVOORSTELLING!

dossier December Dance

Jong en wild

Meer dan dans

Farci.e

Kiezen is moeilijk, zeker als er keuze te over is, zoals tijdens December Dance. Wij helpen u op weg!

WO 06 DEC 2017 – ZO 28 JAN 2018

La respiration des yeux dans le cadre Expo door Christian Rizzo DO 07 DEC 2017

Le syndrome ian Christian Rizzo / ICI - CCN Montpellier VR 08 DEC 2017

Blanc Vania Vaneau VR 08 DEC 2017

Eraserhead (David Lynch) Film met live soundtrack door Cercueil ZA 09 DEC 2017

Second Detail / TURNING_ motion sickness version Ballet de l’Opéra de Lyon ZO 10 DEC 2017

Jaguar Marlene Monteiro Freitas

Farci.e Sorour Darabi

Oscillations Mor Demer

La respiration des yeux dans le cadre

Oscillations

DI 12 DEC 2017

iFeel2 Marco Berrettini

Eraserhead

ELEMENTEN I – Room / Le Surréalisme au service de la Révolution

WO 13 DEC 2017

Adieu et Merci Latifa Laâbissi DO 14 DEC 2017

Gaga Workshop Batsheva Dance Company DO 14 DEC 2017

Last Work Ohad Naharin & Batsheva Dance Company

Sterke vrouw gezocht Hardcore hedendaags

Blanc

Trek uw dansschoenen aan Second Detail / TURNING_ motion sickness version

Hauts cris (miniature) Vincent Dupont

Jaguar

ZA 16 DEC 2017

ELEMENTEN I – Room / Le Surréalisme au service de la Révolution CCN Ballet de Lorraine

26

Slotfuif December Dance

In een partymood

Last Work

Voor het eerst naar een dansvoorstelling?

Slotfuif December Dance

D’à côté Christian Rizzo / ICI - CCN Montpellier

Gaga Workshop

Scheert wereldwijd hoge toppen

VR 15 DEC 2017

ZO 17 DEC 2017 ZO 10 DEC 2017

Adieu et Merci

Geef mij maar solo

ZA 16 DEC 2017 ZO 10 DEC 2017

Hauts cris (miniature)

iFeel2 D’à côté

Le syndrome ian

27


28 29 Een laatste verfrissing in de artiestenfoyer voor we de zaal betreden. Die is uitverkocht, dus ongeveer 2.200 toehoorders zullen de voorstelling bijwonen! Daarnaast zouden zowat 1.600 kijkers de live-streaming op groot scherm buiten de hal volgen. De streaming is later te bekijken op YouTube; dat ga ik zelf zeker ook doen, om iets van deze uitzonderlijke avond te kunnen herbeleven.

Net voor 20.00 uur

Onze eerste blik op de concertzaal: een overweldigende ervaring, door de prachtige ruimte en de uitmuntende akoestiek. We hebben nog twee uur repetitie voor de boeg om de puntjes op de i te zetten. Als concertmeester zorg ik ervoor dat ‘de troepen’ gesetteld en gestemd zijn zodat we dat korte tijdsbestek optimaal kunnen benutten.

Net voor het concert zorgen mijn moeder en broer, die speciaal voor dit concert vanuit Berlijn naar Hamburg afreisden, voor de ultieme energiestoot. Nog een kus en een schouderklopje, en dan gaat het onverbiddelijk richting podium voor dat unieke concert waar we al zolang naar uitkijken.

19.00 uur

Anima kon zijn doortocht in Hamburg besluiten met een minutenlange ovatie binnen en buiten de concertzaal. Op een week tijd werd de liveconcertopname al zo’n 7.000 keer bekeken via YouTube! Een droomresultaat voor dirigent van Immerseel en zijn 68-koppige collectief. Even nagenieten, en dan springt Anima 300 jaar terug in de tijd voor een concertreeks rond barokpionier Claudio Monteverdi.

Rond 22.15 uur

De eerste aanblik van de nagelnieuwe muziektempel langs de Elbe. Ik mocht intussen al heel wat concertzalen bezoeken, maar deze ervaring zal me bijblijven: gangen als die van een slakkenhuis, schijnbaar eindeloze roltrappen, en een inventieve, stijlvaste architectuur die uitnodigt en prikkelt.

De minibus staat klaar. Zo meteen worden alle koffers, kostuumtassen en instrumentenkisten geladen voor vertrek naar onze eindbestemming: de majestueuze Elbphilharmonie.

17.00 uur

13.00 uur

Anima Eterna Brugge Strauss. Till Eulenspiegel

VR 23 MAA 2018

Anima Eterna Brugge Beethoven. Symfonie nr. 9

VR 23 & ZA 24 FEB 2018

Ontbijt met Ann Truyens, executive director van Anima Eterna Brugge in Lüneburg. Tijdens een immense productie zoals deze heb ik als concertmeester altijd heel wat te bespreken, zowel met de musici als met de orkestleiding. Bovendien zijn momenten als deze perfect om fijne plannen voor de toekomst te smeden, zoals die voor de opname van het Mendelssohn-octet in Concertgebouw Brugge eind november.

10.30 uur

11.15 uur

Op 31 augustus 2017 trad Anima Eterna Brugge als eerste Belgische ensemble aan in de gloednieuwe Elbphilharmonie in Hamburg. Concertmeester Jakob Lehmann, die ook geregeld als assistent- en gastdirigent van het orkest aantreedt, nam ons een dag lang mee in de voetsporen van ons huisorkest, op weg naar een van de mooiste podia ter wereld ...

Een dag met Anima Eterna Brugge

een dag met ... een dag met ...


Concertgebouw verdiept

Concertgebouw geeft vleugels

LAAT U VERRASSEN Het Concertgebouw is meer dan enkel muziek en dans. Ook het komende seizoen heeft het Concertgebouw heel wat verrassingen en vernieuwingen voor u in petto. Misschien is een van deze bijzondere evenementen en voorstellingen wel iets voor u?

WO 29 NOV 2017

The Sixteen Et exultavit spiritum meum

© Arnaud Stephenson

Het Concertgebouw gaf de jonge Engelsman Thomas Hyde de opdracht voor een gloednieuw koorwerk, daarnaast plukt The Sixteen de mooiste Maria-liederen uit vijf eeuwen koormuziek.

ZO 17 DEC 2017

D’à côté Christian Rizzo / ICI – CCN Montpellier

DO 18 JAN 2018

In het hoofd van een componist Lecture-performance door Frederik Neyrinck Seizoenscomponist Frederik Neyrinck vertelt aan de hand van live gespeelde pianofragmenten over zijn 5 Klee-Miniaturen en zijn bewerkingen van Debussy.

© Jan Stragier

Concertgebouw verdiept

Concertgebouw geeft vleugels

Een diepgaande duik in een onverwacht onderwerp

Jong talent en nieuwe creaties

Concertgebouw Brugge coproduceert de nieuwste dansvoorstelling van Christian Rizzo, curator van December Dance. Een familievoorstelling over een magische droomwereld.

© Michiel Hendyckx

ZA 27 JAN 2018

© Geert Vandepoele

VR 26 JAN 2018 DO 25 JAN 2018

Wintergasten Het hart vol muziek

DO 22 FEB 2018

Lounge Ludwig Een bonte ode aan Ludwig van Beethoven

Dirigent Philippe Herreweghe en Concertgebouw-architect Paul Robbrecht vleien zich samen in de zetel bij Pat Donnez voor een gesprek over muziek en het leven.

Huisorkest Anima Eterna Brugge duikt in Beethovens laatste jaren tijdens deze avond vol verrassende installaties en ontmoetingen met artiesten. Kurt Van Eeghem: gastheer

30

Bram De Looze Bach en jazz In een solo-improvisatie in opdracht van KAAP en het Concertgebouw, zoekt Bram De Looze het evenwicht tussen de uitvoering van Bachs muziek en zelf in het moment creëren.

31

But is it Bach? Benjamin Glorieux Heleen Van Haegenborgh & Christian Mendoza Twee jazzpianisten en een intrigerende improvisatie met elektronica door een cellist lokken u voorzichtig uit de barokke comfortzone.


de plek

de plek

U las of merkte het misschien zelf al. Het Concertgebouw steekt in een nieuw kleedje. Met niet alleen een nieuw bezoekersparcours, maar ook een vernieuwd cafĂŠ. Een nieuwe keuken, een nieuwe kaart, vol verse en seizoensgebonden gerechten, en bovenal heel veel extra ruimte voor een gezellig drankje, een lekkere lunch of een rustmoment met de krant.

Š Tim Theo Deceuninck

De smaak te pakken? www.concertgebouw.be/cafe

32

33


over het Concertgebouw

over het Concertgebouw

OVER HET CONCERT GEBOUW

GESCHENKBON We naderen het einde van alweer een schoon muzikaal jaar, en dat betekent: pakjestijd! Bent u nog op zoek naar inspiratie voor een oneindig voer aan kersten nieuwjaarsgeschenken, dan hebben wij alvast een tip: de Concertgebouw-geschenkbon. Bestel uw geschenkbon voor een bedrag naar keuze bij In&Uit Brugge of op 070 22 12 12.

TJIELP! TJIELP! © Jan D’Hondt

Onze eersteklasconcerten staan al jarenlang garant voor muzikaal plezier bij zesjarigen. Maar sinds kort hebben we er een nieuwe educatieve activiteit bij voor de allerjongsten: De Luistervink. Meer dan 30 klasjes van het derde kleuter en het eerste leerjaar maakten al kennis met dit klank- en luisterparcours doorheen het Concertgebouw. De Sound Factory laten we weliswaar nog even links liggen, want die is voor de oudere vrienden bedoeld. Een verteller / muzikant laat de kinderen genieten van stilte, klank en muziek. Samen met hun juffen en meesters gaan de kinderen op zoek gaan naar de Luistervink! Een intense, zintuiglijke totaalervaring!

CONCERTGEBOUW CONGRESCENTRUM Wist u dat het Concertgebouw naast een kunstenhuis ook als congrescentrum fungeert? De afgelopen weken liepen meer dan 6.000 bezoekers onze deuren plat tijdens congressen voor urologen, kinderpneumologen, wetenschappers en dierenartsen, maar ook rond export en kinderen met leermoeilijkheden tot zelfs een congres voor aanstaande koks en hotelpersoneel.

Meer info: educatie@concertgebouw.be of 050 47 69 99.

© sightways

VERS BLOED Nu onze voordeur ook overdag voor u open staat, hadden we natuurlijk ook nood aan versterking in de onthaalploeg. Deze vier frisse jongedames – Jolien, Wieske, Joke en Wafae – ontvangen u met de glimlach in het Concertgebouw Circuit of voor een voorstelling!

© Tim Theo Deceuninck

34

MUZIEK DIE LEVENS REDT

ZELF OP HET PODIUM?

Genieten van een mooi concert én meteen ook een goed doel steunen, het kan. Wij bombardeerden het slotconcert van onze jaarlijkse Bach Academie Brugge op zondag 28 januari, tot een benefietconcert. Wie een ticket koopt voor het concert, steunt meteen de uitbouw van een ziekenhuis in Katako-Kombe in Congo, en in het bijzonder het opzetten van een oogheelkundige dienst daar. Muziek die levens kan redden dus!

Droomt u ervan om zelf eens op het podium te staan van het Concertgebouw? Dan hebben we goed nieuws voor u: het zijn niet altijd professionele artiesten die het publiek weten te beroeren. Zo zingt het Brugse koor Vagantes Morborum samen met enkele bevriende koren en het orkest Apotheosis op 1 december Brahms en Mendelssohn. Het Brugs symfonisch orkest Artis Dulcedo brengt op 23 december dan weer enkele hoogtepunten uit de Duitse vroege romantiek. Zelf iets organiseren in het Concertgebouw? Neem contact op met zaalhuur@concertgebouw.be voor meer info of een vrijblijvende offerte.

35


in de loge

in de loge

IN ONZE SHOP ‘In mijn loge vind ik mezelf terug.’

Bij de metamorfose van ons café en onze Inkomhal, hoort meteen ook een nieuwe shop, met oorstrelende cd-opnames van onder meer onze huisartiesten en orkesten die dit seizoen te gast zijn in ons huis.

— Leonardo García Alarcón

© sightways

Nieuw zijn de leuke andere gadgets, zoals T-shirts met een klinkende slogan, milieubewuste draagtassen én een minitiatuurversie van het Concertgebouw, in lego!

CD’S VAN DE MAAND DECEMBER Johann Sebastian Bach, Actus Tragicus / Bach Cantates BWV106, 150, 131, 12 / Vox Luminis & Lionel Meunier / Alpha, 2016 CONCERTTIP

JANUARI Pascal Dusapin / Arne Deforce en Benjamin Dieltjens / Aeon, 2017

© Mario Leko

Leonardo García Alarcón heeft maar één doel met zijn muziek: contact maken. Het maakt niet uit met welk van zijn ensembles hij het podium betreedt — Cappella Mediterranea en het Choeur de Chambre de Namur zijn de twee belangrijkste — hij moet en zal zijn musici aanvuren, uitlokken en inspireren. Én zijn publiek! Maar hoe bereidt hij zich voor op een concert?

za 02 dec 2017 Vox Luminis (huisartiest Concertgebouw Brugge) Bach. Magnificat

‘In mijn loge, vooral daar, vind ik mezelf terug. Ons leven als muzikanten is een moeilijk te controleren centrifugale beweging, en dan is dat moment in de loge essentieel voor concentratie, meditatie, bijna om te bidden. Veel artiesten gebruiken het moment ook om muzikale vragen te stellen, ons succes te wensen of zelfs om persoonlijke zaken te bespreken. Vaak verandert de loge van de chef voor enkele uren in een dokterskabinet in het theater. Als ik optreed met Mariana (Flores, sopraan én Alarcóns echtgenote, red.) delen we vaak niet alleen

36

een loge, maar ook ons ritueel. We warmen dan samen op, zij fysiek, ik spiritueel. Vervolgens lees ik de partituur nog eens door om alle atmosferen en emoties voor te bereiden die ik wil overbrengen. Alles moet netjes op een rijtje staan in mijn hoofd, want hoe vrij de repetities ook verlopen, in het concert kan er maar één muzikaal middelpunt zijn, en toevallig ben ik dat. Tijdens het omkleden ten slotte word ik een ander mens, dat is hét moment. In de loge lees ik trouwens ook graag wat andere artiesten doen in het

CONCERTTIP

za 13 jan 2018 Arne Deforce & Benjamin Dieltjens Pascal Dusapin: metamorfose van een oeuvre

festival of het concertseizoen waar we optreden. Zo blijf ik op de hoogte en zie ik welke plaats wij innemen in het programma. Dat contextverhaal vind ik belangrijk, want mijn artiesten en ik slaan graag narratieve bruggetjes.’

FEBRUARI Gershwin / Anima Eterna Brugge, Claron MdFadden / Alpha, 2017 CONCERTTIP

vr 23 maa 2018 Anima Eterna Brugge (huisartiest Concertgebouw Brugge) Strauss. Till Eulenspiegel

— Albert Edelman

VR 22 DEC 2017 In samenwerking met Rombaux

Cappella Mediterranea & Leonardo García Alarcón Kerstconcert. Carmina Latina

37


Bruges? Sounds Great!

K

Meer op www.visitbruges.be/brugge-muziekstad

kort

La Valse gedanst

T

Voor zijn nieuwe voorstelling neemt de Duitse Raimund Hoghe Maurice Ravels La valse als vertrekpunt. Hoghe begon zijn carrière als dramaturg voor Pina Bausch en besloot na verloop van tijd toch – ondanks zijn lichaam, want Hoghe heeft een bochel – om zijn eigen lichaam in de strijd te gooien en zelf te gaan choreograferen. Ook in La Valse danst hij zelf mee. De Belgische pianist Guy Vandromme begeleidt Hoghe en zijn dansers live op piano.

VR 02 FEB 2018 La Valse Raimund Hoghe

© François Stemmer

Topstuk vanuit de sofa! Beethovens Negende live door huisorkest Anima Eterna Brugge, dat maak je niet elke week mee. Wij doen er alles aan om die belevenis helemaal onvergetelijk te maken: negen camera’s en vijf cameramannen zullen in opdracht van het Concertgebouw het concert haarfijn live in beeld brengen. Kon u geen ticket bemachtigen, dan hoeft u via de live streaming niets van de spanning van het moment te missen. Nagenieten of nog meer ontdekken kan in een meerdelige minidocumentaire. In samenwerking met Motor Music en Values TV, een gloednieuw online platform en digitaal televisiekanaal.

O

Bruges? Sounds Great! Wij weten het al langer, maar we schreeuwen het graag internationaal van de daken. Sinds enkele jaren communiceren Stad Brugge, Anima Eterna Brugge, MAfestival en Concertgebouw Brugge samen over het rijke muziekaanbod van de stad onder de noemer Bruges? Sounds Great! De laatste weken lieten we druk van ons horen met advertenties en artikels in internationale muziekmagazines als Classica, Gramophone, Early Music Today en Crescendo. Maar ook spots op Radio Classique en concertfilms op Mezzo tv en een kraaknieuwe webpagina op visitbruges.be. Voormalig BBC3-gezicht James Jolly maakte zelfs een podcast over de Brugse muziek.

© Rosa Frank

kort

Rennen voor geluk

Meer info op topstukweken.be

Auguri is het sluitstuk van Dubois’ trilogie over menselijkheid en geluk. Olivier Dubois danste zelf ooit bij Jan Fabre en houdt er ook nu nog van om af en toe eens tegen de schenen te schoppen. De titel verwijst naar de Italiaanse traditie om te toekomst te voorspellen aan de hand van de vlucht van vogels. Tijdens deze energieke dansvoorstelling springen en rennen elf vrouwen en elf mannen dan ook als een zwerm vogels over de scène, in wat een eeuwige jacht op geluk lijkt te zijn. © Jos van Immerseel

ZA 17 FEB 2018 Auguri Olivier Dubois

PCARD+

Your access to the city Geen files, geen ticket, geen cash

€ 3 & nog meer kortingen Parking Avondtarief

*

Info www.pcard.be * Voorwaarden en lijst met deelnemende parkings op www.pcard.be

38

OVERAL DICHTBIJ


uit het publiek geplukt

uit het publiek geplukt

‘ Ik ga naar concerten om te ontsnappen aan de werkelijkheid.’ NAAM: Pieter-Jan Verfaillie LEEFTIJD: 23 jaar BEROEP: student

Elk magazine halen wij iemand uit het publiek voor onze lens. Ditmaal plukte onze vliegende reporter PieterJan Verfaillie uit het publiek tijdens Dating the artist, een bijzonder traject in samenwerking met Musica waarin Vox Luminis een groep concertgangers ontmoet.

Hoe ziet uw ideale concertavond eruit? Voor een concert ben ik graag goed op tijd zodat ik geen gejaagdheid voel wanneer ik op mijn plaats aankom. Ik hou er echt niet van om zo net net op tijd toe te komen. Ik kan namelijk pas echt optimaal genieten als ik even de focus op het optreden heb kunnen leggen voordien, anders mis ik al dingen in het begin waardoor ik niet volledig in het concert zit. Vanaf dan hangt het al dan niet slagen van de avond vooral af van het concert zelf. Voor mij is sfeer heel belangrijk. Ik hou ervan wanneer de uitvoerders erin slagen om vanaf het begin een sfeer te creëren waarin je compleet wordt meegezogen zodat je als luisteraar/ kijker even in een andere dimensie terechtkomt. Ik ga ook een beetje naar concerten om te ontsnappen aan de werkelijkheid. Dit gegeven is voor mij belangrijker dan de al dan niet perfecte technische uitvoering van een bepaald werk. Verder heb ik ook graag dat er iets gebeurt op het podium. Het is namelijk een essentiële dimensie die het concert onderscheidt van een beluistering van een opname.

40

Wanneer je een gepassioneerde muzikant bezig ziet, is dit toch veel meer een belevenis! Verder praat ik na een concert ook wel graag eens na met mijn gezelschap over het concert. Het is interessant om te horen hoe anderen hetzelfde concert ervaren. U nam deel aan het project Dating the artist? Wat houdt dat project in, hoe was het en wat verwacht u er nog van? Het project heeft als doel om interactie op gang te brengen tussen concertgangers en uitvoerders. Om deze beide groepen te laten praten met elkaar over hun verwachtingen van een concert of hun eerdere ervaringen, hoe ze een concert beleven, wat hun muzikale interesses zijn … Bedoeling is om zo te weten te komen wat een meerwaarde kan zijn in de beleving van een concert. Ik vond het daten zeer interessant. Het was geweldig om met zulke getalenteerde mensen over muziek en concertervaring te kunnen praten. Het hielp natuurlijk ook enorm dat de muzikanten van Vox Luminis die deelnamen aan het project zulke

sympathieke en open mensen waren. Ik had misschien iets minder sociale mensen verwacht, maar dat draaide gelukkig helemaal anders uit! We kregen na de date nog een onderwerp van gastvrouw Kaat Haest waarover we met een mede-concertganger en een muzikant in discussie mochten treden om de periode tussen de dates en het concert op 2 december te overbruggen. Ik hoop hier nog interessante gesprekken over te hebben en nieuwe inzichten te ontdekken. Naar welke concerten dit seizoen kijkt u nog uit? Natuurlijk kan ik zeker het Magnificat van Bach aanraden. Dit is het concert dat we als slotstuk van het Dating the artist-project gaan bekijken. Ik zou ook zeker het concert van Bram De Looze willen aanraden. Ik zag hem reeds aan het werk tijdens Vélo Baroque van MAfestival waar hij me vooral bijbleef door zijn virtuositeit en originaliteit. Daarnaast zou ik ook graag de versie van Vivaldi’s Vier seizoenen van B’Rock & Dmitry Sinkovsky tippen. Ik zag eerder Dmitry Sinkovsky aan het werk en hij is een artiest die niet enkel indruk maakt met zijn spel, maar ook met zijn verschijning. Er gebeurt echt iets op het podium, een unieke ervaring.

— Lotte De Coene


Ze zijn er overal van! Ook in het Concertgebouw... Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Nürnberg

European Beer Star 2 x Goud

Norwich

World Beer Aw ards 2 x Goud

Brussel

San Die

go

World Bee 1 x Gour Cup d

Seattle

World Beer Cup 1 x Goud

Brussels Beer Challenge 1 x Goud

Ontdek onze campussen in de buurt

Praag

Monde Selection 1 x Goud

Melbourne

Brugse Zot blijft overal ter wereld hoge ogen gooien. Zo wonnen we al verschillende prestigieuze prijzen, dicht bij huis en aan de andere kant van de planeet. Daar drinken we één op... een Brugse Zot natuurlijk!

© William Damman

Australian Beer Awards 2 x Goud

www.brugsezot.be GENT EN AALST

KORTRIJK DO 28.12 15:00 CONCERTGEBOUW BRUGGE

Familieconcert Het is roodgeelblauw en het klinkt als wauw!

ZO 28.01 15:00 CONCERTGEBOUW BRUGGE

Een kleurrijke, dynamische en interactieve familie voorstelling voor al wie zich kind voelt.

Happy New Year Lenny! Dirk Brossé dirigent Katrien Baerts sopraan

De legendarische Amerikaanse componist Leonard Bernstein zou dit jaar 100 kaarsjes mogen uitblazen. Een eeuwfeest voor een kleurrijk, flamboyant figuur: veelzijdig componist, inspirerende dirigent, bevlogen leermeester en geëngageerde rebel.

info & tickets

www.symfonieorkest.be +32(0)50 84 05 87

Campus Kulak Kortrijk Taal en communicatie • Wetenschap en technologie • Onderwijs • Gezondheidszorg en medische wetenschappen • Economie en bedrijf • Geschiedenis • Recht • Psychologische en pedagogische wetenschappen Je studeert op een campus die verschillende faculteiten huisvest. Die diversiteit en de interdisciplinariteit kleuren het wetenschappelijk onderzoek. Dat leidt tot originele en innovatieve projecten.

Technologiecampus Gent en campus Aalst

BRUGGE Campus Brugge Beweging en revalidatie • Industrieel ingenieur Je studeert op een gloednieuwe campus, vlak bij het station en het historische Brugge, met een goed uitgebouwd netwerk met bedrijven en instellingen in West-Vlaanderen.

DO 08.02 20:00 CONCERTGEBOUW BRUGGE

Adagio for Strings Karel Deseure dirigent Wibert Aerts viool Kristien Roels viool

Edward Elgar Serenade for Strings Samuel Barber Adagio for Strings Joris Blanckaert The Waste Land ~ creatie Arvo Pärt Tabula Rasa

www.kuleuven.be/campussen www.kuleuven.be/infomomenten

Industrieel ingenieur Aan Technologiecampus Gent voer je technologische experimenten uit in een sterk uitgebouwde infrastructuur in een creatieve stad. De campus zet sterk in op een nauwe samenwerking met de bedrijfswereld in de regio. In Aalst kun je de eerste 3 semesters van de opleiding tot industrieel ingenieur volgen.

Campus Sint-Lucas Gent Architectuur en interieurarchitectuur Campus Sint-Lucas Gent combineert architecturale vorming met wetenschappelijke expertise. Je krijgt les van docenten die in de praktijk staan en die de kennis en kunde uit hun architectenbureau enthousiast overdragen op hun studenten.


agenda

agenda

Deze kalender bevat zowel voorstellingen van het Concertgebouw als van derden. De voorstellingen van derden herkent u aan ‘Ook in het Concertgebouw’. ook in het Concertgebouw

vr 01.12.17-zo 07.01.18

za 09.12.17 / 20.00

za 16.12.17 / 20.00

do 11.01.18 / 20.00

Brugge Foto 17

Second Detail / TURNING_motion sickness version

ELEMENTEN I – Room / Le Surréalisme au service de la Révolution

Symfonieorkest Vlaanderen

Ballet de l’Opéra de Lyon

CCN Ballet de Lorraine

tickets € 22 / 32 / 41 dans

tickets € 20 / 28 / 35 dans

info & tickets: In&Uit Brugge – www.ticketsbrugge.be www.symfonieorkest.be organisatie: Symfonieorkest Vlaanderen

zo 17.12.17 / 15.00 / Stadsschouwburg

za 13.01.18 / 20.00

D’à côté

Arne Deforce & Benjamin Dieltjens

Christian Rizzo / ICI - CCN Montpellier

Pascal Dusapin: metamorfose van een oeuvre

tickets € 6 (-26 jaar) / € 9 / 12 (volwassenen) dans, familievoorstelling

tickets € 22 kamermuziek

Fotografietentoonstellingen in de Brugse binnenstad info & tickets: www.bruggefoto.be beeldende kunst vr 01.12.17 / 20.00

zo 10.12.17 / 20.00 / MaZ (Magdalenazaal)

Freut euch und jubiliert

Jaguar

Workshop barokke kerstkoralen

Marlene Monteiro Freitas

tickets € 10

vr 01.12.17 / 20.00

tickets € 16 dans ook in het Concertgebouw

zo 10.12.17 / 15.00 / Biekorf Theaterzaal

Koninklijk Koor Vagantes Morborum Brahms: Ein deutsches Requiem – Mendelssohn: Hör mein Bitten

ook in het Concertgebouw

Farci.e

zo 17.12.17 / 17.00

Sorour Darabi

Isabelle Beernaert

In het hoofd van een componist

Tabula Rasa

Lecture-performance door Frederik Neyrinck

info & tickets: www.teleticketservice.com organisatie: Music Hall

gratis met een ticket voor Ensembl’Arenski op 23 nov of Zolang hij niet zichzelve kent op 27 apr (anders € 8) lezing / debat

tickets € 8 dans, talent telt

info & tickets: In&Uit Brugge www.ticketsbrugge.be - info@vagantes.be organisator: Vagantes Morborum

Happy New Year Lenny!

do 18.01.18 / 20.00

zo 10.12.17 / 17.00 / Stadsschouwburg

za 02.12.17 / 20.00

Oscillations

do 21.12.17 / 20.00

Vox Luminis

Mor Demer

De Donkerste Kamer

Bach. Magnificat

tickets € 8 dans, talent telt

Kijken en luisteren naar fotografie

tickets € 23 / 35 / 46 vocaal

di 12.12.17 / 20.00 / MaZ (Magdalenazaal) za 02.12.17 / 22.00

iFeel2

Dating the artist

Marco Berrettini

Tussen droom en uitvoering

tickets € 16 dans

gratis lezing / debat

wo 13.12.17 / 20.00 / Stadsschouwburg wo 06.12.17-zo 28.01.18 / 13.00-18.00 / De Bond

Adieu et Merci

La respiration des yeux dans le cadre

tickets € 16 dans

gratis beeldende kunst

do 14.12.17 / 11.00 do 07.12.17 / 20.00

Gaga Workshop

Le syndrome ian

Batsheva Dance Company

Christian Rizzo / ICI - CCN Montpellier

tickets € 20 dans

tickets € 20 / 28 / 35 dans

Me & My Producer

vr 22.12.17 / 20.00

THE SOUL OF

Cappella Mediterranea & Leonardo García Alarcón Kerstconcert. Carmina Latina

ina TuTrner

tickets € 23 / 35 / 46 vocal za 23.12.17 / 20:00

ook in het Concertgebouw

Artis Dulcedo & Pablo de Naverán

info & tickets: In&Uit Brugge – www.ticketsbrugge.be www.greenhousetalent.com organisatie: Greenhouse Talent

za 20.01.18 / 20.00

ook in het Concertgebouw

Tina Turner Show The Soul of Tina info & tickets: In&Uit Brugge – www.ticketsbrugge.be www.tinaturnerbrugge.be organisatie: Piekenwulf bvba

ZA 20 JANUARI 2018 CONCERTGEBOUW BRUGGE

Schumann. Celloconcerto & Schubert. Onvoltooide symfonie

www.TINATURNERBRUGGE.be

za 20.01.18 / 20.00

Quatuor Zaïde & Anneleen Lenaerts

Info & tickets: In&Uit Brugge – www.ticketsbrugge.be www.artisdulcedo.be organisatie: Artis Dulcedo do 28.12.17 / 15.00

ook in het Concertgebouw

Natalia

tickets € 10 lezing / debat, beeldende kunst

Latifa Laâbissi

Tentoonstelling door Christian Rizzo

vr 19.01.18 / 20.00

Frans impressionnisme tickets € 26 kamermuziek

ook in het Concertgebouw

zo 21.01.18 / 15.00

do 14.12.17 / 20.00

Symfonieorkest Vlaanderen

Last Work

Het is roodgeelblauw en het klinkt als wauw!

Ohad Naharin & Batsheva Dance Company tickets € 20 / 28 / 35 dans

info & tickets: In&Uit Brugge – www.ticketsbrugge.be, www.symfonieorkest.be organisatie: Symfonieorkest Vlaanderen

vr 08.12.17 / 21.30 / Biekorf Theaterzaal

vr 15.12.17 / 20.00 / MaZ (Magdalenazaal)

zo 07.01.18 / 15.00

wo 24.01.18 / 20.00

Eraserhead (David Lynch)

Hauts cris (miniature)

Nieuwjaarsconcert

Mass B

Film met live soundtrack door Cercueil

Vincent Dupont

Brussels Philharmonic & Giancarlo Guerrero

Béatrice Massin & Compagnie Fêtes galantes

tickets € 16 jazz / pop-rock / wereldmuziek

tickets € 16 dans

tickets € 45 / 60 / 72 orkestraal

tickets € 12 / 18 / 21 dans

vr 08.12.17 / 20.00 / Stadsschouwburg

Blanc Vania Vaneau tickets € 16 dans

44

Lux Beata The Musical Orchard tickets € 17 kamermuziek, talent telt

45


agenda

agenda

ook in het Concertgebouw

wo 24.01.18 / 16.00

za 27.01.18 / 17.00

vr 02.02.18 / 20.00

di 20.02.18 / 20.00

Open repetitie

Christine Busch & Jörg Halubek

La Valse

Het Zwanenmeer

Collegium Vocale Gent

Bach. Vioolsonates

Raimund Hoghe

Nationale Opera van Rusland

gratis met een ticket binnen Bach Academie Brugge (anders € 8) vocaal

tickets € 22 kamermuziek

tickets € 22 dans

info & tickets: In&Uit Brugge – www.ticketsbrugge.be organisatie: Aramé Production

za 27.01.18 / 20.00

za 03.02.18 / 20.00

Bram De Looze

Ricercar Consort

Wim Helsen

Lounge Ludwig

Bach en jazz

Bachs Stabat Mater

Er wordt naar u geluisterd

Een bonte ode aan Ludwig van Beethoven

tickets € 20 / 28 / 35 vocaal

info & tickets: In&Uit Brugge – www.ticketsbrugge.be www.comedyshows.be organisatie: Piekenwulf bvba

tickets € 22 kamermuziek, out of the box

do 25.01.18 / 20.30 / KAAP | De Werf

tickets € 17 jazz do 25.01.18 / 10.30

za 27.01.18 / 22.30

Open repetitie

Stephane Ginsburgh

Collegium Vocale Gent

Preludes & fuga’s

gratis met een ticket binnen Bach Academie Brugge (anders € 8) vocaal

tickets € 17 klavier

do 08.02.18 / 20.00

ook in het Concertgebouw

do 22.02.18 / 20.00

ook in het Concertgebouw

vr 23 & za 24.02.18 / 20.00

Anima Eterna Brugge

Symfonieorkest Vlaanderen

Beethoven. Symfonie nr. 9

Adagio for Strings

zo 28.01.18 / 11.00 / Sint-Walburgakerk

tickets € 25 / 42 / 57 orkestraal

info & tickets: In&Uit Brugge – www.ticketsbrugge.be www.symfonieorkest.be organisatie: Symfonieorkest Vlaanderen

za 24.02.18 / 19.00

vr 26 – zo 28.01.18

Reitze Smits

Blik op Bach

za 10.02.18 / 20.00

Bach & Mendelssohn

Beethoven H❤rtz

Tentoonstelling door Johan Huys

B’Rock & Dmitry Sinkovsky

tickets € 22 klavier

Muziek in je binnenste

Vivaldi’s Vier seizoenen

gratis met een ticket voor het avondconcert

tickets € 20 / 28 / 35 orkestraal

zo 28.01.18 / 13.30

vr 26.01.18 / 10.30

Bach bewerkt Luistercursus tickets www.davidsfonds.be/academie lezing / debat

zo 11.02.18 / 17.00

Muziekles met Frank Agsteribbe

Wiener Johann Strauss Konzert-Gala

tickets € 8 lezing / debat

K&K Philharmoniker

Collegium Vocale Gent Gottes Glanz und Ebenbild tickets € 23 / 35 / 46 vocaal

9 KOPERGIETERY & Cas Public tickets € 6 (-26 jaar) / € 9 / 12 (volwassenen) dans, familievoorstelling

info & tickets: In&Uit Brugge – www.ticketsbrugge.be Organisatie: Royal Event Management GmbH

zo 28.01.18 / 15.15

vr 26.01.18 / 20.00

zo 25.02.18 / 15.00

ook in het Concertgebouw

Fuga’s voor dummies

Il Suonar Parlante

vr 16.02.18 / 14.00

B-A-C-H

Dansworkshop

tickets € 22 kamermuziek

Compagnie Olivier Dubois

Beluister het allermooiste uit ons programma van de komende maanden op www.concertgebouw.be/afspeellijst.

tickets € 6 (-26 jaar) / € 12 (volwassenen) dans

zo 28.01.18 / 17.00

vr 26.01.18 / 22.00

Wintergasten Het hart vol muziek gratis met een ticket binnen Bach Academie Brugge lezing / debat

Bojan Cicic

za 17 & zo 18.02.18 / 10.00, 14.00 & 16.00

Wegen naar Bach

Caban

tickets € 22 kamermuziek

Theater De Spiegel tickets € 6 (-26 jaar) / € 12 (volwassenen) familievoorstelling

za 27.01.18 / 11.00 / Sint-Godelieveabdij

zo 28.01.18 / 20.00

But is it Bach?

Collegium Vocale Gent

za 17.02.18 / 20.00

Benjamin Glorieux, Heleen Van Haegenborgh & Christian Mendoza

So singen wir recht das Gratias

Auguri

tickets € 23 / 35 / 46 vocaal

Olivier Dubois

tickets € 17 klavier, kamermuziek, jazz

wo 31.01.18 / 20.00

ook in het Concertgebouw

tickets € 20 / 28 / 35 dans

za 27.01.18 / 15.00

Carmina Burana

di 20.02.18 / 13.30

Oxalys & Dietrich Henschel

Ballet, orkest en koor van de Nationale Opera van Rusland

Ludwig van Beethoven en ‘zijn Negende’

Schemelli’s Gesangbuch tickets € 22 vocaal

info & tickets: In&Uit Brugge – www.ticketsbrugge.be organisatie: Aramé Production

tickets www.davidsfonds.be/academie lezing / debat

46

Info & tickets: +32 70 22 12 12 In&Uit: ‘t Zand 34, Brugge concertgebouw.be

Luistercursus

47


PRAKTISCH • wo-za: 14.00-18.00 uur / zo: 10.00-12.30 uur • € 8 / € 6 (6-26 jaar) / gratis (-6 jaar en Bruggelingen op zondagvoormiddag) concertgebouwcircuit.be

Beleef Concertgebouw Circuit en win tickets! Sinds kort zet het Concertgebouw ook overdag

momenten in het Concertgebouw op de wereld

zijn deuren open! Het Concertgebouw Circuit

los met de hashtag #concertgebouwcircuit en

– een origineel belevingsparcours met kunst en

win twee tickets voor de dansvoorstelling Auguri

architectuur – draait sinds enkele weken op volle

van Olivier Dubois op zaterdag 17 februari 2018 én

toeren. Kom het zelf ontdekken, laat uw leukste

een heerlijke aperitief in het Concertgebouwcafé!