Page 1

KEET! nummer 1- 2012

’ ‘HARPMEISJE IRIS (TVOH) FLIKT HET MOOI!

Nederlandse Adele… is gewoon Iris Kroes! Gezond (& lekker) aan het werk l NIEUW: Prikbord! l 8X De veiligheidsschoen KEET! goes…Hong Kong l De Zitzak l Dolf & Aike l Winnen! l Janssen & Co

l


Inhoud Op je gezondheid! ‘Van harte! Dat je nog lang, gezond en gelukkig door het leven mag’. Bij elke verjaardag is het raak. En toch…zo’n standaard uitspraak is maar wat waar. Leef je gezond, dan voel je je ook een stuk lekkerder. En dus gelukkiger. Ook op de bouwplaats komt een gezond lichaam je goed van pas. Daarom in deze KEET! een stukje opvoeding. Tips en trucs voor een gezond leven, nu en in de toekomst. Don’t worry! KEET! schotelt je niet alleen zware kost voor. Wat dacht je van een interview met Iris Kroes, de winnares van TVOH?! En van een kijkje bij een van de hoogste gebouwen ter wereld?! Ook zijn vader Dolf (Jansen) en dochter Aike weer van de partij. Dit keer discussiëren ze over ‘covers’. Volgens Dolf mag je niet vergeten van wie het lied écht komt. Aike ziet juist kansen en voordelen. En jij?!

Lifestyle!

Een beetje gezond met je lijf omgaan heeft voordelen. Echt waar!

4

NIEUW: Prikbord

De leukste grappen, de handigste weetjes en het laatste nieuws. Voortaan op het prikbord!

6

Vraag maar

Hoe gevaarlijk is elektriciteit? CNV Vakmensen beantwoordt de meest gestelde vragen.

8

Iris Kroes De Nederlandse Adele! Ze won totaal onverwacht The Voice. Haar geheim? Volgens eigen zeggen: haar harp. Maar KEET! weet wel beter…!!!

10 14

8X De Veiligheidsschoen Alles wat je niet wist over jouw veiligheidsschoen (maar zo dadelijk wél weet). Nu in KEET! .

De redactie van KEET!

Op de Zitzak

PS. In deze KEET! ook allerlei nieuwe rubrieken!

Freddy Smit heeft er vertrouwen in dat het in de bouw wel goed komt. Zijn motto: ‘Pakken wat je pakken kunt’.

KEET! goes Hong Kong

Niet zomaar een reisje, maar een bezoek aan het bijna-hoogste

16 20

gebouw ter wereld. Om hoogtevrees van te krijgen…

Dolf & Aike

…discussiëren over covers.

Janssen en Co & Prijsvraag

22

23

3


Wáárom??? …Ee Dat een vette hap niet echt goed is voor je lijf, weten we allemaal allang. Je wordt er niet alleen dik van, je voelt je er op den duur ook niet fit bij. En dat is een nadeel voor je werk. Want om je werk goed te kunnen doen, zijn twee dingen belangrijk. Eén: de arbeidsomstandigheden moeten in orde zijn. En twee: je moet lichamelijk in staat zijn om je werk te kunnen doen. Juist dat heb je grotendeels zelf in de hand!

Eten

Kies elke dag voor gezond, lekker en veilig eten. De regels van de ‘schijf van vijf’ (ken je ‘m nog?!) helpen je daarbij: 1-eet gevarieerd, 2-eet niet te veel, 3-gebruik minder verzadigd vet (onverzadigde vetten zijn altijd vloei- of smeerbaar), 4-eet veel brood, groente en fruit en 5-eet veilig (volg de instructies op het etiket). Wat is ‘gezond eten’? Het gaat niet alleen om wát je eet, ook om de hoeveelheid en hoe vaak je eet. Sla bijvoorbeeld geen ontbijt, lunch of warme maaltijd over! Het ontbijt en de lunch geven je energie voor de rest van de dag en voorkomen dat je gaat snacken. Zorg tijdens het avondeten voor 200 gram groenten en wees zuinig met (vet) vlees. Eet per dag twee stuks fruit en drink minimaal anderhalve liter vocht (water, vruchtensappen, light-frisdranken, drinkbouillon en koffie en thee zonder suiker).

Wist je dat... • Je 63 minuten moet wandelen om een saucijzenbroodje te verbranden? Een plakje ontbijtkoek is met een wandeling van 15 minuten al verbrand! • Je 23 minuten moet fietsen om een croissant te verbranden? Een bruin bolletje is met een fietstocht van 16 minuten al verbrand! • Je 20 minuten moet wandelen om een glas bier of een glas frisdrank te verbranden? Een glas water of een glas light frisdrank kost je geen verbrandingstijd!

4


en gezonde leefstijl??? Bewegen

Op een dag heb je een half uur beweging nodig. ‘Wat is nu een half uur?’, zou je denken. Het lijkt heel weinig, toch halen veel mensen dat half uurtje niet. Zelfs in ‘beweeglijke’ beroepen als de bouw voldoet 25 procent van de mensen niet aan de bewegingsnorm (voor UTApersoneel geldt dit zelfs voor 50 procent). Het is daarom goed om stil te staan bij je dagelijkse routine. Welke momenten van de dag breng je staand of zittend door? Kun je die momenten misschien vervangen door beweging?

Een paar tips! • • • •

Beweeg iedere dag drie keer tien minuten of twee keer een kwartier. Ga lunchwandelen in de pauze. Pak de fiets naar het werk. Neem vaker de trap.

Op de schijf van vijf!? 5


Roken

Dat roken slecht is voor de gezondheid, is niet nieuw. Niet alleen heb je meer kans om ziek te worden, ook is je conditie minder, moet je vaker hoesten, ben je vaker verkouden, zie je er bleek uit, werken je zintuigen minder goed en heb je vaker last van koude handen en voeten. Wil je stoppen met roken?

Dit Helpt!

• • • • • • •

Vermijd momenten en situaties waarin je gewend was een sigaret te roken. Ga bijvoorbeeld na het eten direct van tafel. Poets na het eten je tanden, in plaats van een sigaret op te steken (wat je voorheen zou hebben gedaan). Zoek rookvrije ruimtes op (probeer een tijdje rokerige ruimtes te vermijden). Als je zin in een peuk krijgt, ga dan direct met iets anders bezig. En bedenk je: het gevoel van ‘zin hebben’ duurt maar een paar minuten! Ga meer sporten, om het gevoel van ‘gezond bezig zijn’ te versterken. Drink veel water en fruitsappen. Vermijd cafeïne, dus liever geen cola en koffie. Vertel je omgeving dat je bent gestopt, zodat je ook een ‘sociale druk’ voelt.

Alcohol

Af en toe een glaasje drinken mag en is gezellig. Maar overmatig gebruik van alcohol is niet gezond. Je hebt meer kans op ziektes, het tast het korte-termijn geheugen aan, de kans op een ongeluk neemt toe en vaak zorgt alcohol voor agressiviteit. Alcohol is erg calorierijk en ‘een biertje teveel’ kan ook nog eens voor sociale problemen zorgen, thuis én op het werk.

Hoe drink je verantwoord?

• Drink tenminste twee dagen in de week geen alcohol. Hiermee voorkom je dat alcohol gewoonte wordt. • Heb je een keer teveel gedronken? Drink daarna twee aaneengesloten dagen geen alcohol. Je lichaam kan dan rustig herstellen. • Drink geen alcohol als je nog wilt werken, studeren, sporten. Of als je nog moet rijden; je drinkt al snel teveel. 6


COLUMN

Schat, ben ik te dik? Vrouwen en hun obsessie met de lijn... Het blijft een apart ­fenomeen. Ik kan mij zo voorstellen dat het voor jullie soms een mijnenveld is, een vrouw of vriendin die zich afvraagt of ze wel slank genoeg is. “Schat, vindt jij ook niet dat ik te dik ben?”, is een opmerking die, ongeacht het antwoord, garant staat voor een ware crisis. “Nou... Je zou inderdaad een paar pondjes kunnen ­afvallen”, levert je per direct een verontwaardigde kreet op: “Dus jij vindt me een vet varken?!”

OPTIE 3: Ik HOU VAN JE ZOALS JE BENT :-(

Ontkennen lijkt veiliger: “Jij te zwaar? Maar moppie, hoe kom je dáár nou bij? Je bent absoluut niet dik!” Maar pas op, hier schuilt een addertje onder het gras. Direct na deze opmerking krijg je breed uitgemeten hoeveel kilo er toch echt is bijgekomen sinds ­afgelopen kerstmis, en hoeveel losser die ene broek twee maanden geleden toch echt nog zat. Eindconclusie: je hebt geen oog meer voor me, anders had je wel gezien hoe enorm aangekomen ik ben. Helemaal link is het compleet ontwijken van de vraag en je hullen in politiek correcte reacties van de strekking: “Ik houd van je zoals je bent, uiterlijk is niet het voornaamste.” Een onzekere vrouw hoort deze zin namelijk als volgt: “Je bent dik en lelijk, maar toch houd ik van je. Wees er blij om en zeur niet langer.” En wil je echt een hok met herrie? Probeer dan de lollige variant. Als je vrouw vraagt: “Maakt deze rok m’n kont dik?” antwoord eens met: “Nee schat, je kont maakt de rok dik.” De veldslag die volgt, kost jullie geheid de nodige calorieën!

Branwen 7


SUPERSNEL PLAKKEN In één keer kamerhoog!

Ja, afplakken dan wel te verstaan! En dan ook nog zonder lijmresten achter te laten en supersnel gepiept. Dat kan voortaan met de Delta Quick Mask Gold, mét maskeertape. De folie is statisch en verfhechtend, waardoor het perfect aan het oppervlak vasthecht. Wil je nóg strakkere lakranden, probeer dan de Delta Maskeertape Gold. Dusseh….heel handig 2-in-1 systeem, voor binnen én buiten. www.wiltec.nl

WIST JIJ DAT al de App CNV Vaktools nload? 10.000 keer is gedow n voor de Je kunt ‘m gebruike bij vorstverlet, gevoelstemperatuur nog veel maar de App heeft meer leuks. atis Download de App gr ket in de Android Mar of App Store! 88

WAT DENK JIJ?

Als bouwvakker moet je extra op je gezondheid letten, het is tenslotte een zwaar beroep. Williene Berendse (22 jaar) 4e jaars Bouwtechniek “Ik ben het ermee eens. Maar je moet het niet verplicht stellen, het is en blijft een eigen keuze.” Erik Verkampen (21 jaar) 4e jaars Bouwtechnische Bedrijfskunde “Ik ben het er ook mee eens. Ook als mensen vervolgens ‘s avonds bijbeunen, moeten ze hier rekening mee houden.” Daan Verhofstad (22 jaar) 4e jaars Bouwtechnische Bedrijfskunde “Tegen, bouwvakker zijn is een zwaar beroep, dat zeker. Maar met de huidige eisen en normen rondom fysieke belasting denk ik niet dat je ‘extra’ op je gezondheid hoeft te letten, in ieder geval niet meer dan bij andere fysiek belastende beroepen. Je voelt zelf het beste aan wat je wel en niet kunt.

BAYERN MUNCHEN! Vindt jij de Allianz Arena ook zo’n specta bouwwerk? En dan vooral het luchtkussentjes-dak, dat ook nog eens van kleur verschiet als FC Bayern München thuis speelt? Alliander (je weet wel, het bedrijf dat ervoor zorgt dat je stroom krijgt) bouwt ook zo’n dak. Het wordt het eerste ‘kussentjes’-klimaatdak in Nederland. En er zit ook nog een heel verhaal achter: de kussentjes

regelen bijvoorbeeld het daglicht (zonwering niet meer nodig!) en de mate van isolatie. Beloofd: als de bouw begint, is KEET! erbij!


ee in België en ziet tw t m ko er nd la er ed r Een N nge geul en de ande la n ee ft aa gr n éé Belgen. De cht. Dus vraagt de gooit de geul weer di ” rom doen jullie dat? Nederlander: “Waa “We leggen een n: ge el B de n va n ee Zegt rbinding aan!” draadloze telefoonve

VET!

KERNGETALLEN 64% van de bouwvakkers heeft overgewicht en 15% heeft zelfs ernstig overgewicht! Er is duidelijk sprake van een ‘groeimodel’

Moet je als bouwvakker extra op je gezondheid letten?

Lotte Span (20 jaar) 4e jaars Bouwtechnische Bedrijfskunde “Gedeeltelijk mee eens. Je bent natuurlijk zelf verantwoordelijk voor je gezondheid en levensstijl, dat kan een ander niet voor jou bepalen. Extra opletten, vind ik dan ook niet nodig. Het is natuurlijk wel zo dat je bij zware beroepen de hele dag door fysiek bezig bent. Zit je bijvoorbeeld op kantoor, kost dit lichamelijk veel minder energie. Dan moet je zelf meer trainen om gezond en fit te blijven.”

BALLENTENT! Revolutionair bij de nieuwbouw van het Arnhemse ‘kenniscentrum’ (met onder andere de bibliotheek) is het gebruik van ballen, vlak voor de betonstort! Eerst werd een laag zwarte plastic ballen over de vloer verspreid, pas daarna kwam het beton er overheen. De voordelen? Omdat de constructie nu minder zwaar is, kan er een grotere ruimte worden ‘overbrugd’. Dus tussen twee draagmuren zit in Arnhem straks méters ruimte, en da’s uniek! Een mooi extraatje: het is ook nog eens een stuk duurzamer. Er is minder beton nodig, dus ook minder ongezonde CO2. En als de ballen lek gaan? Geen punt. Als het beton gehard is, zakt de vloer echt niet meer in! Info: www.rijnboog.nl.

21 7 9


Je kunt niet altijd alles weten. Ook op je werk zit je vast wel eens met een vraag. Over bijvoorbeeld je contract, je loon of misschien wel de arbeidsomstandigheden. Loop niet met die vraag rond, maar stel ‘m aan CNV Vakmensen. Bel de infolijn of stuur een e-mail naar info@cnvvakmensen.nl. In KEET! beantwoordt CNV Vakmensen de meest gestelde vragen. Dit keer over elektrische gevaren Tamara Timmermans en Sybren Ramakers zijn CNV adviseurs. Zij geven mensen telefonisch antwoord op brandende ­vragen over werk en werkomstandigheden.

10


Elektrische gevaren…hellup! Hoe kan ik veilig met elektrisch gereedschap in kruipruimten werken? “Een kruipruimte is meestal vochtig. Daarom mag je apparatuur met een voltage hoger dan 50V wisselspanning of met 120V gelijkspanning in een kruipruimte niet gebruiken. Dat geldt ook voor verlichting. Een alternatief is het werken met een scheidingstrafo, die de elektrische circuits van elkaar scheidt. Hierop kan 220V handgereedschap worden aangesloten (maximaal één aansluiting!). Ook pneumatisch gereedschap of snoerloos accugereedschap zijn goede oplossingen. Let er ook op dat aanwezige leidingen en kabels spanningloos worden gemaakt, vanwege mogelijke lekstroom.”

Ik werk weleens langs het water. Mag ik dan gereedschap van 220V gebruiken? “Je kunt in die situaties het beste gereedschap met een andere krachtbron gebruiken. Zoals accugereedschap, pneumatisch gereedschap en gereedschap met motoraandrijving.

Is elektriciteit altijd gevaarlijk? “Nee, dat hoeft niet. Maar de risico’s liggen wel altijd op de loer. Je kunt ermee in aanraking komen via bijvoorbeeld ongeïsoleerde delen van leidingen in een zwerfkast of via beschadigde kabels. Of je komt in aanraking met stroom doordat de behuizing van je gereedschap niet goed werkt. De gevolgen kunnen verschillend zijn. Elektrocutie is één gevaar, uiteenlopend van een nauwelijks voelbare prikkel tot een fatale hartstilstand! Kortsluiting of verhitting door overbelasting kan ook, bijvoorbeeld door brand of explosie.”

simpel vanaf de website www.arbouw.nl/werknemer/tools/ handboek-arbeidsmiddelen/. Overigens is jouw werkgever verplicht om de middelen waarmee jij werkt, minstens één keer per jaar te (laten) keuren.

Waar kan ik zelf op letten? “Het is altijd slim om op een veilige afstand van bovengrondse leidingen te blijven. Als vuistregel geldt: hoe hoger de spanning, hoe meer afstand je moet houden. Lukt dit niet, overleg dan met je leidinggevende over wat er moet gebeuren. Bijvoorbeeld het energiebedrijf de stroomtoevoer laten uitschakelen of de leiding door een deskundige laten afdekken of afschermen (alleen bij 220 of 380 V). Ook is het altijd slim om elektrisch aangedreven apparaten en hun leidingen steeds nauwkeurig te controleren op defecten en beschadigingen, vóórdat je ermee gaat werken. Nog een tip: bescherm elektrische installaties op bouwterreinen door vaste aardlekschakelaars. En ben je klaar met werken? Schakel de elektrische installatie op het bouwwerk volledig uit. Let op: dit geldt natuurlijk niet voor elektrische verdeelkasten die ook na werktijd moeten blijven werken, zoals pompen, bouwketen, verlichting.”

Meer weten? www.cnvvakmensen.nl (030) 751 10 07 (op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur)

Hoe weet ik of mijn gereedschap wel veilig is? “Het Handboek Arbeidsmiddelen is een handig hulpmiddel, waarmee je de meeste arbeidsmiddelen kunt keuren op veiligheid. Het handboek bestaat uit onder andere inspectielijsten. Dit zijn handige Excel-lijsten (computerprogramma), waarop je bijvoorbeeld aantekeningen kunt maken. Verder vind je in het handboek lijsten met aandachtspunten voor veilig gebruik. Ook als bouwplaatsmedewerker kun je dit handboek gebruiken. Het handboek kost niets. Je downloadt het handboek

11


Het ‘meisje met de harp’ flikte het wél!

IRIS KROES Niemand had het verwacht. Hooguit Marco Borsato, de coach die haar bij de audities eruit pikte. Maar ze deed het maar mooi: winnen in de tweede editie van The Voice of Holland! Zelf blijft Iris Kroes er nuchter onder, merkte KEET!...

12


Piano, strijkers en hier en daar een harpriedeltje. Dat is Iris’

Word je al herkend op straat?

Schrijf je zelf ook muziek?

“Niet zo heel vaak. Mensen wijzen wel vaak, maar zeggen dan niks. Het is wel even wennen maar erg leuk!”

“Ik ben druk bezig met zelf schrijven. De muziek die ik wil maken, zijn voornamelijk kleine liedjes met piano, strijkers en hier en daar een harpriedeltje.”

Omschrijf jezelf eens in 3 woorden? “Enthousiast, sociaal en muzikaal.”

Kom je uit een muzikale familie?

Ga je ook touren? “We gaan eerst hard bezig met het maken van een prachtige cd!”

“Ja, uit een heel muzikale familie. Mijn vader weet heel veel van muziek, mijn moeder speelt in twee orkesten dwarsfluit en mijn zus danst.”

Stel dat je een dag onzichtbaar kon zijn, wat zou je dan doen?

En jijzelf, want wat deed je vóór The Voice eigenlijk?

En als je het een dag voor het zeggen zou hebben in Nederland, wat verander je dan onmiddellijk?

“Op muzikaal gebied? Ik zong al in een duo. Dat was tweestemmig zingen en met begeleiding op gitaar. Verder zat ik in bandjes en werd ik wel eens gevraagd als solist.”

Hoe was de periode van The Voice voor jou? “Eén groot avontuur. Ik heb echt heel bijzondere dingen mee­ gemaakt en ontzettend veel leuke mensen ontmoet.”

Welk nummer van een andere artiest had je zelf geschreven willen hebben? “‘I know I will be fine this year’ van Miss Montreal. Ik vind dat zo’n prachtig nummer… Een schitterende melodie en een prachtige tekst!”

“Bij de grootste artiesten op de wereld een kijkje nemen hoe zij een groot concert voorbereiden.”

“Zorgen dat de grote festivals en orkesten blijven bestaan. Muziek betekent voor veel mensen veel, ik vind het belangrijk dat dat zo blijft.”

Hoe ziet jouw leven er over 5 jaar uit? “Ik hoop dat ik dan nog steeds mooie liedjes kan maken en mensen kan ontroeren met mijn stem en dat ik heel veel geleerd heb van de afgelopen 5 jaar.”

Je grootste blunder ooit? “Ik heb mezelf een keertje buiten opgesloten, we konden het huis niet meer binnen! Toen ingebroken in eigen huis.”

‘Herkend worden? ‘T is wel even wennen’ 13


Je studeert communicatie en je maakt muziek, maar waar ligt je hart het meest? “MUZIEK!! Geen twijfel over mogelijk, de studie Communicatie is meer een back-up plan.”

Werken er familieleden of vrienden van jou in de bouw? “Nee, was misschien wel handig geweest! Want mijn vader heeft 2 linkerhanden :-).”

Jezelf al gehoord op de bouwsteiger? “Nog niet…”

Hoe ziet jouw ideale avond eruit? “Het allerliefst maak ik muziek, maar een ideale avond is voor mij ook wel lekker op de bank leuke tv-programma’s kijken.”

Wie is Iris Kroes Het ‘meisje met de harp’. Zo wordt Iris Kroes (19) ook wel g ­ enoemd. De reden? Omdat ze bij de audities voor The Voice of Holland (­ kortweg TVOH) haar harp had meegebracht. Hoewel ze deze vergelijking zelf helemaal prima vindt (‘want dat benadrukt wie ik ben’), wordt ze ook al ‘de Nederlandse Adele’ genoemd. En ook dat bevalt haar wel. “Ik ben helemaal fan van Adele. Breng mij naar een concert van haar en ik word helemaal gek. Om met haar vergeleken te worden, is alleen maar een eer.” Al sinds haar achtste bespeelt Iris Kroes de harp. Nu wil ze laten zien dat het instrument net zo goed pop kan zijn als klassiek. Iris is geboren en getogen in Drachten. Of Iris een nuchtere Friezin is? Zie maar haar reactie, kort na haar TVOH-winst: “Ik ben erin gestapt vanwege het avontuur. Ik zie wel wanneer het schip stopt met varen. Maar het schip vaart nog steeds en gaat nu de grote zee op.” Eind februari verscheen haar eerste single ‘Just More’.

14


DE SCHOEN Persoonlijke beschermingsmiddelen. Of kortweg: PBM’s. Je draagt en gebruikt ze. Maar wist jij dat er veel weetjes over deze PBM’s bestaan? KEET! verzamelt ze. Om te beginnen: de veiligheidsschoen. • De stalen (veiligheids)neus in jouw veiligheidsschoen moet een kracht kunnen opvangen van 200 joule. Dat is vergelijkbaar met een stalen kogel van 20 kilogram die van 1 meter hoogte op de stalen neus valt!

• Echte bouwschoenen hebben een ‘S3-codering’. Dan voldoet jouw schoen aan alle ‘basiseisen’. Maar je wilt natuurlijk ook een schoen die lekker zit. Let dan op de juiste maat. Bij veiligheidsschoenen heb je niet alleen keuze uit lengtematen (je gewone schoenmaat), maar ook uit de breedtematen 12, 13 en 14. Sommige schoenen zijn zelfs geschikt voor orthopedische inlegzolen. Wil je echt zeker weten dat je de juiste maat hebt? Laat dan een voetscan maken. Een computer meet je voeten op en geeft je jouw exacte maat.

• De belangrijkste materialen van een veiligheidsschoen zijn leer en polyurethaan. Dit laatste is een kunstmatig alternatief voor leer. Een lederen schoen heeft de meeste voordelen. Leer vormt zich naar de voet, neemt zweet op, zit comfortabel en is sterk. Nadeel van kunststof: het ademt niet, dus je schoen gaat heel snel stinken. Ook vormen kunststof schoenen zich niet naar de voet. • Hoe lang de veiligheidsschoen al bestaat, is niet echt bekend. In ieder geval al zeker honderd jaar. De klomp is zelfs de voorloper van de veiligheidsschoen! • Gemiddeld gaat een veiligheidsschoen 1 jaar mee. Maar dat hangt af van de vochtigheid en temperatuur op de plek waar jij je schoenen opbergt. Ook belangrijk: het onderhoud en of je de juiste schoen wel hebt voor het juiste werk. Vraag om nieuwe schoenen als de oude beschadigd zijn of niet meer aan de normen voldoen.

• Als bouwvakster had je trouwens lange tijd pech. Schoenen met een kleinere maat kregen in het verleden gewoon het etiketje ‘unisex’. Tegenwoordig bestaan er wél echte ‘vrouwenschoenen’. Zoals de ‘Catwoman’ en ‘Wonderwoman’. De schoenen zijn naar een vrouwenvoet gemaakt, dus smaller en met meer bolling in de zool. Want echt: een vrouwenvoet is anders dan een mannenvoet. Voor wie niet dagelijks op de bouwplaats werkt maar er wel regelmatig moet zijn, zijn er zelfs hippe laarzen en pumps! Kijk maar op www.womenworks.nl. • Last but nog least: óók voor de bouwvakker zijn er tegenwoordig hippe veiligheidsschoenen! Zoals de ‘Green Future Line’. Surf maar naar www.atlasschoenen.nl.

Met dank aan: Atlas Schoenen (www.atlasschoenen.nl) en WomenWorks (www.womenworks.nl).

15


Op de zitzak..... Wie: Freddy Smit Leeftijd: 21 Woonplaats: Vaassen Werk: Nu even niet Motto: Pakken wat je pakken kunt

Freddy Smit heeft al een hele carrière achter de rug. Eerst deed hij bij Bouwstarters in Apeldoorn BBL niveau 2 en 3. Nu zit hij in het eerste jaar van BBL4, de opleiding tot assistent-uitvoerder. En als hij die heeft afgerond? Dan gaat hij door voor bijvoorbeeld calculator. Wat heb je vandaag gedaan? “Er zijn op dit moment tien jongens in het opleidingspand bezig. Die zitten tijdelijk zonder leerwerkplek. Ik ook, dus werken wij hier een poosje in een soort simulatie-omgeving. Ik ben nu trouwens ook ‘BouwBickel’. Dat betekent dat ik de andere jongens ook begeleid. Zij zitten in niveau 2 en 3. Dat is voor mij dan weer een goede oefening, want zo kan ik aan mijn capaciteit als leidinggevende werken. Ik ben dus nu een soort assistent-uitvoerder.” Zit je al lang zonder leerwerkplek? “Al een week of drie. Maar ik verwacht over een week weer aan de slag te kunnen bij mijn stagebedrijf. In de tussentijd kan ik mooi met de theorie bezig. Ik zie de toekomst wel rooskleurig hoor. Ik ben echt niet voor niets aan het leren!” Werken én leren?! “Gemiddeld ga ik een halve dag naar school en werk ik er viereneenhalf op de bouw.” Leer je hier de juiste dingen? “Wat ik hier leer, kan ik op de bouwplaats goed gebruiken. De opleiding sluit dus goed aan op de werkelijkheid.”

16

’G e en bouwschoen en aan je voeten? Dan kom je h et schoolgebouw niet in’


’Uitvoer ders zeur en en dramm en nogal e ens’

Wat zijn straks jouw carrièremogelijkheden? “Tja...een eigen bedrijf of timmerman. Maar ik denk dat ik calculator word. Liefst bij een middelgroot bedrijf. Ik zou graag een uitvoerende taak krijgen, ik ben gek op rekenen. Maar ik wil ook graag met mijn handen bezig zijn. Dus een combinatie lijkt me het mooist.” Is het gevaarlijk op de bouwplaats? “Dat ligt eraan. Als je je aan de regels houdt, is er niets aan de hand. Hier op school besteden ze veel aandacht aan veiligheid. Als je geen bouwschoenen aan je voeten hebt, kom je het gebouw niet in. Dat moet ook, vind ik. Ze zijn tenslotte wel verantwoordelijk.” Wat maakt jou gelukkig? “Familie, vriendin, vrienden, sport en vrije tijd. Ik woon nog thuis en ben gek op badminton en vissen.” Is een goede conditie belangrijk voor de bouw? “Op de bouw krijg je wel een goede conditie. Dat is ook belangrijk. Als je geen goede conditie hebt, lijkt me dat niet goed voor je lichaam. Maar volgens mij moet je er wel iets aan sport naast blijven doen.” Wat is jouw knapste prestatie tot nu toe? “Ik heb alle opleidingen hier in supersnelle tijd doorlopen. Niveau 3 heb ik in twee jaar gedaan, terwijl er drie jaar voor staat. Het ging me best gemakkelijk af.” Wanneer kunnen mensen jou achter het behang plakken? “Waarschijnlijk als ik niet genoeg voor mezelf opkom.” Is dat geen handicap voor een uitvoerder? “Het kan ook een voordeel zijn. Ik overleg graag. In de ogen van bouwvakkers zeuren en drammen de meeste uitvoerders. Als je de werknemers tegen je hebt, presteer je ook niets. Maar ik tolereer echt niet alles hoor! Ik zeg er echt wel wat van als mensen hun afspraken niet nakomen.” Waaraan heb jij een hekel? “Leerlingen die er met de pet naar gooien, terwijl ze wel de capaciteit hebben om heel ver te komen. Of mensen die met hun opleiding stoppen. Dat snap ik domweg niet.” Wil je nog iets zeggen? “Pak wat je pakken kunt! Probeer een zo hoog mogelijke opleiding te volgen, als de mogelijkheid er is.”

, Met dank aan: De Bouwstarters in Apeldoorn, www.bouwstarters.nl

19 17


KEET! goes to‌HONG International Commerce Centre 484 meter

I.T. / Shutterstock.com

112 verdiepingen

18


G KONG! Hong Kong, een stad met duizenden wolkenkrabbers. Eén van deze wolkenkrabbers is zelfs de bijna-hoogste ter wereld. KEET! nam een kijkje in dit imposante gebouw...

Wist je dat… … Hong Kong duizenden wolkenkrabbers heeft? Naar schatting zijn het er tussen de 6.000 en 8.000.

Het ‘International Commerce Centre’ is met een hoogte van 484 meter het hoogste gebouw van Hong Kong. Ook de grootte is enorm! De totale oppervlakte bedraagt maar liefst 71 voetbalvelden. Het gebouw telt 108 bovengrondse verdiepingen en 4 ondergrondse etages. Het bevat in totaal 41 roltrappen en 83 liften, waarvan de dubbeldekkers snelheden tot 9 meter per seconde kunnen bereiken. Een groot gebouw als dit heb je niet zomaar gebouwd: er is 10 jaar aan gewerkt!

… in Hong Kong de meeste steigers van bamboehout gemaakt worden?

Nachtje hotel?

… er elke avond een lichtshow is, Symphony of Lights, waarin veel wolkenkrabbers een hoofdrol spelen?

… de driehoekige Bank of China Tower door veel mensen niet mooi gevonden wordt, omdat het de vorm heeft van een hakmes? Volgens de oosterse Feng Shui kan dit absoluut niet. … je vanaf The Peak een fantastisch uitzicht hebt over al deze wolkenkrabbers?

In het gebouw zit naast kantoorruimte ook een hotel. Het Ritz Hong Kong vind je op de bovenste verdiepingen. Het hotel en de bar bieden een waanzinnig uitzicht over de stad. Een nachtje in de presidentiële suite heb je al voor ‘slechts’ 100.000 Hongkongse dollar. Oftewel 9.089 euro. Oeps! Het hotel is nu nog het hoogste hotel ter wereld. In 2014 gaat deze titel over op het 600 meter hoge J-Hotel in Shanghai, dat nu in aanbouw is.

Meer hoogste gebouwen! 1. Burj Khalifa 2. Abraj Al Bait Toren 3. Taipei 101 4. Shanghai World Financial Center 5. International Commerce Centre

Dubai Mekka Taipei Shanghai Hong Kong

828 meter 601 meter 509 meter 492 meter 484 meter

162 verdiepingen 95 verdiepingen 108 verdiepingen 101 verdiepingen 118 verdiepingen

19


DOLF & Aike Dolf (Jansen, je weet wel) en dochter Aike discussiëren dit keer over….het uitgekristalliseerde onderwerp ‘covers’

D: Zoals je weet, dearest dochtertje van me, ben ik gek op liedjes. Mooie liedjes, trieste liedjes ook. Sterker nog, elke zondagavond draai ik twee uur mooie liedjes op radio6. Gewoon voor mijn eigen lol… A:…En die van je 12 luisteraars? D: Ja, die ook. Maar goed, ik wilde iets anders aankaarten. Inbrengen. Opzetten. Uitkristalliseren. Dat mensen geen idee hebben van wie een liedje is. Als ik zeg ‘To make you feel my love’ zeggen ze Adele…. Tuurlijk, die heeft het mooi gezongen. Maar het is toch echt van Ome Bob Dylan. Of nog veel erger: dat ze bij ‘If you don’t know me by now’ denken aan Ben Saunders. Aaaaaaaaaah!! En nee, het is ook niet van Simply Red. Het is van Harold Melvin and the Blue Notes. Wat ik maar wil zeggen, ik ben gek op covers, vergeet alleen niet van wie het liedje echt is!

‘Die stem van haar, wauw wauw wauw!’ 206


A

en

D

‘Vergeet niet van wie het liedje echt is!’

A: Zeg jij covers, dan denk ik Birdy! Haar eerste cd heet gewoon Birdy, staat vol met covers. Als je haar cd niet kent, dan ken je op zijn minst toch wel ‘Skinny Love’! Ik vind het prachtig! Ik kan me de eerste keer dat ik het hoorde, nog herinneren. Ik was samen met een vriendin aan het koken, het hele huis stond vol kaarsjes en uit de laptop klonk: I told you to be patient, I told you to be fine I told you to be balanced, I told you to be kind In the morning I’ll be with you But it will be a different kind Cause I’ll be holding all the tickets And you’ll be owning all the fines Die stem van haar, wauw! En pas 15, wauw wauw wauw! Maar, om even in te haken op jouw uitgekristalliseerde onderwerp ‘covers’. ‘Skinny love’ is eigenlijk van Bon Iver. En dat vind ik het leuke van covers. Als je een keer luistert naar de originele versie en die ook mooi vindt, heb je weer een nieuwe artiest ontdekt!

ren, dit zei je net: “Ik ben gek op covers, vergeet alleen niet van wie het liedje echt is!” Ja! Die tekst komt uit ‘The A-team’ van Ed Sheeran! Maar ik kan het je niet kwalijk nemen. De eerste keer dat ik The A-team hoorde, was het ook Birdy’s versie. Kijk, dat is nou het leuke aan covers! Ik ontdekte dat The A-team eigenlijk van Ed Sheeran was, luisterde zijn versie, zag de prachtige clip, kreeg zijn cd van jou en ik was helemaal verkocht. Zijn liedjes, zijn stem, I’m in love… D: Aaaaah….Ed Sheeran….. Juist, nou begrijp ik waarom ik deze vrije maandagavond in de Melkweg in Amsterdam ben. Samen met 1.200 overwegend pubescente meisjes… Omdat Ed speelt! Maar goed, prachtige plek, mooie zaal, en… Opeens bedenk ik dat ik in augustus zelf op dat podium stond, stampvolle zaal, ok omdat het gratis was, Uitmarkt, je weet toch… En nee, ik deed geen cover, maar wel zoiets, een eigen versie van een liedje van Josh Ritter…Come and find me werd dit: Oneindig mooi in ’t avondlicht Ik zie je pas in dit gedicht Er is alleen verlangen, zonder spijt Jij ziet mij op n verlaten plek achter klimop en n roestig hek Als jij me vindt pas dan ben ik bevrijd Kom lief vind me hier Kom lief vind me hier A: Ja. Hier. Hier zit ik. Onder die poster van Ed…

D: Ik vind haar leuk, die hele Birdy. Kan haar ook niet ontlopen, als ik jou bij de cd-speler in de buurt laat ;). Vooral het eerste liedje dat ik van haar hoorde, een maand of vier geleden: And in a pipe she flies to the Motherland Or sells love to another man It’s too cold outside For angels to fly An angel will die Covered in white Closed eye And hoping for a better life A: PAAAAP! Weet je nog wat je net zei? Oh, ik snap het al, het is vast de leeftijd! Ik zal je even helpen herinne-

21


ARBOUW ZUIPKEET!

Risicodrinkers hebben het zelf niet zo door. Het begint heel ­onschuldig. Thuis, met een biertje op de bank. In de zuipkeet of op een verjaardag bij vrienden drinkt de alcoholist zijn eerste kratje leeg. Nederland telt vandaag de dag 350.000 mensen die ook op latere ­leeftijd niet meer van de drank af kunnen blijven. Zo’n 2,5 procent van alle bouwvakkers drinkt te veel. Bij 20- tot 24-jarige bouwvakkers is dit zelfs 5 procent! Maar naast alcohol gaat het bij een gezond leven ook over roken, eten en bewegen. Op deze gebieden zijn er positieve en…ja, helaas ook…minder ­ ­positieve ontwikkelingen. Het aantal rokers neemt af, maar dat geldt niet voor het aantal mensen met overgewicht. In de bouw is 64 procent van de werknemers te zwaar. 15 Procent kampt met ernstig overgewicht. De oorzaak is meestal duidelijk: de zwaarlijvige eet méér dan hij verbrandt. Het valt dan ook niet mee om op een gezond gewicht te blijven. Je moet bijvoorbeeld 23 minuten fietsen om een croissant te verbranden. Een glas bier of frisdrank staat gelijk aan 20 minuten wandelen. Is buitensporig veel eten en drinken het waard om langzamerhand steeds zwaarder en ongezonder te worden? Dat moet ieder natuurlijk voor zich weten. Maar het kan geen kwaad om er eens bij stil te staan. Dat doe je voor jezelf, voor nu én voor later. Dennis Derksen Arbouw

22

Kijk voor meer info op www.arbouw.nl. Of bel de Arbouw Infolijn: 0341 – 46 62 22 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur). E-mailen kan ook: info@arbouw.nl.


Janssen en Co

Prijsvraag Win een I-POD

Wil jij ook wel zo’n vet gave prijs? Geef antwoord op de vragen en maak kans! Mail de antwoorden naar keet@cnvvakmensen.nl. Vergeet niet om ook je naam en adres te vermelden (want dat is nodig als jij deze prijs wint!). Als jij wint, stuurt KEET! je persoonlijk bericht.

Hoeveel procent van de bouwvakkers heeft ernstig overgewicht? A. 5% B. 10% C. 15%

Hoe heet het hoogste gebouw van Hong Kong? A. Twin Towers B. International Commerce Centre C. Hong Kong Tower

Wie was de coach van Iris Kroes bij TVOH? A. Van Velzen B. Marco Borsato C. Nick & Simon

Prijswinnaar Snowworld adventure: Sander Bergman uit Rijssen

23


tgave van Dit is een ui sen CNV Vakmen ) kmensen.nl (www.cnvva en tot en voor jonger met 27 jaar Redactie: Maartje Kuperus Vormgeving en tekst: Het Span Vormgevers Zevenaar (hetspan.nl) Fotografie: Bas van Spankeren Arnhem (basfoto.nl) Druk: Senefelder Misset Doetinchem Oplage: 12.000 exemplaren

KEET! 1 - 2012  

KEET! nummer 1, 2012. Hét magazine voor jongeren in de bouw. Van CNV Vakmensen natuurlijk!