City Magazine Maastricht / regio

Page 1

75 Samen Ondernemen In Bed met Peter van Hooren Programma Boekenweek Foto Expositie Groene Loper VERDER IN DIT NUMMER.... Theatertips Maart, Jubileum Column Peter van Hooren en Vivianne Rijnders, PVDA Stadsdocument, Gasse Slaapcomfort, RTV Maastricht met Marco Ramakers, Boekentips, Tefaf 2023, MABP, Uittips Maart en nog veel meer……. NEEM GRATIS MEE! city. magazine MAASTRICHT & REGIO

GEZOND SLAPEN VOOR MEER ENERGIE

Hoe slaap jij? Ben je ’s ochtends lekker uitgerust en vol energie als je wakker wordt? Gasse Slaapcomfort snapt hoe belangrijk een goede nachtrust is om de uitdagingen van de dag weer aan te kunnen. Sanne, Ralph en hun team helpen je graag om jouw ideale bed te vinden.

In twee sfeervolle en ruim opgezette winkels in Maastricht en Simpelveld kun je in alle rust voelen wat ultiem slaapcomfort is. De familie Gasse heeft de mooiste topmerken onder één dak samengebracht. In Maastricht vind je de meest uitgebreide collecties van Auping, Pullman, Jensen en M line met in de winkel ernaast de enige Hästens Store voor heel Limburg en de Euregio. Voor de omgeving Parkstad staan Auping, Pullman, M line, Tempur en Jensen mooi gepresenteerd in Simpelveld. Twee multibrand winkels met alle topmerken bij elkaar waardoor het goed vergelijken is. “We brengen met deze combinatie en onze merkonafhankelijkheid een uniek concept dat het kopen van een bed tot een beleving maakt”, vertelt Sanne Gasse. “Want het vinden van het ideale slaapcomfort is een verademing voor je levensvreugde. We hebben het volledige assortiment van alle merken in huis. Daarbij hebben we in Simpelveld onlangs de eerste shop-in-shop van Jensen in heel Limburg ingericht; met het complete assor timent mooi gepresenteerd in een warme en uitnodigende setting. Het is Scandinavisch design, puur en strak. Jensen is namelijk de enige die seamless werkt, alles zit naadloos in een hoes. Zo heb je matras en boxspring mooi op elkaar afgestemd, voor een strak resultaat. De natuurlijke materialen zorgen voor ultiem ligcomfort; de bedden hebben een soepele heupzone bij de onderrug en de bovenbenen waardoor je bekken automatisch gekanteld wordt en je onderrug optimaal kan ontspannen.

30 jaar ervaring

In twee sfeervolle en ruim opgezette winkels in Maastricht en Simpelveld kun je in alle rust voelen wat ultiem slaapcomfort is. De familie Gasse heeft de mooiste topmerken onder één dak samengebracht. In Maastricht vind je de meest uitgebreide collecties van Auping, Pullman, Jensen en M line met in de winkel ernaast de enige Hästens Store voor heel Limburg en de Euregio. Voor de omgeving Parkstad staan Auping, Pullman, M line, Tempur en Jensen mooi gepresenteerd in Simpelveld. Twee multibrand winkels met alle topmerken bij elkaar waardoor het goed vergelijken is. "We brengen met deze combinatie en onze merkonafhankelijkheid een uniek concept dat het kopen van een bed tot een beleving maakt", vertelt Sanne Gasse. "Want het vinden van het ideale slaapcomfort is een verademing voor je levensvreugde. We hebben het volledige assortiment van alle merken in huis. Daarbij hebben we in Simpelveld onlangs de eerste shop-in-shop van Jensen in heel Limburg ingericht; met het complete assortiment mooi gepresenteerd in een warme en uitnodigende setting. Het is Scandinavisch design, puur en strak. Jensen is namelijk de enige die seamless werkt, alles zit naadloos in een hoes. Zo heb je matras en boxspring mooi op elkaar afgestemd, voor een strak resultaat. De natuurlijke materialen zorgen voor ultiem ligcomfort; de bedden hebben een soepele heupzone bij de onderrug en de bovenbenen waardoor je bekken automatisch gekanteld wordt en je onderrug optimaal kan ontspannen.

Aan kennis en kunde geen gebrek. Want Gasse Slaapcomfort is een vertrouwde naam in het Zuiden. Het is een familiebedrijf dat alweer 30 jaar mensen helpt aan een goede nachtrust. Wat hierbij opvalt is de

persoonlijke en professionele benadering van Ralph Gasse, zijn vrouw Sanne en hun team van slaapexperts. “We doen er alles aan om mensen te helpen bij hun zoektocht. Het is altijd maatwerk, het vinden van het ultieme bed dat bij iemand past. En daar gaan we graag samen rustig voor zitten. Onder het genot van een kop koffie nemen we alle tijd om goed te luisteren naar je persoonlijke slaapwensen. Zo komen we tot een selectie van bedden die in onze showroom klaar staan om geprobeerd te worden. Zo kun je in alle rust ervaren hoe een comfor tabel bed voelt.”

30 jaar ervaring

Aan kennis en kunde geen gebrek. Want Gasse Slaapcomfort is een vertrouwde naam in het Zuiden. Het is een familiebedrijf dat alweer 30 jaar mensen helpt aan een goede nachtrust. Wat hierbij opvalt is de persoonlijke en professionele benadering van Ralph Gasse, zijn vrouw Sanne en hun team van slaapexperts. "We doen er alles aan om mensen te helpen bij hun zoektocht. Het is altijd maatwerk, het vinden van het ultieme bed dat bij iemand past. En daar gaan we graag samen rustig voor zitten. Onder het genot van een kop koffie nemen we alle tijd om goed te luisteren naar je persoonlijke slaapwensen. Zo komen we tot een selectie van bedden die in onze showroom klaar staan om geprobeerd te worden. Zo kun je in alle rust ervaren hoe een comfortabel bed voelt."

100% zeker

Het vertrouwen dat je zeker jouw ideale bed gaat vinden is gegarandeerd. “Onze gespecialiseerde vakmensen demonteren het oude bed en zetten het nieuwe vakkundig op. Ze vertrekken pas als alles goed functioneer t en de klant tevreden is. Ook bellen we een week na levering of alles naar wens is. Een andere grote kracht van ons bedrijf is dat we meteen actie ondernemen als er iets aan de hand is. Zo onderscheiden we ons op een positieve manier. Verder hebben we alles wat de slaapkamer tot een complete beleving maakt in het assortiment. Het is hier gemakkelijk binnen stappen om mooie accessoires voor op en rond het bed uit te kiezen of kleuren en materialen op elkaar af te stemmen. Parkeren kan bij beide zaken kosteloos voor de deur. Voel je welkom, een lekker kopje Blanche Dael koffie of thee staat voor je klaar."

100% zeker

Het vertrouwen dat je zeker jouw ideale bed gaat vinden is gegarandeerd. "Onze gespecialiseerde vakmensen demonteren het oude bed en zetten het nieuwe vakkundig op. Ze vertrekken pas als alles goed functioneert en de klant tevreden is. Ook bellen we een week na levering of alles naar wens is. Een andere grote kracht van ons bedrijf is dat we meteen actie ondernemen als er iets aan de hand is. Zo onderscheiden we ons op een positieve manier. Verder hebben we alles wat de slaapkamer tot een complete beleving maakt in het assortiment. Het is hier gemakkelijk binnen stappen om mooie accessoires voor op en rond het bed uit te kiezen of kleuren en materialen op elkaar af te stemmen. Parkeren kan bij beide zaken kosteloos voor de deur. Voel je welkom, een lekker kopje Blanche Dael koffie of thee staat voor je klaar."

TEKST PETRA LEJEUNE BEELD JEAN-PIERRE GEUSENS

CityMagazine

is jarig!

8 jaar is het nu alweer geleden dat de eerste uitgave van het maandelijkse magazine een feit was. En daar zijn we best een beetje trots op.

Een dankwoord is zeker op zijn plaats naar alle medewerkers en relaties die dit maandelijkse magazine mogelijk maken.

Merci!

www.citymagazinemaastricht.nl
Hooren
ALL IN THE FAMILY Maastrichtse familie met vastgoed-dna
Van
Media is uitgever van o.a.: City Magazine Maastricht & Regio, Customized Magazines, brochures en fotografie-opdrachten
MAASTRICHT &
REGIO

heeft wat te vieren!

Als iemand jaren geleden tegen mij had gezegd: "Ik feliciteer je wel als je met je 75e uitgave komt" dan had ik gezegd: "Dat is pas over 8 jaar maar ik hou je eraan"…. 8 jaar waarvan 2 jaar Corona en we zijn er nog steeds en de tijd is omgevlogen….

City Magazine Maastricht & Regio heeft met succes doorgepakt en een concept neergezet waarbij kwaliteit leveren wél bestaansrecht geeft. Bewust afstand genomen van traditioneel krantenpapier om deze bladformule te kunnen waarborgen. 80% van het magazine zijn content reportages, lezenswaardige interviews, met veel aandacht voor opmaak, fotowerk en vormgeving. Gedrukt op kwalitatief hoogstaand papier bij Andi Smart Print Solutions én gratis verkrijgbaar bij een 150 vaste afgiftepunten in het verspreidingsgebied. En daarnaast ook nog eens gratis digitaal te lezen.

Deze 75e uitgave is een feestelijk moment om hier even bij stil te staan. Dit kunnen wij natuurlijk niet alleen en is een dankwoord zeker op zijn plaats naar mijn echtgenote Magda voor haar steun én voor alle medewerkers en relaties die dit maandelijks magazine mogelijk maken.  Opmaak, vormgeving, drukkerij, verspreiding, relaties en adverteerders, fotografie en redactie. Voor hun allen een welgemeende merci!

Toch wel een beetje trots op mijzelf, maar nog meer op alle relaties en medewerkers die het mogelijk hebben gemaakt om te groeien. Natuurlijk ook wij hebben de afgelopen 2 jaar de klappen gevoeld en Corona gooide vaak roet in het eten… Maar ondernemen in deze tijd is ook creatief bezig zijn en andere dingen opzetten die je niet zou doen omdat er normaal geen tijd voor was.

Een boek uitgeven met een groot team is dan een mooie uitdaging. "Stilte in de Stad". Maastricht in Coronatijd met ontroerende verhalen in een stad die stil was…. Een boek was geboren.

City Magazine Maastricht & Regio is ontstaan in een tijd waarin krantenpapier steeds minder voldoende bereik en dekking konden garanderen. Door de steeds verder dalende betaalde oplages van dagblad én de sanering van vele weekbladen door o.a. te hoge exploitatiekosten, zijn er de afgelopen jaren de meeste titels verdwenen.

Communicatie is heden ten dage maatwerk in advies, begeleiding en uitvoering.

Vele relaties hebben in de afgelopen jaren ons dan ook de mogelijkheid gegeven om samen met Andi Smart Print Solutions hun eigen Customized Magazine of brochures te maken. Met hun eigen looks, oplage, papierkeuze en verspreiding. We gaan nog even door.

Nogmaals een grote merci!

5 CITY MAGAZINE Maastricht |
CityMagazine MAASTRICHT & REGIO

Gefeliciteerd!

Andi Smart Solutions Group biedt met vier innovatieve business units het totaalpakket voor print-, signing-, packaging- en value added oplossingen. Met een historie van meer dan 90 jaar zijn we de afgelopen jaren gegroeid tot de grootste print- en drukwerkpartner van het zuiden van Nederland.

Door het leveren van kwaliteit en kennis, betrokken te zijn, te denken in (nieuwe) oplossingen, te investeren in data gestuurde innovatie en ons constant te ontwikkelen, realiseren wij een voortdurend groeiende partnerschap, waarin de mens centraal staat.

Wij gaan voor een verantwoord evenwicht tussen commercieel succes en socialeen ecologische aspecten en staan actief midden in de samenleving.

andi-smartsolutionsgroup.com
it's not just about great ideas it's about making them reality
MET DEZE 75 e UITGAVE VAN CITYMAGAZINE

COLOFON

UITGEVER

VANHOORENMEDIA VOF

www.vanhoorenmedia.nl

peter@vanhoorenmedia.nl

M. 06 25 35 05 96

CITY MAGAZINE

MAASTRICHT & REGIO www.citymagazinemaastricht.nl

8e jaargang, nummer 75

Verspreiding via vaste afgiftepunten in Maastricht & Heuvelland, adverteerders en onder beslissers en beïnvloeders in het verspreidingsgebied

REDACTIE

Aan deze uitgave werkten mee:

Stephan van Appeven

Vivianne Rijnders

FOTOGRAFIE

Peter van Hooren

Ronald van den Hoven

Jean Pierre Geusens

ALGEMENE ZAKEN

Magda van Hooren

COVERFOTO

Jean Pierre Geusens

INTERNET & SOCIAL MEDIA

Eelco Heuberger www.citymagazinemaastricht.nl

VORMGEVING & DRUK

www.andi-printsolutions.com

AUTEURSRECHTEN

Niets uit deze uitgave mag worden geproduceerd en/of openbaar gemaakt d.m.v. druk, fotokopie, film of welke andere wijze dan ook zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden.

De eerstvolgende uitgave verschijnt op 31 maart 2023

4

8

12

15

20

23

25

26

28

31

32

35

7 CITY MAGAZINE Maastricht |
26
28
Deze maand
18 14
CityMagazine is jarig!
Voorwoord
5
In Bed met ....
Centrummanagement Maastricht
Theatertips!
14
Stadsdocument PVDA Maastricht
Programma Boekenweek
18
RTV Maastricht
Dominicanen Boeken
Column Vivianne Rijnders
TEFAF 2023
MABP
Dominicanen Boeken
Foto-Expositie Groene Loper
Uit-tips maart

IN BED MET… Peter

van Hooren

Deze jubileumuitgave is bij uitstek het moment om nader kennis te maken met de man achter CITY

MAGAZINE MAASTRICHT & REGIO, PETER VAN HOOREN. Wie is Peter en hoe is City Magazine ontstaan?

Hij vertelt er alles over in de heerlijke comfortabele Hästens boxspring van Gasse Slaapcomfort. Het zachte bed nodigt uit tot een goed gesprek.

Peter van Hooren is sinds november 2015 eigenaar van Van Hooren Media VOF en City Magazine Maastricht & Regio. Hij heeft vijfentwintig jaar gewerkt bij Dagblad De Limburger, was daarna drie jaar lang mede eigenaar van Stadskrant De Ster, om vervolgens na verkoop van dit succesvolle weekblad van 2007 tot 2014 als regiodirecteur voor Maastricht en Heuvelland bij A&C Media te werken.

En nu staat zijn zevenenzestigste verjaardag voor de deur. "De pensioengerechtigde leeftijd," zegt Peter, "maar voor mij persoonlijk is dat nog niet de leeftijd waarop ik ga stoppen met het uitgeven van magazines.

Thuis zitten is niets voor mij, ik vind dat je niet moet stoppen met wat je leuk vindt, zeker niet als het ook nog eens je hobby is."

| CITY MAGAZINE Maastricht 8
TEKST Vivianne Rijnders FOTO'S Jean Pierre Geusens

THUIS ZITTEN IS niets

VOOR MIJ

9 CITY MAGAZINE Maastricht |

DOOR DAT COMMITMENT WIST IK DAT IK HET KON WAARMAKEN

Dit City Magazine is maar liefst het vijfenzeventigste. Hoe is het eigenlijk ontstaan? "Toen ik bij A&C Media regiodirecteur was, speelde dit plan al door mijn hoofd," vertelt Peter. "Door een reorganisatie bij dit bedrijf kwam alles in een stroomversnelling. In die tijd heb ik toen de balans opgemaakt van wat ik wel en niet wilde. In elk geval niet meer de druk van elke week een krant maken, maar ik wilde wel een kwalitatief goed product neerzetten, laagdrempelig en gratis. En in 2015 was de presentatie van het eerste nummer in het Kruisheren Hotel. Ondanks dat ik er een jaar uit was geweest, waren daar veel relaties van vroeger bij en dat deed me goed. Door dat commitment wist ik dat ik het kon waarmaken. Tot op de dag van vandaag is datzelfde commitment een van de pijlers waarop het magazine steunt. Dat maakt het niet alleen mogelijk dat er maandelijks een magazine uitkomt, maar ook dat ik speciale brochures voor klanten kan maken. Customized magazines, een verrijking van datgene wat ik al deed. Het Derlon Magazine maar ook het Bart Brentjens Magazine zijn een voorbeeld van een prachtig project. Een olympisch magazine in twee talen, voor mij een uitdaging!"

JE MOET ÉCHT DOORZETTEN

Het moet spannend zijn geweest, het uitgeven van je eerste eigen magazine. "Zeker," beaamt Peter, "maar ik had er alle vertrouwen in. Als je dat niet hebt slaag je niet. Het project geeft je de drijfveren om door te zetten. Want je moet écht doorzetten. Dat wordt ook door je relaties geapprecieerd. Net zoals de lijnen met klanten kort houden door zelf mijn magazines te bezorgen. Even dat contact, een praatje, een kop koffie, dat wordt gewaardeerd."

Wat is er veranderd tussen magazine één en het vijfenzeventigste? "In het begin wilde ik zoveel mogelijk pagina's maken per uitgave. Daar ben ik van terug gekomen en dat geeft ook de rust om voor kwaliteit te gaan. Naast City Magazine maak ik ook regelmatig customized magazines om uit te geven. Voor dit jaar staan er een aantal weer in de steigers.

| CITY MAGAZINE Maastricht 10

Een grote verandering in de markt is dat kranten en magazines vroeger dreven op de advertenties, dat is nu grotendeels omgekeerd. Mensen betalen liever voor branded content dan voor een advertentie. De weging is verschoven van advertentiepagina's naar content-reportages. Zo blijven zowel het magazine als de customized magazines mooi in balans. Het leukste aan het maken van City Magazine is dat je elke maand met niks begint. Als het ene nummer van de pers af komt, ben je in je hoofd al bezig met het volgende. De vaste terugkerende elementen geven rust, maar je moet wel creatief blijven en steeds voor iets nieuws zorgen. Zoals de serie "De Ontmoeting"; meedenken met klanten en op die manier de kwaliteit leveren die je voor ogen hebt."

IK HEB EIGENLIJK EEN LUXE

PROBLEEM: IK MOET NIKS

Terug naar die naderende pensioengerechtigde leeftijd. Je gaat niet stoppen, maar misschien wel iets rustiger aan doen? "Dit jaar ga ik bekijken wat ik wil. City Magazine blijven uitgeven maar minder frequent? Of ga ik me volledig focussen op speciale magazines voor mijn relaties? Ik heb eigenlijk een luxe probleem: ik moet niks. Fotograferen doe ik ook ontzettend graag, ik krijg steeds vaker betaalde opdrachten. Daar zou ik me graag meer op willen toeleggen en dan hoop ik de kans te krijgen in Boekhandel Dominicanen te exposeren. Dat geeft een stukje druk maar dan kan ik ook optimaal presteren."

Peter is er trots op dat dit het vijfenzeventigste magazine is. "Mijn vader heeft de presentatie van het eerste magazine niet meer mee kunnen maken. Hij overleed twee maanden ervoor, dus ik startte met een dieptepunt. Het magazine heeft de coronatijd overleefd maar ik moest toen wel mijn Koningsdagmagazine annuleren, ook dat hakte erin. Het boek 'Stilte in de stad' dat ik heb uitgegeven was daarentegen weer een hoogtepunt. En ondanks alles ligt er elke maand weer een nieuw City Magazine, al acht jaar lang!"

"Vroeger was het altijd hollen, altijd maar door," zegt Peter tot slot. "Maar kwaliteit van leven is zo belangrijk. Ik heb nu een betere balans gevonden. Innerlijke rust heb je nodig, ook om positief naar de toekomst te kijken. Pluk de dag, blijf niet hangen in wat je niet fijn vindt en blijf gezond!

11 CITY MAGAZINE Maastricht |

KLEINE VERHALEN VAN GROTE ONDERNEMERS

ondernemenSamen

CENTRUMMANAGEMENT MAASTRICHT

STAAT VOOR EEN LEVENDIGE EN TOEKOMSTBESTENDIGE BINNENSTAD. WE

ZORGEN VOOR EEN AANTREKKELIJK KLIMAAT WAAR ONDERNEMERS ZICH GRAAG VESTIGEN, ZODAT OOK U ALS BEZOEKER OF INWONER

VAN MAASTRICHT GEFÊTEERD WORDT OP EEN UNIEK EN GEMÊLEERD AANBOD VAN WINKELS, AMBACHTEN, HORECAGELEGENHEDEN

EN CULTURELE INSTELLINGEN. OM ONZE

MISSIE WAAR TE MAKEN, PRATEN WE VAAK

EN VEEL MET DE ONDERNEMER ACHTER

IEDERE ORGANISATIE. EN DEZE VERHALEN

ZIJN TE MOOI OM NIET MET U TE DELEN!

In iedere City Magazine belichten we ze daarom graag, deze pareltjes, de ondernemers die onze stad nog mooier kleuren. Dit keer gaat het om rood, de kleur van de liefde. We presenteren u een aantal liefdeskoppels die op succesvolle wijze samen een zaak bestieren.

MOOI ERONDER, BY SARNEEL-DESSOUS

Jesse & Stephanie

Centrummanagement Maastricht zet zich in voor de belangen van ondernemers en haar medewerkers, de behoeften van bezoekers en de meerwaarde voor bewoners. Samen werken wij aan de binnenstad; een goed ontwikkeld, economisch vitaal, gastvrij en toekomstbestendig centrum

Platielstraat 8, 6211 GV Maastricht Erop of eronder, dat maakt eigenlijk helemaal niets uit, want je ziet gewoon dat het goed zit! Deze twee vrolijkerds runnen samen een familiebedrijf, van origine uit 1937, dat zich door de jaren heen ontwikkelde van allerhande textiel naar een speciaalzaak in ondermode. Beiden stralen positiviteit uit en zien overal kansen voor de straat en geloven daarbij in de kracht van samen(werking). Stephanie is lingeriestylist en Jesse heeft zich gespecialiseerd in ondermode voor heren. Wat een geluk voor de stad dat deze derde generatie met zoveel passie en kunde juist hier hun speciaalzaak runt.

| CITY MAGAZINE Maastricht 12
ww
l
w. cmmaastricht.n

DE VERWONDERING

Dorothy & Pierre

Hoogbrugstraat 21a, 6221 CN Maastricht

Beiden verstaan ze hun vak en brengen met liefde hun producten met een mooi verhaal naar Maastricht. Het is geen wonder dat die twee het goed hebben samen. Al 26 jaar delen Dorothy en Pierre lief en leed met hun klanten. Je voelt dat ze genieten van het leven, hun winkel en elkaar. Alleen al daarom word je vrolijk van deze winkel met allerlei moois. Het geduld dat ze uitstralen is prettig en de winkel zelf heeft ook iets sereens. Wij komen er in ieder geval graag en altijd heel ontspannen en rustig weer vandaan. Het zal wellicht ook iets met de prachtige vogelgeluiden in de zaak te maken hebben en oh ja; hun hoeden kunnen ook mee op vakantie in je koffer, top!

KENT U EEN LEUKE ZAAK OF GOEDE ONDERNEMER DIE HET VERDIENT OM IN HET ZONNETJE GEZET TE WORDEN?

LAAT HET ONS WETEN EN DEEL UW VERHAAL!

INFO@CMMAASTRICHT.NL

Lynn & Michiel

Hoogbrugstraat 43a, 6221 CP Maastricht

Ze hielden zo van reizen, maar corona weerhield hen ervan en dus brachten Lynn en Michiel, avontuurlijk als ze zijn, de Scandinavische keuken maar naar Maastricht. Lynn brengt stijl en sfeer, Michiel verzorgt de zakelijke en meer analytische kant van hun moderne restaurant. Daarbij misstaat Michiel niet in hun open keuken en Lynn blijkt een hele goede gastvrouw. Deze stoere meneer en vrolijke blondine vormen samen een soepele tandem en schotelen u met veel liefde de heerlijkste Scandinavische gerechten voor. Bikke staat voor 'eten' in het Maastrichts en het zal geen toeval zijn dat het ook heel Scandinavisch klinkt. Altijd gedacht dat wentelteefjes heel Hollands zijn? Vergeet het en proef ze hier!

Joost & Maartje

Maastrichter Heidenstraat 8, 6211 HV Maastricht.

Joost en Maartje zijn KOFFIE begonnen omdat ze zelf een plek in Maastricht misten waar je echt goede koffie kon drinken. Een plek voor studenten, working nomads en iedereen die een goede kop koffie kan waarderen. Ondertussen weet iedere Maastrichtenaar het wel, en het team van Centrummanagent heeft het ook ontdekt; de koffie van Joost en Maartje is top! Dat krijg je dus wanneer een theatermanager en meubelmaker samen de handen ineenslaan en de trend van het "blurren", negen jaar geleden al (!), inzetten. Retail en horeca vonden elkaar en het idee van een goede koffie hoek 'Koffie Deux' in kledingzaak Le Marais Deux was geboren. Zo zijn Joost & Maartje samen begonnen. Na 1 jaar zijn ze uitgebreid naar een volledig zelfstandige zaak met wel nog de bekende fysieke connectie naar Le Marais Deux. En nu, negen jaar later, hebben ze een florerende zaak én twee kleintjes van negen maanden en twee jaar oud. Daarom wisselen ze elkaar tegenwoordig af en vind je Maartje en Joost nog maar af en toe samen in de zaak.

Teamwork makes the dream work!

13 CITY MAGAZINE Maastricht |
BIKKE
KOFFIE

Toneelgroep Maastricht DE KERSENTUIN

Na de succesvolle producties Een meeuw, Vrijdag en Noem het maar liefde regisseert Michel Sluysmans opnieuw een moderne interpretatie van een bekende toneelklassieker. Jibbe Willems bewerkt Tsjechovs De Kersentuin tot een hilarisch en droefgeestig portret van mensen die de wereld sneller zien veranderen dan ze aankunnen. De personages, gespeeld door Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger, hunkeren naar een tijd die niet meer bestaat. Maar voor wie leeft in het verleden blijft de hoop op een beter leven onherroepelijk een droom.

Dorona Alberti en live band PEARLS ( Première)

Dorona Alberti is internationaal bekend van haar werk met Gare du Nord, Metropole Orkest en haar soloprogramma's. Met Pearls verrast ze het publiek met een avond vol muzikale pareltjes. De in Maastricht geboren en getogen zangeres brengt onder andere muziek van artiesten als Prince, Kate Bush, Ella Fitzgerald, Gare du Nord, Shirley Bassey en Nina Hagen, afgewisseld met Sinatra, Bowie en Talking Heads. Met haar soepele stem geeft ze een nieuwe interpretatie aan klassiekers. Rauw, puur, direct en sensueel.

Orkest

van de Achttiende

Eeuw en Koninklijk Conservatorium Den Haag SIDE BY SIDE

De gebundelde energie van het Orkest van de Achttiende Eeuw en de gepassioneerde topstudenten van de muziekafdeling van het Koninklijk Conservatorium Den Haag (Royal Early Music) zorgen er steevast voor dat het jaarlijke project Side by Side een van de hoogtepunten van het seizoen is. Onder leiding van Daniël Reuss, voeren de professionals en de nieuwe generatie zangers en instrumentalisten Händels Messiah uit. Door de jaren heen blijkt Side by Side een onvergetelijke muzikale belevenis.

The African Mamas GRACELAND THE CONCERT

Begin jaren '80 werd Paul Simon geïnspireerd door de stuwende Soweto-sound van Gumboots. Hij trok naar Johannesburg om daar, met de oorspronkelijke artiesten, opnames te maken. Dit resulteerde in het fantastische album Graceland. In Graceland the concert laten The African Mamas het publiek het fantastische concert, waar Paul Simon de aanstichter van was, herbeleven. Met hun prachtige stemmen, diepe emoties en ontembare vitaliteit creëren

The African Mamas een onvergetelijke show.

Peeping Tom KIND

In Kind treden we binnen in een diep verscholen universum van donkere sprookjes en magie. Na Vader en Moeder is Kind het derde deel uit de familietrilogie van Peeping Tom over herinnering, geheugen en de zoektocht naar verbinding. De voorstelling onderzoekt thema's als geweld, de relatie tussen het echte en namaak en trauma. Centraal staat het begrip identiteit. Immers, met wie en waar we opgroeien, bepaalt sterk wie we zullen worden. Kind is een ongemakkelijke en betoverende voorstelling.

Haagsch College | Beatrice de Graaf

GESCHIEDENIS: EERSTE HULP BIJ ONGELUKKEN

In dit theatercollege leidt historica Beatrice de Graaf ons uit de huidige crises. Van de Oekraïne-oorlog en de pandemie tot onze eigen woon- en stikstofcrisis, de grote uitdagingen van onze tijd maken ons onzeker en verlammen politici. Maar hoe deden we dit vroeger? Toen waren er ook epidemieën, vluchtelingencrises en natuurrampen. In een avontuurlijke tocht langs grote crises vanaf Napoleon tot nu laat De Graaf zien hoe onbekende geschiedenissen ons kunnen inspireren tot grootse daden en geloof in de toekomst.

MA 6 MRT
WO 1 T/M ZO 5 MRT WO 15 MRT WO 22 MRT DANS ZA 11 MRT
THEATERCONCERT TONEEL / THEATER
KLASSIEK
THEATERCOLLEGE
MA 13 MRT
& SHOW CONTACT UITBALIE / KAARTVERKOOP MA T/M ZA 12:00 — 18:00 UUR  + 31 43 350 55 55  uitbalie@theateraanhetvrijthof.nl Bestel nu je tickets! theateraanhetvrijthof.nl
MUSICAL

Burgerparticipatie

WAT HET WEL ÉN NIET BETEKENT

Het begrip duikt te pas en te onpas op maar wat betekent burgerparticipatie voor Maastricht en haar inwoners? We praten er over met fractievoorzitter van PvdA Maastricht MAREN SLANGEN en burgerlid JEAN PELLAERS.

15 CITY MAGAZINE
|
Maastricht
STADS
document
TEKST Vivianne Rijnders FOTO'S Peter van Hooren

MAASTRICHT IS VAN ONS samen

"Maastricht is van ons samen, van iedereen die hier woont en werkt. Wij vinden dat we de stad samen vorm moeten geven. En dat kán ook," zegt Maren. "Het betrekken van burgers bij gemeentelijke plannen heet burgerparticipatie. We streven naar samenwerking met de burgers door hen de kans te geven om mee te denken over de ontwikkeling en uitvoering van beleid. Het burgerberaad is een nieuwe vorm van burgerparticipatie, dat zich richt op het thema veerkrachtige wijken. Dit thema krijgt een belangrijke rol in de actualisatie van de omgevingsvisie, een visie waarin staat hoe we de fysieke leefomgeving van Maastricht willen ontwikkelen tot 2040."

| CITY MAGAZINE Maastricht 16
P VD A STADS document

"In het burgerberaad krijgen mensen veel zeggenschap," vult Jean aan. "Als er gestemd wordt, moet zesenzestig procent voor een bepaald voorstel zijn. Dat is behoorlijk veel en de gemeenteraad moet zich in principe committeren aan wat het burgerberaad voorstelt."

"Je geeft iets uit handen," gaat Maren verder, "en dat is spannend. In Maastricht werken we met verschillende participatievormen. Zo hadden we de burgerbegroting, ik heb me persoonlijk laten overtuigen door het succes daarvan. Participatie is ook dicht bij huis, bijvoorbeeld mensen die in een buurtnetwerk zitten en met de gemeente praten over een ontwikkeling in de buurt. Of neem de wethouders die de wijken ingaan, dat is ook participatie. Wij brengen burgerparticipatie naar de burger toe en nodigen tevens mensen 'bij ons' uit, zoals voor een burgerberaad." Jean: "Wij kunnen er veel voordeel van hebben want je geeft iets uit handen op basis van inhoud en de gemeenteraad krijgt er een rode draad voor terug."

HET BURGERBERAAD IS EEN AFSPIEGELING VAN DE MAATSCHAPPIJ

Wie doen mee aan het burgerberaad? "We nodigen een groot aantal mensen uit met de vraag of ze geïnteresseerd zijn. Uit de geïnteresseerden loten we honderd burgers. Het is zaak dat zij een afspiegeling van Maastricht zijn, een zo divers mogelijke groep mensen," zegt Jean. "Ook aan de verkiezingsuitslag van 2022 zie je dat mensen zijn afgehaakt bij de lokale politiek, een burgerberaad laat mensen weer concreet meedoen." Maren: "De vraag aan het burgerberaad is: welke maatregelen moeten we in de omgevingsvisie opnemen om te zorgen dat elke Maastrichtenaar gelijke kansen heeft? Dat gaat elke inwoner aan. Als het burgerberaad vergadert, gaan wij daar niet bij zitten. Een nieuwe, maar super interessante manier van burgerparticipatie dus. Dat heeft een toegevoegde waarde want het kan nieuwe inzichten brengen en geeft de kans inhoudelijk het verschil te maken. De burgers geven zelf vorm aan hun proces, dus als zij het belangrijk vinden om op locaties te gaan kijken dan moeten ze dat doen. Of als er een deskundige nodig is om hen bij te praten kan dat ook. Het is daarom tevens een proces voor je eigen ontwikkeling. En wij als gemeenteraad moeten leren loslaten. Learning by doing!"

MEEPRATEN ÉN MEEBESLISSEN

"Ik hoop dat met deze vorm van burgerparticipatie de scepsis wordt weggenomen en er meer begrip komt voor het feit dat het 'containerbegrip' burgerparticipatie ook beperkingen heeft. Burgerparticipatie is wel degelijk meedenken: het geeft de politiek de kans om goed te luisteren zodat de inbreng van burgers rechtstreeks bij de gemeenteraad terecht komt. En vaak leidt dat tot mooie gesprekken! Meepraten en meedoen is niet een op een hetzelfde als meebeslissen, maar het burgerberaad laat wel zien dat we ook ruimte geven aan meebeslissen," zegt Maren.

STEEDS MEER IN DE goede richting

Jean: "Een andere belangrijke vorm van burgerparticipatie is onze kinderraad en onze kinderburgemeester. Ook dit is een diverse club geworden die met prachtige oplossingen komt. Op de vraag hoe ze bijvoorbeeld de armoede in Maastricht zouden aanpakken was het antwoord: 'je zet de rijke en de arme kinderen bij elkaar en die helpen elkaar dan'. Kinderen zijn zich echt wel bewust van de kloof in onze stad en denken daar serieus over mee. Ook wat betreft het milieu en klimaat. Zo kwamen ze met het idee om alle plastic te verzamelen en per kilo te verkopen zodat het niet meer in water terecht komt. Dat is zelfs interessant voor ondernemers. Ook dat is burgerparticipatie want je betrekt jongeren, maar natuurlijk ook hun ouders en scholen. Daarom is het jammer dat we niet alle scholen bereikt hebben met het vormen van de kinderraad. Hopelijk lukt dat volgend jaar wel, ook weer om die afspiegeling van de maatschappij te borgen."

"Er zijn dus heel veel wegen naar burgerparticipatie," concludeert Maren. "Je moet niet te veel kronkels en rotondes in die wegen leggen want dan kom je er niet. We maken veel stappen en ze gaan steeds meer in de goede richting!"

17 CITY MAGAZINE Maastricht |

AMBITIEUZE NIEUWE RADIOCOÖRDINATOR

RTV MAASTRICHT:

Marco Ramakers

MARCO RAMAKERS is de nieuwe radiocoördinator van RTV Maastricht.

Hij volgt TEJO VERSTAPPEN op, die recent met pensioen ging.

Ramakers is absoluut geen onbekende van de stadsomroep. Hij is al jaren een gewaardeerd vrijwilliger van RTV Maastricht. "Ik heb mezelf gemeld nadat ik hoorde dat Tejo wegging. Ik heb altijd gezegd dat ik een grote rol wil spelen binnen de zender en daar krijg ik nu de kans voor. Het was nu of nooit."

In zijn taak als coördinator werd Marco al meteen in het diepe gegooid, met twee grote projecten. Zo mocht hij zich ontfermen over de Kerst Top 100 in december, een radioprogramma dat een dag lang duurde met diverse DJ's. En een qua grootte vergelijkbaar project wachtte hem vlak voor carnaval met 'Vastelaovend Same'.

AMIGO

OP JE RADIO

Met het ingaan van zijn nieuwe taak, is Marco meteen ook een nieuw radioprogramma gestart. Presenteerde hij voorheen op donderdagmiddag en later op zondagmiddag een twee uur durende radioshow, nu komt hij elke werkdag met 'Amigo op je Radio'. "Daarbij voel ik me als een vis in het water. Ook dat was ooit een ambitie van me, van maandag tot en met

vrijdag een programma maken. Dat klinkt pittig, maar geeft me vooral energie. De interactie met mensen, die met verzoekjes of reacties komen, waardeer ik enorm."

Marco, die zijn programma in het Maastrichts presenteert, heeft een variatie van items die wekelijks terugkeren voor de luisteraar in petto. Bijvoorbeeld 'wat eten wij vandaag?', waarin een bekende Maastrichtenaar antwoord geeft op die vraag. "Dat is natuurlijk een excuusvraag, want daarna gaat het gesprek over naar een ander onderwerp, dat voor de luisteraar veel interessanter is." Ook belt 'ie elke week met Kringloop Zuid in 'oet de roej tuut'. Daarin wordt een bijzonder artikel besproken dat het kringloopcentrum heeft binnengekregen die week. Zanger Batteraof krijgt daarnaast zijn eigen minuut in Amigo op je Radio. "Hij krijgt een podium dat 'ie zelf mag invullen. Dat kan dus van alles zijn."

Amigo op je Radio is van maandag tot en met vrijdag te horen tussen 15.00 en 17.00 uur op het radiokanaal van RTV Maastricht.

| CITY MAGAZINE Maastricht 20

Maandelijks krijgt City Magazine een kijkje in de keuken bij RTV Maastricht. Alle facetten van dit mediabedrijf komen aan het licht, want de stadsomroep presenteert zich met haar programma's op diverse kanalen: radio, televisie, internet, Facebook en Instagram. Tevens komen de mensen achter de programma's aan het woord: de medewerkers en niet te vergeten, de vrijwilligers. EEN KENNISMAKING MET RTV MAASTRICHT!

MEER INFO www.rtvmaastricht.nl | www.facebook.com/rtvmaastricht

TV Ziggo digitaal: kanaal 40 | KPN 1336

RADIO Kabel 87.5 | Ether 107.5 FM | Ziggo 915 of 1915 | KPN 1036

21 CITY MAGAZINE Maastricht |
TEKST Stephan van Appeven FOTO Ronald van den Hoven
Wij wensen City Magazine Maastricht & Regio van harte proficiat met dit mooie jubileum! Namens Philp van Oss, Florentyne Petit en Thomas de Klein. noto-notarissen.nl T 043 350 9950 MAASTRICHT VAN HARTE PROFICIAT !! Wij wensen City Magazine Maastricht van harte proficiat met deze mooie mijlpaal.

boekhandel dominicanen

TIPSBoeken

De Boekenweek komt eraan! Van zaterdag 11 tot en met zondag 19 maart is het weer zover; de 88ste Boekenweek met dit jaar als thema 'Ik ben alles'. Verlies én vind jezelf in de vele verhalen die op je wachten in de boekhandel. Door in de huid te kruipen van personages uit allerlei verschillende verhalen leer jij jezelf op een interessante manier nog beter kennen. En waar vind je meer verschillende personages en (levens)ervaringen dan in boeken?

Laat je inspireren door onze Boekentips en begin direct met lezen!

NATALIE HAYNES De blik van Medusa

 REEDS VERSCHENEN

Natalie Haynes heeft als missie om nieuw licht te werpen op vrouwelijke personages in Griekse mythen. Wanneer Poseidon een onvergeeflijke misdaad begaat in Athenes heilige tempel, neemt de godin wraak op een onschuldige: Medusa. Verbijsterd ziet ze dat haar prachtige krullen zijn vervangen door slangen en merkt ze dat haar blik elk levend wezen in steen verandert. Medusa kan nooit meer naar haar geliefden kijken zonder ze te doden. Haynes neemt je spelenderwijs mee in de wereld van de mythologie. Goden en stervelingen, ze worstelen allemaal met gevoelens. Medusa krijgt in dit boek een menselijk gezicht. Is zij ooit echt een monster geweest?

SHEHAN KARUNATILAKA

De zeven manen van Maali Almeida

 VERSCHIJNT 9 MAART

Colombo, 1990. Oorlogsfotograaf Maali Almeida ontwaakt op een plek tussen het leven en de dood. Zijn lichaam zinkt dieper en dieper in het Beira-meer en hij heeft geen idee hoe hij aan zijn einde is gekomen. Veel tijd om dit te achterhalen is er niet: Maali heeft zeven manen om uit te vinden wie hem heeft vermoord, contact te zoeken met zijn geliefden en fotografisch bewijs te leveren van een nationaal schandaal in Sri Lanka. De zeven manen van Maali Almeida laat je kennis maken met de roerige geschiedenis van Sri Lanka en is een mythische roman vol scherpe humor, verontrustende waarheden en de grens tussen het hemelse en het aardse.

ALEJANDRA ORTIZ De waarheid zal me bevrijden

 REEDS VERSCHENEN

In een klein dorp in Mexico leeft de jonge Alejandra een uitzichtloos bestaan. Door armoede gedreven en op zoek naar genegenheid, verkoopt ze al op haar dertiende haar lichaam. Ondertussen leert ze dat ze anders is, dat het hier voor haar niet veilig is. Ze gaat naar de VS, maar zonder papieren is het leven ook daar niet gemakkelijk. In 2015 komt Alejandra aan op Schiphol en krijgt ze een enkeltje Ter Apel. Ondanks grote tegenspoed - de stroperige procedures, afwijzingen en depressie - houdt ze haar ultieme zoektocht naar vrijheid vol.

Wil je graag meer weten over dit bijzondere verhaal? Alejandra Ortiz zal samen met trans activiste Willemijn van Kempen aanwezig tijdens de Boekenweek om te vertellen over haar verhaal. Bekijk onze website voor meer informatie.

NICCOLÒ AMMANITI Het intieme leven

 VERSCHIJNT 7 MAART

Maria Cristina Palma leidt een perfect leven, op het oog dan. Ze is mooi, rijk, beroemd, de vrouw van de Italiaanse premier en de wereld draait om haar. Dan ontmoet ze op een feest een vriend van haar overleden broertje en ontvangt ze een filmpje dat alles verandert. Een geheim uit haar verleden haalt haar in, iets wat ze diep heeft weggestopt en waar ze nooit meer aan heeft gedacht. Niccolò Ammaniti ontleedt in deze roman haarscherp haar geest, onderzoekt haar angsten, obsessies en stiekeme verlangens in een roman die ongeëvenaarde fantasie, psychologisch realisme, tragiek en verleiding combineert.

COBEN Levenslang

 REEDS VERSCHENEN

In deze adembenemende thriller zet de meester van het hedendaagse thrillergenre zijn traditie van ongekende spanning en onverwachte wendingen voort. David en Cheryl Burroughs leefden een droomleven, tot het noodlot toesloeg. Nu, vijf jaar na die vreselijke nacht, is Cheryl hertrouwd. En David zit een levenslange straf uit in een zwaarbeveiligde gevangenis voor de moord op hun zoon Matthew. Dan arriveert Cheryls zus, Rachel, onverwachts tijdens het bezoekuur in de gevangenis, met verontrustend nieuws... En hoewel David en Rachel beseffen dat het niet waar kan zijn, weten ze het allebei toch zeker. Het is Davids zoon Matthew, en hij leeft nog.

Deze thriller verschijnt 22 maart. Weliswaar net na de Boekenweek, maar zeker het wachten waard!

Dominicanerkerkstraat 1 - Maastricht www.boekhandeldominicanen.nl

HARLAN
Peter en Magda van Hooren, Perficia mèt deze mijlpaol 75 edities City Magazine. COMPLIMENTEN Gefeliciteerd met het bereiken van deze mijlpaal. nummer 76 verschijnt vrijdag 31 maart city. maga zine MAASTRICHT & REGIO

Vastelaovend is achter de rug. Althans, als u dit leest. Ik schrijf dit stukje precies een week van te voren. U heeft uw huis al opgeruimd, het mijne moet de Vastelaovends-ontploffing nog gaan doorstaan. Maar het is een roerige tijd, met zoveel onrust en ellende in de wereld. Mijn hoofd is minder op carnaval gericht dan andere jaren. Bij mij op school zitten kinderen uit Turkse en Syrische gezinnen dus er wordt veel over de aardbeving gepraat. De meeste hebben familie in die landen en maken zich grote zorgen. Maar ook dichtbij huis is er veel aan de hand; mensen die ziek zijn, mensen die ons veel te jong ontvallen. Carnaval is het feest van de lach en de traan, maar die laatste overheerst nu behoorlijk. Het is een golfbeweging; zo kabbelt het leven wekenlang voort zonder dat er iets gebeurt en dan ineens krijg je alles tegelijk. Ik hoop dat het voorjaar letterlijk een nieuw begin is, dat de wereld tot rust komt, tranen worden gedroogd en we ons kunnen laven aan de warme lentezon.

Maar laten we vooral hoogtepunten blijven vieren. Zoals het feit dat dit het vijfenzeventigste City Magazine Maastricht&Regio is! Ik las het magazine voor het eerst toen er een artikel over mijn neef in stond. Een aangename verrassing, wat een fijn blad. Daar zou ik wel voor willen schrijven. Ik mailde eigenaar en uitgever Peter van Hooren, werd uitgenodigd voor een gesprek en toen na een kop koffie bleek dat er een klik was, werd ik gebombardeerd tot nieuwe columniste van City Magazine. Een jaar en elf columns later mocht ik reportages gaan maken. Mensen interviewen en daar een mooi verhaal over schrijven. "Maar ik weet niet of ik dat kan!" was mijn eerste reactie. "Jij kunt dat," zei Peter, "je gaat dat gewoon doen." En wat ben ik blij dat Peter mij dat vertrouwen gaf. Mijn eerste interview moest ik houden bij Kessels Automobielen. Ik heb niets met auto's, dus hoe zou dat gaan? Nou, dat ging geweldig. Zo ontdekte ik al bij het eerste interview hoe leuk het is om met mensen te praten over iets waar ze gepassioneerd door zijn. En of dat nu auto's, het theater, een evenement of een componist of een boek

is, je wordt meegenomen in iemands enthousiasme. Natuurlijk is het mooi als je mensen interviewt over iets waar jij persoonlijk ook bijzonder geïnteresseerd in bent, maar het feit dat je met zoveel verschillende mensen en over zoveel verschillende onderwerpen in gesprek raakt, is een verrijking van je leven. Ik ben dan ook bij elke reportage die ik mag maken nog steeds blij dat Peter, inmiddels vier jaar geleden tegen me zei:

"Jij kunt dat, jij gaat dat gewoon doen." Als juf zeg ik dat zo vaak tegen de kinderen maar het is net zo belangrijk dat je dit als volwassene ook af en toe hoort. Je gaat je eigen grenzen verleggen en er gaan nieuwe deuren open. Zo blijf je je ontwikkelen, zo blijf je groeien.

RIJNDERSVivianne Jubileum

Vijfenzeventig City Magazines. Vol verhalen, vol reportages. Sommige met een lach, andere met een traan. Net als het leven zelf. Mooi om aan mee te mogen werken. Het is af en toe even puzzelen of nachtwerk, met parttime voor de klas, donderdag-omadag, mijn kinderen, huishouden en de deadline die nadert, maar het is allemaal leuk en fijn om te doen. En als het magazine dan uitkomt en ik pluk er een aantal van de stapel bij Boekhandel Dominicanen, heerlijk, alleen al de geur van het papier. Dan snel doorbladeren naar mijn stukjes … en ja, dan ben ik best trots.

Peter, gefeliciteerd met dit mooie jubileum. Ik hoop dat jij en alle medewerkers nog lang in goede gezondheid samen City Magazine mogen maken.

25 CITY MAGAZINE Maastricht |
COLUMN

2023

EINDELOOS GENIETEN VAN

KUNST EN CULTUUR IN MAASTRICHT

Het borrelt altijd van de creativiteit in Maastricht, maar tijdens kunstbeurs TEFAF

kunnen cultuurliefhebbers nog net iets meer hun hart ophalen in de stad. Of je nu een nieuwsgierige bezoeker bent die de mooiste kunstschatten van dichtbij wil zien of een ervaren kunstliefhebber, er is voor ieder wat wils.

TEFAF EXHIBITION 11 – 19 maart 2023

The European Fine Art Fair vindt dit jaar voor de 36e keer plaats in het MECC in Maastricht. Op deze wereldwijd bekende en gewaardeerde kunstbeurs is een selectie van 's werelds beste beeldende kunst, antiek en design te zien, van kunsthandelaren uit maar liefst 22 landen. Kunstkenners en andere liefhebbers komen hier samen om kunst te bekijken en te kopen. Tickets zijn online verkrijgbaar.

THE CITY PROGRAM WITH TEFAF 2023

Niet alleen het MECC is de place to be tijdens TEFAF. In de rest van de stad valt er ook ontzettend veel te beleven op het gebied van kunst en cultuur, voor bezoekers uit de hele wereld én bewoners uit de regio. Artiesten met allerlei expertises laten hun werk zien tijdens TEFAF in de vorm van tentoonstellingen, concerten en voorstellingen verspreid door de stad. Ga op ontdekking in Maastricht en ervaar de chique, internationale allure die je overal vindt in deze tijd van het jaar.

CULTURELE HIGHLIGHTS

TEFAF is natuurlijk een bezoekje waard, maar daarnaast wil je de volgende highlights in de stad niet missen.

| CITY MAGAZINE Maastricht 26

Transitions Video Art Festival

LOCATIE Sphinxkwartier

DATUM 9 t/m 14 maart 2023

Tijdens dit zesdaagse audiovisuele evenement geniet je van een bijzonder filmprogramma met artistieke films van grote kunstenaars. De vertoningen vinden plaats op 15 locaties in het Sphinxkwartier, waaronder bij Bureau Europa en Lumière.

Dicht bij Vermeer

LOCATIE Lumière Cinema

DATUM diverse data maart 2023

Over Johannes Vermeer, schilder van iconische schilderijen en publiekstrekkers als "Het Melkmeisje" en "Meisje met de Parel", is veel geschreven maar weinig bekend. Samen met Gregor Weber gaan een aantal Vermeer-liefhebbers en deskundigen op zoek naar wat een Vermeer echt een Vermeer maakt.

Bevroren Muziek

LOCATIE Bureau Europa

DATUM t/m 28 mei 2023

In deze tentoonstelling wordt de vormgeving van ruimte en geluid onderzocht met interactieve installaties, kunst, film, muziek, architectuurtekeningen en maquettes. Muziek en architectuur spreken dezelfde taal van ritme, contrast, verhouding, dynamiek en harmonie. Daarnaast wordt muziek vaak geschreven om een gebouw op een bijzondere manier te activeren.

Portretten van hier / 1955-1966 van Frans Grummer

LOCATIE Centre Céramique

DATUM t/m 16 april 2023

Frans Grummer was van 1955 tot 1972 als zelfstandig fotograaf gevestigd aan het Vrijthof. Hij liet een indrukwekkend archief met duizenden negatieven na van portretten uit Maastricht.

'FAMOUS' by Terry O'Neill

LOCATIE Fotomuseum aan het Vrijthof

DATUM 4 februari t/m 10 september 2023

Een overzichtstentoonstelling van de Britse celebrity fotograaf Terry O'Neill (1938-2019). FAMOUS toont meer dan 125 portretten van internationale muzieklegendes, filmsterren en mode-iconen uit met name de jaren '60 en '70.

Táctica Sintáctica

LOCATIE Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur

DATUM 9 maart t/m 28 mei 2023

Deze tentoonstelling gaat tegen de regels van het museum in om het lichaam de ruimte te geven. De kunstwerken staan verspreid in de ruimtes, sommige gedeeltelijk verborgen, andere kunnen alleen worden bekeken als bezoekers bereid zijn te hurken, te klimmen of te knielen. De radicale vraag is: Wat voor beweging en identiteiten liggen verborgen en worden weerspiegeld in kunsttentoonstellingen? En wat wil het lichaam zelf?

Rembrandts Vaandeldrager On Tour

LOCATIE Bonnefanten

DATUM 2 t/m 31 maart 2023

In maart strijkt Rembrandts bekende werk 'De Vaandeldrager' neer in het Bonnefanten. Zijn meesterwerk wordt vergezeld door een rebelse zestiende-eeuwse collega uit de collectie 'Liever Turks dan Paaps' en een hedendaags kunstwerk rond nationale identiteit, maar ook door vaandels van de Oud Limburgse schuttersfederaties, die ze vandaag de dag nog steeds met trots dragen.

Orkest van de Achttiende Eeuw en Koninklijk Conservatorium Den Haag – Side by Side

LOCATIE Theater aan het Vrijthof

DATUM 11 maart 2023

De gebundelde energie van het Orkest van de Achttiende Eeuw en de gepassioneerde topstudenten van de oude muziekafdeling van het Koninklijk Conservatorium Den Haag (Royal Early Music) zorgen er steevast voor dat dit jaarlijkse project een van de hoogtepunten van het seizoen is. Onder leiding van Daniël Reuss voeren de professionals en de nieuwe generatie zangers en instrumentalisten Händels Messiah uit.

27 CITY MAGAZINE Maastricht |
Kijk voor meer informatie en tips op tefafandthecity.nl

MABP

MAASTRICHT ANTIQUARIAN BOOK & PRINT FAIR

TEFAF en MABP

U kent de TEFAF? Dan kent u natuurlijk ook de MABP. Mocht dat toch niet zo zijn, dan krijgt u binnenkort een mooie gelegenheid kennis te maken met deze bijzondere beurs.

U vindt er een breed aanbod aan antiquarische boeken en prenten, platen, tekeningen/cartografie, stadsgezichten, atlassen en veel meer.

| CITY MAGAZINE Maastricht 28

DEELNEMERS

Circa dertig antiquaren uit binnen- en buitenland nemen deel aan de MABP; uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Cyprus, België en Nederland. Uit Maastricht neemt 'Antiquariaat Paul Bremmers' deel, medeorganisator van de beurs.

Ook op de MABP vertegenwoordigd is de Stichting Boeken voor Mensen, bekend om haar 'Boekenkelder'. Met de opbrengst van de verkoop van tweedehands boeken steunt de stichting sociale doelen in en rondom de Limburgse hoofdstad. Verder is dit jaar ook de Nederlandse Vereniging voor ExLibris en andere Kleingrafiek vertegenwoordigd, die haar 75jarig bestaan viert met later in 2023 een expositie in de Dominicanen Boekhandel.

WAAR EN WANNEER

De MABP wordt jaarlijks gehouden, gelijk met het eerste weekend van de TEFAF, in de St Janskerk aan het Vrijthof. Dit jaar al weer voor de 15e keer.

Op vrijdagmiddag 10 maart wordt de beurs geopend door de heer Th. Bovens. Tijdens de beursdagen wordt op een bijzondere manier aandacht gegeven aan het thema van de MABP; zie hierna.

OPENINGSTIJDEN

Vrijdag 10 maart van 14:00 – 19:00 uur

Zaterdag 11 maart van 10:00 – 18:00 uur

Zondag 12 Maart van 10:00 – 17:00 uur

De entree is €5,-- p/p (incl. garderobe, verplicht)

Er is catering aanwezig voor een kopje koffie, een broodje en een drankje.

THEMA VAN DE BEURS

De MABP kiest ieder jaar een apart onderwerp als uithangbord van de beurs.

Dit jaar is dat de historische figuur d' Artagnan Charles de Batz de Castelmore, graaf van Artagnan, was een van de musketiers uit de eregarde van Lodewijk XIV, de Zonnekoning.

Het is nu 350 jaar geleden dat d' Artagnan op 25 juni 1673 bij de belegering van de stad Maastricht op tragische wijze om het leven kwam. In de buurt van de Tongersepoort werd hij door een musketkogel in zijn hals getroffen.

De Maastrichtse straatnamen Aramislaan, Athoslaan, Porthoslaan en d' Artagnanlaan verwijzen naar de musketiers.

Naast d' Artagnan als historische figuur kennen we ook de geromantiseerde d' Artagnan, groot gemaakt door de schrijver Alexandre Dumas sr. in zijn 'Les trois mousquetaires'. Het genoemde werk van Dumas uit 1844 zal als pronkstuk op de beurs te zien zijn.

In Frankrijk is 25 juni 2023 uitgeroepen tot een van de belangrijke nationale herdenkingsdagen.

U vindt ons op de website WWW.MABP.EU

"Arrivée du Roy au camp devant Mastrick". Kopergravure verschenen in; Vues, marches, entrées, passages et autres sujets servant à l'histoire de Louis XIV". Paris, Imprimerie Royale. 1685.

29 CITY MAGAZINE Maastricht |
en op social media
Duitsepoort 15 | 6221 VA Maastricht | 043 - 350 33 00 www.kessels-automobielen.nl Van harte proficiat met jullie 75 e uitgave! BMW, MINI, Land Rover en Jaguarspecialist in Zuid Limburg www.thepeprcompany.nl VAN HARTE PROFICIAT MET DEZE 75e UITGAVE! Veur gei goudmisse!te Vaan harte perficia!

boekhandel dominicanen

TIPSBoeken

Bij de Boekenweek hoort natuurlijk als vanouds het Boekenweekgeschenk. Het geschenk krijg je gratis tijdens de Boekenweek bij aankoop van minstens €15,- aan Nederlandstalige boeken. Dit jaar is het Boekenweekgeschenk geschreven door Lize Spit. Wil je je geschenk nog unieker maken?

Kom naar Boekhandel Domincanen op zondag 19 maart om 13:00 uur. Wij sluiten de Boekenweek dan feestelijk af met een voordracht en aansluitende meet & greet met Lize Spit.

ALEX BOOGERS

Wij zijn van diamant

 REEDS VERSCHENEN

Wanneer de 21-jarige William onverwacht naar Seattle vertrekt, reist zijn broer Markus hem achterna. Een paar dagen later wordt het levenloze lichaam van Markus gevonden aan de voet van de Snoqualmie Falls. Voordat William met het lichaam van Markus terugreist naar Vlaardingen krijgt hij bij de receptie van zijn hotel een laatste gift van zijn broer. Het blijkt een notitieboek van opa Lovitz, een Joodse familievriend. Op weg naar het vliegveld begint William te lezen en zo ontdekt hij dat het tragische lot van zijn broer onontkoombaar was. Wij zijn van diamant is een groots opgezette familiekroniek die laat zien hoe littekens uit het verleden generaties lang kunnen doorwerken.

CHLOE GONG

Dochter van de Scharlaken Rozen

 VERSCHIJNT 23 FEBRUARI

Shanghai, 1926. Een bloedvete tussen twee bendes kleurt de straten rood en laat de stad achter in hulpeloze chaos. In het oog van de storm staat Juliette Cai: de achttienjarige erfgename van de Scharlaken Rozen, een netwerk van criminelen dat zich ver boven de wet waant. Hun enige rivalen zijn de Witte Magnolia's, een beruchte bende die al generatieslang tegen de Scharlaken Rozen vecht. Aan het hoofd staat hun erfgenaam, Roma Montagov, Juliette's eerste liefde... en de eerste die haar verraadde.

De genadeloze machtsstrijd is niet het enige wat de straten onveilig maakt. Een duistere kracht drijft mensen letterlijk tot waanzin. Als de eerste dodelijke slachtoffers vallen, wordt de noodtoestand uitgeroepen. Is het een besmettelijke ziekte? Schuilt er een monster in de schaduwen? Als erfgenamen van de machtigste bendes zullen Juliette en Roma hun krachten moeten bundelen om de inwoners te beschermen. Voordat er niemand meer is om over te heersen.

FRANCO FAGGIANI Licht van de Lente

 VERSCHIJNT 28 FEBRUARI

1915. De jonge Giacomo Cordero woont met zijn familie in Prazzo, een arm dorpje in de Valle Maira in Italië. Hier leeft men van houtkap, landbouw en veeteelt. Het is een schamel bestaan: de jonge mannen vertrekken uit het dorp, huis en haard achterlatend, op zoek naar een inkomen. Als dan ook de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, blijven alleen nog de vrouwen en kinderen in armoede achter. Giacomo's machtige grootvader, die zijn rijkdom vergaard in de pruikenhandel en zijn vermogen in de oorlog alleen maar ziet groeien, draagt zijn kleinzoon Giacomo op om naar de verlaten valleien af te reizen en de achtergebleven vrouwen te overtuigen hun haar te ruilen voor stoffen, gebruiksvoorwerpen en kleine geldbedragen. Giacomo ontdekt hoe de vrouwen leven, hun waardigheid, liefde en hoe ze een zijn met de natuur. Zo leert hij de wereld met andere ogen te zien.

MICHEL HOUELLEBECQ Vernietigen

 VERSCHIJNT 10 MAART

November 2026. De Franse presidentsverkiezingen komen er weer aan, de zittende president kan na zijn tweede termijn niet worden herkozen, dus het hele veld ligt open en radicaal rechts maakt een goede kans. Dan verschijnt er op internet een onmogelijk realistische nepvideo waarin een van de voornaamste kandidaten wordt geëxecuteerd. De verantwoordelijkheid voor het onderzoek komt terecht bij topambtenaar Paul Raison, en over hem gaat dit boek: over zijn pogingen om een grote terroristische dreiging te pareren, maar vooral ook over zijn privéleven, zijn relatie met zijn vrouw, zijn familie. Na ruim 700 pagina's blijven we verdwaasd achter!

MAX PORTER

 VERSCHIJNT 23 MAART

Dit is het verhaal van een paar opmerkelijke uren uit het leven van een getroebleerde tiener. Hij wandelt de nacht in en luistert naar de stemmen in zijn hoofd: die van zijn leraren, zijn ouders, de mensen die hij pijn heeft gedaan, de mensen die van hem proberen te houden. Hij ontsnapt aan Laatste Kans, een tehuis voor 'moeilijk opvoedbare jongemannen' en aan zijn nachtelijke angsten, zijn verleden en de beladen vraag of hij een toekomst heeft. Shy is een roman over eenzaamheid en jezelf verliezen, en tot de ontdekking komen dat je niet alleen bent. Max Porter is onder andere bekend van 'Verdriet is een ding met veren'.

Dit boek verschijnt 23 maart. Weliswaar net na de Boekenweek, maar zeker het wachten waard!

Dominicanerkerkstraat 1 - Maastricht www.boekhandeldominicanen.nl

Shy

FOTO-EXPOSITIE OVER DE

Groene Loper

DOOR DE JAREN HEEN

De A2 splitste jarenlang een deel van Maastricht-Oost in tweeën. Door de aanleg van de Koning Willem-Alexandertunnel verdween het meeste verkeer ondergronds.

Bovengronds werd de GROENE LOPER uitgerold. Deze geschiedenis in wording is jarenlang vastgelegd door fotograaf BERT JANSSEN. Een selectie van zijn foto's is vanaf 4 maart te zien tijdens de expositie

'Tijdelijke uitzichten - een nieuw stuk stad in wording' in de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk in Wittevrouwenveld.

42 VERHALEN

Tijdens de expositie worden 42 verhalen in beeld gebracht. Verhalen over de tunnelbouw, maar ook van de mensen die de Groene Loper gebruiken, terwijl het gebied zich ontwikkeld. Hier wordt geschiedenis geschreven en we staan er met onze neus bovenop. Bert laat de kijker door zijn lens de veranderingen zien onder en op de Groene Loper. Naar doorkijkjes die inmiddels compleet veranderd zijn. Tegelijkertijd tekent zich een tijdsbeeld af. Van bouwtechnieken, modeverschijnselen, corona. Even staan we stil bij een gebied dat constant in beweging is en blijft. We zien hoe toen nu wordt en zijn getuigen van de tussentijd.

OPENING EN RONDLEIDINGEN

Op zaterdag 4 maart 2023 om 16.00 uur wordt de expositie officieel geopend in de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk aan de Groene Loper (President Rooseveltlaan 211). De expositie is te bezoeken tot en met 9 april op zaterdagen en zondagen. Op de zondagen 12 maart, 26 maart en 9 april is Bert Janssen van 12.00 tot 17.00 uur aanwezig voor rondleidingen. Aanmelden is niet nodig. De foto's van de expositie zijn tevens te koop. De opbrengst gaat deels naar de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk.

OVER BERT JANSSEN

Bert is kunstenaar met een voorliefde voor documentairefotografie. Projectbureau A2 Maastricht en Ballast Nedam Development gaven hem de opdracht om de transformatie van het gebied vast te leggen. Van noord tot zuid, maar ook van de verschillende dwarsverbanden tussen oost en west. Zeven jaar aan fotografie komen samen tijdens de expositie 'Tijdelijke uitzichten - een nieuw stuk stad in wording'.

SLUITING PROJECTBUREAU A2 MAASTRICHT

De foto-expositie vindt plaats in de periode dat Projectbureau A2 Maastricht haar deuren sluit. Na 20 jaar werken aan de ontwikkeling van Maastricht-Oost is het tijd om per 1 april 2023 het stokje over te dragen. Voor die tijd vinden nog twee ontmoetingsmomenten plaats en komt een speciale laatste uitgave uit over de ondertunneling van de A2 en de ontwikkeling van de Groene Loper.

Wij wensen City Magazine

Maastricht & Regio van harte proficiat met dit mooie jubileum!

Vanaf 1 maart gaat ASA Groep verder onder de naam ZEKERHEUTS.

Zekerheuts is een van de meest gerenomeerde assurantiekantoren in Limburg met de hoofdvestiging in Nuth en bestaat al meer dan 40 jaar. Door vestigingen in Limburg en Brabant is Zekerheuts een grote speler met een lokale aanpak.

De filosofie van Zekerheuts is dat uw assurantiekantoor "om de hoek moet liggen"

Wij blijven vanuit deze visie én locatie uw persoonlijk belangen behartigen.

Berceusestraat 46, 6217EK Maastricht T 043 3639575
Meer informatie is te vinden op www.mijngroeneloper.nl

Beks Interieur is al meer dan 20 jaar het vertrouwde adres voor gordijnen & raamdecoratie, vloeren en buitenzonwering.

Beks Interieur is een veelzijdige interieur stylist in Maastricht en omgeving. We adviseren zowel de particuliere als de zakelijke markt. Zo ligt ons specialisme voor een groot deel in het smaakvol inrichten van uw woning. Maar ook verschillende hotels, zorginstellingen en horeca voorzien wij van een professioneel interieuradvies op maat. Uw wensen staan voorop en wij sluiten onze kennis hierop aan.

Met de nodige kennis en ervaring komen onze gespecialiseerde vakmensen bij u meten en adviseren.

www.beksinterieur.nl

Passend interieuradvies op maat aan huis RAAMDECORATIE - GORDIJNEN - VLOERBEDEKKING PVC - LAMINAAT - BUITENZONWERING Maak nu een afspraak! Akersteenweg 49 - 6226 HR Maastricht T 043 35 60 909 - info@beksinterieur.nl dat behangt pas f ijn De B e h a n g s p e cial i s t Frankenstraat 143-145 6224 GM Maastric ht info@joheutsverf.nl tel.: 043 - 362 08 50 Openingstijden Dinsdag t/m Zaterdag 10:00 tot 17:00 uur

10 t/m 12 maart 2023

Maastricht Antiquarian Book & Print Fair

Uit-tips maart

9 maart t/m 28 mei 2023 Táctica Sintáctica

15 maart 2023

TEFAF-concert met philharmonie zuidnederland

Tijdens de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair worden waardevolle collecties aan zeldzame boeken, prenten en kaarten tentoongesteld. De grootste liefhebbers en verzamelaars van antiquarische boeken en prenten komen tijdens deze beurs samen. Dit jaar staat de 15e editie in het teken van D'Artagnan. In 2023 is het namelijk 350 jaar geleden dat graaf Charles de Batz de Castelmore, beter bekend als D'Artagnan, is omgekomen in Maastricht. Dit thema is duidelijk terug te zien tijdens de beurs.

www.bezoekmaastricht.nl met zoekterm

'Maastricht Antiquarian Book & Print Fair'

Táctica Sintáctica is een samenwerking tussen beeldend kunstenaar Diego Bianchi en dichter en curator Mariano Mayer. Het is een tentoonstelling die tegen de standaard regels van een museum ingaan. Waar je normaal kunst niet mag aanraken, ben jij nu zelf onderdeel van de expositie. Gebruik het lichaam en geef het de ruimte in Táctica Sintáctica, of zoals het motto luidt: touching with your eyes, seeing with your hands. De tentoonstelling in Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, is verspreid door de ruimtes. De kunstwerken zijn soms enkel zichtbaar wanneer je als bezoeker hurkt, klimt of knielt. Een interactieve expositie waarbij je op een nieuwe manier kunst ontdekt. Met beweging, emotie, zintuigen en gevoel.

www.bezoekmaastricht.nl

met zoekterm 'Táctica Sintáctica'

Het jaarlijkse TEFAF-concert wordt dit jaar gegeven door philharmonie zuidnederland onder leiding van dirigent Eduardo Strausser. De Sint Janskerk aan het Vrijthof wordt omgetoverd tot concertzaal, waar de akoestiek schitterend en sfeervol is. Het orkest speelt de Promenade uit De Schilderijententoonstelling van Moesorgski. Zeer toepasselijk tijdens de TEFAF kunstbeurs. Daarnaast begeleidt violiste Christina Büttner het SALLY Dansgezelschap Maastricht, brengt acteur en regisseur Michel Sluysmans een monoloog van Jibbe Willems Alle Mensen worden Broers en speelt het orkest Beethovens Zevende Symfonie. Een avond vol cultuur met verrassende optredens.

www.bezoekmaastricht.nl met zoekterm 'TEFAF-concert'

T/m 7 januari 2024 A Room of One's Own

In de tentoonstelling 'A Room of One's Own' worden een tiental ruimtes in het Bonnefanten gewijd aan het werk van vrouwelijke kunstenaars van verschillende generaties. Kunstenaars die een carrière hebben opgebouwd in tijden wanneer ambities en carrière voor vrouwen niet waren voorbestemd of werden aangemoedigd. Zij wisten wél een naam te maken voor zichzelf in een wereld waarin mannen nog de norm waren. Denk aan Marijke Stultiens, Carol Rhodes en Lydia Schouten. Tijdens 'A Room of One's Own' worden onder andere hun werken gepresenteerd. Een inspirerende tentoonstelling met allerhande vormen van kunst.

www.bezoekmaastricht.nl

met zoekterm 'A Room of One's Own'

35 CITY MAGAZINE Maastricht |
Powered by uitagendamaastricht.nl