City Magazine Maatricht / regio

Page 1

76
VERDER IN DIT NUMMER.... Theatertips April, Boekentips, Record Store Day, Boekpresentatie Glenn Wijntjens, RTV Maastricht, Column Vivianne Rijnders, Expositie Limestone Books, Philharmonie Zuid Nederland verhuist, Jekerjazzz, Uittips April en nog veel meer……. NEEM GRATIS MEE! city. magazine
Interview Vanity Lewerissa Hippe Mannen Museum Nacht Jaarboek Maastricht
MAASTRICHT & REGIO

MAASTRICHT

APRIL 2023

ZA 1 APR | JAZZ

JazzOUT Fest Limburg 2023

Cory Henry, Zara McFarlane, Roda da Holanda e.a.

ZO 2 APR | FAMILIE & JEUGD

De Wolf en de 7 Geitenwollen Sokjes 8+ Stanley Burleson, Joris van Veldhoven e.a.

DO 6 APR | TONEEL

De Verleiders

Door de bank genomen: 10 jaar later

ZO 9 APR | KLASSIEK / DANS

Nationale Opera en Ballet Oddessa (Oekraïne)

Carmina Burana

DO 13 T/M ZO 23 APR | MUSICAL Les Misérables

De legende is terug!

MA 24 APR | THEATERCONCERT

Metropole Orkest & European Space Agency

Solar Orbiter: We are all children of the sun

ZA 29 APR | OPERA

Nederlandse Reisopera

Fidelio

ZO 30 APR | FAMILIE & JEUGD

Nijntje, de musical 2+ Naar de verhalen van Dick Bruna

COLOFON

UITGEVER

VANHOORENMEDIA VOF

www.vanhoorenmedia.nl

peter@vanhoorenmedia.nl

M. 06 25 35 05 96

CITY MAGAZINE

MAASTRICHT & REGIO www.citymagazinemaastricht.nl

8e jaargang, nummer 76

Verspreiding via vaste afgiftepunten in Maastricht & Heuvelland, adverteerders en onder beslissers en beïnvloeders in het verspreidingsgebied

REDACTIE

Aan deze uitgave werkten mee:

Stephan van Appeven

Vivianne Rijnders

Stefanie Hollanders - van Oostrum

FOTOGRAFIE

Peter van Hooren

Ronald van den Hoven

Jean Pierre Geusens

ALGEMENE ZAKEN

Magda van Hooren

COVERFOTO

Peter van Hooren

INTERNET & SOCIAL MEDIA

Eelco Heuberger www.citymagazinemaastricht.nl

VORMGEVING & DRUK

www.andi-printsolutions.com

AUTEURSRECHTEN

Niets uit deze uitgave mag worden geproduceerd en/of openbaar gemaakt d.m.v. druk, fotokopie, film of welke andere wijze dan ook zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden.

De eerstvolgende uitgave verschijnt op 28 april 2023

4 Interview Vanity Lewerissa

8 Centrummanagement Maastricht

10 RTV Maastricht

12 Cultura Mosae

15 Presentatie Jaarboek Maastricht

16 Interview Jaarboek Maastricht

19 Dominicanen Boeken

20 Record Store Day

21 Boekpresentatie 'Een lach met tranen'

22 Interview Glenn Wijntjens

27 Column Vivianne Rijnders

29 Expositie Limestone Books

30 De philharmonie zuidnederland verhuist

32 Jekerblues

33 Tekenen en schilderen Vrije Academie

35 Uit-tips april

3 CITY MAGAZINE Maastricht |
8
Deze maand 15 20 21
| CITY MAGAZINE Maastricht 4

Het is code oranje op deze woensdagochtend in maart. Nadat we de sneeuw en gladheid hebben getrotseerd, warmen we op met een cappuccino en een 'DROUM VAAN

MESTREECH' in het Koffiecafé van de BLANCHE DAEL BRANDERIJ in het Sphinxkwartier. Samen met VANITY LEWERISSA (1991), die in 2017 met de Oranje leeuwinnen Europees kampioen in het vrouwenvoetbal werd, blikken we terug op een zware periode die achter haar ligt.

Vanity Lewerissa

De geboren en getogen Maastrichtse is het nieuwe gezicht van het Kankeronderzoekfonds Limburg. De stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar onder andere borstkanker in het Maastricht UMC+ heeft met Vanity een ambassadrice waarmee jonge mensen met kanker zich kunnen identificeren.

DIE KLEINE LEWERISSA

MOET EN ZAL DIT ROCKEN!

Het is zaterdagochtend 8 januari 2022 als ze jeuk heeft onder haar oksel, per toeval langs haar borst komt en een knobbeltje voelt. "Op dat moment gaat er van alles door je hoofd en als je gaat googelen wordt het alleen maar erger. Maar het is weekend, dus je kunt niks anders doen dan wachten tot maandag." Die maandag daarop stuurt de huisarts haar direct door naar het ziekenhuis en na verschillende onderzoeken lijkt het in eerste instantie goedaardig en gaan zij en haar moeder dan ook met een goed gevoel naar huis.

Toch blijkt het een week later helaas foute boel. "Artsen beginnen meteen over een behandelplan met een operatie en chemo en je schiet

in de overlevingsstand. Je beseft niet waar je op dat moment doorheen gaat." Maar 'die kleine Lewerissa' - zoals ze bijna liefkozend wordt genoemd in de voetbalwereld - is een vechter en geen opgever. "Ik dacht meteen, ik moet dit rocken en ga dit overwinnen!"

"TIJDENS DE CHEMO GING IK OUT"

Haar topsporters mentaliteit heeft haar door deze strijd heen gesleept. Doorzetten is haar motto. Hoe moeilijk het ook is en hoe kansloos het eruit kan zien. Dit is dan ook wat ze mee wil geven aan andere jonge mensen die de diagnose kanker krijgen. Want ze kreeg behoorlijk wat tegenslagen te verwerken. Tijdens een van haar chemo behandelingen ging ze zelfs out en wisten haar artsen even niet meer wat ze moesten doen. Uiteindelijk bleek het om een allergische reactie op de chemo te gaan. Hierdoor lag ze voor een kuur waar je normaal gesproken twee uur over doet, dertig uur in het ziekenhuis. Daardoor mocht ze de cold capdie haaruitval tegengaat - niet meer dragen. En dat was juist haar houvast, het enige positieve in het hele proces: dat ze haar haren zou kunnen behouden.

5 CITY MAGAZINE Maastricht |
TEKST Stefanie Hollanders - van Oostrum FOTO'S Peter van Hooren
"IK ZIE DE TOEKOMST WEER MET VERTROUWEN TEGEMOET"

DOOR MIJ IN TE ZETTEN VOOR HET KANKERONDERZOEKFONDS LIMBURG, KAN IK EINDELIJK IETS terug doen.

HET ONDERZOEK DAT ZIJ DOEN, HEEFT MIJ GEHOLPEN EN GENEZEN. NU KAN IK OOK anderen helpen

Om zichzelf zonder haar en die kenmerkende lange paardenstaart te zien, was heel moeilijk. Ook voor haar omgeving; haar ouders, broers, familie en vrienden. Toch zijn zij altijd haar grote steun geweest. Net als haar voetbalclubs en (oud) teamgenoten. Maar een grote glimlach verschijnt op haar gezicht als ze praat over haar oogappel: haar nichtje. "Haar positiviteit en energie gaven me de kracht om door te zetten".

Een half jaar later, in juli 2022, volgt er eindelijk een goed bericht: de kanker is weg! Alle ellende en al die uren in het ziekenhuis zijn dus niet voor niks geweest. Maar de mentale verwerking van het hele proces moet dan nog beginnen en daar zit ze nu middenin. Voor Vanity helpt het om er veel over te praten; het is een soort therapie voor haar waarmee ze meteen een stuk bewustwording creëert bij anderen. Dat is wat ze wil bereiken; dat ook jonge mensen alert worden, zichzelf controleren en niet denken "dat krijg ik toch niet". Want het kan iedereen overkomen, jong en oud.

"DIT BEN IK NIET"

Gelukkig zit ze op dit moment weer goed in haar vel, ook met dat korte haar. Al voelt het soms nog een beetje vreemd. "Dan kijk ik in de spiegel en denk ik 'dit ben ik niet' maar het past wel bij me. Maar ik ben het wel weer aan het laten groeien hoor!" Ze ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Een toekomst waarin ze hoopt het vrouwenvoetbal nog meer op de kaart te zetten. Zo volgt ze op dit moment bijvoorbeeld een trainerscursus. Wie weet, treedt er straks een andere 'kleine Lewerissa' in de voetsporen van haar tante…? "Dat zou ik wel heel leuk vinden, maar dat zit er op dit moment nog niet in" lacht ze.

Tijdens haar behandelingen is Vanity altijd blijven sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Even die afleiding en dan weer de kracht om door te pakken. Iets waarvan ze het belang wil benadrukken: "Dat heeft zeker bijgedragen aan mijn herstel."

www.hfl.nl

www.studentsfightcancer.nl

www.blanchedael.nl/blanche-dael/branderij

| CITY MAGAZINE Maastricht 6

RUN TO FIGHT CANCER

Wil jij ook in beweging komen? Op zondag 30 april geeft Vanity het startschot voor de Run to Fight Cancer die wordt georganiseerd door Students Fight Cancer. Als onderdeel van Kankeronderzoekfonds Limburg houden de studenten diverse inzamelingsacties en proberen ze mede studenten te informeren over de gevaren van kanker en de onderzoeken die worden gesteund. Ze hopen dit jaar een zo groot mogelijk bedrag op te kunnen halen. De run is een evenement dat voor iedereen toegankelijk is; jong, oud, student of niet. Elke deelnemer draagt een steentje bij. Je kunt 5 of 10 kilometer hardlopen of 5 kilometer wandelen.

Doe je mee?

Inschrijven kan hier: www.runtofightcancer.nl

7 CITY MAGAZINE Maastricht |

KLEINE VERHALEN VAN GROTE ONDERNEMERS

mannenHippe

CENTRUMMANAGEMENT MAASTRICHT

STAAT VOOR EEN LEVENDIGE EN TOEKOMSTBESTENDIGE BINNENSTAD. WE

ZORGEN VOOR EEN AANTREKKELIJK KLIMAAT

WAAR ONDERNEMERS ZICH GRAAG VESTIGEN, ZODAT OOK U ALS BEZOEKER OF INWONER

VAN MAASTRICHT GEFÊTEERD WORDT OP EEN UNIEK EN GEMÊLEERD AANBOD VAN WINKELS, AMBACHTEN, HORECAGELEGENHEDEN

EN CULTURELE INSTELLINGEN. OM ONZE

MISSIE WAAR TE MAKEN, PRATEN WE VAAK

EN VEEL MET DE ONDERNEMER ACHTER

IEDERE ORGANISATIE. DEZE VERHALEN

ZIJN TE MOOI OM NIET TE DELEN MET U!

In iedere City Magazine belichten we ze daarom graag, deze pareltjes, de ondernemers die onze stad nog mooier kleuren. Dit keer gaat het om de hippe mannen. We presenteren u een aantal unieke ondernemers waar je zomaar deze hippe man tegen het lijf kunt lopen.

KEEPIN' IT HOPPY

Beer, beer and more beer

Centrummanagement Maastricht zet zich in voor de belangen van ondernemers en haar medewerkers, de behoeften van bezoekers en de meerwaarde voor bewoners. Samen werken wij aan de binnenstad; een goed ontwikkeld, economisch vitaal, gastvrij en toekomstbestendig centrum

Brusselsestraat 3B, 6211PA Maastricht Welke hippe heer drink nu niet graag een uniek biertje. Bij Keepin' it Hoppy vind je alleen maar bijzondere biertjes die je niet zomaar tegenkomt in de supermarkt. Als kleine ondernemer houden zij zich o.a. bezig met microbrouwerijen, het vinden van biertjes met een beperkte oplage en bierspecials. In hun assortiment hebben zij maar liefst 300 gekoelde bieren en nog eens 400 niet gekoelde bieren op voorraad. Keepin' it Hoppy wisselt wekelijks hun aanbod, hierdoor is er altijd wel een gepast biertje voor elke hippe man.

| CITY MAGAZINE Maastricht 8
ww w. cmmaastricht.n l

SALOON

Met haar kunnen we alles, met hem ook

Platielstraat 6A, 6211GV Maastricht

In hartje Maastricht ligt de ambachtelijke barber 'Saloon'. Deze kapper heeft alle aandacht voor je haar, met haar kunnen ze alles, met hem dus ook. Knippen kleuren, stylen (traditioneel of modern) en voor de mannen met baarden een beardtrim of totaal iets anders; zeg het maar… Noëlle, Zoë, Lisa en Roger helpen je graag en nemen echt de tijd voor je. Je haar maar ook je ogen en oren komen niets tekort.

A FISH NAMED FRED

Be proud stand out

Markt 56, 6211 CL Maastricht

Al ruim 4 jaar kent Maastricht het Nederlandse merk A Fish Named Fred, ze zijn gevestigd in het centrum van Maastricht. De hippe Maastrichtse man besteedt graag aandacht aan zijn uiterlijk, A Fish Named Fred is voor hem dan ook de ideale plek voor het bemachtigen van unieke en funky items. Het is een eigenaardig merk dat bij de productie van hun kleding aandacht besteedt aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het milieu van de wereldwijde kledingindustrie. Het is een winkel met uniek kledingaanbod die zeker de moeite waard is voor een bezoekje.

FIXED GEAR COFFEE

Coffee before cycling

Grote Gracht 42, 6211SX Maastricht

In februari 2020 openden Brian en Shivani in hartje Maastricht een tweede vestiging van Fixed Gear Coffee met als filosofie het beste van fietsen en koffie samen te brengen. Het is de missie van ondernemers Brian en Shivani om een all-inclusive plek te creëren waar iedereen, van niet-wielrenner tot World Tour-prof, zich welkom voelt. Speciale fietsen, wielershirts en foto's sieren hier de muren waar retail, horeca én cultuur op een laagdrempelige manier aan elkaar worden verbonden. Je kunt hier ook terecht voor een aantal hippe wielermerken zoals Santini, Cikkel Copenhagen en Rapha. En vergeet, bij een bezoek aan Fixed Gear Coffee, vooral niet een stuk huisgemaakt gebak bij je kop koffie te bestellen.

KENT U EEN LEUKE ZAAK OF GOEDE ONDERNEMER DIE HET VERDIENT OM IN HET ZONNETJE GEZET TE WORDEN?

LAAT HET ONS WETEN EN DEEL UW VERHAAL!

INFO@CMMAASTRICHT.NL

9 CITY MAGAZINE Maastricht |

'Team kerkdiensten'

| CITY MAGAZINE Maastricht 10
TEKST Stephan van Appeven FOTO Ronald van den Hoven MAAKT ZICH OP VOOR EEN NIEUW LIVE-VERSLAG

Diverse MISSEN in de SINT SERVAASBASILIEK worden jaarlijks live uitgezonden door RTV MAASTRICHT. Een vast productieteam houdt zich telkens bezig met de registratie.

De nachtmis tijdens kerst, de drappeauzegening vlak voor carnaval en de paasmis; het zijn vaste momenten in het jaar dat RTV Maastricht de weg naar de Sint-Servaasbasiliek weet te vinden voor het rechtstreekse verslag waar de thuisblijvers dan naar kunnen kijken. Een vast team van vijf man weet dat het dan altijd samenkomt voor de nodige uurtjes in de kerk; beeldregisseur Jean-Peter Adams, geluids- en lichtexpert Tim Vogels, technicus Rene van Engeland en cameramannen Igor Heemels en Max Imandt.

Jean-Peter was vroeger tevens als technicus in dienst van de omroep, nu werkt hij op de trainingssectie van de luchtverkeersleiding. Het verslaan van de missen is nu pure liefhebberij en dat hij gelovig is, helpt ook mee. Hij is blij nog altijd betrokken te zijn bij de omroep. Hij is al enkele jaren de aanvoerder van het team dat deze uitzendingen verzorgt. "Mijn eerste kerstdiner heb ik altijd met dit team. Jaarlijks eten we gezellig pizza of iets dergelijks aan de mooiste tafel van de sacristie op kerstavond", lacht Jean-Peter.

Door de jaren heen blijven Jean-Peter de nodige momenten bij van uit de kerk. Hij denkt terug aan de tijd van corona, waarin er een tijd geen mensen werden toegelaten bij de missen. "Dan sta je daar met de Deken, een paar van zijn assistenten en RTV Maastricht in een verder lege kerk. Een hele aparte gewaarwording. Mooi is dan wel om te zien hoe Maastricht waardeerde dat we via televisie de mis toch in de huiskamer brachten." Ook de eerste mis van de pas tot priester gewijdde kapelaan uit India was een apart moment. "Omdat zijn halve familie vanuit elders in de wereld meekeek, hebben we het ondertiteld in het Tamil. Dat doen we er allemaal even bij!"

En de vader van Jean-Peter heeft ook nog een rol gehad in het geheel. "Omdat hij vanuit zijn vroegere baan bij de regionale omroep veel ervaring had met muziekregie heb ik hem de eerste paar jaar meegenomen tijdens de nachtmissen. Hij zat dan achter mij met de partituren en praatte mij door de muziekwerken heen. En zo hadden we op het goede moment de juiste beelden op televisie."

Voorlopig is Jean-Peter nog niet van plan om te stoppen met de beeldregie bij de missen. De eerstvolgende mis waar hij met zijn team weer een rechtstreeks verslag verzorgt op RTV Maastricht is op zondag 9 april: de Paasmis.

Maandelijks krijgt City Magazine een kijkje in de keuken bij RTV Maastricht. Alle facetten van dit mediabedrijf komen aan het licht, want de stadsomroep presenteert zich met haar programma's op diverse kanalen: radio, televisie, internet, Facebook en Instagram. Tevens komen de mensen achter de programma's aan het woord: de medewerkers en niet te vergeten, de vrijwilligers. EEN KENNISMAKING MET RTV MAASTRICHT!

MEER INFO www.rtvmaastricht.nl | www.facebook.com/rtvmaastricht

TV Ziggo digitaal: kanaal 40 | KPN 1336

RADIO Kabel 87.5 | Ether 107.5 FM | Ziggo 915 of 1915 | KPN 1036

11 CITY MAGAZINE Maastricht |

1 night & various art venues

Mind-blowing collections

Historical artifacts

In-your-face performances

Beats, bites, drinks & more

www.museumnachtmaastricht.nl

UPDATE

CULTURA MOSAE

Cultura Mosae initieert, organiseert en verbindt cultuur in publieke ruimtes. Samen met onze partners gaan wij de uitdaging aan om creatieve, culturele projecten en initiatieven aan te bieden aan de stad en de mensen; van bewoners tot studenten, van bezoekers tot makers. Zo dragen we bij aan een samenleving die eigenheid en diversiteit viert, verschillen overbrugt en mensen verbindt. Wil je weten waar we ons op dit moment mee bezighouden?

Via deze pagina in City Magazine houden we je op de hoogte!

CULTURA MOSAE IS VERHUISD!

Ooit werd Cultura Mosae opgericht als de culturele tak van Centrummanagement Maastricht, maar al sinds 2017 zijn we helemaal verzelfstandigd. Met een eigen bestuur en een eigen team is het nu tijd voor de volgende stap: een eigen kantoor! Vanaf 1 maart 2023 zal Cultura Mosae te vinden zijn op Rechtstraat 30 waar we ons verder blijven inzetten om cultuurprojecten te initiëren, organiseren en verbinden. Wij hebben er zin in!

MUSEUMNACHT MAASTRICHT '23

Verrassende kunst aan het licht in het donker!

PETRA

Vanaf dit jaar verzorgt Cultura Mosae in opdracht van Stichting Museumnacht, de organisatie van Museumnacht Maastricht en op 14 april 2023 is het zover! Dompel je onder in een veelzijdig aanbod aan pakkende exposities, performances, installaties, verrassende workshops, talks, tours en livemuziek. Ontmoet vrienden en vreemden in de wonderlijke sferen van de nacht! Met één ticket kun je vanaf 19:00 uur terecht bij verschillende cultuurlocaties, zoals: Bonnefanten, Boekhandel Dominicanen, De Bordenhal, Bureau Europa, Brouwerij Bosch, Centre Céramique, Fotomuseum aan het Vrijthof, Jan van Eyck Academie, Landbouwbelang-Transport Artspace, Lumière Cinema, Marres, Natuurhistorisch Museum Maastricht, Theater aan het Vrijthof en Muziekgieterij (+ Afterparty).

Het volledige programma verschijnt vanaf maart 2023 online. Houd museumnachtmaastricht.nl en social media in de gaten voor updates. Wij hebben er zin in en we zien je graag op 14 april!

WWW.CULTURAMOSAE.NL /
RENSKE SEB

50 jaar 50 jaar

Frankenstraat 143-145 6224 GM Maastricht info@joheutsverf.nl tel.: 043 - 362 08 50

De B ehangspe cial ist

Kom langs in onze showroom en laat je inspireren voor jouw interieur.

Beks Interieur 25 jaar jong!

Dit

Akersteenweg 49

6226 HR Maastricht

T 043 35 60 909

info@beksinterieur.nl

www.beksinterieur.nl

Beks Interieur is al meer dan

25 jaar het vertrouwde adres voor gordijnen & raamdecoratie, vloeren en buitenzonwering.

Beks Interieur is een veelzijdige interieur stylist in Maastricht en omgeving. We adviseren zowel de particuliere als de zakelijke markt. Zo ligt ons specialisme voor een groot deel in het smaakvol inrichten van uw woning. Maar ook verschillende hotels, zorginstellingen en horeca voorzien wij van een professioneel interieuradvies op maat. Uw wensen staan voorop en wij sluiten onze kennis hierop aan.

Met de nodige kennis en ervaring komen onze gespecialiseerde vakmensen bij u meten en adviseren.

Openingstijden Dinsdag t/m Zaterdag 10:00 tot 17:00 uur 1998 - 2023
dat behangt pas fijn jaar bestaat onze
zaak 25 jaar! Een jubileum waar wij best een beetje trots op zijn.
25
RAAMDECORATIE - GORDIJNEN VLOERBEDEKKING - PVC - LAMINAAT BINNEN- EN BUITENZONWERING

Op 18 maart werd bij Boekhandel Dominicanen te Maastricht de 67e editie van het Jaarboek Maastricht van het jaar 2022 gepresenteerd. In deze editie is er speciale aandacht gegeven aan de jeugd en jongeren. De uitreiking van het eerste exemplaar werd door Mick Wiertz op zijn skateboard gedaan aan de huidige kinderburgemeester. Het scholenproject dat als apart project in 2022 succesvol zijn eerste start kende krijgt als vervolgproject een opschaling naar 6 scholen in Maastricht in 2023! Groep 8 leerlingen maken hun eigen jaarboek! Op de laatste schooldag in juli 2023 zullen 6 extra edities van groep 8 scholen verschijnen.

15 CITY MAGAZINE Maastricht |
Foto's Focuss22

Jaarboek Maastricht 2022

Hoofdredacteur ERIC WETZELS en voorzitter PIET MUIJTJENS

van STICHTING JAARBOEK MAASTRICHT zijn trots: zaterdag 18 maart jongstleden werd het zevenenzestigste jaarboek gepresenteerd in Boekhandel Dominicanen.

“Maar Jaarboek Maastricht gaat nog lang niet met pensioen,” beweert Piet.

Eric Wetzels loodst ons door een stukje historie: “In 1955 is het eerste officiële jaarboek uitgekomen. Initiatiefnemer was toenmalig gemeentesecretaris Antoine Minis, die al sinds 1945 aantekeningen maakte en in manuscripten en typoscripten gebeurtenissen vastlegde. Tot 1937 werden er verslagen over de toestand van de gemeente gemaakt, maar burgmeester Michiels van Kessenich beëindigde dat. Met die oude aantekeningen willen we ooit nog iets doen, een soort ‘voor-jaarboek’ maken. Vanaf 1955 kwam er vanuit de gemeente Maastricht de opdracht om een jaarboek te maken. Aanvankelijk waren dat dunne cahiers met zwartwit foto’s, samengesteld door de afdeling Voorlichting en Communicatie. In 1984 werd vanuit financieel oogpunt besloten om ermee te stoppen. Stichting Historische Reeks nam het na een korte pauze over tot 1989 en daarna is Stichting Jaarboek Maastricht opgericht. Wij zien het jaarboek niet alleen als naslagwerk, maar ook als verbindende factor voor de stad.

De bestaande doelgroep willen we graag verjongen door kinderen een eigen jaarboek te laten maken. Vorig jaar heeft voor het eerst een basisschool mee gedaan, de Montessorischool, en komend jaar gaan zes scholen aan de slag. Zonder het reguliere jaarboek zouden we deze actie niet kunnen ondernemen. Het is een project dat naast het ‘gewone’ jaarboek loopt.”

KINDEREN LEREN WAT RELEVANT EN INTERESSANT IS VOOR DE LEZER

“Het jaarboek moet relevant zijn voor de stad,” zegt Piet, “en zeker geen reclamemiddel. We werken met subsidiegevers en sponsoren, want advertenties horen er niet in. Om de interesse te vergroten en daarmee de doelgroep, ligt de lat voor de kwaliteit hoog. Het bovengenoemde scholenproject is gecreëerd om meer interessante content te creëren en de doelgroep te verjongen. Het begint bij de jeugd, als je hen hebt, heb je ook de ouders en grootouders. De kinderen van de meewerkende basisscholen

| CITY MAGAZINE Maastricht 16
TEKST Vivianne Rijnders FOTO Peter van Hooren

worden er actief bij betrokken, schrijven zelf een deel van de teksten en selecteren foto’s. Ze maken het hele proces bewust mee en leren zo wat relevant en interessant is voor de lezer. Het enthousiasme van de Montessorischool is overgeslagen op andere scholen, vandaar dat zich inmiddels zes scholen hebben aangemeld voor het maken van een jaarboek. Niet alleen de kinderen waren enthousiast, maar ook de leerkrachten. Het mooiste compliment van één van hen was: “Dit is de overtreffende trap van begrijpend lezen.”

JE MOET BEPALEN WAT VOOR DE HISTORIE VAN BELANG IS TERWIJL

JE ER NOG MIDDENIN STAAT

Terug naar het jaarboek: hoe werkt het in de praktijk? “Elke redacteur neemt drie maanden voor zijn of haar rekening,” legt Eric uit. “In die maanden houd je bij wat er in de stad gebeurt en filter je de relevante zaken eruit. Het jaarboek mag geen vergaarbak worden van allerlei losse gebeurtenissen, maar het moet divers zijn, waarbij je steeds bedenkt of iets over tien jaar nog van betekenis is. Je moet dus bepalen wat voor de historie van belang is terwijl je er nog middenin staat. Alle clichés zoals Preuvenemint en Vastelaovend komen er altijd in, maar we letten goed op verscheidenheid. Het zwaartepunt ligt dit keer op jeugd en jongeren. Zo staat er bijvoorbeeld een interview in met voormalig kinderburgemeester Nora Hunter en wordt melding gemaakt van diens opvolger Joost de Goeij. Ook is er een uitgebreid verhaal van een skater. We laten samenhang zien, maar ook diversiteit en zetten accentjes door kleine lokale speciale gebeurtenissen te beschrijven. Dankzij een mooie balans tussen tekst en het fotowerk van Jean Pierre Geusens (Focuss 22), die er als fotograaf het hele jaar mee bezig is, geeft het jaarboek een analytische maar kritische blik op hoe de stad zich ontwikkelt.”

“Het jaarboek wil garant blijven staan voor beleving, verrassing en verwondering. Dat willen we borgen. Door de scholenprojecten erbij te betrekken, werken we aan een verbindende factor ten behoeve van de ontwikkeling van de stad. Mensen moeten zich blijven afvragen waarom dingen zijn zoals ze zijn,” besluit voorzitter Piet Muijtjens.

Het Jaarboek Maastricht is te koop bij Boekhandel Dominicanen en via de website jaarboekmaastricht.nl/bestellen/

17 CITY MAGAZINE Maastricht |

boekhandel dominicanen

TIPSBoeken

Bij Boekhandel Dominicanen is het voorjaar aangebroken en dat betekent dat het tijd is om de natuur te ontdekken. Loop binnen en ontdek de collectie natuurboeken, wandelgidsen en kookboeken voor het bereiden van heerlijke gerechten met verse groenten en kruiden uit je eigen tuin.

Onze medewerkers helpen je graag bij het vinden van het perfecte (natuur)boek. Geniet ondertussen van een cappuccino of huisgemaakte ijsthee bij Coffeelovers en bekijk de steeds wisselende expositie op ons priesterkoor. Naast exposities organiseren we diverse evenementen zoals presentaties, lezingen, signeersessies en muziekoptredens. Houd onze website in de gaten voor ons gevarieerde programma van dit voorjaar!

Deze maand geven wij de volgende boekentips:

ANNE WIEGGERS Mijn moestuin

Wat is er nu lekkerder dan genieten van verse groenten en kruiden uit je moestuin? Anne Wieggers kweekt al van jongs af aan haar eigen eten. Iedere dag iets uit je eigen tuin eten is helemaal niet moeilijk. Het is lekkerder dan wat er te koop is, duurzamer, én je wordt er blij van. In dit boek deelt Anne haar kennis en staat alles wat je nodig hebt om je eigen oogst te kweken, met oog voor bodem, biodiversiteit en klimaat. Anne vertelt je wat haar favoriete soorten zijn, en in een handige maandplanner laat ze zien hoe je ervoor zorgt dat er jaarrond iets uit jouw tuin op tafel komt. Anne Wieggers is tuinexpert bij BinnensteBuiten, waar ze uitlegt hoe je de biodiversiteit een boost geeft én een lekkere maaltijd kweekt. Daarnaast is ze hoofdredacteur van Gardeners' World magazine, schrijft ze voor NRC over tuinieren, werkte ze onder meer als tuinontwerper en gaf ze kinderen (moes)tuinles.

GERARD JANSSEN Moestuin

Voor wie denkt dat moestuinieren enkel is weggelegd voor mensen met een grote tuin heeft het mis! Dit boek leert je namelijk dat je voor de lekkerste zelf verbouwde groenten helemaal geen tuin nodig hebt. Pak een paar kistjes of potten, zet ze op je dakterras of balkon en ga tuinieren! Ook zonder tuin en groene vingers kun je met de supersimpele kistjesmethode je eigen moestuin maken. Zaai je eigen groenten en kweek ze op tot eetbare exemplaren. Dus, handen uit de mouwen: kweken en oogsten. Ben je op zoek naar inspiratie hoe je je eigen oogst kunt verwerken in lekkere maaltijd? Wij hebben een ruime selectie kookboeken die je laten zien hoe je de oogst van je eigen tuin kunt verwerken in heerlijke gerechten, van simpele salades tot uitgebreide diners.

JANNEKE PHILIPPI Bakplaatbijbel

Wij zijn grote fans van de 'Bijbelkookboekenreeks' en de allernieuwste kookbijbel, geschreven door Janneke Philippi, is een geweldige aanvulling op de serie. In de Bakplaatbijbel vind je meer dan 230 makkelijke recepten die je na een korte voorbereiding alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Van hoofdgerechten met vlees of vis en natuurlijk hartstikke veel vegetarische gerechten tot aan hartige plaattaarten, plaatbroden en zalige zoetigheden. Ook geeft Janneke tips voor het koken voor feestjes en grote gezelschappen, recepten voor de lekkerste bijgerechten en leert ze je hoe om te gaan met restjes. Haar recepten zijn altijd vertrouwd, maar door een twist toch bijzonder!

De gewiekste vogelgids

Ben jij een fervent wandelaar en spot je graag bijzondere vogels tijdens het wandelen? Onze favoriete vogelgids van dit moment is De gewiekste vogelgids. In deze gids presenteert Nico de Haan een uniek en nieuw systeem om vogels te herkennen. De indeling op kleur, vorm, leefgebied, gedrag en geluid maakt het veel gemakkelijker om een vogel te herkennen en de juiste naam bij de juiste vogel te vinden. Met zijn jarenlange ervaring in het geven van vogelcursussen voor de Vogelbescherming als uitgangspunt, heeft De Haan de perfecte methode gecreëerd om beginnende vogelaars op weg te helpen. Een onmisbare gids voor iedereen die op een eenvoudige manier vogels wil leren herkennen. Met prachtige illustraties van vogel- en natuurschilder Elwin van der Kolk.

TOON HEZEMANS EN THIJS HORBACH

Dutch Mountain trail

De Seven Summits zijn de zeven steilste bergtoppen van Zuid-Limburg. Beklim ze allemaal in de spannendste rondwandelingen met de meeste bergbeleving! De Dutch Mountain Trail is een ruige wandeltocht van ruim 100 km die de Seven Summits met elkaar verbindt. Loop van station Eygelshoven (Kerkrade) naar station Maastricht over een route waar het echte berggevoel nooit ver weg is. Alpenweides, snelstromende beken, rotswanden en natuurlijk spectaculaire vergezichten zullen je uitdagen en in vervoering brengen tijdens deze tocht. Als je op zoek bent naar een veelzijdige en uitdagende wandelgids van Zuid-Limburg, is deze gids zeker een aanrader! Hij is zowel verkrijgbaar in het Engels als in het Nederlands en dus niet enkel geschikt voor iedereen uit Limburg, maar ook uit de rest van Nederland en het buitenland.

Dominicanerkerkstraat 1 - Maastricht www.boekhandeldominicanen.nl

Nederlands Engels

Zaterdag 22 april vieren wij in Boekhandel Dominicanen Record Store Day. Zet het goed in je agenda, want uitsluitend op deze dag zijn er weer heel veel exclusieve vinyl-releases in gelimiteerde oplage verkrijgbaar op onze muziekvloer. We hebben tasjes en singles weg te geven, waaronder de gelimiteerde single van Record Store Day ambassadeur Froukje én wij hebben ook weer een geweldig divers liveprogramma. 's Ochtends kun je tijdens je ochtendkoffie genieten van een solo-optreden van jazzgitarist Joep van leeuwen. Daarna brengt jazzcollectief N4 een ode aan Miles Davis. The Waiting trakteert ons op sixties-Americana, gevolgd door de heerlijke synth-pop van CHARLOT. Afsluiter is het Maastrichtse Solomon met het betere gitaarwerk, en de geweldige stem van zanger Koen Witte.

Mis het niet!

LIVEPROGRAMMA

Joep van Leeuwen

10:00 – 10.30 UUR

Wake-up jazz. Joep van Leeuwen speelt melodieuze moderne jazz. Zijn stijl is ingetogen en hoewel de roots van de Bebop en Hardbop hoorbaar zijn, is zijn voorliefde voor cool jazz duidelijk aanwezig. Echter, zonder kil te zijn!

N4

11:15 – 12:00 UUR

N4, bestaande uit Tim Boumen op gitaar, Frans Vink op bas, William Sassen op tenorsax en Hans Simons op drums, zal een programma presenteren met de muziek van jazzlegende Miles Davis. Het programma omvat 40 jaar jazzontwikkeling, van de jaren '50 tot aan zijn Second Great Quintet, zijn elektrische jazz-rock periode met In A Silent Way, Bitches Brew en On the Corner, en uiteindelijk zijn jaren '80 jazz-funk van The Man with the Horn tot Amandla. Het project is geïnspireerd door het album 'So Near, So Far, Musings for Miles' van Joe Henderson, met bijdragen van jazziconen John Scofield, Dave Holland en Al Foster.

The Waiting

13:00 – 13:40 UUR

The Waiting brengt een perfecte symbiose van Britse 'sixties' pop/ punk, 'seventies' Americana/ rock en 'nineties' Britrock. The Waiting komt voort uit diverse Midden-Limburgse acts die hun muzikale passie samenbrachten. Het resultaat is een innemende melange van eigen werk en covers van hun grote helden, die zich vooral kenmerkt door ijzersterke songs. Experimenten op het podium gaan ze niet uit de weg waardoor de liveshow een bijzondere ervaring is die je niet mag missen – Pop Podium Volt

CHARLOT

14:30 – 15:10 UUR

CHARLOT opende afgelopen voorjaar voor Record Store Day ambassadeur Froukje in o.a. Patronaat en Tivoli Vredenburg. Geïnspireerd door artiesten als Regina Spektor en AURORA combineert ze warme strijkers, synthesizers en haar serene stem om van haar verhalen muziek te maken. Na haar debuut EP 'Darker than the moon' werkt ze nu samen met onder andere Tessa Rose Jackson aan een nieuwe EP. Over haar muzikale invloeden: 'Toen ik 11 jaar was, was Regina Spektor mijn grootste inspiratie. Ik was te jong om te begrijpen waar ze precies over zong, maar ik begreep wel dat het écht ergens over ging. Op dit moment zijn mijn grootste invloeden: Agnes Obel, Radiohead, Marika Hackman & London Grammar.' – VPRO 3 voor 12

Solomon

16:30 – 17:10 UUR

Solomon laat met hun debuutalbum 'It's all downhill from here' aan de wereld zien dat ze er zijn. De band produceerde het album samen met Christopher Elms (bekend van Björk, Ben Howard) die het ook mixte. Op het debuutalbum van de band uit Maastricht staan tien nummers. In het tweede nummer 'Oceans' zingt zanger Koen de Witte; '…let the current take control ' en dat is nu precies wat je zou moeten doen tijdens het beluisteren van deze plaat. Laat je meevoeren door de melodieën en arrangementen en kom terecht in een zee van muzikale creativiteit. – Chaos Music Magazine

Dominicanerkerkstraat 1 - Maastricht www.boekhandeldominicanen.nl

Presentatie boek "EEN LACH MET TRANEN"

Zaterdag 25 maart jl. werd onder grote belangstelling het boek gepresenteerd "Een lach met tranen" van Glenn Wijntjens bij Boekhandel Dominicanen. In dit boek beschrijft hij hoe het is om met de progressieve spierziekte Friedreich Ataxie te leven.

De volledige opbrengst van zijn boek gaat naar zijn stichting ROLLEN VOOR SPIEREN. Verder in deze uitgave ook een interview met Glenn.

Bijgaand een foto impressie van deze boekpresentatie.

21 CITY MAGAZINE Maastricht |
FOTO'S Peter van Hooren

Een lach met tranen

We ontmoeten GLENN WIJNTJENS in Boekhandel Dominicanen, naar aanleiding van het uitkomen van zijn boek 'Een lach met tranen'. Glenn heeft de progressieve spierziekte FRIEDREICH ATAXIE . Hij neemt vanuit zijn rolstoel regelmatig deel aan sportevenementen en koppelt daar inzamelacties aan vast voor zijn STICHTING 'ROLLEN VOOR SPIEREN', waar hij oprichter en voorzitter van is. Alle donaties zijn bedoeld voor

ONDERZOEK NAAR SPIERZIEKTEN, in het bijzonder Friedreich Ataxie. Ook de opbrengst van zijn boek gaat volledig naar deze stichting.

| CITY MAGAZINE Maastricht 22
TEKST Vivianne Rijnders FOTO'S Peter van Hooren

"In september 2021 ben ik met het boek begonnen," vertelt Glenn. "Ik wilde al heel lang mijn levensverhaal schrijven maar het kwam er steeds niet van. Na het lezen van het boek van een Belgische man met Friedreich Ataxie, hakte ik de knoop door en begon. Zelf typen kan ik niet meer, maar een vriendin, Fleur, bood aan om dat voor mij te doen. We brengen heel wat uren samen door en ik had vanaf het begin een klik met haar. Ik vertelde en zij typte. We hebben veel gelachen want er staan ontzettend veel leuke dingen in. Natuurlijk sla ik de minder leuke episodes niet over en dat zorgde voor bijzonder heftige momenten. Het maken ervan was dus al een lach met tranen. Het boek gaat over mijn leven, vanaf mijn geboorte tot heden."

Vader Willie: "Glenn heeft een fotografisch geheugen en kan zich enorm veel herinneren uit zijn jeugd. Dankzij Fleur is het gelukt om al zijn verhalen om te zetten naar een prettig leesbare tekst."

Ik probeer zoveel mogelijk leuke dingen te doen Ondanks zijn ziekte woont Glenn zelfstandig. Met zijn ouders, familie en vrienden in de buurt en zijn verzorgsters is dat goed te doen en heeft hij een druk sociaal leven. "Rond mijn tiende openbaarde zich de spierziekte en begon ik moeilijker te lopen. Na vele jaren van onderzoek bleek ik Friedreich Ataxie te hebben. Mijn ouders zijn drager van de ziekte en volkomen gezond. Zowel mijn zusje als ik hebben van ieder de slechte helft geërfd. Toen ik twintig was belandde ik in een rolstoel. Familie en goede vrienden hebben mij door die moeilijke periode heen geholpen. Ik probeer zoveel mogelijk leuke dingen te doen zoals reizen en

ook met carnaval ben ik van de partij. Samen met mijn vriendengroep 'Super-Maan' zijn we in 2017 Vastelaovendsvierders van Maastricht geworden. In 2018 ben ik op sleeptouw genomen in IRONMAN Maastricht, een onvergetelijke ervaring. 3,8 Kilometer voortgetrokken in een bootje over de Maas, 180 kilometer zittend in een bakfiets door het Limburgse Heuvelland en vervolgens 42,1 kilometer hardlopen in de marathonrolstoel. Na ruim vijftien uur bereikten we de finish en hebben daarmee tachtigduizend euro aan donaties opgehaald. Vanwege het enorme bedrag hebben we besloten 'Stichting ROLLEN VOOR SPIEREN' op te richten. Vervolgens heb ik aan meerdere wedstrijden meegedaan om nog meer geld in te zamelen en in 2022 heb ik een kledinginzamelingsactie gehouden. Ik hoop met het boek wederom donaties binnen te halen.

GLENN ZIJN POSITIVITEIT IS ONGELOOFLIJK

Glenn ziet zichzelf niet als voorbeeld voor anderen maar hoort dat wel regelmatig. "Glenn is enorm sterk, pakt steeds de draad weer op en haalt alles uit het leven," zegt moeder Jeanny trots. "Dat is bewonderenswaardig." "Zijn hechte vriendengroep neemt hem overal mee naar toe, dat is iets om erg dankbaar voor te zijn," vult Glenns vader aan. "Wat ik ook wil benoemen, is dat Glenn zoveel inzamelacties houdt ten behoeve van onderzoek terwijl hij weet dat hij daar zelf niets meer aan zal hebben, hij doet dat puur voor anderen. Zijn positiviteit is ongelofelijk." "Ik maak veel mooie dingen mee," vertelt Glenn. "Mijn spierziekte beperkt me niet altijd in het beleven van avonturen. Ik hoop dan ook nog heel wat reizen te kunnen maken."

Het boek 'Een lach met tranen' is te koop bij Boekhandel Dominicanen en bij de Plus in Amby, of te bestellen via www.rollenvoorspieren.nl

Daar vindt u meer informatie over de stichting van Glenn Wijntjens.

23 CITY MAGAZINE Maastricht |

10% extra

1099,Tuinhuis Puth 195 x250 cm 28 mm 1359,-36,95 24,50pm2 Luxury TopLine Graphite, Black en Copper 60 x 60 x 5 cm 36,95 24,50pm2 Luxury TopLine Nero en Grigio 60 x 60 x 5 cm Douglas relief vlonderplanken 2,8 x 14,5 x 300 cm 12,95per st. bijvoorbeeld 6x3 m 3.321,Terrasoverkapping op basis van Trendline wandmontage 15,95 per st. Zweeds Rabat 1,0-2,1 x16,5 x 300 cm 11,95 per st.. 1,0-2,1 x16,5 x 400 cm Douglas fijnbezaagd
korting
met 10% extra korting 989,- nu Eurohandel voor uw tuin alles Veel aanbiedingen in betonDiverse aanbiedingen op onze geheel Terrasoverkappingen en buitenverblijven. Bezoek onze website: eurohandel.nl Ma. t/m vr. 9-18 uur Za. 9-16 uur Keramische tegel Concrete look 2.0 Grey en Black 60 x 60 x 2 cm ( 2e keus) 45,00 27,50pm2 1949,-1.749,Tuinhuis Nuth 3 290 x 290 cm 28 mm met 10% extra korting 1.575,- nu 1.565,-1.379,O verkapping Eupen 1 295 x 295 cm 28 mm met 10% extra korting 1240,- nu 2.439,2.229,Tuinhuis Maastricht 398 x 248 cm 28 mm met 10% extra korting 2006,- nu Hardhouten Tegel 9 Lats 50x50 cm 7,95 4,95 per st. Het grootste assortiment opgebouwd in onze 35,76 17,50pm2 Smartton SE Matterhorn 60 x 60 x 6 cm 30 x 60 x 6 cm Koopzondag 2e Paasdag Terras-olijfboompje ca. 60 cm met dikke kroon 45,- 25,Rododendron ‘XXL’ supergrote roze bloemen! 50+ cm van 27,95 nu voor Vlinderlavendel met bloem! 20+ cm dik 5,Kruidenplantjes Rozemarijn Tijm en Oregano dikke plantjes 20+ cm 3,Douglas Dubbellipprofiel plank 1.8x19x250 cm 12,50per st. Tientallen aanbiedingen
op alle

op onze plantenafdeling

van 312, nu voor hout/beton schutting gecoat 99,95pm1 Douglas Paal fijnbezaagd 65,50 per st. 55,95per st. 15 x 15 x 250 cm 15 x 15 x 300 cm 89,- per st. Jumbo schutting geïmpregneerd. 180x180 cm 19 planks 15 mm VRAAG NAAR ONZE MONTAGE-SERVICE bijvoorbeeld 3 m 1.335,Panorama glazen schuifwand alle voorradige tuinhuizen 3.429,3.179,Tuinhuis Born 2 plus 780 x 295 cm 28 mm met 10% extra korting 2.860,- nu 4.295,met 10% extra korting 3.866,- nu Tuinhuis Saar 790 x 300 cm 44 mm beton- en keramische tegels geheel vernieuwde houtafdeling Terrasoverkappingen buitenverblijven. Rennemigerveldweg 70a 6413 BP Heerlen info@eurohandel.nl +31 (0) 45 572 97 10 Drukfouten en prijzen onder voorbehoud Keramische tegel Dieppe 40 x 80 x 3 cm ( 2e keus) 66,00 34,95pm2 Natuursteen Blauwsteen Vijverrand Blue Moon Linea dubbel gezoet met facet 100 x 15 x 3 cm € 20,100 x 20 x 3 cm € 22,50 100 x 25 x 3 cm € 26,50 100 x 30 x 3 cm € 30,50 100 x 35 x 3 cm € 32,50 100 x 40 x 3 cm € 36,50 3.569,Tuinhuis Rhein 800 x 350 cm 28 mm geïmpregneerd met 10% extra korting 3.212,- nu 2.739,2.499,Tuinhuis Montfort 400 x 320 cm 28 mm met 10% extra korting 2.249,- nu 64,95 56,10pm2 Cerasun Firenze Black keramiek op beton 60 x 60 x 4 cm Keramische tegel Ferro Antra 60 x 60 x 3 cm ( 2e keus) 66,00 34,95pm2 Massief 3 cm dik 250,-per st. vanaf Diverse op maat gemaakte Poorten op metalen frame incl. hangen sluitwerk assortiment uit de regio, onze showtuin. Massief 3 cm dik
Koopzondag 16 en 30 april (11.00 tot 16.00 uur)
149,Olijfbomen vanaf 20 jaar tot meer dan 100 jaar oud vanaf Japanse Roos Solitair meerstammig 150+ cm 295,Bastaardcipres Spiraal bijzonder mooie exemplaren 225+ cm hoog 225,- 175,Tientallen bloembakken uit voorraad leverbaar w.o. Bloembak Liverpool Divider eco-fiber antraciet 100x35x80 cm
Paasdag 10 april (11.00 tot 16.00 uur)
Record Store Day ‘23 vier je bij Dominicanen www.boekhandeldominicanen.nl Pisartlaan 8, 6245 SK Eijsden T 043 409 1244 www.walpot.net Samen maken we van de laatste groet een mooie, blijvende herinnering Bij het overlijden van een dierbare komt er veel op u af. Samen met ons team staat u er niet alleen voor. Met alle ruimte voor uw wensen, geven wij vorm aan een mooi en persoonlijk afscheid. Dit kan midden in de natuur in ons eigen uitvaartcentrum, crematorium, kof etafelruimte en landschapsbegraafplaats. Michiel Romme: COL L A GES Limestone Books Grote Gracht 63, 6211 ST Maastricht open: 7 days a week from 11h -18h facebook.com/limestone.books.maas from April 1 till April 30 Museumnacht 14 april open tijdens / open during gratis toegang / free admission www.citymagazinemaastricht.nl Van Hooren Media is uitgever van o.a.: City Magazine Maastricht & Regio, Customized Magazines, brochures en fotografie-opdrachten Een dankwoord is zeker op zijn plaats op alle reacties van relaties, vrienden en bekenden. die wij mochten ontvangen bij het verschijnen van het 75e jubileumnummer. Een grote merci!!

Als je op een maandagochtend om zeven uur 's ochtends gebeld wordt, weet je dat er iets aan de hand is. En dat was het geval. De wereld van mijn vriendin was ingestort, haar man had zijn laatste fietstocht gemaakt om het aardse voor het hemelse te verruilen. Ik zat aan tafel met een beker thee. Buiten was het nog donker. Aan beide kanten van de telefoon tranen. Van schrik, ongeloof en verdriet. De hele dag door belemmeren flarden van in elkaar overvloeiende herinneringen mijn normale handelen. Zoveel lol samen gehad, zoveel gelachen. Hoe kan dit nu? Waarom? Op school bij mijn kleuters vergeet ik altijd mijn zorgen, maar dit is te groot.

's Avonds ga ik naar haar toe, ze is kalm en dapper. Ze vertelt. We drinken een glas wijn, proosten op haar man.

In de daarop volgende weken zijn we veel samen. We konden altijd al eindeloos kletsen, verbazingwekkend vond haar man dat. Nu kan al ons gepraat de stilte van zijn afwezigheid niet opvullen. Emoties zijn een wonderlijk iets, tranen en schaterlach wisselen elkaar af. Onze gesprekken variëren van "Weet je nog toen…" tot "Ik heb zo'n mooie laarzen gekocht!" Alsof dat belangrijk is, als je leven in brokstukken gevallen is. Als je nooit meer antwoorden op prangende vragen zult krijgen.

Als die stoel aan tafel leeg blijft, die kant van het bed onbeslapen. Toch draait de wereld door, de tijd gaat verder alsof er niets gebeurd is. We wandelen samen en lunchen ergens. We gaan naar de TEFAF. Eten bij mij en kijken samen naar 'Flikken Maastricht'. Ze fietst door het donker naar huis. Ze is moe en gaat slapen, wat haar wonderbaarlijk genoeg steeds goed lukt. Om de volgende dag naar de sportschool te gaan. Ze ontvangt bezoek en houdt haar huis keurig op orde. Draait een wasje en gaat naar de winkel. Fietst regelmatig naar school om feeling met haar leerlingen en haar collega's te houden. Mensen vragen of ze niet beter thuis kan blijven. Maar zij wil door. Hoe moeilijk het ook is. Het gemis wordt steeds groter en er moet nog van alles geregeld worden. Maar het ontneemt haar niet haar levenslust. De liefde voor haar zoon, de mensen om haar heen, haar werk en leuke dingen ondernemen houden haar op de been en geven haar kracht.

Je weet van te voren niet hoe je zult reageren als er iets verschrikkelijks met een dierbare gebeurt. Stort je in of ga je door? Slaap je niet meer of vallen je ogen al dicht zodra je je kussen voelt? Eet je je verdriet weg of krijg je niks doorgeslikt? Huil je elke dag of heb je ook goede dagen? Pak je de draad op of hoeft het allemaal niet meer? Mijn vriendin gaat door. Ongelofelijk dapper en ongelofelijk optimistisch. Wat het gemis en het verdriet niet minder maakt maar ze draagt het op haar smalle schouders. Neemt het met zich mee, de ene dag weegt het zwaarder dan de andere. Soms lijkt ze hem om haar heen te voelen, soms is er alleen een loodzware stilte. Een stilte, gelardeerd met vragen.

27 CITY MAGAZINE Maastricht |
COLUMN
RIJNDERSVivianne Verdriet

MABP 2023

Van vrijdag 10 t/m zondag 12 Maart vond er in de Sint Janskerk de 15e editie plaats van de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair.

Dit jaar namen een 30tal antiquaren deel aan deze gevestigde beurs. Een ruim aanbod van antieke boeken, prenten, landkaarten en zeldzaam uitgaven werden er gepresenteerd.

2023 was het thema van de beurs "d'Artagnan". Dit jaar is het namelijk 350 jaar geleden dat d'Artagnan in 1673 sneuvelde tijdens de belegering van Maastricht.

Bijgaand een foto impressie.

FOTO'S Peter van Hooren

EXPOSITIE: VAN 1 APRIL T/M 30 APRIL 2023

Limestone Books

Het idee om van rommel nieuwe dingen te maken noemt Michiel Romme spelen en ontdekken.

Romme is geboren en getogen in Noord-Brabant. In 1977 toog hij naar Maastricht en is er niet meer weggegaan. Hij kwam er om te studeren aan de kunstacademie. Beeldhouwer wilde hij worden maar de opleiding heeft hij niet afgemaakt. "Na het tweede jaar werd ik weggestuurd, ik had volgends de docenten te weinig talent." Uiteindelijk kwam hij in de designwereld terecht

Michiel Romme houdt ervan om van restmaterialen zoals plastic afval en kleine prullaria nieuwe dingen te maken. Zie hier het materiaal waarmee hij voornamelijk werkt. Hergebruik van het onbruikbare en het overbodige. Het worden objecten waarin de gebruikte voorwerpen zijn vervreemd. En nodigt uit tot kijken en fantaseren.

Belangrijk is je eigen interpretatie, je eigen beleving" Aldus Michiel Romme. Ik was niet goed genoeg als beeldhouwer, maar blijkbaar beschik ik wel over ander talent. Het idee om van rommel nieuwe dingen te maken ontstond zo'n 3 jaar geleden bij toeval. "Een kennis van me vroeg of ik iets kon doen met kleine stukjes multiplex die bij het productieproces in zijn bedrijf overbleven. Vervolgens ben ik aan het knutselen geslagen. Tijdens de coronapandemie had ik opeens veel tijd over en is het werken met afvalmaterialen in een stroomversnelling gekomen."

BEZOEKADRES

Grote Gracht 63 6211 ST Maastricht

Geopend van maandag t/m zondag van 11:00h - 18:00

facebook.com/limestone.books.maas

29 CITY MAGAZINE Maastricht |

De philharmonie zuidnederland verhuist

NAAR THERESIAKERK EN ‘DOOPT’ DEZE OM TOT OPUS 9

De philharmonie zuidnederland heeft vanaf 8 maart haar intrek genomen in de Theresiakerk in Maastricht. Het orkest is daarmee definitief verhuisd van Theater aan het Vrijthof naar de kerk voor wat betreft haar kantoren en repetities. Concerten blijft het orkest gewoon geven in Theater aan het Vrijthof. De nieuwe naam die philharmonie zuidnederland aan haar onderkomen heeft gegeven is Opus 9. Naast de locatie in Maastricht blijft het orkest ook gehuisvest in Eindhoven. In Muziekgebouw Eindhoven blijft philharmonie zuidnederland kantoor houden en zal het orkest de helft van de producties blijven repeteren.

Met de intrek in de Theresiakerk heeft philharmonie zuidnederland een eigen onderkomen voor vele activiteiten die het orkest ontplooid. Naast het feit dat hier kantoor wordt gehouden, zullen dat voornamelijk repetities zijn, maar ook bijvoorbeeld educatievoorstellingen of eigen evenementen kunnen door het orkest in Opus 9 worden gehouden. De kerk zal op gezette tijden nog steeds voor kerkdiensten worden gebruikt. Er wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn om toekomstig ook externe partijen gebruik te kunnen laten maken van Opus 9.

PODIUM EN KANTOREN

Voor de repetities en voorstellingen is een groot podium gebouwd in de kerkverdieping waarop het orkest in een grote bezetting en zelfs met toevoeging van koren kan repeteren. Op de benedenverdieping is de muziekbibliotheek gevestigd en zijn er repetitieruimtes waar musici alleen of in kleine groepen kunnen repeteren. Voor dirigenten en solisten zijn er verblijfruimtes en kleedkamers beschikbaar. Ook bevinden zich hier de kantoren en vergaderruimtes voor de staf, waarbij rekening is gehouden met de

| CITY MAGAZINE Maastricht 30

mogelijkheid om hybride te werken. En er is een gezamenlijke kantine (MuziKantine) die voor nog meer verbinding zorgt tussen musici en staf. Het orkest zoekt nadrukkelijk de verbinding op met de buurt en heeft die mede gevonden in Athos, dat op repetitiedagen de lunch voor het personeel van het orkest zal verzorgen.

OPUS 9

Het orkest gaat een nieuwe naam voeren voor het onderkomen en heeft daarbij gekozen voor Opus 9. Een korte en krachtige naam met een mooie betekenis. Opus staat voor ‘werk’, verwijzend naar een muzikale compositie en een Opus wordt vaak gevolgd door een nummer. In dit geval is dat 9, omdat dat cijfer refereert aan het huisnummer (Theresiaplein 9). Daarnaast is 9 een ‘magisch’ getal voor componisten. Het 9e Symfonie-syndroom is een mythe binnen het

componeren van klassieke muziek die berust op het gegeven dat na Ludwig van Beethoven vele componisten niet meer tot negen symfonieën kwamen of bang waren voor het passeren van deze grens. Het orkest omarmt dit getal, omdat het ook een nieuwe start symboliseert in Maastricht. Bovendien bestaat philharmonie zuidnederland dit seizoen 9 jaar en viert het volgend seizoen dus haar 10-jarig bestaan.

OFFICIËLE OPENING

Op vrijdag 17 maart vindt de officiële opening plaats voor genodigden en omwonenden die hiervoor een uitnodiging hebben ontvangen en zich hebben kunnen aanmelden. Burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake zal samen met Stefan Rosu, intendant van philharmonie zuidnederland op 17 maart de officiele openingshandeling verrichten.

EIGEN ONDERKOMEN

Het hele traject van verkenning naar intrek heeft ruim 2,5 jaar in beslag genomen. Aanleiding voor de verhuizing van het orkest naar een ‘eigen onderkomen’ zijn de plannen van Theater aan het Vrijthof voor het bouwen van een middenzaal. Deze zou op de plek komen waar de kantoren van philharmonie zuidnederland waren gevestigd. En omdat het orkest de helft van haar producties op het podium in Theater aan het Vrijthof repeteert (en de andere helft in Muziekgebouw Eindhoven), is het podium bezet, waardoor het theater geen producties kan plannen op die dagen. Een eigen onderkomen voor het orkest, maakt voor beide zaken de weg vrij voor het theater.

TRAJECT VAN 2,5 JAAR

In mei 2020 zijn de eerste verkenningen gedaan om na te gaan of de Theresiakerk een mogelijke locatie kon zijn voor philharmonie zuidnederland. Op basis van een programma van eisen is een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Cruciaal aspect voor een symfonieorkest is hierbij dat de akoestiek uitstekend moet zijn, wat in een kerk geen vanzelfsprekendheid is. In september 2020 is het eerste concept-inspiratiedocument gedeeld met het orkest door de gemeente Maastricht en in februari 2021 is een akkoord bereikt met betrekking tot de financiering. In juni is gestart met het ontwerpen van de diverse verdiepingen én de akoestische aanpassingen, waarna in oktober 2021 de aannemer is geselecteerd en de verbouwing gestart. Op woensdag 8 maart is de kerk door het orkest in gebruik genomen en vindt de eerste repetitie plaats.

31 CITY MAGAZINE Maastricht |
FOTO Jean Pierre Geusens

JEKERJAZZ MAASTRICHT wil in 2023, op basis van haar kernwaardes, voor iedereen toegankelijk én gratis, meer organiseren en heeft daarom het initiatief genomen om op 22 april in zes cafés in het JEKERKWARTIER BLUES te organiseren.

Daarom organiseert JekerJazz Maastricht deze aftrap met haar eigen Bluesfestival op 22 april in samenwerking met haar partner Blues Maastricht voor het "Spring multi festival | Jo Koopman's 70ste verjaardag" in het weekend van 26 - 27 - 28 en 29 mei a.s. in de Muziekgieterij.

Voor kaarten: www.bluesmaastricht.nl

| CITY MAGAZINE Maastricht 32

Tekenen en schilderen ook iets voor U?

Een gepassioneerde, gedreven en uiterst getalenteerde groep amateur schilders uit Zuid-Limburg en Aken komt al jaren samen op woensdagavond in het Kumulusgebouw in Maastricht om te schilderen, elkaar te inspireren en gewoon plezier te hebben met deze prachtige passie.

Met hun diverse stijlen, zoals Afrikaanse landschappen, fotorealistische portretten van mensen en dieren, denkbeeldige fantasie werken en abstracte kunst, is hun oeuvre omvangrijk en indrukwekkend. Onder de professionele leiding van Jack Reubsaet wordt continue verder geschaafd aan de kunde van het kunstmaken.

Deze schildersgroep heeft al meerdere succesvolle exposities gehad, zowel individueel als in groepsverband. Momenteel kunt u acht van hun werken bewonderen in de bovenzaal van Café Charlemagne op het Onze Lieve Vrouweplein. En vanaf 4 april zijn er nog meer van hun creaties te zien in het Beihuis in het Brusselsepoort-winkelcentrum.

Als u net zo gepassioneerd bent over schilderen als deze Zuid-Limburgers, dan bent u van harte welkom om langs te komen op hun schilderavond tussen 19:00 en 22:00 uur in het Kumulus-gebouw aan de Herbenusstraat in Maastricht. Hier ontmoet u andere creatieve geesten, deelt u ideeën en inspiratie en kunt u eenvoudig genieten van het creëren van kunst.

Voor meer info ga naar: vrijeacademie-maastricht.nl/cursussen/ tekenen-schilderen-1/jack-reubsaet

Dus kom vooral langs, sluit u wellicht aan bij deze groep enthousiaste schilders en ervaar hoe het is om uw creativiteit te uiten op doek.

33 CITY MAGAZINE Maastricht |
FOTO Peter van Hooren

Altijd al gedroomd van uw eigen magazine?

Betrek je relaties, netwerk en leveranciers bij het realiseren van jouw unieke magazine. Wij regelen en ontzorgen u dan ook in alles. Zoals het benaderen van uw netwerk, de opmaak, vormgeving, fotografie, redaktie maar ook het drukken en verspreiden. Kortom, ondersteuning van stap tot stap.

WAAROM EEN EIGEN MAGAZINE?

Een magazine draagt altijd positief bij aan het imago van je bedrijf. Een lezer besteed gemiddeld 25 minuten leestijd aan een magazine. Alle inhoud wordt crossmediaal in print en digitaal bruikbaar ingezet op social media. Van print onthouden mensen gemiddeld 7 keer meer dan van online tekst.

INTERESSE?

Al veel ondernemers gingen u voor. Vraag gratis een voorstel aan of neem contact op voor een afspraak.

REFERENTIES

MAGAZINES EN BROCHURES

BART Magazine

Coninx Keukens

Derlon Hotel

Boekhandel Dominicanen Maastricht

Kessels Automobielen BV

Mediamarkt

Magisch Maastricht

Paul Block Optiek

Brentjens Bouwmaterialen

Ironman

Flexville

BD Business Call

Enci Business Center

Frans Beks Woning Inrichting

Inspiratiehuis voor ondernemers

Restaurant Bouchon d’en Face

Intratuin

Gasse Slaapcomfort

RTV Maastricht e.v.a.

MAATWERK IN COMMUNICATIE
Onze tak van sport? Het maken van uw magazine! VOF www.vanhoorenmedia.nl peter@vanhoorenmedia.nl +31 (0)6 25 35 05 96 www.andi-printsolutions.com contact@andi-printsolutions.com +31 (0)43 366 71 60

T/m 7 januari 2024

Piet Killaars 100 jaar

Uit-tips april

Ter ere van het honderdste geboortejaar van Piet Killaars presenteert het Bonnefanten de tentoonstelling ‘Piet Killaars 100 jaar’. Piet Killaars was een zeer getalenteerde beeldhouwer en stond vooral bekend om zijn monumentale beelden in openbare ruimtes. Hij liet zich inspireren door de natuur en al haar pracht. Dit is in de sporen van de werken terug te zien, in zowel de vormen als in de verhaallijnen van de kunstwerken, maar ook in de spirituele dimensies van de beelden. Zijn sculpturen zijn abstract en symbolisch en stralen kwetsbaarheid en tegelijkertijd kracht uit. Het Bonnefanten laat een collectie aan voorstudies zien die Piet maakte voor zijn grote sculpturen. Je neemt als het ware een kijkje achter de schermen van de talentvolle kunstenaar.

www.bezoekmaastricht.nl met zoekterm 'Piet Killaars'

13 t/m 23 april 2023

Les Misérables

Droom je ervan naar de legendarische en populairste musical ter wereld te gaan? Dan hoef je niet meer ver te gaan, want Les Misérables komt naar Maastricht. Geniet van een spectaculaire show in het Theater aan het Vrijthof, met zang, dans en kostuums. Les Misérables is de langstlopende show en is een echte must-see. Het verhaal speelt zich af in Frankrijk in het begin van de 19e eeuw, een tijd van onrust, armoede en ongelijkheid. Het is een tijdloos verhaal over vriendschap, vrijheid en liefde. De hoofdrollen worden onder andere gespeeld door de Limburgse zanger en acteur Milan van Waardenburg, zanger en acteur Freek Bartels en zangeres en actrice Vajèn van den Bosch, en nog meer bekende namen uit de musicalwereld.

www.bezoekmaastricht.nl met zoekterm 'Les Misérables'

Elke 3e zondag van de maand t/m 15 oktober 2023.

Schuilkeldermuseum; Schuilen in Maastricht

Het schuilkeldermuseum is te vinden in de oude schuilkelders die zich bevinden in de kazematten onder het Minister Goeman Borgesiusplantsoen. De schuilkelders werden gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog en tijdens de Koude Oorlog. Deze twee periodes in de geschiedenis zijn duidelijk terug te zien in het museum, met een tentoonstelling met vitrines die herinneringen van de oorlogen laat zien. Maak een stap terug in de geschiedenis in dit onderaardse museum dat zich midden in een woonwijk bevindt.

www.bezoekmaastricht.nl met zoekterm 'Schuilkeldermuseum'

Powered by uitagendamaastricht.nl

T/m 6 april 2023

Grenzeloos Maastricht

Restaurant Grenzeloos Maastricht presenteert de kunsttentoonstelling ‘Kleurrijk Maastricht’, in samenwerking met Ut Glaashoes. Ut Glaashoes is een bijzondere werkplaats die mensen met een beperking de mogelijkheid biedt hun affiniteit voor schilderen en tekenen te uiten en hun talenten en eigen stijl te ontwikkelen. Ut Glaashoes presenteert de werken van de kunstenaars in hun eigen galerie, maar ook in externe galeries in zowel binnen- als buitenland. Zij gaan een mooie samenwerking aan met restaurant Grenzeloos Maastricht. Zij zijn een sociale onderneming die mensen met een vluchtelingen-achtergrond steunt in het maken van een vliegende start in Nederland. De twee partijen vormen samen een unieke kunsttentoonstelling met een mooie sociale en maatschappelijke boodschap.

www.bezoekmaastricht.nl met zoekterm 'Grenzeloos Maastricht'

35 CITY MAGAZINE
|
Maastricht