__MAIN_TEXT__

Page 1

2020 5e JAARGANG

CITY

Maastricht Region

53

wonen werken genieten

EMIS E N AT GR EE! M

AANVALSPLAN

voor armoede

POLITIEK MAASTRICHT 2021

JAAROVERZICHT 2020

i.s.m. RTV Maastricht

Eindejaarsdrukte

BIJ DE NOTARIS

En verder o.a.: Politiek Maastricht - PVDA -CDA- D66 - SPM - PVM - Groep Gunther - Out of the Box - Boeken en Muziektips en nog veel meer….. Citymagazine Maastricht | 1

HET ENIGE GRATIS ÉN ONAFHANKELIJKE STADSMAGAZINE !


21

tinten

Maastrichts wit

Exclusief van Pure en Sikkens

De Drie Wijzen beginnen het jaar positief met een tintje wit

dat schildert pas fijn

Frankenstraat 143-145, 6224 GM Maastricht, tel.: 043 - 3620850

De Verfspecialist

wij wensen u allen een gezond en voorspoedig

2020 2021

2021

Op de drempel naar 2021 voor het in ons gestelde vertrouwen en de prettige samenwerking!

Aangepaste openingstijden Dinsdag t/m Zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur

Lage Kanaaldijk 115 | 6212 NA Maastricht T: +31 (0) 6 53 75 4884 | www.arbeidenrecht.nl


4 DEZE MAAND

4 Jaaroverzicht 2020

22 D66 Maastricht 24 Partij Veilig Maastricht

11 Column Vivianne Rijnders

26 Groep Gunther

12 QUIET Maastricht

28 Out of the Box

15 Dominicanen Boeken

30 HWJ Notarissen

16 PVDA Stadsdocument 19 Dominicanen Muziek 20 Senioren Partij Maastricht

16

32 Centrummanagement Maastricht / Cultura Mosae

19

COLOFON UITGEVER VANHOORENMEDIA VOF www.vanhoorenmedia.nl peter@vanhoorenmedia.nl M. 06 25 35 05 96

ALGEMENE ZAKEN Magda van Hooren

CITY MAGAZINE MAASTRICHT & REGIO www.citymagazinemaastricht.nl

INTERNET & SOCIAL MEDIA Eelco Heuberger www.citymagazinemaastricht.nl

5e jaargang, nummer 53

VORMGEVING & DRUK

Verspreiding via vaste afgiftepunten in Maastricht & Heuvelland, adverteerders en onder beslissers en beïnvloeders in het verspreidingsgebied REDACTIE Aan deze uitgave werkten mee: Stephan van Appeven Vivianne Rijnders Meyke Houben FOTOGRAFIE Peter van Hooren Ronald van den Hoven Jean-Pierre Geusens Ralph Sluijsmans

COVERFOTO Ronald van de Hoven

www.andi-printsolutions.com AUTEURSRECHTEN Niets uit deze uitgave mag worden geproduceerd en/of openbaar gemaakt d.m.v. druk, fotokopie, film of welke andere wijze dan ook zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden. De volgende uitgave verschijnt vrijdag 29 januari 2021

WIJ WENSEN AL ONZE RELATIES EEN

HOOPVOL EN GEZOND

2021

Haw pin! CITY

Maastricht Region

wonen werken genieten

Een persoonlijk en uniek afscheid midden in de natuur.

Een buitengewoon afscheid

Pisartlaan 8, 6245 SK Eijsden | T 043 409 1244 | www.walpot.net

Uitvaartzorg

Crematorium

Koffietafel

Citymagazine Maastricht | 3


JAAR

OVER ZICHT

2020

2020: een jaar dat velen liever snel vergeten. Wie aan het begin van het jaar voorspeld had dat alle cafés en restaurants in de stad bij elkaar zo’n zes maanden de deuren dicht moesten houden, was raar aangekeken. Toch werd dit realiteit, door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Ook onze stad werd niet gespaard met alle gevolgen van dien. Alle activiteiten die als vanzelfsprekend werden ervaren, bleken opeens, verdeeld over twee golven, niet meer mogelijk om besmettingen te voorkomen; een avondje de kroeg in, voetballen met je team, je bejaarde moeder bezoeken in het verzorgingstehuis of een avondje theater. De komst van de koninklijke familie naar Maastricht op koningsdag werd afgelast, door de jaarlijkse André Rieuconcerten ging een streep, MVV speelde nagenoeg elke thuiswedstrijd voor lege tribunes en in december bleef het Vrijthof leeg omdat corona ook bij Magisch Maastricht roet in het eten gooide. En alsof dat allemaal niet genoeg was, moesten diverse organisaties en verenigingen, die afhankelijk zijn van een gemeentelijke bijdrage, vrezen voor een subsidiestop. Het stadsbestuur had de zware taak ruim 25 miljoen euro voor de komende jaren te bezuinigen. Het college van burgemeester en wethouders kwam met een lijst aan mogelijke bezuinigingen, de gemeenteraad liet op 1 september haar licht hierover schijnen. De ene organisatie werd gekort, de andere verloor het hele bedrag. Cameraman Ronald van den Hoven legde de meest opmerkelijke momenten op de gevoelige plaat vast, uiteraard ook van andere nieuwsfeiten buiten corona en bezuinigingen. Een selectie van de meest bijzondere foto’s ziet u op de komende pagina’s.

TEKST

4 | Citymagazine Maastricht

Stephan van Appeven | FOTO'S Ronald van den Hoven


1

Onderzoek Tanja Groen

Al 27 jaar is studente Tanja Groen vermist. In onze stad is ze in 1993 voor het laatst gezien. Even leek het er in januari op dat er een behoorlijke stap gezet kon worden in de zoektocht naar Tanja. De politie kreeg een serieuze tip dat het lichaam van de Noord-Hollandse in een graf zou liggen op het kerkhof in Heugem. Tanja werd daar bij een opgraving, met aandacht van alle grote pers van het land, echter niet gevonden.

2

Grenzen dicht

Met de uitbraak van het coronavirus in maart besloot BelgiĂŤ de grenzen met Nederland op slot te gooien. Dit had tot gevolg dat veel Maastrichtenaren in ons buurland woonachtige familie ruim twee maanden niet konden zien. In de tweede golf van in het najaar zijn de grenzen gewoon open gebleven.

Citymagazine Maastricht | 5


3

Horeca dicht

Bij elkaar opgeteld hebben horecabedrijven vanwege corona verplicht ongeveer een half jaar de deuren moeten sluiten. Toen in juni de eerste biertjes weer getapt werden en anderhalve meter afstand de voorwaarde was, mochten de terrassen uitbreiden. Dit zorgde voor bijvoorbeeld de nodige meters aan extra zitruimte op het Vrijthof, voor het eerst in de historie. Maar de meeste ondernemers zullen 2020 toch vooral herinneren als het jaar van opgestapelde terrasstoelen en dichte deuren.

4

Douchen op de Markt

Daklozen kregen in 2020 een tijdje de kans een toilet te gebruiken en zich te douchen op de Markt. In het kader van de coronarichtlijnen van het RIVM werd deze faciliteit ingezet als extra mogelijkheid voor de thuislozen om iets aan hun persoonlijke verzorging te doen. De container waarin dit kon, werd al snel weer weggehaald omdat de gebruikers de gewenste anderhalve meter afstand niet in acht namen.

6 | Citymagazine Maastricht


5

Online repeteren Peter Noten

Omdat thuiswerken het dringende advies was van de overheid, werd er een hoop online vergaderd. Zelfs repeteren voor musicals gebeurde via de computer. Onder leiding van regisseur Peter Noten werden de teksten van Lewieke achter het beeldscherm met elkaar doorgenomen, een productie van ‘t Mestreechs Volleks Tejater.

6

Bedden MECC toch niet nodig

Het Maastricht UMC+ vreesde een overvol ziekenhuis tijdens de eerste golf. Buurman het MECC, dat bij gebrek aan evenementen leegstond, stak de helpende hand toe. Er werden 276 bedden met bijbehorende apparatuur in het congrescentrum geplaatst. Het ziekenhuis raakte echter nooit vol en zo bleven de bedden in het MECC ook leeg.

7

Onthulling bankje Johnny Blenco

De Maastrichtse liedjesschrijver en volkszanger Johnny Blenco overleed begin dit jaar. Ter nagedachtenis aan Blenco werd er op initiatief van zijn kleinzoon Raymond een bank op het Vrijthof geplaatst. Dit vanwege Blenco’s bekendste lied ‘Op ‘t Vriethof op ‘n Baank’. Op het zitmeubel staan enkele regels van dit nummer.

Citymagazine Maastricht | 7


8

Kuchscherm in de bus

De bussen reden, hoewel in mindere mate, gewoon door ondanks de pandemie. De eerste maanden van het virus moesten passagiers achter instappen. Het voorste gedeelte van de bus was afgezet met lint. Dit om de chauffeur te beschermen tegen een eventuele besmetting. In de laatste maanden kon men gewoon weer voor bij de bestuurder instappen, door de introductie van kuchschermen.

8 | Citymagazine Maastricht

9

Markt op het Vrijthof

Om de vele bezoekers te spreiden vanwege het coronavirus, werd het Vrijthof ingezet als tweede locatie van de vrijdagmarkt. Er kwam kritiek vanuit de marktkooplui. De omzet die zij haalden op het Vrijthof viel behoorlijk tegen. Vandaar dat met de nodige maatregelen de markt in november op de vrijdag weer in zijn geheel terugkeerde op het gelijknamige plein.


10

Trega- en Zinkwitterrein

In Limmel kwam de discussie over wat er moet gebeuren met het braakliggende Trega-en Zinkwitterrein tot een kookpunt. De buurtbewoners zien er graag woningen komen en zijn fel tegen de bouw van een een P+R-voorziening, dat door de gemeente genoemd wordt als mogelijke nieuwe invulling ervan. Nog altijd is er geen beslissing genomen over hoe de ruimte in de toekomst wordt ingevuld.

11

Sobere 11de van de 11de

De Limburgse opening van het carnavalsseizoen zou sowieso niet op het Vrijthof gevierd worden dit jaar. Maar een alternatief feestje in een café zat er ook niet in. Toch konden enkele fanatiekelingen het niet laten in het rood, geel en groen naar het centrum te komen. Eric Crijns van Café ‘t Haantje verzorgde voor zijn kroeg een ludieke actie. Hij injecteerde iedereen die maar wilde een alcoholvaccin, al behoedde dat de ontvangers niet voor corona.

Citymagazine Maastricht | 9


12

Bedankt, merci, daank uuch...

Het jaar 2020 zit er bijna op. Het was voor iedereen een hectisch jaar. De coronapandemie heeft ons allen geraakt. Het was ook een jaar waarin nog duidelijker is geworden dat de behoefte aan lokaal nieuws groot is. Veel extra nieuws- en informatieprogramma's zijn in 2020 gemaakt door onze medewerkers en vrijwilligers. De steun die wij uit de stad mochten ontvangen was hartverwarmend. Het bestaansrecht van RTV Maastricht voor onze stad en democratie is aangetoond, zeker ook in deze coronaperiode. We zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet en zullen blijven werken aan een relevante lokale omroep voor onze stad.

10 | Citymagazine Maastricht

FIJNE FEESTDAGEN, BLIJF GEZOND EN ‌ V’R ZIEN US!


COLUMN

Vivianne

RIJNDERS

D

e tijd raast door terwijl ons leven stil lijkt te staan. Plannen worden bevroren. Uitgesteld. Van de baan geveegd. Scholen, horeca, cultuur, kleine winkels, alles is weer dicht. En dat halverwege de week voor de kerstvakantie. Koning COVID-19 regeert nog steeds. Mijn kleuters snappen er niets van. Wat moet ik antwoorden op vragen als: “Maar juf we moeten toch nog Kerstmis vieren?” of “Is Jezus dan al geboren?” Het is zo moeilijk uit te leggen. Het kerstfeest op school waar vooral onze jongste leerlingen zo naar uitkeken gaat niet door. In plaats daarvan maken we weer lespakketten, we worden er onderhand bijzonder bedreven in. We doen er een kerstkaartje bij en kleine verrassinkjes. En maken ons opnieuw zorgen over de kwetsbare kinderen uit risicogezinnen. Kinderen die er de dupe van zijn dat een aantal volwassenen corona negeert en uitgebreid ‘black-fridayt’, feestjes bouwt en weigert om een mondkapje te dragen. Mensen accepteren de beperkingen niet meer. De sfeer is soms grimmig. Er wordt gedemonstreerd, betoogd, respectloos en onnadenkend gehandeld. Maar dat werkt averechts want om naar een betere toekomst te gaan, zullen we het heden moeten accepteren met alle regels die daarbij horen. Het is zwaar, het duurt lang. Het vaccin laat op zich wachten en er is inmiddels een coronavariant die nóg besmettelijker is. De dagen zijn kort en grijs, dat

helpt ook niet echt mee aan positiviteit en optimisme. Gelukkig zie ik ook geweldige kerst-initiatieven; er zijn mensen die er steeds bedrevener in raken om de mooiste digitale concertjes te geven. En al die ontroerende kerstreclames op de televisie en die prachtige filmpjes voor onze zorgtoppers, ze

tegen elkaar aan in een druk café met de glazen te klinken. Waar we samen dansen, het leven vieren en uren later zorgeloos hand in hand naar huis lopen. Een moment in de tijd. Laten we daarom doen wat we moeten doen. Ons houden aan de regels. Voor ons zelf. Voor

EEN MOMENT IN DE TIJD denderen mijn hart binnen en gooien mijn stabiliteit overhoop. Mijn huis is uitbundiger voor Kerstmis versierd dan anders. Meer lichtjes, meer kaarsjes. Zo’n gezellig mogelijk thuis maken, want thuis is toch ons coconnetje, het coconnetje waarin we leven, werken en dromen van een betere toekomst. Waarin we zullen beseffen dat corona slechts een moment in de tijd, een tel in de eeuwigheid was. Dromen dat we weer opgekrabbeld zijn. Het virus overwonnen. De economie weer draait, bedrijven overeind komen en bouwen op de fundamenten van wat ooit was. Die arm om iemand heen mogen slaan. Een kus, een spontane omhelzing. Samen genieten in een vol theater om daarna

elkaar. Voor onze kinderen. Kinderen zijn de bouwstenen van het menselijk ras. Zij verdienen een gezonde wereld. Een wereld met ruimte voor spontaniteit. Zonder beperkingen. Waar artsen en zorgpersoneel fit en met plezier hun werk kunnen doen. Met scholen die niet hoeven te sluiten. Met bloeiende bedrijven. Een utopie? Nee. Een nieuwjaarwens. Eentje die uitkomt. Niet in januari, ook niet de maand erna. Maar dat we met het lengen van de dagen en de zon die ons verwarmt, de bloesem aan de bomen en bloemen in de knop, onze deuren en ramen open zullen gooien en kunnen roepen: “Het is voorbij!” Vivianne Rijnders©

Citymagazine Maastricht | 11


TEKST

Loek Kusiak | FOTO'S Peter van Hooren

AANVALSPLAN ARMOEDE MAASTRICHT DE

spiraal van armoede DOORBREKEN

Duizenden gezinnen in Maastricht leven in armoede. Dat zijn

Huis uitzetten

er veel te veel, vooral voor een stad die zich als bourgondische

In Maastricht leven 11.500 mensen, ofwel 7770 gezinnen in armoede. Hun inkomens behoren gemiddeld tot een van de laagste in Nederland. Voor armoede hanteert Maastricht de grens van 110 procent van de bijstandsnorm. Ontvangers van bijstand, alleenstaande moeders met minderjarige kinderen en migranten lopen het grootste risico op armoede. Bij 40 procent van de meldingen bij de Kinderbescherming speelt ook geldgebrek van de ouders een rol. Verlies van werk door corona hebben de kans op armoedeval vergroot. Voedselbanken zien een golf aan nieuwe klanten.

enclave presenteert. Met een 'aanvalsplan' wil de gemeente mensen eerder uit hun schulden halen. En sociale ongelijkheid voorkomen. Verslag van een rondetafeldiscussie. “Hulp vragen bij armoede vinden veel mensen lastig. Maar is de trots eenmaal opzijgezet, verdwalen ze vaak in de vele loketten en clubjes die armoede willen verzachten. Ze worden heen en weer gestuurd. Omdat deze mensen voor hun ambities en talenten geen springplank hebben, vallen ze weer op de grond. Kleine schulden groeien daardoor tot grote schulden,” zegt Iris de Graaf, coördinator sponsoren van stichting Quiet Maastricht die opkomt voor mensen in armoede. De Graaf was deelnemer aan een rondetafelgesprek over het Maastrichtse 'Aanvalsplan Armoede en schuldhulpverlening 2020-2024', dat georganiseerd werd door Quiet en City Magazine en medio november in de raadzaal plaatsvond. Andere deelnemers aan de discussie, geleid door Mardoeka Christensen (Mindbase, en projectleider Droommoeders en Quiet), waren wethouder Jim Janssen (armoedebeleid, participatie), wethouder Anita Bastiaans (sociaal domein, diversiteit), universitair onderzoeker sociaal beleid Zina Nimeh en bestuurder Guido van den Broek van het Elisabeth Strouven Fonds, dat sociaal-maatschappelijke en culturele projecten initieert en een vermogen beheert van circa 130 miljoen euro.

De ambitie van de gemeente Maastricht is om de armoede voor 2030 onder het landelijk gemiddelde te brengen. Aan schuldhulpverlening en armoedeverlichting spendeert het stadsbestuur tot en met 2024 jaarlijk 10,5 miljoen euro. Twee jaar geleden bekritiseerde de Maastrichtse Rekenkamer de gemeente vanwege het ontbreken van heldere doelstellingen voor armoedeverlichting. Ook in preventie van armoede schoot de gemeente tekort. Wethouder Jim Janssen: “De kritiek van de Rekenkamer is in ons Aanvalsplan overgenomen. Gemeenten hebben ook een wettelijke taak op het gebied van integrale schuldhulpverlening en vanaf

12 | Citymagazine Maastricht


MARDOEKA Christensen

JIM Janssen

GUIDO van den Broek

'Tijdig ingrijpen bij schulden heeft rendement' 2021 hoort daar ook vroegsignalering van schulden bij. Wij willen voorkomen dat mensen hun huis uitgezet worden vanwege achterstand in huur, gas, zorgverzekering. In de pilot 'Vroegsignalering' trekken we samen op met de Kredietbank, Trajekt en woningcorporaties. Met hun informatie over betalingsachterstanden kunnen we burgers helpen als de problemen nog niet zo groot zijn, en niet pas na vijf jaar als de schuld tot 40.000 euro is opgelopen. Tijdig ingrijpen heeft rendement, zowel maatschappijbreed als in kosten voor de gemeente.”

Achter voordeur “Ik zie voor de sociale wijkteams”, zegt wethouder Bastiaans, “een belangrijke taak bij de armoedebestrijding. Zij zijn met hun zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen geworteld in de buurten. Zij zoeken de mensen in nood in hun eigen vertrouwde omgeving op. Via deze teams kunnen wij onder meer horen wat achter de voordeur speelt en welke hulp direct aansluit bij de behoeften.” “Armoede en schulden staan ook niet los van elkaar. Vaak speelt er meer, zoals geen werk, slecht wonen, laaggeletterdheid, ziekte, relatiebreuk, verslaving. Met alleen financiële ondersteuning los je de problemen dus niet op. Samen met de wethouders voor armoedebeleid en financiën sta ik voor samenhangende hulp op meerdere leefgebieden. Dat betekent domeinoverstijgend werken, dus stoppen met denken in schotten en standaardoplossingen.”

Samenwerkingsvoordeel Aan vrijwilligers op gebied van armoedeverlichting heeft Maastricht geen gebrek, constateert Guido van den Broek. Maar hij ziet ook 'teveel mismatch in vraag en aanbod' van armoedebestrijding. “We moeten hoognodig verbindingen leggen. Dat kan door projecten over armoede en uitsluiting fysiek onder 1 dak te brengen. Het Elisabeth Strouven Fonds is bezig zes so-

ciaal-maatschappelijke initiatieven die zich op een kwetsbare doelgroep richten gezamenlijk in een pand te huisvesten, zogenoemd missiegerelateerd vastgoed. Dan krijg je samenwerkingsvoordeel. Mensen die elkaar bij de koffieautomaat zien, krijgen meer begrip voor elkaars initiatieven. Het effect van armoedebestrijding en preventie wordt krachtiger.” Iris de Graaf: ”Een centraal gebouw of inlooppunt waar schuldhulpverlening, maatschappelijk werk en adviseurs voor onderwijs, voeding en beweging samenkomen, kan absoluut meerwaarde opleveren. Daarmee breng je hulp voor het individu of gezin ook sneller dichterbij. Er moet strakker doorgepakt worden, want veel losse initiatieven en eilandjes van hulpverlening werken vertragend en bereiken mensen ook niet.”

Eerste dominosteentje “Klopt,” reageert Anita Bastiaans. “Door het doen van dubbele dingen, lukt het niet goed om samen te werken. Daarnaast geloof ik sterk in sociaal ondernemerschap door investeringen in opleidingen, ondersteuning van start-ups en het creëren van arbeidsplaatsen.” Van den Broek: “Schulden zijn het eerste dominosteentje. Als je dat weghaalt, verlaagt de stress. Vervolgens kun je het volgende steentje weghalen en verder bouwen. Per persoon of gezin kun je door middel van een 'klantpersona' oorzaken van armoede identificeren en daar met diensten op inspelen. De gemeente moet dat met andere partijen oppakken.”

Sociale uitsluiting Wethouder Jim Janssen knikt bevestigend. “Het heeft allemaal met nabijheid te maken. Neem de vrijwilligers van de Voedselbank. Zij kennen de mensen in armoede en kunnen de gemeente vertellen in welke richting wij moeten werken. De gemeente heeft de kennis en capaciteit om mensen door te geleiden en

Citymagazine Maastricht | 13


ZINA Nimeh

IRIS de Graaf

ANITA Bastiaans

'Corona vergroot kans op armoedeval' daarmee sociale uitsluiting zoveel mogelijk de kop in te drukken. Banen die door de coronacrisis verloren gaan veroorzaken schulden bij gezinnen en zzp'ers die hiervoor geen armoede kenden. Plotseling is er dan bijvoorbeeld geen geld voor contributie van de sportclub of verjaardagen van de kinderen.”

Teveel versnippering De '50 gezinnen-aanpak' is een methodiek om Maastrichtse gezinnen met meervoudige problematiek uit een spiraal van armoede en werkloosheid te helpen. “Het is niet acceptabel dat armoede en sociale ongelijkheid van generatie op generatie wordt doorgegeven,” aldus Janssen. Maar hij is hoopvol: “Een probleemgezin krijgt een consulent, als enige aanspreekpunt. Dus geen vijf of tien hulpverleners om zo'n gezin zoals standaard gebeurt en wat veel zorggeld kost. In onze aanpak brengt de consulent de gezinsproblematiek in kaart en verwacht ook dat het gezin erg zijn best doet er wat van maken.”

Cirkel doorbreken Generatie-armoede is een taai vraagstuk, ziet ook Iris de Graaf. ''Jongeren die in armoede opgroeien weten vaak niet beter. Als je ze bewust maakt dat armoede helemaal niet normaal is, kunnen we de vicieuze cirkel doorbreken. Dat vraagt om een brede benadering en durf om van gebaande paden af te wijken en in families en hun leefomgeving dingen te veranderen. Om extra in kansarme kinderen te investeren zodat die een fijner leven krijgen. Maastricht heeft genoeg geld, maar stopt het nog te weinig in zaken die kwetsbare groepen stevig houvast bieden.” Voor voortijdige schoolverlaters met schulden maar zonder baan heeft Maastricht een 'Jongerenperspectievenfonds'. Bastiaans: ”De meeste van deze jongeren van 17 tot 20 jaar willen wel leren, maar niet in een klaslokaal. De gemeente helpt ze van hun schulden af en verlangt als tegenprestatie dat ze zich inspan-

14 | Citymagazine Maastricht

nen voor een startkwalificatie of een diploma. Daarmee kunnen kunnen ze de arbeidsmarkt op. Vista College is een waardevolle partij die zich hierover buigt. Ook dat is slim maatwerk.”

Veerkracht Moet je ook niet periodiek onderzoeken of de maatregelen om armoede te verlichten ook het gewenste effect hebben? “Sowieso',” vindt Zina Nimeh, onderzoeker sociaal beleid aan de Universiteit Maastricht. "Dat onderzoek doe je in een living lab, een werkplaats waarin gemeente, academici, ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals die sociale onrechtvaardigheid willen bestrijden samenwerken. Ze houden elkaar een spiegel voor of de maatregelen uit het aanvalsplan hun doel raken, of partijen in een duurzame sociale transitie de juiste dingen doen. De gemeente kan door dit kennisnetwerk ook putten uit een databank met actuele gegevens over het sociaal domein. Daarnaast zijn living labs ideaal voor het uitproberen van innovaties die kwetsbare doelgroepen meer eigen regie geven. Uit ervaring met 'Droommoeders', een project voor alleenstaande moeders zonder werk of opleiding, zie ik dat living labs de veerkracht van burgers enorm versterken.” Anita Bastiaans: “Indien netwerken als living labs zorgen voor een betere sociale kwaliteit van de stad, aan meer mogelijkheden voor mensen om mee te doen in de samenleving op een wijze die bij hen past, moeten we dat zeker aangrijpen.” “Armoede is geen keuze, het overkomt je,” zegt wethouder Janssen tot slot. “Toch blijven mensen met een schuldvraag of bij werkloosheid vaak huiverig om bij ons aan te kloppen. Daarom roep ik organisaties ook op: beweeg mensen naar de overheid! Er is echt geen reden voor wantrouwen. Onze Sociale Dienst staat klaar om bij schulden te helpen.” Voor meer info: www.quiet.nl


boekhandel dominicanen

Boeken

MAASTRICHTS GEHEUGENSPEL

TIPS

Een memoryspel met Maastrichtse afbeeldingen! Maak op je huiskamertafel een rondje Maastricht en leer Maastricht anders kennen. Ga op zoek naar engelen, gevelstenen, skylinesilhouetten en verdedigingswerken. Of ga, om het nog spannender te maken, op zoek naar series van 4 paren en een vierluik. Een genummerde editie/ oplage met 100 kaartjes met foto’s van fotograaf Twan Wiermans.

De huidige lockdown heeft voor een heel bijzondere situatie gezorgd. Een aangepaste kerst en nieuwjaar, niet-essentiële winkels gesloten … Laten we 2020 gauw vergeten en al onze hoop op 2021 richten. De eerste tijd bezorgen wij je bestelling met liefde thuis maar daarna hopen wij u weer in de winkel te kunnen ontvangen. Om te snuffelen tussen alle boeken en muziek. Tot die tijd: BEL ONS 043 4100 010 | MAIL ONS info@boekhandeldominicanen.nl | CHAT MET ONS 06 30 03 48 99 | of SNUFFEL en BESTEL via de website www.boekhandeldominicanen.nl en wij brengen de bestelling bij je thuis.

Team Boekhandel Dominicanen wenst je EEN GEZOND, GELUKKIG, LEESRIJK EN MUZIKAAL 2021! Deze maand tippen wij de volgende boeken met een regionale achtergrond:

1 Natuurlijk Maastricht Van Pietersberg tot A2 geluidswal, van Bosscherveld tot het Vrijthof; overal rukt de natuur in Maastricht op. Alle natuur in Maastricht is nauwkeurig geïnventariseerd, en alle waarnemingen zijn samengevoegd in een totaal overzicht zoals in ‘Natuurlijk Maastricht, compacte stad in een weids landschap’. Een prachtig uitgegeven boek dat je uitnodigt om kennis te maken met onbekende stukken stadsnatuur in Maastricht. Met wandel en fietskaarten.

2 LARS HENDRIKMAN; PAUL KERCKHOFFS; JAN JAAP LUIJT

lver met schwung Binnen de grote en veelzijdige Nederlandse zilversmeedkunst neemt die van Maastricht een bijzondere positie in. Edelsmeden zijn al minstens sinds de veertiende eeuw actief in Maastricht. Dit boek geeft een vernieuwende blik op Maastrichts zilverwerk, dat topstukken uit een roemrijk verleden plaatst in relatie tot de hedendaagse ontwerpen. Maastrichtse zilver stond bekend om zijn onberispelijke kwaliteit en is ook daarom tot vandaag een geliefd verzamelgebied.

3 AD VAN ITERSON

De moeder van de Kommel Voor de verzamelaars van 'Maastrichtensia': Deze maand verscheen de autobiografie van Elisabeth Strouven (1600-1661); 'De moeder van de Kommel'. Bewerkt, geannoteerd en met een nawoord door Ad van Iterson met afbeeldingen door Christiane Steffens. Van geen andere katholieke vrouw uit de zeventiende eeuw is zo’n diepgravend zelfonderzoek bewaard gebleven als dat van Elisabeth Strouven. De autobiografie verschijnt nu voor het eerst in boekvorm. Nuchter en extatisch zo klinkt de stem van ‘De moeder van de Kommel’!

4 JOHN EIJSSEN

Stilte in de stad Wat gebeurde er in Maastricht door het COVID-19 virus? De impact van de Coronacrisis is enorm. Zoveel gedupeerden, op welke manier dan ook. Tussen alle triestheid en ellende door klonken gelukkig af en toe sprankjes positiviteit en hoop. Dit inspireerde de Maastrichtse ondernemer John Eijssen om hier samen met een team een boek over te maken. Het zijn 50 verhalen uit het hart!

Dominicanerkerkstraat 1 - Maastricht

www.boekhandeldominicanen.nl


TEKST

Vivianne Rijnders | FOTO'S Peter van Hooren

STADS DOCUMENT Samen werken aan Maastricht

Het jaar 2020 was voor velen een rollercoaster, zowel privé als zakelijk. Wat brengt het nieuwe jaar? We praten erover met PvdA fractieleider Manon Fokke en Raadslid Maren Slangen. “Het jaar 2020 zullen we niet snel vergeten,” zegt Manon Fokke. “We hebben bij aanvang van het COVID-19 virus te lang gedacht dat het wel mee zou vallen en werden dus feitelijk totaal overvallen. Het positieve aan het begin van de coronatijd was de gemeenschapszin en saamhorigheid in de stad, terwijl de impact van corona enorm was. Er zijn gigantische klappen gevallen, zowel emotioneel gezien maar ook op de samenleving. En we zijn er nog niet. Het met elkaar zijn is anders, de economie is verslechterd, de horeca dicht, cultuur dicht, stijgende werkloosheid, noem maar op. Die saamhorigheid van het begin lijkt nu soms weg te zijn en die moet wat de PvdA betreft terug. Het is een opgave van ons samen om de emotionele balans weer te vinden en de economie weer draaiende te krijgen.”

Mensen komen in opstand als ze niet meer begrijpen wat er gebeurt We voelen veel onrust in de maatschappij en in de politiek. Hoe gaat de PvdA hiermee om? “Door met elkaar in gesprek te blijven,” geeft Manon aan. “Als lokale overheid moeten we op dit moment vaak de landelijke regels uitleggen, mensen snappen de logica van de besluiten uit Den Haag soms niet. De coronamaatregelen hadden begrijpelijker kunnen zijn. Het leek er voor de lockdown op dat we met kerst niet met vijf familieleden bij oma op bezoek mochten, maar wel met z’n allen naar Ikea. Dat is niet uit te leggen. En waarom moest de horeca op slot terwijl de winkels open en druk bezocht werden? Mensen komen in opstand als ze niet meer begrijpen wat er gebeurt. Zowel landelijk als lokaal is er ook niet altijd consequent beleid gevoerd. Waarom wilde het college in Maastricht de winkels openen op Tweede Kerstdag? Onbegrijpelijk. Daarnaast verbazen we ons ook wel over het gedrag van sommige mensen. Waarom in een bomvolle winkelstraat lopen als dat nu misschien gewoon even niet verstandig is. Neem je verantwoordelijkheid. Niet alleen voor jezelf, maar voor ons allemaal.”

16 | Citymagazine Maastricht


Manon Fokke en Maren Slangen

In de begroting wordt drastisch bezuinigd op mensen, op armoede, op zorg, maar twee weken later krijgt het MECC een lening van 8,1 miljoen Wat zijn de prioriteiten van de PvdA? “Begin bij de mensen,” zegt Maren Slangen. “Wat voor stad wil je zijn? Zonder visie kun je niet bouwen aan Maastricht. Juist nu moet in die visie een specifiek hoofdstuk over Maastricht na corona komen. De stad wordt misschien niet meer hetzelfde, maar geleidelijk zullen dingen weer veranderen. Je moet na corona als stad weer opstarten. Om dat te kunnen doen is er simpelweg geld nodig. De landelijke en lokale overheid ontkomen er dan ook niet aan om de beurs te trekken. Hoe kan het dat andere steden een coronafonds hebben om ondernemers te helpen, maar dat Maastricht zegt geen geld te hebben? Hoe krijg je ooit je stad in beweging als je in de begroting zo fundamenteel bezuinigt op de faciliteiten voor mensen? Van bezuinigingen in de buurt tot cultuur. Iedereen gaat die pijn voelen en dat staat los van corona. Vervolgens is het stadsbestuur wel ruimhartig naar het MECC. Dan gaat er wat ons betreft iets niet goed in deze stad. Hoe verkoop je dat aan al die anderen bij wie het water aan de lippen staat?”

Citymagazine Maastricht | 17


Doordat het stadhuis niet op de centen heeft gelet betalen mensen in de stad de dure rekening “Om Maastricht weer in beweging te krijgen zul je zorgvuldig moeten kijken welke keuzes je maakt. Keuzes die je kunt uitleggen, waar een verhaal achter zit. Zorgen dat de stad economisch weer gaat draaien, maar zorg ook dat mensen niet buiten de boot vallen,” verduidelijkt Manon. “Er is dus een helder verhaal nodig om Maastricht uit het ‘corona-dal’ te halen. Een verhaal dat gaat over geld én over mensen, want hoe zorgen we dat de saamhorigheid die velen voelen ook daadwerkelijk blijft? Haw pin is meer dan een paar woorden op papier. Wij hebben tegen deze begroting van dit college gestemd omdat er gewoon teveel word bezuinigd op bijvoorbeeld cultuur, zorg, buurten en armoede. Doordat het stadhuis niet goed op de centen heeft gelet, betalen mensen in de stad de dure rekening.” Maren vult aan: “Wij als PvdA vinden dat de stad nu echt mensen moet gaan helpen. De inhuur van externen is een torenhoge kostenpost en maakt ons daarom zo boos. Breng dat terug en je kunt veel andere dingen doen. Er is visieloos en onlogisch bezuinigd. Juist nu hebben cultuur, horeca, sport, ondernemers en mensen in de stad onze hulp nodig. Dat betekent keuzes maken. Maastricht lijkt niet klaar voor ‘post-corona’, terwijl je daar nu juist keihard aan moet werken.”

Wat wenst PvdA de inwoners van Maastricht voor 2021? “Houd vol. Houd elkaar vast, laat niemand los. Iedereen is immers wel op de één of andere manier geraakt door corona. We hebben wellicht juist nu dus meer gemeen met elkaar dan dat we van elkaar verschillen. Laten we dan ook zorgen dat we samen uit deze crisis komen. Samen de schouders eronder,” wenst Maren. “Wees verdraagzaam en haw pin. We zullen het als samenleving echt samen moeten doen,” sluit Manon Fokke af.

Fijne feestdagen

Namens de PvdA Maastricht fractie

• MANON FOKKE • ANITA VAN HAM • MAREN SLANGEN • DIDIER JACOBS • HENRI BORGIGNONS • CHRISTEL DE VREDE-VAN GOOL

en een gelukkig en gezond 2021

18 | Citymagazine Maastricht


boekhandel dominicanen

Muziek

TIPS

Vanaf hun eigen vloer tippen onze muziekverkopers de volgende releases:

Zolang de winkel vanwege de lockdown gesloten is bezorgen wij boeken en muziek met liefde bij je thuis: BEL ONS

043 4100 010 MAIL ONS

info@boekhandeldominicanen.nl CHAT MET ONS

06 30 03 48 99

1

SNUFFEL EN BESTEL VIA DE WEBSITE

www.boekhandeldominicanen.nl

Believe ANDREA BOCELLI Andrea Bocelli maakte de voorbije jaren een reis langs het pad van geloof, hoop en liefde, hetgeen resulteerde in de CD "BELIEVE", een warme en inspirerende CD . De Italiaanse zanger wil met dit album de muziek vieren en mensen opbeuren in deze "andere tijd". Hij koos hiervoor bekende nummers zoals "you’ll never walk alone", "amazing grace" en "hallelujah" (Leonard Cohen) maar ook "inno sussurato", waarschijnlijk het laatste stuk, dat de overleden componist Ennio Morricone heeft gecomponeerd en dat nooit eerder is uitgebracht. Bijzonder zijn ook de twee duetten, die hij samen met Cecilia Bartoli zingt.

2 The lost Berlin Tapes ELLA FITZGERALD Ella Fitzgerald was een artieste die met haar gouden stem én charmes een afgeladen Royal Albert Hall zó kon inpakken. Ze gaf elke bezoeker het idee dat hij bij haar aan de keukentafel zat en ze voor hem persoonlijk aan het zingen was. Nu is er The Lost Berlin Tapes. Een opname van een concert dat ze gaf in de Sport Palast in Berlijn in 1962. We kennen al het gedenkwaardige album Ella in Berlin. Dit concert is zeker net zo goed. Ella jubelt, sprankelt en swingt. Het hele concert is één lang vocaal vuurwerk, en je hóórt haar er gewoon zelf van genieten. Dit is één lang concert pure gelukzaligheid!

3 La vanita del mondo PHILIPPE JAROUSSKY De Franse countertenor Phlippe Jaroussky (met het engelentimbre) was onlangs te gast bij "podium Witteman" om zijn nieuwe CD "la vanita del mondo" te promoten. Na twintig jaar vond Jaroussky de tijd rijp om aan de slag te gaan met een reeks aria’s uit Italiaanse barokke oratoria van o.a. Händel, Vivaldi, Scarlatti en Marcello. Zeer fijnzinnig begeleid door het ensemble Artaserse zingt hij elke noot, elk woord met maximale overtuiging. Een juweeltje voor liefhebbers van vocale barokmuziek.

4 McCartney III PAUL MCCARTNEY In het oeuvre van Paul McCartney nemen de drie titelloze albums een bijzonder plaats in. Het begon al met McCartney I. Na uit de Beatles te zijn gestapt debuteerde hij met een album vol eenvoudige liedjes, opgenomen in zijn eentje op zijn boerderij in Schotland, ver van Abbey Road.. Zo ook met McCartney II. Eind jaren ’70 zat zijn groep Wings op een dood spoor. McCartney maakte pas op de plaats en dook alleen de studio in. Beide McCartney’s behoren tot zijn beste albums. Naar eigen zeggen vond McCartney nu wéér de tijd rijp. Hij doet het weer in zijn eentje en de voortekenen zijn veel belovend. Album-teasers Long Tailed Winter Bird en Find My Way werden al jubelend ontvangen. En laten we daar nu nét aan toe zijn, een McCartney in vorm.

Dominicanerkerkstraat 1 - Maastricht

www.boekhandeldominicanen.nl


TEKST

Vivianne Rijnders | FOTO Peter van Hooren

SENIOREN PARTIJ MAASTRICHT:

EEN STADSPARTIJ DIE ZICH BEZIG HOUDT MET DE STAD! Op een regenachtige middag, vlak voor we van Minister Rutte horen dat er weer een lockdown komt, praten we met burgerraadslid

SAMANTHA RODOLF-LEJEUNE

en gemeenteraadslid HENNY WILLEMS van de Senioren Partij.

De Senioren Partij Maastricht vindt veiligheid een van de belangrijkste thema’s. Henny Willems licht dit toe: “Inwoners van Maastricht moeten zich veilig voelen in hun leefomgeving. De coronatijd heeft mensen angstiger gemaakt. Daarom willen we er zorg voor dragen dat iedereen zich prettig en veilig voelt in onze stad. De mensen weten wat er wel en niet mag maar vergeten het soms. Bewustzijn speelt hier een belangrijke rol. Niemand is aan zulke maatregelen gewend maar we zitten er nu eenmaal middenin. Ons hele sociale leven is aan de kant geschoven en dat is zwaar.”

EENVOUDIGE GEBAREN KUNNEN HET POSITIEVE VERSCHIL MAKEN IN HET DAGELIJKS LEVEN “Juist dat sociale isolement geeft het onveilige gevoel,” vult Samantha aan. “Door stilte op straat wordt het risico op overvallen en dergelijke groter. Naast de angst om ziek te worden kent angst in deze tijd vele aspecten. Wij als SPM willen dichtbij

20 | Citymagazine Maastricht


de mensen staan, praten met mensen, laten merken dat we er voor iedereen zijn, hun angst begrijpen en zo mogelijk verminderen.” Henny spreekt de mensen bewust aan bij het boodschappen doen. “Ik zoek contact, vooral met senioren. Nabijheid kan net dat beetje extra energie geven dat iemand nodig heeft om een stap te kunnen maken, om naar buiten te durven bijvoorbeeld. Mensen waarderen dit, het maakt het sociale isolement wat minder. Eenvoudige gebaren kunnen het positieve verschil maken in het dagelijks leven.” Een ander speerpunt van deze partij, enigszins gelinkt aan veiligheid, is de toekomst van de binnenstad. “Maastricht is een winkelstad,” legt Henny uit, “een bezoekstad. Mensen komen voor de sfeer, de cultuur en het kopje koffie; de ideale combinatie. Maar momenteel zien we ruim twaalf procent leegstand in ons centrum. De SPM wil de leefbaarheid terugbrengen in de stad. De lege panden zouden ook woningen mogen worden, want wonen kan bijdragen aan een goede sfeer.”

VANUIT DE EENVOUD VAN SAMEN AAN TAFEL ZITTEN EN EEN APPELTJE SCHILLEN ZIJN WE LAAGDREMPELIG EN TOEGANKELIJK

worden pakketjes samengesteld en gebracht naar inwoners en gezinnen van Amby met een kleine beurs. Ik probeer zo mijn sociale functie en tevens een functie als Raadslid meer inhoud te geven, want ik zie veel en houd zo de lijnen kort, met name richting het buurtplatform.” Samantha benadrukt nogmaals het belang van een praatje maken. “Door wandelingetjes door de wijken van Maastricht te maken bereiken we veel burgers. Vanuit de eenvoud van samen aan tafel zitten en een appeltje schillen zijn we laagdrempelig en toegankelijk. Op deze manier kunnen we vragen van burgers beantwoorden of doorspelen naar het College. Door corona is het allemaal wat kleinschaliger maar we kunnen elke maand een andere wijk voor onze rekening nemen. Het werkt goed. Schroom niet maar vraag het ons en we helpen waar mogelijk met alle liefde.”

NIETS IS GOED GENOEG VOOR MAASTRICHT Hoe wil de Senioren Partij zich in 2021 profileren? “Op meerdere punten,” zegt Henny. “De woonprogrammering en dan vooral met betrekking tot senioren, gecombineerd met zorg, vinden we belangrijk. We moeten zorgen voor leefruimte, voor zowel ouderen maar zeker ook voor de starter. Maar natuurlijk houden we ons ook bezig met onder meer cultuur en sport. De Senioren Partij is een stadspartij die zich maximaal inzet voor onze stad.”

2021

Samantha geeft aan dat het armoedebeleid eveneens een belangrijk item binnen de partij is. “Wij hebben een goed contact met de sociale teams. We lopen bij ze binnen en spreken elkaar op de bijeenkomsten van Traject. Dat is belangrijk, want er zijn veel mensen die je niet ziet en zo krijg je toch de nodige informatie en kunnen we daarop acteren. Er zijn veel mogelijkheden om mensen te ondersteunen en onze rol is vooral om ze te informeren waar ze heen kunnen, hoe ze hulp kunnen vragen.” “Als ik kijk naar mijn woonwijk Amby,” vertelt Henny, “daar is een speciale actie van het buurtplatform, ’t Kratje. Er

“VOOR DE SENIOREN PARTIJ IS NIETS GOED GENOEG VOOR MAASTRICHT. VRAAG HET ONS EN WE GAAN ONS ER VOOR INZETTEN. OF WE HET KUNNEN BEREIKEN WETEN WE NIET MAAR WE ZETTEN DE SCHOUDERS ERONDER,” SLUIT HENNY WILLEMS AF.

Wij wensen alle inwoners van Maastricht een in alle opzichten

Gezond en voorspoedig 2021 !!

Citymagazine Maastricht | 21


TEKST

Vivianne Rijnders | FOTO Peter van Hooren

D66 MAASTRICHT:

HAW PIN, KUMP GOOD! We praten vandaag in het sfeervolle stadsdeel Wyck met een deel van de fractie van D66: fractievoorzitter JOHAN PAS, raadsleden CLAUDIA DEMAS, RICHARD WIJNANDS, HARALD BARENDSE en steunfractielid THOMAS GARDIEN.

22 | Citymagazine Maastricht

‘Goed werk, goede zorg, goed onderwijs; D66 krijgt het voor elkaar!’ Dit staat prominent bovenaan de website van deze partij. In hoeverre gooit corona roet in het eten? Johan Pas: “We zullen altijd achter onze punten staan, alleen is corona een moeilijke factor. Dat geldt voor ons allemaal en daar moeten we op anticiperen. Wij besturen de stad zo goed mogelijk omdat we namens D66 ook in het College zitten, maar de Raadsleden willen natuurlijk ook het beste voor de stad. Daarom moeten we goed samenwerken. Maatwerk leveren is in deze tijd uitermate belangrijk.” “We zijn een partij met doelen en ambities,” vult Richard Wijnands aan. “Maar ook realistisch; we kunnen de situatie niet veranderen maar gaan op zoek naar wat wel kan. Er is een groot beroep gedaan op ieders aanpassingsvermogen en flexibiliteit. De wereld is veranderd, kleiner geworden en binnen die marges moeten we het doen. Het is fijn dat Thomas ons versterkt, hij heeft een goede relatie met de studenten in onze stad, één van de doelgroepen waar wij ons op richten.”


EENZAAMHEID EN DEPRESSIES ZIJN NIET UITGESLOTEN “Ik ben twee jaar geleden afgestudeerd en houd de lijnen met de studenten kort,” vertelt Thomas. “Recent heb ik een leuke ‘Aan tafel!’ sessie gehad via Zoom. Lokale pizzeria’s hebben bij de deelnemende studenten pizza bezorgd en zo konden we samen tijdens het eten praten over wat er leeft. Studenten zijn nu immers heel beperkt: ze hebben de hele dag digitaal onderwijs en zien verder nauwelijks mensen. Dat is erg zwaar waardoor eenzaamheid en depressies niet uitgesloten zijn. We kijken samen naar mogelijkheden en hoe wij de studenten kunnen ondersteunen. Zo heeft D66 zich landelijk sterk gemaakt voor versoepeling van het bindend studieadvies. Daardoor wordt deze druk al wat verminderd. Jongeren worden in de media negatief afgeschilderd maar ze hebben het echt moeilijk, daarom blijven we met hen in gesprek.”

PROBEER MAAR EENS DE GOEDE AFWEGING TE MAKEN TUSSEN ECONOMISCH EN GEZONDHEIDSEN VEILIGHEIDSBELANG Ook de lokale ondernemer heeft het zwaar. Claudia licht toe: “We proberen ons te verplaatsen in lokale ondernemers en hebben specifiek gekeken naar de horeca. Sinds 1 december 2020 is er de nieuwe Tijdelijke Wet COVID-19. Deze vervangt de huidige noodverordeningen vanuit de veiligheidsregio. Burgemeesters hebben extra bevoegdheden gekregen waardoor er meer ruimte is ontstaan om te kijken naar wat voor de stad de beste aanpak is. Namens de fractie hebben Johan en ik het college gevraagd of lokaal maatwerk kan worden toegepast voor onze (horeca-)ondernemers. Op dit moment helaas nauwelijks maar we blijven denken in mogelijkheden.”

ik dat er mensen zijn die aan de beperkingen onderdoor dreigen te gaan. En probeer maar eens de goede afweging te maken tussen economisch en gezondheids- en veiligheidsbelang. Alles is voor iedereen nieuw. De maatregelen veranderen steeds, onze buurlanden doen het anders, het is enorm moeilijke materie.

DE KRACHT VAN ONZE FRACTIE IS DAT WIJ SNEL SCHAKELEN OP WAT WE SIGNALEREN D66 stond altijd al dichtbij de burgers, met name door de stemtent en nu met de ‘Aan tafel!’ sessies. “We hebben allemaal onze contacten en daardoor hebben we breed zicht op wat er speelt,” geeft Johan aan. “Of het nou gaat om cultuur, sport, horeca of onderwijs, contact is er zeker. Het magische woord blijft: maatwerk. En dat missen we nu. Dat de horeca zich roert is heel begrijpelijk.” Richard: “De kracht van onze fractie is dat wij snel schakelen op wat we signaleren, zowel onderling als binnen het College. Dat is onze manier om zaken op te pakken. We laten ons Op de foto ontbreken horen en we laten ons zien. HaIngrid Politsch, Guido Mertens rald geeft een voorbeeld: “Door en Robbert Mantel. de crisis gaan mensen vaker te voet of op de fiets, deze weggebruikers wilden we meer ruimte geven en hebben daarom parkeerplaatsen weggehaald en verkeerslichten aangepast. Zo pakken we praktische dingen meteen op. We halen iets positiefs uit een negatieve situatie.” “Ja,” beaamt Claudia, “in iedere portefeuille zit wel iets waarop we maatwerk kunnen leveren door snel en doortastend te handelen.”

2021

Door het niet consequent lijkende maatregelenpakket heerst er onrust. Hoe gaat D66 hiermee om? “Ook wij zijn afhankelijk van landelijke maatregelen,” zegt Richard. “Ik ken mijn verantwoordelijkheden en verwacht dat van anderen ook. Helaas constateer

ONZE WENS maastricht

We zijn er voor iedereen, voelen met iedereen mee en hopen dat iedereen gezond zal blijven en dat we hier samen uitkomen

Haw pin, kump good!

Citymagazine Maastricht | 23


TEKST

Vivianne Rijnders | FOTO Peter van Hooren

PARTIJ VEILIG MAASTRICHT:

STRIJDBAAR NAAR 2021! Het jaar 2020 was voor velen een rollercoaster, zowel privé als zakelijk. Wat brengt het nieuwe jaar? We praten erover met fractieleider TINY MEESE en raadslid JO SMEETS.

24 | Citymagazine Maastricht

“We willen het jaar 2020 het liefst zo snel mogelijk achter ons laten,” zegt Tiny Meese. “COVID-19 heeft veel aangericht. We zijn niet alleen familie en vrienden verloren maar ook ons burgerraadslid Theo Ramakers. De impact was enorm. Daarnaast is er natuurlijk de problematiek van alle ondernemers en hun gezinnen die zo hard geraakt zijn. Het water staat veel mensen aan de lippen. Partij Veilig Maastricht wil zo snel mogelijk terug naar het oude. Een terrasje pikken, naar de cinema, verenigingen die weer kunnen repeteren, kortom genieten van onze stad, zonder anderhalve meterregel en zonder mondkapjes. “Nu komen de moeilijke stappen, ook politiek gezien,” vult Jo Smeets aan. “Als partij maar ook als Raad zullen we laten zien dat we strijdbaar zijn, dat we ons sterk maken voor mensen die ziek zijn geweest, voor mensen die werkloos zijn geworden, voor verenigingen, horeca, cultuur, voor onze hele stad.”


DE MEEST KWETSBARE GROEP IS HET HARDSTE GERAAKT Twee belangrijke speerpunten van Partij Veilig Maastricht zijn Veiligheid en Armoede. “Dat zijn net de aspecten die extra geraakt zijn door de coronacrisis,” legt Tiny uit. “Van de hele bezuinigingsslag die we al hadden, zijn veel mensen in het sociale domein de dupe geworden, juist de meest kwetsbare groep. Corona doet daar nog een schepje bovenop dus daar zetten wij de schouders onder. Maar er heerst ook politieke onrust, iets waar we ook aan moeten werken.” “Elke partij wil het beste voor Maastricht, maar we maken allemaal onze eigen keuzes. Nu komen we in tijden waarin je als partij heel duidelijk moet zijn,” benadrukt Jo. “Neem bijvoorbeeld Limmel. Wil je daar zonnepanelen, een park&ride of toch het sociale in de wijk terug brengen? Daar moet je als partij helder in zijn. Net als over de veiligheid. Er heerst onrust, mensen zijn angstiger geworden en niet iedereen neemt het virus serieus. Partij Veilig Maastricht laat duidelijk zien wat haar weg is; wat we zeggen is wat we bedoelen en wat we doen. In artikel 47-vragen en moties van andere politieke partijen zien we nu terug wat wij al maanden geleden hebben gezegd.”

horeca steeds dieper in de problemen komt. Ook de openstelling van de winkels op Tweede Kerstdag vergroot de kloof. Er zijn zoveel mensen tegen en de omzetderving die winkeliers hebben geleden ga je echt niet goed maken met die paar uurtjes extra. Het winkelpubliek komt niet alleen euro’s brengen, maar ook het virus. Hierdoor houdt de pandemie aan en daarmee de maatregelen. Ook duw je oudere mensen, die het al zo zwaar hebben, nog meer in een sociaal isolement want hun kinderen en kleinkinderen moeten die dag werken. Ik maak me daar heel kwaad over.”

LOKAAL EN DIRECT Partij Veilig Maastricht wil geen volle winkelstraten maar stimuleert om bij de kleine lokale ondernemer te kopen. “En alsjeblieft mensen,” verzoekt Tiny met klem, “let allemaal goed op, houd je aan de regels zodat we snel uit dit diepe dal zijn, alleen samen kunnen we dat doen! En wat ik hier ook heel graag wil zeggen,” vervolgt ze, “is dat Partij Veilig Maastricht de mensen die iemand verloren hebben en de mensen die vechten voor hun leven, een hart onder de riem steekt.” “We hebben veel bereikt in het afgelopen jaar, zegt Jo. “Het eren van overleden Maastrichtenaren is erdoor gekomen, zo krijgt Blauw Dorp eindelijk zijn Benny Neymanstraat. Ook de armoede-app is gerealiseerd (deze app vervangt de website ‘pasopjegeld’, waar mensen terecht kunnen voor advies en informatie over geldzaken). Maar Partij Veilig Maastricht is nog lang niet uitgestreden, we gaan door zoals we bezig zijn: lokaal en direct.”

2021

HET WINKELPUBLIEK KOMT NIET ALLEEN EURO’S BRENGEN, MAAR OOK HET VIRUS

“De kloof tussen burger en politiek is door COVID-19 groter geworden,” geeft Tiny aan. “Het toestaan van de demonstratie van Kick out Zwarte Piet bijvoorbeeld; hoe kun je zo’n keuze maken tijdens een pandemie? Volgens de grondwet is het houden van demonstraties toegestaan maar deze demonstratie die zoveel verdeeldheid in de samenleving heeft veroorzaakt, had verboden moeten worden. Door zoiets toe te staan bereik je alleen maar dat alles nog langer dicht blijft en onder anderen de

MET EEN GEZOND CHAUVINISME, RECHT DOOR ZEE EN MET EEN HEEL GROOT SOCIAAL HART NAAR 2021.

Partij veilig Maastricht

wenst u allen een gezond en voorspoedig 2021 !

Citymagazine Maastricht | 25


TEKST

Vivianne Rijnders | FOTO Peter van Hooren

GROEP GUNTHER: IN 2021 MOET IEDEREEN IN MAASTRICHT WEER MEE KUNNEN DOEN DANKZIJ ONZE DENKTANK! Nederland zit net in de tweede lockdown. Alles is dicht. We praten daarom in de buitenlucht met Fractievoorzitter JOHN GUNTHER, burgerlid JUDITH TIBER en aankomend burgerlid RENÉ GROENEWEGE.

26 | Citymagazine Maastricht

“We zitten in een vreselijke tijd,” begint John Gunther zijn verhaal. “COVID-19 heeft enorm veel schade aangericht. Zoveel zieken, zoveel mensen die een dierbare hebben verloren. En al die ondernemers die het zo moeilijk hebben. Er zijn zaken in de stad die we niet meer terugzien en dat is verschrikkelijk, want juist die lokale zaakjes maakten Maastricht. Zoals het was zal het niet meer worden, maar dat wil niet zeggen dat Maastricht niet meer Maastricht zal zijn. We moeten er samen voor zorgen dat we weer naar onze oude vertrouwde stad gaan. De fractie van Groep Gunther heeft daarom een denktank in het leven geroepen waarin we heel praktisch problemen gaan aanpakken. Eerst in kaart brengen wat er speelt en vervolgens daarop acteren. Geen woorden maar daden. We zien in onze samenleving steeds meer armoede en corona verergert dat. Veel burgers maken zich zorgen over hun toekomst. Groep Gunther vindt dat iedereen moet kunnen meedoen in onze stad en wil graag de dialoog aangaan over de impact die dit alles teweeg brengt. Het coronavirus maakt van onze maatschappij niet alleen een angstige maar ook een onzekere maatschappij. Die denktank moet


daarom op korte termijn zoden aan de dijk gaan zetten. Maastricht mag niet het Venetië aan de Maas worden maar juist een sociaal evenwichtige stad.”

WE WILLEN NAAR DIE ENERGIETRANSITIE TOE MAAR HOE GAAN WE DAT BETALEN?

SPREEKUUR ALS VOORLOPER OP DE DENKTANK

Rene Groenewege is expert op gebied van groene energie. “We staan voor een grote uitdaging,” vertelt hij. “Maastricht moet inzetten op duurzame energie. Er is zonne- en windenergie, hoe gaan we dat aanpakken, wat zijn de alternatieven? Dit willen we helder in kaart brengen en er duidelijke antwoorden op krijgen. Maar prioriteit is om Maastricht uit het corona-dal te krijgen, daar moet nu het meeste geld heen. Uiteindelijk willen we wel naar die energietransitie toe maar hoe gaan we dat betalen? Op dit moment kunnen dit soort investeringen niet. Dat zijn vraagstukken die in de werkgroep aan bod moeten komen. Maar Groep Gunther is een partij die wil handelen, een pragmatische partij die samen doen hoog in het vaandel heeft, dus ook de energietransitie zal concreet aangepakt worden.” Aldus René Groenewege.

Armoede is dus zeker een speerpunt van Groep Gunther. “Ook de sociaal zwakkeren onder ons hebben het zwaar,” legt Judith Tiber uit. “Ze zitten niet in de ondernemerswereld maar moeten wel als het ware hun gezin ‘ondernemen’. In deze risicogezinnen kunnen ouders het vaak mentaal of fysiek niet aan als de kinderen, zoals nu in deze lockdown, thuis moeten blijven. En voor kinderen die zelf een beperking hebben is het helemaal zwaar. Kinderen zijn altijd de dupe. De gemeente Maastricht moet dan ook heel snel komen met een armoedebestrijdingsplan en wij helpen hier graag aan mee. Daarom willen wij in januari ’21 een spreekuur starten als voorloper op de denktank waar John over sprak. Wij willen daadwerkelijk iets doen, zijn van alle facetten op dit gebied op de hoogte dus wij kunnen gericht hulp bieden. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden via onze website www.groepgunther.nl. We zitten in het centrum en zijn dus goed bereikbaar. Mensen die met de bus moeten komen maar dat niet kunnen betalen, kunnen van ons het geld terugkrijgen. Digitaal of telefonisch contact is ook mogelijk en indien noodzakelijk huisbezoek. We hebben een goed doordacht plan van aanpak dat we tevens willen handhaven na coronatijd, voor de toekomst van onze stad want Maastricht is toekomst en Groep Gunther ook.” Monique Martens

WAT WENST GROEP GUNTHER VOOR 2021? “Dat wij uit deze verschrikkelijke tijd komen, dat de vaccins gaan aanslaan en we snel terug naar het normale leven kunnen,” zegt John. “Dat we weer mensen kunnen ontmoeten zonder bang te zijn voor besmettingen. Het zal niet meer zijn zoals vroeger, we zullen op onze hoede moeten blijven. Straks wordt er weer gereisd en wie weet welk virus je dan in je koffertje mee terug neemt. Maar voor nu wens ik dat we weer op fatsoenlijke wijze onze dingen kunnen doen en maatschappelijk alles goed op de kaart krijgen, met behulp van onze denktank.

2021 ZODAT ALLE MENSEN EN ALLE SECTOREN IN MAASTRICHT WEER MEE KUNNEN DOEN, WE MOGEN NIEMAND VERGETEN!”

Dit jaar 2020 was een heftig jaar voor alle inwoners van onze stad…

Wij wensen daarom dan ook iedereen een gezond en mooi 2021 met perspectief naar de toekomst!

Citymagazine Maastricht | 27


Tekst: Meyke Houben | FotograďŹ e: Ralph Sluijsmans

Mr. James Leliveld (Leliveld Advocaten) ontmoet, mede vanwege zijn werk als advocaat, vaak inspirerende mensen met een bijzonder verhaal. Markante persoonlijkheden of ondernemers die, vrijwillig en soms gedwongen, out of the box leven of denken. Leliveld is advocaat op het gebied van het ondernemingsrecht en heeft dus regelmatig te maken met bedrijfsovernames, startups, aandeelhouderskwesties en herstructureringen. In deze serie elke maand een ontmoeting met iemand uit zijn netwerk. Deze maand:

Astrid Roebroeck-Pinckaers van Ricoh Document Center Zuid

28 | Citymagazine Maastricht


Ze begon tien jaar geleden in haar eentje aan de ‘keukentafel’. Nu heeft Astrid Roebroeck-Pinckaers als directeur van Ricoh Document Center Zuid zeventien mensen in vaste dienst en zo’n negenhonderd klanten, verdeeld over alle branches van het MKB, de zorgsector, het onderwijs en diverse gemeenten. Toen Ricoh Document Center Zuid begin dit jaar Scando Nederland overnam, kon niemand nog vermoeden dat enkele maanden later corona de wereld op zijn kop zou zetten. Ook Astrid merkte de gevolgen meteen: “Bij onze printerdivisie zorgde het vele thuiswerken voor een terugval, maar de vraag naar AV-systemen en softwareoplossingen groeide juist.

“Wij bieden het beste van twee werelden: state of the art qua research en design, en tegelijkertijd een laagdrempelig aanspreekpunt” Direct bij het begin van de crisis hebben we gekeken hoe we onze relaties konden blijven bereiken. Dat is onder meer gelukt door alle klanten dertig dagen een gratis online vergaderlicentie te bieden. Al met al gaat het bij ons nog niet zo slecht, ik ben positief over 2020.” De pay-off waarmee Ricoh Document Center Zuid zichzelf profileert is ‘simpel’. “Daarmee willen we aangeven dat we het voor onze klanten zo eenvoudig mogelijk maken”, legt Astrid uit. “Iedereen heeft het druk, en nieuwe faciliteiten als software of AV-systemen worden al snel als complex ervaren. Wij nemen door onze lokale en persoonlijke aanpak die drempelvrees weg. In ons experience center in Geleen ontvangen we relaties die nieuwsgierig zijn naar onze dienstverlening. Samen verkennen we waar een volgende stap kan worden gezet met betrekking tot bijvoorbeeld printen of vergaderen. Klanten laten we dat ter plekke zien en ervaren. Zo bieden we het beste van twee werelden: qua research

en design is ons bedrijf state of the art, terwijl we tegelijkertijd een laagdrempelig aanspreekpunt zijn.” Als vrouw valt Astrid nog steeds op in haar branche, die vooral door mannen wordt gedomineerd. Last heeft ze daar niet van. “Ik zou vrouwen willen uitnodigen om ook de stap te zetten. Toen ik jong was, moest ik me wel bewijzen. Maar nu ik al jaren meedraai, zijn veel deuren voor me geopend. Het belangrijkste is, dat ik sta voor mijn bedrijf. En laten we wel zijn: een printer is geen sexy product. Het zijn de veranderprocessen in de organisatie, die ik erg leuk vind. Ik geniet van de dynamiek. Dat vormt voor mij de X-factor.” Op de grens van 2021 staat Ricoh Document Center Zuid op een kantelpunt. “Omdat onze dienstverlening steeds diverser wordt en we behalve met Ricoh ook onze samenwerking met Konica Minolta willen uitbouwen, overwegen we de naam van het bedrijf te veran-

deren. Daarnaast gaan we ons richten op nieuwe klanten in Belgisch Limburg en Duitsland. En we zetten vol in op de verdere uitbouw van onze softwareoplossingen en AV-systemen, waardoor je slimmer kunt vergaderen en op afstand kunt werken.” Als de coronacrisis ons iets heeft geleerd, dan is het wel om anders te gaan denken, meent Astrid. “Ook bij onze onderneming doen we dat. We focussen nog meer op kennis en know how, zodat we onze klanten zo goed mogelijk kunnen begeleiden bij alle nieuwe manieren van werken. Het is spannend wat de toekomst zal brengen. Maar ik ben positief; misschien bevinden we ons wel in de roaring twenties van deze eeuw.”

Heeft u een juridische vraag of wenst u een advies op maat, neem dan contact op met mr James Leliveld. Het eerste gesprek is immers gratis en geheel vrijblijvend. U kunt hem bereiken per mail: leliveld@leliveldadvocaten.nl telefonisch +31 (0)43 3259679 +0031 (0)6 26 53 23 20

Citymagazine Maastricht | 29


TEKST

Vivianne Rijnders | FOTO Peter van Hooren

Eindejaarsdrukte

bij de notaris

Florentyna Petit

“Als notaris bieden wij maatwerk�

30 | Citymagazine Maastricht


Waar veel bedrijven de deuren tussen kerst en nieuwjaar gesloten houden, is die week bij notariskantoren een van de drukste periodes van het jaar. Op de valreep van een nieuw jaar willen veel ondernemingen en particulieren nog snel zaken vastleggen, voordat in 2021 nieuwe (belasting)regels van kracht worden. Florentyna Petit van HWJ Notarissen licht er enkele uit.

Een van de belangrijkste veranderingen die in 2021 worden doorgevoerd, is de Wet differentiatie overdrachtsbelasting. Starters en (jonge) doorstromers hoeven dan bij de aankoop van een woning tot 400.000 euro geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Voorwaarde is wel dat het de eerste woning is. Voor (rechts) personen die niet zelf gaan wonen in het huis dat ze kopen, gaat de overdrachtsbelasting juist omhoog van 6 procent naar 8 procent.

Kaasroute “Voor ons als notarissen is zo’n nieuwe regel een hele uitdaging”, vertelt Florentyna Petit, die sinds oktober van dit jaar werkt als toegevoegd notaris in de maatschap van HWJ Notarissen. “Op kantoor is het nu extra druk: beleggers willen hun pand dit jaar nog snel overdragen, particulieren willen de aankoop van hun huis juist graag uitstellen tot 2021.” Ook de zogenaamde ‘kaasroute’ leidt ertoe dat de telefoon bij HWJ de laatste weken roodgloeiend stond. “Belgen die een schenking deden via een Nederlandse notaris, mochten dat doen zonder dat ze 3% registratierecht hoefden te betalen, omdat de akte in Nederland wordt geregistreerd”, legt Florentyna uit. “De Belgische regering heeft nu ontdekt dat ze daardoor heel wat belasting misloopt. Daarom is de regeling per 15 december aangepast. Heel wat Belgen, maar ook Nederlanders die meer dan tien jaar in België wonen, vragen nu advies bij de notaris hoe ze hun zaken het beste kunnen regelen. Het voordeel is, dat HWJ Notarissen ook een Franse

juriste in huis heeft, die de aktes in het Frans kan vastleggen.”

Schenking op papier Hoewel dat eigenlijk het hele jaar door kan, komen er aan het eind van het jaar ook veel vragen over schenkingen op papier. Deze constructie is voordelig vanwege de besparing op de erfbelasting. Florentyna: “Ouders schenken geld aan hun kind en lenen het geld als het ware direct terug. Per jaar mag je je kind vanaf 18 jaar ongeveer 5500 euro belastingvrij schenken. Door de schenking daalt het vermogen van de ouders. Na hun overlijden wordt de schuld verrekend met de erfenis. Doordat die lager uitvalt, betaalt de erfgenaam ook minder belasting.” De constructie is vooral voordelig voor mensen met veel vermogen, die er al jong gebruik van maken. Maar er is nog een gunstige regeling. “Als je kind jonger dan 40 jaar is, mogen ouders eenmalig een bedrag van 27.000 euro schenken. Heb je veel liquide middelen, dan kun je dat bedrag eventueel daadwerkelijk overmaken, maar als je vermogen bijvoorbeeld vooral in onroerend goed zit, is zo’n papieren schenking handig. Tenminste, als je het belangrijk vindt dat je kinderen alter zo min mogelijk erfbelasting hoeven te betalen.”

Maatwerk Toch zitten er ook wat haken en ogen aan de regeling. Florentyna: “Je moet er rekening mee houden, dat je jaarlijks 6% rente betaalt over je schenking. Doe je dat niet, dan is de constructie bij je overlijden ongeldig. Een nadeel is ook, dat de

TIP VAN DE NOTARIS Maak een testament Wie een goed testament maakt, kan zijn erfgenamen veel belasting besparen. Dat geldt zeker in het geval wanneer iemand jong overlijdt. Als je geen testament hebt, geldt het wettelijk erfrecht. Fiscaal gezin is dat niet gunstig. Heb je als echtpaar kinderen, dan kun je in een testament bijvoorbeeld vast laten leggen dat de langstlevende geen erfbelasting betaalt over de schuld aan de kinderen. Dat heet een opvullegaat. Een opvullegaat heeft pas zin wanneer de erfdelen van de kinderen groter zijn dan de belastingvrijstelling. De notaris kan je er meer over vertellen. VOOR MEER INFO HWJ Notarissen Tel: 043 350 99 50 info@hwj-notarissen.nl www.netwerknotarissen.nl

ontvanger meer vermogen opbouwt in box 3 voor de belastingdienst. Dat kan invloed hebben op uitkeringen als huur- of zorgtoeslag. En tenslotte moet je elk jaar een notariële akte laten opmaken. Maar de kosten daarvan wegen niet op tegen het belastingvoordeel dat je ontvangt.“ Bovendien kan de notaris maatwerk bieden en zo voor elke situatie de meest gunstige regeling vastleggen. “Niet iedereen wil bijvoorbeeld elk jaar die 6% rente betalen. In dat geval kun je kiezen voor een constructie waarbij het kind weer geld aan zijn ouders schenkt. Dat mag tot 2100 euro, dus daarmee ondervang je het rentebedrag.”

Citymagazine Maastricht | 31


DIT KAN ER

WEL…

TIPS tijdens de winter lockdown Hoewel we de komende tijd vooral thuis zullen doorbrengen,

Cultuur is er om mensen te verbinden, zodat niemand zich

willen we toch af en toe even naar buiten. Voor een winterse

alleen voelt. Juist nu is cultuur daarom belangrijker dan ooit.

wandeling, een lichtje, voor een take away choco of een bee

Zo denkt CULTURA MOSAE er althans over. Daarom hebben

tje cultuur snuiven. CENTRUMMANAGEMENT geeft je graag

we alles op alles gezet om tijdens de winterse lockdown een

een aantal tips om ook tijdens deze winterse lockdown van

alternatief en creatief cultuurprogramma samen te stellen.

je eigen stad te genieten. Met dingen die je wél kunt doen.

Zo geniet je toch nog van cultuur, op straat of thuis.

En waarmee je de lokale ondernemer steunt.

✘ NIET Wintervakantie in de zon of sneeuw. ✔ WEL Jouw eigen stad ontdekken, vol lichtpuntjes.

✘ NIET Een museum bezoeken. ✔ WEL Een nieuwe manier van kunst kijken, op straat in Maastricht, met ‘Cobble’.

Breng jij normaal gesproken de winter door in de zon of sneeuw, met bikini of snowboard? Dan kreeg je wellicht weinig mee van de magische sferen in onze eigen stad. Dit jaar heb je de kans om juist die magie te proeven. Van de reuze kerstboom op het Vrijthof – omringd door grote lichtsterren tot de lichtjes die volop branden overal in de stad. Als je dan toch besluit naar buiten te gaan voor een (fris luchtje en) lichtje, wandel dan een van de drie lichtroutes die je langs verschillende stadskwartieren brengen. Je vindt ze op www.lichtinmaastricht.nl. Zo weet je zeker dat je geen bijzonder lichtpuntje mist.

Misschien zag je het al voorbij komen, Cultura Mosae presenteerde onlangs iets nieuws: Cobble. Een gratis ‘augmented reality app’ waarmee je een digitale kunstroute door verschillende kwartieren kunt volgen. Met behulp van de app wordt Maastricht via je telefoon getransformeerd tot een digitale kunststad. Doordat de kunst (digitaal) op verschillende plekken is geplaatst, bevordert het de spreiding door de stad. De werken zullen in verschillende vormen aan je voorbijkomen. Van audio-video-installaties tot 3D-sculpturen en interactieve installaties.

✘ NIET Eindeloos shoppen in de stad. ✔ WEL Thuis lokaal digitaal shoppen.

Download de gratis app in de App- of Play store en vermaak je tijdens de kerstvakantie met bijzondere kunst op straat!

Online en toch lokaal shoppen. Die twee samen, dat kan gewoon! Je cadeaus en winter outfit online shoppen is absoluut een optie als je lokale ondernemers wilt steunen. Zeker en juist dit jaar. Steeds meer lokale ondernemers hebben een eigen online shop opgetuigd. Wij hebben er meer dan 100 voor je verzameld. Deze vind je op lokaaldigitaalmaastricht.nl. Veel anderen zijn bereikbaar via Facebook of Whatsapp, dus neem vooral contact op met je favoriete adresje!

✘ NIET Glühwein of warme chocomelk bij de kraampjes op het Vrijthof. ✔ WEL Take away onderweg, voor, na of tijdens je wandeling. De kerstmarkt van Magisch Maastricht op het Vrijthof of een terrasje onder de warmtelamp moeten we helaas missen dit jaar. Gelukkig hebben heel veel horecaondernemers alles uit de kast gehaald en bieden ze een alternatief. Warme chocomelk met slagroom, soep of lekkere wafels. Heerlijk tijdens of na het lopen van een van de lichtroutes.

www.cmmaastricht.nl

32 | Citymagazine Maastricht

✘ NIET Genieten van de concerten bij Mosae Forum en op straat.

✔ WEL Genieten van muzikale optredens in je eigen huiskamer.

Onder het motto: ‘Being Home for Christmas’, werden huiskamers tussen 11 en 30 december vanaf 20.00 uur gevuld met (muzikale)optredens. In de Muziekgieterij werden diverse voorstellingen opgenomen en gestreamd, waarvan iedereen online, gratis kon genieten. Veilig en warm vanuit je eigen huiskamer. Dit was het alternatief voor het reguliere Cultuurprogramma tijdens Magisch Maastricht. Op de agenda stonden onder andere Solomon, Erwin, de Nederlandse Dansdagen en het Maastrichts Salon Orkest. Heb je de optredens gemist? Ze zijn terug te kijken op de facebookpagina’s van de Muziekgieterij en Cultura Mosae. Houd culturamosae.nl en de UIT Agenda van Maastricht in de gaten voor een overzicht van culturele activiteiten en alternatieven de komende tijd.


Beks Interieur is al meer dan 20 jaar het vertrouwde adres voor gordijnen & raamdecoratie, buitenzonwering en vloeren. Beks Interieur is een veelzijdige interieur stylist in Maastricht en omgeving. We adviseren zowel de particuliere als zakelijke markt. Zo ligt ons specialisme voor een groot deel in het smaakvol inrichten van uw woning. Maar ook verschillende hotels, zorginstellingen en horeca voorzien wij van een professioneel interieuradvies op maat. Uw wensen staan voorop en wij sluiten onze kennis hierop aan.

Passend interieuradvies op maat aan huis

Met de nodige kennis en ervaring komen onze gespecialiseerde vakmensen bij u meten en adviseren.

Maak nu een afspraak voor interieuradvies aan huis.

www.beksinterieur.nl Akersteenweg 49 6226 HR Maastricht T 043 35 60 909 info@beksinterieur.nl

Vloerbedekking - Laminaat - Taptijt - Marmoleum - Pvc - Insectwering - Raamdecoratie - Buitenzonwering - Gordijnen

Wil jij het plan om te starten met je eigen bedrijf in 2021 realiseren? Dan kan je vast hulp gebruiken. Kom kennismaken met onze programma’s voor starters en zet daarmee de eerste stap naar je eigen bedrijf! MAAK EEN AFSPRAAK:

Wenst u een voorspoedig

2021 20 21

Einsteinstraat 17 6227 BS Maastricht-Heer 043 - 361 01 99

info@aartsglas.nl www.aartsglas.nl

Uw complete glasleverancier

bel 06-2545 8723 of 06-15095205

Het Inspiratiehuis wenst iedereen een ondernemend 2021!

Inspiratiehuis voor Ondernemers • Supporters Ondernemerschap info@inspiratiehuismaastricht.nl

www.inspiratiehuismaastricht.nl


Zie om naar elkaar, Koop Lokaal en Haw Pin! We hebben een hectisch jaar achter de rug. Een jaar waarin veel werd gevraagd van de samenleving, de zorg, de ondernemers, de overheid, het onderwijs, de verenigingen, de vrijwilligers. Vaak blik je in deze tijd terug op het afgelopen jaar maar dit keer wint de behoefte om juist vooruit te kijken. Het is de gemeente gelukt de structurele financiële tekorten aan te pakken en gelijktijdig in de ontwikkeling van de stad te blijven investeren. Er wordt de komende jaren stevig gebouwd. De circulaire economie en de creatieve maakindustrie worden verder gestimuleerd. Waardevolle cultuuruitingen worden in stand gehouden en nieuwe initiatieven krijgen vorm. Sport en verenigingsleven worden ondersteund. Omzien naar elkaar en met name naar de zwakkeren en eenzamen in onze stad is juist nu van nóg groter belang. Samen een vuist maken tegen eenzaamheid. Velen van ons zijn mantelzorger en weten hoe het is je naaste te ondersteunen. Al die liefdevolle zorg is van onschatbare waarde. Maar ook omzien naar onze ondernemers. Laten we hopen dat dit jaar meer samenzijn, bedrijvigheid en gezondheid mag brengen. Zie om naar elkaar, Koop Lokaal en Haw Pin! Niels Peeters Fractievoorzitter CDA Maastricht

Maastricht


In 2021 komt alles VASTGOED PATRICK

HENRI

KEVIN

Wij gunnen iedereen een coronavrije wereld

U komt bij ons op de 1e plaats

Haw Pin! Achter de wolken sjijnt altied de zon

ROBERT

WILLY

Juist nu zijn wij er voor U

wij wensen al onze relaties

EEN VOORSPOEDIG EN GEZOND 2021 ASA GROEP Berceusestraat 46 6217 EK Maastricht www.asagroep.nl algemeen@asagroep.nl

Profile for City Magazine Maastricht / regio

City Magazine Maastricht / regio  

Advertisement