Spirit 01 2014

Page 38

TEKST: ASLAUG OLETTE KLAUSEN

SØKKRIKE PÅ LÆREPENGER

HIPHOP-GRUPPA HERRELØSE HAR TATT SEG GOD TID TIL Å GJØRE ALLE FEILENE FØR DEBUTALBUMET KOMMER I FEBRUAR.

Spirit møter de tre gutta som kaller seg Apati, Kverulanton og Mister K på baren Gudrun midt i Oslo sentrum. Sammen er de Herreløse. En relativt direkte oversettelse av det Japanske ordet Ronin, samt tittelen på en film fra 90-tallet. I tillegg til at det var bandnavnet den gang de skrev på engelsk. Oversettelsen kom da de gikk over til å bruke morsmålet.

AVVISTE ALLE Det har imidlertid gått noen år siden de herreløse unge mennene tok sitt bandnavn. I 2005 var de i Urørt-finalen. De slapp en mixtape, og har etter hvert jobbet sammen med de fleste det er verd å jobbe med innen norsk hiphop. Album kom imidlertid ikke på tale før rundt fem år senere. – Vi var ikke klare over hvor tidkrevende og hvor mye penger som kreves. Det tok også tid å finne uttrykket vårt. Vi var ikke disiplinerte nok. Vi var unggutter som hadde fått oss et navn, og vi avviste alle som tok kontakt. Ingen skulle tjene penger på oss. Vi gjorde det ekstremt vanskelig for oss selv. I tillegg til å avvise alle som ville jobbe med dem, gjorde de det ikke lettere ved å bli kastet ut fra sin egen konsert på Hamar. Årsaken 38

SPIRIT / 01_2014

husker de ikke. Nettopp derfor mener det også at det nok var en riktig avgjørelse av arrangøren. – Det er antakeligvis en bra ting at det har tatt tid. Vi ville ikke høre på de som har gjort dette før, og vi eide ikke evnen til å ta i mot råd. En del av det å være rapper er å være kjepphøy, men det kan være sunt med litt ydmykhet. Vi vil ikke anbefale å gjøre samme valgene som vi har gjort. Det har vært livets harde skole. Der er vi professorer, og vi er søkkrike på lærepenger.

DE KOSELIGSTE GUTTA Denne, la oss kalle det lokingen, har gutta altså lært av. Faktisk gikk det så langt at de satte seg ned og skrev en avtale med hverandre hvor de lovet bot og bedring og høyre arbeidsmoral i musikkjobben. Den avtalen har de holdt. – Vi lever på et gammelt rykte. Men vi har skjerpa oss. Vi bestemte oss for å være de koseligste gutta. Nå liker arrangørene oss. Vi får til og med klem. Studioarbeidet har østkantrapperne som alltid har drømt om å bli rockestjerner også

fått stell på I februar er det selvbiografiske debutalbumet klart. Det inneholder skamløse sjangerblandinger i alt fra metal-rap til noe som likner country. Det er tross alt tre svært ulike musikksmaker og nesten ett tiårs produksjon som skal forenes. – Hele skiva er veldig sprikende. Den er like schizo som oss. Den har likevel en rød tråd i at dette er historiene om vårt liv de siste 10 årene.

ALT FOR MUSIKKEN Skal man tolke tekstene har det ikke bare vært et enkelt liv. En tekstlinje fra 2009-singelen, som også er med på skiva, lyder: 26 år og 132 jobber. Den er ikke en gang lenger sann. Strøjobbene har blitt flere siden da. – Det er ingenting annet enn å lage musikk vi har lyst til å gjøre. Til en viss grad handler det da om å finne noe å tjene penger på som vi orker å drive med. Musikken er en intens lidenskap. Den lønner seg ikke. Men det hjelper å være flere om det. Det er også derfor vi lager melankolsk gladmusikk. Albumet Kall det hva du vil slippes 10. februar.