Page 1

C Caroline Pigozzi, osrednja poročevalka pri reviji Paris Match, avtorica več knjižnih uspešnic, prevedenih v mnoge jezike, med njimi tudi v arabščino. Za svoje delo je prejela nagrado Francoske akademije.

aroline Pigozzi in Giovanni Maria Vian nas vodita po skrivnih vatikanskih fotografskih arhivih. Pred nami razgrinjata galerijo podob papežev od sredine 19. stoletja do danes, njihov zasebni, vedno znova osupljivi vsakdanjik. Predstavita nam drugo stran okrasja najstarejše in najskrivnejše ustanove na svetu, središče moči, vznemirljivejše od Kremlja in Bele hiše. Ko se povežeta rahločutnost vatikanistke revije Paris Match, ki že več kot dvajset let piše o tem zaprtem okolju, in zgodovinsko znanje ter izkušnje direktorja prestižnega papeževega dnevnika L’Osservatore Romano, se znajdemo v samem jedru Vatikana. Po njem nas vodita strokovnjaka, ki sta imela redko čast, da sta lahko na letalu svetega očeta prepotovala svet od Filipinov do Brazilije, od Mehike do Poljske, od Kenije do Albanije, od Azerbajdžana do Bosne in Hercegovine … Prvič je na ogled več kot 300 izjemnih fotografij, skrbno izbranih med več tisoč negativi. Pripisi k slikam izrisujejo zgodovino Katoliške cerkve in Petrovih naslednikov, živečih v edini državi na svetu, ki je popolnoma obdana z obzidjem. V vseh pogledih vrhunsko delo!

SKRIVNE VATIKANSKE FOTOGRAFIJE

SKRIVNE VATIKANSKE FOTOGRAFIJE ZGODOVINA, ZAKULISJE, SKRIVNOSTI

CA R O L I N E P I G O Z Z I • G I OVA N N I M A R I A V I A N

SKRIVNE

VATIKANSKE

FOTOGRAFIJE IZBOR FOTOGRAFIJ MARC BRINCOURT • PREVOD JASMINA RIHAR

45 €

Giovanni Maria Vian, italijanski novinar in univerzitetni profesor, ugledni jezikoslovec, znan po številnih delih o zgodovini krščanstva. Kot laik z veliko moralno avtoriteto je v letih od 2007 do 2018 vodil L’Osservatore Romano – papeški dnevnik, ki ga spremljajo po vsem svetu.

Cover Vatikan.indd 1

04/07/2019 18:35


Caroline Pigozzi in Giovanni Maria Vian

SKRIVNE VATIKANSKE FOTOGRAFIJE

001-009_Vatikan.indd 1

04/07/2019 16:56


001-009_Vatikan.indd 2

04/07/2019 16:56


Caroline Pigozzi ∙ Giovanni Maria Vian

SKRIVNE

VATIKANSKE FOTOGRAFIJE Izbor fotografij Marc Brincourt ∙ Prevod Jasmina Rihar

001-009_Vatikan.indd 3

04/07/2019 16:56


Caroline Pigozzi in Giovanni Maria Vian SKRIVNE VATIKANSKE FOTOGRAFIJE © Celjska Mohorjeva družba, 2019 Vse pravice pridržane. Svetopisemsko besedilo je vzeto iz Slovenskega standardnega prevoda Svetega pisma (SSP). © 1996, 2003, Društvo Svetopisemska družba Slovenije, z dovoljenjem. Vse pravice pridržane. Knjižno delo je izšlo v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

CIP - Kataložni zapis o publikaciji Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana 77.044(456.31) PIGOZZI, Caroline Skrivne vatikanske fotografije / Caroline Pigozzi in Giovanni Maria Vian ; [prevod Jasmina Rihar ; izbor fotografij Marc Brincourt]. - Celje ; Ljubljana : Celjska Mohorjeva družba : Društvo Mohorjeva družba, 2019 Prevod dela: Les photos secrètes du Vatican ISBN 978-961-278-441-6 1. Vian, Giovanni COBISS.SI-ID 299769600

001-009_Vatikan.indd 4

08/07/2019 05:25


Vsebina 6 PREDGOVOR

Olivier Olivier Royant

8 UVOD

Giovanni Giovanni Maria Vian in Caroline Pigozzi

10 32 56 70 98 108 124 136 158 178 192 208 220 246 258 264 276 286 300 314

ČASOVNI STROJ SKRITO POGLEDOM VATIKAN MED VOJNO DRUGA STRAN OKRASJA ŽENSKE ... KONČNO! PAPEŽEVA ZAŠČITA TEŽA SLUŽBE PAPEŽ JE MRTEV HABEMUS PAPAM REVOLUCIONARNI DRUGI VATIKANSKI VESOLJNI CERKVENI ZBOR VSE POTI VODIJO V RIM USMILJENJE Z MOGOČNEŽI TEGA SVETA OSUPLJIVE FOTOGRAFIJE BLAGOSLOVI DEŽUJEJO RIMSKE POČITNICE BOŽJE ZVERINICE URBI ET ORBI IN NA TEJ SKALI BOM SEZIDAL SVOJO CERKEV VATIKAN OD ZNOTRAJ

322 VIRI FOTOGRAFIJ 323 ZAHVALE

5

001-009_Vatikan.indd 5

04/07/2019 16:56


Predgovor J

PETDESET NASLOVNIC ZA NAJMANJŠO DRŽAVO SVETA Olivier Royant, odgovorni urednik revije Paris Match

e najmanjša država na svetu, vendar ni človeka, ki ne bi poznal imena njenega voditelja. »Papež, koliko razdorov?« je rekel Stalin. Nobenega, le milijarda in dvesto tisoč katoličanov na vseh zemeljskih celinah. Ni res, da svet spreminjajo le topovske krogle in revolucionarni bes. Sveti oče je v moči svoje duhovnosti in s svojim diplomatskim vplivom v prvih vrstah zgodovine. Vse od svoje ustanovitve Paris Match tej izjemni osebnosti namenja posebno mesto. Match svoje novinarje in fotografe pošilja na vsake volitve, vsak konklave, vsako sinodo in vsak drug pomemben dogodek. Od leta 1949 je naša revija spremljala sedem pontifikatov in Petrovim naslednikom posvetila 50 naslovnic. V tem času je zabeležila izjemne trenutke, majhne čudeže v življenju nekega časopisa, ki pričajo o naši močni povezanosti s papeštvom. Leta 1958 je Match na naslovnici objavil Pija XII. na smrtni postelji. Prva tovrstna objava je pretresla na tisoče vernih. Šest let prej se je papež posebej za nas pustil fotografirati v vatikanskih vrtovih. Senzacija. Januarja 1964 se je Match lotil čisto drugačnega podviga, ki je mejil na norost, a je povsem ustrezal pomembnosti dogodka. Za spremljanje prvega papeževega potovanja po poldrugem stoletju zunaj Italije – obisk Pavla VI. v Sveti deželi –, je uredništvo najelo letalo! Na njem je bilo šestdeset novinarjev, foto studio, stenografi, oblikovalci … Številko smo uredili na nebu med povratnim letom in jo dokončali na letališču Orly, prek radijske zveze z uredništvom. Za uvodnik smo poprosili Françoisa Mauriaca. Dve barvni številki v celoti posvečeni »romanju« papeža Pavla VI. Edinstven dogodek v zgodovini tiska.

J

anez Pavel II. in njegova odprtost v svet sta prav tako zaznamovala strani naše revije. S Karlom Wojtyło »zunaj obzidja« so naši bralci prepotovali ves planet. V anoraku, z romarsko palico v roki ali ko so mu vzklikali kot kakšni pop zvezdi: Match je sestavil zasebni foto album rimskega škofa. Janez Pavel II. je razumel moč podobe, Benedikt XVI. moč besede, Frančišek pa je Vatikan umestil v digitalno dobo. Danes se s pomočjo novih tehnik sporočanja Petrov naslednik oglaša po Twitterju in Instagramu! P0 spletu se je papež katoličanom približal bolj kot kdaj koli prej. Kadar pa hoče pojasniti svojo vizijo sveta, izbere našo vatikanistko Caroline Pigozzi. Njen pogovor z njim leta 2013 je bil v frankofonem tisku prava premiera, nekaj posebnega: resnični izraz zaupanja.

6

001-009_Vatikan.indd 6

04/07/2019 16:56


V

vseh teh letih je Paris Match zbral ogromen zaklad, ki smo ga želeli z bralci podeliti v knjigi. Za smel načrt – kako pokazati skrivni Vatikan, kot ga sicer ne vidimo, in razgrniti zastore edinstvene vladavine v svetu – je bilo treba najti še pravega sodelavca. Takoj mi je prišlo na misel ime Giovannija Marie Viana, odgovornega urednika časopisa L’Osservatore Romano. Časopis izhaja v osmih jezikih in ima mednarodno odmevnost. Eden najstarejših dnevnikov na svetu se od leta 1861 posveča aktualnim dogodkom pri Svetem sedežu, sedež njihovega uredništva pa je le lučaj stran od bazilike svetega Petra. Profesor Vian ga je več kot deset let vodil z akademsko razgledanostjo in novinarsko odzivnostjo. Človek klene, iskrive besede in enciklopedičnega, nikdar duhamorno podanega znanja. Z Vatikanom je tudi družinsko povezan. Njegov ded je bil prijatelj prihodnjega papeža Pija X., njegov oče pa se je družil s človekom, ki je pozneje postal Pavel VI. Kot otrok se je z brati igral v vatikanskih vrtovih. Danes je eden redkih laikov, ki lahko bivajo v tej nebeški enklavi. V njegovi pisarni ob portretih papežev visi slika skoraj enako znane osebnosti, ki jo Vian zelo občuduje: slika poročevalca Tintina. V čast nam je, da se je »professore« odločil in pri tem zahtevnem delu sodeloval z nami. Izkazalo se je, da se dobro dopolnjujemo. Njegovo živo zanimanje za fotografijo ter njegov pogled in odmik zgodovinarja zaznamujejo vsako stran pričujoče knjige. Giovanni Maria Vian nam je pomagal tudi pri iskanju slik. Skupaj z našimi smo imeli na voljo na deset tisoče podob, pravo ilustrirano zgodovino papeštva v modernem času. Rudnik zlata …, v katerega se je bilo treba zakopati! Marc Brincourt, urednik fotografije pri reviji Match, je bil naš zlatokop. Marc je oko naše revije, njen živi spomin zadnjih štirideset let. Dobro leto je zbiral in prebiral najboljše negative. V Parizu, pa tudi v večnem mestu, na najbolj presenetljivih krajih, od zasebnega »svetišča« na rimskem griču, ki ga uporabljajo sveti očetje in je posvečeno Piju XII., do neskončnih polic veličastne vatikanske knjižnice. On je poskrbel za ogrodje te knjige, ki jo je z veliko doslednosti, potrpežljivosti in ustvarjalnosti postavil naš umetniški vodja Michel Maïquez. Pri delu je bila obema v oporo nenadomestljiva in prekaljena svetovalka, naša vrla poročevalka »vatikanskih znanosti« Caroline Pigozzi. Premislila in nadzorovala je vsako fazo pričujočega dela; brez nje ga ne bi bilo.

C

aroline zadnjih dvaindvajset let navdušeno spremlja aktualne dogodke pri Svetem sedežu. Že dvaindvajset let jo vsako srečanje s papežem še vedno gane in navda z občudovanjem. Vatikanskega življenja nikdar ni dojemala zgolj kot rubrike, ampak kot svet, ki ga razkriva. V sodelovanju s takratnim glavnim ured­nikom revije Paris Match Rogerjem Thérondom si je ta edinstveni kraj drznila opisati na drugačen, dotlej nepoznan način. Po vojni je njen oče Henri Théodore Pigozzi – ustanovitelj in lastnik podjetja Simca – posodil avto veleposlaniku Svetega sedeža v Parizu, apostolskemu nunciju Angelu Roncalliju, prihodnjemu papežu Janezu XXIII. Kot gimnazijka v internatu pri dominikankah v Rimu je srečala kardinala Tisseranta, pomembno osebnost francoske Cerkve. Njen šolski katehet je bil pater Paul Poupard, ki je pozneje postal prvi minister za kulturo Janeza Pavla II., kardinal Wojtyła pa je med svojimi obiski v Rimu prebival pri sestrah Habicht, ki so bile njene sošolke … Kdo ve, kako se porodi poklic? Od vatikanskih telefonistk do vrtov v Castel Gandolfu, od papeževih potovanj do skrivnosti konklava – raziskovalki ne uide nič: vse lahko postane očarljiv predmet njene pripovedi. Vsak, kdor je delal z našo vatikanistko, ve, da je odločna in da ima rada natančnost. S humorjem, odmikom in izurjeno anekdotičnostjo – ki predstavlja šesti čut revije Match – slikovito predstavlja svet, ki bi se s svojimi strogimi pravili lahko zdel strašansko tog. V svetu, v katerem vladata samoumevnost in diskretnost, poročevalka razkriva skrivnosti, bere med vrsticami, razčlenjuje in pripoveduje. Vse to v največje veselje kolegov, ki smo njeni prvi poslušalci, in bralcev. Ponosni smo, da vam lahko predstavimo Skrivne vatikanske fotografije. Želeli smo objaviti referenčno delo, katerega skrbno izbrana besedila so več kot le podpisi k fotografijam. Želeli smo, da bi bila knjiga zanesljiva, resna, hkrati pa dostopna in zabavna. Za pripravo knjige so bili potrebni znanje, energija, navdušenje in sodelovanje. Odlike, ki so jih imeli vsi udeleženci te dogodivščine. Naj se jim na tem mestu zahvalim za njihovo izjemno delo. ●

7

001-009_Vatikan.indd 7

04/07/2019 16:56


158-177_Vatikan.indd 158

04/07/2019 17:34


HABEMUS PAPAM Trinajstega marca 2013 ob 19.05 je bil na drugi dan konklava za papeža izvoljen buenosaireški nadškof Jorge Mario Bergoglio. Izbral si je ime Frančišek. Z balkona bazilike svetega Petra v Rimu je podelil svoj prvi blagoslov urbi et orbi. »Habemus papam« – »Imamo papeža«. Ta znameniti latinski stavek z osrednjega balkona bazilike po starodavnem izročilu izreče kardinal protodiakon, najstarejši med kardinali, v tem primeru Francoz Jean-Louis Tauran. »Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam! Eminentissimum ac reverendissimum dominum …«, »Oznanjam vam veliko veselje: Imamo papeža! Nadvse odličnega in zelo spoštovanega gospoda  …« in vsemu svetu razkrije, da je odlični in zelo spoštovani gospod kardinal Jorge Mario Bergoglio postal papež. Besede so vzete iz Lukovega evangelija, drugo poglavje, 10 vrstica, iz starega latinskega prevoda iz grščine, kjer je oznanjeno Jezusovo rojstvo. Vsaj

enkrat v življenju je res vredno doživeti to javno in ganljivo razglašenje, ki sledi belemu dimu, ob katerem se sproži gromek aplavz zbrane množice in zvonjenje zvonov bazilike svetega Petra. Po trgu se zasliši strumno korakanje sprevoda orkestra vatikanske policije in švicarske garde z zastavo Vatikanske mestne države, nato pa se vsi po­gledi dvignejo proti papežu. Po dolgih minutah napetega pričakovanja in po tem, ko je bilo njegovo ime izgovorjeno v latinščini, je papež Frančišek rekel: »Vsi veste, da je dolžnost konklava izbrati rimskega škofa. Videti je, da so se moji sobratje kardinali tokrat odpravili ponj skoraj na konec sveta … Ampak zdaj smo tu in skupaj začenjamo to pot … Rad bi vam podelil svoj blagoslov, še prej pa vas prosim za uslugo: preden bo škof blagoslovil ljudstvo, vas prosim, da Gospoda prosite, naj blagoslovi mene – naj bo to molitev vernega ljudstva za svojega škofa.«

159

158-177_Vatikan.indd 159

04/07/2019 17:34


To so žimnice, na katerih spijo kardinali v času konklava. Prenočiti je treba 200 oseb, saj vsakega kardinala spremlja sodelavec ali osebni tajnik. Nekateri se nastanijo celo v orožarni švicarske garde. Dekan kardinalskega zbora ima to čast, da si lahko izbere, kje bo bival v času konklava. Kardinal

Tisserant si je tako izbral stanovanje papeža Julija II., slavne Rafaelove »Stanze«, okrašene z veličastnimi freskami. Z nočnimi posodami in lavorji za umivanje so konklavi v preteklosti bolj spominjali na taborišča, vse do izvolitve Janeza Pavla II., ki je dal zgraditi Dom svete Marte.

160

158-177_Vatikan.indd 160

04/07/2019 17:34


Za Cerkev pomembni dogodki velikokrat potekajo v tem veliÄ?astnem prostoru, sredi okrasja, ki ga v vsem sijaju zaznamuje ogromna Michelangelova freska. Prav tu, v Sikstinski kapeli, ki jo je dal v letih od 1475 do 1483 zgraditi papeĹž Sikst IV. in je poimenovana po njem, volijo papeĹže.

161

158-177_Vatikan.indd 161

04/07/2019 17:34


166

158-177_Vatikan.indd 166

04/07/2019 17:34


Vse se odigra v Sikstinski kapeli. Bilo je 18. aprila 2005, tik pred začetkom konklava, ki se je končal dan pozneje z izvolitvijo Benedikta XVI. Pripomočki kardinalov: za vsakega volivca je pripravljena kvadratna podloga za pisanje v rdeči barvi z vatikanskim grbom, molitvenik, volilni priročnik z opisanimi postopki in nepopisani volilni lističi, s katerimi glasuje za enega od svojih tovarišev iz kardinalskega zbora. Protodiakon, prvi med kardinali diakoni, Čilenec Jorge Arturo Medina je s t. i. lože blagoslovov oznanil izvolitev novega papeža. Zatem se je pokazal Benedikt XVI. in prvikrat blagoslovil množico na Trgu svetega Petra.

167

158-177_Vatikan.indd 167

04/07/2019 17:34


Atentat na Janeza Pavla II. 13. maja 1981. Na desni strani zgornje fotografije je na sedežu papamobila Fiat Campagnola na štirikolesni pogon papežev osebni tajnik monsinjor Dziwisz, prihodnji kardinal in nadškof mesta Krakov, na levi brez očal pa švicarski gardist Alois Estermann. Oba podpirata papeža, potem ko je Ali Agça vanj izstrelil tri naboje. Janez Pavel II. je bil hudo ranjen v trebuh, desni komolec in kazalec na levi roki. Kot je večkrat ponovil, ga je smrti rešila Fatimska Marija, katere prikazovanj se spominjamo prav na ta dan.

216

208-219_Vatikan.indd 216

04/07/2019 17:41


Janez Pavel II. je bil predan častilec Božjega usmiljenja in je svojemu napadalcu odpustil. Pet dni po atentatu je v sporočilu, posnetem na bolniški postelji, poljski papež dejal: »Molim za brata, ki me je zadel in ki sem mu zavestno odpustil.« Dne 27. decembra 1983 ga je nato obiskal v rimskem zaporu Rebibbia. Pred vrati celice so bili na ta zgodovinski dan zbrani znani vatikanist Francoske tiskovne agencije Bruno Bartoloni, dva fotografa in snemalec italijanske televizije Tommaso Pinini, ki je na tleh kljub prepovedi pustil kamero, da teče. Papež je to opazil in se z Mehmetom Alijem Agço premaknil, da sta bila s hrbtom obrnjena proti objektivu, da ne bi mogli slišati njunega pogovora ali ga razbrati z njunih ustnic. S posnetka se tako ali tako ni dalo razbrati nobenih pomembnejših informacij, ker je močan veter udarjal v oknice in se je zaradi tega komaj kaj slišalo. Kljub temu pa se na posnetku sliši, da je zapornik papeža vprašal, kako mu gre.

Karol Wojtyła je bil prepričan, da ga je rešila Fatimska Marija. Točno leto dni po atentatu je sveti oče obiskal Fatimo, nato pa 24. marca 1984 sprejel kip Fatimske Marije v svoji kapeli, kjer je pred njo vso noč molil. Naslednji dan je škofu iz Leirie, portugalske škofije, kamor spada Fatima, izročil znamenito kroglo, ki ga je zadela tistega 13. maja. Rektor svetišča se je domislil, da so dali kroglo vgraditi v krono na Marijini glavi tik pod vrh, kjer se začenja križ. Trinajstega maja 2000 je papež še enkrat obiskal portugalsko svetišče in pastirčka Frančiška in Jacinto Marto, bratca in sestrico, ki se jima je Marija prikazala 13. maja 1917, razglasil za blažena. Trinajstega maja 2017 pa ju je papež Frančišek razglasil za svetnika.

217

208-219_Vatikan.indd 217

04/07/2019 17:41


Papež Frančišek je sprejel predsednika Putina v Apostolski palači 25. novembra 2013. Človek z Juga in človek z Vzhoda sta se dotaknila odnosov med katoliško in pravoslavno Cerkvijo ter nedavnih dogodkov na Bližnjem vzhodu. Tem, ki so ju zbliževale. Tistega novembrskega dne leta 2013 je bil predsednik Ruske federacije ponosen, da je bil med prvimi voditelji svetovnih velesil, ki jih je sprejel argentinski papež. Leta 2000 in 2003 se je že srečal s papežem Janezom Pavlom II., štiri leta pozneje pa z Benediktom XVI.

Zgodovinski pogovor med dvema voditeljema držav, Vatikanske in najmočnejše države na svetu, je trajal petdeset minut. »Kako lepo, da se srečava!« je vzkliknil Barack Obama argentinskemu papežu, ki je bil presenečen nad tolikšno domačnostjo. Ameriški predsednik je poudaril pomembno moralno avtoriteto papeža Frančiška in kako je njegova misel dragocena pri razumevanju problematike revščine v svetu. Nenarejena naklonjenost kaže na občudovanje 44. ameriškega predsednika do papeža. Vse to pod naklonjenim pogledom papeževega prevajalca v angleščino, diplomata monsinjorja Marka Gerarda Milesa, ki svetega očeta spremlja na nekaterih potovanjih. 240

220-245_Vatikan.indd 240

04/07/2019 17:56


241

220-245_Vatikan.indd 241

04/07/2019 17:56


Caroline Pigozzi in Giovanni Maria Vian SKRIVNE VATIKANSKE FOTOGRAFIJE Naslov izvirnika: Les photos secrètes du Vatican © Éditions Plon, Paris 2017 Izdano v dogovoru z Lester Literary Agency Prevod: Jasmina Rihar Strokovni pregled: dr. Metod Benedik OFMCap Lektoriranje: dr. Cvetka Rezar Izbor fotografij: Marc Brincourt Urednica: Tadeja Petrovčič Jerina Oprema in prelom po izvirniku: Dravski tisk Izdala in založila: Društvo Mohorjeva družba in Celjska Mohorjeva družba d. o. o. Za založbo: predsednik Jože Planinšek CM in ravnateljica dr. Tanja Ozvatič Natisnila tiskarna Dravski tisk v 600 izvodih Celje-Ljubljana 2019

322-324_Vatikan.indd 324

08/07/2019 08:10


C Caroline Pigozzi, osrednja poročevalka pri reviji Paris Match, avtorica več knjižnih uspešnic, prevedenih v mnoge jezike, med njimi tudi v arabščino. Za svoje delo je prejela nagrado Francoske akademije.

aroline Pigozzi in Giovanni Maria Vian nas vodita po skrivnih vatikanskih fotografskih arhivih. Pred nami razgrinjata galerijo podob papežev od sredine 19. stoletja do danes, njihov zasebni, vedno znova osupljivi vsakdanjik. Predstavita nam drugo stran okrasja najstarejše in najskrivnejše ustanove na svetu, središče moči, vznemirljivejše od Kremlja in Bele hiše. Ko se povežeta rahločutnost vatikanistke revije Paris Match, ki že več kot dvajset let piše o tem zaprtem okolju, in zgodovinsko znanje ter izkušnje direktorja prestižnega papeževega dnevnika L’Osservatore Romano, se znajdemo v samem jedru Vatikana. Po njem nas vodita strokovnjaka, ki sta imela redko čast, da sta lahko na letalu svetega očeta prepotovala svet od Filipinov do Brazilije, od Mehike do Poljske, od Kenije do Albanije, od Azerbajdžana do Bosne in Hercegovine … Prvič je na ogled več kot 300 izjemnih fotografij, skrbno izbranih med več tisoč negativi. Pripisi k slikam izrisujejo zgodovino Katoliške cerkve in Petrovih naslednikov, živečih v edini državi na svetu, ki je popolnoma obdana z obzidjem. V vseh pogledih vrhunsko delo!

SKRIVNE VATIKANSKE FOTOGRAFIJE

SKRIVNE VATIKANSKE FOTOGRAFIJE ZGODOVINA, ZAKULISJE, SKRIVNOSTI

CA R O L I N E P I G O Z Z I • G I OVA N N I M A R I A V I A N

SKRIVNE

VATIKANSKE

FOTOGRAFIJE IZBOR FOTOGRAFIJ MARC BRINCOURT • PREVOD JASMINA RIHAR

45 €

Giovanni Maria Vian, italijanski novinar in univerzitetni profesor, ugledni jezikoslovec, znan po številnih delih o zgodovini krščanstva. Kot laik z veliko moralno avtoriteto je v letih od 2007 do 2018 vodil L’Osservatore Romano – papeški dnevnik, ki ga spremljajo po vsem svetu.

Cover Vatikan.indd 1

04/07/2019 18:35

Profile for Celjska Mohorjeva družba

Caroline Pigozzi, Giovanni Maria Vian, SKRIVNE VATIKANSKE FOTOGRAFIJE  

Celjska Mohorjeva družba, 2019

Caroline Pigozzi, Giovanni Maria Vian, SKRIVNE VATIKANSKE FOTOGRAFIJE  

Celjska Mohorjeva družba, 2019

Advertisement