Page 1

Nº61 Març 2012 EDITORIAL

Pàg. 2

SORTIDES

Pàg. 3

FESTES

Pàg. 5

ACTIVITATS CICLES

Pàg. 8

INNOVEM

Pàg. 23

COL·LABORACIONS

Pàg. 24

ENTRETENIMENTS

Pàg. 27

CONTRAPORTADA

Pàg. 28

Equip de redacció: Alumnes i mestres. Maquetació i disseny: Isidro Cuenca Adreça web: http://www.xtec.cat/ceiplaguardia Col·laboracions:


EDITORIAL

El ventall

Una gran professional i una millor persona El nostre Projecte Educatiu ens defineix com a escola, ens identifica amb un conjunt de valors i ens fixa el camí que hem de seguir per assolir les nostres fites. Tots plegats treballem dia rere dia, cada u des del seu àmbit, per fer la nostra escola més gran. Això vol dir moltes coses. Des de l’equip docent vol dir ajudar als nostres alumnes a ser competents en diversos àmbits: lingüístic, matemàtic, artístic,.. De manera que puguin esdevenir persones de profit en la societat del futur. Des de l’àmbit de les famílies, hem de posar en valor la participació de mares i pares tant des de l’AMPA com des de diverses comissions. I, els alumnes que seran els nostres ambaixadors allí on vagin. Hi ha, però, un tasca que és fonamental i que ajuda a mestres, pares i nens a que pugin fer la feina en les millors condicions i aquesta és la tasca de la nostra conserge. La Carmen ha estat treballant amb nosaltres durant 8 cursos i d’aquí a pocs dies canviarà de lloc de treball. Vull dedicar-li aquesta editorial del Ventall i, des d’aquí, donar-li les gràcies (que sempre seran poques) en nom de tots els mestres i en el meu propi per la seva professionalitat, la seva dedicació i la seva col—laboració en totes aquelles tasques que ha calgut.

“ens ha demostrat ser La Carmen, amb la música ens marca l’horari, té cura de qui entra i surt, rep les visites, prepara les una gran persona i fotocòpies pels mestres i alumnes, vetlla pel bon estat sobretot tenir un gran de les instal—lacions de l’escola, el telèfon, cura nens i cor” nenes accidentats i tantes coses més.. És una persona amb molta sensibilitat social, implicada i defensora de les seves idees. Durant tots aquests anys que hem compartit plegats ens ha demostrat ser una gran persona i sobretot tenir un gran cor. Y, como dice la canción: amigos para siempre. Carmen, ¡Gracias por todo!

Josep Gessé i Pedrola Director

2


SORTIDES

El ventall

Els nens i nenes de 3r... HEM ANAT AL COSMOCAIXA!!

Els nens i nenes de Cicle Mitjà vam anar d’excursió al Cosmocaixa. Vam entrar a una exposició de dinosaures i vam veure els seus esquelets i, fins i tot, els ous d’on naixien. Després vam passejar pel museu i vam veure: una reproducció d’un cromanyó, un

glaçó gegant de gel, un pèndul gegant. També vam

entrar al bosc inundat on hi havia molts peixos i d’altres animals (capibara, cirulo, tortugues de mar, mantes elèctriques, caiman negre) i vam veure l’arc de sant martí. Després vam dinar a un parc gran on veiem un paisatge molt bonic. Ens va agradar molt i ens ho vam passar molt bé!

3


SORTIDES

El ventall

El passat 8 de febrer els nens i nenes d’educació infantil, els més petits de l’escola, varem agafar un autocar que ens va portar a l’Auditori de Barcelona. Allà varem poder gaudir d’un espectacle musical titulat Ma me mi Mozart. Com us podeu imaginar es tracta d’un espectacle amb músiques del conegut Wolfang Amadeus Mozart. A l’escola hem conegut la història de “El petit Mozart” i per aquesta raó hem anat a veure aquest espectacle. Els Ma me mi Mozart son un club de fans d’ en Mozart que amb diversos instruments com la guitarra, l’acordió, la trompeta, el clarinet baix o el violí ens toquen i canten els grans èxits d’aquest cèlebre compositor d’una manera original, divertida i propera. Tot plegat ha estat una experiència única per la oportunitat de gaudir d’un espectacle com aquest en un teatre tan emblemàtic com el de l’Auditori. 4


FESTES

El ventall

Decorant el nadal Aquest curs, els nens i nenes de sisè han creat a les classes d’anglès un ninot de santa, un ren i un trineu per decorar el hall de l’escola durant el Nadal. El grup que va fer el Pare Noel vam ser la Maria, Andrea, Carla, Miguel i Mohamed. Primer vam començar agafant una bossa d’escombraries i omplint-la de papers. Després vam omplir una més petita per fer el cap. També vam posar les dues bosses a una taula i les vam enganxar amb precinte. A la classe següent vam fer els ulls amb paper, el nas i els braços amb cartó i paper. El Dimarts pel matí, vam cobrir el ninot amb venes de guix mullades i vam esperar a que estigués sec. El Dimecres vam posar paper de diari amb cola i quan es va assecar vam pintar-lo i vam posar el cotó fluix per fer la barba del Pare Noel. Per fer el ren vam necessitar una bossa d’escombraries gran i una altra petita, papers per reciclar que vam agafar de les classes, una taula i precinte. Vam ficar molts papers a les bosses fins que van estar plenes. A la petita, li vam ficar precinte per fer el cap, i la gran la vam utilitzar pel cos. Li vam posar precinte i la vam enganxar sobre la taula. Vam posar paper de diari a les potes enganxant-lo amb precinte. Vam fer tres boles de paper i les vam enganxar al cap del ren. Li vam fer orelles i banyes cartró. Després vam barrejar cola blanca amb aigua per enganxar el paper de diari. Quan va estar sec el vam pintar de color marró, els ulls blanc i negre i el nas vermell. Per últim, una altra bola en forma de cua i pintada de marró.

LAURA, DENISE, ELIAS, DANI, RUBEN

5


FESTES

Material: -Cartró -Pintures vermella i daurada. -Pinzells. -Tisores. -Llapis i goma. Procés: 1.Dibuixem el trineu sobre el cartró. 2.El retallem amb les tisores. 3.El pintem de color vermell. 4.Amb el cartró que ha sobrat fem els peus del trineu. 5.Fem dibuixos amb color daurat. 6.Quan s’assequen els peus els enganxem. Belén,Joel,Vilson,Jesús

6

El ventall


FESTES

El ventall

Ja som al 2012!!! Com cada any van celebrar el Nadal a la nostra escola i tot es va omplir d’un ambient màgic. I és que la preparació al Nadal i la celebració d’aquesta festivitat ens fan viure moments molt especials. Les postals que vam escriure per a les nostres famílies van quedar espectaculars... Les cartes als Reis van acabar plenes de bons desigs i sentiments... El Rei Mag va rebre als més petits amb un gran somriure i caramels per a repartir... Els amics invisibles van anar deixant pistes fins esbrinar les seves identitats... El Tió va menjar molt per acabar fent-se gran. Va ser el moment de picar-li, cantar-li i que cagués regalets pels més petits... Les cançons del festival ressonaven per l’escola durant els assaigs previs, i durant el festival va ser tot un goig... Pares i mares de l’AMPA ens van deleitar amb una “Marimorena” molt particular... I per acabar, abans de notes i vacances, una bona xocolata amb melindros ens va ajudar a agafar calor i poder endolçar-nos el Nadal. Un Nadal que, en companyia, sempre té bon gust.

7


ACTIVITATS CICLES

El ventall

.

Els alumnes de 6è participem en el projecte interdisciplinari de teatre sota la direcció del Toni Pastor que és el tècnic encarregat des del Pla Educatiu d’Entorn. Ens ho estem passant molt bé i estem aprenent molt. És una experiència molt positiva i es treballa molt la llengua catalana i la unió entre tots. També ens fa veure que tots tenim molt de bo per transmetre als altres. Una de les activitats ha estat una visita a La Vicentina on hem vist tots els racons d’un teatre que fins ara eren desconeguts per a nosaltres. Sobretot ens va cridar l’atenció la cabina de control i l’escenari amb el prosceni i el fòrum.

8


ACTIVITATS CICLES

El ventall

Els corals són invertebrats perquè no tenen columna vertebral. Mengen petits crustacis i zooplacton, vol dir que són omnívors.

Les meduses no tenen ulls. És un animal invertebra i pertany al grup dels celenterats. La medusa té forma de bossa, la majoria de les meduses tenen la forma rodona. Si una medusa et toca no et passa el verí, sino que et fa una reacció a la pell que crema molt.

El pop és un animal invertebrat i té vuit potes allargades. Quan tenen por treuen la tinta.

9


ACTIVITATS CICLES

El ventall

Aques Aquest animal animal viu al mar i no té potes. Els peixos tenen boca,ulls, fosses nasals, opercle, aleta dorsal,línia lateral, aleta caudal, caudal, escames dérmiques, aleta anal i aletes pectorals. pectorals.

La salamandra és un animal vertebrat i pertany al grup dels amfibis. Mengen cargols, bavoses, cucs, escarabats, aranyes, etc. . L’escorpí és invertebrat perquè té un esquelet extern. Està cobert d’una closca, i conté els ulls, els quelícers (peces bocals), els pedipalps acabats en pinça i els quatre parells de potes caminadores El seu cos principal de l’escorpí conté els seus pulmons, òrgans digestius i òrgans sexuals.

10


ACTIVITATS CICLES

El ventall

El nostre animal és vertebrat perqué te ossos. El nostré animal pertany al grup dels ocells. El nostre animal respira per el bec i és carnívor.

El gat és un dels animals de companyia més populars. El gat un petit mamífers, carnívor i domèstic.

La pell de la serp està recoberta per escates. La majoria de les serps utilitzen escates especialitzades de la part ventral per desplaçar-se, aferrant-se amb elles a les superfícies. Les seves parpelles es troben permanentment tancades, però són en realitat escates transparents. La família dels Elapidae inclou les cobres, les serps de corall, les mamba com la mamba negra i les serps marines totes elles extremadament verinoses i potencialment mortals per a l'home, els ullals són petits i estan situats en la part davantera de la boca; el seu verí té una acció principalment neurotòxica

11


ACTIVITATS CICLES

El ventall

HA COMENÇAT A PLOURE I HAN SORTIT ELS CARGOLS, ELS NENS I NENES N’HAN TROBAT ALGUNS AL PATI. HEM PENSAT QUE ENS ELS VOLEM QUEDAR, I QUE ELS HAUREM DE FER UNA CASA. FAREM UNA CARGOLERA. HEM ANAT A BUSCAR LES COSES AL PATI, I ARA QUE JA HO TENIM TOT LA COMENCEM A MUNTAR... PRIMER POSEM LES PEDRES.

DESPRES LA SORRA.

, LES FULLES I ELS PALS.

ARA JA PODEN ENTRAR-HI ELS CARGOLS.

NECESSITARAN QUE ELS MULLEM COM SI FOS LA PLUJA.

12


ACTIVITATS CICLES

El ventall

I QUE ELS DONEM ENCIAM PER A MENJAR I JA ESTÀ TOT A PUNT, ELS DIEM ADÉU!!

CADA DIA ELS ENCARREGATS ELS DESPERTEN I ELS POSEN UNA MICA DE MENJAR. HEM TREBALLAT COSES A LA CLASSE: MIRANT ELS CARGOLS, HEM VIST QUE TENEN UNA CLOSCA EN ESPIRAL I BANYES. ELS HEM DIBUIXAT AIXÍ. TAMBÉ ENS HEM ADONAT QUE HI HA CARGOLS GRANS I CARGOLS PETITS PER AIXÒ HEM APROFITAT PER A TREBALLAR-HO PRIMER EN UN PAPER I DESPRÉS CADASCÚ AL SEU FULL.

ELS CARGOLS FAN CAMINETS, DEIXEN LES SEVES BABES, NOSALTRES TAMBÉ FAREM CAMINETS PERQUÈ ENS VA MOLT BE RESSEGUIR-LOS PER TREBALLAR EL CONTROL DELES NOSTRES MANS EN ESCRIURE

13


ACTIVITATS CICLES

El ventall

Els nens i nenes de P5 durant el Primer Trimestre hem fet el projecte de les Serps, ja que és el nom de la nostra classe i a més, teníem molt d’interès en saber coses sobre aquests rèptils. Aprofitant la sortida al Centre d’Apropament a la Natura i l’activitat del “toca-toca” vam tenir la sort de poder tocar una boa. El projecte va començar en el moment que vam escollir el nom de la classe fent un sorteig entre tots, després posant en comú el què sabem, què volem saber i on busquem la informació. Un cop enllestit el material es van poder elaborar totes les activitats posteriors: observar la pell d’una serp amb la lupa, veure com són, què mengen, quants tipus de serps hi ha, on viuen... També aprofitant la sortida al Centre d’Apropament a la Natura i l’activitat del “toca-toca” vam tenir la sort de poder tocar una boa. Per finalitzar amb il·lusió el projecte i per tal que fos més vivencial i proper, els nens i nenes van conèixer a la Lola, una Pitó Regius de veritat que va venir a l’escola a visitarnos, mireu, mireu!!!

14


ACTIVITATS CICLES

El ventall

A continuació podeu veure algunes de les activitats del projecte que les serps van fer:

Per on respiren les serps?

Observem Observem la pell d’una serp

Només viuen al zoo les serps?

15


ACTIVITATS CICLES

El ventall

JUGUEM A KORFBALL Els nois i noies de cinquè i sisè vam participar en la trobada esportiva educaesport, allà vam jugar a korfball, esport que hem estat practicant durant el primer trimestre a les sessions d’educació física.

Fem un petit escalfament abans de començar

Última xerrada tècnica abans del partit

El korfball és un esport mixte jugat entre dos equips que han de ficar una pilota dins d’una cistella. La seva àrea de joc es divideix entre zones d’atac i defensa. És un esport semblant al bàsquet, que ens ha agradat molt practicar. Els jugadors en plena acció!

Des de la graderia vam animar moltíssim!!

16


ACTIVITATS CICLES

El ventall

DESCOBRIM CATALUNYA

Els nens i nenes de quart estem fent el projecte “Visc a Catalunya“ en el que estem aprenent moltes coses de les comarques de Catalunya per tal d’ajudar al Sean a descobrir una mica més el nostre entorn. Una de les activitats del projecte que hem fet al laboratori ha estat la de fer un circuit elèctric. El primer que vam fer va ser portar una capsa de sabates,i hi vam enganxar un mapa de Catalunya. Després amb plastilina vam omplir totes les comarques de Catalunya,de diferents colors. Per acabar ho vam vernissar tot . Quan estava sec,a dins de la capsa vam fer les connexions utilitzant cable, bombetes i una pila. Una vegada enllestit es poden il—luminar les províncies de Catalunya. Mireu com ens han quedat....

17


ACTIVITATS CICLES

El ventall

Els nens i nenes de segon vam començar a investigar sobre els paisatges

Hem descobert moltes més coses de les que pensàvem. Inicialment veient paisatges del mar i de la selva, vam fer un recordatori dels animals i les coses que podem trobar dins. Veient paisatges naturals vam rememorar el cicle de l’aigua per concloure que

la

muntanyes

neu

de

les

acaba

descongelant-se i dona pas a l’aigua dels rius que es recondueix en el cicle de l’aigua. Ho vam demostrar veient el conte de la gota Carlota i desfent gel. També vam fer un experiment que ens va demostrar que els remolins d’aigua es formen quan dues corrents d’aigua van en sentit contrari i xoquen. Teníem el dubte de com es formen les cataractes i les cascades, i vam veure que era degut al desnivell de terra de sota de l’aigua. Va ser molt divertit veure un vídeo de màgia del David Copperfield a les famoses cataractes del Niagara. Ens vam fixar que prop de la platja hi ha roques amb formes divertides i aleshores vam investigar com es

18


ACTIVITATS CICLES

El ventall

formen les roques i els tres tipus que hi ha. Ens han agradat tant les roques que nosaltres vam decidir fer-ne a classe... ens van quedar unes roques precioses!!! I fins i tot vam pensar posar-li el nom de classe de les roques al nostre grup. De les roques vam saber que es poden extreure materials per fer moltes coses, entre d’altres per

la

construcció. Això ens va donar una pista per saber comes fan els edificis i les carreteres. Hem après moltes coses sobre els paisatges humanitzats, anant de les primeres edificacions fins als més importants i actuals gratacels. Hem intentat fer les nostres pròpies edificacions. Com a edificacions antigues, hem vist que les piràmides són un gran misteri, com es van fer, els secrets que guarden dins, etc. Però tot i així hem decidit investigar-les aprenent moltes coses sobre Egipte, els faraons i el desert. Un cop haguem resolt tots els interrogants que ens hem plantejat en aquest projecte, ens hem posat com a fita fer un conte sobre el que hem après i representar-lo. A part, estem construït dues maquetes de paisatges, una natural i l’altre humanitzada... quan s’acabin faran molt de goig.

19


ACTIVITATS CICLES

El ventall

Els nens de Primer hem treballat: L’ÈPOCA ROSA DE PICASSO

Ens vam convertir en personatges del circ per poder donar vida a la divertida Etapa Rosa del pintor que estem estudiant: Pau Picasso

20


ACTIVITATS CICLES

El ventall

EL BOSC DELS ESQUIROLS ELS NENS I NENES DE LA CLASSE DE P-4

Hem anat al bosquet, un espai que ens permet fer descobertes, observacions, buscar amagatalls. Un entorn que desprèn olors, colors, textures i que ens permet fer un munt d’experiències sense sortir de l’escola.

Amb molta cura anem baixant les escales de la pista i ens ajudem els uns als altres.

Només baixar al bosquet ens trobem uns troncs que ens permet començar un joc d’equilibri.

Caminem observant tot el que ens envolta, pinyes, cargols, branques, bitxos de bola

21


ACTIVITATS CICLES

El ventall Després de fer l’observació directa del bosquet, continuem buscant informació. Anem a la biblioteca, mirem a la PDI per veure imatges per internet i també descobrim quins són els animals que viuen al bosc. Ara que ja tenim tota la informació la posem en comú amb la resta de companys i decidim el nom de la nostra classe. SOM ELS ESQUIROLS

Parlant a la rotllana, entre tots decidim fer un bosc per la nostra classe. Segur que necessitem escorça, pinassa, pals, tubs de

paper, plàstics, papers de seda,…. i tot el que puguem trobar! Amb tot el material comencem a treballar! Fem arbres petits i grans. Uns verds i altres grocs. Uns amb fulles i altres sense. Com ens quedarà?

Aquest és el resultat final. Us presentem: EL BOSC DELS ESQUIROLS

22


INNOVEM

El ventall

Auxiliar

de

conversa

En el nostre centre contem aquest curs amb la presència d’un auxiliar de conversa. La seva tasca al centre consisteix en donar suport al mestre de llengua estrangera millorant el nivell de comprensió i expressió oral dels estudiants. Treballa amb l’alumnat a les hores d’anglès i també treballa el vocabulari de medi en anglès en petit grup. El centre ha obtingut aquest recurs gràcies a la seva tasca prèvia. Es va elaborar un Pla d’Autonomia de centre i es va presentar un projecte experimental de llengua estrangera (PELE). Gràcies a aquesta feina prèvia ha estat possible l’assignació del nostre auxiliar. Ara anem a conèixer una mica més el nostre auxiliar. Es diu Sean Turgeon i és dels Estats Units. Viu a Phoenix (Arizona) i te 23 anys. Els nens i nenes de sisè li han fet la següent entrevista - Hola Sean, Per què vas decidir venir a Catalunya a treballar com a auxiliar? - Volia viure una experiència diferent. Viure en un altre país amb una cultura diferent. I també vaig decidir que volia viure a prop de mar per això vaig demanar la ciutat de Barcelona. Una ciutat amb molta cultura que viu de cara al mar. També volia aconseguir una formació diferent perquè és molt important per continuar amb els meus estudis. Als Estats Units és molt complicat accedir a la formació de masters i aquesta formació m’ajudaria a entrar més fàcilment - Què és el que més t’agrada de Catalunya? - M’agrada la gent que he trobat perquè m’han ajudat molt. Parlant dels llocs que he visitat, m’ha agradat molt Montserrat. També m’agraden molt les tapes: braves, pernil ibèric, xampinyons... - I el que menys? - El clima és molt diferent al d’Arizona. No porto massa bé el fred. Tampoc m’ha agradat els problemes que han hagut amb el pagament de la beca perquè la Generalitat no porta els pagaments al dia. - Quin és el teu equip de futbol preferit? - M’agrada molt veure jugar al Barça, he anat a veure dos partits al camp i és espectacular. El meu jugador preferit és Messi. Quan el veus jugar sembla que sigui molt fàcil driblar a tots els jugadors de l’equip contrari

23


COL·LABORACIONS

El ventall

En temps de crisis... En temps de crisis és on hem d'unir i demostrar ser més conscients, per això la comunitat educativa treballa per al funcionament i avui dia podem dir ben orgullosos que el nivell acadèmic del nostre alumnat és dins dels millors, encara que sapiguem què tot es pot millorar i amb esforç, cada any es superi. Ara per ara i amb les retallades que estan fent en l’àmbit educatiu, vull posar en coneixement el gran treball per part de l'alumnat, professors i sobretot de les famílies del nostre centre. Vull agrair l'esforç del professorat, que, tot i que les condicions laborals no són les adequades, no deixen que afecti a la preparació dels nostres fills respecte al seu futur. Com sabeu aquest any al col·legi es treballa el tema "El Bosc", per això el vestíbul ha estat decorat per les mares voluntàries realitzant una recreació d'un entranyable bosc, digne d'admirar, des de l' AMPA i jo mateix, us dono les gràcies per fer més agradable l'entrada a l'escola. No puc oblidar esmentar a la Carmen, la nostra conserge, i vull agrair-li el seu treball al centre, desitjant-li el millor en el nou lloc de treball i com no, donar-li la benvinguda a la Oni, que com sabeu des d'ara serà la nova conserge Vull donar les gràcies a totes les persones que des de l' AMPA diàriament fan un treball extraordinari per a que totes les activitats es puguin realitzar i aconseguir els recursos econòmics suficients per satisfer les necessitats del nostre centre i dels nostres alumnes. Us vull informar que aquest any volem comprar una altra pissarra digital, perquè creiem que és imprescindible per l'avenç de l'educació. També us trasllado l'última notícia sobre la recollida de signatures que es fa des de l'AMPA per a la sisena hora per a tots, campanya promoguda per la federació de pares i mares de Catalunya (FAPAC), on volem demanar la vostra participació i així poder establir un altre cop la sisena hora a tots els centres escolars que s'estan beneficiant del fons públic. M'acomiado donant les gràcies a tothom que forma part d'aquesta escola pública La Guàrdia i desitjar bona sort als alumnes de sisè que aquest any marxen a l’institut, on afrontaran una nova etapa en les seves vides i nosaltres des d'aquí recolzarem i ajudarem en tot el que faci falta. Gràcies Juan Ramón Torres Blanco President AMPA Escola Pública La Guardia

24


COL·LABORACIONS

El ventall

.

Molts alumnes han passat per l’escola i cadascú té els seus records. Han viscut moltes coses, tant bones com dolentes, però els records de l’escola on han passat la seva infantesa sempre els acompanyaran. La Maria va ser una d’aquests alumnes i ens ha enviat els seus records per compartir-ho amb tots vosaltres!

Moltes gràcies a tu Maria per haver estat alumna nostra! ; )

25


COL·LABORACIONS

El ventall

menjador .

Hola pares i mares, iniciem aquest nou curs amb molta il·lusió i força,

sempre amb afany de superació. Aquest curs l'eix principal en el qual treballem és: "la motivació". Els tallers i treballs manuals que hem treballat en aquest trimestre són: "Els aliments del món". Es va fer un gran mural dibuixant els continents i buscant els aliments típics de cada país en revistes i fotos que després es van enganxar. També es va fer una recepta de cuina (salsa guacamole). Que els nens van tastar. La senyora castanya i el senyor moniato van visitar als nens per a la castanyada. A mes a mes es van fer treballs manuals, bolets amb rotllos de paper higiènic i castanyeres amb bosses de plàstic i cartolina. Per Nadal es va celebrar un gran dinar, on els nens van cantar nadales i van menjar torró de xocolata, neules i finalment les monitores els van obsequiar amb llaminadures. Us informem que hem creat un bloc per al menjador i que la direcció és: menjadorlaguardia-adelina.blogspot.com En aquest bloc podreu veure tot el treball que es realitza al menjador. L'equip esperem que us agradi tot el treball que es realitza amb els nens i que us animeu i us feu seguidors del bloc. Una salutació de l'equip del menjador

26


ENTRETENIMENTS

El ventall

Mots encreuats dels animals

2

4

1 5

3

6

8 7

9 10 1. Aquest animal que viu en el mar i no te potes. 2. Te 4 potes, és negra i groga. 3. Es un animal que té quatre potes, té pèl, és un animal que respira per pulmons. 4. Animal verinós que quan s’enfada es vesteix amb una caputxa. 5. (AL REVÉS): Animal invertebrat que té quatre parells de potes i al final del cos té una punxa verinosa. 6. Viu en el mar i te tentacles que si et toquen et passa el verí. 7. Té quatre potes. És vertebrat perquè tenen ossos i columna vertebral, és gran, pelut, omnívor perquè mengen fruita i carn. 8. ES UN ANIMAL QUE TE DOS POTES I UN BEC. 9. Animal marí que sembla una planta. 10. (AL REVÉS): ANIMAL QUE NO TE POTES, MANS I ES UN ANIMAL MARÍ.

27


Profile for Escola La Guàrdia (Sant Vicenç dels Horts)

El Ventall. Núm. 60  

Revista escola de l'Escola La Guàrdia

El Ventall. Núm. 60  

Revista escola de l'Escola La Guàrdia

Advertisement