Page 1

Nº 51 Juny 07  EDITORIAL 

Pàg. 2 

SORTIDES

Pàg. 3 

FESTES

Pàg. 7 

ACTIVITATS CICLE 

Pàg. 9 

RACÓ DE L’ESCRIPTOR 

Pàg. 13 

INNOVEM

Pàg. 15 

COL∙LABORACIONS

Pàg. 16 

ENTRETENIMENTS

Pàg. 19 

CONTRAPORTADA

Pàg. 20 

Consell de redacció: Alumnes i mestres.  Equip  de  redacció: Montse Font, Silvia Rey i Carles Santamaría.  Equip de disseny: Comissió de revista.  Col∙laboracions: l‛AMPA del CEIP LA GUÀRDIA i l‛Ajuntament de St. Vicenç

1


EDITORIAL

No em voldria fer pesada però, ja veieu, estem arribant al final del curs 2006-2007. Ha sigut un any diferent, la incorporació de molts mestres nous al centre i l’aplicació de la sisena hora ha suposat haver de fer canvis organitzatius i canvis en la vida laboral dels professors. Per cert, moltes felicitats a tot el professorat per la feina ben feta, i en especial als que han començat aquest any a treballar amb nosaltres. El proper curs contarem amb nous professors, ja sabeu aquella frase que diu: “renovar-se o morir”, doncs a renovar-se. Alguns professors que portaven molt de temps amb nosaltres marxaran, des d’aquí els hi desitjo el millor per ells en el futur. Tots saben que l’escola La Guàrdia sempre està oberta a tothom i així es continuarà. Com ara és el temps dels acomiadaments, no em puc oblidar dels protagonistes, els nostres alumnes, primer un record i un petó als nens i nenes que per diverses circumstàncies el proper curs no estaran a l’escola. I en segon lloc una abraçada molt forta i desitjar-los que sigueu molt feliços a tots els nens i nenes de 6è. que han de marxar de l’escola per començar una altra etapa molt important de la seva vida, l’etapa secundària, no desaprofiteu el temps, estudieu molt, i sigueu sempre vosaltres mateixos, ah! i de tant en tant penseu en els mestres que ens quedem aquí i que hem intentat ensenyar-vos a ser bons estudiants i millors persones. Bones vacances d’estiu a tothom, a descansar i a agafar forces pel proper curs, ja que cada any s’han de superar reptes diferents. Fins aviat a tothom! Àngels Gómez “la dire”

2


SORTIDES

ENTRE TIM TIMS I TAM TAMS ÉS LA HISTÒRIA D‛UNS NENS D‛UNA ESCOLA: LES TORTUGUES, ELS LLEOPARDS I ELS CONILLS. TOTS JUNTS VAN MARXAR DE COLÒNIES I VAN FER MOLTES COSES.

GRÀCIES A LA NALA, PEUS GRISOS VAN CONSTRUIR UNA TIPI, ON VAN PODER DORMIR, JUGAR… I ENS VA DESCOBRIR TOTS ELS SECRETS DEL BOSC, COM EL ROMANÍ, UNA HERBA AMB LES QUE ES FEIEN LA SOPA

TAMBÉ ENS VA AJUDAR A FER UNS COLLARETS D‛INDI I UNA SERP.

EN ALGUNES ESTONES VAN DESCANSAR, JUGANT AMB TOT EL QUE TROBAVEN: A FUTBOL, EL SORRAL…

I PER LA NIT… A BUSCAR ESTRELLES PER CONSTRUIR LES CONSTEL∙ LACIONS.

I PER FINALITZAR, ANEM A DORMIR. BONA NIT!!

3


SORTIDES

Els nens de primer i segon hem  anat al mercat  a  comprar  fruita  per  fer  una  amanida  i  una  macedònia.  A  la  fruiteria  hi  havia  una  senyora  molt  simpàtica,  i  vam  comprar:  taronges,  meló,  i  més fruites.  Després de comprar hem pujat a l’autobús per  anar  a    l’escola,  i  al  menjador  hem  fet  dos  grups  per  preparar  una  macedònia  i  una  amanida.  Després ens ho vam menjar tot …  Estava boníssim!!!!!!

4


SORTIDES

MUSEU DEL CINEMA  El  passat  dijous  vam  anar  tot    el  cole  al  museu  del  cinema  de  Girona.  Aquest  museu  és  molt  gran,  de  tres  plantes.  Al  començament  vam  veure  un  vídeo  de  com  es  feien  les  pel∙lícules.  La  pantalla  també  ens  vam  sorprendre  estava  dividida  en  tres  quan vam posar­nos a  sobre  trossos  i  tots  ens  vam  d’un mirall que era com un  quedar bocabadats.  dau,  sortien  la  nostra  Després  de  deixar  les  imatge  moltes  vegades  motxilles  a  l’armari  vam  repetides,  hi  havia  pujar  en  ascensor  a  la  centenars de persones.  tercera planta.  Allí  lo  primer  que  vam  descobrir van ser les ombres  xineses;  hi  havia  moltes,  totes diferents;  Per  fi  vam  agafar  les  motxilles  i van sortir per  anar a dinar a una placeta  que hi havia a la vora del  museu.  Aquesta  excursió  ha  estat  molt  divertida!  Esperem  que  un  altre  dia  sigui  igual de divertit.  Cicle mitjà.

LA CIUTAT DE GIRONA Girona és una gran ciutat, els carrers són estrets i empedrats. A les parets hi ha fanals antics. Passejant per la ciutat vam trobar la Catedral. Per arribar-hi, hi havia una

5


SORTIDES

pujada molt inclinada i al final moltissimes escales. Quan estàvem a prop ens vam fer una foto. Desprès vam baixar les escales i al final hi havia una estàtua molt petita. Més endavant vam trobar a tres persones que tocaven instruments. Pel mig de la ciutat travessava un riu que es diu Onyar, amb peixos i ànecs. Per passar d’un carrer a un altre hi havia ponts per on passava molta gent i gavines amb ales grans. També un petit tren amb turistes. En els carrers estrets vam veure restaurants petits, cases petites

i bars. La gent estava molt tranquil·la,

l’ambient olorava molt bé. Cicle mitjà

l dijous vam anar al Museu del Cinema de Girona , el viatge era molt llarg. Primer vam anar a un parc, que es deia La Devesa. Per jugar quasi tots el nens de 4rt,5è i 6è havíem d‛agafar a les nenes i era molt divertit i després vam fer una volta per veure la catedral i per fer fotos . Més tard vam anar al Museu del Cinema, tenia tres plantes, cadascuna de les tres plantes era molt divertida i tenia coses molt interessants. Després una altra vegada al autobús per arribar al Sant Vicenç del Horts. Pel camí ho vam passar molt bé, vam veure des del nostre autocar, al Chus com dormia li vam fer una foto al Josep també dormint.

E

Kevin 5è

6


FESTES

MIREU QUE BÉ QUE VAN FER LES MONES ELS NENS D‛INFANTIL!!

PRIMER, LA VAN OBRIR I VAN POSAR NATILLES A DINS

DESPRÉS LA VAN COBRIR AMB UNA BONA CAPA DE XOCOLATA,

LA VAN GUARNIR BEN BONICA AMB PLOMES, OUS I CARAMELS.

I PREPARADES PER MENJAR!!!BONÍSSIMES!!!

7


FESTES

Dilluns 23 d’abril del 2007 

Primer vam haver de fer una història  inventada com si fos el guió d’una  pel∙lícula, jo vaig fer la del Senyor  dels Anells.  Després les vam penjar totes al  passadís i un jurat havia d’escollir les  millors. 

Dies més tard, quan ja era Sant Jordi , vam  baixar  a  la  pista,  van  seure  els  nens  i  les  nenes  a les grades, l’Àngels va començar  a  repartir  els  premis:  una  rosa  i  un  llibre  d’aventures  per  a  cada  guanyador.    Les  històries  van  ser  molt    boniques  i  divertides.  Xavier 5è

8


ACTIVITATS DE CICLE

El dilluns 16 d‛Abril del 2007, les classes de 5è i 6è vam anar al teatre a veure l‛obra de Peter Pan. L‛obra era molt divertida, ens ho vam passar tots molt bé, i ens va agradar molt per que els personatges s‛ho sabien tot de memòria i encara que només eren dos personatges ho van fer molt bé. La història va ser massa llarga i la Idoia, el Ricardo i un altre nen que era del Joan Juncadella que es deia Alex, vam sortir a l‛escenari a fer d‛indis. Tots els nens es reien i nosaltres vam passar molta vergonya. Al final es van donar un petó el Peter Pan i la Wendy i tothom en demanava un altre. Quan l‛obra va acabar vam anar a la plaça de l‛ Ajuntament i vam jugar. Aquell dia va ser molt divertit mai oblidaré la vergonya que vaig passar en pujar a l‛escenari.

Ricardo 5è Kevin 5è

9


ACTIVITATS DE CICLE

E E N N S V V II S S II T T A L L A G G U U À À R R D D II A U U R R B B A A N N A  El passat mes d‛Abril va venir la Guàrdia Urbana a l‛ escola, i tots els cursos van fer diferents activitats. A la classe de 5è vam fer coses ben divertides, com mirar una pel∙ lícula sobre un nen que volia anar amb bicicleta. Després vam anar al pati per muntar- nos al cotxe de la Guàrdia Urbana.

El policia, ens va dir que faríem dues voltes, així que vam fer grups de tres. Tots els nens i nenes ens havíem de posar el cinturó de seguretat, i després el guàrdia va anar a aparcar el cotxe. Al acabar, vam pujar a la classe perquè ja era l‛ hora d‛ anar a casa a menjar. Aquell dia em va agradar molt tot el que vam fer a l‛escola.

RANIA SADAK 5è

10


ACTIVITATS DE CICLE

El passat  mes  de  Maig,  a  l’escola  es  va  realitzar  la  Setmana  Cultural,  on  tots  els  nens  de  l’escola  van  participar,  realitzant  diferents  activitats  relacionades  amb el món del cinema. 

Els nens  del  Cicle  inicial  van  fer  un  taller  de  projecció de pel∙lícules: 

També van fer la seva pròpia pel∙lícula, unint  tots  els  fotogrames  que  cada  nen  havia  dibuixat.

11


ACTIVITATS DE CICLE

Aquesta obra  de  teatre  que  s’ha  fet,  és  el  resultat  final  d’un  procés  de  treball  interdisciplinari.  Un  bon  exemple  de  treball  en  comú,  una  experiència  en  que  tots  els  implicats  hi  tenen  un  paper  que,  per  petit  que  sigui,  és  molt  important. 

Què ens aporta el teatre?  ­Adonar­se de la importància de dominar la  llengua  oral,  per  poder  establir  situacions  comunicatives,  apreciant  l’ordre,  la  claredat i la coherència en l’expressió oral.  ­Identificar  la  funció  que  tenen  en  una  situació  oral  els  elements  no  lingüístics:  gest, mirada, postura corporal etc. 

­Sentir la  necessitat  de  saber  escoltar  per  poder    participar  posteriorment  en  la conversa.  ­Adquirir  l’hàbit  de  discutir  i  debatre  en  clima  de  diàleg  i  mantenir  una  actitud de respecte i de comprensió en  vers les altres persones.  La tutora de sisè.

12


RACÓ DE L‛ESCRIPTOR

LES COLÒNIES  Quan vam pujar a l’autocar totes les mares ens estaven dient adéu.  A l’autocar teníem a l’Ainoa i a  l’Eugènia de parella.  Quan  vam arribar a  les colònies  vam anar a  la  bassa , que era plena de peixos  i tot era molt  bonic.  Després  vam esmorzar. Els  monitors eren  molt divertits. Hi  havia un  noi que es deia Isaac  i  una noia que es deia Maiquele.  El primer  joc que  vam  jugar era el del pistoler. Després els  monitors es  van disfressar  i  van  preparar un teatre.  Per dinar hi havia macarrons i carn amb patates.  També vam jugar a la pista amb les flors, i a bàsquet, futbol i voleibol.  Després de sopar, vam fer dues danses, una que es deia “ Per aprendre a esquiar” i l’altre “ La  dansa del “ King Kong ”.  Al acabar, vam agafar la llanterna i vam fer jocs per la pista.  Després dels jocs vam anar al llit. Al dia següent vam fer una altra vegada el teatre i nosaltres  vam preparar una fira. Quan vam acabar, ens vam acomiadar dels monitors i vam tornar cap a  casa.  Andrea Martell i Mara Migliore 3r.

13


RACÓ DE L‛ESCRIPTOR

FEM UNA RECEPTA

Els nens de cicle mitjà vam anar de colònies i vam  fer  un  taller  en  el  qual  vam  elaborar  una  melmelada  de  poma.  Desprès  del  pr océs  d’elaboració, seguint  la recepta i un cop refr edada  la  vam  envasar  en  petites  ter rines  de  manera  que  tots els nens vam poder portar­la als nostr es pares  per a degustar­la...tots plegats! 

Melmelada de poma  INGREDIENTS  1 Kg. de poma  300 gr. de sucre  ELABORACIÓ  Primer  que r es pelarem les pomes i els traurem  el cor.  Les tallarem a trossos.  Les  ficarem  dintre  d’  una  olla,  juntament  amb  el sucre i un rajolí d’aigua.  S’ ha d’anar amb  molt de compte de no desfer   massa la fruita.  I una vegada gelada...ja la tenim A PUNT! 

14


INNOVEM

Noves tecnologies. Noves tendències.  La piss@r r a digit@l 

E

n els darreres cursos s’han produït un seguit 

competències que  li  han  de  permetre  fer  un  ús 

d’innovacions en  el  marc  de  les  TIC 

autònom i  responsable  de  l’ordinador,  treballar  amb 

(Tecnologies de  la  Informació  i  de  la 

aplicacions informàtiques,  fer  cerques  d’informació  i 

Comunicació) en  el  nostre  centre  tals  com  la  dotació 

utilitzar­lo com  a  mitjà  de  comunicació  i  de  treball 

de l’aula  d’informàtica  amb  equips  de  darrera 

cooperatiu.

generació, creació d’una nova aula (més reduïda) a la  biblioteca i tres projectors ubicats en diferents espais 

I, finalment,  cal  una  actitud  oberta  del  professorat 

de l’escola.  Tot  aquest  equipament  està  connectat  a 

per fer possible aquest canvi de model basada en una 

la xarxa  del  centre  i  en  els  espais  on  no  hi  ha 

formació didàctico­tecnològica  adequada  per  fer  un 

connexió física,  l’accés  es  fa  mitjançant  la  xarxa 

ús correcte d’aquests recursos. 

sense fils  (WIFI).  Les  aules  ordinàries  també 

Properament rebrem    una  pissarra  digital  interactiva 

disposen d’ordinadors integrats a la xarxa. Tot aquest 

(PDI). Es tracta d’una tecnologia que suposa l’inici del 

equipament ens ha permès crear espais de gestió del 

fi de  la  tradicional  pissarra  de  guix.  Consta  d’un 

coneixement en els quals els nostres alumnes  fan un 

ordinador, un canó de projecció  i una pissarra blanca 

ús de les TIC en les diferents àrees curriculars. 

sobre la qual s’hi projecten continguts digitals. A més  l’ordinador pot disposar de connexió a internet, equip 

Totes aquestes  innovacions    ens  han  fet  replantejar 

de so  i  també  webcam.  Els  alumnes  poden 

els

interactuar directament  sobre  els  continguts  que  es 

esquemes

de

treball

en

tres

direccions

fonamentals. En primer lloc, és bàsic revisar el model  d’ensenyament­aprenentatge 

en

el

mostren a la pissarra amb les seves pròpies mans. 

sentit

d’implementar aquests  recursos    en  la  tasca  docent. 

Els avantatges  que  incorpora  la  PDI  són  una    gran 

Per exemple,  l’exposició  d’un    tema  per  part  del 

facilitat d’ús,  molt  engrescadora  i  motivadora    tant 

professor o  d’un  treball  dels  alumnes  es  pot  fer 

pels alumnes  com  pels  professors.  Els  alumnes 

mitjançant   una  presentació  amb  el  projector.  O,  la 

juguen un  paper  més  actiu  en  el  seu  aprenentatge. 

substitució de fitxes de  càlcul o d’ortografia en paper 

Permet un  millor  tractament  de  la  diversitat.  Es 

pel treball    amb  suport  informàtic,  més  àgil  i 

poden presentar  continguts  més  actualitats gràcies a 

engrescador.

la connexió  a  intenet.  En  definitiva,  esperem  que  esdevingui  una  eina  important  per  a  la  millora  dels  aprenentatges dels nostres alumnes. 

La segona qüestió és que l’alumnat ha de ser 

Josep Gessé Pedrola  Coordinador d’informàtica 

competent en les TIC. Ha d’adquirir unes noves 

15


COL∙ LABORACIONS

“El cafelito”   Taller s de par es or ganitzats per  l’AMPA del CEIP La Guàr dia  Conviure amb la difer ència, realitzat el 23 d’octubre del 2006.  A  càr rec  de  Núria,  de  la  Federació  Catalana  Pro  Persones  amb  Retard  Mental  (APPS)  L’assistència  va  ser  de  15  persones,  10  mares, 1 pare i 4 mestres de l’escola. 

mínims imprescindibles  que  ens  poden  ajudar  a  entendre  la  diferència,  sovint  davant  la  diferència  adoptem  l’actitud  de  “suportar”  i  cal  tenir   clar  que  suportar   o  acceptar   no  vol  dir   necessàriament  entendre.  A  vegades  tenim  sentiments  o  actituds  de  pena  i  compassió.  Aquests  sentiments  no  ens  permeten ajudar des d’un mateix nivell i  ens situem en un nivell superior. Ens cal  entendre  per  poder  situar­nos  en  un  mateix nivell. 

Una vegada  més  ens  varem  reunir  un  grup  de  mares,  pares  i  personal  del  centre  per  abordar  conjuntament  aspectes  importants  de  l’educació  dels  nostres fills.  L’objectiu  de  la  xerrada/taller  era  abordar  el  tema  de  les  diferències:  ser  iguals, ser diferents.  Sovint  els  nostr es  fills  ens  diuen:  “Què li passa a aquest nen?” 

I això no sols és feina de l’escola, també  ho és de  les  mares  i  els pares, els quals  necessiten  eines  per  a  poder  abordar  aquest tema amb els seus fills 

Es va  parlar  dels  infants  diferents  que  comparteixen temps  i activitats amb  els  nostres  fills  i  filles,  i  de  com  fer  entendre als nens (i als adults!!!) que la  diferència  forma  part  de  la  nostra  realitat. 

Quim Cabra Psicopedagog de l’EAP de  Sant Vicenç dels Horts.

Ser iguals / ser difer ents:  Vol dir ser iguals pel que fa als drets,  oportunitats...  Vol  dir  ser  diferents  pel  que  fa  als  pensaments, capacitats, limitacions...  El  que  és  nor mal  és  ser  diferent,  sovint  r elacionem  “difer ències”  amb  allò negatiu.  L’educació  en  valors  ens  pot  ajudar  a  tractar  el  tema  de  la  diferència:  és  important  saber  transmetre  què  volen  dir  respecte,  tolerància,  empatia  (posar­se  en  el  lloc  de  l’altre),  honestedat...  Aquests  són  els  valors  16 


COL∙ LABORACIONS

17


COL∙ LABORACIONS

Una dona amb  molta saviesa em  va ensenyar que en aquesta  vida s’havia  de lluitar per allò que volem aconseguir, que teníem que saber escoltar, i el  que nosaltres sembréssim després recolliríem.  Tenia tota la raó del món i aquests valors que la meva àvia em va ensenyar  jo els he aplicat a la meva vida.  He lluitat per treure “ LA FAMA” que tenia el cole de la Guàrdia, he lluitat  per  tenir  unes  extraescolars  amb  condicions,  he  lluitat  perquè  ens  escoltessin  a  tot  arreu  i  que  ens  tinguin  en  compte,  he  lluitat  per  uns  projectes que amb el temps es veuran. I  tot això és perquè he sabut escoltar  i també a parlar quan ho havia de fer.  Ara  veig  tot  allò  que  he  sembrat  i  que  al  final  he  recollit.  La  gran  satisfacció perquè tot  ha sortit com jo  volia. Del respecte que ens tenen,  i  que els nostres nens tenen el millor.  Per últim, vull donar les gràcies a aquelles persones que sempre han estat al  meu costat, des d’un principi fins al final:  La  Katy,  l’Anna,  el  Juan  Ramon,  l’Eva,  la  Fatima,  la  Paula,  la  Naoual,  l’Esther,  el  Antonio  i  la  Yolanda.....  i  a  tots  els  pares  i  mares  que  m’han  ajudat.  També a tot l’equip directiu i al professorat per la seva paciència. Gràcies a  tots  perquè  sense  vosaltres  no  ho  haguéssim  aconseguit,  gràcies  per  tenir  les mateixes aspiracions que jo.  Gràcies àvia i a tota la meva família que ha tingut la paciència d’ajudar­me  als moments més difícils.  GRÀCIES.  Susana Andrés – La presidenta de l’A.M.P.A.

18


ENTRETENIMENTS

MOTS ENCREUATS  “EL CINEMA”  TROBA ELS SEGÜENTS SIS (6) PROTAGONISTES QUE SURTEN EN ALGUNA  PEL∙LÍCULA: 

SHREK – CHAPLIN – BLANCANEUS – REY LEÓN – PETER PAN – SPIDERMAN 

A

B

G

T

Y

H

U

J

I

P

S

S

C

L

V

N

M

L

O

I

E

P

Q

H

T

A

O

P

Ñ

K

H

T

I

A

D

E

J

N

Ñ

M

B

C

E

D

U

M

I

R

Y

C

T

H

D

R

E

J

Q

W

X

K

S

A

V

G

P

R

L

C

H

A

P

L

I

N

H

A

M

M

N

B

V

C

X

S

F

E

N

A

R

E

Y

L

E

O

N

R

G

U

N

S

G

K

L

I

O

L

N

M

N

S

19


Profile for Escola La Guàrdia (Sant Vicenç dels Horts)

El Ventall. Núm. 51  

El Ventall. Número 51. Juny 2007. La revista del CEIP La Guàrdia

El Ventall. Núm. 51  

El Ventall. Número 51. Juny 2007. La revista del CEIP La Guàrdia

Advertisement