Page 1

Nº 14 – JUNY DE 2013

El Dàtil REVISTA ANUAL DE L’ESCOLA CAN PALMER DE VILADECANS

CICLE MITJÀ

ARTS

ESCENIQUES


MAKING OFF

3


EDITORIAL El teatre, la mímica, els musicals... s'han fet un espai a la nostra escola durant aquest curs escolar. Hem jugat, hem treballat , hem experimentat però sobretot hem après a aprendre. Una de les competències bàsiques que han de tenir els nostres alumnes és aquesta capacitat: aprendre a aprendre. En aquest sentit, el paper que poden desenvolupar les Arts escèniques dins de l’escola pot ajudar molt a l' aprenentatge. Ens ajuden a viure el propi cos de manera conscient, personal, crítica, satisfactòriament i creativa. Ens permeten conèixer i controlar la pròpia emotivitat i motricitat, entrar en relació amb les persones i amb els ambients que ens envolten, així com transferir habilitats i adquirir-ne de noves. Diuen els especialistes que l'art és un llenguatge del pensament, a mesura que la canalla creix la seva expressió canvia, i que, a la fi del camí, l'important en la creació artística és el procés no el resultat. Estem segurs que aquest tema d'escola ha apropat al nostre alumnat a un món diferent ple d'experiències que li acompanyaran durant la seva etapa d'aprenentatge i de creixement personal.

SUMARI Editorial i Sumari ................................................................................ Educació Infantil.................................................................................. Cicle Inicial ......................................................................................... Cicle Mitjà ........................................................................................... Cicle Superior...................................................................................... Notícies ............................................................................................... Arts Escèniques .................................................................................. Joana Raspall...................................................................................... Mares i Pares a l’Escola...................................................................... Passatemps.........................................................................................

3 4 12 17 22 27 28 32 40 45 3


EDUCACIÓ INFANTIL LA BOSSA DELS TRESORS Aquest any els més petits de l’escola hem engegat una nova experiència, es diu LA BOSSA DELS TRESORS. Per poder dur a terme aquesta activitat, cada divendres, un nen/a s’ha endut la bossa cap a casa i amb la col·laboració dels pares ha triat un tresor, la seva joguina preferida, una experiència viscuda i que recordi, amb fotos i una breu explicació i una paraula preferida, que podia ser aquella que li portés un bon record.

I cada dilluns al matí, durant la rotllana, el protagonista ha explicat a la resta de companys, tot el que duia a la bossa, evidentment el que més els hi ha agradat és la joguina, que es quedava a la classe durant tota la setmana per poder-la compartir amb els companys i companyes.

4


El treball posterior que s’ha realitzat és en forma de fitxa, però amb uns protagonistes ben especials.

Amb aquesta activitat treballem el reconeixement i el traç del nom propi i el reconeixement del nom dels companys. D’aquesta manera hem treballat durant aquest curs.

5


PRINCIPIS METODOLÒGICS A L’AULA DE P4 1.- Perquè treballem per espais d’aprenentatge? A partir d’inquietuds sorgides en la pràctica educativa hem vist la possibilitat de treballar aquest curs per espais d’aprenentatge. 2.- Què entenem per espais d’aprenentatge? El treball mitjançant els espais d’aprenentatge consisteix, bàsicament, en una manera diferent d’organitzar els alumnes, l’espai i els materials per tal de propiciar i construir un lloc d’aprenentatge que sorgeixi espontàniament. ALUMNE: L’infant és el protagonista i constructor del seu propi aprenentatge: investiga, prova, assaja, modifica, construeix, destrueix, parla, raona, explica, inventa… Considerem important també l’organització de grups que afavoreixin la interacció, col·laboració i cooperació entre infants de les dues aules de P4, on es donin relacions d’ajuda mútua, i on els propis companys-es puguin servir de model per tal d’estructurar el joc i construir l’aprenentatge i el creixement com a persona. Per aquest motiu els espais s’organitzen en petits grups de 6 nens-es d’ambdues classes. L’ACCIÓ: L’activitat o joc lliure és el principal recurs didàctic i d’aprenentatge. Es prioritzen, per tant, les tasques no dirigides (tot i que n’hi ha que sí que ho són). L’activitat o joc lliure és el principal recurs didàctic i d’aprenentatge. Els espais d’aprenentatge que oferim aquest curs són: Plàstica, Construccions, Lletres, Experiments, Cuineta, Cotxes i Jocs matemàtics. MESTRA: La funció de les mestres és fer de guies, de mediadores que faciliten el procés. El nostre paper és secundari i es basa, fonamentalment, en organitzar i afavorir l’aprenentatge. Mitjançant aquesta orientació pedagògica volem que els alumnes participin d’una manera més activa, lliure, constructiva i creativa del seu aprenentatge escolar i del seu creixement com a persones. 3.- Què en pensen els nostres nens-es dels espais d’aprenentatge? • • • • • • • •

Podem escriure coses amb les lletres. Juguem a cotxes, fem túnels i carreteres. També fem vies perquè passin els trens. Posem terra a les flors, les plantem i les reguem. Dibuixem les plantes (roses, cactus, ...) que hem mirat. Fem menjar amb plastilina, amb cigrons, farina, arròs, ... Rentem els plats i banyem les nines. Dibuixem nens, nenes, pintem. Fem números, puzzles, juguem al domino. Fem un parking, torres, castells i cotxes. Estem junts els mosqueters i pirates perquè així podem tenir més amics.

6


PLÀSTICA

CONSTRUCCIONS

LLETRES

JOCS MATEMÀTICS

EXPERIMENTS

CUINETA

COTXES

7


A P5 ENS AGRADA ANAR A L’HORT

8


ENS AGRADA FER JOCS MATEMÀTICS

9


PROJECTE DEL PINGÜINS

PINTEM LA PORTA

Durant tot el curs, la nostra classe ha estat treballant el projecte que ens dóna nom: Els Pingüins. Aquí teniu una petita mostra de totes les activitats que hem realitzat.

MIREM CONTES DE PINGÜINS

EXPLIQUEM EL CONTE DELS PINGÜINS

FEM UN PINGU PEL PASSADÍS

FEM UN PINGÜÍ AMB UNA AMPOLLA DE LLET VESTIM PINGÜINS AMB LA PDI

PINTEM AMB PINGÜINS DE GEL

ANEM A L’AQUÀRIUM A VEURE PINGÜINS

10


LES GRANOTES I ELS CONTES TRADICIONALS La classe de les Granotes hem treballat aquest curs el projecte dels Contes Tradicionals , hem fet diferents activitats relacionades amb el tema: hem portat contes de casa, hem vist la pel·lícula de Pinotxo, hem fet memorys dels personatges dels contes,hem treballat el Conte de la Caputxeta Vermella,hem ballat un vals com la Ventafocs i hem treballat el Conte de la Blancaneus i per posar la guinda al projecte hem fet la representació del Conte i l’hem gravada. Ens ha agradat molt i ho hem passat molt bé fem totes aquestes activitats.!!!

Aquí teniu una petita mostra del Procés de Gravació PROTAGONISTES

BLANCANEUS

MIRALL, MIRALLET…

LA MALVADA MADRASTA MANA EL CAÇADOR A MATAR LA BLANCANEUS

HEI HO,HEI HO ANEM A TREBALLAR….EL PRÍNCEP I LA BLANCANEUS

FI

11


CICLE INICIAL APADRINAMENT LECTOR -El dimecres després de venir de la piscina fem l’apadrinament lector. (Adam) -Venen els padrins i amb ells llegim llibres. (Sara) -Ens ajuden a mirar contes i també a llegir. (Aina) -La Tània ha estat una bona padrina . (Natanael) -M’encanta llegir llibres... Ha estat molt divertit!!! (Ivan) -La meva padrina es diu Andrea. Juntes ens ho passem molt bé.(Júlia) -L’Andrea ha estat una bona amiga... A vegades em porta regals... (Lucia) -La meva padrina des diu Marta. La Marta m’ajuda i m’ensenya a llegir. (Meryam) -Llegim molts llibres que ell treu de la biblioteca. Els més difícils me’ls llegeix l’Hector. (Ainhoa) -M’ho passo molt bé llegint amb la meva padrina Ana. (Carla) -Els contes que em fa llegir el Jordi m’encanten... (Marc) -A part de padrins han estat uns bons amics!!! (Alex) -Hem conegut nens i nenes grans que són molt simpàtics. (Alba) -La Sol i la seva germana Dayanna ara són amigues meves. Quan em veuen em fan un petó. (Antònia)

I

12


ANEM A LA PISCINA!!! Els nens i les nenes de la classe dels óssos polars, els cavalls i les eugues i els lleons anem els dimecres a la piscina. Els nostres monitors es diuen Juan i Tica, són molt simpàtics. Anem per aprendre a nedar. Ens ensenyen trucs per nedar.

Hi ha dos grups, un dels que saben nedar i l’altre que no saben tant. A vegades nedem amb el xurro o amb la taula i fem crol i també esquena. Per anar a la piscina necessitem portar a la motxilla moltes coses:

Banyador

Casquet de bany i ulleres

Xancletes o peücs de piscina

Tovallola o barnús

Ens agrada anar a la piscina amb els amics per tirar-nos del trampolí i el tobogan. Ens divertim molt tots junts. Hi ha alguns nens que no els hi agrada tant perquè tenen por.

Al final de la classe ens deixen anar a jugar a la piscina petita que està calenta. És el que més ens agrada! Quan la Tica i el Juan ens diuen a fora, anem a les dutxes i després anem al vestuari per canviar-nos de roba. Després fem la filera i tornem a l’escola per dinar.

13


COLÒNIES A CENTELLES Els nens i nenes de Segon A, B i E 3 els dies 18 i 19 de març vam anar de Colònies a la casa Mas Banyeres que està en plena natura en el poble de Centelles (Osona). Els monitors es deien Bric i Nilla. Els ajudava l’esquirol Faristol. Ens van ensenyar una cançó que va ser el crit de guerra de les colònies. Es canta així: Una carxofa e e e ee, cul al terra, cul al terra e xiqui pum e xiqui pum. És molt marxosa. Vam dormir junts i l’habitació tenia lliteres. A la nit els nens feien tonteries amb les llanternes i algú roncava.

El menjar era boníssim i els macarrons deliciosos. Vam celebrar un sopar de gala amb aigua de colors i vam brindar pels que no havien vingut. Vam fer moltes activitats i també vam jugar molt en el pati de la casa. A la nit vam jugar a trobar uns mocadors amagats. Vam fer dos equips, cada equip amagava en un lloc fosc una mocador i l´altre equip l´havia de trobar amb la llum de les llanternes. Abans d’anar a dormir vam mirar la lluna i la Nilla ens va explicar un conte de la Lluna de Centelles. Al matí vam esmorzar cereals. Després ens vam preparar per anar a un bosc on havia un circuit llarg de ponts penjats. Els primers ponts eren una mica difícils. Ens ho vam passar genial i el millor va ser la tirolina.

Ens va agradar molt . Ens ho vam passar molt bé. Gràcies Bric, Nilla i pares per les colònies!

14


VIATGE AL MÓN MIRÓ

Aquest any hem conegut el que va fer un artista molt important: en Joan Miró. Els nens i nenes de 1r i 2n i E-3, hem aprés moltes coses d’en Miró.

Hem fet moltes activitats:

- Amb la PDI, vam visitar la pagina web del Museu Miró i vam fer els jocs i les activitats que ens hi ha. - El nostre amic Pèbili ens va portar quadres d’en Joan Miró tallats en trossets i nosaltres els vam agafar i els vam ampliar. I els vam penjar per la classe. - A la nostra biblioteca tenim un llibre de coneixements que parla d’en Joan Miró, i totes les seves obres, és un poema, que ens ha agradat molt mirar i llegir. - En els tallers de plàstica, també hem fet moltes coses: - En el taller de color vam dibuixar i pintar amb els colors que utilitzava en Joan Miró: el blau, el groc, el verd, el vermell. També feia servir el negre i el lila. - En el taller de volum, vam fer ”la dona i l’ocell” amb rotllos de paper de vàter i de cuina, i trossets de paper de colors. - També vam fer el nostre propi planeta, com feia en Joan Miró. - Vam pintar i decorar la “Dona i l’ocell” per la tapa de l’àlbum del 1r Trimestre i vam estampar el nostre nom, com li agradava fer al Miró. - Vam anar d’excursió al Museu Miró, vam mirar amb molta sorpresa les gegants obres d’en Miró i vam dibuixar algunes. Ens vam divertir i ens va agradar molt.

La classe de les abelles (2N B)

15


LA CLASSE DELS LLEONS TÉ UN HORT Els alumnes de la classe dels lleons ha estat tot el curs treballant el taller de l’hort. Aquí us deixem una mostra de les nostres activitats.

16


CICLE MITJÀ

Festa de Nadal L’últim dia del trimestre, 21 de desembre del 2012, vam celebrar la festa de Nadal. Els nens i nenes de tercer ens tocava preparar un còctel a la classe, que es deia San Francisco. Els ingredients d'aquest còctel eren: pinya, préssec, taronja, grosella i sucre. Un grup de nens va fer el cartell amb el nom del còctel, un altre grup va fer la barreja dels còctel i un altre grup la decoració dels gots (sucar el got en la grosella i desprès al sucre). Un parell de nens van fer de cambrers, estaven molts elegants amb les seves corbates!!!. Un cop tot va estar organitzat,vam posar els còctels al passadís i els nens d’altres cursos van passar a tastar-los. Desprès nosaltres vam anar a tastar la receptes de menjars d’altres països que fan preparar els alumnes de cicle superior. Estava tot boníssim!!!!! Quan vam pujar del pati va venir el pare Noel i van celebrar l’amic invisible amb els a nens de 3rB i E-4. Ens van regalar coses molt boniques. Desprès vam ballar una estona i cap a casa a començar les vacances de Nadal.

Alumnat de 3er. A

17


EDUCACIÓ VIAL El 23 de Gener, els nens i nenes de 3r B vam anar d'excursió al Parc Infantil d'Educació Vial. A la porta ens esperaven el Juanma i l'Alberto, dos policies locals. Abans d'entrar ens van dividir en quatre grups: blau, verd, vermell i taronja. Després ens van portar a una sala on ens van ensenyar una paraula molt llarga: AUTOPROTECCIÓ; una paraula molt important per la nostra seguretat. Per fer-ho vam realitzar diferents jocs com els de les diferències o el memory amb imatges de perills i com els podem evitar. També vam fer jocs de mímica i vam treballar les senyals de trànsit. Per posar en pràctica tot el que estàvem aprenent vam sortir al Parc per grups. Un grup anava en bicicleta pel circuit i havia de seguir les normes de trànsit i un altre grup feia de vianant. Després va arribar l'hora del pati, vam esmorzar i vam jugar al “pilla-pilla” tots junts. Quan vam descansar una mica vam canviar els grups perquè tothom pogués fer totes les activitats. Al final ens van donar un regal, una llum vermella per posar a la nostra bici. Vam tenir una mica de mala sort perquè, com va ploure, els semàfors es van espatllar però ens ho vam passar molt bé i vam aprendre molt. Estem desitjant anar a 5è per poder pujar en els cars i, així, poder seguir aprenent de forma divertida.

Ah! i no podem acabar sense donar les gràcies als dos policies que van estar amb nosaltres!

Alumnes de 3r B 18


CARNAVAL El divendres 8 de febrer del 2013 vam anar d’excursió a Tiana, la casa de colònies la Conreria per celebrar el carnaval. Vam sortir nou autocars des de l’escola. Nosaltres anàvem en el sisè. Quan vam arribar vam esmorzar i a continuació vam fer una gimcana de sis proves que tenien relació amb l’Àfrica. Consistien a jugar amb una pilota i passar-la nou vegades seguides entre els companys del mateix equip. La segona consistia en jugar amb una pilota i un paracaigudes. Altra era el joc del mocador però amb noms molt estranys,és clar, africans. Altra era visitar un poblat africà anomenat Tanzània. La darrera que va fer el meu grup va ser pintar una màscara tribal africana. Després dels tallers o proves vam dinar als menjadors i en acabar vam sortir al claustre on amb tres músics i una cantant, africans, van ballar i cantar danses africanes i nosaltres amb ells. Tot seguit vam anar al lavabo, vam pujar a l’autobús i vam tornar cap a l’escola. Aquesta excursió m’ha semblat molt bonica, divertida, genial, molt xula, super-guai, meravellosa, fantàstica, agradable, entretinguda, increïble i emocionant. L’any vinent m’agradaria repetir-la!!!

Els alumnes de 4rt A

19


EL CICLE MITJÀ VA CELEBRAR LA CASTANYADA VISITANT SANT LLORENÇ DE MUNT

Si a la castanyera vols cridar A sant Llorenç de Munt has d’anar.

Muntanya amunt amb castanyes al punt.

A l’excursió de la castanyada vam fer una passejada.

Les pells de serp es troben a Sant Llorenç.

La castanyera castanyes ha donat i tots les hem menjat.

A l’excursió de la castanyada vam anar i en autocar vam tornar. Auca realitzada pels alumnes de 4rtB

20


ELS

NENS

I

NENES

D’E4 TREBALLEM

AL

TALLER DE COMANDES DE PAPER

USEE 4

1. ANEM A BUSCAR LA COMANDA

3. DEMANEM PAPER A CONSERGERIA

2. MIREM LA COMANDA

4. REPARTIM PER ACABAR

21


CICLE SUPERIOR LABORATORI MEDI NATURAL

Els alumnes de 5è hem gaudit d’una pràctica molt enriquidora i divertida veient i observant de manera directa i viva l’interior de diferents peixos. Els hem pogut tocar i hem compartit les nostres idees i conclusions amb els companys i els mestres. Hem estudiat la seva morfologia, les seves parts i hem vist “in situ” el que surt als llibres, treballant-ho de forma real i experimental. D’aquesta manera hem aconseguit fondre el nostre coneixement teòric amb la nostra experiència vivencial, de manera que el que hem après sigui un aprenentatge significatiu per a tots nosaltres.

22


REDACCIO CARNAVAL

Tota l’escola va anar d’excursió a Tiana a celebrar el carnaval. El carnaval estava relacionat amb Egipte. Quan vam arribar a la casa, vam anar a un semi-parc i allà vam esmorzar i jugar. A continuació vam anar dins la casa i vam veure un espectacle sobre el carnaval i la bella quaresma. Un cop acabat, ens van dividir en grups per fer diferents jocs. La 1ra activitat va ser disfressar-nos de diversos personatges i memoritzar unes frases relacionades amb aquella disfressa. Després, ens vam traslladar al desert on hi ha havia una haima. La tenda de campanya era molt gran i còmoda. Allà, hi havia instruments tradicionals i vam tenir l’oportunitat de poder tocar-los. Què difícil! Un dels altres jocs, era un puzle de fer oracions a partir d’unes paraules. Totes tractaven d’Egipte. Ara que ja sabíem més d’Egipte, vam pintar i retallar la màscara de Tutankamon. Un cop finalitzats els jocs, vam dinar i per fi, vam celebrar una gran festa tots junts on vam gaudir d’un concert africà.

L’aula de 5èB

23


CAN PALMER, UNA ESCOLA FELIÇ Quan vaig veure l’escola Can Palmer per primera vegada em va agradar molt. El camí que conduïa a la porta d’entrada era ple d’arbres i les seves fulles es movien lentament al compàs del vent. Vaig creuar el pati, molt gran i bonic, i em vaig imaginar com seria allò quan tots els nens i nenes hi estiguessin jugant, amb un somriure ben ample a la cara i uns ulls plens de felicitat. Una llarga rampa conduïa a l’interior de l’edifici. En el primer que em vaig fixar va ser em el gran espai que hi havia allà dins. El sostre era ben alt i donava sensació d’amplitud. Em vaig decidir i vaig entrar a una de les aules. Tenia unes finestres, que deixaven passar l’aire suaument. Tot semblava net i polit. Fins i tot la paperera era buida! Vaig veure que hi havia una pissarra digital. Al sortir de l’aula vaig baixar unes grans escales fins arribar a la planta baixa. Tot era molt gran, també, però es veia que allà hi havien estat nens petits. Les parets estaven decorades amb un munt de dibuixos i mans petitones estampades amb gràcia. Tot era molt colorit, i al creuar una porta em van venir records de la meva infantesa. Aquesta classe era molt distinta de les altres. Hi havien joguines per tot arreu i, en canvi, es notava que tot ocupava el seu lloc, sense ni un llapis de color fora de la seva safata. Els lavabos no tenien portes, i a diferència de l’altra planta n’hi havia un per classe. També hi havien una aixeta i uns gots molt a prop, tats amb els noms posats. Al sortir d’aquesta classe vaig baixar unes escales i obrir una porta molt gran i bonica, que em va portar al que semblava el menjador, que era molt ample i espaiós. Les taules estaven ben netejades i no n’hi havia res per terra. Al menjador també hi havia la cuina, amb molts utensilis i molt professional. Després hi havia una altra habitació que semblava per entretenir els nens després de menjar, i donava pas a l’ascensor. També n’hi havia un a les altres dues plantes. Vaig sortir a un segon pati, al bell mig hi havia un arbre molt bonic i, cap a la dreta s’estenien un camp de futbol, una caseta, un trenet i dos tobogans. Vaig contenir les ganes d’anar corrents a jugar. Caminant una mica més vaig trobar, ben apilades, totes les joguines (cotxes, pics, pales... semblaven posades allà a propòsit). Després, vaig anar a parar a un hort. Encara no hi havia res, però es notava cuidat amb molta cura. Vaig tornar a travessar el “pati gran” com jo li deia i vaig fer un sospir quan vaig tancar la porta darrere meu. “ Adéu Can Palmer”. Emma Tobarra López Alumna de 6è. A

24


ELS ESPORTS I ELS JOCS L’alumnat de sisè ha estat fent un recull d’activitats esportives a la classe d’EF. Ara us presentem un resum: Nom del joc Mata conills

Les quatre cantonades

Boti-boti

Bàsquet

Descripció Es fa un grup de nens/nes i es reparteixen. Un nen té la pilota i la llença cap a dalt, diu un nom i aquest nen o nena agafa la pilota i intenta matar algú fent 3 passes. Així sucessivament Es forma un equip de cinc persones, i es posen cinc cons al terra formant quatre cantonades i un al mig. Es col·loca cadascú a un con, i quan el del mig diu: “JA”, tothom s’ha de canviar de con intentant no quedar-se al mig. El que es queda al mig perd. Quan diu “ JA” s’ha d’ intentar posar a una cantonada i si no ho fa , li toca posar-se al mig una altra vegada.

Dibuix

Per jugar al boti es necessita: Una pilota de futbol , un número màxim 6 persones i un espai gran. Les normes són molt senzilles: - La pilota de futbol no ha de parar de botar . - Pots fer tants tocs com vulguis amb el teu cos. - Cada vegada has d’allunyar-te més. - Guanya a qui la pilota para de botar . Material:una pilota i dues cistelles a cada banda. Jugadors:5 jugadors a cada equip. Temps de joc:40 minuts. Algunes normes: no pots anar sense botar la pilota durant tres passes, no li pots donar amb els peus a la pilota i tampoc pots empentar a altres jugadors. Com es juga:quan un té la pilota ha d’intentar anar botant-la fins la cistella. I llençant la pilota intentar encistellar-la. Mentre que els altres jugadors de l’equip contrari tenen la pilota , s’ha d’intentar treure-la. En començar el joc , un de cada equip es posen cara a cara i l’àrbitre , al costat amb la pilota a la mà. Després l’àrbitre ha de llençar la pilota , i tots junts saltar per intentar agafar-la per començar el joc.

L’alumnat de 6è B

25


ELS ALUMNES D’E5 FEM TALLER DOMÈSTIC TALLER DOMÈSTIC

APRENEM....

A POSAR LA RENTADORA

A ESTENDRE LA ROBA

FER EL LLIT

A DOBLEGAR LA ROBA

UTILITZAR LA TALADRADORA

ESCOMBRA EL TERRA

26


NOTÍCIES CONCURS DE DIBUIX Felicitem a la nostra alumna Carla de 4t A, que ha aconseguit un premi pel seu dibuix presentat al concurs de Viladecans.

SETMANA CULTURAL Durant el mes d’abril i maig, l’escola ha estat immersa en diferents activitats relacionades amb les Arts escèniques. L’alumnat i el professorat ha treballat molt a fons aquests dies. Així mateix, volem ressaltar l’esforç fet per les famílies que amb la seva presència i esforç han col·laborat i han facilitat que aquesta setmana fos tot un èxit. MOLTES GRÀCIES

27


ARTS

ESCENIQUES

28


Volem agrair la participació de totes les famílies durant la setmana de les Arts Escèniques, tant pel que fa a l’assistència de públic, com a la participació en l’elaboració de decorats o en representacions a l’escola. ESTEM MOLT CONTENTS DE TENIR UNES FAMÍLIES TAN IMPLICADES: GRÀCIES 29


CONTE: EN PAU EM VA DONAR UNA RESPOSTA -

Hola! em dic Laia, volia explicar-vos com he aconseguit que en Pau em doni una resposta.

Sabeu que vol dir “donar una resposta quan no parles o no ho fas molt bé”? -

Ah! No he dit que tinc 5 anys, vaig a P-5, m’agrada molt anar al col·legi perquè tinc molts amics i aprenc moltes coses que m’explica la meva mestra.

En el meu col·legi, que és el millor del món, hi ha un nen que es diu Pau. Sabeu una cosa? És diferent. No se si algú de vosaltres conegueu algú que sigui diferent. Vull dir té dues cames, dos braços, dues mans, ulls, nas, orelles. Jo crec que potser som nosaltres els diferents i ells són normals o potser som tots iguals però a la vegada som diferents tots. Ell, fa coses una mica... Eh? Com ho diria? Bé, que no entenc el que fa! La meva mestra m’ha dit que a ell li costa aprendre més les coses que a mi em costa menys d’aprendre. Que a vegades no pot parlar i altres si. De vegades es posa molt content i fa coses amb las mans com si anés a volar com un ocell, i altres dóna voltes fent una rodona. Jo sóc petita i em costa d’entendre, però que sigui diferent no significa que no sigui un nen que corre, que juga i que vol tenir amics. Per a ell tot és molt divertit. En Pau riu molt o sigui que ha de ser molt feliç, o com diu la mestra: En Pau té molta imaginació i això és molt bo! A vegades vull jugar amb en Pau, però ell no vol. La mestra m’aconsella que vagi on juga ell, que faci el jóc que està fent o també que puc seure al seu costat i dir-li alguna cosa o fer-li una pregunta perquè em pot escoltar. Això no ho tinc tant clar, perquè en Pau no parla. Mai l’he escoltat! Però la mestra m’ha explicat que això no vol dir que no m’entengui. Que si jo el vull parla que ho faci. Un dia vaig apropar me al Pau i li vaig dir: - Hola Pau vols jugar amb mi? En Pau ni tant sols em va mirar, va continuar mirant el terra sense parar atenció a tot el que jo li deia. Vaig pensar que no volia ser amic meu em vaig anar a jugar amb als amics. Un cop a la setmana en Pau ve a la biblioteca amb la meva classe. Altres vegades s’integra, com diu la meva mestra, a l’activitat de ludoteca, de música i psicomotricitat. Quan ve amb nosaltres, l’acompanya una mestra que l’ajuda quan no para atenció o necessita ajuda. La mestra em diu que si jo vull ser amiga d’en Pau, he de tenir molta paciència i aproparme a ell, jugar amb ell o parlar-li. Però sobre tot fer-li un somriure, que poc a poc, segurament algun dia obtindré una resposta. Doncs bé, un dia al patí vaig veure’l al costat d’una mestra, no jugava amb ningú i vaig apropar-me a ell i li vaig dir: - Hola Pau!. No va haver-hi cap resposta. Però un dia va venir a fer música amb nosaltres i aquest dia tot va canvia! En Pau va seure al meu costat, em va mirar. No m’ho podia creure! em va fer un somriure MOLT! bonic. Em vaig posar tant contenta! Per fi, en Pau m’havia donat una resposta. 30


Vaig anar corrents a la meva mestra a dir-li que ja tenia una resposta d’en Pau. M’ha fet un somriure! La mestra va contestar: - Molt bé Laia! És molt important per ell això que ha fet. Tu sents que contenta t’has posat amb el somriure d’en Pau, però el que no saps és que gràcies al teu esforç has aconseguit que en Pau et doni una resposta. Ara no ho comprens bé, però hi ha nens i nenes que necessiten del nostre esforç, perquè els costa més fer coses que vosaltres feu amb facilitat, com per exemple fer amics. Gràcies als nens i nenes que són com en Pau, aprenem la importància de mostrar els sentiments i a esforçar-nos més per aconseguir coses. Nosaltres també els necessitem, perquè gracies a ells nosaltres ens sentim més importants i som millors persones. Tot això quan sigueu grans ho entendreu, els que ajudeu als que els costa més fer les coses sereu persones importants i ells també tindran motius per ser més feliços. Hem d’ajudar-nos els uns als altres siguem com siguem. Som tots diferents i això no és el més important, el que de veritat té importància és que a mida que us feu grans, sigueu com sigueu, sereu feliços. ANA Mare d’infantil

31


JOANA RASPALL A l’escola hem treballat la poesia de la Joana Raspall . La canalla i les famílies han col·laborat per fer creacions artístiques a partir de poemes. MOLTES GRÀCIES A TOTS perquè han quedat molt maques . Podeu veure-les accedint als blocs de l’escola i a la pàgina del Departament (http://www.xtec.cat/web/centres/celebracions2013/anyraspall/participaciocentres) que ens ha donat la possibilitat de donar més difusió a les activitats fetes a l’escola. La biografia de la Joana l’hem apresa a través d’una presentació. Aquest és un petit resum de la seva vida en imatges:

32


ELS POEMES D’EDUCACIÓ INFANTIL BONA NIT BONA NIT, CAMPANA BONA NIT, GUITARRA BONA NIT, CANALLA BONA NIT, TATA BONA NIT, PAPA BONA NIT, MAMA BONA NIT, TORTUGUES BONA NIT, PINGÜINS BONA NIT, CARGOLS BONA NIT A TOTHOM!

CARGOLS, PINGÜINS I TORTUGUES

33


EL SOL EL SOL A LA PRIMAVERA, ENS ESCALFA UNA MIQUETA. I LES FLORS PER PRIMAVERA FA CRÈIXER UNA MIQUETA.

ENS DONA CALOR I OMPLA TOT DE COLOR. M’AGRADA MOLT EL SOL PERQUÈ ENS DONA CALOR.

MOSQUETERS I PINGÜINS

BALLARINA BALLA, BALLA,BALLARINA. ETS BONICA COM UNA NINA.

EL TEU VESTIT PLE DE COLOR AL MIG DEL COR PORTA UNA FLOR QUE FA BONA OLOR.

BALLA, BALLA,BALLARINA. ETS BONICA COM UNA NINA.

GRANOTES I PIRATES

34


PETONS PARLEM DE PETONS! PARLEM DE DOLÇOS PETONS.

M’AGRADEN QUE EM FACIN PETONS EM DESPERTEN GRANS EMOCIONS. QUÈ FELIÇ! QUANTS PETONS! QUIN REGAL! TANTS PETONS!

REGALEM PETONS! REGALEM DOLÇOS PETONS!

SERPS I GRANOTES

EL VENT BUFA, BUFA, VENT TREU LES PLOMES DEL MEU GALLINER I DEIXA AL POMER TOTES LES POMES. BUFA, BUFA, VENT

PAPALLONES, GRANOTES I PINGÜINS

35


ELS POEMES DE CICLE INICIAL

EL LLOP

I LA LLUNA

Un llop negre passeja pel bosc i es troba a una lloba. Vols casar-te en el bosc ? vols casar-te a la meva cova ? Miren els dos junts la lluna , es fan un petó , i tenen un llobató. Gino 2n A

LA LLUNA, LA PRUNA… La lluna, - la pruna, voleia - pel cel, abelles - amigues la pinten - de mel. La lluna - sorpresa es mira - un nen, que canta - i passeja, pel mig - del carrer. El nen - la saluda, “què bonica - que ets!”. La lluna - pregunta, “preciós - tu qui ets?”. Sóc el - que voldria ser un - gran escultor, si pogués - seria, com en - Joan Miró. 36


LA CAPSETA Tinc una capseta d’or lligada amb una corda estrellada. Hi guardo dins pedres màgiques, collarets de diamants i colors, unes monedes boniques i una closca de cargol

Vine a fer bombolles Que tinc un tassó ple d’aigua i

Ai, si se m’obrís la capseta perdria tots els meus tresors. Nens i nenes de 1r A

sabó. Mira com voleien i brillen al sol tot fent tornassol. Si la més bonica proves d’agafar

EL CARNAVAL

se’t fon a la mà, i et queda el dubte de si l’has bufat o ho has somiat. JOANA RASPALL

Que vingui! que vingui ja el carnaval que tornin les disfresses que tothom espera i tant si són divertides, boniques, com acolorides, totes seran bones per a les persones que en faran riure. Nens i nenes de 1r B

37


ELS POEMES DE CICLE MITJÀ TERCER A

TERCER B

QUART A

QUART B

38


ELS POEMES DE CICLE SUPERIOR JOANA RASPALL

El sentiment que més m’agrada

Joana Raspall aquests 100 anys han estat

La meva amiga

fenomenals

omple la meva amistat,

i els teus poemes són genials.

de vida, alegria

A la guerra vas participar,

i molta felicitat.

i molts llibres vas salvar. La Joana Raspall és meravellosa,

Ella m’abraça ben fort

i ets bonica com una rosa.

i omple el meu cor.

Agafaré el meu poema i sempre el llegiré,

Creix la nostra confiança

sempre somiaré amb ell.

i es fa més forta l’aliança.

M’agrada l’amistat perquè és un sentiment que a tothom li agrada i tothom l’entén.

Un llibre Un llibre tancat no serveix de res. Si tu et sents atacat obre’l i ja veuràs.

Moltes lletres hi ha Que tenen un significat. Llegeix amb atenció, ja veuràs quina emoció.

El cel Ahir vaig veure el cel, entre els núvols i el vent, un ocell de color mel amb molt moviment.

No sabia si era un mosquit o un meteorit, vaig aixecar la vista al cel i vaig veure que era un estel.

De molts tipus hi ha només ho has de comprovar. A la biblioteca els pots trobar però allà en silenci has d’estar. 39


QUAN EL PARE NO TÉ PA

QUAN EL CEL ESTÀ BEN CLAR

SALTA I BALLA, SALTA I BALLA

QUAN EL CEL ESTÀ BEN CLAR

A LA PLAÇA POTS JUGAR

USEE 4

40


MARES I PARES A L’ESCOLA CREATIVITAT (per no oblidar...) Tothom ha sentit alguna vegada dir: “hem de ser creatius...”, però ningú ens diu com... Les arts escèniques i la música són un laboratori perfecte! Com podem establir un laboratori de la creativitat per a la ciutadania? Com podem establir espais efectius de creativitat que dotin a la ciutadania d’experiències compartides, constructives i sense risc? Cap contingut millor per a assolir les competències de la creativitat que les experiències que ens ofereixen les disciplines artístiques. Treballen amb la paraula, la música, les imatges, les experiències amb públic, el treball en equip. En definitiva, les disciplines artístiques són essencialment comprensió personal i comunicació social. Les arts escèniques i la música ens donen la possibilitat d’experimentar aquestes competències. L’Ateneu de les Arts de Viladecans, és un espai pioner de contacte amb la creativitat, on tothom participa activament amb aquell material sensible que permet transformar el no rés en un espai amable, un lloc on comunicar sensacions i idees, un lloc on compartir i conèixer als altres (empatia) i a un mateix (autoestima). Un espai de col·laboració mútua, on construir el futur personal i comunitari, desenvolupant continguts creatius a través de les competències comunicatives i expressives que ens ofereixen les disciplines artístiques. Però si algú encara no sap perquè és necessària la creativitat...: creativitat per no oblidar ni qui som ni què podem arribar a ser.

41


42


BENEFICIS DE LES ARTS ESCÈNIQUES LA DANSA La Dansa, a més d'art, és un exercici que compta amb múltiples i positius beneficis, tant físics com psíquics, per als nens. Podem enumerar l'àmplia llista d'avantatges a nivell físic: El ball estimula la circulació sanguínia i el sistema respiratori, afavoreix l'eliminació dels greixos, contribueix a corregir males postures, ajuda a guanyar elasticitat, exercita la coordinació, l'agilitat de moviments i l'equilibri, ajuda al desenvolupament de la psicomotricitat, a l'agilitat i coordinació dels moviments, permet millorar l'equilibri i els reflexos, desenvolupa l'expressió corporal, l'oïda i la memòria. Però si els beneficis físics de la dansa són nombrosos i variats, el positiu a nivell psíquic és, si cap, encara més positiu: És un exercici molt rígid, que exigeix i ensenya disciplina tant física com mental, ajudant en el desenvolupament de la personalitat dels nens, desenvolupa la sensibilitat, permetent que flueixin els seus sentiments amb total llibertat, ajuda a la socialització dels nens més tímids i superar aquesta timidesa, relaxa i allibera adrenalina, millora l'autoestima i redueix símptomes d'estrès o ansietat, augmentant la confiança del nen en si mateix. LA MÚSICA La música és per al nen un factor de formació i d'equilibri del sistema nerviós, ja que qualsevol moviment adaptat a un ritme és el resultat d'un complex conjunt d'activitats coordinades. L'educació músico-instrumental desenvolupa el sentit del ritme, el que incideix en la formació física i motora de l'infant, proporcionant un millor sentit de l'equilibri, lateralitat i motricitat. El desenvolupament de l'oïda no només serveix per a l'estudi de la música, sinó per a la resta de la seva formació intel·lectual. L'estudi de la música i la disciplina i continuïtat que pressuposa, així com l'esforç en la consecució d'una meta, l'ensinistrament motriu, desenvolupament del ritme, a més de l'educació auditiva, no són aspectes d'utilitat estrictament musical, sinó que produeixen un aspecte de transferència als altres aspectes intel·lectuals, sensorials i motrius. Per tant, es pot afirmar que, com més d'hora s'estableixi un contacte amb la música, més oportunitat s'ha de poder enfortir altres dimensions de l'ésser humà, ja que permet integrar els elements musicals al nostre món intern: La música és vida. L'ésser humà és la màxima expressió de la vida. Podem utilitzar la música com a fi o com a mitjà per harmonitzar totes les nostres dimensions. Una bona orientació en el procés ensenyament-aprenentatge de la música en els nens contribueix a obtenir els següents beneficis: augment i millora de la capacitat d'escolta, capacitat de concentració, capacitat d'abstracció, capacitat d'expressió i del llenguatge, millora de l'autoestima , criteri, responsabilitat, socialització, actitud creativa, motricitat, disciplina i respecte. La música, afavoreix el desenvolupament de l'optimisme i benestar personal. Influeix en l’autoestima afectiva permetent actuar més segur sobre un mateix, ser més alegre, independent, acceptar desafiaments, reconèixer el nostre valor personal i ser més tolerant davant les limitacions i frustracions. En definitiva, la música en els nens/es té una gran importància en la formació integral i globalitzadora de la seva persona i igualment representa una ajuda en el millor rendiment de la resta de matèries o assignatures de l'escolar aportant maduresa per aprenentatges futurs. EL TEATRE Proporcionar tècniques als nens i nenes de les diferents disciplines abans esmentades i formar la capacitat en uns fonaments sòlids que els permetin representar amb rigor una escena o una peça teatral.

43


Potenciar un espai de joc i entreteniment per tal de que gaudeixen. Afavorir les interrelacions entre els alumnes i millorar les seves habilitats d'expressió corporal i verbal a l'hora de relacionar-se amb altres. Proporcionar reptes personals, més enllà dels acadèmics, que augmentin l’autoestima i el reconeixement individual a través del grup de treball. Entenem el teatre com una eina de comunicació essencial pel dia a dia i a partir d’unes tècniques teatrals, aprendran de manera didàctica uns valors fonamentals a la societat. El respecte, el treball en equip, la interrelació, l’expressió de les emocions i sentiments, el riure com a teràpia, la desinhibició, son valors quasi oblidats en una societat on mana d’individualisme i el treball en solitari. El teatre es com un joc, un mar d’emocions en el que canalitzem totes les energies per expressar; per tant, les seves temàtiques es fan molt atraients , encara més en el món del teatre de carrer per la seva activitat relacionada amb l’espai obert, el contacte amb el públic, el desafiament, el repte, la ignorància de la por, potser temeritat, potser tenacitat. Conèixer noves habilitats i veure el món des de una altre perspectiva; explicades com un joc, educant i jugant. L’ART-TERÀPIA L’art teràpia permet als nens manifestar allò que no poden expressar amb paraules, oferint-los una manera de comunicació natural i fàcil, potenciant la seva creativitat i enfortint la seva autoestima. Poden expressar i gestionar les seves vivències, sentiments i emocions a través del dibuix, que li permeten fer aquest procés sense sentir-se aclaparat per la realitat. L’aplicació de l’art teràpia s’adapta a cada infant per la qual cosa permet treballar amb múltiples dificultats o simplement per a potenciar la creativitat dels nens i nenes. Quins beneficis ofereix? Potencia la

creativitat i les habilitats personals, desenvolupa la imaginació, estimula l'espontaneïtat, augmenta la percepció i la sensibilitat, fomenta l'eliminació de complexos i inhibicions, reforça l'autonomia, l'autoestima i la personalitat

BIBLIOGRAFIA EL CIRC • • • • •

Beaumont, Émilie. Diccionario por imágenes del circo. [Paris]: Fleurus, 2001. (I791(03) Bea) Bouin, Anne. El Circ. Barcelona: Larousse, 2006. (I791 Bou) Ciboul, Adèle. El Circ. Barcelona: Cruïlla, 2008. (I791 Cib) Delafosse, Claude. Observo el circ. Barcelona: Cruïlla, 2000. (I791 Del) El Món fascinant del Circ Cric. Barcelona: Viena, 2007. (791 Mon)

Obres representades DVD’s del Cirque du Soleil: A Baroque odyssey. Madrid: Columbia Tristar, 2004. (DVD 791 Cir), Dralion. Madrid: Columbia Tristar, 2001. (DVD 791 Cir), Journey of man. Madrid: Columbia Tristar, 2004. (DVD 791 Cir), Nouvelle expérience. Madrid: Columbia Tristar, 2004. (DVD 791 Cir), Quidam. Madrid: Columbia Tristar, 1999. (DVD 791 Cir), Saltimbanco. Madrid: Columbia Tristar , 1994. (DVD 791 Cir), Cirque réinventé. [Madrid]: Columbia Tristar, 2004. (DVD 791 Cir). LA DANSA • •

Guibert, Françoise de. La Dansa. Barcelona: Cruïlla, 2009. ( I792 Gui) Fernández Rubí, Marisa. Taller de danzas y coreografías: educación infantil y primaria. Madrid: CCS, 2000. (372.3 Fer)

44


Obres representades • Companyia Mudances. Flexelf. [Barcelona]: Benecé, Mercat de Les Flors , 2009. (IDVD 792 Com) • Nats Nus. Momentari. [Barcelona]: Benecé, Mercat de Les Flors. 2009 (IDVD 792 Nat) L’IL·LUSIONISME (MÀGIA) • • •

• •

Bul, Jane. El llibre de màgia. Barcelona: Molino, 2002. (I793.4 Bul) Eldin, Peter. Magia fácil. Bogotá: Panamericana, 2005. (I793.4 Eld) Kilby, Janice Eaton. El Llibre de trucs de màgia de l'aprenent de bruixot: il·lusions sorprenents i meravellosos trucs de màgia per divertir els teus amics. Barcelona: La Magrana, 2004. (I793.4 Kil) Knister. Tina superbruixa. Llibre de màgia. Barcelona: Brúixola, 2004 Lari, Montse. Els Secrets del Mag Lari. Lleida: Pagès, 2007. (I793.4 Lar)

Obres representades • Magia para todos con Magic Andreu. Barcelona: So Good, 2008. (DVD 793.4 Mag) • Magic School 1 i 2. Barcelona: BO Media, 2005. (IDVD 793.4 Mag) • Pura magia. Barcelona: Savor, 2009. (DVD 793.4 Pur) L’ÒPERA • • •

Hoffmann, Ernst Theodor Amadeus. El Cascanueces. Barcelona: Malsinet, 2005. + 1 CD (I782 Hof) Kerloc'h, Jean-Pierre. La Flauta mágica. [Madrid]: Kókinos, 2006. + 1 CD (I782 Ker) Sierra i Fabra, Jordi. El Meu primer llibre d'òpera: deu òperes explicades per a infants. Barcelona: Empúries, 2002. (I782 Sie)

Obres representades • Humperdinck, Engelbert. Hansel i Gretel. Barcelona : Barcelona Multimèdia : Fundació Gran Teatre del Liceu, 2004. (DVDM 733HUM) • Mozart, Wolfgang Amadeus. La Petita flauta màgica. Barcelona: Fundació Gran Teatre del Liceu, 2002. (DVDM 733MOZ) EL TEATRE • •

Bedfore, Bob. 101 juegos de improvisación para niños y adulto: diversión y creatividad a través de la improvisación y la interpretación. Móstoles: Neo Person, 2009. (KT 792 Bed) Teatro infantil. [S.l.]: Asociación de Autores de Teatro [etc.], 2002. (I792 Tea)

Obres representades • Grimm, Jacob: Grimm, Wilhelm. Contes dels Grimm. Alzira: Bromera, 2009. (I792 Gri) • Perrault, Charles. El Gat amb botes. Barcelona: La Galera, 2008. (I792 Per) • Perrault, Charles. La Caputxeta vermella. Barcelona: La Galera, 2008. (I792 Per) • Tortajada, Anna. Un Embolic de rates i gats. Barcelona : Animallibres, 2008. (I792 Tor) • Zlahtrkjrswnvkke, Dragoljub. La Tortuga gigante de Galápagos: tragedia en cinco actos para una mariquita, un mosquito y 8 animales de granja. Zaragoza: Edelvives, 2007. (I792 Zla)

45


L’AMPA DE CAN PALMER VA OBTENIR EL PRIMER PREMI A LA SOSTENIBILITAT A LA RUA DE CARNESTOLTES DE VILADECANS Una de les activitats més importants realitzades aquest curs ha estat la de la celebració del carnestoltes. Ha estat possible gràcies a totes les famílies que han participat (150 aproximadament), i especialment a les que van ajudar a construir la carrossa. Ens ho hem passat molt bé i alhora hem treballat plegats en una activitat col·lectiva, cosa que ens ajuda a transmetre valors als nostres fills i ha millorar la seva educació. El tema era “EL SOLDADET DE PLOM”. El premi guanyat ha estat de 600€.

Una altra activitat organitzada per l’AMPA que volem destacar ha estat aquesta: El 6 de març, l’Ateneu de les Arts de Viladecans va desenvolupar a Can Palmer l’activitat: MÚSICA, EINA DE COMUNICACIÓ. Una trobada participativa de música inclusiva molt engrescadora. Nens i nenes amb molt de talent i diferents motivacions i amb la participació de pares i mares. Vam gaudir d’una activitat musical creant una peça musical basada en la percussió. Un dia especial que ha organitzat l’Ampa i que s’ha repetit el 15 de maig.

46


PASSATEMPS

47


48


ACOMIADAMENT DE 6È Per a mi Can Palmer ha estat una etapa molt divertida, fantàstica, inoblidable i m’ha fet millor persona. Can Palmer ha significat per a mi una bona escola on he après molt gràcies a professors i amics que m’han ajudat molt. Can Palmer ha estat una experiència molt bonica, ja que vam arribar a la infància i sortim 9 anys desprès amb molts records que mai oblidarem. Per a mi Can Palmer ha estat la millor escola de totes, un somni fet realitat, com si un desig s’hagués complert. Aquest any és l’últim que gaudim a l’escola i ens hem adonat de molts sentiments i amics que hem fet. Can Palmer ha estat per a mi una escola on conèixer els millors amics i amigues del món i uns professors molt bons. A la fi, ha estat com una segona llar per a mi. Aquest nou anys han estat els millors!. Us trobaré a faltar. El que més m’ha agradat de l’escola són les activitats i les festes. Trobaré molt a faltar les persones que he conegut. M’ha agradat molt el col·legi, ha estat el millor que he tingut. Estic content d’haver vingut a aquesta escola i més d’haver conegut als meus amics.

49


COL·LABORADORS

GRÀCIES A TOTS PER COL·LABORAR EN L’EDICIÓ DE LA REVISTA!

50

Revista 14 web  
Revista 14 web  
Advertisement