LOVE by Itamar Zorman - program

Page 1

cameratanordica.com 23 24 SÄSONG facebook.com/cameratanordica instagram.com/cameratanordica #cameratanordica & @cameratanordica
by Itamar Zorman
«LOVE»
Itamar Zorman violin ledare & solist

Itamar Zorman

Itamar Zorman är med sina gripande framträdanden och sitt sätt att alltid låta musiken berätta något väsentligt, en av sin generations mest själfulla artister. Sedan sin vinst i Tjajkovskijtävlingen 2011 har han överväldigat publiken världen över med sin ”ungdomliga intensitet” och sitt ”smärtsamt vackra sound” som gett honom epitetet ”känslovirtuos” hos kritikerna.

Han föddes i en musikerfamilj 1985 i Tel-Aviv och började studera violin som sexåring för Saly Bockel. Efter att ha tagit sin Bachelor of Music i Israel 2003 och Master of Music vid Juilliard School 2009 fortsatte han med en Artist Diploma på Manhattan School of Music 2010 och en Artist Diploma vid Juilliard 2014.

Med sitt poetiska förhållningssätt till violinen och sitt väldokumenterade engagemang för kammarmusik är det alltid lika roligt att få möjlighet att presentera honom som ledare och solist vid Camerata Nordicas produktioner.

Violinen han spelar på är av Guarneri del Gesù från 1734.

Program

Samuel Barber Canzonetta för violin och stråkorkester op. 48

1910–1981 (i orginal för oboe och stråkorkester)

William Bolcom Romanza för violin och stråkorkester

1938- Romanza

Valse funebre

Cakewalk

Bernard Herrmann Psycho, svit för stråkorkester

1911–1975

I. Prelude, II. The City, III. The Rainstorm

IV. The Madhouse, V. The Murder

VI. The Swamp, VII. The Water

VIII. The Stairs, IX. The Knife

X. The Cellar, XI. Finale

- PAUS -

William Grant Still Mother and child för violin och stråkorkester

1895–1978

Edward Elgar Serenad för stråkorkester i e-moll op. 20

1857–1934 Allegro pacevolie

Larghetto

Allegretto

Fritz Kreisler

1875–1962

Ensemble

Liebeslied & Liebesfreud för violin och stråkorkester

Solist & ledare Itamar Zorman, violin

Violin 1

Guillaume Latour, Katarzyna Szydlowska, Joakim Cumont-Vioque, Viviane Plekthotkine

Violin 2

Maike Schmersahl, Annika Thunberg, Torbjörn Westman, Cédric Robin

Viola

Vladimir Percevic, Sebastian Steinhilber, Kinga Dauner, Cello

Zéphyrin Rey-Bellet, Sabina Sandri-Olsson

Kontrabas

Kevin Schmidt

SAMUEL BARBER 1910–1981

Samuel Osmond Barber III föddes den 9 mars 1910 i Pennsylvania och förutom att han var en av sin tids mest hyllade kompositörer verkade han också som pianist, dirigent, sångare och pedagog. Hela två tredjedelar av hans verklista består av olika typer av vokala verk men han skrev också mycket ren instrumental musik.

Barbers Canzonetta för oboe och stråkorkester var en beställning från New York Philharmonic och blev 1977-78 hans sista opus, nr. 48. De var från början avsedd att utgöra andra satsen i en oboekonsert han aldrig hann fullborda innan sin död 1981. Canzonettan är representativ för Barbers vokalt lyriska och nyromantiska tonspråk. Verket uruppfördes 1981 av New York Philharmonic och dirigerades då av Zubin Mehta. Även om det är skrivet för oboe går det lika bra att spela solostämman på violin.

WILLIAM BOLCOM 1938-

William Bolcom föddes maj 1938 i Seattle, Washington och började redan som 11-åring studera komposition och piano. Romanza för violin och stråkorkester skrev han för att passa den intensivt passionerade violinisten Nadja Salerno-Sonnerbergs stil. Han ville skriva den i en klassisk romantisk stil med Mozart, Beethoven och Schubert som förebilder det tidiga 1800-talets ideal snarare än den senare romantiken. Han har sagt att han ville skriva ett “sexigt, romantiskt och blodfullt stycke” och att “Det är skamlöst romantiskt. Vid det här laget är jag är 71 år och gör vad i helsike jag vill.”

BERNARD HERMANN 1910–1981

Bernard Herrmann har skrivit musik till en lång rad mycket kända filmer av Orson Welles (Citizen Kane), Martin Scorsese (Taxi Driver) och Alfred Hitchcock (The man who knew too much, North by Northwest, Vertigo) - för att nu nämna några. För den svartvita Hitchcockfilmen Psycho skrev han framåtdrivande stråksekvenser, nervösa och stadda i en ändlös statisk utveckling, musik som mångdubblar handlingens frustration och fasa. Sviten rymmer elva korta avsnitt, vinjetter till speciella avsnitt i denna skräckfilm.

WILLIAM GRANT STILL 1895–1978

William Grant Still Jr. Föddes den 11 maj 1895 i Mississippi och hans verkslista innefattar fem symfonier, fyra baletter, nio operor och en rad andra verk inklusive såväl kammarmusik som soloverk. Hans opera Troubled Island blev 1949, tio år efter att den blivit färdigkomponerad 1939, den första amerikanska opera någonsin att uppföras på New York City Opera.

Mother and Child är en av Stills mest populära verk och enligt dottern hans egen favorit. Stycket var från början en del av Suite for Violin and Piano från 1943 som han kort därefter arbetade om för olika instrument och då även stråkorkester. Sviten kom till under en exceptionellt produktiv period just efter att han avslutat arbetet med operan Troubled Island 1939. 1934 hade han flyttat till Los Angeles där han hoppades kunna fortsätta arbeta med filmmusik. Han lyckades etablera sig som arrangör av filmmusik till filmer som Pennies from Heaven med Bing Crosby i huvudrollen till exempel, men 1943 kände han sig tvungen att lämna arbetet med filmen Stormy Weather, det högst betalda filmjobb han dittills engagerats för, eftersom han kände att filmbolaget gestaltade afroamerikaner på ett nedvärderande sätt.

Inspiration till Mother and Child kom från målning av Sargent Claude Johnson som föreställer en ung mor med sitt barn i famnen. Hans avsikt var att ”fånga i musik känslan för det enastående konstverket”.

EDWARD ELGAR 1857–1934

I Edward Elgars England dominerades konsertestraderna av tysk musik. Han hade också själv i Tyskland studerat den teknik och harmonik som Schumann, Brahms och Wagner lanserat, och det är ganska typiskt att hans egen Serenad för stråkar först publicerades i Leipzig och att den uruppfördes i Antwerpen “där den

gjorde sensation”, för att använda tonsättarens egna ord. Elgar var i sin ungdom mer känd ute i Europa än hemma i England.

Men Elgar hade förmåga att omvandla de tyska influenserna till ett eget tonspråk, som kommit att uppfattas som urengelskt, och detta alltså redan i ett av hans första viktiga verk. 1892, när Serenaden skrevs, var Elgar en nästan helt okänd tonsättare, även om han hunnit bli 35 år gammal. Elgar var hela livet starkt beroende av sina vänner, vilka hjälpte honom både ekonomiskt och moraliskt - och vilka han porträtterade i de berömda Enigmavariationerna. Hustruns inflytande sägs ha varit en förutsättning för Serenades tillkomst: “Braut (= Alice Elgar) hjälpte mig en hel del med dessa små låtar”, berättade tonsättaren - men hjälpen låg på det personliga planet. Som konstnär var han sin egen mästare.

FRITZ KREISLER 1875–1962

Den österikisk-amerikanske stilbildande violinvirtuosen och kompositören Fritz Kreisler föddes i Wien den 2 februari 1875. Efter sin första USA-turné som trettonåring övergav han musikeryrket för att studera medicin då Wienerfilharmonikerna bedömt hans vibrato som olämpligt i orkestersammanhang. Några år senare återvände han till musiken som solist med Berlinerfilharmonikerna.

Alt-Wiener-Tanzweisen består av tre stycken som man inte riktigt vet när Kreisler komponerade. Han skrev dem dock inte i eget namn utan tillskrev dem avsiktligt Joseph Lanner, wienervalsens skapare, när de publicerades 1905. Styckena blev stående extranummer vid Kreislers konserter runt om i världen och först 1910 gavs de ut i hans eget namn.

«Love» by Itamar Zorman spelas:

17 mars 15:00 I Gränsö slott, Västervik

18 mars 19:00 I Oskarshamns kyrka

19 mars 19:00 I Kalmar slott

Konser ter Kommande

BOHEMIAN VOICES

Utforska tjusningen av bohemiskt inspirerad musik med ett program med stråkkvartetter av Mozart, Dvorak, Beethoven och Brahms, tillsammans med den magiska kompositionen “organum light” av Dobrinka Tabakova, som avslutas med Brahms utsökta östeuropeiskt inspirerade stråkkvintett.

5 apr 2024 I 19:00 I Landskrona teater

6 apr 2024 I 19:00 I Borgholms slott

9 apr 2024 I 19:00 I Hotel Munken, Mönsterås

12 apr 2024 I 18:00 I Hultsfreds kyrka

13 apr 2024 I 17:00 I Stora hotellet, Nybro

14 apr 2024 I 15:00 I Gränsö slott, Västervik

Vårens övriga produktioner med Camerata Nordica.

7 apr 2024 I 11:00 I Yogakonsert med Yoga Lene I Kalmar slott Extrakonsert sätts in om fullsatt.

Biljetter via cameratanordica.com

Camerata Nordica Chamber Ensemble
cameratanordica.com QR-kod till vårt NYHETSBREV facebook.com/cameratanordica instagram.com/cameratanordica #cameratanordica & @cameratanordica QR-kod till PROGRAMMET
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.