SuperMAG juni 2023

Page 1

DOSSIER Digitalisering en beleving

Dominique Jans en Kristien De Clercq (Proxy Sint-Joris-Weert)

GEZELLIG DICHTBIJ

SAMEN BOUWEN AAN EEN GEZELLIGE BUURT

Het concurrentiële voordeel van de buurtsuper

MAG HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL JUN-SEPT 2023 SuperMAG verschijnt 5 keer per jaar in februariapriljunioktoberdecember |Afgiftekantoor Antwerpen X | P209546 | PB-PP België(N)-Belgique
SuperMAG is een initiatief van Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken.

BEDANKT VOOR JULLIE ENTHOUSIASME!

550.080

Zoveel attenties werden er dit jaar besteld voor het Weekend van de Klant!

Iedereen wil duidelijk die heerlijke gevulde Lotus Biscoff met speculooscrème! Bedankt voor jullie massale deelname en veel succes met de verkiezing tot Buurtsuper van het jaar!

De attentie zal dus ook mooi verpakt zijn in de look-and-

Hou je vast, want we trappen onze verkiezing ‘Buurtsuper van het jaar’ af tijdens het Weekend van de Klant op 30 september en 1 oktober 2023. De attentie zal dus ook mooi verpakt zijn in de look-andfeel van die verkiezing én ze roept je klanten meteen op om voor jouw buurtsuper te stemmen. Succes!

LOVE THEM. SHARE THEM.

Waarom de harmonisering van paritaire comités utopisch is

Door de Delhaize-hetze klinkt de roep voor een totale harmonisering van paritaire comités, met dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden voor grote en kleine bedrijven, steeds luider. Creëer een gelijk speelveld heet dat dan. Klinkt goed maar dit idee is zonder meer utopisch. Momenteel krijgen zelfstandige supermarkten onder franchise een aankoop- of handelsmarge van gemiddeld 19 tot 20% van hun centrales (Delhaize, Carrefour en Spar Colruyt). De loonkost bedraagt bij zelfstandige supermarkten 8 tot 10% van de omzet. De eigen winkels uitgebaat door ketens kennen een personeelskost van zo’n 14% of meer al naargelang hun businessmodel. Als zelfstandige supermarkten die loonkost moeten dragen, kleurt hun jaarrekening vuurrood.

Size matters: als je, zoals Colruyt, een nettowinst hebt van 1,5% op 200K per winkel, is dat nog altijd meer dan een winst van 2% op 100K.

Bovendien kan je met een winkelpark van een paar honderd winkels gemakkelijker de spreekwoordelijke bluts met de buil veroorloven. Het samenvoegen van (multi)nationale ketens met zelfstandige ondernemingen kan je dus moeilijk een ‘level playing field’ noemen. De reden waarom Delhaize dan toch zijn eigen winkels verkoopt, is vooral omdat vakbonden in goede tijden te veel hebben gevraagd én gekregen.

Het PS-wetsvoorstel, om franchisegever- en nemer als één bedrijf te beschouwen, is om verschillende redenen compleet van de pot gerukt. Maar vandaag bepalen franchisegevers wél de aankoop- en verkoopprijzen. Economie is, net zoals wiskunde, heel eenvoudig. Als de kosten stijgen moeten de inkomsten dat op evenredige wijze doen. Zelfstandige supermarkten dreigen plat geknepen te worden tussen vakbonden die hogere lonen eisen enerzijds en franchisegevers die een steeds lagere handelsmarge garanderen anderzijds.

Zelfstandige ondernemers kunnen zoiets, ondanks hun zogenaamde entrepreneurship, niet overleven.

www.facebook.com/buurtsuperunizo

www.buurtsuper.be

JUN-SEPT 2023 3
“Size matters: een winst van 1,5% op 200K is nog altijd meer dan 2% op 100K.”

Colofon

Dit magazine is een initiatief van Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken.

Redactieadres: Willebroekkaai 37, 1000 Brussel

Oplage: 4.000 ex. - verschijnt 5 keer per jaar

Secretariaat en abonnementen:

Yentl Peelman, 02 212 26 22

Directeur Buurtsuper.be: Luc Ardies

Redactie: Nele Schoofs, ZINNIG

Fotografie: Medialife

Vormgeving: Kapitan, www.kapitan.be, 011 22 72 57

Advertenties: Yannick Muls, 0476 78 30 12

V.U.: Buurtsuper.be

Buurtsuper.be

Buurtsuper.be is de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken. Wij verdedigen hun collectieve belangen, inspireren en ontzorgen hen door een aangepast aanbod van individuele diensten en adviezen.

Lid worden van Buurtsuper.be?

Neem contact op via info@buurtsuper.be of schrijf meteen € 520,30 (€ 430 excl. btw) over op BE35 4263 1182 2137 (UNIZO-lidmaatschap incl.) en je bent een jaar lid vanaf het moment van betaling.

10 Superbuurt

Onderzoek

Gezelligheid als sleutel tot succes

Zwerfvuilacties

Lokale verenigingen maken de buurt proper

Buurtsuper van het jaar Tips van de winnaars

6 Voor jou in de bres Van verzelfstandigen tot cashautomaten

8 Digitaal statiegeld Geen zware investeringen, toch gebruiksvriendelijk

24 Op de koffie met … … projectcoördinator Marie-Ange

27 Voordelen voor leden

Daarom is Denis al lid sinds 1990

12

Coverstory

Gezellige ontmoetingsplek Er hangt een fijne vibe in Proxy Sint-Joris-Weert

28 Inspiratietrip Lissabon Op zoek naar traditie en trends

34 Gluren bij de buren Wijnranken op een schansdak

37 Winkelopeningen Nieuw in de buurt

38 Expert aan het woord Stijn Nachtergaele over winkelbeleving

42 Expert aan het woord Nicolas Vergeylen over optimaliseren

44 Groentevakman Ontdek de winnaars en doe inspiratie op

Inhoud JUN-SEPT 2023
4

48 Q&A Wat is tijdelijke tewerkstelling?

50 De Versbox

Slimme koelkast genereert extra omzet

54 In de kijker

4e generatie AD Delhaize Gooik

58 Scherpstelling AI in de bakkerij

60 Duaal leren Kennis delen is succes boeken

62 Taalcoaching

Creëer kansen voor anderstaligen

64 HACCP en voedselveiligheid

Analyse op vleesbereidingen

65 Socialmediatips Inspiratie voor leuke content

78 De veiling Een blik achter de schermen

DOSSIER Digitalisering en beleving

Welke digitale stappen moet je zetten? Hoe beïnvloeden trends het aankoopgedrag van je klanten? En waarom is beleving vandaag key?

82 Op tour bij de boer Het kroontje van de zomerkoningin

84 VLAM legt cijfers voor Groei Belgische biomarkt stokt

88 Boer zoekt buurtsuper Waar vind je lokale producenten?

90 Lokale marketing

Creatieve acties van Local Loyalty Group

92 Nieuw op ’t schap Het lekkerste productnieuws

94 Achter de schermen Mmm … marshmallows

Dossier
50
66
JUN-SEPT 2023 5

Over de Delhaize-perikelen, cashautomaten en het digitale statiegeld

Ook in de afgelopen periode liet Buurtsuper.be van zich horen over thema’s die onze leden aanbelangen. Naast de Delhaize-perikelen en het sociaal overleg dat weer van start ging, bleven we pleiten voor cashautomaten en het digitale statiegeld.

Overname Delhaize-winkels: roadmap

Buurtsuper.be stelde een expertenteam samen dat een zogenaamde roadmap schreef voor ondernemers die overwegen om een Delhaizewinkel over te nemen. Dit is interessant voor élke zelfstandige supermarktuitbater. Zo bundelden we de belangrijkste vragen en antwoorden, om ze vervolgens via onze mediakanalen te verspreiden. Buurtsuper.be-leden kunnen de volledige roadmap gratis opvragen. Zij kunnen zich ook individudeel laten bijstaan door het expertenteam. Voor meer info, neem je contact op met Luc Ardies via luc.ardies@buurtsuper.be.

Cashautomaten

Buurstuper.be en UNIZO pleitten er opnieuw voor om cashautomaten toe te laten in winkels en supermarkten. “Als de banken het aanbod zelf niet op de vraag afgesteld krijgen, dan kunnen ondernemers helpen”, zegt UNIZO-topman Danny van Assche. “Voor supermarkten kan zo’n geldautomaat de hoeveelheid cash in de winkel drastisch verminderen, en het vermijdt dat zaakvoerders en personeel zelf geld moeten transporteren naar de

banken”, aldus Luc Ardies van Buurtsuper.be. Het voorstel van de federale regering en de financiële sector om tegen 2025 in elke gemeente één bankautomaat te hebben, is een druppel op een hete plaat, want dat komt eigenlijk gewoon neer op het behoud van het huidig aantal automaten.

Proefproject digitaal statiegeld

De Vlaamse Regering besliste om drie systemen uit te testen vooraleer een keuze te maken over het statiegeldsysteem dat in Vlaanderen uitgerold zal worden. Eind mei ging het eerste pilootproject van start op Corda Campus in Hasselt. UNIZO en Buurtsuper.be kijken alvast hoopvol uit naar de resultaten. “We kiezen voluit voor het digitale statiegeldsysteem, simpelweg omdat het voor iedereen veel eenvoudiger is”, aldus Luc Ardies. “We kunnen ons alleszins en absoluut niet vinden in de andere, ‘klassieke’ piste. In dat scenario zou de consument verplicht worden om zijn vuile drank verpakkingen onvervormd terug naar de winkel te brengen. Bovendien vraagt dat systeem voor onze zelfstandige supermarkten heel wat investeringen, extra personeelskosten en een heleboel rompslomp”.

Lees verder pagina 8-9.

VOOR JOU IN DE BRES 6

Pavlo, trotse buurtsuper-medewerker

”Wat ik leuk vind aan mijn job in de buurtsuper? Alles!“

Zo’n 29.755 gedreven anderstalige nieuwkomers staan, net zoals Pavlo, klaar om de handen uit de mouwen te steken. De belangrijkste skills bezitten ze al. En dankzij de taalcoaching van VDAB en een praktijkgerichte opleiding van PMO leren ze de rest bij jou op de werkvloer.

Een nieuwkomer aan het werk zetten in jouw zaak?

Contacteer Milan Chevrolet via milan.chevrolet@pmocvba.be of 0472 222 104. Of publiceer je vacature meteen op de VDAB-website met #werkplekvrij.

Ontdek hier het verhaal van Pavlo en zijn collega’s Yevheniia, Simon, Ramish en Nataliia.

*
моїй
Що мені подобається в
роботі сусідній супермаркет? все!
“ *

Stand van zaken:

digitaal statiegeld

Digitaal statiegeld op plastic verpakkingen en blikjes: wat is de laatste stand van zaken? Langs Vlaamse kant volgen een stuur- en klankbordgroep de pilootprojecten op die in mei gestart zijn. Steven Boussemaere, directeur Innovation & Business Development bij Fost Plus, de organisatie die de recyclageketen voor huishoudelijke verpakkingen organiseert en financiert, en UNIZO-milieu-adviseur Piet Vanden Abeele lichten een tipje van de sluier met een blik achter de schermen. Wat mogen buurtsupers verwachten tegen 2025?

Een blikje of flesje scannen met een app of home device en daarna een blauwe PMD-zak of slimme vuilnisbak scannen om je (digitaal) statiegeld te bemachtigen? Het idee ligt op tafel. “Het project kadert binnen de strijd tegen zwerfvuil in de drie gewesten”, steekt Steven Boussemaere van wal. “Zwerfvuil is niet alleen een zeer storend fenomeen, maar vormt ook een lekstroom voor de circulaire economie

omdat waardevolle materialen verloren gaan. Producenten en verkopers van dranken zetten daarom samen met Fost Plus, PWC, en hun respectievelijke federaties Fevia en Comeos nu in op innovatieve oplossingen om dat probleem te tackelen. We bekijken concreet of slim statiegeld een succesvol onderdeel kan zijn van een overkoepelende en integrale Belgische aanpak.”

Ook preventie blijft belangrijk: is er een ander verpakkingsconcept dan eenmalige consumptieverpakkingen?

Deel van het geheel

Door de blauwe zak zijn we in België absolute sorteerkampioenen. Het is dus niet de bedoeling om die simpelweg in te wisselen voor digitaal statiegeld. “Slim statiegeld is niet de mirakeloplossing die het zwerfvuil volledig gaat bannen, maar een onderdeel van een mogelijke oplossing”, geeft Steven Boussemaere mee. “We moeten de blauwe zak zeker verder blijven uitbouwen. We zouden er afbreuk aan doen door ze deels uit te kleden met een klassiek statiegeldsysteem. Daarnaast blijft preventie ook belangrijk. Kunnen bedrijven aan de slag met een ander verpakkingsconcept dan eenmalige consumptieverpakkingen? En zo ja, hoe past dat dan weer in het systeem?”

“Slim statiegeld is niet de mirakeloplossing die het zwerfvuil volledig gaat bannen, maar een onderdeel van een mogelijke oplossing.”
8 VOOR JOU IN DE BRES

Piet Vanden Abeele: “Samen met Buurtsuper.be waken we erover dat een oplossing gebruiksvriendelijk is voor zowel de buurtsuper als de consument. Het principe van de blauwe zak blijft, zonder gedragswijziging voor de eindgebruiker. Om je statiegeld terug te krijgen – de overheid denkt richting 25 cent per stuk –zal je gewoon een kleine extra moeite moeten doen met scannen.”

Pilootprojecten in de steigers

Buurlanden (toch niet) achterna

In buurlanden Nederland en Duitsland gaan ze met een klassiek statiegeldsysteem – net zoals wij met bepaalde herbruikbare verpakkingen in glas doen – aan de slag voor drankverpakkingen. Zo’n klassiek systeem botst wel degelijk op enkele limieten volgens Piet Vanden Abeele. “Je vraagt eigenlijk aan de buurtsupers om extra infrastructuur te voorzien om aan afvalbeheer te doen. En naast zware investeringen in terugnamemachines, vergt het ook nog eens extra personeel, meer werkdruk, ... Door het digitale systeem vermijd je die zaken. Er ligt dus geen enkele verplichting rond de aankoop van machines voor buurtsupers op tafel.”

De rol die zelfstandige buurtsupers gaan vervullen, is nog niet 100 % duidelijk. Steven Boussemaere: “De inning van het statiegeld ligt bij de supermarkten. Ze zijn dus een onmisbaar deel van het grotere geheel. Dat bedrag behoort niet toe aan het verkooppunt zelf, maar er zal een organisatie in het leven geroepen worden om die financiële en logistieke stromen te beheren. We proberen de impact voor de buurtsupers en andere verkooppunten zo minimaal mogelijk te houden.”

Een digitaal statiegeldsysteem is uitdagend omdat het eigenlijk nog niet bestaat op de markt. Hoewel verschillende andere landen het concept onderzoeken, is er nog geen voorbeeldcase om verder op te borduren. Dat zorgt voor mogelijkheden. “Op dit moment zijn drie technologie- en IT-bedrijven aan de slag om het idee van digitaal statiegeld uit te testen met eigen software en unieke productcodes”, vertelt Piet Vanden Abeele. “De drie spelers, Litterbits – een partnerschap van TwintagVerhaert-Cegeka –, DDRS Alliance en het bedrijf Unbox, zetten nu volop in op pilootprojecten.” En fraudebestrijding is daar een groot onderdeel van. Steven Boussemaere: “Dat het een unieke code is op het blikje, flesje of blauwe zak speelt in het voordeel om misbruik tegen te gaan. In het systeem wordt gebruik gemaakt van het principe van geolokalisatie. We kijken ook richting slimme blauwe vuilnisbakken met een chip op openbare plekken die de nabijheid van de mobiele app herkent om de dubbele scan voor de consument te vermijden. Work in progress

dus!”
“Samen met Buurtsuper.be waken we erover dat een oplossing gebruiksvriendelijk is voor zowel de buurtsuper als de consument.”
Piet Vanden Abeele, milieu-adviseur UNIZO
JUN-SEPT 2023 9
Door het digitale systeem vermijd je zware investeringen in extra terugnamemachines, personeel en meer werkdruk.

Grootschalig onderzoek

Het geheime wapen van de buurtwinkel?

Gezelligheid!

Buurtsuper.be liet een grootschalig onderzoek uitvoeren bij 1.031 consumenten. Centrale vraag: waarom kiezen consumenten al dan niet voor een zelfstandige buurtsupermarkt?

Het onderzoek leverde heel wat boeiende inzichten op over het unieke van buurtwinkels en de drijfveren van klanten om een buurtsuper te bezoeken.

“Door de aankondiging van Delhaize om alle winkels te verzelfstandigen is er plots heel wat aandacht voor zelfstandige supermarkten die onder een franchiseformule opereren”, vertelt Luc Ardies van Buurtsuper.be. “Maar hoe staat de consument tegenover het winkelen bij zo’n zelfstandige buurtsupermarkt? En kan de ‘man in de straat’ ze überhaupt onderscheiden van een supermarkt die onderdeel is van een keten?” Op deze en andere vragen probeerde de bevraging een antwoord te vinden.

Onze dagelijkse boodschappen doen we nog altijd het liefst in een fysieke winkel (supermarkten van ketens, discounts of zelfstandige buurtsupermarkten)

Ondanks de opmars van het online winkelen, gaat bijna iedereen (97%) nog naar de fysieke winkel om boodschappen te doen. Ongeveer 1 op de 10 Vlamingen (9%) geeft aan om ook weleens boodschappen online te bestellen en op te halen, en eenzelfde aantal (9%) laat de boodschappen soms aan huis leveren. Online boodschappen doen blijft dus vooralsnog vrij beperkt.

Een blik op de

opvallendste resultaten

SUPERBUURT SAMEN BOUWEN AAN EEN GEZELLIGE BUURT
10

Conclusie

“Het is duidelijk dat consumenten de buurtsupermarkt vooral associëren met en waarderen om de ‘zachtere’ waarden”, concludeert Luc Ardies. “Wat ook opviel, is dat het online boodschappen voorlopig zeer beperkt blijft, ook al zal niemand die evolutie ontkennen. Bovendien werd alleen gepeild naar hoe mensen hun dagelijkse boodschappen doen. Thuislevering van maaltijden zoals pizza’s en dergelijke werden dus niet onderzocht.

“De concurrentie die vandaag in de sector speelt, beperkt zich niet tot een concurrentie tussen supermarkten, maar is een echte ‘strijd om het maagaandeel’”, aldus Luc Ardies. “De hamvraag die elke foodretailer zich vandaag moet stellen, is hoe hij de consument kan blijven overtuigen

om in zijn winkel fysiek boodschappen te komen doen, wetende dat alles thuis geleverd kan worden.”

Buurtsupers moeten op het vlak van digitalisering en automatisering mee zijn met hun tijd, maar het échte verschil zullen ze maken op basis van menselijk contact. “Zelfstandige buurtsupermarkten hebben een concurrentiële voorsprong op basis van de zachte waarden zoals persoonlijk onthaal, de betrokkenheid met de buurt, de buurtsuper als ‘gezellige’ ontmoetingsplek, enzovoort. De kunst zal er echter in bestaan om die voorsprong ten aanzien van de concurrentie verder uit te bouwen, zowel offline als online.”

40% van de consumenten vindt boodschappen doen leuk, en 1 op 3 verkiest een fysieke winkel voor het sociaal contact.

De voornaamste reden om naar de winkel te gaan, is om de producten zelf te kunnen kiezen (79% van de respondenten). 49% van de bevraagden kan dicht bij huis of kantoor boodschappen doen, waardoor thuisbezorging geen meerwaarde biedt. 40% vindt dat winkelen op zich gewoon leuk of gezellig is.

31% van de respondenten vindt het sociale aspect van een fysieke winkel belangrijk. Opvallend is wel dat hierbij een leeftijdseffect speelt: slechts 15% van de jongste doelgroep (18-34 jaar) vindt dit belangrijk, maar dat aantal loopt op naarmate de leeftijd hoger is. Bij mensen ouder dan 65 is het sociale aspect voor bijna 1 op 2 (45%) de belangrijkste reden om zelf naar de winkel te gaan en boodschappen te doen.

De 3 belangrijkste troeven van de buurtsupermarkt: nabijheid, bereikbaarheid en open op zondag.

67% van de consumenten kiest vooral voor de nabijheid voor een buurtsuper. 52% verwijst naar de opening op zondag(voormiddag) en feestdagen, en 37% omdat ze te voet boodschappen kunnen doen. Sociale drijfveren zoals vriendelijkheid, een persoonlijke service en sociaal contact zijn voor de oudere consumenten belangrijkere drijfveren. Zelfstandige buurtsupermarkten onderscheiden zich dus het sterkst van ketens en discounts op de sociale en persoonlijke aspecten.

Het grootste verschil tussen buurtwinkels en ketens situeert zich in de persoonlijke service (53% bij buurtsupers, tegenover 18% bij klassieke ketens), de gezelligheid (50% tegenover 16%) en de winkel als ontmoetingsplek (47% tegenover 23%). Ketens scoren dan weer iets beter op parameters zoals assortiment en prijs (90% en 87%).

11
12
Dominique Jans en Kristien De Clercq

Gezellig winkelen

in Proxy Delhaize Sint-Joris-Weert

Uit een recent onderzoek blijkt dat zelfstandige buurtsupermarkten een concurrentiële voorsprong hebben dankzij het persoonlijke onthaal, de betrokkenheid met de buurt en de gezellige ontmoetingsplek die ze creëren. Of dat klopt? We namen de proef op de som en gingen onze inkopen doen in Proxy Sint-Joris-Weert.

“Kwaliteit met de glimlach. Dat is onze leuze”, vertelt Dominique Jans. Hij baat, samen met zijn echtgenote Kristien De Clercq, de Proxy in Sint-Joris-Weert uit. En het is volgens hem een van de redenen waarom mensen in hun Proxy komen winkelen. “We willen geen doorgeefluik

zijn maar een winkel waar je kwalitatieve producten vindt, met een klemtoon op vers uiteraard.” Ook met de vriendelijkheid en professionaliteit van hun team maken ze het verschil. En dat is geen toeval. “Ieder vogeltje zingt zoals hij of zij gebekt is”, lacht Dominique hartelijk. “Maar daarnaast geloof ik heel erg in leading by example. Als ik een norse nurk zou zijn, kan ik toch niet van mijn mensen verlangen dat ze wel vriendelijk zijn. Dat werkt niet.”

Positieve vibe

Dominique Jans, uitbater Proxy Delhaize Sint-Joris-Weert

“Het is ook geen toneeltje dat we hier opvoeren”, vervolgt hij. “Of je hier nu al twintig jaar of slechts een dag werkt, iedereen wordt met hetzelfde respect behandeld. Daardoor hangt er een goede vibe tussen onze mensen. Dat voelen de klanten.” Merken ze dat de oudere klanten dat persoonlijke contact belangrijker

“Iedereen wordt met hetzelfde respect behandeld. Daardoor hangt er een goede vibe tussen onze mensen. Dat voelen de klanten.”
JUN-SEPT 2023 13 SUPERBUURT SAMEN BOUWEN AAN EEN GEZELLIGE BUURT

vinden? “Ja en neen. Je hebt natuurlijk je vaste klanten die je al sinds jaar en dag kent, maar ook met de nieuwe klanten proberen we een hartelijke band op te bouwen. Als ik aan de kassa zit en materiaal voor een kinderfeestje zie passeren, dan durf ik al eens tegen de jarige te zeggen dat hij of zij een flesje Kidibul uit de rekken mag gaan halen. Dat vergeten de mensen niet.”

Iedereen mag het AED-toestel aan de buitengevel gebruiken. De opleiding ervoor werd ook aan verschillende verenigingen uit de buurt gegeven.

“Kristien haar vader zei altijd dat de buurtsuper de rol van de kerk heeft overgenomen. Vroeger kwamen de mensen elkaar tegen aan de kerkdeur, nu zien ze elkaar hier op de winkelvloer. Ik heb altijd een beetje gelachen met die uitspraak. Tot ik zelf in de winkel stond. En zag dat de klanten hier met een kopje koffie bijkletsen met buren en vrienden. Niets is zo gezellig!”

Buurtsuper als frigo

Dominique en Kristien zien de meeste klanten verschillende keren in de week. Ook dat is typisch voor de buurtsuperklant, bleek uit het onderzoek. “We zijn voor veel klanten hun frigo geworden. Ze komen liever nog een keer extra langs voor verse sla, dan dat ze die enkele dagen zelf moeten bewaren. Ik vermoed dat zo’n 40% van ons cliënteel bijna dagelijks komt winkelen. En ook dat zijn klanten van alle leeftijden, zeker niet enkel de ouderen.”

Sponsoren ze ook verenigingen uit de buurt?

Dominique lacht meteen bij die vraag. “Ze staan om de haverklap aan de deur. We steunen uiteraard veel verenigingen uit de buurt. Ik vind dat trouwens ook gewoon de rol van een ondernemer.” Aan de buitenkant van de winkel hangt een AED-toestel, een automatisch

SUPERBUURT SAMEN BOUWEN AAN EEN GEZELLIGE BUURT
“Vroeger kwamen de mensen elkaar tegen aan de kerkdeur, nu zien ze elkaar hier op de winkelvloer.”
“We zijn voor veel klanten hun frigo geworden. Ik vermoed dat zo’n 40% van ons cliënteel bijna dagelijks komt winkelen.”
Dominique Jans
14
Zelfscankassa’s? Nee hoor, Kristien scant liever zelf, zodat ze het contact behoudt met haar klanten.

externe defibrillator. “Die hangt bewust buiten zodat iedereen er gebruik van kan maken. We hebben zelfs een opleiding gegeven voor het gebruik ervan. Voor onze eigen medewerkers maar ook voor de verschillende verenigingen uit de buurt. Daar was best veel respons op.”

Lokale troeven

Typisch voor de Proxy van Dominique en Kristien zijn de vele lokale producten. En het gaat verder dan alleen maar eetbare producten. “Ik ben ook echt fan van het lokale literaire luik”, vertelt Dominique. “Rob Heirbaut en Geert van Istendael zijn uit de buurt en mochten hun boeken hier verkopen. Maar er is ook een meisje met het aspergersyndroom dat een boekje heeft geschreven. Dat kan je hier dan uiteraard ook vinden.”

Hoe denken ze de toekomst van hun zaak te kunnen verzekeren? “Op dit moment en in de nabije toekomst doen we gewoon verder zoals we bezig zijn. Dus zorgen dat de winkel altijd goed gevuld is met kwaliteitsvolle producten en maken dat ons team hetzelfde niveau van klantvriendelijkheid en professionaliteit blijft behouden.”

Dominique gelooft dat de fysieke winkel blijft bestaan maar weet dat er dan zeker ook moet ingezet worden op het aantrekken van de jongere generatie. Onder andere door online bestelsystemen, inpikken op de laatste, nieuwste trends, enzovoort. Zelfscankassa’s komen er voorlopig niet. “Die heb ik altijd bewust tegengehouden. Wij staan ervoor gekend dat we heel snel werken. Iedereen van ons team kan aan de kassa werken en springt in wanneer nodig. Zonder die kassa’s is er gewoon geen persoonlijk contact meer en dat is net zo belangrijk.”

Je vindt hier niet enkel lekkere streekproducten, ook de lokale literatuur wordt gepromoot.
“Als je tegen een jarig kind zegt dat het een flesje Kidibul uit de rekken mag gaan halen, vergeten de mensen dat niet.”
JUN-SEPT 2023 15
Dominique Jans

Zwerfvuilacties

Dit voorjaar trokken onze buurtsupers opnieuw ten strijde tegen zwerfvuil. Het concept is simpel: de buurtsuper zoekt een lokale vereniging of school. Die komt zwerfvuil ruimen en krijgt in ruil een cheque van 250 euro om te besteden in de winkel. Wij zorgen mee voor de organisatie en Mooimakers levert het opruimmateriaal.

AD Delhaize Geetbets beet de spits af! Ze organiseerden een actie samen met de lokale schoolgemeenschap. De vereniging kreeg een lekker ontbijt aangeboden én een cheque van 250 euro.

SUPERBUURT ZWERFVUILACTIES
16

De grootste actie van dit jaar was ongetwijfeld die van Carrefour Express Battel. Meer dan 200 kinderen en leerkrachten van De Ark, zes gidsen van Natuurpunt, twee vrijwilligers van Battel Proper, een 30-tal volwassen begeleiders en uitbaters Werner Verhoeven en Caroline Fransen gingen in de buurt zwerfvuil ruimen. Greet Geypen, schepen van Economie, was er ook bij.

X
JUN-SEPT 2023 17

Bij Coca-Cola is het onze ambitie om voor elke verkochte verpakking ook weer eentje in te zamelen om er een nieuwe verpakking van te maken. Daarom organiseerden we deze opruimactie graag met Buurtsuper.be, onze klant Spar Denderwindeke en vzw De Okkernoot. Een succes, want we hebben samen maar liefst 11 zakken afval verzameld en ik zag alleen maar blije gezichten! Zo blijven we streven naar een wereld zonder afval.”

Amy De Vuyst, Teamleader bij Coca-Cola Europacific Partners

SUPERBUURT ZWERFVUILACTIES
Carrefour Express Battel
18

Spar Denderwindeke ging ook aan de slag, samen met vzw Okkernoot. De vereniging kreeg een cheque van 250 euro die ze mag besteden in de Spar van uitbater Kris Borloo. Ook Coca-Cola stuurde een grote groep vrijwilligers om te helpen zwerfvuil ruimen!

JUN-SEPT 2023 19

Deze topteams wisten zich te laten kronen tot Buurtsuper van het jaar 2022. Wil jij deze erkenning dit jaar binnenrijven?

Lees dan snel verder en ontdek de geheime tips van de winnaars van vorig jaar. Succes!

AD Willebroek

“Onze kassamedewerkers hebben met een extra grote glimlach aan de klanten gevraagd om op ons te stemmen”, vertelt zaakvoerder Frederic Van Hoecke. Net als hijzelf hebben Frederics medewerkers er alles aan gedaan om de titel voor de derde keer binnen te halen. “We zijn terecht trots dat de klanten massaal voor ons hebben gestemd.” Waarmee zijn team het verschil maakt? “Wij steunen bijna alle plaatselijke verenigingen in de buurt en zetten regelmatig acties met hen op. Onze medewerkers krijgen de ruimte en vrijheid om ook zelf lokale acties te organiseren of ideeën door te geven. Bovendien is ons team een (h)échte familie. Zo hecht dat mensen die hier 50 jaar hebben gewerkt ook na hun pensioen nog steeds komen helpen als flexi-jobber!”

20

AH Willebroek

De medewerkers van AH Willebroek hebben hun klanten geïnformeerd via sociale media en flyers, en die hebben dan ook massaal voor hun favoriete buurtsuper gestemd. “Blijkbaar vinden onze klanten dat we echt de beste Albert Heijn-winkel zijn”, vertelt supermarktmanager Thomas Jordens. “AH Willebroek heeft een jong en dynamisch team. De sfeer is optimaal, en dat merken de klanten elke dag in onze winkel. Daarnaast werken we ook regelmatig samen met lokale verenigingen. Onze medewerkers zijn er echt voor gegaan, en ze kijken alvast uit naar het Buurtsuper-feest in juni. Zelf gaan we de overwinning nog eens extra vieren tijdens de Kanaalfeesten in Willebroek waar we met heel wat collega’s de vipruimte onveilig gaan maken”, knipoogt hij.

Carrefour Market Shopping Diepenbeek

“Wij hebben heel veel flyers en gadgets uitgedeeld om stemmen binnen te halen. Al heeft het enthousiasme van ons kassateam toch de doorslag gegeven”, vertelt Steven Willems van Carrefour Market Shopping Diepenbeek. “We zijn enorm trots op deze erkenning”, aldus Steven. “En we zijn hierdoor een nog hechter team geworden. Onze klanten hebben we allemaal een notitieboekje gegeven, om hen te bedanken voor de vele stemmen. En voor onze medewerkers hebben we een ontbijt georganiseerd in onze kantine.” Hoe Steven en zijn team het verschil maken? “De meest voorkomende commentaren in ons klantenpanel zijn: klantvriendelijk, bereikbaar, netheid, assortiment, lokale producten, herkenbaar personeel, kwaliteit en behulpzaamheid.

Dat zegt genoeg!”

JUN-SEPT 2023 21

Discount Sonck

“We hebben tijdens het Weekend van de Klant een duizendtal hoofdkussens weggegeven aan onze klanten. De klanten waren natuurlijk aangenaam verrast en hebben dan ook gretig op ons gestemd”, vertelt Anja Vijle van Discount Sonck. Ook via Facebook en Instagram werd opgeroepen om te stemmen. Sommige klanten komen al meer dan twintig jaar winkelen bij Discount Sonck. “Die mensen zijn vrienden en zelfs familie geworden”, vervolgt Anja. “De kwaliteit van onze producten is heel belangrijk, alles moet supervers zijn, daar zijn we streng op. Maar ook de familiale aanpak – onze klanten komen graag een babbeltje slaan en we proberen altijd een luisterend oor te bieden – en de talrijke promoties maken van onze winkel een echte buurtsuper.”

Spar Denderwindeke

In Spar Denderwindeke werden de klanten persoonlijk aangesproken om te stemmen. Uitbater Kris Borloo: “De collega’s vroegen het ook aan familie en vrienden. Het ging dus eigenlijk vrij vlot. Waarmee wij het verschil maken? De vriendelijkheid van alle medewerkers. Geen vraag van een klant is ons te veel. We vertrekken altijd van het idee dat de klant gelijk heeft. Onze medewerkers krijgen ook regelmatig een opleiding rond klantvriendelijkheid. Dit merk je dan ook aan de reacties op Facebook en reviews op Google. Daarin gaat het vaak over de vriendelijkheid van onze medewerkers. Dat, samen met een mooi assortiment, een sterke groente- en fruitafdeling, onze bakkerij en traiteur, maakt dat klanten bij ons alles vinden wat ze nodig hebben.”

SUPERBUURT BUURTSUPERS VAN HET JAAR 2022
22

SPAR Wijchmaal

In de Lambrechts-groep ronselde SPAR Wijchmaal de meeste stemmen. Rudi Leen en Sven Jorissen zijn de gedreven zaakvoerders van deze SPAR. Sven – beenhouwer van opleiding – koos bewust voor een slagerij met bediening.

“We werken met vlees van topkwaliteit. In de meeste supermarkten is het vlees voorverpakt per twee of vier stuks, maar wat als je thuis met drie of vijf bent? Je kiest hier ook de dikte van je stukje vlees. Wij staan zelf in voor ruim 90% van de vleesbereidingen en in barbecue zijn we échte specialisten. Met zelfbereide preskop, kipkap en paté trekken we de kaart van de streekgebonden specialiteiten.”

Wat ze deden om Buurtsuper van het jaar 2022 te worden? “Ons beste beentje voorzetten. Zoals altijd,” vertellen de heren. “We hadden ook een laptop klaargezet zodat klanten hier konden stemmen.” Wat vooral stemmen opleverde: hun vriendelijkheid, het werkplezier van de medewerkers en de interesse naar elke klant toe. “Onze medewerkers waren er echt mee bezig en zijn nu ook – terecht –trots op de erkenning!”

Maak gebruik van de leuke postkaartjes en raamstickers in het promopakket en download zeker ook het digitaal promomateriaal op onze site!

Hoe word jij Buurtsuper van het jaar 2023?

Verzamel in oktober zo veel mogelijk stemmen voor jouw buurtsuper. Klanten kunnen stemmen via de store locator op www.superbuurt.be. Heb jij een deelnamepakket besteld? Dan ontvang je binnen kort een doos met een raamsticker, postkaartjes een digitaal promotiepakket. Allemaal met de oproep om voor jouw team te stemmen. Ook de attentie Weekend van de Klant – de gevulde Lotus® Biscoff in de look-and-feel van de verkiezing. Je kan natuurlijk ook je eigen acties op poten zetten en andere leuke manieren zoeken om je klanten te overtuigen om voor jouw buurtsuper te stemmen. Buurtsuper.be lanceert in oktober ook een ruime radiocampagne om in de kijker te zetten dat werken in de buurtsuper leuk is!

Succes!

Geef je de gevulde Lotus® Biscoff® cadeau, of zet je zelf een actie op poten om de harten van jouw klanten te veroveren? Brainstormen maar!

X
JUN-SEPT 2023 23

Op de koff ie met

Marie-Ange, onze projectcoördinator

Competentiechecks

Marie-Ange houdt van puzzelen. Meer specifiek houdt ze ervan om de puzzel bij buurtsupers te helpen leggen. Ze is dan ook de geknipte dame om ons project rond competente medewerkers in de retail uit te voeren. Ze heeft bovendien nog een ander verborgen talent dat we ontdekten bij een kopje koffie.

Marie-Ange volgde een opleiding Germaanse Filologie aan de Universiteit van Gent. Daar koos ze voor Nederlands en … Zweeds. “Mijn vader was directeur van een basisschool en mooi Nederlands is ons met de paplepel ingegeven. Dus Nederlands wou ik sowieso volgen”, vertelt ze enthousiast. Duits wilde ze niet doen, alhoewel ze daar nu wel spijt van heeft. En omdat zo goed als iedereen voor Engels als tweede taal koos, maakt zij een eigenzinnige keuze voor het Zweeds. “Als kind was ik verslaafd aan series als Nils Holgersson en Pippi Langkous. Dus een fascinatie voor Scandinavië was er wel”, glimlacht ze. Nu, 20 jaar later, spreekt ze nog een mondje Zweeds,

“Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert!*”
OP DE KOFFIE MET MARIE-ANGE 24

ook al heeft ze de taal nooit gebruikt in haar jobs. En die jobs situeerden zich voornamelijk in de uitzend-, selectie- en commerciële sector.

Sociale contacten nodig

“Ik ben heel erg geïnteresseerd in psychologie”, vertelt Marie-Ange. Haar eerste job bij uitzendkantoor Unique was haar dan ook op het lijf geschreven. “Ik ben iemand die energie krijgt van sociale contacten, liefst nog met heel veel verschillende talenten. Omdat we de selectie deden van arbeiders, kwam ik zowel met arbeiders als ondernemers in contact. Dat vond ik heerlijk.”

Ondernemingen helpen om de juiste mensen op de juiste plaats te zetten, projecten opvolgen van a tot z en evalueren: check!

Na Unique komt Marie-Ange terecht in enkele commerciële jobs en belandt ze uiteindelijk terug bij een rekruteringskantoor: deze keer als talentmanager voor vind! in Waregem. Als ze na 12 jaar uitgekeken geraakt op die job, komt ze via een goede vriendin bij ons terecht. Sinds een half jaar is ze projectcoördinator bij PMO en Buurtsuper.be voor een project rond competente medewerkers in de retail en horeca.

“Het is een ESF-project dat volledig gesubsidieerd wordt door de Europese

Unie en draait rond competentiedenken. Het doel is ondernemingen in de retail en horeca te helpen om de talenten van hun team te detecteren, juist in te zetten en te versterken.”

Maatwerktrajecten

Marie-Ange geeft het voorbeeld van een magazijnier die na zijn uren jeugdtrainer is en daarom werd ingezet voor de inboarding van jobstudenten. “We kijken dus niet enkel naar professionele sterktes, maar naar de hele persoon”, vervolgt ze.

Het project wordt begeleid door ervaren PMO-trainers Jo Vermeylen en Yvan Dierckxsens. Ze gaan aan de slag na het intakegesprek dat Marie-Ange doet om goed te peilen naar de noden en uitdagingen van het bedrijf in kwestie. “Onze trainers leggen de aanwezige talenten en competenties naast het DNA van het bedrijf. En kijken welke acties of begeleiding nodig zijn om die te matchen en versterken. Het is dus echt een traject op maat. En we geven werkgever en leidinggevende de nodige systematiek en handvaten waarmee ze naderhand zelf kunnen blijven werken rond talenten en competenties van hun mensen.”

Goed in complexe puzzels

Wat ze leuk vindt aan haar job? “Het geeft mij enorm veel voldoening om de juiste mensen op de juiste plaats te zetten. En ondernemingen dus te helpen om die complexe puzzel in hun bedrijf te leggen. En ik volg heel

graag zaken op van a tot z. Dat kan hier allemaal. Binnenkort beginnen we ook met de evaluaties. Het is nog even uitzoeken hoe die gaan lopen. Maar om het met mijn favoriete motto van Pippi Langkous te zeggen: Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert!*”

* Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

Gouden tip van Marie-Ange

“Ik kan elke onderneming aanraden om dit traject rond competenties en talenten te volgen. Waarom? Ten eerste omdat het volledig gratis is en het dus echt een cadeau is voor jou als werkgever én voor je mensen. Alles gebeurt bovendien op de werkvloer en tijdens de werkuren. Ook dat is handig. Maar dat mogen zeker niet de belangrijkste redenen zijn. Je bedrijf zal er ook door groeien. De aanwezige talenten en competenties worden in kaart gebracht, naast het DNA van je bedrijf gelegd én je krijgt tools aangereikt om er naderhand mee aan de slag te gaan. Ik geloof écht in het project en kom heel graag eens langs om alles van a tot z uit te leggen.”

Voor meer info, check www.unizo.be/competentiechecks

“Onze trainers leggen de aanwezige talenten en competenties naast het DNA van het bedrijf. En kijken welke acties of begeleiding nodig zijn om die te matchen en versterken.”
Marie-Ange Meersman, projectcoördinator PMO en Buurtsuper.be
JUN-SEPT 2023 25

#werkplekvrij?

Op zoek naar een leergierige, gemotiveerde medewerker?

Artur, Vera, Natalia, Daria, Yvan, Aleksei, Eva, Roman en zo’n 4.300 andere gedreven Oekraïense nieuwkomers staan voor je klaar. De belangrijkste skills bezitten ze al, de rest leren ze heel graag bij jou op de werkvloer. VDAB biedt gratis taalcoaching aan en PMO, aangesloten bij UNIZO, stoomt hen klaar met een praktijkgerichte opleiding op de werkvloer.

Vragen? milan.chevrolet@pmocvba.be of 0472 222 104. Of publiceer je vacature meteen op de VDAB-website met #werkplekvrij.

Heb jij nog een
Meer weten? Scan de QR-code of check werkgevers.vdab.be/anderstalig-talent.

DAAROM BEN IK

Denis Smets werd in 1990 lid van UNIZO en kort daarna ook van Buurtsuper.be. “Waarom ik lid werd? Toen was dat vanzelfsprekend”, vertelt hij ons. “Ook al maak ik niet veel gebruik van de ledenvoordelen, ik ben al die jaren lid gebleven. Ik heb niet altijd de tijd om deel te nemen aan de evenementen en trips of om alle communicatie te lezen. Maar ik vind het toch belangrijk om lid te zijn en blijven. Want als ik ooit een probleem heb, weet ik dat Buurtsuper.be er zal zijn voor mij.”

Onze adviseurs voedselveiligheid komen al zo’n tien jaar bij Denis over de vloer. Ann Wayenberg ondersteunt hem volledig op het vlak van HACCP & Voedselveiligheid. Ze bekijkt de jongste wijzigingen op het vlak van wetgeving met hem en neemt zo een pak werk uit zijn handen. Ann zorgt er tijdens haar bezoek ook voor dat de medewerkers van Denis helemaal mee zijn. Zo zijn zijn winkels altijd klaar voor de eerstvolgende controle van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). En als er toch problemen zouden opduiken tijdens

Word nu lid

Contacteer ons via info@buurtsuper.be of schrijf € 520,30 (€ 430 excl. btw) over op BE35 4263 1182 2137. Je bent dan meteen een jaar lid (vanaf het moment van betaling). Ben je al UNIZO-lid? Dan betaal je slechts € 242 (€ 200 excl. btw) voor het Buurtsuper.be-supplement!

Ontdek alle voordelen via www.buurtsuper.be/nl/ledenvoordelen.

zo’n controle, dan beoordeelt Ann samen met Denis de situatie en neemt ze contact op met het FAVV om te bemiddelen.

Daarnaast weet Denis ook dat hij altijd op Luc Ardies, gedelegeerd bestuurder van Buurtsuper.be of Bart Persoons, manager van ons opleidingscentrum PMO, kan rekenen. “Als ik een probleem of een bezorgdheid heb, bel ik hen gewoon op. Ze kunnen me doorgaans snel helpen.” De samenwerking met Buurtsuper.be loopt wat Denis betreft dus heel goed. “Veel meer dan dat kunnen jullie niet doen!” besluit hij.

Denis:

Naam

Denis Smets

Buurtsuper

Carrefour Market Kortenberg, Putte en Boortmeerbeek

Lid Buurtsuper.be sinds 1990

Naam: “Quote”

Maak gebruik van je ledenvoordelen!

Ben je al lid van Buurtsuper.be? Boek dan zeker je gratis praktijkgerichte PMO­personeelsopleiding bij jou op de werkvloer. Of laat onze experts langskomen voor een persoonlijke begeleiding en complete update op het vlak van HACCP & Voedselveiligheid. Zo verdien jij je lidgeld meteen terug. Wist je trouwens dat je als Buurtsuper.be­lid automatisch ook lid bent van UNIZO? Zo kun je dus ook meteen een beroep doen op alle voordelen van het UNIZO­lidmaatschap.

VOORDELEN VOOR ONZE LEDEN
JUN-SEPT 2023 27
“Als ik een probleem of een bezorgdheid heb, bel ik Luc of Bart gewoon op. Ze kunnen me doorgaans snel helpen.”

Bijzondere mix

tussen authenticiteit en vernieuwing

Inspiratie vind je van zodra je uit je comfortzone stapt en dat gebeurt makkelijker wanneer je weg van platgetreden paden wandelt. Dit voorjaar trok Buurtsuper.be daarom twee keer drie dagen lang naar Lissabon op zoek naar de ‘nieuwe Californische droom’. Onder leiding van Stijn Nachtergaele van marketingbureau Nightingale en foodjournaliste Marlies Beckers werden we ondergedompeld in traditionele ambachten en nieuwe trends, van Pastéis de Belém tot duurzame kledij en een kassaloze supermarkt.

Tekst: Marlies Beckers • Foto’s: Stijn Nachtergaele, Marjolein de Jong en Marlies Beckers Het indrukwekkende MAAT, Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia, naast de Taag.
28 VERSLAG INSPIRATIETRIP LISSABON
Nostalgisch sporen in hartje Lissabon.

Het Barcelona van twintig jaar geleden. Zo wordt de Portugese hoofdstad vandaag omschreven. Populair in Europa en ver daarbuiten, want dankzij haar geografische ligging tegen de Atlantische oceaan vormt ze de dichtstbijzijnde Europese stad voor Amerikanen. Lissabon trekt dan ook heel wat jonge start-ups aan en dat creëert een smeltkroes van creatieve invloeden. Denk: architecten en grafische vormgevers, maar ook kledingzaakjes en nicheboetiekjes met een oog voor duurzaamheid. Tel daarbij nog de rijke geschiedenis van ontdekkingsreizigers en inheemse producten en je krijgt een bont allegaartje aan indrukken.

Dag 1

Bairro Alto

Lokale trots

Nog voor we goed en wel uitgepakt zijn, belanden we al op restaurant en niet bij de minste. Pal in een van de oudste en steilste wijken van Lissabon bevindt zich Cantinho do Avillez, een casual bistro van Portugals meest gerenommeerde chef: José Avillez. Zijn vlaggenschip, Belcanto, behaalde als eerste restaurant in Lissabon twee Michelinsterren en prijkt bij het ter perse gaan van dit artikel op de 46ste plaats in het befaamde lijstje van The World’s 50 Best Restaurants. In zijn Cantinho serveert hij echter op een toegankelijke manier de hedendaagse Portugese keuken in de vorm van bijvoorbeeld een tempura van groene bonen met tartaarsaus – beter bekend als visjes uit de tuin – of een machtige crème brûlée met sinaasappel en vanille.

Voldaan trekken we richting A Vida Portuguesa, een schattig winkeltje boordevol artisanaal gemaakte spullen, lokaal gemaakt in Portugal en zorgvuldig gecureerd door een trotse lokale journalist. “Wat opvalt zijn de kleurige verpakkingen en de mooie esthetiek”, zegt Philippe Serraes van Spar Kalken luidop. “Ook bij AD Delhaize in Knokke-Heist zetten we in op producten gemaakt in de buurt, voor die extra couleur locale”, pikt Benoit Lips in.

Hoewel Lissabon jaarlijks 13 miljoen toeristen lokt, telt de kleine stad nog geen 600.000 inwoners. Dat maakt ze bijzonder behapbaar en makkelijk te voet te doorkruisen. Voor wie er toch tegenop kijkt om voortdurend een van de zeven heuvels te beklimmen, is er natuurlijk het nostalgische trammetje. Vanuit een van de miradouros krijg je een adembenemend uitzicht op de stad en dat wordt nog aanlokkelijker met een fris Super Bock-biertje erbij. En dat is nodig want het klimaat is hier zacht en de nachten zwoel. Daardoor is het een ideale stad om het hele jaar door te bezoeken.

De heerlijke hedendaagse Portugese keuken smul je bij Cantinho do Avillez.
JUN-SEPT 2023 29
Na de lunch belanden we bij ‘A Vida Portuguesa’, een nostalgische winkel vol artisanaal gemaakte lokale producten.

Dag 1 Bairro Alto

Diezelfde nationale trots zien we ook terug bij onder meer Futah, een merk van kleurige strandlakens en beach wear ontstaan uit de Portugese surfscène dat enkel werkt met duurzaam geproduceerd katoen. Bij Embaixada gaan ze zelfs nog een stapje verder. Daar kreeg een voormalig paleis een nieuwe invulling als conceptstore voor onbekende, creatieve merken. Algauw rijst echter de vraag of al die creatieve concepten wel winstgevend zijn.

We worden warm van de zachte kleuren en materialen die we vinden bij Futah. Zeker nadat we ontdekken dat al dat fraais duurzaam werd geproduceerd.

“En laat dat nu net ook zo’n toegevoegde waarde zijn aan zo’n inspiratiereis”, vertelt Lode Vande Vyvere van delicatessenzaak en shop in shop-concept Mr. Georges. “Zo’n reis trekt je uit je dagdagelijkse zaken en brengt je in contact met gelijkgestemden. Daar leer ik telkens het meest uit.” Maar zo’n geanimeerd debat gaat natuurlijk net een tikkeltje makkelijker met een wijntje bij Senhor Uva en aansluitend in het Portugese instituut Solar dos Presuntos, een traditioneel restaurant bekend om zijn seafood.

Onze voeten landen terug stevig op Portugese bodem en voelen zich prima onder de tafels van Solar dos Presuntos.

Bij Embaixada worden we van onze sokken geblazen en wanen we ons even van adel. Shoppen in stijl, noemen ze dat.
30 VERSLAG INSPIRATIETRIP LISSABON

Dag 2 Belém

Authenticiteit maakt exclusief

Gek genoeg behoorde Belém oorspronkelijk niet tot Lissabon. Vandaag is de kleurrijke wijk naast de Taag echter een niet te missen onderdeel. Dat start al bij MAAT, Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia, het indrukwekkende gebouw vormt een ware eyecatcher en steekt in zijn witte glorie prachtig af tegen de blauwe rivier. De tegeltjes knipogen trouwens naar de charmante azulejos, die tal van oude gevels sieren in Portugal.

Na een deugddoende wandeling langs het water houden we halt bij de winkel die het belangrijkste exportproduct van Portugal maakt – Cristiano Ronaldo buiten beschouwing gelaten. Het recept van de Pastéis de Belém vormt al sinds 1837 een goed bewaard geheim en proeft toch net iets anders dan de Pastéis de Nata die we overal tegenkomen. In de gelagzaal toont een van de obers ons hoe je kaneel over de nog lauwe pastéis hoort te strooien. “De passie waarmee die man zijn verhaal vertelt, is begeesterend”, vertelt Lode Vande Vyvere. “Ook het feit dat ze erin slagen om het recept van dit gebakje al zo lang geheim te houden is geweldig op marketingvlak. Het maakt hen exclusief. Ook in ons vak heeft storytelling een enorm grote waarde. Gepassioneerd personeel vinden is niet altijd evident, maar je kan ze er ook steeds voor opleiden waardoor je het verschil maakt. Als klant ben je meteen mee. Je ziet én gelooft dat dit product fantastisch is.”

Ook al staat Lissabon niet meteen gekend om de meest vooruitstrevende supermarktconcepten, de zuiderse stad houdt wel de vinger aan de pols op het vlak van beleving. Zo ontstond in Lissabon het initiatief om de allereerste Time Out Market te openen, een food market met de beste restaurants uit de hoofdstad aangeraden door het gelijknamige magazine. Intussen volgden al heel wat steden wereldwijd.

We nemen graag een time out om te proeven van wat de beste restaurants uit Lissabon te bieden hebben in deze food market.

Na een fikse wandeling langs de Taag smaakt zo’n Pastéis de Belém nog nét dat tikkeltje lekkerder. Al zit het verrukkelijke interieur daar misschien ook voor iets tussen.
JUN-SEPT 2023 31

Dag 2 Belém

Met LX Factory werd in 2008 een verloederd fabrieksterrein dan weer nieuw leven ingeblazen door een aantal jonge ondernemers. Op 23.000 m2 werd een soort ministad gecreëerd met kledingwinkels en restaurants. De graffiti op tal van muren herinnert Frederic Van Landeghem, uitbater van enkele Carrefour Market-winkels in het Gentse, plots aan zijn samenwerking met een illustrator die de productmarkering in zijn supermarkten op gelijkaardige wijze heeft vormgegeven. De foto’s worden enthousiast gedeeld in ons WhatsApp-groepje.

Dag 3 Alvalade

Samen ontdekken

Net zoals elke grote stad, breidt ook Lissabon uit. Een van de nieuwste, hippe wijken is Alvalade met platenwinkeltjes, gezonde pizza’s en nicheboetiekjes. Maar ook specialty coffeebars en een heuse zuurdesembakker Isco Pão e Vinho zien er het levenslicht. Almaar meer jongeren trekken hier naartoe omdat de huizen er nog betaalbaar zijn en dat creëert op zijn beurt een nieuwe wervelwind. “Wauw, dit is een ongelooflijk boeiende buurt”, zegt Annick Van de Steene van Spar Aalter. “Je ziet het hier echt openbloeien.” En ook dat vormt een wezenlijk onderdeel van een inspiratietrip, een manier om je creativiteit weer te laten stromen: samen ontdekken, op pad gaan en een stad op je laten afkomen. Voor onze ultieme afsluiter – een cocktail op het dakterras van ons hotel Mama Shelter –stoppen we nog bij Continente Labs, een pilootproject van 150 m2 binnen Portugese supermarktketen Continente. Het vormt de allereerste kassaloze supermarkt in Portugal waarbij camera’s en sensoren het gedrag van de consument monitoren. “Boeiend”, zegt Lode Vande Vyvere. “Maar of het een vooruitgang is weet ik niet, want wat ik net zo kenmerkend vind aan Lissabon is de vriendelijkheid van de mensen. Het is net van hun trots en passie dat we nog heel wat kunnen leren.”

32 VERSLAG INSPIRATIETRIP LISSABON
Een zuurdesemcroissant? Die vind je bij Isco Pão e Vinho, een hippe bakker in de al even hippe buurt Alvalade. Je kan er ook inkopen doen in de eerste kassaloze supermarkt van Portugal.

Digitaliseringstips voor de buurtsuper en speciaalzaak

Deelnemers van de inspiratietrip naar Lissabon krijgen een bezoek van dé expert retailinnovatie aan Hogeschool PXL, Hermien Raedts. Goed nieuws: ze komt ook graag langs bij alle Buurtsuper.be-leden die nood hebben aan (gratis) digitaliseringstips voor hun zaak.

“Winkelen is vandaag de dag veel digitaler dan pakweg tien jaar geleden. En toch is de fysieke winkel allesbehalve dood. Op voorwaarde dat die winkel mee evolueert met zijn tijd en digitale technologie omarmt in plaats van afwijst. Van fysiek naar fygital dus: fysiek én digitaal”, vertelt Hermien Raedts. Ze is experte innovatieforum retail UNIZO en onderzoeker

Wat mag je verwachten?

Winkelbezoek

retailinnovatie aan Hogeschool PXL. “Ook buurtsupers en speciaalzaken voelden de nood om mee te evolueren met hun gedigitaliseerde consument. Maar wat kan je in je buurtsuper of speciaalzaak doen en hoe scoor je vandaag al? Ik kom graag langs in je winkel om deze vraag te beantwoorden én jou een pak concrete digitaliseringstips te geven.”

Bezoek aan je winkel (datum in samenspraak)

Voorzie voor dit bezoek +/- 1,5 uur

• Wat zijn digitaliseringsmogelijkheden voor je onderneming aan de hand van een uitgebreide scan?

• Eventueel: nabespreking inspiratietour Lissabon

Rapport winkelbezoek

Je ontvangt na het winkelbezoek praktische tips over concrete digitale toepassingsmogelijkheden voor jouw onderneming

Nu al een eerste inzicht?

Doe de korte test via de QR-code en ontvang een rapport boordevol tips.

VOOR JOU IN ONS AANBOD
JUN-SEPT 2023 33

Gluren bij de buren

34

City winery

Mooie combo tussen technologie en food op de technologie- en innovatiecampus Corda Campus in Hasselt. Op het schuine schansdak van de Corda Bar werden 340 wijnranken in potten geplant volgens de innovatieve kweekmethode van professor Ghislain Houben. De 240 bedrijven op de campus krijgen elk een fles van ‘hun’ witte mousserende Corda-wijn, die vanaf november beschikbaar zal zijn. De overige 90 flessen worden in het restaurant op de campus geserveerd.

JUN-SEPT 2023 35

Adverteren bij Buurtsuper.be of commerciële partner worden?

De zelfstandige buurtsupers zitten in de lift. Hun kracht? Lokale verankering, tomeloze inzet en vooral ... hun eigenzinnige karakter. Onze media vormen de ideale brug naar dit unieke segment. Interesse om jouw product of dienst aan deze interessante doelgroep bekend te maken? Neem dan meteen contact op!

Meer weten?

Sterke mediamix

We zoeken altijd naar de beste manier om je verhaal te brengen. Een redactionele bijdrage, aangevuld met een bedrijfsvideo en/of online campagne? We denken graag met je mee!

UITNODIGING

Neem contact op met Yannick Muls, Accountmanager Partnerships via yannick.muls@buurtsuper.be of gsm 0476 78 30 12

OPENBOERDERIJDAGEN KRUISEM 7, 8, 10, 13, 14, 17 en 18 september 2023 Schrijf je hier gratis in! Of vraag een bezoek op maat aan via info@durocdolives.be
DD adv. supermag 180x120mm.indd 2 28/04/2023 10:54

Nieuw in de buurt

Spar Heultje

Eind mei heropende Spar Heultje de deuren. Na een sluiting van drie weken kunnen trouwe en nieuwe klanten er terecht in een modern ingerichte buurtsupermarkt. “Onze winkel was aan vernieuwing toe om volledig mee te zijn met alle milieuvereisten en energienormen die we bij Colruyt Group hanteren”, vertelt de 24-jarige Bruno Bieseman ‘Den Bies’, die de familiezaak iets meer dan een jaar geleden overnam van zijn ouders Kris en Lief. Zo kreeg de winkel een nieuwe vloer en een nieuw plafond, en werd ook de indeling van de winkelruimte herbekeken. De buitengevels kregen een likje verf en de wandelweg naar de parking kreeg nieuwe verlichting. Met warmtepompen in de plaats van de oude mazoutketel, een zuiniger en milieuvriendelijker koelsysteem en zonnepanelen op het dak, heeft de winkel ook een pak aan energie-efficiëntie gewonnen.

Spar Moorsele

Begin april gingen de deuren van de vernieuwde Spar Moorsele open.

“Wij willen het groen in het logo van Spar alle eer aandoen en dus was een grondige renovatie noodzakelijk”, vertellen Sébastien Hoste en zijn ouders

Jean-Claude en Nathalie, de zelfstandige ondernemers van deze Spar.” Het gebouw werd volledig gestript en zowel de buitenkant als het interieur werd flink onder handen genomen. Met nieuwe koelingen met het laagste energielabel, ledverlichting en zonnepanelen werd de winkel heel wat energiezuiniger. Jean-Claude en Nathalie hebben jarenlang een eigen bouwbedrijf gerund. Ook hun zoon Sébastien kreeg de ondernemersmicrobe snel te pakken en volgde een opleiding tot zelfstandig ondernemer bij Spar Colruyt Group. Toen Spar Moorsele zeven jaar geleden een nieuwe uitbater zocht, heeft hij samen met zijn ouders de sprong gewaagd.

Jumbo Bilzen

Jumbo opende dit voorjaar een 29e winkel in ons land. De Jumbowinkel in Bilzen wordt – in tegenstelling tot de andere recent geopende winkels – niet uitgebaat door een zelfstandig ondernemer, maar door een filiaalmanager. De winkel heeft een totaaloppervlakte van meer dan 2.500 vierkante meter en stelt een team van 40 werknemers aan het werk. “De beste service, een buitengewoon groot assortiment en altijd lage prijzen”, die combinatie maakt van Jumbo naar eigen zeggen een unicum in België en Nederland. Behalve het uitgebreide assortiment aan voedingswaren en non-food, vinden klanten hier ook producten uit het HEMA-assortiment terug, dat mee wisselt met de seizoenen.

JUN-SEPT 2023 37 ACTUEEL WINKELOPENINGEN

Stijn Nachtergaele van Nightingale over winkelbeleving

Winkelbeleving staat anno 2023 in de volle schijnwerpers. Niet alleen verandert het belevingsconcept van vorm, ook betreden digitalisering en innovatieve strategieën de (super)markt. De juiste man om het daarover te hebben?

Stijn Nachtergaele van marketing- en communicatiebureau Nightingale. “Retailbeleving is al bijna 25 jaar een soort van passie van mij.” De geknipte persoon voor enkele tips en tricks dus!

Twaalf jaar geleden ruilde Stijn Nachtergaele het corporate bedrijfsleven bij Carlsberg Importers en G-Star RAW in voor een nieuwe uitdaging. Met zijn progressieve bureau – met vestigingen in Antwerpen en Amsterdam én pas onderdeel geworden van communicatiebureau RCA in Hasselt – surft hij sinds toen mee op de trends en innovatieve strategieën in de MarCom-wereld. “We werken voornamelijk in de Benelux en dat vooral in het lifestylesegment: van food, fashion, design en beauty tot automotive en beverages. Beleving is als concept

onlosmakelijk verbonden met die lifestylewereld. Daarom organiseren we zowel in de food- als moderetail enkele buitenlandse inspiratietrips om eigenaars en uitbaters van winkels te prikkelen. Ik heb altijd al een gezonde nieuwsgierigheid gehad voor hoe winkels omgaan met trends en nieuwe uitdagingen in verschillende werelddelen. Zo trokken we er dit voorjaar met Buurtsuper.be op uit om van diverse retailconcepten te ‘proeven’ in Lissabon.”

Ingrediënten van winkelbeleving

Er bestaan misschien wel honderden boeken en experten over winkelbeleving in evenveel sectoren. En toch is het voor Stijn héél duidelijk

38 EXPERT AAN HET WOORD
“Een goede winkelbeleving is de som van grote gehelen en kleine details.”
Stijn Nachtergaele, oprichter marketing- en communicatiebureau Nightingale

waar een goede beleving om draait. “In principe komt het neer op een allround zintuigelijke ervaring. Een goede winkelervaring voelt niet aan als een georkestreerde beleving, maar triggert je emoties op een spontane manier. Je moet je er goed voelen, er willen terugkeren ... Alle zintuigen – van oor tot oog – moeten geprikkeld worden. Ik voel dat supermarkten daar nogal angstig tegenover staan. Door mijn job heb ik al heel wat gesprekken met buurtsupereigenaars of -uitbaters gehad over die stap. Het buiten de lijntjes kleuren. Natuurlijk begrijp ik dat sommige supermarkten binnen een bepaalde grotere groep vallen of een franchiseformule hanteren. Maar dat

stukje eigenheid, die persoonlijke toets, daar is toch speelruimte voor? Supermarkten focussen vooral op prijs en product, daar zijn ze expert in. Toch gaat dat in de nabije toekomst niet volstaan om klanten te behouden. Er is zoveel ruimte voor verbetering in die winkelbeleving.”

Een manier om die eigenheid in de verf zetten is een focus op de buitenkant van je winkel. “De façade van je buurtsuper zegt veel over je. Vandaag zijn de meeste winkels qua look-enfeel hetzelfde, en dat wereldwijd. Om je te onderscheiden van de rest werk je best samen met een architect om ook aan de buitenkant een mooi verhaal te creëren. Daar start de

JUN-SEPT 2023 39
Stijn trok er dit voorjaar nog samen met Buurtsuper.be op uit om diverse retailconcepten te ontdekken in Lissabon.
“Een goede winkelervaring voelt niet aan als een georkestreerde beleving, maar triggert je emoties op een spontane manier.”

winkelervaring van de klant al. Een goed voorbeeld daarvan is Aesop, een Australisch luxe cosmeticamerk dat huid- en haarverzorging en geurproducten op de markt brengt. Je zal nergens op de wereld twee dezelfde Aesopwinkels vinden. Op die manier proberen ze een lokale meerwaarde toe te voegen aan het grotere verhaal van het merk. Slim bekeken.”

Blik op de toekomst

Wat de trends zullen zijn in winkelbeleving van de toekomst? Expert Stijn trekt zijn doos vol frisse ideeën en tendensen maar wat graag open. “Als ik kijk naar de retailsector in zijn totaliteit zie ik heel wat mogelijkheden die ook van toepassing kunnen zijn voor buurtsupers. In het algemeen zou de foodretail meer moeten bewegen richting contentcreatie: een groot onderdeel van winkelbeleving. Vaak krijgen ze al content mee van hun leveranciers, maar is er te weinig animo om daarmee aan de slag te gaan. Een leuk voorbeeld van hoe het

wél kan, komt van Time Out Magazine. Zij tippen in hun magazine lekkere en leuke hotspots in verschillende wereldsteden. Wat hebben zij gedaan? Vanuit het fysieke blad bouwden ze een fysieke beleving in de vorm van foodhallen op verschillende locaties in de wereld: van Lissabon tot Miami en Dubai. Daar kunnen lezers en andere nieuwsgierigen genieten van lokale lekkernijen en culturele ervaringen. Heel inspirerend om te zien hoe zij met content omgaan. Supermarkten zouden dan in principe de omgekeerde beweging kunnen maken: hun fysieke producten in een magazine gieten of er content mee creëren op sociale media. Zo zie je dat die online en offline kanalen sterk met elkaar verweven zijn.”

Ook gebruiksgemak en digitalisering zullen een groter stuk van de taart opeisen tussen de rayons en winkelmandjes volgens Stijn. “In supermarkten zal het rond convenience draaien: nóg meer inspelen op de noden van de consument. En ook ervaringen spelen een grote rol in de winkel van morgen. Zo kunnen buurtsupers bijvoorbeeld samenwerken met leveranciers voor productvoorstellingen, demonstraties, lanceringen, ... Zo’n samenwerking legt een extra laagje winkelbeleving op de shopervaring van de klant. Het lijkt me ook leuk om kleine foodretailconcepten zoals een lokale koffiebar uit te testen binnen de vier muren van de supermarkt. Of er misschien een echte markt te laten doorgaan. Je merkt het, de mogelijkheden zijn eindeloos.”

Impact op microniveau

Natuurlijk hoeven veranderingen niet zo ingrijpend te zijn als de trends die in de sterren staan geschreven voor foodretail. Ook met kleine aanpassingen zorg je al voor impact. Stijn: “Van een leuke playlist in de winkel tot een mooie lay-out en een uitgekiend productassortiment. Beleving zit overal in. Het zintuigelijke, dat ik in het begin al aanstipte, zorgt dan voor dat stukje

40 EXPERT AAN HET WOORD
“Nergens op de wereld vind je twee dezelfde winkels van Aesop. Daardoor voegt het merk een lokale meerwaarde toe aan zijn grotere verhaal. Slim bekeken.”
“Samenwerkingen met leveranciers leggen een extra laagje winkelbeleving op de shopervaring van de klant.”
Stijn Nachtergaele, oprichter marketing- en communicatiebureau Nightingale

klantenbinding. Zorg in die kleine zaken wel voor enige professionaliteit: laat goede foto’s maken voor de online en offline communicatie door een (lokale) fotograaf, laat een externe partner zich over je graphic design buigen, ... Wat je doet, doe je beter goed. Eens je de juiste formule gevonden hebt, kan je daar makkelijk op verder bouwen. Neem nu het licht in de winkel. Bekijk de noden per zone. De check-out vraagt misschien een andere sfeer dan de inkomhal of de diepvriesrayon. Door met die kleine dingen te spelen, kan je de hele winkelbeleving direct een niveau hoger tillen.”

Buitenlandse blikvangers

Sommige trends – vaak opgepikt uit het buitenland – bereiken onze buurtsupers

vandaag ook al. Neem nu het voorbeeld van prikkelarm winkelen. Concreet gaat het over mensen die gevoelig zijn aan prikkels zoals licht, geluid en felle kleuren op een vast tijdstip te laten winkelen zonder al die impulsen.

In andere landen en sectoren vind je baanbrekende retailconcepten die je makkelijk kan vertalen naar de supermarktsector.

“Selfridges in Londen is daar een fantastisch voorbeeld van. Zij hebben naast dat prikkelarme uurtje ook een echte Silence Room. Een ruimte die volledig zen ingericht is om te bekomen van je shoppingtrip. Ik denk in onze hypersnelle wereld zeker geen overbodige luxe. Of je nu kiest voor een uurtje zonder prikkels of een aparte ruimte: de klant voelt zich gehoord. De winkelbeleving wordt nét dat tikkeltje beter voor de consument. En daar draait winkelbeleving voor mij ook om. De mensen een goed gevoel geven zodat ze terugkomen.”

Dat de Belgische buurtsupers inspiratie kunnen halen uit het buitenland staat vast. “In Zuid-Korea heb je supermarkten waar je door afbeeldingen te scannen je digitale winkelmandje vult. De volgende dag kan je jouw winkelwaren dan ophalen in de winkel of laten leveren. Een perfect voorbeeld van inspelen op gemak. Ik denk dat we sowieso meer moeten bewegen in de richting van flexibele tijden om te winkelen.

Waarom geen nachtwinkelversie van de supermarkt? In het buitenland zie je dat al veel vaker. Zo speel je in op de behoefte van élke klant op élk moment. Al moet dat natuurlijk wel haalbaar zijn voor het winkelpersoneel.”

Gouden tip(s)

Bottomline volgens Stijn? “Durf verder te kijken en buiten de lijntjes kleuren. En kijk naar andere sectoren om inspiratie op te doen. In mode en beauty zijn er al tal van baanbrekende retailconcepten op de markt die je makkelijk kan vertalen naar de supermarktsector. Open je ogen en zoek naar alternatieven. Je gaat er geen spijt van krijgen (lacht).”

www.stijnnachtergaele.com www.nightingale.world

JUN-SEPT 2023 41
“Van een leuke playlist in de winkel tot een mooie lay-out en een uitgekiend productassortiment. Beleving zit overal in.”

Van wie leer je liever het vak? Van een professor of van iemand die zelf in het werkveld heeft gestaan? Zet je bij Nicholas Vergeylen, dan heb je beide. Hij is doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen, maar runde vroeger ook zijn eigen supermarkt. Vandaag vertelt hij ons over personeels- en managementopleidingen en hoe je het maximale uit je zaak haalt.

Nicholas Vergeylen was actief in de IT-wereld voordat hij begon aan een doctoraat in de optimalisatietechnieken. Daarna kwam hij voor die onvermijdelijke keuze te staan: doorgaan in de academische wereld of niet. “Vanwege mijn passie voor het ondernemerschap besloot ik toen om zelfstandige te worden en een supermarkt over te nemen”, vertelt Nicholas Vergeylen. “Heel wat

mensen verklaarden me voor gek. Maar samen met mijn echtgenote stapte ik in het avontuur.” Drie jaar lang werkte het koppel hard om de winkel op punt te stellen. “We zaten al in het traject om verder aan te kopen zodat we konden groeien, maar op dat moment kwam er interesse van een partij die de winkel wel van ons wilde overnemen. Toen hebben we daarvoor gekozen.”

42 EXPERT AAN HET WOORD NICOLAS VERGEYLEN
“Als je met data het totaalplaatje van je winkel inziet, hoef je niet meer te beslissen op buikgevoel”

Concreet onderwijs

De lessen van toen – getrokken tussen de winkelschappen – worden lessen van nu, gegeven voor de schoolbanken. Nicholas Vergeylen geeft gastcolleges aan universiteiten in Maastricht, Antwerpen en Madrid en is daarnaast trainer bij PMO, het opleidingscentrum van Buurtsuper.be. Hoewel datagerelateerde onderwerpen soms complex zijn, krijgt hij dit goed concreet gemaakt. “We verzamelden in onze winkel data om meer inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van het bedrijf. Ik ben ervan overtuigd dat dat cruciaal is. Als je niet alle data tot je beschikking hebt, zie je maar een deel van het totaalbeeld en neem je vanuit je buikgevoel beslissingen. Wanneer je de data ontsluit, zie je pas dat sommige beslissingen rond personeelsplanning en aankoop anders moeten worden genomen.”

voorstellen doen en evalueer hun functioneren objectief. En ga met ze aan tafel zitten van zodra je een nieuwigheid wilt introduceren. Dat hebben wij met onze winkel ook gedaan. Niemand vindt het fijn om opeens anders te moeten werken, maar als je ze meeneemt in jouw verhaal en de reden voor de verandering, ben je al halfweg.”

Automatiseren

Hoe maak je op proactieve wijze je zaak zo efficiënt mogelijk? “Je moet realistisch blijven: niet elk systeem is voor iedereen. Maar cijfergedreven werken kan ik wel iedereen aanraden. Dat is geen academisch sprookje – het feit is, dat als jij niets verandert, er ook niets zal veranderen. Probeer de one-man-showcontrole los te laten, hoe spannend dat ook is, en investeer in manieren waarop je je zaakvoering kunt automatiseren en delegeren. Begin maar eens met wat je hebt, zoals Power BI van Microsoft, een gratis tool die datastromen bij elkaar brengt en rapporten voor je maakt.”

Zichtbare data

Om die situatie te vermijden, zette Nicholas Vergeylen voor zijn winkel zelf een IT-systeem op dat alle retaildata – van kassa’s tot backoffice –in kaart bracht. “Dat is een technisch proces waar sommige bedrijven wel in investeren, maar lang niet genoeg winst uit halen”, vertelt hij. “Dat komt doordat ze enkel investeren in de techniek, maar niet in de processen en personeelsleden die ervoor moeten zorgen dat er echt verandering komt. Het is belangrijk dat je je mensen meekrijgt in die verandering en optimalisatie. En dat kan een uitdaging zijn.”

Rustig verandering aanbrengen

Verandering is iets waar de meeste mensen zich van nature tegen verzetten. “Daarom pak je dit best zo zorgvuldig mogelijk aan. Geef medewerkers verantwoordelijkheid, laat ze

Ontstressen

Nicholas Vergeylen beweert niet dat zulke tools zaligmakend zijn, maar je kunt er wel meer mee uit je zaak halen. “Je hebt te maken met hoge energiekosten, veel concurrentie, dalende marges, noem maar op. Als je slim omgaat met je cijfers en je stuurt ze op voorhand aan, dan geef je jezelf de kans om eruit te halen wat erin zit. Dat de marges dalen, dat kan het systeem niet verhelpen, maar je kunt er wel je operaties op aanpassen. Op die manier kun je ontstressen, meer delegeren en je bedrijf gezonder maken.”

Interesse om je zaak verder te optimaliseren met de hulp van Nicolas? Neem dan contact op met PMO cvba via wendy.labie@pmocvba.be of check alle PMOopleidingen via www.pmocvba.be/opleidingen.

JUN-SEPT 2023 43
“Probeer de one-man-showcontrole los te laten, hoe spannend dat ook is, en investeer in automatiseren en delegeren van je zaakvoering.”
Nicolas Vergeylen, doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen en ondernemer
Om winst te halen uit dataverzameling, moet je investeren in techniek, processen én personeelsleden.

Trots op groenten

van bij ons

Spar Eke werd op 2 juni gelauwerd als Groentevakman 2023 in de categorie buurtsupermarkten. In de categorie speciaalzaken en marktkramers ging Vershuis uit Kortemark met de eer lopen.

De wedstrijd – intussen al aan zijn negende editie toe – is een initiatief van VLAM in samenwerking met Boerenbond, Buurtsuper.be, Hoogstraten, BelOrta en REO Veiling en met de steun van Euro Pool System. Met de wedstrijd willen we uitbaters, versverantwoordelijken en hun teams motiveren en belonen voor hun dagelijkse inspanningen om groenten van bij ons in de kijker te zetten.

Alle deelnemers ontvingen een individueel rapport van de mystery shopper en een attentie voor het team. De winnaars kregen daarbovenop een cheque van 1.000 euro, schorten van Lekker van bij ons én promotiemateriaal om de overwinning in de kijker te zetten op het winkelpunt.

Spar Eke

Spar Eke imponeerde met de versheid van het groente- en fruitrayon en de klantvriendelijkheid van het team. Daarnaast viel hun promotieactie ook goed in de smaak. Ze inspireerden de klanten met originele recepten met lokale groenten en organiseerden een kookworkshop voor kinderen. De kinderen namen zelfs even hun Instagrampagina over!

Vershuis

De droom van Vershuis uit Kortemark is om elke dag klaar te staan met kraakverse groenten en fruit van lokale landbouwers. Ze wisten te overtuigen met hun aanbod, de klantvriendelijkheid van het team en de aangename sfeer in de winkel. Hun promotieactie met lokale groenten en fruit was één van de origineelste: zij organiseerden een ‘Weekend van de aardbei’ met degustaties, acties en promoties.

44 GROENTEVAKMAN WINNAARS

Van ‘The masked vegetable quiz’ tot ‘Veggie Van Gogh en co’

De kandidaat-Groentevakmannen moesten een leuke promotieactie uitwerken voor hun fruit en groenten van bij ons. Die actie leverde heel wat toffe ideeën op!

Grappige video’s met trotse groenten, een tekenwedstrijd van het lievelingsfruit en/of -groente van de papa voor Vaderdag, opendeurdagen en kookdemo’s met topchefs, ‘Lekker van bij ons’-pakketten, tomaten- en auberginebomen, ‘The masked vegetable quiz’, een groenteweetjeswedstrijd, een vleugje nostalgie met de favoriete gerechten van vroeger, een fruit- en groentebingo en zelfs een ‘Veggie Van Gogh en co’ die de hele afdeling omtoverde tot kunstgalerij met virtuele kunstwerken ... Ontzettend leuke acties! Welke werk jij binnenkort uit?

Jong geleerd, is oud gedaan. Dat hebben ze bij Spar Eke goed begrepen. Zij organiseerden een kookworkshop voor kinderen. Want wat je zelf maakt, smaakt altijd een tikkeltje beter.

JUN-SEPT 2023 45 GROENTEVAKMAN INSPIRATIE

Carrefour Market Scheldewindeke zet op Moederdag alle mama’s in de worteltjes. Een knapperig vers boeketje waar wij alvast instant vrolijk van worden.

Kinderen spelenderwijs van groenten en fruit laten proeven?

Dat doe je met de BINGO van Carrefour Battel. Telkens wanneer er iets van de bingokaart werd gegeten, mocht er een kruisje worden gezet. Lekker en plezant!

Wie ontmaskert de geheimzinnige groenten van De Versmarkt in Brugge? Geïnspireerd door de guitige champignon uit ‘The Masked Singer’ (Miguel Wiels) hielden ze een online quiz over hun favoriete Belgische groenten.

46 GROENTEVAKMAN INSPIRATIE

Met hun campagne ‘Proef de smaak van thuis’ vierde b2b Broekmans de culinaire geschiedenis van haar regio én ondersteunde ze lokale boeren en producenten. Klanten die hun favoriete recepten instuurden, maakten kans op een pakket vol lokale ingrediënten. Achteraf werden alle recepten gebundeld en online gedeeld.

Darter Dirk ‘Aubergenius’ van Duijvenbode zou hier vast en zeker vrolijk van worden. Ook wij vinden deze bloeiende aubergineboom van Healthy Fresh een schot in de roos.

Schilderen met rabarber? Dat gebeurde bij Van Eccelpoel. Die toverde haar groenteen fruitafdeling tijdelijk om tot galerij van Veggie Van Gogh! Zijn ultieme inspiratiebron? Groenten en fruit van Belgische bodem.

De kunstenaar himself toonde ons dat in rijpe asperges niet alleen een mooi kunstwerk, maar ook muziek zit. Probeer het zelf eens: “Wrijf twee asperges tegen elkaar. Als ze piepen, zijn ze perfect om te eten!”

Online werden gerechten gedeeld waarin groenten de show stalen, oftewel: ‘Gerechtjes om in te kaderen!’

Een lekkere preistoemp, asperges op z’n Vlaams of een eenvoudig tomaatje uit de oven, ... het kan ons allemaal bekoren. Maar dit bordje van Healthy Fresh mogen ze ons ook altijd voorschotelen! Om door een ringetje te halen.

JUN-SEPT 2023 47

Wat is tijdelijke tewerkstelling?

Een tijdelijke tewerkstelling is een tewerkstelling die je maar voor een bepaalde, tijdelijke periode aangaat.

Het gaat dan om contracten van bepaalde duur die eindigen wanneer aan enkele objectieve voorwaarden werd voldaan.

Die objectieve voorwaarden zijn:

• de vooraf bepaalde einddatum werd bereikt;

• je vaste medewerker die afwezig was, keert terug;

• de welomlijnde opdracht is afgerond.

Jobstudenten en flexi-jobbers zijn twee bekende vormen van tijdelijke werkkrachten. Er zijn natuurlijk nog heel wat andere mogelijkheden.

De voordelen van jobstudenten Wanneer je nood hebt aan extra handen tijdens de zomermaanden of tijdens een stralend weekend, denk je meteen aan jobstudenten.

Als werkgever kan je in 2023 en 2024 studenten voor maar liefst 600 uur tewerkstellen aan een voordelige solidariteitsbijdrage. Vroeger lag dat plafond op 475 uur. Er zijn natuurlijk wel enkele voorwaarden waar je rekening mee moet houden, zoals het statuut van de student en de momenten waarop je hem of haar mag inschakelen.

Liantis adviseert

De voordelen van flexi-jobbers

Het flexibele contract dat een flexi-job typeert, laat toe dat jij makkelijk een extra werkkracht in je zaak hebt en de flexi-jobber snel kan bijverdienen. Het statuut bestaat sinds december 2015 in de horecasector en werd in 2018 uitgebreid naar een aantal andere sectoren. Sinds 1 januari 2023 is het aantal sectoren waarin het flexi-jobstatuut geldt opnieuw uitgebreid.

Een flexi-jobber is financieel voordelig doordat je slechts 25% werkgeversbijdrage betaalt. Bovendien kan je het flexi-loon, de flexi-vergoedingen, het vakantiegeld én de bijzondere werkgeversbijdrage inbrengen als aftrekbare kost. Ook hier hangen wel strikte voorwaarden aan vast.

Meer weten?

Ontdek alle details en andere mogelijkheden van tijdelijke tewerkstelling op www.liantis.be, met de zoekterm ‘tijdelijke tewerkstelling’.

Liantis ondersteunt ondernemers bij al hun mensenzaken. Bij ons vinden zij een vertrouwde compagnon de route die hen op elk moment van hun ondernemerstraject de gepaste oplossing aanreikt.

48 ? Q
&A

uitgebreid aanbod gietvloeren

antislipgraad naar vrije keuze I naadloos I volgens de hygiënische normen met afgeronde plinten I kan aangebracht worden op zowel nieuwe als bestaande ondergronden I onderhoudsvriendelijk

Welvaartstraat 5 - 2200 Herentals - T +32 14 51 54 85 - info@devefloor.eu - www.devafloor.eu JUN-SEPT 2023 49

Vers superhandig en 24/7 beschikbaar

Een box die gekoppeld is aan jouw webshop, voortdurend gemonitord wordt en waarin je 24/7 verse producten kan laten ophalen? Zoek niet verder, dat is de Versbox. We spraken met Henk De Vlieger, uitvinder van dienst, slager in hart en nieren en gepassioneerd voorstander van online verkoop.

De Versbox bestaat uit een gekoeld lockersysteem met een ondersteunend platform. Je kan je producten er gekoeld of op kamertemperatuur in aanbieden. Hij is opgebouwd uit 8 of 14 moduleerbare vakken, bestaat volledig uit inox en is geschikt voor binnen- én buitengebruik.

Het platform – dat je bestelling volledig afhandelt vanaf de reservatie tot afhaling – verloopt via het gsm-netwerk. “Het is ook het enige afhaal-

systeem op de markt met een dubbele deur”, vertelt Henk De Vlieger. “Daardoor ligt het energieverbruik veel lager. De klant opent immers enkel zijn vakje. Bovendien ben je daardoor ook echt zeker dat de temperatuur behouden blijft. Het gebeurt regelmatig dat een klant verstrooid is en zijn vak vergeet te sluiten. Geen probleem, zijn producten zijn weg en de box sluit zich sowieso af met de buitendeur.”

50 IN DE KIJKER VERSBOX

Stroomversnelling

Henk had zelf 23 jaar lang een succesvolle slagerij in Mariakerke. Acht jaar geleden kreeg hij het idee om een koelkast aan zijn zaak te zetten waar klanten producten konden afhalen. “Online verkoop stond toen nog op een heel laag pitje in onze sector”, zegt hij. “Maar na corona is alles in een stroomversnelling geraakt.” Het was initieel nooit zijn bedoeling om zelf een lockersysteem te ontwikkelen en te plaatsen bij andere handelaars. Maar omdat hij zelf een afhaalsysteem had staan én grote pleitbezorger was, kreeg hij veel vragen van collega’s. Zodra hij beslist om met zijn zelfontwikkelde Versbox op een beurs te gaan staan, groeit zijn concept als kool. Intussen heeft hij een 70-tal Versboxen in België en vier exemplaren in Nederland staan, voornamelijk bij slagers maar ook een bakker, groentehandelaar en vishandelaar maken gebruik van zijn uitvinding.

Naast de oorspronkelijke Versbox, is er nu ook een box voor diepgevroren en verwarmde producten. En daar stoppen de plannen niet.

Henk De Vlieger, slager en bedenker van de Versbox

Begin dit jaar sloot Henk De Vlieger zijn slagerij. Onder andere door personeelsissues en de gezondheidsproblemen van zijn echtgenote.

“Ik heb wel nog geen materiaal verkocht. Ik zou morgen zo terug kunnen opendoen”, vertrouwt hij ons toe. Zijn beslissing geeft hem nu wel meer ruimte om bezig te zijn met de ontwikkeling van zijn Versbox. Zo heeft hij nu ook een box die de producten diepgevroren of verwarmd kan aanbieden. En hij werkt aan een nieuwe locker die nog meer modulair is opgebouwd en waarin je heel grote of kleine producten kan aanbieden. Een gedeeld systeem waarbij

verschillende handelaars samen een box plaatsen, staat ook op zijn agenda. Henk is zelf geen ontwikkelaar maar werkt met een aantal soft- en hardware experts die zijn – tot in de kleinste details uitgeschreven ideeën – verder uitwerken. “Als een domme mens – en ik noem mezelf altijd een domme – kan spreken met een slimme mens en die verstaan elkaar, dan krijg je een topproduct”, lacht hij.

“Dit is het enige systeem op de markt met een dubbele deur.
Het verbruikt minder energie en garandeert de temperatuur.”
“Online verkoop stond acht jaar geleden nog op een laag pitje. Na corona is alles in een stroomversnelling geraakt.”
JUN-SEPT 2023 51
Bedenker Henk De Vlieger bij de Versboxen van collega-slager Steven Vastenavondt in Ternat.

Steven Vastenavondt startte zijn webshop al op tijdens corona. Toen die steeds succesvoller werd, zocht en vond hij in de Versbox een oplossing voor de tijdrovende afhalingen.

Minder uren, meer omzet

Henk neemt ons mee naar Steven Vastenavondt, die een mooie slagerij-traiteurzaak heeft in Ternat. Steven plaatste een jaar geleden drie Versboxen. Zijn webshop startte hij al op tijdens corona en die werd steeds succesvoller.

Dankzij de box leverde de extra sluitingsdag geen omzetverlies op voor de slagerij. De omzet verhoogde zelfs nog.

“Op den duur verloren we te veel tijd door de afhalingen. Je moet eerst het bestelnummer vragen, naar de koelcel gaan, zoeken naar de juiste bestelling en dan terug naar de klant en afrekenen. En dit steeds opnieuw”, vertelt hij.

“En de klanten verloren kostbare tijd omdat ze

toch weer in de rij moesten aanschuiven om hun bestelling af te halen.” Steven kende de Versbox van Henk De Vlieger al maar hapt pas toe als het systeem toelaat om de klant achteraf te laten betalen. “We werken met richtprijzen, dus je weet nooit op voorhand wat een kilo koteletten bijvoorbeeld precies zal kosten. Nu betaalt de klant pas als wij de bestelling klaargemaakt hebben en we dus weten wat de exacte kost is. Dat is ideaal.”

Voor Steven Vastenavondt moet duidelijk alles tot in de puntjes kloppen. Hij liet een mooie zwarte behuizing maken voor zijn Versboxen, die hij liet bestickeren met tekeningen van illustrator Eva Mouton. Op zijn site vind je een handig filmpje dat uitlegt hoe de box werkt. Het legt hem geen windeieren. “Gemiddeld is het mandje in de webshop groter dan in de winkel. We moeten regelmatig een stop op de bestellingen zetten. Op onze sluitingsdagen

“Gemiddeld is het mandje in de webshop groter dan in de winkel. En op onze sluitingsdagen zit de Versbox meestal helemaal vol.”
Steven Vastenavondt, Slager en fan van de Versbox
52 IN DE KIJKER VERSBOX
Slager

– woensdag en zondag – zit hij meestal helemaal vol.” Slagerij Vastenavondt was vroeger niet gesloten op zondag. Steven besliste een tijdje geleden om dat wel te doen. En dankzij de box leverde hem dat geen omzetverlies op. Integendeel zelfs, zijn omzet verhoogde nog.

Snel en makkelijk

Steven Vastenavondt toont ons graag hoe zijn Versbox werkt. “We ontvangen de bestelling van de klant en maken vervolgens alles klaar in de winkel. De klant ontvangt daarna een betalingsaanvraag en wanneer hij alles netjes heeft betaald krijgt hij een code en sneltoets waarmee hij de Versbox kan openen.” Terwijl Steven ons zijn box trots toont, komt een klant zijn bestelling afhalen. In letterlijk enkele seconden haalt de klant zijn bestelling uit de box en verdwijnt dan weer.

Het toont meteen een groot voordeel van de box: tijdsbesparing én gemak voor je klant. Maar ook voor de handelaar ziet Henk De Vlieger veel voordelen. “De handelaars die voor een Versbox kiezen doen dat meestal omdat ze meer omzet of meer flexibiliteit in hun openingsuren willen. De momenten dat je gesloten bent, kan de klant zijn bestelling immers gewoon komen afhalen in de Versbox.”

Henk De Vlieger had zelf ook drie grote boxen aan zijn slagerij staan. Zijn zaak was de laatste jaren nog maar 12 uur fysiek open maar draaide wel een gigantische omzet. De totaalprijs van afgehaalde Versbox-bestellingen lag net iets hoger dan in zijn fysieke winkel. “Je moet je webshop als een extra winkel beschouwen en er de nodige tijd in steken. Maar eens die draait, wint je klant aan tijd en gemak en jij aan omzet.”

Bezoek aan de Versbox

Op maandag 11 september 2023 brengen we een bezoekje aan de Versbox. Henk De Vlieger toont ons hoe zijn concept werkt en zal honderduit vertellen over de voordelen en mogelijkheden van het systeem. Het bezoek kadert binnen ons project voor speciaalzaken en zal gevolgd worden door een korte inleiding en ervaringsuitwisseling rond de uitdagingen van HR in speciaalzaken en buurtsupers onder leiding van Luc Ardies. Blokkeer de datum alvast in je agenda en hou onze media in het oog!

Henk De Vlieger en Steven Vastenavondt voor de fraai bestickerde Versboxen voor Stevens zaak.
JUN-SEPT 2023 53
“Je moet je webshop als een extra winkel beschouwen en er tijd in steken. Eens die draait, wint je klant aan tijd en gemak en jij aan omzet.”
Henk De Vlieger, slager en bedenker van de Versbox

Het karakter van AD Gooik

familiale en landelijke

De oudste Delhaize van het land? Dat is waarschijnlijk AD Delhaize in Gooik. Al sinds 1937 is de familie Schelck-Huwaert klant bij de franchisegever. De oude foto’s aan de kassa’s van hun vernieuwde AD vertellen het verhaal van de ouders, grootouders én overgrootouders van Bruno Schelck. Hij staat er vandaag, samen met zijn ouders, aan het roer.

De rode gevelsteen, het houtwerk en de mooi aangelegde parking met bloemenperk zijn afgestemd op het landelijke karakter van Gooik.
54 IN DE KIJKER AD GOOIK
Medezaakvoerder Bruno Schelck – industrieel ingenieur van opleiding –leidde de verbouwing.

“Mijn overgrootmoeder had een café waar je via een zijdeurtje in een klein winkeltje terechtkwam. Wekelijks kwam er ook een kapper”, weet Bruno Schelck. En dat allemaal op een 50-tal meter van waar hun AD vandaag de dag nog steeds gevestigd is.

Vierde generatie

Bruno is dus de vierde generatie die aan zet is. Zijn ouders – de krasse zeventigers Julien en Greta – draaien ook nog mee. “Ze zijn er elke dag van openings- tot sluitingstijd. Mijn vader komt in de week om 5u45 en in het weekend om 4u45 de deuren openen”, vertelt hij. Als enig kind leek het logisch dat hij ooit de zaak zou overnemen. Toch kwam hij er pas in 2021 bij. Tot dan had hij een eigen zaak in gordijnen en decoratie. En de eerste twee jaar houdt Bruno – industrieel ingenieur van opleiding –zich voornamelijk bezig met de verbouwingen.

De winkel evolueerde gedurende vier generaties van een klein winkeltje naast een café naar een moderne winkel van 1.800 m2.

Eind juli 2022 sluit de familie Schelck de deuren van hun winkel en verhuizen ze een groot deel van het assortiment naar een tent op de parking. Vier maanden lang blijft de tent van 600 m2 er staan. “We hebben alle opties overwogen om de winkel open te houden tijdens de verbouwing. Maar omdat we zowel een nieuwbouw als een remoddeling planden,

was dat niet haalbaar. Het zou het project ook alleen maar vertragen. Kassa’s, koelkasten, airco, verwarming, zelfs een alarmsysteem en schuifdeuren. Alles hadden we in de tent voorzien. Een goedkope oplossing was het niet. Maar zo konden we de winkel wel openhouden voor onze klanten én onze mensen aan het werk houden.”

Familiehistoriek

Ook vader Julien volgde de werken mee op. “Die wist heel goed wat hij wou”, glimlacht Bruno. “Gezien onze ligging hier in Gooik wilden we het landelijke karakter van de winkel bewaren. Daarom hebben we gekozen voor

“Kassa’s, koelkasten, airco, verwarming, zelfs een alarmsysteem en schuifdeuren hadden we in de tent voorzien. Een goedkope oplossing was het niet, maar zo konden we de winkel openhouden én onze mensen aan het werk houden.”
Bruno Schelck, medezaakvoerder AD Delhaize Gooik
JUN-SEPT 2023 55
Boven de kassa’s prijken foto’s van het café en het aanpalende buurtwinkeltje van Bruno’s overgrootmoeder.

een rode gevelsteen in combinatie met houtwerk en een mooi aangelegde parking met bloemenperk.” Je hebt van aan de kassa’s dankzij de hoge glaspartijen ook een prachtig zicht op de omliggende velden. Boven de kassa’s hangen oude foto’s die de familiehistoriek weergeven. Van het kleine cafeetje met winkeltje van zijn overgrootmoeder, over de kleine superette van zijn grootouders tot de ruime AD Delhaize die zijn ouders bouwden.

“De binnenkant moest zo modern mogelijk worden,” vervolgt Bruno. “Met een klemtoon op verse producten uiteraard, en dan met name de beenhouwerij. We maken het gehakt, de pensen, de droge worsten … hier nog allemaal zelf. Daarvoor zijn we hier in de streek echt gekend. En er is nu ook een authentieke bakkerij die volledig zoals vroeger werkt.”

Bruno toont ons de afdelingen in de winkel die volledig aan de zijkanten liggen. “We hebben het zodanig opgebouwd dat je kan winkelen

Bruno is de schakel tussen de mensen op de vloer en het management. Ervaring deed hij op in zijn eigen zaak en als voetbaltrainer. Het gehakt, de pensen, de droge worsten ... ze worden hier allemaal vers bereid. Daarvoor is de beenhouwerij gekend in de streek. Dankzij de uitbreiding was er plaats voor een authentieke bakkerij die volledig zoals vroeger werkt.
“We hebben de winkel zo opgebouwd dat je kan winkelen zoals je kookt.”
56 IN DE KIJKER AD GOOIK
Bruno Schelck

zoals je kookt: eerst de groenten, dan de patatjes of het brood erbij en zo naar het vlees en uiteindelijk de wijn. De droge voeding ligt in het midden van de winkel.”

Oppervlakte verdubbeld

De oppervlakte van de zaak is quasi verdubbeld. Van 860 m2 naar een kleine 1.800 m2. “Onze mensen werden vroeger polyvalent ingezet. Nu staan ze meer vast per afdeling. Dat heeft wel even een klik gevraagd”, geeft hij toe. “Maar na verloop van tijd staan alle neuzen wel weer in dezelfde richting.”

Bruno heeft alleszins de juiste bagage om dat waar te maken. Een voordeel volgens hem van een tijdje een eigen zaak te runnen. “Die ervaring heeft me de nodige inzichten en mensenkennis gegeven. Ik ben ook jaren voetbaltrainer geweest. Dat lijkt misschien banaal maar het helpt wel.”

Rollen goed verdeeld

Bruno heeft dan ook snel de rol van tussenschakel opgenomen: tussen de mensen op de vloer en het management. “De taken zijn goed verdeeld. Ik houd me vooral bezig met de personeelsplanning en het operationele luik, mijn ouders en echtgenote zijn verantwoordelijk voor het algemene management, de financiën, boekhouding enzovoort. Er is dus een duidelijke scheiding. Dat is wel gemakkelijk, zeker in een familiezaak”, knipoogt Bruno.

Het familiale karakter loopt hier alleszins als een stevige rode draad doorheen de zaak. “We komen qua oppervlakte misschien in de buurt van een supermarkt, maar naar ons gevoel is en blijft het nog altijd een familiale buurtwinkel. En dat moet blijven”, besluit hij.

Dankzij de hoge glaspartijen heb je van aan de kassa’s een prachtig zicht op de omliggende velden.

“Ondanks de oppervlakte is dit nog altijd een familiale buurtwinkel. En dat moet blijven.”
JUN-SEPT 2023 57
Bruno Schelck

Artificiële intelligentie in de bakkerij

De Oost-Vlaamse bakkerijketen Aernoudt investeerde in software die uitrekent hoeveel producten een winkel nodig heeft. Het algoritme houdt rekening met tal van parameters: verkoopcijfers uit het verleden, het weer, vakantiedagen, promoties die tot een meerverkoop leiden en zelfs de sluitingsdagen van concurrenten.

De groep Aernout heeft 35 winkels. En daar moesten ze steeds vaker producten weggooien. Ze investeerden daarom in een systeem op basis van artificiële intelligentie (AI), dat hen 30.000 euro koste. Dat is veel, maar de investering was na ongeveer een jaar al terugverdiend. De medewerkers gooien 10 tot 15% minder brood en gebak weg. Van sommige koffiekoeken verdwijnt er zelfs 20% minder in de vuilnisbak.

AI lijkt dus stilaan alomtegenwoordig. Ook de foodsector ontsnapt duidelijk niet. Staat AI binnenkort ook bij jou op de payroll?

58 SCHERPSTELLING
59 JUN-SEPT 2023

Duaal leren: van tot

kans succes

Thomas aan het werk zet in zijn

AD Delhaize in Neeroeteren, wordt hij voor gek verklaard. De schuchtere student groeit echter snel uit tot een fijne allround medewerker. Hoe dat ging? Met veel geduld en een positief team dat hem veel kansen geeft.

Lorenzo Tulleneers is winkelmanager van twee AD Delhaizewinkels: in Dilsen en Neeroeteren. In Neeroeteren werkt hij samen met Thomas via het systeem van duaal leren. Thomas volgt een opleiding winkelbediende en combineert twee schooldagen met drie dagen op de werkvloer.

“Thomas was heel schuchter toen de trajectbegeleider hem kwam voorstellen”, vertelt Lorenzo Tulleneers. “We hebben hem dan ook laten starten op onze groente- en fruitafdeling. Da’s een kleine, beperkte afdeling. Hij begon ook om zeven uur ‘s ochtends wanneer het nog rustig was. We hebben zijn taken beetje bij beetje uitgebreid en die jongen is echt opengebloeid.”

Van theorie naar praktijk

“We proberen ook rekening te houden met wat hij op school leert”, vervolgt de zaakvoerder. “Op dit moment is dat bijvoorbeeld presentatie en etalage. Dan laten we hem taken doen die daarmee te maken hebben. Het maakt voor Thomas het schoolse gedeelte – waar hij geen echte fan van

“Is Thomas op school bezig met presentatie en etalage, dan laten we hem taken doen die daarmee te maken hebben. Het maakt het schoolse gedeelte concreet.”
Lorenzo Tulleneers, zaakvoerder AD Delhaize Dilsen en Neeroeteren
60 PMO DUAAL LEREN

is – concreet. En hij beseft dat wat hij leert op school wel degelijk nuttig is”, glimlacht Lorenzo Tulleneers.

Thomas is ondertussen al redelijk allround. “Het aanvullen lukt goed en hij helpt de klanten perfect verder aan de kassa. We willen hem nu ook de versnijding van charcuterie aanleren. Dat is niet zo zijn ding, omdat hij daar veel direct contact met de klanten heeft. Maar dat komt wel goed, het is een kwestie van tijd.”

Kennis delen

Assistent-winkelmanager Peter Vanden Dijk nam Thomas onder zijn vleugels maar ook de andere collega’s helpen hem. “Voor de medewerkers is het ook eens fijn om kennis door te geven.” Het is volgens Lorenzo Tulleneers wel een vereiste dat het hele team mee is, om van de samenwerking met Thomas een succes te maken. “Je moet af en toe kunnen terugvallen op je collega’s om hem ook eens mee op sleeptouw te nemen. Anders is het te intensief voor een persoon.”

“In het begin waren er natuurlijk wel wat twijfels. Maar ze waren het ook wel heel snel gewend dat Thomas er om zeven uur ’s ochtends was om te helpen. Hij werd zelfs snel gemist op de dagen dat hij er niet was”, lacht hij. “De medewerkers beseften gelukkig dat als ze wat tijd in die

jongen steken, ze er ook iets aan hebben. Eens ze die klik hadden gemaakt, kreeg ik ze wel gemakkelijker mee.”

Kansen bieden

Het draait volgens Lorenzo Tulleneers uiteindelijk om kansen geven. En veel geduld hebben. “Je kan geluk hebben met een student in een traject duaal leren. En je kan er pech mee hebben. Maar dat is evengoed zo bij iemand die je vast in dienst neemt. Het grote voordeel van zo’n jonge gast die net van school komt, is dat die nog heel kneedbaar is. En ja, de klik moet er natuurlijk ook zijn. Maar voor iedereen die erbij komt in ons team is het belangrijker dat die hier past dan dat die dingen goed kan. Als er een wil is, kan je iemand alles leren.”

Als er een wil is, kan je iemand alles leren.”
Lorenzo Tulleneers
Thomas startte op een rustige afdeling. Zijn taken werden beetje bij beetje uitgebreid. Intussen kan hij bijna allround worden ingezet. Winkelmanager Lorenzo Tulleneers en student Thomas.
JUN-SEPT 2023 61
Voor de medewerkers is het fijn om hun kennis door te geven.

VDAB taalcoaching: geef een kans anderstaligen

Er zijn heel wat talentvolle mensen die een toffe job zoeken in de Belgische retail. Het grote hekelpunt? Taal. Want wie in een winkel wil staan, moet helder en vlot kunnen communiceren, zowel met de klant als met collega’s en werkgever. Gelukkig heeft VDAB die nood jaren geleden ook ingezien en een taalondersteuningspakket opgezet. Vakexpert Jan Hoste vertelt meer over het traject dat woorden geeft aan werkzin.

Nederlands is geen makkelijke taal, en helaas moet je toch wel een aardig mondje spreken om in een winkel te mogen werken. Zonde eigenlijk, want er zijn heel wat mensen – zeker na de recente instroom van immigranten en Oekraïense vluchtelingen – die hun carrière hier in België maar wat graag opstarten via de retail. Jan Hoste is vakexpert bij VDAB. Samen met drie andere collega’s coacht en begeleidt hij taalinstructeurs over alle provincies heen. “Hoe we dat aanpakken verschilt vaak per doelgroep en per context. En als de anderstalige cursist echt al op de werkvloer of opleidingsvloer aanwezig is, kijken we op maat naar wat die persoon precies nodig heeft.”

Goed begin

“De taalcoaching is goed nieuws voor alle partijen”, zegt Jan Hoste. “Momenteel zien we dat er veel anderstalige mensen in de retail terechtkomen. Het is de ideale plek om kennis op te doen en de sector te verkennen.” Cursisten komen eerst bij een centrum voor volwassenonderwijs of bij een Ligo (centrum voor basiseducatie, nvdr.) terecht. Daar krijgen ze Nederlandse les om een A1- of A2-niveau te behalen. Op dat moment spreken ze de taal nog maar beperkt, maar wel voldoende om in de praktijk alvast verder te oefenen. “Klanten kunnen hen dan aannemen met bijvoorbeeld een IBO-contract, zodat ze tijdelijk hun inzet en

“Zowel werkgever als werknemer leren op elkaar in te spelen.”
62 PMO VDAB TAALCOACH
Jan Hoste, vakexpert VDAB

vaardigheden kunnen laten zien en nadien kans maken op een vast contract. De werkgever kan ook rekenen op taalcoaching tijdens een IBO. De taalinstructeur ondersteunt dan zowel de anderstalige werkzoekende als de collega’s op de werkvloer.” Bovendien biedt VDAB een speciale opleiding aan, Hogerop, die bestemd is voor hooggeschoolde anderstaligen. “Zij volgen dan gerichte lessen om bijvoorbeeld in de nieuwe taal te leren vergaderen en gesprekken met hun werkgever te voeren. Een ideale voorbereiding op complexe werktaken en werksituaties.”

wordt vaak gedacht: och, ze zullen vast wel wat Engels spreken. Maar dat is lang niet altijd het geval. Ook het contact met de collega’s en de cultuur spelen een rol. Ik raad winkeluitbaters aan om technologie en apps in te schakelen, zoals Say Hi en Fact, om de woordenschat al wat te vergroten en samen op een gemakkelijke en leuke manier de werkcontext te verkennen. Daarnaast is aandacht voor de werkcultuur en het betrekken van andere collega’s heel belangrijk.”

Op maat adviseren

VDAB biedt ook persoonlijk advies over die zaken. “We maken een analyse van de taalkwesties die tijdens een aanwervingsprocedure of opleidingstraject naar voren komen en bespreken met de werkgever wat realistische verwachtingen zijn. Wat kunnen we samen doen om iemand zo goed mogelijk te helpen aarden in jouw bedrijfscultuur?” Tijdens de lessen en op de opleidingsvloer gebruiken de instructeurs allerlei tools om potentiële winkelmedewerkers zelfredzaam te maken.

Communicatie is waardevol

Animo voor de taalcoaching is er, van beide kanten, meer dan genoeg. Jan Hoste: “De coaching kan op de werkvloer plaatsvinden. Werkgevers staan, zeker vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, meer dan ooit open voor werknemers die de fijne kneepjes van het vak en de taal nog moeten leren. En ja, het invullen van vacatures is ontzettend belangrijk, maar het is cruciaal dat we niet onderschatten wat taal en communicatie allemaal met zich meebrengen. Over de Oekraïense werkkrachten

“En we hebben een schakelpakket: Verkooptalent, gevolgd door de finaliteitsopleiding Retail. In beide komen vakkennis en retailcommunicatie zeer sterk aan bod”, zegt Jan Hoste. “Want al begin je ‘maar’ als rekkenvuller, de kans is groot dat je een keer aangesproken wordt door een klant. Wie de taal op praktische wijze onder de knie wil krijgen – leren hoe je geld teruggeeft aan de kassa, klanten de weg wijzen, uitleggen dat er een promo is – zit met dit pakket helemaal goed. En die motivatie zien we heel sterk bij onze kandidaten.”

“De taalinstructeur begeleidt de anderstalige én de collega’s op de werkvloer.”
“We zien heel veel motivatie bij onze kandidaten.”
JUN-SEPT 2023 63

“ Een jaarlijkse analyse op gehakt of vleesbereidingen moet altijd in een staal van 10 gram gebeuren. En je bent verplicht om in elk geval op het etiket ‘verhitten tot in de kern voor consumptie’ te vermelden.

Jaarlijks moet je een bacteriologische analyse laten uitvoeren op je gehakt of vleesbereidingen. Op vraag van het FAVV moet je ook jaarlijks van diersoort wisselen. Zo kan je het ene jaar je runds-varkensgehakt laten analyseren en een volgende keer bijvoorbeeld het varkenskalfsgehakt. De parameters die je verplicht moet laten analyseren zijn het totale kiemgetal, E. coli en salmonella.

Als je het gevogeltegehakt laat analyseren moet de analyse op salmonella altijd in een staal van 25 gram gebeuren om wettelijk in orde te zijn.

Als je een analyse laat uitvoeren op gehakt op basis van andere diersoorten dan gevogelte, heb je de keuze de analyse te laten uitvoeren in een staal van 10 gram of 25 gram. Let op, wanneer de analyse uitgevoerd wordt in een staal van 10 gram, moet de volgende vermelding verplicht op het etiket aangebracht worden: ‘verhitten tot in de kern voor consumptie’.

Wanneer de analyse uitgevoerd wordt in een staal van 25 gram, is deze vermelding op het etiket niet verplicht. Dit geldt voor gehakt op basis van alle diersoorten, inclusief gevogelte.

Meer weten over onze begeleiding HACCP & Voedselveiligheid?

Neem contact op met onze adviseurs voedselveiligheid: Veronique Bert via veronique.bert@unizo.be of Ann Wayenberg via ann.wayenberg@unizo.be of check www.buurtsuper.be > Ledenvoordelen > HACCP & Voedselveiligheid

HACCP & VOEDSELVEILIGHEID 64 “
NIET WAAR!

Socialmediatip!

Ken jij answerthepublic.com al?

Geef op deze site een zoekterm in, bijvoorbeeld ‘supermarkt’, en je krijgt de meestgestelde vragen over die term te zien. Dat is vooral handig als kapstok voor je eigen content.

• Open op een feestdag? > Je deelt je (aangepaste) openingsuren.

• Verkopen jullie postzegels? > Toon al je niet-voedingswaren.

• Hoe werkt de zelfscan bij een supermarkt? > Je maakt een tutorialvideo.

• Heb je klantenkaarten? > Toon ze en vertel waarvoor je kan sparen.

• Is er een vegetarisch aanbod? > Geef de beschikbare voedingsmiddelen voor bepaalde doelgroepen weer.

• Is er een parking? > Toon de belangrijkste routes richting je zaak, je parking, je fietsenstalling, je eventuele laadpaal …

Even geen inspiratie? Laat het publiek je helpen via answerthepublic.com!

Met deze toptopical-kalender plan jij je social media makkelijk in.

Sept 2 Internationale Dag van de Kokosnoot

12 Internationale Dag van de Videogames

16 Strapdag en start Week van de Mobiliteit

Okt 1 Wereld Veggie Dag

9 Bier en Pizza Dag

16 Wereldvoedseldag

23 Internationale Dag van de Champagne

12 september: Internationale Dag van de Videogames

Videospelletjes niets voor de buurtsuper?

Toch wel! Gebruik dé dag van deze populaire en alomtegenwoordige tijdsbesteding om jouw zaak in de kijker te zetten. Je kan hiervoor een leuke visual gebruiken en er de vraag bij stellen: wat staat er op jouw boodschappenlijstje? Gebruik enkel emoticons! Misschien krijg jij zo al die gamers wel eens uit hun kot en in jouw buurtsuper.

Nov 1 Wereld Veganisme Dag

19 Rode Duivels: kwalificaties EK 2024

Wil je deze visual opvragen en delen op jouw socialmediakanalen? Stuur dan een mailtje naar hestia.perkisas@buurtsuper.be. Ze helpt je graag verder!

SOCIALMEDIATIP
Tip! JUN-SEPT 2023 65

en beleving Digitalisering

Beleving lijkt wel hét retailconcept van de laatste jaren. Maar ook de digitalisering blijft volop spelen. Hoe beïnvloeden beide trends het gedrag van je klanten? Welke stappen kan jij nemen in digitalisering en beleving? Moet je kiezen voor het ene of het andere, of kunnen ze elkaar ook versterken? Laat je alvast inspireren door dit dossier.

In dit dossier:

68 Onderzoek Post-corona klantengedrag

69 Column Digitale revolutie in supermarkten. Column van de hand van ChatGPT

70 De geautomatiseerde supermarkt Wanzl lanceert concept met oog voor duurzaamheid

72 Smeva Arrondi Koelmeubel krijgt iF Design Award

75 Winkelervaring als prioriteit Vader en zoon

én Carrefour-ondernemers getuigen

77 Leesvoer

De beste boeken voor ondernemers

JUN-SEPT 2023 67 DOSSIER Dossier

Over klantengedrag, online verkoop en ‘experience’ versus ‘convenience’

RetailSonar stelde een tijdje geleden haar jaarlijkse trendrapport voor. De centrale vraag deze keer: is het gedrag van de klant veranderd door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne?

We vatten de belangrijkste resultaten graag voor je samen.

Het ‘nieuwe normaal’ is alweer verleden tijd Het grote effect van de coronacrisis lijkt intussen voorbij. De impact van de inflatie is wel nog steeds voelbaar in het gemiddelde aankoopbedrag. We geven per winkelbezoek minder uit. Maar van een ‘nieuw normaal’ lijkt geen sprake meer. Klanten spenderen opnieuw meer tijd in de winkel én zijn ook weer bereid om zich (verder) te verplaatsen.

De retailsector in grote steden zat de afgelopen jaren in de hoek waar de klappen vielen. Klanten bleven massaal weg. Er waren minder dagjesmensen, amper toeristen, gesloten scholen en lege kantoorgebouwen. Allemaal factoren die voor een enorm omzetverlies zorgden. Die tijd lijkt gelukkig weer voorbij. Dure winkellocaties in centrumsteden als Antwerpen of Gent scoren weer als vanouds.

Winkels in kleinere steden en gemeentes deden het, na een aantal moeilijke jaren, opnieuw beter tijdens de coronaperiode. Nabijheid bleek in tijden van ‘koop lokaal’ dus een grote troef.

E-commerce blijft ook na corona belangrijk

De coronacrisis bracht het marktaandeel van e-commerce in een absolute stroomversnelling. Ook na de explosieve groei die zich tijdens de eerste lockdowns liet optekenen, bleef het aantal online aankopen gevoelig hoger dan tijdens dezelfde periodes in de jaren daarvoor. Die stevige groei is momenteel wel aan het afnemen. Handelaars verkopen nog steeds meer online, maar deze groeicijfers liggen

opnieuw in de normale lijn der verwachtingen.

Fysieke winkels zorgen voor een halo-effect

De fysieke winkel blijft ook in deze digitale tijden uitermate belangrijk. Er is een soort halo-effect, wat inhoudt dat er meer online omzet is in de buurt van een fysieke winkel. De reden? Je bent als retailer nabij, hebt er meer naamsbekendheid en ook het vertrouwen is groter. Bij mogelijke problemen kan de klant steeds even

Bron:retailsonar.com ONDERZOEK
68 TOP
LOCATIEKENMERKEN
5
IN 2022

langs in de stenen winkel. Dit halo-effect wordt elk jaar trouwens groter. Maar liefst 99,5% van alle locaties noteerden in 2022 een stijging. De fysieke winkel blijft dan ook een essentiële schakel in de strijd tegen pure online spelers.

Het belang van buren

De juiste locatiefactoren maken of kraken het succes van een winkel. In 2022 – na twee coronajaren – nam het belang van buren, die voor relevante activiteit én voor bezoekers zorgen, opnieuw gevoelig toe. Dat blijkt ook uit de top vijf van belangrijkste kenmerken die het succes van een winkel bepalen (zie tabel). Maar vergis je niet: op nummer 1 staat het winkelpersoneel te pronken. Zij verstoten ‘parkeerdruk’ van de eerste naar de tweede plaats. Retail blijft dus in de eerste plaats een people’s business!

Experience én convenience

Winkels die inzetten op een uitmuntende beleving scoren beter. Bekwaam, vriendelijk en hulpvaardig winkelpersoneel blijkt nog steeds de meest doorslaggevende factor te zijn die het succes van een winkel bepaalt. De war for talent maakt deze zoektocht extra uitdagend. Maar liefst 8 op de 10 retailers geeft in het onderzoek van RetailSonar aan dat ze problemen hebben om voldoende personeel te vinden. Volgens 60% remt dit zelfs verdere groeiplannen af. Maar ... uiteraard draait niet alles alleen om beleving. Inzetten op convenience en het de klanten makkelijk maken, blijft minstens even cruciaal. Zeker in de strijd tegen online concurrentie.

Supermarkten moeten plekken blijven waar we elkaar ontmoeten, advies uitwisselen en onze zintuigen prikkelen.”

Digitale revolutie in supermarkten: balans tussen gemak en menselijk contact

De digitalisering heeft de supermarktsector getransformeerd. Zelfscankassa’s maken het winkelen efficiënter, zonder wachtrijen en ontbrekende prijskaartjes. Via een app scan je producten, voeg je ze toe aan je virtuele winkelwagentje en betaal je meteen. Deze gemakken zijn tijdbesparend en ongekend.

Digitalisering zorgt ook voor een gepersonaliseerde winkelervaring. Supermarkten bieden specifieke aanbiedingen en kortingen op basis van klantenkaarten en aankoopgeschiedenis. Geen onnodige folders meer, alles afgestemd op jouw behoeften.

Maar digitalisering brengt ook vragen over privacy en databeveiliging met zich mee. Het veilig behandelen van persoonlijke gegevens is cruciaal. We moeten bewust omgaan met het delen van onze gegevens en onze privacy beschermen.

Toegankelijkheid is ook een belangrijk aspect. Niet iedereen kan een smartphone bezitten of technologie begrijpen. Supermarkten moeten alternatieve opties bieden om inclusief te blijven.

De digitalisering heeft gevolgen voor het personeel. Terwijl machines routinetaken overnemen, ontstaan er nieuwe banen in technologiebeheer en ­ontwikkeling. Omscholingsprogramma’s zijn nodig om werknemers mee te laten groeien. Digitalisering biedt ongetwijfeld gemak en mogelijkheden, maar we moeten balans vinden. Laten we niet verdwalen in de virtuele wereld en het menselijke aspect behouden. Supermarkten moeten plekken blijven waar we elkaar ontmoeten, advies uitwisselen en onze zintuigen prikkelen.

Onze column werd deze keer geschreven door niemand minder dan ChatGPT. De enige opdracht die we meegaven was: schrijf een column over digitalisering in de retail. Het resultaat namen we zonder enige wijziging over.

Wat denk jij: geslaagd of niet?

COLUMN
ChatGPT
Dossier
69

Terug van nooit weggeweest: daar komt de

geautomatiseerde supermarkt

Maak kennis met ‘tegut... teo’, het vernieuwende winkelconcept van Wanzl, een Duitse pionier op het gebied van innovatieve retailoplossingen. Tegut... teo is een volledig geautomatiseerd winkelconcept bestaande uit kleine modulaire shops die eender waar geplaatst kunnen worden. De eerste versie zag eind 2020 het licht, intussen zijn de mobiele shops goed op weg om heel Duitsland over te nemen. Zien we binnenkort een gelijkaardig concept in eigen land opduiken?

WANZL 70
“Dankzij het modulaire ontwerp wordt een tegut... teo-winkel in een wip opgebouwd.”

De app scannen om de automatische deuren te openen, je mandje vullen, producten scannen met je smartphone of bij de zelfscankassa, en betalen via de app of de betaalautomaat. Zo gepiept.

‘Tegut... teo’ is afgeleid van de Duitse supermarktketen ‘tegut...’ en de afkorting ‘TO’, wat staat voor ‘Tür Öffnen’, oftewel ‘deur openen’. Dat is geen toeval. Toegankelijkheid en beschikbaarheid staan centraal bij tegut... teo. Deze winkels zijn non-stop geopend en worden strategisch geplaatst op locaties waar voorheen geen supermarkt te vinden was. Denk aan woonwijken, universiteiten, bedrijventerreinen of verkeersknooppunten. Dankzij het modulaire ontwerp wordt een tegut... teo-winkel in een wip opgebouwd.

Het oog wil ook wel wat

De winkel zelf kan omschreven worden als een volledig geautomatiseerde minisupermarkt. Geen personeel aanwezig dus. Met een compacte oppervlakte van vijftig vierkante meter richt tegut... teo zich vooral op de essentials: melk en kaas, vleeswaren, groente en fruit, koel- en diepvriesproducten, pasta, dranken, zoetwaren, snacks, huishoudelijke artikelen, drogisterij, tabaksproducten en alcoholische dranken.

Maar tegut... teo wil meer zijn dan een uit de kluiten gewassen voedingsautomaat. Het is een winkelconcept met oog voor duurzaamheid. Met houten constructies en integratie van wilde bloemen en grassen straalt elke winkel een warme en uitnodigende sfeer uit. Energiezuinige verlichtingssystemen en reyclagestations dragen bij aan milieuvriendelijkheid. Ook het interieur van de winkel oogt modern en uitnodigend.

Gestroomlijnd winkelproces

Hoe gaat het winkelen zelf in zijn werk? Je opent de automatische deuren door je app te scannen bij de ingang, waarna je meteen kunt beginnen met het vullen van je mandje. Met behulp van de camera van je telefoon scan je eenvoudigweg de producten die je wilt kopen. Betalen kan op verschillende manieren, zoals via de app of door het scannen van een

QR-code bij de betaalautomaat. Als alternatief kun je er ook voor kiezen al je producten te scannen bij de zelfscankassa.

Bij tegut... teo zijn vergelijkbare veiligheidsmaatregelen van kracht als in gewone winkels, met camera’s, alarmsystemen en anti-diefstalmaatregelen. Aangezien toegang tot de winkel uitsluitend mogelijk is na het scannen van de app, weet tegut... altijd wie er zich in de winkel bevindt.

Stap voor stap

Wanzl heeft met het winkelconcept in recordtempo al een groot deel van Duitsland veroverd. In België bewegen we ons wat voorzichtiger richting automatisatie. Colruyt Group opende begin dit jaar haar tweede filiaal van OKay Direct, een selfservicewinkel waar je 24/7 zelfstandig je boodschappen kan doen ... maar daar stopt het voorlopig. De zelfscankassa’s zijn ondertussen vaste prik geworden in de meeste supermarkten. Volgen de volledig geautomatiseerde winkels binnenkort ook?

Tegut... teo is een winkelconcept met oog voor duurzaamheid.
Wanzl werkt verschillende 24/7 concepten uit. Hierbij een beeld van een winkelconcept dat ze ontwikkelden voor de hotelsector.
JUN-SEPT 2023 71 Dossier
Tegut

Arrondi met iF Design Award 2023 bekroond

Smeva, producent van koeltoonbanken, koelvitrines en koel- en vriescellen, mocht de prestigieuze iF Design Award in ontvangst nemen voor haar Arrondi self-service in-store koelmeubel. Het ontwerp werd door de jury geprezen om zijn unieke glazen design en onderscheidend vermogen.

De iF Design Award is een van de meest prestigieuze designprijzen ter wereld. De winnaars worden beoordeeld op verschillende criteria, waaronder esthetiek, functionaliteit, duurzaamheid en innovatie. Dit jaar ontving een panel van internationale experts meer dan 10.000 inzendingen uit 52 landen. “We zijn echt zeer blij met deze prijs”, vertelt Robert Derks, International Sales Manager van Smeva. “Het is een erkenning voor de inspanningen van ons team om innovatieve en duurzame oplossingen te bieden aan onze klanten. Voor zover ik weet is Arrondi het enige b2b-koelmeubel dat ooit zo’n waardering heeft gekregen. Daar zijn we echt wel trots op!”

“Arrondi is een koelmeubel dat de perfecte combinatie biedt van esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid”, vervolgt hij. “Met zijn transparantie, prachtige gebogen vormgeving en strakke lijnen trekt Arrondi onmiddellijk de aandacht én biedt het een optimale presentatie. Maar het is niet alleen de buitenkant die indrukwekkend is. Arrondi is ontworpen met behulp van de nieuwste technologieën en materialen, waardoor het energie-efficiënt en milieuvriendelijk is.”

72 SMEVA
“Voor zover ik weet is Arrondi het enige b2b-koelmeubel dat ooit zo’n waardering heeft gekregen.
Daar zijn we echt wel trots op!”
Robert Derks, International Sales Manager Smeva

Arrondi heeft alle troeven van een topper: energie-efficiënt, milieuvriendelijk, compact én een lust voor het oog.

Energiezuinig, compact en transparant “Arrondi verbruikt gemiddeld zo’n 70% minder energie dan reguliere koelmeubelen. Het meubel is daarnaast heel compact, waardoor je bespaart aan vierkante meters op de winkelvloer. Naast energiezuinig en praktisch zorgt Arrondi met haar afgeronde hoeken en unieke design ook nog eens voor een optimale zichtbaarheid van de producten”, aldus Robert.

“Smeva wilde met Arrondi echt iets nieuws ontwikkelen. Zowel qua verbruik als uitstraling. Er is al veel beschikbaar op het vlak van koelmeubelen, en innovaties liggen doorgaans dicht tegen elkaar aan. Vanwege onze duurzaamheidsambitie, en die van onze klanten, is er daarom gekozen om een zo energiezuinig mogelijk koelmeubel te ontwikkelen.”

“Het afgedekt presenteren van koelverse producten is hoe dan ook interessant. Producten blijven langer vers en ook voor de perceptie van de consument is dit belangrijk. Dit voordeel overstijgt de extra handeling die nodig is omdat het meubel moet worden geopend.”

De award is een belangrijke mijlpaal voor Smeva. “Het bevestigt onze positie als toonaangevende speler op het gebied van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige koeloplossingen voor de voedsel- en drankenindustrie”, besluit Robert.

Over Arrondi

Arrondi is modulair verkrijgbaar in de hoogtematen 1.560 en 2.140 mm. Zowel als remote of plug-in. Arrondi is bovendien volledig omsloten door dubbelglas. Het maximaal transparante concept kreeg geïntegreerde ledverlichting die zorgt voor een aantrekkelijke, goed zichtbare productpresentatie. Meer informatie: www.smeva.com.

JUN-SEPT 2023 73 Dossier
KLAAR OM JE DROMEN TE REALISEREN? START JE EIGEN WINKEL SAMEN MET CARREFOUR. Kiezen voor een eigen Carrefour, dat is kiezen voor een eigen winkel met alle kansen op succes. Ben je klaar om de sprong te wagen? Zet vandaag nog de eerste stap naar jouw eigen zaak! … en wie weet word jij de baas in je eigen Carrefour-winkel. CONTACTEER ONS www.ikwordfranchisenemer.be recruitment_franchising_be@carrefour.com 02 729 24 67

Winkelervaring als

prioriteit

In dit dossier rond digitalisering & beleving laten we graag twee Carrefour-ondernemers aan het woord die hierin uitblinken. De experts van dienst? Vader en zoon Laisnez.

Didier Laisnez nam zijn eerste Carrefour Express over in 2002. Enkele jaren later had hij vier Carrefour Express-winkels onder zijn hoede. In 2019 liet hij een van zijn winkels in de Anselmostraat in Antwerpen over aan zijn zoon Jonathan. Momenteel heeft de ervaren ondernemer ook nog een Carrefour Express in Antwerpen (Vlaamse Kunstlaan).

Het streven naar een prettige winkelervaring voor de klanten is hier meer dan een leuze. “Al 20 jaar is klanttevredenheid onze prioriteit”, vertelt Jonathan. “De winkel ligt in een diverse buurt. Zowel studenten, families, oudere personen als werklui doen bij ons hun inkopen. We willen dat iedereen met een positief gevoel terugkeert.”

Een mooi assortiment

“De bakkerij en onze groente- en fruitafdeling zijn onze visitekaartjes”, zegt ook Didier. “We kiezen altijd voor seizoensgebonden kwaliteitsproducten die – wanneer mogelijk – lokaal geproduceerd worden.”

“Wat ons van andere winkels onderscheidt, is het grote assortiment”, vult zoon Jonathan aan. “In principe is onze winkel ‘klein’, toch is het aanbod groter dan in de gemiddelde Carrefour Express. Van basisproducten zoals bloem tot Italiaanse koekjes, bij ons vind je alles wat je nodig hebt.”

Klantenservice

Een snelle afhandeling bij de kassa en ruime openingstijden zijn ook belangrijk om die winkelervaring te verbeteren. “Daarbovenop bieden we ook een leverservice aan huis en werken we met Too Good To Go. Een groot succes, de vraag is vaak groter dan het aanbod”, vervolgt Jonathan. “Binnenkort plaatst Carrefour hier ook smart vending machines om zo ook buiten de openingsuren een oplossing te kunnen aanbieden voor onze klanten.”

Waardevolle data

De Critizr-app van Carrefour helpt ons om de meningen van onze klanten te verzamelen. “Hun opmerkingen en suggesties zijn uiterst waardevol voor ons. Bovendien luisteren we voortdurend naar onze klanten tijdens hun bezoek aan de winkel. Ons team is daarin getraind”, aldus Didier.

Een modern winkelconcept

In juli 2019 en september 2022 werd de winkel verbouwd volgens het 3.0-concept van Carrefour Express. “Dat concept blijft zich ontwikkelen en wordt verfijnd bij elke verbouwing. Dit betekent dat Carrefour aandacht heeft voor de feedback en opmerkingen van klanten en het concept voortdurend aanpast om een steeds betere winkelervaring te bieden”, vertelt Didier daarover. “Het is cruciaal om te investeren in

nieuwe ideeën, nieuwe technologieën en nieuwe benaderingen”, besluit hij. “Het stelt ons in staat om ons te onderscheiden van de concurrentie, klanten aan te trekken en te behouden, en te voldoen aan veranderende behoeften van consumenten. Dit is een overtuiging die altijd centraal gestaan heeft in mijn winkelbeheeractiviteiten gedurende meer dan 20 jaar!”

“In principe is onze winkel ‘klein’, toch is het aanbod groter dan in de gemiddelde Carrefour Express.”
Jonathan Laisnez, uitbater Carrefour Express Antwerpen Anselmostraat
75 Dossier CARREFOUR
Jonathan Laisnez

U onderneemt terwijl wij ontzorgen

Carrier Refrigeration is wereldwijd marktleider in koel- en vries-oplossingen voor de food retail. Onze producten leveren succes door optimale merchandising, uitstekende technologie en toonaangevende energie-efficiëntie. Alles vanuit één bron. Koelapparatuur, systeemoplossingen en service.

• Op maat gemaakte koeltechnische oplossingen

• Koel- en vriesmeubelen

• Projectuitvoering en installatie

• Service & onderhoud

Koeling met verkoopkracht

Carrier begrijpt dat een goede vers presentatie omzetverhogend werkt. Wij houden uw product koel en u ontvangt de warmte van uw omzet terug. Met de E6 generatie koelmeubelen levert

Carrier u de optimale balans tussen verkoopkracht en milieu-verantwoordelijke technologie.

Meer weten? Wij adviseren u graag!

Vestiging Culemborg Beesdseweg 7 - 4104 AW Culemborg Tel. +31 (0)345 544 444 www.carrier-refrigeration.nl Vestiging Herentals Atealaan 34A (Floor 1 wing C) - 2200 Herentals www.carrier-refrigeration.be Alle vestigingen: info.benelux@carrier.com SOCIAAL FONDS N° 201 en N° 202 HetSociaalFondshelptjouenjepersoneelmetextrahanden. Nietletterlijk,maarwelmetpremies! Geschiktpersoneelvinden,valtnietaltijdmee.Biedeenlangdurige oflaaggeschooldeeenbediendencontractaanenwijbelonenjemet forfaitairepremie. Jouwwerknemersfinancieelsteunendooreentussenkomstindekinderopvang viahetSociaalFonds?Ditismooimeegenomen!Nieuwsgieriggeworden? GA NAAR sociaalfonds201.be sociaalfonds202-01.be ENDIENNUONLINEJE PREMIEAANVRAAG IN BelgischeConfederatie Broodbakkerij Banketbakkerij Chocoladebewerking 2021-1544SociaalFondsextrahanden SuperMAG215x268_HR.indd 1 23-1443-SuperMAG-feb-2023Cover.indd 1-3

Tip!de beste boeken voor ondernemers

Start with Why

Simon Sinek

In zijn boek Start with Why vraagt Simon Sinek zich af waarom er slechts een aantal bedrijven de wereld echt weten te veranderen. Het antwoord luidt volgens hem dat ze eerst met de waarom-vraag aan de slag gaan. Zo creëer je een loyalere klant, een geïnspireerd team én succes op langere termijn.

Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies

Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity

David Allen

Weinig mensen kunnen productiviteit beter beschrijven dan David Allen in zijn boek

Getting Things Done. De klare taal en de duidelijk verteerbare principes maken het voor elke lezer een must-read. Tal van nieuwe inzichten gegarandeerd!

James Collins en Jerry Porras

De auteurs van dit boek nemen een achttiental duurzame en uitzonderlijke bedrijven op de korrel en kijken wat hen aan de top van de sector deed belanden. De talrijke voorbeelden en praktische concepten in het boek maken dit werk tot een bruikbare gids voor ieder bedrijf.

SuperMAG is het leukste magazine binnen de zelfstandige foodretail.

Wens je jouw product of dienst aan onze lezers kenbaar te maken?

Neem dan meteen contact op met onze accountmanager Yannick Muls via yannick.muls@buurtsuper.be of 0476 78 30 12.

We zoeken samen met jou naar de beste oplossing om je verhaal te brengen: een redactionele bijdrage in het magazine, aangevuld met een bedrijfsvideo en/of onlinecampagne? We denken graag met je mee.

Dossier oktober: Human Resources

Voor het SuperMAG van oktober/november

werken we aan een boeiend dossier over Human Resources in de buurtsupermarkt. Biedt jouw bedrijf of organisatie een dienst of product aan binnen dit thema? Of ... heb je zelf een suggestie voor een leuk thema of onderwerp? Laat het ons dan zeker weten.

MAG HÉT MAGAZINE VOOR DE FOODRETAIL EXTRA HANDEN NODIG? zelfstandige snel handen te vinden valt steekt het handje toe. werkloze, deeltijds laaggeschoolde een en wij belonen je forfaitaire premie. 201 EN N° 202.01 215x285+4 NL v1.indd 2 MAG HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL TIP: wacht niet te lang, want onze nummers raken steeds sneller uitverkocht!
202.01 werklozemeteen kinderopvang geworden? 10/11/2022 11:21 MAG HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL FEB/MRT 2023 SuperMAG verschijnt keer per jaar in februari april juni oktober december |Afgiftekantoor Antwerpen P209546 PPPBBelgië(N)-Belgique SuperMAGiseeninitiatiefvanBuurtsuper.be, deUNIZO-organisatievansupermarktenenspeciaalzaken. FEBRUARI/MAART 2023 HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL
1
MAG HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL APRIL/MEI 2023 SuperMAG verschijnt keer per jaar in februari april juni oktober december |Afgiftekantoor Antwerpen P209546 PBPP België(N)-Belgique SuperMAG is een initiatief van Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken. VERS EN LOKAAL ALS VERSCHILMAKER Gert Schrooten (Carrefour Market Bocholt en Hamont) DOSSIER Lekker vanbijons SAMEN BOUWEN AAN EEN LEKKERE BUURT! Van de serre via de winkelkar op je bord APRIL/MEI 2023 HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL BURGERLICIOUS PAU-11515-advertentie Buurtsuper-A4-160323_b.indd Dossier JUN-SEPT 2023 77 TIP
2 3

Een kijkje op nemen? de veiling

Groenten en fruit koop je in de supermarkt, denkt de doorsnee consument. En die producten komen van de boer, denken de meesten erachteraan. Welke stappen daartussen nog

plaatsvinden, is voor leken onbekend terrein. Maar onze topproducten komen niet zomaar in de schappen te liggen. Je kunt ze herleiden naar één centrale plek. Een wereld op zich. Tijd om de rol van onze hardwerkende veilingorganisatoren van achter de schermen naar voren te brengen.

De VBT is een koepelorganisatie waar alle veilingen in Vlaanderen – BelOrta, REO Veiling, Coöperatie Hoogstraten, Ingro, Belgische Fruitveiling VVF en Limburgse Tuinbouwveiling

LTV – lid van zijn. Ook de Waalse aardbeienveiling Criée de Wépion schaart zich onder het verbond. “En meer dan 80% van de producenten van groenten en fruit is lid van zo’n coöperatie”, legt Luc Vanoirbeek uit. “Dat betekent dat ze gezamenlijk naar een veiling toestappen en van daaruit hun groenten en fruit aan handelaars, exporteurs en buurtsupers verkopen. Je kunt de veiling dus zien als een soort draaischijf waaraan telers, coöperaties en kopers samenkomen om groenten en fruit van punt A naar punt B te krijgen.”

Van oogst…

Dat proces begint zodra de teler zijn of haar producten oogst. “Nog diezelfde dag worden ze naar de veiling gebracht”, zegt Luc. “De producent maakt thuis al een overzicht van het soort product en onder welke kwaliteitsklasse het valt. Van zodra de producten worden binnengebracht bij de veiling, staat er een kwaliteitskeurder klaar die het product van dichtbij bekijkt om te zien of die geschatte kwaliteitsklasse klopt.” Aspecten die meetellen zijn properheid, stevigheid, vorm, maar ook praktische zaken, zoals volume. “Als ze door de controle komen, worden de producten afgezet in een loods en krijgen ze een label met alle gegevens. Die sticker is een soort identiteitspas en kunnen we gebruiken om, indien nodig, helemaal terug te gaan naar de oorsprong van een product.”

…tot

overslag

Op de veiling worden de producten een paar uur opgeslagen onder de juiste temperaturen en omstandigheden. Of ze krijgen nog een speciale behandeling. “Sla plaatsen we bijvoorbeeld in een vacuümkoeler, een grote container waar de sla

78 VLAM VEILINGEN
“In ons geval is onzichtbaarheid eigenlijk een heel goed teken”
Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris van VBT

met 2 tot 3 °C extra lang houdbaar blijft.” De veilingmedewerkers maken een inventaris van alle producten, en die lijst vormt de basis van de vroege ochtendverkoop. “De producten komen vervolgens op de klok te staan en alle geïnteresseerde kopers zien per lot de prijs op die klok dalen”, zegt Luc. “Druk je snel, dan betaal je een hogere prijs, maar heb je wel meer zekerheid op het vlak van hoeveelheid. Druk je later, dan betaal je minder. Die keuze hangt enorm af van de behoefte van de koper.” Wanneer een product aangekocht is, wordt het naar de laadkade aan de andere kant van het gebouw gebracht en klaargezet voor de vrachtwagen van de koper.

Overschotten gaan naar liefdadigheidsinstellingen of worden verwerkt tot voeder.

Zo zijn alle producten binnen 24 uur weer weg. “Een enkele keer blijft er iets over. Vooral wanneer producten in een bepaald seizoen heel veel worden geteeld. Gelukkig is dat op jaarbasis maar zo’n 1,5%. Eventuele overschotten gaan naar liefdadigheidsinstellingen of worden verwerkt tot voeder. Verspillen doen we niet graag. Wat we wel heel graag doen, is ons maximaal inzetten voor onze drie kernwaarden: snel werken, optimale kwaliteit garanderen en alles bewaren onder de juiste omstandigheden.”

Kwaliteit en veiligheid

Op de Belgische veiling zetten telers en coöperaties absolute topproducten neer. “Die kwaliteit onderscheidt ons en die volgen wij mee op. We gaan rond op de veiling, bekijken alle producten, nemen stalen, en voeren allerlei testen en onderzoeken uit op het vlak van duurzaamheid. We staan in het centrum van de sector. Het is trouwens heel mooi om te zien dat elke Belgische veiling zijn eigen identiteit heeft, ondanks dat ze zich bezighouden met dezelfde zaken.”

Dat de veiling niet zichtbaar is voor de consument is wat Luc betreft juist heel wenselijk. “Wat wij doen is faciliteren. De core business van een veiling is logistiek en administratie, meer niet. Hoe minder zichtbaar we zijn, hoe beter. We verkopen zes dagen per week fruit. In één uur tijd verkopen we tot zes miljoen kilo tomaten. Onze systemen zijn zo krachtig dat ze niet opvallen, en zo hoort het ook.”

Coöperatie Hoogstraten

Hoogstraten is een door en door Belgisch merk, dat bij de klant vooral bekendstaat om de kwalitatieve aardbeien. De groep met 170 actieve telers bestaat dit jaar exact 90 jaar en is daarmee de oudste groente- en fruitcoöperatie in België. “Je mag ons gerust een ietwat atypische coöperatie noemen”, zegt Jan Engelen, marketingmanager van Coöperatie Hoogstraten. “We hebben namelijk slechts drie hoofdproducten: aardbei, tomaat en paprika. Daarnaast kweken we nog een aantal kleinere producten zoals bessen, kersen, komkommer, pompoen en meloen. Door het beperkte gamma zijn we sterk gespecialiseerd en meteen ook de referentie in deze producten.”

32 miljoen kilo per jaar

De aardbeien van Hoogstraten zijn door de jaren heen dan ook uitgegroeid tot een A-merk dat geniet van nationale en internationale faam. “Ons label verkoopt ruim 32 miljoen kilo op jaarbasis”, verduidelijkt Jan Engelen. “Hiermee zijn we marktleider in Noord-Europa. Door een opeenvolging van teelttechnieken kan Hoogstraten twaalf maanden per jaar aardbeien produceren.”

JUN-SEPT 2023 79
“Met slechts drie hoofdproducten zijn we een ietwat atypische coöperatie.”
Jan Engelen, marketingmanager Coöperatie Hoogstraten
We zoomen in op de drie grootste veilingen: Coöperatie Hoogstraten, BelOrta en REO Veiling.

Qua volume zijn het echter de tomaten die het grootste product van deze coöperatie vormen, met een productie van ruim 100.000 ton per jaar. “Begin jaren 2000 hebben de Hoogstraten-tomatentelers fors ingezet op differentiatie”, aldus Jan Engelen. “Denk maar aan verschillende nieuwe kleuren, vormen, los of tros, groot of klein, aangevuld met innovatieve verpakkingen. Twee grote telergroepen binnen de Hoogstraten-tomatenclub – Den Berk Délice en Tomeco – zijn goed voor 90% van het totale aanbod tomaten op Hoogstraten. Met sterproducten als MissPerfect, Party Délice, San Marzano, Sweetest Queen, Kumato, Coeur de Boeuf en Chef-tomaten is het assortiment van standaard trostomaat en vleestomaat aardig aangevuld.” De paprika’s van Hoogstraten zijn goed voor nog eens 30.000 ton per jaar.

Unieke QR-code

Wat deze coöperatie een extra voordeel geeft, is de gunstige locatie. “We zijn daardoor ook heel actief in Nederland. Maar een van de grootste onderscheidingen is dat ons merk bekend staat als betrouwbaar en kwaliteitsvol. Wist je bijvoorbeeld dat elk van onze aardbeienbakjes een unieke QR-code heeft die je kunt scannen, zodat je meer te weten komt over de teler van je aardbeien? Op zo’n dienstverlening kunnen we bouwen en gaan we richting de 100 jaar!”

BelOrta

Nagenoeg alle soorten groenten en fruit die in ons land geteeld kunnen worden, zijn te koop bij BelOrta. “Denk aan de klassiekers zoals tomaten, komkommer, paprika, sla, witloof, appels, peren en aardbeien”, vertelt Glenn Sebregts, divisiehoofd Marketing van BelOrta. “Maar ook aan innovaties zoals Belgische Charentais-meloen, broccolini, Flower Sprouts en nog veel meer. In totaal spreken we over 170 productgroepen, maar binnen bepaalde productgroepen heb je nog een heel groot assortiment.” Dit maakt van BelOrta de ideale onestopshop voor het volledige lokaal geteelde assortiment.

Dit jaar blaast BelOrta 10 kaarsjes uit. “De zaadjes van onze coöperatie werden echter al vele decennia geleden, in 1905, geplant. Heel wat fusies en integraties later is BelOrta geworden wat het vandaag is, een coöperatie met meer dan 950 trotse leden-producenten.” De laatste jaren ligt de focus sterk op innovatie, op het vlak van teelt, bewaring, operationele efficiëntie en productdiversiteit. “We willen de consumenten op een gezonde manier van onze producten laten genieten. Enkel zo slagen we erin om de consumptie van groenten en fruit te verhogen en kunnen we onze telers duurzaam en toekomstgericht laten ontwikkelen.” Via doorgedreven marketingcampagnes verhoogt BelOrta ondertussen het enthousiasme over groenten en fruit bij de consument. “Met onze campagnes willen we inspireren, entertainen en informeren over groenten en fruit van hier”, voegt Glenn toe.

80 VLAM VEILINGEN
“Ons merk staat bekend als betrouwbaar en kwaliteitsvol.”
Jan Engelen, marketingmanager Coöperatie Hoogstraten
+950 leden
“Met onze campagnes willen we inspireren, entertainen en informeren over groenten en fruit van hier.”
Glenn Sebregts, divisiehoofd Marketing BelOrta

+70 landen

BelOrta-producten worden naar meer dan 70 landen geëxporteerd. “Voor de klant minimaliseren we teeltrisico’s door middel van (geografische) spreiding, waardoor men een heel seizoen lang kan rekenen op continuïteit in productaanbod. Ook ons verkoopsysteem garandeert toegang tot een vers product. Ondanks de grote volumes die door de 950 telers worden aangevoerd, heb je elke dag opnieuw het meest verse product in handen omdat er niets blijft staan op het einde van de dag.”

REO Veiling

De REO Veiling biedt zo’n 70 verschillende producten aan en is onderscheidend met een breed scala aan glasgroenten en open luchtgroenten. “We hebben een vrij gelijkmatige spreiding over de vier seizoenen heen”, legt Dominiek Keersebilck, commercieel directeur van REO Veiling uit. “Tomaten, prei, aardbeien, komkommers, paddenstoelen en witloof zijn onze grootste productcategorieën. Het voordeel daarvan naar de kopers toe is dat zij zich op één adres kunnen bevoorraden met meerdere dagverse producten.” De ligging van de REO Veiling – nabij grote steden en snel bereikbaar vanuit meerdere uitvalswegen – verkort de tijd tussen oogst en winkelverkoop.

Populaire én vergeten groenten

Ook de REO Veiling heeft al heel wat jaren op de commerciële teller staan. “Vorig jaar bestonden we 80 jaar. We begonnen in 1942 als telersvereniging, met een 25-tal land- en tuinbouwers uit Roeselare en omstreken. Vandaag leveren de aangesloten coöperanten dagelijks ongeveer 650 ton verse groenten en fruit aan de veiling. Gangbare producten, maar ook vergeten groenten, culinaire specialiteiten en nieuwkomers op de markt. Wat ooit klein begon, is vandaag een betrouwbare organisatie voor de Belgische en internationale handel.”

En betrouwbaarheid blijft belangrijk. “We doen nog een tweede controle bovenop de standaardcontrole. De gecontroleerde producten krijgen een eigen kwaliteitslabel – Flandria, Tomabel of Fine Fleur – en onze telers steken extra veel tijd en moeite in een smaakvolle presentatie.” De intense verbondenheid tussen producent en kwaliteitslabel typeert de REO Veiling. “Daarnaast bieden we technische en logistieke ondersteuning aan onze kopers en kunnen we ook andere verpakkingen voorzien dan de standaardvarianten. Of we bewaren aardbeiplanten of witloofwortelen voor de producent, zodat hij of zij het seizoen beter kan inplannen. Als we de teler ook maar met iets kunnen helpen en ontzorgen, dan zetten we ons daarvoor in.”

81
“We doen nog een tweede controle bovenop de standaardcontrole!”
Dominiek Keersebilck, commercieel directeur van REO Veiling
82
Op tour bij de boer

Lekker kroontje

Aardbeien zijn natuurlijk de koninginnen van de zomer. Daarom dragen ze ook een kroontje. Dat kroontje laat je trouwens best zitten wanneer je je aardbeien wast. Haal je het kroontje eraf, dan neemt de aardbei te veel water op en vlakt de smaak af. Je kunt het kroontje trouwens ook prima opeten – de kleine groene blaadjes bevatten heel wat vitaminen die goed voor je zijn.

83 JUN-SEPT 2023

Groei van biomarkt in België stokt in 2022

In tegenstelling tot de stijgende voedings- en huishoudbestedingen daalden de biobestedingen in België vorig jaar met 2,6%. Bij de verse bioproducten bleef de daling beperkt tot 0,7%. Hoe dat zit? We laten de cijfers voor zich spreken.

De daling van de biobesteding vinden we vooral in Brussel en in Wallonië. In Vlaanderen steeg de biobesteding met 3% (en 5% in vers). Anderzijds besteedde de Waal bijna het dubbele aan bioproducten in vergelijking met de Vlaming en ook in absolute cijfers overtreft de Waalse biomarkt de Vlaamse. Maar de kloof

verkleint. De biomarkt in België is goed voor 954 miljoen euro waarvan 409 miljoen euro voor verse bioproducten of een marktaandeel van 3,4% voor de totale markt en 4,9% voor de versmarkt. De totale bio-omzet lag vorig jaar wel 16,5% hoger dan voor corona (2019). Bij de verse bioproducten was de omzet in 2022 zelfs ruim 31% hoger dan voor corona.

Aantal biokopers blijft hoog

De biopenetratie bleef vorig jaar stabiel op het hoge niveau van 98%. Dit wil zeggen dat 98 op 100 Belgen weleens een bioproduct kocht in 2022. De aankoopfrequentie van bio, die jaar na jaar steeg, daalde daarentegen van 28,7 naar 28,2 keer per jaar. Dit in tegenstelling tot het gangbare (= niet-bio) waar de aankoopfrequentie lichtjes steeg.

84 CIJFERS Bron: GfK Belgium en bewerkingen VLAM Biobestedingen in België (in miljoen euro) 0 200 400 600 800 1000 1200 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 mio euro TOTAAL BIO FMCG* BIO VERS** +16,5% +31,2% -2,6% -0,7%
*FMCG = Voeding (vers, diepvries en kruidenierswaren), dranken, drogmetica en non-food. **Verse voeding: Zuivel, eieren, vers vlees, gevogelte, wild, verse vis, week- en schaaldieren, vleeswaren, brood, aardappelen, fruit en groenten.

Hierdoor kwam het gekochte volume aan bioproducten per capita onder druk te staan (-9%) terwijl bij het gangbare dit volumeverlies slechts 4% bedroeg. Het biomarktaandeel in België daalde van 3,5 naar 3,3%. In Vlaanderen konden de biobestedingen wel de algemene voedingsbestedingen volgen waardoor het biomarktaandeel stagneerde op 2,4%.

Wat met de prijzen van bio?

Een korf van biologische versproducten (melk, karnemelk, room, boter, yoghurt, harde kaas, zuivelsubstituten, vleesvervangers, eieren, agf en brood) was in 2022 gemiddeld 37% duurder dan het gangbare. Er zijn wel grote verschillen per product. Bij vleesvervangers bijvoorbeeld was de biovariant vorig jaar goedkoper dan het gangbare product.

In 2022 was het prijsverschil van deze productenkorf kleiner dan de twee voorgaande jaren. Binnen zuivel blijft het prijsverschil grosso modo gelijk voor halfvolle melk en yoghurt. Voor kaas daalt het prijsverschil. Voor de andere beschouwde versproducten in de korf daalt het prijsverschil ook behalve voor brood. Bij brood is er een stagnatie.

DIS 1 blijft belangrijkste biokanaal

De klassieke supermarkt (DIS 1) is het grootste biokanaal met een marktaandeel van 47%. Het

gespecialiseerde kanaal (speciaalzaak zoals bakker, slager, natuurvoedingswinkel en overige algemene voedingswinkels waaronder Bio-Planet) komt op de tweede plaats met een aandeel van 29%.

De buurtsupermarkt blijft het op twee na belangrijkste kanaal voor bio, met 8% marktaandeel, nipt vóór hard discount (7% marktaandeel). Hard discount groeide de voorbije jaren sterk voor verse voeding maar niet voor bio. De rechtstreekse verkoop op de hoeve, de boerenmarkt en de openbare markt zijn, in vergelijking met de supermarkten, kleinere biokanalen maar het bio-aandeel ligt er wel hoger.

Opmerking

Definitie versproducten:

• VERSPRODUCTEN = Zuivel, eieren, vers vlees, gevogelte, wild, verse vis, week- en schaaldieren, vleeswaren, brood, aardappelen, fruit en groenten.

Nieuwe definitie distributie:

• DIS 1: AH, Alma, Carrefour Hyper/Planet/GB/Market, Champion Mestdagh, Colruyt, Cora, Delhaize AD/De Leeuw Supermarkt, Intermarché/Ecomarché, Jumbo, Makro/Metro, Match en Red Market

• HARD DISCOUNT: Aldi en Lidl

• BUURTSUPERMARKT: Alvo, Carrefour Express/Contact, Cash Fresh, Delhaize City/Proxy, Louis Delhaize, Okay, Profi, Rob, Smatch, Spar, Supra …

Distributiekanalen biologische producten (totaal bio FMCG) in België (aandelen op basis van bestedingen)

DIS 1: AH, Alma, Carrefour Hyper/GB/Market, Champion, Colruyt, Cora, Delhaize AD, Delhaize De Leeuw, Intermarché, Jumbo, Makro/Metro, Match en Red Market * Bio-Planet valt onder ‘overige algemene voeding’

xx xx
Bron: GfK Belgium voor VLAM
85 JUN-SEPT 2023 45% 44% 43% 46% 47% 46% 47% 9% 9% 9% 8% 8% 7% 7% 6% 7% 6% 7% 7% 8% 8% 2% 2% 2% 1% 1% 2% 2% 34% 34% 34% 33% 32% 30% 29% 3% 3% 4% 4% 3% 4% 4% 2% 1% 2% 1% 2% 3% 3% 0% 20% 40% 60% 80% 100% 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 in % van de besteding
E-commerce Hoeve en boerenmarkt Speciaalzaken/overige algemene voeding* Openbare markt Buurtsupermarkt Hard discount DIS 1

Wil je jouw klanten gezond kwaliteitsvlees aanbieden?

Mals, sappig en lekker varkensvlees. Dat is Duroc d’Olives. Deze hoogwaardige kwaliteit komt natuurlijk niet vanzelf. Het is het resultaat van onze jarenlange inspanningen en vooruitstrevende aanpak. Daarbij zijn dierenwelzijn en duurzaamheid onze topprioriteit. We blijven verder investeren om met ons varkensvlees het verschil te maken. Met aandacht voor dier en planeet.

Meer marmering, meer smaak

Het Duroc d’Olives varken is een kruising van twee karakterdieren: de witte landraszeug, gekend voor haar prima

vleeskwaliteit, en een bruinrode Duroc beer. Duroc varkens hebben meer intramusculair vet, zoals je kan merken aan de typische marmering, en donkerder, malser vlees met extra smaak. Het resultaat is een lichtbruinrode kruising die voor heerlijk, mals en sappig vlees zorgt. Om deze kruising zo goed mogelijk te optimaliseren, kweken we onze eigen beren en installeerden we een inseminatie-station in onze boerderij. Na overleg met onze slagers, die ons waardevolle feedback geven over de wensen van hun klanten, kunnen we de genetica van onze dieren verder afstemmen op de ideaal gewenste vleeskwaliteit.

Zo zet je ons kwaliteitslabel in de kijker

Maak gebruik van ons gratis campagnemateriaal om het vers vlees en de charcuterie van Duroc d’Olives in het oog te laten springen. We verwerkten het klassieke patroon van de slagerverpakking in een vrolijk Mondriaan-motief. Zo kan je jouw koeltoog kleurrijk aankleden en herkennen je klanten ons gamma in één oogopslag. We hebben een heel ondersteuningspakket voor je klaarliggen: bestickering, pancartes, folders en receptenboekjes. Ze zijn gratis. Vraag ernaar aan onze vertegenwoordiger.

Kom ons bezoeken op de openboerderijdagen

Onze 6 engagementen

voor het welzijn van onze dieren:

We blijven verder investeren om met ons varkensvlees het verschil te maken. En dat willen we graag laten zien aan professionals die meer willen weten over Duroc d’Olives. Daarom organiseren we onze Openboerderijdagen op 7, 8, 10, 13, 14, 17 en 18 september in onze vernieuwde boerderij in Kruisem. Run je een buurtsuper en wil je ontdekken waar het heerlijke Duroc d’Olives varkensvlees vandaan komt? Schrijf je dan in via de bijgevoegde uitnodiging! VRIJLOOPHOKKEN

GECONDITIONEERDE STALLEN NATUURLIJK DAGLICHT VERS VOER EN DRINKWATER
VERRIJKINGSMATERIAAL DIERVRIENDELIJK TRANSPORT Het Duroc d’Olives-rayon in de AD Delhaize in Knokke.

BOER ZKT BUURTSUPER

wie zijn ze en waar vind je ze?

Jouw klanten vinden het ongetwijfeld fijn om in jouw zaak producten te vinden van lokale producenten uit de buurt, gekend voor hun expertise en aanbod. Niet altijd makkelijk om ze te vinden? We helpen je de boer op met deze handige sites.

Website

‘Recht Van Bij De Boer’

Ken jij alle vormen van korte keten al: hoevewinkel, boerenmarkt, automaten op de hoeve, Buurderijen (Boeren & Buren), groenteabonnementen, zelfpluktuinen, CSA (Community Supported Agriculture) en Voedselteams? Ze hebben elk hun eigen specifieke DNA maar delen dezelfde zorg en inzet voor hun producten en een warme belangstelling voor hun afnemers. Ook zij kunnen producten leveren voor jouw winkel!

De toelichting bij de verschillende vormen van korte keten en de verhalen van producenten zijn te vinden op www.rechtvanbijdeboer.be, dé referentiewebsite voor korte keten voor consumenten. Deze website werd recent volledig vernieuwd en maakt nu ook deel uit van www.lekkervanbijons.be, het kookplatform waar koken met ingrediënten van eigen bodem centraal staat. Er zijn ruim 1.600 verkooppunten te vinden en Google Maps helpt om heel snel een verkooppunt in jouw buurt te vinden. Je kan niet alleen filteren op locatie, maar ook op product of soort verkooppunt dat je zoekt. Je vindt er bijvoorbeeld maar liefst 709 hoevewinkels op terug. 1
88
www.lekkervanbijons.be/producten/rechtvanbijdeboer
Lokaleproducenten

Dit digitale platform verbindt consumenten en lokale Limburgse landbouwers met elkaar op een laagdrempelige en transparante wijze. De provincie Limburg wenst hiermee de kloof tussen consument en producent te verkleinen en zo de korte keten extra te belichten.

Op het platform vind je als consument en/of afnemer gemakkelijk de producten en hun producent in de buurt. Ook lekkere recepten en nieuwsberichten staan er vermeld. Kortom: een handige verzamelplaats met alles over de korte keten in Limburg.

www.limburgsmaaktnaarmeer.be

Website ‘Steunpunt Korte Keten’

De producentenmodule wordt in de zomer van 2023 uitgerold om, net zoals op de website ‘Limburg Smaakt Naar Meer’, te zoeken op productniveau. Zo vind je eenvoudig korte keten-leveranciers waar je b2b kunt bestellen. De nadruk ligt op het unieke aanbod van de producenten.

In de beschrijving vind je meer info over soorten, rassen, teeltwijzen, smaken, enzovoort. Contacteer de producent via zijn website voor een samenwerking of kies voor een samenwerkingsverband dat producten gebundeld levert op je bedrijf. Niet gevonden wat je zocht? Steunpunt Korte Keten helpt je graag verder deze module te optimaliseren.

www.steunpuntkorteketen.be/producenten

TIP

Niet alle producenten verkopen momenteel al b2b. Neem contact op om dit eenvoudig te verifiëren. Mogelijks kan je hen overtuigen om hun eerste b2b­klant te zijn.

Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met bestaande samenwerkingsverbanden die al b2b-activiteiten doen, zoals

Regio Leuven: KortOm Leuven www.kortomleuven.be

Regio Asse: Curieuseneus www.curieuseneus.be

Regio Pajottenland: Lekkers in Pajottenland www.pajottenland.be/ merkgebruikers/lekkers-uit-het-pajottenland

Regio Gent: Vanier www.vanier.gent

Regio West-Vlaanderen: Westreex www.westreex.be

Regio Waasland:

Smaak Van Waas www.smaakvanwaas.be

Regio druivenstreek: De Woudpoort www.dewoudpoort.be

Website ‘Limburg Smaakt Naar Meer’
3 2
JUN-SEPT 2023 89

recht naar het hart

Lokale marketing die gaat

Local Loyalty Group bedenkt en creëert creatieve lokale marketingacties voor supermarkten. Het Nederlandse

bedrijf groeit momenteel pijlsnel op de Belgische markt.

Of Nederlanders dan écht beter in marketing zijn? We vroegen het aan accountmanager Joey Rutteman en mede-eigenaars Darek Koster en Léon van Reijmersdal.

Local Loyalty Group ontstaat in 2021 als Detail4Retail (gespecialiseerd in spaar- en beloningscampagnes), Tomorrow (specialist in stickerboeken), socialmediabureau Localty en grafisch bureau the mountain fox samensmelten. “We hebben dus alles in huis om onze klanten volledig te ontzorgen op het vlak van lokale marketingcampagnes. Zowel off- als online”, vertelt Darek Koster. “Dat we het hele pakket aanbieden én veel advies geven, daarin zijn we echt uniek.”

Unieke acties

“We pakken de lokale doorvertaling van onze acties ook anders aan”, vult zijn collega Joey Rutteman aan. “Bij de kussenspaaractie plaatsen we bijvoorbeeld een bed op de winkelvloer. Of we organiseren een knuffelspeurtocht bij de knuffelspaaractie. En als we ergens een ganzenbord lanceren, doen we dat met een optocht met een ganzenfanfare. Voor die lanceringsacties denken we ook altijd graag mee én ontzorgen we onze klanten maximaal.”

Wanneer is een marketingactie succesvol?

“Dat hangt een beetje af van het perspectief van de ondernemer”, antwoordt Darek Koster. “Een stickerboekactie zal vaker voor nieuwe klanten zorgen, terwijl een spaaractie vooral bestaande klanten vasthoudt. Voor ons draait het er vooral om dat je je bestaande of nieuwe klanten blij maakt. Daarom zijn onze acties die werken rond ‘lokale trots’ zo leuk. Als je je klant een draagtas of puzzel met herkenbare plekken uit de regio kan meegeven, dan loopt die echt met een stukje trots de winkel uit.”

Op de foto v.l.n.r.: accountmanager Joey Rutteman en mede-eigenaars Darek Koster en Léon van Reijmersdal.
90 LOCAL LOYALTY GROUP
Acties die werken rond ‘lokale trots’ zijn altijd een schot in de roos.

Belonen en werven

“Onze marketingcampagnes zullen in de eerste plaats bestaande klanten belonen of nieuwe klanten werven. Dan moet je meer kijken naar de langetermijneffecten van je campagnes. En niet enkel focussen op directe marge”, vertelt ook Léon Van Reijmersdal. In Nederland wordt er al langer op die manier naar lokale marketing gekeken. “Omdat de concurrentieslag in Nederland natuurlijk veel heftiger is. Daardoor was ook de nood aan lokale acties bij ons groter. Op dat vlak hebben we dus een voorsprong opgebouwd.”

Nu ook de concurrentie in België steeds groter wordt, zien ze dat ondernemers hier ook vaker bereid zijn om te investeren in goede acties. “Zeker als ze zien dat een bepaalde actie bij een collega heeft gewerkt. Dan is een investering in één keer geen issue meer”, lacht Joey Rutteman. “Toch mag dat niet de hoofdreden zijn om een actie op te starten. Er moet altijd een visie achter zitten: voor welke uitdagingen sta je? En welk antwoord kunnen we daarop bieden? Daar denken we met al onze ervaring maar al te graag in mee.”

Maar dé slimste marketingles leerde Darek Koster toch in België: bij Studio 100. Daar werkte hij ooit als senior manager. “Ik leerde er dat je zo veel mogelijk in de belevingswereld van je klant moet blijven. Van het moment dat die ontwaakt tot hij gaat slapen. Als supermarkt moet je constant en op een subtiele manier zichtbaar zijn en zo stilaan het hart van je klant veroveren.”

Met zes touchpoints richting het hart van je klant

volgens Local Loyalty Group:

1 Zorg voor verbinding met lokale verenigingen en schakel ze in bij jouw acties.

2 Gebruik de ‘lokale trots’ die je klanten voelen voor hun dorp, gemeente, stad of een lokaal product.

3 Beloon je klanten voor het feit dat zij bij jou over de vloer komen.

4 Betrek je medewerkers. Zij zijn je ambassadeurs.

5 Zorg voor beleving in en rond je winkel.

6 Verkondig je boodschap ook online.

“Dat we het hele pakket aanbieden én veel advies geven, daarin zij we echt uniek.”
JUN-SEPT 2023 91
Darek Koster, mede-eigenaar Local Loyalty Group

Nieuw op ‘t schap

#whatthefanta

Fanta lanceerde een tijdelijke, paarse variant van haar frisdrank. Deze limited edition was verkrijgbaar in drie smaakvarianten. Omdat ze er alle drie precies hetzelfde uitzien, wist je op voorhand niet welke smaakvariant je zou proeven. Fans werden opgeroepen om deel te nemen aan The Fabulous Flavour Hunt en de #whatthefanta-smaken te ontrafelen op social media.

Plantaardige ijsjes

IJsboerke heeft enkele van haar klassiekers in een plantaardig jasje gestoken. Zo is er de Icy Vegan Cornet Brésilienne, de Icy Vegan Frisko Noisella en het plantaardig alternatief op de klassieke bak vanilleroomijs. Voor de liefhebbers van verrassende combinaties werden ook twee nieuwe smaken aan het plantaardige rijtje toegevoegd: Vanilla Cookie en Caramel Brownie.

Rollers

De Belgische producent van aardappelchips en snacks introduceert Croky Rollers: luchtige en krokante maïssnacks omwenteld in drie verrassende intense kruidencombinaties: Smokey Barbecue, Mexican Taco en Sweet Indian Curry. De Croky Rollers zijn helemaal vegan én glutenvrij.

PRODUCTNIEUWS 92

Koude sauzen made in Belgium

Yum-it is dé nieuwe vet-, suiker-, en glutenvrije koude saus. De Yum-it mayo bevat slechts 35 kilocalorieën per 100 gram, 20 keer minder dan een klassieke mayonaise en 2,5 keer minder dan andere lightversies. De ketchup bevat gemiddeld 3 keer minder kilocalorieën. Hun lancering op de Belgische markt wordt uitgebreid ondersteund met animaties en tastings. Een must-have!

Nieuwe look en smaak

Sprite heeft een nieuwe smaak én een nieuwe visuele identiteit. Coca-Cola lanceert daarom een wereldwijde ‘onweerstaanbare smaak’-campagne. Ook Sprite Zero Sugar kreeg een vernieuwde receptuur. Je merkt volgens het merk nu duidelijker de overeenkomst in smaak tussen de originele Sprite en de Zero Sugar-variant. Samen met de vernieuwde receptuur komt er ook een nieuwe verpakking.

Flora Adora

De nieuwe gin van Hendrick’s is geïnspireerd op het bloemenboeket waar onze kleine gevleugelde vriendjes op afkomen en het kostbare ecosysteem mee bestuiven. De basis van Hendrick’s Flora Adora is dan ook een verfrissende bloemeninfusie. Perfect voor een ontspannen onderonsje. De herkenbare smaak van jeneverbes en koriander wordt ondersteund door een heldergroene noot en zalig zoete bloementoetsen.

food trend

Van-kop-tot-staart-koken

De prijs van vlees stijgt net als alle producten in 2023. We zullen er wellicht minder van kopen of vaker betaalbare vleessoorten kiezen. Van-kop-tot-staart-koken wint al een tijdje aan populariteit. We zijn het een beetje vergeten, maar van betaalbare vleesdelen, die wij bijna als afval beschouwen, kun je de heerlijkste gerechten en producten maken. Trek bijvoorbeeld zelf eens een bouillon van schenkel. En wil jouw klant dan echt een keer genieten van een lekker en goed stuk vlees, dan kiest hij steeds vaker bijzondere, en soms wat vergeten vleessoorten. Bavette, skirt steak, flat iron, flank steak, diamanthaas en staartstuk (picanha).

JUN-SEPT 2023 93

De marshmallows

van Proxy Delhaize Halen

Omdat ze graag iets extra wou aanbieden in haar

Proxy Delhaize in Halen, volgde Melissa Persoons een opleiding Chocolatier. Ze leert er echter ook marshmallows maken en verliest meteen haar hart aan de zoete lekkernij.

Marshmallows hadden altijd al een speciaal plekje in haar hart. “Mijn grootouders aten vroeger bij elke bijzondere gelegenheid een marshmallow, of een ‘spekje’ zoals dat toen heette. ‘Dat verdient een spekske’, zeiden ze dan”, vertelt Melissa Persoons glimlachend.

Na de cursus begint ze te experimenteren met het lekkere snoepgoed. Melissa schakelt haar vier kinderen en de collega’s van de Proxy in als testpubliek. Het resultaat is een assortiment van twaalf basissmaken én een smaak van de maand, die ze aanbiedt onder de toepasselijke naam Mel’s Mellows.

Proefbox

“Het vaste assortiment bestaat uit zes gewone en zes deluxe smaken. Ze zijn verpakt per vier in een doosje of in een pot van tien stuks. En voor wie niet kan kiezen, is er een proefbox met alle twaalf smaken”, vervolgt Melissa. We kunnen alvast niet kiezen uit de deluxe smaken waar we mogen van proeven, zoals kokos met kokosschilfers, framboos met ruby chocolade of pistache met witte chocolade.

Melissa doet alles helemaal zelf: van het verzinnen van de smaken, over het produceren tot het printen van de stickers en het mooi verpakken van de marshmallows. Ze verkoopt ze in haar winkel en via een webshop. In haar webwinkel vind je trouwens ook relatiegeschenken en cadeaus voor speciale gelegenheden zoals huwelijken en geboortes.

Businessplan

Binnenkort zal ze haar marshmallows ook aanbieden aan andere winkels. Heel spannend voor Melissa, die gewoon is om in haar atelier achter de schermen te werken. De adviesdienst van UNIZO hielp haar om haar businessplan en missie en visie uit te werken. “Daar heb ik echt heel veel aan gehad. Ik ben nu zeker over mijn product en helemaal klaar om er de markt mee te betreden.”

“Ik kan de stickers trouwens ook personaliseren”, vertelt ze ons nog. “Dus als er collega-uitbaters geïnteresseerd zijn om de marshmallows in hun zaak te verkopen, mogen ze altijd contact opnemen”, besluit ze met een knipoog.

www.melsmellows.be

Ook iets leuks gedaan met jouw team? We horen het graag! Laat het ons weten via info@buurtsuper.be
94 ACHTER DE SCHERMEN
Haar vier kinderen en het personeel zijn een enthousiast testpubliek van Melissa’s zelfgemaakte marshmallows.
SOCIAAL FONDS N° 201 en N° 202.01 Belgische Confederatie van de Broodbakkerij - Banketbakkerij Chocoladebewerking IJsbereiding (B.B.C.I.) v.z.w. Het Sociaal Fonds helpt uw personeel een extra handje(s) met premies voor hun kinderopvangkosten. DIEN NU ONLINE JE PREMIEAANVRAAG IN: sociaalfonds201.be sociaalfonds202-01.be
NOOD AAN KINDEROPVANG?

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.