SuperMAG april 2023

Page 1

DOSSIER Lekker van bij ons

Gert Schrooten (Carrefour Market Bocholt en Hamont)

VERS EN LOKAAL ALS VERSCHILMAKER

SAMEN BOUWEN AAN EEN LEKKERE BUURT!

Van de serre via de winkelkar op je bord

MAG HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL APRIL/MEI 2023 SuperMAG verschijnt 5 keer per jaar in februariapriljunioktoberdecember |Afgiftekantoor Antwerpen X | P209546 | PB-PP België(N)-Belgique
SuperMAG is een initiatief van Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken.
SOCIAAL FONDS N° 201 en N° 202.01 Belgische Confederatie van de Broodbakkerij - Banketbakkerij Chocoladebewerking IJsbereiding (B.B.C.I.) v.z.w. Het Sociaal Fonds helpt uw personeel een extra handje(s) met premies voor hun kinderopvangkosten. DIEN NU ONLINE JE PREMIEAANVRAAG IN: sociaalfonds201.be sociaalfonds202-01.be
NOOD AAN KINDEROPVANG?

Think global, act local

Delhaize wil haar 128 eigen winkels aan zelfstandigen verkopen omdat die ‘dankzij hun entrepreneurship er wél voor kunnen zorgen dat ze rendabel zijn’, aldus Delhaize.

Wat houdt dat precies in: entrepreneurship? Los van hard werken is het vooral de lokale consumentennoden aanvoelen. Via vijf piekmomenten promoot Buurtsuper.be de troeven van de zelfstandige supermarkten: #milieubewust, #lekkervanbijons, #gezelligdichtbij, #supervriendelijk en #lokaalbetrokken. Ondanks de globalisering kiest de consument bijvoorbeeld steeds meer voor lekkere en verse producten van bij ons. Hopelijk kunnen we via onze acties de consument overtuigen om zijn of haar kilo gehakt te kopen bij een zelfstandige ondernemer en dan te kiezen voor een mix van Belgisch witblauw en Belgisch Landras-varken.

Consumenten die buurtsupermarkten appreciëren voor hun economische en maatschappelijke meerwaarde en buurtsupers die lokale boeren ondersteunen. En vakbonden die begrijpen dat zelfstandige ondernemers – in tegenstelling tot beursgenoteerde bedrijven – hun spaarcentjes aanspreken na een ongelukkig verliesjaar en gewoon verder doen.

Zó zou het moeten zijn. Jammer dat vakbondsacties tegen de verkoop van Delhaize-winkels in het heetst van de strijd fors uithaalden naar onze zelfstandige uitbaters. Gelukkig gaf het nadien ook aanleiding tot heel wat sympathiebetuigingen voor onze kmo’s.

Want franchise is hét toekomstmodel dankzij de schaalgrootte van (multi) nationale retailers enerzijds en de lokale verankering van buurtsupers anderzijds. Delhaize en andere grote retailers die hun aangesloten franchisenemers correct waarderen voor hun entrepreneurship en voorts de ruimte laten om zich lokaal en anders te profileren dan de mainstream supermarkt of discounter. Daar zit toekomstmuziek in.

www.facebook.com/buurtsuperunizo

www.buurtsuper.be

APRIL/MEI 2023 3
“Grote retailers moeten hun aangesloten franchisenemers correct waarderen voor hun entrepreneurship en de ruimte laten om zich lokaal en anders te profileren.”

Colofon

Dit magazine is een initiatief van Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken.

Redactieadres: Willebroekkaai 37, 1000 Brussel

Oplage: 4.000 ex. - verschijnt 5 keer per jaar

Secretariaat en abonnementen:

Yentl Peelman, 02 212 26 22

Directeur Buurtsuper.be: Luc Ardies

Redactie: Nele Schoofs, ZINNIG

Fotografie: Medialife

Vormgeving: Kapitan, www.kapitan.be, 011 22 72 57

Advertenties: Yannick Muls, 0476 78 30 12

V.U.: Buurtsuper.be

Buurtsuper.be

Buurtsuper.be is de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken. Wij verdedigen hun collectieve belangen, inspireren en ontzorgen hen door een aangepast aanbod van individuele diensten en adviezen.

Lid worden van Buurtsuper.be?

Neem contact op via info@buurtsuper.be of schrijf meteen € 520,30 (€ 430 excl. btw) over op BE35 4263 1182 2137 (UNIZO-lidmaatschap incl.) en je bent een jaar lid vanaf het moment van betaling.

Suberbuurt

Lekker van bij ons Zet zes boeiende stemmen rond een tafel met als gesprekstopic lokaal voedsel en je krijgt een straf gepingpong over de uitdagingen en oplossingen van het lokale vraagstuk in België.

Dé attentie voor 2023 Gevulde Lotus® Biscoff®

40

Lokaal verhaal Zo blijft Carrefour Market Bocholt relevant

21 Voordelen voor leden Daarom werd Benoit lid

22 Op de koffie met … … officemanager Yentl

6 Voor jou in de bres Van verzelfstandigen tot toegankelijkheidstoets

7 Voor jou in ons aanbod In dialoog met een ZES-energieconsultant

8 De Lik-op-stukboete Zo handel je diefstal vlotter af

18 Opleiding etikettering HACCP en voedselveiligheid

24 Gluren bij de buren Winkelen zonder kar, kassa of sluitingstijd in Polen

26 Expert aan het woord Minister Jo Brouns

30 Winkelopeningen Nieuw in de buurt

32 Q&A Hoe verander je van sociaal secretariaat?

Inhoud APRIL/MEI 2023
Coverstory
10
4

34 In de kijker Het beste slagerskoppel van België

38 Scherpstelling Is de toekomst kassaloos?

44 Nieuwkomers aan het werk Taalcoach leert jobspecifieke begrippen 46 Duaal leren Interesse is key 49 Competentiecheck Zo zet je de talenten van je medewerkers in 50 HACCP en voedselveiligheid Erkenning, toelating of registratie?

51 Socialmediatips Video is in!

70 Tomatenteler Mitch Vermeiren Het beste (to)maatje op je bord

DOSSIER Lokale producten

Streekproducten zijn heerlijk. Met passie vervaardigd en van superieure kwaliteit. We zetten graag enkele mooie initiatieven op een rij.

72 Op tour bij de boer Zo bewaar je tomaten

76 Smakelijke partner Intense begeleiding van Croustico

80 Verdubbeling aantal flexi’s NOWJOBS-app scoort

82 Mooimakers

Sta eens stil bij de afbraaktijd

84 EuroShop 2023

Productinnovaties en een terugblik

91 Nieuw op ’t schap Het lekkerste productnieuws

34
Dossier APRIL/MEI 2023 5 53

Delhaize, Testaankoop en Somers & Demir

Ook de afgelopen weken liep Buurtsuper.be zich de voeten onder het lijf om jouw belangen te verdedigen. Over welke thema’s we van ons lieten horen?

Je ontdekt het hier!

Delhaize: waken over rentabiliteit en geen eengemaakt statuut

Delhaize wil 128 supermarkten verzelfstandigen. Buurtsuper.be begrijpt dat maar benadrukt ook dat de handelsmarge en nettowinst bij de zelfstandige supermarkten systematisch zijn gedaald. Delhaize moet er dan ook voor zorgen dat de verkooppunten die ze verzelfstandigt winstgevend kunnen zijn. De vakbonden vroegen ook om een eengemaakt statuut voor winkelmedewerkers. Buurtsuper.be reageerde fors. “Dat zou de voedingshandel en de tewerkstelling nog verder in het gedrang brengen. De verschillen in loon- en arbeidsvoorwaarden zijn er omdat de inkomsten van een zelfstandige supermarkt – met een gemiddelde omzet van zo’n 6 miljoen euro per jaar – niet te vergelijken zijn met die van een grootwarenhuisgroep die bijna 6 miljard euro omzet per jaar draait.”

A-merken. Dat is nogal kort door de bocht. Een lagere prijs heeft een reden. Er wordt minder geïnvesteerd in onderzoek, of de ingrediënten of de productiekosten zijn goedkoper. Het onderzoek houdt ook geen rekening met de duurzaamheidsaspecten. Tot slot zullen huismerken de klant weinig of geen inzicht geven over de oorsprong van de producten. “Buurtsupers hebben belang bij een evenwichtig aanbod van huis- én A-merken”, aldus Ardies.

Strenge toegankelijkheidstoets

Buurstuper.be en UNIZO hekelen de constante prijsfocus van Testaankoop. “Door in hun communicatie te kiezen voor de goedkoopste optie, zorgen ze op lange termijn voor een verschraling van het aanbod”, zegt Luc Ardies. Uit een studie van Testaankoop blijkt dat de kwaliteit van huismerken gemiddeld beter is dan die van

Alle publieke gebouwen, dus ook kleine voedingszaken, moeten binnenkort een ‘toegankelijkheidstoets’ doorlopen wanneer de eigenaar wil (ver)bouwen. De Vlaamse ministers Bart Somers en Zuhal Demir kondigden deze strengere normen eind februari aan. UNIZO en Buurtsuper.be gaan niet akkoord en vragen om de strenge regels niet overal toe te passen. “Men dient rekening te houden met de beperkingen van de verschillende gebouwen. Bovendien zijn sommige ingrepen ook erg duur. Laat ons vooral pragmatisch blijven en voorkomen dat handelszaken hun winkel niet renoveren omwille van deze nieuwe eisen. We hebben begrip voor initiatieven die de toegankelijkheid verbeteren, maar vragen om de regels niet zomaar uit te breiden naar álle panden zonder oog te hebben voor de praktische en financiële realiteit.”

VOOR JOU IN DE BRES
“Communicatie Testaankoop zorgt voor verschraling aanbod”
6

Benieuwd wat jij kunt doen om te besparen?

Vraag een gratis gesprek met de energieconsultants van ZES aan

Als het op ecovriendelijk ondernemen aankomt, steekt Buurtsuper.be graag een tandje bij. Wist je bijvoorbeeld dat je als lid nu ook recht hebt op een gratis adviesgesprek met de consultants van onze partner Zero Emission Solutions?

We spreken met Alex Polfliet, manager en zelf ook energieconsultant, over de onderwerpen die tijdens zo’n gesprek aan bod komen.

Alex Polfliet: “Zero Emission Solutions adviseert al sinds 2009 over energie, maar we werken sinds een aantal jaar met Buurtsuper.be samen om leden te coachen. Dat doen we op twee manieren: twee online sessies of een audit ter plaatse. Belangrijk om te vermelden: wij zijn een neutraal en objectief studiebureau. We hebben er geen belang bij of onze klant kiest voor leverancier A of B.”

Waarom is het interessant voor een winkeluitbater om in gesprek te gaan met een energieconsultant?

Alex Polfliet: “We weten uit ervaring dat buurtsupers op vrij eenvoudige wijze tot 20% op hun energiekosten kunnen besparen. Onder andere door minder te verbruiken, maar ook door te investeren in hernieuwbare energie en door de energiecontracten onder de loep te nemen. Omdat een buurtsuper 6/7 open is, en ook op die zevende dag de koelingen laat draaien, kan optimalisatie veel energie besparen. De kennis is er vaak wel, maar niet elke zaakvoerder weet wat hij of zij moet aanpakken en hoe. En je hebt het als zaakvoerder ook gewoon te druk om dat allemaal uit te zoeken. Daar zijn wij voor.”

Wat komt er tijdens zo’n gesprek aan bod?

Alex Polfliet: “Tijdens het intakegesprek polsen we naar de situatie, het huidige verbruik, het energiecontract, de bestaande installaties … Op basis van die input gaan we bijkomende info en detailgegevens opvragen. Zaakvoerders kunnen ons daarvoor machtigen, zodat we analyses

kunnen maken. Tijdens een tweede gesprek lichten we die analyse toe. We willen je maximaal ontzorgen, maar belangrijk is wel dat je alle gegevens voor ons hebt klaarliggen. Een kopie van de energiefactuur en het energiecontract, dat soort zaken. Wat ook kan is een audit, waarbij we effectief ter plaatse komen en alles – van verlichting tot koelinstallaties – bekijken en noteren. Ook de staat van het dak is belangrijk. Het geheel neemt ongeveer drie uur in beslag, inclusief gesprek.”

Wat zijn de volgende stappen voor een ondernemer?

Alex Polfliet: “We tonen de meest interessante opties om te besparen op energie. Wil je als ondernemer verder met die informatie en een praktische investering doen? Dan staan wij ook voor je klaar. Maar je mag ook gerust op eigen tempo die keuze maken. Er is geen enkele verplichting.”

Hoeveel kost het?

Alex Polfliet: “Dankzij het project van Buurtsuper.be, dat gesubsidieerd wordt door de Europese overheid, betaal je maar weinig voor de coaching en audit. De online sessies kosten 630 euro, de complete audit ter plaatse 1.500 euro. Die kostprijs is klein ten opzichte van wat je gaat terugverdienen door energie te besparen. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar ik kan dit traject van harte aanbevelen. Meebewegen met de tijd en jezelf tegelijkertijd een pak kosten besparen, daar kun je niet verkeerd mee gaan.”

Interesse in dit nieuwe ledenvoordeel?

Neem dan zo snel mogelijk contact op via info@ buurtsuper.be. Laat ons weten of je kiest voor het adviesgesprek of de energie-audit ter plaatse. Een expert van ZES contacteert je daarna om de afspraak vast te leggen.

VOOR JOU IN ONS AANBOD
APRIL/MEI 2023 7

De lik-op-stukboete: om diefstal af te handelen een vlotte manier

Elke winkeleigenaar krijgt vroeg of laat te maken met diefstal. Om de afhandeling van diefstal eerlijk en sneller te laten verlopen, stelde het Limburgse parket in 2001 de zogeheten onmiddellijke minnelijke schikking (OMS) in, waarbij de dief ter plekke een schadevergoeding betaalt. Inmiddels is deze regeling, onder andere op vraag van Buurtsuper.be, nog eenvoudiger gemaakt voor winkel én politie. Nathalie Mellemans, Eerste Hoofdinspecteur bij Politie Limburg Regio Hoofdstad, legt uit hoe de lik-op-stukboete in elkaar zit.

Er wordt helaas heel wat gestolen uit de Vlaamse supermarkten. Wanneer dat gebeurt, ziet Politie Limburg Regio Hoofdstad een wisselende reactie. “Sommige winkeliers houden de dief een tijdje op het terrein totdat de politie komt”, vertelt Nathalie Mellemans. “Niet iedere zaakvoerder kiest daarvoor, omdat ze het proces wat omslachtig vinden. Daarom kwam het parket met de onmiddellijke minnelijke schikking.”

Boete betalen

Concreet houdt de OMS in dat een dief na aanspraak op zijn gedrag en tussenkomst van de politie wordt gevraagd om een schikkings-

bedrag te betalen aan de winkeleigenaar. “Dat gaat meestal tot 350 euro”, zegt Nathalie. “Inclusief eventuele vergoeding voor schade aan het product. Kan hij of zij het bedrag niet betalen? Of is er om andere redenen meer tijd nodig? Dan blijft het bedrag openstaan en krijgt de dief achteraf een herinnering, desnoods meerdere keren. In die zin lijkt de schikking een beetje op een verkeersboete. Betaalt de dief netjes het bedrag, dan vervalt de verdere rechtsvervolging. Dat scheelt een lange aansleep voor alle betrokken partijen.”

Informatieboekje

De OMS trad al in 2001 in werking, maar sinds 1 januari 2022 is het systeem gewijzigd om het proces nog gemakkelijker te maken. “Toen hebben we daar een opname in Crossborder aan toegevoegd, een online registratie van het voorval, zodat het incident en de boete bij de politie bekend blijven. In de praktijk krijgt de dief een informatieboekje te zien waarin staat uitgelegd wat de OMS is, zodat hij of zij goed geïnformeerd is en vervolgens de schikking weloverwogen kan betalen. Dit kan via een betaalterminal of via een QR-code in het boekje.”

Toename in meldingen

Nathalie Mellemans, Eerste hoofdinspecteur bij Politie Limburg

De OMS blijkt aan te slaan. “We zien momenteel veel diefstallen, zowel van levensmiddelen als van kledij. Omdat het vaak om kleinere bedragen gaat, belden de eigenaars voorheen lang niet altijd de politie. Nu we de OMS hebben ingesteld en vereenvoudigd, zien we toch meer meldingen bij de politie.” Vorig jaar kreeg Politie Limburg Regio Hoofdstad 270 winkeldiefstallen te verwerken, waarvan er 120 eindigden in een OMS. “Ik raad iedere winkel-

VOOR JOU IN DE BRES
“Ik raad iedere winkeleigenaar aan om een diefstal hoe dan ook te melden.”
8

Tip!

Lik-op-stukaffiche bij dit magazine

Om dit lik-op-stukbeleid kracht bij te zetten, vind je bij dit magazine een lik-op-stukaffiche om in je winkel op te hangen. De affiche waarschuwt potentiële winkeldieven dat elke diefstal wordt aangegeven en dat de dief een boete van € 350 plus een mogelijke schadevergoeding riskeert.

eigenaar aan om een diefstal hoe dan ook te melden. Ten eerste omdat het belangrijk is dat de dief niet ongestraft blijft, want er moet een redelijke en eerlijke boete volgen op een misdaad. Ook al is die misdaad misschien klein. Ten tweede omdat we op die manier veelplegers kunnen registreren.”

Vorig jaar eindigden 120 van de 270 aangegeven winkeldiefstallen in een OMS.

Belangrijk om te weten: de OMS kan alleen worden toegepast op meerderjarigen. En er gelden meer uitzonderingen. Nathalie: “Georganiseerde misdaad kan niet met een OMS worden afgehandeld. Datzelfde geldt als er sprake is van inbraak of andere bijzondere omstandigheden.”

Diefstal spotten

Wat moet je als eigenaar doen als je iemand betrapt op stelen? “Of je het nu via de camera of ter plekke in de winkel signaleert, wacht eerst tot de dief het betaalpunt voorbij is”, adviseert Nathalie. “Sommige zaken hebben security aan de deur, maar dat is bij de meeste kleinere winkels niet het geval. Train je kassapersoneel dus zeker in het spotten van diefstal.” Heb je iemand aangesproken op diefstal, dan neem je die rustig mee naar een kantoortje of kamertje achteraan in de winkel, uit het zicht van het winkelende publiek. “Wacht daar tot de politie arriveert, dan kunnen we het voorval samen afhandelen. Het is immers belangrijk dat die persoon een passende straf krijgt.”

Winkeldiefstal

is geen ‘kleine’ criminaliteit

Maar liefst 9 op 10 supermarkten wordt wekelijks bestolen. En dat verlies kost die supermarkten een derde van hun winst. Diefstal is hierdoor - na personeel, huur en energie - de op drie na grootste kost voor supermarkten geworden. De meeste winkeldieven gaan helaas nog altijd vrijuit. Daarom pleitte Buurtsuper.be al lang voor een strenger handhavingsbeleid op vlak van winkeldiefstal, de zogenaamde lik-op-stukboete.

Het lik-op-stuk beleid moet nog groeien. Maar als winkeliers een aangifte doen én de politie het lik-op-stukbeleid effectief toepast, dan kan volgens Buurtsuper.be op termijn een halt worden toegeroepen aan de straffeloosheid die er nu heerst rond winkeldiefstal. “Door dit lik-op-stuk beleid hopen wij dat potentiële winkeldieven worden afgeschrikt en het parket meer ruimte krijgt om de recidivisten onder de winkeldieven effectief en correctioneel te vervolgen. Winkeldiefstal is immers geen ‘kleine criminaliteit’. De impact ervan voor zelfstandige buurtsupers is groot”, aldus Luc Ardies.

APRIL/MEI 2023 9

Samen bouwen aan een lekkere buurt

Buurtsuper.be plaatste op een mooie zomeravond in april een knap versierde serre op de parking van de Carrefour Market in Bocholt. In de serre werd een diner met lokale producten uit de buurtsuper geserveerd door The Messy Chef. Zo wilden we het sterke assortiment van lokale producten, dat je doorgaans vindt in de buurtsuper, extra in de kijker zetten. Vlaams minister Jo Brouns schoof mee aan tafel om het initiatief te steunen.

Ook Luc Ardies van Buurtsuper.be, Gert

Schrooten van Carrefour Market Bocholt,

Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM, aspergeboer Danny Clauwers en aardbeiteler

Stef Engelen van Morango Fruits waren erbij. De actie kaderde binnen de campagne

‘Samen bouwen aan een Superbuurt’, waar -

mee we de troeven van de buurtsuper bij het grote publiek in de kijker zetten. Eén van die troeven is een kwalitatief assortiment van lokale producten. En The Messy Chef toonde met zijn menu alvast dat je met lokale producten de heerlijkste gerechten op tafel kan brengen.

SUPERBUURT LEKKER VAN BIJ ONS
10
Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM, Vlaams minister Jo Brouns en Luc Ardies van Buurtsuper.be

Het menu

Asperges van Danny Clauwers / beurre blanc met dragonolie / hazelnoot

Gemarineerd bio-eitje van Peetermans / tartaar van rund

Salade met Grevenbroecker van Catharinadal / selder / appel / veldsla / noten

Belgisch varkenswangetje / tomaat / walnoot / peterselie / puree olijfolie

Aardbeien van Morango Fruits / meringue / munt

Aangepaste wijnen van wijndomein Gloire de Duras

Hmm ... Lekker! én van bij ons.
APRIL/MEI 2023 11
Jelle Beeckman, alias The Messy Chef

1 serre, heerlijke streekproducten en een gastentafel met

6

boeiendesprekers

Zet zes boeiende stemmen rond een tafel met als gesprekstopic lokaal voedsel en je krijgt een straf gepingpong over de uitdagingen en oplossingen van het lokale vraagstuk in België. Setting van dienst? Een idyllische glazen serre, midden op de parking van de Carrefour Market in Bocholt. Onder begeleiding van de ondergaande zon en een smakelijke menu – uiteraard met streekproducten – wierpen de tafelgasten een blik op de korte keten en haar toekomst. Food for thought!

Een zonnige woensdagavond in april. The Messy Chef, Jelle Beeckman, staat in de potten en pannen te roeren voor een uniek gezelschap. Wie zijn benen op dit event van Buurtsuper onder tafel schuift? Gert Schrooten, uitbater van de Carrefour Market in Bocholt. We kapen immers zijn parking voor dit inspirerende diner. Lokale aspergeteler Danny Clauwers en aardbeiteler Stef Engelen zijn van de partij. En ook Luc Ardies van Buurtsuper en Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM, schuiven mee aan. Minister van Landbouw Jo Brouns neemt het laatste plekje aan tafel in. Stuk voor stuk mensen met een hart voor lokaal.

Lekker van bij ons is een initiatief van VLAM. Wat was zoveel jaar geleden het doel?

Filip Fontaine: “De oorsprong van dit verhaal brengt ons vijftien jaar terug. Heel concreet wilden we de consument bewust maken van de geweldige producten van eigen bodem. We moesten als het ware een reflex creëren om naar die lokale lekkernijen te grijpen. Uit een studie van VLAM blijkt dat maar liefst 80% een product van hier zou aankopen als hij de keuze krijgt tussen een lokaal product en een uit product uit het buitenland. Vlaanderen is echt absolute wereldtop qua voedselproductie.”

SUPERBUURT LEKKER VAN BIJ ONS
12

Gert Schrooten: “We hebben inderdaad prachtige producten. Ik zie dat bij alle boeren waar wij als winkel aankopen. Maar we moeten het durven vertellen. Dat doen we nog te weinig. Als je dat verhaal correct brengt, kan je daar ook de juiste prijs voor vragen bij de consument. En ik denk dat je dat als lokale ondernemer heel goed kan doen. De match met lokale telers zorgt voor meerwaarde in de winkel.”

Danny Clauwers: “Dat het verhaal juist gebracht moet worden, daar ben ik het 100% mee eens. Onze aspergekwekerij is een familiebedrijf dat al sinds 1995 witte asperges in volle grond teelt. Dat lijkt een detail, maar kan voor de consument wél een verschil maken in het betalen van een iets hogere prijs. Zo geef je de gezichten achter de producten mee.”

Jo Brouns: “We mogen dat gegeven als Vlaming echt wel meer etaleren. Er zijn producten waar mensen bijvoorbeeld speciaal voor naar Bocholt rijden hé. De plek waar hier nu deze Carrefour Market staat, was vroeger een melkerij waar ze heerlijke kazen maakten. Het winkeltje van toen is in de huidige winkel

geïntegreerd. Dát zijn lokale verhalen die meerwaarde opleveren. Mensen zijn op zoek naar die lokale verbondenheid, naar dat unieke verhaal.”

Hoeveel vraag is er naar lokale producten bij de Vlaming?

Filip Fontaine: “Meer dan de helft van de consumenten kiest bewust voor een winkel waar lokale producten beschikbaar zijn. De vraag en behoefte is er dus zeker.”

Danny Clauwers: “Asperges zijn bijvoorbeeld een heel dankbaar product dat naar waarde wordt geschat door veel mensen. Als het witte goud er weer is, vragen ze ook echt of het Belgische asperges zijn. Ik zie die interesse in mijn product ook op onze kwekerij zelf. Heel wat mensen komen hun asperges bij ons kopen. En ook horeca-uitbaters komen ze vlot ophalen aan onze deur.”

Gert Schrooten: “Als winkeluitbater hebben we een klein stukje vrijheid om zelf producten in het aanbod te brengen. Dat gaat over 7% van het volledige aanbod. Dat is relatief weinig, maar daarin gaan we dan ook all the way. En ja, dat cijfer slinkt. Maar wil dat zeggen dat we stoppen met zoeken naar lokale lekkernijen? Absoluut niet. Als lokale ondernemer blijf ik daarvoor ijveren, zowel voor de boeren als voor onze consumenten die dat appreciëren.”

Stef Engelen: “De vraag bij de consument is er zeker. Maar ik voel dat de verwachting over de prijs-kwaliteit vaak fout zit. We zijn het in België ook goed gewoon: we eten

“Een buurtwinkel is een ontmoetingsplek. Hier zie je je buurman, babbel je met winkelmedewerkers en leer je lokale producten kennen.”
Gert Schrooten
“Lokale verhalen leveren meerwaarde op. Ik geloof enorm dat mensen op zoek zijn naar die lokale verbondenheid.”
APRIL/MEI 2023 13
Jo Brouns

groenten en fruit buiten het seizoen door import. Allemaal goed en wel, maar eigenlijk stoot je daar Moeder Natuur mee tegen de borst. Het economisch model primeert op dat moment. En het commerciële komt daar ook altijd bij kijken.”

Zijn er uitdagingen om dat lokale verhaal te brengen? Gert Schrooten: “Absoluut. Vooral op logistiek vlak zit daar soms wel een addertje onder het gras. En dat mes snijdt aan twee kanten: als winkeleigenaar kan ik niet voor élk lokaal product rondrijden en ook de teler zelf kan dat niet bekostigen. Ik woon toevallig in Achel, dus Achelse Blauwe ga ik nu wél zelf afhalen voor in de winkel. Maar voor de rest is dat toch echt een moeilijkheid.”

Filip Fontaine: “Bij VLAM zitten we niet stil rond die uitdaging. Zo heeft de minister heel recent een project goedgekeurd waarin we lokale producenten en buurtsupers gaan connecteren. Door slimme zoekopdrachten en samenwerkingen met collega-uitbaters zetten we strategische partnerships op voor de logistieke kant van de korte keten. We maken een platform dat ervoor zorgt dat lokale producten wél – en vers – op hun eindbestemming geraken zonder in het rood te gaan met de kosten.”

Stef Engelen: “En dan heb je nog een andere uitdaging: de promoties. Mijn hart bloedt als ik een bakje aardbeien in de promo zie staan voor anderhalve euro. In het hoogseizoen, wanneer vraag en aanbod mooi op elkaar ingespeeld zijn, kan je zulke prijzen misschien nog kaderen. Maar zo’n lage prijs staat sowieso nooit in verhouding met het intensieve proces achter een bakje heerlijk fruit.”

Jo Brouns: “Die prijs juist krijgen is inderdaad één van de grootste uitdagingen. Een te lage prijs is niet eerlijk voor het product. Mensen moeten beseffen dat lokaal voedsel zijn waarde mag dragen. Het is niet omdat de transportkosten voor een deel wegvallen, dat de prijs stevig kan zakken zonder gevolgen voor de producenten. Maar in economisch moeilijke tijden kan je ook niet het uiterste vragen van consumenten. Het evenwicht daarin vinden, blijft moeilijk.”

Hoe broodnodig is het om dat lokale aspect met de buurtsupers te verbinden?

Luc Ardies: “Een buurtsupermarkt heeft een unieke positie. Lokale producten zijn niet alleen een troef voor de telers zelf, maar krikken de marktwaarde van de winkel ook flink op. En winkelbeleving creëer je natuurlijk niet met droge voeding of een drankafdeling. Wel met vérs voedsel. Dat is het onderscheidende vermogen van veel buurtsupers. En dat gaat in de toekomst alleen maar toenemen. Dan heb je mensen nodig die dat verhaal ook kunnen vertellen.”

SUPERBUURT LEKKER VAN BIJ ONS
“Asperges zijn gelukkig een heel dankbaar product dat naar waarde wordt geschat door veel mensen.”
Danny Clauwers
“Lokale producten zijn niet alleen een troef voor de telers zelf, ze krikken de marktwaarde van de winkel ook flink op.”
14
Luc Ardies

Jo Brouns: “In de maand mei zetten we die voedselverbinding extra in de kijker. Het is belangrijk dat voedsel geproduceerd wordt binnen de economische grenzen. En daarbij is duurzaamheid een grote pijler. Vandaag zijn we met 8 miljard mensen, tegen 2050 klimmen we tot 10 miljard. We hebben dus twee keer onze planeet nodig om iedereen te kunnen voeden. De rendabiliteit voor de landbouwer en primaire sector is dus van groot belang. Het verbinden van boer en burger, die meerwaarde creëren, is één van de eerste stappen. En een buurtsuper heeft daar een unieke positie vast om die band te faciliteren.”

Gert Schrooten: “Een buurtwinkel doet ook méér dan enkel voeding voorzien, vind ik. Het is een echte ontmoetingsplek. Een belangrijk gegeven voor ons sociaal weefsel. Hier ontmoet je de buurman, babbel je nog met winkelmedewerkers en leer je lokale producten kennen. Dat is echt een sterkte die je als uitbater slim moet uitspelen. En het is fijn om van een minister te horen dat ze ook hogerop beseffen dat we hier een verschil maken.”

De korte keten is dus een joined effort?

Luc Ardies: “Klopt. Elke speler in dit verhaal is een stukje van de puzzel. Van consumenten die bereid zijn om de juiste prijs te betalen, tot telers en winkeleigenaars die samen hun verhaal brengen. En ook het beleid moet mee zijn. Het is bijvoorbeeld aan een organisatie zoals VLAM om die boodschap over prijs-kwaliteit mee te geven aan de klant. Op een objectieve manier.”

Filip Fontaine: “Bij VLAM dragen we inderdaad die verantwoordelijkheid. Telers betalen een bijdrage en voor wat, hoort wat natuurlijk. Wij moeten hun verhaal óók vertellen. Per jaar leggen we 1 miljoen euro aan de kant om data te onderzoeken. Wie eet wanneer asperges? Moeten we het aardbeienseizoen verlengen, en zo ja, gaat dat wel? Zo pluizen we uit aan wie we welk verhaal kunnen vertellen om een licht te schijnen op het lokale verhaal. 70% vindt lokaal belangrijk in economie, landbouw en voedselvoorziening. Elke stelling kan ik hard maken met cijfers. Dat is ons vertrekpunt.”

Ondertussen serveert de chef zijn laatste gang uit het menu: aardbeien van het Morango Fruits van Stef Engelen met meringue en munt. Het blijkt een oud ras: Elsanta. Sappig en zacht van structuur.

Stef Engelen: “Het moeilijke aan aardbeien is dat je ze binnen de drie dagen na de pluk moet opeten. Dat is een pijnpunt, zeker met de logistieke kant van de zaak. En dat heb je bij alle fruitsoorten. De lekkerste zijn meestal het minst lang houdbaar. Investeren in de korte keten is dus de sleutel tot succes. Voor zowel de teler, de winkel als de klant die de producten – in hopelijk even lekkere omstandigheden – mag opeten (lacht).”

“Investeren in de korte keten is dé sleutel tot succes.”
Stef Engelen
“We maken een platform dat ervoor zorgt dat lokale producten wél – en vers – op hun eindbestemming geraken.”
APRIL/MEI 2023 15
Filip Fontaine

In 1932 bedacht stichter Jan Boone Sr. het originele recept op basis van zorgvuldig gekozen natuurlijke ingrediënten. Vandaag zet het familiebedrijf zijn verhaal verder met evenveel vakmanschap.

Mét of zonder koffie

Koffie en Lotus® Biscoff® vullen elkaar aan. Ze boosten elkaars smaak en vormen zo het perfecte duo. Maar de koekjes voelen zich ook prima in een lekker dessert of gewoon als tussendoortje.

Dé attentie voor 2023 :

de gevulde

Lotus® Biscoff®

Dé attentie voor het Weekend van de klant in 2023? We verklapten in ons vorige magazine al dat het de gevulde Lotus® Biscoff® werd! Hoog tijd om wat boeiende weetjes over dit heerlijke koekje te delen.

Over Lotus Biscoff

De unieke smaak en verrassende knapperigheid van het Lotus® Biscoff® koekje komen van de vakkundig gecontroleerde karamellisatie tijdens het bakken.

Blijven innoveren

Ondanks het jarenlange bestaan van Lotus® Biscoff® blijven ze verder innoveren, dat bewijst onder andere het gevulde Lotus® Biscoff® koekje! Dubbel plezier

De heerlijke, gevulde Lotus® Biscoff® bestaat uit twee krokante speculooskoekjes met daartussen een lekkere, smeuïge crème van vanille, speculoos of chocolade.

SUPERBUURT LOTUS ® BISCOFF ®
16

Over de gevulde Lotus® Biscoff®

Dé attentie voor het Weekend van de klant!

Let op!

Sinds 2020

De gevulde Lotus® Biscoff® werd in april 2020 gelanceerd in België, Frankrijk, het VK en de VS en is inmiddels beschikbaar in meer dan 25 landen.

24/7

Lotus Bakeries beschikt over twee gloednieuwe lijnen die de gevulde Lotus® Biscoff® 24/7 produceren.

Lekker voor iedereen

De gevulde Lotus® Biscoff® valt enorm in de smaak, vooral bij een jonger publiek en families met kinderen.

het Weekend van de klant op 30 september en 1 oktober 2023 bestellen bij je commerciële groep. Hou je brievenbus en mailbox dus in het oog. Buurtsuper.be voert opnieuw een toffe campagne om de attentie te promoten bij jouw klanten, zodat die tijdens het Weekend van de klant zeker naar je buurtsuper komen.

3 smaken

Je vindt de gevulde Lotus® Biscoff® in drie smaken: vanille, chocolade en speculooscrème, telkens in een handige verpakking met 15 koekjes.

Mmmm ... speculoos!

Voor het Weekend van de klant koos Lotus® Biscoff® voor de versie met speculooscrème, in een handige verpakking van vijf koekjes van 50 gram.

En … hou je vast, want tijdens het Weekend van de klant trappen we ook onze verkiezing van ‘Buurtsuper van het jaar’ weer af. De attentie zal dus mooi verpakt zijn in de look-and-feel van die verkiezing én roept je klanten meteen op om voor jouw buurtsuper te stemmen.

Vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Yannick Muls, via yannick.muls@buurtsuper.be.

APRIL/MEI 2023 17

Opleiding Etikettering:

een dag mee op stap

Onze adviseur Voedselveiligheid Ann Wayenberg en haar collega Veronique Bert geven sinds kort de nieuwe – en voor leden gratis –opleiding ‘Etikettering’. Collega Hestia Perkisas ging een dag mee op pad en ontdekte waarom deze opleiding zo belangrijk is.

Afspraak om 9.00 uur bij AD Delhaize in Aartselaar. Zaakvoerder Philip Wellens, AGF-verantwoordelijke en zoon Brooklyn, en chef-kok Niels wachten ons op. Het trio vond etikettering niet meteen de gedroomde activiteit voor een dinsdagochtend, maar ze zetten toch hun beste beentje voor. En die beentjes hebben ze nodig als ze het grote aantal regels waaraan hun etiketten moeten voldoen voor hun ogen zien dansen. Goed dat Ann de danspasjes uit haar hoofd kent!

Ann start met een korte uitleg over de wetgeving rond etikettering en waarom deze extra opleiding zo nuttig is. Belangrijk om te weten: de regels veranderen regelmatig en je etiketten kunnen zowel door FOD Economie als door het FAVV gecontroleerd worden. Zelfs zonder veel voorkennis, begrijpen Philip, Niels en Brooklyn waar Ann het over heeft dankzij haar duidelijke

voorbeelden. Ann weet bovendien zonder verpinken een mopje te plaatsen, is realistisch in het implementeren van de regels en verliest zich nooit in het vakjargon.

We zijn een uurtje bezig met de etiketten van de beenhouwerij en AGF-afdeling. Doorheen de opleiding valt op dat de zaakvoerder goed begrijpt hoe belangrijk dit extra advies is. Hij noteert gretig, stelt extra vragen en denkt mee na over de meest efficiënte aanpak voor zijn buurtsuper.

Over naar de zelfbereide maaltijden. Ann vraagt aan de chef-kok wat er in zijn spaghetti bolognaise zit want ze ziet geen ingrediëntenlijst. Het antwoord ‘dat is geheim’ is misschien wel het volste recht van een kok, maar voor een etiketcontrole uitermate onhandig. Dat moet dus verholpen worden.

REPORTAGE HACCP & VOEDSELVEILIGHEID
18
Samen met zaakvoerder Philip en AGF-verantwoordelijke Brooklyn bereidt Ann de winkel voor op een mogelijke controle.

De complexe wetgeving en regelgeving voor voedingsmiddelen wordt door onze adviseurs Voedselveiligheid op de voet gevolgd. Ze helpen je het bos door de bomen te zien en weten perfect welke informatie je verplicht moet etiketteren.

Enkele regeltjes voor etiketten

Lettergrootte moet minimaal 1,2 mm zijn. Ingrediënten afkorten (tot ing. of ingr.) mag niet.

Plaats besparen? Gebruik de E-nummers in plaats van de volledige naam.

Het Sanitel-nummer of lotnummer van rund of kalf moet mee op het etiket. Als je een webshop hebt, moeten alle allergenen op de website staan.

In de broodrayon moet de klant ook geïnformeerd worden over de prijs per kilo. Let op, FOD controleert dit!

Meer weten?

Wil jij ook een (gratis) opleiding ‘Etikettering’ van circa twee uur bij jou op de winkelvloer boeken?

Neem dan contact op met onze adviseurs Voedselveiligheid via ann.wayenberg@buurtsuper.be of veronique.bert@buurtsuper.be.

Na een tweetal uurtjes zijn we klaar en doen we nog een toer door de winkel. We komen bij een rek met Amerikaanse producten. Hier toont Ann dat er een Belgische sticker over de originele verpakking moet

worden geplakt, aangezien deze in de taal van de consument moet zijn. Iets kleins waar je snel over kan kijken, mocht het niet zijn dat onze HACCP-experts een oog voor detail hebben!

Check www.buurtsuper.be > Ledenvoordelen > HACCP & Voedselveiligheid voor meer informatie over onze begeleiding HACCP & Voedselveiligheid.

APRIL/MEI 2023 19
Het zit ‘m in de details: ‘Opgegroeid in’ mag niet, wel: ‘Gekweekt in’.

#werkplekvrij?

Op zoek naar een leergierige, gemotiveerde medewerker?

Artur, Vera, Natalia, Daria, Yvan, Aleksei, Eva, Roman en zo’n 4.300 andere gedreven Oekraïense nieuwkomers staan voor je klaar. De belangrijkste skills bezitten ze al, de rest leren ze heel graag bij jou op de werkvloer. VDAB biedt gratis taalcoaching aan en PMO, aangesloten bij UNIZO, stoomt hen klaar met een praktijkgerichte opleiding op de werkvloer.

Vragen? milan.chevrolet@pmocvba.be of 0472 222 104. Of publiceer je vacature meteen op de VDAB-website met #werkplekvrij.

Heb jij nog een
Meer weten? Scan de QR-code of check werkgevers.vdab.be/anderstalig-talent.

DAAROM BEN IK

Na de opening van zijn winkel in Ingelmunster op 5 mei 2021 opende Benoit binnen het jaar een tweede winkel in Veurne. “Organisatorisch was dat een hele uitdaging. We stelden al snel vast dat een doorgedreven professionalisering nodig was. Onder meer door de aanwerving van een interne hr-medewerker en het opzetten van gestructureerde teams per winkel”, vertelt hij. “De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zorgden voor extra druk. Via collega-ondernemer Frédéric Van Hoecke (Albert Heijn en AD Delhaize Willebroek) kwamen we in contact met Buurtsuper.be. In een gesprek met Luc Ardies werd meteen duidelijk dat Buurtsuper.be heel wat pasklare antwoorden biedt en hun expertise een ongekende meerwaarde zou zijn voor onze organisatie.”

Smiley-audit

In 2022 liet Benoit in beide winkels de Smiley-audit uitvoeren. Onze adviseur Voedselveiligheid Veronique Bert zorgde samen met Benoit zijn teams voor de voorbereiding. “Dat zorgde voor een gerust gemoed tijdens de audit zelf én een beperkt aantal actiepunten. Ook na de audit hielp Veronique ons

Word nu lid

Contacteer yentl.peelman@buurtsuper.be of schrijf € 520,30 (€ 430 excl. btw) over op BE35 4263 1182 2137. Je bent dan meteen een jaar lid (vanaf het moment van betaling). Ben je al UNIZO-lid? Dan betaal je slechts € 242 (€ 200 excl. btw) voor het Buurtsuper.be-supplement!

Ontdek alle voordelen via www.buurtsuper.be/nl/ledenvoordelen.

met het verwerken van de genomen maatregelen en de correspondentie met de auditerende instantie. Het resultaat van deze inspanning was het behalen van beide Smileys!”

Gespecialiseerde kennis

Naast de opleiding HACCP aantal van zijn medewerkers ook de mentorschapstraining. Weldra starten ze ook met Me & my team in beide winkels. “Verder volg ik de digitale publicaties en uiteraard het magazine! Het is fijn terug te kunnen vallen op de kennis van Buurtsuper.be. Ze hebben voor elk aspect gespecialiseerde mensen in dienst. Eén telefoontje volstaat om snel te schakelen.”

Benoit:

Naam

Benoit Dezutter

Buurtsuper

Albert Heijn Ingelmunster en Veurne

Lid Buurtsuper.be sinds 2022

Maak gebruik van je ledenvoordelen!

Ben je al lid van Buurtsuper.be? Boek dan zeker je gratis praktijkgerichte PMO-personeelsopleiding bij jou op de werkvloer. Of laat onze experts langskomen voor een persoonlijke begeleiding en complete update op het vlak van HACCP & Voedselveiligheid. Zo verdien jij je lidgeld meteen terug. Wist je trouwens dat je als Buurtsuper.be-lid automatisch ook lid bent van UNIZO? Zo kun je dus ook meteen een beroep doen op alle voordelen van het UNIZO-lidmaatschap.

VOORDELEN VOOR ONZE LEDEN 21
“Buurtsuper.be heeft voor elk aspect gespecialiseerde mensen in dienst. Eén telefoontje volstaat om snel te schakelen.”

Op de koff ie met

Yentl, onze officemanager

Een bezige bij? Dat is een understatement. Onze officemanager Yentl Peelman werkt voor Buurtsuper.be én Mode Unie, runt na haar uren Pelly’s Nacho’s en volgt nog een opleiding friturist.

Gelukkig vond ze toch nog tijd voor een kopje koffie.

Als vijfjarige kleuter had Yentl al de droom om ooit naar Amerika te trekken. Tijdens haar opleiding Communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool maakt ze die droom eindelijk waar. “In mijn derde jaar heb ik de kans gekregen om een semester in Toronto te studeren. Aansluitend mocht ik samen met een vriendin een stage lopen voor het Belgische productiehuis Caviar in Los Angeles”, vertelt Yentl.

Na haar studies werkt ze voor verschillende bedrijven in de modeen foodretail. Ze is zelfs even gerant van een Proxy Delhaize. Tussendoor volgt ze nog een opleiding boekhouden. En tot haar grote verbazing

“Ik vind het straf hoeveel Buurtsuper.be kan realiseren en hoe we echt een verschil maken.”
22 OP DE KOFFIE MET YENTL

– want ze had eigenlijk niets met cijfers en wiskunde – lijkt haar dat helemaal te liggen. Dus als ze de vacature voor Officemanager bij Buurtsuper.be en Mode Unie ziet passeren, lijken alle puzzelstukjes in elkaar te vallen.

Uitdaging

“Ik had nog nooit voor een nietcommercieel bedrijf gewerkt”, geeft Yentl toe. “Ik vind mezelf zeker niet super commercieel of zo, maar dacht toch dat ik dat competitieve element nodig had in een job. Na een jaar kan ik gerust zeggen dat de job meer dan voldoende uitdaging biedt!”

Naast het runnen van een eigen webshop, draait Yentl na de uren ook nog met plezier als flexi-jobber mee in een foodtruck.

Ze houdt wel niet van de term ‘Officemanager’. “Mijn job is heel gevarieerd en een leuke combinatie van verschillende opdrachten. Ik werk bijvoorbeeld zowel voor Mode Unie als voor Buurtsuper.be en die leden zijn echt heel verschillend”, vertelt ze glimlachend. “Ik ben dagelijks met de boekhouding en ledenadministratie bezig maar daarnaast is er het magazine, de inspiratiereizen en -trips, de themaavonden voor speciaalzaken ... Te veel om op te noemen.”

Verschilmaker

Wat haar echt verrast heeft, is de belangrijke rol die Buurtsuper.be

vervult in de foodretail. “Ik vind het straf hoeveel Buurtsuper.be kan realiseren en hoe we echt een verschil maken. Dat besef je pas ten volle als je zelf in de organisatie meedraait.” Ook tijdens de opleiding friturist – die ze volgt in opdracht van een bedrijf waar ze een flexi-job uitvoert – hoort ze toevallig dat een lidmaatschap van UNIZO en Buurtsuper.be flink wat meerwaarde biedt.

Exact een jaar geleden startte Yentl Pelly’s Nacho’s op, een webshop waar je ready-to-heat nachoschotels kan bestellen. Een passie die ze meenam na haar verblijf in de Verenigde Staten. Ze werkt hiervoor ook samen met Takeaway.com.

Bezige bij

Friturist én horecaondernemer na de kantooruren, dus. Hoe krijgt ze alles toch maar gecombineerd? “Ik was als kind ook al echt een bezige bij. Die afwisseling en uitdaging heb ik nog altijd nodig. Ik doe mijn job heel graag maar ik vind het heerlijk om ‘s avonds nog bezig te zijn met die nachoschotels. Of om mee te draaien in de foodtruck als flexi-jobber. Die combinatie vind ik ideaal.”

Gouden tip van Yentl

Dé tip die Yentl graag meegeeft? De inspiratiereizen en -trips. “Ik ben er echt van overtuigd dat die een meerwaarde bieden voor onze leden. Je steekt er ten eerste altijd iets van op. Ook al is het iets kleins, volgens mij is het de investering – en die valt dan meestal ook nog eens heel goed mee – echt waard. Bovendien heb je tijdens die momenten heel wat qualitytime met andere ondernemers in de foodretail, over de verschillende enseignes heen. Soms is er zelfs een mix van buurtsupers en speciaalzaken.”

“Check dus regelmatig onze website om te zien of er nog trips gepland zijn want ze zitten vaak snel vol. Onze trip naar Lissabon is in april en mei bijvoorbeeld al helemaal volgeboekt. Enkel in juni zijn er nog enkele plaatsjes. En de inschrijvingen voor onze reis naar Canada lopen ook als een trein. Niet te lang wachten, dus!”

“Boekhouding en ledenadministratie, het magazine, de inspiratiereizen en -trips, de thema-avonden voor speciaalzaken ... Mijn job is heel gevariëerd.”
Yentl Peelman
APRIL/MEI 2023 23

Gluren bij de buren

24

Winkelen zonder frictie in Polen

Volgens Tomasz Blicharski, CEO van Żabka Group – de grootste supermarktketen van Polen – moet alle frictie tijdens het winkelen verdwijnen. Volgens hem is de tijd gekomen dat klanten hun boodschappen in minder dan 60 seconden willen doen. Dat is alleszins de gemiddelde duur van een bezoek aan een van zijn 50 Żabka Nano-supermarkten, winkels zonder karren, bedienden, contant geld of sluitingstijd.

25

Minister Jo Brouns werpt een op onze voedselketenlokale blik

Onze lokale economie en landbouw zitten anno 2023 op volle kruissnelheid, maar botsen onderweg toch nog op heel wat uitdagingen. Geen betere gesprekspartner voor dit onderwerp dan Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns. Hij schijnt zijn licht op de lokale spelers van vandaag én zet zijn blik op oneindig: hoe lokaal kan de toekomst nog zijn?

Als Vlaams minister van onder andere Landbouw en Economie heb je een goed zicht op de lokale troeven van Vlaanderen. Met welk lekkers mogen we zeker uitpakken?

Jo Brouns: “Als burgemeester van Kinrooi tip ik natuurlijk onze heerlijke asperges (lacht). Bij de start van het aspergeseizoen zakken liefhebbers uit alle uithoeken van ons land naar Kinrooi af voor het witte goud. Er is de laatste tijd heel wat commotie over de kloof tussen het platteland en de stad. Wel, op zo’n moment is van die kloof niets te merken. Voedsel verbindt ons. Naast

het economische aspect is er ook nog altijd het maatschappelijke verhaal: de verbinding tussen de consument en de producent. Daar moeten we nog meer op inzetten.”

Waarom is het zo belangrijk om die lokale producten nog meer in de kijker te zetten?

Jo Brouns: “Onze (Limburgse) fruitkwekers hebben het op dit moment erg moeilijk. De landbouw is geen typische economische sector. Je specialiseert je in wat je goed kan in een gunstig klimaat, maar als de internationale omstandigheden tegenzitten – denk aan een exportban naar Rusland – dan krijg je het snel heel moeilijk. Als je een appelboomgaard hebt,

EXPERT AAN HET WOORD
26
“Ik foeter steevast als ik Pink Lady’s in de fruitmand in overheidsgebouwen zie liggen. Het lokale moet terug meer gewicht krijgen.”

kan je niet zomaar zeggen: “Ik ga mijn appels eens een jaartje niet plukken.” Net zoals een melkboer niet kan zeggen: “Ik ga mijn koeien eens een paar weken niet melken want de melkprijs staat te laag.” Dat maakt van onze landbouwers prijsnemers en geen prijszetters. Daar hebben we helaas nog altijd geen oplossing voor gevonden. Het blijft dus belangrijk om die lokale producten en diensten in de consumentenkijker te zetten.”

Wat zijn je ambities als minister op dat vlak?

Jo Brouns: “In het kader van de voedselstrategie lopen er een aantal projecten. Van het uitbouwen van sociale distributieplatformen zodat iedereen

toegang heeft tot lokale kwaliteitsvoeding tot de catering in de publieke ruimte zoals scholen, ziekenhuizen en woonzorgcentra. Ik kijk altijd in de fruitmand in overheidsgebouwen en foeter steevast als ik daar Pink Lady’s zie liggen. Het lokale moet terug meer gewicht krijgen. Is het wel zo wenselijk dat we de interne markt tot in het absurde doortrekken in het voordeel van Nieuw-Zeelandse appels, terwijl je langs de andere kant met de Green Deal het omgekeerde wil stimuleren? Sowieso verwacht ik veel van overheden als het over voeding gaat: wat wij in de ziekenhuizen, de rusthuizen of de scholen aanbieden is vaak niet wat wij onder gezonde voeding verstaan. Dat moet echt anders.”

APRIL/MEI 2023 27
Bij de opening van het aspergeseizoen stak Jo Brouns enthousiast een handje uit de mouwen op het veld van aspergeteler Johan Driessens in Kinrooi.
“De landbouw is geen typische economische sector. Als de omstandigheden tegenzitten, krijg je het snel heel moeilijk.”
Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw

Je vertelde in een interview met de Boerenbond dat ‘Vlaanderen goed op weg is om het Silicon Valley van de voedselproductie te worden’. Welke technologische innovaties zijn er vandaag al en waar gaan we naartoe?

Jo Brouns: “We hebben in Vlaanderen en Nederland een sterke driehoek om aan innovatie te doen in de brede agrovoedingsketen: sterke landbouwbedrijven met hoogopgeleide landbouwers, befaamde onderzoeksinstellingen en toonaangevende verwerkingsbedrijven. In de landbouw staan we voor ‘laptops und lederhosen’: het herontdekken van traditie in combinatie met technologische vooruitgang. Denk bijvoorbeeld aan het belang van de bodem dat we nu collectief herontdekken als wapen tegen de droogte en de klimaatverandering. Wat zijn de factoren die je als landbouwondernemer zelf weer onder controle kan krijgen? De mogelijke antwoorden zijn carbon farming, bodembiologie, minder bewerkingen… Tegelijk zie je een indruk-

wekkende technologische vooruitgang op het vlak van precisielandbouw. De tractor is vandaag ondenkbaar zonder GPS. En zelfrijdende robots laden duizenden metingen in speciale taakkaarten waardoor de landbouwer steeds nauwkeuriger weet waar te bemesten, te bestrijden, extra kalk te strooien ...”

Ondanks de technologische vooruitgang, is hoeveverkoop voor veel boeren niet simpel. Wijken zij best uit naar de buurtsupers? Of kijken we naar een en-enverhaal?

Jo Brouns: “De euro van ons voedsel is een stoel met vier poten: productie, verwerking, distributie en marketing. Vier verschillende takken die specifieke vaardigheden vereisen. De korte keten is vandaag 1% van onze voedseleuro’s, uiteraard moet dat cijfer omhoog, maar we moeten daar ook realistisch in zijn. Verkopen op een hoeve is iets waar veel tijd in kruipt. In de winkel staan, administratie, het FAVV, marketing … De kracht van een supermarkt is dat die alle producten samenbrengt. Daar komt de en-enoplossing in beeld. Je hebt korteketenplatformen zoals Linked.Farm die ervoor zorgen dat korteketenondernemers in bepaalde regio’s hun assortiment meer gaan delen. En coöperatieven zoals Fairebel waarbij de boeren een deel van de marketinginspanning in de supermarkt doen. Zeg nu eerlijk, wie kan er beter een product verkopen dan de landbouwer zelf?”

Heel wat buurtsupers zetten al in op die lokale producten, waarom zijn zij belangrijke spelers in dit verhaal?

Jo Brouns: “Buurtsupers geven vandaag al het goede voorbeeld. Lokale producten zijn voor hen een manier om zich te onderscheiden. Carrefour profileert zich bijvoorbeeld sterk door hun samenwerking met lokale boeren. Voor een landbouwer is dat een radicale transformatie van zijn positie in de keten. Ook

EXPERT AAN HET WOORD
28
“We hebben de meest innovatieve landbouwbedrijven ter wereld. Daar mogen we best fier op zijn.”
“In de landbouw staan we voor ‘laptops und lederhosen’: het herontdekken van traditie in combinatie met technologische vooruitgang.”
Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw

andere supermarkten zetten meer en meer in op hun rol in de verduurzaming van de landbouw. Eén van de projecten in het kader van de voedselstrategie is een matchmakingplatform dat VLAM zal oprichten, waar retailer en landbouwer elkaar kunnen vinden rond specifieke landbouwthema’s en innovatie. Het is een bal die in twee richtingen rolt.”

Via VLAM kan je je als buurtsuper of speciaalzaak ook kenbaar maken als een ‘Lekker van bij ons’-ambassadeur. Wat is daarvan de meerwaarde?

Jo Brouns: “Ongeveer 60% van de Belgische consumenten geeft aan dat het land van herkomst een invloed heeft op de aankoopkeuze van verse voeding. Met het ambassadeurschap spelen buurtsupermarkten of speciaalzaken hier makkelijk op in. Via het promo- en communicatiemateriaal dat aan dit ambassadeurschap gelinkt is, zetten ambassadeurs hun inspanningen in de kijker.

Ongeveer 60% van de Belgische consumenten geeft aan dat het land van herkomst een invloed heeft op de aankoopkeuze van verse voeding.

Van raamstickers en toogdisplays tot digitaal materiaal voor online en offline media. Vaak kan de zelfstandige uitbater dit materiaal combineren met producten van leveranciers uit de streek. Die tandem is erg sterk.”

De consument moet natuurlijk ook mee. Het ‘Lekker van bij ons’-platform van VLAM is immens populair. Hoe belangrijk zijn zo’n initiatieven?

Jo Brouns: “Met Lekker van bij ons wil VLAM goesting geven om met lokale producten aan de slag te gaan. We mogen best fier zijn op al het lekkers dat we hier in Vlaanderen voorgeschoteld krijgen door gemotiveerde landbouwers en enthousiaste verwerkers. Het platform biedt niet enkel gevarieerde recepten met producten van bij ons aan, maar zet daarnaast het verhaal achter lokale voeding zo veel mogelijk in de spotlights. De passie en vakkennis die producenten, verwerkers en chefs aan de dag leggen is ongelofelijk inspirerend.”

Moeten we als Vlaming fierder zijn op wat we kennen en kunnen in lokale landbouw?

Jo Brouns: “Het lijkt erop dat andere landen – kijk naar Frankrijk en Italië – vaker én liever uitpakken met hun landbouw en lokale producten dan wij, ondanks we de meest innovatieve landbouwbedrijven ter wereld hebben. We mogen daar best fier op zijn. We zijn een klein land en onze welvaart is gebouwd op niches waar we in uitblinken. Als we bijvoorbeeld baggerwerken exporteren, dan is iedereen daar fier op, maar diepvriesgroenten of frieten zijn blijkbaar een groter probleem. De CO2-voetafdruk van een Vlaamse liter melk of de opbrengst van een hectare wortelen zijn vandaag al de beste van de wereld. In het buitenland zijn ze daar jaloers op hé, dat mogen we niet vergeten.”

APRIL/MEI 2023 29
“De korte keten is vandaag 1% van onze voedseleuro’s. Uiteraard moet dat cijfer omhoog, maar we moeten daar ook realistisch in zijn.”

Nieuw in de buurt

Oochst!

Naast hun vestigingen in Herenthout en Putte, openden Bjorn Van den Bulck en Saren Vermeeren nu ook een foodshop in Zandhoven waar je 7/7 verse producten vindt. De drie zaken kregen een nieuwe, gemeenschappelijke naam: oochst! Bjorn en Saren bouwden in Herenthout en Putte al een stevige fanbasis op met hun zelfgesneden en verpakte gezonde snacks, gerechten en drankjes volgens het grab-and-go-principe. Ze keken al even uit naar een derde fysieke winkel. Een toevallige ontmoeting met Wilfried Hanot bracht hen op het idee voor een automatenshop.

Spar Maldegem

Op donderdag 23 februari heropende de vernieuwde Spar in het centrum van Maldegem. De buurtsupermarkt werd volledig gerenoveerd in de stijl van de nieuwste generatie Spar-winkels, met veel aandacht voor duurzaamheid en een sfeervolle inrichting. Nele Soenen en Mike Goeteyn, de zelfstandige ondernemers van Spar Maldegem De Linde, kunnen zo nóg sterker inzetten op een aangename winkelervaring en hun ruime assortiment van verse, kwaliteitsvolle producten.

Jumbo Antwerpen

Jumbo opende in februari de deuren van haar negende winkel in de provincie Antwerpen. Na de Jumbo City aan het Operaplein in Antwerpen opent er nu ook een reguliere Jumbo in de stad. Het is al de 28e Jumbo-winkel in ons land. De supermarkt heeft een totaaloppervlakte van zo’n 850 m2 en zet een team van 45 werknemers aan de slag. “We zijn enorm blij met het resultaat”, stellen Benjamin Fischler en Amir Yarahmadi, de eigenaars van Jumbo Antwerpen. “We bieden dagelijks verse en smaakvolle producten aan. Van traiteurmaaltijden en versbereide pizza’s tot gebraden kip”.

30
ACTUEEL WINKELOPENINGEN

Carrefour Market Kortemark

Na een sluiting van enkele weken is de Carrefour Market van Kortemark helemaal klaar om haar klanten te ontvangen in een mooie, vernieuwde winkel met een uitgebreid aanbod van dagverse producten. Met een lokaal aanbod aangepast aan de regionale wensen van de klanten, zetten de zussen Laure (29) en Marie Petitqueux (26) hun beste beentje voor. Laure en Marie zijn de kleindochters van Wilfried Pollet (83) die samen met zijn echtgenote, Lena Gekiere, in 1964 het Unic-warenhuis op de Markt in Kortemark opende. De ouders van Laure en Marie namen de winkel, die intussen werd omgedoopt van GB naar Carrefour Market, over in 2007 om hem nu over te laten aan hun dochters.

Collect&Go walk-in

Colruyt Group gaat nadrukkelijker inzetten op kleinere winkelformats. De groei van de bevolking zit immers meer en meer in de steden, terwijl Colruyt daar relatief weinig aanwezig is. Ook Aldi zei recent dat het in de stadscentra wil groeien via compactere discountwinkels. Vorig jaar startte Colruyt ook al met thuislevering via eigen bezorgers in Brussel en Antwerpen. En het lanceerde in Elsene een afhaalconcept gericht op stedelingen die te voet of met de fiets winkelen: Collect & Go walk-in. Het unieke aan zo’n Collect & Go walk-in is dat de klant kan kiezen uit een ruim assortiment van 15.000 artikelen. Dat is drie à vier keer meer dan in de buurtsupermarkt Okay Compact.

Innovatie bij Spar Colruyt Groep

Spar Colruyt Group lanceerde dit jaar twee innovaties. Sinds begin dit jaar werken de winkelmedewerkers van Colruyt Laagste Prijzen in Halle met een ‘easy check-out’. Boven de kassa hangt een camera met artificiële intelligentie die de producten automatisch scant wanneer deze overgezet worden van de ene kar naar de andere. Het kassaproces zou hierdoor tot een vijfde sneller verlopen. Medewerkers kunnen ook meer ergonomisch werken, omdat ze beide handen gebruiken. En ‘Spar For You’ is de nieuwe foodservice van de groep gericht naar B2B-klanten. Het gaat om een 24/7 cateringconcept waarbij je kiest voor een foodcorner, minimarket en/of slimme koelkasten. De eerste uitgebreide Spar For You-installatie werd geïnstalleerd bij UCB.

APRIL/MEI 2023 31

Kan je zomaar van sociaal secretariaat veranderen?

Ja, als je de juiste stappen volgt, stap je vlot over.

Waarom een sociaal secretariaat?

Als je medewerkers in dienst hebt, is het aangeraden om je aan te sluiten bij een sociaal secretariaat. Zij ondersteunen je met een accurate personeelsadministratie én zorgen ervoor dat je medewerkers hun loon op tijd ontvangen.

Maar de ondersteuning kan veel verder gaan. Bij Liantis kan je – naast een correcte loonadministratie – rekenen op het juiste (werkplek)advies en krijg je een antwoord op al je hr-vragen. Zo kan jij je 100% focussen op wat écht belangrijk is: jouw onderneming.

Ben je niet tevreden van je huidige sociaal secretariaat? Dan kan je overwegen om over te schakelen naar een andere partner, zoals Liantis. Volg op tijd de juiste stappen voor een vlotte overstap.

Hoe stap je over naar een ander sociaal secretariaat?

Loopt het contract met je huidige sociaal secretariaat af op 1 januari 2024? Dan is het belangrijk dat je vóór eind juni de overeenkomst opzegt. Wacht je langer, dan kan je pas een jaar later overstappen, gezien je een opzegtermijn van zes maanden moet meerekenen.

Stuur dus vóór 30 juni 2023 een aangetekende opzegbrief naar je sociaal secretariaat. Als je voor die datum al een aansluitingsovereenkomst hebt afgesloten met je nieuwe sociaal secretariaat Liantis, helpen zij je om de nodige administratie in orde te brengen. Zo stap je zorgeloos over!

Meer weten?

Ontdek alle details en hoe Liantis jouw overstap naar hun sociaal secretariaat kan regelen via www.liantis.be/meer-sociaal-secretariaat.

Liantis adviseert

Liantis ondersteunt ondernemers bij al hun mensenzaken. Bij ons vinden zij een vertrouwde compagnon de route die hen op elk moment van hun ondernemerstraject de gepaste oplossing aanreikt.

?
Q&A
32

uitgebreid aanbod gietvloeren

antislipgraad naar vrije keuze I naadloos I volgens de hygiënische normen met afgeronde plinten I kan aangebracht worden op zowel nieuwe als bestaande ondergronden I onderhoudsvriendelijk

AUDAC Touch™ MFA series ATEO series
jouw merk
Microfoons Versterkers Luidsprekers Zoveel meer AUDAC is het Belgisch merk in totaaloplossingen voor professionele audiosystemen. PDM200 APRIL/MEI 2023 33
Kwalitatieve geluidsinstallaties die
een stem geven

slagerskoppel Het beste van België

Wie op zoek is naar de allerfijnste vleeswaren kan al sinds 1974 terecht bij Klasseslager Vermeulen in Sleidinge. Het atelier van Filip en Petra is een familiebedrijf met oog voor traditie én toekomst. “Volgend jaar bestaan we vijftig jaar. Dan doen we iets speciaals”, zegt Petra Van Beneden, die zich trots de Beste Slagersvrouw van België mag noemen.

Zelfs op een druilerige vrijdagmiddag is het aangenaam druk bij Klasseslager Vermeulen in het Oost-Vlaamse Sleidinge. De vijf parkeerplaatsen op het pleintje voor de deur veranderen voortdurend van chauffeur. In de winkel bedient Petra haar klanten met een glimlach. Een lapje runds- of varkensvlees, belegde

broodjes, klaargemaakte schotels of wat fijne vleeswaren: er is een ruim aanbod aan lokale en huisbereide producten.

“Daar staan we voor”, zegt ze. “Charcuterie, patés, salami, droge worst, rauwe en gekookte hesp … Ze worden allemaal hier in ons atelier gemaakt. We hebben bijvoorbeeld een eigen droogkamer, waar we onze boerenhespen in drogen en rijpen, een proces van een jaar lang. Dat kost dus heel wat tijd en plek. Maar je proeft het verschil. Ons vlees bevat ook veel minder zout en bewaarmiddelen. In de industriële vleesverwerking moet het vaak snel-snel gaan, wij geven onze producten de tijd om de juiste smaken te ontwikkelen.”

Petra Van Beneden, beste Slagersvrouw van België 2021-2025

Kwaliteit heeft zijn prijs, maar Petra merkt dat haar klanten graag wat meer willen betalen. “Mensen denken vaak dat de slager duur is, maar als je kijkt naar de prijs-kwaliteitsverhouding dan zijn wij eigenlijk erg goedkoop”, zegt ze.

IN DE KIJKER KLASSESLAGER VERMEULEN
Petra Van Beneden en Filip Vermeulen voor hun slagerij.
“Het leukste aan onze job? Klanten die achteraf in de winkel komen en zeggen hoezeer hun steak heeft gesmaakt.
Daar doen we het voor.”
34

Herkomst

Ook de herkomst van het vlees is een bewuste keuze. Een ribeye uit Uruguay zul je bij Petra en Filip niet gauw vinden. “Onze parmaham komt natuurlijk uit Parma, maar voor de rest werken we zoveel mogelijk met lokale producten. Korte keten, rechtstreeks van bij de producent. Ons rundsvlees is Belgisch witblauw uit de streek, het varkensvlees is Duroc d’Olives uit Lochristi. En de charcuterie die we maken, is allemaal afkomstig van Belgische leveranciers. Een slager die zijn charcuterie zelf maakt, vind je trouwens niet zo vaak meer. Het is niet omdat er ‘zelfgemaakt’ op het etiket staat, dat het ook daar in huis is bereid. Wij posten dat regelmatig op Facebook, zodat onze volgers het ook kunnen zien.”

Mee met de tijd

Een ambachtelijk familierecept dat live op Facebook wordt gemaakt: het vat de filosofie van Petra en Filip perfect samen. Modern, maar met

een oog voor de traditie. “In 2005 hebben we de zaak overgenomen van mijn schoonouders”, zegt Petra. “Er is natuurlijk veel veranderd in die tijd. Om te beginnen is het aanbod de laatste twintig jaar gigantisch uitgebreid: wijn, kaas, groenten … We doen ook heel veel eigen bereidingen en schotels. Gourmet, barbecue, noem maar op.”

“Sommigen denken vaak dat een slager duur is, maar als je kijkt naar de prijs-kwaliteitsverhouding dan zijn wij eigenlijk heel goedkoop.”
APRIL/MEI 2023 35
Petra Van Beneden

Klasseslager Vermeulen biedt nu zelfs ook vegetarische alternatieven aan. “Je merkt dat daar steeds meer vraag naar is”, zegt Petra. “Al moet je dat aandeel ook weer niet overschatten. Dat vegetariërs plots de overhand gaan nemen, geloof ik niet. We zullen altijd vlees blijven eten. Akkoord, misschien wel minder. Mensen letten meer op wat ze eten, maar ze kiezen dan in de plaats voor meer kwaliteit.”

Workshops en zo

Er is meer dan alleen maar een uitgebreider aanbod. “Intussen organiseren we ook barbecue- workshops, we zitten op sociale media, we hebben een webshop die goed draait ... Vooral in het weekend bestellen veel klanten een klaargemaakte schotel, die ze hier dan kunnen ophalen zonder in de rij aan te schuiven. Dat was er vroeger allemaal niet, maar we proberen mee te zijn met onze tijd. We proberen ook voortdurend bij te leren. Gisteravond is Filip nog met onze

Een ambachtelijk familierecept dat live op Facebook wordt gemaakt: het vat de filosofie van Petra en Filip perfect samen. Modern, maar met een oog voor de traditie.

gasten naar een marketing workshop over varkensvlees geweest.”

Aandacht voor beleving

“Ook de beleving in de winkel is erg belangrijk. Zo hebben we iets georganiseerd rond de Dag van de Ambachten, een opendeurdag waarbij we wat uitleg gaven over onze droge worsten. We toonden ook hoe we onze hesp pekelen. We merken dat de mensen het fijn vinden om te weten waar hun vlees vandaan komt”, gaat Petra verder. “En in de winkel staat ook een steamer om bereidingen klaar te maken. Als die deur opengaat, hangt de geur meteen in de hele zaak. De mensen moeten zien dat er beweging is.”

Petra en Filip kopen het liefst rechtstreeks van de producent en via de korte keten.

Klein detail: ook aan de allerjongsten is gedacht. Recht tegenover de koeltoonbank is een plekje ingericht met wat tekengerief en speelgoed. “Dat is beter dan kinderen die voortdurend bij hun mama of papa staan te zeuren dat ze naar huis willen. En ik moet op het einde van de dag ook veel minder vuile vingertjes van mijn toonbank afvegen”, knipoogt Petra. En als ze flink zijn? “Dan krijgen ze natuurlijk een schelletje van onze huisbereide hespenworst. Dat is een traditie die sowieso blijft!”

Worst per post

De klanten vinden het alvast geweldig. “Ze komen soms van ver”, vertelt Petra. “Ik moet zelfs droge worsten met de post opsturen naar Antwerpen en Limburg. Als ik die ’s namiddags

IN DE KIJKER KLASSESLAGER VERMEULEN
36

verstuur, hebben ze die de volgende morgen al.” Verder gaat het voorlopig niet. Dubai? “Dat komt nog”, grapt Filip vanuit het atelier. Intussen werken er drie vaste en nog een aantal losse medewerkers in de winkel, afhankelijk van de drukte. “Vakantiejobs, flexi-jobs, mensen met een leercontract … Het varieert. Voldoende personeel vinden is soms een uitdaging”, geeft Petra toe. “We werken vaak samen met stagiairs van scholen zoals Ter Groene Poorte in Brugge en Syntra in Gent, en dat valt erg goed mee. Sommige van hen zijn hier na hun stageperiode zelfs blijven werken.”

Gelukkig maar, want werk is er genoeg.

koppel rest, doen Filip en Petra ook regelmatig mee aan allerlei vak- en meesterschapswedstrijden zoals Eurobeef, de verkiezing voor de Beste Slager van België. “Filip heeft in 2018 meegedaan én gewonnen met veel gouden medailles. Omdat je niet beter kunt doen dan winnen, heb ik in 2021 in zijn plaats deelgenomen. Ik eindigde op de tweede plaats en als eerste vrouw, waardoor ik verkozen ben tot Beste Slagersvrouw van België.” De volgende editie vindt plaats in 2025. “We zijn nog aan het nadenken wat we gaan doen. Want we willen altijd met iets nieuws komen, iets dat nog niet bestaat. Daar kruipt veel tijd in, maar dat is ook het plezante aan ons beroep. Dat én de reacties van de klanten. Dat is eigenlijk het leukste aan onze job: mensen die achteraf in de winkel komen zeggen hoezeer hun steak heeft gesmaakt. Daar doen we het voor.”

“Zaterdag en zondagvoormiddag zijn het drukst”, zegt Petra. “Alleen op maandag zijn we gesloten. Hoeveel uren we op een week werken? Oei, dat heb ik nog nooit geteld, maar het zullen er veel zijn. In de drukke kerstperiode springen ook onze dochters bij. Die brengen dan hun vrienden mee, wat voor een gezellige drukte zorgt.” Een derde generatie zit er evenwel niet meteen aan te komen. “Voorlopig ziet dat er niet naar uit, nee. Onze oudste dochter studeert Bio-ingenieurswetenschappen, de jongste volgt Wiskunde-Wetenschappen op de middelbare school. We zitten er ook niet op te hopen. Als ze willen, mogen ze de zaak overnemen, maar het hoeft zeker niet. Ze moeten doen wat ze graag doen.”

Beste Slagersvrouw van België

Filip en Petra voeren hun ambacht niet alleen met veel passie uit, ze zijn er ook erg goed in. “Onze salami’s zijn erg gekend”, geeft Petra toe. “En ook onze rauwe boerenham valt erg in de smaak.” Het is geen spreekwoordelijke overdrijving, want in de weinige vrije tijd die het

Een ambacht dat met veel passie wordt uitgevoerd, leidt tot topproducten waarvoor klanten van ver afzakken naar de slagerij.
“Onze klanten komen van ver. Ik moet zelfs droge worsten met de post opsturen naar Antwerpen en Limburg.”
Petra Van Beneden
APRIL/MEI 2023 37
Filip en Petra nemen regelmatig deel aan vak- en meesterschapswedstrijden.

Over digitale supermarkten

De toekomst van de supermarkt is digitaal en kassaloos. Dit credo werd op de grote EuroShop-retailbeurs in Düsseldorf uitgebreid bevestigd. Klopt dat?

Het in 2020 opgestarte Lokkal is gestopt. De jonge initiatiefnemers wilden ambachtelijke en verse voeding van uitsluitend lokale producenten online aan de man brengen. Lokkal verkocht onder meer producten van Roger van Damme, Dierendonck en Balls & Glory en bood ook kant-en-klare maaltijden en foodboxen aan.

Het is al langer duidelijk dat online supermarkten het moeilijk hebben. Ook reguliere supermarkten geven aan dat het een uitdaging is om hun online activiteiten rendabel te maken. Nu Lokkal gestopt is, zijn er nog twee digitale supermarkten actief in ons land: Rayon en Kazidomi. Daarnaast zijn er nog enkele buitenlandse spelers: Greenweez, Crisp, Foodello, Butlon en Pieter Pot.

Is de toekomst van de foodretail dan toch niet helemaal digitaal? Wij geloven alleszins nog in de fysieke winkel mét kassiersters om een babbeltje mee te slaan.

SCHERPSTELLING 38
39 APRIL/MEI 2023

Hetlokale verhaal

van Carrefour Market Bocholt

De recent vernieuwde Carrefour Market van Bocholt is gevestigd in een oude kaasfabriek. De ideale locatie voor zaakvoerder Gert Schrooten om een verschil te maken met lokale producten en een groot versaanbod. Het is volgens hem dé manier om als buurtsuper nog relevant te blijven.

Gert Schrooten zette zijn eerste stappen in de foodretail als jobstudent in de toenmalige GB in Opglabbeek. Op zijn 25e wordt hij gerant, nadat de Groep Cretskens de winkel overneemt. In 2011 opent hij zijn eigen Carrefour Market in Bocholt. Tien jaar later komt er een Market in

De nabijheid van beide winkels heeft als voordeel dat medewerkers overkoepelend kunnen werken.

Hamont bij. “Ik ben ervan overtuigd dat het niet onbelangrijk is om over een aantal supermarkten te beschikken. Maar ik denk ook wel dat het

goed is om die te clusteren”, vertelt hij. Zaken die in eenzelfde regio liggen, dus. De winkel van Hamont en Bocholt zijn maar een kleine vijftien kilometer van elkaar verwijderd. Gert woont zelf in Hamont-Achel, niet ver van de winkel in deelgemeente Hamont. “Ik weet dat ik, indien nodig, snel van de ene in de andere winkel geraak. Dat is goed werkbaar. En het zorgt voor efficiëntie. Mijn medewerkers kunnen ook overkoepelend werken. Ik heb bijvoorbeeld maar één winkelverantwoordelijke voor beide uitbatingen.”

Als er zich dus een interessante opportuniteit in de regio voordoet, dan sluit hij niet uit dat er nog winkels bijkomen. “Mijn doelstelling is niet om voor het meeste winkels te gaan. Ik wil een

IN DE KIJKER CARREFOUR MARKET BOCHOLT
40

gezonde groei realiseren waarin ik het overzicht nog behoud. Je kan veertig winkels runnen, maar dan moet je kiezen voor een totaal andere structuur. De winkels die ik nu heb, zijn buurtsupermarkten. Ik wil daar mijn eigenheid in kunnen leggen.”

Gert tracht elke dag in de twee winkels aanwezig te zijn. We spreken in de voormiddag in Bocholt af maar hij is die ochtend ook al in Hamont geweest en zal er voor het einde van de dag zeker nog eens binnenspringen. Zichzelf inplannen in het vaste werkrooster op de werkvloer doet hij niet meer. “Ik denk dat je je handen vrij moet houden. Elke dag komen

er andere uitdagingen op je pad waar je op moet anticiperen. Dat lukt niet als je dagelijks bepaalde vaste operationele taken op je moet nemen. De dagen geraken vanzelf goed gevuld.”

“Indien nodig geraak ik snel van de ene in de andere winkel. Dat is goed werkbaar en zorgt voor efficiëntie.”
Gert Schrooten,
zaakvoerder Carrefour Market Bocholt en Hamont
“Als zaakvoerder moet je je handen vrij houden. Zo kan je op alle uitdagingen anticiperen die op je pad komen.”
41
Gert Schrooten

Lokaal beleid

Een buurtsupermarkt runnen is volgens Gert ook een lokaal beleid voeren. Je integreren in de lokale gemeenschap, met andere woorden. En lokale producenten een forum geven uiteraard. Wat dat laatste betreft, doen we in zijn Carrefour Market in Bocholt een leuke ontdekking. “Dit gebouw was vroeger een kaasfabriek met fabriekswinkel, de ‘Melkerijwinkel’ genaamd. Het gebouw is trouwens nog altijd eigendom van een coöperatieve van landbouwers”, weet hij ons te vertellen.

Intussen is de productie van de traditionele Bocholter kaas in handen van Milcobel. Maar de kaas wordt wél nog boven de winkel gerijpt. Elke week komen enkele kaasboeren de kazen geduldig draaien. De Bocholter kaas is uiteraard verkrijgbaar in de kaasafdeling van de winkel in Bocholt. En omdat Gert in 2016 ook de fabriekswinkel overnam, kan hij een uniek assortiment van ambachtelijke kazen aanbieden. De kazen van het nabijgelegen Catharinadal bijvoorbeeld, die je normaal niet in de supermarkt vindt, liggen te blinken in zijn kaastoog. Die werd na de remodelling heel toepasselijk tot de ‘Melkerijwinkel’ omgedoopt.

Van bij ons

Bij een lokaal aanbod gaat het volgens Gert ook om het verhaal achter de producten. Zo vroeg hij zijn rundvleesleverancier om enkel nog vlees aan te kopen van veehouders uit de buurt.

IN DE KIJKER CARREFOUR MARKET BOCHOLT
“Je kan nog zo’n mooi verhaal maken, je medewerkers moeten dat verhaal ook kunnen overbrengen aan de klanten.”
42
Gert heeft vijf slagers in dienst. Goede mannen die hun vak nog beheersen.

“Ik vind het dan wel tof om dat over te kunnen brengen aan de klanten. Uiteraard is het ook een kwalitatief verhaal. We kiezen op die manier voor een eerlijk en hoogwaardig product. Dat is toch vooral wat ik met ons lokaal assortiment wil bereiken.”

Gert vroeg zijn rundvleesleverancier om enkel nog vlees aan te kopen van veehouders uit de buurt.

De prijs staat in Gerts versafdelingen dus zeker niet voorop. “Je moet gewoon een correcte prijs vragen voor het product dat je aanbiedt. Dat is de manier waarop wij handelen en aankopen in het vers. We willen natuurlijk ook concurrentieel blijven. Maar dat doe je niet enkel en alleen met de prijs.” Gert liet daarom ook een concept ontwikkelen waarin hij al zijn versaanbod onderbrengt. ‘Van bij ons’ heet het. “Stap voor stap gaan we dat concept integreren in de winkel. Maar dat volstaat niet. Je kan nog zo’n mooi verhaal maken – of dat nu ‘Van bij ons’ noemt of hoe dan ook – je medewerkers moeten dat verhaal ook kunnen overbrengen aan de klanten.

Daarom hebben we een teamdag georganiseerd rond het ‘Van bij ons’-concept. Nu zal het een uitdaging blijven om dat onder de aandacht te houden.”

Relevant blijven

Gerts vader en grootmoeder hadden een handel in aan- en verkoop van meubels. De zaak kende gouden jaren maar bestaat niet meer. “Ik ben blij dat mijn vader verstandig genoeg was om in te zien dat er in dat bedrijf geen toekomst meer zat. Die tijd is voorbij. Het maakt me wel heel waakzaam voor de toekomst. Ook wij moeten ervoor zorgen dat we relevant blijven. Of tijdig inzien wanneer dat niet meer het geval is. Je mag daar niet naïef in zijn, want ik heb gezien hoe snel zoiets kan kantelen.”

Hoe blijf je dan relevant in de foodretail? “Ik geloof heel hard in het versverhaal. Dat heeft het grootste onderscheidende vermogen. Het enige wat we daarvoor nog nodig hebben, zijn de mensen om het te doen. We hebben vijf slagers. Goede mannen die hun vak nog beheersen. Ik ben daar dankbaar voor. Vriendelijkheid en service zijn ook ongelofelijk belangrijk. Maar ik heb er bij de remodelling ook voor gekozen om zelfscans te installeren. Word ik blij van die zelfscans? Niet echt. Maar ik merk wél dat het een manier is waarop jonge mensen willen winkelen. Dus om relevant te blijven, moet je vooral blijven investeren én goed je ogen openhouden.”

“Concurrentieel blijven doe je niet enkel en alleen met de prijs.”
Gert Schrooten,
zaakvoerder Carrefour Market Bocholt en Hamont Wat valt er te proeven in een voormalige kaasfabriek? Kaas, natuurlijk.
APRIL/MEI 2023 43

Nieuwkomers

aan het werk

Als VDAB-bemiddelaar Tetyana Dmytruk aan

Albert Heijn-ondernemer Pieter-Jan Vaes

vraagt of hij een kans wil geven aan Oekraïense nieuwkomers, twijfelt hij niet. Ondertussen

hebben Olha en Oleksander een vast contract gekregen in zijn Albert Heijn in Merksem.

De Oekraïense Tetyana Dmytruk is meer dan zeventien jaar in België. Ze werkte zelf nog ooit in de Albert Heijn en is nu bemiddelaar bij VDAB. Ze contacteert Pieter-Jan Vaes, die de Albert Heijn in Schilde en Merksem uitbaat, met de vraag of hij een job voor Oekraïense nieuwkomers heeft. Die reageert meteen positief.

“Ik kreeg een shortlist van zes kandidaten, die ik allemaal op gesprek heb laten komen”, vertelt Pieter-Jan. “Dat ze niet goed Engels spraken, was niet echt een probleem. Veel van onze klanten in Merksem spreken een andere taal. Dus wij passen ons sowieso aan. Ik heb wél gevraagd of ze kennis van het Nederlands

hadden. Dat mocht een basiskennis zijn, maar eens je Engels begint te spreken, dan blijf je dat doen.” Hij kiest uiteindelijk twee kandidaten uit. “Ik kon ze alle zes gebruiken”, geeft hij toe. “Maar dat is niet haalbaar. Ik wil altijd het maximum uit iemand kunnen halen. En dan moet je stap voor stap kunnen werken.”

Olha en Oleksander

In oktober startten Olha Kuzminchuk en Oleksander Saiukmet met een IBO-contract in de Albert Heijn van Merksem. De 55-jarige Olha is er kwaliteitsmedewerker. “Ze heeft een achtergrond in farmaceutica en sprak eigenlijk al vrij goed Nederlands. De VDAB-taalcoach heeft haar, samen met onze supermarktmanager, wel nog alle jobspecifieke begrippen zoals ‘vochtige doekjes’ en ‘poetsmachine’ aangeleerd.” Olha doet haar werk nu zeer goed. “In haar functie heeft ze wel minder contact met de klanten. Dat scheelt. Niet dat het voor ons een probleem zou zijn, maar je ziet dat het haar stoort als ze de klanten niet meteen kan verder helpen.” Oleksander werkt als rekkenvuller.

PMO OEKRAÏNERS AAN HET WERK
“Na een IBO-stage is een vast contract verplicht. Maar Olha en Oleksander verdienen het allebei dubbel en dik.”
Pieter-Jan Vaes, Albert Heijn-ondernemer
44
Olha Kuzminchuk

Ook hij werd heel goed begeleid door het team van Pieter-Jan. “We hebben hem eerst de ‘gemakkelijke’ paden gegeven: snoep en chips, dat kent iedereen. Zo heeft hij stilaan ons systeem leren kennen. En nu zitten we op het moeilijkste pad, de koffiekoeken. Dat is het grootste volume en hier moet hij ook rekening houden met houdbaarheidsdata. Maar hij was er heel snel mee weg.”

Makkelijke of moeilijke gangpaden?

Rekkenvuller Oleksander is er zo mee weg.

Willen werken

Ondertussen kregen zowel Olha als Oleksander een vast contract. “Ik weet wel dat dat verplicht is na een IBO-stage maar ze verdienden het allebei dubbel en dik.” Die IBO was volgens hem zeker geen luxe. “Die drie à vier maanden hebben we nodig gehad om hen op te leiden. Zo konden zij zich ook rustig inwerken. Als je er vanaf dag één druk op moet leggen, werkt het gewoon niet. Maar na die IBO stonden ze wel klaar om er helemaal in te vliegen!”

Pieter-Jan Vaes

Bij Albert Hein zijn de taken van de medewerkers sterk afgelijnd. Pieter-Jan geeft toe dat dat het eenvoudiger maakt om nieuwkomers in te werken. “Ik ben sowieso fan van afgelijnde taken. Iemand aan de kassa is kassamedewerker. En daar moeten ze in uitblinken. Ik zeg aan mijn kassiersters dat zij het dessert van ons restaurant zijn. Als dat niet goed is, dan telt al de rest niet meer.”

Pieter-Jan kijkt uit naar nieuwe filialen en als die er bijkomen, neemt hij zeker opnieuw contact op met Tetyana. “Zij kent mij en ze kent de job, dat is een voordeel. Maar ik weet ook dat de nieuwkomers die ze doorstuurt écht heel graag willen werken. Zij blijven niet bij de pakken zitten en zijn dankbaar voor het werk dat ze krijgen. Waarom zou je ze dan geen kans geven?”

“Olha heeft een achtergrond in farmaceutica en sprak eigenlijk al vrij goed Nederlands. De VDAB-taalcoach leerde haar vooral jobspecifieke begrippen.”
APRIL/MEI 2023 45
Pieter-Jan is zeer blij met zijn gedreven nieuwkomer Olha.

Van naar in 25 jaar leercontract duaal leren

Hij begon zelf ooit in een bakkerij ‘op leercontract’. Intussen baat

Luc De Haes zijn eigen succesvolle zaak uit: ’t Warm Bakkerke in Mechelen. Daar leert hij op zijn beurt het vak aan Jarno, die via het systeem van duaal leren bij hem aan de slag is.

Toch komt er een mindere periode in zijn leven. Door een samenloop van omstandigheden en foute vrienden belandt Luc een tijdje in de gevangenis. “Ik schaam me er niet voor”, vertelt hij. “Ergens is het mijn redding geweest. Wie weet waar ik anders was geëindigd. Alleen zonde dat ik er drie jaar van mijn leven voor heb moeten opofferen. Na één dag had ik mijn lesje wel al geleerd.”

Nieuwe start

Sinds zijn 15e werkte Luc De Haes voor verschillende bakkers op leercontract. Beginnen deed – de inmiddels 40-jarige – Luc in de bakkerij van zijn toenmalige schoonbroer.

“Dat was een strenge baas,” herinnert hij zich. “Maar ik mocht veel zelf doen. En toen hij zag dat mijn werk in orde was, liet hij mij ook doen. Ik heb altijd wel het geluk gehad om voor goede bazen te mogen werken.”

Na die moeilijke periode begint Luc meteen opnieuw in een bakkerij. Met één drijfveer: iets opbouwen voor zijn twee kinderen. En vier jaar geleden maakt hij die droom waar als hij een bakkerij in Mechelen kan overnemen. Ondertussen werkt zijn zoon Brian ook mee in de bakkerij. Zijn dochter Brandy zat vroeger ook in de zaak maar volgt nu een opleiding boekhouding. “Graag naar school gaan, dat heeft ze blijkbaar geërfd van haar mama”, lacht Luc. “Ik vond school maar niks. Ik kon niet wachten om te beginnen werken.”

PMO DUAAL LEREN
46
Maandag, dinsdag en woensdag werkt Jarno De Coninck vanaf 4 uur mee in de bakkerij van Luc. In het weekend start hij om 3 uur.

En die ervaring maakt hem de ideale baas voor Jarno De Coninck die via het systeem van duaal leren bij hem aan de slag is. Maandag, dinsdag en woensdag begint Jarno om 4 uur. In het weekend zelfs om 3 uur. De andere dagen gaat hij nog naar school. “Voor je zo’n jonge gast aanneemt, moet je eerst een goed gesprek hebben”, weet hij. “Komt hij enkel en alleen werken omdat hij niet naar school wil gaan? Of heeft hij écht interesse om het vak te leren?

Jarno is hier een paar keer komen helpen en ik zag meteen dat hij wist waar hij mee bezig was. En dat hij ook interesse heeft in de bakkerij.”

Geven en nemen

En dat is nodig want Luc geeft toe dat hij ook geduld met Jarno moet hebben. En hem goed in het oog moet houden. “Ik herken veel van mezelf in hem”, glimlacht Luc. “Ik denk dat veel werkgevers te hoge verwachtingen hebben van iemand die op zo’n jonge leeftijd begint. Als je iets niet deftig uitlegt, kan je het ook niet deftig leren, hé.” De 16-jarige Jarno speelt voetbal op een vrij hoog niveau en Luc past zijn uren graag aan zijn trainingen of wedstrijden aan. Hij is ervan overtuigd dat je de flexibiliteit die je geeft ook weer terugkrijgt.

Het resultaat mag er zijn. Jarno ontpopt zich tot een echte patissier. “Toen hij hier nog maar twee à drie weken was, heeft hij eens fruittaartjes gemaakt. Ik was echt onder de indruk. Hij deed dat écht goed. Veel beter dan Brian het deed in het begin want die legde er altijd te weinig fruit op”, lacht Luc. “De fruittaartjes van Jarno zijn top!”

“Voor je zo’n jonge gast aanneemt, moet je eerst een goed gesprek hebben. Heeft hij écht interesse om het vak te leren?”
Luc De Haes, uitbater ‘t Warm Bakkertje in Mechelen
“Mijn schoonbroer was een strenge baas, maar toen hij zag dat mijn werk in orde was, liet hij me veel zelf doen.”
Luc De Haes
APRIL/MEI 2023 47
Brian, de zoon van Luc, werkt ook in de bakkerij en leert Jarno de kneepjes van het vak.

U onderneemt terwijl wij ontzorgen

Carrier Refrigeration is wereldwijd marktleider in koel- en vries-oplossingen voor de food retail. Onze producten leveren succes door optimale merchandising, uitstekende technologie en toonaangevende energie-efficiëntie. Alles vanuit één bron. Koelapparatuur, systeemoplossingen en service.

• Op maat gemaakte koeltechnische oplossingen

• Koel- en vriesmeubelen

• Projectuitvoering en installatie

• Service & onderhoud

Koeling met verkoopkracht

Carrier begrijpt dat een goede vers presentatie omzetverhogend werkt. Wij houden uw product koel en u ontvangt de warmte van uw omzet terug. Met de E6 generatie koelmeubelen levert

Carrier u de optimale balans tussen verkoopkracht en milieu-verantwoordelijke technologie.

Meer weten? Wij adviseren u graag!

Vestiging Culemborg Beesdseweg 7 - 4104 AW Culemborg Tel. +31 (0)345 544 444 www.carrier-refrigeration.nl Vestiging Herentals Atealaan 34A (Floor 1 wing C) - 2200 Herentals www.carrier-refrigeration.be Alle vestigingen: info.benelux@carrier.com

Haal meer uit het talent van

jouw medewerkers

Competente medewerkers, met de juiste kwaliteiten en mentaliteit, zijn cruciaal in alle bedrijven en sectoren. En dat geldt zeker in retail en horeca, waar het rechtstreekse contact tussen medewerkers en klanten heel intens is. Maar achter de schermen spelen vooral de competenties en talenten van medewerkers een cruciale rol.

Ben jij een retailer of horecaondernemer en wil jij je zaak versterken door extra in te zetten op de talenten van jouw medewerkers? Dan is het traject ‘Competentiegedreven ondernemen’ in het kader van de ‘Competentiecheck’ en met de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) er voor jou.

Met de expertise van jouw sectorfederatie

Het UNIZO-traject ‘Competentiecheck’ is jouw eerste stap in competentiegedreven ondernemen. De partners van UNIZO in dit project zijn Horeca Vlaanderen en PMO, het erkend trainingcenter voor de zelfstandige retail. PMO heeft een sterke focus op retail en begeleidt reeds meer dan 25 jaar retailers in competentieversterking. PMO werkt in dit project nauw samen met UNIZO Retail en de federaties Buurtsuper.be en Mode Unie.

Dit is wat we voor jou en jouw medewerkers doen:

• We leren retailers en horecaondernemers met een andere bril te kijken naar de talenten van medewerkers. Wellicht hebben zij talenten die je nog niet of te weinig hebt opgemerkt. Of die je in elk geval nog niet optimaal naar boven hebt gebracht, ten dienste van jouw zaak. Met andere woorden: we leren jou talent spotten.

• Onze experten/trainers vertrekken vanuit een individuele sterktescan: van jou als ondernemer en van al je huidige medewerkers. Zo ontdekken we hun kwaliteiten en talenten.

• We reiken jou en jouw leidinggevenden een tool aan waarmee je een gedetailleerd zicht krijgt op de talenten op jouw werkvloer, in combinatie met hun aanwezige competenties.

• Het resultaat is een plan van aanpak op niveau van de medewerkers én op organisatieniveau Hiermee omarm je talenten binnen jouw team en koppel je ze aan bestaande functies en competenties. Het plan van aanpak wordt jouw wegwijzer in een competentiegedreven ondernemerschap.

• We evalueren het lopende traject regelmatig. Hierbij is jouw feedback en die van je medewerkers van cruciaal belang.

Interesse?

Neem contact op met Marie-Ange Meersman via marie-ange.meersman@unizo.be of check www.unizo.be/competentiechecks.

Competentiegedreven ondernemen
PMO COMPETENTIECHECK
APRIL/MEI 2023 49

Een ondernemer die activiteiten uitvoert in de voedselketen moet altijd beschikken

erkenning, toelating of registratie.

Een operator die in België actief is in de voedselketen mag geen enkele activiteit uitoefenen zonder eerst door het FAVV geregistreerd, erkend of toegelaten te zijn. Op basis van het risico – gelinkt aan de activiteit – is een erkenning, toelating of registratie vereist.

• Een erkenning is nodig voor een activiteit met een hoog risico voor de voedselveiligheid. Een administratief onderzoek en een voorafgaand bezoek zijn noodzakelijk voor de verlening van de erkenning.

• Een toelating heeft betrekking op een activiteit met een middelhoog risico voor de voedselveiligheid. Een administratief onderzoek, en zo nodig een voorafgaand bezoek, is vereist voor de verlening van de toelating.

• Een registratie is van toepassing voor een activiteit met een laag risico voor de voedselveiligheid. Enkel een kennisgeving is nodig voordat de registratie wordt verleend.

De erkenning, toelating of registratie moet altijd aanwezig zijn vooraleer je je activiteit mag opstarten. Je moet de toelating of registratie zichtbaar ophangen voor de klant aan de buitenkant van je bedrijfspand.

Wil jij een erkenning, toelating of registratie aanvragen?

Elke activiteit is gekoppeld aan een bepaalde activiteitencode. Voor meer informatie over deze codes of ondersteuning bij de aanvraag van je erkenning, toelating of registratie bij het FAVV, kan je terecht bij onze voedseladviseurs ann.wayenberg@unizo.be of veronique.bert@unizo.be

Check www.buurtsuper.be > Ledenvoordelen > HACCP & Voedselveiligheid voor meer informatie over onze begeleiding HACCP & Voedselveiligheid.

HACCP & VOEDSELVEILIGHEID
“ “
over een
50
WAAR!

Socialmediatip!

Maak gebruik van video’s!

Instagram- en Facebook-reels of Tiktok zijn populairder dan ooit. Klanten – en zeker je jongste klanten – verwerken informatie liefst razendsnel en met zo weinig mogelijk moeite. Denk dus eens na – alleen of samen met je medewerkers – over welke toffe video’s jullie kunnen maken. Dat moet zeker niet te moeilijk of ingewikkeld zijn: een wandeling door de winkel, een leuke mop op maandag door je grappigste collega, … Of laat eens zien wat dé meest efficiënte manier is om boodschappen in te laden, presenteer de ideale wijn bij een gerecht, of toon hoe snel twee medewerkers de ingrediënten voor een bepaald gerecht kunnen verzamelen (en geef meteen het recept mee). Actie!

Met deze toptopical-kalender plan jij je social media makkelijk in.

Mei 1 Start Mei Plasticvrij

Juni 1 Internationale Melkdag

5 Internationale Milieudag

Juli 1 Dag van de creatieve ijssmaken (Ice Cream Flavor Day)

7 Internationale Chocoladedag

24 Internationale Tequiladag

Augustus 3 Watermeloendag

4 Wittewijndag

4 Dag van het Bier

28 Rodewijndag

1 juli: Dag van de creatieve ijssmaken

Op 1 juli vieren we de Creative Ice Cream Flavor Day. Of de dag van de creatieve ijssmaken. Dat bracht ons meteen op deze creatieve ideeën waarmee je in je winkel aan de slag kan.

• Ga geblinddoekt langs de verschillende rekken en laat een andere collega ‘stop’ roepen. Het product waarbij je stopt, moet je mengen met vanille. Een ijsje preparé.

• Een geschikt ijsje voor elk type klant:

- de ik-kom-liefst-op-zondag-klant of de sundaylover: dé Belgische koffiekoek in ijsvorm;

- de ik-ben-nog-niet-goed-wakker-klant: redbull-ijs;

- de ik-spreek-liever-met-niemand-klant: knoflookijs.

• Kies een smaak met de initialen van je naam: Luc Ardies wordt bijvoorbeeld letterkoekjes en ananas. Hestia Perkisas misschien wel halloumi met peer. Mmm …

Of met andere woorden, op 1 juli is geen enkel idee té gek!

SOCIALMEDIATIP
APRIL/MEI 2023 51
52

Lekker van bij ons

We mogen best trots zijn op producten van bij ons. Ze zijn heerlijk, van superieure kwaliteit en met vakmanschap en passie vervaardigd.

Vandaag kiest 1 op 5 Vlamingen al vaker voor lekkers van bij ons. Hij zal dat in de toekomst ook blijven doen. Via het project ‘Voedsel verbindt boer & burger’ zetten 31 federaties en organisaties, waaronder Buurtsuper.be, zich in om de trots voor producten van bij ons aan te wakkeren. En dit dossier wil daar een beetje bij helpen. Ontdek hier dus enkele mooie initiatieven, bedrijven en producenten met een lokaal handelsmerk. Spring jij mee op de kar?

In dit dossier:

54 Onderzoek Potentieel voor Belgische wijn

55 Column Meer aandacht voor lokaal

56 Inspiratietrip Vlaams-Brabantse sterren

60 Op bezoek bij Eieren Peetermans

63 (Her)ontdek lokale producten Zo doet Carrefour het

64 Kaas van bij ons Flandrien Kaas

66 Stickerboekactie Spar Eke getuigt

70 Lokale voeding onvoldoende herkenbaar VLAM bewijst met cijfers

xx xx xx xx xx
APRIL/MEI 2023 53 Dossier DOSSIER

Studie legt potentieel voor Belgische wijn bloot

Hoewel er steeds meer aandacht komt voor wijn van eigen bodem, haalt slechts een minderheid van de consumenten geregeld Belgische wijn in huis. Toch, zo blijkt uit een onderzoek dat de vzw Belgische Wijnbouwers en VLAM hebben laten uitvoeren, ziet de toekomst er rooskleurig uit.

De Belgische wijnsector wil samen met VLAM onze lokale wijnen nadrukkelijker op de kaart zetten. Ter voorbereiding van een actieprogramma voor 2023 liet VLAM door iVox een onderzoek uitvoeren om te peilen naar de houding en de kennis over Belgische wijn.

1 op 4 bezocht al een Belgisch wijndomein Uit het onderzoek van iVox blijkt dat 57% van de Belgische wijndrinkers al eens een glas Belgische wijn heeft geproefd, maar slechts 3% drinkt geregeld Belgische wijn. Dat er heel wat belangstelling bestaat voor wijn van eigen bodem blijkt uit het feit dat een kwart van de bevolking al eens een Belgisch wijndomein heeft bezocht.

Maar ‘onbekend is onbemind’. Zo geeft 75% van de wijndrinkers toe dat zijn of haar kennis over Belgische

wijnen summier is. Circa 43% van de wijndrinkers heeft zelfs nog nooit een glas Belgische wijn gedronken. Maar daar komt de komende jaren ongetwijfeld verandering in, want 81% van de wijndrinkers geeft aan in de toekomst (nog) Belgische wijn te willen drinken.

75% van de wijndrinkers geeft toe dat zijn of haar kennis over Belgische wijnen summier is.

Consument informeren is cruciaal Dat de consument wel openstaat voor Belgische wijn, maar deze niet erg vaak koopt, heeft ongetwijfeld ook te maken met het economisch model van de Belgische wijnbouw. Bijna de helft van de wijndrinkende respondenten geeft namelijk aan dat hij een fles wijn van tien euro duur vindt, terwijl

Belgische wijnen die prijskaap vaak overschrijden. Een andere belangrijke factor is dat bijna 60% van de consumenten wijn koopt in de supermarkt, waar het aanbod aan Belgische wijnen bijzonder beperkt is.

“De resultaten van deze studie zijn bijzonder bemoedigend”, stelt Lodewijk Waes, de voorzitter van de vzw Belgische Wijnbouwers. “De consument staat duidelijk heel positief tegenover Belgische wijn en is van plan om die toch eens te proberen. Anderzijds blijkt uit dit onderzoek dat we als sector nog heel wat werk voor de boeg hebben om de consument te informeren over Belgische wijn en hem of haar te helpen om de weg naar verkooppunten van Belgische wijn te vinden. De resultaten van dit onderzoek zullen ons ongetwijfeld helpen om in 2023 heel wat stappen te zetten om deze doelstellingen te bereiken.”

ONDERZOEK
Bron: Vlam.be
54

Wil je meer weten over onze Belgische wijnen?

Surf dan naar www.belgischewijnbouwers.be.

Het smaakt allemaal tien keer beter als je weet vanwaar het precies komt.”

Lokale producten verdienen veel meer aandacht

De korte keten. De transparantie. De smaak. Het vertrouwen. De versterking van de streekidentiteit. Er zijn zoveel redenen om voor lokale producten te kiezen. We moeten er dan ook samen werk van maken om streekproducten de aandacht te geven die ze verdienen. En met samen bedoel ik: de producenten, de gemeentes, de provincie, de horeca, de toeristische diensten én de supermarkten. Want lokale ondernemers die elkaar steunen, dat levert enkel positiefs op.

Door in je buurtsuper een streekhoekje in te richten, steek je je collega-ondernemers uit de buurt een hart onder de riem. En zelf haal je er ook voordeel uit. Je bevordert namelijk de regionale verankering van je zaak. Je biedt iets ‘van ons’ aan. Je verkoopt producten met een verhaal, dat je bijvoorbeeld dankzij een bedrijfsbezoek uit eerste hand hebt. En die vertrouwdheid, die trots op de streek, appreciëren je klanten ongetwijfeld. Bier, wijn, vlees, koekjes, honing, fruit, groenten, sauzen, … het smaakt allemaal tien keer beter als je weet vanwaar het precies komt.

Toegegeven: streekproducten zijn vaak duurder dan producten die ‘en masse’ gemaakt worden door de grote jongens. Maar ze zijn die extra euro’s wel waard. Dat beseffen ook heel wat Vlamingen des te meer sinds de corona-lockdowns. Het valt ook ons als overkoepelende organisatie op dat veel gezinnen en jongeren bewust kiezen voor producten die in hun streek of provincie gemaakt worden. Ze winkelen anders en tonen zich graag solidair met ondernemers. En de duurzaamheid is ook van belang: de producten hebben een pak minder kilometers afgelegd.

Lid worden van een vereniging zoals Straffe Streek is natuurlijk een goede manier om je netwerk te vergroten. En ook de Inspiratietour die we binnenkort samen met Buurtsuper.be organiseren is erg de moeite waard als je graag de lokale producenten in je buurt wil ontmoeten. Op een laagdrempelige manier leer je zo bij over je eigen streek. Dat kan enkel een verrijking voor je zaak zijn!

COLUMN
Dossier
“De resultaten van dit onderzoek zullen ons helpen om stappen te zetten naar het informeren van de consument en de weg te tonen naar verkooppunten van Belgische wijn.”
Lodewijk Waes, voorzitter vzw Belgische Wijnbouwers
APRIL/MEI 2023 55

Inspiratietrip met

Noteer maandag 19 juni met twee sterren in je agenda. Buurtsuper.be organiseert dan een exclusieve inspiratietrip in Vlaams-Brabant rond lokale producten.

Exclusief? Jazeker! We eindigen de dag met een diner in het tweesterrenrestaurant Colette - De Vijvers.

Het verschil maken in je buurtsuper, dat doe je onder andere met een sterke selectie van lokale producten. Om je hier (verder) mee op weg te helpen en je volop te inspireren, organiseert Buurtsuper.be een inspiratietrip in Vlaams-Brabant. We passeren langs bijzondere lokale producenten, buurtsupers en speciaalzaken die een erezaak maken van hun lokale assortiment.

INSPIRATIETRIP LOKALE PRODUCTEN VLAAMS-BRABANT
56 EXCLUSIEVE EDITIE EXCLUSIEVE EDITIE EXCLUSIEVE EDITIE

Het Nijswolkje, zelfvoorzienende zorgboerderij

We starten de dag met een ontbijt en rondleiding bij Het Nijswolkje: een zelfvoorzienende (schapen)boerderij. Ze werken enkel met authentieke Belgische melkschapen. Hun voeding – spelt, tarwe, voederbonen, luzerne, klaver, mais en krachtvoedsel – halen ze volledig uit eigen kweek. De schapenmelk wordt bovendien verwerkt zonder toevoegingen van bewaarmiddelen of kleurstoffen. Als smaakmakers kiezen ze voor vanillestokken, aardbeien en frambozen van boeren uit de buurt, eerlijke koffiebonen en chocolade, pistache- en hazelnoten. Dankzij hun achtergrond in de zorg is ook het sociale karakter van deze boerderij belangrijk.

Craywinckelhof, brouwerij met een bruisend verleden

Onze tweede halte is het streekbelevingscentrum van het Craywinckelhof. Het Craywinckelhof is een vat vol geschiedenis. De wortels gaan meer dan 100 jaar terug, naar 1893. Dat jaar startte Germaan Van Obbergen een kleine hoevebrouwerij tussen Leuven en Diest. Vandaag brouwen ze hier met veel passie bieren en distillaten met een private label. Hun huisbier KraaiKe, een straffe Hagelander, is te lekker om niet te proeven. Het Craywinckelhof is uitgegroeid tot een streekbelevingscentrum dat borrelt en bruist. We brengen een bezoek, proeven en eindigen met een lekkere picknick.

Carrefour Market Herent en Goesting Delicatessen

Hendrik Draye baat samen met zijn broer Simon en zo’n vijftigtal werknemers de Carrefour Market in Herent uit. Hij zet bewust in op de verkoop van lokale producten. Elke dag geeft hij lekkers uit de buurt een prominente plek in de winkelrekken. Zo maakt hij het verschil.

In 2020 openden Remko Wouters en Leen Slachmuylders hun delicatessenzaak Goesting. Een bijzonder verhaal omdat ze overstapten van een buurtsuper naar een speciaalzaak. Meestal maakt men de omgekeerde beweging. Ook hier vind je een uitgekiend assortiment van lokale producten.

APRIL/MEI 2023 57 Dossier EDITIE EXCLUSIEVE EDITIE EXCLUSIEVE

Jouw eigen Spar-winkel openen?

ONDERNEEM MET RETAIL

PARTNERS COLRUYT GROUP ACHTER JE

Een succesvolle supermarkt boordevol lekker eten voor de hele buurt? Daar werken we samen aan. Met een strak businessplan, financiering op maat en de ondersteuning die jij nodig hebt. Voor én na de opening. Van productselectie tot promotiecampagne. Met de steun van Spar (en dus ook Retail Partners Colruyt Group), run jij je eigen droomwinkel. Zullen we?

Zullen we ? De Spar-partner

Zet je eerste stap op retailpartnerscolruytgroup.be

SAVETHEDATE

7, 8,

13, 14, 17 en 18 september 2023

Schrijf je hier gratis in! Of vraag een bezoek op maat aan via info@durocdolives.be

OPENBOERDERIJDAGEN KRUISEM
10,
DD adv. supermag 180x120mm.indd 1 14/03/2023 10:51

Domein Chardonnay Meerdael

Paul Vleminckx is sinds 2004 voorzitter van Straffe Streek, het platform dat streekproducten in Vlaams-Brabant promoot. Hij is zelf ook producent van een mousserende blanc de blancs volgens de méthode traditionelle. We krijgen een rondleiding die uiteraard eindigt met een degustatie van zijn met prijzen overladen Chardonnay Meerdael.

Diner tweesterrenrestaurant Colette - De Vijvers

Eindigen doen we op een bijzonder exclusieve plaats. Welkom bij tweesterrenrestaurant Colette - De Vijvers. Hier kom je niet gewoonweg eten, Thijs en Lore laten ons vooral genieten. Van de gastronomie op ons bord en een zorgeloze bediening tot het schitterende decor, binnen met zicht op de vijver of buiten op het terras aan de waterkant.

Schrijf je vandaag nog in!

Wil jij mee op deze exclusieve inspiratietrip in Vlaams-Brabant? Schrijf je dan meteen in!

Opgelet! Omdat we ’s avonds dineren in Colette - De Vijvers is het aantal plaatsen absoluut beperkt tot 30 personen.

Praktisch:

Datum: maandag 19 juni 2023

Vertrek- en eindpunt: Het Nijswolkje, Schoonderbeukenweg 294, 3202 Aarschot

Planning: start om 8.00 uur bij Het Nijswolkje. Je kan je wagen hier laten staan. De rest van de tour leggen we af met een luxeautocar. De autocar brengt je omstreeks 23.00 uur terug naar je wagen, na het diner bij Colette - De Vijvers.

Kostprijs voor leden: 200 euro (excl. BTW) p.p.; voor niet-leden: 299 euro (excl. BTW) p.p.

Inschrijven via info@buurtsuper.be of via www.buurtsuper.be > Events

INSPIRATIETRIP VLAAMS-BRABANT
APRIL/MEI 2023 59 Dossier EDITIE EXCLUSIEVE EDITIE EXCLUSIEVE

Een eerlijke zaak, een (karw) heerlijk ei

Wat zie jij als je de winkel binnenloopt en voor het schap met eieren gaat staan? Is een ei gewoon een ei? Beslist niet, zo zeggen Bert en Julie. Zij staan als jongste generatie aan het roer van Eieren Peetermans, een middelgroot distributie- en verpakkingsbedrijf in het landelijke Herselt, en zijn actieve promotors van eerlijke, duurzame eierproductie. Eerder zette Buurtsuper.be hun product al in de kijker, nu is het aan Bert en Julie zélf om hun bedrijfsverhaal te vertellen.

Eieren Peetermans werd in 1958 opgericht door Jos Peetermans. Zijn zoon Dirk nam de zaak nadien over. Waar het bedrijf vandaag de dag te vinden is, begon het 65 jaar geleden ook. Het pand ligt aan een kalme boerenweg. De hal is kleinschalig, maar omvat meerdere machines en een tiental productiemedewerkers die op een hoog tempo – maar met een getraind oog voor detail – de beste eieren selecteren en in dozen verpakken. “Juist doordat we zo kort bij onze mensen en het magazijn staan, kunnen we doorgedreven controles uitvoeren en krijgt de klant altijd een doos met perfect afgewogen en verzorgde eieren in handen”, legt Bert uit. “Dat is waar we bekend om staan.”

Belgische boeren

Vroeger hielden Jos en Dirk Peetermans zelf nog de kippen voor het bedrijf. “Hier in een stal, aan de overzijde van deze straat”, vertelt Dirk, die vandaag ook aanwezig is. “Maar nadat er twee keer een ziekte is uitgebroken en alle kippen geruimd moesten worden, hebben we dat opgegeven en zijn we ons meer gaan focussen op het inpakken en toeleveren aan winkels.” Daarvoor werkt het bedrijf uitsluitend

samen met Belgische bioboeren. “We halen zelf de eitjes bij hen op”, zegt Bert. “Zowel in Vlaanderen als in Wallonië, twee keer per week.” De ‘kleinste’ boeren hebben 3.000 tot 5.000 kippen, de grootste rond de 25.000.

Eieren Peetermans is al drie generaties lang dé ijveraar achter bio-eieren.

“Voor de reguliere kippenboer is dat weinig. Maar een bioboer heeft meer ruimte nodig. Daar zitten de dieren niet opeengepakt in een stal, maar krijgen ze de ruimte om rond te lopen. Dat is beter voor de kip, maar ook beter voor het ei. Het verschil merk je echt.”

Loyaliteit

De passie voor duurzaamheid dragen Bert en Julie nog verder uit in hun bedrijfsstrategie. Dat Eieren Peetermans lokaal werkt, is een gegeven. “Iedereen die hier werkt, komt uit Herselt of een postcode verder”, zegt Julie. “En ze werken hier allemaal al jaren. Die loyaliteit is

EIEREN PEETERMANS
60
Bert en Julie namen het roer over van Julies vader Dirk Peetermans.

een wisselwerking: wij stellen ons flexibel op naar de mensen, zodat zij zich ook dag na dag kunnen inzetten voor het bedrijf. Zo werk je aan onderling vertrouwen. Ons motto – Eggsellent Management – begint immers bij je eigen mensen. Het team is bovendien heel vaardig en gedreven. We kunnen op hen bouwen.”

Familiewerk

In juni 2022 ging Dirk Peetermans officieel met pensioen, maar hij blijft nog wel actief binnen het bedrijf. Zijn dochter Julie had vroeger niet gedacht dat zij de volgende bestuurder zou worden, maar ze is er langzaamaan ingerold. “Ik had een marketingopleiding achter de rug en werkte in de cosmeticawereld, dus dat was iets heel anders. Maar toen ik me eenmaal in

het bedrijf ging interesseren, kwam het als vanzelf. En twee jaar geleden vervoegde Bert ons team.” Bert was voorheen actief in de afval- en recyclagesector en maakte veel uren op de baan. “Hier kunnen werken – gewoon aan huis en midden in de familiale omgeving – was helemaal nieuw voor mij”, lacht hij. “Maar het beviel enorm goed. Ik maak nu nog steeds lange dagen, maar wel hier op locatie. Dan ben je toch meer op je gemak en sta je snel weer in je eigen keuken en woonkamer.”

Toekomstambities

Als nieuwste generatie gebruiken Bert en Julie nu hun marketingkennis en biobewustzijn om het bedrijf klaar te stomen voor veranderingen in de markt. “Met frisse ogen – en zonder afbreuk te doen aan wat onze ouders hier hebben neergezet – willen we het geheel naar deze tijd omzetten”, legt Julie uit. “Hetzelfde serviceniveau behouden, maar in een moderner jasje. Zo willen we meer focussen op de verduurzaming van de hele supply chain. Mijn vader had ook altijd een goed zicht op de markt. We waren een van de eersten die een stal voor biokippen neerzetten, terwijl dat toen nog volledig nieuw was voor de winkels. Dat is na een tijdje onze hoofdactiviteit geworden. We verpakken trouwens ook nog scharreleieren zodat we het volledige gamma kunnen aanbieden.”

Hun tip voor winkeliers? Bert: “Je mag er gerust uitspringen met bioproducten. Wij leveren bijvoorbeeld ook rechtstreeks aan kleine winkels. Dan kun je echt zeggen: lokaal geproduceerd en verpakt. Zeker in de toekomst zal de keuze voor bio-eieren steeds populairder worden. Dus durf een trendsetter te zijn en breng bio onder de aandacht en in het rek. Dan volgt de rest vanzelf.”

“Durf een trendsetter te zijn en breng bio onder de aandacht en in het rek.”
Bert, medezaakvoerder Eieren Peetermans
“We waren een van de eersten die een stal voor biokippen neerzetten.”
Julie, medezaakvoerder Eieren Peetermans
APRIL/MEI 2023 61 Dossier
De extra ruimte die biokippen krijgen is beter voor kip én ei.
KLAAR OM JE DROMEN TE REALISEREN? START JE EIGEN WINKEL SAMEN MET CARREFOUR. Kiezen voor een eigen Carrefour, dat is kiezen voor een eigen winkel met alle kansen op succes. Ben je klaar om de sprong te wagen? Zet vandaag nog de eerste stap naar jouw eigen zaak! … en wie weet word jij de baas in je eigen Carrefour-winkel. CONTACTEER ONS www.ikwordfranchisenemer.be recruitment_franchising_be@carrefour.com 02 729 24 67

Her

de heerlijke lokale

producten uit jouw buurt

Al tien jaar zet Carrefour zich in voor de ondersteuning van kleine producenten in heel België, zodat klanten, al naargelang het seizoen, kunnen genieten van de beste lokale producten. Karen Pollet baat vijf Carrefour Market-winkels uit en ook zij kiest heel bewust voor een lokaal aanbod.

In de Carrefour Market-winkels van Karen in Oostende Mariakerke, Oostende Stene, Oostende Vuurtoren, Gistel en Ichtegem vind je een straf aanbod van lokale producten. Ze ziet zelf drie soorten lokale producten: “In de eerste plaats zijn er natuurlijk de producten van de lokale producenten die aangenomen zijn door Carrefour. Een mooi voorbeeld zijn Rollie’s eieren uit Rollegem. Deze lokale leveranciers voldoen aan de door Carrefour opgestelde criteria. Wij kunnen als franchisenemers zelf ook lokale leveranciers aanraden die Carrefour dan eerst doorlicht. Ik vind dit een zeer goed en vlot systeem om lokale ambachtelijke producenten te steunen en onze klanten te verleiden met producten uit eigen streek. Een knap initiatief van Carrefour, dat naar mijn mening, meer in de kijker mag gezet worden!”

Daarnaast verkoopt Karen uiteraard ook de lokale ‘van achter den hoek’-

producten, zoals ze ze zelf omschrijft. “Denk maar aan de teler uit de buurt die ’s ochtends aardbeien plukt en ze zelf naar de winkel brengt. Of Koffie Torenhof, een kleine sympathieke koffiebranderij die tussen de winkels van Gistel en Ichtegem ligt. Je kan de koffie trouwens ook proeven in onze koffiecorner in Gistel.” Een derde type ‘lokale’ leveranciers zijn degenen met een duurzaam verhaal, met name de strijd tegen voedselverspilling. Iets waar Karen zelf heel hard mee bezig is. “Zo kwam een tijdje geleden een dame langs die een klein bedrijfje had opgericht dat smoothies en dips maakt op basis van groenten en fruit die niet (meer) verkoopbaar zijn. Heerlijke producten met een fantastisch verhaal. Daar krijg ik een warm hart van en die geef ik dus ook graag een kans in de winkels.”

Volgens Karen verdienen alle mooie en ambachtelijke bedrijven uit de streek haar hulp om hun mooie,

lekkere producten tot bij de klanten te brengen. “En net dankzij onze lokale producenten verkopen we producten die de discounters niet verkopen. Zo kunnen we het verschil maken. Maar ook voor onze klanten is dit een meerwaarde. Vaak kennen ze de lokale producten goed, weten ze vanwaar ze komen of kennen ze zelfs de mensen achter het bedrijf persoonlijk. Ze zijn er terecht fier op en pakken er dan ook graag mee uit.”

Lokale leveranciers bij Carrefour

Dit zijn de vier belangrijkste criteria waaraan de lokale leveranciers, aangenomen door Carrefour, moeten voldoen:

• de producten zijn afkomstig van kleine bedrijven (max. tien personen) in een straal van 40 km rond de Carrefour-winkel;

• ze zijn specifiek voor de regio en kunnen dus verschillen van de ene Carrefour-winkel tot de andere;

• ze zijn seizoensgebonden en hun beschikbaarheid varieert naargelang de productie;

• de prijs is eerlijk voor de uitbater en voor de producenten.

CARREFOUR
(
)
ontdek
63 Dossier
Karen Pollet

Kaas van bij ons

Met het label ‘Kazen van bij Ons’ zet VLAM haar schouders onder de promotie van Belgische kazen. Een keurmerk waar de kaasmakers van Flandrien Kaas voor de volle 100% achter staan. “Het is een bewuste keuze om met lokale melkveehouders te werken. Dat maakt van onze kazen niet alleen een eerlijk korteketenproduct, Belgische melk voegt ook een uniek karakter en smaak toe aan onze kazen”, stelt Jan Desmet van Flandrien Kaas.

‘Melk is melk’, zo denken heel wat consumenten. Niets is minder waar. “Zo bepaalt de kwaliteit van de melk mee het rijpingspotentieel van onze kazen. Daarom werken we heel graag met onze vaste, geselecteerde melkveehouders waarvan we zeker zijn dat ze elke keer opnieuw topkwaliteit leveren. Het zijn stuk voor stuk familiale Belgische melkveehouders die leven voor hun

Bovendien bestaat er zoiets als een Belgische melksmaak. “We kennen België als een gebied met veel kleigrond. Die zorgt voor gras dat romige en zachte melk oplevert. Daarenboven is het zo dat die typische kleigrond erg goed kalium, calcium en magnesium vasthoudt en

dus een ideale, rijke voedingsbodem is. Maar ook factoren als de voeding die de koeien krijgen, bepalen mee de smaak van melk. Als je alles bij elkaar optelt, krijg je een unieke karakteristieke mix. Bij wijn hebben ze het vaak over een specifiek terroir, wel eigenlijk kan je dat ook over Belgische melk en dus kaas zeggen.”

Het is voor Flandrien Kaas dan ook heel belangrijk om te investeren in een goede band met haar melkveehouders. “De melk in onze kaasmakerij wordt elke dag streng gecontroleerd. De lokale melkveehouders die hard werken om ons de juiste kwaliteit te leveren, verdienen het dan ook om een eerlijke, goede prijs te krijgen voor hun melk. Want ook zij leven, net als wij, voor hun stiel. En daar zijn we dankbaar om, want van kwaliteitsvolle melk in combinatie met ons vakmanschap kunnen wij heerlijke kazen maken”, besluit Jan Desmet.

FLANDRIEN KAAS
Een Belgisch terroir bestaat bij wijn, maar ook bij melk en kaas.
“We zijn onze lokale melkveehouders dankbaar, want zonder goede melk ook geen goede kaas.”
64
Jan Desmet, Flandrien Kaas

LEKKER BELGISCH VAN BOER TOT KAAS

Onze kazen vallen bij iedereen in de smaak.

Bedankt aan onze lokale boeren, want zonder goede Belgische melk geen Belgische topkazen.

Stickerboekactie

brengt bal aan het rollen bij Spar Eke

Al voor de tweede keer organiseren Mathias

Sarrazin en Celine Van Laecke van Spar Eke een stickerboekactie in samenwerking met Local Loyalty Group. En ook deze keer zorgde deze spaaractie met de Olympische Turn Vereniging Nazareth vzw voor een sterke omzetstijging én animo in de winkel.

“In 2018 is Mathias in de winkel gekomen”, vertelt Celine. “Dus zochten we iets om ons sterker lokaal te verankeren. Zo zijn we terechtgekomen bij OTV, de Olympische Turn Vereniging in Nazareth. We zijn bronzen partner geworden en hebben dat jaar ook een eerste stickerboekactie met hen georganiseerd. Dit najaar is onze Spar grondig verbouwd en wilden we de actie graag herhalen.”

Roy Spitters, accountmanager van Local Loyalty Group: “Meestal kunnen we een stickerboekactie met een sportvereniging om de drie à vier jaar

hernemen. Er komen immers nieuwe leden bij en de bestaande leden worden wat ouder. Bovendien is een stickerboekactie met een lokale vereniging dé ideale actie voor winkels die verbouwd of vernieuwd zijn.”

Mathias bevestigt dat enthousiast: “In 2018 zagen we een omzetstijging vanaf dag één. En dit jaar was dat niet anders. Meestal zie je het effect wat afzwakken na enkele weken, maar bij ons bleef die stijging altijd heel constant. De omzet ging sinds de opening eind augustus al omhoog. Door de actie zijn we nog eens met 20% gestegen. Zo’n stickerboekactie is wat ons betreft een van de beste acties om op korte tijd je omzet serieus op te krikken.” Hij verwacht dat die verhoogde omzet wel zal blijven hangen. “Gedurende de acht weken dat de actie liep, deden nieuwe klanten regelmatig hun inkopen in onze winkel. Dan kun je al van een nieuwe gewoonte spreken.”

Mathias Sarrazin, Spar

Celine: “Je trekt niet alleen de ouders tot in de winkel, maar ook de grootouders, vriendinnetjes uit de klas, enz. Heel het gebeuren eromheen is gewoon heel leuk.” Ze vertelt glimlachend van de klant die stickertjes spaarde voor de buurmeisjes die elke avond aan haar deur kwamen kloppen. Of de twee kinderen die enkele uren achter de kassa’s kwamen staan met een kartonnen bordje met daarop ‘Wij

LOCAL LOYALTY GROUP
“Door de stickerboekactie is onze omzet met 20% gestegen.”
Eke
66

Roy Spitters aan de zijde van Mathias en Celine, die ook voor hun volgende actie de samenwerking aangaan met Local Loyalty Group.

sparen stickers’. Ook hun woensdagen en zaterdagen waren drukker. “Dat zijn de dagen dat er geturnd wordt. De mama’s of papa’s kwamen hier boodschappen doen nadat ze de kinderen hadden afgezet. Of ze kwamen voor of na de training winkelen. Heel leuk om dan al die mooie kleurige turnpakjes in de winkel te zien”, vertelt Celine. “De club was er zelf ook echt mee bezig”, vult Mathias aan. “Ze hebben zelfs een ‘OTV Nazareth Stickerruil’ Facebook-groep aangemaakt.”

Dat Celine en Mathias zo goed als geen werk aan de actie hebben gehad, vinden ze een grote meerwaarde.

Celine en Mathias hebben zo goed als geen werk aan de actie gehad. Ook dat vinden ze een grote meerwaarde. “In principe faciliteren wij

het hele project”, licht Roy toe. “Het eerste contact wordt gelegd met de vereniging. Hierna gaan we samen in gesprek en nemen wij het contact met de club over. We creëren een online omgeving waar de leden zich kunnen registreren voor de actie. Zo zijn we ook in orde met alle privacyregels. Onze projectmanager en designers gaan dan aan de slag met de foto’s. Zij volgen ook de verschillende correctierondes op. De doorlooptijd? Reken op een tweetal maanden. Maar alles valt en staat met hoe fervent de vereniging er mee bezig is.”

“Onze projectmanager belde ons tijdens de actie ook geregeld op om te horen hoe het liep en of er stickers bijgedrukt moesten worden. We hebben enkel de winkel ingekleed met het aangeleverde promomateriaal, gecommuniceerd via Facebook en de medewerkers ingelicht. Voor de rest loopt alles vanzelf”, besluit Celine. “Nu moeten we het gemiddeld bestede bedrag per klant nog omhoog zien te krijgen”, besluit ook Mathias. “Maar daar zijn weer andere acties voor. Onze spaaractie voor Gardena-tuingerief met Local Loyalty Group staat al ingepland!”

Benieuwd hoe Local Loyalty Group ook van jouw klanten fans maakt? Check localloyaltygroup.com of scan de QR-code.

“Wij faciliteren het hele project, van het eerste contact met de vereniging tot het design en de correctierondes.”
Roy Spitters, accountmanager Local Loyalty Group
APRIL/MEI 2023 67 Dossier
Local Loyalty Group leverde al het promomateriaal om de actie zowel binnen als buiten de winkel zichtbaar te maken.

Vier met ons mee!

In mei zetten we een maand lang onze lokale voeding in de kijker. Het is een waar feest om in de winkel zoveel heerlijk en kwaliteitsvol voedsel van bij ons te vinden en er thuis mee aan de slag te gaan.

Deel jouw trots op social media met #LEKKERLOKAAL

toogoodtogo.be/buurtsuper

Registreer je winkel via de QR-code

Deel eens een

‘Lekker van bij ons’ -recept

Lekker van bij ons is het razend populaire kookplatform waarbij ingrediënten van eigen bodem de hoofdrol spelen. De vaak eenvoudige, seizoensgebonden én originele recepten zijn mooi vormgegeven en werken met lekkere producten die allemaal in jouw buurtsuper te vinden zijn!

Deel dus regelmatig eens een recept van Lekker van bij ons. Zo inspireer je je klanten én zet je een of meerdere producten in de kijker. Via een handige zoekfunctie vind je meteen alle recepten met een bepaald ingrediënt. Jouw klanten kunnen de ingrediëntenlijst bovendien gemakkelijk kopiëren en meteen op hun boodschappenlijst zetten.

Laat het smaken!

HÉT MAGAZINE VOOR DE FOODRETAIL

SuperMAG is het leukste magazine binnen de zelfstandige foodretail.

Wens je jouw product of dienst aan onze lezers kenbaar te maken?

Neem dan meteen contact op met onze accountmanager Yannick Muls via yannick.muls@buurtsuper.be of 0476 78 30 12.

We zoeken samen met jou naar de beste oplossing om je verhaal te brengen: een redactionele bijdrage in het magazine, aangevuld met een bedrijfsvideo en/of onlinecampagne? We denken graag met je mee.

Dossier juni-sept: beleving versus digitalisering

Voor het SuperMAG van april/mei werken we aan een boeiend dossier over beleving en digitalisering in de buurtsupermarkt. Biedt jouw bedrijf of organisatie een dienst of product aan binnen dit thema?

Of ... heb je zelf een suggestie voor een leuk thema of onderwerp?

Laat het ons dan zeker weten.

MAG
EXTRA HANDEN NODIG? zelfstandige snel handen te vinden valt steekt het handje toe. werkloze, deeltijds laaggeschoolde een en wij belonen je forfaitaire premie. 201 EN N° 202.01 215x285+4 NL v1.indd 2 MAG HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL TIP: wacht niet te lang, want onze nummers raken steeds sneller uitverkocht! MAG HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL APRIL 2022 SuperMAG verschijnt keer per jaar in februari april juni oktober december |Afgiftekantoor Antwerpen X P209546 PPPBBelgië(N)-Belgique SuperMAGiseeninitiatiefvanBuurtsuper.be, deUNIZO-organisatievansupermarktenenspeciaalzaken. 30 JAAR GROEI DANKZIJ VERS AnnekeVanKerrebroeckenFilipSabbe(ADLede) Eenproperebuurt! Met Red Lion Alexander Hendrickx DOSSIER dieTrotsopvanons inkomst. QR-code of toogoodtogo.be/buurtsuper OVERSCHOT 10/01/2022 10:59 APRIL 2022 HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL SOCIAAL FONDS N° 201 en N° 202.01 Sociaal Fonds helpt jou en je personeel met extra handen. Niet letterlijk, maar wel met premies! personeel vinden, valt niet altijd mee. Bied een langdurige werkloze laaggeschoolde een bediendencontract aan en wij belonen je met een forfaitaire premie. werknemers financieel steunen door een tussenkomst in de kinderopvang Sociaal Fonds? Dit is mooi meegenomen! Nieuwsgierig geworden? GA NAAR sociaalfonds201.be sociaalfonds202-01.be EN DIEN NU ONLINE JE PREMIEAANVRAAG IN 215x268_HR.indd 10/11/2022 MAG HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL FEB/MRT 2023 SuperMAG verschijnt keer per jaar februari april juni oktober december |Afgiftekantoor Antwerpen X P209546 PBPP België(N)-Belgique SuperMAG is een initiatief van Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken. FAN VAN DE DUURZAME BUURTSUPER Niet Nu Laura DOSSIER Duurzaamheid DE PERFECTE PUZZEL VAN SPAR LIER Interview met Steven Stouten en Tim Anthonis FEBRUARI/MAART 2023 HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL 14/02/2023 15:31
Tip!
APRIL/MEI 2023 69 Dossier
Zeg niet zomaar ‘croque’ tegen deze versie met kaas, spinazie en gegrilde courgette en aubergine! Simpel en superlekker. Maar test dat vooral zelf.

Het

Welke zoetzure smaakmaker brengt de zon in je salade? Wat mag er absoluut niet ontbreken tussen een vers broodje hamburger? Wie is de soulmate van de mozzarella?

Inderdaad, tomaat. Als we het hebben over producten van bij ons, dan mogen de bedrijven van Mitch Vermeiren niet ontbreken. VW Maxburg en Meer Fresh Products produceren kwalitatieve Belgische tomaten waar we elk seizoen van kunnen genieten. Tijd om de rode draad doorheen hun bedrijfsverhaal te ontdekken.

Eind jaren ’80 zag de versproductie en -verkoop in ons land er heel anders uit. De ouders van Mitch begonnen in die tijd met tomatenteelt, eerst alleen met vleestomaten. “Veel andere soorten kon je in die tijd nog niet krijgen”, vertelt Mitch. “Dus toen mijn vader half jaren 90 met de eerste pruimtomaten begon, groeiden we

sterk.” Ook de teeltmanier evolueerde: vanaf 2015 konden tomaten, dankzij kunstmatig licht, ook in de wintermaanden groeien. Vanuit hun locatie in Meer, vlak bij Hoogstraten, breidde het bedrijf van de familie Vermeiren uit met meer segmenten én meer locaties. “Zo ontstond in 2016 uiteindelijk een bredere groep, Tomeco”, zegt Mitch. “Tomeco is lid van Coöperatie Hoogstraten, die onze producten commercialiseren maar ons ook ondersteunen in facturatie, marketing, onderlinge kennisuitwisseling en digitalisering. Onder deze vlag zorgen we, samen met de andere groenten- en fruittelers, voor een breed en kwalitatief productgamma.”

Passie voor innovatie

Voor Mitch, die is opgegroeid tussen de tomaten, is het de passie voor innoveren en ondernemen die hem gelukkig maakt in zijn huidige rol. “Samen met mijn zus en ouders run ik het bedrijf. Het is een toffe uitdaging. Ik houd me vooral bezig met de organisatie, mijn zus wat meer met de tomatenteelt. Eigenlijk ben ik technisch onderlegd: ik deed elektromechanica

IN DE KIJKER TOMECO 70
De zoete cocktailtomaatjes Sweetest Queen groeien aan een stevige tros, waardoor je deze soort zonder verpakking kunt verkopen. Mitch Vermeiren

op je bord

en daarna een bachelor in procesautomatisering. Die opleidingen komen wel van pas in de tuinbouw. We zijn bijvoorbeeld intensief bezig met het testen van nieuwe sensoren die ons laten weten hoe een plant zich voelt. De balans in licht en vocht, een plant die groeit of juist stress ervaart, vroeger schatte de teler dat zelf in. Maar met tot wel 4,9 planten per meter en dat over 80 hectare, is technologie meer dan welkom om ons te helpen met de monitoring.”

De technische achtergrond van Mitch komt goed van pas bij het testen van sensoren die laten weten hoe de plant zich voelt.

Variatie in soorten

Als enige in België teelt Tomeco ook watermeloenen, een klein segment waar veel interesse in is. En komkommers. Zo doen ze aan seizoensgebonden teeltwissel. Maar het merendeel van de oogst bestaat uit tomaten. Mitch: “Van oudsher de pruimtomaten, maar inmiddels ook San Marzano, Coeur de Boeuf, en verschillende soorten trostomaten die we op vraag van de klant produceren. En sinds enkele jaren telen we ook de Sweetest Queen, een aardbeivormig, zoet cocktailtomaatje. Voordeel van dat ras is dat je de tros kunt vastpakken zonder dat de tomaten loslaten. Een enorme troef, want het betekent dat je deze soort zonder verpakking kunt verkopen. Klanten pakken ze gewoon zo uit het krat en leggen ze in de winkelkar.”

Duurzaamheidstrein

Dat illustreert hoe duurzaamheid een steeds grotere prioriteit wordt voor de groep. In samenwerking met omringende bedrijven investeert Tomeco intensief in het verkleinen van de voetafdruk. “Die trein gaat sneller en sneller rijden, en wij willen graag in de eerste wagon zitten”, lacht Mitch. “In Meer hebben we bijvoorbeeld een vijver met drijvende zonnepanelen. Door het wateroppervlak af te dekken, gaan we ook nog eens verdamping tegen en komen er minder algen in het water. In de winter lopen onze waterbassins altijd over, maar dat water verplaatsen we nu naar een nabijgelegen bedrijf zodat zij geen grondwater hoeven op te pompen. Met hen wisselen we nu bovendien de warmte van onze warmtekrachtkoppelingen uit. Ook op onze andere locaties zullen we dit soort verbeteringen doorvoeren. Zo leveren we een mooi product aan de mensen en doen we tegelijkertijd iets terug voor de natuur.”

71
“We investeren intensief in het verkleinen van onze voetafdruk. Zo leveren we een mooi product aan de mensen en doen we tegelijkertijd iets terug voor de natuur.”
APRIL/MEI 2023
Mitch Vermeiren, Tomeco
Een van de vele duurzaamheidsinspanningen is de vijver met drijvende zonnepanelen in Meer.

Op tour bij de boer

72

Het dilemma van de tomaat

Hoe bewaar je tomaten het best? Doe je dat in of net buiten de koelkast? Er bestaan heel wat ideeën en theorieën over. We legden het dilemma voor aan tomatenteler Mitch Vermeiren en lieten het hem voor eens en altijd oplossen. “De gouden regel: tomaten bewaar je nooit in de koelkast. Want dan verliezen ze hun smaak. Liefst zet je tomaten ergens op je aanrecht, weg van ander fruit en niet in direct zonlicht.” Voilà, dilemma eindelijk uitgeklaard.

73 APRIL/MEI 2023

Lokale voeding geniet de voorkeur maar is onvoldoende herkenbaar

De zintuiglijke waarneming blijft, samen met de prijs, hét belangrijkste criterium van de Belgische VVA’s (verantwoordelijken voor de aankoop binnen een gezin) bij de aankoop van verse voeding. Toch winnen lokale producten aan belang.

Belg koopt in eerste plaats op basis van zintuigen én prijs

Consumenten kopen verse voeding in de eerste plaats op basis van hun zintuigen. Door de producten te zien, voelen, ruiken, … maken ze een inschatting van de versheid en de kwaliteit van de producten. Enkel als de producten slagen in die zintuigelijke check, komen ze in aanmerking voor aankoop.

De prijs van verse voeding is belangrijk bij de aankoop, maar niet ten koste van de kwaliteit. Bovendien geeft meer dan de helft van de Belgen aan dat ze bereid zijn om wat meer te betalen voor verse voeding waarvan ze zeker zijn dat ze een zekere kwaliteit hebben en/of waarvan ze weten dat ze gezonder zijn. Ook geeft de helft aan dat ze bereid zijn om een iets hogere prijs te betalen voor eerlijke handel en voor extra inspanningen op het vlak van milieu of dierenwelzijn.

Aankoopcriteria van Belgische VVA’s bij verse voeding in 2022

74 CIJFERS
Bron: VLAM-tracking bij 1.000 Belgische VVA’s tussen 18 en 64 jaar door iVox (mei 2022)

De prijsstijgingen wegen wel op consumenten. Zo geeft 75% aan dat de prijsstijgingen een invloed hebben op hun aankoopgedrag.

Belgen hechten – in zekere mate en persoonsafhankelijk – ook belang aan aspecten zoals dierenwelzijn, aanwezigheid van additieven, lokale productie, eerlijke handel en traceerbaarheid.

Veiligheid, duurzaamheid en nabijheid winnen aan belang

Aspecten die betrekking hebben op veiligheid, duurzaamheid en nabijheid wonnen tijdens de coronacrisis sterk aan belang, terwijl aspecten die meer betrekking hebben op kwaliteitscontrole aan belang verloren. Dit betekent uiteraard niet dat VVA’s het minder belangrijk vinden dat versproducten goed gecontroleerd worden. Ze hechten er wel minder belang aan bij de aankoop omdat ze sowieso verwachten dat dit in orde is en ze hierover momenteel tevreden zijn. Opmerkelijk is dat alle criteria die in 2020 én 2021 sterk stegen in 2022 terugvielen.

Voorkeur voor duurzame lokale producten

maar herkenbaarheid kan beter

De helft van de Belgen (51%) geeft aan dat ze bij hun aankoop van verse voeding belang hechten aan het land van herkomst. Bijna iedereen heeft daarbij een voorkeur voor inlands, zeker voor de

typische basisproducten waarbij er in België een behoorlijke productie is zoals eieren, aardappelen, melk en groenten.

De steun voor de lokale boeren en de inlandse economie is een belangrijke reden voor die voorkeur. In 2020 boomde dit argument (door de coronacrisis) om in 2021 en 2022 terug te vallen op het niveau van 2019.

Daarnaast speelt ook het transport een belangrijke rol. Kleinere afstanden zorgen voor een lagere impact op het milieu, een hogere versheid en goedkopere producten. Door de jarenlange inspanningen van de sector heeft de Belg ook vertrouwen in de inlandse productie en op de controles die er gebeuren. De Belg vindt de smaak en de kwaliteit van inlandse producten goed. 69% is dan ook trots op onze Belgische voedingsproducten en 68% vindt het zonde om producten te importeren als er een Belgische variant bestaat.

Helaas geeft slechts 38% aan dat Belgische producten makkelijk herkenbaar zijn. Zo’n 61% zegt dat de kans groter is dat ze voor een product kiezen als er een duidelijke vermelding van de Belgische herkomst op het product staat. 48% zegt dat de kans groter is dat ze inkopen doen in een supermarkt die belang hecht aan inlandse producten.

% Vlaamse VVA’s dat aan deze criteria belang hecht bij aankoop verse voeding

Bron: VLAM-tracking bij 1.000 Belgische VVA’s tussen 18 en 64 jaar door iVox (mei 2022) APRIL/MEI 2023 75

Smakelijke

Sinds anderhalf jaar shop je in de gezellige bakkerijhoek van de AD Delhaize in Stekene je dagelijks brood en andere hartige en zoete lekkernijen van leverancier Croustico. Een gesmeerde samenwerking, klinkt het bij winkelverantwoordelijke Esmeralda de Smit wanneer we haar in volle ochtenddrukte contacteren. Voor een paar lovende woorden heeft ze zeker tijd. “We hebben nog geen moment spijt gehad van onze overstap naar Croustico. Integendeel: ons aanbod is nog nooit zo divers en kwalitatief geweest.”

Esmeralda de Smit, winkelverantwoordelijke AD Delhaize Stekene

Steeds meer Stekenaren – en omliggende inwoners – vinden hun weg naar de broodjeshoek van de AD Delhaize in de Stadionstraat. Voor lekkere croissants en andere viennoiserie op zondagochtend en verse stokbroden in de zomer bijvoorbeeld. De drukte in de bakkerij legt een brede glimlach op de lippen van winkelverantwoordelijke Esmeralda. “Als

buurtsuper merken we dat het leven voor onze klanten enorm duur is geworden. Dat zit wel in je hoofd als je leveranciers kiest en kwaliteit afweegt tegen de prijs. Dat wij onze klanten in onze bakkerij zo’n kwalitatief aanbod kunnen voorschotelen tegen schappelijke prijzen, is een van onze grootste troeven, denk ik. En een verdienste van Croustico. Ik werk hier al dertien jaar, waarvan acht jaar als winkelverantwoordelijke, en heb het aanbod in kwaliteit echt zien groeien. Ook onze klanten merken dat verschil goed. Hiervoor werkten we met een andere broodpartner samen. Tot de eigenaar van de winkel met Croustico in contact kwam. De start van een mooie samenwerking!”

Meedenkers

Toen de eerste koffiekoeken, donuts en (stok)broden van Croustico van de oven rechtstreeks naar het winkelschap gingen, was dat nog in een overgangsfase langs het aanbod

CROUSTICO 76
“Dat wij onze klanten in onze bakkerij zo’n kwalitatief aanbod kunnen voorschotelen tegen schappelijke prijzen, is een van onze grootste troeven.”
Sofie Waldraet, sales coach Croustico

partners

van een vorige leverancier. “Ook in dat beginstadium konden we al op hen rekenen. Ze hielpen ons met de indeling van de broodhoek: wat moest waar liggen? Het zijn vragen die je jezelf als winkel niet zo snel stelt. De expertise van Croustico was hier heel handig.”

Tijdens de opstart bood Croustico heel wat gratis goederen aan om uit te testen en het aanbod af te stemmen op reële noden.

“Zo maakten we een overzichtelijke indeling voor zowel het personeel in de winkel áls de winkelende eindklant. Het zijn echte meedenkers. Tijdens de opstart kregen we zelfs heel wat gratis goederen om uit te testen. Daar begon die vertrouwensband al. Op die manier stemden we het aanbod af op onze noden.”

Die intense begeleiding is een van de stokpaardjes van Croustico. Sofie Waldraet, sales coach: “We volgen onze klanten van A tot Z op. Voor sommigen is dat een welgekomen uitgestoken hand bij de opstart, of overgang, van hun bakkerij-afdeling. Eens ze dan voldoende zelfvertrouwen hebben, laten we dat deel terug aan hen over. Maar we blijven altijd bereikbaar voor elke soort vraag.”

Wederzijds vertrouwen als basis

Sofie is de vaste contactpersoon voor Group Dierckx, waar AD Delhaize Stekene onderdeel van is. In haar functie zorgt ze ervoor dat bestaande klanten zorgeloos van het uitgebreide aanbod kunnen genieten. “Ik ben een coachende probleemoplosser (lacht). Van het opvolgen van de bestellingen tot het inrichten van het broodmeubel in de winkel. Croustico biedt niet alleen een doordacht aanbod, maar ook daadkracht. Wij denken mee met de

APRIL/MEI 2023 77

“Makkelijk gebakken en vooral: lekker. Da’s Croustico. Croustico.”

Verras je klanten met de knap(perig)ste koeken

Ontdek onze populaire pecannotenkoek en de heerlijke nieuwe karamelvlecht.

Beide goudbruin gebakken en rijkelijk gevuld met lekkere en kwaliteitsvolle ingrediënten. Van knapperige pecannoten en ahornsiroop tot zachte gezouten karamel en zoete amandelschilfers. Contacteer Croustico en haal deze en nog veel meer favorieten nu in jouw winkel.

Bel onze baking coaches op 09 242 96 75 of bezoek croustico.com

Esmeralda de Smit, winkelverantwoordelijke

verantwoordelijken van de winkels. En dat is niet anders in Stekene. Het contact met Esmeralda verloopt enorm gemoedelijk. Ze staan ook open voor nieuwe producten en pakken de zaken vast.”

Bij Croustico staan de klant én de eindklant op een gedeelde eerste plaats. En dat past perfect bij de aanpak van AD Delhaize in Stekene.

Ook omgekeerd is dat vertrouwen 100% aanwezig. Esmeralda: “De samenwerking verloopt heel transparant met open communicatie, zo heb ik het graag. Zeker als het op promo’s of aanbod aankomt, wil je gewoon weten waar je staat als winkel en wat de mogelijkheden zijn. Bij problemen of laattijdige

bestellingen kan ik Sofie ook altijd bereiken. Die flexibiliteit is – in alle hectiek van een buurtsuper – goud waard. We bestellen eigenlijk altijd online, ook echt een zaligheid, maar gisteren vergat ik bijvoorbeeld iets in ons winkelmandje te leggen. Vervelend op dat moment, maar na een telefoontje was het al geregeld. Zulke leveranciers doen de winkel draaien. Croustico vormt voor ons een extern paar ogen én zorgde voor een frisse wind in onze broodhoek. Of ik hen zou aanraden? Ik denk dat mijn enthousiasme voor zich spreekt (lacht). Maar het antwoord is: ja. Bij Croustico staan de klant én de eindklant op een gedeelde eerste plaats. Wij dragen ook een warm hart voor onze klanten. Vandaar de match!”

CROUSTICO APRIL/MEI 2023 79
“De flexibiliteit van Croustico is - in alle hectiek van een buurtsupergoud waard.”
AD Delhaize Stekene
De expertise van Croustico kwam goed van pas bij de indeling van de broodhoek.

Verdubbeling van aantal flexi-jobbers op NOWJOBS-app

Flexi-jobben is populairder dan ooit. Dat blijkt uit recente cijfers van NOWJOBS, het bedrijf achter de app waarop flexi-jobbers, reguliere bijverdieners en studenten zich voor een bijverdienste kunnen registreren. Begin dit jaar alleen al registreerden zich dubbel zoveel mensen als vorig jaar.

Bijna 22.000 flexi’s registreerden zich in het laatste half jaar van 2022. De opmars zet zich voort, want ook in januari, februari en maart van dit jaar registreerden zich dubbel zoveel mensen als in dezelfde maanden vorig jaar.

Zo waren de voorbije acht maanden goed voor bijna een vierde van het totale aantal (104.082) geregistreerde flexi-jobbers sinds de lancering van de app in 2017.

“Het flexi-statuut wordt duidelijk bekender onder de bevolking,

waardoor de flexi-job en de app in sneltempo aan populariteit winnen”, zegt Eline David, General Manager België bij NOWJOBS.

“Vorig jaar organiseerden we een grootschalig onderzoek waarin duidelijk werd dat de stijgende levensprijzen ervoor zorgen dat mensen minder goed rondkomen, of moeilijker kunnen sparen. Veel mensen kiezen een flexi-job voor de afwisseling met hun hoofdjob, maar het financiële aspect blijft de grootste motivatie.”

Horeca, retail en industrie Niet enkel het aantal geïnteresseerden neemt dus toe, meer mensen gaan ook daadwerkelijk aan de slag met een flexi-job. Na de horeca, was retail de populairste sector om te flexi-jobben. Maar liefst 37.656 contracten werden afgesloten in supermarkten, kledingzaken en andere winkels. Op de derde plaats volgt nijverheid en industrie. “Op dit moment maken al meer dan 18.500

bedrijven gebruik van NOWJOBS om hun flexibele poule van bijverdieners te managen. Zaakvoerders kunnen gratis een vacature plaatsen op NOWJOBS. Daarbovenop kunnen ze ook hun eigen tijdelijke medewerkers uitnodigingen en contracten sturen via de app. Zo beheren ze al hun bijverdieners op één plek.”

Flexi-jobbers vormen een ondersteundende flexibele poule op piekmomenten.

“Het statuut van de flexi-jobber is aantrekkelijk omdat ze geen vaste jobs innemen op de krappe arbeidsmarkt, maar een ondersteunende flexibele poule vormen om piekmomenten op te vangen en productie te blijven garanderen. Zo werken flexi-jobbers vooral in het weekend, zodat je vaste medewerkers hun rustdagen kunnen opnemen”, zegt Eline.

NOWJOBS
“Het flexi-statuut wordt bekender. De flexi-job en de app winnen daardoor in sneltempo aan populariteit.”
Eline David, General manager NOWJOBS België
80

Via de NOWJOBS-app is het vandaag administratief eenvoudiger dan ooit om een flexi-jobber in dienst te nemen. Daar willen we werkgevers nog meer bewust van maken, alsook van de financiële voordelen. Het totale minimumloon van een flexi-jobber is slechts 11,81 euro per uur en werkgevers betalen 25% patronale bijdragen, in plaats van 32% voor gewone werknemers. Via NOWJOBS kan je bijverdieners ook onmiddellijk uitbetalen, een extra stimulans om te blijven werken. En omdat er geen maximaal aantal uren is vastgelegd voor deze flexi-jobbers kan je ze ook onbeperkt inschakelen. Dat is een win-win want zij betalen op hun beurt geen belastingen op hun bijverdienste”, besluit Eline nog.

Alle voordelen van NOWJOBS op een rijtje

• Krijg je een vacature niet ingevuld met je eigen bijverdieners, dan kan je via de NOWJOBS-app nieuwe studenten en flexi’s vinden. Maar je kan de app ook gebruiken om je eigen poule in te schrijven.

• Je ontvangt gemiddeld 15 sollicitaties per vacature die je plaatst op de NOWJOBS-app.

• Flexi’s hebben meestal al enige maturiteit en ervaring dankzij hun vaste job.

• Je mag ze bovendien onbeperkt inschakelen. Gebruik ze om pieken andere drukke momenten op te vangen. Ook wanneer je jobstudenten examens hebben, zijn flexi’s een ideale oplossing.

• De NOWJOBS-app is 24/7 beschikbaar en het team van NOWJOBS staat na de uren en tijdens de feestdagen klaar om je te helpen.

• NOWJOBS neemt al het papierwerk over, alles gebeurt 100% digitaal.

• Werkgevers kunnen tot 2u voor aanvang van de shift nog bijverdieners vinden via de app.

Op zoek naar flexi’s of bijverdieners in je zaak?

Snel en digitaal studenten en flexi’s vinden? Dat doe je via NOWJOBS, hét 100% digitale uitzendplatform. Jij plaatst de vacature, wij regelen het papierwerk. Zo bouw je in no time een flexibele poule van bijverdieners op. Check www.nowjobs.be of registreer je via deze QR-code.

APRIL/MEI 2023 81

Sta eens stil bij de

afbraaktijd

Over de meeste producten in jouw buurtsuper is informatie beschikbaar. Denk maar aan de Nutri-Score, kostprijs, aantal calorieën, ingrediënten, enz. Waar klanten minder vaak bij stilstaan is dat al die producten en hun verpakking ook een eigen afbraaktijd hebben. En dat heeft dan weer een effect op hun afvalgedrag. Daarom een korte Mooimaker-les die jij ook kan overbrengen aan je klanten.

Wat is een afbraaktijd?

De afbraaktijd van een product is de tijd die de natuur nodig heeft om materiaal af te breken tot het in eerste instantie niet meer herkenbaar aanwezig is. Daarna volgt nog een tweede fase waarin de onherkenbare resten van het product deels of volledig vergaan. Wat betreft zwerfvuil is het dus de tijd die de natuur nodig heeft om het afval te verteren. Alle soorten producten hebben hun eigen afbraaktijd.

Wat bepaalt de afbraaktijd?

De afbraaktijd hangt niet alleen af van het materiaal van het product, maar ook van waar het afval ligt en in welke omstandigheden het product zich bevindt. In een vochtig bos verteert een appel bijvoorbeeld sneller dan in een droge woestijn. Zowel het soort bodem, de lucht, de grootte van het product als het klimaat hebben een invloed op hoe snel een product afbreekt.

MOOIMAKERS
82

Producten kunnen ook gecategoriseerd worden als organisch of anorganisch.

Organische producten zijn bijvoorbeeld fruit, brood, papieren doekjes, kranten, enz. De natuur gebruikt micro-organismen – zoals bacteriën en schimmels – en hun enzymen om dit organisch materiaal af te breken. Ze worden daarbij geholpen door grotere afbraakorganismen zoals wormen en kleine insecten. De afbraaktijd van organische producten is korter dan die van anorganische producten.

De afbraaktijden van bijvoorbeeld fruitresten variëren ook naargelang het soort fruit. Hierbij geldt dat inheems fruit, zoals appelen en peren, een afbraaktijd hebben van ongeveer twee weken, maar dat een bananenschil of sinaasappel er wel één tot drie jaar over kan doen voor ze volledig vergaan is. Dat komt omdat deze laatste fruitsoorten zonevreemd zijn en ons klimaat daar dus niet goed mee overweg kan.

Anorganische producten zijn gemaakt uit natuurlijke mineralen (zoals zouten en zand), natuurlijke rubber (zoals kauwgom) of metalen (zoals ijzer, koper, aluminium, zilver en goud). Dat zijn heel duurzame stoffen. Deze materialen verdwijnen heel langzaam of zelfs nooit. Dat maakt ze wel erg geschikt voor recyclage, maar zorgt er wel voor dat ze heel lang in de natuur blijven liggen (10 tot 50 jaar) en daar de nodige schade berokkenen. Voorbeelden hiervan zijn blikjes, glazen potten en flessen. Het is dan ook belangrijk dat deze producten na gebruik in de juiste vuilnisbak terechtkomen.

Plastic is een product dat nooit vergaat in de natuur. Het zal hoogstens verweren en in stukken uiteenvallen tot microplastics door de inwerking van de zon, door het schuren van de wind en door de regen. Deze microplastics worden uiteindelijk ook in de zee aangetroffen en in de magen van vissen.

Mooimaker-les

Wetende dat de natuur zo lang nodig heeft om zwerfvuil af te breken, zal je klant in de toekomst hopelijk ook twee keer nadenken voordat hij achteloos afval dumpt.

“Ons klimaat doet tot 75 keer langer over het verwerken van zonevreemde fruitsoorten zoals bananen en sinaasappels dan inheemse soorten zoals appelen of peren.”
APRIL/MEI 2023 83
Spoor jij je klanten ook aan om hun afval netjes te sorteren? Materiaal om je daarbij te helpen vind je op www.mooimakers.be. De natuur dankt je!

productinnovaties Dé op EuroShop 2023

Personeelstekorten opvangen, winkelbeleving creëren én een comfortabele werkomgeving voor de medewerkers neerzetten. Het zijn dé drie termen die de meest recente productinnovaties van Wanzl omschrijven. We brachten een bezoekje aan hun indrukwekkende beursstand op EuroShop 2023 en ontdekten er … het winkelen van de toekomst.

WANZL
84

De nieuwste generatie winkelwagens

Dankzij een ingebouwde scanner op de Smart Trolley van Wanzl worden de artikelen geregistreerd van zodra je ze in de winkelwagen legt. Op het handvat is een display gemonteerd die de aankopen en het te betalen bedrag weergeeft.

Hybridloc

Dankzij het uitgebreide gebruik van smartphones neemt het met munten ontgrendelen van de winkelwagens binnenkort waarschijnlijk af. De Hybridloc biedt beide mogelijkheden: met munten of digitaal via de app van de winkel. Een duidelijk voordeel voor de winkelexploitant: door het gebruik van de app krijgt hij een extra kanaal waarmee hij zijn klanten automatisch van gewenste informatie of reclame-inhoud kan voorzien.

Nieuwe toegangsoplossingen

Voor het eerst presenteert Wanzl zijn stijlvolle Sliding door, een volautomatische in- of uitgangspoort als alternatief voor klassieke poortoplossingen met zwenkarmen.

Vitable

Vooral bij groenten en fruit is een optimale productpresentatie belangrijk. Wanzl heeft zijn vershoudtafel Vitable uitgebreid met een variabel, zwenkbaar plateau. Hierdoor kan het modulaire en aanpasbare systeem nog efficiënter worden ingezet.

APRIL/MEI 2023 85

Van etiketten, linerless en papierrollen, tot volgnummersystemen en

verpakkingsfolie.

Bij Belux-Mondial vindt u een ruim assortiment dat het duurzame succes van uw onderneming versterkt.

Een greep uit ons aanbod: Weegschaaletiketten I Linerless I Kassa -en betaalterminalrollen I Promostickers I Verpakkingsfolie

Ontdek ons Clean-C gamma

100% plasticvrij

Linerless Kassarollen

Duurzame promo-etiketten

Milieuvriendelijk thermisch papier zonder chemicaliën en plastic kern. Plasticvrije verpakking.

Linerless zonder chemicaliën.

Milieuvriendelijke etiketten zonder chemicaliën.

Meer weten over onze duurzame etiketten, papieren en papier- en linerlessrollen?

Contacteer ons via 011 58 19 80.

Nieuwerkerken
Belux-Mondial, Tegelrijstraat 1043, 3850
T 011 58 19 80, info@belux-mondial.be, www.belux-mondial.be

InnoHub – innovaties met Wanzl

Wanzl laat zien wat techniek in de juiste handen kan doen – en niet om de techniek, maar op een schaalbare en economische manier. Het hoogtepunt: de SupremeStore CX. Het is de stapsgewijze uitbreiding van de gevestigde 24/7-concepten van Wanzl, die al meer dan 100 keer in de praktijk zijn gebracht. Het doel is een winkel zonder personeel en zonder kassa. Tot de gepresenteerde baanbrekende technologieën behoren Smart Exit- en rekkensystemen met voorraadbewaking Wire Tech 100 i.

Van POS naar POD – de laatste kilometer opnieuw bekeken

Het is tijd om opnieuw na te denken over de last mile en het efficiënt picken van goederen. Wanzl levert hier oplossingen zoals de nieuwe orderverzamelwagen KT Lift, aangepaste transportwagens of een mobiele werkplek.

Digitaal en mooi

“Bij Wanzl geloven we niet in de digitalisering om de digitalisering”, vertelt Alex Declerck, Managing Director Wanzl Belgium & Luxembourg. “Wat we op EuroShop vooral doen, is kijken hoe we al die digitale mogelijkheden op een realistische manier kunnen integreren. We willen écht weten waar onze klanten vandaag de dag mee bezig zijn. En hoe we als Wanzl daar een concreet en realistisch antwoord op kunnen

bieden. Een mooi voorbeeld zijn de Smart Exit-oplossing en Smart Shelving of slimme rekken. Die bieden een antwoord op een van de meest prangende problemen in de retail: personeelstekort.”

“We willen niet pretenderen dat we dé oplossing hebben voor alle actuele uitdagingen in de retail”, vervolgt hij. “Maar als wereldwijde speler hebben we wel veel contacten met retailers over de hele wereld. En een concept dat werkt in de Verenigde Staten, Dubai of een ander Europees land, kan hier misschien ook een oplossing bieden.”

Los van alle digitale mogelijkheden, moeten de oplossingen van Wanzl nog aan een ander belangrijk criterium voldoen. “Uiteindelijk moeten die winkelwagen, dat winkelmandje of die inkompoort en winkelrekken er vooral goed uitzien. We geloven in de eerste plaats in winkels waar klanten zich goed voelen en graag komen shoppen.”

WANZL
“We geloven niet in digitalisering om de digitalisering. We kijken hoe we al die digitale mogelijkheden op een realistische manier kunnen integreren.”
APRIL/MEI 2023 87
Alex Declerck, Managing Director Wanzl Belgium & Luxembourg

Dit was EuroShop 2023

EuroShop 2023 in Düsseldorf is dé grootste handelsbeurs voor retail in de wereld. Van 26 februari tot en met 2 maart trok ze meer dan 1.830 exposanten en 81.000 bezoekers uit alle continenten. Ook Buurtsuper.be kon er niet ontbreken. We trokken naar Duitsland en ontdekten er de knapste, grappigste en lekkerste innovaties!

De winkelkar 2.0

De toekomst van de winkelkar draait helemaal rond gemak, efficiëntie en het wegnemen van drempels tijdens het winkelen. Vanuit die optiek bracht ‘s werelds grootste fabrikant van winkelwagens Wanzl de SmartFix-smartphonehouder op de markt. De diefstalbestendige houder kan bevestigd worden op elke winkelkar. Handig, want klanten winkelen, scannen en betalen almaar vaker met hun smartphone.

Het Spaanse bedrijf Carttec heeft een winkelkar die je volgt tijdens je winkelbezoek. Zo verlagen ze de drempel om te winkelen voor mensen met een beperking. Bulk&Go ging dan weer voor ‘winkelen in stijl’. Zij toveren de winkelmand om tot een velvet-hebbeding. Volgens ons blijft het wel bij een hebbeding: het mandje is vrij klein en moeilijk te reinigen. Misschien wél een toffe giveaway voor je klanten?

Displays. Displays. Displays. De kartonnen displays zullen niet snel uit de supermarkt verdwijnen. Op de beurs werd het wél duidelijk dat winkelelementen, die fun aan de winkelbeleving toevoegen, steeds belangrijker worden. We zagen dan ook veel indrukwekkende led- en andere schermen. De standhouders zelf pakten uit met duurzame materialen zoals hout en kurk.

Het bedrijf Tokinomo komt met de Shelfobot Deze robot duwt een product enkele centimeters uit het schap met licht en geluid. Terwijl de aandacht van de klant wordt getrokken, verzamelt de Shelfobot gegevens: hoelang blijft de klant staan, langs welke kant passeert hij het rek, neemt hij iets mee, enzovoort.

EUROSHOP TERUGBLIK
Totebag Velvet SmartFix-smartphonehouder Shelfobot
88
Shelfobot

Hypervision zag het nog grootser met een 3D-hologram smartboard Ver van je bed? Wij denken van niet. Je kan een product in de kijker zetten of een boodschap van algemeen nut verkondigen. De mogelijkheden zijn eindeloos en je klant raakt er niet snel op uitgekeken.

Het nieuwe koelmeubel van Smeva kreeg de toepasselijke naam Arrondi en biedt volgens hen een oplossing op enkele van de grote uitdagingen waar buurtsupers momenteel mee kampen: energieverbruik, ruimtegebrek en nood aan flexibiliteit.

Digitaal verbazen

We gingen ook langs bij Cennox. Ze pakken een actuele uitdaging aan: handling van cashgeld in je winkel We ontdekken twee boeiende oplossingen: een smart safe en een machine die cashgeld aanneemt en het juiste wisselgeld teruggeeft.

Voor de klant wordt frictieloos winkelen nog belangrijker. Daarom maakte Ackerbox een van de vele kassaloze winkels die we zagen op EuroShop. Een box die je voor je supermarkt kan plaatsen en waar alles wat je meeneemt digitaal wordt afgerekend.

De robot van Wanzl kan een echte hulp zijn in de bakkerij. Bakisto houdt de hoeveelheid broodjes in de rekken in de gaten, bakt het juiste aantal broodjes bij en vult je broodhoek weer aan. Via een scherm kan je als consument ook volgen hoeveel producten er in de bakkerij beschikbaar zijn. The future is here!

Tot de volgende editie! Marjolein, Nele, Luc en Hestia

Belgisch fruit in de kijker

We werden aangenaam verrast door de snelheid waarmee het Spaanse Zummo in 15 seconden een volledige ananas kan snijden. Ook de Poolse Sulapro, die wortelsap maakt, trok onze aandacht. Toch was de leukste kennismaking met het Belgische bedrijf Pomki dat Belgische appels perst tot het heerlijkste appelsap.

Meer weten over Euroshop 2023?

Surf naar www.euroshop-tradefair.com of check de social media van Buurtsuper.be voor meer tips en leuke video’s!

Cennox Ackerbox Bakisto Arrondi Hypervision
APRIL/MEI 2023 89
6 MAANDEN EXCLUSIEF VOOR LEDEN VAN BUURTSUPER.BE Neem voor meer informatie contact op met ons : be.sales@loomis.com +32 9 243 70 85 GENIET VAN 1 MAAND GRATIS BIJ INSCHRIJVING BINNEN DE 6 MAANDEN EXCLUSIEF VOOR LEDEN VAN BUURTSUPER.BE UW BACK-OFFICE OPLOSSING OM UW WAARDEN TE MONITOREN EN TE BEVEILIGEN Efficiënte opslag van biljetten om makkelijk geld af te storten op eender welk moment Besturing, tracking en opvolging van alle stortingen Verzekering van de afgestorte waarden Beveiligd waardentransport naar de cashcenters van Loomis Online toegang tot al uw cashmanagementtransacties Neem voor meer informatie contact op met ons : be.sales@loomis.com +32 9 243 70 85

Nieuw op ‘t schap

No Fairytales

Voedselverbeteraar No Fairytales introduceert gezonde repen. Een No Fairytales-reep bevat slechts 99 calorieën en is door de basis van krokante granen en peulvruchten lekker en voedzaam. De repen zijn verkrijgbaar in drie smaken: Naturel, Banaan en Pinda Pretzel. Die laatste is uniek in Europa.

Aziatische nieuwkomers

Met deze twee nieuwe smaakmakers van Lima halen jouw klanten een vleugje Japan in hun keuken naar boven: Mikawa mirin rijstwijn voor een volle zoete smaak en ongepasteuriseerde linzenmiso als zoutvervanger.

Royal Bliss

De nieuwe drankjes van Royal Bliss bevatten 100% natuurlijke aroma’s en combineren klassieke smaken met een botanische twist, met of zonder suiker. Royal Bliss Pink Aromatic Berry, Agrumes & Ylang Ylang en Tonic Water zijn zowel in de horeca, als in de retail beschikbaar. De Zero Signature Tonic Water en Lime & Mint zijn exclusief in de winkelrekken te vinden. De smaken werden ontwikkeld in het R&D-centrum van Coca-Cola in Anderlecht.

PRODUCTNIEUWS APRIL/MEI 2023 91

Bio Organica Italia

Als derde generatie op rij staan Carlo, Michele en Giovanni Gaudiano aan het roer van familiebedrijf Bio Organica Italia. Hun specialisatie? Heerlijke, biologische mediterrane producten zoals olijven, tapenades, antipasti, pesto’s en pastasauzen. De producten van Bio Organica Italia worden ter plekke geteeld, verwerkt en verpakt.

IJs-cool nieuws

Meer dan 1 op 3 Belgen geeft nog toe dat ze in 2022 met de auto reden onder invloed van alcohol. Met de slogan ‘Wanneer je nog moet rijden, drink dan Jupiler 0,0%. Auto’s kunnen een tweede leven krijgen, mensen niet’ brengt Jupiler glazen op de markt die gemaakt zijn uit ruiten van autowrakken van alcoholgerelateerde ongevallen.

IJsboerke breidt zijn assortiment uit met ‘Icy Vegan’ en lanceert vijf plantaardige ijsjes. Enkele klassiekers werden met een nostalgische knipoog in een plantaardig jasje gestoken. Daarnaast werden er twee gloednieuwe en verrassende smaken toegevoegd aan het plantaardige gamma: Vanilla Cookie en Caramel Brownie.

food trend

Versgeperst of gesneden in de buurtsuper

Het viel ons al op tijdens de beurs EuroShop 2023 in Düsseldorf: steeds meer bedrijven bieden mogelijkheden aan om vers fruit (of groenten!) in je buurtsuper te laten snijden of persen. De trend speelt helemaal in op de voorkeur voor gezonde en lokale snacks. We zagen een machine waar je een volledige ananas in steekt en 15 seconden later netjes gesneden hapklare stukjes uit ziet komen. En het mag gerust wat origineler dan de (uitheemse) appelsienen of ananas. Zouden jouw klanten vallen voor vers wortelsap? We zijn alleszins fan van Pomki dat appels – bij voorkeur uit de buurt – in geen tijd perst tot het lekkerste appelsap!

PRODUCTNIEUWS 92
Crashed glass van Jupiler

BURGERLICIOUS

PAU-11515-advertentie Buurtsuper-A4-160323_b.indd 2 17/03/2023 10:01

Pauwels Sauzen brengt smaak tijdens het BBQ-seizoen

Bij Pauwels Sauzen zitten ze niet stil. Met een goed gevuld boodschappenlijstje en een sterk marketingplan trekt Pauwels richting de supermarkt. Koen Torfs, Marketing Director bij Pauwels Sauzen, legt uit hoe het jongste sauzenmerk in de retail zich voorbereidt op een smakelijk BBQ-seizoen.

Mooie eerste stappen

Nadat Pauwels Sauzen in 2021 de eerste stappen zette richting de supermarkt onder eigen merknaam, vinden de sauzen meer en meer hun weg naar het rayon. Zo slaagt Pauwels Sauzen erin om meerdere belangrijke retailers te overtuigen om meer sauzen op te nemen in het gamma. “Wij bieden onze klanten vernieuwende sauzen aan die zich onderscheiden door smaak, structuur en de geanimeerde verpakking”, vertelt Koen. De cijfers onderbouwen dat de sauzen gesmaakt worden, maar ook online wordt er actief gezocht naar de sauzen van Pauwels. Zo bevestigde onderzoek dat Pauwels Sauzen het sausmerk is waarnaar het meest online gezocht werd afgelopen jaar. Ook de store locator, een online hulpmiddel om het dichtstbijzijnde winkelpunt terug te vinden, gebruikt de consument veelvuldig.

Optimale samenwerking

In de aanloop naar het BBQ-seizoen zet Pauwels Sauzen stevig in op ondersteunende acties om hun naamsbekendheid verder te vergroten. Zo zal het merk te horen en te zien zijn op radio en TV en gaat het bedrijf een optimale samenwerking aan met de buurtsuper en supermarkt. “We organiseren tastings in winkels en zetten een inspirerende activeringsactie met POS-materiaal op”, gaat Koen verder. Daarnaast zorgt Pauwels Sauzen voor extra online ondersteuning bij promo’s, terwijl een

digitale campagne en smaakvolle content op sociale media voor inspiratie moeten zorgen. De consument zal het merk online geregeld tegenkomen. Zo doet de sauzenfabrikant een beroep op acht bekende influencers die de sauzen van Pauwels bij hun volgers onder de aandacht brengen. Er zijn ook een aantal BV’s en koks tussen de trouwe fans die regelmatig hun voorkeur uitspreken over de onderscheidende structuur en smaak van Pauwels Sauzen.

De consument zal het merk ook vaker in het straatbeeld tegenkomen met billboards van 20 m² en posters en digitale schermen rond de supermarkt. “De aanwezigheid van onze sauzen zorgt ervoor dat mensen in contact komen met Pauwels Sauzen en in de winkel eerder onze sauzen in het winkelmandje leggen”, besluit Koen.

Nieuw in het assortiment

Recent voegde Pauwels Sauzen een nieuwe smaak toe aan het assortiment: Citroenmayonaise. Het is een volle, romige mayonaise met een frisse toets van citroen. De saus verrast met een bijkomend zuurtje van limoen. Deze saus is dan ook de ideale smaakmaker bij een slaatje, de wekelijkse portie friet en dat lekkere visgerecht.

Kortom, Pauwels Sauzen blijft verder bouwen aan haar merk. Aan het enthousiasme van de consument te horen, verwacht de sauzenfabrikant dit jaar een mooie groei. Pauwels Sauzen is dan ook vastberaden om te blijven investeren in het merk en zal in de komende periode nieuwe verpakkingen en smaken introduceren. Het staat dan ook vast dat de sauzen voor de nodige dynamiek en kleur zullen zorgen in het rayon.

PAUWELS SAUZEN
“We organiseren tastings in winkels en zetten inspirerende activeringsacties op.”
3
Koen Torfs, Marketing Director Pauwels Sauzen

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.