SuperMAG februari 2023

Page 1

MAG HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL FEB/MRT 2023 SuperMAG verschijnt 5 keer per jaar in februariapriljunioktoberdecember |Afgiftekantoor Antwerpen X | P209546 | PB-PP België(N)-Belgique SuperMAG is een initiatief van Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken. FAN VAN DE DUURZAME BUURTSUPER Niet Nu Laura DOSSIER Duurzaamheid DE PERFECTE PUZZEL VAN SPAR LIER Interview met Steven Stouten en Tim Anthonis

U onderneemt terwijl wij ontzorgen

Carrier Refrigeration is wereldwijd marktleider in koel- en vries-oplossingen voor de food retail. Onze producten leveren succes door optimale merchandising, uitstekende technologie en toonaangevende energie-efficiëntie. Alles vanuit één bron. Koelapparatuur, systeemoplossingen en service.

• Op maat gemaakte koeltechnische oplossingen

• Koel- en vriesmeubelen

• Projectuitvoering en installatie

• Service & onderhoud

Koeling met verkoopkracht

Carrier begrijpt dat een goede vers presentatie omzetverhogend werkt. Wij houden uw product koel en u ontvangt de warmte van uw omzet terug. Met de E6 generatie koelmeubelen levert

Carrier u de optimale balans tussen verkoopkracht en milieu-verantwoordelijke technologie.

Meer weten? Wij adviseren u graag!

Vestiging Culemborg Beesdseweg 7 - 4104 AW Culemborg Tel. +31 (0)345 544 444 www.carrier-refrigeration.nl Vestiging Herentals Atealaan 34A (Floor 1 wing C) - 2200 Herentals www.carrier-refrigeration.be Alle vestigingen: info.benelux@carrier.com

We zeggen het te weinig!

‘Samen bouwen aan een groene buurt’. Met deze slogan vestigde Buurtsuper.be in februari de aandacht op hoe milieubewust buurtsupers zijn. Velen claimen het, maar onze buurtsupers zijn van nature duurzaam. Om dat duurzame karakter te benadrukken, hebben we bij Spar Elewijt van Dirk, Daisy en hun dochters Stephanie en Emilie alle duurzame elementen laten bestickeren met een kleurrijk design van ontwerpster Niet Nu Laura.

‘Samen bouwen aan een superbuurt’ is de b2b-campagne waarmee Buurtsuper.be telkens weer de troeven van de buurtsuper in de kijker zet bij het grote publiek. We doen dit door middel van originele acties – zoals die in Elewijt – die doorheen het jaar plaatsvinden.

Zwerfvuilacties voor een propere buurt, zoveel mogelijk overbodige verpakkingen vermijden en buurtbewoners stimuleren hun boodschappen met de fiets of te voet te doen. Er zijn steeds meer buurtsupers die laadpalen – waar de buurt gebruik van kan maken – en zonnepanelen installeren. Ook het grote aanbod van producten van bij de boer achter de hoek, berust op een keuze voor eerlijke en duurzame handel. Naast alle initiatieven die je in de meeste buurtsupers terugvindt, hebben de uitbaters van Spar Elewijt een systeem waarmee regenwater wordt opgevangen en hergebruikt. Met onze actie ‘Samen bouwen aan een superbuurt’ hopen we meer aandacht te geven en te krijgen voor de specifieke troeven van de buurtsuper. Doe je mee?

TIP: Toon dat jouw buurtsuper ook de barometer is van een leefbare gemeente via jouw social media met de hashtag #superbuurt.

Luc Ardies Gedelegeerd bestuurder Buurtsuper.be

www.facebook.com/buurtsuperunizo

www.buurtsuper.be

3
“Met ‘Samen bouwen aan een superbuurt’ hopen we meer aandacht te geven en te krijgen voor de specifieke troeven van de buurtsuper. Doe je mee?”

Colofon

Dit magazine is een initiatief van Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken.

Redactieadres: Willebroekkaai 37, 1000 Brussel

Oplage: 4.000 ex. - verschijnt 5 keer per jaar

Secretariaat en abonnementen:

Yentl Peelman, 02 212 26 22

Directeur Buurtsuper.be: Luc Ardies

Redactie: Nele Schoofs, Zinnig

Fotografie: Medialife

Vormgeving: Kapitan, www.kapitan.be, 011 22 72 57

Advertenties: Yannick Muls, 0476 78 30 12

V.U.: Buurtsuper.be

Buurtsuper.be

Buurtsuper.be is de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken. Wij verdedigen hun collectieve belangen, inspireren en ontzorgen hen door een aangepast aanbod van individuele diensten en adviezen.

Lid worden van Buurtsuper.be?

Neem contact op via info@buurtsuper.be of schrijf meteen € 500,94 (€ 414 excl. btw) over op BE35 4263 1182 2137 (UNIZO-lidmaatschap incl.) en je bent een jaar lid vanaf het moment van betaling.

28 Lactosevrije kazen (G)een wereld van verschil

30 Winkelopeningen Nieuw in de buurt

33 De foodretail in 2023 4 experts. 5 vragen.

36 Q&A Is het recht op deconnecteren verplicht?

38 Gluren bij de buren Mercado da Ribeira

40 In de kijker knol&kool: vegan comfort food

45 Beste groentevakman van 2023 Schrijf je in!

46 In de kijker Spar Lier: de perfecte puzzel

Voor jou in de bres Van statiegeld tot monsterboetes
Voor jou in ons aanbod Ledenvoordelen en inspiratie 13 Buurtsuper van het jaar Deze klanten vallen in de prijzen
In een nieuw jasje Rebranding Superbuurt
Van streekproduct tot wereldspeler In gesprek met Lotus Bakeries 18 HACCP en voedselveiligheid Nieuwe opleiding: etikettering
Voordelen voor leden Daarom is Danny sinds 2011 lid
Op de koffie met … … socialmediamanager Marjolein
Expert aan het woord Klimaatspecialist Pieter Boussemaere 16 Coververhaal
10
Inhoud FEB/MRT 2023 6
9
14
16
21
22
24
Milieubewuste buurtsupers
4

50 Scherpstelling Zijn flitsbezorgers uitgeflitst?

52 Oekraïners aan het werk Motivatie is cruciaal

54 Duaal leren Kans voor werkgever en student

56 HACCP en voedselveiligheid

Tips voor je warmhoudkast

57 Socialmediatips

Over statistieken en toptopicals

78 Witloof

Een culinair toppertje

80 Op tour bij de bour Witloofweetjes

82 Snel en veilig cash storten

SafePoint van Loomis

84 Efficiënte planningstool NOWJOBS en bookU

86 Nieuw op ’t schap Het lekkerste productnieuws

Duurzaamheid

60 Onderzoek Hoe duurzaam zijn supermarkten?

61 Column Tijl Aerts over zwerfvuil

62 Mooimakers

Carrefour Express Oranje doet het goed

65 Ticket naar duurzaamheid Belux-Mondial vergroent het aanbod

68 Vastzittende doppen Nieuwe petflessen van Coca-Cola

70 Bio-ei-Korbol Gepassioneerde bioboeren

72 Helden van onze velden VLAM-campagne

74 SuperInsect Een nieuw leven voor voedselafval

78
DOSSIER
FEB/MRT 2023 5 58

Van statiegeld over geldautomaten tot monsterboetes

Als belangenorganisatie springt Buurtsuper.be dagdagelijks in de bres voor haar leden. We brengen hier graag een kort overzicht van enkele van de vele acties die Buurtsuper.be ondernam voor buurtsupers en speciaalzaken in Vlaanderen en Brussel.

Geldautomaten in de buurtsuper

Digitaal statiegeld vanaf 2025

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft gekozen voor een digitaal statiegeldsysteem. Buurtsuper.be pleitte daar al een tijdje voor. In dit digitale systeem moeten consumenten de QR-code die op de lege plastic flessen en blikjes staat, inscannen alvorens ze in de blauwe pmd-zak te deponeren. Het statiegeld wordt dan direct op hun rekening overgeschreven. Gezinnen moeten hun afval dus niet terug naar de supermarkt brengen. Nog belangrijker is dat er ook geen verplichting komt voor buurtsupermarkten om te investeren in aangepaste leeggoedautomaten. Daar vocht Buurtsuper.be hard voor.

Volgens een studie van de Europese Centrale Bank zijn Belgen bijzonder ontevreden over de bereikbaarheid van geldautomaten. Vandaag is het aantal bankautomaten naar 4.000 gezakt. We lanceerden daarom een oproep voor de minister van Binnenlandse Zaken om het weer mogelijk te maken om geldautomaten in buurtsupers te plaatsen. Vooral op plaatsen waar banken hun kantoren en bijhorende geldautomaten sluiten, zal dit een goede oplossing zijn. Daarnaast kunnen zaakvoerders zo makkelijker hun voorraad cash kwijt. Een paar jaar geleden werden supermarkten in België nog verplicht om hun geldautomaten te verwijderen. Toen bleek het verplaatsen van geld van de kassa of kluis naar de geldautomaat in de supermarkt ‘een onwettelijke handeling die enkel geschikt was voor erkende geldtransporteurs’. Buurtsuper.be onderzoekt nu met gespecialiseerde firma’s hoe die geldautomaten op een veilige manier opnieuw ingevoerd kunnen worden.

VOOR JOU IN DE BRES 6

Studenten meer aan het werk

Studenten mogen vanaf 1 januari meer uren presteren. Het maximale aantal uren dat ze kunnen profiteren van de verminderde sociale bijdragen is opgetrokken van 475 naar 600 uren per jaar. Het moet gezegd: de jongste jaren zijn er naast de flexibilisering van de studentenarbeid en de invoering van flexi-jobs heel wat inspanningen geleverd die de werkorganisatie in onze buurtsupers wat eenvoudiger maakt. Een goede evolutie die op gang kwam dankzij het aanhoudende lobbywerk van UNIZO en Buurtsuper.be. Het studentenstatuut is trouwens niet alleen voor werkgevers interessant. Volgens Liantis verdienden jobstudenten een aardig centje bij in 2022: het gemiddelde brutoloon bedroeg vorig jaar 12,07 euro per uur of 2.330 euro per maand. In 2021 was dat nog gemiddeld 11,62 euro per uur.

Tabaksautomaten

Er komt een algemeen verbod op sigarettenautomaten, behalve in de supermarkten. Buurtsuper.be drong aan op die afwijking omwille van de controlemogelijkheid aan de kassa. Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) diende in 2016 een wetsvoorstel in voor een verbod op tabaksautomaten. Ze is dan ook tevreden dat minister Frank Vandenbroucke dezelfde richting inslaat. In tegenstelling tot haar voorstel bevat het wetsontwerp van de minister wél een uitzondering voor de verkoop via tabaksautomaten in supermarkten.

Dubieuze HACCP-bedrijven

Verschillende van onze leden-speciaalzaken kregen bezoek van een dubieus bedrijf dat software en diensten op het vlak van HACCP aanbiedt. Tijdens dat bezoek werd hen ook een verkoopovereenkomst aangeboden. Achteraf bleek echter dat ze gebonden waren aan een contract waarin uitgebreide diensten en onrechtmatige bedingen zijn opgenomen. In tegenstelling tot de consumentenwetgeving is er in de b2b-relatie weinig bescherming tegenover dit soort van misleidende praktijken. Buurtsuper.be vroeg parlementslid Katja Gabriëls (Open Vld) om de bevoegde minister hierover te interpelleren en dat gebeurde ook.

“De jongste jaren zijn er naast de flexibilisering van de studentenarbeid en de invoering van flexi-jobs inspanningen geleverd die de werkorganisatie in onze buurtsupers eenvoudiger maakt.”
7
Luc Ardies, Gedelegeerd bestuurder Buurtsuper.be

Buurtsupers in het rood

De stijgende energiekosten hakken er zwaar in bij de zelfstandige supermarkten. Dat becijferde Buurtsuper.be. Vorig jaar leed 65% verlies, enkel en alleen als gevolg van de oplopende energiefactuur. Dat zijn er ruim drie keer meer dan in de pre-coronajaren 2018 en 2019, toen één op de vijf zelfstandige supermarkten in de rode cijfers zat. In combinatie met de loonkostenstijging van 10% – evenveel als de drie voorgaande boekjaren samen – zijn 7 op de 10 supermarkten in ons land verlieslatend. En dat op een moment dat investeringen in alternatieve energie zich opdringen. Buurtsuper.be roept de Vlaamse regering op om op korte termijn door gerichte compensaties te voorkomen dat de meerderheid van de ondernemingen verlies maakt én op lange termijn door fiscaalvriendelijke maatregelen toe te laten zodat investeringen in de energietransitie mogelijk worden.

Toch geen monsterboete

De minnelijke schikking van € 509 die ondernemers moesten betalen omdat ze de bestuurder van hun geverbaliseerd voertuig of van dat van een medewerker niet hadden geïdentificeerd – ook al hadden ze de verkeersboete al betaald – werd bijgestuurd. UNIZO en Buurtsuper.be hadden zich daarover beklaagd bij de minister van Justitie. De identificatieplicht blijft weliswaar bestaan –om veelplegers in het vizier te krijgen – maar de procedure wordt gebruiksvriendelijker. Ook het betwisten van de boete, zelfs al is die intussen betaald, zal eenvoudiger kunnen via de website www.justonweb.be/fines. En de boetebrief voor ondernemingen zal een duidelijkere waarschuwing bevatten over de identificatie van de bestuurder.

Buurtsuper.be jaarverslag 2022

Het afgelopen jaar stond Buurtsuper.be onafgebroken klaar voor jullie, onze leden-buurtsupers en -speciaalzaken! Wat we zoal realiseerden? Je vindt de hoogtepunten in ons jaarverslag. En ook volgend jaar is Buurtsuper.be ... altijd open voor jullie!

Check het jaarverslag via deze QR-code.

VOOR JOU IN DE BRES
Tip!
8

Nieuw ledenvoordeel ‘Energie’

Heb je een vraag over een energieleverancier of - contract? Wat kan je doen om meer energie te besparen? Onafhankelijk energie-adviseur ZES biedt het antwoord. In twee digitale gesprekken van telkens één uur kan jij al je vragen stellen.

Of boek meteen een energie-audit: een gedetailleerde en gepersonaliseerde energiescan van jouw zaak. Een expert van ZES komt dan ter plaatse en analyseert je energieverbruiken en checkt je energiebalans. Na de audit ontvang je ook een energieplan.

Interesse in deze nieuwe ledenvoordelen? Neem dan contact op via info@buurtsuper.be Laat ons weten of je kiest voor het adviesgesprek (€ 630) of de energie-audit ter plaatse (€ 1.500).

Inspiração em Lisboa

Inspiratietrip naar Lissabon

Dit voorjaar neemt Buurtsuper.be je – samen met Nightingale en onder begeleiding van Stijn Nachtergaele en foodjournalist Marlies Beckers – mee naar hét foodwalhalla voor retailers: Lissabon. Op de agenda staan onder meer een slow lunch en persoonlijke rondleiding bij Santa Clara 1728, één van de meest eigenzinnige hospitalityconcepten van Portugal en een bezoek aan The Ivens, een nieuw restaurant- en barconcept met een geheime tuin, expositieruimte en inhouse winkelconcept. Daarnaast gaan we op verkenning bij LX Factory, een industriële site van 23.000 m2 met creatieve concepten – van restaurants en bars tot vernieuwende start- en pop-ups – en bij Embaixada dompelen we ons onder in lokale merken, artiesten en talenten …

Wanneer?

Van 17 t.e.m. 19 april 2023

Van 29 t.e.m. 31 mei 2023

Van 12 t.e.m. 14 juni 2023

Meer weten?

Check www.buurtsuper.be en klik door naar ‘Events’.

Inschrijven kan via yentl.peelman@buurtsuper.be (met vermelding van de periode waar je voor kiest: april, mei of juni 2023).

Letop!

Wacht niet te lang om je in te schrijven, de plaatsen zijn beperkt tot maximaal 15 personen per trip!

VOOR JOU IN ONS AANBOD
9

Buurtsupers, duurzaam van nature

‘Samen bouwen aan een superbuurt’ is de b2c-campagne waarmee Buurtsuper.be de troeven van de buurtsuper onder de aandacht brengt bij het grote publiek. In februari werd hun duurzame karakter belicht.

‘Samen bouwen aan een groene buurt’. Met die slogan wil Buurtsuper.be de aandacht vestigen op hoe milieubewust buurtsupers zijn. Om hun duurzame karakter letterlijk in de kijker te zetten, werden bij Spar Elewijt alle duurzame elementen bestickerd met een kleurrijk design van Niet Nu Laura. Zo kregen onder andere de laadpalen, het Bebat-inzamelpunt voor batterijen, de Fritobox en het aanbod lokale producten een mooi kleurrijk jasje.

Terwijl alle duurzame elementen zorgvuldig werden bestickerd, draaide de camera een reportage van deze leuke actie. Je kan dit videoverslag bekijken via de QR-code.

SUPERBUURT MILIEUBEWUST
Kijktip!
10

Niet Nu Laura

Laura Janssens is freelance illustrator en cartoonist. Niet Nu Laura is een webcomic waarin ze haar dagelijks leven, ideeën en gedachten uitbeeldt. Ze is grote fan van ‘haar’ buurtsuper en dat zie je terug in de kleurrijke tekening die ze voor ons maakte. “Ik vind het heerlijk om mijn boodschappen te voet bij de buurtsuper te doen. Soms pak ik de fiets, maar ik ga toch liever te voet. Zodat ik onderweg al kan smikkelen van al het lekkers dat ik gekocht heb”, vertelt ze lachend. Laura is ook zot van de lokale producten die ze er vindt. “Zoals de verse pizza’s van een lokale ovenbakker, die zijn echt overheerlijk. Eigenlijk ga ik gewoon voor álles naar de buurtsuper omdat je proeft dat de producten daar even vers zijn als op de markt!”

Niet Nu Laura publiceerde speciaal voor onze actie ook deze grappige cartoon over het leven bij de buurtsuper.

FEB/MRT 2022 11
Ook de laadpalen op de parking krijgen een vrolijk jasje.

Om het duurzame karakter van onze buurtsupers te benadrukken, werden bij Spar Elewijt alle duurzame elementen bestickerd met een kleurrijk design. De keuze voor deze Spar was niet toevallig.

Dirk Moriau baat samen met echtgenote Daisy Alleman en dochters Stephanie en Emilie een Spar-winkel uit in Elewijt, een deelgemeente van Zemst. Opvallend zijn de vele duurzame initiatieven. Die springen nu mooi in het oog dankzij de kleurrijke stickers. “Heel wat van die zaken bieden we gewoon aan als service voor onze klanten”, vertelt Dirk. Hij verwijst dan bijvoorbeeld naar het Bebat-inzamelpunt, de Fritobox en het aanbod lokale producten.

“Als ondernemer moet je natuurlijk ook altijd vooruitdenken. Daarom legden we drie jaar geleden zonnepanelen. De laadpunten voor elektrische wagens volgden snel. En ondertussen rijden we zelf ook allemaal met elektrische auto’s. We zien dat klanten vaker met hun elektrische fiets naar de winkel rijden. Op termijn zullen hier dus ook wel laadpalen voor elektrische fietsen volgen, denk ik. Dat breidt zich uit als een soort olievlek.”

Dirk vertelt ook enthousiast over het ingenieuze systeem waarmee hij het regenwater opvangt en hergebruikt. Om overstromingen in de buurt te vermijden, werd hij verplicht om het water op te vangen en het vertraagd in de riolering te laten lopen.

Lokale initiatieven

Hij gelooft dat hij als ondernemer een belangrijke voorbeeldfunctie heeft naar de buurt toe. Daarom vind je hier bijvoorbeeld enkel het grondwitloof uit de buurt. En wordt het Sweynbeer-bier op enkele kilometers van de winkel gebrouwen. “Zonder dat we het goed beseffen, zijn wij al goed bezig met duurzaamheid. Anderzijds zitten we vandaag ook wel op een kantelpunt en kan je niet anders dan je verantwoordelijkheid opnemen. Bovendien moet je je als buurtsuper ook onderscheiden. En hoe doe je dat beter dan met mooie initiatieven die goed zijn voor de buurt én voor het milieu.”

SUPERBUURT MILIEUBEWUST
“Als buurtsuper kan je je onderscheiden met mooie initiatieven die goed zijn voor de buurt én voor het milieu.”
Dirk Moriau, uitbater Spar Elewijt
12

Klanten in de prijzen

Hebben jouw klanten een stem uitgebracht voor de Buurtsuper van het jaar? Dan maakten ze kans op een van de vele mooie prijzen zoals koekjes van Jules Destrooper, een ballonvaart of een jaar gratis winkelen.

Wie in oktober stemde op zijn of haar favoriete buurtsuper via de store locator op www.superbuurt.be maakte kans op een van de vele mooie prijzen. Zo werden er 35 Jules Destrooper-koekjesdozen in het thema ‘Margritte’ uitgeloot. De twee hoofdprijzen waren een ballonvaart voor acht personen aangeboden door Jules Destrooper, en een jaar gratis winkelen.

Een jaar gratis

Tine Andries stemde op de Albert Heijn XL in Mechelen. De winkel werd helaas niet verkozen tot Buurtsuper van het jaar. Maar Tine mag er – dankzij haar stem – wél een jaar lang gratis winkelen!

Winkelmanager Kristof Vande Walle overhandigde haar, in naam van Superbuurt, een mooie cheque ter waarde van 2.500 euro.

Tine: “Ik kom hier graag winkelen. Er is een heel ruim en gevarieerd aanbod en de rekken worden continu aangevuld. Ik ben vooral fan van de verse sushistand, dus daar gaan we in het komende jaar zeker vaak van genieten! Omdat de winkel in winkelpark Malinas ligt, kan je er altijd parkeren, zelfs overdekt. En het is niet omdat ik nu een jaar gratis mag komen, dat ik niet meer volop ga genieten van de prijsacties die regelmatig gelanceerd worden.”

Ook bij Groep Peeters-Govers zijn ze trots dat Tine in de prijzen viel. Marketingmanager Sofie Robben: “Wij zijn erg blij dat Tine onze winkel heeft gekozen om

Tine Andries, winnares ‘1 jaar gratis winkelen’

haar cheque te spenderen. We kijken ernaar uit om haar nog meer in onze winkel te verwelkomen en te verrassen met ons gevarieerd assortiment. Onze winkel is nu ruim een jaar open en we merken dat we voor veel Mechelaars een vaste waarde zijn geworden voor hun dagelijkse boodschappen. Dat doet ons veel plezier. Hopelijk mogen we nu in de toekomst ook eens Buurtsuper van het jaar worden!”

Ballonvaart voor acht

Ine Verhaegen krijgt binnenkort een onvergetelijke ervaring dankzij Jules Destrooper. Ze mag samen met zeven vrienden, collega’s of familieleden een ballonvaart maken met de prachtige Jules Destrooperluchtballon.

BUURTSUPER VAN HET JAAR
“We gaan in het komende jaar zeker vaak van de verse sushistand genieten!”
FEB/MRT 2022 13
Winnares Tine Andries en winkelmanager Kristof Vande Walle

Nieuwe website

en look-and-feel voor Superbuurt

Begin dit jaar staken we onze imagocampagne ‘Superbuurt’ in een nieuw, modern en speels jasje. De b2c-campagne – waarmee we in vijf originele piekmomenten de troeven van de buurtsuper in de kijker zetten – kreeg bovendien een spiksplinternieuwe website.

“Visueel mocht er wel een duidelijk verschil zijn tussen Buurtsuper.be en Superbuurt. Maar de twee identiteiten mochten toch ook aanleunen bij elkaar”, vertellen Hestia Perkisas en Marjolein de Jong. Zij werken bij Buurtsuper.be mee aan de Superbuurt-campagne. “We zochten een branding die enkele jaren mee kan maar toch vertrouwd aanvoelt.”

Belangrijk is ook dat we met Superbuurt een b2c-campagne voeren. “Voor Buurtsuper.be is dat anders. Daarmee richten we ons voornamelijk naar de buurtsupers zelf.

Ontmoet onze Superbuurt-mascottes! Zij zetten de vijf piekmomenten van de campagne voor jou op een rijtje.

Superbuurt richt zich tot de klanten van die buurtsupers. En tot alle consumenten in het algemeen. Dus die campagne mocht gerust iets speelser aanvoelen.”

Meet the family: samen bouwen aan een superbuurt Buurtsuper.be werkte voor de rebranding samen met Front Seat Studio. Ze dachten ook de verschillende piekmomenten mee uit. “Toen de vraag voor een rebranding in ons mandje viel waren we meteen enthousiast. Het is een opdracht recht uit ieders leefwereld”, vertelt

SUPERBUURT REBRANDING
Milieubewust lekker van bij ons gezellig dichtbij supervriendelijk februari april juni oktober
14

Laura Heylen, creative director & partner bij Front Seat Studio. “In de ontwerpfase zijn we vertrokken vanuit het logo van Buurtsuper.be en de organisatie achter de imagocampagne voor buurtsupers: Superbuurt. Het werd een logo dat meteen herkenbaarheid uitstraalt, vertrouwd aanvoelt en een tikkeltje speels is. Daarnaast bedachten we ook enkele mascottes. Die zorgen voor een menselijk aspect en geven ons de mogelijkheid meer emotie in de communicatie te brengen.”

Van milieubewust tot lokaal betrokken Via vijf piekmomenten, waarvan er een eerste in februari plaatsvond, zetten we de verschillende elementen die een buurtsuper maken tot wat het is, in de kijker. De volgende pieken plannen we in april (Lekker van bij ons), oktober (Gezellig dichtbij en Buurtsuper van het jaar), november (Supervriendelijk) en december (Lokaal betrokken). Hou de kanalen van Buurtsuper.be dus in de gaten en mis geen enkele van de leuke acties.

Op de nieuwe Superbuurt.be-website vind je alle informatie over de campagne, de vijf troeven waar we rond werken en een verslag van de piekmomenten. Via de store locator kunnen klanten de buurtsupers in hun omgeving opzoeken én ze in oktober bedanken met een stem voor ‘Buurtsuper van het jaar’.

“Superbuurt richt zich tot de klanten van buurtsupers en alle consumenten in het algemeen. Dus die campagne mocht gerust iets speelser aanvoelen.”
Hestia en Marjolein, Medewerkers Superbuurt-campagne
FEB/MRT 2022 15
lokaal betrokken december

Van streekproduct tot wereldspeler

Knapperig. Uniek van smaak. Puur vakmanschap. Lotus Biscoff – The Original Speculoos gaat al meer dan 90 jaar mee. Hendrik Van Steendam, marketingdirecteur bij Lotus Bakeries, schetst een korte historiek, vertelt wat meer over de andere producten in het gamma én onthult wat de ambitie is van het beursgenoteerde bedrijf uit het Oost-Vlaamse dorp Lembeke.

De Belgische bakker Jan Boone Senior – grootvader van huidig CEO Jan Boone – maakte in 1932 een gekaramelliseerd koekje met natuurlijke ingrediënten. Naar aanleiding van de Wereldexpo in 1958 besloot de bakker zijn koekjes individueel te verpakken: het perfecte gezelschap van een kopje koffie. Dat sloeg in als een bom. “Vanaf de jaren zestig waren de Lotus-speculoosjes ook in onze buurlanden verkrijgbaar en in 1974 startten we met de productie en verkoop van cakejes”, vertelt Hendrik Van Steendam. “Lotus Biscoff – een samenstelling van ‘Biscuit with Coffee’ – werd

een internationaal succes. Na de beursgang in 1988 groeide het familiebedrijf nóg sneller. In de jaren negentig exporteerden we Biscoff naar de Verenigde Staten en werd het ook een typisch ‘luchtvaartkoekje’ dat je aan boord kreeg. Net voor de eeuwwisseling breidden we het aanbod nog verder uit met Suzy Wafels, daarna volgden ook de acquisities van onder andere Peijnenburg (peperkoek) en Dinosaurus-koeken.”

Meer dan koekjes

In 2008 besluiten ze in Lembeke om nieuwe zoete wegen te verkennen. “Na de succesvolle lancering van de speculoospasta volgt amper een jaar later de introductie van Lotus Biscoff Ice Cream. En daar stopt het niet. Zo zagen we ook de vraag naar gezonde bars sterk stijgen. Dat leidde vanaf 2015 tot de uitbreiding van ons assortiment met onder andere nākd, TREK, BEAR en Kiddylicious”, legt Hendrik Van Steendam uit. “De laatste jaren lanceerden we ook sterke innovaties zoals de Gevulde Lotus Biscoff en Lotus Biscoff Chocolade. En dan zijn er nog onze partnerships met bijvoorbeeld

SUPERBUURT LOTUS BAKERIES
“Opvallend: de drie varianten van de Gevulde Lotus Biscoff doen het nagenoeg even goed.”
16
Hendrik Van Steendam, marketingdirecteur Lotus Bakeries

Danone (Danio met Lotus Biscoff) en McDonalds (McFlurry met Lotus Biscoff).”

Gevulde Lotus Biscoff

De Gevulde Lotus Biscoff valt erg in de smaak. “Opvallend is dat de drie varianten – met speculooscrème, vanillecrème en chocoladecrème – het nagenoeg even goed doen. De combinatie van de typische Biscoff-smaak in het krokante koekje en de smeuïge vulling

Nieuwe producten zullen persoonlijk worden voorgesteld in de buurtsupers.

wordt erg gewaardeerd. Niet enkel bij ons, ook internationaal. Het assortiment van de Gevulde Lotus Biscoff past dan ook perfect in onze strategie: producten op de markt brengen voor iedereen en voor elk moment”, verduidelijkt Hendrik Van Steendam.

Top drie in de wereld

“Smaak is een lokaal gegeven. Toch slaat Lotus Biscoff wereldwijd aan. Dat is ook een van de redenen waarom we onlangs een productieeenheid in de Verenigde Staten hebben opgericht. En in Thailand willen we net hetzelfde doen om Azië te bedienen”, gaat Hendrik Van Steendam verder. “Onze ambitie is groot. Vandaag staan we op nummer zes in de

Hendrik Van Steendam

wereldwijde top op het vlak van koekjes, vanaf nu streven we naar de derde plaats. Daarnaast willen we nóg meer inzetten op onze gezonde bars, onze verpakkingen tegen 2025 100% recycleerbaar maken en mooie innovaties brengen. Een recente innovatie zijn onze Lotus Biscoffpaaseitjes. Zodra er nieuwe producten op de markt komen, zullen we die persoonlijk voorstellen in de buurtsupers. Onze collega’s die de supermarkten bezoeken, beantwoorden ook graag je vragen. Wil je advies over schapindeling of zoek je een manier om stocktekorten te vermijden? Laat het gerust weten!”

Primeur!

We mogen het nu wel onthullen: Lotus Bakeries is partner van het Weekend van de Klant. Dit wil zeggen dat jij op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober de overheerlijke Gevulde Lotus Biscoff (5 stuks) mag uitdelen aan je klanten! Het Weekend van de Klant is – net zoals vorig jaar – meteen ook het startschot voor de verkiezing van Buurtsuper van het jaar. Doe zeker mee want naast de Gevulde Lotus Biscoff ontvang jij ook een promotiepakket waarmee jij je klanten kan overtuigen om te stemmen op jouw buurtsuper.

“Smaak is een lokaal gegeven. Toch slaat Lotus Biscoff wereldwijd aan.”
FEB/MRT 2022 17

Nieuwe opleiding

Sinds kort bieden onze adviseurs Voedselveiligheid een nieuwe opleiding rond ‘Etikettering’ aan. Ze is aanvullend op de opleiding HACCP & Voedselveiligheid en helemaal gratis.

Eiket ering

vertelt Veronique Bert, coördinator en adviseur Voedselveiligheid bij Buurtsuper.be.

De regelgeving rond etikettering is vrij complex en verandert regelmatig. Onze adviseurs Voedselveiligheid merkten dat het te moeilijk werd om etikettering én de jaarlijkse begeleiding HACCP & Voedselveiligheid samen op een halve dag te bundelen. Daarom beslisten ze om ze op te splitsen in twee opleidingen.

“Tijdens de nieuwe opleiding ‘Etikettering’ gaan we dieper in op de details van de wetgeving rond etikettering en meer specifiek de inhoud en correcte toepassing ervan. Veel etiketten zijn al (deels) in orde. Maar we stellen vast dat het belangrijk is om echt naar de details te gaan om administratieve boetes te vermijden. Zeker met de controles die momenteel gebeuren”,

Niet alleen het Federaal Voedselagentschap voert de controles uit. Ook de controleurs van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid treden op. Dat zorgt geregeld voor verwarring. “We brengen tijdens de opleiding ook duidelijk in kaart wie wat controleert”, vervolgt Veronique.

Om administratieve boetes te vermijden, is aandacht voor elk detail van het etiket belangrijk.

“We vinden het ook belangrijk om de theorie meteen met de praktijk te combineren. Na de theoretische introductie bekijken we dus meteen de etiketten van de winkel per productgroep in detail en passen we aan waar nodig.”

HACCP & VOEDSELVEILIGHEID
18

Voorproefje

Bij wijze van voorproefje beantwoorden onze adviseurs Voedselveiligheid Veronique Bert en Ann Wayenberg elk al een veelgestelde vraag over etikettering.

Hoe moeten additieven in de ingrediëntenlijst vermeld worden?

Veronique: “Additieven moeten in de ingrediëntenlijst vermeld worden door vermelding van de naam van de categorie, onmiddellijk gevolgd door de specifieke naam van het additief in kwestie of het E-nummer ervan. Bijvoorbeeld: zoetstof: E 421 of zoetstof: mannitol.

Als een additief tot meerdere categorieën behoort, moet die categorie vermeld worden die overeenstemt met de hoofdfunctie ervan in het product. Als het nummer van het additief (opgenomen in deel B van bijlage II van de verordening (EG) nr. 1333/2008) eindigt met een letter, moet het precieze nummer met de letter of de specifieke naam die met die letter geassocieerd wordt, vermeld worden. Bijvoorbeeld: E 160a/carotenoïden of E 160c/paprika-extract.”

Zijn er specifieke regels wanneer je beslist om op eigen initiatief informatie te verstrekken waarvan het product eigenlijk vrijgesteld is?

Ann: “Beslis je om uit eigen beweging informatie te verstrekken die deel uitmaakt van de lijst van de verplichte vermeldingen, maar waarvoor het product vrijgesteld is (bijvoorbeeld ter plaatse geproduceerde en verpakte producten)?

Dan ben je verplicht om alle regels te volgen die van toepassing zijn op die vermelding.

In ons voorbeeld ben je dus verplicht om alle ingrediënten te vermelden (met inbegrip van die van de samengestelde ingrediënten). Dat doe je in dalende volgorde van het gewicht waarin zij bij de bereiding van het levensmiddel zijn gebruikt. Je moet ook de aandacht vestigen op allergenen enzovoort.”

Praktisch

De nieuwe opleiding ‘Etikettering’ duurt ongeveer twee uur. Ze vindt plaats bij jou op de winkelvloer. Exclusief voor Buurtsuper.be-leden bieden wij deze opleiding aan onder dezelfde voorwaarden als de gebruikelijke opleiding HACCP & Voedselveiligheid. Na aftrek van de kmo-portefeuille is ze dus volledig gratis. Uiteraard blijft de gebruikelijke opleiding HACCP & Voedselveiligheid voor jou en je medewerkers beschikbaar (en gratis).

Heb je nog vragen of wil je de opleiding ‘Etikettering’ meteen boeken? Dan kan je altijd terecht bij onze adviseurs Voedselveiligheid! Contacteer veronique.bert@buurtsuper.be of ann.wayenberg@buurtsuper.be.

19
De regelgeving rond etikettering is vrij complex en verandert regelmatig. Bijblijven is dus de boodschap!

#werkplekvrij?

Op zoek naar een leergierige, gemotiveerde medewerker?

Artur, Vera, Natalia, Daria, Yvan, Aleksei, Eva, Roman en zo’n 4.300 andere gedreven Oekraïense nieuwkomers staan voor je klaar. De belangrijkste skills bezitten ze al, de rest leren ze heel graag bij jou op de werkvloer. VDAB biedt gratis taalcoaching aan en PMO, aangesloten bij UNIZO, stoomt hen klaar met een praktijkgerichte opleiding op de werkvloer.

Vragen? milan.chevrolet@pmocvba.be of 0472 222 104. Of publiceer je vacature meteen op de VDAB-website met #werkplekvrij.

Heb jij nog een
Meer weten? Scan de QR-code of check werkgevers.vdab.be/anderstalig-talent.

DAAROM BEN IK LID

Wanneer hij lid werd van Buurtsuper.be herinnert hij zich niet meer precies. “Dat is zeker meer dan 20 jaar geleden”, vertelt Danny Coppens van Spar Denderleeuw. En dat heeft hij zich nog geen moment beklaagd.

“Collega’s hadden ons Buurtsuper.be aangeraden. Uiteindelijk werden we vooral lid omdat je als groep je stem luider kan laten klinken dan als enkeling”, vertelt Danny. In 2011 deed hij een eerste keer een beroep op onze dienstverlening in het kader van HACCP & Voedselveiligheid. Voedseladviseur

Veronique Bert gaf toen de opleiding HACCP & Voedselveiligheid die Buurtsuper.be-leden gratis kunnen boeken. Elf jaar later komt ze nog altijd regelmatig langs om Danny en zijn medewerkers up-to-date te houden.

“Nieuwe wetgeving, etikettering, werkmethodes, … alles komt aan bod. Tijdens de opleiding beantwoordt Veronique ook alle vragen die we hebben naar aanleiding van eventuele controles. Mag je goederen op de grond stapelen in de verkoopruimte? Mag je kaas tijdelijk stockeren in de winkel in plaats van in de koelkast? Op alles heeft ze een antwoord. En het is soms verdomd moeilijke materie. Vooral

Word nu lid

Contacteer yentl.peelman@buurtsuper.be of schrijf meteen € 520,30 (€ 430 excl. btw) over op BE35 4263 1182 2137. Je bent dan meteen een jaar lid (vanaf het moment van betaling). Ben je al UNIZO-lid? Dan betaal je slechts € 242 (€ 200 excl. btw) voor het Buurtsuper.be-supplement!

Ontdek alle voordelen via www.buurtsuper.be/nl/ledenvoordelen.

etikettering is iets waarover we ons hier regelmatig het hoofd breken. De leveranciers van de weegschalen moeten bovendien ook mee zijn in het verhaal en dat is niet altijd evident. Maar met Veroniques hulp lukt het wel.”

Danny en zijn broer Yves boeken ook regelmatig andere opleidingen opleidingscentrum PMO. En Yves gaat al eens graag mee op de inspiratiereizen die Buurtsuper.be organiseert. Maar ze zijn toch vooral fan van Veronique. “Het is altijd een plezier als ze weer langskomt met raad en daad. Niets is haar te veel, ze is echt een topper!”

Danny:

Naam

Danny Coppens

Buurtsuper

Spar Denderleeuw

Lid Buurtsuper.be sinds 2011

Maak gebruik van je ledenvoordelen!

Ben je al lid van Buurtsuper.be? Boek dan zeker je gratis praktijkgerichte PMO-personeelsopleiding bij jou op de werkvloer. Of laat onze experts langskomen voor een persoonlijke begeleiding en complete update op het vlak van HACCP & Voedselveiligheid. Zo verdien jij je lidgeld meteen terug. Wist je trouwens dat je als Buurtsuper.be-lid automatisch ook lid bent van UNIZO? Zo kun je dus ook meteen een beroep doen op alle voordelen van het UNIZO-lidmaatschap.

VOORDELEN VOOR ONZE LEDEN 21
“Als groep kan je je stem luider laten klinken dan als enkeling.”

Op de koff ie met

Marjolein, onze socialmediamanager

De 31-jarige Marjolein De Jong is afkomstig van Kinrooi, dicht bij de Nederlandse grens. Dat merk je aan haar prachtige tongval. Sinds kort versterkt ze Buurtsuper.be als socialmediamanager.

Haar takenpakket is goed gevuld. Een hele boterham die we graag doorspoelen met een lekkere kop koffie.

Na haar bacheloropleiding Toegepaste Psychologie volgde Marjolein een masteropleiding Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen. “Op de middelbare school geloofden ze niet dat ik een master zou aankunnen. Ik heb het toch gewaagd en eigenlijk ging het heel goed. Vlotter dan mijn bacheloropleiding. Waarschijnlijk omdat ik de juiste studietechnieken onder de knie had.”

Het doet haar denken aan een uitspraak van Michelle Obama. “Zij kreeg op de middelbare school ook te horen dat ze niet verder zou kunnen studeren. Volgens haar moet je kiezen welke zaadjes je water geeft

“Ontwikkelingen op TikTok, LinkedIn, Facebook en Instagram: we volgen ze allemaal op!”
22 OP DE KOFFIE MET MARJOLEIN

en welke niet. Ik besloot om die opmerkingen of ‘zaadjes’ van mijn middelbare leerkrachten te negeren en toch in mezelf te geloven.”

Van filmfestival naar Buurtsuper.be Na haar studies krijgt ze zelfs de kans om voor het Filmfestival van Cannes te werken. Daarna volgen Film Fest Gent, Filmfestival Oostende en Theater Aan Zee. Marjolein werkte ook een viertal jaar voor het Rode Kruis, waar ze verantwoordelijk was voor de vrijwilligerscoördinatie en communicatie.

Als dochter van een zelfstandig ondernemer was de keuze voor Buurtsuper.be snel gemaakt.

Marjolein De Jong

Wanneer ze de vacature voor ‘digital lover’ bij Buurtsuper.be ziet passeren, dient ze meteen haar kandidatuur in. “Mijn vader is zelfstandig ondernemer. Hij maakt en verhuurt tenten. En hij is heel actief betrokken bij UNIZO-Kinrooi. De vacature interesseerde me dan ook omdat er een sterke link was met het zelfstandig ondernemerschap.”

Marjolein is sinds november 2022 onze nieuwe socialmediamanager. Momenteel is Buurtsuper.be vooral actief op Facebook en Instagram. Maar Marjolein ziet ook LinkedIn groeien. “Qua algoritme is LinkedIn nog interessant en heel gericht naar werkgevers en ondernemers. Op Instagram en Facebook moet je tegen veel meer opboksen. Ik geloof dus dat er zeker nog opportuniteiten voor ons en onze leden liggen.”

Toekomstbestendig

En TikTok? “Bewegende beelden zijn echt wel de toekomst. Bovendien is TikTok al lang niet meer enkel en alleen voor tieners en draait het om veel meer dan grappige dansjes. Anderzijds zie je ook wel dat Facebook en Instagram steeds meer inzetten op video via hun reels en verhalen. We volgen het dus zeker op.”

De rest van haar tijd werkt Marjolein mee aan Superbuurt, de b2c-campagne die de meerwaarde en troeven van de zelfstandige buurtsuper in de kijker zet in vijf piekmomenten. Die campagne kreeg recent een stevige make-over. Sinds kort is ook de nieuwe Superbuurt.be-website online. Ook aan de eerste piek rond duurzaamheid werkte ze mee.

Marjolein werkt ook mee aan Superbuurt, de b2c-campagne die de troeven van de zelfstandige buurtsuper in de kijker zet.

Convenant en het Sociaal Fonds voor de zelfstandige kleinhandel en middelgrote levensmiddelenbedrijven.

De diversiteit, afwisseling én het inhoudelijke aspect van haar job vindt ze momenteel het leukst. “Ik ben ontzettend leergierig. Als ik de artikels van SuperMAG lees – vooraleer ik ze op onze social media deel – geniet ik van alles wat ik bijleer. Op familiefeesten ben ik nu de wijsneus die met allerhande weetjes over de foodretail op de proppen komt”, besluit ze lachend.

Gouden tip van Marjolein

Later dit jaar komt er nog een opdracht bij. Dan zal Marjolein, via de sociale media van ons opleidingscentrum PMO, zelfstandige ondernemers in de retail bewust maken van de noodzaak van een toekomstgericht opleidingsen hr-beleid. Dit kadert in onze opdracht voor de Vlaamse

“Volg je ons nog niet op Facebook, Instagram en LinkedIn? Doe het dan vandaag nog. We weten dat onze leden weinig tijd hebben, dus brengen we er inspiratie en informatie op een heel toegankelijke manier. Heb je zelf iets gedaan dat je graag wil delen? Laat het ons dan zeker weten. Jij hebt misschien ook wel een gouden tip voor andere ondernemers in de foodretail. Deel ook de Facebook en Instagram van Superbuurt met jouw klanten. Ze vinden er een verslag van onze vijf piekmomenten, maken kans op leuke prijzen én kunnen er stemmen op jouw buurtsuper.”

“We weten dat onze leden weinig tijd hebben, dus brengen we toegankelijke informatie en inspiratie op onze socialmediakanalen.”
23

klimaatrevolutie

Ook de retail maakt een mee

Besparen, bewaren en beperken. We proberen het allemaal, zowel thuis als op het werk. Maar hoe doen we dat op een efficiënte manier? En zetten onze huidige klimaatbesparende maatregelen wel zoden aan de dijk? Docent en auteur Pieter Boussemaere is klimaatexpert en reikt ons graag de antwoorden aan.

Van ijstijd naar elektrische wagens. Tijdens zijn geschiedenisstudies raakte Pieter Boussemaere gefascineerd door de prehistorie en verdiepte hij zich in de paleoklimatologie. Klimaatverandering door duizenden, miljoenen jaren heen, tot nu. Vandaag geeft hij er les over op Vives Hogeschool Brugge en schreef hij al meerdere boeken, waaronder zijn meest recente, ‘Tien klimaatacties die werken’.

Wat is jouw blik op de huidige klimaatproblematiek?

Pieter Boussemaere: “Er zijn heel wat mensen die zeggen dat het klimaat altijd al geschommeld heeft. En dat klopt, over miljoenen jaren is het klimaat nooit stabiel geweest. Maar er zijn wel degelijk een aantal verschillen op te merken. Ten eerste wordt de huidige opwarming volledig veroorzaakt door de mens – en dat wordt door het laatste grote IPCC-rapport zelfs onomstotelijk genoemd. Ten tweede zouden

EXPERT AAN HET WOORD 24

we nu, normaal gezien, opnieuw op weg moeten zijn naar een ijstijd. Maar er is nu, zoals iedereen weet, absoluut geen sprake van een afkoelende trend. Sterker nog, wij hebben die cyclus nu volledig doorbroken. En ten derde is, voor zover we kunnen nagaan, de snelheid waarmee de aarde nu opwarmt geologisch gezien nog nooit eerder voorgekomen. Als de planten en dieren eerder al moeite hadden om de veranderingen bij te benen, dan hebben we nu helemaal een probleem.”

Hebben we dan nog wel invloed op die klimaatevolutie?

Pieter Boussemaere: “Dit zijn de feiten, maar als we kijken naar de sleutels die we in handen hebben, kunnen we nog altijd veel deuren openen. Dat er sowieso grote gevolgen op ons afkomen, staat buiten kijf. Maar we hebben nog steeds de keuze tussen een apocalyptische wereld, een levensgevaarlijke wereld of een wereld waar de gevolgen nog min of meer beheersbaar blijven. En die keuze moeten we vandaag maken voor de volgende generaties. Of liever, voor onszelf en onze eigen kinderen.”

Alle maatregelen waarmee geld verdiend of uitgespaard kan worden, zijn al snel een succes.

Dat klinkt heftig. Is een eigen laadpaal zetten of zonnepanelen leggen dan niet een erg klein stapje in het grote geheel? Helpt dat wel?

Pieter Boussemaere: “Ik zie die dingen niet als klein. We hebben al een goed beeld van onze streefdoelen en we weten voor minstens 80% wat we moeten doen om die doelen te bereiken. Als je op de hoogte bent van wat er moet gebeuren, is het aan jou om je steentje bij te dragen. Weet je ook nog eens je buren en kennissen ervan te overtuigen, dan kan het heel snel gaan. Vooral als er geld verdiend of uitgespaard kan worden, gaat het meestal erg snel. Zonnepanelen leggen is bijvoorbeeld niet meer voor de enkeling, maar voor de massa. Je voelt je bijna uitgesloten als je het níét doet. Nederland is een goed voorbeeld: daar lag er omstreeks 2015 nog bijna geen enkel zonnepaneel op de daken, maar sinds kort vind je nergens zoveel zonnepanelen per inwoner als in Nederland. En dat op enkele jaren tijd. Hetzelfde geldt voor de evolutie van elektrische wagens. Toen ik vijf jaar geleden met mijn elektrische auto rondtrok,

lachten
25
Docent, auteur en klimaatexpert Pieter Boussemaere
“Dat er grote gevolgen op ons afkomen, staat buiten kijf. Maar we kunnen nog kiezen voor een wereld waarin de gevolgen beheersbaar blijven.”
Pieter Boussemaere, docent, auteur en klimaatexpert

mensen me nog uit. Maar sinds eind 2019, toen reclame maken voor elektrische wagens voor het eerst ‘gewoon’ werd, gaat het plots heel erg hard.”

Je boek benoemt tien klimaatacties die effectief zijn. Kunnen retailers die ook toepassen?

Pieter Boussemaere: “In principe zijn de maatregelen overal toepasbaar. Een tip voor winkeliers: focus op elektriciteit. Kun je iets elektrificeren? Doe het. Elke overstap van fossiele brandstoffen naar elektriciteit is cruciaal. En investeer bijvoorbeeld in een warmtepomp (lucht-luchtsystemen zijn de goedkoopste) en ledverlichting. Dat laatste kan bij een gezin al negen procent op de elektriciteitsfactuur schelen, en al zeker bij een winkel.

Soms moet je er de bedrading enigszins voor aanpassen, maar al bij al zijn dat kleine kosten waar je meteen van profiteert. Leg je zonnepanelen? Dan is de keuze voor een energieleverancier een overweging die je moet maken. De een is veel meer bezig met de toekomst dan de ander en de prijzen zullen ook verschillen. Het beste sluit je je aan bij een coöperatie, want daarmee ondersteun je de opwekking van groene energie op lokaal niveau. Leuk weetje: in tijden van crisis waren de coöperatieve aanbieders van elektriciteit vaak beduidend goedkoper dan de rest van de aanbieders. De coöperatie van Ecopower moest zelfs een klantenstop invoeren.”

Zijn er nog andere besparingsmaatregelen die we kunnen treffen?

Pieter Boussemaere: “Er zijn een aantal simpele dingen die je zelf al kunt doen. De deur van je buurtsuper niet meer openzetten, bijvoorbeeld. Ik weet dat het er soms niet zo uitnodigend uitziet, maar klanten wennen eraan. Alles wat met verwarming en koeling te maken heeft, draagt bij aan je energiefactuur, dus daar kun je veel verschil mee maken. Open koelkasten? Een absolute verspilling van energie. De deurtjes die je op koelingen kunt zetten zijn misschien een investering, maar besparen echt veel. En dan zijn er nog de klassiekers zoals voldoende isoleren. Behandel een winkel gerust zoals een huis, maar dan nog gevoeliger voor energiemaatregelen. Je hebt immers een groter oppervlak en veel meer verbruik.”

Is het de moeite waard om naar een elektrische wagen te kijken?

Pieter Boussemaere: “Als je een bezorgdienst hebt of om een andere reden met een bestelwagen rondrijdt, kan ik een elektrische versie alleen maar aanraden. Zeker als je altijd binnen de actieradius van 200 tot 300 kilometer blijft. Er bestaan een aantal merken die al een elektrische bestel-

EXPERT AAN HET WOORD
26
“Een tip voor winkeliers: kun je iets elektrificeren?
Doe het. Elke overstap van fossiele brandstoffen naar elektriciteit is cruciaal.”
“We staan aan de vooravond van een voedselrevolutie.
Op ons bord komen namelijk alle wereldproblemen samen.”
Pieter Boussemaere, docent, auteur en klimaatexpert

wagen op de markt hebben gebracht en er zullen er meer volgen. En voor kleine zaken kun je ook nog altijd een gewone elektrische wagen kiezen met een grote koffer. Zo ga je mee met de energietransitie en bespaar je serieus op onderhouds- en brandstofkosten.”

Welke rol speelt de retail in de energietransitie? Wat kunnen we doen om een verschil te maken?

Pieter Boussemaere: “Ik geloof dat we aan de vooravond staan van een voedselrevolutie. Op ons bord komen namelijk alle wereldproblemen samen: gezondheid, dierenleed, klimaat, ontbossing, de water- en stikstofproblematiek, enzovoort. De retail kan een grote rol spelen in het onbewust bevorderen van verstandige voedselkeuzes. Stimuleer mensen om naar alternatieven te kijken in de winkel. Alternatieven voor vlees worden steeds uitgebreider en lekkerder en dat zal alleen maar verder verbeteren.

De retail kan een grote rol spelen in het onbewust bevorderen van verstandige voedselkeuzes.

Er komen momenteel allerlei nieuwe technieken op de markt waar grote spelers steeds vaker in investeren. De belofte is dat de smaak en textuur van alternatieve vlees- en zuivelproducten uiteindelijk even goed zullen zijn als ‘het origineel’ en dat deze nieuwe producten zelfs onder de conventionele prijzen zullen duiken. Breid je assortiment dus gerust uit en proef het ook zelf. Vind je het lekker? Bied het dan nog duidelijker aan. En denk zeker na over voedselverspilling. Wat kan jouw winkel doen om dat tegen te gaan? Welke oplossingen kun je – wellicht lokaal – aandragen om zo weinig mogelijk te moeten weggooien? Neem het initiatief en wees een voorbeeld dat inspireert.”

Wat inspireert jou momenteel als je de klimaatacties van particulieren en ondernemers ziet?

Pieter Boussemaere: “De tijd dringt, maar de laatste drie tot vier jaar is er echt iets aan het veranderen. Voor 2019 moest ik soms nog hemel en aarde bewegen om bij bedrijven het belang van klimaatactie duidelijk te maken. Nu

is het geregeld de omgekeerde wereld. Heel tof om te zien. Sommigen willen soms zelfs té snel schakelen. Zo zijn er bedrijfsleiders die zo graag onmiddellijk van alle fossiele brandstoffen af willen, maar daarvoor nog geen elektrisch of batterij-elektrisch alternatief vinden, dat ze koste wat kost willen overschakelen op waterstof. Dat is een heel slecht idee. Momenteel is er immers nauwelijks groene waterstof voorhanden, en grijze waterstof is slechter voor het klimaat dan rechtstreeks gebruik van fossiele brandstoffen. Dus in sommige gevallen moeten we nog eventjes wachten. Creëer zeker geen lock-in voor jezelf, waarbij je in iets investeert dat later helemaal niet gunstig uitpakt. Doe vandaag wat je vandaag kunt doen, en spaar alvast voor de investeringen die je straks – als er betere oplossingen op de markt zijn – gaat doen. Elke stap in de goede richting telt mee.”

27
“Elke stap in de goede richting telt mee.”

Lactosevrije kazen,

(g)een wereld van verschil

Zowat 15% van de westerse bevolking kampt met een lactose-intolerantie. Een aangepast dieet dringt zich voor die doelgroep op. Helaas doen er heel wat misverstanden de ronde over lactosevrije kazen. “Het wordt tijd dat we informeren over wat lactose écht is en welke invloed het heeft op de kwaliteit en smaak van kazen”, zegt Jan Desmet van Flandrien Kaas. “Gelukkig zijn alle Flandrien kazen dankzij hun lange rijping sowieso lactosevrij.”

Wat is lactose eigenlijk?

De melk waarmee ambachtelijke kaasmakers zoals Flandrien Kaas aan de slag gaan, bestaat uit drie belangrijke bestanddelen: vet, eiwit en lactose. Mensen die lactose-intolerant zijn, slagen er niet in om het enzym lactase aan te maken dat de lactose in melk afbreekt. Daardoor ondervinden ze vervelende lichamelijke klachten zoals winderigheid of darmkrampen.

Bij het bereiden van kaas zorgt het toevoegen van zuursel aan de melk ervoor dat de lactose na verloop van tijd afgebroken wordt. Dat zuursel is een volledig natuurlijk product. Na een aantal weken rijping verdwijnt alle lactose uit de kaas en wordt hij dus ook geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.

Een veilige keuze

Flandrien laat al zijn kazen, dus ook de jonge, bewust minstens zes weken rijpen, waardoor ze niet alleen lactosevrij worden, maar ook veel rijker van smaak. “We zijn met Flandrien kazen begonnen omdat we vonden dat er te veel eenheidskaas was. Nergens proefden we de diepgang die we zelf voor ogen hadden. Een van de bewuste keuzes die we maken bij de bereiding van onze kaas, is om de kazen net iets langer te laten rijpen”, schetst Jan Desmet van Flandrien Kaas.

Dat onafhankelijke labotesten uitwijzen dat daardoor alle Flandrien kazen lactosevrij zijn, is mooi meegenomen. Want zo kan ook iedereen met een lactose-intolerantie genieten van de intense smaken van natuurlijk bereide topproducten.

Jan Desmet, Flandrien Kaas

“Laat het dan ook duidelijk zijn: lactosevrije kazen zijn even lekker en even natuurlijk als andere kazen. Heb je geen last van lactose? Prijs je dan gelukkig. Is dat wel het geval, weet dan dat je met Flandrien Kaas altijd een veilige keuze maakt.”

“Onze Flandrien kazen zijn minimaal zes weken gerijpt.”
FLANDRIEN 28
JONG GERIJPT OUD GRAND CRU LIGHT PLUG 110123_FLANDRIEN_PANC_lactosevrij_V3.indd 2 25/01/2023 14:17

Nieuw in de buurt

Alvo Zomergem

Alvo Zomergem, bekend als ‘De Cado’, is met 45 lentes de oudste supermarkt van Zomergem. Onlangs kreeg het warenhuis een totale make-over. Broer Steven (48) en zus Annick Hertsens (53) runnen de buurtsuper. Annick nam hem over in 1990, haar broer kwam er later bij. “We introduceren in Zomergem het nieuwe Alvo-concept: meer aandacht voor verse producten en een gezellig marktgevoel”, aldus Annick. “In tien dagen tijd werd de bestaande inrichting volledig vervangen”, zegt Steven. “We haalden de winkel volledig leeg. Alleen de buitenmuren bleven overeind. Plafonds, elektriciteit, verlichting, wanden, rekken: echt álles is vernieuwd. Zo investeren we in de toekomst!”

Albert Heijn Lanaken

Op 14 december opende Albert Heijn Lanaken de deuren. Peeters-Govers baat de winkel uit. Het is al de vijftiende Albert Heijn voor de groep, de eerste in Limburg. “Ik ken de Limburgers als warme en hartelijke mensen en zo gaan we onze winkel ook runnen”, zegt franchisenemer Jan Peeters. Lanaken is al de 74e vestiging van Albert Heijn in België. De doelstelling is om 100 winkels in ons land te openen. Jaarlijks moeten er zo’n tien bijkomen. Van de huidige winkels zijn er 49 in handen van franchisenemers, 25 worden er uitgebaat als filiaal. Afgelopen jaar gaf Albert Heijn nog een facelift aan vijf winkels: Mol, Stabroek, Lier, Sint-Truiden en Ring Kortrijk werden grondig vernieuwd.

Carrefour Express Poperinge & Grimbergen

De familie Versavel uit Ieper opende een nieuwe Carrefour Express in hartje Poperinge. Sinds 1932 baat de familie in Ieper een warme bakkerij uit. Vorig jaar opende ze er ook een Carrefour Express. De winkel in Poperinge werd volledig verbouwd naar de nieuwste normen en om klanten warm te onthalen. “Zoals alleen een warme bakker dat kan”, lacht Marieke Versavel. “We willen dat het elke dag een feest blijft voor onze klanten.”

De nieuwe Carrefour Express van Grimbergen is een grote meerwaarde voor de buurtbewoners. Die moesten het al jaren stellen zonder buurtsuper. Ceyda Kara baat de winkel uit. Haar familie heeft al twee Carrefour Markets in Limburg.

30
ACTUEEL WINKELOPENINGEN
Carrefour Express Poperinge

Carrefour Market Beringen & Oostrozebeke

Beringen is sinds 14 december een buurtsuper rijker. Veronique Wijnants en Jan Convents – die ook al de Carrefour Market in Borgloon exploiteren – zetten er op de Koolmijnlaan hun beste beentje voor. De nieuwe Market heeft een oppervlakte van 933 m2, is vlot bereikbaar en heeft een ruime parking.

Op 30 november opende ook een nieuwe Carrefour Market in Oostrozebeke. Yannick Haemers is er franchisepartner. Hij leerde van jongs af aan de kneepjes van het vak in de Carrefour-winkels van zijn familie in Waarschoot en Oostakker. In 2018 opende hij zijn eigen Carrefour Market in Eeklo en nu dus in Oostrozebeke. Tamara Van Loo en Luc Gorissen runnen de winkel. Het koppel heeft heel wat ervaring in de supermarktsector.

Nieuwe AD Delhaize Hamme & Herselt

In Hamme opende de familie Van Kerckhove een nieuwe AD Delhaize. “De winkel is gebouwd volgens het nieuwste AD-winkelconcept. Met ruime gangpaden, sfeervolle verlichting, warm kleurgebruik en een aanbod dat gemak centraal stelt”, aldus de uitbaters. Klanten kunnen er ook terecht in de eigen beenhouwerij Souffriau. Eind november opende ook de nieuwe AD Delhaize Herselt de deuren. Philippe en Yves Hoeck baten hem uit. Klanten genieten hier van een kwalitatieve charcuterieafdeling met een Dierendonckassortiment en een selectie aan vers versneden kazen, kraakverse broden, verse sushi van Izakaya en een ruim assortiment aan vegetarische producten, vis-, kreeft- en vleesbereidingen uit eigen keuken. Philippe en Yves zijn ook eigenaars van de AD Delhaize Pallieter, AD Delhaize Bloemmolens en AD Delhaize Itegem.

Vernieuwde AD Gooik

Na een grondige renovatie is AD Delhaize Gooik klaar om haar klanten opnieuw te verwelkomen. Donderdag 1 december vond de officiële heropening plaats. Het resultaat mag er zijn. De winkel heeft een ruim assortiment met meer dan 18.000 productreferenties en is groter en gezelliger dan ooit. Julien Schelck is de zelfstandige uitbater. De samenwerking tussen Delhaize en de familie Schelck dateert al van 1937. Al 85 jaar blijft de familie investeren en groeien. Zoon Bruno Schelck en zijn gezin nemen nu in Gooik de fakkel over. En ook de derde generatie lijkt er intussen al helemaal klaar voor.

31
Carrefour Market Beringen AD Delhaize Hamme

Jumbo

Sint-Truiden & Veurne

Op 7 december opende Jumbo Sint-Truiden de deuren: de zevende Jumbo-winkel in Limburg en de 27e in België. Jean-Jacques Schols en Helena Giets zijn de zelfstandige uitbaters. De winkel heeft een totaaloppervlakte van zo’n 1700 m2 en een team van 50 werknemers. Begin november ging ook Jumbo Veurne van start. De buurtsuper bevindt zich in het winkelcomplex Westpark. Siska Abeele en Justin Van Robaeys zijn de zelfstandige franchisenemers. Jumbo Veurne heeft een totaaloppervlakte van zo’n 1750 m2 en stelt 35 mensen tewerk.

SPAR Express Middelkerke

Door allerhande factoren liep de heropening van SPAR Express Middelkerke behoorlijk wat vertraging op. Eigenaar Chris Van Hecke zette door en is vandaag dan ook trotser dan ooit. In een gloednieuw pand – vlak bij de oude winkel – heropende hij zijn buurtsuperette. Grootste troef blijft de bedieningstoog voor charcuterie en kaas. En voor een heerlijke kop koffie kan je in de vernieuwde koffiecorner terecht. Daarnaast zijn uiteraard ook alle andere elementen aanwezig om van deze winkel een succes te maken: een kraakverse groente- en fruitafdeling, vers brood op elk moment van de dag en de lekkerste aperitieven en lokale specialiteiten. Met deze nieuwe winkel heeft Middelkerke er alweer een troef bij. Zowel voor toeristen als voor buurtbewoners.

Proxy Delhaize Noordzand & Malehoek

Na meer dan 38 jaar kwam de Proxy Delhaize Noordzand in handen van nieuwe uitbaters. Caroline Bovie (45) en Yves Picard (50) zetten de lange geschiedenis van de vorige eigenaars, de familie Hoeven, met veel enthousiasme verder. “We gaan hard werken om Proxy Noordzand meer dan ooit synoniem te maken van een aangename en kwaliteitsvolle buurtwinkel in het centrum van Brugge”, aldus de nieuwe uitbaters. Ook Proxy Delhaize Malehoek kreeg nieuwe, jonge uitbaters. Nico Stalpaert en Nico Kesteloot, de voormalige uitbaters van Proxy Delhaize Malehoek, gaven na ruim 13 jaar de fakkel door aan twee enthousiaste twintigers, Emiel Bruggeman en Billy Deprez. Ook hier zet het koppel de lange geschiedenis van het voormalige paar met veel enthousiasme verder. “We zijn jong en heel ambitieus. Dankzij onze ervaring in de retailsector zijn we ervan overtuigd dat we onze klanten goed kunnen helpen.”

32
ACTUEEL WINKELOPENINGEN
Jumbo Veurne Proxy Delhaize Malehoek

De foodretail in 2023

Onze sector maakt zich opnieuw op voor een bijzonder uitdagend jaar. We vroegen aan vier experts hoe zij dé grootste uitdagingen inschatten en lieten hen een antwoord formuleren op vijf pertinente vragen.

Zowel voor fabrikanten als retailers zijn de kosten fors gestegen. De sterke concurrentie in onze sector laat niet toe dat we die volledig doorrekenen. Welke impact heeft dit de komende jaren op de rendabiliteit?

Luc Ardies, gedelegeerd bestuurder van Buurtsuper.be: “Internationale ketens kunnen (tijdelijk) met verlies verkopen. Zelfstandige supermarkten moeten altijd marge creëren om hun kosten te betalen. Buurtsuper.be organiseert jaarlijks een meeting met de top van de franchisegroepen om dit aan te kaarten. Los daarvan vind ik dat we te snel de neiging hebben om discountformules achterna te hollen in hun lageprijzenpolitiek. Uiteraard moet je concurrentieel blijven, ook op prijsniveau, maar soms riskeer je hierdoor je eigen kwaliteitspositionering te verliezen.”

Kris Volckaert, Vice President Affiliated Stores bij Delhaize Group: “In every crisis lies opportunity. Als b2b-partner ondersteunen wij onze filialen maximaal. Zo organiseren wij dit jaar

voor elk van onze aangeslotenen een professionele energieaudit.”

Walter Gelens, CEO van de Belgische Vereniging van Merkartikelfabrikanten (BABM): “De overheid moet voor een level playing field zorgen. De belastingen, accijnzen en (energie) kosten liggen bij ons veel hoger dan in de omringende landen. De overheid moet ingrijpen en meer zuurstof geven aan alle schakels in de keten.”

Gino Van Ossel, Professor Vlerick Business School: “De druk op de marges kan het einde betekenen voor de minst performante spelers met de minste financiële reserves. Dat geldt zowel voor supermarkten als voor fabrikanten, en in het bijzonder voor zelfstandige supermarkten en kmo’s. Tegelijkertijd mag je het effect op lange termijn niet onderschatten. Enerzijds is dit een versnelling van een onvermijdelijke evolutie. Anderzijds zorgt een shake-out wel voor meer ademruimte bij de overlevers.”

EXPERTS AAN HET WOORD
33

Retailers verkopen meer huismerken. Leveranciers worden onder druk gezet om hun producten goedkoper te produceren. Met een spiraal van ‘downtrading’ als gevolg?

Luc Ardies: “Zeker en vast! Kijk maar naar een aantal buurlanden waar je in supermarkten nauwelijks nog kwalitatieve producten vindt. We riskeren onze bourgondische eetcultuur te verloochenen. Met Buurtsuper.be proberen we parlementsleden en bevoegde ministers ertoe te bewegen om – minimaal op de verse producten – wettelijke beperkingen rond stuntpromoties op te leggen.”

Kris Volckaert: “Bij Delhaize zijn de nationale merken en ons huismerk perfect complementair. De evolutie van de koopkracht stuurt het consumptiegedrag, en door te blijven inzetten op deze complementariteit bieden we aan elke klant de juiste keuze. We blijven inzetten op permanente innovatie om niet weg te glijden in de ene of andere richting.”

“We hebben te snel de neiging om discountformules achterna te hollen in hun lageprijzenpolitiek. Hierdoor riskeer je je eigen kwaliteitspositionering te verliezen.”

Walter Gelens: “Dit is inderdaad een risico. Retailers nemen ook veel minder marge op huismerken. Daardoor komt de winstgevendheid onder druk. Je kunt alléén op langere termijn overleven door een vergelijkbare centenmarge te vragen voor huismerken en A-merken, door de omzet per vierkante meter te verhogen en de logistiek efficiënter te maken.”

Gino Van Ossel: “De consument past zijn koopgedrag aan in functie van de omstandigheden. Gelukkig stijgt het consumenten-

“De evolutie van de koopkracht stuurt het consumptiegedrag. Door te blijven inzetten op de complementariteit tussen de nationale merken en ons huismerk bieden we aan elke klant de juiste keuze.”

vertrouwen opnieuw, zodat dit een tijdelijk fenomeen kan zijn. De uitweg is eenvoudig: speel als supermarktuitbater én als fabrikant in op de reële behoeften van de consumenten. Soms kiest de consument voor goedkoop, soms voor producten met toegevoegde waarde. In veel categorieën zien we trouwens een trend naar ‘minder maar beter’. Het bierschap is daar een uitstekend voorbeeld van: minder pils en meer speciale bieren.”

Groeit het online shoppen en de thuisbezorging van boodschappen en maaltijden in de komende jaren nog? Hoe moeten buurtsupermarkten zich positioneren?

Luc Ardies: “Buurtsupers moeten hun authentieke troeven extra in de verf zetten. Op hun eigen manier. En zich de vraag stellen hoe ze de klant nog goesting kunnen geven om te komen winkelen.”

Kris Volckaert: “Online shoppen zit meer en meer ingeburgerd in het consumentengedrag. Ook onze Delhaize-buurtsupermarkten zullen gradueel deze essentiële diensten aanbieden.”

Walter Gelens: “Tijdens de pandemie heeft iedereen geleerd om online boodschappen te doen. Vandaag zien we een lichte daling. De verwachting is dat dit op termijn opnieuw toeneemt. Proximity, connectie met de klant en service worden nog belangrijker. Met een lokaal accent en doordacht ondernemerschap blijft dit dé toekomst van buurtsupermarkten.”

Gino Van Ossel: “Voor de zelfstandige supermarkten betekent e-commerce zowel een bedreiging als een kans. Omdat ze nooit zo efficiënt zullen werken als de centrales,

EXPERTS AAN HET WOORD
34

kiezen buurtsupers er vaak voor om niet te investeren. Tegelijkertijd is het een kans: door de verdere groei van e-commerce wordt een krimp van het aantal vierkante meter supermarkt onvermijdelijk. Vooral het aantal grotere en geïntegreerde supermarkten zal teruglopen. Dat biedt kansen voor de overblijvende zelfstandige supermarkten.”

De war for talent was het afgelopen jaar hét gespreksonderwerp. Hoe kunnen we in 2023 nog jonge gemotiveerde winkelbedienden aantrekken en behouden?

Luc Ardies: “Werkgevers hebben het moeilijk met de zogenaamde ‘Generatie Z’. Het voordeel is dat deze generatie ons wel met de neus op de feiten drukt. De manier van leidinggeven en motiveren verandert. Met de zakboekjes die ik samen met Lannoo Campus uitgeef, hoop ik kmo’s te inspireren.”

Kris Volckaert: “Opleiding is meer dan ooit hét antwoord. Betrokkenheid creëren bij de medewerkers is een absolute must.”

Walter Gelens: “Een goede work-lifebalance en flexibiliteitsoplossingen zijn vandaag cruciaal. Maar ook werksfeer, carrièreperspectieven, variatie en extralegale voordelen helpen om nieuwe talenten aan te trekken.”

Gino Van Ossel: “Probeer routinetaken te automatiseren. Te weinig zelfstandige supermarkten maken intensief gebruik van zelfscanning en zelfkassa’s. Speel anderzijds je troeven uit: werk dicht bij huis, in een prettig team en met veel sociaal contact met de mensen uit de streek.”

“Proximity, connectie met de klant en service worden nog belangrijker. Met een lokaal accent en doordacht ondernemerschap blijft dit dé toekomst van buurtsupermarkten.”

Door de digitalisering en automatisering zullen de operationele taken in de supermarkt verdwijnen. De toekomstige winkelbediende moet een meerwaarde bieden in de persoonlijke relatie met klanten. Hoe vul je deze belangrijke transitie in op een betaalbare wijze?

Luc Ardies: “Zoals Steven Van Belleghem het uitdrukte tijdens onze webinar: Digital with a Human Touch. Investeer in automatisatie en zet de vrijgekomen tijd en middelen in om je medewerkers andere verantwoordelijkheden te geven. Motivatiepsycholoog Hermina Van Coillie wees me er recent op dat autonomie geven niet hetzelfde is als loslaten!”

“De druk op de marges kan het einde betekenen voor de minst performante spelers. Anderzijds zorgt een shake-out wel voor meer ademruimte bij de overlevers.”

Gino Van Ossel

Kris Volckaert: “De medewerker moet centraal staan in de merk- en winkelbeleving. We zien meer en meer verschuivingen naar taken die echte meerwaarde creëren voor de klantenbeleving. Overleg en cocreatie staan hierbij centraal om het totale winkelconcept futureproof te houden.”

Walter Gelens: “Het is noodzakelijk dat de medewerkers zich focussen op klantgerichtheid, klantentevredenheid en service. Zeker verstogen kunnen een extra bieden.”

Gino Van Ossel: “Investeer in technologie die voldoende matuur is. Die haar toegevoegde waarde en betrouwbaarheid heeft bewezen, en die voldoende in prijs gedaald is om een korte terugverdientijd te garanderen. Het is een essentiële stap in de war for talent: meer technologie, minder mensen en een rijkere jobinhoud.”

35

Is een werkgever verplicht om het recht op deconnectie toe te passen?

Ja, het recht op deconnectie is verplicht in ondernemingen met minimaal 20 werknemers.

Wat is deconnectie?

Een van de pijlers uit de nieuwe arbeidsdeal is het recht op deconnectie: het wettelijk recht van medewerkers om onbereikbaar te zijn buiten de werkuren. Letterlijk: ontkoppelen van de job.

Vroeger was een werkgever niet verplicht om hierover afspraken te maken met zijn of haar medewerkers. De arbeidsdeal brengt hier nu verandering in. Ondernemingen met minimaal 20 werknemers zijn verplicht om de regelgeving rond deconnectie op te nemen in een ondernemings-cao of het bestaande arbeidsreglement aan te passen.

Initieel moesten werkgevers met meer dan 20 werknemers dit in orde brengen tegen uiterlijk 1 januari 2023. Door de late stemming en publicatie van de wet, werd beslist om een uitstel van drie maanden toe te kennen. Als werkgever moet je dus pas tegen 1 april 2023 het recht op deconnectie in de praktijk toepassen.

Waarom deconnecteren?

Deconnectie moet zorgen voor een betere werk-privébalans. Je koppelt niet alleen los van je job, maar ook van werkgerelateerde informatie- en communicatietechnologieën die ons leven de voorbije jaren drastisch veranderd hebben. Je lichaam tijd, ruimte en rust gunnen staat hier centraal.

Enkel voor organisaties met minstens 20 werknemers?

De arbeidsdeal schrijft voor dat deze maatregel geldt voor ondernemingen met minstens 20 werknemers. Dit betekent echter niet dat kleinere organisaties geen baat hebben bij deze pijler uit de arbeidsdeal. Integendeel. In kleinere organisaties is het soms nog moeilijker om een afgelijnd takenpakket voorop te stellen en verantwoordelijkheden te delen. Het is dus een goede zaak dat elke onderneming zich de vraag stelt wat de meest ideale situatie is voor de werknemer, het team én de zaak.

Meer weten?

Ontdek alles over de arbeidsdeal en hoe Liantis je kan helpen met de concrete implementatie van alle pijlers via www.liantis.be, met zoekterm ‘deconnectie’, of scan deze QR-code.

Liantis adviseert

Liantis ondersteunt ondernemers bij al hun mensenzaken. Bij ons vinden zij een vertrouwde compagnon de route die hen op elk moment van hun ondernemerstraject de gepaste oplossing aanreikt.

?
Q&A
36

uitgebreid aanbod gietvloeren

antislipgraad naar vrije keuze I naadloos I volgens de hygiënische normen met afgeronde plinten I kan aangebracht worden op zowel nieuwe als bestaande ondergronden I onderhoudsvriendelijk

AUDAC Touch™ MFA series ATEO series
jouw merk
Microfoons Versterkers Luidsprekers Zoveel meer AUDAC is het Belgisch merk in totaaloplossingen voor professionele audiosystemen. PDM200 37
Kwalitatieve geluidsinstallaties die
een stem geven
38
Gluren bij de buren

Mercado da Ribeira

Mercado da Ribeira is de oudste en grootste foodhal van Lissabon. Locals bezoeken de overdekte markt graag voor verse producten en een snelle maaltijd. De ene helft van de hal is een traditionele markt. Het andere deel is een hippe foodhal met maar liefst 35 verschillende eettentjes.

Tip!

Dit voorjaar neemt Buurtsuper.be je mee naar hét foodwalhalla voor retailers: Lissabon. Ook een bezoek achter de schermen van Mercado da Ribeira staat op het programma.

Check www.buurtsuper.be en klik even door naar ‘Events’

39 FEB/MRT 2023
Driedaagse inspiratietrip naar Lissabon

in het schap én op je bord Vegan comfortfood

Onder de indrukwekkende glaskoepel van de Bourdon Arcade – op een steenworp van de Korenmarkt in hartje Gent – stuit je op knol&kool. Een vegan superet en bistro onder de gepassioneerde vleugels van Stijn Sprengers, zus Daphne en mama Mieke. Een culinaire familie die haar passie voor koken, bedienen en smaken van generatie op generatie doorgeeft. We serveren: het levensverhaal van knol&kool.

We keren zeven jaar terug in de tijd, maar niet in ruimte. In winkelgalerij Bourdon Arcade opent Henri Vercruysse Be O Markt, een biologische supermarkt. Om de laatste 120 m2 in de grote ruimte in te vullen, belt hij boezemvriend Stijn op. “Mijn oorspronkelijke pitch was een traiteurszaak”, steekt Stijn van wal. “Daarna ging het over op een juicebar, een overgewaaid concept uit Amerika. Daarmee openden we tijdens de Gentse Feesten een pop-upconcept in de ruimte.

En dat draaide eigenlijk heel goed.” Het pad van knol&kool loopt daarna over verschillende wegen in de zoektocht naar hét concept. Van een raw food bar tot een buffetrestaurant. Stijn: “De mensen die bij ons werkten, gaf ik veel vrijheid. Zij brachten me dan ook vaak op nieuwe ideeën voor knol&kool. Tot het tijd was om de teugels zelf terug in handen te nemen met een vegan bistro. En toen Be O Markt de boeken neerlegde, gingen we van 120 m2 naar bijna 700 m2. De geboorte van onze eigen vegan superet.”

Tussen vegan kaas en quinoa

Het aanbod? Daar kan je één vegan rode draad door trekken. Van groenten en fruit, tot kazen, pasta, rijst en smaakmakers zoals vissaus en liquid smoke (rookaroma, nvdr.). “Onder de noemer vegan konden we een aantal kanten uit”, vertelt Stijn. “De groenten en het fruit zijn sowieso 100% bio. Maar in bijvoorbeeld mayonaise bieden

IN DE KIJKER KNOL&KOOL
“Meer dan 80% van onze klanten is zelfs geen vegetariër. Dat is exact de doelgroep die we voor ogen hebben.”
40
Stijn Sprengers

we, naast de vegan en de bio-optie, ook een zelfgemaakte variant aan. Zo geven we ons publiek de keuze. We verlagen de drempel en proberen op die manier vegan van zijn geitenwollensokkensyndroom af te helpen. We mixen in prijs, verpakking, smaak en branding. Met één constante: het moet lekker zijn. We proeven alles wat hier in de winkel ligt en op het bord in de bistro belandt.”

En ook het lokale verhaal is van belang. Stijn en zus Daphne onderhandelen vooral met Europese spelers. “Onze avocado’s en mango’s komen vanuit het zonnige Spanje. Rijst halen we meestal uit Italië. Maar we kijken ook altijd naar hyperlokale leveranciers in België. Zo komen onze

Wij op 1%.”

linzen uit eigen land. Oké, ze zijn daardoor duurder, maar ze zijn bio én vegan en tikken zo bijna alle vakjes af

Knol&kool onderhandelt vooral met Europese spelers.

om hier in de schappen te kunnen liggen. De vegan markt beweegt ook. Daar waar we in het begin voor vissaus of worcestershiresaus verder moesten trekken, vind je die smaakmakers nu ook in onze buurlanden. We proberen een vlieg- of boottrip voor onze producten te vermijden. Dat is ecologisch niet verantwoord, maar boet ook in qua smaak.”

Tussen bistro en superet

In de bistro serveert het keukenteam (h)eerlijke gerechten. Stijn zelf ruilt de superet en zijn kantoor twee dagen per week in voor de kookpotten. Zonder koksopleiding leert hij in smaken nog elke dag bij van zijn team. Op het menu? Van quinoasteak tot stoverij van seitan en … tofu. Dat blijkt toch wel een ‘ding’ te zijn voor Stijn. “Vanaf dag één zei ik: ik wil geen tofu in het menu. En toch staat het binnenkort op de kaart in de scrambled-versie (lacht). Tofu heeft nogal een negatieve bijklank. We willen net af van die sfeer en daarbij moet je het ook écht goed kunnen bereiden vooraleer het lekker is. Ik wilde niet dat de mensen gingen ‘lopen’ van het hele vegan

“Veel supermarkten zitten met overschotten tussen de 5 en 10%.
Stijn Sprengers, medezaakvoerder knol&kool
41

idee door die tofu. Nu voel ik dat ik het tussen de andere gerechten kan plaatsen, zonder in te boeten op kwaliteit.”

Na de sluiting van Be O Markt kreeg knol&kool een knappe make-over. Ze werkten daarvoor intensief samen met een architect. “De bistro en superet zijn twee werelden, maar ze komen letterlijk samen in de ruimte. We bouwden een soort van u-vorm in het midden, met langs de ene kant de bar van de bistro, langs de andere zijde de kassa’s van de superet. Als kind uit een horecafamilie had ik eerst niets met retail. Maar

vandaag zie ik dat die twee meer gemeen hebben dan ik dacht. Ze vloeien binnen ons vegan concept gewoon in elkaar over. Ook ons personeel is niet bang om van de ene helft naar de andere te fladderen doorheen de dag. De pieken liggen ook anders. ’s Middags is de superet wat rustiger en in de namiddag is het weer omgekeerd. Heel uitdagend voor ons vast team.”

Tussen de soep en de patatten

Stijn stond als 12-jarig manneke al aan de afwas in het Franse restaurant van zijn ouders, en zijn opa had een slagerij. Het staat misschien in schril contrast met wat hij vandaag doet, maar hij heeft van alle partijen enorm veel geleerd. “Ik werk al bijna heel mijn leven samen met mijn familie. En natuurlijk botst dat af en toe. Zowel met mijn mama – een schat van een mens – als mijn zus. We zijn nogal hevige types. Vurig. Emotioneel. Daardoor creëer je magie en

IN DE KIJKER KNOL&KOOL
“Horeca en retail vloeien in ons vegan concept gewoon in elkaar over.”
42
Stijn Sprengers

pak je dingen snel vast. Maar even professioneel is dat niet altijd. Mijn zus en ik hebben al regelmatig geprobeerd om dat familietrekje aan te pakken, maar dat krijg je er niet snel uit. We noemen het nu onze charme (lacht). Van mijn mama leer ik veel. Zij is van een andere generatie. Dochter van een slager. Ze heeft veel gezien en meegemaakt. Als we bijvoorbeeld nieuwe mensen aannemen, ben ik de gemoedelijke. Ik wil iedereen een kans geven om te groeien. Terwijl mijn mama gewoon zegt: ‘Neen, die heeft het niet in zich.’ Dat heeft me al meerdere keren geholpen. Die directheid zit in onze familie.”

Tussen vegan en vleeseter Stijn zelf is al enkele jaren overtuigd veganist. Zijn zus is een open-minded alleseter en zijn moeder gelooft mondjesmaat meer en meer in het vegan concept. “Vroeger moesten mijn ouders niets weten van deze wereld. Voor hen hoorde er vlees of vis in het menu. Wat wil je, met een achtergrond in de klassieke Franse keuken. Maar doorheen de jaren ontdooiden ze op dat vlak meer. Mijn mama neemt nu af en toe dingen uit

de winkel mee. En ook mijn papa kan een goede vegan stoverij smaken. Die trend zie je ook in de winkel. Het publiek is overwegend jong en vrouwelijk, tussen de 25 en de 35. Vooral vrouwen met kinderen of die er eentje verwachten. Vraag me niet waarom, maar het is opvallend (lacht).

Het publiek is overwegend vrouwelijk, tussen de 25 en de 35.

En toch heb je ook een groepje regulars op leeftijd. Geen idee waarom zij tot bij ons afzakken. Maar het doet me deugd om te zien dat elke doelgroep een reden vindt om naar knol&kool te komen. Daarvoor doen we het ook. Meer dan 80% van onze klanten is zelfs geen vegetariër. Dat is exact de doelgroep die we voor ogen hebben. We willen vegan toegankelijk maken.”

Tussen overschot en maaltijd Heel wat Gentenaars zakken af richting knol&kool in de Heilige Geeststraat om er wekelijks hun groenten, fruit en andere lekkernijen op te pikken. Of er een hapje te eten.

“Sinds kort openden we ook een nieuw luik in de ruimte: de deli. Een vegan traiteur. Mijn allereerste pitchidee zoveel jaar geleden (lacht) De ideale schakel tussen beide werelden. Veel supermarkten zitten met overschotten tussen de 5 en 10%. Wij op 1%. Wij houden de kwaliteit van het voedsel scherp in de gaten. Appels met een paar bruine vlekjes? Maken we een lekkere moes van. En patatjes die schieten, verwerken we tot frietjes of puree.”

De deli past perfect in de toekomstvisie van de familie Sprengers. “Op dit moment happen de groenten en het fruit het grootste deel in onze omzet. Onze vegan kazen – waar we een heel assortiment van hebben –zijn goed voor 20%. De rest zit vooral in de vegan traiteursgerechten. Alle producten waarmee we die maken, kan je ook gewoon in de superet vinden. Of in de bistro komen eten. Zo proberen we een totaalervaring aan te bieden. Door de verschillende jaren ervaring bouwden we een knowhow op die je op andere plekken niet vaak ziet. De kwaliteit die we bieden voor het geld dat we vragen, is redelijk uniek.”

43

Find your way

SAMEN NAAR HET NIEUWE WINKELEN

Onze markt is volop in beweging. Er is nood aan nieuwe oplossingen die afgestemd zijn op wat uw klanten morgen willen. Of het nu gaat over omni – en multi-channel, e-commerce, 24/7, verdere automatisering en toenemende digitalisering…. Een labyrint aan nieuwe mogelijkheden. Wanzl zoekt samen met u naar de gepaste weg.

BEZOEK ONS op van 26.02 – 02.03.2023

in Hall 11 l Stand F04 !

Vooraf kan u alvast een kijkje nemen op www.wanzl.com/yourway

Schop het tot Groentevakman van 2023

Baat jij een zelfstandige supermarkt of speciaalzaak uit?

Heb je een hart voor groenten en fruit van bij ons? Sta jij altijd klaar om je klanten te adviseren over je versaanbod en bedenk jij leuke acties en promoties in je winkel?

Dan ben jij misschien wel dé Groentevakman van 2023. Schrijf je in via www.groentevakman.be (voor vrijdag 17 maart 2023) en ga lopen met de eer én een mooie prijzenpot!

Wat valt er te winnen?

De jury kiest de mooiste, creatiefste, origineelste en meest seizoensgebonden fruit- en groenteafdeling in twee categorieën: speciaalzaken en buurtsupermarkten.

De winnaars ontvangen:

• een waardebon van € 1.000 (voor de aankoop van groente van bij ons)

• aandacht voor je winkel op de media van Buurtsuper.be

• exclusieve Groentevakman-schorten voor je personeel

• een raamsticker en ander publiciteitsmateriaal voor jouw winkel

Half juni maken we de winnaars bekend. De winnende winkelteams worden door Buurtsuper.be uitgenodigd voor een gezellig en exclusief vip-event in juni.

Iedereen die aan de wedstrijd deelneemt, ontvangt na afloop een individueel rapport van de mysteryshoppers. Val je niet in de prijzen? Dan leer je toch heel wat over je zaak. En we zorgen uiteraard voor een leuke attentie voor alle deelnemers.

45 BESTE GROENTEVAKMAN VAN 2023
Met dank aan
Winnaars 2022: Carrefour Market Scheldewindeke (boven) en Healthy Fresh
Tip
“We kunnen dit alleen maar doen dankzij onze medewerkers. Zij zijn cruciaal.”
46
Steven Stouten, medezaakvoerder Spar Lier

De van Spar Lier perfecte puzzel

Steven Stouten en Tim Anthonis hebben al drie Spar-winkels onder hun hoede, in Schriek, Kessel en de nieuwste parel op de kroon: Lier. En er zijn plannen voor winkels in Kessel Station en Wiekevorst. Die laatste zal de deuren in juni openen. Of het altijd hun plan was om zo te groeien? We vroegen het aan de immer sympathieke zaakvoerders en kregen een verrassend antwoord.

Steven werkt al sinds 1994 voor Spar. Hij begon ooit als jobstudent in Spar Grootlo en nam de winkel over in 2003. Daarna kocht hij Spar Kessel, waar Tim in 2006 begon als jobstudent en later vaste medewerker werd. De Spar in Grootlo sloot de deuren en het team verhuisde naar Spar Schriek, die Tim en Steven samen in 2009 overnamen. Twee jaar geleden vatten ze het plan op voor een tweede winkel in Kessel, meer bepaald in Kessel Station. Als die plannen op de lange baan worden geschoven, verleggen ze hun blik naar Wiekevorst. Daar bouwen ze momenteel aan een nieuwe winkel die uiteindelijk in juni de deuren zal openen.

Onverwachte opportuniteit

Toen ze vorig jaar de vraag kregen om ook de Spar in Lier over te nemen, waren ze dus al met twee projecten bezig. “Onze eerste reactie was ‘neen, nu niet’”, lacht Steven. “Bovendien dachten we dat Lier niets voor ons zou zijn omdat het een stadswinkel is. In onze andere

Tim Anthonis, medezaakvoerder Spar Lier

winkels komen de klanten met een grote kar hun boodschappen voor de hele week doen. Spar Lier had ook veel kruidenierswaren. Je vond er zelfs fietsbellen en hondenleibanden. En relatief weinig vers. Net hetgeen waar wij sterk in zijn”, vervolgt Steven.

Waarom er dan toch een overname volgde? “Waarom zouden we het niet doen?” kaatst Steven de vraag lachend terug. “Tim is de man van de cijfers en ik van het buikgevoel. En toen we de winkel in Lier binnenstapten, voelde ik meteen ‘oké, hier maken we wel iets van’.”

IN DE KIJKER SPAR LIER
“We dachten dat Lier niets voor ons zou zijn omdat het een stadswinkel is.
Tot we er binnenstapten.”
47

Met dank aan de medewerkers

“Bovendien waren we al meer dan een jaar iemand aan het opleiden voor de winkel in Wiekevorst”, vult Tim aan. “Een getalenteerde en gedreven gast die echt zijn eigen winkel wilde. Hij liep intussen al meer dan een jaar rond in Kessel en werd daar stilaan een gevestigde waarde. Dat konden we zo niet laten. Lier was dus een mooie opportuniteit voor hem.”

Medewerkers hebben kansen nodig om hun carrière uit te stippelen.

Intussen is Lorenzo Callens, over wie Tim het heeft, verantwoordelijke voor de Spar in Lier. Hij is een van de vele mensen op wie Tim en Steven kunnen bouwen. Steven: “We kunnen dit alleen maar doen dankzij onze medewerkers. Zij zijn cruciaal. Je kan vandaag niemand meer 40 jaar aan een kassa zetten. Een loopbaan

heeft afwisseling nodig en wij kunnen dat bieden met onze verschillende winkels. We geven onze medewerkers kansen om hun eigen carrière uit te stippelen. Anders gaan ze het toch elders zoeken.”

Groeiplannen

Is het altijd hun plan geweest om zo te groeien?

Tim: “In onze stoutste dromen misschien wel. Maar een écht plan was er nooit. We hebben zelfs ooit het idee gehad om maar één winkel over te houden. En die dan met ons tweeën uit te baten. Maar uiteindelijk zoeken we toch altijd een nieuwe uitdaging en willen we vooruit. Is het niet voor onszelf, dan is het voor onze collega’s.”

“Ik zie mezelf ook niet 40 jaar hetzelfde doen in dezelfde winkel”, vult Steven aan. “De opportuniteiten hebben zich aangeboden en we hebben ze gegrepen.” En – hij herhaalt het enkele keren tijdens het interview – hun groei is alleen maar mogelijk geweest dankzij de ondersteuning van hun partners. “Denk maar aan Spar Colruyt Group, onze boekhouder, de leveranciers met wie we een band hebben

IN DE KIJKER SPAR LIER
“Nu gaan we regelmatig wandelen met onze mensen.
Dat schept een andere dynamiek dan een gesprek op kantoor.”
Tim Anthonis
48
Lorenzo Callens (midden) is een van de vele mensen op wie Tim en Steven kunnen bouwen. Hij is verantwoordelijke voor de Spar in Lier.

opgebouwd en de banken die ook altijd in ons geloofden omdat we nu eenmaal geen té zotte dingen doen. En we werken ook goed samen met Buurtsuper.be, en dan vooral met voedseladviseur Ann Wayenberg. Zij begeleidt ons op het vlak van HACCP & Voedselveiligheid.”

Puzzel van mensen

Tim en Steven hebben er vertrouwen in dat ze de nodige mensen zullen vinden voor de nieuwe en huidige winkels. Ze gaan in de eerste plaats op zoek naar positief ingestelde mensen.

Een positieve ingesteldheid is een vereiste om bij Tim en Steven aan de slag te gaan.

Zo vroegen ze onlangs aan een sollicitant of hij al ooit ruzie had op de werkvloer. “Hij antwoordde van wel maar vertelde er meteen bij dat hij besefte dat hij in fout was en daarom zijn excuses ging aanbieden. Wel, dat is het soort mensen waar we naar op zoek zijn”, vertelt Steven enthousiast.

Als we polsen naar hun grootste uitdaging, komen opnieuw de medewerkers ter sprake. “We worden alsmaar meer psycholoog van dienst”, vertelt Steven. “We moeten onze medewerkers motiveren, zorgen dat ze zich gehoord voelen en ze meenemen in ons verhaal en onze plannen. Dat is niet altijd gemakkelijk omdat je nooit iedereen tevreden kan houden. We kunnen wel meer relativeren en weten de problemen die je meteen moet aanpakken nu beter te onderscheiden van de zaken die je beter even parkeert.”

“Vroeger riepen we een medewerker naar ons kantoor als we eens wilden praten. Je creëert dan natuurlijk meteen een negatieve sfeer. Nu gaan we regelmatig wandelen met onze mensen. Dat schept een andere dynamiek en daar komen vaak mooie dingen uit”, besluit Tim.

“Eigenlijk is een winkel een grote puzzel van medewerkers”, besluit Steven. “Al die stukjes moeten mooi in elkaar passen. En als er een nieuwe medewerker komt, moet je zorgen dat dat stukje ook in het geheel past, zelfs al lijkt je puzzel volledig. Maar daar hebben we gelukkig nog altijd ongelofelijk veel zin in.”

“Een loopbaan heeft afwisseling nodig en wij kunnen dat bieden met onze verschillende winkels.”
Steven Stouten
49

Zijn de flitsbezorgers uitgeflitst?

Het gaat niet goed met de flitsbezorgers. In juni trok Gorillas weg uit ons land. Ook in Nederland, traditioneel meer e-commerce minded, zit het de flitsbezorgers niet mee. Aan alle kanten wankelt hun businessmodel, zeggen experts.

Er zijn de klachten over de dark stores, distributiecentra die vaak voor overlast zorgen in woonwijken. Investeerders worden terughoudender. En supermarkten gaan volop de concurrentie aan. In Nederland werkt Jumbo al samen met Gorillas, en Albert Heijn met Deliveroo. Supermarkten zijn hierbij in het voordeel. Ze opereren op grotere schaal én hebben vaak een centrale ligging. De levering duurt ietsje langer, maar willen consumenten absoluut hun boodschappen per se binnen tien of twintig minuten in huis hebben?

Het lijkt er dus op dat flitsbezorgers stilaan uitgeflitst zijn. Of slaagt één speler er over enkele jaren wél in om rendabel te opereren? De toekomst zal het uitwijzen.

SCHERPSTELLING 50
51 FEB/MRT 2023

Van rekkenvuller tot verantwoordelijke

Motivatie

is véél belangrijker dan achtergrond!

Wat Yurii Vydyborets, Valentyna Mostenska, Oleksandr Dolhanin en Olha Levadha verbindt?

Hun Oekraïense roots, een auditieve beperking én hun Albert Heijn-badge. Gestart als enthousiaste rekkenvullers en opgeklommen tot meer.

Het getuigt van een knap staaltje doorzettingsvermogen en solidariteit. Maar hoe verloopt dat nu écht tussen de winkelrekken? Zaakvoerder Gianni Daems, hr-verantwoordelijke Alexia

De Poorter en supermarktmanager Annelies

Wiets lichten het unieke verhaal toe.

Het is gezellig druk in de Albert Heijn op de Kouter in Gent. Het team van 31 vaste medewerkers – aangevuld met studenten – draait vlot. Onmisbare vaste schakels van dienst?

Yurii, Valentyna, Olek en Olha. Harde werkers uit Oekraïne die er de oorlog moesten ontvluchten. Via GTB, een organisatie die mensen met een beperking terug op de arbeidsmarkt wil krijgen, kwamen ze hier terecht.

“We dachten dat het over één Oekraïner en één dove persoon ging toen de organisatie hier kwam polsen. We wisten niet dat het de combinatie van beiden was”, lacht Gianni. “Maar dat maakte voor ons ook niet uit, we hadden echt nood aan een frisse teug enthousiasme. We zijn heel dankbaar dat ze er zijn”, beaamt Alexia.

Shift op de arbeidsmarkt

Vroeger had je 20 sollicitanten voor een functie en pikte je er de beste persoon uit. Maar dat is anno 2023 wel anders. Gianni: “Door de kleine instroom van geschikte kandidaten, moet je op zoek naar alternatieven. Vandaag kijken we veel meer naar de vaardigheden die er wél zijn. Iemand die fysiek niet zo sterk is, maar een sociale tetter heeft, zetten we achter de kassa. We zien de mogelijkheden en kansen en matchen die aan de noden in onze winkel.”

SOCIAAL FONDS & PMO OEKRAÏNERS AAN HET WERK
52
Gianni Daems, Annelies Wiets en Alexia De Poorter
“We zien de mogelijkheden en matchen die aan de noden in onze winkel.”
Gianni Daems, zaakvoerder AH Kouter Gent

En die kansen hadden geliefden Yurii en Valentyna hard nodig. “Zij willen hier een leven opbouwen”, vertelt Alexia. “Daardoor zijn ze gemotiveerder dan ooit. Die mentaliteit zoeken we. Dat enthousiasme zorgt ervoor dat collega’s je ook sneller aanvaarden. En dat geeft dan weer moed om te blijven gaan. Natuurlijk vraagt het wel wat administratief werk. Ik run hier elke dag een serieuze papierwinkel (lacht) Maar dat is het waard. We zijn gewoon heel blij met die werkkrachten.”

Gebaren- en lichaamstaal

“In het begin was het even zoeken”, vertelt Annelies. “Iedereen wil elkaar verstaan, dus zoeken we oplossingen. Denk maar aan gebarentaal, Google Translate, soms met handen en voeten, … Die solidariteit is goud waard voor de groepsdynamiek. Bovendien zet het de ‘problemen’ van andere collega’s wel wat in perspectief. Wat ook opvalt: als je wilt werken, vind je samen wel een manier.” Gianni beaamt. “Door hun spraakgebrek en slechthorendheid neem je die verwachting van taal weg. Dan móét je wel aan de slag met gebaren en andere alternatieven. Lichaamstaal is universeel.”

Als je wilt werken, vind je samen wel een manier om elkaar te verstaan.

Serieuze verantwoordelijkheid

Sommige retailers verklaren hen zot. Maar Gianni wil ook graag andere Oekraïners – met of zonder beperking – kansen geven in zijn

Albert Heijn-vestigingen in Dendermonde en Ninove. “Als het té belemmerend was, die taal of die beperking, dan waren ze nog steeds rekkenvullers. Vandaag oefenen ze een job mét verantwoordelijkheid uit. Als shiftleider en AGF’er (verantwoordelijke voor groenten en fruit), bepaal je mee hoe de winkel eruitziet. Olek doet mee de tellingen binnen de afdeling. Yurii en Valentyna nemen ’s ochtens de lead over de rekkenvullers. En met Olha staat of valt onze kwaliteit en hygiëne in de winkel. Onmisbare functies dus.”

Eigen set uitdagingen

Of er uitdagingen zijn? Ja. Maar wegen die op tegen de inspanningen en het enthousiasme van de vier slechthorende Oekraïners? “Neen”, geeft Annelies stellig mee. “Zij vormen voor mij persoonlijk niet meer uitdaging op de werkvloer dan iemand die geen beperking heeft. Als je zo’n motivatie hebt én de drijfveer om er iets van te maken, dan maakt je achtergrond niets uit. Natuurlijk moeten we soms inspringen wanneer een klant iets wil vragen. Maar de sfeer is onderling zo gemoedelijk dat we dat graag doen voor elkaar. En ook bij klanten regent het positieve reacties. Ik zie geen redenen om het niet te doen!”

53
Oleksandr Dolhanin, Yurii Vydyborets en Valentyna Mostenska halen het beste in zichzelf én hun collega’s naar boven.
Lost in translation? Google Translate brengt redding.
“De uitdaging is voor mij niet groter dan werken met iemand zonder beperking.”
Annelies Wiets, supermarktmanager AH Kouter Gent

Duaal leren, voor werkgever én student kans

Studenten in een duale opleiding combineren leren in de klas met een eerste ervaring op de werkvloer. In AD Delhaize Geetbets zijn er momenteel twee studenten via het systeem aan de slag. En dankzij de goede begeleiding zien ze er hun studenten evolueren naar volwaardige winkelmedewerkers.

Owen Soetaerts is 16 jaar en volgt een opleiding Magazijnmedewerker bij Syntra. Hij gaat nog één dag per week naar school. Maïté Huybrechts is 18 jaar en volgt een opleiding Winkelmedewerker in een nabijgelegen middelbare school. Ze gaat nog twee dagen per week naar school. De andere dagen draaien ze mee in de AD Delhaize van Carl Van Hove in Geetbets. Erika Putzeys is er verantwoordelijke voor de droge voeding en heeft de twee studenten onder haar hoede. Het is vooral dankzij haar begeleiding dat de samenwerking goed verloopt. En zowel Carl als Erika zagen hun twee studenten al een mooie evolutie doormaken.

Uit de comfortzone

Maïté is een flapuit en poseert als een ster voor onze camera maar is volgens Erika wel wat onzeker. “Ik heb haar nu een paar dingen laten doen waarvan ik wist dat ze eerst niet lukten. Of taken waarvan ze zelf zei dat ze het niet kon. Nu het dan wél lukt, zie ik dat haar dat deugd doet. Ze staat al veel sterker in haar schoenen”, vertelt Erika. Owen was in het begin wat schuchter maar is volgens haar op enkele maanden tijd al echt opengebloeid. “Hij komt nu dingen vragen en spontaan vertellen. Hij is echt een van de collega’s aan het worden. Dat is zo fijn om te zien.”

Zowel Carl als Erika zagen hun twee studenten een mooie evolutie doormaken.

Dank u

Erika geeft toe dat ze uiteraard wat extra tijd in de studenten moet steken. Ze moet het leerplan volgen, de juiste taken uitzoeken en af en toe bijkomende uitleg geven. “Als het hier hectisch is en ik al met vier, vijf verschillende

SOCIAAL FONDS & PMO DUAAL LEREN
54

dingen bezig ben, moet ik soms toch de tijd maken om Maïté en Owen verder te helpen. En dat is de ene dag al wat gemakkelijker dan de andere”, knipoogt ze. “Maar dat heb je eigenlijk bij iedereen die pas begint te werken en opgeleid moet worden”, vult Carl aan. “Dankzij het systeem van duaal leren heb je als werkgever in dit geval toch nog enkele financiële voordelen.”

Het systeem van duaal leren biedt de werkgever enkele financiële voordelen.

“En Maïté en Owen doen echt wel hun best”, weet Erika. “Ze hebben er geen probleem mee om flexibel te zijn. En ze komen ook elke keer vragen om een nieuwe taak wanneer ze klaar zijn. Er heeft hier nog nooit iemand ‘dank u’ gezegd, als ik hem of haar een nieuwe taak gaf. Maïté doet dat wel!”

Winkelmentor

Voor de studenten aan de slag gingen, volgden Carl en Erika de opleiding ‘Winkelmentor’ bij PMO. Die is verplicht als je studenten in duaal leren wil begeleiden. “Het was een intense training”, herinneren ze zich. “Maar wel heel nuttig.”

Erika leerde en cours de route om de studenten op een andere manier aan te spreken en aan te sporen om problemen op te lossen. “Je moet hen de oplossing zelf laten ontdekken en ondervinden. Ik merk dat het echt wel effect heeft en de studenten ook helpt groeien.”

Positief verhaal

Duaal leren is hier dus duidelijk een positief verhaal. “We doen het ook om extra instroom te creëren”, besluit Carl. “Als Maïté en Owen aan hun vrienden vertellen dat het wel tof is

om hier te werken en hun familie en vrienden zien dat ze hier gelukkig zijn, dan geeft dat misschien wel weer iemand anders de zin om hier te komen solliciteren.”

Zouden ze andere werkgevers aanraden om studenten via duaal leren een kans te geven?

“Zeker! Maar je moet er tijd insteken en niet verwachten dat ze vanaf dag één perfect inzetbaar zijn. Als je bereid bent om hen een kans te geven en hen toelaat om fouten te maken en te groeien, raad ik het zeker en vast aan”, besluit Erika.

Duaal leren in jouw winkel?

Ben jij zoals Carl en Erika bereid om leerlingen in een traject van duaal leren een kans te geven in jouw winkel? Er zijn financiële stimulansen en incentives waar je een beroep op kan doen. Ons team van sectorconsulenten komt graag langs om je te informeren en op weg te helpen. Maak een afspraak via milan.chevrolet@pmocvba.be of gsm 0472 22 21 04.

55
“De opleiding ‘Winkelmentor’ was heel intens, maar ook heel nuttig.”
FEB/MRT 2023
Erika Putzeys en Carl Van Hove, AD Delhaize Geetbets
Door een fijne werkplaats te creëren voor Maïté en Owen hopen Erika en Carl ook op extra instroom via hun positieve verhalen.

WAAR!

Vleesproducten zoals gebakken kippen, worstenbroodjes, pizza’s, … worden ofwel koud aangeboden bij maximaal 7 °C in een koelmeubel ofwel warm bij minimaal 60 °C in een warmhoudkast.

Het is belangrijk om de temperatuur te meten van de producten wanneer deze uit de oven komen. Die moet dan minstens 65 °C zijn. De temperatuur controleren doe je ofwel met een (ontsmette) steekthermometer ofwel tijdens het productieproces, waarbij de naald in de oven het bakproces opvolgt.

Vooraleer je de producten in de warmhoudkast plaatst, moet je deze ook manueel controleren. De temperatuur moet dan minstens 60 °C zijn.

Je mag je dus niet enkel baseren op wat er op de display staat!

Zolang de temperatuur van de producten minstens 60 °C blijft, mag je deze onbeperkt in tijd aanbieden. Er vormt zich na verloop van tijd geen bacteriologisch probleem. Door de warmte kan een product misschien kwalitatief een wijziging ondergaan. Bijvoorbeeld door uitdroging. Maar dankzij de verpakking wordt dit kwaliteitsverlies ook meer en meer beperkt.

Hetzelfde principe geldt voor producten die je au bain-marie aanbiedt, zoals soep. Ook hier is het belangrijk dat de temperatuur van het aangeboden gerecht minimaal 60 °C blijft.

Meer weten over onze begeleiding HACCP & Voedselveiligheid?

Neem contact op met onze adviseurs voedselveiligheid: Veronique Bert via veronique.bert@unizo.be of Ann Wayenberg via ann.wayenberg@unizo.be of check www.buurtsuper.be > Ledenvoordelen > HACCP & Voedselveiligheid

HACCP & VOEDSELVEILIGHEID
56
Je mag warme producten in de warmhoudkast voor onbepaalde tijd aanbieden. “ “

Socialmedia -tip!

Hoe lang negeer jij je statistieken al?

Heb je al eens naar de statistieken van je sociale media gekeken? Het geeft je een overzicht van wat werkt en wat niet. Met die inzichten pas je gericht je contentmix aan en kun je je volgers nog meer van dienst zijn. Als je deze gegevens bekijkt, vraag je dan af:

1 Welke content heeft de meeste likes, shares, saves, comments, plays en het hoogste bereik? En welke content het minst? Zijn er gemeenschappelijke thema’s in de best presterende content?

2 Over welke onderwerpen heb je gesproken? Is er een bepaald type inhoud dat vaker voorkomt dan andere?

Met deze toptopical-kalender plan jij je social media makkelijk in.

Maart 1 Internationale complimentendag

15 Internationale consumentendag

22 Wereldwaterdag

25 Internationale dag van de wafel

April 1 Aprilvis

20 Dag van de medewerker

Mei 1 Start Mei Plasticvrij

25 maart: Internationale dag van de wafel

Een wafel smaakt altijd en zeker op de #InternationaleDagVanDeWafel. Maar naast een goeie dag om te smullen van wafeltjes is deze dag ook een ideaal moment om de (verse) wafels in jouw winkel in de kijker te zetten. Hoe doe je dat?

• Bak een dag wafels in de winkel (heerlijke geuren gegarandeerd!) en deel ze uit aan je klanten. Of laat de jongste klanten enkele wafeltjes meebakken en mee naar huis nemen.

• Deel de lekkerste wafelrecepten (van de beste mama’s en oma’s uit de buurt) uit.

• Verstop een gouden wafel in de winkel. Wie hem vindt, krijgt uiteraard lekkere wafeltjes mee naar huis!

• Maak een bingokaart met alle ingrediënten die nodig zijn voor de perfecte wafel en laat je klanten alle ingrediënten sparen.

• Zet de heerlijkste wafeltoppings klaar vooraan in je winkel. Inspiratie genoeg om er thuis mee aan de slag te gaan.

• En waarom niet … introduceer een stiltedag of stiltemoment in je winkel met de slogan ‘Hou je wafel’.

SOCIALMEDIATIP
57
58

Duurzaamheid

Velen claimen het, onze buurtsupers zijn het: duurzaam. Of milieubewust. Of ecologisch … Hoe je het noemt, maakt eigenlijk niet uit. Feit is dat buurtsupers – soms zelfs onbewust – heel wat initiatieven nemen die goed zijn voor hun klanten, de buurt én het milieu. Ons dossier rond duurzaamheid raakte dan ook snel gevuld.

Werner Verhoeven van Carrefour

Express Oranje is onze ‘Mooimaker’ van dienst. We gingen langs in Mechelen met Jan Verheyen van Mooimakers. En die wist Werner toch nog enkele tips te geven.

Het aanbod van etikettenspecialist Belux-Mondial wordt jaar na jaar groener. Figuurlijk dan toch. Coca-Cola zet na de ingebruikname van hun elektrische vrachtwagens opnieuw een duurzame stap vooruit. Sinds begin februari schakelde het over op petflessen met aangehechte doppen. We gingen langs bij een gepassioneerde bioboer die zijn lekkere bio-eitjes levert aan Eieren Peetermans.

Consumenten en retailers zijn te weinig op de hoogte van duurzame initiatieven van de aardappel-, groente- en fruitsectoren (AGF). De VLAM-campagne ‘Helden van onze velden’ wil daar verandering in brengen.

En als het aan ons en onze partners ligt, kan het nieuwe onderzoeksproject SuperInsect een halt toeroepen aan voedselverspilling. Met dank aan de insecten!

In dit dossier:

Hoe scoren de grote supermarkten? Waar is er ruimte voor verbetering?

3x getest

Ecologische apps

Mooimakers

Carrefour Express Oranje

Plasticvrije etiketten

Een ticket naar duurzaamheid

Groene doppen bij Coca-Cola

Nieuw design van petflessen

Bio met brio

Eieren Peetermans en Bio-ei-Korbol

VLAM-campagne

Helden van onze velden

SuperInsect

Een nieuw leven voor voedselafval

59 Dossier DOSSIER

Hoe duurzaam zijn de 5 grootste supermarkten in België?

Supermarktketens kunnen meer inspanningen leveren om plantaardige en duurzame voeding te stimuleren en ontbossing en voedselverspilling te verminderen. Dat blijkt althans uit Superlijst Milieu België, een onderzoek naar de vijf grootste ketens in België.

Colruyt, Delhaize, Carrefour, Aldi en Lidl zijn samen goed voor een marktaandeel van meer dan 80% in België. Ze hebben dus een grote impact op wat en hoe de consument eet. De Nederlandse denktank Questionmark nam daarom hun inspanningen onder de loep in samenwerking met onder meer Bond Beter Leefmilieu en BOS+.

Ruimte voor verbetering

Lidl en Delhaize kwamen algemeen gezien naar voren als koploper, al zijn de gemiddelde verschillen tussen de

supermarkten klein. In de afzonderlijke punten die onderzocht werden, zijn de verschillen groter. In de transitie naar minder vlees doet Delhaize het bijvoorbeeld aanzienlijk beter dan Lidl, Aldi en Carrefour, en ook in de strijd tegen voedselverspilling is Delhaize koploper. Rond duurzame landbouw en ontbossing loopt Delhaize dan weer achter. Carrefour, Aldi en vooral Lidl doen het daarin beter. Colruyt zit voor elk onderwerp in de middenmoot.

Amper 4% van de onderzochte kant-en-klare maaltijden is volledig plantaardig.

In absolute termen heeft elke supermarkt nog ruimte voor verbetering, zegt Superlijst. Zo is minder vlees eten een cruciale stap om de milieu-impact van ons eetpatroon te verkleinen, maar supermarkten kunnen meer doen om dat te vergemakkelijken voor hun klanten.

Twee op de drie onderzochte kant-en-klaarmaaltijden bevatten vlees of vis, amper 4% is volledig plantaardig. “Supermarkten hebben de cruciale hefbomen in handen om de shift naar meer plantaardige voeding te versnellen”, zegt Heleen De Smet van Bond Beter Leefmilieu. “Hoe ze de winkel indelen, welke recepten ze aanbevelen en welke promoties ze doorvoeren: er zijn heel wat kansen.”

Voedselverspilling

“Supermarkten beginnen wel actie te ondernemen om voedselverspilling en voedselverlies tegen te gaan”, klinkt het bij Superlijst. Maar duidelijke definities, meetbare doelstellingen en rapportage over die doelstellingen ontbreken nog vaak. Delhaize publiceerde als enige supermarkt een actieplan met deze drie elementen.

“Supermarkten hebben de eerste stappen gezet, maar doen nog lang niet genoeg om consumenten op een duurzame manier boodschappen te laten doen”, zegt ook Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop.

Bron: Trends ONDERZOEK
60

“Duurzaam kopen zou een logische keuze moeten worden. Op dat vlak is er nog veel ruimte voor verbetering.” Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark, sluit zich daarbij aan. “De wereld schreeuwt om verduurzaming van de productie en consumptie van voedsel”, zegt ze. “Supermarkten hebben de kans én verantwoordelijkheid om daarin een grote rol te spelen.”

Bekijk het volledige onderzoeksrapport van Superlijst Milieu België via www.superlijst.be.

Mooimakers rekent op iedereen

In krantenoverzichten en magazines lees je dagelijks wel iets over duurzaamheid. Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort, streeft vanuit dat duurzaamheidsprincipe naar een propere omgeving vrij van afval. Zwerfvuil zorgt enerzijds voor veel ergernis bij de Vlaming: het verloedert de omgeving en het opruimen kost de samenleving pakken geld. Anderzijds is zwerfvuil slecht voor de natuur: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken erin verstrikt.

Er is jammer genoeg nog werk aan de winkel. Dat merken we als we de afvalberg op sommige snelwegparkings zien. Of het aantal sigarettenpeuken dat nog naast de vuilnisbak belandt. En de gedumpte elektronica in anonieme gebieden. We weten dat we een tandje moeten bijsteken als we naar een duurzaam afvalbeleid willen evolueren.

Hiervoor rekent Mooimakers op iedereen: de kleine man in de straat die zijn snackverpakking of peuk op de juiste manier weggooit, de handelaar die zijn klanten vriendelijk vraagt het afval in de vuilnisbak te laten belanden, de producent van verpakkingsmateriaal om het zwerfvuilproof te maken of over te gaan tot herbruikbaar materiaal, en de zwerfvuilvrijwilliger die langs Vlaamse wegen op pad gaat.

Vragen wij aan alle Vlamingen om een grijper vast te pakken, een fluo hesje aan te trekken en op pad te gaan langs Vlaamse wegen? Neen, uiteraard niet. Mocht je het toch doen: bedankt hiervoor! Je bewust zijn van de zwerfvuilproblematiek en de gevolgen die het met zich meebrengt, is al een heel belangrijke eerste stap. Daarnaast kan een kleine daad al een hemelsbreed verschil maken: veeg je eigen stoep proper, zorg dat je papieren zakdoekje niet meegevoerd wordt met de wind, maak gebruik van een drinkbus of koekjesdoosje als je op uitstap vertrekt en hou je afval bij tot de dichtstbijzijnde vuilnisbak.

COLUMN
Tijl Aerts Coördinator Mooimakers
Dossier
“Een kleine daad maakt een hemelsbreed verschil.”
“Supermarkten hebben de cruciale hefbomen in handen om de shift naar meer plantaardige voeding te versnellen.”
FEB/MRT 2023 61
Heleen De Smet, Bond Beter Leefmilieu

Buurtsuperuitbater én Mooimaker

partijen zodat de kinderen beseffen dat het niet bij deze ene zwerfvuilactie moet blijven. Er zijn nog andere momenten en andere organisaties waar ze bij kunnen aansluiten.”

Jan Verheyen, woordvoerder bij Mooimakers en OVAM, hoort het hem graag zeggen. “Dat is ook echt de bedoeling van onze Lenteschoonmaak. Sensibilisering en participatie zijn heel belangrijk in de preventie van zwerfvuil. We weten dat wie deelneemt aan zo’n opruimactie nadien veel minder geneigd is om zelf zwerfvuil achter te laten.”

Naast zijn grote zwerfvuilactie doet Werner nog heel wat meer om zijn steentje bij te dragen aan een propere omgeving. Hij toont het ons graag.

Aan de kassa

Als enthousiaste ‘Mooimaker’ doet hij er ook in zijn buurtsuper alles aan om zwerfvuil te voorkomen. We gingen een kijkje nemen samen met Jan Verheyen, woordvoerder bij Mooimakers en OVAM, en die zag dat het goed was.

Van 18 maart tot en met 2 april vindt de Lenteschoonmaak van Mooimakers plaats. In die periode organiseert Werner samen met een school uit de buurt een grote zwerfvuilactie. Dat doet hij al jaren. “Alle klassen doen mee, van de kleutertjes tot en met de 11- en 12-jarigen”, vertelt hij. “In die week krijgen de kinderen ook les over zwerfvuil.” Mooimakers zorgt voor het opruimmateriaal en dankzij Buurtsuper.be mag hij een cheque van 250 euro overhandigen aan de school. Ook Natuurpunt is er dit jaar bij. “Ik betrek graag andere

Dozen die niet beschadigd zijn, liggen aan de uitgang zodat klanten ze een tweede leven kunnen geven. Bijvoorbeeld om hun boodschappen in te doen. “Een kleine moeite maar het zorgt wél voor substantieel minder papierafval”, vertelt Werner. Hij toont ons ook het Bebat-inzamelpunt voor batterijen en gebruikte lampen. De dozen zitten goed vol en worden dus optimaal gebruikt door de klanten.

Vuilnisbak op de parking

Op zijn parking heeft Werner twee kleine vuilnisbakken staan. Klanten kunnen er hun afval gescheiden in deponeren. Helaas gebeurt dat niet altijd. “Je kan affiches downloaden van de website van Mooimakers om duidelijk te maken wat in welke vuilnisbak mag”, tipt Jan. “Je moet mensen echt gaan ‘nudgen’ of subtiel stimuleren om hun afval op de juiste manier weg te gooien.” Werner en zijn echtgenote Caroline durven klanten ook wel aanspreken als ze vuilnis op de grond gooien of komen sluikstorten. “Op de website van Mooimakers

MOOIMAKERS
Werner Verhoeven van Carrefour Express Oranje in Mechelen neemt trouw deel aan onze zwerfvuilacties.
62
Jan Verheyen en Werner Verhoeven

vind je nog tips voor jezelf en je personeel om mensen aan te spreken over hun gedrag”, pikt Jan daarop in. Volgens hem zullen klanten elkaar trouwens ook aanspreken als ze de affiches van Mooimakers zien hangen.

Bedrijfsafval sorteren

Afval sorteren doet Werner ook goed. Hij toont ons de gft-containers die morgen opgehaald worden maar nauwelijks vol zitten. “Er gaat veel naar de Voedselbank. Ook oud brood komen de klanten halen”, vertelt hij. Naast de containers zien we het plastic en papierafval netjes gestapeld. Jan ziet het graag. “Uit onderzoek bleek vorig jaar dat ongeveer 50% van het restafval van bedrijven nog te sorteren is. Er is dus nog heel wat winst te halen in de selectieve inzameling van bedrijfsafval.”

Plastic verpakkingen

Onze ronde is bijna afgelopen maar Werner herinnert ons nog aan een paar andere duurzame acties die hij onderneemt. “Ik kies zo vaak als kan voor Belgische groenten en fruit. En ik probeer op de veiling zo veel mogelijk plasticvrij te kopen. De klanten zijn daar helaas nog niet helemaal klaar voor. Neem nu het loof van wortelen of peterselie. Zelfs als dat kraakvers is, verschrompelt het door de koeling. Dat krijg je niet uitgelegd.”

Nochtans zal de consument stilaan mee moeten, weet Jan. De Europese Commissie heeft vorig jaar een nieuwe Verpakkingsverordening voorgesteld. Die moet verpakkingsafval voorkomen en verminderen, onder andere door hergebruik te stimuleren. Alle verpakkingen moeten in 2030 herbruikbaar of recycleerbaar zijn. De verpakking die er niet is, kan ook niet in zwerfvuil veranderen. Een win-winsituatie dus. “We zijn er nog niet maar zetten samen toch al heel wat stappen in de goede richting”, besluiten Jan en Werner eensgezind.

TipSorteer mee en pak zwerfvuil aan in je buurtwinkel

Op de site van Mooimakers kan je een uitgebreid draaiboek downloaden dat je helpt bij de integrale aanpak van zwerfvuil en het beter sorteren van je bedrijfsafval. Het draaiboek werd in samenwerking met zes buurtwinkels uitgewerkt. Een opruimactie organiseren hoort daar uiteraard ook bij. Doe mee tijdens de Lenteschoonmaak van 18 maart tot en met 2 april!

www.mooimakers.be

X Dossier
63

Organiseer je eigen zwerfvuilactie én

steun een lokale vereniging

Na het succes van de voorbije jaren, organiseren we dit voorjaar opnieuw onze zwerfvuilacties. Stel je kandidaat en organiseer een actie in jouw buurt samen met een lokale vereniging.

Dit voorjaar kunnen onze buurtsupers, met steun van Mooimakers, Coca-Cola en Buurtsuper.be, opnieuw een actie tegen zwerfvuil in hun buurt organiseren. Draag jij dit jaar ook jouw steentje bij?

Wat verwachten we van jou?

• Zoek een lokale vereniging, school, jeugdbeweging … die zwerfvuil wil ruimen in de buurt van jouw buurtsuper.

• Prik een dag en uur waarop jullie samen aan de slag gaan.

Wat voorzien wij?

• Een beloningscheque van € 250 die jij mag overhandigen aan de vereniging.

• Het nodige materiaal (hesjes, grijpers, handschoenen, afvalzakken …) via Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG.

We trachten de nodige aandacht te genereren via de lokale pers én voorzien een fotograaf om de actie in beeld te brengen via onze eigen media.

Heb je interesse?

Stuur dan een mailtje naar info@buurtsuper.be met

• de datum en het tijdstip waarop je de opruimactie wil organiseren (bij voorkeur in februari, maart of april);

• de nodige contact- en adresgegevens (van je buurtsuper en jezelf of iemand die de actie organiseert).

MOOIMAKERS OPROEP ZWERFVUILACTIES
64

Een ticket naar duurzaamheid

Belux-Mondial het aanbod

vergroent

Belux-Mondial is al sinds 1988 gespecialiseerd in de distributie van onder andere etiketten, papierrollen, volgnummersystemen en verpakkingsfolie van vleeswaren. Het aanbod wordt jaar na jaar groener. Figuurlijk dan. Duurzaamheid is nu eenmaal een topic waar CEO Jeremy Looijer graag zijn schouders onder zet. Hoog tijd voor een gesprek over duurzame initiatieven, ecologische alternatieven en het belang van sorteren.

Heel wat buurtsupers doen al jarenlang een beroep op Belux-Mondial uit het Limburgse Nieuwerkerken. Daarnaast belevert de organisatie van Jeremy Looijer ook horecazaken, retailers, apotheken, fruitboeren en marktkramers in België, Nederland en Luxemburg. “Winkeluitbaters kloppen voornamelijk bij ons aan voor weegschaaletiketten, productlabels, kassa- en betaalterminalrollen, promostickers en inpakfolie voor voeding”, legt de bedrijfsleider uit.

Hoe duurzamer, hoe liever

Belux-Mondial draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Dat leidde enkele jaren geleden zelfs tot een goednieuw productgamma: Clean-C. Als we Jeremy Looijer vragen vanwaar het idee komt voor die volledig plasticvrije productlijn, moet hij lachen. “Een van mijn kinderen kon op een nacht niet slapen. Om wat tot rust te komen, nestelden we ons voor de televisie. Ik belandde al snel bij ‘Plastic Paradise’, een National Geographic-reportage over het plasticafval in onze oceanen. Heel eerlijk? Ik was echt onder de indruk. Met de neus op de feiten gedrukt, zeg maar. Er zwermen volledige eilanden plastic afval in onze wateren. Sinds die reportage vond ik dat ik zelf ook actie moest ondernemen. Hoe klein onze bedrijven ook zijn, we moeten íéts doen. Ik heb toen grondig onderzocht welke materialen we allemaal

“Hoe klein onze bedrijven ook zijn, we moeten íéts doen.”
BELUX-MONDIAL 65 Dossier
Jeremy Looijer, CEO Belux-Mondial

gebruikten en welke alternatieven er bestaan voor de productgamma’s van Belux-Mondial en B.M.L.E. (zie kader). Ook analyseerde ik hoe we nóg beter kunnen sorteren. Want daar begint uiteindelijk alles mee … Als je je afval niet correct sorteert, kun je het ook niet volledig recycleren. Dan belandt het allemaal in die grote verbrandingsovens.”

Jeremy Looijer wil zijn plasticvrije Clean-C-gamma nog eens opnieuw onder de aandacht brengen. “Het productgamma was net voor de eerste lockdown volledig klaar. Hierdoor hebben we een goede start gemist. We proberen onze klanten te overtuigen om voor duurzamere verpakkingen en labels te kiezen.”

Inspelen op de noden

Voor de productie van etiketten, papierrollen, linerless rollen… doet Belux-Mondial al sinds 1991 voornamelijk een beroep op zusterbedrijf B.M.L.E. uit Nieuwerkerken. Hierdoor heeft Belux-Mondial de kwaliteit in eigen handen én kan het bedrijf nog beter inspelen op de noden van zijn klanten.

Horizon 2035

Jeremy Looijer maakte op een bepaald moment de denkoefening om álle materialen die hij via Belux-Mondial distribueert om te zetten naar duurzame alternatieven. “Helaas was dat onmogelijk. We moeten een kat een kat durven noemen. Duurzamere alternatieven zijn vaak een pak duurder. De vaste kosten voor winkeluitbaters zijn al hoog genoeg.”

Het streven naar duurzaamheid zit bij Belux-Mondial echt diepgeworteld.

“We proberen als Belux-Mondial onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen op twee pijlers: hoe kunnen we zelf duurzamer zijn en hoe kunnen we onze productie duurzamer maken? In een volgende fase wil ik ook mijn leveranciers nog strenger selecteren. In de ideale wereld werken we uitsluitend samen met leveranciers die onze duurzaamheidsgedachte delen. Ons transport besteden we vandaag bijvoorbeeld volledig uit aan koerierdiensten. Op termijn wil ik partnerships sluiten met logistieke bedrijven die volledig elektrisch rijden of hun CO2-uitstoot compenseren.”

BELUX-MONDIAL
“We proberen onze klanten te overtuigen om voor duurzame verpakkingen en labels te kiezen.”
Jeremy Looijer
66
Door de inkten op de etiketten te drogen met behulp van ledverlichting bespaart het bedrijf zo’n 30% energie.

Verpakking en etiket in hetzelfde materiaal

Sorteren is en blijft het sleutelwoord. Dat blijkt ook uit het Europese wetsvoorstel om verpakkingen en etiketten nog beter op elkaar af te stemmen. De EU wil vanaf 2030 enkel nog gemakkelijk te recycleren verpakkingen waarvoor zo weinig warmte en water wordt gebruikt. “Het label moet vanaf dan uit hetzelfde materiaal bestaan als de verpakking. Een polypropyleenetiket op een polypropyleenverpakking dus. Hetzelfde geldt voor de inkten en lijmen. Voor ons is dat geen grote uitdaging. Wij zijn bij Belux-Mondial helemaal klaar voor een duurzamere wereld!”

Het streven naar duurzaamheid zit bij Belux-Mondial echt diepgeworteld. Jeremy volgde het afgelopen jaar verschillende opleidingen rond duurzaamheid en verdiept zich in de circulaire economie. “Vanaf 2035 mogen we geen nieuwe grondstoffen meer ontginnen: geen bomen kappen, geen aardolie oppompen … Circulariteit van alle grondstoffen is dan de basis. Daarom is het van groot belang dat iedereen nu al correct sorteert! Ik kijk nu al hoe we dat precies kunnen doen met Belux-Mondial. Dat is uitdagend, maar ook ontzettend boeiend.”

Allerlei initiatieven

Bij B.M.L.E. zijn de voorbije jaren alle machines vervangen door duurzamere, energiezuinigere exemplaren. “We drogen de inkten op onze etiketten nu met behulp van ledverlichting. Hiermee besparen we zo’n 30% energie. Met de fikse energieprijzen van vandaag, komt dat ontzettend goed uit. Daarnaast installeren we dit jaar nog zo’n 450 zonnepanelen. Hierdoor werken we weldra volledig energieneutraal. En de weinige CO2 die toch nog uitstoten, gaan we compenseren via credits”, verduidelijkt Jeremy Looijer. “Op productniveau gaan we meer inzetten op onder andere linerless producten. Dat zijn phenolvrije etiketten

zonder rugpapier (liner, nvdr.). Hierdoor krijg je meer etiketten op één rol en heb je minder plaats nodig om ze te transporteren en stockeren. Ook voor de meest gangbare etiketmaterialen bestaan er nu al veel duurzamere alternatieven. Bovendien heb ik ook al een aantal voertuigen van onze vertegenwoordigers ingeruild voor hybride exemplaren. Elk beetje helpt, toch?”

X
“Dit jaar installeren we 450 zonnepanelen. Hierdoor werken we weldra volledig energieneutraal.”
67 Dossier
Jeremy Looijer

Coca-Cola introduceert

Sinds begin februari schakelt Coca-Cola in België en Luxemburg stapsgewijs over op petflessen1, die sinds 2021 gemaakt worden van 100% gerecycleerde plastic (rPET)2 met aangehechte doppen. Zo worden dop en fles vanaf nu samen ingezameld voor recyclage.

Het ontwerp van de nieuwe dop bestaat uit een veiligheidsring waaraan een hersluitbare dop met een stevig lipje is bevestigd. Het plastic dopje, getest in het centrum voor Research & Development van Coca-Cola in Anderlecht, hangt voortaan dus vast aan de hals van de fles.

Met deze aanpassing voldoet

Coca-Cola nu al aan de Europese Single Use Plastics-richtlijn (SUP) van 2024. Maar het is ook een volgende stap in de strategie om

te streven naar een ‘World Without Waste’. Om de ecologische voetafdruk van de verpakkingen te verminderen, heeft Coca-Cola een duidelijke visie: waar mogelijk minder verpakking gebruiken en alle gebruikte verpakkingen terug inzamelen, zodat ze niet op straat belanden maar gerecycleerd kunnen worden tot nieuwe verpakkingen.

Kleine stap, groot resultaat

Verpakkingen vertegenwoordigen vandaag ruim 40% van de CO2-voetafdruk van het bedrijf. Ingrijpen op verpakkingen is dan ook essentieel om een deel van de CO2-uitstoot te vermijden. Zo is Coca-Cola sinds de zomer van 2021 overgeschakeld op plastic flessen die gemaakt worden uit 100% gerecycleerd plastic. De CO2-voetafdruk van gerecycleerd plastic is tot 70% kleiner dan die van nieuw plastic gemaakt uit fossiele brandstoffen.

COCA-COLA
VOOR EEN MAKKELIJKEREINZAMELING VOORRECYCLAGE INZAMELING A ANGEHECHTE DOP
68
Het ontwerp van de nieuwe dop bestaat uit een veiligheidsring waaraan een hersluitbare dop met een stevig lipje is bevestigd. [1] Met uitzondering van Aquarius Isotonic en Rosport, die volgen in 2024.

An Vermeulen, VP & Country Director Coca-Cola Europacific Partners in België en Luxemburg: “Met de overschakeling naar aangehechte doppen doen we een kleine verandering met hopelijk een grote impact, zodat er geen dop meer achterblijft wanneer consumenten onze 100% rPET-flessen2 in de blauwe zak sorteren. We doen hiervoor een aanzienlijke investering van ruim € 4,5 miljoen om de productielijnen in onze sites in Antwerpen en Chaudfontaine aan te passen. Mooi werk van onze collega’s die deze transitie mogelijk maakten.”

De flessen Coca-Cola, Fanta en Sprite van 1,5 liter zijn de eerste met aangehechte dop die op de markt verschijnen.

Heldere informatie

De flessen met aangehechte dop verschijnen stap voor stap in de winkelpunten. De volledige portfolio van Coca-Cola in België en Luxemburg, waaronder de merken Coca-Cola, Fanta, Fuze Tea, Chaudfontaine en Sprite, zal zo’n aangehechte dop krijgen. De flessen Coca-Cola, Fanta en Sprite van 1,5 liter zijn de eerste flessen met aangehechte dop die op de markt verschijnen. De overige verpakkingsformaten en merken in het portfolio van Coca-Cola in België en Luxemburg volgen grotendeels voor de zomer. De volledige overschakeling naar aangehechte doppen op alle plastic flessen is voorzien tegen het einde van 2023.

Thomas Oth, Country Director België & Luxemburg van Coca-Cola Services: “Om van het initiatief een succes te maken, is het belangrijk dat we onze consumenten tijdig en helder informeren. Voor hen is het even wennen, maar wij weten dat zij de verandering verwelkomen, als die duidelijk wordt uitgelegd.” Daarom voorziet Coca-Cola een consumentencampagne en een activerende verpakkingsboodschap. “We willen een zo breed mogelijk publiek, zowel jongeren als ouderen, tijdig en correct informeren. Daarom zetten we in op een mooi evenwicht met buitenreclame, zoals advertenties via het openbaar vervoer en op posters, maar ook via digitale media, sociale media en influencers.”

Coca-Cola voorziet een consumentencampagne en een activerende verpakkingsboodschap om de verandering duidelijk uit te leggen.

X
“Om van het initiatief een succes te maken, is het belangrijk dat we onze consumenten tijdig en helder informeren.”
“We hopen dat er geen dop meer achterblijft wanneer consumenten onze 100% rPET-flessen2 in de blauwe zak sorteren.”
An Vermeulen, VP & Country Director Coca-Cola Europacific Partners in België en Luxemburg
[2] 100% gerecycleerd plastic met uitzondering van dop en etiket, en Aquarius 1,5 l, Tropico 1,5 l en Minute Maid 33 cl. 69 Dossier

Zeg niet zomaar ei tegen een bio-ei

Eieren Peetermans is specialist in het sorteren en verpakken van verse bio-eieren voor de groothandel en retail. Hoe het familiebedrijf garant staat voor het afleveren van kwaliteitsvolle producten? Door met de allerbeste boeren samen te werken. En aan een van die gepassioneerde bioboeren brachten we een bezoekje.

In 2016 startten Bart Cans en Vicky Deprez – op dat moment nog respectievelijk grondwerker en kleuterjuf – hun biologisch leghennenbedrijf Bio-ei-Korbol. “Er is al genoeg traditionele landbouw”, vertelt Bart ons. “We wilden iets anders doen. Maar net daarom was iedereen meteen mee: de gemeente, provincie én buurtbewoners. De buren kregen trouwens een uitnodiging voor een gesprek met ons op het gemeentehuis. Wij zorgden voor taart en koffie. Ze kwamen sceptisch binnen maar na een goed gesprek wensten ze ons succes. Er kwam uiteindelijk geen enkel bezwaar binnen op onze vergunningsaanvraag.”

Bio met brio Bio-ei-Korbol is vanaf dag één anders dan gangbare leghennenbedrijven. “Je kan de twee gewoon niet met elkaar vergelijken”, antwoord Bart resoluut. “Maar om het simpel te houden: het verschil zit vooral in het welzijn van de dieren. Onze kippen hebben de eerste zeventien weken op een biologisch bedrijf geleefd. We proberen ervoor te zorgen dat ze uit ongeveer hetzelfde systeem als dat van ons

EIEREN PEETERMANS
“We zijn blij met onze keuze voor bio. De manier waarop we werken en onze dieren verzorgen, geeft ons een goed gevoel.”
70
Bart Cans, gepassioneerd bioboer

komen. Een kip is een gewoontedier, dus na de verplaatsing verandert er best niet al te veel. Onze oppervlakte per kip is ook veel groter, want ze moeten kunnen gaan en staan waar ze willen. De leghennenstal is ruim met natuurlijke ventilatie en lichtinval. Daarnaast is er nog een wintertuin met daglichtplaten. En buiten lopen de kippen op een mooi stuk grond van zeven hectare.” Een ander groot verschil is dat Bart en Vicky niets van medicatie mogen gebruiken. Ook het voer mag niet met pesticide behandeld zijn. De mest die hun kippen achterlaten is dus ook biomest. Die gaat, onder andere, naar de teelt van biochampignons. Zo maken ze de cirkel rond.

Een ruime leghennenstal, een wintertuin met daglichtplaten en zeven hectare grond bieden de kippen alle plaats.

15.000 kippen lopen er rond op hun erf in Gingelom. En Vicky’s dag begint steevast met een nazicht van haar kippen. En dat kan volgens haar niet enkel op het oog. “Het is ook een zekere feeling die je moet aanleren. We zijn nu zes jaar bezig en leren nog elke dag bij. De nieuwe kippen gedragen zich altijd anders dan de voorgaande. Die afwisseling is leuk en uitdagend”, vertelt ze. De rest van de dag worden de eitjes schoongemaakt en gesorteerd. Daarna volgt de poets van de machines en nog wat extra werk zoals de administratie en het onderhoud van de uitloopweide.

Elke dag hard werken

“We werken meer dan 40 uren per week. 365 dagen per jaar. Ook op zondag. Maar we komen elke dag met plezier naar onze stal”, vertelt Bart. “We zijn blij met onze keuze voor bio. De manier waarop we werken en onze dieren verzorgen, geeft ons een goed gevoel. Vooral als ik ’s morgens op de radio de fileberichten rond Antwerpen en Brussel hoor. Dan ben ik echt blij dat ik dit elke dag kan doen. Heel eerlijk? Dit is ons paradijs!”, besluit Bart.

Bert Dierickx en Julie Theeuwes van Eieren

Peetermans pikken daar nog even op in:

“We worden ook blij van Bart en Vicky. Ze willen echt een verschil maken en je voelt hier gewoon de passie en liefde voor hun dieren. Dat zien we ook terug in de eieren die ze leveren. We hebben amper uitval en alle parameters zijn altijd in orde. Ook voor ons is het een plezier om hun bio-eieren te sorteren en op de markt te brengen.”

X
“Na zes jaar leren we nog steeds elke dag bij.
Het blijft leuk en uitdagend.”
Vicky Deprez, gepassioneerd bioboerin
Bioboeren Vicky Deprez en Bart Cans samen met Julie Theeuwes en Bert Dierickx van Eieren Peetermans
71 Dossier
Doordat het voer van de kippen vrij is van pesticide, produceren ze biomest. Die gaat onder andere naar de teelt van biochampignons. Zo is de bio-circkel rond.

Duurzaamheidsinspanningen

van Belgische AGF-sectoren verdienen aandacht

Anno 2023 barsten de Vlaamse aardappel-, groente- en fruitsectoren (AGF) van kwaliteit. Je vindt er rasechte ondernemers die met een continue duurzaamheidsreflex hun stiel alsmaar verbeteren, technologisch ondersteunen en moderniseren. Toch zijn consumenten en retailers te weinig op de hoogte van die initiatieven. Dat blijkt uit een onderzoek. De VLAM-campagne ‘Helden van onze velden’ wil daar verandering in brengen.

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de Belgische consument. Hoger dan vóór COVID-19. Toch leidt dat niet altijd tot gedragsveranderingen. Prijs en gemak winnen het vaak van duurzaamheid bij de aankoop van een product. Ook de kennis over duurzaamheidsinitiatieven in de voedingssector is beperkt. Dat blijkt uit een onderzoek* van VLAM, Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing.

Standpunt van de consument

Consumenten vinden het belangrijk dat bedrijven streven naar verduurzaming. Dat is voor de AGF-sectoren niet anders. Zo’n 65% van de Belgen geeft aan dat ze inspanningen zoals het beperken van verspilling, behoud van biodiversiteit en het beperken van water- en energieverbruik belangrijk vinden. Ze maken daarbij weinig tot geen verschil in belang tussen de verschillende inspanningen. Kortom, consumenten verwachten vooruitgang op elk vlak.

De kennis van de huidige initiatieven van de Belgische AGF-sectoren is echter beperkt.

Slechts 15% van de ondervraagden heeft de laatste tijd iets opgevangen over milieuinspanningen. Zij herinnerden zich iets gehoord te hebben over het mestactieplan, bio of het beperken van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Slechts 15% van de ondervraagde consumenten heeft de laatste tijd iets opgevangen over milieu-inspanningen binnen de Belgische AGF-sectoren.

Met wat meer uitleg doen inspanningen zoals rotatieteelt, duurzame verpakkingen en de inzet van bijen en bodembedekkers bij zo’n 30% een belletje rinkelen. Geïntegreerde gewasbescherming en de inzet van meetapparaten (precisielandbouw) zijn echter bij minder dan 10% van de Belgen gekend.

VLAM-CAMPAGNE HELDEN VAN ONZE VELDEN
72

Ondanks de lage bekendheid, vertrouwt

58% erop dat de sectoren voldoende milieuinspanningen leveren; slechts 7% niet. Zo’n 34% van de ondervraagden heeft hierover geen mening.

Duurzame inspanningen

Het grote belang van de duurzaamheidsinspanningen van de AGF-sectoren gecombineerd met hun lage bekendheid en een beperkt vertrouwen bij een groep consumenten, toont de nood aan van eerlijke en transparante communicatie over de inspanningen die de aardappel-, groente- en fruitsectoren leveren.

In 2023 richt de campagne zich op biodiversiteit, groene energie en duurzaam waterbeheer.

Vandaar dat VLAM in 2022 de campagne

‘Helden van onze velden’ startte, waarmee het de talloze duurzaamheidsinitiatieven binnen de AGF-sectoren in de kijker zet. De thema’s die behandeld worden gaan van duurzaam water- en bodembeheer en het verminderen van voedselverlies en -verspilling over het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit tot duurzame verpakkingen.

Zo zette de campagne eerder al precisielandbouw in de kijker. Door middel van o.a. satellietgegevens is de landbouwer daarmee in staat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen en het bewateren te optimaliseren. Ook het belang van een gezonde bodem kreeg aandacht. En voedselverspilling werd aangekaart: de campagne deelde tips met de consument om voedselverspilling tegen te gaan. De AGF-sectoren geven alvast het goede voorbeeld: 95% van de aardappelen en 98% van de groenten en fruit zijn bestemd voor menselijke consumptie. Tot slot kwamen ook duurzame verpakkingen aan bod: de AGF-

sectoren leveren alvast heel wat inspanningen om verpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken: van composteerbare hoezen tot volledig circulaire punnets (kleine kartonnen of plastic verpakkingen voor fruit en groenten). In 2023 richt de campagne zich op biodiversiteit, groene energie en duurzaam waterbeheer.

Voor de retail

Uit een kleine rondvraag bij 31 zelfstandige AGF-winkeliers en -retailers blijkt dat kwaliteit voor hen het belangrijkste aankoopcriterium is, nog voor de leveringstermijnen en continue beschikbaarheid. Maar ook inlandse herkomst en milieu-aspecten vinden ze belangrijk (respectievelijk 8,5 en 7,5 op een schaal van 0 tot 10). De kennis van retailers over de inspanningen van de AGF-sectoren en hun vertrouwen in de sectoren op het vlak van milieuvriendelijkheid is hoger dan die van consumenten. Toch geeft ook bij hen één derde aan geen idee te hebben over de duurzaamheidsinspanningen die al gebeuren.

Meer weten over de duurzaamheidsinitiatieven van de AGF-sectoren?

Surf dan naar www.heldenvanonzevelden.eu Wie op de hoogte wil blijven van de evenementen van VLAM, kan mailen naar agf@vlam.be.

* Bron: onderzoek van iVox in opdracht van VLAM bij 1.000 verantwoordelijken voor de aankoop binnen een gezin tussen 18 en 64 jaar (2022).
73 FEB/MRT 2023 Dossier
De campagne zette eerder al precisielandbouw in de kijker. Die stelt de landbouwer in staat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen en het bewateren te optimaliseren.

SuperInsect

Wist je dat er elk jaar ruim 48.000 ton voedsel uit de winkelschappen wordt gehaald omdat die producten hun houdbaarheidsdatum hebben bereikt? Je zou hopen dat daar nog iets nuttigs mee gebeurt, maar helaas, slechts 4% ervan wordt opnieuw gebruikt. Tot nu.

Want als het aan ons en onze projectpartners ligt, kan het nieuwe onderzoeksproject SuperInsect daar verandering in brengen. Hoe jij en je collega-retailers een steentje kunnen bijdragen (en zelf ook kunnen besparen)? Dat lees je hier.

Dat voedsel over zijn houdbaarheidsdatum gaat en niet op tijd verkocht wordt, daar kun je helaas niets aan doen. Maar wat er vervolgens mee gebeurt, daar heb je als winkeluitbater wél iets over te zeggen. In een poging om voedselverspilling drastisch tegen te gaan, heeft Radius van Thomas More Research daarom een initiatief opgezet: SuperInsect.

In een wereld waarin we steeds vaker circulair moeten denken, spelen insecten een cruciale rol.

Bij Buurtsuper.be waren we meteen voor het idee gewonnen. Daarom gaan we samen met Renewi, NuSect en Black Soldier Fly tot en met december 2024 het avontuur aan om voedseloverschotten uit winkels op te halen, deze te onderzoeken en ze te gebruiken als voeder voor insectenkwekers.

SUPERINSECT
het superplan dat jouw voedselafval een nieuw leven geeft
74

Circulariteit troef

Insectenkwekers? Ja, je leest het goed. In een wereld waarin we steeds vaker circulair moeten denken, spelen insecten een cruciale rol. Ze bevatten namelijk geweldig veel voedzame stoffen en zijn daarom uitermate geschikt om zelf ook geconsumeerd te worden. Denk je daarbij aan een hamburger gemaakt van meelwormen? Dat is inderdaad één richting die je met insecten uit kunt gaan. Maar nog veel vaker worden ze gebruikt in producten zoals veevoeder, petfood of cosmetica. Insecten kunnen bovendien een sleutelrol spelen in het

Het klimaat is niet de enige partij die baat heeft bij het inzetten van insecten. Ook winkels sparen heel wat geld uit.

ecologisch verwerken van voedselafval, door dit afval op te eten en vervolgens zelf onderdeel te worden van een nieuw product. En zo is de cirkel rond. Het klimaat is trouwens niet de enige partij die hiervan profiteert – ook winkels sparen heel wat geld uit door minder te moeten betalen voor de verwerking van dit afval.

Hoogwaardig voedsel

De focus op insecten zoals meelwormen en zwarte soldatenvlieglarven bestaat al langer in de onderzoekswereld. Dit komt doordat we inmiddels hebben ontdekt hoe kunstig deze diertjes afval verwerken. Meelwormen en zwarte soldatenvlieglarven zijn specialisten in het omzetten van laagwaardige voedseloverschotten naar hoogwaardige eiwitten en vetten. Ze eten zichzelf dus letterlijk vol en zijn daarom een ideaal voederingrediënt voor vissen, vogels, hagedissen en zelfs varkens en

kippen. Maar de wormen en larven worden vaak gevoed met relatief hoogwaardig en daarom ook duur voer, waardoor ze hun eindproduct eveneens duurder maken. Hen voeren met restproducten maakt het productie proces goedkoper en winstgevender. Een win-win voor mens en dier! SuperInsect is overigens het eerste initiatief dat daadwerkelijk een concreet eindproduct realiseert, want het diervoeder gemaakt van insecten komt straks effectief in de winkels te liggen.

Biobox

Om de voedselinzameling in goede banen te leiden, ontwikkelden we in samenwerking met Renewi een gedetailleerd plan van aanpak. Zo gaat het in zijn werk: gedurende twee jaar krijgt een aantal winkels een biobox van Renewi aangeleverd. Dit is een kunststof box van 1,20 m op 1 m en 76 cm hoog, met een inhoud van 660 liter. De box wordt in een afvallokaal van de winkel gezet, of op een afgesloten plaats. Elke deelnemer krijgt de

X
75 Dossier
“Meelwormen en zwarte soldatenvlieglarven zijn een ideaal voederingrediënt voor vissen, vogels, hagedissen en zelfs varkens en kippen.”

biobox een week lang en stort hier zijn voedselafval in, waarna Renewi alles weer komt ophalen. Dit gebeurt vier keer tijdens de gehele periode. De eerste twee inzamelingen worden door Thomas More geanalyseerd en getest in voederproeven, de laatste twee worden gebruikt door commerciële kwekers van meelwormen en zwarte soldatenvlieglarven.

Geen alleseters

Alhoewel insecten misschien alleseters lijken, is niets minder waar. Om het experiment te doen slagen en de insecten kwalitatief voedsel te geven, mag je als winkeleigenaar niet zomaar alle restanten in de biobox doen. Vlees en vis, vloeistoffen en kruidenplantjes met potgrond passen bijvoorbeeld niet in het dieet van de insecten (en zijn wettelijk ook niet toegelaten). En vanzelfsprekend mogen er ook geen verpakkingen (zelfs al zijn ze biologisch afbreekbaar), non-foodartikelen of verpakte voedselartikelen in de box.

Bij een succesvol resultaat hopen we in de toekomst nog veel meer retailers in dit mooie circulaire verhaal te betrekken.

Maar dan nog blijft er enorm veel over wat wél ingezameld mag worden. Producten zoals brood (hallo, uitgedroogde versbroodjes van gisteren), koeken, zoutjes, chips, noten, deegwaren en rijst, maar ook groenten en fruit,

De biobox van Renewi is een kunststof box van 1,20 m op 1 m en 76 cm hoog, met een inhoud van 660 liter. Elke deelnemer stort een weeklang zijn voedselafval in de biobox, waarna Renewi alles weer komt ophalen. Dit gebeurt vier keer op afgesproken tijdstippen, tijdens een periode van twee jaar.

Doe mee!

kaas, boter, rozijnen en vegetarische voeding. Genoeg dus om die afvallijst van je winkel serieus te doen slinken.

Wie kan er meedoen?

In principe mag elke retailer met gevarieerde voedselproducten in de schappen zich aanmelden voor SuperInsect. Je hoeft geen klant te zijn bij Renewi, maar je bent wel bereid om klaar te staan voor de vooraf gecommuniceerde leverings- en ophaalmomenten van de biobox (vier keer in twee jaar) én om de scheiding van het afval goed te bewaken. Het betreft hier een casestudy waarmee we de haalbaarheid en maakbaarheid van het project willen onderzoeken, waardoor we voorlopig op kleinere schaal de bioboxen zullen neerzetten. Bij een succesvol resultaat hopen we in de toekomst nog veel meer retailers in dit mooie circulaire verhaal te betrekken.

Lijkt het je leuk om ook een biobox in jouw winkel te laten plaatsen en zo bij te dragen aan dit interessante onderzoek? Neem dan zeker contact op met onze collega Yannick Muls (yannick.muls@buurtsuper.be).

INKOMSTEN
BEN JIJ EEN WINKELEIGENAAR? Voegjebij5.243winkelsentoverwatje normaalweggooitomineenextrainkomst. GROENERE
NIEUWE KLANTEN
Verkoop producten terwijl je de rekken leegmaakt! Registreer je winkel via de QR-code toogoodtogo.be/buurtsuper
EN STRIJD ZO MEE TEGEN VOEDSELVERSPILLING TGTG_025_B2B_ad_002.indd 22-1136-SuperMAG-april-2022_cover.indd 1-3 SUPERINSECT
MEER
Genereerextraomzetdoorminderweg tegooien.90%vanjeproductenzijn verkochtbinnendedag!
PLANEET Geefjouwzaakeenmilieubewustimago enzetjeinvooreengroenereplaneet.
Treknieuweklantenaandankzij extrazichtbaarheidviadeapp.
VERKOOP JE OVERSCHOT
76
Alvast bedankt voor je inze(c)t!

Goed ge

appt

Deze ‘groene’ apps gebruiken jouw klanten. Hoog tijd dus om ze zelf ook uit te testen?

The QuestionMark

The QuestionMark checkt in hoeverre producten in de supermarkt impact hebben op het milieu, dierenwelzijn en gezondheid. Hoe? Heel simpel: gewoon de barcode scannen. Op hun site vind je nog heel wat feiten, cijfers en analyses over hoe voedselproducenten en -retailers bijdragen aan een gezond en duurzaam voedselsysteem.

Think Dirty

Think Dirty focust zich vooral op beautyproducten. Je scant het product en je ziet meteen welke foute ingrediënten erin zitten. Omdat het een Amerikaanse app is, werkt het scannen helaas niet altijd. Maar je kan ook gewoon zoeken op de producten, waardoor het toch nog handig kan zijn.

SuperMAG is het leukste magazine binnen de zelfstandige foodretail.

Wens je jouw product of dienst aan onze lezers kenbaar te maken?

Neem dan meteen contact op met onze accountmanager Yannick Muls via yannick.muls@buurtsuper.be of 0476 78 30 12.

We zoeken samen met jou naar de beste oplossing om je verhaal te brengen: een redactionele bijdrage in het magazine, aangevuld met een bedrijfsvideo en/of onlinecampagne? We denken graag met je mee.

Dossier april/mei:

lokale producten

Voor het SuperMAG van april/mei werken we aan een boeiend dossier over lokale producten. Biedt jouw bedrijf of organisatie een dienst of product aan binnen dit thema? Of ... heb je zelf een suggestie voor een leuk thema of onderwerp? Laat het ons dan zeker weten.

X
MAG HÉT MAGAZINE VOOR DE FOODRETAIL EXTRA HANDEN NODIG? zelfstandige snel handen te vinden valt steekt het handje toe. werkloze, deeltijds laaggeschoolde een en wij belonen je forfaitaire premie. 201 EN N° 202.01 215x285+4 NL v1.indd 2 MAG HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL TIP: wacht niet te lang, want onze nummers raken steeds sneller uitverkocht! MAG HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL APRIL 2022 SuperMAG verschijnt keer per jaar in februari april juni oktober december |Afgiftekantoor Antwerpen X P209546 PPPBBelgië(N)-Belgique SuperMAGiseeninitiatiefvanBuurtsuper.be, deUNIZO-organisatievansupermarktenenspeciaalzaken. 30 JAAR GROEI DANKZIJ VERS AnnekeVanKerrebroeckenFilipSabbe(ADLede) Eenproperebuurt! Met Red Lion Alexander Hendrickx DOSSIER dieTrotsopvanons inkomst. QR-code of toogoodtogo.be/buurtsuper OVERSCHOT 10/01/2022 10:59 APRIL 2022 HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL MAG HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL OKTOBER 2022 SuperMAG verschijnt 5 keer per jaar februari april juni oktober december |Afgiftekantoor Antwerpen X P209546 PBPP België(N)-Belgique SuperMAG is een initiatief van Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken. PASSIE VOOR OLDTIMERS SMELT SAMEN MET LIEFDE VOOR VOEDING Erwin Mertens (Foodgarage Hoase) DOSSIER Lekkergenieten WEEKEND VAN DE KLANT Meer dan 500.000 attenties over de toonbank 77 Dossier
-

Witloof’

een culinair toppertje

Begin februari zette VLAM samen met zijn partners witloof in de kijker tijdens de Week van het Witloof. Dé belangrijkste boodschap? Show some loof voor dit stronkje culinair erfgoed! Er is zoveel meer mogelijk met deze groente dan enkel witloofrolletjes met kaas en ham. Met andere woorden: witloof is een culinair toppertje in elke keuken. Waarom is het nodig om deze alom gekende lekkernij onder de aandacht te brengen?

Dat vroegen we aan de grootste witlooffan bij VLAM, Nele Van Avermaet.

Met een radio- en onlinecampagne ging ook dit jaar de Week van het Witloof – van 1 tot 7 februari – niet onopgemerkt voorbij. Ook in de horeca, retail, groot- en kleinhandel werd de groente in de kijker gezet. De troeven van witloof zijn dan ook groot. Het maakt deel uit van ons culinair erfgoed, is toepasbaar in alle soorten keukens en in verschillende bereidingswijzen. Bovendien is de groente caloriearm en budgetvriendelijk. Toch gaat het verbruik achteruit. Actie is dus geboden. Nele Van Avermaet, promotiemanager groenten en fruit

binnen VLAM: “De concurrentie in de versrayon is groot. En omdat de inspiratie vaak niet verder gaat dan de traditionele witloofrolletjes met kaas en ham, belanden de stronkjes te weinig in het boodschappenmandje.”

Feestweek

Na de succesvolle eerste editie in 2022 organiseerde VLAM dit jaar dus voor de tweede keer de Week van het Witloof. De eerste editie zorgde alvast voor een meerverkoop van 35% van de groente. De uitgebreide ervaring van VLAM met het concept ‘de Week van’ leert dat de focus op een feestweek een verstandige keuze is. Van Avermaet: “Bedoeling is uiteraard dat het product het hele jaar door meer top of mind wordt bij de consument. Een feestweek kan hiervoor een opstapje zijn.”

VLAM
“De concurrentie in de versrayon is groot. En omdat de inspiratie vaak ontbreekt, belanden de stronkjes te weinig in het boodschappenmandje.”
78
Nele Van Avermaet, promotiemanager groenten en fruit VLAM

Heel wat retailers, kleinhandelaars en groothandels stapten opnieuw mee in het verhaal. Ook de veilingen zetten hun schouders mee onder deze campagne en in de restaurants van de Vlaamse overheid stond – hoe kan het ook anders – witloof op het menu tijdens de feestweek.

Bedoeling van een feestweek is dat het product het hele jaar door meer top of mind wordt bij de consument.

VLAM stelde promotiemateriaal beschikbaar aan alle partners om de communicatie kracht bij te zetten. Het gaat om fotomateriaal, affiches, stickers, een receptenboekje en een displaydoos. Dat materiaal kunnen retailers gebruiken om de verkoop van witloof in hun winkel aan te zwengelen.

Seizoensgerechtjes

Daarnaast investeerde VLAM dit jaar in nieuwe recepten met witloof om de keuzemogelijkheden nóg uit te breiden. Want witloof is het hele jaar door beschikbaar en door te variëren in de bereidingswijze, kan je volop genieten van aangepaste seizoensgerechtjes. Dat laten we ons geen twee keer zeggen! We delen dan ook graag ons favoriete recept: quiche met witloof, peer en gedroogde ham. Smakelijk!

Enkele cijfers

Uit onderzoek van iVox vlak na de campagne vorig jaar blijkt dat in de Week van het Witloof het aangekochte volume per capita in België steeg met maar liefst 35% ten opzichte van de week ervoor. Ook het aantal kopers steeg in die week met 11%.

We eten witloof nog altijd het liefst in:

• Hespenrolletjes met kaassaus (31%)

• Rauw witloof, witloofsalade (25%)

• Gestoofd/gebakken (20%)

• In de oven, ovenschotel (5%)

• Witloofsoep (4%)

• Quiche (3%)

Quiche met witloof, peer en gedroogde ham

Ingrediënten

• 4 stronken witloof

• 2 peren

• 6 eieren

• 200 ml room

• 100 g zachte geitenkaas

• peper

• zout

• 1 vel kruimeldeeg

• 100 g gedroogde ham

Bereiding

1 Verwarm de oven voor op 180 °C.

2 Verwijder de harde onderkant van het witloof en snijd de stronkjes in vieren. Snijd de peren in reepjes.

3 Klop de eieren los met de room en de helft van de geitenkaas. Kruid met peper en zout.

4 Leg het kruimeldeeg in een quichevorm (diameter 26 cm) en prik gaatjes in de bodem met een vork. Leg een tweede vel bakpapier op het deeg en daarop bakparels. Bak het deeg 10 minuten blind in de oven.

5 Haal de quichebodem uit de oven. Verwijder de bakparels en het bovenste bakpapier. Laat even aan de lucht drogen.

6 Giet het eimengsel in de vorm en verdeel er het witloof en de peer over. Verkruimel er de rest van de geitenkaas over. Scheur de gedroogde ham in grove stukken en verdeel over de quiche.

7 Zet de quiche in de oven voor ongeveer 35-40 minuten. Dek eventueel af met wat aluminiumfolie als de ham te donker kleurt tijdens het bakken.

8 Laat de quiche 10 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt.

Meer recepten om te delen met jouw klanten?

Check www.lekkervanbijons.be of vraag de receptenboekjes aan via b2b@vlam.be

79
80
Op tour bij de boer

Weetjes over witloof

Wist je dat witloof voor het eerst in Brussel werd geteeld, meer bepaald in een kelder in Schaarbeek? Die kelder was geen toeval want hoe meer licht witloof te zien krijgt, hoe groener de top en hoe bitterder de smaak. Er bestaat ook een rode witloofsoort onder de naam roodloof. Bij het koken of stoven gaat de rode kleur grotendeels verloren. Roodloof is dus vooral … toverloof!

81

cash storten Snel, veilig en zorgeloos

Het aantal kaartbetalingen mag dan misschien toenemen, cash is nog altijd aan de orde van de dag. Gelukkig bestaat er Loomis, een bedrijf dat veilige cashautomaten bij onder andere buurtsupers neerzet zodat zij hun geld na de openingsuren niet meer naar de bank moeten brengen. Een uitkomst, zo klinkt het onder andere bij Liesbet Deprest, Operationeel Directeur bij Groep Bastijns in Sint-Niklaas. Samen met Ellen Van Berlamont, Sales & Marketing Director bij Loomis Belgium, vertelt ze over de oplossing.

Voor foodretailers is cash nog steeds een belangrijk betaalmiddel. Maar op het einde van de dag met duizenden euro’s over straat moeten gaan om dat geld naar de bank te brengen? Dat is voor veel winkeleigenaars een vervelende en zelfs beangstigende opgave. “Daar komt nog eens bij dat je tot 3.000 euro zelf mag vervoeren – als je dat al zou willen – en voor een hoger bedrag een beveiligd transport moet inschakelen”, zegt Liesbet Deprest.

“Dat is bij wet vastgelegd. Je moet dus ofwel vaker storten, ofwel de kosten voor een extern transport erbij nemen. Wij hebben daarom gekozen voor een SafePoint van Loomis.”

SafePoint van Loomis is een slimme oplossing in de vorm van een kluis, waar zaakvoerders hun cashgeld in kwijt kunnen. “In België is Loomis begonnen in 2017, na een overname van Cobelguard”, vertelt Ellen Van Berlamont.

LOOMIS
“Loomis neemt een verzekering voor de safe en het geld, onze klant loopt dus geen risico’s.”
82
Ellen Van
SafePoint van Loomis is een doorgedreven product dat de retailer echt ontzorgt.

“We hebben een doorgedreven product in handen dat de winkelier echt ontzorgt en de afhandeling van geld veiliger maakt. Van zodra een winkel bij ons aanklopt voor SafePoint, denken we mee over de juiste installatie en personalisering om zo tot de allerbeste oplossing te komen. Onze safe staat sowieso het best in een back-office waar hij niet zichtbaar is voor klanten. Het geld zit er beveiligd in, je kan er niet meer aan. We raden de winkel aan om daar affiches over op te hangen, zodat iedereen ervan op de hoogte is dat hier eigenlijk niets te rapen valt. Loomis neemt een verzekering voor de safe en het geld, onze klant loopt dus geen risico’s. Bovendien kan de klant kiezen om het gestorte geld dagelijks op zijn rekening te laten storten door de bank.”

Rechtstreeks storten

Liesbet is ontzettend tevreden over de SafePoint die zij voor haar vijf winkels gebruikt. “Je kunt in één kluis het geld van verschillende winkels storten, en ook nog eens op verschillende rekeningen. Ideaal.” Zij merkte de laatste jaren al dat het aantal banken drastisch afnam.

Het toestel telt tot wel vijf biljetten per seconde. Vals geld pikt hij er zo uit.

“Het is begrijpelijk dat ze willen besparen op bankvestigingen, maar voor retailers is dat heel ongunstig. Als ik voor meerdere winkels geld moet gaan storten en daarvoor langere tijd moet rijden, wordt het al snel heel onveilig. En doordat ik rekening moet houden met de openingsuren van de bank, werden mijn vertrektijden beperkter en daardoor ook makkelijker in te schatten voor wie eventueel kwaadwillig is. Het leek ons daarom een goed idee om een SafePoint aan te schaffen. Gewoon rechtstreeks vanuit de winkel ons cashgeld veilig kwijt kunnen, 24/7, dat is fantastisch.”

Automatisering

Bijkomend voordeel is de telfunctie van de SafePoint. “Daar spaar je ook tijd mee uit”, zegt Ellen, “want hij telt tot wel vijf biljetten per seconde. En vals geld pikt hij er zo uit.” Na de telling krijgt de winkelier een ticketje met gegevens van de storting, een dag later kan het geld op de zichtrekening van de klant staan. Een groot deel van de communicatie tussen de winkel en Loomis is overigens ook geautomatiseerd. Liesbet: “Als onze SafePoint tot 80% vol zit, krijgt Loomis vanzelf een melding en wordt er een transportfirma ingeschakeld om het geld tijdig te komen ophalen. Wij krijgen dan een berichtje, maar het transport komt altijd onverwachts. Een buitenstaander zou er geen vaste tijd op kunnen prikken, wat gunstig is voor de veiligheid.” De SafePoint heeft ook toffe functies die de stortingen inzichtelijk maken. “Wij kunnen bijvoorbeeld zien wie er hoeveel gestort heeft, en wanneer.”

Dicht bij de klant staan

Ellen merkt zelf ook dat de sluiting van banken een direct effect heeft op buurtsupers en kleine retailers en dat het aantal SafePoints daarom toeneemt. “Zodra je hem in huis hebt, ervaar je alleen maar voordelen. Het systeem zorgt eigenlijk tweemaal voor meer veiligheid: je hoeft niet meer naar de bank én niemand kan nog aan je cash. Voor kleinere winkels bieden we een oplossing aan waar 1.000 biljetten in passen, de grotere variant kan tot 2.000 biljetten aan.” In de komende jaren wil Loomis nog meer retailers helpen om veilig hun cash te storten. “Dicht bij de klant staan, dat is eigenlijk onze grootste ambitie. Zo kunnen we meer en meer mensen helpen met een slimme oplossing die de zaak een pak makkelijker maakt. Letterlijk.”

“Gewoon rechtstreeks vanuit de winkel ons cashgeld veilig kwijt kunnen, 24/7, dat is fantastisch.”
83

Koppeling NOWJOBS en bookU zorgt voor

enorme tijdswinst

Honderden berichtjes uitwisselen met studenten en flexi-jobbers?

En onoverzichtelijke Excelbestanden om vaste medewerkers in te plannen? Het is voltooid verleden tijd bij Spar Lichtaart. Sinds ze met NOWJOBS en de geïntegreerde bookU-planningstool werken, winnen ze zeeën van tijd.

“Via NOWJOBS bereik je snel profielen die staan te popelen om in jouw zaak te werken. Jij moet enkel de vacature online plaatsen. Per vacature mag je rekenen op een vijftiental sollicitaties. Eens jij de meest geschikte bijverdiener hebt gekozen, regelen wij de rest”, vertelt Ines Lingier, Partnership Manager bij NOWJOBS.

“Als je met complexe planningen werkt waarbij je meer dan twintig bijverdieners en vaste medewerkers moet inplannen, is het niet altijd eenvoudig om het overzicht te bewaren. Naast onze eigen planningsmodule, kan je daarom NOWJOBS ook koppelen met de planningstool van bookU”, vervolgt ze. “Dat is een all-inoplossing om je zaak nóg efficiënter te laten draaien.”

Geautomatiseerd personeelsbeleid Guy Van de Poel is samen met broer Luc zaakvoerder Van Spar Lichtaart. Ook mama Martha draait op 75-jarige leeftijd nog actief mee in de winkel. Ze werken sinds 2018 met NOWJOBS. “NOWJOBS is een digitaal platform voor de werving van onze studenten en flexi-jobbers. De app was vanaf dag één een enorme meerwaarde, want alles verloopt volledig automatisch: van de werving tot en met de onmiddellijke uitbetaling van de bijverdieners”, begint Guy. “We hebben een

NOWJOBS
“Alles verloopt automatisch: van de werving tot en met de onmiddellijke uitbetaling van de bijverdieners.”
Guy Van de Poel, medezaakvoerder Spar Lichtaart
84

vaste poule van flexi-jobbers en jobstudenten opgebouwd in de app waar we regelmatig een beroep op doen.” Ook hun bestaande jobstudenten en flexi-jobbers werden overgebracht in de app. Tot tevredenheid van de bijverdieners én Spar Lichtaart.

Handig overzicht

Sinds een jaar hebben ze nog een extra stap gezet in de integratie. “We werken nu ook met bookU”, vertelt Guy terwijl hij ons de handige planningstool laat zien op zijn scherm. Voorheen moest hij afspraken maken met interimkantoren, zijn studenten en flexi-jobbers beheren via NOWJOBS en zijn vaste medewerkers inplannen via een aparte planningstool. Dat is nu niet meer nodig. “NOWJOBS is geïntegreerd met het bookU-platform. Alles zit samen in één gebruiksvriendelijke tool waarmee we meteen een handig overzicht hebben van al onze medewerkers, zowel de vaste als de flexibele.”

Een ander belangrijk voordeel is dat de prikklok aan bookU is gekoppeld. “Onze medewerkers registreren zich via de prikklok wanneer ze aankomen en checken uit als ze vertrekken. Die

Zowel vaste als flexibele medewerkers zitten in een handig overzicht. Ook de prikklok is gekoppeld.

registraties komen automatisch in bookU binnen. Wij bevestigen de gepresteerde uren en enkele seconden later staat het loon op de rekening van de bijverdiener.”

Plannen per afdeling

BookU heeft een apart scherm ontworpen op maat van retailers. “Op dat scherm krijg je meteen een overzicht van de verschillende afdelingen: beenhouwerij, bakkerij, droge

Op zoek naar bijverdieners?

voeding enzovoort. Dat is heel belangrijk voor een supermarkt want we moeten medewerkers inplannen op die verschillende afdelingen. En ze schuiven soms al eens van de ene naar de andere afdeling. Dat kan perfect via bookU.”

“Dankzij de koppeling tussen bookU en NOWJOBS is het trouwens ook heel gemakkelijk om gaten in je planning op te vullen. Je kan namelijk ook medewerkers zoeken en aanwerven via de planningstool, want die is in de achtergrond gekoppeld met NOWJOBS”, vult Ines nog aan.

Een volgende stap die Guy en zijn team gaan zetten in de automatisatie is het gebruik van de forecasting tool van bookU. “We zijn dit volop aan het voorbereiden zodat we uiteindelijk ook een totaalbeeld krijgen van onze personeelskost. De module stelt ons in staat om productiviteit te maximaliseren door de bezetting te plannen in functie van de beoogde omzet. Kortom, de tandem NOWJOBS – bookU ontzorgt ons als werkgever enorm. Het systeem is niet alleen 24/7 beschikbaar, maar levert ons naast tijdswinst ook een kostenbesparing op!”

Kijktip!

Scan de QR-code en bekijk een videofragment waarin Guy meer vertelt over NOWJOBS en de unieke koppeling met bookU.

Snel en digitaal studenten en flexi’s vinden? Dat doe je via NOWJOBS, hét 100% digitale uitzendplatform. Jij plaatst de vacature, wij regelen het papierwerk. Zo bouw je in no time een flexibele poule van bijverdieners op. Check www.nowjobs.be of registreer je via deze QR-code.

85
Luc Van de Poel van Spar Lichtaart, Elizabeth Vandenabeele van NOWJOBS, Guy Van de Poel van Spar Lichtaart en Ines Lingier van NOWJOBS.

Nieuw op ‘t schap

Authentiek en hartig

Croustico lanceert twee authentieke en hartige snacks. Ze zijn allebei geproduceerd in Genua, de streek van de focaccia. De Focaccia tomaat mozzarella is een smaakvolle dunne focaccia met Italiaanse kerstomaten, groene pesto en mozzarella. Een heerlijke creatie volgens een authentiek Italiaans recept. De Focaccia paprika mozzarella is een zalige focaccia met geroosterde paprika, mozzarella en olijfolie. Een verrassende smaakcombinatie met pit.

Rum is on the rise

Rum is en blijft een favoriet van veel spiritliefhebbers. ‘s Werelds oudste rumproducent – Mount Gay – pakt uit met een very limited edition die luistert naar de naam The Madeira Cask. De drank is geïnspireerd op de gastronomie en lifestyle van het prachtige eiland Madeira. Ook de Black Barrel en de Eclipse blijven een mooie meerwaarde in jouw assortiment.

Placeb’eau

SPA® lanceerde onlangs een opvallende sensibiliseringsactie: Placeb’eau. Vertrekkend van de vaststelling dat de Belgen tot de grootste verbruikers van geneesmiddelen behoren, herinnert hun nieuwe placebopil op een didactische manier aan het belang van regelmatig water drinken. Wat er in de pil zit? Niets! Maar neem ze gewoon 8 keer per dag. Met een glas puur water. Placeb’eau is gratis te verkrijgen in apotheken, bij artsen en via de website SPA.be.

food trend

Krekels

Krekels? Yes, krekels! Ze bevatten een overvloed aan natuurlijke antioxidanten, eiwitten, vezels, vitamine B12, ijzer en zink. Bovendien zijn ze van de meest duurzame en efficiënte eiwitbronnen die er bestaan. Om je een idee te geven: voor de productie van één kilogram rundsvlees heb je maar liefst 2.000 liter water en 200 m2 nodig. Voor een kilogram krekels is dat een liter water en 15 m2. Een fractie dus. KRIKET is een jong Belgisch merk dat het helemaal aan het maken is met zijn assortiment van granola’s en repen op basis van biologische noten, granen, zaden en … krekels! We mochten de Chocolate Chirp proeven en zijn helemaal verknocht aan de subtiele, nootachtige smaak. Laat de krekels maar komen!

PRODUCTNIEUWS 86
KLAAR OM JE DROMEN TE REALISEREN? START JE EIGEN WINKEL SAMEN MET CARREFOUR. Kiezen voor een eigen Carrefour, dat is kiezen voor een eigen winkel met alle kansen op succes. Ben je klaar om de sprong te wagen? Zet vandaag nog de eerste stap naar jouw eigen zaak! … en wie weet word jij de baas in je eigen Carrefour-winkel. CONTACTEER ONS www.ikwordfranchisenemer.be recruitment_franchising_be@carrefour.com 02 729 24 67

Het Sociaal Fonds helpt jou en je personeel met extra handen. Niet letterlijk, maar wel met premies!

Geschikt personeel vinden, valt niet altijd mee. Bied een langdurige werkloze of laaggeschoolde een bediendencontract aan en wij belonen je met een forfaitaire premie.

Jouw werknemers financieel steunen door een tussenkomst in de kinderopvang via het Sociaal Fonds? Dit is mooi meegenomen! Nieuwsgierig geworden?

GA NAAR

sociaalfonds201.be sociaalfonds202-01.be

SOCIAAL FONDS N° 201 en N° 202.01
Belgische Confederatie van de Broodbakkerij - Banketbakkerij ChocoladebewerkingIJsbereiding (B.B.C.I.) v.z.w.
EN DIEN NU ONLINE JE PREMIEAANVRAAG IN
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.