SuperMAG december 2021

Page 1

SuperMAG verschijnt 5 keer per jaar in februari - april - juni - oktober - december |Afgiftekantoor Antwerpen X | P209546 | PB-PP België(N)-Belgique

DECEMBER 2021

MAG

HET VAKBLAD VOOR DE FOODRETAIL

DOSSIER Bouwen & tuur infrastruc

Dirk Willaert en Bernd Bastens (Carrefour Market Mechelen)

STRAFFE REMODELING KAASWINKEL SCHOCKAERT

Van winkel naar wijnbar, zomerterras en eventkapel

SuperMAG is een initiatief van Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken.70 jaar Buurtsuper.be

“De erkenning als Groepsvertegen­ woordiger is een cruciale stap vooruit. Zo kunnen we de belangen van onze leden nog sterker verdedigen.”

Afgelopen jaar hebben we in ‘De tijd van toen’-rubriek in dit magazine de evolutie van onze sector in woord en beeld gebracht. Uit ons rijke archief hebben we zes decennia de revue zien passeren met opvallende mijlpalen en getuigenissen. Recent hebben we echter nog een nieuwe en belangrijk stap gezet in de geschiedenis van Buurtsuper.be. We werden door de minister van Economie erkend als een van de eerste Groeps­ vertegenwoordigers. Dit betekent dat we op grond van het nieuwe Wetboek Economisch Recht via een ‘Class Action’ de collectieve belangen van onze leden voor de rechtbank kunnen verdedigen. Gelet op de evolutie van de supermarktsector is dit een cruciale stap. Uiteraard zal de toekomst uitwijzen in welke mate we die erkenning ten volle kunnen valideren. Het is onze missie om zelfstandige ondernemers uit onze sector te ondersteunen dat ze een billijke return krijgen voor de investeringen die ze met eigen kapitaal en op eigen risico doen. Binnenkort publiceren we opnieuw onze jaarlijkse rendabiliteitsanalyse. Uiteraard bracht het coronajaar meer omzet met zich mee, maar, maar de rendabiliteit over meerdere jaren en de solvabiliteit van onze leden blijft een aandachtspunt. Hier moeten we de franchisecentrales blijvend bewust van maken. Onze erkenning als Groepsvertegenwoordiger zal onze vereniging in ieder geval meer autoriteit geven om die opdracht te vervullen.

Luc Ardies Directeur Buurtsuper.be

www.facebook.com/buurtsuperunizo www.buurtsuper.be


4

Inhoud DECEMBER 2021

26

Colofon

Dit magazine is een initiatief van Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken. Redactieadres: Willebroekkaai 37, 1000 Brussel Oplage: 4.000 ex. - verschijnt 5 keer per jaar Secretariaat en abonnementen: Aurélie Camps, 02 212 26 22 Directeur Buurtsuper.be: Luc Ardies Redactie: Nele Schoofs, Mies Cosemans Fotografie: Studio Dann, Andreas Gijbels, Mies Cosemans en Dennis Van der Haegen Vormgeving: Kapitan, www.kapitan.be, 011 22 72 57 Advertenties: Yannick Muls, 0476 78 30 12 V.U.: Buurtsuper.be

Buurtsuper.be

Buurtsuper.be is de UNIZO-organisatie van supermarkten en speciaalzaken. Wij verdedigen hun collectieve belangen, inspireren en ontzorgen hen door een aangepast aanbod van individuele diensten en adviezen.

Lid worden van Buurtsuper.be? Neem contact op via info@buurtsuper.be of schrijf meteen € 500,94 (€ 414 excl. btw) over op BE35 4263 1182 2137 (UNIZO-lidmaatschap incl.) en je bent lid t.e.m. eind 2022.

38

06 Campagne Superbuur Tromgeroffel … de winnaars!

Coverstory

10 Op de koffie met … Hestia, onze socialmediamanager

Straffe stoot Carrefour Market Mechelen verbouwde in tien dagen tijd

12 Zwerfvuilacties aan de buurtsuper Fotoverslag, interview met onze partner BAT en tips tegen zwerfvuil 19 De tijd van toen Deze keer duiken we in de jaren 2010 20 Gluren bij de buren Lotus Biscoff gaat viraal 22 In de kijker Kaaswinkel Schockaert experimenteert met wijnbar 26 Van donuts tot Luikse wafels Carrefour Market Lanaken breidt uit met zoete lekkernijen 28 Lekker van bij ons Maak kennis met de Straffe Streek Box

32 Nieuw in de buurt Op een rijtje: de jongste telgen van de buurtsuperfamilie 34 Alvo Oostnieuwkerke opent de deuren Met huisbereide gerechten van de familie Debaene 36 Scherpstelling ‘Age-friendly’ buurtsupers, wat is dat? 42 PMO Zo krijg je je team op één lijn 46 De vraag van vandaag Wat met overgebleven verlofdagen?


DOSSIER

68 66 Etiketten, papierrollen en folie Belux-Mondial maakt het slim en snel 68 Pluimveebedrijf Wouters Met liefde voor de dieren 70 Op tour bij de boer Kip: lokaal en gezond 72 Feiten en cijfers Verkoop van kip en eieren stijgen fors 74 Croustico Food Experience Center Kennis en passie voor bakken 76 Kaas uit Zwitserland Feestje? Het beste recept voor kaasfondue en raclette 78 Na de uren Frédéric en zoon Xander supporteren luidkeels voor Liverpool 80 Achter de schermen Wensen komen uit in Carrefour Market Rijkevorsel

49 Bouwen en infrastructuur 49 Inleiding Remodeling, een must? 50 Verbouwplannen? Check onze checklist 51 Column Kan jouw zaak een remodeling aan? 52 Overstromingen troffen ook bottelarij Chaudfontaine Iedereen in de bres voor de heropbouw 56 Carrier Refrigeration Koeling in de winkel: een hot issue 60 De impact van winkelverlichting Energy Remodeling geeft tekst en uitleg

DECEMBER 2021

5


6

R E SU LT ATE N CA M PA G N E S UP ERBUURT

Was jij ook weer de ?

perfecte buur

Meer dan 700 buurtsupers namen deel aan onze campagne ‘De buurtsuper, jouw perfecte buur!’. De hele maand september zetten we samen de troeven van de zelfstandige buurtsuper in de kijker. De deelnemende winkels streden voor de felbegeerde titel ‘Buurtsuper van het jaar’.

Via een sterke onlinecampagne stuurden we 188.000 consumenten naar de campagnesite www.superbuurt.be. Daar konden ze via de store locator op hun favoriete buurtsuper stemmen, kortingsbonnen downloaden en spelen op de Superjackpot. Eén jaar gratis boodschappen Wie stemde op zijn favoriete buurtsuper, maakte zelf bovendien kans op één jaar gratis boodschappen. Betty Gennez stemde voor Spar Zepperen en mag er nu een jaar lang gratis boodschappen doen! “In mijn Spar vind ik alles wat ik nodig heb, en zelfs meer. Een paar jaren geleden zocht ik een spuitzak om een taart te garneren. Dat verkochten ze niet, maar om me toch verder te helpen haalden ze er twee uit hun werkplaats”, vertelt Betty. Ook de grote, altijd opgeruimde parking weet Betty te appreciëren. Dat de winkelkarren onder een afdak staan en je er geen munt voor hoeft te zoeken, bewijst dat deze Spar zijn klanten vertrouwt. “Iedereen van het personeel is vriendelijk: kassier(ster)s, degenen die de rekken vullen, de dames aan de kaas- en versafdeling. Het valt bovendien niet op wie leidinggevende in de winkel is, iedereen is aan het werk en altijd aanspreekbaar.” “De Spar Zepperen is altijd proper, ordelijk, uitnodigend, fris en aangenaam om in rond te wandelen en te winkelen. Hoewel er in de buurt ook een Aldi, Lidl en Carrefour zijn, blijf ik trouw aan mijn fantastische buurtsupermarkt!”


7

Enkele cijfers

730

deelnemende winkels zelfstandige supermarkten van alle grote commerciële groepen

“Hoewel er in de buurt nog heel wat andere warenhuizen zijn, blijf ik trouw aan mijn fantastische buurtsupermarkt!”

4.708

deelnamepakketten verdeeld onder de deelnemende winkels

Betty Gennez

Vier piekmomenten Volgend jaar tilt Buurtsuper.be de campagne nog een niveau hoger. “In plaats van één moment werken we aan vier piekmomenten waarop we telkens een belangrijke troef van de buurtsupers in de schijnwerpers plaatsen”, vertelt Yannick Muls, accountmanager partnerships van Buurtsuper.be. “Onze campagnesite zal dus het hele jaar online staan.” Over de acties zelf wil Yannick nog niet te veel kwijt. “De verkiezing van de ‘Buurtsuper van het jaar’ is alleszins een blijver. En ook de centrale attentie tijdens het Weekend van de Klant zal terugkomen. Maar daarnaast werken we ook aan enkele straffe acties die de zelfstandige buurtsupers op een heel originele manier onder de aandacht zullen brengen!”

Heb jij ook een hart voor de buurtsuper? Heeft jouw bedrijf of organisatie interesse in een commerciële samenwerking in het kader van onze campagne? Neem dan vrijblijvend contact op met Yannick Muls via yannick.muls@buurtsuper.be of 0476 78 3012.

40.000 bedankjes

voor deelnemende buurtsupers

136.000 Super Jackpotdeelnames

waarmee je één jaar gratis boodschappen kon winnen

265.000

bezoekers op www.superbuurt.be waarvan 188.000 unieke bezoekers

DECEMBER 2021

Betty Gennez, winnares ‘één jaar gratis boodschappen’ en trouwe fan van Spar Zepperen.


8

B U U R T SUPE R VA N HE T JA A R

Buurtsuper van het jaar:

s r a a n n i w de Dit jaar gingen 730 winkels van Carrefour, Delhaize, Colruyt Group, Spar Lambrechts, Albert Heijn en Alvo de spannende strijd aan voor de felbegeerde titel ‘Buurtsuper van het jaar’ (voorheen ‘Super Team’). Tromgeroffel … hier zijn de winnaars.

Onze buurtsupers kregen samen maar liefst 40.000 bedankjes. Deze winkels kregen de meeste stemmen van hun klanten:

Albert Heijn

Delhaize

Alvo

Spar Lambrechts

Carrefour

Spar-Colruyt

Winnaar: AH Antwerpen Berchem 2e plaats: AH Oud-Turnhout 3e plaats: AH Kuringen

Winnaar: AD Delhaize Willebroek 2e plaats: AD Delhaize Lede 3e plaats: AD Delhaize Esneux

Winnaar: Supermarkt C&B (Alvo Kortessem) 2e plaats: DB Center (Alvo Beernem) 3e plaats: Supermarkt C&B (Alvo Zonhoven)

Winnaar: Carrefour Market Tamines 2e plaats: Carrefour Market Diepenbeek Gedeelde 3e plaats: Carrefour Market Oranje Mechelen (Battelsesteenweg) & Carrefour Express Melsen

Winnaar: SPAR Sint-Eloois-Winkel 2e plaats: SPAR Vlimmeren 3e plaats: SPAR Express Peer (Lint)

SUPER B U U R T JAAR T VAN HE

2021

AR -

uurt.be

- 3 e PLAA

erb

Bedankt voor jullie stemmen! 21-1112-Buurt

t-jaar.indd

rs-BS-van-he

tsuper-sticke

21-1112-Buur

1

super-stickers-

- 2e PLAATS -

TS -

www.supe

17:32 17/11/2021

voor julli

e stemm

en!

BS-van-het-jaa

r.indd 3

17/11/2021

17/11/2021 17:32 2

Bedankt

rbuurt.be

www.superbuurt.be

21-1112-Buurtsuper-stickers-BS-van-het-jaar.indd

Alle winnaars - zowel de gouden, zilveren als bronzen - kregen een leuke sticker die ze op hun inkom­deuren mogen kleven.

2021

BU UR TSU PER VAN HET JAA R

2021

- WINNA www.sup

BUURTS UPER VAN HET JA A R

men!

llie stem

t voor ju

Bedank

Winnaar: SPAR Lichtaart 2e plaats: SPAR Loenhout 3e plaats: SPAR Leuven Vesalius

17:33


9

DECEMBER 2021

X

De winnaars deelden met trots hun behaalde titel op sociale media.

Frédéric Van Hoecke, zaakvoerder AD Delhaize Willebroek

Winkelverantwoordelijke Alvo Kortessem Wendy Deliever


10

O P D E K OFFIE M E T HE S TIA

Op de koffie met Hestia, onze socialmediamanager

Ons kopje koffie drinken we deze keer samen met Hestia Perkisas, onze nieuwe socialmediamanager. Met een pak ervaring en veel toewijding neemt ze de Facebook-, LinkedIn- en Instagrampagina van Buurtsuper.be voor haar rekening. En wie weet doet ze dat binnenkort ook voor jouw social media?

Met 27 jaar is Hestia onze jongste medewerker. Ze groeide op in Antwerpen in een gezin van zeven kinderen. In haar opleiding stonden events en communicatie centraal. Eerst volgde ze een opleiding Event- en Project Management aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen en daarna nog een Ba-na-Ba Communicatiemanagement, optie Reclame. Wanneer Hestia de schoolbanken verlaat, werkt ze – via een stage bij Flanders Investment Trade – voor de Wereldexpo in Milaan. Later mag ze zelfs achter de schermen meelopen tijdens de Fashion Week in Londen.


“Veel buurtsupers zijn overtuigd van de meerwaarde van social media, maar het ontbreekt hen aan tijd en inspiratie. Met ons begeleidingspakket geven we daar een antwoord op.” “Ik werkte toen voor een social media agency in Londen. Een van hun klanten was designer Julien Macdonald. We mochten verslag doen van zijn show op de Londen Fashion Week: teasers op voorhand posten, video’s maken tijdens de show, modellen interviewen, sfeer capteren, socials bijhouden en vooral héél veel kijken naar kleding gemaakt van uitzonderlijk weinig stof”, lacht ze.

Social media zijn echt niet meer weg te denken. Zeker niet in een organisatie zoals Buurtsuper.be

Daarna verkast ze naar een jong digitaal bedrijf in hartje Antwerpen. Daar werkt ze voor uiteenlopende klanten in de retail en FMCG. Sinds juni van dit jaar mogen we bij Buurtsuper.be op haar digitale talenten rekenen. “Social media zijn echt niet meer weg te denken. Zeker niet in een ledenorganisatie zoals Buurtsuper.be. Het is het ideale medium om je community te informeren, inspireren én verenigen. Ik ben trots dat ik daar mijn digitaal steentje aan kan bijdragen.” Hestia onderhoudt niet enkel onze social media, vanaf volgend jaar zal ze ook een vijftigtal buurtsupers persoonlijk begeleiden. “Ze krijgen wekelijks een kant-en-klare post over een actueel thema of die de troeven van de buurtsuper op een leuke wijze in de verf zet. Dat kunnen korte video’s, opvallende beelden of wedstrijden zijn”, licht ze toe. “Die

Hestia Perkisas

berichten kan je personaliseren door er een eigen boodschap aan toe te voegen.” Op bepaalde piekmomenten bevat de post ook een link naar www.superbuurt.be. “Dat is onze campagnewebsite die vanaf nu het hele jaar online is en waarop klanten leuke wedstrijden kunnen spelen en toffe prijzen winnen.” In het begeleidingspakket kan je ook boeiende webinars volgen én Hestia staat uiteraard klaar om een antwoord te bieden op alle vragen over sociale media. “Veel buurtsupers zijn overtuigd van de meerwaarde van social media, maar het ontbreekt hen vaak aan tijd en inspiratie om goeie content te maken. Met dit traject bieden we daar een antwoord op.”

Gouden tip van Hestia

Kan jij ook ondersteuning gebruiken in jouw socialmediabeleid? Schrijf je dan in voor ons ‘Social media jaar­traject’. Ik begeleid je gedurende een jaar met kant-en-klare posts en strategisch advies. Dankzij een subsidiebudget kan Buurtsuper.be dit jaartraject aanbieden voor slechts 630 euro. Een kostprijs die veel lager is dan de marktconforme tarieven.

Meer weten over het Socialmediajaartraject? Neem dan meteen contact op met onze socialmediamanager Hestia Perkisas via hestia.perkisas@buurtsuper.be.

DECEMBER 2021

11


12

F OT OV E RS LA G ZWE R FVUILA CTIES

Superbuurt, schone buurt

Check hier de video van de actie in Willebroek!

Zes uitbaters zochten en vonden een lokale vereniging, school of jeugdbeweging die zwerfvuil kwam ruimen in de buurt van hun buurtsuper. Wij zorgden voor een cheque van 250 euro die de uitbater mocht overhandigen aan de vereniging. Mooimakers leverde het nodige materiaal (hesjes, grijpers, handschoenen en afvalzakken). Bedankt aan alle buurtsupers en de vele vrijwilligers!

Zij zorgden dit jaar voor een schone buurt: 1 Spar Wolvertem met Scouts en Gidsen Sint-Brixius-Rode 2 Spar Express Diepenbeek met KFC Diepenbeek 3 Carrefour Market Boortmeerbeek en Scouts en Gidsen Boortmeerbeek 4 AD Delhaize Willebroek en Basket Willebroek 5 Albert Heijn Willebroek en Chiro Vita 1

1

2


DECEMBER 2021

13

2

3

4

3

4

5

5


14

I N T E R V I E W BR ITIS H A M E R ICAN TOBACCO

Partners in de strijd tegen

n e k u e p f r zwe

British American Tobacco is een belangrijke partner van onze zwerfvuil­acties. Pieter Van Bastelaere, senior manager Engagement & Communications legt uit: “Zwerfvuil is een immense uitdaging. We willen onze verantwoordelijkheid opnemen en het probleem zichtbaar maken.”

British American Tobacco (BAT) werd opgericht in 1902. Het tabaksbedrijf stelt wereldwijd meer dan 55.000 mensen tewerk, waarvan 116 in België. Het beheert een portfolio van meer dan 200 merken verdeeld over meer dan 200 markten. In ons land vind je vooral de merken Lucky Strike, Pall Mall en Kent in de winkelrekken van supermarkten, krantenwinkels, buurtsupers, speciaalzaken en tankstations. Sinds enkele jaren verdeelt BAT ook e-sigaretten. Met het merk Vuse zijn ze marktleider in ons land. Pieter Van Bastelaere: “Zwerfvuil is een immens probleem. Veel sigarettenpeukjes eindigen helaas in het zwerfvuil en we willen als producent onze maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen. We willen de kwestie onder de aandacht brengen, daarna is het aan de consument om er ook effectief iets mee te doen.”

De zwerfvuilacties die Buurtsuper.be organiseert, samen met buurtsupers en lokale verenigingen, zijn daar alvast een prima middel toe.

BAT wil, samen met de Vlaamse overheid, binnenkort zakasbakjes verdelen.

BAT ondersteunt de acties met veel enthousiasme. En het bedrijf wil, samen met de Vlaamse overheid, binnenkort ook zakasbakjes verdelen. “Dat is voor ons een belangrijk project omdat we de consument zo opnieuw stimuleren om zijn peuken op een duurzamere manier weg te werpen.” Hoe de zakasbakjes precies zullen worden verdeeld, is nog niet duidelijk. “We zijn volop aan het onderzoeken wat wettelijk mogelijk is en praktisch gezien de beste oplossing. We hopen het project alleszins in 2022 te lanceren.”


15

DECEMBER 2021

“We willen de kwestie onder de aandacht brengen, daarna is het aan de consument om er ook effectief iets mee te doen.” Pieter Van Bastelaere

Bouwen aan morgen Vorig jaar heeft BAT haar nieuwe bedrijfs­ strategie ‘Building a better tomorrow’ voor­gesteld. Duurzaamheid staat daarin centraal. “Een voorbeeld is de transitie naar vape-producten die we volop stimuleren”, legt Pieter uit. “Onlangs hebben we ook aangekondigd dat we op de volgende edities van Tomorrowland geen sigaretten meer zullen verkopen. We willen in 2030 bovendien volledig CO2-neutraal zijn en onze waterrecyclage met 30% verhogen tegen 2025.” BAT werd – als enige tabaksbedrijf – dit jaar opgenomen in The Dow Jones Sustainability World Index, een lijst van de tien meest duurzame bedrijven ter wereld. “Het is al het twintigste jaar dat we in die index verschijnen. Alhoewel we pas vorig jaar onze ‘Building a better tomorrow’-strategie lanceerden, werken we dus al veel langer aan de duurzaamheid van ons bedrijf.”

Pieter Van Bastelaere, senior manager Engagement & Communications BAT

TIP voor de rokers Wil je je steentje bijdragen aan een schonere natuur, maar lukt het je (nog) niet om te stoppen met roken? Neem dan standaard een zakasbakje mee wanneer je de deur uitgaat. Zo kom je nooit meer in de verleiding om je peuk te dumpen wanneer er geen asbak in de buurt is.


16

I N D E K I JKE R M OOIM A KE R S

Geef

l i u v f r e geen kans zw De parking van een buurtsuper is helaas vaak een trekpleister voor zwerfvuil. Peuken, kassabonnetjes, drankverpakkingen en mondmaskers belanden meer naast dan in de vuilnisbak. Wil jij een propere parking? Laat Mooimakers je dan helpen.

Mooimakers werkte samen met zes buurtwinkels aan een integrale aanpak van zwerfvuil. Deze aanpak vertaalde Mooimakers in een handig draaiboek ‘Sorteren en aanpak zwerfvuil bij je buurtwinkel’. Hierin wordt eenvoudig uitgelegd hoe je zwerfvuil én het buitenshuis sorteren van afval kan aanpakken. We zetten je in dit artikel alvast op de goede weg.

Tip!

Wist je dat je heel wat communicatie­ materiaal gratis kan bestellen via de webwinkel van Mooimakers?

Ga naar de bron Wil je zwerfvuil vermijden? Begin dan bij de bron. Naast de persoon die het veroorzaakt, is vaak ook het item op zich de oorzaak. Mensen krijgen nog te vaak dingen mee waar ze eigenlijk niet om vragen. Sta even stil bij wat je meegeeft aan je klanten. En probeer zelf ook zo veel mogelijk afval te voorkomen. Van communicatie tot evaluatie Stel een sorteer- en zwerfvuilpreventiebeleid op en communiceer dat ook. Doe dat eenduidig, herkenbaar en vooral op een positieve manier. Die aanpak geeft het meeste kans op het juiste gedrag.


DECEMBER 2021

17

N EN SORTERE ERFVUIL W Z K AANPA L RTWINKE BIJ JE BUU EK DRAAIBO

Ook het type vuilnisbak en waar je hem zet, is van belang. Uniformiteit en duidelijkheid spelen hierin een belangrijke rol. Kies voor afvaleilanden met minstens de fracties restafval en pmd en zet deze op een zichtbare plek voor je klanten. Jouw klant kent deze sorteeropties en zal ze ook juist gebruiken. Vuil trekt vuil aan. Een nette omgeving is van belang om (de aangroei) van zwerfafval te voorkomen. Vermijd volle vuilnisbakken en woekerende struiken waar afval onder komt vast te zitten en … veeg letterlijk voor je eigen deur. Wil je écht de strijd aangaan tegen afval en zwerfvuil rond jouw winkel? Meten is weten. Tracht je acties te meten en te evalueren en stuur bij waar nodig.

Kijktip!

Download het draaiboek! Het volledige draaiboek ‘Sorteren en aanpak zwerfvuil bij je buurtwinkel’ kan je downloaden op mooimakers.be. Zoek op ‘draaiboek buurtwinkel’ en je bent er in een klik. Mooimakers heeft heel wat ander materiaal op maat van jouw buurtsuper, zoals wobblers en verschillende affiches. Je vindt er zelfs tips en tricks over het aanspreken van klanten die zwerfvuil veroorzaken. Je kan het gratis bestellen via mooimakers.be/webwinkel.

AFHAAL ZONDER AFV AL? NEEM JE EIGEN POTJE MEE!

In het VTM-programma Wie? Wat? Weekend! kon je reportages bekijken van verschillende mensen die de strijd aangaan met zwerfvuil. Stadstoezichters, opruimers, GAS-vaststellers, ... Je kan alle afleveringen herbekijken via https://mooimakers.be/wiewatweekend.

ZONDER ZAK JE LUKT HET OO K. MOMGEN10526

- Preventie_A3.indd

1

19-05-21 10:48:24

MOMGEN10526

- Preventie_A3.indd

1

19-05-21 10:48:27


Ook wat u niet ziet is vaak van onschatbare waarde. Zoals het juiste woord of een comfortabele stilte. Of één en al oor voor wat gezegd wordt. Aandacht voor de grootse dingen en voor details die het verschil maken. Daaraan herkent u de ziel van onze bank.

www.delen.bank


DECEMBER 2021

19

Krisha. dochters Laura en n Dirk Daerden en ma e alig winkel. nm ne toe t der en me e om tot een mo Sabine Janssens, sam rmalige busgarag Ze bouwden een voo

De tijd van toen Voor deze rubriek snuisteren we nog een allerlaatste keer in de archieven van ons magazine. Ditmaal duiken we in de jaren 2010 tot 2020.

In 2011 startte Sabine Janssens, prille veertiger, samen met haar toenmalige man Dirk Daerden een nieuwe buurtsuper in Kleine-Spouwen. Dochters Krisha en Laura waren toen al hevige voorstanders van die overstap. Sabine zei daarover in ons magazine: “Zo een stap is niet niks, zeker als je weet dat we in Rijkhoven een goed draaiende zaak hadden die al drie generaties bestond (…). De sterkste motivatie om de stap te zetten van een verouderde, maar levensvatbare voedingswinkel naar een nieuwe, eigentijdse supermarkt is er gekomen van onze beide dochters. Vooral zij hebben ons gemotiveerd voor dit nieuwe project.” Laura zit ondertussen mee in de zaak in Kleine-Spouwen. Krisha is thuisverpleger en supportert volop vanop de zijlijn!

In 2011 was ook De dag van de klant een topper. Duizend buurtsupersklanten die een digitale foto hadden ingestuurd, ontvingen een gepersonaliseerde boodschappentas. Misschien een ideetje om volgend jaar terug op te pikken?


Gluren bij de buren 20


DECEMBER 2021

21

Lotus Biscoff: hit op Tiktok De producten van Lotus Bakeries uit Lembeke zijn op weg om een wereldmerk te worden. De groeiende inter­nationale populariteit merk je ook op Instagram en TikTok. De filmpjes met de #biscoff – waar de ‘Biscoff Spread’, of speculoospasta, rijkelijk wordt gebruikt voor koekjes, koffies en ijs – hebben al bijna 400 miljoen views verzameld.


22

I N D E K I JKE R KA A S WIN KE L S CHOCK AERT

In een 16de-eeuwse kelder opent ‘The Cellar’, een elegante bar waar wijn, bubbels en spirits worden gecombineerd met de kazen van Kaaswinkel Schockaert.

Van kaaswinkel naar

g n i v e l e b s a ka

In 1915 start Louis Schockaert een klein kaaswinkeltje in Mechelen. Meer dan 100 jaar later staan kleinzoon Harry en achterkleindochters Sophie en Ann aan het roer van de gerenommeerde Kaaswinkel Schockaert. Kaas zit in de genen van de familie, maar ook het ondernemerschap wordt met de paplepel ingegeven. Wanneer vader Harry op zoek gaat naar een nieuwe rijpingskelder, leidt dat naar een verrassend ondernemersavontuur.


“De goesting om dit te doen was zo groot dat we er gewoon voor zijn gegaan.” Omdat de werkruimtes en rijpingscellen achter hun kaaswinkel te krap worden, gaat de familie Schockaert op zoek naar extra ruimte. Even leeft het idee om op een nabijgelegen industrie­terrein een nieuwe hangar te bouwen. Het lot – en een gezamenlijke boekhouder – brengt hen echter bij ondernemer Mehdi Mathlouthi. Hij kocht begin 2017 de bekende Mechelse Congregatiekapel en aanpalende kanunnikenwoning van De Kerkfabriek. Samen met twee andere bevriende ondernemers, Elsje Van den Bogaert en Wim Voss, wil hij een culinair restaurant in de kanunnikenwoning openen. Maar de drie ondernemers zijn nog op zoek naar een bestemming voor de twee 16de -eeuwse kelders onder de Congregatie­ kapel. Harry en Sophie gaan een kijkje nemen en ze weten meteen: dit is het!

Sophie Schockaert

Van de twee 16de-eeuwse kelders gebruiken ze één als rijpingscel. In de andere komt hun degustatiebar ‘The Cellar’. De 200 à 250 soorten kaas koopt de familie Schockaert, onder andere, aan op de vroegmarkt in Rungis of rechtstreeks bij een aantal Waalse en Vlaamse kaasboeren.

Nadat de kelder decennialang leeg heeft gestaan, neemt de familie Schockaert in 2019 de achterste kelder in gebruik als rijpingscel. In de voorste kelder komt ‘The Cellar’, een elegante bar waar een selectie wijnen, bubbels en spirits worden gecombineerd met de kazen van Kaaswinkel Schockaert. Harry, Ann en Sophie stappen mee in de nieuwe vennootschap die voor de wijnbar wordt opgericht. De Congregatie­kapel zelf krijgt de toepasselijke naam ‘The Chapel’ en wordt een plaats voor (aperitief)concerten, exposities, recepties en diners. De familie Schockaert gebruikt de ruimte voor degustaties en klantenevents. In de zomer verhuist The Cellar even naar een zomerterras, waar gasten van wijnen, kaas en hapjes van de hand van Medhi’s chefs kunnen genieten.

Kennis delen “Het is best wel intensief geweest”, vertelt Sophie ons. “We wisten natuurlijk wel dat we iets over ons heen zouden krijgen. Maar de goesting om dit te doen was zo groot dat we er gewoon voor zijn gegaan.” Zou ze een dergelijk avontuur aan andere kaaswinkels aanraden? “Eigenlijk wel. Het heeft ons een enorme boost gegeven. Je mag nooit stilstaan als ondernemer.” Ondanks het vele extra werk, neemt Sophie maar één extra personeelslid aan die wekelijks de kazen in de rijpingscellen controleert, draait en zorgt voor het aanvullen van de kaas in de cellen en in de winkel.

DECEMBER 2021

23


24

I N D E K I JKE R KA A S WIN KE L S CHOCK AERT

Sophie en Harry Schockaert

Harry: “In de rijpingscel rijpen we de kazen die nog niet perfect op punt staan als we ze kopen. Zo kunnen we in de winkel altijd iets presenteren dat goed is om te eten. Maar we willen ook laten zien dat kaas verkopen niet hetzelfde is als schoenen verkopen. Kaas is een product dat je met zorg behandelt. Hier hebben we de kans om het verhaal achter dat proces te tonen.”

“Het heeft ons een enorme boost gegeven. Je mag nooit stilstaan als ondernemer.” Sophie Schockaert

De grootste meerwaarde van het hele project zit volgens Sophie inderdaad in het kunnen delen van kennis. “We hebben een grote opening in The Chapel georganiseerd, met bezoek aan de rijpingscellen. Het was echt leuk om mensen te laten proeven, hen van alles te leren over kaas en laten zien hoe we werken.” Tijdens degustaties ondervindt ze zelf hoe weinig mensen weten van kaas. “Ze zien een stukje kaas in een grootwarenhuis en weten totaal niet meer waar het vandaan komt. Ik liet onlangs een klant het wiel van een Comté zien en die kon niet geloven hoe groot die was.”

De extra ruimte geeft ten slotte ook de mogelijkheid om efficiënter te werken. “De winkel blijft groeien. We zitten daar veel te krap. Hier kunnen we de kazen deftig wassen, buffetten voorbereiden, enzovoort.” Generatieverschil Willen ze hun assortiment nog uitbreiden? “We hebben al een 200 à 250 soorten kaas. Als ik er tien extra wil, moet ik er tien andere laten vallen omdat ik in de winkel gewoon de ruimte niet heb om ze uit te stallen. Dus op zich is het assortiment niet uitgebreid. Wat we dankzij de nieuwe rijpingscellen wel kunnen doen, is onze kazen nog meer op voorhand aankopen en in de cellen soigneren.” In de nabije toekomst zullen Ann en Sophie blijven inzetten op Belgische kazen. “Dat is het verschil tussen de generaties”, zegt Harry daarover. “Ik was meer afhankelijk van industriële kazen die ik absoluut in het assortiment wou houden. Ann en Sophie


25

“Hier hebben we de kans om het verhaal achter de kaas meer te laten zien.” Harry Schockaert

hebben het lef gehad om die kazen eruit te halen en te vervangen door authentieke, artisanale producten die veel meer pit hebben in hun smaak.” Harry doet om de drie weken een ronde in Wallonië bij kleine kaasboeren die geen distributienet hebben en waar hij ter plaatste de kazen gaat halen. Hetzelfde doet hij voor de regio’s Oost- en West-Vlaanderen en om drie weken rijdt hij naar de befaamde vroegmarkt in Rungis. “Waarschijnlijk gaan we dat binnenkort om de twee weken doen”, vertelt Sophie. “Dan heb je meer controle over de affinages. Je kan je stock gewoon beter beheren als je vaker gaat.”

Ook een winkelvernieuwing staat op de planning. Hiervoor gaat de familie vergelijkbare winkels in Frankrijk bezoeken.

Vernieuwen? Sophie speelt al even met het idee om de winkel compleet te vernieuwen. “We hebben een hele smalle winkel van 15 meter diep en 5 meter breed”, legt Harry uit. “De linkerkant van de zaak kunnen we niet ten volle benutten, maar dat is in de toekomst wel de bedoeling. Daarom gaan we enkele vergelijkbare winkels in Frankrijk bezoeken. Zo achterhalen we hoe zij dat oplossen.” “Die plannen zijn helaas nog niet heel concreet omdat we gewoon geen tijd hebben gehad. The Cellar en The Chapel zijn er ‘even’ tussengekomen”, lacht Sophie, “Het is echt zot geweest.”

DECEMBER 2021

De kazen krijgen rustig de tijd om te rijpen in de kelder. Daarna belanden ze in de winkel, of op een degustatiebordje bij een lekker glaasje wijn.


26

I N D E K I JKE R S WE E T M A R KE T LANAK EN

De

zoete uitbreiding

van Carrefour Market Lanaken

Boris Mechels, zaakvoerder Sweet Market

Tachtig soorten donuts, chocozoenen, versgebakken wafels met toppings ... De Carrefour Market van Lanaken kreeg er dit jaar een zoet zusje bij: de Sweet Market. Winkeldirecteur Boris Mechels en mede-eigenaar Andreas Nijs sloegen de handen in elkaar en toverden hun idee om tot een succesvolle zaak.

“Het begon allemaal twee jaar geleden met de plannen om de Carrefour Market te verbouwen”, vertelt Boris ons in zijn Sweet Market. “We hebben toen vijf panden rond de winkel bij kunnen kopen. Achteraf bleek dit het mooiste pand te zijn, maar het moeilijkste om in te passen. Er is een niveauverschil, een tweede verdieping …” Boris is fan van de Verenigde Staten en weet dat donutwinkels daar immens populair zijn. De Sweet Market in galerij Da Vinci in Lanaken.


Naast donuts, versgebakken Luikse wafels en chocozoenen, kan je hier ook terecht voor minidonuts.

Boris en Andreas schakelen ook Gerty Hauben en Britt Dautzenberg in. Gerty had een koffieshop in de galerij en Britt is een gediplomeerd patissier-chocolatier. Na veel testen en proeven opende de Sweet Market op 18 augustus de deuren. “Die eerste week stond er constant een rij tot buiten. We hebben toen 5.000 donuts verkocht.”

“De eerste week stond er constant een rij tot buiten. We hebben toen 5.000 donuts verkocht.” Boris Mechels, zaakvoerder Sweet Market

Gerty en Britt worden de vaste gezichten van Sweet Market. Ze creëren alles zelf en werken enkel met kwalitatieve Belgische producten en lokale partners. “We zweren bijvoorbeeld bij Callebaut-chocolade. Die is iets duurder, maar dat verschil proef je.”

Hét succes zijn evenementen en bestellingen op maat.

Hij gaat met zijn idee naar Andreas Nijs, die samen met Herman Nijs en Wilfried Colla eigenaar van de Carrefour Market is. Hij is meteen enthousiast. “We hebben een financieel plan uitgewerkt en voor­ gelegd aan Herman en Wilfried. Het was een gok. We liggen in een galerij en Lanaken is Genk of Hasselt niet. Maar een donutshop is wel iets waarmee we jonge mensen konden aantrekken.” Boris en Andreas krijgen een akkoord maar dan begint het werk pas. “We zijn echt vanaf nul begonnen. Logo, verpakkingen, producten om mee te werken, leveranciers, inrichting … Het is een zoektocht geweest. Gelukkig nam binnenhuisarchitecte Bo Cloot van Studio B.C. ons veel werk uit handen.”

Naast tachtig soorten donuts, versgebakken Luikse wafels die je naar eigen keuze kan beleggen en een assortiment van dertig soorten chocozoenen, kan je hier ook terecht voor minidonuts. “Een idee van mijn buurman. Die vertelde me dat zijn kinderen na twee of drie happen hun donut al opzijleggen. Een gouden tip blijkt nu, want de minidonuts scoren boven verwachting.” In de zomer zetten we meer in op milkshakes, smoothies en aardbeien gedoopt in chocolade. Er zijn ook zes zit­ plaatsen binnen en nog eens dertig buiten waar je kan genieten van verwen­koffies.“ Hét succes zijn echter de evenementen en bestellingen op maat. “Eind oktober hebben we bijvoorbeeld 450 Halloweendonuts op één avond verkocht. We doen ook veel kinderfeestjes en maken donuts op maat

Vaste gezichten van Sweet Market, Gerty en Britt creëren alles zelf en werken enkel met kwalitatieve Belgische producten en lokale partners.

voor bedrijven. Vanaf volgend jaar gaan we dus nog meer inzetten op online verkoop en we overwegen om ook aan huis te leveren.” Er zitten zeven Carrefours in de groep Nijs-Collas. Op termijn is het de bedoeling om dit concept uit te rollen naar de andere winkels. “De vier bestverkochte chocozoenen vind je al in de Carrefours. We willen hetzelfde doen met de donuts maar die logistiek is complexer omdat het een vers product is. Geef ons nog een jaar om hieruit te leren. Het moeilijkste is alleszins achter de rug. Het zou fijn zijn als we nu gestaag kunnen groeien.”

DECEMBER 2021

27


28

LE K K E R VA N BIJ ON S A M BA S SAD EUR

Straffe ducten streekpro

,

ook de motor van jouw zaak?

Dominique Jans, uitbater Proxy Sint-Joris-Weert

Voorzitter van ‘Straffe Streek’ Paul Vleminckx is zelf lokale producent van de mousserende wijn Chardonnay Meerdael.

Hoorde jij al van de Straffe Streek Box? Het pakket, gevuld met lokale lekkernijen, werd onlangs gelanceerd door de provincie Vlaams-Brabant en vzw Streek­ producten Vlaams-Brabant. Buurtsuperuitbaters kunnen de box vullen met streekproducten uit hun winkel. Tekst en uitleg krijg je van initiatiefnemer Paul Vleminckx en Dominique Jans, uitbater van Proxy Sint-Joris-Weert.

Paul Vleminckx is sinds 2004 voorzitter van Straffe Streek, het platform dat streekproducten in Vlaams-Brabant promoot en de Straffe Streek Box ontwikkelde. Hij zag de populariteit van streekproducten het laatste jaar de hoogte in schieten. “Het korteketenprincipe dat erachter zit, maakt lokale producten aantrekkelijk”, vertelt hij. “Mensen beseffen alsmaar meer dat er ook in hun straat of om de hoek interessante lokale producenten te ontdekken zijn.” Paul kan het weten, want hij is zelf ook een lokale producent. Sinds 1994 maakt hij een mousserende Blanc de Blancs volgens de méthode traditionelle. “Toen we ermee begonnen, bestonden er geen Belgische mousserende wijnen. Maar we zijn er toch in geslaagd om daar redelijke resultaten mee te halen”, zegt hij bescheiden over zijn met prijzen overladen Chardonnay Meerdael.


DECEMBER 2021

29

“Als ondernemers moeten we ons differentiëren en streekproducten zijn daar de uitgelezen kans voor.” Dominique Jans, uitbater Prosy Sint-Joris-Weert

Lokale topproducten worden voortaan gepresenteerd in een mooie doos ‘vol Straffe Streek’.

Alles op één plek Dominique Jans verkoopt de schuimwijn van Paul maar al te graag in zijn Proxy. En die is daar in goed gezelschap. In zijn buurtsuper in Sint-Joris-Weert, die hij samen met echtgenote Kristien uitbaat, vind je een indrukwekkend assortiment lokale producten.

Met ons onestopshopconcept moeten klanten niet meer apart bij elke lokale producent aankloppen “Als ondernemers moeten we ons differentiëren en streek­producten bieden daar de uitgelezen kans voor. Met ons onestopshopconcept moeten klanten niet meer apart bij elke lokale producent aankloppen, maar vinden ze alles bij ons.” Dat zijn publiek bewust op zoek gaat naar

lokale lekkernijen, is een meevaller. “Maar dat gebeurt niet enkel uit chauvinisme”, weet hij. “Klanten zijn vooral op zoek naar lekkere waren, en wij hebben nu eenmaal heel kwalitatieve streekproducten. Dat helpt.” De distributie is volgens hem wel nog een uitdaging. “Je moet opletten voor te veel logistieke tussenpersonen die allemaal hun stukje van de marge willen. Want dan gaat het product zichzelf uit de markt prijzen.” Vindt hij het dan niet moeilijk om rechtstreeks met al die verschillende leveranciers te werken? “Dat valt wel mee. Het zijn er ook geen duizend.” Schijnwerpers op lokale producten Dominique vertelt ons dat het belangrijk is om de streekproducten in de kijker te zetten eenmaal je ze aanbiedt in de winkel. “Het lukt niet als je ze plompverloren tussen de andere producten legt. Daarom zorgen we in het begin


30

LE K K E R VA N BIJ ON S A M BA S SAD EUR

“Streekproducten zullen nog aan belang winnen. Als ondernemer mag je die kar gewoon niet missen.” Dominique Jans, uitbater Prosy Sint-Joris-Weert

In de buurtsuper van Dominique en Kristien in Sint-Joris-Weert vind je een indrukwekkend assortiment lokale producten.

voor een mooie, opvallende uitstalling, promotie via Facebook en spreken we de klanten erover aan. Na verloop van tijd vindt het product dan wel zijn weg in het gewone assortiment.” Hij vindt het zijn opdracht als lokale ondernemer om een platform voor streekproducten te bieden. “Als jonge gasten uit de buurt hun zelfgebrouwen ‘Koboi’-bier hier komen voorstellen, dan zeg ik natuurlijk ja. Ik proef het product uiteraard wel eerst”, lacht hij. “Lokale producten krijgen een soort van kwaliteitslabel als ze in de rekken van een buurtsuper of supermarkt liggen. Consumenten mogen er dan op vertrouwen dat het goede en lekkere producten zijn”, vult Paul aan. “Het is een win-win”, reageert Dominique. “We hebben als buurtsuperuitbaters het geluk dat er mensen zoals jij - letterlijk om de hoek - een topproduct op de markt brengen.” “En we hebben nu een toffe doos om al dat lekkers mooi in te presenteren”, glimlacht Paul.

“Lokale producten krijgen een soort van kwaliteitslabel als ze in de rekken van een buurtsuper liggen.” Paul Vleminckx, voozitter vzw Streekproducten Vlaams-Brabant

Toekomstmuziek Hoe zien ze de toekomst voor streekproducten? Beiden zijn ze ervan overtuigd dat dit verhaal alleen nog maar zal groeien. “Het gaat een bijkomende motor in de winkel worden”, besluit Dominique. “Naast het AGF-assortiment, de bakkerij enz. zullen de streekproducten ook aan belang winnen. Als ondernemer mag je die kar gewoon niet missen.”


uitgebreid aanbod

gietvloeren antislipgraad naar vrije keuze I naadloos I volgens de hygiënische normen met afgeronde plinten I kan aangebracht worden op zowel nieuwe als bestaande ondergronden I onderhoudsvriendelijk

Welvaartstraat 5 - 2200 Herentals - T +32 14 51 54 85 - info@devefloor.eu - www.devafloor.eu

Adverteren bij Buurtsuper.be of commerciële partner worden? De zelfstandige buurtsupers zitten in de lift. Hun kracht? Lokale verankering, tomeloze inzet en vooral ... hun eigenzinnige karakter. Onze media vormen de ideale brug naar dit unieke segment. Interesse om jouw product of dienst aan deze interessante doelgroep bekend te maken? Neem dan meteen contact op!

Meer weten? Sterke mediamix We zoeken altijd naar de beste manier om je verhaal te brengen. Een redactionele bijdrage, aangevuld met een bedrijfsvideo en/of online campagne? We denken graag met je mee!

Neem contact op met Yannick Muls, Accountmanager Partnerships via yannick.muls@buurtsuper.be of gsm 0476 78 30 12

DECEMBER 2021

31


32

AC T U E E L WIN KE LOPE NIN G E N

Nieuw

in de buurt Proxy Meulebeke In Meulebeke opende een nieuwe Proxy Delhaize de deuren. De zaak wordt uitgebaat door zelfstandige uitbaters Gauthier Van Weehaeghe en echtgenote Veerle Croubels. In de afdeling beenhouwerij vindt de klant een assortiment van vers vlees en charcuterie van Atelier Gauthier. “We werken uitsluitend met vrouwelijk Belgisch witblauw rundsvlees en Limousin”, aldus Gauthier. Veerle en Gauthier hebben twintig jaar ervaring in de vleessector. Ook hun Proxy in Olsene heeft een Atelier Gauthier.

Albert Heijn Maldegem De 64e Albert Heijn in België wordt uitgebaat door Nick Rogmans. Het is zijn eerste winkel als franchisenemer voor Albert Heijn. “We pakken uit met een bijzonder assortiment dat we tegen hele scherpe prijzen aanbieden. Ons team - dat vooral bestaat uit lokaal talent - staat garant voor een topservice. Ik ben ervan overtuigd dat we alles in huis hebben om een fijne buurtwinkel te worden waar mensen graag terugkomen”, aldus Nick. “Onze jarenlange ervaring en uitgesproken liefde voor het merk, maken het extra mooi om samen dit avontuur aan te gaan”, zegt ook Barend, de vader van Nick, die deel zal uitmaken van het managementteam.

Carrefour Express Erpe-Mere Frederik Van Landeghem opende een nieuwe Carrefour Express in Erpe-Mere, in het pand waar vroeger de Spar gevestigd was. De zaak kreeg een nieuwe vloer, kassasysteem, een nieuwe koel­ installatie op CO2 en zelfs een vernieuwde gevel. Frederik is niet aan zijn proefstuk toe. Hij baat al zeven Carrefour Markets uit. Hij slaagt er telkens in om de winkels efficiënter te organiseren, mooier te laten ogen en aantrekkelijker te maken voor de klanten. Hij heeft het dagelijks beheer van zijn Express toevertrouwd aan Vanessa Rijk, die ervaring opdeed in de Carrefour Market in Erpe-Mere.


AH XL Mechelen “We hebben veel fans in deze stad die al lang hoopten op de komst van Albert Heijn in hun buurt,” zegt franchise­ nemer Jan Peeters. “Om dat geduld te belonen, hebben we in Mechelen een heel grote winkel geopend. We pakken in onze winkel niet alleen uit met al het verrassende van Albert Heijn, maar ook met mooie producten van eigen bodem.” Albert Heijn XL Mechelen is een project van Jan Peeters, Wim Peeters en Mathé Heeren.

Express Brugge-St-Pieters Op 27 oktober opende een nieuwe Carrefour Express in Brugge-St-Pieters. Franchisepartner Olivier Joos is niet aan zijn proefstuk toe. Hij opende in 2016 al een Carrefour Express in Sint-Kruis. “Ik wil het de klant echt gemakkelijk maken”, zegt hij. “Daarom is de winkel alle dagen doorlopend open van 7u00 tot 20u00. Ook de werknemers van AZ St-Jan en Mintus kunnen hier terecht voor of na hun werk”. De Express komt er in het wooncomplex op de vroegere site van Coca-Cola. Olivier kent de site, want hij heeft er zelf nog voor Coca-Cola gewerkt.

AD Delhaize Koersel Toen de familie Vandecaetsbeek - die nog drie andere Delhaizewinkels uitbaat - in september 2017 de al goed draaiende AD Delhaize overnam van de familie De Mol, zagen ze meteen het potentieel van het pand. Er werd 380 m² bijgebouwd, je kan er nu winkelen op 1.450 m². De AD Koersel werd getrans­formeerd tot een moderne winkel volgens het hedendaagse Delhaize-concept. De klant komt binnen in een open, ruime versafdeling met lage rekken en koelingen. Dat creëert een aangename winkelbelevenis en helpt de producten beter tot hun recht komen. Voor de koel- en vriesmeubels deden de uitbaters een beroep op Carrier Refrigeration Benelux. Zij plaatsten de energiezuinige E6-meubelen Morea, Mirado, Methos en Velando. De bestaande HFK-installatie werd vervangen door een moderne CO2-installatie met warmterecuperatie. Ondanks de wereldwijde problemen met de aanvoer van grondstoffen, werd deze winkel in twee weken volledig omgebouwd. www.carrier-refrigeration.be

DECEMBER 2021

33


34

W I N K E LO PE N ING A LVO OOS T NIEUWK ERK E

d i e r e b s i u h Lekker in de keuken van familie Debaene

Gilles en Jasper Debaene, derde generatie in het familiebedrijf

“Wij garanderen dat we alle ‘Onze Keuken’-producten en gerechten in onze eigen kooken bakpotten klaarmaken.” Jasper Debaene

Al drie generaties lang baat de familie Debaene een buurtsupermarkt uit in het West-Vlaamse Beernem. Als kroon op hun jarenlange werk opende de jongste generatie van de familie dit jaar een nieuwe Alvo in Oostnieuwkerke. De tweede zaak dus voor de familie. “Centraal staat het huisbereide versaanbod ‘Onze Keuken’, een vers assortiment dat we lokaal produceren én verpakken in onze eigen ateliers”, vertellen kleinzonen Sander, Gilles en Jasper Debaene.


35

Grootvader Hubert en grootmoeder Marie-Jeanne Debaene, toen pas getrouwd, openden in 1968 een piepklein voedingswinkeltje. Hun zonen John, Luc en Stefaan toverden het kleine buurtwinkeltje van 100 m² om tot een supermarkt van 2.450 m², de Alvo-supermarkt ‘DB Center’ in Beernem. De derde generatie zet nu de schouders onder de verdere expansie van het familiebedrijf. Kleinzonen Sander, Gilles en Jasper Debaene openden dit voorjaar een tweede vestiging in Oostnieuwkerke. De nieuwe winkel ligt in de Polenstraat, op de plek waar tot begin 2019 een Proxy Delhaize gevestigd was. “Na een marktonderzoek bleek dit de ideale locatie om een tweede vestiging te openen”, vertelt Jasper Debaene. “Het leegstaande pand werd afgebroken en er werd een nieuwe winkel opgetrokken in de plaats.”

Debaene koos voor Alvo-groep om hun concurrentiële prijszetting en de ruimte om eigen accenten te leggen.

De nieuwe Alvo-supermarkt biedt een kleine 1.000 m2 aan winkelruimte en de focus ligt net als in Beernem - op de versafdeling. “Vers gerezen boterkoeken, pistolets en zachte broodjes, mals en sappig kwaliteitsvlees, ultra verse vis … maar evengoed een assortiment van méér dan 100 huisbereide meeneem­ maaltijden, versbereide groentjes, traag gegaard vlees en heerlijk klaargemaakte vis, al of niet in saus. En niet te vergeten onze superlekkere dessertjes.”

De winkels van de familie Debaene maken deel uit van de Alvo-groep. De keuze voor dat enseigne was in die tijd snel gemaakt. “Alvo werkt nauw samen met Retail Partners Colruyt Groep. Die samenwerking waarborgt een concurrentiële prijszetting in het aanbod van de nationale kwaliteitsmerken. Daarnaast biedt het enseigne alle mogelijkheden aan de zelfstandige ondernemer om zijn eigen accenten te leggen. Het spreekt voor zich dat het huis­ bereide versaanbod ‘Onze Keuken’ dan ook een centrale rol heeft gekregen in het assortiment.” “‘Onze Keuken’ staat gelijk aan op-en-top verse producten en maaltijden. Wij garanderen dat we al onze ‘Onze Keuken’-producten en gerechten in onze eigen kook-en bakpotten klaarmaakten. Het etiket maakt de producten en bereidingen herkenbaar voor onze klanten. Je vindt het terug op patisserie, vers vlees, verse vis, traiteurbereidingen, on-the-go maaltijden, kaas en charcuterie”, besluit Jasper.

Alvo Debaene biedt meer dan 100 huisbereide meeneemmaaltijden, versbereide groentjes, traag gegaard vlees, klaargemaakte vis én superlekkere dessertjes.


36

SC H E R P S TE LLING

Age-friendly buurt zoekt age-friendly buurtsuper Mensen willen steeds langer thuis wonen. Kangoeroewoningen en aangepaste huizen en appartementen schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar al te vaak zien we over het hoofd dat een aangepaste woning niet altijd volstaat. Ook de plaats en de buurt waar die woning gelegen is, bepalen of je er je oude dag comfortabel kan doorbrengen of niet. Als er geen supermarkt, openbaar vervoer en gezondheidscentrum in een straal van 500 meter of op tien minuten stappen te vinden zijn, dan is die aangepaste woning eerder een gouden kooi. In ‘ageing in place’ - zoals deze tendens wordt genoemd - liggen dus heel wat kansen voor de retail.

Bron: bureau50.be


DECEMBER 2021

37


38

I N D E K I JKE R CA R R E FOU R M ARK ET MECHELEN

s r e w u o b r e v e f f a r t S Volledige remodeling in tien dagen De Carrefour Market in Mechelen werd in slechts tien dagen volledig vernieuwd. Vloeren, plafonds, elektriciteit, koelmeubels en koelcentrale, kregen een totale make-over. Hoe uitbaters Vicky Willaert en Bernd Bastens dat klaarspeelden? We gingen langs en ontdekten hun formule tot succes.

Het was Vicky’s vader Dirk Willaert die de winkel, toen nog een Unic, in 1970 opende. Ondanks zijn 83 lentes komt hij er nog vaak over de vloer. En hij is bijzonder trots op het project van zijn dochter en schoonzoon: “Vicky en Bernd zijn veertigers en dus in de fleur van hun leven. Dan moet je een ‘apparaat’ hebben dat op punt staat. Met deze nieuwe winkel hebben ze dat.” “De remodeling was ook wel een noodzakelijke stap”, vertelt Bernd. “De vloer was zelfs nog nooit vernieuwd. Vroeger dachten we: wie kijkt nu naar de vloer of het plafond? Maar de winkels in de buurt zijn allemaal nieuw of recent vernieuwd. Dan moet je wel volgen.” Ook op technisch vlak kon de winkel wel een opfrissing gebruiken. “Onze elektricien Marc Massant heeft de volledige elektrische installatie vernieuwd. Bumaco, specialist in professionele koeling en klimatisatie, installeerde een nieuwe energiezuinige CO2-koeling.”

“De winkels in de buurt zijn allemaal nieuw of recent vernieuwd. Dan moet je wel volgen.” Bernd Bastens “Je kan nieuwe klanten bereiken door andere producten aan te bieden en te zorgen voor dynamiek in de winkel”, vervolgt Bernd. “Maar wil je echt een nieuw cliënteel aanboren – wat nodig is want we hebben nu eenmaal een verouderd publiek – dan moet je die oefening grondiger doen. Daarom wilde ik ook absoluut de buitenkant aanpakken, zodat de verandering al van veraf in het oog springt.” Specialisatie De meeste werken worden uitgevoerd door vaste aannemers van Carrefour. Maar omdat


DECEMBER 2021

39

“Als je echt een nieuw cliënteel wilt aanboren dan moet je een grondige remodeling doen.” Bernd Bastens

Voormalige uitbater Dirk Willaert met schoonzoon en huidige uitbater Bernd Bastens


40

I N D E K I JKE R CA R R E FOU R M ARK ET MECHELEN

Door het uitbreken van binnenmuren en de gevels in glas, oogt de winkel groter en lichter.

Bernd ook voor- en achtergevel wil uitbreken én een stuk van de vloer wil verhogen, moet hij een eigen aannemer inzetten. Hij moet dat plan wel eerst verdedigen bij zijn franchisegever, want die wil dat de strakke planning zeker niet wordt verstoord. Bob Van Poppel van Bouwbedrijf Van Poppel, toevallig ook een buurman van Vicky en Bernd, wordt ingeschakeld. “We zijn gespecialiseerd in alle moeilijke dingen”, lacht hij. En dat blijkt nodig te zijn. “In een winkel die tot het laatste moment open is, kan je weinig ‘destructief onderzoek’ doen. Het is vaak pas bij het afbreken dat je effectief ziet hoe iets in elkaar zit. Dan is het kwestie van daar mee om te gaan.” Toch wist hij ook wel waar hij aan begon: “Ik heb een bedrijf waar negentig mensen werken, we hebben een eigen schrijnwerkerij en de nodige experts in huis. Ik kan schakelen indien nodig.” Atypisch werk Zaterdagavond 11 september sluiten Vicky en Bernd de deuren van hun Market. Zondagochtend gaat Dirk een kijkje nemen, tegen het advies van zijn schoonzoon in. “Dat was ongelofelijk. De winkel was helemaal leeg. Er was de hele nacht doorgewerkt en ik zag in een hoek al zo’n vijftien vloerders zitten”, vertelt hij.

“We zijn inderdaad gestopt met verkopen om 18.00 uur en zondagochtend om 7.00 uur waren ze hier al aan het vloeren”, vult Bernd aan. “We hebben gevloerd in fases, zodat we de plekken waar nog gebroken moest worden, konden vrijhouden.”

Voor de tijdelijke sluiting werd er al wat voorbereidend werk gedaan. Dat leverde twee à drie dagen winst op.

Bob en zijn team doen vrijdag voor de sluiting al een beetje voorbereidend werk. In een hoek van de winkel starten de metselwerken. “Door die kleine inspanning, waar de klanten relatief weinig last van hadden, wonnen we zeker twee à drie dagen”, legt Bob uit. Op maandag begint Bouwbedrijf Van Poppel dan met het verhogen van de vloer en uitbreken van de gevels. “In de achtergevel hebben we gezien dat er nog bijkomende ondersteuning nodig was. Maar onze expert en de schrijnwerkers hebben dat snel opgelost”, vertelt Bob. Bob en zijn team moeten de voorgevel volledig uitbreken en klaarmaken voor de nieuwe


41

Bob Van Poppel

Buurman Bob Van Poppel werd ingeschakeld voor de gevelwerken en het verhogen van een stuk van de vloer.

glazen wand en automatische deuren van Carrefour. Een atypische manier van werken want de opening moet op maat van de deuren worden gemaakt, en niet andersom. “Het gebeurt nog dat we zo werken. Als er goede afspraken zijn, lukt dat wel.” Teamwork makes the dream work Uiteindelijk moet de Carrefour Market amper tien dagen sluiten. Donderdag 23 september openen de deuren van een compleet vernieuwde winkel. De buurtsuper, met twee in- en uit­ gangen, geeft voor het eerst het gevoel één winkel te vormen. Hij oogt door het uitbreken van binnenmuren en de nieuwe gevels in glas ook groter. Ook het aanbod veranderde, met een grotere versafdeling en meer aandacht voor bereide en vegetarische gerechten en bio. Als ik vraag naar het geheim van hun succes, lacht Bernd. “De projectleider van Bob heeft zich fantastisch goed aangepast aan de situatie. Alle werken zijn perfect ingepast en hebben geen enkele impact gehad op de timing van Carrefour.” Dirk bevestigt. “Op een bepaald moment was er hier zeker vijftig man tegelijk aan het werk. De projectleider van Van Poppel heeft zijn ogen wel opengetrokken: dat had hij nog nooit gezien in amper tien dagen tijd. Maar hij heeft zich wel heel goed geïntegreerd in het geheel.”

Volgens Bob was het vooral teamwerk. “Je moet nu eenmaal een keer je ladder opzijzetten omdat er iemand passeert. Maar alle aannemers stonden voor dezelfde uitdaging en hadden hetzelfde doel voor ogen. Die winkel moest open. Het was fijn om te zien dat iedereen hier tegelijkertijd voor datzelfde doel is gegaan.”

DECEMBER 2021

“Het was fijn om te zien dat iedereen hier tegelijkertijd voor hetzelfde doel is gegaan: de winkel moest open”


42

P M O M E & M Y TE A M Estelle Scholaert en Stef Berghmans, winkelverantwoordelijken Proxy Sint-Amandsberg

PMO

Teamwork makes the dream work Pieter Declercq, uitbater van Proxy Sint-Amandsberg en Proxy Kluisbergen volgde de ‘Me & my team’-opleiding bij PMO. Ook zijn winkelverantwoordelijken Stef, Estelle, Manon en Chloë namen deel en scherpten hun coachingskills aan. Wat ze ervan opstaken, delen ze graag met jou.

Tijdens de praktijkgerichte ‘Me & my team’opleiding helpt trainer Jo Vermeylen winkel­ uitbaters en winkelverantwoordelijken met het stimuleren, motiveren en coachen van een winkelteam. Voor Stef Berghmans, bijna drie jaar winkelverantwoordelijke van Proxy Sint-Amandsberg, was vooral de interne communicatie een uitdaging voor de twee winkels. “We hebben allemaal verschillende

karakters en dus ook onze eigen manier van werken en communiceren. Bovendien zijn we een team dat veel zelf doet omdat we onze mensen niet willen overbelasten. Maar zo help je je team niet groeien.” Samen met Jo pakten ze die uitdagingen vast tijdens de tweedaagse opleiding. Stef vindt dat hun visie op de medewerkers nu sterk is


“De opleiding heeft ons de tools gegeven om een werkbare en aangename winkel voor iedereen te maken.” Stef Berghmans, Proxy Sint-Amandsberg

DECEMBER 2021

43

veranderd. “In plaats van te eisen dat iedereen meteen productief is, geven we medewerkers tijd om te ontwikkelen.” Hij gelooft sterk in coaching en denkt dat dit dé leiderschapsstijl van de toekomst zal worden. “Het is een aangename manier van werken: mensen betrekken, inzetten op groei, hun motivatie van binnenuit laten komen … Deze opleiding heeft veel voor ons én het team veranderd.” De interne communicatie krijgt een boost door een wekelijkse managementmeeting met Pieter en de andere winkelverantwoordelijken. “Nu is het hele team mee, niet enkel Pieter en ik. Omdat je engagement bij je mensen gaat zoeken, zie je dat ze moeite doen om zich te bewijzen. En dat is mooi om te zien. De opleiding heeft ons de tools gegeven om een meer werkbare en aangenamere winkel voor iedereen te maken.”

De GROW-methode brengt structuur in een coachinggesprek en leidt tot een duidelijk resultaat.

Estelle probeert de GROW-methode dagelijks toe te passen in haar gesprekken met het personeel.

werpt zijn vruchten af. “Als iets minder goed loopt, maak ik er onmiddellijk een werkpunt van en bespreek ik samen met de medewerker in kwestie hoe het beter kan.” Ze probeert de methode dagelijks toe te passen. Niet enkel bij de vaste medewerkers, ook studenten coacht ze op die manier. Trainer Jo Vermeylen is volgens haar de geknipte trainer voor deze opleiding: “Je kan alles met hem bespreken. Hij kent de sector door en door, waardoor hij concrete voorbeelden kan geven die herkenbaar zijn voor ons team.”

Praten met de GROW-methode Sinds een jaar wordt Stef bijgestaan door de 22-jarige Estelle Scholaert. Voor haar is de GROW-methode een gamechanger. Het vierstappenplan - Goal, Reality, Options en Will brengt structuur in een coachinggesprek en leidt tot een duidelijk eindresultaat. Doordat de gecoachte zélf actief is in het oplossen van het probleem, is de output ook veel beter.

“Jo Vermeylen kent de sector door en door, waardoor hij concrete voorbeelden kan geven die herkenbaar zijn voor ons team.”

Estelle gebruikt de methode tijdens gesprekken met haar medewerkers. En dat

Estelle Scholaert, Proxy Sint-Amandsberg


44

P M O M E & M Y TE A M

“Elke medewerker is anders en het is niet zo gemakkelijk om daar als leidinggevende mee om te gaan.” Manon Van Ryssel, Proxy Kluisbergen

hoe meer resultaten ze ziet, hoe natuurlijker het verloopt. En zelf voelt ze zich ook meer betrokken: “ik neem nu verantwoordelijkheid en durf zelf meer beslissingen te nemen. Dat geeft veel voldoening.”

Dankzij de vaste managementmeetings is alles bespreekbaar, zowel de slechte als de goede punten.

Volgens Manon is er veel veranderd en verbeterd door de opleiding.

Het beste bovenhalen in iedereen Manon Van Ryssel is intussen enkele jaren aan de slag als winkelmanager in de Proxy in Kluisbergen. In het weekend springt ze bij in Sint-Amandsberg. Volgens haar is er veel veranderd en verbeterd door de ‘Me & my team’-opleiding. “We hebben alle vijf een andere stijl en dat was soms verwarrend voor het personeel.” Dankzij de managementmeetings, die op een vaste dag en met een vaste agenda plaatsvinden, is alles bespreekbaar, zowel de slechte als de goede punten. “Ik moet nog altijd leren om een complimentje in ontvangst te nemen,” lacht ze. “Maar omdat we van alles op de hoogte zijn, zitten we veel meer op één lijn, ook naar het personeel toe. We staan er als groep en willen samen verder groeien als team.” “Elke medewerker is anders en het is niet zo gemakkelijk om daar als leidinggevende mee om te gaan. Dat aspect wordt heel vaak onderschat”, vertelt ze. Aan het coachen van mensen moest Manon eerst nog wennen. Maar

Ook Chloë Cousaert, die Manon bijstaat in Kluisbergen, spreekt van een verrijkende ervaring. “De opleiding heeft me uit mijn comfortzone gehaald. Ik durf nu mijn rol als leider in de winkel op te nemen. Als er een probleem is, ga ik me niet verstoppen. Nu zoeken we samen naar een oplossing en dat levert mooie resultaten. In het begin voelde dat coachend gesprek wat onnatuurlijk. Ondertussen is het een automatisme geworden en heb ik niet meer het gevoel dat ik een stappenplan volg.” Op het moment dat de ploeg de opleiding ‘Me & my team’ volgde, was Chloë nog volop op zoek naar haar plaats en rol in de winkel. “Omdat ik toen nog in mijn opleiding zat, wist ik ook niet goed welke beslissingen ik wel of niet mocht nemen. Maar nu communiceren we beter met elkaar. En is alles duidelijker geworden. Zeker in onze sector is het belangrijk om het beste in iedereen naar boven te halen. Met de methode en tools die we leerden dankzij deze opleiding, lukt dat zeer goed!”


“Makkelijk gebakken en vooral: lekker. Da’s Croustico.” Verras je klanten met de knap(perig)ste koeken Ontdek onze populaire

pecannotenkoek en de heerlijke nieuwe karamelvlecht.

Beide goudbruin gebakken en rijkelijk gevuld met lekkere en

kwaliteitsvolle ingrediënten. Van knapperige pecannoten en ahornsiroop tot zachte gezouten karamel en zoete amandelschilfers. Contacteer Croustico en haal deze en nog veel meer favorieten nu in jouw winkel. Bel onze baking coaches op 09 242 96 75 of bezoek croustico.com


? 46

Q&A

Wat als mijn medewerkers nog openstaande wettelijke verlofdagen hebben in 2021? Laat jouw werknemers vóór het einde van het jaar vakantiedagen opnemen. Liantis legt uit waarom een degelijke verlofplanning belangrijk is.

Jaarlijkse vakantie is een verworven recht Door de kwakkelzomer en de corona­ maatregelen hebben veel werknemers het opnemen van hun vakantiedagen uitgesteld naar het najaar. Hoewel vaak anders wordt gedacht, móét jaarlijkse vakantie worden opgenomen tijdens het lopende vakantiejaar. Een werknemer kan niet zomaar afzien van de vakantie waar hij recht op heeft. Daarom is het niet toegelaten om die vakantiedagen over te dragen naar het volgende kalenderjaar. Risico op hoge boetes Wanneer vakantiedagen niet worden opgenomen, loop je als werkgever het risico op een strafrechtelijke geldboete van 400 tot 4.000 euro of op een administratieve geldboete van 200 tot 2.000 euro. Bovendien wordt de geldboete vermenigvuldigd met het aantal betrokken werknemers. Liantis raadt je aan om jouw werknemers tijdig en schriftelijk (via aangetekende brief of per e-mail) in te lichten over hun verlofsaldo. Vraag hen om hun resterende vakantiedagen voor het einde van het jaar in te plannen.

Die documenten kan je voorleggen bij een eventuele controle. Sectorspecifiek verlof Zijn er in je sector ook extralegale verlof­ dagen? In veel bedrijven wordt er nog bijkomend verlof toegekend, zoals loyaliteits­verlof of anciënniteitsverlof. Voor meer advies kan je steeds terecht bij Liantis. Wees vooruitziend in 2022 Uit onze cijfers bleek dat werknemers in de laatste maanden van 2020 bijna 30% meer wettelijk verlof opnamen dan het jaar daarvoor. Ook dit jaar lijkt die trend zich verder te zetten. Hou volgend jaar dus zeker goed de verloftellers van je medewerkers in de gaten. Dat is niet enkel goed om de continuïteit in je organisatie te bewaken, het is ook belangrijk dat je medewerkers voor hun eigen mentaal welzijn voldoende rustpunten inbouwen doorheen het jaar. Meer weten over vakantiedagen? Ontdek alle soorten verlof op www.liantis.be/personeelsbeleid/vakantie.

Liantis adviseert Liantis ondersteunt ondernemende mensen bij al hun mensenzaken. Bij ons vinden zij een vertrouwde compagnon de route die hen op elk moment van hun ondernemerstraject de gepaste oplossing aanreikt.


Kijktip! Ambassadeurs lekker van bij ons VLAM verzamelde de verhalen van ondernemers en organisaties die zich al aanmeldden als ‘Ambassadeur lekker van bij ons’. Benieuwd naar hun gepassioneerde verhalen? Ontdek ze in deze video’s. Geef jij ook voorkeur aan lokale producten? Meld je aan via www.vlaanderen.be/vlam/ voedsel-verbindt-boer-en-burger en maak gebruik van het gratis promomateriaal om jouw lokale lekkers in de kijker te zetten.

Scan de QR-code en bekijk de filmpjes.

Socialmedia -tip! Communiceer je aangepaste openingsuren Tijdens de drukke eindejaarsperiode heeft jouw buurtsuper misschien wel andere openingsuren. Laat dit weten aan je klanten! Doe dit niet enkel fysiek in de winkel maar ook via je onlinekanalen. Dit kan via een post op Facebook. Maar je kan bijvoorbeeld ook je omslagfoto aanpassen. Zo staan jouw klanten niet voor een gesloten deur en kan jij zorgeloos genieten van je welverdiende rustdagen.

Met deze toptopical-kalender plan jij je social media acties. Dec 17 Ugly Christmas Sweater Day 18 Start Warmste Week Jan

1 11 17 21

Dag van de goede voornemens Verloren maandag Blue Monday Wereldknuffeldag

Feb 1 Start Tournée Minérale 5 Wereld nutella dag 14 Valentijnsdag 17 Dikke truiendag

DECEMBER 2021

47


48

X


Bouwen

en infrastructuur

49

DECEMBER 2021

D OSSI ER X

Mee zijn met de laatste nieuwe trends, in producten én winkelinrichting. Bij uitstek in de retailsector is dat een must. En een manier om het verschil te maken. Daarom besteden we met veel plezier een volledig dossier aan bouwers en verbouwers.

Bouwproblemen voorkomen is beter dan ze achteraf te moeten rechtzetten. Het is dus belangrijk om de juiste vakman te kiezen en een goed contract af te sluiten. De checklist op de volgende pagina’s somt de zaken op die je op voorhand best controleert en biedt nuttige tips om een vakman te onderscheiden van de rest. We bezochten ook enkele interessante bouwprojecten met onze partners Coca-Cola, Carrier Refrigeration en Energy Remodeling. Zet je bouwhelm op, trek je stevige schoenen aan en laat je inspireren door deze unieke verhalen. Alvast veel bouw, euh … leesplezier!

In dit dossier: Column Hoeveel mag een remodeling kosten?

Een kijkje bij Carrier Refrigeration Topprojecten Carrefour Market Maasmechelen en AD Delhaize Theux

Chaudfontaine getroffen door overstromingen Hoe iedereen hielp met de heropbouw

Energy Remodeling Hoe ziet jouw winkelverlichting eruit?

Dossier

Het winkellandschap evolueert snel. Je moet je winkel dus ook regelmatig aanpassen. Maar dat kost geld. Uit ons jaarlijks rentabiliteitsonderzoek blijkt dat je minstens tien jaar zou nodig hebben om die investeringen af te schrijven. Onze financieel expert Luc Roesems weet er alles over en kroop in zijn pen om onze column te schrijven.


50

CIJFERS

Checklist voor (ver)bouwers Is je bedrijfspand aan vernieuwing toe? Plan je bouw- of renovatiewerken? Bouwunie stelde een handige checklist samen die je helpt in de zoektocht naar de meest geschikte aannemer.

Check of je aannemer schuldenvrij is Voor je in zee gaat met een aannemer, controleer je of hij de werken wel mag uitvoeren én of hij geen schulden heeft. Dit geeft je meer zekerheid. Checken doe je snel, met het ondernemingsnummer van de aannemer, op vinduwaannemer.be.

Een vakman blijft op de hoogte en geeft advies Al van bij het eerste gesprek kan je ervaren dat een goede vakman advies geeft. Over de technische kant van je project, maar ook over premies, het verlaagde btw-tarief of energiebesparende maatregelen. Een vakman is niet bang van kritische vragen en wil van gedachten wisselen.

Ga voor een goed contract en een aangenaam contact Als er conflicten ontstaan, hebben die bijna altijd te maken met een combinatie van de prijs, de timing en/of de kwaliteit van het werk. Essentieel is dus een goed contract. Een dat het evenwicht bewaart in de rechten en plichten van aannemer en klant. Een open en eerlijke communicatie is in elk geval te verkiezen. Hou er ook rekening mee dat kwaliteit zijn prijs heeft.

Voorschotten moeten redelijk zijn Wees argwanend bij extreem hoge voorschotten. Een voorschot is niet verkeerd en is in sommige gevallen echt nodig. Als voorfinanciering van aangeschafte, soms op maat gemaakte materialen of constructies. Maar een normaal bouwbedrijf vraagt geen overdreven voorschotten.


Dé hamvraag voor wie investeert in een remodeling blijft: kan de exploitatie de kost dragen?”

51

DECEMBER 2021

COLUMN

Kan jouw zaak een remodeling aan? Verkoopcijfers die niet stijgen maar eerder langzaam dalen, het is een vaststelling waar nogal wat uitbaters van een supermarkt mee te maken hebben. En jammer genoeg liggen remedies niet voor het grijpen. Gelukkig leren praktijkgevallen dat een remodeling kan helpen. Die resulteert niet in dubbele groeicijfers, maar levert toch enkele procenten omzetgroei met als extra voordeel: een herwonnen dynamiek. Veel uitbaters die het pad bewandeld hebben, bevestigen dat de winkel renoveren geen sinecure is. Vertrouwelijke contacten met uitbaters én de investeringsbedragen in gepubliceerde balansen bevestigen dat het bij een remodeling over veel geld gaat. Hoeveel? De vuistregel spreekt van € 1.100 tot € 1.600 per vierkante meter verkoopruimte.

Samenwerken met een lokale aannemer biedt voordelen. Hij is snel ter plaatse als je nog vragen hebt of voor nazorg en onderhoud. Hij heeft er alle baat bij om een uitstekende service te geven en zijn reputatie hoog te houden. Hij kan je ook enkele referenties van klanten uit je buurt geven.

Meer weten? De volledige checklist vind je via www.vinduwaannemer.be

Ingrijpend structureel ver- of aanbouwen belast de financiën opmerkelijk meer dan een aanpak die alleen de inrichting betrekt. Ook de voorkeur van de exploitant speelt een rol. Wint bij de tientallen beslissingsmomenten tijdens het traject altijd de meest rationele optie, of krijgen ook uitstraling en sfeer hun plaats? De betere realisaties vinden een evenwicht dat betaalbaar blijft, dus niet of of, maar en en. Dé hamvraag voor wie investeert in een remodeling blijft: kan de exploitatie de kost dragen? De belangrijkste indicatie daarvoor is de vrije cashflow. Dat is de nettowinst na belasting, plus de afschrijvingen en min betalingen aan de bank. Voor een winkel van 750 m² verkoopruimte aan de gemiddelde meterprijs van 1.350 €/m² kost de remodeling dan € 1.012.500. Bij een gebruiksduur van tien jaar is de vereiste vrije cashflow dan € 105.000 tot € 110.000. Eerdere indexberekeningen (2019) van Buurtsuper.be geven aan dat 48 % van de supermarkten dat kan dragen. Dik 40 % kan op dit criterium de kost van een remodeling van 1.000 m² of meer aan. Die aantallen lijken door concurrentie en marge-erosie te dalen. Kortom, een uitdaging voor iedereen die onderneemt in de sector! Luc Roesems Financieel expert

Dossier

Lokaal is vaak beter


52

C OC A-C O LA - CH A U DFON TA INE

Directeur Chaudfontaine-site Achmed Boumrah en Senior Manager Corporate Responsibility & Sustainability bij Coca-Cola Koen Saels.

Chaudfontaine helpt Chaudfontaine Met de steun van de Coca-Cola-familie

De overstromingen van afgelopen zomer zorgden voor veel schade in ons land. Ook de stad Chaudfontaine, thuisbasis van het Belgische mineraalwatermerk, ontsnapte niet aan de ellende. Toch kon de bottelarij van Chaudfontaine al na één maand heropstarten. “Zonder de onafgebroken en grote steun van Coca-Cola, die sinds 2003 eigenaar is, was ons dat nooit gelukt”, getuigt Achmed Boumrah, directeur van de site van Chaudfontaine.


“Vrijwilligerswerk is sowieso ingeburgerd. Elke werknemer krijgt per jaar twee betaalde werkdagen om ergens hulp te bieden.” Een groot deel van de gebouwen en machines van de site van Chaudfontaine – die vlak naast de Vesder ligt – situeren zich onder het niveau van de rivier. “Het water heeft hier zo’n drie meter hoog gestaan”, vertelt Achmed. “De bottelarij ligt op eerste verdieping. Die is gelukkig gevrijwaard. Ook de bron ligt hogerop en is dus gespaard gebleven. Het water was eigenlijk nog niet het grootste probleem, maar vooral alles wat het meesleurt: takken, modder, afval. Het was hier totale chaos.”

Koen Saels

DECEMBER 2021

53

Wanneer Achmed en zijn team de dag na de overstromingen ter plaatse komen, wordt de site dan ook eerst beveiligd. Het weekend erna wordt het water weggepompt. Daarna werkt het team van de site in Chaudfontaine élke dag gedurende drie weken om modder en puin te ruimen en alles weer operationeel te krijgen. “Dat was een intense periode. Je moet weten dat er op dat moment nog geen stromend water en geen elektriciteit was.”

“Het water was nog niet het grootste probleem, wel alles wat het meesleurt.” Achmed Boumrah, directeur Chaudfontaine-site

Koen Saels, Senior Manager Corporate Responsibility & Sustainability bij Coca-Cola

te vragen hoe ze het maken, of ze hulp nodig hebben, of er mee naar huisvesting moet gezocht worden. “Zo hebben we vastgesteld dat een tiental mensen echt heel zwaar getroffen waren. Onze mensen en hun familieleden hebben onmiddellijk hulp gekregen en ook psychologische ondersteuning voor wie daar nood aan had”, vertelt hij. Maar het bedrijf doet nog veel meer. De collega’s kunnen na de ramp in kleine groepjes de site bezoeken en krijgen juridische hulp aangeboden. Vanaf dag één biedt de hele Coca-Cola-groep ook logistieke steun. “We hadden hier zo goed als niets meer: werk­ kleding, papier … Zowat alles was beschadigd. De andere sites hebben gedaan wat ze konden. Dat was fantastisch voor de moraal. We voelden ons niet alleen, maar hadden de grote familie van Coca-Cola achter ons.

Dossier

Bovendien beleeft het personeel ook privé een zware tijd. “Van de 152 collega’s in onze mineraalwaterbottelarij in Chaudfontaine woont 95% in de buurt. Dus of zijzelf of hun buren, familie of vrienden waren getroffen.” Achmed richt meteen een crisiscel op. Alle medewerkers worden via die cel opgebeld om


54

C OC A-C O LA - CH A U DFON TA INE

“Half september organiseerden we een barbecue op één van de getroffen scholen. Dat was een zalige namiddag.” Koen Saels

We zijn daardoor ook veel sneller kunnen gaan dan andere bedrijven in de regio.” 300 dagen aan vrijwilligerswerk “We zagen meteen hoe ernstig de situatie in Chaudfontaine was en we wilden iets doen”, vertelt ook Koen Saels, Senior Manager Corporate Responsibility & Sustainability bij Coca-Cola. “Het vrijwilligerswerk is sowieso sterk ingeburgerd. Elke werknemer krijgt jaarlijks twee betaalde werkdagen om ergens hulp te bieden. Het was dan ook vanzelfsprekend dat we hier kwamen helpen.” In samenwerking met de gemeente van Chaudfontaine wordt gezorgd voor drinkwater. Maar de collega’s van Koen ruimen ook rivieren en parken op, delen voedsel uit, maken huizen leeg en helpen in een

Tot nu toe verrichtten al meer dan 300 medewerkers van Coca-Cola minstens één dag vrijwilligerswerk in Chaudfontaine.

horecabedrijf waar continu huisraad wordt afgewassen. “Half september hebben we ook een barbecue georganiseerd op één van de scholen. Collega’s hebben hun barbecuetoestel van thuis meegebracht en wat worstjes en broodjes geserveerd. We hebben toen zo veel dankbaarheid gevoeld. Dat was een zalige namiddag.”

Tot nu toe hebben al meer dan 300 medewerkers van Coca-Cola minstens één dag vrijwilligerswerk gedaan in Chaudfontaine. En dat laat bij iedereen een sterke indruk na. “Ik heb zelf kasten met persoonlijke bezittingen van mensen naar buiten gesleurd”, vertelt Koen emotioneel. “Elke keer moet je vragen: mag dit weg? En elk keer schieten die mensen vol.” 1 miljoen voor Chaudfontaine Coca-Cola maakt ook een budget van 1 miljoen euro vrij om de gemeenschap van Chaudfontaine te ondersteunen. 250.000 euro wordt via The Coca-Cola Foundation aan het Belgische Rode Kruis geschonken voor warme maaltijden. Daar komt nog eens 750.000 euro bij vanuit Coca-Cola Europacific Partners & Coca-Cola Services voor de heropbouw van de twee scholen. “Per verkocht multipack* van 1,5 liter schenken we 1 euro aan de heropbouw van de lokale scholen. Het logo van de multipacks van Chaudfontaine werd aangepast. Het verwijst naar ‘een hart voor Chaudfontaine’, een visual die de


55

DECEMBER 2021

“Nu kijken we naar hoe we de site verder kunnen heropbouwen en beschermen tegen een nieuwe overstroming.” Achmed Boumrah

Op 16 augustus – slechts één maand na de overstromingen – kan het team in Chaudfontaine de eerste productielijnen van de bottelarij opnieuw starten. “Wij hebben altijd geloofd dat het ons zou lukken, maar het was toch een uitzonderlijk moment”, vertelt Achmed. Toch beseft hij ook maar al te goed dat het werk nog lang niet gedaan is. “We hebben eerst een sprint gelopen om relatief snel terug te kunnen heropstarten. Nu kijken we naar hoe we de site op de best mogelijke manier kunnen herop­ bouwen en beschermen tegen een nieuwe overstroming.” Achmed heeft bovendien een belangrijke duurzaamheidsagenda. Chaudfontaine is één van de zes sites binnen Coca-Cola die volledig koolstofneutraal willen zijn in 2023. En die ambitie blijft onverminderd. “Het is en blijft een intense ervaring voor iedereen, zowel op menselijk als op technisch vlak. Maar we weten nu dat we er niet alleen voor staan en samen kunnen bouwen aan een duurzame toekomst”, besluit hij. *multipack Chaudfontaine niet-bruisend 6x1.5L/8x1.5L

Per verkocht multipack van 1,5 liter schenkt Chaudfontaine 1 euro aan de heropbouw van de lokale scholen. Het logo van de packs verwijst naar ‘een hart voor Chaudfontaine’.

Dossier

voortdurende steun van de mineraalwaterbottelarij in Chaudfontaine aan de gemeenschap symboliseert”, besluit Koen.


56

C A R R I E R R E FR IG E R A TION

n e t c e j o r p p o t e l o o Cin een duurzaam jasje Na een korte pauze zijn heel wat buurtsuperuitbaters hun bouw- en verbouwplannen opnieuw volop aan het realiseren. We bezoeken twee topprojecten van koelexpert Carrier: de Carrefour Market van Maasmechelen en de AD Delhaize in Theux.

De nieuwe Carrefour Market van Maasmechelen is een realisatie van Stefan Jennes, Petra Proesmans en de familie Cretskens. Ze baten samen ook de Carrefour Market in Zutendaal uit. “We hebben al enkele jaren problemen met de koeling van onze winkel in Zutendaal”, vertelt Stefan Jennes. “Ik wou in Maasmechelen daarom absoluut een

“Het systeem wordt 24/7 gemonitord vanop afstand. Op een probleem wordt meteen proactief gereageerd.” Dirk Janssens, Account Manager Carrier

Account Manager bij Carrier Dirk Janssens, Directeur Verkoop van Carrier Refrigeration Marius van der Linden en Stefan Jennes, uitbater Carrefour Market Maasmechelen en Zutendaal.

koelingspartner waar ik 100% op kan rekenen.” De groep Cretskens telt meer dan twintig winkels en werkt samen met verschillende koelingspartners. De goede ervaringen met Carrier, onder andere voor de verbouwing van hun winkel in Maaseik, maken dat ze in Maasmechelen opnieuw voor Carrier kiezen. Van bij het eerste contact blijkt dat de timing een uitdaging is. “Als we de vooropgestelde planning wilden halen, moesten we eigenlijk al vier weken aan de slag zijn”, vertelt Marius van der Linden, Directeur Verkoop van Carrier Refrigeration. De verhuurder van het pand had bovendien allerlei eisen gesteld op het vlak van duurzaamheid: geen fossiele brandstoffen, alle warmte via recuperatie, een beperking in de hoeveelheid energie om het pand te klimatiseren, strikte isolatiewaarden enzovoort.

Carrier doet steeds vaker zogenaamde turnkey-projecten, met naast koeling ook ventilatie en airconditioning. Zo is er één aanspreekpunt, een voordeel in een duurzaam project.


57

“Vroeger kregen we meestal de opdracht om enkel de koeling te doen. Omdat er restwarmte was, kwam daar ook verwarming bij. Nu doen we steeds vaker zogenaamde turnkey-projecten met ook de ventilatie en de airconditioning”, vult Marius aan. “Hier was dat niet anders. Er wordt bewust gekozen voor één aanspreekpunt. Logisch, want al die dingen vallen steeds meer samen en bepalen in grote mate de duurzaamheid van je hele project.”

Flexibiliteit In de winkel zelf valt het grote verseiland op waar alle koelmeubels wat speels zijn samen­ gezet. “Zo krijg je een echt marktgevoel”, licht Stefan toe. “De meubels zijn laag waardoor je een mooi overzicht krijgt.” We zien ook heel wat zogenaamde spotter meubels verspreid in de winkel. “In de winkel zijn een vijftigtal extra stop­contacten in de grond verwerkt. Zo kunnen we die demomeubels heel makkelijk verplaatsen, zonder dat we kabels naar boven moeten trekken.” In de winkels van Stefan en Petra wordt de inrichting in ieder geval vaak veranderd. “Veel trends zijn van korte duur. Je moet flexibel zijn

Het grote verseiland waar de meubels laag zijn gehouden, geeft een echt marktgevoel.

en continu inspelen op opportuniteiten. In onze winkel in Zutendaal passen we de inkom om de twee weken volledig aan. Dat is echt Petra haar kracht. Ik hoop soms dat mijn bed thuis nog op dezelfde plaats staat”, lacht hij. “De plaats van een product is bovendien heel bepalend. Verkoopt het niet? Dan verplaatsen we het. Zo houden we onze stock laag.” Met een flexibele opstelling inspireer je je klanten ook. “Je ziet hier elke avond mensen binnen­ komen met de vraag: wat eten we vandaag? Die moet je het zo gemakkelijk mogelijk maken. We hebben zo bijvoorbeeld een tijdje ‘Het recept van de medewerker’ gepromoot, met recept en ingrediënten erbij.”

Dossier

Carrier weet het uitdagend project dan ook tot een goed einde te brengen. “Stefan kan op zijn twee oren slapen”, vertelt ook Dirk Janssens, Account Manager van Carrier. “Het nieuwe systeem wordt 24/7 gemonitord vanop afstand. En als er problemen zijn, wordt daar meteen proactief op gereageerd.”


58

C A R R I E R R E FR IG E R A TION

AD Delhaize Theux Een tweede topproject dat we bezoeken, is de AD Delhaize van Theux. Theux ligt in een regio die hard getroffen werd door de overstromingen deze zomer. De AD Delhaize in het dorp werd dan ook volledig vernield. Franchisepartner Samira Lamourie was op dat moment al bezig met een nieuwbouw wat verderop in het dorp. Maar moest die bouwplannen – ondanks de grote vraag naar een winkel in de buurt – toch uitstellen door de wereldwijde tekorten aan grondstoffen en elektronica. Uiteindelijk gaat de nieuwe AD in Theux open op 4 november. “Die opening was overweldigend”, vertelt Dirk, die ook voor dit project Account Manager voor Carrier was. “Er was geen winkel meer in de buurt. Enkel een mobiele kraam in het centrum. Iedereen zat er echt op te wachten.”

“De opening van de nieuwe AD was overweldigend. Iedereen zat er echt op te wachten.” Dirk Janssens, Account Manager Carrier

“Met luchtverwarming moet je veel meer stoken. Vloerverwarming geeft altijd warmte af.” Marius van der Linden, Directeur Verkoop van Carrier Refrigeration

De mooie, ruime AD biedt 1.250 m2 verkoop­ oppervlakte. Dat is veel voor een gemeente van 12.000 inwoners, maar Theux heeft een prachtige historische kern en trekt in de vakantieperiode heel wat toeristen aan. Die kunnen ook terecht in een gezellig horecagedeelte in de nieuwe winkel. “Je vindt hier geen bakkerijafdeling meer in de winkel”, vervolgt Dirk. “Meteen rechts van de inkom stap je binnen in een ruime bakkerij met een grote toog. Voor en naast de toog is er een aangename ruimte waar je een koffie kan drinken.” Carrier mocht het koelmeubel voor de bakkerij leveren. Een lokale schrijn­ werker heeft het meubel in de fraai afgewerkte toog geïntegreerd. In de winkel zelf valt op dat er geen verwarmingselementen hangen. Alles wordt hier verwarmd via recuperatie en vloerverwarming. “Bij verbouwingsprojecten is het gebouw vaak niet


Er is geen bakkerijafdeling in de winkel. Wel kan je voor koffie en gebak terecht in een gezellig horecagedeelte, met ruime bakkerij en grote toog.

59

DECEMBER 2021

De oude AD Delhaize in het dorp werd volledig vernield tijdens de recente overstromingen.

goed geïsoleerd en moeten we bijverwarmen met gas of een warmtepomp”, vervolgt Dirk. “In nieuwe gebouwen hebben we bijna altijd voldoende energiebehoud om te werken met recuperatiewarmte.” De eigenaar van deze winkel is echt voorstander van vloerverwarming, tot grote tevredenheid van Dirk. “Sommige uitbaters maken die keuze liever niet omdat ze vrezen bij toekomstige werken toch ooit eens in de vloeren te moeten boren. Maar we houden altijd een meter voor de muren vrij. Daar komen geen buizen zodat er ruimte is om ooit werken uit te voeren.”

“Als je met luchtverwarmers werkt, breng je warmte in wanneer die nodig is”, vult ook Marius aan. “Als je uitschakelt, valt de warmte volledig weg. Vloerverwarming kan je zien als een batterij die continu laadt met warmte en dus ook altijd warmte afgeeft.” “Hier kan je met water van 30 graden de hele winkel verwarmen”, weet ook Dirk. “Hoe lager de watertemperatuur, hoe lager het energieverbruik. Met luchtverwarming moet je veel meer stoken. De verwarmingselementen

De ruime AD Theux biedt 1.250 m2 verkoopoppervlakte, wat veel is voor een gemeente van 12.000 inwoners, maar nodig om de vele toeristen te bedienen in de vakantieperiodes.

trekken bovendien stof aan, maken geluid of er gaat al eens onnodig een alarm af omdat er iets voor hangt.” Wat nog opvalt aan deze AD is de oprit naar de ondergrondse parking. Die gaat vrij steil naar beneden en kan in de winter tot gevaarlijke situaties leiden. Daarom zal die ook worden verwarmd om ijzel te vermijden. “Normaal gezien lukt ons dat met de restwarmte. Maar er is een extra element dat we kunnen inzetten in extreme situaties. Het kan hier immers vriezen tot -15 graden”, besluit Dirk.

Dossier

De hele winkel wordt verwarmd met water van slechts 30 graden. Een flinke energiebesparing.


60

E N E R G Y R E M ODE LIN G

De impact van

g n i t h c i l r e v l e k win Verlichting zet de klant onbewust aan tot kopen, omdat licht de grootste impact heeft op de uitstraling van je winkel, de presentatie van je producten en het creëren van een aangename winkelervaring. Helaas voldoet de klassieke verlichting meestal niet aan deze voorwaarden. We staken ons licht op bij Danai Wouters, oprichtster van VIBRANT LED Lights.

Trendwatchers verkondigden het bij hoog en laag: de fysieke winkels zouden verdwijnen en het internet zou de verkoop overnemen. Vandaag merken retailers echter dat de meeste webwinkels een aanvulling zijn op het fysiek shoppen. De rol van de fysieke winkel blijft bestaan, en de retailer die het onbewust koopgedrag van de klant stimuleert, zal er de meeste vruchten van plukken. Klanten kopen immers op basis van emoties. Meer dan 80% van de producten in de winkelmand worden tijdens het winkelen uitgekozen. En dat is nu net waar verlichting op inspeelt. Danai Wouters, oprichtster van VIBRANT LED Lights: “Tijdens mijn carrière als store manager werd mij duidelijk hoe groot de impact van

“Wist je dat verlichting ook een effect heeft op de versheid en houdbaarheid van sommige levensmiddelen?” Danai Wouters, oprichtster VIBRANT LED Lights

Op maat gemaakte pendel als decoratieve eyecatcher.

verlichting is op de verkoop. Tomaten bijvoorbeeld, zien er minder aantrekkelijk uit onder licht met een standaard lichtkwaliteit (CRI>80), de kleuren komen totaal niet tot hun recht. Meer nog, wist je dat verlichting ook een effect heeft op de versheid en de houdbaarheid van sommige levensmiddelen? Zo wordt vlees snel grauw onder TL- en ledlampen.” “Ik ging op zoek naar verlichting die ervoor zorgt dat een product zichzelf als het ware verkoopt door de intrinsieke eigenschappen van het product zelf te sublimeren. Mijn zoektocht viel samen met de opkomst van ledverlichting, een nieuwe technologie met enorm veel potentieel. Maar in het bestaande aanbod vond ik geen oplossing die de kleuren perfect kon weergeven.”


DECEMBER 2021

61

Elegance LED track spot laat de groenten stralen en versterkt ook alle kleuren van de bloemen.

Belevingswinkels van Alvo Vandaag biedt VIBRANT LED Lights een heel assortiment aan unieke ledverlichting met deze eigenschappen. “Alvo doet al jarenlang een beroep op onze expertise voor de verlichting van hun supermarkten. Zo staan zij een stapje voor door de ultraverse producten nog aantrekkelijker te maken en door het aanbieden van een geweldige customer journey voor hun klanten.”

Peggy Bauwens, Marketing en IT-manager Alvo

Peggy Bauwens, Marketing en IT-manager Alvo: “Wij hebben VIBRANT LED Lights in 2017 ontdekt. Zij tekenen in samenspraak met ons het gehele lichtconcept uit voor de winkel en zorgen voor unieke armaturen. Wanneer wij ons moodboard tonen, zorgen zij ervoor zo dicht mogelijk bij ons idee te komen met hun verlichting. Elke supermarkt is bij ons anders ingericht, maar ze slagen er elke keer opnieuw in om er een belevingswinkel van te maken met oog voor detail.” Shoppen met aandacht De invloed van verlichting op de sfeer is uniek, maar licht kan ook het tempo van de klant doorheen de winkel bepalen.

De foto bovenaan toont de kleurweergave bij het gebruik van de standaard lichtkwaliteit (CRI>80) die je doorgaans aantreft in supermarkten. VIBRANT levert standaard een superieure lichtkwaliteit (CRI>98) die een aantrekkelijke kleurreproductie garandeert en de verkoop stimuleert. Supermarktketens en voedingswinkels willen het marktgevoel nabootsen door producten ‘en vrac’ te presenteren en houten displays te gebruiken. De grootste meerwaarde van een markt is echter dat de producten aangeboden worden onder het zonlicht waardoor ze er extra lekker uit zien.

Dossier

“Samen met mijn partner, ingenieur van opleiding, ben ik gestart met de ontwikkeling van ledverlichting met een extreem hoge lichtkwaliteit. Je kunt de intensiteit vergelijken met die van zonlicht. Een extra coating zorgt voor levende kleuren en gaat vleesverkleuring tegen. We hebben onze armaturen ook nog eens rustgevend gemaakt door ze flikkervrij te houden. Zo ervaren klanten een ‘feel good’gevoel tijdens het shoppen. Deze unieke technologie werd de basis voor onze koel­ meubelverlichting, die ondertussen door de meeste grote retailers in België wordt gebruikt.”

“VIBRANT LED Lights slaagt er steeds in om van elke supermarkt een belevingswinkel te maken met oog voor detail.”


Viessmann koeloplossingen voor Food Retail

Viessmann is één van Europa’s marktleiders Op het gebied van commerciële koeloplossingen staat Viessmann bekend om zijn energiezuinige en duurzame koeling samen met het gebruiks- en onderhoudsgemak. Viessmann’s Tecto producten en service portfolio omvat zowel remote als plug-in meubels, koelcellen, koeloplossingen alsmede accessoires en gerelateerde diensten. De koelproducten worden geproduceerd in Viessmann’s fabrieken in Duitsland en Finland. Wij ontwikkelen futureproof koeloplossingen samen met onze klanten en partners. Viessmann biedt naadloze oplossingen voor de volledige levenscyclus van de installatie, om zo een optimaal systeemrendement te garanderen.

Ontdek ons gamma op: koelen.viessmann.be

Viessmann Refrigeration Solutions Benelux info-ref-be@viessmann.com koelen.viessmann.be


ENERGY REMOD ELI NG

Duurzaamheid “Ledverlichting kende met de jaren een grote evolutie en biedt mooie perspectieven als het om duurzaamheid gaat,” besluit Danai. “Naast de enorme energiebesparing en de aanzienlijke vermindering in CO2, zijn er nog andere factoren die van onze armaturen een échte duurzame aankoop maken. Bij het ontwerp van ledverlichting hebben we veel aandacht besteed aan het effect op de gezondheid van de mens.”

DECEMBER 2021

Danai: “Studies tonen aan dat wanneer je een gangpad minder verlicht en de focus verplaatst naar de rekken, de klant automatisch trager stapt en zijn aandacht meer op de producten vestigt. Met deze kennis hebben wij armaturen ontwikkeld die de focus op de rekken legt en deze van boven tot onder egaal verlichten. Door verlichting op een weldoordachte manier te plaatsen in je verkooppunt wordt licht een krachtige tool voor je verkoopstrategie.”

63

Geen roze of paarse lampen meer in vleesmeubels, wel wit licht dat de echte kleur van het stuk vlees toont.

“We filteren het schadelijke blauwe licht uit het lichtspectrum en gebruiken een veel lagere verblindingsgraad dan wettelijk voorgeschreven. Zo zijn wij de eerste Belgische producent, installateur en leverancier van gezonde verlichting en daar zijn wij heel erg trots op!”

De Booster LED, geïnstalleerd in hoge koelmeubels.

LICHTA U DI T Uniek aanbod voor de lezers van SuperMAG: GRATIS lichtaudit

Ook benieuwd? Beleef onze verlichting bij Alvo en vraag via info@energyremodeling.be een gratis lichtaudit aan. Onze verlichtings­ specialist komt vrijblijvend bij je langs om te bekijken hoe je jouw verkoop kan stimuleren. Meer info via www.vibrantledlights.be

Dossier

Danai Wouters, oprichtster VIBRANT LED Lights

GRATISSubsidie voor

laadpalen De groei van elektrische voertuigen in het wagenpark lijkt ook in België niet meer om te keren. In het kader van de projectoproep ‘Clean Power for Transport’ dienden we samen met Zero Emission Solutions een voorstel in. Deze subsidie ondersteunt de uitrol van (semi-) publieke laadinfrastructuur buiten het openbare domein. Ons project werd geselecteerd! Dit wil zeggen dat we 25 buurtsupermarkten (vijf in elke Vlaamse provincie), die bereid zijn om te investeren in semi-snelle laadpalen, een subsidie kunnen geven. De investering is bovendien 200% fiscaal aftrekbaar.

DECEMBER 2021

65

Heb jij plannen om laadpalen op jouw parking te installeren? En wil je een deel van die investering laten subsidiëren? Meld je dan aan via info@buurtsuper.be. Let op: we kunnen slechts vijf winkels per provincie begeleiden. Neem dus vliegensvlug contact op als je interesse hebt.

Thema februari: milieu- & klimaatbewust ondernemen

Heb jij ook een verhaal rond milieu & klimaatbewust ondernemen dat je graag wilt delen? Of is jouw bedrijf of organisatie expert op het vlak van duurzaamheid? Laat dan van je horen! Neem contact op met Yannick Muls, accountmanager partnerships, via yannick.muls@buurtsuper.be of 0476 78 3012.

Dossier

Duurzaam werken lijkt alsmaar meer een vanzelfsprekendheid dan een uitzondering. Niet in het minst omdat de keuze voor duurzaamheid steeds vaker ook een economische keuze wordt.


66

B E LU X - M ON DIA L

t n a k i r b a f e Slimm van etiketten, papierrollen, en folie

Jeremy Looijer, zaakvoerder van Belux-Mondial

Van etiketten en papierrollen, tot volgnummersystemen en verpakkingsfolie. Bij Belux-Mondial vind je het allemaal. “Jaarlijks gaan hier bijna tien miljoen papierrollen buiten. Het aantal kilometers etiketten kunnen we niet meer tellen. Ik schat tot de maan en terug”, vertelt zaakvoerder Jeremy Looijer.

In 1988 al startte de vader van Jeremy met de verkoop en distributie van etiketten, papierrollen en volgnummersystemen. Vandaag is het bedrijf uitgegroeid tot een vaste waarde in de sector met een team van meer dan dertig medewerkers, waarvan acht vertegenwoordigers. Belux-Mondial levert voornamelijk aan zelf­ standige supermarkten en de retail, pharma, horeca en agro-industrie. De belangrijkste

producten zijn etiketten voor weegschalen, promotie en transport. Maar ook voor papierrollen en verpakkingsfolies kan je hier terecht. “Jaarlijks gaan hier bijna 10 miljoen papierrollen buiten. Het aantal kilometers etiketten kunnen we niet meer tellen. Ik schat tot de maan en terug”, glimlacht Jeremy. “Bijna 80% van die etiketten zijn voorgedrukt, meestal met een logo waarmee onze klanten hun eigen bereidingen in de kijker zetten. Vorig jaar hebben we een grafisch ontwerper aangeworven die de etiketten ontwerpt volgens de wensen van de klant.” Belux-Mondial levert ook dispensers voor kleine prijsetiketten, toners en cartridges. “Ik zoek altijd naar mogelijkheden om een pakket te vervolledigen, zodat het transport voordeliger wordt.”


67

DECEMBER 2021

“Door de stock zelf op te volgen en enkel te leveren wat nodig is, bouwen we veel vertrouwen op bij onze klanten.” Jeremy Looijer Persoonlijke aanpak “Om de twee of drie maanden controleren we zelf de stock van de klant en leveren we enkel wat nodig is om de volgende maanden door te komen. Zo werken we al dertig jaar. Daardoor bouwden we de voorbije jaren veel vertrouwen op. De service van onze vertegenwoordigers aan de klant staat centraal. En dat is nodig, want stel je voor dat een supermarkt zonder etiketten of papierrollen komt te zitten. Dat is een ramp!” Zelf heeft Belux-Mondial een grote voorraad van neutrale etiketten, of enkel met het logo van het enseigne. Zit de klant toch zonder, dan kunnen ze altijd depanneren.

De nieuwste drukpers is voorzien van ledverlichting waarmee de inkt sneller én zuiniger droogt.

Het assortiment wordt continu aangevuld en op punt gezet. “We hebben recent een reeks promolabels laten maken in samenwerking met een reclamebureau. Een mooier alternatief op de fluolabels die je overal ziet.” Ook linerless etiketten werden recent toegevoegd aan het gamma. Slimme etiketten “In de afgelopen twee jaar hebben we bijna twee miljoen geïnvesteerd in ons machinepark. De nieuwste drukpers is voorzien van led­ verlichting waarmee de inkt sneller én zuiniger droogt. Omdat we nu op één lijn kunnen werken – en dus niet manueel moeten opwikkelen – kunnen we ook grotere orders aan”, vertelt Jeremy. “En vorig jaar hebben we een digitale pers aangeschaft waarmee we kleinere oplages en in vier kleuren kunnen drukken zonder clichékosten.” Want ook de technologische evolutie in de sector staat niet stil. “Etiketten

Er werd fors geïnvesteerd in het machinepark. Daardoor kan Belux-Mondial o.a. grotere orders aan én kunnen kleinere oplages in vier kleuren gedrukt worden zonder clichékosten.

worden alsmaar slimmer”, weet Jeremy. “We zien al versies met een zogenaamde RFID-tag, een techniek waarmee data opgeslagen wordt op een sticker.” Wat is er - sinds hij in 1999 bij Belux-Mondial aan de slag ging - het meeste veranderd? “Alles moet veel sneller”, antwoordt hij. “Vroeger werd er besteld als de laatste doos in gebruik was. Nu bellen ze als de rol op is met de vraag om de dag erna te leveren. Maar er is nog nooit een klant van ons zonder papierrol, folie of etiketten gevallen.”


68

Blije blije

kip boer

In de Antwerpse Kempen runnen Herman Wouters, echtgenote Ria en zonen Ruben en Brent met veel passie pluimveebedrijf Wouters. Deze vakmannen zorgen dag in dag uit met veel liefde voor hun dieren. “Als een dier zich niet goed voelt, zal het ook niet goed groeien. Dus maken we het onze kippen zo comfortabel mogelijk.”

Brent Wouters en vader Herman

“Alles wat we doen, proberen we zo economisch en vooral zo duurzaam mogelijk te doen”, steekt Brent van wal. “Onze stallen zijn thermisch efficiënt en we werken met warmtewisselaars. Dat is goed voor een energie­ besparing van 50% en dus ook CO2.” Via zonnepalen produceert het bedrijf 650.000 kilowatt stroom. 85% daarvan wordt in de stallen gebruikt en dekt daarmee grotendeels de dagelijkse energiebehoefte. Ook op het vlak van dieren­gezondheid scoren Herman en zijn zonen goed. “We geloven in preventie: dat is in

“We behoren qua antibioticagebruik bij de betere spelers in onze sector in België.” Herman Wouters

de eerste plaats een goed management van de stallen. Hierdoor behoren we volgens de benchmark qua antibioticagebruik bij de betere spelers in onze sector in België”, legt Herman uit.

Het bedrijf zet fors in op energiezuinigheid. Ook op het vlak van dierengezondheid scoort het goed.

Alles start hier met een broedproces van 21 dagen, waarvan er 18 sowieso in de broeierij gebeuren. “Ofwel brengen we het kuikentje naar de stal, ofwel het eitje. Het voordeel van de tweede optie is dat het kuikentje na drie dagen uitkomt in de stal en we het niet meer moeten verplaatsen. Dat leidt tot minder stress”, legt Brent uit. Nadien groeien de kippen

=


“We proberen alles wat we doen zo economisch en vooral zo duurzaam mogelijk te doen.” Brent Wouters

vertelt Brent. “Ik hoef de deur van de stal nog maar open te doen om te weten: hier is iets meer ventilatie nodig, of iets meer warmte.” Herman en zijn zonen zijn graag kippenboer, dat is duidelijk. Toch is er ook veel frustratie, onder andere over vergunningen. “Dat is echt iets van de laatste twee jaar”, zucht Herman. “Als die evolutie zo verdergaat, gaan er nog weinig kinderen het landbouwbedrijf van hun ouders overnemen.”

Tijdens elke levensfase is het rantsoen van de kippen zo aangepast dat het maximaal benut wordt. op in de stallen en krijgen ze voer naargelang hun levensfase. “Wanneer ze jonger zijn, geven we voer dat de ontwikkeling van de organen en het beender­gestel ontwikkelt. Dit zijn voornamelijk eiwitten, mineralen en vitamines. Naarmate ze ouder worden, verhogen we het percentage tarwe en krijgen de kippen dus extra energetische grondstoffen. Tijdens elke fase is het voederrantsoen zo aangepast dat we het maximaal benutten. Zo gaan er bijvoorbeeld geen eiwitten verloren tijdens het verteringsproces. Herman vult aan: “We zijn heel erg bezig met het verteringsproces. Via kleine aanpassingen zorgen we dat de voeding en ontwikkeling goed in balans blijven.” Vakmanschap Voor die juiste dosering heb je vakmanschap nodig. Maar ook het beheersen van ventilatie, verwarming en stalklimaat hebben deze heren in de vingers. “Bij ons zijn dat automatismen”,

“Het is een schone stiel”, bevestigt ook Brent, die nu acht jaar in het bedrijf zit. “Alleen de framing over ons vak is niet leuk. Landbouw is al zo moeilijk, zeker als je met dieren werkt. Het is kapitaalintensief en we hebben goede en slechte periodes.” Toch ploegen ze hier voort, elke dag opnieuw. “Blije dieren zorgen voor een blije boer”, lacht Brent. “Misschien is dat een cliché. Maar een dier dat zich niet goed voelt, zal ook geen moeite doen om goed te eten en te drinken. En uiteindelijk ook geen rendement bieden.” “We proberen gewoon zo goed mogelijk voor onze dieren te zorgen”, besluit ook Herman. “En dat gaat echt ver. Buitenlandse bezoekers zeggen wel eens dat we knettergek zijn.”

69

DECEMBER 2021

IN D E K IJK ER P LUIMV EETEL ER


Op tour bij de boer 70


DECEMBER 2021

71

Kip van bij ons Kip is erg mager vlees en brengt van nature belangrijke voedingsstoffen aan. Kip past dus prima in een gezonde voeding. Kies je voor kip van bij ons, dan kies je bovendien voor een stukje vlees dat voldoet aan strenge kwaliteitseisen. TIP: Ontvang je graag meer informatie over pluimvee en andere campagnes van VLAM? Neem dan contact op via b2b@vlam.be


72

CIJFERS

Thuisverbruik kip en ei groeit fors De impact van COVID-19 - en het gestegen thuisgebruik van verse voeding - merken we ook bij vlees en gevogelte. Daar buigt de dalende trend zich zelfs om tot een stijging.

Het thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg met 5% in de periode van juli 2019 tot juni 2020 en nog eens met 5% voor de periode van juli 2020 tot juni 2021 tot 29,1 kg per capita. Vlees heeft binnen deze korf wel een dalend aandeel van 53%. Gevogelte heeft dan weer een stijgend aandeel van 31%, tegenover 15% voor vis, week- en schaaldieren en 1% voor vleesvervangers. De jaarpenetratie van vlees en gevogelte blijft heel hoog: 98% van de Belgische gezinnen koopt minstens 1 keer per jaar vlees. Aankopen kip stegen sterk Het thuisverbruik van kip bedroeg de voorbije periode 9,05 kg per capita (+7%) en groeit hiermee sterker dan de totale voeding en de vleesaankopen. In 2020 noteerden we zelfs een toename van 16% voor de kipaankopen ten opzichte van het jaar voordien. In de periode

juli 2020 - juni 2021 kocht 95% van de Belgische huishoudens verse kip en ze deden dit gemiddeld 20 keer per jaar. De biologische kip blijft bescheiden en haar aandeel groeide lichtjes van 1,4 naar 1,5% volumeaandeel. (zie fig.1) Gemakkelijk koken Het aandeel van de verse braadkip in de kippenrayon is gezakt van 22% in 2008 naar minder dan 12% in de laatste 12 maanden. Ook de kip in diepvries staat onder druk met een krimpend aandeel van 8%. Steeds vaker gaat de consument op zoek naar gemak bij zijn versaankopen. Bijna 80% van de kipaankopen bestaat uit verwerkte en versneden kip. Tien jaar geleden was dit slechts twee derde. De soepkip is bijna helemaal verdwenen uit de rayon en heeft slechts een aandeel van 0,4%. Binnen de categorie ‘kip in stukken’ is kipfilet veruit het belangrijkste segment en wint verder aan belang. (zie fig.2) DIS 1 verkocht meeste kip, maar hard discount wint opnieuw terrein Vorig jaar wist de hard discount opnieuw terrein te winnen in het retaillandschap. DIS 1, de hypermarkten en de klassieke supermarkten

Fig. 1

Thuisverbruik van kip- en kippenvlees in België (vers en diepvries, in kg per capita)

Bron: GfK Belgium en bewerkingen VLAM

+15,7%

+7,1%


73

De speciaalzaak (slager en poelier) is op lange termijn de grootste verliezer. Het marktaandeel van de speciaalzaak is gekrompen van 13% in 2014 naar 9% nu. In besteding heeft de slager een hoger aandeel (13%) en hard discount een lager aandeel (27%). (zie fig.3) Konijn wint aan populariteit Het thuisverbruik van konijn groeide in 2020 met 10% en blijft stabiel met 0,213 kg per capita, 16% kopende gezinnen en een aankoopfrequentie van 2,1 keer per jaar. Bij 65-plussers bedraagt de penetratie nog 28%, bij <30-jarigen is dit slechts 2%. DIS 1 blijft het belangrijkste aankoopkanaal met een volumeaandeel van 34,6%, maar het is vooral de buurtsupermarkt en de hard discount die terrein winnen. De buurtsupermarkt groeit als tweede belangrijkste kanaal van 25,8 naar 27% marktaandeel. Kokkerellen met eieren, een succes in coronatijden Doordat we tijdens de lockdowns meer gingen koken en bakken, steeg het thuisverbruik van eieren in 2020 met 13%. In de periode juli 2020 - juni 2021 werden er 78 eieren per capita gekocht. Scharreleieren zijn het belangrijkste segment met een volumeaandeel van 67%,

gevolgd door eieren van kippen met een vrije uitloop met 19%. Bio steeg naar een volumeaandeel van 12% en een bestedingsaandeel van 20%. DECEMBER 2021

zoals Carrefour, Colruyt en Delhaize, blijft voor kip marktleider met 35% marktaandeel. Op de tweede plaats komt de hard discount (Aldi en Lidl) met een groeiend marktaandeel van 33%, gevolgd door de buurtsupermarkt (14%).

DIS 1 is het belangrijkste aankoopkanaal met een volumeaandeel van 45,6%, gevolgd door hard discount met 32,2% en de buurtsupermarkten met 13,4% die het de laatste twaalf maanden iets minder goed deden. Fig. 2

Aandeel kipversnijdingen in België (in % van het volume)

kip in diepvries

soepkip

kip in stukken

braadkip

Bron: GfK Belgium en bewerkingen VLAM Fig. 3

Aankopen kip per distributiekanaal in België In % van het volume

In % van de besteding

overige Slager Buurtsupermarkten Hard discount DIS 1

Bron: GfK Belgium en bewerkingen VLAM


74

C R OU ST I CO FOOD E X PE R IE NCE CENTER

e i s s a p s i n ken

Waar en één worden

Croustico, fabrikant van bakkerijproducten, en Vandemoortele Groep openden een tijdje geleden hun Food Experience Center (FEC): een moderne, duurzame werkomgeving en ontmoetingsplaats voor werknemers, productontwikkelaars, culinaire chefs, klanten en leveranciers. Wie hier binnenwandelt, ruikt het meteen: de heerlijke geur van versgebakken brood en croissants. “Dat is altijd opnieuw een beleving voor werknemers en bezoekers”, vertelt Jelle Quirynen, Brand & Shop concept coördinator, die ons rondleidt. Het gebouw is opgetrokken uit een doordachte combinatie van circulair

design, duurzame materialen en innovatieve technieken. Maar naast een duurzaam gebouw is het Food Experience Center (FEC) ook een gezonde en comfortabele werkplek. Tal van digitale toepassingen maken het de meer dan 360 werknemers makkelijker dan ooit om samen te werken: flexibele kantoorruimtes,


75

vergaderruimtes, focusruimtes en verschillende lounges en een atrium waar je kan werken of ontspannen.

DECEMBER 2021

Opleiding en coaching Het FEC is ook de speeltuin voor de great bakers van Croustico, partners, leveranciers en klanten op zoek naar inspiratie voor hun bakkerij. “Tijdens inspirerende masterclasses worden hier de verschillende bereidingswijzen en toepassingsmogelijkheden van de producten aangeleerd”, vervolgt Jelle. “Iedereen die van smaak zijn vak heeft gemaakt, krijgt hier de kans om te experimenteren en zijn bakkennis te delen en bij te schaven.” Via een geïntegreerd camerasysteem worden er ook webinars en de Croustico Baking Stories opgenomen.

“Iedereen die van smaak zijn vak heeft gemaakt, krijgt hier de kans om te experimenteren en zijn bakkennis te delen en bij te schaven.” Jelle Quirynen, Brand & Shop concept coördinator

Opleiding en coaching zijn cruciale onderdelen van het bake-offmodel dat Croustico al jaren uitdraagt. En dat idee krijgt hier opnieuw vorm. “Onze bakkers hebben nu een ideale omgeving om opleidingen te geven. Het Croustico-team krijgt zelf regelmatig een opfrissing, maar ook nieuwe klanten worden hier ondergedompeld in onze bakkerijproducten en winkelteams krijgen teamsessies om nog sterker in hun bakkerij of broodjescorner aan de slag te gaan.” Duurzaamheid & DNA Op het vlak van duurzaamheid profiteert Croustico van de inspanningen die moeder­ bedrijf Vandemoortele levert. “We weren plastic en gebruiken alleen maar glas of porseleinen servies. Ook in onze productieketen willen we enkel recycleerbaar of composteerbaar verpakkingsmateriaal gebruiken, in functie van een circulaire keten.” Croustico moedigt zijn 600 zelfstandige ondernemers en 200 tankstations ook aan om met de voedselverspillingsapp ‘Too Good To Go’ samen te werken.

Flexibele kantoor-, vergader- en focusruimtes, verschillende lounges en een atrium om te werken of ontspannen: het Food Experience Center maakt het de medewerkers makkelijk om samen te werken.

“Met Croustico zorgen we ervoor dat de bakkerij­afdeling het kloppend hart van de winkel blijft. Kwaliteit, beschikbaarheid, productpresentatie en versbeleving, daar draait het voor ons elke dag opnieuw om. De verantwoordelijken voor de bakkerij, die elke morgen voor dag en dauw koeken, broodjes en stokbroden vers afbakken, begeleiden we al jaren. Producten klaarleggen, afbakken, afwerken en mooi in het meubel leggen, dat is het DNA van de Croustico-service. Als wij de fierheid over onze producten kunnen overbrengen op onze klanten en zo op de consument, is onze missie geslaagd: ‘Sharing & bringing golden smiles to our customers’.”


76

K AA S U I T ZWITS E R LA ND

eest!

Alles voor de perfecte kaasfondue en raclette


77

Stukje Zwitserse cultuur Een kaasfondue is veel meer dan alleen maar een Zwitsers gerecht: al decennialang is het een klein stukje cultureel erfgoed, synoniem voor traditie en gezelligheid. Wanneer de disgenoten samen rond de tafel zitten en brood in de gedeelde fonduepot dompelen, ontstaat er een sfeer van verbondenheid. Geraspte Zwitserse kaas, verse knoflook, wat Zwitserse witte wijn, maïzena en een paar druppels citroensap. Het basis­ recept voor kaasfondue bevat maar weinig ingrediënten en is gemakkelijk en snel te bereiden. Kies je voor de klassieke half-om-half fondue - de bekende Zwitserse fondue Moitié-Moitié, met gelijke delen Gruyère AOP en Vacherin Fribourgeois AOP of een fondue van pure L’Etivaz AOP? Welke kaas je ook kiest, hij mag alleszins niet te jong zijn. Sterker nog, een oudere kaas smelt beter. Je kan je basismengsel natuurlijk altijd extra pit geven met andere soorten kaas, zoals Appenzeller®, Tilsiter, Tête de moine AOP of een Zwitserse alpenkaas.

Het favoriete gerecht Raclette is al eeuwen een van de favoriete gerechten van het Zwitserse volk. Volgens zeer oude geschriften, die in de kloosters van Obwalden en Nidwalden bewaard worden, zou William Tell er al in 1291 van genoten hebben. Je kunt raclette maken door het oppervlak van een half wiel te laten smelten en af te schrapen, zoals in de Valais, of sneetjes in een pannetje smelten. Op welke manier je ook raclette maakt, je tafelgenoten zullen ervan genieten! Zwitserse raclettekaas is een vette, halfharde kaas die perfect smelt. Gemaakt met rauwe of gepasteuriseerde melk en gedurende ten minste drie maanden gerijpt, bevat de kaas geen additieven. Er bestaan veel soorten raclettekazen: rauwmelkse kazen of kazen met gepasteuriseerde melk, mild of aromatisch, puur, lichtgerookt, met knoflook, paprika, peper, piripiri ...

DECEMBER 2021

Geraspte Zwitserse kaas, verse knoflook, wat witte wijn, maïzena en een paar druppels citroensap. Meer ingrediënten zijn er niet nodig om een heerlijke kaas­fondue te bereiden. Idem dito voor raclette. Op welke manier je hem ook maakt, met raclette is het altijd feest.

Hét recept voor Moitié-Moitié • 1 teentje knoflook, geschild en gehalveerd • 400 g Gruyère AOP, geraspt • 400 g Vacherin Fribourgeois AOP, in stukken gesneden • 3 ½ dl witte wijn • 4 theelepels maïzena • 1 theelepel citroensap • 1 klein glaasje kirsch • 1 snufje cayennepeper

Wrijf de binnenwanden van je fonduepan in met het teentje knoflook. Meng de Gruyère AOP met de maïzena, voeg witte wijn en citroensap toe en breng aan de kook. Blijf goed roeren! Zet het vuur lager, voeg de Vacherin Fribourgeois AOP toe en roer tot hij is gesmolten.

Laat het feest nu maar beginnen! Meng de kirsch erdoor en eindig met een snufje cayennepeper naar smaak.


78

“Toen ik voor de eerste keer de beelden zag van een vol stadion Liverpool-supporters die ‘You’ll Never Walk Alone’ zongen, was ik meteen verkocht.”


Na de uren van Frédéric Van Hoecke

Frédéric Van Hoecke, uitbater van AD Delhaize en Albert Heijn in Willebroek, en zijn zeventienjarige zoon Xander zijn al sinds jaar en dag trouwe supporters van de Engelse voetbalclub Liverpool FC. De ideale uitlaatklep naast het harde werk in de supermarkten. En het bracht vader en zoon ook al heel wat memorabele momenten.

Een doorwinterde Liverpool-supporter, zo mag je Frédéric gerust noemen. “Je hoort in de Belgische stadions regelmatig ‘You’ll Never Walk Alone’ van Gerry & The Pacemakers. De makers van dit nummer zijn afkomstig uit Liverpool en dit is dan ook al decennialang het clublied van Liverpool Football Club. Toen ik voor de eerste keer de beelden zag van een vol stadion met Liverpoolsupporters die dit nummer zongen, was ik meteen verkocht.” Ook zijn zoon Xander nam de supportersmicrobe over. “Op zijn vijfde verjaardagsfeestje liep Xander al rond met een Liverpool-shirt. Hij speelt zelf ook voetbal op recreatief niveau. Ik vind het wel heerlijk dat we dezelfde passie delen. Een wedstrijd van Liverpool bekijken is voor ons pure qualitytime.” “Tickets voor Liverpool zijn helaas zeer moeilijk te vinden. Bovendien moet je rekening houden met dure

vliegtickets en hotels. Toch hebben we al een aantal keer het geluk gehad om een wedstrijd bij te wonen. De eerste keer was veertien jaar geleden. Een vriend, en trouwe Liverpool-fan, werd 40 jaar. Samen met wat vrienden hebben we een verrassingsweekend in elkaar gestoken rond de wedstrijd Liverpool tegen Chelsea. Kippenvel … van de eerste tot de laatste minuut. Het was een moment waarop je de échte passie en de liefde voor het voetbal nog kon ervaren.” Ook zoon Xander houdt bijzondere herinneringen over aan al die jaren supporter zijn. Wat was een van zijn mooiste momenten? “De meet and greet met Simon Mignolet, die toen keeper was bij Liverpool FC, in het hotel van de Liverpool-spelers in april 2019. Simon had ons uitgenodigd voor een wedstrijd en nam zelfs de tijd om met ons even iets te gaan drinken. Xander stond toen als vijftienjarige plots tussen zijn wereldsterren.”

Veranderen van voetbalclub zien Frédéric en Xander niet snel gebeuren. “Voor ons is Liverpool een totaal­ pakket. Een wereldstad met prachtige musea, The Beatles, goede restaurants, leuke winkelstraten … en het beste voetbal ter wereld!”

OPROEP Heb jij een muzikaal of creatief talent of ben je marathonloper, cliniclown, getalenteerd portretschilder, keramist of doedelzakspeler? Of ken je een collega die een plaats verdient in deze rubriek? Laat het ons weten via info@buurtsuper.be.

DECEMBER 2021

79


80

AC H T E R DE S CH E R M E N

t i u n e m o k n Wense

in Carrefour Market Rijkevorsel

Wie in november de Carrefour Market in Rijkevorsel bezocht, kon niet naast de Feeënboom kijken. Met dit initiatief tonen klanten hun warm hart en en laten ze de wensen van kwetsbare kinderen in hun gemeente in vervulling gaan.

Het is al het tweede jaar op rij dat het lokale bestuur van Rijkevorsel de Feeënbomen in haar gemeente plaatst. Vzw The Good Witches, dat lokale acties onderneemt tegen armoede, werkte het concept uit. Hoe het werkt? Kinderen van kwetsbare gezinnen mochten één of meerdere cadeaus kiezen voor een totaalbedrag van 30 euro. Hun wensen werden in een omslag gestoken en opgehangen in de verschillende Feeën­bomen in het dorp. Inwoners die willen helpen, kiezen een omslag en bezorgen het cadeau ingepakt aan de sociale dienst. “Silke Dunon van de gemeente Rijkevorsel startte dit schitterende initiatief op en heeft ons gecontacteerd”, vertelt Jimmy Faes. Hij is samen met Mark Adriaenssens zaakvoerder van Carrefour Market Rijkevorsel. “We waren onmiddellijk gewonnen voor dit project. Het idee dat er kinderen zijn die geen cadeautje krijgen met de feestdagen, brak ons hart.

Mark Adriaenssens naast de Feeënboom

Kinderen vragen geschenkjes zoals kleurpotloden en rubberen laarzen. Eigenlijk ongelooflijk dat we in een goed ontwikkeld land als België nog families hebben die zich dergelijke zaken niet kunnen veroorloven.” De klanten van de Carrefour Market zijn alleszins super enthousiast. “Ze vinden dit geweldig. Ons eigen personeel heeft ook een potje aangelegd om samen een cadeautje te kopen. Zelf heb ik er al drie gekocht. We hebben Silke zelfs moeten bellen om extra enveloppen aan te leveren.”

Ook iets leuks gedaan met jouw team? We horen het graag! Laat het ons weten via info@buurtsuper.be


Nieuw op ‘t schap Lekkers uit jouw streek Deze vier culinaire parels mogen voortaan met veel trots het label Streekproduct.be dragen: het Janhagel-koekje, de Pompeschitterstaart en Pompeschitterspaté en de Molentjes-speculaasjes van speculaasbakker Erika Vanvuchelen. Wil jij ook een traditioneel streekproduct in jouw zaak? Check www.streekproduct.be.

Janhagel-koekjes

Molentjes-speculaasjes van speculaasbakker Erika Vanvuchelen

Pompeschitterstaart en Pompeschitterspaté

81

DECEMBER 2021

P ROD UCTNIEU W S


82

P R O D U C TNIE U WS

Black Truffle & Sea Salt Truffel staat synoniem voor luxe en de feestdagen, en daarom koos KETTLE® Chips ervoor om dit ingrediënt centraal te stellen in haar nieuwe KETTLE® Chips Black Truffle & Sea Salt. De diepe, aardse truffelsmaak komt nog beter tot zijn recht in combinatie met het zeezout. Ideaal om je gasten te verwennen!

Eigen saus Na 112 jaar sauzen maken voor professionele klanten, lanceerde de Antwerpse sauzenproducent Pauwels Sauzen afgelopen zomer zélf sauzen onder een eigen merk. Het assortiment richt zich op de sausliefhebber die zijn horizonten verlegt en openstaat voor een nieuw gamma sauzen met een lekkere twist.

Mount Gay pakt uit met nieuwe rumsmaak Elk jaar lanceert de legendarische rumdistilleerderij Mount Gay een nieuwe limited edition. Dit jaar is dat Mount Gay Andean Oak Cask. Voor deze nieuwe editie kozen Master Blender Trudiann Branker en haar team voor vaten gemaakt van eikenhout uit de Andes. Een primeur voor de Mount Gay-distilleerderij.


Alcoholvrij rendez-vous De vraag naar alcoholvrij bier blijft stijgen. Steeds meer brouwers brengen dan ook een 0,0%-bier op de markt. Met Rendez-Vous 0,0 pakt Bruggeman uit met een pittige alcoholvrije dorstlesser. Bruggeman koos voor een bijzonder bereidingsproces waarbij de alcoholvrije variant alle smaak­ eigenschappen van het originele RDV 5,2%-bier behoudt.

The Busker Het verschil tussen Ierse en Schotse whisk(e)y zit hem niet alleen in de schrijfwijze. Ierse whiskeys zijn vaak zachter van smaak en dat proef je ook bij The Busker, een nieuwe Ierse whiskey gestookt door Royal Oak Distillery. Je hebt de keuze uit The Busker Single Collection, dat is een assortiment van drie klassieke Ierse whiskeystijlen (Single Grain, Single Malt en Single Pot Still), en de The Busker Blend: een blend van een Single Grain, een Single Malt en een Single Pot Still. Slàinte!

Toma’Muse, het perfecte grilltomaatje De Toma’Muse van Stoffels Tomaten is een uitstekende tomatensoort met een unieke vorm en smaak: zoet en kruidig. Je kan hem vergelijken met een goed glas wijn. Zijn stevige pruimvormige structuur, knapperige beet en diepe paarsrode kleur maken het een prima keukentomaat. De eindejaarsperiode is een ideaal moment om dit unieke tomaatje te doen schitteren. De Toma’Muse komt dan ook verpakt met een heerlijke Toma’Rinade, een marinade op basis van olie, zeezout en rozemarijn.

food

trend

Snackification Het klassieke idee van drie maaltijden per dag staat al een tijdje onder druk. Dat concept wordt steeds meer vervangen door snacks of minimaaltijden. Die kunnen trouwens op elk moment van de dag lekker én voedzaam zijn, denk maar aan verse smoothies, sandwiches en energy balls en -repen. De vraag naar gezonde, kleine meeneemgerechten en snacks in de supermarkt neemt dan ook toe. Is de ‘snackification’-trend in jouw buurtsuper al ingezet?

DECEMBER 2021

83


EXTRA HANDEN NODIG? Als werkgever in de zelfstandige kleinhandel kom je al snel handen te kort. Geschikt personeel vinden valt niet altijd mee. Daarom steekt het Sociaal Fonds je een handje toe. Bied een langdurige werkloze, deeltijds leerplichtige of laaggeschoolde een bediendecontract aan en wij belonen je hiervoor met een forfaitaire premie.

SOCIAAL FONDS N° 201 EN N° 202.01

Belgische Confederatie van de Broodbakkerij - Banketbakkerij Chocoladebewerking IJsbereiding (B.B.C.I.) v.z.w.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

Carrefour Market Mechelen, straffe verbouwers

4min
pages 38-41

Partners in de strijd tegen zwerfpeuken

2min
pages 14-15

Achter de schermen

1min
pages 80-84

Kaas uit Zwitserland

2min
pages 76-77

Na de uren

2min
pages 78-79

Croustico Food Experience Center

2min
pages 74-75

Belux-Mondial

3min
pages 66-67

Pluimveebedrijf Wouters

3min
pages 68-69

De impact van winkelverlichting

3min
pages 60-65

Carrier Refrigeration

6min
pages 56-59

Chaudfontaine heplt Chaudfontaine

5min
pages 52-55

Me & my team

4min
pages 42-45

Alvo Oostnieuwkerke

2min
pages 34-35

Van kaaswinkel naar kaasbeleving

5min
pages 22-25

Sweet Market

3min
pages 26-27

Op de koffie met Hestia

2min
pages 10-11

Straffe streekproducten

3min
pages 28-31
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.