Page 1

WEDSTRIJD WIN EEN WEEK NAAR LES 2 ALPES

DESIGN NAAR ZUID-TIROL OP CNG

HE T SUZUKI MAGA ZINE WA AR JE BLIJ VAN WORDT

INTERVIEW RED LION LOÏCK LUYPAERT

SEPTEMBER 2017 #78


“Hier word ik happy van...” ... door mensen omringd te zijn die me aan het lachen kunnen brengen, zelfs al zijn ze er even niet.

Karen Wouters

Suzuki After Sales and P&A Pricing Coordinator

good life is when you “Aassume nothing, do more, smile often, dream big and realize how blessed you really are with family and friends.”


Ook een leuk idee voor onze Happy Life? Mail het naar magazine@happy-life.be

Suzuki Belux Suzukibelux

Zijn het jouw lucky days? Tijdens onze opendeurdagen, van 11 tot en met 16 september, kan je profiteren van de Lucky Deals! Tussen 9 en 16 september kan jouw gezin een Win for Life biljet komen krabben bij de Suzuki-verdeler in jouw buurt! Niet gewonnen? In de promofolder vind je in elk geval genoeg Lucky Deals om het nieuwe schooljaar goed in te zetten.

Wat vind jij van onze Happy Life? In de vorige editie van Happy Life werd je samen met alle andere lezers uitgenodigd om je mening over dit magazine met ons te delen via een online vragenlijst. We zijn heel blij dat er bijna 1400 fans van Happy Life hebben deelgenomen aan die enquête! Een eerste analyse van onze lezersenquête lees je op pagina 14.

EDITO

CNG, je kan er niet meer omheen CNG is een propere, zuinige en goedkope brandstof, maar kan je er ook mee naar de zon? Reporter Jan deed de test en reed met onze Vitara CNG naar Zuid-Tirol. In deze Happy Life brengt hij verslag uit over zijn groene trip. We geven alvast mee dat een goed voorbereid man er twee waard is! Ga mee met Jan naar Zuid-Tirol en ontdek op pagina 10 waar je CNG kan tanken.

Xperiencing Japan – Xperiencing Luik Onze eerste Xperience Day rond het thema Japan was een groot succes! Winnaars Nathalie en Paul waren laaiend enthousiast over hun Suzuki S-Cross, maar ook over de dag zelf, die helemaal in het teken stond van sushi en andere Japanse tradities. Ben jij klaar om samen met ons de omgeving van Luik te ontdekken in een Suzuki? Schrijf je dan zeker in voor de volgende Xperience Day! Luik ontdekken samen met Suzuki? Lees vooral verder op pagina 24.

Van links naar rechts: Catherine Free, Marketing Manager - Olivier Fontaine, Managing Director Bart Hendrickx, PR Manager - Luc Decraemere, Product Manager Nicolas Dewever , After sales manager - Jeroen Pierreux, Sales Manager

Happy Life

1


INHOUD

De verborgen kantjes van de

Baleno

my car

> 08 Customer satisfaction Suzuki-rijders aan het woord > 14 Facts & Figures

my life

> 20 Xplore Met Suzuki naar Les 2 Alpes > 24 Xperience Japanse Xperience om van te smullen! > 26 Hip & happy Modetrends en shopping > 32 Xplore Japan: voor ieder wat wils, en voor elk budget > 34 Happy & Healthy De beste tips voor het najaar

2 Happy Life

> 37 Win! Wedstrijd


CULINAIR GROENTENRESTJES OP JE BORD

18 28

INTERVIEW RED LION LOÏCK LUYPAERT

10

NAAR ZUID-TIROL OP CNG

DESIGN BALENO ONDER DE LOEP

06

M A A K K A N S O P E E N O N V E R G E T E L IJ K E DAG !

Ook zin om een dagje met één van onze Suzuki’s te rijden? Lees op p.24 hoe je kans maakt op onze volgende Xperience Day! Ditmaal trekken we naar Luik en zijn bijzondere plekjes.

HAPPY LIFE is het klantenmagazine van Suzuki Belgium – Jaargang 26, nummer 78. Verantwoordelijke uitgever: Olivier Fontaine, Satenrozen 8, 2550 Kontich – T 03 450 04 00 – F 03 450 04 90. Concept en realisatie: Bold & pepper, www.boldandpepper.be Redactieraad: Anne-Eline Blockx, Olivier Fontaine, Catherine Free. Coördinatie: Ramses Van Ryssen, Pascal Mageren, Maëlle Salmon. Redactie: Bruno Coppens, Jan Van Geel, Kim De Craene-Bombonati, Valérie Du Pré, Celine De Coster, Pascal Mageren, Ramses Van Ryssen, Maëlle Salmon. Foto’s: Thierry van Vreckem. Illustraties: Michaël Mageren. Vormgeving: Dirk Declerck, Janne Geelen. Contact: magazine@happy-life.be. Ce magazine est également disponible en français sur simple demande.

Happy Life

3


my car 4 Happy Life


Als je niet weet waar je heengaat, speelt de snelheid van de verplaatsing geen rol meer CEES NOOTEBOOM

Happy Life

5


DESIGN

De verborgen kantjes van de Baleno ABS, ACC, SHVS, TECT, … ALLEMAAL TERMEN WAAR WE NIET ZO VERTROUWD MEE ZIJN. TOCH ZIJN ZE BELANGRIJK VOOR ONZE VEILIGHEID. DE BALENO ZIT TJOKVOL MET ELEKTRONISCHE RIJHULPSYSTEMEN, OOK AL ZIE JE ZE NIET METEEN. WE NEMEN JE GRAAG MEE IN DIE ONZICHTBARE WERELD. MAAK JE GORDEL MAAR AL VAST!

1 SHVS (afhankelijk van het model) Smart Hybrid Vehicle by Suzuki • Mild hybride systeem waarbij ondersteuning van de motor via een lithium-ion batterij ervoor zorgt dat de benzinemotor minder moet presteren en dus minder verbruikt.

2 ACC Adaptive Cruise Control • Past je snelheid aan in functie van de afstand tot je voorligger.

3 RBS Radar Brake Support • Een millimetergolfradar om voorliggers te detecteren. Bij een gevaar van botsing wordt de bestuurder eerst gewaarschuwd, dan wordt de remkracht verhoogd of wordt er zelfs automatisch geremd.

6 Happy Life

Waarschuwing!

Ca. 3 seconden voor de botsing (afhankelijk van de snelheid)


4 TECT Total Effective Control Technology • Optimale bescherming van de passagiers: bij een aanrijding wordt de impactenergie efficiënt geabsorbeerd en verspreid, dankzij de lichte maar stevige veiligheidsstructuur van de Baleno.

5 ABS met EBD-functie Anti-lock Braking ­System met Electronic Brake ­Distribution • ABS voorkomt dat je wielen blokkeren als je krachtig remt, EBD stemt de remkracht van ieder wiel af volgens de belading van je auto. 6 TPMS Tire Pressure Monitoring System • Sensoren die de bandenspanning controleren.

7 SLDA Smartphone Linkage Display Audio device • Een multimediasysteem met touchscreen, achteruitrijcamera en mogelijkheid tot Carplay of MirrorLink. Zo krijg je toegang tot je smartphone op de touchscreen van je wagen.

Wil je nog meer weten over de Baleno? Spring gerust eens binnen bij je lokale Suzuki-verdeler. Je vindt een lijst van de verdelers achteraan in jouw Happy Life! Nog meer veiligheid? Lees alles over onze check-up actie in het kader van ‘veilig naar school en naar het werk’, op pagina 15.

Happy Life

7


CUSTOMER SATISFACTION

Suzuki-rijders aan OMDAT WE WILLEN WETEN WAT ER LEEFT ONDER ONZE KLANTEN, VRAGEN WE GEREGELD DE MENING VAN ONZE GROOTSTE AMBASSADEURS: JULLIE! EEN TERUGKERENDE KLANT IS EVEN BELANGRIJK ALS EEN NIEUWE KLANT, EN DAAROM LATEN WE HIER MET PLEZIER ENKELE SUZUKI-RIJDERS AAN HET WOORD.

M

et welk model je ook rijdt, je beleving moet altijd top zijn! Bij Suzuki blijven we luisteren naar onze klanten. Niet omdat we de grootste willen worden, maar omdat we bij de besten van de klas willen blijven! We zijn niet voor niets een van de meest gewaardeerde automerken, zeker op het vlak van beloofd verbruik. En het zijn wij niet die dat zeggen, maar jullie, onze klanten!

Philippe Guelton is erg tevreden met zijn Jimny: “Wendbaar, erg pittig, groot veiligheidsgevoel, flexibel, veelzijdig, een echte 4X4, en mijn vrouw is er jaloers op.”

Michele Lebon heeft een Ignis: “Een superleuke wagen met tal van pluspunten: het comfort, het verbruik, de look, de kleur. In één woord: beeldig!”

Nick Janssens is een enthousiaste bestuurder van een Swift Sport en wilde dit kwijt: “Hot, zowel vanbinnen als vanbuiten. Elk rit is een feestje, en daar hoef je niet eens de grenzen van je rijbewijs voor op te zoeken!”

8 Happy Life

Raymond Leclercq geeft zijn S-Cross 10 op 10 en vat zijn beleving als volgt samen: “Een mooi design, heel ruim, erg aangenaam om mee te rijden, een groot open dak, betrouwbaar!”

Pascal Pinxten heeft een Vitara voor de deur staan en is opgetogen dat “alles erop en eraan zit qua opties en snufjes, en dat voor een normale prijs!”


het woord

Wil jij ook je verhaal doen over je Suzuki, vul dan zeker nog jouw quote in op http://suzuki.be/nl/quotes

Maxime rijdt met een Baleno en geeft zijn Suzuki de maximale score: “De Baleno 1.0 Boosterjet is een vinnige GTI met een compacte uitrusting en dito interieur.”

Josephina Van Staey vindt dat haar Celerio staat voor “een gezellig interieur zonder tralala, zuinig, een mooi design, vlot rijplezier en een warme kleur. Betrouwbaar, een vriend.” Ze geeft haar Celerio dan ook met plezier een 10 op 10.

t e h ht p ic o e gez d ef te i L rs ee

RICARDO SILVA BEZOCHT IN MEI ONZE POP-UP OP DE MEIR IN ANTWERPEN EN WERD DAAR VERLIEFD OP DE NIEUWE SWIFT. ENKELE MAANDEN LATER RIJDT RICARDO MET ZIJN EIGEN EXEMPLAAR. WIJ VROEGEN HEM OM ZIJN MENING. “Op mijn 18e was mijn eerste wagen een tweedehandse Swift die verrassend goed uitgerust was voor een stadswagen met drie deuren. Ik ben dan ook altijd verliefd gebleven op die eerste auto! In mei stuurde mijn moeder mij een foto van de nieuwe Swift, die ze had zien staan in de pop-up store van Suzuki op de Antwerpse Meir, en die haar deed denken aan tien jaar geleden. Ik ben dan zelf maar

eens gaan kijken, samen met mijn man. Echt concrete plannen voor de aankoop van een nieuwe wagen hadden we niet, maar één blik op de rode Swift, achteraan de store, en het vuur was weer aangewakkerd… Nu rijden we bijna drie maanden rond in onze gloednieuwe Swift! Mijn indruk? Comfortabele automaat, adaptieve snelheidscontrole, soepele 1.0 liter motor… Kortom, puur rijplezier!”

Happy Life

9


DESIGN

Een Vitara op CNG? Journalist Jan Van Geel reed er 2.631 km mee! AARDGAS ONDER DRUK, OF CNG, IS EEN MILIEUVRIENDELIJK EN GOEDKOOP ALTERNATIEF VOOR DIESEL EN BENZINE. MAAR VEEL POTENTIËLE KOPERS AARZELEN, OMDAT JE HET NIET OVERAL KAN TANKEN. KLOPT DAT? EN IS EEN AARDGASWAGEN EEN GOEDE KEUZE VOOR VERRE VAKANTIEBESTEMMINGEN? HAPPY LIFE ZOCHT HET UIT AAN HET STUUR VAN DE VITARA 1.4 SPORT CNG. DE ROUTE: EEN RETOURTJE ZUID-TIROL.

10 Happy Life


Happy Life

11


S EN WEBSITES, APPRS ROUTEPLANNE staan veel • Op het internet lanners voor de ut websites en ro ep een reis door aardgasrijder. Voor routeplanner de Europa vinden we de handigste: van NGVA Europe irections. www.ngva.eu/get-d rden we ook de • Verder installee gratis app waarin ee PitPoint App, n t openingsuren alle tankstations me opgenomen. n zij voor heel Europa voor iPhone, r aa ikb sch be De app is s. Android en Window NG/LPG Finder, • De gratis app C iPhone en Android beschikbaar voor el nuttig om te vonden we ook he st je naar het gebruiken. Deze gid tankstation.  G CN de dichtsbijzijn

O

Omdat je aardgas onder druk niet in elk tankstation kan tanken, maakten we vlak voor ons vertrek een overzicht met mogelijke tanklocaties. We noteerden het adres én de openingstijden van elk station, omdat we vooral ’s nachts zouden rijden. We riepen wel de hulp in van een routeplanner. De beste planner bleek die op de Europese website van de Natural Gas Vehicle Association: gewoon je vertrek- en aankomstpunt ingeven en de radius vanaf je route waarbinnen je de stations wilt zoeken. Scroll daarna over

In 9 tankbeurten 2.631 kilometer ver voor 102,37 euro? Dat is slechts 3,9 eurocent per kilometer!

MINDER FIJN STOF,

SLECHTS ÉÉN VAN DE VOORDELEN Auto’s op CNG staan op plaats drie in de top van de milieuvriendelijkste wagens. Alleen auto’s die rijden op waterstof of elektriciteit (volledig elektrisch) scoren beter. Enkele voordelen van CNG op een rijtje: lagere uitstoot van fijn stof, stikstofoxide (NOx), koolmonoxide (CO) en koolstofdioxide (CO2) geen uitstoot van roet of benzeen goedkoper dan diesel en benzine lager verbruik met CNG dan met diesel of benzine minder slijtage van de motor door een betere verbranding in Vlaanderen geen jaarlijkse verkeersbelasting en geen eenmalige belasting op inverkeerstelling (BIV)

12 Happy Life


de resultaten om de afstand tot het vertrekpunt te kennen. Die afstand mag niet groter zijn dan het CNG-rijbereik van je wagen als je de hele reis op aardgas wilt rijden. Voor alle zekerheid hielden we rekening met een afstand van 250 kilometer, ook al heeft de Vitara Sport een CNG-rijbereik van ruim 350 kilometer. Het is sowieso aan te raden om op lange trajecten geregeld een korte pauze in te lassen, idealiter na 250 kilometer rijden. VERRASSEND ZUINIG Happy Life reed met de Vitara Sport in totaal 2.631 kilometer door Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Tirol. Onderweg overnachtten we in Oetz, Ratschings, Deutschnofen, Döllach en Ainring. Vóór elk vertrek naar de volgende verblijfplaats lijstten we een nieuwe reeks CNG-tankstations op. De tussenafstand steeg van 250 naar 300 kilometer, omdat de Vitara Sport verrassend zuinig bleek. Gemiddeld verbruikte hij maar 3,9 kilogram per 100 kilometer! Een volle tank kostte net geen 15 euro en voor dat bedrag reden we bijna 400 kilometer ver.

De brandstofrekening van ons retourtje Zuid-Tirol was dan ook aangenaam laag: 102,37 euro. Goedkoper kun je echt niet rijden.

GROEN EN GOEDKOOP TANKEN In Europa vind je meer dan 2.400 cng-tankstations. Niet elke reisbestemming is even gemakkelijk op aardgas bereikbaar. De CNG-vriendelijkste landen en regio’s in Europa zijn Zuid-Zweden, Nederland, Vlaanderen, Duitsland, Tsjechië, ­Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Bulgarije. Voor de rest van Oost-Europa, het ­Verenigd Koninkrijk, Portugal en populaire reisbestemmingen als Frankrijk en Spanje moet je beter puzzelen en geregeld omrijden om zoveel mogelijk kilometers op aardgas te kunnen afleggen.

Happy Life

13


FACTS & FIGURES

ACHTER DE SCHERMEN BIJ SUZUKI: PRIMEURS, PRAKTISCHE INFO, ADVIES.

Instagram

Suzuki geeft je vleugels Met de Suzuki Swift neem je altijd een vliegende start.

Blog

Wist je dat? Bij Suzuki vroegen we onze specialisten naar hun beste tips en tricks voor onze klanten. Die handige tips vind je terug op onze blog (zie hierboven). Je leest er onder andere hoe je je hond veilig meeneemt in de auto, hoe je je kinderen helpt om hun rijbewijs te halen en hoe je de airco het best gebruikt. Een hoop praktische info dus!

http://suzuki.be/nl/blog

Bedankt! Meer dan 1400 lezers namen deel aan onze enquête over Happy Life. En waar kunnen we jullie beter bedanken dan in één van jullie favoriete rubrieken? Jawel, Facts & Figures blijkt samen met Xplore de populairste rubriek. Wat we zoal leerden: jullie lezen gemiddeld 25 minuten in Happy Life, meer dan de helft n leest alle artikels en jullie lenen het magazine aa at ci Profi graag uit aan vrienden. Natuurlijk lezen we Gerda, die alle opmerkingen en suggesties grondig het aantal door en houden we er rekening mee voor de deelnemers komende edities! correct heeft s geraden en du een mini-iPad wint!

14 Happy Life

Baleno Boosterjet verkozen tot “real MPG champion 2017” Onze nieuwe generatie Boosterjet-motoren valt in de prijzen. De BoosterJetmotoren zijn compact en licht, maar een stuk krachtiger dankzij de directe injectie en de turbo. En zoals je dat gewoon bent van Suzuki liegt onze reclame niet. De betrouwbare website honestjohn.co.uk verkoos de Baleno 1.0 Boosterjet tot “real MPG champion 2017”. Na een jaar testen besloten ze dat het catalogusverbruik voor 99% overeenstemt met het reële verbruik van de wagen. Geen enkel ander model haalde zo’n goede score.


POTHOLE

Wat is jouw droom? Post je gekste droom op de sociale media met de hashtag #theswiftlist. Wil je weten wat de mijne is? Check dan onze Facebook-pagina!

Suzuki Belgium

robbruintjes

NAAR EEN NIEUW & VEILIG SCHOOLJAAR Follow

38 posts 310 followers 127 following

Is de Swift te klein? Wij testten het uit! Het zou het begin van een mop kunnen zijn: hoe stop je iemand van 2,21 m in een Suzuki Swift? Het antwoord is: makkelijk! In zijn vorige job als taxichauffeur had Rob Bruintjes vaak te weinig ruimte in de wagen. Sindsdien test hij auto’s op hun bruikbaarheid voor lange mensen. Deze keer was het de beurt aan de Swift. Het verdict: de ‘kleine’ Swift is binnenin verrassend ruim. Kijk zelf maar: je hoofd stoten is er niet bij!

September betekent de start van een nieuw werk- of schooljaar, ook voor je wagen! Hét moment dus om hem even de nodige aandacht te schenken. Wij geven alvast een voorzet!

1

Inspecteer je wagen. Je kinderen veilig naar school, start immers bij veilig vervoer naar school. Werken de lichten? Is de bandenspanning in orde? Zijn de ruitenwissers nog goed om je op een regenachtige dag een goed zicht te bieden? Beginnen je remmen te piepen? Heb je nog voldoende motorolie? In september kan je jouw wagen laten checken bij jouw Suzuki-verdeler.

2

Ga langs bij je verdeler voor een check-up voor slechts € 39. Enkel geldig in september, dus maak meteen een afspraak! Je wagen wordt nagekeken op 25 belangrijke punten: de remmen, en de ophanging, de banden, de motor, de airco, … opdat je je veilig op de weg kan begeven. Contacteer je verdeler voor de exacte voorwaarden en prijzen.

3 Ready, set, go! Zet je schrap, want de Suzuki Swift Sport schiet binnenkort uit de startblokken. Op 12 september stellen we hem voor op het 67e Autosalon van Frankfurt. Hier vind je alvast een voorproefje van zijn sportieve look.

Ontvang ons cadeau. Bij elke checkup van je wagen ontvang je een fluo beschermhoes voor de rugzak van je kinderen, of een mooie gordelbeschermer, zolang de voorraad strekt. Wees er op tijd bij, want deze actie loopt slechts tot 30 september 2017!

Happy Life

15


my life 16 Happy Life


Geluk is de glimlach van het hart DELPHINE LAMOTTE, FRANSE SCHRIJFSTER

Happy Life

17


FOOD CORNER

BROCCOLISTELEN, BLOEMKOOLBLADEREN EN WORTELLOOF EINDIGEN MEESTAL IN DE VUILBAK OF OP DE COMPOSTHOOP, TERWIJL JE ER HEERLIJK MEE KAN KOKEN. KIJK MAAR NAAR GROENTEKOK FRANK FOL!

Groenterestjes passen perfect op je bord A

lmaar meer slagers verwerken een dier van neus tot staart om niets verloren te laten gaan. Kan dat ook met groenten? “Absoluut”, zegt Groentekok Frank Fol. “Radijsblad, wortelloof en broccolistammetjes bijvoorbeeld zijn perfect eetbaar. Weggooien zou jammer zijn, zeker in het geval van iets duurdere biologische groenten. In principe kan je de schillen, wortels en bladeren van alle groenten verwerken. Behalve als ze tot de familie van de nachtschade behoren, zoals aardappelen, tomaten en aubergines, waarvan

5 tips van onze foodwriter Marc Declercq

18 Happy Life

de bladeren, bloemen en wortels giftig zijn. Daarvan is enkel de knol of de vrucht zelf eetbaar, de overige plantendelen zijn giftig.”

IDEALE SMAAKMAKER Aan de slag? De blaadjes van radijzen hebben een fris, kruidig karakter en passen perfect bij een salade. En als je ze fijnhakt met basilicum, koriander en peterselie kan je ze toevoegen aan wokgerechten als extra smaakmaker. Tomatenschillen kan

1 Mix het loof van wortelen, selder en venkel fijn. Vergeet niet te proeven, zodat je de hoeveelheden kan aanpassen volgens je eigen voorkeur. Meng met fijngehakte peterselie, of verwerk je mix in een salsa verde, samen met basilicum, olijfolie, kappertjes, augurkjes, olijfolie en/of citroensap. 2 Bewaar appelschillen en klokhuizen in de diepvries. Heb je er genoeg verzameld? Kook ze dan tot een gelei op een zacht vuurtje, voeg eventueel wat suiker toe. Zeef de gelei en serveer hem bij kaas. Schillen en pitten van kweepeer zijn ook heel geschikt. 3 De wortels van een venkelknol zijn een leuk ingrediënt voor een groentebouillon. De taaie stam snij je fijn en stoof je samen met


je dan weer drogen in de oven en gebruiken als garnituur. De gedroogde schillen mag je ook verpulveren tot tomatenpoeder, wat een schotel helemaal af maakt. Van broccolistammetjes verwijder je de buitenste schil en snij je het stammetje met een keukenschaaf in fijne plakjes. Rasp er wat limoenzeste over en bestrooi met plakjes parmezaan. Het resultaat is een verrassende salade. Frank Fol: “Stammetjes van broccoli of bloemkool kan je ook grillen met andere wortelgroenten, of in stukjes snijden en toevoegen aan wokgerechten. De harde nerven van boerenkool en snijbiet hoef je evenmin weg te gooien. Leg ze twee minuten in kokend water, laat ze uitlekken en stoof ze in olijfolie, samen met fijngesnipperde ajuin en look. Kruid af met zout en peper.” Wil je een heerlijke groentebouillon maken? Gebruik eens de schillen en bladeren van wortelen, rapen, bieten, samen met de harde stengels van kruiden. “Artisjokbladeren zijn geen optie”, besluit Frank Fol. “Die geven een bittere smaak.”

KETCHUP MET TOMATEN OP OVERSCHOT INGREDIËNTEN (VOOR ± 1 KG KETCHUP) • 1 kg rijpe tomaten • 1 sjalot, in brunoise gesneden • 1 teentje knoflook, geplet • 1 koffielepel paprikapoeder • 1 eetlepel rode wijnazijn • ½ eetlepel mosterd • ½ blikje tomatenpuree • 50 g lichtbruine rietsuiker • ½ chilipepertje, fijngesneden, zonder zaadjes • zeezout

lente-ui: lekker als garnituur. Het venkelloof kan je fijn mixen tot een delicate kruidensaus op basis van olijfolie, look en zout. Ideaal voor bij de vis. 4 Gooi aardappelschillen niet weg. Frituur ze in de frituurpan tot ze knapperig zijn. Laat ze uitlekken. Strooi er een beetje zout en paprika­ poeder over en serveer als snack. 5 Het binnenste van een meloenschil kan je verwerken in slaatjes. Snij eerst de harde buitenzijde van de schil en hou het knapperige binnenlaagje apart. Snij dat in stukjes en gebruik ze als alternatief voor komkommer in slaatjes. De binnenschil kan je ook pekelen met limoensap en een beetje suiker of zoetstof als garnituur.

• 1 koffielepel gedroogde basilicum

BEREIDING Snij de rijpe tomaten in partjes. Leg ze in een ruime kookpot. Breng ze aan de kook met de overige ingrediënten. Laat 1 uur zacht sudderen. Druk de warme massa door een zeef. Giet over in weckbokalen en weck ze gedurende 15 minuten in kokend water. Werk zo hygiënisch mogelijk, zodat je de ketchup lang kan bewaren.

Happy Life

19


XPLORE

Snowjammen in Les Deux Alpes EEN AUTOVAKANTIE KAN LEUK ZIJN, MAAR SOMS WIL JE NÉT IETS MEER. EEN AVONTUURLIJKE ROADTRIP NAAR LES DEUX ALPES BIJVOORBEELD. DE PAASVAKANTIE IS PERFECT, WANT DAN ZORGT SNOWJAM ER VOOR SFEER EN SPEKTAKEL MET HET BELGISCH KAMPIOENSCHAP FREESTYLE SNOWBOARD EN SKI. EEN BERGFESTIVAL OM U TEGEN TE ZEGGEN!

20 Happy Life


Wil je met Sunweb naar Snowjam 2018? Je krijgt van ons de kans om gratis een weekje mee te genieten.

Happy Life

21


L

Les Deux Alpes voorstellen, is natuurlijk niet nodig. Iedereen kent het Franse skidorp annex skigebied. Dankzij de Dôme de la Lauze, de hoogste gletsjer van Europa, kan je er het hele jaar door skiën tot op 3600 meter. Maar wist je ook dat Snowjam Les Deux Alpes elk jaar transformeert tot het epicentrum van het Belgisch Kampioenschap Freestyle snowboard en ski? Overdag wagen de sporters zich aan de gekste sprongen, afdalingen en

22 Happy Life

tricks! Vanaf de late namiddag starten de partyvibes op de buitenpodia en tovert Snowjam Les Deux Alpes om tot het grootste bergfestival in Frankrijk. AMBIANCE & APRÈS-SKI De afgelopen 16e editie van de Belgian Open was er alvast één om van te smullen! Meer riders, meer supporters en dus nog meer ambiance tijdens Snowjam! Behalve het samenbrengen van al deze BK’s werd de groep

nog verruimd met internationale freestyle snowboarders. Allemaal samen werden er bijna 20 Belgische Kampioenschappen gehouden in de categorieën Big Air en Slopestyle! Redenen genoeg om af te zakken, of liever te klimmen, naar Snowjam 2018! Hoe zou jij het immers vinden om naast een van de kersverse Belgische kampioenen te skiën, te boarden, of gewoon samen van een après-ski te genieten?


Win!

BERGPARELTJES Met de Sunweb-autovakanties kan je zorgeloos mee genieten van dit spectaculaire sneeuwgebeuren. Je rijdt met je Suzuki tot aan je verblijf. Volpension, halfpension, … Je kan alles op maat van jou en je gezin afstemmen en natuurlijk is de skipas inbegrepen. De volgende Snowjam-editie vindt plaats tussen 7-14 april 2018, in de paasvakantie dus. Een ideale periode om naast het skiën ook te genieten van de zon en met je Suzuki af en toe een uitstapje te maken naar dichtbij – en minder dichtbij – gelegen bergpareltjes. Wist je dat de Provence zich op amper twee uurtjes rijden bevindt? Ideaal voor een slecht-weer-dag! Of zoek je het toch liever dichtbij je verblijfplaats? Dan kan je op 25 minuten rijden, of 20 kilometer verder Vénosc vinden, een pittoresk dorpje waar zelfs de doorgewinterde skiër aan het kuieren slaat! Dit kleine dorp met een rijke geschiedenis is bijna geheel autovrij en bulkt van de restaurants en de ambachtslui, die maar al te graag hun kunstwerken tonen! Een ideale uitstap dus. Je kan er zelfs heen via de skipiste, mocht er nog voldoende sneeuw liggen!

Wil je met Sunweb naar Snowjam 2018? Je krijgt van ons de kans om gratis een weekje mee te genieten. Jouw verblijf in Les Deux Alpes is al voor 8 dagen halfpension geboekt, de skipas voor 2 personen ligt klaar. Je moet enkel nog in je wagen te springen, het juiste antwoord op de onderstaande vraag vinden, en het ons laten weten natuurlijk…

Vraag: Wie werd Belgisch Kampioen in 2017 in de discipline snowboard Big Air voor senioren? Schiftingsvraag: Hoeveel juiste antwoorden zullen we op 15/10/2017 om 23u59 ontvangen hebben? Stuur jouw antwoord op deze wedstrijdvraag via het formulier op http://suzuki.be/ nl/win-een-gratis-vakantie-naar-les-deux-alpes-tijdens-totally-snowjam

Proficiat! In de vorige Happy Life kon je een FamFun vakantie naar Italië winnen. De gelukkige winnaar is Roy Razborsek. Proficiat!

Ontdek er meer over op autovakanties.sunweb.be

Happy Life

23


XPERIENCE

JAPANSE XPERIENCE

om van te smullen!

NATHALIE EN PAUL ZIJN DE WINNAARS VAN ONZE ALLEREERSTE XPERIENCE DAY, DIE HELEMAAL IN HET TEKEN STOND VAN JAPAN. WE NEMEN JULLIE GRAAG MEE OP HUN FANTASTISCHE AVONTUUR. WIL JIJ DE HOOFDROL SPELEN IN DE VOLGENDE XPERIENCE DAY? LEES DAN VOORAL VERDER!

09:30 Klokslag 9u30 waren winnaars Nathalie en Paul op het appel voor onze afspraak. Dolenthousiast namen ze de sleutel van hun Suzuki S-CROSS in ontvangst, de auto die hen geheel toepasselijk en veilig door hun Japans dagje uit zou loodsen. Meteen ging het richting Taiko-workshop, waar prachtige handgemaakte Taiko-drums op onze slagen wachtten. Bart, onze leerkracht en bezieler van deze Japanse vorm van drummen, gaf jaren geleden zijn vaste job op om zijn passie te kunnen uitoefenen. Hij is een van de stichtende leden van concertgroep Tatake!-Taiko, de eerste professionele Belgische taikogroep die optrad in Japan en in 2009 zelfs op het podium van het taikofestival Kyoko in Kumano stond. Taiko is veel meer dan een drumspel, het is een ware kunst. Een echt optreden hebben we na de workshop natuurlijk niet kunnen geven, maar dat eerste stukje muziek mét beweging verliep behoorlijk goed en synchroon. Dat we veel gelachen hebben, kan je uit de foto’s wel afleiden. Nieuwsgierig naar Taiko? Surf dan zeker naar www.tatake-taiko.be.

24 Happy Life


SUSHI EN WASABI

12:00 Wie Japan zegt, zegt sushi, dus tijd voor een sushiworkshop. Groot was onze verbazing toen we het restaurant OZZO binnenkwamen. Nathalie en Paul konden hun ogen niet geloven bij het zien van deze rijkelijk gevulde dis, en begonnen dan ook meteen tientallen foto’s te maken als bewijs! De ontvangst door sushichef Tim, Tang voor de familie, was uitermate hartelijk. Meteen volgde zijn introductie over sushirijst, wasabimayonaise, hoe je zalm in plakjes snijdt met één messtreek, waar de gekleurde sesamzaden voor gebruikt worden, … Het eindresultaat van de workshop zal nog lang nazinderen! Niet alleen bij de deelnemers, maar ook bij de vrienden die we ’s avonds uitgenodigden om samen de doggybags verder te ledigen.

to ff e vo or deze sup er i uk uz S el w “Da nk je m ve rrast re n a a n g en a a a w e W ! is n r ve be le rt a be le en zee fo m co , te ot vl d oo r de ee w e de hel e rm a a w S S O R C co m p le te S at h a li e) ro n d rijden .” (N d a g m ocht en

ZO MAAK JE SUSHIRIJST Sushirijst maak je met 500 gram rijst met ronde korrel, 500 ml water en 125 ml rijstazijn voor sushi. Laat de rijst na het koken 10 minuten rusten en voeg hierna de azijn beetje bij beetje aan de rijst toe. Bedek de rijst met een vochtige doek en bewaar hem op een koele plaats (niet in de koelkast!) tot je de sushi ermee begint te bereiden.

SAKE? SANTÉ!

14:00 Even tijd voor koffie, om te bekomen, en dan in één rechte lijn naar Stokerij De Molenberg voor een korte rondleiding. Daarna nodigde Hans, salesmanager van de stokerij én van brouwerij het Anker, ons uit voor een premium sake tasting. Japanse rijstwijn vind je in 1000 soorten, maar de stokerij werkt samen met Konishi, een kleine brouwerij die enkel sake van topkwaliteit produceert. Hans heeft 7 jaar in Japan gewoond en is gecertificeerd sake adviseur. Hij kent er dus alle geheimen van, die hij met plezier met ons heeft gedeeld. Nathalie en Paul kunnen zich nu terecht ‘medeambassadeur van sake in België’ noemen.

OOK ZIN OM MEE TE GAAN OP ONZE VOLGENDE XPERIENCE DAY? Ditmaal trekken we naar de grootste toeristische stad in Wallonië, Luik, parel aan de Maas. Ontdek Luik en zijn bijzondere plekjes samen met Suzuki. Ontvang de sleutels van je Vitaravoor-één-dag en rijd samen met ons langs de leukste plekken van Luik en omgeving. Op het programma staan onder andere een lunch in een chemisch laboratorium, een bezoek aan een wijngaard waarna we natuurlijk de bijbehorende lokale wijn proeven en tot slot een workshop schilderen op plexiglas. Wat moet je hiervoor doen? Vóór 30/09/2017 je gegevens i­nvullen via www.suzuki.be/nl/mee-op-stap-met-suzuki, samen met de reden waarom jij de u ­ itverkorene bent om met onze Vitara op stap te gaan in Luik.

Happy Life

25


HIP & HAPPY

WAT ZIJN DE TRENDS VOOR DE HERFST? ONZE TRENDWATCHER SELECTEERDE DEZE TIPS VOOR JOU.

100% vers, Belgisch én bio The Juicery is een nieuw, Belgisch merk dat cold pressed juices maakt, met biologische producten van Belgische bioboeren. Wat is er zo speciaal aan de sapjes? Koudgeperste fruit- en groentesappen hebben het grootste effect op de ­gezondheid, omdat ze alle mineralen, vitaminen en enzymen behouden. Een flesje van 500 ml bevat 1,2 kg aan biologische groenten of fruit. Geen tijd is dus geen excuus meer om ongezond te leven. 3 Een flesje van 250 ml kost € 4,50, voor 500 ml betaal je € 8,95 www.thejuicery.be

EEN SLOGAN OP JE SOKKEN Creativo’s Gert Malfliet en Lien Van den Abbeele ­waren uitgekeken op de flauwe slogans die tegenwoordig op elke sweater en shirt lijken te staan. Ze gingen dus op zoek naar grappige comments en lanceerden ook hun eigen label: Do Nothing Club. Must haves zijn een limited edition sweatshirt met het opschrift ‘Fear everything, do nothing’ en de ultieme witte sportsokken met op de linkersok ‘Maybe’ en op de rechtersok ‘Tomorrow’. 3

Prijzen vanaf € 13.

KLASSIEKER IN GROEN KLEEDJE De hippe en tijdloze Kånkenrugzak van Fjällräven is nu nog cooler: hij wordt namelijk geproduceerd met gerecycleerd polyester. In totaal worden elf petflessen gebruikt om een Re-Kånken te maken. Dankzij de spinverfmethode, geschikt om toe te passen op garens van gerecycleerde kunststoffen, werd er bovendien minder water, energie en chemicaliën gebruikt dan bij traditionele verfprocessen. De duurzame versie van de iconische rugzak is wat ons betreft nog leuker dan het origineel ontwerp. 3 De tas is verkrijgbaar in 11 verschillende kleurtjes en kost € 99,95.

26 Happy Life


Minder selfie, meer ‘bothie’ MUST HAVE! Als je deze herfst kleurrijk de regen wil trotseren, doe het dan direct goed. Aigle, dé expert op het gebied van rubberlaarzen, brengt samen met online schoenenwinkel Sarenza een speelse ­regenlaars op de markt. Het hebbeding, opgesmukt met een trompe-l’oeil in visgraatmotief, zorgt vast en zeker voor een leukere herfst. 3 Verkrijgbaar vanaf half oktober voor € 57. De kinderversie kost € 35.

De iconische gsm 3310 van Nokia is sinds kort opnieuw verkrijgbaar. En het merk heeft nog meer in petto: voor wie niet van old school telefoneren houdt, is er een nieuwe smartphone. De Nokia 8 introduceert een wereldwijde primeur: de ‘bothie’-functie, waarmee je tegelijk de camera voor- en achteraan kan gebruiken. De twee vierkante foto’s worden gecombineerd tot één beeld. Vergeet selfies, de bothie is de nieuwe trend. 3 De Nokia 8 is verkrijgbaar in vier kleuren: polished blue, polished copper, steel en tempered blue. De verkoopprijs bedraagt € 599.

ODE AAN DE KAT De bekende modeontwerper Karl Lagerfeld is dol op zijn kat Choupette. De modekat, door de designer als een muze behandeld, heeft een eigen Instagram en bestaat ook in een pluchen versie. En nu is Choupette verkrijgbaar in zonnebrilversie. Lagerfeld ontwierp namelijk een montuur met kattenoortjes. 3 Je telt € 155 neer voor een exemplaar.

Tips van een modekoning Hoe draag je een kostuum? Hoe strijk je een hemd? Hoe knoop je een das? Antwoorden op zulke vragen zijn te vinden in ‘Mr. Blue’, een 70 pagina’s tellende gids voor de moderne man. Auteur is de Kortrijkse modekoning Dominique Vindevogel, de drijvende kracht achter het label Butch Tailors. Dankzij de tips en tricks van Vindevogel gaan gentlemen nooit meer in de fout op vestimentair gebied. 3 ‘Mr. Blue’ is te koop in de Belgische winkels en de e-shop van Butch Tailors en kost € 39.

Happy Life

27


INTERVIEW MET LOÏCK LUYPAERT BASISSPELER RED LIONS & SUZUKI-AMBASSADOR

#roadtotokyo #movingswiftly

28 Happy Life


Gezwind met de Swift naar de Olympische Spelen! LOÏCK LUYPAERT IS EEN VAN DE BASISSPELERS BIJ DE RED LIONS, DE BELGISCHE HOCKEYPLOEG VOOR MANNEN. IN DE AANLOOP NAAR DE OLYMPISCHE SPELEN VAN 2020 IN TOKIO RIJDT HIJ MET EEN 100% JAPANSE SUZUKI SWIFT, KWESTIE VAN AL WAT TE WENNEN AAN DE JAPANSE PERFECTIE. “HET KAN NU NIET MEER MIS GAAN.”

Happy Life

29


SPORT

We bellen Loïck op tijdens zijn vakantie op Ibiza, een paar dagen na de ongelooflijk straffe 6-1 zege tegen Duitsland in de finale van de Hockey World League in Zuid-Afrika, afgelopen zomer. In hetzelfde tornooi hadden de Red Lions toen ook al Nieuw-Zeeland en Nederland geklopt. De Olympische Spelen van 2020 in Tokio lijken dan weer nog veraf. Toch zijn veel sportlui en -teams zich al volop aan het voorbereiden voor het prestigieuze evenement. In de carrière van elke sporter is er immers geen ‘hogere’ medaille denkbaar dan olympisch goud! En dat geldt net zo goed voor de mannen van de Belgische hockeyploeg de Red Lions. Zitten jullie helemaal op koers voor Tokio 2020? “Na de huidige internationale successen van de Red Lions geloven we allemaal dat we in 2020 weer van de partij zullen zijn. Het is nog lang, en er zijn nog enkele kwalificatietoernooien in de aanloop naar Tokio. Maar als je ziet hoe we de laatste jaren presteren, inclusief de zilveren medaille op

de Olympische Spelen van 2016, dan zou het niet meer mis mogen gaan!” Zijn er speciale voorbereidingen verbonden aan de Olympische Spelen? “In se gaan we met elk tornooi op dezelfde manier om. We proberen op voorhand een kijkje te nemen, om de situatie ter plaatse goed te kunnen inschatten. Japan lijkt ons helemaal anders dan Rio, zeker op het vlak van organisatie. Alles zal veel strikter verlopen, zoveel is zeker.” En wat met het eten in Japan, nemen jullie daarvoor extra maatregelen? “Op de Spelen heb je in de ‘kantine’ een echt wereldaanbod aan voedsel. Het zijn allemaal sportmensen die dat voorgeschoteld krijgen, dus het is prima in orde. En de keuze is zo groot dat je in heel die periode nooit hetzelfde hoeft te eten.”

“De nieuwe Swift is een energieke, sportieve wagen met een jonge uitstraling. Een beetje zoals ik dus ” 30 Happy Life


WIE IS LOÏCK LUYPAERT? Loïck Luypaert is een Belgische hockeyspeler. Hij komt uit voor Braxgata, zijn oude club uit Boom. Eerder speelde hij bij Herakles Lier, SV Kampong uit Utrecht en bij de KHC Dragons uit Brasschaat. In 2011 won hij de Gouden Stick voor beste Belgische belofte. Hij combineerde ook nog eens topsport met zijn opleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen aan de VUB.

@LOLUY25 @BelRedLions @loick_luypaert

Wat is het effect van de Red Lions op de jeugd? “Sinds we in 2012 vijfde werden op de Olympische Spelen in Londen, zit het Belgische hockey in een stroomversnelling. Veel clubs hebben al een ledenstop moeten inroepen omdat er niet genoeg terreinen en faciliteiten zijn. Leuk natuurlijk: elke jongere die hockey wil spelen, is een goede zaak. Momenteel zijn de meeste clubs rond de as Brussel-Antwerpen gesitueerd, maar aan het huidige tempo volgen de andere regio’s wellicht snel.”

Wat kunnen de lezers van Happy Life doen om jullie te steunen? “Je kan de Red Lions steunen door ons te volgen op de sociale media. Zodra de grote zomertornooien afgelopen zijn, wordt het sowieso wat rustiger voor de nationale ploeg, en dan zijn dat de uitgelezen kanalen om op de hoogte te blijven. Ook onze Instagram @BelRedLions is zeer populair. En je kan natuurlijk al onze wedstrijden volgen op Playsports, via www.playsports.be.”

Wanneer ben je begonnen met hockey? “Ik was amper 3 toen ik in contact kwam met mijn eerste hockeystick. Mijn neefjes waren er toen al mee bezig. Omdat ik zoveel energie had, schreven mijn ouders me toch in bij de club, ook al speelde ik samen met kinderen van 6.” Hoe gaat het met de vrouwen van de Red Panthers? “Het vrouwenhockey staat nog niet op hetzelfde niveau als het mannenhockey, maar langzaamaan beginnen ze beter en beter te presteren. En dat vertaalt zich natuurlijk in stijgende pers- en publieksaandacht.”

WIST JE DAT? Om de omstandigheden van de hockeywedstrijden in gastland Japan zo veel mogelijk na te bootsen, trainen de Red Lions voor de Olympische Spelen in een tent waar de vochtigheid en de temperatuur kunnen worden verhoogd. Zo wennen ze alvast aan het plaatselijke klimaat.

Happy Life

31


REIZEN

Japan

voor ieder wat wils, en voor elk budget

IN DE VORIGE HAPPY LIFE KON JE TWEE TICKETS WINNEN NAAR TOKIO. EEN FANTASTISCHE BESTEMMING DIE NIET MEER ZO EXCLUSIEF IS ALS VROEGER. HEB JIJ OOK ZIN OM HET LAND VAN DE RIJZENDE ZON TE VERKENNEN? DAN GEVEN WIJ JE ENKELE TIPS OM DE PLATGETREDEN PADEN TE MIJDEN ZONDER EEN GAT IN JE BUDGET TE SLAAN.

9500 KM VOOR MINDER DAN € 950? DAT KAN! Tenzij je gaat liften, blijft het vliegtuig de goedkoopste manier om naar Japan te gaan. De gebruikelijke tips gelden ook hier. Vertrek liefst in de week in plaats van in het weekend en plan je verblijf buiten de schoolvakanties. Ga bijvoorbeeld van half maart tot half april. Dan staat de sakura in bloei, de beroemde Japanse kerselaar. Vergelijk het aanbod van verschillende luchthavens. Sommige maatschappijen zoals ANA hebben “Rail & Air”-formules die trein- en vlieg­tickets combineren.

HET ECHTE JAPAN Bij het binnenkomen doe je je schoenen uit en trek je pantoffels aan. In de kamer staat een laag tafeltje op een rieten tapijt. Op de grond liggen een paar kussens. Daar ga je op zitten voor het traditionele buffet. Maar eerst plons je in het warme water van de onsen (gemeenschappelijk heetwaterbad). ’s Avonds vlij je je neer op een futon – een opvouwbare matras. Overnachten in een ryokan, een traditioneel pension, is een must op je reis door Japan. In de hoofdstad kan dat echter een flinke duit kosten. Een ryokan in het binnenland is daarom een beter idee. In de stad kan je dan in een minshuku logeren, het equivalent van onze B&B’s.

TIP

32 Happy Life

LOGEER JE NIET IN EEN RYOKAN, MAAR WIL JE TOCH EENS GAAN BADEN IN EEN ONSEN? SOMMIGE VAN DE BADEN ZIJN VRIJ TOEGANKELIJK. JE VINDT EEN LIJST BIJ DE DIENST VOOR TOERISME OF OP INTERNET.


JAPAN EN KATTEN Dorst gekregen van al dat rondhossen? Laat die chique cafés even links liggen en stap binnen in een van de talrijke Neko-cafés, de beroemde kattencafés die vaak heel wat goedkoper zijn. Ga als je tijd hebt nog wat zuidelijker en ontsnap aan de drukte van de hoofdstad op Enoshima, een van de 13 Japanse eilanden waar katten koning zijn. Dit is ook de badplaats van de inwoners van Tokio.

AUTHENTIEK Wil je het nog authentieker? Wat dacht je van een overnachting bij de monniken? Voor een zacht prijsje bieden heel wat boeddhistische tempels je een slaapplaats voor een nacht of twee. Zin om de vegetarische keuken van de monniken te proeven? Of pik je graag een meditatiesessie mee om zes uur ’s ochtends? Het kan allemaal!

… OF MODERN Batterijen opgeladen na het mediteren? Dan is het tijd om Tokio in te duiken. Je valt er van de ene verbazing in de andere. Japan is immers het land van de kleurrijke popcultuur. Loop door de grootste stad ter wereld als een echte Mario Kart. Je vindt je dosis schattigheid - of kawaii - in het Hello Kitty-pretpark, Sanrio Puroland. Ga naar een show van AKB48, de girlsband met meer dan 100 leden en hun eigen theater. Dompel je onder in de magie van Japanse animatiefilms het Ghiblimuseum in Mitaka. Of probeer de manga-kissa eens uit, cabines met internet, tv, spelconsole, dvd’s en manga’s die je per uur kan huren.

TIP

ONDERWEG IN JAPAN Met een snelheidsrecord van 603 km/u is de Bullet Train niet voor niets een Japanse uitvinding. Tenzij je een officiële Japanse vertaling hebt van je rijbewijs en graag eens links wil rijden, is het spoor de handigste en goedkoopste manier om je te verplaatsen. In Tokio raak je overal met de metro. Reis je verder, dan neem je best een Japan Rail Pass. Vanaf 228 € per week doorkruis je zo moeiteloos het hele land.

EVEN OP ADEM KOMEN? GA DAN NAAR DE 45E VERDIEPING VAN HET STADHUIS IN TOKIO OF DE 25E VERDIEPING VAN HET BUNKYO CIVIC CENTER. JE GENIET ER GRATIS VAN EEN SCHITTEREND ZICHT OP DE SKYLINE VAN TOKIO.

Proficiat! IN DE VORIGE HAPPY LIFE KON JE EEN UITZONDERLIJKE PRIJS WINNEN: 2 VLIEGTICKETS NAAR TOKIO. WINNARES INGE STROOBANDT, UIT AALTER, MAG BINNENKORT HET LAND VAN DE RIJZENDE ZON BEZOEKEN!

Happy Life

33


HAPPY & HEALTHY

GOEIE RAAD KRIJG JE NIET ALLEEN VAN TANTE KAAT. WIJ BUNDELDEN DE BESTE TIPS VOOR HET HOOFD EN DE BENEN EN ALLES WAT DAARTUSSEN ZIT. GENIETEN VAN HET NAJAAR WORDT DUS EEN KOUD KUNSTJE!

Betty is een betweter. Welk probleem je haar ook voorlegt, zij weet er weg mee. We bombarderen haar dan ook graag tot officiële ‘Happy & Healthy’-consulente. Deze week beantwoordt ze de vraag van Jean-Louis.

Betty WEET HET BETER (OF DAT BEWEERT ZE TOCH) “Beste Betty, De dagen worden korter en mijn lontje ook. Ik weet niet wat het is, maar in het najaar kan ik zoveel minder verdragen. Ik toeter naar duiven die te lang talmen aan het zebrapad. Ik vervloek fietsers met een veel te lelijke fietshelm. Ik eet bijna mijn stuur op als de sirene van een brandweerwagen mijn favoriete deuntje op de radio verstoort. Moet ik nu naar de mindfulness?” (Jean-Louis, 45) Ik denk dat jouw lontje altijd al kort is geweest, Jean-Louis. Hoe minder uren daglicht, hoe meer het opvalt hoe vaak jij je ergert aan anderen. Mindfulness kan een oplossing zijn, maar laat ook eens wat vaker die koffie en energiedrankjes staan. En als dat niet helpt, neurie dan je favoriete liedje terwijl je over een zebrapad slentert met een lelijke fietshelm op je hoofd. Dat levert getoeter maar evenveel geschater op! Graag gedaan, je Betty. Heb jij ook een gezondheidsvraag? Mail ze naar betty@happy-life.be, samen met je naam en adres. Succes!

34 Happy Life

HEALTHY MIND LEVE HET NOT-TO-DOLIJSTJE Tot nader order telt een dag 24 uur. Maar wie goed kijkt, vindt tijd. Verloren uren die tussen de mazen van het net zijn geglipt en die je makkelijk kunt opvissen. Hoe? Maak een not-to-dolijstje: een overzicht van alle taken die je kunt delegeren, uitstellen of schrappen wegens niet essentieel. De tijd die zo vrijkomt, geeft je ademruimte of kan je investeren in belangrijker zaken. Hoe langer de lijst, hoe leger je hoofd. Doen!


et G e n i e t e n voarnd th ­n a j a a r w k u n s t j e ! een koud

HEALTH METER BOOST LICHAAM EN GEEST MET DE STERKSTE STIJGERS IN GEZONDHEIDSLAND

1

HYPERFOCUS Zelfreflectie is een must in deze dolgedraaide tijden. Deel je dag op in blokken, doe één ding tegelijk en draag een Slow Watch, die enkel de uren aangeeft en geen minuten. Voor je het weet, zit je in een heerlijke flow, ver weg van oppervlakkigheid.

2

TUSSEN POT EN PLINT Pottenbakken, lassen, meubels stofferen … We gaan back to basics, terug naar de helende kracht van handwerk en onvervalst vakmanschap. Met een creatie die we kunnen vastpakken, koesteren én cadeau doen.

3 HEALTHY BODY

APPELCIDERAZIJN Zurig drankje dat je lichaam reinigt, je huid en haar gezond houdt, je immuunsysteem versterkt, je bloeddruk reguleert en je metabolisme versnelt. Kies voor de troebele, onbewerkte versie en meng in water, een smoothie of een dressing voor een fris en fruitig gevoel.

4

FLOATFIT Intensieve work-out op een drijvende mat op het water. Squats, stabiliteitsoefeningen, yogaposes: de aquabase kan alles aan. FloatFit komt aandrijven uit de UK en belooft meer balans voor lichaam en geest, ondanks de golven van het leven.

OVERAL IN VORM

Lukt het je niet om je yoga- of fitness­ abonnement te verzilveren omdat je vaak reist voor je werk? Met een beetje creativiteit blijf je in vorm, ook op verplaatsing. Vraag je vergaderpartner om de meeting verder te zetten tijdens een wandeling. Verken de sportieve mogelijkheden van het speelpleintje naast je hotel. Of koop een suspension trainer, een mobiel systeem met elastieken die je aan een deur, boom of haak kunt hangen om je spieren te trainen. Hoe meer je reist, hoe beter je conditie!

5

PAKJE ERVARING Geld maakt vooral gelukkig als je er ervaringen mee koopt. Geen voorverpakte cadeaus dus, maar een concert, citytrip of dinertje voor twee. Zo maak je herinneringen die niet zomaar breken als ze je even ontglippen.


COLUMN

Achterbankgeluk Dat ze ons om één uur ’s nachts kwam oppikken, vond ik niet zo erg. Mijn beste vriendin en ik waren 16 in 1990, in die tijd was ‘tegen enen’ een aanvaardbaar uur om de plaat te poetsen; niet beschamend vroeg, niet marginaal laat.

“Mijn moeder wist zoveel meer, over het leven en de katers die nog zouden komen” Maar dat mijn moeder, die zich om de zoveel zaterdagen door de eindgeneriek van de laatavondfilm wurmde om daarna met scheef haar en draaiende motor op de parking van het jeugdhuis te zitten gapen, bij het instappen kon zien in welke toestand wij twee er tegen enen bijliepen, dat vond ik net iets minder.

Valérie Du Pré schrijft over muizenissen en mensen. Over leven en welzijn en lifestyletoestanden. Ze doet dat in opdracht van bladen, bureaus en bedrijven, maar ook op haar blog: www.alittlebitofsoap.be.

36 Happy Life

Want er was er altijd wel eentje die tot over haar oren naar de feromonen rook, die iets te diep in een reeks schuimkragen had gekeken of die uren in de wind stonk naar de rook om andermans hoofd. Het kwam er dus op aan om tijdens de halfuur durende terugrit zo ernstig mogelijk door je eigen raampje te kijken, alsof de naweeën van de thé dansant net zo leeg en vluchtig waren als de voorbijzoevende donkerte daarbuiten. In de ritmische lichtflitsen van de straatlantaarns bekroop ons al eens de neiging om een betekenisvolle blik uit te wisselen, om zo de eindbalans van de feestavond op te maken, maar de kans dat die woordeloze dialoog zou worden onderschept door de ouderlijke blik in de achteruitkijkspiegel was te groot, en onze hartjes waren nog te klein. Meestal zwegen we dus, met het alcoholpercentage stevig vastgeklikt op de achterbank en de ogen op oneindig, zodat de genoegzame glimlach in de binnenzak bleef en de krokodillentranen diep genoeg in de ooghoeken, om ze later die nacht, onder het veilige donsdeken, alsnog de vrije loop te laten. Mijn moeder zat erbij, keek ernaar en dacht er ongetwijfeld het hare van. Zeker die ene keer, toen mijn vriendin en haar toenmalige love interest een luchtje waren gaan scheppen om de avond in stijl en met veel speeksel af te sluiten. Ze hadden daarvoor de eerste de beste motorkap uitgekozen, want de donkerte had gelonkt en het liep al tegen enen. Dat ze daarbij op de capot van mijn moeder waren gaan liggen, was hun compleet ontgaan. Haar gapende blik met scheef haar achter het stuur blijkbaar ook. Tijdens de terugrit staarden we zoals gewoonlijk zo nietszeggend mogelijk door onze raampjes naar buiten, alsof de nacht niet veel had voorgesteld, maar mijn moeder wist meer. Ze wist zoveel meer, over de liefde en het leven en de katers die nog zouden komen. Dat zouden wij gelukkig pas veel later ontdekken.


WEDSTRIJD

VERDELERS

Suzuki verdelers ANTWERPEN

Win een Bongo bon ‘Ontbijt met bubbels’ vliegenier

bevlieging

postzegelverzamelaar

verlichtingsmiddel

5

schrijfgerei

Griekse letter

omslagdoek

ten uwent

boekenkoopster

rechercheur

strandmeer

2

voorzetsel

pilaar

Kenia op internet

afstammeling

rund

4

zangnoot

opslagplaats

platina

keuze

geleidende cilinder

uitroep

vlaskam

gesloten

bijwoord

8

3

ondernemingsraad

7

geladen deeltje

geslacht

© De Puzzelaar

BENTOM MOTORS 03/325.67.49 VAN HOUDT MOBILITY 014/24.81.50 L. VAN DE PEER 03/484.43.36 AUTOBEDRIJF GEENEN 014/63.31.23 VAN HOUDT MOBILITY 014/59.00.31 BELAUTO 03/440.68.68 HOUMAN 015/41.39.39 LUYTENS 015/50.08.50 DE LAET 03/888.00.49 CRABBE 03/296.97.09 DE VALK 03/658.26.22 GWIJDE 03/664.25.65

Diepenbekerweg 20 Diestersteenweg 23 Everselkiezel 119 Langstraat 1A Breekiezel 32 Heilig Hartlaan 22

DE BAETS 011/72.35.89 MULLENS 013/44.21.80 LEKENS 011/42.29.30 AUTOBEDRIJF LEMMENS 089/56.26.29 SCHROOTEN 089/85.41.41 VV-AUTO 013/66.19.03

Brugsevaart 20 Wegvoeringsstraat 90 Barbierstraat 9 Hellestraat 83 Hoogveld 13 Manta 19 Dendermondsesteenweg 45/2 Gentsesteenweg 87 Brakelsesteenweg 55 Iddergemsesteenweg 38 Langestraat 107 Ronseweg 19-21 Waterstraat 30 Rijksweg 148

2 M MOTORS 09/226.37.05 ANDRE 03/776.00.13 CARROSSERIE MAES 03/774.27.22 DE NIJS 03/779.68.92 VANDER STRAETEN 052/21.80.68 VAN GOETHEM 052/46.21.57 FRULLEUX FRANK 09/366.25.84 AUTOBEDRIJF EUROPA 053/78 29 90 CARROSSERIE SCHOKKAERT 054/33.63.80 GUNTHER EEMAN 054/32.94.98 EUROMOTORS CHAVATTE 09/360.70.19 CALLENS-VANDEFONTEYNE 055/31.63.15 VAN DEN BROECKE 09/230.78.18 AUTOBEDRIJF TIERS 09/388.84.30

LIMBURG 3500 3545 3550 3650 3670 3980

Hasselt Halen Heusden-Zolder Dilsen Gruitrode Tessenderlo

9030 9100 9150 9190 9200 9250 9260 9300 9400 9450 9620 9700 9820 9870

Mariakerke (Gent) Sint-Niklaas Kruibeke Stekene Dendermonde Waasmunster Schellebelle Aalst Ninove Denderhoutem Zottegem Oudenaarde Merelbeke Machelen A/D Leie

WEST-VLAANDEREN

1

heilige

beneden

Gallifortlei 225-227 Lierseweg 308 Boutersemdreef 17 D Molenzijde 61 Molseweg 1 Antwerpsestraat 129 Boterstraat 6 Weynesbaan 1 S Herenbaan 343 Rijksweg 54 B Industriepark Brechtsebaan 2A Ertbrandstraat 173

inwendig orgaan

sportterm hete waterdamp

Deurne Herentals Zandhoven Merksplas Geel Mortsel Hombeek Rijmenam Boom Bornem Schoten Kapellen

OOST-VLAANDEREN

6

tegenover

stad in Italië

2100 2200 2240 2330 2440 2640 2811 2820 2850 2880 2900 2950

8200 8340 8400 8520 8800 8900 8930

Sint-Michiels Brugge Torhoutse Steenweg 399 Damme-Sijsele Bloemisterijstraat 23 Oostende Torhoutsesteenweg 586 Kuurne Brugsesteenweg 133 Roeselare Ardooisesteenweg 301 Ieper Kruiskalsijdestraat 36 Menen Bruggestraat 568

AUTOBEDRIJF VANDE KERCKHOVE 050/38.50.44 DAMME MOTORS 050/50.08.31 BEGUIN 059/70.17.59 MOYAERT 056/21.53.46 DECLOEDT 051/20.61.73 BOSSAERT IEPER 057/21.46.78 PAUL & TOM DESCAMPS 056/51.18.87

BRUSSEL

binnenste

© De Puzzelaar

Vorm een woord met de letters uit de genummerde vakjes

1030 1170 1180 1640 1970

Brussel (Schaarbeek) Watermaal-Bosvoorde Ukkel Sint-Genesius-Rode Wezembeek-Oppem

Leuvensesteenweg 542 Hulpsesteenweg 225 Vanderkinderestraat 199 Zoniënwoudlaan 138 Mechelsesteenweg 73 -75

AUTOMEISER LESAGE BOISFORT S.P.R.L. LAMBERT GROUP ROAD MOTOR BEN CAR

02/735.41.40 02/672.03.91 02/347.35.29 02/381.17.07 02/731.57.80

BW MOTORS E.V.A. MOTORS DUGAILLY ERIC FLIES & CO DESCAMPS & FILS STERCKX MOTORS MOORKENS BRUSSELS WEST DW CAR CENTER DW CAR CENTER HOUMAN MULLENS LEUVEN DEFRANCQ WOUTERS BEGIJNENDIJK

010/81.83.50 081/21.69.21 02/633.17.59 02/387.00.06 067/63.62.17 02/361.08.72 02/410.70.90 02/252.04.66 02/269.72.50 015/41.39.39 016/20.43.04 02/687.42.49 016/56.87.23

BRABANT 1

2

3

4

5

6

7

8

Registreer vóór 15 oktober 2017 je antwoord op www.suzuki.be/nl/bongo-ontbijt en wie weet, win jij een Bongo bon ‘Ontbijt met bubbels’. Schiftingsvraag: hoeveel juiste antwoorden zullen we ontvangen vóór 15 oktober 2017 om 23u59?

1300 1360 1380 1420 1430 1500 1702 1800 1861 2811 3020 3090 3130

Wavre Chaussée de Louvain 498 Thorembais-St-Trond (Perwez) Chaussée de Charleroi 34 Lasne Rue de l’Eglise 8 Braine L’Alleud Chaussée de Nivelles 26A Rebecq Route de Bruxelles 45 J Halle Brusselsesteenweg 151 Groot-Bijgaarden (Dilbeek) Pastoor Cooremansstraat 1 Vilvoorde Cyriel Buyssestraat 24 Wolvertem Stationsstraat 54 Hombeek Boterstraat 6 Herent Brusselsesteenweg 39 Overijse Lanestraat 118 Begijnendijk Liersesteenweg 309

Happy Life

37


Happy end • LUIK – BELGIË • JOMANA (28) “Ik ontdek graag nieuwe dingen. Als het sombere herfstweer eraan komt, is het dan ook uitgesloten dat ik onder mijn dekentje blijf liggen! Er is zoveel te zien in Luik: tentoonstellingen, ongewone plekjes… Als er een tentoonstelling op zo’n ongewone plek plaatsvindt, betekent dat voor mij dus het perfecte weekend!”

Stuur ons jouw mooiste vakantiefoto’s met je Suzuki via onze Facebook pagina

Suzuki Belux

Bold & pepper - Happy life 78 - Suzuki  

Happy life #78 - september 2017 - klantenmagazine van Suzuki Belgium

Bold & pepper - Happy life 78 - Suzuki  

Happy life #78 - september 2017 - klantenmagazine van Suzuki Belgium

Advertisement