Børn & Fritid nr. 90

Page 1

FAMILIEFERIE MED PLADS TIL NÆRVÆR

BØRN & FRITID NR. 90 · APRIL/MAJ 2018 – 18. ÅRGANG

SUNWING FAMILY RESORTS

NR. 90 · APRIL/MAJ 2018 – 18. ÅRGANG

Magasinet til børnefamilier

Børn udvikler sig gennem leg

Tips og

og hvad kan vi gøre ved det?

Fokus på parforholdet Tid er en knaphedsfaktor i alle børnefamilier. Det ved vi, og derfor har vi sørget for perfekte rammer for familieferien, så I ikke behøver at tænke på andet end nærvær og afslapning. Prøv f.eks. vores egne Sunwing Family Resorts, som er den rene børnevenlighed, uden at vi har glemt de voksne af den grund. Her er alle detaljer i orden, og der er gratis træning og masser af aktiviteter, så I kan udfolde jer sammen eller hver for sig. Vælg Sunwing på Tenerife eller Gran Canaria, hvis I vil have vintersol og kort rejsetid.

Økologi og lækre opskrifter

LÆKRE

TIIPS TIL DIN SKØNHED

Udendørs leg og sport

TEMA

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00

Udkomm hver 2. måner Annoncefin ed. ansieret

ideer

SÅDAN FÅR DU DEN SMUKKESTE SOMMERHAVE

Hvad er allergi?

Gratis magasin

Sol, sommer, ferie og festival Q SHOPPING Q LÆKRE OPSKRIFTER Q SKØNHEDSTIPS Q KONKURRENCER Q


REMA 1000 SIGER NEJ TIL

R

D MAD O M SP

D IL

10 Å

MADSPILD 20

0 8 - 2 018

Navnelapper.dk

10 ÅR MOD MADSPILD • Vi var den første dagligvarekæde i Danmark, der gik ind i kampen mod madspild.

- mærk det du holder af -

• Vi har afskaffet mængderabatter. Altid samme lave pris uanset om du køber en eller flere stk.

Det er meget nemmere at nyde de gode stunder når der er styr på alle guldklumpens tøj og ting. Navnelapper® tåler både vask og kogning, og er fri for skadelig kemi. Du bestiller dem nemt og enkelt på hjemmesiden: www.navnelapper.dk

• Udvalgt frugt og grønt sælges efter vægt. Det begrænser spildet hos producenterne, og du skal ikke købe mere, end du har brug for. • Brød i mindre størrelser så du ikke behøver at købe mere, end du kan spise. • Pålægsemballage med 2 rum, som åbnes hver for sig - mere frisk pålæg med mindre spild.

E: RELS > STØR ––––––– mm–––––– 32 – – – – – – –––––––– – < > m––– ––––14 m – <

NAVN

Klistermærker: Holder på tøj og ting

90 Navnelapper®: 149,- inkl. fragt

• Nedsat pris på varer der nærmer sig udløbsdato og intet fejler. Vi kasserer mindre, og du sparer mere.

MEGETMINDREMADSPILD.DK • Find opskrifter, deltag i madspildstesten og få tips til at undgå madspild.

• Vi samarbejder med Projekt Hjemløs om donation af overskudsmad. • Vi samarbejder med Stop Spild Af Mad, Danmarks største organisation mod madspild.


ind hold N R . 90 · A P R I L / MA J 2018 · 18. ÅRGANG

16 Børn på sociale medier

20

Klæd barnet på til at færdes trygt på de sociale medier

18

Børn udvikler sig gennem leg

20

Leg i det fri

23

Sæt bevægelse i din hverdag

26

Få luft til børnefødderne

34 Bog og film til børn

Bliv inspireret af nyhederne i børnebøgernes verden

39

Bæredygtige børn

40

Sol, sol kom igen

TEMA: Sol, sommer, ferie & festival

28 69

49

Ferie, festival og glade dage Få et overblik over nogle af landets populære festivaler

54

Hvad er allergi?

69 Hvad sker der i haven i april og maj?

72

Gør haven sommerklar Læs om hvad du, med fordel, kan tage fat på i haven lige nu

74

Genbrug i hjemmet hitter

76 Bog og film til voksne

Inspiration til næste gode læseoplevelse

78 Tag på kæresteferie 80

80

Vær opmærksom på kærligheden

86 Skønhed, tips og tricks

86 NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

3


Star

Brilliance Plenary

299,299;-

299;-

299;-

299;-

799,-

Ring with Swarovski crystal

699,-

199;-

199;-

199;-

Er du glad for flotte smykker? Det er vi også. Vi synes tilmed at du skal kunne bære flotte smykker uden at være urolig for nikkel, cadmium, bly og andre uhensigtsmæssige stoffer. Derfor findes Blomdahl medicinsk ørepiercing og hudvenlige smykker, udviklet i samråd med hudlæger. Vi er hos guldsmede, der tænker på dit helbred og din hud.

www.blomdahl.dk


VELKOMMEN

Kære læsere

SOM I MANGE ANDRE FAMILIER, SER VI HJEMME HOS OS OGSÅ FREM TIL DE MERE LYSE DAGE. DEN MØRKE TID ER ENDELIG SLUT, DAGENE ER BLEVET LÆNGERE, LYSERE OG FUGLENE ER BEGYNDT AT SYNGE OM MORGENEN.

Det skulle være så nemt, men er det overhovedet det? Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bevæger sig min. 30 min. om dagen. Det er rigtig godt for både krop og sjæl. Jeg har indtryk af, at andre finder tid til at røre sig både om morgenen og om aftenen, og hvor mon de finder alt den energi fra? På mandag starter jeg også, for som mange andre, vælger jeg mandag morgen til at være starten på en sundere livsstil. Det bliver med morgenturen i naturen – det virker nemlig ikke helt uoverskueligt. Jeg vil gøre det til noget hyggeligt, for så kan det faktisk være både afstressende, og rigtig dejligt med de mange forårsindtryk som findes i denne lyse årstid. Måske bevæger jeg mig allerede samlet set mere end 30 min. hver dag? Q når jeg vækker mine børn Q går ud til bilen, til kontoret Q indkøb på vej hjem Q Og nå ja, hunden bliver jo også luftet Jeg kan se på min aktivitetstracker, at jeg bevæger mig sådan cirka fem km. – nogle gange mere – hver dag. Måske lykkes det mig denne sommer at blive super slank – hvis jeg vænner mig af med at smide mig på sofaen med en kop kaffe og den nybagte chokoladekage, som er en belønning for at havde faret sådan rundt en hel dag. Man kan jo tage turene sammen med resten af familien sidst på dagen, for på den måde at samle tropperne. Sammen med sund kost og ingen chokoladekage (måske kun i weekenderne), så passer jeg bedre på mig selv og håber, at jeg kan inspirere resten af familien. Som i mange andre familier, ser vi hjemme hos os også frem til de mere lyse dage. Den mørke tid er endelig slut, dagene er blevet længere, lysere og fuglene er begyndt at synge om morgenen. I dette nummer har vi fokus på udelivet. Både i forhold til oplevelser, leg og motion. Der findes nemlig mange måder at få bevægelse ind i hverdagen på, f.eks. kan du starte med en frisk gåtur i selskab med familien. Rigtig god læselyst!

Susanna Larsen

Børn & Fritid Naverland 2 2600 Glostrup Tlf: 7022 1148 mail@boernogfritid.dk www.bornogfritid.dk

Abonnement: abonnement@boernogfritid.dk Annoncer: annoncer@boernogfritid.dk Udgiver: TB-Media ApS

Redaktionschef: Bonnie Jensen bonnie@boernogfritid.dk redaktion@boernogfritid.dk

Skribenter: Bonnie Jensen Henriette Rosenthal Muld Susanna Larsen Dea Larsen

Læsertal iflg. Index Danmark/Gallup: 2. halvår 2017: 65.000

Grafisk design: Rask Grafisk Design

Ansvarshavende redaktør: Susanna Larsen susanna@boernogfritid.dk Børn og Fritid påtager sig intet ansvar for materialer, tekster eller billeder, der er indsendt uopfordret til redaktionen, eller fra en annoncør, der ikke har oplyst os om kreditering af fotografer og journalister. Redaktionen påtager sig intet ansvar for fejl i de oplyste priser og fakta, ligesom vi heller ikke påtager os ansvar for eventuelle fejl i artikler, anvisninger, kilder eller andet. Materiale, der har været bragt i magasinet Børn & Fritid, må ikke benyttes uden forudgående accept fra redaktionen. De trykte produkt- og portrætartikler i magasinet Børn & Fritid, er betalte eller sponsorerede profilannoncer. NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

5


THE POWER IS ALL AROUND YOU VÍVOFIT JR. 2 ®

Vis heltemod. Med Marvel Avengers aktivitetstrackeren kan børn optjene belønninger, udfordre venner og låse op for fantastiske app-eventyr. ©2017 Garmin Ltd. samt datterselskaber © 2017 MARVEL Læs mere på Garmin.com/ataccuracy

Køb den hos:


FAMILIELIV / ANNONCE

To i én cykel

TESTET AF BØRN

Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

B

MW Kidsbike er navnet på en smart løbecykel, som barnet kan begynde at bruge allerede i toårs-alderen. Siden løbecyklen for alvor holdt sit indtog, er mange børn hoppet direkte fra løbecyklen til en tohjulet børnecykel, og har altså sprunget perioden med støttehjulene på cyklen over. Løbecyklen styrker barnets balanceevne og motorik, og giver så god øvelse, at barnet nemmere føler sig tryg med to hjul og pedaler. Det ergonomiske sæde sørger for, at barnet sidder godt, hvilket gør det lettere at holde balancen. Cyklen er så snedigt designet, at man med et snuptag forvandler løbecyklen til en ægte pedaldrevet, ved at montere den medfølgende krank, kæde og pedaler med refleksindsatser, som sikrer barnet en god synlighed i trafikken. To ”eksperter” har prøvet den smarte to i én cykel. Det er Charlie på tre og Mille på to, snart tre år, der har ”jollet” rundt i fuld fart og her kan du læse hvordan det er gået.

Milles mor Louise fortæller her: – Mille elsker sin nye løbecykel. Hun fik den i det tidlige forår, hvor vejret var iskoldt, og derfor startede hun med at trille rundt i stuen, for at lære at finde fodfæste og få styr på cyklen. Jeg forestiller mig, at vi kan sætte pedalerne på i løbet af en måneds tid, for til den tid er hun så fortrolig med cyklen, og er vokset et par centimeter, at det bliver sjovere for hende at have en rigtig cykel. Når hun ikke selv bruger løbecyklen, står Milles storebror, Pelle på fem år, klar på spring. Han synes nemlig, at den ligner en motorcykel og er vildt sej. Det samme synes børnenes far, der straks ”spottede” de velkendte tre bogstaver i navnet på cyklen.

Anden ”testrytter” er Charlie på tre år, og hans mor Lea beretter her: – Charlie synes at løbecyklen er vildt sej, og siger at det er en racercykel. Så vi kan høre, hvor han er, for der er mange ”brum, brum” racerlyde, når han kører på den. Han holder balancen fint, når den er en løbecykel, og han er ved at være klar til at få pedalerne på, hvilket vi også har afprøvet. Han syntes, at det var spændende, for nu var det er en rigtig cykel. Han skal selvfølgelig øve sin balance nu, hvor der er pedaler på, og han væltede da også et par gange, men han har mod på det. Charlies far påpegede det smarte i, at det er en to i én cykel, så lige så snart barnet finder interesse i at cykle, behøver man ikke først at skulle ud og købe en ny cykel. Der er smart, at pedalerne er klar til at blive skruet på cyklen, som barnet er fortroligt med i forvejen. Q

Giv dine børn gode vaner fra en tidlig alder, ved at lære dem at cykle sikkert. Det giver selvtillid og sikrer samtidig, at dit barn får rørt sig dagligt.

Fem gode råd til cykeltræningen: Q Start cykeltræningen på en legeplads eller på stier eller lukkede veje. Q Tegn f.eks. en bane op med kridt og få barnet til at cykle lige ud, dreje,

stoppe m.m. Q Kig godt på dit barn undervejs, da der er stor forskel på, hvad børn kan. Q Vær tålmodig og giv jer god tid - brug evt. en ferie på at lære dit barn at

cykle sikkert. Q Øvelse gør mester. Kilde: Cyklistforbundet

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

7


FAMILIELIV / DIT & DAT

Møgunge!

Urban Farming i børnehøjde Havearbejde kan synes som en sur pligt, der bare skal overstås. Sådan behøver det ikke at være. Slet ikke hvis du inkluderer dine børn i arbejdet. Giv dem haveredskaber i børnestørrelse og lad dem vande planter, blomster og frø. På den måde giver du dine børn en forståelse af, hvad der skal til, for at blomster og salaten eller ærterne, de spiser, kan vokse. Dette kan du sagtens gøre, selvom du bor i en storby, hvor altankasser eller krukker kan erstatte havearealet. Mon ikke en regnorm eller et par larver kan få smilet frem.

Hvad gør du, når dit barn gør noget, som det godt ved, at du ikke vil ha´? Skælder du ud og bliver sur og tænker „møgunge, opfør dig dog ordentligt“? Prøv at tænke på, at barnet med sin opførsel fortæller dig noget. Måske er det, barnet har brug for netop dit nærvær og 10 minutters kvalitetstid sammen med dig. Og så er det, at du skal oversætte barnets handling ved fx at sige: „Jeg kan se, at du gør noget, du ved, jeg ikke vil have. Kom, skal vi ikke hellere sætte os lidt ned her sammen?!“

Tal med baby Børn og sport De fleste børn er glade for at dyrke sport og kan godt lide at gå ”til noget”. Her møder de nye venner med samme interesser, de bliver i godt humør, når de får rørt sig og selvværdet stiger i takt med, at de bliver dygtigere.

8 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Når du hører dig selv sige med sukkersød og en smule skabet stemme: “du er bare den mest nuttede, lækre, lille baby i hele verden...“, så skal du ikke skamme dig. Tværtimod. Tonefaldet og den lyse stemme giver bare dit lille barn endnu større lyst til at lytte og lære.

LEGEBARN Når børn leger sammen, opdager de værdien af at indgå i fælleskaber, og at blive rummelige i forhold til hinanden. Ganske naturlig lærdom, og i takt med at barnet bliver ældre, ændrer legene sig og tilpasses alderen.


FAMILIELIV/ANNONCE

Godt kørende... Allerede fra treårsalderen kan dit barn blive godt kørende på en smart scooter, som nemt kan forvandles til et kvalitets-løbehjul, når tiden er inde til det. Af He n r iet te R o sent hal M u ld

H

ar du også lagt mærke til det? At børn og unge i dagens Danmark er glade for fart over feltet? Og at man skal se sig for, når man træder ud ad sin hoveddør, fordi skolebørnene suser forbi på deres løbehjul, for at nå indenfor dørene inden klokken ringer ind? Det har i hvert tilfælde familiens yngste garanteret noteret sig, og ønsker selvfølgelig også at kunne følge med. Små søskende skal man ikke undervurdere. De ved som regel godt, hvad de vil, og hvad de vil have. Det er som regel lige præcist, hvad de større børn har, og det er blandt andet et lækkert ”køretøj”, men det vigtigt at få noget ”gear” i den rigtige størrelse, og at sikkerheden er i orden. Ellers falder barnet bare og slår sig, og det er et skidt udgangspunkt for lysten til at lære at ”gebærde sig på hjul”.

Solidt kram ”Tysk grundighed”. Et udtryk der kommer i spil, når talen falder på lækre biler. Samme udtryk gør sig også gældende, når junior præsenteres for sin helt egen scooter, som er skabt af tyske BMW – ja, ganske rigtigt – dem med de lækre biler. Fra treårsalderen kan barnet pakke habenguttet og futte rundt på sin helt egen BMW Kids Scooter, og derved følge med

større søskende, der sikket allerede er langt nede ad gaden på hurtigtkørende løbehjul. BMW Kids Scooter er skabt med særligt henblik på, at få familiens yngste gjort trygge og ”selvkørende”, og det er samtidig rigtigt godt for både barnets motoriske udvikling og selvværd. Det er nemlig altid sjovt, at kunne det samme som de større børn. Det påmonterede sæde giver barnet følelsen af at rulle på hjul, mens han eller hun bruger styret. For at barnet kan føle sig sikker og ikke mister balancen, er der to forhjul, hvilket er en stor hjælp, når scooteren konverteres til et løbehjul. Der er god plads til yndlingsplysdyret eller madpakken i scooterens sæde, som er indrettet som ”bagagerum”.

I TAKT MED AT BARNET VOKSER OG BLIVER MERE SIKKER I SIN BALANCEEVNE, KAN MAN FJERNE SÆDET OG FORVANDLE SCOOTEREN TIL ET LØBEHJUL, SOM BARNET ALLEREDE ER FORTROLIGT MED.

Vokser med barnet I takt med at barnet vokser og bliver mere sikker i sin balanceevne, kan man fjerne sædet og forvandle scooteren til et løbehjul, som barnet allerede er fortroligt med. Et løbehjul der er for stort, har barnet ingen glæde af, og det er også alt for farligt. Derfor er det helt genialt, at styret kan indstilles trinløst, for så er det let at tilpasse løbehjulet til barnets højde i takt med, at barnet skyder i vejret. Scooteren kan derved bruges i årevis og er så solid, at den snildt kan gå i arv til mindre søskende. Q

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

9


Share your passion

Thule Glide 2

En robust løbevogn med et aerodynamisk letvægtsdesign, der sikrer, at du og dit barn får det optimale ud af din løbetur – i et hvilket som helst terræn.


FAMILIELIV / ANNONCE

Hver enkelt lille legetøjsfigur er en playliste. Når figuren sættes på toppen af højttaleren, afspilles musik, historier eller måske beskeder, som du har indtalt fra din telefon. Samme NFC teknologi, som du måske kender fra Skylanders og Disney Infinity.

Mange børn elsker at høre musik og historier, og det er rigtig hyggeligt for dit barn selv at kunne tænde og bruge musikanlægget.

Musik i børnehøjde

Børn elsker musik og bliver lykkelige for at få deres eget musikanlæg. Vær smart, og vælg et, der er så nemt at betjene, at selv små børn kan sætte gang i festen. Af Hen ri ette Ros enth al Mu ld

Mor, må jeg låne din telefon? Jeg vil gerne høre musik”, lyder det ofte, når man har mindre børn, der endnu ikke har deres egen smartphone. Det behøver de heller ikke at få, for giv i stedet barnet sit helt eget musikanlæg. En Jooki, der er så nem at betjene, at børn allerede fra treårsalderen, nogle gange yngre, kan finde ud af at sætte gang i, hvilken spilleliste eller historie, de har lyst til at lytte til.

Hvordan virker det? Årsagen til, at det er så nemt for barnet at vælge sin yndlingsmusik eller -historie er, at musikanlægget består af en smart højttaler i et supersmart design samt figurer i forskellige farver og faconer. Hver figur indeholder sin egen unikke playliste – som du styrer og sætter op direkte fra din PC eller smartphone. Derefter kan barnet placere en af figurerne på højttaleren, og det er forbløffende at se, hvor hurtigt selv familiens mindste fanger fidusen i, hvilken spilleliste eller historie der gemmer sig i hver figur. Med Jookis app kan du frit sammensætte hvilken musik eller historie, figurerne skal indeholde, ligesom du kan definere en række indstillinger, som f.eks. det maksimale lydniveau samt tidspunkt på

dagen, hvor Jooki ikke skal kunne spille, f.eks. efter sengetid. For ærlig talt er mange børn ofte lige ”dygtige” nok til at skrue op for volumen og ikke altid villige skrue ned igen. Dine valgte indstillinger af anlægget foregriber diskussioner om lydstyrken. Smart ikke? Når børnene er puttet, kan du selv låne Jooki og streame dine yndlingsnumre direkte fra iTunes, Spotify eller anden musiktjeneste. Lydkvaliteten er i højsædet, og du får i Jooki en fuldblodshøjttaler, som opfylder både børn og voksnes krav og forventninger til god lyd – og så er den smart at se på. Q

Vi ved at: Q Alle børn reagerer på musikalske påvirkninger. Q Alle børn har en umiddelbar og spontan musikalsk udtrykslyst og -glæde. Q Alle børn ”synger” længe før, de taler, og ”danser” længe før, de går. Q Alle børn er med andre ord født med musikalske anlæg og med indre forudsætninger for at tilegne sig musik. Kilde: Inge Marstal, Professor i Musikpædagogik.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

11


BABYLIV/ANNONCE

En dansk klassiker Med mindre du er født før 1925, har du måske selv ligget trygt og godt i en barnevogn, der bærer samme navn som byen, hvor det hele startede og stadig foregår? Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

E

n baby har meldt sin ankomst, og alle instinkter bliver straks skærpet. Beskyttelsesinstinktet er vakt fra sekundet, hvor de to blå streger på testen bekræfter, at familien snart skal hilse goddag til et nyt medlem. Boligen bliver grundigt gennemgået, for hvordan tilpasser man bedst hjemmet til livet med en baby, og hvilket babyudstyr får man brug for? Det sidste er der mange meninger om, men mon ikke vi alle kan blive enige om, at man i hvert tilfælde skal have en barnevogn – og at den skal være sikker og nem at trille rundt med.

Lokal isenkræmmer springer ud som iværksætter I Odder ligger en virksomhed, der i næsten 100 år har produceret barnevogne med fokus på sikkerhed, kvalitet, komfort og design. Oddervognen, som er en dansk designet barnevogn, der holder til det hele. Det er dansk design, når det er bedst. Måske var iværksætter ikke et ord man brugte i 1925, men det var året, hvor den lokale isenkræmmer i byen Odder gik i gang med at bygge barnevogne. Filosofien i virksomheden, der voksede ud af isenkræmmerens foretagsomhed er stadig – ligesom dengang den første barnevogn stod færdig – at en oddervogn er synonym med den bedste kvalitet, højeste sikkerhed, god komfort og et klassisk smukt design.

Dansk design til danske traditioner Fra alle vinkler betragtes danskerne, som et lykkeligt folkefærd. Det hænger måske sammen med, at langt de fleste danskere føler sig trygge og tillidsfulde – faktisk så tillidsfulde, at vi glad og gerne lægger vores børn til at sove til middag under den blå himmel. Vi er sikre på, at frisk luft er godt for barnet, og hvad kan der ske ved det? Ingenting heldigvis, når vi bare sørger for, at barnet er puttet i tilstrækkeligt varmt tøj eller skyggefuldt afhængigt at vejret – i en barnevogn der er designet til at modstå al slags vejr. Odder North er en klassisk barnevogn, der i et flot nordisk design er det nyeste bud fra Odder på en barnevogn, hvor der er tænkt på alle detaljer. Hvilke spørger du? Alle, men her får du en lille smagsprøve på nogle af dem: Q Aftageligt og vaskbart inderfor i hele vognen, både i kaleche og kasse, så det er nemt at holde vognen ren og flot. Q En solskygge der kan beskytte mod den skarpe sol, når man er afsted med den lille. Q Solsejl integreret i kalechen, så man aldrig kommer til at mangle beskyttelse, når man er på tur.

12 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Q Forlæder med lynlås sikrer en nem adgang til barnet uden, at

skulle fjerne forlæderet fra vognen. Q Som noget helt unikt er der lygte i kalechen med forskellige lys

indstillinger, så du også kan ses når solen går ned. Dette er blot et udpluk af finesser, og du kan se mange flere på www.oddervognen.dk, hvor du også kan se alle kombinationsmulighederne, der giver dig din helt egen version af en skræddersyet barnevogn.

Kvalitet der holder Odder North holder næsten for evigt, og kan fint gå i arv til mindre søskende. Når man selv er færdig med at bruge barnevognen, og føler sig sikker på, at børneflokken er tilstrækkelig, er der rift om barnevogne fra Odder på brugtvognsmarkedet. Det betyder, at man sagtens kan få en fin pris for sin brugte barnevogn, når man sælger den videre. På den anden side af handlen ved køberen, at på trods af at det er en brugt barnevogn, er kvaliteten så høj, at der stadig er mange gode ”kilometer” tilbage i vognen. Dette falder fint i tråd med tidens tanker om bæredygtighed og genanvendelse. Du er hermed inviteret til at ”prøvekøre” Odder North i nærmeste Babysam, hvor du kan få råd og vejledning til at skræddersy din helt personlige barnevogn. Q


BABYLIV/ANNONCE

Hvis du følger disse råd om vedligeholdelse, holder Odder North i mange år: Q Fjern madrassen, når det bliver aften. På den måde kan der

Q Ved strandture udsættes barnevognen for salt, hvorfor det

komme ventilation i vognen. Q Slå kalechen op, når I ikke bruger vognen. Det vil sikre, at der ikke opstår foldemærker. Q Vask hjulene hver 14. dag for at fjerne skidt og snavs. Q Vask stellet med bilshampoo, der skyr skidt og støv. Q Beskyt barnevognens overdel mod solens stråler, når I f.eks. tager en tur på stranden.

er en god ide at spule stellet med en haveslange, når I kommer hjem. Q Stil altid barnevognen i skygge ved højt solskin. Q Når barnevognen opbevares, skal den helst stå tørt og varmt – og aldrig i nærheden af et vindue, der kan reflektere solens stråler. Q Anvend altid regnslag ved regn og snevejr.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

13


FAMILIELIV/ANNONCE

Et aktivt liv med børn

At give børnefamilier mulighed for et aktivt friluftsliv er en af Thules helt store visioner. Måske tænker du: Thule, altså dem med tagbokse til biler? Ja, netop. Thule har langt mere en tagbokse i ærmet, og her kan du få en smagsprøve på deres lækre sager i afdelingen for: ”Aktiv med børn”. På www.thule.com kan du se priser og læse mere om de lækre sager.

At få børn forandrer livet ganske betragteligt, for de fleste i en mere forudsigelig retning. Men der er ikke noget til hinder for, at man fortsat kan leve et ”børneliv” med masser af udflugter og aktiviteter udendørs. Det kræver bare at man har sit ”børnegear” i orden. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

Thule Sapling Elite Sikker, komfortabel transport af børn på vandreturen, som gør det nemt at flytte barnet mellem forældrene med nem justering af selerne på overkroppen og hofterne. Der er plads til opbevaring af vand, bleer, tøj, og andre vigtige ting i lynlåslukket rum og lommer. Et spejl gør det muligt at holde øje med din dyrebare last.

Thule Urban Glide 2 En klapvogn, i et lækkert design, til alle terræner. Den er nem at styre takket være det drejelige forhjul, der låses på plads til jogging og baghjulene på 16“. Sædet kan lægges ned med en hånd og klapvognens kaleche med mange indstillinger og sideventilationsvinduer sikrer, at dit barn har det behageligt. Man kan klappe Thule Urban Glide 2 sammen med én hånd, hvilket er smart til opbevaring og transport.

Thule Yepp Nexxt Mini Blødt og robust cykelbarnesæde, til en cykeltur hvor barnet sidder forrest på cyklen. Det giver optimal mulighed for at tale med barnet om, hvad I oplever på cykelturen. Barnet har det bedste udsyn, og kan have hænderne placeret på håndtaget. Sædet er blødt og stødabsorberende. En Justerbar polstret 5-punktssele holder junior i sædet under cykelturen.

Thule Urban Glide Bassinet Thule Urban Glide liftmodul forvandler din Thule løbe- og klapvogn til en barnevogn. Til børn i alderen 0-6 måneder. Nem klik-montering og afmontering. Let at klappe sammen og fylder ikke meget, hvis den skal pakkes ned i bilens bagagerum.

14 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90


FAMILIELIV/ANNONCE

Thule Yepp Nexxt Maxi Cykelbarnesæde i et smart design med personlighed. Barnesædet er nemt at montere på cyklen, og barnet sidder komfortabelt i det bløde, stødabsorberende sæde. Dit barn fastgøres lynhurtigt, nemt og praktisk ved hjælp af det magnetiske børnesikrede sikkerhedsspænde. Fodstøtter og fodremme kan justeres, så de altid passer perfekt til dit barn.

Thule Chariot Cross Allround-trailer, -løbevogn og -klapvogn med komfort og fleksibilitet, designet til effektivitet, når du cykler, jogger, går en tur eller løber langrend. Thule Click n’ Store – er praktisk opbevaring i vognen af gå-, løbe- og cyklesæt, når du skifter mellem aktiviteter.

Thule Organizer Sport Få lynlåslomme og indbygget kopholder til din Thulevogn. Lommen med lynlås giver hurtig adgang til småting og med den praktiske kopholder har du drikkevarerne lige ved hånden.

Thule Footmuff Sport Sporty, isoleret fodvarmer, så dit barn altid har det varmt og godt på kolde dage. Den passer til alle 5-punktsselesystemer. Den lækre kørepose er varmeisoleret med fleeceforing og har justerbar hætte.

Thule Glide 2 En robust løbevogn med et aerodynamisk letvægtsdesign, der sikrer, at du og dit barn får det optimale ud af din løbetur – i et hvilket som helst terræn. De store 18“ baghjul, det 16“ store forhjul med fast position giver et jævnt løb selv i et meget ujævnt terræn. Affjedringen gør løbe/køreturen behagelig for både barn og voksen.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

15


BØRNS LEG OG UDVIKLING

Børn på de sociale medier De fylder meget i hverdagen. De sociale medier hvor børn og unge navigerer lige så behændigt rundt, som vi andre gjorde med små sedler, der gik fra hånd til hånd, uden skolelæreren opdagede de små spidse budskaber om, hvem dagens drillerier var adresseret til. Mobning er i stor grad flyttet ind på de sociale medier. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

D

et er blevet nemmere at sprede mobningens ondskabsfulde pile, og sværere for de voksne at opdage hvem ofrene er, fordi mobningen ikke efterlader fysiske spor, som blå mærker eller tarvelige beskeder på et stykke papir – men uanset i hvilken form mobning udføres, er det de voksnes ansvar at få det stoppet. Eller endnu bedre; at klæde børnene på til at færdes på de sociale medier på en hensynsfuld og positiv måde, for der er også masser af gode ting at sige om de sociale medier, og det er nu vi som voksne oplever den første generation af børn, der oplever en stor del af deres sociale kontakt med hinanden i Cyberspace. Pernille Simonsen har to drenge på henholdsvis otte og tolv år, og har først for nyligt oprettet en profil på Facebook.

16 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

– Min ældste søn går i sjette klasse, og en dag fortalte han at de andre i klassen, dem som var på Facebook, var kommet med i en Facebookgruppe, som deres lærer havde oprettet for klassen. Her lagde læreren billeder ind, så klassen og børnenes forældre kunne se nogle af klassens aktiviteter både i læringssituationer, men også nogle gange bare mere for sjovs skyld. – Jeg blev meget overrasket, for dybest set er der jo en nedre aldersgrænse på 13 år, for hvornår man må oprette en profil på Facebook, og den opfyldte min egen søn jo ikke. Men selvfølgelig skulle han ikke udelukkes fra det virtuelle fællesskab, så nu har både han og jeg en profil på Facebook. Jeg kan godt se, at det er hyggeligt både for børn og forældre, at følge lidt med på klassens Facebookgruppe, og indtil videre har jeg ikke oplevet, at det skulle være forbundet med problemer med drillerier, at min søn er kommet på Facebook, og jeg synes heller ikke at det optager ham særligt meget. Jeg kunne godt forestille mig at problemer med mobning på de sociale medier, måske findes i en højere grad blandt piger, fortæller Pernille. Og problemer med mobning på de sociale medier er netop, hvad der ofte bliver drøftet over middagsbordet hos Trine Nielsen. Hendes datter på 12 år er flittig gæst på både Instagram, Snapchat og Facebook. ─– En gang imellem drømmer jeg om tiden inden Internettet blev

FACEBOOKS RÅD TIL DE YNGSTE BRUGERE: LAD PRIVATINDSTILLINGERNE VÆRE STRIKSE!


BØRNS LEG OG UDVIKLING

opfundet. Jeg kan godt selv høre, at jeg lyder som et oldtidsfund, og selvfølgelig er der åbenlyse fordele ved det, med den bagside jeg oplever, når min datter endnu en gang er oprevet over noget som ”nogen har sagt eller gjort” via de sociale medier, den kunne jeg godt være foruden. – Pigerne er virkelig dygtige til at få skabt uro og ballade i venindekredsen, også selv om det ikke engang er tilsigtet. Der skal så lidt til, så vokser misforståelserne til uanede højder. Et par ord, der bliver sendt afsted på en fællesbesked bliver misforstået, og så ruller lavinen. Det er som om at pigerne synes, at hvis de bare krydrer beskederne med en masse smileyer, så kan man skrive hvad som helst for ”det er jo bare for sjov”. De glemmer, at mange ting kun er sjove, hvis man får dem fortalt ”face to face”, hvor man både hører tonefaldet og kan se glimtet i øjnene. – Jeg synes det er vigtigt, at vi klæder vores børn på til at begå sig på de sociale medier, men jeg kan godt se, at så skal man stå tidligt op, for det er da kommet noget bag på mig at problemerne med fnidder i pigegruppen starter så tidligt på de sociale medier, siger Trine. Q

Børn har brug for hjælp til gode digitale vaner Børns Vilkår har udviklet fem gode råd til forældre, så de kan være bedre rustet til at forberede børnene på de digitale problemstillinger. 1. Vis interesse og involvér dig i dit barns digitale liv på sms og internettet. Stil spørgsmål til, hvor dit barn færdes på nettet. Tal eksempelvis om, hvor hurtigt eller langsomt man skal svare på en sms, hvem man skriver sammen med, og hvad der er OK at chatte om. 2. Tal åbent om mobilens og internettets positive og negative sider. Internettet giver adgang til en verden af viden og masser af sjov og leg. Men man kan som barn også støde på billeder, film eller beskeder, der er svære at forholde sig til. Lav en aftale om, at dit barn altid kan komme til dig, hvis han eller hun oplever noget ubehageligt. 3. Det er let at misforstå hinanden, når man sender beskeder. Tal derfor med dit barn om, at man kun skal skrive ting, man også ville sige ansigt til ansigt. Og at det kan være en god idé at bruge smileys og emojis for at vise, at en besked er venlig ment. 4. Nettet efterlader spor. Gør barnet opmærksom på, at digitale spor, i form af eksempelvis billeder eller tekst, kan blive liggende på nettet i mange år efterfølgende – også selv om man ikke bryder sig om det.

5. Vær opmærksom på at dele billeder Lav aftaler om, at barnet aldrig må sende billeder af sig selv til fremmede personer. Og at man altid skal spørge, før man lægger billeder på nettet af andre. Gør det også klart, at barnet ikke må mødes med personer, han eller hun har mødt på nettet, uden at fortælle dig om det først.

Hjælp med indstillingerne Ifølge Facebook er der en vis sikkerhed at hente i de indstillinger, man selv kan tilpasse. Det er noget, vi voksne kan hjælpe de unge med. Når man opretter en profil på Facebook og angiver sin alder til at være mellem 13 - 18 år, er profilen automatisk sat til ’højeste sikkerhed’ fra starten. Det betyder, at profilen ikke er offentlig, men kun kan ses af venner. Profilen har også et filter, der blokerer video og billeder af voldsom karakter, så de ikke dukker op på forsiden af den unges profil, fx hvis en ven har postet eller liket det. Men den unge kan sagtens selv ændre hans eller hendes indstilling til at være mere åben, hvis de gerne vil have flere venner og flere likes.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

17


FAMILIELIV / BØRNS LEG

Børn udvikler sig gennem leg Børn skal lege fordi det er sjovt, men også fordi det blandt andet er gennem leg børn udvikler sig både motorisk og socialt. Af Hen ri ette Ros enth al Mu ld

F

or børn kommer legen som en naturlig del af deres liv, og legene ændres i takt med barnets alder. Det er når børn leger sammen, de opdager værdien af at indgå i fælleskaber og at blive rummelige i forhold til hinanden. Lige så vigtigt er det, at vi viser vores børn at det også er positivt at lege alene, eller simpelthen lave ingenting.

Meningsfuld leg Både hjemme og i daginstitutionerne stimuleres børn til meningsfuld leg, men det er også vigtigt, at vi husker på, at børn også har umanerligt godt af at slappe af. Det er fordi det er sundt for hjernen og psyken, som så får mulighed for at regenerere. Alle de indtryk som barnet er opfyldt af, sættes på plads og på den måde bliver barnet klar til at modtage nye indtryk uden at, så at sige, ”koge over” og blive stresset.

18 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90


FAMILIELIV / BØRNS LEG

Lege, som træner finmotorik: Q Modellervoks, trylledej, alm. bagning: lav f.eks. små bolde og

Det er når børn leger sammen, de opdager værdien af at indgå i fælleskaber og at blive rummelige i forhold til hinanden. Leg, og brug hele kroppen… Mange, også mindre, børn bruger meget tid på spille eller lade sig underholde på en Ipad. Fordi hjernen indeholder billioner af små nerveceller (neuroner), der har forbindelse med hele kroppen er det vigtigt at stimulere barnets udvikling ved at bruge hele kroppen i leg, og det er jo ikke muligt, hvis barnet sidder med næsen i en Ipad dagen lang. Det forholder sig sådan, at den venstre hjernehalvdel, styrer den højre side af kroppen, og den højre hjernehalvdel styrer den venstre side af kroppen, og derfor er det vigtigt, at vores børn leger fysisk og får stimuleret begge hjernehalvdele.

Gode idéer til leg, der styrker finmotorikken Børn bruger deres hænder til at komme i kontakt med verden, til at udforske den og lære af den. Håndens udvikling er essentiel i udviklingen af forfinede grebsmønstre, som dem, der er behov for ved håndskrift. Den forfinede håndudvikling finder sted, når barnet er mellem 3 og 6 år. Derfor er det vigtigt, at børn i denne aldersgruppe har en masse muligheder for at udforske forskellige materialer og legetøj, som fremmer udviklingen af håndmuskler. Nogle børn har også brug for at træne samarbejdet mellem hænderne da et godt samarbejde mellem hænderne er forudsætning for mange af hverdagens aktiviteter. Ved at lave aktiviteter på gulvet eller på en vertikal flade som f.eks. tegne eller male trænes også skulderstabiliteten som er en vigtig forudsætning for at kunne udføre mere præcise finmotoriske bevægelser. Q

få barnet til at klemme dem mellem tommel og pegefinger – sørg for at barnet klemmer fingerspidserne mod hinanden! Lav slanger og få barnet til at klemme slangen af i længden. Klip i modellervoksen med en saks. Q Hjælpe til i køkkenet ved madlavning, bagning, borddækning, opvask mv. Q Finde bestemte ting gemt i en pose. Q Fingermaling. Q Byggeleg med små og store klodser. Q Leg med handskedukker. Q Male/tegne med store bevægelser (pensler, tykke farveblyanter, fingermaling). Brug tavle, staffeli eller stort papir/pap på gulvet, på fliser, sand eller jord. Q Finde ting gemt i sand, vand, bønner, kastanjer, blade, sten, perler og lign. Q Leg med saks: klip konvolutter, modellervoks, papir osv. Q Lege med tøjklemmer. Q Leg med en pincet og brug den til at samle genstande op, og placere dem i beholdere. Vær opmærksom på at barnet holder tangen mellem tommel og de to første fingre for at opmuntre til håndens separation. Q Leg med pipetter: fyld beholdere med vand eller farv papirsservietter med farvet vand. Q Put perler eller pasta/nudler på snor. Q Leg med rigtige bolte og skruer. Q Leg med snurretoppe, marmorkugler.

Lege, som træner samarbejde mellem hænderne: Q Trække perler på snor. Brug evt. kraftig snor og dyp enden i lim (i

stedet for nål). Brug evt. piberenser i stedet for nål Q Rytmik, klappe, rytmepinde, tromme, tamburin, grydelåg, trian-

gel. Q Sanglege, f.eks. Lille Peter Edderkop, Klappe, klappe kage, Save,

save brænde. Q Selv tage tøj af og på. Q Bokse på boksebold (evt. sæk fyldt med tøj, hængt op i en gren) Q Skubbe, trække, køre på rullebræt. Q Lege med trylledej eller modellervoks, f.eks. rulle kugler til hove-

der eller lignende. Q Bage. Rulle pebernødder i hænderne, ælte boller, bruge kagerulle Q Lave konfekt og havregrynskugler. Q Rive papir i stykker. Feks. avispapir til papmache, silkepapir: rulle

små kugler heraf og klistre dem på papir. Q Lege med stor bold, støde til stor bold, gribe, kaste, holde. Q Lukke/ skrue låg af store dåser- gemme ting heri. Q Med begge hænder finde ting, der er gemt i en kasse, f.eks. med

flamingokugler, sand, frø eller lignende. Finde kartofler gemt mellem kartoffelskrællerne. Q Snorelege. Q Slå til ballon, med begge arme. Q Tegne, holde på papiret. Q Skubbe til dukkevogn, trillebør, papkasser Q Tovtrækning. Q Hente store ting hvor du bruger begge arme og samle det op fra gulvet. Kilde: Træningscentret for børn og unge

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

19


UDENDØRS LEG OG SPORT

Leg i det fri Luft til hjernen og fregner på kinderne. Det er forår, og børnene er glade for igen at ”komme på græs”. Af Hen ri ette Ros enth al Mu ld

– Kan du lege i dag? – Ja, hvad skal vi lege? Skal vi være ude eller inde? – Ude, for min mor siger, at jeg sidder alt for meget indendørs og spiller alt for meget på min Ipad. – Ude, ok så gør vi det. Hvad skal vi lege?

M

ange børn bruger meget tid på spille eller lade sig underholde på en Ipad, særligt i de mørke vintermåneder. Nu er det jo bare sådan, at når man peger med én finger, peger fire i retning af en selv. Og jo, vi er nok nogle stykker, der må erkende at vores smartphone eller tablet næsten er groet fast som en forlængelse af den venstre hånd. Vi trænger til at komme ud og indånde lidt frisk luft og få rørt de stive lemmer. Her kommer årstiden os til hjælp. Det er alt andet lige lidt lettere at komme ud, når luften er lun og fuglene synger.

Hvad skal vi lege? Så imens foråret folder sig ud, kan vi endnu engang slå dørene op til alle de hyggelige udendørssysler og -lege, som vi har ventet på med længsel – godt underholdt af elektronikken imens. Hvis det kniber med opfindsomheden er her et par forslag til udendørslege. Og husk, der er ingen der forbyder voksne i at deltage i løjerne.

Sjipning Noget så enkelt som at hoppe i sjippetov, udvikler børns evne til at koordinere arme og ben samtidig, og de hurtige hop styrker barnets balanceevne og kondition. Man kan sagtens være flere, der deltager i

20 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

legen. Det kræver blot et langt sjippetov med to raske folk, en i hver ende, der gider, at svinge tovet. De andre stiller sig i kø til højre for den ene som svinger tovet. Man har aftalt, hvor mange hop man skal hoppe i tovbuen, hvorefter man skal ud til den anden side. Hvis man bliver ramt af tovet eller træder på tovet, skal man afløse en af dem, som svinger tovet.

Byg en hule i haven Det er en kreativ og udfordrende proces at bygge en hule. Fantasien skal i sving og der skal findes materialer til byggeprojektet. Et par gamle tæpper er en god start. Det er rendyrket hygge og en stor tilfredsstillelse at se det endelige resultat.

Hvem kommer først? I et sækkevæddeløb kan alle være med. Det kræver bare nogle sække, plasticposer eller gamle dynevår. Børns evne til at holde balancen


UDENDØRS LEG OG SPORT

trænes gennem sækkevæddeløbet, imens de samtidig skal planlægge forskellige bevægelser i rækkefølge og tilpasse sig efter det der sker. For eksempel skal barnet holde sækken og hoppe fremad med samlede ben. Det er både gavnligt for barnets mentale og kropslige energiniveau. Konditionen forbedres også, når der hoppes løs for at komme FAK TA først i mål. Mange børn bevæger sig meget. Heldigvis, men

Kongens efterfølger

flere og flere børn bevæger sig for lidt – og de kommer i dårligere form. Børn skal lege og bevæge sig mindst 60 minutter om dagen, for aktive børn trives bedre og har lettere ved at lære.

Kongns efterfølger er sjovt for både børn og voksne. Når børnene skal føre vej og bestemme hvordan og hvor man skal løbe, bliver en løbetur nemlig helt Kilde: Sundhedsstyrelsen anderledes – og meget sjovere. Man kan løbe over forhindringer, gå på alle fire, hinke og hoppe. Kongens efterfølger er særligt velegnet, når man går en tur sammen i skoven. De forskellige underlag fra blød skovbund, hårdtrampet skovsti, til op over og ned under træernes grene, styrker både balanceevne og kondition.

Badminton – bedst i vindstille vejr Badminton er en klassiker inden for sjov sommersport i haven. To ketsjere, en fjerbold og eventuelt et net. Så er man i gang.

Naturlegeplads Bliv udfordret på en af de omkring 50 naturlegepladser som Naturstyrelsen har etableret spredt over hele Danmark. Alle er velkomne og der er masser af sjov leg og god motorisk træning. Naturlegepladsen ligger ofte i tilknytning til en skov og har legeredskaber af træstammer, tov, jord og vand. Naturlegepladserne er indrettet forskelligt men fælles er at legeredskaberne er bygget af naturmaterialer. Her er også bålpladser, og steder hvor børnene kan bygge huler. I kan finde en Naturlegeplads i nærheden af hvor I bor på: www.naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/aktiviteter/naturlegepladser.

Kofodbold Det giver både sved på panden og et godt grin at spille kofodbold. Legen/spillet går ud på, at alle deltagere får nogle handicaps, der stiller forskellige deltagere mere lige i legen. De ældste og største kan man udstyre med briller lavet af engangskrus med et hul i bunden, sat sammen med blød snor eller elastik. De lidt yngre eller mindre kan man udstyre med en klap for det ene øje. De yngste deltagere skal måske slet ikke have noget handicap. Lav en bane med et mål i hver ende og fløjt kofodboldkampen i gang. Q

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

21


INTROtilbud

100 kroner

g få Bestil i dag o første kasse in d å * p t a b i introra e kunder, der ikke

* Rabatten gælder kunseny neste 12 måneder. har været kunde de

! D I T R SPA et r e v e l n e d a m ens Få a f t

E NSd KOKdK agsma hver

VI KLARER MADPLAN, INDKØB og det meste af madlavningen for dig

KOKKENS hverdagsmad laver nem aftensmad for dig og leverer det direkte hjem til dig. Du skal kun snitte, varme og servere det selv – det tager i gennemsnit ca. 20 minutter, så står maden klar på bordet til dig og din familie.

BØRNEVENLIGT, SUNDT OG VARIERET GRATIS FRAGT

Hos os er der fokus på at spare tid, men vi sparer ikke på den gode smag.

ved fast aftale INGEN BINDING

Vi giver dig FLEKSIBILITET Skift fx retter og tilbehør ud eller tag maden med på ferie

Vi leverer til dig i hele landet (inkl. alle brofaste øer).

Vi hjælper dig med at MINDSKE MADSPILD

BESTIL DIN AFTENSMAD HER www.kokkenshverdagsmad.dk Telefon 70 12 99 99

KOKKENS hverdagsmad


UDENDØRS LEG OG SPORT

Sæt hverdagen i bevægelse Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn er fysisk aktive minimum 60 min. om dagen. Og da fysisk aktivitet dækker over alle former for bevægelse, behøver det ikke at være kedeligt. Fysisk aktivitet kan nemlig være alt lige fra at cykle til skole og lege fangeleg, danse, lave rollespil, gå tur med hunden eller spille fodbold eller håndbold i en klub. Af B o n nie J ensen

M

åske kan det være svært at finde tid til at skabe nye sunde vaner, og der kan være mange ting at klare i hverdagen, som fx indkøb, opvask, tøjvask, rengøring samt alle de andre dagligdagsting. Det behøver dog ikke at være vanskeligt at finde tid til at være fysisk aktiv sammen med dit barn. Det er ganske små ting, der skal til for at blive mere fysisk aktiv i hverdagen, og fysisk aktivitet kan tænkes ind samtidig med, at du gør mange af de andre dagligdagsting. Og det kan tilmed være sjovt! Læs med her og få lidt gode ideer til en sjovere hverdag . Q

Tips til en sund og aktiv hverdag Q Tegn en hinkerude på fliserne, og giv både børn og

voksne en hjertebankende hinke-hoppetur Q Tag benene på nakken, og leg en rask lille tagfat på vej til børnehave Q Rend og hop, og få pulsen op – det giver glade og svedige børn Q Tag trappen i museskridt eller kænguruhop Q Luft hunden sammen med børnene Q Kridt danse-sutskoene, og lav svedige dansetrin til mors diskofavorit Q Sæt aktivitet på menuen - fægtekamp med dagens avis til forret og familiedans til dessert Q Find dit indre legebarn, og inviter børnene på lege fra ”da far var dreng” Q Gør de sure pligter til leg – snup fx en ase-mase-leg under rengøringen Q Giv belønninger, der ikke kan spises – fx en fangeleg eller en udflugt

Q Tag børnene med på en gåtur efter aftensmaden i

stedet for at se tv Q Sov sødt, og gå tidligt i seng – en god nats søvn er

den bedste start på dagen Q Start dagen med et solidt og sundt morgenmåltid Q Byt slikskålen ud med en frugtskål Q Træf de sunde valg i supermarkedet – I spiser det,

der bliver indkøbt Q Drik masser af vand sammen med dit barn – du er

deres bedste rollemodel Q Spis af mindre tallerkener Q Tv og computer er spisefrie zoner Q Slik og kage er kun til fest Q Spis aftensmad sammen i familien, og skab en rar

stemning

Kilde: sundhedsstyrelsen

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

23


FAMILIELIV / ANNONCE

Få overblik over dit aktivitetsniveau Du kan gøre fysisk aktivitet sjovere ved hjælp af en aktivitetstracker, der lynhurtigt viser sig at være en yderst motivende træningsmakker.

vívofit® 4 er en aktivitetstracker med 1+ års batterilevetid. vívosport™ er en smart aktivitetstracker med håndledsbaseret pulsmåler og GPS. Denne aktivitetstracker er fyldt med op-og-i-gangfunktioner. På trods af det kompakte design, der passer til enhver lejlighed, har vívosport indbygget GPS, så du kan spore dine udendørs aktiviteter helt nøjagtigt, samtidig med at den også indeholder en række indendørs aktiviteter. Den giver dig værktøjer til overvågning af kondition og stressregistrering hele dagen samt praktiske connectede funktioner, eksempelvis automatisk upload til Garmin Connect™ online træningsuniverset. Det er den komplette pakke til aktivitetstracking.

24 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Find flere måder at blive bedre end i går med brugervenlige vívofit 4. Det giver dig aktivitetstracking og friheden til at holde dig i bevægelse uden at være nødt til at tage en pause for at genoplade. Med sine 1+ års batterilevetid er vívofit 4 perfekt at have på 24 timer i døgnet, så du altid kan spore din aktivitet, automatisk klassificere den med Move IQ og meget mere. Brug funktionen Toe-to-Toe™ for at udfordre dine børn til en konkurrence. Din vívofit 4 kan oprette trådløs forbindelse til dit barns vívofit jr. 2 i nærheden eller endda en anden vívofit 4 for at starte en skridtkonkurrence på tid med det samme. Det hele styres fra håndleddet, og når konkurrencen er slut, kan I begge se det samlede antal skridt under udfordringen og finde ud af, hvem der vandt.


FAMILIELIV / ANNONCE

vívoactive® 3 er et GPS-smartwatch med indbyggede sports-apps, håndledsbaseret pulsmåler og Garmin Pay™ Ready. Med mere end 15 forudindlæste sports-apps kan du vælge, hvordan du ønsker at blive fit. Indbygget GPS lader dig registrere distance, tempo, placering og meget mere til udendørsaktiviteter. vívoactive 3 er Garmin Pay™ Ready, hvilket muliggør mobilbetalinger direkte fra håndleddet.

Disney

©

& ™ Lucasfilm Ltd.

©

Forerunner® 645 Music er et GPS-løbeur med mulighed for musik og Garmin Pay Ready.

Forerunner 30 gør det nemt at holde sig i form og være connected. Dette brugervenlige GPS-løbeur indeholder alle nyttige funktioner når du løber; bl.a. håndledsbaseret pulsmåling og grundlæggende smart-notifikationer. Du kan også trykke dig ind til trænings- og overvågningsværktøjer, nemt registrere en aktivitet og automatisk overføre dine data til Garmin Connect, hvor du kan grave dybt ned i din personlige statistik.

Løb er mere end blot motion, det er en præstation. Og Forerunner 645 Music har værktøjerne til at hjælpe dig med at yde optimalt, hver gang du snører løbeskoene. Der kan lagres musik på enheden, så du kan løbe til tonerne af din yndlingsmusik. Og med kontaktløs betaling kan du købe, hvad du har brug for, mens du lytter videre. Med alt dette samt avanceret løbedynamik og værktøjer til præstationsovervågning er dette GPS-løbeuret, du har brug for til din løbetur.

2017 MARVEL

©

Forerunner® 30 er et brugervenligt GPS-løbeur med håndledsbaseret pulsmåling.

vívofit® jr. 2 Vivofit jr. er designet til børn og unge i et sejt look i flotte farver. Som en ekstra bonus er uret vandtæt, så man kan bare beholde det på i svømmehallen, når det er der aktiviteterne foregår.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

25


FAMILIELIV / BØRNS FØDDER

Få luft til børnefødderne Nu er det tid til at pakke vinterens tunge fodtøj væk, og slippe de lækre bløde børnefødder fri i lette forårssko og sandaler. Af Hen ri ette Ros enth al Mu ld

Find den rigtige størrelse For at finde den rigtige skostørrelse til dit barn, er der nogle ting, du skal være opmærksom på. Q Skostørrelser kan variere fra sko til sko og kan værre forskellige i de mange skomærker. Q Når du køber skoen, skal der være et voksetillæg på 10-15 mm. Q Voksetillægget er også afhængig af barnets alder. Helt små børn kræver ikke så meget i voksetillæg. Q Vær opmærksom på, at de indvendige mål i skoen ikke er de samme som de udvendige mål, da materiale og for tager plads. Q Skoene må ikke være for små, men omvendt skal du også være opmærksom på, at dit barns sko sidder godt fast på foden. Hvis ikke, kan tæerne blive stødt, fordi fødderne glider frem i skosnuden, eller de træder skævt i skoen.

26 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90


FAMILIELIV / BØRNS FØDDER

Klar, parat, udendørsleg… Foråret har været længe ventet, men nu er det her. Vi slår dørene op til haven og legepladsen, og mange timers hygge og leg under åben himmel giver børnene farve i kinderne og sultne maver. Det varme overtøj bliver erstattet af lettere trøjer og vinterens tunge fodtøj kan vi også pakke væk. Nu skal der luft til fusserne i lettere sko og åbne sandaler og det er altid lidt spændende, at se hvilken størrelse barnet skal have i den nye sæson. Børnefødder har det med at gro med lynets hast bare vi ”vender ryggen til” henover vinteren.

God støtte til børnefødder Det er vigtigt at børnefodtøj sidder godt fast på foden, støtter anklen og selvfølgelig også er i den helt rigtige størrelse. Det sidste er lettere at vurdere i sandaler end i lukkede sko. For små sko, der klemmer de bløde børnefødder, kan være en alvorlig sag og give alvorlige skader, hvilket både kan være smertefulde knogleskader og nedgroede tånegle.

7 gode råd, når du køber børnesko Q Voksetillæg skal være på 10 -15

mm afhængig af typen af sko. Q Vælg sko med en fast hælkappe,

der sikrer støtte til barnets fod. Q Skoene skal sidde godt fast på

foden f.eks. med velcro eller snørebånd. Q Vær opmærksom på barnefodens bredde, så den passer til skoene. Q Sålen skal være fleksibel og bevægelig fra midt på skoen og ud til tæerne, mens den skal være forholdsvis stiv fra midten til hælen – det giver børn fri bevægelighed til leg. Q Børnesko må ikke gå i arv. Q Tag barnet med, når der skal købes børnesko.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

27


Ferie i vandkanten

Snup et par dage i Danland – ungerne vil elske det! Gilleleje Tæt på København og Tivoli. Pris pr. feriehus med plads til 2-6 pers.

fra

2.895,-

Faaborg Plads til 2-4 pers. Pris pr. ferielejlighed 45 min. fra Odense Zoo og Danmarks Jernbanemuseum.

fra

2.399,-

Pak badetøjet og kør af sted til et af Danlands 28 feriecentre. Her kan du, uanset vejr og vind, få luftet badetøjet enten ved stranden, i poolen eller i badelandet. Helt perfekt, når børnene er med på ferie.

Bestil feriebolig nu på Danland.dk eller ring 3363 0200 Bork Havn Plads til 2-6 pers. Pris pr. feriehus. 1 time fra LEGOLAND®

fra

1.977,-

Blokhus Plads til 2-6 pers. fra Pris pr. lejlighed. Inkl. adgang til badeland. 10 min. fra Fårup Sommerland.

2.605,-

Priseksemplerne er for 3 dage i maj eller juni. Inkl. slutrengøring og adgang til indendørs pool eller badeland.

Verdens bedste ferier i Danmark


FAMILIELIV / ANNONCE

Vi søger fem testfamilier Har du et barn der kæmper med vorter eller fodvorter, så skriv en e-mail til redaktion@boernogfritid.dk. Hvis I bliver udvalgt, skal I bruge cremen og fortælle om jeres oplevelse med den i næste udgave af Børn & Fritid.

Farvel til de små knoldede banditter Vorter, uanset om de sidder på hænder eller fødder, er sjældent velkomne, og hvis de først har holdt deres indtog, er det bare om at slippe af med dem så hurtigt som muligt. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

M

on ikke du kender det? Huden fortykkes, og pludselig ser man det. Hjælp, jeg har fået en fodvorte. Det er ærgerligt, men den sidder dog et sted, hvor det er muligt at holde den indenfor privatlivets fred, mens man bekæmper den. Anderledes ser det ud, hvis vorten sidder på hånden, hvor man ikke kan undgå at ”flashe” den. I begge tilfælde gælder det om at reagere hurtigt, når man opdager vorten for at bekæmpe den og begrænse smitten.

Hvad er vorter? Vorter er en virus i huden, som medfører små udvækster, oftest på hænder og fødder. De er typisk 4-5 mm store og har en uregelmæssig overflade. Vorterne kan sidde enkeltvis eller i grupper. De vorter, som sidder i fodsålen, kan være ømme, hvis de udsættes for tryk. Huden omkring fodvorterne er ofte fortykket. Vorter smitter ved direkte kontakt eller via genstande. Det er almindeligt, at man smitter sig selv, hvilket vil sige, at man overfører vortevirus

Før

Kilde: Sundhed.dk

Efter 12 uger

fra et sted på kroppen til et andet. Vorter kan også spredes til andre gennem deling af håndklæde, barberskraber og negleklipper, og hvis man rører ved den. Fodvorter kan smitte, hvis man går barfodet, især hvis gulvet er vådt som f.eks. i svømmehaller og omklædningsrum.

Brems smitten Vorter smitter hurtigt. Derfor er det vigtigt, at begrænse smitten hurtigst muligt. Det gør man bedst ved hjælp af Spirularin VS, som er en creme, der bremser smitten og styrker huden, blandt andet ved hjælp af det aktive ekstrakt Spiralin® af mikroalgen Spirulina Platensis, samt andre plejende og nærende ekstrakter. Ved behandling med Spirularin VS, regenererer huden naturligt, og danner ny hud, der smertefrit skubber vorten ud, hvorefter de inficerede hudceller erstattes af raske. Man påfører et tyndt lag på de inficerede områder morgen og aften. Derefter skal man massere cremen grundigt ind i huden indtil der ikke er overskydende creme tilbage. De gode erfaringer er opnået uden brug af skalpel, frysning, syre e.l. Du kan dog få et hurtigere resultat, hvis du samtidig med Spirularin VS skraber overfalden med et barberblad. På grund af salicylsyre fra birkebarkekstrakt anbefales produktet ikke til børn under tre år. Mange af indholdsstofferne er fra certificeret økologisk produktion. Produktet kan købes på udvalgte apoteker, i helsekostbutikker og på www.pharmovital.dk Q

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

29


n: e med frugtsmag kan s rent, men prøv også de den velsmagende e i juice. Hæld den ane mængde fiskeolie dsatte side) i et shot yld op med n juice af god - evt ryst. i én mundskeolien kan ilsættes din ie. Nem måde skeolie i de børn og der ikke er så glade smag generelt. produkt kommer fiskeri, der er blevet ngigt certificeret MSC’s standard for t forvaltet og bærefiskeri.

ISLANDSK KVALITET SIDEN 1938

Islandsk fiskeolie til hele familien MED MARKANT FRUGTSMAG

3 ISLANDSK KVALITET SIDEN 1938 3

OMEGA 3

A, D & E

ISLANDSK

FISKEOLIE MED

FRUGTSMAG MSC - BÆREDYGTIGT FISKERI Højt indhold af EPA og DHA. *) Godt for hjerte, hjerne og syn

sc.org/dk 54914

En helt ny MSC-mærket fiskeolie med FRUGTSMAG, til børn og voksne der ikke er så glade for smagen af fisk.

Anbefalet daglig dosis: Voksne, samt børn over 11 år: 2 tsk. (10 ml). Børn 1-10 år: 1 tsk. (5 ml). Anbefalet dagsdosis ikke overskrides.

bør

Gravide og børn under 1 år: Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes til gravide og børn under 1 år.

Fiskeolien er produceret af lever fra torsk, fanget i islandsk farvand.

Tran som kosttilskud: Vitamin A og D bidrager bl.a. til at opretholde immunforsvaret. Tran har dertil også et højt, naturligt indhold af omega-3 fedtsyrer EPA og DHA, som vedligeholder et sundt hjerte, syn og hjerne *) Husk: Kosttilskud bør ikke træde istedet for varieret kost og sund livsstil. Opbevaring: Produktet skal opbevares tørt, beskyttet mod varme og direkte sollys, samt utilgængeligt for børn.

eret: I henhold til 01 standard af LYSI kjavik, Island.

Efter åbning skal flasken opbevares i køleskab (i æsken), og er da holdbar i 2 mdr. I køleskab kan indholdet blive uklart, men dette har ingen indflydelse på kvaliteten.

tør: Bornholms A/S, anmark ornholms.dk

TIP! Prøv at blande fiskeolien i små juice-shots

før: nr.:

IS A542 EFTA

Fiskeolien kan købes i

240 ml - frugtsmag

Følg os på

/øen i søen og www.bornholms.dk


BØRNEFØDDER / ANNONCE

Sandaler til store og små Nu skal vi igen til at ”sprælle” med tæerne, for det er forår og dermed sandaltid. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

D

er melder sig altid en masse spørgsmål, når det er tid til en ny sæson, og familien skal have skiftet de tunge vinterstøvler ud med sandaler. Hvilke er de bedste til familiens yngste? Skal sandalerne være åbne eller lukkede? Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg køber sandaler til min baby? GrowingFeet, som har Danmarks største udvalg af alle de bedste børnesko fra flere end 50 danske og udenlandske mærker, giver dig disse råd med på vejen:

På Growingfeet.dk findes en fodmåler som er lige til at printe ud.

Sandaler til baby Når du køber sandaler til din baby, er det vigtigt, at sandalen har en fast hælkappe, der giver en god støtte til foden på de før-

ste usikre skridt. Vælg også gerne en begyndersandal, der går lidt højere op om anklen end normale sandaler, så dit barn får den optimale støtte. Til sidst er det vigtigt, at sandalen sidder til omkring anklen, så foden ikke svupper op og ned. Begyndersandaler skal helst ikke købes alt for store, for så vil de hæmme dit barns gang. Vi anbefaler et voksetillæg på max 1 cm.

Sandaler til børn Når du køber sandaler til et mindre barn (2-4 år), anbefaler vi at sandalen har en fast hælkappe, så den sidder til omkring hæl og ankel og støtter foden. Ligeledes er det en god idé at vælge en lukket sandal, så tæerne er beskyttet. Vores erfaring er, at drenge ofte har brug for lukkede sandaler op til 5-6 års alderen, mens pigerne er klar til åbne sandaler fra 4-års alderen. Der er ikke noget rigtigt eller forkert, det er udelukkende et spørgsmål om temperament. Vi anbefaler et voksetillæg på 1-1,5 cm, når du køber en lukket sandal. Mens du i en åben sandal kan nøjes med 0,5-1 cm.

Hvad med dig selv? Når du nu har valgt sæsonens sandaler til familiens yngste, så tag lige et kig på Growingfeets store udvalg af fodtøj i voksenafdelingen. For det er vel ikke kun børnene, der trænger til at få luftet fødderne i lækre sandaler? Nu behøver man jo ikke nødvendigvis have en god undskyldning for at shoppe dejlige sandaler til sig selv. Hvis du alligevel synes, at du har brug for en, må du gerne låne denne her: Du har jo også brug for varieret fodtøj, fordi et aktivt liv med børn kræver jo både flade komfortable sandaler til en tur på legepladsen eller i skoven, og vi skal jo også huske at finde tid til ”forældrepleje” og børnefri, og så er det jo fint at ”dresse op” i et par labre sandaler med lidt hæl, ikke? Selv tak. Q

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

31


FAMILIELIV / ANNONCE

Rent børnetøj Her handler det ikke om mudrede overtræksbukser eller pletter på jakken. Næ, det er noget andet og større der er i spil – børnetøj med ren sundhedsattest. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

O

vertøj til børn skal kunne holde til lidt af hvert. Det må også gerne være i et smart design og have nogle smarte features, der gør det nemt for selv mindre børn at ”hoppe ind og ud” af. Det er noget, som finske Reima er kendt for at være eksperter i, og nu kan de også bryste sig af at have en ren sundhedsattest. I Norge har det norske modstykke til BBC, NRK, nemlig offentliggjort en undersøgelse fra Det Norske Institut for Vandforskning (NIVA), der viser, at Reima, som en ud af blot tre europæiske børnetøjsproducenter, kan tilbyde børnetøj, der er helt frit for miljøskadelige stoffer.

Rene produkter Når vi køber rengøringsmidler til hjemmet, vaskepulver, og hudplejeprodukter, er mange af os helt ”hys” med, at det ikke må indeholde skadelige stoffer – og slet ikke, når det er noget som vores børn er i kontakt med. Kan børnetøj indeholde skadelige stoffer? Nej, tænker mange helt naturligt, og derfor er det skræmmende, at undersøgelsen ifølge NIVA viste, at nogle af de testede produkter indeholdt indtil flere per- og polyfluorerede stoffer, hvilket er stoffer der anvendes f.eks. i regntøj til at gøre materialet vandafvisende. Stofferne er sundhedsskadelige, da de i større koncentrationer, er blevet kædet sammen med negative helbredseffekter hos laboratoriedyr. Stofferne er desuden ikkenedbrydelige, og bioakkumulerende, hvilket betyder, at stofferne ophober sig i kroppen over tid. – Reima gør ikke brug af nogen som helst form for overfladebehandling, og vi behandler vores overtøj, så det er smudsafvisende, uden at omfatte hydrofluorcarbon. Vi bruger kun kemikalier, der er tilladte og forsvarlige at anvende. Vi har valgt at gøre det sådan, fordi vi gerne vil tage os godt af de børn, som bruger vores tøj, og af det miljø, de færdes i. Vi er meget stolte af den tilgang, vi har, og det ansvar vi påtager os overfor den verden, som børnene skal vokse op i, udtaler Shahriare Mahmood, Research & Developement og Sustainability Director i Reima. Norges største miljøorganisation ”Framtiden i våre hender” er meget imponeret over Reimas ansvarlige tilgang til produktion af børnetøj og Anja Bakken Riise, leder af organisationen udtaler: – Det er fantastisk at kunne lave kvalitetstøj og -udstyr til børn uden at bruge miljøskadelige stoffer. F.eks. har børnetøjsmærket Reima formået at udelukke miljøskadelige stoffer i deres produkter, hvilket beviser, at det er muligt. Man har lov til at håbe, at Reima inspirerer andre tøjmærker til at følge trop. For er der noget vi som forældre ønsker, er det at passe bedst muligt på vores børn. Tak Reima, for at I gør det samme. Q

32 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90


FAMILIELIV / ANNONCE

»

DET ER FANTASTISK AT KUNNE LAVE KVALITETSTØJ OG -UDSTYR TIL BØRN UDEN AT BRUGE MILJØSKADELIGE STOFFER. F.EKS. HAR BØRNETØJSMÆRKET REIMA FORMÅET AT UDELUKKE MILJØSKADELIGE STOFFER I DERES PRODUKTER, HVILKET BEVISER, AT DET ER MULIGT.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

33


UNDERHOLDNING / BØRN

med Hold øje c n erne på konkurre .dk rnogfritid r, www.bo øge u vinde b Her kan d lm og billetter, fi e store d å spil til b m s og å.

SJOVE HISTORIER Læs bøger sammen med dit barn, det udvider barnets ordforråd og stimulerer fantasien. Historierne danner samtidigt grobund for gode samtaler om handlingen og emnerne i bøgerne. Kurs mod drømmeland

Høst & Søn

Goldenpenpress.dk

Bølgerne går højt, når 3.U får mulighed for at komme med på en rigtig filmoptagelse. Os i 3.U –The Movie er en bog om at gå i tredje klasse, om venskaber, kærlighed og alt det, der bare er SÅ pinligt. VIND Da Mikkel får tilbudt en filmrolle, knækker filmen fuldstændig for Foxy. Hun er megajaloux over ikke at være med, men lider samtidig af voldsom sceneskræk. Da hun finder ud af, at Mikkel ovenikøbet skal KYSSE filmstjernen, den seje Milli Mjaw, gider hun slet ikke være venner med ham mere. Hvad hun ikke ved, er, at Mikkel selv er i total panik over kyssescenen og lægger sin egen desperate plan for at overleve. Og da hele 3.U får tilbud om at tage med på filmoptagelse, er én ting sikker: Der bliver en farlig ballade.

Stig ombord på det magiske skib ”Den gyldne havmåge”, og sejl med Kaptajn Døsig og hans besætning, der hver aften ender rejsen i drømmeland. Bogen kan hjælpe alle børn til at falde i søvn. Forfatteren, der er psykolog og mental træner, bruger positiv forstærkning og afslapningsteknik i bogens sprog og indhold, der gør, at bogen virker søvndyssende. Det lyder måske en anelse teknisk, men det hele er flettet naturligt ind i historien. Bogen er flot illustreret af debutanten Josefine Hildebrandt med farver og dyr, inspireret af forfatterens passion for havet og dykning.

Kurs mod drømmeland handler om drengen Jack, der ikke kan falde i søvn, fordi han savner sin bedstefar, der er sømand. Da Jack lukker øjnene, befinder han sig pludselig på det magiske skib »Den gyldne havmåge«. Her bliver han genforenet med sin bedstefar Kaptajn Døsig og hans besætning, der hver aften sejler rundt i hele verden for at samle alle de børn og dyr op, som ikke kan falde i søvn. På skibet møder vi skibsmatrosen Otto, Peter Pelikan, Sekretærfuglen og alle de andre fisk og dyr, som hjælper børnene med trygt at falde i søvn. Kursen bliver sat mod drømmeland dybt nede i havet. Der, hvor hvalerne bor.

Heidi Møller er forfatter, psykolog og mental træner.

Alle børn skal føle nærhed, tryghed og kærlighed for at kunne give sig hen til søvnen. Det støtter bogen op om og er skrevet som en hjælp til, at puttetiden kan blive en positiv oplevelse og rutine for både børn og voksne.

Kurs mod drømmeland er en søvnhjælpsbog, hvor forfatteren benytter positiv forstærkning og afslapningsteknik implicit i bogens sprog og handling.

Illustrationer af Josefine Hildebrandt Sæt kurs mod drømmeland, og dit barn vil falde i søvn hurtigt, trygt og godt

Snehvide

VI UDLODDER 5 BØGER

Klematis

Kan du høre træerne snakke? Peoples Press

En opdagelsesrejse gennem skoven. Sover træer om natten? Går træernes børn i skole? Elsker mor-træer deres børn? Hvorfor er dyr bange for os? Kan træer huske? Hvordan fungerer skovens internet? Hvordan kommer træer på toilettet? Tag med på en spændende og levende opdagelsesrejse gennem skoven, når Peter Wohlleben svarer på alle mulige og umulige spørgsmål fra yngre (og ældre!) læsere - ja, selv på spørgsmål, som ingen har tænkt over at stille. Hans humoristiske og underholdende svar vil fascinere og overraske, og vi vil komme til at opleve skoven på en fuldstændig ny måde. I bogen, Kan du høre træerne snakke? formidler forfatteren i børnehøjde de pointer, han er kendt for fra sine voksenbøger – og det bliver det bestemt ikke mindre spændende af. Der er nemlig ikke mange forfattere, der som Peter Wohlleben kan forklare komplekse emner og problemstillinger på en så simpel, pædagogisk og underholdende måde. Bogen er gennemillustreret med farvefoto og små tegninger

34 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Heidi Møller Kurs mod drømmeland

Os i 3.U – The movie

Brødrene Grimms kendte og elskede eventyr som tegneserie. Bodil Carstensen har med denne billedbog genfortalt og illustreret historien på en ny og anderledes måde. Den enkle tekst og de charmerende og letaflæselige tegninger gør bogen velegnet til højtlæsning for de mindste. Senere vil den også kunne bruges på egen hånd af de yngste læsere.

Iqbal Farooq i krise Carlsen

Iqbal Farooq i krise er 10. og sidste bind i Manu Sareens populære børnebogsserie om Iqbal og hans skøre familie. Og handlingen er mere hæsblæsende og actionfyldt end nogensinde. Ved et uheld havner alle i Nordkorea, hvor onkel Rafig kommer til at stjæle en kuffert med koden til alle Nordkoreas atombomber. En kuffert som han kommer til at sælge til somalierne fra Congo-kiosken. Panikken spreder sig og en hel opgang er godt gedigent på spanden. Og det er igen op til Iqbal Farooq at redde hele verden fra absolut kaos.


UNDERHOLDNING / BØRN

VIND

Villads fra Valby: Sikker i trafikken

Stenfjæs

Høst & Søn

Når Lulu staver sit navn bagfra, bliver det til Ulul. Når hun læser ordet føn den forkerte vej, står der pludselig nøf. Det er den slags, man ved, når man har en levende fantasi og en mor, der er damefrisør. Lulu har begge dele. Desværre er Lulus mor fuldstændig umulig at forstyrre, når hun klipper pandehår, og hendes far har travlt med at gå til møder med nogen, der hedder kommunen. Hendes lillebror, Morgan, kan ikke andet end at savle og bøvse. Der er altså ikke meget sjov ved at være Lulu. I hvert fald ikke før den søndag, hvor hun møder Stenfjæs, og alt forandrer sig. Pludselig står der en to en halv meter høj mand midt i værelset – en mand med skjold og lysende øjne, der mistænkeligt minder om et af de FlexoMasters-kort, hendes bedste ven, Otto, altid vrøvler om.

Høst & Søn

Villads er en dreng fuld af energi, og med en umiddelbarhed som gør, at han let laver fejl - også i trafikken. Det er noget, som de fleste børn kender fra sig selv. En Villads-bog om trafiksikkerhed kan således gøre det lettere - og sjovere - at få en god snak med sit barn om, hvordan farlige situationer kan undgås. Bogen består af korte faktatekster og store billeder af genkendelige trafiksituationer, hvor børnene på hver side skal finde Villads, som glemmer at udvise hensyn eller kommer til at gøre noget forkert i trafikken. Bagest i bogen er der en trafikquiz, hvor barnet kan tjekke sin viden om trafik, samt et sjovt trafikbrætspil.

Klovnen og kronprinsen – Jagten på den tabte tåre

VI UDLODDER 5 BØGER

Opfør dig ordentligt og vær en god ven – også når du er online

Peoples Press

Der var engang en pauseklovn, der elskede sit job højere end noget andet. Han optrådte nemlig i pausen i Nordens største cirkus. Men da der ikke længere er nogen, der gider de mange pauser, og da cirkusmaskinen går i stykker, må klovnen rejse ud i verden: Jeg må ud at rejse, sætte noget på spil Måske finder jeg det, jeg kan bruges til Det skal vise sig at blive starten på hans livs eventyr. Heldigvis er der nogen, der har brug for ham stadigvæk, for Cirkus-prinsen rejser efter klovnen for at finde lige den klovnetåre, som er nødvendig, hvis det hele skal blive ved med at gå. De skal langt omkring, før de endelig finder hinanden og kan vende hjem sammen til cirkus. En poetisk fortælling fyldt med fine vers for de små om at opdage verden og sit eget værd på en dramatisk rejse fra nord til syd og fra øst til vest.

Carlsen

Opfør dig ordentligt er en moderne Takt og tone til børn og deres voksne: En guide til, hvordan man bør opføre sig – i det virkelige liv og når man er på nettet. Hvad vil det egentlig sige at opføre sig ordentligt? Hvordan viser man bedst sine medmennesker respekt og interesse? Hvordan hilser man høfligt på folk? Hvor skal bestikket ligge, når man er på restaurant? Og: Hvordan skal man opføre sig på nettet? I tekst og tegning viser og forklarer makkerparret Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi, hvordan man opfører sig ordentligt – og også lidt om, hvordan man ikke gør. Denne nye udgave af parrets bestseller er tilføjet et kapitel med gode råd til, hvad man skal være opmærksom på, når man er på internettet.

FOKUS Fest og ballade & Pen, papir og panik

Kærlighed, eventyr, fantasi, cirkus, børn i trafikken, takt og tone, sjov og underholdning

Høst & Søn

Venner i klassen er en letlæsningsserie med børnenære historier, der handler om de venskaber og konflikter, som fylder hverdagen, når man går i 1. klasse. Fest og ballade handler om Kim, der snart bliver 7 år og skal holde fødselsdagsfest for sine klassekammerater. Hun vil invitere hele klassen, undtagen Elias, som er så irriterende og åndssvag. Han er ikke velkommen, synes Kim, men far laver alligevel en invitation til ham. Og Kim er sur og helt sikker på, at Elias vil ødelægge det hele, især da han dukker op til festen med en monstermaske på. I Pen, papir og panik skal 1.A have fernisering. Det betyder, at de skal udstille deres billeder for forældrene. Franz elsker billedkunst, og han tegner fantastisk. Men så skal de skrive, hvad billederne forestiller, og ord falder Franz svært. Melvin, Franz’ bedste ven, er til gengæld rigtig dygtig til at stave. Det kan Franz ikke holde ud! Og så bliver de to uvenner.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

35


FAMILIELIV / ANNONCE

Det er fantastisk at være forælder, men det er også krævende. Der er så meget vi gerne vil, og lige så mange gode råd om, hvad vi bør og ikke bør. Et af rådene er at styre uden om produkter med skadelig kemi til vores børn. Det er danske forældre rigtig gode til, men i vores iver efter at passe på vores børn, kan vi forældre til tider glemme at passe på os selv. Af Henr iet te Ro sent hal Mu ld

Husker du også at passe på dig selv?

M

FAK TA Kampagnen ”Dit valg i dag betyder alverden i morgen” sætter fokus på forældrerollen – og på de valg, som forældre træffer for sig selv og deres børn.

Læs mere på www.svanemærket.dk.

36 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

ange af os forældre er gode til at styre uden om skadelig kemi i produkter til vores børn. Til gengæld føler vi os mere udfordret, når det handler om produkter til os selv. Ifølge en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Miljømærkning Danmark, vil mere end 8 ud af 10 forældre med små børn nemlig gerne blive bedre til at undgå skadelig kemi, når de køber produkter til sig selv. Og næsten lige så mange efterspørger mere viden og inspiration til, hvordan de kan undgå den skadelige kemi. – Mange børnefamilier lever en travl hverdag, hvor vi let kan komme til at glemme os selv – og det er sandsynligvis en del af forklaringen på, at 8 ud af 10 forældre ikke synes, at de har tilstrækkeligt fokus på skadelig kemi, når det handler om produkter til dem selv. Det er dog positivt, at så mange er motiveret til at øge fokus og efterspørger mere viden og inspiration. Et enkelt redskab er at se efter Svanemærket. Det er et redskab, som mange forældre allerede bruger til at styre uden om skadelig kemi til deres børn - og samme redskab kan de bruge til sig selv, for udvalget er i dag meget, meget stort. I forårskampagnen sætter vi fokus på forældrerollen, og via film og nye store temasider, giver vi gode råd til, hvordan man kan få bedre kemi i hverdagen og inspiration til en bæredygtig livsstil, siger Charlotte Rajsager, Chef for Marketing og kommunikation hos Miljømærkning Danmark.

Se efter Svanemærket Et af de nemmeste redskaber til at finde produkter med bedre kemi er at se efter Svanemærket. Produkter med Svanemærket lever nemlig op til skrappe miljø- og kemikaliekrav. Ofte får kvinder fokus på Svanemærket, når de bliver gravide. Det er po-

* Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1008 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, som har hjemmeboende børn i alderen 0-6 år, i perioden 6.-13.marts 2018.


www.superfit.at

FAK TA

PK

A R AKT

ER

TO

Fortynd cocktaileffekten Cocktaileffekten er det, der kan opstå, når du bliver udsat for flere forskellige kemiske stoffer fra flere forskellige steder. Du kan ikke helt undgå kemikalier, men du kan fortynde den cocktail af kemi, som du og dit barn bliver udsat for. Et enkelt sted at starte er ved at gå efter Svanemærket og EU-Blomsten, som sikrer, at indholdet af kemikalier er minimeret så meget som muligt, så produkterne bliver så sikre som muligt.

S

A

E

sitivt, for allerede mens barnet ligger i maven, er det sårbart over for selv små mængder kemi. Og da små børn er særligt følsomme, er det især vigtigt at være opmærksom på uønskede stoffer i sit barns hverdag – og dermed fortynde den cocktail af kemi, som barnet bliver udsat for. Svanemærket sikrer, at indholdet af kemikalier er minimeret så meget som muligt, så produkterne bliver så sikre som muligt. Og jo tættere på kroppen, des vigtigere er det at være opmærksom på at undgå skadelig kemi – fordi mange kemikalier kan trænge ind i kroppen gennem huden. Det vil især sige, at det er vigtigt at være opmærksom på kemikalier i plejeprodukter og hygiejneprodukter som bind og bleer, men også i f. eks. vaskemidler, dyner og tøj.

Flere produkter bliver svanemærket Der er i løbet af de seneste år kommet flere og flere miljømærkede produkter. Fx er der inden for det seneste år kommet denim tøj og makeup til de kvinder, der gerne vil leve både bæredygtigt og moderigtigt. Også i hjemmet kan vi som forældre være med til at begrænse de skadelige kemikalier, ved at gå efter miljømærkerne på produkter, som hele familien kommer i kontakt med. Det kan f.eks. være, når vi vælger bage- og madpapir, tandpasta, rengøringsmidler og møbler.

R *

F R

EM ÆRK

T

N VA

L Æ G

E

With the high-tech functionality of

Stort ansvar for dine fødder. Superfit går aldrig på kompromis med pasform og kvalitet, uanset vejret er Superfit altid det bedste valg! Stort ansvar for dine fødder, SUPERFIT. Du finder den nærmeste Superfit-forhandler på www.superfit.at under ”händlersuche/dealer search“.

Grundlæg gode vaner Hvis mange produkter i familiens hjem er svanemærkede, vil det være mere naturligt for børnene at se efter mærket, når de bliver ældre. På den måde kan man som forælder give de gode vaner videre til sine børn. Q

* Resultatet er baseret på en analyse med 342 returnerede vurderingsskemaer på grundlag af en forud angivet vurderingsskala som god-jævn-dårlig.FAMILIELIV /ØKOLOGI

Tips til et bæredygtigt børneliv Den bæredygtige udvikling vil ingen ende tage. Måske fordi bæredygtighed handler om at tage hensyn. Hensyn til naturen, os selv og ikke mindst vores kommende generationer - vores kære børn. Her får du et par enkle råd til, hvordan du med små ændringer i hverdagen kan inkludere dine små i et bæredygtigt børneliv. Køb økologisk børnetøj Økologisk børnetøj behøver ikke at være uinspireret og kedeligt. Tværtimod. Faktisk tjener køb af økologisk tøj mere end bare ét formål. For det første nedsætter du mængden af skadelige stoffer i dit barns verden. Da økologisk tøj er lavet af naturlige fibre og produceret under skrappe krav mht. brug af kemikalier, er det mere hudvenligt og minimerer risiko for allergiske reaktioner. For det andet bidrager du til en renere verden, heriblandt bedre arbejdsforhold for mange mennesker. Og i dag findes der rent faktisk et bredt sortiment af bæredygtigt tøj til børn. Tilmed et inspirerende, funktionelt og virkelig fint sortiment. Husk at kigge efter GOTS certificering på tøjet (GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD), det betyder både, at produktionen er økologisk og menneskerettighederne respekteres.

Byt tivolituren ud med en dag på bondegården Selvfølgelig skal der være plads til en tur i Tivoli. Eller Lalandia. Eller hvad med en dag på landet. Derude hvor køer græsser, køer bliver malket og æg produceres i hobetal. På den økologiske bondegård vil dit barn helt sikkert finde glæde i at se på dyr, gå i mudder og i bedste fald forstå, hvor kødbollerne, pølserne eller mælken kommer fra – et økologisk landbrug er naturligvis et must. Afhængig af dit barns alder kan du jo snige et par bevingede ord ind om vigtigheden af økologisk opdrættede dyr.

Skænk vandspild en kærlig tanke

Én kødfri dag om ugen Kød smager skønt. Ingen tvivl om det. Men kødproduktion er en af de helt store udledere af drivhusgasser på verdensplan. Ved at droppe kødet bare én enkelt dag om ugen kan du bidrage til et bæredygtigt miljø. Og med alle de skønne kødfrie retter, der findes opskrifter på i dag, kan du lave alverdens kreative retter, som selv de mindste vil synes om. Måske en vegetarlasagne bliver et hit hos dit barn.

For børn er vand en uudtømmelig ressource. Det kommer jo bare ud af vandhanen. Hele tiden. Og når man vil have det. Vand bidrager til en masse sjov og leg hos børnene, præcis som det skal være. Men engang imellem er det en rigtig god idé at skænke vandspild en kærlig tanke. Du behøver ikke at løfte pegefingeren, men kærligt fortælle, hvor vigtigt det er ikke at lade vandhanen eller haveslangen løbe. Hvis børnene er lidt ældre, kan du fx opfordre til korte bade og slukke for vandet mens i børster tænder.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

39


Tema: SOL, SOMMER, FERIE & FESTIVAL

Sol, sol kom igen... Og det gør den jo heldigvis, for nu er det forår. Børn i solen Børns sarte hud er i høj grad udsat i forhold til solens stråler, så her er solbeskyttelse særlig vigtig. Jo oftere man udsættes for UV-stråling og solskoldninger i barndommen, jo større er risikoen for at udvikle kræft i huden senere i livet. Kræftens Bekæmpelse anbefaler at man udover, at smøre barnet i rigeligt solcreme med en høj solfaktor, også bruger skygge, tøj og hat som solbeskyttelse til børn.

Forårssolens stærke stråler

Pas på solen mellem kl. 12 og 15 Vi skal ikke undgå solen, men lære at være i solen med sund fornuft. Kræftens Bekæmpelses Solkampagne opfordrer ikke til, at børn skal være inde mellem 12 og 15. De skal blot være beskyttede i solen, når det er nødvendigt. Er I ude i tidsrummet, skal børnene være i skygge, eller være beskyttet af tøj, der dækker til knæ og albuer. Derudover skal de bruge solhat og solcreme, hvor tøjet ikke dækker.

40 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Den milde forårssol lokker, når temperaturen kommer højt nok op. Inden du spæner ud og dyrker lyset, er der dog grund til ekstra omtanke. Den milde forårssol er nemlig ikke så mild endda. Solen er først i maj faktisk ligeså kraftig som først i august, hvor vi - måske kloge af skade - er mere påpasselige. Samtidig øges hudens evne til at modstå solens skadelige stråler gennem sæsonen, efterhånden som den bliver brun. Mørk hud er langt mere modstandsdygtig end lys.


Tema: SOL, SOMMER, FERIE & FESTIVAL

Solbeskyttelse i børnehaven Det er vigtigt at beskytte børn i solen, når de befinder sig i børnehaven. Smør barnet ind i solcreme hjemmefra, og husk at forårets sol er stærk på sart barnehud, og at barnet befinder sig udendørs, på legepladsen, mange timer hver dag.

Soltøj til børn Når det er strålende sommervejr, og meget af kroppen eksponeres for solens stråler, kan UV-tøj være praktisk. Solbeskyttende tøj reducerer de områder af hud, der skal smøres jævnligt, når sved og vandpjaskeri reducerer effekten af solcreme – også de såkaldte vandfaste. UV-tøj skærmer ekstra godt mod solen sammenlignet med almindeligt tøj, fordi stoffet på forskellige måder er specialdesignet til at bremse skadelige stråler, ofte er beskyttelsen cirka faktor 50. Almindeligt tøj beskytter typisk kun med en faktor 10 - 15.

Solkysset hud Sol er den rene vitaminpille i næsten bogstavelig forstand. Når solen skinner på os, danner huden masser af D-vitamin, som vi har brug for, fordi det gavner vores knogler, styrker immunforsvaret og forebygger en række sygdomme. Vi må bare ikke glemme, at solens stråler samtidig kan virke decideret skadelige, og i værste tilfælde fremme muligheden for at få hudkræft. Derfor skal vi huske at smøre os og børnene ind i et tykt lag solcreme.

Mængden af solcreme er vigtig Graden af solbeskyttelse forudsætter, at du smører tilstrækkeligt meget solcreme på – ellers bliver faktoren betydeligt mindre. Benyt mindst 40 ml solcreme til at smøre en hel voksenkrop ind og 20 ml til at smøre et barn ind. Det er meget solcreme, men det er den mængde, der skal til, før du er beskyttet nok. Det er bedst at smøre sig ind over to omgange. Så får man en større mængde solcreme på og man får dækket de uundgåelige „helligdage“.

Kilder: Tænk, Kræftens Bekæmpelse, DMI

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

41


FERIE / UNDGÅ SYGDOMME

Et prik eller to gør hele forskellen...

Forberedelserne til en rejse til udlandet indbefatter blandt andet, at man tjekker passets udløbsdato, men tjekker du også hvilke vaccinationer, der er smarte at få inden afrejse? Det er nemlig forskelligt fra land til land, hvilke vaccinationer der anbefales. Anbefalingerne afhænger også af, hvor lang tid du skal være væk, og om du for eksempel skal på storbyferie, charterferie eller trekking. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

42 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

É

t lille prik i armen eller skulderen, eller lad os da bare være ærlige – måske et par stykker. Mere skal der ofte ikke til, før vi trygt kan rejse på ferie. Så kan vi nemlig undgå at hjembringe en kedelig følgesvend, hvilket er de sygdomme som kan undgås, hvis vi bare er fornuftigt rejsevaccineret i forhold til de områder, vi rejser til. I løbet af en kort årrække har prisen på flybilletter været støt faldende – proportionelt er vores rejselyst i samme tidsperspektiv steget, og hele verden er efterhånden inden for rækkevidde. Destinationer som for mange tidligere kun eksisterede i drømme, er måske endda gået hen og blevet til charterrejsemål.

Lokale råvarer og eksotiske krydderier Noget af det dejlige ved at rejse, er at stifte bekendtskab med alle de spændende lokale mad- og drikkevarer. Det finder man, blandt andre steder, i massevis under eksotiske himmelstrøg i Marrakech som ligger i Marokko, og det er noget, som mange danske toneangivende bloggere har fået øje på. Her købes smukke håndlavede gulvtæpper ”en masse”, og der indtages lækre og krydrede retter, fyldt med masser af smag, krydderier og grøntsager, tilberedt i en tangine, hvilket er et lerfad med kegleformet låg og ”skorsten”. Det ser pænt ud på billeder, men idyllen falmer hurtigt, hvis man får


FERIE / UNDGÅ SYGDOMME

Hvis du er en af dem, der ikke kan se en swimmingpool eller et andet ”vandhul” uden at snuppe en tur i vandet, bør du være klar over, at her kan der også findes smitte, og selv om du ikke synes, at du drikker badevandet, er smittefaren stadig til stede.

Er der Tyfus i området, du skal besøge?

NOGET AF DET DEJLIGE VED AT REJSE, ER AT STIFTE BEKENDTSKAB MED ALLE DE SPÆNDENDE LOKALE MAD- OG DRIKKEVARER.

Hepatitis A, også kaldet ”smitsom leverbetændelse”, med hjem fra ferien. Måske tror du, lige som jeg gjorde, at hvis man holder sig til at rejse udelukkende i Europa, så er det ikke nødvendigt at blive vaccineret mod Hepatitis A før afrejse, men sådan forholder det sig desværre ikke. Vores høje hygiejniske standard er desværre ikke en selvfølge, selv i lande som vi ellers er tilbøjelige til at sammenligne os med. Derfor er det en særdeles god idé, at blive vaccineret mod Hepatitis A, selv ved rejser i Europa. Hepatitis A virus overføres som regel via afføring til munden (fækal-oral smitte), og man går jo ikke med kokken og tjeneren ud på toilettet, for at tjekke om de vasker hænder efter toiletbesøg. Her kan jeg helt personligt tilføje, at det burde man måske, for selv på en meget nydelig restaurant i Paris, har jeg selv oplevet, at én der tydeligvis var kok på stedet benyttede kundetoilettet, og han vaskede definitivt ikke hænder efterfølgende. Men det er ikke kun i hvad man indtager af mad og drikke, smittefaren findes.

Også Tyfus er en sygdom, som spredes gennem forurenet mad og drikke. Sygdommen skyldes infektion med en særlige form for salmonella og er ret almindelig i Indien, Pakistan, Sydøstasien og tropiske dele af Afrika. På verdensplan forekommer hvert år ca. 27 millioner tilfælde af tyfus. Så hvis turen går til disse lidt fjernere egne, så er det en rigtig god idé, at blive vaccineret mod sygdommen. Det gælder for så vidt muligt, at undgå at få tyfus, for desværre ses der i stigende grad antibiotikaresistens blandt tyfus-bakterier, som rejsende er blevet smittet med i Asien. At rejse er skønt, og at komme godt hjem igen uden følgeskab af sygdom er endnu bedre. Derfor: sæt dig ind i hvordan du passer bedst på dig og dine, når næste dejlige rejse venter lige forude. På www.ssi.dk/rejser/ hjælper Statens Serum Institut os med at få et overblik, over hvilke vaccinationer de anbefaler os at få, inden afrejsen til de forskellige lande. Her kan du få et hurtigt overblik over nogle af de sygdomme, man bør prøve, at undgå at få med hjem fra ferien. Q

Generelle rejse-råd Q Vask hænderne grundigt før du spiser Q Drik kun vand på flaske eller vand som er kogt eller

filtreret Q Undgå isterninger og mad der har været direkte i kon-

takt med isterninger Q Undgå mad der ikke har været kogt Q Spis kun frugt der kan skrælles Q Vær sikker på at varm mad er frisklavet og serveres

rygende varm Q Undgå ikke-pasteuriseret mælkeprodukter Kilder: Statens Serum Institut, Sundhed.dk, Netdoktor.dk

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

43


SOMMERFERIE/ANNONCE

Sjov sommerferie og nye venner

Ovenstående kombination er, hvad børn og unge tilbydes i en oplevelsesrig uge i sportens tegn – og bare rolig – hvis du som forælder bliver misundelig på alle løjerne, er der også et tilbud, som inkluderer familien. Af He n r ie t te R o s ent hal Mu ld

S

kolebørn og unge har en dejlig lang sommerferie. Faktisk dobbelt så mange uger som de fleste forældre har. Derfor er der to- tre- fire uger, hvor ungerne er overladt til sig selv, og så ved vi godt, hvad der sker. I stedet for at komme ud af fjerene, lander mange af dem mageligt tilbagelænet med øjnene klistret fast til en smartphone eller Ipad. Men ved du hvad? Aktive børn er glade børn, så her er den oplagte mulighed for at forkæle junior med en sommerferieaktivitet med fuld gang i – med en flok nye venner som sidegevinst. Det er på REMA 1000 SportsCamps, det foregår, og i år er det 14. gang, de arrangerer 10 camps fordelt over det meste af Danmark til børn og unge i alderen 8-20 år – med det lille twist, at den ene er en FamilieCamp, hvor alle aldre er velkomne. Selvtilliden fejler ikke noget, for de ved, at konceptet holder 100 % hele vejen. Derfor tør de godt give en tilfredshedsgaranti.

De bedste instruktør-teams Hvem skal tage sig af dit barn hele ugen? Det skal Danmarks bedste instruktør-teams, hvor alle håndplukkes til opgaven. Mange af dem er idrætsstuderende fra universiteterne i København, Odense, Aalborg og Aarhus, og alle har selvfølgelig både pletfri børne- og straffeattest. Samtlige instruktører brænder for deres sportsgren, og nyder at lege og udfordre deltagerne til at give den ”fuld skrue”. Selvfølgelig så alle kan være med, for aktivteten tilpasses den enkeltes niveau, så alle bliver løftet og styrket fra deres helt personlige udgangspunkt. Foruden nogle rigtigt sjove timer sammen omkring sportsaktiviteterne, lægges der også stor vægt på det sociale samvær og kammeratskab. Man spiser alle måltider sammen, og der smovses i sund og ernæringsrigtig kost, som er sammensat til at give børnene og de unge den rette mængde ”brændstof” til alle de sjove og lærerige aktiviteter. REMA 1000 FamilieCamp er for alle børn og voksne. Eneste krav er, at alle børn skal have minimum én voksen tilknyttet. Bedsteforældre, aleneforældre, onkler og tanter – alle er meget velkomne. Som familie får man sit eget værelse eller flere, hvis man er en stor familie. Der er sjove fysiske aktiviteter for alle, og man er delt op efter alder, så alle kan være med. I en Fami-

44 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

lieCamp kan man give den gas og slappe af på en og samme tid, og nyde at feriebudgettet kommer til at holde, fordi forplejning er inkluderet i prisen. REMA 1000 DayCamp er en verden af sjove aktiviteter for alle piger og drenge mellem 8-13 år. Som navnet antyder, er DayCamp et tilbud til de børn og unge, der foretrækker at tilbringe natten i sin egen seng. REMA 1000 SportsCamp er for alle mellem 11-15 år, og her kan man vælge sin yndlingssportsgren og få styrket sine færdigheder på det niveau, man befinder sig på hver især. Hvis man ikke har en yndlingssportsgren, eller bare har lyst til at prøve flere forskellige, er multilinjen den helt rigtige. Der findes også en camp for de unge mellem 15-20 år. Her møder man ofte unge der tidligere har været på en REMA 1000 SportsCamps, da man aldrig bliver for gammel til at have det sjovt. REMA 1000 DiabetesCamp er for piger og drenge mellem 11-15 år. Her er diabetessygeplejersker en del af instruktørgruppen på campen. Diabetessygeplejerskerne følger deltagerne tæt hele ugen, uden at det tager tid fra deres aktiviteter på sportspladserne. Q

VIND VI UDLODDER ET VALGFRIT OPHOLD PÅ EN AF REMA 1000S CAMPS, OG DU FINDER KONKURRENCEN PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK


SOMMERFERIE/ANNONCE

De 10 kostråd: Q Spis varieret, ikke for meget og

vær fysisk aktiv Q Spis frugt og mange grønsager Q Spis mere fisk Q Vælg fuldkorn Q Vælg magert kød og kødpålæg Q Vælg magre mejeriprodukter Q Spis mindre mættet fedt Q Spis mad med mindre salt Q Spis mindre sukker Q Drik vand Kilde: Fødevarestyrelsen

Børn i køkkenet... De fleste børn synes, at det er sjovt at være med i køkkenet, når der skal laves mad. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

D

et er hyggeligt at lave mad sammen, og en oplagt mulighed for at tale med sit barn om, hvor vigtigt det er at spise sundt og smage på nye retter – og børnene vil gerne. Det siger de selv. – I en undersøgelse hvor en række børn blev stillet spørgsmålet: hvad ville du gerne lave mere af sammen med dine forældre, svarede mange børn, at de gerne ville med i køkkenet og være med til at lave mad, fortæller Line Damsgaard, projektleder på Madskoler, der arrangeres af 4H i et ikke kommercielt samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000. Projektet ”Madskoler” er et tilbud til børn i folkeskolealderen. Sund og nærende kost er kroppens byggesten, og det er netop et af hovedbudskaberne på Madskoler, som finder sted i skolernes sommerferie. Her bliver børnene præsenteret for begrebet ”fra jord til bord”, og lærer om fødevarerne der ”forvandles” i køkkenet til velsmagende måltider.

Alle instruktører er frivillige, som med stor entusiasme guider børnene gennem madlavningen.

Plads til alle Der er stor forskel på børns viden om mad og kompetencer i køkkenet - men på Madskoler er der plads til alle – også dem der normalt har svært ved at løfte blikket fra smartphonens skærm. Det er nemlig så sjovt at deltage i fælleskabet i køkkenet, at skærmen godt kan undværes. I en hel uge kan børnene blive klogere på, hvor alle de spændende råvarer kommer fra. Fødevarerne som børnene præsenteres for, både i skolekøkkenet og på en tur ud af huset – fx til et landbrug eller en fødevarevirksomhed - bliver på kreativ vis til lækre velsmagende måltider. Det er alle dagens måltider, herunder morgenmad, middagsmad, aftensmad og mellemmåltider som er på programmet, ligesom motion og et hyggeligt familiearrangement. Til familiearrangementet giver børnene en smagsprøve på deres nye evner i køkkenet. Børnene lærer ligeledes om de ti officielle kostråd, og om vigtigheden af at spise varieret, hvilket ikke bare betyder, at man skal udskifte vingummierne med lakridser en gang imellem. Idéen med Madskoler er at give børn og unge viden om sund mad, kost og motion på en sjov, lærerig og aktiverende måde, så børnene har lyst til at bevare de gode kostvaner, de er blevet præsenteret for, når Madskolen slutter. Q Læs mere om Madskoler på madskoler.dk

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

45


Hvad er Green Key? Green Key (Den Grønne Nøgle) er turismens internationale miljømærke, som gives til turistvirksomheder, som gør en ekstra indsats for at beskytte miljøet. En miljømærket virksomhed skal leve op til mange konkrete og relevante miljøkrav, som sikres ved en omfattende godkendelsesprocedure og ved løbende kontrol. Kilde: Green Key.

Grøn ferie i Danmark Fem velkendte ferieparker i Danmark har fået en grønnere profil. Hvilke ferieparker og hvad det handler om, kan du blive klogere på her. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

J

eg blev lidt forvirret, for jeg har jo været altid været begejstret for Dayz Resorts ferieparker. Så da meddelelsen om at de dejlige ferieparker nu hedder Landal GreenParks landede i indbakken, tænkte jeg straks: hvorfor mon det, og hvorfor ændre på noget, der er så fint i forvejen? Det viser sig, at det blandt andet er fordi, man løfter bedst i samlet flok og ved at blive en del af Landal GreenParks, er de danske ferieparker nu en del af Europas største ferieparkkæde, med alt hvad det har fordele. Navnet er ikke tilfældigt valgt, for green betyder grøn, og det er lige netop hvad målet er – at drive ferieparkerne i grønnere retning med større fokus på bæredygtighed og et stort miljøhensyn. Det betyder, at 95 % af parkerne i dag er Green Key certificerede.

Ferie i Danmark? Tid til at få sjove oplevelser sammen, tid til gode samtaler og masser af eventyr og leg, er vel egentlig en ganske god grundopskrift på den bedste familietid sammen. Danmark er et fortryllende ferieland, når solen skinner, himlen er blå og jordbærrene søde – og sådan er det heldigvis ofte. Men vi er nok nødt til at tale lidt om vejret. Det er en af de faktorer i en vellykket ferie i Danmark, eller noget andet sted i øvrigt, som vi ikke kan kontrollere, og skulle der komme en enkelt

46 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90


SOMMERFERIE/ ANNONCE

Oplev Jylland på hyggelige dagsudflugter Omkring Landal GreenParks ferieparker er der mulighed for masser af hyggelige dagture i de omkringliggende egne. Q Landal Rønbjerg: Oplev sælerne på Livø og

snup den lille færge til Livø som ligger i Limfjorden. Turen tager kun 20 minutter fra Rønbjerg Havn. På Livø, som er godt tre kvadratkilometer, kan man opleve den smukke natur og det rige dyreliv i form af bl.a. sæler, rådyr og dådyr. Q Landal Søhøjlandet og Landal Ebeltoft: I

Naturstyrelsen er man ikke sen til at udråbe Nationalpark Mols Bjerge til et af landets mest enestående naturområder, som er skabt af isen og bagt af solen. Her er smukke udsigter, strand, skov og et mylder af dyre- og planteliv. Mols Bjerges storhed, stigninger og særlige natur oplever man allerbedst til fods. Heldigvis er der fremragende vandremuligheder, hvad enten man bare vil slentre en kort tur eller ud på den virkelig strabadserende rute. Q Landal Seawest: Træd 1000 år tilbage i tiden

og besøg Bork Vikingehavn, hvor børnene kan opleve vikingetiden på egen krop og sejle med små vikingeskibe i voldgraven og klæde sig ud i vikingetøj. Q Landal Grønhøj Strand og Landal Rønbjerg:

Længst mod nord finder man Skagen. Ifølge de lokale er Skagen stedet i Danmark, som har flest solskinstimer. Ved Grenen mødes bølgerne fra Vesterhavet og Kattegat, så man kan faktisk opleve at stå med en fod i hvert hav på samme tid. Et hyggeligt udflugtsmål til en dagstur. I Aarhus kan man aflægge den Gamle By et besøg, og se børnene forundres over livet i ”gamle dage”, hvor der hverken fandtes smartphones, Ipads eller TV.

sky med lidt regn efter os, er det en fordel, at holde sin familieferie et sted med alle de sjove aktiviteter og gode faciliteter, som en børnefamilie nu en gang kan have glæde af. Det finder man i rigt mål i Landal GreenParks ferieparker, som alle ligger smukt placeret i den jyske natur, og byder på et stort udvalg af inden- og udendørs aktiviteter.

Smuk natur og velsmagende egnsretter Naturen ligger lige uden for døren, og i ferieparkerne er der masser af sportsaktiviteter til hele familien. I flere af ferieparkerne findes feriehusene i flere størrelser, så der er også mulighed for at bo flere familier under samme tag, hvis man synes at det er det hyggeligste. Trænger man til en dag uden madlavning, kan man invitere familien på den familievenlige restaurant i ferieparken, og lade sig forkæle med velsmagende egnsretter, fremstillet af lokale økologiske råvarer, inspireret af den omkringliggende natur. Større fokus på at benytte de lokalproducerede råvarer, batter virkelig noget i det store ”bæredygtighedsregnskab”. Efter en god, lang dag med udflugt og hovedet og kroppen fuld af nye oplevelser er det skønt at komme ”hjem” til den hyggelige feriebolig og nyde en smuk solnedgang på terrassen, mens hele familien ”summer” oven på dagens oplevelser. Q

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

47


FAMILIELIV / ANNONCE

Økologiske sodavand Vi er vilde med økologi – også når det gælder læskedrikke. Derfor er EGO økologiske sodavand en serie for dig, som elsker forkælelse og velvære gennem rene, økologiske råvarer. Alle produkter i EGO serien er udviklet på baggrund af kvalitet, har et højere juiceindhold og er baseret på økologiske råvarer, og så indeholder de ingen kunstige farver. De økologiske sodavand findes i tre lækre frugtsmagsvarianter med et tvist: Lemon & Ingefær, Appelsin & Mango samt Æble & Solbær.

RET RYGGEN Ondt eller smerter i ryggen er noget vi alle kender til. Holdningskorrigerende bluser giver god hjælp, hvis du er en af dem der lider af spændinger, forkert holdning eller ømhed i ryggen. Holdningskorrigerende tøj er inspireret af kinesiotape, en teknologi som ofte anvendes af danske fysioterapeuter til at behandle smerter i ryg og nakke, korrigere muskelfunktionen og forbedre blodcirkulationen. Med holdningskorrigerende tøj aktiveres muskulaturen i ryggen konstant, hvilket betyder at hoved, skuldre og skulderblade placeres i en mere optimal position. Kollektionen og kvaliteten fra Anodyne.dk er bestemt ikke noget du behøver at gemme under en stor trøje, bluserne er i lækker kvalitet og det virker helt bestemt på både holdning og øm ryg. Har du før prøvet Anodynes holdningskorrigerende bluser, så ved du, at du ikke kan du leve uden, hvis du er blandt de mange danskere, der lider af ondt i ryggen. Så er en enkelt t-shirt ikke helt nok, det er bedst at gardere sig med et par stykker og måske også en lille fin top.

VIND

To i en cykeltrailer/klapvogn Thule Coaster XT er en holdbar cykeltrailer, med god plads til to børn. Når I er nået frem til jeres destination, er det nemt at forvandle cykeltrailerne til en klapvogn. Et HeightRight™justerbart styr gør det behageligt at styre klapvognen uanset, hvor høj man er, og der er god bagageplads i cykeltraileren til købmandsvarer eller madpakker og regntøj, hvis man skal på udflugt. To i en cykeltraileren er nem at klappe sammen, hvilket er en fordel, når den skal opbevares eller pakkes ned i bagagerummet. VI UDLODDER EN THULE COASTER XT. DU FINDER KONKURRENCEN PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK

Sidder styrken i håret?

48 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Håret repræsenterer en stor grad af kvindelighed for mange af os, derfor er det godt, at der findes hjælp at hente hvis hårtabet eskalerer. Hvad kan man gøre ved uønsket hårtab? Behandling med Crescina hjælper den naturlige hårvækst i områder, hvor håret er udtyndet. Ved at aktivere stamcellerne og styrke dannelsen af keratin i hårrødderne, booster behandlingen produktionen af nye hår. Efter kort tid opleves, at eventuelt hårtab stabiliseres, og samtidig vil nye hår begynde at vokse ud. Man bør påbegynde behandlingen så tidligt som muligt, mens hårsækkene stadig er i live. Forhandles hos udvalgte frisører.


Tema: SOL, SOMMER, FERIE & FESTIVAL

Ferie, festival og glade dage Vi elsker festivaler, og der er nok at tage af. Kombinationen af sommerens kolde drikke, live-musik og samvær med vennerne hitter stort, og overalt i Danmark kan selv den mindste flække efterhånden byde publikum velkommen til en festival med masser af gode musikoplevelser. Nogle festivaler strækker sig over en uge, andre er blot en intensiv dag eller weekend fuld af god musik. Mange familier har fået øje på, at det er sjovt og hyggeligt, at kombinere ferielivet med at høre en masse god musik. Samtidig får man introduceret ungerne, til en musikkultur som er både farverig og nuanceret. Om man er til den folkelige og primitive udgave, hvor man slår teltet op og lader skægget gro, eller foretrækker at medbringe en campingvogn eller noget helt tredje, er en temperamentssag. På de næste sider finder du en oversigt over nogle af de mange festivaler

>>

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

49


Tema: SOL, SOMMER, FERIE & FESTIVAL

>>

Rock Under Broen i Middelfart Finder sted: 9. juni

Samsø Festival Finder sted: 18.-21. juli

Rock Under Broen skriver sig tilbage i festival-historien til 1989, hvor Bent Ove Hansen, en lokalpatriot i Middelfart, fik opfyldt et af sine allerstørste ønsker; nemlig at lave en friluftskoncert på de smukke arealer under den nye Lillebæltsbro, alt sammen til glæde for det lokale foreningsliv. Også i år glæder Rock Under Broen sig til at byde jer og de mange tusinder andre velkommen til Danmarks fedeste endags-festival. Den store forskel i 2018 bliver tilføjelsen af endnu en stor scene. De to scener vil blive placeret ved siden af hinanden, og der vil ikke opstå noget overlap.

Udover den gode musik satser Samsø Festivalen på, at være Danmarks hyggeligste festival. Børn under 13 år har gratis adgang ifølge med en voksen. Samsø Festivalen afholdes tæt på den skønne badestrand i Strandskoven ved Ballen, så husk at pakke badetøjet. VI UDLODDER 5X2 PARTOUT BILLETTER. KLIK IND PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK OG DELTAG I LODTRÆKNINGEN.

VIND

Langelandsfestivalen Finder sted: 21.-28. juli Langelandsfestivalen er en ”100 % familiefestival” fuld af musik og hygge. Her er blandt andet Børneland, som fylder mere end fire fodboldbaner, hvor børnene kan fornøje sig med masser af sjove aktiviteter, og møde nye hyggelige legekammerater. De mange børn og familier giver festivalen en hel speciel stemning. TO HELDIGE FAMILIER HAR NU MULIGHEDEN FOR AT VINDE EN PAKKE BESTÅENDE AF TO VOKSEN PARTOUT BILLETTER OG TO BØRNE PARTOUT BILLETTER. KLIK IND PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK OG DELTAG I LODTRÆKNINGEN.

VIND

Ringsted Festival Finder sted: 2.- 4. august Ringsted Festival er indbegrebet af smukke omgivelser, kærlig stemning og sublime koncertoplevelser. Festivalen ligger gemt mellem hundredvis af gamle træer, som lyses op af kulørte lamper i massevis og de fem fantastiske og specielle scener. Der er børneland til de livlige unger.

Kalundborg Rocker Finder sted: 10.-11. august Kalundborg Rocker er en hyggelig familiefestival på Vestsjælland. Hvert år i august spiller de største danske musikere og bands på scenen på flotte Gisseløre – lige ud til vandet ved Kalundborg Fjord. Børn på eller under 12 år kommer gratis ind, og der findes et stort og sikkert legeområde. På pladsen er der gode muligheder for at finde mad og drikke. Lokale sportsforeninger – der arrangerer festivalen – sælger lækre hjemmelavede burgere, sandwiches mv. til meget fair priser. Også lokale caféer og restauranter har opsat telte, hvor det er muligt at købe god mad. Det er med andre ord en festival for hele familien.

Tinderbox i Odense Finder sted: 28.-30. juni Tinderbox er et brag af en festival, hvor op imod 40.000 mennesker fester igennem i smukke omgivelser i Tusindårsskoven. Børn og unge er meget velkomne på Tinderbox, og er man under 12 år, er det gratis at komme ind ifølge med en betalende voksen.

Vig Festival Finder sted: 12.-14. juli Vig Festival er en fest for hele familien. Her er hyggelig stemning, musik, afslapning, underholdning og samvær på tværs af generationer. På Vig Festival er det vigtigt, at der ikke kun er underholdning for de voksne, men også for børnene. I Viggos Grønne Verden har børnene deres egen scene, som byder på masser af underholdning og sjov for børn og barnlige sjæle.

50 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Roskilde Festival Finder sted: 30. juli-7. juli Roskilde Festival blev startet i 1971 og afholdes hvert år sidst i juni og først i juli på Roskilde Dyrskueplads. Det unikke ved festivalen er, bortset fra arrangementets særlige stemning, at mange tusinde mennesker arbejder frivilligt og ulønnet, og at festivalens overskud hvert år tilfalder kulturelle formål og humanitært og velgørende arbejde over hele verden.


Tema: SOL, SOMMER, FERIE & FESTIVAL

Musik i Lejet, Tisvildeleje Finder sted: 19.-21. juli En smuk skov, en skøn strand og et sted med en helt særlig stemning. Musik i Lejet er opstået af et ønske om at give noget til Tisvildeleje — og give noget af Tisvilde videre. Drømmen om at udvikle atmosfæren og skabe en anderledes, uventet kulturoplevelse, som overrasker publikum og giver et pusterum og afbræk fra hverdag og byliv er blevet til virkelighed. Festivalen er kendt for sin høje musikalske kvalitet, den fantastiske stemning og de smukke omgivelser. Nogle af Danmarks mest markante musiknavne har optrådt på scenen med den unikke udsigt over Kattegat.

HUSK HØREVÆRN TIL BØRNENE, NÅR I SKAL AFSTED TIL EN MUSIKFESTIVAL FULD AF GOD MUSIK.

Frederikssund Festival Finder sted: 2.-4. august Årets festival inviterer til en masse gode koncerter, hvoriblandt C.V. Jørgensen, Love Shop, Carl Emil Petersen m. band, Northern Assembly, She’s A Sailor, Allan Olsen Solo og Bo Evers vil sørge for at skabe en fest.

Smukfest i Skanderborg Finder sted: 8.-12. august Smukfest også kendt som Skanderborg Festival eller Danmarks Smukkeste Festival, er en dansk musikfestival som afholdes hver sommer i anden weekend af august i Skanderborg under temaet „Musik & Bøgetræer“. Smukfest fokuserer fortrinsvis på dansk musik med både kommende talenter/grupper samt gamle kendinge, men har altid et par store udenlandske navne på plakaten.

Tips til en vellykket festival: På de børnevenlige festivaler, er det en god idé, at medbringe et godt vatteret tæppe, hvor familien kan slå lejr under koncerterne. Så kan både voksne og børn snuppe et velfortjent hvil i dansetrætte ben. Pas på hørelsen og husk, at høj musik i længere tid kan skade hørelsen permanent. Derfor er det en god idé, at huske høreværn til børnene, når I skal afsted til en musikfestival fuld af god musik.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

51


DK-ØKO-100 EU/ikke-EU-Jordbrug


Tema: SOL, SOMMER, FERIE & FESTIVAL

Familieferie

På llf.dk/musik kan du holde dig opdateret på musikprogrammet, så du ved hvad du skal glæde dig til

– med musik i lange baner

Sommerferien er tidspunktet, hvor man som børnefamilie har mulighed for at få fyldt lidt energi på batterierne. Gerne i form af fælles oplevelser som man kan leve længe på, når hverdagene indfinder sig igen. Hvad siger I til, at spendere en skøn ferieuge sammen med andre musikglade familier på den allermest familievenlige musikfestival i Danmark? Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

F

amilieferie og musikfestival. Er det to ord, som overhovedet kan skrives i den samme sætning? Ja da, men nogle tror fejlagtigt, at det er umuligt at forene børnefamiliens yngste og musikfestivallivets glæder. Det er det langt fra, når bare man vælger den rigtige festival, hvor alle trygt kan deltage i de perfekte rammer til en vellykket familieferie. Et festivalområde der er indrettet med masser af faciliteter, der gør det nemt at være afsted med de yngste skud på familietræets stamme. På den idylliske ø Langeland stimler folk i alle aldre sammen i uge 30. Her kan man nemlig opleve en skøn, aktiv ferieuge med familien, akkompagneret af nogle af Danmarks største musiknavne. Langelandsfestivalen er i år 21.-28. juli – en festival, om mange vender tilbage til år efter år.

Børne- og forældrevenlig festival På Langelandsfestivalen er der så mange børneaktiviteter til børn helt ned til to årsalderen, at det er både sjovt og nemt at have familiens rollinger med. Børn i alle aldre stimler sammen i ”Børneland”, hvor de på tværs af alder har en fest sammen. ”Børneland” er et område på 25.000 kvadrat-

meter og her er et væld af forskellige aktiviteter til børn i alle aldre fra 2 - 12 år. Her bliver de udfordret til kreativ og sjov leg, og der er rig mulighed for at knytte nye venskaber. I ”Børneland” er en hoppeborg ”reserveret” til de mindste børn, så de ikke bliver ”hoppet af”, når de større giver den gas. Der findes dog også ’forlystelser’, som er mere henvendt til forældrene. Ud over i omegnen af 70 koncerter, byder festivalen også på nogle sjove barer, lækre madtilbud og en sjov handelsgade, hvor både børn og forældre kan gøre en god handel.

Plads til børnene Til koncerterne er der god plads og masser af luft, selv når der er mange samlet til de større musikbegivenheder. Tag et tæppe med, så ungerne kan hvile benene, hvis de bliver trætte af at danse og hoppe rundt. Det er også en god idé at pakke høreværn, der beskytter de smås ører og hørelse. Børnefamilier sætter virkelig pris på at få en god nattesøvn, så alle er glade og udhvilede, og hvis man ikke har været på musikfestival før, er det oplagt at frygte for familiens nattesøvn. Det er der ingen grund til. Der findes flere muligheder for indkvartering, når man kommer som en børnefamilie, hvor der er ro, så alle kan få sin nattesøvn. Tæt på festivalpladsen og ”Børneland” ligger GirafCamp Deluxe. Her slipper man for bøjede pløkker, og slappe barduner, for alt er klappet og klart til indflytning – lettere bliver det ikke. Tæt på de girafplettede telte er der adgang til toiletter med træk-og-slip samt badevogne – og så kan man tage sit giraftelt med hjem, når festivalen er slut. I området er der desuden festivalro mellem kl. 24 og 08, så hele familien kan samle energi til endnu en festlig og hyggelig dag. Campen ”Sjov for Børn” er også et oplagt sted at slå lejr. Der er man sikker på, at der også bor børnefamilier i naboteltene. Man skal selv medbringe sit telt, til gengæld er man også her sikret en placering i umiddelbar nærhed af ”Børneland” og festivalpladsen. Campen er et indhegnet område, hvor kun de familier, der har købt en plads på campen har adgang. Festivalen er perfekt til børnefamilier, og de store børn kan På festivalen lægge sig i UngCamp, hvor der er mere gang i dén. Q findes ikke mindre end 400 vandskyllende toiletter, og der er indrettet pusleplads til de mindste.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

53


ØKOLOGI / ANNONCE

En økologisk bølge En familie, der savnede tid til at være sammen, et slot og et af Danmarks største økologiske landbrug. Tre ting, der ikke er åbenlyst forenelige – men det viste de sig faktisk at være. Slottet, der er tale om, er Gram Slot, familien er Sanne og Svend Brodersen samt deres fire børn, og det økologiske landbrug er deres fælles livsprojekt. Af He n rie tte Ro se nth a l M uld

Gram Slot er med de røde murstensbygninger et strålende eksempel på typisk dansk herregårdsbyggeri gennem tiderne.

D

e heldige? Det er os forbrugere, der på grund af Sanne og Svends store indsats og deres samarbejde med REMA 1000, får muligheden for at vælge de gode, økologiske fødevarer uden at blive flået. Men hvordan ender man med at købe et slot og – oven i købet – mene, at det vil frigøre tid til familie? Det spurgte vi Svend om. – Både min hustru, Sanne, og jeg var godt i gang med hvert vores arbejdsliv, og jeg havde også kig på en borgmesterpost i Kolding. Vi havde travlt. En dag stoppede vi op og tog en

54 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

snak om, hvad vi egentlig havde lyst til, og det var, viste det sig, at være mere sammen som familie og have bedre tid til vores fire børn. – Vi købte derfor i 2007 Gram Slot, som nu er vores fælles livsprojekt. Her kan vi indrette os, så vi kan være mere sammen med børnene og hinanden og samtidig leve drømmen ud om et økologisk landbrug så stort, at det kan gøre en forskel. Interessen for økologi ruller som den største bølge i landbruget, siden andelsbevægelsen opstod for mere end 100 år siden. Jeg er overbevist om, at hele landbruget i Danmark generelt er på vej tilbage til økologien, og jo mere økologi desto bedre er det både for os og forbrugeren. – Vi besluttede, at vi ville finde en samarbejdspartner, der ville aftage alle vores afgrøder, i stedet for at handle med flere mindre aftagere. Det er, fordi vi tror på, at vi på den måde kan sprede økologien til flere, da mængden også spiller ind på prisen, hvilket giver


ØKOLOGI / ANNONCE

– Vi købte i 2007 Gram Slot, som nu er vores fælles livsprojekt. Her kan vi indrette os, så vi kan være mere sammen med børnene og hinanden og samtidig leve drømmen ud om et økologisk landbrug så stort, at det kan gøre en forskel.

Gram Å, slotssøen, den imponerende slotspark, Storskoven og de omgivende marker danner rammerne omkring slottet, og området er på én gang unikt og et stykke typisk dansk natur.

Økologi til alle

flere råd til at vælge økologiske fødevarer. Præcis samme holdning og tanke mødte jeg hos Anders René Jensen, som er indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000. Vi talte helt samme sprog og havde de samme visioner for udbredelsen af økologi. Derfor indledte vi et samarbejde - og det er rigtigt spændende at udvikle den økologiske tankegang sammen med REMA 1000. – Jeg håber på, at vi kan inspirere andre til at omlægge deres landbrug til økologi, for det er der fremtiden ligger, er jeg sikker på, fortæller Svend Brodersen.

Smukke omgivelser Gram Slot er med de røde murstensbygninger et strålende eksempel på typisk dansk herregårdsbyggeri gennem tiderne. Hvis vægge kunne tale, ville man kunne få verdens mest spændende historielektion, for historien om Gram Slot tager sin begyndelse for omkring 800 år siden. Der ville være beretninger om krige og opgangstider, hårdt slid og overdådige fester, dystre skæbner og heltemod, fiasko og viljestyrke, udholdenhed og foretagsomhed.

For ikke ret mange år tilbage var økologi i hverdagen noget, som mange måske drømte om, men som både var for dyrt og også ret bøvlet at indkøbe, fordi man skulle i flere forskellige butikker. Sortimentet kunne også være ret sparsomt, så helt nemt var det ikke at købe ind til en økologisk husholdning. Det var netop denne problematik REMA 1000s købmænd satte sig for at gøre noget ved. For at priserne på de økologiske produkter kan holdes i et fornuftigt niveau, kræver det produktion i en vis størrelse. Heldigvis kan Gram Slots økologiske landbrug på i alt 1300 hektar - og 20 års erfaring på området - være med til at gøre forskellen. Visionerne har de nemlig til fælles, og Gram Slot og REMA 1000s holdning til økologi og fødevarer er klar: Økologi skal gøres tilgængeligt for alle til priser, hvor alle kan være med. I et økologisk landbrug kan man ønske sig et bestemt kvantum af de forskellige afgrøder, men det er nu en gang sådan, at det er årets høst, som blandt andet er under indflydelse af vejret, der afgør, hvor meget af Gram Slots økologiske fødevarer, der lander på REMA 1000s hylder. Man kan ikke tvinge afgrøderne frem ved hjælp af gødning, så foruden at producere sunde fødevarer, skåner man også miljøet.

Besøg Gram Slot Hver lørdag har du mulighed for at besøge Gram Slot kl. 10 og få en rundvisning på stedet. En rundvisning på Gram Slot omfatter en tur rundt på slottet og eventuelt i parken eller den tilhørende avlsgård (Gram Gård), hvis tiden og vejret tillader det. Undervejs fortælles bl.a. om stedets historie og om Sanne og Svend Brodersens køb af slottet, deres planer og visioner for Gram Slot samt de igangværende renoveringsproj​ekter og mange, mange andre ting. n

Hvorfor skal vi vælge økologi? Det er blandt andet, fordi de økologiske fødevarer er produceret på en måde, hvor der bliver taget særlige hensyn til miljø og dyrevelfærd hele vejen fra jord til bord.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

55


ANNONCE

Per Rytter Andersen, frilandmand siden 1998

DERFOR ER VORES KØER FRI Køer fra FRILAND ØKOLOGI har adgang til åbne marker hele sommeren. Her kan de frit spise løs af frisk kløver og græs, tage en velfortjent lur i det grønne og nyde den friske luft i fulde drag. Det kalder vi rendyrket dyrevelfærd.

Mød din frilandmand

Kig efter FRILAND ØKOLOGI, næste gang du køber oksekød.

Dialog fremmer forståelsen og lysten til at købe økologisk. Det mener den økologiske landmand Per Rytter Andersen, der har 145 malkekøer og leverer ungkvæg og køer til Friland fra sin bedrift Kirkemosegård i Hvilsom ved Hobro.

K

valitet og åbenhed er nøgleord for den økologiske frilandmand Per Rytter Andersen. – Økologi bygger på at kunne sælge nogle gode produkter. Som frilandmand er det vigtigt for mig at være i dialog med forbrugerne og vise dem, hvem der producerer det økologiske oksekød, og hvor kødet kommer fra. På den måde tager vi medansvar, siger Per Rytter Andersen, der har 145 malkekøer og leverer ungkvæg og køer til Friland fra sin bedrift Kirkemosegård i Hvilsom ved Hobro. Per Rytter Andersen har været frilandmand siden 1998 og er glad for den økologiske produktionsform. Det har stor værdi og gør mig i stand til at stå inde for min produktion. Og så er det altid dejligt at se dyrene gå frit omkring og græsse på marken, forklarer Per Rytter Andersen.

»

Han har 250 hektar jord, hvor han blandt andet dyrker korn. En del af høsten leverer han til et økologisk bageri i Nordjylland, mens resten bliver brugt som foder til køerne. – Vi er næsten selvforsynende og bruger som økologer ikke kunstgødning og sprøjtemidler i marken i forbindelse med dyrkning af kornet. Man behøver ikke gøre landbrug mere kompliceret end som så, fastslår Per Rytter Andersen. Q

FAKTA OM ØKOLOGISKE KØER Q Vores køer har adgang til græsmarker i sommer-

halvåret.

JEG KOMMER TÆT PÅ MINE DYR OG HAR ET GODT KENDSKAB TIL HVERT ENKELT AF DEM.

56 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Q Vores køer får daglig motion året rundt. Q Vores køer har god plads og masser af strøelse i

stalden om vinteren. Q Vores køer får 100% økologisk og GMO-frit foder.


FAMILIELIV / ANNONCE

Vores køer er FRI

Mød vores køer på friland.dk


OPSKRIFTER / ANNONCE

Mad med masser af smag Vi elsker krydret mad og henter gerne inspiration fra alle verdens køkkener. Fra vestens stærke tex mex til østens forunderlige smagsbombardement, som spænder bredt fra sødt, salt og syrligt. Man behøver ikke at have et helt skab fyldt med alverdens krydderier og saucer, og det tager da heller ikke hundrede år at lave smagfulde retter. Til 4 personer

Santa Maria har gjort en stor del af forarbejdet for os, og har endda mange ”økologiske genveje” til lækre retter, så det er let at servere velsmagende, hjemmelavede måltider med masser af smag. Klik ind på www.santamaria.dk hvor du bliver inspireret af opskrifter med smagsoplevelser der er nemme og hurtige at kreere.

Det asiatiske køkken tilbyder både søde, skarpe, milde og varme smage.

Yakitorikylling Asiatisk BBQ når det er bedst! Yakitorikylling er grillet kylling på spyd, marineret i dejlige japanske krydderier. Den her ret er perfekt som fingermad. Yakitori kyllingeboller: 10 træspyd 500 g. kyllingefars 1 tsk. Santa Maria Rock Salt Skallen fra en ½ citron. 0,5 tsk. Santa Maria Sort Peber 2 finthakkede forårsløg 2 spsk. rasp Yakitori Kyllingfilet: 15 træspyd 800 g. kyllingefilet Tare sauce: 3 spsk. Santa Maria Rice Vinegar 3 spsk. Santa Maria Tamari Dark Soy 3 spsk. sukker 3 spsk. vand 2 tsk. Santa Maria Ginger Paste

58 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Dressing: 1 tsk. Santa Maria Chili Flakes EKO 1 spsk. Soya (prøv fx Santa Maria Tamari Dark Soy) 1 spsk. Santa Maria Rice Vinegar 2 spsk. rapsolie 2 tsk. Santa Maria Japanese Wasabi & Sesame krydderi En smule citronsaft Salat: 70 g. blandede salater 1 purløg, brug det hvide og skær det i tynde strimler på langs ½ agurk, skrælles og skæres i grove stykker. Dyppesauce: 1 dl. mayonnaise 2 tsk. Santa Maria Japanese Wasabi & Sesame krydderi

Tilberedning: Læg spyddene i blød. Bland ingredienserne til kyllingebollerne i en skål, og form en kødbolle rundt om hvert spyd. Skær hver kyllingefilet i 6 stykker og sæt dem på de resterende spyd. Brug et stykke kød pr. spyd. Bland alle ingredienserne til Tare saucen i en lille kasserolle og kog saucen op til der kun er 1 dl. tilbage. Bland ingredienserne til dressingen i en skål, som du senere kan blande i salaten af agurk, purløg og salat. Bland mayonnaise, Wasabi & Sesame krydderiet (dyppe sauce) i en lille skål. Pensl alle spyddene med olie og grill dem på meget høj varme. Når spyddene er ved at være klar, skal du pensle dem med Tara Saucen, for så at give dem det sidste varme. Læg dem derefter på et serveringsfad, klar til servering. Bland dressingen i salaten og server spyddene med dyppe saucen.


OPSKRIFTER / ANNONCE

Vegetar tortilla

Til 4 personer

Vegetariske tortillas? Ja da. Byt kødfarsen ud med hakkede valnødder og tilsæt cremet fetaost, løg og grøntsager. Anvend gerne Santa Maria økologiske produkter. 1 pose Santa Maria Organic Taco Spice Mix 450 g. valnødder 1 lille løg 1 spsk. olie 0,5 dl vand Til servering: 1 pakke Santa Maria Tortilla Organic Original Medium 8-pak 1 glas Santa Maria Organic Taco Sauce Medium 230 g. 1 pose mixet salat 1 avokado 1 bakke cocktailtomater, halverede 50 g. fetaost, smulret Tilberedning: Hak valnødderne og løget groft. Brun løget i olie. Tilsæt valnødderne og steg i to minutter ved middelhøj varme. Tilsæt tacokrydderiet og vand. Rør rundt og lad blandingen simre i et minut. Varm tortillaerne som angivet på pakken. Fordel salat og nøddefyld på tortillaen. Top med tacosauce, tomater, avokado og fetaost.

Krydderier Santa Maria er stærke på smagsoplevelserne, og med næsten 100 forskellige krydderier i deres sortiment er der masser til smagsløgene.

Hurtig pasta med hvidløg, parmesan & urter Pasta til 4 personer 3 spsk. olivenolie 2 tsk. Santa Maria Garlic Paste eller 2 fed hakket hvidløg 1 knsp. Santa Maria Red Hot Chili Flakes 250 g. cherrytomater skåret i halve 1 dl. parmesanost, revet

Til 4 personer

1 spsk. Santa Maria Basilikum 2 tsk. friskhakket bredbladet persille ½ tsk. Santa Maria Oregano ½ tsk. salt 1 knsp. Santa Maria Sort Peber, friskkværnet 2 spsk. smør (valgfrit)

Tilberedning: Kog pastaen efter anvisningen på pakken. Steg hvidløget forsigtigt i olivenolie til de er bløde og lad det stege sammen med chili i 1 min. Tilsæt herefter cherrytomater og lad det stege i 2 min. Bland den nykogte pasta godt med hvidløg, tomat og parmesanost, og vend det til sidst med basilikum, persille, oregano, salt, peber og smør. Serveres straks som den er eller med lufttørret skinke. Top med lidt ruccola. Voilà!

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

59


OPSKRIFTER / ANNONCE

Forårslækkerier Når vinteren er ovre, skal vi have de lette og sunde retter på menuen igen. Her får du lidt forslag til nemme og sunde retter som er klar til at blive serveret på middagsbordet. Kig med her, og hent mere inspiration på REMA1000s hjemmeside.

Hornfisk med varm kartoffelsalat Til 4 personer 2 pakker hornfisk olie til stegning smør salt og peber 4 kartofler ½ l fløde

1 spsk. dijonsennep 1 citron 400 g ærter 2 bundter dild 1 pakke salatmix

60 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Tilberedning Skyl salaten og lad den dryppe af i en sigte. Kartofler i skiver koges i 5 minutter i letsaltet vand. Hæld dem i en sigte og lad dem dryppe af. Tag en gryde og kog fløden op med sennep og revet citronskal. Lad det koge igennem i 5 minutter. Tilsæt de halvrå kartoffelskiver og lad dem koge med i flødesaucen i 5 minutter. Til sidst tilsættes ærter samt den friske dild. Skyl og rens hornfiskene og krydr stykkerne med salt og peber. Varm en pande op og tilsæt olie og smør. Steg dem 3 minutter på hver side. Anret den skyllede salat på 4 tallerkener sammen med den varme kartoffelsalat. Til sidst toppes med den nystegte hornfisk. Servér straks.


OPSKRIFTER / ANNONCE

Økologiske koteletter med agurk i dildfløde samt hovedsalat Til 4 personer 4 koteletter hvedemel salt og peber 1 hel agurk eller 3 skoleagurker 1 tsk. flagesalt 2 dl syrnet fløde ¼ dl hakket dild revet citronskal fra ½ ubehandlet citron 1-2 spsk. citronsaft friskkværnet peber 1-2 hovedsalat

Tilberedning Flæk agurken på langs, skrab kernerne ud med en ske og skær den i skiver. Drys agurkeskiverne med salt og lad dem trække 5-10 minutter. Skyl saltet af og dup dem tørre. Rør syrnet fløde, dild, citronskal og citronsaft sammen og vend agurkerne i cremen. Smag til med friskkværnet peber og måske et par saltflager. Vend koteletterne i hvedemel krydret med salt og peber. Brun koteletterne 1 minut på hver side ved god varme og steg dem færdige ca. 3 minutter på hver side ved middel varme. Servér med agurker i dildfløde og salat.

Salatwrap med økologiske wokstrimler i østerssauce og agurkesalat

Rugmelsstegt hornfisk med fennikel, squash og agurk

Til 4 personer

Til 4 personer

400 g oksekød i strimler ½ dl østerssauce olie til stegning Agurkesalat 1 agurk ¾ dl eddike ¾ dl vand

2 spsk. honning 1 spsk. fiskesauce, kan udlades og erstattes af salt 150 g nudler gerne fuldkorn sprød salat fx hjertesalat, romainesalat eller frillice frisk koriander

Tilberedning Bland kødet med østerssauce og lad det trække 15 minutter. Skær agurk i tynde bånd, brug ostehøvlen eller kartoffelskrælleren. Vend agurkebåndene i en marinade af eddike, vand, honning og fiskesauce. Lad agurkesalaten trække mindst 10 minutter og hæld lagen fra. Kog nudlerne i letsaltet vand som anvist. Lynsteg kødet i olie 2-3 minutter. Steg det af 2-3 gange. Hvis mængden er for stor, falder temperaturen og kødet koger i stedet for at stege. Skyl salaten og bræk bladene fra hinanden. Fordel nudlerne i de største og flotteste blade og top med strimler samt agurkesalat. Drys med koriander og server straks.

2 pakker hornfisk 1 fennikel 1½ dl rugmel 2 squash salt og peber 1 agurk

vindruekerneolie til stegning 1 bundt persille smør Tilbehør 1 citron danske kartofler

Tilberedning Skyl og rens hornfiskene. Vend dem i rugmel og krydr stykkerne med salt og peber. Varm en pande op og tilsæt olie og smør. Steg dem 3 minutter på hver side. Skær stokken af fennikelhovedet og tag bladene af, skær squash i skiver og halvér agurken. Når fisken er stegt, lynsteges grøntsagerne på en varm pande med lidt olie. Krydr med salt og peber. Pynt med persille. Kog de danske kartofler. Til sidst presses saften fra 1 citron ud over alle grøntsagerne. Servér straks.

På www.rema1000.dk/madunivers kan du klikke ind og finde mange flere lækre og velsmagende opskrifter

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

61


SPIS FISK I SÆSON

Køb dansk fisk, og støt de danske fiskere. Dansk fisk er godt for vores miljø, vores økonomi og for dig. Prøv maj måneds fisk, dansk hornfisk.

Kampagnen gennemføres af Fiskebranchen med støtte fra Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og Miljø- og Fødevareministeriet.

Få opskrifter og viden om dansk fisk: danskfisk.dk


FAMILIELIV/ ALLERGI

Slip af med din allergi Nogle af os jubler ved tanken om forår, andre ser frem til det med lige dele glæde og bekymring, for i den lune luft hvirvler pollen, og det generer dagligt den million danskere, som lider af høfeber. Af He n rie tte Ro se nth a l M uld

D

et er skønt når forårsbebuderne i bedene og kalenderen meddeler forårets komme, men Astma-Allergi Danmark anslår, at der findes ca. en million danskere der er ramt af høfeber, og blandt disse er glæden ved foråret ofte ledsaget af en bekymring for - hvor slemme bliver symptomerne i år? Papirlommetørklæder i massevis, næsespray indenfor rækkevidde og dagligt indtag af antihistamin, er nok det mest velkende forsvar mod allergi, og hvis det er nok til at holde symptomerne nede, er mange da også godt tilfredse med det. Mange tror nemlig fejlagtigt, at det er eneste mulighed når allergien blusser op. Derfor kan det godt betale sig at besøge lægen og få udredt præcist hvad man er overfølsom overfor, så behandlingen kan blive så målrettet som muligt, for der findes faktisk en anden løsning, og det er immunterapi, også kaldet allergivaccination, som gives som indsprøjtninger eller tabletter, der indeholder det man er allergisk overfor, i høje doser. Helt banalt ”lærer det kroppen”, at kunne tåle disse helt naturlige ting, som man ikke kan undgå at støde på, og som kroppen fra naturens side burde tåle. Man omprogrammerer, så at sige, immunforsvaret, så det kommer til at fungere, som det gør hos mennesker, der ikke lider af allergi. Niels-Erik Schollert, speciallæge i øre-næse-halssygdomme, Ørelægerne Fredericia, er en af de læger, der med stor succes, vaccinerer allergikere, til at få en lettere hverdag, uanset om det er husstøvmider eller pollen der er skaber problemerne. – Vaccination kan tilbydes, når allergien er veldokumenteret

i forhold til, hvad man er overfølsom over for, og konventionel behandling, som antihistamin og næsespray, ikke er tilstrækkelig. Når man er allergisk, kan symptomerne på allergien være så kraftige, at de ødelægger hverdagen og også gør det vanskeligt at passe et arbejde. Det er f. eks. ikke hensigtsmæssigt at få næseblod flere gange dagligt eller have gentagne bihulebetændelser, som nogle allergikere desværre oplever. Allergi er en immunforsvars sygdom, som får kroppen til at reagere negativt på ting, som den sagtens burde kunne tåle at være i kontakt med, f.eks. pelsdyr, husstøvmider eller græs. Ved at vaccinere udsætter man kroppen for det som fremkalder den allergiske reaktion i kontrollerede mængder, hvorved kroppen langsomt ændrer immunforsvarets respons, så den ikke længere reagerer uhensigtsmæssigt på det, som man er overfølsom overfor. En anden stor fordel ved vaccination mod allergi, er at man samtidig kan slippe af med krydsallergierne, som mange også oplever som meget generende. Vaccinen virker rigtigt godt hos en meget stor del af de behandlede, og jeg mener, at det er fremtiden indenfor behandlingen af luftbåren allergi. Set med Europæiske øjne har disse vacciner en kæmpe fremtid, og efter min mening burde langt flere tilbydes behandlingen, fortæller Niels-Erik Schollert, speciallæge i ørenæse-halssygdomme, Ørelægerne Fredericia. Lægen kan ved hjælp af en priktest og blodprøver be- eller afkræfte, hvis du har en formodning om, at du lider af pollenallergi. Q

Q

Sæsonen for pollen starter i det tidlige forår og slutter typisk i løbet af september måned.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

63


FAMILIELIV / ALLERGI

Hvad er allergi? Allergi er en arveligt betinget sygdom, som ofte knytter sig til astma, høfeber og børneeksem. Derfor har et barn langt større risiko for at udvikle allergi, hvis forældre eller søskende har eller har haft allergi, eller allergiske sygdomme. Af D e a L a r s en

N

ogle mennesker udvikler allergi, selvom ingen andre i familien har det. Astma kan skyldes allergi, og allergi kan udløse astmasymptomer, men det er ikke i alle tilfælde at der er en sammenhæng. Hvis astmaen starter i barnealderen - og hvis det er en egentlig astma - er der dog ofte tale om allergi, hos børn i skolealderen med astma, har omkring 80 % af dem også allergi.

dommen bryder ud. Men lægerne kender ikke årsagen til, at så mange børn udvikler astma.

Astma er den hyppigste lungesygdom hos børn I rigtig mange familier findes et eller flere børn med astma, for mellem 10 og 20 % af alle danske børn har i dag astma eller astmalignende symptomer. Langt de fleste astmabørn er velbehandlede og lever et godt børneliv trods sygdommen. Pibende, hvæsende vejrtrækning, nattehoste og åndenød. Det er nogle af de symptomer, som op mod hvert femte danske barn oplever på et tidspunkt i løbet af barndommen. Det er yderst ubehagelige symptomer, men de kan holdes i skak, hvis astmaen er velbehandlet.

Kontaktallergi Mindst 10 % af den danske befolkning lider af kontaktallergi over for et eller flere kemiske stoffer. Kontaktallergi forårsages af små kemiske stoffer, som trænger gennem huden og påvirker immunsystemet, så der opstår allergi. Stofferne, der kan fremkalde allergi, kaldes også allergener. Allergenerne kan være metaller, konserveringsmidler, parfumestoffer, farvestoffer og andre stoffer, som forekommer i forbrugerprodukter som kosmetik, smykker og rengøringsmidler, men allergien kan også fremkaldes af “naturlige” stoffer som f.eks. æteriske olier og planter.

Mange lider af høfeber Der er mange danskere, ca. en million, der er plaget af høfeber, som er en udbredt overfølsomhedssygdom. Symptomerne minder om en forkølelse med, røde irriterede øjne der klør, masser af nys og enten dryppende eller tilstoppet næse. Ifølge Netdokter.dk opstår høfeber som regel i barndommen, og mange vokser fra det i 30-40 års alderen. Andre har ”glæde” af høfeber hele livet. Derfor kan det godt betale sig at besøge lægen og få udredt præcist hvad man er overfølsom overfor, så behandlingen kan blive så målrettet som muligt.

Ingen forklaring på hvorfor børn får astma Hos småbørn udløses astma typisk af infektioner, ofte i forbindelse med vuggestuestart. Hos skolebørn derimod er allergi en af de almindeligste årsager til, at syg-

64 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

FAK TA Kan man dyrke sport hvis man lider af astma? Ja, hvis ens astma er velbehandlet, kan man dyrke sport på linje med andre. Det er ikke farligt at løbet, når man har astma. Men det er en god idé at have sin medicin med, hvis man pludselig mærker, at man får mere end almindelig besværet vejrtrækning. Motion er vigtigt, da det styrker den måde, dit hjerte og dine lunger arbejder sammen på. Vores lunger er overdimensionerede, hvilket vil sige at de reelt kan ventilere mere ilt, end hjertet kan pumpe rundt. Når du dyrker motion, styrker du muskulaturen i hjertevæggene hvilket gør, at hjertet kan slå. Motion styrker også immunforsvaret, hvilket kan have den positive effekt, at motion på sigt kan formindske betændelsestilstanden i lungerne.

Kilder: Sundhed.dk, Videncenter for Allergi, Astma-Allergi Danmark, Lunge.dk


FAMILIELIV / ALLERGI

Har mit barn astma? Her kan du se hvilke symptomer, du skal holde øje med, hvis du er i tvivl: Q Langvarig og gentagende hoste i forbindelse med virusinfektioner, eller når de sover, griner, græder, leger, løber og lignende. Q Vejrtrækningsbesvær og hvæsende eller pibende vejrtrækning, når vejret skifter, når det er i røgfyldte lokaler eller der bliver sprayet parfume eller i forbindelse med fysisk anstrengelse. Q Barnet stopper op for at få luft, eller trækker sig ved fysisk aktivitet før de andre børn. Q Hyppige luftvejsinfektioner som forkølelse, hoste og lungebetændelse. Q Barnet bliver hurtigt træt og trives dårligt.

Parfume kan forekomme i stort set alle kosmetiske produkter og er tilsat for at korrigere kropslugt, konservere produktet eller som et led i markedsføring af et produkt. Udover velduftende produkter som deodoranter, aftershave og cremer, kan også rengøringsmidler, sæbe, skyllemidler, „luftfriskere“, stearinlys, hygiejnebind, legetøj og industrielle produkter som maling og skæreolier indeholde parfumestoffer. Parfume findes også hyppigt i naturkosmetik.

Naturlige parfumer De mest allergifremkaldende duftstoffer er naturlige. I en undersøgelse af naturkosmetik fra 1996 blev 22 naturparfumer kemisk analyseret, og man fandt at 82 pct. af parfumerne indeholdt kendte allergifremkaldende stoffer og visse i så store mængder, at det blev anset for risikabelt at anvende dem. Set fra et allergiperspektiv er det således hverken sundere eller mindre risikofyldt at benytte naturlige ekstrakter/duftstoffer fremfor syntetisk fremstillede parfumer. Q

Hvis mindst to ud af de fem ovenstående symptomer passer, bør man søge læge med henblik på at få barnet undersøgt for børneastma.

Parfumeallergi Dagligt ser vi flere og flere eksempler på børn der udvikler parfumeallergi. Det skyldes, at det er en samfundsnorm, at vi dufter godt. De unge bruger i stigende grad produkter, der er tilsat parfume, for eksempel hårshampoo, deodorant, bodylotion osv. dagligt. Dvs. de udsætter sig dagligt for risikoen for at udvikle allergi, som er et stigende problem. En parfume er en blanding af duftstoffer, som er sammensat, så de danner et æstetisk hele. En parfume kan bestå af 10 til 300 enkeltstoffer og der er ca. 2.500 forskellige duftstoffer at vælge imellem, når en ny duft skal udvikles. Ud af de 2.500 duftstoffer, der findes, er ca. 100 kendt som allergifremkaldende hos mennesker. På trods af at det er relativt få duftstoffer, som er kendt allergifremkaldende, har netop disse stoffer været meget anvendt i kompositionen af parfumer til alle formål.

FAK TA Amning reducerer risikoen for astma og allergi Selv om debatten om at amme i fuld offentlighed indimellem raser i nyheder og på de sociale medier, er der mange gode grunde til at amme alligevel. Fuld amning i 4 måneder nedsætter risikoen for: Q udvikling af allergisk sygdom, især hos børn, der er arveligt disponeret for allergi Q udvikling af komælksallergi i ammeperioden Q atopisk eksem (børneeksem) op til 3-års-alderen Q udvikling af astma – især i de første leveår.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

65


ALLERGI / ANNONCE

Et allergivenligt hjem

FAK TA Tjek dit indeklima, så du undgår skimmelsvamp.

Tag ikke fejl af overskriften. Det handler langtfra om at byde allergien velkommen i dit hjem, tværtimod, for allergi kan i den grad forringe livskvaliteten. Derfor handler det om, at begrænse mængden af støv og andre allergifremkaldende partikler i luften, og til det findes der smarte ”husholdningsassistenter” som tager slæbet, mens du laver andre og sjovere ting. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

D

er’ noget i luften, og hvis det er pollen, støv og dyreallergener, døjer mange med vejrtrækningsproblemer, røde kløende øjne og løbende næse, fordi den allergi mange lider af, bliver ”fodret”, når luften hvirvles op.

Rene gulve Det er nærliggende at ”skovle” opgaven videre, hvis man lider af allergi, og der skal støvsuges. Man er jo bare ikke altid så heldig, at der er andre, der står i kø for at overtage opgaven – og selv om der er, kræver det måske endeløse forhandlinger og decideret bestikkelse, hvis det f. eks. er husets teenager, man appellerer til. Glem alt om det, og lad sidste skrig af en robotstøvsuger, Electrolux Pure i9, løse opgaven – gerne på daglig basis, mens I ikke er hjemme. På den måde slipper man for at være i rummene, når støvet hvirvler i luften.

66 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Den smarte robotstøvsuger er trekantet, så den kan komme tæt på panelerne og helt ind i hjørner og kroge, og nå alle de nullermænd, der plejer at gemme sig lige netop der. Man slipper for bøvlet med pludselig at være løbet tør for støvsugerposer, for her er i stedet for en stor støvbeholder, og den tømmer man bare hver gang ”rullemarie” beder om det. Nemmere og billigere end med et posesystem. Man kan tilpasse rengøringsintervallet og styre sin nye ”rengøringshjælp” via en app på sin smartphone. Hvis robotten skal gøre rent på et stort areal, mærker den selv når batterierne begynder at blive lidt trætte. Så kører den automatisk tilbage til sin opladestation, og genoptager rengøringen, når der er ny energi på batterierne. Og al den tid man ikke bruger på kedelig støvsugning, kan man jo i stedet for, bruge til hyggelige stunder med familien.


ALLERGI / ANNONCE

FAK TA Har du en fornemmelse af, at der er noget i din bolig, der generer dig? Men er du ikke helt klar på, hvad det ”noget” kan være, så kan du tænke over om følgende kan have indflydelse: Q os fra brændeovn Q os fra stearin- eller duftlys Q afgasninger fra møbler eller andet nyt interiør Q parfume Q mados Q støv Q dyr Q husstøvmider Q skimmelsvampevækst Kilde: Astma-Allergi Danmark

Godt indeklima og ren luft Astma-Allergi Danmark anbefaler at man lufter ud i 5-10 min. med gennemtræk tre gange om dagen, og altid når man gør rent. Det er ikke altid nok til at skabe et optimalt indeklima for allergikere, og så er det fint, at der findes en – eller rent faktisk to – luftrensere der anbefales af det svenske Astma- og Allergiforbund til personer med astma og allergi. De er fra Electrolux og hedder henholdsvis Oxygen EAP 300 og Oxygen EAP 450.

Hvis du ligner mig det mindste, tænker du måske som det første: Hvordan ser sådan en ud? Kan man holde ud at se på den i sit hjem? Fylder den en halv endevæg, eller tre kvadratmeter gulvplads? For det første er begge typer udført i et minimalistisk og diskret design. Det betyder, at de passer fint ind i ethvert hjem uden at ”støje i øjnene”. Oxygen EAP 300 leverer 335 m3 ren luft pr. time, og er ideel til større rum op til 70 m2. Et avanceret filtreringssystem med flere trin, fjerner snavs, støv, pollen og lugte i tre trin, hvilket resulterer i 99,97 % renere luft. Den er nem at be-

FAK TA Mange allergener, som støv, dyrehår og pollen, spredes gennem luften.

tjene, har en praktisk fjernbetjening og passer så at sige sig selv. Luftrenseren opfanger selv luftkvaliteten via en lugtsensor, der fungerer som en elektronisk „næse“. Når den opfanger parfumer, trafikos, cigaretrøg og andre lugtgener øger den automatisk for luftgennemstrømningen, og opfanger dem i det aktive kulfilter. Så er man sikker på hele tiden, at have den bedst mulige rensning af luften. ”Storebror” Oxygen EAP 450 har lidt flere kræfter og kan rense 495 m3 luft pr. time i fem trin, og er derfor velegnet i rum op til 103 m2. Den har samme egenskaber som sin ”lillebror”, men har et vaskbart filter, hvilket nogle synes er en fordel på den lange bane.

Farvel til fugt i luften Et indeklima med tung, fugtig luft er noget der både kan genere i luftvejene, og hvis helt galt – skabe grobund for skimmelsvamp. Selv om man lufter ud dagligt, er det ikke altid nok – slet ikke hvis man tørrer vasketøj i sin bolig. En affugter, AmbiFlex fra Electrolux, fjerner effektivt overskydende vanddamp og giver et rigtigt fint indeklima, og til tørring af vasketøjet har den et særligt effektivt program. Den renser samtidig luften for støv og allergener. Q

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

67


Om myrer og hvordan du slipper af med dem Hov... Der var en myre. Og en mere. Og en til. Indenfor, udenfor og alle vegne. Myrer invaderer haven og hjemmet så snart forårssolen titter frem. De findes i mange slags - brune, sorte, store, små, og de er lige irriterende alle sammen. På nær flyvemyren, den er ekstra irriterende! Problemet med myrer er, at de undergraver din indkørsel eller terrasse, så stenene bliver løse. Og de stjæler dit mad i køkkenet og giver hjemmet en generel følelse af myrekryb.

ECOstyle har løst problemet med en smart genopfyldelig og gennemsigtig myrelokkedåse. Ret enkelt, for så kan du se, hvornår dåsen er tom og klar til at blive fyldt op med mere lokkemiddel. Pakken indeholder myrelokkemiddel til femten genopfyldninger og myrelokkedåserne kan placeres både ude og inde.

Tricket til at komme af med myrerne er at gå målrettet efter dronningen dybt nede i boet. Det er myrelokkedåsen uden tvivl det bedste våben til. Arbejdermyrerne, hvis job er at skaffe føde, samler lokkemidlet fra dåsen op og bringer det ned til dronningen, som dør af det - ellers kunne hun fortsætte med at levere nye tropper til boet i op til 5 år. Er der rigtig gang i myreboet, kan myrerne tømme en traditionel dåse på under en time. Men hvis ikke myrerne kontinuerligt bekæmpes, vokser boet sig hurtigt stærkt igen.

Myremidler skal anvendes med forsigtighed. Læs etiket og brugsanvisning, før produktet tages i brug.

Sund fornuft. Grøn samvittighed. ECOstyle hjælper dig til at få en flot have med produkter, der belaster miljøet mindst muligt. Det gør vi med organiske gødninger, der er 100% naturlige og med effektive bekæmpelsesmidler, der altid er baseret på naturligt forekommende aktivstoffer.

www.ecostyle.dk


DIN SOMMERHAVE/HAVEN LIGE NU

Haven

I april og maj

Foråret er en skøn tid, hvor det kribler i fingrene efter at komme i haven.

>>

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

69


DIN SOMMERHAVE/HAVEN LIGE NU

April

>>

Staudebedet Din græsplæne kan være en fryd for øjet Her fire gode råd til græsplænenyderen. 1. Begynd med at lufte plænen Plænen rives igennem på både langs og tværs. Det er hårdt arbejde, men det lønner sig senere på sommeren. 2. Bekæmp mosset i plænen Er der meget mos i plænen, kan der anvendes f.eks. jernvitriol. Mosset visner væk efter få dage, og plænen rives over igen. 3. Tilfør gødning Nu tilføres den første portion gødning. Her anvendes Osmo Vertigazon, som er 100 % naturgødning. Med Vertigazon opnås en tættere og grøn plæne, og mos vil forsvinde mirakuløst. Senere på foråret tilføres yderligere plænegødning, som med fordel kan strøs med gødningsspreder for at undgå svidninger. 4. Reparér plænen Er der opstået store bare pletter i plænen, er en løsning at efterså med en specialblanding til eftersåning. Til sidst jævnes ud med topdress, giv græsfrøene en god start på et godt underlag.

De fleste er nok ved at have klargjort staudebedet med hensyn til tilbageklipning af planterne og lugning af ukrudt. Staudebedet for mange mennesker er lidt besværlige at passe. Det behøver ikke at være svært, når bare der er planter nok i bedet. De skal plantes, så de gror ind i hinanden og dækker den bare jord i løbet af maj måned. Når de hvert forår klippes tilbage og derefter får et lille drys gødning, er det begrænset, hvor meget tid man behøver at bruge på staudebedet. Plant stauder, der skiftes til at blomstre, så oplever du hele tiden forandringer, og der er ikke perioder, hvor det er grimt fordi nogle af planterne er afblomstrede.

Gennemgang af overvintrede krukker Find dine tilplantede krukker frem fra gemmerne i udhus og drivhus. Fjern gamle, visne blade og ukrudt. Klip evt. toppen tilbage. Har du sarte vækster i krukkerne, vil de i strenge vintre fryse helt væk. I år er der flere af vores planter, som ikke er frosset tilbage. Nogle af dem har startet væksten for længe siden, og det er derfor vigtigt at få dem frem i lyset. Klip dem lidt tilbage, så de ser pæne ud, og rens dem for rådne og visne blade. Krukkeplanter som f.eks. kamelia skal frem i lyset – de blomstrer nemlig allerede! Alle forårets krukker med planter fra sidste år skal eftergødes. Læg nye gødningsbolsjer ned, eller gød med animalsk eller mineralsk gødning. Bruger du gødningsbolsjer, vil du opleve, at sidste års bolsjer stadig ligger i jorden. Det betyder ikke, at der stadig er gødning tilbage i dem – det er blot skaller, som gødningen har været i. Du kan også vælge at potte krukkerne om. Vælg en lidt større krukke og skrab størstedelen af den gamle jord af planten. Plant i ny pottemuld og tilsæt gødning. Husk at vande godt, så rødderne får god kontakt med den nye jord.

70 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Køkkenhaven og drivhuset Har du endnu ikke fået lagt kartofler, skal du ikke fortvivle. Det er slet ikke for sent. Du kan også sætte stikløg og så spinat, salat og gulerødder. I drivhuset kan du starte men pas på med at plante tomater for tidligt, jordtemperaturen skal over 10 grader. Har du været meget tidligt i gang og lagt kartofler i spande i drivhuset er kartoflerne langt fremme. Det kan gøres med stor fordel, da du kan høste knoldene efterhånden som de bliver store uden at ødelægge planterne. Husk blot at vande regelmæssigt for at få succes.

5 gode tips til haven i april 1. Roser og lavendler kan beskæres kraftigt i april. Det tørre fra stauderne kan fjernes. 2. April måned er et godt tidspunkt at plante mange planter. Husk i tørre perioder at vande især nyplantede barrodede planter, dvs. planter uden klump eller potte omkring rødderne. Større planter kan rodstikkes nu og forberedes til en flytning til efteråret. Stauder kan deles og omplantes. 3. Når violen blomstrer og ukrudtet for alvor vokser, har jorden nået en temperatur på 6-7 grader, og du kan begynde at så i køkkenhaven. Læg evt. klar plastik eller fiberdug ud på jorden ca. 14 dage før, så vil jordtemperaturen automatisk stige. 4. De mere varmekrævende planter som: Bønner, majs, squash og græskar kan forkultiveres i drivhus eller i vindueskarmen. Opblød frøene i vand, inden du sår dem. 5. Du kan udnytte varmen i et ikke opvarmet drivhus allerede nu, hvor der kan sås tidlige gulerødder, salat, spinat og krydderurter.


DIN SOMMERHAVE/HAVEN LIGE NU

Maj Roserne i maj måned Beskæring af roser er der bred enighed blandt fagfolk om, at det er en særdeles god ide, at beskæring først sker når der er sikkerhed for at nattefrosten er ovre. Beskæringen hjælper rosen til at få nye og kraftigere skud, der således er med til at styrke og udvikle planten. Det er tiden til at kigge roserne efter nu.

Hvordan skal roserne beskæres? En let beskæring handler kun om at fjerne grene, der er blevet for lange eller som ser så tynde ud, at de ikke kan bære en blomst. En moderat beskæring drejer sig om at fjerne små og tynde skud på planten. Det kan være svært at afgøre, hvornår et skud er ”tyndt”, men hvis du kigger på hele planten, så vil du efter al sandsynlighed kunne se, hvilke skud, der er store og hvilke der er små. En hård beskæring går ind og reducerer rosen til et skud, der kun er cirka 15 cm højt. Det er en voldsom beskæring, men til gengæld vil du få en hel ”frisk” plante, som vokser i den retning, du gerne vil have. Du skal dog huske at fjerne døde grene med det samme, uanset tidspunktet på året, for ellers vil de tage unødig energi fra resten af din plante. Hvis der er nogle grene, der er angrebet med en eller anden form for svamp. eller skadedyr, så skal de grene også klippes af med det samme, for at undgå at det breder sig til hele planten og resulterer i at den dør. Gødning af roser Det er ikke krav at roser skal gødes….men næsten…Roserne har behov for næring, ellers trives de ikke optimalt, og det betyder samtidig, at roser der IKKE mangler næring, også yder det optimale ift. blomstring, og det er derfor, vi dyrker og holder af roser, som giver os haveejere en masse glæde. Roserne skal gødes først på sæsonen, lige efter frosten og året igennem. Det giver rosenhoved længst muligt og du får meget flotte kraftige roser. Husk også en overset men væsentlig ting – roser skal have masser af vand, dog uden at overvande.

Kilde: Bo Grønt

Bekæmp bladlus og myrer Bekæmp bladlusene, mens de endnu er små. I varme perioder begynder bladlusene at husere på friland, og så snart du får øje på dem, er det bare med at komme i gang. Specielt nu hvor vi går ind i en varmere periode bliver myrerne også meget aktive. De har typisk gange under fliser og sten, og derfor ser vi dem ofte, når vi begynder at være på terrassen.

Giv græsplænen de bedste vilkår En af de vigtigste ting for at få en flot og mosfri græsplæne, er at sørge for at græsset har de bedste vilkår. Græsset konkurrerer på en måde med mosset, og de forkerte betingelser kan derfor give mos de optimale betingelser, for at gro og sprede sig. Er der meget skygge på græsplænen, så har mosset gode vækstbetingelser, græs skal have lys for at gro bedst. Derfor kan beskæring af buske og træer være nødvendigt. Ventilation i plænen er ligeledes vigtig, en god ide er at bruge en plænelufter eller vertikalskærer, der skærer riller i plænen, så luft og vand kan trænge igennem til rødderne.

Giv græsplænen gødning og kalk Græs skal have godt med næring for at gro godt. NPK-gødning er nødvendigt for plænens trivsel og modstand overfor sygdom og evt. tørke. NPK-gødning kan købes i de fleste byggemarkeder og havecentre, og er godt for græssets vækstbetingelser. TIP: Hvis man ikke fjerner græsset efter slåning, kan det faktisk være næring nok til græsset. En bioklipper slår det afklippede græs i så små stykker, at det falder helt ned omkring rødderne, og derved virke som gødning.

Højtid for Rhododendron Rhododendron er en af de mest beundrede haveplanter, der er på markedet. Ikke kun i blomstringstiden er den populær, men bestemt en plante som kan anbefales til haven eller i store krukker, da de er stedsegrønne. Bladene er smukke og blanke og kan have forskellige bladstørrelser, og er derfor værdifulde planter til haven igennem alle årstiderne. I hele vinterperioden sikrer de, at haven stadig er grøn og at fuglene kan søg ly i de tætte grene. Mange sorter har deres store blomstringsperiode i maj måned, men der findes sorter som allerede blomstrer i februar-marts måned samt nogle i juni måned.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

71


HAVELIV / INSPIRATION

Gør din have sommerklar

Hvordan indretter vi os, så vi ender med en nem have der er til at holde fin i det daglige? Sådan får du pindsvinet til at spise dræbersnegle Mange pindsvin har faktisk smag for snegle og kan derfor være en hjælp i kampen mod dræbersneglene. De voksne dræbersnegle er dog ikke livretten, men derimod sneglens æg og små unger. Er du så heldig at have et pindsvin i haven, kan du forsøge at få det til også at bide på de større snegle ved at klippe dem over. Så kan pindsvinet snuse og smage små bidder til en start. Det vil øge chancerne for, at det får smag for den levende vare på sigt.

Kan jeg bruge kompost fra genbrugspladsen andre steder i haven? Ja, du kan godt bruge kompost fra genbrugsstationen i fx blomsterbed, på græsplænen eller som fyldjord i bunden af større huller eller højbede. Men pas på med at bruge det i forbindelse med nye frø, du har sået – både i køkkenhaven, på græsplænen eller i blomsterbedet – da næringsstofferne i komposten er så kraftige, at de kan ’brænde’ frøene af. Strø højst et lag på 4-5 cm af komposten fra genbrugsstationen ud og riv det godt sammen med den eksisterende jord, så blandingen ikke bliver for stærk.

Nemme planter Du kan godt have blomstrende planter i haven, uden at det kræver den helt store indsats. Bede med blomstrende buske, hvor jorden er dækket med flerårige planter (stauder), kræver kun en smule lugning, når de først er etableret og har fået en sæson eller to til at vokse til. Løgplanter i plænen og i bedene passer stort set også sig selv. Du kan også have roser i den nemme have, hvis du vælger sunde sorter, der ikke kræver megen gødning, vanding og beskæring. En have i krukker er også nem i den forstand, at den ikke kræver lugning, men krukkerne skal dog jævnligt passes med vand og gødning.

Hvilke planter kan jeg dyrke i potter og krukker? Det er kun fantasien, som sætter grænser for, hvilke planter der kan dyrkes i krukker eller potter. Alle former for krydderurter og egentlige grøntsager kan ligeledes dyrkes i potter. Det er i princippet kun nogle helt enkle regler som du skal følge for at få succes med dine planter i potter og krukker.

72 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Hvorfor bekæmpe ukrudt mellem fliser og i belægninger? Mange haveejere synes, at ukrudt mellem fliserne får haven til at se uordentlig ud, men der er også en anden god grund til at fjerne ukrudt mellem fliser og i belægninger. Forskningscentret Skov og Landskab anslår, at et almindeligt fortov, som ikke bliver renset for ukrudt, skal lægges om 10 år tidligere end et fortov, hvor der bliver bekæmpet ukrudt. Ukrudt med kraftige rødder kan med tiden få fliserne til at ligge skævt. Ukrudt kan også gøre fugen utæt, så der kan trænge vand igennem ned til det bærende lag af stabilgrus under fliserne. Vandet kan vaske det stabiliserende lag væk og det vil få fliserne til at synke og blive ujævne. Også belægninger af grus, perlesten, knust granit, stenmel m.m. kan tage skade, hvis du ikke fjerner ukrudt

Kilde: bolius.dk


HAVELIV / ANNONCE

UNDER

EFTER

Tid til rengøring af tag og terrasse Så er det tid til at slå dørene op og rykke udendørs. I de mørke måneder er det lettere, at ignorere at terrassen ser ”træt” ud med snavsede belægninger og at taget er grønt af alger. Nu ser vi det igen, og i stedet for at irriteres over det, så er der faktisk noget at gøre ved det, og bagefter spørger man sig selv: hvorfor gjorde jeg ikke det for længe siden? Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

N

år Dansk Alge- og Fliserens har været forbi matriklen, og har udført deres professionelle afrensning af fliser og tag, opdager man pludselig at terrassen er lagt i det fineste mønster, men at fliserne nærmest var ”smeltet” sammen af snavs og ”flisepest”. Det oplevede Kathe Jensen, som ønskede sig nye fliser i indkørsel, omkring huset og på terrassen. En større udskrivning, som må vente, da der står et nyt badeværelse højere oppe på ønskesedlen. Derfor kontaktede hun Dansk Alge- og Fliserens i Roskilde, for at høre om der kunne gøres noget ved flisernes slukørede udseende. Det kunne der og det blev der. – Jeg fik, selv om det er store ord, et chok da

jeg kom hjem fra arbejde og så vores ”nye” terrasse. Det viser sig, at den er lagt i det fineste mønster og fliserne ser nu fuldstændigt nylagte ud. Både indkørsel, og resten af fliserne omkring huset og på terrassen fejler intet, og vi har helt skrinlagt ønsket om at udskifte noget af det. Nemt var det også. Vi flyttede bare alle havemøblerne ud på græsset dagen før, og så kom Michael, fra Dansk Alge- og Fliserens, og udførte arbejdet. Min mand var bekymret for om fliserne, der i forvejen så forfærdelige ud, ville tage yderligere skade af behandlingen, men Michael havde forklaret mig, at de benytter en særlig skånsom teknik, med et lavere tryk og varmere vand end andre bruger. Derefter imprægneres fliserne, så de bliver modstandsdygtige overfor slid, fortæller Kathe. Også Line Frederiksen har haft besøg af Dansk Alge- og Fliserens, som rensede både fliser og tag. – Jeg har boet i huset i ca. to år, og har gjort en masse ved det indvendige. Nu var tiden kommet til at se nærmere på udearealerne, og ærlig talt var synet lidt trist. Fliserne omkring huset og terrassen fejlede ikke spor, men snavset sad så fast, at det ingen mening gav, at gå i gang med at fjerne det selv. Det gjorde Dansk Alge- og Fliserens, ligesom de også rensede taget for alger. Det er blevet rigtigt pænt at se på, og det er vigtigt for mig at vedligeholde alt, hvad der bliver gjort her på ejendommen. Det er

– JEG FIK, SELV OM DET ER STORE ORD, ET CHOK DA JEG KOM HJEM FRA ARBEJDE OG SÅ VORES ”NYE” TERRASSE. DET VISER SIG, AT DEN ER LAGT I DET FINESTE MØNSTER OG FLISERNE SER NU FULDSTÆNDIGT NYLAGTE UD. trods alt lidt af en investering, og den vil jeg gerne værne om. Derfor er det helt optimalt, at man kan tegne en serviceaftale hos Dansk Alge- og Fliserens, siger Line.

Passer på miljøet – Vi er blevet så dygtige til at passe på miljøet, at det gamle begreb ”syreregn” ikke længere er så aktuelt. Det betyder, at den regn der tidligere var med til at holde tag og fliser fri for belægninger ikke længere er så ”effektiv”, fortæller Michael, indehaver af Dansk Alge- og Fliserens i Roskilde. – Vi kommer i stedet for, og renser fliser og belægninger ved hjælp af afdampning med lavt tryk og høj temperatur, som skåner overfladen, afslutter Michael. Q

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

73


DIN BOLIG / INSPIRATION

Trægulv, tæppe eller begge dele? Begge del er flot, men hvis man har børn som leger meget på gulvet, vil det nok være at foretrække, at der lægges er et blødt gulvtæppe. Man behøver ikke at vælge en væg-til-væg-løsning, for der findes mange flotte mindre gulvtæpper, som forandrer rummets udseende og giver plads til leg, uden at det vælter budgettet.

Tapeter og fotostater Med flotte tapeter og fotostater, kan du forny alle rum i familiens bolig. Mulighederne er uendelige, og på internettet findes et stort udvalg af tapeter og fotostater i alle størrelser, farver, og former med alverdens sjove og smukke motiver til både børneværelset og alle de andre rum i hjemmet. Her er det kun fantasien der sætter grænserne.

74 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Puder, pynt og mønstre Med foråret om hjørnet, og med trang eller hang til at indrette og være kreativ, kan vi der gerne vil lege indretningsarkitekt, hente hjælp og inspiration på internettet, hvor der er flere steder at blive mæt på ideer. De fleste af os skifter gerne ud i farver på puder, tæpper, vaser og vi ved jo alle at nye farver skaber helt nye rum, så frem med farvefantasien og gå på opdagelse.

Farver på væggene Farverne er tilbage i stuerne. Efter en lang periode med hvidt i hvidt, skal der nu farver på væggene. Hvis man er lidt til den forsigtige side, og ikke har mod på at gå all-in, giver det alligevel en flot effekt og ændrer rummets stemning markant, hvis man maler en enkelt væg eller to i en flot farve.

INDRETNING

Spejleffekt I mindre rum kan man snyde sig til en større rumfornemmelse, hvis man hænger spejle på en eller flere vægge. Lav gerne et mix med spejle i forskellige stilarter. Det gør rummet mere levende og i rum hvor dagens lys er sparsomt, reflekteres lyset optimalt i spejlene.

Lys og dekoration i ét En almindelig lyskæde giver et blødt og diskret lys, og er et sødt alternativ til en vågelampe. Hæng den rundt om et billede, om gardinstangen eller form den til et sødt mønster til at hænge på væggen. Lyskæder findes også med små skærme i børnevenligt design.

Genbrug hitter Enkle praktiske løsninger skabt i genbrugsmaterialer, gerne i form af gør-det selv-løsninger hitter stort. Det gælder om at være original og om at skabe sit personlige rum. Giv for eksempel den hvide bogreol en eller flere nye farver indvendig, og skab på den måde din helt egen personlige indretning.


DIN BOLIG/ANNONCE

Der er i den grad fokus på gardiner, når man kigger i ethvert boligmagasin. Gardiner indrammer da også på fineste vis boligens vinduer og døre, og ved hjælp af de forskellige stoffers tykkelse og struktur, understreges den stemning man ønsker at frembringe. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

Gardiner skaber stemning

E

t soveværelse a la en luksussuite på et trendy boutique hotel? Det kræver ikke meget at forvandle husets, ofte lidt nedprioriterede, rum og vupti får man denne luksusfornemmelse, når man træder ind i sit soveværelse. Lidt tonet maling på væggene og tykke, bløde gardiner fra loft til gulv, tone i tone med vægfarven. Mere skal der ikke til.

Mørklægning i alle toner Mørklægningsgardiner. Ordet får mange til at tænke på gammeldags tunge gardiner i dunkle nuancer – og det er en skam. I dag findes mørklægningsgardiner nemlig i mange variationer – også i lyse farver. I mange hjem med store vinduer er det ikke kun i soveværelset, mørklægnings-

Skab uderum med en markise En markise skærmer mod solens stærke stråler, men den skærmer også mod dug og støvregn. Ved at montere en markise over terrassen, kan man forlænge sæsonen for udeliv, og skabe et ekstra uderum.

gardiner er praktiske. I stuen er de en fordel, når Tour de France fylder skærmen, og solen står lige ind ad vinduet. Hvilke mørklægningsgardiner, eller gardiner i det hele taget, der er de helt rigtige til dit hjem, kan eksperter fra Gardinbus hjælpe dig med at finde ud af. Der findes nemlig afskærmningsløsninger, som man ikke selv nødvendigvis er opmærksom på. Et eksempel kunne være: måske forestiller du dig, at rullegardiner er den bedste løsning i et børne- eller soveværelset? Det er muligt, men en ekspert fra Gardinbus kan give dig flere muligheder at vælge mellem.

Vælg den rigtige løsning De rigtige gardiner er lige så vigtige som alt andet interiør, og er ofte en investering, som gerne skal holde i længere tid, så det er vigtigt at vælge de helt rigtige. Derfor tilbyder Gardinbus et hjemmebesøg, hvor du får professionel rådgivning. De kører i hele landet og har hele sortimentet med, når du får besøg, lige fra rullegardiner til stofgardiner. Alt sammen, så du kan se og mærke kvaliteten i dit eget hjem. Når du har besluttet dig for hvilke gardiner, der er den rigtige løsning, tager Gardinbus sig af resten. Det er skønt at slippe for bøvlet med selv at måle op og for usikkerheden over, om det nu er gjort rigtigt. Du kan bare læne dig tilbage og nyde synet af dine nye gardiner, som fagfolk har monteret for dig.

Er det dyrt? At få besøg af Gardinbus er ganske gratis. Nye gardiner er desværre ikke gratis, men hvis man har lyst til at dele betalingen op i flere mindre bidder, kan man få delt sin betaling over 10 eller 20 måneder – oveni købet rentefrit. Lige nu giver Gardinbus 30 % rabat på dine nye gardiner og i øvrigt er langt de fleste af produkterne ökotex godkendt. Q

http://www.gardinbus.com Booking nr. 44 22 19 37

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

75


UNDERHOLDNING / VOKSNE

med Hold øje c n erne på konkurre .dk rnogfritid r, www.bo øge u vinde b Her kan d lm og billetter, fi e store d å spil til b m s og å.

LÆSESTOF til de stille stunder i sofahjørnet eller i lækrogen i solen udendørs. Vi har kigget forlagene over skulderen og har fundet frem til de nyeste titler indenfor krimi, spænding, romantik, historie og magi. Kig endelig med og lad dig inspirere. Savas vidner

Det glemte brev

Lindhardt & Ringhoff

Lindhardt & Ringhoff

Dannie Lind er lidt af en neurotiker og en enspænder, og hun er i krise. Hun er netop blevet suspenderet fra sit job som præst, hendes kæreste er gået fra hende, og et af de få lyspunkter er den spredte kontakt til ekskærestens syvårige søn Louis. Da hendes søster Sophie kontakter hende fra St. Andrews i Skotland og beder hende komme hurtigst muligt, er det derfor en kærkommen lejlighed til at rejse væk. Men da Dannie ankommer, er Sophie forsvundet. Sophie forskede i middelalderens hekseprocesser, besatte børn og uddrivelse af dæmoner, og hendes noter er spredt rundt i hendes lejlighed. Da Dannie begynder at læse Sophies noter, tvinger det hende til at se indad – og til at se tilbage på en opvækst, hun af flere årsager helst vil glemme. Langsomt nærmer Dannie sig opklaringen af en morbid hemmelighed, der har været skjult i århundreder. Og den indsigt, hun opnår, er langt mørkere, end hun nogensinde har kunnet forestille sig.

I Østrig i 1938 må den unge Kristoff overtage sin jødiske mesters virke med at lave frimærker til tyskerne, da mester forsvinder under Krystalnatten. Selv om Kristoff sætter sit liv på spil, hjælper han den østrigske modstandsbevægelse med at lave falske identitetspapirer til jødiske familier. Da han midt i krigens brutale kaos forelsker sig hovedkulds i mesters datter Elena, må han finde en måde at redde hende og sig selv på. I 1989 i Los Angeles støder Katie Nelson på sin fars frimærkesamling og sender den til vurdering hos eksperten Benjamin, som opdager et sjældent østrigsk frimærke fra 1940’erne på et brev, der aldrig er blevet afsendt. Katies far har Alzheimer’s, så for at finde svar på, hvor det mystiske brev kommer fra, rejser Katie til Berlin, hvor muren netop er faldet. Her bliver hun konfronteret med en familiehistorie fuld af lidenskab og tragedie, der går på tværs af kontinenter og generationer.

Vuggesang

Velkommen til Floras sommerkøkken

Rosinante & Co

Rosinante

Myriam og Paul Massé bor i et eksklusivt kvarter i Paris med deres to små børn. Myriam drømmer om at genoptage sin advokatkarriere, og parret ansætter den perfekte barnepige: den høflige og tillidsvækkende Louise. Børnene forguder hende, hun er varm og omsorgsfuld, laver udsøgte måltider og efterlader lejligheden skinnende ren. Snart kan Myriam og Paul slet ikke undvære deres hengivne barnepige. Men ganske langsomt ændres magtforholdet i familien, og deres idylliske hverdag inficeres af jalousi, vrede og mistro. For hvor godt kender de overhovedet det menneske, de har lukket ind i familien og betroet det mest dyrebare, de ejer? Vuggesang er en fængslende og foruroligende psykologisk thriller om enhver forælders værste mareridt og en dybt fascinerende udforskning af magt, race, køn, klasse, moderskab og moderne familieliv.

Da Flora MacKenzie forlader den skotske ø Mure og den lille, stille by, hun er vokset op i, ser hun sig ikke tilbage. Der ved alle, hvem hun er, og ingen lader til nogensinde at ville lade fortid være fortid. I Londons pulserende byliv kan hun derimod være helt anonym – og give efter for sin håbløse forelskelse i sin charmerende chef, Joel. Da en arbejdsopgave alligevel tvinger Flora tilbage på øen, befinder hun sig med ét tilbage i sin gamle tilværelse blandt sine brødre, der er ude af stand til at varetage basalt husarbejde, og faren, som hun knap nok har talt med, siden morens død flere år tidligere. En dag falder Flora dog over en notesbog fuld af opskrifter, som har tilhørt hendes mor, og lige så stille får hun øjnene op for sin egen kærlighed til madlavning. Inden hun får set sig om, er hun i gang med at puste liv i en støvet, lille restaurant på havnen, og Flora indser, at hun er nødt til at gøre op med fortidens fejltagelser.

76 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90


UNDERHOLDNING / VOKSNE

FOKUS

Glasvinge Peoples Press

Lørdag den 14. oktober, efteråret i København er mørkt og vådt. Slagregnen står mod ruden på Rigshospitalets hjertemedicinske afdeling, da en sygeplejerske lukker sig ind på stue 8 og injicerer en ældre, mandlig patient med dødelige doser hjertemedicin. Seks dage tidligere, mandag den 9. oktober, bliver liget af en nøgen kvinde fundet i et springvand midt på Strøget. Hun er forblødt på en måde, politiet og retsmedicinerne aldrig før har set. Efterforskningen fører Jeppe Kørner og hans kolleger ind i psykiatrien, blandt behandlere, patienter og pårørende, hvor omsorgen er stor og ambitionerne høje. Jeppes makker, Anette Werner, er på barsel og han skal køre parløb med den ældre, adstadige politiassistent Falck. Imens forsøger Anette at falde ind i rollen som mor og samtidig tage del i opklaringen fra sidelinjen. Det sidste er nemmere end det første. Snushanen Esther de Laurenti burde være i gang med at skrive sin roman, men hun føler sig deprimeret og opsøger en psykiater, der selv bærer på mørke hemmeligheder. Nettet strammes til, men om hvem? Dem, som lider under et skrøbeligt sind, eller dem, som passer på dem?

VIND Sorte åkander Peoples Press

Jérôme Morval, kunstkender og kvindebedårer bliver fundet død i den å, der løber gennem Monets have i landsbyen Giverny. I hans lomme ligger et postkort med Monets kendte åkander, hvorpå der står: ”Elleve år gammel. Tillykke med fødselsdagen.” Tre kvinder er tilsyneladende blandet ind i mysteriet: Et ungt kunstnerisk geni, den forførende landsbylærerinde og en gammel enke, der betragter landsbyens gang fra en mølle ved åen. De tre deler en hemmelighed. Men hvad ved de om Jérôme Morvals død? Og har dødsfaldet forbindelse til det sagnomspundne maleri af Monet ”Sorte åkander”, hvis eksistens aldrig er blevet bekræftet?

Ud af ensomheden Lindhardt & Ringhoff

Da Jules, Marty og Liz mister deres forældre i en ulykke, ændres deres liv dramatisk. Deres sorgløse og beskyttede barndom er med et slag ovre, da de tre søskende kommer på kostskole. De tre voksne søskende er gledet fra hinanden. Hver især tror de at være kommet over forældrenes død, da fortiden pludselig indhenter dem. Ud af ensomheden er en bevægende roman om tab og ensomhed – og om spørgsmålet om hvad der er uforanderligt i os. Og først og fremmest: en stor kærlighedshistorie.

Desertørerne 1/2/3 Rosinante

Roman om 00’ernes nybrud og forandringer, den danske krigsdeltagelse og finanskrisen. En historie om rigdom og fattigdom, vækst og udnyttelse. Og om to unge mænd, der begge er knyttet til en magtfuld erhvervsfamilie. I første bog stifter vi bekendskab med Kappel Bruhn Company, der er en familieejet læder- og tekstilvirksomhed med eksplosiv vækst i både Europa og Asien. Gennem forholdet til en af Kappel Bruhn-familiens døtre får Mark, en ung jurist, ansættelse i virksomheden. Med en voldelig opvækst i Vestjylland i bagagen er Mark opsat på at bryde den sociale arv og arbejde sig op i hierarkiet. Simon, en af Kappel Bruhn-familiens sønner, lever til gengæld på afstand af familien, efter han som kampsoldat valgte at desertere fra krigen i Irak. Men krigene indhenter ham, og Simon melder sig som hjælpearbejder for en amerikansk organisation i Kabul. Her oplever han en krig, der viser sig lige så tyngende som de kampe, han undgik på slagmarken. I anden bog er Kappel Bruhn Company kommet styrket ud af finanskrisen, og Christian tjener stadig stort på sine personlige investeringer. Men under væksten lurer en række trusler – fra pressen og et ulmende oprør hos fabriksarbejderne i Asien, fra bagmandspolitiet og fra en stadig større afstand mellem Julie og Christian. Simon er tilbage i Kabul. Han kommer med i den gruppe, der hjælper gadebørn. Han møder Kristin igen, og forholdet tager en ny drejning. I både gadebørnene og Kristin ser han et modbillede til den familie, han kommer fra, men krigen snævrer sig langsomt ind om ham og forandrer alting. Det tredje og afsluttende bind starter i år 2012. Fem år er gået, siden vi først mødte familien Kappel Bruhn. Mens fundamentet skrider på Frederiksberg og i Lemvig, indtræffer endnu en katastrofe: Et fabrikskollaps i Cambodja kaster familien ud i deres værste krise nogensinde. Alles loyalitet bliver sat på prøve, og udfaldet bliver afgørende for dem alle.

VI UDLODDER 3 SÆT AF ALLE 3 BØGER

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

77


FAMILIELIV / FERIE

Kæresteferie Vores hverdag er præget af stress, og vores kalender er fyldt op med ting vi skal huske. Når vi så samtidigt skal huske for alle i familien, ja så kan det engang imellem være sundt at trække stikket, rejse væk og slappe af og nyde nuet sammen med sin partner. Det her er forkælelsestid med hinanden uden vores børn. Af S us an n a L ars en

Vulkan Øen

På den anden side af sundet Sverige kan være det perfekte sted at nyde en kærlighedsferie i rolige og naturskønne omgivelser. Her ligger de tre prisvindende spa-hoteller Ystad Saltsjöbad, Villa Strandvägen og Falkenberg Strandbad – alle tre skønne ferieoaser med fantastisk opvartning og luksusbehandlinger i topklasse. Overrask din udkårne med et weekendophold på et spa-hotel og nyd et velfortjent pusterum sammen. Hvis I ikke er forelskede inden I tager afsted, så bliver I det helt sikkert efter en romantisk get-away ved Sveriges smukke kyster. Nærvær og hygge er i sandhed i centrum på de svenske kyster, hvor stilheden sænker sig som en blød dyne, og kun brydes af bølgernes blide brusen. Her kan I nyde hinandens selskab helt uforstyrret og komme ekstra tæt på hinanden med lækre spabehandlinger, hvor I bliver guidet gennem et univers af spaoplevelser samt flere timers ultimativ luksus. Nyd kvalitetstid ved stranden og flet fingre over et måltid mad i særklasse. Fælles for alle tre hoteller er, at de kun ligger få timers kørsel i bil fra København. Efter en rask lille køretur i det friske forår kan du og din udkårne nyde den blomstrende svenske natur, havet og hinanden.

78 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Madeira er ikke en Kanarisk ø, men beliggende i Atlanterhavet, 600 km ud for Afrikas kyst og ca. 400 km nord for den populære, spanske øgruppe. Madeira tilhører Portugal og har et fantastisk klima, der ligner den danske sommer, når den er bedst – men deres sommer varer hele året rundt. Madeira er en bjergrig ø, med dramatiske landskaber og fantastiske miljøer. Med kælenavne som „Atlantens Perle“ og „Guds have“ får man nemt en idé om, hvor smukt her er. Plantelivet er betagende i al sin pragt, med blomster der virkelig eksploderer i farver, og tropiske frugtplantager, som kan få enhver til at måbe. Holder man af at vandre, vil man elske Madeira, der har utallige vandrestier i bjergene, hvor man kan beundre det fantastiske dyre- og planteliv på øen, samtidigt med at man har en vidunderlig udsigt over dale, kløfter og bjergtoppe fra de snævre bjergsider. Den største indtægtskilde på Madeira er turisme, og ud over de smukke omgivelser og de spændende naturoplevelser, tilbyder Madeira også traditionelt strandliv, hvis man vil tage sol og bade på ferien. Her er en naturlig sandstrand – Prainha – med dramatisk, sort lavasand og adgang via en snæver, skrånende sti. Her er også kunstige strande, både sandvarianter med sand importeret fra Saharaørkenen, samt populære stenstrande. De underholdende aktiviteter under ferien på Madeira inkluderer bl.a. vandringer, dybhavsfiskeri, vandsport, golf på fantastiske golfbaner og utallige bådudflugter.


FAMILIELIV / FERIE

Storbyferie i Amsterdam

Solsikker tur til Gran Canaria Den skønne solrige ø, ligger på de fleste danskeres favoritliste. Her er du garanteret det bedste af sol og strand, god mad, fornøjelser, shopping og masser af sport – både på land og til havs. Oplev sanddynerne i Maspalomas eller Playa del Inglés lange sandstrande og øens mest moderne ferieby Meloneras. Solsikre Puerto Rico og maleriske Puerto de Mogán byder på små vindbeskyttede strande og hyggelige havne. Oplev også skønne Las Palmas, som er øens hovedstad, hvor der er rig mulighed for shopping.

Oplev naturen på Gran Canaria Når du tager en tur op i bjergene på Gran Canaria, vil du opleve det idylliske bjerglandsskab omgivet af pelargoniebuske, bougainvillea og vedbend i kaskader af blomsterkarse og klematis, bevogtet af kraftig agave og stikkende kaktus. Kør gennem fyrreskovene op mod Pico de las Nieves 1.950 meter over havet. I den friske bjergluft føles det som om, at der er langt til Maspalomas’ sandstrande og Playa del Inglés pulserende natklubber. Hvis du søger mere end sol og strand, så er Gran Canaria en fantastisk destination til vandring og cykling i dejlige vejr. Her finder du mange fine vandrestier med smukke udsigter i det varierende landskab. Bind vandreskoene og oplev en helt ny og anderledes side af charterøen. På øen finder du et stort udvalg af restauranter der byder på retter fra alle verdenshjørner. Spanske og internationale retter dominerer, sammen med kanariske specialiteter som papas arragadas – ”rynket kartoffel”. Lokale oste, frisk fisk, blæksprutte og tapas hører til nogle af de gastronomiske højdepunkter i det kanariske køkken.

I Amsterdam er der en cykel pr. indbygger, altså er der over 700.000 cykler i byen. Når du tager til Amsterdam, kan det være en fordel at leje en cykel og tage ud at se byen på egen hånd. Afstandene er relativt korte, landskabet et fladt, og cykelstierne er ret gode. I den gamle arbejderbydel finder du byens hyggeligste shopping kvarter. På 9 Straatjes, som gaden hedder, findes der en masse butikker, trendy shops, gallerier og lækre restauranter. Her kan du sagtens bruge en hel dag. Når du rejser til Amsterdam, er det obligatorisk med et besøg på Van Gogh Museum, Anne Franks hus, og en tur langs kanalerne. Museet har verdens største samling af kunst fra den hollandske kunstners hånd. I Amsterdam er der god mulighed for at nyde masser af god mad og drikke. Start dagen med en vidunderlig morgenmad, og gå ikke glip af Café Gollem på Raamsteeg 4. Her kan du vælge imellem utallige af øl på flaske og mere end 10 forskellige fadøl. For ikke at tale om deres vidunderlige blomstermarked i foråret, hvor du kan se, købe og dufte til alverdens smukke blomster og glem ikke at nyde synet af de fantastiske tulipaner som findes i et hav af farver.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

79


FAMILIELIV/PARFORHOLD

Vær mere opmærksom på kærligheden Hvis man er indehaver af et par mindre børn, er hverdagen fyldt op med praktiske gøremål, der ikke efterlader meget tid eller plads til romantik. Hvis du mangler ideer til at få lidt mere romantik ind i hverdagen, så læs med her. Af B o nnie J ens en

Morgenmad på sengen søndag morgen. En bakke med to kopper kaffe, frisk juice, varmt brød og lidt frisk frugt, giver en skøn start på dagen.

Bestil et weekendophold for to, og genopdag hinanden. Det sætter med garanti skub i romantikken.

En e-mail eller sms i løbet af dagen – ikke med praktiske huskelister - men med en påskønnelse, eller bare et kort: hej, glæder mig til vi skal snakke/hygge se film osv. senere, vil få de fleste kvinder og mænd til at føle sig elsket.

Et lille kort i jakkelommen med teksten: jeg elsker dig og glæder mig til vi ses senere, giver et sug i maven af glæde og en god start på dagen.

Et kys eller kram og måske et kort øjebliks øjenkontakt på vej ud af døren, siger mere end ord.

En invitation til en tur i biografen eller en middag i byen uden børn, vil få de fleste mænd op af sofaen, eller væk fra computeren. Eller stream din partners yndlingsfilm og inviter på hjemmebio. Det viser, at du ønsker at gøre ham/hende glad.

80 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Giv børnene aftensmad, og planlæg en hyggelig hjemmelavet middag for to efter børnenes sengetid. Tilbered maden sammen – det åbner op for samtalerne.

Klæd dig pænt på, også til hverdag. Smid de gamle forvaskede joggingbukser ud, og vis din partner at han/hun er værd at gøre sig pæn for. Blomster er ikke en kedelig kliché. De fleste kvinder bliver lykkelige for selv den mindste buket, de føler sig påskønnet og blomsterne kan give glæde i en hel uge.


FAMILIELIV/OPLEVELSER

Værelsets udsigt var fantastisk selv på en gråvejrsdag.

Sådan et soveværelse ønsker jeg mig derhjemme.

Forkælelse på et højere plan...

Det er hvad man oplever i rigt mål på et over hundrede år gammelt badehotel, som man finder på Skånes smukke sydkyst. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

D

u har måske gættet, at det er Ystad Saltsjöbad der er tale om. Et meget berømmet hotel, spa og konferencecenter, der har eksisteret i 120 år – og det har jeg besøgt, i selskab med min husbond, i en weekend som stod 100 % i selvforkælelsen tegn – og forkælede blev vi. Jeg gætter på, at de har ansat alle de sødeste svenskere på hotellet, for vi blev mødt alle steder med de varmeste smil og en service, som man ellers sjældent støder på.

Værelse med udsigt – Sådan et soveværelse ønsker jeg mig derhjemme, sagde jeg som det første, da vi åbnede døren til værelset, som skulle danne rammen om vores besøg på Ystad Saltsjöbad. Et skønt, rummeligt værelse indrettet med bløde lænestole, en kæmpemæssig seng og en masse fine detaljer, fuldstændigt som jeg havde forestillet mig. Jeg har nemlig bemærket, at mange danske bloggere er overordentligt glade for dette dejlige spa-hotel, og har med slet skjult misundelse læst deres indlæg herom. Nu tager man jo ikke på weekend på et spa-hotel for at spendere al sin tid på værelset, og vi hoppede fluks i badetøjet og de store vamsede badekåber, samt tøflerne der lå klar til os på sengen. Så gik turen hen til spa-afdelingen og her blev jeg behørigt imponeret. Stedet er jo godt besøgt, men også så rummeligt, at det ikke føltes overfyldt. Her var dejligt lunt, og det varme vand løsnede vores trætte muskler op. Helt magisk blev det, da mørket sænkede sig udenfor, og vi kunne sidde i udendørsbassinerne, med kroppen omhyllet af det badekarvarme vand og nyde at mærke luftens friskhed i ansigtet. Spa-afdelingen er virkelig et kapitel for sig, og foruden sauna, diverse bassiner og et velbesøgt boblebad, findes her også et vidunderligt rum på første sal, indrettet med brede, komfortable senge, hvor man kan slappe af, læse sin

Disse skønne, farverige badehuse står langs strandpromenaden og lyser op.

medbragte bog og nyde en forfriskning fra baren – og den mageløse udsigt over havet samt den knitrende ild i pejsen. Et andet hyggeligt rum også indrettet med brede senge og bløde puder findes ligeså, blot med dæmpet lys og en vidunderlig rolig atmosfære. Hvis sulten melder sig, serverer baren, som ligger i forbindelse med spa-afdelingen, de mest fabelagtige rejemadder, som varmt kan anbefales i selskab med et glas køligt hvidvin. Derudover findes to restauranter: Vitas, en franskamerikansk bistro og Port, en svensk-amerikansk seafoodrestaurant som begge er meget smagfuldt indrettet. Stedet byder også på en virkelig hyggelig bar, Nero, hvor dygtige bartendere mikser din yndlings-drink. Ystad Saltsjöbad, vi glæder os til et snarligt gensyn, for et ophold hos jer er stærkt vanedannende – og umanerligt godt for parforholdet, som jo nogle gange lider lidt under en travl hverdag. Q

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

81


FAMILIELIV / IDEER

Forberedelse til den store dag Det kan virke uoverskueligt at gå i gang med planlægningen, men hvis du laver en tjekliste fra starten, så kan du efterhånden sætte hak ved hvert punkt, og til sidst er du helt klar til den store dag. Om du skal fejre rund fødselsdag, barnedåb, konfirmation, studenterfest, svendegilde, forlovelse eller bryllup, så skal der laves invitationer, reserveres festlokaler, laves bordkort, planlægges mad, skrives en tale, planlægges bordpynt og ikke mindst indkøbes den perfekte gave. Talen

Hvad må festen koste?

Kunsten at holde festtaler er svær at mestre, men man kan gøre det meget lettere for sig selv, ved at forberede sig ordentligt. Der er nemlig masser af gode råd og guidelines om kunsten at skrive og holde taler. Det er bare ikke ret mange der kender til dem! Inden man overhovedet begynder at tænke på at holde taler til bryllup eller fest, er det selvfølgelig vigtigt, at man først forstår hvordan man skriver en god tale. 90 % af arbejdet består i at skrive og forberede talen, og inden man holder talen bør man samtidig have forberedt en drejebog.

Læg et realistisk budget, med plads til en smule overskridelse. Gæsteliste, og invitationer. Skal invitationerne være hjemmelavede eller købes færdige? Husk at sende dem ud i god tid, så gæsterne kan reservere dagen. Ønskeliste. En god idé kan være at lægge ønskelisten sammen med invitationen. Location og mad. Skal festen holdes hjemme, i selskabslokale eller på yndlingsrestauranten? Hvis hjemme, skal der så bestilles festtelt og lejes borde, stole og service? Hvad skal på menuen? Hvem skal levere eller forberede maden? Hvis festen holdes hjemme, er det en god ide at arrangere serveringspersonale og opvasketeam. Toastmaster. Skal det være onkel Bjarne eller kusine Charlotte der skal styre festens sjove indslag? Bordpynt. Hvem arrangerer blomster og lys på bordene? Bordkort. Skal de købes færdige eller skal de laves i et tema der fortæller noget om hovedpersonen? Fotos og video. Skal der være en gæst der er ansvarlig for at festen bliver foreviget digitalt? Musik. Skal der være DJ, spillemand eller er det playlisten på telefonen der klarer underholdningen?

Du kan få hjælp til talen på www.skriventale.dk eller www.denstoretaler.dk

Invitationen Den traditionelle måde at lave en invitation på er at tegne, klippe eller male en selv, men der er også mange andre måder at gøre det på, og her kommer et par idéer: Skriv et kort så sirligt og flot som du kan, og bind gavebånd rundt om kortet efterfølgende. Når du putter kortet i en konvolut, putter du små stjerner i sølv eller guld med eller evt. små hjerter. Du kan også tørre vilde blomster, som du limer fast på forsiden eller inde i fødselsdagskortet, og så skriver du der, hvor der er plads.

Hent flere inspirerende tips til invitationer på www.gratis-fest.dk

Overblikket En toastmaster har en meget ansvarsfuld post, idet han overordnet set, har ansvaret for festens forløb fra værten byder velkommen og indtil bordet forlades efter spisningen.

82 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Gammel overtro Vielsesringe kan spores tilbage til middelalderen og ifølge gammel overtro, er det den person som får ringen på først under vielsen, som kommer til at ”have bukserne på” i forholdet, om det passer eller ej, må i selv finde ud af.


FAMILIELIV / ANNONCE

Hold fest i historiske rammer På Bellahøj – tæt på Danmarks hovedstad København – ligger den fineste stråtækte, trelængede gård, hvis historie kan dateres helt tilbage til 1682.

R

He n rie tte Ro se nth a l M uld

estaurant Bellahøj har til huse i de gulkalkede længer på gården, og her kan man holde sin fest i de hyggelige og flotte lokaler. Udendørsarealerne byder gæsterne velkommen og indrammer stedet, og den særlige beliggenhed ”på landet midt i byen” skaber en rigtig hyggelig stemning.

Slip tøjlerne og nyd festen Der er meget at tage stilling til, når man skal forberede en vellykket fest. Meget af det slipper man for, hvis man lader Restaurant Bellahøj danne rammerne om festen. Hvad er der på menuen, hvis man holder festen her? Der er lige hvad du ønsker dig, og er du i tvivl, er det heldigvis dygtige, kreative kokke, der regerer i køkkenet, og de er altid klar til at råde og vejlede i forhold til festens menu og ønsker hertil. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at kokkene på Restaurant Bellahøj meget gerne bruger sæsonens friske råvarer, men alfa og omega er, at når man holder sin fest på ”gården”, er man i centrum, og får opfyldt sine ønsker til sin helt egen ”skræddersyede” fest.

På Restaurant Bellahøj kan man holde sin sammenkomst eller fest uanset, om man inviterer 20 eller 200 gæster. Så vidt spænder størrelsen på lokalerne, og personalet yder samme gode service uanset antal af gæster. Alle de fine lokaler skaber en følelse af hjemlig hygge kombineret med et historisk vingesus.

A la carte og brunch Hvis du nu tænker: øv, jeg skal ikke holde en fest, men der lyder godt nok hyggeligt på Restaurant Bellahøj, så kommer her en god nyhed – her findes nemlig også en a la carte restaurant, som holder åbent tirsdag til fredag 17.00 til 22.00 samt søndag fra kl. 10.00 til 15.00, hvor man kan svælge i en lækker søndagsbrunch. Denne søndagsbrunch har mange, der skal holder barnedåb fået øje på, og man er selvfølgelig meget velkommen med sine gæster – både i a la carte restauranten, hvor man gerne dækker op til det ønskede antal gæster, men også i de mere private selskabslokaler, hvis det er den ”model” man foretrækker. Q Læs mere på www.bellahoej.dk

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

83


SKØNHED / ANNONCE

Skønhedspleje på højt niveau Hvis man gerne vil tage sig bedst ud og ældes med ynde, og hvem vil ikke gerne det, er det en god idé at starte tidligt, med at tage vare på sin hud med masser af gode plejeprodukter – og jævnligt få professionelle behandlinger på en skønhedsklinik, hvor de hele tiden er ”up to date” med alt, hvad der rør sig indenfor avanceret hud- og skønhedspleje. Af He nr ie t te R o s ent hal Mu ld

P

å Frederiksberg og i Charlottenlund finder man Klinik Q, hvor Tascha Spure sammen med sine ansatte ”nørder” med at udføre hud- og skønhedspleje med de nyeste teknikker og kvalitetshudplejeprodukter.

Smukke læber Med alderen mister vores læber volumen og bliver tyndere, læbekanten udviskes og fylden reduceres. Hvis man så oven i købet er eller har været ryger, er der overhængende risiko for øgning af rynker omkring munden. Susanne Larsen er 43 år, og søgte råd hos Tascha. Ønsket var at få glattet rynkerne omkring munden lidt ud. Efter en konsultation hos klinikkens læge, som er ansvarlig for behandlingerne, blev der lagt en køreplan for Susannas udglatning af læbekantens rynker. – Nu er det en måned siden, jeg fik lagt filler i kanten af min mund. Det var vigtigt for mig, at mine læber ikke blev større, for min mund er sådan set fin i størrelsen. Det var mine ”rygerynker” jeg var ked af, og jeg kan slet ikke få armene ned af begejstring. Jeg var uforberedt på, at det faktisk gjorde en lille smule ondt at få sprøjtet filleren i huden, men det tog ikke ret længe, så det er afgjort ikke noget, der afskrækker mig fra at få det gjort igen. Mine læber er blevet lige som jeg ønskede – ikke større, blot 10 år yngre i sit udseende, siger Susanne.

84 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Dorthe Jensen er også 43 år, og havde længe haft lyst til at få lidt fylde i sin overlæbe, og til at få rettet de nedadgående mundvige lidt op. – Selv om jeg er ked af mine læber meget smalle, har jeg altid været forbeholden overfor, at få gjort noget ved det. Med alderen er mine læber blevet endnu smallere, og nu har jeg taget mod til at få lagt lidt filler i. Det var vigtigt, at jeg følte, at jeg kunne stole på, at det blev gjort af en med ekspertise på området, og jeg var meget tryg ved lægen hos Klinik Q, der førte nålen. Vi var enige om at gå forsigtig til værks, og resultatet er lige præcis så diskret, som jeg ønskede mig, og så er det rart, at mundvigene ikke er så nedadgående længere, for det er trættende at blive spurgt, om man er sur, når det ikke er tilfældet, fortæller Dorthe.

Alt i kosmetiske behandlinger I Klinik Q anvendes den nyeste teknologi og her udføres specialiserede kosmetiske behandlinger blandt andre: fjernelse af uønsket hårvækst, karsprængninger og tatoveringsfjernelse. Begge kosmetiske klinikker tilbyder avanceret hudpleje som indebærer ansigtsbehandlinger med forskellige typer frugtsyrer samt Dermaroller behandlinger, diamantslibninger og oxygenbehandlinger. Du er altid velkommen til at kontakte Klinik Q for en uforpligtende og gratis konsultation i en af skønhedsklinikkerne på Frederiksberg eller i Charlottenlund. Q

FØR

EFTER


SKØNHED / TIPS

Er du også træt af at være vinterbleg? Snyd dig til en smuk glød, der ikke skader din hud. Her er sæsonens bedste selvbrunere til dig, der gerne vil have en ensartet og naturlig tan, uden de farlige UV stråler. Her får du lidt forskellige råd til hvilke produkter der måske matcher din person og din krop bedst, da det kan være en jungle at finde lige præcis den selvbruner der passer dig. Af D e a L ar s en

Biotherm til de lidt forsigtige, for de har en bronzerspray, som er virkelig nem at bruge. Den opbygger en gradvis farve, nærmest uden at man lægger mærke til det.

Egnet til veganere Produkter fra James Read er så lækre. Så når du alligevel skal smøre din krop ind i en lækker olie inden du går i krig med at skulle genfinde din glød, hvorfor så ikke gøre det med en økologisk kokosolie som samtidig giver kroppen en smuk glød.

Jane Iredale har lavet en meget holdbar selvbruner, som går ind og styrker melaninproduktionen (det mørke farvestof vi har i huden). På den måde får du opbygget en Til sportsfolsmuk og naturlig brun kene er der så Tan In A farve. Can, som er ekstra holdbar hvis du sveder. Body Fitness holder på farven og så er den super nem at påføre, Er du til økoloda det er på spray. gi, så kan kan det være

en ide at vælge produkter fra Vita Liberata.

Er du ikke den store selvbruner-bruger, kan det være en god ide med produkter fra Coola

Det gode ved deres selvbrunere er at væsken er gennemsigtig og ikke smitter af. Det tager 4-6 timer før du ser det endelige resultat, men du får den smukkeste glød.

For her kan du blande det med din dagcreme eller vælge at bruge det råt. Der går lige et par dage inden du så har den smukkeste kulør i ansigtet.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

85


SKØNHED / ANNONCE

fa Vores

vorit

PLEJE og fugt Huden nærmest skriger efter fugt og behandling, efter vinteren, måske også med tiden. Her er et lille udpluk af lækkerier til at booste huden med.

Golden Beauty Pearls Fra serien Age Rewind, får du de små dråbeformede kapsler, Golden Beauty Perls, der er en unik blanding af collagen og vitamin C. Det er enkelt og ideelt til dig, der ønsker at forbedre hudens udseende og opretholde en sund og ungdommelig hud.

Beauty Blur Her er en foundation, som er meget drøj i brug. Anvend først en dagcreme og påfør herefter Beauty Blur på de områder, som du ønsker dækket eller påfør i hele ansigtet som foundation. Nærende læbefarver Feed My Lips, er en multifunktionel læbeprimer pen, der både nærer og udglatter tørre, fine linjer omkring læberne med jojobaolie. Giver en farveløs, mat finish.

Vegansk ansigtsolie Annemarie Börlinds nye olie beskytter både mod blåt lys fra mobiltelefoner og tablets samtidigt med, at den virker aldersbekæmpende. Fordel 2-3 dråber på nyrenset hud morgen og aften.

86 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Bodylotion Hurtigt absorberende bodylotion fra Benecos, som gør huden glat og blød. Indeholder solsikkeolie og limeblomstvand. Her er tale om ren forkælelse til huden.


SKØNHED / ANNONCE

Et nyt look Nu er Stellar Beauty Balm blevet endnu mere hip. Her er en balm der hører til i enhver håndtaske. Et multifunktionelt produkt som kan bruges på hele kroppen, dog mest kendt som læbebalm.

Bløde hænder Få glatte og bløde hænder med de lækre håndcremer fra Benecos.

Natural deo roll-on Denne skønne roll-on indeholder abrikoskerneolie og hyldeblomst, som har et formål, nemlig at pleje huden og neutralisere dårlige lugte. Her er en deo med en sød frugtduft fra Benecos.

Vores

favor

it

Naturlig udstråling Denne skønne anti-age selvbruner serum, genopretter hudens naturlige udstråling. Den er super fugtgivende og indeholder ekstrakter som opbygger og regulerer hudens fugt niveau. Resultatet er en fløjlsblød og smuk hud. Tilføj 1-3 dråber serum til din eksisterende dagcreme og du får en smuk forårsglød.

Drømmer du om en fast og glat hud? Så vil du elske den nye unisex-serie, LIFT4SKIN. Den kan benyttes som et alternativ til plastikkirurgi og injektioner. Den stærke effekt kommer fra en syntetisk peptid, SYN®-AKE, som virker lidt på samme måde som slangegift. SYN®-AKE dæmper muskelsammentrækninger og minimerer rynker. SYN®-AKE er samtidig guf for den aldrende hud, da det udjævner rynker, genetablerer hudens elasticitet og beskytter mod udefra kommende faktorer. Ved daglig anvendelse opnås et boost til hudens udstråling og spændstighed.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

87


GÅ E FTER GULDET Drømmer du om en fast og glat hud, vil du elske den nye serie Golden Ceramides. Serien er lækker og luksuriøs med sit indhold af 24 karat guld, og så er den faktisk til at betale! Det bliver ikke bedre. AA Cosmetics, repræsenteret af Galaxa Pharma, står bag Golden Ceramides, et prisvindende hudpleje brand, som siden 1982 har skabt produkter, der tager hensyn til en sensitiv og allergisk hud. Innovation er i centrum, og AA går altid efter at bruge de bedste og mest veldokumenterede ingredienser, som bliver gennemtestet og analyseret for at sikre, at produkterne holder hvad de lover og gør det på en effektiv, men altid skånsom vis. CREMER AF HØJESTE KARAT Med Golden Ceramides har AA skruet op for luksusfornemmelsen, da stjerne ingrediensen er 24 karat kosmetisk guld. Kosmetisk guld er guldpartikler, som er opløst i cremeformlen og dermed flydende, og som ingrediens i hudplejeprodukterne fra Golden Ceramides har den flere funktioner. Overordnet set er guld guf for den modne hud, for guld regenererer hudens celler, beskytter DNA, øger blodcirkulationen og efterlader huden fast, fornyet og mere strålende. Guld agerer desuden som en kraftig antioxidant, virker antiinflammatorisk og er i stand til at penetrere huden i de dybere lag. I Golden Ceramides spiller guld genialt sammen med formlens intelligente fiberskade trackingsystem, hvilket betyder, at guldet trækker de andre aktive komponenter som ceramider, hyaluronsyre og oligopeptider med ned dybt i huden, hvor der eksempelvis er behov for

at genoprette kollagene fibre og hæmme yderligere nedbrydning af kollagen. GYLDNE TIDER På matas.dk, webapoteket.dk og apotekeren.dk finder du Golden Ceramides Serien, som består af dag- og natcreme til kombineret/normal hud

og dag - og natcreme til tør/normal hud, samt en ansigtsmaske, en eliksir og de populære beauty pearls. Serien er inspireret af de anti-age effekter du opnår med kosmetisk ultralydsbehandling, og selv om det måske lyder avanceret og bekosteligt, så koster det dyreste produkt i serien kun 349 kroner. Overraskende, men Sandt!

De fem stjerner fra Golden Ceramides

Daglig Forkælelse Matterende dagcreme, som absorberer overskydende talg og reducerer synligheden af linjer. GOLDEN CERAMIDES Anti-Wrinkle Day Cream 50 ml, 299 kr.

Virker mens du sover Udglattende natcreme, som gennemfugter huden, mens du sover og gør den blød som silke. GOLDEN CERAMIDES Smoothing Night Cream, 50ml, 299 kr.

Udfylder rynkerne indefra Forskønnende “serum-perler” til en hud som syner grå og trist og har brug for et boost på 30 dage. GOLDEN CERAMIDES Pearls, 30 stk. 349 kr.

Hudfornyelse på 15 minutter Opbyggende ansigtsmaske, som gør huden mere stærk, fast og udglattet. GOLDEN CERAMIDES Rebuilding Cream Mask with gold, 50ml, 299 kr.

Ungdomseliksiren Fugtgivende og regenererende eliksir, som booster kollagen-produktionen. Anvendes under din creme. GOLDEN CERAMIDES Golden Elixir of Youth 15ml, 299 kr.

go lden- c er ami d e s . d k


SKØNHED / ANNONCE

For blød og strålende hud Trilogy Mineral Radiance Mask er en frodigt tekstureret, cremet lermaske, der renser huden i dybden, fjerner urenheder og absorberer overskydende talg.

Showergel Her er en mild shower gel fra Benecos, som vasker huden ren uden at udtørre. Indeholder bl.a. troldhassel og æblesaft, der er med til at fugte huden.

f Vores

2Phase Hyaluron Shake En fugt og genopbyggende serum, er lavet på røde alger, der stimulerer hudens egen produktion af hylauronsyre, så huden effektivt og vedvarende tilføres fugt. Huden efterlades med et mere fugtmættet og friskt look.

Månedens forkælelse Har du husket at bestille din måneds forkælelse fra Goodie Box? Det har mange rundt i landet, og det er heller ikke uden grund at den er så højtelsket. Boxen indeholder forkælelse der passer til årstiden, både vareprøver og hele produkter. Så du kommer lidt rundt og prøver de forskellige mærker.

avorit

Boost din hud Age Rewind skin terapi er en kollagen- og hyaluronsyrebooster, der takket være enzymer, der mildt exfolierer, trænger dybt ned i huden og skaber dramatiske forandringer

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

89


BLONDE

LIFE Shampoo & Conditioner

TEL +46 530 75 98 00

INFO@TENDENZ.SE

WWW.TENDENZ.SE


SKØNHED / ANNONCE

Styrket hårvækst

På crescina.dk kan du finde information omkring de fleste typer af hårtab samt vejledning til valg af rette variant.

Det er enhver kvindes mareridt at tabe håret. Uanset om det er kort eller langt, skal håret blive hvor det er, for en stor del af vores identitet afspejles i frisuren.

V

i bliver bombarderet med billeder af smukke kvinder i medierne. Blanke læber, mandelformede øjne og silkeblødt skinnende hår, der bølger i kaskader ned over skuldrene. Misundelsen er til at tage og føle på. Særligt som nybagt mor kan det være ganske uoverskueligt når man ser sin ellers fyldig hårpragt forsvinde samtidig med at man måske lige skal have styr på de ekstra kilo. Eller når du er allermest stresset ja så går det selvfølgelig også udover håret, som har en tendens til at falde af når kroppen er i ubalance. Det er netop i situationer som disse, at

man rigtig gerne vil have at den sparsomme hårpragt bliver hvor den er og endnu bedre at flere hår kommer til. Og der er heldigvis hjælp at hente. Der eksisterer flere forskellige produkter mod hårtab, men en af dem der skiller sig ud er CRESCINA. CRESCINA er en veldokumenteret effektiv behandlingsform, der stopper hårtab og booster den naturlige hårvækst. Der har i Danmark været flere testpersoner, som har efterprøvet virkningen og dokumenteret effekten af CRESCINA; 2 af disse er gengivet her. Q

Stines historie

Stine før

Stine efter

– Jeg er mor til en dejlig datter på næsten 8 mdr. Fra midtvejs i min graviditet oplevede jeg et ret voldsomt hårtab. Jeg har aldrig lidt af hårtab før, og har i hele mit voksenliv haft et kraftigt hår. Derfor er jeg rigtig ærgerlig over min nu noget mindre hårpragt. – Jeg blev anbefalet at prøve CRESCINA, og startede ud med Crescina Complete 1300, som virker mod hårtab efterfulgt af CRESCINA Re-growth som booster hårvæksten. – CRESCINA, behandlingen består af afmålte ampuller med væske. Væsken maseres ind i hovedbunden hver aften i 5 dage, hvorefter der holdes pause i 2 dage. For mig var det hurtigt at få indarbejdet som rutine i mine aften ritualer, særligt da jeg så resultatet. Allerede få uger inden i behandlingen stoppede mit hårtab og efter yderligere 3 måneder vrimlede det frem med en masse nye hår.

Lenes historie Lene oplevede ligesom ca. 400.000 andre danskere stres, som for hende resulterede i hårtab over en længere periode. Hun blev af sin frisør anbefalet at prøve CRESCINA; – Jeg startede i behandling med CRESCINA Complete 1300 og allerede efter 2 måneder, var mine skaldede pletter begyndt at blive dækket af små hår, min hovedbund var ikke længere lige så tydelig, og min frisør var fuldstændig målløs over, hvor mange nye hår, jeg havde fået, som samtidig var både stærke og tykke. Jeg fortsatte behandlingen med CRESCINA GENVÆKST i 2 måneder for at booste hårvæksten, og resultatet er fantastisk.

Lene før

Lene efter

Dokumenteret effekt

Gratis hårbundsanalyse

CRESCINA er testet på førende laboratorier i Europa og holder 9 internationale patenter. Testresultater efter 4 måneders behandling viser at testpersonerne fik mere end 6.300 nye hår og et reduceret hårtab på 46,8%. CRESCINA er afpasset i forskellige varianter og styrker i formler til mænd og kvinder.

I samarbejde med CRESCINA tilbyder Glostrup og Hadsten Apotek en gratis og uforpligtende hårbundssanalyse og tilbyder samtidig kyndig vejledning i valg af variant og styrke.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

91


Den bedste førstehjælp

svier ikke Sår og skrammer skylles og renses bedst med saltvand. Det svier slet ikke og gør heller ikke ondt. Apotekets Sårskyl er helt uden konserveringsmidler og steril til sidste dråbe. Læs mere på apotekets.dk Apotekets Sårskyl 100 ml sprayflaske.


FAMILIELIV / ANNONCE

Sommerlækkerier til dig Havsalt, kelp og mineraler indgår i den nye Limited kollektion fra Sparituals. Balinesisk havsalt har en naturligt rensende virkning og er rig på mineraler. På grund af dets høje vitaminindhold er kelp kendt for sine beroligende egenskaber og bruges ofte til at give huden en sund glød. Din hud har brug for ekstra fugt om sommeren. Den genopfriskende, beroligende og forfriskende Body Cream, er velegnet til enhver hudtype og hjælper med at fugte huden. Det er endda et godt after-sun alternativ på grund af køleeffekten. Hold din hud ren gennem sommeren med den skånsomme Foaming Shower Gel. Den kombinerer de rensende egenskaber fra balinesisk havsalt med de revitaliserende og fugtgivende egenskaber fra kelp mineraler.

Rituals fokus produkt er deres spa maske til ansigtet, som er så forfriskende og rensende for huden. Den er rig på ekstrakter, der gør huden synligt mere strålende, klar og afbalanceret. En hurtig og nem måde at friske og fugte din hud på kort tid.

Tip: For at opnå det optimale resultat skal du anvende masken mindst en gang om ugen som en del af din Rituals hudpleje rutine. Opnå din sundeste sommerhud nogensinde, ved at bruge Rituals Body Scrub, som er baseret på balinesisk havsalt der mildt fjerner døde hudceller. Brug den en til to gange om ugen og opnå følelsen af silkeblød hud.

Specielt udviklet til personer mellem 30-45 år. Kollektionerne Glow, er fremstillet for at imødekomme dine hudpleje behov. Behandl din hud med det bedste naturen har at byde på.

Let it glow Lad din hud skinne med den nye Glow kollektion, der består af anti-aging formler, som er specielt udviklet til at bekæmpe de første tegn på aldring. Kollektionen hjælper med at minimere de første fine linjer og genopretter gløden i din hud. Produkterne er beriget med saffronblomst og lotus, en unik kombination, som hjælper med at regenerere huden, så den er fugtet og stråler. The Ritual of Namasté produkterne er fremstillet til at fejre naturens kraft. Kollektionerne består af avanceret hudpleje, som er blevet omhyggeligt udviklet for at fremhæve din huds naturlige udstråling ved hjælp af naturlige ingredienser og dufte fra verdens førende laboratorier. Kollektionerne er baseret på naturlige ingredienser, der er bæredygtigt produceret. Namasté er en hilsen, der siger: „My soul honors your soul“. Vis respekt for både naturen og huden, og denne respekt vil genspejle sig i din smukke hud. Opdag alt hvad du behøver at vide om denne luksuriøse nye kollektion.

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

93


SUNDHED / ANNONCE

Åh nej, ikke igen... Som voksen kvinde er det rædselsfuldt når det sker. At komme til at tisse i bukserne, for er det ikke kun noget børn gør? Nej, og der er formentlig flere, end du forestiller dig, der kæmper med inkontinens. Det er nemlig noget de færreste kvinder taler højt om, og det er ærgerligt. For der findes nemlig en løsning på problemet. Af Henr iet te Ro sent hal Mu ld

E

t stort antal kvinder lider af inkontinens. Mange føler sig skamfulde og vil helst ikke tale om det. Det hænger måske sammen med en helt naturlig indgroet opfattelse fra vores barndom af, hvor stor betydning det har, at kunne kontrollere sin tissetrang. Der er afholdt mange festlige scenarier, når et barn for første gang har tisset i potten, så det er måske ikke så mærkeligt, at vi føler manglende kropskontrol som en skamfuld affære.

Svært at anerkende problemet For mange kvinder kræver det stor overvindelse at anerkende problemet – at tisse uforvarende i bukserne, som kan blive en kronisk tilstand, hvis ikke der gribes ind med en operation. Fordi det, for de fleste, føles så skamfuldt, kan det være svært at ”få hul på bylden”, men man er nødt til at starte med at besøge sin læge – og bare rolig, her er det hverken pinligt, eller noget de ikke har hørt om før. Hos lægen bliver man henvist til en gynækolog, som hjælper med at udrede hvilken form for inkontinens der er tale om, for der findes to forskellige typer: Stressinkontinens som optræder når man hoster, hopper og nyser, samt urgeinkontinens, som betyder at: når jeg skal, så skal jeg. Stressinkontinens rammer særligt yngre kvinder.

En lille operation med kæmpe succes

Dea Larsen, 42 år, fik for et par år siden nok af våde bukser og presset over aldrig at vide, hvornår uheldet ville ramme. – Jeg tror at man skal have prøvet det, for helt at forstå hvor stressende det er, ikke at kunne styre sin blære. Jeg vidste aldrig, hvornår jeg ”sprang læk”, og set i bakspejlet kan jeg nu se, at jeg uvilkårligt begyndte at trække mig fra sociale sammenhænge, i

DET ENESTE JEG ER LIDT ÆRGERLIG OVER ER, AT JEG IKKE GIK TIL LÆGEN NOGET FØR. SÅ HAVDE JEG SPARET MIG SELV FOR OMKRING FEM ÅR, MED HOVEDBRUD OG BEGRÆNSET HANDLEFRIHED PÅ GRUND AF ANGST FOR VÅDE BUKSER.

94 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

særlig grad fra mine besøg i fitness centret, hvor jeg ellers altid har elsket at mødes med et par træningsveninder. Selv overfor dem syntes jeg dengang, at det var pinligt, at fortælle dem, at jeg led af stressinkontinens. Hvorfor, kan jeg ikke helt forklare, men måske hænger det sammen med, at jeg faktisk troede, at det var lidt min egen skyld. Måske havde jeg sjusket med knibeøvelserne efter mine to fødsler? Jeg tror, at mange kvinder kan nikke genkendende til, at man ofte påtager sig skylden for alverdens ”ulykker”, for man kunne jo bare have gjort alting meget bedre. Derfor var det en kæmpe lettelse, da jeg endelig fik taget mig sammen til at tale med min læge om problemet. Jeg blev henvist til en gynækolog, og hun gik straks i gang med at udrede hvilken type inkontinens jeg led af. – Jeg blev grundigt undersøgt, og blev bedt om at føre et væske-vandladningsskema i 2-3 døgn samt en blevejningstest i et døgn. Lige den del af udredningen synes jeg var lidt hård, fordi jeg blev konfronteret med problemets omfang sort på hvidt, og jeg var bekymret for, om det kunne lykkes mig at blive ”tæt” igen. Min gynækolog fortalte mig, at mit problem var stressinkontinens, og at jeg kunne blive henvist til at få udført et bulking indgreb, hvilket viste sig at være det bedste, jeg har gjort for mig selv i årevis. Det er et lille indgreb med en kæmpe virkning, og nu har jeg ingen uheld længere. Det eneste jeg er lidt ærgerlig over er, at jeg ikke gik til lægen noget før. Så havde jeg sparet mig selv for omkring fem år, med hovedbrud og begrænset handlefrihed på grund af angst for våde bukser, fortæller Dea.

Hvad er Bulking? Bulking er et lille indgreb, men med en utroligt god effekt. Bulking injiceres 4 steder i urinrørets væg i samme niveau, således at urinrøret lukkes - dog ikke mere end at man sagtens kan komme af med vandet. Under lokalbedøvelse indsprøjtes et fyldstof i urinrørets væg, og på den måde genskabes lukkefunktionen. Det kan sammenlignes med at udskifte en pakning i en vandhane. Indgrebet tager kun 10 – 20 minutter, og der forekommer kun yders sjældent relativt milde, forbigående komplikationer. Bulken kan gå i stykker, hvis det er placeret for yderligt, men ikke med andre gener end, at inkontinensen vender tilbage, og behandlingen som følge heraf må gentages.Q


SUNDHED / ANNONCE

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

95


FAMILIELIV /ANNONCE

Med glitter og shine i fokus Med MAC’s nye Supernatural Dazzle kollektion, der funkler og glimter som 1000 diamanter, kommer du til at skinne om kap med den skønne forårssol. Dazzleglas Lipgloss indeholder store glimmer-partikler, som giver et exceptionelt shine og tilfører læberne en ekstra dimension. Glossen fordeler sig let på læberne uden at klistre. De nye smukke øjenskygger der er cremede og pigmenterede, vil begge blive en fast del af MAC’s sortiment, så der er ingen fare for at løbe tør, når det bliver dit nye yndlingslook.

VIND

FISKEOLIE

der smager godt

Cirkus magi nu med rap Cirkus Arena fortsætter den nye eventyrlige stil, der forener børn og voksne i cirkusmagien med kombinationen af musik, eventyr og verdensklasseartisteri. I år er det rapper og art director Clemens Telling, der står bag Arenas eventyrlige fortælling om pauseklovnen, der rejser ud i verden for at finde en ny kunstart, da ingen længere har brug for pauser i deres travle hverdag. Forestillingens sammenbindende eventyr handler om Cirkuskronprinsen Patrick Berdinos søgen efter den forsvundne pauseklovn, spillet af Clemens. Klovnen er nemlig i besiddelse af noget meget magisk, der kan redde Kronprinsens cirkusmaskine, som uheldigvis er gået i stykker. Rejsen bliver lang og farefuld for dem begge, og undervejs møder de både balancerende astronauter fra det ydre rum, hoppende hotdogs og en trapezkunstner der kan vende hele verden på hovedet. Clemens står også for forestillingens nyskrevne musik og medvirker som årets konferencier i skikkelse af Arenas logoklovn, der vækkes til live i manegen for første gang nogensinde. Clemens deler konferencierrollen med Cirkus Arenas egen kronprins Patrick Berdino. VI UDLODDER 6 X 4 CIRKUSBILLETTER. DU FINDER KONKURRENCEN PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK

96 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90

Det er ikke altid lige nemt at lokke den sunde fiskeolie i vores børn, og levertran fremkalder heller ikke den helt store begejstring. Fiskeolie er godt for meget, og ved du, at der findes en fiskeolie fra Bornholms med frugtsmag a la tuttifrutti. Der er tale om en fiskeolie til børn og voksne, der ikke er så glade for fiskesmag generelt. Denne fiskeolie kaldes også islandsk Tran, da den er produceret af lever fra torsk fanget i islandsk farvand, men smagen falder i god jord hos børn, hvad enten den serveres alene eller som et shot, blandet op i appelsinjuice.


ABONNEMENT

NR. 90 · APRIL/MAJ 2018 – 18. ÅRGANG BØRN & FRITID NR. 90 · APRIL/MAJ 2018 – 18. ÅRGANG

SUNWING FAMILY RESORTS

FAMILIEFERIE MED PLADS TIL NÆRVÆR

Magasinet til børnefamilier

Børn udvikler sig gennem leg Tips og ideer SÅDAN FÅR DU DEN SMUKKESTE SOMMERHAVE

Hvad er allergi?

Fokus på parforholdet

Økologi

Modtag magasinet Børn & Fritid seks gange om året for kun 249,-

(Du betaler bare porto).

LÆKRE

TIIPS TIL DIN SKØNHED

Udendørs leg og sport

TEMA

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00

Udkommer hver 2. måned. Annoncefin ansieret

og lækre opskrifter

og hvad kan vi gøre?

Tid er en knaphedsfaktor i alle børnefamilier. Det ved vi, og derfor har vi sørget for perfekte rammer for familieferien, så I ikke behøver at tænke på andet end nærvær og afslapning. Prøv f.eks. vores egne Sunwing Family Resorts, som er den rene børnevenlighed, uden at vi har glemt de voksne af den grund. Her er alle detaljer i orden, og der er gratis træning og masser af aktiviteter, så I kan udfolde jer sammen eller hver for sig. Vælg Sunwing på Tenerife eller Gran Canaria, hvis I vil have vintersol og kort rejsetid.

Gratis magasin

Sol, sommer, ferie og festival Q SHOPPING Q LÆKRE OPSKRIFTER Q SKØNHEDSTIPS Q KONKURRENCER Q

Klik ind på bornogfritid.dk og tilmeld dig

De første 8 der bestiller et abonnement på magasinet, vil sammen med næste udgave modtage et lækkert øjenbrynssæt. Med sættet fra EYEKO, opnår du perfekte bryn med den fantastiske brow gel, der indeholder en cocktail af naturpræparater som nærer og plejer dine bryn. Øjenbrynsgelen er lavet i et eksklusivt design, og er med håndlavede børstehår. Gelen er vandfast. Sammen med gelen, får du et optisk forstørrelsesspejl fra Tweezerman med lys i, så ser du helt klart, når der skal ordnes øjenbryn, lægges makeup eller tages kontaktlinser på. Sugekopperne bag på spejlet kan sættes fast på alle glatte overflader..

HUSKER DU AT FÅ TJEKKET DIN BIL?

Følg os på facebook og deltag i de mange konkurrencer

Kig ind til Leitz Auto og lad os gennemgå bilen, så du er sikker på at den starter hver dag. Vi laver service på alle mærker. Ingen opgaver er for store/små. Kør forbi Leitz Autoservice og få en professionel og pålidelig vurdering.

Leitz Autoservice v/Kenneth Leitz

www.facebook.com/ BornogFritid

Arnold Nielsens Boulevard 64b · 2650 Hvidovre · Tlf. 36775140

NR. 90 · APRIL/MA J · BØRN & FRITID ·

97


LÆSERSERVICE / NÆSTE UDGAVE

Har du husket at ”like” Børn & Fritids Facebookside?

Læserservice A

www.alk.dk www.anodyne.dk www.apotekets.dk

B

www.babysam.dk www.bellahoej.dk www.blomdahl.dk www.bmwshoponline.dk www.bornholms.com

C

www.contura.com www.danland.dk www.daof.dk www.ecolabel.dk www.ecostyle.dk www.electrolux.dk

E

F

www.fisk.dk www.friland.dk

Forlag; www.carlsen.dk www.carlsen.dk www.goldenpenpress.dk www.høst&søn.dk www.klematis.dk www.lindhartogringhof.dk www.modtryk.dk www.peoplespress.dk www.rosinante-co.dk

G

www.galaxapharma.com www.gardinbus.com www.garmin.dk www.goodiebox.dk www.growingfeet.dk

N

M

www.madskoler.dk

O-P

www.oddervognen.dk www.pharmavital.dk Opskrifter: www.fisk.dk www.friland.dk www.rema1000.dk

H-I-j-K-L

R-S-T

www.harboe.com www.joico.dk www.klinikq.dk www.kokkenhverdagsmad.dk www.landal.dk

www.reima.se www.rema1000.dk www.rituals.com www.santamaria.dk www.spies.dk www.thule.com

M

W

www.madskoler.dk

Her bliver du holdt opdateret, når der er nye konkurrencer på www.bornogfritid.dk

www.navnelapper.dk www.novasel.dk

www.witt.dk

Udkomm er medio juni

Glæd dig til næste udgave af magasinet Børn & Fritid Næste udgave er på gaden medio juni, og her kan du læse om skolestart, om skoleparathed, om børns syn, og om solbeskyttelse. Vi vil også inspirere dig med en masse ideer og guides til skønne oplevelser i det danske og udenlandske sommerliv.

Klik ind på www.bornogfritid.dk hvor du finder masser af interessant læsestof om børns verden

98 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2018 · NR 90


REMA 1000 SIGER NEJ TIL

R

D MAD O M SP

D IL

10 Å

MADSPILD 20

0 8 - 2 018

Navnelapper.dk

10 ÅR MOD MADSPILD • Vi var den første dagligvarekæde i Danmark, der gik ind i kampen mod madspild.

- mærk det du holder af -

• Vi har afskaffet mængderabatter. Altid samme lave pris uanset om du køber en eller flere stk.

Det er meget nemmere at nyde de gode stunder når der er styr på alle guldklumpens tøj og ting. Navnelapper® tåler både vask og kogning, og er fri for skadelig kemi. Du bestiller dem nemt og enkelt på hjemmesiden: www.navnelapper.dk

• Udvalgt frugt og grønt sælges efter vægt. Det begrænser spildet hos producenterne, og du skal ikke købe mere, end du har brug for. • Brød i mindre størrelser så du ikke behøver at købe mere, end du kan spise. • Pålægsemballage med 2 rum, som åbnes hver for sig - mere frisk pålæg med mindre spild.

E: RELS > STØR ––––––– mm–––––– 32 – – – – – – –––––––– – < > m––– ––––14 m – <

NAVN

Klistermærker: Holder på tøj og ting

90 Navnelapper®: 149,- inkl. fragt

• Nedsat pris på varer der nærmer sig udløbsdato og intet fejler. Vi kasserer mindre, og du sparer mere.

MEGETMINDREMADSPILD.DK • Find opskrifter, deltag i madspildstesten og få tips til at undgå madspild.

• Vi samarbejder med Projekt Hjemløs om donation af overskudsmad. • Vi samarbejder med Stop Spild Af Mad, Danmarks største organisation mod madspild.


FAMILIEFERIE MED PLADS TIL NÆRVÆR

BØRN & FRITID NR. 90 · APRIL/MAJ 2018 – 18. ÅRGANG

SUNWING FAMILY RESORTS

NR. 90 · APRIL/MAJ 2018 – 18. ÅRGANG

Magasinet til børnefamilier

Børn udvikler sig gennem leg

Tips og

og hvad kan vi gøre ved det?

Fokus på parforholdet Tid er en knaphedsfaktor i alle børnefamilier. Det ved vi, og derfor har vi sørget for perfekte rammer for familieferien, så I ikke behøver at tænke på andet end nærvær og afslapning. Prøv f.eks. vores egne Sunwing Family Resorts, som er den rene børnevenlighed, uden at vi har glemt de voksne af den grund. Her er alle detaljer i orden, og der er gratis træning og masser af aktiviteter, så I kan udfolde jer sammen eller hver for sig. Vælg Sunwing på Tenerife eller Gran Canaria, hvis I vil have vintersol og kort rejsetid.

Økologi og lækre opskrifter

LÆKRE

TIIPS TIL DIN SKØNHED

Udendørs leg og sport

TEMA

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00

Udkomm hver 2. måner Annoncefin ed. ansieret

ideer

SÅDAN FÅR DU DEN SMUKKESTE SOMMERHAVE

Hvad er allergi?

Gratis magasin

Sol, sommer, ferie og festival Q SHOPPING Q LÆKRE OPSKRIFTER Q SKØNHEDSTIPS Q KONKURRENCER Q