Page 1

BØRN & FRITID NR. 96 · APRIL/MAJ 2019 – 19. ÅRGANG

NR. 96 · APRIL/MAJ 2019 – 19. ÅRGANG

Magasinet til børnefamilier

ASTMA OG ALLERGI Sådan finder du den rigtige skostørrelse til dit barn

TEMA

Gratis magasin Udkomm hver 2. m er Annoncefin åned. ansieret

Pas på den stærke forårssol

Kør-esdelvfly? eller m HVORDAN KOMMER I PÅ SOMMERFERIE?

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

Festival

Skal du på festival i år? Vi har kigget på nogle af de mange festivals Q SHOPPING Q LÆKRE OPSKRIFTER Q SKØNHEDSTIPS Q KONKURRENCER Q


Nu kan du få magasinet online direkte i din mailbox helt gratis!

249:-

249:-

299:-

Er du vild med flotte smykker? Det er vi også. Vi synes til og med at du skal kunne bære flotte smykker uden at være urolig for nikkel, cadmium, bly og andre uhensigtsmæssige stoffer. Den samme mulighed synes vi også at dit barn eller barnebarn skal have. Derfor findes Blomdahl medicinsk ørepiercing og hudvenlige smykker, udviklet i samråd med hudlæger.

Send os din e-mailadresse via facebook, instagram eller på mail@bornogfritid.dk, så sender vi magasinet til dig hver anden måned, helt gratis.

Følg Børn & Fritid på Instagram og Facebook Her kan du hente masser af gode råd og tips til hverdagen, samt se og dele billeder og sjove historier om livet i en børnefamilie. Du kan også deltage i de mange konkurrencer om masser af skønne præmier. Q mode

Q skønhed

Q madopskrifter

Q boliginspiration

For you, with care.

Q tips til en nemmere hverdag Q de nyeste bøger og film

Q artikler om hverdagen med børn Q artikler for mor

Dobbelthul – det bedste til barnet.

https://www.facebook.com/BornogFritid/

www.blomdahl.dk Vi er blandt andet hos guldsmede, der tænker på dit helbred og din hud. M AD E IN SWED EN

@bornogfritid

I magasinet Børn og Fritid og på vores Instagram profil, viser vi mange test af produkter og oplevelser, vi har lavet i samarbejde med ganske almindelige familier. Vil du læse mere af alt det vi prøver/smager/ leger med/det mad vi har lavet/bagt/hygget med /bygget/oplevet/læst osv.? Så følg med undervejs på Instagram og klik ind på www. Bornogfritid.dk og klik ind på fanen ”Børn & Fritid tester”


indhold N R .

9 6

·

A P R I L

9

34

/

M A J

9

2 0 1 9

·

19. Å R G A NG

Beskyt huden i solen

18 Kør-selv-ferie

Gode tips til en sjovere og mere sikker tur

21

Tips til flyveturen med de mindre børn

22

Bøger for børn

26

Skal dit barn med på sportsskole i sommerferien?

TEMA: Festival

55

73

34

Tips til en sjov tur på festival

36

Guide til Danmarks sjoveste og fedeste festivaler

47

Sunde fødder Gode råd til indkøb af sko til de små

48

Bøger for tweens

55

Vidste du det om astma og allergi…

56

Børn & Fritid tester Vi har testet produkter, se hvilke

64

Lækre retter helt uden gluten

70

Miljø- og varemærker Hvilke symboler står for hvad?

73

Skønheds- og velvære-nyheder til mor

82

Bøger for voksne

86 Haveliv

86 NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

3


VELKOMMEN

Kære læsere

MED FORÅRET KOMMER VARMEN, OG SOLEN ER SÅ SMÅT BEGYNDT AT SKINNE. DET BETYDER, AT VI IGEN KAN LADE OS VARME AF DE DEJLIGE SOLSTRÅLER, MEN DET BETYDER OGSÅ, AT VI SKAL VÆRE PÅPASSELIGE NÅR VI ER UDE.

Et noget vådt forår er overstået, og vi kan se frem mod meget lysere dage. Jeg elsker at foråret er over os, for det betyder flere lyse dage, fuglesang, udeliv, pølser på grillen, og lyden af lyse barnestemmer, for med lyset, kan børnene lege udendørs, til længere ud på aftenen. Med foråret kommer varmen, og solen er så småt begyndt at skinne. Det betyder, at vi igen kan lade os varme af de dejlige solstråler, men det betyder også, at vi skal være påpasselige når vi er ude. I denne udgave af magasinet, finder du gode solråd, så du er beskyttet mod de skønne men også farlige stråler, når solen står højest på himlen. Jeg er vild med denne årstid. Jeg mener, at Danmark er det smukkeste sted på jorden, når det er forår. I denne periode, er naturen et stort og smukt farvegalleri. Jeg glæder mig altid til påskens fridage. Her har jeg god tid til at gøre min have fin, så den stråler om kap med naboernes haver. I vores område, bor der mange havefolk, hvilket ses tydeligt når man kører op af vores lille allé. Her nyder vi alle det imponerende syn af de smukke japanske kirsebærtræer, som stråler i sin helt særlige rosa farve. Der er også mange flere amoriner i luften på denne årstid. Dette kan vi tydeligt både mærke og se på bl.a. vores dyreliv i Zoologisk Have, men også ude i naturen. Her vrimler med drægtige dyr og små nuttede dyrebabyer. Så måske er det en ide, at tage familien med i Zoologisk Have her i foråret, og kigge på alle de søde pelsbabyer. Vi danskeres humør plejer at stige i takt med temperaturen. Jeg selv er frygteligt vejr-betonet, og det betyder da også, at mit eget humør stiger i takt med soltimerne, og de dejlige dage, vi har i den skønne varme luft. I dette nummer af Børn & Fritid kan du læse om de mange produkter, vi har testet med familien Danmark. Vi giver dig gode tips til leg og ophold i haven. Vi har kigget nærmere på sommerens festivaler og der er også interessant viden, til jer der lider mest i denne periode, nemlig jer, der døjer med allergi. Når pollen fylder luften, er det ikke sjovt med løbende næser og kløende øjne, men vi har her lidt ideer til at komme lettere gennem allergisæsonen. I denne udgave af magasinet finder du også gode råd, fif og inspiration, til alt det, der kan være med til at give dig, et helt fantastisk forår. Rigtig god læselyst…

Susanna Larsen

@bornogfritid

https://www.facebook.com/BornogFritid/ Børn & Fritid Industriparken 44 A 2750 Ballerup Tlf: 7022 1148 mail@boernogfritid.dk www.bornogfritid.dk

Abonnement: abonnement@boernogfritid.dk Annoncer: annoncer@boernogfritid.dk Udgiver: TB-Media ApS

Redaktionschef: Bonnie Jensen bonnie@boernogfritid.dk redaktion@boernogfritid.dk

Skribenter: Bonnie Jensen Henriette Rosenthal Muld Dea Larsen

Læsertal iflg. Index Danmark/Gallup: 1. halvår 2018: 78.000 Vi tænker på miljøet: Magasinet er trykt på 100 % genbrugspapir, med vandbaseret lak, på Svanemærket trykkeri.

Grafisk design: Rask Grafisk Design www.raskgrafiskdesign.dk

EM Æ R K

S

N VA

Børn og Fritid påtager sig intet ansvar for materialer, tekster eller billeder, der er indsendt uopfordret til redaktionen, eller fra en annoncør, der ikke har oplyst os om kreditering af fotografer og journalister. Redaktionen påtager sig intet ansvar for fejl i de oplyste priser og fakta, ligesom vi heller ikke påtager os ansvar for eventuelle fejl i artikler, anvisninger, kilder eller andet. Materiale, der har været bragt i magasinet Børn & Fritid, må ikke benyttes uden forudgående accept fra redaktionen. De trykte produkt- og portrætartikler i magasinet Børn & Fritid, er betalte eller sponsorerede profilannoncer.

E

T

Ansvarshavende redaktør: Susanna Larsen susanna@boernogfritid.dk

Tryksag 5041 0004

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

5


Bliv inspireret til barnedåben

i FRB.C Shopping Byd den lille ny velkommen med designklassikere, lærerigt legetøj og bløde bamser. Vores 90 butikker bugner af skønne gaveideer til alle forårets fester – se flere gaveguides på frbcshopping.dk

Elefant fra Kay Bojesen Imerco Home 999,95 kr.

Træklodser fra Design Letters, Bahne 299,95 kr.

Folieballoner Flying Tiger Copenhagen 10 kr. for 2 stk.

Mumiskål fra Arabia Imerco, 199,95 kr.

Trolley fra YouGo NEYE, 599 kr. Kop, 79 kr. Drikkelåg, 69 kr. Begge fra Design Letters Bahne

Pssst …

BR er åbnet igen!

Bamse, H&M 79,95 kr.

2 015 / 16

Gyngehest Bahne, 599 kr.

&

20

Kåret som

Oscar fra Hans Bølling, Bahne 499,95 kr.

17 / 18

DANMARKS BEDSTE SHOPPINGCENTER

Sangfugl fra Kay Bojesen, Imerco Home, 699,95 kr.

Kravleløve fra FisherPrice, BR 299 kr.


Rangle fra Kay Bojesen Imerco, 349,95 kr.

Bamse fra Jellycat Bahne, fra 79 kr.

Sko fra Falcotto Tinderbox, 699 kr.

Flag fra Nordahl Andersen Plaza, fra 325 kr.

Bestik fra Georg Jensen Müllers Guldsmedje 599 kr.

Garder fra Kay Bojesen Imerco, 699,95 kr.

DET KAN BØRNENE HAVE PÅ TIL FESTEN:

Sparebøsse fra Georg Jensen, Müllers Guldsmedje 549 kr.

Jakke, name it 379,95 kr.

Hat, name it 99,95 kr.

Hårbånd, H&M 39,95 kr.

Shorts, name it 129,95 kr.

Kjole, name it 129,95 kr.

Shorts name it, 129,95 kr.

FREDERIKSBERG CENTRET frbcshopping.dk

frbcshopping

Sko ECCO, 750 kr.

10-19 10-17 Sko fra Wizz Tinderbox, fra 699 kr.

MANDAG-FREDAG

LØRDAG-SØNDAG

FØTEX 8-21

FØTEX 8-21


Go play

Go anywhere


FAMILIELIV/ANNONCE Alle solcremer fra Apotekets er Svanemærket, Astma-Allergi deklareret og helt uden parfume.

Beskyt huden i solen Særligt i den stærke forårssol skal vi være opmærksomme på vores hud, også selv om solen ikke står højt på himlen, men bare kigger frem en gang imellem, da UV-strålerne er aktive, også selvom det er overskyet. Børns sarte hud er i høj grad udsat i forhold til solens stråler, så her er solbeskyttelse særlig vigtig. Derfor er det en god idé, at smøre sig med solcreme hver dag.

Huden i ansigtet er mest udsat for sol. Brug gerne en faktor 50, hvis du har lys til sensibel hud. Her er denne nye solcreme fra Apotekets med faktor 50 fantastisk, da den beskytter ansigtet uden at hvidte og kan bruges under make-up. Vejl. pris: 119 kr.

Apotekets Aftersun Cooling Mist kan bruges hvis du trænger til en afkølende opfriskning eller har fået for meget sol, så huden er blevet forbrændt. Vejl. pris: 60 kr.

En solstift i tasken er uundværlig, så har man altid beskyttelse med til de mest udsatte områder, såsom næsen, læberne, øreflipperne og i nakken. Apotekets solstift med faktor 50+, er en praktisk og vandfast solstift med både UVA-beskyttelse og UVB-beskyttelse. Vejl. pris: 60 kr.

Apotekets Solspray er meget vandfast og nem at påføre. Den er med faktor 30, der beskytter mod både UVA- og UVBstråler. Forbrugerrådet Tænk er også vilde med den, og har kåret den som Bedst i Test. Du finder den i to størrelser: 200 og 250 ml. Vejl. pris: 99 kr.

Q Se mere på www.apotekets.dk NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

9


FAMILIELIV/SOL

Pas på huden i solen Hvor er det dejligt at se den højt på himlen. Solen, som har været et lidt drillesygt bekendtskab i denne forsommer. Det tegnede ellers så fint med tidlige soltimer i marts, men så var det som om, vejret ombestemte sig, og skruede tiden tilbage til efterår igen. Men nu står der sommer og sol i kalenderen, så her kommer lige et par gode råd til dig og din familie. Af Henr iet te Ro sent hal Mu ld

S

olens stråler fører meget godt med sig, både varme og lys, men kan også være lumske, så vi skal huske, at smøre os selv og børnene ind i solcreme, for solskoldet hud gør ondt, og kan i værste tilfælde fremme muligheden for at få hudkræft. Særligt børns sarte hud er i høj grad udsat i forhold til solens stråler, så her er solbeskyttelse særlig vigtig. Jo oftere man udsættes for UV-stråling og solskoldninger i barndommen, jo større er risikoen for at udvikle kræft i huden senere i livet. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man udover at smøre barnet i rigeligt solcreme med en høj solfaktor, også bruger skygge, tøj og hat som solbeskyttelse til børn. Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at man køber UV-tøj, der har mindst UPF 50, hvilket svarer til SPF i solcreme, gerne med ærmer og ben så lange som muligt, for at sikre den bedste beskyttelse.

Husk solhatten til barnet! Det er vigtigt, at beskytte barnets hoved mod solens stærke stråler, og der findes mange søde og smarte solhatte. Husk at mange mindre børn enten sidder på hug eller på jorden med bøjet hoved når de leger, så nakken er særligt udsa for solskoldning. Vælg derfor en af de smarte solhatte med nakkebeskyttelse, også kaldet en legionærhat. Gerne med en skygge fortil, til at skærme ansigt og øjne.

Middagslur i barnevognen Når det er tid til en middagslur, skal man huske, at barnevognen meget nemt bliver ophedet af solen. Ved selv den mest simple tildækning af barnevognens åbning f.eks. med en stofble, kan temperaturen stige mange grader i en, i forvejen varm, barnevogn. Barnet risikerer at dehydrere, hvilket kan føre til en livstruende situation. Vær også opmærksom på, at solen flytter sig på himlen. Selv om man mener, at have placeret barnevognen med rigelig luftcirkulation under et skyggende træ, kan solen efter kort tid have flyttet sig, så solen nu står direkte ned på barnevognen. Q

KRÆFTENS BEKÆMPELSE ANBEFALER, AT MAN UDOVER AT SMØRE BARNET I RIGELIGT SOLCREME MED EN HØJ SOLFAKTOR, OGSÅ BRUGER SKYGGE, TØJ OG HAT SOM SOLBESKYTTELSE TIL BØRN.

10 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96


FAMILIELIV/SOL

FAK TA Ifølge Sundhedsstyrelsen kan man, ved at følge disse enkle råd, undgå at børn får for meget sol: Q Lad ikke børn opholde sig

ubeskyttede i solen Q Helt små børn, som ikke kan

gå eller kravle, bør aldrig opholde sig i direkte sol Q Beskyttelse af børnene mod solen er særlig vigtig, når de er ude mellem kl. 12 og 15 Q Skygge er godt. Medbring den eventuelt selv, i form af en parasol Q Let sommertøj og en lille hat er god beskyttelse for børn, der leger i solen Q Når helt små børn ikke opholder sig i solen, er solcreme sjældent nødvendigt. Hvis man vil sikre sig mod genskin fra for eksempel havet eller fra hvidt sand, kan man dog smøre solcreme på kinder, næse og håndrygge Q Hvis der er behov for solcreme, skal man sørge for, at børnene er smurt godt ind, før de kommer ud i solen Q Til lidt større børn anbefales solcreme med højt faktortal. Husk, at solcremen let mister sin virkning - for eksempel efter en tur i vandet Q Børn under 12 år frarådes at bruge solcreme, der indeholder stoffet 4-methylbenzylidene camphor (4-MBC).

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

11


REMA 1000 FYLDER 25 ÅR VIND ET GAVEKORT TIL REMA 1000 VÆRDI:

2500.-

Derfor udlodder vi i samarbejder med Børn & Fritid gavekort til 4 heldige familier til køb af dagligvarer i deres lokale REMA 1000. Det eneste du skal gøre er at klikke ind på www.bornogfritid.dk og deltage i konkurrencen.

VINDER AF

POLITIKENS DISCOUNTPRISTJEK 2019

DANMARKS BEDSTE FRUGT & GRØNT AFDELING MARIELUND 2018

BEST BRAND 2017 + 2018

VINDER AF

LOYALTY AWARD

2016 + 2017 + 2018

Kilde: Loyalty Groups BrancheIndex Dagligvarer

DANSKE KVINDERS

FAVORIT VAREMÆRKE 2019


FAMILIELIV/SOL

De første solstråler For megen sol fører til solskoldning, rynket, grov hud eller hudkræft. Du skal især passe på solen, hvis du er rødhåret, din hud ikke er vænnet til solen eller hvis du solbader ved en hvid sandstrand eller på havet. Det anbefales, at du bruger solbeskyttelsescreme. Men hvad med i foråret? Af De a L a rse n

N

år solen rigtig får magt i løbet af foråret, bliver de fleste i godt humør og mange starter årets solbadning og børnene leger ude det meste af dagen. Ophold i solen er både sundt og dejligt, men for meget sol kan give solskoldning. Hyppig solbadning fører både til rynkning af huden og en forgrovning af hudens struktur.

Solskoldning Ved en overdosering af solens stråler irriteres huden. Huden reagerer ikke med det samme, men efter nogle timer bliver huden rød, hævet og øm. Efter godt 8 timer kan der komme smerter og rødmen tiltager. Hvis udsættelsen for sollys har været meget kraftig, vil der udvikle sig blærer og smerterne tiltager. I de sværeste tilfælde vil du få feber og føle dig syg. En mild solskoldning forsvinder i løbet af få dage samtidig med, at den ødelagte hud skaller af. De mere alvorlige tilfælde med blærer kan vare i flere uger.

skal benyttes i den spæde start af foråret. Børnene er ude det meste af dagen når de er i institution, de fleste institutioner smører børnene ved middagstid men du skal selv huske det om morgenen. Så selv om det ikke er helt varmt i vejret, ja så brænder solen stadig og sætter sine spor hvor de kan komme til det

Forebyggelse Fornuftig solbadning forebygger solskoldning. Det er bl.a. vigtigt at være særlig forsigtig i foråret og den tidlige sommer, hvor huden er helt lys og dermed mest følsom. Anvend altid solbeskyttelsescreme, og undgå solen på de tidspunkter, hvor solen er stærkest, dvs. omkring middagstid.

Lindring Er du blevet solskoldet, kan smerterne lindres ved at lægge en våd klud over den solskoldede hud, og aftersun tilfører den skoldede hud ekstra fugt. Q

Soleksem Soleksem forekommer især hos yngre, og viser sig som oftest om foråret, hvor huden endnu ikke har „vænnet“ sig til solens stråler. Udslættet er kløende og består af små, blege knopper og røde plamager. De røde plamager er især lokaliseret til ansigtet, medens knopper oftest forekommer på hænder og arme.

Solbeskyttelse Det er derfor vigtigt at huske at solcremer ikke kun er til sommerferien, men bestemt også

UVA og UVB De ultraviolette stråler i sollys medfører skader på hudcellerne. Normalt er huden i stand til selv at reparere disse skader, men ikke når huden udsættes for solens stråler i længere tid. Solens stråler består af kortbølge UVB-stråler og langbølge UVA-stråler. Det er overvejende UVB-strålerne, der giver skader på hudens celler, mens det overvejende er UVAstrålerne, der giver huden den eftertragtede farve.

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

13


FAMILIELIV/ANNONCE

Glade børn i solen Sol er skønt, og med solen følger lysten til at komme ud at lege, og suge D-vitaminer til sig. For meget sol kan føre til solskoldninger der kan være skadelige, og det kan vække bekymring hos forældre. Af B o n nie J ens en

A

lle børn har brug for lys og sol. Sollyset er sundt og giver vitamin D, der er et vigtigt supplement til at opnå stærkere og sundere knogler. Når vi bliver udsat for solens stråler ubeskyttet, kan det dog forårsage alvorlige skader.

Kollektion med indbygget UV-faktor Reima er Finlands førende brand til aktive børn, der elsker at lege udendørs. De har nu udviklet en kollektion af UV-tøj, der beskytter imod solskoldning. Reima SunProof kollektionen, har en UV-faktor på op til 50+, hvilket forhindrer 98 procent af de ultraviolette stråler at trænge igennem stoffet. På en normal hvid sommer t-shirt, kan UV-beskyttelsesfaktoren være så lav som 5. Mørkere farver og tætte stoffer beskytter mere, men som ofte slet ikke nok imod den stærke sommersol, og vi ved jo alle, at en sort eller meget mørk t-shirt tiltrækker varmen, så det er da genialt med en kollektion af tøj med ”indbygget” UVfaktor. Solbeskyt-

14 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

Hvorfor SunProof i stedet for solcreme? telsen i Reima SunProof kollektionen, er baseret på sikker titandioxid (TiO2), der er spundet dybt inde i fibrene og ikke slides af, ikke engang i vasken eller i swimmingpoolen.

Hjælp børn med at bekæmpe sommervarmen Reima har nu også introduceret en overfladebehandling baseret på xylitol og erytritol, som tilfører deres sportstøj en nedkølende effekt. Partiklerne i stoffet, reagerer på kropsfugten ved at absorbere varmen, som får stoffet til at føles køligt. Partiklerne slipper varmen igen, når tøjet lægges på plads eller hænges til tørre, og ”Xylitol Cool”-stoffet er derfor ekstremt holdbart.

En solcreme indeholder en eller flere såkaldte UV-filtre, der beskytter huden mod ultraviolette stråler fra solen. Filtrene kan fungere enten fysisk eller kemisk. De kemiske filtre trænger ned i huden, mens de fysiske filtre typisk lægger sig som en hinde ovenpå. Derfor er det en god idé, at beskytte børn mod UVstråling ved at iklæde dem i SunProof og kun benytte solcreme de udsatte steder hvor tøjet ikke dækker. Brug altid solcreme der er svanemærket.

Reima SunProof solbriller UVA & UVB beskyttelse i de Polarized spejl glas. Brillerne er CE cerrtificeret. Anbefales til børn fra 3 år. kr. 299.-


FAMILIELIV/ANNONCE

I tro Reima-ånd, er stoffet helt frit for giftstoffer, og tests har påvist, at dets nedkølende effekt varer ved, selv efter 20 vaske. Den nedkølende sensation, som ”Xylitol Cool”-teknologien tilfører Reimas produkter, holder børnene friske og frejdige igennem alle sommerens aktiviteter, i lækkert blødt og elastisk stof. Med det nye ”Xylitol Cool”-stof, vil kropstemperaturen falde i mellem 1-3 graders celcius, når kropsfugt aktiverer den nedkølende finish efter ca. 10 minutters hård aktivitet. Så nu kan børnene bruge endnu flere timer på legepladsen og give den ekstra gas på fodboldbanen.

Reima SunProof

Reima SunProof bikini med UV 50+ beskyttelse. Bikini trussen har et sødt feminint skørt. Str. 92-140. Kr. 349.-

Reima SunProof heldragt UV50+ beskyttelse. Dragten har albue lange ærmer og knæ lange ben for ekstra beskyttelse. Lang lynlås så dragten er nem at få både af og på. Str. 92 - 140. Kr. 379.-

Reima SunProof bikini top UV50+ beskyttelse. Str. 104 - 164. Kr. 199.-

Reima SunProof badeshorts UV50+ beskyttelse Shortsen er produceret i et hurtigt tørrende materiale str. 104 - 164. Kr. 249.-

Reima SunProof badedragt UV50+ beskyttelse Hurtig tørrende materiale, med praktisk lynlås på fronten. Str. 104 - 164. Kr. 279.-

Reima SunProof bade T-shirt med lange ærmer UV50+ beskyttelse. Cool design til de større børn. Str. 104 - 164.Kr. 299.-

Reima Xylitol Cool Reima Kjole Fantastisk en varm sommer dag, da kvaliteten har en kølende effekt. Str. 104 - 164. Kr. 249.-

Slut med myggestik Hvem har ikke oplevet en hyggelig sommeraften forvandle sig til et sandt insektmareridt? Det skal være slut. Takket være en ny produktteknologi, udviklet af Reima, kan dine børn nu nyde naturen med mindre bekymring for summende insekter. Det nye ”Anti-Mosquito”-tøj er det første myggesikrede børnetøj i verden og er tilmed lavet af naturlige materialer, der er både sundheds- og miljøvenlige. Det myggesikrede materiale findes i to forårsjakker til børn i str. 104-164 og i tre bukser til børn i str. 80-164. Jakkerne er udstyret med en sikker, aftagelig hætte, og bukserne til børn og juniorer kan med et snuptag forvandles til shorts takket være en funktionel lynlås i benene. Med de nye styles, er du ikke kun beskyttet imod de forbistrede insekter. UV-beskyttelse i det myggesikrede materiale, giver også beskyttelse mod de skadelige solstråler med solfaktor 50+. Det myggesikrede tøj tåler op til flere vaske uden at effekten af overfladebehandlingen påvirkes, og du kan med god samvittighed smide tøjet til vask for grundige tests har sikret, at ingen forurenende stoffer udskilles med vaskevandet. Q

Reima Windbreaker jakke Super let kvalitet der er vandafvisende og åndbar. UV50+ beskyttelse samt PC fri. Str. 104 - 164. Kr. 399.Reima Cardigan i super elastisk materiale Materialet har en kølende effekt ved fysisk aktivitet og leg. Str. 104 - 164. Kr. 299.-

Reima shorts med front skørt Kvaliteten er super elastisk og har en kølende effekt. Str. 104 - 164. Kr. 249.-

Reima Anti Mosquito Reima Jakker med anti mosquito effekt Vandafvisende og med UV50+ beskyttelse Str. 104 - 164. Kr. 499.-

Reima Zip off bukser Bukser eller shorts, her får du begge dele. . Kvaliteten er i et hurtigt tørrende elastisk materiale der også har en anti mosquito effekt samt UV50+ beskyttelse. Str. 104 - 164. Kr. 499.-

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

15


FAMILIELIV/ANNONCE

VIL I PRØVE? Vi søger en familie, der har lyst til at prøve Billies bedste Børne-app og fortælle om den til Børn & Fritid. Find opslaget på Instagram under @bornogfritid og skriv en kommentar til opslaget.

BILLIE er børnenes ven

Kender du Billie? Han er en sød og glad ulv, der sammen med sine venner elsker at invitere børn – og deres forældre – ind i den eventyrlige verden, Fortællerskoven, der er fuld af leg, sjove spil og udfordringer. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

M

åske kender du Billies Bedste Børneklub? Det er et børneunivers for 3-7-årige, hvor de kan muntre sig med kreative og sjove aktiviteter sammen med Billie. Som en forlængelse af dette børneunivers har Bilka, som står Bag Billies bedste Børneklub, nu lanceret en gratis app, Billies Bedste Børne-app til mobil og tablet, som indeholder spil til leg og læring i lige netop 3-7 åriges øjenhøjde.

Velkommen, kom indenfor I Bilka er de glade for børnefamilier. De er faktisk så glade, at de betragter dem som gæster i varehusene. Derfor skal de selvfølgelig forkæle med sjove oplevelser

16 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

for børnene og gode tilbud til hele familien. Når du handler i Bilka med dit barn, så husk at gå hen og få en gratis "ulvebolle" til dit barn. Mums, de smager godt. I Billies Bedste Børne-app møder børnene ulvebollerne igen. Når barnet spiller, får det mulighed for at spare ulveboller sammen, hvilket giver mulighed for at købe fordele i spillene. Med leg lærer barnet fordelen ved at kunne spare op.

Spændende historie i spillet I Billies Børne-app møder barnet ulven Billie, som altid er klar til at hjælpe sine venner. Men der er noget på færde. I Fortællerskoven er den snu slyngel Mr. Mystique nemlig på spil, og nu skal børnene hjælpe med at finde alle nøg-

Kilde: Momo Lydbog


FAMILIELIV/ANNONCE

lerne i skoven, så de kan stoppe hans onde planer og sende ham ud af Fortællerskoven. Nøglerne finder man ved at spille de 6 sjove minispil i appen. I Skildpaddes vendespil styrkes barnets koncentration og hukommelse, hos robotten BetaMax lærer barnet om affaldssortering på en sjov og legende måde og til Kamilles skøre middagsselskab kan børn komponere deres egne melodier. Billies veninde Kamille har også det kreative kagespil, hvor børn skal pynte kager med alverdens pynt.

Fine fortællinger I Billies Bedste Børne-app kan barnet også fordybe sig i Billies tegneserier,

som udkommer hver måned. Tegneserierne er indtalt af den velkendte stemme, der tilhører Lars Thiesgaard, som i årevis har lagt stemme til Grisling, Pumba, Sorteper, Scooby-Doo, Superman, Byggemand Bob og mange flere.

Til forældre og bedsteforældre Der er endnu en fordel ved at være medlem af Billies Bedste Børneklub, og det er, at forældre eller bedsteforældre får eksklusive tilbud, som for eksempel rabat på børnetøj, forlystelser, legetøj, cykler, og meget mere. For at få de gode tilbud og se dem inde i app’en, skal man melde sig ind i Billies Bedste Børneklub og logge ind med sin e-mail. Q

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

17


FAMILIELIV/SOMMERFERIE

Kørselvferie

Ferietiden nærmer sig, og mange vælger at tage på bilferie. Det er en fin måde, at se forskellige egne i både ind- og udland. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

J

eg er en af de mange, der har elsket at pakke bilen med børn, bagage, snacks, kæmpe tålmodighed, godt humør og masser af kærlighed, for at tage turen ned gennem Europa på en bilferie. Jeg kan varmt anbefale det – men det er en god idé at forventningsafstemme, før man lægger fra land. Det kan for eksempel være spørgsmålet om, hvem der skal køre? Ja, det skal de voksne selvfølgelig, men kan både mor og far lide at køre de lange stræk på motorvejene? Jeg kunne ikke og kørte derfor kun sparsomt, hvilket stiller ret store krav til den anden chauffør, og der må lægges nogle gode lange pauser ind på turen, hvis destinationen er Sydeuropa. I min familie fungerede det bedst, at stå op kl 4.00 og pakke søvndrukne børn godt og sikkert placeret på bagsædet i sikkerhedsselerne, for at komme afsted før alle andre sommerferie-billister fik øjne. Så kunne vi springe på færgen til Tyskland og være forbi knu-

18 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

depunktet i Hamborg tidligt på formiddagen, hvilket vi syntes var en fordel, da trafikken var mere moderat på det tidspunkt end før og efter. Det foretrak vi, mens andre hellere vil starte køreturen sent om aftenen, fordi motorvejene er mindre trafikerede om natten.

Pak bilen forsvarligt Der er mange på vejene i sommerferien, og selv om tanken om et færdselsuheld er skræmmende, og man har mere lyst til at skubbe den fra sig, er man alligevel nødt til at tage sine forholdsregler. Det gør man blandt andet ved at pakke bilen med omtanke. Husk at tunge ting bør placeres lavt og bagerst i bagagerummet mod sæderyggen. Hvis pladsen i bagagerummet ikke rækker, kan man vælge at køre afsted med en tagboks, hvor de letteste ting i bagagen kan placeres. Tjek forinden hvor mange kilo tagboksen er beregnet til og overhold altid den anbefalede vægtangivelse.


FAMILIELIV/SOMMERFERIE

VI HAR OGSÅ ALTID VÆGTET AT HOLDE REGELMÆSSIGE PAUSER, HVOR CHAUFFØREN FIK EN ”POWERNAP”, OG VI ANDRE TJEKKEDE RASTEPLADSEN UD.

eventyr. Ret imponerende med tanke på, at ingen af os er berømte for vores store tålmodighed. For os var fidusen, at vi havde aftalt, at ferien startede når vi satte os ind i bilen. Turene ud og hjem var en del af ferien, og derfor valgte vi ofte at bide de lange strækninger over med en hotelovernatning, som vi havde booket hjemmefra. Hvis man er nået til punktet, hvor alle i bilen er trætte af at køre, og chaufføren trænger til en god nattesøvn, er det ualmindeligt ubehageligt, og farligt for trafiksikkerheden, at være nødt til at køre rundt og lede efter en ledig overnatningsmulighed. Vi har også altid vægtet at holde regelmæssige pauser, hvor chaufføren fik en ”powernap”, og vi andre tjekkede rastepladsen ud. Da børnene var små, kan det godt være, at vores medtrafikanter syntes, at det så tosset ud, når jeg løb væddeløb med børnene på rastepladsens sparsomme græsareal, men jeg kan godt anbefale det. Det satte godt gang i blodomløbet, og gav energi til at snuppe endnu et stræk på motorvejen. Vi gjorde også en dyd ud af, at pakke tæpper og puder til bagsædepassagerene, hvilket vil sige børnene. Det er lidt trættende, at køre i længere tid og de snuppede ofte en lur. Fordi det var vigtigt, at de stadig sad korrekt fastspændt i sikkerhedsselerne, kunne de pakke sig med puder og tæpper, der så at sige ”klodsede dem op”, så de blev forsvarligt siddende. Hvis bilen har et stort åbent bagagerum, f.eks. en stationcar, er det en god idé at købe et gitter til at sætte bag ved bagsædet. På den måde minimerer man risikoen for flyvende bagage i kabinen, hvis uheldet er ude. Husk også, at sikkerhedsvesten er obligatorisk i mange lande og skal tages på, hvis man får motorstop på motorvejen. Vær opmærksom på at bremselængden øges, jo tungere bilen lastes. Så husk at holde ekstra afstand og kør langsommere, hvis I kører med en fuldt pakket bil.

Start ferien når I sætter jer ind i bilen I mange år tog min familie og jeg på bilferie fire gange årligt. Påske-, sommer og efterårsferien gik sydpå til varmere egne, og i vinterferien var destinationen et sted, hvor vi kunne stå på ski. Det betød, at når jeg regnede efter, havde vi faktisk tilbragt temmelig mange timer i bilen på vej på ferie-

Må man spise i bilen? Ja, i vores biler måtte man godt. Det giver nemlig også en større ro på bagsædet. Skyllet frugt og snittet grønt, kiks, sandwich og lignende er vi altid startet ud med, men jeg må nok også indrømme, at vores ferieture i bil også implicerede ret store mængder engelske vingummier. Krummer i bilen? Ja, masser og efter min erfaring kan man roligt afsætte et par timer til støvsugning og rengøring af bilen, når man er kommet godt hjem efter en bilferie med børn på bagsædet. Bilferie er, som sagt, en rigtig god måde at få set sig omkring, uanset om det er i Danmark eller i vores omkringliggende lande. God tur, hvis I vover modet. Det skal nok blive en oplevelse. Q

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

19


Børn behøver ikke at blive køresyge..! KLINISK TESTET

- det naturlige valg Mod køresyge og søsyge uden medicin Sea-Band tages på lige inden turen Virker efter få minutter Anvendes igen og igen 134,50

Tilfreds eller pengene tilbage Sea-Band fås til børn og voksne. Se instruktionsvideo: Seaband.dk/video

Sea-Band fås på Apoteket hos Matas og i helsebutikker samt på www.seaband.dk Fremstillet under EU-kvalitetskontrol

”Mor vi skal skriv e til dem der lave r SeaBand - og sige at de VI RKER !!!! “ 

Kære SeaBand

Jeg hedder Mikke l og er 9 år. Så læ nge jeg kan huske køre op til bedste er jeg blevet køre far og bedstemor syg bare vi skulle . Jeg kaster op 2 ga nge bare på den ko Når vi skal nogen rte tur. steder, glæder je g mig slet ikke og pu-ha det er alts jeg vil vide hvor la å ikke sjovt. ngt vi skal køre, Mor har købt alt muligt jeg skal pr øve, men jeg bliver mor hørte om noge bare sløv og blir al t der hedder Sea ligevel syg. Min band og hun købt til Bornholm hvor e nogen til mig da vi vi også skal sejle. skulle på ferie Jeg tog dem på da vi startede og to g dem først af da hvad, jeg var bare vi kom til Bornholm vildt glad - for je - og ved du g havde det fint hele vejen. Da vi kom til Born holm sagde jeg ti l mor, ”Mor vi skal sige at de virker”. skrive til dem der Både far og mor laver Seaband og er så glade for at hjælper. vi nu endelig har fu ndet noget der Hilsen fra Mikkel. PS: Jeg skal hilse fra far og mor Li se Lotte og Søren og sige tak.


FAMILIELIV/SOMMERFERIE

Tips til flyveturen med mindre børn Tips til flyrejsen med børn:

Hvor skal turen gå hen, hvor findes gode facilliter tilpasset børnefamilien, hvad skal man tænke på, når man flyver på ferie med sit barn, og hvordan gør man flyrejsen lettere med et spædbarn? Gode, relevante spørgsmål når familieforøgelsen har fundet sted, og man skal til at se på ferieplanlægningen med helt nye øjne.

At flyve med børn kan være rigtig hyggeligt, hvis man har forberedt sig godt og pakket de rigtige ting i håndbagagen. Her er nogle eksempler på ting, som kan være dejlige at have med på flyrejsen: Q En lille taske med

favoritlegetøjet. Q En overraskelsespakke med

Q

Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

E

n vellykket familieferie handler i høj grad om god planlægning og den planlægning har mange charterbureauer faktisk taget sig af for børnefamilierne. Ønskedrømmen er sol, afslapning og en nem ferie, hvor man kan lade op sammen med familien, fordi der på forhånd er tænkt på alt, hvad man har brug for, når man rejser med selv de allermindste.

Mange hotelværelser er indrettet med alt hvad en baby kan få brug for , såsom:højstol, barneseng, skråstol, børnebestik- og tallerkner, skammel, pusleunderlag, potte og paraplyklapvogn. Ting som man ikke kan undvære men som er tunge og fylder alt for meget til at tage med hjemmefra. Q

Q Q Q

Q

Q

Q Børn under to år er som regel gratis hvis de sidder på mors eller fars skød. Vær opmærksom på, at der kan opstå tryk i ørerne ved flyets start og landing. For at afhjælpe dette tryk kan små børn enten ammes eller få lidt at drikke af en kop eller flaske, da synkeeffekten kan udligne tryk.

Q Q

gaver du kan give dit barn undervejs på flyturen. IPad eller tablet med downloadede børnefilm (på både Netflix og Viaplay kan man downloade film, som man kan se offline). Mobiltelefon med eventyr og musik. Bøger og tegneseriehæfter. Spil på mobil eller tablet og nogle klassiske spil som for eksempel kort og Yatzy. Farveblyanter og en tegneblok og måske et ark med klistermærker. Müesli-barer, babygulerødder, rosiner, riskager og ekstra babymad (samt en tudekop eller en sutteflaske). Skiftetøj, ekstra sutter og suttesnor. En let pusletaske med et par bleer og vådservietter. Smertestillende og næsespray (små børn kan få ondt i ørerne af lufttrykforandringer ombord på flyet).

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

21


UNDERHOLDNING / ANNONCE

LÆS BØGER med dit barn

At læse en bog sammen med eller for sit barn, er en god hyggestund eller et fantastisk godt godnat-ritual. Det sætter nemt samtalen i gang og danner grobund for mange interessante emner. Bækager Boldklub/ Mur og mågeklatter

Børnene fra Sølvgade

Forfattere: Jesper Roos og Ole Sønnichsen Forlag: Carlsen

Forfatter: Renée Toft Simonsen Forlag: Politikens Forlag

Her er 3. bind i den populære serie om taberholdet fra Bækager Boldklub. Holdet skal spille på hjemmebane, og de skal spille mod alle dem, der skred fra holdet, da en vigtig kamp skulle spilles for længe siden og efterlod Bækager med et historisk dårligt resultat. Ingen tror på en sejr, mindst af alle Bækager Boldklub, og der bliver da også indgået væddemål om, hvor stort de taber denne gang. Men holdets absolutte nørd, Anders, har en plan. Den indeholder ponyer, tømmerflåder og måske en brændenælde eller to, hvis man er uheldig. Ingen fatter en brik. Især ikke Altmuligmand, men man kan jo altid prøve – om ikke andet, så for den sjove tur. Hvad er det lige, Anders har gang i?

Katinka er 11 år, hun har langt rødbrunt hår, der er sat op i en hestehale, og lige nu løber hun tværs gennem en rodet baggård på flugt fra to store drenge, som hun har stjålet penge fra. Katinka ved godt, at det er forkert at stjæle, men drengene er lige præcis den type, hendes mor ville have kaldt nogle rigtige møgunger – og Katinka har brug for pengene. Det er nemlig otte måneder siden, hendes mor gik ud for at vinterbade, og ingen har set hende siden.

FOKUS Bedstemor Fugl Forfatter: Benji Davies Forlag: Gyldendal

Louie skal holde sommerferie hos Bedstemor, og han glæder sig ikke specielt meget. Men i ferien er han med i en dramatisk redningsaktion, og det bliver begyndelsen på et nyt venskab.

Bedstefars ø Forfatter: Benji Davies Forlag: Gyldendal

Der sker altid de mest fantastiske ting, når Sigurd er sammen med sin bedstefar. Og en dag tager bedstefar Sigurd ud på en eventyrlig rejse til en vidunderlig ø. Men Sigurd må rejse hjem alene, for bedstefar vil blive på øen. Heldigvis viser det sig, at bedstefar altid er tæt på, også når han er langt væk.

22 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

Ballade, glæde, fantasi, drømme, eventyr, fakta og meget mere.


FAMILIELIV/BØRNS ØRER

Farvel til ondt i ørerne

Ondt i ørerne gør virkelig forfærdeligt ondt. Har du prøvet det? Hvis ja, så ved jeg, at du giver mig ret. Derfor er det heller ikke til at bære, hvis man har et barn, der er plaget af det.

En stor succes Det er den danske læge, ved navn Sven-Eric Stangerup, der har udviklet den ikke-kirurgiske metode til behandling af væske og undertryk i mellemøret ved hjælp af oppustning af ballon gennem næsen.

Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

U

ndertryk og væske i mellemøret giver ofte ulidelige smerter, og koster nattesøvn i mange familier. Smerterne er slemme, men der følger desværre også andre gener med. Når et barn har væske i mellemøret, får det svært ved at høre og derved også at lære at tale. Det skaber hurtigt misforståelser og store frustrationer. Det ved Nicoline Kongedam, som er blogger på Mommyblog.dk alt om. Hendes søn, Arthur, som nu er tre et halvt år, har faktisk døjet med ondt i ørerne siden han var spæd. – Vi har været til ørelægen med Arthur utroligt mange gange på grund af væske og snot i hans mellemøre. Vi blev rigtig bekymrede, da hans sproglige udvikling viste sig at være forsinket.

I forbindelse med at Arthur skulle starte hos en talepædagog, bad hun om indsigt i hans øreproblemer, og ville gerne have en udtalelse fra ørelægen. På grund af lang ventetid hos ørelægen, vi plejer at komme hos, endte vi hos en ny – og der fik vi lidt af et chok. Arthurs hørelse var reduceret til 20 %, hvilket forklarede, hvorfor det var så svært for ham at lære at tale. Den nye ørelæge introducerede os til en Otovent-næseballon. Det er en ballon sat på et næsestykke, som man puster op med næsen. Den er genial til ørebørn, da den udligner undertrykket i mellemøret. Arthur var meget skeptisk i starten, men efter lidt tid gik det. Man skal bruge næseballonen minimum to gange dagligt, så vi brugte den, når Arthur fik børstet tænder. Jeg ved ikke helt, om jeg troede på, at det ville virke, men efter en måned var vi til tjek hos ørelægen, og der fik vi et nyt chok, men af den gode slags – Arthurs hørelse var nu 100 % normal. Vi var lykkelige over at slippe for, at Arthur skulle lægges i narkose for at få lagt dræn i ørerne, fortæller Nicoline.

Får du ondt i ørerne, når du flyver? De fleste kender fornemmelsen af trykken i ørerne fra en flyvetur. Det handler om at udligne trykket i mellemøret, og her er næseballonen en kæmpe hjælp, hvis det er svært, at få det til at sige ”blop”. Både børn og voksne kan benytte den smarte næseballon ved flyveture. Q

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

23


SOMMERFERIE/ANNONCE

Costa Del Sol Kun 3,5 time væk fra Danmark, ligger den spanske solkyst, der kan bryste sig af ikke mindre end 9 soldage ud af 10 om året. Så det er oplagt, at tage en smuttur mod varmen. Og det var lige præcis, hvad jeg gjorde sammen med min familie i februar måned. Væk fra kulden og afsted mod varmen. Af B on n i e Jen s en

D

en danske vinter er mørk og kold, og vi plejer at bruge børnenes vinterferie på en solferie i 14 dage. Men da vores ældste søn nu går i 9. klasse, og dermed ikke kan tages ud af skolen udenfor ferierne, kunne vi i år ikke rejse længere væk end, hvad der ”kan betale sig” for en uges ferie. Så vi søgte på nettet, og faldt over en fantastisk lejlighed i Higueron, der er et helt nyt område med nybyggede lejlighedskomplekser, hvor man kan leje ferieboliger. Vi bookede en lejlighed med en kæmpe terrasse, faktisk ikke mindre end 174 kvm. incl. jacuzzi, med udsigt over middelhavets blå bølger. En skøn tre-værelses lejlighed med panoramavinduer, og al den luksus og bekvemmelighed man kunne ønske sig, og endda til en overkommelig pris. Vi alle fire trængte i den grad til afslapning, så agendaen hjemmefra var klar – vi skulle foretage os så lidt som overhovedet muligt, og alle i familien kunne gøre præcis, hvad de havde lyst til. Ingen planlagte udflugter og børnene måtte spille og se alt det tv, de havde lyst til. Jeg glædede mig til bare at ligge på terras-

24 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

sen i solen med nogle gode bøger og komme helt ned i gear. Og sådan blev vores ferie faktisk. De første tre dage bevægede vi os kun udenfor lejligheden, for at gå ned ad trapperne til resortets pool, for at hente take-away eller gå på indkøb i det nærliggende supermarked. I dagene herefter fandt vi et fitnesscenter, hvor drengene kunne holde formen ved lige.

Lyset strømmer ind af de store vinduer i penthouse lejligheden.


SOMMERFERIE/ANNONCE

Villa Vinos er en fantastisk villa, med privat pool i et roligt område. Villaen kan bookes via www.villavinos.com

Lejligheden der hedder Penthouse Vinos, fandt vi hos www.ferieboligspanien.dk, under referencenummer 29667. Bureauet lejer den ud for et hollandsk par der også ejer en skøn stor villa i Arenas.

Vi kørte et par småture til øens største by Malaga, og til havnen i Marbella, hvor særligt drengene blev imponerede over de mange flotte både, der lå til kaj her. Vi havde en fantastisk afslapningsferie med godt vejr. Solbadning var intet problem, så længe der var læ, da februar måned nok er den mest blæsende måned på øen. Det var et skønt break fra vores travle hverdag, og det er bestemt ikke sidste gang, vi hiver en uge ud af kalenderen og tager et smut sydpå, måske bare i en forlænget weekend, mod en ferie helt uden planer.

Villa Vinos Det hollandske par vi lejede lejligheden af, ejer også en skøn villa i Arenas, der ligger blot 40 minutter fra Malaga lufthavn. Her har man eget hus med privat pool og flere store terrasser, et par af dem er overdækkede, hvis solen skulle blive for hård. Den ene terrasse er med en fantastisk udsigt over Costa del Sols kyst. Her er meget mere privatliv, og villaen er beliggende i et roligt område, så her er rig mulighed for totalt afslapning.

Villaen har tre soveværelser plus et par ekstrasenge, hvis I skulle være flere. To badeværelser, et fuldt udstyret køkken og en stor stue/ spisestue. Kun 15 minutter væk i bil, rammer man stranden, og på vejen hertil, ligger et stort indkøbscenter, hvor man kan proviantere på vej hjem efter en dejlig dag ved havet. Q

P S S T. . . Hvis du ved forespørgsel eller booking oplyser koden Børn & Fritid, får du 10 % rabat på lejeprisen!

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

25


SOMMERFERIE/ANNONCE

Kan dit barn svømme?

Lad dit barn få nye færdigheder i vand. Sommerferieaktivitet forener sjov og leg med svømmeundervisning. Af He nr ie t te R o s ent hal Mu ld

S

kolesommerferien er dejlig lang – dejlig for børnene, der i ugevis kan glemme alt om lektier. Lidt mere udfordrende for de mange forældre, der typisk har tre ugers sommerferie, hvilket giver 3-4 uger, hvor børnene enten må i SFO eller klub, mens mor og far passer arbejdet. I stedet for at hænge i sofaen med næsen begravet i skærmen på iPad´en, er det meget sjovere at være sammen med en masse andre børn i en af de mange REMA 1000 AquaCamps rundt om i landet. En sommerferielejr fra kl. 9-15 fra mandag til fredag, hvor børn i alderen 7-12

år samles omkring en ”svømmepøl”. Nogle REMA 1000 AquaCamps tilbyder pasning i timerne før og efter, men spørg dig for, da dette er op til den enkelte klub. I løbet af ugen vil børnene have det sjovt med svømmeundervisning, livredningsaktiviteter, boldlege og lære sjove men også nyttige færdigheder. Børnene deles op i hold, så alle oplever at blive løftet i deres svømmefærdigheder. De mange timer sammen udløser den heldige sidegevinst, at venskaber opstår på kryds og tværs mellem børn, der slet ikke kender hinanden, før de mødes i REMA 1000 AquaCampen. Alle deltagere får en flot REMA 1000 AquaCamp t-shirt og en goodiebag. I pausen hygger børnene sig med saftevand og frisk frugt.

Det hele foregår ikke i vandet På land kan dagenes aktiviteter for eksempel være en omgang hurtig fangeleg, udfordrende skattejagt, et festligt mini-OL eller førstehjælp. Alt sammen skruet sammen, så alle børnene kan få en sjov og udfordrende sommerferieoplevelse, uanset om de behersker det våde element til fingerspidserne, eller færdighederne er mere på begynderniveau. I 2018 deltog 5163 børn i en REMA 1000 AquaCamp, så hvis du

26 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

Kom og vær med Dansk Svømmeunion arrangerer igen i år AquaCamps, i samarbejde med sine medlemsklubber, hvoraf REMA 1000 er hovedsponsor. REMA 1000 AquaCamps er den perfekte sommeraktivitet for vandhunde i alderen 7-12 år. Aktiviteterne foregår både til vands og til lands.

vil give dit barn en sjov sommerferieuge sammen med en masse andre glade børn, kan du læse mere om REMA 1000 AquaCamp og se, hvilke svømmeklubber der står bag, på www.aquacamp.dk. Q

Fotos: Jesper Westley

Som en fisk i vandet

I Danmark er vi omgivet af vand. Danmarks samlede kystlinje er over 7.300 km lang, og dertil kommer søer og åer. Derfor er det vigtigt, at dit barn kan svømme, så hele familien kan nyde livet ved og i vandet. Ifølge TrygFonden viser undersøgelser, at hvert andet barn i alderen 7-14 år enten ikke kan svømme eller må betegnes som en usikker svømmer. På en REMA 1000 AquaCamp får dit barn nye færdigheder i vand og har samtidig en sjov og udviklende uge sammen med andre børn.


SOMMERFERIE/ANNONCE

Fodboldfest i sommerferien Fem dage i skolernes sommerferie, med en masse nye venner og sjov på grønsværen. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

D

et er selvfølgelig på DBU Fodboldskole løjerne foregår. Fodboldglade piger og drenge, som er født mellem 2004 og 2012, kan spendere en sjov og udviklende uge på en af de mange fodboldskoler, som findes i hele Danmark. Der er fuld smæk på fodboldtræningen, men det sociale samvær fylder også rigtig meget i løbet af ugen. Målet er, at det skal være den bedste uge i sommerferien, hvor fodboldtræning og venskaber går hånd i hånd. Det er også årsagen til at REMA 1000 er medsponsor, da de ønsker at bidrage til, at børnene får dyrket noget sport, har det sjovt og får nye venner. – I år har vi drejet træningsøvelserne og hele budskabet lidt mere over på det mere fodboldfaglige uden at miste fokus på det vigtige sociale aspekt af fodboldskolen. Her er fokus på det fodboldfaglige og dét at dygtiggøre sig som fod-

boldspiller. Blandt andet har landstrænerne for herre A og kvinde A leveret øvelser til træningshæftet i år. Derfor arbejder vi med arbejdstitlen: ”Når drømmen om noget stort starter tidligt”, udtaler Jakob Andersen, Teamleder i DBU. Når det er sagt, skal det tilføjes, at DBUs Fodboldskoler er for alle, der synes, at det er sjovt at spille fodbold.

Nye venner på kryds og tværs Helle Salby er mor til Madz, som har været på DBUs Fodboldskole flere år i træk. – Madz har altid glædet sig til ugen på fodboldskolen. De har det så sjovt, og han får nye input til sit fodboldspil, fordi der er andre trænere, end dem

han møder i sin egen fodboldklub. Så hver gang kommer han tilbage til sit eget hold og har lært en hel masse nyt. Han har også fået flere nye venner fra andre skoler i vores kommune – børn han ikke ellers ville have mødt, og det er værdifuldt, at han har fået udvidet sin horisont på den måde. Jeg synes, at det er en god, aktiv måde at bruge en af sommerferiens uger på, så det hele ikke går op i at sidde foran skærmen og spille Fortnite, siger Helle. DBU afholder fodboldskolerne i uge 27-32, og forløbet er fra mandag til fredag fra kl. 9-15. Q

FAK TA DBU Fodboldskole byder på mere end 25 timers sjov og udfordrende træning, hvor dit barn får sved på panden og smil på læben.

Som deltager på DBUs fodboldskoler får du: Q Fem dage med sved på panden og smil på læben Q En lækker tøjpakke fra hummel med t-shirt, shorts og strømper Q En fodbold fra Select Q Drikkedunk Q DBU Fodboldskole diplom Q Frugt til frokost Q Kompetent træning som gør dig til en bedre fodboldspiller Q Muligheden for at få nye og gode venner

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

27


r e m m o S Kreativ

Der går mange timer med at sidde og hygge og snakke imens - Anne Møller

Summer fun DIY kit 187,50 kr stk.

Se mere på cchobby.dk


VI TESTER/ANNONCE

BØRN & FRITID

TESTER

FAK TA

Med baby i svømmehallen En tur i svømmehallen med sin baby er en fin oplevelse, der skaber et tæt bånd mellem forælder og barn – og de fleste babyer sover som en drøm efter en tur i det våde element. En lille stressfaktor er dog, at babyen helst skal holde tæt under badningen, hvilket ingen baby gør og det er her en badeble, der kan holde tæt, kommer ind i billedet. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

D

orte Kjærsgaard og Sara Ekstrøm er veninder og har født med en måneds mellemrum. De mødes jævnligt og går i svømmehallen med Astrid på fire måneder og Marley som er fem måneder. De bruger Huggies Little Swimmers svømmebleer, for at være helt sikre på, at der ikke sker uheld. Sagen er, at hvis der lækkes afføring i vandet, skal vandet i bassinet renses, hvilket er en større opgave, som griber forstyrrende ind svømmeturen for de besøgende i svømmehallen. – Jeg har prøvet, at bruge nogle andre svømmebleer, som ikke holdt helt tæt. Marley kan jo ikke gøre for det, men jeg synes, at det var så pinligt, og ret ubehageligt, at de andre i bassinet blev forstyrret i deres babybadetid. Heldigvis opdagede jeg det så hurtigt, at personalet i svømmehallen kunne nøjes med en mindre, overfladisk rensning af vandet. Little Swimmers har en rigtig god pasform, og slutter helt tæt – det ved jeg, fordi Marley har testet dem eftertrykkeligt. I svømmehaller skal man have en blebadebuks på uden på badebleen, men til sommer, når vi skal på stranden, får han blot badebleen på, for de er så fine i sig selv og ligner faktisk badebukser, fortæller Sara. Dorte sætter pris på at Little Swimmers har så god en pasform, at de slutter tæt uden at sætte mærker på Astrids små buttede lår. – Little Swimmers sidder perfekt på Astrid, og de er nemme at

Babysvømning giver en tæt kontakt mellem mor/far og barn. Desuden stimulerer babysvømning barnets motorik og udvikler kropsbevidstheden. I en pool oplever baby en ny og spændende bevægelsesfrihed og vægtløshed. Med ørene under vandlinjen, kan baby ligeledes opleve det anderledes lydunivers, der formentligt minder meget om tidligere lydoplevelser fra tiden i mors mave.

få på og af. De holder hvad de lover og holder alt, hvad der måtte komme ud, inde i bleen. Derfor kan jeg slappe af og nyde vores ture i svømmehallen, siger Dorte.

Svømmeble med lækagebarriere Huggies Little Swimmers er en svømmeble med lækagebarriere, og den ligner rigtigt badetøj. Fidusen ved disse svømmebleer er, at de ikke bare er dobbelt tætte, men de svulmer heller ikke op ligesom traditionelle bleer, når de kommer i vand. Det betyder, at det er meget rarere for barnet at have sådan en svømmeble på, end flere lag der tynger. Bevægelsesfriheden er optimal, og svømmebleen er nem at få på og af igen. Huggies Little Swimmers er dekoreret med fine Disney-motiver som alle børn kender og elsker. Svømmebleerne findes i tre forskellige størrelser: 3-8 kg (disse har velcrolukning i siden) og i størrelserne 7-15 kg og 12-18 kg. Man finder de smarte svømmebleer i de fleste større danske supermarkeder. Q

Godkendte blebukser I svømmehallen er godkendte bleer og/eller badebukser obligatoriske for børn op til 3 år eller indtil de er renlige. Tjek altid med dine lokale svømmehal, hvad deres regler er inden du tager afsted første gang.

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

29


VI TESTER/ANNONCE

Et hus på 12.000 m2 fyldt med 25 millioner LEGO klodser. Det er i Billund, en forrygende oplevelse venter på jer. Af He n r ie tte Ro se nth a l M uld

BØRN & FRITID

TESTER

En sjov og lærerig dag

D

et er selvfølgelig i LEGO House det foregår. LEGO klodserne, som de fleste af os er vokset op med og har elsket at spendere time efter time i kreativ leg med, tages med ind i nutidens teknologiske tidsalder, uden at kreativiteten af den årsag forringes – snarere tværtimod. Alle sanser bliver aktiveret på turen rundt i huset, og I kan roligt forberede jer på at få den ultimative LEGO-oplevelse. Nina Serritslev tog sammen med sin mand og to børn, Frida på fem og Matthis på syv år, en udflugt til LEGO House, og sikke en dejlig dag de havde sammen. – Allerede da vi ankom til LEGO House, gjorde begge vores børn meget store øjne. Man kan

30 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

ikke andet end at blive glad og imponeret af de skønne farver og vilde bygningsværker overalt. Det er virkelig spektakulært. – Ved entréen fik vi et armbånd med vores navn, hvilket børnene syntes var sejt og sjovt. Gennem hele LEGO House er der stationer, hvor vi kunne gemme alle de sjove kreationer, billeder og videoer på det smarte armbånd. Med en gratis app, kan man samle det hele på sin telefon eller tablet. Det er da smart. LEGO House er delt op i forskellige farvezoner, med hvert deres fokus. Fælles for dem alle er, at man helt uden at tænke over det, lærer, mens man leger. – Der lød utallige begejstrede udråb undervejs og tiden flyver afsted. Man skal virkelig unde sig selv og familien at have rigtig god tid. Der er så enormt meget at fordybe sig i, og næsten umuligt at løsrive sig fra de forskellige oplevelser. – Særligt meget tid blev brugt på at bygge hurtige racerbiler, som skulle konstrueres til at flyve igennem et loop og ligeledes køre om kap. Det kunne Matthis næsten ikke løsrive sig fra, og vi måtte også vende tilbage igen. Vi fik også lang tid til at gå med at bygge kulørte fisk i mange forskellige afskygninger, som vi efterfølgende kunne sende ud i et stort virtuelt akvarium sammen med alle de andres fisk. En virkelig sjov oplevelse, at se dem blive ”levende”. – Der er virkelig mange sjove oplevelser, og familien kan samles om det hele. Helt specielt var det også, at lave sin egen LEGO-film, lige fra selv at bygge scenerne, vælge musikken og til at klippe det hele sammen. – Også denne film kan man hygge sig med at gense, takket være det smarte armbånd. Det var så fedt for børnene, at alt det de havde brugt tid på undervejs, faktisk blev gemt og kunne genopleves efterfølgende. „Se alt det jeg har lavet!“ blev der udbrudt med stor stolthed.


VI TESTER/ANNONCE

Når sulten melder sig, er det bare at vælge mellem caféen, gourmet-, familierestauranten eller medbragt mad til madpakkerummet. Der er ligeledes mulighed for picnic med udsigt fra udeområderne, hvor der også er legepladser, så ungerne kan få gang i lidt udendørs aktivitet. – LEGO House SKAL opleves uanset alder, for det er et univers, hvor alle kan være med, og en slutreplik fra børnene som lød „kan vi komme igen i morgen?“, siger vel i virkeligheden det hele, fortæller Nina.

Alle er velkomne LEGO House er indrettet, så alle har mulighed for at opleve det, for til nogle af områderne behøver man ikke en billet. I forhallen, som alle har adgang til, står en af verdens mest ikoniske LEGO modeller – over 15 m høj og spækket med detaljer og overraskelser, så selv den allermest garvede LEGO entusiast ikke kan undgå at blive imponeret over kreativiteten i træet. Der findes også ni terrasser med legepladser, som alle har adgang til ganske kvit og frit, ligesom husets tre restauranter og LEGO Store også kan besøges uden en billet.

Billet og armbånd Når man køber en billet, følger der et armbånd med, som samler dagens oplevelser digitalt, og får den fysiske leg og kreativitet til at smelte sammen med den digitale verden. Der skal være plads til optimal udfoldelse, så derfor er det en god idé at booke sine billetter på forhånd. For at oplevelserne i huset kan nydes fuldt ud, er der nemlig begrænsning for, hvor mange besøgende der er plads til ad gangen. Det giver ufattelig god mening, for det er dødssygt at bruge tiden på at stå i timelange køer, når man har glædet sig til en aktiv dag i oplevelsernes tegn. Q

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

31


FAMILIELIV/ANNONCE

Den nemmeste vej

til den perfekte temperatur

Undgå en allergisk reaktion

Når den lille baby er sulten, må serveringen gerne gå lidt tjept. Hvis man har et ”flaskebarn”, er et Milkymeter en uvurderlig hjælp, for mælken får den rette temperatur hver gang. Det skal bare sættes i sutteflasken, inden den sættes i mikrobølgeovnen. Når det blinker grønt, er mælken klar, og alle næringsstofferne er i god behold. Dorte er mor til Astrid på seks måneder. – Alle der køber en sutteflaske for første gang, burde gøres opmærksom på, at der findes et Milkymeter. Det fungerer ”snorlige” og mælken er perfekt hver gang, fortæller Dorte. Maria har tvillinger, Monique og Mickas, som er fire måneder. De har fået flaske, siden de var fem dage gamle. – Det er en kæmpe hjælp i hverdagen derhjemme, men jeg kan virkelig også anbefale at have det med på farten, for mikroovne har forskellig styrke, så i den ene mikroovn skal flasken måske have et halvt minut, og i en anden er mælken først klar efter to minutter, og man ender stort set altid med at lave flasken for varm. Det bøvl slipper vi for med Milkymeter, udtaler Maria.

Har du eller dit barn nikkelallergi, eller vil I gerne forebygge at få det? Hvis ja, har du måske haft svært ved at finde smarte øresmykker, som ikke risikerer at fremkalde en allergisk reaktion? Det er hos Blomdahl, du finder et væld af lækre øresmykker, som er udviklet i samarbejde med hudlæger, og derfor er både hud- og allergivenlige. Den del af Blomdahls øresmykker der er i kontakt med huden, er fremstillet af nøje udvalgt plastik og titan af medicinsk kvalitet, og derfor er der ingen risiko for at få nikkelallergi. Alle smykker fra Blomdahl leveres i en hygiejnisk og forseglet indpakning, den såkaldte Clean Pack, hvor etiketten fungerer som forsegling.

r e r d l y m t e D MED MYRER

Forår og sommer er tiden, hvor myrerne har travlt. En gang imellem så travlt, at de ikke opdager, at de er flyttet ind i vores bolig. Det gør vi til gengæld, og det er ikke en rar opdagelse. Myrerne er nemlig glade for søde sager, så de søger ofte mod køkkenet. De skal væk, og gerne i en fart. Det kommer de med en genopfyldelig myrelokkedåse fra ECOstyle. Den er nem at anvende, hygiejnisk og meget effektiv. Myrelokkedåsen fyldes med myrelokkemiddel, som myrerne dør af. Myrer over jorden tager lokkemiddel med ned til myrerne og myredronningen i myreboet under jorden, så hele myreboet dør. Især er det vigtigt, at myredronningen dør - hun er nemlig roden til myreproblemet, så når hun er væk, forsvinder alle de andre myrer i boet også. Gem myrelokkedåsen efter endt brug, for den kan genbruges, hvis der kommer nye myrer til.

32 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96


www.superfit.com / superfit  @ superfitshoes

Overgangssko til børnefødder I foråret og om sommeren, er børnene ude hele dagen, og du ser dem først når det er tid til aftensmad. Drengene finder boldene frem, og pigerne sjipper, hopper hinkerude og leger tagfat. Det er skønt med frisk luft, og det er nu også tid til at skifte til lidt lettere fodtøj. Her er det en rigtigt god ide, at børnene har det rigtige fodtøj på, så de ikke får klemt fødderne eller får det for varmt. Et par gode gummisko eller sneakers, der sidder godt på foden, findes i mange varianter, og et godt bud er, at kigge hos Viking Footwear. De producerer fodtøj, der lader foden ånde, hvor pasformen slutter godt omkring barnets fod, sålerne er skridsikre og designet er smart til både drengene og pigerne.

Slut med lus, der kløer i hovedbunden Med fem børn i huset har ejeren af Lusereden, Anette Brøchner, helt naturligt skullet forholde sig til luseproblemer mange gange under børnenes opvækst – men hjælpen var tæt på. Anette havde nemlig via søsteren lært at blande en hel særlig tinktur. I starten blev tinkturen flittigt brugt af venner og bekendte, men nu er efterspørgslen blevet så stor, og de positive tilbagemeldinger så mange, at Lusereden har valgt at satse på en mere målrettet produktion og markedsføring. Tinkturen er let at anvende, den gør ikke håret fedtet, du skal ikke kæmme håret og sparer tilmed mange penge. Du kan tilslutte dig Luseredens tilfredse kundekreds på www.lusereden.dk. Her kan du også læse de gode anmeldelser og tilmelde dig nyhedsbrevet, så du får besked når Lusereden har kampagnetilbud. SE MEGET MERE OM TINKTUREN PÅ WWW.LUSEREDEN.DK


Tema: FESTIVAL

Festivalklar Vi elsker festivaler– ganske enkelt, og børn er ingen hindring for sjove dage og aftener i musikkens tegn. Slet ikke hvis man kender nogle at de tricks, som vi giver videre her – og de kommer fra erfarne festivalgæster. Af He n rie tte Ro se nth a l M uld

Tæppe På de børnevenlige festivaler, er det en god idé, at medbringe et godt vatteret tæppe, hvor familien kan slå lejr under koncerterne. Så kan både voksne og børn snuppe et velfortjent hvil i dansetrætte ben.

Husk familiens sygesikringskort og en pakke plaster Bare for at være på den sikre side. Endnu en af de ting vi håber ikke at få brug for, men som er gode at have med for en sikkerheds skyld.

Husk solcreme Det kan ikke siges for ofte. Husk at pakke rigeligt solcreme med en høj solfaktor i festivaltasken. Lange dage under åben himmel, også selv om det er overskyet, kræver en solid solbeskyttelse af vores bare hud.

Pas på maven Når man er på festival, spiser og drikker man som regel lidt anderledes end man plejer. For at undgå at få ”festivalmave” er det en god idé at tage mælkesyrebakterier hver dag. De findes også til børn og hjælper til at opretholde en sund tarmbakterieflora, så man bliver mere modstandsdygtig overfor den anderledes kost.

34 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

Ørepropper og høreværn Høj musik i længere tid, kan skade hørelsen permanent. Så husk at pakke høreværn til børnene, når I skal afsted til musikfestival. Til voksne findes, særlige ørepropper, der forhindrer øret i at tage skade, men som slipper lyden ind alligevel.


Tema: FESTIVAL

Regntøj Er nok det sidste man har lyst til at pakke ned i festivaltasken. Men gør det alligevel, så ikke oplevelsen bliver spoleret, fordi der kommer en byge man ikke er forberedt på. Der er også noget triumferende skønt i, at pakke det ud igen, uden det har været i brug.

Vådservietter De er stort set uundværlige, når familien drager til festival. Vælg nogle uden parfume, så de kan bruges både i ansigtet og til hænderne, og med en god genluk, så de ikke tørrer ud.

Håndsprit Desinficerende håndsprit er næsten et ”must have” på en festival. Det er ikke altid lige nemt, at komme til at vaske hænder med sæbe under rindende vand. Med en god håndsprit er det alligevel muligt, at have en god håndhygiejne.

Gå glad i bad... Hvis køen er for lang til badefaciliteterne, er en god tørshampoo en nem genvej til en festivalfrisure, man selv kan holde ud at se på. Ikke mindst på alle de fotos, som folk efterfølgende er flinke til at dele med alt og alle.

Beskyt hovedet Hvis man er så heldig at solen skinner dagen lang fra en skyfri himmel, så husk at det er nødvendigt at beskytte hovedet. Både for ikke at blive forbrændt i skilningen og for at undgå solstik. Tag kasketter med hele familien, og hold øje med at ungerne får rigeligt at drikke og beholder kasketten på.

Strandmusling Kender du en strandmusling? Det er et smart lille pop-op telt, som er helt genialt at have med til børnene, når vi drager på festival. En hel dag på et tæppe, når man er til koncert, kan godt være lidt i overkanten for børnene. I en strandmusling, kan de få lidt skygge, og hygge sig med et slag kort eller en is.

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

35


Tema: FESTIVAL

Vi elsker festivaler I de senere år er udbuddet af musikfestivaler, rundt omkring i Danmark, vokset ganske betragteligt. Her findes musik- og kulinariske oplevelser for enhver smag. Uanset om du er single eller afsted sammen med hele den pukkelryggede, er stemningen som regel dejlig afslappet og der er altid dømt hygge i rå mængder. Smukfest Finder sted 7.-11. August Smukfest også kendt som Skanderborg Festival eller Danmarks Smukkeste Festival, er en dansk musikfestival som afholdes hver sommer i anden weekend af august i Skanderborg under temaet „Musik & Bøgetræer“. Smukfest fokuserer fortrinsvis på dansk musik med både kommende talenter/grupper samt gamle kendinge, men har altid et par store udenlandske navne på plakaten.

Tunø Festival Finder sted 4.-7. juli På en afsides liggende ø, Tunø, ikke langt fra land findes en lille intim, unik festival fyldt med festmusik. Der er lokale råvarer i topkvalitet. Tid til samvær og nærvær i en autentisk natur, omgivet af havet.

Vig Festival Kan opleves 11.-13. juli Vig Festivalen er for hele familien. Det er en af Vig Festivals helt stærke sider, at festivalen i dén grad gør det muligt for børnefamilier at tage på festival uden at være bange for børnenes sikkerhed eller for, om de kommer til at kede sig. Derudover kommer der selvfølgelig også mange gæster, både unge og ældre, som kommer for at opleve den hyggelige stemning og musikken. På Vig Festival er det vigtigt, at der ikke kun er underholdning for de voksne, men også for børnene. Viggos Grønne Scene, er børnenes helt egen scene, som byder på masser af underholdning og sjov for børn og barnlige sjæle.

36 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

Kilder: jazz.dk, Roskilde.festival.dk, Vigfestival.dk, Ringstedfestival.dk, Copenhagencooking.dk, Skagenfestival.dk


Tema: FESTIVAL

Den klassiske som langtfra er klassisk Finder sted d. 29. juni-6. juli Roskilde Festival er vel nok en af de bedst kendte musikfestivaler i Danmark, og er i øvrigt også Nordeuropas største. Festivalen er en 100 % non-profit. Det betyder, at festivalen donerer hele deres overskud til velgørenhed efter hver festival. Mange følger spændt med på Roskilde Festivalens hjemmeside, for at orientere sig om, hvem der spiller, og hvornår. Du kan vælge hele festivaloplevelsen, men du kan også bare tage afsted på én bestemt dag.

Musik i Lejet, Tisvildeleje Finder sted: 18.-20. juli En smuk skov, en skøn strand og et sted med en helt særlig stemning. Musik i Lejet er opstået af et ønske om at give noget til Tisvildeleje – og give noget af Tisvilde videre. Drømmen om at udvikle atmosfæren og skabe en anderledes, uventet kulturoplevelse, som overrasker publikum, og giver et pusterum og afbræk fra hverdag og byliv, er blevet til virkelighed. Festivalen er kendt for sin høje musikalske kvalitet, den fantastiske stemning og de smukke omgivelser. Nogle af Danmarks mest markante musiknavne har optrådt på scenen med den unikke udsigt over Kattegat.

Samsø Festival fejrer 30-års jubilæum Finder sted 18.-20. Juli Camping, strand, by, udflugter eller skønne musikoplevelser? På Samsø Festival behøver man ikke at vælge, og i år kan I oven i købet være med til at fejre, at det er 30 år siden festivalen første gang så dagens lys. Foruden et overflødighedshorn af store musiknavne som blandt andre, Nephew, Tv-2, Status Quo, D-A-D, Magtens korridorer og The minds of 99, kommer også Michael Learns To Rock, som også spillede det første år festivalen blev afholdt. Der findes masser af aktiviteter for hele familien på den hyggelige festivalplads, som i øvrigt også ligger i umiddelbar nærhed af den fine strand, hvor man kan snuppe en dukkert mellem musiknumrene. VÆR MED I KONKURRENCEN OM 10 FAMILIE-BILLETTER. FIND KONKURRENCEN PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK.

VIND >>

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

37


POUL DISSING, FUZZY, JAMES THOMAS, VON DAHLER, BIG TALK, BÆSTED BAND, CIRKUS CHANGHIGH, DJURSLANDSPILLEMÆNDENE, EASY MONEY, FORVALTERDRENGENE, MC EVANS EXPORT, MICHAEL LEARNS TO ROCK, MIKE WHELLANS, NÆTTER I RIO, ROSINANTE, TIM HANSEN, STAX, SØTTEN, VAGN OG VAGABONTERNE, MICHAEL FALCH & MALURT, POUL KREBS BAND, MEK PEK, LASSE OG MATHILDE, TV2, MALURT, HER PERSONAL PAIN, NILS MED BILLY CROSS, ALLAN OLSEN, BIG FAT SNAKE, POVL DISSING, LEON REGGAE, MISSION, CHARLIE DEE & THE TWISTERS, VINDER AF DANSK ROCKTRÆF 92, HENNING STÆRK, SWEETHEARTS, SHOT GONE, PETER BELLI & DE NYE RIVALER, CHRISTIANSHAVNS BLUESBAND, OTTO BRANDENBURG, BACKSEATBOYS, SANDMEN, DIZZY MIZZ LIZZY, SANNE SALOMONSEN, LIS SØRENSEN, MOONJAM, POUL KREBS & BOOKHOUSE BOYS, NIKOLAJ STEEN, STICKS ‘N’ FIRE, HENNING KVITNES’ LITTLE EDEN, T-BIRDS, WORLD, SHU-BI-DUA, LISA NILSSON, ANDREW STRONG, THE MANFREDS, NICE LITTLE PINGUINS, POUL KREBS & SMÅ SENSATIONER, C.V. JØRGENSEN, JOHNNY MADSEN, HENNING STÆRK, STRAWBERRY SLAUGHTERHOUSE, KASHMIR, OYSTER BAND, RUBBER BAND, LITTLE WILLY AND THE WILD ONES, TRIO ROCOCO, BACK SEAT, LARS LILHOLT, CAROLINE HENDERSON, SAVAGE ROSE, ALVIN LEE, HOOLA BANDOOLA BAND, THE ANIMALS, SOUND OF SEDUCTION, DI DERRE, PETER OG DE ANDRE KOPIER, HUMLERIDDERNE, KÅRE NORGE, STIG MØLLER BAND, WOLFSTONE, BLUES MOBILE BAND, DM I ROCK DIVA BAND, THE BLUES BROTHERS, SOUVENIR SHOW, CIRKUS MONGO, POUL DISSING, FUZZY, JAMES THOMAS, VON DAHLER, BIG TALK, BÆSTED BAND, CIRKUS CHANGHIGH, DJURSLANDSPILLEMÆNDENE, EASY MONEY, FORVALTERDRENGENE, MC EVANS EXPORT, MICHAEL LEARNS TO ROCK, MIKE WHELLANS, NÆTTER I RIO, ROSINANTE, TIM HANSEN, STAX, SØTTEN, VAGN OG VAGABONTERNE, MICHAEL FALCH & MALURT, POUL KREBS BAND, MEK PEK, LASSE OG MATHILDE, TV2, MALURT, HER PERSONAL PAIN, NILS MED BILLY CROSS, ALLAN OLSEN, BIG FAT SNAKE, POVL DISSING, LEON REGGAE, MISSION, CHARLIE DEE & THE TWISTERS, VINDER AF DANSK ROCKTRÆF 92, HENNING STÆRK, SWEETHEARTS, SHOT GONE, PETER BELLI & DE NYE RIVALER, CHRISTIANSHAVNS BLUESBAND, OTTO BRANDENBURG, BACKSEATBOYS, SANDMEN, DIZZY MIZZ LIZZY, SANNE SALOMONSEN, LIS SØRENSEN, MOONJAM, POUL KREBS & BOOKHOUSE BOYS, NIKOLAJ STEEN, STICKS ‘N’ FIRE, HENNING KVITNES’ LITTLE EDEN, T-BIRDS, WORLD, SHU-BI-DUA, LISA NILSSON, ANDREW STRONG, THE MANFREDS, NICE LITTLE PINGUINS, POUL KREBS & SMÅ SENSATIONER, C.V. JØRGENSEN, JOHNNY MADSEN, HENNING STÆRK, STRAWBERRY SLAUGHTERHOUSE, KASHMIR, OYSTER BAND, RUBBER BAND, LITTLE WILLY AND THE WILD ONES, TRIO ROCOCO, BACK SEAT, LARS LILHOLT, CAROLINE HENDERSON, SAVAGE ROSE, ALVIN LEE, HOOLA BANDOOLA BAND, THE ANIMALS, SOUND OF SEDUCTION, DI DERRE, PETER OG DE ANDRE KOPIER, HUMLERIDDERNE, KÅRE NORGE, STIG MØLLER BAND, WOLFSTONE, BLUES MOBILE BAND, DM I ROCK DIVA BAND, THE BLUES BROTHERS, SOUVENIR SHOW, CIRKUS MONGO, POUL DISSING, FUZZY, JAMES THOMAS, VON DAHLER, BIG TALK, BÆSTED BAND, CIRKUS CHANGHIGH, DJURSLANDSPILLEMÆNDENE, EASY MONEY, FORVALTERDRENGENE, MC EVANS EXPORT, MICHAEL LEARNS TO ROCK, MIKE WHELLANS, NÆTTER I RIO, ROSINANTE, TIM HANSEN, STAX, SØTTEN, VAGN OG VAGABONTERNE, MICHAEL FALCH & MALURT, POUL KREBS BAND, MEK PEK, LASSE OG MATHILDE, TV2, MALURT, HER PERSONAL PAIN, NILS MED BILLY CROSS, ALLAN OLSEN, BIG FAT SNAKE, POVL DISSING, LEON REGGAE, MISSION, CHARLIE DEE & THE TWISTERS, VINDER AF DANSK ROCKTRÆF 92, HENNING STÆRK, SWEETHEARTS, SHOT GONE, P ETER BELLI & DE NYE RIVALER, CHRISTIANSHAVNS BLUESBAND, OTTO BRANDENBURG, BACKSEATBOYS, SANDMEN, DIZZY MIZZ LIZZY, SANNE SALOMONSEN, LIS SØRENSEN, MOONJAM, POUL KREBS & BOOKHOUSE BOYS, NIKOLAJ STEEN, STICKS ‘N’ FIRE, HENNING KVITNES’ LITTLE EDEN, T-BIRDS, WORLD, SHU-BI-DUA, LISA NILSSON, ANDREW STRONG, THE MANFREDS, NICE LITTLE PINGUINS, POUL KREBS & SMÅ SENSATIONER, C.V. JØRGENSEN, JOHNNY MADSEN, HENNING STÆRK, STRAWBERRY SLAUGHTERHOUSE, KASHMIR, OYSTER BAND, RUBBER BAND, LITTLE WILLY AND THE WILD ONES, TRIO ROCOCO, BACK SEAT, LARS LILHOLT, CAROLINE HENDERSON, SAVAGE ROSE, ALVIN LEE, HOOLA BANDOOLA BAND, THE ANIMALS, SOUND OF SEDUCTION, DI DERRE, PETER OG DE ANDRE KOPIER, HUMLERIDDERNE, KÅRE NORGE, STIG MØLLER BAND, WOLFSTONE, BLUES MOBILE BAND, DM I ROCK DIVA BAND, THE BLUES BROTHERS, SOUVENIR SHOW, CIRKUS MONGO, POUL DISSING, FUZZY, JAMES THOMAS, VON DAHLER, BIG TALK, BÆSTED BAND, CIRKUS CHANGHIGH, DJURSLANDSPILLEMÆNDENE, EASY MONEY, FORVALTERDRENGENE, MC EVANS EXPORT, MICHAEL LEARNS TO ROCK, MIKE WHELLANS, NÆTTER I RIO, ROSINANTE, TIM HANSEN, STAX, SØTTEN, VAGN OG VAGABONTERNE, MICHAEL FALCH & MALURT, POUL KREBS BAND, MEK PEK, LASSE OG MATHILDE, TV2, MALURT, OTTO BRANDENBURG, BACKSEATBOYS, SANDMEN, DIZZY MIZZ LIZZY, SANNE SALOMONSEN, LIS SØRENSEN, MOONJAM, POUL KREBS & BOOKHOUSE BOYS, NIKOLAJ STEEN, STICKS ‘N’ FIRE, HENNING KVITNES’ LITTLE EDEN, T-BIRDS, WORLD, SHU-BI-DUA, LISA NILSSON, ANDREW STRONG, THE MANFREDS, NICE LITTLE PINGUINS, POUL KREBS & SMÅ SENSATIONER, C.V. JØRGENSEN, JOHNNY MADSEN, HENNING STÆRK, STRAWBERRY SLAUGHTERHOUSE, KASHMIR, OYSTER BAND, RUBBER BAND, LITTLE WILLY AND THE WILD ONES, TRIO ROCOCO, D.A.D, SANNE SALOMONSEN, SAVAGE AFFAIR, SMOKIE (GB) MICHAEL FALCH, LARS H.U.G., ØSTKYST HUSTLERS ROB TOGNONI (AUS), HANNE BOEL, DR. FEELGOOD (GB), BITCH BOYS, PSYCHED UP JANIS, DISKOFIL, GEORGIA SATELLITES (USA), THE SAW DOCTORS (IRL), KIM SJØGREN, THE BEATLES ANTHOLOGY, RED SQUARES, ROBBY KRIEGER & JOHN DENSMORE OF THE DOORS, SORTEN MULD, TV2, STEVE HARLEY & COCKNEY REBEL (UK), BIG FAT SNAKE, OYSTERBAND (UK), HUMLERIDDERNE, KID CREOLE & THE COCONUTS (USA), SLADE II (UK), JOHNNY MADSEN, SØS FENGER, MICK TAYLOR ALL STAR BLUES BAND (UK), FLOWER POT PARTY, KILLER QUEEN, DM I ROCK, POCKETS, YARDBIRDS (UK), SWEETHEARTS, EMOTIONS, NIGHT FEVER, MICHALA PETRI & LARS HANNIBAL, RUN RIG (SCO), HOTHOUSE FLOWERS (IRL), BIG FAT SNAKE, LILHOLT BAND, ANGELIQUE KIDJO, KASHMIR, KIM LARSEN & KJUKKEN, HOTEL HUNGER, INFERNAL, DODO AND THE DODOS, MICHAEL FALCH, SØREN SKO, DEN GALE POSE, ZIDIDADA, PRETTY MAIDS, BAMSES VENNER, DJURSLANDSPILLEMÆNDENE, KAARE NORGE, MEK PEK PARTY BAND, HENNING KVITNES (N), LED ZEPPELIN JAM, BLUES BROTHERS SOUVENIR SHOW, LE FREAK, ALEX NYBORG MADSEN TRIO, MP & THE HOLLYWOOD, MEK PEK – ÅH ABE, TONNY TRIFOLIKUM, SP, JUST & FROST, SIGURD BARRET, DEN KUMMERLIGE TRIO, SORT SOL, ERANN DD, TIM CHRISTENSEN, MICHAEL LEARNS TO ROCK, SMOKIE (UK), SAFRI DUO, ALLAN OLSEN, DEN GALE POSE, JOHNNY MADSEN, GREAT BIG SEA (CAN), ZIDIDADA, BILL WYMAN & THE RHYTM KINGS (UK), MANFRED MANN’S EARTH BAND (UK), IVAN PEDERSEN, PETER OG DE ANDRE KOPIER, S P JUST & FROST, JEANNE, SMALL TALK, KICK THE KANGAROO, RANDI LAUBEK, SUNZET, TINA TURNER JAM, HOPSCOTCH, NEEDLES AND PINS, MARTIN HØYBYE, EYE Q, KOOL AND THE GANG (USA), C.V. JØRGENSEN , HAMPENBERGLOVE SHOP, SAYBIA, GNAGS, CHRISTIAN, JUPITER DAY, HENNING KVITNES & LITTLE EDEN (N), NIKOLAJ STEEN, BACK TO BACK, SACSHA DUPONT, DANSER MED DRENGE, BOBO MORENOS CHOICE, HENRIK STRUBE, LE FREAK, SØREN OG LOTTE, REGINA, POUL KREBS, BETH HART, BIG FAT SNAKE, MICHAEL FALCH SOLO, PETER SOMMER, INFERNAL, JOHNNY DELUXE, SAYBIA, C-21, UFO OG YEPHA, ONE TWO, M PEOPLE, SPLEEN UNITED, SAYBIA, INFERNAL, LIZZIE, SAVAGE ROSE, TINA DICKOW, SUSPEKT, MELANIE C., THE STORM, SYS BJERRE, KASHMIR, DIZZY MIZZ LIZZY, TURBO WEEKEND, DÚNÉ, SANNE SALOMONSEN, MEDINA, THE STORM, RASMUS NØHR, MADS LANGER, LIS SØRENSEN, C. V. JØRGENSEN, BETH HART, DALTON, SHU BI DUA, ERANN DD, RUNRIG, INFERNAL, NIK & JAY, BACKSEAT, THE BLUE VAN, AURA, MIKE TRAMP & THE ROCK`N`ROLL CIRCUZ, MOHAMED ALI, ALIEN BEAT CLUB, MGP 1-2-3, VINDERBANDET FRA TALENTSCENEN, DJURSLANDS SPILLEMÆNDENE, LE FREAK, DE GLADE SØMÆND, DEN DANSKE MAFIA, GASOLINE, DICTE & THE SUGARBONES, ALPHABEAT, JOHNNY DELUXE, PETER BELLI MED BAND, OUTLANDISH, SORT SOL, COAST, SYS BJERRE, LARS LILHOLT BAND M/COPENHAGEN DRUMMERS, SAVAGE ROSE, CARPARK NORTH, TINA DICKOW, POUL KREBS, JOHNNY MADSEN, TEITUR, MAGTENS KORRIDORER, RASMUS SEEBACH, DANSER MED DRENGE, VETO, FALLULAH, KIM LARSEN & KJUKKEN, VEJGÅRDS TÅRNBLÆSER, X FACTOR 2011, SIGURDS BJØRNETRIO, RUMOUR SAID FIRE, HUSH, BURHAN G, THOMAS HOLM, VINDER BAND, GINGER NINJA, DE GLADE SØMÆND, ABSOLUT LIVE, QUEEN MACHINE, L.O.C., TIM CHRISTENSEN, THE STORM, MALK DE KOIJN, MEDINA, NIK & JAY, JOEY MOE, SØS FENGER MED BAND, DODO AND THE DODO’S, HEJ MATEMATIK, RUGSTED & KREUTZFELDT, RASMUS NØHR, DUNÈ, PETER VISKINDE BAND, MÀNRAN SCOT., JOHNNY MADSEN, POUL KREBS & THE COMBARDOS, AQUA, MICHAEL FALCH SOLO, THE POWLS, MARIE KEY, VINDERBAND AF TALENTKON., THOMAS BUTTENSCHØN, UFO, MOONJAM, RASMUS WALTER, SURFACT, THE ECLECTIC MONIKER, DE GLADE SØMÆND, LE FREAK, SVENSTRUP & VENDELBOE, BACK IN BLACKE, FLASKEDRENGE, BABU, JESPER NOHRSTEDT & HAMPENBERG, KINGS IN EXCILE, LUKAS GRAHAM, NABIHA, TV-2, MARIE KEY, KIM LARSEN, OUTANDISH, THE SANDMEN, SHAKA LOVELESS, ALPHABEAT, MADS LANGER, RASMUS SEEBACH, INFERNAL, MAGTENS KORRIDORER, BURHAN G, VINNIE WHO, LOVE SHOP, SING SING SING, SAVAGE ROSE, ANNE LINNET, NEPHEW, THOMAS HELMIG, PANAMAH, L.O.C. CARPARK NORTH, CHRISTOPHER, DÚNÉ, STEEN JØRGENSEN, RASMUS WALTER, RASMUS NØHR, BARBARA MOLEKO, LIS SØRENSEN, JOHNNY MADSEN, POUL KREBS, KATO VS. SAFRI DUO, GINGER NINJA, ULIGE NUMRE, WAFANDE, MOONJAM, BASIM, DISSING MED BAND, DJURSLANDS SPILLEMÆNDENE, TOPGUNN, BLACK CITY, FOLKEKLUBBEN, DEN DANSKE MAFIA, SVENSTRUP OG VENDELBOE, BIRTHE KJÆR – FEEL GOOD BAND, BLACK & TASTY, ROGER AND OVER, KRIS HERMAN, L.I.G.A, D-A-D, MEDINA, RASMUS SEEBACH, MAGTENS KORRIDORER, MICHAEL FALCH, OUTLANDISH, GNAGS, ANKERSTJERNE, STINE BRAMSEN, SUSPEKT, JOHNNY MADSEN, BACKSEAT, HEJ MATEMATIK, S!VAS, DE ENESTE TO, MICHAEL HARDINGER BAND, DJÄMES BRAUN, LARS H.U.G., SWINGTIME, SONJA HALD, GO GO BERLIN, TURBOWEEKEND, COAST UK, VILD $MITH, CLEMENS, INFERNAL, SCARLET PLEASURE, JULIAS MOON, SØMÆNDENE, ANDERS & KATRINE, DÚNÉ, DIZZY MIZZ LIZZY, CHRISTOPHER, RASMUS SEEBACH, SANNE SALOMONSEN, OG MATHILDE FALCH, ELECTRIC GUITARS, PANAMAH, CISILIA, DANSER MED DRENGE, JOHNNY MADSEN, NIK & JAY, ANNE LINNET, OH LAND, SHAKA LOVELESS, THE MINDS OF 99, LARS LILHOLT BAND, KLUMBEN & RASKE PENGE, PATRICK DORGAN, KATO, BIRTHE KJÆR & FEEL GOOD BAND, BARBARA MOLEKO, KINGS OF ROCK, TOBIAS TKB, HASAN SHAH, SAMSØ PINKFLOYD, UKENDT KUNSTNER, SØMÆNDENE, DISSING & LAS MED MORMORS GEBIS, NR.1 I TALENTKONKURRENCEN, FILIP, GUITAR REBELS, MGP 1.2 OG 3, VEJGAARD TAARNBLÆSERLAUG, SO 90`S, VI ELSKER 90’ERNE, GNAGS, L.O.C., MAGTENS KORRIDORER, CARPARK NORTH, SCARLET PLEASURE, DODO & THE DODOS, IDA CORR, BETH HART, NOAH, RASMUS WALTER, INFERNAL, JOHNNY MADSEN, DJÄMES BRAUN, KREBS/FALCH, HANNE BOEL, GULDDRENG, ZIDIDADA, FENGER//NORDSTRØM, GASOLINE, DISCO DASCO MED SWINGTIME, FOLKEKLUBBEN, JACOB DINESEN, VELVET VOLUME, UPTOWN FUNK, MGP 1, 2 OG 3, NORÉLL, KARL WILLIAM, SUPERLOADER FEAT. JØDEN, STICKY FINGERS, ANN & ABERNE, THE POWLS, LORD SIVA, MIKE ANDERSEN, TENNIS, ANDREW MURRAY & THE CREW, SWINGERKLUBBEN, MADS G & THE ALLNIGHTERS, ROGER & OVER, HOLDEN ALL STARS, STIG MØLLER TRIO, TOM DONOVAN, HENNING STÆRK, HEAT, RASMUS SEEBACH, NIK & JAY, THOMAS HELMIG, INFERNAL, SORT SOL, MADS LANGER, JOHNNY MADSEN, THE SANDMEN, BURHAN G, CARL EMIL PETERSEN, DANSER MED DRENGE, POUL KREBS, HUSH, SØREN HUSS, WAFANDE - KAKA OG PHARFAR, JONAH BLACKSMITH, HUGO HELMIG, HALBERG & FRIENDS, CITYBOIS, BIRTHE KJÆR, MIDT OM NATTEN, HVIDE LØGNE, DEN DANSKE MAFIA, SWEETHEARTS, UDE AF KONTROL, GO GO BERLIN, SONJA HALD, TALENT VINDERNE, HJALMER, SAMSØ PINK FLOYD, NIKLAS SCHNEIDERMANN M/BAND, VEJGAARD TÅRNBLÆSERLAUG, HUMØR EKSPRESSEN, STYR PÅ DYR (SEBASTIAN KLEIN) … VI SES I UGE 29

MUSIK... SOL STRAND OG VAND - LIGE MIDT I DANMARK

SAMSØ FESTIVAL NEPHEW,TV-2, D-A-D, STATUS QUO FOLKEKLUBBEN, MICHAEL LEARNS TO ROCK, RASMUS WALTER PHLAKE, TINA DICKOW, JOHNNY MADSEN, LILHOLT BAND THE MINDS OF 99, JACOB DINESEN, MAGTENS KORRIDORER

RASMUS NØHR, THØGER DIXGAARD, ANNE DORTE MICHELSEN & MARIA BRAMSEN, SKINZ PETER & DE ANDRE KOPIER, NICKLAS SAHL, NIKOLAJ & PILOTERNE, ØSTKYST HUSTLERS SKO/TORP OG MANGE FLERE … SE MERE PÅ SAMFEST.DK KONFERENCIER: FRANK MEGABODY CLAUS REISS (RULLEN)

17. 18. 19. 20. JULI

VI SES PÅ DANMARKS HYGGELIGSTE ...


Tema: FESTIVAL

>>

Skagen Festival Finder sted 4.-7. juli

Jazz i hele byen Kan opleves d. 5.-14. juli Copenhagen Jazz Festival er en årligt tilbagevendende musikfestival, der fejrer jazzen i alle dens mulige og umulige afskygninger. Når Copenhagen Jazz Festivalen ruller hen over byen, er København som forvandlet. Over alt spiller musikken: På torve og i byens parker, på jazzklubberne og nye interimistiske scener, i teatre og på museer og – ikke mindst – i byens største og flotteste koncertsale. I løbet af festivalens 10 dage præsenteres mere end 1.000 koncerter fordelt på over 100 scener rundt omkring i byen.

Copenhagen Cooking & Food Festival

I år er det den 49. udgave af Skagen Festival, der afholdes. Musikudvalget har præsenteret et flot program for alle fire dage. Det primære formål er, at udbrede forståelse for, og kendskab til både national og international folkemusik – hvor både professionelle såvel som amatører er på scenen. Skagen Festival får stor anerkendelse af – og regnes blandt en af de store aktører på – den danske folkemusikscene. Festivalens rammer og de helt unikke omgivelser i form af by, havn og natur med ’højt til himlen’, skaber et helt særligt møderum for os alle – kunstnere og bands, festivalgæster og frivillige.

Kan opleves 23. august-1. september

Ringsted Festival

Copenhagen Cooking & Food Festival er en årligt tilbagevendende madfestival, der hylder den københavnske gastro-scene og Danmark som madland. Festivalen byder på mere end 100 unikke events og arrangementer i løbet af ti dage i august, så der er noget for enhver madglad smag - fra intime middage hjemme hos danske kokke, til store madevents for tusindvis af gæster.

Ringsted Festival er indbegrebet af smukke omgivelser, kærlig stemning og sublime koncertoplevelser. Festivalen ligger gemt mellem hundredvis af gamle træer, som lyses op af kulørte lamper i massevis, og de fem fantastiske og specielle scener. Festivalen startede i 2005 og har siden hen udviklet sig i alle tænkelige retninger. Nu er der koncerter til enhver alder, madmekka for de smagfulde foodies, og mulighed for alt fra champagne til 23 år gammel rom.

Løber af stablen 1.-3. august

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

39


t r æ e t d l o –h a b s s i i n g e o t n e d på s t r a n • Svulmer ikke op i vand • Strækbare sider for bedre pasform • Kan åbnes og lukkes igen • Med Disney® design • Fås i dagligvarebutikker

Fås i 3 størrelser fra 3-18 kg


Tema: FESTIVAL

Børnevenlig strand Sommerferie er for mange også lig med hyggelige dage på stranden. Det er der rig mulighed for på den hyggelige ø. Den nærmeste nabo til Langelandsfestivalen er en rigtig fin og børnevenlig sandstrand, hvor man kan lege, bygge sandslotte, bade eller fange krabber afhængigt af temperament og eventyrlyst.

Familieferie for fuld musik Afslapning, hygge, sjov og ballade tilsat en masse god musik. Det er opskriften på en perfekt familieferie – og den findes lige her i Danmark. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

M

an skal ikke længere end til Langeland for at finde familieferien, som mange finder stærkt vanedannende. I uge 30 lyder startskuddet til Langelandsfestivalen, hvor cremen af danske musikere stimler sammen og giver mindeværdige koncerter. Måske tænker du, hvis du har mindre børn, at festivallivet må vente, til børnene bliver lidt større. Du kan roligt glemme den tanke, for hvis der er noget, der er en kæmpe sjov oplevelse for hele familien – inklusive mindre børn – er det at spendere en uge fuld af musik og sjove oplevelser på Langelands familievenlige festival. Maria Jensen er en erfaren festivalgæst, sammen med sin mand og to børn på 10 og 7 år.

– Vi har været på Langelandsfestival gennem de sidste seks år. Første gang var Victoria kun et år gammel, så selvfølgelig var vi lidt spændte på, hvordan det ville gå. Vi boede i en campingvogn i et ret roligt område, og så havde vi taget en god klapvogn med, hvor hun kunne hvile sig i løbet af dagen. Vi var taget afsted i en flok, der både talte venner og familie med børn i alle aldre. Det var som om aldersforskellen børnene imellem ophævede sig, for de myldrede rundt sammen, og de større børn hjalp helt naturligt de mindre. Det gjorde faktisk at vi voksne, også havde tid til at lade feriefølelsen skylle ind over os. Vores begejstring smitter, så nu er vi en endnu større flok, der skal afsted sammen i år, og vi glæder os til endnu en uge fuld af hyggelige timer og masser af god musik, fortæller Maria.

Gode ferieminder Oplevelser der samler familien og som giver glade minder til resten af året. Det er essensen af en god familieferie. Børn i alle aldre stimler sammen i ”Børneland”, hvor de på tværs af alder har en fest sammen. ”Børneland” er et område på 25.000 kvadratmeter og her er et væld af forskellige aktiviteter til børn i alle aldre fra 2 - 12 år. Her bliver de udfordret til kreativ og sjov leg, og der er rig mulighed for at knytte nye venskaber. Der findes også ’forlystelser’, som er mere henvendt til forældrene. Ud over alle de mange koncerter, byder festivalen også på nogle sjove barer, lækre madtilbud og en sjov handelsgade, hvor både børn og forældre kan gøre en god handel. Q

Plads til børnene Til koncerterne er der god plads og masser af luft, selv når der er mange samlet til de større musikbegivenheder. Tag et tæppe med, så ungerne kan hvile benene, hvis de bliver trætte af at danse og hoppe rundt. Det er også en god idé at pakke høreværn, der beskytter de smås ører og hørelse.

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

41


FAMILIELIV/ANNONCE

Glamping betyder glamourøs camping På Vacansoleils campingpladser finder du lige de faciliteter som I, som familie har brug for. Her er der nemlig både lækre poolanlæg og fantastiske vandrutchebaner, restauranter, butikker, sikre legepladser og meget mere til leg, hygge og afslapning, så alle i familien får opfyldt deres ønsker om den perfekte ferie. Men ønsker I luksus, der ligger lige et trin højere HUSK... end normal camping, kan I også få det ønske ... at deltage i den opfyldt hos Vacansoleil. Alle deres glamping store konkurrence om et boliger er lige en tand ekstra behagelige. gavekort på 10.000.- kr. til Uanset om man vælger et glamping mobiljeres sommerferie home eller et glamping safaritelt. Her findes med Vacansoleil på komfort på højt plan og I kan bare nyde livet på www.bornogfritid.dk terrassen. Nogle glamping boliger har ovenikøbet privat jacuzzi, stor, lækker regnbruser eller en hængekøje I kan slappe af i.

En dag fuld af action og spas

Det er lige hvad I får, når I holder børnefødselsdag i EventFactory, som er flyttet til ny fed location i Teglværket på Sydhavnen med egen strand – som i øvrigt også har rigtig mange aktiviteter til voksne, der vil have en på opleveren. EventFactory har valgt nogle aktiviteter som er tilpasset børn. Børnene kan lære at danse disco. Her kommer en rigtig professionel danseinstruktør og giver en lektion i de grundlæggende trin i Diskodans. Hvad med at skabe en musikvideo? Her starter børnene med at synge en sang, som alle børnene kender i det seje lydstudie. Efterfølgende bruges dette lydspor som playback, mens der optages en video. Sumobrydning er altid et hit – især hos børn, der elsker fysiske udfoldelser. Eventfactory har tre størrelser i børnedragter fra 6-8 års alderen. Efter sumo har de fleste børn fået afreageret og brugt så meget energi, at deres forældre får en rolig aften, da de falder hurtigt i søvn om aftenen. Og så er der lukumsræs. Ja, du læste rigtigt. Her kører børnene rundt på elektriske toiletter, og det er et kæmpehit hos børnene. Man kan deltage, hvis man er mindst 12 år gammel. Det sidste nye er drifter Gokart – en ny dille til børn og barnlige sjæle. Det er Gokarts der kan køre sidelæns og snurre rund. En anden stor nyhed er VR - virtual reality med den sidste nye teknologi, der får dig helt ud at flyve.

42 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

God gammeldags sjov og ballade Kender du Cecilie´s? Det er stedet, hvor man har det sjovt sammen med venner og familie – eller hvor man lader firmaet ryste sammen i en vellykket firmaevent. Her kan man give den gas på bowling- eller minigolfbanen, heppe på de vigtigste livesportskampe i fodbold, håndbold, tennis, ishockey eller mange af de andre sportsgrene vi viser i Sportsbaren, mens I udfordrer hinanden med et slag pool, bordfodbold eller airhockey. I kommer hverken til at sulte eller tørste, for i caféen serveres lækre frisklavede retter af den klassiske slags, og hvis man er minimum otte personer og bestiller i forvejen, kan man vælge mellem flere lækre buffeter. Gør børnefødselsdagen til en leg Hos Cecilie´s har de styr på, hvordan man strikker en sjov og underholdende børnefødselsdag sammen. De har to skræddersyet to børnefødselsdagspakker, som gør at du kan læne dig tilbage i sikker forvisning om, at børnene vil få en minderig dag, hvor de enten har bowlet med bowlingkugler tilpasset børnestørrelse eller dystet i minigolf. Husk at forudbestille din børnefødselsdag i god tid, da fødselsdagsarrangementerne er meget populære.


Tema: FESTIVAL

”A Walk in the Park” er en endagsfamiliefestival, hvor der både vil være underholdning på en scene og en masse sjove lærerige aktiviteter.

Familieudflugt med et godt formål

En dag fuld af sjove aktiviteter for hele familien og penge indsamlet til et godt formål – Børneulykkesfonden – er en genial kombination. Kom og vær med. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

I

Valby Parken i København d. 25. august og i Mindeparken i Aarhus d. 1. september inviterer ”A Walk in the Park” børnefamilier til en hyggelig dag med sprudlende underholdning og sjove aktiviteter, og det allerbedste er, at overskuddet går til Børneulykkesfonden. Det er årets hyggeligste gåtur. Sammen går I 500 meter og undervejs møder I fem poster, hvor man laver en aktivitet og får et stempel. Det er selvfølgelig sjove aktiviteter, hvor selv de mindste kan være med. Når I har indsamlet fem stempler, er det tid til at

besøge det store arrangementsområde med underholdning, forplejning og aktiviteter inspireret af læring gennem leg. Her får børnene et fint diplom. På arrangementsområdet vil der, foruden aktiviteterne, være underholdning på en scene, hvor børnene kan se og møde velkendte figurer fra børne-tv.

Kom med og vær med til en sprudlende, festlig dag fuld af fest og ballade for hele familien A Walk in the Park fik sidste år indsamlet 155.000, som blev overrakt til Børneulykkesfonden. Lad os sammen se, om ikke vi kan gøre det endnu bedre i år. Det kunne være sjovt, og det kan vi godt love, at A Walk in the Park også bliver.

Om Børneulykkesfonden

Når I bliver sultne, har A Walk In The Park sørget for, at der er sunde familie- og prisvenlige tilbud på mad og drikke. I kan også købe snobrød på spyd og en gang pandekagedej med tilhørende pande, som laves over bålfad sammen med lokale spejdere. På www.awalkinthepark.dk kan du læse mere om, hvad du og din familie kan glæde jer til af oplevelser. Q

Børneulykkesfonden er en non-profit organisation, der arbejder med at reducere antallet af børneulykker i Danmark. Børneulykkesfonden står bag en lang række initiativer og kampagner, herunder bl.a.: Q Sikkerhedsportalen SikkerHverdag.dk Q Motorikkampagnerne ”Hej skal vi lege?” og ”Hej skal vi tumle?” til daginstitutioner Q Legeheltene, der skaber aktiv leg og bevægelse for indlagte børn Q Trafikklubben Ny Trafikant med Villads fra Valby Q Læringskoncepteterne Førstehjælp i Børnehøjde, Glød og flamme og Sikker i trafikken.

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

43


FAMILIELIV/ANNONCE

DESIGN

der holder Når man anskaffer nye ting, skal de kunne bruges længe. Det er Mette Lindebergs filosofi, når hun designer lækre sager til hjemmet, børn og voksne.

M

ette er mor til seks børn og bor på en lille gård i Solrød sammen med Casper, som er overlæge på rigshospitalet. Hun er kvinden bag mærket Manostiles, hvor design, kvalitet og funktionalitet vægter højt. Det er vigtigt for Mette, at det hun designer kan bruges længe og der tænkes flere funktioner i de produkter, hvor det er muligt. For eksempel er Manostiles ammepu-

Af He n rie tte Ro se nth a l M uld

der super gode som støtte mellem benene, når du er gravid og ligger på siden, gode når barnet skal træne i at ligge på maven og god som støtte bag ryg i barne- eller klapvognen og ikke mindst en fantastisk ammepude. Alt sengetøj er i økologisk smørblødt bomuld, og det findes til baby, junior, men også til mor og far, da søvn er vigtig. En god nattesøvn giver overskud, energi og glæde. Det kan tåle, at blive brugt og holder vask efter vask uden det fnulrer. Q

JEG LÆGGER STOR VÆGT PÅ, AT ALLE VORES PRODUKTER SKAL VÆRE TIL PRISER SOM ALLE, DER INTERESSERER SIG FOR DESIGN, KVALITET OG DET MINIMALISTISKE UNIVERS, HAR RÅD TIL. Mette Lindeberg, CEO, Manostiles

Blødt legetæppe Økologisk quiltet tæppe som er lavet af det lækreste økologiske bomuld. Det perfekte legetæppe til den lille. Pris 449 kr. Blød puslepude Puslepuden er smørblød, men stadig vandafvisende, og er lavet med det bedste skum på markedet. Et barn bruger ble fra det bliver født til ca. 2,5 – 3 år. Derfor bruger du puslepuden et utal af gange. Øjenkontakt i puslestund er vigtig og skaber tætte bånd mellem forælder og barn. Pris 399 kr.

BEST SELLER

Babynest med fast bund Bunden gør den mere stabil og slangen kan lynes af, så genkendeligheden og trygheden følger barnet over i juniorsengen. Det er den eneste babynest på markedet, der kan bruges til barnet er 2,5 – 3 år. Pris 699 kr.

44 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

Absolut et must have: Manostiles pusletaske Pusletasken er designet så den også efter pusletiden, kan bruges som arbejdstaske eller din egen taske. Pusletasken er vandafvisende, med lækre læderdetaljer, fastbund og tykt pusleunderlag og justerbar rem følger med. Pris 699 kr.

Smart clutch Fin lille clutch, med plads til mobilen og læbestiften. Pris 169 kr.


FAMILIELIV/ANNONCE

JEG BLIVER INSPIRERET AF NATUREN OG MINE IDEER TIL NYE PRODUKTER OG DESIGN OPSTÅR OFTE, NÅR JEG ER UDE I HAVEN ELLER UDE AT GÅ. JEG ELSKER AT VÆRE I NATUREN OG DERFOR ER DET HELT NATURLIGT AT TRÆKKE NOGLE AF DISSE ELEMENTER MED IND I MIT HJEM OG OMGIVE MIG MED TING, DER SKABER EN GOD ATMOSFÆRE. Mette Lindeberg, CEO, Manostiles

Puder skal der til I sofaen, i lænestolen, i soveværelset, i havemøblerne... Du kan tage dine puder med i sommerhuset. Alle pudernes design er med en grafisk kant og i klassiske, tidløse farver. De kan derfor nemt styles til alle hjem og formål. De lækre puder fra Manostile, er lavet af 100% økologisk bomuldskanvas, den bedste kvalitet på markedet, og fyldet er 100 % danske andefjer. Kan vaskes på 30º skånevask. Fås fra 349 kr. til 499 kr. Sov godt og drøm sødt I soveværelset gælder det om at kunne falde helt til ro og få en god nats søvn – hver nat. Så bliver man klar i hovedet og udhvilet til, hvad end den næste dag byder på af udfordringer. Det væsentlige her er blandt andet noget godt sengetøj. Hos Manostile er du sikker på at sove blødt og lækkert i 100% økologisk bomuld, der både er dejligt blødt og slidstærkt. Kollektionen er produceret med smukt mønster på den ene side, og på den anden side enkelt ensfarvet. Fås i størrelserne 14 x 200/220 eller til dobbeltdyne 200 x 220 til priser fra 499 kr. til 899 kr. Giv dit køkken mere personlighed Vi bruger oceaner af tid i køkkenet og vores udstyr skal være i orden. Hos Manostiles finder man alt fra basisvarer som for eksempel serveringsbrætter i bambus til fine og unikke tehætter – begge dele findes i flere forskellige modeller. Et lækkert serveringsbræt Lækkert serveringsbræt i bambus fra Manostiles til at anrette tapas, sushi, ostebord, frugt og hvad hjertet ellers begærer. Fås i flere størrelser til priser fra 138 kr. til 199 kr.

Rummelig toilettaske Toilettasken er designet i et enkelt og stramt design. Den er lavet i en let canvas og med indvendige rum. Perfekt til weekendturen eller ferien. Pris 249 kr.

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

45


FAMILIELIV/BØRNS FØDDER

Sunde børnefødder Når ungerne bruger hver dag under åben himmel i en eventyrlig verden af leg, er det kun fantasien, der sætter grænser. Og fodtøjet! Hvis udstyret ikke er i orden, kan det hurtigt blive en lang og smertefuld dag for små fødder. Af B o n nie J ens en

F

ødderne er et mesterværk. Fra fødslen er de skabt til at støtte, løfte og bære mennesket under gang, løb og spring. Det er en række avancerede buekonstruktioner i fodknoglerne, der sikrer fodens unikke tilpasningsevne til ethvert underlag. Når foden belastes, flader buerne ud, så foden bliver både længere og bredere. Derfor er det meget vigtigt, at børnene har ordentligt fodtøj, der er udviklet til at tage disse forhold og denne viden i betragtning.

Sund fornuft giver sunde fødder Hvis man ikke med to fingre kan bøje sålen på en barnesko, så kan barnet heller ikke, når det går. Mange sko til børn er i princippet lavet som en komprimeret voksenmodel, og det er som regel samme materiale og slidtype, der anvendes. Derfor vil en lille sko altid være relativt hårdere og mindre bøjelig end en voksensko, og det er jo galt. En barnefod er ligeså blød, levende og bevægelig som en hånd, og den er skabt til at bevæge sig ligeså frit og uhindret.

Passer dine børns fodtøj? Vi kender vist alle situationen omkring vore børns fodtøj. Årstiden skifter, fødderne vokser og barnet vil absolut ikke med på shoppetur og prøve de nye sko. En god øvelse i at minde sig selv og sit barn

om, hvordan foden egentlig er skabt, er at aftegne barnets fod på et stykke papir, mens barnet hviler på foden. Skabelonen klippes derefter ud og lægges i barnets sko. Passer skoen ikke i bredden, vil omridset bøjes op i siderne. Der skal også altid være plads til tæernes frie bevægelse inde i skoen. Skabelonen er også god, når barnets fødder skal måles for at kontrollere, om fodtøjet stadig passer. Og det er vigtigt at checke børns fodtøj hyppigt, for de vokser med 2-3 numre de første tre år og derefter med ca. halvandet nummer om året indtil 11-års alderen. I to-års alderen bør man derfor kontrollere skoene hver anden måned, i alderen 2-6 år hver tredje måned, og når barnet er over seks år hver 5.-6. måned. I øvrigt skal man være opmærksom på, at børns fødder vokser i ryk. Man kan måle skoens indvendige længde ved at klippe en strimmel papir med et rundet hjørne. Strimlen føres ind i skoen med rundingen forrest, indtil den støder på længst fremme i skoen. Så bøjes den bageste del af strimlen op ved hælrundingen. Strimlen tages ud og sammenlignes med barnets fod. Kontrollér også, at skoen er høj nok over tæerne. En mulighed er også, at få ekspedienterne i skobutikken til at være behjælpelig med, at se om barnets sko stadig passer. Q

7 gode råd, når du køber børnesko 1. Voksetillæg skal være på 10 -15 mm afhængig af typen af sko 2. Vælg sko med en fast hælkappe, der sikrer støtte til barnets fod 3. Skoene skal sidde godt fast på foden f.eks. med velcro eller snørebånd. 4. Vær opmærksom på barnefodens bredde, så den passer til skoene. 5. Sålen skal være fleksibel og bevægelig fra midt på skoen og ud til tæerne, mens den skal være forholdsvis stiv fra midten til hælen – det giver børn fri bevægelighed til leg. 6. Børnesko må ikke gå i arv. 7. Tag barnet med, når der skal købes børnesko.

46 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

Børn bruger mange timer i deres fodtøj – præcis som os voksne – og det er altafgørende, at de får en god start.


FAMILIELIV/ANNONCE

R AP

PE F ARV

1

Foråret er en skøn tid, hvor vi igen kan komme meget mere udendørs. Børnene skal bare have en overgangsjakke og et par lette sko eller sandaler på, og så er det afsted ud i haven eller på legepladsen. Her får du Deichmanns forslag til smarte sandaler og forårssko i flotte farver, som børnene vil elske.

ER P Å FØ

2

1. Fineste sko til nybegynderen, til kr. 199,- Fås i str. 20-25

DDE

RNE

3

2. Seje forårssko til kr. 99,- Fås i str. 20-25 3. Luftige sandaler i læder til de små fødder, til kr. 299,- Fås i str. 20-24 4. Søde sommersandaler til kr. 169,- Fås i str. 20-26 5. Adidas sneakers til sjov leg på legepladsen, til kr. 249,- Fås i str. 21-27

4

6. Smarte sko med velcro, der er nemme at hoppe i, til kr. 149,- Fås i str. 25-30 7. Puma glimmersko med velcro til kr. 299,- Fås i str. 28-35 8. Adidas sneakers til hurtigløb i skolegården, til kr. 299,- Fås i str. 28-34

5

6

7

8

Q

Se mange flere fine og smarte sko og sandaler i Deichmanns butikker eller på www.deichmann. Altid gratis fragt og returnering. NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

47


UNDERHOLDNING /ANNONCE

BØGER FOR TWEENS Lad de større børn eller de unge tweens fordybe sig i en god, sjov eller spændende bog. Det styrker deres fantasi, og øger deres viden og ordforråd. Den skjulte dreng Forfatter: Katherine Marsh Forlag: Carlsen

Fjortenårige Ahmed bor i " en by, hvor ingen vil have noget med ham at gøre. Han er flygtet fra et liv med utryghed og smerte i Aleppo i Syrien, og på den farefulde rejse til Europa mistede han sin far. Nu kæmper han for at overleve på egen hånd i et nyt land. Det er svært, for der er ikke nogen, han kan stole på, og han er ved at miste troen på, at han kan få et godt liv. Så møder han Max, en trettenårig amerikansk dreng, som er ensom og fuld af hjemve. Max har det svært på sin nye skole og han føler ikke, at han passer ind. De to drenge mødes ved et tilfælde, og de udvikler et helt særligt venskab. Sammen trodser de alle odds og hjælper hinanden med at finde en ny vej til et andet og bedre liv. En varm historie om venskab, ukuelighed og hverdagens helte.

Den mystiske sag om hunden i natten Forfatter: Mark Haddon Forlag: Høst & Søn

Høst & Søn genudgiver nu Den mystiske sag om hunden i natten. En roman der er lige dele detektivhistorie og førstehåndsindblik i en autistisk teenagers hverdag. 15-årige Christopher Boone bor alene med sin far og lider af Aspergers syndrom. Han forstår ikke metaforer, ironi og ansigtsudtryk og hader berøringer og farverne brun og gul. Men han elsker matematik, logik, lister og sandheden. En dag finder han genboens hund myrdet og sætter sig for at finde gerningsmanden. Efterforskningen af mysteriet om den myrdede hund sender ham hovedkulds ud på en rejse gennem en verden, han ikke forstår. Og den fører til opklaringen af en hemmelighed, som vender op og ned på hans liv.

48 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

Fordelene ved at være en bænkevarmer Forfatter: Stephen Chbosky Forlag: Høst & Søn

Charlie er en indadvendt teenager, som betragter livet lidt fra sidelinjen. Han er intelligent, men akavet i sociale sammenhænge, og derfor virkelig nervøs for at starte i high school. Men selv bænkevarmere som Charlie må møde udfordringerne i et forvirrende ungdomsliv, og da Charlie starter på den nye skole, introducerer to ældre elever ham for en verden af sande venskaber, forelskelse, ensomhed, alkohol, sex og stoffer. Indtil en tragisk hemmelighed truer med at tage det hele fra ham igen. Gennem Charlies hudløst ærlige breve fortælles en rørende og tankevækkende historie om at blive voksen og finde sig selv midt på dansegulvet.

On the come up Forfatter: Angie Thomas Forlag: Lindhardt & Ringhoff

Den længe ventede 2’er fra Angie Thomas, hvis stærke debut "The Hate U Give" blev en international bestseller, som også er blevet filmatiseret. 16-årige Bri er fast besluttet på at blive en af tidens allerstørste rappere. Eller i det mindste vinde sit første rap-battle. Som datter af en legendarisk undergrundsrapper, der døde lige før sit store gennembrud, har hun et par store sko at fylde ud. Men det er svært at komme fri af ghettoen, og opnå respekt og succes, når man samtidig skal kæmpe mod folks fordomme. Og det gør det ikke nemmere, at køleskabet derhjemme er tomt, fordi ens mor er blevet arbejdsløs. Så Bris første sang bliver fuld af vrede og frustration, og sangen går viralt – men af helt forkerte grunde …


FAMILIELIV/ANNONCE

På Growingfeet.dk findes en fodmåler, som er lige til at printe ud.

Den fineste sommersandal med et sødt hjerte foran fra Angulus, til kr. 799,-

Luft til små fødder

Klassisk lukket drengesandal fra Angulus, til kr. 849,-

Jubiii, nu er det forår og igen tid til at lade børnene sprælle med tæerne i sandaler. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

E

fter en lang sæson med fødderne spærret inde i støvler og varme sko er det skønt, når foråret banker på døren og vi igen skal shoppe sandaler til vores børn – og til os selv. Det er ikke fordi, det er raketvidenskab at købe nye sandaler sit barn, men mange føler

sig alligevel lidt usikre på, hvilke de skal vælge. Skal sandalerne være åbne eller lukkede, og er der noget man skal være særligt opmærksom på? Hvor stort skal voksetillægget være, og er der forskel på piger og drenge, når man skal vælge sandaler til dem? Hvorfor ikke spørge eksperterne, GrowingFeet? Q

Smuk ruskinds sandal til de store piger fra Angulus, til kr. 1099,-

Gode råd til dig fra GrowingFeet: Sandaler til baby Når du køber sandaler til din baby, er det vigtigt at sandalen har en fast hælkappe, der giver en god støtte til foden på de første usikre skridt. De fleste begyndersandaler går lidt højere op om anklen end normale sandaler, så dit barn får den optimale støtte. Sandalen skal sidde til omkring anklen, så foden ikke svupper op og ned, og så er det vigtigt, at sålen er blød og bøjelig, så den følger dit barns fod. Vi anbefaler et voksetillæg på makimalt en cm, når du køber begyndersandaler. Hvis du køber dem for store kan de hæmme dit barns gang. Sandaler til mindre børn Når du køber sandaler til et mindre barn mellem to og fire år, anbefaler vi, at sandalen har en fast hælkappe, så den sidder til omkring hæl og ankel og giver en god støtte til foden. Ligeledes er det

en god idé at vælge en lukket sandal, så tæerne er beskyttet. Vores erfaring er, at drenge ofte har brug for lukkede sandaler op til 5-6 års alderen, mens pigerne er klar til åbne sandaler fra 4-års alderen. Der er ikke noget rigtig eller forkert, det er udelukkende et spørgsmål om, hvad man som forældre mener, der vil være bedst for sit barn. Vi anbefaler et voksetillæg på 1-1,5 cm, når du køber en lukket sandal. Mens du i en åben sandal kan nøjes med 0,5-1 cm.

Sandaler til mor Lidt selvforkælelse har aldrig skadet nogen, så når du har shoppet nye sandaler til børnene, så er det måske tid til at kigge lidt nærmere på GrowingFeets store udvalg af sandaler til dig selv. Voksne kan nemlig også sprælle med fødderne i sandaler. Rigtig god fornøjelse.

Skønne sandaler til de små fødder fra Bisgaard, til kr. 549,-

Skøn rem sandal i blødt skind fra Mentor, til kr. 749,-

Søde sandaler med sjovt mønster fra Pom Pom, til kr. 549,-

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

49


ASTMA/ALLERGI

Vidste du det om

ASTMA?

Astma er en form for kronisk betændelse i lungerne, der hverken skyldes bakterier eller virus. Af He n r ie t te R o s ent hal mu ld

H

vad er symptomerne på astma? Hvis du har astma, har du typisk disse astma symptomer. Du har svært ved at trække vejret, du hvæser eller piver i lungerne når du ånder ud, du har en tør hoste, du har en trykken for brystet og du hoster slim, og det sker tit om

natten.

Du kan godt lide af astma, uden at have alle symptomerne Astma kan f. eks. vise sig ved, at du har svært ved at trække vejret. Derfor bør du gå til lægen hurtigst muligt og blive tjekket for astma, hvis du har én eller flere astmasymptomer. Hvis du har astma, kan du opleve, at du nogle dage har det godt og nogle andre dage mindre godt. Sygdommen skifter. For at undgå astmaanfald kan du med fordel holde dig fra anstrengelse, kulde, tobaksrøg og anden luftforurening. Selv om astma er en kronisk sygdom kan du sagtens leve et godt liv. Der findes nemlig forskellige typer af medicin, både forebyggende og til behandling af astmaanfald.

Har mit barn astma? Her kan du se hvilke symptomer, du skal holde øje med, hvis du er i tvivl: Q Langvarig og gentagende hoste i forbindelse

med virusinfektioner, eller når barnet sover, griner, græder, leger, løber og lignende. Q Vejrtrækningsbesvær og hvæsende eller pibende vejrtrækning, når vejret skifter, når barnet er i røgfyldte lokaler, eller når der bliver sprayet parfume, eller i forbindelse med fysisk anstrengelse. Q Barnet stopper op for at få luft, eller trækker sig ved fysisk aktivitet før de andre børn. Q Hyppige luftvejsinfektioner som forkølelse, hoste og lungebetændelse. Q Barnet bliver hurtigt træt og trives dårligt. Hvis mindst to ud af de fem ovenstående symptomer passer, bør man søge læge med henblik på at få barnet undersøgt for børneastma.

Astma er den hyppigste lungesygdom hos børn Pibende, hvæsende vejrtrækning, nattehoste og åndenød. Det er nogle af de symptomer, som op mod hvert femte danske barn oplever på et tidspunkt i løbet af barndommen. Det er yderst ubehagelige symptomer, men de kan holdes i skak, hvis astmaen er velbehandlet.

50 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

I rigtig mange familier findes et eller flere børn med astma, for mellem 10 og 20 procent af alle danske børn har i dag astma eller astmalignende symptomer. Langt de fleste astmabørn er velbehandlede og lever et godt børneliv trods sygdommen. Q

Kilder: Astma-Allergi Danmark, Lunge.dk


VI TESTER/ANNONCE

BØRN & FRITID

TESTER

Renere luft og færre luftvejsproblemer Det er, hvad en bekymret mor ønsker for sin datter. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

V

ed hjælp af en luftrenser, er det muligt at nedbryde støvmider, bakterier, skimmel, vira, pollen, kæledyrsallergener og andre mikroorganismer i luften. Alle disse elementer, som desværre giver mange mennesker vejrtrækningsproblemer og en kraftigt forringet livskvalitet. Afhængigt af rummets størrelse vælger man hvilken Airfree-luftrenser fra Witt, der er den optimale løsning. De findes til at kunne rense fra 16 til 60 kvadratmeter. I luftrenseren findes en keramisk kerne, der suger luften op nedefra, varmer den op til ca. 200 grader, hvilket steriliserer luften, afkøler den igen og lader den sive ud foroven, nu tæt på 100 % fri for allergener. Der er ingen blæser, så den varmer ikke rummet unødigt op. Man placerer luftrenseren i rummet, hvor man opholder sig mest, hvilket for de fleste er i soveværelset eller i arbejdsrummet.

Kløe i øjnene og tilstoppet næse Maria er 11 år og lider af astma, høfeber og støvallergi i en sådan grad, at det påvirker

hendes præ-teenageliv i en negativ retning. Det er irriterende, hele tiden at være hende, der sidder med røde kløende øjne og en kronisk tilstoppet næse. Annika Petersen, som er mor til Maria, har i en årrække hjulpet Maria med at huske sin medicin, som skal afhjælpe de ærgerlige symptomer. Da medicinen pludselig begyndte at aftage i sin virkning, syntes hun, at det var tid til at prøve, om der var andre muligheder for behandling. – Jeg synes, at det efterhånden virkede ret omsonst, at give Maria medicin og næsespray, for det var som om, effekten ikke rigtig var optimal. Nu er vi gået anderledes til værks. Maria får Zoneterapi, samt nogle kinesiske naturdråber. Nogle vil måske synes, at det lyder lidt ”hokus-pokus”, men det er rigtigt æv, at se ens barn have det skidt på grund af allergi. Derfor er det helt oplagt, at lade en Airfree-luftrenser fra Witt være en del af vore nye strategi, og sådan en er nu installeret på Marias værelse. – Jeg forsøger selvfølgelig at holde støvet på et minimum i vores hjem, men min

Høfeber viser sig som symptomer fra øjne og næse Det kan være: Q Snue Q Nysen Q Tilstoppet næse Q Røde og kløende øjne Q Rindende øjne Q Lysfølsomhed Q Hævelse af øjenlåg og af

øjenslimhinden

erfaring er, at jeg aldrig kommer det helt til livs med almindelig rengøring – og pollen hvirvler jo ind, når vi åbner døre og vinduer. Nu kan jeg stole på, at luftrenseren opfanger, hvad der måtte hvirvle rundt og det er meget betryggende. Den er lydløs, hvilket jeg synes er en stor fordel da Maria, ligesom mange andre præ-teenagere, har lidt svært ved at falde i søvn om aftenen, og lige så svært ved at komme op om morgenen. Luftrenseren er selvfølgelig placeret i det rum hun opholder sig mest i, men jeg tænker, at vi udvider til at anskaffe en til stuen også, da vi mærker en tydelig forskel, fortæller Annika. En Airfree-luftrenser fra Witt kræver ingen vedligeholdelse og heller ikke nogen udskiftning af dele. Alt du skal gøre er at tænde for luftrenseren, og lade den gøre arbejdet. Q

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

51


DK-ØKO-100 EU/ikke-EU-Jordbrug


ASTMA/ALLERGI

Vidste du det om

ALLERGI? Når man udvikler allergi, sker der en overreaktion i kroppens immunsystem over for ellers normalt uskadelige stoffer. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

A

llergi er en arvelig betinget sygdom, som ofte knytter sig til astma, høfeber og børneeksem. Derfor har et barn langt større risiko for at udvikle allergi, hvis forældre eller søskende har eller har haft allergi eller allergiske sygdomme. Allergisymptomer kan vise sig som høfeber, astma, eksem, nældefeber. Ved fødevareallergi får man kløe i mund og svælg og mavegener. Når man har allergi, er det vigtigt at undgå at blive udsat for de ting, man ikke kan tåle.

Fødevareallergi Det er typisk helt almindelige fødevarer, der giver anledning til allergiske reaktioner, fx mælk, æg, rejer, jordnødder eller frugter og grøntsager. Det er især små børn, som er overfølsomme over for fødevarer. Man regner med, at ca. 5-7% alle børn udvikler fødevareoverfølsomhed, men mange vokser fra det. Børn med fødevareallergi har en øget risiko for at få luftvejsallergi. Omkring halvdelen af børnene bliver således allergiske over for f.eks. pollen, husstøvmider eller kæledyr. Blandt voksne har cirka 1-2% fødevareallergi. Derudover reagerer omkring 5% af alle voksne på frugter og grøntsager i forbindelse med pollenallergi – såkaldte krydsreaktioner.

Høfeber Astma-Allergi Danmark anslår, at der findes ca. en million danskere der er ramt af høfeber. I foråret er pollen fra elm og birk de store syndere,

om sommeren er det ofte græs og bynke. Pollen er de små partikler fra træer og planter, der som små fnug blæser i vinden. Mængden varierer fra år til år og dag til dag. Også vejret spiller en afgørende rolle, for der er forskel på mængden af pollen i luften afhængigt af, om det er en tør solskinsdag eller om regnen siler ned. Høfeber starter som regel i barndommen, og mange vokser fra det i 30-40 års alderen. Andre har ”glæde” af høfeber hele livet. Derfor kan det godt betale sig at besøge lægen og få udredt præcist hvad man er overfølsom overfor, så behandlingen kan blive så målrettet som muligt. Q

Tre gode råd til dig der lider af høfeber: Hvis du er én af dem, der snøfter og får røde øjne, når el, hassel eller birketræer springer ud, er der her tre råd fra Astma-Allergi Danmark, du kan følge. Q Skyl håret inden sengetid. Q Undgå udendørsaktiviteter. Q Brug solbriller, når du cykler.

Smart app holder dig opdateret om dagens pollental Med app´en Dagens Pollental til smartphone, er du altid opdateret med det seneste pollental. Dagens pollental udgives normalt mellem kl. 14-16 i sæsonen. Du kan derfor bruge pollenvarslingen i app’en til at forberede dig på den kommende dag. Dagens Pollental findes både i gratis version til din telefon, og en pro-version som har flere features.

Kilder: Videncenter for Allergi, Astma-Allergi Danmark, Dr.dk, Sundhedsstyrelsen

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

53


KOSTTILSKUD

Hjælp til vægttab Glucomannan bidrager til vægttab og normalt kolesterolniveau i blodet

fylder maven, så du føler dig hurtigere mæt Glucomannan Complex Vi lever i en madkultur, og mad er for mange lig med hygge, hvilket gør det svært at tabe sig. Vi ved alle, at reduceret indtag af kalorier fører til vægttab – men det er svært, hvis man hele tiden føler sult!

Glucomannan Complex er vandopløselige fibre fra konjakroden, som i kontakt med væske svulmer op til en gelé og fylder mavesækken, hvorved du føler dig hurtigere mæt.

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og apoteker. KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


FAMILIELIV/ANNONCE

Det er fint, at der er forskel på hverdag og fest, men det er decideret skønt, at der findes en læskende økologisk sodavand, der får hverdagen til at smage af fest. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

Økologisk sodavand til hele familien

Hvorfor vælge økologisk sodavand? Fordi EGO økologiske sodavand er udviklet på baggrund af kvalitet og kendetegnet ved: Q Velafstemt juiceindhold Q Økologiske råvarer Q Ingen kunstige farver Q Lokalt vand og sammensætningen af salte og mineraler passer perfekt til økologiske læskedrikke.

Ø

kologi fylder godt på hylderne i de danske køleskabe. Ifølge Landbrug og Fødevarer er vi det land i verden, hvor økologien har den største markedsandel. I starten var der størst fokus på frugt og grønt, og det er da også i denne fødevaregruppe, vi finder de økologiske råvarer, der udgør de friske smagsvarianter i EGO økologisk sodavand, som selvfølgelig også er helt uden kunstige farvestoffer. Det gør den særdeles velegnet at servere for hele familien. De økologiske sodavand er lavet af frugtkoncentrat og lokalt vand, hvor sammensætningen af salte og mineraler passer perfekt til økologisk sodavand. Der findes fire smagsvarianter: Lemon & Ingefær 3 % juice. Både lemon og ingefær er populære og sunde smage, der går fantastisk godt sammen. Appelsin & Mango 8,8 % juice. Appelsiner og mango er manges foretrukne frugtsmage, og sammen giver de en frisk og fyldig smag. Æble & Solbær 8,8 % juice. Æblets syrlighed sammen med den fyldige naturlige solbær smager dejligt og fyldigt af sommerliv. Den nyeste smag er Rabarber & Mirabelle 3 % juice – og her taler vi virkelig om en dejlig smag af indbegrebet af en dansk sommer.

Flot design Selvfølgelig er smagen den vigtigste, men det er nu alligevel rart, at de økologiske sodavand findes i en flot dåse, hvor der virkelig er tænkt over at skabe et eksklusivt design. EGO økologisk sodavand kan drikkes af alle store som små. Q

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

55


VI TESTER/ANNONCE

BØRN & FRITID

TESTER

Børn & Fritid tester

Vi har i samarbejde med helt almindelige familier, afprøvet mange sjove og lækre produkter og oplevelser. Vi tester og afprøver alt, lige fra produkter til dine børn, bolig, til ferien, oplevelser, rengøring og lækkerier til os mødre. Du kan læse de sjove historier med familiernes udtalelser fra alle vores spændende produkttests, på www.bornogfritid.dk under fanen Børn & Fritid tester. De sidste to måneder har vi testet nedenstående:

Forårssko fra Viking Footwear Karina Olesen har skiftet hendes 3 børns vintersko ud med overgangssko fra Viking Footwear, som bl.a. har GORE-TEX-membran, der er 100 % vandtæt. Designet er super lækkert, og så er det en stor fordel, at de kan vaskes ved 30 grader og så er de så gode som nye igen.

Sigurds lille skole Ditte Nonbo fra Næstved, har sammen med sin datter Alma på 5 år, haft fornøjelsen af at teste den perfekte gave til det kommende skolebarn. Bokssættet Sigurds Lille Skole, der består af Sigurds verdensatlas, Sigurds ABC og Regn med Sigurd fra Politikens Forlag. – Vi har været fjollede, vi har grint og bare hygget os rigtig meget, udtaler Ditte. Actionparken Bounce Besøg den gigantiske action park i storcentret Field’s, hvor Bonnie Jensen og hendes drenge havde en sjov og hæsblæsende oplevelse den gigantiske action park i Fields. Her finder du super sjove ninjabaner til børn i alle aldre, og ikke mindre end 60 sammenkoblede trampoliner, Skandinaviens sjoveste forhindringsbane og meget mere. Kom algerne til livs Med AlgeFri kan du nemt blive fri for alger, så du er klar til en dejlig sommer på terrassen. Alger gør din terrasse og indkørsel glat som is og de lyse sommerbukser grønne, når du sætter dig i havestolen. Heldigvis er alger nemme at fjerne, når bare du ved, hvad du skal gøre. Algemidler skal anvendes på forsvarlig måde. Læs altid etiketten og oplysninger om produktet før anvendelse. Læs med og se hvordan Jennifer Sittinieri har vundet kampen over algerne.

Smykker fra Blomdahl Medical Er du typen, der ikke vil udsætte dine børn og dig selv for bl.a. nikkel og allergiske reaktioner, men stadig gerne vil bære smukke smykker? Så læs med, og se alle de fine smykker Vivi Lundahl og hendes piger har testet fra Blomdahl Medical.

56 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

Seaband armbånd mod køresyge Bliver dit barn køresyg på turen, kan det være at et armbånd fra Seaband kan hjælpe. Det skulle virke på 80 % af os der bliver syge når vi kører langt eller søsyge. Læs hvad de 3 testfamilier syntes om Seaband, som de skulle teste i forbindelse med deres påskeferie.


Træt af lus?

Kreative DIY sæt fra CC Hobby Den kreative Anne Møller Larsen som er skolelærer og mor til fire, har fået tilsendt 2 sjove gør-det-selv sommersæt. – De gik straks i gang med at male og dekorere, og fik lavet en masse fine ting, udtaler Anne.

Sund Balance Måltidskasse fra Kokkens Hverdagsmad Sund Balance er den grønne måltidskasse, hvor der er lagt vægt på grøntsagerne og de gode fibre, samtidig med at der er skruet ned for kalorierne, stivelsen og sukkeret. Du kan læse mere om hvad familien Ravnholdt syntes om måltidskassen, hvor mor Rie var lidt bekymret på forhånd, om børnene mon ville kunne li alle de nye grøntsager. Måltidskasser fra Kokkens Hverdagsmad Maria Mathiassen, hendes mand Jacob og deres børn Lucas og Alexia, var så heldige at få leveret klargjort mad til fire aftensmåltider. – Herhjemme har vi en tendens til at lave de samme 10 retter, men i denne uge har vi fået smagt en masse vi normalt ikke ville lave, udtaler Maria Wettex rengøringsklude Er du typen der tænker på miljøet når du gør rent, så se hvad Michelle Madsen fra Egtved syntes om rengøringskludene Wettex, som er en svampeklud hvis sugeevne er 15 gange sin egen vægt, Kluden er et 100 % naturligt produkt, der er helt biologisk nedbrydelig.

LUSEREDENS TINKTUR ingen resistens – ingen kæmning

Et naturligt produkt baseret på Quassia Amara

Det siger kunderne Tak for et fantastisk produkt! Vi er endelig sluppet af med lusene! Alle burde kende det her mirakelmiddel! Vi vil i hvert fald købe hos jer næste gang vi er ramt af lus Dejligt med hurtig forsendelse! Jeg modtog tinkturen dagen efter jeg havde bestilt den Jeg blev anbefalet jeres produkt af min datters dagplejer, og nu anbefaler jeg det til alle! Det er det eneste der kan få bugt med lusene hjemme hos os!

Pssst: Følg med i alle vores familier der tester produkter og oplevelser på Instagram@bornogfritid eller på www.bornogfritid.dk

Altid GRATIS fragt Vi sender hver dag Rabat ved køb af 4 stk. eller derover

BESTIL OG LÆS MERE PÅ WWW.LUSEREDEN.DK


VI TESTER/ANNONCE

Grønne retter

BØRN & FRITID

TESTER

til kødfri dage Synes du også, at det kan være svært at finde på kødfri retter, der mætter godt? Det gjorde Michelle og Rina, som du kan læse om her. De har smovset i lækre grønne retter, som er lette og hurtige at tilberede. Af He n rie tte Ro se nth a l M uld

D

et har aldrig været nemmere at servere kødfri måltider for familien. Det er Valsemøllen Green Life Økologisk Kødfri Fars, du skal kigge efter, når du køber ind. Det er en 100 % vegetarisk og økologisk serie af produkter, der er lige til at lave, både til hverdag og i weekenden. Kort sagt, det lette alternativ til dig, der sætter pris på økologiske råvarer og en grønnere livsstil. Du kan vælge mellem seks lækre Valsemøllen Green Life produkter, og du kan finde inspiration og en masse lækre opskrifter på valsemollengreenlife.dk. Rina Kristensen bor sammen med sin mand og datter på to måneder. Hun glædede sig til at prøve Valsemøllen Green Life Økologisk Kødfri Fars, og hun blev ikke skuffet. – Den første dag vi skulle prøve produktet af, fik vi besøg af min mands mor og stedfar - som heldigvis også er åbne overfor kødfrie madoplevelser. Vi valgte en af opskrifterne i hæftet, som vi fik med – burgere med hummus. Det var den variant, der hedder „Klassisk, mildt krydret“ som skulle bruges. Farsen var let at lave – der skulle bare tre æg og to dl vand til hver pakke, og vi lavede to pakker - så vi kunne lave fem „bøffer“ i en god størrelse. Der stod på pakken, at man kunne putte solsikkekerner i for ekstra struktur, så det gjorde vi. Det var nemt at arbejde med, nemt at forme, og en ekstra bonus var at i modsætning til kødbaserede bøffer, så holder de størrelsen, når de steges. Vi lavede også hummus fra Valsemøllen og brugte som smørelse i burgerbollerne. – Alle var enige – det smagte rigtig godt, og solsikkekernerne gav „bøffen“ det lille ekstra. Jeg følte slet ikke, at der manglede noget i forhold til en okse-burger. Nu venter vi bare

58 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96


VI TESTER/ANNONCE

– JEG VIL RIGTIG GERNE REDUCERE MÆNGDEN AF KØD I MIN MADLAVNING, OG JEG SYNES, AT DISSE ØKOLOGISKE PRODUKTER GØR DET NEMT I HVERDAGEN

på varmere vejr så vi kan teste, om den kan grilles. – Den næste ret, vi lavede, var farsen med „tomat og timian“. Vi valgte at rulle farsen til falafler og spise dem i pitabrød. Normalt smager falafel lidt mere neutralt, så at de var med tomat og timian gav dem et lille twist af ekstra smag. Også heri kunne man bruge Valsemøllens hummus. Det er helt sikkert noget vi skal prøve igen snart. Mums, siger Rina.

Skepsis vendes til optur Michelle Danielsen har også prøvet Valsemøllens alternativ til kød, og hendes mand og to sønner, Zeus på tre og Hector på otte år, var heldigvis med på idéen. – Jeg vil rigtig gerne reducere mængden af kød i min madlavning, og jeg synes, at disse økologiske produkter gør det nemt i hverdagen – også fordi det kan være svært at finde på kødfri retter, der mætter godt, hvis retterne kun består af broccoli, blomkål og andre grønsager. – Min mand var skeptisk, da han er en stor kødelsker, men han gik med til at give det en chance. Vi plejer at kræse lidt ekstra for maden om søndagen, men jeg valgte alligevel, at lave søndagsmiddagen om til et kødfrit måltid. Jeg var spændt på, hvad familien ville sige til det.

– Vi elsker boller i karry, så det lagde vi ud med. Hertil brugte vi økologisk kødfri fars, Indisk krydret med karry, som jeg blandende med æg og mælk. Nemmere kan det ikke blive. Jeg valgte helt bevidst denne ret, fordi det er en drengene kender i forvejen. Jeg havde Zeus og Hector med i køkkenet og de hjalp fint til. Zeus hjalp med at forme bollerne med en ske, og Hector vendte dem på panden. – Hector er meget optaget af, at det er mad uden kød. Med sin otteårige logik synes han, at det er synd for dyrene, at vi spiser dem. Den holdning bliver sikkert mere nuanceret med tiden, men det passer mig fint, at han allerede er med på at spise kødfri måltider en gang imellem. Og så kom overraskelsen – min mand syntes, at disse kødfri boller i karry smagte vildt godt. Der var nok til, at jeg kunne putte nogle af ”kødbollerne” i fryseren, så dem kan vi brugte som fyld i pitabrød sammen med en god blandet salat, fortæller Michelle. Q

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

59


VI TESTER/ANNONCE

BØRN & FRITID

TESTER

Nem hverdagsmad Vi har forkælet to familier med lækre måltidskasser, der gør hverdagen nemmere. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

Vi har fået lov at give vores læsere 50 % rabat på en kasse. Den kan bruges en gang, og gælder kun for nye kunder, der ikke har været kunder de seneste 6 måneder. Koden skal være brugt senest d. 31. juli 2019.

Husk at indtaste koden: B&F50

60 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96


VI TESTER/ANNONCE

D

et er Kokkens Hverdagsmad, der med deres lækre måltidskasser, giver familier en lettere hverdag – og det er rent faktisk kokke, der forbereder de lækre måltider, så de er lige til at gå til. Maden er i vid udstrækning tilberedt, når den pakkes i kassen. Det betyder, at der pludselig frigives tid og overskud til, at børnene kan komme med i køkkenet og hjælpe til med at lave maden, de selv skal være med til at spise ved middagsbordet. Hver uge sammensætter de dygtige kokke en ny menu. Du behøver ikke at være hjemme, når kassen med måltiderne leveres. Man aftaler blot et sted, hvor chaufføren stiller kassen, og så kan fødevarerne holde sig nedkølet til kl 20, hvor de senest skal sættes i køleskabet.

Smag og behag er jo forskellig, derfor er der ikke ret meget, som ikke kan lade sig gøre, når man bestiller sin ugekasse. Man kan udskifte retter i menuen, så man er sikker på, at alle omkring bordet kan lide dagens ret. Du kan vælge hvor mange kuverter I kan spise, fuldstændig som det passer ind i jeres familiemønster. Det er en stor fordel, fordi mange familier er forskellige i antallet omkring middagsbordet fra uge til uge. Det er de, fordi nogle børn bor skiftevis hos mor og far, eller fordi de voksne i familien har skiftende arbejdstider med aften- eller natarbejde. Det er også helt op til jer, om I vil modtage en måltidskasse hver uge, hver anden eller hver tredje uge. Q

Fleksibel hverdag Fleksible løsninger der er tilpasset til, hvor mange der sidder med omkring spisebordet fra dag til dag. Hos Kokkens Hverdagsmad ved man godt, at ikke alle hverdage er ens – tværtimod – for mange familier lever et aktivt liv med fritidsinteresser, der strækker sig over forskellige dage i ugen. Derfor kan man bestille sine måltidskasser til at passe til lige netop det antal, der er hjemme i hver af ugens dage.

Rie Ravnholdt bor i Køge sammen med sin mand og to børn, Ida på syv og Viktor på ti år. Familien har smagt de lækre retter fra Sund-Balance kassen.

Maria bor i Vejle sammen med sin mand og to børn, Alexia på seks og Lucas på otte år. De har fornøjet sig med en hverdags-måltidskasse. – Herhjemme er vi stadige høje over måltidskassen fra Kokkens Hverdagsmad, som vi har været heldige at prøve i samarbejde med Børn & Fritid. Det er et skønt syn der møder en, når kasserne leveres lige til døren. Nøj, det er så nemt, og vi har nydt den ekstra tid, vi fik sammen med børnene. Og at det så også smagte skønt, er bare en ekstra bonus. I måltidskassen fra Kokkens Hverdagsmad er der retter for hele familien. Herhjemme har vi en tendens til at lave de samme ti retter – men i denne uge har vi fået en masse, vi normalt ikke ville lave. Jeg var måske lidt skeptisk a la “vil børnene kunne lide det?” Men de har spist det med stort velbehag. Der har været masser af grønt, og det er nemt at få maden på bordet. Vi var allerede fans inde vi smagte maden. Det er fantastisk de dage, hvor ungerne går til dans om eftermiddagen, og der er mindre tid til at lave mad. Med denne løsning fik vi alligevel dejlig mad de dage. Vi fik lov til at smage saftige kyllingespyd med stegte nudler og sursød sauce, koteletter i fad med cremet baconsauce, oksekødsragout med kartoffellåg og let krydret Gyros af dansk svinekød med hvidløgsdressing, fortæller Maria.

– Vi har nydt at få lov til at smage Kokkens Hverdagsmad i denne uge. En total yndlings-opgave, da jeg i fire dage, slap for at skulle finde på dagens menu samt handle ind. Vi fik kassen Sund Balance, og det var også en test for min mand og børn - de er ikke super gode til at spise grøntsager. Så det var spændende, hvad de ville sige til det hele. En dag stod menuen på indisk tandoori kylling, glaskålsris og bagte grønne bønner. Det var super nemt at få lavet og smagte rigtige lækkert. Glaskålsris var ikke et hit hos Ida og Viktor - men de var super glade for de ovnbagte bønner, så det skal vi helt sikkert lave igen. En af dagene spiste vi quinoa-frikadeller med rødbedetzatziki, bagte gulerødder samt blomkålssalat. Ih, hvor har det været skønt, at have nem mad klar i køleskabet, når det har været en travl eftermiddag med håndboldtræning, legeaftale og møde. Og må sige, det tager kun 20 min at gøre maden fra Kokkens Hverdagsmad klar. Det var rigtig lækker mad, og så nemt, siger Rie.

En nemmere hverdag Hvad med at gøre hverdagene lidt lettere, ved at få lækre måltider leveret helt til døren, og derved undgå stress og jag omkring middagstid. På ca. 20 minutter kan du have middagen klar, og det er noget der virkelig betyder noget i en børnefamilie, hvor ulvetimen i stedet for at være fyldt med bøvl og brok forvandles til en hyggelig stund, hvor i sammen med børnene får stablet et lækkert måltid på benene i en fart.

Se mere på www.kokkenshverdagsmad.dk

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

61


V I TESTER/ANNONCE

Nye undervandsvenner...

En energisk krabbe, en fredelig skildpadde, en glad søhest og en hjælpsom blæksprutte. Hvem skulle have troet, at formen på en sund snack til familiens mindste ville have så stor betydning? Det har den, selvfølgelig i godt selskab med gode smage, som børnene kender i forvejen. Af Hen ri ette Ros enth al Mu ld

Må jeg ikke få noget lækkert?” er en forespørgsel, de fleste forældre sikkert kan nikke genkendende til. I mange børnefamilier lyder det nok mere specifikt: ”jeg vil gerne have noget slik”. Fred være med det, når bare vi kan blive enige med de små om, at søde lækkerier også kan være noget fra den sundere afdeling – og det er Tiny People´s Choice. Det er naturlige og økologiske snacks, formet som undervandsfigurer. De er alle plantebaseret, og lavet af dadler, tørret frugt og grøntsager uden tilsat sukker*. De findes i tre smagsvarianter, nemlig jordbær, banan og kakao – og så er de naturligt fri for gluten og laktose.

Tre piger har med stor entusiasme smagt Tiny People´s Choice Elise er vild med sine nye undervandsvenner og ifølge Elises mor, har storebror har også fået smag for de hyggelige snacks. – Elise tror, at det er slik ligesom vingummi og chokolade, og jeg lader hende gerne blive i troen. Hendes storebror er 11 år og elsker sit fredagsslik, hvilket Elise opdagede ganske tidligt. Vi har prøvet at begrænse hendes indtag af det traditionelle slik, da jeg hellere vil give hende snacks uden farve og

En lækker weekendsnack eller pausebid til børn og barnlige sjæle. Som forhandles i landets detailbutikker.

62 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

tilsætningsstoffer. Det vil vi selvfølgelig også gerne med hendes storebror, og det var ikke så nemt, før han pludselig fik smagt på Elises fredagsslik, Tiny People’s Choice og han opdagede at de smager - med hans egne ord – megagodt. Så en gang imellem vælger han dem også, når der skal hygges med noget fra den søde afdeling. Jeg satser på, at de sundere snacks kan “holde længere” hos Elise, da det jo for hende er definitionen af slik, og derfor synes jeg også godt, at ungerne må snacke lækkerierne i hverdagene, når det er i disse her. Lidt fest i hverdagen har aldrig skadet nogen, fortæller Sille, mor til Elise.

*med et naturligt indhold af sukker.


VI TESTER/ANNONCE

BØRN & FRITID

TESTER Børn elsker naturlige og økologiske snacks, som smager dejligt af jordbær, banan eller kakao.

lige grøntsager, og tørrer deres tøj på en tøjsnor under vandet. Det handler om, at tænke utraditionelt og ud af de vante rammer, for alt kan lade sig gøre i fantasien. Tiny People´s Choice henvender sig til yngre børn, der har lyst til at slippe kreativiteten og fantasien løs, og nyde de magiske pauser, der skal være plads til både i hverdagen og i weekenden. Tjek undervandsuniverset, hvor man møder sine nye undervandsvenner. På www.castus.dk/ tpc/ kan I se, hvordan man selv kan lave de charmerende figurer. Q

Line er mor til Ava, og rigtig glad for at kunne tilbyde sin datter en lækker snack, der er økologisk, naturlig og uden nogen form for kunstige tilsætningsstoffer. – Ava synes, at Tiny People’s Choice er superlækre, og hendes favoritter er dem med jordbær- og banansmag. Jeg ville egentligt ikke have troet, at det med formen på sådan en børnesnack ville spille den helt store rolle, men Ava synes, at det er hammersjovt at spise en krabbe. Skildpadden Toby var hun ikke så interesseret i, men smag og behag er jo også forskellig, og kakao er så åbenbart ikke hendes foretrukne, siger Line. Avas kusine, Clara, har også smagt Tiny People´s Choice, og hendes mor Michelle fortæller, at Ava siger ”tommel op”. – Clara er vild med dem alle. Hun synes, de smager rigtig godt, dog siger hun: “måske er jordbær meget lidt bedre”, men alle tre er faldet i god jord. At de er udformet som små havdyr, er bare et kæmpe hit. Jeg synes, at de er gode til at ”spice” madpakken lidt op med. Og ligesom min søster, Line, er jeg meget begejstret over, at de ikke er tilsat alverdens E- numre, men er økologiske og plantebaserede, fortæller Michelle.

Mere end lækre snacks Tiny People´s Choice er et univers, hvor venskaber er vigtige og hvor dagens sjove udfordringer og gøremål som regel løses bedst sammen. De fire undervandsvenner dyrker forskel-

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

63


OPSKRIFTER / ANNONCE

Lækre retter

helt uden gluten Mange danskere, uanset glutenallergi eller -intolerance, vælger at indtage mindre hvede i daglidagen. Vi vil gerne være med på beatet, derfor har vi fundet et par lækre opskrifter der er glutenfri. Værsgo, de smager godt og er nemme at tilberede.

Glutenfri bagt pasta med kylling til 4 personer 500 g kyllingebrystfilet 350 g glutenfri pasta 1 glas glutenfri tomatsauce 2 dl mozzarella 2 spsk. revet parmesan 1 kvist frisk basilikum Salt og peber

TIP Server denne pastaret med et friskbagt glutenfrit flettet pestobrød. Tilberedning Kog kyllingebrysterne i en gryde med vand og lidt salt til de er gennemkogte (ca. 30 minutter). Hæld vandet fra og brug to gafler til at rive kyllingekødet fra hinanden i tynde strimler. Opvarm ovnen til 200 grader. Kog pastaen i en gryde med vand og ½ tsk. salt til den er al dente, efter anvisningen på pakken. Hæld vandet fra og kom pastaen tilbage i gryden. Tilsæt kyllingekødet og tomatsaucen og rør grundigt

rundt. Hæld halvdelen af blandingen over i et ildfast fad, drys halvdelen af det revne mozzarella, halvdelen af basilikummen og halvdelen af parmesanosten over pastalaget. Hæld resten af pastablandingen ovenpå og fordel resten af mozzarella på toppen. Kom fadet i ovnen på 200 grader i 20-25 minutter. Tag fadet ud af ovnen, fordel straks resten af parmesan og frisk basilikum over fadet og server.

Glutenfri gulerodsbrud til 4 personer 350 ml vand 30 g gær 50 g smør 3 g salt 1 spsk. honning 45 g solsikkekerner 380 g glutenfri mel 5 stk. gulerødder 1 stk. æg

64 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

Tilberedning Skræl og riv gulerødderne groft. I en skål opløses gæren i det lunkne vand. Tilsæt salt, honning, solsikkekerner, de revne gulerødder og smør og rør grundigt rundt. Sigt melet og rør rundt i dejen i omkring 5 minutter til den har en lind, sammenhængende konsistens. Sæt dejen på køl i minimum 4 timer, gerne natten over. Tag dejen fra køl og slå et æg ud over dejen. Med en kniv hakkes blandingen til ægget er blandet godt ind i dejen. Med en ske placeres omkring en spiseskefuld dej på en bageplade. Bollerne må gerne ligge tæt, da de hæver og bliver til brud med bløde sider. Lad dem efterhæve i omkring 30 minutter og bag dem i 12-15 minutter i en opvarmet ovn på 200 grader eller til det lyder hult, når man slår på undersiden af bollen.


OPSKRIFTER / ANNONCE

Glutenfri æggewrap med falafel til 4 personer Falafel 250 g kikærter 1 bundt frisk persille 4 fed hvidløg 1 mellemstort løg 1 tsk. stødt koriander 1 tsk. stødt spidskommen 1 tsk. salt ½ citron 1 tsk. bagepulver 4 spsk. glutenfri rasp ½ l olie til stegning (Kan undlades) Æggewrap 3 æg 1 spsk. glutenfri mel 1 knivspids salt 3 spsk. mælk Smør til stegning ¼ salathoved 4 tomater ¼ agurk 1 dåse majs

Tilberedning Falafel: Du kan enten bruge kikærter i tørvægt eller på dåse. Bruger du tørrede kikærter, skal de lægges i blød aftenen inden eller om morgenen. Hæld kikærter, persille, hvidløg, løg, citronsaft, koriander, spidskommen og salt i en blender/foodprocessor. Blend det til en fin og sammenhængende masse. Tilsæt herefter bagepulver og rør godt rundt. Du kan nu forme massen til små kugler, i ca. 3-4 cm i diameter. Tril dem gerne i rasp.

Du kan stege dem i olie på en pande eller i en gryde, til de får en jævn gylden farve. De kan også bages i ovnen, i så fald skal de bages i en forvarmet ovn i 20 min ved 225 C varmluft. Æggewrap: Bland æg, mel, mælk og salt grundigt sammen og steg halvdelen af dejen ad gangen på en pande i lidt smør som pandekager. Snit alle grøntsagerne fint, og fyld de to æggewraps med salat og lune falafler.

TIP Server med ris

Glutenfri lemon butter chicken til 4 personer Stegning 4 stk. kyllingebryst 4 spsk. smør Salt og peber Hvidløgspulver

Tilberedning Drys kyllingebrysterne med salt, peber og evt. hvidløgspulver. Steg kyllingebysterne på en pande i lidt olie til de er gyldne og let gennemstegte og tag dem af panden. Vi anbefaler at bruge en pande med høje kanter og stålhåndtag. Hak hvidløget fint og steg på panden i 2 spsk.

smeltet smør. Tilsæt kokosmælk, citronsaft, timian, rød karry og parmesan. Rør fløde og hvidvin i blandingen som koges op i 4-5 minutter. Herefter skrues ned for varmen og kylling tilsættes. Varm ovnen op til 180 grader og sæt panden i ovnen i ca. 15-20 min. Tilsæt spinat lige inden servering

Sovs 2 spsk. smør 4 fed hvidløg ½ dl revet parmesan Citronsaft 2 dåser kokosmælk 1 tsk. timian 2 tsk. rød karry 90 g frisk spinat 1 dl hvidvin 1 dl fløde

Se mange flere opskrifter på www.rema1000.dk

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

65


ANNONCE

Kom og oplev det økologiske griseliv

SØNDAG DEN 26. MAJ Læs mere på sofari.dk

Hjertet banker for Friland

Nicolaj Pedersen, frilandmand siden 1999

Nicolaj Pedersen er økologisk landmand, næstformand i Frilands bestyrelse, mentor for unge landmænd og åbner op for Sofari. Nicolaj har Friland Økologi i blodårerne. Nicolaj Pedersen er 47 år og har arbejdet med økologi i de 30. Derfor banker hjertet også for økologien, og det kommer til udtryk i hans landbrug, hvor han har økologiske søer og smågrise til at gå på markerne ved Hovborg. Det startede med farens økologiske markbrug i 1983, hvor Nicolaj Pedersen hjalp til, men han vendte sig hurtigt mod grisene. - Jeg har været meget motiveret af at have grise udendørs helt fra starten af. Jeg var i England i 1994 og passe grise, og der tænkte jeg, at hvis de kan have grise til at gå ude i al den mudder og det vejr, så kunne vi også. Så vi startede op i 1996 med grise på friland, hvor vi indgik en kontrakt med Friland. Jeg er fascineret af, hvad det gør ved dyrene, når vi giver dem mere plads og luft, siger han. Dengang i 1996 var der ikke så meget gang i økologien, men i 2001 lagde Nicolaj Pedersen gården om, så det nu er økologiske søer. Heraf ejes de 150 af hans driftsleder Per Olesen.

DE UNGE I GANG Grunden til, at 150 af Nicolaj Pedersens søer ejes af Per Olesen, er, at han samtidig gerne vil give unge mennesker en chance for at smage på landmandslivet, før de investerer flere millioner i gård og dyr. Derfor har han blandt andet hjulpet Anita Rankenberg Juel med sine første søer, Mads Thinggaard Kristensen har han indgået et partnerskab med om sine stalde til slagtegrise, og hans driftsleder Per får med sine 150 søer en mulighed for at vise banken, at han kan varetage en bedrift, hvis han en dag skal ud og have sit eget. - Der er rigtig mange landmænd, som gerne vil hjælpe de unge i gang. Det er nok mest banker og realkreditinstitutterne, der er stive. De unge vil ikke binde sig for 30 år, før de har prøvet det. Det er bedre at starte forsigtigt og prøve det af, siger Nicolaj Pedersen. - Det er dejligt at se at der er kommet nogle nye mennesker og nogle nye

ambassadører for Friland. Det er fedt at arbejde med unge folk med ny energi og nye ideer, og der har jeg noget erfaring, som jeg så kan give den anden vej. ØNSKER MERE NÆRHED Udover at hjælpe de unge tættere på landbruget vil Nicolaj Pedersen også gerne hjælpe forbrugerne tættere på. Derfor inviterer han forbrugerne indenfor til Sofari, så de kan se, hvordan en økologisk gris lever. - Landbruget har forsømt at få forbrugerne i staldene i de sidste 20 år, hvor vi lukkede os om os selv, og når folk ikke kan se, hvordan vi gør det, så kan de kun forholde sig til pressen, som ikke har været god ved os. Derfor skal de ud og se det med egne øjne, og vi skal lukke dem ind i stalden. - Samtidig er det bare en rigtig god dag. Det er en fornøjelse at vise det frem, og børnene er helt vilde for at se grisene og høre, hvordan det foregår.


Slip din madglæde FRI MØRBRAD FYLDT MED SKALOTTELØG, PÆRER, ROSMARIN OG OST 4 PERSONER 1 mørbrad af gris 1 skalotteløg 1 pære 1 spsk. smør ½ dl æblejuice 1 kvist rosmarin 75 g gorgonzola eller cremet mild friskost f.eks. af ged Salt og peber 150 g spinat 2 dl madlavningsfløde 18% Salt og peber Tilbehør: pasta Puds mørbraden, brun den på en pande og skær en lang dyb lomme på langs. Hak skalotteløget og skær pæren i små tern. Sautér det i smør ved lav varme til det er mørt. Kom æblejuice ved, kog kraftigt til væden er næsten fordampet og bland med hakket rosmarin samt ost i små stykker. Kom fyldet i mørbraden og snør den med bomuldssnor. Læg den i et ovnfast fad, krydr med salt og peber og steg den i ca. 20 minutter ved 200 °C. Bring spinat og fløde i kog og kog 3-4 minutter. Smag til med salt og peber. Skær kødet i skiver og anret på en bund af pasta vendt i spinatfløde og servér.


OPSKRIFTER/ANNONCE

Sommer = grill Det er så lækkert med hjemmelavet mad fra grillen, og så er det nemt. Her er et par gode bud på sommerens yndlings-grillretter.

Grillet bøf serveret med lækre sweet potato fries drysset med ost. Serveres med en kold chili mayo.

Sirloin steak med BBQ-rub og søde pommes frites vendt i thybo-ost 1 Santa Maria BBQ Rub Allround 4 oksefilet (180 g) Søde pommes frites vendt i Thybo-ost 6 søde skrællede kartofler 2 spsk. rapsolie 0,5 tsk. Santa Maria Tellicherry Black Pepper 1,5 tsk. Santa Maria Rock Salt 1 dl Thybo-ost, fintrevet 0,5 dl fintskåret purløg Chilimayo 1 spsk. Santa Maria Chipotle Chili Pepper 1 tsk. Santa Maria Spidskommen 1 fed hvidløg, presset 1,5 dl mayonnaise

68 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

Til 4 personer

Sådan gør du Gnid bøffen med BBQ Rub Allround. Grill bøffen ved direkte varme i ca. 3 minutter på hver side, indtil kødet har en indvendig temperatur på ca. 56 °C. Forvarm ovnen til 250 °C. Skær de søde kartofler i stave. Kom kartoflerne på en stor bageplade, og dryp dem med rapsolie. Tilsæt salt og peber. Bland grundigt. Bag i ovnen i 30–35 minutter, eller indtil de har en meget gyldenbrun farve. Tag kartoflerne ud af ovnen, og lad dem køle lidt af. Drys med fintreven Thybo-ost og purløg. Bland krydderierne, hvidløget og mayonnaisen sammen til en chilimayo. Så er maden klar til servering!

Find mange flere lækre grill-opskrifter på www.santamariaworld.com/da og på Santa Maria’s Facebook side. Her har du også har muligheden for at vinde sommerens grill-sæt, bestående af grill-krydderier, olier, marinade og meget mere.

VIND


OPSKRIFTER/ANNONCE

En guddommelig burger med en lækker bøf af det bedste oksekød, grillede rødløg, American BBQ Sauce og blåskimmelost. Den perfekte smagskombination!

Beer Can Chicken består af en kylling, som grilles hel, mens den står oven på en åben øldåse. Det giver en både saftig og lækker kylling. Serveres med en frisk salat og BBQ-sauce!

Sommerens Grill Burger 500 g hakket kød af oksebov, grofthakket 0,5 tsk. salt 1 tsk. Santa Maria Tellicherry Black Pepper 1 stk. rødløg Sådan gør du: Bland det hakkede kød med salt og peber. Formes til fire bøffer. Skyl og snit salaten i tynde strimler, og skær rødløget i skiver. Grill bøffer og rødløg på en varm trækulsgrill over direkte varme. Rødløgene skal grilles ca. 3 minutter på hver side. Vend kun bøfferne en enkelt gang, så de får et flot mønster fra grillen – vendes første gang efter ca. 2 minutter. Efter ca. 1 minut skal du

Til 4 personer 100 g blåskimmelost 4 stk. burgerboller 4 spsk. Santa Maria American BBQ Sauce Original

smuldre blåskimmelost hen over bøfferne og lægge låg på grillen. Giv bøfferne et minut mere, inden du gør burgerne klar til servering. Læg bøfferne på de lune burgerboller, og kom salat, grillede løg samt BBQ-sauce ovenpå. Serveres med det samme.

Beer Can Chicken 1 stk. fersk hel kylling 1 dåse, 33 cl øl

Til 4 personer

1 pose Santa Maria BBQ Rub Beer Can Chicken

Sådan gør du: Gnid kyllingen godt med krydderiblandingen. Lad den stå og marinere i ca. 30 minutter. Sæt kyllingen fast på en 33 cl øldåse, og placér den midt på grillen ved siden af gløderne i stedet for lige oven over dem (indirekte grillvarme). Læg låg på grillen. Tilbered kyllingen i ca. 1,5 timer, indtil den indre temperatur i lårene har nået 82 °C.

TIPS! Læg rødløgene i en lille foliebakke, som anbringes på grillen. På denne måde undgår du, at løgene falder igennem grillristen. Løgene krydres med salt og peber til sidst.

Hak, snit, mos og rør sammen. Disse tre friske, lette, intense og cremede salsaer og dip egner sig fremragende til alle grillretter. Og det bedste af det hele er, at du kan blande og mixe dem på kryds og tværs for at give dem dit eget personlige præg.

Lækre salsaer og dip Guacamole 2 stk. avocado 1 pose Santa Maria Guacamole Dip Mix Mos avocadoen, og rør den sammen med krydderiblandingen. Drys hakket koriander på toppen.

Mangoguacamole En halv mango i små tern 2 stk. avocado 1 pose Santa Maria Guacamole Dip Mix Skær mangoen i tern. Mos avocadoen, og rør den sammen med krydderiblandingen. Vend mangoternene i guacamolen.

Chipotle Mayo 1 dl mayonnaise 1 spsk. Santa Maria Chipotle Paste Bland Chipotle Paste og mayonnaise sammen Tilsæt salt.

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

69


FAMILIELIV/MILJØMÆRKER

Har du styr på mærkerne? Vi støder på dem i hverdagen, når vi handler. Både ved større og mindre indkøb. Mærkerne, der fortæller os, hvad produkter indeholder, eller måske rettere ikke indeholder. Men hvilket mærke betyder hvad?

70 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96


FAMILIELIV/MILJØMÆRKER

Astma-Allergi mærket Vælger du varer med Astma-Allergi Danmarks velkendte Blå Krans, minimerer du risikoen for kontaktallergi. Alle stoffer kan give allergi, men nogle stoffer giver hyppigere allergi end andre. Astma-Allergi Danmark stiller krav om at stoffer, hvor der er set allergi hos flere personer, ikke må findes i produkter med Den Blå Krans. Det betyder bl.a. at parfume, MI og formaldehyd ikke må anvendes i produkterne. For at vurdere produktet har Astma-Allergi Danmarks fået fuld indsigt i de anvendte indholdsstoffer, hvilket gør det lettere at passe på dig selv og din familie, ved at gå udenom allergifremkaldende stoffer når du handler. CE-Mærket En række produkter skal CE-mærkes, før de må markedsføres, sælges og tages i brug i EU- og EØS-lande. Det drejer sig blandt andet om legetøj, byggevarer, maskiner og produkter indenfor det elektriske og medicinske område. CE-mærket signalerer, at producenten lever op til EU’s lovgivning. CE-mærket er et led i EU’s ønske om at skabe fri bevægelighed af varer imellem EU-landene. Ved at stille ens krav til produkter gennem lovgivning reducerer man tekniske handelshindringer. EcoCert mærket EcoCert mærket er oprindeligt et fransk økologimærke, men siden 1991 har mærket bredt sig internationalt. EcoCert-mærket kan ses på produkter fra hele verden, blandt andet kosmetik, fødevarer og tøj. Det franske miljømærke kan bruges både på økologiske og naturlige produkter og har fokus på fair trade og bæredygtighed. EU-Blomsten EU-Blomsten er producentens dokumentation for, at der er taget hensyn til miljøet under produktionen. Ved at regulere hvilken kemi der må benyttes i Blomstermærkede produkter, sættes forbrugerens sundhed i fokus. De skrappe krav til kvalitet og brugsegenskaber sikrer, at blomstermærkede produkter er af mindst lige så god kvalitet, som andre produkter på markedet. Fair Trade mærket Fair Trade arbejder for en bedre verden, hvor bønder og arbejdere i nogle af verdens fattigste lande får en retfærdig betaling for deres varer. Fair Trade fremmer økologi og bæredygtige produktionsformer med hensyn til miljøet, producenternes sundhed og velfærd. Det sikrer dig varer af god kvalitet, du kan købe med god samvittighed.

Fuldkornsmærket Fuldkornsmærket viser, at der er et særligt højt indhold af fuldkorn i produktet. Ud over krav til indholdet af fuldkorn, stiller fuldkornsmærket også krav til indholdet af fedt, sukker, kostfibre og salt. Fuldkornsmærkede produkter findes inden for: mel og gryn, brød og knækbrød, ris, morgenmadscerealier samt pasta og nudler og Fødevarestyrelsen opfordrer til at vælge produkter med fuldkornsmærket, når du spiser disse produkter. Fødevareregionerne kontrollerer brugen af mærket som en del af den løbende kontrol. Svanemærket Produkter med Svanemærket på, er blandt de mest miljøvenlige på markedet. Alle indholdsstoffers livscyklus bliver analyseret ud fra, hvor meget, de belaster miljøet i hele deres levetid. Ingen parfume er tilladt i babyprodukter og produkter til børn, men produkter til voksne må godt indeholde parfume. Ø mærket Øko-mærket er en garanti for at den vare du køber er ”statskontrolleret økologisk”. De første regler om det danske Ø-mærke, der findes på eksempelvis kød, mejeriprodukter og brød, blev indført i 1989. Det røde Ø-mærke fortæller, at det er de danske myndigheder, der fører kontrol med de gårde og virksomheder, der producerer, forarbejder, pakker eller mærker varerne i Danmark. Varer fra udlandet kan også være forsynet med det danske kontrolmærke, såfremt de har været underlagt kontrol i Danmark. Nogle gange er de i stedet mærket med et udenlandsk mærke. Uanset om varen er forsynet med et økologimærke, eller om den blot bærer betegnelsen økologisk, skal fødevarer, der sælges som økologiske, være fremstillet efter de samme økologiske principper, som gælder i Danmark. EU’s økologimærke Fordi der er fælles økologiregler i EU, er der indført et EU-logo for økologi. Alle økologiske fødevarer, der færdigpakkes i EU, skal mærkes med EU’s økologimærke. Logoet skal gøre det lettere for forbrugerne at finde de økologiske varer på hylderne, uanset hvilket EU-land de kommer fra. For færdigpakkede økologiske fødevarer importeret fra lande uden for EU, vil brugen af EU-logoet være frivillig. Anvendes EU-logoet, vil det altid skulle fremgå af varen, om den stammer fra EU eller lande uden for EU.

Kilder: Astma-allergi.dk, Sik.dk, Ds.dk, Fairtrade-maerket.dk, Foedevarestyrelsen.dk, Eco-label.dk, Forbrug.dk, Fuldkorn.dk

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

71


SKØNHED/ANNONCE FAMILIELIV/ANNONCE

Mat Lipstick Få et mat look på læberne med Liquid Catsuit fra WET ’N WILD.

forårs

SKØN

Holdbar og plejende. VINYLUX™ Long Wear Polish fra CND™, er et to-trins laksystem med indbygget base-coat. Det er den første langtidslak med plejende ingredienser som vitamin E, keratin og jojoba-olie, som sikrer fleksible, sunde og stærkere negle.

Gloss med shine WET ’N WILDgloss er superlækker pleje til dine læber, der samtidig gør dem glansfulde.

72 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

Duft med et strejf af mystik Nuit A MARRAKECH duften fra RITUALS, vækker dine sanser. Vilde blomster, safran og cedertræ er blandt ingredienserne i denne skønne duft.

Intensiv håndcreme En rig, intenst fugtgivende håndcreme fra Grown Alchmist, der øjeblikkeligt trænger ind i huden. En super plejende cocktail, giver nyt liv til den tørreste hud og neglebånd uden at efterlade en fedtet fornemmelse.

Solskinspudder Tyvstart med lidt forårskulør i ansigtet med WET’N WILD Color Bronzer, som efterlader huden med et fint strejf af sommerkulør.


SKØNHED/TIPS

Skab et smukt

FORÅRS LOOK

En lang vinter uden skyggen af sol ses nu tydeligt i vores blege ansigter. Manglen på solens dejligt varme livgivende stråler giver os et mat og træt look. De mørke rander under øjnene synes mere tydelige end om sommeren. Hvordan bliver vi forårslækre? Af D e a L ar s en

F

oråret er den smukkeste tid på året, og forårstiden indbyder til naturlig smuk makeup, der både viser hudens egen glød, og samtidig fremhæver det smukke i dig selv. Her får du lidt tips og ideer til, hvordan du kan få det bedste resultat af din forårsmakeup.

Foundation

5 FRISKE FORÅRSTIPS

Det naturlige nordiske look er eftertragtet og in, men det kræver naturligvis at du har en pæn, ren og ensartet hud. Derfor er det vigtigt, at vi plejer og passer vores hud ordentligt ved at rense den af både morgen og aften, og herefter bruge en god ansigtscreme. Nogle af os tyer til tykke lag af fundations og diverse puddere, og vupti så er vores sorte rande godt skjult, og vi ser straks meget bedre ud. Eller gør vi? Nogle glemmer at kigge på halsen og brystet efter deres ”makeover”, med det resultat, at der tydeligt ses forskel på hals og hage. Ved brug af foundation er det vigtigt at sørge for at ramme hudens farve, og ikke falde for fristelsen og vælge en mørkere farve. Det kommer meget let til at se kunstigt ud. Søg råd og vejledning i butikken når du køber foundation og pudder. De fleste butikker har uddannet personale der ved meget mere om hudtoner end os andre.

1 2

Tør hud skal have masser af fugt. Vælg en creme der indeholder olie, det kan være den perfekte redning.

Et strøg af transparent men matterende pudder i T-zonen, fjerner med det samme eventuelt shiny hud. Pudderet tilpasser sig din egen hudtone, og giver et naturligt og ikkemakeuppet look.

Snyd på flaske Et andet godt trick er at snyde med en selvbruner. En selvbruningscreme, der specifikt er til brug i ansigtet, giver en flot glød, og vi ser straks friskere ud. Ved brug af selvbruner, er det vigtigt at huske at eksfoliere din hud inden brug, så du undgår grimme striber og kanter.

Sorte rande Så er der de sorte rande under øjnene. Hvad kan vi gøre ved dem? Min første indskydelse er selvfølgelig, at vi skal sørge for at få vores nattesøvn. En god lang nattesøvn kan ses i vores ansigter, og omvendt kan manglen på samme få os til at se umiskendeligt triste ud. Hvis det nu skulle glippe med nattesøvnen, kan vi også snyde her. En god dækstift der bliver tonet godt ud på de mørke rander under øjnene, kan gøre underværker for dig. Men igen, her er det vigtigt at finde en farve der passer til din hudtone og passe på med at bruge for meget.

Vælg lyse farver I øvrigt er det en god idé at gemme de meget friske makeupfarver til sommermånederne, da de let får dig til at se mere bleg ud. Q

3

Brug en vandfast mascara på de øverste vipper for et helt naturligt look og skift lynhurtigt fra dag til aften ved at lægge sort eyeliner blødt om øjet og slut af med masser af mascara på både de øverste og nederste vipper.

4

Giv ansigtet et friskt og sødt look ved at duppe en varm ferskenfarvet læbestift på læber og kinder. En lys og mere transparent læbestift kan du med fordel også duppe lidt på øjenlåget for et ungdommeligt look. Vælg en neglelak, der står i flot kontrast.

5

Solpudder giver illusionen af en solbrændt glød og former samtidig ansigtet på smukkeste vis. Børst et stort 3-tal fra tindingen ned på kindben og til under kæben. Sørg for at lægge pudderet helt blødt uden kanter. Børst til sidst resterne fra børsten henover næsen, pande og hagen. Resultatet skal være meget naturligt, så begynd hellere med for lidt end for meget pudder. Du kan fremhæve gløden yderligere ved at lægge en highlighter på kindben, næseryg, under brynene og på amorbuen. På denne måde former du dit ansigt med skygger og highlights.

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

73


SKØNHED/ANNONCE

>>

forårs

Lækker scrub & mask Filigora lancerer deres nye SCRUB & MASK. Med den kan du forberede din hud på sommeren. Bruges 1-3 gange ugentligt. Masser let i ca. et minut og lad derefter masken gøre sit. Når masken er færdig med at virke, så skylles den af med lunkent vand. Den exfolierer og udglatter din hud, så synlig vintertræthed fjernes, og huden bliver mere strålende.

SKØN

Natmaske Denne maske skal bruges på ansigt, hals og øjenomgivelser ca. tre gange om ugen, og hjælper huden til at blive glattere og flottere, så den får en mere frisk udstråling. Masken indeholder 50 plejende ingredienser, samt hyaluronssyre, som er identisk med det, der anvendes til filler-injektioner.

Dagcreme Dette er en dejlig blød creme fyldt med vand fra ungarske varme kilder, mineraler og vitaminer, hvilket er alt, hvad din hud har brug for at ”shine”. Med Hungarian Thermal Water bliver huden bliver fastere, glattere, blødere og mere ensartet. Den kan bruges til normal og tør hud.

En mild, cremet ansigtsrens HYDRA–RESTORE CREAM CLEANSER fra Grown Alchmist, fjerner make-up, renser og plejer, uden at udtørre eller irritere. Indeholder bl.a. ekstrakt fra rødalger, der er rig på polysaccarider, som giver vedvarende fugt, og udtræk fra havre, som beroliger huden.

Sæbe til badet Brug JUHLDAL flydende natur sæbe i badet, hvis du ønsker at skåne din hud. Sæben er fremstillet til pleje og beskyttelse af sart og tør hud. Forårskulør Vita Liberata Lux Tan, er en serum der både plejer og farver. Hvis du gerne vil have lidt ekstra farve i ansigtet, blander du blot et par dråber serum sammen med din dagcreme, så du får både kulør og pleje på en gang.

74 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

Det virker. Dryplus er en effektiv antiperspirant som reducerer sved og svedlugt i armhulerne. Huden bliver tør, blød og lugtfri. En påføring virker i 3-5 døgn.

Detox dit ansigt Dette er en let, hurtigt absorberende, oliefri serum fra Grown Alchemist, som er anbefalet til daglig brug til at detoxe huden. Huden påvirkes af røg, stress og måske usund kost. Dette gør, at den hurtigt ser træt ud. En detox af huden hjælper hurtigt på det trætte look.


SKØNHED/ANNONCE

Naturlige resultater Som en af de første i Danmark, har kosmetisk sygeplejerske Bente Henriksen gennem mange år arbejdet intensivt med laser, kosmetiske injektioner, Botox og filler. Behandlingen med både filler og Botox udføres med særdeles flotte og naturlige resultater. Sidstnævnte har altid været Bentes "varemærke". og kunderne kommer langvejs fra, for at få netop disse resultater.

Den bedste version Filler, Botox og laser. Tre metoder til at friske udseendet op med. En kvinde med mange års erfaring i skønhedsbranchen råder til forsigtighed, for det naturlige look er pænest, synes hun. Af He n rie tte Ro se nth a l M uld

sikre behandling. Vi har f.eks mange kvinder, der efter en Det er sygeplejerske Bente Henriksen der har arbejdet med graviditet har store hormonelle hudforandringer. Dem kan skønhedspleje i 18 år, og som var en af de første i Danmark til vi behandle med virkelig gode resultater ved hjælp af effektiv at benytte Botox og fillers, der har en klar holdning til, hvilke og skånsom laserbehandling, fortæller Bente. behandlinger hun vil udføre i sin klinik. – Jeg foretrækker et naturligt udseende. GenDet mest avancerede udstyr nem de senere år er en del, særligt unge kvinder, begyndt at få overdrevne resultater af Botox og fillHos Carefull Skincare udfører de en lang række laer, hvilket ser fuldstændig unaturligt ud. Det er serbehandlinger med flere forskellige lasere og til ærgerligt, for det skræmmer den modne kvinde, mange forskellige problemer. Hvilken type af laser der ønsker et smukt, naturligt og friskere udseende anvender, beror på typen af hudproblem, ønde. Når den modne uerfarne kunde har set alle de sker fra kunden, samt hvad der teknisk kan lade Læber før overdrevne ”skræmmeeksempler”, er hun ofte nersig gøre. Bente Henriksen har gjort meget ud af at vøs for at få det lille indgreb, der skal til for at få et finde de lasertyper, som er de bedste og mest sikfriskere udseende. Jeg vil til enhver tid hellere give re på markedet. Dette har en afgørende betydning for lidt end for meget, når jeg udfører en behandfor både sikkerhed og effekt, og det betyder, at de ling. Det er langt bedre at behandle en gang til, hos Carefull Skincare har nogle muligheder, som end at sende en kunde ud på gaden med et overlangt fra alle laserklinikker har. behandlet look. Det gør jeg simpelthen ikke. Mit Gratis konsultation Læber efter motto er: ”Mine kunder skal være den bedste udgave af dem selv”. Hos Carefull Skincare kan du altid bede om en – I klinikken har jeg tilknyttet en særdeles kompetent gratis konsultation. Ifølge den nye lovgivning i branchen, skal læge, overlæge i Dermatologi Michael Heidenheim. Jeg sydu være set på senest to dage før du modtager behandling med nes, at der er for lidt fokus på, hvor vigtig en sund og fin hud Botox og filler. Ved andre behandlingstyper, er det muligt, at er, det handler ikke kun om rynker og større læber. Mine du kan få behandlinger samme dag, som du har fået konsul18 års erfaring i laserbehandlinger og Botox/fillers kan, samtation. Dette sikrer dig en grundig information og en tilstrækmen med input fra lægen, give kunden den bedste og mest kelig betænkningstid. Q For mere information ring på 22221816 eller se på www.carefullskincare.dk. Men du er også velkommen forbi klinikken, som ligger på Tåstrup Hovedgade 40B, Tåstrup, hvor pigerne altid er klar til at svare på dine spørgsmål. Eller følg Carefull Skincare på Facebook.

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

75


SKØNHED/ANNONCE

>>

forårs

SKØN

Ekstra holdbar VINYLUX Gel-like Effect Top Coat, hærder i naturligt dagslys. Denne nye top-coat har en stærk keramisk forsegling, der styrker din lakering. Gel-like Effect top coat har dobbelt så tyk film, som almindelige neglelakker. Det sikrer en stærkere, og hårdere overflade.

Smukke vipper Beyond Volume & Curl Mascara er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. Den giver dig voluminøse, buede vipper. Den kurvede børste fanger og løfter alle dine vipper. Som bonus indeholder den biotinoylkompleks – et serum, som hjælper med at give dig længere og mere fyldige vipper.

Maske afhængig? Her er seks lækre masker fra Peter Thomas. Alle er effektive til hver sit formål. Dette giver dig mulighed for, at skræddersy din helt egen hudpleje. Forårets nye duft fra Ariana Grande Fra Ariana kommer den nye duft, der bærer navnet CLOUD. Duftens budskab handler om, at turde stå ved den man er. Det er en mild, blød, blomstrende duft med bl.a. noter af kokos og vaniljeorkide.

76 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

Hand & Nail Oil En 100% vegansk negleolie fra IDUNE uden farvestoffer. Den nærer og plejer negle og neglebånd.


SKØNHED/ANNONCE

Lettere vægttab Godkendte plantefibre kan vise sig at være din bedste ven, når du gerne vil tabe dig. Af He n rie tte Ro se nth a l Muld

D

et har fem kvinder erfaret, da Børn & Fritid spurgte, om de havde lyst til at prøve BMI-balance + Prebiotika. Kapslerne består af 100 % naturlige plantefibre fra æble, gulerod og havre samlet i en plantebaseret kapsel. Ved hjælp af disse naturlige ingredienser gør kapslerne det muligt, at styre vægten uden de store kostforandringer. De fem kvinder er mellem 34 og 46 år, og fælles er, at ingen af dem er decideret overvægtige, men de vil alle gerne lige af med de der tre til fem irriterende kilo, som mange af os går og bander over.

Et typisk træningsmønster Dea Larsen er nok, hvad vi kan kalde en ret typisk kvinde, når det handler om at komme i Fitnesscentret. Intentionerne er gode, men tiden er knap, så det er oftest i ”bølger”, hun intensiverer træningen. Nu er hun i gang igen, og det plejer at medføre en stigende sult og en vægt der er konstant, hvis ikke en lille smule øget, da muskler er tungere end fedtvæv. – Jeg har spist som jeg plejer, men har tabt mig på trods af at jeg træner fire gange om ugen. Det plejer at give et par kilo ekstra, men denne gang har jeg tabt et par kilo, uden at ændre noget som helst i min kost. Perfekt, da sommeren er på vej og jeg gerne vil stå skarpt, når vi skal på ferie, fortæller Dea.

Kilo der ”sidder fast” Denise Wager fødte for et par år siden sit andet barn, og er aldrig kommet af med de sidste fem kilo efter graviditeten. – Det er ikke så nemt at komme i form efter barn nummer to. Jeg har i hvert tilfælde kæmpet bravt, og ingenting er sket. Så ja tak, til at prøve disse kapsler. Jeg er glad for, at

de er naturlige, for jeg har ikke lyst til at fylde mig med ting, som jeg ikke kan gennemskue indholdet af. Jeg føler mig mere mæt, når jeg tager dem før måltiderne, og jeg kan også se, at nålen på vægten begynder at rykke sig den rigtige vej. Det er ret vildt, for jeg spiser nogenlunde, hvad jeg plejer, siger Denise. Alle fem kvinder, beretter stort set enstemmigt, at sulten er lettere at holde i ave og at vægten stille og roligt bevæger sig nedad.

Hvordan virker det? BMI-balance + Prebiotika kapsler indeholder et patenteret udvalg af 100 % naturlige plantefibre med en særlig evne til at svulme op i maven. Når det indtages umiddelbart før frokost eller middag sammen med et stort glas vand, bliver disse fibre frigjort i maven og fungerer som et fintmasket net, som binder dele af den fedt og sukker, som du indtager. Produktet kan således reducere op til 50 % af dit kalorieindtag i gennemsnit. Når produktet samtidig fysisk svulmer op i maven, opnår du hurtigere en større mæthedsfornemmelse. Prebiotika i BMI-balance produktet ændrer tarmfloraen så der allerede efter 48 timer er 187 % flere Bacteroides bakterier og 25 % flere Bifidobakterier og forholdet mellem de dårlige Firmicutes bakterier og de gode Bacteroides bakterier er reduceret med 30 %. Det er med til fremme vægttabet og giver bedre tarmflora. Medicinske studier viser, at den samlede effekt af at anvende BMI-balance + Prebiotika to gange dagligt betyder, at du kan spise normalt og samtidig reducere dit kalorieindtage med 462 Kalorier dagligt. Produktet er godkendt medicinsk udstyr, og er derfor helt sikkert at bruge som en hjælpende hånd til det ønskede vægttab. Q

JEG FØLER MIG MERE MÆT, NÅR JEG TAGER DEM FØR MÅLTIDERNE, OG JEG KAN OGSÅ SE, AT NÅLEN PÅ VÆGTEN BEGYNDER AT RYKKE SIG DEN RIGTIGE VEJ.

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

77


KVINDELIV/INKONTINENS

Bryd tabuet... Inkontinens, også kaldet ”folkesygdommen, man ikke taler om”, er en tabuiseret sygdom, og mange føler, at det er frygteligt pinligt ikke at kunne styre sin vandladningstrang. Der er heldigvis gode chancer for at få afhjulpet problemet. Alligevel er mange kvinder længe om at komme afsted til lægen. Af Henriette Rosenthal Muld

J

eg tisser i bukserne. Den sætning er rigtig svær at sige højt, men hvis du er en af dem, der kæmper med at holde dig tør, så skal du vide at du ikke er alene. Ifølge Inkontinensforeningen lider omkring 400.000 danskere af inkontinens. Det hæmmer hurtigt hverdagen og bevægelsesfriheden, når man er bange for at tisse i bukserne i fuld offentlighed. Det er det ultimative kontroltab og utroligt ydmygende når man pludselig, helt uden forvarsel, kan mærke urinen sive ned ad benene, og plamagen på tøjet langsomt bliver større og større. For at undgå at havne i suppedasen med våde bukser, isolerer kvinden der slås med inkontinens sig ofte, og spinder et net af ensomhed omkring sig. Fordi det, for de fleste, føles så skamfuldt, kan det være svært at ”få hul på bylden”, men man er nødt til at starte med at besøge sin læge – og bare rolig, her er det hverken pinligt, eller noget de ikke har hørt om før. Hos lægen bliver man henvist til en gynækolog, som hjælper med at udrede hvilken form for inkontinens der er tale om, for der findes to forskellige typer: Stressinkontinens som optræder når man hoster, hopper og nyser, samt urgeinkontinens, som betyder at: når jeg skal, så skal jeg. Stressinkontinens rammer særligt yngre kvinder. Der findes ikke altid en årsag til inkontinens. Der er forskellige faktorer der kan øge muligheden, for eksempel overvægt, bronkitis eller fødsler af store børn ligesom østrogenmangel hos ældre kvinder kan spille ind. Men der findes der også masser af tilfælde, hvor der ikke er nogen umiddelbar grund. Hvis du er en af dem der lider af inkontinens, så skynd dig til lægen. Hellere før end senere, for der kan sagtens være en behandlingsmulighed, du kan have gavn af.

Hvad er Bulking? Bulking er et lille effektivt indgreb, men en utroligt effektiv behandlingsmetode. Bulking udføres med en injektion. Under lokalbedøvelse indsprøjtes et fyldstof i urinrørets væg, således at man genskaber lukkefunktionen. Det kan sammenlignes med at udskifte en pakning i en vandhane. Indgrebet tager kun 10 – 20 minutter og det er derfor ikke nødvendigt at blive sygemeldt i ugevis i forbindelse med indgrebet. En lille mængde fyldstof som sprøjtes ind i urinrørets væg. Bulken kan gå i stykker, hvis det er placeret for yderligt, men ikke med andre gener end at inkontinensen vender tilbage og behandlingen må gentages.

Hvad er en TVT operation? En TVT operation er lidt speciel, forstået på den måde, at kirurgen

78 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

lægger to små snit i huden over skambenet, og et snit i toppen af skeden. Fra skeden og på hver side af urinrøret, fremføres to ”spyd”, som i hver ende har et bændellignende bånd. Ved hjælp af spyddene, trækkes båndet op på hver side af urinrøret, så båndet kommer til at ligge under urinrøret. Båndet skal ligge frit under urinrøret, idet det er meningen, at det kun er ved fysiske anstrengelser båndet skal forhindre urinrøret i at åbne sig. Indgrebet kan gøres i både fuldbedøvelse og i lokalbedøvelse.

Kilde: Sundhed.dk


KVINDELIV/INKONTINENS

FAK TA Manglende kropskontrol Et stort antal kvinder lider af inkontinens. Mange føler sig skamfulde og vil helst ikke tale om det. Måske hænger det sammen med en indgroet opfattelse fra vores barndom af, hvor stor betydning det har, at kunne kontrollere sin tissetrang. Der er afholdt mange festlige scenarier, når et barn for første gang har tisset i potten, så det er måske ikke så mærkeligt, at vi føler manglende kropskontrol som en skamfuld affære.

Der findes to former for inkontinens Q Stressinkontinens som optræ-

der når man hoster, hopper og nyser. Stressinkontinens rammer særligt yngre kvinder, og det er utroligt invaliderende. Q Urgeinkontinens (overaktiv blære) som betyder at: når jeg skal, så skal jeg.

Efter operationen skal man normalt sygemeldes i to uger. Personer med meget tungt, fysisk arbejde sygemeldes op til fire uger. Der er som ved alle andre operative indgreb, en risiko for at der kan opstå komplikationer, oftest blodansamlinger, blodprop, infektion eller lokal irritation i vævet omkring båndet. I sjældne tilfælde medførende at båndet arbejder sig igennem vævet og bliver til gene i form af smerter eller ved samleje.

Husk at knibe Man har de samme bækkenbundsmuskler hele livet, så det

er vigtigt, at vedligeholde sin knibeevne ved at bruge sine bækkenbundsmuskler dagligt, det vil sige, at man skal huske at knibe før og under hvert eneste host, nys og løft. Særligt er det også vigtigt, at man undgår forstoppelse og kronisk hoste, da disse to ting er særligt belastende for vores bækkenbund. Knibeøvelser kan betale sigehele livet, så det er aldrig for sent at gå i gang med at træne. Bækkenbundstræning hver dag kan være med til at reducere inkontinens. Q

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

79


DIT SYN/ANNONCE

Har du fået tjekket dine øjne for nyligt? Det ligger dybt i de fleste af os at gå til tandlægen med jævne mellemrum. Ved at være på forkant er det muligt, at forhindre huller i tænderne og sygdomme i tandkødet i at udvikle sig. Har du nogensinde tænkt på, at det samme gør sig gældende for dine øjne? Hvis du jævnligt får tjekket dine øjnes sundhedstilstand, kan du forhindre alvorlige sygdomstilstande i øjnene, der i værste tilfælde kan koste dig synet. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

J

eg har brugt briller i årevis. Først læsebriller, siden briller med glidende overgang, fordi jeg pludselig opdagende, at jeg med alderen er blevet nærsynet. At være nødt til at have briller på hver dag er en tilvænningssag, og jeg har ærlig talt ikke ofret mine øjne mange tanker, siden jeg fik mine sidste briller. Det er egentlig talt lidt mærkeligt, for jeg skal da ærligt indrømme, at tanken om at øjnene en dag ikke skulle virke efter hensigten – at man pludselig mistede evnen til at se – nok er en skræk mange, ligesom jeg, kan nikke genkendende til. Så nu er jeg blevet klogere – og det er ikke bare synsevnen, jeg har fået tjekket. Nej, jeg har nemlig besøgt Louis Nielsen, som er en landsdækkende optikerkæde, der tilbyder et grundigt sundhedstjek af øjnene – og her anbefaler de, at man lægger sådan et tjek ind i kalenderen hvert andet år. Christina er optiker og tjekkede mine øjne grundigt. Jeg fornemmede hurtigt, at hun er en erfaren dame, hvilket er trygt, når det er øjnene det handler om. Siden 2007 da hun blev færdig med sin uddannelse, har hun hjulpet tusindevis af kunder med at få de optimale briller eller kontaktlin-

80 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

ser og sundhedstjek af øjnene. Hun kunne fortælle mig, at skærmbriller faktisk ikke var nødvendige, hvilket jeg troede – hvem har nærmest ikke et par skærmbriller, når de når voksenalderen – men der tog jeg fejl, og det var i bund og grund en rar melding. Vi talte om min erfaring med kontaktlinser, som er ret begrænset. Jeg vil rigtig gerne kunne veksle mellem kontaktlinser og briller, for til sport og når jeg


DIT SYN/ANNONCE

skal ud, for eksempel til en koncert, er kontaktlinser smartere end briller. De gange jeg har forsøgt mig med kontaktlinser, har jeg hurtigt opgivet, da jeg ikke har haft taget på det og i øvrigt syntes, at det var ligesom at putte glasskår i øjnene. Christina fandt frem til en type kontaktlinser, som virkede velegnede til min øjne, og det er de virkelig også. Med kontaktlinser kan jeg rent faktisk se, hvad instruktøren viser os, når jeg er i fitnesscenteret, hvilket må siges, at være en fordel. Heldigvis kunne Christina konstatere, at mine øjne var fri for sygdomme, men da jeg fortalte hende, at der er historisk tendens til at få grøn stær i min familie, anbefalede hun at jeg skulle kontakte en øjenlæge og gå til årlige tjek, for at være på den sikre side. Når man opdager grøn stær i tide, kan det nemlig behandles med gode resultater. Dea Larsen er 44 år, og har også fået foretaget et syns- og øjensundhedstjek. – Det er kun et år siden, jeg fik tjekket mine øjne sidst, men jeg var klar over, at mit syn havde ændret sig på det år. Jeg veksler mellem at bruge briller med glidende overgang og

kontaktlinser. Det er ikke så længe siden, jeg begyndte at bruge kontaktlinser, så jeg synes, at det er betryggende at få et jævnligt tjek af øjnene, for at holde lidt øje med, om der opstår forandringer i hornhinden. Det er der heldigvis ikke, og optikeren kunne fortælle, at mine øjne ikke viser sygdomstegn. Selve testen af synet viste, at jeg vil få stor gavn af at bruge et par skærmbriller. Det vil formentlig kunne afhjælpe meget af den hovedpine, som jeg ofte får sidst på arbejdsdagen. Så sådan en par bestilte jeg med det samme. Der er mange fine stel at vælge mellem, og jeg fandt de perfekte ”Dea-briller”. Hvis ikke mit syn forandres, skal jeg bare komme til øjensundhedstjek hvert andet år, fortæller Dea.

Halvdelen af alle synstab kan undgås I samarbejde med Dansk Blinde Samfund har Louis Nielsen fået udarbejdet en rapport der giver en status over danskernes generelle syn. Konklusionen er at 50 % af alle danskere med nedsat syn vil kunne få styrket synet, hvis regelmæssigt tjek af øjnene var en mere integreret del af almindelige danskeres sundhedsrutiner. Louis Nielsens optikere har mulighed for at opdage sygdomstegn i forbindelse med synstesten og sundhedstjekket. Således har optikerkæden på nuværende tidspunkt mere end 200 dokumenterede sager, hvor der er registreret enten syns- eller livstruende sygdomme, herunder glaukom (grøn stær), for højt tryk i hovedet, cyster i hjernen, cancer m.m. Hvis der under ens besøg hos Louis Nielsen opdages sygdomstegn, vil tilstanden ikke blive diagnosticeret af optikeren, men man vil i stedet blive henvist til den rette sundhedsinstans, som oftest øjenlægen. Q

En tid hos øjenlægen? Der er desværre lang ventetid hos de fleste øjenlæger. Ret nedslående, hvis man har mistanke om at der er noget i øjnene, der ikke er helt som det skulle være. I stedet for er det helt nærliggende, at bestille tid til et øjensundhedstjek hos Louis Nielsen. Hvis det viser sig, at mistanken er begrundet, har Louis Nielsen et netværk af øjenlæger, som kan tage sig af videre diagnose og behandling.

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

81


UNDERHOLDNING / ANNONCE

LÆSESTOF til voksne

En god bog giver masser af ro og til tider stof til eftertanke, og ikke mindst tid til selvforkælelse i vores travle hverdag, der er fyldt op til randen af praktiske gøremål og pligter.

Vildfremmed

Blindtunnel

Forfatter: Pernilla Ericson Forlag: HarperCollins

Forfatter: Tove Alsterdal Forlag: Modtryk

En vildfremmed, beruset mand tiltvinger sig adgang til en kvindes hjem i Södermalm i Stockholm og voldtager hende brutalt. Politiet pågriber manden på gerningsstedet, og sagen ser ud til at være ligetil. Men da manden har en skriftlig invitation, falder opklaringen sammen som en korthus, og han går fri. Politiet begynder at grave i sagen, og det bliver optakten til en efterforskning, som savner fortilfælde med voldtægtsmænd, som ikke kan dømmes. Frygten spreder sig. Erlagruppen med Liv Kaspi i spidsen påtager sig den svære opgave med at finde de gerningsmænd, som forfølger og terroriserer kvinder. Samtidig kæmper Liv Kaspi med sit privatliv. Hun elsker en mand med en lyssky fortid – men kan hun stole på ham? Bogen, der er baseret på en virkelig hændelse, er endnu en nervepirrende fortælling, som får det til at løbe koldt ned af ryggen på dig.

Et nyt liv på en malerisk vingård. Det er drømmen for Sonja og Daniel, et ægtepar i 50’erne, der trænger til en ny start. Vingården ligger i Bøhmen i Tjekkiet – det der engang var kendt som Sudeterland. Under renoveringen af vingården, der har stået tom i årtier, finder Daniel det mumificerede lig af en lille dreng med en Reichsmark fra 1945 i lommen. En dør til fortiden og til en brutal udrensning med rødder i Nazi­tyskland åbner sig. Her er en stemningsfuld spændings­ roman, hvor fortid og nutid fletter sig sammen i en fortælling om menneskelig brutalitet – og loyalitet. Tove Alsterdal giver et nyt perspektiv på en historie, vi alle troede, vi kendte, og stiller os spørgsmålet: Hvor langt vil vi gå for at redde os selv og minderne om dem, vi elsker?

82 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

Kærlighed og andre trøstepræmier Forfatter: Jamie Ford Forlag: Rosinante & Co

Seattle 1909. Den halvkinesiske børnehjemsdreng Ernest føler, at han har vundet i lotteriet, da han modtager tilbuddet om at besøge den store verdensudstilling. Men midt i al hurlumhejet med eksotiske udstillinger, fyrværkeri og pariserhjul opdager han, at det i virkeligheden er ham, der er præmien. Dagens store begivenhed viser sig at være bortlodningen af ’en sund og rask dreng til et godt hjem’ - ham! Vinderloddet tilhører den flamboyante Madam Flora, der driver et bordel for byens bedre borgerskab. Her får Ernest job som stikirenddreng og får for første gang nogensinde noget, der minder om et hjem og en familie.


FAMILIELIV/ANNONCE

SIKKER

i trafikken I dag kan man som 17-årig tage kørekort, og derefter køre bil med en erfaren bilist som ledsager, til man fylder 18 år. For mange unge er det først på dette tidspunkt, de begynder at forholde sig til trafikken, og lærer at orientere sig rigtigt. Det er vigtigt at de unge ikke bliver for overmodige i trafikken og tager unødige chancer, og det vil en kørelærer gerne være med til at lære dem. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

H

vis der er en der synes, at det er på tide, at lære de unge mennesker at færdes sikkert i trafikken, er det Gina Jaqueline Nielsen, en erfaren kørelærer, der siden 1988 har haft utallige køreskoleelever gennem Ginas køreskole. – Jeg bliver rigtigt ofte overrasket over, hvor lidt de unge mennesker har fornemmelse for trafikken. Selv efter de har bestået deres prøver. Det siger jo sig selv, at jo mere erfaring man har i trafikken, jo mere sikker bliver man. – Jeg ser desværre alt for tit unge der lige har fået

Hos Ginas Køreskole undervises man i en Audi Q2, og hun tager elever fra Slagelse, Holbæk og Kalundborg. Teoriundervisningen foregår i Dianalund og Jyderup. Modelfoto

deres kørekort, tage alt for mange uovervejede chancer i trafikken. Det hænger simpelthen sammen med manglende erfaring og så en god portion overmod. Men det skaber ofte farlige situationer i trafikken, der kan ende fatalt. Det har jeg desværre selv været vidne til. Derfor gør jeg ekstra meget ud af at lære de unge om sikkerhed og tålmodighed, når jeg kører med dem. Jeg har unge, det kører blødt og sikkert, men jeg har bestemt også unge, der kører i ryk og alt for tæt på de andre biler, hvilket øger sammenstød væsentligt. Det er derfor jeg her vil komme med en opfordring til alle forældre til nye bilister. Kør en tur med de unge indimellem, og snak med dem om, hvordan man færdes sikkert og passer på de andre trafikanter. Hold et vågent øje med deres kørestil, og hjælp dem til at blive bedre bilister. Nogle af dem tror de er verdensmestre, så snart de får kortet, men det er de langtfra. Øvelse gør mester, meget øvelse.

At tage kørekort skal tages alvorligt Der er helt særlige regler for, hvordan undervisningen til at få et kørekort må skrues sammen. Man skal forpligte sig, og det kan være en udfordring for de unge i dag. Man kan lovligt udeblive en enkelt gang, så det kræver, at man planlægger, hvornår der er plads i kalenderen til at tage kørekortet. Det nytter ikke at have ferieplaner i den ene uge, for derefter at få ondt i pjækketarmen den næste.

Et tip vedrørende førstehjælpskursus og lægeerklæring Før man kan starte på teori- og køreundervisning, skal man have bestået et ottetimers førstehjælpskursus. Man kan tage kurset op til et år før man starter kørekortundervisningen. Man skal også have en lægeattest, som man skal hen til sin egen læge og have udfyldt. Gina Jaqueline Nielsen opfordrer til, at man gør det i god tid, for hvis der er særlige omstændigheder, som at man for eksempel har adhd, epilepsi, eller andet der betyder, at man tager medicin, skal ansøgningen sendes videre til embedslægen, og der kan godt være lang behandlingstid. Hos Ginas Køreskole undervises man i en Audi Q2, og hun tager elever fra Slagelse, Holbæk og Kalundborg. Teoriundervisningen foregår i Dianalund og Jyderup. Q

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

83


FAMILIELIV/ANNONCE

Gastronomi

i idylliske rammer

Vi skal helt tilbage til 1800-tallet, hvor bondegården Espegård i Rødovre udstykkede og opførte Espehus, som mange år senere, i juni 1959 slog døren op som traktørsted. Af He n r ie tte Ro se nth a l M uld

S

tor fest, hyggelig reception, frokost eller middag? De kan det hele på Espehus, og alt foregår i hyggelige, hjemlige rammer – hvis man altså er så heldig at bo i verdens hyggeligste bondehus. Restauranten ligger midt i en park, Espelunden, i midten af Rødovre by, og er ganske enkelt den hyggeligste restaurant i fuldstændigt idylliske omgivelser.

Livets store fester Det kræver ret meget energi og fokus, når en af livets store mærkedage skal planlægges. Slip for en stor del af besværet og hold festen i det idylliske bondehus, hvor dygtige kokke frembringer den ene lækre ret efter den anden, ledsaget af gode vine og andre velsmagende drikkevarer. Espehus er et sted, man vender tilbage til. Det ved om nogen familien Johansen fra Rødovre, for flere generationer i familien har holdt alt fra bryllup, runde fødselsdage og ja, også en enkelt begra-

84 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96


FAMILIELIV/ANNONCE

Espegård og Espehus?

velsessammenkomst. Det er trygt, og alle i familien synes, at Espehus er ”deres sted”, for kvaliteten er altid den samme – helt i top – og alle tjenerne i restauranten er utroligt venlige, og man får altid god service hele vejen gennem arrangementet. Måske har I selv hovedet fuld af idéer og ønsker til festens menu? Hvis ikke, kan Espehus hjælpe med rådgivning, og på den måde får I skræddersyet den helt perfekte menu til jeres fest. Når du afholder dit selskab hos Espehus, er der ikke tidsbegrænsning på festens længde. Det vil sige, at du ikke skal betale ekstra, hvis selskabet varer længere end forventet. For at der er rimelighed i tingene, forbeholder restauranten sig dog ret til at sige godnat, hvis der sidder få gæster tilbage.

Navnet Espe kommer fra et gammelt marknavn Espekier, som er en sammensætning af trænavnet esp – ”ryste som et espeløv” – og kær, en lille, delvis tilvokset stillestående sø. Markerne omkring dette oprindelige vådområde hørte til Espegård og lagde navn til gården.

Hverdagens forkælelse Heldigvis behøver man ikke, at holde en stor fest for at besøge Espehus. Stedet drives nemlig også som en ”almindelig” restaurant. Restauranten har et stort a la carte spisekort til både frokost og aften. Til frokosten kan man vælge mellem et stort udvalg af gode, danske klassiske smørrebrøds anretninger og små varme retter. Hver måned finder køkkenchefen inspiration i årstiden, og de råvarer der er i sæson, og skaber derudfra nye spændende aftenmenuer.

Til festen I holder hjemme Hvis I vælger at holde festen hjemme, kan I sagtens vælge at forkæle jeres gæster med lækkerier fra Espehus, for husk at en god fest starter med lækker mad. Med “Mad ud af Huset” fra Espehus kan I sammensætte en menu, der passer til lejligheden – uanset om det er uformel familiemiddag, julefrokost, bryllupsfest eller fødselsdag. Q

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

85


FAMILIELIV/HAVEN

Haven er børnenes paradis, hvis der er oplevelser, spiselige ting og plads til udfoldelse. En stor bar græsplæne og en hæk udenom er ikke tilstrækkeligt til at gøre haven interessant. Heller ikke med nok så mange legeredskaber og en kæmpestor trampolin.

BØRN

i haven D Hvordan får hele familien det sjoveste liv i haven? Og hvordan får man kombinationen boldspil, børn og blomsterbede til at ende lykkeligt, så alle bliver tilfredse? For slet ikke at tale om den allestedsnærværende trampolin, som er god for børn, men ikke hører til havens pæneste element.

86 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

et er vigtigt, at vores børn får en glæde ved at bruge haven. Prøver at dyrke jorden, med den forståelse det giver, at se noget spire og gro. Til pryd eller til nytte. For måske kan det spises? Det er altid en brugbar metode at påvirke haveglæden gennem smagsløgene. Det er trods alt børnene, der skal fastholde den næste generations haveglæde.

Den spændende børnehave Skal små, nye mennesker blive glade og dygtige, skal alle deres sanser udfordres og stimuleres. Det kan både forældre og institutioner få stor succes med, ved at bruge haven som et sanseligt og spændende rum. Her kan børn være, lege og opdage sig selv i forhold til deres omgivelser. Fokus i indretningen af det grønne udendørsrum er derfor på børns størrelse, deres nysgerrighed og evne til at bruge havens indhold. Er der en gren, prøver børn af, hvad grenen kan. Er der et bålsted, er det en invitation til at bage snobrød og pandekager eller til at poppe popcorn.

Kilde: Home & Garden


FAMILIELIV/HAVEN

Kan børnene hjælpe til med at gøre haven fin? Det kræver en vis overbærenhed, at slippe børnene fri og lade dem gøre tingene på deres måde. Men alle børn vil gerne hjælpe til med at haven bliver flot og sjov. Når børnene er med i haven, er der mulighed for at få ”spontan” tilplantning af krukkerne. Det er netop charmen og de kan sagtens hjælpe med at plante krukkerne til, plukke rabarber og sætte stativer ved ærteblomsterne. Du skal ikke være nervøs for at slippe ungerne løs med Trifolium, som er hvidkløver med forskellige bladfarver. De – altså Trifiolium – kan tåle at få vendt bunden i vejret og blive udforsket. Skulle der ryge et blad eller knække en ranke, så lad endelig børnene fortsætte, for Trifolium gror bare videre, og du kan ikke se det efter kort tid.

Børn elsker blomster I børnenes have skal der være rigeligt med blomster at plukke hele sommeren. Er der blomster i haven, vil børn plukke buketter. Hvad er da mere oplagt end at plante rigeligt med stauder og sommerblomster, der giver den ene fine buket efter den anden? De fleste sommerblomster sætter nye knopper og blomster, når der bliver plukket af dem. Så længe de ikke sætter frø, vil de forsætte. Ærteblomst, stolt kavaler, morgenfrue, kæmpeverbena, marguerit – for bare at nævne nogle muligheder. Med blomster følger ofte sommerfugle og andre flyvende skønheder. Derfor er det en god ide at udvælge buske og stauder, der tiltrækker sommerfuglene. Det gør sommerfuglebuske især, og da blomstringstiden også er meget lang, er der en god mulighed for at få skønne sommerfugle i børnenes sanselige have.

På opdagelse Det er en god ide at tilrettelægge børnenes have som en lille sanselig opdagelsesrejse ind mellem høje græsser eller solsikker. Man kan også skabe grønne tunneller med pralbønner eller frodi-

ge kalabasser, der vokser op ad en rund bue af jern. Højden på denne tunnel skal ikke nødvendigvis være beregnet til voksne, men være i den aktuelle børnehøjde. Eller lavere. Så kan kun de små børn gå igennem, mens de større må krybe. Det er vigtigt, at børnene kan nå planterne, så der kan plukkes en buket, hives en gulerod op, eller en blomst kan kigges nærmere efter i sømmene. Derfor er en sti, der fører ind gennem børnenes have et ”must”. Stien kan laves af almindelige fliser, grus eller barkflis eller måske som en lille hoppesti, hvor børnene hopper fra sten til sten. Børn undersøger altid hvad tingene kan bruges til. Flisestumper lagt ud som trædesten henover græsplænen, er en fin sti, hvor børn ikke kan lade være med at hoppe fra plet til plet. Q

Er der blomster, der dufter og dermed giver børnene minder til resten af livet? Lugtesansen er den sans der i højest grad huser hukommelsen. Derfor får mange voksne skønne minder om mormor eller oldemor, når de dufter til syrener, roser, påskeliljer og pæoner. Det var nogle af de ældre tiders foretrukne duftplanter og dem man mødte, når man var på besøg hos mormor. Derfor er det godt at plante de samme planter i dag – og de kan vokse i enhver have.

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

87


Om myrer og hvordan du slipper af med dem Hov... Der var en myre. Og en mere. Og en til. Indenfor, udenfor og alle vegne. Myrer invaderer haven og hjemmet så snart solen titter frem. De findes i mange slags - brune, sorte, store, små, og de er lige irriterende alle sammen. På nær flyvemyren, den er ekstra irriterende.

ECOstyle har løst problemet med en smart genopfyldelig og gennemsigtig myrelokkedåse. Ret enkelt, for så kan du se, hvornår dåsen er tom og klar til at blive fyldt op med mere lokkemiddel. Pakken indeholder myrelokkemiddel til femten genopfyldninger og myrelokkedåserne kan placeres både ude og inde.

Problemet med myrer er, at de undergraver din indkørsel eller terrasse, så stenene bliver løse. Og de stjæler maden i køkkenet og giver hjemmet en generel følelse af myrekryb. Tricket til at komme af med myrerne er at gå målrettet efter dronningen dybt nede i boet. Det er myrelokkedåsen uden tvivl det bedste våben til. Arbejdermyrerne, hvis job er at skaffe føde, samler lokkemidlet fra dåsen op og bringer det ned til dronningen, som dør af det - ellers kunne hun fortsætte med at levere nye tropper til boet i op til 5 år. Er der rigtig gang i myreboet, kan myrerne tømme en traditionel dåse på under en time. Men hvis ikke myrerne kontinuerligt bekæmpes, vokser boet sig hurtigt stærkt igen.

Genbrug myrelokkedåsen - fyld selv mere lokkemiddel i dåsen

Sund fornuft. Grøn samvittighed. www.ecostyle.dk ·

ecostyledanmark ·

ecostyledanmark

Myremidler skal anvendes på forsvarlig måde. Læs altid etiket og brugsanvisning, før produktet tages i brug.


FAMILIELIV/HAVEN

Fange sæbebobler Sæbebobler inviterer til, at børn skal prøve at fange dem. Find et udendørs sted med god plads og blæs sæbebobler, som dit barn kan prøve at få fat på. Hvis dit barn er helt lille, er det sjovt bare at løbe efter boblerne. Hvis dit barn er lidt ældre og kan tælle, kan I holde regnskab med, hvor mange bobler barnet fanger. Det kan fx også give ekstra ”point”, hvis barnet kan fange en boble i hænderne, uden at den går i stykker. Vær gerne selv med til at fange boblerne, så det ikke kun er barnet, der bevæger sig.

LEG i det fri Luft til hjernen og fregner på kinderne. Det er forår, og børnene er glade for igen at ”komme på græs”. Vi ved det jo godt. At motion er sundt. Nogle af os skal bare have en hjælpende hånd til at komme i gang. Det samme gælder vores børn, der fuldstændigt som os selv hurtigt sidder alt for mange timer med øjnene klistret til en skærm på en smartphone eller tablet. Men foråret indbyder til udendørs aktivitet, og så kan man jo lige så godt slå to fluer med et smæk – nemlig at kombinere leg og motion så det er sjovt for hele familien. Af He n rie tte Ro se nth a l M uld o g De a L a rse n

K

an du lege i dag? – Ja, hvad skal vi lege? Skal vi være ude eller inde? – Ude, for min mor siger, at jeg sidder alt for meget indendørs og spiller alt for meget på min

Ipad. – Ude, ok så gør vi det. Hvad skal vi lege? Mange børn bruger meget tid på spille eller lade sig underholde på en Ipad, særligt i de mørke vintermåneder. Nu er det jo bare sådan, at når man peger med én finger, peger fire i retning af en selv. Og jo, vi er nok nogle stykker, der må erkende at vores smartphone eller tablet næsten er groet fast som en forlængelse af den venstre hånd. Vi trænger til at komme ud og indånde lidt frisk luft og få rørt på de stive lemmer. Her kommer årstiden os til hjælp. Det er alt andet lige lidt lettere at komme ud, når luften er lun og fuglene synger.

Hvad skal vi lege? Så imens foråret folder sig ud, kan vi endnu engang slå dørene op til alle de hyggelige udendørssysler og -lege, som vi har ventet på med længsel – godt underholdt af elektronikken imens. Hvis det kniber med opfindsomheden byder de næste sider på forslag til udendørslege. Og husk, der er ingen der forbyder voksne i at deltage i løjerne. Q

Mange børn bevæger sig meget. Heldigvis, men flere og flere børn bevæger sig for lidt – og de kommer i dårligere form. Børn skal lege og bevæge sig mindst 60 minutter om dagen, for aktive børn trives bedre og har lettere ved at lære. Kilde: Sundhedsstyrelsen

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

89


FAMILIELIV/HAVEN

Hvem kommer først I et sækkevæddeløb kan alle være med. Det kræver bare nogle sække, plasticposer eller gamle dynevår. Børns evne til at holde balancen trænes gennem sækkevæddeløbet, imens de samtidig skal planlægge forskellige bevægelser i rækkefølge og tilpasse sig efter det der sker. For eksempel skal barnet holde sækken og hoppe fremad med samlede ben. Det er både gavnligt for barnets mentale og kropslige energiniveau. Konditionen forbedres også, når der hoppes løs for at komme først i mål.

Parvis fangeleg Her skal I være mindst fire personer i legen, gerne to voksne og to børn. Q I danner par, som skal holde fast i hinanden. Q Det ene par skal fange det andet/de andre par. Q Når man er fanget, bliver man det nye fanger-par. For at skabe variation i legen, kan den sagtens leges på et areal med mange forhindringer eller bygninger, som man kan løbe rundt om. Er I kun to par med i legen, kan den hurtigt blive hård. Læg evt. en lille pause ind, hver gang et par er blevet fanget. Alternativer: Hvis I er tre par eller mere, kan I have en regel om, at man kan befri dem, der er fanget. Fanger-parret skal fange alle de andre. Når man bliver fanget, skal man stå stille, men kan befries, hvis et andet par kravler gennem ens ben.

Frisbee-golf Frisbee-golf er en hyggelig og motorisk udfordrende aktivitet, som kræver lidt plads, gerne på en stor græsplæne eller lignende. Man kan være to eller flere, der spiller sammen. Ligesom i golf gælder det om at ramme hullerne. I stedet for golfbolde bruges en frisbee, og ”hullerne” består af hulahopringe, snor, kurve eller tøj. Afhængigt af hvor meget plads og tid I har, placerer I hullerne rundt på banen. I skal være enige om, hvornår en frisbee er i hul, fx ved at den ligger helt inden for hulahopringen eller det stykke snor, I placerer i en cirkel.

Kongens efterfølger Sjovt for både børn og voksne. Når børnene skal føre vej og bestemme hvordan og hvor man skal løbe, bliver en løbetur nemlig helt anderledes – og meget sjovere. Man kan løbe over forhindringer, gå på alle fire, hinke og hoppe. Kongens efterfølger er særligt velegnet, når man går en tur sammen i skoven. De forskellige underlag fra blød skovbund, hårdtrampet skovsti, til op over og ned under træernes grene, styrker både balanceevne og kondition.

90 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

I kan spille efter disse forenklede regler: Q Det gælder om at få sin frisbee i hul med færrest mulige kast. Q Man skiftes til at skyde og noterer på papir eller mobiltelefon, hvor mange kast hver spiller bruger. Q I udpeger et startsted, hvorfra I skyder mod første hul. Når alle er færdige med første hul, starter I ved første hul og skyder mod andet hul. Q Til slut opgøres antal kast. Vinderen er den med færrest kast.


FAMILIELIV/H AVEN

Kamp med sværd Lav jeres egne sværd og kæmp mod hinanden. Det kan være en god ide at gøre udendørs, så man ikke skal passe på møbler, men kan drøne rundt og fægte vildt med sværdene. I kan lave sværd af næsten hvad som helst: sammenrullede aviser, bambuspinde, snittet af et gammelt stykke bræt eller træliste, udskåret i skum eller andet. Har I lyst til at konkurrere, kan I tælle point for hver træffer, man får sat ind. Forskellige kropsdele kan evt. udløse forskellige antal point. Er I konkurrencemennesker, kan det være sjovt at inddrage en dommer.

Badminton – bedst i vindstille vejr Badminton er en klassiker inden for sjov sommersport i haven. To ketsjere, en fjerbold og eventuelt et net. Så er man i gang.

Sjipning Naturlegeplads Bliv udfordret på en af de omkring 50 naturlegepladser som Naturstyrelsen har etableret spredt over hele Danmark. Alle er velkomne og der er masser af sjov leg og god motorisk træning. Naturlegepladsen ligger ofte i tilknytning til en skov og har legeredskaber af træstammer, tov, jord og vand. Naturlegepladserne er indrettet forskelligt, men fælles er, at legeredskaberne er bygget af naturmaterialer. Her er også bålpladser, og steder, hvor børnene kan bygge huler. I kan finde en Naturlegeplads i nærheden af hvor I bor på: www.naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/aktiviteter/naturlegepladser

Byg en hule i haven Det er en kreativ og udfordrende proces at bygge en hule. Fantasien skal i sving og der skal findes materialer til byggeprojektet. Et par gamle tæpper er en god start. Det er rendyrket hygge og en stor tilfredsstillelse at se det endelige resultat.

Noget så enkelt som at hoppe i sjippetov, udvikler børns evne til at koordinere arme og ben samtidig, og de hurtige hop styrker barnets balanceevne og kondition. Man kan sagtens være flere, der deltager i legen. Det kræver blot et langt sjippetov med to raske folk, en i hver ende, der gider at svinge tovet. De andre stiller sig i kø til højre for den ene, som svinger tovet. Man har aftalt, hvor mange hop, man skal hoppe i tovbuen, hvorefter man skal ud til den anden side. Hvis man bliver ramt af tovet, eller træder på tovet, skal man afløse en af dem, som svinger tovet.

Kofodbold Det giver både sved på panden og et godt grin at spille kofodbold. Legen/spillet går ud på, at alle deltagere får nogle handicaps, der stiller forskellige deltagere mere lige i legen. De ældste og største kan man udstyre med briller lavet af engangskrus med et hul i bunden, sat sammen med blød snor eller elastik. De lidt yngre eller mindre kan man udstyre med en klap for det ene øje. De yngste deltagere skal måske slet ikke have noget handicap. Lav en bane med et mål i hver ende og fløjt kofodboldkampen i gang.

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

91


FAMILIELIV/HAVEN

Haven i april og maj Foråret er en skøn tid, hvor det kribler i fingrene efter at komme i haven. 5 gode tips til haven i april

APRIL

1. Roser og lavendler kan beskæres kraftigt i april. Det tørre fra stauderne kan fjernes. 2. April måned er et godt tidspunkt at plante mange planter. Husk i tørre perioder at vande især nyplantede barrodede planter, dvs. planter uden klump eller potte omkring rødderne. Større planter kan rodstikkes nu og forberedes til en flytning til efteråret. Stauder kan deles og omplantes. 3. Når violen blomstrer og ukrudtet for alvor vokser, har jorden nået en temperatur på 6-7 grader, og du kan begynde at så i køkkenhaven. Læg evt. klar plastik eller fiberdug ud på jorden ca. 14 dage før, så vil jordtemperaturen automatisk stige. 4. De mere varmekrævende planter som: bønner, majs, squash og græskar kan forkultiveres i drivhus eller i vindueskarmen. Opblød frøene i vand, inden du sår dem. 5. Du kan udnytte varmen i et ikke opvarmet drivhus allerede nu, hvor der kan sås tidlige gulerødder, salat, spinat og krydderurter.

Staudebedet De fleste er nok ved at have klargjort staudebedet med hensyn til tilbageklipning af planterne og lugning af ukrudt. Staudebedet for mange mennesker er lidt besværlige at passe. Det behøver ikke at være svært, når bare der er planter nok i bedet. De skal plantes, så de gror ind i hinanden og dækker den bare jord i løbet af maj måned. Når de hvert forår klippes tilbage og derefter får et lille drys gødning, er det begrænset, hvor meget tid man behøver at bruge på staudebedet. Plant stauder, der skiftes til at blomstre, så oplever du hele tiden forandringer, og der er ikke perioder, hvor det er grimt fordi nogle af planterne er afblomstrede.

92 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

Gennemgang af overvintrede krukker Find dine tilplantede krukker frem fra gemmerne i udhus og drivhus. Fjern gamle, visne blade og ukrudt. Klip evt. toppen tilbage. Har du sarte vækster i krukkerne, vil de i strenge vintre fryse helt væk. I år er der flere af vores planter, som ikke er frosset tilbage. Nogle af dem har startet væksten for længe siden, og det er derfor vigtigt at få dem frem i lyset. Klip dem lidt tilbage, så de ser pæne ud, og rens dem for rådne og visne blade. Krukkeplanter som f.eks. kamelia skal frem i lyset – de blomstrer nemlig allerede! Alle forårets krukker med planter fra sidste år skal eftergødes. Læg nye gødningsbolsjer ned, eller gød med animalsk eller mineralsk gødning. Bruger du gødningsbolsjer, vil du opleve, at sidste års bolsjer stadig ligger i jorden. Det betyder ikke, at der stadig er gødning tilbage i dem – det er blot skaller, som gødningen har været i. Du kan også vælge at potte krukkerne om. Vælg en lidt større krukke og skrab størstedelen af den gamle jord af planten. Plant i ny pottemuld og tilsæt gødning. Husk at vande godt, så rødderne får god kontakt med den nye jord.

Køkkenhaven og drivhuset Har du endnu ikke fået lagt kartofler, skal du ikke fortvivle. Det er slet ikke for sent, men glæden ved egen høst fra den friske muld, det kan ikke gøres bedre. Du kan også sætte stikløg og så spinat, salat og gulerødder. I drivhuset kan du starte nu, men pas på med at plante tomater for tidligt, jordtemperaturen skal over 10 grader. Har du været meget tidligt i gang og lagt kartofler i spande i drivhuset, er kartoflerne langt fremme. Det kan gøres med stor fordel, da du kan høste knoldene efterhånden som de bliver store uden at ødelægge planterne. Husk blot at vande regelmæssigt for at få succes.


FAMILIELIV/HAVEN

Roserne i maj måned Beskæring af roser er der bred enighed blandt fagfolk om, at det er en særdeles god ide, at beskæring først sker når der er sikkerhed for at nattefrosten er ovre. Beskæringen hjælper rosen til at få nye og kraftigere skud, der således er med til at styrke og udvikle planten. Det er tiden til at kigge roserne efter nu.

Din græsplæne kan være en fryd for øjet Her fire gode råd til græsplænenyderen.

Begynd med at lufte plænen Plænen rives igennem på både langs og tværs. Det er hårdt arbejde, men det lønner sig senere på sommeren. Bekæmp mosset i plænen Er der meget mos i plænen, kan der anvendes f.eks. jernvitriol. Mosset visner væk efter få dage, og plænen rives over igen. Tilfør gødning Nu tilføres den første portion gødning. Senere på foråret tilføres yderligere plænegødning, som med fordel kan strøs med gødningsspreder for at undgå svidninger.

MAJ

Hvordan skal roserne beskæres?

En let beskæring handler kun om at fjerne grene, der er blevet for lange eller som ser så tynde ud, at de ikke kan bære en blomst. En moderat beskæring drejer sig om at fjerne små og tynde skud på planten. Det kan være svært at afgøre, hvornår et skud er ”tyndt”, men hvis du kigger på hele planten, så vil du efter al sandsynlighed kunne se, hvilke skud, der er store og hvilke der er små. En hård beskæring går ind og reducerer rosen til et skud, der kun er cirka 15 cm højt. Der er en voldsom beskæring, men til gengæld vil du få en hel ”frisk” plante, som vokser i den retning, du gerne vil have. Du skal dog huske at fjerne døde grene med det samme, uanset tidspunktet på året, for ellers vil de tage unødig energi fra resten af din plante. Hvis der er nogle grene, der er angrebet med en eller anden form for svamp. eller skadedyr, så skal de grene også klippes af med det samme, for at undgå at det breder sig til hele planten og resulterer i at den dør.

Gødning af roser Det er ikke krav at roser skal gødes…. men næsten… Roserne har behov for næring, ellers trives de ikke optimalt, og det betyder samtidig, at roser der IKKE mangler næring, også yder det optimale ift. blomstring, og det er derfor vi dyrker og holder af roser, og som giver os haveejere en masse glæde. Roserne skal gødes først på sæsonen, lige efter frosten og året igennem. Det giver rosenhoved længst muligt og du får meget flotte kraftige roser. Husk også en overset men væsentlig ting – roser skal have masser af vand, dog uden at overvande.

Reparér plænen Er der opstået store bare pletter i plænen, er en løsning at efterså med en specielblanding eftersåning. Til sidst jævnes ud med topdress, giv græsfrøene en god start på et godt underlag.

Bekæmp bladlus og myrer

Højtid for Rhododendron

Bekæmp bladlusene, mens de endnu er små. I varme perioder begynder bladlusene at husere på friland, og så snart du får øje på dem, er det bare med at komme i gang. Specielt nu hvor vi går ind i en varmere periode bliver myrerne også meget aktive. De har typisk gange under fliser og sten, og derfor ser vi dem ofte, når vi begynder at være på terrassen.

Rhododendron er en af de mest beundrede haveplanter, der er på markedet. Ikke kun i blomstringstiden er den populær, men bestemt en plante som kan anbefales til haven eller i store krukker, da de er stedsegrønne. Bladene er smukke og blanke og kan have forskellige bladstørrelser. Derfor er det værdifulde planter til haven igennem alle årstiderne. I hele vinterperioden sikrer de, at haven stadig er grøn og at fuglene kan søge ly i de tætte grene. Mange sorter har deres blomstringsperiode i maj måned, men der findes sorter, som allerede blomstrer i februar-marts måned, samt nogle i juni måned.

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

93


FAMILIELIV/ANNONCE

25 år med discount i Danmark

Tillykke med de 25 år i Danmark En norsk discountkæde kan i år fejre, at det er 25 år siden, første butik åbnede i Danmark. Af Hen ri ette Ros enth al Mu ld

H

ele dette købmandseventyr startede i Norge i 1948. Margit og Ole Reitan åbnede familiens første købmandsbutik i Trondheim, og deres søn Odd fattede hurtigt interesse for godt købmandsskab. Han indså, at stordrift ville være vejen frem og i 1979 så REMA første gang dagens lys. Navnet, REMA er en sammentrækning af “Reitan” og “mat”, som betyder mad på dansk. Tallet 1000 blev tilføjet i 1980, da udvalget i butikkerne var vokset til 1000 varenumre. I 1994 åbnede de to første REMA 1000 butikker i Danmark, så 2019 er året, hvor REMA 1000 kan fejre et festligt 25-års jubilæum i Danmark.

Drømte stort Hvis man spørger Henrik Burkal, administrerende direktør i REMA 1000 Danmark, om REMA 1000 har nået målene, som de satte for

sig selv, da de åbnede butikkerne i 1994, er smilet ikke til at tage fejl af. – Selv om man drømte stort, har vi opnået meget mere, end man kunne have forestillet sig. Gennem tiden har meget ændret sig for vores købmænd, og opgaverne er blevet mere omfangsrige. Vi har fået mange flere varer på hylderne, hvoraf mange af dem er ferske. Brødsortimentet er også vokset betragteligt, ligesom udvalget i frugtog grøntafdelingen. Så opgaverne er med tiden blevet mere komplekse. Der skal meget planlægning og flere medarbejdere til, for der bliver leveret friske forsyninger til butikkerne hver dag. Spændende udfordringer for vores købmænd, som hver især driver deres butik selvstændigt. Vi fokuserer meget på at betragte kunden som vores øverste chef. Vi forsøger at sætte os i kundernes sted, og arbejder hele tiden på at gøre hverdagen så nem som mulig for vores kunder,

REMA 1000 94 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96


FAMILIELIV/ANNONCE

INTERESSEN FOR ØKOLOGI RULLER SOM DEN STØRSTE BØLGE I LANDBRUGET, SIDEN ANDELSBEVÆGELSEN OPSTOD FOR MERE END 100 ÅR SIDEN. JEG ER OVERBEVIST OM, AT HELE LANDBRUGET I DANMARK GENERELT ER PÅ VEJ TILBAGE TIL ØKOLOGIEN, OG JO MERE ØKOLOGI DESTO BEDRE ER DET BÅDE FOR OS OG FORBRUGEREN.

REMAREMA 1000 10

REMA 1000 FYL

REMA 1

man som kunde var nødt til at købe mere, end man kunne nå at spise op, fordi man tilsyneladende kunne spare bunkevis af penge ved at købe stort ind. Et skidt regnskab i den sidste ende. Først afskaffede REMA 1000 mængderabatterne, så kunderne nu kun behøver at købe det, som de har behov for – stadig til en lav pris. Brød og boller pakkes i ”halve pakker”, og frugt og visse grøntsager sælges stykvis. Skæve agurker og frasorterede tomater, der ellers pleDerfor udlodder vi i samarbejder med B jer at blive kasseret hos producenten, smager lige så4godt, heldige som familierdem til køb af dagligvarer i deres loka gøre er at klikke ind på www.bornogfritid.dk der er så snorlige, at de kan blive ”fotomodeller” i tilbudsavisen, så selvfølgelig kan de også sagtens sælges. REMA 1000 havde ikke væDANMARKS BEDSTE POLITIKENSet samarret i gange længe med at reducere madspild, før de indledte BEST FRUGT & GRØNT DISCOUNTBRAND PRISTJEK bejde med Selina Juul, som i sin tid stiftede græsrodsbevægelsen StopAFDELING Spild Af Mad, og sammen forsøger de hele tiden at finde nye tiltag Derfor udlod til at mindske madspild. 4 heldige familier til kø Derfor udlodder vi i sam gøre er at klikke i Plads til alle VINDER AF

Svend Brodersen, Gram Slot.

2019

bl.a. ved at man kan gøre alle sine daglige indkøb ét sted, og vi tilstræber at have så mange økologiske varer på hylderne som muligt, fortæller Henrik Burkal.

Discount med holdning Godt købmandsskab er ikke det eneste, REMA 1000 har på dagsordenen. En naturlig interesse i alt, hvad der kan gøre verden til et bedre sted for os alle, fylder også meget, og REMA 1000 er ikke bange for at være ”first movers”. Det var de blandt andet, da Anders René Jensen, indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000, begyndte at interessere sig for, hvor mange gode, spiselige fødevarer, danskerne smider i skraldespanden hvert år. Det forekom fuldstændig skørt, at

2017 + 2018

MARIELUND 2018

4 heldige familier til køb af dagligv

Glade, tilfredse medarbejdere betyder alt i REMAgøre 1000s er butikat klikke ind på www ker. Det er dem, der bærer hverdagen, og man løfter bedst i flok.VINDER I AF DANMAR POLITIKENS REMA 1000 er der plads til forskellighed – også selv om man måske FRUGT DISCOUNThar en lille ”skævhed”, som kan give lidt udfordringer i forhold tilPRISTJEK et AFD VINDER AF MARIEL 2019 almindeligt fuldtidsjob. DANMARKS BEDSTE POLITIKENS – Fundamentet i REMA 1000 er baseret påDISCOUNTvores tro på det en- FRUGT & GRØNT AFDELING PRISTJEK kelte menneske uanset, at der for nogle er udfordringer, der gør det MARIELUND 2018 2019 svært at passe en helt almindelig arbejdsdag på otte timer. Vi drømmer om at blive det mest værdidrevne selskab, og vi tror på at bygge store mennesker, som vi ansporer til handling gennem tillid. Hvis medarbejderen for eksempel bedst kan overskue at arbejde i færre timer, eller trives bedst med en afgrænset og konkret opgave, så kan vi definere opgaverne, så den enkelte kan blive en succes i jobbet. Vi har plads til alle, der kan og vil gøre en forskel for vores kunder i hverdagen, udtaler Henrik Burkal. 4782_Boern_Fritid_A4_04.indd 1 4782_Boern_Fritid_A4_04.indd 1

Derfor 4 heldige familie gøre er at k

Gram Slot og økologisk landbrug For ikke ret mange år tilbage var økologi i hverdagen noget, som VINDER AF mange måske drømte om, men som både var for dyrt og også ret 4782_Boern_Fritid_A4_04.indd 1 butikker. Sorbøvlet at indkøbe, fordi man skulle i flere forskellige timentet kunne også være ret sparsomt, så helt nemt var det ikke at

POLITIKENS DISCOUNT- >> PRISTJEK 2019

NR. 96 · APRIL/MA J 2019 · BØRN & FRITID ·

95


FAMILIELIV/ANNONCE

>>

købe ind til en økologisk husholdning. Det var netop denne problematik, REMA 1000s købmænd satte sig for at gøre noget ved. For at priserne på de økologiske produkter kan holdes i et fornuftigt niveau, kræver det produktion i en vis størrelse. Derfor er REMA 1000 medejer af Gram Slot, hvor Sanne og Svend Brodersen gør en kæmpe indsats for, at vi alle har mulighed for at vælge gode, økologiske fødevarer uden at blive flået. I et økologisk landbrug kan man ønske sig et bestemt kvanØkologi til alle tum af de forskellige afgrøder, Økologi fylder meget på hylderne i REMA 1000, men det er nu engang sådan, og det er til priser, hvor alle kan være med. at det er årets høst, som blandt andet er under indflydelse af vejret, der afgør, hvor meget af Gram Slots økologiske fødevarer, der lander på REMA 1000s hylder. Man kan ikke pine de økologiske afgrøder frem ved hjælp af gødning, så foruden at producere sunde fødevarer, skåner man også miljøet.

Flere mærkesager Når man spørger Henrik Burkal om, hvilke mærkesager der optager REMA 1000, bliver han stille et øjeblik, for der er mange. – For at fremhæve at par stykker, kan jeg nævne vores samarbejde med Kræftens Bekæmpelse. Kræft er en skrækkelig sygdom, som hvert år rammer mange – både den syge, men også de pårørende. Når du køber udvalgte REMA 1000 varer som f.eks. rugbrød og kildevand, bidrager du til Kræftens Bekæmpelses arbejde med børn og unge med kræft tæt inde på livet. Sammenlagt bliver det til rigtig mange penge, som går ubeskåret til forebyggelse, forskning og rådgivning. Jeg synes også, at Madskolerne, hvor børn og unge lærer at lave sunde måltider, er vigtige. Manges madlavningskompetencer er gået tabt i fastfood og færdigretter, og familiesundheden lider under det. Ved at vise børnene hvor hyggeligt og nemt der er at lave sund mad, der smager godt, er de bedre rustet som voksne til at skabe et sundere liv, siger Henrik Burkal. Tillykke til alle købmændene i REMA 1000 med de første 25 år i Danmark. Q

VI FOKUSERER MEGET PÅ AT BETRAGTE KUNDEN SOM VORES ØVERSTE CHEF. VI FORSØGER AT SÆTTE OS I KUNDERNES STED, OG ARBEJDER HELE TIDEN PÅ AT GØRE HVERDAGEN SÅ NEM SOM MULIG FOR VORES KUNDER, BL.A. VED AT MAN KAN GØRE ALLE SINE DAGLIGE INDKØB ÉT STED, OG VI TILSTRÆBER AT HAVE SÅ MANGE ØKOLOGISKE VARER PÅ HYLDERNE SOM MULIGT. Henrik Burkal

A 1000 FYLDER 25 ÅR 96 · BØRN & FRITID · APRIL/MA J 2019 · NR 96

VIND ET GAVEKORT TIL


LÆSERSERVICE

Læserservice A-B-C

www.abigo.dk www.apotekets.dk www.blomdahl.dk www.carefullskincare.dk www.castus.dk

Hold øje med Børn & Fritid på facebook https://www.facebook.com/ BornogFritid/ og instagram @bornogfritid.

www.littleswimmers.dk www.louisnielsen.dk www.lusereden.dk

Årets festivaler www.awalkinthepark.dk www.copenhagencooking.dk www.jazz.dk www.musikilejet.dk www.dansukker.dk www.ringstedfestival.dk www.deepseapharma.dk www.roskildefestival.dk www.ecostyle.dk www.samfest.dk www.espehus.dk www.skagenfestival.dk www.frbc-shopping.dk www.smukfest.dk www.ginas.dk www.tunøfestival.dk www.vigfestival.dk Forlag www.carlsen.dk www.gyldendal.dk www.manostiles.dk www.harpercollins.dk www.milkymeter.com www.høstogsøn.com www.multi-mam.dk www.lindhardtogringhoff.dk www.natur-drogeriet.dk www.politikensforlag.dk www.navnesutten.dk www.reima.com.dk www.rema1000/opskrifter.dk www.harboes-bryggeri.dk www.samfest.dk www.juhldal.dk www.seaband.dk www.legohouse.dk www.superfit.com

Her bliver du holdt opdateret, når der er nye konkurrencer på www.bornogfritid.dk

D-E-F-G

M-N-R-S

H-J-K-L

Sommerens aktiviteter www.legohouse.dk www.vacansoleil.dk www.aquacamp.dk www.fodboldskole.dbu.dk www.eventfactory.dk www.cecilies.dk

T-V-W-Ø

www.vacansoleil.dk www.vikingfootwear.com www.vileda.com www.økodag.dk

Den rigtige temperatur Hver gang Milkymeter er godt nyt til trætte babyforældre. Nu kan du lune sutteflasken til den rigtige temperatur på sekunder, og sikre at næringsindholdet bevares. Kom milkymeter i sutteflasken og sæt flasken i mikroovnen. Start mikro’en. Milkymeter viser dig med grønt blink når flasken er klar til servering. Milkymeter købes hos Kære Børn eller på milkymeter.com

Vi tester www.blomdahl.com/da/ www.bounceinc.dk www.castus.dk www.cchobby.dk www.kokkenshverdagsmad.dk www.politikensforlag.dk www. seaband.dk www.vikingfootwear.com www.vileda.com/dk

Virker direkte i mikroovnen


Problemer med ørevoks eller kløe i ørerne?

Blødgør og fjerner ørevoks – enkelt og effektivt Vaxol® blødgør og fjerner ørevoks og vokspropper. Sprayen indeholder naturlig olivenolie, som også lindrer kløe og irritation forårsaget af tør hud i øre­ gangen. Vaxol® er et effektivt og naturligt produkt, Rigtig mange døjer for meget ørevoks. som er enkelt at med anvende. Vaxol er velegnet til Detvoksne opstår og vedbørn f.eks.over overproduktion af ørevoks, smal øregang, brug af 1 år.

høretelefoner, og ved rensning af øregangen med vatpinde. l

l

l

Vaxol® ørespray blødgør og fjerner ørevoks, modvirker udtørring og lindrer kløe og irritation forårsaget af tør hud i øregangen. Vaxol® forebygger dannelse af vokspropper og har i øvrigt en anti-inflammatorisk virkning. Vaxol® må anvendes af alle over 1 år og anbefales af mange ørelæger og audiologer. Vaxol® ørespray er renset hvid olivenolie, der danner en barriere mod vand ved svømning og bad.

Yderligere information findes på www.vaxol.dk

Vaxol shopping 96.indd 1

03/04/2019 13.32

SADK.VIVAX.18.08.0147

RESTAURANTEN SER PÆN UD

....MEN HVORDAN ER MADEN TILBEREDT? Spørg din læge om vaccination, inden du rejser


Nu kan du få magasinet online direkte i din mailbox helt gratis!

249:-

249:-

299:-

Er du vild med flotte smykker? Det er vi også. Vi synes til og med at du skal kunne bære flotte smykker uden at være urolig for nikkel, cadmium, bly og andre uhensigtsmæssige stoffer. Den samme mulighed synes vi også at dit barn eller barnebarn skal have. Derfor findes Blomdahl medicinsk ørepiercing og hudvenlige smykker, udviklet i samråd med hudlæger.

Send os din e-mailadresse via facebook, instagram eller på mail@bornogfritid.dk, så sender vi magasinet til dig hver anden måned, helt gratis.

Følg Børn & Fritid på Instagram og Facebook Her kan du hente masser af gode råd og tips til hverdagen, samt se og dele billeder og sjove historier om livet i en børnefamilie. Du kan også deltage i de mange konkurrencer om masser af skønne præmier. Q mode

Q skønhed

Q madopskrifter

Q boliginspiration

For you, with care.

Q tips til en nemmere hverdag Q de nyeste bøger og film

Q artikler om hverdagen med børn Q artikler for mor

Dobbelthul – det bedste til barnet.

https://www.facebook.com/BornogFritid/

www.blomdahl.dk Vi er blandt andet hos guldsmede, der tænker på dit helbred og din hud. M AD E IN SWED EN

@bornogfritid

I magasinet Børn og Fritid og på vores Instagram profil, viser vi mange test af produkter og oplevelser, vi har lavet i samarbejde med ganske almindelige familier. Vil du læse mere af alt det vi prøver/smager/ leger med/det mad vi har lavet/bagt/hygget med /bygget/oplevet/læst osv.? Så følg med undervejs på Instagram og klik ind på www. Bornogfritid.dk og klik ind på fanen ”Børn & Fritid tester”


BØRN & FRITID NR. 96 · APRIL/MAJ 2019 – 19. ÅRGANG

NR. 96 · APRIL/MAJ 2019 – 19. ÅRGANG

Magasinet til børnefamilier

ASTMA OG ALLERGI Sådan finder du den rigtige skostørrelse til dit barn

TEMA

Gratis magasin Udkomm hver 2. m er Annoncefin åned. ansieret

Pas på den stærke forårssol

Kør-esdelvfly? eller m HVORDAN KOMMER I PÅ SOMMERFERIE?

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

Festival

Skal du på festival i år? Vi har kigget på nogle af de mange festivals Q SHOPPING Q LÆKRE OPSKRIFTER Q SKØNHEDSTIPS Q KONKURRENCER Q

Profile for Børn & Fritid

Børn & Fritid nr. 96  

Børn & Fritid nr. 96