__MAIN_TEXT__

Page 1

Magasinet til børnefamilier

NR. 101 · FEBRUAR/MARTS 2020 – 20. ÅRGANG

Gratis magasin

Vi har spurgt nogle forældre:

Udkomm hver 2. måner Annoncefin ed. ansieret

Spiser I morgenmad hos jer?

BØRN & FRITID TESTER

Enkle sparetips til hverdagen

Læs om vores testfamilier og deres oplevelser

Sommerferieplanlægning

Vi har talt med en psykolog om børns udvikling i DE FØRSTE TRE ÅR

Hvor går årets hovedferie mon hen?

ALT OM BABY

TEMA

Q SHOPPING Q LÆKRE OPSKRIFTER Q SKØNHEDSTIPS Q KONKURRENCER Q


Er du vild med flotte smykker? Det er vi også. Vi synes til og med at du skal kunne bære flotte smykker uden at være urolig for nikkel, cadmium, bly og andre uhensigtsmæssige stoffer. Den samme mulighed synes vi også at dit barn eller barnebarn skal have. Derfor findes Blomdahl medicinsk ørepiercing og hudvenlige smykker, udviklet i samråd med hudlæger. For you, with care.

www.blomdahl.dk

M AD E IN SWED EN

Dobbelthul – det bedste til barnet.


INDHOLD

indhold N R . 1 0 1 · F E B R U A R / M A R T S 2 0 2 0 · 20. ÅRGANG

9

TEMA: babyliv

38

9

Børns udvikling

12

Snak løs med dit spædbarn

14

Tvillinger, når to bliver til fire

16

Lidt af hvert om din baby

27

Familieforøgelse og økonomi

31

Hvad skal du bruge til en nyfødt?

36

Bøger for de små

37

Undgå usikkert legetøj

38

Rejs med små børn

40

Hvordan planlægger man en oplevelsesferie med mindre børn?

44 Hvor går sommerferien hen?

64

52

Børn & Fritid Blogger

58

Bøger for tweens

64

Vi har spurgt vores følgere på SoMe: Spiser I morgenmad sammen?

76

Skønhed og pleje

82

Slank med små skridt

88

Enkle sparetips til hverdagen

94

Bøger for de voksne

76 N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

3


GO ANYWHERE


VELKOMMEN

Kære læsere Du sidder nu med årets første udgave af magasinet Børn & Fritid. Et magasin, hvor vi hvert år har et stort babytema. Et helt nyt liv som er sat i verden, og som vi vil gå igennem ild og vand for. Vi ønsker alt det bedste for vores baby, og når vi skal investere i udstyr til vores nye guldklump, er der ingen begrænsninger for hvor godt og gennemtestet vi ønsker os det. I denne udgaves babytema, kan du læse en masse om babys udvikling, om at få tvillinger, få vores bud på huskeliste til babyudstyr og meget mere om de skønne små. Og nu vi er i babyuniverset, så har vi faktisk skrevet en artikel om at rejse med de små med gode tips og ideer til turen. Vi har nemlig også kigget på sommerferie.APROPOS Årets hovedferie, den som de fleste 2 PAR sukker efter allerede nu, og det kan godt betale sig at booke tidligt. Så hvis I alUDGIVES AF lerede nu ved, om ferien skal nydes herhjemme, eller i det store udland, om det NU Aller Client Publishing Havneholmen 33en oplevelses- eller skal være kør-selv eller en ferie med fly, om det skal være København V daseferie, så er det bare med at komme i gang1561 med planlægningen, så der kan Tlf: 72 34 12 00 spares lidt kroner, som i stedet for kan bruges www.allercp.dk på alt det sjove på selve ferien.

549,-

JEG ELSKER AT TAGE PÅ FERIE MED MIN FAMILIE, DA DET ER PÅ FERIER, JEG FÅR MEST KVALITETSTID MED MINE TEENAGEDRENGE.

REDAKTIONEN:

Jeg selv er et af de mennesker, der drømmer om ferie ALTID… Vinterferie, Ansvarshavende påskeferie, sommerferie, efterårsferie, juleferie, jeg kunne blive ved i det uenchefredaktør / Jeg elsker at tage delige, det er ”kun” økonomien der begrænser min rejseiver. Centerdirektør Torben på ferie med min familie, da det er på ferier, jeg får Schwabe mest kvalitetstid med mine teenagedrenge. Hjemme har de deres eget ts@lyngbystorcenter.dk liv, med skole, fodbold, venner, arbejde, og fester, så jeg er mere end lykkelig, nårRedaktør de har bare en halv time indiPark mellem, til at sidde med ved middagsbordet ogCathrine snakke lidt. Derfor elsker jeg at cp@allercp.dk være på ferie, så har jeg nemlig børnene ”for mig selv”, og så har de tid og lyst Director til at snakke og opleve sammen med deres far Art og mig. Karina Marcuslund km@allercp.dk

Rigtig god læselyst…

Stylist

Cecilie Martensen cm@allercp.dk

Bonnie Jensen

Overordnet Projektleder Tina Holdgård Hansen tha@allercp.dk

Centerprojektleder

JUL

Christina Heick cg@allercp.dk

Forsidefoto

https://www.facebook.com/BornogFritid/ Ditte Capion

mail@boernogfritid.dk www.bornogfritid.dk

Tryk: Aller Tryk A/S

Annoncer: annoncer@boernogfritid.dk

NU

199,-

Ansvarshavende redaktør: Susanna Hochheim Johansen susanna@boernogfritid.dk SPAR 100, Redaktionschef: Bonnie Jensen bonnie@boernogfritid.dk redaktion@boernogfritid.dk

Skribenter: Bonnie Jensen Henriette Rosenthal Susanna Larsen Henriette Krogh-Andersen Peder Jensen Jane Maul Dea Larsen Web: Marlene Dorthea Permin Grafisk design: Rask Grafisk Design www.raskgrafiskdesign.dk

Foto

Læsertal iflg. Index Danmark/Gallup: Ditte Capion, Erik Bjørn Kompagni, iStock og 1. halvårRygaard 2018: 78.000 Michael / Kam & Co. Vi tænker Tryk på miljøet: Aller Tryk A/S Magasinet er trykt på FSC+ svanemærket papir, med 100 % vandbaseret lak, på et Apropos tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer. Artikler i Apropos må citeres, når det sker med tydesvanemærket trykkeri. lig angivelse af Apropos som kilde samt angivelse af måned og år på det nummer af Apropos, der citeres fra. Tillige skal citat-reglerne overholdes.

EU Ecolabel DK/028/003

N VA

EM ÆRK

E

Er du typ Genbruger d foretrækker du

Uanset hvil

INSPIRATIO

har spredt sig

H

T

Udgiver: TB-Media ApS

Abonnement: abonnement@boernogfritid.dk

S

Børn & Fritid Industriparken 44 A 2750 Ballerup Tlf: 7022 1148

@bornogfritid

Det her numm håndplukket

: XX/YY/ZZZ Tryksag 5041-0806

Forside: Foto DITTE CAPION

Styling CATHRINE PARK Hår- og makeup HENRIK STEEN for Lancôme Model VANESSA / UNIQUE

funklende o sager, Glæden bliv familier, der ik rere N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D · 5

Børn og Fritid påtager sig intet ansvar for materialer, tekster eller billeder, der er indsendt uopfordret til redaktionen, eller fra en annoncør, der ikke har oplyst os om kreditering af fotografer og journalister. Redaktionen påtager sig intet ansvar for fejl i de oplyste priser og fakta,Øreringe ligesom40vikr.heller ikke påtager os ansvar for eventuelle fra H&M Kjole FAUST COUTURE 2.799uden kr. forudgående accept fra fejl i artikler, anvisninger, kilder eller andet.HÅNDTASKE. Materiale, der har været bragt i magasinet Børn & Fritid, eller på hjemmesiden,må ikke benyttes NUBørn 199,fra BUCH COPENHAGEN redaktionen. De trykte produkt- og portrætartikler i magasinet & Fritid, er betalte eller sponsorerede profilannoncer.

KLASSISK MODERNE JUL

NU

INSPIRATION

GØR JULEN HELT

274

GAVEFUND, DER GØR JULEN

Én ting er si


Tema: ALT OM BABY/ANNONCE

Klassisk dansk design Nu lancerer Safe and Care co. Ziza, en danskdesignet højstol, der er så fin, at man med glæde byder den velkommen omkring spisebordet. Den kan bruges med en babyindsats og pude fra barnet er ca. 6 måneder. Med bakkebordet, som kan monteres på højstolen, sidder barnet godt og sikkert med sin mad eller legesager og har sine ting indenfor rækkevidde. Højstolen er fremstillet af så meget genanvendt materiale, som kan bruges uden at gå på kompromis med styrke og sikkerhed.

Psst...

Har du en baby, og har du lyst til at prøve højstolen Ziza, så gå ind på www.bornogfritid.dk/kommende-test og udfyld formularen.

n v ø s s y b Ba

Ny forskning viser, at babyers søvn er vigtig for deres indlæringsevne Forskerne bag studiet gennemgik forskellige øvelser med 216 babyer, som blandt andet involverede bestemte lege med hånddukker. Halvdelen af babyerne fik efterfølgende en lur på 4 timer. Den anden halvdel fik en lur på en halv time eller slet ingen. Dagen efter forsøget opmuntrede forskerne babyerne til at gentage de øvelser, som de havde lært dagen forinden. Det viste sig, at de babyer, som fik en lur på fire timer, huskede de forskellige aspekter af øvelserne markant bedre end de babyer, som fik en lille lur eller slet ingen. Kilde: Videnskab.dk

Er du kvinde i den fødedygtige alder? Ved du, at symptomer som for eksempel hovedpine, mangel på energi, og det at du bliver forpustet ved moderat aktivitet, kan være tegn på, at du har jernmangel? Som kvinde forbruger du jern, når du har menstruation, er gravid, sveder, er meget fysisk aktiv eller giver blod. De fleste kvinder spiser mindre jern end anbefalet af Fødevarestyrelsen, har små jerndepoter og derfor har mange jernmangel. Desværre er vi vant til at jerntilskud giver forstoppelse, særligt når man er gravid, men der findes faktisk et produkt som optages så godt, at det ikke stopper maven til. aminoJern er et veganervenligt jerntilskud, som tilmed er testet på gravide på svangreambulatoriet på Næstved Sygehus. De gravide kunne i testen nøjes med blot den halve dosis aminoJern, og hvad man ikke spiser, får man jo ikke forstoppelse af.

6 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101


Tema: ALT OM BABY/ANNONCE

BØRN & FRITID

”Sebastian er vild med sutterne, og vi kan vist roligt sige, at det har været svært at vælge en favorit sut, for én sut var slet ikke nok. Her er mottoet: Jo flere desto bedre.”

TESTER

Navn på

r e tt u s barnets

Med sine helt egne personlige sutter med navn på, er det noget nemmere at få den rigtige sut med hjem, når man henter barnet i dagplejen eller vuggestuen. Man slipper også for at sprede smitte børnene imellem, hvis de bytter rundt på sutterne og bruger hinandens. Hos Navnesutten graveres barnets navn på sutterne, så skriften ikke kan slides af og også holder sig fint, når sutterne koges for at fjerne de urenheder og bakterier, der samles på sådan en. Alle navnesutterne er selvfølgelig BPA-, PVC- og phthalatfri.

Camilla Schou, mor til Sebastian.

Sebastian

”Astrid er vild med sine nye sutter, og de findes i så skønne farver. De er faktisk meget rimelige i pris, så vi vil helt klart foretrække, de fine sutter med navn på fremover.” Dorthe Kjærsgaard, mor til Astrid.

”Leia har været slemt ramt af virus, og har haft svært ved at finde trøst i andet end mor og far, men de nye sutter var alligevel interessante og skulle prøves. Hun har godkendt dem, og det passer rigtig godt med at hun netop er startet i vuggestue, hvor navn på tingene er et must.”

Leia

Vita ”Nu har Vita, med stor begejstring, fået kigget, gnasket og suttet på de fine navnesutter. Vita valgte hele tre yndlingssutter. Selve navne-trykket på sutterne er så fint og enkelt. De små symboler og de forskellige skrifttyper betyder, at man kan gøre sutterne ekstra personlige.”

Astrid

”William elsker sine helt egne sutter. De er virkelig superlækre, og han er kæmpe fan af at have dem i munden og faktisk også i hånden, hvor de ligger godt. Jeg synes at de har et rigtigt fint design og at navnet på Navnesutterne står rigtig flot og tydeligt.”

Anja Jordan, mor til Leia.

William

Helle Bjergsted, mor til William.

Katja Hermansen, mor til Vita.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

7


Tema: ALT OM BABY

r å 3 Børns udvikling 0Børn udvikler sig intenst, både fysisk og mentalt. Det kan gå så stærkt, at man som forælder kan blive overrasket over, at barnet kan noget nyt nærmest fra den ene dag til den anden. Det lille barn har brug for tryghed og nærhed, når det skal vænne sig til sin nye forståelse af sig selv og omverden. Af Jane M aul, autoriseret psykolo g

H

vorfor græder hun så meget? Hvorfor skriger han, hver gang jeg forlader rummet eller lægger ham ned? Nogen kalder det tigerspring, og de fleste forældre kender situationen: Vi kan ikke regne årsagen ud til vores barns reaktioner. Ofte prøver vi alt muligt, som ikke virker. Eller måske virker det i dag og ikke i morgen. Det kan synes umuligt at finde en rytme, og vi kan blive helt udmattede af at dække barnets behov. Det er en del af tiden med tigerspring, og det er helt normalt. Når børn tager et spring i deres udvikling, skal de vænne sig til deres nye forståelse af sig selv og omverdenen. Og som forælder skal man vænne sig til at møde barnet, som det er lige nu.

Hjælp til at regulere sig selv Fra barnets fødsel – nogle taler allerede om fostertilstanden – bliver barnets evne for tilknytning dannet. Den relation barnet har til sine forældre, er en skabelon for, hvordan barnet anskuer sig selv og verden. Det er simpelthen nødvendigt for barnets udvikling, at det har en tryg relation fra start. En relation, der giver det omsorg og lærer det, hvordan man er sammen med mennesker. Sat lidt på spidsen kan man sige, at man lærer at være menneske sammen med mennesker. Omsorgen er afgørende Det er i tilknytningen til sine omsorgspersoner, at barnet får de første byggeklodser til at lære at regulere sig selv. Det vil sige evnen til at tænke, før det handler.

8 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101


Tema: ALT OM BABY

Tilknytning har stor betydning for dit barns udvikling Q Vi er biologisk kodet til at knytte os til dem, der giver os omsorg. Børn er afhængige af, at deres nærmeste voksne kan stimulere, rumme og berolige dem, for at udvikle sig optimalt. Q Tilknytningen danner fundamentet for, hvordan børn oplever og fortolker sig selv og omverdenen. Det er altså her, at barnet lærer at skabe og vedligeholde en følelsesmæssig relation til et andet menneske.

Skal man lade sit barn græde ved sengetid? Barnet kan ved sit nyeste udviklingstrin og tigerspring opleve verden som utryg, skræmmende og forvirrende. Det kan derfor have brug for tryghed fra dig. Det viser barnet ved at sende klare signaler om, at nu har det altså brug for at blive båret. Det kan føles, som om barnet klistrer til én, og at man ikke kan tilfredsstille barnets behov nok til, at det finder ro til at blive lagt for sig selv. Det er naturligt, at barnet har behov for at være tæt på og mærke nærhed, imens det langsomt finder tryghed i den nye verden, der har åbnet sig for det. Et trygt barn vil udforske verden, for dernæst at vende tilbage til mor eller far og mærke, om mor/far nu også synes, at alt er okay, at verden er et sikkert sted. Jo ældre barnet bliver, jo længere tid og afstand vil det lægge til sine forældre, for dernæst at vende hjem til sin trygge base.

For at barnet på sigt kan lære at regulere sig selv, har det behov for, at forældre eller andre omsorgspersoner regulerer det. Altså hjælper barnet til ro, når det bliver følelsesmæssigt stresset. Det betyder, at mor eller far med deres nærvær og voksne strategier kan hjælpe barnet med at få blusset skruet ned på fire, når det hele bobler over i for eksempel vrede og frustration. Ved 2-3 års-alderen begynder barnet at udvikle sin egen selvregulering, det kan ses ved, at barnet for eksempel kan udholde at være sulten mere end få minutter, før behovet stilles.

Tigerspring og behov for tryghed og nærhed Når man taler om små børns udvikling, hører man ofte om de såkaldte tigerspring. Tigerspring betyder, at børn udvikler sig på mange områder på én gang. Man kan sige, at de springer i deres forståelse af sig selv og deres omverden. Man taler også om, at børn udvikler sig i ryk. Som forælder kan man blive overrasket over, at barnet næsten fra den ene dag til den anden kan noget helt nyt. Det kan være udfordrende, når et barn tager et tigerspring i sin udvikling. Barnet kan virke utilpas og uroligt, have svært ved at sove og græder mere, end det plejer. For eksempel, gennemgår barnet en udvikling ved femugers alderen, hvor sanserne modnes. I løbet af dette tigerspring går barnet fra at opleve verden i sort/hvid til at opleve den i farver.

Når børn begynder i institution De fleste børn starter i vuggestue eller dagpleje, når de er omkring et år gamle. Samtidig skal den barslende forælder som regel tilbage på arbejde. Det er en stor omvæltning for dit barn, at skulle forlade hjemmets trygge rammer, med mor eller far som den primære omsorgsgiver. Derfor kan barnet i den periode have behov for ekstra nærhed, når I kommer hjem. Det kan man mærke ved, at barnet gerne vil være helt tæt på dig. Det vil sidde på armen, med på toilettet og have sine klodser med ud i køkkenet, når du laver mad. Du kan lære dit barn at håndtere frustration Det kan også være en stor omvæltning som forælder, at skulle aflevere og undvære sit barn. Uanset hvor søde og omsorgsfulde pædagoger, man afleverer til.

>>

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

9


NÅR KUN DET BEDSTE ER GODT NOK TIL DIN BABY Dejligt blødt og behageligt Ekstra skånsom mod sart babyhud • Beskytter din babys sarte hud med

• Produkter anbefalet af Asthma Allergy Nordic,

optimal blødhed. • Superbløde materialer, der ånder.

• Dermatologisk testede til at være så naturlige og

Passer til babyer med sart hud. skånsomme som muligt for babyers sarte hud.

Blid mod navlen

• Speciel udformning foran. • Skabt til at beskytte den sarte navle. • Findes både på Libero Touch Premature og størrelse 1 og 2.

• Lotionfri, så du har mulighed for at give dit barn det, det har brug for.

Kloge valg for miljøets skyld

• Vi arbejder for at bidrage til et bæredygtigt samfund. • Svanemærkede bleer lever op til strenge krav til klima, kemikaliebrug og miljø. • FSC-certificerede bleer indebærer et ansvarligt skovbrug, der skal sikre et bæredygtigt samfund.


Tema: ALT OM BABY

Gode råd til forældre med 2 - 3-årige Q Det er normalt og nødvendigt for udviklingen, at barnet bliver frustreret og trodsigt. Q Det er også normalt, at man som forælder nogle gange føler sig mislykket og ikke ved, hvordan man skal være over for sit barn, eller at man får dårlig samvittighed, bliver vred eller inkonsekvent. Q Det er ikke farligt at blive vred og vise det. Det hæmmer ikke barnet. Barnet behøver modstand for at kunne udvikle sig. Vi kan ikke og behøver ikke at være konsekvente i den her periode. Q Det kan være skønt at tale med andre forældre, bedsteforældre eller pædagoger og lærere, som også kender barnet godt.

>>

ge for ‘trodsalderen’, men det handler snarere om selvstændighed. Dit barn oplever nu sig selv som et selvstændigt væsen, der har sine egne følelser og tanker. Og de fleste børn holder sig ikke tilbage med at give udtryk for deres følelse af selvstændighed.

Den gode nok forælder Man kan som forælder føle, at man hele tiden skælder ud og skal sætte grænser. Man har måske også mange konflikter med sit barn i løbet af en dag. For eksempel når man skal ud ad døren om morgenen og ikke har tid til at vente på, at Noah eller Inga selv tager flyverdragt og sko på. Og man kan lige vove på at spørge, om man skal hjælpe: “Jeg vil selv!”

Når barnet er faldet til og har vænnet sig til at være i institution, vil man typisk opleve, at barnet igen tager et stort spring i sin udvikling. Det kan føles som et stik i hjertet, at barnet udvikler sig så hurtigt. Som forælder kan man have svært ved mentalt at følge med.

Fristende at hjælpe barnet Fra omkring etårs-alderen begynder børn at finde ud af, at de selv kan spise og måske også tage tøj på. Det er også her, de gerne vil hjælpe mor og far med alt muligt og umuligt. For eksempel med at gøre rent, slå græs og lave mad. De tager med andre ord et spring ind i selvstændigheden. De vil selv! Men de kan ikke altid selv, og det oplever børn som voldsomt frustrerende. Samtidig har barnet behov for tryghed, faste rammer, struktur, opmuntring og støtte for at udvikle sine færdigheder. Man kan som forælder blive meget fristet til for eksempel at fortsætte med at give barnet tøj på, selvom det selv vil og måske kan, fordi man derved måske kan spare 20 minutter på en travl morgen – bare på den opgave. Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at barnet øver sig i at blive selvstændig. Og øvelse gør mester. Dit barn øver sig hele tiden i en hel masse færdigheder. Det har derfor behov for, at du opmuntrer og anerkender indsatsen. Også selv om det er meget hurtigere selv at kaste barnet i flyverdragten.

Barnet forholder sig meget konkret til et ‘nej’ Det er en nødvendig del af barnets udvikling, at det adskiller sig fra sin mor, far eller andre nære voksne. Samtidig er barnets hjerne ikke så udviklet, at det kan generalisere ud fra irettesættelserne. Så når mor siger ‘nej’ til at spise jord fra haven, kan barnet ikke regne ud, at det også betyder ‘nej’ til at spise jord ude på vejen. Man kan som forælder godt blive træt af at gentage sig selv, og et ofte hørt svar er: “Hvor mange gange skal jeg sige det”, og det kan barnet jo ikke svare på. Samtidig kan dit barn virke meget egoistisk, for det for eksempel ikke vil dele sit legetøj med kusinen. Og det er også egoistisk. Barnet udvikler først i fire til seksårs-alderen en forståelse af, at andre mennesker føler og tænker noget andet end det selv, så barnet er kun optaget af sine egne tanker, følelser og behov. Q

Jeg vil selv! Den efterfølgende periode, når barnet er 2-3 år, kalder man-

Kilde: altompsykologi.dk, Dansk Psykolog Forening

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

11


Tema: ALT OM BABY

Snak løs

n r a b d æ p s t i d med

Sproget skal stimuleres fra start. Selv om det måske virker lidt fjollet at fortælle baby om alt, hvad du gør og ser, så forærer du barnet et stort, sprogligt forspring og større selvtillid ved bare at sludre løs. Af Dea L arsen

Nu tager mor lige mascara på, ja det gør hun... "Så skal mor lige have sat vand over til en kop the. "Nå – der ligger du og kigger på vaskemaskinen, mens mor lægger tøj sammen, hva´? Hvis nogle hørte de monologer, som mødre kan føre i selskab med et spædbarn, ville de sikkert trække på smilebåndet. For det virker måske temmelig fjollet, når du forsøger at forklare baby, hvad du gør og hvad han gør. Men der er rigtig god mening med galskaben. Faktisk giver du dit barn et stort forspring i forhold til de børn, som forældrene ikke snakker og storpludrer med hele tiden. Når du taler til din baby, hjælper du nemlig med at opbygge et passivt ordforråd. Det betyder, at selv om barnet endnu ikke kan tale, så kan det reagere på det, der bliver sagt og nærmest huske det til senere brug, siger en talepædagog.

Sukkersød tone Når du hører dig selv sige med sukkersød og en smule skabet stemme: "Du er bare den mest nuttede, lækre, lille baby i hele verden", så skal du ikke skamme dig. Tværtimod. Tonefaldet og den lyse stemme giver bare dit lille barn endnu større lyst til at lytte og lære. Hvis du taler du med glad og positiv stemme, får barnet mere lyst til at lytte, frem for at du taler i en træt, lidt ligegyldig tone. Men det vigtigste er dog at sætte ord på. Det hjælper på alle måder dit barns sprogudvikling, at der bliver talt så meget som muligt til det, siger talepædagoger med speciale i børns sprogudvikling. Det kan du lære – også selv om du måske er den lidt mere tavse type, som ikke naturligt bare taler dagen lang til en umælende baby. Tid og tålmodighed Det kræver tålmodighed og tid, hvis du vil give dit barn en sund sprogudvikling. Helt konkret foreslår talepædagoger, at du gør det til ren rutine – som at amme og skifte ble – at sætte ord på, hvad du gør og hvad der

1 2 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101


Tema: ALT OM BABY

Sådan stimulerer du din babys sprog Q Lys stemme

Q Syng

Q Pauser

Når du taler med lys stemme, taler lidt for hurtigt og med små, korte ord, vil du automatisk fange barnets interesse.

At synge for sit barn er vigtigt. Barnet falder til ro og vil nyde at lytte til melodien i din stemme.

Q Sæt ord på

Q Øjenkontakt

Selv om det er godt at snakke løs, så husk de vigtige pauser. Giv dit barn tid til at svare eller til at hvile hjerne og ører. Vær opmærksom på, om barnet har brug for en pause. Barnet vil ofte dreje ansigtet væk.

Fortæl, hvad der sker, og hvad I skal. ”Nåå, bliver du bare så ked af det... er du sulten? Mor tror, du er sulten…”, osv.

Sørg for at sidde, så I har øjenkontakt. Husk at det lille barn ser bedst i en afstand af ca. 30 cm.

Kilde: Pia Hern og Helen Lyng Hansen

sker omkring jer lige nu. "Nu skifter mor din ble, nu laver mor mad, nu starter far græsslåmaskinen, nu kigger du på dine fingre", og hvad du ellers kan finde på. Og så er det vigtigt, at du taler tydeligt og i korte sætninger. Det er vigtigt at gentage ord igen og igen, så babyen tit hører de samme ord som mor, far, bror, søster, sut og mad. På den måde vil barnet hurtigt forstå det, du siger, og samtidig opbygge et passivt ordforråd til senere brug. Det gør også barnets udtale bedre, hvis ordene er velkendte og er blevet sagt højt mange gange.

Start med det samme Du kan ikke starte for tidligt på at tale med dit barn. Lige efter fødslen vil din stemme

først og fremmest give dit barn nærvær og nydelse. Også selv om det kan være svært at aflæse, fordi den nyfødtes reaktion jo begrænser sig til at kigge og måske bevæge sig lidt. Men babyen elsker lyden af mors og fars stemmer. De betyder tryghed og omsorg. Barnet bliver trygt, når det får den opmærksomhed, det har brug for – og sød pludren fra mor og far er synonymt med opmærksomhed i den alder. Det giver også andre fordele og forspring til dit spædbarn, at du snakker løs. Udover sproglig udvikling giver ordene nemlig også dit barn selvtillid og bedre læse - og skrivefærdigheder i skolealderen. Q

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

13


Tema: ALT OM BABY

r e g vT illin

Når to bliver til fire Nogle gravide håber på tvillinger, imens de fleste får et chok når de finder ud af, at de venter to babyer. De fleste vænner sig heldigvis hurtigt til tanken, og glæder sig til dem begge.

Sandsynligheden for at få tvillinger øges... Q Hvis man har tvillinger i familien. Q Hvis man har fået tvillinger før. Q Jo flere børn man har i forvejen. Q Jo ældre kvinden er. Q Jo højere kvinden er. Q Jo højere BMI

Af B onnie Jensen

D

et tager mere tid at have to børn end et. Ikke kun fordi der er to, der skal have mad, skiftes, nusses og pusles, men også fordi det tager ekstra tid at lære to børn at kende. Tvillinger er jo i grunden bare to børn, som tilfældigvis har fødselsdag samme dag. De kan være enæggede eller tveæggede og ligne hinanden mere eller mindre, men de har fra fødslen hver deres personlighed, som er forskellig fra alle andre. Den skal man støtte og udvikle, så alle træk kommer frem, ikke hverken hæmme eller fremme noget for at få dem til at ligne eller adskille sig fra hinanden. De skal hverken presses til at ligne hinanden som to dråber vand, eller til at være helt forskellige. De skal behandles som de personer, de er. Man skal styrke deres forskelligheder med respekt for samhørigheden, for tvillinger har som regel et fællesskab, som andre søskende ikke har. De følger hinanden gennem livets faser og har fælles oplevelser på

1 4 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

en måde, som andre ikke kan have. Mange voksne tvillinger siger, at de har en fornemmelse af aldrig at være alene. Hvis de ellers har haft det godt med hinanden, forstår de hinanden uden at behøve at sige ret meget.

Det usynlige bånd Det „usynlige bånd“, der kan være mellem tvillinger, skabes gennem tvillingers fælles livsbetingelser. De har været foster sammen, de er blevet født „sammen“, de ser ofte ens ud, har gennemgået de forskellige udviklingstrin samtidig, er vokset op i den samme familie og har den samme historie. Ens medtvilling er den mest


Tema: ALT OM BABY

konstante person i ens liv, og tvillingernes liv er kædet sammen på den tættest mulige måde. De forstår hinanden i stort set alle sammenhænge.

Alene-tid Som tvillingeforældre kan det være svært at finde alene-tid med det ene barn. Selv om det kan være svært, så prøv at finde et tidsrum hver dag at være alene med hvert af børnene i, så det er muligt at give den enkelte den fulde øjenkontakt og den udelte opmærksomhed. Selv om babyen ikke har noget sprog endnu, foregår der en masse kommunikation mellem forældre og barn. Senere, når man er nået til historie-stadiet, skal man prøve at læse sammen med dem enkeltvis, bare en gang imellem. Undgå at den ene tvilling taler for den anden. Hvis den ene beder om et glas vand, så undlad automatisk at give den anden, før han/ hun selv beder om det. Hvis tvillinger afbryder, så lær dem, at hver har sin tid, og man må vente til det er ens tur. I dag, hvor mange børn kommer ud blandt mange andre børn og voksne i dagpleje, vuggestuer, børnehaver mm. og dermed ikke isoleres i deres tvillingesituation, er det ikke noget problem, da de hele tiden tvinges til at relatere sig til andre end hinanden. Enæggede eller tveæggede Enæggede tvillinger sammenlignes for deres lighed og nyder en masse opmærksomhed. Her ligger udfordringen i at være opmærksom på, at der er tale om to selvstændige individer. Tveæggede tvillinger, dreng-pige, sammenlignes mindre, og yder godt af at have status ved at være hver sit køn. Ingen forventer, de skal være ens og kunne det samme, drenge og piger er jo som bekendt forskellige. At få tveæggede tvillinger, af samme køn, er nok den største udfordring for tvillingeforældre. De sammenlignes konstant ved deres forskellighed og bliver bedømt og vurderet i forhold til hinanden. Genetisk har de ikke større fællesskab end søskende i almindelighed. De er forskellige i udseende, højde, drøjde, forskellige i motorik, temperament, følsomhed mm. Der vil være forskelle på stort set alle områder hos tveæggede tvillinger. Tveæggede tvillinger af samme køn er de mest indbyrdes rivaliserende af de tre tvillingetyper. Processen starter tidligt, allerede fra det første smil, til hvem der går og snakker først. Hvem er kærligst, den dygtigste i skolen, bedst

Gode ideer til at skabe et godt tvilllingeforhold Q Giv børnene navne, som ikke let forveksles, men understreger, at de er to. Q Brug børnenes navne og sig kun »tvillingerne«, når det er berettiget. Q Sig ikke »I«, men tal til dem som to selvstændige personer. Q Sørg for, at det enkelte barn har ting, som er helt dets egne. Q Giv dem forskellige ting, fx forskellige fødselsdagsgaver. Q Giv dem engang imellem forskellige oplevelser. Q Giv børnene lov til at skændes og være uenige.

til sport, har flest venner etc. Dette giver forældre til tveæggede tvillinger, af samme køn, et meget stort ansvar. For netop at møde det enkelte barn, dér hvor det er og udvikle og værdsætte dette særlige barns helt unikke væsen og talenter. Det kan være rigtigt at skille tvillingerne ad i børnehave og skole etc. men det kommer i hvert eneste tilfælde an på det enkelte tvillingepar. Man skal passe på med at problematisere for meget, og huske at medtvillingen formodentlig også er den allerbedste ven, ham/hende, som man har delt alt med, lige fra spæd, og den der kender én bedst. Det venskab skal der værnes om.

Hvem får tvillinger? 1 ud af 83 kvinder får tvillinger. Hvis du selv er tveægget tvilling eller der i øvrigt er tveæggede tvillinger i din familie, er sandsynligheden for at få tvillinger 5 %, uanset om det er på din mors eller fars side af familien. Har du allerede født tveæggede tvillinger er der 10 % sandsynlighed for, at din næste graviditet også bliver med tvillinger. Hvorvidt der er enæggede tvillinger i din familie eller ej har ingen betydning, da det kun er tveæggethed, der er arveligt. To tredjedele af tvillingegraviditeterne er tveæggede tvillinger, dvs. der har været frigivet to æg ved kvindens ægløsning, og de er begge blevet befrugtet med hver deres sædcelle. De to fostre er ikke mere ens end søskende, der er født på forskellige tidspunkter. Q

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

15


Tema: ALT OM BABY

Baby, baby, baby... Babys seng

Dyne og hovedpude

Lad barnet sove med en tynd babydyne, der passer til sengen, og som barnet kan sparke af sig og ikke bliver viklet ind i og kvalt i. Barnet skal ikke have hovedpude, så kan barnet lettere bevæge hovedet under søvn. Undgå desuden løse tæpper, legetøj og andet, som barnet kan vikle sig ind under søvnen.

Madras

pusleplads

Sikker

Babys madras skal være relativ fast og gå helt ud til kanten af sengen. Undgå brug af plastik, da det giver risiko for, at barnet kan blive kvalt.

Børn kan være meget livlige, lige fra de bliver født. En pludselig bevægelse og et øjebliks uopmærksomhed kan være nok til, at barnet falder på gulvet med hovedet først. Q Vælg et puslebord som er stabilt og solidt. Q De nødvendige ting skal være inden for rækkevidde. Er der ikke en vandhane ved siden af puslepladsen, kan et vandfad eller en termokande med lunkent vand bruges i stedet. Q Barnet må aldrig ligge alene på puslebordet. Hvis I må gå fra puslepladsen, så tag altid barnet med, eller læg det på et tæppe på gulvet. Q Undgå at lægge barnet i jeres egen seng eller på sofaen, som barnet også kan trille ned fra. Kilde: Sundhedsstyrelsen

BabyBio Selv om det er skønt at være på barsel, og hygge om familien i hjemmet, er det altså også skønt at komme lidt ud. Trom mødregruppen sammen, og kig nærmere på fænomenet, BabyBio, som findes i mange biografer landet over. BabyBio er forbeholdt nybagte forældre og finder ofte sted om formiddagen. Filmene i BabyBioprogrammet afvikles med dæmpet lyd og en lille smule lys, så det er muligt at have din baby med ind i salen.

1 6 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101


Tema: ALT OM BABY

Barnets allerførste ord afsløret Det er svært at vide, hvad en lille babys tanker i virkeligheden kredser om. Her giver danske forskere fra Center for Børnesprog, Syddansk Universitet, os et indblik i det lille barns verden. Forskerne har nemlig klarlagt, hvad danske børns første ord typisk er. Det har de gjort via en stor spørgeskemaundersøgelse, der er baseret på 6.112 børn i alderen 8 til 36 måneder.

Her er top-20 over danske børns første ord:

Amning

og tæt kontakt med baby

Hvis det overhovedet er muligt, anbefales det stadigvæk, at amme barnet. De fleste børn vokser, som de skal og har det rigtig godt udelukkende på modermælk, til de er ca. seks måneder. Børn, der ikke ammes, skal have modermælkserstatning som er tilpasset spædbørns behov fra fødslen og de første 5-6 måneder. Fra barnet er to uger, gives D-vitamin-dråber til alle, uanset hvad de får at spise. Uanset om man ammer sit barn eller giver baby modermælkserstatning i en sutteflaske, er det vigtigt at være nærværende og at give sig tid til at nyde denne hyggestund, som skaber det helt særlige bånd til den lille ny.

1. mm mm (lækkert-lyd) 2. hej 3. årnnn (bil-lyd) 4. vov (hund-lyd) 5. hej hej (farvel) 6. tak 7. grrrr (løve-lyd) 8. far 9. borte tit/titte bøh (gemmeleg) 10. mad 11. ja 12. nej 13. muh (ko-lyd) 14. mor 15. av (gør-ondt-lyd) 16. mjav (kat-lyd) 17. rap (and-lyd) 18. klappe kage (leg) 19. barnets eget navn 20. det (er lige så hyppigt som ‘bus’) Kilde: Videnskab.dk

Babysvømning De fleste babyer elsker, at komme med mor eller far i det dejlige lune babybassin i svømmehallen. Det er en herlig måde for barn og forældre at være sammen på. Man er koncentreret om hinanden, og barnets sanser og motorik styrkes. Man behøver ikke at kunne svømme, idet babysvømning altid foregår i et specielt bassin med lav vandstand og en højere vandtemperatur end i svømmehallens øvrige bassiner. Vælg gerne et ”svømmehold” med en babysvømmeinstruktør som kan give tips og vejledning til øvelser og leg, så barnet bliver fortrolig både i og under vandet.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

17


Tema: ALT OM BABY

Blød

babyhud Bløde kinder, buttede lår og ”elastikker” om håndleddene. En baby med hud så blød som silke. Denne beskrivelse stemmer nok meget godt overens med det billede, vi helst ser af den lille ny. Virkeligheden er imidlertid, at babyhud er ret modtagelig for ydre påvirkninger. Af Henriette Rosenthal

E

t spædbarns hud er tyndere end voksnes, og indeholder ikke den samme bakterieflora til at beskytte mod fremmede mikroorganismer og ydre påvirkninger som for eksempel vind, sol og sæbe. Derfor er det vigtigt at holde huden ren og tør for at øge hudens modstandsstyrke, ligesom det også anbefales, af Astma- Allergi Danmark, at gå i en lang bue udenom produkter der indeholder parfume ─ også af den naturlige slags. Naturlige eller økologiske parfumestoffer og essentielle olier er nemlig lige så allergifremkaldende som industriens kemisk fremstillede duftstoffer, og kan derfor også fremkalde irritation og udslæt på den sarte babyhud. For at være på den sikre side, er det derfor en god idé at vælge produkter, hvor der står „parfumefri“.

Bliver huden imidlertid rød, kan man smøre huden med et tyndt lag zinksalve og være ekstra opmærksom på at holde ”området” tørt.

Rød i halen En baby har numsen pakket ind i ble de fleste af døgnets timer, men på grund af de hyppige afføringer babyen har i starten, er huden ofte fugtig. Hyppige bleskift og gode engangsbleer sørger for, at den tynde hud holdes tør og fin. Hvis halen alligevel er blevet rød, kan man, også her, benytte lidt zinksalve til at danne en barriere og beskytte huden, så det ikke svier, mens huden heler fint op igen. At ligge uden ble ved hvert bleskift og lade luften tørre huden yderligere, er også godt. Q

Udslæt på de bløde kinder Fuld af ubeskrivelig stolthed viser man stolt sin lille ny frem. Verdenens syvende vidunder, intet mindre. Og midt i stoltheden viser det sig, at den lille har fået udslæt eller endda bumser? Ja, det er nemlig helt normalt, at spædbørn får lidt udslæt i sine første uger. Knopperne minder om små bumser og kan bevæge sig rundt på kroppen. Disse kaldes også flyveknopper og er helt normale. Nogle børn får knopperne i sværere grad end andre. Dette er en reaktion på, at mors hormoner - som passerer over i barnets blod i fostertiden ─ men bare rolig ─ de forsvinder igen. Vær opmærksom på babyens hudfolder Man skal være særlig opmærksom på babyens hudfolder. Her er der en ekstra varmeudvikling, og der bliver nemt fugtigt. Dette kan medføre ildelugtende hudløshed. Det kan være steder som bag ørerne, under ”hagerne”, under armen, og i lysken. Man skal mærke efter om huden er tør. I så fald kræves ingen speciel pleje.

1 8 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

Kilde: Sundhed.dk og Astma-Allergi Danmark


Tema: ALT OM BABY

Gode råd om babyhudpleje Q Det er vigtigt at bruge produkter, der er så milde og nænsomme for babys hud som muligt. Produkterne bør være klinisk testede og dokumenterede milde. Q Undgå for eksempel parfume og andre unødvendige stoffer, da disse kan være allergifremkaldende. Q Blebørn kan få rødme i bleområdet af fugt, varme og urin. Sørg for at barnets hud er ren og tør efter bleskift. Q Er uheldet ude og bleområdet er blevet rødt og hævet anbefales et tyndt lag zinksalve som dæmper rødme og hævelse.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

19


Tema: ALT OM BABY/ANNONCE

Velkommen lubben

ik

Der er mange spørgsmål der popper op, når man finder ud af, at der er en baby på vej. Derfor er det rigtigt rart at møde andre, der enten er i samme båd, eller som har nogle erfaringer, man kan trække på. Af Henriette Rosenthal

J

eg blev selv mor, da jeg var 23 år, og jeg indrømmer gerne, at mit moderskab var en smule ”learning by doing”. Som ”first mover” i vennekredsen hvad angik forældreskab, var min kæreste og jeg på rimeligt gyngende grund. Der ville jeg have elsket at kende til Libero Klubben, for her kunne jeg have fundet svar på alle de spørgsmål, som meldte sig undervejs i graviditeten og livet som mor.

slagsbogen som du finder på Libero.dk. Du kan også downloade Libero Klubbens Graviditetsbog som iPad-app. I app’en kan du læse om alt, hvad der betyder noget, når du skal have en baby og om livet som småbørnsfamilie. Du får for eksempel gode tips om fødselsforberedelse, amning, kost og motion. Der er også praktiske tips, som for eksempel pakkeliste før fødslen og hvad du bør tænke på før du tager ud og rejse med en lille baby.

Kender du Libero Klubben? Hvis ikke, er du hermed inviteret til at deltage i dette fantastiske forældreforum på nettet eller via app´en. Her kan du udveksle erfaringer, stille spørgsmål til dine nye virtuelle venner, og få gode råd om alt det, du selv kan gå og blive i tvivl om. Når du registrerer dig som medlem i Liberoklubben, får du hver uge et nyhedsbrev med artikler om emner, der er relevante i forhold til hvor langt du er i graviditeten og om livet med små børn.

Få point når du køber bleer Når du køber Libero bleer til dit barn, får du point via unikke koder, som er trykt på indersiden af blepakkerne. Pointene kan du shoppe for i Pointshoppen. Her kan du få lækre sager

Når du er gravid Når du er gravid, får du opdateringer hver uge i Libero Klubbens gratis app, om hvordan din baby udvikler sig. Alle de spørgsmål der rumsterer i dit hoved, finder du svar på i op-

Din families klubside Hvis du opretter en familieprofil, kan du dele med nære og kære, hvad der sker i din familie. Få masser af tips og råd, tilpasset dit barns alder og forskellige faser direkte i dit nyhedsfeed i Libero Klubben.

2 0 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101


Tema: ALT OM BABY/ ANNONCE

Medlemsfordele Som medlem får du adgang til din egen graviditetskalender, nyttige oplysninger om dit barns udvikling, nye kampagner og det populære forum forældresnak, hvor du kan udveksle erfaringer med andre forældre.

til dit barn, som for eksempel sutter, tudekopper, nattøj og legesager.

Barnets fotobog Jeg kender mange, der har de bedste intentioner om at lave en ”Barnets Bog”, men som ikke rigtig får det gjort alligevel. Som nybagt forælder er der ti-tusinde ting, der er vigtigere at tage sig af. Når du er medlem i Libero Klubben, kan du nemt lave barnets helt egen fotobog. For vi er jo alle meget glade for at tage billeder af det lille pus, og de fleste af os gør det med vores smartphone. Det er pærenemt at lave Barnets Fotobog, for du skal bare uploade dine yndlingsbilleder, som i forvejen ligger i din smartphone, til din familieprofil i Libero Klubben og indsamle point. Derefter kan du bestille en trykt fotobog til dit barn og betale den med dine point. Q

Psst...

Få 300 gratis point Hvis du melder dig ind i Libero Klubben på Libero.dk og bruger denne kode: LIBBOGFW8K, får du 300 gratis point til Pointshoppen, så du kan komme i gang med at shoppe med det samme. Koden gælder frem til 30. april.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

21


Tema: ALT OM BABY

(Modelfotos)

Vaccination kopper?

d l o k s mod

Nogle børn bliver hårdt ramt af skoldkopper, andre slipper lettere. Børn behøver faktisk ikke at få denne børnesygdom, for sagen er den, at der findes en vaccine mod skoldkopper. Vidste du det? Af Henriette Rosenthal

J

eg var ikke klar over det, men jeg kan afsløre så meget som, at havde jeg vidst det, ville jeg gladeligt have tilvalgt det, da mine egne børn var små. Der er nemlig ikke ret meget pænt at sige om børnesygdommen, som i bedste fald blot er møgubehagelig mens den står på, og i værste fald medfører alvorlige komplikationer.

Skoldkoppevaccine i børnevaccinationsprogrammet? I andre nordiske lande indfører eller overvejer de at indføre skoldkoppevaccination i deres børnevaccinationsprogram. I Danmark er vaccination mod skoldkopper ikke en del af børnevaccinationsprogrammet. Heller ikke selv om der hvert år er børn og voksne, der udvikler komplikationer til sygdommen. Vidste du for eksempel, at der hvert år bliver ind-

2 2 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

lagt mindst 130 børn med skoldkopper? De fleste af dem har komplikationer til sygdommen – nogle af dem alvorlige. En til to af børnene udvikler en blodprop i hjernen. Man kan dog vælge selv at betale for, at ens børn får vaccinen.

Hvad er skoldkopper? Skoldkopper er en børnesygdom, der skyldes virus og viser sig ved blæredannelse på huden. Smitte overføres via væske fra blærerne eller ved dråber, der hostes eller nyses ud i luften. Skoldkopper er en meget smitsom børnesygdom. Efter skoldkopperne er overstået, forbliver virus i dvale i nervecellerne og kan senere i livet give anledning til helvedesild. Det skyldes at den immunitet, der udvikles efter skoldkopper gradvis aftager. Hvis immunforsvaret svækkes,


Tema: ALT OM BABY

FAK TA for eksempel på grund af sygdom, kan virus reaktiveres og vise sig som helvedesild.

I lande som f.eks. Island, Finland og Tyskland er vaccination mod skoldkopper indført i børnevaccinationsprogrammet, og i Sverige er man i gang med at udarbejde en vurdering af, om man vil gøre det samme.

Det var en barsk omgang for Catinka Hvis skoldkoppevaccinen var inkluderet i det danske børnevaccinationsprogram, ville Lizette Haagensen have sagt ja tak på sine døtres vegne. Særligt Lizettes yngste datter Catinka, var hårdt ramt, og lægen fejede Lizettes bekymringer af bordet med et: ”Det er jo bare en helt almindelig børnesygdom”. – Catinka var under to år da hun fik skoldkopper. Jeg kendte til sygdomsforløbet, fordi hendes storesøster havde haft skoldkopper et par år forinden. Men jeg blev klogere, for de to sygdomsforløb viste sig at være meget forskellige. – I min mødre gruppe var der et barn, der fik skoldkopper, og faktisk mødtes vi alle sammen med vores børn af samme årsag. Vi var enige om, at fordi denne børnesygdom ikke rigtig var til at komme udenom, kunne vi lige så godt prøve at få den overstået. Catinka blev da også smittet. Skoldkopperne piblede frem på hendes krop, og efter et par dage var der så mange, at jeg tog hende til lægen. Catinka var spinkel af statur og vejede ikke mere end 10 kilo. Hele hendes lille krop var oversået med skoldkopper. Jeg føler ikke at lægen tog os specielt alvorlig, for det var jo bare en almindelig børnesyg-

dom og hans bedste råd var, at jeg badede Catinka flere gange om dagen for at lindre ubehaget ved sygdommen. Jeg gav hende derefter zinksalve på hele kroppen. Efter yderligere et par dage, kontaktede jeg lægen igen, men beskeden var den samme som sidst, og jeg behøvede ikke komme med mit syge barn, der på det tidspunkt var virkelig hårdt ramt af inficerede skoldkoppesår. I dag har Catinka ar i ansigtet og på kroppen efter skoldkopperne, og selv om de forhåbentlig fortager sig, ville det da have været rart at skåne sit barn for sådan en børnesygdom som skoldkopper, fortæller Lizette.

Smitte fra voksen til barn Helvedesild kan ramme alle, der har haft skoldkopper fordi det er en hudsygdom, som skyldes skoldkoppevirus. Virus gemmer sig i kroppens nerver, og helvedesild er en lokal genopblussen af skoldkopper i det hudområde, som den pågældende nerve forsyner. Hvis man er så uheldig at have fået vækket den skoldkoppevirus, der ellers helst skulle holde sig i ro, kan man heldigvis ikke smitte andre med helvedesild. Man kan til gengæld smitte personer med skoldkopper, hvis de ikke har haft det i forvejen. Vælger man at lade sig vaccinere mord skoldkopper, er man også beskyttet mod helvedesild som barn.Q

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

23


0,3 mm

1-4 mm

0,7 mm

0,8 mm


Tema: ALT OM BABY

Gode fedtsyrer under graviditeten

Når du er gravid, vil babyen trække veksler på de fedtsyrer, som du og din egen krop har brug for. Sådan er kroppen så viseligt indrettet, at den sørger for at forsyne barnet først. Ligesom du selv ville gøre, hvis det var op til dig. Da vi ikke selv kan producere de vigtige flerumættede fedtsyrer, er det vigtigt, at vi får dem tilført gennem kosten eller via tilskud. Af Henriette Rosenthal

V

i lever i en tid, hvor det kan være svært at hitte ud af, hvad der er godt eller skidt at spise. Anbefalingerne skifter lidt ligesom vinden blæser, og man får nemt indtryk af, at fedt er noget som vi helst bør undgå helt. Det er en sandhed med modifikationer. For vi skal have fedt, vi skal bare sikre os, at det er den rigtige slags og af en god kvalitet.

Kosttilskud mens du er gravid Både før, under og efter en graviditet er det vigtigt, at kroppen får næring og energi via sunde kostvaner, meget gerne med fisk på menuen et par gange om ugen. Fødevarestyrelsen anbefaler, at gravide bør have et højt indtag af fisk, helst af den fede slags som laks, makrel eller sild, men det er faktisk ikke helt tilstrækkeligt, hvis man vil give sin baby den allerbedste start på livet. Det du spiser, når du venter barn, har nemlig væsentlig betydning for barnets udvikling. Forskning viser, de gode fedsyrer er

vigtige, fordi de medvirker som byggesten i cellerne når et fosters hjerne og øjne udvikles under graviditeten. Ligesom de også har indflydelse på opbygning af hjernens celler. Når du bliver gravid og vil sikre dit barns udvikling bedst muligt, er det derfor rigtig god ide at spise fiskeoliekapsler. Her bør man så være opmærksom på fordelingen mellem omegaerne, ligesom der skal være en god mængde DHA i tilskuddet, da netop DHA har en væsentlig rolle i barnets udvikling.

Engelske studier dokumenterer effekt af fiskeolie indtaget under graviditet Studier foretaget i England viser, at daglige tilskud med MumOmega fiskeolie, som indeholder flere typer af fedtsyrer og højt indhold af DHA mindsker risikoen for, for tidlige fødsler, øger volumen af barnets hjerne og kan afhjælpe komplikationer som følge af diabetes hos moderen. Q

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

25


MEGET MERE

NYE

PARFUMEFRI HVERDAG REMA 1000 BABYOLIE

REMA 1000 KIDS SHAMPOO ELLER BAD

150 ml

225 ml

16

75

111,67 pr. liter

EMBALLAGER I GENANVENDT PLAST

13.57,78 pr. liter

REMA 1000 KIDS LOTION

REMA 1000 BABY ZINKSALVE

225 ml

100 ml

17.- 18 75,56 pr. liter

Discount med holdning!

189,50 pr. liter

95


Tema: ALT OM BABY

Familieforøgelseomi...

og økon

Efter de to lyseblå streger, som melder et lille nyt familiemedlems ankomst, er der mange ting at tage stilling til. Hvis man er ”førstegangsforælder”, skal man have anskaffet en hel del babyudstyr og det kan nemt blive lidt af en kostbar affære. Af Henriette Rosenthal

Redebyggeriet” er en af de hyggelige ting, man bruger tid på, når man venter en baby. Måske skal der byttes lidt rundt på møblerne, for at skaffe plads til nyanskaffelser som babyseng og puslebord. Man skal også vælge, hvilken type barnevogn, der passer bedst til den livsstil, man har. Bor man midt i byen er en mindre barnevogn mest handy at navigere med på fortovet. Har man en have, er en større barnevogn at foretrække, for så kan den lille sove middagslur udendørs. Jo større liggemål barnevognen har, desto længere tid kan den bruges til middagsluren. Faktum er at det er ikke helt billigt at anskaffe babyudstyr. Hvis man køber alt som nyt, er det ifølge Råd Til Penge, ikke ualmindeligt at udgiften løber op mod 25.000 kr. i engangsudgift alene til udstyr.

Sparetips til babybudgettet Tjek priser på babyudstyr. I tidens ånd, hvor overforbrug er et stort tema i debatten, kan man overveje, om det man ønsker sig, kan findes lettere brugt. Reshopper er en app, der fungerer som børnefamiliers lokale markedsplads. Her kan du købe brugt babyudstyr og -tøj, samt legesager. Det er også her du kan sælge det igen, når din baby ikke længere kan passe tøjet. De mindste slider ikke tøjet, så her kan man virkelig gøre nogle fine

indkøb til rimelige penge. Køb tøj og udstyr i neutrale farver, så kan du genbruge, hvis der kommer en lillesøster eller lillebror. De ting, du vælger at købe fra nyt, behøver du ikke betale fuld pris for, hvis du væbner dig med tålmodighed. Brug ventetiden til at holde øje med tilbud og udsalg. Man kan med fordel købe flyverdragten om sommeren og sommertøj i efteråret.

Spørg andre Spørg dine venner og bekendte om deres erfaringer. Man kan nemt, i forventningens glæde, komme til at købe ting til babyen, som man aldrig får brug for. Tal med erfarne forældre, så bliver du ikke lokket til unødvendige køb. Køb møbler der vokser med barnet Når du vælger møbler til din baby, kan du med fordel vælge møbler, der kan ændres i takt med at barnet vokser. En seng hvor tremmesiderne kan fjernes, og sengelængden kan øges. Et puslebord, som forvandles til almindelig kommode, når barnet ikke længere bruger ble, og en højstol med mange forskellige siddehøjder, som barnet kan bruge helt op til skolealderen. Q

Køb kvalitet Hvis du køber kvalitets babyudstyr og -tøj, holder det bedre, og er nemt at sælge videre, til en god pris, efter endt brug.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

27


Tema: ALT OM BABY/ANNONCE

Personlig

pynt

Når det lille vidunder skal have sit fine navn og døbes i kirken, skal det fejres med manér, og så gør det ikke noget hvis der er pyntet lidt fint op. Det er her det dygtige makkerpar hos CreativeWood kommer ind i billedet. De har specialiseret sig i håndlavede produkter udført i akryl og træ. Deres kreativitet og fantasi rækker langt, og skulle man have et særligt ønske eller idé, er de lydhør og vil hurtigt kaste sig over produktionen. Af ideer til barnedåbspynt kan der f.eks. nævnes en fin caketopper med babys navn, fine håndlavede navne udskåret i træ eller en fin svane i akryl ved hver gæst som bordkort. Hvad med barnets navn skrevet i akryl til at hænge på væggen? Mulighederne er mange, og det er egentligt nok kun fantasien der sætter grænsen. Du kan se meget mere på www.creativewood.dk

De fleste familier vælger at døbe deres barn i 3 måneders alderen. Måske fordi barnet sover mest i den tidlige alder, og kan sove sig igennem hele ceremonien. De fleste børn er mere vågne – og dermed muligvis også mere urolige – jo ældre de bliver. Det er jo ikke sjovt at holde barnedåb med en ulykkelig baby, der er ked af alt det uvante der sker omkring ham/hende.

Underholdning

til de større børn til barnedåbsfesten

De fleste børn synes det er kedeligt at være med mor og far til familiefødselsdage og -fester. Men hvis værterne har lejet en hoppeborg eller andet sjovt legeudstyr, så får tonen pludseligt en anden lyd, så kan det ende med at børnene slet ikke vil hjem igen. Hos Hvalsø Festudlejning, kan man leje mange sjove børne-lege-forlystelser, såsom hoppeborg, humanfootball, slush-ice maskine, popcornmaskine og mange andre sjove ting. Hvalsø festudlejning er familieejet, og uanset hvad man lejer hos dem, kan man være helt tryg, da de vægter sikkerheden højt. Alle deres børneforlystelser er godkendte og sikkerhedskontrolleret. Du kan se meget mere på www.hvalsoe-teltudlejning.dk

2 8 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101


Tema: ALT OM BABY/ANNONCE

Barnedåb er en vigtig og festlig begivenhed. Det kan også være en lille smule stressende, fordi man har hænderne fulde af en baby, og alt hvad det medfører af glæde og udfordringer. Derfor er det en lettelse at lægge planlægningen af festen i erfarne hænder og bare glæde sig til at nyde dagen. Af Henriette Rosenthal

Barnedåbmgivelser

i smukke o

H

vis I holder barnedåb på Restaurant Bellahøj, kan I slappe af og være med til jeres egen fest, uden at skulle bekymre jer om noget som helst.

Trelænget gård midt i byen Restaurant Bellahøj har til huse i en smuk, trelænget gård med stråtag, som kan dateres helt tilbage til 1682. I de gulkalkede længer på gården kan man holde sin fest i de fineste lokaler. Udendørsarealerne byder gæsterne velkommen og indrammer stedet, og den særlige beliggenhed ”på landet midt i byen” skaber en rigtig hyggelig stemning. Hjælp til menuen Hvis I er i tvivl om, hvad jeres gæster skal have at spise og drikke til festen, vil de erfarne kokke altid gerne råde og vejlede jer.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at kokkene på Restaurant Bellahøj meget gerne bruger sæsonens friske råvarer og allerhelst de økologiske. Deres vigtigste opgave er, at I mærker, at når man holder sin fest på ”gården”, er man i centrum og får opfyldt sine ønsker til den perfekte fest.

Mange eller få gæster? På Restaurant Bellahøj kan I holde barnedåb uanset, om I inviterer 20 eller 200 gæster. Så vidt spænder størrelsen på lokalerne, og personalet yder samme gode service uanset antal af gæster. Alle de fine lokaler skaber en følelse af hjemlig hygge kombineret med et historisk vingesus. Du kan læse flere detaljer på www.bellahoej.dk Q

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

29


• • • • • •

Cremer udviklet til tør eller skadet hud. Med hudidentiske lipider. 63-70% fedtstoffer, af dem din hud mangler. Virker i op til 24 timer. Lav PH-værdi. Reducerer hudens vandtab.

www.karopharma.dk


Tema: ALT OM BABY

Hvad skal du bruge

? t d ø f y n til en

Der er mange ting, man skal bruge, når babyen melder sin ankomst. Her er en huskeliste til de mest nødvendige ting. Af Henriette Rosenthal

Q Bedside crib, vugge eller seng

Q Sutter

Q Puslebord

Til den nyfødte kan en bedside crib, der er en lille seng med tre sider, som sættes helt tæt op din egen seng, være en rigtig god løsning. Så sover du helt tæt med din baby, uden at ligge i samme seng. Du kan også vælge en vugge eller tremmeseng, alt efter hvilke behov du og din baby har. Du får også brug for lagen, babydyne og sengetøj.

Måske er jeres baby en af dem, der finder ro ved at få en sut. Prøv jer lidt frem og køb et udvalg af sutter i forskellige størrelser og former. Så kan I finde netop den, der får jeres barn til at falde til ro.

Pusleborde findes i mange størrelser og modeller. Hvis I ikke har plads til et puslebord med skuffer under, hvilket er ret praktisk, findes der smarte væghængte modeller, der fylder ganske lidt i rummet, når de er klappet op. Puslepladsen er vigtigt, fordi det er her, man kan have en god kontakt med sin baby.

Q Tøj

Der er forskel på, hvilket tøj man kan vælge, alt efter om man har en forår/sommerbaby eller en efterår/ vinterbaby. Men som udgangspunkt er det smart at have et udvalg af body'er med forskellige længder på ærme og ben, strømper, trøjer, hue og strømpebukser. Q Barnevogn eller kombivogn

Man kan vælge enten en barnevogn eller kombivogn. Kombivognen er en kombineret barne- klapvogn, der kan bruges fra fødslen, og senere som klapvogn.

Q Stofbleer og klude

Man kan få brug for mange stofbleer, for man bruger dem til stort set alt. Både når babyen bliver ammet, i løbet af dagen, hvis du har en baby, der gylper, og til at lægge under den lilles hoved som en slags helt flad hovedpude. Q Autostol

Hvis I har en bil, får I brug for en autostol, så barnet er godt beskyttet under kørslen. I tilfælde af kollision er sikkerheden størst, hvis babystolen er fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Q Babyalarm

Hvis I lader babyen sove middagslur udendørs, eller jeres bolig er i flere plan, er det måske svært at høre babyens gråd eller pludren. Hvis I er usikre på, om I kan høre, når babyen vågner, kan en babyalarm være en god hjælp. Q Badekar

Et badekar er praktisk at have, når babyen skal vaskes. Vælg et der passer til jeres bolig alt efter, hvor meget plads I har til rådighed. Til mindre badeværelser findes der smarte sammenklappelige modeller.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

31


Tema: ALT OM BABY/ANNONCE

Sikre indkøb

e t s d n i m e til d

Hvordan ved man, at de indkøb man gør til sin baby, er gennemtestede og derfor de mest sikre på markedet? Af Henriette Rosenthal

D

et ved man, hvis man holder øje med, om produktet er mærket med Varefakta-mærket. Hvor langt bør der maksimalt være mellem tremmerne i en barneseng, hvordan ved man, at barnevognsstellet ikke ved et uheld kan klappe sammen, så barnet kommer i klemme, og hvilken højstol, der er den mest stabile, så man undgår ”faldulykker”? Hvis man er førstegangsforælder, står spørgsmålene i kø, og måske har du oplevet, at katastro-

3 2 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

fetankerne fylder en del, når man står med ansvaret for en lille ny.

Uvildig tredjepart Mange forældre tror, at der er offentlig kontrol med børneomsorgsprodukter, men i praksis er der meget lidt kontrol. Derfor er det vigtigt med en uvildig tredjepart som Varefakta til at teste for eksempelvis skadelig kemi, så det sikres, at produkterne overholder gældende fastsatte grænseværdier. Varefakta skaber tryghed, når du handler Varefakta har eksisteret siden 1957 og er en mærkningsordning, som i samarbejde med eksperter og fagfolk tester produkter, og holder øje med om varedeklarationen holder hvad den lover. Varefakta udtager produkter til stikprøvekontrol, for at sikre at de vedbli-

ver med at leve op til alle krav. På den måde kan du som forbruger være sikker på, at når du køber produkter med denne mærkning, så overholder de lovgivningens anvisninger og sikkerhedskrav, som der løbende stilles. Varer med Varefakta-mærket lever ofte op til krav, der går ud over lovgivningen. Det kaldes forskrifter og er ofte mere strikse end lovgivningen. Alle producenter kan få Varefaktamærket deres produkter, hvis de lever op til lovgivningen og Varefaktas særkrav. Q

FAK TA Varefakta-mærket findes på fødevarer, nonfood dagligvarer, dyrefoder, børneomsorgsprodukter, kosmetik, feminine hygiejneprodukter, cykellåse, røgalarmer og meget mere.


Tema: ALT OM BABY/ANNONCE

Varefaktas krav til de store babyindkøb Hvad er Varefaktas krav i test af barnevogne? Q at vognen ikke vælter ved almindelig brug Q at vognen bliver stående – også på et skråt underlag – når bremsen er slået til Q at vognen kan klare en regnbyge (hvis ikke skal der følge regnslag med, når du køber barnevognen) Q at der er frisk luft inde i vognen, hvis den ikke er bygetæt, og du bruger regnslag Q kontrol af antallet, afstanden og trækstyrke af seleringe i barnevognskassen Q kontrol af farlige afstande for børn, der kravler ud af barnevognen, f.eks. afstanden mellem barnevognskassen og stellet Q kontrol af holdbarhed og styrke Q kontrol af rustbestandigheden. Hvad kigger Varefakta på i en test af barnevognsseler? Q at spænderne ikke kan springe op og er konstrueret, så barnet ikke kan åbne dem selv Q om selen er fri for ftalater og azofarvestoffer Q at eventuelle metaldele ikke afgiver mere nikkel end tilladt og at de ikke er i direkte kontakt med huden Q at stropperne ikke kan glide i spænderne Q at holdbarhed af syninger og hæftninger er i orden efter brug og mange ganges vask Q selens pasform og brugsvenlighed. Hvad er Varefaktas krav til barnesenge? Q at tremmerne ikke kan bøje eller knække Q at afstanden mellem tremmerne er så tilpas lille, at et barn ikke kan komme i klemme med sit hoved eller sin krop Q at bunden kan holde til, at barnet hopper i sengen Q at sengen ikke bliver ridset for let, og at overfladen kan tåle fedt, spyt og vand. Højstole er testet for… Q at barnet ikke kan få fingre, arme, ben eller hoved i klemme Q at barnet ikke kan glide ud af stolen Q at stolen ikke kan vælte ved almindelig brug på stabilt og plant underlag Q at stolen ikke bliver ridset for let, og at overfladen kan tåle fedt og vand.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

33


FAMILIELIV/ANNONCE

Sikkerhed i hjemmet Børn er nogle små banditter ind imellem og kommer nemt galt afsted. Det koster ofte buler i panden og sår på knæene, som kan afhjælpes ved at mor puster på bulen og sætter et plaster på det sårede knæ. Af Henriette Rosenthal

D

et er jo aldrig rart, når det lille pus kommer til skade, men med lidt omtanke og nogle sikkerhedsforanstaltninger i hjemmet, kan en del af skrammerne undgås. Når vi kigger på ting, der kan gøre hjemmet til et mere sikkert sted at opholde sig, er der mange hjælpemidler at vælge imellem. Hvorfor ikke vælge det bedst gennemtestede sikkerhedsudstyr? Det er ovenikøbet skabt i et diskret og fint design, så det ikke ”springer i øjnene”.

Høj standard og moderne design Ved at kombinere den højeste standard for sikkerhed med moderne design fremstiller en dansk virksomhed sikkerhedsudstyr, som kan minimere risikoen for børneulykker i hjemmet. Virksomheden hedder Safe and Care Co., og hvis du vælger sikkerhedsudstyr herfra, får du foruden det flotte danske design børnesikkerhedsprodukter, der som de første, er godkendt efter EN-standarderne for sikring af skuffer, skabe og døre. EN-Standarderne betyder at børnesikkerhedsprodukterne er godkendt efter de skrappeste europæiske krav til, hvad produkterne skal kunne holde til, for at yde børn sikkerhed i hjemmet. Q

Forhindrer små pilfingre Magnetlås til skuffer og skabe, som er let at installere med patenteret metode – det har aldrig været nemmere og mere sikkert. Der medfølger en smart holder til ”parkering” af magnetnøglen, så du altid ved, hvor den er.

3 4 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

Pas på de varme gryder Denne smarte justerbare, selvklæbende komfurafskærmning, forhindrer de skoldningsulykker vi desværre hører om alt for ofte. Den er let at montere, det tager ikke mere end 5 min., og klares med stærk varmebestandig 3M tape, der er let at fjerne efter brug. Kan nemt tages af igen ved rengøring ved et trykknap-system for voksne. Komfurafskærmningen kan modstå en trækkraft på op til 35 kg.


FAMILIELIV/ANNONCE

Diskret sikkerhedsgitter Gennemsigtigt sikkerhedsgitter som er meget velegnet til døråbninger og passager, der bruges hyppigt. Sikkerhedsgitteret har indbygget trykog-løft-funktion, så det er nemt at betjene. Svært for børn, men enkelt for voksne. Der er mulighed for at blokere åbning den ene vej.

En sengehest til de mindste En sengehest sørger for, at barnet ikke triller ud af sengen midt om natten. SAFE sengehesten findes i to størrelser og er nem at montere med få enkle trin. Sengehesten er lille og praktisk, kan sammenklappes og tages med på overnatning hos bedsteforældrene.

Fakta om børn og ulykker i hjemmet Q Hvert år kommer ca. 100.000 børn mellem 0-8 år til skade og må en tur forbi skadestuen på grund af ulykker, der sker i og omkring hjemmet. Dette svarer til ca. 270 ulykker i døgnet. Q Ca. halvdelen af ulykkerne i hjemmet sker på grund af fald. Oftest er det hovedet/ansigtet, det går ud over. Her er det særligt børn under 4 år, der kommer galt af sted. Q Hovedårsagerne til ulykker i køkkener er kogende/varmt vand, køkkenknive og varme kogeplader. Q Hovedårsagerne til ulykker i stuen/soveværelse er døre, borde, hylder, skabe og senge, som børn slår sig på. Kilde: Børneulykkesfonden og Statens Institut for Folkesundhed

Undgå klemte fingre Dørstopper med ”parkeringsplads”. Dørstopperen er nem at montere og beskytter, så små fingre ikke kommer i klemme i døren. Har fast greb på døren og falder ikke af i brug. Dørstopperen har en smart holder, man sætter den i, når den ikke er i brug. Glatte trapper og små bløde strømpefødder kan være et farligt match Med skridsikringstape på trappetrinene kan du forebygge mange glid- og faldulykker. Tapen kan bruges til f.eks. trappetrin, indgangspartier, skrå eller vinklede overflader, stiger og tæpper. Tapen er nem at anvende.

Gitter foran den brandvarme pejs Her er et fleksibelt sikkerhedsgitter med ekstra bred låge. Anti-glidepuderne under lågen giver ekstra sikkerhed og beskytter trægulvene mod ridser. Gitteret kan udvides ubegrænset med ekstra udvidelsespaneler, og kan bruges i døråbninger, ved trapper og mange andre steder, som de små ikke skal have ubegrænset adgang til uden en voksen ved sin side.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

35


UNDERHOLDNING/ANNONCE

LÆS BØGER med dit barn

At læse en bog sammen med eller for sit barn, er en god hyggestund eller et fantastisk godt godnat-ritual. Det sætter nemt samtalen i gang og danner grobund for mange interessante emner. Ottos ikke-noget historier

Kindtanden Knud

Forfatter: Lars Daneskov Forlag: Høst & Søn

Når nogen spørger Otto, hvad har han har lavet, svarer han altid det samme: ”Ikke noget.” Også selvom han faktisk har været på tur med børnehaven, er blevet passet af mormor eller har haft legeaftale med sine venner. Selv når det handler om abenumser, seje badebukser, farlige huler, kostbare krukker eller statsministre under sengen siger Otto stadig bare ”ikke-noget”. Ottos ikke-noget historier er ti sjove og hverdagsnære historier om alle de små og store ting, der kan blive til et “ikke-noget” i løbet af en dag.

Forfatter: Henny Mikkelsen Forlag: Gyldendal

Kindtanden Knud får langt om længe kæmpet sig vej op gennem tandkødet i Sebastians mund. Men det er ikke noget rart liv, der venter ham: Han bliver hele tiden angrebet af sultne, griske tandmus; og tandbørsten kommer sjældent helt ind allerbagest i munden, hvor Knud sidder.

Verdens 100 klammeste dyr Den Rustne verden 2. Motorhjerte Forfatter: Adam O. Forlag: Høst & Søn

I en ikke så fjern fremtid må fire søskende konfrontere både kamprobotter og kyniske voksne i jagten på sandheden bag en verden af skrald og fake news. Ramona, Bowie, Peter og Lærke lægger planer hos deres bedstefar i Sverige. Planer, der skal afsløre sandheden om Onkel Dunkel og det allestedsnærværende firma, Atlas. Planer om at komme deres forældre til undsætning. Og planer, der involverer bedstefarens seks meter høje 10-hjulede mekaniske vidunder, Esmeralda. Alle veje fører til Danmark, og snart befinder børnene sig igen i den gigantiske losseplads, blandt ubarmhjertige fjender og usandsynlige venner.

3 6 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

Forfatter: Sebastian Klein Forlag: Carlsen

Dyr kan være nuttede, farlige og sære – men de kan virkelig også være klamme. I denne bog har Sebastian Klein fundet frem til verdens 100 klammeste dyr. Ordet orangutang betyder “skovmenneske”, hvilket er meget passende, for orangutangen er en menneskeabe ligesom chimpansen og gorillaen. Så er der rotten. De færreste bryder sig om den. Hvis man så lige forestiller sig en rotte uden hår og med et par ordentlige fortænder, så har man nøgenrotten. Den lever i et hulesystem under jorden sammen med cirka 200 andre. Det er ikke lige sådan et hul, man ønsker at træde ned i. Og så er der selvfølgelig: marabu-storken, kåret til verdens grimmeste fugl. Udover at være grim, så æder den gerne råddent kød, og skulle det blive for varmt, så køler den sig af ved at tisse sig selv ned ad benene.


Tema: ALT OM BABY

Det kan virke tillokkende at købe legetøj til barnet, som det kan lege med i lang tid. Godt legetøj er nemlig sjældent helt billigt. Af den årsag kommer man let til at købe legetøj til en alder ”over” barnets reelle alder. Men der er en grund til, at producenten angiver en anbefalet alder på legetøjets indpakning. Legetøjet kan for eksempel indeholde små dele, som det mindre barn kan komme galt afsted med. Af Henriette Rosenthal

t r e su ikklegetøj

Undgå

L

egetøj skal være sikkert at lege med, så dit barn ikke risikerer at komme alvorligt til skade. Legetøj, der ikke lever op til reglerne for sikkerhed, kan være decideret farligt for børn. Et knapcellebatteri, for lange snore, små bolde eller fyld i en tøjbamse kan være skyld i alvorlige og livsfarlige situationer.

Sikkert legetøj skal passe til barnets alder og udvikling Der gælder særlige regler for legetøj til børn under tre år. Legetøjet må ikke indeholde små dele, som for eksempel løstsiddende dukkeøjne og legetøjsperler, som barnet kan sluge eller blive kvalt af. Derfor bør man følge advarslen på legetøjet, hvis der står „ikke egnet til børn under tre år“. Børn under tre år har brug for ekstra solidt legetøj. Det skal kunne tåle, at barnet bider i det, kaster med det og banker det ned i gulve og borde. Selv om man er forsigtig med legetøjet til de mindre børn, har større søskende legesager på værelset, som er tilpasset deres alder. Vær derfor opmærksom på at, at lillesøster eller -bror ikke får fat i små dele fra de større børns legetøj.

Robust legetøj Legetøj til små børn skal kunne holde til, at de er hårde ved legetøjet, så de må ikke kunne rive eller bide smådele af.

eller et tog der tøffer afsted hen over gulvet, skal du sikre, at man ikke kan åbne ind til batterierne uden brug af værktøj. Batterier kan udgøre en kvælningsfare eller være årsag til ætsningsskader i spiserøret og maven.

Undgå lange snore Undgå snore og lange bånd, da små børn kan blive kvalt, hvis de får dem rundt om halsen. Det kan være fristende at købe et ”trækkedyr” til det lille barn, der netop har lært at gå. Skulle du falde for fristelsen, bør du aldrig lade barnet være uden opsyn, når det leger med det. Se efter CE-mærket Se om der er CE-mærke på legetøjet. Så er du sikker på, at fabrikanten har fremstillet produktet med henblik på leg, samt hans erklæring om, at legetøjet overholder alle legetøjsbekendtgørelsens sikkerhedskrav. Q

Tjek, at man ikke kan åbne ind til batterierne uden værktøj Hvis legetøjet indeholder batterier, som for eksempel en legetelefon, der siger dyrelyde, når barnet trykker på knapperne,

Kilder: Tænk, Miljøstyrelsen

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

37


FAMILIELIV/SOMMERFERIE

Rejs med små børn Hvor skal turen gå hen, hvor findes gode facilliter tilpasset børnefamilien, hvad skal man tænke på, når man flyver på ferie med sit barn, og hvordan gør man flyrejsen lettere med et spædbarn? Gode, relevante spørgsmål når familieforøgelsen har fundet sted, og man skal til at se på ferieplanlægningen med helt nye øjne. Af Henriette Rosenthal Muld

D

er er stor forskel på behov og ønsker til drømmeferien afhængigt af, hvor i livets cyklus vi befinder os. Ungdommen skriger, ganske naturligt, på fest i gaden, den ældre generation ønsker måske adventure eller fred og ro på destinationen, og så er der børnefamilien som drømmer om børnevenlige destinationer, hvor der findes legekammerater til børnene og gode baby- og børnefaciliteter.

Nem ferie med en baby En vellykket familieferie handler i høj grad om god planlægning, og den planlægning har mange charterbureauer faktisk taget sig af for børnefamilierne. Ønskedrømmen er sol, afslapning og en nem ferie, hvor man kan lade op sammen med familien, fordi der på forhånd er tænkt på alt, hvad man har brug for, når man rejser med selv de allermindste. Mange hotelværelser er indrettet med alt hvad en baby kan få brug for ─ højstol, barneseng, skråstol, børnebestik- og tallerkner, skammel, pusleunderlag, potte og paraplyklapvogn. Ting som man ikke kan undvære men som er tunge og fylder alt for meget til at tage med hjemmefra. Q

3 8 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101


FAMILIELIV/SOMMERFERIE

TIPS

Under flyrejsen: At flyve med børn kan være rigtig hyggeligt, hvis man har forberedt sig godt og pakket de rigtige ting i håndbagagen. Her er nogle eksempler på ting, som kan være dejlige at have med på flyrejsen: Q En lille taske med favoritlegetøjet. Q En overraskelsespakke med gaver du

kan give dit barn undervejs på flyturen. Q IPad eller tablet med downloadede børnefilm. Q Mobiltelefon med eventyr og musik. Q Bøger og tegneseriehæfter. Q Spil på mobil eller tablet og nogle klassiske spil som for eksempel kort og Yatzy. Q Farveblyanter og en tegneblok og måske et ark med klistermærker. Q Müesli-barer, babygulerødder, rosiner, riskager og ekstra babymad (samt en tudkop eller en sutteflaske). Q Skiftetøj, ekstra sutter og suttesnor. Q En let pusletaske med et par bleer og vådservietter. Q Smertestillende og næsespray (små børn kan få ondt i ørerne af lufttrykforandringer ombord på flyet).

til rejsen med børn

På rejsemålet: Hvad du bør medbringe, når du rejser med børn, varierer fra rejsemål til rejsemål. Herunder finder du nogle generelle tips: Q Babymad i tilfælde af at dit barn ikke synes om

de lokale produkter. Q Sutteflaske og tudkop. Q Ekstra sutter og suttesnor. Q Bleposer. Q Kartoffelskræller til at skrælle frugt med. Q Bæresele eller bærestol (eventuelt også bilbar-

nestol). Q Rejseseng hvis hotellet ikke har en. Q Paraplyklapvogn med mulighed for at lægge

ryggen helt ned. Q Myggenet og myggemidler. Q Rejseapotek. Q Solcreme med solbeskyttelsesfaktor og solbe-

skyttelsestøj. Q Legetaske. Q IPad eller tablet med film og lydbøger for børn. Q Badesko og badeble (mange hoteller kræver, at

babyer er iført badeble i poolen). Q Babyalarm (kan være rart at have med hvis

man sidder ude på terrassen, og barnet sover indenfor).

Solbeskyttelse til dit barn: Det er absolut dejligt med sol og varme men sørg for at beskytte dit barn mod de skadelige stråler og hold en pause i skyggen midt på dagen. Her følger nogle enkle tips til, hvordan du beskytter dit barn mod solen:

Q Små børn under 1 år skal ikke opholde sig i solen overhovedet men kun i skyggen. Q Hold øje med temperaturen. Selvom barnet ligger i skyggen i barnevogn, kan det

blive rigtig varmt. Q Børn i solen er bedst beskyttet med tøj. Man kan købe specielt solbeskyttelsestøj

med ”indbygget” solbeskyttelsesfaktor. Q Solcreme med solbeskyttelsesfaktor er egentlig blot et supplement til tøj på steder,

hvor det ellers er svært at beskytte, for eksempel i ansigtet. Q Søg altid skygge midt på dagen når solen er stærkest. Benyt lejligheden til at spise

frokost og/eller hvile på hotellet i de varmeste timer. Q Børns hud er tyndere og mere følsom end voksnes, og de brænder sig derfor nem-

mere. Den bedste beskyttelse mod hudkræft er at forhindre, at barnet bliver forbrændt i solen.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

39


FAMILIELIV/SOMMERFERIE

Sommerferien nærmer sig. Og med den, kommer også planlægningen af, hvad vi skal lave i ferien. Men kender du det? At forældrene gerne vil rejse til et nyt og spændende land og se alt det kulturelle. Men børnene vil til det samme sted som sidste år, for det kender de. Og de vil bare lege i poolen hele dagen. Så hvordan finder man balancegangen i mellem oplevelsesferier og børneferie? Vi gør det ved at planlægge en aktiv ferie i børnehøjde. Af Henriette Kro g-Andersen

Hvordan planlægger man en

Sørg for at finde et land, hvor der både er noget, børnene synes er interessant, og noget som I voksne gerne vil opleve.

oplevelsesferie med mindre børn?

V

i er en familie, der godt kan lide at rejse. Og vi elsker at opleve nye steder. Det gælder både for os voksne og vores børn på 5 og 6 år. Vi tager gerne på rundrejser, så vi kan se så meget som muligt af det land, vi er i. Derfor bliver vores ferier tit fyldt med aktiviteter, som f.eks. sightseeing og transport. Vi skifter overnatningssted flere gange under ferien. Og der er masser af nye oplevelser undervejs. Men hvordan gør vi så, så både børn og voksne får en god ferie? Hvor vi føler, at vi virkelig har tid til at være sammen, og få opfyldt alles behov – og ikke kun render rundt fra turistsight til turistsight?

Planlæg ferier i børnehøjde Vi sørger for at tage hensyn til børnene i alle elementer af vores planlægning af feri-

4 0 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

en! Først skal man jo vælge, hvilket land man vil rejse til. Der skal være noget sjovt at opleve for børnene i landet (det kan man jo heldigvis finde i alle lande, hvis man kigger lidt efter). Det kan helt sikkert være interessant at se en masse UNESCO sites. Men det er nok ikke lige det, børnene har lyst til at bruge hele deres ferie på. Så sørg for at finde et land, hvor der både er noget, børnene synes er interessant, og noget som I voksne gerne vil opleve. De ting, vi tager ud og ser, skal selvfølgelig også være så børnevenlige som mulige. Børnene synes, at det er sjovere at sejle end at gå. En safari er noget sjovere end at se et tempel. Det er sjovere at være på byvandring med en is i hånden. Sådan gælder det om at sætte sig i børnehøjde, når man planlægger ferien. Hvilke oplevelser vil være sjove for dem? Eller hvad med at lave en skattejagt rundt i byen til børnene? Så de synes, at det er sjovt at finde de sights, I voksne gerne vil se. Er der nogle voksne ting, som vi meget gerne vil opleve, så må vi bare tænke os om, og planlægger på forhånd, hvordan vi kan gøre det sjovt for børnene at se det sted. For der vil næsten altid være noget, som vi voksne ikke vil gå glip af, men som vi godt ved, ikke er rigtig børnevenligt. Men så handler det som sagt om at tænke sig om på forhånd, og gøre det sjovt for børnene. F.eks. var Sri Lanka stort hit hos vores børn. Her var der masser af anderledes dyr som elefanter, aber og havskildpadder, som børnene gik meget op i at se. Og så havde Sri Lanka lækre bounty strande, som vi kunne boltre os i. Det var rigeligt til, at børnene syntes, at det var en fantastisk fe-


FAMILIELIV/SOMMERFERIE

rie. Også selvom vi selvfølgelig en gang i mellem lagde nogle ”voksen” turist oplevelser ind i vores oplevelses program.

Gør transport og overnatning børnevenligt Når vi vælger transport, gør vi det også børnevenligt. Vi foretrækker at rejse rundt i bil. For når vi har den samme bil med rundt i landet, så det bliver børnenes ”hjem”. Bilen bliver det genkendelige, når vi flytter rundt hele tiden. Og det er dejligt for børnene med et fast holdepunkt på sådan en tur. Vi planlægger altså selv transporten, evt. i samarbejde med en chauffør. Det er i det hele taget en stor fordel at planlægge ferien selv, frem for at købe grupperejser igennem et rejsebureau. At planlægge selv, kan gøre ferien en hel del billigere. Og samtidig slipper man for rejsebureauets planlagte ture i større grupper, hvor der ikke altid er tid til at tage hensyn til børn, der skal tisse eller bare trænger til en pause. Når vi vælger overnatning, vælger vi ofte Airbnb lejligheder, frem for hotelværelser. For os er det vigtigt, at der er plads til at kunne være på. Det er ikke sjovt, hvis børn skal ind i et lille værelse uden plads til leg. Og desuden er det jo tit billigere, hvilket vi også vældigt godt kan lide. I lejlighederne vil vi også meget gerne have et køkken. Det er ikke altid, at vi gider at lave mad selv. Men nogen gange gør vi. Det giver en mere afslappet og hjemlig stemning, hvor vi samtidig kan lave noget mad, som vi ved, børnene kan lide. At bo i en lejlighed kan give en rolig start på dagen, hvor børnene kan sidde i

Imellem oplevelserne sørger vi for tid til almindelig hygge, som børnene kender hjemmefra

En hurtig morgenmad, og så er det i vandet!

nattøj og spise velkendte cornflakes, frem for at de skal stå ved en stor buffet og tage stilling til, hvilken mad, der ser en smule bekendt ud, så de tør spise det. Det eneste børnene bedre kan lide end disse dovne morgener, er hvis vi bor på et sted med en strand, så de bare kan skynde sig at spise noget mad, inden de hopper i vandet. Vi prøver så ofte som muligt at finde et overnatningssted med pool eller strand. Når børnene kan starte og slutte dagen med en tur i poolen, kan de pludselig bedre se det sjove i at skulle se en turistattraktion i løbet af dagen. Til gengæld vasker vi aldrig tøj på ferien. Vi slæber store, tunge kufferter med, fyldte med tøj. Vi er absolut ikke typen, der går op i at ”travel light”. For forældrene skal også have ferie. Det er rigeligt, at vi nogle gange køber ind, laver mad og vasker op i ferien. Der skal ikke også vaskes tøj. Så bliver det for meget som at være hjemme i den hektiske hverdag. Og sådan kan man jo prioritere, hvad man gider og ikke gider i en ferie, så forældrene også føler, at de slapper af.

Der skal være tid til afslapning Mest af alt sørger vi for, at vi ikke får planlagt for meget. Vi vil gerne have et par overnatninger hvert sted, så vi ikke skal flytte hver dag. Og der behøver ikke være planlagte aktiviteter hver eneste dag. Der skal i hvert fald ikke være heldags aktiviteter hele tiden. For der skal være tid til sløve morgner og afslappende eftermiddage. Der skal være tid til spil og opgavebøger. Og en hel dag på stranden. Imellem oplevelserne sørger vi for tid til almindelig hygge, som børnene kender hjemmefra. Når man er på en ferie fyldt med nye oplevelser af en ny kultur og sådan, er det vigtig også at have tid til ”bare” at lave no-

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

>>

41


FAMILIELIV/SOMMERFERIE

Psst...

Vil du læse om mere om, hvordan vi rejser med børn, så læs med på vores rejseblog www.enfamiliederrejser.dk

med deres forældre. Faktisk leger drengene sjældent med legetøj, når vi er på ferie. Det er leg i pool/strand, spil og tegning, der bruges tid på. Og så skal der selvfølgelig også være plads til en tablet en gang i mellem, synes vi. Det er jo ferie.

Det er godt at have far tæt på, når man skal udforske et højt elefant udkigstårn på Sri Lanka. >>

get af det, vi også gør derhjemme. For det er netop det samvær, som børnene virkelig sætter pris på. Vi spiller helst spil og tegner i opgavebøger/malebøger sammen. Malebøger og kortspil er også guld værd, når man sidder og venter på maden på en restaurant. For det er ikke sjovt at skulle beskæftige sultne børn, hvis man ikke er lidt forberedt. Men med en malebog eller et spil, kan ventetiden blive til en hyggestund. Bøger, som de kender hjemmefra, er rigtig godt til godnat læsning. Børnene har nemmere ved at falde i søvn oven på den dag fuld af spændende oplevelser, når de slutter dagen med en velkendt historie og et velkendt putningsritual. Og så sørger vi for masser af tid til at være på stranden eller i swimmingpoolen. For alle børn elsker jo at bygge sandslotte og bade og lege i vandet

På fiskemarked i Negombo på Sri Lanka.

4 2 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

Involver børnene i ferien allerede hjemmefra Vi har lært, at vi får rigtig meget ud af at fortælle børnene på forhånd, hvad det er, vi skal på ferien. Det skal selvfølgelig fortælles på en måde, så det er til at forstå i deres verden. De er stadig lidt for små til, at vi lader dem være med i planlægningen. Men det er vigtigt, at de ved, hvad vi skal. Så de kan glæde sig til det. Før ferien laver vi en lille bog til børnene. Deri beskriver vi hver dag af ferien i billeder. Vi viser billeder af det sted, hvor vi skal overnatte, så det ikke er fremmed, når vi kommer frem. Og vi viser billeder af oplevelserne, så vi også kan snakke om dem hjemme fra. På den måde kan børnene få noget at forholde sig til og glæde sig til. Men vi ser også gerne film og læser bøger om stedet sammen med børnene. Da vi skulle til Oman, så vi Disneys ”Aladdin”. Så da vi en dag stod i en bazar i Nizwa i Oman, sagde Benjamin, at her kunne han lige forestille sig, Aladdin komme svingende ned fra tagene. For stedet var som taget ud af Aladdin. Jeg ville ønske, at jeg havde opdaget den Asterix film, hvor de er i Colosseum. Før vi var i Rom. For det var svært at forstå for en (dengang) 3-årig, hvad denne ”ruin” var for noget. Lige gyldigt hvor meget man prøver at forklare det. Billeder og film gør det meget nemmere for børn at forstå, hvad de skal opleve. Børnebibliotekerne har også tit gode bøger om lande, skrevet til børn. Til sidst skal ferien rundes af på en god måde. Vi afslutter helst ferien med nogle badedage ved pool eller strand, hvor vi kan slappe af, kigge på billeder og fordøje indtryk sammen med børnene, før vi kommer glade og mættet af ferie tilbage til den hektiske hverdag. Efter sådan en ferie føler vi virkelig, at vi er været meget sammen. Og børnene er meget glade for vores ferier. Vi er sammen om oplevelserne, men har også tid imellem oplevelserne til at hygge os og slappe af sammen. Vi kommer alle glade hjem fra sådan en ferie. Og føler, at vi alle har fået opfyldt vores ønsker og behov for ferien. Og så et sidste lille råd: Gå aldrig ned på snacks (uden sukker selvfølgelig). Et sultent barn synes aldrig, at det er sjovt at lege turist...Q

Sørg for tid til at lave ”ingenting”.


MEGET MERE

SNACK

STORT UDVALG TIL DET SUNDERE MELLEMMÅLTID SNACK TOMATER

SNACK AGURKER

150 g

200 g

7.46,66 pr. kg

REMA 1000 ØKOLOGISKE FRUGTSTÆNGER MED JORDBÆR 8 små poser, 100 g

11

95

119,50 pr. kg

10.50,00 pr. kg

REMA 1000 ØKOLOGISK FRUGTSNACKS MED ÆBLE OG JORDBÆR ELLER ØKOLOGISK NØDDEMIX 6 små poser, 66 g

15.22,72 pr. kg

REMA 1000 MINI ROSINÆSKER 9 små æsker, 126 g

SNACK PEBERFRUGT 150 g

10.66,66 pr. kg

Discount med holdning!

10.79,37 pr. kg


FAMILIELIV/SOMMERFERIE

Hvor går

sommerferien hen?

For mange er sommerferien årets højdepunkt. Flere uger i træk hvor man rystes godt sammen som familie – eller driver hinanden til vanvid. Det sidste kan undgås, hvis man planlægger ferien sammen, og alle får lov til at give deres besyv med. Daseferie på en strand eller ved kanten af en pool, vandring i naturen, sport og aktiviteter i alle afskygninger. Den optimale ferieoplevelse afhænger af forventninger, og om man har afstemt dem med resten af familien inden ferien. Af Henriette Rosenthal

Hvad gør I? Nogle familier foretrækker at improvisere, når ferien står for døren, andre synes bedre om planlægning i god tid med dertilhørende forventningens glæde.

Spontane indfald eller planlægning? Ferieplanlægning findes på mange niveauer. I nogle familier er sommerferien tegnet og tilrettelagt til mindste detalje. Andre synes, at ferien bliver bedst med lidt mere improvisation og spontanitet. Måske tænker du nu, at det er lidt tidligt at begynde forberedelserne til ferien, men hemmeligheden bag en vellykket ferie er en vis portion forberedelse hjemmefra. Først er der selvfølgelig feriebudgettet, som hurtigt giver et praj i retning af, hvorvidt det er en telttur i Danmark eller en rejse til fremmede himmelstrøg, der er en mulighed. Det gode er, at den ene ferie ikke nødvendigvis er bedre for familiens sammenhold og glæde over at være sammen, end den anden.

Fjerne lande Charterferie er en dejlig nem løsning, hvis feriebudgettet tillader sådan en. Ofte har rejsebureauerne fine tilbud på rejser til familieegnede destinationer med gode familierabatter. Hvis man har brug for at vide, hvad ferien samlet set kommer til at koste, er All Inklusive et oplagt valg. Her betaler man for både rejse og fuld forplejning hjemmefra, og kan på den måde forhindre feriebudgettet i at løbe løbsk. Et land som Thailand, mener mange udelukkende, er en vinterdestination. Intet kunne være mere forkert. Nuvel, hvis man helt vil undgå regntiden er der et gran af sandhed i påstanden, men hvis man ikke lader sig skræmme af en byge eller to, kan man sagtens vælge at lade turen gå til Thailand. Måske er der endda noget særligt eksotisk i at tage en svømmetur i det krystalklare havvand, mens det drypper fra himlen, for luften bliver ikke kold. Selv en børnefamilie med ”charterrejsebudget” kan ofte skrue lidt på knapperne og finde særligt gode sommerpriser til disse lidt fjernere destinationer, og altså opleve en helt anden del af verden.

4 4 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101


FAMILIELIV/SOMMERFERIE

Frisk luft og øm bagdel Hvis budgettet peger i retning af cykelferie, er der fine muligheder for at booke plads til overnatninger på vandrehjem. Her er ofte andre børnefamilier indlogeret, og prisen er til at komme i nærheden af for de fleste. En anden mulighed for overnatning til en fornuftig pris er at finde et af de mindre Bed & Breakfast. Husk at børn ikke nødvendigvis kan klare at cykle så lange strækninger som voksne. For at det skal være en fornøjelse, er det altså en god idé at forventningsafstemme med hele familien. Skab overblik, også for familiens Har i en rejseforsikring? yngste, ved at tegne ruten på et Kuffeter der forsvinder i lufthavkort. Så kan man, hver dag, se hvor nen undervejs til feriemålet og langt man har nået, og hvad man akut sygdom. Ikke lige hvad man kan glæde sig til at opleve dagen planlægger hjemmefra, men desefter. Og så er der jo ingen der værre sker det nu og da. Det er siger, at man ikke kan tage toget, møgærgerligt at få ferien ødelagt, lidt af vejen, hvis man gerne vil lidt af en eller begge dele, men det længere omkring. kan være et lille plaster på såret, hvis du får kompensation for de dage, du har ligget i sengen og får erstattet kuffert og indhold.

Ferie i Danmark

Find et vandhul Hvis solen skinner fra en skyfri himmel, så er en tur til strand eller friluftsbad, en oplagt mulighed. Pak en madpakke og friske drikkevarer og tag dem med i en termotaske, så det er friskt og køligt hele dagen. Der findes glimrende termotasker til rimelige priser, og som fint kan rumme forplejning til en dag på stranden.

Der er masser af familier, som af den ene eller anden årsag, vælger at holde ferie hjemme i Danmark. De heldige har måske mulighed for at låne et sommerhus. De kreative bytter bolig med en anden familie, og kan på den måde få set andre egne. Og så er der dem der holder ”hjemmeferie”. Bare det at have fri sammen er vidunderligt, men kan også være lidt af en udfordring, hvis man ikke skal nå at bruge lige så mange penge, som hvis man havde valgt en dyr rejse. Det handler ofte om at planlægge. Hvis ikke feriedagene skal smuldre og forsvinde i hverdagsaktiviteter. Nu vil nogle tænke; jamen ferie handler jo om at slappe af sammen, og det er sandt, men det er bare stadig vigtigt, at få puttet nogle dejlige oplevelser i familiens fælles ferierygsæk. Hvis budgettet er begrænset, gælder det om at være kreativ og finde de gratis fornøjelser.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

45


FAMILIELIV/ANNONCE

SMYKKER der har fokus på din hud

Det svenske smykkefirma Blomdahl Medical Beauty har skabt smukke og allergivenlige smykker siden 1985. Blomdahl har stor fokus på, at alle deres smykker skal være hudvenlige. Derfor arbejder firmaet i samråd med hudspecialister, for at smykkerne skal være skånsomme mod din hud, så du ikke udvikler allergi. Smykkerne er populære og sælges ikke kun i Norden, men også i en lang række lande rundt om i verden.

Varme fødder Er et norsk brand med mere end 100 års erfaring når vi taler om fodtøj. Kendetegnet for deres fodtøj er, at det er i høj kvalitet, og det passer til vores vejrforhold her i norden, uanset om det regner, er koldt, eller vi har frostvejr. Viking Footwear har et bredt sortiment af fodtøj såsom gummistøv-

ler, støvler, sportssko, fritidssko, vandrestøvler og -sko til herrer, damer og børn. Der er flere af deres støvler og sko, som er med GORE-TEX® membran. Det sikrer, at dine fødder er 100% tørre og varme, selvom det er vådt udenfor, og fødderne kan ånde, når du bevæger dig meget.

BØRN

og vitaminer

Det kan være svært at få sine børn til at spise sine vitaminer. Med Natures Own Nature´s Bears kan det blive lidt nemmere. Så er de nemlig så heldige, at de må få hele to vingummibamser hver morgen. Vitaminerne kan gives til børn fra 3 år.

4 6 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101


FAMILIELIV/ANNONCE

Vitamintilskud

til børn

Det kræver et stærkt immunforsvar, og lige netop dette kan vi optimere for vores børn, ved et dagligt indtag af naturens vitaminer. Børnevitamun, er tyggetabletter der er specielt udviklet til børn, og de smager til og med godt, med en frisk smag af orange/lime. Med sit indhold af otte urter, 13 vitaminer og ti mineraler, dækker Børnevitamun barnets daglige behov for et ekstra tilskud af næringsstoffer og plantestoffer.

Fine tegninger Når vi endnu ikke kan slå dørene op til haven, og komme ud at lege, er det godt, at der findes hyggelige indendørs sysler. Det er nemlig hyggeligt at tegne sammen med børnene. Der opstår hurtigt mange gode samtaler, mens man sidder omkring bordet. Staedtler tusser og farveblyanter er udviklet til at ligge godt i hånden, og er fremstillet i en god kvalitet, der holder til at blive brugt længe. Gå på opdagelse på Staedtler.dk, og se de mange lækre tegneredskaber, som findes i et væld af udgaver både til den tynde og tykke streg.

Miljøvenlig børnejakke

til udendørs sjov og leg Kids Rondane Jacket III softshell er 100% vindtæt, isoleret, åndbar og vandafvisende. VAUDE er en af verdens førende producenter af miljøvenligt outdoorudstyr og generel bæredygtig produktion. Med denne jakke fra giver du dit barn en funktionel komfortabel jakke med god samvittighed.

Læs mere om VAUDE Green Shape-lebel: www.vaude.com/en-INT/Experience-Vaude/ Eco-friendly-products/

Forårets

hotteste nyhed Ellesse bliver forårets store hit, da dette forår også byder på en linje for det yngre publikum. Et Brand der er kendt for sin specielle kombination, en kombination af sports Wear og fashion på en mere ”loose” måde, og brandet er så i dag udvidet med kollektioner til piger og drenge fra to år og op til teenagealderen – den perfekte mulighed for et casual og sporty mini-me look, som blev stiftet af Italieneren Leonardo Servadio tilbage i 1959.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

47


Sea-band aktiverer kroppens eget forsvar mod køresyge, søsyge og kvalme gennem et svagt tryk på vigtige akupressurpunkter under håndleddene. Det originale Sea-Band er klinisk testet med dokumenteret effekt mod transportsyge, graviditetskvalme, kvalme ved kemoterapi, efter bedøvelse (postoperativ), samt kvalme ved migræne. Sea-Band tages på håndleddet, så akupressur-knappen trykker på P6-punktet. Punktet finder du ved at lægge 3 de midterste fingre på undersiden af håndleddet. Punktet befinder sig lige under de to sener.

En lille køretur fra Greve til Amager hvor Mikkeline blev sat på bagsædet med seaband på armene. Vi fik en dejlig tur, idet hun på intet tidspunkt blev køresyg ,og klarede hele turen uden stop. Næste forsøg bliver en længere tur om 14 dage, hvor vi kører til Korsør for at besøge familie... Tusind tak for at vi må afprøve Sea-Band!

n Sea-Band virker hurtigt (2-10 minutter) n Du undgår bivirkninger som kendes fra medicin n Sea-Band kan bruges igen og igen n Sea-Band har dokumenteret effekt n Du får ubetinget pengene tilbage, hvis ikke det virker for dig.

Vi har prøvet alverdens forskellige sager mod køresyge, men de fleste midler sløver børnene og skal tages i rigtig god tid før en lang køretur, og det er ikke altid man husker at få det taget. Nu har vi prøvet Sea-Band og det er bestemt med rigtig stor succes. Alle mine 3 børn på 4, 6 og 9 år, var meget begejstrede og vil med glæde tager armbåndene på frivilligt. Det er fedt at Sea-Band fås i flere forskellige farver, både til de små, men også til de lidt større børn. Vi har afprøvet armbåndene på 2 lange køreture, og vi er positivt overraskede – det virker på alle mine 3 børn. Så kæmpe anbefaling herfra os! Sea-Band-Logo.pdf 1 31-01-2020 11:27:12

Af Trine Balling Jensen. Har nu prøvet armbåndet fra Sea-Band Danmark. Armbåndet sidder behageligt på håndleddet, ja – man tænker slet ikke over at det sidder på. Som zoneterapeut bruger jeg meget pressurpunkter til forskellige behandlinger, også køresyge, men skal det virke under køreturen, kræver det at man selv skal sidde og trykke på punkterne, jeg blev derfor glædelig overrasket over Sea-Band armbåndene, da de gør arbejdet for dig, og man så kan slappe af på køreturen. Findes også til børn, og det vil jeg helt sikkert benytte mig af, så de også har en dejlig køretur uden opkast eller medicinsk behandling. Stor anbefaling herfra.

Medicinfri Det naturlige valg mod kvalme Sea-Band Danmark Kejsegårdsvej 6 · 8500 Grenaa telefon 70206118 · info@seaband.dk www.facebook.com/seabanddanmark www.instagram.com/seabanddanmark/


FAMILIELIV/ALLERGI

Allergi

FAK TA Den bedste behandling af allergi, er at undgå det, man er allergisk over for, hvis det kan lade sig gøre. Mange med allergi oplever, at allergien mindskes med årene – dog først over et mangeårigt tidsperspektiv.

Lider du af allergi? Hvis ja, har du sikkert døjet med for eksempel udslæt på huden, kriller i halsen, irriterede øjne, der klør, eller en næse, der løber konstant. Alt sammen symptomer på, at du er overfølsom overfor et eller andet, som du er i kontakt med. Af Henriette Rosenthal

D

et bedste ville være, hvis man helt kunne undgå at komme i nærheden af det, som man er er allergisk over for. Det er bare ikke så let, som det lyder, for det vil ofte kræve store forandringer i hverdagen og måske endda medføre en livsstil, som er stærkt begrænset.

Hvad er allergi? Allergi er en tilstand, som skyldes, at immunsystemet reagerer unormalt eller for kraftigt overfor ellers harmløse ting i miljøet som pollen, dyrehår eller fødevarer. Allergi er arveligt betinget. Derfor har et barn langt større risiko for at udvikle allergi, hvis forældre eller søskende har eller har haft allergi eller allergiske sygdomme. Hvis man har allergi, er det vigtigt at undgå at blive udsat for de ting, man ikke kan tåle.

Kontaktallergi… forårsages af små kemiske stoffer, som trænger gennem huden og påvirker immunsystemet, så der opstår allergi.

Kilder: Videncenter for Allergi og Sundhed.dk

Mange lider af kontaktallergi Mindst 20 % af den generelle befolkning har kontaktallergi over for almindelig forekommende allergener. Det er blandt andet metaller, konserveringsmidler, parfumestoffer, farvestoffer og andre stoffer, som forekommer i forbrugerprodukter som kosmetik, smykker og rengøringsmidler, men allergien kan også fremkaldes af “naturlige” stoffer som f.eks. æteriske olier og planter. Q

Høfeber Hvis du lider af høfeber, findes der i håndkøb både tabletter, næstespray og øjendråber til at lindre.

Søg læge hvis du har mistanke om, at du har allergi Lægen vil typisk spørge grundigt ind til dine symptomer. Derefter vil du blive undersøgt og så vurderer lægen, om du skal gennemgå en allergitest. Udredning af allergi kan foregå ved en priktest eller ved en blodprøve. Til sidst sammenligner lægen dine symptomer med resultatet af testen. Det er vigtigt at få stillet en korrekt diagnose hos en læge, så du kan få den medicin, der hjælper på din allergi. Lægen kan også hjælpe med gode hverdagsråd, så du kan få færre gener og en bedre livskvalitet.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

49


KOSTTILSKUD med vitaminer, mineraler og urter

En sunde re hverdag i 2020 med kos ttilskud, vitamine r, minera ler og urter.

VITAMUN og BØRNEVITAMUN • Bidrager til immunforsvaret • Bidrager til et normalt energistofskifte

MIDTVEJSPILLEN Midtvejspillen indeholder en blanding af 12 vitaminer /10 mineraler /16 urter. Anbefales fra 35-årsalderen og opefter – både til mænd og kvinder • Bidrager til at mindske træthed og udmattelse • Bidrager til at vedligeholde normale slimhinder

Alle produkterne forhandles i Helsekost butikkerne. Holistica Medica fremstiller udover kosttilskud også homøopatiske lægemidler.

www.holistica-medica.dk Apotekerbakken 23 A 8783 Hornsyld Tlf 7683 3000


VI TESTER/ANNONCE

BØRN & FRITID

TESTER

PLASTRE

der fremmer sårheling Hvis man beskytter et sår med et traditionelt plaster, kan man sommetider opleve at såret, der til at begynde med var rent og fint pludselig bliver inficeret. Derfor kigger vi nærmere på en type plaster, som holder såret rent og fri for bakterier, hvorved såret heler hurtigere Af Henriette Rosenthal

En rask dreng i fuld fart Nanna Ankjærgaard-Andersen er mor Oskar på seks år. Også han slog hul på sit knæ, hvilket jo er et udsat sted, når man er en frisk fyr med fart på. – Knæ er et lidt upraktisk sted at få sår på, fordi bukserne ”slider” på knæet, når man bevæger sig. Sorbact plastret var nemt at sætte henover såret, og det slutter helt tæt, også selv om han har været til håndbold og i bad med det på. Man kan se, at plastrets overflade suger det snask der opstår, når huden begynder at arbejde i helingsprocessen. Det er godt at vide, at jeg forebygger, at der går infektion i såret, når jeg bruger Sorbact plastret, siger Nanna. Plaster i stedet for sting Chanett Vandris er mor til Dicte på 10 år, og en dag i december 2019 fik hun et af de opkald fra skolen, man helst vil undvære. Dicte var faldet i skolegården og havde slået sig ret voldsomt. – Læreren havde forsøgt at kigge nærmere på det sårede knæ, men sårene var så fulde af sand, grus og småsten, at det var svært at komme til. Sårene var dybe, så vi tog til lægen for at få kigget på dem. Dicte var i panik, og selv om lægen anbefalede at sy såret sammen på grund af dybden, nægtede Dicte. Vi indgik en aftale om, at hvis lægen fik lov til at løfte huden, og rense såret grundigt, ville vi ”nøjes” med at sætte Sorbact plaster på. Det fungerede rigtigt fint, og Dicte hjalp selv med at sætte plastret på. Det sluttede helt tæt, også når hun gik i bad. Man kan lade plastret sidde i dagevis, men jeg havde behov for at se til såret indimellem, så derfor skiftede vi det undervejs i helingen. Det var ret vildt, så hurtigt såret samlede sig i siderne udefra og ind. Det tog kun 10-12 dage, så var det helet op, og i dag har hun kun et fint, fladt lyserødt ar, der kommer til at fortage sig med tiden. Jeg har spekuleret på, om arret i virkeligheden er pænere nu, end hvis hun havde fået det syet, fortæller Chanett.

Den grønne side af plasteret er antibakteriel, og er den side, der binder bakterierne til plastret.

Nanna Haagensen er mor til fire børn i alderen 5-16 år – Jeg har fire børn på 5, 8, 11 og 16 år og vi har alle prøvet plastrene fra Sorbact. Her er virkelig tale om plaster i god kvalitet. Plasteret sidder utrolig godt på huden på grund af klisteret hele vejen rundt. Det er let at sætte på, og det går også rimelig let at fjerne det igen. Trods tendens til eksem har ingen af børnene reageret på plasteret, hvilket ellers sker indimellem. Begge størrelser plaster har været i brug. Vi har testet på en skåret finger, et hul på knæet og på små sår på armen efter insulin indstik. Alle steder har plasteret fungeret, og at vi undgår bakterier og at sårene heler hurtigt, gør plasteret ekstra populært her i huset. Jeg tænker at plasteret fremover får en plads i førstehjælpskassen. Særligt den kasse der følger børnene når de dyrker deres fælles sport, som er BMX. Her er der nemlig ofte brug for plaster og gerne de store stykker, siger Nanna.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

51


FAMILIELIV/S oMe

Børn & Fritid Blogger Og det er vi vilde med. Vi har nemlig et rigtigt godt samarbejde med nogle rigtig skønne bloggere, som har noget på hjerte. Af Henriette Rosenthal

D

et er sjovt at sætte nye skibe i søen. Et af disse nye skibe landede i det våde element, da en på Børn & Fritids redaktion en dag sagde ud i rummet: ”Kunne det ikke være sjovt, hvis vi havde en platform, hvor forskellige bloggere kunne komme til orde? Så ville vi få endnu mere alsidigt og spændende læsestof til vores læsere på www.bornogfritid.dk”. Vores web-pige. Marlene Permin gik straks i gang med at udtænke en plan for, hvordan det rent praktisk kunne lade sig gøre. Da hun er fiks på fingrene og kvik i pæren, varede det ikke længe, før hun havde løsningen klar. Derfor kan du nu læse personlige historier og livsstilstof fra det virkelige liv på www.bornogfritid.dk/boern-fritid-blogger/.

Bloggere med noget på hjerte Det er sjovt at lege på Instagram. Vi er mange, der elsker at dele vores private billeder med vores venner. På Instagram finder man også mange influencere. De bruger deres indflydelse på sociale medier til at påvirke og gøre reklame for en sag eller et budskab. Tre af disse influencere Maria Beeken, Sandra Glahder og Lea Andreasen, som du nu også kan møde som bloggere hos Børn & Fritid Blogger, fik i 2019 en idé om, at det kunne være spændende at lave et event, hvor influencere kunne mødes og dele sine erfaringer. Da det er handlekraftige damer, der her er tale om, var der ikke langt fra tale til handling.

Maria, Sandra og Lea valgte at donere alle midlerne fra lotteriet til Børne Hjernecancer Fonden.

5 2 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

Den 23. marts 2020 gentager Maria, Sandra og Lea succesen og inviterer 70 specielt indbudte influencere til Instagram Event 202

Undervejs i planlægning tog den oprindelige idé en drejning, da det viste sig, at der var en overvældende interesse for den planlagte event, som pludselig voksede sig ud af sit oprindelige koncept. Det viste sig, at flere virksomheder ønskede at bidrage med gaver, som kunne bruges til præmier i et lotteri. Det endte med at komme Børne Hjernecancer Fonden til gode, for det var den organisation, Maria, Sandra og Lea valgte at donere alle midlerne fra lotteriet til.

Den værst tænkelige besked Alle der har et barn kan blive enige om, at vores børn ikke må dø før os. Der findes en kronologisk rækkefølge for den slags, og tanken om andet er helt ubærlig. Alligevel må nogle forældre gå den tunge gang og begrave et barn, der aldrig fik muligheden for at leve et godt, langt liv med alt hvad det måtte indebære. Det var hvad Anette Overby og hendes mand oplevede, da deres elskede datter, Emili på tre år, blev syg og fik konstate-


FAMILIELIV/S oMe

Maria Beeken, Sandra Glahder og Lea Andreasen, som du nu også kan møde som bloggere hos Børn & Fritid Blogger, fik i 2019 en idé om, at det kunne være spændende at lave et event, hvor influencere kunne mødes og dele sine erfaringer.

ret uhelbredelig hjernekræft med blot få måneder tilbage at leve i. Emili gik bort i deres arme på Rigshospitalet blot seks måneder og 13 dage efter hun fik sin diagnose. Det kræver ikke den store forestillingsevne at forstå, hvilken sorg familien stod i. I forbindelse med Emilis begravelse opfordrede familien venner og familie til, at give en donation til forskning i kræft i stedet for en blomst. Her blev kimen til Børne Hjernecancer Fonden lagt, for Anette havde undervejs erfaret, at hjernekræft udgør den næststørste gruppe af kræfttilfælde hos børn. At kræft er den største sygdomsrelaterede årsag til at børn over et år dør i Danmark, og at flest børn dør af hjernekræft. Anette ønskede at gøre en forskel, og indsamle midler til forskning i hjernekræft hos børn. Derfor stiftede hun Børne Hjernecancer Fonden, der er en velgørenhedsorganisation, som støtter forskning i hjernekræft hos børn i håbet om, at alle børn med hjernekræft en dag kan helbredes.

bloggere gerne henlede opmærksomheden på de udfordringer som mennesker, der lider af Tourettes Syndrom lever med i hverdagen. Det gør de ved at have inviteret sangerinde og foredragsholder Stine Sara – kendt fra TV-programmet „Anderledes som mig“ – kommer og holder et inspirerende, gribende og humoristisk foredrag om livet med Tourette. Q

Instagram Event 2020 Den 23. marts 2020 gentager Maria, Sandra og Lea succesen og inviterer 70 specielt indbudte influencere til Instagram Event 2020. I år får to mærkesager opmærksomheden. Det er igen Børne Hjernecancer Fonden, der tildeles det overskud, som eventet kommer til at indbringe. Derudover vil de tre

Du kan nu læse personlige historier og livsstilstof fra det virkelige liv på www.bornogfritid.dk/ boern-fritid-blogger/

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

53


VI TESTER/ANNONCE

Børn & Fritid tester

BØRN & FRITID

TESTER

De sidste to måneder har vi testet nedenstående, og du kan læse nogle af de sjove historier med familiernes udtalelser fra alle vores spændende produkttests her i magasinet, og resten kan du finde på bornogfritid.dk under fanen Børn & Fritid tester.

Tre familiers børn har prøvet plastret Sorbact, der en ny type plaster, som holder såret rent og fri for bakterier, og derfor fremmer sårhelingen.

Familien Johansen var en tur i Waves, hvor en af Skechers butikker er placeret. Her gik de på jagt efter et par sko hver, og det var en udfordring at nøjes med bare et par sko – for mor.

Her på redaktionen har vi været så heldige at få lov at teste hårbehandlings-serien fra Olaplex, som er molekylebehandling til håret, en behandling der trænger helt ind i hårets kerne og herfra genopbygger det igen.

5 4 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

Chili har været så heldig at hun har fået lov at teste lækre sneakers fra Viking Outdoor Footwear. Hun synes de var helt perfekte, og med dem på, kunne hun løbe endnu hurtigere.


VI TESTER/ANNONCE

Dea har testet aktivitetstrackeren fra Garmin, og blev dermed mere opmærksom på sit aktivitetsniveau, sin nattesøvn og kunne få mest muligt ud af sin træning.

Husets kat ville ikke acceptere familiens nye kattekilling, til familiens store frustration. De to katte kunne ikke være i rum sammen og den store kat hvæsede og slog ud efter den lille ny, lige indtil familien prøvede Diffuseren Feliway Friends.

Tre heldige familier har testet et armbånd fra Sea-Band, der via akkupressur på håndleddet, har hjulpet børnene i familierne mod kvalme ved køre- og søsyge.

Psst...

Du kender stensikkert begrebet ulvetime. Sen eftermiddag, hvor du kæmper for at få maden på bordet, inden ungerne har spist sig mætte i, hvad de kan få fingrene i. Der skal snackes, og det skal helst være uden en ødelagt appetit efterfølgende. Victoria, har testet lækre snacks fra Arla Explorers, der ikke fylder maven op, da de kun indeholder 100 kalorier.

Vil du også være med til at teste lækre produkter? Så klik ind på www.bornogfritid.dk og tilmeld jeres familie som testfamilie. Og husk at hold øje med Instagram eller Facebook, hvor vi løbende offentliggør de tests vi søger familier til.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

55


KOSMETIK

BLØDGØR HUDEN

Det sarte og neutrale husråd E-vitamin salve E-vitamin salve til mild og skånsom hudbehandling. Kan anbefales til ømme brystvorter og røde barnenumser. Indeholder mandel- og hvedekimolie. Er ikke tilsat lanolin. Vores leverandør af vaseline garanterer, at råvaren Petrolatum (vaseline) udelukkende indeholder ingredienser, der lever op til kravene i EUs Forordning om kosmetiske produkter nr. 1223/2009. Produktet er fuldt sporbart og indeholder ikke stoffer, som kan være kræftfremkaldende, mutagene eller skadelige for reproduktionen, jf. EUs Forordning om klassificering, mærkning og pakning af kemikalier og blandinger nr. 1272/2008.

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og apoteker. Vi har stor fokus på at have et bredt sortiment i høj kvalitet til fornuftige forbrugerpriser med mindst mulig påvirkning af miljøet. Det er naturligvis ikke alle butikker, der har mulighed for, at have alt på hylderne – men de kan hurtigt skaffes hjem.


BØRN & FRITID BLOGGER

Har d til at b u lyst www.B logge på o så klik rnogfritid.d k, ind og til dig, de r er gr meld a helt u forplig tis og tende .

Er vores helt nye tiltag, hvor vi lader alle jer forældre, der har noget på hjerte, dele jeres tanker med vores læsere. Her er et udpluk af vores først ankomne bloggere. Melanie Petersen Melanie bor i Flensborg med hendes tunesiske mand og deres datter på 3 år. Melanie er lærer på en specialskole og blogger om livet i en familie med to kulturer, og om livets mange facetter.

Anette Clemmesen Anette er mor til Mathilde på 5 og Valdemar på 3. Anette er gift med børnenes far Jesper. Både Jesper og Anette arbejder som soldater og alle fire i familien er vilde med at løbe, og generelt bare at være aktive sammen. Sandra Glahder Sandra er 26 år, og er mor til 3 skønne drenge på 5 og 2 år og en lille på 10 mdr. Sandra er gift med drengenes far Mads, og starter snart job op som hjemmepasser af sin yngste dreng Oliver. Sandra blogger om ideer til hverdagen når man er hjemmepasser, livet som mor og alt muligt andet.

Maria Schnell Beeken Mor og farmor - med HUMOR. Maria er 40 år, mor til fire børn med 18 imellem den yngste og den ældste (som selv har en datter). Maria arbejder til dagligt i hendes og hendes mands fælles virksomhed og i fritiden er Maria vild med de sociale medier og er en dygtig fritidsfotograf.

Lea Andreasen Lea er 29 år, mor til Emil og Adam, og hun er så heldig at de har en tredje baby på vej. Lea er uddannet Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed og blogger om livet med børn.

Connie Petersen Connie er 40 år og mor til Stina på 15 år og Sabrina på 11 år. Connie arbejder som administrativ specialist og blogger mest om hverdagslivet som mor til tweens/teens.

Regitze Schelske Regitze har studeret Business & IT og har en fortid i det pædagogiske fag. De sidste par år har Louise været dedikeret til rollen som mor og blogger om familiers digitale udfordringer.

Cecilia Elgaard Hornbæk Cecilia er 25 år og bor på Østfyn med sin kæreste Søren og deres to piger Josefine og Frederikke. De kalder sig familiemennesker med stort F og nyder at lave en masse ting sammen. I øjeblikket er Cecilia på barsel fra sit job som kunderådgiver. Anette Møller Anette 28 år og er gift med Lars. Anette er mor til Axel med Firfingerfure syndrom. Anette blogger om livets op- og nedture, og om de perfekte og uperfekte ting i livet med en tumling og alt muligt andet.

Louise Christensen Louise er 33 år, socialrådgiverstuderende og mor til Melika på 11 og Micko på 2 år. Louise er sen-diagnostiseret med ADHD og blogger om det sjove, om de forbudte tanker og om den store kærlighed – og alt det derimellem.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

57


UNDERHOLDNING/ANNONCE

BØGER FOR TWEENS Lad de større børn eller de unge tweens fordybe sig i en god, sjov eller spændende bog. Det styrker deres fantasi, og øger deres viden og ordforråd.

Pigeliv LOVE 1 Den magiske sommer

Kommer du nogensinde tilbage til mig?

Forfatter: Sara Ejersbo Forlag: Gyldendal

Josefine har endelig fået lov til at tilbringe sommeren hos sin faster i sommerhuset. Om formiddagen skal hun stå i fasters iskiosk, og om eftermiddagen skal hun lære at surfe. Og hun har i hvert fald ikke tid til drenge og den slags. Men på den allerførste dag møder hun Chris. Kan hun lade være med at falde for Chris, når hun ser ham hver eneste dag? Og er han virkelig så slem, som rygterne siger? Pigeliv LOVE er en ny trilogi om pigerne fra Pigeliv, men denne gang handler det om den første forelskelse og - måske - det første kys.

Forfatter: Lise Villadsen Forlag: Høst & Søn

Her er en historie om løgne og sandheder, om familie og sorg og om den første, store kærlighed, når den gør allermest ondt. Kort før eksamen i niende klasse op-dager Atlas sandheden om noget, hans mor har forsøgt at skjule for ham hele hans liv. Han vil helst glemme det, vil bare have, tingene skal være, som de plejer. Men langsomt begynder Atlas at tvivle på alt – sin mor, sine venner, sig selv - og ikke mindst på sine følelser for Adelia, som jo ellers skulle være hans livs kærlighed.

En af os dræber Forfatter: Karen M. McManus Forlag: Carlsen

Fortsættelsen til den internationale succes ”En af os lyver”, tager os tilbage til Bayview. Til helt nye karakterer og et helt nyt, dødeligt mysterium. Men også til både Bronwyn, Nate, Addy og Cooper. Det er et år siden, Simon døde, og et år siden, at Bayview-firkløveret blev renset for alle anklager, og i tiden der er gået, har der ikke manglet nye sladder-apps på Bayview High. Men ingen har kendt folks hemmeligheder lige så godt som Simon. Indtil nu. Denne gang er det ikke en app. Det er en leg. Sandhed eller konsekvens. Phoebe er det første offer. Hvis du vælger ikke at lege med, afslører gamemasteren en hemmelighed. Og Phoebes er mørk. Maeve er den næste, og hun burde vide bedre: Vælg altid ’konsekvens’. Da det bliver Knox’ tur, er konsekvenserne blevet dødelige. Simon er væk, men nogen er fast besluttet på at føre hans arv videre. Og denne gang er der et helt nye spilleregler.

5 8 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

Evigheds Søn Forfatter: Adam Silvera Forlag: Carlsen

En tempofyldt fantasyfortælling om to brødre fanget i en krig, som har stået på i generationer, og som sætter deres loyalitet på en hård prøve. Brødrene Emil og Brighton er vokset op i New York og har altid idoliseret The Spell Walkers – en gruppe magikere, som har svoret at gøre verden fri for Specters. Spell Walkers er født med evner, mens Specters tager disse evner – ved brug af vold stjæler de den inderste kerne fra truede magiske væsner. En dag viser det sig, at Emil besidder en evne, som placerer ham midt i kampen. Broderskab, kærlighed og loyalitet bliver sat på prøve, og ingen slipper uskadt fra kampene.


FAMILIELIV/ANNONCE

Rubber Duck Rubber Duck er et sportsmode brand, som er et must-haves, med deres seje og farverige fodtøj. Designet stammer oprindeligt fra 80’er kulturen, hvor jogging var særlig populært. I takt med dette steg behovet for en joggingsko, hvorfor Rubber Duck trængte ind i landskabet med deres SnowJoggers, som er en blanding af en Moon Boot og en løbesko. Som virksomhed holder Vernon fast i sport og modekombinationen, hvilket også afspejles i de fleste af husets brands. ”Vi sælger jo til alle slags butikker på tværs af landegrænser. Vi finder et brand, vi synes er cool, og så analyserer vi, hvordan vi skal bygge det op, og hvor det skal sælges. Vi er meget tålmodige i processen – selvom vi KAN sælge, så sælger vi ikke bare. Det handler om mavefornemmelse. Det er jo heller ikke alle brands, der bliver til noget. Nogle gange er vi også for tidligt på den. Der er enormt meget timing i det her,” udtaler direktør Morten Vernon. ”Vi har også hele tiden planer om at udvide med nye brands. Vi er nogle store drenge, der bare vil have mere, og vi synes, det er sjovt”. Vernon har i denne sammenhæng formået for anden gang at bygge et brand op fra bunden. Denne gang med Rubber Duck; eget design, seje farvekombinationer og fuld kontrol. ”Vores nye AW20 kollektion ser lovende ud, og vi har store forventninger til brandet,” udtaler Vernons kreative Direktør Waseem Ahmad. Som også fortæller, at i takt med at Vernons markeder bliver mindre og mere pressede, har de formået at udvide virksomheden fra at være en dansk virksomhed til nu at være skandinavisk.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

59


VI TESTER/ANNONCE

BØRN & FRITID

SKO til hele

TESTER

familien

Heldigvis bliver dagene gradvist længere, og vi kan igen begynde at glæde os til mere udendørsliv. De tunge støvler bliver sat tilbage i skabet, og det lettere fodtøj findes frem igen. Her kigger vi nærmere på sko til hele familien. En familie på fire valgte sig hver et par fritidssko fra Skechers. Udvalget var kæmpestort, men fælles for alle skoene er, at de har en god pasform og er superlette. Af Henriette Rosenthal

F

amilien Johansen, som består af Dea, John og børnene Lærke på syv, og Luna på 16 år, var en tur i Waves hvor en af Skechers butikker er placeret. Her gik de på jagt efter et par sko hver, og særligt Dea var udfordret af, at skulle vælge kun et par. Dybest set ville hun bare gerne have en af hver, men den gik jo ikke.

”Diamantsko”… Lærke er seks år og har fuldstændig styr på hvad hun synes er sejt at gå i. Det gælder både tøj og sko, og hvis hun har besluttet sig for, at noget ikke passer den ”lille frøken”, kan hendes mor godt opgive at få hende i det. Da Lærke skulle vælge hvilke sko hun ville ”prøvegå”, styrede hun direkte hen imod afdelingen med ”glimmersko”. Skechers designere må have fingeren på pulsen, og det tog ikke mange øjeblikke før Lærke udså sig et par fine Skechers. Det var selvfølgelig dem, der kan blinke ovenpå skoene, når hun går. Hun døbte dem straks til sine ”diamantsko”. Da familien efterfølgende besøgte mormor og morfar, var der pral i luften, da Lærke stolt viste dem sine fine sko. Lette herresko John valgte et par sko som er lette og luftige, der med sine Air-Coo-

6 0 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101


VI TESTER/ANNONCE

led Memory Foam indersåle gør, at fødderne kan ånde. I Johns tilfælde er det en kæmpe fordel, for han har ofte meget varme fødder, hvilket resulterer i fugtige sokker, der krøller sammen i skoene. Skoenes indersål tilpasser sig også fodens form og støtter præcis der, hvor man har brug for det.

Sko til teenagere Deas kendskab til Skechers var begrænset, og derfor var hun lidt spændt på udvalget til teenageren. Derfor var det en overraskelse, hvor mange flotte sko, som faldt helt i Lunas smag. Luna valgte et par, som hun synes er superfede og så fik hun med egne ord ”optur” over, hvor lette de er. Skoene har et lækkert robust design, som falder helt i tidens ånd, og alligevel vejer de ingenting. Som at gå på skyer Så blev det Dea, der skulle vælge et par sko og som tidligere

nævnt, var det ikke helt let. Valget faldt dog på et par rigtig gode ”hverdagssneaks”, som sidder godt på fødderne. – Jeg går meget til hverdag. Vi har to hunde som jeg går lange ture med og så farer jeg i det hele taget meget rundt. Jeg har tendens til at blive ret øm i lænden, når jeg går langt, men det får jeg ikke, når jeg går i disse Skechers. Jeg er sikker på, at det er fordi de har Air-Cooled Memory Foam indersåler, som absorberer stødene fra hvert skridt, jeg tager. De er helt bløde og lækre, og støtter samtidig mine fødder rigtig godt. Jeg vil nærmest beskrive det som at gå på skyer, fortæller Dea. På www.skechers.dk kan du finde nærmeste forhandler eller shoppe direkte i webshoppen. Q

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

61


VI TESTER/ANNONCE

Mindre sukker

BØRN & FRITID

TESTER

JA TAK! Arla Explorers er en serie nye snacks, med mindre sukker, der er tilpasset børns smagsløg, og som er nemme at snuppe med på farten. De er helt uden kunstige tilsætningsstoffer, men er fulde af sjov. Af Henriette Rosenthal

H

vis du har børn, kender du stensikkert begrebet ulvetime. Sen eftermiddag, hvor du kæmper for at få maden på bordet, inden ungerne har spist sig mætte i, hvad de kan få fingrene i. Knækbrød med tandsmør, resterne i slikposen eller en halv rulle kiks. Alt sammen noget der mætter barnet på en halvskidt måde, inden du er klar til at servere aftensmaden. Alternativet ser vi, der er glade for Instagram og andre sociale medier, hvor vi til tider får lidt ”ondt i øjnene” af alle de perfekte forældre, som hakker, snitter og arrangerer frugtog grøntsagshapsere til børnenes mellemmåltider. Men får vi lov til at se, at rollingerne rent faktisk spiser de sunde sager? Ikke rigtigt, vel? I min egenskab som mormor til verdens sjoveste treårige pige ved jeg, at det sjældent er gulerodsstavene hun jubler over. Niksen, der skal mere til at imponere den lille bandit og det ender derfor ofte med noget fra den søde skuffe, hvilket ærgre mig. Her kommer en af Danmarks fødevaregiganter, Arla, mig til hjælp med en spændende nye serie af lødige mellemmåltider.

Mere af det gode, mindre af det søde – Vi kunne ikke bare lade stå til, når vi hørte at op imod 70% af forbrugerne i dag føler de er nødt til at gå på kompromis, når de giver snacks og børneyoghurter til deres børn, ligesom også tandlæger, skoler og institutioner i stigende grad råber vagt i gevær grundet de høje sukkeniveauer der er i mange af de produkter der er på markedet i dag, udtaler Lars Skytte Poulsen fra Arla Foods. Med Arla Explorers har Arla valgt at gøre sukker og kunstige tilsætningsstoffer til deres fjende nummer et. Missionen er enkel: Arla Explorers skal gøre det gode valg nemmere for børn og voksne. Som forældre ved vi godt, at vi ikke bare får børn til at vælge det mindre søde og sundere alternativ, uden at vi gør os ekstra umage. Derfor har vi på denne nye serie valgt at gøre nogle af disse ekstra sjove for børnene at gå på opdagelse i hvor du bl.a. kan swirle frugten og se yoghurten skifte farve, eller fange de smagfulde frugtbobler som popper

6 2 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

Vigtige mellemmåltider Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn har et regelmæssigt måltidsmønster med tre hovedmåltider samt to til tre mellemmåltider(snacks) fordelt over dagen. Børn har ikke lige så stor kapacitet til at spise store portioner som voksne og dermed til at få nok energi. Det er derfor vigtigt, at børnene får mad regelmæssigt i løbet af dagen. Her spiller mellemmåltiderne en vigtig rolle.

sjovt i munden, men vigtigst af alt så skulle de passe til børns smagsløg. – De smager måske lidt mindre sødt, men mere af rigtig frugt hvilket jeg virkelig god kan lide udtaler Victoria på otte år.

Victoria anmelder I Hvidovre bor Maria Jensen, som er mor til Victoria på otte år. Da familien modtog de lækre snacks, som Victoria skulle ”prøvesmage”, var det en spændt pige der åbnede pakken. Hun var heldig, for lækkerierne var pakket i den fineste lil-


VI TESTER/ANNONCE

Bedre madvaner og sundere snacks Det gælder ikke blot om at mindske sukkeret i snacks til børn, men i langt højere grad også gradvist at vende vores børn til mindre søde produkter, da det er her, de bedre madvaner for alvor begynder at komme ind. Vores medfødte præference for søde produkter er noget der udvikler sig gennem hele livet og vi har derfor en stor mulighed for at præge vores børn positivt i de tidlige år, hvilket vil følge dem fremad og hele vejen ind i voksenlivet.

le køletaske, som Victoria straks udnævnte til sin nye madkasse. – Victoria er fjantet med de nye snacks fra Arla og hun kan lide dem alle sammen. Hun er ellers lidt af en sukkergris og kan også have tendens til at være kræsen. De nye Arla Explorer Squeeze Yogurt synes hun er seje og smager lige tilpas sødt, og så er hun vild med, at emballagen ikke fylder for meget, så de er nemme at putte i lommen på jakken, når hun er på vej ud ad døren. – Arla Explorer Osteknas får hun med i madpakken, som en lille lækker godbid til at slutte af med. Det gode er, at selv om hun tror hun snyder mig og spiser dem som det første fordi hun ikke kan vente, så ved jeg fra pakken at de kun indeholder gode, naturlige ingredienser, så det gør mig ikke noget, fortæller Maria med et smil. – En anden stor fordel er, at de er nemme at snuppe med i madpakken, når vi skal på tur, eller når Victoria skal have en nem snack med på turen fra skolen til fritids- eller sportsaktiviteterne, fortsætter Maria. Q

Psst...

Hvis dit barn spiser for store snacks mellem måltiderne, kan det gå ud over appetitten til det næste måltid. Arlas ernæringsekspert anbefaler, at et mellemmåltid indeholder mindre en 100 kalorier, for ikke at ødelægge barnets sult efter de gode næringsrige hovedmåltider. Så prøv at gætte, hvor mange kalorier der maksimalt findes i Arla Explorers? Ja, du har ret: under 100 kalorier.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

63


FAMILIELIV/ANNONCE

Janne Hother Bertelsen

Ja – hver morgen, med mine to drenge på 01 og 14 år.

”Spiser jeres familie morgenmad sammen?” Dagens vigtigste måltid er morgenmaden. Ikke mindst hos børn. Morgenmaden er nemlig vigtig for både trivsel og læring. Alligevel bruger danske børnefamilier ugentligt færre dage sammen om dagens første måltid, end familier uden små børn. For mens aftensmåltidet stadig er et sikkert samlingssted for familien, så spiser hele 28% af børnefamilierne kun morgenmad sammen 1-2 gange om ugen, og 8% gør det sjældent eller aldrig, ifølge en nyere undersøgelse. Vi spurgte på Facebook og Instagram, og her var der var ret blandede svar.

Nanna AnkjærgaardAndersen

Altid i weekenden og for det meste også i hverdagen.

Rikke Johansen

Vi spiser sammen med vores børn, alle morgen -og aftenmåltider. Børnene er 10 og 14.

Af B onnie Jensen

Camilla Marion Mortensen Vi prioriterer rigtig højt at spise sammen hver eneste morgen. Vi står op så vi har tid til det og vi spiser ikke før alle har tøj på og er klar. Det er ikke fordi vi siger så meget om morgenen til hinanden, det kommer an på hvor træt man lige er – men vi nyder en stund sammen, hvor alle er samlet.

TINASVERDEN

VI SPISER SAMMEN HVER DAG TIL AFTEN. TIL MORGENMADEN, ER DET KUN MIG OG BØRNENE, DA MIN MAND KØRER TIDLIGT. I WEEKENDER SPISER VI ALTID MORGENMAD SAMMEN. 6 4 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

Kilde: Dansk Gartneri og EU


FAMILIELIV/ANNONCE

Camilla Asferg

Vores børn er 14 og 12 år . Vi har gjort det til en vane at spise morgenmad sammen i alle ugens fem hverdage. Det er det eneste måltid,vi alle fire samles om pga. sportsaktiviteter hver eftermiddag/aften.

Bente Signe Agis Nielsen Vi spiser morgenmad og aftensmad sammen alle ugens dage. Det er meget sjældent, at der mangler et medlem af familien. Vi er to voksne og to børn på 7 og 12 år.

annesofiesverden

Kun i weekenderne når det sker, og vi har endda kun hver anden weekend sammen alle sammen. Vi havde engang en tradition om at spise dejlig morgenmad sammen om søndagen, men det udfasede stille og roligt.

by.nsbh Vi spiser som regel altid morgenmad sammen medmindre det er så tidligt på morgenen, så får L morgenmad i vuggestuen. Aftensmad spiser vi altid sammen som familie ved spisebordet.

Sanne Skifter

milleliv

Aldrig på hverdage da vi møder meget tidligt, så der er ikke tid til det. I weekender kun en gang imellem. Ungerne står meget tidligt op og bliver hurtigere sultne end os. Karin Bartholdy Hansen Vi er en familie på fire, og mindst tre af os, dvs. en voksen og to børn, spiser morgenmad sammen hver dag. Den anden voksne møder tidligt, så der kan det ikke lade sig gøre.

Mine børn spiser altid med deres far og så går de i seng igen og så vækker jeg dem 1/2 time senere når jeg står op. Det er ungernes eget valg, da deres far arbejder en del, så de nyder tiden med ham hver morgen.

Lizette Haagensen Medmindre en af pigerne møder senere, spiser vi tre sammen og jeg er i køkkenet så vi har 1520 minutter sammen. Farmand kører ofte før kl. 06.30 og der er ingen sultne endnu.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

65


VI TESTER/ANNONCE

BØRN & FRITID

TESTER

Nem aftensmad Hverdagens helte og en ulvetime som overhovedet ikke er en ulvetime. Det første er den genvej til en nemmere hverdag, som denne tekst handler om, og når du har læst den, ved du hvordan I forvandler ulvetimen til en hyggelig stund i køkkenet. Af Henriette Rosenthal

E

ftermiddag i en børnefamilie er tidspunktet, hvor man samles, efter at have været adskilt af dagens gøremål. Det er let at tegne et billede af lyserød idyl, men virkeligheden er, at det ofte er tidspunktet, hvor alle er lidt trætte og lettere irritable efter dagens gøremål.

Giv ulvetimen et cirkelspark Børnene har været i fuld sving hele dagen med leg, skolearbejde og fritidsaktiviteter, og mor og far er flade ovenpå arbejdsdagen. Ulvetimen, som dette tidspunkt også kaldes, kender de fleste børnefamilier vist. Børnene vil gerne have opmærksomhed, hvilket er helt rimeligt. Mor og far er splittede og vil gerne give børnene opmærksomhed, men aftensmaden laver jo ikke sig selv. Det er her Kokkens Hverdagsmad kommer ind i billedet som en af hverdagens helte. De laver måltidskasser med lækre børnevenlige retter. En nemmere hverdag Hos Kokkens Hverdagsmad er det rent faktisk professionelle kokke, der forbereder lækre, varierede måltider, som du kan bestille til det antal personer,

6 6 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101


VI TESTER/ANNONCE

Charlotte Sponsor har, sammen med sin mand og to børn på 10 og 16 år, prøvet Sund Balance måltidskassen. – Vi kunne rigtig godt lide maden, fordi vi er en familie, der i forvejen har fokus på spise sundt og varieret til aftensmad. Der var rigtig meget forskelligt grøntsagstilbehør til alle retterne - og en fin afstemt mængde kød og øvrige ingredienser, og der var mad nok til, at alle blev mætte. Det tog ca. 25-35 minutter at tilberede de forskellige retter, og det var virkeligt let at gå til. Der fulgte en meget fin vejledning med – og ingredienserne var på forhånd mærket med tal, alt efter hvilke retter de skulle bruges til.

Ann Rasmussen er mor til Lucas på fem og Laura på syv år. De har spist sig igennem en Kokkens Favoritter måltidskasse fra Kokkenes hverdagsmad. – Jeg synes, at det er en stor lettelse i hverdagen, at maden kommer næsten færdigtilberedt. Det hele er mærket, så det er nemt at gå til, og fremgangsmåden er også godt beskrevet i den manua, man får tilsendt. Så det er ikke kun turen i supermarkedet, man sparer tiden på, men også på meget af forberedelsen i køkkenet. Hvis det tager for lang tid at få maden på bordet, har børnene tendens til at gå i skabene og pludselig har de spist sig mætte i kiks og andre snacks.

der spiser med. Det betyder at der pludselig frigives tid og overskud til, at børnene kan komme med i køkkenet og hjælpe til med at lave den mad, som de selv skal være med til at spise ved middagsbordet. De fleste børn synes, at det er sjovt at være med i køkkenet, når der skal laves mad. Hånden på hjertet − det kræver både overskud og energi, når alle er eftermiddagstrætte og sultne, og så er mad, der næsten er lavet færdigt, verdens bedste opgave at samles om. Børnene kan for eksempel snitte de sidste friske grøntsager eller røre i gryden med maden, der skal varmes op, og så er alle glade.

Rasmus Rosenbak er far til tre piger på 8, 10 og 14 år. De har hygget sig i køkkenet med at færdigtilberede indholdet af en Sund Balance måltidskasse. – Der var lutter friske grøntsager og flere af dem af bedre kvalitet, end jeg kan få i mit lokale supermarked. Både mine tre piger og jeg har nydt indholdet, og den menu som Kokkens Hverdagsmad har sat sammen. Det smagte alt sammen som var det fuldstændigt hjemmelavet.

ningen fuldstændig, som det passer ind i jeres familiemønster. Det er en stor fordel, fordi mange familier er forskellige i antallet omkring middagsbordet fra uge til uge. Det er de fordi nogle børn bor skiftevis hos mor og far, eller de fordi de voksne i familien har skiftende arbejdstider med aften- eller natarbejde. Q

Hvor mange spiser med? Fleksible løsninger der er tilpasset til, hvor mange der sidder med omkring spisebordet fra dag til dag. Hos Kokkens Hverdagsmad ved man godt, at ikke alle hverdage er ens – tværtimod – for mange familier lever et aktivt liv med fritidsinteresser, der strækker sig over forskellige dage i ugen. Derfor kan man bestille sine måltidskasser til at passe til lige netop det antal, der er hjemme i hver af ugens dage. Smag og behag er jo forskellig, derfor er det muligt at udskifte retter, så man er sikker på, at alle omkring bordet kan lide dagens ret. Hvis man med et ord skal beskrive kokkens Hverdagsmad, er det: fleksibilitet. Du kan ”hoppe” ind og ud af ord-

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

67


VI ELSKER ØKOLOGI OG GLADE KØER Når de økologiske landmænd inviterer til Økodag og lukker køerne på græs søndag d. 19. april kan du være med til at fejre foråret og Ø-mærkets 30-års fødselsdag. FAKTA OM Ø-MÆRKET l Ø-mærket er verdens første statskontrollerede økomærke l Danmark var det første land i verden, som fik sin egen økologilov i 1987 l 98% af den danske befolkning kender ø-mærket l Ø-mærket er et af de absolut stærkeste mærker i Danmark. l Knap 14 pct. af danskerne fødevareindkøb er økologisk Kilde: Danmarks Statistik og Økologisk Landsforening

VIDSTE DU AT: l 12 pct. af den danske mælkeproduktion er økologisk l 32 pct. af den mælk, som sælges i butikkerne, er økologisk l Økologisk kvæg skal være på græs fra april til november l Danskerne er verdensmestre i økologi l Sidste år deltog mere end 200.000 danskere i Økodag

Når du køber øko-mælk er du med til at sætte flere køer på græs.

Økodag markerer, at øko-køerne kommer på græs efter en vinter i staldene, og du og din familie er inviteret ud på gårdene. Derudover fejrer vi, at det er i 2020, er 30 år siden det statskontrollerede røde Ø-mærke så dagens lys. På de økologiske gårde over hele landet slår landmændene stalddørene op for øko-køerne og lukker dem ud i det fri præcis kl. 12. Før og efter kan du og familien gå på opdagelse på gården, få en snak med landmanden og deltage i forskellige forårs-aktiviteter fra kl. 10-14. Økodag afholdes over hele landet på økologiske gårde og du vil kunne mærke gårdlivet helt tæt på, få en snak med familierne på gårdene og opleve glade køer, når de giver den gas for at komme først ud på det grønne græs. Det er et festligt syn, så kom og vær med og nyd synet af de glade køer. Så tag familien, et par praktiske sko og madkurven under armen og deltag i den populære forårsfest for øko-køerne. På danmarkskortet på www.økodag.dk kan du se, hvilke gårde der inviterer til Økodag, læse mere om gårdene og familierne, der bor på dem og finde en gård tæt på dig.


FAMILIELIV/DIT & DAT

Godt nyt til kaffeelskere Drik kaffe og nedsæt risikoen for åreforkalkning Er kaffe en fast del af din hverdag, betyder det, at du har en lavere risiko for at udvikle hjertesygdomme. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget af forskere fra Kangbuk Samsung Hospital i Seoul, skriver Livescience.com. Undersøgelsen viser, at et moderat indtag af kaffe nedbringer risikoen for åreforkalkning med op til 40 procent. Folk som drikker mellem tre og fire kopper kaffe om dagen, har den laveste risiko for at udvikle tilstoppede arterier. Men også dem som lader sig nøje med mindre end tre kopper kaffe om dagen, har en lavere risiko for hjertesygdomme end dem, som ikke drikker kaffe.

Lev efter de officielle kostråd og nedsæt risikoen for livsstilssygdomme Lever du efter de officielle kostråd, vil din krop få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Du nedsætter risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, type-2-diabetes og kræft. Samtidig forebygger du, at du tager på i vægt. De officielle kostråd gælder for hovedparten af den danske befolkning. Undtagelser er børn under 3 år, småtspisende ældre og personer, der har en sygdom, der stiller andre krav til maden.

Hvad bør du spise? De officielle kostråd til voksne er: Q Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Q Spis frugt og mange grønsager Q Spis mere fisk Q Vælg fuldkorn Q Vælg magert kød og kødpålæg Q Vælg magre mejeriprodukter Q Spis mindre mættet fedt Q Spis mad med mindre salt Q Spis mindre sukker Q Drik vand

Hvornår skal jeg pille mit æg? Et nylagt æg er svært at pille, og det får derfor ofte et maltrakteret ’look’ efter pilning. Men hvis du sætter pris på æggenes friskhed og ikke går så meget op i det ydre, så kan du roligt gå efter de nyeste æg i køledisken. Et æg med et par uger på bagen kan sagtens spises. Fordelen ved ’de ældre’ æg er, at de typisk er hurtige og nemme at pille – og dermed kommer de til at få et de flot, glat udseende, når de ligger sammen med rejerne ude på frokostbordet. Man regner normalt med, at et æg kan holde sig omkring fire uger efter, at det kommer ud af hønen. I en artikel i det amerikanske magasin Slate.com oplyses det, at et æg opnår den ideelle alder til pilning 7-10 dage efter, at det er lagt. Kilde: Videnskab.dk

Hold igen med sukkerholdige drikke Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler at: Q børn og unge maks. drikker ½ liter sodavand eller saft om ugen Q børn under tre år bør ikke drikke saft og sodavand.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

69


FAMILIELIV/ANNONCE

FRI inspiration til din hverdagsmad Når du vælger økologisk oksekød har du garanti for, at køerne er opvokset hos danske økologiske landmænd, som sørger for at køer er på græs om sommeren og når det bliver vinter lever køerne i store stalde med gode plads til fri bevægelse og masser af strøelse. Alt foder er naturligvis 100 % økologiske og fri for GMO, det kalder vi FRIhed til at dyrke de økologiske værdier.

Pasta med chorizokrydret kødsauce (4 personer) 400 g båndpasta 400 g hakket oksekød Olivenolie 100 g chorizo 1 fed hvidløg 1-2 kviste rosmarin 1 dåse hakkede tomater med krydderurter Salt, peber 1-2 poser frisk mozzarella, 125-250 g

7 0 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

Bring en stor gryde med vand i kog. Tilsæt salt og pasta og lad det koge til pastaen er aldente. Se den vejledende kogetid på emballagen. Svits kødet i lidt olivenolie sammen med chorizo i små tern, knust hvidløg og hakket rosmarin. Tilsæt tomat og lad det simre for svag varme i 5 min. Kom evt. lidt vand ved hvis saucen virker tør. Smag til med salt og peber. Kom saucen hen over den friskkogte pasta. Riv mozzarella i lidt mindre stykker og kom den straks oven på så varmen fra retten får den til at smelte.


FAMILIELIV/ANNONCE

Lasagne med oksekød, squash og mozzarella (4 personer) 400 g hakket oksekød 2 fed hvidløg 1-2 tsk oregano 1 dåse hakkede tomater med krydderurter

2 squash 1 pose frisk mozzarella 6-8 lasagneplader Tilbehør: salat & brød

Svits kødet, tilsæt hvidløg samt oregano og svits endnu et par minutter. Tilsæt hakket tomat og lad det simre 5 min. Kom lidt vand ved, hvis saucen virker tør og smag til med salt og peber. Skær squash i tynde skiver på langs, brug fx en ostehøvl eller kartoffelskræller. Skær mozzarella i tynde skiver. Læg lasagnepladerne lagvis med kødsauce, squash og mozzarella. Slut af med frisk mozzarella. Bag lasagnen i ovnen i 30 min. ved 175°C. Lad den hvile 5 min. inden den skæres ud og serveres gerne med salat og brød.

Pesto italiano burger (4 personer) 4 ciabattaboller 4 burgerbøffer Ruccola 2 tomater 2 kugler mozzarella Basilikumpesto Mayonnaise Basilikumpesto

2 håndfulde basilikum 1 dl olivenolie 1 spsk pinjekerner 20 g parmesanost 1 citron 1 fed hvidløg Salt og peber

Kom basilikum, pinjekerner, olie, hvidløg og parmesan i en blender. Blend til en ensartet masse. Smag til med salt, peber og citronsaft. Samling af burgeren Lun bollerne. Steg bøfferne i en blanding af smør og olie. Steg bøfferne 4 min. på hver side. Når bøfferne er vendt første gang, læg skiver af mozzarella på stegesiden. Smør underbollen med en pesto. Læg herpå ruccola og tomatskiver, bøf, pesto og til sidst overbollen smurt med mayonnaise

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

71


SAFTIG CHOKOLADEKAGE 20-22 portioner Form: 20 x 30 cm Chokoladekage 125 g smør 2½ dl vand 25 g kakaopulver 1 tsk. Dr. Oetker Vaniljesukker 400 g sukker 325 g hvedemel 1 tsk. Dr. Oetker Natron 1 tsk. Dr. Oetker Bagepulver

med nem glasur 1 knsp. salt 1½ dl tykmælk/surmælksprodukt 2 æg Pynt 1 pose Choco Dream Icing & Frosting ½ dl koldt vand Dr. Oetker Rainbow Mix

Tilberedning Tænd ovnen på 150 °C varmluft. Chokoladekage Smelt smør og vand i en gryde. Tilsæt kakao og rør det godt sammen. Tag gryden af varmen. Bland vaniljesukker, sukker, mel, natron, bagepulver og salt i en skål. Tilsæt smørblandingen og rør det hele sammen til en ensartet masse. Tilsæt tykmælk/sur-mælks-produkt og rør ingredienserne sammen. Til sidst tilsættes æggene og hele dejen blandes godt sammen til den har en ensartet konsistens uden klumper. Hæld dejen i en smurt kageform (20 x 30 cm) og bag kagen i 30-35 min. Lad kagen afkøle helt inden den pyntes. Glasuren røres af posens indhold med ½ dl koldt vand. Drys med Rainbow Mix inden glasuren tørrer.

VANILLE CUPCAKES 12 stk. Muffinforme Engangssprøjteposer Stjernetyl: ø 16 mm

med nem frosting

Grunddej til cupcakes 150 g blødt smør 150 g sukker 3 æg str. M/L 1 tsk. Dr. Oetker Vanilla Paste 200 g hvedemel 1 tsk. Dr. Oetker Bagepulver

85 ml kærnemælk 1 tsk. Dr. Oetker Natron Frosting 1 pose Icing & Frosting - vælg selv 100 g flødeost 50 g blødt smør

Tilberedning Tænd ovnen på 180 °C traditionel varme. Grunddej til cupcakes Kom stuetempereret smør, sukker, stuetempererede æg og vanilla paste i en skål. Sigt hvedemel og bagepulver i. Pisk med håndmixer, først kort ved lav hastighed, herefter ved middel hastighed i 1 min. Husk at skrabe kanterne ned et par gange. Rør kærnemælk og natron sammen i en skål indtil det skummer. Tilsæt det i kagedejen. Pisk ved middel hastighed indtil dejen er ensartet. Fordel dejen i muffinforme og bag kagerne i 15-18 min. Frosting Hæld indholdet af icing & frosting posen i en skål. Tilsæt kold flødeost og stuetempereret smør og pisk med en håndmixer i 4 min. Kom frostingen i en sprøjtepose med stjernetyl (ø 16 mm). Dekorér de færdigbagte cupcakes med frostingen.


SMAGFULD GLASUR Med Icing & Frosting er det slut med for tynd eller for tyk glasur - konsistensen bliver perfekt hver gang! Tilsæt kun ½ dl koldt vand og rør. Prøv den også som en lækker luftig smørcreme eller frosting ved at tilsætte smør og evt. flødeost.

Kvalitet er den bedste opskrift.


FAMILIELIV/ANNONCE

Sund planteolie

Dit vitamintilskud

Udo´s Choice er en mekanisk koldpresset olie med et højt indhold af omega-3 fedtsyrer og omega-6 fedtsyrer. Denne olieblanding består af økologisk hørfrøolie, solsikkeolie, sesamolie og kæmpenatlysolie, der er mekanisk koldpresset uden at være udsat for ilt eller lys. Olieblandingen indeholder også økologisk kokosolie, risklidolie og havreklidolie. En god idé er, at blande den i maden f.eks. salater, smoothies, skyr og yoghurt, men Udo´s Choice kan ikke opvarmes.

Som veganer eller vegetar kan det være svært at sikre sig, at man får alle de vitaminer og mineraler, der anbefales. Det kan være en god idé med Komplet multivitamin & mineral med CoQ10. Anbefalet daglig dosis: 1 kapsel. Indtages bedst sammen med mad.

Sunde sager GINSENG

PASSIONSBLOMST

BALDRIAN

Ifølge traditionel kinesisk medicin bruges ginseng for at en balance mellem yin og yang i kroppen. Samtidig har det en beroligende virkning på folk, der er stressede eller bekymrede. Fortynd et par dråber i et glas vand, juice eller te.

Passionsblomst skulle virke afslappende på kroppens muskler. Denne urt anbefales også mod hovedpine og menstruations smerter. Du kan købe passionsblomst-ekstrakt i helsekostforretninger eller specialbutikker, og tilsætte et par dråber til et glas vand, en kop te eller friskpresset appelsinjuice.

Blomsterne fra denne plante kan bruges til at reducere stress, fordi planten har beroligende effekt. Den kan være med til at give en god søvn og en følelse af indre ro. Baldrian bruges også til at reducere menstruationssmerter. Tilbered en te ved anvendelse af en håndfuld tørret baldrianrod pr. liter kogende vand. Drikke op til tre kopper om dagen.

7 4 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101


SKØNHED/ANNONCE

Professionel hjemmebehandling til skadet, farvet og afbleget hår Vores hår er vores visitkort, det er bare nogle gange rigtig svært at få det smukke sunde og blanke hår, som vi ofte ser på reklamer, da de fleste af os har kemisk behandlet, farvet eller afbleget hår, der mangler lidt liv. Af Dea L arsen

D

ean Christal har været i skønhedsbranchen i mange år, og ledte efter det perfekte produkt til tørt og livløst hår. Ved et møde med en ven der var kemiker, fortalte han om sine udfordringer, for at finde det perfekte plejeprodukt, til hår der er kemisk behandlet og bleget. Når håret farves/bleges og/eller varmebehandles, så nedbrydes salt- og svovlbindingerne nemlig og håret bliver mat, kedeligt og ødelagt. De to venner opfandt en molekylebehandling til håret, der i dag hedder Olaplex, en behandling, der trænger helt ind i hårets kerne, og herfra genopbygger det igen. Til hjemmebehandling fås Olaplex No. 3 7 som vi har testet her på redaktionen. Vi har vidt forskellige hårtyper, men ens for alle er, at det er kemisk behandlet. Under testen har vi mærket, at vores hår har suget produkterne til sig, og det er tydeligt at mærke at håret har haft godt af al den ekstra pleje. Ens for vores hår har været, at vi har fået blødt og lækkert hår, der er nemmere at rede ud og så dufter det dejligt. Vi er alle fire helt enige i at Olaplex er lavet til alle os der elsker at forkæle vores hår. Olaplex No 3 er en plejebehandling, der bruges en gang om ugen. Skal virke i håret i

min. 10 minutter for at den kan udrette mirakler. Du kan også putte den i håret inden sengetid, og lade den sidde til næste morgen, hvor du alligevel skal vaske håret. Olaplex No 4 Shampoo vasker håret helt rent, mens ingredienserne i shampooen plejer og fugter dit hår. Olaplex No 5 Conditioner tilfører dit hår masser af pleje, uden at gøre håret tungt. Efter vask vil dit hår skinne og se meget sundere ud. Olaplex No 6 er en leave in Conditioner, der fjerner det krus, de fleste af os kæmper med i løbet af dagen. Leave in conditioneren gør håret mere medgørligt, blødt og skinnende i op til tre dage. Olaplex No 7 er den lækreste hårolie, du kan forestille dig. Hvis du ønsker den største effekt, så kan du blande nr. 6 og 7 sammen, så kan dit hår simpelthen ikke blive mere forkælet. Du vil med sikkerhed mærke det er meget sundere, blødere og skinnende end før du gik i krig med produkterne. Olaplex er specielt effektiv til afbleget hår, idet denne behandling på normalvis er ret så belastende for håret. Q

”...det er tydeligt at mærke at håret har haft godt af al den ekstra pleje.”

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

75


SKØNHED/ANNONCE

SKØNHED og pleje

Lækker pleje til krop og sjæl Denne luksuriøse genopbyggende face- and bodyolie fra Birkenstock indeholder udtræk af korkeg, samt figenkaktusolie, der er rig på antioxidanter, vitaminer og essentielle fedtsyrer. Olien hjælper med at beskytte, nære og fugte huden, samt forfiner hudstrukturen.

Ideal Resource Youth Retinol Oil fra Darphin En krukke med 60 kapsler kapsler til ansigt og øjenomgivelser. Indholdet forvandler huden ”over night”. Hver kapsel leverer plantestyrket retinol, der synligt reducerer linjer og rynker, samt forbedrer hudens udstråling og tone.

Fedtfrysning En behandling der fjerner de overflødige fedtdepoter med det samme. Nogle bruger denne behandling, til at fjerne det sidste efter en længere kur. Det kan være dellen på maven, siderne, ryggen eller armene, der er de særlige genstridige områder, som du kan behandle her. Hos Klinik WOW på Sallingvej i Vanløse behandler de daglig med deres fedtfrysningsmaskiner, og har stor erfaring inde for dette område. En behandling , der ikke er særlig smertefuld, men til gengæld særdeles effektiv. Behandlingen er både til mænd og kvinder.

7 6 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

HIGH GLASS ILLUMINATING POWDER Denne powder fra NYX reflekterer lyset og giver den smukkeste glød.

Ekstrakt af korkeg i hudplejserie BIRKENSTOCK NATURAL SKIN CARE er en helt ny hudplejeserie, som indeholder et eksklusivt, multiaktivt udtræk af korkeg, som stimulerer hudens cellefornyelse og øger hudens evne til at fastholde fugt.


SKØNHED/ANNONCE

Falsies Lift Mascara Få effekten af Lash Lift, med Falsies Lift Mascara fra MAYBELLINE NEW YORK. Børsten er udviklet med kurver, der både giver dine vipper volumen og længde. Mascaraen indeholder plejende fibre, der får dine vipper til at vokse noget hurtigere. Brilliant Signature Skab de perfekte røde læber med denne flydende læbestift, som er utroligt nem at påføre. Brilliant Signature fra L’Oréal Paris er en fugtgivende og flydende læbestift med masser af shine. Den findes i seks forskellige intense og smukke farver.

HIGH GLASS BØRSTER De nye, lækre børster High Glass fra NYX, er superbløde og har smukke gennemsigtige håndtag. Hver af de tre børster er helt unikke, og specielt designet til produkterne fra High Glass Collectionen.

HIGH GLASS FACE PRIMER Skab den perfekte base til din makeup med den nye High Glass Face Primer fra NYX. Primeren føles som silke, lægger sig let på huden og kan også bæres alene.

Smukke negle CND Vinylux 2-i-1 gør det nemt at få smukke negle. Her får du en lak og topcoat i én og samme flaske. Lakken holder op til syv dage og findes i 10 forskellige farver. >>

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

77


SKØNHED/ANNONCE

Fugt og pleje til dit hår Elements Xclusiev fra IDHAIR. Den fugtgivende Moisture Shampoo og Conditioner fra serien tilfører fugt til håret, så det bliver stærkere og lettere at rede ud. Håret efterlades blødt og medgørligt. Afslutningsvis er det en god ide at bruge LEAVE-IN CONDITIONING CREAM fra samme serie. En skøn fugtgivende leave-in conditioner, der indeholder kokosolie, og som sørger for at håret fugtes og føles silkeblødt.

>>

HIGH GLASS FINISHING POWDER Den nye High Glass Finishing Powder fra NYX, er designet til at blive påført ovenpå High Glass Face Primer, eller over din foretrukne foundation. Den findes i tre forskellige, lysreflekterende nuancer.

Forårsklar Er du forårsklar, ellers anbefaler vi dig en tur på Klinik WOW på Sallingvej i Vanløse. Her kan du kan brug lidt tid på dig selv, og få en afrensning fra vinterens stress. Tanja, som er ejer af Klinik WOW, står klar til at råde og vejlede dig, om hvilke behandlinger, hun anbefaler lige præcis din hud. Tanja behandler med mærket GUINOT, som anbefales til alle hudtyper. Et meget eksklusivt mærke, hvor alle produkter både er parabenfrie og ikke er testet på dyr.

7 8 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

Slip af med kruset og uregerligt hår Det kan være svært at tæmme et kraftigt naturligt krøllet hår. Her kommer IDHAIR dig til hjælp. Serien BLOW har lige præcis det du skal bruge for at få styr på dine krøller. CURL CREATOR er en let spray, der gør dine krøller definerede, elastiske og glansfulde. Giver krøllerne et naturligt look. CURL DEFINER, er en effektiv leavein creme, der tæmmer og samler krøllerne. Gør krøllet hår blankt, glansfuldt og spændstigt.

911 RESCUE SPRAY En fantastisk all-round spray fra IDHAIR, der med sit høje indhold af arganolie tilfører fugt og gør håret stærkt.


SKØNHED/ANNONCE

Naturlig

makeup

Naturens egne ingredienser. Det er hvad et svensk skønhedsbrand benytter i sin makeuplinje. Af Henriette Rosenthal

V

i er mange der elsker makeup, og det er skønt at der er forskel på hverdag og fest. Den daglige makeup er måske naturlig og lørdag aften står den på ”smokey eyes” og røde læber. Hvilken type makeup sværger du til? Her kan du læse om makeup, hvor skønheden hentes i naturens skatkammer.

Rene mineraler Måske kender du IDUN Minerals? Hvis ikke, får du her en behagelige overraskelse. Her er tale om et svensk skønhedsbrand, hvis makeuplinje er baseret på rene mineraler. Målsætningen er, at virksomheden skal producere bæredygtig makeup, som ikke må belaste naturen og miljøet. I Danmark kan vi have tendens til at trække på smilebåndet over vores nabolands skrappe regler. I Sverige er apotekerne underlagt stærkt regulerende kvalitetskontroller, som holder øje med at produkterne på hylderne er godkendt og indeholder høj kvalitet. Derfor er det en ekstra fjer i hatten, at IDUN Minerals er et eksklusivt apotekermærke i Sverige.

stoffer. Produkterne indeholder kun ingredienser som beskytter og fugtgiver, derfor kan de anvendes af alle, selv personer som sensitiv hud.

Genanvender gerne emballagen Der er også tænkt over makeuplinjens emballage. Mange tomme makeupkrukker, tuber og mascaraemballager inklusive IDUN Minerals havner i skraldespanden blandet med andet affald. Så forsvinder muligheden for genanvendelse. Derfor bidrager IDUN Minerals gerne med viden om, hvordan vi som forbrugere kan smide emballagen ud, så den kan genanvendes. Mange produktemballager består af flere forskellige typer materialer til forskellige dele. Derfor er det vigtigt at skille de forskellige dele ad, så de hver især havner i den rigtige affaldsspand. Det langsigtede mål er, at al produktemballage i IDUN Minerals sortiment skal være genanvendelig. Q

Højpigmenterede mineraler IDUN Minerals er sammensat af 100% højpigmenterede mineraler, som er tilpasset særlig sensitiv hud. Makeuplinjen er derfor helt fri for parabener og andre kunstige tilsætnings-

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

79


SKØNHED/ANNONCE

Find det rigtige glattejern Et, der passer til dit hår og dine behov, uanset om du har bølger, krøller, naturligt fald eller glat hår. Med de fantastiske glattejern fra ghd, kan du nemt skabe det perfekte look. Der findes flere glattejern i serien fra ghd, som gør det nemt at skabe præcis den frisure, du drømmer om – og alle med den patenterede teknologi på 185 grader, der er den bedste for dit hår. Glattejernet ghd platinum+ giver en perfekt finish. Med ét strøg bliver håret glat og glansfuldt, hurtigt og nænsomt, med den avancerede Predictive Technology, der måler tykkelsen af dit hår, hårlokkens størrelse, og den hastighed, du styler med – og justerer varmen efter det. Hvis du har meget langt og tykt hår, kan du vælge ghd V Gold Max Styler. Med et glattejern fra ghd, får du det lette design og optimale varmeplader, som bare glider ubesværet gennem håret, og du får et smukt resultat, hver gang du bruger det.

Nyt øko-etisk brand

TIL DEN AKTIVE KVINDE Vi er mange, der kender og er vilde med de bløde såler fra Skechers. De har et hav af lækre sko til hverdagsbrug og til de aktive løbere. Skechers Max Cushioning, er deres nyeste løbesko, der er designet med ULTRA GO©, som er en mellemsål polstret med en stødabsorberende sål, der giver masser af komfort. Max Cushioning har en fleksibel og slidstærk ydersål, der giver et godt greb i forskellige typer overflader. Modellen giver maksimal komfort og støtte, og er med en indersål med Air Cooled Goga Mat, der giver en kølende effekt, til den aktive kvinde når hun skal løbe, power-walke eller bare ud og gå en tur.

8 0 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

weDo er den nyeste hårplejeserie fra Wella, som tilbyder en række veganske og cruelty-free-produkter. Serien indeholder kun ganske få udvalgte ingredienser, og så er deres emballage 100 % genanvendelig. For hver gang der sælges et produkt fra denne serie, indsamles der otte flasker fra naturen gennem Plastic Bank. Så her får du ikke kun lækkert hår, men du er med til at gøre en forskel for naturen og vores fremtid. Produkterne indeholder ikke sulfater, silikone eller andre kunstige farvestoffer. weDo er helt sikkert en hårplejeserie, til alle jer der vælger med omtanke og sætter økologi højt. Serien er certificeret vegansk, og hverken ingredienser eller produkter er testet på dyr.


SKØNHED/ANNONCE

Lækkert i solen Første halvår byder på mange ferier og indeklemte fridage, og det kan jo give anledning til et par dage i solen et lækkert sted. Skulle du være så heldig, så får du her et godt tip med på turen: Badeserien fra Trofé har så mange skønne detaljer, og er lavet i en super lækker kvalitet. Kollektionen er lavet, så både bikini, shorts og tunika passer sammen. Tunica´en er genial at have med, til at hoppe i når der skal hentes forfriskninger i baren, eller når frokosten skal indtages.

VARMEBØRSTE

med udglattende effekt

Nu kan du være klar til at komme ud ad døren på et splitsekund, du behøver nemlig ikke længere bruge tid på at glatte håret om morgenen. Du kan nøjes med at køre den nye varmebørste fra ghd igennem håret, og dermed undgå alle de strittende hårstrå. Med den nye varmebørste, får du en børste der glider gennem tørt hår uden problemer. Børsten lægger alle de små hår ned og dermed undgår du kruset hår. Den keramiske teknologi med ioner, varmer jævnt børsten op til den optimale temperatur på 185°C, og så skulle du få et sundt hår-look. Kombinationen af kortere og længere børstepinde i høj tæthed, bidrager til at man kan style større sektioner og dermed få et hår med naturligt, glat og lækkert finish.

Det rette træningsudstyr Er du hende med overskud til dig selv? Til at træne såvel din krop som dit sind? Så er du sikkert bekendt med betydningen af komfortabelt og funktionelt træningstøj, som er behageligt at have på og tillader maksimal bevægelsesfrihed under træning. Med fitnesstøj fra Better Bodies, går du ikke galt i byen. Her får du en super-høj kvalitet, smigrende pasform, samt et moderigtigt og alsidigt design. Better Bodies er et svensk tekstilfirma, der specialiserer sig i fitnesstøj til både mænd og kvinder. De designer deres kollektioner ud fra mantraet om at et sundt ydre og -indre går hånd i hånd. Hos www.only-approved.dk finder du et stort udvalg af fitnesstøj fra Better Bodies og Iron Rebel. Virksomheden bag Better Bodies, Swedish Fitness Trading AB, har mere end 30 års erfaring inden for udvikling, design, markedsføring, salg og distribution, og opererer idag med bl.a. Better Bodies på verdensplan.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

81


FAMILIELIV/SUNDHED

Den lette løsning:

Slank med små skridt De fleste småbørns-mødre har fået et par ekstra kilo på kroppen, de drømmer om at slippe af med. Men tanken om træning og at tabe sig med skrappe diæter, tager måske motivationen. Men vælg en lettere og lige så effektiv løsning: Du kan gå dig i form og samtidigt med et snuptag fjerne en del kalorier fra din dagligdag. Af Dea L arsen

No pain, no gain” Det sveddryppende slogan kan skræmme de mere magelige væk fra motion. Men du behøver ikke at svede i et fitnesscenter eller spurte seks kilometer for at blive slankere og sundere. Gå en tur i rask tempo i stedet. Det er et rigtig godt alternativ. For gang er noget, vi alle mestrer og som ikke kræver medlemskab eller faste mødetider. At gå en tur er for de fleste en helt naturlig ting, men de færreste forbinder det med rigtig træning, og det er synd. Gang giver nemlig en forbavsende god fedtforbrænding, hvis du bare sætter tempoet lidt op efterhånden som du kommer i form, så tæller gåturen godt med.

Du har tiden Travlhed og træthed er tit en undskyldning for ikke at få tabt de kilo, der sneg sig ind på dig under graviditeten. Men dårlige undskyldninger dur ikke her. For gang er en nem form for motion at få til at passe ind i selv et stramt program med små og større børn, du kan nemlig gå når som helst og hvor som helst. En gåtur kan også være en del af dine dagligdags gøremål, eller en aktivitet du kan lave sammen med familien, mødregruppen eller veninderne. I kan enten starte eller slutte seancen i mødregruppen med at trille en fælles tur med barnevognene, og du og manden kan lave en aftale om, at familien går en eftermiddagstur sammen. På den måde undgår du

8 2 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

også en udmattende ulvetime med trætte børn indendøre. Skal du i supermarkedet eller ud i et andet ærinde, så lad være med at starte bilen, bare 50-100 skridt ekstra giver noget i det samlede regnskab. Det eneste, du behøver at investere i for at gå dig slankere, er et par gode støddæmpende sko og et sæt regntøj, så vejr og vabler ikke bremser dig.

Kalorier rasler af Gå mindst én gang om dagen, det vil efterhånden give dig en grundform. Efter relativ kort tid med regelmæssig gang, vil noget af fedtet forsvinde – og dine ben og arme bliver oven i købet fastere. Jo længere du kan gå, desto hurtigere får du has på form og figur. Men er du ikke vant til at gå så langt, er det bedre at starte langsomt op med små ture, end at du lægger for hårdt ud og herefter giver op. I begyndelsen kan du nøjes med at gå en tur i den lokale park eller bare rundt i kvarteret, senere kan du bygge på med en længere tur rundt i byen, på vandrestier og i skove. Så let sparer du kalorier Hvis du gerne vil have topmave og talje til at skrumpe, er det de små ting i dine spisevaner der kan gøre en stor forskel.


FAMILIELIV/SUNDHED

DET ENESTE, DU BEHØVER AT INVESTERE I FOR AT GÅ DIG SLANKERE, ER ET PAR GODE STØDDÆMPENDE SKO OG ET SÆT REGNTØJ, SÅ VEJR OG VABLER IKKE BREMSER DIG.

Hvis du sparer kalorier dagligt, og samtidigt går nogle ture, kan det blive til et godt vægttab. Det kræver ikke sult og savn at spare kalorier, det kan du faktisk gøre flere gange dagligt og dermed forøge vægttabet. For det vil hurtigt blive en vane at forsage de mest fedende fælder, der skal nemlig kun ganske få ændringer til at spare kalorier. Hvis du kommer smør på brødet, så kan du trække kalorier fra regnskabet, hver gang du lader være. Skift cremefraichen ud med fromage frais på 0,5 procent og den traditionelle madfløde ud med letmælk til madlavningen. Drikker du 3-4 kopper kaffe eller the dagligt med sødeller letmælk kan du let at spare unødige kalorier ved at bruge minimælk i stedet. Det samme gælder sukkeret i kaffen, som kan skiftes ud med sødemiddel eller en klat honning. Hvis du er vant til at spise fire kartofler til aftensmaden og erstatter én eller to af dem med grove grøntsager, har du også indtaget færre kalorier. Tænk også over de små mellemmåltider, du måske napper uden at tænke nærmere over det, bare to kiks koster 150 kalorier på kontoen. Tager du i stedet et stykke knækbrød med light syltetøj eller mager ost kan du nøjes med 60 kalorier, og du er oven i købet mæt længere tid. Eller snup et par gulerødder i stedet for en banan. Drik et glas vand eller et light produkt i stedet for sukkerholdig cola og juice. Q

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

83


SUNDHED/ANNONCE

Vil du i bedre form? Få et nemt overblik over dit aktivitetsniveau ved hjælp af aktivitetstracker, der lynhurtigt viser sig at være en yderst motivende træningsmakker. Af Henriette Rosenthal

M

åske synes du, ligesom jeg, at det er sjovest at løbe en tur eller give den fuld pedal i fitnesscentret, hvis man rent faktisk kan aflæse resultatet af anstrengelserne på en aktivitetstracker. Garmin laver aktivitetsmålere til hele familien, og der findes et bredt udvalg med mange forskellige features. Med sådan et på håndleddet bliver man straks mere motiveret til at give den en ekstra skalle.

Større bevidsthed giver sundere livsstil Dea Larsen er glad for sin nye træningsmakker, som er en feminin aktivitetstracker fra Garmin vívoactive – serien. – I 2019 havde jeg brug for at tabe de 10 kilo, der var kommet snigende, som en tyv i natten, hen over de seneste par år. Jeg skulle giftes, og ville gerne stå skarpt. De billeder der bliver taget sådan en dag, skal man jo helst kunne holde ud at kigge på resten af livet. Aktivitetstrackeren var en kæmpestor hjælp og en god motivationsfaktor, når jeg var kommet til at sætte mig lidt for tungt i sofaen efter en arbejds-

8 4 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

dag. Jeg kunne hele tiden følge mine aktiviteter. Det vil sige, at jeg satte mig det mål, at jeg skulle gå 8-10 kilometer hver dag. Så hver aften tjekkede jeg, om jeg lige skulle snuppe en lille ekstra aftentur. Det er også vildt motiverende at se, hvor mange kalorier man forbrænder til fitness. Da jeg startede som ny på et hold, kunne jeg se, at jeg havde forbrændt ca. 234 kalorier efter en time. Efter nogle gange på samme hold, kunne jeg se forbrændingen var steget til næsten det dobbelte. Jeg har faktisk aldrig været særlig god til at bevare den sunde livsstil, efter jeg har tabt mig de ønskede kilo, men det kan jeg nu, da jeg kan se ”sort på hvidt”, hvad det gør for kroppen. – Jeg blev også mere opmærksom på at få min tiltrængte nattesøvn. Det er jo helt almindelig kendt, at nattesøvnen er vigtig for både helbred og velvære, men også udseendet afhænger af, om jeg får det rigtige antal timers nattesøvn, som for mit vedkommende er 7-8 timer. Jeg er slem til at blive hængende for længe i sofaen om aftenen, men aktivitetstrackeren viser, at hvis jeg går i seng senest kl. 23, får jeg


SUNDHED/ANNONCE

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til voksne: Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter. Mindst 2 gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 20 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Der skal indgå aktiviteter, som øger knoglestyrken og bevægeligheden. Fysisk aktivitet ud over det anbefalede vil medføre yderligere sundhedsmæssige fordele.

den dybeste og bedste nattesøvn, og jeg kan simpelthen se, at jeg ser friskere ud, og ikke vågner med væskehævede øjenlåg, når jeg overholder aftalen mellem mig selv og min aktivitetstracker. Den kan måle stort set alt, med sine mange funktioner, og så er det supernemt at bruge ved hjælp af den smarte Side Swipe-funktion, som gør at man lynhurtigt kan skifte rundt i de forskellige menuer og widgets, fortæller Dea.

Bliv klogere på dig selv Med et Garmin vívoactive 4 på håndleddet, kan du monitorere stort set alt, hvad du foretager dig. Det har så mange smarte features, at det hurtigt bliver dit nye bedste ”legetøj”. Du kan lave dine egne træningsprogrammer i Garmin Connect, og

downloade dem, men du kan også følge de animerede kardio-, styrke-, yoga- og pilatestræninger, der er forud-programmeret i aktivitetstrackeren. Hvis du er en af dem, der føler dig lidt ramt ”den tid på måneden”, kan du ved at bruge Garmin Connect appen følge din cyklus, logge fysiske og følelsesmæssige symptomer og lære om træning og ernæring i hver fase af din cyklus. En anden smart feature er, at du kan forbinde din smartphone med Garmin vívoactive 4, så det reagerer på opkald og beskeder, for så kan man lige tjekke på uret, om det er noget, der kræver øjeblikkelig opmærksomhed, eller om det kan vente til et bedre tidspunkt. På Garmin.dk kan du læse mere om din nye træningsmakker. Q

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

85


FAMILIELIV/ANNONCE

Tid til

forandring Mange års arbejde i finansverden, en udstationering i Asien og en hjemkomst til Danmark, inspirerede Vibeke Kring til at forfølge sin drøm om at blive selvstændig. Af Henriette Rosenthal

8 6 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101


FAMILIELIV/ANNONCE

D

et er altid inspirerende at tale med mennesker, der tør springe ud i nye eventyr. Det er da også svært ikke at blive smittet af Vibekes glæde ved det brancheskift, som hun foretog for lidt mere end

et år siden. Interessen for boligindretning har sådan set altid fyldt meget hos Vibeke. Derfor forekom det helt naturligt, at det var den vej hun ville gå med sin webshop, byKring.com. Her forhandler hun håndplukkede lækkerier, brugskunst, smykker og livsstilsprodukter. Brugskunst og møbler som bland andet er hentet i Asien, noget håndplukket, og noget sat i produktion for at sikre, at det ikke findes magen til andre steder, og dermed kan give din indretning et ekstra lille twist. Møblerne fra Kina kan være mere end 80 år gamle, og har derfor den skønneste patina. Smykkerne er en blanding af design hentet rundt omkring, noget designet kun til byKring, noget er håndlavet i Danmark og andet er one off’s, så her er det først til mølle princippet, der gælder. Q

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

87


FAMILIELIV/ØKONOMI

Enkle sparetips til hverdagen Synes du også, at pengene slipper for hurtigt op? Her får du gode råd til, hvordan du får dine penge til at strække længere. Af Peder Jensen

D

et første vi, i Bedre Økonomi anbefaler, er at starte med at lægge et budget. Det giver et godt overblik over, hvordan du planlægger at bruge de penge, du har tilgængelig hver måned. Ved at få et sådant overblik kan du lettere “rydde op” i din økonomi. I et budget er det lettere at finde frem til, hvilke udgifter du kan undvære. Eller opdage poster, som du bruger mange penge på. Har du overblik over din økonomi, er det lettere at se, hvor du kan spare penge. Derfor er et budget en god start til en sundere privatøkonomi. Q

TV, Bredbåndog mobilabonnement Undersøg om der findes billigere alternativer for TV, bredbånd og mobilabonnementer på markedet. Disse udgifter går under faste udgifter i budgettet, og det kan være en stor fordel at mindske disse, da det er et beløb, du betaler hver måned. Konkurrencen om at få netop dig som kunde er stor, så benyt muligheden og forhandl dig frem til gode priser.

Organiser samkørsel Er man flere, som alligevel skal samme vej, hvorfor så ikke køre sammen? Du sparer både penge på benzin og slitage på bilen. Og så er det også hyggeligere at køre sammen.

8 8 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

Sælg ting du ikke bruger Vi lever i et forbrugssamfund og ejer utrolig mange ting, som vi slet ikke bruger. Ryd derfor op i klædeskabet, i skuffer og på loftet, og sælg det, du ikke bruger. Ved at gøre dette, får du både mere plads i dit hjem, og flere penge på lommen.

Køb genbrug I det øjeblik hvor du køber noget nyt, falder det i værdi – også selvom du måske aldrig har brugt produktet. Derfor kan du finde mange gode produkter til en billig pris på hjemmesider og apps, hvor du kan købe brugte produkter. Og ikke nok med at det er billigere, så er det også mere miljøvenligt. Bil Mange husholdninger har i dag mere end én bil. Tænk en ekstra gang over, om du i realiteten har behov for så mange biler. Måske vil det være muligt at få det hele til at fungere med kun én bil? Det er nemlig særdeles dyrt at have bil, og ikke nok med, at den falder hurtigt i værdi, så er der også en række afgifter, som skal betales. Ved at skære ned på antallet af biler i husholdningen, kan du spare store beløb. Og måske finder du endda ud af, at du i det hele taget slet ikke har brug for en bil?


FAMILIELIV/ØKONOMI

Undgå fakturaer med posten Undgå at betale via fakturaer, da det koster ekstra. Sørg derfor for at tilføje regningerne til din netbank, så du automatisk får regningerne dér. E-faktura er både lettere og billigere at bruge. Her er der penge at spare på hver eneste regning, du ikke får tilsendt med posten.

Se efter kilopris Se altid efter kilopris på dagligvarer i butikkerne og ikke på prisen per produkt. Her er det nemlig let at blive snydt, da de fleste vil gå efter det produkt, som ser ud til at have den billigste pris. Se altid på det, der står med småt på prisskiltene, da der her står, hvad kiloprisen er. Denne pris vil være langt mere retvisende. Ofte er det de større pakker, der er billigst, og så er det let at fryse det resterende ned. Tag madpakke med Tag altid madpakke med i skole eller på arbejde. Lav madpakken aftenen før, så du ikke får ekstra travlt om morgenen. En madpakke behøver absolut ikke at være kedelig! Gør den spændende ved at bruge rester fra aftensmaden og varier med grønt og frugt. På den måde undgår du at småkøbe hver dag for penge, som med tiden ender med at blive et stort beløb.

Lav en indkøbsliste Skriv en indkøbsliste, når du skal handle, og hold dig til den. På den måde køber du kun det, du i virkeligheden har brug for og undgår spontane indkøb. Ved at skrive en indkøbsliste på forhånd har du også mulighed for at benytte, hvad du allerede har i køleskabet, så du undgår at have flere af den samme vare.

Ingen madspild Mad er en dyr post i budgettet, men også en udgift, som vi ikke kan undvære. Undgå at købe for meget mad, som du alligevel ikke får spist, før det bliver for gammelt. Det er nemlig helt unødvendigt at bruge penge på at købe noget, som du alligevel ender med at smide væk.

Vurder om det kan lejes Nogle gange kan det betale sig at leje i stedet for at købe. Der er for eksempel mange penge at spare på at låne bøger på biblioteket i stedet for at købe nye bøger. Vurder derfor, om du faktisk har brug for det, du påtænker at købe, eller om det, du ønsker, kan lejes i stedet. >>

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

89


FAMILIELIV/ØKONOMI

>>

Gennemgå dine forsikringer Det kan være godt for din økonomi at gennemgå dine forsikringer. At have forsikringer kan spare dig for mange penge, hvis uheldet er ude. Lige såvel kan det være en fordel at gennemgå, hvad de forskellige forsikringer faktisk dækker, så du ikke har flere forsikringer, som dækker det samme. Derudover er konkurrencen på forsikringer også stor, hvorfor det kan være en fordel at undersøge, om andre forsikringsselskaber kan give dig en bedre aftale. Skift eventuelt bank Gebyrer og renter varierer meget fra bank til bank. Derfor kan det være værd at undersøge, om nogle andre banker kan give dig et bedre tilbud end det, du allerede har. Hvis du overvejer at optage et lån, er det ikke altid sådan, at din primære bank kan tilbyde dig det bedste lån. Dette gælder især, hvis der er tale om et mindre lån. Derfor kan det være smart at sammenligne lån, så du kan finde det lån, som passer bedst til din økonomiske situation. Refinansiering Har du flere gamle lån kan det betale sig at refinansiere, hvilket betyder, at man samler flere lån til ét. På den måde kan du få et lån, som økonomisk set bedre kan betale sig, end hvis du havde flere separate lån. Ofte kan du forhandle dig frem til gode renter ved at refinansiere.

Undgå skattesmæk Følg med i hvor meget SKAT du betaler og sørg for, at beløbet er så korrekt som muligt. På den måde mindsker du risikoen for et skattesmæk, som kan sætte dig i en kedelig økonomisk situation over en længere periode.

Brug kun de penge, du har Et godt sparetip er kun at bruge penge, du faktisk har, i stedet for at handle på kredit. Hvis du får brug for længere tid til at tilbagebetale pengene, end den rentefrie periode du har, kan det hurtigt blive meget dyrt på grund af de høje renter, der pålægges, når man handler på kredit. Tænk dig derfor godt om, før du handler, og vurder, om det er det værd.

Brug sammenligningstjenester Brug sammenligningstjenester og undersøg, hvor du kan få produktet, du ønsker at købe, til den billigste pris. Overraskende nok kan priserne variere meget fra butik til butik, selvom det er nøjagtigt det samme produkt. Brug derfor hellere lidt tid på research, så du kan spare penge. Der findes også online sammenligningstjenester for lån. Her kan du sammenligne lån og finde det lån, som er det bedste for dig og din økonomiske situation. Ved at researche lidt, mindsker du risikoen for at optage et lån, som byder på negative overraskelser, og som kan koste dig dyrt.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

91


FAMILIELIV/KÆLEDYR

Lidt af

HVERT

r y d e l æ k om

Katteliv Et frit liv, hvor den kan komme og gå som det passer den. Et liv hvor der er mad, læ og hjælp, hvis den kommer til skade. Sådan er det gode katteliv. Det kræver nogle overvejelser, inden man anskaffer sig en kat, for selvom katte er meget selvstændige dyr, kræver de en del af deres ejer. Det kræver både tid, penge og energi at have kat. Selvom en kat ikke er et flokdyr, er den social og knytter sig stærkt til sin ejer. Derfor kræver det, at man har tid til at aktivere og snakke med sin kat, hvis man har besluttet sig for at indlemme en kat i familien.

Husk at en kattekilling skal være 12 uger, før den kan blive taget fra sin mor. Killinger har brug for deres mor og hendes mælk, for at kunne klare sig senere i livet. Desuden er det først når killingen bliver 12 uger, at den har lært nok af sin mor og sine kuldsøskende til, at den kan stå på egne ben i et nyt hjem. En god idé er at anskaffe sig to killinger. Derved vil omvæltningen for killingerne ikke være så stor, når de bliver taget fra deres mor, og killingerne vil få stor glæde af hinanden både på kort og langt sigt, og glade familiedyr giver glade ejere. Kilde: Dyrenes beskyttelse

9 2 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101


FAMILIELIV/KÆLEDYR

Feromoner er de velkendte duft- og signalstoffer kattene udsender og opfanger.

Harmoni mellem katte Katte er skønne levende væsner, og kan være helt forskellige af temperament. Derfor kan det være lidt af en udfordring, hvis man har en kat og gerne vil udvide familien med en mere. Det er nemlig ikke alle katte, som er indstillet på at dele deres territorie med andre, hvilket skaber ufred og frustrationer mellem kattene. I værste fald risikerer man, at den ene kat udvandrer i ren protest. Det var lige ved at ske for en familie i Hvidovre, da en lille ”hittekat” besluttede sig for at flytte ind. Familiens to katte reagerede meget forskelligt. Den ene modtog det lille nye familiemedlem med ophøjet ro, den anden kat knapt så meget. Den lille nye kat blev hvæset af, og familien så meget lidt til den ”sure kat”, der benyttede enhver lejlighed til demonstrativt at gå meget mere ud

af huset. Det blev Feliway Friends, der fik vendt den anspændte stemning til fred og fordragelighed. Man sætter en Feliway Friends Diffusor i en stikkontakt, hvorefter den spreder harmoniferomoner, som hjælper kattene med at enes. Det fortæller dem, at her er en af samme art, og det skaber ro kattene imellem. Feromoner er de velkendte duft- og signalstoffer kattene udsender og opfanger. Hvis du har en kat der nemt ”stresser op”, findes også et andet feromonprodukt som hedder Feliway Classic. Det kan anvendes der hvor katten opholder sig, og det giver katten ro og tryghed, og kan forebygge urinmarkering og uønsket kradsning, ved hjælp af de tryghedsskabende feromoner.

Øjenkontakt knytter hund og ejer sammen Man siger ganske vist, at man ikke skal kigge hunde i øjnene. Reglen kan være god nok, når man møder en fremmed hund – men et nyt studie viser, at øjenkontakt mellem hund og ejer frigør kærlighedshormonet oxytocin. Forskerteamet bag studiet placerede hund og ejer sammen i et lokale i en halv time og fulgte med fra sidelinjen. Efterfølgende blev oksytocinniveauet i urinen målt hos både hund og ejer. Det viste sig, at oxytocinniveauet var højst hos de hunde samt

ejere, der havde haft mest øjenkontakt i løbet af den halve time. Naturen sørger på forunderlig vis for, at de rigtige hormoner havner på de rette tidspunkter de rette steder i vores kroppe, f.eks. i forbindelse med fødsel, amning og tilknytning. Netop oxytocin et meget vigtigt element i forhold til tilknytning mellem mor og barn. Forskerne mener, at samme biologiske proces sker, når der dannes bånd mellem hund og ejer. Kilde: Forskning.no

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

93


UNDERHOLDNING / ANNONCE

BØGER

til de voksne læseheste En god bog giver masser af ro og til tider stof til eftertanke, og ikke mindst tid til selvforkælelse i vores travle hverdag, der er fyldt op til randen af praktiske gøremål og pligter. Stormen

Transit

Forfatter: Steve Sem-Sandberg Forlag: Carlsen

Forfatter: Rachel Cusk Forlag: Rosinante

Efter mange år vender Andreas tilbage til sit barndomshjem på en lille ø i Norge, hvor han voksede op i efterkrigstiden. Hans plejefar er død, og han skal rydde ud i hans ting i det gamle, faldefærdige hus, som de kalder Den Gule Villa. Men kort efter sin ankomst bliver han overvældet af fortiden og begynder at huske ting, han havde glemt alt om. Langsomt begynder han at opdage den mørke historie bag barndomsøen, men også den mystiske sandhed om sin families fortid. Stormen er på én gang et poetisk og foruroligende portræt af nedarvet skyld og had, men også om en kærlighed, der overvinder alt.

Efter sin skilsmisse flytter forfatteren Faye med sine to sønner til London for at begynde på en frisk. Men opbruddet fører andre ændringer med sig - af både personlig, moralsk, kunstnerisk og ikke mindst praktisk karakter. Faye sætter sit hus i stand og taler med de mennesker hun møder i et forsøg på at genfinde troen på livet, men vakler mellem at føle sig stærk og fuldkommen magtesløs.

I køkkenet med Karen Blixen Forfatter: Signe Wulff Forlag: Storyhouse

For Karen Blixen var gastronomi en kunstart på lige fod med litteratur, musik og maleri. Derfor gik hun til gastronomien med dannelse, selvbevidsthed, passion, ufravigelige kvalitetskrav og høje forventninger. Med en ukuelig vilje lykkedes det Blixen at stable et køkken op på farmen i Afrika. Hendes madlavning gik fra et absolut nulpunkt hvad angik håndelag, udstyr og råvarer og endte med at blive kaldt det afrikanske kontinents svar på Ritz. I køkkenet med Karen Blixen tager læseren med på kulinarisk vandring gennem Blixens liv og forfatterskab. Den følger i forfatterindens fodspor fra barndomshjemmet til Britisk Østafrika og videre til Paris, New York og tilbage til Rungstedlund – med afstikkere i form af farverige beretninger fra gastronomiens kulturhistorie.

9 4 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101

Pigen under træet Forfatter: Sara Blædel Forlag: Politikens Forlag

På Bornholm findes liget af skolepigen Susan, der forsvandt sporløst under en lejrskoletur i 1995. Liget har ligget gemt i en klippesprække i Ekkodalen under et myldrende dække af insekter. Camilla Lind er tilbage på kriminalredaktionen på Morgenavisen og insisterer på at optrevle, hvad der egentlig skete, dengang Susan forsvandt. Da Camilla opsøger Susans gamle klassekammerat, Pia, for at få mere at vide, finder hun en familie knuget af sorg, fordi Pia samme morgen er gået i Dyndet og har druknet sig. Louise Rick er på orlov fra sit job i Drabsafdelingen og er i utide blevet kaldt hjem fra sin jordomrejse, efter hendes bror har forsøgt at begå selvmord. Han er sønderknust, fordi hans kone, Trine, igen har forladt ham og deres to små børn. Louise prøver at hjælpe sin bror med at finde Trine, som ikke har givet lyd fra sig, siden hun forlod hjemmet. I sin søgen blandt Trines ting finder Louise et gammelt klassebillede, og det går op for hende, at Trine i sin tid gik i klasse med Susan og Pia og var med på den lejrskoletur, hvor Susan forsvandt.


UNDERHOLDNING/ANNONCE

En del bøger kan man smage på, andre sluge. Nogle få kan man tygge og fordøje. Francis Bacon

Alt hvad vi var

Kold karantæne

Forfatter: Lara Prescott Forlag: Modtryk

Forfatter: David Koepp Forlag: HarperCollins

En fængslende debutroman om tilblivelsen af Boris Pasternaks romanklassiker Doktor Zjivago, om tiden før, under og efter udgivelsen, og hvilken rolle romanen kom til at spille bl.a. som ”våben” under Den Kolde Krig. Bogen er også en hyldest til kvinderne, som gjorde tjeneste i den amerikanske hær under Anden Verdenskrig, om kvinderne der arbejdede som maskinskriversker i CIA’s tidlige år, og en hyldest til Olga Ivinskaja – Pasternaks nære ven, elskerinde og muse uden hvem, Doktor Zjivago næppe var blevet til. Ivinskaja blev sendt til arbejdslejren Gulag (to gange) på grund af sit forhold til Pasternak, men hun stod ved sin kærlighed uanset omkostningerne.

Da Pentagons agent indenfor bioterror, Roberto Diaz, i sin tid blev sendt ud for at følge op på en mistanke om et biokemisk angreb, viste det sig, at noget endnu mere skræmmende var på spil: en stærkt mutativ organisme, der havde potentiale til at udrydde hele jordens befolkning. Han fik den forseglet og begravede den i en køleboks i en nedlagt, underjordisk militærbunker. Mange år senere – efter at have ligget i dvale i glemslen – er organismen nu på vej ud gennem sprækkerne, og den er sulten! Og kun Diaz ved, hvordan man stopper den.

Vaniljehuset Tabita Forfatter: Iben Mondrup Forlag: Politikens Forlag

Eva og Berthel kommer hjem til Danmark med to adopterede børn efter en årrække i Grønland. Det er midten af 60’erne, og både forholdet imellem Eva og Berthel og imellem Grønland og Danmark knager. De to børn, Tabita og Vitus, skal finde sig til rette i en familie, hvor fortiden helst skal udslettes, fordi den er sprængfuld af fortielser og farlige spændinger imellem to kulturer og imellem alle de voksne, der skal forestille at passe på børnene. Hjemme i Grønland bor børnenes mor, Abelone. Hun var hushjælp hos Eva og Berthel, og omstændighederne tvang hende til at sende sine to mindste børn med deres nye familie til Danmark. Iben Mondrup skildrer klart og klogt livet i en familie, hvor børnene må kæmpe for sig selv og hinanden.

Forfatter: Mich Vraa Forlag: Lindhardt & Ringhoff

I slutningen af 1800-tallet vokser skomagerens søn Dusinius op i Odense som den tolvte i en søskendeflok. De trange forhold i barndomshjemmet gør ham sulten efter rigdom og anseelse, og allerede som otteårig er han i gang med at købe billigt og sælge dyrt. Som ung mand grundlægger han et handelsfirma – Vaniljehuset – som snart bliver et af landets førende. Under et ophold på Hareskov Kuranstalt i 1929 ser den ældre, hjertesvage Dusinius tilbage på sit omtumlede liv, sin barndoms trængsler, sin ungdoms forvirrede kærlighedsforhold og de lyssky forretningsforbindelser han fik under Første Verdenskrig, og som endnu forfølger ham. Fortællingen om krydderi- og husholdningsartikel-kongen Dusinius Dich lægger sig tæt op ad virkelige begivenheder og personer i datidens Odense og er inspireret af Mich Vraas egen familiehistorie.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

95


FAMILIELIV/RENGØRING

Tid til RENGØRING Her får du en række råd til rengøringen, så du får mindst muligt støv derhjemme.

R

engøringsmiddel er nødvendigt for at opretholde et godt indeklima i vores hjem. Samtidig er det vigtigt, at påvirkningen på miljøet er så lille som muligt. Derfor er det en god idé at bruge rengøringsmidler uden parfume, selv om mange nok forbinder et rengjort hjem, med et der dufter af skrappe rengøringsmidler. Overvej alligevel altid at gå efter produkter med allergimærket Den Blå Krans, der er uden parfume og andre kendte allergener. Så mindsker du risikoen for kontaktallergi og irritation af luftvejene. Selvom der ikke er faste regler for, hvor tit du skal gøre rent, er det generelt en god idé med en ugentlig tur med klud og spand for at mindske mængden af støv i hjemmet. Det er dog ofte de samme steder, du gør rent, og støv har derfor tid til at hobe sig op de steder, der er mindre tilgængelige. Derfor er det en god idé at bruge lidt tid på en hovedrengøring, hvis der f. eks. skulle komme en regnvejrsdag.

Tips til et rent hjem Q Luft ud med gennemtræk under og efter rengøring Q Indret dit hjem uden for mange nips og med glatte, rengøringsvenlige overflader. Undgå for eksempel væg til væg tæpper og overfyldte rum. Q Gør som hovedregel grundigt rent én gang om ugen i alle rum Q Hvis der kun er lidt støv, kan du ofte rengøre med rent vand. Ellers brug få rengøringsmidler uden overflødige stoffer som fx parfume og dosér korrekt Q Undgå at anvende sprayflasker. Det spreder rengøringsmidlet i luften, og øger risikoen for, at du kommer til at indånde det Q Sørg for at støvsugeren kører på det gulv, der lige er støvsuget. Det forhindrer, at du hvirvler partikler rundt i luften Q Tør vandrette flader af med en våd, hårdt opvredet klud, støvsug og vask gulvet i nævnte rækkefølge Kilde: Astma-Allergi Danmark

9 6 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101


Dette kan blive din annonce! HUSKER DU AT FÅ TJEKKET DIN BIL? Kig ind til Leitz Auto og lad os gennemgå bilen, så du er sikker på at den starter hver dag. Vi laver service på alle mærker. Ingen opgaver er for store/små. Kør forbi Leitz Autoservice og få en professionel og pålidelig vurdering.

Leitz Autoservice v/Kenneth Leitz

Kontakt os på mail@boernogfritid.dk, og hør nærmere om dine muligheder.

Arnold Nielsens Boulevard 64b · 2650 Hvidovre · Tlf. 36775140

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

97


LÆSERSERVICE

Læserservice

Hold øje med Børn & Fritid på facebook www.facebook.com/ BornogFritid/ og instagram @bornogfritid.

A-B-C

M-N-O-P-R

www.abigo.dk www.arla.dk www.bellahoej.dk www.betterbodies.dk www.blomdahl.com www.bykring.dk

www.feliway.com/dk www.friland.dk www.garmin.dk

www.midsona.dk www.naturdrogeriet.dk www.navnesutten.dk www.novasel.dk www.oetker.dk www.olaplex.dk www.only-approved.dk www.panacea.dk www.pharmovital.dk www.rema1000.dk www.rituals.dk

H-J-K-L

S

T-U-V-W-Ø

www.holistica-medica.dk www.hvalsoe-teltudlejning.dk www.kokkenshverdagsmad.dk www.letsfaceitnordic.com

www.safeandcareco.dk www.seaband.dk www.skechers.dk www.staedtler.dk

www.varefakta.dk www.vernon.dk www.vikingfootwear.com www.økodag.dk

D-E-F-G

Her bliver du holdt opdateret, når der er nye konkurrencer på bornogfritid.dk

Forlag www.carlsen.dk www.gyldendal.dk www.politikensforlag.dk www.rosinanteogco.dk www.storyhouse.dk

Næste udgave af magasinet Børn & Fritid udkommer til april. Her kan du læse om:

Q Oplevelser i sommerferien Q Bæredygtighed Q Madspild Q Sommerens mode Q Pas på solens stråler Q Haven lige nu

Hold øje med Børn og Fritid på de sociale medier:

Instagram: @bornogfritid.dk Facebook: facebook.com/BornogFritid Her lægger vi ofte nye tests op, vi søger efter testpersoner, vi laver sjove konkurrencer og meget mere. 9 8 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2020 · N R. 101


Få magasinet direkte i din mailbox helt gratis! Send os din e-mailadresse via facebook, instagram eller på mail@bornogfritid.dk, så sender vi magasinet til dig hver anden måned, helt gratis.

Følg Børn & Fritid på Instagram og Facebook Her kan du hente masser af gode råd og tips til hverdagen, samt se og dele billeder og sjove historier om livet i en børnefamilie. Du kan også deltage i de mange konkurrencer om masser af skønne præmier. Q mode

Q skønhed

Q madopskrifter

Q boliginspiration

Q tips til en nemmere hverdag Q de nyeste bøger og film

Q artikler om hverdagen med børn Q artikler for mor

I magasinet Børn og Fritid og på vores Instagram profil, viser vi mange test af produkter og oplevelser, vi har lavet i samarbejde med ganske almindelige familier. Vil du læse mere af alt det vi prøver/smager/ leger med/det mad vi har lavet/bagt/hygget med /bygget/oplevet/læst osv.? Så følg med undervejs på Instagram eller klik ind på www. bornogfritid.dk og find fanen ”Børn & Fritid tester”

https://www.facebook.com/BornogFritid/

@bornogfritid


JORDBÆR

Profile for Børn & Fritid

Børn og fritid Nr. 101, Februar/Marts.  

Velkommen til Børn & Fritid nr. 101, vores gratis online-magasin. I denne udgivelse kan du læse om vores nyeste tiltag Børn & Fritid Blogger...

Børn og fritid Nr. 101, Februar/Marts.  

Velkommen til Børn & Fritid nr. 101, vores gratis online-magasin. I denne udgivelse kan du læse om vores nyeste tiltag Børn & Fritid Blogger...

Advertisement