Närhetsliv #2

Page 1

BRA SAKER OM BODEN • APRIL 2018

Världen till Överstbyn ARCTIC RETREAT / S. 6

Barberaren från Mosul GORGIS FARHAS / S. 18

166 m2 drömhusliv EN GLAD SÄVASTFAMILJ / S. 20

Indiegamers OCH MYCKET MER / LINNÉA BYBERG KULTURBRINNER / 5 NYA VINNARSKALLAR / 50 HÖNS, TRE LAPPGETTER OCH NÅGRA GRISAR / EN PASTAFABRIK I KÄLLAREN /


2 / # N Ä RH ETS LIV / A P RIL 2 018


Närhetsliv för alla MATS BERG / KOMMUNCHEF

För oss Bodensare är närhetslivet naturligt, vi lever det 24/7. Vi har verkligen nära till det som är viktigt och lite till. Även om begreppet är ganska färskt märker jag att det vinner gehör hos allt fler och möter det allt oftare i alla tänkbara och en del oväntade sammanhang. Det börjar sätta sig på riktigt.

D

et är en fortsatt spännande och utvecklande tid i Boden, det händer saker hela tiden. Vi ser 2018 som året när byggkranarna kommer att dyka upp här och var i innerstan. Vi har varit bortskämda med att det byggs villor, främst i Sävast, men efter mycket planerande och beredande kommer det börjas byggas i centrala Boden, vilket känns extra kul. Samtidigt är vi aktiva i vår landsbygdsutveckling där det händer mycket spännande saker. Byggandet och samhällsplaneringen är viktigt och en förutsättning för vårt fortsatta tillväxtarbete, men lika viktigt är den mjukare delen, det vi ibland kallar den sociala hållbarheten. I Boden har vi sedan länge fokuserat på hållbarhetsfrågor, främst

de ekologiska där vi har varit och är framgångsrika. Där ligger vi i framkant. Nu fokuserar vi också på den sociala hållbarheten vilket är en utmaning på många plan. Vi säger att närhetslivet är för alla. Oavsett ålder, kön, etnicitet eller sexuell läggning. Oavsett om du kommer hit från Luleå, Stockholm eller Somalia ska vi skapa ett inkluderande klimat där alla känner tillhörighet, trygghet och en möjlighet till utveckling. Därför är det logiskt att vi arrangerar Bodens första pridefestival (Northern Light Pride), att människor söker sig hit för att starta företag, studera indiespelutveckling eller bara för att söka en ny livsstil. Alla ska känna sig välkomna. Ni kan läsa om några fascinerande historier och levnadsöden som var och en också bidrar till att bygga bilden och utvecklingen av Boden. Även om det ni nu håller i er hand är en trycksak, en högst analog produkt, så vill jag slå ett slag för våra digitala/sociala kanaler och plattformar. Här jobbar vi mer och mer för att sprida bilden av närhetslivet. Gå in på vår Youtube-kanal och se våra filmer, följ oss på Instagram och Facebook där vi fortlöpande plockar in Bodensare, vardagliga händelser och event. Parallellt med detta lanserar vi nya boden.se senare i vår. Trevlig läsning!

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 3


B R A SAK E R OM B O D E N / AP RIL 2 018 / INNEHÅL L

SIDAN 6 / LIZA OCH NICLAS TAR VÄRLDEN TILL ÖVERSTBYN

SIDAN 20 / HEMMA HOS ALEXANDRA, SEBASTIAN OCH WILLIAM

Med etableringen av Arctic Retreat finns ännu en anläggning som lockar människor från hela världen till avskildheten norr om Boden.

De är inte de första som gör det och garanterat inte de sista heller. Som köper och bygger sitt drömhus i Sävast med utiskt över älven ocn nära till allt.

SIDAN 10 / LINNÉA BYBERG

SIDAN 24 / 50 HÖNS, TRE LAPPGETTER OCH NÅGRA GRISAR

Möt en kulturprofil som hemvant rör sig i Bodens kulturella epicentrum. Med ett engagemang som bara ser möjligheter händer det saker hela tiden.

SIDAN 12 / GÄSTKRÖNIKÖR Johanna Larsson är Sveriges ledande och högst rankade kvinnliga tennisspelare. Hon är öppen med sin sexuella läggning och berättar om hur det var när hon kom ut.

SIDAN 13 / VINNARSKALLAR De finns i olika former och i olika åldrar. Här möter du några av alla våra vinnarskallar. Det finns gott om dessa i Bodens fantastiska föreningsliv.

SIDAN 16 / EN SPELUTBILDNING MOT EN GLOBAL SPELMARKNAD I Bodens Business Park kan den första årskullen i den nya två-åriga utbildningen för indiespelutvecklare snart summera sitt första läsår.

SIDAN 18 / GORGIS FRÅN MOSUL FIXAR BODENSARNAS SKÄGG Med en tydlig dröm hela vägen från krigets Irak är nu Gorgis Farhas Guldsaxen med hela Boden. Framförallt för dem med skägg.

Seija Fallenmark personfierar på många sätt den hållbara livsstil många eftertraktar och bara kan drömma om. Ett hållbart landsbygdssliv där det som är viktigast är närmast.

SIDAN 28 / ÅRETS BODENSARE ÄR FAKTISKT EN TRIO Let´s go Swedish består av tre kvinnor som på ideell basis lär asylsökande svenska. Vuxenskolans lokaler blir samtidigt en träffpunkt och smältdegel där skrattet alltid än nära.

SIDAN 30 / MED EN EGEN PASTAFABRIK I KÄLLAREN En italiensk solskenshistoria från Bologna som har det mesta och lite till. Vi möter herrskapet Roberta och Simonetta Barbieri.

SIDAN 32 / ROCK PÅ EXPORT Jonna Löfgren har en internationell karriär som trummis i skotska bandet Glasvegas och mycket annat men kommer alltid och ganska ofta hem till Boden. Vi tog en fika med henne.

#NÄRHETSLIV produceras av KOMM (Kommunikationskontoret) Bodens kommun 2018 • FOTO: Mats Engfors/ Fotographic, KOMM • TRYCK: Lule Grafiska 2018 • PAPPER: Amber 150 g • TYPOGRAFI: Stag och Flama ANSVARIG UTGIVARE: Jens Andersson / KOMM / jens.e.andersson@boden.se OMSLAGSBILD: Dylan Johansson. Studerar indiespelutveckling på Boden business park.

4 / # N Ä R H ETS LIV / A P RIL 2 018


S / 18

S/6

S / 20

S / 28

S / 13

S / 24

S / 30 #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 5


De tar hem världen till byn


Liza Löfgren och Niclas Wede bytte liv för att satsa på turism i Överstbyn. Med två nybyggda timmerstugor i lyxmodell lockar de hit välbeställda familjer från hela världen. Här bjuder de på en genuin och familjär upplevelse i en unik miljö.

E

n magisk och avskild plats vid Råneälven, där vattnet aldrig fryser och himlen och naturen förändras i ett färgsprakande skåde spel över dygnets alla timmar. Här ligger Överstbyns nya turismsatsning, Arctic Retreat. Liza Löfgren och Niclas Wede köpte anläggningen Getronosan med sina timrade stugor för snart tre år sedan. Nu har de satt sin egen prägel på udden i älven och byggt två nya, stora lyxstugor i rundtimmer. Efter en höst fylld av hårt jobb och förseningar blev timringarna klara den 15 december, just innan deförsta gästerna anlände den 17 december. Sedan sedan gick allt i 190. – Gästerna har varit väldigt nöjda hittills. De tycker om stugarna, älven och omgivningen. Från Storbritannien, USA, Holland, Singapore och

Hongkong har människor rest hit för att uppleva lugnet, tystnaden och norrskenet i ett genuint boende med hög service. Både par och stora barnfamiljer har hittat hit genom internationella turoperatörer. – Vi hade också ett par rika knösar som kom med privatplan från Indien för att titta på norrskenet, berättar Niclas. NYBYGGDA LYXSTUGOR Stugorna på 45 respektive 35 kvadratmeter har sovloft och badrum och rymmer tillsammans upp till tio personer. Mot älven vetter stora fönster från golv till tak, där gästerna kan följa naturens skiftningar. Utanför finns en veranda med sittplatser, eldstad och spabad.

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 7


8 / # N Ä R H ETS LIV / A P RIL 2 018


» Människorna i Gunnarsbyn och Överstbyn har verkligen varit oumbärliga för att det här ska funka. Området har gett oss perfekta förutsättningar, det är fantastiskt.«

– Gästerna sitter gärna i bubbelpoolen under stjärnorna om kvällarna och dricker champagne, säger Liza. Stugorna är inredda i en modern stil som kontrasterar effektfullt mot det grova timret. – Vi är väldigt nöjda med resultatet. Men det finns lite småfix kvar att göra, jag vill ju att det ska vara 100 procent innan jag kan slappna av. Vi ska också ta in den samiska konstnären Annika Waara som får sätta sin personliga touch, det ska vara mycket själ och hjärta, säger Niclas. FOKUS PÅ DET FAMILJÄRA Sedan december har anläggningen varit närmast fullbokad och gästerna har avlöst varandra. Förutom en vecka i februari, och passande nog var det just då familjens nykomling Nicki föddes. – Vi tajmade in det jättebra, skrattar Niclas. Men någon lång föräldraledighet blev det inte. Nicki är med Liza i köket varje dag. – Det funkar bra så länge hon får sova och är nöjd, men ibland är det bara att ta en paus, säger Liza. Niclas, Liza, Nicki och hennes storebror Rio, 3,5 år, bor i ett hus några hundra meter bort från anläggningen och finns alltid nära om gästerna behöver något. Ibland får barnen följa med, om det känns rätt för gästerna. – Det ska var familjärt. Vi är som vi är och de får träffa oss. Det är lite som att de kommer hem till en familj i Norrbotten, men med lite mer exklusiva förutsättningar. Det blir personlig service, på vårat sätt. Vi är stolta över att det inte är ett hotell, säger Niclas. Det är framför allt Liza och Niclas som jobbar här, med lite hjälp till och från. De hittar på aktiviteter, lagar mat och tar sig även tid att sitta ned och umgås.

– Vi lyssnar på gästerna och försöker fixa sånt de tycker om. Det kan vara små detaljer som badrockar och lyxiga scrubs eller något gott att dricka som gör att de känner sig väl omhändertagna, säger Niclas. TRIVS I ÖVERSTBYN Att starta upp en turismanläggning och bilda familj i samma veva har inneburit en stor livsstilsförändring för paret, en förändring som tidvis varit utmanande. För fyra år sedan bodde de två i en lägenhet i centrala Luleå, hade vanliga jobb och reste på fritiden. – Det finns inget som påminner om det gamla livet. Men så är det nog för många som får barn, säger Niclas. Nu har de hela livet här i Överstbyn. Och de kunde inte trivas bättre. Det är nära till förskolan, servicepunkten och affären i Gunnarsbyn och dessutom fick familjen snabbt nya vänner här. – Vi har väldigt hjälpsamma grannar. Alla i byn hjälper till och ställer upp, oavsett om det gäller att fixa elproblem eller att jobba extra, säger Liza. – Ja, människorna i Gunnarsbyn och Överstbyn har verkligen varit oumbärliga för att det här ska funka. Området har gett oss perfekta förutsättningar, det är fantastiskt, säger Niclas. Säsongen lider mot sitt slut och paret har har efter hand hittat fram till rutiner och en egen nisch som passar både dem och besökarna. Nu blickar de framåt och funderar på hur konceptet kan fortsätta förfinas och förbättras. – Vi ska höja prisnivån och jobba ännu mer med detaljer så att vi kan erbjuda en unik och annorlunda upplevelse, säger Niclas. # @arctic_retreat #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 9


Kulturen i närhetslivet

1 0 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 01 8


L

innéa Byberg är Bodens Riksteaterförenings ansikte utåt. Hon gör det mesta, alltifrån att boka scenkonst från Riksteatern, Norrbottensteatern och fria producenter, hyra lokaler och bygg- och bärhjälp och fixa webbilijetter till att hålla koll på ekonomi, marknadsföra arrangemang och driva sociala medier. – Jag vill göra bra arrangemang för Bodensarna för att jag vill att vi ska fortsätta ha en aktiv kulturstad. Då är ju ideella krafter ett måste, säger hon. Hon har alltid varit engagerad i föreningslivet och länge handlade det om idrott, men kulturintresset fick chans att utvecklas när sonen blev stor. Eftersom hon syntes så ofta i teatersalongen fick hon förfrågan om att sitta med i styrelsen 2010 och ett par år senare klev hon in som verkställande ledamot.

Om du har upplevt scenkonst i Boden någon gång de senaste åren är chansen stor att Linnéa Byberg har varit inblandad. Som verkställande ledamot i Bodens Riksteaterförening har hon en stor roll vårt kulturliv. »Bodensarna ska ha ett bra kulturutbud,« säger hon.

SINNLIGA UPPLEVELSER Hennes intresse för scenkonst har hon med sig sedan barndomen då hon ofta hängde med föräldrarna till teatern, inte bara på barnföreställningar. Hennes bästa teaterupplevelse var när hon som tolvåring såg ”Liikavaara-Frans” med sin farfar och efteråt fick höra släktingens barndomsminnen om mannen i pjäsen. – Det är så häftigt att det verkligen händer här och nu. Jag blir så engagerad i mina sinnen när jag får se nånting på scen. De stora existentiella frågorna kan vi inte förstå om vi inte kan uppleva dem med hela vår kropp och hela vårt sinne. Tror vi att allting bara handlar om knoppen går mänskligheten förlorad, säger Linnea.

SAMTALEN ÄR BELÖNINGEN Visst kan hon bli frustrerad om Bodensarna inte dyker upp i salongen, men det är egentligen inte besöksantalen som driver henne framåt.

– Att få diskutera med publiken efteråt, det är en av de saker som jag går igång på och som gör att jag känner att det är värt det. Det viktigaste för Linnea är inte att alla tycker om allt de ser, hon vill gärna provocera också. – Då måste man utmana sig själv och fundera. Och det utvecklar Boden. Ett av hennes uppdrag är att arrangera barnteater åt Bodens kommun och det är just barnföreställningarna som är roligast att jobba med, tycker Linnéa. – Den publiken är ju så direkt, där får man verkligen veta på en gång med allting. Att få möjlighet att se barnens reaktioner i föreställningen och få prata med dem, det slår faktiskt vilken vuxenföreställning som helst, säger hon. Senaste föreställningen var ”Rickard Söderberg är Gaytenor”, som bokades in för över ett år sedan. Och så i höstas kom flaggbränningarna. – När Rickard skrev ”Boden, hör av er så kommer jag med en flagga”, så visste vi ju redan att han skulle komma den 22 mars. Och sedan – ringar på vattnet – så har vi Bodens första pridefestival, Northern Light Pride Boden. Det är väldigt stort.

LINNÉA OCH NÄRHETSLIVET Linnéa jobbar flitigt med Instagram och bjuder inte sällan på sig själv, @ bodensriksteaterforening

Linnéa är född och uppvuxen i Boden och valde att bosätta sig i Sävast för att ha nära till universitet när hon pluggade och ändå kunna ge sin son samma chans till en fin uppväxt som hon själv hade. – Det finns så otroligt mycket ideella krafter i stan och bra möjligheter för unga att hålla på med idrott eller utöva musik. Det finns så nära till hands, en replokal är bara ett samtal bort. Det är närhetsliv för mig. Där jag bor finns det bra service och det går bussar så att jag enkelt kan ta mig in till stan, det är också närhetsliv. # #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 1 1


» Aldrig tidigare har jag varit i ett rum fyllt av så mycket olika människor där alla ser varandra som precis lika mycket värda. « JOHANNA LARSSON / GÄSTKRÖNIKA

Den 22-25 mars lystes Bodens gator upp av regnbågsfärger då Northern Light Pride arrangerades för första gången i staden. Grattis, säger jag. Men andra ställer sig säkert frågan om en till pridefestival verkligen är nödvändig i dagens Sverige.

J

ag blev inbjuden för första gången till QXgalan på Cirkus i Stockholm tidigare i år. Jag var nominerad till priset för Årets homo/ bi. Några gånger tidigare har jag följt galan från tv-soffan där hemma och har då alltid förundrats över vilken härlig fest det sett ut att vara, och hur kul alla sett ut att ha. Jag tror ingen hade kunnat förbereda mig och min sambo på kvällen vi hade framför oss. För hur kan man med ord beskriva den glädje, kärlek, förståelse och respekt som fanns för varandra inom Cirkus fyra väggar? Där och då, under hela kvällen fanns inte en tillstymmelse till dömande blickar. Inga kläder eller sminkningar var för udda eller konstgjorda, inte heller spelade det någon roll hur mycket pengar man hade på banken eller liggandes hemma under madrassen. Aldrig tidigare har jag varit i ett rum fyllt av så mycket olika människor där alla ser varandra som precis lika mycket värda.

» Så behövs verkligen en till pridefestival, i Boden? Ja, de gör det! Ja, det behöver vi! « Jag får ofta frågan hur det var för mig att komma ut. Då svarar jag att det var jobbigt under en period, speciellt när jag gick och funderade på hur min familj och vänner skulle reagera men också om de 1 2 / # N Ä RHE TS LIV / A P RIL 2 01 8

skulle acceptera mig för den jag är. Om det skulle påverka mig som tennisspelare när mina sponsorer och fans fick reda på att jag är lesbisk. Det var frågor som snurrade runt i mitt huvud innan jag började berätta öppet för familj och vänner vem jag är och hur jag känner mig. Jag får känslan av att det är många av er där ute som tror att när man kommit ut så är det klart. Men sanningen är den att man kommer ut konstant livet igenom, varje gång man träffar nya människor och måste berätta om sin livssituation. Det är en pågående process hela livet. Det tror jag är viktigt att förstå. Min resa har i jämförelse med många andras varit väldigt lätt. Jag har en fantastik familj och vänner som bryr sig mer om min lycka och hälsa än om det är en kille eller tjej jag är tillsammans med. Men tyvärr har inte alla samma tur i Sverige och övriga världen. De är precis därför det är så viktigt att fortsätta lyfta hbtq-frågorna och det är därför jag gratulerar Boden till att staden äntligen är med på tåget för människors lika värde. Att Boden nu tar ställning och visar sitt stöd och engagemang till alla de där ute som fortfarande inte vågat ta steget ut till att leva ett fritt och fullvärdigt liv. Det gör mig stolt att Boden sprider kunskap, glädje och kärlek och jag är helt säker på att intiativ som dessa kommer leda till att vi alla kan leva i ett öppet samhälle där energin och stämningen jag upplevde under QX-galan i år blir till 365 dagar om året. Hur gick det sen med nomineringen till Årets homo/bi? Vann jag? Jag vann inte det priset. Jag vann det flera år tidigare då jag vågade stå upp för mig själv och acceptera den jag är. # @johannalarsson111


Vinnarskallarna och närhetslivet För Julle är skidåkandet fullkomligt naturligt. Uppvuxen vid skogsbrynet i Gamla Sävast och med äldre bröder som åker skidor är Julius Antonsen nog ett resultat av både arv och miljö. Han har målet klart och siktar högt och långt. Det är på tiden att en manlig skidåkare visar skidspetsarna bakom alla fantastiska kvinnor, många från samma klubb (Sävast Ski Team) som han själv. Det kanske blir Julle eller någon av hans bröder? Eller både och. Det spelar ingen roll. I Boden har vi nära till ett brett föreningsliv som erbjuder massor av möjligheter för alla som vill. Vare sig du är en liten eller stor vinnarskalle eller inte alls. Här presenterar vi några av våra många lokala talanger som är på väg upp i både seriesystem och karriärer där det börjar bli på allvar. Där det faktiskt kan underlätta att vara just en vinnarskalle.

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 1 3


LOVISA MODIG (-93) Sävast Ski Team IF / Med tävlande i bland annat Världscupen (Holmenkollen) har karriären tagit ett kliv i rätt riktning. Lovisa som är en av Sveriges mer lovande junioråkare som valde att tävla för Sävast Ski Team säsongen 17/18.

1 4 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 01 8

ARTHUR BODÉN (-97) Bodens Karateklubb / Med ett stort antal SM-tecken under sitt svarta bälte är Senpai (tränare) Arthur trots sin relativa ungdom en rutinerad karateutövare. Arthur satsar nu vidare inom den inriktningen som kallas Kumite som kan liknas med ren fighting.


AYDA DELEN (-93) BK Snar / Hon är del av den stolta kvinnliga norrbottniska brottartraditionen. Uppväxt i Boden ser Ayda Brottarnas hus som sin självklara hemvist, men har tävlat internationellt i såväl det svenska som turkiska landslaget.

EMIL HANSSON (-96) NMS Boden / Team Kjellin / En medveten satsning säsongen 17/18 resulterade i slutet av mars i ett SM-guld i skotercross (stockklassen). Emil tillhör nu elitskiktet i svensk skotercross och med träningsbanan nästgårds kommer Emil att fortsätta slåss om titlarna.

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 1 5


Början på något stort En helt ny bransch och en helt helt ny utbildning – spelindustrin har kommit till Boden. Möt Sebastian, Dylan och Selma, framtidens indiespelutvecklare.

1 6 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 01 8


I

höstas startade en helt ny utbildning i Sävast, en tvåårig eftergymnasial utbildning till indiespelutvecklare. Dylan Johansson från Stockholm, Sebastian Ojala från Boden och Selma Einarsdotter från Varberg går nu andra terminen tillsammans med 22 andra. – Vi lär oss göra spel genom att göra spel, vi har alltid ett projekt på gång, säger Dylan. Hans lärare Oskar Pettersson, utbildningsansvarig, beskriver spelutveckling som ett hantverk, en disciplin som kräver övning. Därför är grunden till utbildningen snabba praktiska projekt med olika ramar och fokusområden. Vissa veckor fokuseras det extra på design, andra på kodning eller grafik. Andra året blir det även mer entreprenörskap. Idéerna står eleverna för. De tre klasskamraterna är väldigt nöjda med det praktiska kursupplägget där man får testa och göra sina egna misstag. – Man lär sig mycket med många små projekt, säger Selma. MÖJLIGHET ATT STARTA EGET Ordet indie kommer från independant, som betyder just självständig. – Vi utbildar professionella generalister, vi vill ge eleverna möjlighet att kunna starta eget eller jobba på ett mindre företag. De ska ha tillräcklig kunskap för att driva projekt från start till mål på egen hand. Vi försöker också stärka elevernas företagsamhet, säger Oskar. Bodensaren Sebastian Ojala hade länge drömt om att gå en spelutbildning, men ville inte flytta söderut. När den här chansen dök upp, drömutbildningen i hans egen hemstad, var det självklart att han tog den. – Mitt mål är att starta eget här uppe. Det känns väldigt lovande, säger han. Dylan och Selma sökte hit för att de älskar att spela, och nu känns drömmen om en framtid i spelbranschen uppnåelig tycker de.

plats för en ny utbildning. – När vi träffade Boden Business Park våren 2017 sa det bara klick, det är helt perfekt. Vi är superglada att vi är där vi är, säger Lars. Några veckor senare kunde eleverna söka in och Boden Business Park lyckades snabbt hitta boende i närheten till inflyttande elever innan skolstarten i höstas. Sebastian, Selma och Dylan uppskattar läget i Sävast, med nära till andra företagare, evenemang och Arctic Game Lab en trappa upp. – Vi har många företag i närheten som vi kan samarbeta med, det är bra för vår framtid. Det gör också att vi kan sprida det vi gör, folk vet att vi är på gång, säger Sebastian. Många elever har fått förfrågningar från företag och här har redan skapats spel som kommer att släppas kommersiellt. RESULTATET AV SAMARBETE För att det här skulle bli verklighet har det krävts ett samarbete mellan flera olika parter. Huvudman för utbildningen är Sunderby folkhögskola, Changemaker Educations är utbildningsleverantör, Boden Business Park håller med lokaler och Arctic Game Lab är en drivande motor. – Det har varit ett jättearbete och jättemånga eldsjälar. Utan dem skulle det här inte kunnat genomföras. Men studenterna gör den största insatsen, de ägnar mycket mer än heltid på studierna, säger Lars. Det kommer att bli ett nytt intag till hösten och om du är intresserad så går det bra att söka till och med den 15 maj. Det finns tankar på att starta ytterliggare en spelutbildning. – Det är en spännande bransch som växer och det finns ett rekryteringsbehov. Jag tror jättemycket på det här, säger Lars. # @indiespelautvecklare

LÄGET ÄR OPTIMALT Lars Lundqvist, studierektor på Sunderby folkhögskola, är den som fick idén till utbildningen 2016 och som drivit projektet i hamn. – Vi hade märkt att det pratas mycket om spelbranschen i regionen, men man hade inte riktigt kommit igång. Så vi kände att det vi kan göra behövs för att branschen ska kunna växa. Tillsammans med Changemaker Education kom vi snabbt in på indiespel, det är en rolig idé och den första utbildningen i sitt slag i Sverige. Sedan tidigare driver skolan en populär grundutbildning i spelutveckling i Sunderbyn, där fanns inte #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 1 7


När barberaren kom till Boden

1 8 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 01 8


M

örk träpanel, äkta mattor, en stilsättande chesterfieldsoffa och antika föremål från förr. På en hylla står bruna burkar med skäggoljor och hårvax. En halvtrappa upp står frisörstolarna på rad framför stora speglar med ramar av mörkbetsat timmer. Här kan man bland annat få den trendigaste herrlooken just nu; ett välfriserat skägg, en tajt skinfade och snygga ögonbryn. Och så en stunds avkoppling. Det skulle kunna vara ett riktigt hipsterställe till barberarsalong på Södermalm i Stockholm. Men vi är på Guldsaxen i Boden, barberaren Gorgis Farhas förverkligade livsdröm. Resan till drömmen har dock varit långt ifrån spikrak. Gorgis, som nu är 38, växte upp som kristen i Mosul i Irak och det var ofta motsättningar mellan kristna och muslimer vilket gjorde skolgången tuff. – Pappa var smidessvetsare och ville inte att jag skulle blir frisör, han ville att jag skulle jobba med honom. Men min farbror hjälpte mig bli frisör, berättar han. Han lärde sig yrket genom att praktisera hos en barberare och efter att fadern gått bort startade Gorgis sin första salong i Mosul som 20-åring. TVINGADES FLY Men konflikterna i området växte och kollegor till Gorgis miste sina liv efter att ha klippt amerikaner. Han fick hotfulla telefonsamtal om att han var näst på tur och fruktade för sitt liv, så han flydde. Genom Turkiet, Grekland, Italien och Tyskland tog han sig till Sverige, som hans morfar beskrivit med värme. – Morfar reste mycket och sa alltid ”Om du ska flytta, flytta till Sverige. Där finns så bra människor”, minns Gorgis. Han hamnade i Boden och

efter åtta års väntan fick Gorgis slutligen permanent uppehållstillstånd och rätt att arbeta och driva företag. Han hade planen helt klar för sig. Först jobbade han som snickare en period för att samla ihop pengar. Sedan fick han tag på lokalen på Kungsgatan, som många känner igen som ett gammalt konditori, och efter en månads renovering öppnade han Guldsaxen sommaren 2016.

Från krig och dödshot i Mosul till hipsterskägg, antikviteter och en egen salong i Boden. Det är barberaren Gorgis Farhas resa.

– Jag har gjort allt själv, bordet, hyllan, panelen på väggarna, säger han. Som Bodens första barberare har Gorgis skapat något unikt och salongen går bra. – Jag älskar det här jobbet. När jag klipper tänker jag varken på tid eller pengar, det är så roligt, säger han. Han har en anställd och allt fler kunder hittar hit via rekommendationer från vänner och bekanta. – De tycker om min salong och de tycker om mig, alla är glada när de går härifrån. I framtiden hoppas han hyra ut en stol till någon som är bra på att klippa längre frisyrer och ännu längre fram vill han expandera och öppna ytterligare en salong. TRIVS I SMÅSTADEN Men kvar i Boden, det blir han. Det är här Gorgis har hittat hem. Han trivs med småstadskänslan, lugnet och alla människor som bor här. Ett fritidsintresse är att jaga antikviteter, både till hemmet och salongen, och här i närområdet finns ett stort utbud. – Jag tycker om gamla saker, de är ofta handgjorda och det finns en historia bakom, det betyder mycket för mig. Det enda han egentligen saknar från Mosul är ställen vid vattnet där man kan slå sig ner för en bit mat och något gott att dricka. Så han tar saken i egna händer. Han fiskar inte själv, men han hänger gärna med vännerna ut på fisketur för att sitta vid stranden och grilla. Det är nu 14 år sedan Gorgis träffade sin mamma och sina syskon. De flydde till Kanada och har några månader kvar tills de kan skaffa pass och resa. I sommar ska Gorgis få visa upp Boden och det närhetsliv vi lever här för sin familj. Han längtar. # @guldsaxeniboden #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 1 9


2 0 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 01 8


Närhetslivet på Solskensvägen ALEXANDRA VALLIN och SEBASTIAN NILSSON tog chansen

och byggde sitt drömhus. Nu lever familjen det goda livet där solen alltid ler - på Solskensvägen i Sävast.

D

et var 1 juni 2016, klockan 09:00, som det stora äventyret började. Då släpptes de första tomterna på Brännan i Sävast till försäljning och Sebastian minns hur han satt och väntade och uppdaterade hemsidan, gång på gång – Till slut kom jag in på en tomt och fick köpa. Några minuter senare var tomterna slut. Familjen ville ha ett H-format hus med öppen planlösning för kök och vardagsrum i mitten, en del för vuxna på ena sidan och en del för 5-åriga William och hans kommande syskon på andra sidan. Sebastian och Alexandra beskrev sina tankar för ett par lokala hustillverkare och valet föll på Vittjärvshus som hade en passande modell som kunde anpassas efter deras önskemål och levereras nyckelfärdigt.

– En släkting hjälpte oss att rita om huset så att det blev precis som vi ville ha det, säger Sebastian. Att få bygglov gick smidigt tack vare snabb hantering på samhällsbyggnadskontoret på Bodens kommun. För markarbete och plattsättning anlitades lokala entreprenörer och just det lokala kändes viktigt för paret. Bygget flöt på fint och även om det blivit många val att ta ställning till är Sebastian och Alexandra långt ifrån slutkörda efter projektet. – Det har gått superbra, vi fattar inte varför vi inte gjort det här tidigare, säger Alexandra. Grunden göts i augusti förra året och ett halvår senare, i slutet av januari, flyttade familjen in. Än finns intredningsdrömmar att förverkliga, men huset har blivit ett hem – för hela livet. – Det känns jätteskönt, vi är så nöjda med allt, säger Alexandra. #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 21


2 2 / # N Ä RHE TS LIV / A P RIL 2 01 8


I det stora allrummet finns plats för matlagning, måltider, gäster och tv-mys – rum att umgås helt enkelt. – Vi har alltid folk här, det är härligt med en god middag, en flaska rött och att bara njuta av tillvaron, säger Sebastian. En väl tilltagen takhöjd och stora fönster ut mot älven i söder ger en väldig känsla av rymd och utsikten är slående. Framåt våren ska trädgården anläggas och sedan byggs en stor altan. – Till sommaren blir det altanhäng här i solen, att grilla och leva lite, säger Sebastian. Det stora badrummet har bastu och relax och är exklusivt inrett med stora kakelplattor i olika nyanser av grått och glamorösa detaljer i guld. Gråskalan hänger med i hela huset, på alltifrån de breda golvplankorna till bänkar och kakel i köket. – Vi vill ha modernt och lite lyxig hotellkänsla. Men det är ju roligt att blanda stilrent med lite mer rustikt för att det ska bli hemtrevligt, säger Alexandra och pekar på matbordet av grova plankor. Allrummets största blickfång är en stor jakttrofé som hänger på väggen ovanför. En ellipsvattenbock som Sebastian skjutit på en semester i Sydafrika.

ODEN

Alexandra kommer från Vuollerim och Sebastian från Boden, men de senaste åren har de bott i Harads. När husdrömmen skulle bli verklighet var det ingen slump att det blev just Sävast – det var närhetslivet som lockade. Eftersom både Alexandra och Sebastian reser mycket i jobbet är avståndet till flygplatsen extra viktigt. – Förut tog det 1,20 till Kallax och nu går det på 25 minuter så det blir mycket kortare arbetsdagar, säger Sebastian. Förskolan ligger ett par kvarter bort och ännu närmare finns Sebastians nyfunna intresse, golfbanan. – Det bästa med att bo här är att det är nära till allt, både till stan och till naturen. Det finns så mycket, affär och fotbollsplaner och skidspår och allt möjligt som William kan syssla med, säger Alexandra. # FAKTA Familjen / Alexandra Vallin, 30 år, säljare, Sebastian Nilsson, 30 år, säljare, sonen William, 5 år och en dotter som väntas i juli. Huset / Nybyggt Vittjärvshus i ett plan, på 166 kvadratmeter och vidbyggt dubbelgarage. Huset ligger längst ner mot Luleälven i det nya villaområdet Brännan på Sävastön.

Närhetslivet på Brännan SÄVAST BRÄNNAN

Brännan är Sävasts nyaste villaområde med vad som ska bli 76 tomter intill Luleälvens strand. Byggandet pågår för fullt och hela tiden flyttar nya familjer in i sina drömhus för att leva närhetsliv. Men vad innebär det för liv? Här har du nära till bra service som förskolor, skolor, folktandvård, affär med postutlämning och restauranger. Dessutom finns ett innovativt och spännande företagsklimat på Boden Business Park och flera busslinjer in till stan. Ett rikt fritidsliv blir enkelt när golfbana, elljusspår och idrottsanläggningar finns inom gångavstånd. Här finns skog, fina cykelstråk och även alldeles intill, perfekt både för fiske och gnistrande promenader på vårvinterns is. Du är inne i stan på max 15 minuter och på flygplatsen inom 25 minuter. Det är det vi kallar närhetsliv. I maj släpps de sista tomterna på Brännan. Håll utkik på www.boden.se!

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 23Ett glesare närhetsliv När stressen blev för mycket lämnade SEIJA FALLEMARK storstadslivet. I stället fann hon en plats att landa på i Svedjan, nära djuren och naturen. ”Vi kan inte leva utan landsbygden”, säger hon.

S

eija Fallemark stod på toppen av karriären och med ett högt chefsjobb på Åhléns i Stockholm. Men efter åtta år blev storstadslivet och stressen för stor. Det värsta var trafiken, tyckte Seija, som varje dag fick krypköra i två mil för att ta sig till jobbet. – Att ligga i köerna var inte kul, det var det inte. Att känna att klockan går och jag måste vara i tid, det var väldigt stressande, säger hon. Så 2006 köpte Seija och maken Sven-Inge en Norrbottensgård i Svedjan, strax utanför Unbyn. De fortsatte jobba i Stockholm ett tag och veckopendlade hem till Svedjan. – Redan på fredag kväll tog vi på oss stövlarna och gick ut i skogen. Då släppte hela stressen.

Seija är född i Kiruna och har bott många år i Luleå, men det är här hon hittat hem och verkligen landat. – Vi trivs jättebra. Vi gillar ju platsen och lugnet, efter Stockholmsstressen. Det bästa är ju närheten till naturen. Jag behöver inte åka någonstans för att få en skogspromenad. ETT MED NATUREN Nu lever makarna här på heltid, tillsammans med ett 50-tal höns, tre lappgetter och så grisar, Linderödssvin närmare bestämt. – Vi har tre hönshus här ute och vi bara längtar efter att få sätta ut hönsen igen. Vi har en gunga där man kan sitta och titta på hönsen. Väldigt rogivande är det, säger Seija. #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 25


Hönsen var Sven-Inges idé, han tyckte att det hörde till när man bor så här lantligt. Och när han fyllde 60 fick han två grisar. – Och sen tyckte jag att det var så kul så jag tyckte att vi måste skaffa en galt också, berättar Seija. Och på den vägen blev det. I dag är djuren lika mycket Seijas intresse som makens. – Man känner att man har en koppling till naturen och djuren, att man inte är avskärmad från det, man blir som ett. Det är jätteskönt att vara tillsammans med djuren, får ganska mycket tillbaka faktiskt.

besöksnäringen. Seija dukar fram kaffe och tunnbröd med ”Svingod salami” på köksbordet . – Det här samverkan. Det är det här vi vill få till och då föregår vi med gott exempel, säger hon. Köttet i korven kommer dels härifrån gården, dels från Britta-Karin Staffansdotter Jakobssons gård i Bälinge på andra sidan kommungränsen. Tack vare projektet har många småskaliga lantbruk och entreprenörer hittat varandra längs vägen, både inom och utom kommungränsen.

SAMARBETE MELLAN GÅRDAR

– Många har inte känt till varandra. I dag pratar man mycket mer öppet. Sedan Rutt 616 invigdes 2015 har flera nya företagare startat upp, det finns ett nyhetsblad, vägen har en egen låt och tillsammans har de olika gårdarna arrangerat julluncher, odlingsträffar och kurser i ystning, självhushåll och fårskötsel, genom rekoförsäljning kan man också köpa mat direkt från bonden. – Det är nästan så att man inte förstår vad vi har lyckats med, säger Seija. Projektet pågår fram till 30 juni 2019 och sedan är det meningen att den ekonomiska föreningen, Rutt 616, ska stå på egna ben. – Vi vill att landsbygden ska leva. Att man ska kunna överleva på landet och också arbeta här om man vill det. #

Nu är 66-åringen Seija pensionär på pappret, men hon jobbar ändå fulla arbetsveckor som projektledare för Rutt 616, tillsammans med kollegan Monica Gotthold från Luleå kommuns. Projektet finansieras av EU, Jordbruksverket, och Spira Mare Leader. Största delen av arbetet är helt ideelt. – Jag brinner för landsbygden, att det händer saker här. Om landsbygden skulle dö så skulle inte staden kunna leva heller, säger hon. Syftet med projektet är dels att öka samarbetet mellan byarna och entreprenörerna längs vägen mellan Rödberget och korsningen i Gäddvik, men också att få igång en ökad livsmedelsproduktion för självförsörjning. – Ett mål är att ännu fler företagare ska starta upp, både småskaliga lantbruk och företag inom

2 6 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 01 8

EN LEVANDE LANDSBYGD


SEIJA FALLEMARK ÅLDER / 66 år. BOR / Svedjan, vid väg 616 strax i utanför Unbyn. GÖR / ”Pensionär” och projektledare för Rutt 616. FAMILJ / Maken Sven-Inge Fallemark, tre barn i Borås, Umeå och Buddbyn och fem barnbarn. @rutt616

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 27


Så mycket kärlek & glädje

2 8 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 01 8


Glädje, gemenskap och kunskapstörst. På Let’s Go Swedish samlas människor från världens alla hörn för att lära sig svenska. Och bakom allt står tre kvinnor, Årets Bodensare.

L

ina Hällström, Linda Olofsson och Jessica Bergman. Så heter Årets Bodensare. Det var på Bodens Näringslivsgala i februari som de tre eldsjälarna tilldelades det ärofyllda priset, framröstade av Bodens kommuns invånare. – Det kändes helt fantastiskt, vi blev väldigt glada. Det är så roligt att Bodensarna stödjer oss i det vi gör. Vi känner att vi vunnit det här tillsammans med våra elever, säger Lina. Lina, Linda och Jessica driver svenskaskolan Let’s Go Swedish, med lektioner två gånger i veckan i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler. – Det började som en svenskaskola för asylsökande som väntar på beslut men nu skulle jag nog säga att det är en samlingspunkt, säger Linda. Dagen efter Näringslivsgalan bjöd Lina, Linda och Jessica sina elever på tårta och Pommac för att fira vinsten. – Det var väldigt uppskattat och roligt. Jag har nog aldrig träffat människor som är så bra på att fira som våra elever. Någon slog på musik och sedan började folk dansa, de släppte loss och bjöd på sig själva. Det var kul, säger Jessica. VISAR UPP NÄRHETSLIVET Varje lektion kommer ett 50-tal elever som delas upp i tre grupper beroende på svårighetsgrad. De tre kvinnorna tar hand om var sin grupp och förutom att lära sig språket får eleverna även veta mer om samhället och kulturen. – De berättar sina historier och vi berättar om Sverige, säger Jessica. Dessutom brukar Lina, Linda och Jessica regelbundet hitta på aktiviteter med sina elever och visa upp närhetslivet. – Vi har nära till så mycket som är gratis, så många platser nära där man kan göra saker tillsammans och som passar alla, säger Lina. Bland annat har de åkt pulka i Pagla, ridit på Bodens ridklubb, spelat kubb och volleyboll på Kvarnängen, besökt Havremagasinet, gått på bio, bowlat och sprungit tillsammans.

– Det brukar vara väldigt uppskattat, det blir som en introduktion av vad som finns i Boden. Vi är tacksamma för all hjälp vi fått från Bodensarna, säger Jessica. FÅR MYCKET TILLBAKA Det var Linda som drog igång skolan tillsammans med sin syster våren 2013. – Vi kände några från Västafrika som hade så tråkigt. Vi tänkte ”det kan väl inte vara så svårt att lära dem svenska” och började lära dem enkla meningar. De bjöd in sina bekanta och och det kommer fortfarande nya varje vecka. När systern flyttade 2014 bjöds Lina in för att hälsa på men började direkt hjälpa till och fastnade. På samma sätt kom Jessica in några veckor senare. Linn är lärare på universitetet och Jessica har jobbat som förskollärare och de har alla tre ett väldigt stort engagemang. Allt arbete de lägger ner är ideellt, men det har aldrig känts jobbigt för någon av dem. – Vi får så mycket tillbaka och så många nya kompisar. Det är som att resa till hela världen. De flesta kommer från krig och hemskheter men här är det så mycket kärlek och glädje ändå, säger Linda. ALLA ÄR VÄLKOMNA När det står 50 personer utanför skolan och väntar på att få lära sig svenska känner Lina, Linda och Jessica sig väldigt uppskattade. I klassrummen finns en stark vilja att lära och alla är här frivilligt. Enda regeln är att man ska vara i tid om man kommer, men man behöver inte gå på alla lektioner. – Till oss är alla alltid välkomna. Vi har lyckats skapa en bra atmosfär där även nya kan känna sig hemma, säger Lina. – Vi respekterar alla oavsett var man kommer ifrån, kön, ålder eller religion. Och vi har aldrig sett den minsta tendens till bråk, utan alla är vänner, säger Linda. #

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 29


Från Bologna till Boden De hade välbetalda jobb, en fin lägenhet, vänner och familj i italienska Bologna. Roberta och Simonetta Barbieri lämnade allt för att skapa ett nytt liv i Boden – och laga pasta.

M

akarna Roberto, 51, och Simonetta, 53, kommer från Bologna i norra Italien. I miljonstaden byggde de upp framgångsrika karriärer på stora företag inom logistik och handel och jobbade 12-13 timmar per dygn. De hade också ett stort intresse som de delade, resor. För några år sedan besökte de Sverige för första gången. De åkte till Västerbotten för att fiska och de blev så förtjusta att de beslöt sig för att resa hit igen. Den gången blev det en vintersemester i Luleå. – Vi förälskade oss i Sverige och bestämde oss

3 0 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 01 8

för att leva här. Vi känner oss trygga här, vi älskar människorna och vi älskar naturen. Att fiska, plocka bär och vara i naturen är väldigt viktigt för oss. I Bologna kunde vi sällan göra det, vi bodde i stan och där är det så mycket människor, bilar, avgaser och kaos, säger Simonetta. EN STOR LIVSFÖRÄNDRING Livet i storstaden betydde mycket jobb och ansvar, men lite tid för att umgås och göra saker de tyckte om. Paret upplevde att de satt fast i ett ekorrhjul som var svårt att kliva ur.


–Vi ville byta våra liv, vara mer tillsammans och jobba mer normala tider, säger Simonetta. Men att lämna allt och starta om var så klart ingen spontan handling. Flytten krävde år av planering och förberedelser. – Våra vänner förstår inte hur vi kunde lämna allt, men det här är bättre för oss, säger Simonetta. Innan de flyttade från Italien tog paret kvällskurser och lärde sig tillverka handgjord pasta, baka pizza och göra riktigt gott kaffe för att ha något annat att syssla med i det nya livet. De letade efter hus i Boden, Luleå och Piteå och när de fann ett stort 60-talshus på Sanden i Boden föll de pladask. Här finns rum både för Simonettas mamma och för parets nya värv, företaget Ibolognesi. I källaren har de byggt ett eget pastakök efter konstens alla regler, där de tillverkar pasta för hand på beställning. De använder ricotta, parmesan och speciellt mjöl från Italien och är annars noga med att välja lokala producenter för så mycket som möjligt, som grönsaker och ägg. – Vi följer vår tradition men gör personlig pasta efter våra kunders önskemål. Vi startade i slutet av november. Nu jobbar vi med att marknadsföra oss, säger Simonetta.

TID FÖR NÄRHETSLIVET Här i Boden är livet inte längre bara jobb. – Nu är våra dagar lugna, vi har tid att gå till skolan och lära oss svenska, tid för jobb och för fritid. Här är våra liv inte stressade, det är en helt annan livsstil, mycket bättre för hälsan och för hjärnan, säger Simonetta. Klimatet här är ju betydligt kyligare än Italien, men det är inget problem för italienarna, tvärt om. – Jag älskar vintern! Jag skulle vilja lära mig att åka skidor, säger Simonetta. Så här års, innan fisket och bärsäsongen kommit igång, blir det många promenader i närområdet och i skogarna runt Boden med hunden Billie. – Klockan 22 går vi ut med hunden men i Bologna skulle det vara väldigt farligt, det är så hög kriminalitet. Här ser vi barn på vägarna varje dag, säger Roberto. Han och Simonetta uppskattar tryggheten här men också närheten till service som mataffär och hälsocentral. – Och människorna är så snälla, vi har väldigt trevliga grannar så vi trivs här. Vi flyttar aldrig tillbaka, säger Simonetta. # @duedorado

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 3 1Drömlivet bakom trumsetet Hon har rest världen runt, står på scen med några av Sveriges största artister och lever sin dröm. Jonna Löfgren spelar trummor. Det är hennes jobb.

D

en snart 7-åriga Jonna Löfgren trodde att hon skulle få nya vinterskor. Med tre syskon var det inte vardagsmat så hon var eld och lågor när hon fick sätta sig i bilen själv med pappa och åka till Luleå. Men nya skor var ingenting mot vad som verkligen väntade. För i stället för skoaffären tog han henne till ett källarförråd, visade ett trumset och frågade om hon ville ha det. – Ja! Där och då började Jonnas musikaliska bana. I dag är hon 30, spelar trummor i Glasvegas och har fått vara med om äventyr hon inte ens kunnat drömma om. Hon har nailat gig på ”The Late Show”, spelat på scener i hela världen för miljontals fans där en del blivit vänner, hängt backstage med U2 och bott med en stam i Ecuadors regnskog för att spela in en dokumentär. Och mycket mer. – Jag är så tacksam för att jag fått vara med om så galna saker. BÖRJADE MED ETT SKÄMT Året var 2010. Bandet skulle precis släppa ny skiva och behövde snabbt en ny bandmedlem för den efterkommande turnén. – Det började med ett skämt. Rab, gitarrist i bandet, ska ha sagt ”Jag vill ha en svensk tjejtrummis”, men han är sån att

man aldrig vet om han skämtar. I rummet fanns en skivbolagstjej som tog det på allvar, berättar Jonna. Hon kontaktade Sony Sverige som i sin tur hörde av sig till en kille som var gästlärare på Musikhögskolan i Piteå och frågade om han hade ett tips. Det hade han. – Jag fick en chock, blev helt skakig och började gråta. Jag blev jättestressad men jag visste att jag måste göra det, det fanns inget annat. Och det är jag jätteglad för. Hon filmade sig själv bakom trumsetet med mobilen samma kväll och en månad senare bodde hon på ett hotell i Glasgow. I vår är det tio år sedan Glasvegas släppte debutalbumet som tog bandet till toppen av listorna. Det ska självklart firas. – Vi ska lira jubileumsgig i Stockholm den 13 juni. Vi längtar! De senaste åren har spelningarna med bandet blivit färre och Jonna har även tid att frilansa och spela i olika konstellationer i Sverige. Hon har spelat med Anna Ternheim och The Magnettes, fortsätter giga med Hurula i vår och till sommaren blir det 24 spelningar på två månader med Lars Winnerbäck. – Men varje gång jag spelar tänker jag: ”Shit, vad jag älskar det här!”. Osäkerheten i att inte vet om nästa jobb kommer har alltid varit värt det. Att hon har turen att få spela

musik hon själv tycker om gör också att hon känner att hon är bra på det hon gör. – Det finns många jag ser upp till, men jag är bäst i världen på att vara med i Glasvegas, säger hon. SIKTAR MOT STJÄRNORNA Det senaste projektet är ett nytt band med Simon Zion och Olov Domeij. De har spelat in en handfull låtar i pop-rock genren med stämsång. – Vi får se vad det blir av det men vi siktar högt – på world domination, säger Jonna halvt på skämt. Jonna bor i Stockholm men hon kommer hem till Boden med jämna mellanrum för att träffa familjen. – Det jag uppskattar mest är att träffa familjen. Nu har vi haft superväder och suttit och solat i snön, det är superexotiskt i Glasgow. Och så midnattssolen. Man går hem från puben och så skiner solen i fejset, det är så sjukt fint. Hon återvänder också då och då till Musikgymnasiet som betytt mycket för hennes egen musikaliska utveckling, nu som föreläsare och förebild. – Jag berättar om min väg och blir faktiskt peppad av mig själv, har jag fått vara med om den här sagan? Det är helt sjukt att det ens händer. # @jonnalofgren, @glasvegasofficial

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 3 3


Gilla närhetslivet I Boden har vi nära till allt som är viktigt och lite till. Det kan vara natur, kultur, friluftsliv, föreningsliv, familjeliv eller kanske knyppling. Närhetslivet pågår hela tiden, dygnet runt, året om i hela Boden. I skogen, på isen, i stan, på bergen, i byarna – och i sociala medier. Där berättar vi om det goda livet här non stop. Vad är närhetsliv för dig? Dela gärna med dig av dina bilder och filmer under #närhetsliv. Gilla, dela, tagga, tipsa, följ och kommentera, så bygger vi närhetslivet och stoltheten tillsammans.

@narhetsliv • facebook.com/narhetsliv • youtube/närhetsliv • närhetsliv.se

3 4 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 01 8


#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 1 8 / 3 5


I BODEN LEVER VI NÄRHETSLIV. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till - barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.