Page 1

Hett worrdtt steeds

2

Muurgedicht op de gevel

4

Talenten bij Wijkcircus De Riet

7

Glasvezel in uw woning

Basisschoolbrigades presenteren hun wensen voor Windmolenbroek Op donderdag 27 juni presenteerden leerlingen van de basisscholen Stapvoorde, De Huve en De Compaan 19 wensborden voor de wijk Windmolenbroek. Zij maakten deze borden naar aanleiding van het gezamenlijke project ‘wonen en leefbaarheid’. Leerlingen van groep 6 en 7 zijn in dit project uitgedaagd na te denken over de eigen wijk en de woonomgeving. Met de presentaties richtten de kinderen

hun boodschap rechtstreeks aan de professionals in de wijk. Er waren verschillende partijen aanwezig, zoals wijkwethouder Anja Timmer,

de gemeente, SCOOP jongerenwerk, Aveleijn, collega corporatie St. Joseph, RIBW, de wijkagent, stadstoezicht en vertegenwoordigers van basisscholen. Na afloop was er voor de kinderen ruimte om vragen te stellen aan de professionals. Daaruit ontstonden leuke gesprekken. Het doel van het project is bereikt. De jeugd denkt na over de eigen woonomgeving.

Borden in de wijk Na afloop van de presentaties plaatste de wijkwethouder onder het toeziend oog van de pers het eerste bord. De rest van de borden is in augustus verspreid geplaatst in een deel van de wijk. Hierdoor zijn de wensen de komende maanden voor iedereen te zien en te lezen.

1


Muurgedicht kunstschilder Freddy Hoevers

Muurgedicht op gevel complex Manchester Het eerste muurgedicht in Almelo is op de gevel geschilderd! Met de muurgedichten willen we voor een verrassing zorgen en bewoners en bezoekers van de binnenstad in aanraking brengen met poëzie. Een aantal partijen sloeg de afgelopen periode de handen ineen. De organisatie van de Willem Wilmink Dichtwedstrijd, die de bibliotheek organiseert, en Beter Wonen vormden min of meer gelijktijdig ideeën om tot een muurgedichten project in Almelo te komen. In de persoon van de kunstschilder Freddy Hoevers vonden we iemand die het eerste gedicht op de gevel schilderde. De eerste twee gedichten realiseert Beter Wonen. Daarna hopen we dat andere partijen, wijkbewoners, particulieren of bedrijven volgen. Officieel onthuld Onder toeziend oog van buurtbewoners en andere genodigden onthulde cultuurwethouder Gerrit van Woudenbergh op vrijdagavond 28 juni het eerste Almelose

muurgedicht met de woorden: “En met dit gedicht van Willem Wilmink, dat het ultieme thuisgevoel weergeeft, is weer een cultureel pareltje aan Almelo toegevoegd.” Wijkregisseurs met Jan Metgod (De Hagedoornschool), Ellen Lamberts (Bibliotheek)

Verbetering van de binnenstad Beter Wonen jaagt het project aan. Het past in een reeks van activiteiten om het verblijfsklimaat in de zuidelijke binnenstad te verbeteren. Andere voorbeelden zijn nieuwbouw aan de Bavinkstraat, kunst op de Oude Veemarkt, opknappen van het pand Grotestraat 174, nieuwe fietsenwinkel in voormalig informatiepunt en het verbeteren van de gevelreclame voor ondernemers in het gebied. Alle impulsen worden zoveel mogelijk georganiseerd in samenspraak met de mensen die in het gebied wonen en werken.

Veiligheid voorop: haal een gratis rookmelder op bij Beter Wonen 2

Veiligheid is een belangrijk aspect van wonen. Op tijd gewaarschuwd worden bij brand draagt daaraan bij. Daarom verstrekken we gratis rookmelders aan onze huurders.

U kunt uw rookmelder ophalen bij de buurtconciërge of huismeester in uw wijk. Ze zijn ook af te halen in de Woonwinkel aan de Klimopstraat 2.

Digitaal prentenboek winnaar stimuleringsprijs Tijdens het door Beter Wonen georganiseerde Maatschappelijk Café eind 2012 deden wij een oproep om met innovatieve projectvoorstellen te komen die bijdragen aan de stimulering van de (sociale) economie. Dit is in de vorm van een prijsvraag uitgeschreven. Drie groepen waagden zich aan het beschrijven van een voor hen belangrijk idee. Medio juni heeft de jury van deze prijsvraag, bestaande uit Corien Markusse (beter wonen), Henny Westerik (SHBW) en Joris Mekenkamp (ROZ), de uitslag bekend gemaakt. Het ‘Digitale prentenboek op de ipad’, een idee van basisschool De Hagedoorn in samenwerking met de Bibliotheek Almelo en Scoop, is tot winnaar uitgeroepen. Dit initiatief beloonden we met een financiële bijdrage van 15.000 euro.

laaggeletterden terug te dringen door het voorlezen van boeken te bevorderen voor ouder en kind met behulp van een ipad. Volgens de jury is in hoge mate sprake van maatschappelijke innovatie, die ouders en kinderen activeert. Jan Metgod, directeur van De Hagedoorn: “We zijn erg blij met deze prijs. Hiermee kunnen we de leerlingen en hun ouders enthousiast maken om meer te gaan lezen. En met een ipad maken we gebruik van nieuwe technieken, wat een extra stimulans zal geven.”

Blij dat ik lees! Het doel van dit project is om het aantal

Vanaf schooljaar 2013 - 2014 gaat het digitale prentenboek ‘de wijk in’.


Stijn de Leeuw wijkregisseur Binnenstad noord / Windmolenbroek / Schelfhorst / Wierden

Windmolenbroek, een mooie groene wijk uit de jaren ’80, gelegen aan de zuidkant van Almelo Visie • Een wijk waar het prettig wonen is en waar de inzet van Beter Wonen vooral gericht is op beheer en onderhoud van woningen en de woonomgeving.

Acties 2013 • Groot onderhoud woningen fase 2: de Lepelaar, Zeven Bosjes, de Jachtvalk en de Maraboe • Voorbereiding groot onderhoud woningen fase 3: De Jachtvalk en Zeven Bosjes • Het beheerprogramma voor de woonomgeving, leefbaarheid en veiligheid vertalen naar concrete activiteiten samen met de gemeente, basisscholen en bewoners • Starten met voorjaaracties (wijkwandelingen) waarbij bewoners betrokken zijn bij de eigen woonomgeving

Schoolbrigadiers Mesut en Lotte Mesut en Lotte zijn beide leerling van basisschool De Stapvoorde. Zij wonen in de wijk Windmolenbroek en deden mee met het project van de basisschoolbrigades. Wij stelden hen een paar vragen. Wat vond je van het project? “Het was leuk om te doen en echt op verschillende dingen in de wijk te letten,” zegt Mesut. “Normaal let ik niet eens zo goed op, maar nu kijk ik anders naar de wijk.” Lotte: “Ik vond het ‘cool’ om de borden aan belangrijke mensen te kunnen presenteren, zoals de wijkwethouder en de politie. Normaal zie je deze mensen niet en nu mochten we gewoon allerlei vragen aan hen stellen.” Welke onderwerpen hebben jullie op het wensbord gezet? Mesut: “Ik heb met mijn groep een bord gemaakt over stoeptegels die omhoog komen en scheefliggen. Dat is gevaarlijk en daar moet de gemeente iets aan doen.” Lotte: “Met mijn bord wil ik zeggen dat mensen geen rommel en hondenpoep op straat moeten achterlaten. Dan wordt het een zooitje. Ook staat er best veel onkruid in de wijk.”

Heb je nog een advies voor Beter Wonen of de gemeente? Mesut: “Er zouden ook meer prullenbakken moeten komen. Dan wordt er vast minder afval op straat gegooid.” Lotte vult aan: “Ja, mensen moeten geen rommel op straat gooien, maar dan moeten ze het wel ergens anders kunnen weggooien.”

Lessen leefbaarheid in de wijk De wensborden zijn gemaakt tijdens een les over wonen, leefbaarheid en woonomgeving. In totaal hebben 220 leerlingen, van groep 6 en 7 uit de wijk, uitleg gekregen van Stijn de Leeuw over het wonen in een wijk. Zij keken wat prettig wonen is of juist niet. Medio mei gingen de kinderen in 19 kleine ‘brigades’ onder begeleiding van ouders of leraren door de Windmolenbroek op pad voor een schouw in hun eigen wijk.

Wijkfestival Schelfhorst Eind juni heeft de première van het wijkfestival Schelfhorst plaatsgevonden in wijkcentrum De Schelf. Het festival is een initiatief van het Seniorenoverleg Schelfhorst, met als doel de onderlinge betrokkenheid in de wijk te vergroten en bekendheid te geven aan alle activiteiten, initiatieven en groepen die actief zijn in de Schelfhorst. Beter Wonen was aanwezig op deze informatieve en culturele markt om in gesprek te komen met wijkbewoners

en om woningen onder de aandacht te brengen. Dit lukte goed op het druk bezochte festival. Uit reacties van bezoekers bleek dat de Schelfhorst een prettige wijk is met veel voorzieningen. Bewoners willen er graag oud worden. We planden twee bezichtigingen met bezoekers die interesse toonden voor wonen in de Terp.

Mesut en Lotte van basisschool De Stapvoorde

3


Elske Alberts wijkregisseur De Riet / Nieuwland / Hofkamp / Boomsplaats

De Riet/Nieuwland, een karakteristiek tuindorp met hier en daar nieuwbouw Visie • Ontwikkelen woonservicewijk in samenwerking met partners in de lijn Berkelstraat, Violierstraat en Brouwerijstraat. • Versterken van de kwaliteit van de wijk waarbij het karakter behouden blijft.

Acties 2013 • Herontwikkeling locaties Rietmavo en Berkelstraat • Groot onderhoud en voorbereiding nieuwbouw Nieuwland 2

Een woonservicewijk is een buurt waar mensen lang zelfstandig en zelfredzaam kunnen wonen in de eigen sociale omgeving.

Pasar Malam, Castelloflat in Oosterse sferen Feest in Rietstraat 152 De Rietstraat 152 is op 20 juni feestelijk geopend. Dit karakteristieke pand van Beter Wonen biedt onderdak aan buitenschoolse opvang voor kinderen en het ambulante team van de JP van den Bentstichting. Onder grote belangstelling knipten cliënten van deze stichting een lint door. Het prachtige pand met beschermd stadsgezicht is aan de voorzijde in oude stijl herbouwd. De bouw van de binnenkant is afgestemd op de wensen van huurder de JP van den Bentstichting. Roosdom Tijhuis heeft als hoofdaannemer de werkzaamheden uitgevoerd. Tijdens het open huis kregen buren,

cliënten en belangstellenden de gelegenheid om het resultaat te bekijken. Er zijn huiskamers, een computerruimte, een ruime keuken en een grote buitenspeelplaats. Het geheel is modern en fris ingericht. Bezoekers waren onder de indruk van het mooie resultaat.

Op dinsdag 11 juni waanden de bewoners van de Castelloflat zich in het Verre Oosten. Tijdens deze zonnige dag vond in dit appartementencomplex een Pasar Malam plaats. Op de Indonesische markt stonden allerlei kraampjes met bijouterieën, tassen, beeldjes, sieraden en bloemstukjes uit onder andere Indonesië, Thailand en India. Ook konden de bewoners allerlei Indonesische hapjes proeven. De muzikale omlijsting was geheel in Aziatische stijl. Een groep bewoners bespeelde samen met Joop Nijendorf de Anklung, een Indisch instrument gemaakt van holle bamboestokken. Joop Nijendorf is één van de weinige Indisch/Nederlanders die het instrument bespeelt. Het optreden leverde een daverend applaus op.

Er werd volop gedanst en plezier gemaakt. Kortom, het was volgens de bewoners een fantastische dag!

Ook speelde een groep muzikanten Indonesische liedjes. De dag werd afgesloten met een prachtige feestavond met een optreden van de IKA band. Hierin speelt en zingt Harrij Lemaire, de huismeester van de Castelloflat.

Talenten bij Wijkcircus De Riet ‘Talenten’ in De Riet doen mee aan het wijkcircus. Het circus is een initiatief van de gemeente, Scoop Welzijn en Beter Wonen. Henny Voordes is, als coördinator van de Brede Buurtschool De Riet / Nieuwland, projectleider van het wijkcircus: “Met dit project versterken we de leefbaarheid in de wijk. Meedoen aan circus geeft mensen plezier, zelfvertrouwen en het bevordert de samenwerking”. Sponsoren kwamen over de brug met € 85.000,waardoor dit circus mogelijk werd. Ontdek je talenten Circustheater Stoffel uit Nijmegen leidt dit circusproject. Trainer Stefke de Wit: “We willen mensen verbinden en zorgen dat ze hun talenten kunnen ontplooien. Het gaat niet om één enkele circusvoorstelling. Het is een verzameling van activiteiten die het hele jaar doorgaan. Niets ligt vast, we gaan in gesprek met bewoners uit de wijk en geven samen met hen vorm aan het wijkcircus.”

4

De voorstelling In augustus vond de eerste activiteit plaats. Tijdens de jaarlijkse spelweek verzorgden deelnemende kinderen een spetterend optreden. Tot vlak voor het optreden

repeteerden ze driftig: met diabolo’s jongleren, koorddansen en het rijden op een fiets met één wiel. Wethouder Mieke Kuik opende het circus in een heuse circustent die was opgesteld in de speeltuinvereniging in Nieuwland. Tientallen ouders, opa’s, oma’s en andere bekenden genoten van de vrolijke voorstelling. Ook meedoen Wil je ook deelnemen aan het circus als kind, jongere of als vrijwilliger geef je dan op via info@wijkcircusderiet.nl

Met ideeën en vragen kun je terecht in het wijkcentrum De Schöppe aan de Clematisstraat. Voor meer informatie kijk op de site www.wijkcircusderiet.nl


Corine Steffens wijkregisseur Ossenkoppelerhoek / Beeklust 1 en 2 / Nieuwstraatkwartier

Ossenkoppelerhoek / Beeklust Visie • Verbeteren van de fysieke kwaliteit door herstructurering • Verbeteren van de kwaliteit en bruikbaarheid van het groen door invulling te geven aan braakliggende terreinen • Vervolg project Ossenkoppelerhoek van Iedereen

Acties 2013 • Nieuwbouw R. Verhulstlaan fase 2 • Sloop Albert Cuypstraat • Vervolg Ossenkoppelerbus • Project buurtcoaches • Moestuin

Spannend, zo’n nieuwe woning De bouw van de 30 nieuwe woningen aan de Rombout Verhulstlaan loopt voorspoedig. Nog dit jaar krijgen de nieuwe huurders hun sleutel. Een spannende tijd voor hen. Zo ook voor de heer en mevrouw Hofste.

Nieuwstraatkwartier Visie • Betrokkenheid van bewoners bij hun woonomgeving versterken • Stimuleren van talentontwikkeling van bewoners • Versterken van de wijkeconomie

Acties 2013 • Weekendschool • ‘Ontdek je talent’ week • Herontwikkeling Acaciaschool • Straatwedstrijd

De mooiste voortuin!

“We hebben er lang op gewacht, maar zijn blij dat we nu nog samen naar een mooie nieuwe woning kunnen verhuizen,” zegt mevrouw Hofste. Al in 2002 schreven zij zich in voor een levensloopbestendige woning. “De gezondheid ging al wat achteruit, maar we wilden wachten op een woning die ons echt aanstond.” Na 46 jaar, sinds hun huwelijk in april 1967, verlaat de familie Hofste hun woning aan de Primulastraat. Met gemengde gevoelens: “De contacten met de buren zijn erg goed, sommige buren wonen hier al net zo lang als wij. In een nieuwe straat is het altijd weer afwachten wie je buren zijn en of de contacten ook weer zo goed worden. Maar”, zegt meneer Hofste, “de buurt is in elk geval prachtig. Ik fiets regelmatig en ben er dan ook al vaak langsgekomen. Het uitzicht is geweldig!” Het is een hele ervaring voor het paar. “We hebben de keuken al uitgezocht, gelukkig werden we daar goed in geholpen en konden we ons met de brochure voorbereiden. Want er is veel

te kiezen. We hebben nu bijvoorbeeld lades gekozen in plaats van een kastje. Daar moesten we wel apart voor betalen, maar dat vinden we niet erg.” “Zo langzaamaan bereiden we ons voor op de verhuizing”, zegt mevrouw Hofste. “We zijn vooral aan het opruimen; elke twee weken zit de grijze container vol! Gelukkig helpen onze twee zoons en schoondochters ons met verhuizen. Dus we maken ons geen zorgen. En na 46 jaar gaan we nieuwe meubels kopen, want alles moet goed in het huis passen. Mocht één van ons komen te overlijden dan weten we dat de ander goed achterblijft.”

Ook Wonen aan de Aa? Kijk op www.beterwonen.nl >nieuwbouw >almelo rombout verhulstlaan.* * Alle woningen zijn op dit moment toegewezen, u komt op een wachtlijst.

Meneer en

Vrijdagavond 21 juni was het zover, de prijsuitreiking voor de mooiste tuin, gevel en straat van Nieuwstraatkwartier. Ruim 50 bewoners deden afgelopen maanden hun best om hun tuin de mooiste van de wijk te maken. Bloemen, planten, schilderijen en tuinmeubilair werden uit de kast gehaald, tuinen geschoffeld en straatwerk onkruidvrij gemaakt. De jury had er een flinke taak aan om alles goed te bekijken en te beoordelen. Ze kwamen na 2 juryrondes tot een winnaar. Overhandiging prijzen door wethouder Andela Jan Andela heeft mooie herinneringen aan de wijk. Hij was blij te zien dat bewoners zich zo inzetten voor een mooie tuin en buurt. Carola de Vries won de eerste prijs,

mevrouw Hofste aan de Rombout Verhulstlaan

en kreeg van de wethouder een bon voor een tuincentrum. Met plantenbakken, hanging baskets en muurdecoraties maakte zij een plaatje van haar tuin. “Ik ben blij dat ik gewonnen heb, ik heb er veel tijd aan besteed”, zegt Carola. “En ik hoop dat alle buren ook aandacht aan hun tuin besteden.” Wie weet stoot de Melkweg volgend jaar de Elzenstraat van de troon. Zij wonnen dit jaar de straatbarbecue. Alle winnaars op een rij mooiste tuin 1e prijs: Melkweg 16 mooiste tuin 2e prijs: Elzenstraat 54 mooiste gevel: Wondestraat 51 mooiste straat: Elzenstraat

Nieuw wijkkantoor De wijkkantoren aan de Jacob van Ruysdaelstraat 48 en de Wondestraat 59 zijn gesloten. U vindt Beter Wonen tegenwoordig aan de Rombout Verhulstlaan in appartementengebouw Beekrede. Buurtconciërge Herman Beckers houdt op deze nieuwe werkplek dagelijks

spreekuur. U kunt bij hem terecht tussen 9.30 en 10.00 uur. U belt aan bij de bel van Beter Wonen op het bellenpaneel.

5 Post en ideeën kunnen in de brievenbus van Rombout Verhulstlaan 235a (Beekrede).


Rik Gockel wijkregisseur Binnenstad zuid / Aalderinkshoek / Kerkelanden / Kollenveld / Nijrees

Binnenstad, meer dynamiek en nieuwe impulsen Visie • Met gemeente en ondernemers werken aan verbeteringen in de Grotestraat • Het verder ontwikkelen van het binnenstadsplan. Prioriteit bij marktplein en omgeving. • De zuidelijke binnenstad (Grotestraat Zuid) beter op de kaart zetten en verder werken aan uitvoeringsprogramma voor korte en lange termijn voor verbetering leefbaarheid en verhuurbaarheid

Acties 2013 • Inrichting terrein Oude Veemarkt met gemeente Almelo en AOC Oost • Bouwen 20 seniorenappartementen aan de Bavinkstraat • Verbeteren herkenbaarheid winkelpanden onder Oxford en Manchester door aanpassen gevelreclame • Muurgedichten op kopgevels • Renovatie van en nieuwe functie in pand Grotestraat 174 • Verbeteren bekendheid (positionering) van de zuidelijke binnenstad

Aalderinkshoek, een jaren ‘60/’70 wijk bestaand uit eengezinswoningen, afgewisseld met hier en daar hoogbouw en seniorenwoningen Visie • Door verbinden van fysieke, sociale, mentale en economische opgaven in de wijk zorgen voor het verbeteren van de vitaliteit van de buurt • Organiseren van meer eigen verantwoordelijkheid bij huurders • Gezonde mix tussen huur- en koopwoningen

Acties 2013 • Groot onderhoud aan ongeveer 240 eengezinswoningen • Huisbezoeken om sociale problematiek te helpen oplossen • Werkateliers met bewoners voor kleinschalige ingrepen op het gebied van leefbaarheid

Kerkelanden, een jaren ’50 wijk die gedeeltelijk vernieuwd is Visie • Ontwikkelen van zorgwoningen, zodat ook mensen met een beperking prettig kunnen wonen in hun wijk • Zelfontplooiing van huurders bevorderen door sport-, onderwijs- en cultuurprojecten • Preventieve aanpak bestaand bezit

Acties 2013 • Start bouw 25 zorgwoningen voor het RIBW aan de Thorbeckelaan • Vervolg Weekendschool: vormen van een tweedejaarsgroep en een nieuwe eerstejaarsgroep • Sociaal beheer rond woningen aan de Thorbeckelaan verbeteren • Vervolgtraject zwerfafval, vanuit Burendag 2012

Zorgwoningen RIBW In de vorige nieuwsbrief kondigden we de bouw van woningen voor het RIBW aan de Thorbeckelaan aan. De afgelopen maanden namen we een besluit over het stedenbouwkundig -en voorlopig ontwerp. Dit is het ontwerp van het gebouw en de omgeving op hoofdlijnen. We werken het project samen met de RIBW en de gekozen hoofdaannemer uit naar een definitief ontwerp. Vergunningen De bestemmingsplanprocedure is gestart. Daarna moet er een omgevingsvergunning aangevraagd worden. Als er geen bezwaren zijn kan de vergunning onherroepelijk zijn in december 2013/januari 2014, waarna we kunnen starten met de bouw. Omwonenden op de hoogte Bij de informatiebijeenkomst voor de buurt waren helaas weinig

omwonenden aanwezig. Daarom hebben de wijkbeheerder van Beter Wonen en een opbouwmedewerker van Scoop diverse omwonenden thuis geïnformeerd. Zo is op een eenvoudige manier de buurt toch van de plannen op de hoogte gebracht. Samen met omwonenden gaan we dit najaar verdere afspraken maken over de inrichting van de achterkant van de tuinen die grenzen aan het plangebied.

Groot onderhoud in de Aalderinkshoek gestart

Woonconcept Kamer-raad Kamer-raad is een woon-werk-leer thuis voor studenten van het ROC van Twente, die door omstandigheden thuis hun opleiding niet goed kunnen afronden. Het ROC, Humanitas, de gemeente Almelo en Beter Wonen ontwikkelden een specifieke woonvorm voor deze groep jongeren. Zelfstandig en zelfbewust Aan de Bornerbroeksestraat wonen nu negen jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Zij wonen daar (semi) zelfstandig en krijgen begeleiding, zodat ze hun opleiding succesvol af kunnen ronden. Yara Hümmels van Humanitas is projectleider van Kamer-raad en enthousiast over de samenwerking: “Het project is in twee jaar gegroeid. We realiseren met elkaar kansen op een goede toekomst voor de jongeren. 4 Jongeren stroomden door naar een zelfstandige woning. Ze hadden voldoende kennis en vertrouwen ‘bijgetankt’ bij Kamer-raad!”

Woon- leerervaring Jongeren die zich herkennen in bovenstaande kunnen bij hun studieloopbaanbegeleider van het ROC vragen naar de mogelijkheden om een kamer te huren. Humanitas is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om activiteiten met jongeren te organiseren. Denk aan kooklessen of hulp bij de financiële administratie. Yara Hümmels: “De wensen van de jongeren zijn veelal hetzelfde: op eigen benen willen staan. Het geeft ontzettend veel voldoening om daar aan mee te mogen werken.”

Mevrouw Sakhogan overlegt met uitvoerder

Direct na de bouwvak startte het onderhoud aan de 230 eengezinswoningen in de Aalderinkshoek. Onder andere vervanging van keuken en badkamer staan op het programma. Bewoners denken met ons mee over hoe we de woonomgeving kunnen verbeteren. Waaraan werkten we de afgelopen maanden? Klankbordgroep Een klankbordgroep van negen bewoners geeft haar visie op diverse onderdelen van het project. De bewoners bepaalden samen met Beter Wonen delen van het onderhoudsprogramma en de keuzes voor indeling en afwerking van douche en keuken. 2 bouwstromen Om de overlast te beperken en snelheid in het project te houden, werken we met twee bouwstromen. Dat betekent dat twee aannemers (Nijhuis en Koopmans) tegelijkertijd aan de slag gaan.

6

Bewoner kookt zijn eigen potje

Inloop- en modelwoning De Berliozstraat 15, centraal in de buurt, is ingezet als inlooppunt en modelwoning. Hier leggen de bewoners individueel, in samenspraak met medewerkers van

Beter Wonen, hun keuzes vast. Voor de zomer maakten ongeveer 80 bewoners hun keuzes kenbaar, zodat we direct na de bouwvak konden starten met de werkzaamheden. Ideeën over leefbaarheid Er stromen diverse ideeën binnen over het verbeteren van de leefbaarheid in de buurt, zoals verfraaiing achterpaden, onderhoud van voortuinen en betere positionering van afvalcontainers. Met een aantal kansrijke initiatieven gaan we in het najaar in twee delen van de buurt aan de slag. Zorgaanbieder Carint gaat individuele gesprekken voeren met huurders die vragen hebben op het gebied van zorg en welzijn. Kortom, we zijn volop aan de slag! Het project is in maart 2014 afgerond.


Cogas gebiedsindeling glasvezel

Glasvezel in uw woning Almelo krijgt glasvezel. Maar liefst 34.000 huishoudens voorziet de Cogas vóór 2015 van een kostenloze glasvezelaansluiting. Ook de woningen van Beter Wonen. Een voorlichter van de Cogas: “Wij zijn blij met de komst van glasvezel en sluiten graag alle woningen aan op het glasvezelnetwerk. Zo bieden we u en toekomstige bewoners de mogelijkheid tot een snel werkend internet, digitale televisie en telefonie. Ieder huishouden ontvangt van Cogas een brief met meer informatie. Aan het plaatsen van een glasvezelaansluiting in uw meterkast, zijn voor u geen kosten verbonden.”

Aansluitgebied en planning Siers Telecom B.V. legt in opdracht van Cogas het glasvezelnetwerk aan. Dat gebeurt gefaseerd. Almelo is opgedeeld in dertien gebieden. Nummer 1 en 2 worden eerst uitgerold, daarna 3 en 4, enzovoorts. Meer informatie over wanneer de werkzaamheden starten in uw straat, vindt u op www.cogasglasvezel.nl.

Glasvezeldiensten U heeft niet automatisch toegang tot internet, televisie en telefonie via glasvezel nadat de aansluiting is gemaakt. Wanneer dit mogelijk is, ontvangt u hierover bericht. Tot die tijd kunt u gebruik blijven maken van uw huidige dienstaanbieder. U hoeft hiervoor niks te doen.

Meer informatie over glasvezel? Kijk dan op de website www.cogasglasvezel.nl

100 jaar Beter Wonen in Almelo Beter Wonen maakt zich op voor haar eeuwfeest in 2014.

Huur betalen? Kies voor gemak, voorkom extra kosten Automatisch betalen We maken het u graag makkelijk. Bijvoorbeeld bij het betalen van uw huur. Met automatische huurbetaling hoeft u niet maandelijks aan de betaling te denken, of iets te regelen als u bijvoorbeeld op vakantie gaat. Na afgifte van een machtiging wordt maandelijks, op de 1 e van de maand, het juiste bedrag van uw rekening afgeschreven. De machtiging zet u eenvoudig stop via ons klantencentrum.

“Al ruim tweederde van de huurders betaalt automatisch.” De huur betalen? Daar hebben zij geen omkijken meer naar! Nieuw: digitale acceptgiro Misschien ontvangt u van ons nog maandelijks een acceptgiro voor de huur.

Vanaf november 2013 werken we ook met acceptgiro’s per e-mail. Zelf alle gegevens invullen is dan niet meer nodig. U controleert de acceptgiro en verzendt deze met één muisklik. Het werkt veilig en makkelijk met iDeal. Meer weten? Wilt u betalen met automatische incasso of de digitale acceptgiro of heeft u hier vragen over? De medewerkers van ons Klantencentrum helpen u graag verder.

Volgend jaar vieren we ons honderdjarig bestaan. Het bereiken van deze mijlpaal danken we mede aan onze klanten. Hun vertrouwen steunde en steunt ons in onze missie: samen werken aan beter wonen. Het huidige Beter Wonen ontstond door fusies van een aantal corporaties in Almelo. De oudste daarvan is de Woningstichting Almelo, die werd opgericht op 23 juni 1914. Bestuurder Peter van der Hout: “Dit is een gebeurtenis waar we bij willen stilstaan. We gaan ons jubileum vieren met onze huurders en met onze medewerkers. Om het een feest van ons samen te maken betrekken we bewoners ook bij de voorbereidingen.”

7


Inzet vrijwillig vakmanschap

Tegelen voor Scouting Twee medewerkers van Beter Wonen leverden een bijdrage aan de Scouting door inzet van hun vakkundigheid. Zij betegelden in één dag de toiletruimten.

helpen bij het leggen van vloerbedekking in hun nieuwe onderkomen aan de Grotestraat.

Martin Kwant namens Scouting Het Twentse Ros: “De mannen waren erg gemotiveerd om het tegelwerk af te maken. Er is heel hard gewerkt en aan het einde van de dag was alles klaar! Wij zijn daar heel blij mee, want het sanitair is erg verbeterd.” Vrijwilligers van de scouting rondden de klus af. Zij voegden de tegels en plaatsen de toiletpotten.

Medewerkers van Beter Wonen steken vrijwillig de handen uit de mouwen en helpen bij het opknappen van woon- en leefruimtes.

Een goed voorbeeld van ‘elkaar de helpende hand toesteken’. Maatschappelijk betrokken Dat gaan we de komende tijd ook doen bij het project voor Jonge Moeders van Scoop en bij Stichting Humanitas Onderdak aan de Adastraat. Ook met Stichting Almelo Sociaal hebben we een afspraak gemaakt om te

Motivatie Maatschappelijke instellingen en vrijwilligersorganisaties steunen wij met deze acties. We ervaren ‘het leven in de wijk’ door inzet

van onze capaciteiten buiten onze reguliere werkzaamheden. Dit ondersteunt, versterkt en motiveert ons in ons werken aan beter wonen in Almelo. Stichting De Slinger Deze ‘matches’ kwamen tot stand tijdens de Slingerbeurs 2013.

Organisaties die iets te bieden hebben en organisaties die een vraag hebben, vinden elkaar via www.deslingeralmelo.nl

Beter Wonen info Bezoekadres Klimopstraat 2A, 7601 SH Almelo Klantencentrum: (0546) 54 64 64 www.beterwonen.nl

Nieuws van de SHBW Door Henny A. Westerik, voorzitter

Openingstijden Woonwinkel / Klantencentrum ma t/m vr: 8.00 tot 17.00 uur Reparaties U kunt een reparatieverzoek indienen via reparaties@beterwonen.nl. Deze verzoeken nemen we tijdens kantooruren in behandeling. Daarnaast zijn we telefonisch bereikbaar voor reparaties via nummer (0546) 54 64 64. Ook buiten kantooruren. Stichting Huurdersbelangen Beter Wonen (SHBW) SHBW behartigt de belangen van huurders op beleidsniveau: www.shbwalmelo.nl Klachtencommissie Komt u er niet uit met een medewerker en/of (team)manager van Beter Wonen bij een klacht over de dienstverlening, dan kunt u terecht bij de onafhankelijke klachtencommissie, postbus 327, 7600 AH Almelo.

8

Colofon De bewonerskrant is een uitgave van Beter Wonen. Oplage: 6800 exemplaren. Teksten: Team Communicatie Beter Wonen. Fotografie: Michel Coumans, Jan Bril, Niki Polman, Annabel Jeuring Ben Konings, Peter Camerik. Ontwerp en opmaak: Digidee Ontwerpstudio, Enschede. Drukwerk: Lulof / experts in gedrukte communicatie, Almelo.

Nieuws uit corporatieland Bij veel huurders zijn per l juli forse huurverhogingen aangezegd. Dit heeft enorme gevolgen voor de koopkracht. De Woonbond heeft het verzet tegen de inkomensafhankelijke huurverhogingen niet opgegeven en het CBP gevraagd om handhavend op te treden. Inmiddels is bekend dat ruim 70 corporaties om diverse redenen de zogenaamde gluurverhoging niet hebben toegepast. Dit betekent dat meer dan een kwart van alle sociale huurders dit jaar geen inkomensafhankelijke huurverhoging hoeft te betalen. Bij Beter Wonen zijn bij ruim 900 huurders de huren verhoogd met 4.5% of 6%. Ruim 80 huurders hebben bezwaar gemaakt tegen de gluurverhoging. Overigens is de Woonbond met de corporaties en het ministerie in gesprek over de herziening van het woningwaarderingsstelsel. Het is de bedoeling dat de WOZ-waarde van de woning een bescheiden plek binnen het stelsel krijgt ter vervanging van de woonomgevingspunten. U kunt er op rekenen dat de SHBW ook op dit terrein met volle inzet uw belangen blijft behartigen.

Dagelijks Bestuur SHBW

Verkiezingen SHBW 2013 Het bestuur van de SHBW heeft besloten tot een andere opzet van de verkiezingen voor leden van Algemeen bestuur van de SHBW. Bestuursleden van Bewoners / huurderscommissies worden in de gelegenheid gesteld zich te kandideren of kunnen kandidaat gesteld worden. Ook huurders met een specifieke deskundigheid kunnen zich rechtstreeks melden als kandidaat.

Zie voor alle info onze website www.shbwalmelo.nl Uit de Pers Oplossing woningmarkt ligt voor het grijpen! Zo kopt NRC Handelsblad in een artikel van emeritus hoogleraar volkshuisvesting H. Priemus. Het woningmarktbeleid van dit kabinet is volgens Priemus in strijd met het gezond verstand. Niet alleen de minister treft blaam, maar ook de parlementariërs die nu de woningcorporaties de schuld geven van alles wat mis gaat op de woningmarkt. Priemus is van mening dat de unieke Nederlandse traditie van het woningcorporatiestelsel moet worden hersteld. De oplossing hiertoe ligt volgens hem voor het grijpen. Dat is namelijk Wonen 4.0, het akkoord van medio 2012 tussen de Nederlandse Woonbond, Vereniging Eigen Huis, Aedes en de NVM.

In Memoriam Met verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van de heer J. v. Selm, in oktober 2012 geïnstalleerd als lid van ons Algemeen Bestuur. Begin juni gaf hij aan met onmiddellijke ingang zijn functie bij de SHBW te moeten neerleggen in verband met een ernstige ziekte. Dat zijn overlijden zo snel zou komen, is zeer schokkend. Wij hebben slechts een korte periode zijn kwaliteit als bestuurder mogen ervaren. Afgelopen 25 juni heb ik samen met onze secretaris de SHBW vertegenwoordigd bij de uitvaartdienst.

14432 bewonerskrant herfst 2013 a3 def