Page 1

Verksamhetsberättelse

2017

NR 2 2018 – ÅRGÅNG 30 – ISSN 2001-3329


En oförglömlig resa! Kära faddrar och livräddare!

Innehall

2 Ledare

3 Årets stora händelser

En av de största förmåner man har som Barnmissionens ledare är att få besöka våra missionsfält. Inget land är det andra likt, men något som alltid är detsamma är de söta, underbara barnen. Oavsett var man är på jordklotet så finns de där med sina behov av tak över huvudet, vatten, mat, kärlek och utbildning.

4–6 Utbildning

Spännande flygning

7–9 Hälsa

Jag har precis kommit hem från en av mina mest exotiska och spännande missionsresor. Jag har varit i Kenya och besökt vårt missionsarbete i Lokichoggio i Turkana, nära den sydsudanska gränsen. Här har Kea och Birgitta Arnlund byggt upp ett fantastiskt arbete som bland annat består av en stor fin skola och yrkesutbildningar för föräldrar. Bara att ta sig hit var en stor och spännande utmaning. Jag fick för första gången flyga med MAF:s små missionsflyg. Eftersom jag är så stor fick jag krypa in i det lilla planet och innan vi skulle starta flygningen vände piloten sig om och sa: ”Innan vi startar denna flygning ska vi be till Jesus tillsammans om beskydd.” Det kändes underbart att ha en troende pilot och kunna be tillsammans, detta brukar man ju få göra helt själv i sitt säte och nu kändes det extra bra i detta lilla plan.

10–11 Samhälls­ utveckling och entreprenörskap 12–13 Humanitära insatser 14–15 Opinionsbildning 16–17 Webbshop 18–19 Ekonomi i korthet VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017 Stiftelsen Skandinaviska Barnmissionen Strömgatan 14 212 25 Malmö Tel: +46 (0)-689 30 40 www.barnmissionen.se PG 901080-2 BG 901-0802 Swish 9010802 ANSVARIG UTGIVARE: Bo Wallenberg bo.wallenberg@barnmissionen.se REDAKTÖR: Eva Ruderstam eva.ruderstam@barnmissionen.se FORMGIVNING: PCG Malmö www.pcgmalmo.se TRYCK: Kepa Tryck Kävlinge GLOBALA MÅLEN Barnmissionen arbetar tillsammans med många andra för en bättre och mer hållbar värld. I Agenda 2030 har världen antagit 17 globala mål, och flera av dem arbetar Barnmissionen för att förverkliga. I verksamhetsberättelsen visar vi de globala mål som vi arbetar för inom våra olika verksamhetsområden.

Ofattbar fattigdom Jag har mött många utsatta människor genom mina snart 30 år i Barnmissionens tjänst. Jag har varit i katastrofarbete efter tyfoner, tsunamis, vulkanutbrott och jordbävningar. Jag har mött människor som bor på soptippar och livnär sig av andras avfall, men jag tror faktiskt aldrig tidigare att jag har sett så här utsatta människor och så svåra omständigheter. Det stora grundläggande problemet är torkan, här finns nästan inget vatten! Utan vatten kan man inget odla och djuren och människorna har svårt att hitta mat och vatten. Barnen och deras familjer är hänvisade till små vattensamlingar där vattnet är så smutsigt att jag hade hamnat på sjukhus om jag hade jag tagit en klunk.

vatten och kunnat borra en brunn! Detta är helt livsförvandlande för skolan, föräldrarna, odlingarna, djuren, ja allt. Aldrig har jag druckit så mycket vatten som jag gjorde här! Det var så otroligt varmt och jag njöt och var tacksam för varje klunk. Samtidigt som jag tänkte på dem som inte hade samma förmån. Kea och Birgitta tog mig till en by några mil från vår skola. Där bodde 60 familjer som flytt från gränsen mot Uganda efter att djuren och en del människor drabbats av sömnsjukan som spreds av flugor. När vi kom dit med lite hjälp, blev kvinnorna så glada att de välte mig och bar mig hela vägen in i byn samtidigt som de sjöng. Det var en speciell upplevelse och jag kände mig väldigt liten när de visade så stor tacksamhet över den hjälp vi gav. Kvinnorna bar mig till en liten hydda där 60 utmärglade barn satt med små smutsiga vattenflaskor. De var så slut att många av dem låg raklånga på golvet i dammet och sov. Hur ska vi kunna hjälpa dessa människor? Vi behöver finna vatten och borra en brunn. Min önskan är att våra givare ska förstå hur viktigt det är med rent vatten och ge en gåva via vår webbshop till vattenprojekt så att vi kan hjälpa dessa barn och deras familjer.

Läxor klockan 04.00 En annan sak som tog mitt hjärta var när jag fick höra att barnen var så lyckliga över att vi ordnat boende till dem på vår skola. Flera barn hade sagt: ”Nu kan vi stiga upp klockan 04.00 och göra våra läxor för vi har ju ljus!” Varje morgon väcker jag och min fru våra barn klockan 06.30. Jag kan inte minnas att de någonsin varit tacksamma för att bli väckta eller att de vaknat tidigare för att göra sina läxor. Vi lever i olika världar och det som vi tar för givet tar andra som en stor förmån. Den tidning som du nu håller i din hand är en verksamhetsberättelse för 2017. Här kan du läsa om allt vi gjort tillsammans. Jag hoppas du blir glad och stolt över vårt gemensamma arbete. Tack för allt du betyder för Barnmissionen!

En oas i öknen Vår skola i detta område är som en oas mitt i öknen. Genom ett Guds under har vi funnit

BO WALLENBERG GENERALSEKRETERARE


Stora händelser under 2017 Januari Skola i Indien. I januari startade Barnmissionen ett nytt samarbete med en skola i Indien, i samarbete med ABC. Många av de 220 barnen på skolan blir den första generationen i sin familj som får gå i skola. Skola i slumområde. Skolan Mathare Childrens Education ligger i ett slumområde i Nairobi, Kenya. Barnmissionens samarbete med Mathareskolan inleddes under hösten 2016, men från och med 2017 samarbetar vi fullt ut, genom ABC.

Juni Ny matsal. En ny matsal med plats för 150 barn invigdes på Kitetika-skolan i Uganda. Lokalen används också som provsal vid nationella prov. Matsalen har kommit till tack vare hjälp från Barnmissionen/ABC och en biståndsorganisation från Nya Zeeland. Juli

Skola hos massajerna. Under januari 2017 skrev Barnmissionen, i samarbete med ABC, avtal med Imbaruetin Community Complex School i kenyanska Namelok. Det här är massajernas skola, där 400 elever får sin grundutbildning.

Sommarkonferens på Öland. Open Heart Conference hölls på Löttorps camping, Öland. Missionsledare från tre kontinenter mötte volontärer, butiksansvariga för second hand-butiker, understödjare och vanliga semesterfirare för en vecka med seminarier på dagarna och väckelsemöten på kvällarna. Juni–Augusti Sommarläger i Ukraina. 1 614 barn från utsatta familjer fick en drömsommar på lägergården Dubechno i Ukraina. Lägret gav ljusa sommarminnen för barn som lever i en mörk vardag.

Mars Konferens i Uganda. När Learning Journey hölls i Uganda samlades alla Barnmissionens afrikanska partner till en konferens. Partnerorganisationerna fick presentera sina verksamheter och berätta vad som fungerat bra. Alla delade med sig av erfarenheter och lärdomar. Mars–Maj Svält och matdistribution. Långvarig torka ledde till svält i flera afrikanska länder. Boskapen dog och matbristen blev akut. Barnmissionen drog igång en insamling till de svältdrabbade i Lokichoggio, Kenya, och delade ut mat till över 2 700 hushåll.

Augusti Översvämning i Bangladesh. När kraftiga monsunregn drabbade Bangladesh stod Barnmissionens skola och internat Home of Peace i vatten. Skolans grönsaksodlingar förstördes och matpriserna steg kraftigt. Barnmissionens insamling hjälpte skolan ur krisen och gav även mat till 2 000 familjer. Oktober

Maj Ny skiva. Tre Barytoners nya skiva ”Väckelsesånger” kom ut. All vinst från skivan går till Barnmissionens arbete. Tre Barytoner, som består av Bo Wallenberg, Mikael Joumé och Mikael Järlestrand, har regelbundet konserter i kyrkor runt om i Sverige. Då berättar de om Barnmissionens arbete, samlar in pengar och värvar nya faddrar.

25 år i Ukraina. I slutet av oktober firade Barnmissionen i Ukraina 25-årsjubileum. Under åren har fem miljoner människor fått hjälp med bland annat kläder, skor, medicin, möbler och leksaker. Mer än 8 000 ton humanitär hjälp har distribuerats och tusentals barn har fått medicinsk behandling. December Julprogram för utsatta. I flera länder, bland andra Ukraina och Filippinerna, gav Barnmissionen julglädje till utsatta, i form av julfester, matpaket, julmiddag på sjukhus och julklappar till barn som annars hade blivit utan. Bara i Ukraina nådde julsatsningen ut till 33 000 personer.

www.barnmissionen.se3


UTBILDNING

Utbildning Utbildning är en av de viktigaste investeringarna man kan göra för att minska fattigdom och utsatthet, både för ett enskilt barn och för ett lands framtid. Barnmissionen gör det möjligt för tusentals barn och unga att gå i skolan, från förskola till yrkesutbildningar. Genom våra partner i olika länder ger vi stöd till skolavgifter och skolmat, skoluniformer och studiematerial. Vi ser också till att utbildningen håller bra kvalitet. KENYA

E-learning till lärare och elever I Kenya har regeringen sedan något år tillbaka satsat på introduktion av datorer och läsplattor till statliga skolor. Men den trista sanningen är att tiotusentals, kanske hundratusentals datorer och annan IT-utrustning ligger inlåsta i skåp på rektorernas kontor. Varför? Jo, det saknas framför allt undervisning i hur man använder utrustningen och i många skolor på landsbygden saknas det även nödvändig elektricitet. E-learning är ett helt system med läsplattor och datorer som är uppkopplade trådlöst mot en server laddad med tusentals böcker, övningar i läsning,

matte och naturämnen, lexikon och mycket, mycket annat. Som ett första steg mot införandet av e-learning på Barnmissionens skola i Lokichoggio, träffade Kea och Birgitta Arnlund i höstas två damer som jobbar med Virtual Learning Solutions. De förklarade att utan rätt utbildning av lärare som ska använda tekniken i sin undervisning, kommer hela projektet att misslyckas. Under 2017 utbildades skolans 15 lärare i e-learning. Nu kan eleverna på skolan få ett fantastiskt hjälpmedel och komplement i undervisningen.

4 w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e


UTBILDNING

BANGLADESH

Sonjita får både mat och utbildning

Sonjita Malo är elev i klass fyra på Barnmissionens skola Home of Peace i Bangladesh. – Min pappa är dagarbetare. Jag vet inte hur mycket han tjänar, men jag vet att jag tillhör en riktigt fattig familj och mina föräldrar har inte tillräckligt med pengar för att kunna betala skolavgifter, berättar Sonjita. – Mina föräldrar är så glada för att jag får bo här och gå i skola på Home of Peace. De inser att jag kommer att få en bra utbildning här. Jag är också jätteglad för att

jag får vara här. Lärarna är snälla och jag får äta mig mätt varje dag. Jag tackar Gud för att jag har fått komma till Home of Peace, fortsätter Sonjita. Home of Peace ordnade under 2017 skolgång för 415 barn från årskurs två till årskurs tolv. Det är en internatskola där barnen inte bara undervisas, utan även bor och äter på skolan. Förutom vanliga ämnen lär sig eleverna yrkeskunskaper som datakunskap, sömnad och odling, så att de kan försörja sig när de slutar skolan.

UGANDA

Faham får studera vidare Faham har gått i Barnmissionens/ABC Children’s Aid’s skola i Kasangati, Uganda. 2017 tog han examen från grundskolan med goda betyg. Fahams pappa ville att sonen skulle gå till en koranskola för att enbart studera Koranen under fyra år, men mamman vägrade. Pappan, som har flera fruar, drog då in underhållet till familjen. Faham drömmer om att utbilda sig till läkare. Genom Barnmissionen/ABC har han fått ett stipendium så att han kan studera vidare.

Barnmissionens skolor 2017 »» BURKINA FASO – en skola genom ABC »» UGANDA – en skola genom ABC »» INDIEN – en skola genom ABC samt sponsorship till elever på andra skolor »» KENYA – tre skolor samt sponsorship genom ABC och Ledo »» BANGLADESH – en skola »» FILIPPINERNA – tre egna skolor och sponsorship till elever på andra skolor »» MOLDAVIEN – läxhjälp

www.barnmissionen.se5


UTBILDNING

FILIPPINERNA

Från förskola till universitet Children’s Mission Philippines bedriver tre egna skolor, från förskola och upp till årskurs sex, med totalt 384 elever. Men det finns även andra möjligheter till utbildning. Genom sponsorship-program får underprivilegierade barn möjlighet att gå i skolan. Programmet vänder sig till

barn och ungdomar från förskoleklass till och med universitet. Under 2017 fick 486 barn och ungdomar stöd till skolgång. Unga vuxna som inte har möjlighet att studera på universitet kan istället få utbildning i någon av de kortare yrkeskurser som Barnmissionen driver.

Det är kurser i hårvård, massage, bakning, svetsning, datorkunskap, sömnad, skrädderi och skönhetsvård. Under 2017 påbörjade 234 elever olika kurser. 227 av dem slutförde kursen de antagits till och 178 klarade ett yrkestest och fick diplom från en statlig myndighet.

FILIPPINERNA

Mary vill bli lärare Mary Mae Linao är nio år gammal och går i årskurs två på en av Barnmissionens skolor i utkanten av Manila på Filippinerna. Mary Mae bor tillsammans med sin familj och fem syskon i ett 40 kvadratmeter stort hus som familjen inte äger själva. Föräldrarna gör sitt bästa för att försörja familjen, men en bra dag kan de tillsammans bara tjäna ihop motsvarande 120 svenska kronor. Det räcker

inte långt när man har sex barn som behöver mat, kläder och skolgång. Tack vare stöd från Barnmissionens faddrar kan Mary Mae gå i skolan. Hon är mycket duktig och siktar på att själv en dag bli lärare. På grund av familjens dåliga ekonomiska situation har Mary Mae stannat av i sin vikt- och längdutveckling. För att hjälpa henne att växa ser Barnmissionen till att hon får äta lunch i skolan varje skoldag.

6 w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e


Hälsa Barnmissionen arbetar med både förebyggande och vårdande insatser med fokus på barn, ungdom och famil­ jer. Vi jobbar också för att människor ska få tillgång till mat och vatten, sjukvård och medicin. FILIPPINERNA

Sommar gav minnen för livet Många barn och ungdomar fick minnen för livet under sommaren 2017. Collegeungdomar från sponsorshipprogrammet fick delta i tre dagars läger i bergen, medan 120 barn i åldrarna 1013 år, som deltagit i Kiddy Bible Class, hade läger på Hills of Grace. Det var mycket uppskattade läger, men samtidigt pirrigt för många

eftersom de flesta aldrig hade sovit borta tidigare. Att få uppleva kärlek och gemenskap, att få mat i magen flera gånger varje dag och att dessutom ha roligt tillsammans med andra barn var en lyx och ett minne för livet. På Barnmissionens center Shining Light ordnades ett musikläger för

mellanstadieungdomar, tonåringarna i barnbyn kunde sommarjobba och under sommaren ordnades också sommarskola för elever som halkat efter i skolan eller barn som snart ska börja skolan. Givetvis blev det också gott om tid för att leka, sporta och njuta av några veckors ledighet.

FILIPPINERNA

Mobila kliniker och sjukvård På Filippinerna driver Children’s Mission Philippines två kliniker, men för att nå ut till soptippsområden och mer avlägsna byar och samhällen används två halvdagar i veckan till den Mobila kliniken. Tack vare insatser från sjuksköterskor, en volontärläkare och en volontärtandläkare har cirka 13 000 patientbesök genomförts under 2017. Barnmissionen på Filippinerna samverkar också med sjukhus i Manila och kan därmed hjälpa barn med mer allvarliga eller kroniska sjukdomar. Ett exempel är barn som föds med läpp- och gomspalt. Tack vare samverkan är alla operationer för dessa barn gratis. Barnmissionen ser till så att föräldrarna och barnen kan ta sig till sjukhuset och hjälper till med kostnader för läkemedel, hjälpmedel och näringsriktig mat. – Sjukvård på Filippinerna är dyrt, eftersom den i hög utsträckning inte är skattefinansierad. Men det finns hjälp att få om man bara vet hur. Därför hjälper och stöttar sjuksköterskorna på klinikerna många föräldrar, så att de får del av de förmåner som finns i form av finansiellt stöd, berättar Eva-Mari Blomqvist. www.barnmissionen.se7


UKRAINA

Drömsommar för ukrainska barn

U

nder tre sommarmånader har 1 614 ukrainska barn fått uppleva en drömsommar på en lägergård i Dubechno. Det är barn som har en väldigt svår situation. Det kan handla om alkoholism och drogmissbruk i familjen, familjer som flytt från kriget eller som lever i svår fattigdom. På anläggningen finns allt man kan önska sig. Stora lekområden, en linbana, pool och en bra badsjö. Varje dag ordnas roliga aktiviteter och i matsalen serveras god och hemlagad mat.

– Det är som en liten bit av paradiset på jorden. Alla som kommer hit märker att det är en speciell atmosfär i Dubechno, en atmosfär av Guds kärlek och frid, men också av glädje och förståelse, berättar Barnmissionens missionsledare i Ukraina, Lyudmila Lonyuk. Tack vare Barnmissionens stora sommarinsamling kan barn från väldigt svåra förhållanden få några veckor där de byter ut sin jobbiga vardag mot en drömsommar.

UKRAINA

Vård av sjuka barn Barnmissionens givare har under 2017 sponsrat den medicinska behandlingen av 382 svårt sjuka barn i Ukraina. Missionen har också hjälpt till med mat till barnen på barnsjukhuset i Lutsk. TBCsjuka barn på sanatorium har fått hjälp, liksom handikappade barn och barn som lider av psykiska sjukdomar.

8 w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e


FILIPPINERNA

Hjälp till undernärda barn De första 1000 dagarna i livet, det vill säga från början av en kvinnas graviditet till barnets andra födelsedag, kallas ”the window of opportunity” (möjligheternas fönster). Under denna tid är näringsbehoven för mor och barn är extra höga. – Forskning har visat att undernäring under de första 1000 dagarna leder till oåterkalleliga försämringar i fysisk tillväxt och kognitiv utveckling. Att garantera tillgång till rätt kost under denna tid är avgörande. Därför är en stor del av vårt hälsoprogram på Filippinerna inriktat på att hjälpa barn upp till två år samt kvinnor som är gravida eller ammar, berättar EvaMari Blomqvist.

Hon berättar att 289 underviktiga barn deltog under 2017 i olika aktiviteter för att hjälpa dem att öka i vikt och längd. 32 barn med mycket låg vikt deltog i ett måltidsprogram under 120 dagar, där deras föräldrar fick lära sig att laga billig men näringsriktig mat. Även 16 gravida eller ammande kvinnor fick hjälp med mat för att säkerställa att både de och deras barn skulle utvecklas på ett så optimalt sätt som möjligt. – Tack vare gott samarbete med BioGaia har vi även haft möjlighet att ge dessa barn Probiotica. Det har lett till att barnen fått bättre peristaltik, bättre aptit och färre infektioner.

KENYA

Menskoppar får tjejer att stanna i skolan Många fattiga flickor stannar hemma från skolan när de har mens eftersom de inte har råd med mensskydd. Under hösten 2017 introducerades menskoppar bland flickorna på Barnmissionens skola i Lokichoggio. – Flickor måste få samma möjlighet som pojkar att gå i skolan och inte behöva stanna hemma på grund av ett problem som rör oss alla, säger Birgitta Arnlund som tillsammans med sin man KeA leder Barnmissionens arbete i Lokichoggio. Under hösten knöts kontakter med organisationen The Cup Foundation. De har kommit till Loki och introducerat menskopparna för chefer och byledare, men också skolflickor, föräldrar och andra kvinnor från stan. Kopparna är gjorda av silikon. De samlar upp blodet och töms regelbundet under menstruationsperioden. Koppen återanvänds och samma kopp kan användas i upp till fem år. I anslutning till att kopparna delas ut får ungdomarna också utbildning om menskoppar, menstruation och hygien.

Vi stödjer Barnmissionen! “Husbil ger en känsla av frihet. Tack vare vår positiva utvecklingstrend och lojala kundkrets kan vi hjälpa utsatta barn att genom en trygg tillvaro få en framtid där drömmar, mål och frihet är möjligt. Vi stödjer därför Barnmissionen i deras livsviktiga arbete att hjälpa barnen – vår framtid.”

VD, Aner Engstrand

www.hymercenter.se

www.barnmissionen.se9


Samhällsutveckling och entreprenörskap Att hjälpa människor att bli självförsörjande är grunden för Barn­missionens arbete med samhällsutveckling. Vi ser entrepre­ nörskap som en väg ut ur fattigdom och arbetslöshet och en möjlighet att skapa ett värdigt liv. Vad är Devent? Devent är Barnmissionens arbete med entreprenörskap och samhällsutveckling. Tillsammans med lokala partner tränas människor till att starta och utveckla företag som skapar försörjning för dem själva, för sin familj och för sina anställda.

Deltagarna får grundläggande kunskaper i affärsteknik, marknadsföring och ekonomi. De erbjuds mentorskap och hjälp till finansiering. Devent arbetar också med att utveckla samhället genom beteende- och hälsofrågor på gymnasie och högskolenivå samt påverkansarbete och dialog med beslutsfattare.

FANTASTISKA FAKTA »» 3 092 personer utbildades i entreprenörskap under 2017. »» 180 personer utbildades till att bli mentorer i affärsutveckling under 2017. »» 1 295 personer genomgick specifik yrkesinriktad utbildning eller träning, i kombination med entreprenörskapsträning under 2017. »» Sedan starten 1997 har Devents arbete skapat mer än ett nytt arbetstillfälle varje dag i 20 år! Upp emot 2 000 företag har startats. Tillsammans har de genererat mer än 8 500 nya arbetstillfällen. »» Devent finns i Burkina Faso, Elfenbenskusten, Etiopien, Filippinerna, Kamerun, Kenya, Kongo Brazzaville, Malawi, Moldavien, Nigeria och Uganda. »» Läs mer om entreprenörskapsutbildning och samhällsutveckling på Devents hemsida www.devent.co.

FILIPPINERNA

KENYA

Entreprenörskap för barn

Gymnasieelever lär sig om livet

Entreprenörskap är något som bör introduceras redan i skolan för att fostra fram goda entreprenörer. Barnmissionen på Filippinerna har under 2017 inkluderat entreprenörskap i läroplanen för sina skolor och i några klasser är barnen i full gång med inkomstbringande aktiviteter. Children’s Mission Philippines driver också utvecklingsprogram för barn. Tre team utbildar volontärer och pastorer i lokala kyrkor att samla barn i sina områden för att utbilda dem i bibelkunskap, hälsovård och samhällsinformation. Det är ett tolv-

Under 2017 startade Barnmissionen upp ett nytt SEAL-projekt i Kenya. SEAL står för de fyra områdena Sexuell och reproduktiv hälsa, Ekonomisk självständighet, Adekvat utbildning och Ledarskap och förvaltning. Genom projektet får gymnasie- och high schoolelever kunskaper för livet. Hittills har över 200 skolor i Kenya fått ta del av den här utbildningen. Det nya projektet startades upp med stöd från Svenska Missions­ rådet efter ett års paus.

veckorsprogram där teamen utbildar volontärerna samtidigt som de gör olika aktiviteter för barnen. Satsningen avslutas med ett tvådagars läger. Under 2017 deltog totalt 3 758 barn, 469 volontärer och pastorer från 42 olika kyrkor.

10 w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e


FILIPPINERNA

Utbildning, gemenskap och stöd Sedan 2009 bedriver Children’s Mission Philippines ett utvecklingsarbete som kallas Unite, Learn, Empower. Programmet vänder sig i första hand till fattiga kvinnor i tre olika geografiska områden i utkanten av Manila, men totalt 1 000 kvinnor och män deltar i projektet. Deltagarna bildar små grupper som samlas en gång i veckan för utbildning, gemenskap och stöd. De får lära sig om olika samhällsnyttiga saker som hur valsystemet fungerar, vilka rättigheter och skyldigheter de har som medborgare, jämställdhetsfrågor, familjerätt och bibliska principer för ett bra liv. En baslärdom är vikten av att spara pengar och det är ett måste för att få vara med. Det sparade kapitalet kan tillsammans med ett lån motsvarande den sparade summan användas för att starta någon form av inkomstgenererande verksamhet.

ELFENBENSKUSTEN

Under 2017 startade de ett treårigt projekt med ekonomiskt stöd från Svenska Missionsrådet. Det nya är ännu mer fokus på utbildningar och färdighetsträningar som ska leda till fler entreprenörer som jobbar med kooperativt eller självständigt företagande. Programmet innehåller även en mentorsskola där medlemmarna erbjuds en mentor som har erfarenhet av eget företagande.

Samuel satsar på giftfri odling Samuel har tränats i entreprenörskap av Barnmissionens/Devents partner i Elfenbenskusten. Han har utvecklat ett företag som odlar ekologiska grönsaker som tomater, chili, kålrot, aubergine och vattenmeloner. Samtidigt utbildar han andra bönder i giftfri odling. Samuel odlar också kassava. Efterfrågan har blivit så stor att han idag säljer den på rot. Samuel har anställt 13 ungdomar i sitt företag, men han drömmer om att utöka sitt företag ännu mer. Potentialen är enorm. Han odlar bara upp 7 hektar av de 110 hektar som han arrenderar. Hans nästa mål är att spara tillräckligt mycket pengar så att han kan investera i en traktor och på så sätt kunna odla ännu mer. Visionen på lång sikt är att odla all den mark som han arrenderar.

KENYA

Företag höjer självkänslan Så här glada och engagerade är kvinnorna i ANA Women’s Group i Lokichoggio. Kvinnorna driver ett bageri och en smyckeverkstad och får utbildning i management, bokföring och administration. De har också veckomöten där de får undervisning i Bibeln,

får lära sig att relatera i grupp och chans att växa andligen. Kvinnorna har egna bankkonton och får en liten lön varje månad genom affärsverksamheterna. Detta gör att deras självkänsla ökat och de kan betala skolavgifter, mat och mediciner till sina barn.

w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e  11


Humanitära insatser Varje år inträffar händelser som är svåra att förutse. Vid naturkatastrofer, torka och olyckor går Barnmissionen in med kort varsel och hjälper människor i nöd. Vi arbetar också med humanitär hjälp och skickar regelbundet hjälpsändningar till Ukraina och Rumänien. Särskilt utsatta familjer kan även få hjälp med matpaket och inför julen kraftsamlar vi för att ge julglädje och humanitär hjälp till behövande. KENYA

Matpaket till utsatta familjer Faith är ett av de 95 utsatta barn i Lokichoggio, Kenya, som fick sponsrade matpaket. Hennes pappa dödades av Topoza, Turkanas fiendestam och mamman som har alkoholproblem har svårt att få ihop mat till sina barn. Matpaketet ger hopp och trygghet för den lilla familjen.

KENYA

Svält och nödhjälp Långvarig torka fick under våren 2017 katastrofala följder i flera afrikanska områden. Boskapen dog och matbristen blev akut för flera miljoner människor. Till Lokichoggio, där Barnmissionen har verksamhet, sökte sig svältande människor för att få hjälp. KeA och Birgitta Arnlund, som arbetar i området, fick se högar med djurkadaver och mötte männis­ kor som inte fått någon mat på flera dagar. Barnmissionen drog igång en in-

samling till de svältdrabbade. Responsen blev snabb och enorm. 450 000 kronor kom in och säckar med majs, bönor, ris och olja förmedlades till över 2 700 hushåll. Framför allt prioriterades gamla, sjuka, funktionshindrade, barn och gravida kvinnor. – Många tappar hoppet när det inte verkar finnas någon utväg och då ger en matutdelning människor nytt hopp. Det blir tydligt att någon tänker på dem och gör så att de får hjälp, säger Birgitta Arnlund.

KENYA

Malariautbrott skördade liv Under hösten 2017 drabbades Barnmissionens skola i Lokichoggio, Kenya av en svår malariaepidemi. Två elever dog och många blev sjuka. Det ledde till att Barnmissionen startade en insamling av pengar till myggnät och mediciner. – Vi har förlorat två fina små pojkar i den hemska sjukdomen. Och många

andra, både barn och vuxna, har fått sätta livet till. Det är så sorgligt att se alla sjuka barn. Mitt hjärta gråter. Många kommer för sent till kliniken och många har inte pengar till de mediciner som behövs. Vilken orättvis värld vi lever i, sade Birgitta Arnlund som arbetar på plats i Loki för Barnmissionens partnerorganisation Ledo.

12 w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e


UKRAINA

Julprogram och matpaket I samband med julen kraftsamlar Barnmissionen för att ge julglädje och humanitär hjälp till utsatta familjer. I Ukraina hölls 300 julfester i åtta olika regioner. 5 014 familjer fick matpaket och Barnmissionen skapade en underbar julmiddag för 4 280 sjuka personer på sjukhus. Dess-

utom distribuerades hela 6 983 paket med godis, leksaker och nya kläder. Aktiviteterna ledde till att fler än 33 000 personer fick uppleva julglädje. Men det är inte bara i samband med julen som matpaket delas ut. En del av hjälpen sparas för att användas löpande över året.

BANGLADESH

Kraftiga översvämningar I augusti månad drabbades Bangladesh av kraftiga monsunregn som översvämmade floderna. Barnmissionens skola Home of Peace stod i vatten. Vattnet förde med sig farliga sjukdomar och giftiga ormar. Skolbarnen tvingades stanna inomhus och skolan höll stängt. Samtidigt förstördes alla skolans odlingar, som gav mat till skolan. Skolan tvingades köpa in mer mat, samtidigt som priserna på mat steg kraftigt. Barnmissionen gjorde en insamling till mat för skolans elever och till att

återställa skolans odlingar. Pegarna räckte också till nödhjälp till drabbade familjer i området som fått hus och hem förstörda och sin arbetsförlorad. Närmare 2 000 familjer fick matpaket med basvaror. – Vi är så glada och tacksamma till Barnmissionens givare för all hjälp till översvämningsoffren. Hjälpen har inneburit en stor välsignelse för dessa utsatta människor, säger Albert Mridha, som leder Barnmissionens arbete i Bangladesh.

UKRAINA

Hjälpsändningar Barnmissionen skickar regelbundet hjälpsändningar med humanitär hjälp till Ukraina och Rumänien. Hjälpen kommer från Sverige, Norge, Danmark och Färöarna, men också via tyska hjälporganisationen Humedica. I Ukraina är det vår egen organisation, Children’s Mission Ukraine, som ansvarar för att hjälpen når fram till de som behöver den. I Rumänien samarbetar vi med Prison Fellowship för att hjälpen ska nå de som bäst behöver den. Kläder, skor, köksutrustning, möbler och rehabiliteringsutrusning finns med i hjälpsändningarna. Under året har vi också fått tolv containrar från försvarsmakten som är inredda med mobila toaletter, duschar och handfat.

Ett mirakel för Olga

Barnsjukhuset i Lutsk, Ukraina, har under året fått en laserutrustning skänkt från ett danskt företag som utvecklar den typen av utrustning. Från Sverige skickade Barnmissionen under fjolåret 131 050 kilo humanitär hjälp till Ukraina och 34 621 kilo till Rumänien. Under år 2017 har Children’s Mission i Ukraina distribuerat ut 209 815 kilo humanitär hjälp. De har också delat ut 92 ton mat som köpts lokalt. Totalt har 276 520 personer fått hjälp och 7 119 matpaket har delats ut.

Sjuåriga Olga och fyraårige Serhiy lever i en familj där båda föräldrarna har alkoholproblem. När Barnmissionen i Ukraina först mötte familjen var barnen både smutsiga och hungriga. Sedan dess har de fått regelbundna besök och hjälp och situationen börjar förbättras. Barnen har fått mat, kläder, skor och leksaker och det har blivit många och långa samtal med föräldrarna. En tid senare ringde rektorn från Olgas skola till Barnmissionen för att tacka för den hjälp familjen får. ”Olga har förändrats så mycket. Hon ser ut som en liten prinsessa i sina nya kläder. Hon är ren och hon har en ny skolväska. Barnmissionen har verkligen gjort ett mirakel för henne”, sa rektorn.

w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e  13


OPINIONSBILDNING

Opinionsbildning Barnmissionen arbetar för att stärka människors självkänsla och ge dem ett liv i vär­ dighet. Att stå upp för mänskliga rättigheter och att bekämpa korruption är viktiga delar för att nå visionen om en värld där alla människor kan leva ett värdigt liv.

No Corruption Generation No Corruption Generation handlar om att lära den unga generationen goda värderingar och att fatta etiskt kloka beslut. Samtidigt vill vi visa vad korruption innebär för ett samhälle och för dess invånare. – Korruption är en av de största orsakerna till fattigdom. Då kan vi

inte bara jobba med symptomen på fattigdom utan även med roten, säger generalsekreterare Bo Wallenberg och tillägger: – Korrupta ledare börjar med korruption i liten skala när de är yngre. Vi måste bryta ner korruption på ett barns nivå. Vårt mål är att skapa en

generation som starkt står upp mot korruption. Barnmissionen arbetar idag aktivt med No Corruption Generation i alla verksamhetsländer. Men eftersom de olika länderna har olika förutsättningar arbetar man på lite olika sätt.

14 w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e


OPINIONSBILDNING

BANGLADESH

Undervisning om korruption På Barnmissionens skola Home of Peace i Bangladesh är arbetet mot korruption en viktig del av skolans vardag. Barnen får lära sig att vara uppmärksamma på tecken på korruption och att motverka korruption, både i stort och smått. Under 2017 har Home of Peace ordnat tre workshops om No Corruption Generation, mänskliga rättigheter och barns rättigheter. I små grupper, där alla barn fick kom-

ma till tals, diskuterade eleverna frågor som Vad är korruption? Hur kommer det sig att människor ger efter för korruption? Vilken påverkan har familjen? Vad kan vi som unga göra för att bygga ett samhälle utan korruption? En bra början är att undvika korruptionens rötter, som att stjäla, ljuga och skada andra. Efter workshopen märkte lärarna att eleverna verkligen försökte att undvika att ljuga.

de känner sig inte så bekväma där. För barnens budskap är starkt, säger Lyudmila Loniuk, verksamhetsledare för Barnmissionen i Ukraina. Medlemmar från No Corruptionklubbarna har också besökt flera städer, bland annat Kiev, Lviv, Ostroh och

Rivne, för att hålla seminarier, workshops och diskussioner kring korruption. De har manifesterat sitt budskap på torg och vid myndighetsbyggnader genom plakat, sånger och slogans. De har till och med fått möjlighet att prata med Kievs borgmästare.

UKRAINA

Barn påverkar vuxna Barnmissionen i Ukraina jobbar aktivt mot korruption, bland annat genom skolklubbar på flera skolor. Under 2017 har Barnmissionen genomfört sju barnfestivaler som engagerat 400-600 barn per gång. Med hjälp av uppträdanden, seminarier och tävlingar får barnen lära sig vad korruption är och hur det påverkar samhället. – Atmosfären på de här festivalerna kan inte beskrivas i ord, den måste upplevas. Vi skulle så gärna vilja att myndighetspersoner kom dit för att höra vad nästa generation har att säga om korruption. Det händer att myndighetspersoner kommer, men

FILIPPINERNA

Marsch mot korruption Sedan några år tillbaka arbetar Barnmissionen på Filippinerna aktivt mot korruption. Mest handlar det om att medvetandegöra barn, ungdomar och vuxna om vad korruption är och vad det kan leda till. De mindre barnen har bland annat fått undervisning om korruption och dess negativa följder genom en dockteater om Bibelns berättelse om Sackaios. Den 29 september genomfördes en manifestation mot korruption i Rodriguez. Mer än 200 barn och ungdomar från Barnmissio-

nens tre skolor och några studenter från sponsorprogrammet samlades till en marsch och andra aktiviteter för att proklamera att de vill vara en generation som säger nej till korruption. Många av eleverna bidrog med egenhändigt gjorda affischer och olika slagord som användes under manifestationen. I november 2017 undervisades all personal om vad korruption är och vilken effekt det har på samhället.

w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e  15


WEBBSHOPEN

1,7

Presenter som gör skillnad

miljoner k Utbetalt un 2017

Barnmissionens webbshop Gå in på vår hemsida idag och gör din beställning! www.barnmissionen.se/shop Eller beställ via e-post: info@barnmissionen.se eller ring på tel: 040-689 30 40

Vet du inte vad du ska köpa för presenter till vänner och bekanta? Köp presenter i vår webbshop så får du fina gåvo­ intyg som du kan ge bort till dina vänner. Då hjälper du samtidigt utsatta barn till ett drägligare liv.

66 %

av av alla w ebbgåvor under 2017 var getter.

Produkt

der

Utbetalt 2017 (kr)

Andel

1 123 653

66 %

166 879

10 %

Kycklingar

96 224

6%

Grisar

72 662

4%

Latriner

70 741

4%

Skoluniformer

42 770

3%

Bikupor

35 305

2%

Rent vatten

29 778

2%

Utsäde

18 252

1%

Leksaker

13 996

1%

Mikrolån

11 172

1%

Myggnät

8 245

1%

Skolbänkar

2 025

0%

Klänningar

1 755

0%

1 693 457

100 %

Getter Kor

TOTAL

r

Mission i Missionen All hjälp som Barnmissionen förmedlar ges alltid oavsett ras, religion eller etnisk tillhörighet. Barnmissionen tror på att hjälpa människor till kropp, själ och ande. Mission i missionen kallas den del av Barnmissionens verksamhet som handlar om att hjälpa och stödja lokala församlingar i deras arbete.

När detta sker handlar det inte om faddergåvor eller vanliga biståndspengar utan om pengar som är öronmärkta till just denna typ av arbete, exempelvis när Barnmissionen får gåvor från församlingar i Sverige som vill att pengarna ska gå till att stödja kyrkor och församlingar i deras lokala arbete.

Genom Mission i Missionen underhåller vi evangelister och pastorer. Vi kan stödja multifunktionella byggnader som på vardagarna används som skola, på lördagarna som byns samlingslokal och på söndagarna som gudstjänstlokal. Vi kan också stödja inköp av biblar och annan kristen litte­ ratur.

16 w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e


WEBBSHOPEN

UGANDA

Getter blev kor och egen försörjning Amina Namusobja är änka sedan tio år tillbaka och försörjer fem barn. 2011 fick hon två getter via Barnmissionens webbshop. När getterna förökade sig sålde hon av getter för att kunna köpa en kalv. Idag har hon nio getter och två kor. Tack vare djuren och den inkomst hon får från försäljning av mjölk kan hon idag betala barnens skolavgifter. Hon har även lagt cement på golvet i familjens hus. KENYA

Kläder till 232 barn Genom pengar som kommit in till Barnmissionens webbshop för klänningar och shorts under 2017 kommer 116 flickor och 116 pojkar i Lokichoggio att få nya kläder. Glädjen är stor då de får prova de nya kläderna. 50 klänningar och shorts har redan sytts av syprojektet i Loki och delats ut och resten ska sys och delas ut innan jul som julklappar till barnen. UGANDA

Bin, grönsaker och tegelstenar Elijah har fått ta emot fyra bikupor från Barnmissionens webbshop. Nu har han precis skördat sin första honung, på fyra liter. Den säljer han för motsvarande 62 kronor per liter. För att försörja sig, sin fru och de sex barnen odlar Elijah också tomater, majs och bönor. Dessutom tillverkar och säljer han tegelstenar. KENYA

20 latriner på plats Under 2017 tillverkades 20 latriner som distribuerades i olika byar runt Lokichoggio. Arbetet genomfördes tillsammans med mottagarna som fick gräva hål, föra fram sand och ballast och hjälpa till med annat praktiskt arbete när latrinerna installerades.

Ökad försäljning på Öppna Hjärtat Second Hand-trenden håller i sig och det märks inte minst i Öppna Hjärtats butiker som under 2017 haft ytterligare ett år av ökad försäljning. Sedan starten för 25 år sedan har Öppna Hjärtats överskott oavbrutet gått till Barnmissionens hjälparbete. När du handlar i någon av Öppna Hjärtats butiker gör du skillnad på flera sätt. Du är en del av en återvinningskedja som gynnar miljön, du ser till att vi får fortsätta vara en bra arbetsplats som ger många arbetstillfällen. Du gör dessutom skillnad på andra platser i världen genom ditt inköp då överskottet hjälper många nödlidande barn och familjer genom Barnmissionens arbete. Du är med och räddar både liv och miljön! www.oppnahjartat.se

w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e  17


Ekonomi i korthet I den här verksamhetsberättelsen för 2017 väljer vi att presentera en lättöverskådlig bild av Barnmissionens intäkter och kostnader. Vi tillämpar Svensk Insamlingskontrolls redovisningsprinciper där vi till skillnad från årsredovisning enligt regelverket K3, får uppta värdet av naturagåvor (materiellt bistånd). Detta gör vi för att visa att materiellt bistånd är en betydande del av Barnmissionens totala verksamhet. En fullständig förvaltningsberättelse och årsredovisning publice­ ras på hemsidan www.barnmissionen.se i början av juni. Intäkter Våra faddrar är ryggraden i verksamheten. Av årets totala intäkter på 45 miljoner kronor, varav naturagåvor utgör ett värde på 9,7 miljoner kronor, kommer 19 procent från privatpersoner. På Barnmissionen är vi tacksamma för det fantastiska förtroende våra faddrar visar oss år efter år! Andra betydande intäkter är våra systerorganisationer i Norden (28 %), SMR/Sida (14 %), kyrkor och andra organisationer (9 %) och företag (4 %). I posten kyrkor och andra organisationer ingår Barnmissionens stödförening Öppna Hjärtat Second Hand, som bidrog med 1 450 000 kronor. Vi tackar alla kunder som genom att skänka kläder, skor, leksaker, möbler och andra saker samt genom att handla i våra butiker, bidrar till Barnmissionens viktiga arbete ute i världen.

Kostnader och nyckeltal Under året har 89 procent av insamlade medel gått till vårt arbete för utsatta barn och familjer ute i världen, så kallade ändamålskostnader. Insamlings- och informationskostnaderna uppgick till 7 procent medan administrationskostnaderna utgjorde 5 procent. På Barnmissionen är vi stolta

över insamlings- och administrationskostnaderna som vid en branschjämförelse ligger på en låg nivå.

Burkina Faso Elfenbenskusten

Utbetalningar till partnerorganisationer Under 2017 har Barnmissionen samverkat med partners i 13 länder på tre kontinenter – i Afrika, Asien och Östeuropa. Utbetalning per kontinent har skett enligt följande fördelning: »» Afrika 17,2 miljoner kronor (48 %) »» Östeuropa 11,2 miljoner kronor (31 %) »» Asien 7,6 miljoner kronor (21 %) Barnmissionens äldsta arbetsfält är Filippinerna och dit gick också det enskilt största penninganslaget på 5,7 miljoner kronor, motsvarande 16 procent av totalt utbetalade medel. Barnmissionen Ukraina är en viktig partner sedan många år, inte minst inom materiellt bistånd. Under året uppgick värdet på utbetalningarna, inklusive naturagåvor, till 8,0 miljoner kronor, vilket motsvarar 22 procent av totalt utbetalade medel. Utbetalningar till SMR/Sidafinansierade insatser i primärt Afrika uppgick till totalt 6,4 miljoner kronor. Det motsvarar 14 procent av utbetalda medel. Barnmissionen stöder flera projekt som är kopplade till olika produkter i webbshopen, bland annat inom djuruppfödning och jordbruksutveckling.

18 w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e


Ukraina Rumänien

Moldavien

Pakistan

Bangladesh Indien Filippinerna

Etiopien Uganda

Intäkter (45 Mkr) Kenya

Systerorganisationer Naturagåvor Privatpersoner SMR/Sida Kyrkor, föreningar m fl Webbshop Företag

Zambia

28 % 21 % 19 % 14 % 9% 4% 4%

Kostnader (45 Mkr)

Utbetalning per land (inklusive naturagåvor) Land

89 % 7% Administrationskostnader: 5 % Insamling och information:

Fördelat 2017 (Mkr)

Kenya

9,9

Ukraina

8,0

Filippinerna

5,7

Uganda

4,3

Rumänien

2,9

Burkina Faso

2,1

Bangladesh

1,0

Pakistan

0,7

Zambia

0,5

Moldavien

0,4

Elfenbenskusten

0,2

Indien

0,2

Etiopien

0,2

Totalt

Ändamålskostnader:

36,1

w w w . b a r n m i s s i o n e n . s e  19


Stort tack! För att ni gör Barnmissionens arbete möjligt genom ert engagemang och era gåvor! Tillsammans räddar vi liv! Ge din gåva via Swish 9010802 eller Plusgiro 901080-2. Följ oss gärna på www.barnmissionen.se och på www.facebook.com/barnmissionen

Betala med Swish, Visakort eller Mastercard.

Barnmissionens tidning nr 2-2018  

Lättillgänglig verksamhetsberättelse för år 2017.

Barnmissionens tidning nr 2-2018  

Lättillgänglig verksamhetsberättelse för år 2017.

Advertisement