Page 1

Julegalskap på Kilden

First Lego League jr.

Vision med visjon

Hva skjer når julenissen faller ned i en klonemaskin?

Fra Vågsbygd til Månen med Lego.

Med langt hår og flate sko i skateparken

14

Gjør barndommen litt rikere KRISTIANSAND VINTEREN 2018-19

BARNEFAMILIENES GUIDE TIL GODE OPPLEVELSER � AKTIVITETSKALENDER � LANG LEVETID � TA VARE PÅ MEG!


2

BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

LEDER

Latter? Ja takk! «Mamma? Hva spiser du?» Er det mulig? For ti sekunder siden var det bare meg på kjøkkenet, ideen om påfyll av litt sukker var lokkende, og lydene fra stua tilsa ikke at jeg noen snaue sekunder senere skulle bli tatt på fersken med hånda i honningkrukka. Eller i dette tilfelle med en diger bit av en Firkløver godt synlig mellom tenna. Det er søren i meg mye man skal mestre når man blir foreldre. Å svelge en dobbel sjokoladebit hel mens barnet står bak en med sjokoladeradaren i full modus, er en av dem. Men så stod jeg der da, ved valgets vei. «Gjør som jeg sier. Ikke gjør som jeg gjør?» «Gå foran med et godt eksempel.» «Du skal ikke lyve.» Så jeg snudde meg og sa: «brokkoli», mens jeg gliste stort med sjokoladetennene mine. En høylytt barnelatter slo mot meg. Det er få lyder i verden som slår en rungende barnelatter. De er flinke til det barn, å le. De ler mye mer enn oss voksne. Der har vi voksne noe å lære, vi burde lære oss å le mer igjen. For vi har alle godt av latter. Latter er seriøse saker som gjør oss godt. Forskning viser at vi ler mest når vi er sammen med venner, faktisk hele 30 ganger mer ler vi da. Noen som virkelig har fått trimmet lattermusklene i denne utgaven, er panelet som testet fire spill for oss. Med skrekkblandet fryd ventet de, frivillig, på en kremkatapult i ansiktet. Brøl av latter rundt bordet fulgte når katapulten gjorde jobben sin.

Ellers kan du lese om fire skatere i Vision Skatepark, et oppdrag om å bygge en månestasjon, om årets juleforestilling og mye mer. Som alltid finner du tips av forskjellig slag mellom disse to permene; spilltips, turtips, filmtips, boktips og mattips. I midten banker Barn i Byens hjerte, aktivitetskalenderen vår. Hold et øye med kalenderen på nettsiden vår også, for endringer kan jo skje. Kalenderen på nettsiden er enda fyldigere enn kalenderen på trykk. Har du hurtigknappen på mobilen har du alltid en oppdatert kalender med deg. Du kan også melde deg på nyhetsbrevet vårt for å få tips rett i lomma. Nyhetsbrev og hurtigknapp kan du lese mer om på nettsiden vår. Fortsett også å tipse oss om saker dere vil vi skal skrive om. Og sjokoladen? Vel, jeg tenkte at ærlighet varer lengst, selv om godteri på en tirsdag er uglesett. Så vi satte oss ned, delte sjokoladen i flere biter, så lo vi litt og vips så var den borte. God jul! Mette Redaktør

Alltid oppdatert: www.barnibyen.no

GUTTA I JULETREHUSET Av Andy Griffiths og Terry Denton DU KJENNER ANDY, TERRY OG PIA? De som bor i et trehus med 104 etasjer? Snart flytter de inn i Teater- og Operasalen i Kilden. Med haibasseng, sjokoladefoss og marshmallow-kanon. Med like mengder galskap og julemagi, lover vi en familieforestilling full av varme, latter og spenning. GUTTA I JULETREHUSET er skrevet av Andy og Terry selv, på bestilling fra Kilden Teater. Er det rart vi gleder oss?

Urpremiere fredag 30. november. Spilles til lørdag 29. desember.

KILDEN TEATER OG KONSERTHUS

KILDEN.COM


BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

KOLOFON INNHOLD

BARN I BYEN • KRISTIANSAND

NR 14

Ansvarlig utgiver: Barn i Byen Kulturformidling AS Org.nr.: 983 201 652 mva Redaktør, Kristiansand: Mette Cecilie Johansen mette@barnibyen.no M: 976 32 739 Kommunikasjon- og markeds­ ansvarlig, Kristiansand: Martin Granum martin@barnibyen.no M: 466 66 646 26

Besøksadresse, Kristiansand: Vestre Strandgate 27, 6. etg. 4611 Kristiansand

6

Hovedkontor: Bellgården 1, Bryggen, 5003 Bergen post@barnibyen.no. www.barnibyen.no Ansvarlig redaktør: Siri Breistein: 934 99 869 siri@barnibyen.no Kreativ leder/AD: Lasse Totland: 951 52 773 lasse@barnibyen.no

16

Bidragsytere: Mairi Macdonald, Randi Berge Wandrup, Jani Juhani Mattinen, Arne H. Holte, Naomi Lesamana, Ann Helen Lien, Gunnar Staalesen, Nhu Diep

4

Forsiden: Stor i kjeften. Milla og Miriam tester spillet Speak out. Foto: Martin Granum

«Du er jo faktisk ganske flink … til å være ei jente»

Trykk: Schibsted Trykk Bergen Distribusjon: Schibsted Distribusjon Opplag: 15 000

8 Takk til Cultiva for tillit og støtte til arbeidet med å fremme Kristiansand som Barnas by.

ØMERKE ILJ T M

24

59

1

9

Trykksak

4

28

4: Jenter på hjul 6: Test av brettspill: Heller krem i trynet enn nesa i skjermen 8: Konkurrerer i Lego-bygging 10: Turtips som sier kjærlighet 13: Filmtips 14: Oversikt over julemarkeder 16: Et helt uvanlig juletrehus på Kilden 19: Opplevelseskalender for Kristiansand 26: Boktips om julekalender mellom to permer 27: Filmtips 28: Kveldsmat for superhelter 29: Løype! Oversikt over akebakker 30: Skråblikk på besteforeldrerollen

ALLE BARN HAR RETT TIL GODE KULTUR­OPPLEVELSER: Barn i Byens visjon er å synlig­gjøre mangfoldet av kultur- og aktivi­tetstilbud for alle barn og barnefamilier i Kristiansand, og inspirere dem til å ta det i bruk.

Vi søker ny jury til neste års Barnefilmfestival. Årets jury forteller hvorfor du bør søke:

Leah Miradatter Transeth

Jenny Kvareng

Naomi Lesamana

Eva Cameron

Emmy Huynh

Sondre Stensland

Det var kjempegøy å være med i juryen og se filmer! Det var veldig hyggelig å bli kjent med Mette, Martin og barna i juryen. Jeg vil anbefale alle å søke som jury, eller frivillig, til neste år .

Det jeg synes var gøy med juryen var: du får se MANGE filmer på en uke, du får møte nye personer med samme interesse og du får nye venner.

Du har sikkert lyst, men er ikke helt sikker på om du egentlig tør, og egentlig har sååå lyst? Tro meg, dette er ikke noe du kommer til å angre på! Du får jo sett masse kule filmer gratis i skoletiden, hvor gøy er ikke det? Du kan være med å velge hvem som vinner neste års pris for beste barnefilm.

Å være med i barne­ juryen var fryktelig morsomt og spen­ nende. Man får være kreativ og si sin mening om forskjellige filmer, lære litt av hvert om filming, lys, lyd og sånt, få nye venner, og ikke minst… Se film! Jeg er en sånn person som er veldig glad i å prøve nye ting, så derfor var dette den perfekte tingen for meg. Jeg tror at alle som er glade i å være med på forskjellige ting, eller som bare har lyst til å prøve noe nytt, burde søke om å bli med i barnejuryen.

Hei alle dere som har tenkt å være med i barnejuryen under filmfestivalen 2019. Jeg synes at å være i denne juryen var veldig spennende, koselig, veldig gøy og mye mer. Det var en stor opplevelse, du kommer til å møte mange nye venner og lære masse om film. Jeg er veldig glad for at jeg så ja til å være med på dette. Jeg savner fortsatt alle vennene og det jeg har opplevd. Jeg anbefaler dere sterkt å søke. Det er kjempegøy og kult:)

Jeg har alltid sett mye film, og liker å gå på kino. Derfor var det gøy å søke for å bli med i juryen. Det var nytt for meg å vurdere filmer, men interessant. Da kunne jeg ikke bare tenke på hva jeg liker best, men se litt på andre ting med filmen. For eksempel hvor flinke skuespillerne var, hvor godt den var laget, selve historien, og slike ting. Det var ganske lange dager, men er du glad i film og kinosalen, så er dette noe som er gøy å få med seg - og så fikk vi gratis boller!

Jeg søkte fordi det hørtes gøy ut og fordi jeg ELSKER film. Du burde søke fordi det er gøy, nye muligheter, nye venner og så mye mer! Dette er en mulighet du ikke vil gå glipp av!

Auen Labdon

Grunnen er fordi det er gøy. Hvis du liker å se på film og si hva du mener om filmer, er dette tingen for deg! Jeg syns festivalen er så gøy at til neste år vil jeg være frivillig i festivalen.

Se hvordan du søker på side 13.

3


4

BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

NYHET

JENTEGRUPPE I SKATEPARKEN

1

2


BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

3

6

5

7

8

4

5

9

Da Vision skatepark gjenåpnet i høst, sto jubelen i taket for både små og store som liker å gjøre ulike triks med rullende hjul under beina. Nå starter Vision også egen skategruppe for jenter – og myten om at skating kun er for gutter står endelig for fall. TEKST OG FOTO: Mairi Macdonald G Til skatemiljøet sin store fortvilelse måtte de gamle eierne av Vision stenge dørene i 2017. Heldigvis kom Blå Kors fort på banen og tok over driften. Et drøyt år senere, 29. september 2018, var det storstilt gjenåpning. Nå er parken igjen fylt med barn og unge. – I tillegg skal bygges flere ramper og rails i hovedrommet og det planlegges aktivitetshus, kafé, spillrom, videorom og bursdagsrom fremover, forteller leder av Vision Skatepark, Andreas Widerøe.

– Ja, det handler jo ikke om man er gutt eller jente. Det handler om å være god til å skate, sier Erica. De andre jentene nikker gjenkjennende. – Hvorfor tror dere folk sier sånn da? – De vil kanskje ikke at vi skal være bedre enn dem. Eller kanskje er det fordi vi er så få jenter som skater, fortsetter Hermine.

trenger flere jenter i skateparken, sier Malene. De andre tre er helt enig. – Vi må vise at jenter også kan skate, sier Amelie.

Ny jentegruppe Akkurat dette vil Vision skatepark gjøre Vision Skatepark er byens storstue noe med. Derfor har de nå startet egen for deg som vil leke med hjul under jentegruppe, forteller leder for Vision beina. I den 1600 kvadratmeter store og moderne hallen, kan du utfolde skatepark, Andreas Widerøe. deg på skateboard, sparkesykkel og Flink til å være jente – Til nå har gjerne actionpreget sport blitt sett på som en guttesport, Malene er veteranen å regne i denne rulleskøyter. gruppa, og ble i sommer dobbel ÅPENT: Mandag–fredag: 16–20. men det stemmer jo nødvendigvis ikke. norgesmester i skating for juniorer Lørdag og søndag: 12–18. Jentene synes det er veldig gøy når de etter fire års øving på rullebrettet. bare får prøve seg. Hun har kjent på kroppen at hun ikke ADRESSE: Industrigata 26. Også nasjonalt jobbes det nå for å få blir trodd når hun sier hun kan skate. flere jenter med på aktiviteten. – Guttene tror meg ikke. Og når de ser at jeg kan – Det har blitt egne jenteklasser i konkurranser, gjøre noen triks, så kommer det gjerne kommentarer og det bygges opp et miljø hvor gutter og jenter er som; «Du er jo faktisk ganske flink … til å være ei jente» sammen i skatehallene. Da føles det naturlig at vi har – Kutt ut å si det! parerer Hermine. – Det er jo dette tilbudet også hos oss. syyykt irriterende. Malene er jo like god som mange Også jentene gleder seg over tilbudet. av gutta! – Det er veldig fint med en egen jentegruppe. Vi

– Hæ? Vet du ikke hva en ollie er for noe en gang? De fire jentene Amelie O. Widerøe (10), Hermine Storm Tellefsen (10), Erica B. Jensen (11) og Malene Svanaasen (13) er i full gang med å lære fra seg skate-ord og uttrykk mens de spretter, hopper og trikser seg bortover med brettene sine i den fargerike skateparken på Lund. Malene er i full gang med å ta voks fra et stearinlys på en betongmur for å gjøre underlaget glattere når hun skal prøve å ta en ollie over. Alt kan nemlig gjøres triks på, ifølge jentene.

1: De fire jentene, fra venstre Erica B. Jensen (11), Malene Svanaasen (13), Hermine Storm Tellefsen (10) og Amelie O. Widerøe (10) 2: De må tåle en støyt disse fargerike brettene. 3: Malene gjør et triks i bowlen.

4: – Alt kan gjøres triks på, sier Malene, og tar en ollie på muren. 5: For å gjøre muren glattere smøres det voks på. 6: – Det er jo ingen her med langt hår, sier jentene og peker opp på den nyoppussa fasaden til Vision Skatepark. At skating bare blir sett på som en guttesport skal disse fire jentene gjøre noe med!

Forbildet Når det spørres om hvilke forbilder jentene har, sier Hermine kjapt til Malene: – Du er mitt store forbilde, fordi du er veldig god til å skate. Og så er du veldig snill også. Malene kikker litt flau ned i bakken.

«VI TRENGER FLERE JENTER I SKATEPARKEN»

– Det var veldig hyggelig å høre, sier hun. På sikt har hun sin egen drøm om å være med i X Games som proffskater. Andreas Widerøe tror også det vil bli motiverende for jentene å skate sammen med en norgesmester. – De vil ha noen å se opp til, og ser også at det går an å bli veldig god. Men først og fremst handler det om å ha det gøy på brett og være sammen med venner. ... Og hvis du fortsatt lurer på hva en ollie er, så er det altså et triks hvor du tråkker ned enden av brettet med bakre fot mens du drar andre foten mot toppen av brettet slik at du hopper med brettet opp i lufta.

7: – Du må ha skatesko, eller flate sko, sier Hermine. – Du kan ikke ha vanlige joggesko. Da blir de kjapt skrapt opp og ødelagt. 8: For å bli god til å skate må man først og fremst lære god balanse, ifølge jentene. – Det gjelder å ikke tenke, egentlig, sier Malene. Det kan være litt skummelt først, men man må bare tørre å stå på brettet, og ikke være så forsiktig.

9: Det sveves høyt når Malene og de andre i skateparken setter i gang.


6

BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

SKJERMFRI

BARN I BYEN TESTER: BRETTSPILL

Helsprø familiemoro Det kommer stadig fysisk utfordrende og morsomme brettspill som er egnet til å trekke oppmerksomheten bort fra skjermen. Vi har testet fire av de mest populære. TEKST OG FOTO: Martin Granum TESTPANEL: Miriam (6), Milla (6), Albert (7) og Ole (6)

2

3

EGGDANSEN Alder: 5+, pris 300,Det mest fysisk utfordrende spillet i testen. Her får man servert en kartong egg på bordet, og det er om å gjøre å få kloa i flest mulig av dem. Men det er ikke bare enkelt når de er laget av gummi og spretter i alle retninger. Er du så heldig å få tak i noen, må de oppbevares på plasser som under armen, mellom knærne eller i hakegropen. Gjerne mens man tar en dans. Faller de i gulvet, har du tapt! Barn i Byen-panelet tente umiddelbart på Eggdans-konseptet, og både pulsen og lydnivået ble høyt da eggene ble sluppet ut av kartongen. Milla snappet fornøyd det første egget, men innså raskt at det ville by på en utfordring å oppbevare det mellom øret og skulderen resten av spillet. Bruk av uvante muskelgrupper og utholdenhet til tross, spilltesterne var klare for en ny runde så snart eggene gikk i bakken. 1

«Krem i fjeset! Krem i fjeset!» ljomer det utover nabolaget når Barn i Byens testpanel bestående av første- og andreklassinger skal sjekke om brettspill-bestselgerne fortjener en plass i bokhylla i de tusen småbarnshjem. Her er det nemlig ikke dyp konsentrasjon eller lange tankerekker som står i fokus, men snarere impulsive sprell, latter og det å kunne trykke på selvhøytidelighetens pause-knapp. Men hvilke spill skaper aller best stemning i familien?

– Eggdans er gøy! hvinte Ole mellom rundene. KONKLUSJON: Et spill som virkelig trigget konkurranseinstinktet i panelet, og som de ikke gikk lei av. Sannsynligvis en hit hos hele familien!

PIE FACE Alder: 5+, pris 350,Velkommen til spillet som har potensiale til å gi bestemor hakeslepp i familieselskapet! Her lader man en «katapult» med ferskpisket (eller ny-sprayet) krem, og plasserer den rett foran ansiktet til deltakerne etter tur. Hvem får den i fjeset? Testpanelet satt med store øyne og åpen munn allerede under gjennomgangen av reglene, og spenningen var til å ta og føle på da krem-katapulten ble rikelig ladet. Miriam var den første som fikk smake på kremen, noe som utløste et brøl av latter rundt bordet. Mens kremrester lattermildt ble renset ut av øyenbrynene, konstaterte Ole ivrig at dette spillet var «helt vilt». Den spente stemningen og latterkulene vedvarte et par runder. Men barn er som kjent tilpasningsdyktige, og det tok overraskende kort tid før det å få krem i fjeset tilsynelatende ikke var så spesielt lenger. Da ble det heller populært å prøve å grise til fjeset mest mulig med vilje. Og til det stadiet vil man helst ikke i sofakroken. KONKLUSJON: Fantastisk stemningsskapende og morsomt. Men sats på en kort runde, og gjerne utendørs!

4


BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

SPEAK OUT / STOR I KJEFTEN Alder: egentlig 8+, men testpanelet klarte seg fint med litt hjelp, pris 350,Et munnstykke som får deg til å se ut som du sitter i tannlegestolen, kombinert med spillkort med lange setninger som nesten er umulig å uttale. Skjønner du tegninga?

DE GA IKKE OPP, TIL TROSS FOR SIKKEL SOM RANT OG VANSKELIGE ORD Det gjorde testpanelet vårt. Og de gikk løs på oppgaven med friskt mot, lattertårer i øynene og gap som stod i høyspenn. I Speak Out spiller man på lag, og det var åpenbart at deltakerne ga alt for laget. De ga ikke opp, til tross for sikkel som rant og vanskelige ord som kunne skremt selv en dreven norsklærer. Og gleden var stor da lagene løste oppgavene sammen.

Hele spillet består av én enhet med fire «kontrollspaker», og et fly som snurrer rundt i midten. Spillbrettet plasseres midt på bordet, og spillerne tar plass ved hver sin spake. Ved å trykke på spaken i akkurat riktig øyeblikk, kan du forhindre at Louie stjeler kyllingene dine med småflyet sitt. – Er dette spillet litt barnslig, eller? ble det mumlet i testpanelet da det stod klart på bordet. Men så snart på-knappen ble trykket inn, stjal Loopin’ Louie testpanelets konsentrasjon fullstendig. Skjerpede blikk og åpne munner var å se rundt bordet, og konkurranseinstinktet ble definitivt igjen vekket til live. Etter hvert som kyllinger ble stjålet, kunne man faktisk for første gang i testen se tendenser til amper stemning. KONKLUSJON: Morsomt spill for hele familien i en litt barnslig innpakning. Klarer å holde på konsentrasjonen en stund, men er ikke egnet som noe helaftens spill.

5

KONKLUSJON: Stor moro om man tør å by på seg selv! En utfordring om barna ikke kan lese, men det løste seg greit med litt nøytral hviske-hjelp i vår test.

6

1: Pie Face: Skal jeg inn der? spør Miriam skeptisk. 2: Vhææ… 3: Har jeg noe i ansiktet?

LOOPIN’ LOUIE

4: Eggdansen: Albert og Ole er enige: Bedre med ett egg under haka enn 12 i kartongen.

Alder 4+, pris 250,-

5: Speak Out: Gi oss en utfordring! Miriam og Ole er klare.

Loopin’ Louie skiller seg litt ut i testen ved at det krever mindre fysisk innsats enn de andre spillene. Her er fokus rettet mot noe så merkelig som et småfly som prøver å stjele kyllinger.

6: Loopin’ Louie: Såååå gøy er det med brettspill, synes Ole.

VINN ET BRETTSPILL: Spillene i testen er levert av byens brettspillekspert Berge Libris. Følg Barn i Byen - Kristiansand på Facebook for mulighet til å vinne dem!

ETTER HVERT SOM KYLLINGER BLE STJÅLET, KUNNE MAN FAKTISK FOR FØRSTE GANG I TESTEN SE TENDENSER TIL AMPER STEMNING – Kuuuult, batterier! utbryter Miriam, og tenner spenningen hos resten av panelet i det spillet monteres opp.

Årets beste julegave? SKMU BARN og SKMU JUNIOR Gi barn eller barnebarn fri entré til utstillinger, rabatt på verksteder, fine fargeblyanter og egne aktiviteter for våre yngste medlemmer. Pris 100 kroner.

SKIPPERGATA 24B, KRISTIANSAND +47 38 07 49 00 • SKMU.NO

Les mer og kjøp medlemskap på skmu.no/bli-medlem

7


8

BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

AKTIVITET

FIRST LEGO LEAGUE JR.

1

I en rolig gate i Vågsbygd bygges det månestasjoner på tirsdager.

Til månen med Lego Se for deg et bord med Lego. Skikkelig masse Lego. På bordet står det også et kjøretøy som skal programmeres. Alt dette skal til månen, ja nesten iallfall. Bertine og Sebastian har allerede bygget en stund når Elias og Jørgen kommer inn døra. De to guttene er omtrent i gang med byggingen før skolesekkene har nådd bakken. De har et viktig oppdrag disse fire; Bertine Totland (6), Sebastian Hatlehol (8), Jørgen Eidså Larsen (8) og Elias Totland (8). De har påtatt seg å tenke ut hvordan det ville være å leve og bo på månen. De deltar nemlig i First Lego League Jr. Lærerikt og gøy Ideen til First Lego League og First Lego League Jr. er å skape interesse for realfag og teknologi hos barn mellom 6 og 16 år. Hvis du nå gjesper og synes det høres fryktelig tørt ut, så tar du skammelig feil. Barna som deltar får et oppdrag de skal løse, i Lego, de skal designe og programmere en Lego-robot og de skal presentere løsningen sin i en turnering sammen med andre lag. Det er faktisk en av de største kunnskapsog teknologikonkurranse for barn og ungdom i hele verden. Skoleklasser og private lag deltar. Og ifølge den muntre gjengen i Vågsbygd er det skikkelig gøy og skikkelig spennende.

– Kan vi få toasten nå, Magnar? kommer det fra bordet. – Ja, bare kom og hent, svarer han og holder frem en raus porsjon varm toast. Helter må jo ha mat, så noe av det første de gjør når de kommer er å spise. Magnar Totland er far til Bertine og Elias og veileder for laget. Alle lag som deltar har minst en voksen veileder. «Må man være ingeniør for å klare dette her?» lurer Barn i Byen og kikker på det som skal programmere. «Nei, absolutt ikke!» sier Magnar og forteller at det er veldig pedagogisk lagt opp og at barna selv klarer både å bygge modellene og å programmere. Han forteller at påmeldingen åpnet i februar, og i august fikk de tilsendt inspirasjonssettet som sendes ut til alle de påmeldte. Da årets oppgave kom i september hadde lagene åtte uker på seg frem til den regionale turneringen. Hund i verdensrommet Barna har bygget forskjellige deler som de skal sette sammen til en før de presenterer prosjektet sitt. Her er det mange forskjellige elementer; solcellepanel, noe som kan få kontakt med de som er i rommet hvis de

trenger hjelp, lader til raketten, ekstra oksygen, et fly som kan skyte ut ild bak og noe som kan sende signal til jorda. De kreative barna har virkelig tenkt på masse.

VI MÅ HA DET LITT GØY PÅ MÅNEN Bertine har bygd en månestasjon med rør, spaker og blomster. Hun synes det er viktig å ha planter med seg til månen. Hun har også en hund med. For det er slik at du kan bruke andre Legobrikker også, ikke bare de som kommer i inspirasjonssettet. Men Bertines hund har et noe uvanlig fremkomstmiddel. – Har hunden et skateboard? – Ja, svarer Bertine. – Vi må ha det litt gøy på månen. Gøy på månen må man ha. Og det er viktig å ha det gøy på jorda og. Det har i alle fall denne muntre gjengen. TEKST OG FOTO: Mette Cecilie Johansen


BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

KOM TIL OSS! Lindesnes fyr holder åpent gjennom vinteren hver lørdag og søndag kl. 11–16

G First Lego League er en verdensomspennende konkurranse i kreativitet, kunnskap og teknologi som arrangeres hvert år. I år deltar mer enn 21 000 lag fra 55 land.

www.lindesnesfyr.no

First Lego League Jr. er for de mellom 6 og 9 år, og First Lego League er for de mellom 10 og 16 år. Påmelding til 2019 åpner i februar. Utpå høsten kommer selve oppdraget som skal løses før laget deltar på en regional turnering. Vinneren der går videre til en Skandinavisk turnering. Det koster kr. 1 000,- per lag å delta, i tillegg kommer kostnadene på inspirasjonssettet. Flere lag har gode sponsorer. For mer informasjon: www.hjernekraft.org

kystreise.no I I

2

5

1: Bertine i dyp konsentrasjon. 2: Alle lag har minst en voksen veileder. Magnar Totland er far til Bertine og Elias og gruppens veileder. 3: Til månen! 4: Jørgen programmerer. 5: Elias, Sebastian og Jørgen bygger. 3

Etter vårt besøk hos den kreative gjengen gikk Bertine, Sebastian Hatlehol, Jørgen og Elias videre og skal representere Agder i First Lego League Jr. på Equinor-senteret på Fornebu den 1. desember. Barn i Byen ønsker masse lykke til!

4

PREMIERE 25. DESEMBER

9


10 BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

ARNES TURTIPS

TUR 3: BANEHEIA RUNDT

På drageknatt og kjærlighetsstier TEKST OG FOTO: Arne H. Holte

G Turtipset denne gang går langs bekken og på kjærlighetsstier til Ravnedalen. Mye kjærlighet Fra starten tar du stien mot sør-øst like før bommen. Bruk kartet, for du skal innom madam Lohnes heller som ligger noen få meter nord for stien. På turen kan du også stikke oppom utsiktspunktet, Rosshøyden. Du kommer innom Brandposten og Drageknatten, før du fortsetter på stien mot vest og etter hvert nordover. Du går gjennom Bjerkelunden og kommer ut på Baneheiveien, som du følger ned til krysset med Wergelandsveien. Den følger du et stykke før du ser Kjærlighetstien, den vestlige, foran deg. Det er en kjærlighetsti på østsiden av Baneheia også, så det må ha vært (eller er) mye kjærlighet langs Baneheia. ... eller heller en bekk Om det nå skulle være slik at du ikke synes noe særlig om kjærlighet, kjærlighetstier altså, så må du gå til venstre i

krysset med Wergelandsveien. Der finner du trappene ned til Artilleriollen og krysser denne. Der er det trapper ned til broa over Grimsbekken. Nå følger du den fine stien langs bekken nordover, går forbi Grimtunet og barnehaven og kommer opp i krysset mellom Vektergata og Ravnedalsveien. Deretter tar du korteste veien inn i Ravnedalen. Der kan jo du ta deg en kopp kaffe, en brus, en is eller kanskje noe mer. Om kafeen skulle være stengt og tjernet islagt, så holder likevel ender og svaner til der, da en liten del av tjernet holdes åpent året rundt. Full fart rundt tjønna Men jeg forutsetter at du liker deg på Kjærlighetstien, så du følger denne langs Artillerivollen og ender opp i Ravnedalen der du tar en runde for å beundre stedet, spise is, drikke kaffe eller annet før du går opp bakken til Bånetjønn. Det blir full fart rundt tjønna, men i neste stikryss tar du til venstre. Vel nede i kulturbeitet finner du en sti til høyre, du tar denne og krysser deg fram mot lysløypa og Fant Olsens stykke. Da er det bare 200 meter til starten.

Foto: Aquarama

SUP i bassenget, eller stup i kajakk De fleste har nok sett tøffingene som «går på vannet» med padleåre i hendene utenfor stranda. Nå kan du teste stand up-padling selv – inne i bassenget på Aquarama! DNT Sør henter frem vannsportutstyret fra vinterlagringen i naustet, og inviterer byens befolkning til å teste ulike uteaktiviteter i innendørs-forhold søndag den 20. januar. Hvor ofte har man for eksempel sjansen til å padle kano i et svømmebasseng, eller tippe utenfor kanten på 3-meteren i elvekajakk?

Baneheia rundt Anbefalt startsted: Parkeringsplassen ved Svarttjønn i Baneheia. GPS pos: 58,15557 N 7,98869 Ø Turlengde: 6,5 km Kart: Bymarka Øst, Baneheia og Odderøya. Utgitt i 2013 av IK Gimletroll og Oddersjaa SSK Turtipset er hentet fra boka: «32 nærturer i Kristiansandsområdet» av Arne H. Holte Arne H. Holte synes alle bør ut på tur. Han er aktiv i Oddersjaa, rydder løyper og har skrevet flere bøker om turer.

Meld deg på Barn i Byens nyhetsbrev! I tillegg til aktivitets­kalen­deren du finner i avisen, og den oppdaterte utgaven på barnibyen.no, sender vi også ut nyhetsbrev før helger og fridager med inspirerende tips om aktiviteter i Kristiansand-området. Registrer deg på www.barnibyen.no/kristiansand/ nyhetsbrev, så sørger vi for at du vet hva som skjer!


11

ANNONSE

Mobilbank for barn og unge

Hvordan lære barn om økonomi når pengene bor i kortet?

ket Sånn sjek før do barna sal

Sparebøssene forsvinner og vi går mot et stadig mer kontantløst samfunn. At kort og smarttelefon overtar, gjør noe med barnas forståelse av penger og økonomi. Vår oppfordring er å lære barna gode økonomiske vaner på digitale flater.

En måte å lære barn om digitale penger er å sette inn en fast sum lommepenger på bankkortet deres, og la dem bruke dette når de betaler. Noe av det viktigste med denne læringen er å forklare barna sammenhengen mellom sparing og forbruk, og at man ikke kan bruke mer penger enn det man har tilgjengelig på konto. Spink – barnas egen mobilbank For å gi barn trygge rammer rundt egne penger har vi utviklet en egen mobilbank for barn som heter Spink. Her kan barna sjekke saldo og overføre penger. Sammen kan dere også sette sparemål og sjekke hvor mye som er spart. Ved å bruke kortet i butikken vil barna kunne lære om pengenes verdi.

1.

Bestill bankkort for barn.

2.

Last ned appen Spink og la barna få se sine egne penger.

3.

Gi barna lommepenger og la dem spare, bruke og betale med egne penger.

4.

Snakk sammen slik at barna skjønner sammenhengen mellom forbruk og sparing. Har barnet allerede konto og kort hos oss, kan dere enkelt laste ned Spink-appen i App Store.

e det d r ø j g å N K med SPIN


12 BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

Vinterfotball i t-skjorte Nå har fotballgale barn i Kristiansand ikke bare muligheten til å spille på grønt kunstgress hele vinteren, men også i oppvarmede lokaler i ly for sludd og holke. Mens det har eksistert en fotballhall hos Sport og Moro i Sørlandsparken i noen år allerede, er et tilsvarende tilbud ved Korsvik Marina i Randesund nytt av året. Denne hallen er det selskapet Supertrening som står bak.

Kompisen er tilbake i byen! Skøyteglade Kristiansandere i alle aldre fikk seg seg en ny kompis i fjor. Derfor var det skuffelse å spore hos mange da den nye vennen på øvre torv smeltet bort utpå senvinteren. Nå kan imidlertid støvete skøyter og ivrige ben glede seg; den kalde, men morsomme kompisen vender nemlig tilbake! Skøytebanen åpner samme dag som julemarkedet på øvre torv. Dermed er 1. desember en dato å merke seg, enten man foretrekker spenstige piruetter eller søte piroger.

aksjon

Barnas gate

søppel

tok gaten og Dagen da barnatilbake uteleken

r på kunstreise

Kunstpilote Bli med to

n

reldre i bye

Med bestefo

som oreldre er ikke Dagens bestef

før!

80

en litt rikere Gjør barndomm 2018/19 BERGEN VINT

EREN

ake ! b l i t a t Ta ga BARNEFAMIL

IENES GUIDE

TIL GODE OPPLE

AKTIVITETSK VELSER �

ALENDER

� LANG LEVET

PÅ ID � TA VARE

MEG!

Skal du til Bergen i vinter? Se etter Barn i Byen

Spennende tider i vente på MakerSpace MakerSpace, fellesverkstedet som holder til i Vestre Strandgate, skal utvide både kurs og fritidsaktiviteter til barn. I det 800 kvadratmeter store verkstedet kan barna boltre seg med maskiner og verktøy i MiniMakers. 1. og 2. desember arrangere MakerSpace kurs i elektronikk for barn fra 10 år og oppover. Følg med på facebook.com/makerspacenorway og på www.barnibyen.no for mer info snart.

Snarveien til de gode opplevelsene Slik laster du ned BARN I BYENS hurtigknapp: På Iphone gjør du følgende: 1. Åpne safari og gå til barnibyen.no. 2. Trykk på firkant-ikonet nederst på skjermen som har en pil som peker oppover 3. Trykk på «Legg til på Hjem-skjerm» På Android telefon gjør du følgende: 1. Åpne Chrome og gå til barnibyen.no 2. Trykk på de tre prikkene øverst til høyre 3. Trykk på «Legg til startsiden»

© Dreamstime

Fra skrot til

© Dreamstime

© Pavel Ilyukhin/Dreamstime

Begge tilbyderne av «temperert fotballtrening» retter seg i hovedsak mot lag og klubber som ønsker faste treningstider gjennom vinteren. Men om det rykker litt ekstra i skuddfoten mens snøen ligger tung, er det også mulighet for privatpersoner å få spilt litt ball på frostfritt underlag. Supertrening har en medlemsordning til kr. 199 i måneden, hvor man ved ledig kapasitet kan spille fritt, mens Sport og Moro tilbyr dagspass til kr. 90, som åpner for ballek når gresset ikke er booket.


BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019 13

FILMTIPS

BARN I BYENS FILMPRIS

GRINCHEN

VI SØKER JURY

Digger du film?

«Grinchen» Originaltittel: «Dr. Seuss’ The Grinch» Vises nå i Kristiansand kino Universal Pictures Lengde: 1 t. 30 min. Produksjonsår: 2018 Aldersgrense: Tillatt for alle

Er DU vårt nye jurymedlem? For tredje gang skal Barn i Byens filmpris deles ut under Barnefilmfestivalen, som går fra 29. april til 5. mai 2019. Til det trenger vi en barnejury. Juryens jobb er å se og bedømme forskjellige filmer, og sammen komme frem til en vinner. For å være med i juryen må du være mellom 10 og 13 år og du må være ledig under hele Barnefilmfestivalen. SØKNAD: Skriv en omtale på ca. en halv side av en film, det kan være favorittfilmen din eller den siste filmen du så. Send også en videosnutt der du sier noe om deg selv. Fortell om en kul hobby du har, hvilken skole du går på og hvorfor du vil være med i juryen. SØKNADSFRIST: 17. desember. Send søknad til mette@barnibyen.no Den nye juryen offentliggjøres i neste utgave av Barn i Byen som kommer i februar.

© Universal Pictures

Blæh, jul! Grinchen hater jul og klekker ut en skummel plan for å ødelegge moroa. AV Naomi Lesamana

Filmen handler om hovedpersonen Grinchen, som er en gammel mann som er gretten og hater jul. Han liker best å være alene, men han har sin trofaste hund Max ved sin side. Han bor for seg selv på et stup utenfor alle de glade menneskene i koselige Hvemvik. Han gjør alt han kan for å unngå å komme til byen, men en dag gikk han tom for mat. Han hadde trøstespist altfor mye. Det verste av alt var at nå var julen i gang i Hvemvik, og dette betydde julesanger og glede, noe han overhodet ikke kunne fordra. Det ble nesten som tortur å måtte komme seg til byen. Kunne det bli verre?

I denne morsomme, spennende klassikeren, er svaret selvsagt: ja. Det blir mye verre, og desto gøyere, hele veien. Filmen er bra for både små og store, fordi voksne skjønner humoren, og barna har det gøy med spenningen. Hunden Max er også veldig morsom karakter og min favoritt. Når Grinchen kommer til Hvemvik, skjønner han at innbyggerne planlegger en «større enn noensinne» jul, men de er ikke de eneste som planlegger noe. Med Grinchen sine gale oppfinnelser og grusomme ting han har pønsket på, befinner Hvemvik-folket seg i en sørgelig knipe. Grinchen har en fantastisk, slem plan på lur som han vil gjennomføre, men planen får han egentlig til å innse noe veldig viktig. Er det noen i Hvemvik som kan få den grusomme og skikkelig sure julehatende Grinchen til å skifte mening om julen og juleånden?

FNUGG

En helt vanlig dag på jobben for årets jury for Barn i Byens Barnefilmpris. Godt skjult bak Auen, Jenny, Emmy, Eva og Leah sitter Sondre og Naomi.

Trenger du fjellsko, ski eller rulleskøyter? Hos BUA kan du låne alt fra hockeyskøyter, smørefrie langrennski, rumpeakebrett, fjellsko og mere til. BUA er et nasjonalt tilbud som jobber for at barn og unge skal prøve mange varierte aktiviteter. De låner ut utstyr til sport og moro. I Kristiansand drives tilbud av Fritidsetaten Øst og Vest. Det er gratis og enkelt. Nettsiden er oversiktlig og lett å bruke. Se bua.io for mer informasjon.

Foto: Morten Arnfred

«Grinchen» er en animasjonsfilm basert på en klassiker skrevet på 1950-tallet av Dr. Seuss. Det er de samme som har laget «Minions og Kjæledyrenes hemmelige liv» som står bak denne versjonen. Denne versjonen er bedre for barn enn spillefilmen, fordi den er mindre skummel. Den passer for absolutt alle aldre, så ingen unnskyldning for ikke å gå å se den.

JULEMAGI PÅ SØRLANDETS KUNSTMUSEUM Fnugg er en jule-performance av Loop by Laura for hele familien – og en hyllest til mørketiden, til lysfesten og til stjernene på himmelen. Fnugg vises på Sørlandets Kunstmuseum lørdag 8., søndag 9., lørdag 15. og søndag 16. desember. Forestillinger kl. 13 og 14 alle datoene. Billetter kan forhåndsbestilles på skmu.no Velkommen!

Ingenting er som følelsen av det første snøfnugget som prikker mot ansiktet... eller å se opp mot en gnistrende stjernehimmel, mens frostrøyken danser.

SKIPPERGATA 24B, KRISTIANSAND +47 38 07 49 00 • SKMU.NO


14 BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

FØRJULSTEMNING

Sliter du med å finne julestemningen? Et julemarked hjelper garantert, og det kan være like rundt hjørnet. Her finner du tips om julemarkeder og juleverksteder som er verdt et besøk: 24. NOVEMBER:

1. DESEMBER:

2. DESEMBER:

9. DESEMBER:

Julemarked Flekkerøy, Flekkerøyhallen. Kl. 14. Salg av håndlagde gjenstander, julegaver og julebakst, samt matboder, kafé og lynlotteri. Julegrana tennes kl. 16.

Designernes julemarked, Sørlandets Kunstmuseum (SKMU). Kl. 11–17. Inngang kr. 60 (gir tilgang til hele SKMU). 45 kunsthåndverkere, designere og illustratører presenterer og selger sine unike arbeider. Julemarkedet er også åpent søndag 2. desember kl 11–17.

Julemarked på Kristiansand Museum, Vige. Kl. 12–16. Kr. 40 / 90. Opplev førjulshygge på museet. Det går rykter om at det kommer en sjonglør, og du kan kjøre med hest og kjerre. Man kan også ta bilder sammen med nissene, eller levere ønskelisten sin til nissefar. Mulighet for å kjøpe hjemmelagde julegaver. Salg av julegrøt.

Grimsvollens Julemarked, Grimsvollen. Kl. 14–18. Inngang kr. 30. Dette julemarkedet har rukket å bli en klassiker i Kristiansand. Her kan du forvente mye folk, god stemning, underholdning og spennende utstillere med mye knask.

25. NOVEMBER: Jul på Gimle Gård, Gimle. Kl 12–16. Kr. 40 / 90. Gimle Gård er pyntet til jul, og denne dagen kan du vandre rundt inne i herregården og drømme deg tilbake i tid. Julemusikk setter deg i den riktige stemningen. Førjulsstemning, Naturmuseum og botanisk hage, Universitetet i Agder (Gimle). Kl. 12–16. Barn gratis / voksen kr. 80. Lag julepynt og julegaver, kjør med hest og kjerre, steik pølser over bål, prøv innendørs natursti, se togbane, besøk julemarkedet eller ta bilde sammen med julenissen. Jul på Aquarama, Bystranda. Kl. 12–18. Kr. 175 / 210.Mellom badene blir det gratis grøtservering, saft og pepperkaker, i tillegg til danseoppvisning og live musikk. AquaLama lanserer også sin nye låt denne dagen. I tillegg oppfordres badegjester til å ta med en innpakket gave som kan legges under treet, og som vil deles ut til noen som fortjener den av organisasjonen “Hjelp oss å hjelpe”. Merk med alder og kjønn. 30. NOVEMBER: Førjulsmarked Gamle Søgne prestegård, Søgne. Kl. 18–21. 50 utstillere skal sørge for at de som tar turen til Søgne kommer i julestemning. Julemarkedet er også åpent lørdag 1. og søndag 2. desember, begge dager kl. 11–17.

Familiejuleverksted, Sørlandets Kunstmuseum (SKMU). Kl. 11–17. Kr. 50. Lag din egen julestjerne, og dekorer din egen, velsmakende Weidemann (en kakemann!) med abstrakt glasur. Juleverkstedet går også 2. desember, i tillegg til helgene 8.–9. desember, 15.–16. desember og 22.–23.desember. Åpning av julemarkedet på øvre torv. Kl. 12–18. Gratis. På øvre torv finner du et julemarked med ekte storbystemning. Her syder det av liv og røre, spennende boder og julestemning. Her både lukter, smaker, hører og ser du julen. Markedet har åpent torsdag til fredag kl. 14–19, lørdager kl. 12–18 og søndager kl. 14–18. Siste uken før jul har julemarkedet åpent hver dag. Juleverksted på Vågsbygd bibliotek, Vågsbygd. Kl. 12–14. Gratis. Kanskje du kan fikse en julegave eller to på juleverkstedet til Vågsbygd bibliotek? Jul i Dyreparken, Dyreparken. Kl. 10–17. Kr. 239 / 259. De tre første helgene i advent er det stor sjanse for at du kommer i skikkelig julestemning sammen med dyrene i parken. Det blir blant annet juleshow og juleverksted på Kutoppen, nissejakt, julemat og julekort-mekking. Jul i Dyreparken ruller videre 2., 8., 9.,15. og 16. desember.

Julemarked på Cafe Generalen, Ravnedalen. Kl. 12–17.30. Det blir julestemning i Ravnedalen med julemusikk, bålpanne, salgsboder og andre hyggelig innslag. Julegrana tennes klokken 17. Godsaker kan kjøpes. 8. DESEMBER: LOS-dag på Kompisen, Øvre torv. Kl. 12–17. Gratis. Her blir det en dag full av aktiviteter og julestemning. Enten det frister å teste ishockey (utstyr lånes ut gratis), å se oppvisning fra Kristiansand Kunstløp, eller gå på skøyter med Start-spillere(!), så bør du ta turen til Kompisen på Øvre torv denne dagen. Det vanker også gratis kakemenn til barna. © Dreamstime

Jul i gamle dager på Kristiansand Museum, Vige. Kl. 11–15. Kr. 40 / 90. Et arrangement som er nytt av året, med innhold fra gamle dager. Få omvisning i de julepyntede husene, hør julefortellinger og lag julelenker. Det blir også eventyrstund med kakao i koppen og nystekt vaffel på tallerkenen. Juleverksted på Hovedbiblioteket, Øvre torv. Kl. 13–15. Gratis. Når barnas juleverksted klippes i gang på biblioteket, skal det godt gjøres å ikke komme i julestemning. Her blir det meter på meter med lenker og annen hjemmelaget pynt. 13. DESEMBER: Åpning av Julegada i Vennesla, Vennesla sentrum. Kl. 16–22. Gratis. En tur til Vennesla vil sikre julestemningen! Ikke bare er sjansen for snø hakket større enn langs kysten, her satses det også stort på “Julegada” i år. Åpent hver dag frem til 20. desember. Hverdager kl. 16–22, og lørdag og søndag fra klokken 10 til 22. 14. DESEMBER: Åpning av lysshowet på Domkirken, kl. 17.15 og 19.15. Gratis. La deg imponere av et spektakulært lysshow midt i byen. Perfekt å kombinere med en tur på julemarkedet. Showet vises hver dag kl. 17.15 og 19.15, frem til 22.desember.


BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019 15

Gi en aktiv julegave i år! Sesongkort hos Høyt & Lavt gir utfordringer, klatreglede og mestring

K UN

UN

5M IN NA SE N TRU

M!

PRISER SESONGKORT: Kr. 1.090,- (over 140 cm), kr. 900,- (110-140 cm) og kr. 350,- (under 110 cm) Sesongkort bestilles på hoytlavt.no/kristiansand Vi har også gavekort

r

PLANLEGGER DERE NYTT SKOLESEMESTER? Skoleklasser får spesialpriser på dagtid!

U

V O PPP A T LE LL

V

RF

Ved kjøp av Vest-Agder-museets årskort, får du fri inngang i hele 2019 på de f leste av våre avdelinger. Årskortet gir deg også fri inngang til familiedager og julemarked, samt 50% rabatt på billett til ammunisjonsjernbanen på Kristiansand kanonmuseum og Setesdalsbanen*

EL

SER

Familiekort kr. 699,- (inntil 2 voksne og 3 barn) ttps:/249,Voksen kr. 349,- Barnhkr. /spo

ring.p ten.no os/ l?q=7 sporing.htm 0 7 2 21501 billett *Årskortet gir en rabatt på 50% ved kjøp av tur/retur 722en 91855 på Setesdalsbanen. Kortet g jelder ikke for enkeltreiser vei eller ved av- og påstigninger.

Gy ld

ig å r s ko r t g ir f K r is ti a n s a n r i in n g a n K r is ti g t il : d mu ansan seum d kan G im le o n m u s e u m Odde G rø ya m ård useum D/ S H shav e s tm anden n Mand al mu S jø li n seum gstad U ld v a r e fa b L is t a r ik muse F le k k e fj o r d u m muse T in g v um a tn fo r n m in nepar k

2 019 K ÅRS

ORT

Eg n e

FA M ILIE te r te p r is e r S e ve fo r S e s t agd te s d a ermu s e e t .n ls b a n e n . o

rabat

!

ET Å

X

X


16 BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

TEATER

GUTTA I JULETREHUSET

? Reddes julen fra en gigastorenorm­ katastrofal­apokalyptisk­ supergiga­enorm­katastrofal­ katastrofekrise ? Seks millioner, femhundre og femtifem tusen og nitti julelys og en hel haug av klonede julenisser. Det er absurd kaos og jul i trehuset. TEKST: Mette Cecilie Johansen FOTO: Martin Granum og Mette Cecilie Johansen

G Store Prøvesal i femte etasje på Kilden ser egentlig ut som et helt vanlig, stort, rom. Lange bord er satt i sammen, manuskript ligger pent utover bordene og på hver av plassene står det et navneskilt med navn og rolle. Det er lite som avslører magien som snart skal få spillerom her. Men midt på gulvet står en modell av et fantasifullt trehus og i et hjørne ligger en nødflammekaster. Et galskapsunivers Barn i Byen er så heldige å få være med under den aller første prøven av Kildens juleforestilling, «Gutta i Juletrehuset». Det er litt over en måned til urpremieren, og i dag skal skuespillere og alle de som jobber for å få forestillingen på scenen lese gjennom hele manus. To som gleder seg er Ida Rist (10) og Martin Roaldsnes (14). De skal spille Lille Greve 1 og 2. Begge to har stått på scenen tidligere i store produksjoner. Ida har blant annet vært med i «Terje Vigen» og Martin har vært med i «Sound of Music». – Hm, dette er jo ganske annerledes enn Terje Vigen, bemerker Barn i Byen. – Ja, klukkler Ida. Lille Greve 1 og 2 synes det var skikkelig spennende at årets juleforestilling er de helsprø gutta i trehuset. Det er jo mye øving og mye jobb med en slik produksjon, men det tar de to på strak arm. – Jeg føler jeg får energi av å være på scenen, forteller Martin. Og så er leseprøven i gang.

– Vi skal inn i et galskapsunivers, sier regissør Birgit Amalie Nilssen. Klonede julenisser og absurd humor Og galskap blir det. I tillegg til Andy, Terry og Pia dukker også velkjente ka­r akterer som Madam Besserwisser, Kaptein Treskalle, Inspektør Bobleplast og en og annen pingvin opp. – Moro er opp­skrytt, kommer det fra Inspektør Bobleplast og en bølge av latter sprer seg rundt bordet. Kort fortalt detter julenissen ned i guttas klonemaskin, plutselig vrimler det av julenisser, men ingen vet hvem som er den ekte. Hele jula er i fare for å bli ødelagt, ikke bare i trehuset, men for

absolutt alle i hele verden. Det har rett og slett potensial til å bli en helt giga­stor­ enorm­katastrofal­apokalyptisk­super­giga­ enorm­katastrofal­katastrofekrise. Det er opp til Andy og Terry å dele ut julegaver til hele verden og redde jula. Alle som kjenner Andy og Terrys humoristiske univers vet at her er livet helsprøtt og det absurde normalt. Kan vi stole på at de klarer å redde jula? Inspektør Bobleplast kan synes hva han vil. Moro er ikke oppskrytt. Moro er gøy. Moro er viktig. Vi skal selvsagt ikke røpe hvordan det går, men moro, ja det blir det i alle fall på Kilden med «Gutta i Juletrehuset».

«Gutta i Juletrehuset» spilles på Kilden fra 30. november til 29. desember. Stykket er skrevet spesielt for Kilden av Andy Griffiths og Terry Denton, det australske radarparet bak «Gutta i trehuset»-serien. Andy skriver og Terry illustrerer. Billetter fra kr. 100 til 450. www.kilden.com Bokserien om «Gutta i Trehuset» har vunnet drøssevis med priser og er nærmest konstant med på listen over de mest utlånte bøker på bibliotekene i Kristiansand. Anmeldelse: Barn i Byen kommer med en videoanmeldelse av forestillingen i begynnelsen av desember. Den vil du finne på vår Facebookside.

Bildet til venstre: Hennie, Ida og Martin på den aller første prøven av «Gutta i Juletrehuset». Høyre side: Velkommen inn i Andy og Terrys galskapsunivers! Her blir det helsprøtt, men klarer de å redde jula? Alle bildene er fra en prøveforestilling. Kulisser og kostymer kan være endret til de endelige forestillingene.


BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019 17


Shutterstock

18

En bedre barndom og by gjennom kunst, kultur og kreativitet

BARN - TALENTUTVIKLING - KOMPETANSE


BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019 19 «Den lille store reisen» v/Open Window Theatre. Kilden 19. januar. Foto: Gosia Glogowska - Opyd.

OPPLEVELSESKALENDER VINTEREN 2018-19

FREDAG 23.11. Kristiansand folkebibliotek 9–19: Ombruksuke. Med blant annet papirverksted og boksalg. Alle aldre. Gratis. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Idda Arena 16–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60 Kristiansand Tegneserieklubb 17–21: Tegneserie workshop. Liker du å tegne? Møt andre tegneserieskapere og lær av hverandre. Fra 10 år. Gratis.

Makerspace 15–17: Reparatørshow. Konferansier Lillian Røssaak presenterer reperatørene du kanskje aldri har hørt om. Alle aldre. Billettinfo på makerspacenorway.no

SØNDAG 25.11. Vitensenteret Sørlandet, Kristiansand 11.30–15.30: Lag et elektrisk julekort, med dioder og ledere av kobber. Alle aldre. Kr. 90 12–14: Slim-Lab. Slimete naturvitenskap på vitensenteret. Alle aldre. Kr. 90

Idda Arena 10–13: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Kristiansand Sjakklubb 17–18.30: Sjakkundervisning og spillekveld. Glad i sjakk, eller bare nysgjerrig? 5–99 år. Medlemsskap 350,-. Gratis å prøve! Agder Parkour 17–17.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130.

TIRSDAG 27.11. Human-Etisk forbund 11–13: Babysang for alle. En hyggelig sangstund med barnet ditt. 0–1 år. Gratis.

LØRDAG 24.11. Kristiansand folkebibliotek 9–19: Ombruksuke. Med blant annet papirverksted og boksalg. Alle aldre. Gratis. 9–15: Byttedag av leker. Finn frem lekene som ikke er i bruk lenger, og bytt til noen nye! Alle aldre. Gratis.

MANDAG 26.11.

Aquarama 10–18: Familiedag, AQ Spa. Hele familien har tilgang til et spennende spa. 4–99 år. Kr. 100 / 160 12–18: Jul på Aquarama. Danseoppvisning, live musikk, lykkehjul og lansering av ny AquaLama-låt. Gratis grøt, saft og pepperkaker. Alle aldre. Kr. 175 / 210 Naturmuseum og botanisk hage – Universitetet i Agder 11–16: Førjulsstemning på Naturmuseum og botanisk hage og Gimle Gård. Aktiviteter, julemarked og mange ulike verksteder. Alle aldre. Barn gratis / voksne kr. 80 Gimle Gård 12–16: Jul på Gimle Gård. Du er invitert inn i en julepyntet herregård! Alle aldre. Kr. 40 / 90

Vitensenteret Sørlandet, Kristiansand 11.30–15.30: Lag et elektrisk julekort, med dioder og ledere av kobber. Alle aldre. Kr. 90 12–14: Slim-Lab. Slimete naturvitenskap p å vitensenteret. Alle aldre. Kr. 90

Agder Parkour 11–15: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

Kilden Teater og Konserthus 13–13.30: Superbandets Jul. Kom i julestemning med Superbandet denne lørdags formiddagen. Alle aldre. Kr. 50

Høyt og Lavt Kristiansand 10–16.30: Åpen klatrepark! Utfordre deg selv mellom tretoppene. Alle aldre. Kr. 100 / 260 / 310

Idda Arena 15–18: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35/60

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Agder Parkour 16–16.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130.

ONSDAG 28.11. Kilden Teater og Konserthus 10–10.30: Kakemann – Dukkemann. Dukketeater med Baldrian og musa. Alle aldre. Kr. 50 Aquarama 12–15: Barselbading. Bading for foreldre og barn. 0–2 år. Kr. 100 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Kristiansand folkebibliotek 13–14.30: Barnas onsdagsfilm: Gubben og katten – ett år med Pettersen og Findus. Biblioteket snurrer film på onsdager. Åpent for skoleklasser, barnehager og privatpersoner. Gratis. Samsen aktivitetshus 16.30–17.15: Sawyer Dansestudio. Kurs i hip-hop for barn. Oppstart når som helst. 7–11 år. Kr. 1450 for helt semester. Gratis prøvetime.

Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen på kino og se god film! Kr. 100. Vågsbygd bibliotek 17–20: Brettspillkveld - Gjenbruksfestivalen. Med grønn snacks, det nye spillet Tellus og miljøvernquiz med miljøvennlige premier. Alle aldre. Gratis.

TORSDAG 29.11. Kilden Teater og Konserthus 10–10.30: Kakemann – Dukkemann. Dukketeater med Baldrian og musa. Alle aldre. Kr. 50 17–17.30: Kakemann – Dukkemann. Dukketeater med Baldrian og musa. Alle aldre. Kr. 50

LØRDAG 01.12. Dyreparken 10–17: Jul i Dyreparken. Julestemning i parken, med juleshow, juleverksteder, nissejakt m.m. Alle aldre. Kr. 239 / 259 Idda Arena 10–13: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60 Kilden Teater og Konserthus 13–13.30: Kakemann – Dukkemann. Dukketeater med Baldrian og musa. Alle aldre. Kr. 50 13.30–15 og 17–18.30: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 100–450

Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. God, tradisjonell og barnlig julestemning på torvet. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis Vågsbygd bibliotek 12–14: Juleverksted. Vågsbygd bibliotek inviterer til kreativt juleverksted. Alle aldre. Gratis Kompis, Isbanen på torvet 12–13: Åpning av Kompis: Isbanen på øvre torv er tilbake! Superbandet spiller på den offisielle åpningen, og det blir gratis boller til alle barn. Alle aldre. Gratis

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen på kino og se god film! Kr. 100.

SØNDAG 02.12. Aquarama 10–18: Familiedag, AQ Spa. Hele familien har tilgang til et spennende spa. 4–99 år. Kr. 100 / 160

Agder Parkour 17–17.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130. Knuden - Kristiansand kulturskole 18–19: Bandkonsert. En variert konsert med Kulturskolens band. Alle aldre. Gratis.

FREDAG 30.11. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Idda Arena 16–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60 Kristiansand Tegneserieklubb 17–21: Tegneserie workshop. Liker du å tegne? Møt andre tegneserieskapere og lær av hverandre. Fra 10 år. Gratis. Kilden Teater og Konserthus 17.30–19: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 100–450.

Designernes Julemarked 11–17: Designernes Julemarked har plukket ut 45 kunsthåndverkere, designere og illustratører som skal presentere og selge sine arbeider på SKMU. Kr. 60 (gir også tilgang til resten av SMKU). SKMU 11–17: Juleverksted. Familieverksted med stjernelaging. Dekorer din egen Weide(kake) mann med abstrakt glasur, lag julekort og nyt førjulsstemningen. Alle aldre. Kr. 50 Vitensenteret Sørlandet, Kristiansand 11.30–15.30: Lag et elektrisk julekort, med dioder og ledere av kobber. Alle aldre. Kr. 90 12–14: Slim-Lab. Slimete naturvitenskap på vitensenteret. Alle aldre. Kr. 90

Dyreparken 10–17: Jul i Dyreparken. Julestemning i parken, med juleshow, juleverksteder, nissejakt m.m. Alle aldre. Kr. 239 / 259 Designernes Julemarked 11–17: Designernes Julemarked har plukket ut 45 kunsthåndverkere, designere og illustratører som skal presentere og selge sine arbeider på SKMU. Kr. 60 (gir også tilgang til resten av SMKU). SKMU 11–17: Juleverksted. Familieverksted med stjernelaging. Dekorer din egen Weide(kake) mann med abstrakt glasur, lag julekort og nyt førjulsstemningen. Alle aldre. Kr. 50 Vitensenteret Sørlandet, Kristiansand 11.30–15.30: Lag et elektrisk julekort. Alle aldre. Kr. 90 12–14: Slim-Lab. Slimete naturvitenskap på vitensenteret. Alle aldre. Kr. 90


20 BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2018-19

Kristiansand museum 12–16: Julemarked på Kristiansand museum. Førjulshygge på friluftsmuseet på Kongsgård. Tradisjonelt julemarked som er et av Sørlandets største.Alle aldre. Kr. 40 / 90

Naturlos 17–19: Friluftsnisser i Helleviga. Stemningsfull førjulskveld med nisseløype, juleverksted og varm drikke og pepperkaker rundt bålet. Ta med lommelykt. Alle aldre. Gratis.

Kristiansand folkebibliotek 13–13.30 og 14–14.30: Baldrian og musa. Tradisjonen tro dukker Baldrian og musa opp på biblioteket. Påmelding på bibliotekets hjemmesider. Alle aldre. Gratis.

Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen på kino og se god film! Kr. 100.

Agder Parkour 11–15: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130 Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. God, tradisjonell og barnlig julestemning på torvet. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis Idda Arena 15–18: Åpen ishall. Alle aldre. 35/60

MANDAG 03.12. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Agder Parkour 17–17.55: Drop-in.Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130. Kristiansand Sjakklubb 17–18.30: Sjakkundervisning og spillekveld. Glad i sjakk, eller bare nysgjerrig? 5–99 år. Medlemsskap 350,-. Gratis å prøve!

Kilden Teater og Konserthus 17.30–19.30: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450 Agder Parkour 17–17.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130.

FREDAG 07.12. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. God, tradisjonell og barnlig julestemning på torvet. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis Idda Arena 16–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60 Kristiansand Tegneserieklubb 17–21: Tegneserie workshop. Liker du å tegne? Møt andre tegneserieskapere og lær av hverandre. Fra 10 år. Gratis. Kilden Teater og Konserthus 17.30–19.30: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450

TIRSDAG 04.12. Human-Etisk forbund 11–13: Babysang for alle. En hyggelig sangstund med barnet ditt. 0–1 år. Gratis. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Agder Parkour 16–16.55: Drop-in.Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130.

Knuden - Kristiansand kulturskole 18–19.30: Musikal på Musikkens hus: Fame Jr.. Se historien om unge håpefulle talenter og deres fire år på High School of Performing Arts. Alle aldre. Billetter:Se knuden.no

Dyreparken 10–17: Jul i Dyreparken. Julestemning i parken, med juleshow, juleverksteder, nissejakt m.m. Alle aldre. Kr. 239 / 259 Knapstad Glass Julekuleblåsing. Blås din egen julekule i glass! Påmelding til 900 69 897. Kr. 380

Aquarama 12–15: Barselbading. Bading for foreldre og barn. 0–2 år. Kr. 100 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

Idda Arena 10–13: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60 SKMU 11–17: Juleverksted. Familieverksted med stjernelaging. Dekorer din egen Weide(kake) mann med abstrakt glasur, lag julekort og nyt førjulsstemningen. Alle aldre. Kr. 50

Kilden Teater og Konserthus 17.30–19.30: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450 19–20.30: MGPjr Juleturné. Her får du en god miks av hit-låtene til MGP-heltene og julemusikk. Alle aldre. Kr. 465

Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. God, tradisjonell og barnlig julestemning på torvet. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis

Kilden Teater og Konserthus 13–13.30: Kakemann – Dukkemann. Dukketeater med Baldrian og musa. . Alle aldre. Kr. 50 13.30–15.30 og 17–19: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. . Alle aldre. Kr. 135 - 450 ´ Knuden - Kristiansand kulturskole 13.00: Kulturskolebarnas egen Gjerdeløe. Velkommen til offisiell åpning av kulturskolebarnas egen Gjerdeløe på SKMU. Alle aldre. Kr. 50 15–16.30 og 18–19.30: Musikal i Musikkens hus: Fame Jr.. Se historien om unge håpefulle talenter og deres fire år på High School of Performing Arts. Alle aldre. Billetter: se knuden.no 15.00: Kammermusikkonsert i Grim kirke. Kos deg med en miks strykere, sang, fløyte og piano. Alle aldre. Gratis. Kristiansands Turnforening 16–18: Juleshow. Se hele turnforeningen i aksjon i et stort juleshow i Gimlehallen. Alle aldre. Billetter: ktfturn.no

Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. God, tradisjonell og barnlig julestemning på torvet. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis

Idda Arena 15–18: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35/60

Kilden Teater og Konserthus 17.30–19.30: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450

DNT Sør 16–19: Nissetur på Odderøya. En stemningsfull kveld med julestemning, julegrøt og fakkeltog. Kommer nissen? Alle aldre. Kr. 50 pr person, betales kontant på stedet (Max kr 200 pr familie)

Kilden Teater og Konserthus 17–19: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450 Knuden - Kristiansand kulturskole 18–19.30: Musikal i Musikkens hus: Fame Jr.. Se historien om unge håpefulle talenter og deres fire år på High School of Performing Arts. Alle aldre. Se knuden.no

MANDAG 10.12. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Kristiansand Sjakklubb 17–18.30: Sjakkundervisning og spillekveld. Glad i sjakk, eller bare nysgjerrig? 5–99 år. Medlemsskap 350,-. Gratis å prøve!

TIRSDAG 11.12. SØNDAG 09.12.

Human-Etisk forbund 11–13: Babysang for alle. En hyggelig sangstund med barnet ditt. 0–1 år. Gratis.

Aquarama 10–18: Familiedag, AQ Spa. Hele familien har tilgang til et spennende spa. 4–99 år. Kr. 100 / 160

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

Dyreparken 10–17: Jul i Dyreparken. Julestemning i parken, med juleshow, juleverksteder, nissejakt m.m. Alle aldre. Kr. 239 / 259

Agder Parkour 16–16.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

Kristiansand museum 11–15: Jul i gamle dager. Bli med inn og se hvordan julen ble feiret i husene på Kristiansand museum i gamle dager. Alle aldre. Kr. 40 / 90 SKMU 11–17: Juleverksted. Familieverksted med stjernelaging. Dekorer din egen Weide(kake) mann med abstrakt glasur, lag julekort og nyt førjulsstemningen. Alle aldre. Kr. 50 13–13.25 og 14–14.25: FNUGG Juleperformance for hele familien. Juleforestilling av Laura Brøvig Vallenes. ”Fnugg” er en hyllest til mørketiden, til lysfesten og til stjernene på himmelen. Alle aldre. Kr. 50

12–14: Slim-Lab. Slimete naturvitenskap på vitensenteret. Alle aldre. Kr. 90

13–13.25 og 14–14.25: FNUGG Juleperformance for hele familien. Juleforestilling av Laura Brøvig Vallenes. ”Fnugg” er en hyllest til mørketiden, til lysfesten og til stjernene på himmelen. Alle aldre. Kr. 50

Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. God, tradisjonell og barnlig julestemning på torvet. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis

Knuden - Kristiansand kulturskole 18–19: Konsert med kulturskolens strykere. Denne kvelden presenteres alle orkestre og grupper ved kulturskolen. Alle aldre. Gratis.

Vitensenteret Sørlandet, Kristiansand 11.30–15.30: Lag et elektrisk julekort, med dioder og ledere av kobber. Alle aldre. Kr. 90

TORSDAG 06.12. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

LOS 12–14: LOS-dag Isbanen på Torvet. Musikk, underholdning og gratis kakemenn. Test ishockey - gratis utlån av utstyr. Eller vil du kanskje utfordre Start-spillerne på skøyteisen? Alle aldre. Gratis.

Agder Parkour 11–15: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen og se god film! Kr. 100.

Samsen aktivitetshus 16.30–17.15: Sawyer Dansestudio. Kurs i hip-hop for barn. Oppstart når som helst. 7–11 år. Kr. 1450 for helt semester. Gratis prøvetime.

Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. God, tradisjonell og barnlig julestemning på torvet. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis

LØRDAG 08.12.

ONSDAG 05.12.

Kristiansand folkebibliotek 13–14.30: Barnas onsdagsfilm: Maur i rompa. Biblioteket snurrer film på onsdager. Åpent for skoleklasser, barnehager og privatpersoner. Gratis.

Vitensenteret Sørlandet, ­Kristiansand 11.30–15.30: Lag et elektrisk julekort, med dioder og ledere av kobber. Alle aldre. Kr. 90 12–14: Slim-Lab. Slimete naturvitenskap på vitensenteret. Alle aldre. Kr. 90

Kristiansand folkebibliotek 13–15: Juleverksted for barn. La kreativiteten få utløp på biblioteket. Her skal det lages metervis med juelepynt! Alle aldre. Gratis. Grimsvollen Julemarked 14–18: Grimsvollen Julemarked. Populært Julemarked i blåtimen. Her blir det folksomt! Alle aldre. Kr. 30

ONSDAG 12.12. Aquarama 12–15: Barselbading. Bading for foreldre og barn. 0–2 år. Kr. 100 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen på kino og se god film! Kr. 100 Kristiansand folkebibliotek 13–14.30: Barnas onsdagsfilm: Karsten og Petras vidunderlige jul. Biblioteket snurrer film på onsdager. Åpent for skoleklasser, barnehager og privatpersoner. Gratis. Samsen aktivitetshus 16.30–17.15: Sawyer Dansestudio. Kurs i hip-hop for barn. Oppstart når som helst. 7–11 år. Kr. 1450 for helt semester. Gratis prøvetime. Kilden Teater og Konserthus 17.30–19.30: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450

TORSDAG 13.12. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen på kino og se god film! Kr. 100

Knuden - Kristiansand kulturskole 17.30–19: Tre dråper vann - en collageforestilling. En miks av musikk, sang, dans, visuell kunst og teater i Multisalen på Kilden.. Alle aldre. Kr. 100

Agder Parkour 17–17.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

FREDAG 14.12.

SØNDAG 16.12.

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

Aquarama 10–18: Familiedag, AQ Spa. Hele familien har tilgang til et spennende spa. 4–99 år. Kr. 100 / 160

Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. God, tradisjonell og barnlig julestemning på torvet. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis.

Dyreparken 10–17: Jul i Dyreparken. Julestemning i parken, med juleshow, juleverksteder, nissejakt m.m. Alle aldre. Kr. 239 / 259

Idda Arena 16–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60 Kristiansand Tegneserieklubb 17–21: Tegneserie workshop. Liker du å tegne? Møt andre tegneserieskapere og lær av hverandre. Fra 10 år. Gratis. Julebyen 17.15–17.30 og 19.15–19.30: 3D lysshow på Domkirken. Alle aldre. Gratis. Kilden Teater og Konserthus 17.30–19.30: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450

LØRDAG 15.12.

SKMU 11–17: Juleverksted. Familieverksted med stjernelaging. Dekorer din egen Weide(kake) mann med abstrakt glasur, lag julekort og nyt førjulsstemningen. Alle aldre. Kr. 50 13–13.25 og 14–14.25: FNUGG Juleperformance for hele familien. Juleforestilling av Laura Brøvig Vallenes. ”Fnugg” er en hyllest til mørketiden, til lysfesten og til stjernene på himmelen. Alle aldre. Kr. 50 Vitensenteret Sørlandet, Kristiansand 11.30–15.30: Lag et elektrisk julekort, med dioder og ledere av kobber. Alle aldre. Kr. 90 12–14: Slim-Lab. Slimete naturvitenskap på vitensenteret. Alle aldre. Kr. 90

Dyreparken 10–17: Jul i Dyreparken. Julestemning i parken, med juleshow, juleverksteder, nissejakt m.m. Alle aldre. Kr. 239 / 259

Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. God, tradisjonell og barnlig julestemning på torvet. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis

Knapstad Glass Julekuleblåsing. Blås din egen julekule i glass! Påmelding til 900 69 897. Kr. 380

Idda Arena 15–18: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35/60

Idda Arena 10–13: Åpen ishall.Alle aldre. Kr. 35 / 60

Kilden Teater og Konserthus 17–19: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450

SKMU 11–17: Juleverksted. Familieverksted med stjernelaging. Dekorer din egen Weide(kake) mann med abstrakt glasur, lag julekort og nyt førjulsstemningen. Alle aldre. Kr. 50 13–13.25 og 14–14.25: FNUGG Juleperformance for hele familien. Juleforestilling av Laura Brøvig Vallenes. ”Fnugg” er en hyllest til mørketiden, til lysfesten og til stjernene på himmelen. Alle aldre. Kr. 50 Vitensenteret Sørlandet, ­Kristiansand 11.30–15.30: Lag et elektrisk julekort, med dioder og ledere av kobber. Alle aldre. Kr. 90 12–14: Slim-Lab. Slimete naturvitenskap på vitensenteret. Alle aldre. Kr. 90 Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. God, tradisjonell og barnlig julestemning på torvet. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis Sharrons Dansestudio 12–13.30: Juleklasse. Jubileums­ workshop for nåværende og tidligere elever. Fra 12 år. Kr.100 Kilden Teater og Konserthus 13–13.30: Kakemann – Dukkemann. Dukketeater med Baldrian og musa. . Alle aldre. Kr. 50 13.30–15.30 og 17–19: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450 Kristiansand folkebibliotek 15–22: Spill om spillet. Vinner du, får du spillet med deg hjem! Fra 10 år. Gratis. Julebyen 17.15–17.30 og 19.15–19.30: 3D lysshow på Domkirken. Alle aldre. Gratis.

Agder Parkour 11–15: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130 Julebyen 17.15–17.30 og 19.15–19.30: 3D lysshow på Domkirken. Alle aldre. Gratis.

MANDAG 17.12. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. God, tradisjonell og barnlig julestemning på torvet. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis Kristiansand Sjakklubb 17–18.30: Sjakkundervisning og spillekveld. Glad i sjakk, eller bare nysgjerrig? 5–99 år. Medlemsskap 350,-. Gratis å prøve! Julebyen 17.15–17.30 og 19.15–19.30: 3D lysshow på Domkirken. Alle aldre. Gratis. Agder Parkour 17–17.55: Drop-in.Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130.

TIRSDAG 18.12. Human-Etisk forbund 11–13: Babysang for alle. En hyggelig sangstund med barnet ditt. 0–1 år. Gratis. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75


BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019 21

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2018-19

Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. Tradisjonell julestemning på torvet. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis. Julebyen 17.15–17.30 og 19.15–19.30: 3D lysshow på Domkirken. Alle aldre. Gratis. Kilden Teater og Konserthus 17.30–19.30: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450 Agder Parkour 16–16.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

ONSDAG 19.12. Aquarama 12–15: Barselbading. Bading for foreldre og barn. 0–2 år. Kr. 100 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen på kino og se god film! Kr. 100

TORSDAG 20.12. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. God, tradisjonell og barnlig julestemning på torvet. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis

Julebyen 17.15–17.30 og 19.15–19.30: 3D lysshow på Domkirken. Alle aldre. Gratis. Kilden Teater og Konserthus 17.30–19.30: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450

Julebyen 17.15–17.30 og 19.15–19.30: 3D lysshow på Domkirken. Alle aldre. Gratis.

LØRDAG 22.12.

Agder Parkour 17–17.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

FREDAG 21.12.

Idda Arena 10–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60

Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. God, tradisjonell og barnlig julestemning på torvet. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis

Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. God, tradisjonell og barnlig julestemning på torvet. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis

Julebyen 17.15–17.30 og 19.15–19.30: 3D lysshow på Domkirken. Alle aldre. Gratis.

Idda Arena 16–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60 Kilden Teater og Konserthus 17.30–19.30: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450

Julebyen 17.15–17.30 og 19.15–19.30: 3D lysshow på Domkirken. Alle aldre. Gratis.

Idda Arena 12–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60

MANDAG 24.12. God jul fra Barn i Byen!

TORSDAG 27.12. Aquarama 10–18: Julebading. Aquarama har åpent for et julebad. Skattejakt kl. 13 og 17, og besøk av AquaLama kl. 12 og 15. Husk: dag 2 halv pris hele jula! Alle aldre. Kr. 175 / 210

Aquarama 10–18: Familiedag, AQ Spa. Hele familien har tilgang til et spennende spa. 4–99 år. Kr. 100 / 160

Aquarama 10–18: Julebading. Aquarama har åpent for et julebad. Skattejakt kl. 13 og 17, og besøk av AquaLama kl. 12 og 15. Husk: dag 2 halv pris hele jula! Alle aldre. Kr. 175 / 210

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

Kilden Teater og Konserthus 13.30–15.30 og 17–19: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450

SØNDAG 23.12.

Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen på kino og se god film! Kr. 100

Kristiansand folkebibliotek 13–14.30: Barnas onsdagsfilm. Biblioteket snurrer film på onsdager. Åpent for skoleklasser, barnehager og privatpersoner. Gratis.

Kilden Teater og Konserthus 17.30–19.30: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450

Naturlos 17–19: Solsnudag på Odderøya. Bli med å feire at sola snur med vandringstur til kaféen på Odderøya. Aktiviteter, underholdning, solverksted og solboller. Alle aldre. Gratis.

SKMU 11–17: Juleverksted. Familieverksted med stjernelaging. Dekorer din egen Weide(kake) mann med abstrakt glasur, lag julekort og nyt førjulsstemningen. Alle aldre. Kr. 50 Vitensenteret Sørlandet, ­Kristiansand 11.30–15.30: Lag et elektrisk julekort, med dioder og ledere av kobber. Alle aldre. Kr. 90 12–14: Slim-Lab. Slimete naturvitenskap på vitensenteret. Alle aldre. Kr. 90 Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. ­Tradisjonell julestemning. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis.

10–18: Julebading. Aquarama har åpent for et julebad. Skattejakt kl. 13 og 17, og besøk av AquaLama kl. 12 og 15. Husk: dag 2 halv pris hele jula! Alle aldre. Kr. 175 / 210 Agder Parkour 11–15: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130 SKMU 11–17: Juleverksted. Familieverksted med stjernelaging. Dekorer din egen Weide(kake) mann med abstrakt glasur, lag julekort og nyt førjulsstemningen. Alle aldre. Kr. 50

ONSDAG 26.12. Aquarama 10–18: Julebading. Aquarama har åpent for et julebad. Skattejakt kl. 13 og 17, og besøk av AquaLama kl. 12 og 15. Husk: dag 2 halv pris hele jula! Alle aldre. Kr. 175 / 210 Dyreparken 12–16: Julius 39 år. Bli med å feire hele norges Julius! Alle aldre. Kr 239 / 259 (inngang hele parken).

Idda Arena 12–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60 Agder Parkour 17–17.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130 Kilden Teater og Konserthus 13.30–15.30 og 17–19: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450

FREDAG 28.12.

Julemarked på torvet 12–18: Julemarked på Torvet. God, tradisjonell og barnlig julestemning på torvet. Barneaktiviteter, juletreutstilling, salgsboder m.m. Alle aldre. Gratis

Aquarama 10–18: Julebading. Aquarama har åpent for et julebad. Skattejakt kl. 13 og 17, og besøk av AquaLama kl. 12 og 15. Husk: dag 2 halv pris hele jula! Alle aldre. Kr. 175 / 210 Idda Arena 12–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60

ÅPNINGSTIDER I

JULEFERIEN www.barnibyen.no Idda Arena 12–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60

Kilden Teater og Konserthus 13.30–15.30 og 17–19: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450

De gode opplevelsene er bare ett klikk unna!

Slik laster du ned Barn i Byens hurtigknapp til mobilen din: På Iphone gjør du følgende: 1. Åpne safari og gå til barnibyen.no. 2. Trykk på firkant-ikonet nederst på skjermen som har en pil som peker oppover 3. Trykk på «Legg til på Hjem-skjerm» På Android telefon gjør du følgende: 1. Åpne Chrome og gå til barnibyen.no 2. Trykk på de tre prikkene øverst til høyre 3. Trykk på «Legg til startsiden»


22

KULTUR www.kristiansand.kommune.no

Kreativitet, aktivitet og læring VI BYGGER GRUNNMUREN Idrettsetaten, Kulturskolen, Biblioteket, Fritidsetaten vest, Fritidsetaten øst og Samsen kulturhus

FOTO: ANDERS MARTINSEN FOTOGRAFER / ANGJERD MUNKSGAARD / TARJEI FJØRTOFT

Kreativitet, aktivitet og læring VI BYGGER GRUNNMUREN


BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019 23

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2018-19

LØRDAG 29.12. Aquarama 10–18: Julebading. Aquarama har åpent for et julebad. Skattejakt kl. 13 og 17, og besøk av AquaLama kl. 12 og 15. Husk: dag 2 halv pris hele jula! Alle aldre. Kr. 175 / 210 Idda Arena 10–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60 Kilden Teater og Konserthus 13.30–15.30 og 17–19: Gutta i Juletrehuset. Gutta i trehuset gjør seg klare til jul. En ny historie spesialskrevet for Kilden. Alle aldre. Kr. 135 - 450

SØNDAG 30.12. Aquarama 10–18: Familiedag, AQ Spa. 4–99 år. Kr. 100 / 160 10–18: Julebading. Aquarama har åpent for et julebad. Skattejakt kl. 13 og 17, og besøk av AquaLama kl. 12 og 15. Husk: dag 2 halv pris hele jula! Alle aldre. Kr. 175 / 210 Idda Arena 12–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60

MANDAG 31.12. Aquarama 10–16: Julebading. Aquarama har åpent for et julebad. Skattejakt kl. 13 og 17, og besøk av AquaLama kl. 12 og 15. Husk: dag 2 halv pris hele jula! Alle aldre. Kr. 175 / 210

OPPDATERT

KALENDER www.barnibyen.no

ONSDAG 02.1. Idda Arena 10–15: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 /60 Aquarama 12–15: Barselbading. Bading for foreldre og barn. 0–2 år. Kr. 100 Kristiansand folkebibliotek 13–14.30: Barnas onsdagsfilm. Biblioteket snurrer film på onsdager. Alle aldre. Gratis.

TORSDAG 03.1. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen på kino og se god film! Kr. 100. Agder Parkour 17–17.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

FREDAG 04.1. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Idda Arena 16–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60 Kristiansand Tegneserieklubb 17–21: Tegneserie workshop. Liker du å tegne? Møt andre tegneserieskapere og lær av hverandre. Fra 10 år. Gratis.

Idda Arena 10–13: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60 Vitensenteret Sørlandet, ­Kristiansand 11–16: LEGOballongbil-race. Hvem bygger den raskeste bilen? 5–99 år. 11.30–15.30: Bygging og konstruksjon med ”Strawbees”. Bygg stort og kult. 5–99 år. 12–14: Loddeverksted - lag din egen LED-lykt. 6–99 år. Alle aktiviteter inklusive i inngang, som koster Kr. 90.

SØNDAG 06.1. Aquarama 10–18: Familiedag, AQ Spa. Hele familien har tilgang til et spennende spa. 4–99 år. Kr. 100 / 160 10–18: Svømmegledehelgen. Utdeling av svømmeglede-bånd til byens tredjeklassinger. I tillegg blir det ekstra konkurranser og sprell. 8–9 år. Gratis for én foreldre til tredjeklassinger i Kristiansand. Vitensenteret Sørlandet, ­Kristiansand 11–16: LEGOballongbil-race. Hvem bygger den raskeste bilen? 5–99 år. 11.30–15.30: Bygging og konstruksjon med ”Strawbees”. Bygg stort og kult. 5–99 år. 12–14: Loddeverksted - lag din egen LED-lykt. 6–99 år. Alle aktiviteter inklusive i inngang, som koster Kr. 90.

Kristiansand folkebibliotek 13–14.30: Barnas onsdagsfilm. Biblioteket snurrer film på onsdager. Åpent for skoleklasser, barnehager og privatpersoner. Gratis.

TORSDAG 10.1. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen på kino og se god film! Kr. 100 Agder Parkour 17–17.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

FREDAG 11.1. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Idda Arena 16–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60

Idda Arena 15–18: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35/60 Agder Parkour 11–15: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

Knuden - Kristiansand kulturskole 18–19: Blåskonsert. Blåseensembler og solistiske innslag i denne flotte konserten. Alle aldre. Gratis.

Kristiansand Domkirke 17–19: Juletrefest. God gammeldags juletrefest. Alle aldre. Gratis.

LØRDAG 12.1.

Vipers 18–19.30: Vipers - Oppsal. Hjemmekamp i Eliteserien. Alle aldre. Billetter på vipers.no

MANDAG 07.1. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Agder Parkour 17–17.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130 Kristiansand Sjakklubb 17–18.30: Sjakkundervisning og spillekveld. Glad i sjakk, eller bare nysgjerrig? 5–99 år. Medlemsskap 350,-. Gratis å prøve!

Idda Arena 10–13: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60 Vitensenteret Sørlandet, ­Kristiansand 11–16: LEGOballongbil-race. Hvem bygger den raskeste bilen? 5–99 år. 11.30–15.30: Bygging og konstruksjon med ”Strawbees”. Bygg stort og kult. 5–99 år. 12–14: Loddeverksted - lag din egen LED-lykt. 6–99 år. Alle aktiviteter inklusive i inngang, som koster Kr. 90. Kilden Teater og Konserthus 13–13.30: Baldrian og Musa: Skrinet med det rare i. Dukketeater.. 3–99 år. Kr. 50

ONSDAG 09.1. Aquarama 12–15: Barselbading. Bading for foreldre og barn. 0–2 år. Kr. 100

PÅ MOBIL

SØNDAG 13.1. Aquarama 10–18: Familiedag, AQ Spa. Hele familien kan prøve spaet. 4–99 år. Kr. 100 / 160 Agder Parkour 11–15: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130 Vitensenteret Sørlandet, ­Kristiansand 11–16: LEGOballongbil-race. Hvem bygger den raskeste bilen? 5–99 år.

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Kristiansand Sjakklubb 17–18.30: Sjakkundervisning og spillekveld. 5–99 år. Medlemsskap 350,-. Gratis å prøve! Agder Parkour 17–17.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

TIRSDAG 15.1. Human-Etisk forbund 11–13: Babysang for alle. En hyggelig sangstund med barnet ditt. 0–1 år. Gratis. Agder Parkour 16–16.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

Idda Arena 15–18: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35/60

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Kilden Teater og Konserthus 18–20: Georgs Magiske Medisin. Passe rampete teater for hele familien. Også for bestemødre, hvis de tør! 5–99 år. Kr. 180 - 220

LØRDAG 19.1. Idda Arena 10–13: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60 Vitensenteret Sørlandet, ­Kristiansand 11–16: LEGOballongbil-race. Hvem bygger den raskeste bilen? 5–99 år. 11.30–15.30: Bygging og konstruksjon med ”Strawbees”. Bygg stort og kult. 5–99 år. 12–14: Loddeverksted - lag din egen LED-lykt. 6–99 år. Alle aktiviteter inklusive i inngang, som koster Kr. 90. Kilden Teater og Konserthus 13–13.30: Den Lille Store Reisen. En stor ballong og en liten fugl, i en forestilling som til inviterer til utforsking av sanser med farger, former og lyder. 1–4 år. Kr. 50

ONSDAG 16.1.

Samsen aktivitetshus 16.30–17.30: Sawyer Dansestudio. Kurs i hip-hop for barn. Oppstart når som helst. 7–11 år. Kr. 1450 for helt semester. Gratis prøvetime. Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen på kino og se god film! Kr. 100 Vipers 18.30–20: Vipers - Byåsen. Hjemmekamp i Eliteserien, Aquarama. Alle aldre. Billetter på vipers.no

Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen på kino og se god film! Kr. 100 Agder Parkour 17–17.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

FREDAG 18.1. Knuden - Kristiansand kulturskole 18–19: Fra eget hjerte. Energisk konsert hvor elevene fremfører egenkomponert musikken. Alle aldre. Gratis.

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

Aquarama 12–15: Barselbading. Bading for foreldre og barn. 0–2 år. Kr. 100 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen på kino og se god film! Kr. 100 Kristiansand folkebibliotek 13–14.30: Barnas onsdagsfilm. Biblioteket snurrer film på onsdager. Alle aldre. Gratis. Samsen aktivitetshus 16.30–17.30: Sawyer Dansestudio. Kurs i hip-hop for barn. Oppstart når som helst. 7–11 år. Kr. 1450 for helt semester. Gratis prøvetime.

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Kristiansand folkebibliotek 13–14.30: Barnas onsdagsfilm. Biblioteket snurrer film på onsdager. Åpent for skoleklasser, barnehager og privatpersoner. Gratis.

ONSDAG 23.1.

TORSDAG 24.1.

Aquarama 12–15: Barselbading. Bading for foreldre og barn. 0–2 år. Kr. 100

12–14: Loddeverksted - lag din egen LED-lykt. 6–99 år. Alle aktiviteter inklusive i inngang, som koster Kr. 90.

Agder Parkour 16–16.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

MANDAG 14.1.

11.30–15.30: Bygging og konstruksjon med ”Strawbees”. Bygg stort og kult. 5–99 år.

13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

Kristiansand Tegneserieklubb 17–21: Tegneserie workshop. Liker du å tegne? Møt andre tegneserieskapere og lær av hverandre. Fra 10 år. Gratis.

www.barnibyen.no

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

Human-Etisk forbund 11–13: Babysang for alle. En hyggelig sangstund med barnet ditt. 0–1 år. Gratis.

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

OVERSIKT

TORSDAG 17.1.

TIRSDAG 08.1.

Agder Parkour 16–16.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

Idda Arena 16–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60

Samsen aktivitetshus 16.30–17.30: Sawyer Dansestudio. Kurs i hip-hop for barn. Oppstart når som helst. 7–11 år. Kr. 1450 for helt semester. Gratis prøvetime.

Kristiansand Tegneserieklubb 17–21: Tegneserie workshop. Liker du å tegne? Møt andre tegneserieskapere og lær av hverandre. Fra 10 år. Gratis.

LØRDAG 05.1. Aquarama 10–18: Svømmegledehelgen. Utdeling av svømmeglede-bånd til byens tredjeklassinger. I tillegg blir det ekstra konkurranser og sprell. 8–9 år. Gratis for én foreldre til tredjeklassinger i Kristiansand.

Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen på kino og se god film! Kr. 100

SØNDAG 20.1. Aquarama 10–18: Familiedag, AQ Spa. Hele familien har tilgang til et spennende spa. 4–99 år. Kr. 100 / 160 10–18: DNT Aktivitetsdag. Spennende aktiviteter i Aquarama i samarbeid med DNT Sør. Prøv SUP, kano, kajakkdropp fra 3-meteren m.m. Alle aldre. Vitensenteret Sørlandet, ­Kristiansand 111–16: LEGOballongbil-race. Hvem bygger den raskeste bilen? 5–99 år.

Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen på kino og se god film! Kr. 100 Agder Parkour 17–17.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130.

FREDAG 25.1. Aquarama 10–21: Skagerrak Swim, svømmestevne. Alle aldre.

11.30–15.30: Bygging og konstruksjon med ”Strawbees”. Bygg stort og kult. 5–99 år. 12–14: Loddeverksted - lag din egen LED-lykt. 6–99 år. Alle aktiviteter inklusive i inngang, som koster Kr. 90. Idda Arena 15–18: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35/60 Agder Parkour 11–15: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

MANDAG 21.1. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Idda Arena 16–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60 Kristiansand Tegneserieklubb 17–21: Tegneserie workshop. Liker du å tegne? Møt andre tegneserieskapere og lær av hverandre. Fra 10 år. Gratis.

LØRDAG 26.1. Aquarama 10–21: Skagerrak Swim, svømmestevne. Alle aldre.

Agder Parkour 17–17.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

Idda Arena 10–13: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60

Kristiansand Sjakklubb 17–18.30: Sjakkundervisning og spillekveld. 5–99 år. Medlemsskap 350,-. Gratis å prøve!

Vitensenteret Sørlandet, ­Kristiansand 11–16: LEGOballongbil-race. Hvem bygger den raskeste bilen? 5–99 år.

TIRSDAG 22.1.

11.30–15.30: Bygging og konstruksjon med ”Strawbees”. Bygg stort og kult. 5–99 år.

Human-Etisk forbund 11–13: Babysang for alle. En hyggelig sangstund med barnet ditt. 0–1 år. Gratis.

12–14: Loddeverksted - lag din egen LED-lykt. 6–99 år. Alle aktiviteter inklusive i inngang, som koster Kr. 90.


24 BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2018-19

SØNDAG 27.1. Aquarama 10–18: Familiedag, AQ Spa. Hele familien har tilgang til et spennende spa. 4–99 år. Kr. 100 / 160 10–21: Skagerrak Swim, svømmestevne. Alle aldre. Agder Parkour 11–15: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130 Vitensenteret Sørlandet, Kristiansand 11–16: LEGOballongbil-race. Hvem bygger den raskeste bilen? 5–99 år. 11.30–15.30: Bygging og konstruksjon med ”Strawbees”. Bygg stort og kult. 5–99 år. 12–14: Loddeverksted - lag din egen LED-lykt. 6–99 år. Alle aktiviteter inklusive i inngang, som koster Kr. 90. Idda Arena 15–18: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35/60

MANDAG 28.1. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Agder Parkour 16–16.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

LØRDAG 02.2.

Aquarama 12–15: Barselbading. Bading for foreldre og barn. 0–2 år. Kr. 100

Idda Arena 10–13: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60

Kristiansand folkebibliotek 13–14.30: Barnas onsdagsfilm. Biblioteket snurrer film på onsdager. Alle aldre. Gratis. Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen på kino og se god film! Kr. 100. Samsen aktivitetshus 16.30–17.30: Sawyer Dansestudio. Kurs i hip-hop for barn. Oppstart når som helst. 7–11 år. Kr. 1450 for helt semester. Gratis prøvetime.

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

Agder Parkour 17–17.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130. Kr. 130

Kristiansand Kino 12.15–14.00: Babykino. Ta med babyen på kino og se god film! Kr. 100

© Shutterstock

Human-Etisk forbund 11–13: Babysang for alle. En hyggelig sangstund med barnet ditt. 0–1 år. Gratis.

Vitensenteret Sørlandet, Kristiansand 11–16: LEGOballongbil-race. Hvem bygger den raskeste bilen? 5–99 år. 11.30–15.30: Bygging og konstruksjon med ”Strawbees”. Bygg stort og kult. 5–99 år. 12–14: Loddeverksted - lag din egen LED-lykt. 6–99 år. Alle aktiviteter inklusive i inngang, som koster Kr. 90.

FREDAG 01.2. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

Med forbehold om feil og endringer Se www.barnibyen.no for enda flere arrangementer og aktiviteter i Kristiansand

Vitensenteret Sørlandet, Kristiansand 11–16: LEGOballongbil-race. Hvem bygger den raskeste bilen? 5–99 år. 11.30–15.30: Bygging og konstruksjon med ”Strawbees”. Bygg stort og kult. 5–99 år. 12–14: Loddeverksted - lag din egen LED-lykt. 6–99 år. Alle aktiviteter inklusive i inngang, som koster Kr. 90

Aquarama 12–15: Barselbading. Bading for foreldre og barn. 0–2 år. Kr. 100 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75 Kristiansand folkebibliotek 13–14.30: Barnas onsdagsfilm. Biblioteket snurrer film på onsdager. Alle aldre. Gratis. Samsen aktivitetshus 16.30–17.30: Sawyer Dansestudio. Kurs i hip-hop for barn. Oppstart når som helst. 7–11 år. Kr. 1450 for helt semester. Gratis prøvetime.

TORSDAG 07.2. Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

Idda Arena 15–18: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35/60

Agder Parkour 17–17.55: Drop-in.Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

MANDAG 04.2.

FREDAG 08.2.

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

Kristiansand Sjakklubb 17–18.30: Sjakkundervisning og spillekveld. 5–99 år. Medlemsskap 350,-. Gratis å prøve!

Idda Arena 16–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60

SØNDAG 03.2.

TIRSDAG 05.2.

Aquarama 10–18: Familiedag, AQ Spa. Hele familien har tilgang til et spennende spa. 4–99 år. Kr. 100 / 160

Aquarama 13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

Kristiansand Tegneserieklubb 17–21: Tegneserie workshop. Liker du å tegne? Møt andre tegneserieskapere og lær av hverandre. Fra 10 år. Gratis.

Agder Parkour 11–15: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

Agder Parkour 16–16.55: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130

Kilden Teater og Konserthus 13–13.45: Snurr-Musikkeriet. Musikk for barn om de merkeligste ting. 3–99 år. Kr. 50

TORSDAG 31.1.

Kristiansand Sjakklubb 17–18.30: Sjakkundervisning og spillekveld. 5–99 år. Medlemsskap 350,-. Gratis å prøve!

TIRSDAG 29.1.

Kristiansand Tegneserieklubb 17–21: Tegneserie workshop. Liker du å tegne? Møt andre tegneserieskapere og lær av hverandre. Fra 10 år. Gratis.

ONSDAG 30.1.

13–21: AquaYoung. Rabattert pris rett fra skolen for deg mellom 11 og 15 år. Kr. 75

ONSDAG 06.2.

Idda Arena 16–17.45: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60

LØRDAG 09.2. Idda Arena 10–13: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35 / 60

Kilden Teater og Konserthus 13–13.30: Ellevill barnekonsert. De nye Låtskriver-og artiststudentene på UIA har laget nye barnelåter, og vil spille en konsert for barn fra 2 år og voksne som liker å synge med av full hals til nye og kjente barnelåter. 3–99 år. Kr. 50 Vitensenteret Sørlandet, Kristiansand 11–16: LEGOballongbil-race. Hvem bygger den raskeste bilen? 5–99 år. 11.30–15.30: Bygging og konstruksjon med ”Strawbees”. Bygg stort og kult. 5–99 år. 12–14: Loddeverksted - lag din egen LED-lykt. 6–99 år. Alle aktiviteter inklusive i inngang, som koster Kr. 90

SØNDAG 10.2. Idda Arena 15–18: Åpen ishall. Alle aldre. Kr. 35/60

Agder Parkour 11–15: Drop-in. Test parkour i Norges kanskje kuleste hall. Fra 8 år. Foreldre bes følge barn. Kr. 130 Vitensenteret Sørlandet, Kristiansand 11–16: LEGOballongbil-race. Hvem bygger den raskeste bilen? 5–99 år. 11.30–15.30: Bygging og konstruksjon med ”Strawbees”. Bygg stort og kult. 5–99 år. 12–14: Loddeverksted - lag din egen LED-lykt. 6–99 år. Alle aktiviteter inklusive i inngang, som koster Kr. 90.


BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019 25

Fritidsklubber i Kristiansand Flekkerøy fritidsklubb TORSDAGER: Åpent hus 17–18. Ungdomsklubb 18–21: Fra 7. trinn. Fritidsdelen ved Lindebøskauen skole Hellemyr fritidsklubb TIRSDAGER: Juniorklubb 17.30–20.30. Fra 4.–7. trinn. Flerbrukshuset på Hellemyr. Hånes fritidsklubb TIRSDAGER: Åpen skole fra kl.14.15–17.30. samarbeid med Hånes skole. Ungdomsklubb kl. 19–22. Hånes skole Justvik fritidsklubb MANDAGER: Juniorklubb 17–19.30: 5.– 7. trinn. Medlemskap kr. 75,- per halvår, eller kr 10,- per gang. ONSDAGER: Ungdom 18:30–21:30: Fra 8. trinn. Justvik bydelshus Lundklubben ONSDAGER: Juniorklubb 17– 19: 5.–7. trinn. Kr. 10,Ungdom: 19–22: Fra 8. trinn. Roligheden Gård.

Randesund fritidsklubb TIRSDAGER: Juniorklubb 17–19: 5.–7. trinn. Kr. 10,Ungdom 19– 22: Fra 8. trinn. TORSDAGER: Grotta lydstudio Randesund, 18–21. Fra 7. trinn. Randesund bydelshus. Slettheia fritidsklubb MANDAGER: Juniorklubb kl. 17.30–20.30: 5.–8.trinn Åpent studio/bandrom kl. 14:30–18:30, og Leksekafe kl. 13–17. Fra 7. trinn. ONSDAGER: Åpent studio/bandrom kl. 13:30-17:30, og Leksekafe kl. 13-17. Fra 7.trinn. TORSDAGER: Miniklubben kl.17–19: 1.–4. trinn. FREDAGER: Åpent hus kl. 16:30–22:30: Fra 5.trinn. Slettheia grendehus. Suldalen fritidsklubb TIRSDAGER: Aktivitetsgruppa kl. 16–19: 5.–7. trinn. FREDAGER I ODDETALLSUKER: Åpent hus, med ulike tema kl. 16:30: 5.–7.trinn, og kl. 19:30 for 8.–10.trinn. Krossen skole.

Tinnheia fritidsklubb ONSDAGER: Etter skoletid 12.30–15: 4.–7. trinn. Fritidsklubb en onsdag i måneden kl. 17:30-21:30: Fra 7.trinn. TORSDAGER: Leksekafe kl.15–17. Fra 8. trinn. Gratis hjemmelaget mat, mulighet for å gjøre lekser, chille og spille. Ungdomsklubb kl. 17–20: Fra 8.trinn. Tinnheia Fritidssenter Torridal fritidsklubb MANDAGER: Leksecafe, åpen gymsal og en Legorobotgruppe kl. 15–18: Fra 5.trinn. ONSDAGER: Juniorklubb kl. 17–19:30: 5.–7. trinn. Ungdomsklubb kl.19–22: Fra 8.trinn. Flerbrukshuset i Torridal skole Tveit fritidsklubb ONSDAGER: Ungdom: kl.18.30–21.30. Fra 8. trinn ‘Knøttedisko’ arrangeres et par ganger i halvåret. Fra 1.–7. trinn. Pris: 50,Inkl. bevertning. Følg med på oppslag /facebook for datoer. Tveit Herredshus

Voie Fritidsklubb TIRSDAGER: «Åpent hus» kl.16–18.30. Fra 8. trinn. Ungdomsklubb 18.30–22. Fra 8. trinn. Bandopplæring / Lydstudio: Lag avtale med Tommy på klubben. Grafitti: 16.30–18. Lag avtale med Fritidsleder Cecilie. TORSDAGER: «Åpent hus» kl. 16–18: 5.–7. trinn. Juniorklubb kl. 18–21: 5.–7. trinn. Gratis inngang. FREDAGER: Fredagsåpent kl. 18–22 den 24/11: 5.–8. trinn. Gratis inngang. Voie Grendehus Fritidsklubbene følger skoleplanen og har stengt når skolene har fri.

Juleferien 2018 Fritidsetaten Vest: Hellemyr og Tinnheia fritidsklubb har åpent ut uke 48, de andre klubbene (Slettheia, Voie, Flekkerøy, Suldalen og Torridal) har åpent ut uke 49. Fritidsetaten Øst: Siste uke med klubbene på østsiden er uke 50. Alle klubbene starter opp igjen uke 2.

Tror du elevene våre Tror du elevene med våre lærer teknologi lærer teknologi med kuleramme? kuleramme?

Lurer dudupå på Steinerskolen Steinerskoleni Kristiansand? i Kristiansand? Lurer påhvordan hvordanviviunderviser underviser på Eller forditt dittbarn? barn? Ellervurderer vurdererdu du Steinerskolen Steinerskolen for Velkommen omskoleåret skoleåret2019-2020 2019-2020 Velkommentiltilinformasjonsmøte informasjonsmøte om torsdag 2019klkl18.00 18.00 torsdag 17. 17. januar januar 2019 w .. ss tt e ein e wwww w e rr kk rr ss . .nnoo


26 BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

BOKTIPS

SNØSØSTEREN

En litterær julekalender Strålende tegninger og et elegant språk flettes sammen i en vakker fortelling i 24 kapitler – en julekalender som kan leses til hele familien. BOKTIPS AV Randi Berge Wandrup

Årets julebok er på plass. Maja Lunde og Lisa Aisato har sammen lagd en fortelling som øyeblikkelig rykker inn i sjangerens eliteserie, side om side med forfattere som Charles Dickens, H.C. Andersen, Astrid Lindgren og Alf Prøysen.

Men det er noe rart med Hedvig. Har hun ingen foreldre? Og hvem er den dystre, gamle mannen som fra tid til annen dukker opp i nærheten av huset? Fortellingen blir både hemmelighetsfull og skummel når den er på det mest gåtefulle. Men Lunde nøster med suveren hånd opp alle løse tråder før julaften kommer. Også følelsesmessig faller det hele på plass.

Med tegninger som stråler av lys, undring og detaljrikdom, maner Lisa Aisato fram et univers av fargerik symbolikk. Menneskene på bildene skifter fra glødende lykke til svart sorg, bokas kontraster gir den et rikt spenn av uttrykk.

En julekalender Men det er ikke riktig å røpe for mye. Historien er delt inn i i 24 kapitler, og boka kan gjerne kan brukes som en litterær julekalender. Leselengden er akkurat passe fra dag til dag. Boka er rørende uten å bli altfor sentimental. Historien kaller på både gråt og glede hos den som hengir seg til den. Forholdet mellom Julian på den ene siden og Hedvig, John, Augusta og foreldrene på den andre, er skildret med dyp følsomhet.

Født julaften Maja Lundes tekst er preget av hennes elegante språk, som vi kjenner fra romaner som «Bienes historie» og «Blå», og fra den friske barnebokserien om «verdens kuleste gjeng». Vekslingen mellom fortelling og dialog, refleksjon og usikkerhet er utført på en måte som røper at det er en dreven forfatter som fører ordet.

Som i romanen «Blå» spiller vann en sterk, symbolsk rolle i historien, gjennom svømming på den ene siden og skøyting på den andre. Dessuten gjennom snøfnuggene, som danser gjennom denne vakre og poetiske fortellingen.

LUNDE NØSTER MED SUVEREN HÅND OPP ALLE LØSE TRÅDER FØR JULAFTEN KOMMER Historien fortelles i jeg-form av hovedpersonen Julian, en tiåring som har fått navnet sitt fordi han er født på julaften. Han er i sorg fordi storesøsteren Juni på seksten i løpet av året har mistet livet. Hun var en gnistrende glad jente, et lys for hele familien. Nå har foreldrene gått inn i en sorg så dyp at det er spørsmål om hele julefeiringen står på spill for Julian og lillesøsteren Augusta. Mystiske ting En dag treffer Julian en rødhåret, blid jente som heter Hedvig. De blir venner, og Julian blir med henne hjem til et stort, lyst hus, der hvert rom er fullt av spennende ting. De to blir såpass uatskillelige at Julian svikter sin kamerat John. Og sammen lager Julian og Hedvig en snøfigur som har gitt boka tittel.

g Lisa Aisatos illustrasjoner er enestående. Boka har allerede slått an i usedvanlig grad. Den trykkes i nye opplag og har tre måneders venteliste på Kristiansand Folkebibliotek.

G «Snøsøsteren» (2018) Skrevet av Maja Lunde og illustrert av Lisa Aisato Utgitt av Kagge. Randi Berge Wandrup er spesialkonsulent og arrangements­ansvarlig, Kristiansand folkebibliotek

Åpne barnehager Hånes åpne barnehage Mandager kl. 9–15. Hånes kirke. Pris 20,- per gang for ett barn, 30,For 2 eller flere barn.

Søm åpne barnehage Tirsdager kl. 9–15. Randesund frikirke. Pris 20,- per gang for ett barn, 30,- for 2 eller flere barn

Trekanten åpne barnehage Tirsdag, onsdag og torsdag kl. 9–14.30. Vågsbygd Ringvei 100. Gratis og gratis lunsj.

Åpent lekested Fredager kl. 9–13. Domkirkens menighetsstue. Pris 30,-. Ta med egen niste.

Justvik åpne barnehage Torsdager kl. 9–15. Justvik bydelshus. Pris 20,- per gang for ett barn, 30,-. For 2 eller flere barn

Torridal åpne barnehage Onsdager kl. 9–15. Torridal kirke. Pris 20,- per gang inkludert lunsj kl. 11.

Tveit åpne barnehage Onsdager kl. 9–15. Tveit Menighetshus. Pris 20,- per gang for ett barn, 30,- for 2 eller flere barn

De fleste åpne barnehagene følger skoleruta og er stengt i ferier og helligdager.

Randesund åpne barnehage Onsdager kl. 9–15. Tømmerstø grendehus. Pris 20,- per gang for ett barn, 30,- for 2 eller flere barn.

Babysang for alle Å treffe andre foreldre og barn for sosialt samvær og musikkglede har lenge vært en populær aktivitet i permisjonstiden for mange. Nå kommer et nytt, religionsnøytralt tilbud for de som vil synge med de aller minste.

Sentrum åpne barnehage Tirsdager kl. 9–15. Strandpromenaden 31. Pris 20,- per gang for ett barn, 30,for 2 eller flere barn. Stiftegården familiebarnehage Onsdager 12–15. Torridalsveien 21. Pris 35,- per barn per gang. For 0–5 år i følge med voksen.

© Dreamstime

Det er Human-Etisk Forbund som står bak det de kaller «Babysang for alle», og inviterer til sosiale sangtreff tirsdager klokken 11 til 12, uavhengig av livssyn og sangstemme. Tilbudet er gratis, og for å hindre sang på lavt blodsukker, og samtidig skape et fellesmåltid, oppfordrer arrangøren alle til å ta med matpakke.


BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019 27

SPILLTIPS

SLIME RANCHER

Landbruk med fargerike

moroklumper Driv en slimgård, men pass deg for uvanlige mutasjoner. TEKST: Jani Juhani Mattinen

De fleste har kanskje prøvd spill som handler om landbruk, ettersom «Farmville» og lignende kloner har gått som en farsott på Internett. Mulig kjenner du til de mer litt mer avanserte, men fremdeles lekne, spillene i sjangeren spill som «Stardew Valley» eller «Harvest Moon». De aller mest hardbarkede har kanskje gitt seg ut på rene simulator-spill, slik som «Farming Simulator» og lignende. Men medaljen for det desidert mest sjarmerende spillet i denne ånden må nok gå til Monomi Parks «Slime Rancher» fra 2017. I «Slime Rancher» spiller du som Beatrix LeBeau, som har reist til en fremmed planet for drive, nettopp, en Slime-gård. Hva innebærer så det, lurer du da kanskje på? Vel, i hovedsak springer du rundt og leter opp disse såkalte Slimes som er noen fargerike moroklumper (bokstavelig talt), samler de i inngjerdinger og passer på at de har det godt og får masse fôr. Når de er glade og mette vil de etterhvert legge «plorts» som kanskje ikke er så forskjellig fra en høne som verper et egg. Disse »plorts» kan da Beatrix selge for å få ressurser til å bygge ut gården. Og sånn går det rundt.

Slimes kommer i forskjellige farger og former og har forskjellige behov. De mer sjeldne Slimes må man søke etter dypere i planetens gjemmesteder, men disse er da klart også mer verdifulle. Forskjellige typer Slimes bør holdes adskilt i egne inngjerdinger ellers kan det skje uventede mutasjoner, slik som de skadelige Tarr Slimes som spiser alt de kommer over og må bekjempes med vannsprut. Det er også det skumleste dette spillet kan bli, og det tilsier at veldig nifst er det ikke. Hele spillet har et vidunderlig artig og lystig design. Det kan forekomme en del tekst-informasjon på engelsk, men spillet i sin helhet er ganske så lett å finne ut av med litt hjelp.

G «Slime Rancher» (2017) Produsert av Monomi Park. Aldersgrense fra 3 år. Tilgjengelig på de fleste plattformer.

Vil du lære noe spennende, kreativt eller morsomt? Vi har et variert undervisningstilbud for barn og unge! Noen av våre tilbud er: - Skapende skriving - Teater og improteater - Film og animasjon - Fiolin - Sang og kor - Elektronisk musikk NYTT FRA 2019: - Dans

- Band - Låtskriving og musikkproduksjon - Kontrabass

- Computer Arts

Vi har løpende opptak der det er ledige plasser. Søknadsskjema, mer info og f lere tilbud på: www.knuden.no

Jani Juhani Mattinen lagde sine første spill allerede som niåring. Han underviser i spill og 3D relaterte fag på Noroff Fagskole Stavanger. Hans personlige mål er å prøve å introdusere spillmekanikk og spilling til andre områder av livet, som læring, trening, rehabilitering og mestring. Og selvsagt for å ha det gøy!

Få s ku l is te ny turs tt f I ns k tag o len ra ram på :)


28 BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

SMAKSVERKSTEDET

KVELDSMAT

G SMAKSVERKSTEDET er et lav­ terskel etterskoletidtilbud for barn og unge. Her lærer barna å lage spennende, sunn og bærekraftig mat sammen med venner. På Smaksverkstedet droppes oppskrifter og nye råvarer utforskes. Her er det lov til å leke med maten! Smaksverkstedet holder kurs i en rekke byer i Norge. Følg dem på www.smaksverkstedet. no, samt på Facebook og Instagram. Denne artikkelen stod først på trykk i Barn i Byen Bergen, nr. 80, høsten 2018

1

3

5

1: Prøv å ta kveldsmaten ute! 2: Hakk opp nøtter du liker og lag din egen musli! 3: Yoghurt med hjemmelaget musli og friske bær. 4: Ferske scones passer perfekt til kveldsmat. 5: Supperestene fra i går er kanskje enda bedre i dag. 2

4

6

6: Tør du å lage en agurkslange til kvelds?

Dagens siste smak Det er lurt med et lite måltid før leggetid. Da holder kroppen seg frisk og rask fra morgenen av og helt til hodet treffer puten igjen. TEKST: Ann Helen Lien Her får du tips og triks som gir deg den beste kveldsmaten før du hopper til køys. Gjør deg klar for dagens siste smak!

Rør om slik at det ikke brenner seg. Ha på litt honning og rør om. Sett stekepannen til siden og la den avkjøle seg litt. Ha yoghurt i en skål og hell over fersk, hjemmelaget musli. Resten av muslien kan du oppbevare i en lukket boks eller glass og spise til frokost eller kvelds en annen dag. Har du litt dårlig tid? Muslien kan spises uten å stekes, ferdig kveldsmat på 1-2-3.

Lukten av fersk bakst Har du smakt noe bedre enn ferske scones til kvelds? Neppe! Grove scones er enkelt og kjapt å lage fordi de hever seg med bakepulver. Det eneste du trenger å gjøre er å røre sammen en deig med det du liker. Grovt Kveldstur + kveldsmat = sant mel, havregryn, valnøtter, litt melk, olje og en skje Mat smaker alltid bra når du kan spise den ute, og den bakepulver. Se om du finner noen restegrønnsaker i smaker ekstra bra hvis du spiser den ute sammen kjøleskapet, hakk i små biter eller med andre. Spør om en venn vil riv på et rivjern og ha i deigen. VISSTE DU AT RISGRØT KAN være med deg på en kveldstur, Grønnsaker i deigen er det beste pakk med dere sitteunderlag trikset for saftige scones. Bland BLI TIL LAPPER, ELLER AT og ha på varme klær. Lag en sammen til deigen er fast, men GÅRSDAGENS WOK PASSER kveldsmatpakke med grove vafler fremdeles litt klissete. Tilsett og ha med kakao på termos. Finn eventuelt mer mel eller melk. Bruk YPPERLIG I EN OMELETT? dere en rasteplass i skogen og en skje og lag små rundstykker nyt kveldsmaten i skumringen. på en bakepapirkledd langpanne. Sett i ovnen på 200 En perfekt avslutning på dagen. grader i rundt 10–15 minutter. Voila – ferske scones til kvelds! Spør gjerne om familien din vil ha scones til Gårsdagens middag kan bli kvelds i dag kvelds også, så får dere et hyggelig måltid sammen Ta en kikk i kjøleskapet – står det noen rester der som på slutten av dagen. må spises opp? Spis de til kveldsmat. Rester blir ofte stående så lenge i kjøleskapet at vi til slutt kaster det. Det er dumt å kaste mat, så derfor er det fint å Lag din egen musli til kvelds Dersom det ikke er så lenge mellom middag og kvelds spise den opp før den blir dårlig. Spis restematen som kan du spise et lite måltid. Litt yoghurt med hjemmelaget den er, eller gjør et eksperiment og lag noe nytt av musli er super kveldsmat. Lyst å lage din egen musli? restene. Visste du at risgrøt kan bli til lapper, eller at Finn frem havregryn, nøtter og frø som du liker, for gårsdagens wok passer ypperlig i en omelett? Kjøttkake eksempel valnøtter, hasselnøtter og mandler, linfrø, eller kyllingfilet er supergodt på en grov skive med litt solsikkefrø, kokos og litt honning. Hakk opp nøtter og salat. Her er det bare fantasien som setter grenser. mandler. Finn frem en stekepanne og ha på middels varme. Ha kokos, havregryn, nøtter og frø i stekepannen. Bon appétit!

Tips til foreldre: • La barna eksperimentere på kjøkkenet. La de bli kjent med råvarer og matlaging, og la de prøve og feile. Skap nysgjerrighet rundt mat. • Lag kveldsmat til hele familien sammen med barna. • Sett av tid til kveldsmat. Et felles kveldsmåltid kan bidra med mer enn det å bli mett før man skal legge seg. • Prøv å ha noen faste dager i uken hvor hele familien samles til kvelds. Det er en spesiell ro rundt kveldsmåltidet, fordi barna er ferdig med fritidsaktiviteter. Prat om hvordan dagen har vært og hva som skal skje neste dag. • Felles kveldsmåltid og kveldsprat kan bidra med kunnskap, gode holdninger og refleksjoner omkring mat og matvaner. • Hvis dere spiser sen middag kan barna få sunn snacks til kvelds. Oppkuttede grønnsaker er supert å knaske på når barna ikke er så veldig sultne. Det er også en fin måte å inkludere fem om dagen.


BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019 29

AKEBAKKER

Når snøen faller ... Aking får det til å kile i magen hos både små og store! Bli med barna ut i akebakken når snøen legger seg, og finn vintergleden sammen. Men hvor er det best å ake? Og er det kanskje gøy å teste en ny bakke? Volle Bob’n - Gimlekollen I krysset Bergtoras vei/Borghilds vei, ned mot Vollevannet, ligger Volle Bob’n, en akebakke det virkelig går unna i. Det er også muligheter for å ake i mer bedagelig fart øverst i bak­ ken, så her kan hele familien kose seg.

© Shutterstock

Vabua - Lund Omtrent der Marviksveien møter Østerveien, ligger Vabua. Bakken er stor og bred med litt bratthetsvaria­ sjon, så du bestemmer graden av action alt etter hvor i bakken du aker. Vabua passer godt for alle aldre, så ta gjerne med bestemor! Grønndalen - Tinnheia Midt på Tinnheia ligger Grønndalen. Akebakken er smal, så her er det bare plass til en og en aker av gangen. Den er også relativt bratt, så hold på hatten!

Myren gård - Vågsbygd Vakre Myren gård ligger mellom Hannevika og Fiskåtangen, en liten avstikker fra Vågsbygdveien. Her kan du ake i herskapelige omgivelser. Bakken er akkurat passe bratt og passe lang. Den passer for alle aldre og alle grader av mot. Odderheisløyfen - Odderhei På toppen av Odderhei - ved Odderheisløyfen - ligger en stor akebakke som er akkurat passe bratt for de fleste. Førstemann ned! Bølgane - Eg Rett før du kommer til sykehuset, ligger Bølgane. Her er jordene brede, så bakkene er åpne og fine. Det er sjeldent mye folk her, noe som betyr stor boltreplass for både små og store akere. Passer for alt fra de mest forsiktige til større fartsfantomer.

Fagerholt skole Da Barn i Byen gikk i trykken, la gravemaskinene siste grabb på verket i den ”nyoppussede” akebakken ved Fagerholt skole. Her er det duket for full fart i vinter. Og ved siden av akebakken, ligger det en vaskeekte hoppbakke. Hvem tør? Kongsgårdjordet - Kongsgård Kongsgårdjordet, rett ved flerbruksløypen og Kristiansand museum, er et fint akested. Bakkene er ikke for bratte og passer for alle. Gode parkeringsmuligheter (museet) like ved. Flere akebakker? Kjenner du en god akebakke som ikke vi kjenner? Tips oss, så holder vi lekne akere oppdatert med byens beste oversikt over akebakker på www.barnibyen.no i vinter.

Konkurransetid! Vinneren av høstfoto-konkurransen foreviget et øyeblikk av ekte høstglede, og tagget det med #barnibyenkristiansand. Nå kan den heldige vinneren, Danijela Petrovski, ta med følge og nyte et varmt bad i herlige Aquarama, mens ruskeværet uler utenfor. Vi gratulerer!

Ny konkurranse: Vinn du også! Tema i neste konkurranse er skjermfri. Ta et bilde mens dere koser dere med en skjermfri aktivitet, og tagg det med #barnibyenkristiansand innen 25 januar. Da kan det bli du som stikker av med en flott premiere neste gang! Lykke til!


30 BARN I BYEN • KRISTIANSAND • NR 14 • NOVEMBER 2018 – JANUAR 2019

SKRÅBLIKK

Det er en glede å se at nye generasjoner kommer og skal føre livet og tilværelsen videre når vi andre etter hvert blir borte. Samværet med barnebarna blir som en repetisjon av den gangen vi selv var mye yngre og hadde egne barn. Men begeistringen er like stor – enten det nå er over de første ordene, de første stegene, de første barnetegningene, alt det som skal læres, alle de grensene som skal forseres utvides. Hva besteforeldre kan tilby sine barnebarn av tilstedeværelse og engasjement, veksler selvsagt både mellom anlegg og anledning. Noen barn vokser opp på landet og har besteforeldre som kan ta dem med seg i fjøset, på stølen, ute i frukthagene eller grønnsaksbedene. Noen blir med bestefar ut på fiske i fjorden eller med bestemor på fjelltur. De plukker sopp og bær og lærer seg å leve nær naturen. Andre – i våre dager de fleste – vokser opp i byer eller tettsteder og har et bredt tilbud av både kunnskap, underholdning og opplevelser rundt seg hele året.

DET ER EN VELBRUKT KLISJÉ Å SI AT BARNEBARN ER LIVETS DESSERT. MEN KLISJEER HAR NESTEN ALLTID EN KJERNE AV SANNHET I SEG

Besteforeldre i byen SKRÅBLIKK AV Gunnar Staalesen ILLUSTRASJON: Nhu Diep

Jeg så aldri min egen morfar i noe som kunne minne om dongeribukser og t-skjorter – besteforeldrelivet nå til dags har forandret seg. Tidene skifter, og alt var bedre i gamle dager. Det er vel noe ikke bare besteforeldre føler innimellom. Men vi som tilhører de store barnekullene født rett etter siste verdenskrig har for lengst blitt både foreldre og besteforeldre, noen sikkert oldeforeldre også, og vi har iallfall sett store endringer, både i livet og i verden rundt oss. Da vi var små, var det bare radio å høre på, i all hovedsak NRK. TV dukket ikke opp før vi var tenåringer, og i mange år var det bare NRK som gjaldt der også. Datamaskiner og flygende biler var noe som bare fantes i science fictionfortellinger. Mobiltelefoner tror jeg ikke vi tenkte oss muligheten av; vi hadde jo knapt nok fasttelefon. Selv var jeg tolv før vi fikk noe sånt. De flygende bilene har ennå ikke materialisert seg, men halve befolkningen går med blikket ned i

mobiltelefonen, der de blant annet søker etter Pokemons høyt og lavt. Besteforeldre har vel også forandret seg. Jeg så aldri min morfar (som var den eneste av besteforeldrene mine som levde) i noe som kunne minne om dongeribukser og t-skjorter. I dag vekker vel besteforeldrene oppsikt om de kommer i noe annet, iallfall til hverdags. Og så lever vi stort sett lenger enn våre egne besteforeldre gjorde, med mer tid til overs – innbiller vi oss – når vi er blitt pensjonister, eller NAV-stipendiater, som mange av oss foretrekker å kalle det. Familielivet har også forandret seg. Da vi vokste opp, var mor i all hovedsak hjemme. I dag er både mor og far i jobb. Vi ble sendt ut i gatene rundt der vi bodde for å leke, da vi var tre-fire år gamle. Nå har alle barn rett på barnehageplass fra

de er ett år gamle, og der er de ofte fra åtte til fem, før mor eller far kommer og henter dem, tar dem med hjem, lager middag, ser kanskje litt barne-tv, og så er det til sengs, iallfall for de minste. Livet er garantert mer hektisk enn det var i min generasjons «gode, gamle dager». Dermed blir også besteforeldres rolle ny. Mange besteforeldre rykker inn som barnevakter, ikke bare på kveldstid, men også hvis et av barnebarna blir sykt og må holde seg hjemme fra barnehagen og mor eller far ikke alltid har anledning til å skofte jobben. Heldige de som har besteforeldre i byen eller nærområdet da og som ikke må ty til mer vilkårlig assistanse i slike situasjoner. Det er en meget velbrukt klisjé å si at barnebarn er livets dessert. Men klisjeer har nesten alltid en kjerne av sannhet i seg.

For besteforeldre som vil gjøre noe med sine barnebarn, vil nok deres egne interesser ofte lage menyer. De færreste besteforeldre løper vel rundt og samler på Pokemons, selv om de sikkert burde gjort det, når man ser hvor mange kilometere et barnebarn eller to kan legge bak seg med denne aktiviteten. Teaterforestillinger, kinobesøk, besøk på museer, kunstmuseet med egne opplegg for barn– utvalget er ofte større enn at man på noe vis rekker over alt. Mye av dette er det da også selvsagt foreldrene selv som tar seg av. Utfordringen for både besteforeldre, foreldre og barnebarn er vel i hovedsak den samme: å få tid nok til å være sammen. Selv om arbeidsdagen til far eller mor var lenger før, var det som om det var mer tid til rådighet likevel da vi selv var små, men det er nok en feilerindring av samme slaget som den som vil få våre egne barnebarn til å si, når de selv engang blir besteforeldre, at alt var bedre i gamle dager. Tidene skifter, men menneskenes haltende hukommelse er stadig den samme. Det beste er nok å følge det gamle romerske rådet: Carpe diem! Grip dagen. Og gjerne i selskap med barnebarn.

Gunnar Staalesen er forfatter og dramatiker fra Bergen. Han skriver mest for voksne, men har utgitt tre ungdomsromaner: «Vikingskattens hemmelighet» (1990), «Vikingskattens forbannelse» (1992) og «Vikingskattens voktere» (1994). Foto: Helge Skodvin. Denne artikkelen stod først på trykk i Barn i Byen Bergen – nr. 80, høsten 2018


31

ANNONSE

Skyland Trampolinepark Vi spretter festen for deg! Bursdag med hopp og moro hvor man alltid har instruktør. Eget bursdagsrom og mat/drikke inkludert. Tilbud om profesjonell fotograf.

Surf’Bursdag: Nå kan du feire bursdagen din på surfebølgen i Aquarama! Opplev den morsomme FlowRider-bølgen på Surf’bursdag. Kr. 249,- per barn inkluderer inngang, meny og surf.Surf’bursdag passer for barn fra 11 år og oppover.

skyland.no

aquarama.no/surfbursdag

Aquarama: Barnebursdag i badeland er gøy for hele selskapet. En aktiv bursdag med masse sprell og moro! Kr. 199,- per barn inkluderer inngang og meny. Feires bursdagsfesten på en tirsdag dukker Aqualama opp. aquarama.no/barnebursdag

Planeten Pluto Lekeland Universets beste bursdag fra 119.- pr gjest, inklusive egen vert/vertinne, eget temarom, mat/drikke og invitasjoner. planetenpluto.no

Kids Party

Klatrehuset på Samsen: Utfordre deg selv og gjestene dine på bursdagen! På Samsen kan du feire klatrebursdag med spennende, morsom og trygg klatring i tillegg til god mat og drikke.

Verdens kuleste bursdag med mat, is, drikke og bowling.

PERFEKT for barn 6-12 år

samsen.com/klatrehuset wilko@samsen.com

BOOK ONLINE

www.luckybowl.no Lucky Bowl Kristiansand Kids Verdens Kongsgård kuleste bursdag med mat, is, LuckyParty! Bowl Kristiansand, alle 53, 4632 Kristiansand drikke og bowling. PERFEKT for barn 6–12 år. Kongsgård Allé. luckybowl.no

Gode bursdagstilbud? Vil du bli mer synlig og tilby dine tjenester her? Kontakt Martin hos Barn i Byen: martin@barnibyen.no


Gi en aktiv opplevelse til jul Årskort helg

Inngang til AQ Bad hver helg hele året i 2019. Pris per barn: 1.290,- Pris per voksen: 1.390,Kjøp før 24. desember og få 100,- kr i rabatt.

Familiebillett

Gled dine nærmeste til jul for kun 499,Gavekort selges i perioden 24. nov til 24. des.

ETT STED. FOR ALLE.

BåndAqua

Nyhet! Armbåndet inneholder pins som gir tre innganger til AQ Bad. Pris kun 400,-

AquaSurf

Prøv Sørlandets eneste innendørs surf! Ta med venner og familie for å ha det gøy. Hverdag (booking): 150,- Helg/ferie: 200,-

Aquarama Bad, Tangen 8, 4608 Kristiansand. Web: aquarama.no, Facebook/Instagram: @aquaramakrs

Barn i Byen Kristiansand nr 14  

Vinter 2018-2019. Barnas By. Kristiansand. Kalender. Opplevelser. Kultur. Hva skjer?

Barn i Byen Kristiansand nr 14  

Vinter 2018-2019. Barnas By. Kristiansand. Kalender. Opplevelser. Kultur. Hva skjer?

Advertisement