Barn i Byen nr 98 Bergen

Page 1

Hest spesial

Dansedilla stilarter. Teaterhøsten kjepphest til ponni
Familienes guide til gode opplevelser Bergen • Høsten 2022 • Nr. 98 Gjør barndommen litt rikere
Tre jenter. Tre
Tre danseskoler
Møt folkene bak høstens barneforestillinger
Fra
og arbeid i stallen

Den beste tiden på året

September, den første høstmåneden, vinker sommeren farvel, og høsten står på trappen med et glis. Alltid litt tidligere enn man hadde regnet med. På vei ut døren i dag morges sto to barn på trappen og sa i kor at bena ble til is. Jeg hastet ned i boden for å finne to sett med varmere sko, det resulterte i en noe rar gange til skole og barnehage. Skoene var selvsagt blitt for små over sommeren. Heldigvis, klok av tidligere erfaring, hadde jeg snappet med meg joggeskoene under armen.

Noen sko som fort kan kjennes litt for store å fylle, er hverdagen som førsteklassing. Med alt som er nytt og spennende, kan glansen avta etter en stund. Hverdagen sniker seg inn fra sidelinjen og den nye sekken kan fort kjennes litt for tung. Da kan det være godt å snakke sammen om det som kjennes litt vanskelig, gjerne med en støttende bok imellom seg. Heidi Bøhagen gir oss to bokanmeldelser som passer perfekt til nettopp dette. Skulle du trenge støtte fra en lærer, som også har vært skolestarter en gang, da må du lese Solveig Wivestads brev til elevene.

Ved siden av å høste ny kunnskap, kan man nå også høste fra naturen. I redaksjonens tips belyses det at mange norske råvarer nå er i sesong. En

skattejakt i butikkens hyller kan være spennende både for store og små, og by på nye opplevelser og nye smaker. Hvis du virkelig vil jakte etter gull, eller rettere sagt skogens gull, så er en sopptur det rette for deg. Det arrangeres mange soppturer i høst, geleidet av soppsakkyndige kan høstingen kjennes både trygg og spennende. Og når du senere planlegger en deilig sopprett, er det bare å lese Kathrine Martinsens spennende ord og oppskrifter om sopp i vår egen matspalte.

Når skoledagen er ferdig og skogens gull fortært, er det mange barn som nå trer inn i en ny sesong. Et nytt semester med hobbyen eller fritidsaktiviteten som tenner gnisten i øynene og varmen i hjertet.

I stallen der de møter likesinnede, der de har sin plass og kjenner på en følelse av tilhørighet. Eller i dansesalen der de kjenner håret fl agre i det de klarer dagens trinn, eller klapper begeistret for at alle klarte den vanskelige koreografi en. Og noen står kanskje på dørstokken til en helt ny aktivitet, med ønske om tilhørighet, mestring og aksept.

For er det kanskje slik at du ikke helt har funnet din hobby, eller noe å fylle fritiden din med. Det være seg om du er stor eller liten - å fi nne sin lidenskap eller sin kjepphest kan ta tid, kanskje

tar det noen måneder, kanskje fl ere tiår. Men når du nå blar om, så skal du få lese at det faktisk kan være en likesinnet venn rett rundt neste sving. En kjepphestdronning kan være på vei, og gi deg den fl okken du fortjener.

Med ønske om en nydelig høst til dere alle! Jeg gleder meg til å bli ett år eldre, med kake, pakker og sang. Det er nemlig derfor jeg synes høsten er – den beste tiden på året!

Alt godt!

Med helter som Pippi, Robin Hood, Askepott og Marion på laget, er det duket for en fantastisk reise gjennom kjente og kjære eventyr.

Fyllingsdalen teater og Bergen Filharmoniske Orkester forener krefter, og inviterer deg til en magisk og musikalsk reise som feirer 40 år med eventyr for små og store på Fyllingsdalen teater.

harmonien.no

LEDER BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 20222
Sikre deg plass på allesesongens 4 forestillinger,til bare kr. 400,17/9 Reisen til eventyrenes verden 10/12 Musikalske julekort 4/2 Eventyrskogen 15/4 Komposaurus rex MER INFO harmonien.no/abonnement BILLETTER Barn kr. 100 / Voksne kr. 200 REISEN TIL EVENTYRENES VERDEN FAMILIEKONSERT 17. SEPTEMBER KL. 13.00 KAFE OG AKTIVITETER I FOAJEEN EN TIME FØR FORESTILLING.

REDAKSJONENS

Jeg har troen

Om høsten er det kastanjetid i byen. Johanneskirken og Nygårdsparken er fulle av kastanjer som er superfi ne. Vi samler lommene fulle hvert år, tar med hjem og samler i en stor vase. Planen er alltid å ha de på et fat med lys, som an adventskrans, men det har aldri gått. Det er alltid en som ikke er helt tørr, da mygler den, og det blir bare ekkelt. Men vi prøver hvert år, hele familien bidrar og det har blitt en slags tradisjon. I år har jeg troen på at det skjer!

En smakfull årstid

Nå er det høysesong for masse deilige norske matvarer, så mitt tips er å utforske jungelen av gøyale grønnsaker og smakfulle frukter og bær. Nå er de på sitt aller beste! Det meste av frukt og bær importerer vi fra andre land, men det gir jo mening å spise det vi dyrker her i Norge når det først er i sesong. Det smaker som regel bedre også! Man kan for eksempel gå på jakt i butikken etter mat fra Norge, eller kanskje finner dere en hage hvor dere kan få lov til å gå på epleslang? Det finnes også mange gode ville vekster, for eksempel blåbær, molte og sopp som du kan plukke helt gratis mens du er ute på tur i naturen.

Mysterietog

Til alle barn i byen. Hvis du kjeder deg en søndag morgen, anbefaler jeg Gamle Vossebanen – mysterietog, et damplokomotiv for barn og voksne. Det er moro for alle som liker litt mystikk og action! Mysterietoget går søndag 4. september 2022, fra kl.11:00 til kl.16:30. Det er moro for både barn og voksne.

Reisen til eventyrenes verden

Lørdag 17. september inviterer Bergen Filharmoniske Orkester, Fyllingsdalen Teater og Cirkus Balance til Eventyrkonsert i Grieghallen. Det blir gjensyn med Pippi, Askepott, Robin Hood og Hekseringen. Absolutt verdt å få med seg.

Ansvarlig utgiver: Barn i Byen Kulturformidling AS Org.nr.: 983 201 652 mva

Bellgården 1, Bryggen – 5003 Bergen post@barnibyen.no www.barnibyen.no www.facebook.com/barnibyen

Redaktør: Maria Aasebø Rønhovde maria@barnibyen.no

Daglig leder: Lasse Totland lasse@barnibyen.no / 951 52 773

Kommunikasjonsansvarlig: Hayad Hussein, hayad@barnibyen.no

Kalenderansvarlig: Anders Skogrand, kalender@barnibyen.no

Redaksjon: Irene Kinunda Afriyie, Ragnhild Friis-Ottessen, Lasse Totland, Siri Breistein, Maria Aasebø Rønhovde, Hayad Hussein, Tove K. Breistein, Anders Skogrand, Kathrine Marthinsen, Heidi Bøhagen, Elise M. Rondestveit, Hayad Hussein, Elise Birkeland, Suzan Mbatudde Skjold,

Barn i Byen Junior: Norah Iversen, Shanaya Avantika Ranasinghe, Isha Amalie Ranasinghe, Leonora Jonsson Levi Friis-Urhaug, Moa Eklund Kjellberg, Molly Eklund Kjellberg, William Øvreseth Stellberg, Daniel Lucas Hägglund,

Andre bidragsytere: Lykke Kristine Moen, Ingvild Constance Festervoll Melien, Elise M. Rondestveit, Atle Kårstad

Forsiden: Nikoline Klakegg i forestillingen «Tjommi». Foto: Tove K. Breistein

Trykk: Schibsted Trykk Bergen Distribusjon: Schibsted

Opplag: 37 000

Raptus Bergen tegneseriefestival

Endelig er Raptus skikkelig tilbake! 11.–13. september braker det løs med en helg fullspekket av superhelter, farlige monstre og visuelle fortellinger. I år feirer festivalen 25 år på Spillhuset i Bergen (les; egentlig 27 år, men bursdag teller bare om det feires skikkelig). Kom å møt skaperne bak din favoritt tegneserie, eller oppdag en ny favoritt! Sjekk ut hele programmet på; raptus.no

Norah Iversen Barn i Byen junior Anders Skogrand Skribent, Barn i Byen Kathrine Marthinsen Gründer av Folkelig Ragnhild Friis-Ottessen Rådgiver, Bergen Næringsråd Hayad Hussein Kommunikasjonsansvarlig, Barn i Byen Bergen kommune, Byrådsavdeling
BARN I BYEN – NR 98 – BERGEN – SENSOMMER/HØST 2022 BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 3
TIPS
4. Tre danseskoler – tre dansestiler 8: Har du prøvd Padel? 10: Kunst kan være kult! 12: Når fantasi blir virkelighet 14: Hest spesial – fra ponni til kjepphest 21: Barnas quiz 23: Skråblikk: kjære elev 27: Opplevelseskalender høsten 2022 38: Sanketid – topp med sopp! 40: Sopp som smaker godt! 44: Festivalhøst 45: Boktips for nervøse skolestartere Alle barn har rett til gode kulturopplevelser: Barn i Byen kulturformidling er et ideelt aksjeselskap med et allmennyttig formål. Vi har som oppgave å synliggjøre mangfoldet av kultur- og aktivitetstilbud for alle barn og barnefamilier i Bergen og inspirere dem til deltakelse – uavhengig av familienes ressurser og sosiale bakgrunn. Barn i Byen skal være en aktiv aktør i arbeidet med å skape gode oppvekstvilkår for barna våre, gi dem gode valgmuligheter og til å utjevne sosiale forskjeller. MILJØMERKET 241 599 ykksakNO 5620 Takk for støtte:
for kultur, mangfold og likestilling. 10 38 4 178

Dansedilla!

Hip hop og jazzdans, ballett og samtidsdans – dans er et all sidig landskap med stadig nye trender. Barn i Byen tok pulsen på noen av byens danseskoler, og fant ekte danseglede i et dynamisk miljø på tvers av sjangre.

– Jeg blir veldig sliten, men jeg kjenner at det er gøy og at jeg får det til, sier Nikoline Klakegg (12) andpusten. Dansepedagog Camilla Andersen har akkurat ledet Nikolines dansegruppe gjennom en energisk hip hop-rutine til lyden av Bruno Mars, og jentene klapper og smiler fornøyd. I over 25 år har Step In dansestudio tilbudt dansekurs innen ulike sjangre til alle danseglade – uansett alder og nivå, og er i dag byens største danseskole. Nå øves det til årets store danseforestilling «Tjommi» i Fana Kulturhus, hvor Nikoline har en av hovedrollene.

– Jeg øver fire ganger i uken på ulike danser, men hip hop er favoritten, avslører Nikoline som begynte på ballett da hun var seks år. Hip hop in teressen kom da hun så sine to eldre søstre danse.

– Jeg tenkte «wow, så flinke de er». Jeg hadde lyst til å bli like flink som de, og du får jo litt dansedilla, forklarer hun og smiler.

Fra New York til hele verden Hip hop har en rik historie med mange ulike be vegelser og undersjangre. Det som skiller hip hop fra andre dansestiler, er at den ofte har et preg av fristil og improvisasjon. Sjangeren hadde sin spede begynnelse i bydelen Bronx i New York på 1970-tallet. Afroamerikanske og latinske ung domsmiljøer arrangerte sporadiske gatefester med musikk, dans og graffiti som et alternativ til de eksklusive diskoklubbene. Det var gjennom filmer som «Beat Street» fra 1984 at hip hop kulturen for alvor ble spredt utenfor New York og USA. Ungdommer verden over fikk en innføring i kulturens grunnleggende elementer; som dj-ing, rapping, graffiti og breaking. I dag er hip hop en markant del av populærkulturen over hele verden. – Street dance er jo et paraplybegrep, og det finnes mange ulike stilarter som breaking, house,

Tekst og foto: Tove K. Breistein 1: Nikoline Klakegg (12) begynte å danse ballett allerede som seks-åring, men ble hektet på hip-hop da hun så sine to eldre søstre danse. 2: Etter mange ukers øving, settes endelig forestillingen «Tjommi» opp på Fana Kulturhus i regi av Step In dansestudio. Nikoline har en av hovedrollene som kanin. 3: Hip hop dansepedagog Camilla Andersen er populær blant jentene i dansegruppen, og Nikoline kaller henne et forbilde. 2
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 20224 TRE DANSESKOLER TRE STILARTER
1

locking, popping og hip hop. Battle er en form for konkurranse der to dansere eller to lag konkurrerer mot hverandre, forklarer dansepedagog Camilla Andersen. Da hun returnerte til Bergen for 13 år siden med en fersk utdannelse innen «street dance» fra Dansehøyskolen i Stockholm, brakte hun med seg sårt trengt kompetanse.

– Det var få klasser innen hip hop da jeg kom hjem, men TV og TikTok-generasjonen har gjort hip hop populært. Miljøet har med årene vokst veldig, forklarer hun og snakker varmt om det levende miljøet på Step In dansestudio.

Et forbilde

– Det er helt klart flest jenter på hip hop, mens gutta er i overtall på breaking. Dans har jo lenge vært en «jentegreie», men nå ser vi et skifte hvor flere gutter også kommer med, forklarer Andersen.

Nikoline er gjennomvåt av svette, men allikevel står hun og tripper og er straks klar for en ny danseøkt. Denne gangen med en litt eldre aldersgruppe.

– Du må ha et driv og en interesse for dans og musikk, og du må være interessert i å trene og lære. Disse kvalitetene ser jeg hos Nikoline, be rømmer dansepedagogen. Nikoline er rask til å rose Andersen i retur.

– Camilla er dødsflink, og et forbilde, sier hun og avslører at hun også har lyst til å ha dans som yrke når hun blir voksen. Til de som tenker på å begynne med hip hop, sier hun at det er bare å hoppe i det.

– Det er skikkelig gøy! Jeg var ikke så god da jeg begynte, men det er akkurat som med an dre idretter. Du må trene for å bli bedre. Hip hop handler også om ha en viss holdning, og musikken er jo veldig kul. Jeg kan kjenne at jeg blir litt kulere når jeg danser, avslutter Nikoline og er klar for en ny time.

Auditions og høye spark Bergen Kulturskole er kjent for sitt mangfoldige undervisningstilbud innen kreative fag. Her kan unge fordype seg i kunst, musikk og dans med

Dans har jo lenge vært en «jentegreie», men nå ser vi et skifte hvor flere gutter også kommer med 3
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 5

veiledning fra engasjerte og kunnskapsrike lærere. I ett av øvingslokalene i Grieghallen er en gruppe jenter i full sving med kveldens jazzdansøving, Mis sy Elliott runger over høyttaleren. Dansepedagog Adeline Eikanger følger nøye med mens jentene energisk fremfører hennes detaljerte koreografi til fengende rytmer. Snart er det sommeravslutning og forestilling for familie og venner i Fana Kulturhus, alle dansetrinn må på plass. Ikke overraskende er alle de elleve jentene blitt tatt opp til å være med i en talentgruppe, et fordypningstilbud som Bergen Kulturskole har innen ballett, samtidsdans og jazzdans. Det er et tilbud til elever som har lyst til å ta dansen et steg videre, i en profesjonell retning.

Broadway-musikaler, MTV musikkvideoer, hip hop og TV-show som «So You Think You Can Dance», har jazzdansen blitt en dynamisk blanding av ulike stilarter med en enorm publikumsappell.

– Det kreves en audition for å bli med i fordyp ningsgruppen, og når du først kommer med, må du allikevel på ny audition annet hvert år, forklarer Eikanger mens jentene tar en pause.

– Du må ha danset en stund for å få en for ståelse for teknikk og utvikle et personlig uttrykk, forklarer hun. Jazzdans har i likhet med hip hop også sin opprinnelse i afroamerikansk kultur, og oppstod sammen med jazzmusikken på slutten av 1800-tallet i USA. Et karakteristisk element i den opprinnelige jazzdansen var stepping, men utover på 1900-tallet utviklet dansen seg i takt med nye trender innen populærkulturen. På en reise gjennom

– Det er en bred sjanger. Jazzdans har mange av de samme teknikkene som ballett, men med flere isolasjoner som høye spark, tydelig rytme, hurtig temposkifte, energi og personlig uttrykk. Innenfor jazzdans finnes undergrener som «street jazz» som ligger tett opp mot hip hop, og «lyrisk jazz» som kan ligne moderne samtidsdans. Her på Bergen Kulturskolen prøver vi å være innom alle de ulike sjangrene i undervisningen, forklarer Eikanger.

Talent for både jazz og ballett

– Akkurat nå danser jeg fordi jeg syntes det er gøy, og så har jeg mange gode venner her, sier Leonora Øverås (14), andpusten etter endt dansetime. Leonora begynte allerede som seksåring å danse ballett, og viste tidlig talent. I ni-års alderen begynte hun også på jazzdans.

– Da jeg var ti år, gikk jeg på audition for

6 4 4: Leonora Øverås (14) er en del av fordypningsgruppen innen jazzdans på Bergen Kulturskole. Her fra en øving i Grieghallen i mai. 5: «Ballett er strengere og stivere, mens i jazzdans føler jeg at jeg kan bruke kroppen mer og bevege meg fritt», forklarer Leonora Øverås. 6: «Hvis du har lyst til å begynne å danse, så bare gjør det», anbefaler Frida Liven-Rolstad (13) ved Bergen Dansesenter.
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 20226
Hun har hele pakken; det visuelle uttrykket, teknikk, skarphet og hurtig temposkifte 5

talentgruppene innen både ballett og jazzdans, og ble tatt opp på begge. Det er stas å bli valgt ut til en talentgruppe, sier Leonora stolt.

– Ballett er strengere og stivere, mens i jazzdans føler jeg at jeg kan bruke kroppen mer og bevege meg fritt. Du kan finne dine egne beve gelser, forklarer Leonora og avslører at dans tar mye av fritiden hennes.

– Jeg danser fra mandag til fredag, og noen dager opp til tre timer, men av og til har jeg selvfølgelig også bare lyst til å slappe av på sofaen med Netflix. Hun trekker fram lærerne ved Bergen Kulturskole som flinke og motiverende, og Eikanger er rask til å fremheve Leonora som en disiplinert og hardtarbeidende elev.

– Leonora får fram akkurat det vi ønsker i en for dypningsgruppe. Hun har hele pakken – det visuelle uttrykket, teknikk, skarphet og hurtig temposkifte, anerkjenner dansepedagogen.

En annen måte å tenke dans på

I det lyse studioet til Bergen Dansesenter på USF Verftet står Frida Liven-Rolstad (13) og tøyer ut etter en time med samtidsdans, timen har bestått av både unge og eldre elever.

– Jeg startet først med danselek for de yngste før jeg begynte på ballett som 7-åring, forklarer Frida. Selv om ballett er favoritten, liker hun også å prøve andre stilarter, og samtidsdans er en av dem.

– Samtidsdans er en annen måte å tenke dans og kropp på, forklarer nestleder Lisa Nøttseter ved Bergen Dansesenter. Hun er selv utdannet samtidsdanser fra Høyskolen for Dansekunst i Oslo, og har i flere år virket som skaper, utøver og produsent i det frie scenekunstfeltet i Bergen.

– Vi har hatt kreative kurs i samtidsdans for barn tidligere, men vi slet med rekrutteringen. Det kan være litt vanskelig for barn fordi dansen handler mye om tyngde, og de er jo lette, forklarer Lisa og

påpeker at det kan være vanskelig å formidle hva samtidsdans egentlig er. Samtidsdans oppstod tidlig på 1900-tallet som en reaksjon på den strenge, klassiske balletten, samtidsdans bruker ofte mye plass og store, kontinuerlige bevegelser. Det er en allsidig og dynamisk danseform hvor det åpnes opp for danserens individualitet og kunstneriske uttrykk.

Step In Dansestudio

Ulsmågvegen 7 og Jonstadveien 6.

SJANGER: Barnedans, ballett, barselballett, hip hop, moderne dans, house, jazzdans og stepp.

ALDER: Barnedans fra 4 år, ballet fra 6 år, hip hop fra 10 år, moderne dans fra 12 år, house fra 10 år, jazzdans fra 6 år og stepp fra 7 år. www.stepindansestudio.no

Bergen kulturskole Åsane kulturhus, Rådalslien skole, Bønes arena, Fana kulturhus og Kjøkkelvik skole.

SJANGER: Hip hop, klassisk ballett, jazzdans, barnedans, dans fordypning og moderne/samtidsdans.

ALDER: Fra 6 år, dersom annet ikke er spesifisert. www.bergen.kommune.no/kulturskolen

Bergen dansesenter Georgernes Verft 12.

SJANGER: Klassisk ballett, hiphop, samtidsdans og jazzdans. ALDER: Fra 2 år. www.bergen-dansesenter.no

Åsane ballettskole Åsane Senter 52 (Åsane Kulturhus).

– I samtidsdans kan jeg slippe meg litt mer løs og være fri, mens på ballett må jeg være stram, det krever også mer disiplin. De to sjangrene er veldig forskjellige, forklarer Frida som trener dans tre ganger i uken. Hun avslører at hun har lyst til å bli danselærer, og syntes at de er flinke på Bergen Dansesenter. Snart skal hun i gang med en ny dansetime – denne gangen er det ballett sammen med jevnaldrende.

– Hvis du har lyst til å begynne å danse, så bare gjør det. Da kan du slippe deg løs og bruke kroppen til noe du er glad i, anbefaler Frida før hun løper videre.

En brobygger

Siden 1996 har Bergen Dansesenter vært et re gionalt kompetansesenter for både profesjonelle dansere og amatører, som jobber tett med de ulike scenekunstinstitusjonene.

– Vi kjenner jo på et ansvar over å bygge et inkluderende og mangfoldig dansemiljø i Bergen, og vi deler mange av de samme dansepedagoge ne mellom oss, som hip hop instruktør Camilla Andersen. Hun er enormt kunnskapsrik og har klart å skape et levende hip hop miljø på Step In dansestudio, berømmer Nøttveit.

SJANGER: Ballett. ALDER: Fra 3 år.  www.åsaneballettskole.no

C Dansestudio Fyllingsdalen Øvre Fyllingsvei 73 (Frøya Arena)

SJANGER: Ballett, barneballett, barnedans, breakdance, commercial, girly, heels, hip hop, jazzdans, minibreak og ministreet. ALDER: Fra 2 år. www.cdans.no/fyllingsdalen

C dansestudio Sotra  Liljevatnet skule, Arefjordvegen 290. SJANGER: Barnedans og hip hop.

ALDER: Fra 3 år.  www.cdans.no/sotra

C dansestudio Askøy  Kleppevegen 18 a (Basic fitness)

SJANGER: Barneballett, barnedans, commercial, hip hop og jazzdans.

ALDER: Fra 3 år.  www.cdans.no/askoy

Bergen ungdomslag Ervingen (BUL) Kong Oscars gate 18 (Gimle). SJANGER: Familiefolkedans.  ALDER: 5–13 år. www.bergen.ungdomslag.no

Hildemors dansesenter Olav kyrres gate 28. Sjanger: Ballett, jazz, moderne, latin ladies, cheerdance, HILL, girly street, latino street, hip hop, street dance, privatkurs og pardans.

Alder: Fra 3 år. www.hildemors.no

Bergen Dansesenter tilbyr kurs for alle aldre – fra ballett til samtidsdans, jazzdans og hip hop, og til høsten skal de også i gang med babydans.

– Det har vi aldri gjort før, og det blir skikkelig gøy. Vi har et stort aldersspenn, vår eldste elev er godt over 80 år, sier dansepedagogen begeistret. Hun legger til at de har en utfordring med at det stadig blir færre barn i Bergen sentrum.

– Det er annerledes nå enn for 25 år siden, og vi skulle gjerne hatt flere elever, spesielt blant de yngste. Noen av våre grupper er fulle, som hip hop og jazzdans, mens balletten varierer. Nå er det plutselig mange voksne som vil danse ballett. Men dans er et omskiftelig landskap, og det kommer hele tiden nye trender. Det er jo det som gjør dans så spennende å jobbe med avslutter dansepeda gogen entusiastisk.

Bergen Vest danseklubb  Leirvikåsen 43 B, Godvik. Sjanger: Barneballett, barnedans, hip hop show, line dance og minidisco. Alder: 5–12 år. www.bvdanseklubb.com

Irish Dance Company Kong Oscars gate 54 (Kulturhuset Danckert Krohn)

SJANGER: Grunnleggende irsk dans.  www.celtic.no

Salt kulturskole Fjøsangerveien 28 (Forum scene) SJANGER: Danselek, ballet, street, moderne og jazz. ALDER: 3 til 12 år. www.saltkulturskole.no

Vitam FOCUS

Fabrikkvegen 1, Ytre Arna. SJANGER: Urbane dansestiler som hip hop, house, funk styles og dancehall/afro. ALDER: 3.–7. trinn. www.vitamfocus.com

Be Sporty AS  SJANGER: Funky Kidz barnedans, bevegelse og danseglede.  ALDER: 2–6 år med foreldre. www.be-sporty.no

Loddefjord IL  SJANGER: Jazzdans og gymlek med sang og dans. ALDER: Gymlek 3 6 år, jazzdans fra 8 år. www.loddefjordil.no

Randis Danseskole  Nordåsbrotet 2, Rådal. SJANGER: Barnedans og streetdance.  ALDER: 3–9 år. www.sites.google.com/site/ randisdanseskole

CBF Bergen Capoeira idrettsdans  Årstad videregående skole og Ny-Krohnborg skole.  SJANGER: Capoeira. ALDER: Fra 2 år i følge med foresatte.  www.cbf.no

Cuba- Norge dans  Rogagaten 9.

SJANGER: Babydance med foreldre/foresatte.  ALDER: Minst 6 uker gammel.  www.cubanorgedans.no

Fargespill Bergen  Nygårdsgaten 124. SJANGER: Dans fra hele verden. NB! Få ledige plasser. www.fargespill.no

Rock’n Rolf danseskole Eidsvåg, Øvre Ervik.

SJANGER: Barnedans, swing, moderne, jazz, hip hop, freestyle og ballett.

ALDER: Fra førskolealder. www.danseskolen.org

I samtidsdans kan jeg slippe meg litt mer løs og være fri, mens på ballett må jeg være stram, det krever også mer disiplin
Vi kjenner jo på et ansvar over å bygge et inkluderende og mangfoldig danse­
miljø i Bergen
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 7 TRE DANSESKOLER TRE STILARTER

1

Har du prøvd Padel?

Jeg tror vi alle, på et eller annet tidspunkt har hørt ordet «Padel» eller «Padeltennis». Sporten er nemlig nå så utbredt at det er større enn den tradisjonelle tennisen. Men hva er det for noe, egentlig?

På forhånd visste jeg bare om en kollega som spiller Padel, og at hun synes det er gøy. Så da jeg skulle annonsere søndagsaktiviteten for barna, kunne jeg ikke svare på noen spørsmål. Men det var med overlegg. Vi skulle ha instruktør, og jeg ville at det skulle være en del av opplevelsen, i tillegg til å ikke drive med vranglære. Tennis har jeg kun spilt en håndfull ganger, mest fordi det var fashion en gang på 2000-tallet.

Padel kombinerer elementer fra tennis og squash, og er den raskest voksende idretten i verden. Banen har vegger som i squash og nett som i tennis. Poengsystemet er også likt som tennis. Det er to spillere på hvert lag og lagene spiller på hver

sin side av nettet. Om du vil ha litt mer intensitet kan du også spille 1 mot 1. Veggene brukes fl ittig i spillet, racketene er tykkere enn i tennis og squash, men mindre, lettere og uten strenger. Ballene har likt utseende som i tennis, men er også lettere. Gulvet er i et spesielt dekke som gir ballene ekstra sprett!

Henrik Syversen skal gi oss en innføring. Han er initiativtaker og daglig leder for Norges første Padelsenter – InterPadel på Sandsli. I tillegg har han spilt Padel i dets hjemland, Spania, da han bodde der i et år.

Agnes (7) setter seg ned med en gang for å bytte til innesko. «Må jeg ha sko på?» sier Hans (6), han liker ikke å bli begrenset av noe, både bokstavelig

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 20228 BARN I BYEN TESTER EN NY IDRETT
familieverksted hver helg på kode SE PROGRAM HER:Kl 11 15 på KODE 1
«Se nå da mamma» sier han, før jeg får tid til å reagere ser jeg en gul ball komme mot ansiktet mitt i sakte film Ikke alle passer til et 4-4-2-liv Det sitter mange talenter på byens reservebenker Barn i Byen synliggjør alternativene og gir barna gode valgmuligheter

Hans vil helst kline ballen i veggen og utfordre bygningens konstruksjoner, Henrik er tilpasningsdyktig

og i overført betydning. Det passer fint her. Boltreplassen på banen vi har fått tildelt er stor, i tillegg er den inngjerdet, noe som er fint for en med stadige digresjoner. Henrik er imøtekommende, og jeg skjønner fort at han har håndtert både nybegynnere og barn før.

«Jeg kan sprette ballen på brettet mange ganger, jeg har øvd på det hjemme» sier Agnes. Jeg tenker at vi sikkert ikke skal holde på med det, men så svarer Henrik; «så bra, det er jo nettopp det vi skal nå».

Hans vil helst kline ballen i veggen og utfordre bygningens konstruk sjoner, Henrik er tilpasningsdyktig. Mens Agnes nøysomt balanserer og slår antallsrekorden med racketen, viser Henrik at han kan smelle ballen helt opp i taket og dundre ballen i den bakre veggen, Hans er imponert. «Se nå da mamma» sier han, før jeg får tid til å reagere ser jeg en gul ball komme mot ansiktet mitt i sakte film.

Vi øver på teknikker og prøver å bli kjent med ballen, banen og racketen. Men så klarer vi ikke vente mer. Nå er det kamp! To mot to, guttene mot jentene. Barna har arvet morens kon kurranseinstinkt og det blir hett, både fysisk og mentalt. Samtidig er det så

lett. Jeg trodde på forhånd at barna kanskje var for små, men overhodet ikke. Dette får de til. Reglene er enkle, alt utstyr er lett å håndtere og spillet er gøy. Den eneste utfordringen er å tåle å tape.

Plutselig har hele timen vår gått. «Så fort det gikk!» sier Hans, og klunker nedpå store slurker fra vannflasken. «Det var dødsgøy, men litt vanske lig med en gang. Så fikk vi det til.» forteller Hans. «Henrik var flink til å lære oss, og så var det gøye rom» (baner) sier Agnes.

Hun fortsetter; «Det var ekkelt når ballen kom mot oss», «eller kom på oss, det gjorde litte granne vondt» sier Hans.

«Hvem er det?» spør Hans. I kjent stil legger han merke til alt, uansett hva han bedriver.

«Hva da?» sier jeg. «Hun der?» og peker på en jente i blått på den bor terste banen. Samtidig som Hans spør, kommer Henrik og forteller at dette er en jente som går på Padel fast en gang i uken. Hun er 11 år. Hun må vi snakke med!

Anna Løvaas, heter hun. Hva var det som gjorde at du begynte på Padel?

– Pappa begynte og så ble jeg med å spille noen ganger. Nå går jeg

på Padel en dag i uken. Hva synes du om Padel, da?

– Det er gøy! Og det er kjekt å lære av andre. Man kan spille på lag med voksne. Og så har jeg et veldig konkurranseinstinkt.

Er det noe du vil si til de som har lyst å prøve?

– Det er lett å lære og man tenker med en gang; dette vil jeg fortsette med.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 9
Henrik Syversen er trener for barna Det er i utgangspunktet ingen aldersbegrensning (fra ca. 4 år). InterPadel Bergen HVOR: Sandslihaugen 10 ÅPENT alle dager 6–24 BANELEIE: Kr. 440 pr. time i primetime (15–22 i hverdager + helger og helligdager). Kr. 320 pr. time utenfor primetime. BOOKING er minimum 60 minutter per bane. LEIE OG KJØP AV UTSTYR: Kr. 50,- for leie av racket. Kr. 99,- for kjøp av rør med 3 baller. Racket m.m. kan kjøpes i resepsjonen. PT-TIMER: Henrik forteller at flere foreldre har kjøpt PT-timer til barna sine. SKYR MINI er en egen turneringer for barn. PADEL-GØY: Hver skoleferie har de også aktiviteter for barn som kalles «Padel-gøy» (4–12 år). Påmeldingsavgift: Kr. 150,-. www.interpadel.no/interpadel-bergen-sandsli ANDRE PADELSENTRE I BERGEN: Just Padel Sandviken Hegrenesveien 17, Sandviken www.justpadel.no/lokasjon/bergen PDL Center Paradis Tjernveien 30, Paradis www. pdlcenter.no/center/bergen Bergen Racket Senter Fjellsdalen 9, Bønes www. bergenracketsenter.no 1: Instruktør Henrik Syvertsen viser hvordan man spretter ballen på brettet, Agnes følger nøye med. 2: Agnes får fort kontroll på ballen og racketen. 3: Agnes Rondestveit Drange (7) og Hans Rondestveit Drange (6) er klar til kamp! 4: Anna Løvaas (11) går på Padel en gang i uken, hun vil gjerne anbefale det til andre. 2 3 4

Kunst kan være kult

Det er kjedelig å være snill hele tiden, men viktig å ikke være så rampete at det går ut over en selv.

Det kan sies å være moralen i høstens nye teater stykke for barn på Den nasjonale scene. Det kan for eksempel være veldig spennende å bli tryllet om til en Kenguru, tenk hvor høyt man da kunne hoppet! Så får gleden brått en slutt når man er uheldig og blir fanget i en dyrehage. Regissør Hildur Kristinsdóttir trekker frem stikkord som leken, absurd og maxima listisk om DNS nye satsning for barnepublikummet.

– Etter flere år med pandemi og mange dramatiske hendelser i verden ønsker jeg å vise at kunst kan gi energi. Denne historien passer så fint til nettopp dette, at publikum skal gå ut med mer energi enn når de kom inn i teateret.

Høstens nye barneforestilling på Den nasjonale scene heter «Det blåser på månen» og er en ny dramati sering av Kristofer Grønskag, basert på en britisk barnebok av Eric Linklater. På DNS sine nettsider finner vi et bilde med rosa bakgrunn, motivet er en haug med sukkertøy. Allerede her får vi et hint av en fargerik og smakfull verden. Regissør for fore stillingen er Hildur Kristinsdottir, hun forteller ivrig om en barnebok litt utenom det vanlige, med mange ulike univers og gøye karakterer.

– Boken er en samling av mange godnatthistorier, så det er litt sånn; ja, og resten får du vite i morgen. Handlingen skifter fort, så det har vært en utfordrende form å ta til scenen. Men veldig gøy!

Regissøren forteller om en verden som er full av kreativ kraft. I fortel lingen møter vi tvillingene Mina og Dina som er ganske rampete, men egentlig har de bare mye kreativ energi ifølge Kristinsdóttir. De voksne i historien mener at jentene bør være snille, men det er ikke langt mellom deres underfundige påfunn.

– De spiser seg blant annet store som ballonger, men så blir de ertet for det og gråter seg tynne igjen.

En absurd fortelling som krever sin helt egen form ifølge Kristinsdottir. Løsningen har blitt å jobbe på en audiovisuell måte, med mye musikk, farger og kostymer. Regissøren er spesielt begeistret for at komponist Alf Lund Godholt er med på alle prøvene i prosessen. Han lager lydbilde underveis og bidrar dermed til at alle delene av forestillingen formes sammen gjennom prosessen.

– Jeg er veldig takknemlig for at DNS er rause og lar meg ha komponisten der hele veien. Det er slik jeg fore trekker å jobbe med musikken til en forestilling, så det er jeg veldig glad for at vi fikk til.

Regissøren snakker også varmt om samarbeidet med scenograf Katja Ebbel. De har samarbeidet tidligere ved Trøndelag teater og har sammen en visuell og leken måte å lage teater på. Dette er også noe Kristinsdóttir trekker frem når jeg spør henne om hva som kjennetegner henne som regissør. Bruken av lydbilde og visuelle virkemidler som et verktøy for

å lage teater for et barnepublikum. Kanskje er det hennes bakgrunn som danser som gjør at hun finner ulike måter å fortelle historien på, alt trenger ikke å bli sagt gjennom ord.

Kristinsdóttir er opptatt av barnepublikummet, selv om det er første gang hun jobber med en barnebok som utgangspunkt. Hun mener det er viktig at det som skjer på scenen må være mer presist i møte med barnepublikummet, barnas tid er dyrbar tid.

– Barn kommer jo ikke til teateret på egenhånd slik som voksne, noen har invitert dem med dit. Da syns jeg det er viktig at det vi gir dem er av skikkelig god kvalitet. Vi som voksne skal gjøre vårt beste.

Regissøren har tiltro til de unge i salen, at de forstår mer enn vi kanskje tror. Alt trenger ikke bli forklart, barn er gode til å følge historien og godtar at ting er litt rart eller absurd.

Kristinsdóttir vil gjerne rose skuespillerne, hun omtaler dem som dyk tige, med en stor evne til å leke. Leken er en viktig faktor i prosessen for regissøren. Hun forteller at hun har Islandske foreldre og gir en kort innføring i hva kjente teaterbegrep heter på Islandsk.

– Hvis man oversetter direkte fra Islandsk vil ordet teater bli lekehus, skuespiller bli profesjonell leker og teater skrift bli leken skrift. Det syns jeg er veldig beskrivende for prosessen vi er i nå.

Det er tydelig at leken har fått en stor plass i forestillingen på DNS, et viktig element i arbeidet mener regissøren. Hun trekker blant annet frem en grunnleggende verdi i det å jobbe med teater, alle kan være hva som helst. I «Det blåser på månen» spilles hovedkarakterene Mina og Dina av en mann og en kvinne, pappaen spilles av en dame og den kvinnelige læreren av en mann.

– Det ligger ikke en dypere mening bak rollefordelingen, men heller et ønske om å vise barn at i teaterverden kan alle være hvem som helst.

Samtalen er over og regissøren strider tilbake til sin viktige jobb, og et publikum hun mener fortjener det beste. Det kunne jeg ikke vært mer enig i og jeg håper hun oppnår målet sitt – å vise barn at kunst kan være kult!

Premiere: 23.9.22.

Spilleperiode: 23.9.–31.12. 2022. Lørdager kl. 15 og ukedager kl. 16.30

Pris: Barn kr. 115–230 / voksen kr. 185–370.

Alder: Fra 7 år

Det blåser på månen: Stykket er basert på en barnebok av Eric Linklater. Ny dramatisering av Kristofer Grønskag

Hildur Kristinsdóttir: Hun er regissør og skuespiller med utdannelse fra Akademiet for scenekunst. Hun står blant annet bak den kritikerroste teatertriologien «Klassikere for kids» (2012), de to første forestillingene i triologien ble nominert til Heddaprisen.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202210 TEATER DET BLÅSER PÅ MÅNEN
VENSTRE SIDE: Tvillingene Dina og Mina (Thomas Bipin Olsen og Reny M Gaassand Folgerø) sammen med regissør Hildur Kristinsdóttir. DENNE SIDE: Casimir Corvo (Svein Harry Schöttker-Hauge) mellom de ernergiske tvillingene Dina og Mina.

Når fantasi

blir virkelighet

Når skolehverdagen er vanskelig og vennene uteblir flykter Frida inn i egen fantasi. Der har hun mange venner og eventyrene venter på henne som perler på en snor. Det er ingen andre i klasserommet som deler Fridas fantastiske verden, men bestefar er helt lik Frida, eller er han det?

TEKST: Maria Aasebø Rønhovde FOTO: Tove K. Breistein Kristine Alida Grønsdal Netteland i rollen som Frøken Ulvserer og Benedicte Tennebekk i rollen som Frida Fryktløs. Teaterforestillingen er en norsk urpremiere, skrevet og regissert av Mats Johannessen. Premiere 6. oktober 2022 på Fyllingsdalen teater.
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202212 TEATER FRIDA FRYKTLØS

Den 6. oktober har Fyllingsdalen te ater premiere på teaterforestillingen «Frida Fryktløs», skrevet og regissert av Mats Johannessen.

– Jeg håper vi lager en fore stilling som barn og unge kan kjenne seg igjen i, som vil bety noe for dem.

Johannessen er opptatt av hvordan barn og unge har det i sin hverdag, spesielt ser han de som kjenner seg annerledes. Han er utdannet lærer, men jobber med barn og psykiatri mens han studerer til å bli Verne pleier. En meningsfull hverdag ifølge han selv. Nå har manusforfatteren tatt tematikken han brenner for til teaterscenen. Hovedkarakteren Frida kjenner på mye av det han er opptatt av; utenforskapet og følelsen av å være annerledes. Frida passer ikke inn på skolen, hun har problemer med å forstå det sosiale spillet og har ingen venner å lene seg på. Hun forsøker så godt hun kan å gjøre de riktige tingene, men det blir for vanskelig og dagdrømming blir Fridas flukt fra klasserommet.

– Ja, jeg kan vel kjenne meg igjen i Frida på et vis. Jeg kan selv huske at jeg kunne dagdrømme på skolen av og til. Det tror jeg mange barn kan kjenne seg igjen i.

For Frida Fryktløs vokser dagdrømmene seg større for hver dag, fantasien tar overhånd og karakterene fra Fridas drømmer blir virkelige. De blir hennes venner og lekekamerater i en vanskelig hverdag. For regissøren har det vært viktig å skape fantasifigurer som er tullete og rare. For eksempel ryktes det at dodraugen dukker opp, men Johannessen kan forsikre publikum om at dodraugen er full av fjomp og fjas. Det skal være et rom for alle i salen, han forsikrer oss om at det ikke er skummelt. Han har tatt klare valg i prosessen med tanke på tematikken og Fridas fantasi.

– Stykket har jo en litt tung tematikk, så det har vært viktig for meg å gjøre det morsomt og gøy, det skal være godt for barn og unge å sitte i salen.

En trygg voksenrolle i historien er Fridas bestefar, sammen har de en hel verden av eventyr mellom seg. De fantaserer og forteller og Frida kjenner en likhet til bestefar. Det hun ønsker seg aller mest i verden er å flykte fra skolen og bli med bestefar på reise, for han har de samme eventyrene i hodet som henne. Men bestefar har levd et helt liv, et liv som skal vise seg å inneholde voksenting - ting som Frida ikke forstår. Det blir kaos hos Frida, ingenting er som det pleier og virkeligheten banker hardt på døren. Nå må Frida jobbe helt på egen hånd, hun må bli Fryktløs i møte med egen hverdag og alle fantasifigurene hun har satt til liv.

– Jeg mener at vi ikke snakker nok om hvor vanskelig det er å være ungdom i dag. Alle de sosiale kodene og kravene ungdommene møter i hverdagen. Jeg håper stykket kan bidra til at barn og unge i salen føler seg sett.

Høsten 2021 ble forestillingen satt opp på Fyllingsdalen teater som en talentutviklingsproduksjon. Da var fokuset i større grad på prosessen og erfaringen som ligger i det å skape noe fra begynnelse til slutt. Johannessen er glad for å få muligheten til å jobbe videre med manus og for at flere barn og unge skal få se forestillingen.

– Når vi spilte forestillingen i høst var det mange ungdommer i salen som gav tilbakemel ding på at de kjente seg igjen i følelsene til Frida. Det betyr mye for meg, da kan vi kanskje bidra til at det blir lettere å snakke om tematikken etterpå.

Mats Johannessen ser frem mot premiere og gleder seg over å være regissør for mange store og små skuespillere. Det er ingen tvil om at han er en person som bryr seg om de han jobber sammen med, både på dagtid og på teateret. Så gjenstår det å se om Frida Fryktløs klarer å løse flokene i egen hverdag og beholde bestefar som sin aller beste venn.

Kan du få roboten SPIKE til å danse?

Programmering, LEGO®, vitenshow, og verdensrommet. Gå ikke glipp av høsten på VilVite.

Verdensromhelgen 24. - 25. september Møt en astronautkandidat, lag en luftrakett, opplev vitenshow og prøv programmering.

Høstferien uke 40 og 41 Lær hvordan du kan programmere med roboten SPIKE, bli med på kreativt verksted og bygg med LEGO ®

Aktive utfordringer utstillingen Om du vil klatre i klatreveggen, blåse store såpebobler, teste reaksjonen eller prøve deg i en virtuelle verden er hele utstillingen åpen for deg.

Se program og kjøp billett på vilvite.no Åpent tirs.– fred. kl. 9-15 og lørd. – søn. kl. 10-17.

Premiere: 6. oktober 2022. Spilleperiode: 6.10–30.10. Kl. 17.30 i ukedager og 12 i helgene. Aldersgrense: 6 år, men passer best for dem over 10 år.

Mats Johannessen (29) er utdannet pedagog 5.–10.trinn og studerer nå vernepleie. Ved siden av studiene jobber han i avlastningsbolig i kommunen. Han har jobbet på Fyllingsdalen teater siden han var 17 år. Først som lyd og lysmann, deretter har han vært skuespiller, regiassistent, inspisient og snekker. Etter hvert begynte han som instruktør på teaterskolen, hvor han fikk muligheten til å skrive manus og sette opp teaterstykker. Mats Johannessen har siden skrevet og regissert forestillinger for teaterets talentutviklingsprosjekter, som har ledet han videre til denne produksjonen. «Frida Fryktløs» er Johannessens første hovedproduksjon som regissør.

Høstens nyheter Foto: Thor
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 13
Brødreskift

Et liv med hest

Når man kommer hit, glemmer man verden utenfor.

Det er varmt, sola står høyt på himmelen og en flokk med sauer vandrer døsig rundt og spiser gress. På Øvre-Eide gård slippes to hester ut på beite, de har vært en del av sommerens gårdsleir for barn i alderen 7–12 år. På leiren får barna inn blikk i hvordan det er å drive en gård, de blir kjent med dyrene og får lære om arbeidet gjennom stell og fôring. I flere av aktivitetene står hest i fokus.

Lilly er favoritten min, sier Amanda (7) og peker på den ene hesten, en stor og snill fjording.

Helt siden hun var liten, har Amanda vært med mamma i stallen på Øvre-Eide gård i Eidsvåg. Mamma, Tone Holdhus Strand, jobber som gårds medarbeider og tilbringer mye tid med hestene.

Vi har fire gårdshester og plass til seks privathester på gården, forteller Tone.

Terapiridning

To ganger i uka året gjennom kommer det elever til Eidsvåg som har behov for å gjøre andre ting enn å sitte på skolebenken. Da er de med Tone rundt på tunet, de blir blant annet godt kjent med hestene i stallen.

Barn og ungdom lærer utrolig mye av å få kontakt med dyr. Tilknytningen mellom hest og menneske kan være helt magisk, forteller Tone.

Hun brenner for bruk av hest som terapi, både fysisk og psykisk.

Man kan faktisk få skrevet ut hest på blå resept hvis man for eksempel har vondt i hofte eller rygg, det kalles ridefysioterapi. At hesten har en til to grader høyere kroppstemperatur en oss mennesker, gir varme til skjelettet og muskulaturen, forklarer Tone.

Stort ansvar Amanda elsker å ri, hun tilbringer så mye tid kun kan i stallen, men før hun kan legge ut på ridetur er det mye som skal ordnes.

En vanlig dag i stallen krever rundt fem timer med arbeid, forteller Amanda.

De fem timene består av mange ulike oppgaver; hesten skal ut på beite, og båsen må rengjøres. Videre skal hesten visiteres, da sjekker man om hesten har det bra. I tillegg kommer oppgaver som stell, greing, forsyninger av rent vann og mat.

Men så er jo det egentlig hele essensen av det å drive med hest. Man skal roe ned og gjøre ting i rolig tempo, da har både du og hesten det bra, skyter mamma Tone inn.

Øvelse gjør mester Amanda har akkurat lært seg å trave. I dag skal hun få sitte på hesten uten sal for første gang, det er både skummelt og spennende.

En vanlig dag i stallen krever rundt fem timer med arbeid

Å drive med hest innebærer også at man lærer om sikkerhet og leie av hesten, i tillegg til selve ridingen, sier Tone.

Hun leier Hesten Lilly mens Amanda sitter oppå. Lilly vil aller helst bare spise gress, så det er ikke alltid like lett å få henne til å gjøre det man vil. De går rundt på gården slik at Amanda får øvd seg på å styre hesten selv. Ofte drar Amanda og mamma ut på rideturer i nærområdet, og noen ganger helt opp på byfjellene.

Det er ekstra gøy når hesten hører på beskjedene jeg gir, for eksempel når jeg klikker med tunga, da traver den. Men jeg må øve litt mer før jeg kan begynne med galopp, avslutter Amanda.

TEKST OG FOTO: Ingvild Constance Festervoll Melien
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202214 HEST SPESIAL HVERDAGEN I STALLEN
1 2

1: Båndet mellom dyr og mennesker kan være veldig sterkt. Hest blir ofte brukt i terapi og kan hjelpe mot både fysiske og psykiske utfordringer.

2: Amanda Holdhus Gote (7) er med mamma i stallen så ofte hun kan, hun elsker å ri.

3: Mamma Tone Holdhus Strand har ridd siden hun selv var 7 år. Nå jobber hun med hest hver dag og tilbringer mye tid i stallen. Amanda er ofte med.

4: Øvre-Eide Gård: På Øvre-Eide gård i Eidsvåg har de hester, sauer, kaniner, høns, katt og marsvin. Det arrangeres gårdsleir hver sommer og på høsten og våren kan man være med på hestekurs.

5: Hesten er et hovdyr som tradisjonelt sett har vært veldig viktig som arbeidskraft og transportmiddel. I dag brukes hester mer til ridning, i konkurranser og i terapi. Dette er hesten Lilly.

Bergen Rideklubb

Sletten Gård, Slettepollen, Blomsterdalen. ALDER: 6 år/shettis kurs 4 år. bergen-rideklubb.no

Epon Rideklubb  Unnelandsvegen 233, 5268 Haukeland. ALDER: Barnehagealder.  eponarideklubb.wordpress.com

Sætregården

Falkangervegen 235, 5108 Hordvik. ALDER: Fra 7 år. saetregaarden.no

Øvre-Eide Gård Hvor: Øvre-Eide 36, 5105 Eidsvåg i Åsane. ALDER: 7–12 år. ovre-eide.no

Frotveit Gård  Bontveitvegen 474, Bergen. ALDER: Fra 2 år. facebook.com/frotveitgard

Åsane Rideklubb Hvor: Hjortlandsvegen 119, Flaktveit. Alder: Alle. Nettsted: asanerk.no

Alvøen Rideklubb  Håkonshellaveien 21, Godvik. ALDER: Fra 7 år. rideklubben.no

Emijas Rideskole   Søre Fjellvegen 775, 5382 Skogsvåg. ALDER: Fra 6 år.  Nettside: emijasrideskole.no

Solbakken Gård   Bontveitvegen 501, Kalandseidet. Alder: 5–12 år. solbakkengaard.com

TTM Ryttersport  Dalstøvegen 86, Frekhaug.  ALDER: Knøttekurs 3–6 år, nybegynnerkurs etterfølger. ttm-ryttersport.webnode.page

Danielsen Hestesport Stall Henn, Hednemyrsegen 31, Kalandseidet. ALDER: Fra 3 år. yourvismawebsite.com/danielsen-hestesport

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 15 Sandviksboder 23-24 | museumvest.no Norges Fiskerimuseum Norges Fiskerimuseum – En familieopplevelse utenom det vanlige Lek, lær og utforsk hos oss Kom og utforsk våre sjøboder! > Utforsk spennende utstillinger > Lei en robåt > Lån miljøkajakker > Lær knuter og knoper > Ta en matbit i sjøkanten i kafé Bod 24
3 4 5

En gang hestejente

– alltid hestejente

S å lenge jeg kan huske, har jeg elsket hester. På 90-tallet, da de andre barna lekte med Barbie, Lego, Polly Pocket, Nintendo og biler, kunne jeg sitte i timevis og leke med My Little Pony-samlingen min. På Forum Video ved Lagunen, leide jeg alle filmene fra tv-serien jeg kunne finne, så drømte jeg meg bort i deres regnbuefargede verden. Jeg var grønn av misunnel se p å Megan, hun var det eneste mennesket i ponnienes verden som kunne snakke med- og ri p å de vakre dyrene. Å f å ri selv ble etter hvert mitt høyeste ønske, ifølge mine foreldre var dette noe jeg fortalte til alle som ville høre p å . En av lytterne var den unge jenten i kassen p å den lokale butikken vår på Smørås. Hun het Mona, og fortalte meg at hun hadde en veldig snill hest som het Rin-Tin i en stall p å Smør åsfjellet. Hvis jeg ville, kunne jeg f å komme og hilse p å Rin-Tin. Som sagt - s å gjort.

Jeg var ganske liten da, men jeg kan fremdeles huske at det å f å hilse p å Rin-Tin etter hvert ble det fineste jeg visste i livet. Selv om han ikke kunne snakke, var stor og brun og uten glitter, s å var han den vakreste My Little Pony’en i verden. Han hadde de snilleste øynene, og da han la den store myke mulen sin inntil kinnet mitt og pustet meg varmt i ansiktet, var jeg solgt. Verden hadde f ått en ny hestejente.

I årene som fulgte, var det å f å være i stallen p å Smør å sen det beste i hele verden. Jeg fikk hjelpe til med alle hestene, men i hovedsak fikk jeg ansvaret for shetlandsponnien Rosita. Hun var på min størrelse, veldig søt og snill og like sta som meg. Hun lærte meg fort at det å holde p å med hest i virkeligheten, var noe ganske annet

enn i filmene om My Little Pony. Det var nemlig hardt, tungt og ekstremt krevende.

Uansett om jeg hadde influensa, el ler om det var storm ute, s å var det tunge vannbøtter som skulle fylles og bæres, luftegårder og staller som skulle rengjøres. Det var utstyr som skulle pusses, og kraftfôr og høy som skulle lages og serveres mini mum 3 ganger om dagen. Hester har nemlig ekstremt liten magesekk og bør ikke spise for mye p å en gang. Shetlandsponnien Rosita skulle ha stellet sitt, uansett om regnet høljet ned eller om jeg burde lagt under dynen med omgangssyke. Hun skulle sjekkes for skader, s år og hevelser, og skulle børstes overalt. Når jeg børstet

henne under hovene, tråkket hun meg ofte p å tærne, de var bl å i ukevis. Jeg kan huske at jentene i gymgarderoben på skolen spurte meg om jeg hadde lakket tåneglene med blå neglelakk.

En annen del av hverdagen med hest var at jeg måtte lære hvordan jeg skulle trene hesten. Så selv om hverdagen min bestod av andre gjøremål som masse lekser, eller til og med bursdagsbesøk, s å måtte Rosita f å turen eller treningsøkten sin. Det var ikke s å lett som p å My Little Pony, det skjønte jeg ganske raskt. Ikke bare krevde det god balanse og styrke, som rytter m åtte jeg ogs å kunne multitaske. For en ting var å fokuse re p å hva jeg skulle gjøre, jeg måtte ogs å fokusere p å hva det store dyret gjorde til enhver tid. Når det sterkeste

instinktet til hesten var å flykte hvis noe var skummelt, så sier det seg selv at det ble en del knall og fall p å unge lovende Moen p å den tiden.

Etter hvert som tiden gikk, lærte jeg mer og mer om hest og ridning. Jeg fikk til og med min egen ponni til slutt - haflingeren Silva. Hun var en nydelig, bestemt og morsom jente. Vi fikk mange gode år sammen, før vi dessverre måtte selge henne. Min far ble nemlig alvorlig skadet i en ulykke, og da hadde vi hverken r åd eller tid til at jeg kunne holde p å med hest. Det var vondt og s årt for meg. Det er mye fra den tiden jeg ikke husker, men jeg kan huske den rare følelsen av å ikke helt vite hvem jeg var uten hest.

Jeg hadde jo aldri hatt lyst til noe annet enn å være i stallen. Jeg hadde spilt litt i korps og sunget litt, men det kunne ikke måle seg med gleden over å ri en lang tur uten sal i solskinnet, eller å ha ridd en hel sprangbane feilfritt. Heldigvis visste min kjære mamma r åd, selv om hun er redd for hester hadde hun sittet sammen med meg og lekt med My Little Pony i mange år. Hun hadde sett og hørt hvordan jeg laget stemmer og historier rundt de fargerike ponniene. Hun tenkte derfor at det å holde p å med teater kanskje kunne vært noe for meg, slik begynte jeg p å Fyllingsdalen Teater.

Det var tydeligvis ikke helt feil det heller, for nå sitter jeg her - utdannet skuespiller med jobb på Den Nationale Scene. Men selv om jeg ikke red eller var i stallen p å mange, mange år etter at vi måtte selge Silva, glemte jeg aldri min indre hestejente. Det var hun som lærte meg disiplin, det å jobbe hardt og å ta ansvar. Det var hun som lærte meg at når man faller, s å børster man av seg støvet, klapper hesten og setter seg opp igjen. Det var hun som lærte meg å ikke gi opp.

Da alt ble satt på pause i 2020 tok jeg mot til meg og begynte på et ridekurs igjen. Da oppdaget jeg at det å være med disse vakre dyrene gir meg en helt spesiell ro i sjelen, en ro jeg vanligvis kun får når jeg spiller forestilling - en slags komplett tilstedeværelse og konsentrasjon basert på respekt og forståelse. Selv om det var mange år siden sist, og jeg var litt engstelig i starten (og ble veldig støl!) føltes det likevel som om jeg fikk en del av meg selv tilbake. En del som jeg ikke visste at hadde vært borte. En gang hestejente - alltid hestejente, antar jeg. Så heia alle hestejenter!

Når jeg børstet henne under hovene, tråkket hun meg ofte på tærne, de var blå i ukevis
TEKST: Lykke Kristine Moen FOTO: Privat 1: Lykke Kristine Moen fant tidlig kjærligheten til hest, her fra ridetur i 1995. 2: Hun fant veien tilbake til stallen da koronapandemien kom i 2020, det er hun glad for i dag.
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202216 HEST SPESIAL EN FØLGESVENN GJENNOM LIVET
1 2

1: Leonora Jonsson (9) og Sebastian S. Pedersen (9) sammen med den 19 år gamle shetlandsponnien Lapolina.

2: Sebastian syns det er gøy å ri på Lapolina.

3: Shetlandsponnien får stell av Sebastian.

4: Det er mye som skal gjøres før Leonora og Lapolina kan ri ut på tur.

5: Barn i Byens juniorreportere på besøk hos Sebastian, Leonora og Lapolina i stallen.

Min hobby – hest

En sommerdag i august dro vi ut på oppdrag for Barn i byen. Vi skulle intervjue Sebastian og Leonora som bor på Askøy, sammen deler de en matglad og kosete hobby.

Kan dere si noen fakta om dere selv og ponnien deres?

SEBASTIAN: Jeg heter Sebastian S. Pedersen og er 9 år gammel. Jeg bor sammen med Mamma, Pappa, en storesøster og en storebror på Askøy utenfor Bergen. Sammen med Leonora har jeg Ponnien Lapolina, hun er en 19 år gammel stor shetlandsponni som er født i Sverige. Hun ble solgt til Norge som liten og har vært brukt som travponni i sine yngre dager. Hun ELSKER mat, jeg tror ikke hun noensinne vil kjenne seg mett.

LEONORA: Jeg heter Leonora Jonsson og jeg er 9 år gammel. Jeg bor på Askøy sammen med pappa Ørjan, mamma Ann-Sofie og lillesøster Sofia (6 år). Jeg går på Erdal barneskole i klasse 4B. Jeg er interessert i hester, dansing, synging, klatring og venner.

Lapolina er en 19 år gammel shetlandsponni som er importert fra Sverige. Hun elsker mat, og da spesielt gulerøtter og epler. Så er hun også veldig glad i kos.

Hvordan kom dere frem til å kjøpe en ponni?

SEBASTIAN OG LEONORA: Vi begynte som heste passere på Lappis, som vi kaller henne, så skulle hun selges og da bestemte mammaene våres seg for å kjøpe henne. Vi likte henne så godt, hun er snill, grei, og en perfekt begynnerponni.

Hva var bakgrunnen?

LEONORA: Vi var veldig glade i Lapolina, og så ville vi ikke begynne å lete etter en ny ponni igjen. Både mamma og Sebastians mamma har ridd og drevet med hester hele livet, så de vet hvordan man passer en hest.

SEBASTIAN: Mammaene våre er gamle hestejenter. De møttes på en tur under korona, og da kom det frem at de begge savnet stallen, hestejentene var fortsatt en del av dem. Da begynte vi å dra til en stall sammen med Leonora og mammaen hennes. Der var det to små ponnier, og jeg fikk låne en av dem. Så kom mamma over en annonse på Finn, Lappis trengte en hestepasser, så da begynte vi å passe henne noen dager i uken. Til slutt kjøpte vi henne.

Hvordan er det å ha hest som hobby?

SEBASTIAN: Det er veldig gøy. Stallen er kjempefin, vi har ridebane, og fine steder å ri på tur. Jeg spiller fotball også, så det er veldig bra at vi er to som deler på Lappis. Mamma tar henne noen dager uten meg også, da blir det ikke blir for mye for meg på en dag, samt at det passer med jobben til mamma og pappa.

LEONORA: Det er gøy og koselig, jeg elsker å galoppere og hoppe.

Hvor mye tid bruker dere i uken?

SEBASTIAN OG LEONORA: Vi deler som oftest uken i to mellom oss, vi velger de dagene som passer best, så det varierer litt. Det blir halve uken på hver.

Hvor lang tid bruker dere i stallen?

Leonora og Sebastian: Det går fort noen timer, ca. 2-3 timer hver gang.

Hva gjør dere om dere skal bort i feriene?

SEBASTIAN OG LEONORA: Vi har ikke ferie på samme tid, så da kan vi hjelpe hverandre. Sebas tian og hans mamma passer på Lapolina når vi er på ferie, og så passer vi henne når de er på ferie.

Beskriv en vanlig dag i stallen

LEONORA: Når vi kommer i stallen så henter jeg Lapolina fra luftegården, så børster og steller jeg henne. Mamma møkker og fikser maten. Så tar vi på salen og hodelaget, og rir. Noen ganger rir vi på tur, og noen ganger rir vi på banen.

SEBASTIAN: Når meg og mamma kommer til stallen, henter jeg Lappis i luftegården. Jeg steller henne og gjør henne klar til riding. Mamma møkker båsen og jeg møkker luftegården. Sammen lager vi klar mat for resten av dagen, samt neste dag. Så rir vi ut, enten rir jeg på banen eller så rir vi på tur. Det er kjempegøy å galoppere på tur og jeg liker å hoppe hinder med henne.

Har dere noen mål eller drømmer med hest for framtiden?

SEBASTIAN: Jeg har lyst til å starte med ridestevner, drømmen er å bli verdensmester i sprangridning. Meg og Lappis har vært på sprangtrening på Stend, det var kjempegøy og lærerikt, jeg gleder meg til neste sprangtime.

LEONORA: Jeg vil konkurrere i sprang og dressur. Og så vil jeg vinne sånn at jeg får 1.plass-sløyfen.

Er det mange i klassen som vil komme og besøke hesten?

LEONORA: Ja, det er veldig mange som vil komme i stallen og hilse på Lapolina.

SEBASTIAN: Det er mest jentene, men jeg har hatt med meg noen kompiser.

Takk for at vi fikk komme på besøk!

Molly og Moa

TEKST OG BILDER: Molly og Moa, Barn i Byen Junior
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 17 HEST SPESIAL BARN I BYEN JUNIOR PÅ STALLBESØK
2 1 43 5

Kjepphestdronningen

Det er søndag, og jeg skal på besøk. Som reven i Hakkebakkeskogen er jeg veldig spent på akkurat dette besøket, jeg har en anelse om at det kommer til å bli noe helt for seg selv.

godt innpakket i regntøy og paraply. I døråpningen til stallen sitter Marlen Wollf og venter med et smil. En dame jeg senere skal forstå at er en ekte ildsjel, en som står med åpne armer og baner vei for en fl okk med jenter.

En helt spesiell hest

I stallen er det barn og ungdommer i alderen 6-15 år, de treffes her en gang i uken til organisert trening, mange av dem er her oftere. Jeg treffer blikket til en av dem. Hun har blomstrete genser og lys hestehale, i hånden holder hun en hest. Men ikke en slik hest man vanligvis fi nner i en stall, denne hesten er laget av mykt pelsstoff og en rundt trestokk. Den har glitrende øyne og kan løftes med en hånd. Det er med spente steg jeg stiger lenger inn i stallen, i dag skal jeg nemlig få være med Bergen Nord Kjepphestklubb på trening.

En klubb som betyr mye

Etter kort tid i stallen kjenner jeg på en lun og varm stemning, jeg føler meg velkommen. På betonggulvet sitter tre av jentene, de hører på musikk og gjør klar kjepphestene sine til dagens trening. I inngangen til stallen kommer jeg i prat med en av pappaene som akkurat har avlevert datteren sin. Han forteller meg at hun i to år har holdt på med kjepphest alene, hun har fl ere ulike kjepphester og har trent i hagen for seg selv. Han lyser opp når han snakker om kjepphestklubben på Hordvik. Jeg forstår at denne klubben betyr mye for både han

og datteren, jeg kjenner at denne søndagen vil gjøre større inntrykk enn ventet, det kjennes fint. Mens vi prater kaster han stolte blikk mot henne, hun som står der med kjepphesten i hånden og prater med lagvenninnene. De bestemmer seg for dagens hodelag* og dekken** til kjepphestene sine. Å ha noen å dele dette med er godt, det er tydelig. Pappaen i døråpningen kan ikke få roset kjepphesttrener Marlen Wollf nok.

Det er helt fantastisk det hun har fått til her. Fra å drive med kjepphest litt i skjul, har jenten vår nå noen å dele interessen sin med. Marlen er virkelig kjepphestdronningen!

Et ønske om å dele videre Klokken slår tolv og dronningen samler engasjert troppen sin til informasjon om dagens økt. Ord som dressur, hopp, galoppsteg og stuss flyr gjennom luften. Jentene står lydhøre og følger med, jeg ser ut på regnet, ingen sier noe på at de om få minutter skal ut å trene i pøsregn.

Da kan dere gå til ridebanen, hvilken side av veien skal vi gå på? Husk å gi håndsignal når dere krysser veien, slik dere ville gjort på hesteryggen.

Det er tydelig at Wollf har mye kunnskap om hest, og et ønske om å dele den videre med unge spirer. På vei til ridebanen får jeg en innføring i hva hun syns er så fl ott med kjepphest som treningsform.

En ekte ildsjel Vel fremme venter en rød stall på venstre side av veien, jeg parkerer bilen og beveger meg ut i regnet, TEKST: Maria Aasebø Rønhovde FOTO: Atle Kårstad 1: En flokk med kjepphester og jenter er klar for dagens trening i Hordvik. 2: Trener, initiativtaker og kjepphestdronning Marlen Wollf. 3: Emilie Hagenes (15) hopper brilliant over hinderet. 4: Jentene trener på koreografi til juleshow.
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202218
HEST SPESIAL KJEPPHEST
1 2

Hun forteller at det begynte som en mental og fysisk trening for en av døtrene. Hun skulle øve på noe hun syns var vanskelig på stor hest, og Wollf fikk øynene opp for verdien av å benytte kjepphest som læringsform. Med kjepphest som verktøy kunne datteren lære seg banen, bokstaver, vendinger og lignende uten å måtte styre en stor hest i tillegg. Å hoppe hinder med kjepphest gir også en helt egen nærhet til øvelsen. Jentene kjenner fysikken på egen kropp og kan lettere ta hensyn til hesten når den skal geleides gjennom hinder og dressur.

Det er mindre sjanse for å pushe hesten inn i ubehagelige øvelser om man har kjent dem selv på kroppen, å lære jentene om hestevelferd er en hjertesak for meg.

Barbente tær og våte dammer

Vi er på plass på ridebanen, regnjakkene er på, de fleste jentene har i tillegg joggesko og tights. Et par av jentene er barbeinte. De kan fortelle meg at de har bedre kontroll og bevegelse uten sko på bena. På den gruslagte banen, med små vannpytter her og der, galopperer jentene i oppvarming før de stiller opp og er klar for første øvelse.

Gå sideførende forbi hverandre på ett og tilbake igjen hit. Skråstill hesten, så bort til bokstaven F, kryss hverandre der og forlenget steg tilbake hit.

Beskjeden er tydelig og med faglig innhold, alle jentene ser ut til å forstå nøyaktig hva treneren ønsker. Som synkronsvømmere galopperer de i system, på kryss og tvers, rak i ryggen og med konsentrerte blikk. Jeg lar meg begeistre, de er virkelig dyktige! Etter endt sekvens spør en av jentene om de kan gjøre det igjen. Det er selvsagt velkomment.

Hestestell

Mens jentene fortsetter å øve kan Wollf fortelle meg at mange av jentene har egen hest, eller går på rideskole. Ridetreningen er gjerne en time i uken, mens kjepphesten er tilgjengelig hele tiden. Stallen på Hordvik har derfor blitt en møteplass for mange av jentene. De har egen stallplass til kjepphestene hvor de har oppgaver som rengjø ring, fôring og stell. Marlen Wollf legger til rette for at jentene skal ha litt å gjøre når de kommer til stallen og kjepphesten sin.

Når jeg gjør rent hos hestene pleier jeg å hive inn litt møkk i båsen til kjepphestene, så tar jeg bort fôret og høyet jentene har plassert ut. Når de kommer tilbake neste gang må de gjøre rent, finne høy og fôr, på denne måten lærer de også noe om hestestell.

Høye hinder

Så er det tid for hinder. Alle jentene hjelper til, de setter opp tre baner med ulik høyde på hindrene. Jentene begynner å hoppe og jeg begynner å måpe. Dette er fantastisk! For en prestasjon! På bløt grus i regnvær, galopperende på en kjepphest svever jentene som grasiøse gaseller over meget høye hinder. Og hinderet blir stadig høyere. Jeg lurer på om dette går bra? Med et smil om munnen i rask galopp lyder det tilbake.

JA! Jeg har hoppet en meter og femten!

Jeg er frelst! Det er ikke annet å gjøre enn å forsøke å formidle videre at kjepphest er en idrett.

Her får jentene både fysisk trening, samhold, mestring og

teoretisk kunnskap. De er engasjerte, dedikerte og dyktige. Sammen har de en felles drøm; Oslo Horseshow og NM i Kjepphest i oktober. Jeg håper de klarer å samle inn nok midler til å dra over fjellet, møte andre med samme interesse og få vise hvor gode de er! Med en nyoppstartet klubb, hvor all deltakelse er gratis, er de avhengig av hjelp utenfra.

En vending

Plutselig står to av jentene ved siden av meg Vi vil helst ikke være med i avisen. Du skjønner, vi leser Barn i Byen høyt på skolen og vi er redde for å få kommentarer.

*Hodelag – den delen av seletøyet som hesten har over hodet. **Dekken – er tilpasset ryggen til hesten og har det formålet å holde hesten varm, tørr og ren.
3 4

Slik lager du din egen kjepphest

DU TRENGER:

• 1 sokk per hest, her kan alle sokker benyttes.

• Garn, tyll eller annet materiale til man.

• Filt /stoff til ører, øyne og nese (horn til enhjørning).

• Bånd eller tau til seletøy.

• Vatt til stuffing.

• Rundstokk ca. 80 cm.

• Saks, nål, tråd eller heklenål.

• Limpistol (varmt lim).

• Knapper til øyne og eventuelt annen pynt.

1. Sokk og vatt: Fyll sokken med vatt fra tuppen til hælen.

Jeg ser på to jenter som nettopp har gjort merkverdige prestasjoner over hinderet. Men sammen med resten av flokken har de dessverre fått kjenne på negative kommentarer rundt det å drive med kjepphest. Jeg skjønner nå hvorfor den ene pappaen omtalte Marlen Wollf som Kjepphestdron ningen. For slik dronningen av bikuben beskytter flokken sin, slik står hun opp for disse jentene. Jeg kan ikke annet enn å lytte bekreftende og love å bli en forkjemper jeg også.

Det er rom til flere

Treningen er over. Skal vi tro engasjementet har det vært gøy både for små og store. Etter endt trening blir noen av jentene værende igjen i enden av ridebanen. Der har det samlet seg masse vann til en diger sølepytt, og midt i dammen hopper det en flokk med ryttere og kjepphester. De har satt opp hinder og har helt tydelig enda mer å gi. Med latter og hvin viser de gleden og samholdet i laget. Jeg ser på klokken, det er to og en halv time siden vi begynte treningen. Det er ingen tvil om at disse utøverne er på riktig plass. Fra å være ensomme ryttere i hver sin hage, er de nå et lag som heier hverandre frem i sporten de elsker. Jeg gleder meg til å følge dronningen og jentene videre på reisen. Og skulle det finnes flere ensomme ryttere der ute? Så er det bare å ta kontakt, i stallen er det rom til flere.

Bergen Nord Kjepphest klubb

HVOR: Hordvikvegen 116

FOR ALLE / GRATIS

KONTAKT: Trener Marlen Wollf facebook.com/groups/301089125457101

Bergen Hobby Horse Club

HVOR: Sentrum

ALDER: 6 16 år.

NÅR: Fredager kl.16.30–18.30

PRIS: Gratis.

KONTAKT: finn.no/bap/forsale/ ad.html?finnkode=233508461

Sangstund og kjepphestverksted

I høstferien kan du besøke Nina og Edvard Griegs villa for en koselig stund med sang og fortellinger. Visste du at Edvard Grieg skrev melodien til «Fola,

2. Rundstokk: Putt inni rundstokken og fyll på med vatt til hele sokken er full.

3. Garn/tråd: Knyt ønsket tråd nederst på sokken og surr rundt slik at du får en fin avslutning.

dinosaur kan du klippe dem i stoff og sy dem fast. Du kan lage den akkurat slik du vil!

HVOR:

ALDER:

4. Limpistol: Form hestehodet og rundstokken slik at hestehodet peker rett frem, ca. 90 graders vinkel. Lim så fast enden av sokken til stokken og avslutt tråden slik at hele enden på sokken skjules. Lim fast. Husk at limpistolen blir veldig varm!

6. Øyne: Finn frem ønskede øyne av knapper, korker eller lignende og lim dem på. Du kan også klippe ut øyne i stoff og sy eller lime dem fast.

5. Man til hesten: Benytt garn, tråd, tyll eller filt. Klipp deg ønsket lenge fra garn og fest med heklenål eller synål, eller fest remser med tyll med heklenål. Knyter du tyllremsene til sløyfer vil manen stå høyere opp. Vil du ha trekanter som en

7. Nesebor og ører: Klipp ut to små rundinger til nesebor og to trekanter til ører. Lim eller sy fast.

8. Hale: På enden av rundstokken kan du lime eller knyte fast tråd, tyll eller stoff til hale.

9. Tau eller bånd: fest på om ønskelig som seletøy til kjepphesten.

10. Enhjørningshorn: Klipp ut en firkant, rull den til en sylinder og sy eller lim fast. Klipp av overflødig stoff og pynt med sløyfebånd. Sy eller lim fast til hestehodet.

5: I stallen på Hordvik har kjepphestene en egen bås. 6: Siri Aurora Syvertsen-Wollf (10) hopper hinder i regnet med lillesøster Ella Margrethe Sivertsen-Wollf (6) på ryggen.
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202220
HEST SPESIAL KJEPPHEST
fola Blakken»? På Troldhaugen kan du i tillegg til å synge om Blakken, lage din helt egen hest, en kjepphest! SANGSTUND: Kl.12–12.45. Voksen kr. 150,(barn gratis i følge med betalende voksen. Billetter på TicketCo) ÅPENT KJEPPHEST-VERKSTED: Kl.12–16 (Dropp-in, forutsett at ledig plass) NÅR: 11.–14. oktober
Troldhaugen
Fra 4 år 5 6

Vi har laget noen spørsmål om noen fra temaene vi har skrevet om i denne utgaven av Barn i Byen. Noen av svarene finner du i avisen, mens andre må du finne frem til selv. Kanskje du kan få hjelp av en voksen?

Spørsmålene finner du også på nettsiden vår; barnibyen.no. Der finner du også svarene.

1: «Å ri en kjepphest» har også en annen betydning enn det opplagte. Vet du hva?

2: Hva er forskjellen på trav og galopp?

3: Hvilken hesterase regnes som norges nasjonalhest?

4: Hva er en kusk?

5: Er ponni egentlig en hest?

6: Hva er forskjellen på ballett og samtidsdans?

7: Bruker man racket eller padleåre i idretten «padel»

8: Kan man spise smørsopp?

9: Kan hester danse?

10: Hvem er hovedpersonene i DNS sin nye familieforestilling, «Det blåser på månen?

11: Reiser de virkelig til månen i denne forestillingen?

12: Hvor kan du møte Dodraugen i høst?

13: Hva er popping?

14: Hva må du gjøre når du har stalltjeneste?

15: Hvor mange steder kan du spille padel i Bergen?

En eventyrlig teateropplevelse full av fantasifulle karakterer, scenemagi og rampestreker. Anbefalt fra 7 år.

Premiere på Store Scene 23. september.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 21 BARNAS DNS BARNAS DNSDET BLÅSER PÅ MÅNEN dns.no | 55 60 70 80Høstens store familieforestilling
© Shutterstock

1000 skjermer

Hallaisiken er en duo bestående av musikerne Kristine Bjånes og Elin Hestenes. Duoen lager musikk for barn, med en blanding av tull og alvor tar de opp tema som berører barns følelsesreiser fra liten til stor. I til legg til at musikken skal være gøy, ønsker artistene også at sangene kan bidra til å hjelpe barn med å uttrykke sine tanker og opplevelser. Bjånes og Hestenes ønsker i den anledning også å gi av seg selv. Et eksempel på dette er tittelsporet «1000 skjermer», det handler om ADHD, som Elin i bandet har. Denne sangen utforsker hvor mye positivt det er med å ha ADHD, og ikke minst hvor frustrerende det kan være. 30. September kommer duoen ut med sin splitter nye plate «1000 skjermer».

Datoer å merke seg:

Fredag 19. august: Slipp av singelen «Dykkermaske»

Fredag 09. september: Slipp av tittelsporet «1000 skjermer», som åpningsnummer på Kulturnatt 2022.

Fredag 30. september: Slipp av hele platen. Lørdag 01. oktober: Releasekonsert, kulturhuset i Bergen.

De nominerte er

Bergen kommune er en av ti kulturaktører som er nominert til NPU prisen 2022, blant de nominerte er Bergen den eneste kommunen på listen. NPU står for norsk publikumsutvikling og prisen deles ut i følgende kategorier; utvider, forsterker, fornyer og øker.

Norsk publikumsutvikling er et nasjonalt kunnskapsnettverk som jobber for å styrke kunsten og kulturens posisjon i samfunnet. De jobber for å nå spesifikke mål som kvalitet, representasjon og bærekraft.

Bergen kommune er nominert til NPU prisen for sitt langsiktige arbeid med publikumsutvikling, mangfold og inkludering. Som den første og eneste kommunen i landet har Bergen utarbeidet en egen plan for mang fold og inkludering. Kommunen har blant annet etablert et barnefamilie panel for å undersøke lokale aktiviteter i de ulike bydelene. Prisutdelingen finner sted på Kulturhuset i Oslo 26. september.

NPU prisen 2022 HVOR: Kulturhuset i Oslo (Youngs gate 6) 26.09.22 kl.17–19.

ALLE NOMINERTE: Bergen kommune, Det Nye Teater, Hålogaland Teater, K-U-K, Kilden Teater og Konserthus, Mela, Moss Kulturhus, Musea Viti,

Bergen Assembly – en gåtefull form

Bergen Assembly er en fleksibel modell for kunstproduksjon, hvert tredje år har de arrangement i Bergen sentrum. Denne høsten kan du oppleve «Yasmine og Heptaedrets syv sider». Yasmine søker etter en gåtefull form – en syvsidet, tredemensjonal figur kalt Heptaederet. Hver søndag fra 18.9.–6.11. kan du bli med på ulike verksteder på ulike kulturinstitusjoner i sentrum. De syv søndagene tar for seg hver sin rollefigur fra den gåtefulle formen; Professoren, Lurendreieren, Mopedisten, Sannsigeren, en Akrobater, Kullmannen og Turisten. Verkstedene gjenspeiler rollefigurene og inneholder blant annet kulltegning, laging av postkort og historie fortelling.

Gratis og åpent for alle! Eget program i høstferien. Se mer på nettsiden; bergenassembly.no og i Barn i Byens kalender.

Foto: Anne Lise Norheim Duoen Hallaisiken består av Elin Hestenes og Kristine Bjånes. De stod bak låten «Vi e Bergen», som kom ut for et par år siden.
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202222
Oslo World og Tigerstadsteateret. MER INFORMASJON: norskpublikumsutvikling.no ”Jaaa! Mitt eget kort! Husker du gleden over ditt første bankkort? Friheten du opplevde? Alle barn over 7 år kan få sitt eget Visa Electron 7+. Og det er superenkelt å bestille! Les mer på spv.no Sammen gjør vi det bedre.

Kjære elev

Du har kanskje en splitter ny sekk, spissede bly anter og viskelær som lukter kirsebær eller Cola. Du vet at læreren din heter Jonas, han med gitaren og det bustete skjegget. Men hvor var doen igjen? Hvem sitter jeg med? Vil de legge merke til min nye TY-bamse, den fargerike enhjørningen som dingler på sekken når jeg går?

Du har kanskje flyttet og begynt på en helt ny skole, der du ikke kjenner noen. Magen føles som en tørketrommel, der ting velter tungt rundt og rundt når du tenker på første skoledag. Vil de like meg? Er jeg bra nok? Vil noen bli venn med meg?

Kanskje skal du begynne på ungdomsskolen, det store spranget med masse nytt og spennende. Hormonene bobler rundt om i kroppen, ja de gjør det. Du veksler mellom å tvile på deg selv til å føle at du eier verden. Foreldrene dine er sykt irriterende og skjønner ingenting. I tillegg gjør de alt for å kleine deg ut, og du kjenner nesten daglig på en uro som presser innenfra. Vennskap er ofte vanskelig og det blir stadig vekk drama, men du vil heldigvis oppleve forelskelse, og uheldigvis knust hjerte helvete. Kanskje du i tillegg lurer på om du liker gutter eller jenter.

Nå skal du få vite en hemmelighet; jeg kommer til å møte deg på skoleplassen, like spent og med like mange sommerfugler. Kjolen min

er nystrøket, og jeg er litt rød i kinnene. Hvordan blir det i år? Jeg har memorert navn mot bilde og jeg gleder meg til å bli kjent med deg, min nye elev. Hvem er du? Er opplegget mitt godt nok, og vil jeg bidra til at du vokser som menneske? For det er viktig. Jeg er læreren din.

Jeg gjorde saker som jentene med sløyfebånd aldri ville funnet på

Jeg husker min første skoledag, ja for jeg var også barn en gang. Jeg var snauklipt, hadde lyse bukser, blå jakke og et bredt glis. I alle fall på bildet. Det var samlingsstund med frøken, Elisabeth, en mørk håret vennlig dame. I samlingsstunden betraktet jeg alle rundt meg, han lille stille, tvillingene som var sjarmerende men ganske bråkete, og de søte jentene med sløyfebånd og foldeskjørt. De var fortryllende vakre med forsiktige smil og eleganse. Det var første gang jeg tenkte at jeg var jente, men

ikke helt som dem. I gaten betalte jeg blodpris for å få være med gutta i «cowboy og indianer». 5 hele kroner gangen. Fordi jeg var jente. Jeg skrudde på sykkel og bil med min far, klatret og lekte nesten utelukkende med Lego. I samtlige skoleforestillinger hadde jeg gutteroller, jeg ble til og med castet til å spille hovedrollen i Oliver Twist. Jeg husker at min bestevenninne og jeg kunne trampe truende med foten på skoleplassen og guttene skvatt unna som redde lemurer, og jeg kom til rektor flere ganger. Første gangen hadde jeg sparket ball i gangen, så en glasskuppel knuste. Den dagen lærte jeg hva ordet uerstattelig betyr. Jeg kastet en liten gutt i containeren fordi han kalte meg amøbe, og jeg forfalsket min mors underskrift for å skulke. Armer og bein. Jeg gjorde saker som jentene med sløyfebånd aldri ville funnet på.

Så, kjære elev. Jeg vil så gjerne at du vet at du er bra nok som du er, og at jentene med sløyfebånd og de frekke guttene er like usikre innerst inne. At du kan være jente og gutt på så uendelig mange måter og at du ikke trenger å definere hvem du er, for vi blir den vi blir med tiden, sammen med andre, alene, gjennom bøker, på skolen, borte fra foreldre sammen med dem, på SFO og med venner. Men om du allerede vet det og ønsker å dele dette, er det også fint. Du er et menneske i verden, det er mer enn nok – og du er min elev.

TEKST: Solveig Wivestad ILLUSTRASJON: Nhu Diep
SKRÅBLIKK OM Å BEGYNNE PÅ SKOLEN

Barnas kulturhus – Familieprogram

Lørdag 27. august

Lørdag 3. september

13-13.45 FORESTILLING

Jubelblues: Har du noen gang fått kjøpedilla, møtt en rotekonge, eller vært forelsket uten å vite om det? Bli med på en oppstemt og inkluderende bluesreise. Good Time Charlie – Arle Hjelmeland, Steinar Karlsen, Einar Olsson og Morten Skage. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Sommerfugler: Silkepapir, tekstil og ståltråd blir til fargerike sommerfugler. Kwestan Jamal Bawan. Fra 3 år. Hjem i en skoeske: Vi forandrer en skoeske til et bitte lite hjem! Arki`barn. Fra 4 år. Prikken over i’en: Fargerik transfer-folie fornyer og tilfører malte keramiske fliser det lille ekstra. Flisene brennes i keramikkovn der folien smeltes inn og nye bilder skapes. Marie Braathen. Fra 3 år.

Lørdag 22. oktober

13-13.45 FORESTILLING

LYDrøre: Bli med på jakten etter de fineste rytmene, melodiene og lydene. Ta gjerne med noe hjemmefra som lager lyd. Per Jørgensen, Frank Jakobsen, Nils Are Drønen. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Sommerfugler: Silkepapir, tekstil og ståltråd blir til fargerike sommerfugler. Kwestan Jamal Bawan. Fra 3 år.

Kreativt danseverksted: Vi utforsker speiling og hvordan vi kan bevege oss som marionetter. Vi danser også til sangen «Hjertevals» fra MoonMades forestilling om Den lille prinsen. Ina Terese Hogstad. Fra 3 år. Prikken over i’en: Fargerik transfer-folie fornyer og tilfører malte keramiske fliser det lille ekstra. Flisene brennes i keramikkovn der folien smeltes inn og nye bilder skapes. Shadi Doroudian. Fra 3 år.

Lørdag 29. oktober

13-13.45 FORESTILLING

Eplehagen: Flamingoene danser og trollemor leter, skal hun synge hva alle trollene heter? Barna får bli med på en reise fra gresset på bakken til eplene i toppen av trærne – og alt som gjemmer seg i mellom. En varm, musi kalsk og spennende forestilling for de aller minste. Maria Aasebø Rønhovde. Fra 1 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Sommerfugler: Silkepapir, tekstil og ståltråd blir til fargerike sommerfugler. Kwestan Jamal Bawan. Fra 3 år.

Pappete-papir-pop-up-verden: Inspirert av bøker med klaffer har vi laget en liten verden der de minste barna kan krype rundt og utforske. Mia Øquist. Fra 1 år.

Månen: Lekeinstallasjon av Bang Jeon Lee. Uten formidler. Fra 1 år.

Lørdag 5. november

13-13.45 FORESTILLING

13-13.45 FORESTILLING

Tres Musicos: Bli med inn i en verden av latinamerikanske rytmer og stilarter. Møt flekkete kyr, dansende isbjørner, havfruer, brunkrabber, esel, fårikål, varm sjokolade, karibiske krokodiller og reinsdyr. Ole Andre Farstad, Hades Hernández og Alejandro Huidobro Goya. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Boss- og boblegjengen ser etter et hjem: Lag en dukke og bli med inn i historien der boss- og boblegjengen har gått seg bort i jungelen. Mona Tahani. Fra 3 år.

Imaginarium: Monotrykk på laminerte plater. Tema: Verdensrommet. Marta Rostecka. Fra 3 år.

Minitegneserier: Vi lager minitegneserier med skumle monstre og fantastiske skapnin ger. Espen Terjesen. Fra 3 år.

Rød nese: En ordløs musikalsk forestilling for de minste. Ingredienser: jakten på en rød nese, noen spennende kofferter med overraskelser i, små sirkusnumre og lek med musikk og kropp. Krabatene – Irene Ahnéll. Fra 1 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Pappete-papir-pop-up-verden: Inspirert av bøker med klaffer har vi laget en liten verden der de minste barna kan krype rundt. Her kan de dra, henge opp, finne, tape, krølle, rive, putte opp i, stable og utforske. Mia Øquist. Fra 1 år.

Imaginarium: Kollografi. Barna lager egne trykkplater og trykker på fargerike ark. Tema: Slott. Marta Rostecka. Fra 3 år.

Månen: Lekeinstallasjon av Bang Jeon Lee. Uten formidler. Fra 1 år.

Lørdag 26. november

FORESTILLING

13-13.45

365 Pingvinar: Den lille familien får levert en pakke på døren. Pakken inneholder en le vende pingvin. Dagen etter skjer det samme igjen, og dette gjentar seg hver eneste dag i et helt år. Hvordan skal familien håndtere kaoset som oppstår når pingvinene begynner å hope seg opp – og hvor kommer de egentlig fra? Open Window Theatre – Dominika Minkacz-Sira. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Trommesirkel: Vestafrikanske rytmer med tromming, sang og dans. Abu Adonaba. Fra 3 år.

Imaginarium: Monotrykk på gelli-plater. Tema: Mine fantastiske bokstaver. Fra 3 år. Klakx: Byggesett med mange muligheter. Av Stefan Gustin. Uten formidler. Fra 3 år.

Lørdag 3. desember

13-13.45 FORESTILLING

13.45-16 VERKSTEDER

Skulpturverksted: Tvinne, snurre, surre. Hvilke former kan vi lage med papirtråd? Kanyavee Smestad. Fra 3 år.

Trommesirkel: Vestafrikanske rytmer med tromming, sang og dans. Abu Adonaba. Fra 3 år.

Boss- og boblegjengen ser etter et hjem: Lag en dukke og bli med inn i historien der boss- og boblegjengen har gått seg bort i jungelen. Mona Tahani. Fra 3 år.

13-13.45 FORESTILLING

Teskjekjerringas jul: Kom i julestemning med denne koselige forestillingen basert på Alf Prøysens fortellinger. Her møter vi ikke bare kjerringa sjøl, men også mannen hennes, fru Lykkefryd, Kari i Lia og snekker Andersen. Lys Levende Adele. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Teskjekjerringverksted: Lag din egen lille kjerring av en teskje og kle henne opp med skaut og forkle. Adele Lærum Duus. Fra 3 år.

Hjemligheter: Se for deg et bofellesskap med boliger som vokser oppover i høyden som et tre, der mennesker, dyr, ting og natur lever sammen. Installasjonsverksted med Kunstpi lotene – Annette og André Marandon. Fra 3 år. Skulpturverksted: Tvinne, snurre, surre. Hvilke former kan vi lage med papirtråd? Kanyavee Smestad. Fra 3 år.

13-13.45 FORESTILLING

Teskjekjerringas jul: Kom i julestemning med denne koselige forestillingen basert på Alf Prøysens fortellinger. Her møter vi ikke bare kjerringa sjøl, men også mannen hennes, fru Lykkefryd, Kari i Lia og snekker Andersen. Lys Levende Adele. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Teskjekjerringverksted: Lag din egen lille kjerring av en teskje og kle henne opp med skaut og forkle. Da kan du selv spille dukketeater og finne på nye fortellinger om Teskjekjerringa! Adele Lærum Duus. Fra 3 år. Vinterønske-verksted: Vi lager en installa sjon som rommer våre tanker og ønsker. Monika Solheim. Fra 3 år.

Legorommet: Bygg og lek med lego. Uten formidler. Fra 3 år.

13-13.45 FORESTILLING

Teskjekjerringas jul: Kom i julestemning med denne koselige forestillingen basert på Alf Prøysens fortellinger. Her møter vi ikke bare kjerringa sjøl, men også mannen hennes, fru Lykkefryd, Kari i Lia og snekker Andersen. Lys Levende Adele. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Teskjekjerringverksted: Lag din egen lille kjerring av en teskje og kle henne opp med skaut og forkle. Da kan du selv spille dukketeater og finne på nye fortellinger om Teskjekjerringa! Adele Lærum Duus. Fra 3 år. Vinterønske-verksted: Vi lager en installa sjon som rommer våre tanker og ønsker. Monika Solheim. Fra 3 år. Legorommet: Bygg og lek med lego. Uten formidler. Fra 3 år.

Lørdag 10. september Maria Lørdag 15. oktober Fru Natt: Fru Natt har gjemt noe under sengen til Selma. Det viser seg at natten kan inneholde mye mer enn bare mørke. Maria Aasebø Rønhovde. Fra 3 år. Foto: K.
Foto: Gosia Glogowska-Opyd
Foto: Irene Ahnell
Foto:
Aasebø Rønhovde
Foto: Lys Levende Adele
Barn Byen Tove
Breistein
Lørdag 10. desember Foto: Lys Levende Adele Lørdag 19. november 13-13.45 FORESTILLING Bjørnis og de røde prikkene: Bjørnis får vondt i magen og oppdager røde prikker i maten sin. Han får vite at prikkene kommer fra fabrikkene og pønsker ut en plan om å gjøre det godt å leve igjen. Basert på bok av Sofie Cappelen. Fnugg Teater – Lina Taule Fjørtoft og Haflidi Arnar Haflidason. Fra 3 år. 13.45-16 VERKSTEDER Hjemligheter: Se for deg et bofellesskap med boliger som vokser oppover i høyden som et tre, der mennesker, dyr, ting og natur lever sammen. Installasjonsverksted med Kunstpi lotene – Annette og André Marandon. Fra 3 år. Hjem i en skoeske: Vi forandrer en skoeske til et bitte lite hjem! Arki`barn. Fra 4 år. Teaterlek: Vi utforsker kropp og stemme, lager historier og spiller ut ulike roller. Lina Taule Fjørtoft. Fra 3 år.

Familieprogram høsten 2022

Lørdag 24. september

Lørdag 1. oktober

13-13.45 FORESTILLING

Den lille prinsen: Den Lille Prinsen drar på oppdagelsesferd ut i verdensrommet. På sin ferd møter han mange spennende mennes ker og dyr. En tverrestetisk forestilling med musikk og dans, basert på boken av Antoine de Saint-Exupéry. MoonMade Produksjoner – Ine Terese Hogstad, Hanne Vatnøy og Stine Elise Eikefet. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Kreativt danseverksted: Vi utforsker speiling og hvordan vi kan bevege oss som marionetter. Ina Terese Hogstad. Fra 3 år. Skulpturverksted: Tvinne, snurre, surre. Hvilke former kan vi lage med papirtråd? Kanyavee Smestad. Fra 3 år. Prikken over i’en: Gjenbruksverksted der vi fornyer og tilfører malte keramiske fliser det lille ekstra. Birgit Brühl. Fra 3 år.

13-13.45 FORESTILLING

Building Instrument: Hypnotiske trommer blandet med skjør men kraftfull vokal, elek troniske lydmanipuleringer og drømmende dype synth-lyder. Dette er kunstmusikk du også kan danse til!. Mari Kvien Brunvoll, Øy vind Hegg-Lunde, Åsmund Weltzien. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Kreativt danseverksted: Vi utforsker speiling og hvordan vi kan bevege oss som marionet ter. Vi danser også til sangen «Hjertevals» fra MoonMade sin forestilling om Den lille prinsen. Ina Terese Hogstad. Fra 3 år. Skulpturverksted: Tvinne, snurre, surre.

Hvilke former kan vi lage med papirtråd? Kanyavee Smestad. Fra 3 år. Hjem i en skoeske: Vi forandrer en skoeske til et bitte lite hjem! Arki`barn. Fra 4 år.

13-13.45 FORESTILLING

Alt og Ingenting: Alt og Ingenting bor på stranden. Noen dager skjer det nesten ingen ting. Andre dager skyller havet opp alt mulig rart og da kan alt skje. En ordløs historie om alt og ingenting. Dukkenikkerne – Monika Solheim og Jan Holden. Fra 1 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Pappete-papir-pop-up-verden: Inspirert av bøker med klaffer har vi laget en liten verden der de minste barna kan krype rundt. Her kan de dra, henge opp, finne, tape, krølle, rive, putte opp i, stable og utforske. Mia Øquist. Fra 1 år. Kontaktimprovisasjon: Kreativ bevegelse til musikk. Vi skyver, ruller, faller, støtter og løfter. Ewa Lorenc. Fra 1 år. Månen: Lekeinstallasjon av Bang Jeon Lee. Uten formidler. Fra 1 år.

13-13.45 FORESTILLING

Kyllingen som ikke kunne synge: Den fise fine kyllingen drømmer om å bo på selveste slottet, langt vekke fra grisebæsj og heste promp. Dette vil han få til ved å smelte kongens hjerte med vakker sang. Problemet er at kyllingen ikke kan synge. Lekerommet – Karoline Wallace, Petter Asbjørnsen og Håvard Funderud. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Boss- og boblegjengen ser etter et hjem: Lag en dukke og bli med inn i historien der boss- og boblegjengen har gått seg bort i jungelen. Mona Tahani. Fra 3 år.

Minitegneserier: Vi lager minitegneserier med skumle monstre og fantastiske skapnin ger. Espen Terjesen. Fra 3 år. Klakx: Byggesett med mange muligheter. Av Stefan Gustin. Uten formidler. Fra 3 år.

13-13.45 FORESTILLING

Hest i huset: Tøysete, sprø og underfundige sanger med tekster av Gustav Lorentzen og nykomponert musikk av Elisabeth Vannebo. Christine Sandtorv, Elisabeth Vannebo, Tone Hulbækmo. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Minitegneserier: Vi lager minitegneserier med skumle monstre og fantastiske skapninger. Espen Terjesen. Fra 3 år.

Hjemligheter: Se for deg et bofellesskap med boliger som vokser oppover i høyden som et tre, der mennesker, dyr, ting og natur lever sammen. Installasjonsverksted med Kunstpi lotene – Annette og André Marandon. Fra 3 år. Boss- og boblegjengen ser etter et hjem: Lag en dukke og bli med inn i historien der boss- og boblegjengen har gått seg bort i jungelen. Mona Tahani. Fra 3 år.

Lørdag 17. desember

Foto: Lys Levende Adele

og visuell kunst.

FORESTILLING

13-13.45

Teskjekjerringas jul: Kom i julestemning med denne koselige forestillingen basert på Alf Prøysens fortellinger. Her møter vi ikke bare kjerringa sjøl, men også mannen hennes, fru Lykkefryd, Kari i Lia og snekker Andersen. Lys Levende Adele. Fra 3 år.

VERKSTEDER

13.45-16

Teskjekjerringverksted: Lag din egen lille kjerring av en teskje og kle henne opp med skaut og forkle. Da kan du selv spille dukketeater og finne på nye fortellinger om Teskjekjerringa! Adele Lærum Duus. Fra 3 år. Vinterønske-verksted: Vi lager en installa sjon som rommer våre tanker og ønsker. Monika Solheim. Fra 3 år. Legorommet: Bygg og lek med lego. Uten formidler. Fra 3 år.

forestilling kl. 13.00 og påfølgende verksteder fra kl. 13.45 til 16.00. Det legges også ut egne billetter til verkstedene for tidsrommet kl. 14.30 til 16.00.

og verkstedene passer for barn mellom 3 og 12 år. I tillegg har vi noen tilbud til barn fra 1 år. Alle barn skal ha følge med voksne.

sesongens program finner du også på bergen.kommune.no/barnaskulturhus

Lørdag Foto: Barn Byen Lasse Totland Lørdag 8. oktober
17. september
Foto: Audun Humberset
Lørdag 12. november Velkommen til Barnas kulturhus Lørdager tilbyr Barnas kulturhus byens barnefamilier et bredt kunst- og kulturprogram innen musikk, teater, dans, drama, film
Tilbudet på Barnas kulturhus er gratis, men alle må ha forhåndsbestilte billetter. Billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no syv dager før arrangement. Billetten gjelder for
De fleste forestillingene
Oversikt over
i Bergen Festplassen i Bergen, lørdag 24. september kl. 11.00 –16.00 Gratis adgang For fullt program, se: forskningsdagenebergen.no Vitenshow med VilVite kl. 11:30, 13 og 14:30 Forskningstorg for hele familien! Spennende opplevelser for store og små Foto: Thor Brødreskift

TORSDAG 1.9.

Tekstilindustrimuseet 12–13: Barselomvisning. Babytreff. Kr 100/gratis.

Fana Kulturhus 17.30: Kaptein Krill redder Belit. Se film og møt sjørøveren. Kr 40.

FREDAG 2.9.

Bergen Matfestival 12–18: Ung Matfest.

Sted: Torgallmenningen. Verdens største skillingsbolle. Minikokkekurs og mat fra bunnen av. MatLab. Se matfest.no.

Bergen kino

Premiere på Olsenbanden –Siste skrik!

Litteraturhuset

11–14: Lillelørdag litteraturkafé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

Landås bydelsbibliotek

11: Ulla– tegning og fortelling med Anna Folkestad. Fra 3 år. Gratis.

Fana bydelsbibliotek

13: Ulla– tegning og fortelling med Anna Folkestad. Fra 3 år. Gratis.

Åsane Kulturhus

11–14: PopLAB Åsane. Kreativt verksted. Gratis.Påmelding på billett.bergen.kommune.no.

Åsane Kulturhus

14: Barnelørdag: Alt og Ingenting. Med Monika Solheim og Jan Holden. Fra 1 år. Gratis. Påmelding på billett.bergen. kommune.no.

Schøtstuene 11–17: Aktivitetsløype i hagen. Gratis. Museum kr 120/gratis. 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning i Schøtstuene og på Bryggen. Kr 120/gratis.

Barnas Kulturhus Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no 13–13.45: FORESTILLING: LydRøre. Musikkforestilling med Per Jørgensen, Frank Jakobsen, Nils Are Drønen. Fra 3 år. 13.45–16: VERKSTEDER: Sommerfugler. Kwestan Jamal Bawan. Fra 3 år. Kreativt danseverksted. Ina Terese Hogstad. Fra 3 år. Prikken over i’en. Shadi Doroudian. Fra 3 år.

Rosenkrantztårnet 13: Kongen i tårnet. Eventyromvisning. 6–10 år. Kr 120/60.

Hovedbiblioteket 14.30: nyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken presenterer Stemmeorkesteret. Med Bodil Rørtveit. Gratis.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Høyt&Lavt 10–17.30: Utendørs klatrepark. 3 timers klatring kr 335/195.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: Spill deg aktiv! Aktiv løype, Lek med micro:bit, vitenshow og åpen utstilling. Kr 175/205/655

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Verkstedsaktivitet med materialkonstnad. Kr 120/gratis.

Universitetsmuseet 11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Schøtstuene 11–17: Aktivitetsløype i hagen. Gratis. Museum kr 120/gratis. 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning i Schøtstuene og på Bryggen. Kr 120/gratis.

Bergens Tekniske Museum12–16: Åpent museum. Museumstrikken kjører. Kr 100/gratis.

Bergen og Hordaland Turlag 10–16: Kom deg ut – dagen. Mesterenes mester i Alvøskogen. Påmelding. Gratis.

Universitetshagene 12–15: Høst i Muséhagen. Omvisning med gartner og botaniker. Ulike aktiviteter og demonstrasjoner.

Fana bydelsbibliotek 13–15: Fredagsklubben. Digital spilling på storskjerm.

Laksevåg bydelsbibliotek 14–15,30: Fredagskino. Fra 6 år. Gratis.

Fana Kulturhus 17.30: Kaptein Krill redder Belit. Se film og møt sjørøveren. Kr 40.

Rush trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Musikk og selvlysende trampo–liner. Kr 199.

LØRDAG 3.9.

VilVite

Magneten kunstkollektiv 13 og 14: Barnelørdag: Familietrommesirkel. Med Lars Kolstad. Fra 3 år. Gratis. Påmelding på billett.bergen.kommune.no.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Verkstedsaktivitet (materialkonstnad). Kr 120/gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Spillhuset Bergen 13–18: E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

SØNDAG 4.9.

Gamle Vossebanen 11.30, 12.30 og 14.30: Rundtur med damptog. Mysterietog. Med teatergruppen Tidsreiser. Garnes–Midttun. Kr 210/110 t/r. En vei kr 140/80.

KODE 1 11–15: Fargeeksplosjon–maleverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Bryggens Museum 12: Barn i middelalderen. Aktivitetsomvisning. 8 –12 år. Kr 160/60.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Bergendal gård 12–16: Kulturfest. Aktiviteter. Forestillinger. Konserter. Eventyrspill. Kr 50. Familie kr 200.

Bergen og Hordaland Turlag 11–15: Kom deg ut–dagen i Bergen, Skomakerdiket. Smaksprøver på mange friluftsaktiviteter. Gratis. Gratis reise opp med Fløibanen mellom kl. 8 og kl. 11

Universitetshagene 13–17: Soppens dag. Sopputstilling. Soppsuppe. Soppquiz for barn. Blondehuset, Arboretet på Milde. Gratis, ingen påmelding.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning. 3–8 år. Aktivitetsbord, Museet er åpent 12–17. Kr 100/barn gratis.

Hovedbiblioteket 13.30: Ulla– tegning og fortelling med Anna Folkestad. Fra 3 år. Gratis.

Bergen Matfestival Foto: Spillhuset Bergen 13–18: Cosplay og sjakk. E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis. Soppens dag 4. september. Foto: Tove K. Breistein, Barn Byen.
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 27
10–13.30 og 13.30–17: Spill deg aktiv! Aktiv løype, Lek med micro:bit, vitenshow og åpen utstilling. Kr 175/205/655
12–18: Ung Matfest. Sted: Torgallmenningen. Minikokkekurs og mat fra bunnen av. MatLab. Familiekonkurransen Sjømatfamilien. Se matfest.no.
Øystein Haara Knarvikmila MiniMila & Knøttemila. Familiedag på Knarvik Stadion. Påmelding. Se knarvikmila.no FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175. Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175. Soltun Besøksgård, Garnes10–14: Åpen gård. Hils på dyrene. Kr 25. Ridning/hest og vogn kr 30 per runde. Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200. Universitetsmuseet 10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis. Bergen kino 10–16: Barnas Superkino. Barnefilmer og aktiviteter. Høyt&Lavt 10–17.30: Utendørs klatrepark. 3 timers klatring kr 335/195. Loddefjord bydelsbibliotek 11: Barnekino. Gratis. KODE 1 11–15: Fargeeksplosjon–maleverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202228 ZAPPZARAPP Z Z A A P P P P Z Z A A R R A A P P P ZP APPZARAPP V E L K O M M E N T I VL E L K O M M E N T I VL E L K O M M E N T I L E N F A N T A S I F U L L H Ø S ET N F A N T A S I F U L L H Ø S ET N F A N T A S I F U L L H Ø S T P PÅ PÅ Å ! ! ! w w w . f y l l i n g s d a l e n t e a t e r . n wo w w . f y l l i n g s d a l e n t e a t e r . n wo w w . f y l l i n g s d a l e n t e a t e r . n o

TIRSDAG 6.9.

Bergen og Hordaland Turlag 11: Bæretur til Løvstakken. Gratis, Påmelding bergenoghordalandturlag.no

Bergen kino 12: Babykino. Kr 100.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 150.

ONSDAG 7.9.

Fana bydelsbibliotek 11: Språkleik. Foreldre og baby. Gratis. Påmelding til Siri.hagen@ bergen.kommune.no

Bergen sopp- og nyttevekst forening 17–19.30: Sopptur til Alvøen. Oppmøte og soppkontroll ved Alvøen idrettsplass. Gratis.

Bergen og Hordaland Turlag 17–19.30: Kajakkpadling for barn. (9–12 år). Tennebekktjør na. Kr 650/500. Påmelding.

TORSDAG 8.9.

Bergen og Hordaland Turlag 17–19.30: Uteklatring med Bar nas Turlag. Hatleberg/NHH. 5– 10 år. Kr 100/40. Påmelding.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 150.

Spillhuset Bergen 17–20: Tegnekurs med manga tegneren Mark Crilley. Gratis.

FREDAG 9.9.

Raptus tegneseriefestival 16–20: Raptus 25 år. Sted: Spillhuset i Bergen. Program se raptus.no. Gratis.

Robin Hood Huset 17–20: Taco–eller pizzafredag. Gratis.

Rush trampolinepark 20–22: Rush After Dark.

Musikk og selvlysende trampoli ner. Kr 199.

Bergen Sentrum 18–24: Kulturnatt. Åpne museer og gallerier. Underholdning og opplevelser. Gratis. Se kulturnatt–bergen.no

Bergens Sjøfartsmuseum 18–21: Kulturnatt. 18–20: Båtbygging. Gratis. Schøtstuene 19–22: Kulturnatt. Omvsning. Hansaspelet: Interaktivt lytte spill. Fra 10 år.

LØRDAG 10.9.

Raptus tegneseriefestival 11.30–20: Raptus 25 år. Sted: Spillhuset i Bergen. 12: Tegneshow for barn på Ricks.

13: Tegnestund for barn på Ricks.

Program se raptus.no. Gratis.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: Spill deg aktiv! Aktiv løype, Lek med micro:bit, vitenshow og åpen utstilling. Kr 175/205/655

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Høyt&Lavt 10–17.30: Utendørs klatrepark. 3 timers klatring kr 335/195.

Universitetsmuseet 10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Fløyen 11–15: Familiedag: Matlaging på Fløyen. Hvor: Naturskolen ved lekeplassen. Kr 50 på vipps.

Schøtstuene

12–15: Hansamarked – Liv og røre på Bryggen. Skattekart, lag hoppetau, aktivitetsløype, kunst, konsert, omvisninger. Gratis.

Åsane bydelsbibliotek

11: Barnekino. Lassie kommer hjem. Påmelding. Gratis.

Loddefjord bydelsbibliotek

11: Uppsa - med Hilde Hod nefjeld. Interaktiv opplesning. Fra 4 år. Gratis. Påmelding.

Spillhuset Bergen 13–18: E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Rosenkrantztårnet 13: Kongen i tårnet. Eventyromvisning. 6–10 år. Kr 120/60.

Ny–Krohnborg kultursenter 11–14: PopLAB Ny–Krohn borg. Kreativt verksted. Gratis. Påmelding på billett.bergen. kommune.no.

Ny–Krohnborg kultursenter 14: Barnelørdag: Nagila–de dansende kuene. Musikk og danseforestilling med Abu Adonaba, Stephen Osono og Ma rianne Adonaba. Fra 3 år. Gratis. Påmelding på billett.bergen. kommune.no.

SØNDAG 11.9.

Raptus tegneseriefestival 11.30–18: Raptus 25 år. Sted: Spillhuset i Bergen. 16: Embla og Donald Duck. Program se raptus.no. Gratis.

Bergen sopp- og nyttevekst forening 11–15: Sopptur til Hordnes skogen. Oppmøte og soppkon troll ved Bjarg idrettsplass. Gratis.

Åpen Hall 10–13: Aktivitetstilbud for bar nefamilier i byens idrettshaller. Fra 4 år. Gratis.

Høyt&Lavt 10–17.30: Utendørs klatrepark. 3 timers klatring kr 335/195.

USF Verftet 11–15: Familiedag på USF. Dans, kunstverksted og kunstutstilling, konsert, disko, ‘ponni’ridning, gigantlego. Se usf.no

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badming ton. Gratis.

Spillhuset Bergen 13–18: Cosplay og sjakk. E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Schøtstuene 11–17: Aktivitetsløype i hagen. Gratis. Museum kr 120/gratis. 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning i Schøtstuene og på Bryggen. Kr 120/gratis.

Fana bydelsbibliotek 13–15: Fredagsklubben. Digital spilling på storskjerm. Laksevåg bydelsbibliotek 14–15,30: Fredagskino. Fra 6 år. Gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Arkitekturverksted med Olivia Filippi fra ArkiBarn, Kr 120/gratis.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning i Schøtstuene og på Bryggen. Kr 120/gratis.

Fyllingsdalen bydelsbibliotek 13: Uppsa - med Hilde Hod nefjeld. Interaktiv opplesning. Fra 4 år. Gratis. Påmelding.

Fana bydelsbibliotek 13: Familiekino. Gratis.

Bergen og Hordaland Turlag 11–14: Familietur. Sopptur i Alvøen. Gratis, Påmelding bergenoghordalandturlag.no

KODE 1 11–15: Fargeeksplosjon–male verksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badming ton. Gratis.

Robin Hood Huset Familieaktiviteter. Påmelding. Gratis.

Barnas Kulturhus Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no 13–13.45: FORESTILLING: Eplehagen: Musikalsk og spen nende forestilling for de aller minste. Maria Aasebø Rønhovde. Fra 1 år. 13.45–16: VERKSTEDER Sommerfugler. Kwestan Jamal Bawan. Fra 3 år. Pappete-papir-pop-up-verden. Mia Øquist. Fra 1 år. Månen. Fra 1 år.

Damsgård skole 14: Barnelørdag: Geitemor. Fortellerteater med Ramona Su len. Fra 3 år. Gratis. Påmelding på billett.bergen.kommune.no.

Litteraturhuset 11–14: Lillelørdag litteraturka fé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

Litteraturhuset 12–13: All verdens eventyr. Vietnam. Med Nhu Diep. Gratis.

Gamle Vossebanen 10.30–17.30: Stordriftsdag. Flere tog på skinnene. Se njk.no. Heldagsbillet kr 280/140.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: Spill deg aktiv! Aktiv løype, Lek med micro:bit, vitenshow og åpen utstilling. Kr 175/205/655

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Universitetsmuseet 11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Bryggens Museum 12: Barn i middelalderen. Aktivitetsomvisning. 8 –12 år. Kr 160/60.

Vestnorsk Utvandringssenter

12–16: Livet på Prærien - fami liedag. Bueskyting, lassokasting, gullgraving. Ta Amerikabilde, skyt med luftgevær med mer. Kr 100/familie kr 300.

Bergen Internasjonale Kultursenter 12.30–15: Familielørdag–Møt verden i Bergen. Kafe, kunst verksted og underholdning. Med Chiku Ali. Kr 30. Familie kr 50.

Hovedbiblioteket 14.30: NyMusikk Krapyl: Bibli oteksmusikken presenterer Vått vatn. Elevkonsert Bergen private gymnas. Gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Arkitekturverksted med Olivia Filippi fra ArkiBarn, Kr 120/gratis.

KODE 1 11–15: Fargeeksplosjon–male verksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning. 3–8 år. Aktivitetsbord, Museet er åpent 12–17. Kr 100/barn

Bergen Kunsthall 13: Bergen Assembly: Yasmine og Heptaederets syv sider. Omvisning og verksted for bar nefamilier. Kr 50/barn gratis.

Hovedbiblioteket 13.30: Uppsa - med Hilde Hod nefjeld. Interaktiv opplesning. Fra 4 år. Gratis. Påmelding.

MANDAG 12.9.

PLANLEGGINGSDAG

Fana bydelsbibliotek 12: Hobbyverksted. Gratis.

Campus Kronstad 10.30–11.30: Drama og for tellerworkshop for 1.–4.trinn. Med Dramaseksjonen.Sted: Fyrrommet. 12: Heavykatten. Musikkforestil ling med Roald Kaldestd, Stig Lundblad–Sandbakk og Roy Ole Førland. Sted: Mimes Brønn. Fra 4 år. Gratis.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 29 OPPLEVELSESKALENDER HØSTEN 2022
gratis.
Sandviksboder 1G | museumvest.no Norges Fiskerimuseum Norges Fiskerimuseum 10.–13. oktober Høstferie på Storeblå – visningssenter for havbruk Prøv deg som FISKEFORSKER! > Disseksjon av laks ledet av våre marinbiologer. > Mandag-torsdag kl 12.30. > Passer for alle barn i alderen 5-100 år. > Gratis for barn og for voksne med museumsbillett. > Ingen påmelding.

TIRSDAG 13.9.

Bergen og Hordaland Turlag 11: Trilletur Nesttun-Sletten. Gratis, Påmelding bergenoghordalandturlag.no

Bergen kino 12: Babykino. Kr 100.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 150.

ONSDAG 14.9.

Bergen sopp- og nyttevekstforening 17–19.30: Sopptur til Kanadaskogen. Oppmøte og soppkontroll ved parkeringsplassen ved Gamle Tennebekksvei. Gratis.

TORSDAG 15.9.

Bergen og Hordaland Turlag 17–19.30: Uteklatring med Barnas Turlag. Hatleberg/NHH. 5– 10 år. Kr 100/40. Påmelding.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 150.

FREDAG 16.9.

Fana bydelsbibliotek 13–15: Fredagsklubben. Digital spilling på storskjerm.

Laksevåg bydelsbibliotek 14–15,30: Fredagskino. Fra 6 år. Gratis.

Rush trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Musikk og selvlysende trampoliner. Kr 199.

LØRDAG 17.9.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Soltun Besøksgård, Garnes10–14: Åpen gård. Hils på dyrene. Kr 25. Ridning/hest og vogn kr 30 per runde.

Høyt&Lavt

10–17.30: Utendørs klatrepark. 3 timers klatring kr 335/195.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: Spill deg aktiv! Aktiv løype, Lek med micro:bit, vitenshow og åpen utstilling. Kr 175/205/655

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Universitetsmuseet 10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

KODE 1

11–15: Fargeeksplosjon–maleverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Verkstedsaktivitet. (Materialkonstnad). Kr 120/gratis.

b–open kunstfestival Info se b-open.no. Gratis.

Bergen sentrum 12–17: Åpne atelier i sentrum.

Klosterhaugen på Nordnes 12–15: Verksted: Under bakken. Kunstcamp med kunstpilotene. drop–in. Gratis. 12–17: Utstilling.

C. Sundts gate 55 12–17: Verksted: Lag din egen kaseinmaling med Laura Gaiger Passer for barnefamilier, drop-in.

USF Verftet studio 143 12 og 14: Verksted: Collage på porselensfat med Siri Haaskjold. Fra 10 år. Påmelding shaaskjold@hotmail.com.

Bergen Assembly 12–14: En Akrobater på Kunsthall 3,14. Vi lager en avatar! (rollefigur) Adresse: Vågsallmenningen 12. Gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Foreningen Trykkeriet 12–16: Tracing - Portrett. Tegn og trykk. Adresse: Fjøsangerveien 70 A. 10–16 år. Gratis.

Barnas kulturhus

Barnas kulturhus tilbyr et bredt utvalg av aktiviteter for byens barnefamilier, skoler og barnehager.

Kunstsjangre: Teater, dans, musikk, film og visuell kunst. Vi tilbyr også verksteder knyttet opp mot disse fagområdene.

Åpent for barnefamilier lørdager kl 13–16 i sesong.

Kalmargaten 6, 5011 Bergen E: barnaskulturhus@bergen. kommune.no bergen.kommune.no/ barnaskulturhus billett.bergen.kommune.no

Åsane bydelsbibliotek

11: Lær om tøffe maskiner med Line Halsnes. For alle i gravemaskinsalder. Gratis. Påmelding.

Barnas Kulturhus Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no 13–13.45: FORESTILLING: Den lille prinsen. En tverrestetisk forestilling med musikk og dans, basert på boken av Antoine de Saint-Exupéry. MoonMade Produksjoner. Fra 3 år. 13.45–16: VERKSTEDER Kreativt danseverksted. Ina Terese Hogstad. Fra 3 år. Skulpturverksted. Hvilke former kan vi lage med papirtråd? Kanyavee Smestad. Fra 3 år. Prikken over i’en. Gjenbruksverksted. Birgit Brühl. Fra 3 år.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

Hovedbiblioteket 14.30: nyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken presenterer Kjetil Møster Gratis.

SØNDAG 18.9.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Universitetsmuseet 11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Bergens Tekniske Museum12–16: Åpent museum. Museumstrikken kjører. Kr 100/gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Verkstedsaktivitet. (Materialkonstnad). Kr 120/gratis.

B–OPEN KUNSTFESTIVAL 12–17: Åpne atelier utenfor sentrum. Info se b-open.no. Gratis

Ole Bull Scene 12: Knutsen og Ludvigsen. Kr 390.

Laksevåg bydelsbibliotek

13: Lær om tøffe maskiner med Line Halsnes. For alle i gravemaskinsalder. Gratis. Påmelding.

Fana bydelsbibliotek 13: Familiekino. Gratis.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. Gratis. Påmelding.

Spillhuset Bergen 13–18: E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Fana Kulturhus 14: Barnelørdag: Alt og Ingenting. Med Monika Solheim og Jan Holden. Fra 1 år. Gratis. Påmelding på billett.bergen. kommune.no.

Ådnahall kulturverksted 11–13.45: BryDeg med aktiviteter ute og inne og kafé. 13.45–14.45: Barnelørdag: Tohundre og sekstini dagar. Musikkforestilling med Roald Kaldestad og Roy Ove Førland. 30 min. Fra 3 år. Gratis. Påmelding på billett. bergen.kommune.no. Rosenkrantztårnet 12: Kongen i tårnet. Eventyromvisning. 6–10 år. Kr 120/60.

Grieghallen

13: Familiekonsert: Reisen til eventyrenes verden. Med Bergen Filharmoniske Orkester, Fyllingsdalen teater og Cirkus Balance. Kr 200/100.

Bergen sopp- og nyttevekstforening + KODE 12–15: Sopptur på Lysøen. Oppmøte på Buena kai i Lysefjord fra kl. 10. Mellom kl.11 og 12 vil båten kjøre ekstraturer. Siste båt tilbake går kl.15.30. Kr. 100 t/r (gratis for barn under 16 år). Soppkontroll ved kafeen, Villa Lysøen kl. 14–15.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Åpen Hall 10–13: Aktivitetstilbud for barnefamilier i byens idrettshaller. Fra 4 år. Gratis.

Høyt&Lavt 10–17.30: Utendørs klatrepark. 3 timers klatring kr 335/195.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: Spill deg aktiv! Aktiv løype, Lek med micro:bit, vitenshow og åpen utstilling. Kr 175/205/655

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Ti på Topp Bergen 11: Fellestur til Ulriken. 10: Oppmøte Montana. Ikke guidet tur, alle går på eget ansvar og i eget tempo.

Klosterhaugen på Nordnes 12–17: Utstilling: Under bakken. En utendørs kunstcamp av kunstpilotene, drop-in. Gratis.

Cone 7 Ceramic Workshop 12–16: Verksted: Sgraffito / utskjæring i leire. Adresse: Johan Berentsens vei 65.Laksevåg. Fra 6 år. drop-in.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Spillhuset Bergen 13–18: Cosplay og sjakk. E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Bryggens Museum 12: Barn i middelalderen. Aktivitetsomvisning. 8 –12 år. Kr 160/60.

Ole Bull Scene 12 og 14.30: Knutsen og Ludvigsen. Kr 390.

Bergen Kunsthall 13: Bergen Assembly 2022: Yasmine og Heptaederets syv sider. Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis.

Litteraturhuset 11–14: Lillelørdag litteraturkafé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

Litteraturhuset 12–13: Monsterklubben. Tegne og skriveverksted med Gunvor Rasmussen. Gratis.

11: Quiz for voksne, naturbingo og leker for barn på Ulriken. 12.30: Musikalske innslag. I samarbeid med NorgesEnergi. Gratis.

KODE 1 11–15: Fargeeksplosjon–maleverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning. 3–8 år. Aktivitetsbord, Museet er åpent 12–17. Kr 100/barn gratis.

Hovedbiblioteket 13.30: Lær om tøffe maskiner med Line Halsnes. For alle i gravemaskinsalder. Gratis. Påmelding.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

Biblioteket

Lån bøker. Se film, være med på ulike aktiviteter og verksteder, noe med påmelding og noe som du kan droppe innom. bergenbibliotek.no.

Litteraturhuset

De fleste lørdager kl. 11–15 er det Lillelørdag litteraturkafe med høytlesning og lørdagsgrøt. Kr 30. Andre arrangement se i kalenderen.

Robin Hood Huset Gratis aktiviteter for barnefamilier fredag og lørdag (ikke 2/9 og 16/9) og i høstferien. Taco/pizzafredag kl. 17–20. Lørdagsaktiviteter krever påmelding: 476 44 348. For alle/gratis. www.robinhoodhuset.no.

Barnas Røde Kors (BARK) GRATIS aktivitetstilbud i ukedager NB! Stengt i feriene.

BARK FYLLINGSDALEN Mandager 17–18.30: Gymsal aktivitet, tur/utflukt eller kulturopplevelser. 6–12 år. Oppmøte: Sælen skole. Påmelding: 483 88 481.

BYBARK Onsdager 16–17.30: Tur/utflukt, kulturopplevelse eller aktivitet på huset. 6–12

Strandgt 92. Påm.:

Fellesverket

BARK SLETTEN Onsdager 17–18.30: Gymsal aktivitet, tur/utflukt eller kulturopplevelse. 4–7 år. Oppmøte: Gymsalen. Slettebakken

Påm.: 483 96

JENTEGRUPPER Fridalen: Tirsdag 12–14 Slettebakken: Onsdag 14–16 Ny-Krohnborg: Mandag 13.30–15.30. Kontakt: Michelline.biseke@redcross.no

OPPLEVELSESKALENDER HØSTEN 2022
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202230 Bergen filharmoniske orkester Reisen til eventyrenes verden 17. september. Eventyrkonsert med Fyllingsdalen teater. Med helter som Pippi, Robin Hood, Askepott og Marion på laget, er det duket for en fantastisk reise gjennom kjente og kjære eventyr. Musikalske julekort 10. desember E: marked@harmonien.no T: 55 21 62 28 (Hverdager 9–15) harmonien.no KULTUROPPLEVELSER
år.
i
483 96 218.
skole.
279.
Nykirken Åpen barnehage Mandag og tirsdag kl 9–14.30 Onsdag kl 9–17 Fredriksbergsgate 4 Mariakirken Åpen barnehage Torsdag kl 9–18.30 Fredag kl 9–15.30 Absalon Beyersgt. 1 Lunsj - lek - læring Gratis for alle barnefamilier Følg oss for detaljer på Facebook bergendomkirke.no BARNEHAGER Popcorngjengen søndagsskole Kreativ formidling av Bibelens budskap i et miljø der hvert enkelt barn blir sett og verdsatt. Fra 4 år. Fellesskap, lek, sang, drama, forming, spill, utfl ukter. Hver søndag kl 11, bortsett fra i skoleferier. Bethel Bergen. 901 84 184 Lille Øvregate 31 (v/Domkirken)

TIRSDAG 20.9.

Bergen og Hordaland Turlag 11: Trilletur Langeskogen. Gratis, Påmelding bergenoghordalandturlag.no

Bergen kino 12: Babykino. Kr 100.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 150.

ONSDAG 21.9.

Bergen sopp- og nyttevekst forening 17–19.30: Sopptur til Skage skogen. Oppmøte og soppkon troll ved parkeringsplassen, Blomsterdalen. Gratis.

TORSDAG 22.9.

Fyllingsdalen Teater 17.30: Zappzarapp. Nysirkus–forestilling.Kr 395/325.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 150.

FREDAG 23.9.

HØSTJEVNDØGN

Bergen kino Premiere på Fest hosAlbert Åberg.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Verkstedsaktivitet. (Materialkonstnad). Kr 120/gratis.

Brannvernuka 11–14: Åpen brannstasjon med aktiviteter. Hovedbrannsta sjonen, Åsane, Arna, Fana og Laksevåg brannstasjon. Bjørnis show i Arna stasjon kl 11 og på Hovedbrannstasjonen kl 13. Gratis.

Rosenkrantztårnet

Fana bydelsbibliotek 13–15: Fredagsklubben. Digital spilling på storskjerm. Laksevåg bydelsbibliotek 14–15,30: Fredagskino. Fra 6 år. Gratis.

Robin Hood Huset 17–20: Taco–eller pizzafredag. Gratis.

Rush trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Musikk og selvlysende trampoli ner. Kr 199.

LØRDAG 24.9.

Forskningsdagene 11–16: Forskningstorget. Sted: Festplassen. Prøv, opplev, eksperimenter, se og hør.18 forskningsstasjoner. Vitenshow med VilVite. Gratis.

Universitetsmuseet 10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Landås bydelsbibliotek 11: På dinosaurjakt med De tektiv Trine. Forfatter og tegner Trine Sejrup. Fra 3 år. Gratis. Påmelding.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badming ton. Gratis.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis.

Turnhallen på Slettebakken 11–17: Modelljernbanemessen. Modelljernbane–anlegg. Barnas kjør–selv, Brio, LEGO–tog, ekte dampdrevet modelltog med mer. Kr 110/50. Familie kr 225.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Høyt&Lavt 10–17.30: Utendørs klatrepark. 3 timers klatring kr 335/195.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: Verdens rommet. Raketter, astronauter og oppdagelser! Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

KODE 1

11–15: Fargeeksplosjon–male verksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. Gratis. Påmelding.

Spillhuset Bergen 13–18: E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Barnas Kulturhus Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no 13–13.45: FORESTILLING:

Building Instrument: Kunst musikk du også kan danse til!.

Mari Kvien Brunvoll, ØyvindHegg-Lunde, Åsmund Weltzien. Fra 3 år.

13.45–16: VERKSTEDER Kreativt danseverksted: Hvordan kan vi bevege oss som marionetter? Ina Terese Hog stad. Fra 3 år.

Skulpturverksted. Hvilke former kan vi lage med papirtråd? Kanyavee Smestad. Fra 3 år. Hjem i en skoeske: Vi forandrer en skoeske til et lite hjem! Arki`barn. Fra 4 år.

Step In Dansestudio

Bergens største danseskole, med 5 tilrettelagte studio i Fyllingsdalen og på Midtun.

Barnedans, Jazz, Hip Hop, Break, Klassisk Ballet, House, Samtidsdans, Stepp.

Nybegynnere og Øvet nivå; alle er velkommen!

Aktivitetskortet kan brukes hos oss!

kontakt@stepindansestudio.no stepindansestudio.no

12: Kongen i tårnet. Eventyromvisning. 6–10 år. Kr 120/60.

med

ENDRINGER. Hold deg oppdatert på www.barnibyen.no

Høyt&Lavt 10–17.30: Utendørs klatrepark. 3 timers klatring kr 335/195.

Åpen Hall

Ulriken bydelssenter 11–14: PopLAB Ulriken bydels senter. Kreativt verksted. Gratis. Påmelding på billett.bergen. kommune.no.

Ulriken bydelssenter 14: Barnelørdag: Neseviserne. Konsert. Ved Rune Foss, Morten Foss og Dag Ask Fra 3 år. Gratis. Påmelding på billett.bergen. kommune.no.

Vannkanten–Kultursalen

14: Barnelørdag: Hit eit steg. Musikkforestilling ved Lina Taule Fjørtoft. Fra 4 år. Gratis. billett. bergen.kommune.no.

Litteraturhuset

11–14: Lillelørdag litteraturka fé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Zappzarapp. Nysirkus–forestilling.Kr 395/325.

Ole Bull Scene

12 og 14.30: Knutsen og Ludvig sen. Kr 390.

Ny-Krohnborg Kultursenter 13–15: RytmeLAB. Konsert, trommeverksted og trommema king. Med Abu Adonaba. 3–10 år med voksen. Gratis. Påmelding på abu@adonaba.com.

Fana bydelsbibliotek 13: Familiekino. Gratis.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

Hovedbiblioteket

14.30: nyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken presenterer FabelAktig - Terje Vigen: Akt I. Gratis.

Den Nationale Scene 15: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

SØNDAG 25.9.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

10–13: Aktivitetstilbud for bar nefamilier i byens idrettshaller. Fra 4 år. Gratis.

Turnhallen på Slettebakken 11–17: Modelljernbanemessen. Modelljernbane–anlegg. Barnas kjør–selv, Brio, LEGO–tog, ekte dampdrevet modelltog med mer. Kr 110/50. Familie kr 225.

KODE 1 11–15: Fargeeksplosjon–male verksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: Verdens rommet. Raketter, astronauter og oppdagelser! Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Universitetsmuseet 11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Verkstedsaktivitet. (Materialkonstnad). Kr 120/gratis.

Lyngheisenteret 12–17: Familiesøndag. Markens Grøde. Gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badming ton. Gratis.

Spillhuset Bergen 13–18: Cosplay og sjakk. E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Verksted. (Materi alkonstnad). Kr 120/gratis.

Bryggens Museum 12: Barn i middelalderen. Aktivitetsomvisning. 8 –12 år. Kr 160/60.

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Zappzarapp. Nysirkus–forestilling.Kr 395/325.

UNDERVISNING

Ole Bull Scene 12 og 14.30: Knutsen og Ludvig sen. Kr 390.

Nygårdsparken 12 og 13.30: Vandreteater i Nygårdsparken: Heksejakten. Med Eventyr i Parken. Fra 3 år. Kr 100. Påmelding.

Bergen ungdomslag Ervingen

Undervisning i folkedans for barn i alle aldrar: Musikkdans, songdans, songleik m.fl.

Levande musikk på øvingane.

Bergen juniorspelmannslag: For barn og ungdom som spelar hardingfele. Kong Oscarsgate 15/18 kontoret@bergen.ungdomslag.no 55 31 74 46. bergen.ungdomslag.no

Bergen kulturskole

Bergen kulturskole tilbyr undervisning innen teater, musikk, dans og visuelle kun stfag. Undervisning på ulike skoler og i kulturhus i sentrum og i bydelene. Fordypningspro gram i alle fag. Musikkterapi og grunnskoleprogrammet «Kulturkarusell».

Søknadsfrist 1 april. Sjekk listen over ledige plasser og finn søknadsskjema på bergen.kommune.no/kultur skolen

Strømgt. 19, 5015 Bergen. E: Bergen.kulturskole@bergen.

Bergens Tekniske Museum12–16: Åpent museum. Museumstrikken kjører. Kr 100/gratis.

Bergen Assembly 12–14:Professoren på Fakultet til Kunst, Musikk og Design Vi lagerselvportrett. Adresse: Møllendalsveien 61. Gratis.

Bergen Kunsthall 13: Bergen Assembly: Yasmine og Heptaederets syv sider. Omvisning og verksted for bar nefamilier. Kr 50/barn gratis.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning. 3–8 år. Aktivitetsbord, Museet er åpent 12–17. Kr 100/barn gratis.

Hovedbiblioteket 13.30: På dinosaurjakt med De tektiv Trine. Forfatter og tegner Trine Sejrup. Fra 3 år. Gratis. Påmelding.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

Cinemateket 14: Cinemateket Junior: Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin. Fra 6 år. Kr 50.

TIRSDAG 27.9.

Bergen kino 12: Babykino. Kr 100.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 150.

AKKS Bergen

Bli med på musikkurs! AKKS Bergen tilbyr musikkurs for ungdom (12-16 år) i band, trommer, gitar, piano, DJ og vokal. Vi har fokus på spilleg lede og mestringsfølelse.

Kursoppstart: september (Ledige plasser), november, februar og april.

Vi har også LOUD! bandskole og bandleir for jenter, ikke-binære og transpersoner.

Info og påmelding på: akks.no/bergen/kurs Gratisplasser tilgjengelig

Sted: USF Verftet, Nordnes E-post: bergen@akks.no

OPPLEVELSESKALENDER HØSTEN 2022
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 31 Bergen Dansesenter Kompetansesenter for dans iVestland. Åpent for henvend elser fra publikum Danseundervisning for barn: Danselek 2–6 år, preballett 6 år, klassisk ballett, hiphop og jazzdans fra 7 år, samtidsdans fra 13 år. Semesterstart i januar og i august. Vi tilbyr gradering i klassisk ballett etter den internasjonale standarden RAD. USF Verftet, Nordnes post@bergen-dansesenter.no 55 32 08 66 / 482 49 269 bergen-dansesenter.no C dansestudio Fyllingsdalen, Askøy og Sotra Start din dansereise sammen med oss :) Vår visjon er å spre danseglede, skape store og små danse opplevelser, og ha en arena hvor alle kan være seg selv og finne sin måte å uttrykke seg på. Danseundervisning for barn (fra 2 år), ungdom og voksen. • Barnedans • Barneballett • Ballett • Jazzdans • Heels • Showdans • Minibreak • Hip hop • Breakdance • Commercial • Ministreet • Streetdans • Girly • Akro Dans • Turn admcstudio@gmail.com cdans.no DANSEGLEDE
FORBEHOLD OM FEIL OG
kommune.no T: 55 56 80 50 Følg oss på Facebook.

ONSDAG 28.9.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Bergen sopp- og nyttevekstforening

17–19.30: Sopptur til Storavatnet (Godviksvingene). Oppmøte på parkeringsplass vest for bussterminalen. Soppkontroll. Gratis.

TORSDAG 29.9.

Fyllingsdalen Teater 17.30: Zappzarapp. Nysirkus–forestilling. Kr 395/325.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 150.

FREDAG 30.9.

Bergen kino Premiere på Helt Super.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Soltun Besøksgård, Garnes10–14: Åpen gård. Hils på dyrene. Kr 25. Ridning/hest og vogn kr 30 per runde.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Universitetsmuseet 10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Verkstedsaktivitet. (Materialkonstnad). Kr 120/gratis.

Loddefjord bydelsbibliotek 11: Barnekino. Gratis.

KODE 1 11–15: Kollografi–trykkeverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Ole Bull Scene 12 og 14.30: Knutsen og Ludvigsen. Kr 390.

Barnas Kulturhus

Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no 13–13.45: FORESTILLING: Alt og Ingenting. En ordløs historie om alt og ingenting. Dukkenikkerne. Fra 1 år. 13.45–16: VERKSTEDER:

Pappete-papir-pop-up-verden. Her kan de minste barna dra, henge opp, finne, krølle, rive, putte opp i, stable og utforske. Mia Øquist. Fra 1 år. Kontaktimprovisasjon. Kreativ bevegelse til musikk. Ewa Lorenc. Fra 1 år.

Månen: Lekeinstallasj. Fra 1 år.

Hovedbiblioteket 14.30: nyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken presenterer FabelAktig - Terje Vigen: Akt II. Gratis.

SØNDAG 2.10.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Bergen sopp- og nyttevekstforening 11.30–15.30: Sopptur til Arboretet. Mildevegen 240. Soppkontroll ved veksthuset i Arboretet kl.14.30–15.30. Gratis.

Høyt&Lavt 10–17.30: Utendørs klatrepark. 3 timers klatring kr 335/195.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Verksted. Materialkonstnad kr 120/gratis.

Bergens Tekniske Museum12–16: Åpent museum. Museumstrikken kjører. Kr 100/gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Spillhuset Bergen 13–18: Cosplay og sjakk. E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Bryggens Museum 12: Barn i middelalderen. Aktivitetsomvisning. 8 –12 år. Kr 160/60.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

TIRSDAG 4.10.

KANELBOLLENS DAG

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Schøtstuene 11–15: Hansaspelet: Lyttespill på app. Aktivitetsløype i hagen. Bergen kino 12: Babykino. Kr 100.

Fana bydelsbibliotek 13–15: Fredagsklubben. Digital spilling på storskjerm.

Laksevåg bydelsbibliotek 14–15,30: Fredagskino. Fra 6 år. Gratis.

Robin Hood Huset 17–20: Taco–eller pizzafredag. Gratis.

Rush trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Musikk og selvlysende trampoliner. Kr 199.

LØRDAG 1.10.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. Gratis. Påmelding.

Spillhuset Bergen 14–18: E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Fyllingsdalen bydelsbibliotek13: Årets eventyr med Teaterfrø. Med Frøydis Flotve og Veronika F. Røssland. Fra 4 år. Gratis. Påmelding.

Fana bydelsbibliotek 13: Familiekino. Gratis.

Rosenkrantztårnet

12: Kongen i tårnet. Eventyromvisning. 6–10 år. Kr 120/60.

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Zappzarapp. Nysirkus–forestilling.Kr 395/325.

Ytrebygda kultursenter

14: Barnelørdag: Nagila–de dansende kuene. Musikk og danseforestilling med Abu Adonaba, Stephen Osono og Marianne Adonaba. Fra 3 år. Gratis. Påmelding på billett.bergen. kommune.no.

Arna industrihus

14: Barnelørdag: Petronella superhelt. Fortellerforestilling ved Gabrielle Barth.Fra 5 år. Gratis. Påmelding på billett. bergen.kommune.no.

Litteraturhuset

11–14: Lillelørdag litteraturkafé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

Litteraturhuset 12–13: All verdens eventyr. Sri Lanka. Med Julius Antonipillai. Gratis.

Bergen Internasjonale Kultursenter 12.30–15: Familielørdag–Møt verden i Bergen. Kafe, kunstverksted og underholdning. Med Chiku Ali. Kr 30. Familie kr 50.

Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

Oseana Kunst–og Kultursenter 14: Pling Vaken. Forfatterbesøk. Med Irene Ahnell og Mette S Tønseth. Kr 175/150.

Åpen Hall 10–13: Aktivitetstilbud for barnefamilier i byens idrettshaller. Fra 4 år. Gratis.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Lyngheisenteret Sauesanking for hele familien Gratis. Se Lyngheisenteret på Facebook.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Bergen Assembly 11–13: Mopedisten på Bryggen Museum. Vi lager et museum! Adresse: Dreggsalmenningen 3. Gratis.

KODE 1 11–15: Kollografi–trykkeverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Universitetsmuseet 12–15: Verdens dyredag på Universitetsmuseet Naturhistorie. Dyriske aktiviteter. Undringsløypen Dyrespor Utforsk museet. Kr 150/barn gratis.

S12 Galleri og Verksted 12–16: Familieverksted. Skap bilder, figurer og former i glass. Familie (4 pers) kr 300.

Fyllingsdalen Teater 12: Zappzarapp. Nysirkus–forestilling.Kr 395/325.

Ole Bull Scene 12 og 14.30: Knutsen og Ludvigsen. Kr 390.

Bergen Kunsthall 13: Bergen Assembly: Yasmine og Heptaederets syv sider. Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning. 3–8 år. Aktivitetsbord, Museet er åpent 12–17. Kr 100/barn gratis.

Hovedbiblioteket 13.30: Årets eventyr med Teaterfrø. Med Frøydis Flotve og Veronika F. Røssland. Fra 4 år. Gratis. Påmelding.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

MANDAG 3.10.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Schøtstuene 11–15: Hansaspelet: Lyttespill på app. Aktivitetsløype i hagen.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Påmeld. Kr 150.

ONSDAG 5.10.

VERDENS LÆRERDAG

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Schøtstuene 11–15: Hansaspelet: Lyttespill på app. Aktivitetsløype i hagen.

Fana bydelsbibliotek 11: Språkleik. Foreldre og baby. Gratis. Påmelding til Siri.hagen@bergen.kommune.no

TORSDAG 6.10.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Schøtstuene 11–15: Hansaspelet: Lyttespill på app. Aktivitetsløype i hagen. Tekstilindustrimuseet 12–13: Barselomvisning. Babytreff. Kr 100/gratis.

BUA

Gratis utleie av idrettsutstyr. Melkeplassen man og tor 17–19.Åstveit: tir og fre 17–19. Vestkanten man og tor 17–19.

Miljøkajakk

Lån gratis kajakk mot at du plukker boss underveis.

Centrum Taekwondo

Taekwondo-lek (onsdag kl 18):

Spesielt tilpasset barn fra 5 til 7 år, med mye lek og moro kombinert med enkle teknikker fra taekwondo.

Ordinære barnetreninger (Mandag og onsdag kl. 18-19):

Taekwondotrening for barn fra 8 til 11 år. Gøy og allsidig trening som passer alle, der både kropp og hjerne blir utfordret.

Fysak, Vilhelm Bjerknesvei 42

Påmelding: centrumtkd@hotmail.com eller ved fremmøte på trening. Følg oss på Facebook centrumtkd.no

Barnas turlag

Er du glad i å være ute? Liker du å være på tur med andre barn og barnefamilier?

Barnas Turlag er for barn mellom 0–12 år, og morsomme aktiviteter man kan være med på er hytteturer, fjelleirer, turboklubber, fotturer, skiturer, padlekurs, klatredager, kveldsmatturer og mange andre aktiviteter i Bergen og Hordaland.

Følg oss på Facebook og på bergenoghordalandturlag.no/ barnas-turlag Besøk oss i Markens tverrgate 4–6; man–fre: 10–16, tors: 10–18, lør 10–15.

Kontakt oss på 55 33 58 10 eller bht@dnt.no

To kajakker finner du ved AdO i Store Lungegårdsvann, og to ved Norges Fiskerimuseum i Sandviken. greenkayak.org

Ulriken643 Taubanen kjører alle dager 9–23. Se ulriken643.no.

En vei kr 195/95. Familie kr 445. Tur/retur kr 345/145/790.

Fløibanen September: Man–fre 7.30–23, lør–søn 8–23.

Oktober–desember: Man–fre 7.30–23, lør–søn 9–23.

En vei kr. 75/40. Tur/retur kr. 150/75/ familie kr 375.

Gratis for barn under 4 år.

Nordnes Sjøbad Varme badstuer og 35 grader i bassenget, i tillegg til sjøbading. Hverd. 7–20, lør og søn 10–20. Kr 80/familie kr 190. (fom 12.9.) nordnessjobad.no.

FYSAK Lavterskeltilbud med fokus på egenorganisert fysisk aktivitet. FYSAK SLETTEBAKKEN Skate, BMX og løpehjul.Åpent man–fre 10–22.30. lør og søn 12–20.

FYSAK MELKEPLASSEN Skate, BMX og løpehjul, parkoursal/hopperom og dansesal.Åpent man–fre 10–22. Lør og søn 12–18.30.

Stolpejakt Stolpejakt går ut på å finne stolper plassert i Norge. Besøk kan registreres på papir,nett eller via app.Tilbudet er for alle uansett funksjonsevne. stolpejakten.no

Bergen Klatresenter KOKSTAD: Man–tor 7–22, fre 9–22, lør 9–18 og søn 9–22.LAKSEVÅG: Man og ons 9–22, tirs og tor 7–22, fre 9–20, lør 9–18 og søn 9–20. Kr 125/85. Leie av utstyr. Egne barneområder med buldrevegger for barn. bergenklatresenter.no

Rush Trampolinepark Åpent man–fre 14–21, lør og søn 10–20. (Minisprett fra 9–10.) Fra kr 175. 2 t kr 259.

Bergen KlatreklubbVESTVEGGEN ÅSANE ARENA: Man–fre 9–22, lør 9–18, søn 10–20. Drop–in: Hverdager 9–16: kr 70/100. Hverdager 16–22: 90/120. Helg: kr 100/230. Utstyrsleie kr 20/40.

BRYGGERIET KALFARET: Man–fre 16–22, lør 11–19, søn 12–20. Drop–in kr. 70/100 Høyt Under Taket Klatresenter Kokstad. Åpent man–tor 10–22, fre 10–20, lør 10–18, søn 10–20. Fra kr 105. Familie kr 790.

FlipZone Man–tors 11–20, fre 11–22, lør 11–21 (Flip & gaming 11–18) søn 11–20. Fra kr 175. MiniFlip: Lør og søn 9–10 og 10–11. Kr 179 for 1 barn og en voksen. (0–6 år).

Osbadet osbadet.no

Bergen og Hordaland Turlag Arrangerer overnattingsturer, leirer og friluftskoler på fjell, vidde og i skjærgården. Alle turer krever påmelding. Se bergenoghordalandturlag.no for informasjon og påmelding.

Leos Lekeland Hverdager 10–20, helg 9–19.

Fra kr 195–255 for tre timer leketid. Voksne gratis. Må bookes online eller via app.

Iskanten Man–fre 10–15.45, lør 10–18, søn 12–18. Kr. 115/100/Fam 300.

Vestkanten Badeland Man 16–20, tir–fre 10–20, lør–søn 10–18. Man–tors kr. 175/165/Fam. 590. Fre-søn kr. 195/175/Fam. 660. Barn under 3 år kr 90.

AdO arena

Stort svømme– og stupeanlegg. Hverdager 6.15–21. Kr 130/70/40/Fam kr 310. Helger og ferier: 10–18. Kr 150/80/40/Fam 350.

Vikinghallen Åpen hall med TIF Viking hver lør og søn 12–16. Lek og aktiviteter med hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Høyt & Lavt klatrepark Lør–søn (t.o.m. 7.10.) og høstferien: 10–17.30. 3-timer: Fra 10 år kr 335, 2–9 år kr 195.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202232 OPPLEVELSESKALENDER HØSTEN 2022
Nyhet! TAEKWONDO for barn 5 - 7 år Onsdager kl. 18:00 Du finner oss på FYSAK, Sletten www.centrumtkd.no Trening spark og slag hopp og sprett Masse lek og moro! IDRETT OG FRILUFTSLIV

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 150.

Fyllingsdalen Teater 17.30: Frida Fryktløs. Fra 6 år. Kr 395/325.

LØRDAG 8.10.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Loddefjord bydelsbibliotek

11: Slem - høytlesing med figur. Med Kristin Aafløy Opdan. Fra 4 år. Gratis. Påmelding.

Fana bydelsbibliotek 13: Slem - høytlesing med figur. Med Kristin Aafløy Opdan. Fra 4 år. Gratis. Påmelding.

Rosenkrantztårnet

12: Kongen i tårnet. Eventyromvisning. 6–10 år. Kr 120/60.

Fyllingsdalen Teater

FREDAG 7.10.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Høyt&Lavt 10–17.30: Utendørs klatrepark. 3 timers klatring kr 335/195.

Schøtstuene 11–15: Hansaspelet: Lyttespill på app. Aktivitetsløype i hagen.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

12 og 15: Zappzarapp. Nysirkus–forestilling.Kr 395/325.

SØNDAG 9.10.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Åpen Hall

10–13: Aktivitetstilbud for barnefamilier i byens idrettshaller. Fra 4 år. Gratis.

USF Verftet Bajazzfestivalen. Konserter og aktiviteter. Hildegunns Panda. Hitrakongen. Se bergenjazzforum.no Kr 180/80. Familiebillett kr 580.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Premiere 2: Mamma Mø finner hjem.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Schøtstuene 11–15: Hansaspelet: Lyttespill på app. Aktivitetsløype i hagen.

Fana bydelsbibliotek 13–15: Fredagsklubben. Digital spilling på storskjerm.

Laksevåg bydelsbibliotek 14–15,30: Fredagskino. Fra 6 år. Gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Fyllingsdalen Teater 17.30: Zappzarapp. Nysirkus–forestilling. Kr 395/325.

Robin Hood Huset

17–20: Taco–eller pizzafredag. Gratis.

Rush trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Musikk og selvlysende trampoliner. Kr 199.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Høstferie på museet. Skattejakt og film. Kr 120/gratis.

Universitetsmuseet 10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. Gratis. Påmelding.

Spillhuset Bergen 13–18: E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

KODE 1 11–15: Kollografi–trykkeverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

FORNØYELSER

Barnas Kulturhus Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no 13–13.45: FORESTILLING: Kyllingen som ikke kunne synge. Den fisefine kyllingen drømmer om et liv langt borte fra grisebæsj og hestepromp. Lekerommet – Karoline Wallace, Petter Asbjørnsen og Håvard Funderud. Fra 3 år. 13.45–16: VERKSTEDER: Boss- og boblegjengen ser etter et hjem. Lag en dukke og bli med inn i historien. Mona Tahani. Fra 3 år.

Minitegneserier. Vi lager fantastiske skapninger av tilfeldige streker og former. Espen Terjesen. Fra 3 år. Klakx. Byggesett. Fra 3 år.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

KODE 1 11–15: Kollografi–trykkeverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Schøtstuene 11–15: Hansaspelet: Lyttespill på app. Aktivitetsløype i hagen.

Universitetsmuseet 11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Høstferie på museet. Skattejakt og film. Kr 120/gratis.

Spillhuset Bergen 13–18: Cosplay og sjakk. E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill.

Bryggens Museum 12: Barn i middelalderen. Aktivitetsomvisning. 8 –12 år. Kr 160/60.

Bergens Tekniske Museum12–16: Åpent museum. Museumstrikken kjører. Kr 100/gratis.

Bergen Assembly 12–14: Lurendreieren på Bergen Kunsthall. Vi jobber med fortellinger! Adresse: Rasmus Meyers allé 5. Gratis.

Bergen Kunsthall 13: Bergen Assembly: Yasmine og Heptaederets syv sider. Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis.

Fyllingsdalen Teater 12: Frida Fryktløs. Fra 6 år. Kr 395/325.

Litteraturhuset 11–14: Lillelørdag litteraturkafé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

USF Verftet 13: Bajazzfestivalen Konserter og aktiviteter. Se bergenjazzforum.no Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

Hovedbiblioteket 14.30: nyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken presenterer FabelAktig - Terje Vigen: Akt III. Gratis.

Den Nationale Scene 15: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

USF Verftet 11–15: Familiedag med Bajazzfestival. Dans, kunstverksted og kunstutstilling, konsert, disko, ‘ponni’ridning, gigantlego. Se usf.no

S12 Galleri og Verksted 12–16: Familieverksted. Skap bilder, figurer og former i glass. Familie (4 pers) kr 300.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning. 3–8 år. Aktivitetsbord, Museet er åpent 12–17. Kr 100/barn gratis.

Hovedbiblioteket 13.30: Slem - høytlesing med figur. Med Kristin Aafløy Opdan. Fra 4 år. Gratis. Påmelding.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

MANDAG 10.10.

HØSTFERIE

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Åpen hall Åpne idrettshaller i Bergen. Gratis og åpen for alle.

SØNDAGER 10–13: Stemmemyren idrettshall, Bjarghallen, Laksevåghallen,

Frøyahallen, Olsvikhallen,

volleyballhall, Ny-Krohnborg, Fyllingsdalen Idrettshall, Flaktveithallen, Kaland Idrettshall, Slåtthaughallen,Sandslihallen og Åstveithallen.

LØRDAG OG SØNDAG 12–16:

/ SØNDAG10–13:

gård

BESØKSGÅRD:

Følg oss på Facebook, Instagram og TikTok

Se åpningstider og kjøp billett på vilvite.no

Spillhuset Bergen Gratis kulturtilbud for gaminginteresserte i Bergen. Huset har lokaler for e-sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill og lignende.Åpent ons–fre 15–20, lør og søn 13–18. Søndager er det Cosplay Café og sjakk. spillhus.no.

VilVite Lek og lær i utstillingeneÅpent tir–fre 9–15. (Fredag 4.11. og uke 40/41: 10–17) Lør–søn 10–17. Kr. 175/205/655 (halvdagsbilletter).

Akvariet i BergenÅpent alle dager 10–18. Foringer, film og aktiviteter. One Ocean livesenter: Følg jordomseilingen One Ocean Expedition. Aktiviteter og aktivitetsdager. Kr 325/210/880.

UrbanZoo Liten innendørs dyrepark påBontelabo. Åpent tir–tor 11–17, lør–søn (+høstferien) 10–17. Kr 125. Dyrepasser for en ettermiddag: Tir og tor 17–18.30. Påmelding. Kr 150. urbanzoobergen.no.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Høyt&Lavt 10–17.30: Utendørs klatrepark. 3 timers klatring kr 335/195.

Fana bydelsbibliotek 10.15: Barnekino. For alle. Påmelding for grupper. Gratis. 12.30: Tråd og perleverksted. Gratis.

Schøtstuene 11–15: Hansaspelet: Lyttespill på app. Aktivitetsløype i hagen.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Høstferie på museet. Skattejakt og film. Kr 120/gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. 12.30: Prøv deg som fiskeforsker! Fra 5 år. Kr 120/gratis.

Hovedbiblioteket 13: Barnekino. Gratis.

TIRSDAG 11.10.

HØSTFERIE

DEN INTERNASJONALE JENTEDAGEN

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Høyt&Lavt 10–17.30: Utendørs klatrepark. 3 timers klatring kr 335/195. Fana bydelsbibliotek 10.15: Barnekino. Fra 6 år. Påmelding for grupper. Gratis. 12.30: Robot–verksted. Gratis.

Universitetsmuseet 10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Schøtstuene 11–15: Hansaspelet: Lyttespill på app. Aktivitetsløype i hagen.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Høstferie på museet. Skattejakt og film. Kr 120/gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. 12.30: Prøv deg som fiskeforsker! Fra 5 år. Kr 120/gratis.

Bergen kino 12: Babykino. Kr 100.

Troldhaugen 12–12.45: Sangstund. Kr 130/ barn gratis. Påmelding. 12–16: Kjepphest–verksted. Dropp inn. Fra 4 år. Kr 130/barn gratis.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning. Påmelding.3–8 år. Museet er åpent 11–15. Kr 100/barn gratis.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 150.

Bergen kino Premiere 1: Myke poter, skarpe klør. Det lønner seg å abonnere på Bergens Tidende Se alle dine fordeler på bt.no/fordel
OPPLEVELSESKALENDER HØSTEN 2022
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 33
Vestkanten Opplevelser Vestkanten er størst i Norge på shopping og opplevelser: Bowling - Minigolf - Badeland Curling - Skøytebane - Butikker og restauranter Vil du feire bursdag eller ha arrangement så ta kontakt. vestkantenopplevelser.no VilVite Naturvitenskapens verden er åpen for nye oppdagelser! Velkommen til en stor utstilling full av aktiviteter for barn og voksne. Hver helg og i ferier kan du bli med på vitenshow, lære programmering og bli med på aktiviteter.
Landåshallen,
Lone
Vikinghallen. LØRDAG13–16
Vitalitetssenteret. Åpen
SOLTUN
Garnestangen 60, Garnes.Åpent annenhver lørdag kl. 10–14 (fra 3. sept.). Pris: Hilse på dyrene kr. 25,-. Riding/hest og vogn kr. 30,-

ONSDAG 12.10.

HØSTFERIE

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Høyt&Lavt

10–17.30: Utendørs klatrepark. 3 timers klatring kr 335/195.

Universitetsmuseet

10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Fana bydelsbibliotek 10.15: Barnekino. For alle. Påmelding for grupper. Gratis. 12.30: Uppsa! Fortellerstund om bildeboka Uppsa! av Hilde Hodnefjeld med bibliotekar Siri. Fra 4 år. Gratis.

Schøtstuene

11–15: Hansaspelet: Lyttespill på app. Aktivitetsløype i hagen.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Høstferie på museet. Skattejakt og film. Kr 120/gratis.

Bergen Assembly

11–14: Bergen Assembly: The Quest! Kunstverksted, utstil linger og moro. Påmelding til formidling@bergenassembly.no.

Adresse: Halfdan Kjerulfs gate 4. 8–13 år. Gratis.

Norges Fiskerimuseum

11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie.

12.30: Prøv deg som fiske forsker! Fra 5 år. Kr 120/gratis.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning. Påmelding.3–8 år. Museet er åpent 11–15. Kr 100/barn gratis.

Troldhaugen 12–12.45: Sangstund. Kr 130/ barn gratis. Påmelding. 12–16: Kjepphest–verksted. Dropp inn. Fra 4 år. Kr 130/barn gratis.

Hovedbiblioteket 13: Barnekino. Gratis.

TORSDAG 13.10.

HØSTFERIE

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Høyt&Lavt

10–17.30: Utendørs klatrepark. 3 timers klatring kr 335/195.

Fana bydelsbibliotek 10.15: Barnekino. Fra 6 år. Påmelding for grupper. Gratis. 12.30: Pop–up–kort–verksted.

Universitetsmuseet 10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Høstferie på museet. Skattejakt og film. Kr 120/gratis.

Schøtstuene 11–15: Hansaspelet: Lyttespill på app. Aktivitetsløype i hagen.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. 12.30: Prøv deg som fiske forsker! Fra 5 år. Kr 120/gratis.

Bergen Assembly 11–14: Bergen Assembly: The Quest! Kunstverksted, utstil linger og moro. 8–13 år. Gratis.

Halfdan Kjerulfs gt 4. Påmeld.: formidling@bergenassembly.no.

Troldhaugen 12–12.45: Sangstund. Kr 130/ barn gratis. Påmelding. 12–16: Kjepphest–verksted. Dropp inn. Fra 4 år. Kr 130/barn gratis.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning. Påmelding. 3–8 år. Museet er åpent 11–15. Kr 100/barn gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Påmeld. Kr 150.

Fyllingsdalen Teater 17.30: Frida Fryktløs. Fra 6 år. Kr 395/325.

MUSEUMSOPPLEVELSER

FREDAG 14.10.

HØSTFERIE

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Høyt&Lavt

10–17.30: Utendørs klatrepark. 3 timers klatring kr 335/195.

Universitetsmuseet

10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Schøtstuene 11–15: Hansaspelet: Lyttespill på app. Aktivitetsløype i hagen.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Høstferie på museet. Skattejakt og film. Kr 120/gratis.

Bergen Assembly

11–14: Bergen Assembly: The Quest! Kunstverksted, utstil linger og moro. Påmelding til formidling@bergenassembly.no.

Adresse: Halfdan Kjerulfs gate 4. 8–13 år. Gratis.

Troldhaugen 12–12.45: Sangstund. Kr 130/ barn gratis. Påmelding. 12–16: Kjepphest–verksted. Dropp inn. Fra 4 år. Kr 130/barn gratis.

Hovedbiblioteket 13: Barnekino. Gratis.

Fana bydelsbibliotek 13–15: Fredagsklubben. Digital spilling på storskjerm.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning. Påmelding.3–8 år. Museet er åpent 11–15. Kr 100/barn gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Robin Hood Huset 17–20: Taco–eller pizzafredag. Gratis.

Rush trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Musikk og selvlysende trampo liner. Kr 199.

LØRDAG 15.10.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Soltun Besøksgård, Garnes10–14: Åpen gård. Hils på dyre ne. Kr 25. Ridning/hest og vogn kr 30 per runde.

Høyt&Lavt 10–17.30: Utendørs klatrepark. 3 timers klatring kr 335/195.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Universitetsmuseet 10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Schøtstuene 11–15: Hansaspelet: Lyttespill på app. Aktivitetsløype i hagen.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Bergen og Hordaland Turlag 11: Familietur til Redningshyt ten. Gratis, Påmelding bergenoghordalandturlag.no

Landås bydelsbibliotek 11: Monsterbesøk- figurteater. Med Lys levende Adele. Fra 3 år. Gratis. Påmelding.

Barnas Kulturhus Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no 13–13.45: FORESTILLING: Tres Musicos: Bli med inn i en verden av latinamerikanske rytmer. Ole Andre Farstad, Hades Hernández og Alejandro Huidobro Goya. Fra 3 år. 13.45–16: VERKSTEDER: Boss- og boblegjengen ser etter et hjem. Lag en dukke og bli med inn i historien. Mona Tahani. Fra 3 år. Imaginarium. Monotrykk på la minerte plater. Marta Rostecka. Fra 3 år. Minitegneserier. Vi lager fan tastiske skapninger av tilfeldige streker og former. Espen Terje sen. Fra 3 år.

Fana bydelsbibliotek 13: Familiekino. Gratis.

Magneten kunstkollektiv 11–14: PopLAB Magneten. Kre ativt verksted. Gratis.Påmelding på billett.bergen.kommune.no.

Magneten kunstkollektiv

14: Barnelørdag: Pling vaken. Ved Krabatene Teaterkompani. Fra 3 år. Gratis.Påmelding på billett.bergen.kommune.no. Åsane Kulturhus

11–14: PopLAB Åsane. Kreativt verksted. Gratis.Påmelding på billett.bergen.kommune.no.

Åsane Kulturhus

14: Barnelørdag: Tohundre og sekstini dagar. Musikkforestil ling med Roald Kaldestad og Roy Ove Førland. 30 min. Fra 3 år. Gratis. Påmelding på billett. bergen.kommune.no.

Litteraturhuset 11–14: Lillelørdag litteraturka fé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

Universitetsmuseet 10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Siljustøl 11–16: Åpent museum. Kr 130/barn gratis. Påmelding. 11,12,13,14 og 15: Eventyrstund i Storstuen. Fra 4 år. 12–14: Ponniridning. Kr 50 per runde.

KODE 1 11–15: Kollografi–trykkeverk sted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badming ton. Gratis.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. Gratis. Påmelding.

Spillhuset Bergen 13–18: E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Fyllingsdalen Teater

12: Frida Fryktløs. Fra 6 år. Kr 395/325.

Hovedbiblioteket 14.30: nyMusikk Krapyl: Biblio teksmusikken presenterer KIMI Gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum

Bergen Kunsthall

Aktiv og engasjerende formid ling av samtidskunst.

Gratis omvisning for barne hage og skole i utstillingene, med påfølgende verksted.

KODE

På KODE kan barn og voksne oppleve forskjellig kunst, fra ulike tider og i mange stilarter. Spør gjerne etter aktivitet shefte for barn i resepsjonen!

Ytre Arna bydelsbibliotek

13: Monsterbesøk- figurteater. Med Lys levende Adele. Fra 3 år. Gratis. Påmelding.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Høstferie på museet. Skattejakt og film. Kr 120/gratis.

Rosenkrantztårnet 12: Kongen i tårnet. Eventyromvisning. 6–10 år. Kr 120/60.

Ytre Arna bydelsbibliotek 13: Monsterbesøk- figurteater. Med Lys levende Adele. Fra 3 år. Gratis. Påmelding.

Den Nationale Scene 15: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230. Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

SØNDAG 16.10.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Let og finn skipsrottene i museet (daglig). Barnas søndag (ukentlig). Aktiviteter i skoleferiene.

Åpent: Man–søn 11–15

Barn (0–18) gratis / Voksne 120,- / Studenter 60,sjofartsmuseum.no

Omvisning for barnefamilier: Hver søndag kl. 13 i utstillings perioden.

Bestilling: 940 15 056 eller formidling@kunsthall.no

Åpent: Tirs–søn 11–17 Tors 11–20

Rasmus Meyers allé 5 kunsthall.no

KODE 1: Skiftende utstillinger og familieverksted i helgene. KODE 2: Temporære utstillinger.

KODE 3: (Rasmus Meyers sam linger): Verk av Edvard Munch, J.C. Dahl, Harriet Backer, Adolph Tidemand, Hans Gude. Egen audioguide for barn.

KODE 4: Skiftende utstillinger. KunstLab stengt.

Åpent: Tirsdag–søndag 10–17. kodebergen.no

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene

SCHØTSTUENE: Opplev hanseatenes spennende historie på Schøtstuene og på Bryggen. Delta i morsomme aktiviteter og få innblikk i Bryggens hemmeligheter.

Schøtstuene, Øvregaten 50 T.o.m. 15.9.: Hver dag kl.11–17. 16.9.–1.12: Hver dag kl. 11–15. Barn gratis/Voksne 120. Faste barneomvisninger i helgene. Se Facebook eller nettside for oppdateringer.

HANSEATISKE MUSEUM: Bryggen, Finnegården 1A Stengt grunnet restaurering. museumvest.no

Universitetsmuseet

Hos oss kan du se ekte hval skjeletter, insekter og dyr fra hele verden eller oppleve noen av våre vikingskatter og krystaller. Hvis du besøker

Universitetshagene kan du gå på sopptur eller besøke vår populære labyrint m.m. Bli med på oppdagelsesferd.

Tirs–lør 10–16. Søn 11–17.

Pris for museumsbesøk: Voksen 150,-/100,- (online) Honnør 110,- / 80,- (online) Barn gratis.

Besøk oss på Muséplassen 3, Haakon Sheteligs plass 10 og på Milde.

Les mer og bestill billett her: universitetsmuseet.no og se etter oss på sosiale medier.

Gamle Bergen Museum Levende museum. Hus fra 1700–, 1800–, og 1900–tallet. Museumsskuespillere tar deg med til byen i gamle dager.Åpningstider til 11.9. tor–søn 11–15. Kr 140/barn gratis.

Håkonshallen

Bli med og se selve kongenshall! Åpent daglig fra 10–14. (Stengt 2., 17., 22., 24. og 25. sept.). Høstferien 11–15. Kr 120/barn gratis.

Skolemuseet Byens gamle latinskole. Åpent: Lør 12–15. Kr 120/Barn gratis.

Bryggens Museum Da Bergen ble en by. Opplev funn fra middelalderen. Korte intro duksjoner. Hørespill. Aktivitets hefte for barn. Man–ons 11–14, tors 14–20, fre 14–18, lør 11–17, søn 11–15. Kr 120/gratis.

Universitetsmuseet

Naturhistorisk (dyremuseet):Åpent tirs–lør 10–16, søn 11–17. Kr. 150 / Barn gratis. Kulturhistorisk: Midlertidig stengt. Se universitetsmuseet.no.

Utforsk vår forunderlige klode
OPPLEVELSESKALENDER SOMMEREN 2022
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202234
Skatter fra havets bunn, kuler og kanoner, vikingskip, seil skuter og dampskip. Hvorfor kalles Norge en sjøfartsnasjon? Kom til oss og finn ut selv. Familieaktiviteter:

Høyt&Lavt 10–17.30: Utendørs klatrepark. Sesongavslutning. 3 timers klatring kr 335/195.

Åpen Hall 10–13: Aktivitetstilbud for barnefamilier i byens idrettshaller. Fra 4 år. Gratis.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Bergens Sjøfartsmuseum

11–15: Høstferie på museet. Skattejakt og film. Kr 120/gratis.

KODE 1 11–15: Kollografi–trykkeverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Universitetsmuseet 11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Siljustøl 11–16: Åpent museum. Kr 130/barn gratis. Påmelding. 11,12,13,14 og 15: Eventyrstund i Storstuen. Fra 4 år. 12–14: Ponniridning. Kr 50 per runde.

Schøtstuene 11–15: Hansaspelet: Lyttespill på app. Aktivitetsløype i hagen.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Spillhuset Bergen 13–18: Cosplay og sjakk. E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

S12 Galleri og Verksted 12–16: Glassblåsing. Fra 5–17 år. Kr 150.

Bryggens Museum 12: Barn i middelalderen. Aktivitetsomvisning. 8 –12 år. Kr 160/60.

Fyllingsdalen Teater 12: Frida Fryktløs. Fra 6 år. Kr 395/325.

Universitetshagene

MUSÉHAGEN: Åpen alle dager 6.30–18.

ARBORETET: Åpen hver dag BERGEN BOTANISKE HAGE: Åpen hver dag.

Egne temadager med aktiviteter. universitetsmuseet.no

Rosenkrantztårnet

Rosenkrantztårnet - En maktdemonstrasjon. Utforsk 7 etasjer med rom og dunkle trappeganger. Rebushefte for barn. Utendørs aktivitetsløype. Fra 12.9.: tirs 16–19, lør–søn 11–14, høstferien 11–15. Kr 120/gratis.

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene

Formidler hanseatenes liv på Bryggen med aktiviteter og omvisninger i Schøtstuene og på Bryggen. Barn gratis, voksnekr. 120. Åpent alle dager 11–17 (11–15 fra 16. sept). Aktivitetsløype og fortellinger i hagen.

Siljustøl

Åpent utvalgte datoer ved arrangementer i vintersesongen. Familieaktiviteter i høstferien. Kr 130/barn gratis. Turområdet og parken på Siljustøl er åpen og tilgjengelig hele året.

Bergens Tekniske Museum12–16: Åpent museum. Museumstrikken kjører. Kr 100/gratis.

Bergen Kunsthall

13: Bergen Assembly: Yasmine og Heptaederets syv sider. Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning. 3–8 år. Aktivitetsbord, Museet er åpent 12–17. Kr 100/barn gratis.

Hovedbiblioteket 13.30: Monsterbesøk- figurteater. Med Lys levende Adele. Fra 3 år. Gratis. Påmelding.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

TIRSDAG 18.10.

Bergen kino 12: Babykino. Kr 100.

Bergen og Hordaland Turlag 17: Høsttur på Totland. Gratis, Påmelding. bergenoghordalandturlag.no

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 150.

ONSDAG 19.10.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

TORSDAG 20.10.

REFLEKSDAGEN

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 150.

Fyllingsdalen Teater 17.30: Frida Fryktløs. Fra 6 år. Kr 395/325.

FREDAG 21.10.

Fana bydelsbibliotek 13–15: Fredagsklubben. Digital spilling på storskjerm.

Laksevåg bydelsbibliotek 14–15,30: Fredagskino. Fra 6 år. Gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Robin Hood Huset 17–20: Taco–eller pizzafredag. Gratis.

Rush trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Musikk og selvlysende trampoliner. Kr 199.

LØRDAG 22.10.

Åsane bydelsbibliotek 11: Lær om supervulkaner og digre dinosaurer! Med geolog Reidar Müller og tegneserieskaper Sigbjørn Lilleeng. Fra 4 år. Gratis. Påmelding.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Verkstedaktivitet. Materialkostnad kr. 120/gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. Gratis. Påmelding.

Årstad bydelsbibliotek Sletten

Biblab 12–14: Tegnekurs med Trine på procreator! Med Trine Sejrup. Fra 10 år. Gratis. Påmelding.

Spillhuset Bergen 13–18: E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Laksevåg bydelsbibliotek 13.30: Lær om supervulkaner og digre dinosaurer! Med geolog Reidar Müller og tegneserieskaper Sigbjørn Lilleeng. Fra 4 år. Gratis. Påmelding.

Fana bydelsbibliotek 13: Familiekino. Gratis.

Magneten, Spelhaugen 13–15: RytmeLAB. Konsert, trommeverksted og trommemaking. Med Abu Adonaba. 3–10 år med voksen. Gratis. Påmelding på abu@adonaba.com.

Ny–Krohnborg kultursenter 14: Barnelørdag: Isbjørnen Bjørnis og de røde prikkene. Ved Fnugg teater. Fra 3 år. Gratis.Påmelding på billett. bergen.kommune.no.

Det lønner seg å abonnere på Bergens Tidende

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200. Universitetsmuseet 10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

KODE 1

11–15: Kollografi–trykkeverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Troldhaugen Åpent tir–søn 10–17. Egen gratis audioguide for barn. 4–10 år. «Let og finn»-oppgaver. Familieaktiviteter i høstferien. Kr 130/Barn gratis. Billetter: ticketco.no

KODE Kunstmuseum i Bergen Åpent tirsdag–søndag 10–17. Kr 150/Barn gratis.

KODE 1: Familieverksted lørdag og søndag 11–15. Utstiiling (8.9.–6.11.): «Turisten», Bergen Assembly «Yasmine and the Seven Faces of the Heptahedron»

KODE 2: Temporære utstillinger. T.o.m. 11.9.: «NABO: Hvordan skal vi bo sammen?»

KODE 3: (Rasmus Meyers samlinger): Verk av Edvard Munch, J.C. Dahl, Harriet Backer, Adolph Tidemand, Hans Gude. Egen audioguide for barn.

KODE 4: «Det skeive blikket» vises ut året.

Norges FiskerimuseumÅpent daglig 11–15. Utforsk utstillingene. Lær om det som finnes under vann. Kr.120/gratis.

Bergen Kunsthall

Utstilling: Bergen Assembly «Yasmine and the Seven Faces of the Heptahedron». Omvisning og verksted for barnefamilier søndager kl 13 i Åpningstider:utstillingsperioder. Tirs–søn 11–17, tors 11–20. Kr 50/barn gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum Kanoner, skipsmodeller, båter og skatter fra dypet.Åpent: Daglig 11–15. Kr 120/Barn gratis.

Tekstilindustrimuseet Åpent: ons–fre 11–15, søn Tilbud hver søn og hver åpningsdag i skoleferien: 13.30: Omvisning for barn: Kor er Bændik? Fra 3–8 år. Aktivitetsbord i kaféen. Kulturminneløype. Kr 70/100/Barn gratis. Gratis inngang siste søndag i måneden (sept–nov). Kjøp billett på forhånd på muho.no

Bergens Tekniske MuseumÅpent søndager 12–16. Museumstrikken kjører. Kr 100/gratis.

Barnas Kulturhus Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no 13–13.45: FORESTILLING: Rød nese: En ordløs musikalsk forestilling for de minste. Krabatene – Irene Ahnéll. Fra 1 år. 13.45–16: VERKSTEDER: Pappete-papir-pop-up-verden. Her kan de minste barna dra, henge opp, finne, krølle, rive, putte opp i, stable og utforske. Mia Øquist. Fra 1 år. Imaginarium. Kollografi. Marta Rostecka. Fra 3 år. Månen. Lekeinstallasjon. Fra 1 år.

Litteraturhuset 11–14: Lillelørdag litteraturkafé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

Hovedbiblioteket 14.30: nyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken presenterer Kontrapunktisk blåtur. Gratis.

Den Nationale Scene 15: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Bergen ungdomslag Ervingen 16–19: Familiefolkedanskveld. bergen Juniorspelmannslag og instruktører fra barnelaget. Kr 100/80.

SØNDAG 23.10.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Åpen Hall 10–13: Aktivitetstilbud for barnefamilier i byens idrettshaller. Fra 4 år. Gratis.

Se alle dine fordeler på bt.no/fordel

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Spillhuset Bergen 13–18: Cosplay og sjakk. E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Bryggens Museum 12: Barn i middelalderen. Aktivitetsomvisning. 8 –12 år. Kr 160/60.

Fyllingsdalen Teater 12: Frida Fryktløs. Fra 6 år. Kr 395/325.

Bergen Assembly 12–14: Sannsigeren på Østre Skostredet. Kunstverksted med designer Yilei Wang! Adresse: Northing Space, Østre Skostredet 10. Gratis.

Ny–Krohnborg kultursenter 11–14: PopLAB Ny–Krohnborg. Kreativt verksted. Gratis. Påmelding på billett.bergen. kommune.no.

Fyllingsdalen Teater 12: Frida Fryktløs. Fra 6 år. Kr 395/325.

Kystmuseet i Øygarden Åpent: Søn 12–17. Kr 100/Barn gratis.

Nordsjøfartsmuseet Åpent: Søn 12–17. Høstferien man–fre 11–16. Kr 100/barn gratis.

Herdla Museum Åpent: t.o.m. 30.9.: Lør–søn 12–17.F.o.m. 1.10.: Søn 12–17. Utstillinger. Torpedobatteri er åpent søndager i oddetallsuker. Kr 100/ barn gratis.

Fjell Festning Utstillinger i kanonbrønnen.Åpent tirsdag til søndag 11–16. Omvising hoveddanlegget kr 120. Utstillinger i kanonbrønnen kr 80. Barn gratis. Info/best.: museumvest.no.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

KODE 1 11–15: Kollografi–trykkeverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Universitetsmuseet 11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Verkstedaktivitet. (materialkostnad) Kr 120/gratis.

Bergens Tekniske Museum12–16: Åpent museum. Museumstrikken kjører. Kr 100/gratis.

FN–sambandet 12–15: Familiedag på Koengen under Internasjonal uke. Leker, skattejakt. Finn FN–filuren.

Bergen Kunsthall 13: Bergen Assembly: Yasmine og Heptaederets syv sider. Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning. 3–8 år. Aktivitetsbord, Museet er åpent 12–17. Kr 100/barn gratis.

Hovedbiblioteket 13.30: Lær om supervulkaner og digre dinosaurer! Med geolog Reidar Müller og tegneserieskaper Sigbjørn Lilleeng. Fra 4 år. Gratis. Påmelding.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

TIRSDAG 25.10.

Bergen kino 12: Babykino. Kr 100.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 150.

ONSDAG 26.10.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

S12 Galleri og Verksted 12–16: Glassblåsing. Fra 5–17 år. Kr 150.

OPPLEVELSESKALENDER HØSTEN 2022
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 35

TORSDAG 27.10.

DEN INTERNASJONALE TEDDYBJØRNDAGEN

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 150.

Fyllingsdalen Teater 17.30: Frida Fryktløs. Fra 6 år. Kr 395/325.

FREDAG 28.10.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Fana bydelsbibliotek 13–15: Fredagsklubben. Digital spilling på storskjerm.

Laksevåg bydelsbibliotek 14–15,30: Fredagskino. Fra 6 år. Gratis.

Fyllingsdalen bydelsbibliotek 14.30: Barnekino. Gratis.

Robin Hood Huset 17–20: Taco–eller pizzafredag. Gratis.

Akvariet 18–21: Halloween på Akvariet. Se akvariet.no

Rush trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Musikk og selvlysende trampoli ner. Kr 199.

LØRDAG 29.10.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Soltun Besøksgård, Garnes10–14: Åpen gård. Hils på dyre ne. Kr 25. Ridning/hest og vogn kr 30 per runde.

Universitetsmuseet

10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Loddefjord bydelsbibliotek 11: Barnekino. Gratis.

KODE 1

11–15: Kollografi–trykkeverk sted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet

10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Verkstedaktivitet. (materialkostnad) Kr 120/gratis.

Schøtstuene

11–17: Slektsdag. Aktiviteter for barn sammen med Slekt og Data.Gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

FN–sambandet

12–15.30: Folkefest på Tor allmenningen under Interna sjonal uke. Aktiviteter, show. Fremvisning av internasjonale folkedrakter med mer.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppe tau, innebandy m.m. Gratis.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. Gratis. Påmelding.

Spillhuset Bergen 14–18: E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Ytre Arna bibliotek

13: Småskummelt med forteller Sindre og halloween-verksted. Med Sindre Westgård og Kanya vee Smestad. Gratis. Påmelding.

Fana bydelsbibliotek 13: Familiekino. Gratis.

Barnas Kulturhus Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no 13–13.45: FORESTILLING: 365 Pingvinar. Den lille familien får levert en pakke med en levende pingvin. Dagen etter skjer det samme igjen ... Open Window Theatre. Fra 3 år. 13.45–16: VERKSTEDER: Trommesirkel. Vestafrikanske rytmer med tromming, sang og dans. Abu Adonaba. Fra 3 år. Imaginarium. Monotrykk på gelli-plater. Marta Rostecka. Fra 3 år.

Klakx. Byggesett med mange muligheter. Fra 3 år.

SØNDAG 30.10.

SOMMERTID SLUTTER

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Åpen Hall 10–13: Aktivitetstilbud for bar nefamilier i byens idrettshaller. Fra 4 år. Gratis.

Universitetsmuseet 11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

KODE 1 11–15: Kollografi–trykkeverk sted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Verkstedaktivitet. (materialkostnad) Kr 120/gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

MANDAG 31.10.

HALLOWEEN

Vestnorsk Utvandringssenter 17.30–20: Halloween på Præri en. Aktiviteter og tradisjoner fra den tidlige amerikanske Hallo weenfeiringen. Kr 100/familie kr 300. Påmelding.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badming ton. Gratis.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. Gratis.Påmelding.

Spillhuset Bergen 13–18: E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Åsane bydelsbibliotek 11: Løve - figurteater med Circa teater. Fra 4 år. Gratis. Påmelding. Fana bydelsbibliotek 13: Familiekino. Gratis.

Universitetsmuseet Naturhistorie 18–21: Halloween på Universi tetsmuseet. Besøk det hjemsøk te dyremuseet. Kr 150/110.

TIRSDAG 1.11.

Bergen kino

12: Babykino. Kr 100.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 150.

TORSDAG 3.11.

Barnas Kulturhus Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no 13–13.45: FORESTILLING: Fru Natt. Natten kan inneholde mye mer enn bare mørke. Maria Aasebø Rønhovde. Fra 3 år. 13.45–16: VERKSTEDER: Skulpturverksted: Hvilke for mer kan vi lage med papirtråd? Kanyavee Smestad. Fra 3 år. Trommesirkel: Vestafrikanske rytmer med tromming, sang og dans. Abu Adonaba. Fra 3 år. Boss- og boblegjengen ser etter et hjem: Lag en dukke og bli med inn i historien. Mona Tahani. Fra 3 år.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Maritime Familiedager. Skattejakt, kafé, underholdning, turboforedrag for hele familien, sang og musikk, aktiviteter, mm. Kr 120/60.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badming ton. Gratis.

Spillhuset Bergen 13–18: Cosplay og sjakk. E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Bergens Tekniske Museum12–16: Åpent museum. Museumstrikken kjører. Kr 100/gratis.

S12 Galleri og Verksted 12–16: Familieverksted. Skap bilder, figurer og former i glass. Familie (4 pers) kr 300.

Nygårdsparken 12 og 13.30: Vandreteater i Nygårdsparken: Snøhvit. Med Eventyr i Parken. Fra 3 år. Kr 100. Påmelding.

Fana Kulturhus

14: Barnelørdag: Bing Bang og Bongo (Tre Kompfyrer). Interak tiv konsert. Ved Sigurd Ulveseth, Arild Seim, Helge Nyheim. Fra 3 år. Gratis. Påmelding på billett. bergen.kommune.no.

Bergens Tekniske Museum12–16: Åpent museum. Museumstrikken kjører. Kr 100/gratis.

S12 Galleri og Verksted 12–16: Glassblåsing. Fra 5–17 år. Kr 150.

Bryggens Museum 12: Barn i middelalderen. Aktivitetsomvisning. 8 –12 år. Kr 160/60.

Fyllingsdalen Teater 12: Frida Fryktløs. Fra 6 år. Kr 395/325.

Lyngheisenteret 12–17: Familiesøndag i Ullveka. Aktiviteter med ull. Kr 50 per aktivitet.

Tekstilindustrimuseet 12–13: Barselomvisning. Babytreff. Kr 100/gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 150.

FREDAG 4.11.

PLANLEGGINGSDAG

Fana bydelsbibliotek 12: Fortellerstund med verk sted. Fra 4 år. Gratis.

Litteraturhuset 11–14: Lillelørdag litteratur kafé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

Bergen kino 10–16: Den Store Kinodagen. Aktiviteter. Rabatt på barnefilmer.

Bergen Internasjonale Kultursenter 12: Familiekonsert på Bergen Internasjonale Musikkfestival. Igor Dunderovic & Marihøne Airlines. Kr 50. Familie kr 150.

Ådnahall kulturverksted

11–13.45: BryDeg med aktivite ter ute og inne og kafé.

14: Barnelørdag: Bonillus Musikkforestilling med Ramona Sulen. Fra 3 år. Gratis. Påmel ding på billett.bergen.kommune. no.

Litteraturhuset

11–14: Lillelørdag litteratur kafé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

Fyllingsdalen Teater

12: Frida Fryktløs. Fra 6 år. Kr 395/325.

Bergen Internasjonale Kultursenter 12.30–15: Familielørdag Møt verden i Bergen. Kafe, kunstverksted og underholdning. Med Chiku Ali. Kr 30. Familie kr 50.

Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

Hovedbiblioteket

14.30: nyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken presenterer Public Enema. Gratis.

Den Nationale Scene

15: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Åsane Kultursenter 13–15: RytmeLAB. Konsert, trommeverksted og trommema king. Med Abu Adonaba. 3–10 år med voksen. Gratis. Påmelding på abu@adonaba.com.

Bergen Assembly 12–14: Kullmannen på Gylden pris Kunsthall. Vi jobber med kulltegninger! Adresse: Lien 79, Gratis.

Bergen Kunsthall 13: Bergen Assembly: Yasmine og Heptaederets syv sider. Omvisning og verksted for bar nefamilier. Kr 50/barn gratis.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning. 3–8 år. Aktivitetsbord, Museet er åpent 12–17. Kr 100/barn gratis.

Hovedbiblioteket 13.30: Småskummelt med forteller Sindre og hallo ween-verksted. Med Sindre Westgård og Kanyavee Smestad. Gratis. Påmelding.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

Oseana Kunst–og Kultursenter 17: NORR–Da gudene breaket. Danseforestilling med Abscence. Kr 295.

Robin Hood Huset 17–20: Taco–eller pizzafredag. Gratis.

Rush trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Musikk og selvlysende trampoli ner. Kr 199.

LØRDAG 5.11.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Universitetsmuseet 10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Maritime Familiedager. Skattejakt, kafé, underholdning, turboforedrag for hele familien, sang og musikk, aktiviteter, mm. Kr 120/60.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

Hovedbiblioteket 14.30: nyMusikk Krapyl: Biblio teksmusikken presenterer Duo på norsk. Gratis.

SØNDAG 6.11.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Universitetsmuseet 11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Åpen Hall 10–13: Aktivitetstilbud for bar nefamilier i byens idrettshaller. Fra 4 år. Gratis.

Bergen Assembly 12–14: Turisten på KODE 1. Vi lager postkort! Adresse: Nordahl Bruns gate 9. Gratis. Bergen Kunsthall 13: Bergen Assembly: Yasmine og Heptaederets syv sider. Omvisning og verksted for bar nefamilier. Kr 50/barn gratis.

Hovedbiblioteket 13 og 14.15: Løve - figurtea ter med Circa teater. Fra 4 år. Gratis. Påmelding.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning. 3–8 år. Aktivitetsbord, Museet er åpent 12–17. Kr 100/barn gratis.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

OG

deg oppdatert:

OPPLEVELSESKALENDER HØSTEN 2022 BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202236
MED FORBEHOLD OM FEIL
ENDRINGER Hold
barnibyen.no
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 37 Les mer og bestill bursdag på akvariet.no Hos oss kan vi love deg en gjesteliste helt utenom det vanlige. Bursdagsbarnet får oppleve sjøløver, pingviner, krokodiller og mye mer. Selskapet får et eget bursdagsrom. Dedikerte bursdagsverter er med barna gjennom hele festen. Inviter til bursdagsfest på Akvariet! Ding dong!!! Foto: Thor Brødreskift Øvregaten 50 | museumvest.no Hanseatiskmuseum Hanseaticmuseum T.o.m. 15/9: daglig kl. 11-17, f.o.m. 16/9: daglig kl. 11-15: Hansaspelet Kampen mot tiden Interaktiv lytteopplevelse for hele familien inne Hver lørdag og søndag kl. 14: Bryggens hemmeligheter og skattekart Familieomvisning: barn gratis, voksne kr. 120,T.o.m. 15/9: daglig kl. 11-17, f.o.m. 16/9: daglig kl. 11-15: Aktivitetsløype i hagen Gratis inngang for barn på alle våre museer! bymuseet.no

Sanketid

Høsten er tid for sanking, men for noen er terskelen for å plukke sopp litt høyere enn for andre.

– Jeg har aldri turt å plukke sopp før, sier Lene Totland og smiler. Hun er en av deltakerne på høstens første sopptur med Bergen Sopp- og Nyt tevekstforening. Ved Krambua på Fjøsanger har soppkontrollørene Kjersti Oterhals og Herdis Torsvik rigget seg til med et utvalg sopper. Ivrige soppsankere i alle aldre har møtt opp, noen virker mer bevandret i soppens verden enn andre. For Lene og barnebarnet Lovise Sofie Ruano Kalleklev (10 år), er det første gang de er på sopptur.

Spiselig og uspiselig – Sopp er ferskvare, den skal se frisk og fin ut når du plukker den, påpeker Kjersti. Hun holder opp et praktek semplar av en steinsopp.

– Det er de brune og hvite soppene med samme farge på stilk og hatt, med skiver under hatten dere skal holde dere unna, advarer hun. Det er nok av skremselshistorier om soppforgiftning. I dag er soppkontrol lørene her for å gjøre nybegynnere, som Lene og Lovise Sofie, trygge på at de ikke plukker med seg giftig sopp. Med tusenvis av ulike sopparter, er det ikke alltid like lett å vite hvilken av dem som er spiselige.

– Hvis dere kommer til sopp kontroll med en spiss giftslørsopp i kurven, må vi kaste alle de andre soppene i kurven også. Det er derfor viktig å skille ut sopp som dere er usikre på og legge de i en separat kurv, forklarer Kjersti.

Lene plukker opp en brosjyre med oversikt over de spiselige og uspiselige soppartene.

– Det er nå jeg blir usikker. Du sier at sopp med skiver under hatten er giftige, men her er det jo et bilde av en sopp med skiver som er spiselig, sier Lene forvirret. Kjersti forklarer at de sikreste matsoppene er de med

pigger under hatten.

– Grønn fluesopp er visst nok den giftigste, sier Lene og peker på et bilde i brosjyren. Lovise Sofie grøsser.

– Er alle fluesopper giftige, spør Lene engstelig.

– Ja, mange av dem er det, sier Kjersti.

– Men da kan vi se etter piggsopp eller kantareller. Det er jo kjempegodt, sier Lene optimistisk.

– Men vi må gå med kontrolløren, sier Lovise Sofie bestemt før vi tråkker av gårde oppover mot Langeskogen. Snart spres gruppen for alle vinder, men Lene og Lovise Sofie holder seg tett på Kjersti. Hun leder oss bort fra stien og opp et bratt, skoglendt terreng. Soppen trives gjerne best der det er mose og litt fuktig.

Falske kantareller – Du må bruke øynene godt. Når

du først ser en sopp, er det ganske sikkert flere i nærheten, sier Kjersti oppmuntrende. Det tar ikke lang tid før Lene og Lovise Sofie finner sine første kantareller, gjemt i den grønne mosen.

– Det er noen sopper som ikke er forvekslingsarter, som blek piggsopp. Men kantarellen har faktisk en dobbeltgjenger – falsk kantarell, som vi av og til finner i skogen, men den er ikke giftig, forsikrer Kjersti.

– Det beste er å holde seg til noen få arter slik at du lærer, og så kan du utvide etter hvert, forklarer Kjersti. Hun avslører at steinsopp, blek piggsopp og sort trumpetsopp er blant hennes favoritter. Lene er nysgjerrig på hvilke matretter hun bruker soppene i.

– Piggsoppen bruker jeg gjerne i en pastarett sammen med hvitløk, løk og fløte, mens steinsopp er perfekt

til risotto, svarer Kjersti. Hun legger til at soppen du sanker selv er mer smakfull enn den du kjøper i butikken.

Snart er det tid for kontroll ved Kram bua. På veien ned igjen fra soppturen kommer folk ut fra busker og kratt, på armen har de kurver fulle av ymse sopparter. Det å sanke fra naturen har blitt veldig populært, Bergen Sopp- og Nyttevekstforening har hatt et økende antall medlemmer de siste årene.

– Desto mer kunnskap du får, desto lettere blir det å skille artene fra hverandre, forsikrer Kjersti. Sopp turen ga mersmak for Lene og Lovise Sofie. Blir det kanskje hjemmebakt pizza med rykende fersk sopp på, spør Barn i Byen.

– Jeg liker ikke sopp, svarer Lovise Sofie bestemt.

– Men du har jo aldri smakt det, sier Lene og ler.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202238 PÅ SOPPTUR
1: Sopp er ferskvare, og må se frisk og fin ut når du plukker den. 2: Soppen trives gjerne best i skogen der det er mose og litt fuktig. 3: Lovise Sofie viser fram kantarellene hun fant i Langeskogen. 4: På soppkontrollen kom det inn et variert utvalg sopparter. Hvis en av disse soppene viser seg å være giftig, må hele kurven med sopp kastes. 5: Kjersti Oterhals fra Bergen Sopp-og Nyttevekstforening går grundig til verks når hun inspiserer de ulike soppartene. 6: Fine å se på, men hold deg unna ... 1 2 3

Noen tips før du legger ut på sopptur:

• Man skal kun spise sopp man er 100% sikker på.

• Ta med kurv eller plastbegre slik at du enkelt kan sortere soppartene.

• Ta med en liten kniv til å skjære løs soppen og børste – gjerne en tannbørste eller en liten malerkost.

• Hvis det ikke er noen soppkontroll i nærheten av deg, kan du laste ned appen Digital Soppkontroll.

Bergen sopp- og nyttevekstforening ble stiftet i 1905. Foreningen har som hovedformål å spre kunnskap om spiselige og giftige sopparter og andre ville vekster, samt å stimulere til bruk av sopp og nyttevekster i husholdningen.

Fram mot midten av oktober arrangere Bergen sopp- og nyttevekstforening ukentlige soppturer i Bergensområdet. For mer informasjon: bergen.soppognyttevekster.no/kalender.

Soppens dag i Arboretet: Sopputstilling, soppkontroll, soppquiz og salg av soppsuppe og effekter.

NÅR: Søndag 4.9. kl.13–17.

HVOR: Mildevegen 250.

PRIS: Gratis, påmelding ikke nødvendig.

HVEM: For alle.

Sopptur til Alvøen: NÅR: Onsdag 7.9. kl.17–19.30.

HVOR: Alvøveien 48. Oppmøte på parkeringsplassen ved Alvøen idrettsplass.

PRIS: Gratis

Hvem: For alle.

SOPPKONTROLL: På parker ingsplassen ved Alvøen idrettsplass kl. 18.30–19.30.

Sopptur til Hordnesskogen: NÅR: Søndag 11.9. kl. 11–15.

HVOR: Skeievegen 100, Rådal. Oppmøte på parkeringsplassen vis a vis Bjarg idrettsplass.

PRIS: Gratis.

HVEM: For alle.

SOPPKONTROLL: På parker ingsplassen kl.14–15.

Sopptur i Kanadaskogen: NÅR: Onsdag 14.9. kl. 17–19.30.

HVOR: Gamle Tennebekksvei. Oppmøte på parkeringsplassen ved Gamle Tennebekksvei.

PRIS: Gratis

HVEM: For alle.

SOPPKONTROLL: På parker ingsplassen ved Gamle Tennebekksvei kl. 18.30–19.30.

Sopptur på Lysøen: Turen arrangeres sammen med KODE og Lysøens venner. Før turen starter vil det bli vist eksempler på sopp og gitt litt generell informasjon.

NÅR: Søndag 18.9. kl. 12–15.

HVOR: Søvikvegen 15, Lysekloster. Oppmøte på Buena kai i Lysefjord fra kl. 10.Mellom kl.11 og 12 vil båten kjøre ekstraturer. Siste båt tilbake går kl.15.30.

PRIS: Kr. 100 t/r (gratis for barn under 16 år).

HVEM: For alle.

SOPPKONTROLL: Ved kafeen, Villa Lysøen kl. 14–15.

Sopptur til Skageskogen: NÅR: Onsdag 21.09. kl. 17–19.30.

HVOR: Kjør inn en skogsbilvei mot sør ved Skagevegen 111, oppmøte ved parkeringsplassen. Blomsterdalen.  PRIS: Gratis

HVEM: For alle.

SOPPKONTROLL: Ved oppmøtested kl. 18.30-19.30.

Sopptur til Storavatnet: Oppmøte på parkeringsplass vest for bussterminalen kl. 17.

NÅR: Onsdag 28.9. kl.17–19.30.

HVOR: Godviksvingene 90.

PRIS: Gratis

HVEM: For alle.

SOPPKONTROLL: På turvei ved infoskilt, 100 meter fra parkeringsplass kl. 18.30–19.30.

Sopptur til Arboretet: NÅR: Søndag 2.10. kl. 11.30–15.30.

HVOR: Mildevegen 240.

PRIS: Gratis.

HVEM: For alle.

SOPPKONTROLL: Ved veksthuset i Arboretet kl.14.30–15.30

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 39 SE DEN PÅ KINOPÅ BERGEN KINO FRA 7. OKTOBER Høststemning på Fløyen Fine farger. Frisk fjelluft. Roser i kinn. Kakaobart. Turenventerpådeg! Få med deg hva som skjer i høst på floyen.no
4 5 6

Sopp som smaker godt!

Det er noe helt spesielt med å spise mat du har dyrket eller sanket selv. For maten smaker jo ekstra godt når du har jobbet litt for å skaffe den. Og når du er ute og jakter på sopp, er belønningen nettopp det, fersk og selvplukket sopp som kan brukes i uendelig mange og su perdigge matretter.

Skogens gull: Hvis du er så heldig at du har funnet kantarell, skogens gull, må du i hvert fall spise den med

største høytidelighet. Kantarell er en veldig god matsopp, og det er ikke uten grunn at gode kantarellsteder ofte holdes som en familiehemmelighet, en hemmelighet som går i arv i gene rasjoner. Hvis du skal lage mat med kantarell, er det best om kantarellen får ha hovedrollen. Det trenger ikke være mer avansert enn å frese en god haug med kantareller i pannen, og spise de lune på ristet brød.

Umami: Har du hørt om umami? Det betyr «god smak» på japansk, og er en av fem grunnsmaker sammen med søtt, surt, salt og bittert. Smaken av umami er vanskelig å beskrive, men finnes ofte i mat med mye protein, som kjøtt og fisk. Derfor kalles umami ofte «kjøttsmaken». Men det finnes også mye umami i parmesan, soltørket tomat og ristede nøtter, for ikke å snakke om sopp selvfølgelig. Sopp kan være en ypperlig innbytter for

kjøtt i mange retter. Prøv for eksempel burger med grillet portobellosopp, soppstroganoff eller taco med stekt østersopp.

Syns du sopp er vanskelig å like? Sopp har kanskje et ufortjent dårlig rykte, og for mange kan smaksopp

Når du steker sopp kan du først steke den i en tørr stekepanne, stek den til vannet har fordampet og soppen er tørr. Så kan du tilsette litt olje eller smør

levelsen være litt som å tygge på en svamp. På Smaksverkstedets matkurs for barn og unge, pleier vi å øve på å beskrive hva vi opplever når vi smaker på mat. For av og til tror vi at vi ikke liker maten, men så er det kanskje bare konsistensen vi

og frese den videre på høy varme, fres til soppen er litt sprø på utsiden. Når soppen får svettet ut vannet i en tørr panne først, så forsvinner nemlig mye av den svampaktige konsistensen og du sitter igjen med en deilig og gylden sopp som smaker godt.

må jobbe litt med, mens smaken er god. Dette gjelder også for soppen. Men her finnes det råd!
Hvis du er så heldig at du har funnet kantarell, skogens gull, må du i hvert fall spise den med største høytidelighet
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202240 SPISETIPSET MAT MED SOPP

Kremet pasta med skogsopp

Server gjerne pastaretten sammen med en god salat.

INGREDIENSER

Til 4 porsjoner

300 g pasta, f.eks. tagliatelle

300 g skogsopp, f.eks. sjampinjong, piggsopp eller kantarell

2 små sjalottløk

2–4 fedd hvitløk

3 dl matfl øte

1 dl eplejuice (kan sløyfes)

50 gram revet parmesan

1 liten potte frisk persille

Rapsolje til steking

Salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

• Børst soppen fri for jord. Skjær soppen i tykke skiver eller riv den i passe store biter.

• Skrell og finhakk løk og hvitløk.

• Riv parmesan.

• Kok pasta etter anvisning på pakken mens du lager sausen. Hvis du bruker fersk pasta, bør du vente med dette til sausen er ferdig.

• Stek soppen på middels høy varme i en tørr stekepanne i et par minutter til soppen slipper vannet.

• Tilsett olje eller margarin, og fres soppen forsiktig et par minutter til, til den er gylden og fin. Legg soppen over på et fat og sett til side.

• Fres løk og hvitløk i litt olje på middels varme i stekepannen, til løken er blank.

• Hell på eplejuice og la det koke ned til halv mengde, før du heller over fl øten.

• La sausen småputre noen minutter for å tykne litt.

• Bland inn soppen igjen og halvparten av parmesanosten.

• Smak til sausen med salt og pepper.

• Hell av kokevannet på pastaen og bland sausen inn i pastaen.

• Serveres med et dryss finhakket persille og resten av parmesanen på toppen.

Grillet fylt sopp

Fylt sopp kan enten serveres som hovedrett med en grønn salat og godt brød til, som tilbehør til annen grillmat, eller sammen med fl ere andre småretter.

INGREDIENSER

Til 3–4 porsjoner

4 stk. portobellosopp eller 8 stk. sjampinjong

Skallet fra 1 sitron, helst økologisk

4–5 fedd hvitløk

2 never friske urter (f.eks. persille, basilikum, timian og/eller rosmarin)

50 gram pinjekjerner eller valnøtter

50 gram revet parmesan

1 dl olivenolje

1 klype salt

FREMGANGSMÅTE

• Børst soppen fri for jord og fjern stilken. Hvis stilken ser fin ut, kan den finhakkes og brukes sammen med resten av fyllet. Matredderpoeng til deg!

• Riv skallet av en sitron med en zester eller rivjern og ha i en skål. Pass på at du bare får med den gule delen av skallet og ikke det hvite, det smaker bittert.

• Skrell og finhakk hvitløksfeddene og bland med sitronskallet.

• Grovhakk valnøttene og krydderurtene og legg i bollen sammen med sitron og hvitløk. Du kan gjerne blande ulike krydderurter.

• Bland alle ingrediensene godt sammen med olivenolje og salt.

• Legg soppen med toppen ned og fordel blandingen i hulrommet på soppen.

• Legg på forvarmet grill i ca. 10 minutter eller i stekeovn på 200 grader i ca. 10–15 minutter eller til soppen er myk og har begynt å slippe fuktighet.

• Mindre sjampinjong vil ha kortere steketid enn en stor portobellosopp.

Bergen kulturskoles dansetilbud:

Gjennom dans utvikles koordinasjon, kreativitet, styrke, bevegelighet og musikalitet.

Bergen kulturskole tilbyr danseundervisning innen hip hop, klassisk ballett, jazzdans, moderne dans og barnedans.

Det finnes også fordypningsprogram innen klassisk ballett, moderne dans og jazzdans.

For skoleåret 2022–23 er det ledig plass på dans, følgende steder:

• Rådalslien skole: Jazzdans på ulike nivåer/aldersgrupper (mandager)

• Bønes arena: Klassisk ballett og jazzdans på ulike nivåer/aldersgrupper (mandager, onsdager og torsdager)

• Kjøkkelvik skole: Hip hop på ulike nivåer/aldersgrupper (torsdager)

• Åsane kulturhus: Hip hop på ulike nivåer/aldersgrupper (onsdager)

Les mer om Bergen kulturskoles dansetilbud på våre nettsider og søk i dag!

www.bergen.kommune.no/kulturskolen

Øvrig undervisning ved Bergen kulturskole: Bergen kulturskole er et inkluderende og mangfoldig læringssted som tilbyr undervisning i teater, musikk, visuell kunst og dans. Undervisningen foregår i mange ulike bydeler – på skoler og i kulturhus.

Ledige plasser skoleåret 2022–23 kan søkes på omgående. Se listen ledige plasser på vår hjemmeside.

Velkommen til Bergen kulturskole

Foto. Øyvind Johannessen
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 41
bergen-dansesenter.no I post@bergen-dansesenter.no I 55 32 08 66 / 482 49 269 Dansekurs for barn på USF Verftet Vi har fortsatt noen ledige plasser! Jazzdans, ballett og hiphop fra 7 år Preballett fra 6 år NYHET: Babydans 0–1 år (Oppstart 24.10) Bergen Dansesenter

Hva koster det egentlig?

Når vi er barn er vi så heldige at foreldrene våre betaler mat, klær og andre ting vi trenger. Det er jo de voksne som tjener penger, men hva koster egentlig alle tingene de kjøper, og hvordan vet mamma og pappa om de har nok penger? Bli med på familiens handletur i høstferien og lær mer om hvordan de voksne bruker penger.

Hva er et budsjett?

Voksne har ofte en oversikt over alle tingene de skal kjøpe i løpet av måneden. Hver måned får de voksne lønn, og hver måned må de betale for strøm, husleie, mat, klær og andre ting familien trenger. Oversikten over pengene de har og pengene som skal brukes på forskjellige ting kaller vi et budsjett.

Lag ditt eget budsjett og kjøp inn til bollebaking

I ferier er det ekstra kjekt å gjøre koselige ting sammen med familie og venner. Kanskje kan dere bake sammen? Da foreslår vi at du blir med noen voksne på butikken, for å handle alle ingrediensene og at du selv skal holde styr på budsjettet! Høres ikke det spennende ut?

For å sette opp et budsjett må du først sjekke hvilke ingredienser dere trenger å kjøpe. Her kan det være et godt tips å sjekke om dere har noen av tingene hjemme allerede. Det er jo ikke sikkert dere trenger å kjøpe alt sammen.

Når du har funnet ut hva dere trenger, må du sjekke hva hver av tingene koster. Her kan du sjekke på internett, spørre en voksen eller ta en ekstra tur til butikken. Så skriver du ned hvor mye penger dere har til å handle for, og trekker fra alle prisene på bakeingrediensene dine. Har du noe penger til overs eller hadde du satt av for lite til handleturen? Om du har noe til overs kan dere jo kjøpe noe godt å drikke til?

Hva skal dere bake?

Liker du boller? Vi har funnet frem et forslag til en oppskrift på hveteboller med rosiner her, men du kan også finne din egen oppskrift på internett eller i en kokebok. Det kan jo hende du vil bake noe helt annet? Kanskje du digger sjokoladekake eller muffins?

INGREDIENSER:

150 g smør

1 kg hvetemel

1,5 dl sukker

1 pakke fersk gjær (du kan også bruke tørrgjær)

0,5 ts salt

2 ts malt kardemomme

6 dl melk

4 dl rosiner (kan kuttes ut eller byttes mot sjokolade eller nøtter)

1 stk sammenvispet egg til å pensle bollene med

TIPS: Har du heller lyst å lage solboller eller sko leboller? Da kan du bruke den samme oppskriften, men du må huske å kjøpe inn vaniljekrem, melis og kokos i tillegg. Og du, da må disse ingrediensene også inn i budsjettet! Har du nok penger?

Handleturen

Når du har funnet en oppskrift og laget budsjet tet er dere klare til å gå i butikken. Du kan bruke oppsettet for budsjett i tabellen under hvis du vil!

Ingredienser: Priser Dine penger

smør

hvetemel

sukker

1 pk fersk gjær

salt

Kardemomme

melk

rosiner

egg

Klar for baking

Etter handleturen er alt klart for bollebaking. Ta frem forklær, og finn alt utstyret dere trenger som bolle, vekt, sleiv, litermål og teskje. Vask hendene godt og så er det bare å sette i gang. De voksne hjelper deg helt sikkert med å måle opp riktig, og neste gang kan du kanskje gjøre det helt selv.

1. Kutt smør i terninger, og la det temperere seg litt mens deigen elter.

2. Ha hvetemel, sukker, gjær, salt og kardemomme i en bakebolle til kjøkkenmaskin. Bruker du fersk gjær kan du smuldre gjæren i bollen, eller røre den ut i melken. Alt vil etter hvert blande seg godt, så begge deler er like bra.

3. Spe med melk (kald eller romtemperert). Hold tilbake 1/2 dl, tilsett mer melk etter hvert hvis deigen virker for fast.

4. Sett en deigkrok i kjøkkenmaskinen og elt deigen i ca. 15 minutter. Du kan også elte/kna for hånd i stedet for å bruke kjøkkenmaskin.

5. Tilsett smøret og elt deigen videre i ca. 10 minutter, til deigen er myk og elastisk. Ta gjerne «glutentesten» mot slutten av eltingen. Strekk en liten deigklump mellom fingrene og forsøk å få en tynn, gjennomsiktig hinne. Er deigen elastisk og smidig er den klar for heving, er den «kort» og revner - elt litt til.

6. Kna rosiner godt inn i deigen.

7. Dekk deigen og sett den til heving på et lunt sted til den har hevet til dobbel størrelse, ca. 45-60 minutter.

8. Del deigen i passe store emner. Du får ca. 24 boller av en porsjon deig. Trill runde boller.

9. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og sett dem til heving (20-30 min.).

10. Pensle bollene med egg og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i 6–10 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Det er gøy å bake og mye å lære om både matte og økonomi på veien til nystekte boller. Hvor mange gram mel trenger du? Og hvor mange dl melk? Og ikke minst hvor mange boller klarer du å spise?

Lykke til med bakingen, vi tror at bollene blir supergode!

FREMGANGSMÅTE FOR Å FÅ SUPERGODE HVETEBOLLER:
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202242 ØKONOMISPALTEN BLI MED PÅ HANDLETUR OG BOLLEBAKING I HØSTFERIEN

Velkommen til høstens forestillinger og verksteder

Barnelørdag er et gratis kulturtilbud fra Bergen kommune til byens barnefamilier. Nesten hver lørdag gjennom sesongen er det teaterforestillin ger og konserter på spillestedene våre rundt om i byen.

PopLAB er gratis kunstverksteder for barn som liker å utforske sin kreativitet med form og farge. Se programmet på bergen.kommune.no

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 43 Opplev mer for mindre Med BT Fordel får du rabatter på mange arrangementer og opplevelser. Det lønner seg å abonnere på BT. Les mer på bt.no/fordel
Foto: Tove K. Breistein

Raptus tegneseriefestival

Raptus er Norges lengstlevende tegneseriefestival. I snart 27 år har Bergen vært en hoveddestinasjon for alle som elsker tegneseriekunst. I år arrangeres festivalen på Bergen spillhus mellom 9.–11. september 2022. Festivalen inneholder masse kjekke utstillinger, foredrag, stands og cosplay. I tillegg kan du møte kjente illustratører som står bak blant annet Donald Duck, Flåklypa, Thor, Superwoman, Lumberjane og mange fl ere. Ta med hele familien på Raptus denne helgen!

Bergens største skillingsbolle

Bergen Matfestival arrangeres i Bergen sentrum 2.–3. september 2022. Festivalen satser stort på barn og unge og har en helt egen «Ung Matfest» denne helgen. Det blir storslått åpning fredag kl. 12.00 på Torgallmenningen hvor blant annet elever fra Sandsli VGS og Mesterbakeren skal prøve seg på å lage Bergens største skillingsbolle. De lover selvsagt smaksprøver til alle!

Ung Matfest ønsker å invitere barn og unge inn til en spennende helg fylt med gode smaksopplevelser. Programmet er spekket med lokal mat i sesong, mat som gir energi, norsk sjømat, dissekering av fi sk, egentråkket smoothie med mer. Det vil være mange ulike aktører til stede som alle jobber for å gi barn gode opplevelser, dere kan møte Bybonden i Bergen, Barnas Turlag, Smaksverkstedet, VilVite og Akvariet i Bergen, med fl er.

Festivalen er gratis, åpen for alle og de fl este aktivitetene finner sted på Torgallmenningen. Velkommen til en festival for barn og unge med lokal mat på menyen.

Hvor: Torgallmenningen, Bergen sentrum.

Bajazzfestivalen

Helgen 8. og 9. oktober kan du oppleve Bajazzfestivalen på USF Verftet. Det blir musikalske begivenheter og morsomme aktiviteter både lørdag og søndag. På scenen kan du blant annet se og høre «Hildegunns Panda» og «Hitrakongen» m.fl er. Bajazz er en konsertserie for barn, drevet av Bergen Jazzforum. Programmet passer for barn i alle aldre!

HVOR: USF Verftet.

NÅR: 8.–9. oktober

PRIS: Ordinær

Hansamarked

I år fyller Det Hanseatiske Museum

150 år og i den anledning inviterer de til liv og røre på Bryggen. Lørdag 10. september kl.12-15 er det duket for Hansamarked. Det vil være ulike aktiviteter, konserter og omvisninger gjennom dagen, et gratis arrangement som passer for alle. Hansamarkedet vil by på blant annet skattekart, aktivitetsløype, tørrfi sk, konserter og muligheten for å lage ditt helt eget hoppetau. Arrangementet fi nner sted i Schøtstuene og på bryggen. Velkommen til liv og røre på Bryggen!

STED: Schøtstuene og Bryggen ARRANGØR: Det Hanseatiske Museum TID: Lørdag 10.09 september kl. 12–15 Gratis. For alle.

Når: Fredag 2. september kl.12–18 og lørdag 3. september kl.10–18.

Alder: For alle. (Matkurs med påmelding for aldersgruppen 6–15 år, frist 08.08.).

Pris: Gratis. (Besøk på Norges Fiskerimuseum; Voksne kr. 120/barn gratis)

Nettsted: matfest.no/ung-matfest

Forskningsdagene

Lørdag 24. september 2022 inviterer Forskningsdagene til Forskningstorg på festplassen. Forsknings- og utdanningsinstitusjonene i Bergen løfter i fellesskap frem forskningsbyen Bergen og viser frem alt den har å by på. Arrangementet byr blant annet på unike møter med forskere og vitenshow med VilVite. På Forskningstorget kan du oppleve, prøve og eksperimentere deg gjennom 18 stasjoner innen tema som teknologi, helse og miljø m. fl er. Arrangementet er gratis og passer for alle aldersgrupper. NÅR: 24. september kl. 11–16. HVOR: Festplassen i Bergen. Gratis. For alle. Mer info: forskningsdagenebergen.com/bergen/forskningstorget-2022

Ta familien med på en ekte museumsturné!

Lær om fiske og livet på havet fra gamle dager og frem til i dag. Få med deg spennende historier fra krigen og fra livet til hanseatene som levde på Bryggen. Gå på rotte- eller skattejakt, lei en robåt eller gå på oppdagelsesferd i fjæren eller i aktivitetsløypene våre. Se vraket av et jagerfly fra 2. verdenskrig, eller gå ned i en 14 meter dyp kanonbrønn.

museumvest.no

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene

Bergens Sjøfartsmuseum

Norges Fiskerimuseum

Kystmuseet i Øygarden

Nordsjøfartmuseet

Fjell festning Herdla Museum

Bjørn West Museet

Gratis Barnas Pass & Aktivitetshefte
Foto: Øystein Haara Ill.: Mac og Andreas Håndlykken.
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202244 FESTIVALHØST
ALDER: For alle
kr.180/Barn under 2 år kr. 80. Familiebillett (4 stk.) kr. 580.

Kulturnatt

Fredag 9. september er du velkommen til en helt spesiell kveld i Bergen by. Etter sengetid og stengetid kan du vandre i byens museer, gallerier og konsertsteder, helt gratis etter kl.18.00. Så er du en anelse nysgjerrig på hvordan innsiden av KODE ser ut eller hva som skjer på Schjøttstuene en sen septemberkveld, da bør du delta på Kulturnatt! Denne kvelden kan du blant annet oppleve Kulturcruise på Beffen, sekkepipeopptog på Bryggen, sirkusskole utenfor Rådhuset og dans på Torgalmenningen og mye mer. Se nettsiden for fullt program.

Fredag 9. september fra kl. 18 Gratis / For alle kulturnatt-bergen.no

B-Open

Helgen 17.-18. september kan du bli med på kunstfestival i Bergen. Denne helgen vil kunsthåndtverkere og billedkunstnere åpne sine verksteder og atelier for publikum. Du kan besøke de åpne atelier og bli kjent med Bergens profesjonelle kunstnere. Festivalen er gratis og åpen for publikum i alle aldre. I tillegg til å oppleve hvor kunsten blir laget, kan du også delta på en rekke verksteder selv. Du kan blant annet bli med på utendørs kunstcamp med kunst-pilotene, tegning i byrommet med Torild Stray eller utskjæring i leire på verkstedet Sgraffi to og mye mer. Se hjemmesiden for fullt program over verksteder og alle atelier som er åpne for publikum under kunstfestivalen.

HVA: B-open kunstfestival

HVOR: Ulike atelier og verksteder i Bergen NÅR: 17.–18. september kl. 12–17

Gratis / For alle

PROGRAM: b-open.no/program

Bøker for nervøse skolestartere (og foreldre!)

I disse dager er det mange seksåringer som får hverdagen snudd på hodet, med nye rutiner, nye voksne og nye venner. Jeg har selv en skolestarter som nettopp har gått sine modige skritt gjennom klasseromsdøren for første gang. Heldigvis er det en gledens dag for de fl este, der de tasser rundt med en rose i hånden og ny sekk på ryggen. Men innimellom hullete glis og stolte rygger kan man se én og annen nøler. En som gjemmer seg bak pappas venstre ben, eller rister på hodet når navnet blir ropt opp på skoleplassen. Enkelte foreldre blir dratt med som tilbehør når elevene skal stille seg opp med klassen. Det er nemlig ikke alle som gleder seg til skolestart. Og slik vi voksne hauser det opp som om det var julaften og bursdag på samme dag, ja da er det lett å forestille seg at det kan kjennes ensomt å grue seg til å begynne på skolen.

To fine bøker som tar opp problematikk rundt skolestart og skolevegring er Anja Dahle Øverbyes Lykketanna (Samlaget 2019), og Grevlingdager av Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus (Cappelen Damm 2019). I Lykketanna møter vi Torbjørn som ikke gleder seg til å begynne på skolen. Tvert imot. Han bare gruer seg til å slutte i barnehagen. Derfor gruer han seg også til sommerferien. Det er vondt å tenke på at han ikke skal være i barnehagen lenger, sammen med de voksne han har blitt glad i, og ikke leke med lekene de har der. Dette er et viktig poeng som skildres fint og sårt i Dahle Øverbyes skjøre strek. Vi voksne er ofte så raske med å hoppe på gleden ved skolestart, og glemmer ofte at for mange barn er det også en sorgprosess involvert. Kanskje handler det også om at vi er litt redde for å snakke med barna om det som er trist? Heldigvis har Torbjørn en mor som ser ham og forstår. Hun kjøper en dinosaurtann til ham og sier den bringer lykke. Og om det er tannen eller Torbjørn som er sin egen lykkes smed, så er utsikten til en ny venn det som snur det hele.

Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus er en fantastisk duo, og man er fristet til å si at om man har Dahle/Nyhus-blod i årene er man neppe i stand til å lage en dårlig barnebok. Dette til tross for at mange av bøkene tar for seg de vondeste temaene. Det gjelder også Grevlingdager, som tar for seg skolevegring, hakket mer alvorlig og intenst enn

i Lykketanna. Og skolevegring er dessverre et økende og alvorlig problem i samfunnet. Bokens hovedperson, Pim, opplever sterk angst. Det knyter seg i magen og han vil bare grave seg ned, bort og vekk i mørket som en grevling når han tenker på skolen. Mamma prøver å tvinge, læreren prøver å være streng, men det blir bare verre. Bare når pappa forteller at han vet hvordan Pim har det, og det blir bestemt at det er skolen som skal tilpasse seg Pim, og ikke omvendt, blir det bedre. Dette er en bok som kan være spesielt god å lese for barn, og foreldre av barn, som trenger ro og rutiner for å trives.

Det beste med bøker er at de kan speile egne erfaringer, men også skape empati gjennom innsikt i andres erfaringer. Både Lykketanna og Grevlingdager kan brukes pedagogisk, ved å gi barn et verktøy til å sette ord på sine egne følelser. Men det er også fine bøker å lese med barn for å vise frem et spekter av temperamenter og preferanser. Kanskje vil de møte han som gjemte seg på første skoledag på en bedre måte? Eller gi selvtillit til å gi uttrykk for sin egen ambivalens? Bøkene er herved anbefalt for å styrke empatimusklene, enten man er skolestarter eller skatteyter.

Lykketanna

Forfatter: Anja Dahle Øverbye

Illustratør: Anja Dahle Øverbye Forlag: Samlaget Utgivelsesår: 2019 Alder: 3–6 år Språk: Nynorsk Pris: 249,-

Grevlingdager

Forfatter: Gro Dahle

Illustratør: Kaia Linnea Dahle Nyhus Forlag: Cappelen Damm Utgivelsesår: 2019 Alder: 6–9 år Språk: Bokmål Pris: 299,-

Bøkene lan lånes gratis på biblioteket.

Monsterklubben

Diep!

Huldra, Hufsa, skrømt og troll... Illustratør Gunvor Rasmussen lærer deg å tegne monstre og skrive din egen monsterhistorie!

All

eventyr: Sri Lanka

Julius Antonipillai og hans venner tar oss med til Sri Lanka! Vi gleder oss til nye eventyr og tamilsk dans og musikk!

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 45
LØRDAG 10. SEPTEMBER 12.00 | GRATIS LØRDAG 17. SEPTEMBER 12.00 | GRATIS LØRDAG 1. OKTOBER 12.00 | GRATIS All verdens eventyr: Vietnam
verdens
Se hele programmet på litthusbergen.no. Østre Skostredet 5-7 • 5017 Bergen Bli med til Vietnam med Nhu
Vi gleder oss til å lære om Månefesten, høre historien om månegutten og smake på månekake!
BOKTIPS

Mestringsfølelse på glatt underlag

Sammen skal vi bli bedre! Lyder det fra Bergen Ishockeyklubb. I Bergenshallen har de skøyte- og hockeyskole for barn i aldersgruppen 4–10 år, første trening er tirsdag 30. august. Trenerne i klubben tilpasser aktivitetene etter ferdighetsnivå, og det er derfor ingen krav om forkunnskaper. Bergen Ishockeyklubb kan fortelle at mestringsfølelsen i hockey er stor og at treningene er veldig sosiale. De er i tillegg bygget opp etter trappetrinnsmodellen, hvor nivå 1–3 er skøyteskole, mens nivå 4–6 er hockeyskole. Etter at barna har fullført nivå seks blir de fordelt på lag etter alder. Alle er velkommen til å delta på trening, ta med hjelm/sykkelhjelm, votter og skøyter om du har, hvis ikke kan skøyter lånes gratis i hallen. De tre første treningene er gratis, så her er det bare å pakke sakene og møte opp til is, lek og mestring!

Gavekalas og gavemidler til barn og unge

Hver eneste dag legges det ned utallige timer frivillig arbeid og dugnadsinnsats i lokalmiljøet, for å gi barn og unge en god oppvekst. Fotballag, teaterskoler, tegnekurs og andre fritidstilbud gir barn fra ulike miljøer og bakgrunner mulighet til å utforske sine interesser og utvikle sine evner. Dette støtter vi i Fana Sparebank!

Vi ønsker å bidra der det finnes mer enn nok av engasjement og vilje –men der økonomisk støtte trengs, for å bedre hverdagen for barn og unge. Derfor deler vi ut gavemidler til lag og organisasjoner hvert år, og inviterer alle som har søkt til en gøy minifestival i Nygårdsparken på sensommeren.

I år kan vi endelig arrangere festivalen Gavekalas igjen og vi gleder oss til det braker løs 31. august.

- Nå som utdelingen av gavemidler er godt i gang, ønsker vi å feire igjen. Det er derfor med stor glede vi kan meddele: Det blir Gavekalas! sier Ørjan Sannes, ansvarlig for gaver og sponsorater i Fana Sparebank.

Hva er Gavekalas?

En minifestival for barn og unge i Nygårdsparken. På Gavekalas er det underholdning fra ulike lag og organisasjoner som har søkt gavemidler. Barnekor synger, og danseskoler har danseshow. Dagen er fullspekket med gøy og det blir hoppeslott, an-

siktsmaling, sukkerspinn, popcorn, fotballradar, sekkeløp og mye mer.

Bli med neste år!

Er du skuffet over at du ikke visste om Gavekals? Da inviterer vi deg og ditt lag, eller organisasjon til å bli med neste år! Søk gavemidler hos Fana Sparebank, og du blir invitert neste sommer.

Du kan melde deg på interesseliste på vår hjemmeside under «Bærekraft og samfunn/Gavemidler/Barn og unge», og få beskjed når søknadsskjemaet åpner.

- I år mottok vi over 1500 søknader! Det er gledelig å se at så mange har søkt, og at vi kan dele ut midler til fl ere hundre lag og organisasjoner i lokalmiljøet, sier Anita Saltvedt, leder for marked og kommunikasjon i Fana Sparebank.

Kanskje er ditt lag eller organisasjonen en av de heldige neste år? Det er bare å prøve lykken!

Bergen Ishockeyklubb

HVOR: Bergenshallen, Vilhelm Bjerknes vei 24

TRENINGSTID: Tirsdager, fra og med 30. august

ALDER: 4–10 år.

PRIS: De første tre gangene er gratis. Høst 2022 kr. 300,-. Høst og vår 2022 kr. 600,-. (I tillegg koster det kr. 100,- for medlemskap).

UTSTYR: Votter, hjelm (sykkelhjelm er ok) og skøyter om du har. Det er mulig å låne utstyr i hallen gratis.

PÅMELDING/INFO: bergenishockey.no

Åsane Hockey Åsane Ishockeyklubb starter opp skøyte- og hockeyskole for barn mellom 4 og 10 år, lørdag 10. september. Eldre barn kan starte på aldersbestemte lag, men dette krever noe erfaring.

HVOR: Åsane Arena

SKØYTESKOLE nivå 1, 2 og 3: Lørdager kl.10–11 og onsdager kl.17.15–18.15

HOCKEYSKOLE nivå 1, 2 og 3: Lørdager kl.9–10 og mandager kl.18.15–19.15

PRIS: Medlemsskap per kalenderår: kr 200,- (kr. 100,- ut året Treningsavgift kr. 400,- pr. halvår.

UTSTYR: Skøyter, hjelm og hansker. Skøyter kan lånes og du kan bruke sykkelhjelm.

PÅMELDING/INFO: aasanehockey.no

Lyderhorn Ishockeyklubb Jenter og gutter er velkommen til å prøve, fokuset er mestring, lek og gøy på isen. Barna trenger ingen skøyteerfaring for å bli med.

HVOR: Iskanten Ishall, Loddefjordveien 2 TRENINGSTID: Onsdager kl.17.50–18.40, fra og med 14.09.22.

ALDER: 4–10 år.

PRIS: 800 kr per sesong, de tre første treningene er gratis.

UTSTYR: Skøyter, hjelm og hansker. Skøyter og hjelm kan leies på Iskanten.

PÅMELDING/INFO: lyderhornishockeyklubb.no

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 202246
Haakon Sheteligsplass 15 | museumvest.no Bergens Sjøfartsmuseum Sjofartsmuseum Alle dager kl. 11-15: Finn gallionsfigurene. Nærmiljøløype. Gå på rottejakt. Lørdager og søndager 11.30–14.30: Enkle og engasjerende verkstedsaktiviteter for barn. 10. og 11. september: Arkitekturhelg og verksted med ARKIBARN for hele familien. 8.–16. oktober/høstferien: Skattejakt og film for hele familien. 5. og 6. november: Maritime Familiedager. Alle dager 11–15 | Barn gratis inngang | Voksne 120,- | Student 60,-
ANNONSE
BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 47 PREMIERE PÅ OLE BULL SCENE 17. SEPTEMBER! MED TORMOD LØVOLD & KRISTIAN BERG JÅTTEN • TICKETMASTER.NO • GRUPPE/HOTELL: 06154 • SHOWPAKKER.NO SKANN MEG
Naturopplevelser for livet Bergen og Hordaland Turlag Tverrgaten 4‑6 5017 Bergen Tlf. 55 33 58 10 Åpningstider: mand fred 10 16 torsd 10 18 lørd 10 15 Les mer på www.bergenoghordalandturlag.no/barnas-turlag SKANN MEG BLI MED PÅ MASSEVIS AV MORO MED BARNAS TURLAG! Turboklubber Klatring Kajakkturer Fjellturer Hytteturer Teltturer ‑ Trilleturer ‑ Nærturer ‑ Leirer‑ Fisketurer ‑ Arrangementer Og mye mye mer! Kom og lek med oss!
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.