Barn i Byen nr. 99 – Bergen

Page 1

Teater,

Familienes guide til gode opplevelser Bergen • Nr. 99 • Vinteren 2022/23 Gjør barndommen litt rikere
miljøvennlig julefeiring I ny drakt
trollmann til Snødronning. Julestemning
Gjenbruk En
Fra
tid og rampestreker

Ding dong

Det er tid for å ringe på døren. I skrivende stund skimter jeg heksegryten på en pidestall i gangen. Fylt til randen av mange små og fargerike godteposer, noen med gresskar og noen med skjelett.

Små og store barn, utkledd som hekser, skjelett og vampyrer sniker seg rundt mørke hushjørner på jakt etter godteri. Kanskje har spøkelset sydd sitt helt eget kostyme, og smiler stolt under det hvite klede. For selv om butikkene i disse dager bugner over av kostymer til små halloweenentusiaster, får du av Elise Rondestveit gode tips til hvordan du enkelt kan spare både miljø og lommebok – og lage kostymet helt selv.

Det var nemlig akkurat det vi gjorde - tilbake på 90-tallet da julebukken fortsatt hadde sin storhetstid. Vi begynte tidlig på morgenen, hentet ned den rutete kofferten med utkledningsklær fra loftet og jobbet oss møysommelig frem til kveldens antrekk. Vi fant frem ansiktsmaling og satt i gang prosessen med å forvandle oss til det ugjenkjennelige. Så var det på med boblejakke og refleksvest – og den systematiske jobben med å ringe på dører for å samle inn godteri kunne

begynne. Vi var som regel kollektivt enige om å synge «We wish you a Merry Christmas», kort og enkelt – effektivt.

Jeg tror ikke vi tenkte noe videre over hva vi skulle gjøre med alt twistpapiret som etter hvert samlet seg i store hauger på stuegulvet, mens vi gomlet fornøyd på kveldens fangst. Men det bør dere gjøre - gode tips får dere fra BIR´s kommunikasjonsrådgiver Beathe Pletten. Twist, fox, kjærlighet på pinne, julenisser og gullkuler – når innmaten er konsumert må resten bli resirkulert!

Og det stopper ikke der, av BIR får du servert en herlig resirkuleringsliste til julefeiringen.

Kanskje kan dette være året hvor vi henter frem igjen julebukkene fra boden – men med en ny vri, som «Snødronninga» på Det Vestnorske Teateret. Som en omvendt adventskalender eller en resirkulert julebukk. La oss alle sammen ringe på en dør, til en vi kjenner litt – eller veldig godt. Istedenfor å be om godteri – kan vi ha med noe vi vil gi. Og det kan faktisk være noe så fint og enkelt som – tid.

La mørke senke seg ute og la varmen spre seg inne. Kanskje blir du inspirert av en julekonservators beretninger og synger nyttårsaften inn - i naboens døråpning iført mormors gamle kåpe - «we wish you a Merry christmas - and a happy new year!»

En varm hilsen fra meg til deg. Maria Aasebø Rønhovde Redaktør

MUSIKALSKE JULEKORT

LØRDAG 10. DESEMBER

KL. 12.00 OG 14.00 I GRIEGHALLEN

Kom i julestemning med tegnefilmen Snømannen og julemusikk fra Bergen Filharmoniske Orkester.

Aktiviteter og åpen kafé en time før konsertstart.

Konsertene varer ca. én time. Ingen pause.

Passer for alle over 5 år harmonien.no tlf:

de tre vise menn

TIRSDAG 20. DESEMBER KL. 18.00

TORSDAG 22. DESEMBER KL. 16.30

OG 19.00 I GRIEGHALLEN

Amahl og de tre vise menn er en klassisk familieopera og en julefortelling med kjente referanser til vår kulturhistorie. Det er den tradisjonelle «hellig tre konger på vei til Jesus-barnet»-fortellingen med en ny vri. Familieoperaen har vært vist verden rundt siden premieren i 1951, og passer for hele familien.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 2
LEDER
55 21 62 28 / mail marked@harmonien.no
MUSIKKSELSKAPET HARMONIEN MUSIKKSELSKAPET HARMONIEN

Alle barn har rett til gode kulturopplevelser: Barn i Byen kulturformidling er et ideelt aksjeselskap med et allmennyttig formål. Vi har som oppgave å synliggjøre mangfoldet av kultur- og aktivitetstilbud for alle barn og barnefamilier i Bergen og inspirere dem til deltakelse – uavhengig av familienes ressurser og sosiale bakgrunn. Barn i Byen skal være en aktiv aktør i arbeidet med å skape gode oppvekstvilkår for barna våre, gi dem gode valgmuligheter og til å utjevne sosiale forskjeller.

Takk for støtte: Bergen kommune, Byrådsavdeling for kultur, sosial og inkludering

MILJØMERKET

241 599 Trykksak NO 5620

Ansvarlig utgiver: Barn i Byen Kulturformidling AS Org.nr.: 983 201 652 mva Bellgården 1, Bryggen – 5003 Bergen post@barnibyen.no www.barnibyen.no www.facebook.com/barnibyen

Redaktør: Maria Aasebø Rønhovde maria@barnibyen.no

Daglig leder: Lasse Totland lasse@barnibyen.no / 951 52 773

Kommunikasjonsansvarlig: Hayad Hussein, hayad@barnibyen.no

Kalenderansvarlig: Anders Skogrand, kalender@barnibyen.no

Redaksjon: Irene Kinunda Afriyie, Ragnhild Friis-Ottessen, Lasse Totland, Siri Breistein, Maria Aasebø Rønhovde, Hayad Hussein, Tove K. Breistein, Anders Skogrand, Camilla Solheim Husevåg, Heidi Bøhagen, Elise M. Rondestveit, Elise Birkeland, Solveig Wivestad

Barn i Byen Junior: Norah Iversen, Shanaya Avantika Ranasinghe, Isha Amalie Ranasinghe, Leonora Jonsson Levi Friis-Urhaug, Moa Eklund Kjellberg, Molly Eklund Kjellberg, William Øvreseth Stellberg, Daniel Lucas Hägglund, Lovise Sofi e Ruano Kalleklev

Andre bidragsytere: Mette Cecilie Johnsen, Charlotte Mjelde, Nhu Diep, Forsiden: Trolldomsakademiet.

Foto: Tove K. Breistein

Trykk: Schibsted Trykk Bergen

Distribusjon: Schibsted

Opplag: 37 000

4. Filmskaperen 6. Juniorreportasje: Trolldomsakademiet 8. En viktig huskeliste til ju 10. 24 luker med gøy – sammen! 12. Snødronningen 14. Gjenbruksheks 16. Julestemning for barn kan staves T-I-D 18. Opplevelsene som får deg i julestemning 29. Opplevelseskalender 33. Boktips – prøv en lesekalender 34. Drømmen om en scene 36. Romjulsdrøm 39. Barnas quiz

REDAKSJONENS TIPS

Jeg elsker adventstiden!

Mitt tips er å lage nye tradisjoner i mørketiden og her kan barna ta føringen. Hva med pepperkakebaking 2. søndag i advent, enten med venner eller familie? Eller fi nne en bok man kan lese høyt sammen noen kvelder i uken, med tente lys og ullteppe i sofaen? Uansett hva dere fi nner på - god adventstid!

Lag et herbarium

Forleng sommeren ved å plukke det siste av blomster, eller vakre grønne vekster. Press dem i avispapir under et par lag med bøker. Lim dem så inn i din egen katalog over vekster fra ditt nærmiljø, eller ram dem inn og heng dem på veggen. Herbariet ditt kan inneholde ulik informasjon - fra navn til mål på plantene. Det kan også være gøy å følge plantene fra år til år, dukker de opp på samme plass? Eller har de kanskje spredt seg?

Klementinskrellekonkurranse

En julekalender trenger ikke kun å bestå av pakker. Minst like gøy kan det være å få en mataktivitet som dere skal gjøre sammen. Det kan være å pakke med kveldsmaten, og spise den utendørs en kveld. Eller å lage en av deres favorittretter sammen til middag, ha en klementinskrellekonkurranse, eller kanskje lage en spiselig gave til noen dere er glade i?

Juleforestillinger for enhver smak

Gå på oppdagelsesreise i vår opplevelseskalender og finn din favoritt blant førjulstidens teaterforestillinger.

Kanskje blir det Snødronningen på

Det Vestnorske teateret, Julens Magi, Svartnissen, Jul i Blåfjell - eller En Julefortelling på Fyllingsdalen teater.

Kanskje blir førjulstidens høydepunkt familieoperaen Amahl og De tre vise menn produsert av Bergen Nasjonale Opera. Julestemningen venter i byens mange teatersaler.

Etter skoletid

Forandringshuset i Loddefjord tilbyr aktiviteter etter skolen. For deg som går i 5.–7.klasse har de hver torsdag en aktivitetsgruppe fra kl. 14–17. Her kan dere bruke formingsrommet, spillrommet, gjøre lekser eller bare være sammen med jevnaldrende. Det er matservering kl. 14.30. Hver tirsdag er det åpent for alle fra kl. 11.30-17. Søndag 30.10. kl. 12–15 er det gratis halloweenfest for hele familien!

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 3 BARN I BYEN BERGEN � NR 99 � VINTEREN 2022/23
Elise Rondestveit Koordinator Pandora Film/Formidler KODE Solveig Wivestad Lærer, International School of Bergen Camilla Solheim Husevåg Smaksverkstedet. Anders Skogrand Skribent, Barn i Byen Hayad Hussein Kommunikasjonsansvarlig, Barn i Byen
34 10 4 6 12

Filmskaperen

Regissør Rasmus Sivertsen var elleve år da han lagde sin første film. Han har gode råd til håpefulle unge filmskapere.

Til jul kommer filmen Folk og røvere i Kardemomme by på kino. Her møter vi blant annet de tre røverne Kasper, Jesper og Jonatan som røver det de behøver. De røver alt fra flesk til løvemat fra pølsemakeren - eller sinte tante Sofie til å holde alt i stand for seg hjemme i røverhuset. I byen finner vi også Politimester Bastian som har sin egen Kardemomme by lov, Tobias i tårnet som er byens meteorolog, og jommen har de ikke en helt egen talende kamel også.

Kardemomme by filmen er laget av Qvisten Animasjon og den har tatt mer enn tre år å lage. Teller du antall navn på rulleteksten, vil du se at mer enn hundre mennesker har vært med på å lage filmen. Regissør er Rasmus Sivertsen, men hva gjør egentlig en regissør? – Jeg er så heldig at jeg får lov til å bestemme alt, forteller Rasmus. –På en animasjon som denne er det mange tusen små avgjørelser som må tas. Alt fra hvilket kameratutsnitt som skal brukes, til hvilken farge det skal være på stolene hjemme hos de tre røverne.

Først i verden

Det er faktisk første gang i verden at nettopp denne teknikken har blitt brukt på en langfilm.

Kardemomme by filmen er en animasjon - altså en film som er skapt bilde for bilde. Rasmus forklarer at animasjon betyr å gi liv. Enten så tegner man filmen for hånd eller på en datamaskin, eller så flytter man på dukker - stop-motion kalles det. På grunn av pandemien kunne de ikke lage en stop-motion-dukkefilm, det var ikke mulig å være så mange mennesker samlet på et sted. Filmskaperne måtte derfor se for seg hvordan scenene skulle bli, og filme bakgrunnen først. Denne delen av prosessen ble gjort i Dyreparken i Kristiansand. Der ble selve Kardemomme by - kulissene og bakgrunnen, med alle husene og modellene bygget og filmet. Denne prosessen tok nesten et helt år. Etter dette ble det lagt på digitale dukkersom ser helt ut som dukker, men som er laget på en datamaskin. Det er faktisk første gang i verden at nettopp denne teknikken har blitt brukt på en langfilm. Rasmus forteller at det har blitt skikkelig fint, og at det har vært en veldig kul teknikk å jobbe med.

Hvis vi går enda lengre tilbake i prosessen, før kulisser og digitale dukker. Var skuespillerne som har stemmene i filmen samlet i studio. – Det er jo mange som ikke vet det, men man spiller inn stemmene på filmen først, forklarer Rasmus. – Etter at manuset er klart så går vi rett i studio og spiller inn stemmene. Skuespillerne er sammen i studio og improviser litt, leker og spiller mot hverandre. Etterpå blir dette klippet sammen, nesten til et hørespill som man så legger filmmusikk og lydeffekter oppå. Etter dette legger man på noen skisser, et storyboard – en slags kladd som kalles en animatic. Da kan vi se på den som en film og se om den funker. Videre justerer vi den og jobber med den helt til den er klar, og da begynner man på det dyre arbeidet, som er animasjonen. Altså å bygge dukker, figurer, sett og så videre.

Gode historier overlever

– Hvordan er det å lage film av en fortelling som så mange av oss har et forhold til fra før? – Det er litt skummelt så klart, ærefrykt er det jo. Men det er fantastisk å få lov til å bringe disse historiene til et nytt publikum, det er jo en grunn til at de har overlevd så lenge. Det er gode historier, og Karde -

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 4
TEKST: Mette Cecilie Johansen FOTO: Daniel Schjott/Qvisten
1

Folk og røvere i Kardemomme by

PREMIERE: 25. desember 2022.

REGISSØR: Rasmus A. Sivertsen

PRODUKSJONSSELSKAP: Qvisten Animasjon

STEMMER DU KAN HØRE I FILMEN:

Kasper: Thorbjørn Harr. Jesper: Aksel Hennie

Jonatan: Jeppe Beck Laursen

Visste du ...

... at boken Folk og røvere i Kardemomme by som er skrevet av Thorbjørn Egner ble utgitt i 1955. I den finner vi Kardemomme by loven som sier: «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil».

Vil du lage din egen film?

Rasmus anbefaler to apper: FlipaClip er veldig fin for å lage tegnefilm. Stop Motion Studio Pro er topp for stopmotion, hvor du for eksempel tar ett og ett bilde av Legofiguren din, som beveger seg.

1: Regissør Rasmus Sivertsen og Bjørn Egner på filmsettet til Kardemomme by. Bjørn er sønnen til selveste Thorbjørn Egner som skrev Kardemomme by.

2: Det er veldig mange flinke mennesker som har jobbet på Kardemomme by filmen. En av dem er Liliana Wirska. Hun er scenograf som betyr at hun har ansvaret for blant annet dekorasjoner og ting. Her justerer hun på et tak i byen.

3: Røveren Jesper er klar til opptak.

4: Sjefsfotograf Morten Skallerud passer på at kamera er helt riktig.

5: Kasper, Jesper og Jonatan røver tante Sofie så hun kan holde alt i stand og lage mat til alle mann. Det blir absolutt ikke sånn som de hadde sett det for seg, tvert imot. Det kan du se i filmen som har premiere på Bergen kino 1. juledag.

finnes det jo ingen unnskyldning! Du kan jo lage film på mobilen.

momme by har en veldig viktig tematikk. Toleranse er en så verdifull verdi for samfunnet vårt – røvere er også folk. Det å inkludere folk i et fellesskap er så viktig. I tillegg må man tenke på hva man kan tilføre gjennom anima -sjon. Hva er det som gjør at man skal fortelle historien gjennom denne teknikken. Så kan man leke seg litt med historien, med det kjente - det er litt gøy.

Ung filmskaper

Film og animasjon har alltid vært en del av Rasmus sitt

liv. Han vokste opp i et animasjonshjem med en far som holdt på med tegnefilm, faren tegnet og laget filmer hjemme. Det samme gjorde Rasmus og broren, som 11-åring laget han sin første hele film. Da Rasmus var barn fantes ikke YouTube, men faren hadde et kjempebibliotek med filmer, deriblant «Mickey’s Trailer» av Disney - Rasmus sin favoritt kortfilm. Smarttelefon fantes heller ikke, og skulle man lage film var det andre teknikker enn nå. Man filmet med et eget filmkamera som kun kunne brukes til filming, men resultatet fikk

man ikke se med en gang. Først måtte filmrullen gjennom en kjemisk prosess, og deretter fremkalles før man kunne vise filmen på et lerret. Så i Rasmus sin barndom var det å lage film en ganske annerledes prosess enn nå.

– Nå er det helt utrolig! Nå finnes det jo ingen unnskyldning! Du kan jo lage film på mobilen. Det finnes masse gratis animasjonsprogram på nettet som du kan laste ned, du kan animere Lego og du kan tegne rett på en iPad. Det er fantastiske muligheter altså. Samtidig så synes jeg at de unge er så flinke. De har et helt annet mediebruk, de er flinke til å lage fortellinger og de er gode til å spille skuespill. Vi var så hemmet foran kamera når vi var små, men disse her er jo helt naturlige. Jeg er ekstremt imponert altså.

Kjøre på, feile – og så bli flinkere I dag er Rasmus en av landets aller fremste animasjonsregissører. Bak seg har han blant annet Dyrene i Hakkebakkeskogen (2016), Kaptein Sabel-

tann og Den Magiske Diamant (2019) og Helt Super som hadde premiere i september i år. Man blir jo selvsagt ikke superregissør på første forsøk. Har han noen gode råd til fremtidige filmskapere blant Barn i Byens lesere? – Det er egentlig bare å kjøre på! Du må bare prøve og feile, og ikke vær redd for å bare gasse på. For man blir ofte redd - redd for å vise frem tingene sine. Men du må tørre å få kritikk, få litt motstand og gjøre det mange ganger. Til slutt blir du flinkere.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 5
FILM FOLK OG RØVERE I KARDEMOMME BY
Toleranse er så verdifullt for samfunnet vårt – røvere er også folk. Det å inkludere folk i et fellesskap er så viktig.
2 4 5 3

Lørdag19.nov.11-17

Søndag20.nov.12-18

Hjerteligvelkommentil

*Aktiviteterogopplevelser

*9.klassespiller"Snøvitogde

*Utstillingavelevarbeider

*Mangefristendespisesteder!

Lørdag19.nov.11-17

Søndag20.nov.12-18

Hjerteligvelkommentil

*Aktiviteterogopplevelser

*9.klassespiller"Snøvitogde syvdvergene".

*Utstillingavelevarbeider

*Julegavehandel

*Økologiskmatbod

*Mangefristendespisesteder!

RieberMohnsvei15,Paradis. www.steinerbergen.no

Trolldoms akademiet

Elsker du magi, eventyr og det å kle deg ut? Da er Trolldomsakademiet noe for deg. Juniorreporter Leonora var deltaker – første helgen i oktober.

I invitasjonen stod det at vi skulle spille journalister fra Trollspeilet, Trolldomsakademiets magiske avis. Jeg skulle være en husnisse med svisj-magi. Vårt mål var å dekke det som utspilte seg på Trolldomsakademiet - det hadde hendt mange underlige ting der den siste tiden. Vi skulle undersøke saken om at det hadde rømt to kriminelle fra det magiske fengselet «Askøyban».

I invitasjonen stod det at vi skulle spille journalister fra Trollspeilet, Trolldomsakademiets magiske avis.

Canerius og rømlingene fra Askøyban Trolldomsakademiet hadde nylig fått en vikarierende rektor som het Ares. Rektor Canerius hadde bestemt seg for å gå under radaren en periode. Han hadde kommet frem til at dette var til det beste både for hans egen- og barnas sikkerhet. Det fantes mange krefter som ønsket ham av dage. Canerius var på jakt etter mer informasjon om trusselen som han visste var der ute - den nye magiministeren, skyggeprinsen og rømlingene fra Askøyban. Ares ønsker ikke å ta over skolen, men ville

også finne skyggeprinsen og hans lakeier – men han ville bruke dem for å styrte magiministeren.

Te hos professor Rabarbarella

Det var vanskelig å finne informasjon om de magiske rømlingene, ikke alle var villige til å snakke om dem. Mens vi jobbet med å finne ut av hva som holdt på å skje på Trolldomsakademiet - fikk vi treffe mange morsomme figurer og lærere. Jeg ble invitert på te hos professor Rabarbarella, hun var både snill og grei. Jeg fikk også servere te til et skummelt monster, men det var veldig snilt. Men ingen av dem visste noe om rømlingene.

På Vildemar Fjott sin leksjon om magiske vesener, fikk vi lære om demoner og hvordan vi kunne stoppe dem. Etterpå skulle vi forsøke å stoppe et Papa-troll, men akkurat da vi nesten hadde fanget Papa-trollet kom et nett-troll og forsøkte å fange oss. Vi klarte til slutt og stoppe dem sammen. Det var kjempegøy og litt skummelt.

Alle elsket Buski

Vi fikk også leksjon i bjørnelære, det var kjempemorsomt! Læreren var en veldig morsom bjørn som bare tullet hele tiden. På Filo Glitch sin eliksirleksjon fikk vi lære oss å lage mange

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 6 PÅ
BERGEN KINO FRA 11. NOVEMBER
RieberMohnsvei15,Paradis.
BARN I BYEN JR.

akademiet

forskjellige eliksirer - som overdådig lykke og sur og søt kjærlighet. Det er veldig viktig å ha motgift i nærheten når man prøver eliksirene, ellers kan det gå veldig galt. Men den absolutt morsomste figuren jeg traff var Buski. Det var en levende busk som løp omkring og danset. Alle elsket Buski!

Dette vil jeg gjøre igjen

Den siste dagen var det fest og da skulle man kåre det beste huset, altså de som hadde fått mest poeng. Det ble uavgjort mellom Taurus og

Shadavar – Scorpio kom på 3. plass.

Når vi skulle synge Trolldomsakademiets sang så hadde alle papirene med sangteksten forsvunnet, dem hadde en trenisse spist opp. Det var vanskelig å få informasjon om rømlingene, men det var kjempegøy å få oppleve dette. Jeg elsket det. Alle burde prøve dette som elsker magi og eventyr, og som liker å kle seg ut! Dette vil jeg gjerne være med på igjen! Terningkast 6!

Mens jeg forsøkte å finne ut mer om rømlingene fra Askøyban, traff jeg både halvdemoner, alver, trollmenn og troll. Jeg traff også to elever ved Trolldomsakademiet – Sigrid og Astrid.

Dette er hva de syns om å være elever ved Trolldomsakademiet.

Trolldomsakademiet

PRIS: Kr. 1.299,- for 2 dager, inkludert mat og overnatting. Kr. 1.099,- for 2 dager uten overnatting. (Priser kan variere).

PLASSER: Mellom 60–85 plasser og 40–50 overnattingsplasser.

TID: Fra lørdag kl. 12 til søndag kl. 17.30. ALDER: Fra det året man fyller 10 år til 18 år.

NESTE ARRANGEMENT: I Bergen ca. annenhver måned. Dato annonseres på nettsiden www.tidsreiser.no.

Hva heter dere?

Sigrid Angell Kvestad og Astrid Bartic-Bogdan.

Hva heter karakteren deres?

Sigrid: Jeg heter Signy Stjerneskinn.

Astrid: Jeg heter Willow.

Hvilket hus tilhører dere?

Sigrid og Astrid: Shadavar.

Hvilken leksjon har vært den gøyeste her?

Sigrid: Jeg tror det var når vi hadde Bjørnelære, der var det en veldig, veldig morsom lærer. Og når vi traff på et Troll som het Papa troll, han sang veldig morsomt.

Astrid: Alt, men det var ekstra gøy å drikke magisk te hos Professor Rabarbarella.

Hva er tanken bak ditt kostyme?

Sigrid: Signy Stjerneskinn er veldig glad i farger, også er hun litt tullete så hun har to slips. Og så liker hun veldig godt moten som menneskene har.

Hva skal man tenke på når man skal lage sitt eget kostyme?

Astrid: Egentlig så trenger man bare en hvit skjorte og noe svart nedentil, og så kan man pynte seg med hva man vil.

Hva er det beste tipset du kan gi til noen som skal være med på Trolldomsakademiet for første gang?

Hvor gammel er dere?

Sigrid: Jeg er 10 år.

Astrid: Jeg er 11 år.

Hvor mange ganger har dere vært med på Trolldomsakademiet?

Sigrid: Dette er min andre gang.

Astrid: Jeg har gått her i to år.

Hvilke karakterer er dere?

Sigrid: Jeg er en alv som sier

«dori» etter hver setning, også hilser jeg med foten.

Astrid: Jeg er en skogsalv som kan helbrede.

Hvilken leksjon var den vanskeligste?

Sigrid: Det var nok forsvar mot svartekunster, det var litt vanskelig.

Astrid: Tryllestavdueller.

Har dere truffet mange nye venner?

Sigrid og Astrid: Ja, det har vi!

Har dere overnattet?

Sigrid: Nei, jeg fikk ikke lov av mamma.

Astrid: Ja, det har jeg og det var kjempegøy. Vi ble vekket, men jeg var altfor trøtt så jeg sa bare nei, takk jeg vil ikke likevel.

Sigrid: Man skal tenke at det er som et eventyr, alle er snille - til og med de som ser ut som skumle troll.

Astrid: Å tenke at alle her er vennene dine, uansett hvordan du ser ut og hvordan du er - alle er vennene dine og du er venn med alle.

Må man kunne noen trolldomsformler før man begynner på Trolldomsakademiet?

Sigrid: Nei, det må man ikke, man lærer seg. Dette er jo en skole. Men det kan være lurt å ha med seg sin egen tryllestav.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 7
1: Te-besøk hos den snille professor Rabarbarella – der til og med monstre var invitert. 2: Lode (Stian Strand). 3: Kostymene er mange og flotte på Trolldomsakademiet. Drømmedemonen Lunares (Marianne Høgemark) kan virke litt skummel. 4: Magien elevene kaster sammen er sterkere. Her kaster elevene en ritualformel for å oppheve en forbannelse. Forsidebilde: Leonora Jonsson (9) på magisk junioroppdrag for Barn i Byen. TEKST: Juniorreporter Leonora Jonsson (9) FOTO: Tove K. Breistein
1 2 4 3 1

Ditt første kort

Husker du gleden over ditt første bankkort? Friheten du opplevde?

Alle barn over 7 år kan få sitt eget betalingskort. Og det er superenkelt å bestille!

Les mer på spv.no

Sammen gjør vi det bedre.

En viktig huskeliste

Som barn husker man desember som verdens lengste måned, men som voksen er det som om den har krympet i vask. Alle gjøremål og huskelister i forbindelse med juleforberedelsene kan gi svetteperler i pannen og lettere stress i brystet. Men selv om hodet fylles av bjelleklang og listene er metervis lang, er det en oppgave vi ikke må glemme i desember; kildesortering!

Jeg drømmer meg fremover mot desember og lar julemusikken runge gjennom høyttalerne på kontoret. På telefonen slår jeg nummeret til Beathe Pletten, kommunikasjonsrådgiver i BIR AS. Jeg ser for meg en kopp med kakao, fyr i peisen, snø - eller i hvert fall sludd utenfor vinduet, og en kriblende julestemning i kroppen. Pletten tar opp røret, jeg kan høre at hun smiler i andre enden. Hun skal gi meg BIR´s beste tips til kildesortering i julen, og denne formiddagen skal det vise seg at jeg lærer ett og annet jeg absolutt trodde jeg kunne fra før.

Som den listeelskeren jeg er, sitter jeg klar i andre enden av røret med penn og papir. Det er som om Pletten lar et snev av julemagi suse gjennom telefonledningen – hun har laget klar en liste med syv punkter. Jeg smiler - syv konkrete tips til kildesortering. Punkt 1 skriver jeg øverst på blokken, og lar Pletten lose meg inn i kildesorteringens verden, jule-edition.

Nummer 1 - Det er ikke gull alt som glitrer Glanset gavepapir er noe vi finner i de fl este butikker når julen nærmer seg. På rekke og rad står de, glitrende med reinsdyr og julete motiv. Velg meg! Velg meg! Men etter at Beathe Pletten har forklart at for å produsere glanset gavepapir kreves det leire, fargestoffer og mye lim, svinner glansen et hakk eller to i mine øyne. Pletten kan opplyse om at gavepapiret omtrent ikke inneholder papir, og at det derfor ikke kan kildesorteres. Glanset gavepapir kan kun kastes i restavfallet. Det er altså ikke miljøvennlig å produsere og kan heller ikke leve videre etterpå. Som et alternativ til det glansete gavepapiret foreslår Pletten gråpapir. En viktig ting å huske på med gråpapir, er å sjekke at det kan kildesorteres som papiravfall. Det neste tipset er å pakke inn gavene i noe som allerede har levd et liv før, for eksempel en skoeske. Den kan du pynte med sløyfebånd og klistremerker, eller la den bli dekket av barnas malerkunst. Et tredje alternativ er å benytte avispapir eller pene sider fra et magasin som innpakningspapir. Og for de sykyndige – sy gaveposer av gjenbruksstoffer.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 8 SYV PUNKTER TIL EN MER MILJØVENNLIG JUL
TEKST: Maria Aasebø Rønhovde FOTO: Maria Aasebø Rønhovde og Shutterstock
Foto: Anne Lise Norheim 1

huskeliste til jul

Nummer 2 - Gløgge fl asker

En kopp med gløgg er noe mange forbinder med julen. Et nyttig tips fra BIR angående gløggfl askene er at de kan pantes. Det er helt sant! Før var de ofte laget av glass, men nå er de fl este gløggfl askene av plast, med et pantemerke bakpå. Så da er det bare å nyte gløggen, og huske på å pante fl asken etterpå.

Nummer 3 – Et kinderegg av emballasje

Vi er kommet til et punkt som skaper hodebry for de som jobber med avfall, resirkulering og kildesortering: blandingsemballasje! Jeg kan høre at den ellers så blide Beathe Pletten sukker i andre enden av røret. Blandingsemballasje finnes for eksempel på tannkoster, gavesett og sist, men ikke minst - en hel haug med leker. Her er vi innom mange ulike materialer med både plast, papp og skruer i en og samme emballasje. I julegave fra deg ønsker BIR seg at alle de ulike delene kildesorteres i rett beholder. Kjøper man gavene brukt, slipper man selvfølgelig alt dette. Bare et lite tips.

Nummer 4 - Nå tennes tusen julelys

Julelys – de lyser opp den mørkeste tiden på året. Det er vakkert, det er koselig og det gir julestemning. Men kanskje ble det litt hektisk når julelysene plutselig skulle ned før stormen i januar, eller kanskje kom de seg ikke ned i det hele tatt. Om julestemningen forblir svart i det du plugger i støpselet, er faren stor for at noe har gått i stykker. På hver eneste butikk som selger julebelysning, kan du ta med dine gamle lys og levere dem inn som el-avfall – helt gratis! De skal ikke i restavfallet – husk det.

opp igjen i posen. Men om du har ekte vare, med stikkende grener og dryssende nåler, skal Pletten gi deg et siste tips. Når treet er ferdig drysset og de siste kokosmakronene er fortært, skal du ikke - under noen omstendigheter sage treet i biter og stappe bossbannet fullt. Du skal ta med deg treet til nærmeste gjenvinningsstasjon og levere det pent i fra deg, helt gratis. Skulle det bli stående på terrassen til godt ut i februar, fortvil ikke, tilbudet gjelder helt frem til 01.mars. Da er det jo snart påske da!

Nummer 5 - Trøblete plast

I kampen mot plasten er det mange som er nøye med kildesorteringen. Men når kulda setter inn og vedsekkene stables i garasjen er det en ting du skal huske på. Du må nemlig programmere inn ett unntak fra regelen. Plastnettene som veden ofte er innpakket i – skal IKKE i plastavfallet. De skal i restavfallet. Sekkene skaper trøbbel på gjenvinningsstasjonene, de vikler seg inn i ting og skaper driftsstans. Derfor ønsker BIR seg at du for en gangs skyld ikke sorterer plast i plastsekken, men i restavfallet. På forhånd takk.

Vedsekkene skaper trøbbel på gjenvinningsstasjonene. De vikler seg inn i ting og skaper driftsstans.

Nummer 6 – Alt kan ikke brennes

Når vi er inne på fyring i ovn og kampen om ved, kan det være fristende å teste andre former for brensel. For eksempel drikkekartong, men den skal ikke brennes! Den har et plastbelegg på innsiden av kartongen som skaper lokal forurensing og dårlig inneklima om den brennes i ovnen. Å brenne drikkekartong øker også sjansen for pipebrann, og ikke minst går ressursene til spille. Så skyll, brett og kildesorter drikkekartongen, ikke brenn den i ovnen.

Nummer 7 – Du grønne dryssende tre I butikkene finnes det utallige utgaver av juletreet, de fl este i plast. Men fortsatt er det mange som kjøper ekte vare, eller som jeg selv er oppvokst med – hugger juletreet selv. Om treet er av plast, er det bare å finne frem juletrebagen fra boden og møysommelig trykke treet

Selv om hodet fylles av bjelleklang og listene er metervis lang, er det en oppgave vi ikke må glemme i julehøytiden; kildesortering!

Tusen takk Beathe Pletten og BIR! Jeg skal med glede følge de syv sorteringstipsene på listen min.

Med ønske om en god jul!

1: Gaver innpakket i gråpapir trenger ikke være kjedelige. Finn frem malerkost og perlebrett- og slipp kreativiteten løs.

2: Sorteringsinfo fra BIR. Foto: Thor Brødreskift.

• Pillebrett = restavfall

• Bakepulverboks = plast(lokk) + metallemballasje (boks)

• Vednett = Restavfall

• Hårspray = farlig avfall

• Gameboy = EE-avfall

• Julekakeboksen = plastemballasje

Kilder: Beathe Pletten, kommunikasjonsrådgiver BIR og www.bir.no.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 9
Når treet er ferdig drysset og de siste kokosmakronene er fortært, skal du ikke under noen omstendigheter sage treet i biter og stappe bossbannet fullt.
2

24 luker med gøy – sammen!

Adventskalender, gavekalender eller opplevelseskalender. Å telle ned dagene frem mot julaften er en tradisjon som går langt tilbake i tid. Den første adventskalenderen kom på markedet i Norge i 1947, siden den gang har mange barn listet seg stille på vinterkalde gulv frem til dagens luke i kalenderen.

Alternative kalendere

I en tid der mange av oss har mye av alt, er kanskje ikke 24 nye ting det som vil gjøre størst inntrykk på store og små. Samtidig som butikkene tilbyr nye kalendere med Barbie, Pokemon og LEGO - vokser det stadig frem nye alternativer til adventskalenderen.

I år nærmer vi oss en julehøytid som for mange vil være preget av en stram økonomi og ikke minst en jordklode som allerede er overopphetet av årets forbruk. Da kan det være ekstra fint å tenke på både miljøet og lommeboken når man skal velge adventskalender til sine barn. Barn i Byen vil derfor tipse om seks flotte adventskalendere som byr på hyggelige stunder sammen som familie, alle er de miljøvennlige og snille mot lommeboken.

En bok hver kveld

Bokkalender fra biblioteket er et fantastisk tilbud!

Når det nærmer seg desember annonserer bibliotekene tilbudet i sine kanaler, og man kan bestille bokkalender fra dem. Hvis bokkalenderne blir fullbooket ved ditt lokale bibliotek, kan du sjekke et annet i nærheten. Etter at du har meldt deg på, finner de ansatte bøker tilpasset barnet- eller barnas alder og låner dem ut på ditt lånenummer. Når det plinger i telefonen din kan du hente en fiks ferdig, samlende og innholdsrik kalender på biblioteket. Anbefales!

Å tilbringe tid sammen

En aktivitetskalender handler om å gjøre noe sammen som familie. I en travel hverdag er tid noe av det fineste vi kan gi til de rundt oss. Når desember nærmer seg kan dere finne frem en liten skoeske, en krukke eller lignende og pynte den med sløyfebånd, klistremerker eller juletekstiler. Hver kveld fylles den valgte gjenstanden med en lapp eller en ting som sier noe om hva man skal gjøre neste dag, for eksempel kan en pepperkakeform bety at det er tid for å bake pepperkaker. Med denne

kalenderen er det rom for å planlegge underveis i desember, og dermed tilpasse kalenderen etter timeplanen. Eksempler på aktiviteter kan være å bake, se en julefilm, skrive og sende et julekort, gå en tur i skogen, gi mat til fuglene, besøke et familiemedlem osv. Man kan også pakke inn noen gaver i løpet av desember, for eksempel om det skal være nissefest i barnehagen kan gaven være de røde klærne og en liten nissesjokolade. Det finnes mange gode forslag på internett til morsomme og fine aktiviteter man kan gjøre sammen.

En kombinasjon

Hvis man likevel ønsker å gi barna en pakkekalender, kan en kombinasjon av gaver og aktiviteter være en løsning. Da kan det være lurt å planlegge for gaver som har en nytteverdi for barna eller familien. For eksempel ting barna trenger som sokker, ullklær, hårstrikk, skolesaker ol. Her kan man finne det meste brukt, som selvsagt er bedre både for lommeboken og miljøet. Når pakkene skal pakkes inn er det fint å investere i noe som kan brukes om igjen neste år, for eksempel poser av tøy. Dette kan du enkelt sy selv, eller sammen med barna, det finnes masse flotte julestoffer i bruktbutikkene.

Et kapittel hver dag

En lesekalender består av en adventsbok hvor det er 24 kapitler, ett for hver dag i desember. På side 33 kan du lese Heidi Bøhagens tips til gode og spennende adventsbøker.

For de rampete

Rampenissen har tatt Norge med storm, og det er mange forslag i sosiale medier til hva den røde nissen kan finne på. Konseptet er at man setter opp en liten dør på en vegg i huset, og natt til 1. desember dukker rampenissen opp. Hver natt frem til julaften gjør rampenissen ulike rampestreker eller gøye ting for barna. Det kan være å surre juletreet inn i dopapir, lage tog med alle kosedyrene til barna eller farge melken blå. Mulighetene er uendelige og kun kreativiteten og energien setter grenser. Her trenger man en dør og en rampenisse, dette kan man finne brukt, eller rimelig. Så gjelder det å ikke sovne på sofaen - og glemme nattens rampestreker.

Med ønske om en god adventstid – husk å ta vare på hverandre og bruke tid sammen.

1: Bokkalender fra Loddefjord bibliotek desember 2021. I Luke nummer en fikk vi gleden av å lese den nydelige boken «Odd er et egg» av Lisa Aisato. Foto: Maria Aasebø Rønhovde. Følgende bibliotek i Bergen tilbyr bokkalender i år:

- Loddefjord bibliotek

- Laksevåg bibliotek

- Fyllingsdalen bibliotek (tidligere Oasen)

- Sletten Biblab

- Landås bibliotek

Dette kan også gjelde flere bibliotek, så ta kontakt med ditt nærbibliotek og hør med dem.

2: Å lage snøengler i melis er både mykt og søtt.

Foto: Trine-Lise Karlsen Nyheim

3: Rampenissene steker deilige godteriegg til frokost.

Foto: Trine-Lise Karlsen Nyheim

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 10 ADVENTSKALENDER
1 2 3

d d k k k h

w d d

HAR DU EN DRØMMETUR?

Bli med som frivllig i Barnas Turlag og få din egen drømmetur realisert!

JULEGAVETIPS: Gi et medlemsskap i Barnas Turlag

BLI MED PÅ MORO MED BARNAS TURLAG

Turboklubber Klatring Kajakkturer

Fjellturer ‑ Hytteturer ‑ Teltturer ‑ Trilleturer ‑

Nærturer Skileik Sommerleirer Fisketurer Og mye mye mer!

SKANN MEG

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 11
Bergen og Hordaland Turlag Tverrgaten 4‑6 5017 Bergen Tlf. 55 33 58 10 Åpningstider: mand fred 10 16 torsd 10 18 lørd 10 15
mer på www.bergenoghordalandturlag.no/barnas-turlag
Naturopplevelser for livet
Les

Hva: Teaterforestillingen

«Snødronninga»

Av: Fritt etter H.C. Andersen, gjendiktet av Solrun Toft Iversen

Hvor: Scene 2, Det Vestnorske

Teateret

Spilleperiode: 30.11.–18.12.

(med forbehold om endring)

Varighet: 70 minutter

Alder: Fra 6 år

Pris: Kr. 320,-/220,-

Snødronning i ny drakt

Når H.C. Andersens klassiske eventyr Snødronningen har premiere på Det Vestnorske Teateret i november, blir det vinterstemning og eventyr på en flunkende ny teaterscene.

TEKST OG FOTO: Tove K. Breistein

– Vi går inn i historien som de første som spiller på den nye scenen, og vi skal vise verdens beste familieforestilling, sier regissør Terje Skonseng Naudeer entusiastisk. Han har akkurat tatt en pause fra prøvene i de lånte lokalene på Cornerteatret, for å prate med Barn i Byen. Med seg har han skuespillerne Reidun Melvær Berge og Sigmund Njøs Hovind.

– Snødronningen er en familieforestilling for barn fra seks år og oppover, men vi vil også at foreldrene skal få noe ut av det, påpeker Naudeer. Eventyret handler om vennene Gerda og Kay, og møte med den onde Snødronningen. Hun forhekser Kay og lurer ham med til isslottet sitt, eventyret er velkjent og har blitt dramatisert en rekke ganger. Det er heller ikke første gang at dramaturg og teatersjef Solrun Toft Iversen har dramatisert stykket.

– Hun kjenner Snødronningen godt fra før, og nå har vi samarbeidet sammen med scenograf og skuespillerne om å lage en ny versjon basert på hva vi syntes er mest interessant med stykket. Det er en veldig demokratisk arbeidsprosess, sier regissør Naudeer, han satser på at det vil bli ordentlig magi på den nye scenen i november.

Et skummelt univers

– Vi har laget et litt skummelt univers og vi er spent på hvordan det vil bli mottatt. Det er mye dramatikk og av og til kvepper også vi, sier skuespiller Berge og smiler. – Det handler jo om ondskap, og om hvordan vennskap kan overleve det, legger Naudeer til. Når Snødronningen forhekser Kay, blir han slem mot Gerda før han forsvinner. Men Gerda gir ikke opp vennskapet og legger ut på en reise for å finne ham.

– Noe av det viktigste et barn lærer er å bygge relasjoner med andre mennesker, og det kan være veldig dramatisk for et barn når vennskap slår sprekker. Noen ganger må du kjempe for vennene dine, og det tar forestillingen på alvor med både humor og spenning, forklarer Berge, som spiller tiåringen Gerda i teaterstykket. – Siden vi er voksne som lager teater for barn, prøver vi hele tiden å tenke på hva barn er opptatt av og hva de syntes er spennende, påpeker hun.

Ekte følelser på en intim scene

På Det Vestnorske Teateret arbeides det på spreng for å få ferdig tilbygget i bakgården som skal romme den nye scenen. – Det er viktig for teatret, i

introduksjonen av en ny scene, at de viser en forestilling som passer rommet, sier Naudeer. I motsetning til hovedscenen i gamle Logen, blir den nye scenen mer intim - med rom for kun 60 publikummere.

– For de som har sett stykket før på hovedscenen, blir dette en helt annen opplevelse og en annen verden å komme inn i. Det er mer intimt og lukket – som paradoksalt nok også kan gjøre verden litt større, og du kommer tettere på publikum, forklarer skuespiller Sigmund Njøs Hovind. I tillegg til å spille Kay, har Hovind også flere roller i stykket.

– Det er en ganske travel forestilling for Sigmund - han spiller en kråke og mange andre rare skikkelser som jeg tror barna vil syntes er artige. Vi har jobbet mye med kostymene, og de er en stor del av uttrykket, forklarer regissøren. Han påpeker at lyd, lys og video også er viktige elementer i forestillingen.

– Kai og Gerda skal mange steder i verden, og vi bruker projektorer for å gi publikum denne verdenen på, forklarer Naudeer som fremdeles har veldig tro på analogt teater. –Video kan hjelpe oss, men kjernen

må være energien i rommet og det å kjenne på at stemningen vibrerer på de beste kveldene, legger Hovind til. Det er første gang han og Reidun Melvær Berge spiller sammen, og siden det er kun de to på scenen - er de helt avhengig av et velfungerende samspill.

– Jeg er opptatt av at jeg har to flotte skuespillere som jobber godt i lag og som føler seg trygge. Jeg kan sikkert være streng, men det skal være ekte følelser og stemning i rommet, sier Naudeer som selv er utdannet skuespiller. Sigmund Njøs Hovind er raskt ute med å si at de har fått stor frihet til å leke og lete. – Alle er med å skape denne verdenen og det er kreativt og morsomt, påpeker han.

Ennå har de noen uker igjen med prøver før den store premieren i slutten av november.

– Jeg er rolig og har lave skuldre. Jeg tror vi har funnet balansen og vi skynder oss akkurat passe, sier Naudeer og smiler. Blir det julestemning, spør Barn i Byen. – Det handler ikke så mye om jul, men det er mye snø og kulde, så kanskje mer vinterstemning enn julestemning, avslutter Berge og smiler.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 12 TEATER: PREMIERE PÅ BYENS NYESTE SCENE
1 3 2
1: Det er første gang Reidun Melvær Berge og Sigmund Njøs Hovind spiller sammen, og de har fått mye rom til å leke og lete seg fram til ulike uttrykk. 2: Det er mye arbeid som er lagt ned i kostymene, og den fargerike hatten til Sigmund er ennå ikke helt ferdig. 3: Regissør Terje Skonseng Naudeer er selv utdannet skuespiller, og er opptatt av å skape et ekte og stemningsfullt univers hvor barna blir tatt på alvor og at de kan tenke hva de vil.

En eventyrlig teateropplevelse full av fantasifulle karakterer, scenemagi og rampestreker. Anbefalt fra 7 år. Spilles på Store Scene ut året. BARNAS

DET BLÅSER PÅ MÅNEN

«Barna sa den var spennende, skummel og kjempegøy! De ville rett hjem å lage gelé og krem i badekaret.»

t- Publikummer

«Kjempebra, og barna elsket det! Vi sang på sluttsangen gjennom hele sentrum på veien hjem.»

- Publikummer

Smil – det er skater i bursdagen din

Hos oss kan vi love deg en gjesteliste helt utenom det vanlige. Bursdagsbarnet får oppleve sjøløver, pingviner, fisk i alle former og fasonger, krokodiller og mye mer. Selskapet får et eget bursdagsrom. Dedikerte bursdagsverter er med barna gjennom hele festen.

Akvariet.no/selskap

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 13
dns.no | 55 60 70 80
DNS
Familiepakke kr 880

Julegrantenning på Siljustøl

Lørdag 26. november • kl. 16.30–17.30

Juleverksted og ponniridning på Troldhaugen

Lørdag 3. og søndag 4. desember • kl. 12–16

Romjulsverksted i Permanenten, KODE 1

27.–30. desember • kl. 11–15

Familieverksted i Permanenten, KODE 1

Lørdager og søndager • kl. 11–15

BERGEN MUSIKKTEATER

Gjenbruksheks!

For meg føles det ikke så fremmed, jeg har vokst opp med Blekkulf og ikke minst – Kykelikokos. Vi må tenke klima i alt vi forbruker - deriblant også kostymer. Vi må jo ikke ha en fl ett ny syntetisk drakt hvert år. Hallooween vokser enda, og i tillegg kommer klassefester og karneval. Som en direkte konsekvens av hva jeg hadde sett på barne-tv i 1996, kledde jeg meg ut som miljøsvin. Og hvordan så det ut, tenker du kanskje? Jo, min mor tredde en svart søppelsekk over hodet på meg, også limte vi på emballasje som melkekartonger, leverposteibokser og tomme fårepølsepakker. Ingen forstod hva jeg var, men det gav en anledning til å bringe det gode budskap videre. «Klimaangst» er kanskje et nytt begrep – men tydeligvis ikke et nytt fenomen.

Hvert år tar butikkene inn enorme mengder utkledning i syntetiske stoffer, mest av alt polyester - altså plast. Plast som havner i naturen. Ja, det gjør det. Hver gang du vasker plagget vil syntetiske partikler og kjemikalier fra fargestoff og lignende havne i avløpet, som til slutt ender opp i naturen. Det vil vi jo ikke - så i den ånd blir det hjemmelaget kostyme. Agnes (8) har ingen som helst innvendinger mot hjemmelaget, faktisk foretrekker hun å lage kostymene selv. Dette er

hennes prosjekt, og hun skal lage det helt på egen hånd.

På loftet finner vi et av mine gamle fl øyelskjørt, det kan vi bruke til hekseskjørt. Vi strammer bare strikken litt og klipper noen heksete kanter nederst. Vi finner til og med en heksehatt med prislappen på, som vi ikke vet hvor kommer fra. Den må vi dekorere. Agnes fingerhekler pynt, og noen glitrende stjerner og hjerter blir limt på.

Agnes (8) har ingen som helst innvendinger mot hjemmelaget, faktisk foretrekker hun å lage kostymene selv.

Vi trenger mer stoff og besøker gjenbruksbutikken. Der har de massevis av stoffrester, og det koster nesten ingenting! 40 kr for en pose full av stoff; gardiner, duker, løpere og et bånd med glitter. Dette skaper haugevis av nye ideer. Faktisk kjøper vi også noen gamle broderte duker som vi tenker skal bli Lucia-kjole. Og forskjellige stoffer i grønt, brunt og rødt som forhåpentligvis kan ende opp med å bli et fjøsnissekostyme - til

Dansekurs for barn på USF Verftet

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 14
Klimapolitikk står på dagsorden over hele verden. Men hva er klimapolitikk? Egentlig er det et samlebegrep uten definisjon for alle tiltak som gjøres for å bedre klimaet. Enkelt forklart.
eventim.no Støttet av Bergen Kommune ÅSANE KULTURHUS 19.–20. NOVEMBER
9 ÅR I BERGEN
bergen­dansesenter.no I post@bergen­dansesenter.no I 55 32 08 66 / 482 49 269 Jazzdans, ballett og hiphop fra 7 år Preballett fra 6 år Babydans 0–1 år
Bergen Dansesenter
I
Vårsemesteret starter 23. januar. Påmelding fra 5. desember KLIMA SMÅ TILTAK
HVERDAGEN

Agnes har fått symaskin til bursdagen og det passet perfekt for prosjektet vårt. Fire løse stoffbiter blir sydd sammen til en kappe, tre biter vertikalt og en horisontalt som kan knytes rundt halsen.

Gjenbruksheks!

julemarkedet på gården til farmor og bestefar.

40 kroner for en pose full av stoff; gardiner, duker, løpere og et bånd med glitter.

Men først og fremst, her er resultatet:

DU TRENGER:

• Stoff – gjerne i forskjellige størrelser, farger og teksturer. Spør en besteforelder, gå på gjenbruksbutikken eller ta en titt i skapet eller på loftet.

• Saks

• Nål

• Tråd

• Limpistol – kan faktisk kjøpes ganske billig, og den åpner opp for uendelig med muligheter. Eventuelt kan man også låne av noen.

• Kanskje kan det være lurt å tegne opp hva man ser for seg med de materialene man har. Eller du kan la kostyme bli til etter hvert.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 15

Julestemning for barn kan staves T-I-D

Jeg kan kjenne på kroppen at desember nærmer seg. Det er fint, men trykkende. Lussekatter skal bakes og rampenissen skal klargjøres for rampestreker. Så har det sneket seg inn en tanke om juleteater - bare sånn for å sette stemningen.

Timeplanen er nesten full allerede. Men det er jo faktisk ikke gavekalenderen eller pepperkakene som avgjør om det blir ekte julestemning - det er tiden vi setter av til hverandre. Tid som ikke er rushet eller organisert. Tid til å bare være sammen. Er det ikke det julen egentlig handler om? Her kommer en påminnelse fra barnet ditt til deg.

«Kom igjen! Nå går vi,» sier mamma og vinker på meg. Handleposene dingler fra begge hender. Hun tripper med føttene. Jeg står stille, befarer noe jeg har funnet i veikanten. Den er laget av snø, har stor munn og store tenner. Jeg har sett den før, men likevel ikke. «Kommer du?» mamma står ved siden av meg. «Se!» jeg peker på kunstverket som er laget av snø, mamma smiler. «Det er Olaf fra Frost jenta mi,» sier hun og tar meg i hånden. «Kom, vi skal jo på juleteater!»

til for å lage en snømann som Olaf tror du? Det lurer jeg på.

Mamma beveger seg raskere enn meg. Som en julenisse med slede og timeplan. Jeg har som oftest god tid. «Kom igjen! Nå går vi,» sier mamma. Vi skal hjem fra juleverkstedet, og jeg vil ta på skoene selv. Først sko, så jakke - i den rekkefølgen. Det er viktig, synes jeg. Mamma er ikke alltid enig. «Nå forter vi oss litt,» sier julemamma og tripper for å rekke neste levering.

Mamma liker å finne på ting, Hun sier det gir julestemning. Jeg liker å være med mamma.

Juleteater er gøy. Jeg pleier å være der hvert år. Også har jeg vært på julekonsert, juleverksted og julemarked. Jeg har også vært på et sånt skogstreff, der mamma hogget juletreet vårt selv. Mamma liker å finne på ting, hun sier det gir julestemning. Jeg liker å være med mamma. Hvor mye snø skal

Jeg blir stående å se på et bilde av noen som bader – i sommer badet mamma og meg. Først spiste vi frokost i pysjen, og så blåste vi opp bassenget mitt i hagen. Jeg spurte mamma om hun ville bade med meg, og hun sa ja! «Skal vi se hvem som lager den største bølgen?» sa mamma, og hoppet så høyt at jeg nesten ramlet ut. Det var morsomt, jeg smiler når jeg tenker på den store bølgen. Mamma kalte det en somledag, jeg syns vi beveget oss akkurat passe fort. Jeg vil ha en sånn somledag igjen tenker jeg, idet julemamma haster oss videre fra juleverkstedet.

Det er leggetid. Jeg kryper tett inntil mamma i den store sengen. Denne kvelden velger jeg en bok

om bjørner. «Bjørnen liker å vandre alene,» leser mamma. «Om vinteren går den i hi,» fortsetter hun. «Jeg liker bjørner» sier jeg, og tvinner håret mellom fingrene. Mamma smiler. «Nå må du sove» sier hun, og smyger seg ut av sengen. «Kan du bli litt til?» spør jeg. «Vi ses i morgen vennen min, da er det lille julaften.»

«Mamma?» hvisker jeg. Hun snur seg i mørket. «Hvis jeg var en bjørn, så ville jeg gått i hi med deg.» Mamma smiler. «Da kan vi være sammen hele tiden. Å se hvor mye snø vi trenger for å lage vår egen Olaf i hagen,» jeg fniser. Og som en bjørnunge sovner jeg og drømmer om å ligge tett inntil bjørnemamma i vårt eget lune hi – helt frem til julaften.

Charlotte Mjelde er psykolog og småbarnsmamma. Hun engasjerer seg spesielt for den mentale helsen til de små og deres foreldre. Charlotte deler daglige tips til et godt småbarnsliv på Instagram: @ charlotte.mjelde. Foto: Karina Lange.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 16
SKRÅBLIKK
TEKST: Charlotte Mjelde ILLUSTRASJON: Nhu Diep

Jul i blåfjell

Bergen Musikkteater har for niende året på rad, gleden av å presentere julekalenderklassikeren

Jul i blåfjell i Åsane kulturhus.

Elsker du å tjuvstarte julen? Denne forestilling er for de som helst vil at julen skal vare så lenge som mulig. Allerede 19. november kan du komme i skikkelig julestemning med Jul i Blåfjell i Åsane kulturhus! Forestillingen passer for alle aldersgrupper, fra de som akkurat har lært julen å kjenne - til de som har kjent den i flere tiår. Ta med barna, besteforeldre, oldeforeldre, onkler, tanter, grandonkler og grandtanter for en deilig julekveld i regi av Bergen Musikkteater.

Fortellingen om Jul i Blåfjell er det mange som er glad i, og for noen er dette også en fast del av deres juletradisjoner. Første desember hvert år begynner blånissene å våkne fra høstsøvnen, og dagen etter vekker de sin dronning Fjellrose. Nissene holder seg for det meste inne i fjellet, men en time hver dag - under den blå timen, får nissene gå ut og leke. Nissene skal også passe på at fjellet er rent og pent, men en dag finner de plutselig masse søppel. Ting begynner å bli borte, og stemningen blir rar. Hva er det som foregår?

Hvor kommer alt søppelet fra? Bli med Turte, Lillegutt, Mamsen, Blåfar og mange flere kjente og kjære karakterer når de skal løse søppelmysteriet.

Bergen Musikkteater er en teatergruppe for barn og unge. Teatergruppen satser på høyt nivå i sine produksjoner, men samtidig gir de rom for at barn og unge skal få delta på sitt nivå, og utvikle sine teaterkunnskaper. Det eneste kriteriet for å være med er at du synes teater er gøy!

JUL I BLÅFJELL

Når: Lørdag 19.11. og søndag 20.11. kl. 13 og 17. Sted: Åsane Kulturhus

Billetter: www.eventim.no. Voksne kr. 305,- / Barn kr. 240,-

VIL DU VÆRE MED?

Bergen Musikkteater har 9 ulike teatergrupper og 170 medlemmer, som alle setter opp hvert sitt stykke i løpet av et år. Ingen forkunnskaper nødvendig. Alder: Fra 6 år til voksen

Pris: kr. 2.000,- til 2.500,- per halvår Kontakt: Tlf: 469 66 899 / Mail: m-teater@online.

Klassisk familieopera

I Grieghallen kan du i desember oppleve en julefortelling som i mange år var fast innslag på amerikansk fjernsyn på julaften. Familieoperaen «Amahl og de tre vise menn» er en fortelling som tar for seg den klassiske historien om Jesusbarnet og de hellige tre konger – men med en ny vri. Operaen er produsert av Bergen Nasjonale Opera, og presenteres i samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester og Edvard Grieg Ungdomskor. En opera i én akt av Gian Carlo Menotti - oversatt til norsk av Marit Selfjord.

FAMILIEOPERAEN «AMAHL OG DE TRE VISE MENN»

Hvor: Grieghallen, Peer Gynt-salen. Når: 20.12.22 kl.18 og 22.12.22 kl. 16.30 og 19.00.

Hvem: Familier. Pris: Kr. 100–200. Av: Produsert av Bergen Nasjonale Opera, og presenteres i samarbeid med Musikkselskapet Harmonien og Edvard Grieg Ungdomskor.

Spankulering

Nytt år og nye turmuligheter! Bergen og Hordaland turlag inviterer til søndagsspankulering med oppstart i januar og fortsettelse til mars. Det skal spankuleres i Kanadaskogen, i Bergen sentrum, i Gravdal, til Kvarven og til Holefjellet. Høres dette ut som noe for deg og din familie? Meld dere på – helt gratis. Ifølge Kjell Jensen NRK – kan det å spankulere forklares ved at man går stivt, stramt og stolt, eller slentrende. Søndagsspankulering passer altså for alle.

SØNDAGSSPANKULERING

Med: Bergen og Hordaland turlag

Hvor: Kanadaskogen, Bergen sentrum, Gravdal, Kvarven og Holefjellet

Når: 15. januar – 26. mars

Hvem: Familier Gratis, men krever påmelding Mer info: bergenoghordalandturlag.no

Kom i julestemning på VilVite

Velkommen til juleverksted, juleshow og gøye aktiviteter for hele familien!

Juleverksted

Fra 26. november blir det juletrepynting på VilVite hver helg. Med brukte og naturlige materialer kan du lage bærekraftig julepynt.

Juleshow

Et nytt og stemningsfullt juleshow inntar VilVite fra og med første helgen i advent.

Juleaktiviteter på koderommet Bli med og bygg et pariserhjul med LEGO og SPIKE Essentials, og programmer den til å bevege seg!

Se program og kjøp billett på vilvite.no Velg billett kl. 10.00-13.30 eller 13.30-17.00.

Klatretilbud

Bergen Klatreklubb har startet opp et nytt tilbud til barnefamilier i Vestveggen – Åsane Arena. Hver lørdag og søndag fra kl. 11–14 kan barnefamilier komme og klatre i kursrommet på senteret, her tilbys også veiledning fra klatreinstruktører. Tilbudet krever ingen forkunnskaper, og alle er velkomne! Man betaler for inngang i Vestveggen, hundre kroner for voksne og sytti for barn – personer som ikke skal klatre betaler ikke for inngang. Leie av utstyr kommer i tillegg.

Klatretilbud til barnefamilier

Hvor: Vestveggen, Åsane Arena

For: Alle

PRIS: Barn kr. 90 / voksne kr. 130. (man betaler kun ved klatring)

Alltid nysgjerrig!

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 17

Juleforestillinger

Snødronninga innvier Det Vestnorske Teaterets nye Scene 2 med en ny versjon av H. C. Andersens kjente fortelling. Spilles onsdag–søndag fra 30.11.–18.12. Voksne kr. 320 / Barn kr. 220.

En Julefortelling: Charles Dickens sin klassiker A Christmas Carol vises i en helt ny versjon på Fyllingsdalen Teater. Fra 17.11.–29.12. Spilles torsdag, lørdag og søndag. Voksen kr. 395 /Barn t.o.m. 16 år kr. 325. Skolepris kr. 260.

Julens Magi: De voksne har glemt julen. Kan Mille og Jenny beseire Skumringsheksen og vinne julen tilbake? Musikalen Julens Magi med Musikaljentene spilles på Cornerteatret 9.12., 10.12. og 11.12. og på Fana Kulturhus 16.12., 17.12. og 18.12. Kr. 290.

Svartnissen har premiere 19. november på Ole Bull Scene. Vises hver helg fram til 18. desember. Kr. 265.

Amahl og de tre vise menn: Familieopera med Bergen Nasjonale Opera. Grieghallen Per Gynt Salen 20.12. kl. 18 og 22.12. kl. 16.30 og kl. 19. Voksne kr. 200/ barn kr. 100.

Pippi feirer jul: Alive Productions. Grieghallen 11.12 kl. 12 og kl. 14. kr. 280–390.

Snømannen: Familiekonsert med BFO ungdomsorkester, Grieghallen. Det er nå en godt etablert tradisjon at tegnefilmen Snømannen står på programmet når julen nærmer seg. Det blir stemningsfull julemusikk både i foajeen og i konsertsalen. 10.12. kl. 12 og kl. 14. Kr 100/200.

Julerosekveld: med Herborg Kråkevik og gjester. BFO på Grieghallen. Denne kvelden får du høre sanger fra albumene Juleroser og Barnas juleroser. Sang kombinert med fortellinger, dikt og humoristiske høydepunkt fra juleroser-heftene. 20.12 og 21.12 k. 19.30. Voksen kr. 545 / barn kr. 100.

Putti Putti Plott og julenissens skjegg: En eventyrmusikal for hele familien. Grieghallen 25.11.–27.11. Kr 415.

Jul i Blåfjell: TV-klassikeren spilles for 9. gang av Bergen Musikkteater. Åsane Kulturhus 19. og 20.11., kl. 13 og 17. Voksne kr. 305/ barn kr. 240.

Teskjekjerringas jul: Adele Lærum Duus sin herlige juleforestilling basert på Prøysens fortellinger er blitt en tradisjon for mange. Hvordan skal Teskjekjerringa lage til jul når hun er blitt så bitte lita?

Hovedbiblioteket 20.11. kl. 13.30 og 18.12. kl. 13 og 14.45.

Barnas Kulturhus lørdag 26.11., 3.12. ,10.12. og 17.12 kl. 13. Gratis.

Oline Havnisse: Vandreteater med Eventyr i Parken. 27.11. kl 12 og 13.30.

Sted: Nygårdsparken. Fra 3 år. Kr. 100.

Lussi Langnatt. Kveldsvandring med Eventyr i Parken. 11.12. kl. 16 og 18.

Sted: Nygårdsparken. Fra 3 år. Kr. 100.

Lys i mørket

Bærekraft i Bergen: 10. desember, fra kl. 16.30, blir byen lyst opp med FNs 17. bærekraftsmål, og du inviteres til en vandring med hodelykter fra Fløibanens nedre stasjon og opp til Skansen Brannstasjon. I løypen er det 17 bokser som lyser i forskjellige farger. Hver kube representerer ett av FNs bærekraftsmål. Ved de forskjellige bærekraftskubene vil det være underholdning som du kan stoppe og se på mens du vandrer. Kanskje kan både store og små lære noe nytt om bærekraft denne ettermiddagen. Kvelden avsluttes med gratiskonsert med Aurora. Det blir også opptreden med Fargespill m.fl. Følg med på Facebooksiden «Bærekraft i Bergen – Nattevandring 2022» for program.

Lysfesten på Festplassen: Lørdag 19.11. kl. 16. Opplev førjulsstemning med stemningsfull musikk, underholdning, lysopplevelser og f yrverkeri.

Lystenning på Fløyen: Hver søndag i advent. Fra 27.11–18.12.Ingen jul uten lystenning på Fløyen, og i år tennes adventslysene for 23. året på rad. Ta med hele familien på tur opp til Fløyen og ta gjerne på dere nisseluer for å komme i ordentlig julestemning. Møt opp på utsiktsplatået for tradisjonsrik lystenning og allsang av kjente julesanger. program se floyen.no

Julegrantenning på

Siljustøl: Lørdag 26.11. kl. 16.30–17. 30. Tradisjonen tro blir det lysfest og julesanger. Denne tradisjonen har etablert seg som den store vinterfolkfesten i Fana. Det blir tenning av gran, juletregang og sang, gløgg, Lucialys, mandaringer og lysvandring hvor kanskje nissen dukker opp?

Tilbudene som

Lumagica på Bergenhus Festning fra 18.11–30.12. (Stengt mandager). Lysparken er lagt opp som en magisk rute der du passerer over førti unike og spektakulære lysinstallasjoner. Passer for alle. Kr. 195/125/520.

Fakkeltoget på Løvstakken: Søndag 20. november.

Ta med klær etter vær, hodelykt, brodder og gode sko. Ta gjerne med skift til å ha etter turen. Kr 200/100. 50 % går til kreftforeningen. Påmelding info: fakkeltogetpaalovstakken.no

Kl. 13–16: Åpent sekretariat på Ny-Krohnborg skole, kantinen. Startnummer til alle! NB! Ingen tidtaking! T-skjorte til de 500 første påmeldte!

Kl. 14 og utover: Start fra Løvstakkveien 51. Kl. 16: Medaljeutdeling på toppen + grilling av pølser på bål!

Ta gjerne med pinne/ grillspyd.

Kl. 17: Felles fakkeltog ned fra Løvstakken til Ny-Krohnborg skole, kantinen.

Kl. 18: Servering av pizza, gløgg og pepperkaker + diplom til alle barn!

Kl. 18.30: Besøk av nissen med hilsen til barna!

Kl. 20: Slutt

Nye og gamle tradisjoner

Pepperkakebyen: i Lysverket på KODE fra 19.11–31.12

Åpent hverdager kl. 9–21, lørdager kl. 9–20, søndager kl. 10-19, Julaften kl. 9–13, 1. juledag stengt, 2. juledag kl. 13–18, nyttårsaften kl. 11–15

Bergen Julemarked: I år er julemarkedet tilbake på Festplassen fra 25. november til 22. desember. Pariserjul og hestekarusell. Program: bergenjulemarked.no

Jul på festningen: Bymuseet i Bergen, Sjøforsvarets musikkorps og Kommandanten på

Bergenhus festning inviterer til familiearrangementet Jul på Festningen. Kanskje dukker også festningsnissen opp? 23.11. kl. 18–19.35. Gratis.

18–18.35: Konsert med Sjøforsvarets musikkorps og Julie Dahle Aagård

18.40: Tenning av julegran i Borggården

19–19.35: Konsert med Sjøforsvarets musikkorps og Julie Dahle Aagård

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 18

Jul i gamle dager

Julestemning gi r deg ski kelig

Førjulsdag på Hordamuseet: Søndag 13. nov.kl. 11–15. Ta med hele familien og opplev gammeldagse juleforberedelser på Hordamuseet. Det blir liv i gamle hus, lysdypping, kafé og juleverksted. Fotoutstilling, dansopptreden og eventyrstund. Eventyrstund kl. 12 og 13, dans ved Bergen ungdomslag kl. 14, jultregang kl. 14.30. Voksen kr. 200 / Barn 0–2 år gratis/3–7 år kr. 100.

Førjulsdag i Gamle Bergen: 27. nov. kl. 12–16. Nostalgisk og koselig førjulstemning for hele familien. Dørene åpnes og «hjemme hos» familien Helland (1886) og Regens(1826) er det god gammeldags førjulsstemning med varme i gruen og tente lys. juleverksteder og åpen torvsalskafe. Nissefar er på plass og tar imot ønskelisten din på låven!

Arrangementet varer fra kl 12–16 med påfølgende fakkeltog kl 16–17. Sammen synger vi inn adventstiden rundt julegranen på Torvet rett etter fakkeltoget!

Voksne kr. 200,-. Barn 3–17 år kr. 100,-/0–2 år gratis.

Bryggens Museum – Jul i Middelalderen: Barneomvisning hver søndag fra 26.11.–17.12. eller etter forespørsel. Varighet: 30-45 min. Kr. 120/ 60. Hva tror du barna i middelalderen gjorde i advents- og juletiden, lenge før det fantes sjokoladekalendere og julefilmer på TV? Hva pyntet de med til jul? hva spiste de? og hvorfor vi feirer Lucia-dagen 13. desember?

Gårds- og bygdestemning

Gimmeland Gaard: Finn ditt spesielle tre, besøk fjøsnissen, ta en tur på hesteryggen eller med hest og vogn. Lørdag og søndag: 3.–18.12. kl.10–16. Kr. 200,- pr. familie i inngangsbillett. De som kjøper juletre (til en pris over kr 450) vil få inngangsbilletten refundert. Hesteaktiviteter har egne priser.

Frotveit gård: Juletrekunder og andre er velkommen til en annerledes juletrehenting på gamlemåten. dato: 10.12., 11.12. og 17.12. kl. 11–16. Parkering Frotveit Skiløyper. Gå 100 meter til skur i skogen, der hentes dere med hest og vogn.

Familie kr. 400 uten juletre Kr. 750 med juletre. Se Frotveit gård på Facebook for mer info.

Langegården: Åpen gård med julekafe, hestekjøring og juletresalg.

Lørdag 17. og søndag 18. desember kl. 12–15

Vestnorsk Utvandringssenter: Utendørs bygdekino viser filmen TiTina søndag 27.11. kl. 18. De tenner vinterlys i prærielandsbyen og sørger for varm drikke, kinosnop og god stemning som ramme rundt filmen. Ta med varme klær og sitteunderlag. Kr. 110 /120.

Onsdag 7. desember kl 17–20 arrangerer Vestnorsk Utvandringssenter førjulskveld med lave skuldre på Prærien. Julestemning, julekafe, juleverksted og lokale julegaver. Gratis inngang. Aktivitetspakker for salg.

Jul på Schøtstuene. Gammeldags jul med gang rundt juletreet og andre aktiviteter. Onsdag 30. november kl. 17–18.30. Familiearrangement. Gratis inngang.

Illustrasjoner: Shutterstock

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 19

Velkommen til Lysfesten 2022

Lørdag 19. november

på Festplassen

Tradisjon tro inviterer Bergens Tidende til Lysfesten.

Lysfesten er en gave til byen fra BT. I år er det 33. gang vi samles for å oppleve Lysfestens førjulsmagi. Vi gleder oss til å oppleve vakker musikk, allsang, tenning av juletre og et fantastisk fyrverkeri sammen med dere.

Hjertelig velkommen.

Meld deg på og få oppdateringer om program på Facebook-arrangementet «Lysfesten 2022».

Opplevelseskalender

TORSDAG 27.10.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen.

Fra 7 år. Kr 370/230.

Studio 207

15–18: Piksel Kids lab: Skap

Audio og Visuelle effekter med koder ­ LIVE Koding! Fra 10–18

år. Gratis.Påmelding.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding.

Kr 160.

Fyllingsdalen Teater

17.30: Frida Fryktløs. Fra 6 år.

Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

FREDAG 28.10.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen.

Fra 7 år. Kr 370/230.

Fana bibliotek

13–15: Fredagsklubben.

Digital spilling på storskjerm.

Laksevåg bydelsbibliotek

14–15.30: Fredagskino.

Fra 6 år. Gratis.

Fyllingsdalen bydelsbibliotek

14.30: Barnekino. Gratis.

Spillhuset Bergen

15–20: Kostymefest for barn og

unge. Gratis.

Studio 207

15–18: Piksel Kids lab: Skap

Audio og Visuelle effekter med

koder ­ LIVE Koding! Fra 10–18

år. Gratis.Påmelding.

Robin Hood Huset

17–19.30: Taco/pizzakveld.

Gratis.

Akvariet

18–21: Halloween på Akvariet.

18–19.30: Passe skummelt.

Fra 5 år.

19.30–21: Skummelt.. For eldre barn. Ta med lommelykt.

Kr 250/185.

Fløyen 17–20: Hekseri & fanteri. Mystikk fra Fløybanens nedre stasjon til skummel tursti på toppen.

Rush trampolinepark

20–22: Rush After Dark. Musikk og selvlysende trampoliner. Kr 199.

LØRDAG

29.10.

KULTURFEST ÅSANE

Øvre–Eide Gård

9.30 og 12: Gårdsbesøk med påmelding. Kr 210.

Åsane kulturhus

12.30: Familiekonsert med Stig van Eijk & The Good Fellas.

Gratis.

Åsane kulturhus

16: Barneteater: Det lille store kjøkkeneventyret. Teatergrup- pen Bambara fra Åsane Folkehøgskole. Fra 4 år. Kr 50.

KULTURDAGENE I FYLLINGSDALEN OG LAKSEVÅG

Strutsefarmen

10–15: Åpen gård med aktiviteter. Natursti, saueklipping, toving av ull, zip-line, hinderløype, mat og kos med dyrene. Kr 100/gratis under 2 år.

Alvøen keramikk

12–16: Lag din egen snopeskål.

Fra 4 år. Kr 150.

Sandgotnabanen

12–14: ElevtunFestivalen:

Stadion Trial. Motorsykkelidrett som går ut på å kjøre i vanskelig terreng uten å sette foten i bakken, stående på motorsykkelen i sakte fart. Med VestkantTrial.

Gratis.

Fyllingsdalen historielag

13: Dalen rundt med veteranbus. Oppmøte Spelhaugen ved bensinstasjonen. Kr 50/gratis.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Vestveggen

10–14: Familieklatring. Instruktør tilgjengelig. Kr 130/90. Utstyrsleie kommer i tillegg.

Universitetsmuseet

10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Loddefjord bydelsbibliotek

11: Barnekino. Gratis.

KODE 1

11–15: Kollografi–trykkeverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet

10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Bergens Sjøfartsmuseum

11.30–14.30: Verkstedaktivitet. (materialkostnad) Kr 120/gratis.

Schøtstuene

11–17: Slektsdag. Aktiviteter for barn sammen med Slekt og Data. Gratis.

Norges Fiskerimuseum

11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

FN–sambandet

12–15.30: Folkefest på Torallmenningen under Internasjonal uke. Aktiviteter, show. Fremvisning av internasjonale folkedrakter med mer.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Hovedbiblioteket

12: Barnekino. Gratis.

Ytre Arna bibliotek

13: Småskummelt med forteller Sindre og halloween­verksted. Med Sindre Westgård og Kanyavee Smestad. Gratis. Påmelding.

Loddefjord bibliotek

11: Familielørdag: Juba Tuba. Konsert. Gratis.

Oasen bibliotek

14: Familielørdag: Juba Tuba. Konsert. Gratis.

Fana bydelsbibliotek

13: Familiekino. Gratis.

Rosenkrantztårnet

12: Kongen i tårnet. Eventyromvisning. 6–9 år. Kr 120/60.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. For barn og en voksen per familie. Gratis. Påmelding.

Spillhuset Bergen

14–18: E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Barnas Kulturhus Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no

13–13.45: FORESTILLING:

365 Pingvinar. Den lille familien får levert en pakke med en levende pingvin. Dagen etter skjer det samme igjen ... Open Window Theatre. Fra 3 år.

13.45–16: VERKSTEDER:

Trommesirkel. Vestafrikanske rytmer med tromming, sang og dans. Abu Adonaba. Fra 3 år. Artefakt: Vi lager gjenstander med magiske superkrefter til Halloween. Marta Rostecka. Fra 3 år. Klakx. Byggesett med mange muligheter. Fra 3 år.

Fana Kulturhus

14: Barnelørdag: Bing Bang og Bongo (Tre Kompfyrer). Interaktiv konsert. Ved Sigurd Ulveseth, Arild Seim, Helge Nyheim.

Fra 3 år. Gratis. Påmelding på billett.bergen.kommune.no.

Ådnahall kulturverksted

11–13.45: BryDeg med aktiviteter ute og inne og kafé.

14: Barnelørdag: Bonillus. Musikkforestilling med Ramona Sulen. Fra 3 år. Gratis. Påmelding: billett.bergen.kommune.no.

Litteraturhuset 11–14: Lillelørdag litteraturkafé. Høytlesning og grøt. Kr 30. Litteraturhuset 12–13: Fantasifest Halloweenspesial. Med Ingebjørg Berg Holm (forfatter og rollespiller) og Therese G. Eide (forfatter og tegneserieskaper). Gratis.

Fyllingsdalen Teater 12: Frida Fryktløs. Fra 6 år. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260

Bergen Internasjonale

Kultursenter 12.30–15: Familielørdag–Møt verden i Bergen. Vert: Chiku Ali Tegneverksted. Kafé: Karembo’s Swahili Pot. Musikk, sang og hånddukker, med fortelling på norsk og sanger på spansk. Kr 30. Familie kr 50.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

Hovedbiblioteket 14.30: nyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken presenterer Public Enema. Gratis.

Den Nationale Scene 15: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Fløyen 17–20: Hekseri & fanteri. Mystikk fra Fløybanens nedre stasjon til skummel tursti på toppen. Heksefest på Fløysletten. Musikk og dans rundt bålet.

SØNDAG 30.10.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

KULTURFEST ÅSANE Øvre–Eide Gård

9.30 og 12: Gårdsbesøk med påmelding. Kr 210.

Sætregården 12–16: Åpen besøksgård. Mulighet for å kjøpe 1/2 time ridning i hall eller små rideturer for de minste. Gratis inngang.

Åsane Kulturhus

13–15: RytmeLAB. Konsert, trommeverksted og trommemaking. Med Abu Adonaba. 3–10 år med voksen. Gratis. Påmelding på abu@adonaba.com.

KULTURDAGENE I FYLLINGSDALEN OG LAKSEVÅG

Strutsefarmen

10–15: Åpen gård med aktiviteter. Natursti, saueklipping, toving av ull, zip-line, hinderløype og mat og kos med dyrene. Kr 100/gratis under 2 år.

Alvøen keramikk

12–16: Lag din egen snopeskål. Fra 4 år. Kr 150.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Vestveggen 10–14: Familieklatring. Instruktør tilgjengelig. Kr 130/90. Utstyrsleie kommer i tillegg.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Åpen Hall 10–13: Aktivitetstilbud for barnefamilier i byens idrettshaller. Fra 4 år. Gratis.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 21 Teskjekjerringas jul med Lys Levende Adele. Foto: Barn i Byen / Tove K. Breistein
Vinter 2022–23
BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 22

OPPLEVELSESKALENDER VINTEREN 2022-23

Foreningen Trykkeriet

11–16: Silketrykk. Trykkeklubb for ungdom. 10–16 år. Gratis. Påmelding til sara@lovstakken. frivilligsentral.no

Universitetsmuseet

11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

KODE 1

11–15: Kollografi–trykkeverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum

11.30–14.30: Verkstedaktivitet. (materialkostnad) Kr 120/gratis.

Norges Fiskerimuseum

11–15: Aktivitetsrom. Jakt

på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Bergens Tekniske Museum

12–16: Åpent museum.

Museumstrikken kjører. Kr 100/gratis.

S12 Galleri og Verksted

12–16: Glassblåsing.

Fra 5–17 år. Kr 150.

Bryggens Museum

12: Barn i middelalderen.

Aktivitetsomvisning. 8 –12 år. Kr 160/60.

Fyllingsdalen Teater

12: Frida Fryktløs.

Fra 6 år. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

Håkonshallen og Rosenkrantztårnet

15–19: Når de døde våkner… Sjøforsvarets musikkorps (SFMK) og Bymuseet presenterer Halloween: 15 og 17: Familiekonsert i Håkonshallen. 15–19: Vandring i Rosenkrantztårnet. Kr 100. Billett inkl både konsert og vandring.

Fløyen

17–20: Hekseri & fanteri. Mystikk fra Fløybanens nedre stasjon til skummel tursti på toppen.

MANDAG 31.10.

Vestnorsk Utvandringssenter

17.30–20: Halloween på Prærien. Aktiviteter og tradisjoner fra den tidlige amerikanske Halloweenfeiringen. Kr 100/familie kr 300. Påmelding.

Universitetsmuseet

Naturhistorie

18–21: Halloween på Universitetsmuseet. Besøk det hjemsøkte dyremuseet. Kr 150/110.

KULTURFEST ÅSANE Åsane kirke

17: Halloween i kirken. Vennskapsfest med aktiviteter.

2–5. trinn. Gratis.

TIRSDAG 1.11.

Bergen Klatresenter Fana

10–14: Buldring med baby. Kr 95. Klatresko kr 50.

KULTURFEST ÅSANE Øvre–Eide Gård

11: Barseltreff. Kun for barn opptil ca. 1 år. Gratis.

Lyngheisenteret

12–17: Familiesøndag i Ullveka. Aktiviteter med ull. Kr 50 per aktivitet.

Bergen Kunsthall

13: Bergen Assembly: Yasmine og Heptaederets syv sider.

Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis.

Tekstilindustrimuseet

13.30: Barneomvisning.

3–8 år. Aktivitetsbord, Museet er åpent 12–17. Kr 100/barn gratis.

Hovedbiblioteket

13.30: Familielørdag: Juba Tuba. Konsert. Gratis. Påmelding.

Cinemateket

14: Cinemateket junior: Monsterbedriften. Engelsk tale. Fra 6 år. Kr 50.

Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

Bergenshallen

15–18.30: Åpen ishall. Kr 60/30.

Oseana Kunst–og Kultursenter

17: NORR–Da gudene breaket.

Danseforestilling med Abscence. Kr 295.

Bergen kino

12: Babykino. Kr 100.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

TORSDAG 3.11.

Tekstilindustrimuseet

12–13: Barselomvisning. Babytreff. Kr 100/gratis.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding.

Kr 150.

FREDAG 4.11.

PLANLEGGINGSDAG

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: Spill deg aktiv! Åpen utstilling. Kr 165/195/625.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Fana bibliotek

13–15: Fredagsklubben. Digital spilling på storskjerm. Laksevåg bydelsbibliotek

14–15.30: Fredagskino. Fra 6 år. Gratis.

Robin Hood Huset

17–19,30: Taco/pizzakveld. Gratis.

Rush trampolinepark

20–22: Rush After Dark. Musikk og selvlysende trampoliner. Kr 199.

LØRDAG 5.11.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling.

0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

KULTURFEST ÅSANE

Øvre–Eide Gård

10,12 og 14: Eventyrstund med Mikkel Gaup. 3–6 år. Kr 180.

Åsane bydelsbibliotek

11: Familielørdag: Løve ­ figurteater med Circa teater. Fra 4 år. Gratis. Påmelding.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

Akvariet

10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Vestveggen

10–14: Familieklatring. Instruktør tilgjengelig. Kr 130/90. Utstyrsleie kommer i tillegg.

Soltun Besøksgård, Garnes

10–14: Åpen gård. Hils på dyrene. Kr 25. Ridning/hest og vogn kr 30 per runde.

Universitetsmuseet

10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

KODE 1

11–15: Ståltrådportretter. Familieverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Norges Fiskerimuseum

11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum

11–15: Maritime Familiedager. Skattejakt, kafé, underholdning, turboforedrag for hele familien, sang og musikk, aktiviteter, mm. Kr 120/60.

Vikinghallen

12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. For barn med en voksen per familie. Gratis. Påmelding.

Spillhuset Bergen

13–18: E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Hovedbiblioteket

12: Barnekino. Gratis.

Oasen bibliotek

13–15: Familielørdag: Lytt og lag – dinosaurer. Gratis.

Fana bibliotek

13: Familiekino. Gratis.

Barnas Kulturhus Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no

13–13.45: FORESTILLING:

Fru Natt. Natten kan inneholde mye mer enn bare mørke. Maria Aasebø Rønhovde. Fra 3 år.

13.45–16: VERKSTEDER: Skulpturverksted: Hvilke former kan vi lage med papirtråd?

Kanyavee Smestad. Fra 3 år. Boss­ og boblegjengen ser etter et hjem: Lag en dukke og bli med inn i historien. Mona Tahani. Fra 3 år.

Vestveggen 10–14: Familieklatring. Instruktør tilgjengelig. Kr 130/90. Utstyrsleie kommer i tillegg.

Hovedbiblioteket 13.30: Løve ­ figurteater med Circa teater. Fra 4 år. Gratis. Påmelding.

Tekstilindustrimuseet

13.30: Barneomvisning. 3–8 år. Aktivitetsbord, Museet er åpent 12–17. Kr 100/barn gratis.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Kr 120/gratis.

Litteraturhuset

11–14: Lillelørdag litteraturkafé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

Bergen kino

10–16: Den Store Kinodagen. Aktiviteter. Rabatt på barnefilmer.

Bergen Internasjonale Kultursenter

12: Igor Dunderovic & Marihøne Airlines Balkanjazzband. Familiekonsert på Bergen Internasjonale Musikkfestival. Kr 50.

Rosenkrantztårnet

12: Kongen i tårnet. Eventyromvisning. 6–9 år. Kr 120/60.

Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. fra 5 år. Kr 120/gratis.

Hovedbiblioteket 14.30: nyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken presenterer Duo på norsk. Gratis.

SØNDAG 6.11.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

KULTURFEST ÅSANE

Sætregården

12–16: Åpen besøksgård. Mulighet for å kjøpe 1/2 time ridning i hall eller små rideturer for de minste. Gratis inngang.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: LEGO, programmering, vitenshow. Fra 6 år. Kr 175/205/655.

KODE 1

11–15: Ståltrådportretter. Familieverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Universitetsmuseet 11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Aktivitetsrom. Jakt på Silja Sild. Spill «Fin Çity». Robåt–utleie. Kr 120/gratis.

Foreningen Trykkeriet

11–16: Tresnitt. Trykkeklubb for ungdom. 10–16 år. Gratis. Påmelding til sara@lovstakken. frivilligsentral.no

Åpen Hall 10–13: Aktivitetstilbud for barnefamilier i byens idrettshaller. Fra 4 år. Gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Maritime Familiedager. Skattejakt, kafé, underholdning, turboforedrag for hele familien, sang og musikk, aktiviteter, mm. Kr 120/60.

Bryggens Museum 12: Barn i middelalderen. Aktivitetsomvisning. 8 –12 år. Kr 160/60.

Spillhuset Bergen 13–18: Cosplay og sjakk. E–sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill. Gratis.

Bergens Tekniske Museum 12–16: Åpent museum. Museumstrikken kjører. Kr 100/gratis.

S12 Galleri og Verksted 12–16: Familieverksted. Skap bilder, figurer og former i glass. Familie (4 pers) kr 300.

Nygårdsparken 12 og 13.30: Vandreteater i Nygårdsparken: Snøhvit. Med Eventyr i Parken. Fra 3 år. Kr 100. Påmelding.

Bergen Kunsthall 13: Bergen Assembly: Yasmine og Heptaederets syv sider. Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis.

Bergenshallen 15–18.30: Åpen ishall. Kr 60/30.

Kunstlogen, Askøy 15–17: Kræsj! Bom, Bang! Familiekonsert/ musikkbarnehage. Strusshamn på Askøy. Gratis inngang.

TIRSDAG 8.11.

Bergen Klatresenter Fana 10–14: Buldring med baby. Kr 95. Klatresko kr 50.

Bergen kino 12: Babykino. Kr 100.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Påmelding. Kr 160.

ONSDAG 9.11.

Fana bibliotek 1o: Språkleik. For foreldre med 0–2 åringer. Gratis. Påmelding. Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

TORSDAG 10.11.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

FREDAG 11.11

Laksevåg bydelsbibliotek 14–15.30: Fredagskino. Fra 6 år. Gratis.

Fana bibliotek 13–15: Fredagsklubben. Digital spilling på storskjerm.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Bergen kino Teddybjørnens jul. Premiere. Robin Hood Huset 17–19,30: Taco/pizzakveld. Gratis.

LØRDAG 29. OKT

Fantasifest:

Ingebjørg B. Holm og Therese

G. Eide tegner og forteller skumle historier, og barna får bestemme hva som skjer!

LØRDAG 19. NOV

Monsterklubben

Huldra, Hufsa, skrømt og troll. Gunvor Rasmussen lærer deg triks for å tegne monstre og skrive din egen historie!

LØRDAG 3. DES

All verdens eventyr Somalia

Asli Hersi har samlet eventyr fra Afrikas Horn og skrevet Min somaliske eventyrbok. Nå kommer hun for å fortelle!

LØRDAG 17. DES

Fantasifest: Julespesial!

Ingebjørg og Therese tegner og forteller, og barna får være med og bestemme hva som skjer med julenissen og Rudolf!

HVER LØRDAG 11.00–14.00

Lillelørdag

Velkommen innom Lillelørdag litteraturkafé! Her er grøt, tegnesaker og høytlesning av de aller beste barnebøkene.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 23
litthusbergen.no Se hele programmet på Østre Skostredet 5-7 • 5017 Bergen
Halloween!
Okt Nov Des

OPPLEVELSESKALENDER VINTEREN 2022-23

KULTURHUS

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Robin Hood Huset

Aktiviteter og utflukter. For barn med en voksen per familie. Gratis. Påmelding.

Vestveggen

10–14: Familieklatring. Instruktør tilgjengelig. Kr 130/90. Utstyrsleie kommer i tillegg.

Barnas kulturhus

Barnas kulturhus tilbyr et bredt utvalg av aktiviteter for byens barnefamilier, skoler og barnehager.

Kunstsjangre: Teater, dans, musikk, film og visuell kunst. Vi tilbyr også verksteder knyttet opp mot disse fagområdene. Åpent for barnefamilier lørdager kl 13–16 i sesong. Kalmargaten 6, 5011 Bergen E: barnaskulturhus@bergen. kommune.no bergen.kommune.no/ barnaskulturhus

billett.bergen.kommune.no

LØRDAG 12.11

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17:Spill deg aktiv! Vitenshow. Åpen utstilling. Kr 175/205/655.

Bergen Internasjonale Kultursenter

Dia de Muertos/De Dødes Dag.

11.30–15: Prosesjon, alterutstilling, håndverk for barn, kostymekonkurranse, danseforestillig og latinsk mat. Gratis.

Loddefjord bibliotek

11: Familielørdag: Småskummelt med forteller Sindre. Med Sindre T Westgård. Verksted med kunstner Kanyavee Smestad. Gratis.

Hovedbiblioteket

12: Barnekino. Gratis.

Oasen bibliotek

13: Barnekino. Gratis.

Fana bibliotek

13: Familiekino. Gratis.

Sletten BibLab

13: Familielørdag: Småskummel eventyrstund. Med Sindre T Westgård. Verksted med kunstner Kanyavee Smestad.

Fra 4 år. Gratis.

Barnas Kulturhus Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no

13–13.45: FORESTILLING

Hest i huset. Konsert for barn med tekster av Gustav Lorentzen og nykomponert musikk av Elisabeth Vannebo. Christine Sandtorv, Tone Hulbækmo, Elisabeth Vannebo. Fra 3 år.

18–20: Konsert m. Paté Cumbia. Kr 100.

Bergens Sjøfartsmuseum

11–15: Verksted med juletema. Kr 120/gratis.

Universitetsmuseet 10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis. Rosenkrantztårnet

12: Kongen i tårnet. Eventyromvisning. 6–9 år. Kr 120/60.

KODE 1 11–15: Ståltrådportretter. Familieverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Litteraturhuset

11–14: Lillelørdag litteraturkafé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

13.45–16: VERKSTEDER Minitegneserier. Med Espen Terjesen. Fra 3 år. Hjemligheter. Utforsk fremtidens design i et lekent installasjonsverksted. Kunstpilotene – Annette og André Marandon.

Fra 3 år. Boss­ og boblegjengen ser etter et hjem: Lag en dukke og bli med inn i historien. Med Mona Tahani. Fra 3 år.

Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. fra 5 år. Kr 120/gratis.

Den Nationale Scene

15: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Hovedbiblioteket

14.30: nyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken presenterer Stankelbeinmusikk med Tabula Rasa. Gratis.

BUL Ervingen

16–18: Dansefest for barn i Gimle. Gratis for barn.

SØNDAG 13.11.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17:Spill deg aktiv! Vitenshow. Åpen utstilling. Kr 175/205/655.

Akvariet

10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Vestveggen

10–14: Familieklatring. Instruktør tilgjengelig. Kr 130/90. Utstyrsleie kommer i tillegg.

Åpen Hall

10–13: Aktivitetstilbud for barnefamilier i byens idrettshaller. Fra 4 år. Gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum

11–15: Verksted med juletema. Kr 120/gratis.

Universitetsmuseet

11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

USF Verftet

11–15: Familiedag. Dans, kunstverksted og kunstutstilling, konsert, disko, ‘ponni’ridning, gigantlego. Ulike priser. Se usf.no

Hordamuseet

11–15: Førjulsdag. Liv i gamle hus, lysdypping og juleverksted. Smak kandissukker og send julekort i Krambua.

12 og 13: Eventyrstund med ark og fargestifter til.

14: Dans ved Bergen Ungdomslag.

14.30: Juletregang. Kr 200/100.

Velkommen til julebad

KODE 1 11–15: Ståltrådportretter. Familieverksted. Dropp inn. For alle.

Kr 150/barn gratis.

Bryggens Museum

12: Barn i middelalderen.

Aktivitetsomvisning. 8 –12 år. Kr 160/60.

Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. fra 5 år. Kr 120/gratis.

Tekstilindustrimuseet

13.30: Barneomvisning.

3–8 år. Aktivitetsbord, Museet er åpent 12–17. Kr 100/barn gratis.

Vikinghallen

12–16: Åpen hall med TIF

Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Hovedbiblioteket

13.30: Familiesøndag: Småskummelt med forteller Sindre. Med Sindre T Westgård. Verksted med kunstner Kanyavee Smestad. Gratis.

S12 Galleri og Verksted

12–16: Familieverksted. Skap bilder, figurer og former i glass. Familie (4 pers) kr 300.

Bergens Tekniske Museum

12–16: Åpent museum. Museumstrikken kjører. Kr 100/gratis.

Bergenshallen

15–18.30: Åpen ishall. Kr 60/30.

Grieghallen

18: A kiss for all the world. Med Fargespill og det Norske Kammerorkester. Kr 355.

TIRSDAG 15.11.

Bergen Klatresenter Fana

10–14: Buldring med baby. Kr 95. Klatresko kr 50.

Bergen kino

12: Babykino. Kr 100.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

Hjertefred Bergen

17–19: Hjertefred lyktekurs. Sted: Margrete Stinessen keramikk, Bryggestredet. 6–18 år. Kr 50. Påmelding.

TORSDAG 17.11.

Loddefjord bibliotek

11: Språklek på biblioteket Fra 0–2 år. Påmelding: kristi@ bergenbibliotek.no. Gratis.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

Forhåndsbooking av billetter kr. 100,- (begrenset antall): www.nordnessjobad.no Gjester med sesongkort for Vinterbading trenger ikke booke.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 24 Bli
Vi byr på julemusikk,
med og bad julen inn på Nordnes Sjøbad.
grøt, varm sa og ikke minst gaver til de minste!

OPPLEVELSESKALENDER VINTEREN 2022-23

DANSEGLEDE

Bergen Dansesenter

Kompetansesenter for dans i Vestland. Åpent for henvendelser fra publikum

Danseundervisning for barn:

Danselek 2–6 år, preballett 6 år, klassisk ballett, hiphop og jazzdans fra 7 år, samtidsdans fra 13 år.

Semesterstart i januar og i august.

Vi tilbyr gradering i klassisk ballett etter den internasjonale standarden RAD.

USF Verftet, Nordnes post@bergen-dansesenter.no

55 32 08 66 / 482 49 269 bergen­dansesenter.no

Fyllingsdalen Teater

17.30: En julefortelling. Fra 5 år. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

FREDAG 18.11

Laksevåg bydelsbibliotek

14–15.30: Fredagskino.

Fra 6 år. Gratis.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen.

Fra 7 år. Kr 370/230.

Bergen og Hordaland Turlag

18.–20.11. : Juletur til Alexander Grieg hytten. Påmelding.

Lumagica

16–22: Lyspark på Bergenshus Festning. Åpen 18.11–30.12.

tir–tor17-21.30, fre-søn 16-22.

Stengt 23.12–26.12. Pris: tirs–tor 125/195/520/ 0-4 år gratis, fre–søn 140/ 225/ 580. Prisene gjelder kjøp på lumagica.no.

Robin Hood Huset

17–19,30: Taco/pizzakveld. Gratis.

LØRDAG 19.11

Pepperkakebyen

9–20: Besøk Pepperkakebyen i Lysverket på KODE. Åpent hverdager 9–21, lør 9–20, søn

10.19, julaften 13–18, 2. juledag

13–18, 31.12 11–15. Gratis for pepperkakehusbyggere. Info/ priser se bergensentrum.no/ pepperkakebyen.

C dansestudio

Fyllingsdalen, Askøy og Sotra Start din dansereise sammen med oss :) Vår visjon er å spre danseglede, skape store og små danse opplevelser, og ha en arena hvor alle kan være seg selv og finne sin måte å uttrykke seg på.

Danseundervisning for barn (fra 2 år), ungdom og voksen.

• Barnedans • Barneballett

• Ballett • Jazzdans • Heels

• Showdans • Minibreak

• Hip hop • Breakdance

• Commercial • Ministreet

• Streetdans • Girly

• Akro Dans • Turn admcstudio@gmail.com cdans.no

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Åsane Kulturhus 13 og 17: Jul i Blåfjell. Med Bergen Musikkteater. Kr 305/240.

Step In Dansestudio

Bergens største danseskole, med 5 tilrettelagte studio i Fyllingsdalen og på Midtun.

Barnedans, Jazz, Hip Hop, Break, Klassisk Ballet, House, Samtidsdans, Stepp. Nybegynnere og Øvet nivå; alle er velkommen!

Aktivitetskortet kan brukes hos oss!

kontakt@stepindansestudio.no stepindansestudio.no

Oasen bibliotek

13–15: Familielørdag: Verksted Gratis.

Fyllingsdalen Teater

12 og 15: En julefortelling. Fra 5 år. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. fra 5 år. Kr 120/gratis.

Hovedbiblioteket

14.30: nyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken presenterer Belg og pust. Gratis.

Ole Bull Scene

Bergen ungdomslag Ervingen

Undervisning i folkedans for barn i alle aldrar: Musikkdans, songdans, songleik m.fl. Levande musikk på øvingane. Bergen juniorspelmannslag: For barn og ungdom som spelar hardingfele. Kong Oscarsgate 15/18 kontoret@bergen.ungdomslag.no 55 31 74 46. bergen.ungdomslag.no

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: Kodeekspressen for de minste. Vitenshow, programmering på koderommet med Spike Essentials. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Kunstskolen i Bergen 10–13: Piksel KidZ Lab. Meldinger med lys i en ikke intenett­æra! Lær om signalisering og koding med lys. 8–18 år. Gratis. Påmelding til piksel22@ piksel.no.

KODE 1 11–15: Ståltrådportretter. Familieverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Steinerskolen på Paradis

11–17: Steinerskolens julemar­

ked. Salg av spiselige og håndlagde varer, café, teaterforestilling, konsert, pepperkakebaking, juleverksted, bålplass med mer.

Vestveggen

10–14: Familieklatring. Instruktør tilgjengelig. Kr 130/90. Utstyrsleie kommer i tillegg.

Bergens Sjøfartsmuseum

11–15: Verksted med juletema. Kr 120/gratis.

Universitetsmuseet

10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Litteraturhuset

11–14: Lillelørdag litteraturkafé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

13: Svartnissen. Fra 4 år. Kr 265.

Vestveggen 10–14: Familieklatring. Instruktør tilgjengelig. Kr 130/90. Utstyrsleie kommer i tillegg.

Åpen Hall

10–13: Aktivitetstilbud for barnefamilier i byens idrettshaller.

Fra 4 år. Gratis.

KODE 1

11–15: Ståltrådportretter.

Barnas Kulturhus

Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no

13–13.45: FORESTILLING

Bjørnis og de røde prikkene. Basert på bok av Sofie Cappelen. Fnugg Teater – Lina Taule Fjørtoft og Haflidi Arnar Haflidason.

Fra 3 år.

13.45–16: VERKSTEDER.

Hjemligheter. Utforsk fremtidens design i et lekent installasjonsverksted. Kunstpilotene – Annette og André Marandon.

Fra 3 år.

Hjem i en skoeske. Vi forandrer en skoeske til et bitte lite hjem! Arki`barn. Fra 4 år. Teaterlek. Vi utforsker kropp og stemme, spiller ut ulike roller og lager historier sammen. Lina Taule Fjørtoft. Fra 3 år.

Hovedbiblioteket 13.30: Familiesøndag: Teskjekjerringas jul. Figurteater. Med Lys Levende Adele. Fra 4 år. Gratis.

Bergen Kunsthall 13: D Harding. Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Fra 5 år. Kr 120/gratis.

Fakkeltoget på Løvstakken

14: Start fra Løvstakkveien 51

16: Medaljeutdeling på toppen og grilling av pølser.

17: Felles fakkeltog ned til Ny-Krohnborg skole. Servering av pizza, gløgg og pepperkaker. Besøk av nissen. Kr 200/100. Påmelding.

MANDAG 21.11.

Gjenbruksuken Loddefjord bibliotek

14: Lag lykter av gjenbruksmaterialer. 4.–10. trinn. Gratis.

TIRSDAG 22.11.

Bergen Klatresenter Fana

10–14: Buldring med baby. Kr 95. Klatresko kr 50.

Bergen kino

12: Babykino. Kr 100.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

Gjenbruksuken Loddefjord bibliotek

17: Klesbyttekveld. Gratis.

ONSDAG 23.11.

Bergenhus Festning

18–19.30: Jul på festningen.

18 og 19: Konsert med Sjøforsvarets musikkorps og Julie Dahle Aagård. Gratis. 18:40: Tenning av julegran i Borggården. 17.15–20.15: Gratis parkering på Koengen.

Bergen kino

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

Bryggen i Bergen 17.30–18.30: Bryggen i tussmørket. Vandring på Bryggen for å lete etter skjulte skatter og hemmeligheter. Ta med lommelykt! Fra 4-12 år. Oppmøtested: Souvenirbutikken for Det Hanseatiske Museum, Bryggen 33. Gratis.

FREDAG 25.11

Laksevåg bydelsbibliotek 14–15.30: Fredagskino. Fra 6 år. Gratis.

Gjenbruksuken Loddefjord bibliotek 14: Juleverksted med gjenbruksmaterialer. 4.–10. trinn. Gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Grieghallen

16.30 og 19: Putti Plutti Pott. Fra 3 år. Kr 415.

Bergen Julemarked Åpent fra 25.11–22.12. Pariserjul og hestekarusell. Program se bergenjulemarked.no

Robin Hood Huset 17–19,30: Taco/pizzakveld. Gratis.

LØRDAG 26.11

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. For barn med en voksen per familie. Gratis. Påmelding.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: Juleverksted, juleshow, koding og åpen utstilling. Kr 175/205/655.

Akvariet

10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Vestveggen

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Robin Hood Huset

Aktiviteter og utflukter. For barn med en voksen per familie. Gratis. Påmelding. Soltun Besøksgård, Garnes 10–14: Åpen gård. Hils på dyrene. Kr 25. Ridning/hest og vogn kr 30 per runde.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: Kodeekspressen for de minste. Vitenshow, programmering på koderommet med Spike Essentials. Kr 175/205/655.

Litteraturhuset

12–13: Monsterklubben. Med illustratør Gunvor Rasmussen. Gratis.

Loddefjord bibliotek

11: Familielørdag: Spilldag. Gratis.

Åsane bibliotek

11: Barnekino. Gratis.

Hovedbiblioteket

12: Barnekino. Gratis.

Rosenkrantztårnet

12: Kongen i tårnet. Eventyromvisning.

6–9 år. Kr 120/60.

Fana bibliotek

13: Dinosaurjakt med Detektiv Trine. Forfattermøte med Trine

Sejrup. Gratis.

Festplassen

16–17.15: Lysfesten. Musikk, underholdning, lysopplevelser og fyrverkeri. Gratis.

SØNDAG 20.11.

Universitetsmuseet

11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis. Bergens Sjøfartsmuseum

11–15: Verksted med juletema. Kr 120/gratis.

Familieverksted. Dropp inn. For alle.

Kr 150/barn gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Steinerskolen på Paradis

12–18: Steinerskolens julemarked. Salg av spiselige og håndlagde varer, café, teaterforestilling, konsert, pepperkakebaking, juleverksted, bålplass med mer.

S12 Galleri og Verksted

12–16: Glassblåsing. Fra 5–17 år. Kr 150.

Bergens Tekniske Museum

12–16: Åpent museum. Museumstrikken kjører. Kr 100/gratis.

Tekstilindustrimuseet 13.30: Barneomvisning.

3–8 år. Aktivitetsbord, Museet er åpent 12–17. Kr 100/barn gratis.

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: En julefortelling. Fra 5 år. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

Ole Bull Scene 13: Svartnissen. Fra 4 år. Kr 265.

Åsane Kulturhus

13 og 17: Jul i Blåfjell. Med Bergen Musikkteater. Kr 305/240.

Bergenshallen 15–18.30: Åpen ishall. Kr 60/30.

En annerledes verden. Premiere.

TORSDAG 24.11.

Fyllingsdalen Teater

17.30: En julefortelling. Fra 5 år. Kr 395/325.

UNDERVISNING

10–14: Familieklatring. Instruktør tilgjengelig. Kr 130/90. Utstyrsleie kommer i tillegg.

Bergens Sjøfartsmuseum

11–15: Verksted med juletema. Kr 120/gratis.

Bergen kulturskole

Bergen kulturskole tilbyr undervisning innen teater, musikk, dans og visuelle kunstfag. Undervisning på ulike skoler og i kulturhus i sentrum og i bydelene. Fordypningsprogram i alle fag. Musikkterapi og grunnskoleprogrammet «Kulturkarusell».

Søknadsfrist 1 april. Sjekk listen over ledige plasser og finn søknadsskjema på bergen.kommune.no/kulturskolen

Strømgt. 19, 5015 Bergen. E: Bergen.kulturskole@bergen. kommune.no

T: 55 56 80 50 Følg oss på Facebook.

AKKS Bergen

Bli med på musikkurs!

AKKS Bergen tilbyr musikkurs for ungdom (12-16 år) i band, trommer, gitar, piano og vokal. Vi har fokus på spilleglede og mestringsfølelse i trygge rammer. Bli med du òg!

Instruktørene våre er profesjonelle instruktører fra Bergens musikkliv. Kursoppstart november (fortsatt ledige plasser), februar, april og september.

Info og påmelding på: akks.no/bergen/kurs Hos oss kan en bruke aktivitetskortet.

Sted: USF Verftet, Nordnes E-post: bergen@akks.no

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 25

OPPLEVELSESKALENDER VINTEREN 2022-23

Nyhet!

TAEKWONDO for barn 5 - 7 år

KULTURHUS

Trening spark og slag hopp og sprett Masse lek og moro!

Centrum Taekwondo

Foreningen Trykkeriet

12–16: Tracing kurs for barnefamilier. Fra 10 år. Gratis.

Litteraturhuset

11–14: Lillelørdag litteratur­

kafé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

Landås bibliotek

11: Den fantastiske hagen. Med forteller Marianne Stenerud. Gratis.

Loddefjord bibliotek

11: Barnekino. Gratis.

Hovedbiblioteket

FRILUFTSLIV

Ole Bull Scene 13: Svartnissen. Fra 4 år. Kr 265.

Tekstilindustrimuseet

13.30: Barneomvisning. «Kor er Bændik?». 3–8 år. 12–17: Åpning av julebutikken

og juleaktivitet i museets kafe.

5–12 år.

Fyllingsdalen Teater

12 og 15: En julefortelling. Fra 5 år. Kr 395/325.

Skoletilbud kr 260.

Barnas turlag

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

FREDAG 2.12

Laksevåg bydelsbibliotek

14–15.30: Fredagskino. Fra 6 år. Gratis.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Barnas Kulturhus Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no

13–13.45: FORESTILLING

Teskjekjerringas jul. Figurspill, fysisk teater, humor og løssluppen lek med roller. Lys Levende Adele. Fra 3 år.

13.45–16: VERKSTEDER

Grieghallen

Taekwondo­lek (onsdag kl 18): Spesielt tilpasset barn fra 5 til 7 år, med mye lek og moro kombinert med enkle teknikker fra taekwondo.

12: Barnekino. Gratis.

Onsdager kl. 18:00 Du finner oss på FYSAK, Sletten www.centrumtkd.no

Ordinære barnetreninger (Mandag og onsdag kl. 18-19):

Taekwondotrening for barn fra 8 til 11 år. Gøy og allsidig trening som passer alle, der både kropp og hjerne blir utfordret.

Fysak, Vilhelm Bjerknesvei 42

Påmelding: centrumtkd@hotmail.com eller ved fremmøte på trening.

Følg oss på Facebook centrumtkd.no

Universitetsmuseet

10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Barnas Kulturhus Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no

13–13.45: FORESTILLING

Teskjekjerringas jul. Figurspill, fysisk teater, humor og løssluppen lek med roller. Lys Levende Adele. Fra 3 år.

13.45–16: VERKSTEDER

Teskjekjerringverksted. Med

Adele Lærum Duus. Fra 3 år. Hjemligheter. Utforsk fremtidens design i et lekent installasjonsverksted. Kunstpilotene – Annette og André Marandon. Fra 3 år.

Skulpturverksted. Hvilke former kan vi lage med papirtråd?

Kanyavee Smestad. Fra 3 år.

Oasen bibliotek

13–15: Familielørdag: Juleverksted. Gratis.

Rosenkrantztårnet

12: Kongen i tårnet. Eventyromvisning. 6–9 år. Kr 120/60.

Fana bibliotek

12: Engleverksted. Gratis.

13: Barnekino. Gratis.

Grieghallen

12,16.30 og 19: Putti Plutti Pott.

Fra 3 år. Kr 415.

Fyllingsdalen Teater

12 og 15: En julefortelling. Fra 5 år. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

KODE 1

11–15: Ståltrådportretter.

Familieverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Er du glad i å være ute? Liker du å være på tur med andre barn og barnefamilier?

Barnas Turlag er for barn mellom 0–12 år, og morsomme aktiviteter man kan være med på er hytteturer, fjelleirer, turboklubber, fotturer, skiturer, padlekurs, klatredager, kveldsmatturer og mange andre aktiviteter i Bergen og Hordaland.

Følg oss på Facebook og på bergenoghordalandturlag.no/ barnas-turlag

Besøk oss i Markens tverrgate 4–6; man–fre: 10–16, tors: 10–18, lør 10–15. Kontakt oss på 55 33 58 10 eller bht@dnt.no

SØNDAG 27.11.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

VilVite

12,16.30 og 19: Putti Plutti Pott. Fra 3 år. Kr 415.

Nygårdsparken 12 og 13.30: Vandreteater i Nygårdsparken: Oline Havnisse. Med Eventyr i Parken. Fra 3 år. Kr 100. Påmelding.

Det Vestnorske Teater

17: Snødronninga. Fra 6 år. Kr 320/220.

Robin Hood Huset

17–19,30: Taco/pizzakveld. Gratis.

LØRDAG 3.12.

Tidsreiser

Trolldomsakademiet i Bergen. To dager i en Harry Potter inspirert verden. Mer info se Trolldomsakademiet i Bergen på Facebook.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling.

0–6 år. Kr 175.

Vestnorsk Utvandringssenter

18: Utekino: Titina og lystenning på Prærien. Kr 120/110.

Bergen Kunsthall

13: D Harding. Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis.

Hovedbiblioteket

13.30: Familiesøndag: Den fantastiske hagen. Med forteller Marianne Stenerud. Gratis.

Teskjekjerringverksted. Med Adele Lærum Duus. Fra 3 år. Vinterønske­verksted. Vi lager en installasjon som rommer våre tanker og ønsker. Monika Solheim. Fra 3 år. Legorommet. Bygg og lek med lego. Uten formidler. Fra 3 år.

Bergen Internasjonale

Kultursenter

12–16: Familielørdag–Møt verden i Bergen og julemarked. Vert: Chiku Ali. Juleverksted. Kafé. Konsert med Hassan El Bouzidi Trio. Gratis.

Troldhaugen

12–16: Juleverksted og ponniridning. Verksted kr 130/barn gratis.

12.30–14.30: Ponniridning. Kr 50 per runde.

Ole Bull Scene

13: Svartnissen. Fra 4 år. Kr 265.

Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart.

Fra 5 år. Kr 120/gratis.

Hovedbiblioteket

14.30: nyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken presenterer Bergen Improstorband. Gratis.

Den Nationale Scene

15: Det blåser på månen.

Fra 7 år. Kr 370/230.

Siljustøl

16.30–17.30: Julegrantenning i skogen. Lysfest. Bergen Domkirkes Jentekor. Gratis. Åsane kulturhus

19: Svanesjøen. The International Festival Ballet. Kr 600/400.

ÅPNE BARNEHAGER

10–13.30 og 13.30–17: Juleverksted, juleshow, koding og åpen utstilling. Kr 175/205/655.

Akvariet

10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Bergens Sjøfartsmuseum

11–15: Verksted med juletema. Kr 120/gratis.

Fløyen

Det lyser i høye grender. Tenning av de store adventslysene. Program se floyen.no

Vestveggen

10–14: Familieklatring. Instruktør tilgjengelig. Kr 130/90. Utstyrsleie kommer i tillegg.

Åpen Hall

10–13: Aktivitetstilbud for barnefamilier i byens idrettshaller. Fra 4 år. Gratis.

KODE 1 11–15: Ståltrådportretter. Familieverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Universitetsmuseet

11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Gamle Bergen Museum

12–16: Førjulsdag på museet. Åpne hus, historier om jul og juleforberedelser i gamle dager, verksted og aktiviteter. 200/100.

Nykirken

Åpen barnehage

Mandag og tirsdag kl 9–14.30

Onsdag kl 9–17

Fredriksbergsgate 4

Mariakirken

Åpen barnehage

Torsdag kl 9–18.30

Fredag kl 9–15.30

Absalon Beyersgt. 1

Lunsj - lek - læring

Gratis for alle barnefamilier

Følg oss for detaljer på Facebook bergendomkirke.no

Popcorngjengen

søndagsskole

Kreativ formidling av Bibelens budskap i et miljø der hvert enkelt barn blir sett og verdsatt. Fra 4 år.

Fellesskap, lek, sang, drama, forming, spill, utfl ukter.

Hver søndag kl 11, bortsett fra i skoleferier.

Bethel Bergen. 901 84 184

Lille Øvregate 31 (v/Domkirken)

Vikinghallen 12–16: Åpen hall med TIF Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

S12 Galleri og Verksted 12–16: Glassblåsing. Fra 5–17 år. Kr 150.

Bryggens Museum 12: Jul i middelalderen. Barneomvisning. 8 –12 år. Kr 120/60.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. fra 5 år. Kr 120/gratis.

Åsane kulturhus

14 og 19: Nøtteknekkeren. The International Festival Ballet. Kr 600/400.

Bergenshallen

15–18.30: Åpen ishall. Kr 60/30.

MANDAG 28.11.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

TIRSDAG 29.11.

Bergen Klatresenter Fana

10–14: Buldring med baby. Kr 95. Klatresko kr 50.

Bergen kino

12: Babykino. Kr 100.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

ONSDAG 30.11.

Det Vestnorske Teater

17: Snødronninga. Fra 6 år. Kr 320/220.

Schøtstuene 17–18.30: Jul på Schøtstuene. Gammeldags jul med gang rundt juletreet og andre aktiviteter. Gratis.

TORSDAG 1.12.

Tekstilindustrimuseet 12–13: Barselomvisning. Babytreff. Kr 100/gratis.

Det Vestnorske Teater

17: Snødronninga. Fra 6 år. Kr 320/220.

Fyllingsdalen Teater

17.30: En julefortelling. Fra 5 år. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. For barn med en voksen per familie. Gratis. Påmelding.

Gimmeland juletreskog

10–16: Julestemning på Gimmeland Gaard. Finn ditt juletre, fjøsnisse, tur på hesteryggen eller med hest og vogn. Inngang kr 200. Gratis for juletrekunder.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: Juleverksted, juleshow, koding og åpen utstilling. Kr 175/205/655.

Akvariet

10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Vestveggen

10–14: Familieklatring. Instruktør tilgjengelig. Kr 130/90. Utstyrsleie kommer i tillegg.

KODE 1

11–15: Skeivt juleverksted

Familieverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum

11–15: Verksted med juletema. Kr 120/gratis.

Universitetsmuseet

10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Litteraturhuset

11–14: Lillelørdag litteraturkafé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

Litteraturhuset

12–13: All verdens eventyr: Somalia. Med Asli Hersi. Gratis.

Loddefjord bibliotek

11: Familielørdag: Lemen–fjellets hjerte. Med Inger Lise Belsvik. Gratis.

Hovedbiblioteket

12: Barnekino. Gratis.

Fana bibliotek

13: Førjulskonsert. Med Nesttun unge strykere. Gratis.

Oasen bibliotek

13–15: Familielørdag: Lesestund/verksted. Gratis.

Norges Fiskerimuseum

11–16: Julemarked.

Møt vikingene og tørrfiskens venner. Juleverksted for barn.

Kanskje kommer det små–nisser...

Fyllingsdalen Teater

12 og 15: En julefortelling. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

Ole Bull Scene

13: Svartnissen. Fra 4 år. Kr 265.

Bryggens Museum

12 og 14: Gaven er borte. Vandreteater. Fra 4 år. Kr 250/125.

Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. fra 5 år. Kr 120/gratis.

Den Nationale Scene

15: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Det Vestnorske Teater

15: Snødronninga. Fra 6 år. Kr 320/220.

Hovedbiblioteket

14.30: nyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken presenterer «FabelAktig». Gratis.

SØNDAG 4.12.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Gimmeland juletreskog

10–16: Julestemning på Gimmeland Gaard. Finn ditt juletre, fjøsnisse, tur på hesteryggen eller med hest og vogn. Inngang kr 200. Gratis for juletrekunder.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: Juleverksted, juleshow, koding og åpen utstilling. Kr 175/205/655.

Akvariet

10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Fløyen Det lyser i høye grender. Tenning av de store adventslysene. Program se floyen.no

Vestveggen

10–14: Familieklatring. Instruktør tilgjengelig. Kr 130/90. Utstyrsleie kommer i tillegg.

Åpen Hall

10–13: Aktivitetstilbud for barnefamilier i byens idrettshaller. Fra 4 år. Gratis.

KODE 1

11–15: Skeivt juleverksted

Familieverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum

11–15: Verksted med juletema. Kr 120/gratis.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 26

OPPLEVELSESKALENDER VINTEREN 2022-23

Universitetsmuseet

11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Vikinghallen

12–16: Åpen hall med TIF

Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Bryggens Museum

12: Jul i middelalderen. Barneomvisning. 8 –12 år. Kr 120/60.

Troldhaugen

12–16: Juleverksted og ponniridning. Verksted kr 130/barn gratis.

12.30–14.30: Ponniridning. Kr 50 per runde.

USF Verftet

11–15: Familiedag.

Dans, kunstverksted og kunstutstilling, konsert, disko, ‘ponni’ridning, gigantlego. Ulike priser. Se usf.no

Norges Fiskerimuseum

11–16: Julemarked.

Møt vikingene og tørrfiskens venner. Juleverksted for barn. Kanskje kommer det små–nisser.

S12 Galleri og Verksted

12–16: Familieverksted. Skap bilder, figurer og former i glass. Familie (4 pers) kr 300.

Tekstilindustrimuseet

13.30: Barneomvisning. «Kor er Bændik?». 3–8 år.

12–17: Julebutikk og juleaktivitet i museets kafe. 5–12 år.

FORNØYELSER

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: En julefortelling.

Fra 5 år. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

Ole Bull Scene 13: Svartnissen. Fra 4 år. Kr 265.

Bergen Kunsthall 13: D Harding. Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis.

Hovedbiblioteket 13 og 14.45: Familiesøndag: Askeladdens jul. Med Askeladden friteater. Gratis.

Bergen ul Ervingen

17: Julelagsmøte. Presentasjon av i Bergen ul Ervingen: Dans, song, musikk, Åresalg julegrøt Inngangsbillett: Kjøp så mange eller få årer (lodd) du ønsker.

TIRSDAG 6.12.

Bergen Klatresenter Fana

10–14: Buldring med baby. Kr 95. Klatresko kr 50.

Bergen kino

12: Babykino. Kr 100.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

ONSDAG 7.12.

Cornerteateret

18: Julens Magi. Med Musikaljentene. Kr 290.

Åsane bibliotek

11: Familielørdag: Askeladdens jul. Med Askeladden friteater. Gratis.

Hovedbiblioteket

12: Barnekino. Gratis.

Fana bibliotek

14: Familielørdag: Askeladdens jul. Med Askeladden friteater. Gratis.

Oasen bibliotek

13–15: Familielørdag: Julekort–verksted. Gratis.

Bergen kino Pus med støvler. Et siste ønske. Premiere.

Robin Hood Huset

17–19,30: Taco/pizzakveld. Gratis.

LØRDAG 10.12.

FlipZone Trampolinepark

Det lønner seg å abonnere på Bergens Tidende

Foreningen Trykkeriet

12–16: Tracing kurs for barnefamilier. Fra 10 år. Gratis.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter.

Familieomvisning og skattekart. fra 5 år. Kr 120/gratis.

Det Vestnorske Teater 15: Snødronninga. Fra 6 år. Kr 320/220.

Bergenshallen 15–18.30: Åpen ishall. Kr 60/30.

MANDAG 5.12.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Det Vestnorske Teater

17: Snødronninga.

Fra 6 år. Kr 320/220.

Vestnorsk Utvandrinssenter

17–20: Førjulskveld på Prærien. Julestemning, julepynt, juleverksted og julegaver. Gratis inngang, aktivitetspakker for salg.

TORSDAG 8.12.

Loddefjord bibliotek

11: Språklek på biblioteket

Fra 0–2 år. Påmelding: kristi@ bergenbibliotek.no. Gratis.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen.

Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

Det Vestnorske Teater

17: Snødronninga.

VilVite

Naturvitenskapens verden er åpen for nye oppdagelser!

Vestkanten

Opplevelser

Vestkanten er størst i Norge på shopping og opplevelser:

Bowling - Minigolf - Badeland

Curling - Skøytebane - Butikker og restauranter

Vil du feire bursdag eller ha arrangement så ta kontakt. vestkantenopplevelser.no

Velkommen til en stor utstilling full av aktiviteter for barn og voksne. Hver helg og i ferier kan du bli med på vitenshow, lære programmering og bli med på aktiviteter.

Følg oss på Facebook, Instagram og TikTok

Se åpningstider og kjøp billett på vilvite.no

Fra 6 år. Kr 320/220.

Fyllingsdalen Teater

17.30: En julefortelling. Fra 5 år. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

FREDAG 9.12.

Laksevåg bydelsbibliotek

14–15.30: Fredagskino. Fra 6 år. Gratis.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen.

Fra 7 år. Kr 370/230.

Det Vestnorske Teater

17: Snødronninga.

Fra 6 år. Kr 320/220.

Fyllingsdalen Teater

17.30: En julefortelling. Fra 5 år. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Robin Hood Huset

Aktiviteter og utflukter. For barn med en voksen per familie. Gratis. Påmelding.

Gimmeland juletreskog

10–16: Julestemning på Gimmeland Gaard. Finn ditt juletre, fjøsnisse, tur på hesteryggen eller med hest og vogn. Inngang kr 200. Gratis for juletrekunder.

Frotveit gård

11–16: Juletrehenting på gamlemåten. Parkering Frotveit skiløyper. Gå 100 meter opp til skur i skogen. Hesteskyss derfra. Kr 400 per familie. Kr 750 med juletre.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: Juleverksted, juleshow, koding og åpen utstilling. Kr 175/205/655.

Akvariet

10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Vestveggen

10–14: Familieklatring. Instruktør tilgjengelig. Kr 130/90. Utstyrsleie kommer i tillegg.

Litteraturhuset

11–14: Lillelørdag litteraturkafé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

Bergens Sjøfartsmuseum

11–15: Verksted med juletema. Kr 120/gratis.

Universitetsmuseet

10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

KODE 1

11–15: Skeivt juleverksted

Familieverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Barnas Kulturhus

Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no

13–13.45: FORESTILLING

Teskjekjerringas jul. Figurspill, fysisk teater, humor og løssluppen lek med roller. Lys Levende Adele. Fra 3 år. 13.45–16: VERKSTEDER Teskjekjerringverksted. Med

Adele Lærum Duus. Fra 3 år. Vinterønske­verksted. Vi lager en installasjon som rommer våre tanker og ønsker. Monika Solheim. Fra 3 år. Legorommet. Bygg og lek med lego. Uten formidler. Fra 3 år. Minitegneserier. Med Espen

Terjesen. Fra 3 år.

Bryggens Museum 12 og 14: Gaven er borte. Vandreteater. Fra 4 år. Kr 250/125.

Bergen Dansesenter Juleforestilling med skolens elever.

Cornerteateret 12 og 15.30: Julens Magi. Med Musikaljentene. Kr 290.

Grieghallen

12 og 14: Musikalske julekort.

Familiekonsert med Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester,solist fra Edvard Grieg Guttekor, kor fra Bergen Kulturskole og dansere fra fordypningsprogrammet i klassisk ballett ved Bergen kulturskole. Fra 5 år. Kr 200/100.

Fyllingsdalen Teater

12 og 15: En julefortelling. Fra 5 år. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

Ole Bull Scene

13: Svartnissen. Fra 4 år. Kr 265.

Den Nationale Scene

15: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Se alle dine fordeler på bt.no/fordel

Det Vestnorske Teater

15: Snødronninga. Fra 6 år. Kr 320/220.

Hovedbiblioteket

14.30: nyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken presenterer Frekk,frisk,fransk. Pianist Tore Bordal. Gratis.

Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Fra 5 år. Kr 120/gratis.

Nattevandring i Bergen

16.30–19: Bærekraft i Bergen – Nattevandring 2022. Fra Fløibanen nedre stasjon til Skansen. Fana Sparebank, Bergen Næringsråd og Bergen Kommune ønsker alle bergensere velkommen til gå for FNs bærekraftsmål mellom magiske lysinstallasjoner og live musikk. Fargespill. Avsluttes med gratiskonsert på Vågsalmenningen med bla Aurora. Åsane kulturhus

18: Raudhette og ulven. Eventyrmusikal med Teater Vestland. Kr 270.

SØNDAG 11.12.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Velkommen til Pepperkakebyen!

Takket være at mange tusen barn og voksne har bidratt, har vi nok en gang den store gleden av å kunne ønske velkommen til verdens største og flotteste Pepperkakeby.

Sted: KODE 4 Lysverket. Åpen fra 19. november.

For mer informasjon, besøk: bergensentrum.no/pepperkakebyen

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 27

OPPLEVELSESKALENDER VINTEREN 2022-23

Bergens Sjøfartsmuseum

11–15: Verksted med juletema. Kr 120/gratis.

Det lønner seg å abonnere på Bergens

Tidende

Universitetsmuseet

11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

KODE 1

11–15: Skeivt juleverksted Familieverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Fløyen

Det lyser i høye grender. Tenning av de store adventslysene. Program se floyen.no

Bergen Kunsthall

13: D Harding. Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis.

Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. fra 5 år. Kr 120/gratis.

Hovedbiblioteket

13 og 14.45: Familiesøndag: Askeladdens jul. Med Askeladden friteater. Gratis.

Det Vestnorske Teater

15: Snødronninga. Fra 6 år. Kr 320/220.

Bergenshallen

15–18.30: Åpen ishall. Kr 60/30.

TIRSDAG 13.12.

Bergen Klatresenter Fana

10–14: Buldring med baby. Kr 95. Klatresko kr 50.

Se alle dine fordeler på bt.no/fordel

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Soltun Besøksgård, Garnes

10–14: Åpen gård med julemarked. Hils på dyrene. Kr 25. Ridning/hest og vogn kr 30 per runde.

Gimmeland juletreskog

10–16: Julestemning på Gimmeland Gaard. Finn ditt juletre, fjøsnisse, tur på hesteryggen eller med hest og vogn. Inngang kr 200. Gratis for juletrekunder.

Frotveit gård

11–16: Juletrehenting på gamlemåten. Parkering Frotveit skiløyper. Gå 100 meter opp til skur i skogen. Hesteskyss derfra. Kr 400 per familie. Kr 750 med juletre.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: Juleverksted, juleshow, koding og åpen utstilling. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Vestveggen

10–14: Familieklatring. Instruktør tilgjengelig. Kr 130/90. Utstyrsleie kommer i tillegg.

Åpen Hall

10–13: Aktivitetstilbud for barnefamilier i byens idrettshaller. Fra 4 år. Gratis.

Bergen Dansesenter Juleforestilling med skolens elever.

Bryggens Museum

12: Jul i middelalderen. Barneomvisning. 8 –12 år. Kr 120/60.

S12 Galleri og Verksted

12–16: Familieverksted. Skap bilder, figurer og former i glass. Familie (4 pers) kr 300.

Vikinghallen

12–16: Åpen hall med TIF

Viking. Hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy, badmington. Gratis.

Nygårdsparken

16 og 18: Vandreteater i Ny­

gårdsparken: Lussi Langnatt. Kveldsvandring med Eventyr i Parken. Fra 3 år. Kr 100. Påmelding.

FREDAG 16.12.

Laksevåg bydelsbibliotek

14–15.30: Fredagskino. Fra 6 år. Gratis.

Robin Hood Huset

17–19,30: Taco/pizzakveld. Gratis.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen.

Fra 7 år. Kr 370/230.

Det Vestnorske Teater

17: Snødronninga. Fra 6 år. Kr 320/220.

Fyllingsdalen Teater

17.30: En julefortelling. Fra 5 år. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

Fana Kulturhus

18: Julens Magi. Med Musikaljentene. Kr 290.

LØRDAG 17.12.

Tidsreiser Jolespill. Eventyrspill på Hordamuseet. Mer info se Eventyrspill i Bergen på Facebook.

Litteraturhuset

11–14: Lillelørdag litteraturkafé. Høytlesning og grøt. Kr 30.

Litteraturhuset

12–13: Fantasifest Julespesial.

Med Ingebjørg Berg Holm (forfatter og rollespiller) og Therese

G. Eide (forfatter og tegneserieskaper). Gratis.

Loddefjord bibliotek

11: Familielørdag: Høytlesning og verksted. Gratis.

Åsane bibliotek

11: Barnekino. Gratis.

Oasen bibliotek

13–15: Familielørdag: Lesestund/verksted. Gratis.

Langegården

Ole Bull Scene

13: Svartnissen. Fra 4 år. Kr 265. Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. fra 5 år. Kr 120/gratis.

Den Nationale Scene

15: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Det Vestnorske Teater

15: Snødronninga. Fra 6 år. Kr 320/220.

SØNDAG 18.12.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling.

0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Bergen kino

12: Babykino. Kr 100.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

ONSDAG 14.12.

Fana bibliotek

11: Språkleik. For foreldre med 0–2 åringer. Gratis. Påmelding.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Det Vestnorske Teater

17: Snødronninga. Fra 6 år. Kr 320/220.

Fyllingsdalen Teater

17.30: En julefortelling. Fra 5 år. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

TORSDAG 15.12.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling.

0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. For barn med en voksen per familie. Gratis. Påmelding.

Gimmeland juletreskog

10–16: Julestemning på Gimmeland Gaard. Finn ditt juletre, fjøsnisse, tur på hesteryggen eller med hest og vogn. Inngang kr 200. Gratis for juletrekunder.

Frotveit gård

11–16: Juletrehenting på gamlemåten. Parkering Frotveit skiløyper. Gå 100 meter opp til skur i skogen. Hesteskyss derfra. Kr 400 per familie. Kr 750 med juletre.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: Juleverksted, juleshow, koding og åpen utstilling. Kr 175/205/655.

Akvariet

Cornerteateret 12: Julens Magi. Med Musikaljentene. Kr 290.

Grieghallen 12 og 14: Pippi feirer jul. Alive Productions. Kr 280–390.

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: En julefortelling. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

Ole Bull Scene

13: Svartnissen. Fra 4 år. Kr 265.

MUSEUMSOPPLEVELSER

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

Det Vestnorske Teater

17: Snødronninga.

Fra 6 år. Kr 320/220.

Fyllingsdalen Teater

17.30: En julefortelling. Fra 5 år. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Vestveggen

10–14: Familieklatring. Instruktør tilgjengelig. Kr 130/90. Utstyrsleie kommer i tillegg.

KODE 1

11–15: Skeivt juleverksted

Familieverksted. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Universitetsmuseet

10–16: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

12–15: Julestemning på gården. Åpen gård med julekafe, hestekjøring og juletresalg.

Barnas Kulturhus Gratis billetter er tilgjengelig på billett.bergen.kommune.no

13–13.45: FORESTILLING

Teskjekjerringas jul. Figurspill, fysisk teater, humor og løssluppen lek med roller. Lys Levende

Adele. Fra 3 år.

13.45–16: VERKSTEDER

Teskjekjerringverksted. Med

Adele Lærum Duus. Fra 3 år. Vinterønske­verksted. Vi lager en installasjon som rommer

våre tanker og ønsker. Monika Solheim. Fra 3 år. Legorommet. Bygg og lek med lego. Uten formidler. Fra 3 år.

Fana Kulturhus

12 og 15.30: Julens Magi. Med Musikaljentene. Kr 290.

Bergens Tekniske Museum

Juletrikk.

Hovedbiblioteket

12: Barnekino. Gratis.

Fyllingsdalen Teater

12 og 15: En julefortelling. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

Fana bibliotek

14: Julekonsert. Med Neseviserne. Gratis.

Gimmeland juletreskog

10–16: Julestemning på Gimmeland Gaard. Finn ditt juletre, fjøsnisse, tur på hesteryggen eller med hest og vogn. Inngang kr 200. Gratis for juletrekunder.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: Juleverksted, juleshow, koding og åpen utstilling. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Vestveggen

10–14: Familieklatring. Instruktør tilgjengelig. Kr 130/90. Utstyrsleie kommer i tillegg.

Fløyen Det lyser i høye grender. Tenning av de store adventslysene. Program se floyen.no

KODE 1

11–15: Skeivt juleverksted

Familieverksted. Dropp inn. For alle.Kr 150/barn gratis.

Universitetsmuseet

11–17: Naturhistorie. Utforsk dyremuseet. Kr 150/barn gratis.

Langegården

12–15: Julestemning på gården. Åpen gård med julekafe, hestekjøring og juletresalg.

Fyllingsdalen Teater

12 og 15: En julefortelling. Fra 5 år. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

Fana Kulturhus

12: Julens Magi. Med Musikaljentene. Kr 290. Ole Bull Scene

13: Svartnissen. Fra 4 år. Kr 265. Hovedbiblioteket

13 og 14.45: Familiesøndag: Teskjekjerringas jul. Figurteater. Med Lys Levende Adele. Gratis.

Bergen Kunsthall

Utforsk vår forunderlige klode

Bergen Kunsthall

Aktiv og engasjerende formidling av samtidskunst.

Gratis omvisning for barnehage og skole i utstillingene, med påfølgende verksted.

Omvisning for barnefamilier: Hver søndag kl. 13 i utstillingsperioden.

Bestilling: 940 15 056 eller formidling@kunsthall.no

Åpent: Tirs–søn 11–17

Tors 11–20

Rasmus Meyers allé 5 kunsthall.no

Bergens Sjøfartsmuseum

Skatter fra havets bunn, kuler og kanoner, vikingskip, seilskuter og dampskip. Hvorfor kalles Norge en sjøfartsnasjon? Kom til oss og finn ut selv.

Familieaktiviteter: Let og finn skipsrottene i museet (daglig). Barnas søndag (ukentlig). Aktiviteter i skoleferiene.

Åpent: Man–søn 11–15

Barn (0–18) gratis / Voksne 120,- / Studenter 60,sjofartsmuseum.no

KODE

På KODE kan barn og voksne oppleve forskjellig kunst, fra ulike tider og i mange stilarter. Spør gjerne etter aktivitetshefte for barn i resepsjonen!

KODE 1: Skiftende utstillinger og familieverksted i helgene.

KODE 2: Temporære utstillinger.

KODE 3: Verk av Edvard Munch, J.C. Dahl, Harriet Backer, Adolph Tidemand, Hans Gude. Audioguide for barn.

KODE 4: Skiftende utstillinger.

TROLDHAUGEN: Edvard Griegs hjem med komponisthytte, villa, konsertsal og fantastiske uteområder. Audioguide for barn, med historier og musikk. kodebergen.no

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene

SCHØTSTUENE: Opplev hanseatenes spennende historie på Schøtstuene og på Bryggen. Delta i morsomme aktiviteter og få innblikk i Bryggens hemmeligheter.

Schøtstuene, Øvregaten 50 T.o.m. 15.9.: Hver dag kl.11–17. 16.9.–1.12: Hver dag kl. 11–15. Barn gratis/Voksne 120. Faste barneomvisninger i helgene.

Se Facebook eller nettside for oppdateringer.

HANSEATISKE MUSEUM:

Bryggen, Finnegården 1A Stengt grunnet restaurering. museumvest.no

Universitetsmuseet

Hos oss kan du se ekte hvalskjeletter, insekter og dyr fra hele verden eller oppleve noen av våre vikingskatter og krystaller. Hvis du besøker Universitetshagene kan du gå på sopptur eller besøke vår populære labyrint m.m. Bli med på oppdagelsesferd.

Tirs–lør 10–16. Søn 11–17.

Pris for museumsbesøk:

Voksen 150,-/100,- (online)

Honnør 110,- / 80,- (online)

Barn gratis.

Besøk oss på Muséplassen 3, Haakon Sheteligs plass 10 og på Milde.

Les mer og bestill billett her: universitetsmuseet.no og se etter oss på sosiale medier.

13: D Harding. Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis.

Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. fra 5 år. Kr 120/gratis.

Det Vestnorske Teater

15: Snødronninga. Fra 6 år. Kr 320/220.

Bergenshallen 15–18.30: Åpen ishall. Kr 60/30.

MANDAG 19.12.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

TIRSDAG 20.12.

Bergen Klatresenter Fana 10–14: Buldring med baby. Kr 95. Klatresko kr 50.

Bergen kino

12: Babykino. Kr 100.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 28

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

Grieghallen

18: Amahl og de tre vise menn.

Familieopera. Bergen Nasjonale Opera. Kr 200/100.

Grieghallen

19.30: Julerosekveld. Med

Herborg Kråkevik, BFO og gjester. Kr 545/100.

ONSDAG 21.12.

Fana bibliotek

11: Julekino. Gratis.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Grieghallen

19.30: Julerosekveld. Med

Herborg Kråkevik, BFO og gjester. Kr 545/100.

TORSDAG 22.12.

Fana bibliotek

11: Julekino. Gratis.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

Grieghallen

16.30 og 19: Amahl og de tre vise menn. Familieopera. Bergen Nasjonale Opera. Kr 200/100.

FREDAG 23.12.

Fana bibliotek

11: Julekino. Gratis.

JULAFTEN

Nordnes sjøbad

9–12: Julebad. Julemusikk, saft og gaver til de minste. Kr 100. Påmelding.

Åpne tilbud

LÅN OG LEIE:

BUA

Gratis utleie av idrettsutstyr.

Melkeplassen: Man. og tors. 17–19.

Åstveit: Tirs. og fre. 17–19.

Vestkanten: Man. og tors. 17–19.

Skattekammeret: Ons. 15-16 og fre. 11–14.

Askøy: Tirs. og tor. 17–19.

UT PÅ TUR:

Bergen og Hordaland Turlag

Arrangerer overnattingsturer, leirer og friluftskoler på fjell, vidde og i skjærgården. Alle turer krever påmelding. Se bergenoghordalandturlag.no for informasjon og påmelding.

Ulriksbanen: OKTOBER–APRIL:

Tirsdag–onsdag 9–19.

Torsdag–lørdag 9–23.

Søndag 9–19.

23.–30. desember: 10–17.

Stengt: Julaften, 1. juledag,

2. juledag og 31. desember.

Stengt for årlig vedlikehold i uke 1 og 2 (2023)

En vei kr. 195/95/fam. 445. Tur/retur kr. 345/145/790.

Fløibanen OKTOBER–MARS: Mandag–fredag 9–16. Lørdag–søndag 9–17. Alle helligdager 9–23.

* Julaften kl. 9–15. En vei 55/30. Tur/retur 105/55. Familie 265.

Stolpejakt Stolpejakt går ut på å finne stolper plassert i Norge. Besøk kan registreres på papir, nett eller via app.Tilbudet er for alle uansett funksjonsevne. stolpejakten.no

PÅ GLATTISEN:

Vestkanten ishall

Man-fre kl. 10-15.45

Lør kl. 10-18, søn kl. 12-18

Pris kr. 100/ 115 / 330

For andre åpningstider og priser se vestkantenopplevelser.no

1. JULEDAG

Bergen kino Folk og røvere i Kardemomme by. Premiere.

Bergenshallen Man, tor og fre kl. 12–12 Tir og ons kl. 10–14

Søn kl. 15–18.30

Pris kr. 30/60/ 120

Slåtthaug kunstisbane åpner i november

Man, ons, fre kl. 9–22

Tir og tor kl. 9-15.30

Lør kl. 12–17 og søn kl. 12–20

Pris kr. 30/60/ 120

BADE, SKLI, SVØMME:

KLATRE, LØPE, HOPPE

FYSAK Lavterskeltilbud med fokus på egenorganisert fysisk aktivitet.

FYSAK Slettebakken

Skate, BMX og løpehjul. lør og søn 12–20. Obs! Stengt dagtid man-fre inntil videre.

FYSAK Melkeplassen

Skate, BMX og løpehjul, parkoursal/hopperom og dansesal. Åpent man–fre 15:30–22. Lør og søn 12–19:00.

Obs! Stengt dagtid man-fre inntil videre.

FlipZone

Man–tor 11–20, fre 11–22 (Nattflip 19-22). lør 11–21 (Flip & gaming 18–21) søn 11–20. Fra kr 185 / familie fra 649 kr. MiniFlip: Lør og søn 9–10 og 10–11. Kr 185 for 1 barn og en voksen. (0–6 år).

Rush Trampolinepark Åpent man–fre 14–21, lør og søn 10–20. (Minisprett fra 9–10.)

Fra kr 189. 2 t kr 259.

Leos Lekeland

Man-ons 10-20, tor-fre 9-20, lør-søn 9-19.

Fra kr 139–265 for tre timer leketid. Voksne gratis.

Må bookes online eller via app.

Vestveggen Åsane Arena:

Man–fre 9–22, lør 9–18, søn 10–20.

Drop–in: Hverdager 9–16: kr 70/100.

Hverdager 16–22: 90/120. Helg: kr 100/230. Utstyrsleie kr 20/40.

Bryggeriet Kalfaret:

Man–fre 16–22, lør 11–19, søn 12–20. Drop–in kr. 70/100

Bergen Klatresenter Kokstad: Man–fre 7–22, lør 9–18 og søn 9–22.

Laksevåg: Man og ons 9-22, tirs og tor 7–22, fre 9–20, lør 9–18 og søn 9–20.

Kr 125/95. Leie av utstyr. Egne barneområder med buldrevegger for barn. bergenklatresenter.no

Høyt Under Taket Klatresenter Kokstad. Åpent man–tor 10–22, fre 10–20, lør 10–18, søn 10–20. Fra kr 135. Familie kr 790.

Åpen hall

Åpne idrettshaller i Bergen. Gratis og åpen for alle.

MANDAG 26.12.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

TIRSDAG 27.12.

KODE 1 11–15: Romjulsverksted. Familieverksted med et skeivt blikk. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: Juleverksted, juleshow, koding og åpen utstilling. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Fana bibliotek 11: Julekino. Gratis.

Vestkanten badeland

Man 16–20. Tir–fre 10–20.

Lør–søn 10–18. Man–tor kr. 175/165/Fam. 590.

Fre–søn kr. 195/175/Fam. 660.

Barn under 3 år kr 90.

AdO arena

Stort svømme– og stupeanlegg. Hverdager 6.15–21. Kr 130/70/40/Fam kr 310.

Helger og ferier: 10–18. Kr 150/80/40/Fam 350.

Nordnes Sjøbad

Varme badstuer og 35 grader i bassenget, i tillegg til sjøbading. Vinterbading.

Tir. 7–13, tor. 16–21. Lør. 10–15. Man., ons., fre. og søn. stengt Kr 80/familie kr 190. nordnessjobad.no.

Osbadet osbadet.no

SØNDAGER 10–13*: Stemmemyren idrettshall, Bjarghallen, Laksevåghallen, Landåshallen, Frøyahallen, Olsvikhallen, Lone volleyballhall, Ny-Krohnborg, Fyllingsdalen Idrettshall, Flaktveithallen, Kaland Idrettshall, Slåtthaughallen, Sandslihallen og Åstveithallen.

LØRD. OG SØND. 12–16*: Vikinghallen. Lek og aktiviteter med hoppemadrass, baller, hoppetau, innebandy og badminton.

LØRD. 13–16 / SØND. 10–13*: Vitalitetssenteret.

* For unntak av åpningstider; sjekk bergen.kommune.no og søk på «Åpen hall».

LEK OG LÆR:

Spillhuset Bergen Huset har lokaler for e-sport, dataspill, brettspill, konsoller, rollespill, kortspill og lignende. Ons–fre 15–20. Lør–søn 13–18. Søndager er det Cosplay Café og sjakk. Gratis spillhus.no.

VilVite Lek og lær i utstillingene. Tir.–fre. 9–15. Lør.–søn. 10–17. 4.11. (planleggingsdag):10–17 24.–26. des.: Stengt 27.–30. des.: 10–17 31. des. og 1. jan.: Stengt Kr. 175/205/655 (halv dag).

DYRELIV:

Akvariet i Bergen. Foringer, film og aktiviteter. Følg jordomseilingen One Ocean Expedition. Alle dager man–søn 9–18. Stengt julaften, 1. juledag og nyttårsaften. Stengt 17. mai. Aktiviteter og aktivitetsdager. Kr 325/210/880.

Urban Zoo

Liten innendørs dyrepark på Bontelabo. Kr 135. Tir og tor 11–17. Lør og søn 10–17. Dyrepasser for en ettermiddag: Tir og tor 17–18.30 (gjelder ikke skoleferier). Påmelding. Kr 160. Se urbanzoobergen.no for åpningstider i julen.

KULTUR:

Biblioteket Lån bøker. Se film, være med på ulike aktiviteter og verksteder, noe med påmelding og noe som du kan droppe innom. bergenbibliotek.no.

Litteraturhuset De fleste lørdager kl. 11–15 er det Lillelørdag litteraturkafe med høytlesning og lørdagsgrøt. Kr 30. Andre arrangement se i kalenderen.

Barnas kulturhus Forestilling og kreative verksteder lør. kl 13–16. Gratis, men krever forhåndspåmelding. billett.bergen.kommune.no

Robin Hood Huset Gratis aktiviteter for barnefamilier fredag og lørdag og i skoleferier.

Taco/pizzafredag kl. 17–19.30. Lørdags-aktiviteter krever påmelding: 476 44 348. For alle/ gratis. www.robinhoodhuset.no.

FRITIDSTILBUD:

Barnas Røde Kors (BARK) Gratis aktivitetstilbud i ukedager NB! Stengt i feriene.

BARK Fyllingsdalen Fra uke 35-49. Mandager 17–18.30: Gymsal aktivitet, tur/ utflukt eller kulturopplevelser. 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Påmelding: 483 88 481.

ByBARK Uke 35–49. Ons16–18: Tur/ utflukt, kulturopplevelse eller aktivitet på huset. 6–13 år. Fellesverket i Strandgt 92. Påm.: 483 96 218.

BARK Sletten Fra uke 35-49. Onsdager 17–18.30: Gymsal aktivitet, tur/ utflukt eller kulturopplevelse. 9–13 år. Oppmøte: Gymsalen. Slettebakken skole. Påm.: 483 96 279.

MUSEUM:

Gamle Bergen Museum (stengt for sesongen)

Førjulsdag på Gamle Bergen Museum er søndag 27. november 2022. kl. 12–16

Håkonshallen Bli med og se selve kongens hall! 12.9.– 30.11.: Daglig 11–14. Stengt 11.11.

Kr 120/barn gratis.

Skolemuseet Byens gamle latinskole. 22.8.– 11.12.: Lør 12–15.

Kr. 120/Barn gratis.

Bryggens Museum

Da Bergen ble en by. Opplev funn fra middelalderen. Korte introduksjoner. Hørespill. Aktivitetshefte for barn. Utstillingen Brann – byen og laget med aktiviteter åpent fra 24.11.

1.9. – 22.12.: Man–ons 11–14. Tors 14–20. Fre 14–18.

Lør 11–17, søn 11–15. Kr 120 (160)/gratis. 27.–30.12. Daglig 11–15. Stengt: 23.–26.12 og 31.12.

Universitetsmuseet

Naturhistorisk (dyremuseet): Tirs.–lør. 10–16. Søn 11–17.

Kr. 150 / Barn gratis. Kulturhistorisk: Midlertidig stengt. universitetsmuseet.no.

Universitetshagene

Muséhagen: Vinter (1.9.–31.5.):

Alle dager 6.30–18.

Arboretet: Åpen hver dag Bergen botaniske hage: Åpen hver dag. Egne temadager med aktiviteter. universitetsmuseet.no

Rosenkrantztårnet Utforsk 7 etasjer med rom og dunkle trappeganger. Rebushefte for barn. Utendørs aktivitetsløype. Lør.–søn. 11–14. Stengt: 19.–31. des. 2022.

Kr 120/gratis.

Det Hanseatiske Museum og

Schøtstuene Formidler hanseatenes liv på Bryggen med aktiviteter og omvisninger i Schøtstuene og på Bryggen. Aktivitetsløype og fortellinger i hagen. Alle dager 11–15. Gratis/120,-.

Siljustøl Åpent utvalgte datoer ved arrangementer i vintersesongen. Kr 130/barn gratis. Turområdet og parken på Siljustøl er åpen og tilgjengelig hele året.

Troldhaugen Åpent tir–lør 11–16. Søn 11-17. Egen gratis audioguide for barn. 4–10 år. «Let og finn»-oppgaver. Kr 130/Barn gratis. Billetter: ticketco.no

KODE

Kunstmuseum i Bergen

Vinter 1. oktober – 30. april. Åpent tirsdag–fre 11-16, sønlør 11-17. Kveldsåpent torsdager til 20. Kr 150/Barn gratis.

KODE 1: Familieverksted lørdag og søndag 11–15. Utstilling (8.9.–6.11.): «Turisten», Bergen Assembly «Yasmine and the Seven Faces of the Heptahedron»

KODE 2: UTSTILLING: ANNETTE & CAROLINE KIERULF

Vises i KODE 2, 7. oktober til 22. januar KODE 3: (Rasmus Meyers sam-linger): Verk av Edvard Munch, J.C. Dahl, Harriet Backer, Adolph Tidemand, Hans Gude. Egen audioguide for barn.

KODE 4: «Det skeive blikket» vises ut året.

Norges Fiskerimuseum

Åpent daglig 11–15. t.o.m. 4.12. Stenges i perioden 5.12.–24.2. grunnet vedlikehold. Utforsk utstillingene. Lær om det som finnes under vann. Kr.120/gratis. Storeblå visningssenter for havbruk åpent daglig 11-15. www.storebla.no. Kr 100/ barn gratis. Kombinert Norges fiskerimuseum og Storeblå kr 150 / barn gratis.

Bergen Kunsthall 8.9–6.11:Utstilling: Bergen Assembly «Yasmine and the Seven Faces of the Heptahedron». 18.11–15.1.23: D Harding. Omvisning og verksted for barnefamilier søndager kl. 13 i utstillingsperioder. Åpningstider: Tirs–søn 11–17, tors 11–20. Kr 50/barn gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum Kanoner, skipsmodeller, båter og skatter fra dypet. Åpent: Daglig 11–15. Kr 120/Barn gratis. Stengt: 24.12, 25.12 og 31.12

Tekstilindustrimuseet

Vinter 29.8–13.12 Åpent: ons–fre 11–15, søn 12–17. Tilbud hver søn og hver åpningsdag i skoleferien: 13.30: Omvisning for barn: Kor er Bændik? Fra 3–8 år. Aktivitetsbord i kaféen. Kulturminneløype. Kr 70/100/ Barn gratis. Gratis inngang siste søndag i måneden (sept–nov). Kjøp billett på forhånd på muho.no

Bergens Tekniske Museum Søndager til 20.11. kl 12–16. Museumstrikken kjører. Kr 100/gratis.

Kystmuseet i Øygarden Søn 12–17. Kr 100/Barn gratis.

Nordsjøfartmuseet

Vinter 1.9. til 31.11.: Søn 12–17. 1.12.–31.1. Åpent etter avtale. Kr. 100 / barn gratis.

Herdla Museum Vinter 1.10. – 31.3.: Søn 12–17. Utstillinger. Torpedobatteri er åpent søndager i oddetallsuker. Kr 100/ barn gratis.

Fjell Festning Utstillinger i kanonbrønnen. 1.4.–31.10.: Tirs–søn 11–16. 1.11.–31.12.: Lør og søn 11–16. Romjulen: 26.12–30.12.: Lør–søn 11–16 Stengt julaften, 1. juledag og nyttårsaften. Omvising hoveddanlegget kr 120. Utstillinger i kanonbrønnen kr 80. Barn gratis. Info/best.: museumvest.no.

OPPLEVELSESKALENDER VINTEREN 2022-23 BARN I BYEN I BERGEN I NR 98 I SEPTEMBER–NOVEMBER 2022 29

OPPLEVELSESKALENDER VINTEREN 2022-23

KONSERT

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Fana bibliotek 11: Julekino. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

TIRSDAG 3.1.

Bergen Klatresenter Fana 10–14: Buldring med baby. Kr 95. Klatresko kr 50.

Bergen filharmoniske orkester

Musikalske julekort 10.12. kl. 10 og 12.

Amahl og de tre vise menn 20.12. kl.18 og 22.12. kl. 16.30 og 19. Den klassiske historien om Jesusbarnet og de hellige tre konger – men med en ny vri. Bergen Nasjonale Opera i samarbeid med Bergen

Filharmoniske Orkester og Edvard Grieg Ungdomskor.

E: marked@harmonien.no

T: 55 21 62 28 (Hverdager 9–15) harmonien.no

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: En julefortelling.

Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen.

Fra 7 år. Kr 370/230.

ONSDAG 28.12.

KODE 1

11–15: Romjulsverksted. Familieverksted med et skeivt blikk. Dropp inn. For alle.

Kr 150/barn gratis.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: Juleverksted, juleshow, koding og åpen utstilling. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Fana bibliotek 11: Julekino. Gratis.

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: En julefortelling.

Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

Den Nationale Scene

16.30: Det blåser på månen.

Fra 7 år. Kr 370/230.

TORSDAG 29.12.

KODE 1

11–15: Romjulsverksted. Familieverksted med et skeivt blikk. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: Juleverksted, juleshow, koding og åpen utstilling. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

Fana bibliotek 11: Julekino. Gratis.

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: En julefortelling. Kr 395/325. Skoletilbud kr 260.

Den Nationale Scene 16.30: Det blåser på månen. Fra 7 år. Kr 370/230.

FREDAG 30.12.

KODE 1 11–15: Romjulsverksted. Familieverksted med et skeivt blikk. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: Juleverksted, juleshow, koding og åpen utstilling. Kr 175/205/655.

TIRSDAG 10.1.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

TORSDAG 12.1.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

FREDAG 13.1.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

KODE 1

11–15: Familieverksted inspirert av utstillingen Brikker. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Bergen og Hordaland Turlag

Søndagsspankulering: Familietur i Kanadaskogen. Gratis, krever påmelding. bergenoghordalandturlag.no

Grieghallen

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: Helgeprogram. Kr 175/205/655.

Akvariet

10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

KODE 1

11–15: Familieverksted inspirert av utstillingen Brikker. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: Helgeprogram. Kr 175/205/655.

Akvariet

10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

KODE 1

11–15: Familieverksted inspirert av utstillingen Brikker. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Bergen kino 12: Babykino. Kr 100.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

TORSDAG 5.1.

UrbanZoo Bergen 17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

FREDAG 6.1.

Robin Hood Huset 17–19,30: Taco/pizzakveld. Gratis.

LØRDAG 7.1.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Robin Hood Huset

Aktiviteter og utflukter. For barn med en voksen per familie. Gratis. Påmelding.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: Helgeprogram. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

KODE 1 11–15: Familieverksted inspirert av utstillingen Brikker. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. fra 5 år. Kr 120/gratis.

SØNDAG 8.1.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: Helgeprogram. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

KODE 1 11–15: Familieverksted inspirert av utstillingen Brikker. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Bergen Kunsthall 13: D Harding. Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. fra 5 år. Kr 120/gratis.

Bergenshallen 15–18.30: Åpen ishall. Kr 60/30.

Bergen kinoLykkelige Albert Åberg. Premiere.

Robin Hood Huset

17–19,30: Taco/pizzakveld. Gratis.

LØRDAG 14.1.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. For barn med en voksen per familie. Gratis. Påmelding.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: Helgeprogram. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

KODE 1

11–15: Familieverksted inspirert av utstillingen Brikker. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Fra 5 år. Kr 120/gratis.

SNØ?

Skilek på Totland Med Barnas Turlag Bergen

Dato: Januar og februar

Lavterskel skiglede er viktig for barns interesse for å gå på ski. Lek og spenning gir mestring. I løpet av januar og februar invitere vi til Skileik på Totland, spontant når snøen kommer. Vi satser på midtukedager, fra kl 17-19, påmelding på nett i dagene før, så følg med. Vi tar med gode klær, mat, hodelykt, sitteunderlag og etablerer leirplass med bål, hopp, orgeltramp og leker oss gjennom ettermiddagen.

13,16.30 og 20: Nøtteknekkeren. Med solister fra Europas ledende balletthus. Fra 5 år. Kr 630–730.

Bergen Kunsthall

13: D Harding. Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis.

Bergenshallen

15–18.30: Åpen ishall. Kr 60/30.

Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Fra 5 år. Kr 120/gratis.

MANDAG 16.1.

Bergen ul Ervingen 17: Juletrefest. Barnelaget inviterer til dans, leik og moro rundt juletreet. Gratis inngang,

TIRSDAG 17.1.

Bergen Klatresenter Fana

10–14: Buldring med baby. Kr 95. Klatresko kr 50.

Bergen kino 12: Babykino. Kr 100.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

TORSDAG 19.1.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

FREDAG 20.1.

Bergen kino Gulliver er tilbake. Premiere.

Robin Hood Huset 17–19,30: Taco/pizzakveld. Gratis.

LØRDAG 21.1.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. For barn med en voksen per familie. Gratis. Påmelding.

VilVite 10–13.30 og 13.30–17: Helgeprogram. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

KODE 1

SØNDAG 15.1.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling.

0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: Helgeprogram. Kr 175/205/655.

Schøtstuene 14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. fra 5 år. Kr 120/gratis.

Bergenshallen 15–18.30: Åpen ishall. Kr 60/30.

TIRSDAG 24.1.

Bergen Klatresenter Fana

10–14: Buldring med baby.

Kr 95. Klatresko kr 50.

Bergen kino

12: Babykino. Kr 100.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

Bergen og Hordaland Turlag

Søndagsspankulering: Urban familietur i Bergen sentrum. Gratis, krever påmelding. Mer info: www.bergenoghordalandturlag.no

Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. fra 5 år. Kr 120/gratis.

Bergenshallen

15–18.30: Åpen ishall. Kr 60/30.

TIRSDAG 31.1.

Bergen Klatresenter Fana

10–14: Buldring med baby. Kr 95. Klatresko kr 50.

Bergen kino

12: Babykino. Kr 100.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

TORSDAG 2.2.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

TORSDAG 26.1.

UrbanZoo Bergen

17–18.30: Dyrepasser for en ettermiddag. Krever påmelding. Kr 160.

FREDAG 27.1.

Robin Hood Huset

17–19,30: Taco/pizzakveld. Gratis.

LØRDAG 28.1.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. For barn med en voksen per familie. Gratis. Påmelding.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: Helgeprogram. Kr 175/205/655.

Akvariet

10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

KODE 1

11–15: Familieverksted inspirert av utstillingen Brikker. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Schøtstuene

11–15: Familieverksted inspirert av utstillingen Brikker. Dropp inn. For alle. Kr 150/barn gratis.

Schøtstuene

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. Fra 5 år. Kr 120/gratis.

SØNDAG 22.1.

FlipZone Trampolinepark 9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

FREDAG 3.2.

Robin Hood Huset 17–19,30: Taco/pizzakveld. Gratis.

LØRDAG 4.2.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

Rush trampolinepark

9–10: Minisprett. En smårolling og en voksen. 0–6 år. Kr 175.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter. For barn med en voksen per familie. Gratis. Påmelding.

VilVite

10–13.30 og 13.30–17: Helgeprogram. Kr 175/205/655.

Akvariet 10–18: Dyrepresentasjoner, film, utstillinger. Kr 315/200.

SØNDAG 5.2.

Bergen og Hordaland Turlag Kom deg ut­dagen Gratis og åpent for alle.

Bergenshallen 15–18.30: Åpen ishall. Kr 60/30.

14: Bryggens hemmeligheter. Familieomvisning og skattekart. fra 5 år. Kr 120/gratis.

Bergen ul Ervingen

18: Dans­ og spelmaraton. Kvelden åpner med Bergen Juniorspelmannslag. Inngangsbillett: Kjøp et lodd eller fler.

SØNDAG 29.1.

FlipZone Trampolinepark

9–10 og 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 175.

MED

FORBEHOLD OM

FEIL OG ENDRINGER

Hold deg oppdatert: barnibyen.no

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 30

De fineste julegavene lager du selv

Julen handler om å være sammen med de du er aller mest glad i og å kose seg med god mat, julesanger og julegaver. Mange synes også at en del av førjulskosen er å lage og pakke inn gaver. Kanskje har du planer om å lage noen gaver i år? Finn frem det du trenger, sett på julemusikk, vær sammen med venner eller familie og sett i gang. Og husk at det er tanken som teller.

Flotte julegaver av perler

Visste du at det går an å perle fl ott julepynt? Det er kjekt å sitte inne og perle når det er mørkt og surt vær ute. Prøv å perle et grønt juletre, en gul julestjerne eller helt unike snøkrystaller. Når du er ferdig og har fått hjelp fra en voksen til å stryke perlebrettet, kan du feste på en snor, slik at perlegaven din kan henges opp på treet.

Hvis du ikke liker å perle på brett kan du perle på en snor. Da blir perlene til fl otte armbånd, smykker eller som pynt på juletreet. Til slutt kan du pakke gaven fint inn med en sløyfe utenpå, og en hilsen fra deg. Besteforeldre og andre du er glad i blir veldig glad for gaver og juletrepynt som du har laget selv!

Hjemmebakte julegaver

En annen gave som gleder, er hjemmebakst. Det er koselig for dem som mottar gaven å se at du har brukt tid på å bake noe skikkelig godt til dem, og selvfølgelig ekstra digg å spise kakene sammen.

Kaker eller karameller kan godt fylles på en selvpyntet krukke. Det er enkelt å gi nytt liv til et glass det har vært tacosaus eller syltetøy på. Fest en tøybit rundt lokket og surr en rød julesløyfe rundt, og vipps så har du en kjempefin hjemmelaget gave! Du kan også teste ut decoupage ved å lime en serviett med et fl ott motiv på glasset.

Her har vi funnet oppskrifter på Peppermyntekonfekt og Serinakaker som du kan teste hvis du vil. Dette kan være lurt å gjøre sammen med en voksen.

Peppermyntekonfekt

INGREDIENSER:

1 eggehvite

250–300 g melis

En kvart strøken teskje Indisk tragant (kjøpes på apotek, men kan sløyfes)

5–10 dråper pepper-mynteolje

PYNT:

mokkabønner eller non-stop

FREMGANGSMÅTE:

• Pisk eggehviten og peppermynteoljen lett med en gaffel

• Tilsett melis og tragant og rør det sammen til en deig.

• Deigen skal være ganske fast.

• Sett deigen kjølig i ca. 30 min.

• Del deigen i ca. 30 like store biter og trill små kuler.

• Legg kulene på et bakepapir på ett brett.

• Pynt med en mokkabønne på hver kule.

• Sett brettet kjølig i noen timer

• Ta peppermyntekonfekten fra brettet og i en lufttett beholder, eller pakk de inn i cellofan.

TIPS: Hvis du bruker en ørliten dråpe konditorfarge kan du lage blå, rosa, grønne eller gule kuler!

Serinakaker

INGREDIENSER:

250 g hvetemel

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

150 g smør

100 g sukker

1 stk. sammenvispet egg

FREMGANGSMÅTE:

• Bland hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i en egen bolle.

• Smuldre inn smør i blandingen.

• Tilsett sukker og sammenvispet egg. Bland til du har en fast deig.

• Sett deigen kaldt, gjerne natten over, da det er enklere å arbeide med kald deig.

• Rull deigen til en pølse og bruk kniv til å skjære like store emner, ca. 30 stk.

• Form deigemner til kuler og legg dem på et bakepairkledd stekebrett.

• Trykk kulene forsiktig ned med en gaffel, pensle med lett sammenvispet eggehvite og dryss på hakkede mandler.

• Stek midt i stekeovnen på 200 °C i ca. 10 minutter, til de har fått en lys gyllen farge.

• Avkjøl på rist.

Liker du å strikke eller hekle? Da kan gi bort noen fl otte grytekluter i julegave. Eller kanskje et skjerf? Det er mye du kan lage selv av strikkepinner, nål og tråd. Hvis du syns det er vanskelig å starte alene har du kanskje en tante eller bestemor som er fl ink til håndarbeid.

Du kan fi nne mange veiledninger og strikkeoppskrifter på internett. For eksempel har hobbybutikkene Panduro og LindeHobby fl ere fl otte strikkeoppskrifter, og noen er helt gratis å laste ned.

Kun fantasien setter grenser Hvis du heller har lyst til å finne på noe helt annet som du kan lage, er det også helt supert! Kanskje det hadde vært gøy å lage et lite juleskuespill for de voksne som du og søsken eller kusiner og fettere kan vise frem i julebesøk? Eller du kan gå på oppdagelsesferd i skogen og se om du finner noe fint som du kan lage noe av. En stor kongle eller en fin stein kan du pynte slik du vil. Med maling, glitter, perler og annet er det bare fantasien som setter grenser. En fin hilsen eller tegning er mer enn nok, husk at det er tanken som teller.

Med ønske om en riktig fin førjulstid.

Saken er skrevet og sponset av Fana Sparebank.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 31

Vi tilbyr nå gratis rådgivningstimer

I en periode med økende rente, strøm, bensin ogmatvarekostnader vil husholdningen gjerne få det tøffere fremover.

Visste du at enkle grep i boligen din kan gi deg bedre økonomiske forutsetninger? Bestill en rådgivningstime og få en verdivurdering du kan benytte til refinansiering.

Bestill et møte med oss, og oppgi "Barn i Byen", så får du det kostnadsfritt ut hele 2022 (Verdi 3500,-)

32
Telefon 902 04 435 Epost bergen@nordvikbolig.no

Ny sosial møteplass på

Ny-Krohnborg

Ny-Krohnborg fellesbibliotek åpnet dørene for første gang torsdag 25. August 2022. Det er et skole- og folkebibliotek som er åpent for alle! Fellesbiblioteket er en sosial møteplass for bydelen hvor kunnskap, kultur, læring, språk og bærekraft står i fokus.

Prøv en lesekalender

Hvis du som meg blir uvel av pakkekalendere på steroider og barn som er konstant høye på julesnop, bør du vurdere en lesekalender denne julen.

ratursnop. Boken er fremdeles i salg og er herved anbefalt.

Fellesbiblioteket er et samarbeid mellom Bergen Offentlige Bibliotek, Nasjonalbiblioteket, Ny-Krohnborg barne- og ungdomsskole, Bergen Kommune Områdesatsningen, Bergen Kommune Kultur og idrett og Løvstakken Frivillighetssentral.

Hva: Ny-Krohnborg fellesbibliotek

Hvor: Rogagaten 9, 5055 Bergen

Kontakt: Tlf: 40 80 94 51, e-post: aarstad@bergenbibliotek.no

Åpent: Mandag, onsdag og fredag

kl. 12–16. Tirsdag og torsdag: kl. 12–19. Lørdag (8. okt, 22. okt, 5. nov, 19. nov, 3. des, 17. des.) kl. 10–16.

Adventstid er ventetid. En nedtelling til det som skal komme. For mange voksne går tiden ekstremt fort, og man løper fra juleavslutning til julebord til julelunsj. Og innimellom der skal man handle julegaver, lete frem Lucia-kjolen og sende julekort. Å hei hvor det går! Men for mange barn kunne ikke tiden gått saktere. De vil ha julaften NÅ! Ikke neste uke, ikke i morgen, men NÅ! Som voksen gjelder det å overbevise barna om at det er kjekt å ha noe å glede seg til, og fylle ventetiden med noe meningsfylt. Det finnes ikke bedre tidsfordriv enn bøker.

Hver senhøst fylles bokhandlene av advents- og julebøker. Særlig etter at Kagge forlag i 2018 utga Snøsøsteren av Maja Lunde, illustrert av Lisa Aisato. Den slo de fleste salgsrekorder, og nå er dette suksessoppskriften mange

forlag forsøker seg på. Det er ikke så dumt. Som en dedikert anti-pakkekalender-forelder heier jeg på alt som ikke handler om forbruk og pengekjør i adventstiden. Eller snop.

Konseptet med adventsbøkene er at de er inndelt i 24 deler, én for hver dag i desember. Barna kan lese de selv, eller det kan være en felleskalender for familien der man leser høyt på sengekanten før leggetid. Selv hadde jeg stor glede av å lese adventsboken Seldas julekalender av Selda Ekiz i fjor. Undertittelen er 24 mysterier fra naturen, og hvert kapittel tar for seg et naturfenomen som Selda forklarer for barna (og de voksne!). Et fiffig grep er at boken ikke er «skjært». Altså at man selv må rive opp boksidene for å lese. Det blir som å åpne en sjokoladekalender - men med litte -

Ellers er det knyttet stor spenning til Brillebjørns adventsbok. Forlaget forteller at boken har vært utsatt i to år og er svært etterlengtet. Brillebjørn er for mange barn kjent fra NRK Super, men det er også en av Gyldendals mest populære barnefigurer. Samlaget kommer også med en adventsbok på nynorsk, Jula er her! Boken er på nynorsk og inneholder 24 nyskrevne julefortellinger av en rekke ulike barnebokforfattere.

Man trenger selvfølgelig ikke å kjøpe en adventsbok for å ha en lesekalender med barna. Man kan finne en bok man ønsker å lese, og selv dele den i 24 deler. Eller om man leser bildebøker kan man kanskje klare én bok hver kveld? Selv er jeg svak for Fru Pigalopp og juleposten av Bjørn Rønningen, nydelig illustrert av Vivian Zahl Olsen. Jeg kommer også til å skaffe juleheftet Vakre julefortellinger fra Cappelen Damm, der de har samlet julefortellinger fra Astrid Lindgrens hånd. Men hvis det blir for mye kos, blir man jo bare kvalm til sist, derfor

leser vi også Piken med svovelstikkene av H. C. Andersen. En klassiker. Gode minner er mer verdt, og varer lenger, enn dyre gaver. Slik sett er en lesekalender noe av det mest verdifulle du kan gi barna i adventstiden.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 33
Fra åpningen. Foto: Camilla Grindheim Larsen. Åpent interiør. Foto: Jannike Hachvaag Grieg.
NYTT BIBLIOTEK BOKTIPS MENS VI VENTER PÅ JULENISSEN
Foto: Anne Marthe Dyvi. TEKST: Heidi Bøhagen Fra boken Snøsøsteren av Maja Lunde, illustrert av Lisa Aisato. Fru Pigalopp, illustrert av Vivian Zahl Olsen. Snøsøsteren av Maja Lunde, illustrert av Lisa Aisato. Seldas julekalender av Selda Ekiz. Brillebjørns adventsbok av Ida Jackson og Jens A. Larsen Aas.

Drømmen om en scene

I scenekunstprosjektet Scenedrøm løfter aktørene hverandre frem uansett alder, kulturuttrykk og funksjonsnivå - sammen gjør de scenedrømmen virkelig.

«Er det ett sted du kommer for å få klemmer og komplimenter - så er det hos denne gjengen her» Emilie Nilsen Kårseth (14) smiler. På Helgeseter er det siste dag med kulturfestivalen Setersprell, og gjengen fra Scenedrøm har akkurat avsluttet festivalen med et lite utdrag fra forestillingen de hadde premiere på 20. februar i år.

Nostalgisk førjulsstemning for store og små!

«Vi startet Scenedrøm i 2017 og er de eneste i Bergen med akkurat dette tilbudet» sier prosjektleder Åsta Rosendal Knudsen. Scenedrøm er et musikk- og teaterprosjekt i regi av Bergen Musikkterapisenter og Bergen Kulturskole – et prosjekt for personer med og uten utviklingshemming. «Det er stor spredning i alder, og denne

fine gjengen er fra 10 år og helt opp til 38 år,» sier Knudsen og påpeker at de gjerne vil ha med enda fl ere.

En trygg ramme «Scenedrøm er et tilbud som har livets rett, og kanskje det viktigste tilbudet i Bergen. Men det krever jo penger,» sier kunstnerisk leder Hilde

Førjulsdag på Hordamuseet

Søndag 13. november kl 11–15

Ta med hele familien og opplev gammeldagse forberedelser til jul!

Jul på Festningen – Bergenhus festning

Onsdag 23. november kl 18–19.30

Bymuseet i Bergen, Sjøforsvarets musikkkorps og Kommandanten på Bergenhus festning inviterer til familiearrangement.

Sol Erdal engasjert. Hun har over førti års erfaring fra en rekke forestillinger - med utøvere som Kvinner på Randen, Ylvis og Herborg Kråkevik. Erdal er også en av grunnleggerne av Fargespill, i Scenedrøm har hun vært med fra starten av. «Jeg er opptatt av at vi har profesjonelle folk i apparatet rundt Scenedrøm, slik at rammene er

Førjulsdag på Gamle Bergen Museum

Søndag 27. november kl 12-16

Våre tradisjonelle førjulsdag på Gamle Bergen første søndag i advent!!

Gaven er borte! Teatervandring

Lørdag 3. og 10. desember kl 12 og 14 Barnas egen teatervandring.

Blletter og mer info om våre førjulsaktiviteter på bymuseet.no bymuseet.no | bymuseetibergen | Bymuseet i Bergen

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 34
TEKST OG FOTO: Tove K. Breistein
1
SCENEDRØM MED MUSIKK OG SKAPERGLEDE I FOKUS

trygge. Jeg bruker de beste musikerne og scenografene som jeg ellers gjør når jeg lager forestillinger på DNS eller andre steder,» forklarer Hilde og påpeker at kvaliteten alltid skal være høy.

«Nå har vi greid å få tilbudet inn under Kulturskolen som et fag fordi det ikke skal være personavhengig. Jeg håper de forstår at det koster litt penger med all teknikk som må til for å lage en full forestilling» sier hun og smiler. Scenedrøm er bygget på det samme prinsippet som Fargespill - hvor kulturutveksling mellom ulike grupper er et hovedelement. «Jeg er enormt imponert over de funksjonsfriske som bruker så mye tid og krefter - og viser så stor forståelse. Jeg har inntrykk av at de som er med oss nå, har stor glede av det. De lærer av hverandre og gjør hverandre flinke» roser den kunstneriske lederen av Scenedrøm. Aktørene selv er i stor grad med å prege innholdet i forestillingene de lager. «Det er viktig at de selv bidrar med innholdet i forestillingen, slik at de får eierskap til det de skal fremføre» avslutter Erdal.

Sånn som de i Hollywood

Louiza Akitaki Møllendal (13) har flydd helt fra Kristiansand for å være med på dagens opptreden på Setersprell. Nå står hun og prater ute i den varme høstsolen sammen med Emilie Nilsen Kårseth og Emilie Rosvold (18). Barn i Byen spør jentene om hva som er gøy med å stå på scenen. «Kan jeg si alt?» spør en smilende Emilie Nilsen Kårseth. Louiza tar engasjert ordet, «jeg føler at når jeg står på scenen så kan jeg være sånn som de i Hollywood. Da føler jeg meg litt sånn - at jeg er en person ute i verden, og ikke som ingen».

Mens de to andre jentene har vært med i Scenedrøm i ett års tid, er det kun andre gang for Emilie Rosvold (18), men hun er allerede hektet. «Scenedrøm betyr alt for meg, og jeg skal fortsette å være med» sier hun begeistret og avslører at hun har lyst til å bli profesjonell. «Jeg er glad i å danse og synge, og spesielt sammen med andre. Jeg er aldri nervøs før jeg går på scenen» sier en trygg og glad Emilie Rosvold. «Alle forestillingene er forskjellige, og plutselig kan du stå og danse en helt annen dans enn det som var planlagt» sier Emilie Nilsen Kårseth og jentene ler.

Dagens fremføring på Setersprell er vel gjennomført og nå ser utøverne fremover mot neste prosjekt - de skal øve frem mot november og den årlige Høstfestivalen. Høstfestivalen arrangeres i år 23.november i Åsane kulturhus – og er spesielt tilrettelagt for sangere, dansere og musikere med utviklingshemming. «Jeg er ikke så opptatt av perfekte prestasjoner. Jeg er mer motivert av emosjoner og å treffe de riktige knappene. Jeg ser hvilke fantastiske ressurser utøverne utvikler - og hvor viktig det er for samfunnet å se at vi er forskjellige - og at vi tar vare på hverandre», avslutter kunstnerisk leder for Scenedrøm Hilde Sol Erdal engasjert.

Gi nysgjerrighet i julegave!

Med årskort fra VilVite kan du utforske den store utstillingen og bli med på spennende aktiviteter året rundt.

Se flere fordeler og kjøp årskort i dag, fra kr 410 på vilvite.no. Årskort

SCENEDRØM

Scenedrøm er et tilrettelagt musikkteaterprosjekt for personer med- og uten utviklingshemming i alle aldersgrupper.

Av: Bergen Musikkterapisenter ved Bergen kulturskole, i samarbeid med profesjonelle aktører og musikere.

Kunstnerisk ansvarlig: Hilde Sol Erdal. Musikalsk ansvarlig: Ole Marius Sandberg.

Prosjektleder: Åsta Rosendal Knudsen.

Historie: Scenedrøm startet i 2017, forestilling i Fana kulturhus i 2019 og i Åsane kulturhus 2022. I gang med produksjon nummer tre, planlagt premiere i 2023. Vil du være med å delta? Ta kontakt med Åsta Knudsen; asta.knudsen@bergen.kommune.no

HØSTFESTIVALEN

En årlig feiring av kulturelle uttrykk i alle former og farger, spesielt tilrettelagt for sangere, skuespillere, dansere og musikere med utviklingshemming.

Når: 23. november 2022

Sted: Åsane Kulturhus Gratis og åpen for alle

Informasjon: Tilrettelagt.kultur@bergen.kommune.no

BERGEN MUSIKKTERAPI SENTER

Musikkterapisenteret tilbyr elevplass til barn og unge i skolealder. Tilbudet går ut til alle som har lyst til å utfolde seg musikalsk og som kan ha behov for mer tid eller tilrettelegging. Det er ingen krav om forkunnskaper, alle er velkomne.

Hvor: Bergen kulturskole

Undervisningen: Både individuelt og i gruppe. Tilbyr blant annet samspill, improvisasjon, sang, låtskriving, dans med mer.

Informasjon: tlf: 55 56 80 99 / 55 56 80 39

Senterleder: Åsta Knudsen

e-post: asta.knudsen@bergen.kommune.no

1: Gjengen fra Scenedrøm avsluttet årets Setersprell på Helgeseter med et forrykende nytt show. Her synger de «Blåse på» av Christine Sandtorv. Fra venstre: Sivert, Emilie, Betine, André, Daniela og Hanna.

2: Åsta Knutsen startet Scenedrøm i 2017 som et unikt tilbud for både de med og uten utviklingshemming å komme sammen til sang, dans og teater, og hun håper at enda flere vil bli med.

3: Louiza Akitaki Møllendal gjør hva som helst for å være med i Scenedrøm og syntes det er kjempegøy. Her synger hun duett med Daniela Sanches Høisæther.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 35
3 2

Romjulsdrøm – En julekonservators beretninger

Snøen laver ned, det er nyttårsaften og du sitter i stuen sammen med familien din. Magen er mett, roen har senket seg og plutselig ringer det på døren. Der står det noen merkelige folk med masker, rare klær og ukjente stemmer. De synger, traller og spør etter godteri. De virker litt kjent – men likevel klarer du ikke å se hvem det er. Da lener bestemor seg bort til deg og hvisker «Det er jo julebukker».

TEKST: Hayad Hussein FOTO: Norsk folkemuseum

Geir Thomas Risåsen kan alt om julebukker! Han er den eneste i Norge med tittelen julekonservator og er ansatt ved Norsk Folkemuseum. Han jobber med å bevare folketradisjoner, og en av disse tradisjonene er; julebukken.

En god jul Risåsen tar oss med tilbake i tid, til da besteforeldrene våre var barn. Da var det vanlig å gå julebukk i romjulen – men i Bergen var det vanlig å gå julebukk på selveste nyttårsaften. Voksne, barn og unge kledde seg ut og gikk fra hus til hus på julebukkbesøk. Risåsen forteller at den som kanskje beskriver julebukken best er Alf Prøysen. I teksten Romjulsdrøm synger Prøysen om hvordan han selv feiret jul som liten. Teksten beskriver julebukktradisjonen og gleden rundt det å være liten i julen. Å kunne gå julebukk og lure venner og slektninger var noe av det som gjorde julen så god. Det er tradisjoner og fortellinger som denne Risåsen ønsker å bevare. I teksten Romjulsdrøm skildrer Prøysen julebukken på vakkert vis:

En skulle vøri fire år i romjul’n

Og kjint ei jinte som var nesten fem, Og begge skulle kledd seg ut med masker

Og kømmi julbokk tel et bæssmorhem.

Og bæssmorhuset skulle mæssom såvå

Og bak gardina skulle ingen sjå Før vi fekk stiltre øs på tå i gangen

Og feste maska før vi banke på

Alf Prøysen, Romjulsdrøm (1964)

Å kle seg ut

Når man skulle gå julebukk var det ikke bare det å kle seg ut som var viktig, man måtte også jobbe med en dypere forkledning. Det var viktig at ingen klarte å gjette hvem du var, og siden man ofte gikk julebukk til naboer, la folk mye arbeid ned i

den totale forvandlingen. Det gjaldt å forvandle utseende, stemme, oppførsel, latter – ja egentlig det meste som kunne være gjenkjennbart. Jo mer folk forvandlet seg, desto vanskeligere ble det å gjette hvem de var.

Å fordreie stemmen sin ble så populært at Alf Prøysen kalte dette for julbokkmål

Moro for store og små

Poenget med det å gå julebukk var å gi mest mulig av seg selv – men ikke så mye at noen oppdaget hvem du var. De voksne fikk akevitt i glasset, mens barna fikk sjokolade eller annet godt. Dette var belønning for vel gjennomført oppdrag. Risåsen forteller at i sin barndom pleide de å bruke plastmasker til kostyme, og om de fikk servert brus som belønning ble det mye lott og løye. Det var nærmest umulig å drikke brus gjennom plastmasken, men det var jo ikke et alternativ å ta den av og dermed avsløre hvem man var. Slike hendelser var noe av det som gjorde tradisjonen moro for både store og små, spenningen mellom de som lurte og de som ble lurt. Det var mye latter og glede når man gikk julebukk kan Risåsen bekrefte.

En anelse skummelt

Går man enda lengre tilbake i tid, var det vanlig å kle seg ut som en bukk. Men senere forandret dette seg til at man skulle ta i bruk gammelt tøy og masker. Målet var da å ligne et ukjent menneske,

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 36 JULEBUKKENS HISTORIE
Tre julebukker kommer gående i snøen i Galåsen, Trysil (1921). Foto: Haakon Garaasen. Trysil historiske fotosamling.

fremfor en bukk. Å få julebukker på besøk kunne noen ganger være skummelt for barna i huset der bukkene banket på. Risåsen forklarer at det ikke var uvanlig at barn opplevde det som skremmende at noen kom på døren i merkelig utkledning, med maske og fordreid stemme. I dag er det vanligere at barn ringer på døren utkledd som små nisser, enn en typisk julebukk.

Så hvordan står det egentlig til med julebukken i dag?

Tilbake i tid var det på Østlandet vanlig å gå julebukk i romjulen - mens i Bergen har det vært vanligere å gå julebukk etter nyttårsaften, også kalt nyttårsgeit. Dessverre er det ikke så mange som verken går julebukk eller nyttårsgeit i dag. Julen slik vi feirer den i dag, forklarer Risåsen, er som en tredelt rakett. Den første delen av raketten er advent, hvor vi teller ned til jul. Den andre delen av raketten er selve julefeiringen, hvor klokkene i kirken ringes inn klokken fem på julaften. Den siste delen av raketten er romjulen. Før var romjulen en tid for lek og moro, og det var her julebukken kom inn - som en del av den folkelige feiringen. Dette var en enkel og festlig måte å tilbringe romjulen sammen på, med kjente og kjære i nabolaget.

BARN I BYEN JR. STEMNINGSRAPPORT FRA ET TEATERBESØK

– De er jo helt sprø!

Knutsen og Ludvigsen på Ole Bull scene er to kokko fyrer! Som «vanlig» bor de i en tunnel sammen med en grevling som spiller musikk. De fremfører mange av de mest kjente sangene sine, finner på rampestreker, og lurer hverandre med rare trylletriks.

Barndomsminner

Vi kjenner godt til Knutsen og Ludvigsen fra vi var mindre, og syns faktisk at det fortsatt er ganske gøy å høre på de iblant. De har så crazy tekster og får oss til å le. Vi merker fort at skuespillerne selv også syns det er veldig gøy å være på scenen. Dette smitter av på alle i publikum, de synger med og kommenterer når noe går «galt».

Tullekopper

I dag varer romjulen frem til nyttårsaften, men tidligere kunne romjulen vare helt til den 13. januar. Siden romjulen er mye kortere nå enn den var tidligere, er det ikke like mye rom for julebukken lenger. Kanskje kan det være derfor julebukken nesten har forsvunnet, litt trist synes Risåsen. Men han kommer med en lystig oppfordring til slutt –kanskje kunne du tenke deg å gå julebukk denne julen? Som Alf Prøysen synger i Romjulsdøm; «Og begge skulle kledd seg ut med masker, og kømmi julbokk tel et bæssmorhem». God jul!

INTERVJU MED SKUESPILLERNE:

Er det gøy å være skuespillere?

Knutsen og Ludvigsen på scenen tuller masse, både sammen- og med publikum. Det er veldig mye erting og luring, men mest med hverandre. Vi får høre de kjente sangene «Dum og deilig», «Kanskje kommer kongen», «Grevling i taket», «God morgen Norge» og «Hallo Hallo». Vi må innrømme at vi også synger litt med. Vi har sett filmene tidligere og kjenner godt til musikken fra vi var små. Dette er kanskje mer en tullete konsert enn et teaterstykke, men moro var det uansett!

– Det er veldig gøy og av og til føles det ikke ut som en jobb. Det gøyeste er når vi begynner på en sang og så bare begynner publikum å synge.

Leser dere rett fra manus eller improviserer dere litt av og til?

Vi har jo øvd fra et manus, men hvis noen i publikum sier noe så kan vi for eksempel bruke det til å gjøre det om til noe morsomt.

Er det skummelt å stå på en scene?

– Før forestillingen kan det være litt nervepinnende og vi kan være litt nervøse, men når vi først har begynt så er det bare gøy.

Når begynte dere med teater?

– Jeg var ganske gammel faktisk, sier Tormod «Ludviksen». Sånn ordentlig teater begynte jeg med da jeg var 25. Så jeg har jo vært skuespiller halve livet. Og Kristian «Knutsen» begynte mye før.

– Ja jeg var med i mitt første ordentlige teater da jeg var 14. Det var Heksene av Roald Dahl, sier Kristian stolt. Og etter det var jeg sikker på at jeg ville bli skuespiller!

Hva gjorde dere for å bli så gode?:

– Oi, det var snilt sagt, sier Tormod og Kristian smigret. Begge er enige at det viktigste for å bli god skuespiller (eller god i noe annet), er å øve, øve, øve og øve! Og så må vi lære at det er ikke så farlig å gjøre feil, for alle gjør feil.

– Det er viktig å tørre å prøve ut ting! Og av og til kan det bli feil. Det er ikke noe som er riktig, det viktigste er å ha det kjekt og trives med det man gjør, avslutter Tormod og Kristian.

Terningkast: GØY!

er jul en spennende høytid som han setter stor pris på. Mange av de norske juletradisjonene har vært på retrett i de senere år, der moderne amerikanske juletradisjoner har tatt over. Da er det viktig å huske på at jul er en høytid som alltid har vært i endring, sier julekonservatoren.

«Knutsen & Ludvigsen» hadde spilleperiode på Ole Bull scene 17. september til 1. oktober 2022.

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 37
Det er trist at denne tradisjonen holder på å forsvinne. Kanskje kunne du tenke deg å gå julebukk denne julen?
Geir Thomas Risåsen er ansatt ved Norsk Folkemuseum der han fra oktober til januar er Norges eneste julekonservator. Naturlig nok TEKST: Barn i Byen junior ved Molly Eklund Kjellberg og Moa Eklund Kjellberg Molly og Moa, sammen med Kristian «Knutsen» Berg Jåtten og Tormod «Ludvigsen» Løvold.
JULEBUKKENS HISTORIE

Julestemning på Fløyen

Bli med på tradisjonsrik lystenning hver søndag i advent og besøk juleskogen i hele desember!

Få med deg hva som skjer på floyen.no

Elevkonserter og forestillinger

Bergen kulturskole tilbyr undervisning i kunstfag for barn og unge men også konserter, forestillinger og visninger er en del av undervisningen. I løpet av et kulturskoleår medvirker alle elever på små og store arrangement. Her er noen av høydepunktene i november og desember:

10. nov. kl. 19, Kulturhuset Gimle: Konsert med elever fra klassisk fordypning.

26. nov. kl. 10–15, Gunnar Sævigs sal: Bergen pianomester. Konkurranse, mestermøte og konsert med prof. Einar Steen-Nøkleberg.

6. des. kl. 19, Kulturhuset i Vaskerelven: Konsert med elever fra Rytmisk fordypning.

10. des. kl. 12 og 14, Grieghallen: Musikalske julekort. Bergen Filharmoniske ungdomsorkester, sangere, skolekor, dansere fra fordypning klassisk ballett Bergen kulturskole.

13. og 14. des. kl. 18, Åsane kulturhus: Utdrag fra Nøtteknekkeren. Dansere fra dans fordypning klassisk ballett.

Alle kulturskolearrangement er gratis med unntak av arrangement i Grieghallen. Les mer om våre undervisningstilbud på www.bergen.kommune/kulturskolen Søknadsfrist 1 april. Ledige plasser kan søkes på omgående.

Aktiviteter for barn og unge

Kulturetaten i Bergen kommune driver en rekke tilbud for barn og unge:

• Bergen kulturskole

• Juniorklubber

• Ungdomsklubber

• Kurs og verksteder

• Øvingsrom for band

• PopLAB - kreative verksteder

• Barnelørdag - teaterforestillinger

• Utlån av lokaler til egenorganiserte aktiviteter

Du finner alltid oppdatert informasjon om Kulturetatens tilbud på Bergen kommunes nettsider. Bruk søkefeltet for å finne det du leter etter.

www.bergen.kommune.no

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 38
Foto: Hans Egil Brekke Foto: Christoffer Møgster Foto: Unsplash Foto: Bergen kulturskole

BÆREKRAFT I BERGEN

JUle

Lys opp byen vår

Hele Bergen inviteres til Bærekraft i Bergen 10. desember! Da lyser vi opp byen vår med FNs 17. bærekraftsmål og vandrer med hodelykter fra Fløibanens nedre stasjon og opp til Skansen Brannstasjon. Stemningen er magisk i desembermørket med lys i alle regnbuens farger og artig underholdning på veien. Vi avslutter kvelden med gratiskonsert på Vågsallmenningen hvor Aurora tar oss med til det ukjente. Vil du bli med?

Alle svarene finner du i artiklene i denne utgaven av Barn i Byen.

Du kan også finne svarene nederst på siden, men det er juks.

Dato: Lørdag 10. desember

Tidspunkt: Start kl. 16:30

Sted: Oppmøte ved Fløibanens nedre stasjon

Aurora synger for bærekraft

Aurora Aksnes skal synge under gratiskonserten etter vandringen. Aurora er en kjent sanger og låtskriver fra Os, som har vunnet fl ere Spellemannspriser og er kjent for sin klokkeklare stemme og unike stil. Hun har lovet oss en helt spesiell opplevelse.

Fargespill opptrer for oss – Hele verden på én scene. Fargespill opptrer med sceneforestillinger som musikk, dans og klappeleker. Gruppen har underholdere fra mange forskjellige land og bakgrunner. Dette gir forestillingene et nært, musikalsk møte med unge menneskers historie om hvem de er, gjennom musikk og dans fra deres oppvekst.

Flere kjente fjes på scenen

Vi har mange fine overraskelser på scenen denne kvelden med artister, underholdere og kanskje kommer det en ekstra populær skikkelse for de minste? Følg med på Facebooksiden

«Bærekraft i Bergen – Nattevandring 2022», der avsløres mer og mer frem mot 10. desember.

Underholdning langs løypen I løypen er det 17 bokser som lyser i forskjellige farger. Hver kube representerer ett av FNs bærekraftsmål. Ved de forskjellige bærekraftskubene vil det være underholdning som du kan stoppe og se på mens du vandrer. Kanskje kan både store og små lære noe nytt om bærekraft denne ettermiddagen.

1: Hva er julebokkmål?

2: Hvordan skal plastnettet fra veden kildesorteres?

3: Hvem har skrevet eventyret om Snødronningen?

4: Hvem har laget filmen Folk og Røvere i Kardemomme by?

5: Kan du Kardemommeloven?

6: Når arrangeres Høstfestivalen i Åsane kulturhus 2022?

7: Hvem serverte te på Trolldomsakademiet?

8: Hva heter nissen som finner på rampestreker hver natt i adventstiden?

9: Hva heter den nye scenen til Det Vestnorske Teateret?

10: Nevn tre ting du trenger for å lage et eget kostyme.

11: Hvordan staver man julestemning for barn?

12: Hva heter de tre røverne i Kardemomme by?

13: Kan gløggfl asker pantes?

Om arrangementet: Hvert år arrangerer Fana Sparebank, Bergen Kommune og Bergen Næringsråd Bærekraft i Bergen for FNs bærekraftsmål. Sammen med over 50 samarbeidspartnere er målet at store og små skal lære mer om bærekraftsmålene og bli minnet om viktigheten av at vi alle bidrar til å nå målene innen 2030. Bli med å sette fokus på bærekraft, for det er først når vi alle står sammen at vi lykkes.

Saken er skrevet og sponset av Fana Sparebank.

14: Feirer Pippi Langstrømpe jul i Bergen?

15: Hvem har skrevet sangen «Romjulsdrøm»?

BARN I BYEN I BERGEN I NR 99 I NOVEMBER 2022 – JANUAR 2023 39
© Shutterstock
Vi har laget noen spørsmål om jul, bærekraft og om kulturtilbud du kan oppleve i Bergen.
SVAR: 1: En julebukk som gjør om stemmen for ikke å bli gjenkjent (side 36–37). 2: Som restavfall (side 8–9). 3: H.C. Andersen (side 12). 4: Qvisten animasjon. Regissør Rasmus Sivertsen (side 4–5). 5: «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil» (side 4–5). 6: 23. november (side 34–35). 7: Professor Rabarbarella (side 6–7). 8: Rampenissen, selvfølgelig (side 10). 9: Scene 2 (side 12). 10: For eksempel saks, nål og lim (side 14–15). 11: T-I-D (side 16). 12: Kasper, Jesper og Jonatan. 13: Ja (side 8–9). 14: Ja, 11. desember i Grieghallen (side 18). 15: Alf Prøysen (side 36–37).

10. desember 2022

Bærekraft i Bergen

Sammen lyser vi opp Bergen by!

Hele Bergen inviteres til Bærekraft i Bergen 10. desember! Da lyser vi opp byen vår med FNs 17 bærekraftsmål og vandrer med hodelykter fra Fløibanens nedre stasjon og opp til Skansen Brannstasjon. Vi avslutter kvelden med gratiskonsert på Vågsallmenningen hvor Aurora tar oss med til det ukjente.

Dato: Lørdag 10. desember

Tidspunkt: Kl. 16:30 - 19:00

Sted: Fløibanens nedre stasjon

Aurora synger for bærekraft

Aurora Aksnes skal synge under gratiskonserten etter vandringen. Hun har lovet oss en helt spesiell opplevelse på Vågsallmenningen.

Fargespill opptrer for oss

– Hele verden på én scene. Fargespill opptrer med sceneforestillinger som musikk, dans og klappeleker.

Flere kjente fjes på scenen

Vi har mange fine overraskelser på scenen denne kvelden med artister, underholdere og kanskje kommer det en ekstra populær skikkelse for de minste?

Underholdning langs løypen

I løypen er det 17 bokser som lyser i forskjellige farger. Hver kube representerer ett av FNs bærekraftsmål. Kanskje kan både store og små lære noe nytt om bærekraft denne ettermiddagen?

Om arrangementet

Hvert år arrangerer Fana Sparebank, Bergen Næringsråd og Bergen Kommune Bærekraft i Bergen for FNs bærekraftsmål. Bli med å sette fokus på bærekraft, for det er først når vi alle står sammen at vi lykkes.

Følg med på Facebook

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.