Page 1

Teaterliv i industrihus

Skøyteglede i regnbyen

Skrekk & Gru

Kunsten å aldri gi opp

Med klappskøyter på indre bane

Svimlende høyder og jubelbrøl

Gjør barndommen litt rikere NR 76: BERGEN – VINTER/VÅR 2018


LEDER

Naturstridighet på bergensk «Når vinteren nærmer seg er vi stadig her borte og sjekker om isen har lagt seg,» forteller Jannecke Monsen. Hun er mamma til et av våre OL-håp i Pyeongchang. Siden Sindre Henriksen var liten, har Jannecke vært fast å se på byens eneste utendørs kunstisbane. I dag er hun skøytetrener for rekruttene og skøyteskolen til Fana IL. Den jobben kunne hun like godt ta, for hun var jo uansett alltid på skøyteisen. Sammen med resten av vinteridretten i Bergen, trosser skøytegjengen i Fana de bergenske vinterforhold. Sludd, regn, plussgrader og slapsete bergenske føreforhold. Stålisen på Slåtthaug er likevel fylt opp med barn, unge og ivrige foreldre på klappskøyter. For slik er det om man vil by på vinteridrett i regnbyen Bergen. Man stiller uansett baneforhold og tar i buk alternative treningsformer i påvente av at is og snø skal legge seg – og skikonkurranser blir tromlet sammen idet første snøfl ak treffer våt mørk asfalt. Det handler om å stå løpet ut. For gnisten er tent og idrettsgleden er sterk.

Irene Ahnell har vært selvstendig frilanser i byens teaterliv i snart 25 år. Hun leverer teateropplevelser på løpende bånd. Du har kanskje opplevd henne i en av de mange rollene, som Maremineheksen i «Kaptein Knurr» eller som Rosita i Sirkus Los Amigos.

Barn i Byen avslører forfatteren at hun i starten spekulerte i alle slags årsaker hos seg selv, som kunne gi henne en forklaring på sønnens diagnose. Hun gir deg råd om hvordan du skal forholde deg til venner og bekjente som kjemper samme foreldrekamp.

I 2015 holdt det nesten på å gå galt. Da sendte Irene ut et oppsigelsesvarsel via lokalpressen. Hun ønsket å si opp som ildsjel i byens barnekulturliv. Som representant for byens frie kunstnermiljø stod hun frem og fortalte om barske levevilkår. Ikke lenge etter gravde byens politikere frem en liten pengekiste.

Mot alle odds. Selv om vi ikke trosser sideregnet på indre bane på Slåtthaug, kjenner vi alle litt på naturstridigheten når vi bryter oss vei gjennom vinterbyen Bergen, den ene dagen på glattis, den neste i våt slaps. Det handler om å stålsette seg. Men løfter du blikket vil du oppdage at det er mye å glede seg over, som et forunderlig babyteater, ballongferder og glassblåserier.

Nå lanserer Irene ny teaterforestilling om helten sin Astrid Lindgren, og gjør om sitt private teaterstudio til levende teaterarena for byens yngste. Hun gir seg aldri. Troen på at hun gjør en forskjell, blandet med stålvilje og teaterkjærlighet, er sterkest av alt.

Se flere magiske vinterøyeblikk i Barn i Byens opplevelseskalender, både i papirutgaven og på www.barnibyen.no

Vi har fått et møte med en Brageprisvinner. Olaug Nilssen står bak en av de mest omtalte bøkene i 2017. I «Tung tids tale» forteller forfatteren ærlig og hjerteskjærende om kampen for sin sønn som har autisme. I intervjuet med

HELE FAMILIENS INNGANGSBILLETT TIL DEN KLASSISKE MUSIKKENS VERDEN

Siri Breistein Redaktør

FAMILIESERIEN 2017-2018 LØRDAGER I GRIEGHALLEN

FAMILIEKONSERT

MUSIKK OG MAGI LØRDAG 7. APRIL I GRIEGHALLEN Bli med på en magisk reise. På konserten vil du treffe tryllekunstner Steinar Thelen. Sammen med dirigenten Bjørn Sagstad tar han deg med på en helt uventet magisk reise. Reisen vil inneholde magiske øyeblikk på scenen og i salen. Kl. 13.00: Aktiviteter og åpen kafé i foajeen. Kl. 14.00: Konsert Konserten varer ca. 1 time. Ingen pause.

Barn kr. 100 • Voksne kr. 200 Grieghallens billettkontor 55 21 61 50 www.harmonien.no 2

MUSIKKSELSKAPET HARMONIEN


KOLOFON BARN I BYEN BERGEN

INNHOLD VINTER/VÅR 2018 NR 76

Ansvarlig utgiver: Barn i Byen Kulturformidling AS Org.nr.: 983 201 652 mva Bellgården 1 – Bryggen 5003 Bergen post@barnibyen.no www.barnibyen.no www.facebook.com/barnibyen Ansvarlig redaktør: Siri Breistein: 934 99 869 siri@barnibyen.no

13

15

Kreativ leder/AD: Lasse Totland: 951 52 773 lasse@barnibyen.no Kalenderansvarlig: Anders Skogrand: kalender@barnibyen.no Redaksjon: Bergit Sønstebø Svendseid Einar Grieg Solveig Wivestad Øystein Mortensen Hege Rognøy Fossåskaret Marianne Lid Iversen André Marton Pedersen Anders Skogrand Siri Breistein Lasse Totland

6

Andre bidragsytere: Tove K. Breistein, Anita Nybø, Randi Berge Wandrup, Nhu Diep, Ingvild Festervoll Melien, Frida Fliflet, Annette Marandon og Mette Paust-Andersen.

«Det er vi voksne som må hjelpe barna å finne frem leken igjen»

Forsiden: Athelie, Synne og Rayan (alle 9 år) er på middelalderoppdagelser i byen. Sammen med klassen sin fra Lyshovden oppvekstun deltar de i Barnas kulturhus sitt skoleprosjekt «Middelalderbyen». Foto: Tove K. Breistein Trykk: Schibsted Trykk Bergen Distribusjon: Schibsted Opplag: 39 000 Takk for støtte: Bergen kommune – Byrådsavdeling for klima, kultur og næring ØMERKE ILJ T M

24

59

1

9

Trykksak

4

6

28

8

4: Borealisfestival og konsertsirkus 4: Skøyteteknikk for alle aldre 6: Backstage: Fantasiskaperen 8: Aktuell: Kampen mot plast 10: Skrekk og gru: Mot svimlende høyder 12: Arkitekturoppdagelser i nye rom 12: Firsprang i Vikinghallen 14: Boktips: Kule Kids 15: Forfattertreff: En sterk foreldrestemme 21: Opplevelseskalender 26: Hvem, hva, hvor 28: Smaksverkstedet gir superstart på dagen 30: Skråblikk 31: Nye opplevelser i byen 32: Turist i egen by: Skitur i byen 34: Klassens sider: Møt 7A på Skjold skole

REDAKSJONENS TIPS

Marianne Lid Iversen Kommunikasjonsrådgiver, SIU

Bergit Sønstebø Sveinseid Regionkonsulent, Redd Barna

Solveig Wivestad Lærer, International School of Bergen

André Marton Pedersen Informasjonsleder, Bergen og Hordaland Turlag

Anders Skogrand Skribent, Barn i Byen

Favorittredskap

Bæsj!

Kresne barn?

Minutt for minutt

Tett på barnas fryd

Blir det vinterferie i byen i år? Da er min varmeste anbefaling å bruke Barn i Byens kalender – så trenger du ikke være redd for å gå glipp av noe. Min favoritt er vitenshowfestivalen på VilVite, vitenskap og magi for alle. Og skulle vi være så heldige at det blir ekte vinter i vinterferien: Lysløypen på Fløyen og skøyteisen på Skansen. God vinter med barnibyen.no!

Har du ein to–tre-åring i hus? Då er sjansen stor for at boka «Hva er bæsj?» (2017) frå Gyldendal vil slå an. Toåringen vil få svar på alt hen måtte lure på om bæsj (og det er nok ikkje lite). For kvifor bæsjer vi eigentleg? Korleis ser bæsjen til ein elefant eller ein rev ut? Og ikkje minst: Kor blir all bæsjen av!? Omsatt av BenteLill Øygard – med fnisegaranti!

Jeg kunne ønske at det fantes en magisk knapp som kunne fått barna mine til å spise alt. Dessverre kan jeg ikke tilby dette til andre fortvilte foreldre, men en ting som i hvert fall har fått minstemann litt mer interessert, er å lage mat sammen. Ingredienser blir avmystifisert og ikke så «farlige». Samtidig er det en hyggelig aktivitet å gjøre sammen.

Nå kan du bli med Lars Monsen på tur! I sommer inviterer NRK hele Norge til å bli med på fjelltur – minutt for minutt i fire uker sammen med Lars Monsen. Turene sendes live på NRK og her kan alle være med. Så rydd plass i kalenderen og blir med på sommerens største eventyr.

Unn deg å være tett på dine barns lidenskap. Om det er i skiløypa, på skøyteisen, med tåspisssko i ballettsalen, eller som min Sophie i julen: Gnistrende lykkelig på scenen i lag med 35 andre barn og ungdom i sin aller første forestilling. Strev, øving, utfordringer og seier. Sånt skaper sterke bånd og boblende jubel.

BARN I BYEN / BERGEN / NR 76 / JANUAR–MARS 2018

3


FESTIVAL EKSPERIMENTELL MUSIKK BOREALIS

SKØYTER REKRUTTER OG VERDENSSTJERNER PÅ SAMME IS FANA IL

Konsertsirkus

og dansende heisekraner Tekst: Siri Breistein

– Hver år prøver vi noe nytt – og i år flytter vi vårt familiearrangement Konsertsirkus! inn i KODE 2. Vi ønsker å erobre nye rom, forteller Tine Rude, daglig leder i Borealis – en festival for eksperimentell musikk. Rasmus Meyers allé blir forvandlet til en auditiv Borealis-akse, med konserter både utendørs og innendørs i KODE 2 og 4, Bergen Kunsthall og Festplassen. – Vi inviterer publikum til å flytte seg rundt sammen med oss, fra sted til sted og fra konsert til konsert, og bli med på en musikalsk reise, sier Tine Rude. Under årets Konsertsirkus! vil barna få et musikalsk møte med den bergensbaserte kvartetten Tanzmacher, en kvartett som bryter ned grenser for å finne helt nye måter å spille på. I sin nye fremføring bytter dansere og musikere plass, gitarer og trommer blander seg med føtter og stemmer. Det blir også konsert med BIT20, som sammen med elever fra Krohnengen skole, fremfører sitt helt nye og ordløse eventyr «DEN ............. SKOGEN». – Barn og foreldre får under Konsertsirkus! møte musikere og utøvere som også er oppført i festivalprogrammet ellers, forklarer Tine Rude. For Borealis gjør ingen forskjell på sitt publikum. – Samtidig er det viktig å minne om at konsertene på familiearrangementet er kortere og går flere ganger, slik at det skal være plass til alle i løpet av dagen, fortsetter daglig leder. Borealis inviterer til en festivaldag som byr på lek, undring og utforskning i rom som inkluderer aller aldre. Her kan barna gå fritt rundt som de vil og fange opp lyden av eksperimentell musikk. Fra vinduene har de orkesterplass til heisekranene som under Borealis forvandles til levende musikkinstrumenter. – I tillegg til konserter, blir det også Konsertsirkuskafé! og morsomme aktiviteter, som tegneverksted og lydworkshop som er relatert til heisekraner, forteller Tine Rude. Og etterpå kan du gå ut og hilse på en vaskekte heisekranfører. BOREALIS – EN FESTIVAL FOR EKSPERIMENTELL MUSIKK, 7.–11. MARS Lørdag 10. mars: Konsertsirkus! Kl. 14–17. KODE 2 (Rasmus Meyers allé) og Festplassen. Søndag 11. mars: Avslutningskonsert med dansende heisekraner av den amerikanske komponisten Natacha Diels – «Papillon and the Dancing Cranes». Kl. 19. Festplassen

Øverst: Elle og Leyla er blitt gode venninner på skøytebanen. Det gøyeste er å skøyte om kapp.

På skøyter i Det skraper i nypolerte skøyter mot speilblank is på Bergens eneste utendørs kunstisbane. Temperaturmåleren viser minusgrader og det er en sjelden stjerneklar himmel over den flombelyste skøytebanen.

Foto: Borealis / Xin Li

UKENS barnedag flytter til Koengen Søndag 4. mars inviterer UKEN 18 til Barnedag på Koengen fra 11–18. Der blir det utendørs skattejakter, konkurranser, tegne- og maleverksteder og hoppeslott! I kjellerne til Rosenkrantztårnet får barna utforske spøkelseshuset, her blir det også barneteater hver halvtime fra kl. 13. Kr. 50 per barn/voksne gratis. Billetter kjøpes ved inngang.

Bli med på et skikkelig krafttak! Den 10. mars på toppen av Fløyen går arrangementet «Krafttak mot kreft» av stabelen. Trollala innleder dagen kl. 12 på toppen ved platået og det blir aktivitetsposter langs Skomakerdiket med blant annet ansiktsmaling. Dagen avsluttes i amfiet ved lekeplassen kl. 14 med bandet «Hei Kalas!» ledet av Heidi Marie Vestrheim. Arrangementet varer fra 12–15. Alt er gratis, bøssebærer fra kreftforeningen vil være til stede. Bli med og gi en viktig støtte!

4

BARN I BYEN / BERGEN / NR 76 / JANUAR–MARS 2018

Naturstridig? Det vrimler av foreldre, trenere, leende barn vaklende på hockeyskøyter og heltente ungdom i røde trikotdrakter på klappskøyter. Merittlistene til norsk skøytesport den siste tiden viser at en supertrio fra Fana IL dominerer toppplasseringene. Men med hundrevis av regndager i året er det ikke litt naturstridig at noen av verdens beste skøyteløpere kommer fra Bergen? – Ikke egentlig, sier trener Sigbjørn Rabbe. Han står på oppløpssiden av skøytebanen, hvor de yngste øver seg på å skøyte slalåm mellom oransje kjegler. – I motsetning til nederlenderne og andre store skøytenasjoner, trener vi i et landskap som gir oss fordeler som de ikke har, som bratte motbakkeløp, sier han. Mot ny storhetstid på isen En gang var Norge verdens ledende skøytenasjon, men det har ikke vært mange triumfer siden Johann Olav Koss tok tre gull på hjemmebane under OL på Lillehammer i 1994. Nå står plutselig Norge igjen ovenfor en ny storhetstid på isen

med tre gullkandidater i det kommende OL i Pyeongchang. Men det kan ikke bare være alle motbakkene som har ført til at fanatrioen; Sverre Lunde Pedersen, Håvard Holmefjord Lorentzen og Sindre Henriksen (alle 25 år), har etablert seg i verdenstoppen.

Å GÅ PÅ SKØYTER ER LAVTERSKEL OG DU TRENGER IKKE DYRT UTSTYR – Det er en god blanding av både jenter og gutter, bredde og elite som skaper et godt miljø og treningskultur her, skyter Jannecke Monsen inn. Moren til OL-håpet Sindre Henriksen har lang fartstid på Slåtthaug kunstisbane. Etter å ha fulgt sønnen i årevis gjennom beinhard trening, hjelper hun nå til på skøyteskolen og rekruttgruppen. – Vi er jo en gjeng foreldre som har gått her i alle år. Selv om Sindre nå er voksen, er det stadig bruk for meg, sier Jannecke mens hun passer på at barna skøyter seg helskinnet gjennom slalåmløypen. Sesongtrening må til – Jeg falt tre ganger, en gang på rompen og to ganger på magen, roper Oda (6) mens hun holder seg til hodet. På skøyteskolen


X X X

Nederst til venstre: Oda prøver seg på å skøyte slalåm på skøyteskolen hvor det læres grunnleggende teknikk. Over: En god blanding av både gutter og jenter skaper et godt miljø på Slåtthaug kunstisbane.

regnbyen lærer de grunnleggende teknikk, men det skal også være rom for lek med gode venner. Jeg er omringet av pratsomme unge skøyteløpere som gjerne vil dele av sin skøytekunnskap. Noen av barna har allerede stått på skøyter i mange år, og de er ikke tvil om hva som må til for å bli en god skøyteløper. – Trening! sier Julian (6). – Det er jo en sesongidrett. Når vinteren nærmer seg er vi stadig her borte og sjekker om isen har lagt seg. I mellomtiden trener vi med sykling, styrke, løping og annen variasjonsidrett for å trene ulike bevegelsesmønstre, forklarer Jannecke. I november startet endelig utendørstreningen opp igjen på kunstisbanen. De store idolene – Det gøyeste jeg vet er når jeg får skikkelig fart på skøytene og suser bortover isen, sier Julian entusiastisk og legger til at det ikke er vanskelig å finne balansen på skøyter. – Du må bare passe på at ikke skøytene glir ut mot siden, og at du holder balansen på midten, forklarer han. – Jeg forstuet ankelen en gang, skyter Leyla (10) inn. Hun startet først med kunstløp. – Men jeg syntes det var gøyere å skøyte om kapp, sier hun. Sammen med venninnen Elle (10) er hun med i rekruttgruppen. Jentene er ikke i tvil

De siste årene har det vokst fram et skøytemiljø på Slåtthaug som vekker oppsikt. Tekst og foto: Tove K. Breistein

om hvem som er det største idolet: – Hege Bøkko, svarer de i kor. I rekruttgruppen får barna prøve seg på klappskøyter, eller lengdeløpsskøyter, og mange opplever rask fremgang. Sverre (9) er overbevist om at han en dag blir like god som det store idolet Håvard Holmefjord Lorentzen, bare han trener nok. – Alle er forskjellige og her konkurrerer du mot din egen styrke, sier Jannecke og forteller om treningsturer og stevner. – Å gå på skøyter er lavterskel og du trenger ikke dyrt utstyr for å bli med. Du får låne skøyter hvis du ikke har et par selv.

DET GJØR NOE MED EN TOLVÅRING NÅR HAN TREFFER HÅVARD HOLMEFJORD LORENTZEN I GARDEROBEN Foreldrene er også viktige Treningsøkten nærmer seg slutten, og Jannecke sender barna ut på innerfeltet av banen. Straks kommer ungdommen ut på den 400 meter lange banen, og lyden av klikket fra et dusin klappskøyter vitner om at tempoet er satt betraktelig opp. I kjent fremoverbøyd stil skjærer de seg

over den nypolerte isen. Bak fanatrioen venter flere sterke ungdommer, og rekrutteringen er god. I dag teller Fana skøyteklubb rundt 250 medlemmer i alle aldre.

NÅR VINTEREN NÆRMER SEG ER VI STADIG HER BORTE OG SJEKKER OM ISEN HAR LAGT SEG – Det er hard konkurranse mot andre idretter, som fotball og håndball, blant de yngste, forklarer Sigbjørn. Like viktig for rekrutteringen er foreldre som har interesse for skøyter. – Vi inkluderer alle, og passer på at foreldrene ikke blir stående på sidelinjen, men at de også er en del av miljøet, sier Sigbjørn. På isbanen på Slåtthaug samles alle; fra barn vaklende på sine første skøytesteg og lovende ungdommer i Team Young til verdenseliten og tidligere profesjonelle løpere. – Det gjør noe med en tolvåring når han treffer Håvard Holmefjord Lorentzen i garderoben. Det er jo noen verdier som ivaretas.

FANA IL Fana IL sin skøyteskole: 7–10 år. 6 ganger fra 4. januar til 8. februar Sted: Slåtthaug kunstisbane. Påmelding: fana.skoyter@gmail.com (oppgi navn, fødselsdato, adresse og telefonnummer). Pris: Kr. 600 per kurs. Skøytegruppens rekruttgruppe har fortsatt ledige plasser for barn fra 8 til 14 år. Treningstider for de ulike skøytegruppene: Tirsdager:18–19. Torsdager:18–19. Sted: Slåtthaug kunstisbane. Det er mulig å låne lengdeløpsskøyter. Foreldre er også velkommen til å delta på skøyteisen. Slåtthaug isbane Åpent for publikum mandag, onsdag og fredag 9–22, tirsdag og torsdag 9–15.30, lørdag 12–17 og søndag 12–20. Pris: kr. 50/30. Familiebillett kr. 120.

FLERE SKØYTEMULIGHETER Bergenshallen: Åpent mandag, onsdag, torsdag og fredag 10–14, tirsdag 10–13 og søndag 12–15.30. Inngang kr. 50/30,NB! Skøytesesongen 2018 avsluttes i mars på Slåtthaug og Bergenshallen. Iskanten: Åpent mandag–fredag 10–16, lørdag 10–18 og søndag 12–18. Inngang kr. 85/70,I tillegg islegger Bergen kommune Skansedammen, Stemmemyren og Varden tennisbane når forholdene ligger til rette for det.

BARN I BYEN / BERGEN / NR 76 / JANUAR–MARS 2018

5


BACKSTAGE IRENE AHNÉLL KRABATENE

Farge i ansiktet – Når jeg tar på en eller annen fancy parykk og får litt farge i ansiktet så føler jeg meg ikke så grå, sier Irene. Sminke er en naturlig del av en skuespillers liv.

Gir seg aldri For Irene Ahnéll er fantasiens magi det viktigste hun kan gi andre. Tekst og foto: Ingvild Festervoll Melien

– Guri, det gjør seg med litt sparkel! Irene Ahnéll ser seg i det lille speilet mens hun legger på litt sminke. – Bedre blir det ikke uten operasjon, fortsetter hun og ler. Mange bein å stå på Irene sitter midt i teaterstudioet sitt i Ytre-Arna, eller «Suiten» som hun kaller det. Lokalene er store og lyse og fylt til randen med rekvisitter, kostymer, møbler og leker. Ja, alt man trenger for å drive et profesjonelt teaterkompani. Snart blir «Suiten» også hennes nye arena hvor hun skal vise frem egne forestillinger. Høsten har vært fullspekket med forestillinger og oppsetninger. Hun har ikke rukket å rydde opp etter

fjorårets mange forestillinger. Irene er Det var først da hun fikk tildelt Statens skuespiller, dramatiker og snart også kunstnerstipend at hun skjønte at også fersk barnebokforfatter. Dessuten er hun andre verdsatte arbeidet hennes. kunstnerisk leder for Teaterkompaniet Krabatene. Astrid Lindgren – det store forbildet – Vel, akkurat det med barnebokforfatter Irene brenner for fantasien og leken. er kanskje litt useriøst og flåsete å si. Jeg Hennes store idol er Astrid Lindgren. føler ikke at – Jeg elsker den jeg fortjener JEG VIL PIRRE BÅDE BARN OG damen! Faktisk den tittelen skulle jeg ønske ennå. Jeg VOKSNE TIL Å VÆRE KREATIVE, jeg var Astrid, har nettopp TIL Å LEKE sier Irene. skrevet ferdig Hun tar en en bok som heter «Pling vaken», som pause. Tenker litt. For Irene er Astrid kommer til høsten. Lindgrens magiske univers grunnlaget Irene brukte årevis på å tørre å kalle for nesten alt hun gjør. seg både skuespiller og dramatiker. Hun – Jeg oppdrar barna mine etter hennes har nemlig stor respekt for yrkestitlene. visjon. Gir barna all den kjærligheten de

kan få slik at de får et godt utgangspunkt i livet. I jobben min er fantasien et gjennomgående tema. Jeg vil pirre både barn og voksne til å være kreative, til å leke. Den 10. februar vises hennes nye Astrid Lindgren-forestilling på Barnas kulturhus. Den skal også settes opp i hennes eget studio under Barnelørdag i Ytre Arna i mars. – Alle kjenner jo Pippi, men kjenner barna til hun som har laget Pippi? spør Irene retorisk. Hun mener dagens barn må få bli kjent med en av historiens store og viktige stemmer. Stykket er allerede skrevet om flere ganger og mange ideer er forkastet. – Blekket har sprutet og nå er jeg

Norges Fiskerimuseum – for hele familien! » » » » »

LEKENT OG LÆRERIKT PÅ NORGES FISKERIMUSEUM 6

Produser fisk i den virtuelle sjømatbyen ”Fin City” Prøv fiskedammen og lær mer om artene Ta en ”Selfish” og pusle verdenshavene Gå på skattejakt med Silja Sild og vinn premie Møt kjempekrabben ”Oluf”

Museumsbutikk. Parkering. Buss.

museumvest.no Norges Fiskerimuseum


Gode opplevelser på 1-2-3 Slik laster du ned BARN I BYENS hurtigknapp:

På Iphone gjør du følgende: 1. Åpne safari og gå til barnibyen.no. 2. Trykk på firkant-ikonet nederst på skjermen som har en pil som peker oppover 3. Trykk på «Legg til på Hjem-skjerm» På Android telefon gjør du følgende: 1. Åpne Chrome og gå til barnibyen.no 2. Trykk på de tre prikkene øverst til høyre 3. Trykk på «Legg til startsiden»

Foto: Eli Sørensen

Kom og dans med oss!

Vi har plass til flere danseglade barn på danselek (fra 2 og 3 år), preballett (6 år), klassisk ballett, jazzdans og hiphop (fra 7 år) Info/påmelding: bergen-dansesenter.no / post@bergen-dansesenter.no Idol Irene sitt store idol er Astrid Lindgren. Hun vil gjerne gi barn et innblikk i Lindgren sin fantastiske verden.

Teater for store og små akkurat ferdig med manus, forteller Irene. Hun legger seg over bordet og sukker tilgjort for å illustrere at arbeidet med å lage en forestilling er nokså tidkrevende. For lite lek Irene mener samfunnet ikke lenger verdsetter fantasi og lek. – Det er vi voksne som må hjelpe barna å finne frem leken igjen. Jeg kunne snakket i en time om hvordan utdanningssystemet ikke legger opp til den frie leken. Lek, fantasi og undring er noe av det viktigste vi har og gjenspeiles i alt jeg lager. Etter over 20 år på det frie scenekunstfeltet får Irene ofte tilbakemeldinger på at forestillingene hun setter opp treffer både voksne og barn.

DET ER VI VOKSNE SOM MÅ HJELPE BARNA Å FINNE FREM LEKEN IGJEN – Jeg brenner for å gi folk gode opplevelser. Irene har enkelte år over 52 frilansere i ymse funksjoner knyttet til seg. Hun er en viktig aktør i det bergenske kulturlivet og gir seg ikke før hun får til det hun vil. Selv om hun ikke er Astrid Lindgren, minner hun om henne både når det gjelder vilje og fantasi. – Jeg har så mange ideer og så mange forestillinger jeg vil skrive. Så mange magiske verdener som skal bli skapt, sier Irene.

IRENE AHNÉLL Irene står bak Teaterkompaniet Krabatene, som har vært en av byens faste barnekulturaktører siden 1994. Irene Ahnell er både skuespiller, produsent, regissør og snart barnebokforfatter. Hennes bok om Astrid Lindgren blir utgitt høsten 2018 på Samlaget. Denne våren åpner hun sitt eget teaterstudio, «Suiten», i Arna Industrihus.

Bli med miljøninjaen ECO i kampen mot plasten!

KOMMENDE FORESTILLINGER MED KRABATENE: «Rød nese»: Barnas Kulturhus 27.1. kl. 13, kr. 50,- Ådnahall Kulturverksted (Barnelørdag i bydelene) 3.3. kl. 13. Kr. 50,«Cirkus Los Amigos» Sirkusforestilling med Boris Hauck på toppen av Fløyen, 4. februar kl. 12. Kr. 50,«Astrid og eg»: Premiere under Litteraturfest BARN «Alfa&Omega» på Barnas kulturhus. Åpne forestillnger 10.2. og 17.2. kl 13. Festivalbillett kr. 50,-. Vises også i Arna Industrihus, Suiten 17.3. kl. 14. Kr. 50,«Helt på tuppa» Arna Industrihus, Suiten 17.2. kl. 14. Kr. 50,«Mjau» Barnas kulturhus, 28.4. Kl. 13. Kr. 50,«Pøh» «Suiten», Arna Industrihus, kl. 15. Kr. 50,- I anledning at Industrihuset fyller 40 år.

DEN LILLE STORE REISEN Spennende teater for de minste mellom 1-4 år. I samarbeid med Open Window Theatre. Spilles 20. januar–10. februar

Teateropplevelsen starter på dns.no

VILDE VITE & PLASTMYSTERIET Musikalsk familieforestilling. Anbefalt alder: Fra 5 år. Spilles 9. mars–15. mai 7


TA FAMILIEDAGEN PÅ OS

18. mars kl. 17:

7. april kl. 16:

21. april kl. 15:

Kr. 255.- / BT Fordel kr. 210.-

Kr. 245.- / BT Fordel kr. 195.-

Kr. 125.- / BT Fordel kr. 100.-

Trollmannen fra Oz

Øysteins Blyant

AKTUELL EIRIK DEL BARCO SOLEGLAD VILDE VITE

Raud Nase

www.ticketmaster.no Velkommen til Oseana Kafé og Restaurant, tlf. 53 69 51 40

www.oseana.no

Eirik redder verden Velkommen til Osbadet

Eit moderne badeland for heile familien www.osbadet.no

BURSDAG FEIRER DU I VANNKANTEN

Glem alt om drager og skumle dyr. I følge helten Eco, aka Eirik del Barco Soleglad, er det plasten som er det skumleste og farligste uhyret. Tekst: Siri Breistein Foto: Tove K. Breistein

Iført hjelm, romdrakt og med eget romfartøy trer nå Eirik del Barco Soleglad inn i rollen som supermiljøhelten Eco i vårens familiemusikal på DNS. Han skal hjelpe Vilde Vite, og alle oss andre, fra å drukne i plast.

er kommet for å hjelpe. På hans planet var de også veldig dårlig på å resirkulere. Hvem er egentlig denne Eco-figuren som du spiller?

– Han er den kuleste gutten i gaten. Eco kommer fra en tvillingplanet til jorden hvor de har klart å løse miljøproblemet. Det som er fint når du har en utfordringer er at du kan gå til noen som kan mye om – Vi kan nå risikere at våre barn vokser problemet og som forteller at sånn og sånn opp i en verden hvor de ikke kan dra på skal du gjøre det. Heldigvis så kommer fisketur fordi det Eco. Men i det virkelig er nesten ikke fisk JEG VAR HELT ELENDIG liv har vi ingen Eco. Vi å få, og i den grad har vært dum, havet er det er fisk å få, så TIL Å RESIRKULERE, MEN full av plast: Hva gjør vi nå? Heldigvis er en kan de i hvert fall SÅ FIKK JEG NØKKELEN ung mann i USA nå i ikke spise den. Vi hadde ikke trodd TIL BOSSUGET gang med å lage en at det skulle bli et maskin som samler inn problem, for havet er jo så enormt stort, plast, akkurat som Vilde Vites mamma. men vi har puttet så mye skit i havet at på et eller annet tidspunkt kommer det tilbake og Det er jo en vitenforestilling, skal du hjemsøker oss – og det er det som skjer nå. eksperimentere og lære deg noen triks? I omtalen av forestillingen «Vilde Vite og plastmysteriet», står det at verdens største utfordring skal løses, hva er det?

FESTEN INNEHOLDER:

Forestillingen baserer seg på en sommerforestilling som er blitt vist på VilVite, hva er annerledes?

- Bading - Hot-dog - Brus - Is - Overraskelse til bursdagsbarnet

– Det er blitt gjort store endringer og det er mer eller mindre en helt ny historie basert på Vilvite-forestillingen. Forestillingen handler om Vilde Vite som har en mamma som er mye bortreist, for hun skal finne opp en maskin som skal samle opp plast i havet. Vilde Vites far er ikke like flink med å resirkulere, og synes kanskje at moren er litt vel opptatt av miljøet. Vilde Vite er mye i trehytten sin, og en dag får hun besøk av Eco som

For bestilling se vannkanten.no

For mer informasjon om Vannkanten se www.vannkanten.no

8

– Jeg håper jo det! Det fine med Eco er at han kommer fra en annen planet, så han kommer i en farkost som kan reise både til lands, til vanns og i luften. Han tar Vilde Vite med seg under vann for å gå på oppdagelser. Eco han er jo en romfarer, så den romdrakten fungerer sikkert også like godt under vann ... Koblingen mellom teater og forskning er litt uvant? – Ja, det er ofte to helt forskjellige ting, men det at man kan bruke teateret som arena til å si noe om dette her, er


«Vilde Vite og plastmysteriet» – en familiemusikal Urpremiere 9. mars, DNS, Store Scene. Spilles frem til 15. mai. Av: Roe Lauvås Regissør: Lisa Kent I rollen som Eco: Eirik del Barco Soleglad I rollen som Vilde Vite: Stine Robin Berg Hansen Fra 5 år Billettpriser fra kr. 175,-/225,-

Gøy med bursdag på VilVite Du kan velge:

Vil du vite mer? I spilleperioden for «Vilde Vite og plastmysteriet» vil VilVite gi skoleklasser et læringstilbud som tar opp plastproblematikk. I sommer kan barn og unge bli miljøninjaer på VilVite. Miljøtema tas også opp i VilVites utstilling – blant annet i installasjonen «BossBanken», et samarbeid med BIR, hvor barn og voksne lærer om materialgjenvinning.

Space-bursdag

Opplev astronautverten eksperimentere med vakuum og lage iskrem med flytende nitrogen. Dere får også tid i utstillingene. Menyen er fra Søtt + Salt.

I januar får VilVite også besøk av Blue-Boss-Bob – en tre meter lang blåstål av havplast samlet på strendene på Bømlo. Blåstålen vil treffe barn og voksne for å fortelle dem at boss ikke må havne i havet. VilVite er åpent tirsdag–fredag: 9–15. Lørdag og søndag: 10–17.

Eirik del Barco Soleglad har fått nøkkelen til bossuget, noe som har gjort skuespilleren mer miljøbevisst. Snart får han også ny forkledning som miljøsuperhelten Eco.

veldig bra. Forestillingen skal ikke bli en moraliserende pekefinger, men en spennende historie og et bra teaterstykke med et miljøproblem som utgangspunkt. Plast er et større problem enn alle drager og skumle dyr som dukker opp i mange barnefortellinger. Her har du noe som ser uskyldig ut, men som er kjempeskummelt i virkeligheten – nemlig mikroplast og plast.

Da er det lett å være miljøvennlig. Etter at vi fikk bossug ser jeg også nå hvor mye av søppelet som faktisk er plast. Det lille som er av potetskrell og matrester kontra det berget av poser, plastesker, plastemballasje – det er enorme mengder av plast.

Men skal barn egentlig måtte bekymre seg for å skulle redde en hel verden?

– Jeg mener at alle må være det oppdragende rommet for dette her. Teateret kan fortelle en morsom, interessant og spennende historie, og samtidig si noe om et aktuelt problem. For teaterets oppgave er å speile sin samtid og fortelle historier om mennesker og den verden vi lever i. Nå er plast en stor utfordring. Jeg skulle gjerne ha sett at det også kom et voksenstykke om dette – for så viktig er det!

Men skal teateret være et oppdragende rom for miljø og resirkulering?

– Ja! Foreldre har selvfølgelig et ansvar for å lære opp barna sine, men jeg mener at det ligger et enormt ansvar hos det offentlige, staten og politikerne med å lære opp barn fra de er ganske små – og ikke minst legge til rette for at det kan gjøres noe med miljøutfordringene våre. Det er et VI HAR VÆRT DUM, paradoks at flere Og her serveres afrikanske land har HAVET ER FULL AV PLAST. publikum samtidig forbudt plastposer. HVA GJØR VI NÅ? et helt nyskrevet De ligger foran oss! I barneteaterstykke? Norge, som påstår å være en miljønasjon, går alle som handler hjem med fire–fem – Ja, vi forteller en ny historie som ikke plastposer. Vi har fått en fantastisk ting har vært fortalt før, og vi forteller en her i byen, nemlig bossug hvor plast historie om noe som faktisk er veldig og papp blir resirkulert på en mye mer viktig. All ære til Hakkebakkeskogen, men effektiv måte enn før. Mennesker er det er ikke et miljøproblem at dyrene i grunnleggende møkk late og selv om skogen spiser hverandre – men plast er vi har kortere arbeidsdager og mer et konkret problem. Det blir også sang, lønn enn noensinne, har vi aldri hatt musikk, dans, humor og spenning, så det travlere. Derfor er det en av statens forestillingen inneholder alle ingredienser viktigste oppgaver å gjøre det enkelt for som et godt barneteater på DNS skal ha. hver og en av oss å være miljøvennlig. Har du noen tips til barn som har lyst til å bli som Eco? Mange barn viser seg å være opptatt av miljøet sitt. Kanskje får vi en omvendt – Du må begynne med å skaffe deg en litt oppdragelse? kul hjelm! Eco er kunnskapsrik og kan – Ja, og halleluja for det. Det er bare veldig mye om plast og miljøproblemer, så synd at det ikke er barna som tar for han har lest masse. Så om man vil beslutningene, det er de voksne. Og de har bli som Eco, må du kunne noe og bli ting som profitt og penger å ta hensyn til. flinkere enn mamma og pappa. Når de sier at sånn og sånn er det, så kan du si; Kanskje rollen som Eco har fått deg til å Nei, der tar du feil, for dette har jeg lest! Dette er Ecos største superkraft: Han vet bli en miljøninja på privaten også? hva problemet er. Det er jo første steg – Jeg var helt elendig til å resirkulere, når man skal løse et mysterium eller men så fikk jeg nøkkelen til bossuget. Jeg problem: Du må skjønne hva det går i. går ned trappen og over gaten og der er Deretter er det bare å sette i gang og gå bossuget. Det koster ingenting, og poser til butikkene og si: Hvorfor er det plast til å resirkulere i får du gratis i butikken. på denne her?

Slim-bursdag

Inviter til bursdagsselskap og lag spiselig slim… Dere får også tid i utstillingene. Menyen er fra Søtt+Salt.

VilVite-bursdag

Inviter til bursdagsselskap med god tid til lek, gøy og utforsking i utstillingene. Hvis det passer med tidspunktet, kan selskapet også få med vitenshow. Menyen er fra Søtt+Salt.

Les mer om bursdagene og bestill på vilvite.no

Bursdagsmeny

Hot dog eller taco fra Søtt+Salt.

9


SKREKK OG GRU KLATREPARKEN PÅ FLØYEN

Mot svimlende høyder på Fløyen – Synes du det er skummelt? – Ja! – Det er kanskje sånn 20 meter ned. Eller 12. Tekst og foto: Mette Paust-Andersen

Det er den aller første dagen i det nye året, og veien opp mot Fløyfjellet er tom for folk. På dager som denne er det akkurat som om byen sover under et tjukt teppe av skyer. Utsikten fra Fløyplatået er ikke så mye mer enn en hvit grøt, og selv de mest pliktoppfyllende turistene søker tilflukt innendørs.

sammen med lillebroren Sebastian og kompisen Julian, har Simon full kontroll i klatreparken. De er ikke sene med å invitere meg med i leken. Utfordringen i parken Klatrelek er klar: Å komme seg fra den ene enden av parken til den andre, uten å berøre bakken. På skiltet i startområdet står det at den egner seg for barn fra syv år og oppover, og jeg er spent på om aldersspennet i gjengen vår vil vise seg underveis.

– Kom igjen, då! Den svingete veien mot toppen av Fløyen har gått fra våt, sort asfalt til slapsete snø. Føttene glir bakover for hvert skritt videre mot en tilsynelatende øde Kreative klatreløsninger Fløyslette. Men så, plutselig, i den siste Sebastian på syv er den første som møter utfordringer. Etter noen iherdige forsøk svingen hører jeg stemmer! på å nå et tau mellom to trær som akkurat – Kom igjen, då! Litt etter litt åpenbarer det seg glipper for fingertuppene, og noen harde dumper, en zip-line og et høyt trehus, landinger i bakken, innser han at det og deretter en gjeng gjelder å tenke litt med ivrige gutter på MAMMA TOK MEG annerledes. Han legger tur. magen over tauverket – Mamma tok MED HER FORDI HUN som er beregnet til meg med her fordi hun og trekker SYNTES AT JEG SKULLE føttene, syntes at jeg skulle gå seg bortover. på tur, snufser niårige GÅ PÅ TUR Storebror Simon Simon under luen. kommenterer at han – Men det er litt uvant, for jeg skadet kan gå gjennom banen uten å konsentrere foten da vi gikk nyttårsbukk i går, legger seg, noe som viser seg å være en sannhet han til. med modifikasjoner. Den optimistiske En helaften med pinjata, seier i konklusjonen hans er allikevel klar: Kahoot og en skadet nyttårsbukk-fot, – Det skal være vanskelig, for det har ikke satt nevneverdige spor, for skal være noe å øve seg på.

FA M I L I E Q U I Z • • • •

Hvem bodde i husene på Bryggen? Hva handlet de med? Hva ble tauene som gikk gjennom etasjene brukt til? Hvem hadde hus inni huset?

Åpent hver dag kl. 11–15 Voksen: 120,- Barn: Gratis

museumvest.no

10

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene


F Y L L I N G S D A L E N T E AT E R P R E S E N T E R E R :

EN HELT NY MUSIKAL

FOR HELE FAMILIEN!

SPILLES VÅREN

2018

For billetter/mer info: www.fyllingsdalenteater.no Billettportalen: 219 59 200 Kurs mot favoritten I klatreparken er det flere utfordringer. Når man har hoppet fra dumpe til dumpe, balansert over tau og forsert et og annet juv mellom de dystre grantrærne, ankommer vi et plankeplatå. Her venter zip-linen. I dag er den litt bedrøvelig. – Før syntes jeg at taubanen var det kjekkeste, men i dag går den så sakte, og så stopper den opp mye fortere enn den gjorde før. Jeg tror regnet har vasket vekk farten, sier Simon trist. Men skuffelsen over manglende fart og rekkevidde, viker snart for nye gleder: – Nå er det trehuset som er det gøyeste, konstaterer han ivrig. Og med det setter vi kursen mot et fire etasjers tårn av et trehus som strekker seg hele 10,5 meter over bakken.

– Ja! – Det er kanskje sånn 20 meter ned. Eller 12. Skoen min sitter fast i et av hullene, og det raser noen paniske tanker om vekt og stålkonstruksjonens robusthet gjennom hodet. Heldigvis klarer jeg å rikke meg løs, mens Simon forteller om en gang han satte fast støvelen sin på akkurat samme sted. Jeg fortrenger den overveldende utsikten rett ned mot bakken og karrer meg opp til det øverste platået. Som guider er Simon og Julian upåklagelige. De legger ut om de beste klatremetodene, hører stadig etter om det går bra med meg og peker på finurligheter underveis, som telefonen i toppetasjen. – I denne kan du snakke med de som er lenger nede i huset, forklarer Julian begeistret.

Til topps For min del dukker første utfordring opp mellom trehusets 2. og 3. etasje. Her må ... og ned igjen jeg krøke meg sammen til barnestørrelse I toppen føler vi oss som konger på haugen for å komme meg inn mellom noen og Tobiaser i tårnet, men vårt endelige stokker, og til sjakten som leder videre mål er den svingete stålrutsjebanen som oppover. Med et ønske om å nå toppen går fra tredje etasje og ned til bakken. Foran rutsjebanen går allting an, og vi er snart videre. JEG TROR REGNET HAR er køen klar og sikkerhetsrutinene Snart dukker det inne. Guttene venter på imidlertid opp enda en VASKET VEKK FARTEN klarsignal fra bakken prøvelse; Passasjen gjennom et hullete stålrør utenpå fasaden, før de setter utfor svingene i det kjølige høyt, høyt over bakken. Som tre bukkene rutsjebanerøret. Her svikter ikke farten, bruse leder Simon an, etterfulgt av Julian, særlig ikke for den voksne. og til slutt meg som dilter etter – litt mindre tøff enn den største bukken i Jeg skubber hardt fra, og fyker sekunder etter som en kanon ut av røret – til jubelen eventyret. Simon roper ned til meg: fra nye lekekamerater. – Synes du det er skummelt?

VELKOMMEN TIL BERGENS KULESTE TRAMPOLINEPARK PÅ KOKSTAD!

Hos oss kan du øve på hopp og triks på trampoline og long lanes, kaste deg ut i skumgroper, spille kanonball på trampolinebane og kjempe som en gladiator. Du kan utfordre deg i våre klatreelementer eller konkurrere mot andre i survivor. Her utfordres alle, uansett alder og nivå Skal du feire bursdag, bare finne på noe gøy med venner eller få deg en annerledes treningsøkt; da er Rush stedet for deg!

Klatreparken Klatrelek ved Fløysletten, i skogholtet oppfor Fløyplatået, er gratis og åpen hver eneste dag året rundt. Parken er egnet for barn fra 7 år.

11


BLI EN ARKITEKTUROPPDAGER DIRECTION KODE 2

VIKINGHALLEN ÅPEN IDRETTSHALL GRATIS

Små vikinger, stor hall Bli en arkitekturoppdager. 7. oppdrag: Kunstinstallasjonen «Direction». Foto: Dag Fosse.

En reise inn i et ukjent rom Denne gangen skal vi ikke studere et byggverk fra utsiden slik vi har gjort tidligere. I stedet skal vi flytte oss inn og utforske arkitekturen innendørs ved å kjenne etter: Hva føler du når du står i dette rommet? Tekst: Annette Marandon, kunstpilotene

Forestill deg at du er innhyllet i en hulelignende form i et stort rom. Et rom som sløres til av tåkedotter som kommer og går. Tåkedotter som myker opp ting og gjør at verden ser og føles annerledes ut. Kan du kjenne at temperaturen faller når tåken kommer sigende? Tåken kan få rommet til å føles mindre ut og gir arkitekturen helt nye former. I KODE 2 har den japanske kunstneren Chiharu Shiota laget et helt spesielt byggverk. Typiske bygningsmaterialer som tre, betong og stål er byttet ut med tråd – hundrevis av kilometer med rød garntråd. Som en edderkopp har hun vevd et kjempenett og skapt nye rom i rommet. Den første opplevelsen i møtet med installasjonen til Shiota, er kanskje følelsen av omsluttende mykhet. Av tåkedotter og røde skyer som hvelver seg mykt ned fra taket. Men studerer du det røde byggverket nærmere, oppdager du alle trådene som løper på kryss og tvers i rommet. Festepunkter, knuter og forbindelser. Noen steder ligner trådverket på tette tak- og veggkonstruksjoner, andre steder er det åpne hulrom lik edderkoppens glitrende og litt ujevne spindelvev. Klebrige silketråder, fangstnett og festetråder – kan du kjenne det på kroppen? Blikket vandrer opp og ned, frem og tilbake og mot midten av rommet hvor noen gamle robåter i full størrelse synes å stå i opplag. Tett i tett møtes de, baug mot baug. De ligner kronbladene på en avblomstret blomst. Båtene er oppstilt på noen bukker som gjør at de vippes oppover, som om de dras mot hvelvingen under taket, eller omvendt, at de senkes langsomt ned. Noen av

trådene går nemlig helt ned til båtene, som om de er forbundet med hverandre. Tankene går mot sjøgress som fester seg på skipsvrak, koraller og steiner på havets dyp, bølgende sjøgress og virvlende undersjøiske stormer. Tittelen på installasjonen er «Direction» (‘retning’). Shiota forteller at hun er opptatt av menneskets reise mot det ukjente. Tenk på alle tingene vi mennesker gjør og som vi ikke helt vet hvordan vil ende. Kanskje livet er som en reise? Vi drar av sted uten helt å vite hvor. Shiota har laget et tankevekkende og følelsesmettet rom. Med enkle virkemidler – rød tråd og robåter – skaper hun et helt vanlig rom om til et litt ubestemt sted. Er det et godt sted å være? Føler du ro eller uro? Utfordringen til deg som arkitekturoppdager denne gangen er å utforske hva du føler – å kjenne etter. For slik er det jo. Arkitektur handler også om minner og følelser. «DIRECTION» Stedsspesifikk installasjon, KODE 2 Rasmus Meyers Allé 3 Kunstner: Chiharu Shiota Utstillingen står frem til 1. mars 2018. Bli med på en familieomvisning i Chiharu Shiota sin utstilling «Virvar av Tråder» lørdag 24. mars kl. 12 og 13. En opplevelsesreise inn i den spektakulære installasjonen. Passer for barn mellom 6–10 år. KODE 2. Gratis for barn i følge med betalende voksen, kr. 120,Verksteder på KunstLab (KODE 4) hver helg kl. 11–16.30. Nytt tema hver måned. Bli en arkitekturoppdager er korte artikler som tar for seg arkitektur og byrom. Tekstene henvender seg direkte til barna og kan leses av dem alene eller sammen med voksne.

12 BARN I BYEN / BERGEN / NR 76 / JANUAR–MARS 2018

– Vi vil gi barn og unge en mulighet til å være i aktivitet, sier daglig leder Roger Gjelsvik. Hver helg åpner han Vikinghallens dører opp for barn i alle alder – helt uten inngangspenger. Tekst: Frida Fliflet Foto: Tove K. Breistein

– Eg må...bare...drikke...litt, peser en liten jente med krøller. Hun finner vannflasken sin, og styrter videre i fullt firsprang mot trampolinen. En gutt jager en irrgrønn håndball med innebandykølle litt lengre borte. Det er åpen hall i Vikinghallen i Bergen sentrum, og da skal det ikke stå på aktivitetsnivået. Her er det slengtau, tjukkas, turnmatter, minitrampoline, klatrevegg og baller av alle slag. Fra bleier til besteforeldre Åpen hall er hver lørdag og søndag hele året mellom klokken 12 og 16. Du trenger ikke være medlem i TIF Viking for å komme. Turnansvarlig i Viking, Victoria Nielsen, forteller at åpen hall er et flittig brukt tilbud. Hallen står åpen, utstyret er på plass, og man kan gjøre stort sett det man vil. Mange er faste gjengangere, fra de minste barna til guttegjenger som trener basketball. – Det skal være lavterskel. Tilbudet er gratis og alle er velkomne, sier Victoria. – Aldersspennet er fra bleier til besteforeldre. Når det regner, kommer alle tumlende inn her, ler hun. Denne dagen er det imidlertid snø ute, noe som jo er sjelden vare i Bergen – så det er for en gangs skyld ikke full hall. Fremtidige turnere Blant dagens deltagere er det ingen tvil om at minitrampolinen og slengtauene er favorittene. Det er høyt under taket i hallen, med store vinduer som slipper inn det kalde vinterlyset.

ALLE TRENGER Å VÆRE I AKTIVITET, OG VI ØNSKER Å GI BARN OG UNGE EN MULIGHET FOR DET To jenter konkurrerer om å falle mest mulig dramatisk ned på en turnmatte. Den ene i stillongs, den andre i ballettdrakt. – Se på meg da, sier den ene. – Men se på meg, da! insisterer den andre. – Jeg har funnet en del turnere her, ja, sier Victoria lurt. – Det er jo en fin rekrutteringsarena for oss også. Grethe Halvorsen er en av dem som har tatt turen med mann og barn. Hun forteller at familien bor i sentrum og har brukt tilbudet mange ganger. – Her kan barna boltre seg og gjøre litt av alt, sier hun. Får mye igjen Daglig leder i TIF Viking, Roger Gjelsvik, mener at det er viktig at barn og ungdom har noe å gjøre på. Der spiller idrettshaller en viktig rolle. – Alle trenger å være i aktivitet, og vi ønsker å gi barn og unge en mulighet for det. Den glede det gir å se hallen koke med aktive barn er ubetalelig, sier Gjelsvik. Ifølge turnansvarlige, Victoria, er åpen hall praktisk på flere måter: mange voksne har treningsmedlemskap i TIF Viking og får trent samtidig som barna leker. En god ordning for begge parter, med andre ord. – Det er for idretten vi jobber, avslutter Victoria. – Da må vi jo gi litt tilbake óg. ÅPEN HALL I VIKINGHALLEN: Åpent lørdag og søndag kl. 12–16 hele året, med unntak ved spesielle arrangementer. Gratis! For alle aldre. Øvre Dreggsallmenningen 7. www.tifviking.no Andre Åpne haller: I Bergen er det 17 idrettshaller med tilbud åpen hall, søndager 10–13: Ny-Krohnborg, Åstveithallen, Stemmemyren Idrettshall, Slåtthaughallen (ikke 11. mars), Sandslihallen, Kaland Idrettshall, Bjarghallen, Laksevåghallen, Landåshallen, Frøyahallen, Olsvikhallen (ikke 25. februar), Fyllingsdalen Idrettshall, Flaktveithallen, Fysak Allaktivitetshus søndag 12–15, Lone volleyballhall (ikke 4. og 11. mars og 1. april), Vitalitetssenteret: lørdag 12–15 og søndag 10–13 (ikke 18. februar). Åpen hall arrangeres frem til og med 29. april og er gratis. Ulike aktivitetsutstyr som løpehjul, baller, trehjulssykler, hoppematte m.m. Turnglede. Sabdina og Pia (begge 11 år) liker å turne på mattene under åpen hall. Pia går på turn i Vikinghallen, mens Sabdina går på håndball.


BARN I BYEN / BERGEN / NR 76 / JANUAR–MARS 2018 13


Mye moro og læring på VilVite Velkommen til å utforske vår store utstilling! Nå kan du også oppleve:

BOKTIPS VERDENS KULESTE GJENG – TULLBALL MAJA LUNDE OG TEGNEHANNE

Kos, kaos og kule kids Verdens kuleste gjeng kaller de seg, og er like kule som brunost. Tekst: Randi Berge Wandrup

Magisk måned

Hver helg i februar blir det vitenshow og eksperimenter som spiller på sansene dine. Dette som innledning til Magisk vitenshowfestival i vinterferien. Opplev en rekke tryllekunstnere og bli med på trylleskole i uke 9.

Hanne Sigbjørnsen og Maja Lunde sammen med «Verdens kuleste gjeng». Foto: Sturlason/Kagge

Påskeegg og detektivskole

Maja Lunde har i løpet av de to siste årene etablert seg som en av Norges mest populære romanforfattere. Hun slo igjennom med «Bienes historie» i 2015 og fulgte opp med «Blå» i fjor. Før hun traff planken med «Bienes historie», jobbet Maja Lunde som manusforfatter for «Barnas Supershow» på NRK Super. Hun skrev også en bok med utgangspunkt i supershowet, en barnebok og en ungdomsroman, før hun i 2015 kom med den første boka i serien «Verdens kuleste gjeng». Det må ha gitt mersmak, for på kort tid har hun utgitt fem bøker i serien, pluss en bok med «tegnetriks».

Påsken starter tidlig på VilVite i år: fra 10. mars kan du dekorere påskeegg og oppleve eggsperimenter. I påskeferien blir det detektivskole, vitenshow og mer eggsperimenter.

Vær kreativ i Skaperhagen

Prøv oppdragene i Skaperhagen! Materialer og verktøy er tilgjengelig, og du bruker kreativitet og skaperkraft for å lage din løsning – alene eller sammen med andre.

Årskort

Åpningstider

Tirsdag – fredag 09-15 Lørdag – søndag 10-17 Mandag stengt Vi utvider åpningstidene i feriene, se vilvite.no

14

Med årskort kan du besøke VilVite så ofte du vil. Alle aktiviteter er inkludert.

Kule som brunost I bøkene møter vi en liten gjeng på fire skolebarn. Hun som forteller, er så flau over det teite navnet sitt at hun knapt vil fortelle det. Men hun heter altså Bjørg. Den som tar initiativet til at de skal kalle seg «verdens kuleste gjeng», er Helena. I tillegg er Alfred og Ivan med i gjengen. «Vi er ofte i Helenas garasje etter skoletid. Alfred, Ivan, Helena og jeg: Verdens kuleste gjeng! Det er Helena som kaller oss det. Hun vil så gjerne at vi skal være kulest i verden. Det er på en måte livsmålet hennes. Hun har ikke akkurat nådd det målet ennå. Vi er nemlig omtrent like kule som brunost». Den som derimot er den «aller kuleste i klassen», er Cornelia. «Hun vinner nemlig alltid. Hun er best i alt. Best på skolen: Flinkest i sport. Den aller, aller peneste. Det er fryktelig irriterende.» Barnedagbøker I den nyeste boken i serien, «Tullball», står et skoleball i sentrum for begivenhetene. Dessuten dukker to nye elever opp i klassen, tvillingene Trym og Trine, som viser seg å være ganske «gærne» typer. «Og modige. Og sinnssyke. Og kule.» De har også noen fargerike og annerledes foreldre. Dagboka er en effektiv litterær form med rike tradisjoner, som en variant av memoarlitteraturen. I vår tid er sjangeren gjenopplivet i diverse barne- og ungdomsbokserier, som Jeff Kinneys «En pingles dagbok» og Rachel Renée Russells «Dustedagboka». Humor og selvironi er disse serienes styrke. «Verdens kuleste gjeng» slutter seg til sjangeren. Muntlig og ledig Min åtteåring har lest den første boken og er storfornøyd. Hun synes den er morsom, og at figurene er spennende fordi de har hver sin stil. Hun gleder seg til å fortsette på serien. De naivistiske, enkle strektegningene til Hanne Sigbjørnsen kler dette opplegget som hånd i hanske. Historiene drives fram av et muntlig, medrivende språk, ispedd treffende dialoger. Hver av bøkene har en hovedhandling, samtidig som de godt utformede personene stadig utvikler seg. I «Tullball» forløses for eksempel følelser som har ligget i kim i de tidligere fortellingene. Jeg sier ikke mer. Les selv! «Verdens kuleste gjeng – Tullball» (2017) Maja Lunde og Tegnehanne (illustrasjoner) Kagge Forlag Kr. 249,Gratis til utlån på biblioteket


FORFATTERMØTE OLAUG NILSSEN TUNG TIDS TALE

– Ikkje vik unna – Ta imot hjelp, er rådet frå Olaug Nilssen til foreldre med barn med særlege behov. Sjølv set ho pris på vener som tek henne med til IKEA for å ete frukost og gjere ærend. Tekst: Hege Rognøy Fossåskaret Foto: Tove K. Breistein

Forfatter Olaug Nilssen har skrevet «Tung tids tale» (2017). Boken beskriver en sterk historie om å være foreldre til et autistisk barn. Boken vant Brageprisen 2017 og er nominert til Ungdommens kritikerpris. Utgitt hos Samlaget.

«Bestemor jobbar i Turkmenistan», sa Daniel då han var to år. Han undra seg over kva mus heitte på engelsk, og kunne hjelpe til å lage omelett. Frå ord til hyl. Då han var tre, tok språket til å gå i oppløysing. Setningar og ord forsvann, i staden kom sinne, hyl og veiving. Gradvis lukka den kvikke guten seg inne i seg sjølv og vart stadig meir funksjonshemma. Daniel har regressiv autisme. Ein type autisme der utviklinga går attende og ferdigheiter forsvinn.

at me må diskutere kva diagnoseringa gjer med det menneskelege. Viss me ikkje aksepterer variasjon, viss diagnose blir avvik og avvik blir feil, så er det fort gjort å hamne i ei grøft som me ikkje vil vere i.

På leit etter årsaker. Mora til Daniel leiter etter autistiske trekk i sin eigen personlegdom, sine reaksjonar og handlingar. Er det vanleg at foreldre til barn med ein diagnose ser etter same tilstand i seg sjølv? – Det er veldig nærliggande for foreldre å spekulere i alle slags årsaker – også i seg sjølv. Autisme har eit Ei sterk stemme. I «Tung tids tale» har forfattar Olaug vidt spekter som spenner frå den tunge autismen til Nilssen skrive om korleis det er å ha ein son med lettare trekk som dei aller fleste kan kjenne seg att i. autisme. Ho skriv om sorg og Det å føle seg sosialt utilpass for sinne, men også om forsoning og SYSTEMET HAR EIN eksempel, det har vel alle kjent kjærleik. Boka fortel den sterke på. Det å leite etter autismen i historia om ei mor som prøver å NØYTRALITET SOM BLIR SÅ seg sjølv kan vere ein inngang forstå kva som skjer med guten KALD, SÅ DREPANDE til å prøve å forstå barnet sitt betre, og det er ein god ting. Men sin, og som kjempar for å få dei hjelpetiltaka og den avlastinga som familien treng. for meg resulterte denne spekuleringa i ei erkjenning Kvifor er det så vanskeleg å få hjelp frå dei instansane av at det å skaffe meg min eigen diagnose, ville vere som er satt til å hjelp? ei ansvarsfråskriving. – Det er viktig for meg å understreke at det stort sett ikkje er folka som arbeider i forvaltninga og i NAV, Unngår flosklar. Det kan vere vanskeleg å vite korleis som er problemet. Dei gjer så godt dei kan. Men dei ein skal oppføre seg i møte med familiar som er i same jobbar i eit system som har altfor lite rom for individuell situasjon som deg, me vert redde for å seie noko feil. tilpassing. Systemet har ein nøytralitet som blir så kald, Korleis kan me som barnehageforeldre, kollegaer og vener så drepande. Og språket dei bruker, er så tyngande. unngå å legge stein til byrda? – Det viktigaste er å ikkje vike unna. Ver der og vis Heldigvis er det grunn til å håpe at det er politisk vilje til endring på dette området. Bent Høie sa då han tok til at du toler å høyre det dei har å fortelje. Sjølv har eg lært som helse- og omsorgsminister, at prosjekt hans var meg å vere veldig forsiktig med enkle oppmuntringar «pasientens helsetjeneste», som kort sagt går ut på å som kjærleiken overvinner alt og du klarer meir enn du gjere hjelpeapparatet meir fleksibelt. Det ville vere til trur. Slik flosklar kan fort skape skyld og skam heller enn å vere oppmuntrande. Når det er sagt, er det også stor lette for mange. slik at den som opplever ei krise, toler lite. Fortvilinga Avviksortering. I boka får foreldra høyre at dei lettare er så stor, ho legg eit lokk over alt og kan gjere det kan få hjelp dersom dei går med på å bruke diagnosen vanskelig å oppfatte kva folk faktisk seier. psykisk utviklingshemma på Daniel. Det vegrar dei seg mot. Er me i vårt samfunn for opptekne av å setje folk i bås? Ta imot hjelp! Kva råd vil du gi til andre familiar som har – Eg er ikkje ute etter å avfeie all bruk av diagnosar. eit barn med særlege behov? Ein diagnose kan gjere det lettare å få naudsynte – Det beste rådet eg kan gi, er at dei ikkje må nøle hjelpetiltak og slik vere eit nyttig verktøy. Dessutan med å ta imot hjelp. Og vener og familie må ikkje vere gjer diagnosane at me forstår betre. Men eg meiner redde for å tilby seg å hjelpe. Mange familiar i krise

tenkjer at dei skal klare alt sjølv, men det er det ingen som maktar. Å få eit barn med store utfordringar er ikkje ei kortvarig krise, det er for resten av livet. Difor er det så viktig å takke ja til alt som kan lette situasjonen. La naboar ta eventuelle søsken med på leikeplassen. Slepp inn familie som tilbyr seg å vaske heile huset. Sjølv set eg stor pris på vener som tek meg med til IKEA for å ete frukost og gjere ærend. Så enkelt og så viktig. Om du vil vite mer om diagnosen autisme, har mistanke om autisme og ønsker noen å snakke med, se www.autismeforeningen.no

Bli med på en reise inn i litteraturen Ballongferder, oppdagelsesturer og en stinkende reise er tema under årets Litteraturfest BARN «Alfa & Omega» er reiser. Litteraturfest BARN: «Alfa & Omega» arrangeres i år for sjette gang. Du får blant annet møte Anna Fiske som inviterer deg inn sitt Hallo-eventyr og Pia Strømstad som forteller om doens forunderlige verden. Lag din egen luftballong med Kunstpilotene og opplev Krabatenes nye forestilling «Astrid og eg». Festivalkunstner er Tonje Bøe Birkeland som viser fotografier av fiktive oppdagelsesreisende kvinner. For fullstendig festivalprogram, se barnibyen.no. Festivalaren arrangeres av Barnas kulturhus, i samarbeid med Litteraturhuset i Bergen og Bergen Offentlig bibliotek. Festivalperiode: 10.–17. februar. BARN I BYEN / BERGEN / NR 76 / JANUAR–MARS 2018 15


ROM FOR KUNSTBLIKK

LØRDAG 20. JANUAR

LØRDAG 10. FEBRUAR

LØRDAG 3. MARS

LØRDAG 17. MARS Foto: Ingerid Jordal

X X X

Foto: Jacob Forsell

Foto: Øystein Grutle Haara

13-13.45 FORESTILLING

Lille Larven Aldrimett: Den kjente og kjære fortellingen fortalt med poesi, humor og varme. Alveslottet Dukketeater. Fra 1 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Teatergarderoben: Dramatisk lek. Linda Rios. Påmelding kl 14. Dropp-inn fra kl 15. Fra 3 år. Dukkemaking: Lag dukker av enkle ting som du også kan finne hjemme: eggekartonger, stoff- og garnrester, trepinner, knapper o.l. Per Arne Løset. Fra 3 år. Rock’n’roll-uro: Vi broderer, farger og pynter gamle CD- og LP-plater, og forvandler dem til flotte drømmefangere. Hilde Marie Blindheim. Fra 3 år.

LØRDAG 27. JANUAR

LitteraturfestBARN: Alfa & Omega 13-13.45 FORESTILLING

Astrid & eg: Bli kjent med forfatteren bak Pippi, Emil, Marikken og Karlson på taket. Astrid Lindgren var et eventyr i seg selv. Krabatene. Fra 3 år.

13.45-16 UTSTILLING OG VERKSTEDER Utstilling med festivalkunstner Tonje Bøe Birkelands fotografier av fiktive oppdagelsesreisende kvinner.

13-13.45 FORESTILLING

Miss Tati og venner: Barna blir med på en musikalsk reise fra hip-hop til R&B og house. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

DIY med Murakami 0.3: Bamser som ikke lengre er i bruk kan få et nytt liv inspirert av den japanske kunstneren Takashi Murakami. Kunstpilotene. Fra 3 år. DIY med Murakami 0.4: Med plastelina og klinkekuler skaper vi et sopp-aktig Murakami-miljø. Kunstpilotene. Fra 3 år. KLAKX: Arkitekturlek. Uten formidler. Design Stephan Gustin. Fra 3 år.

Utfyllende program kunngjøres senere på våre nettsider og i egen folder.

LØRDAG 17. FEBRUAR

13-13.45 FORESTILLING

Morgonfrosken: Konsert om de store spørsmålene – universet, ensomhet og kjærlighet. Annlaug Børsheim, Ingemund Askeland og Mari Skeie Ljones. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

DIY med Murakami 0.3: Bamser som ikke lengre er i bruk kan få et nytt liv inspirert av den japanske kunstneren Takashi Murakami. Kunstpilotene. Fra 3 år. DIY med Murakami 0.4: Med plastelina og klinkekuler skaper vi et sopp-aktig Murakami-miljø. Kunstpilotene. Fra 3 år. Månen: Halvmåner som barna kan bygge, vippe og leke med. Designer: Bang Jeon Lee. Uten formidler. Fra 1 år.

Familieprogram våren 2018

13-13.45 FORESTILLING

Rød nese: En ordløs og musikalsk forestilling for de minste. Krabatene – Irene Ahnéll. Fra 1 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Teatergarderoben: Dramatisk lek. Linda Rios. Påmelding kl 14. Dropp-inn fra kl 15. Fra 3 år. Dukkemaking: Lag dukker av enkle ting som du også kan finne hjemme: eggekartonger, stoff- og garnrester, trepinner, knapper. Per Arne Løset. Fra 3 år. Sommerfugler: Med tekstil, silkepapir, farget papir, lim og ståltråd lager vi sommerfugler. Kwestan Jamal Bawan. Fra 3 år.

LØRDAG 3. FEBRUAR

13-13.45 FORESTILLING

Sjørøverkonsert med Piraya & Pirata: En fartsfylt, humoristisk og musikalsk reise i sjørøvernes verden. Gard Frostad Knudstad og Grethe Mikaelsen. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Teatergarderoben: Dramatisk lek. Linda Rios. Påmelding kl 14. Dropp-inn fra kl 15. Fra 3 år. Dukkemaking: Lag dukker av enkle ting som du også kan finne hjemme: eggekartonger, stoff- og garnrester, trepinner, knapper o.l. Per Arne Løset. Fra 3 år. Sommerfugler: Med tekstil, silkepapir, lim og ståltråd lager vi sommerfugler. Kwestan Jamal Bawan. Fra 3 år. 16

LitteraturfestBARN: Alfa & Omega 13-13.45 FORESTILLING

Astrid & eg: Bli kjent med forfatteren bak Pippi, Emil, Marikken og Karlson på taket. Astrid Lindgren var et eventyr i seg selv. Krabatene. Fra 3 år.

13.45-16 UTSTILLING OG VERKSTEDER Utstilling med festivalkunstner Tonje Bøe Birkelands fotografier av fiktive oppdagelsesreisende kvinner.

Utfyllende program kunngjøres senere på våre nettsider og i egen folder.

LØRDAG 24. FEBRUAR

13-13.45 FORESTILLING

Hoppende mus: Barna blir, i likhet med LilleMus, tatt med på en reise der lyden av store gonger, lysende krystallboller, stammetrommer m.m. leder oss fremover. Alveslottet dukketeater. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Eventyryoga: Med eventyr, regler og sang leker vi oss inn i yogastillinger. Påmelding. Anita Berge. Fra 3–8 år med én foresatt. Rock’n’roll-uro: Gamle CD- og LP-plater forvandles til flotte drømmefangere. Hilde Marie Blindheim. Fra 3 år. Mikrokosmos: Vi eksperimenterer med tredimensjonale collager. Håkon Holm-Olsen. Fra 3 år.

Lørdager, samt en søndag i vår tilbyr vi familier med barn et bredt kunst- og kulturprogram innen musikk, teater, drama og visuell kunst. Forestilling kl 13 og ulike verksteder fra kl 13.45. BILLETTBESTILLING: På epost: barnaskulturhus@bergen.kommune.no eller tlf: 53 03 82 30 (hverd. 9-15). Bestilte billetter hentes senest 15 min før forestilling. Billettsalget starter kl 12.30. PRISER: Kr 50,- (inkl. forestilling og verksteder). Familiepris kr 150,-. Kontant betaling eller Vipps. Vi tar Aktivitetskortet. DROPP INN: Verkstedene er «Dropp inn», om ikke annet er oppgitt. ADRESSE: Kalmargaten 6. FOR MER INFO.: www.bergen.kommune.no/barnaskulturhus

LØRDAG 10. MARS

13-13.45 FORESTILLING

Jubelblues med Good Time Charlie: Publikum blir tatt med på en oppstemt og inkluderende bluesreise. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

DIY med Murakami 0.3: Bamser som ikke lengre er i bruk kan få et nytt liv inspirert av den japanske kunstneren Takashi Murakami. Kunstpilotene. Fra 3 år. DIY med Murakami 0.4: Med plastelina og klinkekuler skaper vi et sopp-aktig Murakami-miljø. Kunstpilotene. Fra 3 år. KLAKX: Arkitekturlek. Uten formidler. Design Stephan Gustin. Fra 3 år.

LØRDAG 7. APRIL

13-13.45 FORESTILLING

En liten regndråpe: Spennende lyder spilt på noen av verdens mektigste instrumenter, sammen med rim og regler. Alveslottet dukketeater. Fra 1 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Lydbad: Barn og voksne får prøve seg på noen av verdens eldste og mest fascinerende instrumenter. Anita Berge. Fra 1 år. Rock’n’roll-uro: Vi broderer, farger og pynter gamle CD- og LP-plater, og forvandler dem til flotte drømmefangere. Hilde Marie Blindheim. Fra 3 år. Imaginarium: Vi lager bilder ved hjelp av monotrykk, ecoline og collografi. Marta Rostecka. Fra 3 år.


X X X

ROM FOR KREATIVITET LØRDAG 14. APRIL

13-13.45 FORESTILLING

Heavykatten: Et musikalsk møte med Heavykatten, Discodansemusa og Pinnsvinet Phillip. Roald Kaldestad, Roy Ole Førland og Stig Lundblad-Sandbakk. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Mikrokosmos: Vi eksperimenterer med tredimensjonale collager. Håkon Holm-Olsen. Fra 3 år. Imaginarium: Vi lager bilder ved hjelp av monotrykk, ecoline og collografi. Marta Rostecka. Fra 3 år. Smykker og gjenbruk: Med ledninger, korker, sugerør,o.l. som materialer lager vi smykker. Silje Bergsvik. Fra 3 år.

RUINER HULL OG ANDRE HEMMELIGHETER 12–16 FESTIVAL

Kulturminnefestival for barn og voksne. Bli med på en historisk oppdagelsesferd oppe i lyse dagen eller nede i det underjordiske Bergen. Her finnes det rester av hemmelige historier og bygninger slik byen en gang var. Gratis. Utfyllende program kunngjøres senere på våre nettsider og i egen folder.

LØRDAG 5. MAI

13-13.45 FORESTILLING

Eventyret om Maja: Eventyr formidlet gjennom fortelling, Gunvor Rasmussens illustrasjoner og improvisert musikk. Torbjørn Netland, Edvard Mjanger, Mats Mæland Jensen. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Mikrokosmos: Vi eksperimenterer med tredimensjonale collager. Håkon Holm-Olsen. Fra 3 år. Finnes det troll?: Barna finner trollene som skjuler seg i bilder fra naturen og gir dem liv og personlighet. LivLaga. Fra 3 år. Tusle og tasle: Hva er det som tusler og tasler mellom trærene? Kan det være troll? Animasjonsverksted med Livlaga. Fra 3 år.

LØRDAG 28. APRIL

LØRDAG 26. MAI

LØRDAG 2. JUNI

MusikkfestBARN: LYDig 13-13.45 FORESTILLING Selveste Polardronningen i Elias filmene, Elisabeth Moberg med band, tar oss med på en musikalsk reise gjennom kjente og kjære norske barnefilmer. Få med deg musikk fra bl.a. Kamilla og Tyven, Gråtass, Karsten og Petra, Jakten på Nyresteinen og Knerten-filmene. 13.45-16 OPPLEVELSESROM Lyd-dusj, filmløype, karaoke-scene, quiz, barn spiller for barn m.m. Utfyllende program kunngjøres senere på våre nettsider og i egen folder.

LØRDAG 9. JUNI

Polardronningen fra «Elias og jakten på havets gull». © Filmkameratene.

LØRDAG 21. APRIL

SØNDAG 22. APRIL

13-13.45 FORESTILLING

Den magiske skogen: I den magiske skogen lever mange av naturens merkelige og morsomme vesener. Kompani 13. Fra 1 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Imaginarium: Vi lager bilder ved hjelp av monotrykk, ecoline og collografi. Marta Rostecka. Fra 3 år. Sommerfugler: Med tekstil, silkepapir, farget papir, lim og ståltråd lager vi sommerfugler. Kwestan Jamal Bawan. Fra 3 år. Fra sølvtråd til smykke: Smykkeverksted. Elisabeth Hoff. Fra 3 år.

13-13.45 FORESTILLING

Mjau: Bli med på en morsom og musikalsk reise i kattenes verden og møt gamle Jeronimus, skumlekatten Gropius, dansepusen Bellarus og de fisefine perserpusene. Krabatene. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Smykker og gjenbruk: Med ledninger, korker og sugerør som materialer lager vi smykker. Silje Bergsvik. Fra 3 år. Finnes det troll?: Barna finner trollene som skjuler seg i bilder fra naturen og gir dem liv og personlighet. LivLaga. Fra 3 år. Tusle og tasle: Hva er det som tusler og tasler mellom trærene? Kan det være troll? Animasjonsverksted med Livlaga. Fra 3 år.

MusikkfestBARN: LYDig 13-13.45 FORESTILLING Selveste Polardronningen i Elias filmene, Elisabeth Moberg med band, tar oss med på en musikalsk reise gjennom kjente og kjære norske barnefilmer. Få med deg musikk fra bl.a. Kamilla og Tyven, Gråtass, Karsten og Petra, Jakten på Nyresteinen og Knerten-filmene. 13.45-16 OPPLEVELSESROM Lyd-dusj, filmløype, karaoke-scene, quiz, barn spiller for barn m.m.

13-13.45 FORESTILLING

Himmelspringaren: Figurteater basert på Sissel Horndals bok. Adele Lærum Duus og Monika Solheim. Fra 3 år.

13.45-16 VERKSTEDER

Smykker og gjenbruk: Med ledninger, korker, sugerør,o.l. som materialer lager vi smykker. Silje Bergsvik. Fra 3 år. Finnes det troll?: Barna finner trollene som skjuler seg i bilder fra naturen og gir dem liv og personlighet. LivLaga. Fra 3 år. Tusle og tasle: Hva er det som tusler og tasler mellom trærene? Kan det være troll? Animasjonsverksted med Livlaga. Fra 3 år.

Utfyllende program kunngjøres senere på våre nettsider og i egen folder. 17


BERGENHUS/ÅRSTAD • Band: vokal, el.gitar, el.bass og trommesett • Billedkunst, animasjon, keramikk og kreativ dokumentarfilm • Blokkfløyte • Gitar • Harpe, fiolin, bratsj, cello, kontrabass og hardingfele • Musikkteknologi • Musikkterapi • Perkusjon • Piano, keyboard, kirkeorgel, akkordeon og trekkspill • Sang • Slagverk, blåseinstrument og storband • Slåttetromme • Teater

ÅSANE

BERGENHUS

LAKSEVÅG ÅRSTAD

FYLLINGSDALEN/LAKSEVÅG • Billedkunst • Blåseinstrument • Fiolin, bratsj og cello • Gitar • Klassisk ballett, jazzdans og hip-hop • Piano • Teater

FANA/YTREBYGDA

FYLLINGSDALEN

YTREBYGDA

• Billedkunst • Fiolin, bratsj, hardingfele, cello og kontrabass • Gitar • Jazzdans hip hop og kreativ dans • Musikalfag • Piano • Sang • Slagverk, blåseinstrument • Teater • Trommesett

UNDERVISNINGSTEDER: Fana/Ytrebygda: Apeltun skole, Aurdalslia skole, Fana kulturhus, Hop skole, Kirkevoll skole, Kringlebotn skole, Søråshøgda skole, Ulsmåg skole. Fyllingsdalen/Laksevåg: Vadmyra skole, Alvøen skole, Bjørndalsskogen skole, Bønes arena, Bønes skol Eidsvåg skole, Garnes skole, Haukedalen skole, Kalvatræet skole, Kyrkjekrinsen skole, Lone skole, Rolland skole, Salhus skole, Tertnes sk Haukeland skole, Nordnes Bydelshus, Ny Krohnborg skole, Rothaugen skole, Slettebakken skole, Strømgt 19. 18


ARNA/ÅSANE • Band: vokal, el.gitar, el.bass og trommesett • Billedkunst • Fiolin, bratsj og cello • Gitar • Hip-hop • Piano og keyboard • Slagverk, blåseinstrument • Teater

ARNA

FANA

Er du interessert i dans, teater, musikk eller visuelle uttrykksformer? Bergen kulturskole tilbyr opplæring for barn og unge i nærheten av der du bor. Se mer på våre nettsider: www.bergenkommune.no/bergenkulturskole

Søknadsfrist 1. april

Midtun skole, Nattland skole, Paradis skole, Rådalslien skole, Skjold skole, Skranevatnet skole, Steinerskolen i Bergen (Storetveit), le, Damsgård skole, Fjellsdalen skole, Haugatun, Kjøkkelvik skole, Løvås skole, Mathopen skole, Varden skole. Arna/Åsane: Li skole, kole, Ulsetskogen skole, Ådnamarka skole, Åsane kulturhus. Årstad/Bergenhus: Landås skole, Christi Krybbe skole, Grieghallen, 19


Se program på www.bergen.kommune.no/kultur eller i Barn i Byens kalender Billett kr 50,- kan kjøpes på barnelordag.ticketco.no Følg oss på Facebook: @barnelørdag

LØRDAGSTILBUD FOR BARNEFAMILIER

popLAB

Kreative verksteder i Fyllingsdalen

10. februar: Stofftrykk – lag bilde, duk eller veske. V/Vilde Lønø Andersen Andre datoer: 10. mars, 14. april, 12. mai, 9. juni

10. februar: Tekstilverksted med sjablonger og silketrykk 10. mars: Verksted med streng og leireskulptur 14. april: Maleverksted med akrylmaling

Lørdager kl 12–15

Lørdager kl 11–14

Gratis. Åpent for alle (0–100 år). Tilrettelagt for utviklingshemmede. Kom og utforsk ditt kreative jeg med ulike teknikker og materialer. Åsane kultursenter, Åsane senter 40

Påmelding: deltager.no/bk. Kr. 50,-. Magneten, Spelhaugen 12

ENHET FOR KULTURFORMIDLING OG DELTAKELSE

www.bergen.kommune.no/kultur – Facebook: @kulturformidlingogdeltakelse 20


Illustrasjon: Camilla Engman

ANDEN ANNA PÅ REISE Under Litteraturfest BARN: «Alfa&Omega» Kan du møte skuespiller, sanger, forfatter og dramatiker Veronica Salinas. Hun har, sammen med illustratør Camilla Engman, laget tre dyrefabler om anden Anna. I Reisen møter vi en and som blir blåst av gårde i en kraftig storm og lander på et fremmed sted hvor alt er nytt og annerledes. Litteraturhuset lørdag 10. februar kl. 12.

OPPLEVELSESKALENDER VINTER/VÅR 2018

Den Nationale Scene 9.30 og 11: Den Lille store reisen. Interaktivt figurteater av Open Window Theatre. 1–4 år. Kr 85. Fana bibliotek 11: Den magiske kofferten. Fortellerstund. Fra 3 år. Gratis. Påmelding. Robin Hood Huset 17–20: Familekafé med aktiviteter. Gratis.

LØRDAG 27.1. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 13 og 14: Disseksjon i Vitenteateret. 12.30,13.30 og14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 12 og 15: Vitenshow med eksperimenter. Kr 185/155/fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765. Loddefjord bibliotek 10.30: Familiekino. Gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen Fin City, og vinn premier. Kr 90/barn gratis. 4 H gården på Garnes 11–15: Åpen gård. Gratis. Klippekort med 4 klipp til heste– aktiviteter kr 99.

KODE 4 12 og 13: Familieomvisning: På fantasidyrjakt. 4–6 år. Kr 120/gratis. Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag. Grøt og høytlesning. 0–8 år. Kr 30.

SOS Barnebyer 13–18: Hoppeslottdag i Flaktveithallen. Hoppeslott, klatrevegg, ansiktsmaling, kafé. Kr 30/20/Fam kr 100.

Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis.

BARNELØRDAG I BYDELENE Kultursalen, Vannkanten 14: Reggaeverksted med Stig van Eijk. Fra 4 år. Kr 50.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis. Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall. Gratis.

SØNDAG 28.1. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 13 og 14: Disseksjon i Vitenteateret. 12.30,13.30 og 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 12 og 15: Vitenshow med eksperimenter. Kr 185/155/fam kr 580.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Skinnende foliemaling. Kr 120/gratis.

Åpen hall 10–13: Idrettshallene i bydelene er åpne for lek for barn med foreldre. Gratis. Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis. Turnhallen 11–16: Hobbymessen. Fjernstyrte modeller, biler og anleggsmaskiner, modellfly, modelljernbane, håndarbeid og samlinger. Kr 100/50/fam kr 200.

Fargespill 16 og 18: Fargespill «D eg E». Fargespill nye forestilling «D eg E» handler om identitet. Kr 315/250.

MANDAG 29.1.

Fana bibliotek 13: Lørdagskino. Gratis. Ulriken bydelssenter 14: Reveenka. Musikkforestilling v/ Haldis Bårdsen, Elisabeth Vannebo og Ugo Santangelo. Fra 3 år. Kr 50.

Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765.

FREDAG 02.2. PLANLEGGINGSDAG

Den Nationale Scene 9.30 og 11: Den Lille store reisen. Babyteater. Interaktivt figurteater av Open Window Theatre. 1–4 år. Kr 85. Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

ONSDAG 31.1. Den Nationale Scene 9.30 og 11: Den Lille store reisen. Babyteater. Interaktivt figurteater av Open Window Theatre. 1–4 år. Kr 85. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Spelhaugen – Tennebekken. Oppmøte kl. 11 p-plass ved siden av Spelhaugen barnehage i Fyllingsdalen. Gratis.

Hovedbiblioteket 13.30: Jenta som bodde i en bok – Interaktivt teater. Med International Theatre Lab. Fra 4 år. Gratis.

Den Nationale Scene 9.30 og 11: Den Lille store reisen. Babyteater. Interaktivt figurteater av Open Window Theatre. 1–4 år. Kr 85.

Den Nationale Scene 11,12.30 og 14: Den Lille store reisen. Interaktivt figurteater av Open Window Theatre. 1–4 år. Kr 85. Turnhallen 11–17: Hobbymessen. Fjernstyrte modeller, biler og anleggsmaskiner, modellfly, modelljernbane, håndarbeid og samlinger. Kr 100/50/fam kr 200.

TIRSDAG 30.1.

Historisk museum 12–15: Egyptisk søndag. Familiedag med aktiviteter. Kr 60/30.

Bergen Internasjonale kultursenter 12.30–15: FamilieLørdag med film. 2–12 år. Gratis.

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter i følge med en voksen. Påmelding. Gratis.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Skinnende foliemaling. Kr 100/gratis.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 10–13: Åpen hall. Gratis.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis.

Barnas kulturhus 13–13.45: Rød nese: En ordløs og musikalsk forestilling for de minste. Med Krabatene. Fra 1 år. 13.45–16: Verksteder, fra 3 år: Teatergarderoben. Påmelding. Dukkemaking. Sommerfugler. Kr 50/fam kr 150.

Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus verksteder. Lag keramikk. Dropp inn. 10–12 år. Gratis.

Fysakk allaktivitetshus 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis.

Kulturhuset Danckert Krohn 11–15: Trilogi mat – kultur – folk. Chiku Ali forteller historier, trommer og danser med barna i kultursalen.

Hovedbiblioteket 13: James Lassen– Oppdagelsesferd med fagott. Musikkopplevelser med nyMusikk. Noterommet. Dropp inn. Fra 4 år. Gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen Fin City, og vinn premier. Kr 90/barn gratis.

Foto: Liv Mari Høydal

FREDAG 26.1.

Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. 6–13 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. 9–13 år. Gratis.

Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

TORSDAG 01.2.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 17–18.30: Åpent sjongleringskurs. Dropp–inn. Alle aldre. Gratis.

Den Nationale Scene 9.30 og 11: Den Lille store reisen. Babyteater. Interaktivt figurteater av Open Window Theatre. 1–4 år. Kr 85.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Sælen skole. 6–13 år. Gratis.

Fana menighetshus 13–13.30: Babysang. Dropp inn. Gratis.

Den Nationale Scene 9.30 og 11: Den Lille store reisen. Babyteater. Interaktivt figurteater av Open Window Theatre. 1–4 år. Kr 85. AnsuR Ans 11–14: Skumring over Bjørgvin. Forteller– og vandreteater på Bryggen. Oppmøte ved inngangen til Jacobsfjorden. Dropp inn. Fra 6 år. Fam kr 100. Hovedbiblioteket 13: Planleggingsdag#1. Konsert med Sandra Kolstad. Alle aldre. Gratis. Robin Hood Huset 17–20: Familekafé med aktiviteter. Gratis.

LØRDAG 03.2. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 12.30,13.30 og 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Vitenshow: I sanseverden. 12 og 14: Magiske vitenskapelige eksperimenter. Kr 185/155/fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765. Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen Fin City, og vinn premier. Kr 90/barn gratis.

Den Nationale Scene 11,12.30 og 14: Den Lille store reisen. Interaktivt figurteater av Open Window Theatre. 1–4 år. Kr 85.

BARN I BYEN / BERGEN / NR 76 / JANUAR–MARS 2018 21


Bergen kino 12–16: Aktiviteter for barn på filmen «Coco». Mexicansk opptreden, dans og pinata.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen Fin City, og vinn premier. Kr 90/barn gratis.

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Odontologen – Nygårdsparken – BKB. Oppmøte kl. 11 ved Odontologisk institutt i Årstadveien. Gratis.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Papirskulptur. Kr 100/gratis.

Bergen og Hordaland Turlag Skileik på Frotveit i Fana. Oppmøte kl 17, parkeringsplass på Frotveit. Gratis.

Fysakk allaktivitetshus 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis. 4 H gården på Garnes 11–15: Åpen gård. Klippekort med 4 klipp til heste–aktiviteter kr 99. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Papirskulptur. Kr 120/gratis. Oasen bibliotek 11–14: Harry Potter–dag. Quiz, verksteder og mulighet for å finne ut hvilke hus du hører hjemme i. Kle deg ut. Fra 6 år. Gratis. Åsane bibliotek 11: Issun Boshi – Figurteater. Med Karin Stautland og Mai Goto. 4–10 år. Gratis. Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag: Språkkafé. Med opplesninger av fortellinger på norsk og eventyr fra Burundi. 0–8 år. Gratis. Kulturhuset Danckert Krohn 11–15: Trilogi mat – kultur – folk. Tematiske retter i kafeen og barneaktiviteter i kultursalen. Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter i følge med en voksen. Påmelding. Gratis. Loddefjord bibliotek 10.30: Familiekino. Gratis.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 10–13: Åpen hall. Gratis. Åpen hall 10–13: Idrettshallene i bydelene er åpne for lek for barn med foreldre. Gratis. Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis. S 12 Galleri og Verksted 12–17: Søndagsskolen. Glassblåsing. Dropp inn. 5–17 år. Kr 100. Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang.

Bergen Internasjonale kultursenter 14–14.30: Den Fantastiske Mikkel Rev. Familiekonsert. Med Torgrim Mellum Stene og musiker Morten Minothi Kristiansen. Alle aldre. Kr 50/fam kr 150.

Bergen Offentlige bibliotek 12: Barselforedrag: Jakten på søvnen. Med Nina Holm Corcoran , søvnkonsulent for barn hos Barnas søvnservice. Tilrettelagt for baby og barnevogn. Gratis.

Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Vitalitetsenteret frivilligsentral 17–18.30: Åpent sjongleringskurs. Dropp–inn. Alle aldre. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Sælen skole. 6–13 år. Gratis. Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus verksteder. Lag keramikk. Dropp inn. 10–12 år. Gratis.

TIRSDAG 06.2.

Fana bibliotek 13: Lørdagskino. Gratis. BARNELØRDAG I BYDELENE Ny–Krohnborg kultursenter 14: Stopp Kreftcellen Fråtse Frida! Med Henriette Christie Ertsås. 4–11 år. Kr 50.

Den Nationale Scene 9.30 og 11: Den Lille store reisen. Babyteater. Interaktivt figurteater av Open Window Theatre. 1–4 år. Kr 85. Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

Fana Kulturhus 14: Himmelspringaren. Figurteater v/Adele Duus og Monika Solheim. Fra 3 år. Kr 50.

Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765.

Cornerteateret 19: Peer Gynt – God´s Choice. Med Kompani13 og Musikaljentene. Fra 12 år. Kr 220/170.

LØRDAG 10.2. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 12.30,13.30 og14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Vitenshow: I sanseverden. 12 og 14: Magiske vitenskapelige eksperimenter. Kr 185/155/fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen Fin City, og vinn premier. Kr 90/barn gratis.

Barnas kulturhus 13–13.45: Astrid & eg: Astrid Lindgren var et eventyr i seg selv. Med Krabatene. Fra 3 år. 13.45–16: Utstilling og verksteder. Utstilling med festivalkunstner Tonje Bøe Birkelands fotografier av fiktive oppdagelsesreisende kvinner. Fra 3 år. Kr 50/fam kr 150. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Papirskulptur. Kr 100/gratis. Fysakk allaktivitetshus 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis. Vitalitetsenteret frivilligsentral 10–13: Åpen hall. Gratis. Åpen hall 10–13: Idrettshallene i bydelene er åpne for lek for barn med foreldre. Gratis. Loddefjord bibliotek 11: Irene Marienborg: Nora!. Forfatter og illustratør Irene Marienborg. Fra 3 år. Gratis.

S 12 Galleri og Verksted 12–17: Søndagsskolen. Glassblåsing. Dropp inn. 5–17 år. Kr 100.

Fana bibliotek 13: Irene Marienborg: Nora! Forfatter og illustratør Irene Marienborg. Fra 3 år. Gratis.

Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang.

Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag. Høytlesning og grøt. 0–8 år. Kr 30 12–13.30: Lillelørdag forfattertreff: Anden Anna på reise. Med Veronica Salinas. Fra 3 år. Gratis. BARNELØRDAG I BYDELENE Ådnahall kulturverksted 12–15: Arna Verk har kunstverksteder for barn og åpen kafé. 13: Farfars bombekrater. Figurteater. Med Adele Lærum Duus. Fra 6 år. Kr 50.

4 H gården på Garnes 11–15: Åpen gård. Klippekort med 4 klipp til heste–aktiviteter kr 99. Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter i følge med en voksen. Påmelding. Gratis.

ONSDAG 07.2.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Papirskulptur. Kr 120/gratis.

Norsk Trikotasjemuseum 12–17: Aktivitetsbord i kafé. 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Kr 90/barn gratis. Litteraturfest BARN: «Alfa & Omega» Hovedbiblioteket 13.30: Irene Marienborg: Nora! Forfatter og illustratør Irene Marienborg. Fra 3 år. Gratis.

Fyllingsdalen vgs 14: Lille Larven Aldrimett. Med Alveslottet dukketeater. Sted: Gamle teatersal. Fra 1 år. Kr 50. Gnisten 14: Petronella superhelt og piken med fyrstikkene. Forestilling av og med Gabrielle Barth. Fra 4 år. Kr 50.

Foto: Niklas Lello

Fana Kulturhus 14: Aladdin. Med teatergruppen BADS. Engelsk/norsk Panto–forestilling med dans, sang og humor. Alle aldre. Kr 100/50. Cornerteateret 18: Peer Gynt – God´s Choice. Med Kompani13 og Musikaljentene. Fra 12 år. Kr 220/170.

MANDAG 12.2. Åsane bibliotek 12: Babykino. For voksne. Gratis.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis.

Oseana Kunst – og kultursenter 11.30 og 18: Riksteatret: Folk og Røvere i Kardemomme by. Kr 225.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 17–18.30: Åpent sjongleringskurs. Dropp–inn. Alle aldre. Gratis.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. 9–13 år. Gratis.

22 BARN I BYEN / BERGEN / NR 76 / JANUAR–MARS 2018

Magneten 11–14: Kreative verksteder i Fyllingsdalen.Tekstilverksted med sjablonger og silketrykk. Adresse: Spelhaugen 12. Alle aldre. Kr 50. Påmelding: deltaker.no/bk

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur: Eidsvåg – Munkebotn. Oppmøte: Parkeringen ved gravplassen på Eidsvåg kl 11. Gratis. Bergen og Hordaland Turlag 17.30: Kveldsmattur til Knappenfjellet. Oppmøte kl 17:30, parkeringsplass ved Knappentjernet. Gratis.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. 9–13 år. Gratis.

TORSDAG 15.2. Fana menighetshus 13–13.30: Babysang. Dropp inn. Gratis.

FREDAG 16.2. Cornerteateret 19: Peer Gynt – God´s Choice. Med Kompani13 og Musikaljentene. Fra 12 år. Kr 220/170. Robin Hood Huset 17–20: Familekafé med aktiviteter. Gratis.

LØRDAG 17.2. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 12.30,13.30 og14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Vitenshow : I sanseverden. 12 og 14: Magiske vitenskapelige eksperimenter. Kr 185/155/fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Finn de stjålne krokodillene. Kr 275/190/fam kr 765.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Papirskulptur. Kr 120/gratis. Kulturhuset Danckert Krohn 11–15: Trilogi mat – kultur – folk. Tematiske retter i kafeen og barneaktiviteter i kultursalen. Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter i følge med en voksen. Påmelding. Gratis. Bergen kino 12–16: Aktiviteter for barn på filmen «Petter Kanin».

Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis.

Hovedbiblioteket 10.30–16: Brettspilldag. Gratis.

ONSDAG 14.2.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen Fin City, og vinn premier. Kr 90/barn gratis.

Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. 6–13 år. Gratis.

Bergen Internasjonale kultursenter 12.30–15: FamilieLørdag med film. 2–12 år. Gratis.

Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

4 H gården på Garnes 11–15: Åpen gård. Klippekort med 4 klipp til heste–aktiviteter kr 99.

Kulturhuset Danckert Krohn 11–15: Trilogi mat – kultur – folk. Tematiske retter i kafeen og barneaktiviteter i kultursalen.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall. Gratis.

TIRSDAG 13.2.

Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. 6–13 år. Gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen Fin City, og vinn premier. Kr 90/barn gratis.

Den Nationale Scene 11,12.30 og 14: Den Lille store reisen. Interaktivt figurteater av Open Window Theatre. 1–4 år. Kr 85.

SØNDAG 04.2. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 12.30,13.30 og14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Vitenshow : I sanseverden. 12 og 14: Magiske vitenskapelige eksperimenter. Kr 185/155/fam kr 580.

Robin Hood Huset 17–20: Familekafé med aktiviteter. Gratis.

Oseana Kunst – og kultursenter 18: Riksteatret: Folk og røvere i Kardemomme by. Kr 225.

Den Nationale Scene 9.30 og 11: Den Lille store reisen. Babyteater. Interaktivt figurteater av Open Window Theatre. 1–4 år. Kr 85.

Litteraturfest BARN: Alfa & Omega

FREDAG 09.2.

Fana bibliotek 11: Den magiske kofferten. Fortellerstund. Fra 3 år. Gratis. Påmelding.

Den Nationale Scene 9.30 og 11: Den Lille store reisen. Babyteater. Interaktivt figurteater av Open Window Theatre. 1–4 år. Kr 85.

Barnas kulturhus 13–13.45: Sjørøverkonsert med Piraya & Pirata. Fra 3 år. 13.45–16: Verksteder, fra 3 år: Teatergarderoben. Dukkemaking. Sommerfugl-verksted. Kr 50/fam kr 150.

Ytrebygda kirke 16: Familiedag i Ytrebygda. Musikklek, kor, musikkverksted, Knøttekafè. Alle aldre. Gratis.

Hovedbiblioteket 13.30: Issun Boshi – Figurteater. Med Karin Stautland og Mai Goto. Fra 4 år. Gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis.

Bergen Internasjonale kultursenter 12.30–15: FantasiLab. Kunstverksted, aktiviteter og kafé. 2–12 år. Gratis.

Ytrebyda kirke 13–13.30: Babysang. Dropp inn. Gratis.

Fløyen 12–12.45: Cirkus Los Amigos. Med Irene Ahnell og Boris Rodriguez Hauck. Kr 50/ u. 2 år gratis.

MANDAG 05.2.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall. Gratis.

Den Nationale Scene 9.30 og 11: Den Lille store reisen. Babyteater. Open Window Theatre. 1–4 år. Kr 85.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 12.30,13.30 og14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Vitenshow: I sanse– verden. 12 og 14: Magiske vitenskapelige eksperimenter. Kr 185/155/fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765.

TORSDAG 08.2.

Den Nationale Scene 9.30 og 11: Den Lille store reisen. Babyteater. Interaktivt figurteater av Open Window Theatre. 1–4 år. Kr 85.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis.

Åsane kultursenter 12–15: PopLAB. Stofftrykk. Lag bilde, duk eller veske. Åpent for alle. Tilrettelagt for utviklingshemmede. Dropp inn. Gratis.

TrommeLars 13–13.50: Familietrommesirkel på Fana Kulturhus. Fra 2 år. Kr 50/35. Fana Kulturhus 14 og 18: Aladdin. Med teatergruppen BADS. Engelsk/norsk Panto– forestilling med dans, sang og humor. Alle aldre. Kr 100/50. Cornerteateret 18: Peer Gynt – God´s Choice. Med Kompani13 og Musikaljentene. Fra 12 år. Kr 220/170.

SØNDAG 11.2. Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Sælen skole. 6–13 år. Gratis. Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus verksteder. Lag keramikk. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Bergen ungdomslag Ervingen 17.15–18.15: Karneval i Gimle. Dans og leik. Fra 5 år. Gratis.

Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis. Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis. Fana bibliotek 13: Lørdagskino. Gratis. Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis. Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall. Gratis. Bergen Internasjonale kultursenter 12.30–15: FamilieLørdag med film. 2–12 år. Gratis.


OPPLEVELSESKALENDER JANUAR–MARS 2018 Barn, bok og boller 11 og 12: Fortellerstund. Gratis bolle og saft til alle barn og kaffe til de voksne. Barneboksamlingen er åpen. Speiderhuset på Laksevåg. Gratis. Litteraturfest BARN: «Alfa & Omega» Barnas kulturhus 13–13.45: Astrid & eg: Astrid Lindgren var et eventyr i seg selv. Med Krabatene. Fra 3 år. 13.45–16: Utstilling og verksteder. Utstilling med festivalkunstner Tonje Bøe Birkelands fotografier av fiktive oppdagelsesreisende kvinner. Fra 3 år. Kr 50/fam kr 150.

Landås bibliotek 11: Hallo havet! Forfattertreff med Anna Fiske. Fra 3 år. Gratis. Oasen bibliotek 13: Hallo havet! Forfattertreff med Anna Fiske. Fra 3 år. Gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis. S 12 Galleri og Verksted 12–17: Søndagsskolen. Glassblåsing. Dropp inn. 5–17 år. Kr 100. Norsk Trikotasjemuseum 12–17: Aktivitetsbord i kafé. 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Kr 90/barn gratis. Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang. Fløyen 12–14: Karneval. Musikk, leker og konkurranser. Lekeplassen og Amfiet. Gratis. USF Verftet 11–15: Åpne kunstverksteder. Leireverksted ved Siri Haaskjold / rom 143 på kaien. Fra 2 år. Kr 50. Kunstverksted ved Freja Bäckman. For alle. Kr 20. 11.30–13: Film. Cinemateket. Kr 20. 13–13.45: Dans på Bergen Dansesenter. 12.30 og 14: Bajazz. Hei Kalas! Med Heidi Marie Vestrheim, Roy Ole Førland og Brit Aksnes. 0–10 år. Kr 85.

Litteraturhuset i Bergen 11–14: Lillelørdag: Sakprosa–spesial. Hør faktabøker for barn. Fra 3 år. Kr 30. Litteraturhuset i Bergen 14–15: Lillelørdag forfattertreff: En stinkende reise i doens historie. Pia Strømstad viser bilder og forteller om doenes forunderlige verden. Fra 6 år. Gratis. Oseana Kunst – og kultursenter 13: Bajazz – Hei Kalas! Konsert med Heidi Marie Vestrheim, Roy Ole Førland og Brit Aksnes. 0–10 år. Kr 100.

Åsane kultursenter 14: Trollala. Musikkforestilling. Med Stig van Eijk. Fra 3 år. Kr 50. Arna industrihus 14: Helt på tuppa. Ved Krabatene Teaterkompani. Fra 3 år. Kr 50. Fana Kulturhus 14: Aladdin. Med teatergruppen BADS. Engelsk/norsk Panto–forestilling med dans, sang og humor. Alle aldre. Kr 100/50. Cornerteateret 18: Peer Gynt – God´s Choice. Med Kompani13 og Musikaljentene. Fra 12 år. Kr 220/170.

SØNDAG 18.2. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 12.30,13.30 og14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Vitenshow : I sanseverden. 12 og 14: Magiske vitenskapelige eksperimenter. Kr 185/155/fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Finn de stjålne krokodillene. Kr 275/190/fam kr 765. Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen Fin City, og vinn premier. Kr 90/barn gratis.

Foto: Vibeke Seldal

Historisk museum 12–15: Micro, makro et polleneventyr. Aktiviteter for store og små i fotoutstillingen Byflora. Dropp–inn. Alle aldre. Kr 60/barn gratis.

Fana Kulturhus 14 og 18: Aladdin. Med teatergruppen BADS. Engelsk/norsk Panto– forestilling med dans, sang og humor. Alle aldre. Kr 100/50. Cornerteateret 15: Peer Gynt – God´s Choice. Med Kompani13 og Musikaljentene. Fra 12 år. Kr 220/170.

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Svartediket– Fjellveien. Oppmøte på turparkeringen ved Svartediksdemningen. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. 6–13 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. 9–13 år. Gratis.

VilVite 9–16: Lek og lær i utstillingene. 12 og 14: Magiske vitenskapelige eksperimenter. 12.30, 13.30 og 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. Kr 185/155/ fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765.

Ytrebyda kirke 13–13.30: Babysang. Dropp inn. Gratis. Ytrebyda kirke 16: Familiedag i Ytrebygda. Musikklek, kor, musikkverksted, Knøttekafè. Alle aldre. Gratis.

FREDAG 23.2. Bergen og Hordaland Turlag 23.2–25.2: Vintertur til Hallingskeid (8 – 12 år). Påmelding.

MANDAG 19.2. VilVite 9–16: Lek og lær i utstillingene. 12 og 14: Magiske vitenskapelige eksperimenter. 12.30, 13.30 og 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. Kr 185/155/ fam kr 580.

VilVite 9–16: Lek og lær i utstillingene. 12 og 14: Magiske vitenskapelige eksperimenter. 12.30, 13.30 og 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. Kr 185/155/ fam kr 580.

Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765.

Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765.

Litteraturhuset i Bergen 12–13: Foreldrerådet: Fremtidens barselomsorg. Journalist og småbarnsmor Silje Stavrum Norevik møter helsebyråd Rebekka Ljosland (Krf) og jordmor Eline Vik. Alle aldre. Fam kr 75.

Fana bibliotek 11: Den magiske kofferten. Fortellerstund. Fra 3 år. Gratis. Påmelding.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 17–18.30: Åpent sjongleringskurs. Dropp–inn. Alle aldre. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Sælen skole. 6–13 år. Gratis.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Papirskulptur. Kr 100/gratis. Bergen kino 12–16: Aktiviteter for barn på filmen «Petter Kanin».

TIRSDAG 20.2.

Åpen hall 10–13: Idrettshallene i bydelene er åpne for lek for barn med foreldre. Gratis.

Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765.

VilVite 9–16: Lek og lær i utstillingene. 12 og 14: Magiske vitenskapelige eksperimenter. 12.30, 13.30 og 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. Kr 185/155/ fam kr 580.

Akvariet 18–21: Nattevandring. Dissekering av fisk. Sanseakvarium. Hold en edderkopp, med mer. Fra 5 år. AnsuR Ans 23.2–25.2: Det Arcane Akademi. Levende rollespill om trolldom og mysterier. Fra 10 år. Sted: Seletun Miljøhotell, Engevikvegen 130, Kalandseidet. Kr 850. Påmelding før 16.2.

LØRDAG 24.2. Vinterferie VilVite 10–17: Magisk vitenshowfestival med varierte show, trylleskole, pop–up–aktiviteter, verksted i Skaperhagen. Kr 185/155/ fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Finn de stjålne krokodillene. 12.30 og 15.30: Krokodilletyven. Med Kvaderatteateret. Fra 5 år. Kr 275/190/fam kr 765.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Sjømatbyen Fin City. Smak og bank tørrfisk. Kr 90/barn gratis. Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Vinterferieaktiviteter. Kr 90/gratis. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Papirskulptur. Kr 120/gratis.

VilVite 9–16: Lek og lær i utstillingene. 12 og 14: Magiske vitenskapelige eksperimenter. 12.30, 13.30 og 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. Kr 185/155/ fam kr 580.

Bergen og Hordaland Turlag 23.2–4.3: Fast opphold på Alexander Grieghytten i vinter– ferien. Påmelding.

Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Sjømatbyen Fin City. Smak og bank tørrfisk. Kr 90/barn gratis.

ONSDAG 21.2.

Landås bibliotek 11: Eventyrstund. 3–6 år. Gratis. Påmelding for grupper.

Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus verksteder. Lag keramikk. Dropp inn. 10–12 år. Gratis.

Fysakk allaktivitetshus 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis.

Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

TORSDAG 22.2.

Hovedbiblioteket 13.30: Hallo havet! Forfattertreff med Anna Fiske. Fra 3 år. Gratis. Barnelørdag i bydelene

Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Vinterferieaktiviteter. Kr 90/gratis. Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Papirskulptur. Kr 120/gratis. KODE 4 12 og 13: Familieomvisning. Professor Drøm. Omvisning med drama og lek. Fra 4–6 år. Kr 120/gratis. Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag. Grøt og høytlesning. 0–8 år. Kr 30. Loddefjord bibliotek 11: Bjørn T Bøe – Elefant i barnehagen. Forfattermøte. Fra 4 år. Gratis. Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis. Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis. Hovedbiblioteket 13: Prøv deg som komponist med Bitwaves. Musikkopplevelser med nyMusikk. Fra 4 år. Gratis. Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis. Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall. Gratis. Bergen Internasjonale kultursenter 12.30–15: FamilieLørdag med film. 2–12 år. Gratis. Barnas kulturhus 13–13.45: Hoppende mus. Med Alveslottet dukketeater. Fra 3 år. 13.45–16: Verksteder: Eventyryoga. Fra 3–8 år med foresatt. Påmelding. Rock’n’roll–uro. Fra 3 år. Mikrokosmos. Tredimensjonale collager. Fra 3 år. Kr 50/fam kr 150. Fana bibliotek 13: Bjørn T Bøe – Elefant i barnehagen. Forfattermøte. Fra 4 år. Gratis. BARNELØRDAG I BYDELENE Kultursalen, Vannkanten 14: Alt og Ingenting. Figurteater med Monika Solheim og Adele Lærum Duus. Fra 3 år. Kr 50.

Fløyen 12–15: Smaksverksted. Få inspirasjon om matlaging utendørs. Fløysletten. Norsk Trikotasjemuseum 12–17: Utstillingsåpning med smykkeverksted. Lag egne papirperler. 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Kr 90/barn gratis. Fysakk allaktivitetshus 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis. Vitalitetsenteret frivilligsentral 10–13: Åpen hall. Gratis. Åpen hall 10–13: Idrettshallene i bydelene er åpne for lek. For barn med foreldre. Gratis. Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis. Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang. S 12 Galleri og Verksted 13–16: Familieverksted . Skap bilder, figurer og bilder i glass. For alle. Fam kr 250. Kr 50 for ekstra person eller tilleggsbilde. Hovedbiblioteket 13.30: Bjørn T Bøe – Elefant i barnehagen. Forfattermøte. Fra 4 år. Gratis.

SØNDAG 25.2. VilVite 10–17: Magisk vitenshowfestival med varierte show, trylleskole, pop–up–aktiviteter, verksted i Skaperhagen. Kr 185/155/ fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Finn de stjålne krokodillene. 12.30 og 15.30: Krokodilletyven. Med Kvaderatteateret. Fra 5 år. Kr 275/190/fam kr 765. Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis.

vilvite.no Fløyen 11–14: Fløyen vinterleker. Fløysletten. Dropp inn. Gratis. Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Lyngheisenteret 11–15: Vinteropplevingar . Aktiviteter ute og inne. Alle aldre. Norsk Trikotasjemuseum 11–15: Vinterferieaktiviteter. Smykkeverksted. 12.30: Barneomvisning. Kr 90/barn gratis. Hordamuseet 12–15: Gjenbruksverksted med mer. Alle aldre. Utstillinger kr 80/barn gratis. Gjenbruksverksted kr 50.

ONSDAG 28.2. VilVite 10–17: Magisk vitenshowfestival med varierte show, trylleskole, pop–up–aktiviteter, verksted i Skaperhagen. Kr 185/155/ fam kr 580.

MANDAG 26.2.

Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765.

VilVite 10–17: Magisk vitenshowfestival med varierte show, trylleskole, pop–up–aktiviteter, verksted i Skaperhagen. Kr 185/155/ fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765. Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Vinterferieaktiviteter. Kr 90/gratis. Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis. Fana bibliotek 10.15: Film for de minste. Gratis. 12: Film for større barn. Fra 6 år. Gratis. Fløyen 11–14: Fløyen vinterleker. Fløysletten. Dropp inn. Gratis.

TIRSDAG 27.2.

Ulriken bydelssenter 14: Kyllingen som ikke kunne synge. Teatralsk konsert med Lekerommet. Fra 2 år. Kr 50.

Opplev: • Lek og læring i utstillingene • Vitenshow • Kreative verksteder • Vitenshowfestival • Eggsperimenter og påskekrim

Vitalitetsenteret frivilligsentral 16–17.30: Møllaren filmklubb. Familiefilm med lett servering. Alle aldre. Gratis.

Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

Ytrebygda kultursenter 14: Med`n Alf i eventyrskauen. Prøysen – konsert med Tone Hulbækmo, Øyvind Farmen og Elisabeth Vannebo. Fra 3 år. Kr 50.

Vanlig åpningstid: Lør-søn 10-17 Tirs-fre 9-15 Man stengt Lengre åpningstid i feriene

VilVite 10–17: Magisk vitenshowfestival med varierte show, trylleskole, pop–up–aktiviteter, verksted i Skaperhagen. Kr 185/155/ fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765. Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Sjømatbyen Fin City. Smak og bank tørrfisk. Kr 90/barn gratis. Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Vinterferieaktiviteter. Kr 90/gratis. Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis. Fjell festning 11–16: Turbingo, aking, brettspill. Gratis. Kanonbrønn kr 60. Digital opplevelse kr 80. Fana bibliotek 10.15: Film for de minste. Gratis. 12: Film for større barn. Fra 6 år. Gratis.

Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Sjømatbyen Fin City. Smak og bank tørrfisk. Kr 90/barn gratis. Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Vinterferieaktiviteter. Kr 90/gratis. Fjell festning 11–16: Turbingo, aking, brettspill. Gratis. Kanonbrønn kr 60. Digital opplevelse kr 80. Fana bibliotek 10.15: Film for de minste. Gratis. 12: Film for større barn. Fra 6 år. Gratis. Fløyen 11–14: Fløyen vinterleker. Fløysletten. Dropp inn. Gratis. Norsk Trikotasjemuseum 11–15: Vinterferieaktiviteter. Smykkeverksted. 12.30: Barneomvisning. Kr 90/barn gratis. Hordamuseet 12–15: Gjenbruksverksted med mer. Alle aldre. Inngang utstillinger kr 80/barn gratis. Gjenbruksverksted kr 50. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Gravdal – Kvarven. Oppmøte kl 11 på parkeringsplass ved Gravdalsbakken. Gratis.

TORSDAG 01.3. VilVite 10–17: Magisk vitenshowfestival med varierte show, trylleskole, pop–up–aktiviteter, verksted i Skaperhagen. Kr 185/155/ fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Finn de stjålne krokodillene. 12.30 og 15.30: Krokodilletyven. Med Kvaderatteateret. Fra 5 år. Kr 275/190/fam kr 765. Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis.

BARN I BYEN / BERGEN / NR 76 / JANUAR–MARS 2018 23


Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Sjømatbyen Fin City. Smak og bank tørrfisk. Kr 90/barn gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Sjømatbyen Fin City. Smak og bank tørrfisk. Kr 90/barn gratis.

Fjell festning 11–16: Turbingo, aking, brettspill. Gratis. Kanonbrønn kr 60. Digital opplevelse kr 80.

Fjell festning 11–16: Turbingo, aking, brettspill. Gratis. Kanonbrønn kr 60. Digital opplevelse kr 80.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Vinterferieaktiviteter. Kr 90/gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Vinterferieaktiviteter. Kr 90/gratis. KODE 11–16.30: Familieverksted: Ullete dyr! Fra 4 år. Kr 120/gratis. Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag. Grøt og høytlesning. 0–8 år. Kr 30.

Fana bibliotek 10.15: Film for de minste. Gratis. 12: Film for større barn. Fra 6 år. Gratis. Fløyen 11–14: Fløyen vinterleker. Fløysletten. Dropp inn. Gratis. Norsk Trikotasjemuseum 11–15: Vinterferieaktiviteter. Smykkeverksted. 12.30: Barneomvisning. Kr 90/barn gratis.

Litteraturhuset i Bergen 12–14: Forfattertreff med Bjørn Rørvik. 12–12.45: Bukkene Bruse begynner på skolen. Fra 3 år. 13–13.45: Reven og Grisungen. Fra 5 år. Gratis. Loddefjord bibliotek 11: Den lille røde høna. Fortellerforestilling på thai og norsk. Fra 3 år. Gratis. Bergen kino 12–16: Aktiviteter for barn på filmen «Første mann».

Hordamuseet 12–15: Gjenbruksverksted med mer. Alle aldre. Inngang utstillinger kr 80/barn gratis. Gjenbruksverksted kr 50.

VilVite 10–17: Magisk vitenshowfestival med varierte show, trylleskole, pop–up–aktiviteter, verksted i Skaperhagen. Kr 185/155/ fam kr 580.

Fjell festning 11–16: Turbingo, aking, brettspill. Gratis. Kanonbrønn kr 60. Digital opplevelse kr 80. Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Sjømatbyen Fin City. Smak og bank tørrfisk. Kr 90/barn gratis. Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Vinterferieaktiviteter. Kr 90/gratis. Fana bibliotek 10.15: Film for de minste. Gratis. 12: Film for større barn. Fra 6 år. Gratis. Fløyen 11–14: Fløyen vinterleker. Fløysletten. Dropp inn. Gratis.

Fjell festning 11–16: Turbingo, aking, brettspill. Gratis. Kanonbrønn kr 60. Digital opplevelse kr 80. 11,12.30,14 og 15.30: Omvisning. Kr 100. Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis. Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Vinterferieaktiviteter. Kr 90/gratis. Fløyen 12–14: Introduksjon til geocaching. Fløysletten. KODE 11–16.30: Familieverksted: Ullete dyr! Fra 4 år. Kr 120/gratis. Norsk Trikotasjemuseum 12–17: Aktivitetsbord i kaféen. 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Kr 90/barn gratis. UKEN 18 11–18: Barnedag på Koengen. Teater, hoppeslott, spøkelseshus, tegn og mal eller gå på og skattejakt. 0–12 år. Barn kr 50. Foresatte gratis.

Fyllingsdalen teater 12 og 15: Robin Hood. Fra 4 år. Fra kr 260/220.

Edvard Grieg Museum Troldhaugen 12–16: Eventyrtur på Troldhaugen. Eventyrstund, omvisning og tegneverksted. Alle aldre. Kr 120/gratis.

4 H gården på Garnes 11–15: Åpen gård. Klippekort med 4 klipp til hesteaktiviteter kr 99.

Fyllingsdalen teater 12 og 15: Robin Hood. Fra 4 år. Fra kr 260/220.

Kulturhuset Danckert Krohn 11–15: Trilogi mat – kultur – folk. Tematiske retter i kafeen og barneaktiviteter i kultursalen.

Fysakk allaktivitetshus 12–15: Åpen hall på Fysak. Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis.

Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis.

S 12 Galleri og Verksted 12–17: Søndagsskolen. Glassblåsing. Dropp inn. Fra 5–17 år. Kr 100.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Finn de stjålne krokodillene. 12.30 og 15.30: Krokodilletyven. Med Kvaderatteateret. Fra 5 år. Kr 275/190/fam kr 765.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Sjømatbyen Fin City. Smak og bank tørrfisk. Kr 90/barn gratis.

Bergen kino 12–16: Aktiviteter for barn på filmen «Første mann».

Fyllingsdalen teater 17.30: Robin Hood. Fra 4 år. Fra kr 260/220.

FREDAG 02.3.

Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Finn de stjålne krokodillene. Kr 275/190/fam kr 765.

Fana bibliotek 13: Lørdagskino. Gratis. Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis. Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall. Gratis. Bergen Internasjonale kultursenter 12.30–15: FamilieLørdag med film. 2–12 år. Gratis. Barnas kulturhus 13–13.45: Miss Tati og venner: Musikalsk reise fra hip–hop til R&B og house. Fra 3 år. 13.45–16: Verksteder, fra 3 år: DIY med Murakami 0.3: Bamser kan få et nytt liv. Kunstpilotene. DIY med Murakami 0.4: Lag soppaktig miljø med plastelina og klinkekuler. Kunstpilotene. KLAKX: Arkitekturlek. Uten formidler. Kr 50/fam kr 150. BARNELØRDAG I BYDELENE Ådnahall kulturverksted 12–15: Arna Verk har kunstverksteder for barn og åpen kafé. 13–13.35: Rød nese v/Krabatene Teaterkompani. Ordløst babyteater. Fra 1 år. Kr 50.

Oasen bibliotek 17: Kreative Nabolag: Håndfarging av garn. Kreativ læring. Dropp inn. Alle aldre. Gratis.

TORSDAG 08.3. Fana menighetshus 13: Babysang. Dropp inn. Gratis. Ytrebygda kirke 16: Familiedag i Ytrebygda. Musikklek, kor, musikkverksted, Knøttekafè. Alle aldre. Gratis. Fyllingsdalen teater 17.30: Robin Hood. Fra 4 år. Fra kr 260/220.

FREDAG 09.3.

Bergen kino 12–16: Aktiviteter for barn på filmen «Første mann». Hovedbiblioteket 13.30: Den lille røde høna. Fortellerforestilling på thai og norsk. Fra 3 år. Gratis.

TrommeLars 13–13.50: Familietrommesirkel på Fana Kulturhus. Fra 2 år. Kr 50/35.

MANDAG 05.3. Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus verksteder. Lag keramikk. Dropp inn. 10–12 år. Gratis.

KODE 11–16.30: Familieverksted: Ullete dyr! Fra 4 år. Kr 120/gratis. Loddefjord bibliotek 11: Brillebjørn – fortellerstund og dukkespill. Fra 2 år. Gratis.

Borealis festival 14–17: Konsertsirkus! Familiedag på KODE 2. Lyd, farge og nye musikalske uttrykk. Forestillinger med Tanzmacher. DEN......SKOGEN. Ordløst eventyr med BIT20s formidlingsteam og elever ved Krohnengen barneskole. Dropp inn. Hver framføring vil repeteres i løpet av ettermiddagen. Kr 150/50/fam kr 300.

Fana bibliotek 13: Brillebjørn – fortellerstund og dukkespill. Fra 2 år. Gratis. Oasen bibliotek 11: Kreative Nabolag: DNA – perling. Biblioteket stiller med perler og oppskriften på DNA– sekvensene. Fra 5–12 år. Gratis. Tidsreiser 11–16: Eventyrspill Langeskogen. Levende rollespill i en fantasy– verden. Oppmøte p–plass Øvre kråkenes 17. Fra 8 år. Kr 260. (Grupperabatt 230/200) Åsane bibliotek 11: Himmelspringaren. Figurteater v/Adele Duus, Monika Solheim. Fra 3 år. Gratis. Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter i følge med en voksen. Påmelding. Gratis. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Papirskulptur. Kr 120/gratis. Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag Språkkafé. Høytlesning og grøt. Fortellinger på norsk og historier fra Somalia. 0–8 år. Gratis.

Den Nationale Scene 15: Vilde Vite og plastmysteriet. Fra 5 år. Fra kr 225/175.

SØNDAG 11.3. VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 12-16: Drop-in verksted for å dekorere egg. 12 og 14: Eggsperimenter. 12.30, 13.30 og 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Påskeinspirert vitenshow. Kr 185/155//fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765. Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Sjømatbyen Fin City. Kr 90/barn gratis. KODE 11–16.30: Familieverksted: Ullete dyr! Fra 4 år. Kr 120/gratis.

Kulturhuset Danckert Krohn 11–15: Trilogi mat – kultur – folk. Tematiske retter i kafeen og barneaktiviteter i kultursalen.

Robin Hood Huset 17–20: Familekafé med aktiviteter. Gratis.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 10–13: Åpen hall. Gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis.

Åpen hall 10–13: Idrettshallene i bydelene er åpne for lek for barn med foreldre. Gratis.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall. Gratis.

VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 12-16: Drop-in verksted for å dekorere egg. 12 og 14: Eggsperimenter. 12.30, 13.30 og 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Påskeinspirert vitenshow. Kr 185/155//fam kr 580.

Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang.

Åsane kultursenter 12–15: PopLAB. Kreativ verksted. Ulike teknikker og materiale. Åpent for alle.Tilrettelagt for utviklingshemmede. Dropp inn. Gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Vilde Vite og plastmysteriet. Fra 5 år. Fra kr 225/175.

Bergen og Hordaland Turlag 10.3–11.3: Vintertur til Alexander Grieghytten (2 – 6 år). Påmelding.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Sælen skole. 6–13 år. Gratis.

24 BARN I BYEN / BERGEN / NR 76 / JANUAR–MARS 2018

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. 9–13 år. Gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 17–18.30: Åpent sjongleringskurs. Dropp–inn. Alle aldre. Gratis.

Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis.

Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. 6–13 år. Gratis.

Åpen hall 10–13: Idrettshallene i bydelene er åpne for lek. For barn med foreldre. Gratis.

LØRDAG 03.3.

VilVite 10–17: Magisk vitenshowfestival med varierte show, trylleskole, pop–up–aktiviteter, verksted i Skaperhagen. Kr 185/155/ fam kr 580.

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur: Sandviksbatteriet. Oppmøte kl 11 ved parkeringsplass Sandviken Sykehus. Gratis.

Bergen ungdomslag Ervingen 10.3–11.3: Hyttetur med folkedanskurs. Gratis. Påmelding. Grimseidvegen 375.

Oasen bibliotek 13: Kreative Nabolag: Odd er et egg. Kreativ oppgaver. Fra 6 år. Gratis.

SØNDAG 04.3.

ONSDAG 07.3.

LØRDAG 10.3.

Ny–Krohnborg kultursenter 14: En liten regndråpe – Stor lyd for bittesmå ører v/ Alveslottet Dukketeater. Fra 1 år. Kr 50.

Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Finn de stjålne krokodillene. 12.30 og 15.30: Krokodilletyven. Med Kvaderatteateret. Fra 5 år. Kr 275/190/fam kr 765.

Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 10–13: Åpen hall. Gratis.

Norsk Trikotasjemuseum 11–15: Vinterferieaktiviteter. Smykkeverksted. 12.30: Barneomvisning. Kr 90/barn gratis.

VilVite 10–17: Magisk vitenshowfestival med varierte show, trylleskole, pop–up–aktiviteter, verksted i Skaperhagen. Kr 185/155/ fam kr 580.

TIRSDAG 06.3.

Bergen Internasjonale kultursenter 12.30–15: FamilieLørdag med film. 2–12 år. Gratis. Fyllingsdalen teater 12 og 15: Robin Hood. Fra 4 år. Fra kr 260/220. Barnas kulturhus 13–13.45: Jubelblues med Good Time Charlie. Fra 3 år. 13.45–16: Verksteder, fra 3 år. DIY med Murakami 0.3: Bamser kan få et nytt liv. Kunstpilotene. DIY med Murakami 0.4: Lag soppaktig miljø med plastelina og klinkekuler. Kunstpilotene. KLAKX: Arkitekturlek. Uten formidler. Kr 50/fam kr 150.

Fysakk allaktivitetshus 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis.

USF Verftet 11–15: Åpne kunstverksted, Christopher Stark. For alle. Kr 20. Portrettfoto ved OK Foto. Kr 100. 11.30–13: Cinemateket. Kr 20. 13–13.45: Dans på Bergen Dansesenter. 13 og 13.30: Bøy, tøy, gøy og balanse med Bergen Aikidoklubb. Røkeriet. Fra 5 år. Gratis. 12.30 og 14: Bajazz. 0–10 år. Kr 85.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis. Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang.

Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765. Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill i sjømatbyen Fin City. Kr 90/barn gratis. 4 H gården på Garnes 11–15: Åpen gård. Klippekort med 4 klipp til heste–aktiviteter kr 99. Hovedbiblioteket 10.30–16: Brettspilldag. Gratis. Hovedbiblioteket 13.30: Piano fantasi med Magda Maya. Musikkopplevelser med nyMysikk. Sted: Noterommet. Fra 4 år. Gratis. Fløyen 12–15: Familiedag til støtte for Krafttak mot kreft. 12: Oppvarming med Trollalla. Aktivitetsløype ved Skomakerdiket. Eventyrstund. Grilling. 14: Konsert med Heidi Marie Vestrheim og Hei Kalas! Magneten 11–14: Kreative verksteder i Fyllingsdalen. Verksted med streng og leireskulptur. Alle aldre. Kr 50. Adresse: Spelhaugen 12. Påmelding: deltaker.no/bk

Oseana Kunst – og kultursenter 13: Bajazz–konsert. Kr 100. Barn under 2 år går gratis. BARNELØRDAG I BYDELENE Gnisten 14: Stopp Kreftcellen Fråtse Frida! Med Henriette Christie Ertsås. Fra 5 år. Kr 50. Ytrebygda kultursenter 14: Tøysete teselskap med TAUS. Babyforestilling med Vokalgruppen Taus. 0–3 år. Kr 50.

S 12 Galleri og Verksted 12–17: Søndagsskolen. Glassblåsing. Dropp inn. 5–17 år. Kr 100. Norsk Trikotasjemuseum 12–17: Aktivitetsbord i kafé. 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Kr 90/barn gratis. Fyllingsdalen teater 12 og 15: Robin Hood. Fra 4 år. Fra kr 260/220. Hovedbiblioteket 13.30: Brillebjørn – fortellerstund og dukkespill. Fra 2 år. Gratis.

Fyllingsdalen vgs 14: Meg og kammeraten min. Konsert med Martin Hagfors og Erik Johannessen. Fra 3 år. Gamle teatersal. Kr 50.

Borealis festival 19–20: Natacha Diels’ «Papillon and the Dancing Cranes» – en opera for stort ensemble og heisekraner. Sted: Festplassen. Alle aldre. Gratis.


OPPLEVELSESKALENDER JANUAR–MARS 2018 MANDAG 12.3. Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Åsane bibliotek 12: Babykino. For voksne. Gratis. Vitalitetsenteret frivilligsentral 17–18.30: Åpent sjongleringskurs. Dropp–inn. Alle aldre. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Sælen skole. 6–13 år. Gratis.

Åsane bibliotek 12: Barselforedrag: Jakten på søvnen. Med Nina Holm Corcoran, søvnkonsulent for barn hos Barnas søvnservice. Tilrettelagt for baby og barnevogn. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Vilde Vite og plastmysteriet. Fra 5 år. Fra kr 225/175.

LØRDAG 17.3.

Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus verksteder. Lag keramikk. Dropp inn. 10–12 år. Gratis.

VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 12-16: Drop-in verksted for å dekorere egg. 12 og 14: Eggsperimenter. 12.30, 13.30 og 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Påskeinspirert vitenshow. Kr 185/155//fam kr 580.

Den Nationale Scene 16.30: Vilde Vite og plastmysteriet. Fra 5 år. Fra kr 225/175.

Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765.

TIRSDAG 13.3.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill i sjømatbyen Fin City. Kr 90/barn gratis.

Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Den Nationale Scene 16.30: Vilde Vite og plastmysteriet. Fra 5 år. Fra kr 225/175.

ONSDAG 14.3. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur: Indre Sædalen til Stemmevatnet. Oppmøte på p–plass ved Indre Sædal kl 11. Gratis. Bergen og Hordaland turlag 17.30–19: Kveldsmattur i Åsane. Oppmøte kl 17.20. Alle aldre. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. 6–13 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. 9–13 år. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Vilde Vite og plastmysteriet. Fra 5 år. Fra kr 225/175.

TORSDAG 15.3. Adventistkirkens sykehjem 12.30: Babysang. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Vilde Vite og plastmysteriet. Fra 5 år. Fra kr 225/175.

FREDAG 16.3. Hovedbiblioteket 12: Barselforedrag: Myter om foreldre og barn. Med Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi ved Sahlgrenska akademin ved Göteborgs universitet. For voksne. Gratis.

4 H gården på Garnes 11–15: Åpen gård. Klippekort med 4 klipp til hesteaktiviteter kr 99. Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter i følge med en voksen. Påmelding. Gratis. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Ullete dyr! Kr 120/gratis. Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag. Høytlesning og grøt. 0–8 år. Kr 30. Litteraturhuset i Bergen 12: og 13 Lillelørdag forfattertreff: Jenta som ville redde bøkene. Med Lisa Aisato og Klaus Hagerup. Fra 6 år. Gratis. Kulturhuset Danckert Krohn 11–15: Trilogi mat – kultur – folk. Tematiske retter i kafeen og barneaktiviteter i kultursalen. Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis. Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis. Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall. Gratis. Bergen Internasjonale kultursenter 12.30–15: FantasiLab. Kunstverksted, aktiviteter og kafé. 2–12 år. Gratis. Barn, bok og boller 11 og 12: Fortellerstund. Gratis bolle og saft. Barneboksamling. Gratis. Speiderhuset på Laksevåg. Landås bibliotek 11: Jeg! Med Svein Nyhus. Forfattertreff. Fra 4 år. Gratis. Oasen bibliotek 13: Jeg! Med Svein Nyhus. Forfattertreff. Fra 4 år. Gratis. Den Nationale Scene 15: Vilde Vite og plastmysteriet. Fra 5 år. Fra kr 225/175.

Barnas kulturhus 13–13.45: Forestilling. Morgonfrosken: Konsert om de store spørsmålene. Annlaug Børsheim, Ingemund Askeland og Mari Skeie Ljones. Fra 3 år. 13.45–16: Verksteder, fra 3 år. DIY med Murakami 0.3: Bamser kan få et nytt liv. Med Kunstpilotene. DIY med Murakami 0.4: Lag soppaktig miljø med plastelina og klinkekuler. Kunstpilotene. Månen. Lek med halvmåner. Fra 1 år. Kr 50/fam kr 150.

Fyllingsdalen teater 12 og 15: Robin Hood. Fra 4 år. Fra kr 260/220. Fana bibliotek 13: Himmelspringaren. Figurteater v/Adele Duus, Monika Solheim. Fra 3 år. Gratis. BARNELØRDAG I BYDELENE Åsane kultursenter 14: Lille Larven Aldrimett. Med Alveslottet dukketeater. Fra 1 år. Kr 50. Arna industrihus 14: Astrid og eg. Ved Krabatene Teaterkompani. Forestilling om forfatteren Astrid Lindgren. Fra 4 år. Kr 50.

SØNDAG 18.3. VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 12-16: Drop-in verksted for å dekorere egg. 12 og 14: Eggsperimenter. 12.30, 13.30 og 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Påskeinspirert vitenshow. Kr 185/155//fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765. Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill i sjømatbyen Fin City. Kr 90/barn gratis. KODE 11–16.30: Familieverksted: Ullete dyr! Fra 4 år. Kr 120/gratis. Fysakk allaktivitetshus 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis. Vitalitetsenteret frivilligsentral 10–13: Åpen hall. Gratis. Åpen hall 10–13: Idrettshallene i bydelene er åpne for lek for barn med foreldre. Gratis. Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis. Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang.

S 12 Galleri og Verksted 12–17: Søndagsskolen. Glassblåsing. Dropp inn. 5–17 år. Kr 100.

Den Nationale Scene 16.30: Vilde Vite og plastmysteriet. Fra 5 år. Fra kr 225/175.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Ullete dyr! Kr 120/gratis.

Norsk Trikotasjemuseum 12–17: Aktivitetsbord i kafé. 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Kr 90/barn gratis.

TORSDAG 22.3.

Bergen kino 12–16: Aktiviteter for barn på filmen «Brillebjørn».

Landås bibliotek 11: Eventyrstund. 3–6 år. Gratis. Påmelding for grupper.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis.

Fyllingsdalen teater 12 og 15: Robin Hood. Fra 4 år. Fra kr 260/220. Hordamuseet 11–15: Påskemoro. Påskepyntverksted, landhandel, minikonsert, grilling med mer. Kr 100/50/gratis for under 3 år.

Fana menighetshus 13: Babysang. Gratis. Ytrebygda kirke 16: Familiedag i Ytrebygda. Musikklek, kor, musikkverksted, Knøttekafè. Alle aldre. Gratis.

Fana biblioteket 12–15.30: Påskeverksted. Gratis. Fana bibliotek 13: Lørdagskino. Gratis. Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis.

Historisk museum 12–15: Heftig fortid, ord og toner med lange røtter. Eventyrstund og hardingfelekonsert. Kr 60/gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Vilde Vite og plastmysteriet. Fra 5 år. Fra kr 225/175.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall. Gratis.

Bergen Offentlige bibliotek 13.30: Jeg! med Svein Nyhus. Forfattertreff. Fra 4 år. Gratis.

FREDAG 23.3.

Bergen Internasjonale kultursenter 12.30–15: FamilieLørdag med film. 2–12 år. Gratis.

Oseana Kunst – og kultursenter 17: Trollmannen fra Oz. Familiemusikal med Riksteateret. Kr 255/210.

MANDAG 19.3. Litteraturhuset i Bergen 12–13: Foreldrerådet: Livet med baby. Samtale med fødselslege Gro Nylander og forfatter Kristin Storrusten. Fam kr 75. Bergen kino 12: Babykino. For voksne. Vitalitetsenteret frivilligsentral 17–18.30: Åpent sjongleringskurs. Dropp–inn. Alle aldre. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Sælen skole. 6–13 år. Gratis. Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus verksteder. Lag keramikk. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Vilde Vite og plastmysteriet. Fra 5 år. Fra kr 225/175.

Fana bibliotek 11: Den magiske kofferten. Fortellerstund. Fra 3 år. Gratis. Påmelding. Den Nationale Scene 16.30: Vilde Vite og plastmysteriet. Fra 5 år. Fra kr 225/175.

LØRDAG 24.3. VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-15: VilVites detektivskole. 12-16: Drop-in verksted for å dekorere egg. 12 og 14: Eggsperimenter. 12.30 – 13.30 – 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Påskeinspirerte vitenshow. Kr 185/155/fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765. Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill i sjømatbyen Fin City. Finn sjødyr i fjæren. Kr 90/barn gratis.

TIRSDAG 20.3. Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

Fløyen 11–14: Påskeverksted i Fløien Folkerestaurant. Kr 50. KODE 2 12 og 13: Familieomvisning: Virvar av Tråder. Installasjon til den japanske kunstneren Chiharu Shiota. Fra 6–10 år. Kr 120/gratis.

Oasen bibliotek 11–14: Påskeverksted. For hele familien. Gratis. Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis. Edvard Grieg Museum Troldhaugen 12–16: En musikalsk dukkevandring med Nina og Edvard. Hør fortellinger om livet til Edvard Grieg. Start kl. 12.30, 13.30 og 14.30. For alle. Kr 120/gratis. BARNELØRDAG I BYDELENE Fana kulturhus 14: Snill. Med Open Window Theatre. Etter en bok av Gro Dahle. Fra 5 år. Kr 50.

Den Nationale Scene 16.30: Vilde Vite og plastmysteriet. Fra 5 år. Fra kr 225/175.

ONSDAG 21.3.

Loddefjord bibliotek 10.30: Familiekino. Gratis.

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur: Løvstien fra Melkeplassen. Oppmøte kl 11 på Melkeplassen. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. 6–13 år. Gratis.

Høyt & Lavt Bergen 11-16: Sesongåpning i klatreparken. Egne aktiviteter på åpningsdagen. Kr 340/290/160.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. 9–13 år. Gratis.

Hovedbiblioteket 11–14: Påskeverksted. Sted: Stille lesesal. Gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Påskenøtter. Kr 90/gratis. 4 H gården på Garnes 11–15: Åpen gård. Klippekort med 4 klipp til hesteaktiviteter kr 99.

OPPDATERT

KALENDER www.barnibyen.no

Robin Hood Huset Aktiviteter og utflukter i følge med en voksen. Påmelding. Gratis.

De gode opplevelsene er bare ett klikk unna! Slik laster du ned BARN I BYENS hurtigknapp til mobilen din: På Iphone gjør du følgende: 1. Åpne safari og gå til barnibyen.no. 2. Trykk på firkant-ikonet nederst på skjermen som har en pil som peker oppover 3. Trykk på «Legg til på Hjem-skjerm» På Android telefon gjør du følgende: 1. Åpne Chrome og gå til barnibyen.no 2. Trykk på de tre prikkene øverst til høyre 3. Trykk på «Legg til startsiden» 25


JANUAR–MARS 2018 SØNDAG 25.3. VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-15: VilVites detektivskole. 12-16: Drop-in verksted for å dekorere egg. 12 og 14: Eggsperimenter. 12.30 – 13.30 – 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Påskeinspirerte vitenshow. Kr 185/155/fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765. Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill i sjømatbyen Fin City. Finn sjødyr i fjæren. Kr 90/barn gratis. Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis. Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Påskenøtter. Kr 90/gratis. Høyt & Lavt Bergen 11-16: Sesongåpning i klatreparken. Kr 340/290/160. Fløyen 11–14: Påskeverksted i Fløien Folkerestaurant. Kr 50. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Ullete dyr! Fra 4 år. Kr 120/gratis.

Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765.

Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765.

Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis.

Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis.

Fjell festning 11–16: Egg-jakt, brettspill i bunker. Bunkermysteriet. Gratis. Kanonbrønn kr 60. Digital opplevelse kr 80.

Fjell festning 11–16: Egg-jakt, brettspill. Bunkermysteriet. Gratis. Kanonbrønn kr 60. Digital opplevelse kr 80.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill i sjømatbyen Fin City. Finn sjødyr i fjæren. Kr 90/barn gratis. Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Påskenøtter. Kr 90/gratis. Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

ONSDAG 28.3. VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-15: VilVites detektivskole. 12-16: Drop-in verksted for å dekorere egg. 12 og 14: Eggsperimenter. 12.30 – 13.30 – 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Påskeinspirerte vitenshow. Kr 185/155/fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill i sjømatbyen Fin City. Finn sjødyr i fjæren. Kr 90/barn gratis. Høyt & Lavt Bergen 11-16: Sesongåpning i klatreparken. Kr 340/290/160. Edvard Grieg Museum Troldhaugen 12–16: Eventyrtur på Troldhaugen. Eventyrstund, omvisning og tegneverksted. Alle aldre. Kr 120/gratis.

PÅSKEAFTEN VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-15: VilVites detektivskole. 12-16: Drop-in verksted for å dekorere egg. 12 og 14: Eggsperimenter. 12.30 – 13.30 – 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Påskeinspirerte vitenshow. Kr 185/155/fam kr 580.

Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis.

Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill i sjømatbyen Fin City. Finn sjødyr i fjæren. Kr 90/barn gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill i sjømatbyen Fin City. Finn sjødyr i fjæren. Kr 90/barn gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall. Gratis.

Fjell festning 11–16: Egg-jakt, brettspill. Bunkermysteriet. Gratis. Kanonbrønn kr 60. Digital opplevelse kr 80.

Fjell festning 11–16: Egg-jakt, brettspill. Bunkermysteriet. Gratis. Kanonbrønn kr 60. Digital opplevelse kr 80.

Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Påskenøtter. Kr 90/gratis.

Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis.

Norsk Trikotasjemuseum 12–17: Aktivitetsbord i kafé. 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Kr 90/barn gratis.

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur over Stendafjellet. Oppmøte gamle Stend stasjon. Gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Påskenøtter. Kr 90/gratis.

Fysakk allaktivitetshus 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis. Vitalitetsenteret frivilligsentral 10–13: Åpen hall. Gratis. Åpen hall 10–13: Idrettshallene i bydelene er åpne for lek for barn med foreldre. Gratis.

Bergen kino 12–16: Aktiviteter for barn på filmen «Brillebjørn».

MANDAG 26.3. VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-15: VilVites detektivskole. 12-16: Drop-in verksted for å dekorere egg. 12 og 14: Eggsperimenter. 12.30 – 13.30 – 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Påskeinspirerte vitenshow. Kr 185/155/fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765.

TORSDAG 29.3. VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-15: VilVites detektivskole. 12-16: Drop-in verksted for å dekorere egg. 12 og 14: Eggsperimenter. 12.30 – 13.30 – 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Påskeinspirerte vitenshow. Kr 185/155/fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765. Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis. Fjell festning 11–16: Egg-jakt, brettspill. Bunkermysteriet. Gratis. Kanonbrønn kr 60. Digital opplevelse kr 80. Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill i sjømatbyen Fin City. Finn sjødyr i fjæren. Kr 90/barn gratis. Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Påskenøtter. Kr 90/gratis. Høyt & Lavt Bergen 11-16: Sesongåpning i klatreparken. Kr 340/290/160.

Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis.

Høyt & Lavt Bergen 11-16: Sesongåpning i klatreparken. Kr 340/290/160.

1. PÅSKEDAG VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-15: VilVites detektivskole. 12-16: Drop-in verksted for å dekorere egg. 12 og 14: Eggsperimenter. 12.30 – 13.30 – 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Påskeinspirerte vitenshow. Kr 185/155/fam kr 580. Akvariet 10–18: Foringer. Film. Utstilling. Kr 275/190/fam kr 765. Fjell festning 11–16: Egg-jakt, brettspill. Bunkermysteriet. Gratis. Kanonbrønn kr 60. Digital opplevelse kr 80. Det Hanseatiske Museum 11–15: Familiequiz. Kr 120/gratis.

Edvard Grieg Museum Troldhaugen 12–16: Eventyrtur på Troldhaugen. Eventyrstund, omvisning og tegneverksted. Alle aldre. Kr 120/gratis.

VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-15: VilVites detektivskole. 12-16: Drop-in verksted for å dekorere egg. 12 og 14: Eggsperimenter. 12.30 – 13.30 – 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Påskeinspirerte vitenshow. Kr 185/155/fam kr 580.

VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-15: VilVites detektivskole. 12-16: Drop-in verksted for å dekorere egg. 12 og 14: Eggsperimenter. 12.30 – 13.30 – 14.30: Kreativt verksted i Skaperhagen. 13 og 15: Påskeinspirerte vitenshow. Kr 185/155/fam kr 580.

26 BARN I BYEN / BERGEN / NR 76 / JANUAR–MARS 2018

Med forbehold om feil og endringer Se www.barnibyen.no for oppdatert og enda flere arrangementer og aktiviteter i Kristiansand

MUSEUM – KUNST

Bergen Kunsthall Aktiv og engasjerende formidling av samtidskunst. Gratis omvisning for barnehage og skole i utstillingene, med påfølgende verksted.

KunstLab er KODE sin egen museumsfløy for barn. Her er utstilling for barn, verksted og ikke minst et laboratorium hvor man kan utforske kunst gjennom lek og eksperimenter. Nå vises utstillingen Drømmedryss - en hyllest av bildeboken som kunstopplevelse. Familieaktiviteter I KunstLab er det alltid tegneutstyr og papir tilgjengelig for barn som vil utfolde seg kreativt. Her er sofaer og bildebøker tilgjengelig dersom man ønsker å lese sammen med barna. Hver helg og i skoleferiene tilbyr museet familieaktiviteter. Verkstedet har nytt tema hver måned. Verkstedene arrangeres etter «Dropp innom»-prinsippet, der man kan komme og gå som man vil.

For bestilling: Kontakt Hilde Marie Pedersen, E: formidling@kunsthall.no T: 940 15 056 Åpningstider: Tirsdag–søndag 11–17. Torsdag 11–20. Omvisninger: Hver søndag i utstillingsperioden kl. 14. Første søndag etter utstillingsåpninger er det omvisning for barnefamilier kl. 13. Rasmus Meyers allé 5, 5015 Bergen T: 55 55 93 10 / 940 15 056 E: formdling@kunsthall.no www.kunsthall.no

Følger museets åpningstid: Familieverksted helg kl. 11-16.30 www.kodebergen.no

MUSEUM – HISTORIE

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene

MUSEUM – HISTORIE

Bergens Sjøfartsmuseum Skatter fra havets bunn, kanoner og krutt, modeller av vikingskip, seilskuter og dampskip. Hvorfor kalles Norge en sjøfartsnasjon? Kom til byens flotteste museumsbygg og finn ut selv! Ulike familiearrangement. Barnehage- og skoletilbud. Se våre nettsider for mer info. Åpningstider: 1. sept.–14. mai: Alle dager 11–15 15. mai–31. aug.: Man–fre 10-16, lør–søn 11–16

Kom og opplev hvordan tyske kjøpmenn og drenger jobbet og bodde på Bryggen. på 17- og 1800-tallet. Schøtstuene var deres oppvarmede vinterstuer. DET HANSEATISKE MUSEUM: Bryggen, Finnegården 1A Okt–april: Daglig 11–15 Mai: daglig 9–17 Juni–aug: 9–18 Sept: Daglig 9–17

BERGENS SJØFARTSMUSEUM www.sjofartsmuseum.no

MUSEUM – HISTORIE

Norsk Trikotasjemuseum

SCHØTSTUENE: Øvregaten 50: Okt–april: Søn 11–15 Mai: Daglig 10–17 Juni–aug: 10–18 Sept: Daglig 10–17 T: 53 00 61 10 E: hanseatisk@museumvest.no www.museumvest.no

MUSEUM – HISTORIE

Universitetsmuseet i Bergen

Korleis kan ull bli til sokkar? Kvar månad har vi barnesøndag med eigne omvisingar og aktivitetar for barn. Bli med inn i den gamle Salhus Tricotagefabrik (1859-1989). Sjå, høyr og lukt korleis det er i ein ekte tekstilfabrikk. Alle søndagar har vi gode heimebakte kaker og rundstykker i kaféen, sal av is og vafler og ein eigen barnekrok med enkle aktivitetar. Norsk Trikotasjemuseum Museumssenteret i Hordaland Salhusvegen 201 (Kun 10 min. frå Åsane)

Høyt & Lavt Bergen 11-16: Sesongåpning i klatreparken. Kr 340/290/160.

Bergen kino 12: Babykino. For voksne.

LANGFREDAG

KODE

Norges Fiskerimuseum 11–15: Møt krabben Oluf på loftet. Jakt på Silja Sild. Spill i sjømatbyen Fin City. Finn sjødyr i fjæren. Kr 90/barn gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Påskenøtter. Kr 90/gratis.

TIRSDAG 27.3.

MUSEUM – KUNST

www.muho.no

Besøk Historisk museum og se ekte vikingsverd, brudekroner, mumier og mye mer i våre utstillinger. Vi har skattekart som tar deg med på en spennende jakt etter museets skatter. Besøk aktivitetsrommet hvor du kan dra på tokt, møte Midtgardsormen og andre spennende eventyr. Ta gjerne turen ut i Muséhagen eller til Arboretet og botanisk hage på Milde og se nydelige vekster fra hele verden.

TEATER

Hordaland Teater Profesjonelt teater for alle aldersgrupper, med ekstra vekt på barn og unge!

Åpent: Tirs–fre 10-15 (10–16 fra 1.6.–31.8.). Lør–søn: 11–16 Priser: Voksne kr. 60,-/barn gratis.

Fast scene på Logen, midt i Bergen sentrum. Turnéteater for Hordaland.

Historisk museum: Haakon Sheteligsplass 10 T: 55 58 31 40

Best: 55 22 20 20 E: post@hordalandteater.no www.hordalandteater.no

www.uib.no/universitetsmuseet www.facebook.com/universitetsmuseet


MUSIKK – KONSERT

Musikkselskapet Harmonien FAMILIEKONSERTER I GRIEGHALLEN: Skaff deg de beste setene til neste sesongs familiekonserter nå (2017–18). I Familieserien får du hele fire konserter for kr 395,-.

KULTURHUS

Barnas kulturhus Barnas kulturhus tilbyr et bredt utvalg av aktiviteter for byens barnefamilier, barnehager og skoler. Kunstsjangre: arkitektur, teater, dans, musikk, film og visuell kunst. Vi tilbyr også verksteder knyttet opp mot disse fagområdene.

Bli også med på de gøye aktivitetene i forkant av hver konsert. Fra 5 år.

Åpent for barnefamilier lørd kl 13-16.

E: marked@harmonien.no T: 55 21 62 28

Kalmargaten 6, 5011 Bergen T: 53 03 82 30 (hverdager 9-15) E: barnaskulturhus@bergen.kommune.no

www.harmonien.no

bergen.kommune.no/barnaskulturhus

BARNEHAGE

Åpne barnehager i sentrum: Nykirken Åpen barnehage Fredriksbergsgt. 4 Mandag og tirsdag kl 9–14.30 Onsdag kl 9–18 Mariakirken Åpen barnehage Absalon Beyersgt. 1 Torsdag kl 9–18 Fredag kl 9–15.30

www.bergendomkirke.no

Danseskole på USF Verftet

Er du glad i å være ute? Liker du å være på tur med andre barn og barnefamilier? Barnas Turlag er for barn mellom 0–12 år, og morsomme aktiviteter man kan være med på er hytteturer, fjelleirer, turbouker, fotturer, skiturer, padlekurs, klatredager, kveldsmatturer og mange andre aktiviteter i Bergen og Hordaland.

Mandag 9–15, tirsdag og torsdag 9–14 Barnehagen følger skoleruten. Vi ønsker små og store hjertelig velkommen! Kjelleren i Fana meninghetssenter Fanaveien 320 – T: 908 83 620 Facebook: Fana åpen barnehage

KUNSTSKOLE

Kontakt oss på 55 33 58 10 eller bht@dnt.no Bugården 15, 5003 Bergen T: Jette Meyer 915 45 376 E: kontakt@bryggenkunstskole.no www.bryggenkunstskole.no

BARNEHAGE

Bergen Kulturskole

Barnas kulturkirke med teater, familiegudstjenester, kunstprosjekt og installasjoner.

Kom når det passer deg. Driften er basert på at de voksne som kommer sammen med barna selv er en del av bemanningen, rydder etter seg selv, og tar aktivt del i det daglige arbeidet.

Undervisningstilbud innen musikk, dans, teater, visuelle kunstfag, talentprogram, musikkterapi og «Kulturkarusell».

T: 55 59 32 63 E: barnaskatedral@bergen.kirken.no www.barnaskatedral.no Følg oss på Facebook

Danseundervisning for barn: danselek 2-6 år, preballett 6 år, klassisk ballett, hiphop og jazzdans fra 7 år, samtidsdans fra 13 år.

- Babysang - Babymassasjekurs - Førskolegruppe - 4-årsgruppe - Samlingsstunder - Utflukter - Gymrom - Snekkerbod - Formingsaktiviteter Ingen påmelding kreves, bare møt opp. Alle er velkommen. Kun kr. 10,- pr. pers. Åpningstider: Mandag kl. 9–14.30. Onsdag kl. 9–14. Torsdag kl. 9 –14.30.

Semesterstart i januar og i august.

www.bergen.kommune.no/kulturskolen

Musikk Teater Visuelle kunstfag

Åsane Ballettskole Undervisning for barn og unge i danselek, barnedans, preballett, barneballett, klassisk ballett, repertoar, moderne dans og jazzdans. Åsane kulturhus i Åsane Senter Info/påmelding: www.aasaneballett.com Monique Verneuil T: 55 22 04 44 /900 65 742 post@aasaneballett.com

DANS

Step In Dansestudio Fyllingsdalen og Nesttun

Danseundervisning for barn, ungdom og voksne fra 4 år. Klassisk Ballett, Jazz, Hip Hop, House, Moderne, Stepp og Dansebursdag. www.stepindansestudio.no kontak@stepindansestudio.no

UNDERVISNING OG KURS

Popcorngjengen søndagsskole

Fana og Ytrebygda kulturkontor

Fra 4 år og oppover

Kulturaktiviteter for liten og stor: Instrumentkurs, lydstudio, bandrom, hobbyverksted, film, foto, tegning, dans, teater, forestillinger og mye mer!

Kreativ formidling av Bibelens budskap. Fellesskap, lek og moro. Et miljø der hvert enkelt barn blir sett og verdsatt. Sang/drama/forming/spill/utflukter. Hver søndag kl 11, bortsett fra i skoleferier. Bergen Misjonsmenighet, Lille Øvregate 31 (ved Domkirken) T: 458 54 391

facebook.com/FYkulturkontor Østre Nesttunvegen 18 T: 55 56 11 06 www.fanakulturhus.no

Slipp barna løs hos oss med en aktiv bursdagsfeiring som vil bli husket lenge! T: 55 50 77 80 E: bowling@vestkanten.no

Dans

T: 55 32 08 66 / 482 49 269 E: post@bergen-dansesenter.no bergen-dansesenter.no

FORENING

Bowling 1 – Vestkanten

Strømgt. 19, 5015 Bergen. T: 55 56 80 50

Se månedsplaner på facebook eller www.aasanekirke.no T: 917 24 471

Bergen Dansesenter tilbyr som eneste danseskole i Hordaland gradering i klassisk ballett etter den internasjonale standarden RAD.

DANS

SPILL – BURSDAG

UNDERVISNING

Stjernen Åpen barnehage

Familiegudstjenester, babysang, skolebesøk: Hilde Tetlie, epost: ht652@kirken.no

Følg oss på Facebook og på www.bergenoghordalandturlag.no/barnas-turlag/ Besøk oss i Markens tverrgate 4-6; man-fre: 10-16, tors: 10-18, lør 10-15.

Barnas Katedral

Teater, kunst, installasjoner: Anne Marthe Havikbotn, epost: ah482@kirken.no

Regionalt kompetansesenter for dans, åpent for henvendelser fra publikum

Et pedagogisk tilbud til barn i følge med en voksen

Kveldsskole i tegning og maleri. Semestrene avsluttes med elevutstillinger på Bryggen. 4 grupper: 6-9, 10-12, ungdom og voksne.

ROM FOR KOMPETANSE

Bergen Dansesenter

Barnas Turlag

Bryggen Kunstskole

HUS

KULTURHUS

Fana Åpen barnehage

Gratis for alle barnefamilier Lunsj, lek, læring og nettverk

BARNAS KULTUR DANS

FRILUFTSLIV

BARNEHAGE

BADING

www.bowling1vestkanten.no

IDRETT

Vannkanten

Centrum Taekwondo

Klin umulig å kjede seg på Vannkanten Vannkanten er Vestlandets største badeland. Et flott anlegg med herlige bassenger – inne og ute, tre susende vannsklier, boblebad og egen voksenavdeling. Får du lyst til å kombinere badeglede med shoppingtrang, ligger 110 butikker vegg i vegg. Se våre nettsider for åpningstider og priser Lyderhornsv. 2, 5171 Loddefjord T: 55 50 77 77/55 50 77 99 E: post@vannkanten.no www.vannkanten.no

Nyhet! Taekwondolek for barn 5–7 år Trening - spark og slag - hopp og sprett Masse lek og moro! Taekwondolek er spesielt tilpasset barn fra 5 til 7 år. Det blir mye lek og moro, samtidig som barna får lære grunnleggende elementer fra taekwondo. Hovedfokus vil være på motorisk trening og det å ta imot instruksjoner. Tid: Onsdager kl 18 Sted: Fysak Allaktivitetshus Vilhelm Bjerknesvei 42 Påmelding: E-post: centrumtkd@hotmail.com eller ved fremmøte på trening. www.centrumtkd.no Følg oss også på Facebook

BARN I BYEN / BERGEN / NR 76 / JANUAR–MARS 2018 27


BARNA INN PÅ KJØKKENET SMAKSVERKSTEDET

1

2

5 6

3

4

7

1: Det kan være ganske gøy å spise frokost når den kan se sånn ut! 2: Kroppen vår liker fargerik mat. 3 og 4: Is til frokost? Klart det! Lag Smoothie om kvelden, hell den i en isform og legg i frysen. Perfekt til helgefrokosten. 5: Nøtter, frø, belgfrukt og kjerner passer godt på frokostbordet og kan trylles inn i både vafler, smoothie og grøt! Det smaker godt både for munnen, hjertet og hjernen! 6: Vil du være med å lage din egen granola? Meld deg på kurs! 7: Banandelfiner er like gode som de er fine.

Få en superstart på dagen din Synes du frokosten din er litt kjedelig? Her får tipsene som pimper opp dagen din. Tekst: Ann Helen Lien Foto: Ann Helen Lien og Margrethe Vikan Sæbø

Frokost er det første måltidet vi spiser etter at vi har stått opp. Etter en natts søvn trenger kroppen påfyll av energi før du går i barnehagen eller på skolen. Med en god frokost er du klar. Og det beste av alt? Både grove vafler, smoothie og agurkslanger kan mette magen og gi energi til en ny dag! En god dag starter med frokost På engelsk betyr frokost «breakfast». Hvis vi deler ordet i to, «break» og «fast», betyr det å bryte fasten. Om natten spiser vi vanligvis ikke, og vi kan derfor si at vi har en liten fastetid fra vi spiser kveldsmat til vi står opp neste morgen. Når kroppen sover er den på lavgir og kroppen vår arbeider tregere fordi vi ikke er i aktivitet. Når kroppen skal forberede seg på en ny dag må den ut av lavgiret. Enten du skal klatre til topps i lekestativet i barnehagen eller gruble på regnestykker på skolen, må kroppen ha påfyll av energi fra morgenen av. Det er viktig å spise noe som gjør at vi får en god start på dagen og holder magen mett i flere timer. Lei av brødskiver? Pimp opp frokosten! Vi har ikke alltid så god tid om morgenen, og velger derfor ofte frokost som tar kort tid å lage. Selv om vi velger noe som er kjapt og enkelt, trenger det ikke å være kjedelig! Grøt er godt for morgentrøtte barn og voksne, men kanskje du synes det tar for lang tid å lage om morgenen? Da kan du lage en kjøleskapsgrøt som lager seg selv mens du sover. Du trenger bare å ta grøten ut av kjøleskapet, ta på ønsket topping og spise deg mett og god. Har du smakt 28 BARN I BYEN / BERGEN / NR 76 / JANUAR–MARS 2018

havregrøt med oppkuttet banan? Banan er den frukten vi spiser mest av i Norge, og passer perfekt som grøttopping! Restefrokost kan også mette magen din. Lager du grove vafler til kvelds, kan du spare en eller to i kjøleskapet til dagen etter, og voila – vafler til frokost! Synes du likevel vaflene er best med en gang de kommer ut av vaffeljernet, er det et triks å putte de i brødristeren, da blir de superferske igjen. Grove vafler smaker godt med både gul og hvitost, grønnsaker eller moste bær. Smud-fokost Hvis du vil ha en smud start på dagen, kan du lage deg en supersmoothie! Smoothien smaker best rett etter du har mikset den sammen, men du trenger likevel ikke å bruke lang tid på dette om morgenen. Du kan lage til alle ingrediensene du vil ha i smoothien om kvelden og sette det i kjøleskapet til dagen etter. Da er det bare å hive ingrediensene i blenderen og trykke på start. Og du? Hvis du bare vil ha smoothie til frokost, er det lurt å putte litt havregryn og frø i blenderen, så holder du deg mett lenger. La helgefrokosten bli et festmåltid! Frokost i hverdagen er ofte et kjapt måltid, før alle løper til barnehage, skole eller jobb. I helgene har vi fri og lengre tid på å lage en god frokost. Det er ganske gøy å leke seg med frokostbordet. Hva med å lage en slangeagurk? En veldig kul og spiselig dekorasjon på frokostbordet. Ferske, grønne bananpannekaker er også en hit. Lurer du på hvordan pannekakene blir grønne? Tilsett spinat i røren og kjør den jevn med stavmikser.

TIPS TIL FORELDRE Barna er ikke alltid sultne om morgenen. Derfor er det lurt å være litt kreativ slik at de får i seg alle næringsstoffene de trenger. En kombinasjon av grove kornog meieriprodukter, frukt og grønnsaker er bra. Mange typer frokost kan lages til dagen i forveien slik at du unngår stressende morgener. La barna være med i prosessen med å lage frokost, da er de ofte mer villig til å spise det! Husk at barn, i likhet med voksne, skal ha fem porsjoner med frukt og grønnsaker hver dag. Men barnas porsjon er ikke like stor som de voksnes. En porsjon er lik en håndfull, og porsjonen vokser i takt med at vi blir større. Et lite glass juice, to strimler paprika eller en håndfull sukkererter, er derfor lurt å ta som en del av frokostmåltidet. La helgefrokosten bli et hyggelig fellesmåltid som barna gleder seg til. Barnas smaksløker er mer sensitive enn voksnes, og vi må derfor være tålmodige når barn sier at de ikke liker maten. La barna smake på maten, selv om de ikke vil spise. Å smake vil bidra til at barna vender seg til uvante smaker. Av og til må vi faktisk smake på noe opptil 15 ganger før vi liker det! Nyhet! Barn i Byen og Smaksverkstedet vil i 2018 samarbeide om gi barn lyst til å både lage mat selv og smake på nye smaker. Gjennom artikler og matverksteder inspireres barna til å erobre kjøkkenet og lage sine egne måltider. Først ut er frokostmåltidet. Les og lag mat!


X X X

VELKOMMEN TIL EN AKTIV VINTER PÅ FLØYEN!

Sjekk ut vårt gøye vinterprogram på floyen.no Psst..husk at vi har akebillett på Fløibanen #kun6minunna

Åpent hele vinterferien! Kl. 10-18 alle dager

www.adoarena.no

@adoarena

29


SKRÅBLIKK

Jakten på romantikken Skulle jeg dandert sushibiter over hele kroppen? For å bevare romantikken må jeg finne på noe spesielt. Det haster! Tekst: André Marton Pedersen Illustrasjon: Nhu Diep Jeg og Line er aldri ute sammen lenger. Vi har det for travelt. Barn, jobb, husarbeid. Det blir ikke tid til å sende et romantisk blikk til hverandre engang. Restaurantbesøk? Bare glem det! Det er som en fjern drøm. Romantikken er i ferd med å slukne. Eller: den har sluknet. Den romantiske flammen som brente så sterkt, er nå høytrykkspylt til døde av barneskrik, FAU-møter, loddbøker og meterhøy klesvask. Pokker, dette finner jeg meg ikke i! Slik skal det ikke være. Jeg vil ha tilbake romantikken i forholdet! Jeg husker jo hvordan det var. Hvor forelsket vi var. Sånn vil jeg ha det igjen. Jeg burde nok vært flinkere til å pleie hverdagsromantikken. Gi henne kjærlige kommentarer over oppvasken, eller kysse henne mens jeg bretter bodyer på vaskerommet, men nei. Det holder ikke akkurat nå. Vi trenger en skikkelig kickstart på romantikken. Men hvordan? Jo, jeg skal overraske Line med en forførende sushikveld hjemme! Jeg husker første gang jeg virkelig fikk øynene opp for Line. Det var på diskoteket Madam Ane i Os i 1994. Dr. Alban dundret ut gjennom høytalerne med låten «Hello Afrika». Line stod inntil veggen i en rød kjole og med nydelige korketrekkere som danset nedover kinnene. – Du ser ut som en prinsesse, sa jeg til henne den gang. Smilet hun gav tilbake glemmer jeg aldri. Sier jeg hun ser ut som en prinsesse nå, så tror hun nok jeg er ironisk. Men jeg syns jo hun er vakker fortsett. Problemet er bare

30 BARN I BYEN / BERGEN / NR 76 / JANUAR–MARS 2018

at vi har så liten tid til hverandre. Hverdagen styres av en stappfull Google-kalender. Fotballtrening, matinnkjøp på REMA 1000, støvsuging til sent på kveld og hektiske jobber gjør det vanskelig å holde på den gode, omtenksomme tonen vi en gang hadde. Før malte vi som katter. Nå bjeffer vi som hunder. Slik skal det ikke være. Men det vil endre seg nå. Denne sushikvelden vil snu den onde sirkelen.

Men hvor er Line? Hun skulle jo vært her for en halvtime siden. Jeg ligger i stuen – alene. Sushien pent dekket på et teppe på gulvet. Bør jeg sette den inn i kjøleskapet igjen? Klokken blir 21. En time forsinket! Jeg ringer, men hun svarer ikke. Hvor i huleste er hun? Jeg er sulten. Tar en liten sushibit. Nam! Tar en til. Og en til. Til slutt er all sushien spist opp.

En perfekt sushiaften vil garantert få romantikken tilbake i forholdet.

Peisen har mistet gløden. Det samme har jeg.

Sushiris, laks, wasabi, krabbe og chilimajones. Mye skal handles for at alt skal bli perfekt. Line vet ingenting. Hun er på besøk hos en venninne og sa hun ville være hjemme klokken 20. Da skal jeg overraske henne. Bare oss to. Ingen barn. Ingen forstyrrelser. Klokken er 19. Jeg lager nydelig nigiri, ruller laksen ømt inn i riskorn al dente. Frem med stearinlysene. Fyr i peisen? På med Boss deodorant, den hun liker så godt. Som nyforelsket kjærestepar hadde vi mange fine kvelder sammen, Line og jeg. Hørte på musikk sammen, pratet og flørtet. De første årene var pepret med romantikk. Hun lånte strikkegenseren av meg. Jeg overrasket henne med koselige kjærlighetslapper over hele leiligheten. Livet var stappet med romantikk. Nå er livet mer som potetstappe. Sånn, nå er alt klart! En hvit duk med tente stearinlys pryder eikegulvet. Jeg hiver innpå en vedkubbe til. Ute skinner månen. Jeg dekker sushien på gulvet foran peisen – gjett om hun vil bli overrasket og glad når hun ser alt dette.

Klokken blir 22.30. Ingen Line. Jeg slukker stearinlysene, pusser tennene og legger meg ensom. Så hører jeg ytterdøren låses opp. Line er kommet hjem! – Hvor har du vært? spør jeg. – Hos en venninne, vel. Det var så koselig, så tiden gikk så fort. Har du ventet på meg? Jeg er mutt. Mumler noe om at vi også kunne jo funnet på noe. – Du, hva med å finne på noe koselig i morgen da? Kanskje lage noe sushi sammen? – Glem det, svarer jeg. – I morgen blir det fiskekaker!

André Marton Pedersen: Turglad firebarnspappa, skribent, fotograf. Blir lett engasjert. Stappfull kalender. Lekeglad. Livsglad. Har tre soveposer. Eller var det fire? Får stadig kjeft fra samboeren om at turutstyret tar for stor plass i hjemmet.


Nå blir det babykino og barselforedrag på biblioteket! For foreldre med barnevogn og baby har biblioteket nå fått to nye tilbud: Babykino på Åsane bibliotek. Den andre mandagen i måneden kl. 12. Det blir dempet lyd og lys, og rom for å bevege seg rundt. Se filmprogram i biblioteket og på facebookgruppen «Filmvisninger ved Bergen Offentlige Bibliotek». NB: Filmene er for de voksne. Oppstart 8.januar, siste visning 11.juni. Gratis. Barselsforedrag på Hovedbiblioteket og Åsane bibliotek. En barnevakt står klar til å ta imot barnevogner, og om den lille sover kan du trygt sette deg og delta. Høy terskel for bråk. Gratis. Barselforedrag: 9.2. kl. 12: Hovedbiblioteket: «Jakten på søvnen». 16.3. kl. 12: Åsane bibliotek: «Jakten på søvnen». 16.3. kl. 12: Hovedbiblioteket: «Myter om foreldre og barn».

«Den Fantastiske Mikkel Rev» Morten Minothi Kristiansen og Torgrim Mellum Stene.

FamilieLørdag, FantasiLab og konserter på Bergen Internasjonale Kultursenter Hver lørdag blir det nå FamilieLørdag på Bergen Internasjonale Kultursenter kl. 12.30–15. Ca. en gang i måneden arrangeres FantasiLab med aktiviteter, kunstverksted og en liten familiekafé. Tilbudet passer for alderen 2–12. Enkelte søndager er det familiekonserter. Kommende arrangementer: FantasiLab: 3.2. og 17.3. Alle andre lørdager er det barnekino. Familiekonserter: 4.2: «Den Fantastiske Mikkel Rev». Musikalsk forestilling m/ Morten Minothi Kristiansen og Torgrim Mellum Stene.

Musikkopplevelser på Hovedbiblioteket! nyMusikk Bergen gir deg mulighet til å oppleve ny musikk, spennende artister og morsomme verksteder på biblioteket en lørdag i måneden. Arrangementene er like moro for voksne som for barn, og du får sjansen til å teste ut musikkens verden på egenhånd. Dropp inn. Sted: Noterommet på Hovedbiblioteket. Kommende arrangement: 27.1. kl. 13: James Lassen – Oppdagelsesferd med fagott. 24.2. kl. 13: Prøv deg som komponist med Bitwaves. 10.3. kl. 13: Piano fantasi med Magda Maya.

Kreftforeningen og Fløyen inviterer til

FAMILIEDAG TIL STØTTE FOR KRAFTTAK MOT KREFT Lørdag 10.mars 2018 Kl. 12.00: Oppvarming med Trollala, aktivitetsløype ved Skomakerdiket, eventyrstund og ansiktsmaling. Grillene ved Skomakerdiket tennes og er åpne for publikum. Kl. 14.00: Konsert med Heidi Marie Vestrheim og Hei Kalas!

Les mer på floyen.no og kreftforeningen.no #kun6minunna 31


TURIST I EGEN BY PÅ SKI I BYFJELLENE

Pudderalarm i byen!

TIPS! Følg Idrettsservice og Fløyens Facebook-side, det lønner seg. SKI PÅ FLØYEN Lengde: 5 km. Lys til 22. Moh.: ca. 400–500. Løypen prepareres/sporsettes. NB! Tippetue og Fløisvingene anbefales ikke for skiløpere. Benytt Kamveien til Skansemyren.

Tekst og foto: Anita Nybø

Visste du at kun seks minutter unna Bergen sentrum venter fem kilometer med skiløype og lys helt til klokken 23.00?

De sprekeste ville nok valgt å gå hele veien fra sentrum for å nyte naturens endring fra regn i sentrum til de største snøfl ak du kan tenke deg på toppen av Fløyen, men vi tok en avgjørelse om at tiden i skisporet var det viktigste og satte oss på Fløibanen som gikk fra nedre stasjon kl. 17.30. Fløibanen var «stapp full» av entusiastiske skiløpere i fargerike skidresser, noen med gamle ski og andre med ski hvor prislappen fortsatt hang på. Det var barn med

Om du ikke har mulighet til å dra på Fløyen, finnes der mange andre skimuligheter – også med lys til sent på kveld. Og husk: selv om det regner i byen, kan det være perfekte ski- og ake forhold på byfjellene.

Alvøen idrettspark Lengde: 2 km. Lys: Ja. Moh.: ca. 50. Øvrige turveier i området kan også benyttes. BERGEN OG OMEGN: Gullbotn Lang løype: 3,5 km. Kort løype: 1,5 km. Lys til 22. Løypene Prepareres/sporsettes. Moh.: ca. 300. BRUK OGSÅ DITT NÆROMRÅDE: Nærområder er også perfekte for en skitur, som Hjortland, Tennebekktjørna (turvei med belysning), Hordnesmarka, Myrdalsvatnet, Munkebotn (turvei med belysning), Storetveitmarka, Tarlebøveien (turvei med belysning), Langeskogen og Løvstien (turveier med belysning) – og alle byens parker, som stemningsfulle Nygårdsparken.

D Akin

üzakin

MARS

VERKSTED

VERKSTED

Skinnende foliebilder

Ullete dyr

Lag bilder av folie, tusj og hyssing. Passer for alle. LØR & SØN I JANUAR • KL. 11.00–16.30 KODE 4 • KUNSTLAB

FAMILIEOMVISNING

Fantasidyrjakt Bli med på jakt etter dyr i kunsten. Passer fra 4–6 år. LØR 27. JANUAR • KL. 12 & KL. 13 • KODE 4

FEBRUAR VERKSTED

Papirskulptur

Tegn, klipp og lim! Lag en skulptur! Passer for alle. LØR & SØN I FEBRUAR • KL. 11.00–16.30 KODE 4 • KUNSTLAB

FAMILIEOMVISNING

Professor Drøm

32

Landåsfjellet, Bjørneseths løype Lengde: 4 km. Lys til 23. Moh.: 300– 400. Ingen løyper som prepareres/sporsettes. Løypen har god standard fra Nattlandsfjellet/ Helgesæter til Nubben. NB! Svært bratt stigning.

kunstopplevelser for barn på kode JANUAR

På Bergen Kino fra 19. januar

Skogsvei i Grindåsen (ca. 3,6 km) binder løypen på Frotveit og Totland sammen. Skogsveien prepareres/ sporsettes, men er ikke lyssatt. Husk derfor hodelykt på kveldstid!.

: sjon stra Illu

e d o k å n p r a b fo r r e s l e e l v p p o t s n u k

Vi ble ikke skuffet! Skiene var på allerede ved Fløistuen-butikk hvor et lite 17. mai tog hadde styring oppover mot Halfdan Griegs vei og rett inn i lysløypen. Hele veien var vi omgitt av snøbelagte trær, tunge som fløyelskapper hentet rett fra Askepott-filmen. Vi møtte glade voksne og småtasser så høylytte at de helt sikkert kunne høres hele veien til Totland. I løypen møtte vi også Olav på 1 ½ år, som hadde ski på beina for første gang! Myten om at vi nordmenn er født med ski på beina ble i løpet av disse eventyrtimene plutselig en sannhet – kun minutter unna sentrums mas og kjas …

Frotveit Lengde: 3 km. Lys til 22. Moh.: ca. 200–300. Løypene prepareres/sporsettes.

e Lai

Vi fulgte den gode anbefalingen fra Margrethe Munthe og snørte skiskoene på oss en tirsdag ettermiddag. Det har snødd noen dager i forveien, og på Idrettsservice sin Facebook-side var det annonsert pudderalarm med opptrukne skiløyper og gode forhold på Fløyen.

rumpeakebrett og barn med de kuleste rattkjelkene – dette lovet vanvittig bra for et par timer i sporet.

Totland Lengde: 3,3 km. Lys til 22. Moh.: ca. 300. Løypene prepareres/sporsettes.

: Eunic Illustrasjon

Jeg snører min sekk, jeg spenner mine ski, nå lyser det så fagert i heien. Fra ovnskroken vekk - så glad og så fri. Mot store, hvite skogen tar jeg veien.

ANDRE SKISPOR TETT PÅ BYEN:

Omvisning med drama og lek, møt Professor Drøm! Passer fra 4–6 år. LØR 24. FEB • KL. 12 & KL. 13 KODE 4 • KUNSTLAB

Lag et dyr av garn og andre materialer. Passer fra 4 år. LØR & SØN I MARS • KL. 11.00–16.30 KODE 4 • KUNSTLAB

FAMILIEDAG

Eventyrtur på Troldhaugen

Eventyrstund, omvisning og tegneverksted. Passer for alle. SØNDAG 4. MARS & FREDAG 30. MARS • KL. 12-16 TROLDHAUGEN • MUSIKKLAB

FAMILIEOMVISNING

Virvar av tråder

Bli med inn i Chiharu Shiota sitt kunstverk. Passer for 6–10 år. LØRDAG 24. MARS • KL. 12 & KL. 13 KODE 2

FAMILIEDAG

En musikalsk dukkevandring med Nina og Edvard

Hør fortellinger om livet til Edvard Grieg. Start kl. 12.30, 13.30 og 14.30. Passer for alle. LØRDAG 24. MARS • KL. 12–16 TROLDHAUGEN • MUSIKKLAB


Hjelp, det er planleggingsdag! Ingen grunn til panikk. Hovedbiblioteket tar seg av dagen. Her blir det gratis konsert og musikalsk powertrip med Sandra Kolstad. Hun har gitt ut fire kritikerroste plater, og er beryktet for sine eksplosive og særegne konserter. Hovedbiblioteket 2. februar kl. 13. Gratis!

Løs spennende forskeroppdrag på SommerViten Gratis opplevelser på Robin Hood Huset Hver fredag er det familiekafé på Robin Hood Huset fra kl. 17–20. Hele familien er velkommen. De voksne får prate og bli kjent mens barna kan delta på ulike gratis aktiviteter som kunstverksted, spillkvelder eller filmvisning. Det serveres enkel mat. Hver lørdag arrangeres aktiviteter og utflukter for barn i følge med en voksen. Bli med på teater, bading, tur, kino, museum og mye mer! Påmelding til aktivitetsleder Hege: hege@robinhoodhuset.no eller SMS: 476 44 348. Alle aktiviteter og utflukter starter på Robin Hood Huset. Adresse: Magnus Barfotsgate 22. Gratis.

Opplev en uke full av eksperimenter, naturfag og en egen dag med teknologi! VilVite og Bergen kommune inviterer for 12. gang til SommerViten. Forskerkurset er for deg som skal begynne i 7.-10. trinn og går på skole i Bergen. Gjennom uken løser du ulike forskeroppdrag og oppgaver. Kurset varer i én uke og har en egenandel kr 550,- per barn, resten dekkes av Bergen kommune. Når: Velg mellom uke 26 og 27 (samme opplegg i begge uker). Tid: Hver dag fra kl. 9.30 til ca kl. 15. Oppmøte på VilVite. Info og påmelding på vilvite.no

bursdag

på Akvariet

(med Bergens kuleste bursdagsgjester…) Nå kan du holde bursdagsfest på Akvariet sammen med dvergkaimanen Ivan, pingvinprinsessen Pingrid Alexandra, og mange andre søte og morsomme (og skumle) dyr. Mer informasjon finner du på akvariet.no/bursdagsfeiring

33


LD SKO O J

7A

LE

SK

KLASSENS SIDE SKJOLD SKOLE KLASSE 7A

Møt klasse 7A på Skjold skole. Barn i Byen ønsker å løfte frem byens barneskoler. Gjennom klassens sider gir vi elevene en tydelig stemme og en mulighet til å ytre sin mening. Elevene står for ide, tekst, illustrasjon og foto, og viser gjennom sitt arbeid hva de er opptatte av.

Store drømmer går i oppfyllelse Har du kjørt forbi Fana kulturhus og lurt på hva som skjer der? Her kan drømmene dine gå i oppfyllelse som skuespiller, musiker eller danser. Vi ringte til Fana kulturhus og fikk snakke med Eirik, en hyggelig og grei mann.

RUSH Nå er det Rush-tider i Fana Vi gikk inn på Rush og til den nærmeste ansatte. Vi spurte om vi kunne få et intervju og han smilte og svarte ja. Vi var litt nervøse, men startet intervjuet. Var det vanskelig å få seg jobb her? – Det var vanskelig å få seg jobb her siden det var så mange som søkte jobb. Hva synes du om jobben? – Veldig fin og godt arbeidsmiljø, sa han fornøyd. Hvilken oppgave har du? – Jeg er hoppevakt som vil si at jeg skal passe på at andre ikke skader seg. Så jobber jeg også i en kafé på Rush. Hvor mange ansatte er det? – Jeg tror det er rundt 55-60. Er man nødt til å bruke rush sokker? – Ja, det er for at ingen skal skli og skade seg (Rush sokker er antisklisokker). Kommer det mange folk? – Ja, det kommer masse folk, i hvert fall om helgene. Vi takket for intervjuet og gikk vår vei. Han sa hyggelig hadet. Åpningstider: Mandag–fredag 14–21. Lørdag 10–22, afterdark 20–22. Søndag 9– 21, babysprett: 9–10. Priser: 1 time = 155,- fri tilgang til alle aktivitetene, 1.5 time = 220,- Ekstra 30 min = 65,Babysprett = 155,- per barn fra 0–5 år inkludert 1 forelder. Bursdag = 215,- per barn. Antisklisokker koster 30,Rush ligger i Kokstadvegen 23. Tlf: 55 99 09 09. (Hvis du er under 18 år må du ha egenerklæring fra foreldre hvis du skal dra alene). Tekst: Ina Sofie, Lida, Pia og Dorthea 34 BARN I BYEN / BERGEN / NR 76 / JANUAR–MARS 2018

Hvilke tilbud har dere her i løpet av det neste halvåret? – Vi har filmverksted på onsdager og torsdager, lydstudio og musikkstudio, graffiti og tegnekurs. Vi har også kreativt band kurs hvor man kan lære trommer og gitar. Lipstick Music er et musikk verksted for jenter en gang i uken. Hvis du er glad i utfordringer og spenning vil vi absolutt anbefale parkour kurs. Alt dette skjer fra januar til juni. Har dere noe opplegg her for alle aldersgrupper? – Vi har bare opplegg for barn og ungdom. Hva er åpningstidene? – Om mandager er vi åpent fra kl. 12–18. Tirsdager-fredager 10–18. I helgene er vi stengt. Vi takket for intervjuet og skyndte oss tilbake til norsktimen. Tekst: Mille og Sandra

Kjeder du deg? sjekk ut disse tilbudene i Fana! Fysak: Åpen hall, helger 12–15 (gratis). Slåtthaughallen svømmehall: Tirsdag 17–20. Lørdag 9–15. Torsdag 17–20. Søndag 10–15. Barn 40,- voksne 95,- 13–19: år 60,Leos lekeland: Hverdager 10–20. Helg 10–19. 2–17 år: 189,-, voksen gratis. Bergen bowling: Hverdager 11–22.30. Fre/Lørdag 11–23.30 Søndag11–22.30. Barn opp til 16 år 50,- pr. serie. Spill så mye du vil for 140,- (hverdager 14–17, ikke dager med skolefri). Fantofthallen – trene sammen: klatrevegger og buldrerom, idrettshall. Man– torsdag 7–22. Fredag 7–21. Lørdag 10–17. Søndag 11–20. Dagsbillett kr 100. Fana bibliotek: Man–torsdag 10–19. Fredag 10–16.30. Lørdag 10–16. Gratis. Høyt og Lavt: Åpner igjen påske 2018. Dagskort person over 140 cm 330,- 110– 140 cm 280,- , 80–110 cm 160,-. Du kan feire bursdag der. Hordamuseet: Voksne 80 kr og barn gratis. Kafé med enkel servering. Tips av Tuva, Pernille og Ida


Nå får vi snart ny håndballhall Vi har fått et intervju med daglig leder i Fana IL om den nye håndballhallen. Den nye håndballhallen heter Fana Arena og vil åpne rett med Slåtthaughallen. Vil det bli en stor hall? – Ja, det vil bli en stor hall med to spilleflater for håndball, dansesal, styrkerom, cafe og kiosk. Hva skal hallen brukes til? – Hallen skal brukes til volleyball, håndball, basketball, turn og andre aktiviteter. Hva syns du om at Fana har fått 40 millioner kr. til ny idrettshall? – Det er helt fantastisk! Det vil komme til gode, i hvert fall for barna som skal bruke hallen. Vil noen andre haller i området bli påvirket av «Fana Arena»? – Ja, det vil påvirke noen idrettshaller på grunn av at det vil frigjøre dem for lange ventelister når Fana Arena åpner.

Nye lagunen Her er noen fakta om den nye lagunen: • Lagunen kommer med 9 kinosaler • Det kommer 200 nye butikker • Lagunen blir 80.000 kvm • Det kommer en liten skøytebane som er åpen om vinteren • Lagunen er tilrettelagt for rullestoler og barnevogner. Vi lagde en undersøkelse med 39 deltagere (de fleste vi spurte var 12 år) for å spørre om hvilke butikker folk vil ha på nye lagunen. Mote vant helt tydelig. Tekst: Mikal, Magnus, Alexander, Sebastian og Casper

Hvilke lag vil bruke Fana Arena? – Vi kommer til å prioritere Fana IL, men om det blir ledige timer vil andre lag kunne reservere treningstimer. Når vil hallen bli tatt i bruk? – Hallen vil bli tatt i bruk i april, svarer daglig leder og gleder seg til at Fana Arena åpner. Vi takker for intervjuet og hører at han legger på.

Fra traving til skåring

– bli med på tidsreise Nå reiser vi tilbake til 1926 da Bergen travpark ble tatt i bruk. Man kan se menn med høye hatter og damer i flotte kjoler som kommer for å vedde på sine favoritt hester. Det lukter nystekte vafler med en blanding av stall. Parken er på Nesttun og området benyttes av Bergen og omegns Travselskap. Man kan høre barn sprelle rundt og voksne som jubler av seier. Men området ble regulert til parkutbygning og idrettsformål i 1993. Nå går vi fram i tid. Bergen travpark er nå blitt lagt ned og det bygges en fotballbane i stedet. Nippen er fotball avdelingen til Fana Idrettslag. Den har ca.1200 medlemmer. Og består av et A-lag i 2.Divisjon, og ca.75 lag på breddenivå. De fikk et nytt klubb hus i november. Her kommer det fotball glade barn og voksne.

Tekst: Johanne, Tina, Emilie og Celine

Når huset ditt må rives Vi skal intervjue mormoren til en i klassen vår. Hun heter Britt-Eva og er 65 år gammel. Hun bor rett ved siden av bybanestoppet på Skjold, der skal de bygge blokker. Da må de rive huset hennes. Vi har kommet for å spørre om hun har noen spesielle tanker om dette.

Tekst: Megija, Lena og Eline

Nytt klubbhus i Fana Vi ringer på og hun kommer ut med et smil og sier «Hei!». Vi legger fra oss klær og sko i gangen og går opp trappen og setter oss i sofaen. – NCC bolig kom med en henvendelse til oss for fire år siden om hvordan vi ville stille oss for salg av eiendom/ huset. De ville bygge 80–100 leiligheter i området. Etter litt drøfting sa vi ja til salg. Nå nærmer det seg oppstart av prosjektet og vi har fått tegninger. Leilighetene er moderne, nær bybanen. Det blir store forandringer på Skjold, sier Britt-Eva. Hvor lenge har du bodd her? Har du tenkt å flytte i de nye blokkene? – Jeg har bodd her i 32 år, forteller Britt-Eva som er bestemt på å flytte inn i de nye blokkene.‘ Hvor gammelt er huset? – Huset er 32 år gammel og jeg laget litt av huset selv.

Hvis du visste at det kom til å skje, hadde du flyttet inn da? – Ja, det hadde jeg nok.

Fana har fått nytt klubbhus, det kostet 30 millioner og er Norges fineste klubbhus. Du kan leie klubbhuset til barnebursdager, konfirmasjon og andre viktige arrangementer. Klubbhuset ligger ved Nesttun idrettspark. Fana har 100 lag og 10 000 treninger i sesongen. Fana har et akademi som har trening mandag, onsdag og fredag og et keeperakademiet som er på onsdager. Fana fikk nytt klubbhus fordi de trengte mer plass og det gamle var i dårlig stand. Alle Fanaspillere er velkommen til klubbhuset. Hver akademispiller koster 750 kr i måneden.

Tekst: Gustav, Nikolai og Jahje

Tekst: Jesper, Simon, Trond Ivar og Andreas

Hva syns du om det som skal skje? – Det er bra og positivt. Er du lei deg? – Nei, jeg er glad for det. Har du mange minner? Er det noe du husker godt? – Ja, konfirmasjon for begge barn og dåp for 4 barnebarn, forteller Britt-Eva og smiler. Får du igjen noe fra Bergen kommune? – Nei, egentlig ikke.

BARN I BYEN / BERGEN / NR 76 / JANUAR–MARS 2018 35


BARNAS TURLAG BERGEN Dette må du bli med på!

Trilleturer 24. JANUAR Hordnesskogen 31. JANUAR Spelhaugen – Tennebekken 7. FEBRUAR Odontologen – Nygårdsparken - BKB 14. FEBRUAR Eidsvåg – Munkebotn 21. FEBRUAR Svartediket – Fjellveien

7. MARS Sandviksbatteriet 14. MARS Indre Sædalen til Stemmevatnet 21. MARS Løvstien fra Melkeplassen

Skileik

7. FEBRUAR Frotveit i Fana

Hallingskeid TURBOKLUBB

Turboklubben er en fritidsklubb i nærmiljøet med fokus på friluftsliv. Målet er å lære barn enkelt og naturvennlig friluftsliv ved å være ute sammen, leke, oppleve, undre, utforske og lære om naturen. Bergen og Hordaland Turlag har i dag fire ulike turboklubber som møtes annenhver uke; Turboklubben i Kanadaskogen, Turboklubben på Landås, Turboklubben i Lysefjorden og Bergen Vest Turbo. Les mer og bli med i din lokale Turboklubb på nettsidenen våre.

Kveldsmatturer 14. FEBRUAR Knappenfjellet 14. MARS Åsane

Overnattingsturer 23. – 25. FEBRUAR Vintertur til Hallingskeid (8 – 12 år) . Påmelding

23. FEBRUAR. – 4. MARS Fast opphold på Alexander Grieghytten i vinterferien. Påmelding

Den perfekte vinterhytten for barnefamilier. Hytten ligger like ved togstasjonen. På høyfjellet her er det gode snøforhold og supert for både lek og kakaokos, samt skilæring og hoppkonkurranser. Hytten har vann, strøm og proviantlager og 30 sengeplasser i hovedhytten. 10. – 11. MARS Vintertur til Alexander Grieghytten (2 – 6 år). Påmelding

Detaljert info om alle turer finner dere på www.bergenoghordalandturlag.no og Barnas Turlag Bergen sin facebook side. Bergen og Hordaland Turlag Tverrgaten 4 – 6, 5017 BERGEN, Tlf: 55 33 58 10, www.bergenoghordalandturlag.no

Naturopplevelser for livet

FRANK HAUGHOM

28. FEBRUAR Gravdal – Kvarven

Bib bergen 76 web  

Barn i Byen. Bergen. Foreldreguide. Barnefamilier. 1–12 år. Kultur. Aktiviteter. Opplevelser. Kalender. Vinter/vår 2018. Oversikt. Skøyter....

Bib bergen 76 web  

Barn i Byen. Bergen. Foreldreguide. Barnefamilier. 1–12 år. Kultur. Aktiviteter. Opplevelser. Kalender. Vinter/vår 2018. Oversikt. Skøyter....

Advertisement