BRÖD 4 2023

Page 1

UNDERLÄTTAR DIN VARDAG sparar pengar

FORSKNING: 6-8 BRÖDSKIVOR – VAD HÄNDE SEN?

POLITIK: VÄLKOMMEN SATSNING I REGERINGENS BUDGET PÅ VUXENUTBILDNING

SMARTA AFFÄRER: DRA AV RESAN PÅ FÖRETAGET

”Det här är det roligaste jag har gjort i mitt liv. Jag måste nypa mig i armen ibland för att fatta att det är sant.”

Glassigt värre!

Nyligen avgjordes Glass-SM på Stockholmsmässan. Gelaterian i Göteborg blev svensk mästare. Och bland övriga pristagare fanns många av landets vassaste glassmakare.

Bara fördig som ärmedl em
>25 FÖRMÅNER
I Sverige finns glasstillverkning dokumenterad sedan 1700-talet, främst bevisat genom ett recept i Cajsa Wargs kokbok från år 1755.
Psst!
#04 april 2023 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

Den professionella cream cheesen som möter alla dina behov

Konstant kvalitet

Mångsidig

Krämig kvalitet

Ladda ner vår kostnadsfria

inspirationsbroschyr på Debic.se och

upptäck massor av inspirerande recept med Debic Cream Cheese.

Ladda ner broschyren nu och upptäck Debic Cream Cheese

Viktigt att fika med branschkollegor

Det är viktigt att fika! Det tycker inte bara vi i bageribranschen utan ledarskapsexperter lyfter fram att en gemensam fikastund på arbetsplatser skapar ett tillfälle där personal lär känna varandra, det är där känslan av gemenskap börjar ta form och det är där spontana idéer föds. Fika leder helt enkelt till mer lönsamma företag!

Vår egen bransch är förstås inte sämre. Det fikas på alla möten, ibland flera gånger. Under våren har alla sju distrikt inom Sveriges bagare & konditorer (SBK) haft årsmöten. Efter ett par år där det varit rekommendationer om att inte arrangera fysiska möten och flera därför hållits digitalt, har det varit mycket uppskattat att få träffa sina branschkollegor igen! Förutom den formella delen där våra medlemmar valt styrelseledamöter och sett över ekonomin har alla årsmöten innehållit massor med fika. På några håll har deltagarna gjort studiebesök på flera bagerier under samma eftermiddag. På annat håll fick de fascinerade deltagarna inblick i hur det går till att tillverka handgjort porslin och i norr åkte deltagarna hundspann.

Årsmötena sammanfattar på ett bra sätt nyttan med en branschorganisation. Mötena ger våra medlemmar chansen att träffa varandra. Det pratas bullar, bröd, elpriser och inflation och man får en gemenskap och en känsla av att inte vara ensam om att möta alla utmaningar. Man lär också känna andra som man kan ta hjälp och inspiration av när framtiden kommer med andra förutsättningar!

Genom att vara en aktiv och levande förening blir vi också starkare när vi arbetar mot politiker, myndigheter och andra som bestämmer förutsätt-

Tidningen BRÖD

Post: Box 3546

103 69 Stockholm

Besöksadress: Sveavägen 25

111 34 Stockholm

Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB

Chefredaktör, ansvarig utgivare

Johan Hård

08-762 67 82

johan@bageri.se

Grafisk formgivare

Sara Trus

trusmedia@gmail.com

ningarna för vår verksamhet. Du har väl läst verksamhetsberättelsen du fått på posten? På drygt 50 sidor sammanfattas 2022 års arbete i strävan efter att göra det enklare att driva bageri och konditori, med allt från politiska kontakter till redovisning av SBK:s tävlingar. Snart är det dags för SBK:s årsmöte och då presenteras verksamhetsberättelsen i form av en film, som efteråt kommer att finnas att se på bageri.se.

Utöver trevliga och givande årsmöten har våren inneburit fortsatta utmaningar med höga råvaru- och energipriser i kombination med en fortsatt hög inflation. Mitt i allt detta skulle avtalsrörelsen genomföras, där fack och arbetsgivare skulle komma överens om nivån på löneökningarna. Resultatet? Betydligt högre lönehöjningar kommande år än de senaste åren, men inte på samma nivå som inflationen. Du kan läsa mer om resultatet av avtalsrörelsen i det här numret som även innehåller allt från Glass-SM till en artikel om ett seminarium på temat 6-8 brödskivor om dagen – vad hände sen?

Råvarupriserna ser ut att röra sig nedåt framöver och avtalsrörelsen är klar. Tydliga förutsättningar gör det enklare att planera sin verksamhet.

MARTIN LUNDELL

VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Annonser

Per Hansson

070-747 42 82

E-post: per@bageri.se

Utgivning

Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter.

Prenumerationspriser

Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar.

Postgiro 415 65 01-1 OCR

Bankgiro 5766-2348 OCR

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se

0770-45 71 25

Tryck

Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00

Omslag iStockphoto

Illustrationer Anna Windborne-Brown

Trots fortsatt höga el- och råvarupriser dubblerade finansministern arbetsgivaravgiften för ungdomar från 1 april. Samtidigt går hon ut i media med att bagerier och andra livsmedelstillverkare har för höga priser och att dagligvaruhandeln borde pressa dem ännu mer! Vi ser fler konkurser bland våra medlemmar nu än under pandemin.

LEDARE APRIL
+ _ PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt 70% svart och multiplicerat 100%. or

16

april ~ nummer 4 2023

Sid 8 Dra av resan på företaget

Det finns många skäl att resa. Till exempel utbildning, inköp, inspiration… Vi går igenom vad företaget kan stå för, och inte.

Sid 10 Glass i stora lass

Nyligen avgjordes Glass-SM på Stockholmsmässan. Pristagare utsågs i många klasser – och allra bäst blev Gelaterian i Göteborg!

Sid 18

Välkommen satsning på utbildning

INNEHÅLL 28

Regeringen satsar 700 miljoner på yrkesutbildning för vuxna i årets vårbudget. Något som välkomnas av Sveriges bagare & konditorer.

Sid 34 Nyheterna i bageriavtalet

Nya kollektivavtal har tecknats på arbetsmarknaden. Arbetsrättsjurist Alexander Iliev på Livsmedelsföretagen går igenom nyheterna i bageriavtalet.

ALLTID I BRÖD

Sid 3_ Ledare

sid 6_ Nybakat

sid 08_ Nyhetssvepet

sid 27_ Marias krönika

sid 28_ Hemma hos

sid 34_ Fråga juristen

sid 38_ Medlemsförmån

4 _ BRÖD
25
10

NYBAKAT

senaste nytt från branschen

Ny vd på Kobia

ANDREAS NYMAN är ny vd på bagerileverantören Kobia, tillika landschef för Leipurin Sverige, sedan 1 maj. Andreas har en bakgrund från stora aktörer inom livsmedelsbranschen och dagligvaruhandeln i både grossistoch leverantörsled. Sedan 2019 har han lett ekonomifunktionen i Kobia och varit delaktig i arbetet med integrationen av Kobia i Leipurin. Ulf Malmsten lämnade uppdraget som vd den 30 april efter 23 år i bolaget. Ulf kommer finnas kvar som Senior Advisor i utvalda uppdrag under en tid framöver.

Polarbröd drar ned

PÅ GRUND AV nedgången i marknaden anpassar Polarbröd sin produktionsorganisation. Det innebär att man varslar 9 tjänster i Älvsbyn och 14 tjänster i Bredbyn, samtliga inom kollektivet. Företaget uppger i ett pressmeddelande att det är nödvändigt att anpassa verksamheten till de förändringar som sker i omvärlden i form av förändrade beteenden och konsumtionsmönster.

Ekokarta guidar till kulturspannmål

EKOLOGISKA KVARNKARTAN 2023 guidar till 35 kvarnar med ekologiskt kulturspannmål i Sverige. Sedan kartan lanserades för första gången 2022 har fyra kvarnar tillkommit. Sex av kvarnarna återfinns dessutom på Eko-Portalen.se som är samlingssidan där inköpare hittar en mångfald av svenska ekologiska produkter.

Ekologiska Kvarnkartan är till för att fler ska hitta till kvarnar som producerar kulturspannmål i Sverige. Kolla mer på: www.organicsweden.se/categories

Spettkakan är – tysk!

I ALLA FALL om man ska tro Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet. I Svenska Dagbladet avslöjade han nyligen den revolutionerande teorin i en krönika.

Harrison menar att skåningar brukar framhålla att spettkakan är genuint och typiskt skånsk, och den utgör en av landskapets vanligaste matsouvenirer. Men är den verkligen skånsk, eller rör det sig – som i så många andra fall – om en tysk kulturimport?

Dagens skånska spettkaka är utan tvekan en regionalt specifik variant, men bakverkstypen som sådan är det inte. Den var känd i stora delar av Europa redan under senmedeltiden och renässansen, enligt professor Harrison.

Den mest ryktbara spettkaksvarianten från äldre tid är tyskarnas Baumkuche, som avnjöts vid det svenska hovet i mitten av 1600-talet.

Det var alltså inte skåningarna som uppfann spettkakan!

Men till skillnad från danskar, holländare och många andra kom skåningarna att bevara bakverket, vidareutveckla det och göra det till sitt.

Polfärsk vd

STYRELSEN FÖR Polfärskt Bröd har utsett Johan Lingefjärd til vd. Johan har lång erfarenhet från ledande kommersiella befattningar inom flera stora internationella FMCG-bolag. (Fast-moving consumer goods)

Johan arbetar sedan 2022 inom Polfärskt som ansvarig för försäljning och marknad. Han har de senaste 15 åren haft ledande befattningar hos flera leverantörer till svensk dagligvaruhandel, och har en bred erfarenhet från tidigare roller inom finans och controlling, försäljning, marknad och kategoristyrning.

Nytt vete klarar torka

DET INTERNATIONELLA förädlingsprogrammet Crop Trust har tagit fram ett durumvete som har bra förmåga att stå emot torka, skriver Lantmännens Forskningsstiftelse i sin tidning Cerealier. Vetet är utvecklat i samarbete med lantbrukare. Vilda varianter av durumvete har korsats med moderna sorter. Resultatet är ett motståndskraftigare vete. Det har fått namnet Jabal, som betyder berg på arabiska. Vetet förväntas bli tillgängligt för lantbrukare i Marocko om drygt tre år.

6 _ BRÖD

Baka snällare

SNÄLLARE BRÖD och bullar –bakade med dinkel. Det är titeln på en ny bakbok, skriven av Ylva Lindgren. Titeln antyder att bröd och bullar som bakas på dinkel ska vara snällare mot magen, framför allt för personer som lider av tarmsjukdomen IBS (Irritable Bowel Syndrome). Vetesorten dinkel har ett gluten som kan vara skonsammare för dem som upplever IBS-liknande symptom.

Dinkel är ett urvete som odlades redan under stenåldern. Författaren uppger att hon själv numera bara äter bröd bakat på dinkel.

Ylva Lindgren är bagare och konditor med 20 års erfarenhet från branschen. Hon både jobbar med bakning och har det som sin hobby. Hon driver även bloggen Ylvas bakverkstad och har över 4000 följare på Instagram.

Fortsatt prisfall på vete

PRISERNA PÅ vete faller efter beskedet nyligen att det internationella avtalet om spannmålsexport från Ukraina har förlängts.

Easybake Natural

Bröd och öl = sant

ROBIN DELSELIUS BAGERI i Stockholm lanserar en ny cirkulär öl i samarbete med Crumbs. Företagen har ingått ett samarbete där Crumbs ska använda bageriets överblivna bröd för att producera unika öl för Delselius verksamheter.

Crumbs har sålt öl till framför allt dagligvaruhandeln tidigare, och har då samarbetat med en rad Coop- och ICA-butiker. Men detta är det första samarbetet med Horeca (hotell, restaurang och catering) och att valet föll på just detta bageri beror på att Delselius också arbetar mycket med att minimera svinnet och arbeta hållbart.

Ölet som lanserats är en Loafy Lager folköl och framtaget specifikt för serveringen på kontorshotellet m m Epicenter i Stockholm. Samtidigt pågår planeringen inför sommaren, då sortimentet kommer utvidgas med en starköl.

Eko fortsätter tappa

FÖRSÄLJNINGEN AV ekologiska dagligvaror fortsätter sjunka, visar Ekologiska årsrapporten. I dagligvaruhandeln har försäljningen av ekologiskt sjunkit stadigt sedan 2019. Då utgjorde ekologiskt 7,8 procent av försäljningen. 2022 är andelen nere på 6,1 procent, enligt rapporten.

Svensk Dagligvaruhandel redovisar en ännu lägre siffra: ekologiskt utgör bara 5,1 procent av försäljningen 2022 (ett tapp från 7,3 procent 2019).

Inom egna varumärken utgör ekologiskt 8 procent av försäljningen 2022, en nedgång från 9,7 procent 2020, enligt Svensk Dagligvaruhandel.

Ukraina levererar mer

UNDER MARS I år har Ukraina exporterat 5,1 miljoner ton vete, att jämföras med 1,4 miljoner ton i mars 2022. Spannmålet levereras via båtar i Svarta havet och via lastbil och tåg mot östra Europa. Jämfört med före kriget är exporten från Ukraina 24 procent under det normala sett till det senaste året, och det stämmer ganska bra överens med skördeminskningen i landet, varför det inte längre byggs upp lager där.

Uppgifterna kommer från danska AgroMarkets.

Art nr : CEB025174* Storlek : 80x40 x40 mm Tråg storlek: 552x360 mm 20 formar per tråg 25 tråg / förp *med PET film

Följ oss gärna för mer inspiration och nyheter!

Siluett Of Sweden

Siluett of Sweden

NYBAKAT / APRIL
@siluettofsweden

Dra ut på resa – och dra av

Sveriges bagare & konditorers årsträffsresa närmar sig med stormsteg. Den här gången går resan till Polen, närmare bestämt till Gdansk och Sopot i mitten av maj. Inför den kan det vara smart att ha lite koll på vilka skatte- och andra regler som gäller vid resor med företaget, vad man kan få ersättning för, vad som funkar att dra av – och inte.

Att resa kan vara avkopplande, kul och lärorikt. En resa kan vara ren semester, men också under vissa omständigheter mer kopplad till företagets verksamhet. Då går det också att göra avdrag i företaget för resor – om vissa villkor uppfylls. Eller få ekonomisk ersättning. Här kollar vi lite närmare och reder ut vad som gäller både vid tjänsteresor och studieresor hemmavid och långt bort.

Men OK, en ren semesterresa får inte dras av på företaget! Så är det bara. Däremot går det att kombinera semester med studier

eller arbete, och på så vis går det att dra av åtminstone en del av kostnaden.

Tjänsteresor

Tjänsteresor kan se ut på flera olika sätt. Den kan vara mycket kort i tid räknat, kanske bara någon timme eller över dagen, eller mycket lång, flera månader eller ännu längre. Den kan också vara väldigt kort avståndsmässigt, kanske bara någon kilometer eller kors och tvärs över hela jorden. Och färdsättet kan vara vilket som helst – bil, flyg, tåg, båt, motorcykel …

Det som avgör om en resa kan vara avdragsgill i företaget, eller inte, är syftet med resan. Och en tjänsteresa kan ha många olika syften, exempelvis:

• sälja eller marknadsföra

8 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / APRIL AFFÄRERSMARTA – TIPS & TRIX FÖR DIG SOM ÄGER

• göra inköp

• representera företaget

• gå på extern utbildning

• delta i interna kurser och konferenser

• göra studiebesök eller marknadsundersökningar

• träffa potentiella kunder eller leverantörer

• bli inspirerad

För den som driver aktiebolag kan bolaget betala resekostnaden för, eller ge skattefri reseersättning till, anställda för tjänsteresor. Men om arbetsgivaren (bolaget) betalar för den anställdes privata resor, till exempel resor mellan bostaden och tjänstestället, räknas det däremot som lön från arbetsgivaren.

För den som driver enskild firma eller handelsbolag blir det i stället så att tjänsteresor är avdragsgilla medan privata resor inte är avdragsgilla.

Traktamente och avdrag

Arbetsgivaren kan också betala skattefria traktamenten (ersättning för ökade levnadskostnader i samband med tjänsteresa) när den anställde är på en tjänsteresa som är förenad med minst en övernattning och resan går till en plats utanför den anställdes vanliga verksamhetsort. Om resan inte går utanför den anställdes vanliga verksamhetsort räknas traktamentet som lön.

För den med enskild firma eller handelsbolag går det i stället att göra avdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor men inte vid privata resor.

Hemresor

Betalar arbetsgivaren för så kallade hemresor, det vill säga den anställdes resor från arbetsplatsen till bostaden och tillbaka

vid längre arbeten, där den anställde normalt övernattar på arbetsorten, räknas det som lön för den anställde. Den anställde får dock normalt dra av motsvarande belopp i sin inkomstdeklaration, så någon skatt brukar det inte bli.

Om den anställde vid en sådan hemresa, till exempel i samband med en helg, utför arbete åt arbetsgivaren på den ordinarie arbetsplatsen/hemorten, klassificeras resan som en tjänsteresa. Därmed kan arbetsgivaren betala resekostnaden eller ge skattefri reseersättning tur- och returresan.

För den som har enskild firma eller handelsbolag finns inte motsvarande regler för avdrag för hemresor.

Studieresor och konferenser

Vid studieresor är det inte ovanligt att en del av resan bedöms vara av privat karaktär. För att kunna bedöma detta måste samtliga omständigheter – som exempelvis syftet med resan, arrangör, program för resan, privata inslag, anknytning till företagets verksamhet och den ekonomiska nyttan av resan – vägas in.

För att studie- och konferensresor samt kurser ska ses som tjänsteresor i sin helhet krävs att resan eller kursen inte har för stora inslag av rekreation och att de studiebesök, möten och liknande som förekommer kan antas vara till ekonomisk nytta för verksamheten.

Sex timmars studier eller arbete per arbetsdag under resan är kravet som Skatteverket ställer. Eftersom det kan komma frågor om resan lång tid efteråt är det bra att skriva ner en tidplan dag för dag under resan, för att kunna visa Skatteverket vid eventuella frågor.

/Källa: Driva eget

Illustration: Anna WindborneBrown

BRÖD _ 9
NYHETSSVEPET / APRIL
NYHETSSVEPET / APRIL 10 _ BRÖD

Rejält med smak gav:

Att trenden med att tillverka kvalitetsglass fortfarande står sig stark märktes tydligt när finalen i Glass-SM avgjordes på Stockholmsmässan i Älvsjö den 30 mars. Gelaterian i Göteborg utsågs till svensk mästare i glass och bland pristagarna fanns många av landets mest namnkunniga branschföretag.

Sedan starten 2016 har svenska glassmakare kunnat tävla inom sitt specialområde och för varje år har tävlingen rönt mer och mer uppmärksamhet.

I år var 38 olika deltagare anmälda till de två semifinalerna, en i Malmö och en i Stockholm, och av dessa gick 24 vidare till finalen på Stockholmsmässan.

– Den här trenden med att tillverka glass startade 2008. En av de första med att haka på var Lindahls Bageri i Norrköping och efter det har många följt efter och

kvaliteten höjs ständigt, berättar Tony Olsson, som är en av initiativtagarna till tävlingen och fortfarande är med och arrangerar den tillsammans med Stockholmsmässan och med hjälp av sponsorerna Arla, Valmar Scandinavia och Primulator.

I år ägde tävlingen rum samtidigt som Trädgårdsmässan och på plats var många av branschens namnkunniga personer.

Finalisterna tävlade anonymiserade i de fyra kategorierna ”Glassmästarens val”, ”Arla Pro Cream Cheese 25 %”, ”Pistageglass med topping” och ”Citrussorbet”. Och när totalpoängen hade räknats ihop stod

Gelaterian Göteborg som segrare.

– Det är helt otroligt, jag kan inte tro att det är sant, utbrast Maja Gustafsson som driver Gelaterian tillsammans med sin mamma, efter prisutdelningen.

För tredje året i rad deltog de i GlassSM och i år kammade de hem tre guld och ett brons. Som Glassmästarens val hade Maja gjort en glass med romflamberad banan, kolasås med miso och rostade sesamfrön.

– Min hemlighet är att våga ha i mycket smak och smaka av många gånger innan man fryser glassen för att få en bra

BRÖD _ 11
text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson
NYHETSSVEPET / APRIL

smet. Om inte smeten är bra kommer inte glassen heller att bli det.

Maja berättade också om sina egna favoriter bland Gelaterians smaker.

– Hasselnöt är en stående favorit, men även blodapelsin när det är säsong. Jag gillar också jordgubbssorbet på sommaren och så vår apelsinstracciatella som är en apelsingelato med både zest och juice som vi ringlar mörk choklad i.

På plats under tävlingen fanns också KåKå, som levererar ingredienserna till många av deltagarna.  Anders Johansson trivdes med att möta kunderna.

– Vi har jobbat med glass i många år och har runt 500 kunder i Sverige, allt från ICA Maxi till glassbarer, konditorier och restauranger. Vi har varit på plats ända sedan det första Glass-SM 2016, med uppehåll för covid, och har 24 kunder som tävlar, berättade han.

Besökarna fick också ta del av ett innehållsrikt föredrag som hölls av

Kenneth Erlandsson från Snö och Erica Elfving från Arla Pro som handlade om hur man skapar god och balanserad gelato. Kenneth berättade bland annat om de olika beståndsdelarna i gelato respektive sorbet och vikten av att räkna noga för att få till den ultimata texturen och smaken.

Han gav också tips på hur man kan ta tillvara överbliven gelato.

– Kasta den absolut inte! Det går till exempel att göra glasspinnar som man doppar i choklad, bakelser och tårtor, det går att ta tillvara allt, slog han fast.

Han poängterade också vikten av att låta gelatobasen mogna över natten och tipsade om att kyla kantinerna innan de fylls med glass, samt att chockfrysa så att man sedan kan servera den vid mellan 14 och 16 minusgrader.

Erica Elfving gav en inblick i mejeriprodukternas betydelse i gelaton och om hur viktigt fettet är för att tillföra och höja smakerna.

– I Sverige använder vi oftast 3,5-procentig lågpastöriserad mjölk, men i Italien är det vanligare med UHT-mjölk (extra hållbar mjölk som behandlats vid hög temperatur). När man däremot använder grädde är den oftast 40-procentig, för att uppnå den önskade fetthalten. Man kan också använda färskost eller yoghurt för att få in mer syra. Det går till och med att använda filmjölk för att få in ännu mer syra, förklarade hon.

När det gäller smör poängterade hon vikten av att det behöver ha samma temperatur som övriga ingredienser och framhöll vilken fantastisk smakhöjare det är.

– Smöret innehåller 100 naturliga aromer och är en väldigt bra smaksättare som innehåller 80 procent fett. Smörets smältpunkt är 45 grader vilket gör att i vår 37-gradiga mun frigörs många smakämnen, sa hon.

12 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / APRIL

Pristagare i GlassSM 2023

Här presenteras pristagare i alla kategorier. Glassarna är bedömda utefter ett poängsystem därav har flera fått samma utmärkelse.

Svensk Glassmästare 2023

• Gelaterian Göteborg

Kategori 1:Glassmästarens val –vinnare: Gelaterian Göteborg

• Silver: Leijon Stenugnsbageri & Konditori, TM Bagarstuga, Café Björngårdsvillan, Konditori Kampanilen, Gelato Factory i Gränna, Gelatonova

• Brons: Grädda Jämtlands Gelato, Lundbergs Konditori, Gretas

Gelato, Brot bageri & pâtisserie, Favvo Glass, 31:ans Glass, Renates

Konditori, Vanilj & Choklad AB, Gelato&Chill, Ljusterö, Magnus

Johansson Glass & Konfektyr, Gelato Factory Kalmar, Ett

Bageri Stockholm AB, Finnmans

Kalasglass, Österlenkryddor AB, La Gelateria Sofo

Kategori 2: Arla Pro

CreamCheese 25% – vinnare: Gelaterian Göteborg

• Silver: Lundbergs Konditori, Konditori Kampanilen

• Brons: Leijon Stenugnsbageri & Konditori, Gretas Gelato, Brot bageri & pâtisserie, Favvo Glass, 31:ans Glass, Renates Konditori, Letiz Gelato, Vanilj & Choklad AB, Magnus Johansson Glass & Konfektyr, Gelato Factory Kalmar, TM Bagarstuga, Café Björngårdsvillan, Ett Bageri Stockholm AB, Österlenkryddor AB, Gelato Factory i Gränna, Gelatonova, La Gelateria Sofo

Kategori 3: Pistageglass med topping – vinnare: Magnus Johansson Glass & Konfektyr

• Guld: Gretas Gelato, Café Björngårdsvillan

• Silver: Renates Konditori, Vanilj & Choklad AB

• Brons: Grädda Jämtlands Gelato, Leijon Stenugnsbageri & Konditori, Lundbergs Konditori, Gelaterian Göteborg, Favvo Glass, 31:ans Glass, Letiz Gelato, Gelato&Chill, Ljusterö, Gelato Factory Kalmar, TM Bagarstuga, Ett Bageri Stockholm AB, Konditori Kampanilen, Finnmans Kalasglass, Österlenkryddor AB, Gelato Factory i Gränna, Bar Italia, Gelatonova, La Gelateria Sofo

Kategori 4: Citrussorbet

Vinnare: Magnus Johansson Glass & Konfektyr

• Guld: Gelaterian Göteborg, Gelato&Chill, Ljusterö

• Silver: Brot bageri & pâtisserie, 31:ans Glass, Vanilj & Choklad AB, Konditori Kampanilen

• Brons: Grädda Jämtlands

Gelato, Leijon Stenugnsbageri & Konditori, Lundbergs Konditori, Gretas Gelato, Renates Konditori, Letiz Gelato, Gelato Factory Kalmar, Café Björngårdsvillan, Ett Bageri Stockholm AB, Finnmans Kalasglass, Österlenkryddor AB, Gelato Factory i Gränna, Bar Italia, La Gelateria Sofo

En flink mästare

Under påskhelgen fick Sverige en ny mästare i bagaryrket. Fabian Flink, som till vardags driver Fabian Flinks Brödbod i Enköping, är det senaste tillskottet bland yrkets mästare. Fabian har varit verksam i yrket i 25 år, och nu har han gjort och fått sitt prov för mästarbrev inom bagaryrket godkänt av Sveriges bagare & konditorer.

-Jag gick in med ödmjukhet inför uppgiften, säger Fabian. Men jag har aldrig tvekat på mina yrkeskunskaper. Provet gick bra, även om det är mycket som ska produceras och allt granskas i detalj.

Att fler väljer att göra mästarprov är bra för branschen och yrkets ställning.

-Det är viktigt att vi fyller på med fler mästare, säger Jesper Långström, utbildningsansvarig vid Sveriges bagare & konditorer. En mästartitel är det ultimata beviset på yrkesskickligheten, och att vi får fler mästare i yrket höjer statusen ytterligare.

Granskare var bagar- och konditormästare Magnus Håård och bagarmästare Pelle Henriksson.

Foto: Jesper Långström

BRÖD _ 13 NYHETSSVEPET / APRIL
BRÖD _ 13

Lågkonjunktur, höga räntor och fortsatt hög inflation kommer att prägla hela 2023, skriver Konjunkturinstitutet i en färsk prognos. Men en viss optimism spirar hos företag och hushåll.

Inflationen exklusive energi faller tillbaka något men blir hög under hela 2023 och det dröjer till andra kvartalet 2024 innan den kommer ner till 2 procent. Riksbanken fortsätter därför med räntehöjningar. Höjningscykeln bedöms vara över i juli då styrräntan ligger på 3,75 procent. Det framgår av Konjunkturinstitutets senaste prognos.

Lågkonjunktur gäller för 2023 och hushåll och företag pressas av den höga inflationen och det allt högre ränteläget. Hushållens reala disponibla inkomster minskar i år och hushållen drar därför markant ner på konsumtionen.

Dock steg Konjunkturinstitutets barometerindikator i mars, vilket indikerar en mer optimistisk syn på den ekonomiska utvecklingen. Samtliga sektorer bidrar till uppgången där detaljhandeln och tjänstesektorn ökade mest. Även hushållen antyder en något mindre pessimistisk syn.

Konjunkturinstitutet bedömer att

Fortsatt hög inflation – men viss optimism

Riksbanken inleder en serie av räntesänkningar i början av nästa år för att stimulera efterfrågan i ekonomin. Det dröjer dock till 2025 innan konjunkturen tydligt vänder uppåt och lågkonjunkturen bedöms inte vara över förrän 2026.

Trendbrott i mars

Inflationen i Sverige föll mer än väntat i mars. Enligt Riksbankens viktigaste mått KPIF (konsumentprisindex rensat för vissa

ränteeffekter) landade inflationstakten på 8 procent, visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Vilket kan jämföras med 9,4 procent i februari.

Flera ekonomer och analytiker hade i snitt räknat med en inflationstakt, på årsbasis, på 8,3 procent.

Bland annat är det minskade el- och drivmedelspriser som ligger bakom den fallande inflationen, enligt SCB.

Samtidigt fortsätter priset på livsmedel att driva upp inflationen. Matpriserna steg med 19,7 procent i årstakt i mars, och ökade med 1,2 procent jämfört med i februari. Prisökningen är dock inte lika snabb som tidigare.

Även stigande räntekostnader för hushållen bidrar till inflationstakten, enligt SCB.

Toppen av kärninflationen kan vara nådd, tror flera av storbankerna, men troligen kommer Riksbanken att göra ytterligare några höjningar av styrräntan. Sannolikheten är dock nu större att nästa höjning blir 25 punkter i ställer för 50, eller till och med 75, som flera bedömare trott tidigare.

14 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / APRIL
Riksbankshuset i Stockholm

nÄr du BESTÄLLER varor! Titta efter mÄrket

Vill du vara med och ta svenskägda Palma Bread på Mallorca till nästa utmanande steg?

Vi söker dig som är en driven, framåt och duktig hantverksbagare samt vill axla ansvaret för en nyetablering, utmanas i en ny kultur och arbeta med toppkvalité i ett svenskägt bageri som har vuxit snabbt och stadigt och har ett erkännande idag som Mallorcas absolut bästa bageri.

Du har minst 3–5 års erfarenhet av att ha bakat surdeg, kavlat, bullar och även kondis. Du ska brinna för kvalité och de bästa råvaror. Du ska ha öga för finish och det där lilla extra.

Du ska kunna arbeta effektivt och planerat och få ut en hög och jämn kvalité varje dag samt att du har förmågan att med energi och engagemang kunna leda, coacha och få ut det bästa av andra. Du ska kunna arbeta strukturerat med en god översikt av verksamheten.

Du kommer hjälpa oss med hela planeringen av en etablering på det spanska fastlandet med upplägg och rekrytering samt även driva i gång verksamheten för att sedan kunna vara på plats som bageriansvarig. Du kommer arbeta sida vid sida med ägarna och ledningsgruppen.

Då vet du att varan du köper är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Extra bonus:

Hela kedjan leder till fler jobb i Sverige. Utmärkt!

Palma Bread har ett långtgående samarbete med Robin Edberg, bagare, entreprenör, konsult. Han hjälper oss med intervjuer och introducerar nyanställda på plats på Mallorca.

Ansökan skickas direkt till Robin på robin.edberg@gmail.com, alternativt till hello@palmabread.com. Tillsättning snarast.

För frågor; Jeff Carling +46 705 520 505 alt. Robin Edberg +46 707 404 604

Se mer på vårt Instagram @palmabread

BRÖD _ 15
frånsverige.se
Läs mer på
NYHETSSVEPET / APRIL

Yrkesproven fortsätter på bred front

Årets nationella yrkesprov för bagare och konditorer har rullat i gång och flera skolor har redan genomfört sina prov.

Stockholms Hotell- & Restaurangskola har genomfört yrkesprov i två omgångar. Totalt var det cirka 25 elever som gjorde ett försök. Alla klarade sig inte, men det kommer nya tillfällen. Och bedömarna fick se många fina arbeten.

-Stort grattis till er elever som klarade av provet, säger Jesper Långström, utbildningsansvarig vid branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Och heja er som gjorde mycket bra yrkesprov, men som inte nådde hela vägen fram!

Även på Österänggymnasiet i Kristianstad har yrkesprov hållits. Här var det 11 elever som försökte. Men inte heller här nådde alla riktigt i mål.

-Det var första gången som Österänggymnasiet arrangerade yrkesprovet, och det blev ett väldigt bra genomförande och en

konstruktiv dialog, konstaterar Jesper Långström.

Granskare i Stockholm var: Alicia Dahl, K-märkt, Mikaela Andersten, Tössebageriet, Heléne Bjelkenstedt, Café Grindstugan, Olof Jönsson, Vallentuna Stenugnsbageri, Elsa Sundell, Bageri Pomona, Marqus Östin, Järna bageri, Linnea Andrae, Linneas Patisserie, yrkeslärare Sarah Bennett och Mia Örtenmark samt Jesper Långström.

På Österänggymnasiet granskade: Thord Johansson, Conditori Boulevard och Lena Vilhelmsson, Bjärnors Konditori, yrkeslärare Kajsa Handberg, Johan Darin och Claes Johansson samt Jesper Långström

-Jag vill rikta ett stort tack till de personer från våra medlemsföretag som varit behjälpliga som granskare i samband med proven, säger Jesper Långström.

Foto: Jesper Långström

16 _ BRÖD NYHETSSVEPET / APRIL

Beprövad hållbarhet & livslängd

så att du kan baka hållbart

Investera i rejäl utrustning, med bevisat lång livslängd och kvalitet. Våra beläggningars släppförmåga optimerar din bakning. Med vår ombehandlingsservice förlänger du livslängden på din utrustning och får bästa valuta för Kontakta oss för mer information om våra

Vi kundanpassar självklart, men lagerhåller också de vanligaste varianterna av plåtar, formset och stick till: Limpor, frallor, formbröd, vetebröd, wienerbröd, anslag, baguetter, knäckebröd, muffins, hamburgerbröd och pizza

Choklad

www.bakelssweden.se bakels.sweden bakels.sweden Läs mer om remonser här
Caramel
Päron Apelsin Salted
TILLVERKNING & SERVICE I: RUMÄNIEN | SPANIEN | STORBRITANNIEN | SVERIGE | TURKIET | TYSKLAND
Talic SÄLJARE
36 a.talic@runex.com
Stand B1.110
Admir
Tel: +46 76 624 03
HÄR FINNS VI

Regeringens vårbudget:

Välkommen satsning på yrkesutbildning

”Kvaliteten främst!”

Jesper Långström, utbildningsansvarig vid Sveriges bagare & konditorer, kommenterar regeringens satsning på yrkesutbildning för vuxna:

-Vi ser väldigt positivt på att regeringen tillför extra medel till vuxenutbildningen. Behovet av kompetenta bagare och konditorer är fortfarande väldigt stort.

Sveriges bagare & konditorer ser också ett stort behov av att fler personer som redan är etablerade på arbetsmarknaden ges möjlighet till att yrkesväxla och få chansen att bli utbildade till sitt drömyrke som bagare/konditor. I dagsläget kan en del kommuner tolka de regler som finns för att få påbörja en vuxenutbildning snävt.

Vi skulle gärna även se skärpta krav på utbildningsanordnarna, så att mindre nogräknade sådana blir tvungna att inskaffa rätt utrustning, lokaler och kompetenta yrkeslärare.

Självklart räknar vi med att vuxenutbildningen till bagare/konditor ska följa Skolverkets yrkespaket på 1400 poäng.

Regeringen satsar 700 miljoner kronor på vuxenutbildning i vårens budget. Både för att dämpa den rådande lågkonjunkturen, och för att många arbetsgivare ”skriker efter utbildad arbetskraft”.

Fler vuxna behöver vara i arbete för att ta Sverige ur lågkonjunkturen. Samtidigt saknar många rätt utbildning för att komma in på arbetsmarknaden. Medan arbetsgivare ”skriker efter utbildad arbetskraft”!

Därför vill nu regeringen satsa cirka 700 miljoner kronor i årets vårändringsbudget för att få fart på vuxenutbildningen. 400 miljoner kronor tillförs för att förstärka regionalt yrkesvux inom kommunal vuxenutbildning (komvux), 70 miljoner kronor tillförs yrkeshögskolan samt 249 miljoner kronor avsätts för studiestöd.

Satsningarna motsvarar cirka

7400 årsplatser i yrkesinriktad utbild-

ning på gymnasial nivå inom komvux under 2023 och 950 årsplatser i yrkeshögskolan under hösten 2023. Enligt arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) är det viktigt att fler skaffar sig yrkeskunskaper, både för kompetensförsörjningen och för att minska risken för matchningsproblematik på arbetsmarknaden.

Utbildningsminister Mats Persson (L) är inne på samma linje, och menar att yrkesutbildning är en av de säkraste vägarna till arbete. Därför behövs fortsatta satsningar på yrkesutbildning för vuxna, både gymnasial yrkesutbildning inom komvux och eftergymnasial utbildning inom yrkeshögskolan, i hela landet.

I höstas fick regeringen kritik för att ha dragit ned på just vuxenutbildning, både från LO och från arbetsgivarorganisationer. LO har hävdat att det skulle kunna resultera i 25 000 färre platser i vuxenutbildningen.

Vi förutsätter också att eleverna ges möjlighet att genomföra det av branschen och Skolverket framtagna nationella yrkesprovet för bagare och konditorer i slutet av elevens utbildningsperiod.

Processen av att välja ut de elever som söker till vuxenutbildningen inom bageri/konditori behöver ses över. Det är av högsta vikt att eleven är motiverad till utbildningen och ser sig som en framtida bagare/konditor. Med andra ord så får inte vuxenutbildningen bli en förvaringsplats för de personer som inte hittat rätt i arbetslivet.

Kraven på yrkeskompetens för att göra en blivande bagare/konditor anställningsbar efter avslutad utbildning har ökat. Branschen har förändrats sedan gymnasiereformen 2011, och utbildningen har inte riktigt hängt med. Det är framför allt tid att öva som saknas eftersom utbildningen sedan 2014 ska bedrivas under hantverksmässiga former. Sveriges bagare & konditorer rekommenderar därför en vidareutbildning efter avslutad vuxenutbildning på någon av de yrkeshögskolor där eleverna får genomföra det av branschen ägda gesällprovet.

18 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / APRIL
Jesper Långström Finansminister Elisabeth Svantesson.

Vi söker sommarvikarier som kan hjälpa oss under juni, juli och augusti.

Ditt ansvar kommer att vara kundservice, ordermottagning och försäljning.

Du kommer att sköta orderhantering via telefon och mail från våra kunder och detta med en god serviceglädje.

Du får en genomgång inom vårt affärssystem, våra produkter och rutiner.

Tidigare erfarenhet från branschen är en merit, men inget krav. Goda grundkunskaper inom data är en fördel.

Vid intresse, kontakta oss på: 0709-71 21 40 Anders Jakobsson info@bageriprodukter.se

Attraktiv lokal i centrala Uppsala säljes!

I hjärtat av Uppsala ligger denna attraktiva cafélokal, där de tidigare ägarna med en stor framgång har bedrivit ett helt veganskt café i 3,5 år.

Populariteten för just veganska bakverk har ökat drastiskt och nu finns möjligheten till att köpa denna lokal på en av Uppsalas mest välkända och charmigaste gator.

I dagsläget finns inget veganskt café i Uppsala och efterfrågan är därför mycket, mycket stor!

Lokalen/cafét står startklart med espressomaskin, varmluftsugn, arbetsbänkar och kylar.

Varmt välkommen att kontakta Peter Rylander, tel 0706 085599, Epost: p.rylander@telia.com

Erbjud ett hållbart tesortiment

Tekompaniet erbjuder ett brett sortiment av certifierade premiumteer. Dilmah är ett kvalitetste med färska råvaror och naturliga ingredienser, rika på smak och antioxidanter.

Vi erbjuder en unik expertis och personlig service. Då varje verksamhet är unik skräddarsys alltid erbjudandet till verksamhetens specifika kundgrupp. Tekompaniet vill ge de bästa tänkbara förutsättningarna att erbjuda hållbart te som passar alla. Välkommen!

tekompaniet.se

SINGLE ORIGIN | ETISKT | PREMIUM

6-8 brödskivor om dagen håller – med fullkorn

Den tycks aldrig gå ur tiden –Brödinstitutets kampanj från 1973 med budskapet: ”Socialstyrelsen vill att vi äter 6-8 skivor bröd om dagen”. Men hur står sig den uppmaningen idag, så här 50 år senare?

Ja, det var frågan för ett seminarium som Brödinstitutet arrangerade nyligen. Tre initierade forskare fick försöka komma med svaren. Först ut var Roger Andersson, professor i livsmedelsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet. Hans forskning tar avstamp i hur olika former av stärkelse påverkar blodsockernivåer och ämnesomsättning, något som i sin tur har betydelse för risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. Hans budskap – lite mer i klartext och kanske mer direkt kopplat till seminariets utgångspunkt – var att fullkorn är bättre för hälsan än kostfibrer. Och det är bra att äta matvaror där fullkorn finns naturligt. Han påpekade även att kolhydrater är vår viktigaste energikälla!

Nästa forskare i tur var Inger-Cecilia

Labba, tekn.dr och projektledare/expert på AFRY. Hon disputerade 2022 vid Chalmers tekniska högskola med avhandlingen ’Nutritional Limitations of a Green Protein Shift with a Focus on Iron’, där hon visade på behovet av att räkna med den lägre biotillgängligheten av vegetabiliska proteiner vid planering av mat.

Vad betyder det i praktiken då? Jo bland annat att upptaget av järn från kosten kan påverkas av andra ämnen så att inte upptaget blir tillräckligt. Och den stora boven verkar vara

fytinsyra som

finns i många

vegetabiliska livsmedel. För den som väljer en kost som

främst är

vegetarisk finns en ökad risk

att inte få i sig tillräckligt med exempelvis järn. Men det finns lösningar – om man äter bröd, med ”rätt” pålägg kan man främja upptaget av viktiga näringsämnen. Även bröd bakat på surdeg främjar näringsupptaget.

Sist ut var Emma Patterson, nutritionist och docent på Livsmedelsverket, som tog sig an ämnet ultraprocessad mat. Något som förekommit rätt flitigt i debatten på senare tid. Hon konstaterade att Vetenskapen inte är enig kring begreppet, vilket gör det svårt att använda inom forskningen. Slutsatsen var att det finns bra rekommendationer idag om vad som är lämpligt att äta mer och mindre av. Men att begreppet ”ultraprocessat” egentligen inte tillför någon kunskap för hur matvanorna kan förbättras.

En undersökning som Sveriges bagare & konditorer gjort visar att saltmängderna i genomsnitt för samtliga bröd i utbud och försäljning ligger under nyckelhålsmärkningen. Flertalet ligger under genomsnittet. 13-15 procent av utbudet och försäljningen drar upp det genomsnittliga saltvärdet (mjukt bröd).

Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, analyserade det ansträngda kostnadsläget för bageribranschen, mot bakgrund av debatten kring livsmedelspriserna. Råvaror och andra insatsvaror som el har skjutit i höjden, och konkurserna är fler nu än under pandemin.

Totalt deltog närmare 150 personer i seminariet, varav cirka 20 fysiskt på plats på Strandvägen i Stockholm, övriga medverkade digitalt. Seminariet leddes av Ingela Stenson, United Minds och Maria Sitell, kommunikationschef Brödinstitutet.

Så till knäckfrågan alla väntat på –håller den 50 år gamla rekommendationen än idag? Jodå, om man ska sammanfatta de tre forskarna så är det fortfarande bra med ett gäng brödskivor om dagen. Helst då fullkorn så klart! Fullkornets fördelar kan synliggöras mer, industrin kan bidra med nya, innovativa produkter. Och varför inte sätta mål för fullkorn inom offentliga måltider? Livsmedelsverket lovade fortsätta med tydliga råd och riktlinjer.

20 _ BRÖD NYHETSSVEPET / APRIL

ÄR DU 2023 ÅRS

ÅRETS KONDITOR?

Fredag den 10 november, i samband med Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan, arrangeras den spännande finalen inför en entusiastisk publik. Årets tema är ”Old school”.

Nu är anmälan till årets tävling öppen! Välkommen med din ansökan. Årets Konditor är svenska mästerskapet för professionella konditorer. Under ett år får vinnaren titulera sig Årets Konditor i branschen. Vinnaren får bland annat 40 000 kronor att använda för något som är utvecklande i yrket.

Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Arla och Sveba Dahlen är huvudsponsorer, Ringdahls Bageriutrustning är sponsor.

För frågor och mer information, kontakta: Martin Lundell, vd vid Sveriges bagare & konditorer, på telefon: 08-762 67 94 eller mejl: martin@bageri.se

Anmälan hittar du här: www.aretskonditor.se/anmalan-2023/

Lindas Fruktoch fröbröd

Vetemjöl 1530 gr

Rågsurdeg 525 gr

Honung 15 gr

Jäst 40 gr

Vatten 1150 gr

Salt 60 gr

Solrosförn 150 gr

Pumpafrön 150 gr

Aprikos 200 gr

Russin 200 gr

Plommon 200 gr

• Väg ihop alla ingredienser utom salt, frön och frukten. Kör mjöl och surdeg, jäst och kallt vatten i 8 min på låg växel.

• Tillsätt saltet och öka hastigheten, sedan snabb växel i 4 min. Tillsätt frukt och frön kör på snabb växel 2 min. Tag upp degen lägg i oljad plastback, vik degen och ställ i kyl över natten.

• Dagen efter slå upp till frallor ca 150 g doppa i pumpa frön. Jäs upp och baka av.

• Sätt ugn på 250 g med ånga, sänk till 220 g och baka ca 8-15 min beroende på ugn.

ANNONS FRÅN CALIFORNIA RAISINS
Linda Kosterhed bjuder på ett av sina favoritrecept.

Snacks, godis och bakverk - russin från Kalifornien är det hälsosamma alternativet

Vi har en allt starkare önskan att kunna njuta av det vi äter, och samtidigt göra hälsomedvetna val. Bland annat genom att minska på socker och andra artificiella tillsatser. Att välja kaliforniska russin som naturligt sötningsmedel, och allmänt kvalitetshöjande ingrediens, är därför ett bra alternativ.

Kaliforniska russin är fria från onaturliga färgämnen, smakförstärkare, stabiliserings- och konserveringsmedel. De hjälper livsmedelsproducenter att ta fram spännande och balanserade smaker. Från djupa och ”jordiga”, till finstämt aromatiska. Och därtill ett hälsosammare alternativ till vanligt socker.

-Vi vill arbeta med trendmedvetna livsmedelsproducenter som använder kaliforniska russin i sin produktion, säger Peter Meadows, Skandinavienrepresentant för Raisin Administrative Committee (RAC), som marknadsför varumärket California Raisins i världen. Vi ger support och stöd så att de ska få ut högsta möjliga kvalitet i sina produkter genom att använda russin från Kalifornien.

Har du någonsin tänkt på vilka ingredienser du kan använda i dina produkter, inte bara för att förstärka smaken, utan även för att tillföra sötma och hälsosamma fördelar?

Nu behöver du inte leta längre! Oavsett vilka produkter du jobbar med är russin från Kalifornien ett utmärkt sätt att förstärka hälsoaspekterna i produkterna.

Russin från Kalifornien är helt naturliga, inget är tillsatt, inget är borttaget. Russin kan bidra med vitaminer, mineraler, fibrer och sötma till många produkter. Från frukostbars och flingor, till kakor, snacks och godis.

Det socker som finns naturligt i russin, främst fruktos och glukos, innebär att russin från Kalifornien kan användas som ersättning för socker i många produkter. Med tanke på rådande hälsotrender inom livsmedel är det goda nyheter att mängden tillsatt socker därmed kan minskas.

För den ”vetenskapligt” intresserade: sockerarter som förekommer naturligt i torkad frukt består av monosackarider som fruktos och glukos, samt disackarider som sackaros och maltos.

Russin från Kalifornien innehåller rejält med vitaminer och mineraler. Bland annat kalcium, koppar, järn, magnesium, kalium, fosfor och zink samt vitaminerna B1, B6, A, C och E.

FÖRDEL RUSSIN

Det finns många fördelar med att använda russin från Kalifornien i livsmedelsproduktion:

• Russin från Kalifornien behåller sin fruktiga och söta smak i upp till 15 månader opåverkat av tillverkningsprocesser.

• Russin från Kalifornien har en naturlig blå-svart färg, helt utan tillsatser. Den mörka färgen är stabil och kommer inte att blöda igenom eller missfärga andra livsmedel.

• Russin från Kalifornien har en mjuk och fyllig ”tuggkänsla” och kan fungera som ersättare för fett i bakade produkter.

• De är inte gryniga, samtidigt fria från större sockerkristaller och fungerar väl i fettfria bakade produkter, kakor och tårtor.

• Naturlig förekomst av vaxliknande ämnen bidrar till att hålla russinens skal intakta, på så sätt bevaras russinens saftiga och fylliga karaktär.

• Russin från Kalifornien bidrar till en naturlig fuktbalans till de produkter där de används, och håller dem fräscha länge. Tack vare att skalen hålls intakta sker mindre vätskeläckage jämfört med andra torkade frukter. Russin är därför idealiska att använda i snacks, godis och bakverk med låga fukthalter.

KONTAKTA OSS

Raisin Administrative Committee (RAS) brinner för samarbetet med skandinaviska livsmedelsproducenter, och vill bidra till utvecklingen av nya produkter med hjälp av russin från Kalifornien.

info@ukraisins.com

www.californiaraisinsscandinavia.com

Think raisins, think California info@ukraisins.com www.raisins.org ANNONS FRÅN CALIFORNIA RAISINS

Bageriutbildningen uppmärksammas

Skolinspektionen har beslutat att myndigheten ska granska hur utbildningen på gymnasieskolans restaurang- och livsmedelsprogram med yrkesutgång bagare/konditor fungerar.

-Det är ganska unikt, normalt gör inte Skolinspektionen den här typen av insatser inom de yrkesinriktade programmens karaktärsämnen, förklarar Jesper Långström, utbildningsansvarig vid Sveriges bagare & konditorer, SBK. Myndigheten har helt enkelt inte den nödvändiga kompetensen ”inhouse” för att kolla alla karaktärsämnen. Men nu tar man hjälp från branschen, alltså från oss på SBK, för att få med den rätta kompetensen i granskningen.

En bidragande orsak till att Skolinspektionen gör den här insatsen är också den goda relationen som branschen och SBK har med Skolverket.

-Vi har sedan många år tillbaka ett väldigt bra samarbete, inte minst via Björn Sterner på Skolverket, säger Jesper Långström.

Det som framför allt kommer att kollas är att skolorna har utbildade yrkeslärare, att de har ändamålsenliga lokaler och den nödvändiga utrustningen i form av ugnar och andra maskiner som krävs för att upprätthålla rätt kvalitet i utbildningen.

-För de skolor som vill genomföra delar av utbildningen via lärlingsplatser är det också av största vikt att skolornas samarbete med lärlingsplatserna fungerar, och att man där är medvetna om att den som erbjuder lärlingsplats också har ett stort ansvar för utbildningen, såväl pedagogiskt, som att man har en produktion som svarar upp mot läroplanen, säger Jesper Långström.

Behövs en sån här koll?

-Jag vill absolut framhålla att väldigt många skolor i landet fungerar alldeles

utmärkt, säger Jesper Långström, men tyvärr finns det brister, och då och då dyker det upp oseriösa utbildningsarrangörer som inte svarar upp mot kraven, exempelvis vad gäller utbildade lärare, lokaler och utrustning. Vi behöver inte fler utbildningar i landet, men att de som finns verkligen är bra!

Sedan några år tillbaka kan skolorna genomföra ett nationellt yrkesprov i samarbetet med branschen.

-Jag tycker mycket är vunnet om skolorna väljer att genomföra yrkesproven, framhåller Jesper Långström. Det blir en konkret värdemätare, och ett OK från branschen, på att eleverna har lärt sig ”rätt saker”.

Foto: Johan Hård

24 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / APRIL
Elever på Stockholms Hotell- & Restaurangskola.

Roy Fares är en branschprofil som de flesta nog känner igen, inte minst från ett flertal tv-produktioner. Han syns också flitigt i många andra branschsammanhang. Men även Roy har ett förflutet som vinnare i tävlingen Årets Konditor! Året var 2010 närmare bestämt.

Hallå där, Roy. Hur är läget och vad gör du nuförtiden?

-Bara fint tack! Jag driver sedan 2017 MR Cake som har två ställen, ett i Stockholm och ett i Göteborg. Sedan 2021 är jag ensam ägare då Mattias Ljungberg, som också var med och grundade MR Cake, lämnade för att fokusera på andra verksamheter.

Vad betydde vinsten i Årets

Konditor för dig?

-Framför allt öppnar en sån här vinst många dörrar och möjligheter i branschen. Man får massor med roliga uppdrag, får synas mycket och träffa folk. Sen är det ju alltid upp till var och en hur man väljer att ta tillvara möjligheterna. Hur som helst var det sjukt kul!

Vad var ditt vinnarkoncept?

-Jag var väldigt noggrann och väl förberedd. Jag hade en bra och genomtänkt idé i allt från smaker till design, och jag försökte jobba rent och snyggt. Det är viktigt att ta tävlingen på allvar.

Vilka lärdomar har du tagit med dig från tävlingen i ditt fortsatta arbete?

-Man ska ju vara medveten om att såna här tävlingar är väldigt speci-

ella. Man fokuserar på att prestera exceptionellt vid ett givet tillfälle, så ser sällan verkligheten ut. Det jag tycker jag tagit med mig är vikten av noggrannhet och disciplin och att inget kommer gratis. Man lär sig också att jobba under press.

Hur förberedde du dig?

-Mycket tidsträning! Och att hela tiden förfina mina idéer och att ha koll. Sen gäller det så klart att ha dagen och verkligen leverera.

Vad är viktigast att tänka på under själva tävlingen?

-Att vara kall och följa sin uppgjorda plan. Men också ha beredskap för att det händer oförutsedda grejer – för det gör det alltid. Se till att ha marginaler. Och att man kör sitt eget race, inte tänka på vad konkurrenterna gör.

Kan du tänka dig att tävla igen?

-Nä, jag är färdig med tävlandet. Det är jättekul i en viss fas i livet, och ett fantastiskt bra sätt att visa upp både sig själv och branschen. Men allt har sin tid!

Till sist, har du något bra tips till de som ska tävla senare i år?

-Krångla inte till det! Rena och goda smaker funkar alltid, gör det inte för spejsigt och rörigt. Gör det du gör jävligt bra!

Psstt…

Anmälan till årets tävling är öppen till och med den 21 maj!

På sidan 30 i den här tidningen hittar du en annons om hur du anmäler dig!

Underbara kakaon

Hur välja rätt råvara, och hur skiljer den sig åt beroende på var den är odlad? Det var frågor som fick sina svar när Werners Gourmetservice och chokladtillverkaren Valrhona nyligen arrangerade ett kakaoevent på Chokladfabriken i Stockholm.

För första gången i Sverige berättade Valrhonas sourcer, Stephane Sabourin, initierat om hur Valrhona resonerar när de väljer ut råvaror för sin produktion.

Valrhona strävar efter att köpa in råvara från olika delar av världen för att därigenom kunna erbjuda en bredd och mångfald av smaker på sina produkter. Just nu fokuserar man på att hitta nya leverantörer i länder i Asien.

Likt vin får kakaon sina egenskaper och smaker delvis från platsen där den växer, men även från dess genetik, och hur råvaran behandlas och bearbetas, det som sammanfattat brukar kallas terroir.

Stephane Sabourin berättade också att Valrhona samarbetar med cirka 17 000 odlare i drygt 15 länder världen över. Och man har 100 procent spårbarhet till varje odlare. Partnerskap är en viktig del i strategin, på så sätt säkras leveranserna, samtidigt som det ger de enskilda odlarna trygghet över tid.

Vem konsumerar mest kakao i världen? Utan konkurrens är det Europa som är storkonsumenten. Med 2960 miljoner ton om året distanseras såväl Amerika som Asien med råge! Största producenter och exportörer är Sydamerika och Afrika.

Den intressanta presentationen ackompanjerades också av flertalet provsmakningar – både av den rena råa kakaon, och mer smakrika kreationer signerade Fredrik Borgskog, Werners och Luke Frost, Valrhona. Foto: Per Hansson

BRÖD _ 25
NYHETSSVEPET / APRIL
”Krångla inte till det”
Roy Fares vinner Årets Konditor 2010.

DALA-HÄLSINGE-GÄSTRIKE

Intensiva diskussioner

Dala-Hälsinge-Gästrikes bagare & konditorer höll sitt årsmöte i Tällberg den 31 mars – 1 april. Mötet samlade kring 35 personer från cirka 13 medlemsföretag.

-Det var god uppslutning, vilket alltid är kul, konstaterade Anders Hansen, distriktsordförande.

Den formella delen av mötet hanterades raskt och utan överraskningar eller förändringar av styrelsen.

Arrangemanget omfattade även ett studiebesök på Leksands Knäckebröd, där vd Peter Joon tog emot. Självklart ingick en rundvandring i och visning av produktionen. Men det var nog de intensiva diskussionerna som följde, som blev den största behållningen.

-Det är alltid intressant att träffa de lite större företagen i branschen, konstaterade Anders Hansen. Man får ofta ett annorlunda perspektiv på branschens frågor. Vi pratade om allt från salt och akrylamid, el och inflation till olika regeringars förmåga – eller brist på förmåga – att hantera viktiga frågor och utmaningar för både branschen och hela samhället.

MELLANSVERIGE

Välbesökt i Västerås

I slutet av mars arrangerade distriktsföreningen Mellansveriges bagare & konditorer ett studiebesök på några av Västerås bagerier och konditorier.

Besöksrundan inleddes med Kopparlundens bageri och fortsatte till Bageri April för att till sist avslutas på Bread and Sweets by Jennie.

Samtliga företag berättade om sina verksamheter och sina sätt att verka i branschen. Naturligtvis fick alla deltagare smaka på de fantastiska produkter som företagen bjöd på.

Totalt mötte 28 personer från olika medlemsföretag i distriktet upp.

-Det blev en väldigt givande dag med samtal, inspiration och erfarenhetsutbyte, säger Jesper Långström, utbildningsansvarig vid Sveriges bagare & konditorer. Och som en extra bonuseffekt kan distriktsstyrelsen räkna med flera nya namn till styrelsen framöver!

Foto: Jesper Långström

26 _ BRÖD
Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt. Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)
DISTRIKTEN / APRIL
Västra Sverige Urban Nyberg (urban@steinbrenner-nyberg.se)

Professionella och kraftfulla brödskivnings- och förpackningsmaskiner som är enkla att underhålla

Många minns reklamkampanjen ’Socialstyrelsen rekommenderar 6–8 skivor bröd om dagen’ och var man inte tillräckligt gammal när den gick (från 1973 och framåt) så har många hört talas om den. Utan att slå oss för bröstet kan vi ändå påstå att kampanjen som ju Brödinstitutet, inte Socialstyrelsen, låg bakom är en av de mest lyckosamma och samtidigt omdebatterade kampanjer som har genomförts. Jag får frågor från alla delar av samhället många gånger per år om kampanjen, med väldigt varierande vinklingar. Det kan vara allt från statsvetare som gör undersökningar om ett så kallat förmyndarsamhälle, till hälsobloggare, till beteendevetare som vill veta varför kampanjen är så väl ihågkommen.

I kölvattnet av den högljudda kolhydratdebatten har Brödinstitutet tagit fram vad just 6–8 brödskivor ger avseende näring och energi. Bäst att ha svar på tal!

Kalorier

• 6 brödskivor ger 450 kilokalorier (kcal) vilket är 22 procent av genomsnittligt energibehov för kvinnor och 18 procent för män.

• 8 brödskivor ger 600 kcal vilket ger 28 respektive 24 procent.

• Kan jämföras med en chokladkaka om 100 gram som ger omkring 550 kcal.

Fullkorn

Om du äter 6 skivor bröd, där 4 utgörs av mjukt grovt bröd och 2 av knäckebröd, blir intaget detsamma som mängden fullkorn som män rekommenderas äta, det vill säga säga 90 gram. Väljer man bröd på siktat mjöl blir siffran nästintill 0. Det är lätt att göra bröd extra bra.

Det råder en diskussion om huruvida kroppen kan tillgodogöra sig det vegetabiliska proteinet och alla näringsämnen i brödet. Svaret är att ja, nästan alltid men under förutsättning att det finns stimulerande ämnen, vilket kan vara något surt som till exempel frukt eller surdeg. Även kött och fisk har samma funktion. Att baka fullkornsbröd på surdeg är alltså något av det smartaste för att få i sig allt som är bra med bröd. Spannmål är en stor källa till magnesium, zink och järn. Om det äts med stimulerande ämnen.

Om 6–8 brödskivor funkar idag tror jag var och en kan räkna ut själv!

Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

BRÖD _ 27
6–8 brödskivor ger fortfarande avtryck MARIAS KRÖNIKA / APRIL
rego-herlitzius.com FÖR HALVINDUSTRIELL
Maria Sitell kommunikationschef för Brödinstitutet.
TILLÄMPNING
FLEXIBLA UPPSTÄLLNINGSLAYOUTER HÖG SKÄRKAPACITET OPTIMERAD PRODUKTIONSPROCESS Din lokala återförsäljare: www.lundpac.se tel 0708-190830 BRÖD _ 27

HEMMA HOS

Efter nästan ett sekels tjänstgöring som grindstuga till ett pappersbruk, förvandlades ”Grindstugan i Tollare” till ett mysigt café med välplanerat bageri i källaren. Caféet ligger mitt i ett sprudlande bostadsområde och från uteserveringen blickar gästerna ut över vackra Skurusundet och Mårtens holme.

28 _ BRÖD HEMMA HOS / CAFÉ GRINDSTUGAN I TOLLARE

@GRINDSTUGAN

Skoagenten som blev bagare

Heléne Bjelkenstedt är retailproffset som utan tidigare bagarerfarenheter – och mitt i pandemin – tog över Café Grindstugan i Tollare, en kvart från Stockholms innerstad. På bara ett par månader dubblade hon omsättningen och utökar nu verksamheten med pizzakvällar.

– Det här är det roligaste jag har gjort i mitt liv. Jag måste ibland nypa mig i armen för att fatta att det är sant.

BRÖD _ 29
text & foto > Sara Trus
HEMMA HOS / CAFÉ GRINDSTUGAN I TOLLARE

Det bubblar fint i det stora plasttråget som Heléne kånkar upp på bakbordet. Hon föser ut den färdigjästa surdegen med degskrapa och kapar snabbt till lämplig frallstorlek. Mjölar och lägger på plåt.

– Nu bakar jag vår storsäljare, surdegsfralla med morotsriv. Degen har kylskåpsjäst över natten – det gör alla mina degar. Det ger mig lyxen att slippa jobba nattetid, berättar Heléne.

Vi befinner oss på Tollare platå sydöst om Stockholm, i källarvåningen till Grindstugan – en av få byggnader som bevarades när ett gammalt pappersbruk skulle förvandlas till bostadsområde. Och här har Heléne stått och knådat i ganska precis ett år.

– Jag hade en sådan jäkla tur! Jag bor i området och var en av de första som fick veta att de tidigare ägarna ville lägga ner. Det kändes liksom bara rätt i magen att ta över. Trots halvdana försäljningssiffror och min bristande erfarenhet av branschen. Heléne, som jobbat större delen av sitt yrkesverksamma liv i klädbranschen, klappade igen kläd- och skoagenturen i Nacka Strand och gick fullständigt in i sin nya roll.

– Helt novis var jag förstås inte. Men även om jag hade bakat mycket i mina dagar så var ju stordrift något helt annat. Men jag fick rätt snabbt till det med recept och en lagom mängd produkter i sortimentet. Sen tar vi in en del grejer, som vi inte har kapacitet att baka här på plats, från Vivels.

För att snabbt öka omsättningen, och skapa en stadigare grund att stå på, bestämde Heléne sig för att inte bara sälja här i lokalen, utan även till Jacks Brödleverans som levererar frallor hem till dörren här i Tollare. Dessutom började hon sälja mjukglass med ett stort urval strössel och såser. Och sen kom äldsta dottern med ett spännande förslag.

– Linn, som driver blomsterbilen.se, tänkte att bakverk och blommor ”hör till samma sorts shoppingrunda”, så vår och sommar kan våra kunder köpa fina plantor vid uteserveringen.

30 _ BRÖD
HEMMA HOS / CAFÉ GRINDSTUGAN I TOLLARE
” Det här är det roligaste jag har gjort i mitt liv. Jag måste nypa mig i armen ibland för att fatta att det är sant.”
2018 Grindstugan renoveras och källaren byggs om till ett modernt och välplanerat bageri. ”Tollareköket” öppnar café. 2022 Heléne Bjelkenstedt tar över verksamheten. Med breddat sortiment och spännande kringaktiviteter dubblar hon omsättningen på ett par månader. 2023 Premiär för pizzakvällar. Första kvällen säljs 200 pizzor på två timmar!

Det som tidigare var en byggnad för övervakning av Tollare pappersbruks entré är idag ett välplanerat bageri med mysigt café i två våningar, inrett med antika möbler, virkade dukar och mormorsporslin.

Grindstugans morotsbröd

INGREDIENSER

1/2 liter surdeg

50 g jäst

3 liter vatten

2 dl rapsolja

1,5 liter grahamsmjöl

1,5 liter rågsikt

3 liter vetemjöl

2 rivna morötter

1/5 dl ljus sirap

1 msk fänkål

1 msk anis

5 msk salt

GÖR SÅ HÄR:

• Rör samman vatten, jäst och surdeg.

• Rör ner alla andra ingredienser och tillsätt saltet sist. Degen ska vara ganska lös.

• Jäs i kylen minst 10 timmar.

• Baka ut på mjölat bakbord. Kupa degen ett par gånger och strö över lite mjöl.

• Stansa ut frallor 80 st.

• Låt jäsa 15 min på plåt och strö över sesam- eller vallmofrön.

• Grädda i ugn på 260° C i 15 min.

BRÖD _ 31 HEMMA HOS / CAFÉ GRINDSTUGAN I TOLLARE
HEMMA HOS / CAFÉ GRINDSTUGAN I TOLLARE
”Jag experimenterade en hel del med smaker tillsammans med en duktig pizzabagare för att ta fram den bästa pizzan gästerna har smakat”

– Och en släkting som driver bondgård i Norrköping kör upp nyskördad potatis, jordgubbar och dill. Allt som hör sommaren till. Den nya bredden passade bra in i den bykänsla som finns här i Tollare, säger Heléne och tar trappan upp till sin uteservering där pensionärer, en mammagrupp och ett gäng lunchande byggarbetare samsas i solen.

Och när vi ändå är inne på ämnet bredd… När Heléne nyligen fick utskänkningstillstånd ville hon komplettera salladsoch mackmenyn med något mer matigt; ”världens godaste” surdegspizzor.

– Jag har experimenterat med degar och toppingar tillsammans med en duktig pizzabagare, för jag vill verkligen att det ska vara den bästa pizzan gästerna har smakat. Tollare är redan ett utflyktsmål i sig – vi har många kunder från andra orter – och jag kände på mig att en riktigt bra pizza skulle locka ännu fler. Första kvällen sålde vi 200 pizzor på 2 timmar!

I framtiden drömmer Heléne om att anordna musikkvällar och andra publikdragande event. Hon har planer på att bygga tak över delar av uteserveringen, med infravärme som förlänger utesittarsäsongen.

– Det här är det roligaste jag har gjort i mitt liv. Jag måste nypa mig i armen ibland för att fatta att det är sant. I och med att jag bor här i Tollare får jag spendera

Det här är Heléne Bjelkenstedt

Ålder: 56 år.

Bor: Tollare, sydöstra Stockholm.

Gör: Driver Café Grindstugan i Tollare.

Bakgrund: Agent för kläder och skor på Bjelkenstedt

Agenturer AB.

Familj: man och två utflugna barn.

Inspireras av: människor!

Favoritredskap: Min nya degblandare.

både privatliv och arbetsliv på en plats jag verkligen älskar. Och jag vill fortsätta så här tills jag blir pensionär. Minst.

Här bor jag Tollare

Tollare är idag ett sjönära bostadsområde i Nacka kommun, men var tidigare en nedgången industrimiljö (pappersbruk), där bland annat scener i Millenniumfilmen ”Luftslottet som sprängdes” spelades till.

Området har även varit en del av den yttre försvarsringen för Stockholms luftförsvar. Ställningen uppfördes under andra världskriget på Hjortberget cirka 200 meter nordost om den lilla sjön Tollareträsk.

Redan på 80-talet skissade Nacka kommun på utbyggnader i Tollare. Då planerades uppemot 1 500 bostäder. Men platsen, som av länsstyrelsen klassats som en av Stockholms värst förorenade, krävde en rejäl sanering.På sjöbotten ligger nu en duk som håller gifterna på plats.

/Källa: Wikipedia

BRÖD _ 33
HEMMA HOS / CAFÉ GRINDSTUGAN I TOLLARE
”Den nya bredden passar bra in i den bykänsla som finns här i Tollare”

Nytt bageriavtal klart

retagen.se. Vid eventuella frågor är ni alltid välkomna att ringa Livsmedelsföretagens rådgivning.

Lön och avtalslängd

Tidsbegränsad anställning

Den 31 mars blev bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen klar med förhandlingarna om nytt kollektivavtal gentemot den fackliga organisationen Livsmedelsarbetareförbundet, Livs. Här går arbetsjurist Alexander Iliev igenom vad det nya avtalet får för konsekvenser för tilläggsavtalet inom bageri, det så kallade bageriavtalet.

Livsmedelsföretagen blev även klara med de tjänstemannaavtal som organisationen har med Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer. Vad gäller avtalen med HRF och Handels, alltså Serveringsavtalet och Butiksavtalet så är dessa, i skrivande stund, inte färdigförhandlade. Information om dessa kommer senare.

I den här artikeln tänkte Alexander gå in lite på de förändringar som han bedömer kommer ha mest betydelse för er i praktiken och även lägga allt fokus på Livsmedelsavtalet (bageriavtalet).

Alexander kommer dock inte att gå igenom alla ändringar som gjorts. För komplett och fullständig information rekommenderar han er att besöka organisationens hemsida, livsmedelsfö-

De nya avtalen löper över två år, från den 1 april 2023 till och med den 31 mars 2025. Två lönerevisioner ska göras under avtalsperioden; den 1 april 2023 och den 1 april 2024. Vid den första lönerevisionen utgörs lönepotten av 4,1 procent i löneökningar och vid den andra revisionen av 3,3 procent. För livsmedelsarbetare ska en avräkning göras för avsättning till deltidspension den 1 april 2024, varför löneökningarna i praktiken uppgår till 3,1 procent det andra avtalsåret. Vad detta innebär i kronor och ören för respektive avtalsområde finns separat information om på livsmedelsföretagen.se. Ni ska alltså inte själva räkna upp lönerna utan använda de krontal vi tagit fram.

Provanställning

En möjlighet att använda provanställning införs i avtalet. Provanställning kan tillämpas under 6 månader och det är LAS (Lagen om anställningsskydd) regler som gäller för detta. Syftet med en provanställning är att kunna pröva om en person är lämplig för en tjänst innan den blir fast anställd, syftet är alltså att det ska övergå i en fast anställning. Under prövotiden kan anställningen avbrytas med 14 dagars ömsesidig uppsägningstid utan att sakliga skäl behöver föreligga.

Tidigare har ni kunnat tidsbegränsat anställa personer på bageriavtalet 18 månader under en treårsperiod. Denna möjlighet har nu begränsats till att vara 14 månader under en treårsperiod. Nytt är även att om den föreskrivna tidsgränsen överskrids så omvandlas anställningen automatiskt till en tillsvidareanställning.

Arbetstidens förläggning

Utgångspunkten vid arbetstidsförläggning är givetvis att försöka komma överens med sin motpart om en förläggning som är så bra som möjligt för alla inblandade. Om man inte lyckas med detta har kollektivavtalet tidigare angivit att arbetsgivaren i så fall får förlägga arbetstiden högst 9 timmar per arbetspass och högst 5 arbetspass per vecka. Denna regel utökas till att omfatta 9 timmar och 15 minuter per arbetspass högst 5 arbetspass per vecka.

Lönerevision

En ny regel införs i avtalet som innebär att arbetare som träffat avtal om anställning, och därvid även om lön för anställningen i kommande års lönenivå, inom tre månader före lönerevisionsdatum, inte omfattas av lönerevisionen och inte bidrar till potten.

Detta blir givetvis inte aktuellt förrän lönerevisionen 2024 och kan då omfatta anställda mellan 1 januari och 31 mars 2024.

34 _ BRÖD Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se JURISTEN / APRIL
Klipp ur och spara!

Kolla in...

Säsongens absolut finaste teburk från Tehuset. Svart te med frisk smak av rabarber och en krämig smak av gräddvanilj.

MARÄNG PÅFOT!

MARÄNGFORMADE parasollet ”Merenge caramel” från Monchiqe blir – med sin svarvade trätopp – ett smycke på din uteservering! Med sitt fällbara skaft är det enkelt att fälla ihop och plocka undan.

SKÖNA ROTTING

BRUKA DESIGNS härliga utomhuslounge i finaste konstrottningen finns nu med vita eller grå dynor.

I nya kollektionen Picknick blå beige möter historia framtid. Urfint mönster signerat Marianne Westman, inspirerat av böljande hav och snäckor. Finns hos almedahlshome.se/

Ny design i kaféet?

Ny tapet från BelarteSTUDIO inspirerad av den italienska marmorn. Finns i två färger.

NOVELLIX LANSERAR stora läsupplevelser i litet format – noveller i fickformat! En novell per bok, perfeka att ta fram på rasten. Novellerna säljs som singlar eller förpackade i fina presentaskar utifrån olika teman.

LILJEBERGS sobra serie med botaniska motiv sitter fint i vilket kafé som helst. Serien innehåller både blommor men även vissna, torkade växter som här.

PLOCKAT / APRIL
UN PETIT NOVELL
UPPÅT VÄGGARNA

HÄNT EXTRA!

Nystartat i Hässleholm

Nicoletas Aktiebolag är ett nystartat företag med säte i Hässleholm, som enligt verksamhetsbeskrivningen ska bedriva gatukök, bageri och konditoriverksamhet samt därmed förenlig verksamhet.

Landhs konditori utökar

Planerna på att skaffa en större bagerilokal har funnits ett tag. Nu har Landhs konditori köpt en industrilokal på Falköpingsvägen i Mullsjö för att kunna utöka bageriverksamheten.

Landhs har vuxit rejält de senaste åren och behöver större lokaler. De öppnar också sitt femte ställe vid Kärnekulla i Habo om några månader. Det gör att behovet av en professionell produktionsanläggning ökar ytterligare.

Fastigheten på 800 kvadratmeter ligger på Falköpingsvägen vid norra infarten till Mullsjö.

I lokalen ska man baka bröd, tårtor och andra konditorivaror. Dessutom tillkommer en kallskänk. Även glasstillverkningen förläggs till lokalen.

Satsningen innebär att fler personer behöver anställas, men hur många är för tidigt att säga. Till kallskänken kommer det att behövas ny personal. I dagsläget har Landhs närmare 150 anställda. I lokalen i Mullsjö kommer cirka 20 personer att jobba.

Strömstad får bageri

Ett nytt bageri och konditori, Halkjærs Hamnbageri, ska öppna i lokaler på Norra Hamngatan i Strömstad. Öppningen planeras till sommaren. Förutom bullar och bröd kommer det att serveras räksmörgåsar, varma lunchrätter, kakor och handgjorda bakverk. 42 gäster får plats inomhus och 12 ute. Bageriet kommer att ha både svenska och norska anställda.

Ritz har ny ägare

I början på februari lämnade ägarna till Ritz konditori i Trollhättan in en ansökan om konkurs. Det klassiska kaféet har haft öppet sporadiskt i hopp om att nya ägare skulle komma. Och nu är det klart med nya ägare. Köparen, som i nuläget är okänd, har fått tillträde till kaféet. Men en nyöppning kan dröja ett tag.

Bageri till Mölnlycke Fabriker

Till hösten öppnar ett nytt bageri med butik och servering i stadsdelen Mölnlycke Fabriker. Det är Stenugnsbageriet i Landvetter som växer och öppnar ytterligare en enhet på 1000 nyrenoverade kvadratmeter i området.

Utöver ett större bageri och butik kommer bageriet att servera frukostbuffé, enklare lunch och sin egenproducerade italienska glass. Bageriet kommer att ha sin entré från Bruksgatan i Mölnlycke Fabriker. Fastighetsbolaget Wallenstam har hittills välkomnat hyresgäster till drygt 400 hem i området.

Fikastad får bageriutbildning

För att Alingsås på allvar ska leva upp till sitt epitet som Sveriges fikastad nummer ett, startar nu Alströmergymnasiet i staden en egen bageriutbildning. Förberedelserna har pågått i ett par år. Till hösten är skolan redo att ta emot sina första blivande bagare och konditorer. Det är det befintliga restaurang- och livsmedelsprogrammet som utökas med fem platser med inriktning mot bageri. Programmet har totalt 20 utbildningsplatser.

Förra året gick skolans restaurang- och livsmedelsprogram igenom branschorganisationen Visitas certifieringsprocess och har säkrat en bra kvalitet och bra rutiner.

Gammalt kondis blir nytt

När Örkelljungas konditori stängde för en tid sedan fick fastighetsägaren ta hand om en tom lokal. Nu startar fastighetsägaren själv ett bolag för att driva konditori och bistro i lokalen som renoveras, samtidigt som man söker personal till den nya verksamheten.

Eventuellt kan det bli aktuellt för dem att ta över verksamheten på sikt. Fastighetsägaren har inget direkt intresse att driva själv, men vill gärna ha verksamheten i fastigheten.

36 _ BRÖD REGIONALT / APRIL

Digitala ytor ska driva affär

Bagerikedjan Bröd & Salt uppdaterar sina kaféer med digitala ytor för att kunna anpassa sina erbjudanden för olika tillfällen.

Kedjan har den senaste tiden öppnat kaféer på ett antal nya platser i Stockholm, och även i Uppsala. Och som en del av nysatsningen bygger man in digitala ytor i kaféerna i samarbete med leverantören Visual Art. De första kaféerna som får lösningen är S:t Eriksplan i Stockholm och Kungsängsgatan i Uppsala.

Lösningen består av en digital menyrad och en skärm där olika erbjudanden kan presenteras visuellt. Det finns också en speciell digital skärm som kan användas i skyltfönstren.

I installationen står Visual Art för hårdvara, mjukvara samt innehåll. Mjukvaran är Visual Arts egna och möjliggör att allt innehåll kan styras från centralt håll.

Bröd direkt till hemdörren

Bröderna Bröd är företaget som sedan två år tillbaka levererar nybakat bröd direkt till kundernas hemdörr på Orust, Tjörn, i Kungälv och Stenungsund.

Konceptet består av en digital plattform dit lokala bagerier kan ansluta sig och där privatpersoner kan beställa nybakat bröd. Bröderna Bröd levererar sedan frukostpåsar på lördagsmorgnar med nybakat från bagerierna mellan kl. 07.00 och 09.00. Företaget startade som ett UF-företag, men har sedan utvecklats till ett ”riktigt” företag.

När man beställer köper man från det lokala bageriet. Alla bagerier har sin egen sida där man enkelt klickar i sin beställning. Bröderna Bröd får några kronors påslag på produkterna och tar en leveranskostnad på 35 kronor. Företaget har varit lönsamt från början, och planerar nu att starta på flera platser. De har redan kontakter med bagerier i Trollhättan och Uddevalla. Nästa steg är Göteborgsområdet.

Nytt i Laholm

Ett nytt bageri slår upp portarna i Laholm - Brød & Co. Bageriet har ett tydligt koncept. Allt ska göras från grunden av noga utvalda råvaror, och det ska inte finnas några hemligheter. Målsättningen är att vara ett litet kvartersbageri med fokus på hantverket och råvarorna. Och som namnet antyder kommer inriktningen att ligga just på bröd.

Fria Bröd öppnar butik

Det glutenfria bageriet Fria Bröd öppnar en ny butik i Bårhult, Landvetter, i direkt anslutning till företagets bageri. Butiken kommer att erbjuda hela Frias

sortiment. Öppettiderna blir kl. 7 – 15.30 på vardagar, och butiken kommer att vara obemannad. Kunderna skannar själva sina varor och betalar med kort eller Swish.

Fria har bakat glutenfritt bröd sedan 1996 och är Nordens ledande varumärke inom fryst glutenfritt bröd. Sedan sommaren 2022 bakas allt bröd i Landvetter.

Ny producent av vetemjöl

Säby gård i Ösmo, mellan Stockholm och Nynäshamn, har börjat sälja eget vetemjöl. Premiärleveransen av gårdens eget vetemjöl kom från kvarnen för några

veckor sedan. Vetet odlades i somras, och 350 kilo av skörden är nu mald och förpackad i tvåkilospåsar fyllda med siktat vetemjöl eller fullkornsmjöl.

Mjölet är malt av Orga kvarn i Skärblacka, då många lokala kvarnar försvunnit på senare tid.

Mer choklad och glass i Docksta

Chokladtillverkaren Jeltsjes praliner växer. Nu öppnar både kafé, butik och glassbar i Docksta, Kramfors kommun.

BRÖD _ 37 REGIONALT / FEBRUARI
REGIONALT / APRIL

Har du drabbats av kraftiga hyreshöjningar?

Många som driver butik har fått se sina lokalhyror rusa i höjden på senare tid. Det kan bero på att flera kontrakt har en inbyggd klausul som höjer hyrorna rejält när inflationen stiger. Ökningar på upp mot 11 procent är vanliga. Och nu säger många butikskedjor upp sina hyresavtal för att hitta något billigare.

Som medlem i Sveriges bagare & konditorer kan du få professionell hjälp med hyresförhandlingen. Via samarbetspartnern Tenant Pro, som är specialister på hyresförhandling och hyresavtalsgranskning, kan du som är kommersiell hyresgäst få hjälp med att sänka din hyra och att minska kostnader som är relaterade till ditt hyresavtal. Logga in på medlemssidorna på www.bageri.se och kolla mer, eller ta kontakt!

Medlemsförmån upphör

Förmånen som gett medlemmar i Sveriges bagare & konditorer rabatt på bilar från Renault via Bilia avslutas. Detta eftersom Bilia ska sluta sälja Renault. Som medlem har du tidigare kunnat få rabatt på transport- och personbilar från Renault. Förmånen har även omfattat rådgivning i olika frågor som rör bilinnehav.

Högt märke i nya kollektivavtalen

Det blev förhållandevis höga lönenivåer när industrins avtalsparter kom överens om det så kallade märket för de nya kollektivavtalen som gäller från och med den 1 april. Det nya märket innebär att två lönerevisioner ska göras under avtalsperioden, den 1 april 2023 och den 1 april 2024. Vid den första lönerevisionen utgörs lönepotten av 4,1 procent i löneök-

ningar och vid den andra 3,3 procent.

För bageribranschen gäller även en del tillägg inom ramarna för bageriavtalet som tecknats mellan bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen och den fackliga organisationen Livsmedelsarbetareförbundet. Bland nyheterna finns exempelvis möjlighet att tillämpa provanställning inom bageribranschen.

Nya kollektivavtal har även tecknats inom besöksnäringens avtalsområde, mellan bransch- och arbetsgivarorgani-

sationen Visita och Hotell- och restaurangfacket (HRF). Avtalet följer märket som industrins parter tecknat och omfattar cirka 200 000 medarbetare inom besöksnäringen.

Pssttt…

Läs mer om vad arbetsrättsjurist Alexander Iliev, Livsmedelsföretagen, säger om det nya bageriavtalet, på sid 34 i den här tidningen!

38 _ BRÖD DITT MEDLEMSKAP

KONDITORLANDSLAGET SÖKER DIG!

Vill du tävla på internationell nivå? Och utvecklas tillsammans med vårt lag och samtidigt investera i dig själv?

Tveka inte att skicka in din intresseanmälan till Svenska Konditorlandslaget! Skicka CV och personligt brev till: coach@konditorlandslaget.se

Du är också välkommen att kontakta lagledare: Beatrice Algra på telefon:

Förmåner för dig som är medlem

Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag –och kanske framför-allt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor.

Konkursförvaltare

Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg

Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna.

Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Bilförsäkring

Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Kortinlösenavtal

Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon

Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m

Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex

Affärsjurist

Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Arbetsrättsjurist

Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Hyresförhandlingar m m

Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/ leverantör: TenantPro

Transportavtal

Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/ leverantör: DHL

Digital kvittohantering

Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/ leverantör: Sparakvittot

Mobil betallösning

Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Kampanjmaterial

Effektiva butikskampanjer som stödjer

försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Recept- och kalkylsystem

Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt sätt.

Partner/leverantör: PCS Flavour

Affärscoachning och utbildning

Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/ leverantör: MHM Consulting

Profilkläder

Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/ leverantör: Seger, Bakers

Elektronik

Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten

Marknadsinformation

Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/ leverantör: Gfk, United Minds

Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK

Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK

Branschöverenskommelser bröd

Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Bagerimentor

Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Mallar för HR-arbete

Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Tidningen BRÖD

Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Kontorsmateriel m m

Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Hotell

Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

Webbshop

Ett koncept för att enkelt och smidigt starta och driva försäljning på nätet. Partner/ leverantör: Cake it easy

BRÖD _ 39 DITT MEDLEMSKAP PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

BRANSCH

branschregister från A till Ö

AARBETSKLÄDER

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01

Hemsida: www.bakers.se

E-mail: info@bakers.se

BBAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY

Kontakta: Charlotte Nilsson M +46 (0) 730 683 796

www.dawnfoods.com

ALLTID TILL ER TJÄNST

IREKS KONSULENTER:

Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com

Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com

Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com

Följ oss på sociala medier för inspiration, trender och nyheter

Produkter och tjänster för bageri, konditori och café.

031-755

Vi skapar lösningar för alla typer av bagerier. Vi gör alltid det lilla extra för att göra ditt jobb bättre och lättare genom att leverera förstklassiga bageriingredienser och värdeskapande service.

Följ oss på Facebook och Instagram.

Stolthuvudsponsorav

www.femtorp.se 040-94 90 00

Credin Sverige AB 0302-252 00 info@credin.se www.credin.se

40 _ BRÖD
Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 415 05 Göteborg 35 00 info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se Bakels Sweden

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON

TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING

VI

ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI!

LUNDVALLS ABBageriservice

2E Ellgard Vattenblandare Silo System Råvaruhantering Meincke Industrilinjer Telme Krämkokare och Glassmaskiner Chocoma Chokladmaskiner Chocolate World Chokladmaskiner Dovaina Brödskärare och packmaskiner

Formex Småbrödsmaskiner och muffinslinjer

Lundvalls i Borås AB

Skaraborgsvägen 35c, 506 30 Borås Tel. 033-13 67 00, info@lundvalls.se www.lundvalls.se

FOOD IS OUR PASSION

Blandningar Ingredienser Innovation

Tel 031-709 17 00 • www.engelhardt.se Tel 031-709 17 00 • www.engelhardt.se

Maskiner, service och automatiseringar till:

Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier

Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se

för bättre affärer.

Vi levererar produkter, tjänster och kundunika mervärden för bageribranschen.

www.kaka.se │ info@kaka.se │ 010-484 99 00

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

www.unox.com

Mobil: 0790-75 63 64 goran.egeland@unox.com

När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss.

BRÖD _ 41
08 -760 66 50 • 036 -18 77 82 www.nbt.se
I BAGERTPRODUKTER I or dig som uppskauar ser111ce utover det vanltga BAGERIPRODUKTER AB BOX 48,147 21 TUMBA TEL 08-534 I 02 40 E-MAIL info@bageriprodukter.se www.bageriprodukter.se
HAR
ROULETTE BAGERISYSTEM
Receptet

MIWE • PC-DATA • WP KEMPER

Prægel & Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård

Erik H. Andersen

Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 e-mail: erik@praegel.dk

www.praegel.dk

Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se

42 _ BRÖD BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se BAKPLÅTAR BAKUGNAR 08-590 006 00 info@revent.se 08-590 006 00 info@revent.se BAKE OFF Brödbranschens totalleverantör Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Ritar, projekterar, bygger och finansierar Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se 10-80 l SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt 30% av svart och multiplicerat 100%. or
info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se BAKFORMAR Totalleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier
konditorier
och

CHOKLAD/PRALINER

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON

TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

DONUT-/MUNKMASKINER

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig. Telefon 0142-892 97.

Email: orderSE@barry-callebaut.com ab@pcs.se. www.pcs.se

DISKMASKINER

Säljande förpackningar för bageri och konditori. Specialitet: Namntryck Stort sortiment av påsar, brickor, kartonger och bärkassar. Tel. 031-55 00 35 • info@lidbecks.com

www.lidbecks.com

BRÖD _ 43 C
FG GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR FÖRSÄKRINGAR
Tel.
E-post:wexiodisk@wexiodisk.se
Skandinaviens ledande leverantör av diskmaskiner för storkök Mårdvägen 4, 352 45 Växjö
0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52
www.wexiodisk.se
GRÄDDAUTOMATER LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 I INREDNING & DESIGN
Siloanläggningar
Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37 08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se Smakspecialister sedan 1862
Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval
Doserings- och fyllningsmaskiner
FÖRPACKNINGAR

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON

TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

vi förverkligar dinar ideer

URBAN GUDMUNDSSON

Mobil: +46 730434010

u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

www.kipanel.se • Tel: 018-780 51 00

M

MJÖL

FÄRSK SVENSK JÄST

TÄNK BLÅTT FÖR matBRÖD...

K KARTONGER

Finns att beställa hos: KåKå AB

Tel: 010-484 99 00

JÄST JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR

...OCH RÖTT FÖR SÖTT!

KYL- OCH FRYSANLÄGGNING

jastbolaget.se

HÖGPRESTERANDE

KYL- & FRYSUTRUSTNING FÖR DIG SOM ÄR PROFFS. www.colia.se

Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn

www.lhv.se info@lhv.se 046-238832

www.labanskvarn.se

Tel: 0498-28 70 90

Finns att beställa hos:

44 _ BRÖD
J
08-590 006 00 info@revent.se

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON

TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

Prata mjöl med oss!

Ring vår kundservice

Nord Mills

020-91 00 92

Sk åne -möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegensk aper.

Vi utveck lar också sk räddarsydda TTTprodukter, som ger dig era möjligheter att förbättra ditt bröd. Mer info på www.sk ane-mollan.se eller ring 0418-50102

SILOS LUNDVALLS AB

Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

Specialisten på bottnar till smörgåstårtor! Olika former och recept. Levereras frysta och skivade.

Boalts Bröd

0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se

SOCKER 040-53 70 00

TÅRTDEKORATIONER

HALLBERGA TRADING

Tårtdekorationer Import /Export

Tel +46(0)14271951

Fax +46(0)14271952

BRÖD _ 45
mjöl som möjlighet S
Med
Socker och Sirap – naturliga råvaror
SMÖRGÅSTÅRTOR/BRÖD
TTRANSPORTBAND
VAKUUMKYLAR 08-590 006 00 info@revent.se
order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se
AB
Tel.
Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål ipco.com/bake IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1 06/08/2019 14:17 Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se Din ekologiska mjölnare Närmaste återförsäljare hittar du på warbrokvarn.se info @ warbrokvarn.se • Telefon: 0730 - 34 39 88 Mjöl till hela Sverige 042-29 51 50 order@abdonfood.se ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD PER HANSSON 0707 47 42 82 PER@BAGERI.SE

BRÖD #5

UTE I SLUTET AV MAJ

ÅRSTRÄFF:

SÅ VAR SBK:S ÅRSTRÄFF I

GDANSK – OCH BESLUT

PÅ ÅRSMÖTET

LAGSTIFTNING:

DEN 1 JANUARI 2024 KOMMER

EN NY LAG OM RETURSYSTEM

FÖR FÖRPACKNINGAR OCH

MUGGAR. VI KOLLAR HUR

DET ÄR TÄNKT ATT FUNKA.

Vi laddar för Mors Dag den 28 maj!

BRÖD _ 46

Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer

VD

Martin Lundell

Tel: 08-762 67 94

E-post: martin@bageri.se

Ekonomiansvarig

Nils Adolfsson

Tel: 08-762 67 92

E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig

Jesper Långström

Tel: 08-762 67 86

E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig.

Julia Forsberg

Tel: 08-762 67 97

E-post: julia@bageri.se

Projektassistent/Kondis i omställning

Sitimiya Melka

Tel: 08-762 67 93

E-post: sitimiya@bageri.se

Dietist- och kommunika-tionschef Brödinstitutet

Maria Sitell

Tel: 08-762 67 95

E-post: maria@brodinstitutet.se

Tidningen BRÖD

Johan Hård

chefredaktör

Tel: 08-762 67 82

E-post: johan@bageri.se

Tidningen BRÖD

Sara Trus

formgivare

E-post: trusmedia@gmail.com

Annonser BRÖD

Annonsansvarig

Per Hansson

Tel: 070 747 42 82

E-post: per@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li

Karin Thapper, utbildningsansvarig

utvecklar och förbättrar

utbildningar för vårt yrke

Tel: 08-762 65 38

E-post: karin.thapper@li.se

Arbetsrättsjurist

Alexander Iliev

tel: 08-762 65 20

mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer

POST: Box 3546, 103 69 Stockholm

BESÖK: Sveavägen 25, 111 34 Stockholm

Styrelsen

Stefan Fritzdorf, ordförande Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se)

Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com)

Fredric Ackermann

Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se)

Oskar Frising

Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com)

Ellinor Isaksson

Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com)

Hans Styrlander

Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se)

Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se)

Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se)

Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Christian Nilsson (christian@pilefood.se)

Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Stockholm

Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com)

Västra Sverige

Kontaktperson: Urban Nyberg (urban@steinbrenner-nyberg.se)

Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se)

Johan Sandelin

Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Urban Nyberg, adjungerad

Steinbrenner & Nyberg, Göteborg urban@steinbrenner-nyberg.se

PMS
PMS
PMS 130
or BRÖD _ 47
130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. C PMS Skuggen är tryckt multiplicerat 100%.

(Returadress: Tidningen Bröd, Box 3546, 103 69 Stockholm)

Gör som Kvalitetsbagarn – Satsa på bästa kvalitet

Kadar på Kvalitetsbagarn i Solna behövde hjälp med att byta ut en av sina gamla ugnar

Kadar kontaktade Panea, som i sin tur åkte ut för att tillsammans med honom komma fram till en bra lösningen på ny ugn.

I bageriet fanns redan ett antal ugnar, Bland annat en 30 år gammal Revent som han gärna ville behålla och byta ut den

endast 10 år gamla italienska ugnen.

Panea tog på sig helheltsprojektet med att ta fram den bästa lösningen för honom och vad som passar i lokalen.

Valet föll på en Revent 4-sticks 703:a med gas. Vi såg till att den gamla ugnen kunde tas ut hel och att den nya ugnen blev installerad.

Vi önskar Kadar och hans bagare många bra år med den nya Revent ugnen.

Precision och gediget grundarbete är nyckeln till en lyckad installation av ugnar.

Vill du också effektivisera bageriet? Kontakta Panea så hjälper vi dig med planering, utrustning och finansiering. Paneas idé är enkel: att utveckla, skapa koncept och starta bagerier, kafeér och restauranger och se till att du och din personal får den utrustning och inredning ni vill ha och behöver.

Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se

Anders Blåhed 070-431 10 34 anders.blahed@panea.se

Emilia Björnlund 08-510 00 304 emilia.bjornlund@panea.se 08-510 00 340, service@panea.se

POSTTIDNING B

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.