BRÖD nr 6/7 2024

Page 1


Bara fördig som ärmedl em

FÖRMÅNER

UNDERLÄTTAR DIN VARDAG sparar pengar

SMARTA AFFÄRER:

MAN KAN FRÅGA SIG ”VARFÖR” DET BLIR FEL…

SPANING:

SÅ ÄTER VI GLASS SOMMAREN 2024!

UTBILDNING:

BRA BETYG FRÅN SKOLINSPEKTIONEN

”Jag vill jobba med hållbarhet hela vägen. Det gäller allt från personalens arbetskläder till våra arbetsförhållanden”

VM-guld för juniorbagare!

Svenska Juniorbagarlandslaget knep guldmedaljerna när VM för unga bagare avgjordes på Island! Saffran och röda vinbär var vinnarsmaker.

Nu tar tidningen
sommarlov!
nummer
slutet

SVERIGES BÄSTA BAGARE BAKAR

MED FÄRSK SVENSK JÄST

Jästen som produceras i Sollentuna har minimalt koldioxidutsläpp då vi använder både bioolja och grön el. Ett bak- & klimatsmart val i världsklass helt enkelt. Tack för att du väljer svensk jäst!

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på www.jastbolaget.se/hallbarhet

Arbetsförmedlingen

ett hot mot bageribranschen

Har du arbetslösa bagare som står i kö för att arbeta hos dig? Grattis, då har du och Arbetsförmedlingen samma syn på hur det ser ut i Sverige!

Enligt en färsk undersökning från Sveriges bagare & konditorer är bristen på arbetskraft det största hindret för tillväxt inom bageribranschen. Jag har själv haft kontakt med två säsongsbagerier som troligtvis inte kommer att öppna i år, enbart för att de inte hittar personal. Trots detta avråder Arbetsförmedlingen människor från att utbilda sig till bagare. Det baserar de på en analys där de endast kontaktat 22 bagerier, alla sådana som under det senaste året annonserat efter bagare hos dem. Arbetsförmedlingen bedömer, baserat på de få svaren från det skeva urvalet av bagerier, att det är små möjligheter att få jobb som bagare idag och de bedömer att det kommer fortsätta vara så de kommande fem åren.

Denna analysmetod är inte bara bristfällig, den är farlig! De flesta företag jag talar med annonserar inte via Arbetsförmedlingen eftersom de då får många ansökningar från personer utan nödvändig utbildning, vilket leder till ineffektiva rekryteringsprocesser. Att basera en hel yrkesprognos på ett så smalt urval är inte bara missvisande, det är direkt skadligt för branschen. Trots detta går Arbetsförmedlingen ut och avråder personer från att utbilda sig till bagare, baserat på en analys som inte ens skulle få godkänt betyg i en nybörjarkurs i statistik eller affärsstrategi. Hur kan en myndighet tillåtas göra så undermåliga och skadliga analyser?

Det kanske inte bara är bageribranschen som lider av brist på kompetent arbetskraft. Kan det vara ett problem även för Arbetsförmedlingen?

Det är hög tid att Arbetsförmedlingen tar ansvar och omedelbart ändrar sina metoder. Myndigheten behöver

Tidningen BRÖD

Post: Box 3546

103 69 Stockholm

Besöksadress: Sveavägen 25

111 34 Stockholm

Organ för Sveriges

bagare & Konditorer AB

Chefredaktör, ansvarig utgivare

Johan Hård 08-762 67 82 johan@bageri.se

Grafisk formgivare

Sara Trus trusmedia@gmail.com

höja sin ambitionsnivå och ta hjälp av experter och fakta så de kan få en realistisk bild av arbetsmarknaden. Något de också gjorde, fram till att de för några år sedan ändrade sin analysmetod. Vi som branschorganisationer hjälper gärna till och vi har redan haft kontakt med myndigheten i syfte att förse dem med ett mer verklighetsnära underlag. Det återstår att se om de tar till sig!

Det bästa vore förstås om vi kunde få en myndighet som inte bara förstår företagens behov utan också aktivt arbetar för att stödja och främja tillgång till den arbetskraft som är en förutsättning för tillväxt inom många branscher. Om myndigheten inte klarar av det bör de inte uttala sig alls om vare sig vår eller andra branscher.

I det här numret kan du läsa mer om den undersökning vi nyligen gjorde om våra medlemmars behov av arbetskraft – den som skiljer sig totalt från Arbetsförmedlingens analys. Jag vill rikta ett stort tack till alla er som hjälpte till genom att svara!

Nu tar vi en paus för sommar och semester, men låt oss komma tillbaka med förnyad kraft och beslutsamhet i augusti. Tillsammans kan vi skapa en starkare och mer blomstrande bageribransch. Tillsammans gör vi det enklare att driva bageri och konditori! Trevlig sommar!

MARTIN LUNDELL

VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Annonser

Per Hansson 070-747 42 82 E-post: per@bageri.se

Utgivning

Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TS-kontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter.

Prenumerationspriser

Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar.

Postgiro 415 65 01-1 OCR

Bankgiro 5766-2348 OCR

Prenumerationsärenden

Flowy Information AB https://order.flowy.se/sverigesbagare telefon: 08-522 18 325.

Tryck

Trydells

Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00

Omslag Sara Trus

Illustrationer Anna Windborne-Brown

Det är examenstider, och vi välkomnar en ny omgång gesäller till branschen. Och ni behövs! När vi frågar våra medlemsföretag vad som är den största utmaningen för dem, så svarar en absolut majoritet: ”Att hitta kompetent arbetskraft.” Så varmt välkomna till vår härliga bransch!

Myndigheter med dålig koll. Arbetsförmedlingen publicerar uppgifter om vilka yrken de anser det är lätt att få jobb inom, och vilka man inte bör söka sig till. Av någon obegriplig anledning så avråder myndigheten från att söka sig till vår bransch. Men det är klart, dom har visst pratat med 22 av sina annonsörer …

INNEHÅLL

Juni-juli ~ nummer 06/07 2024

Sid 10

Gå till roten med problemet

“5 Varför” är en metod för så kallad rotfelsanalys, som kan hjälpa dig undvika återkommande problem.

Sid 14

Möt finalisterna!

Nu är finalisterna i Årets Konditor utsedda. Fem skickliga konditorer kommer att göra upp om titeln i november.

Sid 20

Stora behov av kompetent arbetskraft

Bageribranschen skriker efter välutbildade medarbetare. Samtidigt har Arbetsförmedlingen fått allt om bakfoten!

Sid 26

VM-guld, VM-guld…

Svenska Juniorbagarlandslaget tog hem guldet när VM för unga bagare avgjordes på Island i juni.

ALLTID I BRÖD

Sid 3_ Ledare

sid 6_ Nybakat

sid 8_ Nyhetssvepet

sid 25_ Marias krönika

sid 30_ Hemma hos

sid 38_ Landet Runt

sid 40_ Fråga juristen

sid 42_ Medlemsförmån

NYBAKAT

senaste nytt från branschen

Riktigt glassig bok av Jan Hedh

JAN HEDH, en av Sveriges främsta bagar- och konditormästare, kommer med en ny bok – Glass på riktigt – där läsaren får ta del av över 300 olika recept och får tips på hur man experimenterar och utvecklar sina egna smaker i en mängd olika kombinationer.

Boken öppnar en värld till glass i alla dess former, gelato, sorbeter, granitéer, parfaiter och glassdesserter. Här hittar man recept och tips på glasstillbehör som macarons, strutar, puréer och maränger samt fakta om glassens kemi, tillredning, kylning och frysning, förvaring och mycket mer. Hållbarhet och naturliga råvaror och smaker står också i centrum.

Dålig skörd

LANTMÄNNENS RESULTAT efter finansnetto för årets första fyra månader uppgick till 708 miljoner kronor. Det var lägre än förra årets rekordresultat om 826 miljoner kronor för samma period.

Italienska glasstrender

DEN ITALIENSKA GLASSMÄSSAN SIGEP gör en sommarspaning inför årets glassäsong. Bland annat tror man att konsumtionen i Europa ska öka med 3-5 procent. Vit choklad och sparris(!) spås bli nya smaker, framför allt i Tyskland. Men även citron, morot, mandarin, jordgubb, bergamott, curry, wasabi och rosmarin kan dyka upp i smakpaletterna.

En annan trend skjuter in sig på hälsoaspekter, och förutspår glass med lägre sockerhalter.

Nästa SIGEP-mässa hålls i Rimini, Italien, den 18-22 januari 2025.

Mmmer choklad i ny fabrik

NYLIGEN INVIGDES Marabous nya produktionslinje för chokladkakor officiellt, ett resultat av en investering om cirka 200 miljoner kronor i chokladfabriken i Upplands Väsby, strax norr om Stockholm. Den nya linjen innebär en modernisering och en kraftig kapacitetsökning samtidigt som den säkrar produktionen av chokladkakor för en lång tid framöver.

Med den nya produktionslinjen kommer Marabou kunna tillverka upp till cirka 29 000 chokladkakor i timmen, vilken är en kapacitetsökning med upp till cirka 33 procent. Det gör produktionslinjen till en av de största för chokladkakor i hela världen.

Gen Z ska upptäcka Skogaholmslimpan

FAZER, SOM ÄGER varumärket Skogaholm, vill att fler ska upptäcka den klassiska Skogaholmslimpan. Nu tar Fazer hjälp av kommunikationsbyrån Rodolfo för att nå generation Z – Gen Z – med limpans förträffligheter.

I ett pilotprojekt som ska mynna ut i en Tiktok-strategi är tanken att Gen Z ska få upp ögonen för det klassiska brödet.

Generation Z, eller Gen Z, är en benämning på personer som vuxit upp efter millennieskiftet, preciserat som födda mellan 1995 och 2012 (ibland även mellan 1997 och 2009).

Marabous

ägare får böter

EU-KOMMISSIONEN bötfäller chokladjätten Mondelez för att ha förhindrat gränsöverskridande försäljning av choklad och kex. Mondelez, som bland annat äger Marabou och Toblerone, ska betala motsvarande 3,8 miljarder kronor i böter, rapporterar Ekot. EU-kommissionen menar att bolaget har missbrukat sin maktställning och begränsat försäljningen i EU i syfte att hålla uppe priserna.

Baguette blir doft-frimärke

BAGUETTEN HAR av Frankrikes president, Emmanuel Macron, beskrivits som ”250 gram magi och perfektion”. Nu blir baguetten frimärke – med doft!

Det är franska postverket som ger ut ett skrapa-och-sniffafrimärke för att fira den världsberömda baguetten. Frimärket kostar 1,96 euro, och föreställer en baguette dekorerad med ett blå-vittrött band. Frimärket får en upplaga på 594 000 exemplar.

Den franska baguetten, en av nationens främsta symboler, fick kulturarvsstatus av FN-organet Unesco 2022.

Genväg till mat-vd

BLI ASSISTERANDE VD – CO-CEO – på något av livsmedelsföretagen Arla, Estrella, Löfbergs, Polarbröd eller Sevan Hummus Factory! Ja i alla fall för en kortare period.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen öppnar upp genväg till företagstoppen genom en kampanj på Tiktok under juni.

Som CO-CEO kommer de som ”anställs” att under 1-2 månaders tid få lära sig vad det innebär att driva och leda ett livsmedelsföretag, under vägledning av vd:n och ledningsgruppen för respektive företag. För rollen krävs ingen tidigare arbetslivserfarenhet eller utbildning, men kandidaten måste vara mellan 18 och 26 år och ha ”100 procent glöd”.

FullkornsFrämjandet är i full gång

FULLKORNSFRÄMJANDET är ett partnerskap med ett 20-tal aktörer från företag, akademi, myndigheter och branschorganisationer med målet att tillsammans öka konsumtionen av fullkorn. Verksamheten kommer att drivas i samverkan med EU-projektet SWITCH – där fullkorn är ett av tre olika fokusområden. Projektet ingår som en del av GoCo Health Innovation City i Mölndal/Göteborg – en innovationshub med ambitionen att skapa ett kluster för hälsa i världsklass. Närmast ska en projektledare anställas.

Partnerna som ingår i FullkornsFrämjandet är: Brödinstitutet, Chalmers tekniska högskola, Cancerfonden, Dietisternas Riksförbund, Fazer, Hjärt-Lungfonden, Göteborgs Stad, Lantmännen, Leksands Knäckebröd, Livsmedelsföretagen, Livsmedelsverket, Nestlé, Paulig, Polarbröd, Sveriges bagare & konditorer, Sveriges bagerileverantörers förening, Svensk Dagligvaruhandel, samt Wasa Barilla.

Hi techchoklad

SCHWEIZISKA FORSKARE har utvecklat ett nytt chokladrecept, där sockret ersätts med en gel som framställs av kakaofruktens kött och skal. Enligt forskarna kan den nya chokladen bli nyttigare och mer hållbar än vanlig choklad.

Forskarna har kommit fram till att dagens chokladproduktion bara använder fröna från kakaofrukten, men att det finns mycket annat användbart att ta vara på.

Den labbframtagna chokladen kan, enligt forskarna, jämföras med aromrik mörk choklad från Sydamerika, både när det gäller smak och textur, men att den inte blir lika söt som vanlig choklad.

Det handlar om att hitta rätt balans – tillsätts för mycket gel blir chokladen oprocessbar, tillsätts för lite blir den inte tillräcklig söt.

Forskarnas resultat har publicerats i den vetenskapliga publikationen Nature Food.

Fazer bakar

mer på Ica

FAZERS butiksbagerikoncept finns nu i totalt tre Ica-butiker i Sverige och ambitionen är att det ska bli fler. De senaste tillskotten är Ica Supermarket Format i Upplands Väsby och Ica Kvantum i Farsta, båda strax utanför Stockholm. Där finns nu bagare från Fazer som på plats bakar ett sortiment av bröd från grunden. Det tredje svenska butiksbageriet finns på Ica Supermarket Vanadis i Stockholm som blev först med konceptet när Fazer fick uppdraget förra året. Konceptet är alltså ganska nytt i Sverige, men i Finland har Fazer över 100 butiksbagerier.

Jobba hos Maxi ICA Stormarknad Norrköping

På ICA Maxi strävar vi efter att ge våra kunder en inspirerande och prisvärd shoppingupplevelse. Vi ska ha Östergötlands nöjdaste kunder.

Drift/produktionsansvarig Är du en kreativ bageriguru med en passion för doften av nybakat bröd? Vill du leda vårt team och skapa magi i vårt bageri? Då är ICA Maxi Norrköping platsen för dig! Vi är Norrköpings största livsmedelsbutik och sedan februari förmånen att verka i helt nya lokaler, vilket ger oss fantastiska möjligheter att ytterligare utveckla vårt fullskaliga bageri. Vi letar därför efter en driven och inspirerande person som kan ta vårt bageri/konditori till nya höjder.

Gå in och läs hela vår annons och sök tjänsten via vår hemsida eller klicka på QR-koden www.ica.se/butiker/maxi/ norrkoping

Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com)

Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se)

Västra Sverige Henning Weimarck (henning@margaretas-bob.se)

Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se)

Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se

NORRLAND

Höstträff – men först en härlig sommar!

-Vilken försmak vi har fått av sommaren i maj och början av juni. Nu hoppas vi bara på att det fortsätter hela juli och en bit in i augusti, säger Torbjörn Ullsten, distriktsordförande. Vi hoppas att alla får lite välförtjänt semester i alla fall. I våras hade vi en mycket trevlig och välbesökt mässa i Umeå och styrelsen har fått lite nya ansikten. Vi tar nog också lite semester men planerar för en höstträff i Sundsvall den 7-8 oktober där alla som vill har möjlighet att träffas. Inbjudan och mer information kommer efter sommaren. Senast då vi var i Östersund hade vi mycket trevligt. Det tänkte vi ha även denna gång.

Trevlig sommar!

Styrelsen för Norrlands bagare & konditorer

SYD, SMÅLAND/ÖSTERGÖTLAND, VÄSTRA SVERIGE

Du har väl koll…

…på att det är mässan Bake On i Halmstad den 11-12 oktober! Mässan arrangeras på Hotel Tylösand. Det blir så klart massor med möjligheter att kolla produkter, träffa branschens leverantörer och alla kollegor. Det utlovas föredrag, tävlingar – och en rejäl branschfest!

Bakom mässan står Sveriges bagare & konditorers distriktsföreningar i södra Sverige: Syd, Småland/ Östergötland och Västra Sverige.

Nu är det också hög tid att boka hotellrum. Det kan du göra direkt hos hotellet på tel: 035-305 05 eller mejl: bokning@tylosand.se Uppge kodord: Bake On. För mer information och eventuella frågor, kontakta Christian Nilsson, mässgeneral och distriktsordförande i Syd: 0732-305 275, christian@bagerigruppen.se

Sveriges ekonomi, den växer igen…

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 0,7 procent i första kvartalet jämfört med kvartalet före, enligt uppgifter från Statistikmyndigheten SCB som publicerades i slutet av maj.

Ökningen var större än vad analytiker och ekonomer hade förväntat. Det är främst lagerinvesteringar som bidragit till uppgången.

Ekonomerna hade i snitt räknat med oförändrad BNP, enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning.

Hushållens konsumtion sjunker dock fortfarande, minus 0,3 procent, liksom hushållens reala disponibla inkomst.

På årsbasis har svensk BNP vänt uppåt, plus 0,7 procent jämfört med första kvartalet förra året.

…men inflationen, den står still...

Inflationen i Sverige, enligt måttet KPIF, var oförändrad i maj och landade därmed på 2,3 procent igen. Det visar siffror från Statistikmyndigheten SCB i juni. Vissa bedömare tror det kan vara en Taylor Swifteffekt! Marknaden hade hoppats på att Riksbankens inflationsmål om 2,0 procent nu skulle nås.

Däremot, enligt KPI-måttet där också boräntorna ingår, sjönk inflationen till 3,7 procent i maj, mot 3,9 procent i april. Framför allt drivet av lägre el- och drivmedelspriser.

I höst drar FFCR västerut!

Bästkustens största mässa för HORECA-branschen är sakta men säkert på ingång! Här samlas landets ledande leverantörer och små lokala uppstickare under ett tak. Ta del av de senaste produktnyheterna, unika erbjudanden och se årets trender. Nytt för i år - Offentliga måltider - en konferens för framtidens storkök!

| 18-19 SEPTEMBER

AFFÄRERSMARTA – TIPS & TRIX FÖR DIG SOM ÄGER

Åhhneeej, inte nu igen! – Varför, varför…?

Varför återkommer vissa problem gång på gång? Trots att du tycker att du fixar det hela tiden. För stunden… Svar: Du har inte gjort en tillräcklig rotfelsanalys!

Alltså, inte tagit reda på vad det grundläggande problemet, roten till felet, egentligen är. Du har – fram till nu vill säga – enbart fokuserat på symtomen. Men lugn, det finns verktyg… ”5 Varför-metoden” är ett sätt att komma till ”roten för det onda”.

Genom att ställa fem frågor som utgår ifrån ordet ”varför?” är målet att ta reda på grundorsaken, eller roten, till ett problem eller

ett fel som har uppstått. När de fem varför-frågorna ställts är det ganska vanligt att lösningen blir tydlig.

5 Varför-metoden kan leda till oväntade resultat. Till exempel så kan det ibland visa sig att ett problem som man till en början antog var tekniskt i själva verket beror på den mänskliga faktorn.

Metoden har dock en del begränsningar och nackdelar. Den vanligaste är att samma analys kan ge många olika resultat beroende på vilka som deltar i processen. Analysmetoden är därför inte empirisk i den bemärkelsen att det går att göra om samma analys på exakt samma sätt.

Men är man bara medveten om begränsningarna kan metoden

så vis hjälper metoden till att utveckla företaget framåt och ständigt förbättra produktionsled och samarbete.

Utvecklades av Toyota

industrimannen Sakichi Toyoda, grundare av bilföretaget Toyota. Metoden beskrevs redan 1950 i en av Toyotas böcker om företagets produktionssystem. Den var en viktig del av Toyotas arbete med att ta fram företagets produktionsmetoder, och är än idag en avgörande del av deras produktionssystem och även deras problemlösande.

Toyota där man använder metoden för att komma till rätta med oljefläckar på fabriksgolvet:

Varför är den sönder?

4. För att packningarna inte är tillräckligt bra. Varför är de inte det?

5. För att vi gick efter priset när vi köpte in packningarna. Varför gick vi efter priset?

Svaret på det sista ”varför?” i exemplet kan vara att ”inköparna premieras för kortsiktiga besparingar”. Alltså måste vi ändra sättet som vi värderar våra inköpare på om vi vill slippa problem med olja på golvet och trasiga maskiner! Hade vi bara nöjt oss med ett eller två ”varför?”, så hade kanske den enda åtgärden blivit att torka upp oljan och byta packning. Men själva orsaken till problemet skulle fortfarande ha funnits kvar.

PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

Ett företag kan framför allt spara både dyrbar tid och pengar när man kan fokusera på att göra rätt. Till exempel öka sin produktion i stället för att släcka småbränder som uppstår titt som tätt. På

1. Det är en oljefläck på golvet. Varför?

PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C

2. För att en maskin läcker olja. Varför läcker den olja?

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

3. För att packningen är sönder.

Att fundera på: Utifrån exemplet ovan från Toyota – har du själv något återkommande och irriterande ”problem” i bageriet som du skulle kunna analysera med 5 Varför?

PMS 130 C PMS 294 C Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%. or

PMS 130 C PMS 294 C Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

GRÄDDMASKINER FRÅN SANOMAT.

Just nu extra bra priser på gräddmaskiner från Sanomat.

Vi tar emot era gamla maskiner in inbyte.

Du behöver bara en kontakt när det gäller maskiner och utrustning till ditt konditori.

RINGDAHLS BAGERIUTRUSTNING AB säljer utrustning och maskiner för bagerier, konditorier och glasstillverkning. Våra kunder består av allt från små konditorier till stora industribagerier. Vi levererar över hela Sverige! Ring oss:

Nominera

till utmärkelsen

ÅRETS FÖRETAGARE

I BAGERIBRANSCHEN

Utmärkelsen lyfter fram den eller de företagare som lyckats ovanligt bra med att driva sitt bageri eller konditori med tillväxt, lönsamhet och föredömligt ledarskap, och som kan tjäna som inspiration för andra i branschen.

Årets Företagare i bageribranschen 2024! Nominera ditt förslag på: https://aretsforetagare.bageri.se

Vinnare presenteras den 11 oktober på Bake On-mässan i Tylösand!

För frågor och ytterligare information, kontakta tävlingsledningen, Erica Bjerregaard (Sveriges bagare & konditorer) på:

Telefon: 08-762 67 93

E-post: erica@bageri.se

Svenskt, njutbart och nostalgiskt

Så äter vi glass i år. I alla fall enligt Sia Glass, som kommit ut med sin glassrapport för 2024. Och det är fyra tydliga trender som sticker ut, enligt glasstillverkaren.

Men först något om glasskonsumtionen under förra året. 2023 åt svensken 79 809 000 liter glass, det innebär cirka 7,6 liter glass per person. Totalkonsumtionen, där man även räknar in glass som säljs inom servicehandeln (restauranger, glassbarer och trafikbutiker) är högre.

Värdeutvecklingen var positiv för totalmarknaden som ökade med 7 procent.

Det går också bra för Sia Glass, som ökade sin volym under 2023 med 10,4 procent. Inom hushållsglass är Slöingeföretaget numera störst med 27,5 procent av försäljningsvolymen, följt av Triumf Glass med 24,9 procent och GB som trea med 23,8 procent (enligt uppgifter från Nielsens försäljningsstatistik för dagligvaruhandeln 2023).

Som lite kuriosa kan nämnas att Sia Glass sålde 21,3 miljoner glassbåtar förra året. Det var nytt säljrekord för femte året i rad för en av företagets verkliga klassiker, som hängt med sedan början av 1960-talet. Den totala volymen för glassmarknaden minskade dock något under året, med 3,7 procent. Men det var också från extremt höga nivåer som uppnåddes under pandemiåren.

Så till årets trender:

1 Det ska vara svenskt!

Svenskar gillar svensk glass, det är en långsiktig trend som stärkts ytterligare av det senaste årets turbulenta omvärld. Det lokalt producerade har en tydlig identitet som ger en känsla av trygghet och kvalitet när mycket annat känns osäkert och instabilt.

Kantar Sifo frågade 2023 svenska folket om vad som är viktigt vid val av glass, och

65 procent svarade just att det är viktigt att glassen de köper är svensktillverkad. Bland kvinnor var det 67 procent som ansåg att det var viktigt att glassen kom från Sverige.

2 Man vill unna sig.

Svenskar vill kunna unna sig själv lite guldkant på vardagen i form av en god glass. Enligt Kantar Sifo är de viktigaste drivkrafterna: Extra god smak/njutbart – 83 procent, krämig/fyllig – 77 procent och innehåller äkta grädde – 63 procent. Fokus ligger på smaker, råvaror av hög kvalitet och en njutningsfylld stund.

Även kommunikationsbyrån Food & Friends är inne på samma spår och konstaterar i sin årliga trendspaning att trots sämre ekonomiska tider och oro i världen vill vi fortfarande kunna prioritera att kunna njuta lite extra.

3 Nostalgi och enkelhet.

I tuffa och osäkra tider vill vi som konsumenter tillbaka till det enkla, det vi känner igen. Vi vill känna oss trygga och söker efter smaker och upplevelser som kan skänka oss det. Vi blir lite försiktigare och mer nostalgiska och längtar tillbaka till gamla tider.

Inom livsmedelsbranschen pratar man om att 2024 blir året då klassiska rätter som Flygande Jakob och Glace Au Four gör comeback på bred front. Man spår även att husmanskosten kommer att stå sig stark. Ett symboliskt exempel på detta är att den klassiska husmanskosträtten kroppkaka var med på Nobelmenyn 2023.

Sia Glass konstaterar att det går igen i valet av smaker. Klassiska smaker som jordgubbe, och även blåbär, ökar i popularitet. Liksom att vanilj och choklad håller ställningarna i toppen.

4 Medvetna konsumenter.

Vad vi äter och hur det tillverkas blir allt viktigare. Tydliga trender inom livsmedelsbranschen är råvarans betydelse, dess ursprung samt att den producerats på ett schyst sätt. Konsumenternas krav på transparens och tydlig ursprungsmärkning från livsmedelsföretagen kommer även att bli allt viktigare – och ju mer lokal produktion desto bättre. Detta gäller även för glassföretagen, enligt Kantar Sifos undersökning.

Foto: Sia Glass

Konditorernas framtid är här

Eller i alla fall årets finalister i tävlingen Årets Konditor. Som har just ”Framtid” som tema den här gången. Den 7-8 november är det dags, då avgörs finalen på mässan Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad på Stockholmsmässan.

Semifinalen är avklarad och uttagningen är spikad. Fem av Sveriges skickligaste konditorer har tävlat med sina unika kreationer och kvalificerat sig till finalen i Årets Konditor.

Väl där ska de inom loppet av tio timmar, under två dagar, presentera bakverk såsom fyra tårtor, 24 praliner, en glassuppsättning i ”take-away”-form samt 20 bakelser i fri tolkning, och som även måste innehålla Arlas färskost. Finalbordet ska vara en fri tolkning av temat ”Framtid” och dukas upp som ett skyltfönster.

-Semifinalen höll hög kvalitet och konditorerna bjöd på flera nytänkande smakkombinationer och vackra skapelser, konstaterar Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, som arrangerar tävlingen.

Tävlingen ger en inblick i det kreativa konditorhantverket och bjuder på en förstklassig uppvisning i kreativitet, yrkesskicklighet, hantverk och inte minst – smak. Tävlingens höga status har lett till ett ökat intresse för att tävla bland konditorer runt om i landet och i år är det ett mångfacetterat och starkt startfält.

-Ett viktigt skäl till att vi arrangerar den här typen av tävlingar är att bidra till yrkets höga status och att locka fler unga att söka sig till ett spännande och kreativt yrke, säger Martin Lundell.

Bakverken ska visa den yrkesskicklighet som krävs idag av en konditor, både till smak och utseende. Ett nytt moment i årets tävling är take away-glassen där det finns stort utrymme för kreativa tolkningar.

Under finalen får publiken följa när de olika delmomenten skapas, avsmakas och

Finalisterna i Årets Konditor är, från vänster: Wictor Winqvist, Erik Möller,

bedöms av en smakjury och en metodjury. Juryordförande är Cecilia Andersson som även är ordförande för föreningen Årets Konditor och själv vinnare av tävlingen 2012.

Här är finalisterna i Årets Konditor:

• Montadar Kanbar, 27 år från Spånga, bor i Jakobsberg Järfälla) och är konditor och bagerichef på Bullar & Bröd i Stockholm.

• Erik Möller, 36 år från Donsö, bor i Göteborg och är konditor på Clarion Hotel Post i Göteborg.

• Johanna Rampitsch, 29 år från Nynäshamn, bor i Älvsjö och är konditor på Resarö Paviljong, Vaxholm.

• Hilma Strömberg, 25 år från

Orust, bor i Göteborg och är konditor på Clarion Hotel Draken i Göteborg.

• Wictor Winqvist, 23 år från Ängelholm, bor i Stockholm och är chefskonditor på Operakällaren, Stockholm.

Årets Konditor är svenska mästerskapet för professionella konditorer. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen sker under mässan Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad på Stockholmsmässan den 7-8 november.

Vinnaren får 100 000 kronor, samt under ett års tid representera branschen och bära den välrenommerade titeln Årets Konditor. Tävlingens sponsorer är Arla, Sveba Dahlen och Ringdahls Bageriutrustning.

Foto: SBK

Johanna Rampitsch, Hilma Strömberg och Montadar Kanbar.

Ä n tligen något att se fram emot !

2024 BAKE ON I HALMSTAD!

Nu går vi ihop tre distrikt, Syd, Småland-Östergötland och Västra Distriktet för att arrangera årets stora happening i bageri och konditoribranschen med mässa, föredrag, tävlingar och branschfest. Passa nu på att ta tillvara denna möjlighet att delta på BAKE ON – 11-12 oktober 2024 – på Hotel Tylösand i Halmstad.

Vi hoppas kunna ge två dagar där alla känner sig uppfyllda av inspiration och glädje med intressanta föredrag och trevliga samtal med kollegor och leverantörer.

NU ÄR ANMÄLAN ÖPPEN!

Både för dig som utställare och dig som besökare. Gå in på: www.bageri.se/bake-on/

Där hittar du all information, anmälningsformulär och annat praktiskt. Och självklart blir det stor galafest som avslutning! Hoppas vi ses.

Har du frågor kring mässan?

Välkommen att höra av dig till: Vid eventuella frågor kring mässan: Christian Nilsson,distriktsordförande Syd: christian@bagerigruppen.se 0732-305 275

Trendbrott för livsmedel

Den 18 månader långa nedgången i försäljning och lönsamhet för livsmedelsproducenterna har brutits. Det visar bransch- och arbetsgivarorganisationens Livsmedelsföretagen konjunkturbrev för årets första kvartal.

En majoritet av Livsmedelsföretagens medlemsföretag upplevde ett starkare försäljningsresultat än de räknat med under kvartalet. Dock från låga nivåer.

Den senaste tidens kostnadsökningar har påverkat branschens lönsamhet negativt, men i årets första kvartal lyckades företagen åtminstone förhindra en ytterligare försämring jämfört med hur läget såg ut för ett år sedan. Så många som 84 procent av företagen är dock ännu inte tillbaka på förkrisnivåer avseende lönsamheten. Kostnadsökningen ligger strax över vad som varit normalt i branschen de senaste 14 åren.

En relativt ny kostnads-

post är de högre förpackningsavgifter, så kallade REPA-avgifter, som trädde i kraft i mitten av februari i år. De höjda avgifterna sammanhänger med ökade EU-krav på producenterna att minska mängden förpackningsmaterial samt öka andelen återvinningsbart material.

Dagligvaruhandelns EMV*-utbud växer. Det ger en undanträngningseffekt i och med att leverantörsmärkta produkter trängs undan när EMV-erbjudanden tar mer hyllplats i butikerna. 60 procent av Livsmedelsföretagens medlemsföretag ser ett direkt samband mellan att de får sina produkter avlistade, alltså bortplockade från hyllorna, och EMV-alternativens expansion.

Den svaga svenska kronan är också besvärande för livsmedelsproducenterna, i och med att det gör insatsvaror dyrare för företagen. 76 procent av medlemsföretagen uppger att det skulle vara fördelaktigt för dem om Sverige anslöt sig till euron, som är en stabilare valuta.

*EMV står för egna märkesvaror och är produkter som dagligvaruhandeln säljer under eget varumärke, men inte tillverkar själva.

Och så lite glass på det!

Juni, juli, augusti… Föga förvånande är sommarmånaderna de bästa för den svenska glassmarknaden. Med juli som absolut i topp. Lika självklart ligger mörka månader som november, januari, februari och mars i botten. Med vissa företagsspecifika variationer beroende på hur produktportföljen ser ut.

Glass är en av de 38 delbranscherna inom svensk livsmedelsproduktion, en av de mindre, men högt värderad och prioriterad av konsumenterna. 2022 omsatte branschen 1,8 miljarder kronor i produktionsledet. Omsättningstillväxten har under de senaste 10 åren varit klart snabbare (69 procent) än för den samlade svenska mat- och dryckesproduktionen (45 procent).

En bidragande orsak till omsättningsökningen är att antalet glassfabrikanter ökat rejält på senare år. En annan är att produktportföljerna utökas, exempelvis med mjölkoch sockerfria produkter.

Glass kommer också i olika former och förpackningar – som styckeglass, konsumentbyttor och över disk i serveringar. Försäljningsmässigt står glassbyttor för huvuddelen för de flesta producenter.

Och vädret är viktigare än konjunkturen. 76 procent av glassföretagen uppger att vädret har stor påverkan på försäljningen, medan endast 17 procent menar att lågkonjunkturen påverkar negativt. Glass tycks alltså ha en relativ låg priskänslighet i konsumentledet.

Nyligen har flera medier rapporterat om ökade glasspriser, ibland med högt tonläge. Priset på glass har dock inte ökat mer än vad den genomsnittliga livsmedelskassen gjort. Priset var i april 2024 27 procent högre än i januari 2020 medan hela livsmedelskassen ökade med 28 procent under samma period. Av de hundra olika livsmedelsprodukter som Statistikmyndigheten SCB följer varje månad hamnade glass på plats 60 i en rangordning över de produkter som ökat mest i pris mellan januari 2020 och april 2024!

Hallon Dott Art. nr 701442

B 50 H 25 mm 1000st/ förp

Anmälan är 5/8-19/8öppen

DET BÖRJAR BLI DAGS… …ATT ANMÄLA SIG

TILL ÅRETS

UPPLAGA AV MACK-SM!

Anmälan öppnar den 5 augusti kl. 10.00, och stänger den 19 augusti kl. 12.00. På www.macksm.se

En nyhet i årets tävling är att den har ett tema, nämligen ”Städer”. Låt dina idéer skapa en unik och inspirerande tolkning. Tänker du kanske på staden där du växte upp, ett resmål du aldrig glömmer eller någon annan stad du blir influerad av?

Annars är det som vanligt. Det gäller att på bara 45 minuter skapa 20 mackor! Med bröd som utgångspunkt ska du göra en macka som funkar som en riktig måltid. Juryn bedömer förstås smak – men också utseende, nyttighet, nytänkande, effektiviteten i tillverkningen – samt tolkningen av temat!

Tävlingen arrangeras lördag den 9 november på Stockholmsmässan, Älvsjö, i samband med mässan Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad.

För frågor och mer information, kontakta tävlingsledningen, Erica Bjerregaard, Sveriges bagare & konditorer, e-post: erica@bageri.se telefon: 072-206 2762. Eller kolla mer på www.macksm.se

Godkänt betyg av Skolinspektionen

Landets bageri- och konditoriutbildningar inom gymnasieskolan får godkända betyg av Skolinspektionen. Det framgår av en granskning av gymnasieskolans karaktärsämnen som myndigheten genomfört och nyligen presenterat resultaten från.

Relevanta och autentiska arbetsuppgifter, yrkesnära undervisning och att teori och praktik vävs samman på ett bra sätt. Men jämställdhetsperspektiv med yrkesanknytning kan integreras mer i undervisningen.

Skolinspektionen har gjort en unik så kallad tematisk kvalitetsgranskning av gymnasieskolans yrkesämnen inom bageri och konditori i landet. Syftet har varit att granska om elever på programmet får förutsättningar att uppnå ett gott yrkeskunnande.

Bland sådant som har kollats är att skolorna har utbildade yrkeslärare, att de har ändamålsenliga lokaler och den nödvändiga utrustningen i form av ugnar och andra maskiner som krävs för att upprätthålla rätt kvalitet i utbildningen.

Granskningen gjordes under hösten 2023 genom intervjuer och observationer vid skolbesök, samt via dokumentstudier och offentlig statistik.

Tidigare i år publicerade Skolinspektionen sin rapport. Totalt har 15 skolor granskats.

I arbetet har Skolinspektionen samverkat med branschen, i klartext Sveriges bagare & konditorer (SBK), för att få med den rätta kompetensen i granskningen.

-Skolinspektionen har gjort den här typen av granskningar inom de yrkesinriktade programmens karaktärsämnen vid ett fåtal tillfällen, säger Jesper Långström, utbildningsansvarig vid SBK.

Myndigheten har helt enkelt inte den nödvändiga kompetensen ”inhouse” för att kolla alla karaktärsämnen.

Rapporten visar att utbildningarna på många sätt håller hög kvalitet, men att där även finns områden som kan utvecklas till det bättre.

Samtliga granskade skolor erbjuder undervisning med arbetsuppgifter som är autentiska och relevanta för yrket.

Det ger eleverna möjlighet att utveckla yrkesspecifika kunskaper och färdigheter. Vidare kopplas teori och praktik samman i undervisningen på olika sätt, bland annat genom reflektion som kan bidra till ett fördjupat lärande.

-Jag vill verkligen lyfta fram och berömma alla duktiga yrkeslärare, säger Jesper Långström. Här har det skett enormt mycket på senare år, och jag tycker vi har en oerhört konstruktiv och bra dialog mellan oss i branschen och lärarkåren.

Det är också bra om skolorna har ett nära samarbete med branschen, det verkar stärka kvaliteten i undervisningen, konstaterar Skolinspektionen. Ett bra uttryck för det, menar Skolinspektionen, är det Nationella Yrkesprovet som är framtaget i samverkan mellan bransch,

skola och Skolverket, och som genomförs på flera av skolorna i granskningen.

-Genom att tillämpa Nationella Yrkesprovet talar vi ”samma språk” inom både bransch och skola, säger Jesper Långström.

Bland förbättringsområden nämns att planeringen och uppföljningen av elevernas apl (arbetsplatsförlagt lärande) på vissa skolor är begränsad, och att framtagna rutiner inte alltid tillämpas. För att säkerställa att alla elever kan utvecklas i enlighet med målen för utbildningen, även under apl, behöver arbetet förstärkas. Det förekommer också att rektorer och lärare inte har samma bild av vilka rutiner som gäller, eller hur förutsättningarna för lärarnas arbete med apl ser ut.

Granskningen visar även att frågor som rör jämställdhet får för litet utrymme i undervisningen. Skolinspektionen tycker därför att ett jämställdhetsperspektiv behöver integreras mer i undervisningen, och det gäller även apl.

/Källa: Skolinspektionen, Undervisningens kvalitet i gymnasieskolans yrkesämnen (bageri- och konditorikunskap), Tematisk kvalitetsgranskning 2024.

Kompetensbehovet är skriande

är att utbildningen håller rätt och hög kvalitet! Då får vi också ut kompetenta medarbetare till våra företag. Vi behöver inte heller fler utbildningsplatser, det väsentliga är att kvaliteten är bra. Till exempel att det finns utbildade yrkeslärare, och att skolorna har rätt utrustning. I det fall utbildningen förläggs som lärlingsplatser är det oerhört viktigt att dessa har rätt pedagogisk kompetens och att profilen på lärlingsplatserna kan leva upp till kursplanerna.

Sedan några år tillbaka tillämpar branschen det så kallade Nationella Yrkesprovet vid gymnasieskolor och vuxenutbildningar inom bageri/ konditori. Det är ett frivilligt komplement till skolornas betygsgrundande bedömning och ett samarbete mellan branschen och skolvärlden.

-Jag vill påstå att det starkt bidrar till att hålla uppe en jämn och hög kvalitet i utbildningen, säger Jesper Långström. Ju fler skolor som tillämpar provet, desto bättre.

”Att hitta kompetenta medarbetare!” Det är det vanligaste svaret när Sveriges bagare & konditorer (SBK) frågar medlemsföretagen om vad som är den största utmaningen för branschen idag.

Bland de största hindren för att få företaget att växa? Och samtidigt den enskilda faktor som företagen upplever svårast att hantera? Svaren på båda frågorna är: att hitta kompetenta medarbetare! Det framgår med största tydlighet när SBK i maj frågade medlemsföretagen om de tuffaste utmaningarna för branschen just nu. Det ska ses mot bakgrund av att 75 procent av medlemsföretagen som svarade på SBK:s frågor uppger att de ”säkert eller troligtvis” kommer att behöva anställa någon bagare eller konditor det närmaste året.

Bilden förstärks av bransch- och arbetsgivarorganisationens Livsmedelsföretagen kompetensrapport som också publicerades i maj. Enligt rapporten är

många livsmedelsföretag optimistiska, tror på framtiden och vill växa, men för det behövs 20 000 nya medarbetare fram till 2028. Av rapporten framgår också att hela 94 procent av livsmedelsföretagen uppger att de har svårt att hitta rätt kompetens!

Så vad behöver göras? Att hålla uppe utbildningsnivåerna inom livsmedelsrelaterade yrken är förstås en viktig pusselbit.

Enligt aktuell statistik från besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita, minskar ansökningarna till gymnasieskolans restaurang- och livsmedelsprogram något inför årets hösttermin. Knappt 1900 sökande i år, att jämföra med 2200 förra året. Av dessa är ungefär 20 procent inriktning på bageri/konditori.

Backar man bandet några år konstateras att sökande till restaurang- och livsmedelsprogrammet mellan läsåren 2017/18 och 2022/23 haft ett snitt på strax över 1800 sökande.

-De här siffrorna är i sig inte särskilt oroväckande, säger Jesper Långström, utbildningsansvarig vid SBK. Det viktiga

En positiv trend som Jesper Långström uppmärksammat på senare år är att eleverna idag är mer intresserade av att utbilda sig till yrket. Inte minst de som går vuxenutbildning.

-Ja, de som genomför utbildningen är i högre utsträckning motiverade, de vill verkligen lära sig yrket och ser en framtid i det, säger han. De söker inte bara en utbildningsplats ”att gå till”. Vi jobbar också från SBK:s sida mycket tillsammans med våra medlemsföretag för att göra yrket attraktivt. Exempelvis genom att lyfta fram de hantverksmässiga aspekterna, som ger yrket idag ett betydligt större inslag av intellektuell stimulans.

Källor: Livsmedelsföretagen, SBK, Visita

Jesper Långström

BRÖD-krysset

Lagom till sommaren bjuder tidningen BRÖD på ett bageriinspirerat korsord. Något att pyssla med i hängmattan, i väntan på att nästa BRÖD dyker upp igen framåt månadsskiftet augusti-september. Korsordet är konstruerat av Hans Gustavsson, tidigare bagerilärare vid Jenny Nyströmskolan i Kalmar. Rätta läsningen publiceras i BRÖD #8.

KORT FRÅGA SKONA SURDEGSBRÖD SURRA ARABISK TROENDE

PAPPAS VIRKE HAR DU KOLL PÅ? RÅN SPONGE PÅ SVENSKA

VITT FLUFF GRUNDADE DUNANT LAT TUSEN HETVÄGGEN REAUMUR VÄRMLANDS LÄN BUKETT GRAFISK FORMGIVARE CIVILSTÅND

KLICHE VÅRMÅNAD UMAMI SPANSKT JA STATION BRANCHORGANISATION VILA EN RIKTNING

ÄMNE

ALDRIG VARDAGSLYX? ÄLSKAT BAKVERK KÄNNA PÅ SVETSTYP TENDER LOVING CARE ATLANTAS STAT SIST I DONUT MÄSTARE I SLUTET AV TART ?STÄNGER FAKTURA FRÄLSAREN ?

KVÄVE TARTE VILL DU VÄL HA PÅ DITT BRÖLLOP? FESTLIGT JOD POL CHAMPAGNE BINÄR

VARANEN I HERRENS ÅR COLEY, ENG. SKÅDE-SPELARE FOSFOR LÄTTLÄST SMAKLÖS JOD PÅ BANKEN ELLER PÅ JOBBET

INSTITUTET SOLGUDEN BIL FRÅN SPANIEN BARRVÄXT LIESKAFT FINNS I NATURGAS KELVIN MEDIEFÖRETAG JOLLY... TRITICUM

AKTUELL

Bäst när det gäller – årets gesäller

Lagom till slutet av vårterminen har, som traditionen bjuder, studenter och gesäller examinerats vid landets yrkeshögskolor – i Kristianstad, Göteborg och Västerås.

Vid Yrkeshögskolan i Kristianstad har 28 studenter genomfört det extra utbildningsåret inom bageri och konditori. Samtliga tog examen och 21 av dem valde också att ta gesällbrev.

-Vi har haft en fantastisk grupp med studenter på plats och avslutade med alla 28 som vi startade med, berättar Kajsa Larsson, yrkeslärare på Yrkeshögskolan i Kristianstad. Var och en har gjort sin resa under utbildningen och det är fantastiskt och se den utveckling som skett under året. Vi är så tacksamma för att få vara med. Årets omgång har varit en väldigt kreativ och konstnärlig grupp. Det har speglats framför allt i den skapande kursen.

-Våra studerande har så blandade kunskaper och erfarenheter med sig in på utbildningen. Från gymnasium, vuxenutbildningar, lärling eller till och med jobbat några år, så här ligger en utmaning i att kunna möta alla på ett bra sätt.

Nu får branschen 28 nya duktiga bagare från Kristianstad att anställa!

Gesäller i Kristianstad: Elvira Albihn Ekbladh, Nathalie Arnsten, Minna Bergqvist, Nora Bergström, Alva Borgström, Fernanda Bravo, Ida Brushane, Ida Dahlin, Casper Dahné, Emma Fransson, Ebba Jakobsson, Sofia Javier, Maja Lundquist, Ella Manngård, Marcus Persson, Jennifer Röjehag, Esther Sandberg, Selma Schwieler Vilen, Hampus Stiberg, Filippa Svensson samt Inez Svensson.

Årets gesäll i Kristianstad är Maja Lundquist från Karlstad.

-Hon har gjort en enorm resa med ”bara” en vuxenutbildning med sig in i yrkeshögskolan. Här har vi en riktigt blivande stjärna, säger Kajsa Larsson. En duktig bagare och konditor, dessutom enormt konstnärlig som skapat fantastiska kreationer i skapandekursen.

Vid Yrgo högre yrkesutbildning Göteborg var det i år 17 studerande som nyligen examinerats varav 14 avlagt godkänt gesällprov.

-När det gäller jobb ser det mycket ljust ut och dom flesta har anställningar som påbörjas i stort sett direkt efter avslutningen vilket är väldigt roligt, säger Maria Grave, yrkeslärare vid Yrgo. Det har varit ett intensivt och roligt år med studenter från olika delar av landet och med blandade förkunskaper; några har kommit direkt från gymnasiet eller vuxenutbildningen och vissa med arbetslivserfarenhet där vi framför allt när det närmat sig examen och gesällprov sett hur klassen svetsats samman och arbetat mot samma mål vilket är otroligt härligt att se.

Till Årets gesäll vid Yrgo utsågs

Madhuri Kandukuru som tidigare studerat bageri och konditori vid Studium i Göteborg.

Gesäller vid Yrgo: Malou Ackemo, Lama Alhomsi, Alva Back, Linda Ashraf Carlsson, Yidan Gao, Linnéa Hoffman, Zahra Hussaini, Emelie Jovanovic, Madhuri Kandukuru, Ida Lyyski Larsson, Gun Noord, Ritchelle Scheffel, Mikolaj Szlukier och Ling Xu.

Årets studerande vid Yrgo: Malou Ackemo, Lama Alhomsi, Jessica Andersson, Alva Back, Linda Ashraf Carlsson, Annie Fransson, Yidan Gao, Linnéa Hoffman, Zahra Hussaini, Emelie Jovanovic, Madhuri Kandukuru, Ida Lyyski Larsson, Gun Noord, Ritchelle Scheffel, Mikolaj Szlukier, Nikkie Vlassis och Ling Xu. Vid Västerås Yrkeshögskola har Juliette Achrén klarat av sin gesäll.

-Juliette gjorde ett mycket bra och välplanerat jobb under gesällen och hade god marginal på tiden. Stort grattis till Juliette, säger Martina Alm, yrkeslärare vid Västerås Yrkeshögskola, och fortsätter:

-Vi hade få studerande i år vilket varit en utmaning i sig men till hösten har vi betydligt fler sökande. Det känns oerhört roligt och det ska bli spännande att starta igång i augusti!

Corinne Persson, som äger och driver Möllans Café i Sjöbo, har på privat initiativ tagit sitt gesällbrev.

Sveriges bagare & konditorer säger grattis till alla nybakade gesäller, och hälsar dem välkomna till branschen!

Foto: Yrkeshögskolan i Kristianstad, Yrgo, Västerås Yrkeshögskola, SBK, Jesper Långström.

Gesäller i Kristianstad
Gesäller i Kristianstad.
Juliette Achrén, gesäll i Västerås, med granskarna Magnus Håård och Fabian Flink.
Årets gesäll i Kristianstad, Maja Lundquist.

Årets gesäll Yrgo, Madhuri Kandukuru med granskare Anna Westgård, Gustaf Mabrouk.

Gesäller Yrgo.

”Börjar bli en självklarhet”

Nationella Yrkesprovet har genomförts på flera skolor över hela landet under vårterminen, både på gymnasieskolan och inom vuxenutbildningen. Nu börjar provet bli allt mer välkänt och etablerat, och ses av många skolor som självklart att erbjuda sina elever.

Tanken med Nationella Yrkesprovet är att det ska utgöra en utbildningsstandard för alla gymnasieskolor och vuxenutbildningar som bedriver bageri- och konditoriutbildning. Särskild vikt läggs vid att provet genomförs på samma sätt varje gång för att därigenom skapa en gemensam branschstandard.

Yrkesbeviset och provet, är ett samarbete mellan Skolverket, gymnasieskolan, vuxenutbildningen och branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK.

Provet bedömer hur eleven står sig i förhållande till de krav som branschen ställer för att vara anställningsbar direkt efter avslutad utbildning från skolan.

-Vi brukar säga att yrkesprovet kollar om det eleverna producerar skulle vara ”säljbart” i ett bageri eller konditori, förklarar Jesper Långström, utbildningsansvarig vid SBK. Yrkesprovet är frivilligt för eleverna, och det ger heller inga poäng och betyg som kan räknas in i utbildningen.

Efter genomfört och godkänt prov får eleven yrkesbeviset, som utfärdas av SBK. Yrkesbeviset ska ses som ett komplement till de

vanliga betygen, som skolan utfärdar. Proven bedöms av yrkesverksamma branschpersoner, ofta från lokala bagerier och konditorier, knutna till SBK.

Härintill visar vi ett urval av skolor som genomfört Nationella Yrkesprovet under våren. Fler finns på SBK:s sociala medier.

Skolor som genomfört

Nationella Yrkesprovet sedan mars

• Anders Ljungstedts gymnasium, Linköping

• Astar, Norrköping och Stockholm

• Bäckadalsgymnasiet, Jönköping

• Carl Engströmgymnasiet, Eslöv

• Uppsala yrkesgymnasium Ekeby

• Ester Mosessons gymnasium, Göteborg

• Falkenbergs gymnasieskola

• Hushagsgymnasiet, Borlänge

• Internationella Hotell- och Restaurangskolan, Stockholm

• Jenny Nyströmskolan, Kalmar

• Jämtlands Gymnasium, Östersund

• Kungsgårdsgymnasiet, Norrköping

• Lindengymnasiet, Katrineholm

• Polhemsskolan, Gävle

• Rönnowska skolan, Helsingborg

• Stockholms hotell- och restaurangskola, både gymnasiet och vuxenutbildningen

• Tingvallagymnasiet, Karlstad

• Tranellska, Västerås, både gymnasiet och vuxenutbildningen

• Vipan, Lund

• Ystad Fria Läroverk

• Österängggymnasiet, Kristianstad

Corinne Persson tog gesällen privat.

Hur många vill du ha i kön?

Killen bakom mig i kön till matstället beställde en lunch med dubbellax. Det var ingen vild gissning att han kom direkt från träningen av looken att döma. Matstället där vi båda var erbjöd bra mat och han passade på att ta extra protein. Han var inte den enda i kön till lunchstället som gjorde så.

Egentligen skulle han – ur ett näringsperspektiv – beställt extra kolhydratrik mat, men bortsett från det så är min poäng att han fick vad han ville ha och trodde sig behöva. Det är kanon!

Jag blir väldigt glad när jag kan välja fullkornsbröd i bageriet. Som alltså innehåller så pass mycket fullkorn så att det märks FULLKORNSBRÖD. Det kan vara när som helst på dagen. Till exempel som en fika på förmiddagen eller eftermiddagen eller som ett alternativ till lagad mat. Storlek och innehåll får avgöra vid varje situation. Det finns fullkornsbröd idag men utbudet borde kunna vara mycket större och mer varierande.

Det finns många personer, som jag beskrev ovan, som vill ha något gott och nyttigt och enkelt. Fullkornsrika mackor med bra pålägg är just ett sådant alternativ. Många människor är mycket medvetna om vad de ska äta för sin kropp och ibland även för

klimatet. De vill ha bra mat. Bra mackor är bra mat.

Hur ska fler hitta in till bagerierna för att ta del av bra och proteinrik mat i form av fullkornsmackor? Kan det bli så att det blir fler i kön på bageriet om fler mackor signalerar ”bra” mackor?

Bra för träningen, bra för mättnaden, bra för min hälsa (mage, hjärna och hjärta), bra för tiden jag ska passa?

Jag påstår att vi är många som hellre äter bröd och smörgåsar än fikar sötsaker. Vi är också många som behöver ändra på våra matvanor och äta just mer fullkorn och mindre sötsaker. Det är förstås bäst om man kan välja, men då ska det gärna finnas val att välja på, även åt det nyttiga hållet.

Bullar, kakor och tårtor är helt klart en del av vår matkultur och något vi definitivt ska äta, men vad sägs om att erbjuda fler fullkornsmackor parallellt? En macka på havre, en med råg och en med vete?

Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Visste du att?

Maria Sitell kommunikationschef för Brödinstitutet. Läs mer här

Tryfflarna kan du vispa, smälta, spritsa och använda som både fyllning, coating och topping. 6 kg hink • 12 månaders hållbarhet

VM-guld!

Svenska Juniorbagarlandslaget är världsmästare i bageri. När VM för

unga bagare avgjordes i Reykjavik, Island, i början av juni kammade det svenska laget hem guldmedaljerna i tuff konkurrens.

Text: Johan Hård Foto: KåKå, SBK, Brian Pedersen

Den svenska naturen, skogen – och runor. Det var vinnarkonceptet för

Svenska Juniorbagarlandslagets tolkning av tävlingstemat ”konst i ditt land” (art of your country) i VM för unga bagare, som avgjordes i Reykjavik, Island, nyligen.

Temat framgick med stor tydlighet inte minst i skådebrödet där det bland annat fanns svampar växande från en stock, renhorn, runskrift och mossa – allt givetvis bakat och formgivet av bröd.

I tävlingen representerades Juniorbagarlandslaget av Julia Holmqvist, Göteborg och Mathilda Jacob, Stockholm. Coach var Mattias Jogmark, Stockholm.

-Så klart att vi gick in för att vinna, säger Julia och Mathilda. Man kan aldrig vara säker innan det är avgjort. Det var tuff konkurrens och många vassa lag, men vi tänkte nog att vi hade chans på pallen. Fantastiskt kul att det höll hela vägen!

Förutom Frankrike och Spanien, som delade prispallen med Sverige, framstod även Kina som en tuff utmanare.

Vinnarkonceptet, säger Julia och Mathilda, var att de lagt ned mycket tid innan, tänkt på allt från råvaror, form och smaker, till att ha en röd tråd genom hela bordet.

-Och kanske det viktigaste, att väl på plats tro på det vi gör och har tränat för – och att inte glömma att ha kul! Det här är en chans man får i livet.

I tävlingen skulle varje lag under 8 timmar totalt skapa 140 produkter i 13 olika utföranden utefter kategorierna matbröd, kuvertbröd, bullar och wienerbröd/kavlat samt skådebröd.

-Det var nervigt värre att stå på sidan om, konstaterar lagets coach Mattias Jogmark, som under den här tävlingen agerade som jurymedlem och bedömde de andra ländernas prestationer. Jag tyckte att alla höll en väldigt hög standard och det var ganska jämnt i toppen. Men alla hade Sverige som klar vinnare! De andra gjorde nån tabbe här och där, bland annat missade Frankrike i ”paradgrenen” croissanter… Men Sverige var bra på allt, och

jobbade dessutom väldigt sammanhållet, rent och snyggt.

Det håller Julia och Mathilda med om:

-Samarbetet var nog bland det vi var mest nöjda med! Här stack vi ut jämfört med dom andra lagen, vi hade ett helt annat flyt, med bra kommunikation, stöttade varandra och hanterade uppkomna situationer på ett bra sätt.

För är det något man kan vara säker på är att det händer oförutsedda grejer under en bageritävling. Den här gången ställde mjölet till det en del. Det betedde sig inte som tjejerna var vana vid hemifrån. Bland annat var det ett rågmjöl som hade en grövre malning, och även ett annat mjöl de använde för skådebrödet som var mycket mer finmalet.

Ugnarna var också annorlunda. I Sverige är vi vana vid att ställa in ånga i sekunder, men här gällde det i stället att utgå från milliliter vätska.

-Självklart blev det ett stressmoment eftersom vi inte jobbat så tidigare, säger Julia och Mathilda.

Kommunikation kan också vara en utmaning. Julia och Mathilda hade en mycket bra kommunikation sinsemellan. Men det var lite knepigare att prata med de andra lagen.

-Ja, i vår grupp var de andra lagen inte så bra på engelska, så det fick bli en del teckenspråk och tolkningar när vi skulle samsas om ugnar och andra gemensamma resurser. Det var dessutom ganska trångt i bageriet.

Med på Island var även Martin Isaksson, till vardags chefskonditor och delägare vid Chokladfabriken i Stockholm, men här i egenskap av Sveriges representant i

UIBC (International Union of Bakers and Confectioners), som arrangerar tävlingen. Här var det Martin som fick axla rollen som ”coach i båset” och stötta Julia och Mathilda under tävlingens gång, eftersom Mattias hade fullt upp som jurymedlem.

-Jag är verkligen imponerad av tjejerna som gjorde en fantastisk insats, dom var väldigt duktiga och tydliga vinnare, säger Martin. Min roll under tävlingen blev att finnas där som stöd, det är alltid bra att ha någon vid sidan om att fråga även om tjejerna

Prispallen i VM för unga bagare:

1. Sverige

2. Spanien

3. Frankrike

4. Övriga placeringar: Kina, Island, Tyskland och Ungern.

DET Svenska Juniorbagarlandslaget bestod av:

Julia Holmqvist, 23 år, från Göteborg och jobbar som konditor på Hotel Draken i Göteborg.

Tävlingsmeriter: 1:a plats SM Unga Bagare 2023.

Mathilda Jacob, 23 år, från Stockholm och jobbar som konditor på Socker Sucker i Stockholm.

Tävlingsmeriter: 2:a plats SM Unga Bagare 2023.

Mattias Jogmark, 26 år, coach och jurymedlem, från Marieholm och jobbar som bagare på Lillebrors bageri i Stockholm.

Tävlingsmeriter: 2:a plats i SM

Unga Bagare 2021, 3:e plats i VM för unga bagare 2022.

Blomformad croissant - Höst möter sommar, svensk skog i en croissantblomma. Med smak av hjortron och granskott med inslag av saffran. På en sablébotten och dekorerad med förgätmigej som finish.

klarade av det här väldigt bra själva. Och jag har ju också en del egen erfarenhet av tävlingar som kan vara till nytta.

Tävlingens tema avslöjades redan i februari, så Julia och Mathilda hade ganska bra med tid att fundera kring sin tolkning.

-Vi hade faktiskt redan börjat tänka åt det hållet som temat sedan visade sig bli, säger Julia och Mathilda. Vi ville lyfta fram typiskt svenska smaker som inte är så vanliga på andra håll. Ett exempel var att vi bakade med saffran, något som juryn blev mycket fascinerad av. Ett annat var en av våra bullar som var till

På det vinnande bordet:

VINBÄRSBULLE - Svensk sommar i en bulle. Med smak av solmogna röda vinbär och vanilj.

TVÅFÄRGAD FLÄTA - En fyrflätad brioche färgad med rödbetspulver.

Blomformad croissant - Höst möter sommar, svensk skog i en croissantblomma. Med smak av hjortron och granskott med inslag av saffran. På en sablébotten och dekorerad med förgätmigej som finish.

SIRAPSFRALLOR - Frallaform av den klassiska sirapslimpan med runskrift i enlighet med temat.

SPECIALFRALLOR - Denna fralla formades med

hälften färgad röd med rödbetspulver. Men vi ville också ha en ”röd smak”, och här valde vi röda vinbär och nyponros! I några fall tog vi fram en smak som vi anpassade utseendet på bakverket till, och ibland tvärtom.

Årets VM-guld var tredje året i rad som Svenska Juniorbagarlandslaget tar medalj i VM för unga bagare.

-Julia och Mathilda är två fantastiska unga bagare som är fina förebilder. Jag är så glad för de lyckades prestera på högsta nivå när det gällde som mest. Att Svenska Juniorbagarlandslaget återigen vinner VM-guld visar på den höga nivå svenskt bagerihantverk håller i internationell jämförelse, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som driver Svenska Juniorbagarlandslaget.

I VM för unga bagare är det framför allt äran som står på spel, och förstås en maffig pokal. Här får vinnarna inga penningpriser som i de svenska tävlingarna på hemmaplan.

-Men det vi framför allt tar med oss från den här tävlingen är upplevelsen och den personliga utveckling det ger, säger Julia och Mathilda.

Efter tävlingen hann laget med att fira lite på Island och även turista en del innan det var dags att vända hemåt igen. Kanske blir det också något firande på hemmaplan så småningom?

Och vem vet, det kan även framöver dyka upp något bakverk där Julia och Mathilda arbetar till vardags, med inspiration från deras vinnande skapelser.

Svenska Juniorbagarlandslaget drivs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsras av Kåkå och Nord Mills. Laget består av de fyra bäst placerade i den årliga nationella tävlingen SM Unga Bagare, svenska mästerskapen för professionella unga bagare upp till 24 år.

inspiration av vitsippan som breder ut sig över Sveriges ängar.

SURDEGSBRÖD - Ett surdegsbröd bakat på vete och enkorn. Renhornen på brödet är en symbol för Sveriges skog och natur.

SPECIALBRÖD - Bakat med råg och familjeproducerad honung. Den röda färgen med de vita prickarna symboliserar flugsvamp! Svenskodlade rapsfrön fick pryda det andra brödet för att lyfta fram mindre välkända närproducerade råvaror.

SKÅDEBRÖD - På temat "konst i ditt land". Juniorbagarlandslaget valde att lyfta fram svensk skog och natur. Skådebrödet var 165 centimeter högt och i det ser man bland annat svampar växande från en stock, renhorn, runskrift och mossa.

TRADITIONELL CROISSANT.

HEMMA HOS

Hos Säsongsbagar’n är den röda tråden att visa omtanke för människa och miljö, vilket görs genom att ta tillvara på vad naturen har att ge för stunden och följa dess egna tidsmaskin.

@SÄSONGSBAGAR’N

-på naturens villkor

För Elise Johansson, som driver Säsongsbagar’n i Dalsjöfors, är omtanken om människor och miljö det viktigaste i företagandet.

Med farmor Britta som sin stora inspiration använder hon bara det som den närmaste naturen har att bjuda på och råvaror som är omsorgsfullt producerade.

Text & foto > Lo Bäcklinder, privata

”Jag vill jobba med hållbarhet hela vägen. Det gäller allt från personalens arbetskläder till våra arbetsförhållanden”

IDalsjöfors, strax öster om Borås, har en av lokalerna i det lilla samhället blivit en samlingspunkt för brödnördar, fikasugna och andra som uppskattar hantverksmässigt tillverkade bageriprodukter.

– När den här lokalen blev ledig kunde jag bara inte låta bli. Jag hade precis blivit uppsagd från mitt förra jobb och trots skenande råvarupriser och skyhöga elpriser bestämde jag mig för att köra. Om jag hade bestämt mig för att vänta i fem år till, hade det säkert hunnit komma någon annan kris, berättar Elise Johansson som trots sina blott 23 år redan har drivit eget företag i ett och ett halvt år.

Med tanke på att intresset för bakning och säsongsrelaterade råvaror grundlades redan när hon var barn, så har hon ändå haft en lång startsträcka.

– När jag var liten tillbringade jag mycket tid med min farmor som bodde nära min familj. Vi syltade och saftade mycket tillsammans och för henne var det självklart att ta tillvara allt som växer i trädgården och naturen. Hon är den person som har inspirerat mig allra mest.

Elise beskriver sin farmor, som inte är i livet längre, med stor värme. Hos henne fanns det alltid plats för en extra kaffekopp vid bordet och alla var välkomna att slå sig ner för en pratstund. Samma vänliga anda vill Elise skapa i sin egen verksamhet och de stora klaffborden mitt i lokalen slukar nästan hur många människor som helst. Om det blir trångt med stolar, så kan man alltid krypa upp i fönstret där Elises egenhändigt sydda kuddar av återbrukat linne skapar komfort.

Såväl borden som resten av inredningen är till största delen fyndade på loppisar samt auktioner, och hållbarhetstanken genomsyrar såväl fasta föremål som råvarorna som används i produktionen. Mjölet kommer från Limabacka kvarn, chokladen från Malmö chokladfabrik, kryddor från Pepparbergs kryddor, ägg från Furulunds gård och rabarberna i den ljuvliga mazarinen med kardemumma kommer från Elises egen trädgård.

– När mina egna rabarber tog slut så fortsatte jag skörda i familj och vänners trädgårdar och nu när även de är slut

2019 Gick ut gymnasiets bagerioch konditoriprogram.

2020 Tog gesällbrevet efter yrkeshögskoleutbildningen.

2022 Startade Säsongsbagar’n.

har jag lagt ut en förfrågan i en lokal Facebookgrupp och fått napp från flera Dalsjöforsbor.

Att använda det som naturen har att bjuda på för tillfället, är en av Elises grundtankar. Men när det kommer till omsorgen om naturresurserna, går hon mycket längre än så.

– Jag vill jobba med hållbarhet hela vägen. Det gäller allt från personalens arbetskläder till våra arbetsförhållanden och jag är inte rädd för att gå ända ner på detaljnivå.

För att undvika slitsamma arbetstider är det därför ingen som börjar före klockan sex på morgnarna. Allt bröd bakas på surdeg, kalljäses över natten och bakas sedan av kontinuerligt under dagen.

Och när Elise bestämmer sortiment börjar hon med att titta sig omkring i närmiljön. Är det sommar tar hon en runda i sin egen eller övriga familjemedlemmars trädgårdar. Vintertid sticker hon ner huvudet i frysen och ser vad som finns där som kan inspirera. På så sätt blir det

Det här är jag

Elise Johansson

Ålder: 23 år.

Bästa bakverk: Croissant.

Oandad talang: Dansare.

Brinner för: Hållbarhet och ren mat utan tillsatser.

ett dynamiskt sortiment som förändras över året, vilket har gått hem hos Dalsjöforsborna och alla andra som hittat till Säsongsbagar’n.

– Jag har blivit otroligt väl mottagen och kunderna visar verkligen uppskattning för det jag gör. Vissa kommer också långt ifrån för att köpa bröd. Många har fått upp ögonen för Säsongsbagar’n efter att jag blev en av tio nominerade till ”Bagarnas bageri” vid Svenska Gastronomipriset 2024.

Under flera tillfällen under våren har Elise även hållit surdegskurser i bageriet och fler blir det till hösten. Hon har också fått förfrågan om att hålla föreläsningar, kurser och delta i olika typer av samarbeten. Hon nappar nog på lite mer än vad hon egentligen hinner med, men lusten att utvecklas och inspirera andra med sina tankar gör att hon ogärna säger nej.

– Att driva eget är för mig ett sätt att hitta nya utmaningar i arbetet för att jag inte ska tröttna på yrket. Jag tänker dock inte jobba så mycket som jag gör nu allt för länge, det är inte hållbart.

Hon är noga med att poängtera att

Här bor jag

Dalsjöfors

Dalsjöfors är en tätort i Borås kommun och ligger 13 kilometer ostsydost om själva Borås.

Folkmängden uppgår till knappt 4000 invånare.

Dalsjöfors grundades 1897, samtidigt som väveriet Dalsjöfors fabriker. 1982 las väveriverksamheten ner. Idag är kött- och charkproducenten Dalsjöfors ortens största arbetsgivare. Den äldre småhusbebyggelsen ligger runt Stora Dalsjön, som även har en badplats. Dalsjöfors har på senare år restaurerats, både hus och parker har blivit mer moderna.

det är viktigt för henne att livet inte bara består av jobb. Innan hon startade sitt bageri köpte hon ett hus med stor trädgård där hon vill utveckla sitt odlingsintresse för att bli nästintill självförsörjande på grönsaker.

– Jag vill inte jobba ihjäl mig utan vill hinna odla min egen mat och göra något gott för jorden, kommande generationer och mig själv.

Bit för bit har Elise kommit in i företagandet med allt vad det innebär när det gäller ekonomi, planering och att leda personal.

I början av sommaren anställde hon sin tredje medarbetare. Hon har varit mycket försiktig när det gäller kostnader och investeringar, men tummar inte på sina grundläggande principer. Omtanken om människorna och miljön genomsyrar allt, precis som hon lärde sig av farmor Britta.

– Jag önskar att hon kunde se mig nu, det hade varit fantastiskt att få dela detta med henne.

Det finns flera handelsverksamheter längs de större genomfartsvägarna, bland annat Konsumhallen som är en av få konsumbutiker som drivs av en lokal konsumentförening.

/Källa: Wikipedia

RECEPTET

Recept > Säsongsbagar´n

nässelbröd

Här är ett bröd helt i Säsongsbagar’ns anda. Nu på försommaren är nässlorna spröda och fina och ger en härlig karaktär till det här brödet!

DET HÄR BEHÖVER DU:

1 l vatten

400 g rågsurdeg

1100 g öländskt lantvete

400 g enkorn

50 g salt Torkade nässlor efter smak.

• Blanda samma alla ingredienser. Vik 3 gånger med 30 minuters mellanrum. Låt jäsa ytterligare 1–2 timmar. Forma och låt ligga på bord och vila minst 30 minuter. Gör slutform och lägg i jäskorg.

• Låt jäsa i kylen över natten.

Svenska smaker

Mixa vad den svenska naturen erbjuder med choklad –och en gnutta gin! Chokladfabriken på Söder i Stockholm bjöd i maj in till ett smaksamtal om svenska smaker och hur de kan funka i choklad. Barrträdsskott, vårbrodd och tjära är smaker och råvaror som letar sig allt mer in i det nordiska köket.

Martin Isaksson, chefskonditor på Chokladfabriken, hade tagit fram tre speciella praliner baserade på typiskt svenska smaker: mjölkchoklad med havtorn, vårbrodd och brynt smör, samt enskott med gin.

I samtalet medverkade Martin Isaksson, Chokladfabriken, Lena Engelmark Embertsén, matinnovatör, författare m m, som också driver Högtorp gård i Sörmland samt Anna Wikner, Stockholms Bränneri – som bjöd på en chokladvänlig gindrink!

Köpingsviks

Konditori

öppnar igen

För tre år sedan lades Köpingsvik Konditori på Öland ut för försäljning, och förra året fick konditoriet nya ägare. Sedan dess har det varit frågor om när det ska öppna igen och väntan sägs bero på att det var svårt att få tag på rätt arbetslag, men nu ska problemet vara löst. Planen är att öppna på nationaldagen, den 6 juni.

Konditoriets utbud kommer att förbli till stor del detsamma som tidigare, men en gelatobar blir en nyhet och även en större satsning på restaurangutbudet. En ny bistro kommer och även planer att i framtiden eventuellt hålla bland annat quizkvällar och grillkvällar.

Får bot för arbetsplatsolycka

Bergstrands Bageri i Stockholm har godtagit en företagsbot på 100 000 kronor för en olycka som inträffade i september 2023, skriver tidningen Arbetarskydd. En anställd fick skållande hett vatten över sig vilket ledde till brännskador och hudtransplantationer. En kastrull med det heta vattnet var olämpligt placerad på en kokplatta. När medarbetaren halkade stötte hen till kastrullen som välte. Enligt Åklagarmyndigheten, riksenheten för miljö- och arbetsrättsmål, borde kokplattan varit placerad på annat sätt, och medarbetarna fått instruktioner om att inte flytta den.

Hemmabagare får vite

En privatperson i Enköpingsområdet, som bedriver bageriverksamhet och som under en längre tid sålt hemmagjorda bakverk och tagit matbeställningar, hotas nu med vite. Personen har sålt till kunder och privatpersoner över hela Enköping.

Enköpings kommuns miljö- och byggnadsnämnd skriver att ”registrerad livsmedelsverksamhet ska ha livsmedelskontroll”. Och detta har inte personen som har verksamheten gått med på.

Vitet ligger på cirka 20 000 kronor, plus kommunens handläggningskostnader på närmare 3 000 kronor.

Hemmabagaren har blivit delegerad beslutet och har ännu varken bestridit beslutet eller betalat vite.

Böter för Omne bröd

Omne bröd i Nordingrå får böta 200 000 kronor efter två fall av arbetsmiljöbrott, skriver tidningen Ångermanland. Det är två arbetsplatsolyckor som föranlett företagsboten.

En av olyckorna inträffade för ungefär ett och ett halvt år sedan, när en anställd skulle rengöra en maskin. Den andra incidenten inträffade ungefär två år tidigare, när en anställd i samband med trågning av en deg fick sin arm fastklämd i maskinen. Åklagarmyndigheten menar i båda fallen att bageriet har varit oaktsamt och brustit i riskbedömningen och i det förebyggande arbetet.

Dackås konditori i konkurs

Bolaget bakom Dackås konditori i Hudiksvall har försatts i konkurs. Dackås konditori är stadens äldsta, det öppnade 1951, har varit till salu under en längre tid.

Det är bolagets företrädare som själva ansökt om konkurs med hänvisning till att man inte kan betala sina skulder. Dackås har i dagsläget sex anställda.

Första Rimbobulledagen firad

Den 21 maj firades för första gången i historien Rimbobulledagen på Café Chocolate i Rimbo, Roslagen. Det var kö ut på gatan med kunder som väntade för att få köpa bullar, eller sätta sig och fika på kaféet.

På väggarna kunde man skåda en utställning som lokala konstnärer hade målat med temat ”Rimbobullen”.

Under eftermiddagen var det ett program med bland annat lokala musiker som sjöng om Rimbobullen. Gunilla och Mona Boman som är släktingar till Ingrid Boman - som gjorde Rimbobullen känd - berättade om Rimbobullens åtkomst och invigde en utställning om bullens historiska hörna som sedan ska finnas permanent på kaféet.

Det bakades nästan 700 Rimbobullar under dagen vilket är mångdubbelt jämfört med vanliga dagar.

Dagen firades även på andra konditorier runtom i Roslagen: i Norrtälje, Hallstavik, Uppsala och Knivsta. -Vår önskan på Café Chocolate är att Rimbobulledagen ska firas varje år den 21 maj, och att fler konditorier ansluter sig och firar den här dagen tills det har spridit sig överallt i vårt avlånga land, säger Susanne Pontvik, som driver kaféet tillsammans med Maria Fahlcrantz.

Baka Kaka till Grönklitt

Efter att kaféet Baka Kaka i Rättvik fick lägga ner i mars får varumärket en ny chans. Orsa Grönklitt och Dalasmaker har bestämt sig för att satsa på ett bageri i Grönklitt till vintersäsongen 2024/2025, och tar över varumärket för ett nytt bageri som öppnar på Mötestorget, där restaurangen PM Kök & Bar redan finns. Bageriet ska förse Grönklitts restauranger och kaféer med lokalproducerat bröd och bakverk. Även en ny konditoriyta kommer finnas där gäster kan köpa färskt kaffe- och matbröd.

Exakt hur Baka Kaka kommer se ut i Grönklitt är ännu oklart, men det ska finnas ett standardsortiment kombinerat med överraskningar för dagen.

Borgskog öppnar nytt

Välrenommerade bagaren och konditorn Fredrik Borgskog, med förflutet i både kocklandslaget och Svenska Konditorlandslaget, öppnar nytt. Närmare bestämt i Tostared, Marks kommun, en bit söder om Göteborg dit familjen också flyttat.

Det nya bageriet är inrymt i ett hus som hör till familjeägda gården Eskekärr säteri. Fokus kommer att vara bakverk, bröd och bullar. Det blir inte färdiga smörgåsar utan snarare bröd som kan serveras tillsammans med olika röror som hummus, sallader eller olika sorters sylt.

Omkring trettio sittplatser inne och trettio ute i den stora trädgården utlovas. Möblerna och inredningen är en blandning av gammalt och nytt och sådant som är byggt på plats.

Tanken är att öppna i juli. Och de kommer att hålla öppet onsdag till söndag under juli och augusti. Resten av året är planen att hålla öppet på helgerna.

De har ännu inte bestämt vad kaféet ska heta men det lutar åt Borgskogs eller något liknande.

Ellös bageri söker nya ägare

I 36 år har Ellös bageri på Orust, utanför Göteborg, satt surdegar och bakat småkakor till Orustbornas och sommargästers förtjusning. Matbröd har dock alltid varit bageriets huvudfokus.

Men nu letar ägarna efter en efterträdare. Bageriet ligger ute på köp- och säljsajten Blocket till försäljning. Lokalen säljs tillsammans med inventarier som maskiner och ugnar. Väljer de nya ägarna att fortsätta baka bröd i lokalen är startsträckan kort.

Bageriet kommer att drivas vidare i nuvarande regi över sommaren, då också personalstyrkan kommer att ökas något, liksom öppettiderna.

Foto: Susanne Pontvik
Maria Fahlcrantz (till vänster) och Susanne Pontvik med nybakade Rimbobullar.

Så funkar provanställningar

I tidigare nummer av tidningen Bröd under 2024 har arbetsrättsjurist Hanna Bergström skrivit om vad som är viktigt att tänka på vid rekrytering och anställning av personal. I det här numret av BRÖD går Hanna igenom hur det funkar med provanställningar.

Inom de kollektivavtalsområden som gäller i bageribranschen finns det flera olika anställningsformer att välja mellan. Provanställning är en anställningsform som sedan drygt ett år tillbaka är möjlig att använda sig av på all er personal. Därför tänkte jag att vi skulle ägna den här artikeln till att gå igenom lite närmare vad som gäller för just provanställning.

Vid anställning av personal är det viktigt att välja anställningsform omsorgsfullt. Om det mellan arbetsgivaren och arbetstagaren är osäkert vilken anställningsform som har avtalats anses anställningen som huvudregel vara en tillsvidareanställning. Var därför extra noga med att tydliggöra såväl i skrift som muntligen vilken anställningsform som avses. Det är särskilt viktigt om anställningen är avsedd att vara tidsbegränsad. Använd gärna Livsmedelsföretagens anställningsmallar som finns tillgängliga på vår hemsida.

Provanställningen kan vara ett bra alternativ om ni ska nyanställa en arbetstagare som inte tidigare har arbetat i er verksamhet. Syftet med provanställningen är att den ska övergå till en tillsvidareanställning. Därför kan provanställningen bara ingås om ni har ett behov av, och ett syfte att, tillsvidareanställa. Provanställningen kan som högst pågå i

Hanna Bergström arbetsrättsjurist hanna.bergstrom@li.se 08-762 6529

6 månader. Under provanställningen är tanken att arbetsgivaren ska få möjligt att pröva arbetstagaren i tjänsten. Om arbetstagaren saknar tidigare arbetslivserfarenhet av de arbetsuppgifter som ingår i tjänsten ger provanställningen er en möjlighet att utvärdera hur det går under prövotiden.

Glöm inte bort att löpande utvärdera arbetstagaren under provanställningen. Det är lätt att tänka att det kommer visa sig med tidens gång men 6 månader har en tendens att gå ganska snabbt. Se därför till att verkligen ta vara på prövotiden och utvärdera vad ni tycker om arbetstagarens arbetsinsats och andra väsentliga färdigheter som ni värdesätter i tjänsten. När prövotiden närmar sig sitt slut behöver ni veta om det är en person ni vill erbjuda en tillsvidareanställning i er verksamhet.

En provanställning medför inte samma anställningsskydd som en tillsvidareanställning. En provanställning kan avbrytas under prövotiden eller vid prövotidens slut med 14 dagars uppsägningstid, utan att ni behöver ha något särskilt skäl till avbrytandet. För tjänstemännen gäller en månads ömsesidig uppsägningstid vid avbrytande i förtid, se punkten 11.3.2 i Tjänstemannaavtalet. Se i övrigt vad som särskilt står skrivet om provanställning i respektive kollektivavtal.

Har ni frågor kring hur anställningsmallarna på vår hemsida ska fyllas i eller vill diskutera om provanställning eller någon av våra andra anställningsformer kan vara aktuell i just er situation ring gärna vår rådgivningsjour.

Klipp ur och spara!

Tidningen BRÖDs format:

B:215mm H:280mm 5 mm utfall tillkommer!

BRANSCHTIDNINGEN FÖR SVERIGES BAGARE & KONDITORER!

BRÖD drivs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är branschens officiella tidning.

ANNONSERA!

Vill du nå bageri- och konditoribranschen i Sverige? En bransch som till större delen består av egna företagare som fattar beslut om rörelsens alla inköp, allt från råvaror till tjänster. Tillsammans omsätter de 18 miljarder kronor.

Tidningen BRÖD når företagarna och därtill brödansvariga hos Sveriges 950 största caféer, in store bakeries, coffeeshops och andra företag som är fokuserade på bröd, konditori, dessert och choklad.

Det finns inget annat sätt att nå alla dessa bagare och konditorer samtidigt än i Tidningen BRÖD, vars uppdragsgivare dessutom är den starka branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer (SBK). Att annonsera i BRÖD är ett kostnadseffektivt medieval. Här når du

beslutsfattare till en låg kostnad i en tidning som läsarna själva ser som sin viktigaste informationskanal. 94% av läsarna tycker att tidningen är ”mycket bra” eller ”bra”!!!*

Tidningen BRÖD är en uppskattad och läsvärd tidning som sedan starten år 1900 har inspirerat bagare och konditorer att utveckla sitt företagande. Tidningen porträtterar bagare och konditorer och deras goda idéer, nosar upp nya trender, bevakar mässor och tävlingar, reder ut och förklarar nya regler och lagar, samt berättar om maskinerna och prylarna som en företagare inte kan klara sig utan.

Upplagan är idag 2700 ex/nr. Utkommer 11 gånger om året.

siffor från GfK...

Bäst blir ännu bättre!

Du vet väl att som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du möjlighet att teckna handelns kanske allra bästa avtal för köp med kort. Och nu är villkoren ännu bättre!

Lösningen fungerar helt oberoende av vilken bank och kortterminal du har. Jämfört med snittpriser för många andra kortinlösenavtal på marknaden kan du spara upp mot 40 000 kronor per år!

Elavon, som är det kortinlösande företaget som SBK samarbetar med (genom paraplyrorganisationen Butikerna), har nyligen sänkt sina priser ytterligare, med cirka 5 procent, från tidigare väldigt konkurrenskraftiga nivåer.

Elavon erbjuder två olika avtal, ett med rörligt pris och ett med fast pris. Avtalet med rörligt pris är det som är mest lönsamt för bagerier och konditorier. Detta med anledning av de vanligaste summorna för snittköp i bagerier/konditorier.

Exempel på

avgifter i procent

(rörligt avtal) för olika kort vid en köpsumma om 250 kronor:

• Svenska kort Avgift

• VISA bankkort 0,27%

• Mastercard bankkort 0,32%

Tips och trix i PCS Flavour och Winbag

Programmen PCS Flavour och Winbag har många funktioner som kanske inte alla användare känner till. PCS kommer därför att börja skicka ut nyhetsbrev med tips och trix kring hur man använder programmen enklare och bättre.

Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att skicka ett mejl till: support@pcs.se

• VISA kreditkort 0,39%

• Mastercard kreditkort 0,42%

• VISA Debit företagskort 1,37%

• Mastercard Debit företagskort 0,48%

• Europeiska kort (utanför Sverige) Avgift

• VISA bankkort 0,27%

• Mastercard bankkort 0,32%

• VISA kreditkort 0,39%

• Mastercard kreditkort 0,42%

• VISA Debit företagskort 1,37%

• Mastercard Debit företagskort 1,59%

• • Kort utanför Europa/övriga världen Avgift

• VISA bankkort 0,28%

• Mastercard bankkort 1,59%

• VISA kreditkort 0,39%

• Mastercard kreditkort 1,69%

• VISA Debit företagskort 2,09%

• Mastercard Debit företagskort 3,39%

Pssttt…

logga in på medlemssidorna på www.bageri.se, så kan du läsa mer om SBK:s och Elavons kortavtal – eller ansöka!

VILL DU TÄVLA PÅ INTERNATIONELL

NIVÅ?

Och utvecklas tillsammans med vårt lag och samtidigt investera i dig själv?

Tveka inte att skicka in din intresseanmälan till Svenska Konditorlandslaget!

Skicka CV och personligt brev till: coach@konditorlandslaget.se

Du är också välkommen att kontakta lagledare: Beatrice Algra på telefon: 073-51910 76.

Förmåner för dig som är medlem

Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag –och kanske framför-allt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor.

Konkursförvaltare

Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg

Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna.

Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Bilförsäkring

Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Kortinlösenavtal

Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon

Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m

Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex

Affärsjurist

Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Arbetsrättsjurist

Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Hyresförhandlingar m m

Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/ leverantör: TenantPro

Transportavtal

Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/ leverantör: DHL

Digital kvittohantering

Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/ leverantör: Sparakvittot

Mobil betallösning

Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Kampanjmaterial

Effektiva butikskampanjer som stödjer

försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Recept- och kalkylsystem

Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt sätt.

Partner/leverantör: PCS Flavour

Affärscoachning och utbildning

Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/ leverantör: MHM Consulting

Profilkläder

Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/ leverantör: Seger, Bakers

Elektronik

Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten

Marknadsinformation

Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/ leverantör: Gfk, United Minds

Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK

Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK

Branschöverenskommelser bröd

Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Bagerimentor

Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Mallar för HR-arbete

Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Tidningen BRÖD

Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Kontorsmateriel m m

Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Hotell

Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

Webbshop

Ett koncept för att enkelt och smidigt starta och driva försäljning på nätet. Partner/ leverantör: Cake it easy

BRANSCH

branschregister från A till Ö

ARBETSKLÄDER

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se

E-mail: info@bakers.se

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY

Kontakta: Charlotte Nilsson M +46 (0) 730 683 796

www.dawnfoods.com

Produkter och tjänster för bageri, konditori och café.

Vi skapar lösningar för alla typer av bagerier. Vi gör alltid det lilla extra för att göra ditt jobb bättre och lättare genom att leverera förstklassiga bageriingredienser och värdeskapande service.

Följ oss på Facebook och Instagram. Stolthuvudsponsorav

Credin Sverige AB 0302-252 00 info@credin.se www.credin.se

BAGERTPRODUKTER

BAGERIPRODUKTER AB BOX 48,147 21 TUMBA

TEL 08-534 02 40

E-MAIL info@bageriprodukter.se www.bageriprodukter.se

LUNDVALLS ABBageriservice

2E Ellgard Vattenblandare

Silo System Råvaruhantering

Meincke Industrilinjer

Telme Krämkokare och Glassmaskiner

Chocoma Chokladmaskiner

Chocolate World Chokladmaskiner

Dovaina Brödskärare och packmaskiner

Formex Småbrödsmaskiner och muffinslinjer

Lundvalls i Borås AB

Skaraborgsvägen 35c, 506 30 Borås Tel. 033-13 67 00, info@lundvalls.se www.lundvalls.se

0478-316 45 Fax 0478-314 01

Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss.

Brödbranschens totalleverantör

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Ugnar för bageri och butik

Kyl-jässkåp/rum

Kavlingsmaskiner

Kaffebrödslinjer

Uppslagslinjer

Degblandare

Vispmaskiner

Matbrödslinjer

Rademaker industriella maskiner

Sancassiano Industriella blandare

ICS Spiralfrys och sval

Siloanläggningar

Doserings- och fyllningsmaskiner

Begagnade maskiner

Inredning för konditori och café

Snickerier • Inredningar

Utrustning • Kylmontrar

Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

CCHOKLAD/PRALINER

DISKMASKINER

Skandinaviens ledande leverantör av diskmaskiner för storkök Mårdvägen 4, 352 45 Växjö Tel. 0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52

E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig. Telefon 0142-892 97. Email: orderSE@barry-callebaut.com

Vill du ha annons här?

Kontakta Per Hansson per@bageri.se 070-7474282

FÖRSÄKRINGAR

försäkringar för medlemmar

Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidenmark / Företagsförsäkring, Motor- & Sjukvårdsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491

Vill du ha annons här?

Kontakta Per Hansson per@bageri.se 070-7474282

Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37

Siloanläggningar

Välj mellan systemen Kondis eller Leveransbagarn. Exempel på tillval är Webbaserad orderregistrering, EDI, Koppling kassaterminal och produktmärkare med flera.

Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café

NYHET! Uppgradering till nya versioner av leverantörsoberoende Flavour Recept och Kalkyl samt webbaserad orderregistrering, PCS Internetbeställning, till de flesta plattformar såsom paddor, surfplattor etc.

Panea AB www.panea.se

Tel 031 309 98 90 ab@pcs.se. www.pcs.se

GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR

INREDNING & DESIGN

Konditorier

Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se

vi förverkligar dinar ideer

URBAN GUDMUNDSSON

Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

S SILOS LUNDVALLS AB

Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

SMÖRGÅSTÅRTOR/BRÖD T

TRANSPORTBAND

Specialisten på bottnar till smörgåstårtor!

Socker och Sirap – naturliga råvaror

Sk åne -möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegensk aper. Vi utveck lar också sk räddarsydda TTTprodukter, som ger dig era möjligheter att förbättra ditt bröd Mer info på www.sk ane-mollan.se eller ring 0418-50102

Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål

ipco.com/bake

IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1

VAKUUMKYLAR

Olika former och recept. Levereras frysta och skivade.

NuHejahösten! tar vi nya tag!

HÅLLBART OCH SVINNSMART : NY MACKRESTAURANG FYLLER MACKAN MED MAT-SVINN

SPANING: SÅ SER VÅRA FRUKOSTVANOR UT

#8

Det

för dig på Sveriges bagare & konditorer

VD

Martin Lundell

Tel: 08-762 67 94

E-post: martin@bageri.se

Utbildningsansvarig

Jesper Långström

Tel: 08-762 67 86

E-post: jesper@bageri.se

Ekonomiansvarig

Jessica Enqvist

Tel: 08-762 67 92

E-post: jessica@bageri.se

Projektledare och eventansvarig

Anna Personne

E-post: anna@bageri.se

Marknadsassistent

Erica Bjerregaard

Tel: 072-206 27 62

E-post: erica@bageri.se

Dietist- och kommunikationschef Brödinstitutet

Maria Sitell

Tel: 08-762 67 95

E-post: maria@brodinstitutet.se

Tidningen BRÖD

Johan Hård chefredaktör

Tel: 08-762 67 82

E-post: johan@bageri.se

Tidningen BRÖD

Sara Trus formgivare

E-post: trusmedia@gmail.com

Annonser BRÖD

Annonsansvarig

Per Hansson

Tel: 070 747 42 82

E-post: per@bageri.se

Arbetsrättsjurist

Hanna Bergström

Tel: 08-762 6529

E-post: hanna.bergstrom@li.se

Styrelsen

Sveriges bagare & konditorer

POST: Box 3546, 103 69 Stockholm

BESÖK: Sveavägen 25, 111 34 Stockholm TEL: 08-762 67 92

Ordföranden på distrikten Dala-Hälsinge-Gästrike

Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com)

Mellansverige

Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Norrland

Torbjörn Ullsten (torbjorn.ullsten@mjalloms.se)

Syd

Christian Nilsson (christian@pilefood.se) Småland/Östergötland

Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Stockholm

Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com)

Västra Sverige

Henning Weimarck (henning@margaretas-bob.se)

Stefan Fritzdorf, ordförande

Bageri Passion, Sundbyberg (stefan@bageripasssion.se)

Anders Hansen, vice ordförande

Hansens Café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com)

Fredric Ackermann

Lilla Bageriet, Lycksele (kontor@lillabageriet.se)

Oskar Frising

Oskars Konditori, Vetlanda (oskar.frising@telia.com)

Ellinor Isaksson

Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com)

Hans Styrlander

Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se)

Karin Bodin

Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se)

Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se)

Peter Halldén

Peters Konditori, Falkenberg (peter@peterskonditori.se)

Christian Nilsson

Boalts Bröd, Sölvesborg (christian@pilefood.se)

Torbjörn Ullsten

Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se)

Johan Sandelin

Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Mattias Ljungberg

Tössebageriet, Stockholm (mattias@tosse.se)

Henning Weimarck

Margaretas Bröd & Bakverk (henning@margaretas-bob.se)

Avsändare:

Tidningen Bröd

Box 3546

103 69 Stockholm

Stigen av Knut bjuder på utsökt

tunnbröd och knäckebröd

Restaurangkedjan Stigen av Knut finns i Täby, Västerås samt inne i centrala Stockholm och specialiserat sig på mat från Norrland, med inspiration från bergen, skogen och vattnet. En av många goda rätter som serveras är tunnbrödspizza.

När Martin Sjölander, ägare av restaurangkedjan skulle öppna sin nya restaurang i Västerås ville han ha en komplett helautomatisk linje för att kunna tillverka exklusivt tunnbröd och knäckebröd som ska serveras på restaurangerna samt säljas i specialbutiker.

Martin kontaktade Panea som tog fram förslag

på all bageriutrustning som behövdes samt en specialbyggd tunnbrödslinje med tunnelugn som specialanpassats för lokalens mått och specifikationen på produkterna.

Till slut kunde vi installera och köra i gång den specialbyggda linjen och restaurang Stigen av Knut i Västerås producerar nu härliga tunnbröd och knäckebröd efter gamla norrländska recept. Passa på att besöka Stigen av Knut som ligger på Stora Torget 1 i Västerås och avnjut äkta norrländsk mat med egentillverkat tunnbröd och knäckebröd.

Behöver ni också en specialanpassad produktionslösning?

Kontakta Panea så hjälper vi till med alla typer av lösningar. Med ett stort nätverk av olika leverantörer av utrustning kan vi hjälpa dig att hitta den bästa lösning anpassat för just dina behov.

Paneas idé är enkel: att utveckla, skapa koncept och starta bagerier, kafeér och restauranger

Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se

Emilia Björnlund 08-510 00 304 emilia.bjornlund@panea.se 08-510 00 340, service@panea.se

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.