Bedre Kørende # 3

Page 1

KØRENDE

BEDRE

MAGASINET

Nr. 3 / 2015

Vinterklar Tjek bremserne

- hotte tips til kolde dage

- før efterårsog vintersæson

Anders Blichfeldt - om banjoen, slangen og Docteur Bob

Ny lovgivning: Nummerplader skal skrues fast BedreKørende / 1 Vejl. udsalgspris kr. 29,95


I dette nummer 4

6

8

13

14 Udgiver AutoMester Danmark ApS Hvidkærvej 23 D 5250 Odense SV Tlf. 63 41 89 88 www.automester.dk

2 / BedreKørende

Anders Blichfeldt - om banjoen, Tom Dooley, slangen og Docteur Bob

Skruer skal sikre nummerpladen

Brug for hjælp? - vi er på vej

16

Vidste du... 18

Dtp og tryk Novagraf A/S, Aalborg Oplag 8.000 stk.

Uforudsete udgifter - don’t worry... be happy

Hotte tips til kolde dage

Ansvarshavende redaktør Tommy Stuckert Redaktion Michael Jensen Susanne Buhl

Tjek bremserne - før efterårs- og vintersæson

AutoMester Shoppen 19


Kære læser Det at køre bil handler i høj grad om sikkerhed. Sikkerhed for dig der kører bilen, for passagererne i den og ikke mindst for dem, du møder ”på din vej”. Med kolde, våde og glatte veje er sikkerheden i og omkring bilen specielt vigtig om vinteren. Derfor sætter vi i denne udgave af magasinet Bedre Kørende bl.a. fokus på sikkerhed og fortæller om typiske fejlsymptomer på bilens bremsesystem, som du skal være særlig opmærksom på. Vi skriver også om vigtigheden af vinterdæk i den kolde tid – og om at skabe det bedst mulige udsyn i din bil, med vinterklare vinduesviskere. Sne, slud og vejsalt sætter sig på forruden – og når solen bryder frem, står den lavt på himlen i vinterhalvåret. Nye vinduesviskere er derfor en billig investering for et godt ”udsyn”. Og husk, at der den 15. november 2015 træder nye regler i kraft, omkring fastmontering af nummerplader. Også dette kan du læse mere om i Bedre Kørende. Læs endvidere om, hvordan en af Danmarks største sangere startede sin karriere, og hvilken tragisk hændelse, der pludselig fik ham til at overveje, om musikken overhovedet skulle være en del af fremtiden. Mød Anders Blichfeldt - forsangeren fra Big Fat Snake - i et åbent og ærligt portræt, hvor du kommer helt tæt på den danske rocklegende. Vi ønsker dig god læselyst – og husk…kør forsigtigt…for din sikkerheds skyld.

Tommy Stuckert Kædechef AutoMester Danmark

BedreKørende / 3


Tjek bremserne før efterårs- og vintersæson Det er godt nok ikke endnu, det sner - men våde og kolde vejbaner er ved at være mere reglen end undtagelsen. Det skærper kravene til både din opmærksomhed og din bils grundform.

4 / BedreKørende


Typiske fejl på din bils bremser • Defekte bremseskiver • Nedslidte bremseklodser • Manglende eller forurenet bremsevæske • Utætte bremserør eller -slanger • Rust og snavs på skiver, kalibre eller bremseklodser • Defekt bremsepumpe • Defekt ABS-føler

Et velfungerende bremsesystem er et vitalt element, når det gælder sikkerhed på landevejen – især i den mørke og kolde årstid. Derfor er det en rigtig god idé, allerede i det tidlige efterår, at få kontrolleret om din bils bremser er efterårs- og vinterklare.

Sådan opdager du fejl på dine bremser Der kan være mange symptomer på, at en bils bremser ikke virker optimalt. De mest hyppige er: • Nedsat bremsekraft: Du skal træde hårdere på pedalen for at få en fornuftig bremseeffekt. Bremselængden forøges kritisk. Det kan skyldes nedslidte bremseklodser eller fejl på bremsepumpe eller rør.

Bremserne sidder i sagens natur temmelig udsat. De er placeret på bilens underside og får masser af vand, slud og snavs, der hvirvles op af hjulene. Til gengælde er de robuste og tilpasset det barske miljø. FDM anbefaler, at Alligevel viser undersøgelser, at danskere får tjekket op mod hver 5. bil bremser oftere. kører rundt med Gerne, når bilen bremsefejl.

skifter fra sommer til vinterdæk og omvendt, men mindst én gang om året.

Nysynet betyder ikke langtidsholdbar John Rasmussen fra Asaa Auto fortæller, at mange bilister bliver overraskede, når de får at vide, at deres nysynede bil trænger til at få lavet bremser.

”Det at en bil passerer gennem et syn, er ikke nogen garanti for, at der er nævneværdig belægning tilbage på bremserne. Det betyder blot, at bilen i synsøjeblikket lever op til lovens mindstekrav. Derfor er det en god idé at få tjekket bilens bremser før vinteren – også selv om den er nysynet,” forklarer han. Der er altså gevinst både på sikkerhed og kørekomfort, hvis bremserne er i orden. Men hvad er symptomerne, hvis de ikke er det?

•S kurrende lyde ved bremsning: Skyldes ofte nedslidte bremseklodser og slidte eller rustne bremseskiver. • Rystelser ved opbremsning: Skæve bremseskiver.

• Spild af eller stort forbrug af bremsevæske: Utætte bremseslanger eller bremserør. En del fejl på bremsesystemet kan dog kun opdages ved et tjek på værksted­ et. Der vil altid være god økonomi i at få bremserne gået efter og rengjort, smurt og repareret, inden problemerne vokser sig store. Rent sikkerhedsmæssigt vil det naturligvis også være hensigtsmæssigt. Aftal et eftersyn Overalt i landet er AutoMesters værksteder klar til at give din bils bremser en kærlig hånd – så du trygt kan køre efteråret og vinteren i møde. Kontakt din lokale AutoMester.

BedreKørende / 5


Uforudsete

Vores kunder har været glade for at få en fleksibel betalingsmulighed. Det handler ikke om, at det er folk med en anstrengt økonomi. Det er ganske enkelt bare svært for de fleste at hive 5.000,- eller 10.000,ekstra ud af et budget, fordi der går noget i stykker på bilen. Her kan de bare få bilen lavet med det samme og bagefter i ro og mag beslutte, hvor hurtigt de vil afvikle betalingen. Det betyder selvfølgelig også, at reparationer og vedligeholdelse kan gøres, når det er påkrævet… i stedet for at vente til, at der bliver mere luft i budgettet. Dermed begrænses skaderne, sikkerheden øges - og det bliver billigere i længden. AutoMester Claus Villadsen, Claus Villadsen Biler A/S, Frederiksværk

6 / BedreKørende


udgifter - don’t worry… be happy Din lokale AutoMester ved godt, at det at være bilejer, ikke er en gratis fornøjelse. Vi ved også, at det kan være meget svært at forudsige, hvornår der kommer større udgifter på reparation eller vedligeholdelse af bilen. Vi tilbyder dig derfor, i et samarbejde med Resurs Bank, muligheden for at få en AutoMester Konto med tilhørende kontokort. Det giver dig altid løbende måned + 30 dages omkostningsfri kredit og mulighed for op til 12 måneders rentefri kredit

AutoMester Kontokort er et fleksibelt alternativ til dig, som selv ønsker at bestemme, hvordan du vil betale. Du har altid løbende måned + 30 dages kredit på dine køb. Derefter beslutter du dig for, om du ønsker at indbetale hele saldoen - eller om du vil dele betalingen yderligere op. Med valg af løbetid på op til 12 måneder er der ingen renter. Dine muligheder for betaling oplyses sammen med det første indbetalingskort, som du modtager måneden efter dit køb. Vælger du at indbetale hele beløbet, tillægges der ingen renter eller gebyrer.

En bilreparation er jo sjældent noget, der kommer planlagt. Derfor har jeg været rigtig glad for, at have mulighed for at kunne fordele udgiften over nogle måneder. Hvis der er problemer, har man jo bare brug for at blive kørende igen i en fart. Alene det, at man får 30 dages omkostningsfri kredit, er et stort plus. En AutoMester konto har været en optimal løsning for mig.

I tabellen herunder kan du se eksempler på, hvad de månedlige omkostninger bliver med forskellige betalingsperioder. Alle seks løbetider er tilgængelige uanset købets størrelse og vælges ved første indbetaling. Den månedlige mindstebetaling skal dog minimum udgøre kr. 150,00. Kreditramme er kr. 1.000 - kr. 60.000. Et eventuelt oprettelsesgebyr tilskrives saldoen.

Anja Lagerholm, Frederiksværk

MÅNEDER

1

3

6

12

24

48

Rente

0%

0%

0%

0%

9,96 %

14,88 %

Administrationsafgift/måned

0 kr.

35 kr.

35 kr.

35 kr.

35 kr.

35 kr.

Oprettelsesgebyr

0 kr.

95 kr

195 kr.

295,-

295,-

295,-

BedreKørende / 7


Anders De fleste kender Anders Blichfeldt som den sympatiske forsanger i rockbandet Big Fat Snake, der efter 20 albums og 25 år på de danske landeveje og spillesteder er blevet lidt af en institution på den danske musikscene. Men der er mange andre sider af den alsidige musiker. Bedre Kørende har taget en snak med Anders om opvæksten, karrieren, forsiden og bagsiden af medaljen… og om et hjerte, der altid har banket for musikken.

8 / BedreKørende

Op gennem slutningen af 90’erne gik det rigtig stærkt. Pladeudgivelser hvert år. Masser af jobs, promotion og alt det der hører med..


Blichfeldt Om banjoen, Tom Dooley, slangen og Docteur Bob Da vi ankommer til Anders Blichfeldts smukke villa, der er bygget på en grund med udsigt til Frederiksborg Slot og den omgivende park – er Anders lige kommet tilbage fra byen. Han har været inde for at hjælpe med at lukke op i den kaffebar, som hans kone, Marina, købte sammen med en veninde for et års tid siden. Han har friske croissanter med under armen og får hurtigt gang i husets kaffemaskine.

Vi ler med. Det er svært ikke at more sig sammen med Anders Blichfeldt. Jeg forsøger at finde tilbage til sporet med en indrømmelse:

”Croissanterne er importeret fra Frankrig,” fortæller han og tilføjer med et skævt smil: ”Godt nok i frosset tilstand.”

Vi bytter banjojokes i et par minutter, inden det bliver seriøst igen.

Vi sætter os omkring bordet i det store lyse rum, og Anders tager os med på en tur ned ad Memory Lane.

Banjoen er sikkert det instrument, der er lavet flest dårlige jokes om. ”Man siger jo, at det der kendetegner en sand gentleman er, at han kan spille banjo… men undlader at gøre det,” fortsætter Anders.

”Jeg tager i øjeblikket ud og laver musikalske foredrag, blandt andet om det her med musikken og opvæksten. Lidt snak og lidt musikalsk underholdning.

Bare mig selv og en guitar. Og jeg starter altid med Tom Dooley. Fordi det var den første sang, jeg lærte at spille. Der er kun to akkorder. Jeg forstod ikke, hvad den handlede om, fordi den var på engelsk. Der var et mærkeligt paradoks mellem den der muntre melodi, og sangens budskab. Teksten er jo en motherfucker. Den handler om en mand, der venter på at blive hængt efter at være blevet dømt for knivmordet på sin kæreste. Og selv om jeg ikke forstod ordene, fornemmede jeg, at det ikke var en glad sang. Der var en underliggende fare. Rugende, mystisk og gusten. Så jeg vender ofte tilbage til Tom Dooley, de to enkle akkorder, banjoen… og til musikkens evne til at formidle stemninger.”

Det startede med Tom Dooley Anders, du er født i 1963 i København. Kan du fortælle lidt om din barndom? ”Jeg voksede op i Hundested. Det jeg husker tydeligst, når jeg tænker tilbage… er alt sammen noget med musik. Min far spillede banjo. Det er han stoppet med nu… heldigvis kan man sige.” Anders bryder ud i smittende latter. ”Det er jo et frygteligt instrument.”

Big Fat Snake har gennem 25 år tilbagelagt 630.864 km i bandbussen på vej til og fra koncerter.

BedreKørende / 9


Saga. Der blev kastet ting efter os, og vi måtte gå af midt i sættet.”

mine venner gik. Der mødte jeg blandt andet Asger (Som, med en enkelt kort pause, har været medlem af Big Fat Snake siden starten, red anm.). Asger og jeg begyndte at spille sammen, og kemien var der med det samme. Samtidig var det tiden, hvor teatergruppen, Dr. Dante, startede i Allerød – så byen var en smeltedigel af kunst og kreativitet. Asger og jeg lavede et band, hvor vi havde Niels H.P. på trommer. Der var mange teknisk dygtige musikere i det miljø.”

Hvor gammel var du dengang? ”5 år da det startede.” Hvordan blev man musiker i Hundested? ”Der var ikke rigtig muligheder for musikskole eller anden undervisning, men der var et spillemandslaug, hvor man kunne spille folkemusik. Så jeg startede på violin – og lærte at spille traditionelle danske og svenske melodier. Efterhånden som jeg blev højere, hvilket gik stærkt, blev jeg opgraderet til kontrabas. Det syntes jeg var spændende, indtil jeg skulle have den med på cykel. Jeg spillede bas et stykke tid, men var begyndt at blive interesseret i soul og rockmusik. Jeg lyttede meget til folk som Ray Charles og J.J. Cale. Som 12-13-årig fik jeg fat i en elektrisk guitar. Min barndomsven, Søren, der boede på den anden side af gaden, ville også gerne spille. Vi lavede det første band, dengang vi var 13-14 år. Senere kom jeg på gymnasiet og ind i musikmiljøet i Frederikssund. Her mødte jeg Karsten Lohmann, sanger i bluesbandet Bottle Trouble. Han introducerede mig til bluesmusikken. Derefter blev det musikmiljøet omkring Allerød Gymnasium, hvor mange af

10 / BedreKørende

Lidt som den klassiske scene fra Blues Brothers filmen, da brødrene havner på en countrybar? ”Præcist.” Anders ler. ”Der hvor det regner med flasker, og de gemmer sig bag chicken wire. Jeg ser faktisk den film en gang om året sammen med mine gamle bandmates fra dengang, Peter og Otto. Vi mødes den 22. december og ser den igen… igen. Jeg kan alle replikkerne udenad. Anyway, vi var midt i 80’erne, da det her projekt sluttede… med et brag. Vi kunne ikke få pladekontrakter. 50’er rock var ude, og der var endnu ikke startet nogen vintage revival bølge. Nu handlede det om store rumklange, højt hår, skulderpuder og disco. Det endte med, at jeg lavede en sang til Melodi Grand Prix, som aldrig kom med. Vi lukkede ned.”

Fjumreår, forelskelse og 50’er rock Big Fat Snake ”Og… Asger gik i klasse med Marina, Du var klar til en nyt kapitel? som jeg også mødte på det tidspunkt. ”Ja, en af mine venner, Søren, spurgte Det var året efter, at jeg var blevet om vi ikke skulle lave et band samstudent. Jeg boede i kollektiv og havde men. Han var taxichauffør og havde en fjumreår. Jeg fjumrer stadig… men bor kollega, der hed Peter Viskinde. Han bedre nu. Igen spillede tilfældigheder kom også med. Vi begyndte at spille ind. Der var nogen der spurgte, om covers rundt omkring på værtshuse vi ikke kunne lave et band, der kunne og private fester. Jeg gætter på, at vi spille til en 50’er spillede omkring fest. Jeg har 300 jobs på små altid haft et godt spillesteder, før vi øre for sprog, kom i gang med lyde, dialekter Big Fat Snake. og den slags. Det gav en enorm Så alle de der erfaring. Der var Anders har gennem mange år gamle rockklasnogle omrokeværet en glad og tilfreds kunde sikere med Bill ringer i det band, hos René Larsen, Larsen Biler, Haley, Jerry Lee som var en slags der er et af AutoMesters lokale Levis og andre forløber for Big værksteder i Hillerød. Big Fat rockikoner – dem Fat Snake. Det Snake har desuden tidligere kunne jeg bare. gik under forskellavet reklamesamarbejder Uden egentlig at lige navne. Først med FTZ, som er ejer af have tænkt over The Werners… AutoMester. teksterne. Jeg senere Verners havde bare hørt Verdensorkester.” dem, og sang det jeg hørte. Så kom Big Fat Snakes første album. Pludselig havde vi succes i lokalområ”Da vi endelig bestemte os for navnet det med noget rockabilly-agtigt musik. Big Fat Snake, tog vi i studiet og Vi troede, vi kunne gå på vandet… indindspillede et album. Vi havde hverken til vi blev fejlbooket som opvarmningsråd til masser af studietid eller store band for et heavy metal band inde på mængder råbånd. Derfor indspillede vi

Anders og AutoMester


live på to spor, så vi kunne ikke rette noget bagefter. Det var også blot tænkt som en demoplade, men den blev vores første album. Vi betalte selv for at få et lille jazz selskab til at udgive den, uden at der skete meget ved det. Men så blev vi opdaget af Poul Bruun (dengang CBS, senere Medley Records, red. anm.) på Skanderborg Festival i 1991. Bandet kom på Medley Records, og hjulene begyndte at rulle. Albums, musikvideoer og masser af jobs. Siden skiftede vi pladeselskab mange gange – men det påvirkede ikke musikken nævneværdig. Op gennem slutningen af 90’erne gik det rigtig stærkt. Pladeudgivelser hvert år. Masser af jobs, promotion og alt det der hører med. I 2001 tog jeg en lille pause for at lave mit første dansksprogede soloalbum – og sjovt nok, så kommer det næste i denne vinter. I 2003 fik Big Fat Snake mulighed for at lave et show med TCB-band, Elvis Presleys gamle backing band og hans kor, The Sweet Inspirations. Det foregik på Værket i Randers. Vi blandede en del af Elvis’ materiale, en del af Roy Orbinsons og en del af vores eget. One Night Of Sin blev en fantastisk oplevelse – og en stor succes. Den betød også, at der begyndte at komme flere gråhårede publikummer til vores koncerter.” Wake up call I 2006 skete der noget på den personlige front, der kom til at ændre dit syn på livet? ”Ja, min kone fik en blodprop i hjernen og mistede førligheden i den ene side af kroppen. Det var et stort chok for mig. Jeg havde stolet på den statistik, der siger at man blev 79,6 år eller noget i den stil. Pludselig forstod jeg, at det ikke nødvendigvis var sådan virkeligheden var. Hvad nu hvis hun ikke fik sin førlighed igen? Vi var midt i livet, med 4 børn og havde lige bestemt os for at bygge det hus, vi sidder i nu.” Men Marina kom sig helt? ”Ja, lykkeligvis. Men det havde påvirket os begge. Marina kvittede jobbet som advokat. Vi holdt fri i nogle måneder og snakkede om, hvad vi ville. Det er den eneste gang, jeg har over-

vejet, om jeg skulle kvitte min musikalske karriere. Det fandt jeg hurtigt ud af, at jeg ikke skulle. Men forholdet i bandet havde knaget længe – og sammen med de andre medlemmer besluttede jeg, at det ikke kunne fortsætte sådan længere.” Det førte til bruddet med Peter Viskinde, der gav en del turbulens. Derefter fortsatte Big Fat Snake? ”Ja. I en periode kostede det på populariteten. Det gør det altid, når der sker ændringer i et band, som mange mennesker har et forhold til. Men efter et par år, hvor det hele var en smule forvirrende, blev vi enige om at se fremad, i stedet for bagud. Derefter arbejdede vi stille og roligt videre med den musik, vi holder af.” I 2014 modtog I guld for albummet Midnight Hour, der udkom året før og I fik ret gode anmeldelser for det seneste album IdiOcrazy. Så det er vel lykkedes ret godt? ”Ja vi har efterhånden genetableret bandets energi og popularitet.” Mød Docteur Bob Lad os høre lidt om din kommende soloudgivelse. Den har den lidt gådefulde titel Docteur Bob. Hvad handler den om. ”Jeg har skrevet en håndfuld nye sange om nogle af de skæve, sjove, og mærkelige oplevelser, jeg har haft som sanger og guitarist i Big Fat Snake igennem 25 år. Men det handler lige så meget om det sjove, svære og nogen gange helt utrolige ved at være familiemenneske med fire børn og et langt ægteskab i bagagen.” Flere livshistorier på dansk. Hvornår kommer albummet? ”I løbet af efteråret – og det bliver fulgt op af en one-man tour i løbet af 2016. Albummet kan købes til koncerterne både på CD og Vinyl.”

Baggrund Anders Blichfeldt Født 9. november 1963 • Voksede op i Hundested som søn af Peter og Jane Blichfeldt, sammen med sin søster Lena. • Gift med Marina, som han har 4 børn sammen med. • Forsanger, guitarist og komponist i Big Fat Snake siden 1990 (BFS har udgivet 20 albums). • Anders har udgivet soloalbummerne UNO (2001), Klub Kai (2002) og Born To Be Blue (2005, med Danmarks Radios Big Band). Docteur Bob (udkommer efterår 2015) • Vandt i 1998 en Grammy som Årets Danske Sanger. • Er fra 2010, kun bevæbnet med en guitar, desuden blevet kendt som en dygtig og ret morsom foredragsholder. • Gennemførte i 2012 en bestyrelses uddannelse, som har været med til at placere ham i bestyrelsen for Danmarks største komponistforening, DJBFA. Desuden er han tiltrådt i bestyrelsen for erhvervsforeningen C4 i Hillerød hvor han bor.

Det bliver altså kun dig og en guitar? ”Ja… og en pladespiller.” Spændende. Vi ønsker god tur til Docteur Bob derude på landevejene. ”Tak.”

BedreKørende / 11


3 års udvidet

Garanti*

Kan dækket ikke lappes, erstatter vi med et nyt

Vinterdæk handler om din sikkerhed

Vidste du, at dækkets kontakt mod vejen kun er på størrelse med en håndflade? Bridgestone dæk er specielt udviklet og designet til at bortlede vand fra våde vejbaner, igennem sine dybe riller. Så bevarer du kontrollen, selv under vanskelige vejrforhold. Det er vigtigt, fordi bilens dæk er den eneste del af bilens sikkerhedssystem, der rent faktisk er i kontakt med vejen. Udviklet for din sikkerhed. automester.dk

12 / BedreKørende


Skruer skal sikre nummerpladen Nye lovkrav til fastgørelse vil næppe forhindre tyveri af bilens nummerplader, men det vil besværliggøre tyverierne

Hvad må der stå på en ønske­n­ummerplade? • Det er muligt, i et vist omfang, selv at bestemme teksten på sin nummerplade – hvis man vil betale for det. Alligevel er der ikke helt frit slag. • Der skal være mindst to og højst syv danske tal eller bogstaver. • Du kan ikke få en kombination af tal og bogstaver, der allerede bliver brugt. • Du kan ikke få en kombination, som kan virke stødende. SKAT vurderer, om du kan få den kombination, du ønsker. Seksuelle, nedladende eller racistiske statements bliver ikke godkendt. Eksempelvis er alle bogstavkombinationer, der forbindes med nazismen blacklistet. • Teksten må heller ikke medføre ulempe for nogen. Man kan ikke vælge et firmanavn, som ikke er ens eget. • Opfindsomheden er dog stor blandt danskerne. Her er nogle nummerpladetekster fra den virkelige verden: GOD JUL, BCOOL, STOR NOK, KVIK6, FARTIL4

Hvert år bliver mere end 20.000 nummerplader stjålet i Danmark (21.507 i 2012). De bruges i mange tilfælde i forbindelse med yderligere kriminalitet. Den statistik fik i 2013 politikerne til at beslutte, at bilisterne skulle sikre nummerpladerne bedre. Fra den 15. november 2015 træder lovændringen i kraft. Det betyder, at alle nummerplader på personog varebiler skal være skruet fast. Tidligere har mange nummerplader blot været clipset fast. Den løsning er ikke længere gangbar, og begrundelsen for de skærpede krav er alvorlig nok. Loven kræver, at nummerpladerne skal skrues fast med to skruer eller bolte. Efterfølgende skal der monteres en lille hætte i nummerpladens farve over skruerne. Hætten skal sidde så fast, at det kræver en skruetrækker for at fjerne den.

Skruerne med hætter på skal være synlige på nummerpladen, så det ved syn er let at konstatere, om fastgørelsen lever op til lovens krav. Fastgørelsen må ikke gå ud over læseligheden af nummerpladen. Der er ingen krav til fastgørelse af nummerplader for påhængskøretøjer, eksempelvis trailere og campingvogne. Efter den 15. november vil man få en bøde, hvis pladerne ikke er sikret. Ikke mindre end 2.6 millioner person- og varebiler er omfattet af kravet. Er din bil sikret? Kig ind til din lokale AutoMester og lad os tjekke, at det er i orden.

BedreKørende / 13


Brug for hjælp? - vi er på vej Det er aldrig behageligt, at havne i en situation, hvor man virkelig har akut brug for autohjælp. Men… når det sker, er det altså rart, at man kan ringe til en (betalt) ven, der både er kompetent og klar til at rykke ud i en fart. 14 / BedreKørende

Efterår og vinter giver flere udfordring­ er for danske billister, end den varme årstid gør. På side 16 kan du se tips, som kan forebygge en del af disse. Men ind imellem sker det alligevel. Måske er det startvanskelighed en kold morgen. Måske en punktering. Måske løber du tør for benzin eller har brug for bjærgning. Derfor har AutoMester lavet en samarbejdsaftale med SOS Dansk Autohjælp. Det betyder, at du kan få assistance fra 45 lokale stationer, hvor rutinerede autoredere er klar med mere end 350 redningskøretøjer. Vi er aldrig langt væk.


For kun 570,- kr. årligt kan du sikre dig et komplet dækkende AutoMester autohjælp abonnement. Det sikrer dig bugsering af din bil, ikke kun i Danmark, men faktisk i hele Europa. Samtidig får du hurtig udrykning til starthjælp, hjulskifte, brændstofudbringning, døroplukning, persontransport, patientkørsel, mulighed for lejebil i op til 3 dage og meget mere. For udførlig oversigt over dækning, se bagsiden af dette magasin. Kontakt din lokale AutoMester, for at få mere info og for at bestille et autohjælp abonnement.

BedreKørende / 15


Hotte tips Det danske vintervejr er, trods metrologernes anstrengelser, mildt sagt uforudsigeligt. Mens vores naboer i den nordlige del af Skandinavien begynder at tænke i snekæder, pigdæk og motorvarmere – er det nogle lidt mere nuancerede udfordringer, der møder danske bilejere. Uanset om vi får sne og frost i den kommende vinter, eller om den bare bliver fugtig og mild, kan en smule forberedelse sørge for, at du og din bil kommer bedst muligt igennem den kolde årstid.

Spænding i hverdagen Et fuldt opladet batteri er din bedste sikring mod en modløs og afkræftet motor. Få kontrolleret batterispændingen inden vejret bliver rigtig koldt. Mange biler kører rundt med et batteri, der kun er 50-70% opladet, og kapaciteten falder generelt i takt med temperaturen. Vinterhalvåret betyder nemlig et ekstra stort strømforbrug til lys, elruder, ventilationsanlæg, sædevarme og vinduesviskere. Derfor er det vigtigt at få tjekket, at batteriet er i topform, at kabelforbindelserne til batteriet er rene – og at generatorens drivrem er korrekt justeret og uden revner.

En kold vinter med frost og kulde sætter naturligvis mest fokus på gode vinterdæk – mens den milde vinter ofte betyder større problemer med fugt, kondens og rust. Her får du en stribe tips til vinterklargøring.

Slædehundekoldt Det er selvfølgelig vigtigt, at kølervæsken er frostsikret. Hvis vi får en hård vinter, bør kølesystemet være beskyttet til mellem 25 og 35 minus grader.

16 / BedreKørende


til kolde dage Reparation og forsegling af småskader Lakken beskytter bilens karosseri på de synlige dele. En grundig rengøring og vask, gør det lettere at opdage eventuelle lakskader. Sørg for at få skaderne udbedret med en lakstift og en efterfølgende voksbehandling og lakforsegling. Det kan altid bedre betale sig at forebygge ved at reparere småskader end at helbrede en hårdt korrosionsangrebet bil.

Mere end 400 AutoMestre over hele landet er klar til at tage imod dig og din bil – så I kan køre vinteren i møde, uden unødige forhindringer. Kig indenfor.

Tid til vinterdæk

Klart udsyn Vinduesviskerne skal sikre dit udsyn. Det er selvfølgelig altid vigtigt, men i praksis er der mere brug for viskerne og mere slitage på dem om vinteren. Vejsnavs og salt og eventuelt sne kan genere. Beskidte ruder kan i kombination med en lav vintersol gøre det meget vanskeligt at orientere sig. Frost og rim kan også let beskadige gummiet på viskerbladene. Sørg for at dine viskeblade er i orden. Det koster meget lidt, set i relation til sikkerhedsgevinsten.

Vintertjek hos din lokale AutoMester

Rustbeskyttelse og vask Dansk vintervejr, med temperaturer der svinger op og ned omkring frysepunktet, giver optimale betingelser for rustangreb på bilens karrosseri. Salt, fugt og kondensvand hører med til dagens orden. En rustbeskyttende undervognsbehandling er en god sikring mod korrosion og skal fornys regelmæssigt. Hvor tit det skal gøres afhænger af bilmodel, bilens alder, brug og stand. Hyppig bilvask og undervognskyl fjerner naturligvis også salt og snavs.

Måske har du vinterdæk til bilen. I givet fald, er det nu, de skal på. Hvis ikke… bør du anskaffe vinterdæk. Sommerdæk er, som navnet antyder, ikke velegnede til kørsel i den kolde årstid - ikke kun på grund af mønsteret, men også fordi de er fremstillet af en gummilegering, der bliver alt for hård, når temperaturen falder. Helårsdæk er en smule bedre, men ikke optimale, hvis du har brug for at køre hver dag. Vinterdæk er specielt designet til at sikre optimalt vejgreb i vintervejret og er det rigtige valg. Som tommelfingerregel anbefaler Dækbranchens Fællesråd, at man skifter til vinterdæk, når temperaturen kommer under 7 grader. Men det kan være en fordel at være i god tid, især hvis du skal købe nye vinterdæk. Når først det bliver rigtig vinter, bliver der rift om de gode vinterdæk… og trængsel på værkstedet.

BedreKørende / 17


Vidste du... …at AutoMesters reklamefilm, der kører på TV hele efteråret og vinteren, bruger kædens egne mekanikere i rollerne som mekanikere. Det kan være, at en af dem arbejder hos dit lokale Auto­Mester værksted.

…at det kan være en god idé at påfylde lokalt brændstof, når du eksempelvis kommer frem på skiferien i Sverige. Brændstofselskaberne frostsikrer nemlig deres produkter ved at tilsætte additiver. Det gør, at vinterbrændstoffet nogle steder, eksempelvis i Sverige, kan tåle temperaturer helt ned til 37 graders frost uden at klumpe til. Kilde FDM

Se filmen her Hvornår er bilruden produceret?

Fabriksgaranti der holder hele vejen …at du bevarer fabriksgarantien ved service og reparation hos AutoMester. Du har, i henhold til gældende EU-regel* mulighed for at få din bil serviceret på et AutoMester værksted i garantiperioden og samtidig beholde fabriksgarantien. Hos AutoMester servicerer og reparerer vi bilen efter bilfabrikkernes forskrifter og anvender reservedele af tilsvarende kvalitet, som bilen er leveret med fra fabrikken og opfylder dermed kravene jf. EU-reglementet. * Ophævelse af EU Gruppefritagelsesforordningen.

18 / BedreKørende

De små prikker og tallene i bilens rude angiver, hvornår ruden er produceret? Prikkerne (2) angiver produktionsmåneden og tallet (3) årstallet. Denne rude er således produceret i februar 2013. Årstallet er året i det givne årti. Her skal man selvfølgelig sammenholde med bilens alder, da et 4-tal både kan være 2004 og 2014.


Bedre kørende med produkter fra AutoMester KR.

1.399,KR.

4.999,Alpine Autoradio

Alpine Apple Carplay

Indbygget Bluetooth for håndfri mobiltelefoni og musik streaming. RDS-radio med CD-, MP3-, USB-, AUX-in. 4x50 watt, 2 linjeudgange.

Når Apple CarPlay bliver kombineret med iLX-700, kan du styre din iPhone direkte fra den 7” store touchskærm eller aktivere Siri-talekommando ved kun ét enkelt tryk på skærmen. Lyd, musik, vejledninger fra navigering og opkald bliver alt sammen sendt ud af bilens højttalere. Bruger Apple lightning-stik. Kompatibel med iPhone 5 og senere modeller.

Herreur fra Noon Copenhagen

Dameur fra Noon Copenhagen

Sporty herreur med kronograf. Poleret stål urkasse med indgraveret AutoMester logo på bagsiden. Ø42 mm. Croco-præget læderrem.

Klassisk dameur med mesh-rem. Poleret stål urkasse med indgraveret AutoMester logo på bagsiden. Ø34 mm. Stålmesh lænke med trinløs justering.

KR.

1.295,-

Vejl. udsalgspris 1.595,-

KR.

795,-

Vejl. udsalgspris 1.095,-

Bestil produkterne hos din nærmeste AutoMester og afhent dem på værkstedet.

BedreKørende / 19


Dækningsoversigt

AutoMester Abonnement DK*

Europa**

Dækningsområde Bugsering ved nedbrud, der forhindrer videre kørsel Starthjælp Hjulskift, brændstofudbringning, døroplukning mm. Fritrækning (på hjemadresse forudsættes tilstrækkelig snerydning) Afdækning af bilruder Persontransport efter nedbrud Assistance efter færdselsuheld Akut opstået sygdom (bilen bugseres hjem - fører og passagerer til fælles sted. Udenfor DK til nærmeste behandlingssted) Assistancer efter tyveri Lejebil (pris pr. dag for de første tre dage)

250,-

* Med undtagelse af Færøerne og Grønland / **Gælder kun hvis der er kaskoforsikring på bilen.

AutoMester Autohjælp - få mindre at bekymre dig om For kun kr. 570,- kan du købe et komplet dækkende 12 mdr. AutoMester autohjælpsabonnement. Med et AutoMester abonnement, er du ikke kun sikret bugsering af din bil i Danmark, men faktisk i hele Europa.**

Autohjælp

i hele Danmark

20 / BedreKørende

Læs mere om AutoMester Autohjælp www.automester.dk

570,-