__MAIN_TEXT__

Page 1

en tidning om liv och hälsa för apotekets kunder nummer 3 2011

Vi n n !

Vi lottar ut kost­tillskott et L-Argiplex

Hjälp din hy Ät och smörj på rätt sätt

Skräddarsydda mediciner Forskningen är intensiv

Sommar och sol Men även insekter och skavsår – Apoteket hjälper dig!

Barn och diabetes Med lite mer planering och framför­ hållning, kan barn och familjer med diabetes leva ett bra liv.

Välkommen | Noterat | på hyllan | Korsord | Till sist: JOANNA MILONA


HUDVÅRD FÖR MYCKET

KÄNSLIG HUD Hudvårdsprodukter med få ingredienser, fria från irritationsframkallande ämnen och trygga att använda!

VÄRLDSNYHET och ett genombrott inom hudvården

Lugna irriterad hud Tolérance Extrême är den första hudvårdsprodukten med D.E.F.I.-systemet. Produkterna innehåller endast 9 respektive 6 ingredienser och är utvecklade för dig med känslig hud, hudallergi, rodnader, känslighet mot hudvårdsprodukter m.m. Eftersom produkterna uppfyller högt ställda krav på produktsäkerhet rekommenderas de av Astma- och Allergiförbundet.

Efter åtta års forskning har Avènes dermatologiska laboratorium introducerat världens första förpackning i full storlek som kan förvara en produkt sterilt och förhindra intrång av bakterier, helt utan konserveringsmedel. Tekniken, som heter D.E.F.I. (Device for Exclusive Formula Integrity), är en banbrytande högteknologisk uppfinning som faktiskt kan liknas vid ett kassaskåp. D.E.F.I. består av fem delar som tillverkas med millimeterprecision och kombinerar den säkraste förpackningens alla fördelar men utan dess nackdelar. Mer effektiv än vacuum-förpackning försluter den lufttätt, utan risk för åter-kontaminering. Den nya tekniken gör det möjligt att höja produktsäkerheten eftersom inga konserveringsmedel behöver användas som kan orsaka allergiska hudreaktioner. 0 % konserveringsmedel har äntligen blivit verklighet! D.E.F.I. ger dig en steril produkt och garanterar dess renhet hela vägen från tillverkning tills produkten är slut, något som tillgodoser behovet även från den mest känsliga huden.

Dermatologiska Vattenterapicentret i Avène, Frankrike Avène – komplett hudvård för känslig hud Avènes hudvårdsserier för känslig hud baseras på Avènes Thermalvatten vars lugnande, irritationsdämpande egenskaper är vetenskapligt bevisade. Produkterna är dermatologiskt testade på känslig hud. Säljs på apotek.

2|

w w w. a v e n e . s e

| nummer 3 2011

Såväl Tolérance Extrême Cleansing Lotion som Tolérance Extrême Cream är fria från potentiellt irritationsframkallande ingredienser och garanterar en oöverträffad produktsäkerhet. De baseras på Avènes Thermalvatten, innehåller ett fåtal ingredienser, noga utvalda för att minimera risken för allergiska reaktioner och ge din hud endast det som är viktigt: återfuktning, komfort och skydd, varken mer eller mindre.

T

NYHE

Avènes produktionsenhet har fått utmärkelsen ”Factory of the Future” av franska Näringsdepartementet för D.E.F.I.-systemet med steril tillverkning och förbrukning.


innehåll nummer 3 2011

reportage 6 t ema: sommar Äntligen är den här – sommaren!

Men som ett brev på posten kommer också skavsår, insektsbett och solbränna. Men är man bara lite förberedd så blir sommaren kalasfin ändå.

20 d iabetes Antalet barn med diabets har fördubblats. Men idag kan både barn och vuxna leva ett bra liv med sjukdomen tack vare mediciner och nya hjälpmedel.

26 h ållbarhet Uppförandekoden är en viktig del i

Apotekets hållbarhetsarbete. Apoteket besökte Kina för att träffa sina leverantörer.

30

hudskolan Visste du att huden är människan största organ? Samt det tyngsta! Hur vi ska ta hand om huden får du läsa här i det första av tre kapitel i Apoteket­s hudskola.

40

Skräddarsydda mediciner Mer forskning behövs men de skräddarsydda medicinerna är på väg. Förhoppningarna är stora, inte minst att slippa bi­verkningar.

30 I varje nummer 5 Välkommen! I sommar har chef­ redaktör Fredrik Hed bestämt sig för att bli lite mer målfokuserad. Men på ett nytt sätt.

18 noterat Diabetiker får ofta hjärt­

20

infarkt, fler apotek i Sverige och ingen ökning av smärtstillande läkemedel.

34 Djurplock Katter kan också bli de­

menta och nu kan även djur gå igenom datortomografi.

36

38 På Hyllan Håll vikten i sommar,

skonsam hudvård och slipp vatten i örat.

46 Till sist Joanna Milona berättar

12

om minnen och förhoppningar med sommaren.

nummer 3 2011 |

|3


hela denna sida är en annons

Två miljoner svenskar lider av mag-tarmproblem:

Nu lanseras det första läkemedlet mot IBS och dyspepsi* i Sverige. Fakta

Trots att nästan var fjärde vuxen är drabbad av IBS och/eller funktionell dyspepsi (se faktaruta) har det inte funnits något godkänt läkemedel i Sverige för hela symtomkomplexet. Det gör det nu. Läkemedlet heter Iberogast, är receptfritt och finns på apoteket. Erfarenheter från 25 vetenskapliga studier på drygt 50 000 personer visar att Iberogast hjälper vid både IBS och funktionell dyspepsi.

*IBS OCH FUNKTIONELL DYSPEPSI

IBS och dyspepsi är närbesläktade och kan vara svåra att skilja åt. Symtomen är ofarliga men väl så obehagliga och återkommande, och för många socialt handikappande. Något förenklat orsakar IBS (irriterad tjocktarm) framförallt besvär i nedre delen av buken och tarmen, medan funktionell dyspepsi (överkänslig mage, eller slarvigt kallat magkatarr) oftast är koncentrerad till övre delen av magen och matstrupen. Vanliga symtom är:

VANLIGA BESVÄR Mångfalden av symtom orsakas av ett flertal funktionsstörningar i magtarmsystemet. Till exempel kan magsäcken vara överkänslig eller tömmas för långsamt, tarmen kan överreagera eller ha för snabba eller för långsamma rörelser.

UPPSVÄLLDHET TIDIG MÄTTNADSKÄNSLA ILLAMÅENDE HALSBRÄNNA MAGSMÄRTA

SVÅRBEHANDLADE SYMTOM De många funktionsstörningarna gör symtomen svårbehandlad. De läkemedel som fi nns idag kan hjälpa mot enstaka besvär, men inte mot hela symtomkomplexet.

GASBILDNING TARMKNIP DIARRÉ FÖRSTOPPNING

HJÄLPER BÅDE MAGE OCH TARM Iberogast fungerar annorlunda. Det är ett multifunktionellt läkemedel med ett brett verkningsmönster. Därmed kan Iberogast påverka flertalet av störningarna och på så sätt lindra besvär både i mage och tarm samtidigt. Det är därför Iberogast är det enda godkända läkemedlet mot IBS och funktionell dyspepsi.

Referenser: Meltzer, J et al.: Meta-analysis: Aliment Pharmacol Ther 2004; 20: 1279–1287. Gundermann, K.-J et al; Metaanalyse. MMW-Fortschr. Med. 2004: 146, No. 33/34. Madisch, A et al; Aliment Pharmacol Ther 2004; 19: 271–279.

DET ENDA LÄKEMEDLET VID IBS OCH FUNKTIONELL DYSPEPSI

Iberogast är receptfritt och säljs på apotek Iberogast är ett växtbaserat läkemedel för lindring av symtom vid funktionell dyspepsi och IBS, såsom uppkördhet, magknip och illamående. Orala droppar, lösning. Innehåller 0,24 g alkohol per dos. Iberogast bör endast användas efter att läkare konstaterat att funktionell dyspepsi eller IBS (irritable bowel syndrome) föreligger. För mer information, läs bipacksedel noga eller www.FASS.se.

GreenMedicine konsumentkontakt: 040-22 29 50.


Nummer 3 2011 Tidningen kommer ut sex gånger om året och finns gratis på alla Apoteket AB:s apotek. Tidningen har 263 000 läsare enligt Orvesto Konsument 2010:3. Nästa nummer kommer den 19 augusti.

Postadress Tidningen Apoteket Apoteket AB 118 81 Stockholm E-post tidningen.apoteket@ apoteket.se

Mina mål för sommaren Det finns vissa tillfällen under året då vi lovar en massa saker. Nyår är ett sådant, efter sommaren ett annat. Vi lovar – men vet i samma ögonblick att vi med stor sannolikhet inte kommer att lyckas hålla våra löften. Väldigt ofta är det motivationen som tryter, viljan att förändra är helt enkelt inte tillräckligt stor. För att underlätta för mig själv ska jag försöka göra det lite annorlunda i år. Om jag ska lyckas med mina mål efter sommaren då måste jag först lyckas under sommaren. Och ska jag lyckas med det stora målet är det bättre att dela upp det i små delmål. Därför ska mina mål för sommaren vara realistiska och mätbara, men framför allt ska de vara roliga. Jag tror nämligen att roliga mål kommer jag att lyckas nå istället för tråkiga. Kanske inte så konstigt.

Telefon 010 - 447 50 00 Webbplats www.apoteket.se TF chefredaktör och Ansvarig utgivare Fredrik Hed

Redigering & Layout Åkesson & Curry AB ANNONSER Advertise AB, Carl Thörne Telefon 08 - 22 44 80 Tryck Forssa Print OY Finland Du kan få Tidningen Apoteket som tal­tidning genom att skicka e-post till tidningen.apoteket@apoteket.se eller ringa Kundcentrum på tel 0771 450 450. ISSN 0349-2516. Tidningen trycks med papper 150 g Galerie Silk på omslaget och 80 g Novapress Silk på inlagan, ett miljöanpassat papper som uppfyller de nordiska miljömärkningskriterierna för Svanen. Trycksaken uppfyller Apoteket AB:s miljökrav. Upphovsrätt Apoteket AB. Citera gärna, men glöm inte att uppge källan.

på omslaget

Njut av sommaren men var förbe­ redd för alla eventualiteter. Läs mer på sid 6-16. Foto: Lena Katarina Johansson / NordicPhotos

Foto: Magnus Karlsson

REDAKTIONSRÅD Josefin Axelsson Carina Backhans Johan Hultén Kristin Molin Anna Stolt Margareta Söderström Anna Karin Utterström Grafisk form Sofia Nilsson Åkesson & Curry AB

välkommen

Så – här kommer sommarens delmål: Jag ska

”Därför ska mina mål för sommaren vara realistiska och mätbara, men framför allt ska de vara roliga. Jag tror nämligen att roliga mål kommer jag att lyckas nå istället för tråkiga.”

helt stänga av telefonen minst en dag i veckan, jag ska vara på stranden med mina barn, jag ska träffa släkt och vänner, jag ska se några av MFF:s matcher i fotbollsallsvenskan, jag ska ankra upp vår 38 år gamla båt i små naturhamnar i Mälaren, jag ska ge mig ut och springa minst två gånger per vecka för att i mitten av augusti kunna springa Midnattsloppet snabbare än jag gjorde förra året. Jo, sen var det det där med solen och hur jag ska skydda

mig själv och barnen från att vi ska bränna oss (frun får klara sig själv). Usch, jag minns fortfarande charterresan till Kos i slutet av 70-talet. Jag var runt tio år gammal och brände mig rejält en dag. Kvällen och natten var fruktansvärd med frossa, jag sov i långärmad collegetröja trots att det säkert var 25 grader varmt mitt i natten. Därför får det bli mycket smörj i sommar och kläder på när vi är ute. Och ett delmål till – inga bränningar. Ditt första delmål kan bli att läsa vår sol- och sommarspecial på sidorna 6-16. Där finns många kloka tips. Detta är mitt sista nummer av Tidningen Apoteket. Jag lämnar över till Teresa Matérn som lotsar er vidare. Fortsätt att höra av er till henne med ris eller ros och berätta vad ni vill läsa om i kommande nummer.

Fredrik Hed tf chefredaktör tidningen.apoteket@apoteket.se nummer 3 2011 |

|5


tema

Sommar

Solsäker lek i sommar Kläder är överlägsna som solskydd. Men de behöver ofta kompletteras med solskyddsmedel för att barnen ska vara säkra i solen. Och det gäller att använda produkterna på rätt sätt. text Karin Nordin Foto Ulf Lundin / NordicPhotos


Visst är det härligt när barnen lämnar vinteroverallen i garderoben och kan springa ut och njuta av sol och värme. Vi behöver solen för att må bra, ljuset gör oss pigga och med hjälp av solen tillverkas D-vitamin som är viktigt för att få ett starkt skelett. Men samtidigt är solen farlig och ett riskfyllt solande kan ge olika former av cancer. Se till att barnen inte blir brända i solen eftersom det ökar risken för att bli sjuk senare i livet. Riktigt små barn, under ett år, ska inte vara i solen alls. Men när barnen blir äldre och börjar röra på sig blir det oftast omöjligt att hålla kvar dem i skuggan. Då gäller det att huden är skyddad med tätt vävda och luftiga kläder. – Smörj in de kroppsdelar som inte är skyddade av kläder med en solskyddsfaktor. Det är lätt att glömma händer, fötter, näsa och öron, säger Anna Kaniewska, terapiområdesexpert Hud på Apoteket.

Olika filter Solskyddsmedlen består av kemiska eller fysikaliska filter. Fysikaliska filter lägger sig utanpå huden och reflekterar solstrålarna medan kemiska filter tränger längre in i huden och fångar upp solstrålarna där.

– Barn har känsligare hud och de bryter inte ner ämnen på samma sätt som vuxna. Man vet inte hur de reagerar på de ämnen som kommer in i huden genom ett kemiskt filter. Till barn under två år är det därför bäst att använda fysikaliska filter, till exempel ACO Barn 30. De flesta solskyddsmedel har trots allt en kombination av kemiska och fysikaliska filter. I en sådan kombination kan halten av de kemiska ämnena sänkas och irriterar därför inte huden som det hade gjort i en enbart kemisk solskyddsfaktor. I solskyddsprodukter med fysikaliskt solskydd finns det ofta nanopartiklar av ämnet titandioxid. Nanopartiklar är mycket små partiklar, på skalan miljarddels meter. Eventuella faror med nanopartiklar har uppmärksammats på sista tiden och det pågår en diskussion bland forskare om huruvid­a nanopartiklar kan tas upp i kroppen. Alla produkter som finns på Apoteket följer de krav på säkerhet som myndigheterna, bland annat Läkemedelsverket, har satt upp. Mycket att välja på Solskydden finns i ett stort antal styrkor, eller faktorer, så att man kan anpassa skyd-

nummer 3 2011 |

|7


tema

Sommar

Solklara fakta som starkast mitt på dagen mellan klockan 11 och 15. Använd solhatt och solglasögon. Tänk på att en våt T-shirt inte alls ger lika bra solskydd som en torr. Det finns täckande badkläder för barn som också skyddar mot skrubbsår och maneter. Vinden kan lura dig att tro att solen inte är så stark. Då ökar risken för solskada. Snö reflekterar upp till 80 procent av solens strålar, sand 25 och vatten mindre än 10 procent. Alltså blir solstrålningen mycket starkare när man är på stranden. KÄLLA: Strålsäkerhets­ myndigheten

Foto: Mother & Baby Picture Library / NordicPhotos

Undvik soltoppen: solen är

Du kan följa prognosen för dagens UV-strålning på SMHI:s hemsida: http://korta.nu/ uvindex Täckande badkläder ger våra småttingar ett bra skydd i solen.

det till hudens känslighet och situationen man befinner sig i. På havet, på ett högt berg eller nära ekvatorn är solen starkare och det behövs förstås en högre faktor. Välj den produkt som passar dig och ditt barn bäst. Det finns krämer, lotioner, sprayer och stift att välja bland. – Det som ofta blir fel är att man bara smörjer in en gång innan man går ut och det räcker inte. Man måste smörja flera gånger under en dag, särskilt om barnen badar. Visst finns det vattenresistenta krämer, men där har det visat sig att vi ofta smörjer

tunnare än fabrikanten räknat med och då försvinner det när man svettas, badar eller torkar sig på handduken. Alltså bör man egentligen smörja in barnen flera gånger för att få ett tillräckligt tjockt lager av solskyddskräm, även med vattenresistenta krämer. Tänk också på att det behövs solskydd även under molniga dagar och att man inte behöver befinna sig på stranden för att bränna sig. En promenad eller en stund i lekparken utsätter också huden för strålarn­a.

Fakta om UV-strålning

UV-strålning står för ultraviolett strålning och produceras av solen. Den delas upp i tre olika grupper beroende på hur energirik den är: UVA, UVB och UVC. UVA och UVB För oss människor är det UVA och UVB som vi måste skydda oss mot. Det gör huden till viss del själv också. Solbrännan som bildas är ett skydd mot UVstrålning. När kroppen utsätts för UV-strålning bildar huden ett pigment som heter melanin och det gör att huden mörknar. Men för mycket UV-strålningen gör att huden åldras i förtid och både UVA och UVB kan ge upphov hudcancer.

UVC Solens UVC-strålning absorberas av atmosfären och når inte jordytan. UV Index UV Index är en internationell standard som mäter UV-strålarnas nivåer och risker för den mänskliga hälsan. I de flesta dagstidningar kan du på sommaren läsa om vilka värden som gäller där du bor. Läs mer om UV Index på www.smhi.se KÄLLA: Strålsäkerhetsmyndigheten

8|

| nummer 3 2011

Rött betyder stopp Om huden blivit röd ska barnet inte vara i solen mer. Då är vävnaden uppvärmd på djupet och ska helst kylas ner. Eftersol­ produkter som ACO Kylbalsam Special Care, Apoliva Barbapappa After Sun för barn, ACO Sun Burn Relif Balm, samt Eucerin After Sun Lotion kan ge svalka och lindring både för stora och små. Om stora hudområden är drabbade eller om det bildats blåsor är det bäst att kontakta vården.

UVA-strålning

UVB-strålning


Ny produkt på Apoteket

Innovativ solkräm skyddar mot brännmaneter

Unikt allergitest finns nu på Apoteket Tror du att du har en allergi? Nu kan du testa dig på Apoteket. Testet kan göras direkt och ger svar på om du är allergisk mot bland annat katt, hund och pollen. Är du inte riktigt säker på om du har

simma lugnt i sommar I sommar kan barn och vuxna simma lugnt i både svenska och utländska badvatten. Det är Apoteket som, under varumärket Apoliva, lanserar produkter som skyddar mot såväl skadliga UV-strålar och smärtsamma sting från brännmaneter. Skyddet är vetenskapligt utvecklat, noga testat och kan användas på barn från sex månader. Det är ett särskilt skydd, så kallade inhibitorer, som bidrar till att minska eller helt förebygga brännskador från maneter. Skyddet har utvecklats genom att studera mekanismen som utlöser bränn­ manetens giftiga trådar och försvaret som finns hos bland annat clownfisken. Brännmaneter finns i svenska vatten från maj, huvudsakligen längs västkusten. Sting från brännmaneter är smärtsamt och omfattande kontakt kan kräva sjukhusvård. De nya Apoliva-produkterna som kombinerar sol- och manetskydd finns i faktor 6, 25 och 50. Pris: Spf 6 – 119 kr, spf 25 – 155 kr, spf 50 – 179 kr

allergi eller inte? Vet du inte vad du är allergis­k mot? Studier visar att 50-70 procent är allergiska mot fler saker än vad man själv tror. Sedan i maj kan du allergitesta dig på 100 av våra apotek runt om i landet. Allergi­ testet görs på samtliga av våra apotek som också utför Hälsokollen och görs genom ett enkelt blodprov i fingret. Du får svar på eventuell allergi mot tio allergener (ämnen som orsakar allergi), och resultatet kommer inom 20 minuter. – Det känns riktigt bra att vi nu kan erbjuda våra kunder möjligheten att testa sig för olika typer av allergier. Det ligger helt i linje med den utveckling vi driver och idén bakom Apotekets Hälsokoll – att våra kunder får en möjlighet att bättre hålla

koll på sin hälsa, säger Marianne Norelius, Apotekets hälsostrateg. Testet är kvalitetssäkrat och ger ett säkert resultat. Det används också inom sjukvården. Både barn och vuxna kan testas och man får svar på aller­gen som hund, katt, björk, gråbo, timotej, väggört, kvalster och mögel. Farmacevterna är special­ utbildade för testet och hjälper dig att tolka resultatet, föreslå behandling eller hänvisa vidare till sjukvården. Om testet visar att du inte är allergisk, trots symtom, får du råd om vad du kan göra istället. Testet utförs på vuxna och barn över 12 år. Barn/ungdomar 12-18 år måste ha samtycke från målsman. Pris: 450 kr (inkl moms).

nummer 3 2011 |

|9


tema

Sommar

Sola klokt hela livet Det är aldrig för sent. Även äldre personer ska skydda sig mot solen, särskilt om man har hudförändringar. Det är den sammanlagda soltiden i livet som avgör risken att drabbas av hudcancer. text Karin Nordin Foto AGE Fotostock/NordicPhotos

Om du har födelsemärken eller prickar som plötsligt börjar växa och bete sig underligt vänder du dig i första hand till din vårdcentral.

10 |

| nummer 3 2011


Sommar

Den åldrande huden tappar många av sina tidigare egenskaper. Den blir skörare och mindre elastisk. Vistelse i solen kan snabba på förloppet och ge förändringar som rodnad, pigmentfläckar, rynkor och ytligare blodkärl. Mycket solande kan i värsta fall leda till olika typer av cancer där den mest allvarliga formen är malignt melanom. – Att ha varit soldyrkare och bränt sig ofta är riskfaktorer för att utveckla cancer. Det är alltid lönsamt att använda solskyddskräm, oavsett hur gammal man är, säger Margareta Frohm Nilsson, hudöverläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Kontrollera huden Var därför uppmärksam på födelsemärken som ändrar form eller färg. Granska din kropp då och då och om det dyker upp nya leverfläckar som är annorlunda än de du redan har kan det vara värt att kontrollera dem hos läkaren. Basalcellscancer kan se ut som en liten knuta med kärl. Ett sår som inte läker kan vara skivepitelcancer. Moderna solskyddsmedel innehåller skydd mot både UVA- och UVB-strålning. UVB är en kortvågig strålning som gör att celler bildar pigment och att överhuden blir tjockare. För mycket UVB gör huden röd. Ju högre solen står på himlen desto mer UVB-strålning får man. UVA tränger längre ner i huden och kan skada elasticitet och ge cellskador. Den påverkas bara lite av hur högt solen står, av breddgrad, årstid och tid på dagen. – Man trodde länge att UVA var ofarligt och det är den strålningen som finns i solarier. Men den kan också ge cancer. Man trodde också att man kunde minska risken att bränna sig utomhus om man solade i solarium innan semestern. Men det går inte eftersom utomhussolen innehåller både UVA och UVB. Ständigt skydd Har man haft en hudcancer bör man vara extra försiktig i solen. – Det är inte så att man aldrig kan vara ute i solen igen, men det är en markör för att man har en ökad risk att drabbas. Man måste tänka på att skydda sig hela tiden, inte bara när man är på stranden utan även när man till exempel promenerar, spelar golf eller jobbar i trädgården. Personer med ljus hy har alltid större risk än mörkhyade att bränna sig, det går inte att träna sin hud till att tåla mycket sol.

tema

Vinn! Utlottning L-Argiplex kosttillskott

L-Argiplex bygger på en väl balanserad sammansättning med substanser som i synergi med varandra ökar bildandet av kväveoxid. Kväveoxid behövs för att bibehålla god blodcirkulation som kan ge stimulans till svällfunktionen i mannens respektive kvinnans genitala kroppsdelar. Upptäckten av kväveoxids viktiga funktioner i kroppen ledde fram till Nobelpriset 1998. L-Argiplex innehåller L-Arginin, magnesium, vitamin E, vitamin C, vitamin B6 och folsyra. I övrigt är kosttillskotten anpassade efter kvinnans respektive mannens olika behov. Motivera med 20 ord varför du ska vinna L-Argiplex kosttillskott. Och ange om du vill ha för man eller kvinna. Vi lottar ut tio ex för man och tio för kvinna. Värde 325 kr styck. Ditt svar behöver vi ha hos oss senast tisdag den 21 juni 2011 till Tidningen Apoteket, Apoteket AB, 118 81 Stockholm. Märk kuvertet ”L-Argiplex”. Det går också bra att mejla till tavling@apoteket.se nummer 3 2011 |

| 11


Foto: Superstock / NordicPhotos

Det finns bra hjälp för sommarens sår och bett

Skavsår, insektsbett och skrubbsår hör tyvärr sommaren till och olika sår kräver olika behandling. De vanligaste såren bland barn är skrubbsår, skavsår, skärsår och brännsår. Apoteket hjälper dig att lindra plågorna med både kunskap och produkter för ett komplett husapotek. Med mindre kläder på kroppen får barnens

hud ta stötarna direkt. Skrubbsår är ytliga och oftast smutsiga sår. Gör rent dem med tvål och vatten eller Apotekets Sårtvättare och plocka bort grus och jord som fastnat. Många barn tycker att det gör ont att göra rent såret och då kan det hjälpa att bedöva det innan, till exempel med en xylocainsalva (från 18 månaders ålder). Sedan kan såret plåstras om. – Om man vet med sig att man har känslig hud, kan man välja Apotekets Sensitiveplåster, det är extra mjukt för huden och även kolofoniumfritt för att också passa personer med kontakteksem, säger Shuva Paul, terapiområdesexpert på Apoteket. 12 |

| nummer 3 2011

Om såret är lite större kan det vara lämpligt att använda en kompress med häfta eller Apotekets Snabbförband. Det finns även i ett vattentätt utförande. Ett alternativ för barn som inte vill låta plåster sitta ifred är att använda ett sprayplåster. – Ett osynligt plåster som bildar en tunn, genomskinlig skyddsfilm över såret och försvinner av sig självt efter några dagar. Apotekets Sprayplåster är utan alkohol och svider därför inte när man sprayar på det. Skavsår Barfota i nya sommarskorna? Då är skavsåret inte långt borta. – Förebygg skavsår genom att sätta på

grov textiltape på utsatta ställen. Se till att strumpor inte ligger i veck och sköt om fötterna, håll dem mjuka och låt dem lufta ibland, det hjälper, säger Shuva Paul. Om skavsåret ändå blir ett faktum kan man använda ett skavsårsplåster som fungerar som en extra hud, till exempel Compeed. Huden läker underifrån samtidigt som såret skyddas mot ytterligare nötning. Gör rent noga innan du sätter på det. Bett och stick Barn som är över tre år gamla och som besväras av mygg kan använda mygg­medlet MyggA. Det håller också fästingar på avstånd. Insektsbett som kliar kan behandlas


Sommar

med alsolgel eller xylocainsalva (från 18 månaders ålder). Se till att ha tillgång till en bra fästingplockare hemma och på resan (kanske på nyckelknippan också) eftersom fästingar ska plockas bort så snart som möjligt. Det minskar risken för att de orsakar sjukdomar. Läs mer om sår och sårvård i vår broschyr som kan hämtas gratis i våra butiker eller på www.apoteket.se. Där finns också information om andra typer av sår som brännsår och skärsår. Olika sår kräver olika behandling och det kan vara bra att ha ett husapotek för olika situationer. – Det går också bra att komma in till oss på Apoteket och visa upp såren så kan vi ge råd om behandling, säger Shuva Paul.

tema

Apotekets produkter för skavsår

Compeed Blåsor medium 5 st Lindrar snabbt, skyddar och behandlar effektivt. Plåstret tar upp fukt från huden och bildar en tryckavlastande kudde, som ger goda förutsättningar för läkning. Plåstret är elastiskt och kan sitta kvar tills det faller av. Pris: 54 kr

Mer information Läs mer om sår, stick och bett på Apotekets hemsida – direktlänk http://korta.nu/apotsar

GROV TEXTILTAPE 5 M Häfta i textilväv med kraftig vidhäftningsförmåga för fixering av förband. Lämpar sig mycket bra i förebyggande syfte mot skoskav, speciellt hälar. Innehåller taperulle med 5 cm × 5 m. Pris: 32,50 kr

Apotekets utökade sårvårdssortiment inne­ håller produkter som täcker de flesta behov av sårvård. Ett tydligt färgkodsystem med figurer visar vilket användnings­område som avses så det är lätt att använda.

5

4

6 2

10

1

11 3

7

8

9

Apotekets produkter 1 Apoteket Sterilt Snabbförband, medium. Pris: 34,50 kr 2 Apoteket Sterilt Snabbförband, small. Pris: 24,50 kr 3 Apoteket Sprayplåster Pris: 79 kr.

4 Apoteket steril kompress, 10 st. Pris: 22,50 kr 5 Apoteket Kirurgisk tape Pris: 20 kr 6 Apoteket Självhäftande väv Pris: 39,50 kr

7 Apoteket tvättkompress, 100 st. Pris: 20 kr 8 Apoteket Sårtvättare, 10 st. Pris: 21,50 kr 9 Apoteket Textilplåster, 1 m. Pris: 24,50 kr

10 A poteket vattentätt plåster, 20 st. Pris: 23,50 kr 11 A poteket Sensitive Plåster, 1 m, 26 kr

nummer 3 2011 |

| 13


tema

Sommar

Din hjälp till självhjälp och när ska du söka vård Så rengör man ett sår:

Allra viktigast för att få ett litet sår att läka bra är att se till att det är rent genom att tvätta med tvål och vatten. Om man inte har tillgång till detta, t ex om man är på resande fot, kan man använda en sårtvättservett för att rengöra såret. När såret är rent ska det lufttorka. Om det finns blåsor ska man försöka låta bli att ha sönder dem. Blåsans hud skyddar den hud som håller på att nybildas under blåsan.

Så stoppar man en blödning:

Vid rikliga blödningar kan man trycka med en ihoprullad kompress eller något annat rent tygstycke mot såret tills blödningen upphör. Blödningen minskar också om man håller den skadade kroppsdelen högt. När blödningen har minskat kan man rengöra såret.

Så bedövar man ett sår:

Om det gör mycket ont att rengöra ett skrubbsår kan man först bedöva det genom att stryka på ett tunt lager bedövningssalvan Xylocain (från 18 månaders ålder). Salvan måste sitta på i fem till tio minuter för att hinna verka.

Så lägger man om ett större sår:

Foto: AGE Fotostock / NordicPhotos

Om såret är mindre kan det räcka med ett vanligt plåster. Om såret är lite större kan man behöva göra ett eget förband eller använda sig av snabbförband som finns i olika storlekar.

14 |

| nummer 3 2011


Behandling av skärsår

O m det blöder mycket ska man hålla den skadade kroppsdelen högt. Man kan lägga en kompress eller en ren tygbit på såret och trycka hårt mot såret ett tag. M an bör börja med att tvätta händerna och rengöra runt såret och därefter rengöra själva såret med tvål och vatten. F ör ihop sårkanterna med sårtejp eller ett plåster, så läker skadan snabbare och lämnar mindre ärr. F ör att skydda såret, kan man använda en kompress som inte fastnar i såret. För fixering av kompressen kan man använda en elastisk gasbinda eller kirurgisk tape. E tt annat alternativ är att använda sterilt snabbförband. Förbandet ska bytas om det blir fuktigt eller smutsigt. När man byter bör man samtidigt kontrollera att såret inte har blivit rödare än tidigare eller att det har kommit var i det. B yt inte förbandet i onödan eftersom det kan fördröja läkningen.

Bra produkter att ha hemma: A poteket Sårtvättare A potekets serie med basplåster A potekets sterila snabbförband A potekets non-woven kompress A potekets Sprayplåster A CO Sårtvätt steril koksaltlösning Ta kontakt med sjukvården vid skärsår om: S året ligger nära leder och senor. S året är mer än 1 centimeter långt. S året glipar mer än ett par m.m. S året sitter i ansiktet.

Behandling av skrubbsår

T vätta såret ordentligt med tvål och vatten. P locka bort grus med en pincett alternativt borsta rent med en mjuk tandborste. Om det går kan man låta skrubbsår eller skavsår vara utan förband.

Vilka produkter bör man ha hemma: A poteket Snabbförband i olika storlekar A poteket Steril kompress A poteket Kirurgisk tape A poteket Sprayplåster C ompeed Xtreme Healing plåster som kan användas för fuktig läkning. Obs, såret får inte vara infekterat. Ta kontakt med sjukvården vid skrubbsår: I ansiktet, eftersom det finns risk för fula ärr. O m det kommit asfaltspartiklar i såret, de kan vara svåra att få bort och ge en oönskad ”tatuerings­effekt”. D et blir var i såret och huden runt omkring blir kraftigt röd och varm.

Behandling av skavsår

Ett bra sätt att förebygga skavsår är att tejpa utsatta ställen med grov textiltape. Skavsår orsakade av nötning behandlas genom att sätta på en ”extra hud” i form av speciella skavsårs­plåster. Skavsår orsakade av tryck måste avlastas. Större avlastning kan man få genom att använda skumplast ex Tubifoam finger- och tåtuta. Man ska klippa ett hål i skumplasten för den punkt som ska avlastas. Har en blåsa bildats ska man inte sticka hål eftersom risken för infektion ökar. Man kan punktera blåsan om den är stor. Det gör man med en rengjord nål i kanten av blåsan, därefter bör man rengöra såret. Man bör förebyggande tvätta och smörja in fötterna och dessutom lufta fötterna ofta för att förhindra skavsår

Behandling av brännsår

Alla brännsår ska omedelbart kylas ner, vattnet bör vara ljummet, så man kan hålla kvar skadan tillräckligt länge under rinnande vatten. Man ska hålla på tills det inte gör ont längre, i minst 10 minuter. Kylan gör att smärtan och svullnaden minskar samt förhindrar att brännskadan går djupare ner i huden. Mot smärta kan man använda vanliga smärtstillande tabletter, eller lägga på en be­ dövande salva. Om det känns kladdigt kan salvan torkas av eller sköljas bort med vatten, efter ca 5 minuter. Där­ efter lägger man på ett förband. Brännskador infekteras lätt, man ska inte sticka hål på brännblåsor eftersom en oskadad brännblåsa skyddar mot infektion.

Vilka produkter bör man ha hemma: Bedövande salva Xylocain Apoteket Snabbförband Mepitel - ett sterilt polyamidnät som är inneslutet i silikon kan läggas på öppet sår vilket förhindrar att förbandet fastnar i såret. Ta kontakt med sjukvården vid brännskador om: Huden har blivit vit eller brun/svart och tappat känseln. Huden blir röd, gör mycket ont, det bildas blåsor och skadan är större än den skadade personens handflata. Ring sjukvårdsupplysningen eller din läkare om du är osäker på hur kraftig brännskadan är. Barn har blivit brännskadade. Brännskadan finns i ansiktet, på händer eller fötter, över leder eller på könsorganet. Skadan efter några dagar börjar värka, vätska sig eller luktar konstigt. Skadan inte har läkt efter 2 veckor.

Vilka produkter bör man ha hemma: A poteket Grov Textilape S kavsårsplåster Compeed T ubifoam finger- och tåtuta Ta kontakt med sjukvården vid skavsår om: D et blir var i såret och huden runt omkring blir kraftigt röd och varm. Om du har diabetes ska du vara extra försiktig.

nummer 3 2011 |

| 15


tema

Sommar

Res med apoteket

Annat som kan vara bra att ha med på resan:

På Apotekets hemsida finns färdiga semesterpaket att köpa som innehåller de viktigaste produkterna för fyra olika resor. Fråga på våra apotek för att få hjälp med speciella barnprodukter.

S olskyddsmedel och solhatt. E fter sol-produkter. Alcogel eller våtservetter är

bra för smutsiga händer. Sårvårdsprodukter som sårtvättare, plåster och snabbförband samt bedövande eller antibakteriella krämer. Tänk också på skavsårsplåster. Vätskeersättning för att hålla vätskebalansen i varmt klimat eller vid diarré. Medel mot turistdiarré. Förebygg med probiotika, vänliga bakterier som anpassar magen till en ny bakterieflora. Åksjuketabletter kan använda­s av barn från 5 år eller tuggummi från 12 år. Från 3 år finns ett akupressur­ armband, Sea-Band. Smärtstillande läkemedel som Ibuprofen Apofri eller Paracetamol Apofri för barn och vuxna. Nässpray är bra till barnen för att minska trycket i öronen på flyget och vid behov mot nästäppa. Tryckreglerande öronproppar för flygresan passar från 6 år. Pincett att plocka ut stickor och grus med. Fästingplockare. Myggmedel. Kestine antihistamin­tabletter om du är extra känslig för myggbett. 16 |

| nummer 3 2011

Storstad Innehåller skavsårsplåster, fotkräm, våtservetter och öronproppar.

Exotiska äventyr Innehåller produkter för lättare sårvård samt skydd mot sol, mygg och turistmage.

Solcharter Sollotion, solstift och svalkande efter sol. Allt för lata dagar i solen.

Alpin Solskydd, tigerbalsam och skavsårsplåster. Bra även på kommande vintersemestern.

Mer information hittar du på www.apoteket.se/privatpersoner/temaresor Eller också går du till någon av våra butiker och plockar ihop ditt eget reseapotek så att det passar just din resa.


Barn är nyfikna Förgiftningar hos barn är vanligast vid 1–3 år, då de utforskar sin omgivning. Medicinskt kol binder till sig de flesta läkemedel, svamp- och växtgifter och kan motverka att de giftiga ämnena tas upp i kroppen. Kol ska ges så snabbt som möjligt, helst inom 15 minuter. Därför bör det alltid finnas hemma. Kolsuspension är en färdigblandad lösning som säljs receptfritt på apotek.

Viktig information till alla med små barn!

LÖPARKNÄ Överbelastning och inflammation i den långa senan som går på lårets utsida från bäckenet och fäster strax under knäet. Drabbar främst löpare och förekommer både bland elitidrottare och motionärer.

OBS! Ge inte medicinskt kol utan att först kontakta Giftinformationscentralen eller läkare. För mer information www.giftinformationscentralen.se

ABIGO Medical AB • Ekonomivägen 5 • 436 33 Askim Tel 031-748 49 50 • Fax 031-68 39 51 • pharma@abigo.se • www.abigo.se

Vi rekommenderar för smärtlindring: 7953 Rehband Knäskydd navigator | 05.2011

Kolsuspension (aktivt kol) A07BA01. Oral suspension 150 mg/ml. Akuta förgiftningar och förgiftningstillbud. Kol bör ej ges före tillförsel av kräksirap och ej heller om det är aktuellt att tillföra specifik antidot per os. Plastflaska 100 ml. OTC. För mer produktinformation och prisuppgifter se FASS.se. Läs bipacksedeln. Datum för översyn av produktresumé: 2009-05-11.

Utvalda Rehband produkter finns i Apoteket AB’s butiker.

ApoteketAB_nr3_2011.indd 1

www.rehband.se

2011-05-10 14:47:24


noterat Sommaren 2011

Ingen ökning av smärtstillande läkemedel Försäljningen av paracetamol, en vanlig substans i smärtstillande receptfria läkemedel, har inte ökat sedan omregleringen av apoteksmarknaden 2009. Det visar en inledande undersökning från Läke­ medelsverket. Statistik från Giftinformationscentralen visar inte heller på någon ökning av förgiftningar eller självmords­försök kopplad till försäljningen av paraceta­mol. Varje svensk köper motsvarande 90 stycken 0,5 gram paracetamoltabletter varje år. En stor andel, ca två tredjedelar av all försäljning, sker mot recept.

Foto: Jan Håkan Dahlström / Scanpix Bildhuset

Bättre information efterlyses på akuten För första gången har synpunkter från patienter på akutmottagningar i Sverige samlats in. En stor majoritet efterlyste löpande information om ungefärlig tid för att få träffa en läkare. De tyckte också att det var svårt att få veta i vilken ordning patienterna tas omhand. I undersökningen, som gjorts av Sveriges Kommune­r och Landsting, SKL, uppgav 68 procent att de hade tillbringat mindre än 4 timmar på akutmottagningen, 17 procent mellan 4 och 6 timmar och 15 procent var på akuten 6 timmar eller mer. De mindre landstingen visar generellt ett något bättre resultat, men skillnaderna är små och kräver en fördjupad analys. Alla landsting förutom Krono­ berg, Norrbotten, Stockholm och Västerbotten deltog i undersökning.

Överaktiv blåsa Drygt 365 000 kvinnor och 100 000 män i Sverige är drabbade av överaktiv blåsa (ÖAB), som är samlings­­begreppet för urinträngningar och ofrivilligt urinläckage. För många av dessa utgör det ett allvarligt medicinskt och socialt handikapp och förorsakar dessutom stora samhällskostnader. Problemet finns i alla åldrar, men andelen drabbade ökar med stigande ålder. 18 |

| nummer 3 2011

De läkemedel som är godkända för behandling syftar till att minska trängningarnas intensitet och frekvens, där preparat som kan doseras en gång per dygn är att föredra. Tyvärr finns det få studier där de olika läkemedlen jämförts, vilket gör det svårt att rekommendera någon viss produkt före den andra. Mer information: http://korta.nu/oab


Hallå där … Om urinvägsinfektioner på sommaren

Björn Wullt, urolog i Helsingborg och docent vid Lunds universitet. På sommaren är det vanligt med urinvägsinfektioner, UVI, på grund av en speciell bakterie, Staphylococcus saprophyticus. Varför är det så? – Vi vet faktiskt inte säkert. Majoriteten av dem som drabbas är unga kvinnor så vi tror att det kan ha att göra med deras sexliv.

202 fler apotek i Sverige sedan omregleringen Sedan apoteksområdet omreglerades den 1 novem­ber 2009 har det i Sverige öppnats upp 202 nya apotek. Det är en ökning med 22 procent på lite mer än ett år. Nya apotek har öppnats upp i stort sett i alla län i Sverige – inklusive landsbygden.

Trivs bakterien extra bra på sommaren? – Nej, vi vet inte, trots att den orsakar kanske upp till 30 procent av UVI under sommaren.

Apotekstätheten i landet har ökat sedan omregleringen; från 10 000 invånare per apotek till dagens 8 300 invånare per apotek. Även öppettiderna har blivit bättre.

Hur vet jag om det är UVI? – Det är UVI om du måste kissa ofta och om det svider och gör ont när du kissar. Man kan också känna obehag eller smärta över blåsan.

Patientnära forskning Diabetiker får oftare minskar i Sverige hjärtinfarkt

”Det är tiden och inte pengarna som är problemet.”

Varje år drabbas runt 35000 människor i Sverige av hjärtinfarkt. 65 procent av dem (22500 människor) har även diabetes – eller förstadium till diabetes – utan att veta om det. För den som har diabetes är risken att drabbas av hjärtinfarkt 2-4 gånger så stor jämfört med personer som inte har diabetes. Diabetiker löper också större risk att dö av infarkten. – Eftersom diabetes är en kraftig riskfaktor för hjärtinfarkt är det allvarligt att så många har sjukdomen utan att veta om det. Många av dessa personer skulle inte behöva drabbas av hjärtinfarkt om deras diabetes upptäcktes i tid, säger professo­r Jan Nilsso­n, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

När ska jag ha antibiotika? – Antibiotika är bra om du har stora problem, eller om infektionen inte spontanläker. Vad kan jag göra för att inte bli sjuk? – Första gången kan du inte göra så mycket.Om det upprepas ska du framför allt tänka på att inte hålla dig, att noggrant försöka tömma hela blåsan när du kissar, och att alltid kissa efter samlag.

Foto: Jann Lipka / NordicPhotos

Kliniska studier av läkemedel på patienter är en viktig del av medicinsk forskning. Nu visar en årlig undersökning från LIF (Läkemedelsindustriföreningen) att den patientnära forskningen i Sverige minskar. Sedan 2005 har antalet studier som startas i Sverige minskat med 45 procent. Antalet kliniker där prövningarna genomförs i vården har halverats, liksom antalet patienter. Anledningen är att läkemedelsföretagen i ökande utsträckning lägger sina prövningar i andra länder. – Läkemedelsföretagen får svårare och svårare att få möjlighet att samarbeta med kliniker och specialister, därför att sjukvårdshuvudmännen inte tillåter och prioriterar forskning. Det är tiden och inte pengarna som är problemet, eftersom forskande läkemedelsföretag betalar sjukvården för dess kostnader i samband med prövningar, säger Anders Blanck, vd i LIF.

När ska jag kontakta läkare? – UVI är ingen farlig sjukdom, men är det första gången ska du gå till läkare. Om du haft det tidigare och känner igen symtomen kan du försöka avvakta eftersom 30 procent spontanläker på någon dag till en vecka. Men om du får feber ska du alltid söka läkare för då kan infektionen ha dragit sig upp emot njurarna. Om du har blod i urinen ska du också söka läkare.

Varför är UVI vanligare hos kvinnor än män? – Vi vet inte riktigt. En viktig orsak är att kvinnors urinrör är kortare än mäns. Bakterierna har därmed kortare väg att vandra . Ska man behandlas om man är gravid och får UVI? – Absolut, du ska direkt uppsöka din mödravårdscentral och få behandling eftersom en obehandlad UVI kan leda till spontanabort. nummer 3 2011 |

| 19


artikelserie

Diabetes

-Ditt barn har diabetes

En snabbväxande sjukdom Diabetes är en av världens snabbast växande sjukdomar, även bland barn där förekomsten har dubblats på 20 år. Detta är del tre av fyra i vår artikelserie om diabetes.

Beskedet att ens barn har diabetes är omtumlande och påverkar hela familjen. Rutiner förändras, allt måste planeras, det blir svårare att vara spontan. Men det nya livet landar till slut och blir vardag. Möt Tove Lövberg som har två barn med diabetes. text Fredrik Hed Foto Christian Hagward

När Sigge var nio månader gammal konstaterade läkarna i mars 2009 att han hade typ 1-diabetes. Vintern hade varit tuff med flera långa sjukdomsperioder, minns Sigges mamma, Tove Lövberg. – Det var den ena infektionen efter den andra och problem med magen. Först trodde vi att det var glutenintolerans eftersom storebror Viggo fått det något år tidigare. En öroninflammation tillstötte och Sigge blev riktigt dålig. – Han ville bara dricka, pekade på vatten och drog i sig allt han fick. Blöjorna byttes stup i ett. Vid ett inbokat läkarbesök bad Tove att läkaren skulle kolla blodsockret. – Jag reagerade på drickandet och kissandet och kände att något inte stämde.

satte in behandling och hjälpte familjen att komma över den första chocken. – Jag är så glad för deras hjälp och stöd, berättar Tove. Storebror fick också diabetEs Bara ett halvår senare konstaterades det även att Viggo hade diabetes. Han hade varit onormalt trött en längre tid och vid en kontroll låg sockret lite för högt. Det fortsatte att sakta stiga över en tid och till slut tyckte barnens läkare att det var dags att sätta in behandling. – Läkaren säger att vi fångade honom tidigt, därför blev insjuknandet mindre dramatiskt, säger Tove. Två av era tre barn får diagnosen diabetes inom ett halvår. Det måste ha varit väldigt jobbigt, frågar jag. – Vi har ingen relation till diabetes sedan

”Vi har ingen relation till diabetes sedan tidigare, ingen diabetes i släkten, så det var naturligtvis chockartat att få dessa besked. Jag kände stor panik då i början.” Sigge blev allt sämre under läkarbesöket. Ett blodprov togs, sockret låg högt över det normala och det blev ambulans till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. – Då gick det inte att få kontakt med honom. Det gick så snabbt. Väl inne på sjukhuset var det som att trycka på en knapp minns Tove. Läkare, sjuk­sköterska, dietist, kurator och psykolog – hela diabetes-teamet – var på plats direkt, 20 |

| nummer 3 2011

tidigare, ingen diabetes i släkten, så det var naturligtvis chockartat att få dessa besked. Jag kände stor panik då i början, besvarar hon min fråga efter en lång tystnad. Men det är en panik och chock som sakta minskar. Diabetes-teamet på sjukhuset är ett enormt stöd för Tove och familjen. De utbildar och informerar, hjälper och stöttar, förklarar och visar. Redan andra dagen på sjukhuset fick Tove och hennes man David ett schema

över informations- och lektionstillfällen. – Det är så fantastiska människor i teamet som bryr sig om oss och visar så stor omtänksamhet, inte bara för barnen utan även för mig och David. Kontakten med sjukhuset och diabetesteamet kvarstår. Var tredje månad är det återbesök med kontroller. – Men har jag några frågor är det bara att ringa när som helst och det känns skönt. släkten och förskolan ger stöd I det vardagliga livet är barnens mor- och farföräldrar ett stort stöd för familjen, likaså personalen på förskolan. Alla dessa har fått information och regelrätt utbildning från diabetesmottagningen på sjukhuset för att kunna vara delaktiga på bästa sätt. Den speciella resurspersonen som finns på förskolan gör att det känns tryggare för mamma och pappa att lämna barnen på dagarna. Trots det är det inte bara att lämna barnen som de flesta andra gör. – Det krävs en mer strukturerad överlämning där vi på morgonen berättar hur natten har varit, hur barnen har ätit, hur sockret var på morgonen och hur mycket insulin de har fått. Detsamma gäller vid hämtningen på eftermiddagen. Då får dagis berätta hur dagen har förlöpt med mat, insulin och blodsockernivåer. viktigt att prata Toves och Davids ventil är att prata mycket,


Sigge och Viggo är precis som vilka killar som helst – leker, busar, bråkar och bygger. Storebror Rasmus visar hur det bör gå till.

nummer 3 2011 |

| 21


Toves bästa tips till andra föräldrar med diabetesbarn

 ör diabetes till vardag så G fort det går. Tillåt dig själv att bryta ihop ibland för att sen orka gå vidare. Sök kontakt med andra familjer med barn som har diabetes.

Pappa David mäter blodsockret på Sigge. Om det ligger för högt skru­ vas insulinpumpen, som sitter i den blå väskan vid midjan, upp något. Om det ligger för lågt får Sigge något att äta istället.

Toves blogg ”Mina söta barn” hittar du på minasotabarn. blogspot.com. Där skriver hon om hur det är att leva i en familj med barn som har diabetes. Barn som helt enkelt är lite sötare än andra barn.

inte bara som diabetesföräldrar utan även som gifta. – Vi har också ett nätverk med andra familjer som har barn med diabetes. Det är väldigt skönt för det fungerar också som en ventil framför allt för David och mig själv. Hon är noga med att påpeka att man så långt det går försöker vara en vanlig familj. – Vi är i de flesta fall en väldigt vanlig familj, men ändå inte. Vi måste leva lite mer inrutat och planerat. Vi kan inte bara sticka iväg utan måste alltid ha med oss blodsocker­mätare, insulin och mat till barnen. Vi kan inte bara släppa ut barnen på gården och säga ”kom in om en timme”. Någon av oss måste vara där hela tiden. Men allting går att göra, med lite mer planering och framförhållning. – Våra barn får lördagsgodis som alla andra barn, de går på kalas och äter tårta och glass som alla andra. Ett sätt att hantera detta inför barnen är att aldrig säga att barnen inte kan göra något för att de har diabetes. – Om Viggo till exempel får en bit godis säger jag istället ”Vi tar hem den så får du 22 |

| nummer 3 2011

den efter kvällsmaten” om det inte passar just då. Barnen är så vana vid det nu och det fungerar bra. medicin blir naturligt Hos barn är typ 1-diabetes den vanligaste formen. Eftersom betacellerna, där insulinet produceras, förstörs vid typ 1-diabetes, behandlas alla med insulin. Även Sigge och Viggo, idag tre och fem år gamla. Sigge har en pump i en väska i bältet, och en nål i magen eller rumpan. Storebror Viggo får vanliga sprutor istället. – För dem är det naturligt och vanligt. När jag till exempel gosar med Sigge och han rabblar upp att jag ska pussa benet, armen och näsan kommer diabetespumpens väska med i listan också. Det är en så självklar del av kroppen för honom, säger Tove med ett skratt. Sigges pump är smidig och ger frihet tycker hon. Den ger kontinuerlig tillförsel enligt ett programmerat schema, och det går lätt att justera och ge extra doser. Blodsockret mäts flera gånger varje dag. Inför varje måltid och varje kväll innan Tove och David går och lägger sig. Killarna är så vana

att de inte längre vaknar av sticken i tårna. Om sockret är för lågt får de något att äta. – Sigge har till och med ätit banan mitt i natten utan att vakna. Om killarna blir ledsna och griniga mäter hon först blodsockret, sedan plockar hon upp och kramar dem. vanliga fördomar De vanligaste fördomarna som Tove stöter på är att många tror att det växer bort och att det beror av att barnen har ätit fel mat. Fördomar som båda beror på okunskap om sjukdomen. – Det första är kanske inte så konstigt för många barnsjukdomar växer bort. Men att äta fel mat ger typ 2-diabetes, som drabba­r äldre överviktiga människor, inte typ 1-­diabetes hos barn. Sådana fördomar är en anledning till att Tove regelbundet bloggar om hur vardags­ livet är i en familj med diabetesbarn. – Många förstår inte hur det är. Sen är det också ett sätt att få kontakt med andra och att komma med tips och idéer till läsarna.


Diabetes

artikelserie

Fördubbling av diabetes

Antalet barn med diabetes har fördubblats de senaste 20 åren. Det första beskedet är tufft och kan ta lång tid att förlika sig med. Tack vare mer forskning och kunskap finns det idag goda förutsättningar för barnen att leva riktigt bra liv. Mer än 90 procent av alla barn med diabetes har typ 1-diabetes, där i princip all egen insulinproduktion har upphört. Anledningen till det är att det egna immunförsvaret attackerar och dödar betacellerna i bukspottskörteln, där insulinet produceras. Om det finns en misstanke om diabetes (se faktaruta) ska blodsocker mätas i ett blodprov. Om det är högt ska man direkt till sjukhus, och inte vänta till nästa dag. – Ju yngre barnet är desto snabbare avtar produktionen av insulin. Eftersom det här är en dödlig sjukdom om den inte behandlas, så är det viktigt att de här barnen snabbt får sjukhusvård, säger Gun Forsander, diabetesläkare

på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Det finns över 8000 barn i Sverige som har diabetes, och antalet har fördubblats de senaste 20 åren. Det pågår mycket forskning kring anledningarna till det, och forskarna misstänker att miljöfaktorer ligger bakom ökning. I grunden finns i de flesta fall en ärftlighet i familjen. Men det betyder inte att alla som har diabetes i släkten själv utvecklar sjukdomen. – Det finns också studier som tyder på att yttre faktorer, till exempel vissa virus är inblandade och skadar betacellerna, säger Gun Forsander.

Följs noga av sjukvården Samtliga barn med typ 1-diabetes behandlas med insulin. Ofta är behandlingen knepig att ställa in eftersom små barns känslighet för insulin varierar stort över dygnet, jämfört med vuxna. – Små barn är till exempel mer insulinkänsliga på natten och reagerar mer olika på mat än vad vuxna gör. Vuxna har ett mer likartat rörelsemönster från dag till dag medan barn är mer oförutsägbara. Barn har också fler infektioner än vuxna. Allt detta gör det svårare att ställa in rätt insulinnivåer till barn, framför allt hos små barn, säger Gun Forsander. Det brukar bli lättare i skolåldern för att

Har du frågor om diabetes och dina läkemedel? Fråga personalen på våra apotek

Att ställa in rätt insulinnivåer hos små barn är mer komplicerat än hos vuxna. Barns känslighet för insulin varierar stort över dygnet, de reagerar mer olika på mat, de är mer oförutsägbara i hur de rör sig och har fler infektioner än vuxna.

nummer 3 2011 |

| 23


Apotekets produkter för diabetes

Dagen efter bilden togs konstaterades ännu en infek­ tion hos Sigge, nu halsfluss. Inte konstigt att blodsockret åker jojo.

Diabetes i balans Diabetes i balans är en brochyr som riktar sig till både till kunder med diabetes typ 1 och till anhöriga som vill veta mer. Brochyren tar upp och besvarar många av de frågor som dyker upp efter att man fått sin diagnos och ger enkla konkreta råd bl.a. om mat, motion, alkohol, injektionsteknik, blodsockermätning, hur man tolkar och hanterar för högt resp. för lågt blodsocker. Pris 70 kr

DiaSecure DiaSecure är ett tillbehör för insulinpennor och pennkanyler. Den består av ett integrerat rörsystem, där varje rör har ett lock. Det första rörutrymmet är avsett för nya oanvända kanyler och det andra rörutrymmet är avsett för använda kanyler. På sidan sätter man fast sin insulinpenna. Pris 115 kr

Tidiga tecken på diabetes hos barn

 ricker och kissar väldigt/ D onormalt mycket. Kissar på sig på natten. Trött och hängig under en längre tid. Går ner i vikt.

Länkar för mer information

www.diabit.se www.insulin.se www.alltomdiabetes.se www.diabetes.se 24 |

| nummer 3 2011

återigen bli krångligare i puberteten när hormonerna spökar i kroppen. Den första inställningen av insulinbehandling görs alltid på sjukhus. Då får familjen också mycket information, både muntlig och skriftlig. På sjukhuset möter familjen ett diabetesteam. Det består vanligtvis av en diabetes­ läkare, sköterska, dietist, kurator och psykolog. Efter drygt en vecka skrivs familjen ut men kommer i början på täta återbesök som senare glesas ut till fyra gånger per år. Eftersom det på lång sikt finns risk för komplikationer undersöks och följs barnens blodsocker, blodfetter och blodtryck liksom äggviteutsöndringen i urinen. – Från tio års ålder följer vi också deras ögonstatus eftersom diabetes på lång sikt kan ha en negativ påverkan på de små blodkärlen i ögonen, säger Gun Forsander. – Kunskapen kring mat och motion som finns idag, tillsammans med möjligheten att hålla blodsocker på en bra nivå, gör att vi har alla möjligheter att hjälpa barnen till ett bra liv. Krävs mycket hjälp och stöd Att få beskedet att ens barn har diabetes är chockartat och försätter många familjer i ett krisläge. Det kan ta år innan man landat känslomässigt i den nya situationen. – Det krävs mycket stöd och hjälp till de här familjerna, och att föräldrarna pratar mycket med varandra. Sen krävs mycket information till dagis och skola. Det senare fungerar ganska bra och sedan 2009 är det lag på att ett samarbete mellan skolan, diabetesmottagningen och föräldrarna sker.

Det betyder att familjen, dagis, skola och diabetes-teamet träffas och diskuterar hur dagis och skola på bästa sätt kan stötta familjen. – Det åligger också rektor att se till att barnet får den hjälp som han/hon behöver för att klara sin egenvård. Ibland behöver det tillsättas en speciell resursperson som ska hjälpa barnet samt alltid att man dokumenterar vad man bestämt i en individuell vårdplan. Till en början känner sig många familjer isolerade. Många närstående vill hjälpa till och stötta men vet inte hur. De kan också vara rädda för att göra fel med till exempel blodsockermätning och att ge insulin, vilket potentiellt skulle kunna ge allvarliga följder. – Det är tufft att ha en kronisk sjukdom som diabetes. Forskas mycket på diabetes Lyckligtvis forskas det mycket på diabetes, och fortsatt intensiv forskning är nödvändig, både kring vad som orsakar sjukdomen, nya behandlingsformer och hur dagens behandlingar kan användas ännu bättre. – Framtiden är ljus för dagens barn med diabetes förutsatt att behandlingen fungerar, säger Gun Forsander. Fotnot: I nästa num­ mer av Tidningen Apoteket handlar diabetesartikeln om den forskning som pågår inom området, till exempel transplantation av betaceller, nyttjande av stamceller och vaccination.

Gun Forsander


Diabetes

artikelserie

Under sommaren kan du behöva mindre insulin De flesta av oss upplever sommaren som

på sommaren att dessa förvaras på rätt sätt, säger Björn Eliasson.

en positiv period under året. Sol och värme, avkoppling och semester. – Sommaren innebär en annan livsföring för de flesta av oss. Vi är mer i rörelse och mer aktiva vilket kan betyda att behovet av insulin och annan diabetesbehandling kan minska, säger Björn Eliasson, överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Under sommaren förändras också mat­ vanorna, det är mer grillat och mer sallad, och vi äter senare på kvällen, vilket insulinbehandlingen också måste anpassas efter. Sommarvärmen i sig påverkar inte behovet av insulin, jämfört med hur vi rör oss och hur vi äter. – Men värme och solljus kan på några veckor bryta ner insulinet i sprutan så att effekten försvinner. Därför är det extra viktigt

Packa svalt när du reser Insulin och Glucagon ska alltid tas som handbagage i kylväska om du ska ut och flyga, eftersom det finns risk att dessa fryser i lastutrymmet och förstörs. Packa en uppsättning hjälpmedel i handbagaget och checka in resten. Fördela i flera väskor så du inte står helt utan om en väska försvinner. – Det finns inga speciella restriktioner eller så om man ska ut och resa bara för att man har diabetes, så det är bara att åka. För att få ta med sig sprutor genom flygets säkerhetskontroller behövs ett intyg som visar att du har diabetes. Din läkare skriver ut ett sådant intyg.

F råga din läkare eller diabetessköterska vad som gäller om du skulle råka bli magsjuk. Kontrollera vid vilka temperaturer dina blodsocker­ mätare/teststickor fungerar. Ta med dig dubbla mängden insulin och dubbel uppsättning hjälpmedel. Du hittar färdiga mallar för läkarintyg att skriva ut från www.diabetes.se och www.ssdf.nu Om du ska till stranden finns det särskilda kylfodral för insulinpennor som kan beställas från www.frio.se

*Den utförliga resechecklistan för dig som ska ut och resa med insulin kan du hämta på våra apotek fr o m 27 juni. Fler restips hittar du på www.apoteket.se/privat­ personer/temaresor och i häfte­t ”Världen väntar – handbok för reslystna med diabetes” (25 kr) som kan beställas från Svenska diabetesförbundet via deras hemsida korta.nu/diabresa.

Vanligt med ögonskador För höga sockernivåer i blodet är skadligt för de små blodkärlen, kapillärerna, i kroppen. Dessa finns bland annat i ögonen. Därför ska alla personer med diabetes, små som stora, typ 1 eller typ 2, med jämna mellan­r um undersöka sina ögon. – Enligt de svenska behandlingsriktlinjerna ska det göras vart annat år på dem med typ 1-diabetes och vart tredje år på dem med typ 2-diabetes, säger Björn Eliasson, över­ läkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Anledningen är att tidigt hitta förändringar i ögonen som kan leda till bestående skador som nedsatt syn och till och med blidhet. – Allvarliga ögonskador var vanligt på 60- och 70-talet, när vi inte hade så mycket

påverkan i ögonbottnen. Risken är densamma oavsett om man har diabetes typ 1 eller typ 2. – Majoriteten av patienterna som har haft diabetes i 25-30 år har synlig påverkan i ögonbottnarna. Det är ofrånkomligt att man under så lång tid emellanåt har dålig blodsockerkontroll, vilket är skadligt fast i olika grad hos olika personer. Men de flesta behöver ingen behandling för det. Det bästa du kan göra för att undvika ögonpåverkan är alltså att hålla blodsockret på en bra nivå.

Foto: AGE Fotostock / NordicPhotos

Foto: Jakob Eskildsen / NordicPhotos

Resechecklista*

att behandla med, men är lyckligtvis mycket ovanligare idag. Trots att patienterna regelbundet följs och undersöks är det vanligt med någon grad av

Mer information finns på diabetesförbundets hemsida: http://korta.nu/diabogon

nummer 3 2011 |

| 25


artikel

Hållbarhetsarbete

Apotekets Hållbarhetsarbete

Apoteket har en lång tradition av att arbeta med hållbar utveckling. En del i detta engagemang är den så kallade uppförandekoden som ställer krav på leverantörerna. På så vis kan Apoteket försäkra sig om att de produkter som säljs i Apotekets butiker har tillverkats med respekt för människor och miljö. Genom att skriva på uppförande­ koden accepterar leverantörerna att deras verksamhet granskas av Apotekets oberoende konsulter.

26 |

| nummer 3 2011


Hållbar utveckling – följ med Apoteket till Kina I december 2010 genomförde Apoteket sin andra granskning på plats i Kina. De förbättringsmöjligheter som framkom vid revisionerna kommer leverantörerna att åtgärda. Genom att stanna kvar både som kund och samverkans­part tar Apoteket ansvar för företagens sociala utveckling. text och foto Rakel Lennartsson

Arbetarna har vita bomullshandskar på

Under fem intensiva dagar besökte vi lika många fabriker. Mellan sju och åtta varje morgon väntade en bil på oss utanför hotellet. Kinesiska Rita Li var med oss hela tiden. Hon är konsult på ett internationellt företag och är specialiserad på social revision, det vill säga granskning av sociala förhållanden som arbetsvillkor, sjukförsäkring och säkerhetsfrågor. I en social revision ingår även frågor om diskriminering, korruption och ett företags yttre miljöpåverkan. Efter att alla har hälsat på varandra och bytt visitkort på det ceremoniella sätt som tillämpas i Kina – man sträcker fram sitt kort med två händer, som vore det en dyrbar gåva – kan introduktionsmötet börja. Sara Gripstrand ställer frågor om företaget: Hur många ”Jämfört med vad man kan se i Kina anställda har ni? Hur hög är har det varit bra. Jag tror att det beror personal­omsättningen? Har ni någon högsäsong? Företapå produkttypen; farmaceutiska proget får också en chans att dukter har höga krav på säkerhet och berätta om verksamheten kvalitet vilket också påverkar arbets­ med egna ord. Nästa steg är rundvandmiljön till det bättre.” ringen. Det märks att arbetarna är vana vid utländska Besöket skedde i form av en så kallad besökare – många företag har redan haft 4-5 annonserad revision. sociala revisioner i år – och de är till synes – Jag betonar alltid att vi vill se den sanna oberörda av besöket. bilden och att syftet med revisionen inte är På textilfabriken sitter kvinnorna i oändatt döma leverantören. Det första jag tittar liga rader och syr. Tempot är högt, plaggen på är inte om ett företag gör allting rätt, samlas i drivor. I ett hörn längst ned i lokautan om det är samarbetsvilligt. En öppen len står en grupp män och handstryker varje och ärlig dialog är grunden för allt förbättplagg. Ljudet från hundratals sy­maskiner ringsarbete, säger Sara Gripstrand. låter som spelande syrsor. Dagsljuset flödar sig när de försiktigt placerar de färdigmonterade plastföremålen på skumgummit i en påkostad pappkartong – tumavtryck är tabu. Ögonblicksbilden från fabriken utanför Shanghai är symbolisk: tillverkningen är fortfarande manuell i stället för automatiserad. Men av detta syns inte ett spår på den färdiga produkten. I stället för att produkterna blir hantverksmässigt unika, är det arbetarna som fungerar lite som maskiner. – Kinas tillverkningsindustri är fortfarande arbetsintensiv. Därför är kinesiska leverantörer prioriterade i Apotekets arbete med uppförandekoden, förklarar Sara Gripstrand, ansvarig för granskningen i Kina.

nummer 3 2011 |

| 27


artikel

Hållbarhetsarbete

Fakta

Apotekets uppförande­ kod bygger på globala rikt­linjer som tagits Apoteket fram inom åtgärdar problemen FN-initiativet De förbättringsåtgärder som identifierathe Global des vid revisionerna har leverantörerna Compact. sammanställt i åtgärdsplaner. Uppföljning Riktlinjerna av två av fem leverantörer har skett på sätter en plats under april, i de övriga standard fallen granskas leverantörernas för företags åtgärdsplaner. sociala­ ansvar. Apotekets uppförandekod ställer konkreta krav på allt från löner till icke-diskriminering. Uppförandekoden är inte ett urvalsinstrument, utan ett kontrakt för samarbete. I praktiken betyder det att Apotekets andel är bara Apoteket stannar kvar som en bråkdel av all samarbetspart till leverantörer tillverkning som som arbetar proaktivt med att sker i fabriken i Kina. leva upp till kraven. Minimilönen i Kina är olika i olika provinser, men ligger runt 1 000 Yuan (1 025 kronor) i månaden. Enligt kinesisk lag är det inte tillåtet att arbeta mer än 36 övertidstimmar i månaden, vilket få tillverkningsföretag respekterar. Läs mer om hållbar utveckling i Tidningen Apoteket nr 3/2010, och på apoteket.se (http://korta.nu/ hallbarutveckling)

Rita Li och Sara Gripstrand.

28 |

| nummer 3 2011

in i salen som upptar hela våningsplanet i den kala stenbyggnaden. Ovanpå finns en exakt likadan. Och ännu en. Apotekets andel i tillverkningen är bara en bråkdel och just i dag är det ingen produktion av Apotekets plagg. Men på en klädställning hänger några utställningsexemplar av den syrenlila pikétröjan som bärs av personal på Apotekets butiker runtom i Sverige. Rita Li rör sig hemtamt i fabriken. Hon påminner om ett skyddsombud som tittar efter nödutgångar, brandsläckare och system för avfallshantering. Samtidigt har hon ett öga på arbetarna. När hon ska prata med någon går hon nära och formar handen till en tratt – på samtliga fabriker är ljudnivån över samtalsnivå. Efter rundvandringen är det dags att sätta igång med dokumentgranskning och intervjuer. Rita Li nöjer sig inte med de pärmar som företaget redan lagt fram, utan håller assistenterna sysselsatta genom att löpande begära in nya dokument. Ett viktigt komplement till dokument-

granskningen är intervjuerna med några slumpmässigt utvalda arbetare. Många företag manipulerar sin tidrapportering så att det inte ska synas hur mycket övertid arbetarna jobbar. Men sammantaget ger intervjuer och dokumentgranskning en ganska bra bild av den verkliga situationen på ett företag. Ordinarie arbetstid är 40 timmar per vecka i Kina, precis som i Sverige. Men omfattande övertidsarbete och att de anställda inte får rätt betalt för övertiden, är ett av de vanligaste arbetsmiljöproblemen i Kina. Vid slutet av dagen kallas företags­ ledningen samman. Sara Gripstrand berätta­r lugnt och sakligt om en del av­ vikelser från uppförandekoden som kommit fram i granskningen. Den fullständiga bilden ges dock först inom några veckor, i en skriftlig revisionsrapport. Sedan är det upp till varje leverantör att återkomma med en plan för hur företaget ska arbeta vidare för att leva upp till uppförandekoden. I de flesta fall kan dialogen fortsätta via e-post, men ibland bedömer Apoteket att man behöver göra ett åter­besök. Då är det värdefullt att ha en etablerad kontakt med lokala revisorer, som Rita Li i Shanghai. Rita Li tycker dock att det hon sett under veckan med Apoteket håller bra standard: – Jämfört med vad man kan se i Kina har det varit bra. Jag tror att det beror på produkttypen; farmaceutiska produkter har höga krav på säkerhet och kvalitet vilket också påverkar arbetsmiljön till det bättre, säger hon.


Axel/Ryggraden

Höftl e d e r

F in g ra r

Kn ä le d e r

Föt t er

ART110309PSE01

Käkleder

E tt rörl i gare l i v Har du svårt med rörligheten på grund av stela, ömmande eller värkande leder? Problemet kan bero på artros, en kronisk sjukdom som kan lindras. Artrox® (glukosamin) är ett läkemedel som kan dämpa symtomen. Ta första steget mot ett rörligare liv – gå till ett apotek och fråga efter Artrox. För mer information om artros, behandling och träning, gå in på www.Artrox.se Läs bipacksedeln innan användande.

O rigin a let

Artrox® (glukosamin) fi lmdragerade tabletter (625 mg) för symtomlindring vid lätt till måttlig artros. Artrox är receptfritt i de mindre förpackningarna om 60 tabletter (plastburk eller blister). Artrox® ska inte användas av skaldjursallergiker, gravida eller ammande kvinnor. För mer information, se www.fass.se. Produktresumén är uppdaterad 2010-07-05.

Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel 08-550 520 00 www.pfizer.se

C282451_Artrox_annonser_maj_2011_193x124.indd 1

2011-05-03 15.01

Känner du någon liten som äter för lite? Ge dem de behöver och de vill ha. Frebini DrinK är Den Kompletta näringsDrycKen för barn 1–12 år som inte får i sig tillräckligt med näring. Frebini DrinK kan vara ett bra alternativ vid till exempel tillfällig sjukdom eller dålig aptit.

Njut av energin. Frebini Drink säljs på apoteket ab. läs mer på www.fresenius-kabi.se Frebini_annons.indd 1

2011-05-06 13:47:49

nummer 3 2011 |

| 29


artikelserie

Hudskolan

Del 1/3

Var rädd om huden Den är vårt allra största organ – faktiskt hela två kvadratmeter om du plattar ut den. Att ta hand om din hud behöver ändå inte ta många minuter. Men du kommer snabbt att få betalt för ditt arbete – både i känslan och i spegeln.

text Jessica Blockström Illustration Moa Bartling

”Även den dyraste krämen i världen är bortkastade penga­r om den inte passar för din hudtyp. Vill det sig riktigt illa kan den till och med ge dig hudproblem.”

Rynkig hud? Frossa i macadamianötter.

30 |

| nummer 3 2011

DU ÄGER NÅGOT alldeles unikt, ett material

som forskare världen över länge har försökt att kopiera. Din hud. Man säger att ansiktet är själens spegel. Och det stämmer bra. För det syns snabbt på ytan hur det står till på insidan. Men den har också många andra fiffiga egenskaper: Den är vattenavvisande men kan samtidigt släppa igenom fukt. Den reglerar din kroppstemperatur och skyddar dig bland annat från kyla. Den är ett första försvar mot ämnen som kan göra dig sjuk, till exempel bakterier. Små saker gör stor skillnad För att din hud ska må bra är det viktigt att sköta om den. Det behöver inte ta lång tid – gör det till en skön rutin. Och se över produkterna du använder med jämna mellanrum. – Huden förändras med åren men också miljö och årstider gör att behoven blir annorlunda. Hudvården måste anpassas därefter, förklarar Anna Kaniewska, apotekare och terapiområdesexpert hud på Apoteket AB. Alla hudtyper mår bra av att rengöras morgon och kväll. På kvällen tar du bort smuts, föroreningar från luften och smink. Under natten arbetar huden med återhämtning. Då gör den sig av med salter och andra orenheter som lägger sig på ytan. Det ska

bort innan du smörjer in. Kom ihåg ansiktsvattnet som tar bort de sista resterna av rengöringen, återställer hudens pH-värde och hjälper den att ta emot dina produkter. Vad du ska smörja in huden med beror på just din huds behov. En bra bas att ha på badrumshyllan är: En dagkräm som ger fukt och skydd. En nattkräm som ger näring. En mild ögonkräm. Ett solskydd, det bästa sättet att hålla ålderstecken borta. Peela några gånger i veckan för att få bort döda hudceller. Effekten är bättre cirkulation, finare lyster och snabbare cellnybildning. Behöver huden extra fukt eller djuprengöring är det toppen att lägga en mask precis efter peelingen. Med den här rutinen kommer huden snabbt att kännas fräschare och få en finare lyster. Sikta rätt Även den dyraste krämen i världen är bortkastade pengar om den inte passar för din hudtyp. Vill det sig riktigt illa kan den till och med ge dig hudproblem. Så här säger Anna Kaniewska: – En bra kräm tillgodoser hudens behov men om den är bra eller inte beror på hudtypen och hudens tillstånd. En fet kräm som passar bra till en mogen, lite torr och sliten


hy, som i åratal utsatts för solen, är inte alls lika bra för en ung hy, med lite akne, som behöver mest fukt. Man måste lära känna sin hud för att kunna vårda den på rätt sätt. Hur vet du då vad som passar just dig? Här kommer några tips: Torr hy Att huden är torr kan bero på många saker, till exempel fuktbrist men också väder. Efter en lång vinter upplever många att huden är extra torr. På insidan: Drick ett stort glas vatten på morgonen och fyll sedan på under dagen. Se till att få i dig mycket av de fettsyrerika fiskarna. Är det svårt finns tillskott i form av till exempel kapslar. På utsidan: Din rengöring ska vara mild och ansiktsvattnet alkoholfritt. Använd en fuktgivande kräm på morgonen och en rikar­e nattkräm med mycket näring till kvällen. En fuktspray är skön att försiktigt duscha ansiktet med under dagen. Kompletter­a gärna med ett fuktgivande serum. Bra produkter är till exempel Apolivas Rengöringslotion, Vichys fuktgivande dagkräm Aqualia Thermal, Cliniderms peeling Dual Action 2 in 1 och Avenes spray Thermal Spring Water.

Hudens alla lager ornlagret/hudytan: H tillplattade och uttorkade celler. Epidermis/överhuden: många cellager. Dermis/läderhuden: bindväv, nerver, hårsäckar, celler, svettkörtlar, talg­ körtlar, blodkärl och så vidare. Subcutis/underhuden: bindväv och fettlager. nummer 3 2011 |

| 31


artikelserie

Hudskolan

Produkter från Apoteket Både ung och gammal hud ska skötas om från ut- och insidan.

Avene Gentle Milk Cleanser Rengöringsmjölk för torr till mycket torr hud Rengör skonsamt men effektivt utan att förstöra hudens naturliga balans. Tillför huden fukt och lämnar den mjuk och smidig. Kan användas runt ögonen. Lätt parfymerad. Pris: 230 kr

Vichy Aqualia Thermal dagcreme Aqualia Thermal är Vichys fuktvårdsserie till känslig hud. Aqualia Thermal innehåller mineraler som stärke­r och lugnar huden och Aquabioryl som är intensivt fuktgivande. Produkterna är utan parabener. De två fuktcremerna finns i två varianter – Aqualia Thermal Rich till normal/torr hud och Aqualia Thermal Light till normal/kombinerad hud. Pris 189 kr

Apoliva Dagkräm oparfymerad normal/torr hud En skönt mjukgörande och återfuktande dagkräm som innehåller rapsolja, glycerin, provitamin B5 och vårdande vitamin E. Oparfymerad. Pris: 65 kr

32 |

| nummer 3 2011

Kombinerad hy Om huden snabbt blir glansig men bara i till exempel pannan och på hakan har du så kallad kombinerad eller blandad hy. Har du problem med acne kan det vara hormoner eller stress som spökar, det senare sätter ner immunförsvaret så att inflammationer lättare får fäste. På insidan: Grönsaker som gurka, broccoli, grön paprika och så vidare är bra för den här hudtypen. Har du mycket problem med tilltäppta porer är zink bra för att få huden i balans igen. På utsidan: Tvätta inte överdrivet och välj milda produkter, helst oparfymerat. Gör en snäll peeling regelbundet. Fyll på med fukt men ta det lugnt med feta produkter, till exempel foundation ”Det är inte bara som ofta mjölken i kylskåpet innehåller som har ett bäst olja. Bra före-datum.” produkter är till exempel gelen Acnicyl Cleanser, Apolivas Ansiktsvatten för normal/fet hy, Nuxe dagkräm Crème Fraiche Light och ACO Spotless Purifying 2 in 1 Mud Mask. Känslig hy Känslig hy blir lätt röd, kan börja klia och få utslag. Varför huden är så lättretad kan bero på många saker, allt från att du bränt huden som barn till att du har brist på essentiella fettsyror. Och det kan komma och gå. Det finns också en rad läkemedel som ger känslig hy till exempel viss typ av antibiotika.

På insidan: E-vitamin kan vara till stor hjälp,

ett lätt sätt att tillgodogöra sig vitaminen är att strö vetegroddar på filen. På utsidan: Välj mild rengöring och lugnande ämnen men undvik väldigt aktiva ingredienser i dina produkter. En lugnande spray är skönt att ha om huden plötsligt blossar upp. Bra produkter är till exempel Cliniderms Sensitive Gentle Comfort, Avenes Soothing Moisture Mask och Avenes Skin Recovery Cream. Rynkig hud Det är inte bara åldern som ger rynkor. För mycket sol, rökning, vissa mediciner, fuktbrist och fel hudvård kan också ge dig linjer. På insidan: Smörj från insidan med macadamianötter och se gärna till att där ofta är fet fisk på tallriken. Annat som gör huden glad är choklad och sojabönor. På utsidan: Solskydd är viktigt. Investera i en bra rengöring och smörj huden morgon och kväll. Ingredienser som kan hjälpa är till exempel aha-syra och a-vitamin. Bra produkter är till exempel Natuviva Age Control Ansiktsrengöring, Apolivas Ansiktsscrub, L300 Anti-Wrinkle & Firming Day Cream och Vichys ögonkräm LiftActiv Retinol HA. Hur länge håller krämen? Det är inte bara mjölken i kylskåpet som har ett bäst före-datum. Man brukar räkna med att en ansiktskräm håller två år i oöppnad burk, naturliga produkter har ofta en något kortare hållbarhet. Väl öppnad bör du inte ha den mer än sex månader.


på hyllan nytt på apoteket

och apoteket.se

i eller Efter klimakteriet? Repadina plus är en naturli­g lösning för vaginal torrhet. Helt fri från paraben, hormoner och parfym. Pris: 225 kr

Njut av sommaren

MINSKAR FETTUPPTAGET

Rinnande ögon och kliande näsa? Slipp allergiska besvär med Cetirizin Apofri. Prisvärt med enkel dosering och långvarig effekt. Endast en tablett om dagen. 30 tabletter. Pris: 49 kr

Receptfritt läkemedel för dig med ett BMI-värde över 28. För varje kilo du går ned på egen hand så hjälper Alli dig att gå ned ett halvt kilo till. Kombinera smala måltider med en kapsel 3 gånger om dagen. Kapslar 120 st – 6 veckors paket av Alli. Pris 639 kr

VA SA DU? Snabbverkande spray som tar bort vatten ur örat och före­bygger och lindrar därmed obehag som hörsel­gångsinflammation. Aqua Clear verkar snabbt och är helt fritt från konserverings­medel. Pris: 139 kr

Slipp snoret En naturlig havsvattenlösning fri från konserveringsmedel som rengör och återfuktar näshålan. OtriCare saltvatten­ spray utan eller med Aloe Vera. Pris: 59 kr respektive 65 kr

Stilla hungern Nutriliett HC innehåller både protein och fibrer som ger dig en mättnadskänsla. Kan ersätta en eller flera måltider per dag vid viktminskning genom att begränsa antalet kalorier(cirka 200kcal). Testa nya smaken Guava Fresh & Fruity. Pris: 27 kr

skön intimhygien Apoliva har tagit fram en lugnande och svalkande gel speciellt framtagen för eftervård av intimrakning. Den milda och skonsamma intimtvålen finns numera även i en storpack, 400 ml. Båda är oparfymerad. Apoliva intim aftershave, 50 ml. Pris: 57 kr. Apoliva intim tvål finns nu i 50 ml (resefpk), 200 ml och storpack 400 ml (finns from juli månad). Pris: från 59 kr

SMAKFULLT ALTERNATIV Modifast chokladpudding är ett effektivt och väl beprövat sätt att gå ned i vikt. Med sin fasta form skänker denna goda kostersättning en bättre upplevd mättnadskänsla. Finns endast hos Apoteket AB. 8 portioner. Pris: 145 kr

Priser aktuella i juni månad. Vi reserverar oss för tryckfel och sena prisjusteringar.

nummer 3 2011 |

| 33


djurplock

Husdjurens hälsa av Madeleine Bäck

Demens vanligt hos gamla katter Bajsar den gamla katten inne eller skriker på natten? Det är sannolikt inte fråga om konstiga vanor på äldre dagar. Katten kan ha drabbats av en kognitiv störning, ett förstadium till demens. Enligt en sammanställning gjord av skotska veterinärer från SVS School of Veterinary Studies vid The University of Edinburgh drabbar detta över hälften av alla katter över 15 år. Tyvärr, skriver forskarna, misstar många ägare och veterinärer problemen för ”normala åldersförändringar”. De rekommenderar därför en ordentlig utredning av beteendeförändringar hos gamla katter där även andra vanliga orsaker vägs in så som artros, högt blodtryck, överaktiv sköldkörtel, dövhet och hjärntumör.

Hundrynkor ger svar om febersjukdom

Hundens tandhälsa påverkar hela kroppen

Rynkor och febersjukdom hänger genetiskt ihop hos den kinesiska hundrasen shar pei. Det visar en forskargrupp från SLU i Uppsala, Uppsala Universitet och amerikanska Broad Institute vid MIT och Harvard. Forskarna har upptäckt att både de karakteristiska hudrynkorna och en för shar pei vanlig och oförklarlig febersjukdom beror på ett fel i samma gen: HSA2. Genen styr produktionen av hylauronsyra i kroppen, ett ämne som finns i överskott i rasens rynkor och som alltså orsakar febern. Studien ger nya spännande ledtrådar till hylauronsyrans roll i inflammatoriska sjukdomar rent generellt. Sjukdomar med oförklarlig feber och inflammation finns även hos människa och forskarna letar nu efter samma genfel hos sådana patienter.

Tandsten, påföljande tandlossning och inflammation i tandköttet hos hund är inte bara ett lokalt munproblem. Inflammationen påverkar hela kroppen. Det har amerikanska veterinärer funnit. När de undersökte 38 hundar med tandlossning och tandköttsinflammation visade blodprover på förhöjda värden av ämnen som visar på en inflammation i kroppen. Dessa så kallade markörer är kopplade till ökad risk för bland annat hjärt-kärlsjukdom. Hundarna visade också små tecken på njurskador. I båda fallen var det värre ju allvarligare tandsjukdomen var. Resultaten rimmar väl med liknande upptäckter hos människa.

Källa: Topics in companion animal medicine

Källa: Journal of the American Veterinary Medical Association

Källa: SLU

Skiktröntgen för alla djur i Uppsala Nu är det möjligt att göra avancerade noggranna röntgenundersökningar på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Under våren har en av Europas mest avancerade datortomografer installerats på sjukhusets bilddiagnostiska avdelning. Här ska alla slags djur kunna undersökas, vilket kliniken är ensam om i Sverige. Datortomografi eller skiktröntgen som det också kallas, ger tvärsnittsbilder av kroppen. Det är en stor fördel framför allt när komplexa kroppsdelar ska undersökas, exempelvis huvudet. Källa: Veterinärmagazinet 34 |

| nummer 3 2011

Inga lösa hundar i naturens barnkammare Mellan 1 mars och 20 augusti är det så kallad hundförbundstid i Sverige. Då föds många vilda djurungar och då är det förbjudet att låta din hund springa lös i marker där den kan skada eller störa vilda djur. Det är ditt ansvar som hundägare att ha koll på din hund. Undantag görs exempelvis vid organiserad hund­träning anordnad av Brukshundklubben. Källa: Lagen om tillsyn över katter och hundar, Svenska Brukshundklubben


Djur

artikel

Skydda dig och dina djur mot rävens dvärgbandmask Under våren har tre fall av rävens dvärgbandmask upptäckts i Sverige. Masken kan smitta hundar och är farlig för människa. Så här kan du skydda hunden och dig själv. text Madeleine Bäck Risken med rävens dvärgbandmask är om

den infekterar människa. Då kan masken vandra till levern, kapsla in sig och bilda små tumörliknade cystor. På 10-20 år förstörs levern. Ännu har bara tre infekterade rävar hittats i Sverige, två utanför Uddevalla och en utanför Katrineholm. Statens Veterinär­ medicinska Anstalt, SVA, bedömer att parasiten nu kan finnas i Uddevalla, Munkeda­l, Färgelanda, Vänersborg, Katrineholm, Vingåker och Finspångs kommuner. Stina Bolldén, Apoteket AB:s terapiområdesexpert inom djurläkemedel svarar på några vanliga frågor: Hur smittas min hund av rävens dvärgbandmask? – En hund som äter infekterade gnagare kan smittas. Hur påverkas min hund av rävens dvärgbandmask? – Hunden blir inte sjuk av masken. Hund är liksom räv maskens huvudvärd och parasiten lever några månader i tarmen därefter är maskinfektionen bekämpad. Det farliga med parasiten är att den kan smitta människa som fungerar som mellanvärd för masken. Då kan den få fäste i inre organ som lungorna eller levern och förstöra dem. Behöver hunden avmaskas regelbundet som skydd? – Om din hund vistas lös i riskområdet och du vill vara säker på att din hund inte utvecklar några till människa infektionsdugliga ägg skall du avmaska den med prazikvantel (Droncit till katt och hund) var fjärde vecka. Är det farligt att pussa hunden eller klappa den? – Om din hund har vistats lös i riskområdet under hösten och vintern 2010-2011 och den inte är avmaskad med prazikvantel, skulle den teoretiskt kunna bära på masken. Maskens

ägg kan finnas i djurets päls och skulle kunna sväljas ner av dig när du klappat din hund. Kan katter drabbas? – Ja men masken är sämre anpassad till katt och det är tveksamt om maskäggen från en katt kan föra smittan vidare. Vill man vara extra säkra och har katt som jagar gnagare i nämnda områden kan man följa samma rekommendationer som ges till hundägare. Hur kan människor skydda sig? – Håll hunden eller katten kopplad så att de inte kan äta gnagare i riskområdet. Människan kan också få i sig av maskäggen via svamp, bär och grönsaker. Ät därför inte dessa direkt i naturen i riskområdet. Skölj noga eller koka upp först. – En eventuell infektion behöver inte märkas men kan ge feber och influensaliknade symtom. Ställs en tidig diagnos kan behandling sättas in så att maskens larver inte hinner skada levern. Kan jag som djurägare hjälpa till för att förhindra maskens spridning? – Ja. Masken är etablerad i Europa så det är viktigt att hundar och katter som förs in i landet avmaskas enligt gällande regler.

Dvärgbandmask i Sverige

I februari 2011 hittades rävens dvärgbandmask för första gången i Sverige. Fyndet gjordes utanför Uddevalla. Därefter har ytterligare en räv hittats på samma plats samt en utanför Katrineholm. Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt undersöker nu cirka 200 rävar i veckan. Fram till den 5 maj hade 1867 rävar undersökts. Jordbruksverket bedömer hittills att Uddevalla, Munkedal, Färgelanda, Vänersborg, Katrineholm, Vingåker och Finspångs kommuner kan vara smittade. Regelbunden avmaskning med prazikvantel rekommenderas till hundar som brukar visas lösa i skog och mark inom området.

nummer 3 2011 |

| 35


forskning

Individualiserad medicin

Skräddarsydda mediciner Effektivare behandling och minskad risk för biverkningar kan bli resultatet när kunskapen ökar om hur varje människas arvsmassa ser ut. Målet är en individualiserad vård där läkemedel och doser anpassas till just den egna DNA-profilen. Men ännu är det en bra bit kvar innan vi har skräddarsydda behandlingar för alla våra stora folksjukdomar. text Eva Tiwe Collage Sofia Nilsson

Genetiska faktorer styr delvis om vi drab-

”Vi kan se vem som kan ha respektive inte kan ha glädje av en viss behandling.”

bas av olika sjukdomar. Även om miljön är identisk för olika individer så vet vi att långt ifrån alla drabbas av samma sjukdomar. Somliga tycks liksom vaccinerade mot sjukdom trots att de lever osunt, medan andra blir allvarligt sjuka. Skillnaden beror på hur generna ter sig. – Forskningen kring genomik ger oss mängder av data som kan användas för att individualisera och skräddarsy medicinsk vård och behandling, sa Turkan K Gardenie­r, forskningsledare vid det amerikanska företaget Pragmatica Corp. Gardenier ledde ett symposium om individualiserad medicin vid den stora amerikanska vetenskapskonferensen AAAS i Washington i våras. Studier GER KUNSKAP Allt snabbare och mer kraftfulla datorer tillsammans med ökad kunskap om våra gener gör det möjligt att kartlägga genommarkörer. – I hälsostudier har vi nu möjlighet att zooma in på individer för att avgöra vilken

36 |

| nummer 3 2011

hatt som passar bäst till vem, sa Gardenier och syftade på val av lämplig behandlingsmetod. Forskningen är intensiv världen över för att nå så långt fram som möjligt så fort som möjligt. Men än så länge finns det tyvärr ganska få konkreta resultat. Längst har man kommit på cancersidan där vissa markörer kan användas för att avgöra vilka läkemedel som är verkningsfulla och när det är lämpligt att behandla med cytostatika, läkemedel som ibland kallas för cellgift, eller med strålning. – Vi kan se vem som kan ha respektive inte kan ha glädje av en viss behandling, säger Thomas Hedner, professor i farmakologi vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Så undersöks till exempel kvinnor med bröstcancer för en rad olika markörer. Läke­ medlet Herceptin ges till dem som har en tillväxtfaktor kallad HER2 på ytan av sina cancerceller. HER2 stimulerar tillväxten av cancerceller. Substansen i Herceptin är en så kallad monoklonal antikropp som binder till HER2, stoppar celltillväxten och på så sätt dödar cancercellerna. Herceptin används


Fakta

också mot HER2-positiv magsäckscancer. Förhoppningen är naturligtvis att en mängd olika markörer i framtiden ska kunna användas för att förfina och individualisera behandlingen av alla slags cancerformer. – Sekvenstekniken blir allt billigare. Snart kan man få information om hela arvsmassan för bara några tusenlappar och då ökar chanserna att kunna koppla ihop gener med lämpliga läkemedel eller överkänslighet, säger Bengt Persson, professor i bioinformatik vid Linköpings universitet. Minskat mänskligt lidande Att kunna knyta vissa gener till specifika sjukdomar ger inte bara möjligheter att individualisera behandlingen så att den blir mer effektiv. Kunskapen kan också leda till lägre behandlings- och vårdkostnad, viktigt inte minst i tider av besparingar. Ett minskat mänskligt lidande är också en fördel med den individualiserade medicinen. – Trots att ny teknik inom diagnostik och nya behandlingsmetoder ofta är mycket dyrbara kan de ändå minska hälso- och sjuk-

vårdens kostnader, förbättra människors livskvalitet och förlänga liv, sammanfattade moderatorn Raphael C Lee från University of Chicago ett av symposierna vid AAAS. Läkemedelsföretagen skulle med ökad kunskap om vår arvsmassa lättare kunna utveckla nya preparat som skjuter in sig på exakt det tillstånd som ska bekämpas utan att påverka andra organ och utan att orsaka besvärande biverkningar. Läkarna i sin tur skulle inte längre behöva prova sig fram med olika läkemedel i varierande doser för att så småningom i bästa fall hitta det mest effektiva medlet med så få biverkningar som möjligt. I stället skulle de direkt – sedan arvsmassan kartlagts – kunna avgöra om en viss substans fungerar på den patient de har framför sig. Då kan de både välja och välja bort olika preparat. Samtidigt skulle vården alltså kunna bli billigare, något som inte minst skulle uppskattas av alla de som betalar – i slutändan vi skattebetalare.

Genetik är läran om ärftligheten. Långt innan människans hela genuppsättning blev känd år 2001 fanns kunskap om hur egenskaper ärvs, något som utnyttjats inom bland annat avel och växtförädling i århundraden. Genomik innebär att studera en individs hela arvmassa, DNA-uppsättning, och hur generna uttrycks och regleras i kroppen.

Det finns flera företag både i Sverige och internationellt som mot betalning lämnar information om enskilda människors DNA. Tanken är att kunskapen ska göra det möjligt att välja en livsstil som är anpassad efter hur den egna arvsmassan ser ut. Genom en sådan förändring ska individen förhoppningsvis kunna förlänga sitt liv. Men detta är kontroversiell­t. Långt ifrån alla tror att informationen än så länge är tillräcklig för att verkligen ge rättvisande kunskap om vilka sjukdomsrisker olika delar av arvsmassan står för. nummer 3 2011 |

| 37


Apoteket

Kundklubben

Erbjudande!

20% rabatt på Björn Axéns hårvårdsprodukter på Apoteket*

Ge håret en skön sommar Precis som huden så har håret pigment som mår bra av lite extra skydd och omtanke under soliga sommardagar. Att smörja in sig med solkräm och ta på sig solglasögon är naturligt för de flesta. Men hur kan man skydda håret mot de starka solstrålarna? Vi bollade frågan vidare till hårvårdsgurun Johan Hellström på Björn Axén, ett av få hårvårdsmärken i världen som kan kalla sig kunglig hovleverantör.

Vad är ditt tips till alla soltörstande svenskar? – Njut fullt ut av sommaren, solen och strandlivet! Men se gärna till att använda vårdande schampo, balsam och styling med

inbyggt UV-filter, så tar det lite längre tid för håret att blekas. Håret mår också bra av att återfuktas lite oftare än under till exempel vår och höst. Unna dig en djup­ verkande inpackning varannan vecka, och låt den gärna sitta i under dagen, det är toppen för håret. Skadas håret av saltvatten? – Saltet är ingen fara. Själv älskar jag den där tjocka sköna känslan man får i håret efter en dag med många salta bad. Klor är däremot lite värre. Om du är blonderad kan kloret bidra till att håret blir grönt! Badar du mycket i klor bör du skölja och tvätta håret ordentligt, och efter sommaren kan du be din frisör om en avmineralisering.

Vilka tre produkter har du med dig i sommar­ necessären? – Color Stay Shampoo och Color Stay Conditioner är perfekt för den dagliga vården, sen lägger jag med en Deep Conditioner om jag är borta längre än två veckor. Och självklart lite olika stylingprodukter med UV-skydd. Några sista kloka ord? – Tänk på att ett friskt hår börjar i hårbotten! Det är bland annat därför vi har fuktbevarande alger, proteiner och havsmineraler som vårdar på djupet i många av våra produkter.

Björn Axéns hårvårdsserie säljs på Apoteket och apoteket.se

* Gäller hela Björn Axéns hårvårdsserie, förutom Volume Mousse, 80 ml, och Megafix spray, 80 ml. Erbjudandet gäller 16 maj – 26 juni 2011.

38 |

| nummer 3 2011


Aktuella ApoPlus-varor 16 maj — 26 juni

Modifast Kostersättning Chokladpudding, 8 påsar Lågkaloridiet för dig som vill gå ner i vikt. Låt chokladpuddingen stå 3 minuter i kylskåp innan du äter den. Medlemspris

116 kr

20% rabatt på Björn Axén hårvårds­ produkter på Apoteket Gäller hela Björn Axéns hår­ vårdsserie, förutom Volume Mousse, 80 ml, och Megafix spray, 80 ml.

L300 Bodylotion

200 ml Fuktgivande och vårdande kroppslotion, med eller utan parfym. Innehåller Vitamin E och Omega 3. Medlemspris

55 kr

(ord. pris 69 kr)

(ord. pris 145 kr)

Nicorette® Tuggummi 2mg, 210 st Nikotintuggummi med neu­ tral smak. Använd 2 mg för nedtrappning eller om ditt beroende är lågt. Medlemspris

282 kr (ord. pris 352 kr)

MyggA Original Spray 75 ml Både mot mygg och knott. Minskar även risken för fästingbett. Ej för barn under 3 år. Medlemspris

76 kr

(ord. pris 95 kr)

Varje månad hittar du nya ApoPlus-erbjudanden på Apoteket och apoteket.se! Vill du bli medlem? Prata med vår personal, eller ansök på webben. Vi reserverar oss för lokala avvikelser i sortimentet och slutförsäljning.

nummer 3 2011 |

| 39


dina åsikter Skriv i tidningen apoteket

EN TIDNING OM LIV OCH HÄLSA FÖR APOTEKETS KUNDER NUMMER 2 2011

Vinn Nuxe!

Vi lottar ut lyxiga dina produkter för händer

POLLENKOLL

Börja din behandling i god tid

Välkommen till din sida i tidningen. Här kan du dela med dig av dina tankar kring liv och hälsa.

HJÄLP DIN HUND Agera rätt när det hettar till

Livsnjutaren Carl Jan låter inte sin diabetes hindra matpassionen

MAGE I BALANS

En orolig mage kan göra livet surt. Hitta formen med bakterier och rätt kost

VÄLKOMMEN | NOTERAT | PÅ HYLLAN | KORSORD | TILL SIST: HENRIK NÄSMAN

Apoteket 2 omslag.indd 1

Adress: Insändare, Tidningen Apoteket, Apoteket AB, 118 81 Stockholm E-post: insandare@apoteket.se Skriv namn och adress även om du skriver under signatur. Insändare kan kortas.

2011-03-17 15.36

Efterlyser bättre märkning

På en del förpackningar är det besvärligt att utläsa utgångsdatum. Sen är det förvillande när apoteket lämnar ut ersättningsmediciner. Från en gång till nästa kan tabletter ha olika färg och storlek. Varför byts fabrikaten ut? Ibland får man det som står på receptet, ibland något annat märke. Ingrid Berglund, Karlstad Svar: Hej Ingrid! Alla läkemedelsförpackningar måste märkas med utgångsdatum. Tillverkaren kan själv välja hur detta ska göras, men sättet måste vara godkänt av läkemedelsmyndigheterna i det land som läkemedlet ska säljas. Tyvärr är en del sätt bättre än andra. Mitt tips är att du talar om det för det aktuella läkemedelsföretaget. Sveriges riksdag beslutade för några år sedan att apoteken ska byta ut ett förskrivet läkemedel om det finns ett billigare och medicinskt likvärdigt alternativ. Förändringen kallas generikareformen och går ut på att få mer hälso- och sjukvård för våra skattepengar. Du kan vara säker på att även om det läkemedel du får har ett lite annorlunda namn och utseende, är det samma aktiva läkemedelssubstans du får. Fredrik Hed

Fler små förpackningar

I vårt hem används endast Apotekets parfym­f ria sortiment, så skönt att det finns! Såg att det nu finns en hel monter med små förpackningar, även parfymfritt. Tack! Vill så gärna ha hårspray med på reso­r. Kan ni inte tillverka det också i mindre storlek, snälla?! 2 doftallergiker i Kristianstad Svar: Hej! Kul att ni hittat och uppskat-

tar vårt parfymfria sortiment. Jag håller med dig att vi borde ha en reseförpackning för vår Apoliva hårspray. Vi har skickat en 40 |

| nummer 3 2011

förfrågan till den gruppen inom Apoteket som arbetar med Apoliva och vi får hoppas att vi kan få en sådan storlek till september. Diane Johnson, Kategorichef, Apoteket

Frukt till diabetiker

Tack för en bra och intressant tidning. Jag har nu läst en artikel om mat för diabetiker i nummer 1 2011. Jag ställer mig minst sagt frågande till påståendet att mycket frukt ska vara bra för diabetiker. Jag har ett barnbarn som haft typ 1 diabetes i 18 år och han har från sin diabetesläkare och sköterska alltid fått rekommendationen högst 1 frukt per dag. Han säger att vindruvor och bananer är sämst ”det är rena chocken för mig” säger han. I min närhet finns också flera med typ 2 diabetes som alla fått samma råd att avstå från att äta mer än en frukt. De är också överens om att mycket frukt inte är bra och sämst är att blanda flera olika frukter, då spelar inte mängden tillsammans någon roll. För övrigt tror jag säkert att medelhavskost är bra, den är ju bra för alla. Med vänlig hälsning Britt-Marie Gunnarsson

individualisera behandlingen, och det gäller också intaget av olika frukter. Se gärna SBU-­rapporten om kost där man ofta sammanför frukt med annan nyttig mat: ’omättat fett, fisk, frukt, grönsaker, balj­ växter, fullkorn, nötter, jordnötter’.” Fredrik Hed

Olycklig annons

Jag var förskräckt då jag vände sista bladet i Tidningen Apoteket Nr 1/2011. Att visa en ljuvlig modell svept i ljuvlig päls – och det i våra dagars kamp mot dödandet av djur för att vi andra djur, människorna, skall se – ja, precis det – ljuvliga ut. Det är tabu och helt och hållet utan all känsla för LIVET. Det som vi alla kämpar för – dvs människors och de andra djurens liv. Att glorifiera pälsbärandet är i vårt upplysta land TABU. Med vänliga hälsningar Ingrid Miller, Ljungby Svar: Hej Ingrid! Jag och Apoteket

tycker också att det är fel att döda djur för att bära päls. Därför använder vi inte äkta päls i våra annonser. Om du läser längst uppe till höger så ser du att det står ”PS. Den varma sköna jacken är i fuskpäls”. Fredrik Hed

Svar: Hej Britt-Marie! Jag pratade med

Björn Eliasson, som är läkaren som är intervjuad i artikeln. Han menar att ”frukt är nyttigt. Det innehåller inget fett men vitaminer och mineraler. Vissa frukter har förmåga att höja blodsockret snabbt (vindruvor, bananer t.ex.) varför typ och mängder av frukter bör matchas med diabetesbehandlingen. Mycket frukt kan naturligtvis vara ordentligt blodsockerhöjande. Det finns säkert någon som säger max 1 frukt per dag men det finns det ingen konsensus om och kanske kan vara en användbar regel i vissa grupper av patienter. Vad är nyttigare än ett äpple? Att frukt inte skulle vara bra säger vi inte i vuxenvården, men man ska ju alltid

Fråga direkt på apoteket om produkter eller service Tack för att du hör av dig! Redaktionen vill gärna ha feedback på innehållet i tidningen och hur vi kan utveckla det på bästa sätt. Och vi blir glada om du vill dela med dig av dina tankar kring liv och hälsa. Däremot är tidningens roll inte att svara på frågor om produkter eller om apotekens service. Om du har sådana frågor ber vi dig istället att vända dig direkt till ditt apotek. Du kan också ringa Apotekets kundservice på 0771-450 450.


Apotekskrysset

Vågrätt 1. Kan paras ihop med demens 4. Luftombyte 9. Kanske resans startpunkt 10. De ingår i omloppet 11. Är 37° 12. Ytterlighetsljud 13. Kan tumör vara 15. Sades som prefix till stelt ben 17. Ömma 18. Behövs för närmare granskning 20. Närande i Mellanöstern 23. Motsatsen till alkaliskt 26. Vävnadsdöd 28. Läkemedel inom ögonsjukvården 30. Onormala 31. Rings 112 i 32. Sådan feber drabbar småbarn 33. Vanligt som påsvara

1

2

3

NUXE-UTLOTTNINGEN i nr 2 2011

Vi skickar Nuxe presentförpackning till Barbro Björk, Stockholm, EvaSofie Eklund-Stenström, Liden, Anne Engström, Ljungby, Nette Eriksson, Piteå, Penelope Formisto, Stockholm, Roland Forsén, Norrköping, Monica Gunnarsson, Holmsund, Eva-Lotte Holgersson, Habo, Mia Johansson, Skövde, Ingun Lindström, Karlstad, Anton Lundmark, Uddevalla, Gudrun Sjöberg, Forserum, Kennet Strand, Dvärsätt, Stina Sundqvist, Vänge och till Kristina Åhman, Skellefteå.

5

10

11

12 16

18

16

15

20

19 26

21

28

Konstruktör: Gunilla Hultström

8

12

18

23

E L K R A F T

29

35

37

23

24

25

29

31

32

N Y S A N D E

8

27

30

1

7

17

22

27

26

6

Dina sidor

17

14

13

33

2

3

E R V S A M U A Y N A P S E K O K A T U R A N I T T T T U I U S P E T B R O U N A T T U R A N T E H A N V S L A G L O A N D T R Å 9

11

13

16

19

22

Vi vann!

4

9

Lodrätt 1. Är vissa medel som ges före operation 2. Ansiktena 3. Kan man se tåg i juletid 4. Befattat 5. Bruka och brukade 6. Avsvimmad förr 7. Falska fyrar 8. Havande 14. Horn i hav 15. Förutspå 16. Alltid i toppform 17. Skatt som blev längre 18. Har de flesta villaägare på tomten 19. Kan smärta vara 21. Själsliga 22. Förhistoria 24. Sparkad 25. Har inte en enda krona kvar 27. Gripna 29. Överskådlig och rejäl

Korsord

26

27

30

33

4

5

M A N B J U Ö Ö L L O G I O M I O N I N D S K R Å O J Ö P P N P A D T A G I R E O L D A N

6

10

14

R O T R M A G L T A L O R A P S U K O H A R D O Ä O R A D N Ö

15

17

20

28

31

34

36

38

21

24

Skicka din lösning till Apoteks­krysset 3, Tidningen Apoteket, Apoteket AB, 118 81 Stockholm, senast 20 juni. Vi drar tio vinnare som får Apotekets senaste hälsobok ”Vardagshälsa”. Den rätta lösningen finns i nästa nummer som kommer ut den 19 augusti.

32

7

T V E K A M P

25

L I N D R A D

Här är den rätta lösningen på korsordet i förra numret. OCH HÄR ÄR VINNARNA: Vi skickar boken Vardagshälsa till Bert Björk, Piteå, Gerd Bengtsson, Göteborg, Magnus Höjding, Målilla, Gertrud Jönsson, Genarp, Birgitta Karlsson, Uppsala, Gunilla Kjellin, Vänersborg, Sam Pettersson, Uppsala, Hilja Rei, Uppsala, Elisabeth Rönnbäck, Byske och Alice Thelin, Oskarshamn.

Namn Adress Postnummer Ort nummer 3 2011 |

| 41


Till sist

Joanna Milona

Man får lov att njuta av både fika och god mat men bara du rör på dig också. Det har Joanna Milona lärt sig av sin morfar.

Min morfar och jag...

JOANNA MILONA Studerar till språkkonsult vid Umeå Universitet och driver företaget Skrivhjälpen tillsammans med Helena Textorius. Bor: Studentkorridor i Umeå. PÅ FRITIDEN: Fyndar på loppis, läser böcker, dansar Zumba, promenerar, är med vänner och familj. SOMMARPLANER: Förutom att vara på Gotland ska jag vara i Umeå. Jag har aldrig varit här under sommaren, så det blir spännande att uppleva de ljusa nätterna. Sommarens stora projekt är att ta körkort, nu ska det (förhoppningsvis) äntligen bli av! ÄTER GÄRNA: Allt utom sushi och kapris. GÖR JAG EN HELT LEDIG DAG: Äter frukost och sitter och pratar alldeles för länge med mina korridorsgrannar. Sedan tar jag en långpromenad och när jag kommer tillbaks tar jag med mig min vän Lovisa och åker på loppis. Till sist går vi ut och äter någonstans. MOTION JAG GILLAR: Alla former av dans, just nu är jag helt tokig i Zumba. Långa promenader i naturen eller i mysiga bostads­ områden står också högt i kurs. MIN BÄSTA BOK: Farväl till vapnen av Ernest Hemingway. 42 |

| nummer 3 2011

Min mormor och morfar bodde på Gotland, och jag och min bror var alltid hos dem på oändliga sommarlov. Tidigt på sommaren åkte vi dit och väl där var det mycket att göra; bada i havet, äta krusbär och leka med kusinerna från morgon till kväll. Och framförallt, hänga efter morfar. Min morfar hade cancer i nästan hela sitt vuxna liv. Ändå var han den sundaste människa jag någonsin har träffat. Tack vare mediciner som han åt kunde han leva ett gott liv och inte lida av sin cancer. Efter en dag med morfar var jag helt slut. Tidigt på morgonen steg han upp och gick morgonpromenad med hunden. Sedan var det ut och arbeta i trädgårdslandet som gällde. Ogräs skulle rensas, saker skulle lagas, frukten skulle skötas. Så där höll det på, hela dagen, varje dag. Ibland tog han paus från arbetet. Då tog han gärna en liten cykeltur. Vid åttiofem års ålder brukade han cykla och fika med sin bror. De bodde sex mil ifrån varandra men möttes halvvägs och gick på kondis. Sedan cyklade de hem igen. Visserligen är ju Gotland väldigt cykelvänligt, men ändå! Eller så planerade morfar en cykelutflykt med oss barnbarn. Vid sådana tillfällen brukade vi cykla till kyrkan, den låg en och en halv mil bort. Vi satte blommor på en grav, tittade lite i kyrkan, sedan cyklade vi hem. Det var inget speciellt med det, men det var trevligt. Ja, och sen var det kväll igen och dags för kvällspromenad med hunden. Morfar jobbade hela tiden med kroppen, men gjorde ingen stor affär av det. Han var alltid lika lugn och rörde sig för att det var roligt. Idag finns det ju så många dieter och

livsstilar att man blir snurrig, och när jag hör om dem brukar jag ofta tänka på morfar. För han var inte den som spottade i godisskålen. Fick han inte någon kaka till eftermiddagsteet så var den dagen förstörd. Hade någon försökt pracka på honom någon slags diet så hade han blivit uppriktigt förbaskad. Mat var en ständig källa till glädje för honom, och han fick lyckotårar i ögonen när han berättade om sin barndoms söndagsstekar. Han hade samma kärlek till mat som han hade till motion. Och han var, naturligtvis, alltid frisk som en nötkärna. Trots sin cancer. Jag är inte alltid så duktig på vardagsmotion. När jag ska planera något trevligt med andra så tänker jag oftast på att fika eller att äta middagar. Om jag ska hitta på något med min bror till exempel, så är inte en cykeltur på sex mil det första jag tänker på. Men jag ska ändra på det! Vardagsmotionen och glädjen i den fungerade mycket bra för min morfar; han var stark och lycklig ända fram till slutet. Så vill jag också ha det.

”Vid åttiofem års ålder brukade han cykla och fika med sin bror. De bodde sex mil ifrån varandra men möttes halvvägs och gick på kondis. Sedan cyklade de hem igen.” Så i sommar så ska jag försöka göra lite mer som morfar gjorde. Inte göra så stor affär av saker och ting utan hitta små trevliga stunder i vardagen som handlar om rörelse. Jag tänker njuta av cykelturer, bad och annat kul. Och när dagen är slut kan jag grilla och äta god mat och njuta precis lika mycket av det. Precis som morfar tänker jag alltså ha roligt och njuta av både mat och motion. Förhoppningsvis blir det goda vanor som jag kan fortsätta med även i höst.


E ter 70 års forskning har vi fått till en ganska bra magkänsla. Nu på Apoteket!

Familjen växer! Säg hej till Lactikids.

När magen mår bra, mår vi oftast också bra. Att magen har många fiender är ingen nyhet, och det kan leda till att den blir svullen, orolig och lös. Genom att bland annat ändra matvanor, stressa mindre och äta nyttiga bakterier, probiotika, kan man komma tillrätta med många besvär och skapa balans i magen. Välj rätt bakterier Alla bakterier kan inte automatiskt kallas för probiotika. Först och främst måste bakterien vara säker. Vidare måste den ha påvisade positiva hälsoegenskaper. Och sist men inte minst måste bakterien överleva i produkten samt i magsäckens sura miljö. Därför innehåller våra produkter bakteriestammar från Institut Rosell – ett av världens ledande företag inom framställning, forskning och utveckling av probiotika. Här är Lactiplusfamiljen

Bakteriebindande plåster

Lactistress passar utmärkt när livet är extra hektiskt och magen behöver balans. Den unika beredningsformen, ett så kallat stick med pulver, gör att produkten är enkel och smidig att använda. Lactistress kan tas när som helst under dagen och är lätt att svälja, inget vatten behövs. Dessutom är den god! Lactitravel innehåller en unik kombination av probiotiska bakterier och en probiotisk jäst. Den specifika sammansättningen är skapad för att bidra till en så normal tarmflora som möjligt i samband med utlandsresa. navigator

Sorbact är ett annorlunda plåster som inte bara skyddar såret från smuts, utan det binder även till sig bakterier. Därmed minskar risken för infektion och såret ges bättre möjlighet att läka. Sorbact bakteriebindande plåster är särskilt bra i smutsiga miljöer – i sandlådan, i stallet eller på semesterresan. Finns nu att köpa på apotek!

Lactiplus har en väl dokumenterad sammansättning av sex olika bakteriestammar, något som behövs för att verka i tjocktarmens alla delar, där ph-värdet varierar. Dessutom innehåller Lactiplus prebiotika, som ger näring åt de nyttiga bakterierna. Lactiplus kan tas dagligen för att balansera magen och stödja kroppens försvar.

Lactikids innehåller nyttiga bakterier för små magar. Den är enkel att använda – endast en kapsel dagligen. Kapseln kan även dras isär och pulvret strös på t.ex. yoghurt eller kall dryck.

ABIGO Medical AB, Askim • Tel 031-748 49 50 • www.abigo.se

www.jagalskarmagen.se Baltex AB | 08-640 05 95 nummer 3 2011 |

| 43


Body soufflé.

En lite godare hudkräm.

Nu har vi en hel serie med hudvård som doftar fantastiskt. Solmogna frukter och passion. Eller gröna frukter och mynta för dig som lutar åt det friska svala.

Bara på

Profile for Apoteket AB

Tidningen Apoteket - Nummer 3 2011  

En tidning om liv och hälsa för Apotekets kunder.

Tidningen Apoteket - Nummer 3 2011  

En tidning om liv och hälsa för Apotekets kunder.

Advertisement