Page 1


Handen på magen – vad vet du om vad som händer därinne? Magboken lär dig grunderna för att få magen att må bättre och ger dig magkunskap du inte visste att du ville ha.

1


2


INNEHÅLL 06

En liten magordlista

38

5 udda toalettupplevelser

08

Vad händer där inne egentligen?

42

Vad är det med magen?

14

Ett meddelande från kroppen

48

17

”Kära Apoteket...”

4 saker som kan öka känslan av uppblåsthet i magen

18

Magen på semester

51

Några rader om magsjuka

22

Magen gillar

52

Apotekarens magmöten

24

Lyssna på din mage

56

Magläkaren svarar

27

En glad mage ger en frisk kropp

58

Matsmältningsapparaten

28

”Kära Apoteket...”

60

Svenskarnas magstatus

30

Mage och känsla

62

En hyllning till magen

32

Visste du att...

64

Lästips

34

“Jag ska bara pudra näsan”

Källförteckning


MAGPROBLEM ÄR VÄLDIGT VANLIGA men samtidigt ingenting vi pratar om särskilt ofta. Inte så konstigt kanske, smärta och toalettvanor hör inte till samtalsämnen som alltid ses som passande i sociala sammanhang. Trots att det är något vi alla har erfarenhet av. Att ställa diagnos med anledning av magont kan vara svårt eftersom magen är en så komplex sak, ett organ med många instanser och uppgifter. För att förstå vad som gör ont eller ger besvär är det därför bra att veta hur magen fungerar och var besvären kan uppstå någonstans. Det underlättar för både dig som vill ta hand om din mage och den läkare eller farmaceut som kan guida dig till bästa behandlingen.


5


En liten

MAGORDLISTA

GASTROSKOPI

IBS

KOLOSKOPI

MJÖLKSYRABAKTERIER

6

En undersökning av magens inre med en böjlig slang, ett gastroskop, som genom munnen leds ner till magsäcken och övre delen av tunntarmen.

IBS, Irritable Bowel Syndrome, är en benämning som används för en extra känslig mage och tarm. Det är en av världens vanligaste magdiagnoser.

En undersökning av tjocktarmen med hjälp av en böjlig slang, ett koloskop, som förs in via ändtarmen.

En typ av bakterier som kan omvandla olika sockerarter till mjölksyra. Mjölksyrabakterier förekommer överallt, används för att framställa olika filmjölks- och youghurtprodukter och till exempel surkål. Bakterierna är naturligt förekommande i tunntarmen. Mjölksyrabakterier finns att köpa som kosttillskott på Apoteket.


PREBIOTIKA

En typ av kolhydrater som inte bryts ned lika lätt av matspjälkningen utan når tjocktarmen relativt hela. Det är kostfibrer som kan hjälpa de goda bakterierna att frodas.

REKTOSKOPI

En undersökning av ändtarmen med hjälp av en rörformad tarmkikare, ett rektoskop.

TARMFLORA

De bakterier och andra mikroorganismer som finns naturligt i tarmen.

7


2

3 5 4

6 8


VAD HÄNDER DÄR INNE EGENTLIGEN? ATT NJUTA AV GOD MAT hör till livets stora nöjen. Men efter

att vi avslutat sista tuggan väntar hårt arbete för magen, så pass att vi ibland känner oss trötta efter maten. Då är det matspjälkningssystemet som jobbar. Vi brukar tala om att ”smälta” maten men det stämmer inte eftersom den snarare spjälkas, det vill säga delas upp så att vissa delar kan tas upp som näring. På nästkommande sidor kan du läsa mer om vad som händer i de olika delarna av magen under matsmältningsprocessen.

9


1 2

MUNNEN: Nedbrytningen börjar redan i munnen. Tänderna och tungan maler maten, och saliven som sprutas in från spottkörtlarna gör den mer lättflytande. Saliven innehåller mest vatten, men även salter och enzymer som hjälper till att bryta ner stärkelsen i maten. Vältuggad mat är lättare för magsäcken att ta emot.

MAGSÄCKEN: Första anhalten för maten vi sväljer är magsäcken.

Dit når maten via matstrupen som börjar direkt efter svalget. Här sker den initiala nedbrytningen och det är därför viktigt att vi tuggar maten ordentligt innan vi sväljer. I magsäcken blandas maten med magsaften. Magsaften består bland annat av saltsyra, och kan därför ta död på bakterier, virus och parasiter. I magsaften finns också ämnen, bland annat pepsin, som börjar bryta ned proteinerna i maten. Magsäckens muskler knådar maten som delas i mindre bitar. Det tar cirka fyra timmar för maten att passera magsäcken som rymmer ungefär en och en halv liter.

3

TOLVFINGERTARMEN: Maten portioneras ut till tunntarmens första del, tolvfingertarmen, som bland annat finfördelar fettet med hjälp av galla och inleder nedbrytning av födan genom bukspottkörtelns starka enzymer. Födan skickas sedan vidare till nedre delarna av tunntarmen som tar upp näring och vatten.

10


4

TUNNTARMEN: Tunntarmen är ca fem meter lång. Tarmens

muskelrörelser ser till att tarmens matsmältningsenzymer och födan blandas och nedbrytningen av maten blir fullständig. Ytcellerna i tunntarmens slemhinna suger nu upp enskilda näringsämnen och vätska. Näringsämnena tas upp i blodbanan och skickas ut till kroppens celler. Det som blir över är en tunnflytande välling som fortsätter till tjocktarmen.

5

TJOCKTARMEN: Tjocktarmen är dubbelt så tjock som tunntarmen och drygt en meter lång. Tarmmusklerna gör vågrörelser så att innehållet rör sig nedåt samtidigt som det också ändrar karaktär till halvfast avföring. Den processen tar tid, från tre upp till 10 timmar.

Vid matsmältningen och genom bakteriernas arbete bildas gas som pockar på uppmärksamhet och vill ut. Det är främst koldioxid och metan. En och en halv liter gas per dygn blir det ungefär, men 90% av det är faktiskt luft som vi svalt ner. Det mesta av gasen tas sedan upp i blodet och andas ut, men en del kommer ut som den välbekanta formen prutt.

6

ÄNDTARMEN: Sista sträckan är knappt 15 centimeter lång men vidgad så att den kan samla upp avföring innan tarmen måste tömmas. När det sker drar både tjock- och ändtarmen ihop sig tack vare reflexer, samtidigt som musklerna kring ändtarmsöppningen öppnas. Ändtarmsöppningen är den enda delen av mag- och tarmkanalen som man själv kan påverka. Vill man vara lustig kallar man det “ändstationen” eftersom matens resa slutar här. Eller rättare sagt i toaletten. Resan från mat till bajs brukar ha tagit 18–24 timmar.

11


Det finns kulturer i världen med särskilda toalettgudar, till exempel i Korea och hos Ainu-folket i Japan. Toalettgudarna förknippas med hälsa, välgång och ibland också fertilitet på grund av kopplingen mellan spillning och gröda.

12


7 av 10 använder sina mobiler eller läser under sitt toalettbesök. Män använder sina mobiler och läser i större utsträckning än kvinnor.

13


ETT MEDDELANDE FRÅN KROPPEN DET VI LÄMNAR EFTER OSS I TOALETTEN, alltså avföringen, är det som blir kvar när kroppen och tarmarna tagit upp den näring de kunnat hitta. Men vår avföring är också ett tecken på hur vi mår. Konsistensen på avföringen talar om för oss hur vi ligger till med intaget av vätska och fibrer medan färgen på lämningarna skvallrar om vårt hälsotillstånd.

Avföringens färg beror på tillblandning av galla. Gallan är från början gul men ändrar färg till brun under passagen genom tarmen. Ju fortare innehållet passerar, desto ljusare och lösare i konsistensen är avföringen (bebisars senapsgula bajs, diarré är också oftast mer gul än brun). Om det däremot tar lång tid för avföringen att komma ut blir den mörkare och hårdare i konsistensen. Vid förstoppning blir avföringen som mörkbruna ”harlortar”. Avföringens färg kan alltså variera hos var och en beroende på hur fort innehållet passerar genom tarmen, och från dag till dag. Det är helt normalt.

14


Avfärgad (kittfärgad) avföring förekommer vid stopp i gallvägarna eller vid uttalade svårigheter för tarmen att ta upp föda (malabsorption) och bör föranleda kontakt med läkare. Ljusfärgad avföring som är fettglänsande, flyter uppe i toalettstolen och är svår att spola ner kan också vara tecken på malabsorption. Om detta inte är en engångsföreteelse utan håller i sig bör man boka ett läkarbesök. Malabsorption kan bero på störningar i tarmslemhinnan (till exempel glutenintolerans) eller i bukspottskörtelns funktion. Vid akut diarré i samband med en maginfektion är avföringen ljus och lös, men det brukar lugna ner sig efter några dagar. Det är viktigt att få i sig mycket vätska i samband med diarré för att undvika vätske- och saltförluster. Vätskeersättning finns att köpa på Apoteket. Svartfärgad avföring förekommer ofta vid intag av järntabletter och om man äter mycket blåbär. Om man har svart avföring (inte mörkbrun, utan som tjära) utan att ha tagit järntabletter eller ätit blåbär kan det vara ett tecken på blödning i övre delen av magtarmkanalen och då ska man ta kontakt med läkare omgående. Ser man ljusrött, färskt, blod i avföringen kommer det vanligtvis från nedre delen av tarmen (ändtarmen) och är oftast oskyldigt. Det kan visa sig som till exempel blod på pappret efter toalettbesök och kommer från små sprickor i ändtarmsöppningen eller hemorrojder. När det händer första gången eller inte ger med sig bör man låta en doktor bedöma. Mörkare blod och blod som är uppblandat med avföringen kommer från tjocktarmen lite högre upp och ska alltid föranleda läkarbesök. Hur ofta man går på toaletten är förresten helt individuellt. Det vanligaste är en till två gånger om dagen. Medicinskt brukar man säga att normal tarmtömningsfrekvens är mellan tre gånger om dagen och två till tre gånger per vecka.

15


En genomsnittlig svensk konsumerar 25 ton mat och 50 000 liter v채tska under en livstid. Allt detta g책r genom magen!

Den genomsnittliga personen tillbringar tre 책r av sitt liv sittandes p책 toaletten.

16


“Kära Apoteket…” Man tänker ju med hjärnan men varför talar man då om magkänsla? Svar: Man brukar tala om magkänsla som en intuitiv känsla av vad som är rätt eller fel. Det finns ingen tydlig avgränsning för vad som är magkänsla och inte. Men ordet exemplifierar det som många någon gång känner, nämligen att känslor kan sitta i magen hos oss. Oro, till exempel.

17


Magen på

SEMESTER RESA UTOMLANDS gör man ofta för att ta del av en annan kultur. Mat är en del av den upplevelsen. Men att få i sig en annan bakteriekultur än den magen är van vid kan orsaka en rubbning och i värsta fall magsjuka.

18


7

TIPS FÖR ATT HÅLLA MAGEN GLAD PÅ SEMESTERN:

01

Undvik kranvatten, köp hellre vatten på flaska.

02

Undvik skaldjur om du kan, de är extra bakteriekänsliga.

03

Undvik kulglass och opastöriserade ostar

04

Mjölksyrabakterier är goda bakterier för magen. Börja gärna ta dem redan innan resan.

05

Ha med vätskeersättning eftersom man kan förlora mycket vätska och salter vid turistdiarré.

06

Var beredd med stoppande läkemedel mot diarré. Det finns receptfria läkemedel på Apoteket.

07

Ha med dig handsprit, tvätta händerna ofta och alltid innan måltid.

19


Ett amerikanskt toalettpappersfabrikat spenderade

100 000 dollar

(ungefär 900 000 kronor) på en undersökning för att ta reda på om amerikanerna föredrar toalettpappret med flärpen framåt eller bakåt i hållaren. Svaret blev att tre av fyra vill ha den framåtvänd.

20


När det gäller offentliga toaletter väljer folk i regel mest sällan den första toaletten. Vilket betyder att den i regel är den renaste.

21


MAGEN GILLAR

22

01

Vatten.

02

Fibrer.

03

Mjölksyrebakterier, som är goda bakterier.

04

Fullkorn, grönsaker och frukt. Banan är lättsmält och innehåller bra med fibrer. Men om man har känslig tarm, IBS, kan det vara bättre att avstå från för mycket fibrer.

05

Mindre portioner, lättare att bearbeta!

06

En vätskeersättning då och då, om man svettats mycket eller varit magsjuk.

07

Mindfulness, lugn och ro.

08

Motion.

09

Regelbundna rutiner, speciellt kring måltider och sömn.

10

Mat som tuggas långsamt är lättare för magen att bryta ned.


23


LYSSNA PÅ DIN MAGE DEN KLASSISKA KOSTPYRAMIDEN med sin bas av kolhydrater har tidigare rekommenderats av livsmedelsmyndigheterna i flera länder. På senare år har den dock blivit omdiskuterad i takt med att det har duggat kostråd och dieter från olika håll. Här bredvid föreslår Harvardforskaren Walter Willet en livsstilspyramid där motion och viktkontroll ligger som en viktig grund. Vad man ska tro om själva kostråden i pyramiden är individuellt, eftersom vi ska vara skeptiska till generella råd och mer lyhörda för vad vi tål.

24


Rött kött & smör

Potatis, vitt bröd, pasta, ris, godis & läsk

Mjölk & mjölkprodukter

Fisk, kyckling & ägg

Nötter & bönor

Grönsaker

Frukt

Fullkornsprodukter

Vegetabliska oljor

Daglig motion & viktkontroll

25


26


EN GLAD MAGE GER EN FRISK KROPP

85%

VI HAR AV VÅRT IMMUNFÖRSVAR I MAGEN. I tarmarna finns tarmflora, alltså bakterier och andra mikroorganismer som hjälper till med att bryta ned de ämnen och bakterier vi får i oss genom det vi äter och dricker och som potentiellt kan skada kroppen. När våra immunceller (lymfocyter) i tarmens slemhinna kommer i kontakt med mikroorganismer (bakterier och virus) i tarmen specialiserar de sig att försvara oss mot just denna mikroorganism. På det här sättet bygger tarmen upp 85% av vårt immunförsvar. Med andra ord har vi till stor del tarmen att tacka för att vi får skydd mot olika sjukdomar.

27


“Kära Apoteket…” Hej! Jo jag undrar, varför säger man att man får “fjärilar i magen”? Svar: Rent litterärt betyder det att det “fladdrar” i magen, som av tunna fjärilsvingar. Varifrån denna känsla kommer är däremot svårare att veta. Ofta uppstår “fjärilarna” genom vårt autonoma nervsystem, den delen av nervsystemet vi inte har kontroll över, när vi står inför en situation som är positiv men som gör oss nervösa. Till exempel om vi ser någon vi är kär i. En teori är att fjärilarna syftar till att göra oss extra uppmärksamma på en känsla, andra att vi har många känslor på samma gång. Men det är också ett bevis på en tydlig länk mellan magen och sinnena.

28


29


MAGE OCH KÄNSLA UTTRYCK SOM “MAGKÄNSLA” OCH “FJÄRILAR I MAGEN” är exempel på hur magen hör ihop med våra känslor. Och det är ingenting vi bara inbillar oss, i tarmen sitter faktiskt ett helt eget nervsystem. Det enteriska nervsystemet (ENS) kallas ibland “bukhjärnan” eller vår “andra hjärna”. I ENS finns särskilda signalämnen som liknar och fungerar på samma sätt som de som finns i hjärnan. De kan skicka nervimpulser som “fara”, “oro” och liknande, som hjärnan och kroppen sedan svarar på med att vi känner en “klump i magen”, rädsla eller kanske nervositet.

Men både nerver och känslor är komplexa saker, vare sig de kommer från hjärnan eller magen. Ibland signalerar nerverna att vi ska känna rädsla fast vi kanske inte alls befinner oss i en hotfull situation, kanske var det bara en hund som skällde eller någonting annat som av en eller annan anledning fick oss att associera till hot. Stress är något vi ofta känner i magen. Ibland som en känsla men ibland också i form av konkret påverkan som lös mage. Länge har man varit övertygad om att magbesvär som magsår och IBS orsakas av stress. Men idag är man inte lika säker på att stress orsakar sjukdomar. Däremot 30

förvärrar stress besvären i nästan alla fall av funktionella magbesvär. – Men visst är stress en tydlig orsaksfaktor till magbesvären i vissa fall, säger Andreas Aly, specialist i medicinsk gastroenterologi och internmedicin. Vi ser det mycket tydligt hos invandrare som kastas in i en främmande omgivning, i en tillvaro med stor otrygghet, främmande språk och vanor. Om jag skulle våga mig på en gissning så är stress direkt orsak hos kanske hälften av dessa patienter. Vad som kommer först, stressen eller sjukdomen, kan också vara otydligt i vissa fall. Inte minst för att magen och nervsystemet samverkar så intimt med varandra.


– Många stressar upp sig på grund av sina besvär. Av rädsla för att besvären tyder på något farligt, eller rädsla för att inte hinna till toaletten, att släppa gaser eller att tarmljuden hörs. I fall där stress förvärrar besvären och där stressen i själva livssituationen är svår att minska brukar man rekommendera terapi som KBT. – Men det går inte ut på att minska besvären utan att ge patienten en mer avstressad relation till sina besvär, förklarar Andreas Aly. Mindfulness och avslappning är också bra sätt att lugna nerverna och därmed magen. När magen i sin tur blir lugnare påverkar det också nerverna i samma riktning. Det är både det fina och det knepiga med den intima relationen mellan tarm och nerver - en lugn mage kan lugna nerverna, och tvärtom.

31


V

. . t t a si ste du …UNGEFÄR 2,6 MILJARDER MÄNNISKOR i världen, speciellt på kinesiska och indiska landsbygden, inte har tillgång till toalett? Välgörenhetsorganisationen World Toilet Organization jobbar för att installera toaletter i dessa områden eftersom följden av att inte ha tillgång till toalett, och bristen på hygien som kommer med det, dödar runt 1.8 miljoner människor om året. Många av dem är barn.

…IBLAND KAN EN ANNAN PERSONS BAJS vara det som

behövs för att återställa en skadad tarm? Det har testats i första hand hos svårt sjuka patienter med en överväxt av skadliga bakterier (Clostridium difficile) i tarmen efter en behandling med antibiotika. I stället för att behandla dessa patienter med en annan sorts antibiotikum som man fortfarande gör, kan en bajstransplantation, eller Fekal Transplantation (FMT som det heter på fackspråk), från en person med frisk tarmflora helt enkelt hjälpa en infekterad tarm att återfå den normala tarmfloran igen. Detta testas nu i Sverige också på patienter med svår IBS (Irritable Bowel Syndrome), eftersom man tror att en del patienter med IBS har en störning i sin tarmflora.

32


33


“Jag ska bara pudra näsan” En kort historielektion om toaletten

TOALETTEN ÄR EN GAMMAL UPPFINNING. Inte så

konstigt kanske, människan har ju alltid behövt uträtta sina naturliga behov. Grekerna på Kreta var först, här spolade man vatten i klosetter redan för 4500 år sedan. Den första självspolande toaletten uppfanns av den engelske hovmannen John Harington 1589. Men eftersom den bara kunde spola två gånger om dagen blev den inte en större succé. Det blev däremot den vattentoalett som en urmakare i London konstruerade genom att hänga upp vattenbehållaren ovanför toalettstolen. I Sverige dröjde det ända till 1920-talet innan man hade vattenklosetter i hemmen. Och först på 1970-talet installerade man toaletter i de sista stadskvarteren där man ännu saknade sådana. Den moderna toaletten är alltså, till skillnad från våra behov, en nymodighet. Det är därför, evolutionistiskt sett, en ny sak för vår kropp att vi sitter ned när vi tömmer tarmen och inte hukar oss.

34


I boken Charmen med tarmen tipsar läkaren och författaren Guilia Enders (ja hon har ett passande efternamn!) om att en liten pall under fötterna får oss att sitta i en naturligt hukande ställning, precis som vi gjorde när vi för länge sedan gjorde våra behov i naturen. När vi sitter i den här hukande ställningen slappnar en viss muskel, som annars drar åt tarmen lite som ett lasso, av. Det får oss att tömma tarmen både bättre och snabbare.

35


“Att äta en stor måltid och sen få min tjej att gå med på att smeka min mage, det är det mest romantiska jag kan tänka mig.” Ryan Gosling


”Jag gör bara det som min magkänsla säger är rätt. Jag tror att det är smart att lyssna på andras råd, men i slutet av dagen är du den enda som kan säga vad som är rätt för dig.” Jennifer Lopez


5

UDDA TOALETTUPPLEVELSER

1 2 3 4 5

CHECKA IN I KINGSTON TREEHOUSE I SYDAFRIKA och du får ett badrum med magisk utsikt över djurreservatet. Kanske får du syn på någon av ”The Big 5” utan att lämna toaletten. VÄRLDENS DYRASTE TOALETT finns på Internationella rymdstationen. Att bygga denna komplicerade toalett för rymden sägs ha kostat närmare 200 miljoner kronor.

I STADEN FOSHAN I KINA hittar man denna fontän gjord av inte mindre än 10 000 toaletter. Konstverket hyllar regionens stora produktion av keramik.

PÅ LONDON-RESTAURANGEN SKETCH är toalettbåsen

formade som kapslar. Inne i kapseln ändras ljusets färgsättning till tonerna av futuristisk musik.

UPPE PÅ BERGET NUOLJA i Abisko, med den storslagna fjällutsikten av Lapporten, står detta utedass. Om du befinner dig på berget vid mörker, kan du dessutom få njuta av ett vackert norrsken.

38


1


2

3


4

5

Wow!


VAD ÄR DET MED MAGEN? En snabb guide till vanliga och mer ovanliga magproblem

UPPSVÄLLD MAGE/BALLONGMAGE

Magens känns svullen, uppblåst och utspänd. Gaser. Vanlig orsak: Kan bero på obalans i tarmfloran. Men också IBS, laktosintolerans eller glutenintolerans. Prova: Undvik gasbildande livsmedel till exempel olika sorters kål som vitkål, brysselkål och blomkål, ärtor, vetekli, bönor, lök och produkter som är sötade med sötningsmedel. Prova även mjölksyrabakterier som kosttillskott. Om du ändå fortsätter att ha problem med uppblåsthet, rekommenderar vi dig att söka hjälp hos en läkare.

42


FÖRSTOPPNING

Magen känns hård och det kan vara svårt att gå på toaletten. Vanlig orsak: För lite fibrer, vätska och motion. Prova: Öka mängden grönsaker, frukt och fullkornsprodukter i kosten, drick mycket vatten. Vill du ha snabb hjälp finns även läkemedel som hjälper till att lösa upp det hårda. Prova också att röra på dig mer och att höja knäna när du går på toaletten, som om du hukade.

TJOCKTARMSBESVÄR

Svullen mage och en avföring som växlar mellan förstoppning och diarré. Vanlig orsak: Vid känslig tjocktarm är oftast oklart varför du har problem. Det kan vara en infektion orsakad av bakterier, svamp eller virus, men oftast beror det på IBS. Läkare ställer IBS-diagnos. Prova: Mjölksyrabakterier eller produkter med fibrer som inte är så gasbildande.

DIARRÉ

Lös avföring. Magont. Vanlig orsak: Magsjuka om du plötsligt får diarré som går över efter några dagar. Stress kan ge diarré. Men kan också bero på IBS eller att du inte tål vissa matvaror. Prova: Mjölksyrabakterier för att återställa tarmfloran. Glöm inte bort vätskeersättning eftersom man kan förlora mycket vätska vid diarré. Om du har långdragna problem, rekommenderar vi dig att söka hjälp hos en läkare.

43


HALSBRÄNNA ELLER SURA UPPSTÖTNINGAR

Halsen bränner till, det smakar surt i munnen och svalget. Vanlig orsak: Den övre magmunnen släpper upp magsyra. Prova: Receptfritt läkemedel som neutraliserar eller minskar magsyran. Det finns också läkemedel som bildar ett lock över maginnehållet och mekaniskt hindrar syran att komma upp i strupen. Fråga gärna om råd på Apoteket.

MAGKATARR/DYSPEPSI

Illamående och skarp smärta i mellangärdet. Orsak: Okänd om det är så kallad funktionell dyspepsi. I ovanliga fall kan magsår vara orsaken. Besvären kan sättas igång av bland annat: Stress, koffein, fet mat, nikotin och oregelbundna måltider. Åtgärd: Minska stressen och undvik det som kan sätta igång besvären såsom kaffe och alkohol. Prova läkemedel som minskar magsyran.

GALLSTEN

En stark smärta som kommer och går i närheten av höger revben, ibland ut mot ryggen. Vanlig orsak: Kristaller som bildats i gallblåsan. Ofta på grund av förhöjda blodfetter, övervikt och fet mat. Åtgärd: Svår gallsten måste opereras bort.

44


BLINDTARMSINFLAMMATION

Kraftiga smärtor i magens nedre del, ofta ned mot höger sida och/eller runt naveln. Vanlig orsak: Går sällan att fastställa. Åtgärd: Läkare kan skriva ut antibiotika men ofta opereras blindtarmen bort.

MAGSÅR

Ont i övre delen av buken. Kan lindras eller förvärras av måltid, kommer gärna på natten. Ibland får man också kräkningar och mår illa. Vanlig orsak: Magsår betyder att man har sår i slemhinnan i magsäcken eller tolvfingertarmen. Tidigare har man trott att stress är en vanlig orsak men numera vet man att en bakterie är den vanligaste orsaken. Rökning och antiinflammatoriska läkemedel har också stor påverkan. Åtgärd: En läkare skriver ut kombinationsbehandling av magsårsmedicin plus antibiotika.

Misstänker du att du har gallsten, blindtarmsinflammation eller magsår måste du söka hjälp hos läkare. Detsamma gäller om du har långdragna problem, eller blod i avföringen. Blod i avföringen kan vara ett allvarligt symptom även om det oftare handlar om sprickor i ändtarmen, vilket är betydligt lättare att behandla.

45


“En tom mage är ingen bra politisk rådgivare.” Albert Einstein


“Jag hade en eld i magen. Så jag startade ett band.” Emmylou Harris


4

SAKER SOM KAN ÖKA KÄNSLAN AV UPPBLÅSTHET I MAGEN 01

Tugga tuggummi

02

Stress

03

Kolsyrade drycker

04

Äta för snabbt

48


49


50


NÅGRA RADER OM MAGSJUKA… DET FINNS MÅNGA OLIKA SORTERS MAGSJUKA. Man kan

ha ont i magen men också få kräkningar, feber och diarré. Magsjuka kan bero på virus eller bakterier. Salmonella och Campylobakter är exempel på magsjukebakterier. Vissa lyckligt lottade har ett ärftligt skydd mot den vanligaste formen av vinterkräksjuka orsakad av norovirus. Tror du att du är en av dem, kan du genom att köpa ett test på Apoteket få det bekräftat. Om du vid magsjuka förlorat mycket vätska är det viktigt att ta vätskeersättning. Det finns som pulver eller som brustablett. De flesta akuta magsjukdomar går över av sig självt men när smärtan blir för stark, om febern håller i sig eller om du förlorar mycket vätska bör du ta dig till en vårdcentral. Likaså ska du alltid gå till vårdcentralen om du fått magsjuka och nyligen varit utomlands.


APOTEKARENS MAGMÖTEN KARNA WISENIUS ÄR SPECIALISTAPOTEKARE

och möter många kunder med magproblem. Ett vanligt problem bland svenska kunder är sur mage. Många är redan på det klara med sitt problem men apotekspersonalen försöker ändå fastställa om det kan finnas andra behov eller om man ska hänvisa kunden till vården.

– De flesta vill köpa Omeprazol mot sin sura mage. Men många gånger är det inte just Omeprazol de behöver utan det kan räcka med något mer kortverkande och som verkar lokalt mot syran i magsäcken. Jag tror att stress och dåliga matvanor är en stor bov i dramat och vi försöker ge livsstilsråd och berätta vad som kan orsaka besvären och vad man ska undvika. Nikotin, kaffe och fet mat är sådant som kan påverka men också antiiflammatoriska läkemedel som till exempel Treo, Ipren och Voltaren. Ett annat vanligt problem är förstoppning, vilket Karna Wisenuis misstänker många gånger är förknippat med livsstilen snarare än en rubbning i tarmen. – Man stressar, äter inte den mat som magen mår bra av och kanske rör sig alldeles för lite. Här krävs det många frågor för att ringa in problemets karaktär, vad man prövat förut, om man tar andra läkemedel och så vidare. Kunden är ju ofta i ett mer eller mindre akut läge och vill ha effekt med en gång. Vi rekommenderar då kunden något som hjälper snabbt men försöker också poängtera 52


Karna Wisenius

vad man behöver göra på sikt för att få ordning på sitt problem. Det kan handla om att röra på sig mer, äta mer fiberrik kost eller att även att köpa ett preparat som håller magen i trim över tid. Men Karna Wisenuis är medveten om att det finns svårigheter i att ändra sin livsstil. – Man vill ju ha en enkel väg, ett enkelt sätt att få ordning på sin mage. En del som ofta tar Treo får besvär med magen och tar då Omeprazol för att hålla magen i schack. Det kan kännas enklare än att ta reda på varför man behöver ta Treo. Det finns även missuppfattningar kring vissa läkemedel. Våra stoppande läkemedel mot diarré känner de flesta kunder till och vi märker att de används flitigt. Vi upptäcker dock ofta att det är något annat kunden behöver. Kunden kan tex fått diarré av antibiotika och då är det bättre att stärka upp magen med våra skyddande och goda mjölksyrabakterier än att använda stoppande läkemedel mot diarréerna. 53


“Jag hade magproblem i flera år och det gjorde det svårt att åka på turné. Folk såg mig sitta själv i ett hörn och se sjuk och deppig ut. Men skälet till det var att jag försökte stå emot magontet, jag försökte att behålla maten. Men folk kollade på mig och antog att jag var någon slags knarkare.”

Kurt Cobain


“Jag designar utifrån min instinkt. Det är det enda sättet jag vet hur man lever. Vad som känns bra. Vad som känns rätt. Vad som behövs. Ge mig ett problem och jag kommer att ta mig an det kreativt, från magen.” Donna Karan


FÖRSTA HJÄLPEN – VAD SKA MAN GÖRA VID MAGONT? Magläkaren svarar DET KAN VARA SVÅRT ATT VETA varför man har magont, och det kan vara

ännu svårare att på egen hand avgöra om magontet är av allvarligare sort eller något man kan behandla själv. Här berättar specialistläkaren Andreas Aly hur han går tillväga för att ställa diagnos på patienter som har ont.

– Jag ber patienten i första hand precisera var den huvudsakliga smärtan sitter, om den förflyttar sig eller är konstant. Sedan frågar jag vad är det för typ av smärta - om den är molande, skärande, eller krampartad? Jag frågar också efter graden av smärta mellan 1–10. Det är också viktigt att känna efter var i magen det gör ont och vilken karaktär som smärtan har. Känns det som knivhugg, gör det ont hela tiden eller varierar det? Blir smärtan värre eller lindras den när man äter eller går på toaletten? Hur länge har smärtan funnits? Finns det något som kan ha utlöst det? 56

Utlandsvistelse, medicinering eller ändrad livssituation? Det är också viktigt att se om det finns liknande besvär i familjen, till exempel ”känsliga magar” eller allvarliga magtarmsjukdomar i släkten. I det klassiska fallet ställer vi rätt snabbt en preliminär diagnos om tillståndet är ”funktionellt” eller ”organiskt”. Ett ”organiskt” tillstånd betyder att det finns ett organiskt fel som man kan påvisa med endoskopi, röntgen eller blodprover. Vid ett ”funktionellt” tillstånd hittar man med dagens metoder inga organiska fel utan talar om en felfunktion utan att kunna påvisa en exakt orsak till besvären.


OROLIG FÖR MAGEN? • Gör Apotekets magtest på www.apoteket.se/mage • Kom in till Apoteket och rådgör med oss • Ring sjukvårdsrådgivningen 1177

57


MATSMÄLTNINGSAPPARATEN APOTEKET HAR BYGGT EN EGEN matsmältningsapparat som

på ett enkelt sätt beskriver vad som händer i magen. Den kan processa maten på samma sätt som din mage gör och ut kommer faktiskt snabbtillverkat bajs. Kolla in filmen om matsmältningsapparaten på www.apoteket.se/mage

58


Munnen Matstrupen

Tunntarmen

Blindtarm Tjocktarmen Andtarmsoppning

Tolvfingertarmen

Andtarmen

Magsacken

59


SVENSKARNAS MAGSTATUS APOTEKET MÖTER KUNDER med magbesvär dagligen. Många köper sin

medicin, andra frågar om råd. Vad som står klart är i alla fall att svenskarna upplever problem med magen i stor utsträckning. Ibland tillfälligt, ibland långvarigt. En undersökning bland Apotekets kunder visar att 7 av 10 har problem med magen några gånger i månaden eller oftare.

Enligt en undersökning som Apoteket gjort tillsammans med Novus upplever drygt 8 av 10 någon gång obalans i magen. Mer än hälften av allmänheten upplever obalans i magen varje månad. Bland de som inte fått någon diagnos uppger 31% att de haft besvär med magen i över fem års tid utan att få en diagnos. Kvinnor, framförallt yngre kvinnor i åldern 18–29 år, upplever i större utsträckning än övriga grupper en obalans i magen. I undersökningen framgår att magtarmbesvär påverkar mångas vardag. 3 av 4 av de som har mag-tarmbesvär varje dag anger att deras vardag påverkas negativt till följd av problemen med magen. 15% uppger att magtarmbesvären påverkar deras sociala situationer negativt och fler, närmare var femte, svarar att dessa besvär gör att de måste äta annorlunda. 5% säger att magbesvär påverkar deras relation med sin partner på ett negativt sätt. 60

Så många som 18% upplever också att besvären gör att de mår allmänt sämre. Inte undra på - magen påverkar oss på många olika plan. Om vi dessutom känner oss tvungna att skära ned på saker som vi i vanliga fall tycker om att göra, som att umgås med vänner eller äta mat på restaurang, så tror vi på Apoteket att det påverkar livskvaliteten också. Det gör det extra viktigt att behandla problemen. 

 Trots detta är det bara drygt 4 av 10 av de som ibland upplever obalans i magen och inte har någon diagnos som behandlar sina mag- och tarmbesvär. Av de som söker behandling väljer 6 av 10 receptfria läkemedel. Andra lägger om kosten (kvinnor i högre grad än män). Båda alternativen (och i kombination så klart) kan vara bra för magen men har man långvariga besvär eller besvär som upplevs som allvarliga och som dessutom påverkar det sociala livet så är det naturligtvis bäst att söka råd och hjälp. Man kan börja hos Apoteket.


Undersökningen genomfördes som webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade panel under perioden 6–13 september 2016. Totalt genomfördes 1 087 intervjuer med allmänheten 18–79 år. Deltagarfrekvensen var 62%.

61


EN HYLLNING TILL MAGEN MAGEN ÄR ETT HÅRT ARBETANDE STORT ORGAN som har som uppgift att inte

bara ta hand om allt vi stoppar i oss, och utifrån det leta upp alla fina näringsämnen som kroppen behöver. Magen håller oss dessutom friska och ställer upp med sina arméer och vakter av bakterier som med stor misstänksamhet och vana ser till att inte släppa in andra bakterier och virus som inte ska vara i tarmen. Ibland misslyckas de, sånt händer, och då blir vi sjuka. Men även då gör de det bästa de kan för att hjälpa till att minska våra besvär. Magen begär heller inte särskilt mycket av oss. Lite regelbundenhet tack, gärna fibrer och motion. Och att vi tuggar maten ordentligt. Medan vi själva lever på, äter gott och ser till att livet fungerar så jobbar magen ständigt och jämt. Det är dags att ge magen den uppskattning och kärlek den förtjänar. Och ett stort tack för att den tar hand om oss.

62


63


LÄSTIPS FÖR VUXNA Charmen med tarmen Guilia Enders

64


LÄSTIPS FÖR BARN Bajsboken Pernilla Stalfelt

65


KÄLLFÖRTECKNING Bartonek Roxå, Eva. 2012. Bukhjärnan – nästan lika smart som hjärnan. Aktuellt om vetenskap och hälsa. http://www.vetenskaphalsa.se/bukhjarnan-nastan-lika-smart-som-hjarnan/ Bjerneroth Lindström, Gunnel. 2005. Matsmältningsorganen. Vårdguiden 1177. http://www.1177.se/Stockholm/Tema/Kroppen/Matsmaltning-och-urinvagar/ Matsmaltningsorganen/ Enders, Giulia. 2015. Charmen med tarmen: allt om ett av kroppens mest underskattade organ. Stockholm: Forum Hansson, Anton. 2013. 8 effektiva huskurer mot halsbränna och sura uppstötningar. Magkliniken.se. http://magkliniken.se/8-effektiva-huskurer-mot-halsbranna-och-surauppstotningar/ Hjerpe, Annika (red.) 2012. Receptfritt i praktiken: en bok om forskning och framsteg inom naturlig egenvård. Stockholm: Svensk egenvård


Läkemedelsverket. Läkemedelsboken. http://lakemedelsboken.se Snaprud, Per. 2011. Donerat bajs ger friska tarmar. Forskning och Framsteg. http://fof.se/tidning/2011/7/donerat-bajs-ger-friska-tarmar World Toilet Organization. http://worldtoilet.org/

EXPERTER • Andreas Aly, specialist i medicinsk gastroenterologi och internmedicin, Medicine doktor och Docent • Karna Wisenius, Specialistapotekare Apoteket


APOTEKET AB apoteket.se 0771-450 450

Redaktรถr: Formgivare: Tryckeri:

Caroline Hainer Isabelle Stรฅhl Elanders, Mรถlnlycke 2016


Magboken  

Fakta och kuriosa om magen. Magkunskap du inte visste att du ville ha!

Magboken  

Fakta och kuriosa om magen. Magkunskap du inte visste att du ville ha!

Advertisement