Page 1

FÖR ETT LIV I HÄLSA NUMMER 3 2014

TEMA: Motivation genom spel och lek

Solskydd

2.0 Välj rätt sort för dig

LÅT HUDEN LÄKA – ärrbildning tar tid

hantera Hormonerna Så kan du påverka klimakteriebesvären


T E H Y N

ETT GENOMBROTT

I BEHANDLINGEN AV M U N S Å R

FRÅGA EFTER ZOVIDUO® PÅ APOTEKET.

Stoppar viruset och hjälper till att förhindra att munsår utvecklas till blåsor Om en blåsor utvecklas, hjälper Zoviduo® till att förkorta läkningstiden Rekommenderas till vuxna samt barn över 12 års ålder

Zoviduo® (aciklovir och hydrokortison) kräm, är ett receptfritt läkemedel.Zoviduo används för att behandla tidiga tecken och symtom på återkommande munsår (herpes labialis) på läppar och i ansikte, i syfte att minska uppkomsten av munsår som kan bilda sår. Särskild försiktighet skall iakttas för att undvika kontakt med ögat. Använd inte tillsammans med ocklusionsförband så som plåster eller speciella munsårsplåster. Långvarig behandling skall undvikas. Behandla inte under en period längre än 5 dagar.För mer information se www.fass.se. Läs bipacksedeln noga före användning. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, Nykær 68, 2605 Brøndby, Danmark. Zoviduo är ett varumärke som tillhör GlaxoSmithKline-koncernen. Maj 2014

www.zoviduo.se

CHSE/CHZOD/0022/14

En duo-effekt med många fördelar:


INNEHÅLL

3/2014

22 Minimera Ärret Ärr är hudens minne av ett sår. Ärrbildning är en komplicerad process, det kan ta ett år för huden att läka ordentligt.

7

summerat

kropp och skönhet

8 Fokus på socker 9 Träning i sommar

20 Solskydd 22 Ärrvävnad 26 Klimakteriet

10 Tema: Spel och motivation Metoder från lek och spel stimulerar till långsiktig motivation. Därför används de nu inom rehabilitering eller för andra hälsosyften. Glädje, tävlingsinstinkt och att kunna dela resultat med andra är viktiga delar.

28 6 Noterat

28 Forskning: Spindeltråd

Var fjärde fästing bär på borreliabakterier. Svenskarnas utgifter för motion och hälsa är cirka 50 miljarder kronor. Det personliga hälsokontot Hälsa för mig är försenat. WHO uppger att över 200 miljoner kvinnor som inte vill bli gravida inte använder preventivmedel. Många av dem som ringer till Preventell, en hjälplinje för personer med problematisk sexualitet, tackar ja till behandling efter samtal.

Spindeltråd skulle kanske kunna lösa en rad medicinska problem, därför försöker forskare skapa konstgjord spindeltråd.

På Apoteket 20

32 På hyllan 33 Prenumeration på mediciner 34 SOS Barnbyar i Ukraina 37 Experten 39 Kundklubben nummer 3 2014 |

|3


Äntligen har det slutat klia För alla typer av torr irriterad hud med klåda, finns nu

XeraCalm A.D. En lipidåteruppbyggande serie med aktiva ingredienser för hygien och återfuktning, som består av följande unika ingredienser:

Tillhör generationen av krämer utvecklad inom ”steril kosmetik”: Innehåller inte parfym eller parabener. XeraCalm A.D.-serien innehåller aktiva ingredienser utvalda för sin effektivitet. En säker produkt som gör att huden blir lugnad och återfår sin komfort och mjukhet. För spädbarn, barn och vuxna. Säljs på apotek.

Avène marknadsförs i Sverige av Dermarome AB • 08-14 18 11 • Rosenlundsgatan 50 • 118 63 STOCKHOLM Besök oss på www.eau-thermale-avene.se, Facebook.com/se.avene

I-modulia

®

AKTIV INNOVATION 12 års forskning

Känslan av klåda: Huden har fått näring:

-97%* 100 %**

*Orsakad av hudtorrhet. Kliniska resultat från 32 personer i åldern 7 månader till 9 år, med lätt till medelsvår atopisk dermatit. **Procentandel upplevd effekt efter en månads applicering.

Création SYMBIOSE - Photo : Bildeberg/Photononstop

- I-modulia® resultatet av 12 års vetenskaplig forskning, minskar klåda* och rodnad. - CER-OMEGA lipider som vårdar och stärker hudbarriären. - Avène thermalvatten med lugnande och anti-irriterande egenskaper


VÄLKOMMEN

POSTADRESS Tidningen Apoteket Apoteket AB Box 3001 169 03 Solna E-POST tidningen.apoteket@apoteket.se TELEFON 010 - 447 50 00 WEBBPLATS www.apoteket.se CHEFREDAKTÖR OCH ANSVARIG UTGIVARE Teresa Matérn REDAKTIONSRÅD Carina Backhans Lotta Haleen Anders Rynnel Anna Stolt Margareta Söderström Åsa Asplund GRAFISK FORM Sofia Nilsson Åkesson & Curry AB REDIGERING & LAYOUT Åkesson & Curry AB ANNONSER Advertise AB, Carl Thörne Telefon 08 - 22 44 80 TRYCK TMG ISSN 0349-2516. Tidningen trycks med papper 130 g Arctic Silk på omslaget och 80 g Arctic Matt på inlagan, ett miljöanpassat papper som uppfyller de nordiska miljömärkningskriterierna för Svanen. Tryck­saken uppfyller Apoteket AB:s miljökrav. Upphovsrätt Apoteket AB. Citera gärna, men glöm inte att uppge källan. Tidningen Apotekets artiklar har enbart informationssyfte och bör inte ersätta rådgivning på apotek eller läkarkonsultation. Har du problem med din hälsa eller frågor om dina läkemedel kontakta ditt apotek eller sjukvården.

Påverka hur du mår i klimakteriet. FOTO: Lena Katarina Johansson/Folio

Lekande svårt DRYGT TRE FJÄRDEDELAR . Så mycket av

den fysiska aktivitet jag borde utföra under en dag kommer jag upp i en normal dag. Och jag är inte ensam. För samtidigt som vi svenskar är ganska duktiga på att träna regelbundet är vi också bland de mest stillasittande i Europa enligt en enkätundersökning* som gjorts på uppdrag av EU-kommissionen. Exakt hur jag ligger till fick jag reda på genom att jag fick chansen att testa att bära en Polar loop, en kombinerad puls- och rörelsemätare i form av ett armband. Förutom att den visade den totala tiden i rörelse gav den varningar ibland när jag hade suttit ner för länge i sträck. Hela tiden kunde jag följa aktivitetsstatusen och hur mycket mer jag skulle behöva stå, gå eller jogga för att nå dagens mål. IBLAND BLEV JAG lite sur på armbandet. ”Sluta tjata”, liksom! Men lika irriterande som det var att inte få den där bekräftelsen på att målet var uppnått, lika sporrande var det att se aktivitetstapeln öka under en joggingtur. Faktiskt. Med en belöning kopplad till framstegen hade jag troligen blivit mer motiverad. Det är en av idéerna bakom spelifiering, som är vårt tema i det här numret. För även om man kan tycka att en god hälsa vore belöning nog fungerar våra hjärnor så att det inte alltid räcker som pepp. Däremot är det ofta inget problem att lägga tid på andra till synes meningslösa sysselsättningar. I mobiltelefonspelet Candy Crush Saga gav jag upp först på bana 300-någonting. Även här vet jag att jag inte är ensam. Allt fler använder appar till smarta telefoner, med eller utan sensorer, för att mäta och registrera sina levnadsvanor. I temat fokuserar vi på hur den svenska sjukvården har börjat använda spelifiering. Med tanke på hur framstående svenska spelutvecklare är borde det finnas stor potential att spelifiera mera. Det finns ytterligare ett angeläget exempel på lekens kraft i det här numret. Och den bidrar Apotekets kunder gemensamt till genom Apotekets samarbete med SOS Barnbyar. Andryi Chuprikov som är SOS Barnbyars platschef i Ukraina berättar om det på sidan 34.

Foto: Jezzica Sunmo

Tidningen kommer ut fem gånger om året och finns gratis på alla Apoteket AB:s apotek. Nästa nummer kommer den 29 augusti 2014.

Det finns ytterligare ett angeläget exempel på lekens kraft i det här numret. Och den bidrar Apotekets kunder gemensamt till.

Nu är det lättare att läsa tidninge­n digitalt på apoteket.se/ tidning

Teresa Matérn chefredaktör teresa.matern@apoteket.se *Special Eurobarometer 412 / Wave EB80.2 – TNS Opinion & Social nummer 3 2014 |

|5


NOTERAT

Fästingsmitta ovanlig VAR FJÄRDE FÄSTING, eller 25 procent, innehöll borreliabakterier men av de fästingbitna personerna fick endast två procent symtom på borrelia. Det blev resultatet av en analys av 2 000 fästingar, inlämnade till vårdcentraler av fästingbitna personer, främst i södra Sverige och på Åland. Detta och mycket mer kan man läsa i en doktorsavhandling om borreliabakteriens biologi som refereras i Läkartidningen. Kontroller av de inlämnade fästingarna i mikroskop visade också hur länge de suttit på

de personer de bitit. Yngre personer och kvinnor avlägsnade fästingarna snabbast, äldre personer och män långsammast, enligt dessa undersökningar. Det var vanligast att fästingarna bet sig fast i benen, men om de istället hade satt sig i huvudet eller underlivet upptäcktes de oftast senare. Ju längre en fästing sitter kvar, desto större risk att eventuell smitta överförs. Fortfarande gäller därför att det är viktigt att ta bort fästingar så fort som möjligt.

En av fyra fästingar bär på borreliabakterier.

Vanligt att fråga om biverkningar SVENSKARNA HAR MÅNGA frågor om

läkemedel som verkar på det centrala nervsystemet, till exempel antidepressiva och smärtstillande, att döma av samtalen till Läkemedelsverkets upplysningstelefon. Läkemedelsverket analyserade de i snitt ungefär 2 200 samtalen per vecka under några veckor 2013, för att kartlägga allmänhetens informationsbehov och problem kopplade till läkemedel. Datainsamlingen var helt anonym. Användarna undrar ofta om biverkningar och interaktioner mellan olika läkemedel. Även funderingar kring läkemedels eventuella effekter på foster eller barn vid användning under graviditet och amning är vanliga. RING LÄKEMEDELSUPPLYSNINGEN:

vardagar kl 8-20 på tel. 0771-467010

Personliga hälsokonton försenade HÄLSA FÖR MIG, så ska de personliga

Fortsatt motionsboom SVENSKARNAS UTGIFTER för motion och hälsa nu ligger runt 50 miljarder kronor per år och motionsboomen ser ut att stärkas ytterligare under 2014. 2 av 10 svenskar planerar att delta i ett långlopp i år. Trenderna presenteras i en rapport från Livsmedelsföretagarna om träning, mat och hälsa.

6|

| nummer 3 2014

222 ...miljoner. Så många flickor och kvinnor i världen som inte vill bli gravida använder inte preventivmedel enligt WHO, som vill att tillgång till preventivmedel ses som en mänsklig rättighet som inkluderar rätten till personlig integritet.

hälsokonton heta som alla svenskar ska få tillgång till. När de blir verklighet är oklart. Upphandlingen om den tekniska plattformen överklagades nämligen och den juridiska processen har pågått sedan våren 2013. Nu senast, under våren 2014, har Kammarrätten meddelat sin dom. De går på Förvaltningsrättens tidigare linje och anser att upphandlingen inte gick rätt till. Möjligheten att få överblick över och själv hantera hälsoinformation, som läkemedels- och vaccinationslistor, via Hälsa för mig blir därmed försenad. Fem och en halv månad tar det att få projektet färdigt när E-hälsomyndigheten får klartecken att börja arbeta med det.


I SAMARBETE MED

I Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning kan du läsa om de senaste forsknings­rönen inom medicin och hälsa och möta forskarna bakom fynden.

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

facebook.com/medicinskvetenskap BESTÄLL ETT GRATIS provexemplar av tidninge­n på medicinskvetenskap@ki.se

LÄS MER: ki.se/medicinskvetenskap

Många ringer om oönskad sexualitet SEDAN TVÅ ÅR kan personer med proble-

matisk sexualitet ringa en särskild hjälplinje. Många av de som ringer tackar ja till fortsatt behandling, visar en utvärdering av projektet. Hjälplinjen Preventell startades 2012 av Centrum för andrologi och sexualmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Den riktar sig till personer vars sexualitet innebär ett lidande för dem själva eller andra, samt till anhöriga och professionella inom området. En utvärdering visar nu att hjälplinjen har nått de avsedda grupperna och att en stor andel

av de som ringer tackar ja till mer hjälp. – Poängen med en hjälplinje är att det är en lägre tröskel att ringa dit än att söka hjälp på annat sätt. Alla som ringer kan förbli anonyma, men runt hälften väljer faktiskt att komma till en mottagning och inleda en behandling efter samtalet, säger Katarina Öberg, forskare vid institionen för medicin, Huddinge, och en av grundarna till Preventell. Statistiken visar också att hälften av de tre till fyra personer som ringer per dag berättar om någon form av sexmissbruk. En fjärdedel har ett sexuellt intresse för

Behöver

du

hjälp? barn och cirka en femtedel Ring har upplevt impulser att Prevente ll 020– 66 77 tvinga någon till sex. Cirka 88 90 procent av de som ringer är män. Samtalen följer en strukturerad mall och analyseras i efterhand i anonymiserad form, om den som ringer har tillåtit det. Resultaten ska användas i forskning om bakomliggande riskfaktorer och för vidareutbildning av personalen som svarar i telefon.

LÄS MER PÅ WEBBEN:

preventell.se

Kan barn motionera bort adhd-medicin? Jag har hört att barn med adhd kan slippa medicinering om de tränar intensivt 30 minuter eller medelintensivt 1,5 timme varje dag. Är det så?  /Linda Rosén Sambandet mellan fysisk aktivitet och fysisk aktivitet kan minska typiska adhdförbättrade fysiska, kognitiva och symtom. Förvånande nog har bara ett fåtal känslomässiga funktioner är studier undersökt hälsoeffekter av fysisk väldokumenterat hos vuxna träning vid adhd. och rapporter finns om I en studie sågs förbättrad uppmärkliknande hälsovinster samhet, motorik och socialt beteende hos hos normalutveckbarn med adhd efter 10 veckor med 45 lade barn. Nivåer av minuters medelintensiv fysisk träning 3 signalsubstanserna gånger i veckan. Andra studier har rappordopamin, noradreterat god effekt på förmågan att planera nalin och serotonin och organisera efter kortare och mer ökar i hjärnan efter intensiva träningspass om 20 minuter. fysisk träning. I en färsk översikt av studier som unDessa substanser kan dersökt detta, konstaterades att resultaten kopplas till motivation, var lovande men underlaget ännu alltför uppmärksamhet, aktivibegränsat, varför fler studier rekommentetsreglering, vakenhet deras, med fler deltagare och kontrolloch känsloreglering, det grupper innan man säkrare kan värdera vill säga funktioner fysisk träning som adhd-­behandling. som är påverkade /Ylva Ginsberg vid adhd och Forskare i klinisk oftast möjliga neurovetenskap att förbättra med Forskaren läkemedel. Det är därför rimligt att anta att

Fråga

nummer 3 2014 |

|7


Sockerfällor

SUMMERAT: SOCKER

FRUKTYOGHURT:

1,5 dl = 10 g socker = 2,5 sockerbitar. LÄTTDRYCK:

Ett glas lättdryck = 12 g socker = 3 sockerbitar. NYPONSOPPA OCH FRUKTKRÄM :

1 dl = 20 g socker = 5 sockerbitar. KETCHUP:

1 msk = 4 g socker = 1 sockerbit. SYLT: 1 msk = 7 g socker = nästan 2 sockerbitar. LÄSK:

För mycket av det goda? Fyra av tio svenskar äter för mycket tillsatt socker. En hälsorisk som vi delar med många andra i världen. Nu diskuterar Världshälsoorganisationen hur vi kan strama åt sockerintaget rejält.

1 burk läsk = cirka 35 g socker = drygt 8 sockerbitar. SOCKRADE FRUKOSTFLINGOR OCH MUSLI:

Varierar men de bör inte utgöra mer än 10 g socker per 100 g flingor. BRÖD:

Det varierar men man bör inte gå över 5 g socker per 100 g bröd.

TEXT: Stina Nordqvist

WHO, VÄRLDSHÄLSOORGANISATIONEN, har

hittills rekommenderat att vi inte bör låta tillsatt socker uppgå till mer än tio energiprocent per dag. Ett förslag om en lägre nivå, ett sockerintag på fem energiprocent per dag, befinner sig i skrivande stund på remiss inom WHO. Inga beslut är ännu tagna. – Detta är ingen stark rekommendation och det vetenskapliga underlaget är tunt och baseras främst på risken för hål i tänderna. I dagsläget ser därför Livsmedels­verket inte någon anledning att ändra rekommendationen om tillsatt socker utan kommer att fortsätta följa de nordiska näringsrekommendationerna, säger Anna-­K arin Lindroos, risk- och nyttovärderare och legitimerad dietist på Livsmedelsverket. INGEN NYHET Livsmedelsverkets allmänna sockerrekommendation ligger på samma nivå som WHOs. Anna-Karin Lindroos tycker inte att vi i Sverige har underskattat hälsoriskerna med ett högt sockerintag. 8|

| nummer 3 2014

– Nej, det tycker jag inte. Mycket socker ökar risken för hål i tänderna och ger kalorier men ingen näring. Detta är ingen nyhet, men trots det äter många alldeles för mycket socker. Den senaste svenska matvaneundersökningen visade att nästan hälften av deltagarna, fyra av tio, fick i sig mer än tio procent av energin från tillsatt socker. Framförallt genom att dricka mycket läsk och äta mycket godis.

Rekommenderat maxintag: 10 ENERGIPROCENT SOCKER PER DAG ÄR CIRKA:*

Kvinnor 50 g = 12 sockerbitar Män 75 g = 19 sockerbitar Barn 12 g = 3 sockerbitar * varierar beroende på kön, ålder, hur fysiskt aktiv du är och så vidare.

undvik onödigt socker:  åll utkik efter nyckelhålsH märkningen som guidar till hälsosam mat med mindre socker. Läs innehållsförteckningen där socker/sirap/glukossirap helst inte alls bör stå med alternativt hamna långt ner i ingredienslistan. Tänk på att det är skillnad på tillsatt socker och naturligt socker. Naturligt socker är inte lika onyttigt, det tar längre tid för kroppen att bryta ner och höjer inte blodsockernivån lika snabbt. Dessutom kommer det från livsmedel som naturligt även innehåller andra nyttiga näringsämnen som vitaminer, mineraler och fibrer.


SUMMERAT: TRÄNING

Håll sommarformen Det är lätt att ta semester även från träningen. Här är några enkla övningar som ökar styrkan och rörligheten och som du kan göra i trädgården, på stranden eller på bryggan. TEXT: Kristina Müller SOL, SOMMAR OCH LEDIGHET, då vill de flesta vara ute och inte krypa in i en mörk träningslokal. På Friskis & Svettis anläggningar minskar träningsfrekvensen rejält under sommarmånaderna, enligt Helena Hugosson, som är personlig tränare på Friskis & Svettis Stockholm. – Vana motionärer förändrar sin träning under sommaren och till exempel löptränar utomhus, men många har en tendens att ta semester även från träningen. Den är svår att få in när rutinerna inte är desamma. Har man tagit cykeln till och från jobbet försvinner också vardagsmotionen. För de flesta handlar det om att undvika

att komma ur sina normala tränings­ rutiner och att ta varje chans till rörelse, menar Helena Hugosson. – Tränar man resten av året spelar inte fyra veckors semester utan motion så stor roll, men blir uppehållet flera månader kan det få konsekvenser för hälsan. Kondition och muskelstyrka försämras, vilket ökar risken för hjärt- kärlsjukdom, högt blodtryck och diabetes typ 2. En joggingrunda på fem kilometer ett par gånger i veckan är ett bra sätt att hålla konditionen intakt, och för att inte få så lång startsträcka, när höstens tränings­ pass sätter igång.

10 000 steg om dagen Världshälsoorganisationen rekommenderar att vi tar minst 10 000 steg om dagen, vilket motsvarar cirka sex kilometer. Det påverkar hälsan på många sätt: Hjärta, kärl och lungor stärks. Risken för typ 2-diabetes minskar, eftersom kroppen blir bättre på att reglera blodsockret. Problem med magen, som till exempel förstoppning minskar. Sömnen förbättras. Skelettet stärks och risken för benskörhet minskar. Blodcirkulationen förbättras. Nivåerna av stresshormonet kortisol minskar. Du håller vikten.

Tre effe ktiva öv ningar

ARMHÄVNINGAR. Börja på tå, sänk dig hela vägen ner mot golvet, sätt i knäna och pressa dig upp. Upprepa tio gånger i tre omgångar.

UTFALL. Ställ dig med ryggen mot en träd-

gårdsbänk eller stol, lägg upp ena foten, hoppa fram en aning med det andra benet. Sjunk rakt ner mot marken och gå rakt upp igen. Byt ben och upprepa åtta gånger per ben i tre omgångar.

KNÄBÖJ MED JÄRNSPETT. Ställ dig axelbrett isär med fötterna, håll spettet rakt ovanför huvudet. Gör en knäböj och behåll spettet på raka armar ovanför huvudet. Är du stel i fotlederna, ställ dig med hälarna på en planka så att fötterna vinklas, då är det lättare att komma hela vägen ner. Upprepa åtta gånger i tre omgångar.

Var inte stilla - stilla rörelsebehovet  om överens med dina nära K och kära om att göra olika aktiviteter på semestern, gör det gärna till ett familjeprojekt.

 a varje chans till rörelse T – cykla, paddla, promenera eller ta en lång simtur när vädret tillåter.

F örena nytta med nöje och se möjligheterna i semester­ vardagen – dra upp båten, hugg ved, rensa rabatterna.

L ek med barnen och försök hålla samma tempo som de. Det är bra motion och påminner oss om hur mycket vi vuxna sitter. nummer 3 2014 |

|9


TEMA : SPEL & MOTIVATION

10 |

| nummer 3 2014


TEMA : SPEL & MOTIVATION

Lekdig

friskare LÄS MER OM:

Läkaren som utvecklat spel för hjärnans skull på nästa uppslag LÄS MER OM:

Strokepatienten som rehab-spelade på sidan 16. LÄS MER OM:

Gör det själv – analogt eller digitalt på sidan 17. nummer 3 2014 |

| 11


TEMA : SPEL & MOTIVATION

Spel som hjälpmedel

Ett 70-tal strokepatienter på flera sjukhus i Sverige har använt spel som en del av sin rehabilitering. För diabetiker är en ny app för att underlätta kontroll över sjukdomen under utveckling. Genom att låna metoder från spelvärlden går det att skapa en långsiktig motivation. Allt fler upptäcker fördelarna med spel för hälsans skull. TEXT: Ulrika Nybäck FOTO: Cundari

A

TT SKAPA LÅNGSIKTIG motivation

till ett beteende är en av de viktigaste delarna i gamification, eller spelifiering, som det kallas på svenska. Och just motivation att varje dag träna eller att ta en viss medicin, finns det ett stort behov av inom sjukvården. Nu börjar det komma svenska verktyg som tar fasta på idéerna. – Det finns en stor nyfikenhet på både gamification och serious games* i vården och jag tror att de här metoderna kommer att användas allt mer i Sverige och resten av världen, säger Martin Rydmark, professor i medicinsk informatik vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Han har under många år forskat på hjärnan. I början av 2000-talet började Martin Rydmark fundera på hur man kan använda spel för att underlätta rehabilite-

motorik, koordination och koncentration. – Att drabbas av en stroke innebär ofta att man förlorar rörelseförmågan i delar av kroppen och får nedsatt talförmåga. Många blir ledsna, deprimerade och det är vanligt att man skäms över sin förlorade självständighet. Men samtidigt behöver patienterna jobba med att träna hjärnan och kroppen. För att öppna sinnet för lärande och använda nya delar av hjärnan behöver vi befinna oss i ett nyfiket och öppet tillstånd, beskriver Martin Rydmark.

LEKFULLHET VIKTIG Även ett visst tävlingsdriv är viktigt för tillfrisknandet menar han. Kritiska kollegor har frågat hur vården ska få äldre patienter att vilja använda en dator. Men Martin Rydmark menar att det aldrig varit ett problem. – Vi har jobbat Vi har jobbat med patienter som är 85 år med patienter som 85 år som tycker som tycker det är roligt, enkelt och motive- är det är roligt, enkelt rande att sitta eller stå vid datorspelet. och motiverande att sitta eller stå ringen av patienter vid datorspelet. Patienten ser hela tiden som drabbats av sina framsteg, vilket ökar motivationen stroke. Tillsammans samtidigt som de har roligt när de spelar. med speldesigners Och lekfullheten är viktig. Jämför spelet och programmerare med att klämma på en boll av skumgummi utvecklade han ett eller bläddra i en telefonkatalog, som datorspel där stroockså användas för rehabilitering, beskriMartin Rydmark kepatienter tränar ver Martin Rydmark. 12 |

| nummer 3 2014

Martins specialutvecklade rehabiliterande spel har använts på Linköpings sjukhus, Högsbo sjukhus i Göteborg, på Ersta Diakoni i Stockholm samt på Sunnaas rehabiliteringscenter utanför Oslo. Martin har också rest till New Delhi och till Washington för att föreläsa om hur spel kan ge en mer effektiv rehabilitering och ett snabbare tillfrisknande. Men för att fler strokepatienter ska kunna fortsätta rehabiliteringen hemma tror han på att använda befintliga spel, där rörelsedetektorer läser av hur människan rör sig. – Då kan du bowla, dansa, spela tennis eller åka snowboard hemma i ditt vardagsrum. Samtidigt tränar du din koordination, balans, styrka och koncentration. Genom att använda befintliga spel har nästan alla patienter råd att fortsätta träna på hemmaplan, menar Martin Rydmark. APP FÖR DIABETIKER En annan patientgrupp som behöver långsiktig motivation är diabetiker. För dem spelar kost, motion och att mäta blodsockerhalten stor roll för att förhindra komplikationer, som sämre blodcirkulation. Och finns det något att mäta, ett mål att uppnå, är spelifiering vara en bra metod. För diabetiker är just nu en svensk app under utveckling. Olle Bratt är kundansvarig på konsultföretaget Evry och samarbetar sedan


*Serious games Allvarliga spel, är spel som utvecklats för att skapa nytta i första hand. Det kan vara spel för rehabilitering, för att lära sig ett nytt språk eller för att förhindra mobbning.

INTERNATIONELL TREND. Spelet Pain Squad togs fram i Kanada för cancersjuka barn. Barnen får på ett enkelt och roligt sätt värdera och registrera sin smärta och på det sättet hjälpa läkarna att förstå den. Karaktärerna från en tv-serie om poliser agerar uppdragsgivare och metoden fungerar mycket bättre jämfört med när barnen ombads skriva samma saker i en dagbok.

en tid med Hälsans Nya Verktyg, en organisation som har till uppgift att stötta nya innovationer inom vården. Efter en workshop med diabetiker, anställda inom sjukvården och IT-konsulter tog han och kollegorna fram en idé baserat på diskussionerna. Tävlingsmoment, utmaningar och nätverk var centrala. De satte samman en utvecklingsgrupp där bland andra sju diabetiker och en diabetessköterska var med och la grunden för en mobil applikation för diabetiker. Anna Wallenius är en av de deltagande diabetikerna. Med synpunkter på vad som bör ingå.

– Appen ska kunna påminna mig om praktiska saker som att ta blodsockerprov vid bestämda tider, något man kan glömma om man har mycket att göra. Jag tror också på idén att en avatar, en spelfigur, kommer att spegla hur jag skött mig. Om jag inte tränar och äter bra, så blir den hängig. Men den största styrkan ser hon ändå i möjligheten att koppla ihop de som använder appen till ett nätverk av diabetiker som kan stötta varandra. Anonymt eller öppet. –Jag har aldrig haft någon vän eller kollega som har diabetes. Att få stöd från

ett nätverk av personer som upplever liknande utmaningar ser jag som en av de främsta fördelarna. Och att mitt diabetesteam på sjukhuset ska kunna följa min dagliga behandling är också positivt, säger Anna Wallenius. Den mobila applikationen för diabetiker är tänkt att finnas tillgänglig för sjukvården våren 2015, om allt går enligt planerna.

nummer 3 2014 |

| 13


Lek blev en del av vägen tillbaka

För ett år sedan drabbades Kenn Johannessen av en stroke som förlamade vänstra sidan av kroppen. Vägen tillbaka stavas sjukgymnastik och mängder av övningar. Men även spel har ingått i rehabiliteringen. – Att få leka en stund betyder mycket för motivationen. Samtidigt tränar man balans, koordination och koncentration, berättar Kenn Johannessen. TEXT: Ulrika Nybäck FOTO: Sören Håkanlind

I APRIL FÖRRA ÅRET satt Kenn Johan-

utvecklat ett datorspel som är anpassat för att träna upp den motoriska och mentala förmågan efter en stroke. – Det lät roligt att prova något nytt. Jag spelade ett datorspel som handlade om att träffa klossar med handen. Man filmas och ser sig själv inuti spelet. Varje gång man träffar en kloss hör man ljudet av hur den går sönder. Jag såg på skärmen hur många klossar jag träffat och kunde öka svårigheten från dag till dag, berättar Kenn Johannessen. Han beskriver det som värdefullt att få mer variation i träningen: Att få göra något tillsammans som – Den traditionell­a var riktigt roligt gjorde att vi för en rehabiliterings­ stund glömde bort vad vi drabbats av. träningen är både viktig och värdefull, jag förlorade känseln i benet, berättar men att träna vid spelet la på en dimenKenn Johannessen, som idag är 61 år. sion till, glädje och en gnutta tävlings­ Från en busskur ringde han själv 112 instinkt, beskriver Kenn Johannessen. och en ambulans kom inom några minuter. På sjukhuset förstod läkarna snabbt SOCIAL SAMVARO MOTIVERAR att det Kenn drabbats av en stroke. Trots Som en del i spelifiering brukar man snabb hjälp blev Kenn förlamad i hela betona att gruppen och social samvaro vänstersidan av kroppen; benet, armen, spelar stor roll för motivationen. Just handen. Efter fyra veckor på Sahlgrenden delen löste Kenn och några patienter ska sjukhuset i Göteborg förflyttades Kenn till Högsbo sjukhus. Här fylldes dagarna av rehabilitering: sjukgymnastik, övningar för att träna finmotoriken i handen, koncentrationsövningar och gånggrupper. Redan första dagen på Högsbo Sjukhus träffade Kenn doktoranden Jurgen Broeren. Han har tillsammans med sin handledare, professor Martin Rydmark, nessen vid sitt skrivbord på Göteborgs Universitet. Han jobbar som biomedicinsk analytiker och den här eftermiddagen matade han in data till en graf. Men han mådde inte bra, kände sig trött och yr och bestämde sig för att åka hem. På väg ned för trappan ramlade han, men lyckades ändå komma på bussen. Väl på bussen började vänsterbenet domna bort. – Redan på hemvägen misstänkte jag att det var en stroke, när jag märkte att

14 |

| nummer 3 2014

han lärde känna, helt på egen hand: – Vi var en grupp som började spela ett datorspel som har rörelsedetektorer, vi bowlade. Det gjorde vi som nöje på kvällarna ibland. Att få göra något tillsammans som var riktigt roligt gjorde att vi för en stund glömde bort vad vi drabbats av. FORTSATT TRÄNING Men sjukvården borde hjälpa patienterna att fortsätta spela, även när de kommer hem, tycker Kenn Johannessen. – När man kommit hem är det viktigt att man fortsätter med all träning. Men det är lätt att tappa motivationen, när man inte träffar läkare, sjukgymnaster och andra patienter lika ofta. Den sociala biten och att ofta följa upp små framsteg känns viktig. Kenn Johannessen vill gärna fortsätta spela hemma, men han behöver hjälp med att komma igång. – Man får ju hjälp med att anpassa badrummet och trösklar, så att man kan leva som vanligt. Det vore väldigt bra om man också kunde få hjälp med att installera ett spel, så man kan fortsätta att träna hemma. De finns ju redan spel av den typen på marknaden, säger Kenn. Idag är Kenn Johannessen nästan helt återställd. Han kan gå igen, även om han blir trött snabbare än tidigare. Vänster arm och hand fungerar igen, även om han behöver träna varje dag för att hålla igång dem. Han har återgått till sitt arbete på deltid. Två halvdagar i veckan än så länge.


TEMA : SPEL & MOTIVATION

Spelifiering Tävlingsmomenten och den direkta återkopplingen gjorde spelandet till perfekt rehabilitering för Kenn Johannessen.

nummer 3 2014 |

| 15


TEMA : SPEL & MOTIVATION

Mobil motivationshjälp

Alla som har en smartphone och är intresserade av hälsa har säkert utnyttjat spelifiering utan att tänka på det. Hälsoappar där man kan mäta och registrera hur träning och matvanor finns det mängder av. Vissa har någon form av sensor som går att koppla till telefonen. Det är enklare än att föra dagbok och erbjuder dessutom möjlighet att dela resultat och mål med vänner. Till skillnad mot inom sjukvården får du själv bevaka din personliga integritet. Fundera över vad du vill dela med andra och vilka rättigheter som företaget bakom appen har till dina uppgifter.

Lek dig i form med rolig­a appar APPLIKATION: Up!

APPLIKATION:

SÅ FUNGERAR DEN: Du sät-

Memory Trainer

ter på dig ett armband som känner av hur du rör dig när du tränar och när du sover. Dessa uppgifter presenteras sedan som siffror och diagram i din telefon.

PASSAR: Alla som vill

veta hur du sover och hur mycket, eller lite, du rör på dig. Och alla som blir extra motiverade av att mäta resultat och få dem presenterade i grafer. APPLIKATION: Runkeeper SÅ FUNGERAR DEN: Du

laddar ned applikationen till din telefon och sen slår du på den vid varje träningspass. Du kan mäta nästan alla typer av pass; cykling, löpning, gång, yoga med flera. Om din telefon har GPS så ser du på en karta hur långt du förflyttat dig och inom vilket område. PASSAR: Alla som älskar att formulera mål för sin träning, exempelvis klara en viss sträcka på en viss tid eller gå upp eller ned i vikt. I appen registreras varje träningspass med antal kilometer, tidsåtgång, hur många kalorier som förbrändes.

16 |

| nummer 3 2014

SÅ FUNGERAR DEN: Den här applikationen är ett spel som tränar minnet på olika sätt. Arbetsminnet, fokus, koncentration och din spatiala, rumsuppfattande förmåga. I appen kan du också läsa mer om nyttan med minnesträning och du kan mäta dina framsteg från gång till gång. PASSAR: Vill utveckla din hjärna på flera sätt och som motiveras extra av att följa upp dina framsteg. APPLIKATION:

Moves SÅ FUNGERAR DEN: Mäter

aktivitet bara genom att du bär med dig din telefon. Håller koll på exempelvis steg och cykling och visualiserar resultatet på tidslinje och karta. Enkelt att dela uppgifterna med andra. Kräver ingen typ av sensor. PASSAR: Den som alltid bär på sin telefon och enkelt vill mäta olika typer av fysisk aktivitet. APPLIKATION:

Shape up SÅ FUNGERAR DEN: Hjälper dig att hålla koll på både fysisk aktivitet och mat. Innehåller en databas där man hämtar information om kaloriintag och – förbrukning för den mat respektive träning man registrerar. Som en digital dagbok i ett klassiskt viktminskningsprogram. PASSAR: Den som vill gå ner i vikt och kontrollera både mat och motion och kan tänka sig att lägga tid på att lägga in uppgifterna själv.


Så får du det gjort Hur kommer det sig att vissa människor alltid skjuter upp saker, även viktiga uppgifter som att kolla sitt blodsocker eller att sköta sin rehabträning? Och hur kan man öka sin motivation och bli en person som får saker gjorda? Här delar psykologen för författaren Görel Kristina Näslund med sig av sina bästa tips.

– Jag önskar att jag kunde svinga med Vad kännetecknar en person som ett trollspö, men för att komma åt det här prokrastinerar­? – Det är en person som skjuter upp saker beteendet handlar det om att skapa goda så ofta eller så länge att det skapar prorutiner och att förstå hur du blem för dem själva eller för deras kan öka din motivation omgivning. Forskning visar att med belöningar. För din tjugo procent av befolkningen hälsas skull behöver har det här beteendet. Uppdu komma ut och skjutarna finns i alla åldrar, röra på dig varje av båda könen och i alla samdag. Att skapa goda Uppskjutarbeteende är hällsklasser och kulturer. förutsättningar innevanligt men kan leda bär att exempelvis till negativa Vad kan det få för ställa fram joggingskonsekvenser. konsekvenser­? korna och lägga fram – Det kan påverka alla träningskläderna kvällen områden i livet; kärleken, din hälsa, innan. När klockan ringer jobbet och relationen till dina vänner. Om på morgonen hoppar du rakt ned i du alltid skjuter upp läkarundersökningen skorna och ger dig av. eller tiden då du skulle träna, kan det få Om det inte räcker för att skapa förändring? allvarliga konsekvenser. – För att skapa ytterligare motivaHur kan man förvandlas till en person som tion, ge dig själv belöningar efter utförd gör saker direkt? prestation. Du kan också förena något

Pro­ krastinera

tråkigt med något roligt. Exempelvis kan du jogga med en ljudbok eller en kompis. Helt plötsligt blir det tråkiga lustfyllt. Att visualisera är också effektfullt. Om behöver göra rehabträning efter en stroke så kan visualisera hur det blir när du får tillbaka din balans, ditt tal och din stryka igen. Måla upp en bild vad du kan göra när du fått tillbaka dessa förmågor.

Görel Kristina Näslund har skrivit boken Kom till skott! Hur du slutar prokrastinera, får allting gjort, blir älskad av alla och har tid att gå på bio. För några år sedan sköt Görel själv upp vissa saker, men nu kan hon knepen för att få de mest tråkiga saker ur händerna.

Det går lika bra med papperslappar När experterna pratar om spelifiering kan man lätt tro att det endast handlar om metoder som finns i en digital värld. Men det är långt från sanningen.

KRISTINA BJÖRKMAN ÄR VD för Adludo

som gör spel för att underlätta förändring. Hon har lång erfarenhet av spelifiering som är allt annat än digital. – Vi har utvecklat främst analoga spel som handlar om lärande och möten mellan människor. Ett spel som vi använder ofta tränar deltagarna på att nå sina mål. Här använder vi en spelplan och spelkort i papper där deltagarna ritar och skriver ned sina delmål och ett huvudmål. Någon

vecka innan får deltagarna jobba med att ta reda på sina drivkrafter och sedan spelar de sig framåt på spelplanen, två och två, beskriver Kristina. Spelet används av företag som vill stärka samarbetet eller skapa bättre möten till exempel, men målen kan lika gärna vara hälsomål och drivkrafterna kan handla om sätt och anledningar till att göra livsstilsförändringar. Och det här kan man lika gärna genomföra med gula

post-itlappar som sätts upp på en tavla, så länge man har rätt kunskaper. Nyckeln är delmål, mål, belöningar och problem­ lösning, enligt Kristina Björkman. – Du måste också ta dig förbi hinder genom att själv komma på en lösning. I spelet bestämmer du själv hur du ska fira när du nått ett delmål, där har du belöningen, förklarar Kristina Björkman.

nummer 2 2014 |

| 17


SOLSKYDD

solskydd för alla smaker

Med ny spännande teknologi har man lyckats ta fram solprodukter som inte bara ger ett bättre skydd mot strålarna. De är skönare och mer praktiska att använda. Det ökar chansen att du verkligen smörjer in dig och det är viktigt. Solen är härlig men det gäller att vara rädd om din hud när du njuter av de värmande strålarna. Med mousser, sprayer, lotioner och geléer att välja bland kan du lätt hitta en favorit som passar både dig och din sommar. TEXT: Jessica Blockström Hember ILLUSTRATION: Jonny Lesch

DET HAR HÄNT MYCKET

på solskyddsfronten de senaste åren. Produkterna har inte bara blivit bättre på att just skydda. Från att det bara fanns tyngre, kraftigare krämer att välja mellan så kan du nu hitta allt från luftiga Pär Svahnberg mousser till lätta sprayer. Det gör att du kan välja en produkt som du tycker är riktigt skön och som passar just din hudtyp. Får du till exempel lätt utslag av solkräm, så kallad Mallorca-akne, kan du välja en produkt för känslig hy. Men du kan också anpassa solskyddet efter vad du ska göra. Ska du ut och springa i solen kan en sportig spray vara skön. Den sitter bra utan att klibba trots att du blir svettig. Och en lätt tonad lotion är perfekt att byta ut din vanliga dagkräm med om du bara ska strosa runt på stan. De flesta solskyddsprodukter finns med olika solskyddsfaktor, från SPF 10 och upp till SPF 50+. Börja högt när huden är ovan men tänk också på hur stark solen är där du kommer att vara. KOMBINATION VANLIGAST Idag finns det 27 filter som är godkända för att användas i en solskyddsprodukt. 26

av dem är vad som kallas för kemiska och ett är fysikaliskt, det naturliga mineralet titandioxid. – De kemiska solfiltren absorberar solens strålar och oskadliggör dem, förklarar Pär Svahnberg, doktor i organisk kemi som bland annat granskar produkters säkerhet åt Apoteket. – Det fysikaliska ligger på hudytan och reflekterar bort UV-strålarna. Vanligast idag är att man använder en kombination för att få ett brett skydd mot både UVA- och UVB-strålar. SKYDDA UNDER MOLNEN – Förr i tiden skyddade inte solprodukter mot UVA-strålar. Till skillnad mot UVB-strålar, som är de vi bränner oss av, finns UVA-strålar året om, även en molnig dag. Därför är det väldigt viktigt att skydda sig mot dem, de skadliga effekterna från dem är något man pratar mer och mer om idag, berättar Pär. – Här är titandioxid mycket bra! Tidigare hade produkter med titandioxid trög konsistens. De var svåra att smörja ut och huden blev vit, något som fått många att välja bort den typen av produkt. Men allt det här har nanoteknologin ändrat på. – För att förstå principen med titandi-

Allvarlig Strålning HUDCANCER ökar mest av alla cancerfor-

mer bland svenskarna och ökningstakten verkar accelerera. Bland kvinnor fördubblades antalet fall av den allvarliga formen malignt melanom mellan år 2000 och 18 |

| nummer 3 2014

2012. Våra solvanor tros vara orsaken till ökningen då UV-strålning ökar risken för malignt melanom. Källa: Cancerfondsrapporten 2014

oxid i nanoform kan du tänka dig ett vitpepparkorn. Ett helt korn i maten kommer inte ge mycket smak. Men om du maler ner kornet till ett pulver så kommer du att få en stor effekt, förklarar Pär. Trots att nanopartiklarna är små så kan titandioxid i den här formen inte tränga ner i huden. De här partiklarna är faktiskt många gånger större än de som finns i kemiska filter. Att göra produkterna sköna att använda och fina på huden är viktigt. Har du ett solskydd som du verkligen gillar så ökar sannolikheten för att du verkligen använder det. Solskyddet gör ju ingen nytta om det får står kvar på badrumshyllan.

Tips för en skönare sommar: S  ola med måtta och undvik solen mellan klockan 11 till 15. B  arn under ett år ska inte vara i solen. V  älj produkter som har hög solskyddsfaktor. S  mörj dig flera gånger om dagen om du är ute och badar. V  älj helst oparfymerat eftersom många parfymämnen kan orsaka allergi. A  nvänd en stor mängd varje gång du smörjer in dig. När produkternas solskyddande effekt testas i laboratorium är mängden rejält tilltagen medan vi människo­r har en tendens till att snåla när det är dags att applicera.


20

barnfamiljen ATT SKYDDA DE SMÅ är otroligt viktigt, BARNFAMILJEN Attiskydda definns små ärkvar otroligt solskador unga år somviktigt, ett solskador i unga år finns kvar som ett minne minne i huden resten av livet. Barn under i huden resten av livet. Barn under ett år ska ett årinte skavara inte vara alls, i solen men barn för finns i solen menalls, för äldre anpassade produkter. Fast det är verkligen inte äldre barn finns anpassade produkter. Fast det lättaste att smörja ett ålande och det är verkligen inte det in lättaste att barn smörja inte alla gillar att ha på sig solskyddsdräkt. Det in ettkan ålande ochritualen inte alla hjälpabarn att göra tillgillar en lekatt och att ha påvälja sig solskyddsdräkt. kanatt hjälpa produkter som är Det roligare använda, exempel sprayer. Satsa minst 30, välj att till göra ritualen till en lek på och att SPF välja oparfymerat och smörj in igen efter varje dopp.

… minuter ungefär – den korta tiden är vad de flesta med vit hy klarar att vara i solen utan att bli brända, om de inte har solskydd.

produkter som är roligare att använda, till exempel sprayer. Satsa på minst SPF 30, välj oparfymerat och smörj in igen efter varje dopp.

STADSVANDRARNA Stadsvandrarna

Även dagar på stan är det viktigt

ÄVEN PÅ STAN ärom detdu ska sitta viktigt attDAGAR skydda sig, oavsett på en härlig uteservering, tittasitta på på att skydda sig, oavsett om du ska sevärdheter eller kanske shoppa. Idag en härlig uteservering, tittaför påansiktet sevärdheter finns det sköna krämer som skyddar utanIdag att synas. eller kanske shoppa. finnsHär detkan sköna du hitta produkter som är speciellt krämer för ansiktet utan anpassade försom olikaskyddar hudtyper, till att du lätt blir glansig. synas. Härexempel kan duom hitta produkter som är speciellt anpassade för olika hudtyper, till exempel om du lätt blir glansig.

Idrottaren IDROTTAREN. NÄR DU RÖR PÅ DIG minskar faktiskt När du rör på dig minskar faktiskt risken du bränner dig. risken att duatt bränner dig. Men närMen när du blir blirsvettig svettigkan kan tyngre solkrämer inte tyngre solkrämer inte bara rinna av huden, kanäven även kännas bara rinna av huden, dedekan kännas klibbiga och klistriga och är inte klibbiga och klistriga och är inte så sköna så sköna att smörja in igen om du är att in igen du är uteeller länge. ute smörja länge. Leta efterom lätta sprayer mousser som är extra vattenresistenta. Leta efter lätta sprayer eller mousser som Och stoppa ett solskyddsstick i fickan är extra vattenresistenta. Och stoppa ett för att lätt kunna bättra på där huden solskyddsstick i fickan förpåatt lätt kunna är extra utsatt, till exempel näsan och öronen. bättra på där huden är extra utsatt,

till exempel på näsan och öronen.

Picnic-paret PÅ EFTERMIDDAGEN kanskePICNIC-PARET solen Påkänns eftermiddagen solen inte inte så stark. kanske Men det kan blikänns så stark. Men det kan bli många timmar på många timmar på filten vilket gör att du filten vilket gör att du ändå får mycket sol på ändådig. får En mycket sol med på dig. En dagkräm dagkräm solskydd passar bra om du vill lägga makeup medan en lätt med solskydd passar bra ovanpå om du vill lägga spray ärovanpå skön attmedan användaen när du spray väl är på makeup lätt är plats. Var noggrann på hals och bröst där huden är skön att användatunn när och du väl är på Var därför lättplats. blir bränd.

noggrann på hals och bröst där huden är tunn och därför lätt blir bränd.

Vilket solskydd passar dig? Dagens solskydd är skönare och mer praktiska att använda, det ger dig ett större urval.

HITTA DIN TYP:

Produkttips på nästa sida nummer 3 2014 |

| 19


SOLSKYDD

Picnic-paret Speciellt framtagen för att inte vara kladdig är Apoteket solmousse SPF 30 och 50. Den har härlig konsistens, går snabbt in i huden och kommer i praktisk förpackning. Oparfymerad. PRIS: 165 resp 175 kr.

För varje såld solskyddsprodukt från Apoteket/Apoliva skänker Apoteket 5 kronor till SOS Barnbyars arbete för utsatta barn, fram till midsommar.

Stadsvandrarna Apoteket Solcreme Ansikte SPF 25 är en lätt gelkräm som smälter in i huden och ger skön fukt. Du kan använda den istället för din vanliga dagkräm. PRIS: 89 kr.

Strand eller båtliv? Vatten reflekterar ca 10 procent av solens strålar och sand 25 procent – alltså blir solstrålningen mycket starkare när du är på stranden.

Stads­ vandrarna Apoliva BB-cream SPF 15 passar för de som vill ha allt i ett. Det är en färgad dagcreme som ger fukt, vård, färg, lyster och skydd mot solen. Finns i två nyanser. PRIS: 99 kr.

Picnic-paret Extra lyster får huden med Apolivas somrigt doftande Sololja för kroppen som går snabbt in i huden utan att klibba. Den har SPF 15 och innehåller vårdande E-vitamin. PRIS: 145 kr.

Idrottaren Klassiska Försvarets Hudsalva finns också med solskydd, ett praktiskt vaniljdoftande stift att ha i fickan för att enkelt smörja på ställen som får extra stor soldos. PRIS: 49 kr.

Barnfamiljen Vichys Capital Soleil för barn är parfymfri, har SPF 50+ och är extra vattenresistent. PRIS: 270 kr.

Barnfamiljen Apoteket Barbapapa Solspray SPF 30 är oparfymerad och extra vattenresistent. Lätt att applicera och skyddar effektivt mot UVA/ UVB-strålning. Appliceras i två lager för full effekt. PRIS: 119 kr.

LÄS MER:

om SOS Barnbyars aktuella insats i Ukraina på sid 34. 20 |

| nummer 3 2014


Galderma SE Act_201405_1

Nyhet!

ACTINICA® LOTION FÖREBYGGER VISSA FORMER AV HUDCANCER! Actinica Lotion är det första och enda solskyddet som i en klinisk studie1 har visats förebygga aktiniska keratoser och skivepitelcancer hos riskpatienter. Actinica® Lotion ger ett högeffektivt skydd mot både UVB- och UVA-strålning (SPF50+). Lotionen kommer i en doseringspump och med ett doseringsschema som underlättar att få rätt mängd produkt för olika hudområden. Nu finns Actinica Lotion att beställa hem hos ditt apotek. Läs mer på www.actinica.se 1. Ulrich C et al. Br J Derm. 2009; 161:78-84.

Galderma Nordic, Seminariegatan 21, 752 28 Uppsala Tel. 018-444 03 30. E-mail: info.nordic@galderma.com


ÄRRVÄVNAD

Ett minne för livet

Ett ärr är inte bara minnet av ett sår. Beroende på hur det ser ut och var det sitter, kan det göra ont, klia och ge självförtroendet en törn. Men vad många inte vet är att det finns mycket att göra för att ärr inte ska bli ett blickfång. Speciellt om du tar hand om det på rätt sätt. TEXT: Jessica Blockström Hember FOTO: iStockphoto

E

TT LITET ÄRR på ”rätt” ställe kan

men snart har kärlen tillbakabildats. Så småningom går färgen över till lite mer blålila, området blir tunnare och plattare och färgen bleknar bort. Men huden är annorlunda, här finns inga svettkörtlar eller hårsäckar som på övriga kroppen och huden är inte alls lika elastisk. Hur ditt ärr kommer att se ut till slut beror på en mängd faktorer, till exempel var det sitter men också vem du är. Du kan till exempel ha en ärftlig disposition för att bilda den kraftigare typ av ärr som kallas hypertrofiska. Men du kan också vara i en fas i livet då hormoner spelar in. – Det kan bli tjocka och upphöjda ärr om du som kvinna är i perioden från puberteten och fram till menopaus. Då har du en högre östrogenhalt och det är östrogenet som driver på Tejpa ärret under det året som det läker ärrbildningen. Som doktor aktar jag för att det inte ska bli svulstigt och brunt. mig därför noga för att operera bort till exempel födelsemärken och skäggvårtor små arbetare som först gör en lite hafsig på en ung kvinna om det sitter centralt i lagning för att stänga huden och hindra ansiktet eller på bröstet, berättar Hélène bakterier och smuts från att komma in i Wolff. kroppen. Det blir ett provisoriskt ärr. När det är klart påbörjas en längre läkningsUNDVIK ATT IRRITERA process. Vad många kanske inte vet är att Om det hypertrofiska ärret växer utanför det faktiskt tar ett år innan ärret har fått ramarna på den ursprungliga skadan sin slutgiltiga form, förklarar hon. kallas det istället för keloid. Enligt Hélène Först blir det lite svullet och rött vara riktigt fint. Och ett ärr efter till exempel ett planerat kejsarsnitt kan vara förenat med ett fantastiskt minne. För de allra flesta är dock ärr något de helst skulle undvika. Men vad är det egentligen som händer i huden när det bildas ett ärr? Hélène Wolff är specialistläkare i dermatovenereologi (hud- och könssjukdomar) och klinikchef på SKIN Hudkliniken i Göteborg. Hon har forskat på just sårläkning i flera år. – Efter en olycka, en operation, problem med akne eller sjukdom, till exempel vattkoppor, startar den mest komplicerade processen som vi har i kroppen. Platsen för såret är som en katastrofplats dit det snabbt skickas näring, kärl och massor av

22 |

| nummer 3 2014

Wolff så kan de bildas flera månader efter att du skadat dig. – Det finns kulturer där man traditionellt använt sig av denna kunskap för att göra kroppsutsmyckningar. Mörkhyade har nämligen lättare att bilda keloider. Hélène Wolff trycker på vikten av att förebygga för att få så fina ärr som möjligt. – Tänk på att området inte har läkt klart bara för att man tagit bort stygn. Det är precis då risken är som störst att det blir fult. Hud ligger mot hud men där är inga stygn som håller ihop. Ärret kan spricka upp och bli både i särdraget och slutligen insjunket när det väl är färdigt.


Tejpa i solen För att få ett ärr som syns så lite som möjligt – akta det från solen och från att sträckas ut. Kirurgisk tejp fungerar som skydd mot båda!

Vad kan man då göra för att ärret ska bli så litet som möjligt? Undvik att irritera området kan låta som en självklarhet. Om du tänjer och sträcker på det blir det fulare ärr. Men hur gör man det? – Tejpa ärret under det året som det läker för att det inte ska bli svulstigt och brunt, det finns kirurgisk tejp att köpa på Apoteket, tipsar Hélène Wolff. Det finns också produkter att pröva, det senaste är geler som framför allt innehålle­r silikon. Man har inte kunnat klarlägga varför just silikon har positiva effekter på ärr men en teori är att det bildar en hinna som inte bara skyddar

Ärr som ärr? HYPERTROFISKA ÄRR

KELOIDER är tjocka,

ATROFISKA ÄRR

är röda, kraftiga och bulliga ärr. De är vanligare hos ungdomar och personer med mörkare hudfärg. De kan klia och irritera men de kan också bli bättre på naturlig väg efter något år.

runda och oregelbundna ärr som inte är begränsade till det ursprungliga sårområdet. De är ofta rödare eller mörkare än huden runt omkring.

är lite mindre och runda ärr som ligger djupare under hudens normal­a yta. I motsats till hypertrofiska ärr och keloider är huden här ofta väldigt tunn och skör.

STRIER, eller bristningar, är inte ärr i egentlig mening, även om det kan se ut så. Det är snarare en svaghet i bindväven som gör att huden rister och ändrar färg.

LÄS MER:

Om olika produkter på nästa uppslag nummer 3 2014 |

| 23


ÄRRVÄVNAD

huden utan också ger läkningsprocessen bättre förutsättningar. Hélène Wolff tipsar också om de klassiska skavsårsplattorna från Compeed som fungerar på liknande sätt. – En fuktig sårläkningsmiljö är optimalt och det blir precis det under den här typen av plåster. Då kan cellerna glida på varandra och läka lite snabbare, det blir en bättre miljö. Spricker det upp hela tiden så kommer det bli fulare läkning, till exempel om du använder en torr kompress som fastnar när du ska byta den. BEHANDLING AV ÄRR Har du ärr som är små och runda fördjupningar i huden är de så kallade atrofiska ärr. Den här typen är vanligt hos de som till exempel har haft akne eller efter vattkoppor. – Atrofiska ärr är svåra att göra något åt när de väl uppstått, därför är det så viktigt att söka hudläkare i tid om du har akne, berättar Hélène Wolff. – Det finns en märklig uppfattning att akne är något man ska stå ut med, men inget kan vara mer fel. I tonåren när man är så känslig är det extra viktigt att få hjälp och idag finns det så mycket bra att ta till, både receptfritt på Apoteket och effektiv medicin som hudläkaren kan skriva ut. Så det finns ingen anledning att de ska behöva gå och lida och dessutom sedan få fula ärr som sitter kvar resten av livet.

Det finns en märklig uppfattning att akne är något man ska stå ut med, men inget kan vara mer fel. Finns det inget att göra när ärren väl är en verklighet? – Jo, det finns många olika metoder som en hudläkare kan behandla ärr med. Kortison är ett kroppseget ämne som är väldigt effektivt. Det har en hudförtunnande effekt som man kan utnyttja på hypertrofiska ärr och keloider. Keloider kan man även frysa sönder med kväve, så kallad kryoterapi. Det gör dock väldigt ont, förklarar Hélène Wolff. Hon berättar också att man ibland kan behandla fula nedsjunka ärr i ansiktet med så kallade fillers, sprutor med hyalu-

ronsyra. Däremot rekommenderar hon att man väntar med att behandla ärr från akne tills man är fri från problemen. – Man vet inte hur ärren kommer att se ut efter att aknen har läkt ut. Oavsett hur ditt ärr ser ut så är det viktigt att skydda det från solen, speciellt under den tiden som huden är inflammerad. Ärret kommer inte att bli kraftigare av solens strålar men det kan få en mörkare färg, något som kallas postinflammatorisk hyperpigmentering. Kirurgisk tejp skyddar men har du till exempel akne så är det smidigare att använda en solskyddsprodukt.

produkter på Apoteket SPOTNER

A-DERMA EPITHÉLIALE H.A

DERMATRIX Är en silikongel

MEPIFORM är en tunn och

SCARS är

är en reparerande kräm som hjälper huden att återhämta sig och bygga upp vävnaden igen. Den är speciellt skön om huden är torr, tunn och röd, till exempel efter rakning, akne eller solskador men fungerar också till lite mindre och nyligen läkta operationssår. PRIS: 40 ml, 165 kr

som appliceras två gånger per dag i minst två månader. Förutom att skydda området så ska den göra att huden håller en bra fuktbalans, stimulera läkningen och minska rodnader och irritationer. PRIS: 15 g, 479 kr

smidig silikonfilm som du kan ha även när du duschar eller badar. Det används både till nya och gamla ärr, framför allt hypertrofiska och keloider. PRIS: 5 st 5x7,5 cm 244 kr

framtagen speciellt för att mjuka upp ärr, hjälpa dem att läka och göra dem mindre synliga. Den här nya gelen, som bland annat består av silikon och ett botaniskt extrakt, masseras in ett par gånger om dagen och kan användas både på kroppen och i ansiktet. PRIS: 15 ml, 269 kr 24 |

| nummer 3 2014


Har du långt till Apoteket under semestern? Välkommen till något av våra drygt 700 apoteksombud. Där kan du både beställa, hämta ut dina mediciner samt handla produkter från vårt receptfria sortiment. Hitta närmaste apoteksombud på apoteket.se

nummer 3 2014 |

| 25


HORMONSTYRT

Klimakteriet

Påverka övergången Styr hormonerna, låt inte dem styra dig. Riktigt så enkelt är det inte, men det finns mycket du kan göra själv för att minska klimakteriebesvär. TEXT: Pia Hellsing ILLUSTRATION: Maria Kask

KLIMAKTERIET, ELLER övergångsåldern, är

ett tillstånd som väcker blandade känslor men som alla kvinnor faktiskt slutligen går igenom på ett eller annat sätt. Klimakteriet definieras som åren före och efter kvinnans allra sista menstruation (menopaus). – Det här är en helt ny fas i livet där kvinnan själv har stora möjligheter att påverka hur hon mår, säger Mats Hammar, professor i obstetrik och gynekologi vid Linköpings Universitet och verksam vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i samma stad. Klimakteriet är en naturlig process med minskad produktion av de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron, men även det manliga könshormonet testosteron som också finns hos kvinnor. Vanligast inträffar klimakteriet mellan 45 och 57 års ålder och börjar några år innan man har sin sista mens och pågår sedan i ungefär fem år. I vissa fall innebär klimakteriet en besvärlig period i livet och flera gånger i veckan träffar Mats Hammar kvinnor som söker hjälp mot sina klimakteriesymtom. – Det vanligaste är att de har olika typer av blödningsbesvär innan mensen

slutat helt och senare vallningar, svettningar och sömnproblem, berätta­r han. VISSA MÄRKER INGENTING 90 procent av alla kvinnor upplever olika typer av blödningsförändringar under några år innan mensen upphört. Några få, cirka tio procent, märker inte något alls utan upptäcker en vacker dag att mensen slutat komma. Detsamma gäller övriga klimakteriesymtom. Vissa känner alltså ingenting, medan andra upplever problem i upp till 10-15 år. – Ingen vet vad dessa skillnader beror på. Men det finns en ärftlighetsfaktor. Döttrar vars mödrar kommit tidigt i klimakteriet upplever ofta detsamma. En viss ärftlighet gäller även hur kraftiga symtomen blir, berättar Mats Hammar. Vallningar och okontrollerbara svettningar beror på att kroppens termostat kommer i obalans av de hormonella förändringarna. De kan bli kraftiga, leda till sömnsvårigheter och även kännas genanta. Blir vallningarna inte bättre av medicinsk behandling kan de ha andra orsaker, till exempel sköldkörtelsjukdomar

Motion kan förbättra välmåendet enormt, eftersom de endorfiner som då produceras bland annat stabiliserar kroppens termostat. 26 |

| nummer 3 2014

eller sällsynta typer av tumörer. Humörsvängningar är vanliga vid övergångsåldern även om de kan bero på mycket annat i livet. Ett symtom som ofta uppträder något senare, efter själva menopausen, är torra och sköra slemhinnor. Det kan påverka sexlivet negativt och öka risken för urinvägsinfektioner. Vissa kvinnor får täta urinträngningar utan att urinblåsan är helt full. Här kan behandling med ett lokalt östrogen i form av till exempel ett vagitorium eller gel vara till stor hjälp. – Alla dessa besvär kan låta nedslående


Tips vid besvär Motionera. ( Sluta röka.) Ha svalt i sovrummet. Undvik kaffe, te, alkohol och kryddstark mat. Pröva ett avslappnings­ program. Använd glidmedel när du ska ha sex. Receptfria läkemedel.

Visste du att:

men motion kan förbättra välmåendet enormt, eftersom de endorfiner som då produceras bland annat stabiliserar kroppens termostat, säger Mats Hammar. Kvinnor som motionerar regelbundet upplever mindre övergångsbesvär jämfört med kvinnor som inte tränar. En annan sak man kan göra själv är att som rökare sluta röka, fortsätter Mats Hammar, och berättar att rökare förbränner östrogen snabbare än icke-rökare. FLERA BEHANDLINGAR Även akupunktur och avslappning har i studier visat sig vara effektivt för kvinnor med klimakteriebesvär. Dessa alternativa behandlingar kan vara lösningen för de som inte kan eller vill äta östrogen. Östrogen ges inte till kvinnor som tidigare har drabbats av blodpropp, bröstcancer eller hjärtinfarkt. – Beslutet om en eventuell medicinering måste patienten fatta själv. Men om hon lider mycket av sina besvär är östro-

1/3

gen absolut det mest HORMONSTYRT: effektiva alternativet, Klimakteriet säger Mats Hammar. Då gäller lägsta möjliga dos i kortast möjliga tid. Orsaken är att en mer än fem år lång kombination av östrogen och progesteron – vilket är den vanligaste behandlingen – leder till ökad risk för bröstcancer, enligt forskningsstudier. Idag får därför endast vart tionde kvinna behandling, jämfört med tidigare då som mest varannan kvinna i klimakteriet åt östrogentabletter. Men vad händer sen när klimakteriet är över? Vad väntar då? – Många upplever faktiskt en lättnad att slippa premenstruella besvär, menstruation och preventivmedel och känner sig både mer sensuella och frigjorda. Livet tar inte alls slut, utan det är snarare början på någonting nytt, avslutar Mats Hammar.

 enopaus (sista mensen) M beror på att ägg­anlagen i äggstockarna tagit slut. Den sista mensen inträffar hos svenska kvinnor i genomsnitt vid 51 års ålder. Kvinnor som röker får sin sista mens två år tidigare än kvinnor som inte röker. Preventivmedel bör användas upp till ett år efter sista mensen. 75 procent av alla kvinnor uppger svettningar och vallningar under klimakteriet. Även män kan uppleva vallningar och svettningar, vilket beror på deras med åldern sjunkande halter av testosteron. Lokal östrogenbehandling i form av slidpiller/kräm eller gel ökar inte risken för bröstcancer eller blodpropp.

Naturläkemedel mot klimakteriebesvä­r? Det finns många olika alternativ. Vissa kan ha östrogenliknande effekter och bör därför användas i samråd med läkare om du haft bröstcancer eller blodpropp. nummer 3 2014 |

| 27


FORSKNING

Jakten på spindlarnas hemlighet

Koppla ihop nerver, ersätta senor och odla stamceller. Med spindeltrådsprotein i olika former verkar det gå att lösa en rad medicinska problem. På Karolinska institutet och SLU jobbar forskare med att ta reda på hur spindeltråden bildas för att kunna kopiera den. TEXT Teresa Matérn FOTO Mattias Ahlm

D

ET SER SKÖRT UT men är i själva verket lika starkt som kevlar, räknat per tvärsnittsareaenhet. Men det är samtidigt mer töjbart, lättare och även bionedbrytbart. – Dessutom är proteinerna makalöst stabila, man kan värma upp dem till 260 grader utan att de blir förstörda, säger Anna Rising, forskare vid Karolinska institutet och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Tillsammans med Jan Johansson leder hon en forskargrupp som försöker utnyttja dessa egenskaper medicinskt. Att spindeltråd kan vara användbart för oss människor på olika sätt är ingen ny tanke, berättar hon. – Romarna använde hela nät för att lägga på hästars sår för sårläkning.

Så kommer vi att kunna köpa plåster på apoteket gjort av spindeltråd? – Ja det är en av de saker vi gärna skulle vilja titta på. Men efter att ha pratat med Anna Rising en stund, blir frågan snarare om det finns någonting spindeltråd inte kan användas till. Hon och hennes kollegor har mer avancerade planer än plåster: Skapa implantat, odla celler och leverera läkemedel. Spindeltrådsfibrer verkar också kunna 28 |

| nummer 3 2014

guida nervändar att hitta varandra efter en nervskada, åtminstone i djurförsök. – Det verkar vara ett fantastiskt material men problemet är produktionen. Det vi gör är att vi tar fram konstgjord spindeltråd, säger Anna Rising. BAKTERIER TILLVERKAR Det började med att hon åkte till Sydafrika för att få tag på spindeln Euprosthenops australis, som spinner en mycket stark tråd. Sedan tog ytterligare en lång resa vid – den att kartlägga spindeltrådsgenerna för att ta reda på spindlarnas hemlighet. Det arbetet resulterade i att en del av arvsmassan från spindlarna fördes in i bakterier som nu får

av proteinet, den C-terminala domänen, och fyra repetitiva sekvensblock av mittendelen, som i det naturliga proteinet upprepas upp till hundra gånger enligt ett visst mönster. (Se illustrationen på nästa sida.) Den lösning som fås från bakterierna vaggas och fram träder fibrerna av spindeltrådsprotein. Men de blir fransiga och inte lika starka som den riktiga tråden. De blir inte heller likadana varje gång, vilket är ett problem om man vill tillverka medicinska implantat. – Om man drar i fibern är det som att den smälter ihop, den blir mer homogen och skimrande och ser ut lite som en sena. Jag tror att det behövs att vi hittar ett sätt att dra ut fibrerna. Det är just det spindeln gör själv, berättar Anna Rising. Tillsammans med forskare på SLU och Karolinska Institutet har Anna Rising kommit ytterligare ett steg närmare hur spindeltråd tillverkas i naturen: Först finns den i en lösning, sedan på vägen ut ur spindelns körtlar sjunker pH-värdet, det vill säga miljön blir surare, och proteinerna bildar då fibrer. Och det går blixtsnabbt. För att kunna spinna tråd kanske det krävs vissa delar av de naturliga spindeltrådsproteinerna som bakterierna nu inte producerar, spekulerar Anna Rising och hennes kollegor.

Vi provade med kortare snuttar och på något sätt ‘vet’ proteinet att det ska bilda fibrer ändå. tillverka proteinet. – Hela proteinet är för stort för att bakterierna ska kunna uttrycka det effektivt. Vi provade med kortare snuttar och på något sätt ”vet” proteinet att det ska bilda fibrer ändå. Vi var väldigt fascinerade när vi upptäckte att det fungerade! Det visade sig räcka med den ena änden


Fakta spindeltråd MINST TVÅ gånger har förmågan att spinna silke uppstått i evolutionen. Hos insekter som silkesmaskar och hos spindlar. DET FINNS SJU olika sorters spindeltråd med olika funktion. Ett för fångstspiralen, ett för att slå in bytet i etc. Alla har sina specifika mekaniska egenskaper. Anna Rising har hittills endast forskat på en typ. PROTEIN ÄR STORA

molekyler som består av aminosyror. De är komplexa och viktiga för alla levande organismer. Proteiner är inblandade i nästan alla processer i våra celler. Insulin är ett exempel på ett mänskligt protein.

ANNA RISING är från början veterinär och forskar på spindeltråd från spindeln Euprosthenops australis. Den spinner en stark tråd som dessutom inte drar ihop sig vid kontakt med vatten.

nummer 3 2014 |

| 29


FORSKNING

Spindeltrådproteinets uppbyggnad 3 000 – 4 000 aminosyror

N-terminal domän

C-terminal domän

Repetitiv mittendel

Den N-terminala domänen är inte välut­forskad men hjälper till att hålla spindeltrådsproteinet i lösning inuti spindeltrådskörteln och sedan koppla ihop sig i långa kedjor när proteinet lämnar spindeln.

Den C-terminala domänen och fyra sekvensblock (de gula och blå bitarna) av aminosyror ingår i det spindeltrådsprotein som forskarna låter bakterier producera.

Aminosyror är mindre kemiska föreningar som ihoplänkade bildar protein. Ett helt spindeltrådsprotein är ungefär 3 500 aminosyror långt, ett stort protein, och det består av tre delar: En enormt repetetiv del i mitten som är ungefär 3 000 aminosyror lång och de två terminala domänerna.

Anna Rising att man kan använda det även på vuxna för leverans av andra läkemedel. Lungorna är annars svåra att nå ut i alla förgreningar. Genom att blanda vissa typer av antibiotika och kortison med surfaktant kan läkemedlen spridas. Dessutom finns en HJÄLP I STAMCELLSFORSKNING annan fördel berättar Anna Rising: Men trots att man inte lyckats knäcka nöten att tillverka en konstgjord spindeltråd som – Man får hög lokal koncentration av kan mäta sig med originalet, går det att anläkemedlet i lungorna medan den systevända spindeltrådsproteinet i andra former. miska, alltså i resten av kroppen, blir lägre – Vi gör filmer eller så gör vi skum. Om vilket minskar risken för biverkningar. För vuxna går det åt mycket mer man vispar proteinlösningen så blir det ett lungsurfaktant än hos nyfödda skum, när det torkar ser det ut som barn men med denna metod skulle tvättsvamp ungefär. Sedan odlar vi Vi tror att vi både kan expandera alltså inte mängden bli ett hinder celler på det, säger Anna Rising. Målet är att hitta ett sätt att styra cellerna, få dem att växa, och hjälpa på samma sätt i produktionen. mänskliga pluripotenta stamceller, frågan är vilken ytterligare dem att bli de celltyper och vävnader Och alltså celler som kan utvecklas till potential spindeltråden har? Ja, som man vill ha. vilken celltyp som helst, för att med det har inte Anna Rising svaret på hjälp av dem kunna bota sjukdomar än men hon poängterar hur unika i framtiden. Förhoppningsvis på ett mer spindlar är. idag med lungsurfaktant som har renats – Vi har studerat ett av naturens mest effektivt och billigt sätt än idag. fram ur gris- och kolungor. På konstgjord – Vi tror att vi både kan expandera celfascinerande material. Spindlar har funnits väg är det däremot svårt att framställa. i mer i än 400 miljoner år och utvecklat lerna, få dem att växa, och hjälpa dem att bli Men med hjälp av bakterier och den Nden här förmågan att spinna tråd. Det har de celltyper och vävnader som man vill ha. terminala domänen från spindeltrådsprogjort dem väldigt framgångsrika, de finns teinet är det möjligt. BLANDA MED LÄKEMEDEL – Sedan, genom våra kunskaper om hur över hela jorden. Eftersom bara de har Det senaste Anna och Jans grupp har utvecklat den här förmågan så måste det proteinet beter sig i naturen, kan vi rena testat är att använda spindeltrådsproteinet det på ett enkelt och billigt sätt. finnas mekanismer som är mycket specialiserade, som vi försöker dra nytta av. i läkemedelsforskning. Här återkommer den N-terminala domänen, som hittills SPINDLAR ÄR FRAMGÅNGSRIKA Produkten har ännu inte testats på männi­ inte utforskats så väl. Och bakterierna får skor men metoden verkar lovande enligt fortsätta att fungera som proteinfabriker. – Den N-terminala domänen, den första Anna Rising. Inte nog med det, eftersom surfaktant sprider sig så bra i lungorna tror delen av proteinet, är extremt löslig och – Nu har vi även börjat att även inkludera den N-terminala domänen, som har en roll i att proteinerna kopplar ihop sig till långa kedjor när det lämnar spindelns körtel. Vi försöker spinna tråden på konstgjord väg.

30 |

| nummer 3 2014

dess roll när spindeln lagrar spindeltrådsproteinet är att hålla det i lösning. När vi studerade den N-terminala domänen märkte vi även att bakterierna producerade väldigt stora mängder. Så vi tänkte att vi kanske kan utnyttja det i produktionen av andra proteiner, som proteinläkemedel, säger Anna Rising. Ett livsviktigt proteinläkemedel är lungsurfaktant som ges till så tidigt födda barn för att de ska kunna expandera sina lungor och andas. Eftersom barnen inte själva kan producera det behandlas de


Skin Care Copper Tone

FÖR DIN VACKRA HUD!

NYHET! Förbered huden för sommaren! Skin Care Copper Tone är en helt ny produkt med specialdesignat innehåll. Mandarin, kapris och pomelo är nya spännande ingredienser i sommarhudens eget kosttillskott. Med innehåll av koppar som bidrar till hudens normala pigmentering och vitamin C som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Följ oss på Facebook! Facebook.com/NewNordicProducts

Copper Tone ersätter inte solskyddskräm och ska därför användas tillsammans med lämplig solskyddsfaktor. Börja gärna med Copper Tone 4-8 veckor innan solexponering. Skin Care Copper Tone finns på ditt apotek.

För mer information ring New Nordics kundtjänst: 040-239520


PÅ HYLLAN

Apoteket Formula Extra Care Duscholja och Hudlotion speciellt framtagna för torr hud. Finns både med och utan parfym. PRIS: Duscholja 400ml pumpflaska 99 kr, refill 89 kr. PRIS: Hudlotion 400 ml pumpflaska 99 kr.

Nytt på apoteket, apoteket.se

NÄR DU HANDLAR PÅ APOTEKET.SE OCH I MOBILEN, FÅR DU:

Mommox 60 doser och 140 doser Innehåller mometasonfuroat och används för behandling av snuva och nästäppa orsakad av allergi mot t. ex. pollen, djur eller damm. Från 18 år. PRIS: 60 doser: 99kr, 140 doser: 199kr Receptfritt läkemedel. Läs bipacksedeln noga före användning.

Apoliva Make up mörkare hudtoner Puder och foundation som ger ansiktet en jämn och matt finish i fyra nya färger. Milda råvaror och oparfymerade – passar därför den som har känslig hud. PRIS: 139kr.

FRI FRAKT till apotek

och ombud. SNABBA LEVERANSER och

fria returer i alla våra butiker.

APOLIVA MAKEUP SUMMER EDITION Ögonskuggor och läppglans i en härligt somrig färgskala som passar de flesta. Precis som övrig Make up från Apoliva passar produkterna för dig som har känslig hud. Design av Stina Persson. PRIS: Lipgloss 99 kr, ögonskuggor 89 kr, mascara 129 kr.

REN Clean Skincare Engelskt hudvårdsmärke som finns i många länder och nu har kommit till Apoteket. I produkterna kombineras hudvänliga ingredienser med det senaste inom bio-teknologi. REN Clean Skincare står för sund och vacker hud. PRIS: från 199 kr.

Voltaren 140mg medicinskt plåster Smärtstillande plåster inom gruppen antiinflammatoriska medel (NSAID). För korttidsbehandling av akut smärta vid t.ex. idrottsskador. Från 16 år. Behandlat område ska skyddas för solen i minst 2 veckor efter avslutad behandling. PRIS: Två st 109kr Receptfritt läkemedel. Läs bipack­ sedeln noga före användning. 32 |

| nummer 3 2014


PÅ APOTEKET

Prenumerera på dina mediciner TEXT Carl Myhrman ILLUSTRATION Jonny Lesch NU ÄR DET ENKLARE än någonsin att få tag

på sina läkemedel. Du som vill få påfyllnad på ett så smidigt sätt som möjligt kan nu starta prenumeration hos Apoteket. – Intresset har varit stort och många kunder har redan anmält sig. Det är tydligt att det här är en efterlängtad tjänst, säger Kristin Maddison projektledare på Apotekets enhet för affärsutveckling. VI BEVAKAR Vi bevakar när det är dags för ditt nästa uttag och skickar ett SMS till dig i god tid innan. Om du svarar ”ja” på detta SMS inom två dagar gör vi i ordning medicinen. Om du väljer att hämta den på ett apotek skickar vi ett SMS till dig när allt är klart. Många mediciner kan du även få levererade till valfri adress, apoteksombud eller till Postens utlämningsställe. Leverans­ tiden varierar mellan 1-3 dagar. – Kunderna som provat är överlag mycket nöjda, berättar Kristin Maddison.

1

SÅ REGISTRERAR DU DIG Besök något av våra apotek så berättar vi mer om tjänsten. Du kan också ringa direkt till vår kundtjänst för mer information: 0771–450 450 (öppet 9-19 vardagar). MÅNGA FÖRDELAR Du står aldrig utan din medicin. Du behöver inte planera dina apoteksbesök. Du hämtar ut din medicin när det passar dig eller får den levererad dit du vill. Du kan betala när du hämtar medicinen eller få faktura hem. Om du väljer att gå till Apoteket går besöke­t snabbt eftersom medicinen redan är iordninggjord. Vid ditt besök på Apoteket kan vi ägna mer tid till tips och råd kring användningen av dina mediciner.

Utan kostnad

Tjänsten är gratis. Allt för att göra det enklar­e för dig att må bra!

28

Stå aldrig utan din medicin

nummer 3 2014 |

| 33


SOS BARNBYAR UKRAINA

Trygghet mitt i krisen

En trygg plats att leka på. Hjälp med mat, kläder och mediciner. Sådana grundläggande behov satsar SOS Barnbyar nu extra på i Ukraina, för att motverka den pågående krisens effekter på redan utsatta barn. Stödet från bland annat Apotekets kunder är särskilt värdefullt just nu. TEXT: Teresa Matérn FOTO: Maja Brand

– JUST NU ÄR VI I en situation där vi kan gå till sängs på kvällen i ett land och vakna upp på morgonen i ett annat. Det konstaterar Andriy Chuprikov, chef för SOS Barnbyars verksamhet i Ukraina. Han berättar att den senaste tidens turbulens i landet har medfört ett förvärrat läge för redan utsatta barn. – Barnen får indirekta trauman. Via medierna ser och hör de talas om männis­ kor som såras och skadas. För barn som har tidigare svåra upplevelser i bagaget kan det bli extra svårt att hantera eftersom det kan väcka gamla minnen till liv. – Vi har sett en ökning av psykisk ohälsa i barnbyarna, säger Andriy Chuprikov.

få bättre möjligheter att ta hand om sina barn. Med fattigdomen och det utbredda alkoholmissbruket som finns i Ukraina är det inte ovanligt att barn överges eller blir vanvårdade. – Tyvärr är det så att redan innan den här krisen fanns det ungefär 100 000 föräldralösa barn i Ukraina och många familjer befann sig i en utsatt situation, berättar Andriy Chuprikov. I spåren av den politiska krisen uppstår andra problem som drabbar dessa familjer hårt. Inflationen är 35 procent i skrivande stund. Arbetslösheten ökar och det gör även drog- och alkoholmissbruk. SOS FAMILJESTÄRKANDE SOS Barnbyar i Ukraina finns på två ställen, Barnbyar har därför med hjälp av bidrag utanför Kiev och i Lugansk i östra Ukraina. från givare dragit igång ett sexmånadersDen största verksamheten är faktiskt den projekt för öka aktiviteterna i Ukraina. som kallas familjestärkande, där syftet är – I våra program försöker vi nu framför att stötta även föräldrarna för att de ska allt stödja de familjer som behöver det. Ett initiativ är en lekbuss i och i närheten av Kiev. Det här stödet är Där ska barnen få mycket viktigt, på möjlighet att leka och få psykologiskt stöd. många sätt. Vi kan – Vi är i uppstartsfasen stödja hela familjer och och håller på och handlar möta barnens behov. material och utbildar 34 |

| nummer 3 2014

volontärer. När våren kommer och det är nationella helgdagar i början av maj ska vi öppna verksamheten. Då är många barn lediga. PSYKOLOGISKT STÖD I projektet ingår också konkreta bidrag som mat och medicin samt extra resurser för psykologiskt stöd i barnbyarna. – Det här stödet är mycket viktigt, på många sätt. Vi kan stödja hela familjer och möta barnens behov. Eftersom vi precis har startat så vi kan inte säga något om resultatet än. Men för barnbyarna är jag säker på att vi kommer att se resultat inom någon månad, säger Andriy Chuprikov.


Samtliga barn från SOS Barnbyars verksamhet i Lugansk stannar i dagsläget (i slutet av maj) hemma med sina familjer, och går inte i skolan. SOS Barnbyar följer utvecklingen noga och överväger evakuering om situationen förvärras.

Lek och omtanke. I det kaos som råder i framför allt östra Ukraina är det lätt att tappa fotfästet för både vuxna och barn. SOS Barnbyar arbetar med att stärka familjer och ge barn möjlighet att både leka och bearbeta traumatiska upplevelser.

För varje såld solskyddsprodukt från Apoteket/Apoliva skänker Apoteket 5 kronor till SOS Barnbyars arbete för utsatta barn, fram till midsommar. Under sommaren kan du också köpa ett armband och en tygväska med tryck designat av Liselott Watkins, där hela intäkten går till SOS Barnbyar. PRIS: Armband 49 kr. Väska 59 kr. Du kan förstås också stödja SOS Barnbyar direkt och bli fadder till ett barn eller en barnby på sos-barnbyar.se

Foto: David Back

Stöd SOS Barnbyar

STÖD SOS BARNBYAR DIREKT:

sos-barnbyar.se nummer 3 2014 |

| 35


Ett fräscht sätt att sluta!

Nicotinell är Sveriges mest köpta sugtablett.* Båda styrkorna (1 mg och 2 mg) finns i prisvärd storförpackning och har en frisk smak av mint.

Nicotinell gör det lättare att sluta röka.

Nicotinell sugtablett (nikotin) är ett receptfritt läkemedel som används för rökavvänjning. 18 års åldersgräns. Gravida rökare rekommenderas att sluta röka helt utan nikotinersättning. Läs bipacksedeln noggrant. Se även www.nicotinell.se. Novartis Consumer Health, www.novartis.se. *Källa: Nielsen Scantrack, T. Apotek, volym, MAT, w4013. NIC 1312-56


EXPERTERNA

skicka in dina frågor till apotekets experter INOM APOTEKET FINNS apotekare med specialist­kunskaper inom olika terapi­om­råde­n. Några av dem har forskat och doktorerat. Förutom att de svarar på frågor från tidningen Apotekets läsare ansvarar de för att bevaka nya forskningsrön och rapporter om läkemedel och

sunda levnadsvanor. De ser också till att resten av personalen inom Apoteket har tillgång till aktuell fakta och information om läkemedel. Har du frågor till expertern­a skicka dem till: tidningen.apoteket@apoteket.se

HAR DU FRÅGOR OM ditt recept, Apoteket­s

produkte­r eller tjänster? Hör av dig till kundservice@apoteket.se eller 0771-450450

Experternas sommartips att tvätta med, men sårrengöring är bra att ha till hands för de tillfällen det inte finns vatten i närheten. Det finns både som engångsförpackningar och på flaska.

ANNA KANIEWSKA

SHUVA PAUL

LEG. APOTEKARE, TERAPIOMRÅDESEXPERT HUD Vad är bra att ha i husapoteket inför sommare­n? SVAR: Solskyddsmedel förstås. Har man ändå bränt sig i solen finns förutom olika after sun-produkter också Aloe vera, som är svalkande, både som spray och gel. Myggmedel, som också hjälper mot andra stickande insekter och även minskar risken för fästingbett. Men de myggmedel som finns på Apoteket ska inte användas på barn under tre år. Små barn får ha kläder som skydd istället. Det finns olika sätt att lindra klåda efter insektsbett. För alla, även riktigt små barn går det bra att badda med någon alsolprodukt. Från 1,5 år finns också Xylocain som är en lokalbedövande salva som smörjs direkt på bettet Barn från 4 år kan använda After Bite. Även hydrokortison lindrar vid riktigt kliande eller inflammerade insektsbett. Kan användas på barn från 2 års ålder. Har man barn kan det som bekant bli många skrubbsår. Tvål och vatten går bra

LEG. APOTEKARE, TERAPIOMRÅDESEXPERT INFEKTION

MARGARETA SÖDERSTRÖM LEG. APOTEKARE, TERAPIOMRÅDESEXPERT ASTMA OCH ALLERGI

På en del läkemedel står att man inte ska vistas i solen när man använder dem, till exempel vissa antibiotika. Varför?

När kan geting- och bistick vara farliga?

SVAR: Vissa läkemedel ökar hudens käns-

SVAR: Insektsstick är oftast ofarliga. Men

stick på känsliga ställen, till exempel tunga, svalg eller många stick på halsen, kan vara farliga eftersom svullnaden kan hindra andningen. Blir man stucken där ska man kontakta sjukvården. Om man blir stucken på flera ställen av getingar, eller bin bör man också kontakta vården, detta gäller särskilt barn under tre år. Vissa är allergiska mot insektsgifter, till exempel från geting eller bi, och kan få häftiga reaktioner vid stick. De kan må illa, känna sig yra, kallsvettas, få andningssvårigheter och kraftiga svullnader. Om du vet med dig att du är allergisk eller får stora utslag av insekter, kontakta sjukvården för att få allergimedicin. En del behöver ha med sig en särskild spruta i beredskap.

lighet för solljus och kan orsaka hudirritationer. Till exempel doxycyklin, som är ett antibiotikum som bland annat används mot borrelia, kan göra att huden lättare rodnar om du solar under behandlingen. Beroende på varierande solkänslighet från början är risken olika stor för olika människor att drabbas. Undvik direkt solljus både under behandlingen och någon vecka efter avslutad kur. Smärtstillande salvor med ketoprofen kan ge utslag med små blåsor i solen. Dessa kan bli besvärande och är faktiskt orsaken till att de här preparaten numera förskrivs på recept. Det hudområde som man har använt salvan på ska skyddas mot solen, även två veckor efter behandlingen. Till och med vid molnigt väder kan utslagen blossa upp, så det är att vara mycket försiktig som gäller! nummer 3 2014 |

| 37


EXPERTERNA

Kläder är det bästa skyddet mot den här typen av hudirritation. Solskyddsmedel skyddar nämligen sämre mot UVA-strålning, som är den typ vi kan bli känsligare för med vissa läkemedel. UVA-strålning är dessutom den typ som solarium ger, varför även det ska undvikas. Det finns också en del andra läkemedel som kan orsaka problem i samband med solning. Hör efter med ditt apotek om du har frågor. Om du redan har drabbats av en lindrig hudirritation av kombinationen sol och läkemedel som ökar känsligheten kan du använda något svalkande på huden. Apotekets Aloe vera gel eller ett kylbalsam kan lindra den hettande känslan. Ibland kan en hydrokortisonkräm vara till nytta mot klåda, precis som vanligt när huden blivit bränd i solen. Fråga apotekspersonalen om andra receptfria alternativ.

STINA BOLLDÉN LEG. APOTEKARE, TERAPIOMRÅDESEXPERT DJUR Det finns så många olika fästingmedel för hundar och katter att välja på. Hur vet man vad som passar bäst och behöver husdjuren alltid fästingskydd utomhus på sommaren? SVAR: Fästingar kan smitta hund med borre-

lia och anaplasma men det är ytterst ovanligt att katter drabbas. Det är framförallt för att hindra spridningen av fästingar till människan som vi behandlar katten. Det tar cirka ett dygn innan fästingen kan föra över infektionen, så det bästa sät-

tet att förebygga smitta är att plocka bort fästingar varje dag. På apoteket finns flera förebyggande effektiva läkemedel. Om du skall behandla katt är det viktigt att du köper ett medel som är godkänt för katt eftersom vissa hundmedel är livsfarliga för katt! Hund och katt som leker tillsammans bör båda använda kattvänliga alternativ. Flera av de preparat som nyligen blivit receptfria innehåller också ett läkemedel som förhindrar loppors fortplantning. Nu på våren är det många, katter, hundar och även människor som blir bitna av exempelvis fågelloppor som vaknar hungriga i boet och hoppar ut i gräsmattan. Fågelloppor kan bara fortplanta sig på fågelblod. Bekymmer med fortplantande katt- och hundloppa förekommer däremot i Skåne och i södra delarna av vårt land. Till unga djur brukar jag rekommendera att man börjar med Frontline som har mindre biverkningar och dessutom är snällare mot miljön. Ett sätt att testa om hunden eller katten tål fästingmedel. Symtomen på fästingöverförda sjukdomar är trötthet, nedsatt aptit, hälta och ovilja att röra sig. Men upp till 90 procent av smittade hundar utvecklar dock aldrig några symtom.

Produkttips: LTX SUPERPLÅSTER 5X200CM (211075)

Ett skumplåster som innehåller latex. Plåstret är limfritt, blod­ absorberande och elastiskt. Plåstret sitter kvar i vatten, då det är limfritt och endast fäster i sig självt.Pris: 49,50 kr.

MYGGA Ett bra medel mot mygg, knott och andra stickande insekter. Minskar risken för bett av fästingar. Ej för barn under 3 år. Pris: Roll-on 50 ml 105 kr Finns även som spray och stick.

VÅRDANDE, SVALKANDE och åter-

fuktande Aloe Vera spray för huden. Används för flera ändamål såsom på solsvedd hud, efter rakning eller vid klåda av insektsbett. Pris: 150 ml, 99 kr

REDAKTIONEN

APOTEKET ONLINE

Tack för att du hör av dig! Redaktionen vill gärna ha återkoppling på innehållet i tidningen och hur vi kan utveckla det på bästa sätt. tidningen.apoteket@apoteket.se

Här hittar du aktuellt och tidigare nummer av tidningen Apoteket: www.apoteket.se/tidning Följ också Apoteket på:

38 |

| nummer 3 2014

ACO KYLBALSAM SPECIAL CARE

Kyler och vårdar hud som blivit bränd av solen. Lindrar också klåda som är orsakad av insektsstick och lättare solsveda. 125 ml 59 kr

TIDNINGEN APOTEKET SOM TALTIDNIN­G

 u kan få Tidningen Apoteket D som tal­tidning, skicka e-post till: tidningen.apoteket@apoteket.se eller ring Kundservice på tel 0771-450 450.


KUNDKLUBBEN

Medlemserbjudanden från ApoPlus! Gäller 23 juli - 10 augusti

c/o RFM MultiFunction Moisturizer Fuktkräm, för normal och känslig hud, 75 ml

119:-

(icke medlem 149:-)

MyggA

Roll-on mot stickande insekter, 50 ml

Lactiplus

Kosttillskott*, kapsel, 60 st

178:-

(icke medlem 209:-)

84:-

(icke medlem 105:-)

Vichy Aqualia Thermal Dynamic Hydration Rich/ Light

20  % rabatt

på valfri mascara från Apoliva (icke medlem från 129:-)

Fuktkräm, 50 ml

183:-

(icke medlem 229:-)

* Kosttillskott ersätter inte en varierad kost utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt en hälsosam livsstil. Gäller t o m 10/8 -14, med reservation för slutförsäljning. Lokala avvikelser i sortimentet kan förekomma.

nummer 3 2014 |

| 39


Tidningen Apoteket nr 3 2014  
Tidningen Apoteket nr 3 2014  

Apotekets kundtidning - För ett liv i hälsa.

Advertisement