Page 1

för ett liv i hälsa nummer 2 2013

Samma men olika Det som verkar i medicinen

Pollenplågan Lindring för allergiker

IBS

Terapi mot känsliga magar

läs om: m usarm Syrade grönsaker

Starthjälp Träningstips för vår och sommar


Ja till allergilindring. Nej till mer dåsighet. allegra.nu

TIMMAR

FINNS ATT KÖPA PÅ APOTEK Receptfritt läkemedel

Allegra® (fexofenadin) ett receptfritt läkemedel. Indikation: Symtomlindring vid säsongsbunden allergisk hösnuva (rinit). Du bör ej använda Allegra om du är gravid eller ammar. Var försiktig om du har lever- eller njurproblem, har eller har haft hjärtsjukdom eller är äldre. Förpackning: Allegra 120 mg finns i blisterförpackning om 10 och 30 tabletter. För mer information se www.fass.se. Adress: sanofi-aventis AB, Gustavslundsvägen 139, Box 141 42, 167 14 Bromma, Telefon: 08-634 50 00, www.sanofi.se Vid frågor om våra läkemedel kontakta: infoavd@sanofi.com

SE-FEX-13-02-04 heart.se

Läs bipacksedeln noggrant innan användning


innehåll

2/2013

28 IBS

Negativa känslor kan förvärra symtomen vid tarmsjuk­ domen IBS. Forskning visar att metoder för att styra tankarna genom terapi och hypnos kan minska besvären från tarmen.

summerat

kropp och skönhet

8 Musarm 9 Mjölksyrade grönsaker

18 Läkemedel och miljö 20 Förenkla valet – lär dig läkemedlets verksamma ämne 24 Pollensäsongen är igång

10 Tema: Tränings-­ inspiration

6

Ta med dig hunden på motionslopp eller utnyttja semestern för att vara fysiskt aktiv. Eller varför inte bara testa något nytt på gymet? I vår och sommar finns fler möj­ ligheter än någonsin till träningsvariation, för nybörjaren såväl som elitmotionären.

24

6 Noterat Mer makt åt patienten. Det förslår Patient­ maktutredningen. I vinter har ett förslag på ny patientlag överlämnats till social­ ministern. Ett annat förslag är att sjukgym­ nasterna ska kallas för fysioterapeuter och att denna titel ska skyddas. Blåbär är fulla med antioxidanter som sägs skydda cel­ lerna och öka deras motståndskraft. Men skyddar antioxidanter även cancerceller? Och bör man i så fall undvika antioxidan­ ter under pågående cancerbehandling? Forskaren svarar.

28 forskning Tarmsjukdomen IBS, Irritable Bowel Syndrome, kan lindras med terapi.

På Apoteket 10

30 På hyllan 32 Hudvård för känsliga 36 Apotekets experter 38 Kundklubben nummer 2 2013 |

|3


Du vet väl att du kan handla din receptbelagda medicin på apoteket.se? När du handlar i vår webbutik kan du vara säker på att alla läkemedel finns i lager. Du får din medicin levererad inom 1–2 vardagar dit du vill – direkt hem i brevlådan, till lokalt apotek eller apoteksombud. Så här enkelt är det: 1. Gå in på apoteket.se och klicka dig fram till recepttjänsten. 2. Logga in med din e-legitimation. (Om du inte har någon guidar vi dig vidare.) 3. Fyll i dina personuppgifter. Nu kan du se alla dina e-recept, hur många uttag som återstår och när recepten löper ut. 4. Börja handla! Högkostnadsskyddet gäller förstås som vanligt! Välkommen till apoteket.se

Vill du veta mer? Ring gärna Apotekets kundservice på 0771-450 450.


välkommen Tidningen kommer ut fem gånger om året och finns gratis på alla Apoteket AB:s apotek. Nästa nummer kommer den 13 juni.

Postadress Tidningen Apoteket Apoteket AB 118 81 Stockholm E-post tidningen.apoteket@apoteket.se Telefon 010 - 447 50 00 Webbplats www.apoteket.se chefredaktör och Ansvarig utgivare Teresa Matérn REDAKTIONSRÅD Carina Backhans Anna Stolt Margareta Söderström Lotta Haleen Grafisk form Sofia Nilsson Åkesson & Curry AB Redigering & Layout Åkesson & Curry AB ANNONSER Advertise AB, Carl Thörne Telefon 08 - 22 44 80 Tryck Forssa Print OY Finland ISSN 0349-2516. Tidningen trycks med papper 150 g Galerie Silk på omslaget och 80 g G print på inlagan, ett miljöanpassat papper som uppfyller de nordiska miljömärkningskriterierna för Svanen. Trycksaken uppfyller Apoteket AB:s miljökrav. Upphovsrätt Apoteket AB. Citera gärna, men glöm inte att uppge källan. Tidningen Apotekets artiklar har enbart informationssyfte och bör inte ersätta rådgivning på apotek eller läkarkonsultation. Har du problem med din hälsa eller frågor om dina läkemedel kontakta ditt apotek eller sjukvården.

När insidan räknas Det började med den färgade fläskfilé­n.

Sedan kom larm om tungmetaller i barn­ mat och välling. Sist men verkligen inte minst, avslutade hästköttskandalen vin­ terns matuppståndelse. Härvan sträckte sig över landsgränser, flera livsmedels­ kedjor och även Ikea blev indragna. Vissa påpekade att det minsann inte är något fel på hästkött och att det är vanlig mat i an­ dra delar av Europa. Men poängen är ju att många kände sig lurade och började tvivla på vad mer vi inte vet om maten vi äter. Att härvan visade sig ha kopplingar till kriminalitet gjorde väl inte folk lugnare. Allt detta i en tid när vi är intresserade av det ursprungliga och genuina. Att handla ekologiskt, laga mat från grunden och baka eget bröd, gärna med surdeg, har blivit allt mer populärt. Och att serien Drömmen om landet går på tv våren 2013 är nog en slump. Om du är en av dem som gillar att ha koll på både vad du stoppar i dig och använder utanpå kroppen finns det flera intressanta artiklar i det här numret. Den första handlar om något som håller på att bli trendigt, nämligen att syra grönsaker. Både nyttigt och gott enligt de experter vi har pratat med.

Men poängen är ju att många kände sig lurade och började tvivla på vad mer vi inte vet om maten vi äter.

Apoteket får många frågor om innehållet i hudvårds­ produkter och både i artiklen om känslig hy och i expert­ spalten finns tips om vad som är bra att tänka på när man väljer hudkräm, schampo och smink. Dessutom kan du läsa om vilka kontroller Apoteket gör av både hudvårds­ produkter och andra varor. Att veta vad ens läkemedel innehåller kan också vara bra. Inte så att man måste förstå kemin, men att ta reda på de aktiva ämnena är ett tips från farmaceuter som beskriver skillnader och likheter olika läkemedel Nu är det lättare att läsa med samma aktiva substanser. tidningen Apoteket på Temat i det här numret träningsinspiration. apoteket.se. Du hittar den Mitt enda tillägg är att åtminstone jag själv skulle via apoteket.se/tidning och vilja ha mer av Pippi Långstrumps inställning: ibland direkt från ”Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag startsidan. alldeles säkert!” Från och med nu tar jag en paus och ni får resten av året möta Fredrik Hed som återkommer som vikarierande chefredaktör.

Emma Farhang och Meg pustar ut efter att ha vunnit Hundlöpets damklass. Foto: Angelica Tånneryd

Teresa Matérn chefredaktör teresa.matern@apoteket.se nummer 2 2013 |

|5


Apotekskartan kan ritas om

Noterat

I mars gick de övergångs­

regler ut som har gällt sedan apoteksmarknaden omreg­ lerades för tre år sedan. Det betyder att det blir friare att köpa och sälja de apotek som togs över från Apoteket av andra aktörer år 2010. Det kommer troligen att innebära förändringar inom apotekskedjorna under de närmaste åren. Dessutom är de 110 apoteken på den så kallade glesbygdslistan inte längre skyd­ dade från att stängas. Det finns förslag på ett myndighetsstöd till glesbygds­apoteken men inga beslut var tagna vid denna tidnings pressläggning.

Sjukgymnaster kan bli fysioterapeuter Fysioterapeuter föreslås bli det nya namnet på yrkesgruppen som hittills har kallats sjukgymnaster. De flesta av dem vill själva kallas för fysioterapeuter och benämningen är också mer internationell. I den så kallade promemorian om namn­ bytet från Socialdepartementet ingår att Fysioterapeut ska bli en skyddad yrkestitel enligt patientsäkerhetslagen. Om namn­ bytet går igenom innebär det även ett krav på den utbildning som sjukgymnaster idag har för att få kalla sig för fysioterapeut, vilket beskrivs som ett sätt att höja pa­ tientsäkerheten. Det har funnits farhågor i yrkeskåren om att just patienterna ska

tycka att ett namnbyte vore förvirrande. Men sjukgymnasterna själva har nu röstat för ett namnbyte på sitt riksförbunds kon­ gress. Om även Riksdagen tycker att det är en bra idé, vilket krävs för att ändringen ska gälla, träder den i kraft den 1 januari 2014.

Visste du att: I Sverige finns det ca 16 000 legitimerade sjukgymnaster i yrkesverksam ålder? Sjukgymnastutbildningen var en av de första yrkesutbildningarna för kvinnor i Sverige när den kom under 1800-talet.

Mer makt åt patienterna Att patienterna ska få stärkt ställning

i vården är syftet med det förslag till ny patientlag som har lagts fram till social­ ministern under vintern. Bland annat sam­ las regler om information till patienter och deras närstående, samtycke till hälso- och sjukvård, delaktighet, val av behandlings­ alternativ och rätt till förnyad medicinsk 6|

| nummer 2 2013

bedömning (så kallad second opinion) i det som helt enkelt ska heta Patientlagen. Förslaget är en del i den utredning som kallas Patientmaktutredningen. Därifrån kommer också ytterligare förslag till lagar inom hälso- och sjukvårdsområdet att presenteras senast i juni 2013.

3 %

Så mycket gick användningen av antibiotika ner mellan 2011 och 2012 inom öppenvården i Sverige. Det betyder att läkarna blir bättre på att följa rekommendationerna om behandling vid till exempel luftvägsinfektioner. Det meddelar Smittskyddsinstitutet som är positiva till förändringen.

Värktabletter unde­r lupp De värktabletter som stjäls från apo­

teken, är det samma förpackningar som sedan dyker upp hos en del handlare utan tillstånd för läkemedelsförsäljning? En del i apoteksbranschen tror det. Sedan tidningen Dagens Apotek avslöjade att hälften av de 18 butiker som de testhand­ lade i sålde receptfria läkemedel olagligt har röster höjts för att strama upp kontrol­ len av försäljningen. Att Giftinformations­ centralen ungefär samtidigt larmade om ett ökande antal förgiftningar av värksub­ stansen paracetamol* förstärkte oron för ökad och okontrollerad konsumtion av värkmedicin. En riksdagsledamot har lämnat in en interpellation till social­ ministern om den olagliga försäljningen och Läkemedelsverket utreder den. *Det är inte receptfritt paracetamol som står för förgiftningsökningen. Läs mer på apoteket.se eller i bipacksedel om dosering och förgiftningsrisk av paracetamol.


I samarbete med

I Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning kan du läsa om de senaste forsknings­ rönen inom medicin och hälsa och möta forskarna bakom fynden.

Gilla oss på facebook

facebook.com/medicinskvetenskap Beställ ett gratis provexemplar av tidningen

på medicinskvetenskap@ki.se

Läs mer: ki.se/medicinskvetenskap

Copyright: A. Barragan

Nära var femte svensk bär på toxoplasma, en parasit som kan smitta via katter eller via dåligt uppvärmt kött. Människan har levt med toxoplasma i många årtusenden

På bilden syns en dendritcell infekterad av toxoplasma­parasiter (rödfärgade).

och man har länge känt till att smit­ tan kan orsaka missfall och besvär hos personer med nedsatt immunförsvar. På senare år har toxoplasmainfektion även kopplats till förekomst av psykiska sjukdomar. En studie gjord på levande möss ledd av forskare vid Karolinska Institutet visar nu för första gången hur parasiten tar sig in i hjärnan: först inva­ derar den immunförsvarets dendritcel­ ler som i sin tur tar sig in i hjärnan där smittan sprids vidare. Forskarna iakttog också hur parasiten, när den väl är inne i hjärnan, kan manipulera celler att utsöndra en signalsubstans, GABA, och på så vis påverka sitt värddjur. Källa: PLoS Pathogens

Foto: André de Loisted

Så tar sig vanlig ”kattsmitta” in i hjärnan

Jag förstod överhuvud­ taget inte vad jag läste. Allt var en gröt. Göran Skytte berättar om när han drabbades av tre strokeattacker och om hans häpnads­ väckande återhämtning i senaste Medicinsk Vetenskap.

Skyddar antioxidanter cancerceller? Antioxidanter sägs skydda kroppens celler och öka dess motståndskraft. Skyddar antioxidanter även cancerceller, och bör man i så fall undvika större mängder livs­ medel som innehåller mycket antioxidanter, exempelvis bär, under pågående cancer­ behandling? Gun

– Antioxidanter behövs för såväl den ter har man generellt inte sett att dessa har normala cellens funktion som för cancer­ minskat risken att utveckla cancer eller cellens tillväxt och tumörens spridning. påverkat cancerdödligheten. I vissa fall De deltar i reglering av bland har man till och med sett att tillskott annat cellens tillväxt och ut­ av A-vitamin ledde till en något veckling och skyddar mot fria ökad risk att utveckla cancer. Den radikaler och det vi brukar enda antioxidant som visat viss tala om som oxidativ stress. Forskaren förmåga att skydda mot cancer Vid en cancersjukdom är det och minskat cancerdödligheten dock inte till någon hjälp att ta är vissa former av selen. Studier bort eller minska mängden anti­ pågår nu för att pröva selen vid oxidanter, eftersom man då försämrar behandling av svårt sjuka cancerpatien­ förutsättningarna för de ter, samtidigt som selen studeras som en normala cellernas funk­ cancerpreventiv behandling med syfte att tion, de är ju dessa minska risken att få cancer. celler som skall hjälpa Lennart Eriksson patienten att Professor emeritus i patologi tillfriskna. Om man ska svälta Är du nyfiken? ut en cancer Skicka in din klurigaste fråga om medicin till måste man alltså medicinskvetenskap@ki.se så letar vi rätt på göra det specifikt och en forskare som kan svara. Läs svaret i nästa det går inte att göra om tumören är spridd. nummer av Medicinsk Vetenskap. I studier med extra tillförda antioxidan­

Fråga

nummer 2 2013 |

|7


övningar

summerat: musarm

Smärtan kan försvinna snabbt med hjälp av vila och lämpliga övningar. Fyra exempel ser du här, upprepa 8-10 gånger.

2.

1.

1

Håll armen rakt framåt. Böj ner handleden. Töj med den andra handen mot handryggen.

2

Håll armarna rakt ut från kroppen i linje med axeln med böjda armbågar och handflatorna neråt. Rotera i axeln genom att föra under­armarna nedåt och sedan uppåt.

3.

3

Vänd handflatan mot

4

Böj huvudet åt sidan,

taket. Ta tag i fingrarna med andra handen och dra dem nedåt mot dig.

4.

med örat mot axeln. Hjälp till med handen och håll i 1-2 sekunder. Motsatt axel ska vara sänkt.

motverka musarm Ta musarm på allvar annars kan smärtan sprida sig. Men det går att förebygga och lindra besvären genom vila, regelbundna pauser och övningar. text Angelica Berg illustration Ann-Sofi Marminge Smärta i armen vid datorarbete kan

vara musarm; en överansträngning eller inflammation i muskelfästen. – Musarm är ett samlingsnamn för problem i nacke, axlar, armar eller fingrar som orsakats av den statiska muskelan­ spänning som kan uppstå vid långvarigt datorarbete, förklarar Kajsa Rosén, sjuk­­ gymnast på Akademiska Sjukhuset i Uppsala. En ergonomiskt anpassad arbetsplats kan minska spänningarna. Men viktigast av allt är att ofta pausa så att kroppen får slappna av. Träningsvana muskler har lättare för

att växla mellan aktivitet och avslappning. Då får pauserna större effekt. – En fysiskt aktiv person löper mindre risk att få musarm. Den som redan har musarmsproblem behöver vila och avlastning direkt. Annars kan muskler runtomkring belastas fel, smärtan sprida sig och den initiala inflam­ mationen övergå till bestående värk. – Man kanske inte kan spela piano, handarbeta eller mecka med bilen om det orsakar smärta. Musklerna behöver få en chans att återhämta sig. Att låta bli datorn kan vara svårt om den är oumbärlig.

Tips om du får problem:  vbryt aktiviteter som smärtar. A Kontakta en sjukgymnast för hjälp. Skaffa ett avlastningsbandage för sådant som gör ont, det finns på många apotek. 8|

| nummer 2 2013

Kontakta sjukvården om besvären inte går över eller blir bättre inom några veckor.

– Men det gäller att ta problemen på allvar. Problemen förvärras om man fortsätter att göra det som man blir sämre av och då tar det längre tid att läka.

Förebygg – arbeta med: K ortkommandon på tangentbordet. Musen varierande mellan höger och vänster hand, eller inbyggd mus. Skrivbord och stol i lämplig höjd. Axlarna ska kunna vara avslappnade när armarna ligger på bordet. Ha överarmen så nära kroppen som möjligt och var observant på att hålla musen så att handleden blir rak. Många korta pauser. Varierad arbetsställning. Stå ibland. En annan stol än din vanliga då och då. Sittställningen ändras och du får en paus. Träna upp musklerna, i armar, axlar, skuldror och nacke.


summerat: mjölksyrat

Recept på syrat

Surt + grönt = smart

Först intog surdegskulturerna köken, sedan kom surkålen. Det är både hippt och klokt att äta mjölksyrade grönsaker som hjälper till att ta upp järn, sänka blodsocker och insulinnivåer, anser forskare. text Agneta Borgström Redan för hundratals år sedan förstod

världsomseglare att konserverade syrade grönsaker i krus kunde hålla skörbjuggen borta ombord, eftersom c-vitaminerna bevarades. Kunskapen har kommit ikapp dagens matlagare också, inte minst för smakens och nyttans skull. – Vi vet att syrade grönsaker ger ett bättre upptag av järn, säger Ann-Sofie Sandberg, forskare vid Chalmers tekniska högskola, som står bakom forskning som gjorts i en grupp friska försökspersoner. Vissa av syrorna som bildas vid mjölksyrajäsningen påverkar enligt henne även magsäckstömningen så att den går långsammare. Det sänker glykemiskt index, GI, för hela måltiden. Blodsocker­ halten blir också jämnare efter måltiden. På senare tid talas det också varmt om de förmodat hälsosamma probiotiska mjölk­ syrebakterierna. Det finns vissa studier som tyder på att de får tarmen att må bra, men effekten är inte tydligt bevisad. – Mjölksyrebakterierna kan förhindra tillväxt av andra skadliga bakterier genom den sura miljön. De goda bakterierna strävar efter att vara ensamma herrar på

täppan, vilket kan minska risken för magtarminfektioner, säger Sandberg. För veganer är vissa av de B-vitaminer, särskilt vitamin B12, som bildas under syrningen också extra viktiga, eftersom det kan vara svårt att få i sig tillräckligt av dem om man inte äter animaliska produk­ ter. Frågan är då hur mycket syrat man bör äta för att få de positiva effekterna på blodsocker och järnupptag? – I våra studier använde vi 200 gram till en måltid berättar Ann-Sofie Sandberg.

Boktips I boken Syra själv – Konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier, finns mängder av recept och mer fakta om mjölksyrningskonsten och dess hälsoeffekter. Den är skriven av DNs vetenskapsredaktör Karin Bojs och utgiven av bokförlaget Max Ström.

Syrad vitkål med kummin 1 kg strimlad vitkål 2 krm kummin, stötta frön 2 krm enbär, stötta 1 tsk salt Lägg hälften av kålen i ett glas- eller keramikkärl (inte metall) blandad med hälften av saltet och kryddorna. Stöt gärna med mortelstöt så att saften kommer fram. Tillsätt resten av kålen, saltet och kryddorna. Sista lagret täcks av stora kålblad. Burken ska inte vara helt fylld eftersom kålen jäser och behöver utrymme. Lägg en tyngd på kålen så att allt hamnar under vätskan som bildats. Ställ burken varmt i 20-22 grader de första 2-3 dagarna. När jäsningen kommit igång ställs burken på sval plats, ca 15 grader, i två veckor. Ev. måste tyngden spolas av och om kålen är torr tillsätt 1 dl kokt, avsvalnat vatten med 2 krm salt. Därefter ställs burken svalt, mellan 0-8°. Efter ytterligare 4-6 veckor är kålen färdig att ätas.

Grönsaker som passar att syra Rotfrukter som innehåller mycket fiber, men också kålsorter och lök är nyttiga och goda att strimla och syra, tipsar Ann-Sofie Sandberg: Rotselleri Morot Kålrot Palsternacka Gul lök Selleri Kål i olika former – Det går bra att använda de naturliga mjölksyrabakterierna som finns i grönsakerna, men man kan också tillsätta bakteriekulturer, säger Sandberg som själv testat många recept. nummer 2 2013 |

|9


Tema: träningsinspiration

Kom över hindren

Att det har en rad positiva effekter för

Foto: Fredrik Telleus / Folio

hälsan att träna vet nog de flesta nu­ mera. Konditionssporter som löpning och längdskidåkning är mer populära än på länge. Och på många lopp slås deltagar­ rekord om och om igen. Men är det de redan bitna som står för ökningen? En undersökning som Friskis och Svettis i Stockholm har gjort visar att 15 procent av stockholmarna inte tränar alls. De flesta, 70 procent, av de tillfrågade skulle vilja träna mer men många ser hinder, för att öka träningen eller för att alls komma

10 |

| nummer 2 2013

igång. Några exempel är att man upplever stress i vardagen som gör att man priorite­ rar annat. Att det känns som ett tvång från omgivningen att träna kan också ta bort lusten. För de som inte tränade fanns ett motstånd i att de kände att de måste vara i form för att kunna börja träna. Möjligheter till anpassning, som kortare träningspass och att kunna träna avskilt, skulle göra dem mer positivt inställda, uppgav många träningsovana. Är du en av dem som letar efter nya alternativ kanske något av det vi presenterar i det här temat kan passa.


Tema: träningsinspiration

Tänk om!

Den bästa träningen är den som blir av. Om det är i var­ dagen, på semestern eller på väg till något – spelar mindre roll.

Läs mer om: Träningssemester på nästa uppslag. Läs mer om: Träning med din hund på sidorna 16-17. nummer 2 2013 |

| 11


Tema: träningsinspiration

Träna på semestern

Byt hängmattan mot löparskorna Otränad, vältränad eller elitmotionär? Spelar ingen roll! Utbudet av träningsresor har exploderat. Nu kan alla kombinera sol, bad och träning för att få ut det mesta av semestern. text Mia Malmstedt

A

Forskaren:

Foto: Karin Smeds / Folio

Fysisk aktivitet kan fungera avstressande och bidrar till att vi sover bättre.

12 |

| nummer 2 2013

tt ägna semestern åt tränin­g var

knappast aktuellt för några år se­ dan. Idag arrangeras tränings­resor av alla stora resebolag, samt av mindre aktörer. Tidningar som MåBra och Topp­ Hälsa anordnar resor, liksom träningsked­ jor som Friskis&Svettis. På senare tid har även exempelvis singelsajten Mötesplatsen gett sig in i leken, och flera kändisar agerar dragplåster på semester­orterna. Bland resenärerna finns såväl barn­ familjer som ensamstående och kompis­ gäng, i alla åldrar. En del vill kickstarta ett sundare liv och få möjligheten att testa olika aktiviteter. Andra är elitmotionärer som ägnar tiden åt att komma i god form innan nästa tävling. – Fenomenet träningsresor är ännu i sin linda, tror fitnessgurun Monika Björn. – Träning upptar en allt större del av människors vardag. Då är det naturligt att vilja ta med sig den goda vanan på semestern. Själv var hon först i Sverige som spin­ ninginstruktör och ägnar sig idag mycket åt yoga. I höst arrangerar hon sin tredje resa, en yogaresa till Spanien. – Som mindre aktör säljer man mycket på personligt nätverk. Jag har nischat mig hårt och satsat på riktigt bra boende och mat. Det gäller att resenärerna funderar noga över vad de egentligen vill ha, menar Monika Björn. Vilken inriktning har resan? Vad är viktigt för dig? Vill du ha kända tränare, eller är det viktigare med bra barnpassning? Vill du ha före­ läsningar? Är det viktigt att tränarna är svensktalande? Vill du bo strandnära? Vår ökande hälsomedvetenhet de


Behöver vi inte vila på semestern? Aleksander Perski, docent vid Stressforsk­ ningsinstitutet, Stockholms universitet: – Fysisk aktivitet kan fungera avstres­ sande och bidrar till att vi sover bättre. Träningsresor är nog inte så dumt, speci­ ellt inte för den som stressar mycket men har ett stillasittande jobb. Då är det bra att istället sysselsätta kroppen på semestern – bryta mönstret och göra tvärtemot vad man brukar.

Anna Hagberg, Ving: – Vi samarbetar med SATS och erbjuder gruppträning med skandinaviska tränare på Sunwing Family Resorts och Sunprime Hotels. Där finns även välutrustade gym. Det är viktigt att det finns något för alla. Det senaste är StrongMama, där mammor tränar med sina bebisar. Hur mycket man tränar är upp till var och en. Vissa vill träna flera gånger om dagen, andra nöjer sig med en morgonpro­ menad. Barnfamiljer är vår största målgrupp.

Kajsa Moström, Apollo: – Våra träningsresor är främst foku­ serade till resorten Playitas på Fuerte­ ventura. Där har vi utvecklat tränings­ resekonceptet sedan 2009. Playitas är en familje- och sportanläggning. Hit kommer barnfamiljer men främst träningsintres­ serade resenärer. På Playitas finns ett basutbud med gym och en mängd träningspass. Sedan anordnas temaveckor, till exempel sim­ marveckor, löparveckor, veckor för de som vill klara Vätternrundan eller Göteborgs­ varvet…

Foto: Solresor

Foto: Fritdsresor

senaste åren är den troliga anledningen till att träningsresorna har blivit så populära. Men hos researrangörerna ser man också att resenärer idag helt enkelt är mer kräs­ na. Förut bokade vi en charter och åkte på de av resebolaget arrangerade utflykterna. Idag efterfrågar vi aktiviteter som vi själva deltar i och som passar våra intressen. För många är det också svårt att hinna med fysisk aktivitet i vardagen. Då kan se­ mestern erbjuda ett tillfälle att verkligen få njuta av sin träning, i en avslappnande miljö. Springtime Travel, en renodlad träningsresearrangör, körde sin första träningsresa år 2000. – Förut arrangerade vi bara löparresor, men idag efterfrågas så mycket mer och vi har ett otroligt stort utbud, säger Patrik Yderberg, VD, som tror att trenden kommer att hålla i sig. Springtime Travel bygger sina resor runt olika teman, och under vistelsen erbjuds sedan uppåt tio olika aktiviteter per dag – allt från träningspass till föreläs­ ningar om exempelvis kost eller livsstil. Men träning är inte allt, poängterar Patrik Yderberg. – Det måste vara roligt också!

Foto: Apollo

Foto: David Johansson, Ving

”Man behöver inte vara träningsnarkoman för att åka på träningsresor.”

Therese Wahlund, Fritidsresor: – Vi lanserar i år det nya konceptet Magic Life, som från sommaren finns på fyra anläggningar på tre resmål. Magic Life erbjuder ett mycket brett utbud av instruktörsledda pass. Den som vill kan kombinera med egen träning, till exempel på gym, eller prova segling, vindsurfing och wakeboard. Man behöver inte vara träningsnar­ koman för att åka på träningsresor. Till Magic Life kan hela familjen åka.

Pauline Berndtsson, Solresor: – Vi startade ett samarbete med en träningsanläggning i Malmö redan 2006. Det byggde på ett intresse hos deras med­ lemmar. Samarbetet fortsätter, men idag har vi också ett stort, och ökande, antal resenärer från hela Sverige. Vi lägger till nya destinationer hela tiden. Våra resor byggs gärna kring teman, som 40+ för kvinnor som närmar sig eller är i klimakteriet, Kom-i-form, Kropp & Själ eller Styrka & Kondition. nummer 2 2013 |

| 13


Hallå där …

Foto: Magnus Länje

eva nygren Vd för teknikkonsult­ företaget Rejlers och 2012 års Ruter Dam. text Mia Malmstedt

Hur gör du för att få in träningen i vardagen? – Jag tränar på gym i Stockholm en eller två gånger i veckan, då cyklar jag främst. På helgerna, i Umeå, tränar jag minst en timme lördag och söndag. Där åker jag längdskidor på vintern och cyklar på sommaren. Ibland går jag på något pass. Jag tränar oftast fyra gånger i veckan. Dessutom promenerar jag. Hur hinner du? – På vardagarna tränar jag gärna tidigt, vid 06.00, eftersom mitt arbete ofta håller på till sent på kvällen. Jag sitter mycket, i möten och på flygplan, så jag måste träna helt enkelt. Rejlers satsar mycket på att få de anställda att träna? – Rejlers har alltid värdesatt med­ arbetarnas hälsa. I år åker till exempel var tionde medarbetare Jag sitter StafettVasan. mycket, i möten Då sponsrar och på flygplan, företaget med avgift så jag måste och uppe­ träna helt enkelt. hälle utöver friskvårds­ bidraget. Några av kontoren har gym, annars försöker vi förlägga kontoren nära träningsanläggningar så att det blir lätt att träna. Syns det på sjuktalen? – Ja, vårt mål är en sjukfrånvaro som ligger lägre än två procent, och det klarar vi för det mesta.

14 |

| nummer 2 2013

vardagsträning

Hitta rätt i träningsdjung Våren 2013 kan alla hitta något på träningschemat. Hetast just nu är högintensiva träningsformer som crossfit och intervallträning. Men yoga och pilates är fortfarande stort för den som föredrar lugnare pass, säger Helene Nilsson, utvecklingsansvarig hos Friskis & Svettis. text Kristina Muller Foto Adam Haglund / Folio

Spinning På med mer motstånd nu kommer en uppförsbacke – pedalerna går och svetten lackar i salen. Ledaren peppar och guidar genom hela motionspasset till musik som ska göra det lättare att trampa genom berg, dalar och raksträckor. – Att cykla i grupp är en motionsform som fått ett uppsving de senaste åren. Fler har upptäckt att det är kul, effektiv och lättillgänglig konditionsträning som pas­ sar både nybörjaren och den vältränade, man kör efter egen dagsform, säger Helene Nilsson, utvecklingsansvarig hos Friskis & Svettis.

Crossfit Vikter svingas och skivstänger lyfts. Crossfit är högintensiv träning som inspi­ rerats av moment från gymnastiken och olympiska lyft. Olika styrkeövningar med vikter varvas i snabbt tempo. – Det är rolig funktionell träning som kan utövas både i grupp, enskilt och parvis med mycket variation i rörelserna som ger både styrka och kondition. Men stabilitet och bra kroppskontroll krävs för att undvika skador. Ingenting för nybörjaren, passar bäst för den som redan har lite träningsvana.


Tema: träningsinspiration

Höj pulsen Att lyfta vikter, ensam eller i grupp är kanske vad många ser framför sig när de tänker på träning på gym. Men den som bor nära en träningsanläggning kan snart inte skylla på brist på alternativ eller avskildhet för att undvika träning. Just dessa två upplevda hinder är annars vanliga, enligt en undersökning av Friskis & Svettis.

Vad är funktionell träning? Funktionell styrketräning har blivit en

populär träningsform. Den innebär att man förutom styrka också utvecklar rörlighet, balans och koordinationsförmåga med övningar som aktiverar flera muskler samtidigt. Syftet är inte att bygga muskelmassa, utan att få en stark kropp som fungerar i vardagen, så att man till exempel orka bära hem tunga matkassar.

geln Kettlebells lek i salen. Allt fler har upptäckt att man Tunga klot med handtag lyfts och svingas kan dansa sig i form. i olika riktningar från kroppen. Tränings­ – Musik sätter i gång något i våra krop­ formen har rötter i Östeuropa och par. Vi blir glada och blommar upp. syftet är att träna upp rörlighet Zumban passar både unga och och stryka. Klotet kan också gamla. Den är enkel i kore­ användas som motstånd vid ografin och handlar mer till exempel benböj. om ett uttryck än om att De flesta tränings­former går – Att sätta fart på en sätta varje steg rätt. att utöva även om du är gravid. vikt känns spännande Det handlar bara om att och dynamiskt. Det är ett Yoga anpassa övningarna och perfekt redskap för den Är du nyfiken på att se intensiteten. Läs mer på som vill uppnå bålstabilitet vad andningen kan göra www.vardguiden.se och benstyrka. Kettlebells för ditt mentala välmå­ passar både den otränade och ende, då ska du prova yoga. vältränade eftersom man väljer För här är det andningen som vikt efter förmåga. styr rörelserna. Yogan som erbjuds på de flesta gymanläggningar bygger på Zumba eller dans Fuego hathayogan med rörelser som ger fokus Höfterna rullar och fötterna rör sig i inåt, lugn, koncentration och kraft. snabbt tempo över golvet till heta latin­ – De olika positionerna ger smidighet amerikanska rytmer som salsa, merengue och rörlighet. Yogan passar framför allt och reggaeton. Det är mycket skratt och den som tycker om mental träning.

Gravid?

Pilates Här jobbar man ensam på en matta med den egna kroppen som motstånd eller med olika redskap. Vissa gym har också spe­ ciella pilatesmaskiner. De olika styrkeöv­ ningarna är hämtade från dansens värld. Fokus ligger på bålstabilitet. – God stabilitet i bålen förebygger bland annat ryggont. Det underlättar också i vardagen när du till exempel ska sträcka dig efter saker. Intervallträning Högintensiv träning för dig som vill köra hårt. Ett gruppträningspass där man jobbar i olika stationer med bland annat kettlebells, skivstänger eller steppbrädor. – Det ger kondition och styrka på samma gång och passar den som redan har en grundkondition men vill utmana sig lite extra.

nummer 2 2013 |

| 15


Tema: träningsinspiration

draghjälp i spåret Löpartrenden har äntligen fått svans. Nu finns ett motionslopp för alla hundägare. Vi har besökt Hundlöpet. text Madeleine Bäck Foto Angelica Tånneryd

Löparklubbens emblem lyser gult mot

Hundlöpet

2013 går tävlingar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall. Loppet är öppet för alla slags hundar och går över 5 eller 10 km.

Boxerträning Sportig, glad, tålig och otroligt social. Eva Kallersund från Bromma tycker att treåriga boxern Jolly är världens bästa hälsopiller. ”Alla borde egentligen skaffa hund för hälsans skull. Det är oxytocineffekten!”

16 |

| nummer 2 2013

Sams svarta päls: Enhörna, Södertälj­e, precis som husse Mattias Jonsson Korpeli­n. De tränar tillsammans varje vecka och nu har de precis vunnit ihop. De tog hem tiokilometersklassen i Hundlöpet på Lidingö 2012 på snabba 34 minuter och 18 sekunder. – Vi är väldigt nöjda! Under 36 minute­r var mitt mål, säger Mattias Jonsson Korpelin och klappar om bordercollien vid sin sida. Sammantaget är det 230 ekipag­e som springer Hundlöpets fem- och tiokilometers­r undor denna septemberdag på Elfviks gård, längst ut på Lidingö. Alla löparglada hundar är välkomna. Startlistan omfattar allt från graciösa

Vinnare Mattias Jonsson Korpelin, 23 år, löptävlar vanligen för Södertäljeklubben Enhörna. 2012 vann han Hundlöpet både i Göteborg och på Lidingö tillsammans med sin sexåriga bordercollie Sam.


Experten:

Träna med hund Bättre löparkompis än hunden får du inte. Lär dig träningsknepen och bli vältränade tillsammans. Att löpträna tillsammans med en pigg,

faraohundar och explosiva boxer till dalmatiner, tax, whippet och ett spektrum av blandraser. Tävlingen som startade just här med blygsamma 38 hundar 2010 är en jätte­ hit. Nu finns systerlopp i Göteborg och från 2013 även i Malmö och Sundsvall. Grundaren Thomas Melén är lätt tagen av uppmärksamheten. Han anade att det fanns ett sug efter att löptävla med sin hund, men att det skulle vara så stort kunde han aldrig tro. Uppenbarligen är löpning den perfekta hundägarsporten. – Det är enkelt att få träningen att bli av. Hunden ska ju ändå rastas. Thomas Meléns mål med Hundlöpet är att få ännu fler hundägare att upptäcka vilket försprång de har i att komma igång med träning. Det är lite av en myt, tycker han, att alla hundägare är så friska och ak­ tiva. Många av dem fokuserar på hundens välbefinnande men glömmer sitt eget. – Jag vill att de ska ta vara på att de har världens bästa träningskompis. Alltid lika glad – i alla väder, säger han. Eva Kallersund som pustar ut med boxern Jolly efter avslutat lopp ser en annan fördel med Thomas Melén hunden i löpar­ spåret. – Jag är aldrig rädd när Jolly är med. Då vågar jag mig ut även på ensliga vägar.

Anmäl och Läs mer: på www.hundlopet.se

lycklig hund är ett av de bästa sätten att själv övervinna löparens värsta fiende – bristande motivation. Det är inte lika tungt att ta sig ut i spåret med någon som spritter av livsglädje på koppellängds avstånd. Även en ganska otränad hund klarar en kortare runda, men vill du ha en träningskompis som hänger med i alla dis­ tanser bör du tänka på hundens löpträning ungefär som på din egen. Börja försiktigt. – I början med en helt otränad hund kan det vara bra med intervallträning: Springa, gå, springa, gå, tipsar Annelie Johansso­n som är sjukgymnast på djur­ sjukhuset Albano, norr om Stockholm. När intervaller och kortare distanser fungerar bra går det fint att öka tid och längd på löprundan. Men glöm inte vilodagarna. – Även hundar kan få träningsvärk och behöver tid för återhämtning, säger Anneli­e Johansson. Träningsvärken kan vara svår att märka eftersom inte alla hundar visar att de har ont, men muskelstelhet och ömhet i bak­ parti och rygg är vanligt efter löpning. Ett annat gott råd är att inte glömma den viktiga uppvärmningen och nedvarv­ ningen i samband med löprundan. 15-20 minuters promenad före och efter är att rekommendera. Är det kallt bör hunden ha täcke på sig. På så sätt blir skaderisken be­ tydigt mindre och musklerna får hjälp att forsla bort slaggprodukter som mjölksyra.

Tänk på: Anpassa träningen! Fundera över vilken kondition du vill ha på hunden. Du måste vara beredd på att fortsätta träna den på samma nivå om inte hunden ska ta ut sin överskottsenergi på oönskade sätt. Hundens ålder! Hundar under ett år bör inte löpträna. Vänta tills hunden är färdigväxt.

Ytterligare ett sätt att minska risken för skador är att lägga in styrke- och rörlighetsträning i veckorutinen. Något av det viktigaste är att Annelie Johansson stärka rygg- och benmuskler, menar Annelie Johansson. – En bra styrkeövning är låta hunden gå i ojämn terräng som exempelvis blåbärsris. Syftet är att få hunden att lyfta ordentligt på benen. Hunden ska skritta, inte trava, och därför är det bra att ha den kopplad. På vintern ger pulsande i mjuk pudersnö ungefär samma effekt. Att gå i backe är en annan bra styrke­ övning. Men för hårdare backträning är det viktigt att en veterinär eller sjukgym­ nast har kontrollerat att hunden är frisk och rör sig rätt. Och så det viktigaste av allt: Ha roligt!

Fördelar med vältränad hund Friskare hjärta. Konditionsträning sänker vilopulsen, antalet slag hjärtat behöver slå varje minut. Därmed minskar belastningen på hjärtat. Syresättning. Blodkärlen i hundens muskler blir fler och större vilket förbättrar syresättningen i musklerna.  thållighet. En vältränad hund orkar mer. U Du som exempelvis tränar bruksgrenar eller agility kommer att märka skillnad.  terhämtning. Hunden blir snabbare Å återställd efter hårt arbete eller skada.

Läs mer: Boken ”Fysträning för hund” av Anna Holmgren, Marie Söderström Lundberg och Stefan Rosén ger bra tips om olika typer av träning för din hund. nummer 2 2013 |

| 17


läkemedel och miljö

Sortera rätt för miljön Varje år slänger vi 250 ton överblivna läkemedel i soptunnan eller avloppet, vilket får konsekvenser för miljön. För att minska läkemedlens miljöpåverkan vill myndigheterna bland annat förbättra insamlingen av läkemedelsförpackningar. Nu utreds om apoteken ska ta emot allt avfall. text Agneta Borgström Foto iStockphoto

Var fjärde överbliven läkemedelsför­ packning når aldrig apoteket eller den kommunala återvinningscentralen. Långt ifrån alla konsumenter vet hur de ska hantera de sista pillren, medicin­flaskan el­ ler foliekartan som är över. Stora mängder läkemedel köps också i onödan och blir kvar i hemmen när behandlingar avslutats eller avbrutits. I dag tar apoteken emot alla gamla läkemedelsförpackningar utom de som klassas som farligt avfall, som cyto­statiska och cytotoxiska läke­medel, samt skärande och stickande avfall. Dessa ska istället lämnas till kommunens bemannade återvinningscentraler. – I dag är det inte tillräckligt enkelt för allmänheten. Därför vill vi förbättra situa­ tionen, säger Staffan Castensson, utredare vid Läkemedelsverket. Möjligheten att utöka producentan­ svaret för apoteken, alltså om apoteken ska kunna ta emot allt läkemedelsavfall, utreds nu, berättar han. Svaret kommer under hösten 2013.

Vårstädning I den Nationella Läkemedelsstrategin* finns ett mål om att öka insamlinge­n av överblivna läkemedel från 70-75 procent till 80 procent. Flera andra förslag har därför diskuterats i utredningen för att göra det lättare för allmänheten att lämna överblivna läkemedel. Ett pantsystem för gamla förpackningar var en idé som lyftes inledningsvis i utredningen, men 18 |

| nummer 2 2013

gick aldrig vidare eftersom det saknades realistiska förslag. – Du får ingen miljöeffekt av detta. Pant kommer troligen att leda till att tomma förpackningar lämnas, som skulle kunna lämnas till vanlig återvinning, säger Castensson. Mer information till konsumenter är ännu ett förslag som myndigheterna redan tagit fasta på. Förra våren sjösattes en nationell kam­ panj som uppmuntrade till en ”vårstäd­ ning” hemma i medicinskåpet och som fick fler att lämna in gamla preparat. Johan Wallér, VD på Sveriges apoteks­ förening, är generellt sett positiv till apote­ kens hantering av överblivna läkemedel, men ser förstås att det kan behövas resursförstärkning om kraven på apoteken ökar mycket. Han trycker också på några åtgärder tidigare i kedjan, som ett miljöklassifice­ ringssystemför läkemedel redan innan de kommer ut på marknaden. – Ett bra klassificeringssystem behövs för att se hur preparaten påverkar miljön, men samtidigt måste man alltid väga detta mot patientnyttan, säger Wallér, som också betonar att det är viktigt att männis­ kor använder sina läkemedel på rätt sätt. I övrigt anser han att mindre ”start­ förpackningar” vid insättning av nya läkemedel skulle leda till färre överblivna läkemedel i de fall behandlingen inte fullföljs.

Spola aldrig ur medicinflaskor i vasken eller kasta enstaka piller i soporna!


Lämna farligt avfall på kommunen­s bemannade miljöstationer. Det gäller avfall av skärande/stickande slag samt cyto­toxiska eller cytostatisk­a läke­medel till exempel kanyle­r, spruto­r och cellgifter.

Sortera läkemedels­ avfall

Tänk på att plåster som innehåller läke­medel och pulver­inhalatorer fortfarande innehåller stor mängd aktiv läkemedels­substans även när du har använt dem klart. Lämna in dessa till apoteket.

Alla förpackningar med läke­medel kvar till exempel blister­förpackningar, pum­ par, inhalatorer, kartonger, medicinska plåster och glasflaskor lämnas till apotek.

Fråga apoteket eller kommunen om råd om du är osäker.

Tomma förpackningar utan läkemedels­rester kan lämna­s på återvinningscentralen. Förpackningar som innehålle­r flera olika material sorteras – om det är möjligt. Tomma tablettkartor med både metall och plast läggs bland plast­ förpackningarna.

*Den nationella läkemedelsstrategin Strategin är till för att förbättra olika delar av läkemedelsområdet och är framtagen av bland andra Regeringen och Sveriges Kommuner och landsting. Ett delområde i strategin handlar om att minska läkemedlens miljö­ påverkan, som i sin tur är indelat i: Utreda om miljöaspekter bör beaktas vid subvention av läkemedel.

 ppmuntra frivillig kontroll av utsläpp från U läkemedelsfabriker. Utreda vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas på nationell nivå för att minska kassa­tionen av läkemedel eller på annat sätt begränsa miljöpåverkan av läke­medels­användning. Verka för möjliggörande av miljöhänsyn vid produktion och användning av läkemedel.

När du lämnar in läkemedel Använd gärna Apotekets

retur­påse eller en annan genomskinlig påse så att apoteks­personalen lätt kan se innehållet. Du behöver inte ta någon kölapp. Ge bara påsen till någon i personalen.


generika

lika men olika

Du har säkert fått frågan om ett annat, billigare läkemedel än det din läkare ordinerat. Eller stått där bland de receptfria medicinerna och försökt navigera rätt. Är de billiga lika bra som de dyra och vad är det för skillnad, egentligen? text Pia Hellsing

Ingen ska oroa sig för att generika är ett sämre alternativ. De ställs inför precis lika höga krav på aktiva substanser och hjälpämnen som original­ läkemedlen.

20 |

| nummer 2 2013

V

ALET STÅR MELLAN originalläkemed­ let och olika så kallade generiska läkemedel. Dessa är mediciner med samma funktion, kvalitet och säkerhet som originalet, men som i många fall är billigare. Läkemedels­verket beskriver dem som likvärdiga preparat som innehåller samma mängd av verksamt ämne, det vill säga den substans som ger effekt hos användaren. – Ingen ska oroa sig för att generika är ett sämre alternativ. De ställs inför precis lika höga krav på aktiva substanser och hjälpämnen som originalläkemedlen, berättar Maria Arfwedson, chef för den utredningsenhet på Läkemedelsverket där

man bedömer vilka generiska läkemedel som får säljas på den svenska marknaden. Hon garanterar att de generiska läke­ medlen har likvärdig medicinsk effekt som originalen. Alla läkemedel kan dock ge biverkningar, som nästan alltid orsakas av den verksamma beståndsdelen. Men även så kallade hjälpämnen, som behövs för medicinens sammansättning, kan i mycket sällsynta fall leda till biverkningar. ANTALET HAR FÖRDUBBLATS I dag finns cirka 12 000 godkända läkeme­ del i Sverige. Siffran har fördubblats sedan reglerna om att apoteken måste byta ut ett dyrare receptläkemedel mot ett billigare,


om det finns ett likvärdigt, kom för tio år sedan. Generiska läkemedel får börja säljas först efter det att originalläkemed­ lets patent löpt ut. Då sjunker ofta priserna drastiskt, ibland med upp till 90 procent. Denna konkurrens sparar varje år cirka åtta miljarder åt staten. – I början var kunderna mycket skeptis­ ka till systemet. De blev oroliga, förvirrade och ibland arga när vi på apoteket ville byta till billigare läkemedel. Men nu är de flesta medvetna och positiva till valmöj­ ligheterna, säger Meta Regnér Lagerholm, farmaceut och läkemedelsansvarig på Apoteket CW Scheele i Stockholm. OLIKA FÄRG OCH FORM Hon berättar att de flesta kunderna väljer det mest prisvärda receptförskrivna läke­ medlet, men att de som är tveksamma håller sig till originalet. En osäkerhets­ faktor är att generiska läkemedel inte ser likadana ut. De har annan form och färg. Även förpackningar och bipacksedlar kan variera trots att det verksamma innehållet är detsamma. – Det här är ofta svårt för äldre män­ niskor som tar många tabletter varje dag.

nér Lagerholm. Men även här är det viktigt att veta vilka läkemedel som innehåller vad för att inte dosera fel.

Maria Arfwedson

Meta Regnér-Lagerholm

När medicinerna gång på gång ändrar förpackningar och utseende är det lätt att göra fel, säger Meta Regnér Lagerholm. Maria Arfwedson håller med: – Det finns alltid en risk för förväxling och dålig följsamhet när läkemedel byter skepnad. Därför är det viktigt med tydlig och bra information från både läkare och apotekspersonal, säger hon. Även på den receptfria sidan finns många gånger generiska alternativ med olika pris att välja mellan. Värktablette­r och allergimediciner är bara några exempel där samma aktiva substans finns hos flera varumärken. I den så kallade egenvårdsavdelningen är det inte alltid kunderna ber om råd berättar Meta Reg­

LÄR DIG SUBSTANSNAMNET Maria Arfwedsons tips för att undvika misstag är att alltid lära sig namnet på den verksamma substansen i läkemed­ let, vilken alltid är densamma oavsett generiska alternativ. Produktnamnet, däremot, varierar mellan olika tillverkare och är inte lika viktigt att lära sig. På Läkemedelsverket diskuteras nu om så kallad generisk förskrivning skulle kunna minska osäkerheten hos kunderna. Det betyder att läkarna skriver namnet på den verksamma substansen på receptet istället för produktnamnet. Innan några sådana förslag är verklighet har Maria och Meta samma bästa råd: – Fråga alltid om du känner dig osäker! Apotekspersonalen tycker bara att det är roligt att få hjälpa till. Vi är ju till för det, säger Meta Regnér Lagerholm. Läs mer: Om generika på nästa sida. nummer 2 2013 |

| 21


generika

Bra att veta om generika För att undvika förväxling av läkemedel: Ta reda på vilken aktiv verksam substans ditt läkemedel innehåller. Om du har många mediciner, be apoteket att skriva ut en lista över dina aktuella recept. Lär dig gärna namnet på substansen du brukar använda, inte på själva produkt­ namnet. Fråga gärna på apoteket. Var uppmärksam på när ditt läkemedel byter utseende. Undantag från generiskt utbyte Den som skrivit ut receptet kan motsätta sig utbyte genom att ange det på receptet. Även du som kund kan välja att inte byta och då betala mellanskillnaden mellan det läkemedel som skrivits ut på receptet och det billig­aste läkemedlet på marknaden. Mellanskillnaden ingår inte i läkemedels­ förmånen.

22 |

| nummer 2 2013

Generiska läkemedel Innehåller samma aktiva substans i samma mängd som originalläkemedlet men har annat namn. Ska vara medicinskt likvärdigt med originalpreparatet och godkänns av Läkemedelsverket. Parallellimporterade läkemedel Ett godkänt läkemedel som importeras från ett annat EU/EES-land där priset kan vara lägre. Har samma namn som original­läkemedlet som redan finns i Sverige. Parallellimport godkänns av Lä­ kemedelsverket och läkemedlen paketeras om för att anpassa förpackningar och bipacksedlar efter svenska regler.

Läkemedels­försäkringen De allra flesta läkemedel som säljs i Sverige tillverkas av bolag som är med i Läkemedelsförsäkringen. Det innebär att den som fått en läkemedelsskada konsta­ terad av försäkringens utredning kan få ersättning. Som medlemmar i försäkrings­ föreningen finns både forskande läkeme­ delsbolag och bolag som säljer generika och parallellimporterade läkemedel. Apoteket kan inte påverka vilka läkemedel som omfattas. Efter uppmärksamhet i me­ dierna under vintern har några ytterligare leverantörer av läkemedel valt att gå med i Läkemedelsförsäkringen. Om du vill ta reda på vad som gäller för ditt läkemedel läs på Fass.se eller fråga på ditt apotek.


detta är en annons

Vårens nyheter:

Tre nya fasta friska rouger: Hallon, Smultron och Havtorn. I ny smart ask med spegel. Renare produkter närmast huden med mineraler som högrenats från bland annat nickel, krom och mikroorganismer. De innehåller inte heller talk, parfymer, oljor, silikon, bismuth eller ens något konserveringsmedel.

Fyra nya sköna färger på läppglans: Anna, Madeleine, Mary och Alexandra. Skönare med mjuka läppar.

Fyra nya foundations och en ny duoconcealer. Nyligen lanserade vi även en inliner och två nya kajalpennor med inbyggd vässare. Enklare att välja rätt foundation, enklare att få exakt nyans på concealern och enklare att fixa den där sista finishen runt både ögon och ögonbryn. Våren har kommit till Apoteket.

www.idunminerals.com | info@idunminerals.com

Nagelsvamp? Har du fula och missfärgade naglar? Då kan du ha drabbats av nagelsvamp. Det är en vanlig infektion som drabbar ca 10% av den vuxna befolkningen. Svampen växer långsamt och ger ofta bara lätta symtom i början. Efterhand blir nageln missfärgad, förtjockad och spricker eller skivar sig. Ofta är det tånaglarna som drabbas. Loceryl innehåller amorolfin som är svampdödande. √

Loceryl är Sveriges mest använda receptfria läkemedel mot nagelsvamp.1

Appliceras på nagelytan endast en gång i veckan

Loceryl kan användas då du tidigare fått diagnosen nagelsvamp fastställd av läkare och är i behov av ytterligare behandling.

Finns på apotek!

Loceryl - det receptfria originalet www.nagelsvamp.com Loceryl 5% (amorolfinhydroklorid) medicinskt nagellack. För behandling av måttligt utbredd nagelsvamp utan angrepp på nagelns tillväxtzon. Läs bipacksedeln noga, finns på www.fass.se 1 SLD, dec 2012

nummer 2 2013 |

| 23


allergi

EN T ON R F OLLEN PÅ P ra faktorer gt i olika delar av landet. Fle lån ka oli it mm ko r ha h oc nde på Pollensäsongen är igång rna av pollen varierar beroe lte Ha r. ve hö be r ke rgi alle alls beror på allergi avgör vilken behandling en en känns och förstås om de tom sym r Va år. till år n frå äker. Vi har samlat årstid men också behandlingen bli mer pricks n ka ap nsk ku t rät d Me e. har också betydels . nyheter från pollenfronten TEX T Teresa Matérn

Så går pollen i fällan Många allergiker har som vana att kon­ trollera pollenprognosen när de planerar sin behandling. En vardaglig rutin ungefär som att ta reda på vädret. Men det ligger mycket arbete bakom mätvärdena. Sär­ skilda pollenfällor används och det krävs specialister för att tolka pollenproven i mikroskop. En av dem är Agneta Ekebom, intendent på Palynologiska laboratoriet, Naturhistoriska riksmuséet, som berättar hur det går till. – Det är ett klibbigt material, ungefär som vaselin på en tejp som pollenkornen fastnar på i pollenfällan som vi har, säger Agneta Ekebom. 24 |

| nummer 2 2013

Hon arbetar med att både vittja och tolka resultatet från pollenfällan i Stock­ holm och ta fram prognoserna från de 18 mätstationerna spridda runtom i Sverige. Hennes och kollegornas mät­ ningar från fällorna omräknas till mängd pollen per kubikmeter luft och dygn. Halterna anges sedan som låga, måttliga eller höga beroende på pollentyp. Pollenmätning Läran om pollen och sporer är bokstav­ ligt talat en hel vetenskap, med namnet Palynologi. – De pollendata som vi samlar in

används i olika forskningsprojekt, säger Agneta Ekebom. Ett exempel är klimatforskning, om till exempel när olika arter blommar från år till år. Även Läkemedelsföretag använder mätresultaten i forskning. I ett antal år har den omfattande pollenmätningen varit i farozonen på grund av problem med finansieringen. År 2012 var det nära att mätningarna i Norrland fick läggas ner. Men i år verkar mätningarna rulla på som tidigare, berättar Agneta Ekebom. – Vi lever alltid med en osäkerhet men i år är det inget direkt hot som i fjol med Umeå och de övriga stationerna i norr.


Även småbarn kan vara pollenallergiska

Foto: iStockphoto

Tidigare var det ovanligt med riktigt små barn som var allergiska mot pollen. Men allergierna kryper ner i åldrarna och idag finns det 1-2-åringar som har symtom. Det är fortfarande vanligast att besvären börjar i skolåldern men om man upptäcker att ett litet barn har besvär bör man söka vård.

nummer 2 2013 |

| 25


Allergi

Behandla där besvären finns Det finns många olika typer av receptfria läkemedel för att lindra pollenallergi. Hur du ska behandla dig beror dels på om besvären är lindriga eller kraftiga och var du har besvär, ögon, näsa eller andnings­ vägar. I två veckor kan du behandla med

receptfria läkemedel men längre än så är endast rekommenderat om du är säker på att det är allergi som orsakar dina symtom. Fråga på apoteket om lämpliga mediciner och doseringar för barn och gravida.

Träffsäker metod för allergidiagnos

Illustration: Jonny Lesch

TEXT Lotta Skoglund Besvär från ögonen med röda, kliande och svidande ögon och svullna ögonlock: Ögondroppar med antihistamin, till exempel Livostin eller kromoglikat som Lomudal.

Besvär från både näsa och ögon behandlas bäst med antihistamintabletter, antingen som tillägg till ögondroppar eller nässpray eller med endast tabletterna. Exempel: Loratadin Apofri, Cetirizin Apofri, Allegra.

Besvär från näsan med klåda, rinn­ snuva, nästäppa och nysattacker. Kortvariga måttliga besvär: Nässpray med antihistamin, till exempel Livostin, eller en allergitablett eller nässpray med kromoglikat. Du kan förebygga besvären med BLOX 4 eller Nasaleze. Dessa nässprayer är medicintekniska produkter, inte läkemedel, som lägger sig som en skyddande hinna på nässlemhinnan.

Långvarig nästäppa och andra kraftiga näsbesvär: Bäst effekt av nässpray med kortison som Rhinocort aqua eller Flutide nasal. Nasonex, som är en kortisonnäspray finns nu även som receptfritt alternativ. Kortisonnässpray kan kombineras med en antihistamintablett för att ge en kraftigare effekt.

Känn ef ter!

Reagerar du på pollen? Testa hos Apoteket Visste du att många tror att de är aller­ giska mot pollen och använder receptfria läkemedel under pollensäsongen utan att veta? Vill du ta reda på om du reagerar mot pollen eller andra vanliga luftburna så kallade allergen, prova Apotekets Allergi­ koll*. Ett enkelt blodprov tas i fingret, och efter tjugo minuter får du ett resultat. Kollen finns på utvalda apotek och kostar 450 kr. *För vuxna och barn över 12 år

26 |

| nummer 2 2013

CD-sens är ett nytt blodprovstest som efter endast ett prov lämnar precist besked både om vad man är allergisk mot (aller­ genet) och graden av känslighet för det. Det är användbart för att diagnostisera födoämnesallergier hos småbarn, som kan bli väldigt svåra, men även pollen och annat som kan orsaka allergiska reaktio­ ner kan hittas med CD-sens. CD-sens kan utan risk också användas vid diagnos av läkemedelsallergi. Andra testmetoder som pricktester och provokationstester är mindre precisa, inte lika enkla att genom­ föra och ger inte besked om hur känslig personen är mot allergenet. Just graden av känslighet för allergenet är viktig, efter­ som det avgör hur den allergiska personen ska behandlas. CD-sens utförs på några stora sjukhus i landet och forskning pågår. Det är professor Gunnar Johansson vid Karolinska Institutet, svensk nestor inom allergiforskning, och hans kollega doktor Anna Nopp på Karolinska universitetssjuk­ huset som utvecklat metoden. Metoden har fått sitt namn av struktu­ ren CD63 som visas på ytan av vissa im­ munceller när de aktiverats av det allergen som patienten har allergiframkallande antikroppar mot.

Sök vård om: •D  u får svårt att andas, får pipande andning när du anstränger dig eller om du hostar mycket på nätterna. Det kan vara astma. •O  m bara ena ögat är irriterat. Då kan det vara en inflammation som behöver behandlas. • Om du har allergibesvär året om. •D  u inte har blivit bättre efter behandling med receptfria mediciner, trots att du följt föreskrifterna.


hela denna sida är en annons

Apofri – kvalitet till lägsta pris Apofri är en serie utvalda, kvalitetstestade läkemedel som är speciellt framtagna för Apoteket. Apofri består av ett brett sortiment av produkter inom olika områden, till exempel förkylning, värk, mage och allergi. Med samma aktiva ämnen som de etablerade varumärkena – men till ett lägre pris.

Kvalitetstestat av Apoteket

Cetirizin Apofri är ett receptfritt läkemedel mot allergier i näsa och ögon (cetirizin). Loratadin Apofri är ett receptfritt läkemedel mot allergiska näs- och ögonbesvär (loratadin). Xylometazolin Apofri är ett receptfritt läkemedel för korttidsbehandling av förkylningssnuva med nästäppa (xylometazolin). Används högst 10 dagar i följd. Omeprazol Apofri är ett receptfritt läkemedel mot tillfällig halsbränna och sura uppstötningar hos vuxna (omeprazol). Ibuprofen Apofri är ett receptfritt läkemedel mot tillfällig smärta och feber (ibuprofen). Paracetamol Apofri är ett receptfritt läkemedel mot tillfällig smärta och feber (paracetamol). Acetylsalicylsyra/Koffein Apofri är ett receptfritt läkemedel mot huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber. Ibuzin Apofri är ett receptfritt läkemedel vid tillfällig smärta, feber och inflammation (ibuprofen). Bromhexin Apofri är ett receptfritt nummer 2 2013 | | 27 läkemedel vid tillfällig kortvarig hosta med segt slem. Läs bipacksedeln noga innan du använder receptfria läkemedel.


Forskning

ro i sinnet ger lugnare mage

En ständigt krånglande mage gör att många hoppar över en middag med vänner, biobesök eller andra sociala aktiviteter. Magsjukdomen IBS, Irritable Bowel Syndrome, är en folksjukdom. Men det finns hopp. Flera studier visar att både hypnos och kognitiv beteendeterapi gör att många kan leva ett mer normalt liv igen. text Ulrika Nybäck illustration Valero Doval / Nu Agency

Cirka en miljon svenskar lider av IBS eller känslig tarm. Symtomen varierar, men svullnad, uppblåsthet, smärta och obehag är vanliga symtom. Att vissa dagar ha lös avföring och andra dagar vara hård i magen, är också vanligt. Forskarna vet ännu inte vad som utlöser IBS, men det är känt att stress, en ensidig kost och ett stilla­sittande liv gör symtomen värre.

problem att symtomen hindrar dem i var­dagen. De hoppar över middagen med vänner eller känner obehag inför ett bio­ besök. Vissa uppger till och med att de inte vågar fortsätta en relation eller sova över hos en vän längre, eftersom ångest- eller skamkänslorna blir för starka, beskriver Lisa Falk. Under de fyra år som Lisa arbetat med att behandla patienter både enskilt i grupp har hon sett att kognitiv Visst krånglar magen ibland, och beteendeterapi, KBT, ger god effekt, men den styr inte mitt liv länge. både i grupp och i enskilda samtal. – De flesta upplever en stor lättnad Lisa Falk är legitimerad psykolog på över att få tala om sina besvär. Under Magtarmcentrum på Aleris Specialistvård våra möten kartlägger vi hur patienten i centrala Stockholm. Hon är en av tre begränsas av sin mage och utformar sedan psykologer på mottagningen som dagligen övningar som går ut på att hantera symto­ träffar patienter med svåra besvär. men på nya sätt. Patienterna får exempel­ – De människor vi möter har så stora vis lära sig att observera sina symtom utan 28 |

| nummer 2 2013

att värdera dem och att gradvis utsätta sig för situationer som väcker obehag, förklarar Lisa Falk. En av Lisa Falks patienter, som vill vara anonym, berättar om hur hon med hjälp av KBT gått från ett liv med stora begräns­ ningar till en liv där hon nu är vän med sin mage: – Jag hade provat många metoder innan jag testade KBT och det har verk­ ligen hjälpt mig. Tidigare kände jag mig uppgiven och jag avstod ofta från att göra saker som jag tycker om, som att gå ut och äta med vänner. Idag känner jag mig frisk. Visst krånglar magen ibland, men den styr inte mitt liv länge, berättar kvinnan. Perjohan Lindfors är forskare på Sahl­ grenska akademin och sektionschef vid Magtarmcentrum på Aleris Specialistvård i Sabbatsberg. Han har under de senaste


Hypnoterapi – så går det till Hypnoterapi går ut på att lära patienten att

gå in i ett maximalt avslappnat tillstånd som kallas trance. I trance blir hjärnan mer mottagning för förändringar. Exempelvis får patienten visualisera att tarmen blir harmonisk och lugn. För att få utföra hypnoterapi inom sjukvården krävs en grundutbildning inom sjukvård samt en kompletterande utbildning i hypnoterapi. tio åren genomfört flera stora studier om hur hypnos (kallas också hypnoterapi) och KBT påverkar symtomen av IBS. Resulta­ ten är hoppfulla. En studie vid Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att psykologisk behandling med hypnos ger en effektiv lindring för många. Av 138 patienter som behandlades med hypnoterapi upplevde nästan hälften (55 personer) en tillfredsställande minsk­ ning av symtomen. Majoriteten av de per­ soner som upplevt en positivt effekt mådde dessutom bra eller bättre sju år senare. Det finns också flera färska studier som visar att KBT via internet ger en god effekt som har effekt även över tid. Men än så länge erbjuds inte terapiformen inom sjukvården i Sverige. – Det är på gång och jag hoppas att metoden blir tillgänglig för så många

som möjligt redan i år. Under internet­ terapin har patienten också kontakt med en psykolog, men det är jämförelsevis en kostnadseffektiv behandling. Psykologen kan arbeta med fler patienter under en vecka än vid enskilda samtal, säger Per­ johan Lindfors.

Boktips Hej mage! – För dig som vill må bättre i magen,

av Maria Jernsdotter Björklund. Författaren är sjuksköterska och beskriver hur personer med olika former av magbesvär kan försöka hitta mat och levnadsvanor som passar just deras egen mage. Förlag: Publicera och kurera få information och stöd: hos patientföreningen Mag- och tarmförbundet www.magotarm.se

KBT eller hypnos? Det finns ännu inga jämförande studier

mellan hypnos och KBT som visar vilken metod som ger bäst resultat. Men det är på gång. Aleris Specialistvård i Sabbatsberg planerar att genomföra en jämförande studie under år 2013-2014.

Lindra med medicin Forskarna vet ännu inte vad som utlöser

IBS, men det är känt att stress, en ensidig kost och ett stillasittande liv gör symtomen värre. Idag medicineras många patienter för symtomen: De kan få läkemedel som anti­ depressiva medel, laxermedel eller medicin som bromsar diarré. Det finns också ett växt­baserat receptfritt läkemedel, Ibero­ gast, man kan prova. nummer 2 2013 |

| 29


Nytt på apoteket och apoteket.se

på hyllan

Apotekets Kompressions­strumpor Kompressionstrumpor kallas också stödstrumpor och förbättrar blodcirkulationen och förebygger svullna ben, blodproppar och åderbråck. Nu har Apoteket tagit fram ett nytt, förbättrat sortiment. De passar utmärkt

att använda om du känner dig trött i benen efter en arbetsdag, eller om benen svullnar i samband med graviditet, resor eller åderbråck. De går också bra att använda under träning eller motion. Pris: Apoteket Kompressionsstrumpa Bomull 125 kr, Apoteket Kompressionsstrumpa Nylon 115 kr, Apoteket Resestrumpa 169 kr.

Apoliva Anti-age Tre nya produkter i serien Apoliva Anti-age. Handkrämen gör dina händer mjuka och sköna, samtidigt som den förebygger ålderstecken. Apoliva Anti-age Ansiktsvatten rengör och fräschar upp huden utan att strama. Apoliva Anti-age Body lotion med bland annat Vitamin E och kreatin gör att din hud känns slätare och spänstigare, samtidigt som den blir mjuk och återfuktad. Ansiktsvatten 69 kr, body lotion 79 kr och handkräm 55 kr.

Apoteket näsdukar på box Snygg och praktisk box med mjuka och lena näsdukar som passar lika bra att ha i badrummet, på skrivbordet eller i köket. Boxen innehåller 100st näsdukar. Pris: 25 kr.

Apoteket formula Alert och immun Två nya kosttillskott: Alert innehåller pantotensyra (vitamin B5) som bidrar till normal mental prestationsförmåga och minskad trötthet. Den innehåller också rosenrot och rysk rot. Immun innehålle­r C- och D-vitamin tillsammans med mineralerna Selen och Zink som bidrar till immunsystemet­s normala funktion. Den innehåller även WGP, en patenterad, naturlig polysackarid av typen betaglukan, utvunnen ur jäst. Pris: 109 kr för 20 tabletter

Produktnyheter kan ibland komma senare till ditt apotek än tidningen. Apotekens sortiment kan också variera. Saknar du en produkt, fråga gärna personalen.

Apoteket dagsdoseringsask 5 fack Nu finns en praktisk och snygg dagsdoseringsask för dina mediciner eller vitaminer. Asken har fem fack och finns i fyra färger; rosa, orange, midnattsblå och turkos. Pris: 49 kr.

30 |

| nummer 2 2013

Diklofenak Apofri Gel 11,6mg/g Diklofenak Apofri Gel, receptfritt läkemedel vid smärta och inflammation i muskler och leder, vid tex sportskador. Från 14 år. Läs bipacksedeln noga innan användning. Pris: 60g, 84 kr, 100g, 116 kr.

Priserna aktuella i april 2013. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.


vi vann NUXE-tävlingen i nr 6 2012

Vinn! make up

Tävla och vinn! Svara på följande fråga och ha chansen att vinna ett set med make up från Nouba.

Vad kännetecknar tillverkningen av de flesta av Noubas ögonskuggor? Nämn två saker.

Ögonskugga Quattro nr 608

Fyra färgtoner, applikator och en spegel i en och samma ask. Fri från parfym. Staminal foundation 115

Innehåller parfym. Svaret hittar du i produktinformationen på apoteket.se

Cil Prodige Mascara ger ökad volym och

Mejla ditt svar senast 10 maj till:

längd samt ger en fin böj på dina fransar. Fri från parfym. Färg: svart.

tavling@apoteket.se Viktigt: Döp mejlet ”tävling” och glöm inte

Totalt värde per kit: 959 kr.

att skriva din postadress!

I genomsnitt är det 80 procent naturligt ursprung i NUXE produkter. Var 6:e sekund säljs en NUXE-olja någonstans i världen. Vi skickar ansiktspaket från NUXE till Kicki Österman, Linköping, Anders Lundström, Uppsala, Pernilla Wamsjö, Linköping, Karin Lauridsen, Sunne och Jeanette Söderqvist, Garphyttan.

Vi vann C/O Recipe for Men-tävlingen i nr 1 2013 Anders Johansson, Falkenberg, Sven Karlson, Djursholm, Anders Grevesmu¨hl, Stockholm, Tord Rydén, Malmö, Annette Norden­ skiöld, Luleå

detta är en annons

LEC 1302 SE

Den pollentid nu kommer med lust och fägring stor

LINDRAR ÖGONBESVÄR VID POLLENALLERGI

Låt våren bli en behaglig upplevelse. Lecrolyn ögondroppar doseras enkelt två gånger per dag och rekommenderas av flertalet landsting.1 1

Ref: www.skl.se januari 2010. Lecrolyn® ögondroppar (natriumkromoglikat 40 mg/ml); Receptfritt läkemedel (F)Indikation: Allergisk konjunktivit. Dosering: Normaldos för vuxna och barn är 1-2 droppar i vardera ögat 2 gånger dagligen. Varningar och försiktighet: Droppflaskan innehåller konserveringsmedel och bör ej ges till patienter med mjuka kontaktlinser. Förpackningar & förmån: 5 ml droppflaska F, 60X0,25 ml endosbehållare F, 20x0,25 ml endosbehållare EF. För pris & ytterligare information: se www.fass.se. Datum för översyn av SPC: 090416.

SantenPharma AB Solna Torg 3 171 45 Solna www.santen.se

nummer 2 2013 |

| 31


på apoteket

Mjuk i hyn utan parfym

Börjar det sticka i kinderna när du smörjer in dem eller får du kanske kli på händerna av tvålen? Allt fler upplever att de har en känslig hy som lätt blir irriterad och får utslag. Men det finns enkla knep som hjälper. Det gäller bara att vara lite extra noga med det du använder närmast huden. TEXT Jessica Blockström Hember

torra fläckar, rinnande ögon, kliande utslag eller hastigt uppblossande kinder. Känner du igen symtomen? De kan vara ett tecken på att du har blivit överkänslig. Anledningarna kan vara flera, från att du stressar mycket eller har fått torr hy efter vintern till att du äter speciella mediciner. Då kan huden bli lättirriterad. – En skadad hud är alltid mer mottaglig för kemiska ämnen som kan ge irritation och allergi eftersom hudens normala skydds­ barriär inte fungerar som den ska, förklarar Jennie Andersson som är toxi­kolog på företaget Trossa. Där granskar man bland annat produkter och ingredienser ur ett hälsoperspektiv för Apotekets räkning. – Är huden väldigt torr blir det viktigt att smörja in den ofta för att återställa skyddsbarriären. Och alltid efter kontakt med vatten. Använd då en återfuktande hudkräm, säger Jennie Andersson.

omkring oss. Det kan vara i schampot du gör rent håret med, tvålen du löddrar upp i duschen eller tvättmedlet som du tvättat dina lakan med.

Parfym vanlig allergiorsak Även om man inte är någon storförbrukare av krämer och makeup så hinner de flesta knappt komma ut genom dörren på mor­ gonen innan huden varit i kontakt med väldigt många parfymämnen. – Efter nickel är parfymer den vanligast­e orsaken till allergi. Hon betonar att det är skillnad mellan att få en irritation för att huden är känslig, torr och sprucken och att vara allergisk. Irritation är en lokal effekt, det blir kanske en rodnad precis där du applicerat pro­ dukten. Tillståndet brukar gå över ganska snabbt. – Allergi är däremot något som gör att kroppens immunförsvar börjar bilda anti­ kroppar. Du kan utveckla Det är stor skillnad att använda sig allergi mot ett eller flera ämnen och när det väl skett av en produkt som är parfymerad får du dras med din allergi jämfört med att alla är parfym­erade. resten av livet. Det betyder att du måste undvika just Är huden redan känslig blir det extra dessa ämnen för att en allergisk reaktion viktigt vad du använder på den. Vissa inte ska bryta ut. produkter innehåller ingredienser som kan Börjar huden rodna eller får utslag trigga en reaktion medan andra ingredien­ och det kliar eller känns irriterat när du ser har reparerande och lugnande effekt. använder en viss produkt bör du självklart Enligt Jennie Andersson är reaktion av sluta använda denna. Men du behöver inte parfymämnen en av de vanligaste orsaker­ sluta att smörja in dig eller hoppa över att na till irritation och allergi, ingredienser tvätta håret för det. Det finns idag många som finns i väldigt många produkter produkter som är framtagna för att passa 32 |

| nummer 2 2013

just personer med en känslig eller allergisk hud, från ansiktskrämer och hårsprayer till sminkprodukter. Där har man nästan alltid valt att inte sätta till några parfym­ ämnen. Även vissa konserveringsmedel, färg­ämnen och andra ingredienser som är kända för att ge upphov till irritationer brukar väljas bort. Blandning av många ämnen Vill du ändå dofta gott tipsar Jennie Andersso­n om att du faktiskt kan välja någon enstaka parfymerad produkt och då gärna en som är milt parfymerad. – Det är stor skillnad att använda sig av en produkt som är parfymerad jämfört med att alla är parfymerade. Parfym är alltid en blandning av en mängd olika parfymämnen, vilket betyder att flera parfymerade produkter genererar ett stort antal parfymämnen. Schampon, tvålar och andra typer av rengöringar, sådant som du sköljer bort, kommer inte i kontakt med huden lika länge som hudkrämer, deodoranter och makeup. Välj därför gärna parfymfria produkter som lämnas kvar på huden om din hud är känslig. Men du behöver faktiskt inte ha en känslig hud för att välja parfymfria pro­ dukter. Det kan också vara lyxigt befriande att slippa gå omkring med en cocktail av olika dofter som följeslagare under dagen. Vill du till exempel inte ha någon kon­ kurrent till favoritparfymen är det toppen att det finns parfymfria produkter på badrumshyllan.


Foto: Johan Mård / Folio

produkttips Apotekets produkter ska vara ett självklart val för personer med exempelvis känslig hy. Apoliva Sensitive är en serie för den torra och känsliga huden. Alla produkterna är oparfymerade och helt utan färgämnen. Formuleringarna håller en hög kvalitet med få, välbeprövade ingredienser. Apoliva Hair & care är en serie hårstyling­

produkter som alla är oparfymerade, någonting som är ganska ovanligt, gelé, spray, mousse och mist. Vissa av produkterna är märkta med Astma och allergiförbundets symbol.

Tolerance Extreme från Avene, 50 ml. Den här oparfymerade och mjuka rengöringslotionen gör även en riktigt känslig hud ren utan att störa skyddsbarriären. SOS Barrier Repair Cream från Cliniderm,

50 ml. Det här är en lite rikare kräm för ansiktet som ger huden fukt och gör den mjuk samtidigt som den får skydd mot väder och vind. Oparfymerad Duscholja från Eucerin, 400 ml.

I flaskan är det här en olja men då den kommer i kontakt med vatten får du ett krämigt lödder som gör huden ren samtidigt som den tillför fett som får även torr hud att kännas len.

Bloggpanelen Så här tycker Linda i Apotekets Bloggpanel

om Apoliva Sensitive: Har använt hela serien varje dag sen jag fick dem och min hy mår mycket bättre. Inte alls lika torr och fnasig =) Förut kunde jag ha känt mig torr en stund in på dagen men inte nu! Så tummen upp för Sensitive-serien. http://sweetkay.blogg.se/ nummer 2 2013 |

| 33


på apoteket

Apoteket ställer höga krav

Alla produkter, såväl receptfria läkemedel som kosmetik, hygienprodukter och annat som står på Apotekets egenvårdshyllor har genomgått flera olika kontroller innan de blir godkända för försäljning. Utöve­r myndighetskraven, som skiljer sig för de olik­a produkttyperna, gör Apoteket egna granskningar på alla typer av produkter. Dett­a är en enkel beskrivning av Apoteket­s kvalitets­kontroll i sju steg:

1. Behovskontroll Apoteket undersöker noggrant om produk-

terna behövs och gör nytta. Kundernas behov styr förstås, men vi vill också att produkterna ska göra det enklare att må bra.

5. Miljökontroll Om ingrediensernas sammanlagda miljö-

2. Leverantörskontroll Vi kontrollerar att leverantörerna lever upp

till våra krav på exempelvis kvalitet och miljö. År 2012 var Apoteket och besökte 40 olika fabriker både i Sverige och i övriga världen för att säkerställa det.

3. Funktionskontroll Vi tar hjälp av experter och konsumentpane-

ler för att se till att produkterna har rätt funktion och kvalitet. Om vi inte anser att produkten har effekt så tar vi inte in den i sortimentet, helt enkelt.

4. Skonsamhetskontroll Produkterna ska förstås inte leda till exem-

pelvis allergi eller irritation. Vissa produkter ställer vi extra höga krav på, som barn- och intimprodukter. Många av dessa är därför parfymfria.

Läs mer om Kvalitetskontroller: på apoteket.se eller fråga på ditt apotek 34 |

| nummer 2 2013

prestanda är för dålig kan det innebära att produkten inte tas in i sortimentet. Det finns exempel på både leverantörer vars produkter inte fått säljas på Apoteket efter vår miljögranskning och på sådana som formulerat om sina produkter för att passera.

6. Kompetenskontroll I det sjätte steget kontrollerar vi att all personal som jobbar på våra apotek har rätt kompetens för att ge råd om våra produkter och läkemedel.

7. kontrollerat av konsument Slutligen använder vi oss av våra kunder. Den som inte är nöjd med en viss produkt får pengarna tillbaka, oavsett skäl.

Fakta Ett exempel på sortiment som har tagits fram efter dessa steg, inte minst nummer 7, är Apotekets nya kompressionsstrumpor. Läs mer på sidan 30, På hyllan.


Celiaki är ärftligt. Celiaki ärftligt. Om det är finns i släkten bör du Om det finns i släkten(ca börvart du Celiaki ärregelbundet ärftligt. testa dig testa dig regelbundet (ca Om det finns i släkten börvart du tredje år) då man kan utveckla tredje år) då man kan utveckla testa dig regelbundet celiaki utan symptom.(ca vart celiaki utan tredje dåsymptom. man kan utveckla Vid positivtår) resultat, kontakta alltid läkare. Vid positivt resultat, kontakta alltid läkare. celiaki utan symptom.

Gör våren lite snällare. SE-CRO-13-02-01 heart.se

Receptfritt läkemedel

Vid positivt resultat, kontakta alltid läkare.

Ögondroppar vid pollenallergi Finns att köpa på Läs noggrant bipacksedeln före användning Lomudal® (natriumkromoglikat) ett receptfritt läkemedel. Indikation: Inflammationshämmande medel vid allergiska ögonbesvär(konjunktivit). Vid användning av mjuka kontaktlinser använd Lomudal 40 mg/ml endosbehållare. Förpackningar: Ögondroppar finns i lösning 20 mg/ml. Flaska 5 ml och 13,5 ml samt i ögondroppar lösning 40 mg/ml endosbehållare 20 x 0,35 ml och 60 x 0,35 ml. För mer information se www.fass.se Adress: sanofi-aventis AB, Gustavslundsvägen 139, Box 14142, 167 14 Bromma, Tel. 08-634 50 00, www.sanofi.se. Vid frågor om våra läkemedel kontakta: infoavd@sanofi.com FINNS ATT KÖPA PÅ APOTEK

Finns att köpa på Finns att köpa på

nummer 2 2013 |

| 35


Experterna

skicka in dina frågor till apotekets experter Inom Apoteket finns apotekare med specialist­

kunskaper inom olika terapiområde­n. Några av dem har forskat och doktorerat. Förutom att de svarar på frågor från tidningen Apotekets läsare ansvarar de för att bevaka nya forskningsrön och rapporter om läkemedel och

sunda levnadsvanor. De ser också till att resten av personalen inom Apoteket har tillgång till aktuell fakta och information om läkemedel. Har du frågor till expertern­a skicka dem till: tidningen.apoteket@apoteket.se

Make up för problemhy EU har listat 26 parfymämnen som måste skrivas ut på innehållsförteck­ ningen och inte bara under det generella samlingsnamnet ”parfym”. På det viset kan allergiker lättare undvika de ämnen de är överkänsliga mot.

Anna Kaniewska Terapiområdesexpert Hud Jag har känslig hy. Vilken typ av make up kan jag använda? – Använd så få hudprodukter som möjligt. Satsa på sådana som är fria från parfym, färgämnen och tillsatser som kan orsaka irritationer, till exempel konserve­ ringsmedel. Mineralmakeup rekommen­ deras av plastikkirurger och hudvårdste­ rapeuter och är speciellt bra för personer med akne, känslig hud eller rosacea. Hur kan jag vara säker på att en produkt är utan parfym? – Begreppet ”fragrance free” (parfym­ fri) betyder att en produkt inte innehåller några parfymingredienser. Begreppet ”unscented” (doft-/luktfri, oparfymerad) kan innebära att produkten inte luktar parfym men ändå innehåller parfymingre­ dienser för att dölja en råvarudoft. Redaktionen Tack för att du hör av dig! Redaktionen vill gärna ha återkoppling på innehållet i tidningen och hur vi kan utveckla det på bästa sätt. tidningen.apoteket@apoteket.se

36 |

| nummer 2 2013

Om jag undviker make up med konser­ veringsmedel, riskerar jag inte då att bakterier frodas i istället? – I mineralsmink kan bakterier inte växa, därför är det fritt från konserverings­ medel. Men alla kosmetiska produk­ter ska enligt EU-bestämmelser vara märkta med bäst före-datum, som man bör följa. Hur mår känslig hy av foundations, kan de täppa till porerna? – Det handlar om att ta hänsyn både till hudtyp och hudens tillstånd när man väljer. Den torra huden behöver mjuk­ görande och återfuktande ämnen. Den mogna huden behöver extra fukt och blir extra fin i foundations med krämig konsis­ tens, eftersom den inte lägger sig i de fina linjerna. Till fet och blandad hud, använd en foundation som ger fukt samtidigt som den verkar mattande. Oljebaserade wprodukter ska undvikas. Mineralmakeup smälter in i huden och ger ett jämnt och fint resultat.

Hållbarhet Kolla bäst före-datumet.

En mjukgörnade kräm för torr hy Ingredienser 150 ml Bäst före 2013-03-13 Krämbolaget AB, box 55 555 55 Stockholm 4815162342

Apoteket online Här hittar du aktuellt och tidigare nummer av tidningen Apoteket: www.apoteket.se/tidning Följ också Apoteket på:

Har du frågor om ditt recept, Apoteket­s

produkte­r eller tjänster? Hör av dig till kundservice@apoteket.se eller 0771-450450

Förtydligande Amlodipin I nr 6 2012 svarade vår hjärt-kärlexpert på frågan

om det är farligt att äta ½ grapefrukt om dagen när man använder amlodipin mot högt blodtryck. Hennes svar var nej och gick inte in på detaljerna. En del läkemedel med amlodipin innehåller dock en rekommendation för användarna i bipacksedeln att undvika grapefrukt och grapefruktjuice. Andra gör det inte. Det kan förstås vara förvirrande, därför vill vi utveckla bakgrunden: Amlodipin tillhör gruppen kalciumantagonister. Felodipin, är ett annat läkemedel i samma grupp. Felodipin har visat sig kunna korsreagera med grapefrukt på så sätt att frukten och fruktjuicen kan göra koncentrationen av läkemedlet högre i kroppen. Därmed kan biverkningarna öka. Hos vissa patienter kan det finnas en potentiell risk för detta även med kombinationen amlodipin och grapefrukt, men det vetenskapliga underlaget ger ingen tydlig bild. Och studier på patienter som använder amlodipin har inte kunnat visat något sådant tydligt samband. Är du som blodtryckspatient orolig och använder amlodipin – prata med din läkare.

Förtydligande poliosmitta Vi har fått några frågor om artikeln om polio i nr 6 2012 och det faktum att man under sökandet efter orsaken till smittan drog slutsatsen att smittade personer var skyddade mot att insjukna igen. Anledningen till att det står som det gör är att artikelförfattaren återger dåtidens forskares resonemang: Så få insjuknade en andra gång att det tog lång tid innan det blev känt att det är möjligt. Detta var långt innan de olika typerna av poliovirus var identifierade. Idag är det dock känt att det finns tre olika typer av poliovirus och att man därför ska vaccinera sig för att få ett fullständigt skydd, även om man har haft polio. Tidningen Apoteket som taltidnin­g Du kan få Tidningen Apoteket som tal­tidning genom att skicka e-post till : tidningen.apoteket@apoteket.se eller ringa Kundservice på tel 0771-450 450.


XER54_jan2013SE

KännER du dig toRR i munnEn? goda SmaKER

! T E YH

N

rabarber/jordgubb

jordgubb/mint

att vara torr i munnen är vanligt. många upplever det inte som ett stort problem, men bristen på saliv är dåligt för tänderna och andedräkten. actavis har utvecklat en hel serie produkter i samarbete med tandvården som underlättar när du känner dig torr i munnen, Xero-serien. Xero finns hos utvalda apotek och hos många tandvårdskliniker. testa Xero och upplev skillnaden.

Läs mer om Xero-serien på www.xeroserien.se

ÖKaR SalivpRoduKtionEn ÅtERfuKtaR

gER StaRKa tändER

dry mouth relief by


kundklubben

Medlemserbjudanden från ApoPlus!

Apoliva Läppglans

06 Smultronrosa, 07 Fuchsia eller 08 Vildhallon, 1 st

79:-

(icke medlem 99:-)

Vichy Liftactiv Derm source

Ansiktscremer, 50 ml

20 % rabatt

ACO BODY

Hudlotion, parfymerad och oparfymerad, 500 ml

55:-

(icke medlem 69:-)

(Pris icke medlem mellan 289:- och 299:-)

Apotekets Allergikoll!

Footner Exfoliating Socks

Apotekets Allergikoll

1 par

191:-

(icke medlem 239:-)

Basiron* Gel 5 % 40 g

92:-

(icke medlem 115:-)

* Receptfritt läkemedel mot akne för utvärtes bruk (bensoylperoxid). Läs bipacksedeln noga innan användning. Gäller 8/4 – 12/5 -13, med reservation för slutförsäljning. Lokala avvikelser i sortimentet kan förekomma.

38 |

| nummer 2 2013

För vuxna och barn från 12 år.1 st

360:-

(icke medlem 450:-)


Minska ditt röksug och öka dina chanser

NiQuitin minisugtablett, vår minsta och snabbast upplösande sugtablett någonsin endast 1/5 av vanlig NiQuitin sugtablett och upp till 3x så snabb upplösning. NiQuitin (nikotin), komprimerad sugtablett, är ett receptfritt läkemedel. Används som hjälp vid rökavvänjning. Skall inte användas av icke-rökare eller barn. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du har allvarliga lever- eller njurbesvär, obehandlad överaktiv sköldkörtel eller feokromocytom (en tumör på binjurarna som kan påverka blodtrycket), magsår, tolvfingertarmsår, eller matstrupsinflammation. 18 års åldersgräns gäller vid köp av alla receptfria nikotinprodukter. För mer information se www.fass.se. Läs bipacksedeln noga före användning. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, Box 5196, 200 71 Malmö. NiQuitin® är ett varumärke som tillhör GlaxoSmithKline-koncernen. 08/11/2011 SB54007

Tidningen Apoteket 2 2013  

Apotekets kundtidning. För ett liv i hälsa.

Tidningen Apoteket 2 2013  

Apotekets kundtidning. För ett liv i hälsa.

Advertisement