Page 1

KuvaszNet .szรกm november


KuvaszNet

2016. november

Drágossy Zsolt: Szomorú előszó 2015 júniusban indítottunk útnak egy új kezdeményezést a KuvaszNet-tel. Az volt a célunk, hogy egy szervezetektől, emberi gyarlóságoktól mentes internetes szakmai újságot hozzunk létre a kuvasz fajtáról. Többes számban írom, mert valóban kettőnk közös munkájának az eredménye ez az újság, de az teljesen egyértelmű, hogy a kezdeményezés, és a szakmai munka oroszlánrésze Juhász József barátomé volt. Két tervezett számot sikerült eddig megjelentetnünk, és az olvasottsági adatokat látva talán nem hiába.

arra az útra, amerre 25 éve nap mint nap megyek haza… Az igaz barátom elvesztése annyira letaglózott, hogy nem volt erőm befejezni a szám szerkesztését, ezért néhány nappal csúszott a tervezett megjelenés. Az első napok bénultsága után újra munkához láttam, hogy a KuvaszNet történetének első – nagyon nem tervezett – előszavát én megírjam. A szám a bevezetőt leszámítva pontosan azzal a tartalommal, és írásokkal jelenik meg ahogy közösen terveztük. A folytatásról még nagyon korai beszélni, de abban az egyben biztos vagyok, hogy egy különszámmal mindenképpen meg fogok emlékezni a barátomról, aki a kuvasz tenyésztésében és népszerűsítésében elévülhetetlen érdemeket szerzett. Természetesen a KuvaszNet eddigi szellemében ehhez a számhoz is várom az írásokat, emlékeket, képeket.

A két tervezett szám után egy különszámmal jelentkeztünk Balássy Zoltán sajnálatos halála miatt. Az első szám megjelenése után úgy egyeztünk meg, hogy évente két számot jelentetünk meg, mert így van időnk, erőnk tartalmas új számot kiadni. Megállapodásunknak megfelelően a különszám megjelenésekor már terveztük, írtuk ennek a számnak az anyagait. A szám megjelenését november elejére, közepére terveztük. El is készült minden anyag, viszont egyéb elfoglaltságom miatt nem tudtam a szerkesztést befejezni november elejére. A szerkesztési munka közben kaptam a hírt, hogy szerkesztőtársam, barátom kórházba került. Kórházi kezelése alatt is tartottuk a kapcsolatot, november 16-án a következő sms-t küldtem Neki:

A különszám megjelenéséig – a technika lehetőségeit kihasználva – emlékezzünk Juhász Józsefre, arra hogy nem csupán kuvasz tenyésztőnek, de embernek is egyedülálló volt, az oroszlányi televízió riportjával, és díjnyertes Alapítvány oldalán.

„Szia! Remélem jobban telt az éjszakád mint az előző. A múlt héten folyamatosan úton voltam, de ezen a héten befejezem a KuvaszNet-et, jó lenne ha addigra haza tudnál kerülni, és az eddigi hagyományoknak megfelelően Te tennéd közzé.” Amikor erre az üzenetre, és azt ezt követő kettőre nem kaptam választ, már éreztem, hogy baj van, de a legrosszabbra még ekkor sem gondoltam. Nem is gondolhattam, hiszen tudtam, hogy rengeteg terve van, közös terveink vannak, amiket meg kell még valósítani.

írásával a

Tűzmadár

Az elválás fájdalmában jutott eszembe a mondás, miszerint „szeretnék olyan ember lenni, amilyennek a kutyám hisz”. Én nem olyan szeretnék lenni, hanem olyan amilyen tudom, hogy az elvesztett barátom volt, bár félek attól, hogy nekem, és sokunknak túl magas ez a mérce…

18-án este, úton hazafelé kaptam a megmásíthatatlan hírt, hogy Ő már nem fogja ezeket a terveket megvalósítani. A hír annyira letaglózott, hogy a hazafelé vezető úton a főútról nem kanyarodtam le

Szatymaz, 2016. november 22.

1


KuvaszNet

2016. november

Juhász József: Idén harmadszor Tavaly, amikor kipattant az ötlet az agyamból, hogy egy kuvaszos szakmai online újságot kellene létrehozni, nagyon nagy bajban voltam. Iszonyatos fájdalom, kilátástalanság, az orvosok reális véleménye alapján pár hónapom volt hátra.

lehet kérni rajtuk. És folytattuk, elhivatottságból. A vezetőségen kívül is sok munkát és anyagiakat áldoztak a fajtáért többen is. Nagyon nehéz, hogy ne kezdjem el sorolni a sok lelkes és becsületes munkát végző barátot. De félek, kifelejtek valakit és az sértő lenne. Azonban Fekete Gyurit meg kell említenem, óriási segítség volt a gárdonyi és dinnyési rendezvények megszervezésénél. Ha nem jött ki nullszaldósra a rendezvény, akkor Gyuri és én, kipótoltuk a költségeket. Nagyon nagy dolog, ha számíthatunk másokra. A lényeg, hogy az első tanulság az volt, ha a legjobb tudásunk szerint, becsülettel végezzük a dolgunkat, akkor is lesz, akinek nem tetszik és a legtöbbször a kritika hangosabb, mint a dicséret. Ez a mai napig így van, adjon ez erőt a mindenkori vezetésnek.

Szerettem volna elindítani az újságot, hogy legyen egy minta, ami persze nem kőbevésett, de egy affinitást érző, akár fiatalabb generáció folytatni tudja, ha én már nem leszek. Sokszor fájdalomtól görnyedve gépeltem, de ezt még el szerettem volna indítani. Ha nincs Drágossy Zsolt barátom ez nem sikerült volna, ha nincsenek, akik a kérésemre küldtek írást, akkor se sikerült volna. Igen, mindig csapatban dolgoztam. Voltam vezető pár évtizedig, kijártam az élet iskoláját. És összejött az első szám. Kellő színvonalon, kellő tartalommal, boldog voltam. Sikerült. Aztán jó Isten itt felejtett. Hogyan tovább? Zsolttal megbeszéltük, hogy évente két számot kellene kiadni. Nem kis munka, de sikerülhet.

Második tapasztalat. Általában vezetni bizonyos szabályok mentén lehet az élet egyéb területein, de a kutyázás más. A kutyások olyanok, mint a vadlovak, nem tűrik a zablát. Ha jön egy szabály, akkor az nem jó, ha valaki „megnyeri az első HPJ-t már könyvet akar írni a fajtáról” nincs kompromisszum, csak az ő elgondolása a jó, összeesküvés elméleteket gyártanak, az élet egyéb sikertelenségéért a kutyázásban akarnak kárpótlást, van akinek ez anyagi létkérdés, van aki szeretetből és jó szándékból, hozzáértés hiányában mentené, vagy mások szerint tenné tönkre a fajtát. Szóval ez egy elég alacsony ingerküszöbű világ, hektikus érzelmekkel. A szabályokra, a központi akaratra a legtöbbször ellenállás a válasz. Ellenben, ha leírjuk a véleményünket, vagy szakmai napon előadást tartunk, ha nem is értenek velünk együtt, nyomott hagyunk a másik agyában (jó esetben) gondolatot ébresztünk, a másik fél látni fogja, hogy nem csak az ő nézőpontja létezik. Lehet, hogy nem olyan gyorsan mintha hatékonyan egy szabályrendszer szerint érnénk el eredményt, de szép lassan alakul a haladó gondolkodásmód, amihez persze szerencsés lenne egy érveken alapuló vita, de egyszerre ne legyünk nagyravágyók. Azaz, egy szakmai újság, igenis szépen, lassan alakítja a gondolkodást. Tehát szükség van rá.

Miért is? Miért gondoltam, hogy egy szakmai újságra van szükség? 2006-ban a legnagyobb bajban kerültem a MEOE Hungária Kuvasz Klub élére. Nekem nem hiányzott a kutyás „karrier”. Nem tapostam azért, hogy elnök legyek. A nulláról, illetve – 40 000 Ft-ról és legitimitási gondokkal, indítottuk a klubot. Évi 9-10 rendezvényt tartottunk, minden klubtagnak ingyen küldtünk Kuvasz Híreket. Akit csak lehetett megpróbáltam integrálni, rendeztünk kihelyezett klubnapokat, bevonva azokat is, akik ellenzékben voltak, bár nem igazán tudták megfogalmazni, hogy miért. Egy egész jó csapatot sikerült összehozni, önzetlenül, tiszteletdíj és útiköltség térítés nélkül dolgozott mindenki három évig. Akkor vezetőségi ülésen jogos igényként merült fel, hogy az aktivistáinknak az útiköltséget térítsük meg, tiszteletdíj nélkül. Én utána se vettem fel egyetlen fillért sem, de amit csak lehetett támogattam, nem kérkedés ez a részemről, de ennek ellenére is folyamatos volt a kritika, az elnök, a vezetőség céltábla, akár az egyéni sikertelenséget is számon

2


KuvaszNet De, ki a fene fogja elolvasni? No ez nagy kérdés. Egyetlen kiállításon történt tapasztalásom osztanám meg ez ügyben. A legutóbbi számban Dr. Gyökeres Sándor végre tisztázta a kölykök körében előforduló betegséget. Sokan, sok pénzt költöttek erre, de mégse értek el eredményt. Közben, ment a találgatás, melyik vonal örökíti. Amikor Sándor a kérésemre megírta a cikket, azt hittem, na ez nagyot fog szólni. Végre! Erre a szóban forgó kiállításon, egy régebbi tenyésztő, a betegség öröklődését ecsetelte. Azaz nem olvasta a kiváló szakcikket. Megint szembesültem azzal, hogy a kutyásokat a botrány, a cirkusz és ha az ő képük megjelenik valahol az érdekli a leginkább. Nem egy lélekemelő ezzel szembesülni. Aztán egy másik kutyással beszélgettem, aki megköszönte az újságot és hogy milyen sok információhoz jut a KuvaszNet-ből, van amit kétszer is elolvas…. Érdekes játéka volt ez az életnek. Azaz, vannak, akik miatt érdemes csinálni. A több mint negyven év alatt, már sokadszor lépek ugyanabba a folyóba. Talán bocsánatos bűnöm, hogy nem veszem komolyan, ha valaki mások hibája miatt hagyja abba a kuvaszozást. Hiszen de sok buktatón mentem keresztül, de sok gáncsoskodás ért. Nem látom értelmét a mindenkori vezetés csesztetésének – hogy ezt bizony nem így kell csinálni – az meg egyenesen az agyamra megy, ha valaki a tagdíjáért cserébe azt várja, hogy a klubvezetés egy szolgáltató cég legyen az ő elképzelései végrehajtására. Nem fogadom el, ha valaki kellő tapasztalat nélkül, reprezentatív számú előfordulás nélkül saját teóriákat gyárt, vagy szakirodalom olvasása, befogadása nélkül szakértőnek képzeli magát… A saját régebbi példáim, talán most is észrevehetőek? Ez remélem, csak a véletlen műve. Nem csak a Facebookon kell kommentelni, nem kritizálni kell a klubot, hanem valamit tenni a többiekért, a fajtáért önzetlenül és nem csak a CACIB-ért, amiért érdemes megharagudni a barátunkra (?) Ezen gondolatokkal indítom a negyedik számot. Lehet, hogy nem a világ legnagyobb dolga, de mi ennyit tudunk tenni a fajtáért, nem magunkért, nem az elismerésért, nem egy serlegért, hanem a kuvaszért!

3

2016. november


KuvaszNet

2016. november

Egy évesek lettünk Születésnapunk van. Egy éve, hogy közreadtuk a KuvaszNet első számát. Többen bábáskodtak a szülésnél és még többen segítették a gondozását az újszülöttünknek. Köszönet érte! Minden olvasónkat virtuálisan megkínálunk, az egyébként valós torta fényképével. Jó étvágyat a KuvaszNet következő számához! Juhász József és Drágossy Zsolt.

4


KuvaszNet

2016. november

Juhász József: Az egészségügyi szűrés fontossága (?) A legkülönbözőbb nézeteket halhattam, olvashattam már a diszplázia szűrés jelentőségéről és jelentéktelenségéről. Hol van az igazság? Sokat gondolkodtam ezen, megtapasztaltam sok mindent, nagyon sok munkámban, anyagi ráfordításomban van az így szerzett tapasztalat.

Juhász József Okleveles bányamérnök, szakokleveles közgazda. 1974-ben váltotta ki a Vértesi - Selymes kennel nevet. Aranykoszorús mestertenyésztő, FCI nemzetközi küllembíró. Évtizedek óta részt vesz az aktív klubéletben: vezetőségi tagja, titkára, elnöke volt a kuvasz klubnak.

A kérdés, mint oly sok minden, nem egyszerű, hanem összetett, több aspektusa van, kezdeném az elvi résszel.

Azaz a második definícióm szerint az egészségügyi szűrés hatékonysága arányban, erős korrelációban van szűrés gyakoriságával. Azaz, akkor a leghatékonyabb, ha minden született kutyát szűrünk és romlik az eredmény, ha ez a szám csökken.

Diszplázia szűrés Az egészségügyi szűrések szükségessége: Sokszor hallani, hogy nincsenek diszpláziás farkasok, ez talán igaz is, hiszen egy ilyen csökevénnyel nem tarthatja fenn magát egyetlen ragadozó se. De mikor viszik a farkasokat diszplázia szűrésre? Tehetjük fel provokatív kérdésünket. A természet szelektál, a természet a szűrő rendszer. Egy farkas, talán ugyanúgy, mint oly sok kutyafajta egészen fiatal koráig kompenzálhatja pl. ezt az elváltozását, de több évig nem élhet. Azaz, ha születik ilyen egyed, akkor simán megérheti az ivarérést, azonban a falka adottságai olyanok, hogy 3-5 éves kora előtt, párzáskor a közelébe se jut a nőstényfarkasoknak a hím. Ez bizony hatékony szűrő és minden egyedre kiterjed, ez az egyik legfontosabb sajátossága. Így az én definícióm szerint, akkor van értelme az egészségügyi szűréseknek, szelekciónak, ha az a kutyatenyésztésben pótolja, helyettesíti a természet szelekcióját.

Az egészségügyi szűrések korlátai: -

-

Az egészségügyi szűrések hatékonysága: A fenti példából láthatjuk, hogy a természetben a szűrés minden egyedre kiterjed és ha esetleg valahol felüti a fejét egy adott betegség, ott senki se számolja a veszteségeket, falkák, csoportok tűnhetnek el a föld színéről. Senki nem menti meg őket, mert szép sötét a szeműk, vagy jó a stopvonalúk. A kutyatenyésztésben, minden egyedre kiterjed a szűrés? Bizony nem. Szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy egy alomban minden kölyök dp-s, csak egy nem és azt szűrik, azzal tenyésztenek. Talán senkit se kell győzködni, hogy a terheltség várható.

-

5

Egy egészségügyi szűréseken átesett állománnyal tenyészteni sokszor dupla, vagy többszörös költség, mint szűrés nélkül tenyészteni, ezt a „piac” nem ismeri el. Azaz, itthon nem igazán érvényesülhet az árban. Külföldön ez jobban érvényesíthető, így a szűrésre hajlandóak sokszor megkapják, hogy külföldre tenyésztenek. Ez esetenként igaz is lehet, azonban szellemi fogyatékos az, aki nem értékesítene oda, ahol végre elismerik a fáradozását. A kutyatenyésztésben jelentős szerepe van a szerencsének is. A kevésbé hatékony szűrési rendszerben, azaz amikor kevés információnk van a szűrések hiánya miatt, valamint, ne adj isten valótlan eredmény alapján döntünk, sokszor érhet kudarc. Így, aki az egészségügyi szűrést választja, rögös útra lép. Óriási kitartás kell hozzá. Mert a legjobb szándék ellenére is születhet nála mentes szülőktől dp-s kutya és bizony ennek nagyobb híre lehet, mint az addigi sikeres többségnek. Amíg az a szemlélet, hogy annak van dp-s kutyája aki szüret, aki nem szüret, annak nincs, addig minden széllel szembe megy. A normális, haladó szemlélet ehelyett az lenne,


KuvaszNet hogy minden szűretlen kutya potenciálisan terhelt, amíg meg nincs vizsgálva. Ez se most lesz. Mivel a szűrés csak akkor éri el a maximális hatékonyságot, ha minden (tenyésztésbe be nem vont kutya is) egyed szűrve van. Nagymértékben romlik az eredmény, ha ez csak az állomány töredékére igaz. Sajnos ez minden esetben így történik, mert általánosan kijelenthető, hogy a született kölykök kb. 10-15% kerül tenyésztésbe. Ha minden tenyésztésbe vont egyedről van információnk, akkor is az állomány 85-90%-a sötét folt az eredmény tekintetében. Mivel nagyon kevés kutyát nézetnek meg hobbiból. Általában, a klinikai tüneteket produkáló kutyák kerülnek röntgen alá, amely eredményeket a legtöbbször a homály fedi.

2016. november

szempontok szerint nem tenyésztett senki. Szerencse döntötte el, hogy ki milyen pozícióba került. A legkülönfélébb vélemények hangzottak el a PRA megítélésében. A mai napig vitám van a nyugati klubokkal arról, hogy a PRA terhelt kutyákat nem szabad kizárni a tenyésztésből. Míg itthon pedig rendszeresen fellángol a vita, hogy semmi értelme a szűrésnek. A véleményem tehát az, hogy nyugaton túlértékelik a PRA jelentőségét. Nézzük meg mi a helyzet a magyar véleménnyel. A hétköznapi vélemény szerint, nincs szükség a szűrésre, mert nem vakulnak meg tömegesen a kuvaszok. Ez a tapasztalat. Ebben van is valami. Azonban ez magában nem tudja negligálni a szűrés szükségességét, mivel ennek más okai is vannak. Ha nem szüretünk, akkor az állomány 1/3 –a mentes, 1/3-a hordozó, 1/3-a terhelt. (ha csak nem nyomja rá a kicsi állományra a bélyegét pl. egy terhelt sztár kan) Ebből a 2/3 nem vakul meg, azaz a mentesek és a hordozók. A maradék 1/3 –ra érvényes, hogy sajnos nem túl magas a kuvasz átlagéletkor, sok kutya megvan kötve, vagy pici helyen tartják, így nagyon sokáig tudja kompenzálni ezen fogyatékosságát. Azaz tényleg nem várható tömeges megbetegedés. (találkoztam ilyen vak kutyával) A másik már szemészeti és szakmai kérdés, ezzel kapcsolatban az a véleményem, hogy ezt a vitát a szemészeti szakmának kell lefolytatnia. Minket tenyésztőket a végeredmény érdekel, illetve azt tudjuk felhasználni. Az azonban látszik, hogy a magas lóról történő üzengetés, a nyugati vélemények, eredmények lenézése, eddig sem vezetett végleges eredményhez és ez az út nehezen járható. Azaz nem látszik megegyezés egy mértékadó Optigen amerikai, vagy német szakemberek és a magyar szakmai vélemény között.

Összefoglalva: A dp. szűrés akkor helyettesítheti a természet szelekcióját, ha az minden egyedre kiterjed. Ennek nincs meg a reális igénye és az anyagi fedezete. Így, az eredmény kétséges, illetve a befektetett munkánk nem elég hatékony. A szkeptikusok sokszor látják igazolni a nézetűket, miszerint nem érdemes szüretni. A szűrés pártiakat pedig nagyon sokszor kudarc éri, nekem se volt egyszerű feldolgozni azt, amikor először igazoltan mentes szülőknek, súlyos dp-s de gyönyörű és jó agyú kölyke született. A nyugati gyakorlatban sem a teljes szűrés a fő motiváció, hanem inkább a jogi része, azaz a tenyésztő minden megtett, amit tehetett, hogy a kölykök egészségesek legyenek. A dp. szűrési eredményeket mindezek alapján, a helyén kell kezelni, sajnos sok kudarc éri a tenyésztőket, akik ezen az úton járnak. PRA szűrés A szem ezen betegségét nyugaton ambuláns módon már több éve szűrik. Amerikában pl. minden évben meg kellet nézetni a tenyészállatok szemét. Nálunk ilyen nem történt.

A PRA két génen alapuló öröklődése egyszerűen követhető, kiszámítható. Sokkal jobban kezelhető, mint a diszplázia. Ha van közös akarat, néhány generáció után mentesíthető lenne az állomány. (rendszeres gyakorlat a haszonállat tenyésztésben) De nincs. Miért lenne ez fontos? Mert a PRA-val vagy tényleg nem foglalkozik az ember, vagy ha nézi az eredményeket, akkor biztos, hogy befolyásolja a tenyésztési tervét. Paradox módon, akkor nem érdekli az embert a PRA, ha mentes x mentes párosítása van,

Újdonság volt, amikor az Optigen vak kutyák génjei alapján megtalálta az a két gént, ami az örökletes PRA megbetegedések több, mint 98%-át okozhatják. (csak a módszert vette át az európai Laboklin) Természetes dolog, hogy villámcsapásként ért több tenyészetet az eredmény, mivel addig ilyen

6


KuvaszNet mert akkor nem szempont a kiválasztásnál. Ezt azonban ebben a közegben nagyon nehéz elérni. Klub elnökként, az akkori vezetőségben, azt az irányt adtuk meg, hogy ne ez legyen a kuvasz tenyésztés lényege, ne értékeljük túl, de szűressünk és törekedjünk arra, hogy jobb helyzetbe kerüljön az állomány. Ez alapján nem zárunk ki senkit a tenyésztésből, majd a tapasztalatok alapján finomítjuk a véleményünket. Mindezt a későbbiekben úgy értékelni, hogy üzleti szempontok vezérelték a hozzáállást, bizony erős csúsztatás és rosszindulat. Összegezve: A PRA amennyiben lenne közös szándék könnyen kezelhető és mentesíthető lenne az állomány. Amíg nincs szakmai egyesség a nyugat és hazánk között, addig egy gumicsont a vita. A szakmai vitát megfelelő fórumon kell megvívni, nem a tenyésztők szintjén, hiszen ehhez igazán laikusok vagyunk. Ez a jelenlegi áldatlan állapot fog fennmaradni, amíg csak szélmalomharc folyik. Ez nem jó a tenyésztőknek, a kuvaszállománynak a szakmai plénumnak sem. Végezetül egy kiegészítő gondolattal zárnám írásom. Nem érintettem minden lehetséges egészségügyi szűrést, de a két legexponáltabbat igen és az ottani megállapítások zöme általánosítható. Azonban, minden szűrés egyfajta szelekció és ezt minden esetben az állomány méretéhez kell igazítani, mind a kötelező jellegét tekintve, mind pedig a mérték meghatározását illetően. Nagyon ügyelni kell a prioritásokra a küllem – jellem – egészség arányait tekintve. Az utóbbi időben egyértelműen a küllem kapott a megérdemeltnél nagyobb prioritást, de ilyen kicsi állományban ügyelni kell arra, hogy ne a dp, vagy a PRA határozza meg a kuvasz értékét.

7

2016. november


KuvaszNet

2016. november

Dick Köster: To test or not to test…. Is that a question? Actually yes, this is very realistic question. The fact that you can test for a certain condition, is certainly not always a reason to introduce a mandatory test for it. But please realise that I am talking about a policy on population level. That means that I am not talking about individual dogs or breedings, but about what a club could do to preserve the health quality of the breed. If a test for a certain condition is not mandatory, I can only applaud for breeders/owners that still test their dog for it. However, if a test for a certain condition is mandatory, it certainly is against all ethics not to do so. There are several reasons to test structurally for a certain condition:

Dick Koster bought his first kuvasz in 1981, his last one died in 2006. In 1990, he had a kuvasz litter from Asvany vom Gutenberg. He joined the board of the Kuvasz Vereniging Nederland in 1984, and has been on the board till now, with only one disruption of 2 years. All the time he was responsible for breeding affairs, health and breeding policies. He created a database that covers the worldwide kuvasz populations as much as possible, and he collects all kind of information, ranging from pedigrees, to health and show information. Forced by personal circumstances he doesn’t own a kuvasz anymore, but he switched to the Lancashire Heeler. His wife and he imported the first Lancashire Heeler in the Netherlands in 1998. He is now deeply involved in that breed as well.

1. The condition is serious and affects the dogs quality of life. 2. The population characteristics like incidence and prevalence are not known (yet). 3. Test results are believed to make it possible to eradicate the problem or to minimise it in the population, i.e. it is believed to be DNA mediated or genetically predisposing individual dogs for the problem. 4. A test result should and can lead to interventions. Testing without the option for actions makes hardly any sense. Interventions can be for example breeding guidelines (not mating grade X with grade Y), imposing tests or (extra) dog assessments. But you have also to consider the type of test, as that is very relevant for the way it can be used/interpreted. DNA testing Basically, the ideal test for every condition is a DNA-test. This offers the best decisive information in the case of autosomal inheritance. That means, that there is one mutation responsible for the condition. A dog needs two copies of it to become affected. The test, if performed by a reliable, authorized laboratory, can tell whether a dog doesn’t have the bad mutation at all (N/N, “free”), has one mutation (N/A, “carrier”) or two mutations (A/A, “affected”). A carrier will stay free of the

8


KuvaszNet

2016. november

condition but will pass on the mutation to 50% of its offspring. The 50% is a statistical number, and therefore even none or all of his offspring could carry the mutation. However, an A/A dog will develop the condition, but you will not know at what age. An affected dog will pass on the “bad gene” to all of his offspring. A “hybrid” DNA test is the test for degenerative myelopathy (DM). The SOD mutation is believed to be involved in DM, or at least partly responsible, but not every affected dog will develop clinical symptoms. Does it say something about a variable time to emergence of the symptoms, or is there another gene involved as well? We don’t know yet. But for many conditions, it seems that more genes/mutations can be held responsible or that external factors, like activity or nutrition contribute to the phenotype (the way it looks). In these cases a clinical test is the only solution. Clinical tests If there is no DNA test available, you have to fall back to clinical tests. These tests give a “phenotypical” result: the result tells you whether the condition is present or not. These tests are used for conditions for which no clear mutation is known, or where environmental influences play a role. Examples are hip dysplasia (HD), osteochondritis dissecans (OCD), patella luxation (PL) and many eye conditions. But only for the HD, PL and eye conditions there are standardized tests and protocols available, however for OCD, that is not the case. Now let’s have a look at some conditions that are relevant for the kuvasz. I will discuss hip dysplasia (HD) and Progressive Retina Atrophy (PRA). Hip dysplasia Hip dysplasia is one of the oldest conditions that has been held accountable for very severe disabling of dogs suffering from it. It is thought that mainly large dogs were vulnerable, but that is not true. Also smaller breeds can become affected. Nutrition and the amount and type of activity were held co-responsible for the emergence of severe forms, like HD D and E. But inheritance is certainly involved. Sceptical breeders will point out that out of combinations of HD A and HD A, not rarely an affected dog with grade D or E is born, and vice versa: that affected dogs produced HD A dogs. These observations are totally correct, but one should not look at a single generation, but at many, over a long period. In The Netherlands, kuvasz breeding only really started in the 70’s. Many dogs from that breeding stock were HD ± (HD C) and HD + (HD D). If these dogs would have been excluded from breeding programmes in those days, there would probably never have been a kuvasz population in our country at all. But when we look at the statistics over 30 years, we can note a significant improvement and severe cases are very rare nowadays. We believe that the basis for this development were clear mandatory guidelines for combinations of HD grades (no breeding with D and E, and grade C only with grade A) and the promotion of outcrossing (or limiting inbreeding).

9


KuvaszNet

2016. november

100% 90% 80% 70%

E

60%

D

50%

C

40%

B

30%

A

20% 10% 0%

70-74 75-79 80-84 85-89 00-04 05-09 1 2 3 4 90-94 5 95-99 6 7 8 10-13 9 Figure 1 Percentages of HD grades per birth year (The Netherlands)

So the conclusion must be that in the long term you can breed away from a condition that was diagnosed on phenotype, but that it takes a long time. The same we noticed with cochlear deafness, which can be diagnosed at an early age by the BAER test. But by using secondary phenotypical markers to breed away from (i.e. pigmentation defects), we seldom find these cases of deafness anymore. Progressive Retina Atrophy First of all some remarks on the condition PRA as such. PRA is a container word for many, if not all, degenerative processes of the retina. The one found in the Kuvasz is the progressive rod and cone degeneration in the retina, hence the name prcd-PRA. The responsible mutation was identified by Optigen when a blood sample of an affected kuvasz in the USA was submitted to them. We were lucky: the responsible mutation was detected only about a year after the first clinical cases were published and a clinical test became mandatory in Western Europe and Scandinavia. The identification of the mutation was a major, but lucky, step forward, and made it possible to prevent any clinical cases to emerge. So following the guidelines as they are mandatory in Scandinavia and Western Europe, it is very effective to prevent the emergence of prcd-PRA. No breeding is allowed with affected (A/A) dogs, and carriers (N/A) may only be mated to free (N/N) dogs. But there are many types of PRA. Laboklin for example offers 14 different tests for PRA. Many tests are breed specific. The prcd-PRA is the most widely spread form between breeds. But when there are so many forms, does it make sense to test only for one form of PRA in the kuvasz? YES, it certainly does. The prcd-PRA is till now the only form that has been diagnosed in the kuvasz. All cases of PRA as known today can be linked to the mutation for the prcd-form. Shouldn’t we test for all other thirteen forms? NO, that makes no sense at all. It would mean a waste of money... at this moment. One other note on this. A dog born from parents that tested free from the prcd-PRA form by the Optigen test can be considered genetically “free by parentage”. Theoretically in those dogs the mutation can happen again, but we have no clue how often/soon that will happen. So some day we

10


KuvaszNet

2016. november

have to decide how many generations can be declared free by parentage after two DNA tested ancestors. 100% 90% 80% 70% 60%

A/A

50%

N/A N/N (par)

40%

N/N

30% 20% 10% 0% 1

2

3

4

5

6

7

8

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016

Figure 2 Percentages of PRA test results by birth year (DNA only, worldwide)

I just said, that no other forms have been detected. However, in one case, blindness was diagnosed in a prcd-PRA carrier. Did this case indicate another form of inherited PRA? Personally I don’t think so. And why? Because the course of the condition didn’t look like an inherited form. The blindness in this dog emerged within a few weeks, and such a quick progression is certainly not typical for an inherited form. It does however remind me of SORD (Sudden Onset Retinal Dysplasia), which causes blindness in a few weeks, but for which no cause could be identified yet. However, the German clubs initiated the ECVO eye test to become mandatory to be sure that any form would be detected. Despite this, this emergence of a second form is very well possible. In my other breed, the Lancashire Heeler, the DNA test for Primary Lens Luxation (PLL ADAMTS17 mutation) disclosed a till then unrecognized and still unidentified form, when carriers of the ADAMTS17 mutation and even dogs that were free of it, developed lens luxation. Research is now ongoing to identify this mutation too. The downsides of testing The examples of hip dysplasia (clinical test) and PRA (DNA test) illustrate how successful an intervention in the long term could be. However, there are also downsides to consider. If the tests lead to exclusion of many dogs, the overall effect could be disastrous by the increase of inbreeding ratios IR, also called Inbreeding Coefficient) in the population. Based on an 8 generation analysis according to Wright’s algorithm, this is however not (yet) the case in the kuvasz. I give here two examples: The Netherlands and Hungary (please keep in mind that the Hungarian data are incomplete, so actual numbers might be different, but the point I want to make is about the trend).

11


KuvaszNet

2016. november

A risk of increasing inbreeding ratios is the clinical emergence of other bad genes. Every dog has thousands of bad genes, of which some might cause severe problems. When we exclude large numbers of dogs with problem A, problem B, C or D might get the chance to develop within the breed. So a careful selection policy, monitored by the IR over years, is mandatory.

Figuur 3 IR in The Netherlands

Figure 4 IR in Hungary

Another issue could be that you detect new problems. Examples are the PPM (Persistent Pupillary Membranes) and distichiasis. These were found “thanks” to the ECVO test. Were they not present before the test was done? Of course they were. Did they cause any problems? Not that I am aware of. So you really should wonder whether these “collateral findings” should lead to any intervention. Based on my experience in my other breed, and the opinion of leading ophthalmologists in The Netherlands, I would say that PPM is rather innocent and can be ignored until the opposite is proven. Distichiasis might be different, but I am not sure about that. Conclusions Coming back to the question I started with: Yes, testing makes sense and can be effective. I have been discussing tests for populations, but I sincerely believe that no individual breeder can run away from the fact that testing with subsequent interventions have a positive effect. Not always a test result is very pleasant, but in the end, the breed will benefit. On the other hand, breed clubs should be careful with imposing new tests for or limitations due to newly found anomalies. Severity and importance should be weighed carefully against the potential decrease of the gene pool. In the end, the choice to impose a test scheme is the result of a balance between the severity and the incidence of the condition, the availability of a relevant and reliable test and the options for intervention of any kind. One last note: if the incidence of a significant anomaly is unknown, that is, as such, an indication to start testing (but without any implications for breeding programmes till more is known). Acknowledgement

I would like to thank Melissa Paul for reviewing this article prior to publication.

12


KuvaszNet

2016. november

Drágossy Zsolt: Az egészségügyi szűrések jelentősége Rendszeresen visszatérő kérdés, hogy miért van szükség egészségügyi szűrésekre a kutyatenyésztésben? Divatos a kuvasz fajtára azt mondani, hogy ősi, egészséges fajta, ezért a szűrések elhagyhatóak, sokan azt is hozzáteszik, hogy a természetben sincsenek egészségügyi szűrések, mégsem korcsosodnak el a vadonélő állatfajok. Van némi alapja mindkét megállapításnak, egyetlen probléma velük, hogy a valóságnak, csak a válaszadó szempontjából kedvező részét tartalmazza.

Drágossy Zsolt okleveles agrármérnök, állattenyésztő, szakterülete a szarvasmarha tenyésztés. Kuvaszt kedvelő és tartó, a Homoki Vagány kennel tulajdonosa, 2007-11 között a MEOE HKK vezetőségi tagja, tenyésztés felelőse.

összes kutyafajta a képen látható szélsőségekig. Úgy gondolom, ez az egy példa pontosan rávilágít az emberi tevékenység hatására, különösen akkor, ha belegondolunk, hogy kedvenc fajtánk mennyire különbözik a két példaként felhozott kutyától.

Mi is akkor a valós helyzet szerintem? Kezdjük egy kicsit távolabbról a kérdés megközelítését, mégpedig az evolúcióval. Bármennyire nem vesszük észre, az evolúció napjainkban is zajlik, egyrészt a folyamatosan változó természeti körülmények miatt – amelyekhez mindannyiunknak alkalmazkodnunk kell – másrészt a spontán előforduló genetikai mutációk miatt, harmadrészt az ember tudatos állat- és növény-nemesítő munkája miatt. Az evolúció alaptétele az, hogy mindig a környezethez legjobban alkalmazkodó faj, fajta változat marad fenn. A természetben lezajló spontán folyamatokkal semmi tennivalónk nincs, azokat befolyásolni nem, vagy csak alig tudjuk, viszont megértésük fontos ahhoz, hogy a saját nemesítő tevékenységünket tudatosan, célratörően tudjuk végezni. A természetben lezajló folyamatok esetében a változások igen lassúak. Egy-egy kedvező genetikai változat igen lassan szaporodik el, miután csak fokozatosan tudja elhódítani az életteret a kevésbé életképes változatoktól. A kedvező változatok szaporodásával egyidejűen olyan variánsok is megjelenhetnek, amely a kiindulási állapothoz képest kevésbé életképesek, ezek viszont folyamatosan kopnak ki az állományból, mivel a táplálékért vagy szaporodásért folytatott versenyben hátrányba kerülnek.

Azt hiszem könnyű belátni azt, hogyha ekkora hatással van az emberi beavatkozás a kiinduló farkas állomány küllemére, temperamentumára, akkor botorság lenne azt állítani, hogy az egészségi tulajdonságokra ugyanennek a tevékenységnek nincs hatása. A szűrések ellenzői itt felvethetik, hogy rendben, de itt is működnie kell a természetes folyamatoknál leírt kedvező változatok előretörésének, kedvezőtlenek kiszorulásának. Elvileg igazuk is lehetne, de gyakorlatilag az ember egy-két számára kedvező elsősorban küllemi tulajdonság megőrzésének kedvéért hajlandó addig a szélsőséges esetig elmenni, hogy olyan fajtát is fenntart amely önállóan már szaporodni sem képes, az ennél

Mi a helyzet az ember tudatos nemesítő tevékenysége esetén? Az emberi tevékenység hatására nehezen lehetne jobb példát találni a kutyatenyésztésnél, mivel a farkastól származik az

13


KuvaszNet „kevésbé jelentős” genetikai defektekről nem is beszélve.

2016. november

A grafikonon öt egymástól független genetikai terheltséget hordozó gén gyakoriságát láthatjuk. A lila színnel megjelölt gének gyakorisága láthatóan nem változik az évek során, ezzel nincs tennivaló. Ugyanakkor a kék, a piros és a zöld színnel jelölt tulajdonságok esetében van egy-egy időpont amikor hirtelen emelkedésnek indul a terheltséget hordozó gének aránya. Ez annak köszönhető, hogy ezekben az időpontokban került intenzívebb használatra egy-egy kiváló tenyészállat, aki nem csak kedvező tulajdonságait, hanem recesszív terhelt génjét is örökítette, a kék vonalnál „A” betűvel jeleztem ezt pontot. Természetesen az „A” időpontban még nem ismerték a terheltséget okozó gént, utána kezdték el kutatni, miután az általa okozott problémák megsokszorozódtak. A kutatás valahol a „B” pont előtt hozott eredményt, és a „B” pontban kezdődött el a mentesítési program, ami a grafikon végén lévő „C” pontban már majdnem a kiindulási, nulla közeli gyakoriságot eredményezte.

Az emberi tevékenység során nem csupán a spontán szelekció hiánya a jelentős, hanem az is, hogy az általa favorizált egyedeket, vonalakat sokkal nagyobb mértékben szaporítja fel, mint ahogy az a természetben megtörténne. Ez egyik oldalon természetesen kedvező, mivel így hamarabb eléri, megközelíti a kitűzött tenyészcélt, másrészt káros is lehet, ha ezek a vonalak valamilyen kedvezőtlen genetikai tulajdonsággal is rendelkeznek. Az előzőekből következik, hogy az általunk tenyésztett fajták egészsége is a mi kezünkben van, a mi döntésünktől függ. Ha csak annyi a cél, hogy kiállításokon felvezethető, az elképzelt küllemi ideált minél jobban megközelítő kutyát tenyésszünk, akkor nem kell az egészségügyi szűrésekkel foglalkozni, hiszen a betegségek többsége nem fiatal korban okoz tüneteket. Ha azonban nem csupán néhány év kiállítási karriert szánunk kutyáinknak, esetleg használati értékükből is meg kívánunk őrizni valamit, akkor a tenyésztés egészségi kérdéseivel is foglakoznunk kell, mégpedig nem a lózungok szintjén, hanem szűrésekkel, és felelős párosításokkal.

Úgy gondolom a grafikon és a hozzá fűzött magyarázat mindenki számára érthetővé teszi, hogy miért fontosak a mentesítési programok, igen könnyű elképzelni, hogy hol tartana a kék grafikon, a „B” pontban elindított mentesítési program nélkül.

Az elméleti bevezetés után nézzük meg, hogy néz ez ki a gyakorlatban. A következő grafikon a szarvasmarha tenyésztés területén készült, a PRA-hoz hasonlóan recesszíven öröklődő genetikai terheltségek előfordulásának gyakoriságáról.

Fontos még leszögezni, hogy a mentesítés egyetlen más, a tenyésztési célt képező tulajdonságban sem okozott visszaesést, mivel a terheltséget recesszíven hordozó egyedeket nem zárták ki a tenyésztésből,

1. ábra forrás: Canadian Dairy Network

14


KuvaszNet

szűrésekről, és csupán a jó eredmények kerülnek publikálásra, a gyengék mennek a süllyesztőbe, sokszor a kutyával együtt.

csupán megfelelő párosításokkal elkerülték az újabb homozigóta (mindkét génjükön terhelt) terhelt egyedek létrehozását, amivel automatikusan elérték a heterozigóta (csak egy terhelt génnel rendelkező) illetve a mentes egyedek arányának növekedését, ami állományszinten is a gén jelenlétének jelentős csökkenését, jelenlétének nullát megközelítő szintre süllyedését eredményezte.

Szerencsére az interneten lehet nyilvános statisztikát találni egy amerikai honlapon. A táblázat oszlopai a következők: fajta, rangsor, összes vizsgálat száma, mentes egyedek %-a, diszpláziás egyedek %-a, 2011-15 közötti vizsgálatok száma mentes egyedek %-a, diszpláziás egyedek %a.

A bemutatott grafikonon öt terheltségről látható információ. Felmerül a kérdés, hogy a kutya esetében hány genetikai terheltség létezik? Rossz hírem van, több tucat az ismert terheltségek száma, de azért van jó hír is, miszerint csak azokkal szabad a tenyésztés szintjén foglalkozni, amelyeknek a gyakorisága nagy, és jelentős kárt okoznak. A kuvasz fajtában jelenleg két ilyen genetikai terheltség van, a PRA és a csípő diszplázia.

A súlyosan diszpláziás egyedek aránya a 0 és 73% közötti tartományban mozog, ami egyértelműen jelzi, hogy genetikai különbség van a fajták között, ami még egyértelműbbé válik akkor, ha megnézzük, hogy a legkevésbé diszpláziás fajták azok, amelyeket kifejezetten mozgásra tenyésztenek. Az öröklődés tényét támasztja alá az a tény is, hogy az utolsó öt év adatai szinte kivétel nélkül kedvezőbbek, mint a teljes adatállomány értékei.

PRA Nagyon sok vita volt már a PRA vizsgálatok szükségességéről, értelméről, az eredmények felhasználásáról a tenyésztésben. Nem kívánom ezt előröl kezdeni, csak felsorolok néhány tényt, amin érdemes elgondolkodni: -

-

-

-

2016. november

Az előzőekben felvázolt fajták közötti különbségek ellenére a környezeti hatás valóban befolyásolja a diszplázia kifejlődését, mivel öröklésmenete sok gén által meghatározott, mint a küllemi tulajdonságok többségéé. Azt hogy milyen mértékben befolyásolja a környezet nagyon egyszerű megvilágítani, hiszen a diszplázia a csípőízület elváltozása, a csípőízület pedig a csontrendszer része. Úgy gondolom, hogy nem kell sokat bizonygatni, hogy a csontrendszer fejlődésére igaz általános törvényszerűségek alól nem lehet kivétel egyetlen számunkra fontos ízület sem. Ha pedig ezt az egyszerű tételt elfogadjuk, akkor könnyű belátni, hogy az öröklött adottság a meghatározó, hiszen egy kuvasz kölyköt akármilyen sanyarúan, vagy bőséges koszton nevelünk fel méretét tekintve nem lesz belőle se spitz, se bernáthegyi.

PRA miatt vakulnak meg kutyák, minden ellenkező hírrel szemben kuvaszok is amerikai szemészek által megállapított PRA beteg kuvaszok DNS-éből dolgozták ki a jelenlegi tesztet nem minden megvakulás okozója a PRA, de azért mert kevesen halnak meg vonat balesetben még nem jelenti azt, hogy nyugodtan álljunk a vonat elé a PRA vizsgálat költsége kevesebb mint egy CAC kiállítás költsége egyetlen kutyát sem kell kihagyni a tenyésztésből a PRA státusa miatt, csupán úgy kell párosítani, hogy az utódok ne lehessenek mindkét génjükön terheltség hordozók az FCI tenyésztési programjában ugyanolyan tenyésztésből kizáró ok mint a félheréjűség vagy a súlyos diszplázia (2. oldal)

A diszplázia megítélésénél nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy a szűrés eredménye nem genetikai értéket tükröz, hanem csupán az adott egyed csipőízületének minőségét. Ahhoz hogy az egyed örökítő értékéről is legyen valamilyen sejtésünk, minél több ősének, testvérének, utódjának az eredményeit kell ismernünk. Teljesen más örökítés várható abban az esetben, ha a rokonság értékei kedvezőek, bizonytalan a helyzet, ha kevés az információ, sőt az is megtörténhet, hogy egy kiváló szűrési eredménnyel rendelkező kutya gyenge csípőt örökít.

Diszplázia A diszplázia esetében rendszeresen felmerül a kérdés, hogy egyáltalán öröklődik-e, és ha igen, mennyi a környezet hatása rá. A hazai szűrési és publikálási viszonyok mellett teljesen érthetőek ezek a kérdések, hiszen statisztika nincs az elvégzett

15


KuvaszNet Lehet, hogy ez első olvasatra elkeserítőnek tűnik, de itt emlékeztetek rá, hogy ugyanolyan eséllyel tudunk erre is tenyészteni, mintha nagyobb testű kutyát szeretnénk, amit ugye senki nem tart lehetetlennek. Végezetül annyit, hogy minden egyes szűrés elvégzésével, vagy el nem végzésével, minden egyes párosítási döntéssel a fajta jövőéről dönt minden egyes alom esetében a tenyésztő, és mivel a kuvasz elég kis létszámú fajta, ezért egy-egy jó vagy rossz döntés egy alomról sokkal nagyobb hatással van a fajta egészére mint egy nagy létszámú fajta esetén. És végül, hogy lássuk, hogy mekkora gondot jelent a gazdának, fájdalmat a kutyának, álljon itt egy video egy kétoldali diszpláziás golden retriver életének 59 hónapos történetéről…

16

2016. november


KuvaszNet

2016. november

Juhász József: Beszélgetés Ifj. Horváth Ernővel, Jászszépe kuvasz kennel A kuvaszos világban nem nagyon kell bemutatni a Jászszépe kuvasz kennelt. A modernkori kuvasztörténelem része, kiemelkedő kutyáikkal, több tenyészet alapját adták a Jászszépe kutyák. Igazán azonban, a Jászszépe kennel kapcsán sokakban elsőként idősebb Horváth Ernő képe jelenik meg, fia ifjabb Ernő sokáig a háttérben maradt. Minden tiszteletem Ernő bácsié, de most a fiatalabb Horváth Ernőt szeretném, ha közelebbről megismernénk. Megtudnánk, ő hogy élte meg ezt jó pár kuvaszozással töltött évtizedet.

és a jó természete miatt is: szereti gazdáit, de ha szükség van rá, odateszi magát. Soha nem csalódtam ebben a fajtában. Nem pletykát akarok tőled, de Ernő bácsi a maga csendességében elég határozott ember, hogyan érvényesülhetett a te elképzelésed? Mindig mindenben egyetértetek? Ezt azért kérdem, mert „kicsiben” én is megéltem mindezt. Gyerekként én vettem a kuvaszom, én váltottam ki a kennel nevet én neveztem és vezettem fel a kutyámat a kiállításon, mégis voltak olyanok, akik azt gondolták, hogy édesapám a kutyás és nem én, én „csak” átvettem tőle.

Ernővel majdnem egyidősek vagyunk, így ugyanazokat a korokat éltük meg, egyszerre voltunk tinédzserek, lobogott a hajunk és gyerekként kerültünk közel a kuvaszhoz.

Hát igen, voltak vitáink. De azt azért elmondanám, hogy az apám és általam elképzelt kuvasz az szinte ugyanolyan. Tehát ezen nemigen vitatkoztunk. De azért voltak és vannak dolgok, amiken lehet és kell is. Amúgy leginkább az ő elképzelése és akarata szerint ment a kuvaszozás. Nálunk annyiban volt más a helyzet, hogy ugyan az én unszolásomra vettük a kutyát, de a tenyésztést végül is apám kezdte el. Mondhatnám azt is, hogy „megcsapta a kuvasz szele”. Kovács Antal tanácsaival kezdtük el. Petrőczi Attival is

Mesélj légy szíves a kezdetekről. Több olyan családdal is találkoztam, ahol a szülők nagy kutyásak voltak, míg a gyerekük nem folytatta a tenyésztést a kutyázást. Nálatok ez, hogy volt? Mi fogott meg a kuvaszban? Mint már többször is meséltem, az első kutyánkat Széplőrinci Cinkát nem kis részben az én unszolásomra vettük meg. Már régen beszéltük édesapámmal, hogy egyszer kellene venni egy szép fehér kutyát, egy kuvaszt. Aztán 1974-ben (14 évesen) mondtam apunak, hogy a húsvéti locsoló 1. kép Első kutyánk 1974 pénzemet erre szeretném költeni. Így egyik nap, mikor hazajött, meglátott az újságban egy hirdetést eladó kuvaszokról, elmentünk, és amelyik kutya felém futott, azt ki is választottam. Megvettük, persze nem futotta a locsolópénzem, apunak is kellett pótolni. Én ezt a kutyát nagyon megszerettem, egész nyáron együtt voltunk, mindenhová vittem. Játszottunk kint, sétáltunk sokat, hordtam kutyaiskolába. Így nem csak ezt a kutyát, hanem a kuvaszt is nagyon megszerettem. A külleme

2. kép Széplőrinci Cinka, második alom Antal bácsi tanácsára fedeztetett. Az, hogy én meg a fialásnál ott voltam a kedvenc kutyámnál, az természetes volt. Apám dolgozott, vásárra járt, én

17


KuvaszNet

2016. november

otthon voltam, mert akkor még tanultam, így rám maradtak a hétköznapok dolgai. Természetesen kiállításokra is jártam vele. Nősülésem után elkerültem egy időre Jászberényből, katona lettem, és volt ugyan kuvaszom, de ebben az időszakban a tenyésztés vonalával csak apu foglalkozott. Konkrétan a Jászszépe vonal az ő elképzelései és munkássága alapján alakult így ki.

gazda. Ha fial, ott vagyok, odamegyek, soha nem volt gond egyik szukával sem. Még a gyerekek is, mikor kicsik voltak is, sokszor odajöttek, nézegették a piciket. Soha nem volt még egy morgás sem irányukba. A kiskutyákat is szoktam naponta sokat figyelni, melyik a legrámenősebb, aztán a másik hogy tanul tőle stb., stb. Így a jövendő tulajdonosoknak is tudok segíteni a kiválasztásnál.

Melyik vagy melyik kutyák voltak a kedvenceid? És miért?

A kan kutyákat is arra neveltük, hogy tudják, ki a gazda a portán. Ha kellett, akkor lekaptam a tüzelő szukáról is gond nélkül. Már látom, miket fognak mondani egyesek, hogy az igazi kant az nem lehet így levenni, pedig ez csak nevelés kérdése. Egy igazi, rámenős, domináns kutyát a legkönnyebb jól nevelni. Ott nincsenek meglepetések, lehet tudni, mire számítson az ember.

Természetesen mindre szívesen emlékezem vissza nagy szeretettel , de az első Cinka számomra a mai napig a legkedvesebb. Biztosan benne van ebben a nosztalgia is. Gyerekként szinte együtt nőttünk fel. Én vezettem fel kiállításokon, minden rezdülését éreztem, tudtam mi következeik.

Vagyis alapszinten szoktam őket a mai napig nevelni. Mostanában, hogy több időm van, szeretem őket megfigyelni, melyik milyen jellem, mire támad stb.. Érdekes dolgokat lát az ember. Nem egyszerű a kutyás embernek, amikor megnősül. Az én nejem csak messziről látott kuvaszt addig. Nálatok ez, hogy volt? Kati eleve kötődött a kuvaszokhoz? Nálatok lett kuvaszos? Vagy megtűri a hobbidat? Nekem ebben is szerencsém volt a nejemmel. Tudta, hogy kutyázunk, ennyiben nem volt neki új, de nekik nem volt kutyájuk előtte. Ahogy összeházasodtunk, én vittem magammal Cinkát anyósomékhoz. Nagy örömmel fogadták, a nejem is nagyon megszerette, meg az egész család. Aztán ahogy külön költöztünk ott is mondhatom a nejem is nagyon jól bánt a kutyákkal. Itthon meg amikor fialtak, akkor mindig segítette, esténként sokszor leváltott, az etetésben is sokat szokott segíteni amikor engedi a munkája (mert ő még dolgozik). A kutyák napi ellátása, etetése a mai napig az ő reszortja.

3. kép Szentlőrinci Cinka és Almira Foglakoztál a kutyák tanításával, képzésével? Kutyaiskolába csak Cinkát, az elsőt hordtam. De annyira azért mindig is foglalkoztam (foglalkoztunk) a kutyáimmal, hogy rend legyen a portán. Tudják, ki a

5. kép Édesanyámmal és Cinkával

4. kép id. és ifj Horváth Ernő és Torma János

18


KuvaszNet

2016. november

Az állomány szerintem nagyon sokat javult. Bár sokszor sokan temették már a kuvaszt. Vannak most is gondok, de régen is voltak nem is kicsik. Nagyon sok baj volt akkoriban a fülekkel, farok tartással, mérettel, sok kistermetű kutya volt, szőrzet színében is előfordultak néha gondok. Most is vannak problémák, meg szerintem mindig is lesznek. Előfordulnak néha vékony, agárszerű kuvaszok. Aztán meg főleg a hátsó végtagok néha nagyon meredekek, olyan karólábúak. De mégis, ha elmegyek egy kiállításra, összességében sokkal jobb az állomány, mint régen. A kiállításnak mára már szerintem nincsen meg a nívója. Valamikor, ha kitűnőt kapott a kutya akkor már örültünk, annak rangja volt. Most szinte minden kutya kitűnő. Lassan odaérünk, hogy a címek megszerzése csak idő és pénz kérdése. Volt olyan kiállítás valamikor (ez akkoriban ritka volt), hogy egyedül volt a kutyánk fiatal osztályban, a kitűnőt megkapta, de mást nem, azt monda Kovács Antal, hogy nincs mivel összevetni, így nem adja neki oda a többi címet. Ma legtöbbször mindent hozna ilyen esetben a kutya.

Ehhez kapcsolódik: A gyerekeid, hogyan viszonyulnak a kutyákhoz, lesz –e aki továbbviszi a patinás Jászszépe nevet? A gyerekek be lettek oltva kuvasz szeretetével. Közöttük és mellettük nőttek fel, mindben benne volt és van a kuvasz szeretete. De hogy lesz-e, aki tovább viszi a nevet, ezt jelenleg igazából még csak remélni tudom. Bár a lányomék már mondták a férjével, hogy ők szívesen vinnék tovább, de egyelőre ők Belgiumban vannak. Remélem, hamarosan hazajönnek, és akkor lehet erről szó. Azt nem szeretném, hogy ezt a kennelnevet más országban vigyék tovább. A fiaim közül a nagyobbik nem igazán akar kutyát, Pesten lakik bent. A kisebbik még tanul ő majd szeretne később, azt mondja. Mesélj egy érdekes történetet a kuvaszról vagy a kutyázásról. Biztos vagyok benne, hogy ennyi idő alatt sok-sok tanulságos dolog történt veletek.

Milyen terveid vannak még? Mit szeretnél még elérni?

Bori kutyámról jut eszembe hirtelen egy érdekes dolog. Nálam a szukák hozzá vannak szokva, hogy ott vagyok velük fialáskor, sokszor igénylik is ezt. Májusban történt, már jó idő volt, Bori mindennapos vemhes volt (még ekkor fiatal volt), a hely előkészítve. Nem láttam rajta reggel semmi különöset, evett is. Majd olyan dél körül beszaladt a házba, rám nézett, aztán rögtön ki is szalad. Én csak néztem, vajon mit akar. Majd újból egymás után kétszer eljátszotta ugyan ezt. Én meg gondoltam, megyek utána, hova vezet, mit akarhat. Bement a helyére, és amint odaértem, lefeküdt és elkezdett nyomni. Nemsokára meg is lett az első kicsi. Engem hiányolt a fialásnál, szinte szólt, hogy menjek vele. Milyen változást látsz a kezdetektől napjainkig? Az állományban, a kiállításokon, a kuvaszosokban….

7. kép Jászszépe Nimród 6.kép Cinkával, háttal Dr. Hudák Lajos

19


KuvaszNet Mondhatnám viccesen, a standardot minél jobban megközelítő kuvaszt. Egészséges, jó idegrendszerű, rámenős, erős csontozatú, (nem durva, nem laza) jó első és hátsó szögelésű, szép fejű kuvaszt. Nekem fontos a jellem mellett a küllem is. Ha kuvaszról beszélünk, szerintem nem lehet elválasztani a jellemet a küllemtől.

2016. november

Ha száz év múlva kiülünk egy felhő szélére és megnézzük a klubkiállítást, melyik kuvaszotok megjelenését, karakterét szeretnéd viszontlátni? Igazából azt szeretném, ha több kutyánk jó vonásait látnám egyben. Mindegyik jó tulajdonságából egy kicsit. Ilyen formában egy közel tökéletes kuvaszt. Például Cakkos vagy Galád jelleme, Cinka szép, szukás feje, Kasztor szögelései, Galád csontozata, Bori jó anyasága, és még sorolhatnám.., Köszönöm a beszélgetést!

8. kép kiállításon 1975-ben

20


KuvaszNet

2016. november

Tancsics Antal: Borza-Parti Őrség kennelbemutató

A Vas megyei Vép kisvárosban található a tenyészetem, személyes kötödésem a fajtához 1976–ban gyerekkoromban kezdődött, amikor családunk szükségesnek látta egy megbízható házőrző jelenlétét az udvarunkban. Unokabátyám ajánlására, a választás erre a szép magyar fajtára esett. Az első kuvaszunk egy szuka volt, aki kifejletten került hozzánk kétévesen. Ő volt Sátán, aki még nem rendelkezett származási papírokkal. Amikor édesapám elhozta, előző gazdájával érkezett meg hozzánk. Az első hetekben láncra kötve kellett tartani ahhoz, hogy megszokja új környezetét, és vele együtt bennünket is elfogadjon. Én kisfiúként, hatévesen csak jókora távolságból mertem megnézni, és csak néztem nap, mint nap, és csodáltam, milyen nagy és erős. Csodáltam hófehér és hullámos szőrét, és azt, hogy milyen büszkén járta be a lánc által meghatározott területet. Hetek teltek el az ismerkedéssel, mire lassan elfogadott bennünket, és meg lehetett simogatni. Aztán a láncról is lekerült, az udvarban lévő haszonállatokkal is jó pásztorkutyaként viselkedett. Az idegenekkel szemben kérlelhetetlen, de a családhoz rendkívül ragaszkodó jellemével hozzásegített ahhoz, hogy a fajta elkötelezettje legyek. Sátánnak kölykei is születtek, egy -a településen lévő- kantól. Ez volt az a pillanat, amitől kezdve egy vagy két egyedet mindig tartottunk. Sajnos 1985 nyarán Sátán elpusztult, a hűséges kuvaszt az egész család megkönnyezte. Nem is volt kérdés milyen fajtájú kutyus kerüljön hozzánk, ismét felnőtt szukát vásároltunk unokabátyámtól, aki ekkor már tenyésztette a fajtát. Halásztanyai Buci Buci sajnos 1986 tavaszán elpusztult utód nélkül. Őt követte Ágneslaki Bályos. Tulajdonképpen a fajtához való kötödésem ezeken a kutyákon keresztül alakult ki és tart töretlenül a mai napig. Amikor 1996-ban Bályos elpusztult, úgy döntöttem, hogy egy kölyköt vásárolok, és ha lehet, kiállításon is bemutatom. Persze már akkor felvetődött a gondolat bennem, hogy tenyésztésébe kezdjek ennek az impozáns fajtának. Hosszas keresgélés után Ménfőcsanakon, Fias Dénes tenyésztőtől vásároltam meg kennel alapító szukámat, 1997 januárjában.

21


KuvaszNet

2016. november

Ő volt Csanakszéli-Szittya Cirok. A kiállításokon Hungária Champion címet ért el, és ami ennél is fontosabb, a Független Diszplázia Bizottság a csípőröntgenjét mentesnek minősítette. Amikor csak tehettem vittem kutyaiskolába, mindenki csodálta intelligenciáját a feladatok végrehajtása során. A helyi szervezetnél kétkedve fogadták jelentkezésünket ugyan, de én mindenkinek be akartam bizonyítani, hogy igenis képes rá, és mindent végre hajt. Szinte repült az akadálypályán, élvezte a közös munkát. A megtanultakat idősebb korában is készségesen hajtotta végre, Zsófi utasítására, aki persze élvezte, hogy engedelmeskedik ez az „ősi erő”. Cirok az első kiállításon,1997 Nagymegyer

Időközben egy kant is szeretem volna vásárolni mellé, egy közös ismerős ajánlására esett a választásom az Edelénykerti tenyészetre, így 1997 őszén, került hozzám Juhász Péter tenyésztőtől Edelénykerti Hajdú.

Edelénykerti Hajdú Hajdú, akit csak Hugónak szólítottam, nagyon kemény és egyben jó idegrendszerű kutya volt. A későbbiekben több alom is világra jött Ciroktól és tőle. *

22


KuvaszNet

2016. november

Az első alom 1999.06.14 látta meg a napvilágot a Borza-Parti Őrség kennelben, az elnevezés a kertünk végében levő patakra utal. A kölykök Ciroktól, és Bakony-Kincse Basa apától születtek, aki Fiatal Világgyőztes címmel rendelkezett.

A fajta szeretete itt kezdődhetett Zsófinál

Borza-Parti Őrség Fruzsi Egy külső fedeztetésből született 2003 májusában Borza-Parti Őrség Fruzsi, Cirok és Kertemszépe Denelli kölykeként. A kiállításokon már elmaradhatatlan segítségem is volt az ekkor hat éves kislányom Zsófi, aki mindenhova elkísért. Fruzsi erős csontozatával, tenyészetem meghatározó szukája lett, akinek kölykei sok tenyészetbe is elkerültek, jelenlegi kutyáimban is megtalálható. Kiállítási eredményei: HCH, és Derby Győztes. HD-1. PRA hordozó

23


KuvaszNet

2016. november

Fruzsi és Györgyudvari Ádáz párosításából 2007.05.04. megszületett „J” alom több kiállításokon jól ismert kutyát is adott, mint pl.: Jácint, Jázmin és Juhar Az én választásom Jácintra esett, és úgy gondoltam méltó lesz arra, hogy anyja örökébe lépjen a tenyészetben. Nagyon szép eredményeket értem el vele kiállításokon.

Borza-Parti Őrség Jácint

Borza-Parti Őrség Juhar

Fruzsi és Bolygó kölykeként született meg az „L”-alom 2008.07.23.-án amit Lantos, Lármás, és Legény. Borza-Parti Őrség Lantos Lantos nagytermetű, nagyon jó vérmérsékletű kan volt, aki az első HD0 és PRA mentes kan volt az országban. Sajnos korai távozásával csak rövid ideig örülhettem ennek e fantasztikus agyú, impozáns küllemű kutyának. Minden tenyésztőnek meg van az a kutyája, ami a legkedvesebb valamiért, nekem ő volt az. Minden este etetés alkalmával elmondtam, ilyen kutyám nem lesz többet soha. Ha csak meglátott, örömében helyből ugrotta át Izorát/Izát/. Nagyon remélem, ebben azért tévedek.

24


KuvaszNet

2016. november

Szükségesnek láttam egy idegen vérvonalú szuka vásárlását, ezért a Zaleon tenyészetből vásároltam Zaleon Izorát, 2009-ben, teljesen idegen vonalú szukát. Az ő utódai, közé tartozik Borza-Parti Őrség Répce 2011-ben és Tenkes 2012-ben születtek.

Borza-Parti Őrség Tenkes

Fruzsi utolsó fedeztetésekor a választásom, a rendkívül jó felépítésű Homoki Vagány Alaposra esett. Az alomból két utódot is megtartottam, mivel éppen az „S” betű következett alomból a szukát érzelmi okok miatt az első kuvaszunkról Sátánnak neveztem el, a kant pedig Sajónak.

Sátán a 2015-ös klubkiállításon, Sajó a székesfehérvári CACIB-on

Szíjas nevű szukám 2013 novemberében született Borza-Parti Őrség Mámor és Alpokalja-Büszke Őre Duhaj párosításából.

25


KuvaszNet

2016. november

Szíjas a Brno-i Európa kiállításon

Jelenleg a tenyészetnek hét felnőtt és egy növendék kutya a tagja, amelyből négy található az udvarban. Az eltelt évek eredményei alapján a Borza-Parti Őrség tenyészet 2011-ben elérte a Bronzkoszorús Mestertenyészet címet. Jelenleg az ezüstkoszorú várományosa. Fontosnak tartom a minőségi tenyésztést, nem csak küllemében, de jellemében is a kifogástalan egyedekre törekszem. A kiállításokon törekedem arra, hogy az általam bemutatott egyedek viselkedésükkel még véletlenül se keltsék a fajta rossz hírét, megfelelően szocializáltak legyenek. Meggyőződésem, hogy a gyerekek jelenléte, kutyákkal való foglalkozása, játéka, nagyban megkönnyíti a szocializációjukat is. Mind leányom Zsófi és Áron fiam is a kutyákkal közvetlen kapcsolatban nőttek fel, mára ők a legnagyobb segítségeim akár kiállításról, vagy más tenyésztéssel kapcsolatos dologról legyen is szó.

26


KuvaszNet

2016. november

Oktatási alakzat, Herend fiatal osztály (Áron és Tenkes), Jászberény tenyészpár

Néhány ismertebb név a kennelből: Borza-Parti Őrség Apród: az első alomból, HPJ, HFGY Borza-Parti Őrség Basa: CAC, HFGY Borza-Parti Őrség Fruzsi: Hungária Champion,3*CACIB, 4*CAC, Derby Győztes, HD1 Borza-Parti Őrség Fáma: HPJ, Fiatal Klub Győztes, Jubileumi Champion Borza-Parti Őrség Jácint: Hungária Junior Champion,6*BOB, CACIB,4*CAC, Derby Győztes, HD1 Borza-Parti Őrség Jázmin: 2*HPJ, 2*CAC, CACIB, BOB Borza-Parti Őrség Juhar: 7*HPJ, HJCH, HJCLW, 3*CAC, HD0, Res. CACIB

27


KuvaszNet

2016. november

Borza-Parti Őrség Lantos: Hungária Junior Champion, Fiatal Klub Győztes, Klub Győztes, HFGY, HD0, PRA 0 Borza-Parti Őrség Lármás: Fiatal Világ Győztes, HPJ, PRA0, HD0,

Borza-Parti Őrség Olt: Borza-Parti Őrség Pinka: 2* HPJ, HJCH Borza-Parti Őrség Petúr: HPJ, CAC, 2*BOB Borza-Parti Őrség Sátán: 3*HPJ, HJCH, Hungária Champion,4*HFGY, 2015.Klub Győztes, BOS, HDA, CACIB, 6*CAC Borza-Parti Őrség Tenkes: HCH, 7*CAC, 3*CACIB, 3* HFGY, HD0, 2*Legszebb Magyarfajta 2.

28


KuvaszNet

2016. november

Borza-Parti Őrség Torma: Borza-Parti Őrség Szíjas: Fiatal Európa Győztes, HFGY, 8*CAC Hungária Champion, BOS A 2015-ös esztendőben kiemelkedő eredmények születtek számunkra az Év Kuvasza versenyben. Borza-Parti Őrség Sátán

Nyílt osztályban a II.

Borza-Parti Őrség Tenkes Nyílt osztályban III. és Borza-Parti Őrség Szíjas

Nyílt osztályban V. helyet ért el az összesített eredményeik alapján

Borza- Parti Őrség Olt

Legjobban örökítő minőségi tenyészegyed 1. címet nyerte

Borza-Parti Őrség Pinka

Legjobban örökítő minőségi tenyészegyed 2. címet nyerte

Jelenleg egy párnapos alom cseperedik nálunk, Borza-Parti Őrség Szíjas és Fehér Morcos Csordás párosításából. Az elmúlt években nyilván valóvá vált számomra a tenyésztés egy folytonos tanulás egy állandó tapasztalatszerzés, mindig adódik egy új, megoldásra váró feladat. Nem olyan, mint egy számtanpélda itt mindig van egy plusz variáns. Senki sem mondhatja el ő mindent tud már a témáról. A kellő alázat a fajta és egymás iránt, az elődök tisztelete egyaránt fontos annak érdekében, hogy több ezer éves Nemzeti kincsünk, ősi pásztorkutyánk minél több portán teljesítsen”szolgálatot”, értékén legyen kezelve, és nem utolsó sorban értékeit sikeresen megőrizzük a jövő évszázadok embere számára. Nekem tenyésztőnek ebben van nagy felelősségem, továbbiakban is minden tudásommal azon kívánok dolgozni, hogy ennek eleget tegyek.

29


KuvaszNet

2016. november

Pintér Erika: Népviselet A népművészet a nép alkotó tehetségének megnyilatkozása. Az alkotásokat a nép készíti magának, valamint a nép között élő falusi kismesterek.

Pintér Erika – 26 éves maléves múlt után jelenleg a Magyar Országos Közjegyzői Kamarában dolgozik. 30 éve lelkes tagja kuvaszosok közösségének, ahol önzetlenül segít. Szentmihályi Felvigyázó kennelében csupán néhány kölyök született, mert kicsit belehalt minden alkalommal, amikor elvitték a piciket. Fő profilja a kiképzés és a sport.

A népviselet a népművészetnek csupán egyik ága, a népi építészet, bútorkészítés, fa- és szarufaragás, szövés, hímzés, bőrművesség, fazekasság, mézeskalács készítés, tojás hímezés, népmese, népdal, népzene és néptánc mellett. A népművészet elkülönül, mind térben mind társadalmi osztály szerint az un. urbánus művészettől. A népművészet a falu, a tanya, a mezővárosi és egyéb népi települések művészete és az itt élő elsősorban paraszt és pásztoremberek művelik. Jellemzői: - A népi kultúra formarendszerét (formákat, díszítményeket) a közösség szigorúan meghatározta. A paraszti alkotók egyéni ötletei mindig igazodtak a közösségi stílushoz, vagyis nincs nevesített alkotó/szerző, nincs egyénre jellemző stílus. Az egyéni variációkat csak akkor fogadta el a közösség, ha zavartalanul illeszkedik a formarendszerbe, vagy annyi sugalló ereje van, hogy új formulákat teremt. Természetesen a formarendszer nem merev, csak lassan változik, lassan alakul ki az új stílus – ezzel teljesen ellentétes a polgári/városi művészet. -

A paraszti alkotások lassan változó, állandóságot sugalló formái összekötő kapcsok az egyén és a közösség; valamint a múlt és jelen között. A közösségi ízlésnek a szigorú meghatározottsága tájanként, néhol

-

falucsoportonként esetleg falvanként is változó lehet, ami a helyi formáknak és eltéréseknek a roppant változatosságát és gazdagságát adja. Korábban, míg a parasztság elszigeteltsége nagy volt, a népművészeti alkotások,

a

legegyszerűbb

faragások

éppúgy,

mint

a

legszebb,

legbonyolultabb díszítmények a mindennapi élet részei voltak – ahogy megszűnt az elszigeteltség ez is elmúlt. A városi tömegtermékek elárasztottak mindent.

30


KuvaszNet -

2016. november

A népi műveltséget történeti egymásmellettiség jellemzi, nincsenek koronként eltérő stílusok (mint pl. a képzőművészetben). A történelem folyamán különböző stílusok jelentkeztek, de a korábbiak nem vesztek el/ki; továbbra is jelen vannak, egymás mellett élnek, tovább gazdagítva azt.

Népviselet A népviselet is egész történetében, változásaiban híven mutatja mindazon tulajdonságokat, melyeket fentebb említettem. A

viselettípusok

szigetszerűen

fordulnak

elő,

egy-egy

csoport,

vidék

sajátjaiként. A faluról falura hagyományosan változó ruhák alakjából, színéből vagy díszítéséből az odavalósi ember meg tudta mondani ki, hová való. Az alábbi táblázat egy összefoglaló a csonka Magyarország népviseletéről. RÉGIÓK

FŐBB

Dunántúl

Rábaköz: Kapuvár, Szany, Szil, Vitnyéd

RÁBAKÖZ

Örség

VASI

Hetés (4 falu magyar, 11 falu szlovén területen) Göcsej

EGYÉB

Székesfehérvár és Mezőföld

MEZŐFÖLD

Ormánság és Egyéb: Dunaszekcső Hosszúhetény, Zengővárkony

ORMÁNSÁG EGYÉB DUNÁNTÚLI

Buzsák, Szenna

SOMOGY

Sárköz: Báta, Sárpilis, Sióagárd, Decs, Őcsény, Madocsa Mezőföld: Bogyiszló

SÁRKÖZI NÉPVISELET Mezőföldi népviselet

Matyó: Mezőkövesd, Szentistván, Tard Palóc: Bogács

MATYÓ NÉPVISELET PALÓC NÉPVISELET

Palóc: Boldog, Parád, Atkár

PALÓC

Palóc: Hollókő, Palóc: Buják, Kazár, Rimóc, Nagylóc, Őrhalom

HOLLÓKŐI NÉPVISELET PALÓC NÉPVISELET

Palóc: Bag, Ecser, Isaszeg, Szentendre, Veresegyháza, Csömör, Galgamácsa, Nagytarcsa, Tahitótfalu, Zsámbék, Zsámbok, Vácrátót

PALÓC

Észak Magyarországi régió

Közép Magyarországi

NÉPVISELETI HELYEK

NÉPRAJZI

31

TÁJ:

NÉPVISELETEK

KÉPEK

DUNÁNTÚLI NÉPVISELET

NÉPVISELET

MEGYEI NÉPVISELETEK

NÉPVISELET

NÉPVISELET


KuvaszNet

Alföld

2016. november

Hajdúsági: Hajdú-Bihar megye: Jászsági: Szabolcs-Szatmár megye: JászNagykun-Szolnok megye

HAJDU NÉPVISELET JÁSZSÁGI NÉPVISELET

Kalocsa: Bács-Kiskun megyéből Kalocsa

KALOCSAI

Délalföldi: Békés és Csongrád megye

DÉLALFÖLDI

NÉPVISELET NÉPVISELET

Rábaközi viseletek

Göcseji viselet

Ormánsági viselet

Buzsáki lányka Táncosok buzsáki viseletben

32


KuvaszNet

Matyók

Sárközi viseletek Matyó menyasszony

Palóc - Buják Palóc – Hollókő Palóc – Rimóc

33

2016. november


KuvaszNet

2016. november

Hortobágyi pásztorok Hajdúsági viselet

Jászsági viseletek

Kalocsai 34


KuvaszNet

2016. november

viselet

Dél-alföldi viselet

A népviseletek nemcsak a többi vidéktől szolgált megkülönböztetésül, hanem a Magyarországon élő más nemzetiségek viseletétől is, mint a németek, románok, szerbek, sokácok, cigányok. A férfi viseletek ősibbek, egyszerűbbek és a szűr kivételével a ruházat minden darabja házilag készült, még az anyaga is. (Nekem van még – és nagy becsben tartom – olyan vászonszövetem, melyet a nagymamám szőtt saját kezűleg.) Általában kevéssé díszített, de vannak kivételek (pl. matyó). Jellegzetes a bő gatya és ing, a mellény, amelyen a zsinórozás a katonai egyenruhák hatását idézi fel. Jellegzetes a csizma viselet – mely a XVIII. századi úri hatást tükrözi. A viseletet kalap/fejfedő egészíti ki, mely tájanként változó – süveg, kucsma, matyókalap, Kossuth-kalap. A süveget nemezből készítették és a legtovább a pásztorok viselték. A kalapok laposabbak és széles karimákkal bírtak s lassan kiszorították a süveget. A kalapot díszíthette pántlika, toll vagy bokréta. Színes pántlikát csak a katonaviselt férfiak köthettek a kalapjukra. A toll és bokréta a legényemberek ill. a pásztorok kiváltsága volt. 35


KuvaszNet

2016. november

Jellegzetes felsőruházat a szűr – ez afféle ujjas palástszerű „kabát”; készülhetett bőrből és posztóból is, díszítették hímzéssel, zsinórozással vagy irharátétellel. Mintázata igazodott a tájegység szigorú formai előírásaihoz, s mesterek un. szűrszabók készítették. Egy-egy míves darab több generációt is kiszolgált.

Az alföldi pásztorok jellegzetes viselete volt a suba olyan, mint egy szőrmés palást, nehéz, bokáig ért, ujjatlan volt és lehetett szőrével kifelé és befelé fordítva is viselni. Itt említeném meg a ködmönt, mely szintén bőr felsőruházat volt – nők, férfiak és gyerekek téli viselete. Ez egy ujjas bőrkabát, csak szőrével befelé lehetett viselni, rövid derékon alul ért; s ezt is többféle módon díszítették, mint az irharátét, melyet kiszorított a hímzés. A női viseletek sokkal díszesebbek és változatosabbak. A viseletet szigorú szabályok védik, a falusi illendőség törvényei rendelkeznek felette. E mellett a női népviseletnek megvan az életkort, családi állapotot jelző tulajdonsága. Az évek számának növekedésével fokozatosan veszít színpompájából egészen a feketéig valamint fokozatosan egyszerűsödik. Egyes helyeken még viselőjének a vallását is elárulta, még akkor is, ha újfajta gyári anyagokból varrták. A viselet darabjai az ingvállak, szoknyák, kötők/kötények, mellény, vállkendő és fejviseletek sokasága. Az ing jellemzően fehér vászonból vagy finomabb anyagból készült, nyaktól bővülő fazon, bő ujjal. A bőséget derékon ill. a karon kézelő fogta össze – puffos ujj. Az ünnepi viseletek voltak díszesek, mely lehetett szőttes díszítés vagy hímzett. Eredetileg egyszínű (fehér v. kék) volt a hímzés – ugyanis nem volt színes színtartó hímzőfonal, de 36


KuvaszNet

2016. november

később kialakulnak a szép színes hímzések (főleg a kalocsai és matyó – mindmáig ezek a legnépszerűbbek és legismertebbek). A szoknyák igen változatos formában jelennek meg a viseletben, de mindegyikben közös, hogy igen bő, amit ráncolással, rakással, pliszírozással „húznak be” derékban illetve hogy számos alsószoknyát viselnek alatta, felette pedig kötőt/kötényt. A szoknya hossza már változó tájegységenként és életkor szerint is, a térden felülérő rövidtől egészen a boka felett végződő hosszú szoknyáig. Az anyag és szín számtalan variációt mutat. Az asszonyok nem járhattak hajadonfőtt, mindig kendőt viseltek, melyet meg lehetett kötni az áll alatt, a tarkón vagy turbánszerűen felcsavarhatták a fejükre. A lányok pártát viseltek, mely a szüzek által viselt virágkoszorúból alakult ki, s mely a szüzességet is jelképezte.

Ha

a

lány

elvesztette

megszégyenülve le kellett gyöngyös kaláris – melyből hátul selyemszalagok nagyon különlegesek voltak.

a

szüzességét

vennie a pártáját. A párta – gyöngyökkel kirakott diadém, lógtak. Az esküvői fejdíszek

A nők ünnepi viseletéhez tartozott a csizma csakúgy, mint a férfiaknál, de ez a fekete mellett piros és sárga is lehetett. A török hódoltság idején terjedt el az ország déli részén a papucs, mely magas sarkú volt. A híres szegedi papucs virágkora az 1879. évi nagy szegedi árvizet követően meginduló utcák kikövezésével veszi kezdetét. Díszes kézzel varrott, főként piros bársonyból készült és kézzel hímezték, mezei virágok, pipacs, nefelejcs, gyöngyvirág és kalászok díszítették. A városi, polgári ízlés, ha lassan is, de hatott a népviseletre is. A XVIII. század elején kezdetét veszi egy új anyag térhódítása, melyet céhek állítanak elő festéssel, ami olcsóbb eljárás volt, mint a szövés. Az így előállított anyagok elérhető áruk és a népi ízléshez illeszkedő mintakincsével egyre népszerűbbé vált – ez a kékfestő. A kékfestőt használták mind a női, mind a férfi, sőt a gyermekek viseletében; de még lakástextilnek is 37


KuvaszNet

2016. november

A női viselethez nagyon változatos motívumokkal készültek az anyagok: csíkos mintázat a rakott szoknyához, apró pötty vagy virág szoknyára és blúzra, a szoknya alját díszíthette bordűr. Készültek belőle fej és vállkendők – mást ne említsek a különösen kedvelt „babos-kendő”. A férfi viseletben az egyszínű sima kék dívott, a parasztok nyári öltözetében a sima kék paraszt gatya, ill. a mai napig a csikósok és gulyások hagyományos viselete a kék bő ing és gatya, fekete mellénnyel kiegészítve.

A

XX.

század

közepétől

a

hagyományos

életformák

felbomlása

mindent

megváltoztatott. Elkezdődött a „kivetkőzés”; először a mindennapi viseletből tűnt el a hagyományos népviselet – s már csak ünnepeken viselték. A 60-as évektől már visszafordíthatatlanná vált és kiveszett a falvakból is. A népviselet elszakadt a mindennapi élettől és a történelmi múlthoz tartozónak tekintik. Formanyelve megmerevedik – múzeumi tárggyá válik. Ezek után létezik-e még népviselet a XXI. században? Napjainkban a népi hímzés motívum és színvilága köznapi és ünnepi öltözékek darabjain jelenik meg. Nők, idősek és fiatalok egyaránt hordják, sőt még férfiak is. Ötvöződik a modern és a régi: a mai kor ruhadarabjai népi hímzést kapnak. Igaz csak a két legismertebb a matyó és a kalocsai minták jelennek meg. Egy- egy autentikus ruhadarab is része a ruhatárnak, melyeket a „modern” ruhákkal viselnek együtt – így is ötvöződhet a modern és a régi. Az autentikus népviselet a hagyományőrzés területeire szorítkozik – inkább kosztüm, mint élő viselet.

38


KuvaszNet

2016. november

Végezetül miért került a csizma az asztalra? Miért írtam a fentieket, főként egy kutyás újságba? Kiállításokon egyre többet lehet találkozni népviselettel, mindhárom mai megjelenési formájában. Feltűnik egy szép hímzett blúz, egy zsinóros mellény, egy bő szoknya.

A fehér matyó hímzéses blúz kékfestő szoknyával

Autentikus pásztor viselet

39


KuvaszNet

Pásztorviselet ingujján matyó hímzéssel

40

2016. november


KuvaszNet

Paraszting mellénnyel és modern nadrággal kombinálva

Kalocsai richelieu hímzéses mellényke egészíti ki a mai öltözetet

41

2016. november


KuvaszNet

Erdélyi viselet

Fehér matyó hímzéses mellény

42

2016. november


KuvaszNet

Szép színes matyó mintával hímzett blúz

Gyönyörűségesen hímzett kabát

43

2016. november


KuvaszNet

2016. november

Férfi ing kalocsai hímzéssel

Matyó hímzéses póló, fonott, felvezető póráz nemzeti színű sallanggal

A népviselet a nemzeti identitás kifejezője. Hangsúlyozza a kuvasz magyar nemzeti kincs voltát. Nagyon büszke vagyok a kutyámra, amit mi magyarok adtunk a világnak; s még nagyon-nagyon sok mindent köszönhet nekünk az emberiség. Szívesen viselem, nemcsak kiállításokon, mert szép. Eleink nagyon jó ízléssel megáldva alakították viseletüket, melynek forma és motívumvilága megőrzésre érdemes. Része vagyok így nemzetemnek, gyökereim vannak s tartozom valahová, ide e Kárpát medencei ősi néphez. Feltűnő, ritka volta miatt felkelti a figyelmet – így talán több figyelem vetül a felvezetett kutyára is.

44


KuvaszNet

2016. november

Tavaly Milánóban a WDS-en egy echte olasz férfiember felvezetett egy komondort echte hortobágyi pásztor viseletben – nem akartam elhinni, hogy nem magyar. Öltözékével kihangsúlyozta, hogy pásztorkutyája van, ami történetesen magyar – odavarázsolt egy darabkát a Hortobágyból. Vajon a tökéletes show része volt a népviselet, vagy hódolat a kutyának és az azt kitenyésztő népnek? Ezen néhány sor nem a teljesség igényével íródott – nem szóltam a felvidéki, erdélyi és délvidéki viseletekről, talán vannak, akik erről hitelesebben tudnak beszámolni. Ez csak egy vélemény, lehet vele vitatkozni és kiegészíteni. Nagyon szívesen látom, hogy mások is követik példámat (vagy én követem az övékét), sőt hitelesebben mutatják meg népünk kincseit. (A képek forrása az internet) Budapest, 2016.10.29.

45


KuvaszNet

2016. november

Erika Pintér: Traditional hungarian costume

Folk art is a manifestation of the people’s creative talent. The works of art are made by the people themselves or by rural craftsmen. Making or wearing traditional costumes is just one branch of folkart in addition to folk architecture, furniture making, wood- and horn carving, home-loom weaving, embroidery leather-work, pottery, gingerbread making, Easter egg embroidery, folk-tales, -songs, -music and –dance. Folk art is distinct from urban art both according to space and social class. Folk art thives primarily in villages, homesteads, boondocks and it is made by peasants and shepperds. Caracteristics -

-

It was the community which strictly defined the sytem of forms (forms, ornaments). The rustic creator’s personal ideas have always adjusted to the common style there are no authors with names and there is no personal style. Personal variations were accepted if they adjusted easily in the system of forms or they had enough suggestivity to create new forms. Certainly this system of forms not fixed, it only changes slowly, the new style develops bit by bit. The creations with their constantly or slowly changing forms have mediated between the person and the community and between the past and future. This strict determination of the common taste may vary from region to region or perhaps from village to village which gives superabundance of forms and varieties. Previously when rural people lived in a big isolation the folk art creations took part in every day life. Nowadays mass products have flooded everything. The culture of the rural people is characterized by a historical juxtaposition, there is no variation according to various eras like romanesque, gothic or classicist styles. Throughout history various styles have came to life but the previous ones have not ceased to exist, they have lived side by side – giving a multitude of varieties and richness.

Traditional costume Folk wear clearly shows the above mentioned features in all their history and changes. The types of wear appear isolatedly belonging to a group or region. A native-born man could tell where someone came from seeing the shape or colour or ornament their costumes. The following chart shows a résumé of the traditional costumes in Rump Hungary. REGION

MAYOR PLACES, ETHNOGRAPHIC LANDSCAPES

COSTUMES

Transdanubia

Rábaköz: Kapuvár, Szany, Szil, Vitnyéd

RÁBAKÖZ

Örség

VASI KÉPEK

46


KuvaszNet

Northern region

2016. november

Hetés (4 hungarian villages, 11 slovene villages) Göcsej

EGYÉB DUNÁNTÚLI NÉPVISELET

Székesfehérvár és Mezőföld

MEZŐFÖLD

Ormánság és Egyéb: Dunaszekcső Hosszúhetény, Zengővárkony

ORMÁNSÁG EGYÉB DUNÁNTÚLI NÉPVISELET

Buzsák, Szenna

SOMOGY MEGYEI NÉPVISELETEK

Sárköz: Báta, Sárpilis, Sióagárd, Decs, Őcsény, Madocsa Mezőföld: Bogyiszló

SÁRKÖZI NÉPVISELET Mezőföldi népviselet

Matyó: Mezőkövesd, Szentistván, Tard Palóc: Bogács

MATYÓ NÉPVISELET PALÓC NÉPVISELET

Palóc: Boldog, Parád, Atkár

PALÓC NÉPVISELET

Palóc: Hollókő, Palóc: Buják, Kazár, Rimóc, Nagylóc, Őrhalom

HOLLÓKŐI NÉPVISELET PALÓC NÉPVISELET

Central Hungarian region

Palóc: Bag, Ecser, Isaszeg, Szentendre, Veresegyháza, Csömör, PALÓC NÉPVISELET Galgamácsa, Nagytarcsa, Tahitótfalu, Zsámbék, Zsámbok, Vácrátót

Great Hungarian Plain

Hajdúsági: Hajdú-Bihar megye: Jászsági: Szabolcs-Szatmár megye: Jász- Nagykun-Szolnok megye

HAJDU NÉPVISELET JÁSZSÁGI NÉPVISELET

Kalocsa: Bács-Kiskun megyéből Kalocsa

KALOCSAI NÉPVISELET

Délalföldi: Békés és Csongrád megye

DÉLALFÖLDI NÉPVISELET

Traditional costumes served to distinguish not only a region from an other but also the folk wear of nationalities living in Hungary, like Germans, Rumaniens, Serbians or Tziganes. Manwear is more ancient, modest than female wear and every piece was home-made except a special coat called „szűr”. Those were generaly poorly decorated, but there are exceptions as e.f. „matyó”wear. The loose „gatya” – a special type of trousers – and and shirt are typical, supplemented with a laced waist coat, reflecting soldier’s uniforms. Boots – influenced by nobility in the 18th century – were a part of Sunday best. Different type of headwear supplements the costume like calpac, „süveg” – poling – „matyó”hat or Kossuth-cap. The shepperd wore the poling for the longest period and it was made of felt. The hats were flatter with a wide brim, and they gradually replaced the poling. The hat could be decorated with ribbons, plumes or pasies. Only ex-soldiers could tie colourful ribbons on their hat. Wearing plums or pasies was the privilege of bachelors or shepperds. The „szűr” is a typical shepperd’s coat – with sleeves, mantle-like. It was decorated with woolwork, lace or fur applications, made of leather or baize. The pattern suited the strict rules of region. They were made by craftsmen and a beautiful piece could serve several generations.

47


KuvaszNet

2016. november

The „suba” – this is also a typical shepperd-coat without sleeves, made of only sheep fur. Subas were heavy, down to the ankles.The shepperds on the Great Plain wore it in summer with the fur outside and in winter with the fur inside. I would like to mention the „ködmön” – it was a sheep leather coat, down to the hips. Women, men and also chilren were wearing it in winter only with the fur inside. It was purfled. Woman-wear is more decorated and diversified. There were strict rules protected by rural decorum. The women’s traditional costume shows the age and the family status of the person wearing it. As a woman was growing older their folk costume gradually lost its blazonry until the black and in parallel it became more and more simple. The pieces of woman-wear were blouses, camisoles, skirts, pinaforts, aprons, waistcoats, shawls and multitude of head-wear. The blouses traditionaly were made of white linen or something fine material, their shape flared from the neck with gauged sleeves. Only the gala attire was decorated with folkweaving or embroidery. Originally embroidery or needlework was monochrome – white or blue – because colour-proof crewel did not exist. Later on fabulous colourful crewel-work developped (maily work from Kalocsa and Matyó region – these two have been the most well-known, popular and used until nowadays). The skirts show the multitude of shape, but they all have one thing in common: they are extremly plentiful with a lot of petticoats under it and a pinefort/apron above it. The plenteousness of the skirt is picked up by several way of pleating or puckering. Their length varies from region to region and according to age from the short ones ending above the knees to the down to ankle skirts. There’s no end to variations of material and colour. Women were not allowed to go out bare-headed, they always wore a scarf tied under the chin or on nape or on the head like a turban. Young girls bore a corolla, origined from the floral tribute of virgins. If a girl lost her maiden hood, she had to take off her corolla shamefully. A corolla is like a diadem with pearls and ribbons at the back. The wedding head-pieces were extra purpose-made. The boots belonged to women’s gala-wear the same way’s to the men’s not only black ones but red or yellow boots. At the time of the Turkish occupation slippers spread about, maily in the southern part of the country. The hey day of the famous slippers of Szeged began after the big flood of Tisza in 1879 with the sreets begining to be paved. Thise hand-made high heel slippers are mainly made of red velvet, and are embroidered with field flowers, poppies, forget-me-nots, lilies of the valley and spicas on them. The urban style slowly and slowly influenced also the traditional costume. At the begining the 18th century a new material manufactred by painting guilds began to spread. The dying process was cheaper then weaving. Thise affordable material with their pattern adapted to folk taste was becoming increasingly popular – and this is the „kékfestő” – blu dye or blueprint. The material is used for both women and men and even children’s wear but housing cloth as well. The materials were made with various motifs for woman wear: striped patterns for the pleated skirt, small polka-dotted or flowered ones for skirt and blouses while the bottom of the skirt could be decorated with moulding. Scarves for the head or shoulders were made of it - not to mentioned anything else than the popular bandana. A plain blue colour was typical in the man’s attire, plain blue trousers (gatya) in the peasants summer clothes or the traditonal costume of the horsmen and herdsmen until today baggy blue shirt and pants complete with a black vest. From the middle of the 20th century the break-up of traditional way of life changed everything. First the traditional clothes disappeared from everyday life and they were worn only holidays. In the sixties this

48


KuvaszNet

2016. november

tendency became irreversible and traditional clothes disappeared from the villages. Traditional wear has become separate from everyday life and cosidered to belong to the historical past. Does traditional costume still exist in the 21st cetury? Nowadays folk art embroidery appears on the pieces of common or gala clothes. Women, the young and the old alike wear them and also the men. The modern and the old combine: authentic broidery on the clothes of today. We have to admit that only the two bestknown patterns of Kalocsa and Matyó show up. Some authentic pieces from the wardrobe worn together with modern clothes; the old and the new are combined. Complete original folk wear is restricted to keeping the tradition – it is a costume rather then live wear. Finally, why are the boots on the table? Why did I write about all this in a magazine about dogs? At the dogshows you can meet folk wear more and more often in all the three forms of today. We can see a beautiful embroidered blouse, a string vest, a loose pleated skirt from time to time. The folk costume expresses the national identity. It emphasizes that the kuvasz is a hungrieum. I am very proud of my kuvasz, we, Hungarians added this breed of dogs to the world besides a lot of things like e.g. matches, the biropen, the T-model and so on. I wear Hungarian traditional costume with pleasure not only at the shows, because it is beautiful. Our ancestors formed their clothes with good taste, whose shapes and patterns are worth preserving. I am part of my nation, I have roots, I pertain to this ancient people of the Carpathian Basin. Being rare and marked, traditional costume attracts attention – so perhaps more focus falls on the leaded dog too. Last year an Italian was leading a komondor at the world dog show in oroginal pastoral wear of Hortobágy – I could not believe that he was not Hungarian, but I saw it. His costume emphasized having a sheepdog, having a dog of hungarian breed. He visualized there a small piece from Hortobágy. Was it a costume? Was it a part of the perfect show? Or was it homage to the dog and to the people who breed it? These few lines have not been written to cover all types of Hungarian trditional costume. This is an opinion, my opinion. You can argue with it or add to it.

Picture titles: Rábaközi viseletek – Costumes of Rábaköz Göcseji viselet – Costume of Göcsej Ormánsági viselet – Costume of Ormánság Buzsáki lányka – Young girl of Buzsák Táncosok buzsáki viseletben – Dancers in costume of Buzsák Sárközi viseletek - Costume of Sárköz Matyók – The Matyó people Matyó menyasszony – Matyó bride Hortobágyi pásztorok – Sheperds of Hortobágy Hajdúsági viselet – Costume of Hajdúság Jászsági viseletek – Costume of Jászság Kalocsai viselet – Costume of Kalocsa Dél-alföldi viselet – Costume of South Plain

49


KuvaszNet

2016. november

A fehér matyó hímzéses blúz kékfestő szoknyával – Blouse embroidered with white matyó pattern and blue dyed skirt Autentikus pásztor viselet – Authentic pastoral wear Pásztorviselet ingujján matyó hímzéssel – Shepperd’s costume with matyó embroidery Paraszting mellénnyel és modern nadrággal kombinálva – Typical shirt and black vest with modern trousers Kalocsai richelieu hímzéses mellényke egészíti ki a mai öltözetet – Modern wear supplemented with bodice with richelieu embroidery of Kalocsa Erdélyi viselet – Costume from Transylvania Fehér matyó hímzéses mellény - Vest decorated with white matyó embroidery Szép színes matyó mintával hímzett blúz – Beautiful, colourful matyó blouse Gyönyörűségesen hímzett kabát – Jacket with delightful embroidery Férfi ing kalocsai hímzéssel – Man’s shirt with embroidery of Kalocsa Matyó hímzéses póló, fonott, felvezető póráz nemzeti színű sallanggal – T-shirt with matyó embroidery and hand-made showleash with national tricolour (A képek felirat nélkül a rá vonatkozó szövegrésznél vannak)

50


KuvaszNet

2016. november

Szép Ábrahám: Kuvasz-Őr! Nagyragadozóvédelmi Program

1. kép A Program logója Kedves olvasó! Engedd meg, hogy bemutatkozzak, nevem Szép Ábrahám, vadgazda mérnök, vadászvadtenyésztő, a Taksony Vezér Kuvasz Kennel tulajdonosa, kecsketartó őstermelő és kétgyerekes családapa vagyok.

Erdélyben születtem, és gyerekkoromban megtanultam a nagyradozókkal való együttélés szabályait. Az anyaországba való áttelepedésem után vadász, vadtenyésztő szakmát, később 2009- ben vadgazda mérnöki diplomát szereztem. 2016. Február. 14-én kettő darab kennelemben született törzskönyvezett kan kuvasz kölyköt helyeztem ki előzetes megállapodás alapján a Nógrád megyei Karancskeszi- Lászlóvölgyben élő Jakab Koppány Atilla gazdálkodóhoz. Ezennel elindítottam a Kuvasz-Őr! Nagyragadozóvédelmi Programot.

Szakdolgozatomat "Pásztorkutyákkal való védekezés Székelyföldön a kárpáti farkasok támadásai ellen" címmel írtam és több évig dolgoztam vadőrként a faluban, ahol lakom. Erdélyben születtem, ezért a nagyragadozók már gyerekkoromtól kiemelt szerepet játszottak életemben, mindig is vonzott a nagyragadozó kutatás és védelem. Habár tisztában vagyok veszélyességükkel, soha sem tudtam megérteni, egyet érteni a kiírtásukat szorgalmazó törekvésekkel. Örömmel ajánlottam fel kettő darab kölyköt tenyészetemből a Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Programnak, ami célul tűzte ki a kuvaszok eredeti feladatkörbe való visszahelyezését és a nagyragadozók védelmét Felvidéken és Erdélyben! Ez a program felűlmulhatatlan sikereket ért el a kuvaszok Kárpát medencei repatriálásában, eredeti feladatkörbe való visszahelyezésükben, továbbá igazolta, hogy a mai kuvasz is sikeresen alkalmazható háziállatok védelmére. Örömömre hazánkban az elmúlt években megnőtt a nagyragadozó észlelések száma. Volt egy álmom, egy olyan program létrehozása, ami itthoni nagyragadozók által járt területeken élő gazdák körében is lehetővé tenné kuvaszok kihelyezését. Ezen gondolatomat itthon néhányan szkepikusan, mások örömmel fogadták, külföldről pedig meglepetésemre anyagi segítséget is kaptam a Program elindításához, amit az illetékeseknek ezúton is szívből köszönök.

51


KuvaszNet

2016. november

Ezen előzmények hatására 2016 február 14- én kennelemből kettő darab kuvasz kölyköt helyeztem ki előzetes környezettanulmány és szerződéses megállapodás után Jakab Koppány Atilla Karancskeszi gazdálkodóhoz, ezzel létrehozva a Kuvasz- Őr! Kuvasz- Guard! Nagyragadozóvédelmi Programot! A Program céljai: - kuvasz kölykök eredeti feladatkörbe való kihelyezése, különös tekintettel a károsult gazdák részére Karancskeszi- Lászlóvölgyben (Karancs- Medves vidék), egy valószínűleg medve által okozott támadás helyszínére saját kennelemből ( Taksony Vezér Kuvasz Kennel) kettő darab kölyköt, Komlóskán ( Zemplén Hegység) szintén kettő darab kölyköt helyeztem ki Komósi Béla tenyésző társam ( Pusztatenki Kuvasz Kennel) felajánlásából, farkas támadást követően.

2. kép Taksony Vezér kölykök átadása: Karancskeszi- Lászlóvölgy

3. kép Pusztatenki kölykök átadása: Komlóska

52


KuvaszNet

2016. november

Sikerült többek között Gombkötő Péter úrral, a Bükki Nemzeti Park zoológiai szakreferensével is kapcsolatot létesítenem, ami kölcsönös segítségnyújtáson és bizalmon alapul. Kapcsolatom a Bükki Nemzeti Parkkal egyre szorosabbá válik, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy már Rónai Kálmánné, a nemzeti park igazgatóasszonya is személyesen fogadott és keressük a minél szorosabb együttműködés lehetőségeit. Nagyragadozók okozta károk felmérésekor a park dolgozói megemlítik a programot a gazdáknak, és ha a gazdát érdekli, akkor ki szoktam szálni egy környezettanulmányra. Kedvező feltételek megléte esetén valamelyik tenyésztő társunk felajánlásából a gazda kettő darab törzskönyvezett kuvasz kölyköt kap állatai védelmére. A gazdák egyénre szabott szerződésben válalnak felelősséget a kölykök megfelelő felnevelésével kapcsolatban, a szuka kölykök tulajdonosai elkötelezik magukat kennel alapítására, mivel ezeket a kölyköket a jövőben tenyésztésbe szeretném állítani, mint ahogy a kanokat is. Ebben, vagyis a kihelyezett kölykök letenyésszemlézésében számítok a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület ( tobábbiakban: MKFE ) segítségére. - a nagyragadozók és a vidéki lakosság közötti minél zökkenőmentesebb együttélés segítése Június 18- án Veresegyházán a Medveotthonban szerveztem egy kuvaszos napot a Fehérkeszt Liga vezetője Szilágyi István úr és a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület támogatásával. Napirendi pontok voltak: 1.tenyésszemle, majd kuvaszos ügyességi bemutatók 2.szakmai előadások: - Gombkötő Péter a Bükki Nemzeti Park zoológiai szakreferensének előadása: A Bükki Nemzeti Park területén élő farkasok és időszerű megőrzési feladatok, különös tekintettel az állattartó telepek közelében jelentkező konfliktusok kezelésére - Dr. Szemethy László egyetemi adjunktus, vadgazda szakmérnök, vadbiológus- Vadvilág Megőrzési Intézet előadása: Nagyragadozókról és azok megjelenési problémáiról - Szép Ábrahám vadgazda mérnök előadása: A Kuvasz- Őr! Nagyragadozóvédelmi Program ismertetése 3.végül közös sétával zártuk a napot, ahol a Medveotthon látogatói megcsodálhatták csapatunk kuvaszait és rengeteget érdeklődtek szeretett fajtánk felől. A Medveotthon üzemeltetői, az MKFE vezetősége és jó magam is egyetértettünk abban, hogy jövőre ugyanitt találkozunk. Október 3- án a Bükki Nemzet Park meghívására a programot bemutató előadást tartottam villanypásztoros pályázatot nyert gazdáknak, akik lelkesen érdeklődtek a pásztorkutyák, kuvaszok munkájával és tartási technológiájával kapcsolatban. - Vadbiológusok, vadgazdák, természet és környezetvédelmi szakemberek ragadozókkal kapcsolatos kutatásainak, oktatásainak támogatása A kihelyezett kölyköket szervezetten monitoringozom, időszakosan megfigyelem. Legutóbbi monitoring utamra Dr. Szemethy László egyetemi adjunktus, vadgazda szakmérnök (Vadvilág Megőrzési Intézet), vadbiológus, egykori tanárom is velem tartott. Nagyon tetszett neki amit látott és tapasztalt, ezért biztosított, hogy amikor csak tud és ideje lesz rá, elkísér. Minden hazai és külföldi szakember előtt nyitott vagyok és szívesen elviszem őket a helyszínekre illetve szívesen megnézem- megnézném mások munkaterületét.

53


KuvaszNet

2016. november

4. kép Dr. Szemethy László az egyik kihelyezett kölyökkel A Program jövője: A jövőben az Aggtelelki Nemzeti Parkkal igyekszem jó kapcsolatot kiépíteni, hogy az ő területükön is minnél több gazdánál tudjunk kuvasz kölyköt kihelyezni. Az első lépéseket megtettem, mert Lontay László nemzeti parki dolgozóval sikerült a kapcsolatot felvenni. A napokban egy Megállapodást kötök az MKFE- vel, akik anyagi és szakmai segítséget biztosíthatnak a Program számára, hiszen soha sem volt ennyire aktuális a kuvaszok eredeti feladatkörbe való szervezett visszahelyezése és a visszatelepült nagyragadozók és a vidéki lakosság közti, negatív interakciók, konflikusok mérséklése, megszűntetése.

54


KuvaszNet

2016. november

Balássy Zoltán: A KUVASZ ALAPTIPUSAI A kuvaszállományt vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy a standard által előírt kívánatos kuvasztípus egyelőre csak kívánatos tenyészcél, a meglévő állomány egyedei többé-kevésbé több típus jellemzőit hordozzák és a kívánatos kuvasz-típus több régi, rögződött alaptípus meghatározott és kiválasztott tulajdonságából tevődik össze. Ezek a kívánatos tulajdonságok azonban más, nem kívánatos típusjellemzőkkel is kapcsolatban (korrelációban) vannak és a vizsgált egyed összhatásában mindig valamely alaptípusra üt vissza. A standard szerinti kuvasztípus ma még nem konszolidált (megállapodott) és rögzítése még huza-mos tenyésztői munkát követel meg. A mai kuvaszállományban fellelhető kevert típusokat nagy valószínűséggel lehet az alábbi alaptípusokra visszavezetni:

Dr. Balássy Zoltán nyugalmazott egyetemi tanár. Az ötvenes években került közel a magyar kutyafajták ügyéhez. A komondor - kuvasz szakosztály megszervezője, elnöke volt. A kuvasszal kapcsolatos kutató munkája és publikációs tevékenysége egyedülálló. nyak. Hú-sos, alacsonyan tűzött, lelógó fül. Lelógó farok. Meredek hátulsó végtag-szögelés. Nehézkes mozgás. Tágan hullámos lefutású, dús, igen tetszetős forgókkal tűzdelt szőrzet dús szőrnyakörvvel, igen dús és hosszú farokszőrzettel. A szőrzet kissé krémszínű, sárgás. Flegmatikus alkat. Előfordul az igen nehéz felépítésű, vaskos csontozatú, aránytalanul nagy és gorombafejű változata is, teljesen egyenes lefutású, hosszú fehér szőrzettel, a végtagok hátulsó élén túl hosszú zászlóval. Gyakori a súlyos állkapocs- és fogazathiba.

1. A nehéz típus. Általában 60-68 cm marmagasságú. A test hengeresnek, részlet nélkülinek tűnik és a törzs tömegéhez képest viszonylag vékony és rövidnek tetsző végtagok támasztják alá. Az ágyéki rész hosszú. A fej viszonylag rövid, homlokban széles, durva, a stop meredeken és magasra emelkedik, a koponya erősen domború. A pofatájék és az arcorri rész oldalsó felülete burkolt, mintha rosszul kitömött volna. A szemhéj laza, a szájszöglet kifordult.

2. A könnyű típus. 58-68 cm marmagasságú, hosszú és vékonylábú, "levegős", hosszúfejű típus, mérsékelt stoppal. A fej gyakran elfinomodott. Hátracsapott, gyűrött fül. Kunkorodó farok. Csökkent pigmentáció, gyakran foltos orrtükörrel, szájszéllel. A szem kerek, sokszor kidülledő, de nem világos. Vékony csontozat. A végtagszögelés megfelelő és a fogazathiba (rotált fogak, foghiány) gyakori az elfinomodott fejű egyedeknél. A szőrzet egyenes lefutású, ritkás, szürkésfehér. Szőrnyakörv, sörény nincsen. Élénk, sokszor hiszterikus típus. A mozgása az ágyék gyenge kötöttsége miatt lépésben kígyózó, de ügetésben rugalmas.

Csökkent pigmentáltság az ajkon, váltóorr. Középbarna, kerek szem. A szemtávolság viszonylag nagy. a homlokárok nem kifejezett, a homlok domború. A fogelhelyeződési hibák gyakoriak. Alacsonyan illesztett, majdnem vízszintesen hordott

55


KuvaszNet 3. Robusztus típus. 65-75 cm marmagasságú. A fej homlokban ugyan nem túl széles de az arcorri részen vaskos. Az orrhát többé-kevésbé domború. Erősen kifejezett szemboltívek. A szem viszonylag kicsiny, egymáshoz közel ülő, enyhén ferdén metszett, ovális. Világosbarna. A pigmentáltság nem erős, gyakori a váltóorr. Az ajak feszes. A fül kicsiny, hátracsapott, sárgás sőt barnássárgás árnyalatú. Erősen kunkorodó, kissé rövid farok. Meredek végtagszögelés. Sűrű, tömött, közepesen hosszú, egyenes lefutású, kefeszerűen elálló szőrzet, határozott szőrnyakörvvel. Enyhe sárgás foltosság. Harapófogószerűen záródó fogazat. Széles szügy, talajon tág állás. Középmagasan hordott nyak és fej. Verekedős, támadó, szangvinikus típus.

2016. november

Ami a nehéz típust illeti, annál jót csak a szőrszerkezetre és a faroktartásra lehet mondani, más kívánatos tulajdonsága nincs is. Ugyanakkor a kicsi típusnál hibául csak az alacsony termetet, a hibásan göndör szőrzetet és a kunkorodó faroktartást, esetleg a kissé hibás fültartást lehet többnyire megemlíteni. Ennek a két típusnak a keveréke azonban rendszerint nehéz típusú és göndörszőrű, felkunkorodott farkú, de a nehéz típusnál jobban pigmentált. A robusztus típus erősen örökíti a domború orrhátat és a kicsiny, hátracsapott, sárga fület, könnyen veszi át a göndör szőrzetet és a laza ajkat. A meredek végtagszögelést mindegyik típus könnyen átveszi.

A tiszta alaptípusokat vizsgálva megállapíthatjuk, hogy kitűnő minősítést egyik alaptípusnak megfelelő egyed sem kaphatna, a nehéz típusnál még a nagyon jó minősítés kiadása sem volna lehetséges. E típusok tisztán való előfordulása manapság azonban már rendkívül ritka és a keveréktípusok hibái és azok értékelése a standard-típustól, vagyis a tenyésztési célként meghatározó típustól való eltérés megítélésével történik. Képek Dr. Balássy Zoltán gyűjteményéből, amelyek alapján láthatjuk milyen kutyák voltak az akkori újjáéledő állományban. 4. Kicsi típus. 55-60 cm marmagasságú, arányos felépítésű, szilárd szervezetű, igen élénk típus. Száraz fej, mérsékelt stop, feszes ajak, ferdén metszett mandulaalakú szem. Igen sötét pigmentáció. A fogazathiba ritka. Középmagasan tűzött, kissé hátragyűrten tartott fül. Kunkorodó farok. Fehér színű, erősen göndör bunda. Szőrnyakörv nincsen. A végtag-ok hátulsó élén a zászló gyengén fejlett. Feltűnően rugalmas ügetés.

Gödöllő, 2002 március 30.

56


KuvaszNet Három kép a neves Gyapjús kennel kutyáival. Ezek a kutyák a jelen kuvaszaink ősei.

57

2016. november


KuvaszNet

2016. november

Juhász József: Kuvasz típusok Nagyon tanulságos Dr. Balássy Zoltán írása a főbb kuvasz küllemi típusokról. Már régóta érlelődik bennem egy írás, de a viselkedés és jellem tekintetében. De mielőtt belevágnék, egy rövid bevezetőben beszélnék a tapasztalataim történetéről, hogy mi alapján állítok olyan dolgokat, ami bizton tudom, nem fogja elnyerni mindenki egyetértését.

küllemükben lehet, hogy volt kifogásolni való, de a jelleműk ideális volt. Teljes magabiztosság, családszeretet, és kiváló őrző hajlam. Ha arról hallottam, főleg Horváth Józsi bácsitól, hogy nem elég kemények a kuvaszok, azt gondoltam, valamit elrontottak. Aztán egy meglepetés ért. Egy barátomnak fedeztettem Vértesi-Selymes Emírrel. Mivel a szukái összetüzeltek, két alma volt szinte egyszerre. Ezért felvetettem neki, hogy mi lenne, ha a másik alomból hoznék, mert az nekem idegen vérvonal. Örült neki, mert tudta nálam jó helyen lesz és nem fog elveszni az akkor ígéretesnek látszó kölyök. A kutyáimat elvittem a tenyészszemlére. Akkoriban, kb. negyven kuvaszt is bemutattak. Az idegen vonalú kutyám viselkedése nem tűnt fel, a többi kutyámmal otthon együtt ugatott, nem félt az idősebb kutyáktól, szóval úgy tűnt olyan, mint a többi. Aztán a tenyészszemlén a csibészelésnél megijedt és mögém bújt. Én addig, még ilyet a kutyáimtól nem láttam. Pedig ez már a kilencvenes évek elején volt. Százas nagyságrendű az az állomány, akiket én neveltem fel, vagy került hozzám a több mint negyven év alatt.

1. kép láncos házőrzőnek tartják sokan

Egy jó darabig szerencsém volt. A családhoz ragaszkodó, de megbízhatóan őrző kuvaszaink voltak. Az első meglepetés akkor ért, amikor az egyik kutyánk, név szerint Fenyvesvölgyi Gitta, belemart a húgom arcába, aki akkoriban 3-4 éves lehetett. Nem térnék ki magára az eseményre, mert az agyamra megy a sok okoskodás, hogy ilyen esetekben, mit rontott el a gazda. Nem erről van szó, majd később erre visszatérek. Ez majdnem derékba törte a kuvaszos karrierem. A kutyát egy nagybátyámnak adtuk, a városszéli telkét őrizni. Kb. fél év múlva elszökött. Erre közel egy hónapra, amikor iskolából mentem haza (hetvenes évek) látom, hogy mocskosan, gubancosan, soványan ott köröz a házunk körül Gitta. A család megsajnálta, húgomnak kellett kimondani a szót, hogy visszavesszük, megtartjuk.

2. kép láncos házőrzőnek tartják sokan

Tapasztaltam ezt is azt is. Láttam, hogy sokan abba a hibába estek, mint én. Vagy a saját kutyájukból indultak ki és azt hitték az érvényes az egész állományra, vagy mások biztos elrontották a szegény kutyát, vagy a sima otthoni ugatásból arra következtettek, milyen bátor a kutyájuk, pedig nem.

Aztán megint szerencsém volt. A Doszpoly házaspártól Borsodi Pásztor Álmot nászajándékba, míg Kiss Kálmánnétól Vezérkerti Ékest kaptam, hogy az egyetem után újra kezdjem a tenyésztést. A

58


KuvaszNet

2016. november

És közben sokszor meglepődtem, hogy mi is jött ki egy-egy alomból.

attól is megijed, ha valaki váratlanul leveszi a kalapját. Két altípusa van.

Aztán rájöttem, hogy nem is várható más, hiszen erre senki se tenyészt, mindenkinek a szőrzet, a pigment számít… Aztán az eredeti feladatkörben dolgozó kutyáknál megtapasztaltam, hogy a generációk óta dolgozó kutyáknál se válik be az egész alom, hanem csak egy része. Ez nagyon lényeges kérdés. Mert mit várunk egy olyan fajtától, ahol a tenyésztésben a legfőbb prioritás a küllem, amikor a munkára szelektált fajtáknál se válik be az egész alom, akkor miért ne lennének akár selejt viselkedésű egyedek is.

a, A félelmét nem leplező típus, akin ez külsőleg is látszik. Behúzott farok, összekuporodott test, remegő lábak, nyálzás, bizalmatlan tekintet, sunyító fül – amely külső tulajdonságok akár egyszerre vagy külön – külön is megnyilvánulhatnak. Viselkedés tekintetében pedig elfut az idegentől, kerüli az embert, zavarják a hangosabb hangok, legrosszabb esetben még a gazdájától is fél, enyhébb esetben ez csak egy próbán derül ki. b, A félelemből támadó típus, sokan tévesen az ilyen kutyát bátornak tartják és rámenősnek, pedig nem erről van szó. Ennél a típusnál is megjelenhetnek a fent említett külső jegyek, de itt inkább a viselkedésben van különbség. Minden külső hatást támadásnak, veszélyeztetésnek fog fel, erre alacsony ingerküszöbbel támad, de támadása nem magabiztos, hanem hisztis és kapkodó. Ha a gazdája a farához ér, akár odakaphat.

A másik a standard. „A viselkedés és jellem: Bátor félelmet nem ismerő fajta” így kezdődik. De a kizáró okoknál csak küllemi jegyek vannak felsorolva. Igazán évtizedekig, a rossz fogú és herehiányos kutyák lettek kizárva a tenyésztésből (csak mellékesen, de tudok olyan esetekről, amikor ezek sem) Napjainkig győztesek lehetnek olyan kutyák, akik a hasuk alatt hordják a farkukat és remegnek a félelemtől, mert pl. szép a szeműk, meg a szőrük. Mivel más fajtát is bírálok, nem tudom, mit szólnának a pulisok, ha egy logó farkú kutyát hoznék ki győztesnek? Valami nem jól működik a kuvasz küllemi bírálatánál. Nem lehet jellemvizsgát elvárni egy kiállításon, de félős, vagy túlzottan agresszív kutya talán mégse legyen győztes. Tehát magában a küllemi tenyésztés prioritása is hiba, de a kuvasznál még ez sincs a helyén igazán. Szóval nem egy–két kutya után vonom le a tapasztalataimat, nem akarok senkit se bántani, hiszen nekem is végig kellett mennem egy fejlődési vonalon, de mindenképpen meghatározónak tartom, hogy a kuvasz viselkedése, jelleme, idegrendszere körül tisztavizet öntsünk a pohárba, mert ez a fajta érdeke. Előtte azonban definiáljuk a kiegyensúlyozott idegrendszer fogalmát. Annak a kutyának van kiegyensúlyozott idegrendszere, amelyiknek a reakciói arányban állnak, a külső hatással a reakciót kiváltó ingerrel. Amelyik ezt túlreagálja, vagy ügyet sem vet rá, az nem nevezhető kiegyensúlyozott idegrendszerűnek. Mindezek után kezdjük a besorolást. (mindezek alaptípust jelentenek, többször megjelennek akár vegytisztán is, de vannak átmeneti egyedek is)

3. kép Személyvédő kutyaként kiváló, de ezt nem német juhászosan teszi.

2, A környezetükre közömbös kutyák, konyhanyelven – békés nagy macik. Ilyen természete van több pásztorkutyának nevezett fajtának, akik mára családi

1, Félős, ambíció hiányos kutyák. A meghatározását most konyhanyelven tenném meg. Az ilyen kutya

59


KuvaszNet kutyák lettek, vagy pl. a leonberginek, újfundlandinak stb.

2016. november

legalább több lenne és kisebb lenne a szórás. Az ilyen kutyát csak nagyon szélsőséges neveléssel lehet elrontani, nem kell hozzá szakértőnek lenni és lesz az embernek egy remek kutyája.

Az ilyen kutyák közömbösek a zajra, nem sok minden zavarja őket, mindenkivel barátságosak. A kerítésnél, esetleg ugatnak, de az első barátságos szóra farok csóválva üdvözlik az idegent. Tele vannak jó szándékkal, kötődnek az emberhez a családhoz, de szó sincs arról, hogy az élete feláldozásával is megvédené azt. A legtöbb példány bambán nézi a támadást, jobb esetben egy idő után mutat valamiféle támadó magatartást. Ez a típus befolyásolható neveléssel. Kemény kézben kicsit félős lehet, illetve felépítve mutathat őrző tulajdonságot. Igazából itt is két altípusról beszélhetünk.

4, A túl domináns, nehezen kezelhető kutyák. Az ilyen kutyák feszegetik a határaikat, nem mindig fogadják el a gazda vezető szerepét, hanem egyenrangúnak, vagy kisebb értékűnek tartják azt. Gyengébb kézben tragédiával is végződhet egy-egy a hierarchiáért vívott harc. A nagyon nagy egóval rendelkező kutyák, még a legkeményebb és legkövetkezetesebb gazdánál is bepróbálkoznak, de vannak kezelhetőbb példányaik, akik egy-két sikertelen próba után kiegyeznek egy döntetlenben, igaz soha nem lehet tudni, hogy ez meddig tart náluk. A gazdájukat megharapó negatív sztereotípiák a fajtáról, vagy valós és megtörtént esetek jórészt ezeknek kutyáknak köszönhetőek. Akinek még nem volt ilyen kutyája, az nem tudja ezt elképzelni. A mai világban nagyon nehéz az ilyen kutyákkal együtt élni. Itt is két altípusról beszélhetünk.

a, Lusta alig mozgó, általában lazább felépítésű kutyák. b, Folyamatosan happy, játszadozó kedves jószágok, sok mozgás igénnyel.

a, Az a kutya amelyiket nem lehet megfogni a dominancia útján. Ez azt jelenti, hogy mondjuk két éves koráig (ez lehet előbb és lehet később is) egy jó kis temperamentumos kutya, még a simogatást is szereti, ám valamilyen okból falkatagnak véli a gazdát és meg akarja egy támadással mutatni, hogy ő a főnök. Ha ez picit is sikerül, a következő esetben már durvább lesz a támadás és szép lassan vége a kontrollnak a kutya felett. Csak nagyon korlátozott körülmények között tartható.

4. kép Idegen embernek is megmutathatjuk az anyakutya jelenlétében a kölyköket, de nem minden példány ilyen ezért félrevezető a rossz híreket túlkompenzáló kezes kuvasz bemutatása.

b, Az ilyen kutya is bepróbálkozik, de észhez tér, ha a gazda keményen fogja és nem romlik a helyzete. Bár nem igazán megbízható, mert bármikor újra próbálkozhat, de nagy odafigyeléssel együtt lehet vele élni. Egyes egyedei egész jó kutyává nevelhetőek.

3, Kiegyensúlyozott, magabiztos, kiváló családi és őrkutya is egyben. Ez az ideális típus. Vannak rámenősebb és nyugodtabb példányai is, de soha nem ijed meg és nem támadna a családra. Ez a típus lehetne a jövő záloga. Sokan gondolják ilyennek a kutyájukat, de egy-egy élethelyzetben kiderülhet, hogy mégse ilyen. Mivel erre nem történt tenyésztés, szórványosan fordul elő, de akinek ilyen kuvasz jutott, az örökre szerelmes lesz a fajtába, mert rendkívüli intelligenciával jár együtt. Visszautalnék a dolgozó kutyás tapasztalatomra, azaz ha erre történt volna a szelekció, akkor se lenne minden példány ilyen, de

5, A váratlanul akár a gazdájára is rátámadó, időnként teljesen normálisan viselkedő, ám a selejtes idegrendszere miatt időnként „bekattanó” kutyák. Vékony a jég a túl domináns és az idegrendszeri selejtes kutyák között. Ezek a kutyák teljesen kiszámíthatatlanok, nem megbízhatóak, van, hogy bárki simogathatja őket, de egy villanás alatt zavaros

60


KuvaszNet lesz a szeműk és váratlanul támadnak, vagy megijednek valamitől. A legnagyobb kárt teszik a fajtának. A legfőbb megkülönböztetés a többi típustól, hogy egy egyede produkálhatja, felváltva akár az 1, a 2, és 4 típust is, időben eltolva. Nem lehet neveléssel kezelni, az ilyen kutya „bolond”, azaz szellemi selejt. Tudom, ilyen csak az embereknél van és minden kutya jó, csak elrontja a gazdája – ez az elfogadott, de szerintem ez nem igaz. Én tehát így látom a kuvaszok jellembéli, idegrendszeri típusait. Jó lenne, ha nem dugnánk a homokba a fejünket és szembenéznék azzal, hogy mely típus, vagy típusok tenyésztését célozzuk meg, mert szerintem ezen múlhat a fajta jövője. Tudom, van a tenyészszemléken ilyen vizsgálat, ami hasznos, mert ráirányítja a figyelmet az idegrendszerre, de a legjobb esetben sem szabályozhatja úgy az állomány sorsát, mint maguk a tenyészetek. Korlátozott gondolkodásnak tartom, csak a kutya őrző-védő hajlamából a pásztorkutyás viselkedésre következtetni, de ez egy külön téma lehet majd.

61

2016. november


KuvaszNet

2016. november

Juhász József: Ősi típus Rojtosra beszélhetjük a szánkat, repedtté püfölhetjük a billentyűzetet, de a küllemi ősi típust nem lehet megingatni sok-sok ember fejében. Nem lenne célszerű, újra leírni, vagy újra megjelentetni azokat az írásokat, ami ehhez a témához kapcsolódik, de legalább vázlatosan elevenítsük fel az eddigi gondolatokat.

hasonlítható a mai állomány homogenitásával. Azaz, nagyobb volt a szórás.

1. kép Egy érdekes kép. Hitlernek valószínű kiváló minőségű német juhász jutott. Ez lenne a német juhász ősi típusa, ezt követik manapság? -

-

Sehol nem bizonyított, hogy Árpád apánk, a mai kuvasz klub kiállítást nyerő példányaival lépte volna át a Kárpátokat. A fellelt irodalom alapján, volt ilyen elnevezésű fajta (?) , de egészen a XX. század elejéig még az elnevezés sem volt biztos, illetve a legnagyobb kynológusok vérre menő vitát folytattak arról, hogy melyik fajtánkat hogyan is nevezzük.

2. kép * -

Sem a múltban, sem a napjainkban a pásztoroknak nem számított olyan mélységben a küllem, mint ma. De még a fajtatiszta tenyésztést sem szabad úgy elképzelni, mint manapság. Ha valaki úgy gondolta, hogy a kuvasz szukája egy tarka kantól jobban dolgozó kölyköket hoz, simán pároztatta, illetve még a napjainkban is pároztatja. A fajtáknak van egyfajta átütő erejük és így maradtak fenn hasonló küllemben, de ez össze nem

-

62

Bárgyúság azt gondolni, hogy a puszta tele volt hibátlan küllemű kuvaszokkal és jöttek az FCI tenyésztők, akik elrontották ezt. Nagyon sok hibája van, az un. FCI rendszernek, de e nélkül, ma nem beszélhetnénk a legtöbb magyar kutyafajtáról, mivel elvesztették a funkciójukat és nem olyan világ volt, ahol hobbiból tartották volna őket. A mai kuvasz reprodukált része a régieknek, nagyon gyenge és sokszor keverék példányokból sikerült újrateremteni a fajtát. Ha az érdemi újrateremtést az ötvenes –hatvanas évektől számoljuk, akkor igazán több, mint ötven éve nem a funkció szerint, hanem a küllem szerint történt a tenyésztés. Ennek látjuk napjainkban az eredményét.


KuvaszNet

2016. november

fogalmaztam, mert ez a marketing sokszor mások kutyáinak a lejáratását jelenti…)

3. kép * -

Lehet vitatkozni a kuvasz méretén, de a silány táplálék mellett, még a jól hasznosító kutyák sem nőnek, fejlődnek ki óriássá. Forrás lehet Dr. Márki Ivánnal készült interjúm, aki arról beszélt, hogy a harmincas évek örökös győztese Colli Gödöllő úgy 66-67 cm lehetett. A nagytestű kutyáknak a jóléti társadalom hozta meg a továbbélést. Ötven – hatvan éve, még nem sokan voltak olyan helyzetben, hogy nagytestű kutyát tartsanak, hiszen a család élelmezése volt a legnagyobb feladat. Másrészről, nem is gyártottak, nem volt hozzáférhető a kutyák számára gyártott élelem. (a hetvenes években, amikor gyerekként kezdtem, az ipari tepertő már nagy kincs volt a hasmenéssel együtt) Azaz, kijelenthető, hogy jólét nélkül, nincs fajtatiszta tenyésztés.

5. kép * Ez a divat, lehet haladó, azaz használ az adott fajtának, vagy esetleg ártó, rajtunk múlik. Kijelentem, hogy küllemben a fentiek alapján nincs ősi típus, azonban természetben, jellemben van, de ezzel a kutya nem törődött évtizedekig. De az se biztos, hogy a XXI. században azok a kuvaszok az ideálisak, akik régen.

6. kép * Illene ismerni a történelmünket, azt tiszteletben tartani a meglévő gyökerekre egy erős fát nevelni. De a történéseket meghamisítani, múltba révedő szemmel folyamatosan visszasírni a régi kutyákat nem vezet sehová. Látni kell, hogy csakis a korhoz alkalmazkodó fajták maradnak fenn. Ehhez nem nosztalgiázni kell, nem hazudni, hogy a mienk az ősi típus, hanem tervezni egy szebb jövőt a kedvenc fajtánknak és azon dolgozni minden erőnkkel.

4. kép * Sorolhatnám, de ennyit is elégnek érzek. Mindezen tények alapján, nem lenne logikus, a saját és barátom kutyáját ősi típusúnak tartani, míg a másét csak fehér kutyának. Persze van a standard, de az se műszaki leírás, a divat szerint sokféleképp lehet értelmezni. Igen, a menő kutyák mindig egy divatnak köszönhetik a sikereiket, illetve egyfajta marketingnek. (nagyon szépen

2-7. kép *Száz, vagy több, mint száz éves képek a kuvaszokról. Melyik az ősi típus?

63


KuvaszNet

2016. november

Drágossy Zsolt: Miért tesszük tönkre a kuvasz faját? Biztos vagyok benne, hogy felhördült az olvasó a cím láttán, de remélem mire a végére ér az írásnak megérti, hogy miért ezt az igen provokatív címet választottam.

1.

Minden kuvasz tartó és tenyésztő büszkén hangoztatja, hogy a kuvasz ősi pásztorkutya fajta, amely a nyájak és tanyák őrzésére alakult ki a pásztorok kezén. Ez az állítás alapvetően igaz is, egyetlen baj van vele, hogy ez folyamat minimum ötven, de még inkább száz évvel ezelőtt lezárult a külterjes állattenyésztés háttérbe szorulásával. Az első standard 1935-ös megalkotásával a modernkori tenyésztésben a küllemi tulajdonságok kerültek előtérbe. Abban az időben teljesen természetes volt a törekvés, hogy a küllemében erősen heterogén állományt homogenizálni kell, rögzíteni a fajtajegyeket, kiküszöbölni a súlyos küllemi hibákat.

2.

3.

4.

A fajta küllemi stabilizálása után következett a standard szerinti kuvasz tenyésztésének igénye, ami szintén helyes törekvés, hiszen a standard megalkotó nem egy meglévő kutya, állomány alapján alkották meg a standardot, hanem az általuk elképzelt ideális kutyát írták le. Annak ellenére, hogy a ma érvényben lévő standard több mint ötven éves, apróbb eltérésekkel ma is követendő példát állít a tenyésztők elé.

A fajta használhatóságához elengedhetetlenül szükséges egészségügyi szűrések szükségességét, hasznosságát sokan vitatják, sajnos a fajtafenntartó egyesület sem helyez rá elég hangsúlyt A fajta kialakulásakor a viselkedéssel szemben támasztott követelmények teljesen egyértelműek voltak, ma nincs egy közösen kitűzött cél az egyéni tenyésztői célok a terápiás kutyától a gazdára visszatámadó, alig kezelhető kutyáig szóródnak. A küllem megítélésében egyedül a kiállítási címek gyűjtögetése dominál, ennek van igazán marketing és piaci értéke, így ezek az eredmények alapvetően határozzák meg a tenyésztést, a fajta jövőjét. Azért, mert elveszünk a részletekben, és nem tudjuk egyben, előnyeivel, hátrányaival együtt értékelni a kutyáinkat.

A három pontban említett problémák részletesebben kifejtve: Egészség Nem tudom eléggé hangsúlyozni az egészség jelentőségét. Ha nem egészséges egy kutya, akkor az neki fájdalommal jár, a gazdának pedig problémával. Problémával, mert állatorvosi kezelésre, ápolásra szorul a kutya, és nem tudja maradéktalanul ellátni a feladatát. Több szót ebben az írásban nem érdemel ez a téma, hiszen ennek a számnak a fő témája az egészség, az arról szóló írásokban talál bőven információt az olvasó.

A probléma nem a kitűzött céllal van, hanem az oda vezető úttal, ami véleményem szerint napjainkra teljes tévút lett. Nagyon fontos, hogy tudjuk, minden egyes tenyésztői döntésünkkel, párosítással, tenyésztésbe állítással a fajta jövőjének alakítói vagyunk, így egyáltalán nem mindegy milyen szempontok szerint hozzuk meg azokat.

Viselkedés Ahogy az előzőekben írtam, sajnos nincs egy kitűzött tenyészcél ezen a területen se, a túlzottan szerteágazó egyéni elképzelések oda vezetnek, hogy a fajta lassan de biztosan elveszti eredeti karakterét, és egymástól (és a standardtól) viselkedésükben lényegesen eltérő kutyák születnek meg. Sajnos egyre általánosabb kép a kiállításokon a ringben a gazda után lógó fejjel kullogó kutya, ami mindent sugároz,

Ahogy az egészségről szóló írásomban említettem itt is hangsúlyozom, hogy kis létszámú fajtáról lévén szó minden egyes döntésnek igen nagy a súlya, hiszen a megszületendő utódok az állomány komoly hányadát fogják képezni. Miért állítom azt, hogy tévúton járunk?

64


KuvaszNet 5.

csak nem a standardban leírt „Bátor, félelmet nem

ismerő” típust, ugyanakkor előkerülnek nehezen kezelhető, időnként saját gazdájukra is visszatámadó kutyák is. 6. Természetesen otthon mindenkinek kiváló temperamentumú kutyája van (a maga szempontjai szerint) de ez a megítélés egyrészt nem lehet objektív a tulajdonos természetes elfogultsága miatt, másrészt a kívánatos viselkedésnek idegen környezetben , a lehetőségekhez képest objektív megítélés mellett is meg kell jelennie.

A sok szempont együttes kezelése általában nem sikerül, mindenki a maga ízlésének, kutyájának megfelelő szempontokat helyezi előtérbe. A saját és barátok kutyáinál az előnyök kerülnek hangsúlyozásra, míg nagyon könnyen kimondjuk azt az ítéletet is egy-egy kutyára egy-két talán nem is túl jelentős hiba esetén, hogy „ez nem is kuvasz” különösen abban az esetben, ha tulajdonosa nem tartozik a baráti körbe.

Küllem A kuvasz külleme az, amihez minden tenyésztő, tartó kiválóan ért, rendszerint sokkal jobban, mint a kiállítások, tenyészszemlék bírói, egyetlen probléma csupán, hogy egyetérteni ezek a szakértők is csak abban szoktak, hogy a baráti körön kívüli tenyésztőknek milyen rossz kutyái vannak.

Mi lehet a megoldás? Természetesen nem megoldhatatlan a feladat, számos példa van az állattenyésztésben arra, hogy ugyanennyire szerteágazó tulajdonságok alapján egy kitűzött közös cél irányába sikeresen haladjon egy adott fajta nemesítése.

A küllem megítélésének ma az alapja a kiállításokon elért címek, győzelmek, az ezekből szerezhető Champion titulusok. Gyakran felmerül az igény, hogy a bíróknak tartson az egyesület szemlélet egyeztetést, hogy ezáltal legyen egységesebb a küllem megítélése.

Az első és legfontosabb lépés az állomány küllemének felmérése, leírása statisztikailag értékelhető formában. Ez a méretfelvételeken kívül azt jelenti, hogy valamennyi lényeges tulajdonságot nem szövegesen kell értékelni, miután azokat nem lehet értékelni, feldolgozni, hanem számokkal.

Azt kell hogy mondjam, hogy ez a rendszer teljes tévút a tenyésztés számára, egyedül a kutyák reklámozásában lehet létjogosultsága. Miért tévút?

3.

4.

Az előzőek alapján a különböző címekkel rendelkező kutyák nem feltétlenül extra külleműek is, csupán tulajdonosuk sok időt és pénzt fektetett a címek megszerzésébe. Azért, mert a kiállítási címek megléte, vagy hiánya semmit nem mond az egyes kutyák részletes küllemi tulajdonságairól, így nem alkalmasak a párosítások megtervezésére.

Szintetizálás

Erről a témáról nem írok többet, mivel Juhász József a KuvaszNet első, 2015. novemberi számában, és ebben a számban is érdemben tárgyalja ezt a kérdést.

1. 2.

2016. november

Következő lépés a kitűzött temperamentumot korrektül felmérő a fajtára specializált és szintén számokkal leíró viselkedés teszt végzése.

Azért, mert a kiállítási címek nem öröklődnek Azért, mert a megszerzett győzelmek, címek gyakran igen kis létszámú versenyben születnek, komoly konkurencia nélkül Azért mert a bírálatok során bírónként, és bírálatonként is sokszor teljesen eltérő szempontok alapján állítják fel a rangsorokat. A bírók túlnyomó többsége nem kötődik a kuvasz fajtához, csupán annyira, hogy valamikor letette a vizsgát, nem ismerik a fajta aktuális helyzetét, így nem is várható tőlük a fajta nemesítését célzó bírálat.

Harmadik lépésként ki kell alakítani egy értékelési rendszert, amely valamennyi lényeges értékmérőt tartalmaz az egészség, temperamentum, küllem területéről, azokat fontosságuk szerint súlyozza, és a végén egyetlen minősítő pontszámmal értékeli a kutyát. Mindezeket a feladatokat a fajtagondozó egyesület tenyészszemléje alkalmával meg lehet valósítani. Ha ez a rendszer működne, akkor a tenyészszemle eredménye nem csak a „tenyészthető” vagy „nem tenyészthető” kategóriák kiadása lenne, hanem egy a

65


KuvaszNet minősítő pontszámok által felállított nyilvános – az egyesület honlapján közzétett – rangsor, amely orientálná a tenyésztőket, vásárlókat döntéseikben. Ennek a rendszernek az előnye a jelenlegivel szemben előnye lenne az, hogy az alapadatok kizárólag fajtaspecifikus bírók által kerülnének felvételre, nem csupán azok a kutyák kerülhetnének előtérbe a fajta jövőjének alakításában, akiknek a tulajdonosai sok időt és energiát fektetnek a kiállításokon való megjelenésre, hanem azok – az egyébként értékes – kutyák is, akiket tulajdonosai nem, vagy csak ritkán visznek kiállításra. A professzionális állattenyésztők által kidolgozott rendszert korábban már megtöltöttük kutyás – kuvaszos – tartalommal, amennyiben igény van rá készek vagyunk ismertetni a rendszert, illetve a használata során szerzett tapasztalatokat.

66

2016. november


KuvaszNet

2016. november

Tartalomjegyzék Drágossy Zsolt: Szomorú előszó – Sad forewords..................................................................................... 1. oldal Váratlan és szomorú rendkívüli előszó The unexpected sad foreword

Juhász József: Idén harmadszor – Third time in this year. ........................................................................ 2. oldal A bevezető írás visszatekint a kezdetekre és reményét fejezi ki, hogy van létjogosultsága egy szakmai kuvaszos kiadványnak, mert ez a fajta felemelkedését szolgálja This foreword looking back for the beginning, and hopes that has eligibility of an independent professional kuvasz magazine, because it serve the kuvasz breed

Egy évesek lettünk – We become one year old ......................................................................................... 4.oldal Születésnapi torta Birthday cake

KÖZÖS TÉMA rovat – COMMON TOPIC column Ebben a rovatban ugyanarról a címről írtunk mindannyian, minden megkötöttség nélkül. In this column we wrote about the same topic without any bondage.

Juhász József: Az egészségügyi szűrés fontossága (?) – The importance of the health tests (?) ............... 5. oldal Az írás összehasonlítja a természet szelekcióját a kultúr - tenyésztés szelekciójával, részletezi a meghatározó körülményeket és felhívja a figyelmet, hogy a szelekció mértékét mindig az állomány méretéhez kell igazítani. This article compare the natural selection with the modern breeding selection, detail the determinative circumstances, and indicate, that the selection intensity have to fit to the size of the population.

Dick Köster: To test or not to test – Szűrjünk, vagy ne szűrjünk ............................................................... 8. oldal Szükségesek-e az egészségügyi szűrések, és ha igen, milyen tulajdonságokra? The health tests are necessary, and if yes for which traits?

Drágossy Zsolt: Az egészségügyi szűrések jelentősége – The importance of the health tests .................13. oldal Miért nem bízhatjuk a természetre az egészségügyi problémákra való szelekciót napjaink tenyésztésében? Why we can’t leave the health selection for the nature nowadays?

Juhász József: Beszélgetés ifjabb Horváth Ernővel – Discussion with younger Mr. Ernő Horváth ...........17. oldal Az újkori kuvasztenyésztés egyik meghatározó tenyésztője Horváth Ernő. A beszélgetés során kiderül, hogy fia ifjabb Horváth Ernő hogyan élte meg az elmúlt évtizedeket édesapjával közösen kuvaszozva. One of the determinative breeder of the Hungarian kuvasz breeding is Mr. Ernő Horváth. This discussion speaks about how younger Mr. Ernő Horváth see the latest years breeding together kuvasz dogs with his father.

KENNEL BEMUTATKOZÁS – KENNEL INTRODUCTION Ebben a rovatban minden számban bemutatkozik egy-egy nagyobb hagyománnyal rendelkező kennel In this column in each issue introducing a traditional kennel

Tancsics Antal: Borza-Parti Őrség kennel bemutató – Introduction of the kennel Borza-Parti Őrség .....21. oldal Pintér Erika: Népviselet – Traditional hungarian costume. .....................................................................30. oldal A külhoni kuvaszbarátok kérésének teszünk eleget ezzel az írással. A kiállításokon egyre gyakrabban feltűnő népviseletbe öltözött kiállítók keltették fel a külföldiek figyelmét a magyar népviselet iránt. A cikk nem törekszik a teljességre, azonban nagyon szépen áttekinti a hazai viseleteket, példákat hoz a kiállítók ruhái kapcsán egy igen érdekes írás született így. A témát ezzel nem zártuk le, mindenki írását szívesen fogadjuk egy-egy tájegység részletesebb ismertetéséről, vagy bármilyen hasznos kiegészítéssel. With this article we fulfill for the question of the foreign kuvasz friends. At our shows more common traditional Hungarian costume attracted the attention of our friends. This article don’t want to be total perfect, but it gives a presentation about our traditional costume. We aren’t finished this topic, we are welcome any new article about a smaller region, or any other useful detail.

Erika Pintér: Traditional hungarian costume ...........................................................................................46. oldal Az előző írás angol nyelvű változata English version of the pervious article

67


KuvaszNet

2016. november

Szép Ábrahám: Kuvasz-Őr! Nagyragadozóvédelmi Program – Large predator guarding program ..........51. oldal A kuvaszok eredeti feladatkörbe való visszahelyezését szolgáló, 2016-ban Magyarországon indított program bemutatkozása Introduction of a new Hungarian program replace the kuvasz dogs to their original environment

Dr. Balássy Zoltán: A kuvasz alaptípusai – The basic type types of kuvasz breed....................................55. oldal A szerző a kuvasz küllemének alaptípusait taglalja a hatvanas években. Természetesen „vegytisztán” nem mindig találkozunk az alaptípusokkal, mivel a tenyésztés során keveredtek a típusok. Azonban rendkívül tanulságos, hogy honnan indult a fajta újjászületése és a mai napig találkozhatunk az ismertetett típusokkal. This article describes the basic types of the kuvasz breed in the sixtees of the last century. Naturally we don’t meet too often with these original types, because they mixed. But really interesting to know from where started the renovation of the breed, and sometime we can meet with these types nowadays too.

Juhász József: Kuvasz típusok – The behavior types of kuvasz breed. .....................................................58. oldal A szerző a kuvasz viselkedésének, jellemének a típusait veszi sorra. Tisztában van vele, hogy aki nem tapasztalta meg mindegyik típust az akár kétségbe is vonhatja azok létezését, azonban a negatív sztereotípiákat nem szabad azzal lekezelni, hogy rosszat akarnak a kuvasznak, szembe kell nézni a valósággal és nem mindig a gazda a hibás, hiába ez számít manapság az elfogadottnak. The author describes the behavior types of kuvasz breed. It’s clear for him, that whose aren’t experienced every type are discredit the existence of them, but the negative stereotypes can’t ignore that they want to blame the breed, not the owner has the fault in every case, against it’s the accepted theory today.

Juhász József: Ősi típus ............................................................................................................................62. oldal A dolgozó kutyáknál nem a küllem volt az elsődleges, ezért nem igazán beszélhetünk ősi kuvasz küllemi típusról, valamint a kuvasztenyésztés nem tovább lett folytatva, hanem a hamvaiból sikerült rekonstruálni a fajtát. Ez a hamis múltba révedés, egyrészről folyamatos álságos veszekedésbe torkollik, (az enyém, a mi kutyáink az igaziak, a többi csak fehér kutya), míg csak a sztenderdet kellene közösen értelmezni. Másrészről, az értékes jellembéli ősi típusról terelődik el így a figyelem, pedig erre lehetett volna építeni a jövő kuvaszát. In the traditional breeding when the kuvasz dogs worked not the type was thy primary breeding goal, so we can’t speaking about the traditional type. After the second world war the kuvasz breeding wasn’t continuing, but the breed was reconstructed. The false looking back resulting continuous quarrels (our dogs are the originals, the other just white dogs) only would have to interpret commonly the standard. Otherwise in this way we aren’t speaking about the original behavior type of kuvasz, however it would had the basic of the future kuvasz breed.

Drágossy Zsolt: Miért tesszük tönkre a kuvasz fajtát? – Why we destroy the kuvasz breed? .................64. oldal Miért tévút a mai tenyésztési és szelekciós rendszer, miért veszíti el a fajta a karakterét ezen az úton, mi lehet a megoldás? Why wrong the actual breeding and selecting process, why will loose the original character the kuvasz breed in this way, what could be the solution?

Szerkesztette: Juhász József Drágossy Zsolt Szerkesztők megjegyzései: A kiadvány csak az Interneten érhető el a www.kuvasznet.5mp.eu oldalon, nyomtatott formában nem jelenik meg. A teljes anyag, illetve a benne szereplő írások szabadon másolhatóak, terjeszthetőek a szerző és a forrás megjelölésével. Ha bárki úgy érzi, hogy a köz érdeklődésére számot tartó írása, fényképe van, küldje el, a kuvasznet@gmail.com email címre, a következő számban, számokban megjelentetjük.

68

Kuvasznet 2016 november  
Kuvasznet 2016 november  

A független KuvaszNet magazin negyedik száma. The fourth edition of the independent KuvaszNet magazine.

Advertisement