Page 1

KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

Pécsiközgáz alumni: erõ-forrás Ulbert József, a PTE Közgazdaságtudományi Karának dékánja úgy látja, az alumni kulcsfontosságú szerepet játszhat a kari fejlesztések, innovációk területén, ezért a végzett hallgatókkal való kapcsolattartás kiemelt jelentõségû. Dékáni tevékenységének egyik prioritása volt a korábban létrehozott alumni szervezet erõsítése és aktivizálása különbözõ értékek és célok mentén.

A diplomázó hallgatók döntõ többsége elmegy, máshol keres munkát. Miért fontosak mégis a karnak a végzett hallgatók? Úgy gondolom, mi a Pécsiközgázon nem csupán tanítunk, de szeretném hinni, hogy közösséget is építünk. Korábban is jöttek vissza hozzánk hallgatóink akár csak meglátogatni, akár munkát hoztak vagy újabb képzésre jelentkeztek. Az oktatási rendszer és késõbb a gazdasági feltételek változása az egyik, volt hallgatóink visszajelzései, igényei pedig a másik oldalról arra ösztönöztek minket, hogy az alumnival való kapcsolattartást megerõsítsük és az eddiginél sokkal strukturáltabb, tervezettebb keretek között végezzük. Magyarországon nincs erõs hagyománya az alumni „intézményének”. Õszintén szólva, a hallgatókat végzéskor elsõsorban az érdekli, hogyan lépnek tovább – nem az alma mater a központi problémájuk. Néhány év elteltével, bizonyos életkort elérve azonban ez megváltozik: felismerik, hogy bizonyos értékeket nálunk kaptak, élmények kötik ide õket. Ekkortól rendszeresebbek lesznek az évfolyam-találkozók és keresik az egyéb kapcsolódási lehetõségeket is. A kar számára pedig rendkívüli értékkel bír a végzett hallgatóink tapasztalatai és kapcsolati hálója. Milyen eredményei vannak az eddigi munkának? Idén szeptemberben negyedik alkalommal kerül majd sor a Pécsiközgáz Alumni Napra, melyen sikeres öregdiákjaink beszélgetnek a mostaniakkal karrierjükrõl, tapasztalataikról. Õk olyan alumnuszok képviselnek, akik korban még közel állnak a jelenlegi hallgatókhoz, de már elértek valamilyen szakmai sikert, hitelesen tudnak beszélni a tapasztalataikról és mintegy jó példaként, motiváló erõként szolgálnak azzal, hogy a hallgatók úgy érzik „ezt én is meg tudom csinálni”. Szinte minden vállalati kapcsolatunknál találkozunk volt hallgatóinkkal, akik visszajönnek a vállalati hetekre illetve más szakmai elõadásokat tartani. Van az öregdiákoknak egy kiemelt tagsága, õk alkotják az Alumni Tanácsot. Az AT tagjai olyan szakemberek, akik példaértékûnek tekinthetõ karriert értek el, és valamilyen módon – tevékenységükkel, kapcsolataikkal, pénzbeli juttatással – támogatják a kart. Rájuk elsõsorban lobbierõben, stratégiai és vállalati együttmûködések terén számítunk. Milyen tapasztalatokat, tanulságokat szûrtek le az eddigi mûködés során? A legfontosabb, amire rá kellett jönnünk, hogy az alumni nem a diplomaosztókor kezdõdik. Sikeres, aktív alumni szervezet és tagság akkor alakul ki, ha már a felvett hallgatókat is erre „neveljük”, szocializáljuk. Ha számít, ha büszkeség, ha érték a Pécsiközgázon végezni. Az oktatás minõsége hagyományosan magas, de fejlesztjük, keressük az új lehetõségeket, innovációkat. Emellett az utóbbi egy-két évben bõvítettük a hallgatóknak nyújtott szolgáltatásaink körét, hogy minél inkább azt érezzék, segíteni szeretnénk a további boldogulásukat. Én úgy látom, valami elindult és jó úton haladunk.

1

PTE KTK ALUMNI MAGAZIN


KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

DÉRY ATTILA Otthon Centrum, vezetõ elemzõ 2004-ben végeztem a Pécsiközgázon, az Otthon Centrum vezetõ elemzõje vagyok. Még az egyetem alatt döntöttem el, hogy az ingatlanpiaccal szeretnék foglalkozni, amelyhez nagy segítséget nyújtott és nyújt a közgazdász diploma. A legnagyobb motiváció a munkámban, hogy minden nap azzal foglalkozhatom, amiben jól érzem magam. Céltudatosan kezdtem az ingatlanpiaccal foglalkozni, már a diploma megszerzése közben, és utána is: elvégeztem egy posztgraduális képzést a BME-n, tagságot szereztem egy nemzetközi kamaránál, és igyekszem folyamatosan képezni magam.

A siker számomra az értékteremtés. Jó érzés megvalósulni látni gondolatokat, terveket, projekteket, amik építésének részese lehetettem. Értékteremtésnek gondolom a személyes kapcsolatok építését, a családdal, barátokkal megélt közös élmények ugyanolyan fontosak, mint bármely szakmai siker. Amit a Pécsiközgáz adott: életre szóló barátságokat, szakmai és emberi kapcsolatokat, szaktudást, nyelvismeretet, célokat és jövõt, szemléletmódot, máig élénk, nagyon jó emlékeket, kötõdést egy fantasztikus városhoz és egyetemhez, életem meghatározó 5 évét.

SZABADKAI ATTILA Ma este Színház! Szabadkai Attila vagyok, az elmúlt fél évben Ázsiában utaztam a hátizsákommal, és igyekszem szörfözni, ahol csak lehet. Az utam nagyrészt vonattal vezetett oda Szibérián, Mongólián és Kínán keresztül. Utazás közben is dolgozom, a függetlenségem fenntartását fontosnak tartom.

színházba vagy koncertre menni. Siker az, amikor olyan dolgot hozol létre, ami jobbá teszi az emberek életét, vagy örömet okoz nekik. Nekem ilyen volt, amikor egy üres jegyzettömbbõl indulva egy olyan szolgáltatást hoztunk létre, amit azóta százezernél is többen használnak.

A Pécsiközgáz befejezése után az Ernst & Young-nál dolgoztam üzleti kockázatkezelési tanácsadóként, másfél évet. Majd egy jó barátommal megalapítottuk a Ma este Színházat, egy last minute jegyeket kínáló kezdeményezés, amivel az elõadás napján féláron lehet

Amit a Pécsiközgázról hozok: az üzleti gondolkodásmód, a folyamatos tanulás, a hatékony kutatási módszerek, és a határidõ (korábban: vizsga) elõtti éjszakán hihetetlen dolgok végrehajtása mind innen jön. A legjobb élmény a gólyatábor, az Erasmus és a FÉSZEK!

2

PTE KTK ALUMNI MAGAZIN


KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

HOFFMANN TAMÁS Lafarge, értékesítési igazgató A Pécsiközgázon végeztem marketing szakon, ezután nemzetközi termelõ cégeknél tanultam ki a mesterséget. Mindig motivált, hogy emberekkel dolgozhassak és hogy közösen meg tudjuk találni azt a közös mezõt, ami mindkettõnk számára elégedettséget jelent. Missziónak éreztem mindig is a város, a megye gazdaságának fejlesztését. Itt lenne még munka. Kezdetben marketinges akartam lenni, voltam is gyakornok, illetve a Marketing Tanszék segítségével tanulhattam fél évet a Middlesex University-n. Ezek a tapasztalatok mind közre-

játszottak késõbbi életem alakulásában, az elhelyezkedésben, nyelvtudásban már elõnyt lehetett szerezni a munkaerõpiacon. A Pécsiközgázon a legfontosabb az volt, hogy évekig hasonló korú és érdeklõdésû emberek közt lehettem, akikben folyamatos dolgozott a tudásvágy, a saját határaiknak megismerése, ha ez nem is mindig a tananyagra, tanulásra volt értendõ. Ebben a környezetben kaptuk az érdekes információkat arról, hogy majd mik lesznek a folyamatok, mechanizmusok abban a társasjátékban, amelynek szabályaival évekig csak ismerkedtünk.

SZTOJKOVICS ÉVA P.M.J.V. Önkormányzata Népjóléti és Sport Bizottság elnöke

Eddigi életem nagy részét a sport töltötte ki. Sportágamban, a kosárlabdázásban mindent elértem, amit csak lehetett, gyönyörû idõszaka volt az életemnek. Jelenleg a PSN Zrt. nél dolgozom, mint sportszervezõ. 2010 óta PMJV önkormányzati képviselõje vagyok. Sikerekben szerencsére volt részem bõséggel. Kétszeres Európa-Bajnoki III. helyezett, négyszeres Magyar Bajnok és háromszoros Magyar Kupagyõztes vagyok. Amikor 6000 ember szinte veled lélegzik, neked szurkol, az olyan energiákat szabadít fel, hogy tudod, érzed,

3

PTE KTK ALUMNI MAGAZIN

nincs más lehetõség, csak a gyõzelem. Persze, ezt elmesélni nem lehet, át kellene élni mindenkinek. A szemléletmód nagyon fontos, amit az egyetem adott. Aki eltölt néhány évet a Pécsiközgázon, egyszer csak más szemüvegen keresztül kezdi szemlélni a világot. Felkészített arra, hogy önállóan és csapatban is tudjak dolgozni, felelõs döntéseket hozni. Akkor és ott, persze még nem éreztük ennek súlyát, de a nagybetûs életben, kilépve nagyon hamar bebizonyosodott ezek fontossága.


PTE Alumni magazin 2015 | KTK melléklet  

PTE Alumni magazin 2015 | KTK melléklet A Pécsi Tudományegyetem Alumni Magazinjának kari melléklete: KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR. (2015) Univ...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you