AGF Bladet, juni 2012

Page 1

BLADET Juli 2011

AGF tilbage i superligaen Årets talent Portræt af en AGF ildsjæl


Leder: Er AGF i superligaen?

”AGF har en sund økonomi, svagt faldende sportsligt niveau og et mindre fald i medlemstallet.” Sådan gjorde hovedformanden status for 2010 i sin beretning på forårets hovedgeneralforsamling. Jeg hæfter mig ved det glædelige i, at AGF overordnet set har konsolideret sig med en stærk økonomi. Det betyder, at de knap så løfterige regnskaber, som vi så flere år tilbage, nu er afløst af en længere række positive resultater, som uundgåeligt bevirker et mere optimistisk økonomisk billede af AGF og fremtiden. På den økonomiske front er vi altså for tiden i idrætsforeningernes superliga. Siden hovedgeneralforsamlingen er det også lykkedes AGF at rykke tilbage i fodboldens superliga, og ovenpå vinterens fuldtegnede aktieemission, står vi nu med en god fornemmelse af stor lokal opbakning til fodboldholdet, som på papiret ser stærkt og rutineret ud.

Jens Bundgaard. (Foto: Erik Laursen)

Desværre er der i øvrigt en tendens til, at AGF’s sportslige resultater ikke helt kan leve op til tidligere års sportslige succes. Selv om sådan en udvikling er alvorlig, så kan der være tale om udsving baseret på forbigående tilfældigheder. Vi er dermed ikke nødvendigvis på vej ud af den samlede sportslige superliga, men formanden for atletikafdelingen er på glimrende vis med til at beskrive udfordringerne længere inde i bladet. Hvad angår foreningens størrelse, så er vi nok lige udenfor superligaen, hvis antallet af medlemmer er en kvalitet. Det lille fald i antallet af medlemmer kan måske skyldes nye opgørelsesmetoder, men det ligger klart, at hvis vi for alvor skal trække nye medlemmer ind, så skal vi både bruge nye ideer og flere (unge) frivillige ledere. Måske kan vi lære mere om frivilligheden ved at studere os selv. Vi bringer i bladet et portræt af AGF-ildsjælen Laila Toft Hansen, der er leder- og instruktør for gymnastikafdelingen – i de senere år kombineret med basket. I løbet af efteråret har AGF’s repræsentantskab besluttet sig for at sætte hinanden stævne til et udviklingsseminar af et døgns varighed, som også skal styrke de sociale bånd mellem afdelingerne. Jeg håber også, at der bliver tid til nytænkning (med respekt for AGF’s historie) i forhold til de sportslige resultater, idrætsforeningens størrelse og medlemmernes ønsker. Vi oplever i stigende grad, at idrætsforeningerne ikke er alene om at ville tilbyde idræt eller motion til danskerne, og jeg fornemmer, at AGF også må ruste sig. Vi bringer inde i bladet mindre reportager fra to gode AGF forsøg på at skabe interessante tilbud om idræt og motion for travle familier. Forsøg som disse kan være afgørende for at tegne vejen til toppen af idrætsforeningernes superliga.

God fornøjelse med bladet! Jens Bundgaard

2

BLADET Jul i 2011


BLADET

Gymnastikopvisning side 8

Ny håndbold-træner side 18

Juli 2011 Udgiver Aarhus Gymnastikforening af 1880 Terp Skovvej 16-20, 8260 Viby J. Tlf. 86141070 / Fax. 86142670 e-mail: am@agf.dk Redaktion Redaktør: Jens Bundgaard e-mail: jbundgaard@gmail.com Koordinator: Anders Østergaard Skribenter: Morten Søding Sørensen Louise Christensen Morten Knudsen Layout Marianne Stubberup Korrektur Birger Christiansen Tryk LaserTryk.dk Meninger Meninger, der tilkendegives i AGF Bladets artikler, må ikke tages som udtryk for foreningens officielle standpunkt AGF-ledelse Hovedformand: Erik Meineche Schmidt Næstformand: Jørgen Vangsgård Kasserer: Jens Bjerring Andre: Jens Bundgaard Thomas Ahrentz Poul Viggo Petersen E-mail Kommentarer, ris og ros sendes til: jbundgaard@gmail.com Forside foto badenfoto.dk

Indhold: 2 Leder 4

Få men rå

Eliteherrerne i AGF Atletik

6

Årets talent – svømmeren Viktor Bromer

Skovbakkens skål

8 Gymnastikopvisning

AGF Gymnastiks lokalopvisning

10

God start på familieaktiviteter i AGF

Family Fun & Fitness samt Family Fun

12

AGF er tilbage i superligaen

Et års slid var umagen værd

14

Weekend hvor pulsen steg i København

16

Hvad består en ildsjæl af?

Portræt af Laila Toft Hansen

18

Ronni Boy

Den nye håndbold-træner for 1. div. damer

20

AGF i sommerferien

AGF har mange tilbud til børn og unge

22

Korte nyheder

AG København, Copenhagen Marathon og Pokalfinale

BLADET Juli 2011

3


Tre, to, én, løb Af Michael Nielsen, formand AGF Atletik

Eliteherrerne i AGF Atletik står over for mange udfordringer i den nærmeste fremtid, hvis man gerne vil forblive i superligaen og ikke ende i 1. division. Tre, to, én - go. Der er en summen af aktivitet på Aarhus Stadion hver tirsdag og torsdag aften samt lørdag formiddag. Det er på disse tidspunkter, at AGF Atletik afholder de ugentlige træninger på det solbeskinnede stadion, som udgør nogle fantastiske omgivelser. AGF Atletik har 150 aktive medlemmer, men på herresiden har klubben kun tre eliteløbere, samt to der er godt på vej.

”Hvor lang er pausen?”, pruster løberne. ”To minutter”, råber herretræner Morten Torp, som altid står på sidelinjen og styrer træningen med sit stopur. At udvikle eliteløbere tager mange år, og man skal være lidt speciel, hvis man har mod på at løbe mellem 120-160 km om ugen. Der er atleter i Danmark, der løber endnu længere og har træningsmængder på over 200 km om ugen.

Mikkel Kleis, eliteaktiv og advokat

Eliteaktiv som bijob

Brian Lindberg, eliteaktiv, studerende og salgsassistent

Ved siden af den sportslige udvikling har langt de fleste eliteløbere i Danmark samtidig et studium, fuldtidsarbejde eller måske endda begge dele, som skal passes. I AGF Atletik har de tre eliteløbere alle fuldtidsbeskæftigelser samtidig med, at løbekarrieren skal passes, idet man overhovedet ingen chance har for at leve af at løbe i Danmark. Man har dog muligheden for at opnå personlige sponsoraftaler med de individuelle klubber, som typisk dækker træningslejre, massage, startnumre samt tøj og skoforbrug. AGF Atletik har i det seneste halve år aktivt koncentreret sig om at hverve nye eliteløbere til klubben. Det er dog en konstant kamp op ad bakke, da udvalget af eliteløbere ikke ligefrem kan sammenlignes med et udsalg i Bilka. Det er ikke ligesom med f.eks. fodboldspillere, hvor der potentielt er flere hundrede at tage af og som på sigt kan udvikle sig til 1. divisions eller superligaspillere. Løb er i Danmark en marginalsport, og det er egentlig lidt mærkeligt, når man tænker på, at der er ca. Alle fotos: Erik Laursen

4

BLADET Jul i 2011


500.000 motionsløbere, der jævnligt snører skoene og tramper derud af. At udvikle bare nogle få procent af disse 500.000 motionsløbere, som evt. kunne have talentet eller potentialet til at blive eliteløber, er en enorm udfordring. Hos AGF Atletik eksisterer der desværre ingen magisk formel for at hverve nye løbere, som kan begå sig på det nationale eliteniveau. At udvikle løberne til det internationale niveau er en næsten umulig opgave, da springet simpelthen er enormt. Sat lidt på spidsen kan man sammenligne det med at skifte fra Jyllandsserien og direkte op i Superligaen eller måske endda Premier League. Men med tilgangen af bare en ny eliteløber er bredden i elitegruppe blevet væsentligt styrket. Vi ville som klub gerne have 10 mulige udskiftere på bænken, men det ville være utopi og urealistisk.

Cool Cash, No Way Hvad kan vi tilbyde nye eliteløbere i klubben? Hvordan kan man undgå, at de skifter til andre klubber? Hvordan fastholder man de eliteaktive, man allerede har i folden? Når man nu ikke kan tilbyde cool cash, desværre, så må vi jo fremhæve nogle af de andre kvaliteter og muligheder, som AGF Atletik kan tilbyde de eliteaktive. Man kan tilbyde attraktive træningsmiljøer, hvor der faktisk er en løbebane på Aarhus Stadion, attraktive sponsor- og klubstøtteordninger samt et godt fællesskab. De tre eliteaktive i herregruppen og den fjerde, som er på vej, skal dermed prøve at skabe resultaterne på både den nationale og internationale atletikscene. De skal alle fire levere og præstere ud fra de rammer, som klubben stiller til rådighed. Det er en stor udfordring, og den bliver ikke mindre i fremtiden – tværtimod. De tre eliteaktive på herresiden i AGF Atletik består af trioen Mikkel Kleis 30 år, dansk mester på marathon, Brian Lindberg 27 år, landsholdsløber og Michael Nielsen 30 år, landsholdsløber.

Michael Nielsen, eliteaktiv, bestyrelsesformand og statsansat Fotos: Jens Bundgaard BLADET Juli 2011

5


Svømning

Årets Talent 2011 Årets talent er svømmeren Victor Bromer på 18 år Af Morten Knudsen

Ved årets uddeling af pokaler og hædersbevisninger på Generalforsamlingen gik titlen som Årets talent til endnu en talentfuld ung svømmer fra AGF’s svømmeafdeling. Den 18-årige Victor Bromer er en travl ung mand, netop nu på vej mod USA, hvor han skal tilbringe de næste 3 uger i højdetræningslejr i Arizona. Inden afrejsen lykkedes det lige AGF Bladet at fange ham på telefonen fra København, hvor han til dagligt træner. Som med flere af svømmeafdelingens store talenter er det historien om drengen, der begynder at svømme i en mindre klub, i dette tilfælde i Lystrup. I begyndelsen står der både svømning og vandpolo på programmet, inden vejen herefter går mod AGF, hvor svømmetræningen sættes i system.

Træningen Som juniorsvømmer kommer man langsomt ind i svømmesporten ved at deltage i små stævner, og langsomt øges træningsmængden fra 5-6 gange om ugen til det niveau, der kan tage pusten fra enhver udenforstående, nemlig 10-12 træningspas ugentligt i vandet og derudover styrketræning, løbetræning og smidighedstræning. Gennem deltagelsen i stævner grundlægges også en anden vigtig ting, som går igen når man taler med svømmere, nemlig grundlæggelsen af gode venskaber. Man er sammen til stævner og mødes år ud og år ind i svømmehaller landet rundt. Det er noget der giver sammenhold.

Victor Bromer modtager Skovbakkens skål på årets hovedgeneralforsamling Nationale Trænings Center for svømning holder til. Her samles de største talenter i Danmark til træning under landstræner Paulus Wildeboer. Her går Victor på en 4-årig HTX uddannelse, som er specialsyet til Team Danmark talenter. Fremtiden byder måske på en uddannelse som ingeniør, men inden det mål kan nås, er der en række sportslige mål som skal indfries først.

OL i Rio 2016 Det nationale træningscenter Træningshverdagen for Victor Bromer er nu i Bellahøj i København, hvor det

6

BLADET Jul i 2011

Victor Bromer er et af Danmarks største svømmetalenter, eller som han selv siger det: ”Jeg tilhører nok eliten

i Europa i min aldersgruppe ”. Drømmemålet er at vinde OL guld i 400 meter medley, dog ikke allerede ved OL i London i 2012, hvor han håber at komme med for at lære, men måske ved OL i Rio de Janeiro i 2016. Men inden han når så langt, skal han denne sommer til junioreuropamesterskaberne i Beograd, hvor han skal svømme 200 meter butterfly, 400 meter medley og være med i den dansk holdkap på 4 x 200 meter fri. AGF Bladet ønsker Victor held og lykke og vil følge udviklingen mod flere store præstationer og medaljer.

Alle fotos: Erik Laursen


Svømning

Skovbakkens skål: Svømmeafdelingen indstiller Victor Bromer. Indstillingen lød således: Udover en række danske juniormesterskaber og rekorder, så blev Viktor bedste juniorsvømmer i Norden ved de nordiske juniormesterskaber – 7 guldmedaljer og heraf 5 individuelle hjemført i overlegen stil. Viktor er for tiden Danmarks mest lovende ungdomssvømmer. Skovbakkens skål tildeles det aktive medlem, der i årets løb har vist sig som det mest lovende talent.

BLADET Juli 2011

7


Gymnastik

At vise hvad m Lørdag d. 2. april 2011 var dagen for AGF Gymnastiks lokalopvisning, hvor børne-, junior- og voksenhold viste for familie og venner, hvad de ugentlige træninger havde ført med sig.

Der var 13 hold på gulvet i Stadionhallen lige fra Familiegymnastik over Tons og tøser, Juniormix til Unge udtagne piger 16+ og Bydrengene. En skøn blanding, som repræsenterede glæden ved gymnastik i alle aldre. Glæden blev suppleret af en opvisning af Vivild Idrætsog gymnastikefterskole, som med 150 gymnaster fyldte gulvet ud. Dagen startede vanen tro kl. 13.00 og med en hal fyldt til randen af ca. 600 klappende publikummer, var rammerne sat for en oplevelsesrig eftermiddag fyldt med kreativ børnegymnastik, spring-teknikker og udfordrende rytmisk gymnastik med bolde, tøndebånd og piruetter. Alt dette båret af gymnasterne, instruktørerne og forældre, som fælles løftede en lang række opgaver, som gjorde dagen mulig. En dag, som gymnaster, instruktører og bestyrelse ser frem til – og en dag, som også markerer sæsonens endeligt. En dag hvor sæsonen kulminerer, og nu har gymnasterne en forårs- og sommerpause inden tilmelding, eventuel udtagelse og første træning venter i september.

8

BLADET Jul i 2011


Gymnastik

d man kan

Af Tine Karlshøj

Alle fotos: Dante Guldbrand Andersen BLADET Juli 2011

9


Familieaktiviteter

God start på familieaktiviteter i AGF

Af Jens Bundgaard

Som omtalt i seneste udgave af AGF Bladet er AGF på projektbasis begyndt at afsøge mulighederne for i højere grad at udbyde familieorienterede aktiviteter og tilbud. AGF Bladet har bidraget med aktive deltagere i afprøvningen af både tilbud, hvor aktiviteter for børn og voksne forløber parallelt, og tilbud, hvor børn og voksne laver aktiviteterne sammen. Family Fun & Fitness Et af de nye initiativer er Family fun & Fitness, som med udgangen af maj har afsluttet et 6 ugers prøveforløb på Åby Skole. På en hverdag træner børn og voksne en time hver for sig – dog med en fælles opvarmning. Opbakningen har været rigtig god, så forældrene har svedt, og børnene har leget. I forbindelse med en afsluttende evaluering har en forælder udtalt, at ”Tilbuddet er rigtig godt! Det er et helt unikt tilbud i forhold til andre gymnastikhold til samme aldersgruppe, hvor man enten går sammen med barnet, eller de går alene. Det er super, at man

er fælles om noget, men også træner hver for sig.” Ifølge projektleder, Katrine Lindgaard Jensen rammer udtalelsen fuldstændigt ideen med det nye tiltag. Hun udtaler, at ”prøveperioden har skabt mere anvendelig viden i forhold til målgruppen, og jeg vurderer, at der er et solidt grundlag for at fortsætte tilbuddet efter sommerferien. Vi har desuden erfaret, at flere forældre ønsker en bredere aldersspredning på børnene. Vi forsøger at tilgodese dette, og tilbuddet vil derfor rette sig mod børnefamilier med børn mellem 3 og 9 år.

Tilbuddet kommer til at foregå følgende steder: » N.J. Fjordsgadeskole mandage fra 16.00-17.00 » Læssøesgadekole torsdage fra 17.00-18.00 Der er opstart i uge 36, og vi håber på, at endnu flere familier ser en mulighed i, at børn og forældre kan ”tage af sted sammen”, men alligevel træne med høj kvalitet hver for sig.” Yderligere information eller tilmelding kan ske til Katrine Lindgaard Jensen på familyfun.agf@gmail.com eller 61715911.

10

BLADET Jul i 2011


Familieaktiviteter

AGF og familieaktiviteter Udarbejdelsen af koncepterne har ikke været koordineret mellem de to grupper, og derfor er det sjovt, men aldeles tilfældigt, at de to tilbud har fået meget enslydende navne. Som udsendt for AGF Bladet og som familiefar, der ønsker at inspirere mine børn til at søge aktive fritidstilbud og –oplevelser, har min familie og jeg deltaget i begge tilbud, og vi er solgt til begge koncepter. Der har været fun til min family, og jeg kan kun sende min varmeste anbefaling herfra til alle AGF’ere med børn (eller børnebørn) i alderen 3-12 år. Jeg kan godt forestille mig AGF Family Fun som en tværgående aktivitetsenhed i AGF, hvor der i samarbejde med interesserede afdelinger udbydes og tydeliggøres flere tilbud, som gør det muligt og interessant for flere familier at dyrke idræt sammen eller på samme tid i AGF.

Family Fun Det andet nye tilbud er Family Fun, der i højere grad retter sig mod familier, som ønsker at lave en masse sjove idrætsaktiviteter hen over 2-3 timer på udvalgte lørdage. Ved disse arrangementer er nye idrætsgrene kombineret med klassiske lege, gode instruktører og fed stemning i inspirerende udendørs rammer, og det hele har et skær af aktiv familieoplevelse over sig. Ved seneste arrangement skulle familierne i to moduler vælge at deltage samlet eller opdelt i et af tre aktivitetstilbud, som alle havde særdeles kompe-

tent ledelse og instruktion. I første modul kunne der vælges mellem parkour, street soccer eller rope skipping (leg og træning med reb eller sjippetov). I andet modul var der genvalg til parkour, men de øvrige tilbud her var ultimate (konkurrencespil med frisbee) og byløb, hvor deltagerne blev sendt på et opgaveorienteret orienteringsløb til en række involverede butikker.

Der mangler i skrivende stund endnu at blive gennemført ét Family Fun prøvetilbud (den 18. juni), og derfor er projektet endnu ikke færdigudviklet, men jeg vil godt lægge hovedet på blokken og forudsige, at vi kan forvente at høre mere til dette tilbud efter sommerferien. Family Fun blev i øvrigt præsenteret i TV2 Østjylland den 2/6 klokken 19.30.

Min familie deltog i street soccer, rope skipping og byløbet, og det var intenst, sjovt og lærerigt, men frem for alt var det en god oplevelse at bruge 2½ time på en fridag til dyrke idræt med familien.

Yderligere information eller tilmelding kan ske på familyfun@hotmail.com eller til Maibritt Elgaard Olsen på 2250 3601.

Alle fotos: Jens Bundgaard BLADET Juli 2011

11


Fodbold

Et års slid var umagen værd. For anden gang på fem år er det lykkedes for AGF at vende tilbage til superligaen efter et år i 1. division. AGF Bladet håber ikke, at tredjegang er lykkens gang.

Tilbagebetaling Umiddelbart efter nedrykningen sidste år udtalte Martin Jørgensen, at ”vi må vise næste år, at vi vil tilbage igen og betale af på den opbakning, vi har fået. Mange tusinde mennesker er blevet skuffede i dag. Det er vi klar over, så jeg tror ikke, at det er nok at sige undskyld. Det kræver en oprykning at få det betalt tilbage.” Holdet har leveret, og i forhold til sikringen af oprykningen skal ”den største ros gå til spillerne, som har formået at holde fokus i kampene, og det er altså

ikke altid lige nemt i 1. division”, ifølge sportschef, Brian Steen Nielsen. Træner, Peter Sørensen er helt på linje med sportsdirektøren og udtaler, at ”spillerne skal være stolte over den måde, de har rejst sig ovenpå den voldsomme skuffelse, det var at rykke ud.”

Afgørende sæson Spillermaterialet for den kommende sæson ser faktisk godt og meget rutineret ud, og spillerne glæder sig til at vende tilbage til superligaen. Stephan Petersen har udtalt om forskellen, at

Af Jens Bundgaard

”alt er bare større. Der er flere tilskuere, og man spiller mod bedre spillere. Det betyder, at man selv skal være bedre. Man skal hele tiden være på toppen, både fysisk og rent mentalt. Og det er det, vi som fodboldspillere lever for og får vores løn for.” Presset har været stort i den forgangne sæson, og oprykningen blev nærmere fejret som en forløsning end en glædelig sejr. Men oprykningen er også starten på en afgørende etape for Aarhus Elite, for det er nærliggende at spørge, om økonomien, som har været truet,

Alle fotos: badenfoto.dk

12

BLADET Jul i 2011


Fodbold

AGF er tilbage i superligaen! kan bære endnu en nedrykning i sin nuværende form? Tredje gang er altså forhåbentlig ikke lykkens gang i denne sammenhæng. Direktøren, Jan Christensen er bevidst om udfordringen, men siger: ”Det er jo et helt andet produkt, vi har næste år. Det er Superliga-bold, vi har opgraderet vores VIP-faciliteter, og vi forventer væsentligt flere tilskuere og tv-seere end i år. Det skal vi ud at motivere endnu flere samarbejdspartere til at udnytte.”

Fremgang som målestok Jan Christensen tror på potentialet og udtaler, at ”i al ydmyghed mener jeg, at de kommende år kan blive meget spændende for AGF og de mange mennesker, der følger klubben.” Holdet og dets tilhængere er ofte blevet kritiserede for at være for selvsikre og jubeloptimistiske. Undertegnede anerkender Jan Christensens ydmyge forventning om nogle spændende år, men sagen er, at de kommende år bliver spændende for AGF og dens tilhængere uanset resultaterne. Den officielle (og basale) målsætning er overlevelse, og den deler alle AGF’ere nok, men i tillæg vil fremgang i økonomi, organisation, spillermateriale, resultater og opbakning desuden være forventede mål for samarbejdspartnere og fans. Jeg tror ikke, at tredje gang kan være lykkens gang for AGF, så jeg vil bakke holdet op fra første færd i den kommende sæson. Forza AGF!

BLADET Juli 2011

13


DM finale i håndbold

Weekenden hvor

pulsen steg i København Af Klaus Andersen og Louise Christensen

Der var lagt op til et brag af en sportsweekend i København i bededagsferien med DM finale i håndbold, Copenhagen Marathon og pokalfinale i fodbold. AGF Bladet var i hovedstaden sammen med flere hundrede tusinde andre forventningsfulde mennesker, og byen summede af sol, sommer og masser af sejre. Lørdag eftermiddag strømmede 37.000 håndboldfans til Parken på Østerbro, da der skulle sættes verdensrekord for en håndboldkamp. AG København og BSV skulle sørge for underholdningen til den første DM-finale nogensinde på et fodboldstadion. Og Kasi Jesper forstår at holde en fest for folket. Fra man trådte ind på stadion bragede det ene technonummer ud af højtalerne efter det andet efterfulgt af rytmiske klapsalver, og solen stod ind på den ene langside, som glimtede og lagde et næsten magisk skær over det store arrangement. Da

Mikkel Hansen løb på banen, udløste det et kæmpe brøl, og de enorme klapsalver fik selv de mindste hår på armen til at rejse sig. Tænk at være så populær. Allerede fra kampens start var der spænding for alle pengene, da en overtændt Kasper Hvidt efter blot 3 minutter tacklede Frederik Petersen midt på banen og måtte inkassere et bittert rødt kort. Den ophidsede målmand lod frustrationerne gå ud over en sagesløs skraldespand og en bandereklame, der pådrog sig et hul i størrelse 47. Så var vi i gang! Imellem de to halvlege måtte de få midtjyske bænkevarmere se noget forundrede til, da de måtte dele de 40 x 20 meter med et virvar af sækkepiber, letpåklædte danske kunstnere og maskotter, der i et enormt pauseshow holdt dampen oppe under Parkens tag. Da dommerne efter 60 minutter fløjtede for sidste gang, viste den noget underdimensionerede resultattavle 30-21 i københavnernes favør - AG København var bare en klasse bedre. Der var heller ikke ret mange, der gik grædende hjem. Langt de fleste var kommet for at ”være med”, og ude i Fælledparken var der stadig sol og sommer og masser af sambarytmer efter kampen. Bortset fra de mest skuffede BSV-fans fortsatte tilskuerne mod centrum for at drikke en kold øl i Nyhavn eller et andet sted, hvor der også var liv og glade dage.

14

BLADET Jul i 2011

Også Liebhaverejendomsmægleren Jan Fog, studieværten Pelle Hvenegaard og landstræner Ulrik Wilbek deltog i den store håndboldfest.


Copenhagen Marathon & Pokalfinal i fodbold Søndag kl. 9.30 blev Copenhagen Marathon skudt i gang, og 12.000 morgenfriske løbere kunne se frem til sved på panden og forkrampede ben i mange timer i Københavns gader. Bedste mand fik det overstået på 2 timer og 21 minutter, og han kom nærmest sprintende ad Dronning Louises Bro over Peblinge Sø efter 37 km, mens løberne 2 timer senere praktiserede en noget mere anstrengt løbestil. Publikum forsøgte med hujen, tilråb, klapsalver og highfive at gøre de 42,195 km lidt lettere for samtlige løbere, og til gengæld blev man som

tilskuer mødt af oprigtigt taknemmelige blikke og smil. Mange tusinde glade københavnere og tilrejsende havde valgt at bruge en del af deres søndag langs ruten, der forvandlede byen til én stor folkefest. Nogle løbere valgte at gennemføre i bare tæer, andre i en kedeldragt og en enkelt fyr løb i en panda-dragt til fordel for WWF. Fælles for alle var målstregen foran dem, en forhåbentlig stor oplevelse og en god nattesøvn. En weekend i idrættens navn blev afsluttet med endnu et indtog af midt-

jyske fans i København – denne gang lagde Parken græs til årets pokalfinale i fodbold, hvor FC Nordsjælland skulle forsøge at gentage sidste års sejr over FC Midtjylland. Efter et skybrud af bibelske dimensioner blev en hæsblæsende finale skudt i gang med 45 minutters forsinkelse, og endnu engang måtte en flok skuffede midtjyder tage den lange tur tilbage til fastlandet, for FC Nordsjælland sejrede 3-2 på et mål i overtiden og kunne løfte pokalen for andet år i træk. Hermed sluttede en weekend med høj puls i København.

Til trods for tunge ben efter 4 timers løb var der overskud til store smil

Favoritten blandt mændene i Copenhagen Marathon, finske Mårten Boström, kom først i mål i tiden to timer, 21 minutter og 45 sekunder Alle fotos: Louise Christensen BLADET Juli 2011

15


Hvad består en ildsjæl af? Af Tine Karlshøj, ny formand i AGF Gymnastik

For anden gang i sit liv hørte Laila Toft Hansen sit navn blive råbt op, da AGF Gymnastik uddelte årets Holger Lemvig-pokal for flid, dygtighed og trofasthed. Men hvad er det, der gør, at Laila stiller op som frivillig og lægger stor energi i instruktørrollen? Er der mon en opskrift på det? Svaret skal findes helt tilbage i de unge år i grandprix-dragter, i familiens ånd, på højskolen og i den daglige rolle som folkeskolelærer. Dette er et portræt af en ildsjæl i AGF Gymnastik. En ildsjæl, som jeg ønsker at forstå. Jeg er netop tiltrådt som formand for foreningen og kender Laila som en engageret instruktør med en lang fortid i foreningen bl.a. som formand i fire år. Igen i år valgte vi i bestyrelsen at belønne Lailas store indsats og give hende pokalen. Det er 10 år siden hendes navn sidst blev indgraveret i pokalen. Det var egentlig en let beslutning. Men historien bag kendte jeg

ikke, så jeg arrangerede et interview en tirsdag aften i Lailas stue. Her sad vi fra kl. 20.00 til 22.30. Der blev mørkere, men vi glemte helt at tænde lyset, for Laila fortalte og fortalte. Laila kan nemlig fortælle levende, og man mærker drivet, som lyser ud af hende. Jagten på opskriften var i gang.

At lave det man selv vil Laila er vokset op i Sønderborg på Als, ” … og alle pigerne gik til gymnastik.

Laila Toft modtager Holger Lemvig pokalen ved årets hovedgeneralforsamling

Foto: Erik Laursen

16

BLADET Jul i 2011

Det gjorde man.” siger Laila smilende. Da lokalforeningen ikke var nok, selvom Laila gik på alle mulige hold, begyndte hun på grand prix gymnastik på Idrætshøjskolen i Sønderborg. Og det er den genre af gymnastik, som følger Laila gennem ungdomsårene, hvor hun både er aktiv på højt niveau med træning flere timer om dagen og selv underviser hold. En af grundene til, at Laila begyndte som instruktør var, at så kunne hun lavet det, hun selv ville. Jeg aner et stort gen af selvstændighed og vilje. Første ingrediens i Lailas DNA. Hun fortæller, hvordan hun som lille ryddede stuen og fandt på og fandt på – og viste frem for familien: ”Det er det der med at finde på – og lave det, jeg selv vil.”, siger Laila. Det kommer jeg til at høre mere om.

Mødet med foreningslivet i Aarhus I 1991 rykker Laila teltpælene op og flytter til Aarhus, nærmere bestemt et ophold på Aarhus Idrætshøjskole, og det skal vise sig, at det valg får stor indflydelse på hendes videre færd inden for idrætten. Det bliver springbrættet til et koncept om tværfaglig idræt for små fødder, hvor Laila underviser i balance og motorik i udviklingstrin hos børn. Et koncept, hun kører i flere år i samarbejde med Aarhus Kommune. Det er blot et af mange tiltag, som Laila sætter i gang. Men hvornår møder hun AGF Gymnastik? ”Det gør jeg ved den første gensynsfest på højskolen, hvor jeg falder i snak med én, som fortæller om foreningen”. I 1993 starter Laila som instruktør i AGF med et børne-hold, og hun husker tydeligt den første tid i foreningen, hvor hun blev taget godt imod med tilbud om kurser og opstartsmøder


Gymnastik

Laila på gulvet sammen med Tons og småtøser i alderen 4-6 år.

for nye instruktører. Efter et par år sidder Laila i bestyrelsen. Lige siden har hun praktisk talt været tilknyttet AGF Gymnastik og, som hun selv siger det: ”undervist i alverdens ting”. Laila har haft hold alt efter, hvad hun selv havde brug for såsom efter-fødsels-gymnastik og børnehold i sine børns aldersgrupper. Hun har altså et skudsikkert drive, som jeg klart fornemmer.

Folkeskolelæreren og instruktøren i symbiose Men nu har vi kun hørt om gymnastik. Hvad med uddannelse? Det spørger jeg Laila om, da jeg ved, at hun er uddannet folkeskolelærer, men jeg har ikke hørt om det endnu. Laila forklarer, at hun i 1995 påbegynder læreruddannelsen, men samtidig har hun gang i tusind andre projekter som instruktør, frivillig og bestyrelsesmedlem: ”Jeg præsenterede mig altid med: Jeg hedder Laila. Jeg har det og det hold, er i bestyrelsen og så videre … og så læser jeg til lærer.” Men tag ikke fejl. Laila sætter lærergerningen højt og er en højtelsket lærer på skolen i Stautrup, hvor hun slår sine folder. Det er det, som giver mening for Laila: hendes engagement i foreningslivet og gerningen som folkeskolelærer: ”Der er en konstant bevægelse mellem de to roller, som inspirerer og motiverer.” Laila læner sig tilbage i sofaen: ”Det er det, som giver helheden”. Og netop der fik jeg svaret på noget af hemmeligheden bag personen. Laila udnytter sine personlige interes-

ser i et krydsfelt mellem undervisning af børn i bevægelse – både i foreningen og på skolebænken. Det er en løbende proces, som hele tiden fornyer Lailas blik på rollerne. Her begynder tiøren at falde.

Jeg kan bare ikke lade være Det er der, kreativiteten hentes. Der hvor Laila kan udtrykke sig med kroppen og formå ikke at adskille hoved fra krop. Men egentlig er det ret simpelt, siger Laila, jeg kan simpelthen ikke lade være. Det ligger i Lailas krop, hvilket hun også udnytter i undervisningen, hvor eleverne af og til siger: ”Dans det for mig, Laila”. For nogle gange er det bare lettere at udtrykke det med kroppen end at finde ordene. På børneholdene fremhæver Laila den spontane glæde, forældrenes glæde og anerkendelsen – men allermest børnenes udvikling og udtryk. Det er en del af lønnen som frivillig, mener Laila. Og som hendes datters veninder har sagt om Lailas rolle i livet: ”Du skal da bare altid lave gymnastik”.

kommer altså også hjemmefra, hvor visionen om foreningslivet var et naturligt element. I gennemgangen af sit liv fra barnsben til, hvor hun er nu, nævner Laila flere personer, som har inspireret hende. Det er ikke kendisser og stjerner i de kulørte blade, det er nærmere lokale stjerner: instruktører og undervisere. Jeg er sikker på, at Laila står tilbage i hukommelsen hos gymnaster og folkeskoleelever som en inspirerende person med et drive langt ud over det sædvanlige. Selvom jeg nu har en idé om opskriften på ildsjælen Laila Toft Hansen, så findes der kun én – og vi glæder os til næste sæson, hvor hun igen er at finde en gang i ugen travlt beskæftiget med at udfordre børn i bevægelse.

Laila blev allerede hædret ved årets gymnastikopvisning. Hun var meget overrasket.

Det fælles ansvar Et spørgsmål, som altid dukker op, når man møder en person med et stort engagement i det frivillige foreningsliv er: Hvorfor gør du det? Vi ved nu, at Laila motiveres af børnenes udvikling, men hun forklarer også, at det er en del af hendes opdragelse: ”Når man har sagt ja til noget, så gør man det – det er et fælles virke”. En del af Lailas motivation

Fotos: Dante Guldbrand Andersen BLADET Juli 2011

17


Håndbold

Vi kommer til at spille noget hurtigere Af Aage Holm-Pedersen

Ronni Boy Klitgaard, den nye håndbold-træner for 1. div. damer: Der kommer markante ændringer i forhold til de foregående sæsoner Dette interview med den nye træner for AGFs håndbold-damer i 1. division blev arrangeret, da han havde trænet med dem fire gange. Man kunne have ventet, at han havde været lidt forsigtig med at spå, hvordan det vil gå herefter. Men nej: ”Jeg vil gerne have nogle af mine ting implementeret. Kontrafasen skal skærpes. Vi kommer til at spille noget hurtigere. Der kommer markante ændringer i spillet i forhold til de foregående sæsoner”. – De ord kommer uden tøven. Det har han fortalt spillerne fra første færd, så det ved de godt. Ronni Boy Klitgaard – med et navn efter hans morfar – satser på håndbold. Efter

Vibeke Bay (t.h.) og Henriette Hansen – meget positive efter de første træninger

23 år i Esbjerg kom han til Tarm, hvor han var med til at opbygge et idrætscenter og banke dameholdet op i 1. division og få ungdomshold med til DM de sidste 3-4 år. Han spillede selv i 2. division.

30 år og træner i 16 Forleden fyldte han 30. Da havde han været træner i 16 år. Men for Ronni var det tid at lade andre overtage, da muligheden opstod for at komme til at træne AGFs bedste damer. Han rejste fra Tarm til Århus uden job og bolig, fristet af muligheden for at komme med i AGF. ”Det vigtigste for mig på dette tidspunkt, hvor jeg er i mit liv, det er, at jeg får nogle livsværdier og den slags.” Han vil gerne have et 30 timers job, men der skal også være plads til håndbolden. Han er uddannet kontorassistent og har arbejdet på Tarm Skole, i svømmehallen og i idrætscentret og er ellers klar til at tage fat. Han kendte AGF-pigerne på forhånd fra 1.divisions-kampene: ”De har et udmærket niveau. De er nogle piger, der gerne vil gå til den, og det sociale aspekt er vigtigt for dem. Det vidste jeg faktisk på forhånd, og det er nogle vældig søde piger. De står sammen.”

Udskiftninger Ronni Boy får dog en noget ændret opstilling at arbejde med i forhold til sidste sæson. De to målmænd, Julie Gade og Trine Overgaaard, har forladt klubben. Anja Sørensen rykker ind på den ene af pladserne, og der skal findes en målmand mere. Sorour Hooshyar – som har været en af hovedkræfterne i sidste sæson - er bleRonni leverer en meget intens træning 18

BLADET Jul i 2011


Håndbold

vet langtidsskadet og er formentlig ude af spillet i den kommende sæson. Det samme er Sisse Alker – som tidligere var holdets centrale spiller. Til gengæld ventes Janne Petersen at vende tilbage. En ny spiller, Maja Henze, er kommet til fra Brabrand, og det mest positive er, at der er en strøm af nye spillere til træningen. Ronni Boy vover derfor ikke på nuværende tidspunkt at gætte på holdets styrke. Der er lang tid til turneringsstarten.

Alle fotos: Erik Laursen

Spillerne har store forventninger Forventningerne til Ronni Boy er store, hvis man lytter til spillernes vurdering af den nye træner. To udtalelser er typiske, fra to af de mest rutinerede: Vibeke Bay og Henriette Hansen: Vibeke Bay: Jeg er positiv overrasket. Han er nede på jorden og meget flink. Han vil gerne spille hurtigt, og der kommer ændringer. Træningen er anderledes, og der kommer til at ske noget nyt.

Henriette Hansen: Vi har fået flere øvelser og hele tiden flere varianter. Han er let at snakke med og er super-engageret og går op i det, han laver. Han møder ikke uforberedt. Det er rigtig spændende, og der kommer til at ske meget nyt. Det tror jeg, vi alle ser frem til. Det er ikke andet end positivt

BLADET Juli 2011

19


AGF I SOMMERFERIEN Af Louise Christensen

AGF har mange sommerferietilbud til børn og unge. Se nogle af dem præsenteret her og læs mere på afdelingernes hjemmesider.

Hercules og Afrodite Sport I uge 26 var der Summercamp for overvægtige og inaktive børn mellem 7 og 12 år fra Århus Kommune. Det handlede om at skabe glæde ved det at bevæge sig, og derudover har haft AGF et ønske om at præsentere børnene for lidt nyere idrætsgrene, eksempelvis taekwondo og ultimate.

Aqua Camp 2011 – Smilets Camp! Danmarks bedste svømmeinstruktørstab åbner endnu engang de perfekte rammer på Aarhus Svømmestadion op for landets sødeste børn. Det kan kun blive til verdens 3 bedste AquaCamps! (uge 26, 27, 31). Hvis det er godt vejr skal vi selvfølgelig også udenfor!

AGF Håndboldskole AGF Håndbold inviterer igen i år U10, U12, U14 og U16 spillere på håndboldskole i uge 31. AGF Håndboldskolen foregår i tidsrummet kl. 09.00 - 15.00 fra mandag den 1. august til og med fredag den 5. august i Frederiksbjerghallerne og Atletion.

Hver dag blev der lavet frokost med fokus på sunde madvarer. Der skal være plads til det enkelte barn, og derfor var der kun 30-40 pladser på campen med én instruktør pr. 5-8 børn. En af instruktørerne var fra Ernæring og Sundhed, og hun stod for madlavningen sammen med børnene.

Prisen pr. deltager kr. 750 og er inkl. mad, kildevand og frugt, samt en håndboldrelateret ting til personlig ejendom.

Tilbuddet var gratis og foregik på Læssøesgade Skole fra kl. 9-15 de fem hverdage i uge 26.

Kontakt: Louise Christensen på lullerejse@yahoo.dk

20

BLADET Jul i 2011

Kontakt: Katrine Lindgaard, daglig leder af Hercules og Afrodite sport, tlf. 6171 5911.

Alle aktiviteter tilpasses deltagernes alder, menneskelige udvikling og faglige niveau indenfor svømning, boldspil osv. Det er en uge med fokus på sjov og leg - uanset hvilke forudsætninger man deltager med. Aktiviteterne vil derfor variere fra gruppe til gruppe, men vil tage udgangspunkt i det samme emneområde. Prisen er 800 kr. og inkluderer en t-shirt samt en ”goodie-bag” med ting til ugen.

Kontakt: Camp@AGF-Svomning.dk

Foto: Kasper Kjølby


Tennisskole Fire sjove dage med tennistræning, konkurrencer og bold leg. Der var lagt op til masser af actionmættede oplevelser, da børn og unge mellem 8 og 14 de første fire dage i uge 27 igen indtog de røde grusbaner i AGF Tennis, da klubben i samarbejde med Dansk Tennis Forbund (DTF) arrangerede tennissommerskole. Ud over de fire dage med teknik, leg og konkurrencer fik hver deltager en bold og en t-shirt. Det kostede 400 kr. at deltage, og skolen blev hver dag ledt af nogle af vores dygtige tennistrænere. Den sidste dag var der afslutningsarrangement om aftenen, hvor også forældre og søskende kunne deltage.

Kontakt: Aase Sejersen, medlem af juniorudvalget i AGF Tennis, ryanrahbaek@hotmail.com

Fotos: Helle Øster Nielsen

AGF’s Idrætsskole Vi inviterede igen i år 130 børn på mindst 5 år til at deltage i vores succesrige Sommeridræt for børn i alderen 5-10 år. I sommerskolen blev børnene tilbudt en bred vifte af aktiviteter fx lege, boldspil, gymnastik, dans og udeliv! Det var AGF´s Idrætsskoles kompetente instruktører, som varetog styringen af aktiviteterne i idrætsugen i uge 26. AGF´s Sommeridræt var for alle børn i Århus Kommune og er gratis.

Kontakt: Ane Tarp Hansen, daglig leder af AGF’s Idrætsskole, agf.id@agf.dk

TeenChallenge AGF stod også bag TeenChallenge, der rettede sig mod 10-14 årige. AGF TeenChallenge foregik i uge 27. Aktiviteterne var opdelt efter tre spor – Dans, Parkour og Adventure

Kontakt: agfchallenge@gmail.com

BLADET Juli 2011

21


Korte Nyheder Indsamlet og redigeret af Jens Bundgaard

Gymnastikafdelingen har fået ny hjemmeside og nyt liv i bestyrelsen En ny, forbedret og mere æstetisk hjemmeside gør det nu lettere for forældre og udøvende gymnaster at finde informationer om AGF Gymnastiks 17 hold, indmelding og kontaktoplysninger på bestyrelsen.

kasserer. Formand er nu Tine Karlshøj og Christina S. Kjeldsen er næstformand, og i bestyrelsen sidder desuden Ditte Fensby, Pia Liske Iversen, Peter Pilely og Lise Sinius.

Tennissæsonen i gang Tennissæsonen blev skudt i gang ved standerhejsningen d. 25. april (2. Påskedag). I forbindelse med standerhejsningen blev Uffe Nygårds Mindepokal for sjette gang uddelt til en person, som har lagt et stort stykke frivillig arbejde i AGF tennis. Ulrik Lyhne, der har været primusmotor for udviklingen af tennisafdelingens hjemmeside og det nye og roste bookingsystem, blev den glade modtager. Med pokalen følger en gavecheck på 500 kr.

Ilse Børlum, Tine Karlshøj og Christina S. Kjeldsen

Efter forårets generalforsamlingen er der sket markante forandringer i bestyrelsen. Ud trådte formand Lisbet Løvlund, kasserer Tine Detlefsen og Daniel Drammensbæk Sørensen. De skal alle have tak for deres store arbejde i foreningen! Ny i bestyrelsen er Camilla Rands, der er tiltrådt som foreningens Foto: Erik Laursen

EM-fest på Fredensvang EM-feberen ramte for alvor AGF Fodbold, da afdelingen lørdag den 25. juni afholdt EM-fest på Fredensvang for alle AGF’s ungdomsspillere, forældre og søskende som optakt til U21 EM-finalen. EM-festen startede med Fodboldsjov, konkurrencer, besøg fra superligaholdet,

ansigtsmaling, mini EM-finale på Bane 1 og grill. Efter spisningen var der fælles AGFmarch mod NRGi Park, hvor de 250 deltagere i samlet flok overværede EMfinalen.

Ulrik Lyhne – Foto: Sofus Rishede

2 svømmere fra Harvard University træner i AGF AGF Svømning blev i vinters kontaktet af to svømmere fra Harvard University, som var på udkig efter en god kombination af ”Summer School” og gode træningsfaciliteter. AGF og Aarhus Universitet byder derfor velkommen til Ellie Johnson og Kristi Korsberg. De to svømmere i årgang ’91 og ’90 har mange års svømmeerfaring med sig. De er begge crawlsvømmere og viser gode tider. Ellie Johnsons PR i 50 fri er således 26.39 og 58.1 på 100 fri. Kristi Korsberg er også en hurtig svømmer og hendes PR (på langbane) er 2.07 på 200m fri og 4.26 på 400m fri. AGF’s egne svømmere håber nu at kunne udveksle en masse erfaring med de to piger.

22

BLADET Jul i 2011

De spanske europamestre hyldes Foto: Jens Bundgaard


Danske Bank udvider sponsoraftale med AGF’s ungdomsafdeling AGF fodbold har forlænget og udvidet samarbejdet med Danske Bank, som blev etableret i 1990. Danske Bank er en af ungdomsafdelingens trofaste støtter, og ungdomsformand Erland Vendelboe udtaler, at ”fra AGF’s side er vi naturligvis stolte over, at Danmarks største bank fortsat værdsætter det store arbejde, der udføres til

glæde og gavn for alle ungdomsspillere i AGF. Sponsoraftalen har helt klart udviklet sig over årene, og der er ingen tvivl om, at samarbejdet med Danske Bank sætter sit aftryk på vores ungdomsafdeling.”

21 ungdomsmesterskaber i 2010 samt international pris til AGF Ved DM-festen for ungdom den 2. maj var alle sportsgrene og foreninger i Aarhus Kommune, som har taget DM, NM, EM, VM eller ungdoms OL mesterskaber hjem i 2010 inviteret med. AGF var rigt repræsenteret. Først ved atleterne Jacob Simonsen, Troels Hind-

kjær og Nikolaj Bjørn, som vandt 4 DM. Siden ved udspringerne Daniel Nybro Sørensen, August Nairn, Niklas Nybro Sørensen og Martin Bang Christensen, som tog 5 DM og 3 NM. Endelig vandt svømmerne Viktor Bromer, Josephina Bartela og Søren Dahl 3 DM og 6 NM. I alt hjemførte de 10 ungdomsmestre fra AGF således 21 mesterskaber i 2010. AGF’s Udspringsafdeling modtog ved samme lejlighed desuden Århus Oliefabriks Fonds internationale pris. Dennis Nybro Sørensen tog imod prisen, der også kan ses som en anerkendelse af det store og gode arbejde, han gør for og med udspringerne i AGF.

Eventyrlige AGF AGF Atletik var en hyppig gæst på podiet, da der skulle deles medaljer ud efter Eventyrløbet i Odense, der havde 24.000 til start. Det blev til dobbelt sejr på kvindernes 10 km, idet Susanne Svendsen vandt i tiden 37,22, og Zenia Mogensen blev nr. 2 kun 6 sekunder efter. Majbritt Lykke Jensen blev nr.9 i tiden 40,57. På 5 km blev Helene Wad bedste AGF’er og samlet nr.5 i tiden 19,03. Helle Mølgaard Svensson, som er gravid i 6 måned, blev nr.14 i tiden 20,59 minutter. Malene Moeslund lavede PR med tiden 21,56 og blev nr.24 Mikkel Kleis snuppede andenpladsen på herrernes 10km i tiden 31,11, Thomas Madsen blev nr.7 i tiden 32,19, Rasmus Lykke nr.18 i tiden 34,41, endelig blev Michael Pløger og Martin Fuglkjær Kristensen hhv. nr.26 og 27 i samme tid, 35,53.

Jeppe Farsøht vinder Horsens Løbet

Dennis Nybro – Foto: Erik Laursen

16-årige Jacob Simonsen kvalificeret til U18-VM

Horsens Løbet blev Grundlovsdag afviklet rundt om Bygholm Sø. AGF’s Jeppe Farsøht sikrede sig sejren på halvmarathon foran Aarhus 1900’s Laust Bengtsen.

I et særligt arrangeret 3000m løb kvalificerede AGF Atletiks 16-årige Jacob Simonsen sig til sommerens verdensmesterskaber for U18-atleter. Med tiden 8:39,2 pressede Jacob sig under kravet med 0,8 sekund. Mikkel Kleis og Michael Nielsen havde begge andel i det flotte resultat, da de med stor sikkerhed og rutine løb harer for det unge stortalent. Jacob kan nu se frem til en mulig landsholdudtagelse og til at møde de bedste ungdomsatleter fra hele verden, når konkurrencerne går løs i franske Lille midt i juli. Foto: Erik Laursen

Foto: Erik LaursenIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.