Page 1

KLANT AAN HET WOORD

Continuïteit zorgt voor sterke resultaten Cercle Brugge Voorzitter Paul Vanhaecke en managing director Yvan Vandamme Cercle Brugge is de laatste jaren niet meer weg te denken uit de subtop van eerste klasse. De sterke prestaties van de voetbalvereniging zijn grotendeels te danken aan een sterk personeelsbeleid en dito bedrijfscultuur. Als trotse hoofdsponsor zetten wij graag voorzitter Paul Vanhaecke en managing director Yvan Vandamme voor de microfoon voor een gesprek over de ambities van groen-zwart, het belang van sportsponsoring en het personeelsbeleid van een voetbal-KMO.

Bij Cercle Brugge doen wij dit ook, maar in het voetbal zijn er heel veel factoren die je niet kan berekenen. De momentopnames zijn enorm belangrijk.” Yvan Vandamme: “Op het einde van de reguliere competitie grepen wij net naast play off 1. Een bal die op het einde van de laatste wedstrijd twee centimeter naast de paal ging, betekende voor ons een verlies van € 500.000. Daarnaast kan de waarde van een speler de ene week heel hoog zijn dankzij een wereldprestatie, maar de week erna omlaag tuimelen omwille van een blessure. Voetbal is bovendien een heel mediatiek gebeuren. De pers leeft van de ene naar de andere wedstrijd. Op een week tijd kan je veel krediet verliezen.”

Jullie grepen vorig jaar net naast play off 1 en wonnen jullie poule in play off 2. Strookten de resultaten met jullie ambities? Yvan Vandamme: “Absoluut. Wij hebben onze doelstellingen grotendeels behaald. In de eerste plaats konden wij heel lang aanleunen bij de top vijf. Hoewel het een ontgoocheling was dat wij op het laatste nippertje naast het ticket voor play off 1 grepen, hebben wij bovendien een sterke prestatie neergezet in play off 2. In de Beker van België, waar wij minimum de kwartfinale wilden spelen, konden wij jammer genoeg niet ver doorstoten. Op het behalen van een andere doelstelling, de doorstroming van jonge spelers zowel vanuit onze eigen jeugd als extern, zijn wij heel trots. In het merendeel van onze wedstrijden stonden zes à zeven spelers van minder dan 23 jaar op het veld, wat mooie perspectieven voor de toekomst biedt. Wij willen jongeren laten groeien, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.“

“In voetbal kan je veel factoren niet berekenen. Een bal net naast de paal kan een verlies betekenen van €500.000.” Paul Vanhaecke: “Volgend jaar hopen wij om minstens even goed te doen, dus zo dicht mogelijk bij de top vijf eindigen en de kwartfinale van de Beker halen. Daarnaast blijven wij de kaart van de jeugd trekken. Over het aantal toeschouwers, vorig seizoen gemiddeld een kleine 9.000 per wedstrijd, zijn we heel tevreden. Maar het is uiteraard onze ambitie om dit aantal nog te doen stijgen.” 14 > NR 3 - AUGUSTUS 2012

Hoe belangrijk is sponsoring voor jullie?

Paul Vanhaecke, voorzitter

Cercle haalt een groot rendement met beperkte middelen. Is er een groen-zwart geheim? Paul Vanhaecke: “Op budgettair vlak zitten wij bij de laatste vijf ploegen, maar sportief leunen wij tegen de top zes aan. Wij danken enorm veel aan de inzet van ons personeel en de vele vrijwilligers. Daarnaast is ons hoog rendement het gevolg van gezond verstand en enkele strategische doelstellingen, zoals de kansen die wij bieden aan jongeren en het feit dat wij voorzichtig omgaan met onze financiële middelen. Wij dragen hierbij continuïteit hoog in het vaandel, in alle geledingen van de vereniging. Ik ben al vele jaren betrokken bij Cercle Brugge. Het feit dat ik aangesteld ben als voorzitter, is een duidelijk voorbeeld hiervan.” Yvan Vandamme: “De strategische keuzes bieden jammer genoeg geen garantie op succes. Je moet ook een portie geluk hebben. Als je een seizoen kent met veel blessures, kan je plots een terugval meemaken.”

Wat is het verschil tussen het leiden van een ‘normale’ onderneming en een voetbalvereniging? Paul Vanhaecke: “In een onderneming kan je een businessplan opstellen, met daarin een bepaalde marge voor onzekerheden.

Paul Vanhaecke: “Het is enorm belangrijk, want voor ons betekent dit een derde van onze inkomsten. Het laat ons toe om onze toegangsprijzen betaalbaar te houden voor onze supporters en om kwaliteitsvolle spelers aan te trekken. Wij vinden het bovendien belangrijk dat wij een sterke partnership hebben met onze sponsors, en dat zij onze waarden delen.”

Het HR-beleid van een voetbalvereniging is een heel specifieke materie. Hoe gaat dit in zijn werk bij Cercle? Paul Vanhaecke: “In totaal staan ongeveer vijftig medewerkers op onze payroll, weliswaar niet allemaal full-time. Daarbij komt nog een netwerk van 250 vrijwilligers. Zij zijn vooral actief op de dag van de wedstrijd. Wij werven dus, naast de spelers, niet vaak personeel aan. Wij volgen op dit vlak niet echt een strategie, maar gebruiken verschillende kanalen zoals onze eigen website en netwerk. Sommige profielen, zoals onze boekhoudster, hebben wij gevonden via ADMB. Wij vinden het vooral belangrijk dat een medewerker betrokken is bij Cercle Brugge.” Yvan Vandamme: “Het aanwerven van spelers is een ander verhaal. De verdeling van de 25 spelers is als volgt: één derde komt uit de eigen jeugd, één derde zijn andere Belgen en één derde buitenlandse spelers. Bij die laatste zitten ook de voetballers die wij huren van Sporting Lissabon. Wij werven gemiddeld vier à vijf nieuwe spelers per jaar aan. Wij versterken ons team onder andere via het partnership met de Portugese ploeg en via het netwerk van de trainer. Dankzij Bob Peeters hebben wij


KLANT AAN HET WOORD Paul Vanhaecke: “Wij willen ons ook blijven inzetten voor sociale engagementen en het contact met de Brugse regio blijven behouden. Een mooi voorbeeld hiervan is het ontwerp van onze nieuwe shirts, gemaakt door scholen in de Brugse regio, uiteraard voorzien van een prachtig ADMB-logo!”

bijvoorbeeld Vetokele en Mertens gecontracteerd. Wij vinden ten slotte spelers via onze eigen scouting of via tips van spelersmanagers.”

Aan welke criteria moet een nieuwe speler van Cercle Brugge voldoen? Yvan Vandamme: “Hij moet uiteraard tegen een bal kunnen trappen en medisch in orde zijn. Daarnaast laten wij iedere kandidaat-speler psychologisch screenen om te kijken of hij wel past in de kleedkamer, en dus beantwoordt aan het profiel van Cercle Brugge.” Paul Vanhaecke: “Een nieuwe speler moet bovendien openstaan voor sociale engagementen. Het staat in het contract dat zij zich twee uur per week hiervoor beschikbaar moeten houden. Zo zijn er twee spelers per week die ingeschakeld worden in de sportactiviteiten van De Sleutel, de organisatie die zich inzet voor preventie en hulpverlening in het kader van drugproblematiek.”

“In de meeste wedstrijden stonden zes à zeven spelers van -23 jaar op het veld. Wij zullen de kaart van de jeugd blijven trekken.” Krijgen jullie na een goed seizoen vaker spontane sollicitaties? Paul Vanhaecke: “Ik weet niet of dit echt te maken heeft met de resultaten, maar wij krijgen nu steeds vaker sollicitaties van jongere spelers. Zij zien dat wij volop de kaart van de jeugd trekken en dat zij hier effectief kansen krijgen. Dit wordt natuurlijk ook sterk onderlijnd door onze trainer. Cercle Brugge wordt beschouwd als een aantrekkelijke werkgever. Niet alleen omwille van de resultaten, maar ook door de bedrijfscultuur.”

De loonkost heeft een belangrijke invloed op jullie personeelsbeleid. Komen de spelers na sterke prestaties om loonsverhoging vragen? Paul Vanhaecke: “Dat komt inderdaad voor. Als wij goede resultaten behalen, stijgt onze loonkost. En die stijging is scherper dan in het gewone bedrijfsleven, omdat het bij ons gaat om contracten van korte termijn.” Yvan Vandamme: “In het bedrijfsleven heb je salarisschalen voor dezelfde functie. Dat bestaat in het voetbal niet, het salaris is afhankelijk van de ploeg. Een goede speler kan bij een topploeg makkelijk het dubbele verdienen.” Paul Vanhaecke: “Wij proberen ook onze extralegale voordelen, zoals bedrijfswagens en maaltijdcheques, te optimaliseren. Daarnaast gaat een groot stuk van het loon van een speler naar een pensioenverzekering.” Yvan Vandamme: “Het is belangrijk dat al onze administratieve personeelszaken, die vrij complex zijn voor een voetbalorganisatie, correct worden afgehandeld.

Tekst en foto: Pieter Staelens Coverfoto: Alain Creytens Foto shirt: Jan Darthet

Yvan Vandamme, managing director

ADMB zorgt ervoor dat wij ons hiervan niets moeten aantrekken en levert advies wanneer we dit nodig hebben. Zij ondersteunen ons bij alle personeelszaken.”

Cercle Brugge is geen typische KMO. Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst? Paul Vanhaecke: “Wij willen in de eerste plaats onze continuïteit blijven waarborgen. In een normale KMO doe je dit door voldoende winst te behalen, bij Cercle moeten wij voldoende positieve resultaten neerzetten en onze andere doelen nastreven. Een belangrijke groeipool is bij ons de merchandising.”

Tim Smolders en Oleg Iachtchouk en stellen u graag het nieuwe shirt voor.

“Cercle Brugge is een aantrekkelijke werkgever. Niet alleen omwille van de resultaten, maar ook door de bedrijfscultuur.” Yvan Vandamme: “Wij proberen om progressie te maken op alle vlakken en steeds professioneler te werken, bijvoorbeeld op het vlak van onze samenwerking met Sporting Lissabon of de verdere uitbouw van onze jeugdacademie. Een belangrijke uitdaging is de evolutie die het voetballandschap meemaakt op het vlak van inbreng van vreemd kapitaal en de wijze waarop Cercle Brugge hierop inspeelt met behoud van haar identiteit.” Nr 3 - augustus 2012 > 15

Continuïteit zorgt voor sterke resultaten Cercle Brugge  

Interview met Cercle Brugge over het HR-beleid van een eersteklasser.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you