3D print magazine februari 2020

Page 14

Uniek plasmaproces belooft betere kwaliteit met 3D printen

6K maakt van duurzame feedstock metaalpoeders

Van spanen tot hoogwaardig metaalpoeder: dat biedt 6K vanaf het tweede kwartaal van 2020.

De Amerikaanse start-up 6K wil 3D metaalprinten nog duurzamer maken door spanen, testprints, supports en afgekeurde prints te verwerken tot nieuw hoogwaardig metaalpoeder. Een speciaal microgolf plasmaproces in combinatie met gericht inzamelen van het materiaal moeten een goede kwaliteit waarborgen. De nikkellegering Onyx In718 is het eerste poeder dat beschikbaar komt. 6K zegt dat door de kwaliteit van de poeders na warmtebehandeling een hogere sterkte in alle richtingen wordt gehaald. Duurzaamheid door hergebruik van grondstoffen is eigenlijk slechts één aspect in de propositie van 6K, legt John Vorberger, Vice President Sales & Marketing uit. Het gaat eveneens om de microgolf plasmatechnologie waarmee de poeders worden gemaakt. In tegenstelling tot andere productieprocessen voor poeders benut 6K de volledige plasmastraal, het Unimelt concept zoals het Amerikaanse bedrijf het noemt. “Wij gebruiken de volledige plasmastraal; anderen hebben in het midden een gebied waarin ze geen poeders maken”, legt Vorberger uit. Hierdoor haalt 6K allereerst een yield van bijna 100 procent: nagenoeg alle materiaal dat in de installatie wordt ingevoerd, wordt tot poeder verwerkt.

14

Bij gasatomisatie, een veel gebruikte techniek, ligt dit percentage volgens 6K drie tot vier keer lager. Het energieverbruik ligt bij de

Een microscoop opname van de poeders die 6K met het plasmaproces maakt. Deze zijn volledig rond en de distributie is zodanig dat er geen porositeit ontstaat tijdens het 3D printen.

print magazine februari 2020