DalfsenNet.nl Magazine | 2022 | #3

Page 1

MAGAZINEDALFSENNET.NL #3 - 2022 Ontmoeten doe je in Trefkoele+ Aannemersbedrijf Riezebos, al zo’n 120 jaar kwaliteit en vakwerk Win een introductievlucht, i.s.m. Aero Club Salland

Echte liefhebbers spreken zelfs over de geur van een vers magazine en het knisperen van de bladzijden die je omslaat. Je even helemaal terugtrekken in het blad waar je voorkeur naar uitgaat is pure ontspanning. Een echt blad in handen hebben, dat net nog enthousiast op de deurmat plofte, voelt vertrouwd. Het is als de krant die misschien niet meer zo hip is als een online platform waarop je het nieuws kunt volgen, maar toch… Dan maar niet hip. Door het invoegen van QR-code in de advertentie is de link naar de online-wereld ook direct te leggen.

Colofon

Contact Tel. 06- 1102 magazine@24webvertising.nl8189

Twenty Four Webvertising BV

Julia van Bohemen Tekstbureau

13.000 huis aan huis in de gehele gemeente Dalfsen

Nog steeds een papieren magazine

DE VOORKEUR VOOR PRINT

Verkoop

Bladmanager Remko jarst@24webvertising.nlJarst06-remko@24webvertising.nlVolkers11028189Postma

B&L verspreidingen, Hoogeveen

Met andere woorden; we gaan gemotiveerd en enthousiast verder met het creëren van dit magazine met in deze editie weer voldoende afwisselende en leesbare artikelen.

DALFSENNET.NL MAGAZINE 3

Verspreiding

Experts menen zelfs dat je in een papieren versie veel meer uit kunt pakken met lay-out, design en uitstraling. We doen ons best. Het geeft de burger (lees: makers van dit magazine) moed dat uit onderzoek blijkt dat maar liefst 88 procent van de mensen de voorkeur geeft aan print. Een groot deel van deze mensen geeft aan dat lezen van papier meer ontspannend is en je de teksten beter tot je kunt nemen.

Je ontvangt wederom een papieren magazine van ons. Is dat bijzonder? Zo lijkt het tegenwoordig wel nu steeds meer magazines online ‘gaan’. Uit recent onderzoek blijkt echter dat offline magazines meer ‘raken en binden’ dan de online exemplaren. In een offline magazine blijken mensen ook langer te lezen en het gaat vaker rond zodat het door anderen eveneens gelezen wordt, de zogenoemde schaduwlezers. Dat is bij een online magazine veel minder het geval.

Fotografie

Een uitgave van 24Webvertising Print BV i.s,m, Stichting Dalfsennet

Redactie

Hans Keesmaat, Johan Bokma

Hans Keesmaat

Twenty Four Webvertising Print BV

Oplage

Gedrukt door Grafistar

Er zijn zelfs bedrijven, KLM bijvoorbeeld, die van hun online personeelsmagazine weer overstapten naar een offline exemplaar. Louter omdat een offline-blad een betere verbinding met het bedrijf en tussen het personeel bewerkstelligt. Het ligt in de bedrijfskantine, je praat er tijdens de lunch over met je collega’s zonder dat je daarvoor op je smartphone hoeft te kijken, neemt het in het weekend mee naar huis zodat je huisgenoten ook weten waar je de hele week uithangt. Een blad op papier wordt door iedereen in het gezin gelezen. Bovendien bewaar je een papieren magazine makkelijker en kun je het ook tussendoor nog eens wegleggen.

DALFSENNET.NL MAGAZINE 5 Inhoudsopgave Columns Vechtstede | p. 13 Beauty & Body | p. 25 Goudzwaard | p. 45 seizoenVeelbelovendcoachesprofessionaliserenvrijwilligerswerkBestuurdersCentraal:metenexpertscultureelvoorKulturhus de Spil Landgoed Rechteren; het verleden, heden en de opWattoekomstisrentmeestereenlandgoed? p. 11 p. 27 p. 18-19 p. 28-29

DALFSENNET.NL MAGAZINE6

Elke maandagavond is er in Trefkoele+ het Saam eetcafé. Een team van vrijwilligers

KUNST & CULTUUR

Het Pluscafé is de huiskamer van Dalfsen en de hele week open voor iedereen toegankelijk. Voor de allerkleinsten is er een speelhoekje met boeken van de bibliotheek en speelgoed van de speelotheek. Voor degene die wil werken zijn er rustige werkplekken met wifi en stroompunten. En natuurlijk kun je er na het trainen of het spelen van een wedstrijd gezellig met je medesporters napraten.

PLUSCAFÉ HUISKAMER VAN DALFSEN

Kulturhus Trefkoele+ is dè plek voor inwoners om elkaar te ontmoeten. Samen sporten, lunchen, biljarten, bridgen, zingen in het popkoor, schilderen of gewoon gezellig een kopje koffie drinken. Er kan van alles! Ontmoeten doe je in Trefkoele+

weet elke week weer lekkere maaltijden te bereiden voor een aantrekkelijke prijs. Het eetcafé is er voor inwoners die graag andere mensen willen ontmoeten, of het gewoon gezellig vinden om er eens uit te gaan.

De enthousiaste medewerkers van het Pluscafé zorgen ervoor dat het je aan niets ontbreekt. Goede koffie, een lekker drankje of lekkere lunchgerechten.

Als kulturhus besteden we uiteraard ook aandacht aan kunst en cultuur. Zo vinden er maandelijks activiteiten plaats van het Cultureel Café, zoals lezingen en poëzieen literatuurochtenden. Daarnaast is er vanaf september bij ons voor het eerst een langdurige expositie te bezichtigen, met dank aan onze kunstgroep Trefkoele+.

VAN JONG TOT OUD

MEER INFORMATIE

kidsdance, de jongerensoos, diverse sporten voor alle leeftijden, een creacafé voor volwassenen, fit en vitaal 50+ en ouderenactiviteiten zoals koersbal.

Infopunt helpen je ter plekke op weg of verwijzen door naar lokale partners.

Meer weten wat er allemaal te doen is in Trefkoele+, of heb je ideeën voor nieuwe activiteiten? Kom eens langs, bel of mail naar 0529-432338 / info@trefkoeleplus.nl.

RUIMTE HUREN?

Trefkoele+ is er voor de inwoners van Dalfsen. Een denktank van inwoners geeft ons advies over welke activiteiten gewenst zijn in ons kulturhus. Samen met inwoners organiseren we activiteiten zoals een tweedehands kinderbeurs in de herfstvakantie, een dorpsquiz of een expositie. Ook ideeën voor activiteiten? Kom dan eens langs voor een kop koffie!

VOOR EN DOOR INWONERS

In het kulturhus is het Infopunt te vinden om mensen te helpen met allerlei vragen. Je kunt er terecht voor informatie over wonen, (vrijwilligers) werk, zorg, welzijn en nog veel meer. Bijvoorbeeld over huurtoeslag, AOW, werk, uitkering, belasting of PGB. Medewerkers van het

In Trefkoele+ zijn verschillende ontmoetings- en sportruimtes te huur voor bijvoorbeeld overleggen, workshops, sportwedstrijden of grotere evenementen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.

VOOR ALLE VRAGEN EN HULP

Ook is het mogelijk een cursus van Saam Welzijn of de bibliotheek te volgen om bijvoorbeeld beter te leren hoe een tablet werkt en wat je er allemaal mee kan. Of kom je licht eens opsteken bij de Historische Kring over de geschiedenis van Dalfsen.

Meer informatie is ook te vinden op www.trefkoeleplus.nl voor de agenda en actieve organisaties in het kulturhus.

DALFSENNET.NL MAGAZINE 7

Ook kan je muziekinstrumentenverschillendeleren spelen of leren dansen in het kulturhus voor jong tot oud.

Trefkoele+ heeft aanbod voor alle leeftijden, zoals kinderopvang en peutergym voor de allerkleinsten,

“Van vrijwillige bestuurders wordt steeds meer professionaliteit verwacht op gebieden als financiën, visie en beleid, veiligheid, communicatie en ict”, merkt Ivonne Saueressig. “Er komt veel op hen af, zeker met allerlei administratieve regelingen, zoals onlangs het UBO-register van de Kamer van Koophandel. Er is al best veel kennis voorhanden, maar via BestuurdersCentraal willen we die kennis bundelen, beschikbaar stellen en delen

GEZIN DALFSENNET.NL MAGAZINE 11

metvrijwilligerswerkBestuurdersCentraal:professionaliserencoachesenexperts

Ze geeft wat voorbeelden: “Hoe houd je binnen een bestuur of binnen een vereniging alle neuzen dezelfde kant op? Hoe leer je effectief vergaderen? Hoe stel je binnen een kleine club met veel jeugdleden een vertrouwenspersoon aan? Veel clubs worstelen met een vergrijzend of afnemend leden- en vrijwilligersbestand. Coaches kunnen je ondersteunen met bijvoorbeeld een social media-campagne. Experts in verandertrajecten kunnen je helpen bij het doorvoeren van een rigoureuze koerswijziging. Zo verhoog je de kwaliteit van besturen en hun organisaties en kun je je taken verlichten, zodat je het langer en beter volhoudt.”

gevonden om hun kennis en ervaring te delen. Organisaties als Beleef Nieuwleusen, maar ook SV Nieuwleusen, museum Palthehof en de Oranjevereniging Dalfsen maakten al gebruik van de mogelijkheden, waarmee ze onder meer bestuurlijke vernieuwing hebben doorgevoerd. Ivonne Saueressig en haar Saam Welzijn-collega Judith Bos hopen dat meer verenigingen de mogelijkheden ontdekken.

Meer informatie? Benader Ivonne Saueressig 06-39345740 i.saueressig@ saamwelzijn.nl of kijk op vrijwilligerspuntdalfsen.nlwww.(onder het kopje ‘Voor organisaties’). Clubs die zich willen aanmelden, kunnen op de website een account aanmaken.

BestuurdersCentraal is een regionaal platform, dat is ook opgezet in gemeenten als Zwolle, Hardenberg, Twenterand, Hellendoorn, Borne en Deventer. “Als we binnen de gemeente Dalfsen niet kunnen voldoen aan een specifieke vraag, kunnen we die ook breder uitzetten”, aldus Judith Bos. “De verzoeken die we krijgen lopen sterk uiteen: van een eenvoudige vraag die snel kan worden beantwoord tot een langdurig begeleidingstraject door een trainer, coach of adviseur. Via BestuurdersCentraal is het allemaal kosteloos mogelijk.”

met anderen. Maar ook gebruiken ter ondersteuning van bestuurders die tegen vragen en problemen aanlopen.”

“De coaches en experts hebben we inmiddels. Nu hopen we vooral dat meer bestuurders gebruik gaan maken van dit kennis- en ervaringsplatform. Het is ook een goede manier om kennis die aanwezig is binnen de eigen organisatie te delen met anderen.” Dat zegt vrijwilligersmakelaar Ivonne Saueressig van het Vrijwilligerspunt Dalfsen over BestuurdersCentraal. Dit nieuwe platform wil (vrijwillige) bestuurders van verenigingen en organisaties ondersteunen bij allerlei vraagstukken die op hen afkomen.

BestuurdersCentraal is een lokaal, regionaal en sinds kort ook provinciaal netwerk van bestuurders van vrijwilligersorganisaties, ondernemers, overheid en onderwijsinstellingen. Ze werken samen om de kwaliteit van het bestuurlijk niveau te verhogen en ondersteuning aan te bieden om bestuurlijke vraagstukken op te lossen. Het Vrijwilligerspunt Dalfsen heeft al enkele goed bezochte informatieavonden, inspiratiesessies en netwerkbijeenkomsten georganiseerd. Zo gaf Jan Gjaltema een uiteenzetting over onder meer vrijwilligersen plaatselijkeInmiddelsaansprakelijkheidsverzekeringen.zijnerookaleentientalcoachesenexpertsbereid

DALFSENNET.NL MAGAZINE 13

Vechtstede Notarissen & Mediators kan jullie helpen met deze, soms complexe vragen. Mr. Christel Vogelesang is één van de mediators van Vechtstede Notarissen & Mediators. Christel is waarnemingsbevoegd kandidaat-notaris en is sinds 2007 werkzaam als mediator. Essentieel voor de dienstverlening van Vechtstede Notarissen & Mediators is respect voor elk individu binnen een gegeven situatie. De vertaalslag daarvan naar een juridisch correcte vastlegging geeft jullie de zekerheid dat jullie je zaken goed hebben geregeld.

Christel Vogelesang

KINDEREN

FINANCIËN

HebEchtscheiding?jeweleens aan mediation gedacht?

MEER WETEN?

Voor velen ontstaat er bij een scheiding een onzekere periode. Kan ik wel rond komen straks? Had je samen eerst maar één huishouden, na de scheiding zijn het ineens twee huishoudens die financieel draaiend gehouden moeten worden.

ERVAREN MEDIATORS

Als jullie uit elkaar gaan en jullie hebben minderjarige kinderen dan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt sinds maart 2009 ook voor ongehuwde ouders met minderjarige kinderen. Het opstellen van een ouderschapsplan bij een scheiding is vaak een emotionele gebeurtenis. Daarbij gaat het ondermeer over de omgang met de gezamenlijke kinderen. Hoe ga je dit vorm geven? Je wilt vooral, dat juist jullie kinderen, het minste last ondervinden van de scheiding. Daarom wil je als ouder altijd persoonlijk betrokken blijven. Een ouder blijft altijd een ouder, ook na een scheiding. Mediation kan ook goede diensten bewijzen als eerder ontstane regelingen, achteraf toch niet blijken te werken.

Willen jullie meer weten? Neem dan gerust contact op met Vechtstede Notarissen & Mediators. Tijdens een vrijblijvende kennismaking van een half uur, vertel ik jullie graag, hoe ik jullie verder kan helpen in jullie specifieke situatie. Want door je zaken middels mediation vooraf goed te regelen, wordt onenigheid in de toekomst voorkomen. En dat is in een hectische periode een zorg minder.

Scheiden is doorgaans geen leuke bezigheid en een gevoelig onderwerp. Jullie hebben alles al geprobeerd om het tij te keren maar je staat nu toch voor een voldongen feit. Er moeten allerlei praktische zaken worden geregeld. Zoals “Wie blijft er in het huis wonen?’’ of “Hoe gaan we de omgang met onze kinderen regelen?”. Bovenal komen er allerlei heftige emoties aan te pas. Emoties die heldere afspraken tussen jullie in de weg kunnen staan.

Een“ scheidingblijftouderaltijdeenouder,ooknaeen” Vechtstede Notarissen & Mediators Hardenberg / Tel. 0523 - 261 941 Dalfsen / Tel. 0529 - 431 742 Nieuwleusen / Tel. 0529 - 481 201 www.vechtstede.cominfo@vechtstede.com

Samen zullen we kijken naar wat de wensen en de mogelijkheden zijn. Het opstellen van een alimentatieberekening kan hierin helderheid bieden. Het doel is altijd een passende financiële afwikkeling, waar beide partijen zich in kunnen vinden.

In geval van een scheiding is een gang naar de rechter vaak een negatieve keuze en ook helemaal niet direct noodzakelijk. Mediation helpt je bij het zoeken naar oplossingen vanuit de gedachte dat partijen samen streven naar optimaal haalbare afspraken. Door zorgvuldige toepassing van bewezen mediationtechnieken, blijven jullie respectvol met elkaar omgaan. Ook al lijkt de situatie soms nog zo uitzichtloos.

De opleiding omvat onder meer kleuren mengen, productkennis, creativiteit, kleurtechnieken, de chemische samenstelling van haarkleuren en de manier waarop bepaalde haartypen daarop reageren. “Als Master Color Expert kan ik nu nog meer een gepersonaliseerd advies geven aan mijn

Sinds enige tijd mag Salon Images zich Master Color Expert noemen. Eigenaar Sabine VersteegHuisman rondde onlangs een speciale opleiding van Wella Professionals af. “Voor onze klanten betekent het kort gezegd dat we voor geen enkele uitdaging op kleurgebied meer terugschrikken”, zegt zij. “We kunnen nu echt iedereen perfect helpen aan de juiste kleur.” Om deze erkenning in perspectief te plaatsen: Nederland telt slechts zo’n dertig salons met een Mastor Color Expert.

op socials. Door middel van mooie foto’s worden de prachtige resultaten getoond die gecreëerd zijn door alle dames van Salon Images.

GEZIN DALFSENNET.NL MAGAZINE 15

Sabineklanten.”(37)

Naast het leiden van Salon Images volgde Sabine hiervoor een opleiding van ruim negen maanden, met zowel theorie- als praktijkmodules. Ze mocht haar diploma in ontvangst nemen tijdens een feestelijke bijeenkomst in Nieuwegein. “In principe kan elke kapper kleuren”, zegt ze. “Maar de theorie van deze opleiding gaat ontzettend diep in op het ontleden van kleuren, de chemie waarmee ze tot stand komen, de effecten op verschillende haartypen en vooral ook kleurpsychologie: hoe zien we kleur en hoe verwerken onze ogen het? Deze kennis is zó waardevol dat je in overleg met de klant tot vrijwel elk gewenst resultaat kunt komen.”

is hiermee één van de dertig Master Color Experts in Nederland. “Daar ben ik best een beetje trots op”, zegt ze. “Zeker als je bedenkt dat niet iedere kapster er zomaar aan kan beginnen. De opleiding wordt voorafgegaan door een toelatingsexamen, waar in het afgelopen jaar maar negen van de dertig kandidaten doorheen kwamen.” Voor de eigenlijke opleiding slaagde ze met een 9 voor de praktijk en een gemiddeld cijfer van 8,3.

Ze is vaktechnisch gezien nog zekerder van zichzelf geworden door deze opleiding, zegt ze. “Voorheen dacht ik bij sommige verzoeken echt wel eens: oei, dat wordt misschien wel moeilijk. Maar nu heb ik zo’n schat aan kennis en ervaring dat ik daar niet meer bang voor ben.”

“Ik ga nu mijn kennis overbrengen op mijn collega’s in de salon.”

Salon Images in Nieuwleusen is sowieso een veelzijdige kapsalon, die ook uitstekend zijn in de nieuwste trends qua knippen en snijden, stylingstechnieken door de stylingstools van GHD.. Met name kapster Janine is een expert op het gebied van krullen knippen. Salon Images is ook zeer actief

Salon BurgemeesterImages, Backxlaan 3, Nieuwleusen, t. 0529 – 426 615 e. w.info@salonimages.nlwww.salonimages.nl

Salon Images is een van de weinige Master Color Experts in Nederland

De website bevat allerlei inspiratietips en blogs. Persoonlijk advies krijgen kan ook. Mail je vraag naar info@kidzstijl.nl of maak een afspraak.

OP BESTELLING

Een unieke collectie vrolijkmakers vindt al enkele jaren vanuit Dalfsen zijn weg naar kinderkamers in heel Nederland en België. Met haar bedrijf KidZstijl levert Engelien duurzame muurstickers en meer muurdecoratie in wel veertig kleuren. Alles op maat gemaakt, naar wens van de klant. In principe is bijna alles mogelijk.

Kidzstijl

OP MAAT

PATROON

Dalfsen, Nederland e. w.info@kidzstijl.nlwww.kidzstijl.nl

Met een grote hoeveelheid kleinere

De keuze is groot bij KidZstijl: hartjes, boompjes, treintjes, retro- of brandweerauto’s, bosdieren en nog veel meer. Maar ook collecties die zijn gebaseerd op de illustraties van Monica Maas uit Bobbi Beer. De afbeeldingen zijn te krijgen op muurstickers, posters, lampen en textiel. Alle producten van KidZstijl maak ik, Engelien, persoonlijk en op maat gemaakt. Het aanbod aan verschillende kleuren en maten is groot, waardoor er altijd iets te vinden is dat in en bij jouw kamer past.

Daarbij kies ik bewust voor duurzaam materiaal: misschien iets duurder, maar het materiaal is van hoge kwaliteit en gaat jarenlang mee. Bovendien is het herplakbaar. Daardoor kun je met een paar simpele aanpassingen de kinderkamer laten ‘meegroeien’ met de ontwikkeling van je kind. Het materiaal is geschikt voor vrijwel alle gladde oppervlakken, zowel behang als gestucte muren.

KidZstijl maakt elke kinderkamer een stuk vrolijker

Liefs Engelien van KidZstijl

GEZIN DALFSENNET.NL MAGAZINE 17

muurstickers kan je al heel snel een mooi patroon creëren om de muur van de babykamer of kinderkamer. En dat patroon kan je helemaal zelf bepalen: in rechte lijnen, of met speelse effecten, op verschillende hoogtes ten opzichte van elkaar.

Naast muurstickers biedt KidZstijl ook posters en textielproducten, zoals lampenkappen, ledikantdekens, speelkleden en kussens. Elke muursticker, poster en textielproduct kan persoonlijk en uniek worden gemaakt voor jou.

Er wordt vaak gedacht dat ik heel veel voorraad heb liggen van alle producten die ik aanbied in mijn webshop. Maar ik maak vrijwel alles op bestelling vanuit mijn ontwerpstudio in Dalfsen.

Ik vind het erg leuk om muurdecoratie op maat te maken. Als ik een vraag binnenkrijg dan start de ontwerpfase altijd met het

vinden van de juister afbeeldingen. Als een kind bijvoorbeeld helemaal wég is van treintjes, laat ik zien wat ik op dat gebied in mijn assortiment heb. Ik kan, na keuze van de afbeelding, het ontwerp naar wens aanpassen en in 2D of 3D uitwerken. We richten ons dan op de kleuren en de grootte. Ik denk graag mee over de mogelijkheden, zodat je echt een uniek design voor je kinderkamer krijgt, een ontwerp dat je nergens anders zult vinden.

Eerste vermelding; Kasteel Rechteren is gebouwd aan de oever van de Vecht en wordt al vermeld in 1230 als bisschop Willebrand van Utrecht aan Zwolle de stadsrechten met de daar bijbehorende rechten om stadsmuren te bouwen verleent, teneinde met succes de plunderingen van de huizen Voorst, Rechteren en Rutenberg te kunnen tegengaan.

DE 16E EEUW, EEN ROERIGE TIJD

Al in 1190 stond er een soort versterkte boerenhoeve met de naam Rechteren vlakbij de plaats waar nu het kasteel staat. Om de hof was een gracht met een aarden wal aangelegd. Beide aanpassingen zorgden ervoor dat de hof beter te verdedigen was tegen rovende bendes. Rechteren is het enige van de middeleeuwse kastelen in Overijssel waarvan, ondanks belegering, ontmanteling, ingrijpende verbouwingen en uitbreidingen belangrijke delen zijn overgebleven. De donjon dateert uit de 14de eeuw en het woongedeelte werd in de 15de eeuw gebouwd. De ringmuur die rondom de burcht heeft gestaan is helaas verloren gegaan. Kasteel en landgoed bleven in de loop der jaren in dezelfde familie. In mannelijke lijn stamt het huidige geslacht Van Rechteren af van de tussen 1231-1245 vermelde ridder Evert van Heeckeren.

Landgoed Rechteren; het verleden, heden en de toekomst

In 1524 beval de Hertog zijn rentmeester de Gelderse ruiterij te verplaatsen van Hattem naar Rechteren. Deze ruiterij bestond uit ongeveer 200 ruiters en paarden die vanuit Rechteren herhaaldelijk aanvallen op Zwolle uitvoerden. In november 1524 werd het kasteel belegerd door

Late middeleeuwen: uitbreiding van het complex

De 16e eeuw was een roerige tijd voor Rechteren. In 1522 veroverde Hertog Karel van Gelre Rechteren, dat in 1523 het hoofdkwartier werd van Jacob ten Starte die namens de Hertog van Gelre rentmeester van Salland was. Jacob ten Starte beval namens de hertog aan de kerspels van Salland, om alle pachten, renten, tijnsen enz., eertijds verschuldigd aan de bisschop van Utrecht, nu aan hem op Rechteren te komen betalen, dat hierdoor het administratief middelpunt van Salland werd.

DALFSENNET.NL MAGAZINE18

Sweder laat drie kinderen achter, een zoon die jong is gestorven en twee dochters Luitgarde en Johanna. Luitgarde die zichzelf Vrouwe van Rechteren noemt trouwt in 1345 met Frederik van Heeckeren, uit dit huwelijk stamt de huidige familie van Rechteren Limpurg.

In 1320 dragen Herman van Voorst en zijn neef Roderick het huis op aan de Bisschop van Utrecht. Hierdoor werd het huis een leen van de Bisschop en hadden de Van Voorsten het recht om het kasteel te versterken. Dit recht werd in 1326 weer bevestigd toen de zoon van Herman, Sweder van Voorst, beleend werd met Rechteren. De toren van het huis werd niet lang hierna gebouwd, in eerste instantie tot de helft van de huidige hoogte.

Na de dood van Jacob Hendrik in 1878 werd hij opgevolgd door zijn enige zoon Adolph Zeyger van Rechteren Limpurg. Het voorhuis werd in 1898 voorzien van een extra verdieping bekroond met uitbundig steenhouwwerk en een klokkentoren. Daarnaast werden de zadeldaken van de koetshuizen aangepast met trapgevels ook naar het ontwerp van Mutters.

Reinhard hielp ook het verzet dat zich in de Rechterense bossen hadden verstopt door ze af en toe van eten te voorzien.

Het kasteel diende in de oorlog onderdak aan bejaarden uit Katwijk en Scheveningen. Het grafelijke gezin bewoont in deze periode het Koetshuis samen met hun butler. Bij tijd en wijle bood het kasteel onderdak aan een onderduiker: Henk van Gelderen, een Joodse student uit Amsterdam die in Hengelo als zoon van een textiel Fabrikant was opgegroeid, zat in Amsterdam in het verzet. Er ontstond een vriendschap, de student en de graaf hebben vaker ondergedoken gezeten in een geheime kelder van het kasteel, op een paar veldbedden met een kaarsje en een fles wijn. Adolph

DE 19E EEUW

DE 18E EEUW

Toen het Rode Kruis vertrokken was kon er een begin worden gemaakt met een zeer ingrijpende restauratie van het hele kasteel.

HEDEN TEN DAGE

K.J. Meijer rentmeester, voor DalfsenNet

huwelijk van Johan Evert Adolph met zijn nicht Sophia Juliana Florentina van Rechteren Almelo in 1747 komen de heerlijkheden Almelo en Rechteren in één hand.

In de hierna gehouden vredesbesprekingen kwam onder andere kasteel Rechteren weer onder het bewind van de Bisschop van Utrecht – hiertoe moest Overijssel een aanzienlijke schatting bijeenbrengen die aan de Hertog betaald werd. Er werd overwogen door de Bisschop en de magistraten van de grote steden om het kasteel af te breken zodat het geen strategische rol meer zou spelen. Uiteindelijk werd er gekozen om de wallen te slechten. Het huis en zijn landerijen keerde ook weer terug als leen aan Hendrik van Rechteren. De verdedigingswerken werden kennelijk niet geheel gesloopt. In 1583 verzoekt Adolph van Rechteren de Ridderschap en de steden van Overijssel om 200 man voetvolk en 50 ruiters ter verdediging tegen de Spaanse troepen van Philips de Tweede. Aan zijn verzoek is maar ten dele gehoor gegeven zodat in mei 1584 het Kasteel in Spaanse handen viel. De Spaanse bezetting van kasteel Rechteren duurde tot 1590. In 1591 werden alle verdedigingswerken op last van prins Maurits geslecht, zo verloor het kasteel haar strategische positie.

DE TWEEDE WERELDOORLOG

In de 17e eeuw maakte het gebouw weinig ontwikkelingen door; Johan van Rechteren was meer op Huize Almelo gericht, dat hij voor de familie wist te behouden na een lange rechtszaak met de familie Westerholt. Zijn zoon Joachim Adolf volgde Johan op als heer van Rechteren. Joachim Adolphs oudste zoon Johan Zeger trouwde in 1685 als nieuwe heer van Rechteren met Agnes Sofia van Raesfelt. Zij bracht aanzienlijke goederen en geld mee met dit huwelijk. Johan en Agnes lieten het noordelijke koetshuis bouwen, daarnaast lieten zij diverse kamers opknappen in het kasteel.

In 1711 trouwt Johan Zeger’s zoon Joachim Hendrik Adolf met Amalia zu Limpurg. Met dit huwelijk werd Joachim Hendrik Adolph verheven in de Duitse gravenstand, tevens werd de naam Limpurg aan de achternaam toegevoegd. In 1714 wordt een smeedijzeren toegangshek met zandstenen pijlers gemaakt. Met het

GROTE RESTAURATIE

Kasteel Rechteren werd tot oktober 2016 bewoont door Elisabeth Marguerite Carola gravin van Rechteren Limpurg (1938-2016), dochter van Adolph Reinhard Zeger graaf van Rechteren Limpurg (1909-1962). Elisabeth Marguerite Carola gravin van Rechteren Limpurg bleef kinderloos en zij liet het kasteel en omliggende landgoed na aan een achterneef, Christiaan Adolph graaf van Rechteren Limpurg. Reeds in 2014 streek hij zijn met zijn echtgenote en vier zoons vanuit Amsterdam neer op een woonboerderij op het landgoed. Christiaan van Rechteren groeide op het familielandgoed Huize Almelo op en wist als geen andere welke inspanningen het kost om een omvangrijk cultuurhistorisch ensemble als zodanig voor de verre toekomst in stand te houden. Het landgoed omvat anno 2022 circa 1150 hectare grond, waarvan circa 500 hectare landbouwgrond en circa 650 hectare uit bos- en natuurgebied, landschapselementen, erven en overige terreinen bestaat. Naast Kasteel Rechteren en bijgebouwen zijn er onder meer 13 woningen en zeven boerderijen op het landgoed aanwezig. Ook het terrein van Foreco maakt onderdeel van het landgoed uit. Historisch gezien kwamen de inkomsten voor het landgoed voornamelijk uit verpachting van landbouwgronden, verhuur van woningen, erfpacht, bosbouw en jacht. De kosten voor het onderhoud van het landgoed zijn, mede door de aanwezigheid van Kasteel Rechteren, diverse monumentale gebouwen en vele landschapselementen, erg hoog en drukken zwaar op de exploitatie van het landgoed. Om het landgoed toekomstvast te maken zijn sinds 2017 plannen ontwikkeld om enkele nieuwe woningen op het landgoed te ontwikkelen en daarnaast diverse bestaande opstallen een andere bestemming te geven. De inkomsten die daarmee worden gerealiseerd dragen bij aan het onderhoud en de versterking van het landgoed, zodat het ook voor toekomstige generaties mogelijk wordt om het als een geheel in stand te kunnen houden.

GEZIN DALFSENNET.NL MAGAZINE 19

de nieuw ingehuldigde bisschop van Utrecht, Hendrik van Beieren. Deze beschoot het kasteel met zwaar geschut, maar deze beschieting richtte slechts beperkte schade aan. Wegens geldgebrek moest de bisschop de belegering al snel weer opheffen, zijn soldaten weigerden zonder soldij verder te vechten.

Na de dood van Adolph Zeyger in 1918 is het huis voor langere tijd niet of nauwelijks bewoond. De weduwe van Adolph Zeyger gaf de voorkeur aan haar geboortehuis Kasteel Enghuizen bij Hummelo, dat zij vererfde aan haar tweede zoon Adolph Sweder van Rechteren Limpurg. De oudste zoon Adolph Reinhard trok na zijn huwelijk met Carola Elisabeth van Lynden in 1937 in het zuidelijke koetshuis dat voor bewoning was verbouwd. Het kasteel was inmiddels toe aan een totale restauratie maar deze moest door de oorlogsdreiging worden uitgesteld.

Toen Adolph Zeyger in 1906 trouwde met Marguérite van Heeckeren van Enghuizen werd het interieur grondig gerenoveerd. Zo werd het hele gebouw voorzien van centrale verwarming en moderne communicatie middelen zoals een belbord en later telefoon.

DE 17E EEUW

DE 20E EEUW

De oudste zoon van Adolph Frederik Lodewijk erfde de heerlijkheid Almelo, zijn broer Jacob Hendrik erfde Rechteren. De belangrijkste ingreep van Jacob Hendrik was de bouw van de brug naar het plein.

geloven ze vooral in fysiek winkelen. ‘Gun jezelf dat moment,‘ zegt Jeannet. ‘Dat is niet alleen veel fijner, maar ook duurzamer. Geen heen en weer sturen van kleding, maar gewoon direct zien hoe het staat.’ Het meest blij worden ze van klanten die terugkomen omdat ze zo blij waren met de vorige aankoop. Of omdat een vriendin zo goed geslaagd is. ‘Dat is natuurlijk de kers op de taart,’ zegt ze lachend.

t. 0529 - 436908

w. www.sjanne.nl

f. facebook.com/sjannedamesmode/

ONZE EXTRA’S

Bijdoet.’SJANNE

‘Mode moet bij je passen, het moet je persoonlijkheid benadrukken,’ zegt Jeannet Pierik, eigenaresse van modewinkel SJANNE. Met haar grote liefde voor ontwerpen en stylen, wil ze vooral mensen gelukkig maken. Het mooiste in iemand naar boven halen. De basis leerde ze aan de modevakschool, de fijne kneepjes van het vak in de tijd dat ze haar eigen label ging ontwerpen. Tegenwoordig inspireert ze haar klanten ook door live te gaan op Facebook en Instagram. ‘Met deze nieuwe bron kun je zoveel mensen bereiken,’ legt ze uit. ‘Na zo’n live moment loopt het vaak direct storm in de winkel en zijn bepaalde items ook heel snel uitverkocht.’

‘Mode moet bij je passen, het moet je benadrukken’persoonlijkheid

zodat we het mooiste boven kunnen halen en ze kunnen laten zien wat kleding met je

DALFSENNET.NL MAGAZINE 21

restyling. Niet alleen de mode verandert namelijk, ook jijzelf verandert. Denk maar aan een andere kleur haar, of de veranderingen van je lichaam. Iedere vrouw heeft haar eigen prachtige persoonlijkheid, en met de goede combinaties, de juiste tips en adviezen komt het nog beter tot zijn recht.

Creëer ‘je mooiste ik’ met SJANNE

Al weer zeventien jaar geleden switchte ze van ontwerpster naar een eigen modewinkel. Een goede keuze. Niet alleen voor Jeannet zelf, maar ook voor de talloze tevreden klanten die sindsdien hun weg naar de winkel vinden. Tegenwoordig vind je SJANNE niet alleen aan de Prinsenstraat 3b in Dalfsen, maar ook op sociale media. Als inspiratiebron voor wat er allemaal mogelijk is.

Ik denk dat ons ‘geheim’ vooral zit in het feit dat we veel merken door elkaar laten zien. We zorgen er altijd voor dat we een korte inkoopperiode hebben waardoor we precies weten wat we ingekocht hebben en makkelijker merken onderling kunnen mixen. Daardoor kunnen we anders stylen.

PrinsenstraatSJANNE 3b, Dalfsen

Naast adviezen in de winkel, kun je bij SJANNE ook terecht voor een complete

Ben je druk en wil je liever gaan shoppen wanneer het jou uitkomt? Dan bel of mail je met SJANNE en gaan ze voor jou open op het tijdstip dat het beter past. Vaste klanten hebben een streepje voor, meld je je via de website www.sjanne.nl aan voor de nieuwsbrief, dan word je op de hoogte gehouden van activiteiten en mag je als eerste profiteren van de opruiming. Als VIP spaar je punten in het puntensysteem waardoor je jezelf af en toe een beetje extra kunt verwennen.

Inmiddels is SJANNE gegroeid. ‘We zijn groter en professioneler geworden,’ zegt ze, ‘maar we hebben ook meer personeel zodat ik kan doen waar ik goed in ben. Ook zijn we niet meer de ‘laagjes’ winkel. De collectie is veranderd, de mode is veranderd en onze klanten zijn steeds meer gebaad bij meer exclusiviteit. Wij zijn eigenzinnig en houden van klanten die zich niet alleen maar laten leiden door het modebeeld. We helpen ze graag uit te vinden wat echt bij hen past

Fysiotherapie Dalfsen heeft de expertise in huis op het gebied van valpreventie en uiteraard

werken wij ook met andere disciplines samen om het valrisico te verkleinen. Door kracht, coördinatie en balans te trainen kan de kans op een val verkleind worden. Dit doen wij door de cursus “Vallen Verleden Tijd” aan te bieden. Dit is een wetenschappelijk onderbouwd programma waarbij er wordt gewerkt met verschillende oefenvormen waaronder; het aanleren van valtechnieken, het naar de grond gaan en weer overeind komen, wat gebeurt er als men valt en waar op te letten als men valt. Daarnaast maken wij gebruik van de hindernisbaan waarbij situaties uit het dagelijkse leven worden nagebootst, hierbij gaat het erom gevaarlijke situaties te herkennen en hoe hierbij te handelen. Het sport- en spel programma is gericht op het uitvoeren van dubbeltaken waarbij rekening gehouden moet worden met andere cursisten en met de ruimte waarin men zich bevindt.

• Valpreventieve beweeginterventies: uitdagende oefeningen voor de balans, minimaal 3 uur per week en voor langere periode. Het is belangrijk dat ouderen ook blijven bewegen als de interventie is afgelopen.

• Voedingsinterventies, bv. het aanpakken van ondervoeding onder begeleiding van een diëtist

• Huis en omgeving aanpassen

• Visusproblemen aanpakken

U kunt vragen naar Hilde Jansen en Anneke Broersma.

ER ZIJN INTERVENTIESVERSCHILLENDEBESCHIKBAAR ZOALS

Neem dan contact met ons op voor meer informatie; Fysiotherapie Dalfsen tel.nr. 0529431609 of mail info@fysiotherapiedalfsen.nl

BENT U WEL EENS GEVALLEN OF BENT

• Beoordeling van medicatie en aanpassingen van medicatie

• Het geven van voorlichting over wat je kan doen om vallen te voorkomen

Deze cursus is erkend door zorgverzekeraars, zij hebben er veel baat bij als de zorgsector goed is georganiseerd en er kwalitatief goede zorg wordt geleverd. Enkele zorgverzekeraars vergoeden de erkende valpreventieinterventies (deels) uit het aanvullend pakket. Wij kunnen u hierover informeren.

Valpreventieweek. Dit jaar is dit van 3 t/m 9 oktober. Tijdens deze week besteden zij samen met landelijke partners en lokale (zorg) professionals aandacht aan bewustwording en kennisverspreiding over valpreventie. In deze week start Fysiotherapie Dalfsen ook met de valpreventiecursus op woensdagmiddag 5 oktober. Deze cursus wordt door 2 fysiotherapeuten gegeven en omvat 10 lessen van 1.5 uur die wekelijks plaats gaan vinden.

Voorafgaand aan deze cursus vindt er een individuele intake plaats en na afloop een individuele evaluatie. De cursus is geschikt voor deelnemers die minimaal 15 minuten zonder loophulpmiddel kunnen lopen. Naast deze groepslessen bieden wij ook individuele valpreventietrajecten aan.

Fysiotherapie Dalfsen start op 5 oktober met de valpreventiecursus

In 2020 liepen 76.800 65-plussers ernstig letsel op door een val, zoals een fractuur of hersenletsel, 36.700 van deze ouderen werd om die reden opgenomen in het ziekenhuis en 13.300 ouderen werden tijdelijk of permanent opgenomen in een verpleeghuis. De directe medische zorgkosten van valongevallen bedroegen in 2020 al ruim 1 miljard euro. De komende jaren zal het aantal valongevallen alleen maar toenemen als gevolg van de vergrijzing. Daarmee zullen ook de kosten verder stijgen naar 2.7 miljard euro in 2040. Toch nemen weinig ouderen maatregelen om vallen te voorkomen, bijvoorbeeld omdat zij zich niet bewust zijn van hun valrisico of er niet over willen nadenken. Valpreventie is noodzakelijk om het aantal valongevallen te verminderen. Er is veel wetenschappelijk bewijs over hoe het valrisico bij ouderen verminderd kan worden waardoor ouderen langer zelfstandig en vitaal blijven.

U BANG OM TE VALLEN EN WILT U MEER WETEN OF DEELNEMEN?

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. Het risico op een val neemt toe met de leeftijd. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. Gerichte valpreventie is daarom belangrijk.

ZORG DALFSENNET.NL MAGAZINE 23

• Voetproblemen aanpakken en zorgen voor goed schoeisel

Molenhof 1Ab - Raalte t. 06 51 70 00 82

En om dit allemaal te vieren heb ik 3 mooie aanbiedingen samengesteld.

Het mooie van Aero Club Salland is dat vliegen op elke dag van de week mogelijk is. “Er is het grootste gedeelte van het seizoen een instructeur en lierman aanwezig. Daarbij vliegen we ook in verschillende weersomstandigheden zodat je alle kneepjes van het vak leert”, legt piloot Mathijs uit.

Van jongs af aan wist ik al dat ik iets in de beauty branche wilde doen. Dit heb ik dan ook jaren lang met passie gedaan tot het tijd werd voor mijn eigen praktijk. In 2020 ben ik begonnen met Beauty & Body Clinics, gevestigd aan de Molenhof. Na 2 super jaren, ben ik daar uit het jasje gegroeid. Per 1 oktober geeft Hairstyling Mariël mij de kans om op de eerste verdieping in haar pand mijn dromen verder te ontwikkelen. Ik heb hier enorm veel zin in en ontvang jullie dan ook graag vanaf 1 oktober op mijn nieuwe locatie!

Nieuwe locatie!

ZORG DALFSENNET.NL MAGAZINE 25

Ook biedt de Aero Club Salland professionele zweefvlieg opleidingen aan waarbij je in een mum van tijd zelf het zweefvliegtuig leert besturen en ook je brevet kunt halen!

GEWELDIGE HOBBY

"U bent van harte welkom op 10 oktober voor openingsavond"de

Aero Club Salland Langsweg 28, Lemelerveld t. 0572 371 543 e. info@aeroclubsalland.nl w. www.aeroclubsalland.nl

Ik hoop u snel te mogen verwelkomen op mijn nieuwe locatie.

Bent u nieuwsgierig geworden? U bent van harte welkom op 10 oktober voor de openingsavond. Deze avond kunt u kennis maken met mij en de praktijk. U

Jacqueline Bisschop

wordt tussen 19:00 en 21:00 uur feestelijk ontvangen met een heerlijk hapje en een drankje. En voor de eerste 25 bezoekers zal er een leuke gevulde goodiebag klaarstaan.

COLUMN

1. Cryolipolyse behandeling. Normaal 275,nu voor het speciale tarief van 225,2. Microneedling behandeling. Nu 2 behandelingen en de 3e behandeling krijgt u van mij cadeau.

3. Gezichtsbehandeling 60 min. Normaal 64,- nu voor het speciale tarief van 50,-

Zweefvliegen bij Aero Club Salland: Het ultieme gevoel van vrijheid!

Er is niets mooier, dan zo vrij als een vogel met een zweefvliegtuig het luchtruim te verkennen. Mathijs Kosters van Aero Club Salland weet uit jarenlange ervaring hoe mooi dat is. Binnenkort gaat het zelf als commercieel piloot bij de KLM aan de slag. De beginselen van het vliegen leerde hij als zweefvlieger.

“Onze club biedt wat dat betreft de ideale mogelijkheid voor iedereen vanaf 14 jaar om kennis te maken met het vliegen. Een zweefvlucht is beslist een hele belevenis.”

BESCHIKBAARHEID

Misschien zou het een begin kunnen zijn van een geweldige hobby. “Want naast het aanbieden van laagdrempelige kennismakingen met deze mooie hobby is de Aero Club Salland bovenal een gezellige vereniging voor jong en oud waar in wij er samen voor zorgen dat iedereen veel én betaalbaar kan vliegen.”

Beauty & Body Clinics

e. info@beautybodyclinics.nl w. www.beautybodyclinics.nl

Mathijs Kosters vertelt dat Aero Club Salland een laagdrempelige club is. “Je kunt als je wilt een proefvlucht maken of een cursus van één of twee weken volgen om te ervaren hoe het is om te vliegen.” Bij de Aero Club Salland kan je in je vakantie leren zweefvliegen! Als aspirant-lid kan je dan kennis maken met het zweefvliegen, zonder direct het hele jaar lid te zijn.

DALFSENNET.NL MAGAZINE26

De 20 kamers, met elkaar verbonden door een ontvangstruimte in de vorm van een hooiberg, bieden alle bewoners een eigen appartement met sanitair en een klein tuintje. Daarnaast zijn er twee ruime woonkamers. De zorgappartementen zijn gelegen in een prachtige groene omgeving met weids uitzicht naar alle kanten. De omgeving biedt dankzij de dieren en de bloemen van de zorgboerderij een ideale omgeving. Die zorgen voor natuurlijke prikkels, die bijdragen aan het

20

Het nieuwe project van Zorgboerderij Damhoeve zorgappartementen voor 24-uurs zorg aan mensen met dementie

Zorgboerderij Damhoeve, Ganzepanweg 2a, 7722 MG Dalfsen t. 0529 – 401005 e. w.damhoeve@hetnet.nlwww.damhoeve.nl

welzijn en welbevinden van de bewoners. Voor hetb project is een afzonderlijke stichting in het leven geroepen, zodat de continuïteit ook op de lange termijn gewaarborgd is.

Meer weten over de zorgappartementen van de Damhoeve? Ina Brinkhuis geeft graag meer informatie: tel. 06 46 06 16 97 of buitengewoonwonen@damhoeve.nl

Zorgboerderij Damhoeve realiseert 20 zorgappartementen op haar locatie aan de Ganzepanweg, op het grensvlak van de dorpen/buurtschappen Lenthe, Hoonhorst en Wijthmen. Deze zijn momenteel in aanbouw op de plek waar tot voor kort de boerderijstallen stonden en worden naar verwachting volgend voorjaar opgeleverd.

De zorgappartementen zijn bedoeld voor 24-uurs zorg aan mensen met dementie. Ze sluiten goed aan op het huidige zorgaanbod van de Damhoeve, waar al lange tijd dagbesteding wordt aangeboden aan mensen met een beperking. Damhoeve Buiten Gewoon Wonen wordt de volgende stap.

De invulling van het cultuurprogramma is daarom in de herfstvakantie boeiend en voor alle leeftijdsgroepen aantrekkelijk.

Kulturhus De Spil

ZORG DALFSENNET.NL MAGAZINE 27

JAN VAYNE

Voor de kinderen is er een interactieve voorstelling. Dat is ‘De grote klusshow met Buurman & Buurman’ Onder leiding van een presentator en met de onvolprezen hulp van Buurman en Buurman gaat deze nieuwe show een hilarisch feest worden. Wil je ook nog lekker bewegen in de herfstvakantie, dan is het Luchtkussenfestival de ideale plek om je uit te leven. “We zetten dan tussen de 15 en 20 springkussens in de sporthal, zodat de jeugd zich naar hartelust kan uitleven”, aldus Stefan Keijzer.

Veelbelovend cultureel seizoen voor Kulturhus de Spil

KLUSSHOW & SPRINGKUSSENS

DE SPIL

“Daarvoor organiseren we een inloopavond op woensdag 14 september. We nodigen inwoners van Nieuwleusen hierbij uit om dan mee te denken over de invulling van culturele activiteiten op het gebied van muziek, dans, toneel, film, cabaret en kunst. We willen namelijk graag weten waar nog meer behoefte aan is. We zouden het mooi vinden als we op basis van deze inventarisatie een werkgroep kunnen samenstellen die zich bezig houdt met de invulling van bijvoorbeeld kleinkunst, filmprogrammering en toneel.”

Kulturhus de Spil biedt een ontmoetingsplek aan alle inwoners van Nieuwleusen met activiteiten en evenementen op het gebied van sport en cultuur. Dit najaar worden de culturele registers flink open getrokken met tal van boeiende voorstellingen en activiteiten. “Uit ervaring en profielonderzoek denken we dat het programma van dit najaar goed aansluit op de behoefte van de inwoners van Nieuwleusen”, laat Stefan Keijzer, manager van Kulturhus de Spil weten.

“Het mooie daarbij is dat wij tijdens de vakantie in oktober de sporthal tot onze beschikking hebben, zodat we extra veel belangstellenden kunnen ontvangen.” Zo blijkt er al volop animo te zijn voor de voorstelling van Helligen Hendrik met ‘ Wen d’r mar an! “Dat is cabaret vol platte humor in streektaal. Eigenlijk nog platter dan plat. Het spreekt de mensen hier aan, want de kaartjes vliegen de deur uit. We kunnen gelukkig zo’n 300+ bezoekers ontvangen.”

Voor de ‘oudere jongere’ en liefhebbers van populair klassiek komt de allround pianist Jan Vayne een sprankelend concert in Nieuwleusen geven. “We denken dat we met deze topartiest toch een behoorlijk aantal luisteraars heel blij kunnen maken.”

Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om films te draaien in de bibliotheekruimte. “Daarvoor hebben we middels subsidies een prachtig groot scherm aan kunnen schaffen voorzien van kwalitatief geluid middels een dolby surround systeem.” Het is de bedoeling

dat daar op regelmatige basis bijzondere films gedraaid worden. De verschillende ruimtes binnen De Spil bieden echter meer mogelijkheden voor culturele activiteiten.

Met de invulling van alle aspecten op het gebied van welzijn, kunst en cultuur, sport en onderwijs wordt het kulturhus steeds meer een spil in de gemeenschap van Nieuwleusen. “We hebben er tenslotte de ruimte voor om van al deze mogelijkheden optimaal gebruik te maken. Kom dus op woensdag 14 september langs en denk mee hoe we samen invulling kunnen geven aan het culturele programma”, nodigt Stefan Keijzer iedereen uit om langs te komen.

WIE DENKT MEE?

Kon. Julianalaan 10, Nieuwleusen t. 0529 - 481 772 e. w.info@despilnieuwleusen.nlwww.despilnieuwleusen.nl

Wat is rentmeester op een landgoed?

DALFSENNET.NL MAGAZINE28

Net als op vele particuliere landgoederen in Nederland is op Rechteren een rentmeester actief, in dit geval Kees Jan Meijer. Vanuit zijn kantoor in een voormalige boerderij op het landgoed beheert hij onder de vlag van Het Rentmeestershuis B.V. naast landgoed Rechteren diverse andere particuliere landgoederen in Oost Nederland.

over allerlei zaken met veelal juridische of fiscale aspecten. Denk hierbij aan grondzaken en grondbeleid, aan- en verkopen, (erf)pacht, onteigening, schadevergoeding, taxaties, bestemmingswijzigingen, subsidieregelingen, gebiedsontwikkeling en planologische vraagstukken.

De rentmeester als vastgoeddeskundige: De rentmeester als vastgoeddeskundige adviseert particulieren en overheden,

De werkzaamheden op particuliere landgoederen bestaan, net als vroeger, voornamelijk uit het verpachten van landerijen en bedrijfsgebouwen aan agrariërs op en om het landgoed, de verhuur of uitgifte in erfpacht van woningen en andere opstallen aan particulieren en ondernemers,

Particulier bezit moet renderen, maar aan de andere kant is er binnen de exploitatie van een particulier landgoed ook oog voor de maatschappelijke rol die landgoederen hebben en de persoonlijke omstandigheden van bewoners en pachters, met wie veelal generatielange relaties bestaan. Dat spanningsveld is één van de vele leuke uitdagingen waar een beherend rentmeester voor staat.

K.J.Meijer / WvdV DalfsenNet

De rentmeester die in deze tijd een landgoed beheert, is feitelijk de directeur van de onderneming en verantwoordelijk voor een efficiënte en adequate bedrijfsvoering, die leidt tot behoud en duurzame ontwikkeling van de bezittingen. Het vraagt specifieke kennis, kunde en eigenschappen. Een beherende rentmeester is een generalist (vooral geen specialist), heeft een brede interesse, kan goed belangen afwegen, kan het integrale karakter van het gehele landgoed goed overzien, steeds met een hoge ruimtelijke kwaliteit en duurzame instandhouding voor toekomstige generaties eigenaren als achterliggende doelen.

De huidige stikstofproblematiek raakt de pachters en daarmee ook de eigenaren van particuliere landgoederen, gezamenlijk wordt nu gewerkt aan mogelijkheden om bedreigingen om te zetten in kansen. Pachters en landgoed zijn tenslotte onlosmakelijk met elkaar verbonden en beiden gebaat bij duurzame landbouw.

bosexploitatie en houtverkoop, verhuren van het genot van de jacht, het organiseren van het onderhoud van opstallen, landschapselementen en infrastructuur, het voeren van de administratie, aanvragen van subsidies en in algemene zin meedenken in versterking van de exploitatie van het landgoed. Dat laatste resulteert regelmatig in projecten zoals herbestemming van opstallen, nieuwbouw, herstel en restauratie, maar ook klimaatopgaven zoals waterberging, klimaatbestendige bossen en opwekking van duurzame energie.

kennen we twee soorten rentmeesters: de beheerder en de vastgoeddeskundige in een adviserende rol. Een belangrijk kenmerk van alle vormen van goed rentmeesterschap is de gerichtheid op duurzame ontwikkeling.

In de Bijbel is zelfs al sprake van deze functie. In de feodale tijd zien we de rentmeester als beheerder van het bezit van een landheer bij diens afwezigheid. Hij zorgde voor de rente van het vermogen dat in het landgoed besloten is (met name de pachten) en voor een verantwoorde Tegenwoordiggeldbesteding.

DE BEHERENDE RENTMEESTER:

DALFSENNET.NL MAGAZINE 29

Binnen de werkzaamheden van Het Rentmeestershuis B.V. ligt de nadruk zeer sterk op het beheer van particulier bezit, het kantoor werkt uitsluitend voor particuliere eigenaren, waaronder families en stichtingen. De werkzaamheden van een beherende rentmeester worden gekenmerkt door langjarige samenwerking met de eigenaar van het landgoed, soms van generatie op generatie. De basis voor deze langjarige relatie ligt bij wederzijds vertrouwen.

De rentmeester is het eerste aanspreekpunt voor de bewoners en pachters van het landgoed, maar ook voor buren, bezoekers en overheden zoals als gemeentes, provincies, waterschappen, subsidienten en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Landgoederen streven er doorgaans naar om een goede noaber te zijn.

Hoe up-to-date zijn jouw arbeidsovereenkomsten?model

Veel werkgevers sluiten een studieovereenkomst met een werknemer, met daarin afspraken over een eventuele terugbetaling bij vertrek van de werknemer.

maanden. Dan geldt de proeftijd dus niet. Met één dag extra ben je er al.”

een paar voorbeelden van wetswijzigingen uit de afgelopen jaren en legt uit wat je daarover in de arbeidsovereenkomst zou kunnen opnemen.

7,

STUDIEOVEREENKOMST

“Het is verstandig om daarover aan de voorkant zoveel mogelijk duidelijkheid te creëren. Zeker in de huidige markt. Je wilt niet dat een werknemer, waarvoor je een dure opleiding hebt betaald, meteen na afronding daarvan vertrekt.” Ook goed om te weten: per 1 augustus moet een werkgever scholing die hij op grond van de wet of CAO of EUregels verplicht is te verstrekken, kosteloos aanbieden. Voor die opleidingen mag geen studieovereenkomst worden gesloten. “Twijfel je of een bepaalde opleiding onder die regeling valt, neem dan gerust contact met me op.”

“In een tijdelijk contract mag een werkgever in principe geen concurrentiebeding opnemen. Er is echter een uitzondering, namelijk als de werkgever een zwaarwegend bedrijfsbelang heeft. Hij dient dat dan wel schriftelijk vast te leggen. Ontbreekt die schriftelijke vastlegging (wat regelmatig voorkomt), dan geldt het concurrentiebeding in het tijdelijke contract sowieso al niet. Met schriftelijke onderbouwing ben je de eerste hobbel over, maar uiteindelijk zal een rechter bepalen of het bedrijfsbelang voldoende zwaarwegend is. Ik kan werkgevers adviseren over de formulering van zo’n beding en een inschatting maken over de houdbaarheid. Trouwens: als werkgever kun je natuurlijk ook een vast contract aanbieden; dan is een concurrentiebeding in ieder geval toegestaan.”

PROEFTIJD

Kortom: een regelmatige screening van model arbeidsovereenkomsten is geen overbodige luxe. Duidelijke afspraken kunnen veel gedoe (en onderaan de streep veel kosten) voorkomen. Martijn kijkt graag met je mee!

ZORG DALFSENNET.NL MAGAZINE 31

TUSSENTIJDSE OPZEGGING

Sluit je een contract voor bepaalde tijd af, dan kunnen werkgever en werknemer in principe tussentijds geen afscheid van elkaar nemen, tenzij dat expliciet is opgenomen. Martijn adviseert werkgevers om dat te doen. “Er kan altijd een situatie ontstaan waardoor je als werkgever de overeenkomst voor de einddatum wilt beëindigen. Door vast te leggen dat dat toegestaan is met inachtneming van de opzegtermijn, heb je die ruimte.”

Het arbeidsrecht is altijd in beweging. Er worden regelmatig nieuwe wetswijzigingen doorgevoerd. Toch zijn er veel werkgevers die hun model arbeidsovereenkomsten zelden of nooit actualiseren. Martijn Colenbrander van Appeladvocaat uit Dalfsen legt uit waarom dat wel verstandig is om te doen.

“De meeste conflicten tussen werkgever en werknemers ontstaan door communicatieproblemen”, zegt Martijn. “Daarom is het goed om bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst de verwachtingen richting elkaar te managen. Als de samenwerking begint, is de relatie vaak prima. Pas als er gedoe komt wordt de arbeidsovereenkomst erbij gepakt. Hoe duidelijker die is, hoe minder ruimte er is voor discussie. Een werkgever kan daar echt profijt van Martijnhebben.”geeft

BotermakersesAppeladvocaat Dalfsen t. 06 - 52 633

NEVENWERKZAAMHEDEN

CONCURRENTIEBEDING

821 e. w.colenbrander@appeladvocaat.nlwww.appeladvocaat.nl

Een proeftijd mag alleen opgenomen worden in een contract van langer dan 6 maanden. “Ik kom regelmatig tegen dat er een proeftijd staat in een arbeidsovereenkomst van exact 6

Per 1 augustus 2022 is een verbod op nevenwerkzaamheden in beginsel nietig. Dat geldt ook voor bestaande contracten. Een werkgever mag dus niet meer bepalen welke werkzaamheden een werknemer buiten werktijd al dan niet mag verrichten. “Een verbod mag nog wel als dat gerechtvaardigd is op grond van een zogenaamde objectieve reden. Mijn advies is om naast een verbod ook een meldplicht voor de werknemer in het contract op te nemen, zodat de werkgever in ieder geval op de hoogte is van die nevenwerkzaamheden en hij (samen met mij) kan inschatten of er een objectieve reden is om de nevenwerkzaamheden te verbieden.”

KIPLING: KINDERRUGZAK MET LAPTOPVAK EN AAPJE

Kipling mag in dit rijtje niet ontbreken als createur van kinderrugzakken. Het bekende merk met het aapje doet het bij de kids altijd goed. Voor de wat rustiger types is er bijvoorbeeld de Kipling Clas Seoul s in asgrijs. Weliswaar een kleine rugzak, maar er past een laptop in. Daar is zelfs een speciaal vak voor.

voorkinderrugzakkenmooistedeallerkleinsten

DALFSENNET.NL MAGAZINE 33

STICKY LEMON: FUDGE CARAMEL MÉT TATTOO PLAATJE

Top 5

De tas is gemaakt van polyamide en kan dus een stootje hebben. De tas is er ook in gecombineerde kleuren zoals groen, roze en rood. Je kunt er dus ook nog figuurlijk mee uitpakken. Het aapje wordt erbij geleverd.

Een merk dat kinderen serieus neemt als het om design gaat is Sticky Lemon. Duurzame rugzakken gemaakt van gelamineerd canvas of gerecyclede petflessen, in het kleinste formaat en toch voldoende ruimte voor alles wat zo’n mini-mensje met zich mee wil nemen. De Fudge Caramel doet zijn naam eer aan, want samengesteld uit de kleuren bruin en roze. Bij deze Sticky Lemon Backpack small krijgen kinderen ook nog een tattoo plaatje. Joepie!

Het ziet er zo aandoenlijk uit, zo’n klein mensje met een rugzak. Om op te vreten gewoon. Niet alleen die kids zijn leuk, ook de rugzakken zijn geweldig tof. Déze 5 in ieder geval.

Dan even het stoerdere segment, de outdoor tas. Voor de kleinsten? Jazeker. Fjällraven, hét outdoor merk uit Scandinavië, biedt de klassieke Fjallraven Kanken aan in een miniformaat. Supermooi, functioneel, sterk en in alle mogelijke kleuren.

Ook zo’n Opkinderrugzak?gavethebagstore.nl vind je een ruime collectie!

vol met dierenprints en in felle kleuren. Kies maar uit: eentje met katten erop, chimpanzees, honden, panda’s of muizen? De zwarte met wit is er wel erg mooi. Die met pandaprint dus. Goed gewatteerde schouderbanden zorgen ervoor dat de kwetsbare rug van de jongste dit goed kan hebben en de tas biedt voldoende ruimte met een formaat van 31 x 22 x 10 cm.

PICK & PACK, SCHOUDERBANDENSTEVIGEVOOR DE KINDERRUG

ZEBRA: KINDERRUGZAK MET POSITIEVE UITSTRALING

FJÄLLRAVEN: ZWEEDSE

OUTDOOR TAS IN MINIFORMAAT

Het merk Zebra heeft een enorm positieve en vrolijke uitstraling. Voor de jongste kinderen zijn er de S’jes. Mooie compacte rugzakken gemaakt van het sterke PU (Polyurethaan). Deze Zebra rugzak heeft een formaat van 30 x 25 x 11 cm en past iedere kleuter goed op de rug. Met twee drinkbekervakken gaat de rugzak prima mee naar de kinderopvang of de eerste klassen van de basisschool. De mintgroene met tijgerkoppen erop is er eentje om door een ringetje te halen. Liever een roze met tijgerprint? Die is er ook!

Wij laten hier de Kånken in rowen red zien, maar deze is er ook in paars, meerdere tinten groen, zwart en nog een andere kleur rood. Natuurlijk met het bekende logo met de arctic vos erop. Een compacte mooie rugzak die jaren meegaat. Gemaakt van vinylon en 29 x 20 x 13 cm groot. Een topper uit Zweden.

Pick & Pack, what’s in a name, zijn gewoon lekkere rugtassen voor kids

Wie denkt aan een begraafplaats, denkt meestal niet aan ‘wandelen’, ‘natuur’ en ‘genieten’. Toch zijn dat wel de woorden die passen bij Natuurbegraafplaats Hoogengraven. Ruim 2 jaar geleden is de nieuwe Natuurbegraafplaats Hoogengraven in gebruik genomen. De begraafplaats, gelegen in de bossen nabij Ommen, is 25 hectare groot en is inmiddels in de omgeving goed bekend. Hier wordt midden in de natuur begraven en kun je zelf de plek kiezen die goed voelt. Een plek bij het heideveld of juist in de beschutting van het bos.

1 oktober 11.00 - 16.00 uur Rondleidingen, Inspiratiemarkt groene uitvaart, Demonstraties en open huis

Wandelen over Natuurbegraafplaats Hoogengraven

Natuurbegraven is een oeroude en pure vorm van begraven, legt medewerker Alex Fokkinga uit. “Kijk maar naar deze omgeving. Hier niet ver vandaan, in Stegeren zijn tientallen grafheuvels, daterend van de late steentijd tot de ijzertijd, gevonden. De oudste grafheuvels waren het grootst, omdat toen lichamen begraven werden. Later werden mensen gecremeerd en werd de as begraven.“

‘Hier wordt de verbinding met de natuur zichtbaar’

DALFSENNET.NL MAGAZINE 35

OPEN DAG

Tijdens een wandeling op Hoogengraven,

Wilt u op de hoogte blijven van Natuurbegraafplaats Hoogengraven of meer informatie over natuurbegraven, neem dan eens een kijkje op de website: www. hoogengraven.org. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.

Paaltjes

Eeuwigdurend

Op Hoogengraven is beide mogelijk. “De natuur ontfermt zich over het lichaam en het graf. Een graf is eeuwigdurend. Wij ruimen dus geen graven. Nu niet en in de toekomst ook niet, dat is allemaal vastgelegd en ook het verlengen van grafrechten is daarmee gelukkig niet nodig, benadrukt Alex”.

kun je veel hardhouten paaltje tegenkomen in het gebied Alex: “Wanneer mensen een plek reserveren wordt deze ingemeten met een landmeter. Met dit apparaat kunnen we voor het centrum van het graf een uniek gps coördinaat bepalen. Deze wordt in een grafakte opgenomen en een hardhouten paaltje markeert deze plek. Zo is de plek altijd terug te vinden”.

Voor wie liever alleen op pad gaat, is het ook mogelijk om een zelfstandige rondleiding te volgen op Hoogengraven. Deze wandeling volgt vrijwel dezelfde route als onze reguliere rondleiding. Alex: “De informatie die onze medewerkers tijdens een reguliere rondleiding vertellen, hebben we op papier gezet. Zo kun je ook zelfstandig een goed beeld van het natuurgebied en de mogelijkheden rondom natuurbegraven krijgen”. Het natuurgebied is vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Op de hoogte blijven

Het ontvangsthuis is iedere dag geopend van 9.00 - 17.00 uur. Het gebied is vrij toegankelijk. Voor het plannen van een afspraak belt u naar 0529-20 80 03.

Iedereen die wil kennismaken met de natuurbegraafplaats kan een afspraak maken voor een rondleiding. Alex: “De natuur verbindt en juist in deze tijd is het belangrijk om af en toe lekker naar buiten te gaan. Tijdens een afspraak gaan we lopend of met de e-car het gebied door. Onderweg vertellen we over de natuur, een groene uitvaart en natuurlijk geven we antwoord op vragen. Dit is heel

Natuurbegraafplaats Hoogengraven Middenweg 6 7735 KM Arriën t. 0529-20 80 03 e. w.info@hoogengraven.orgwww.hoogengraven.org

Rondleiding

belangrijk. We willen dat mensen echt goed voelen en zien wat de natuur met hun doet, aldus Alex”. Dit is uiteraard zeer persoonlijk. De openheid van de heide, de geborgenheid van het bos, het water, een gevoel, herkenning in iets wat je ziet, hoort of iets wat je raakt. Alex: “Wij maken het dagelijks mee en weten inmiddels hoe bijzonder die verbinding met de natuur hier is”.

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek, waarin we graag meer vertellen over onze verkoop- of aankoopbegeleiding. De koffie staat klaar! En natuurlijk kun je ons ook inschakelen voor taxaties van woningen, agrarische objecten en bedrijfsobjecten.

De Woudenhof: verstand van het platteland!

Een huis kopen of verkopen in het buitengebied brengt echter wel extra aandachtspunten met zich mee. Gelukkig heeft De Woudenhof - gevestigd in Dalfsen en Wolvega - antwoord op al jouw vragen. We zijn namelijk specialist in buiten wonen! Wij zijn sinds 2018 lid van het NVM samenwerkingsverband Buitenstate. Bij Buitenstate zijn alleen specialisten in landelijk wonen aangesloten met veel expertise op het gebied van dit mooie markt segment. Buiten wonen vraagt om specifieke kennis en kunde, er spelen vaak meer zaken, denk aan: milieuregels en veranderende wet- en regelgeving Die kennis krijg je er automatisch bij als je De Woudenhof inschakelt. Daarnaast zijn we lid van de NVR

Ons kantoor heeft twee vestigingen: in Dalfsen (Overijssel) en Wolvega (Friesland). We zijn thuis in het buitengebied van het Vechtdal, de Kop van Overijssel, Zuidoost Friesland en het Drents-Friese Wold. Mooie gebieden waar nog volop ruimte is voor landelijk wonen!

MEER WETEN OVER LANDELIJK

WONEN IN OVERIJSSEL OF FRIESLAND?

Steeds meer mensen ontdekken het plezier van landelijk wonen. En dat is best logisch, want wonen in het buitengebied heeft veel voordelen:

LANDELIJK WONEN IN OVERIJSSEL EN FRIESLAND

DALFSENNET.NL MAGAZINE 37

(Nederlandse Vereniging van Rentmeesters). Rentmeesters zijn vastgoedregisseurs van de leefomgeving en vinden hun oorsprong in het beheren van landerijen. Daardoor zijn we ook goed thuis in projecten op het snijvlak van juridische zaken en vastgoed, denk aan nalatenschappen,bestemmingsplanwijzigingen,planschadeenz.

– je krijgt meer huis voor je geld je hebt eindelijk ruimte voor een werk- of hobbykamer extra genieten van de seizoenen ruimte om een B&B of andere onderneming aan huis te starten

De Woudenhof makelaars en rentmeesters

Wolvega: Hoofdstraat Oost 51, 8471 JJ Tel.: 0561www.woudenhof.nlinfo@woudenhof.nl691717

Dalfsen: Ruigedoornstraat 21, 7721 BW

nl kun je stapsgewijs duidelijke montage instructies vinden voor het monteren van alle producten.

Meubels en vloeren online bestellen: ‘Hoe makkelijk is dat!’

Heb je geen zin om dagenlang meubelboulevards af te sjouwen of vloerenwinkels te bezoeken voor het perfecte plaatje? Dan ben je bij dé OnlineVloerenSpecialist.nl en VenturaDesign.nl aan het juiste adres! Op je eigen tijd, overzichtelijk en snel, het juiste vloertje of meubelstuk vinden voor gegarandeerd de laagste prijs van Nederland.

DALFSENNET.NL MAGAZINE 39

Via de website VenturaDesign.nl vind je een zeer uitgebreid assortiment moderne en betaalbare design meubelen. Alle meubelen zijn uniek, modern en vrijwel direct uit voorraad leverbaar. Bijna dagelijks wordt het assortiment bijgewerkt zodat de meubelen niet alleen tijdloos zijn, maar ook voldoen aan de laatste trends.

Dankzij een eigen ontwikkeld automatiseringssysteem en een modern warehouse worden de orders razendsnel verwerkt en verstuurd. Uiteraard zijn alle meubelen, vloeren en toebehoren ook op afspraak af te halen in het magazijn in Nieuwleusen. Voor meer info zie ook OnlineVloerenSpecialist.nl en VenturaDesign.nl of kom eens langs voor een lekker bakkie koffie.

Edward en Jos Bouwmeester (2 broers) uit Nieuwleusen startten in 2013 een winkel in pvc & laminaat vloeren. Niet veel later begonnen ze ook met de online verkoop hiervan. Op deze manier kunnen zij een zeer uitgebreid assortiment bieden, snel leveren en vooral de allerlaagste prijs garanderen. Dit doen ze samen met 6 enthousiaste en ervaren medewerkers. Een klein en hecht team wat ervoor zorgt dat elke klant voldoende aandacht en advies krijgt.

VenturaDesign.nlOnlinevloerenSpecialist.nl

Alle producten die te vinden zijn op OnlineVloerenSpecialist.nl zijn ook te bekijken in de fysieke showroom in Nieuwleusen. Hier vind je een uitgebreid assortiment in pvc & laminaat vloeren, ondervloeren, plinten, deurlijsten, profielen en deurmatten. Geselecteerd op de beste kwaliteit en mooiste designs. Uiteraard zijn van alle producten, via de webshop, ook gratis proefstukjes te verkrijgen. Door de sterke opkomst van click (pvc) vloeren en de eenvoudige hulpmiddelen voor het monteren, wordt het steeds makkelijker om de producten zelf te plaatsen. Daarom is de OnlineVloerenSpecialist per 1 januari gestopt met de montage van vloeren. Via de website OnlineVloerenSpecialist.

Bjorntelintelo.nl, een veelzijdig bedrijf met verschillende disciplines!

WONEN 41

“Door onze kennis en uitgebreide machinepark verrichten wij onder andere civiele werkzaamheden. Veelal voor aannemers, maar particulieren zijn zeker ook welkom. Voordat de werkzaamheden van start gaan, wordt de situatie ter plekke altijd goed in kaart gebracht. Vervolgens wordt de klicmelding gedaan en kunnen de werkzaamheden, het graven van sleuven, kabels en leidingen van bijvoorbeeld internet leggen, sleuven dichten, afmonteren en digitaal inmeten, uitgevoerd worden. “Wij verzorgen de opdracht van begin tot eind; van de voorschouw samen met de gemeente tot de afmontage en digitale tekeningen. Ons bedrijf gaat mee met de huidige technieken. Zo beschikken wij over meetapparatuur op GPS. Zo kunnen wij de gedane werkzaamheden nauwkeurig inmeten en digitaal vastleggen.”, aldus Bjorn.

Sinds kort beschikt Bjorntelintelo.nl ook over een persluchtraket, aangedreven met een compressor op luchtdruk, waarmee horizontale boringen gedaan kunnen worden. “Horizontale boringen worden ingezet voor het creëren van ondergrondse boringen, zonder het volledige tracé open te hoeven graven. Dit is ideaal als er een doorgang gemaakt moet worden onder asfalt of strak langs bomen. Er worden stalen buizen in de grond geslagen, zodat de kabels en leidingen door deze stalen buizen gelegd kunnen worden. Is een horizontale boring niet mogelijk en dienen de buizen in een bepaalde hoek gelegd te worden? Dan zijn boogzinkers een goede oplossing. Zelfs deze techniek bieden wij aan.”, vertelt de eigenaar enthousiast.

“Ons bedrijf is continu in ontwikkeling en wij breiden uit. Naast de verschillende mini-kranen, persluchtraket en overig materieel, zijn wij ook de eigenaar van een vrachtwagen met grijper. Ideaal voor onze klussen en die van anderen; veelzijdig in te zetten. De werkzaamheden die wij als bedrijf verrichten kunnen wij niet uitvoeren zonder ons hechte en gedreven team. Wij zijn allemaal harde werkers met een groot hart voor het vak. Wij stropen onze mouwen op om elk project tot een goed einde te brengen en dat altijd met onze Sallandse nuchterheid voorop!”, laat Bjorn met gepaste trots weten. “Door de groei van ons bedrijf zijn wij op zoek naar vakbekwaam en enthousiaste medewerkers. Als erkend leerbedrijf zijn leerlingen ook van harte welkom. Als je van aanpakken houdt als kraanmachinist, monteur of grondwerker, dan mag je zeker met ons contact opnemen.”, aldus de eigenaar.

Bedrijf in ontwikkeling

Verwijderen eikenprocessierupsen Naast het werken met machines voor de civiele techniek en sloopwerkzaamheden, heeft de Bjorntelintelo.nl een uitstapje gemaakt naar het verwijderen van eikenprocessierupsen. Iedereen kent ze inmiddels wel; de rupsen in eikenbomen die voor veel overlast kunnen zorgen. “Wij gebruiken een mechanische bestrijdingsmethode, waarmee wij de rupsen uit de boom zuigen. Deze methode is milieuvriendelijk, omdat het -in tegenstelling tot het vergiftigen of wegbranden van rupsen- geen schade voor de nabije omgeving achterlaat. Daarnaast is het de meest effectieve manier om de rupsen te verwijderen.”, licht Bjorn toe.

zoveel mogelijk her te gebruiken. Het materiaal dat niet hergebruikt kan worden, wordt gescheiden afgevoerd. Wij verkiezen het circulair slopen boven het traditionele sloopwerk.”, legt Bjorn uit.

Of het nu voor aannemers van ondergrondse infra, MKB-bedrijven, provincies, gemeentes of particulieren is, alles wat met grond-, weg- en waterbouw en het verwijderen van eikenprocessierupsen te maken heeft, wordt door de specialisten van Bjorntelintelo.nl met passie en vakmanschap uitgevoerd. De eigenaar, Bjorn te Lintelo, vertelt graag waar zijn onderneming uit Lemelerveld zich mee bezig houdt. “Als je ons in de regio ziet met ons materieel en bedrijfswagens, zal er wel eens worden gedacht waar wij ons mee bezig houden.”, aldus de eigenaar.

Kortom; een veelzijdig bedrijf, maar wel gespecialiseerd in de werkzaamheden die zij verrichten. Ben je geïnteresseerd? Er is altijd tijd voor een vrijblijvend gesprek onder het genot van een kopje koffie!

Bjorn te BeemdwegLintelo1A, Lemelerveld t. 06-33918486 e. w.info@bjorntelintelo.nlwww.bjorntelintelo.nl

Civiele techniek

Het bedrijf van Bjorn te Lintelo is specialist in civiele techniek (grondverzet, ondergrondse infra van nutsvoorzieningen etc.), sloopwerk en het verwijderen van eikenprocessierupsen. “Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week inzetbaar in binnen- en buitenland, mede mogelijk gemaakt door ons gedreven team. Bovendien hebben wij ook storingsdiensten voor onze opdrachtgevers, zodat calamiteiten en storingen te allen tijde opgelost kunnen worden.”

Een sloopproject is een goede combinatie met grondverzet- of infrawerkzaamheden. “Of het om het slopen van een schuur of een ander pand gaat, wij verzorgen dit vooral voor particulieren of kleine ondernemingen. Wij streven er naar om al het materiaal dat we slopen,

Sloopwerkzaamheden

VADER EN ZOON

geholpen om je vloer of gordijnen uit te zoeken, het product ook zelf komen leggen of installeren. We kennen onze klanten en hun wensen goed en dat geeft vertrouwen.” Onderscheidend is ook de flexibiliteit die Bartels biedt. “Klanten kunnen op afspraak altijd langskomen in de showroom voor gratis en vrijblijvend advies, ook ’s avonds of op zaterdag. Zo hebben we voor elke klant tijd om onder het genot van een kopje koffie hun wensen door te nemen en om uitleg te geven over de verschillende opties.” Het is ook altijd mogelijk om verschillende stalen

Met Bartels Woningstoffering haal je altijd de perfecte sfeer in huis

Met meer dan 30 jaar ervaring in het vak kan Jan Bartels je deskundig adviseren. Zoon Mees treedt sinds 2018 in zijn voetsporen en samen zijn ze dagelijks op pad om woningen en bedrijven te voorzien van een nieuw interieur. Of het nu gaat om een mooi tapijt voor de slaapkamer, een enkel gordijn of een compleet nieuwe inrichting, je kunt altijd bij Bartels terecht.

Met een stijlvolle vloer en de juiste raamdecoratie wordt je huis een thuis. Als je gaat verbouwen of verhuizen is het een hele zoektocht om het juiste materiaal te vinden met de sfeer die jou past. Bij Bartels Woningstoffering in Dalfsen aan de Kampmansweg 32 ben je hiervoor aan het juiste adres. Het familiebedrijf van Jan en Mees Bartels heeft al veel huizen en bedrijven in Dalfsen en wijde omgeving van een nieuwe inrichting voorzien.

WONEN DALFSENNET.NL MAGAZINE 43

Kortom: van alle markten thuis. Jan Bartels: ”Wij leveren altijd de beste kwaliteit en je kunt rekenen op flexibiliteit en persoonlijke service. Een afspraak is bij ons een afspraak, daar kun je op vertrouwen.”

w.e.t.KampmanswegWoningstoffering32,Dalfsen06-12815837info@bartelswoningstoffering.nlwww.bartelswoningstoffering.nl

VERSCHILLENDE STIJLEN

Voor elke stijl kunnen ze u bij Bartels goed adviseren. Met name op het gebied van vloeren zijn de mogelijkheden ongekend. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor duurzame PVC-vloeren van het merk IPC. Ook de merken Mflor, Vivafloor, Tarkett en Gerflor zijn aanwezig in de showroom.

Bij veel mensen begint de zoektocht voor woondecoratie en stoffering vaak op internet. Dat levert echter zoveel informatie en aanbod op, dat je uiteindelijk niet meer weet wat het beste is. “Op een plaatje ziet iets er vaak net anders uit dan in het echt. Daarom nodigen we mensen altijd uit om langs te komen in onze showroom. Als je de materialen naast elkaar ziet, kun je je laten inspireren en tot andere ideeën komen”, geeft Jan Bartels zijn advies vanuit jarenlange expertise op het gebied van woninginrichting.

Bartels

Daarbij wordt het hele proces in eigen hand gehouden door vader en zoon. Of je nu voor een advies komt, het opmeten van stoffering of het vakkundig leggen van een vloer, je hebt altijd met Jan of Mees te maken. “We horen vaak dat mensen het fijn vinden dat de mannen die je hebben

mee naar huis te nemen en daar rustig een keuze te maken. “Dat raden we altijd aan, want door de lichtinval in je eigen huis kan een kleur er namelijk net even anders uitzien” aldus Jan.

e. info@riezebosdalfsen.nl

Aan een brede ervaring ontbreekt het Braam trouwens zelf ook niet. De 41-jarige Dalfsenaar was achtereenvolgens werkzaam voor twee Zwolse bouwbedrijven, waarbinnen hij als timmerman en werkvoorbereider opklom tot vestigingsleider. “Maar ik heb altijd de drang gehad om een eigen bedrijf te starten”, vertelt hij. “Frans en ik kennen elkaar via Toerclub Dalfsen, waar wij allebei lid van zijn. We kwamen daar in gesprek over een mogelijke overname. Dat leek ons van beide kanten een interessante optie, waarna we de deal in volgende gesprekken hebben uitgewerkt. Het was vooral een kwestie van gunnen. We hebben er allemaal een goed gevoel over. Dit is waar mijn hart ligt: een betrekkelijk kleinschalige organisatie, waarin nog plaats is voor een zekere gemoedelijkheid in de omgang.”

i. instagram: aannemersbedrijf_riezebos

Naast nieuwbouw, onderhoud en renovatie legt Riezebos in toenemende mate het accent op verduurzaming van bestaande woningen. “Daar valt veel te winnen, zowel

Doordat Frans Broeks en Henk Riezebos in elk geval de komende jaren betrokken blijven, is er sprake van een ‘warme’ overdracht, waarbij alle medewerkers aanblijven. Ook voor opdrachtgevers verandert er weinig tot niets. “Zo blijft de continuïteit gewaarborgd”, aldus Braam. “Voor mijn gevoel stap ik op een rijdende

trein: Riezebos staat regionaal bekend als een betrouwbaar bedrijf, zowel voor de particuliere als de zakelijke markt. We gaan op dezelfde voet voort. In het eerste jaar zijn er enkele medewerkers aan ons team toegevoegd, deze stabiele groei wil ik doorzetten zodat wij onze klanten beter kunnen bedienen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je als bedrijf ook grotere projecten kan realiseren.” Riezebos werkt samen met een vast team van veelal lokale toeleveranciers. “Dat werkt het beste: je kent elkaar en hebt aan een half woord genoeg om elkaar goed te begrijpen.”

Aannemersbedrijf Riezebos denkt met u mee in oplossingen

Aannemersbedrijf Riezebos uit Dalfsen staat al zo’n 120 jaar voor kwaliteit en vakwerk op het gebied van nieuwbouw en renovatie. Dat is onveranderd sinds de nieuwe eigenaar Huub Braam het bedrijf in april 2021 overnam van de voormalige eigenaren Frans Broeks en Henk Riezebos. Mede omdat de laatste twee nog altijd betrokken zijn bij het bedrijf, zijn ervaring en vakmanschap gecontinueerd.

VERDUURZAMING

w. www.riezebosdalfsen.nl

CONTINUÏTEIT

Aannemersbedrijf Riezebosk

WONEN DALFSENNET.NL MAGAZINE 45

voor particulieren als bedrijven”, zegt Huub Braam. “Betrekkelijk eenvoudige aanpassingen als dakisolatie, kunststof kozijnen en dubbel of tripel glas kunnen al een forse energiebesparing opleveren, zeker als je het combineert met een toch al geplande verbouwing of uitbreiding. Je kunt verbeteringen aan de schil ook gebruiken als basis om stapsgewijs toe te werken naar een gasloze woning. Een oude boerderij kun je zo bijvoorbeeld aanpassen aan de nieuwste normen van het Bouwbesluit. We denken graag met u mee in oplossingen.”

Goldkampstraat 4, Dalfsen t. 0529-226639

onze

Als makelaar zijn wij ook zeker niet ongelukkig met deze veranderingen. In een minder overspannen markt kunnen wij gegadigden weer de tijd geven en is het veel fijner zaken doen. En wij kunnen ons binnen de makelaardij weer onderscheiden nu de verkoop niet meer haast vanzelf wel goed

Ofkomt.deze

groot. Door de sterk gestegen bouw-en grondkosten lijkt de afstand tussen de koper en de woningmarkt alsmaar groter te worden. Het evenwicht is daarin nog lang niet

Ook in het starters segment hopen we op korte termijn in NIEUWLEUSEN, Westerbouwlanden, te starten met de bouw van diverse SMARTWONINGEN, HOEKEN TUSSENWONINGEN in samenwerking met Vastbouw Vastgoedontwikkeling. Dus starters op de woningmarkt; opgelet! Bezoek regelmatig website of bel ons kantoor.

Ad Goudzwaard Woningmarkt koelt af, na een periode van oververhitting? Waar we bij onze column van de vorige uitgaven van het DalfsenNet Magazine nog volop in de fase van overbieden en koopprijzen met bieden vanaf op funda zagen staan, lijkt het bijna dat aan mijn oproep, of dit nu niet anders kan, gehoor is gegeven. De“ kunnenkopersweer een keuze maken uit bezichtigingwoningenmeerdereeneentweedeafspreken” Goudzwaard Makelaars Prinsenstraat 10 7721 AJ Dalfsen Tel. 0529 - 432 www.goudzwaard.nl058

De oververhitte woningmarkt is in korte tijd flink afgekoeld. De woningprijzen stijgen volgens de statistieken nog steeds, maar minder hard dan voorheen. De verkooptijden en de ‘verkoopvoorraad’ bij de makelaars nemen toe. De kopers kunnen weer een keuze maken uit meerdere woningen en een tweede bezichtiging afspreken. Men kan weer veilig een bouwkundig en/of financieel voorbehoud maken zonder zich daarmee ‘buitenspel’ te zetten. Een goede ontwikkeling voor kopers. En indirect ook voor de meeste verkopers; na de verkoop zijn zij immers ook vaak aangewezen op koop!

Binnenkortbereikt.hopen

DALFSENNET.NL MAGAZINE 47

we wat aan dit evenwicht te kunnen doen door een start te kunnen maken met een aantal nieuwbouwwoningen in het betaalbare segment. Na een lange aanloopperiode lijkt er beweging te komen in de bouw van 9 APPARTEMENTEN op de HOONHORST in samenwerking met van Pijkeren Woningbouw.

situatie zich verder doorzet blijft nog even een twijfeling, ook al beïnvloeden de hypotheekrente en de explosief gestegen energiekosten het sentiment in de woningmarkt. Het lukt maar niet de woningbehoefte en het aanbod op een juiste wijze op elkaar aan te laten sluiten. Wat daarin zeker niet meehelpt is het achterblijvende aantal nieuwbouwwoningen. Er blijft een enorme behoefte naar eengezinswoningen, maar in plaats van meer bouwen is er minder gebouwd ten opzichte van het vorige jaar, ondanks de vele toezeggingen vanuit politiek Nederland. De vraag naar betaalbare en passende nieuwbouw is

opNieuwbouwhuishetoog?

Nieuwbouwwoningen die vanaf 2015 zijn gebouwd voldoen aan de duurzaamheidsnormen die de overheid heeft gesteld. Hierdoor zijn ze energiezuinig of energieneutraal en is je huis klaar voor de

nieuwbouwhuis die voldoet aan de duurzaamheidsnormen en sluit je je hypotheek af bij Rabobank? Dan kom je misschien in aanmerking voor duurzaamheidskorting op

je hypotheekrente. Dat scheelt niet alleen in je energiekosten, maar ook in je maandelijkse hypotheeklasten.

Met een OverbruggingsHypotheek van de Rabobank kun je de overwaarde van je huidige koopwoning alvast gebruiken voor je nieuwe huis. Dit kan handig zijn als je oude huis nog niet is verkocht.

WONEN DALFSENNET.NL MAGAZINE 49

Heb je een huur- of koophuis en koop je een nieuwbouwwoning? Dan heb je vaak dubbele woonlasten in periode dat het nieuwe huis gebouwd wordt. Als je spaargeld hebt, kun je die kosten wellicht daarvan betalen. Heb je dit geld niet of besteed je het liever anders?

Meer weten? Neem dan contact met mij op via FinancieelEwoud06-21472308.AltenaAdviseur Nieuwbouw Rabobank t. 088-7226600 w. www.rabobank.nl/nieuwbouw

DUURZAAMHEIDSKORTING

Kooptoekomst.jeeen

Omdat een nieuwbouwhuis vaak nog gebouwd moet worden, gebruik je je hypotheek grotendeels voor de aanschaf van de grond en voor de kosten tijdens de bouw. Bij nieuwbouw betaal je vaak geen overdrachtsbelasting, omdat de woning vrij op naam wordt opgeleverd. Ook betaal je meestal geen taxatiekosten, makelaarskosten en notariskosten voor de leveringsakte en de inschrijving bij het Kadaster. De advies- en afsluitkosten voor de hypotheek, bouwrente, notariskosten voor de hypotheekakte én de kosten voor meerwerk door de bouwer zijn wel voor jouw rekening. Sommige van deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

DUBBELE WOONLASTEN

Grootste verschil

Door de HO Pro wordt kalk omgevormd tot microscopisch kleine kristallen die zich net als andere mineralen niet hechten, maar met het water mee in de afvoer lopen.

van het bedrijf staat veel informatie. Onder de rubriek ‘Vraag & antwoord’ staan de antwoorden, die een helder beeld geven wat HO Pro biedt. Voor vragen en advies kan een contactformulier worden ingevuld, maar bellen kan natuurlijk ook!

Pro veel voordeliger in aanschaf en onderhoud.

De HO Pro is er voor zowel huishoudens als caravans, campers en boten. De HO Pro wordt geprezen om zijn gemak. Pleijsier: “Je hebt geen stroom en afvoer nodig, ook wordt het milieu niet belast met zout. Daarbij is de techniek goedkoper dan van bekende waterontharders op basis van zout.”

Langdurig poetsen zonder resultaat op en rondom kranen, badkamertegels en douchewand behoort tot het verleden. Het sanitair glanst als nooit tevoren. En: apparatuur gaat veel langer mee.

Service

• Zelfs oude kalkaanslag verdwijnt

• Zuiver natuurkundig proces

Door verwarming van water kan kalkaanslag ontstaan in waterleidingen of huishoudelijke apparaten. In de badkamer hecht kalk zich op de tegels en douchewanden. In de cv-ketel verlaagd kalkaanslag het rendement. En wie kent niet de kalkaanslag in bijvoorbeeld de wasmachine? Of wordt de vaatwas niet goed schoon?

Daarnaast is het installeren van de HO Pro beter voor het milieu door besparing van energie en water, is gemakkelijk te plaatsen, is geluidloos en is veel waterontharders.danstoringsgevoeligminderdetraditionele

Naast de aanschafprijs van 675 euro (voor woningen) en 575 euro (voor campers) kan de klant een all-in serviceabonnement afsluiten voor 6,95 euro per maand. Dit is inclusief volledige garantie op onderdelen, elke drie jaar nieuwe keramische parels (het werkzame materiaal), voorrijkosten en Oparbeidsloon.dewebsite

• Milieuvriendelijk

HO Pro Coöperatie U.A. Van Brandenburgstraat 2, Hasselt Tel. 085 - 130 39 91 www.h2opro.nl

De voordelen van HO Pro op een rij:

H2O Pro lost kalkaanslag op én is zeer milieuvriendelijk

• Overal te installeren

Klanten zijn zeer te spreken over de HO Pro. Niet alleen over het apparaat, maar ook over de service van het bedrijf van Pleijsier. Het apparaat wordt direct na de watermeter geïnstalleerd. Het compacte apparaat past in de meterkast. “Installeren”, aldus Pleijsier”, is relatief eenvoudig. Voor een klein bedrag kunnen wij dat voor de klant verzorgen.”

• Geen zout, afvoer en stroom nodig

Het grootste verschil met de traditionele zoutontharders is, dat HO Pro werkt zonder zout en stroom. Doordat bijvullen van zout niet nodig is, is een extra afvoer niet nodig. Alleen het filter moet slechts eenmaal per drie jaar worden.vervangenDoordezevoordelenisdeHO

• Uniek in prijs en prestatie

De techniek is ontwikkeld rond 2005. Na veel testen, certificering en optimalisaties introduceerde Pleijsier de HO Pro in Nederland. Om zijn zelf ontwikkelde systeem te beschermen tegen imitaties heeft Pleijsier patent aangevraagd op het apparaat. “Deze performance-versie van de HO Pro biedt voor het Nederlandse leidingwater de meest optimale behandeling tegen kalkaanslag”, stelt Pleijsier.

Meest optimale behandeling Pleijsier bracht de HO Pro twee jaar geleden op de markt. Hij combineerde bestaande en nieuwe technieken voor dit product.

• Geschikt voor een natriumarm dieet

• Volledig geluidloos

Nico Pleijsier, eigenaar HO Pro in Hasselt, heeft dé preventieve oplossing op het gebied van waterontharding! De reacties van klanten zijn veelzeggend: “Thee en koffie smaken beter, de huid voelt zachter, schoonmaken gaat veel makkelijker en oude kalkaanslag verdwijnt zelfs!”

• Zonder voorschriften voor bedrijven

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.