Raalte / Heino Koerier - September 2022

Page 1

September 2022 51e jaargang Van Breen & De UitvaartverzorgingWeerd RaalteKoerier.nl eenMetHeinokatern

Na de overname zijn wij tegen een aantal zaken aangelopen die ons hebben genoodzaakt om voor dit jaar het aantal Koeriers te beperken tot een uitgave in september en in december.

Beste lezers en lezeressen, Voor u ligt alweer de septembereditie van de koerier(s). U zult merken dat er het één en ander is veranderd ten opzichte van het verleden. Wij geven u graag een toelichting over de wijzigingen. De Heino-koerier is vanaf nu onderdeel van de Raalte koerier met een eigen katern. Om druktechnische en economische redenen is het niet meer mogelijk om de Heino-koerier apart te laten drukken. Heino wordt echter zeker niet vergeten!

Inhoudelijk zal het magazine niet verschillen van wat u gewend was. Wel zijn wij aan het beoordelen of het mogelijk is om de advertenties en artikelen te clusteren naar onderwerp zodat in het magazines secties met informatie ontstaan die met elkaar verband kunnen houden. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan een gedeelte over het onderwerp “gezin” of “zorg”. Wij denken dat dit de leesbaarheid vergroot.

Voorwoord

Als u suggesties heeft over de indeling, de inhoud of de onderwerpen in het magazine dan nodigen wij u uit deze via email aan ons kenbaar te maken via info@raaltekoerier.nl . Voor nu wensen wij u veel leesplezier!

Met vriendelijke groeten, Namens het Raalte-koerier-team,

3RAALTE KOERIER

Vanaf 2023 zal de frequentie 6 x per jaar worden met als eerste (voorlopige) planning verschijning in: Februari, april, juni, augustus, oktober en december.

Remko Volkers

Voor ons zijn bovenstaande wijzigingen vanzelfsprekend een mooie uitdaging die wij graag aangaan na deze warme zomer (die nog wel even mag duren trouwens).

5RAALTE KOERIER Deze Raalte Koerier is een uitgave van 24 Webvertising Print B.V. t. 058 3030 112 e. (w.info@raaltekoerier.nlwww.raaltekoerier.nlDeKoerierisonlinetelezen op www.raaltekoerier.nl) Redactie 24 Webvertising Print B.V. Advertenties / tekstpagina’s Opgave bij 24 Webvertising Print B.V. Remko info@raaltekoerier.nlVolkers Productie en vormgeving 24 Webvertising Print B.V. Rechten Overname artikelen en beeldmateriaal alleen met toestemming van 24 Webvertising Print B.V. Bezorging Gratis huis-aan-huis in o.m.: Raalte, Heeten, Luttenberg, Nieuw-Heeten, Broekland, Mariënheem, Wesepe, Lemelerveld en Haarle, Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem Geen Koerier ontvangen? Geef dat s.v.p. door aan 24 Webvertising Print B.V. t. 058 3030 112 e. info@raaltekoerier.nl Examplaren liggen bij Sonodruk, de bibliotheek en in het Kulturhus van Raalte. Had u ook in de Koerier willen staan? 24 Webvertising Print B.V. Remko Volkers t. 058 3030 112 e. info@raaltekoerier.nl Volgende Koerier 14 december 2022 Advertenties en kopij Advertenties en kopij voor de volgende uitgave moeten uiterlijk 25 november 2022 bij ons binnen zijn. Blikvangers aanleveren Ga naar blikvanger.www.raaltekoerier.nl/ NUMMER:DITINANDEREONDER

Het is nog vroeg in de ochtend. De zon heeft nog maar net haar eerste stralen over de wereld laten vallen en de vogels fluiten de wereld wakker. Te midden van een slapende straat, brandt er in één huis licht..

Een dag bij Van Breen & De Weerd Uitvaartverzorging

stoet met onze rouwauto en Bas begeleidt dit afscheid. Wanneer wij onderweg zijn in de auto’s, nog even

Wij zijn onderweg naar een familie welke onze hulp nodig heeft na het verlies van hun geliefde. Samen met familie verlenen wij de laatste verzorging en zorgen voor een opbaring thuis. Inmiddels is het 06.30 uur en drinken samen met familie een kopje koffie. We noteren enkele gegevens en laten de familie even enkele uren met rust zodat zij even kunnen bijkomen van een hele nacht wakker zijn.

en hebben ons dagelijkse agendaoverleg. Het belooft een drukke dag te worden. Om 9.00 uur ontvangen wij een familie bij ons in het Uitvaarthuys, om vervolgens te vertrekken voor de uitvaart. Het afscheid vindt plaats in kleine kring en in verband met de grootte van de afscheidslocatie, wordt de uitvaart via livestream Alfonsuitgezonden.rijdtde

6 RAALTE KOERIER

We spreken af dat wij begin van de middag weer terugkomen. Inmiddels zijn wij aangekomen op kantoor

terug naar het Uitvaarthuys, belt Henriëtte om samen met haar de laatste verzorging en opbaring te verrichten voor de familie welke zojuist heeft gebeld. Om 13.00 uur is Bas bij de familie van vanmorgen en bespreekt in alle rust hun uitvaartwensen verder. Rond 15.00 uur rijdt Bas naar Heino om de andere familie te helpen en te begeleiden.

Baswww.avb-uitvaartverzorging.nl0572GemeenteUitvaartverzorgingWeerdRaaltee.o-351010deWeerd

Bas is vanaf oktober 2021 vennoot bij Alfons van Breen Uitvaartverzorging, om de komende jaren samen het werk te verdelen zodat wij beiden meer tijd hebben voor privé.

laten heten: van Breen & de Weerd Uitvaartverzorging. Wij zijn trots op onze samenwerking, ons bedrijf en gaan nog vele jaren samen verder om iedereen die het nodig heeft bij te staan met raad en daad.

Families weten Alfons van Breen Uitvaartverzorging en De Weerd Uitvaartverzorging steeds vaker te bereiken. Onze samenwerking is zodanig prettig en op elkaar afgestemd dat wij hebben besloten om beide bedrijven als één bedrijf te

In het Uitvaarthuys zitten familieleden een kopje koffie te drinken. Ze hebben een sleutel van een opbaarkamer en ontvangen in alle rust en tijd hun naaste familieleden om samen afscheid te kunnen nemen. Alfons begeleidt de familie tijdens de uitvaart. Na de begrafenis is er nog een informeel samenzijn bij Zwakenberg. Nadat de genodigden afscheid hebben genomen en de naaste familie nog even samen achterblijft, neemt Alfons afscheid en spreekt af om volgende week nog even langs te komen om na te praten. Henriëtte heeft ondertussen de rouwauto gewassen en weer schoon in de garage geparkeerd. De rouwkaarten van de familie van vanmorgen liggen klaar bij onze drukker. Alfons brengt de rouwkaarten en zorgt voor verzending.

Inmiddels is het 17.30 uur en Bas arriveert weer op kantoor. Even snel een hapje eten en de dag bespreken. Samen werken Alfons en Bas de besproken uitvaarten administratief uit. We moeten de tijd in de gaten houden, want omstreeks 18.30 uur verwachten wij een andere familie in ons Uitvaarthuys in verband met een condoleance.

Even kennismaken, bijpraten of meer informatie ontvangen? De koffie staat altijd voor u klaar bij ons op kantoor aan de Schoolstraat 30 in Raalte.

Zomaar een dag uit onze praktijk. Overlijden laat zich niet plannen en wij staan dag en nacht voor u klaar wanneer u ons nodig bent. Met liefde en aandacht.

7RAALTE KOERIER

Bas handelt nog de nodige openstaande mailtjes en telefoontjes af, verstuurd polissen en verwerkt facturen. Samen bespreken en doorlopen we nog even onze training/ presentatie ‘Laatste Zorg’, welke wij morgenmiddag geven aan medewerkers en vrijwilligers van een woonzorgcentrum bij ons in de buurt. Om 21.30 uur knippen we de lampen uit en draaien de deur op slot.

bellen met de locatie en techniek of alles klaarstaat voor ontvangst. Alles moet perfect zijn. Onderweg ontvangt Alfons een melding van een andere familie om het overlijden door te geven van hun moeder. Alfons heeft vanmiddag zelf een uitvaart gepland staan. Afgesproken dat Bas omstreeks 15.00 uur aanwezig kan zijn in AlfonsHeino.rijdt

Ik ben bij voorkeur onopvallend aanwezig, maar op de voorgrond waar nodig en wenselijk. Als nabestaande heb je ruimte nodig om je op het afscheid voor te bereiden, de invulling daarvan is voor iedereen anders. Iedere uitvaart is maatwerk. Ik waardeer en respecteer tradities, maar denk ook graag mee buiten de gebaande paden en sta open voor creatieve invullingen. Het is het laatste moment in het levensboek van een overleden dierbare, een dag die het levensverhaal op een mooie manier mag sluiten. Die laatste bladzijde doet er ook toe.

Het begint te schemeren. Langzaam maakt de dag plaats voor de nacht. Onderweg naar huis kleurt de ondergaande zon de wereld in een prachtig schilderij. Overdenkend wat de dag ons gebracht heeft en de volgende ons weer brengen zal.

Van Breen & De

Ik ken de diverse kanten van het vak, de mooie kant van het klaarstaan voor mensen en de moeilijke kant die het vak als mens van je kan eisen. Alles moet kloppen. Ik wil dat nabestaanden terugkijken op een mooie, waardevolle en persoonlijke uitvaart, één die georganiseerd is met aandacht en warmte en waarbij niets over het hoofd is gezien. Het gaat vaak om dat ene stapje extra en die zet ik graag.

Ik houd van het vak dat ik al ruim zeventien jaar uitoefen. Met tijd en aandacht nabestaanden begeleiden bij het organiseren van een uitvaart. Dat is wat ik graag doe.

Oké, maar niet meer dan 2 dagen in de week “Met Alfons heb ik afgesproken dat ik maximaal 2 dagen in de week kom werken. Ik heb ook aangegeven dat ik niet per se complex werk hoef te doen. Gewoon leuke werkstukken maken en lekker met mijn vak bezig zijn. In eerste instantie tot de bouwvak, maar dat is al verlengd tot het eind van dit jaar. Nooit gedacht ooit nog via een uitzendbureau te werken, haha.”

8 RAALTE KOERIER

TALENT IS NIET AAN LEEFTIJD GEBONDEN

ik serieus onder de indruk. Een bedrijf met een prachtig, modern machinepark. Een jong team met hardwerkende vakmensen en een fijne sfeer. Interessant.”

“Klopt. En zo leefde ik er ook naar toe. Want met mijn pensioen, ging ik ook de zomer in. De ideale tijd om met mijn motorfiets en klassieke auto lekker te cruisen. De intentie om ooit nog te werken was er niet. En de financiële noodzaak ook niet.”

Totdat … Leonard in januari gebeld wordt door een collega van vroeger. Door Alfons, van Van der Vegt Fijnmetaal. Alfons zoekt ervaren vakkrachten. Of Leonard interesse heeft. “Mijn eerste reactie: ‘nee’. Maar ik werd wel nieuwsgierig. Want Alfons en ook zijn broer René zijn rasechte verspaners. Beetje vakidioten net als ik. Dus ik ben toch maar eens langs gegaan voor een bak koffie. Na een rondleiding was

Leonard Disselhorst | 67 jaar | gepensioneerd | CNC frezer bij Van der Vegt Fijnmetaal

Na een jaartje pensioen toch weer aan het werk

Hij keek ernaar uit. Zijn pensioen. Met 66 jaar en 4 maanden was het ook wel mooi geweest. Geen verplichtingen meer en alle tijd voor zichzelf en zijn hobby’s.

55-PLUSSERS VERRIJKEN DE ARBEIDSMARKT

“In deze baan kan ik helemaal mezelf zijn. Door het kantinewerk heb ik veel contact met collega’s, heel gezellig. Er is waardering, mijn mening doet er toe en ik voel me vrij. En met 16 uur per week heb ik ook nog tijd om oma te zijn voor mijn kleindochters. Soms voelt het te mooi om waar te zijn. Ik vind hier alles wat ik belangrijk vind in een baan.”

“Een baan als facilitair medewerkster. Mijn omgeving zei: ‘Joh, doe toch iets met je verzekeringsachtergrond’. Maar dít was wat ik wilde. Meteen na mijn intake bij Uitzendbureau Salland kon ik op gesprek bij Beaphar voor een facilitaire functie. Ik was eerst wat gereserveerd, maar de klik was er direct … én wederzijds.”

0572 – 35 40 www.uitzendbureausalland.nl50

Ik was eruit

Die vrijheid verveelt nooit “Ik doe dit werk nu 6 jaar en met heel veel plezier. Ik blijf actief en zie veel mensen. Geen stress en alle ruimte om mijn dag en pauzes in te delen; als ik de planning maar haal. De vrijheid onderweg, maar ook de vrijheid om ‘nee’ te mogen zeggen maakt dit een hele leuke baan. Volgend jaar word ik 70 en nee, ik denk nog niet aan stoppen. Zolang ik het leuk vind ga ik ermee door … Ook dat is Meervrijheid.”informatie over werken vóór of ná je pensioen?

“Mag je nog ambities hebben op je 55ste? Die vraag hield me wel bezig, ja. Doordat ik veel en vooral veel verschillende banen heb gehad, ben ik best kritisch geworden. Bij elke vacature die ik las werd me steeds duidelijker dat ik moest kiezen voor een baan die ik écht ambieer.”

Mag je nog ambities hebben als je op je 55ste een baan zoekt? Mag je nog eisen stellen of moet je maar pakken wat voorbijkomt?

9RAALTE KOERIER

Op zijn 17e begon hij met werken. Na 46 jaar kon hij met pensioen, vervroegd. En dát was de start van zijn tweede loopbaan.

In deze baan heb ik alles wat ik belangrijk vind Helma Spengler | 55 jaar | facilitair medewerker bij Beaphar

“In het leger leerde ik het chauffeursvak kennen. En direct na mijn diensttijd kon ik aan de slag als internationaal chauffeur voor het vervoeren van landbouwmachines. Dondersmooi werk. Toen ik met pensioen ging, ik was 63, begon het meteen weer te kriebelen. Eigenlijk wilde ik nog best 2 dagen per week de weg op.”

Dus Code 95 gehaald en gaan “Via Salland kon ik bij Ter Laak Transport in Heino terecht. Daar vond ik het transportwerk dat ik graag doe. En belangrijker, ik kon er 2 dagen per week rijden op afroepbasis. Een dag van tevoren word ik gebeld. En kan ik niet, dan is dat geen probleem. ‘Volgende keer beter’.”

Ik ga door zolang ik het leuk vind Johan Hondshorst | 69 jaar | gepensioneerd | chauffeur bij Ter Laak Transport

Nooit verwacht, mijn droombaan

mw. Madalina Maters, mondhygiëniste

betere(G)oude(n)mondenintijden!

Met het ouder worden is een droge mond een veel voorkomend probleem. De oorzaak van een droge mond is feitelijk te weinig speeksel. Veel medicijnen hebben als bijwerking een verminderde speekselproductie en/of aanmaak. Ook bij een aantal aandoeningen is er sprake van een droge mond, zoals bij het syndroom van Sjögren (auto-immuunziekte: droge ogen, droge slijmvliezen). Speeksel heeft een belangrijke, beschermende werking. Wanneer de mond langdurig (te) droog is kunnen er problemen ontstaan zoals moeilijk slikken, irritatie van de slijmvliezen, een pijnlijke tong en moeilijk praten. Ook kunnen er makkelijk gaatjes ontstaan. Heb je last van een droge mond, dan kun je beginnen met regelmatig water te drinken, je speekselafgifte te stimuleren door regelmatig rauwkost en fris-zuur fruit te eten en af en toe suikervrije kauwgom te kauwen. Daarnaast kan de tandarts of de mondhygiëniste adviseren en helpen met het zoeken naar de juiste oplossing.

Wondjes in de mond Wondjes of letsel van het slijmvlies in de mond kunnen verschillende oorzaken hebben zoals te warm voedsel, scherpe tandranden of een slecht zittend kunstgebit. Soms is er echter geen eenvoudige oorzaak aan te wijzen. Bezoek aan de tandarts is raadzaam indien de wondjes niet in 10 dagen zijn genezen. De tandarts zal de afwijking beoordelen en bekijken hoe de klachten verholpen kunnen worden.

In de mond, op tanden en kiezen, maar ook op de tong en de slijmvliezen leven bacteriën. Een gezonde mond kenmerkt zich door een goede bacteriële balans. Een goede mondhygiëne en gezonde voeding draagt hier aan bij. Wanneer deze balans verstoort raakt kunnen er problemen ontstaan. Denk hierbij aan gaatjes (cariës), tandvleesproblemen, verlies van tanden en kiezen en daardoor verlies van kauwfunctie en mogelijk pijn. Verschillende factoren die nauw samenhangen met een hogere leeftijd spelen hier een rol. Hierdoor kan een gebit dat vele jaren goed en klachtenvrij heeft gefunctioneerd ineens problemen geven. Juist op een leeftijd die vaak gekenmerkt wordt door ziekte en gebreken is een probleemloos gebit en goede mondgezondheid extra wenselijk. Een gezond gebit heeft namelijk een positieve invloed op het verloop van ziektes en kan het risico verkleinen op diverse aandoeningen!

SchimmelinfectiesSchimmelinfecties in de mond kunnen optreden bij ouderen met een verzwakt imuunsysteem en door het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook een slechte mondhygiëne bij een kunstgebit kan de oorzaak zijn. Schimmelinfecties kunnen optreden aan de binnenkant van de wangen, op de tong, het gehemelte en soms op het tandvlees. Het zijn vaak witachtige of rode vlekken die soms een pijnlijk of branderig gevoel geven.Een gezond dieet, goede mondhygiëne en voldoende speeksel helpen bij het voorkomen van schimmelinfecties in de mond. Bezoek aan de tandarts is raadzaam indien de infectie aanhoudt of zich uitbreidt.

Beslag op de tong Op het achterste gedeelte van de tong zijn voedselresten en bacteriën aanwezig, tongbeslag genaamd. Ouderen hebben over het algemeen meer beslag op de tong dan jongeren. Dit heeft te maken met de ruwheid van de tong die met de jaren toeneemt. Tongbeslag kan zorgen voor een slechte adem, soms ook een vieze smaak in de mond. Door medicijnen en in combinatie met bijvoorbeeld een droge mond kan tongbeslag gemakkelijker ontstaan. Tongbeslag kan verholpen worden door regelmatig de tong te reinigen met een speciale tongreiniger.

Wat komen we zoal tegen bij de oudere mond? Droge mond

10 RAALTE KOERIER

We worden steeds ouder en eigen tanden en kiezen worden steeds vaker levenslang behouden. Dat is winst! Met het ouder worden vraagt de mondgezondheid echter wel steeds meer aandacht. Deze special gaat hierover.

11RAALTE KOERIER

• gebruik 1x per dag een rager/ tandenstoker voor de ruimtes tussen de tanden en kiezen;

De

voor de oudere patiënt in een thuissituatie, maar vooral ook voor de oudere patiënt in een zorginstelling waar niet altijd voldoende mogelijkheden zijn om aandacht te besteden aan de mondzorg.

• reinig een kunstgebit 2x per dag met borstel en vloeibare zeep en reinig de kaken en het gehemelte met een zachte borstel of nat gaasje. Doe het kunstgebit ’s nachts uit en bewaar het droog en schoon;

Zij helpen je: de tandarts en de mondhygiëniste Naast de eigen verzorging is het verstandig dat de tandarts en/of de mondhygiënist regelmatig de mond inspecteert. Zij kunnen de juiste begeleiding en informatie geven en tijdig risico’s signaleren. Het voorkomen van problemen en behoud van een gezond en functioneel gebit, ook op oudere leeftijd is waar zij voor gaan.

Verzorging van de (oudere) mond, hoe doen we dat?

volgende special zal gaan over “Angst voor de tandarts” Want wij Kiezen voor de Toekomst en dat geldt voor iedereen! TandheelkundeBakker & Orthodontie Beukensingel 18 A, 8102 JB Raalte www.kiezenvoordetoekomst.nlinfo@bto.nu0572-355535

mondhygiënisteMaters,Madalinamw.

• houd een droge mond vochtig door regelmatig te drinken en o.a. fris-zuur fruit en rauwkost te eten.

Met deze special over het gebit bij ouderen hopen we je nuttige informatie te hebben gegeven want wij Kiezen voor de toekomst en een goede afronding is daarbij essentieel. We pretenderen niet volledig te zijn. Heel veel nuttige en goede informatie kun je ook vinden op https://mondzorgbijouderen. info

Hieronder volgen enkele tips voor het verzorgen van de mond:

• gebruik bij voorkeur een fluoride houdende tandpasta;

• 2x per dag poetsen met een elektrische of een zachte tandenborstel;

Ouder worden betekent vaak minder mobiel worden, slechtere motoriek en slechter zien. Het verzorgen van de mond zal daardoor niet al te gemakkelijk gaan. Het ouder wordende gebit kenmerkt zich daarnaast vaak door teruggetrokken tandvlees, waardoor de tandwortels bloot komen te liggen. Het worteloppervlak is veel zachter dan glazuur en daardoor veel kwetsbaarder voor gaatjes. De combinatie van een afgenomen zelfzorg en blootliggende wortels geeft daardoor een sterk verhoogd en versneld risico op gaatjes. Let op; wortelcariës kan zich in een half jaar ontwikkelen!

Wortelcariës (gaatjes).

Kortom: Mondverzorging verdient op oudere leeftijd veel

Ditaandacht!geldt

Tijdens de restauratie van de brug aan het begin van deze eeuw ontstond een (politieke) rel nadat duidelijk werd dat na de opknapbeurt de ophaalconstructie zou zijn verdwenen. Ingediende bezwaarschriften en protesten leidden er uiteindelijk toe dat een deel van het oude karakter van de brug behouden bleef.

Lid worden? Dat kan door u zich aan te melden bij de secretaris.

De Enkbrug en omgeving

Geert Hannink

op de hoek van de Schoolstraat en de Kanaalstraat. Ook de brug zelf heeft de nodige veranderingen ondergaan. Verkeer anders dan fietsers en voetgangers, mag er geen gebruik meer van maken. Te zien aan het gefotografeerde verkeer werd er vroeger veel gebruik van gemaakt door het gemotoriseerde verkeer.

juist de werkplaats van smid Van den Berg zichtbaar. Die bestaat nu niet meer. Dat geldt ook vor de silo van de CLV Landbouworganisatie. Het huis met het rode dak is verdwenen en dat geldt ook voor de HOVO zuivelfabriek, nog juist zichtbaar links van de vrachtwagen. Het enige dat nog resteert van de “melkfabriek” is een plaquette die bij de sloop van het complex bewaard is gebleven en een plekje heeft gekregen aan de muur van het nieuw gebouwde huis

E-mail: secretariaat@raalte-historie.nl

De Historische Vereniging Raalte en Omstreken is opgericht om mensen bijeen te brengen die zich op een of andere manier actief bezig houden met de streekgeschiedenis in de ruimste zin van het woord, of daarvoor grote belangstelling hebben.

13RAALTE KOERIER UIT ARCHIEFHET

Beide foto’s die hier zijn afgedrukt, zijn op min of meer dezelfde locatie gemaakt en wel vanaf de Kanaalstraat O.Z. De nieuwe foto is enkele jaren geleden gemaakt, de andere, met een afbeelding van een vrachtwagen, in de jaren ’70 van de vorige eeuw. In de tussenliggende periode is er veel Linksveranderd.isnog

Nieuwe locatie!

14 RAALTE KOERIER

En om dit allemaal te vieren heb ik 3 mooie aanbiedingen samengesteld.

Ik hoop u snel te mogen verwelkomen op mijn nieuwe locatie.

Molenhof 1Ab - Raalte t. 06 51 70 00 82 e. w.info@beautybodyclinics.nlwww.beautybodyclinics.nl

Van jongs af aan wist ik al dat ik iets in de beauty branche wilde doen. Dit heb ik dan ook jaren lang met passie gedaan tot het tijd werd voor mijn eigen praktijk. In 2020 ben ik begonnen met Beauty & Body Clinics, gevestigd aan de Molenhof. Na 2 super jaren, ben ik daar uit het jasje gegroeid. Per 1 oktober geeft Hairstyling Mariël mij de kans om op de eerste verdieping in haar pand mijn dromen verder te ontwikkelen. Ik heb hier enorm veel zin in en ontvang jullie dan ook graag vanaf 1 oktober op mijn nieuwe locatie!

19:00 en 21:00 uur feestelijk ontvangen met een heerlijk hapje en een drankje. En voor de eerste 25 bezoekers zal er een leuke gevulde goodiebag klaarstaan.

1. Cryolipolyse behandeling. Normaal 275,nu voor het speciale tarief van 225,2. Microneedling behandeling. Nu 2 behandelingen en de 3e behandeling krijgt u van mij cadeau.

"U bent van harte welkom op 10 oktober voor openingsavond"de

COLUMN

3. Gezichtsbehandeling 60 min. Normaal 64,- nu voor het speciale tarief van 50,-

Beauty & Body Clinics

Bent u nieuwsgierig geworden? U bent van harte welkom op 10 oktober voor de openingsavond. Deze avond kunt u kennis maken met mij en de praktijk. U wordt tussen

Jacqueline Bisschop

• We willen medio oktober 2022 starten met de training.

De Kern opkomenassertiviteitstraining:organiseertvoorjezelf

• De groep bestaat uit maximaal acht deelnemers. De training is voor volwassenen 18+ en is gratis!

“Mij heeft de assertiviteitstraining zeker geholpen, vooral om mijn grenzen beter aan te leren geven, en te vertrouwen op mijn eigen gevoel wat voor mij goed voelt en wat juist niet goed voelt, waardoor ik mijn grens beter ken en daardoor iets beter mijn keuzes kan maken.”

15RAALTE KOERIER

Voor aanmelden en informatie kunt u contact opnemen met De Kern (0570-547300), via Henk Vegter AT trainer (06) 570 858 26 h.vegter@stdekern.nl of Greta van Unen (06) 41 17 63 75 g.vanunen@stdekern.nl of door het invullen van

Er zijn zeven bijeenkomsten die we houden in het Annahuis in Raalte. Elke bijeenkomst kent een thema zoals: zelfvertrouwen, wensen bewust worden en uiten, ‘Nee’ leren zeggen of grenzen aangeven. Door middel van theorie en praktijkvoorbeelden gaan we aan de slag met vaardigheden zodat je beter voor jezelf leert op te komen. We werken daarnaast, als je dat wilt, met

het onlineprogramma Minddistrict. Je kunt je dan ook online verdiepen in een thema en voorbereiden op een bijeenkomst. Je houdt na afloop van de training toegang tot dit programma.

• De bijeenkomsten worden gehouden in het Annahuis, De Plas 8, 8102 CS RAALTE.

Het maatschappelijk/sociaal werk De Kern organiseert dit najaar een assertiviteitstraining. Deze training is bedoeld voor volwassenen die het moeilijk vinden om op te komen voor zichzelf, hun wensen te uiten of hun mening te geven. Assertief zijn heeft te maken met de manier van reageren op de wensen en eisen van anderen zonder eigen wensen uit het oog te verliezen. Diverse onderwerpen komen tijdens de bijeenkomsten aan de orde. Door samen te oefenen en thuisopdrachten leer je als deelnemer vaardigheden in de praktijk toe te passen.

De PassageKern 10, 8102 EW Raalte facebook.com/dekernraaltewww.stdekern.nl

“Deze training was echt een openbaring en heeft mij enorm geholpen om meer kracht te krijgen om het allemaal aan te kunnen. Ook zag ik dat veel meer mensen dezelfde problemen hebben en dat ik niet alleen ben, dat hielp ook.” Deelnemer AT training De Kern

Deelnemer AT training De Kern

Het bewust worden van je eigen gedrag staat in deze training centraal. Als deelnemer ontwikkel je vaardigheden waardoor je in staat bent om het contact met anderen te verbeteren. Je wordt weerbaarder en vergroot zelfvertrouwen. Tot slot en zeker niet onbelangrijk: het is gewoon ook gezellig. We leren veel van elkaar door herkenning, dit vaak met een gezonde dosis humor!

• De training bestaat uit zeven wekelijkse bijeenkomsten van twee uur op de maandagmorgen.

16 RAALTE KOERIER

De Gebakjesactie is een echt begrip in de gemeente Raalte. Ook dit jaar gaan op vrijdag 30 september mensen weer bij een ander op bezoek met twee gebakjes, die zij gratis bij een bakker in de buurt konden ophalen. Wethouder Gerria Toeter vertelt over dit mooie initiatief en waarom elkaar ontmoeten zo belangrijk is.

Met twee gebakjes gezellig op bezoek bij een ander

doen mee • Bakkerij van der Most in Raalte en Heino • Bakkerij Bosgoed uit Heeten • Bakkerij van de Parabool in Mariënheem en Broekland • Bakkerij Vree Egberts in Nieuw Heeten • Het Trefpunt in Laag Zuthen

De Gebakjesactie is speciaal voor mensen die niet zo vaak bezoek krijgen en weinig gezelligheid om zich heen ervaren. Wethouder Gerria Toeter legt uit: “Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om familie dichtbij te hebben of een vriendenkring te hebben. Er zijn veel mensen, ook in onze gemeente, die zich regelmatig eenzaam voelen. We vinden hier noaberschap belangrijk, maar daar gaan we soms in ons eigen drukke leven toch aan voorbij. Daar ben ik me tijdens deze actie weer even bewust van. Het is een kleine moeite om even iemand te bellen of langs te gaan voor een kopje koffie.”

Op vrijdagochtend 30 september haal je de gebakjes op bij de bakkerij en ga je op bezoek bij iemand die wel wat gezelschap kan gebruiken. Wijz Welzijn en Evenmens kunnen je ook koppelen aan iemand, of je kunt langs bij iemand die je misschien al kent.

Deze bakkerijen

Meedoen?

Wil jij dit jaar ook meedoen met de Gebakjesactie en bij iemand op bezoek met twee gebakjes? Of zou je het leuk vinden als er iemand bij jou op bezoek komt? Meld je dan aan op www.wijz. nu of www.evenmens.nl. Je kunt ook bellen met WijZ welzijn Raalte, 038 - 8 515 700 of Evenmens, 0572 - 820 997.

Een sociaal netwerk opbouwen “Het leuke aan deze actie vind ik om contact te maken met iemand die ik nog niet ken. Zo kan ik mijn steentje bijdragen aan het bouwen van een sociaal netwerk voor iemand. Als het contact gemaakt is, is een vervolg vaak ook al makkelijker. Voor mijzelf als wethouder helpt deze actie ook om aan mensen te vragen waar zij zoal mee zitten en of de gemeente hen daarbij helpt. Maken inwoners ook gebruik van onze diensten, en is het wel echt helpend voor hen?”

17RAALTE KOERIER

Langs bij iemand die je nog niet kent De Gebakjesactie wordt georganiseerd in het kader van de landelijke Week van de Ontmoeting. Een week waarin speciale aandacht wordt gevraagd om contact te maken met mensen die zich regelmatig alleen voelen of eenzaam zijn. In de gemeente Raalte is de organisatie in handen van Stichting Evenmens en WijZ Welzijn Raalte. Wethouder Gerria Toeter: “De afgelopen jaren ben ik tijdens de Gebakjesactie al eens in Heeten en Heino geweest. Dit jaar ben ik natuurlijk weer van plan om bij iemand op bezoek te gaan met een gebakje. Wijz koppelt mij aan iemand, zodat ik langs kan bij iemand die ik nog niet ken en een nieuw contact kan leggen.”

Gemeente w.e.t.ZwolsestraatRaalte16,Raalte0572–347799info@raalte.nlwww.raalte.nl

RAALTE KOERIER

de praktijk neergezet waar we vanaf de start al onze diensten kunnen blijven aanbieden. Vanaf september zal de tweede fase gaan plaatsvinden waarbij een grote verbouwing gedaan zal worden om in het pand met ruim voldoende behandelkamers en een grote trainingszaal, de toekomst van FysioFits verder uitgebouwd kan worden. Hierbij kunnen we eenieder de zorg en kwaliteit bieden die verwacht mag worden binnen de fysiotherapie, sport en Salland." Aldus eigenaar Robert Pouwels.

FysioFits

FysioFits maakt de eerste stap in het nieuwe pand in Heino. De praktijk kent ruim 10 jaar geschiedenis in Heino en heeft nu de volgende stap gemaakt aan de C. Huygensstraat 3. Vanaf 1 augustus is het daar gevestigd. De overgang is de eerste fase voor de nieuwe hoofdvestiging van FysioFits. "De stap naar ons nieuwe onderkomen is er één voor de lange termijn en de toekomst. Wij moesten onze oude praktijk uit en vonden daarbij tegenover tankstation Hartholt onze nieuwe plek. Een plek waar gebouwd kan worden aan de toekomst met vele nieuwe plannen en ideeën. Hierbij hebben we in korte tijd

060572www.fysiofits.nlinfo@fysiofits.nl36302381996001(WhatsApp) Ergotherapie des Huizes 06www.ergotherapiedeshuizes.nlinfo@ergotherapiedeshuizes.nl57675976 FysioFits & Ergotherapie des Huizes de stap naar de toekomstRAALTEKOERIER18

Raalte (Vital Centre) Hammerweg 8B 8101 NE 17.30-18.00SpreekuurRaaltemaandaguur Raalte (Melisse) Melisse 3A 8101 CZ 17.30-18.00SpreekuurRaaltemaandaguur Heino C. Huygensstraat 3 8141 GM 17.30-18.00SpreekuurHeinowoensdaguur

ook zijn dat de ergotherapeut kiest voor het gebruik van een hulpmiddel of voorlichting geeft aan mantelzorgers of andere betrokken zorgverleners. Daardoor leert u weer zelfstandig dagelijkse handelingen te doen. Ergotherapie zorgt dat u beter kunt meedoen in de samenleving, thuis of op uw werk. Daarnaast vergroten mensen hun kans om (langer) thuis te functioneren.

Wat is Ergotherapie?

Het uitgangspunt bij ergotherapie is dat mensen moeten kunnen deelnemen aan het dagelijks leven. Dagelijkse activiteiten zoals werken, persoonlijke verzorging, school, fietsen, huishoudelijke taken en hobby’s gaan vaak op de

automatische piloot. Mensen met lichamelijke of psychische klachten kunnen moeite hebben met deze dagelijkse handelingen. Een ergotherapeut kan helpen deze dagelijkse activiteiten weer opnieuw aan te leren of op een aangepaste manier.

We bieden begeleiding in het optimaliseren van belasting en belastbaarheid. Daarnaast kan de behandeling gericht zijn op oefeningen of leren om een activiteit op een andere manier aan te Daarnaastpakken.kan

Op onze drie locaties is er samenwerking met andere disciplines. Regelmatig komt het voor dat samengewerkt wordt met fysiotherapie, podotherapie, diëtist, logopedie, verpleegkundigen of thuiszorg.

19RAALTE KOERIER

"Hiernaast zal het pand een kleinschalige fitness functie gaan krijgen. Hierbij moet u denken aan circuittrainingen, personal training, maar ook de vrije fitness. Wij kijken niet alleen mee als er klachten zijn, maar ook preventief. Bewegen is gezond en hierbij kennen wij een maatschappelijk belang binnen Heino en Salland om iedereen de mogelijkheid te bieden hieraan te Dewerken."uitbreiding

De behandeling van een ergotherapeut Een ergotherapeut stelt vast wat een persoon nog wél kan en gaat kijken naar de mogelijkheden om deze handelingen/ activiteiten te kunnen vergroten. Samen maken we een behandelplan met concrete doelen voor de toekomst.

van het pand zorgt direct voor nieuwe mogelijkheden. Hierbij kent vanaf 12 september Salland een nieuwe ergotherapiepraktijk: Ergotherapie des Huizes. In combinatie met FysioFits zal Marjanne Seel-Koldewijn als ergotherapeut aan de slag gaan in Heino, Raalte en omliggende dorpen.

Hoe komt u bij de ergotherapeut en hoe wordt ergotherapie vergoedt? Uw huisarts of specialist kan u doorverwijzen. Maar u kunt ook zonder verwijzing bij onze ergotherapeut terecht. Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle zorgverzekeraars. Iedereen heeft recht op tien behandeluren per kalenderjaar. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden extra ergotherapie. Uw polis van uw zorgverzekeraar geeft u hierover meer informatie.

Mara, voor

Benieuwd wie jou voor gingen? PS. food & lifestyle is ontstaan vanuit ‘je goed voelen’, ‘volop energie hebben’ en ‘blij zijn met wie en wat je in de spiegel ziet’. Dat gaat verder dan een getal op de weegschaal. Dat gaat over een gezond en gelukkig leven.

Weg met de zomerkilo’s De zomerse temperaturen hebben ons land bereikt en daarmee is ook meteen het seizoen geopend voor het eten van veel koolhydraatbommen op zonovergoten terrasjes en tijdens gezellige barbecues. Zomerkilo’s sluipen er ongemerkt aan, maar hoe kom je er weer vanaf? Met het PS. food & lifestyle programma werk je toe naar een streefgewicht, maar bovenal een nieuwe levensstijl met een gezond eetpatroon. Volgend jaar kun jij met de tips verantwoord de zomer in, zodat nieuwe zomerkilo’s worden voorkomen en je nog steeds kunt genieten.

Ben jij op zoek naar een verantwoorde levensstijl en een zelfverzekerde ‘ik’? Heb jij vaker een poging gedaan het roer om te gooien maar zonder het gewenste resultaat? En weet je nu niet meer waar je moet beginnen? Misschien is de hulp van een voedingscoach dan wel iets voor jou. Zodra je er niet meer alleen voor staat maar samen, wordt het een stuk gemakkelijker. Ik ben Linda Krieger van Blij by Linda en wil jou graag helpen, zodat jij jezelf weer met een glimlach in de spiegel durft aan te kijken.

Een koolhydraatarme levensstijl

De eerste stap naar jouw nieuwe levensstijl

In 2020 startte Mara aan het PS. food & lifestyle avontuur bij Blij by Linda: “Tot op de dag van vandaag, heb ik hier geen enkele seconde spijt van gehad. De kilo`s vlogen er af en ik heb oprecht het idee dat ik geregeld in een restaurant eet, terwijl ik het zelf heb klaar gemaakt. Tussentijds heb ik zelfs mijn doel naar beneden bijgesteld, het ging me zo makkelijk af. Inmiddels ben ik 28 kilo lichter, zit ik goed in mijn vel en heb ik een nieuwe garderobe aangeschaft!”

Mara, na

21RAALTE KOERIER

Als gecertificeerd PS. food & lifestylecoach begeleid ik mannen en vrouwen van alle leeftijden bij het bereiken van persoonlijke doelen. Iedereen is uniek, en dat vraagt om een persoonlijke aanpak. Samen stellen we een op maat gemaakt voedingsplan op, dat op jouw lijf geschreven is. Of je nu drie kinderen hebt, onregelmatige werktijden hebt of vegetariër bent. Samen gaan we op zoek naar een eetpatroon dat bij jou past, waarbij je niet minder gaat eten maar anders gaat eten: minder koolhydraten en meer eiwitten.

Blij by Linda ‘Bij de DorpspleinBank’3, Heeten t. 06 - 2399 6887 e. info@blijbylinda.nl

Rug-, nek en andere klachten door veel zitten en een verkeerde houding

Naast kracht, uithouding en een gezond gewicht, gaat Motion Milon zich meer op mobiliteit richten.

“Voor veel mensen is de Milon Cirkel de perfecte oplossing om sporten vol te houden. Het kost weinig tijd, je traint je gehele lichaam en alles wordt voor je gedaan behalve de het sporten… dát moet je nog wel zelf doen”, lacht Marielle, eigenaresse van Motion Milon.

23RAALTE KOERIER

Betere mobiliteit en minder klachten: Milon Five

De Milon Cirkel: dè oplossing om het sporten vol te houden

Begin volgend jaar starten wij met de mobiliteit apparaten “Five”. Hiermee stimuleren wij natuurlijke bewegingen, door tegenovergestelde bewegingen te maken. Dit verbetert je mobiliteit en doorbloeding en geeft meer bewegingsvrijheid, minder pijn en vermindert de kans op blessures.

Gezond gewicht door sporten en juiste voeding “Fit en vitaal voelen is zo belangrijk! Naast sporten is gezonde voeding daar een essentieel onderdeel van.” Op de cirkel worden de grote spiergroepen getraind en dit is heel effectief bij afvallen. Combineer je dit ook nog met gezonde voeding, dan vliegen de kilo’s eraf. Bij de voedingsprogramma’s berekenen wij de Kcal aan de hand van InBody lichaamsanalyses.

Door veel zittend werk, of eenzijdige houding en/of beweging, krijgen mensen vaak klachten, zoals bv nek- en rugklachten. Je spieren en aan de voorkant van je lijf verkorten en daardoor verkleeft het bind-weefsel, met eerdergenoemde klachten tot gevolg.

De Milon Cirkel is een fitness circuittraining met toestellen waarop je afwisselend je spierkracht en je uithoudingsvermogen traint. Uniek aan deze apparaten is dat ze, door een persoonlijk armbandje te scannen, zich automatisch instellen naar de sporter en het juiste trainingsprogramma. Je hebt dus nooit gedoe met het instellen van het apparaat.

• Veilig en bewust online: verstandig en waakzaam bezig op het web

• Fotoboek maken: maak een prachtig gedrukt boek van je herinneringen

Tegelijkertijd moet je wel bijblijven! Internet, computers, smartphones en apps dagen ons uit om een leven lang te blijven leren. Want voor een nieuw paspoort, een coronabewijs, je medische dossier of het aanvragen van een toeslag moet je digitaal inloggen bij de overheid. En wat is er nou leuker dan appen met je familie?

Kom naar het Digitaal Café!

Bibliotheek Salland van Sonsbeeckstraat 1 Heino • 0572-391318 Passage 6, Raalte • www.bibliotheeksalland.nlinfo@bibliotheeksalland.nl0572-363637

• Klik & Tik: dé computercursus voor echte beginners

Bij de Bibliotheek kun je terecht voor alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om te blijven meedoen in de samenleving. In de Bibliotheek is het Digitaal Café, een gezellige en toegankelijke bijeenkomst. Wekelijks in Raalte, maandelijks in Heino.

• Klik & Tik Veilig online: veilig internetten volgens de zeven gouden regels

• Digisterker door doen! Wegwijs worden op de websites van de overheid

Vanuit het Digitaal Café kun je ook een van onze cursussen volgen. Je bepaalt zelf wat je wilt leren en wanneer je dat doet. Tijdens het Digitaal Café kunnen vrijwilligers helpen en meekijken. Ook thuis, via internet, kun je leren en oefenen.

• Slim op pad: de mooiste plekjes, de beste routes, met je telefoon

Acceptgiro’s, fotorolletjes, strippenkaarten, de fax... Wie kent en gebruikt ze nog? Onze samenleving blijft zich ontwikkelen! Handige en leuke dingen van gisteren zijn alweer opgevolgd door iets nieuws en digitaals. En dat maakt de mogelijkheden alleen maar groter.

Een leven lang leren

We geven ook cursussen in groepen. Dan organiseren we een reeks bijeenkomsten en volg je de cursus samen met anderen. De data zijn ruim van tevoren bekend. Vraag er gerust naar bij onze vrijwilligers!

• Het volgen van een cursus kost € 15,–. Meer weten over de cursussen? Haal dan de gratis brochure bij de Bibliotheek.

Deze cursussen kun je volgen bij de Bibliotheek Salland

De koffie staat klaar! Onze vrijwilligers weten (bijna) alles en anders zoeken ze het voor je uit. Ook is het leuk en interessant om met andere bezoekers tips en kennis uit te wisselen.

Het Digitaal Café en de cursussen in Raalte zijn op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en op donderdag van 14.00 tot 16.00 uur. In Heino is dat de eerste dinsdag en de derde vrijdag van de maand, van 10.00 tot 12.00 uur. Kijk voor de actuele data en tijden altijd op de website of vraag ernaar in de Bibliotheek.

• WhatsApp: foto’s en berichten sturen en ontvangen op je smartphone

25RAALTE KOERIER BIBLIOTHEEK

Volg een cursus

• Windows: leer werken met het besturingssysteem van je pc

Ik ben Jeannette, 61 jaar en zoek iemand die af en toe een spelletje of koffie met mij wil doen! Ik hou van gezelligheid. Wil jij mijn maatje worden? 0642333539 of Tem.groothuis@deparabool.nlKoop;lekkereWALNOTEN. oogst 2021. goed gedroogd/ bewaard. tel 0572 358 Gezocht342

Gevonden woensdag 13 juli 1 colbertje vanhet merk costes op de fietsroute heino raalte voor informatie kunt u contact opne men met 0627460429

Wilt u uw oude dias laten digitaliseren voor dat de kwaliteit hiervan nog verder achter uit gaat? Tegen een kleine vergoeding doe ik dit graag voor u. Neem contact op via Nieuwediaraalte@gmail.com.radiopionier tef pluscd speler Plus USB aansluiting helemaal compleet Met draden en stekkersmooie prijs. 50 EURO TEF 0616841052

chauffeur met BE rijbewijs zoekt rij of bezorgwerk voor een aantal dagen in de week, reacties via telefoon of whatsapp 06-23268877.

Welk jongen/meisje van ca.15 jr wil als bij baantje het gazon bij ons maaien. Het gaat

Raalte is op zoek naar Genealogie familie albums en of boeken, we kunnen bij u aan huis scan nen, Tonny Nijboer ahjjnijboer@gmail.com

Tk, regen installatie 25 pijpen a,6 meter 12 sproeiers pomp met electra motor en inhanger. Tel 0572 321341 € 500

wie heeft er nog Beelden staan op zol der of waar dan ook,ik wil ze graag over nemen van u,,en heeft u nog klokken han gen lopen of niet wil ze graag van u over Voornemen,06-46103655.onzekleinschalige woonvorm in de Blekstraat zoeken we een vrijwilliger voor tuinonderhoud. Wij zijn op zoek naar iemand die het leuk vindt om ons te helpen met het onderhouden van onze tuin ! Mooie jonge poesjes tekoop, Vakantie geen probleem mogen zolang blijven.t.bos heino Gezocht!06-38377124Eenpaard die een bijrijder zoekt, en misschien zelfs overgekocht kan wor den, mits de kans wordt gegeven om te kij ken of er een klik is.8 jaar rijervaring, omge ving Heino! 0648177109

LaatTel:06-57191057uwoudeVideo

zoeken een leuke,spontane en betrouwbare interieur verzorgster. Voor 3 uur in de 14 dagen in Heino. Serieuze inte resse. Graag bellen of appen 0622855899 Miranda en Evert-Jan

Ik zoek voor mijn hobby oude computers/ laptops met of zonder beeldscherm. Ik kom ze gratis ophalen. Bel 0618 888147.

Tk. HD slang 3/8 en 5/16 25meter voor warm water en een druk tot 210 bar prijs n.o.t.k. Op klapbare boodschappenkrat op wieltjes max 25kg nieuw €15.= tel: Tk.0650675093Eenunieke

houten buiten voliere nieuw met sluis en in 3 lossen delen in elkaar te zetten L220xbr75xh205cm prijs n.o.t.k.

BLIKVANGERS

Blikvangers aanleveren: Ga naar www.raaltekoerier.nl/blikvanger of www.heinokoerier.nl/blikvanger Vul daar uw blikvanger in. Deze pagina wordt automatisch gevuld. 24 Webvertising Print B.V. is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Deze rubriek is niet bestemd voor commerciële doeleinden en betalende dienstverlening. Voor vragen kunt u bellen met 058-3030112

T.k.: Partij OH-hout; berken, wilgen en pru nus. In 1 koop : Eur: 40.= tel. 06-5783 4488 of 0572-362908

TK weg verh :in zeer goede staat: Rolg grijs:180x155 € 45,-;180x155, verduiste rend: € 60,-; 100x155, verduisterend: € 50,; grijze luxaflex 1,48 br. € 60,-passend in woningen van SW op Zuid. 354091

Goede behanger die patroon kan behan gen Het gaat om 2 keer 6 banen 2 kleine muurtjes 06-20752052

Te koop: eiken dressoir in kersenkleur. Afm. L204cm B54cmH91cm. Vraagprijs: 100euro. Wiltel0620096067.jijhetleukste gezin in Heino ondersteu nen in de huishouding? Wij zijn erg flexibel in tijden en dagen. Neem gelieve contact op via: 06-50521160 merelvdkolk@hotmail.

Op dinsdag 20 september houden wij een openmeezingavond. Altijd al graag bij een koor willen zingen? Kom dan deze avond om 20.00 uur naar de Zonnehof,Hartkampweg 6,Raalte.Koor E.W.info 0620257835

Strijkhulp raalte Heb jij een hekel aan al dat strijkwerk ? Voor maar€1 per kledingstuk strijk ik alles glad. Meer info? Stuur dan even een berichtje naar 0653805277

Huishoudelijke hulp gezocht! Eengezinswoning in Raalte Noord. Uren in overleg. Tel: 06-29052127

Imperial met 3 dakfietsdrager er op €25.= tel: Tk.Dakkoffer0650675093met slot Br60xh30xl180cm inhoud 480Ltr merk cargo 185 €125.= Tk Ford Fiesta 1.3 Bj 2005 in nette en technisch in goede staat met Nieuwe APK en Grote Beurt gehad €1650.= Tel: 0650675093

HistorischeTel:06-57191057vereniging

Te koop een goed onderhouden EB. Merk Sparta Ion - DTS. Tegen elk aannemelijk bod. Aan bieder Jan Willemsen, De Ware 6 In Raalte.8101JA Tel 0572-356513.

Bent u geïnteresseerd in het verleden van Raalte en omgeving, of van uw familie. Wordt dan lid van de Historische vereniging Raalte en omstreken. ahjjnijboer@gmail. com

om 1 a 2 keer per week ca. 2 uur. Wij wonen tussen Heino en Laag Zuthem. Meer info: Gepensioneerd0610131971

Wijcom

Heeft u oude fietsen waar u niets mee doet haal ze gratis op binen de straal van 10 rond raalte tel is 0640506091 groet tom

Bidprentjes en herinneringsprentjes met religieuze afbeeldingen (communie e.d.) zijn nog steeds welkom. Dubbelen ruil ik met andere verzamelaars. Piet Pont Koriander 31 8101 CV Raalte. 06-13980900

banden DvD’s en Cd’s op stick of harde schijf zetten. Voor inlich tingen 0629446917.

oppas voor lieve maar lompe bul len. Chester, reu, Franse bull van 8 jaar en Beau, teef, Old english bulldog. Heino. Incidenteel. Info na 18 uur 0619033407

Wij zoeken oppas/logeeradres voor onze hond (middelgroot, gehoorzaam en mak kelijk, teefje). Enkele keren per jaar, van 1 dag tot 3 weken. Nabij treinstation Heino. Alleenstaande0654951125. man, wonend in RaalteNoord, zoekt hulp in de huishouding. Inlichtingen telefoon 0572-365907.

Voor dit laatste programma heeft HEVO een sportleidster aangetrokken die hiervoor een speciale opleiding heeft genoten. De lessen vinden plaats in kleine groepjes, niet groter dan zes kinderen. Doel is om deze jongeren op voor hen fijne en veilige manier te laten bewegen. Dit kan op individueel niveau, maar ook samenwerken maakt deel uit van het lesprogramma. Dat alles in kleine behapbare stapjes.

Muzikant en entertainer Wibo Westra uit Nieuw Balinge is maar wat blij dat hij weer regelmatig op de planken staat. Hij wil het publiek graag laten genieten van zijn songs. Dat kan natuurlijk live maar ook online en op tv. Onlangs werd op RVT-Oost zijn nieuwe clip’‘Foto van Vroeger’ gelanceerd.

Les tijden, informatie over de sportleiders en de plaats waar de lessen zullen plaatsvinden en de contributie , zijn beschikbaar op de website van HEVO. ( www.sportclubhevo.nl) Omdat het belangrijk is, dat iedereen die dat wil kan sporten , is de contributie mede dank zij de subsidie voor hopelijk niemand een probleem. Mocht dat wel zo zijn , neem dan contact met het secretariaat.

In september gaat het nieuwe gymnastiekseizoen van Sportclub Hevo in Heino weer van start. HEVO biedt al jaren een breed spectrum van lessen aan voor jong en oud: van kleutergym voor de allerkleinsten, acrogym voor de kinderen die van turnen houden, free running, conditietraining, pilates op verschillende niveaus tot bewegen voor ouderen.

Hevo heeft voor de ontwikkeling van deze lessen en het geringe aantal deelnemers subsidie ontvangen van de gemeente Raalte (www.raalte.nl), het Foppe ( de Haan) fonds (www.foppefonds.nl) en Kids Zwolle (www. kidszwolle.nl) Hierdoor hoeft niemand aan de kant te blijven staan.

Sportclub HEVO

Voor het komende seizoen zijn er twee nieuwe lessen bijgekomen. Jump en play voor de basisschoolleerlingen die graag willen bewegen, en een aanbod voor kinderen die moeite hebben om mee te doen in het gewone sportaanbod of het buitenspelen.

‘FotonieuweWestraEntertaineraanbodWibolanceertvideoclipvanVroeger’

Sportclub Hevo start nieuw seizoen met nieuw

Videoproducent Paul Tijhuis uit Deventer (Tijhuis Audiovisuele Producties) hoorde het nummer ‘Foto van Vroeger’ (Rob de Nijs/Udo Jürgens) en nodigde Wibo uit om onder zijn regie bij het nummer een passende videoclip te maken. Gezamenlijk werden locaties zoals een oude smederij, een museum en historische boerderij gevonden, die de strekking van ‘Foto van Vroeger’ geheel tot zijn recht laten komen. “Het was een reis door Drenthe, waar genoeg nostalgische plekken zijn te vinden.”, laat Wibo weten. In de clip blikt Wibo in passende ambiance , al bladerend door fotoalbums, terug op het verleden. De clip zal in de komende tijd op verschillende kanalen zoals RTV-Oost en TV-Oranje te zien zijn.

RAALTE KOERIER Heino Heino

Het maken van een video was voor de zanger een geheel nieuwe ervaring. Wibo Westra is inmiddels al 45 jaar artiest. “Het maken van een clip zie ik echt als een cadeautje.” Zo’n tien jaar geleden besloot oud-Deventenaar zanger en entertainer Wibo Westra een cd-album op te nemen met nummers die hij niet tijdens zijn shows in het land ten gehore kan brengen, maar toch heel graag zingt. Producer en arrangeur Edwin van Hoevelaak smeedde deze liedjes tot een mooi geheel zodat ze horen zijn op het album ‘Net even anders’.

Het bedrijf van Bjorn te Lintelo is specialist in civiele techniek (grondverzet, ondergrondse infra van nutsvoorzieningen etc.), sloopwerk en het verwijderen van eikenprocessierupsen. “Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week inzetbaar in binnen- en buitenland, mede mogelijk gemaakt door ons gedreven team. Bovendien hebben wij ook storingsdiensten voor onze opdrachtgevers, zodat calamiteiten en storingen te allen tijde opgelost kunnen worden.”

31RAALTE KOERIER Heino Heino

Een sloopproject is een goede combinatie met grondverzet- of infrawerkzaamheden. “Of het om het slopen van een schuur of een ander pand gaat, wij verzorgen dit vooral voor particulieren of kleine ondernemingen. Wij streven er naar om al het materiaal dat we slopen,

Civiele techniek

Kortom; een veelzijdig bedrijf, maar wel gespecialiseerd in de werkzaamheden die zij verrichten. Ben je geïnteresseerd? Er is altijd tijd voor een vrijblijvend gesprek onder het genot van een kopje koffie!

Verwijderen eikenprocessierupsen Naast het werken met machines voor de civiele techniek en sloopwerkzaamheden, heeft de Bjorntelintelo.nl een uitstapje gemaakt naar het verwijderen van eikenprocessierupsen. Iedereen kent ze inmiddels wel; de rupsen in eikenbomen die voor veel overlast kunnen zorgen. “Wij gebruiken een mechanische bestrijdingsmethode, waarmee wij de rupsen uit de boom zuigen. Deze methode is milieuvriendelijk, omdat het -in tegenstelling tot het vergiftigen of wegbranden van rupsen- geen schade voor de nabije omgeving achterlaat. Daarnaast is het de meest effectieve manier om de rupsen te verwijderen.”, licht Bjorn toe.

“Door onze kennis en uitgebreide machinepark verrichten wij onder andere civiele werkzaamheden. Veelal voor aannemers, maar particulieren zijn zeker ook welkom. Voordat de werkzaamheden van start gaan, wordt de situatie ter plekke altijd goed in kaart gebracht. Vervolgens wordt de klic-melding gedaan en kunnen de werkzaamheden, het graven van sleuven, kabels en leidingen van bijvoorbeeld internet leggen, sleuven dichten, afmonteren en digitaal inmeten, uitgevoerd worden. “Wij verzorgen de opdracht van begin tot eind; van de voorschouw samen met de gemeente tot de afmontage en digitale tekeningen. Ons bedrijf gaat mee met de huidige technieken. Zo beschikken wij over meetapparatuur op GPS. Zo kunnen wij de gedane werkzaamheden nauwkeurig inmeten en digitaal vastleggen.”, aldus Bjorn.

Sloopwerkzaamheden

Bjorn te BeemdwegLintelo1A, Lemelerveld t. 06-33918486 e. w.info@bjorntelintelo.nlwww.bjorntelintelo.nl

Bedrijf in ontwikkeling

Sinds kort beschikt Bjorntelintelo.nl ook over een persluchtraket, aangedreven met een compressor op luchtdruk, waarmee horizontale boringen gedaan kunnen worden. “Horizontale boringen worden ingezet voor het creëren van ondergrondse boringen, zonder het volledige tracé open te hoeven graven. Dit is ideaal als er een doorgang gemaakt moet worden onder asfalt of strak langs bomen. Er worden stalen buizen in de grond geslagen, zodat de kabels en leidingen door deze stalen buizen gelegd kunnen worden. Is een horizontale boring niet mogelijk en dienen de buizen in een bepaalde hoek gelegd te worden? Dan zijn boogzinkers een goede oplossing. Zelfs deze techniek bieden wij aan.”, vertelt de eigenaar enthousiast.

“Ons bedrijf is continu in ontwikkeling en wij breiden uit. Naast de verschillende mini-kranen, persluchtraket en overig materieel, zijn wij ook de eigenaar van een vrachtwagen met grijper. Ideaal voor onze klussen en die van anderen; veelzijdig in te zetten. De werkzaamheden die wij als bedrijf verrichten kunnen wij niet uitvoeren zonder ons hechte en gedreven team. Wij zijn allemaal harde werkers met een groot hart voor het vak. Wij stropen onze mouwen op om elk project tot een goed einde te brengen en dat altijd met onze Sallandse nuchterheid voorop!”, laat Bjorn met gepaste trots weten. “Door de groei van ons bedrijf zijn wij op zoek naar vakbekwaam en enthousiaste medewerkers. Als erkend leerbedrijf zijn leerlingen ook van harte welkom. Als je van aanpakken houdt als kraanmachinist, monteur of grondwerker, dan mag je zeker met ons contact opnemen.”, aldus de eigenaar.

Of het nu voor aannemers van ondergrondse infra, MKB-bedrijven, provincies, gemeentes of particulieren is, alles wat met grond-, weg- en waterbouw en het verwijderen van eikenprocessierupsen te maken heeft, wordt door de specialisten van Bjorntelintelo.nl met passie en vakmanschap uitgevoerd. De eigenaar, Bjorn te Lintelo, vertelt graag waar zijn onderneming uit Lemelerveld zich mee bezig houdt. “Als je ons in de regio ziet met ons materieel en bedrijfswagens, zal er wel eens worden gedacht waar wij ons mee bezig houden.”, aldus de een veelzijdig bedrijf met verschillende disciplines!

zoveel mogelijk her te gebruiken. Het materiaal dat niet hergebruikt kan worden, wordt gescheiden afgevoerd. Wij verkiezen het circulair slopen boven het traditionele sloopwerk.”, legt Bjorn uit.

Bjorntelintelo.nl,eigenaar.

*Alle handgemaakte producten uit het pakket zijn mede mogelijk gemaakt door de Kleurmeesters, de Houtwerkplaats, Het Groene Erf. En externe samenwerkingen: DAVO Bieren, JvdO Trading Company. Voor alle pakketten geldt zolang de voorraad strekt. De kleur en samenstelling van het product kan verschillen van de foto. Prijzen zijn onder voorbehoud. kerstpakketje bij de Parabool

Uniek, origineel en handgemaakt RAALTE KOERIER Heino 33RAALTE KOERIER Heino

Borrelpakket met wijn of bier Voor een gezellig borrelavondje! Dit pakket bestaat uit rode en witte wijn of DAVO bier, 3 verschillende tapas, olijven, advocaat van Het Groene Erf. Een tapasplank van onze Houtwerkplaats met vrolijke tapasbakjes van de Kleurmeesters. Dit pakket kan ook samengesteld worden met een handgemaakt bordspel, vraag hiervoor naar de mogelijkheden.

Heb je een vraag over een pakket of wil je graag het logo van je eigen bedrijf op het product gebrand hebben? De samenstelling van het pakket is aan te passen. Vraag gerust naar de mogelijkheden. Ook leuk om als cadeau te geven.

Op Maat

Geïnteresseerd?

Laat het ons zo snel mogelijk weten in verband met de productietijd. Bestel je kerstpakket via tel: 0570-609575 of mail naar groeneerf@ deparabool.nl Wij gaan met veel plezier voor je aan de slag!

Wij helpen graag bij het geven van een origineel kerstpakket. Verras je medewerkers met een uniek cadeau. Je kunt bij ons kiezen uit twee verschillende kerstpakketten met producten die zijn gemaakt door mensen die wonen en werken bij de Parabool.

@deparabool Gewoon maakt ons bijzonder Textielatelier • Hademanstraat 1B, Heeten • Tel. 0572-380774 • www.deparabool.nl Textielatelier Bestel

Het mooie voor mij is de vaste afspraak met mijn trainster Evelien. Die afspraak staat gewoon, net als bij de kapper. Dus het trainen is niet vrijblijvend. Dat werkt heel goed voor mij. Bij een sportschool ga ik toch vaak uitstellen. ‘Ik ga morgen wel…’. Niet dus. Bij fit20 werkt die afspraak als een stok achter de deur. Ik ga altijd.

fit20 MolenhofRaalte24, Raalte

Zeker als je wat ouder wordt gaat niet alles meer vanzelf. Je moet wat gaan doen. En fit20 Raalte is gezellig en dichtbij. Hoewel ik sinds kort in Deventer woon ga ik nog altijd naar Evelien. Dat zegt wel wat.

Sinds ik bij fit20 train ben ik van rugpijnmijnaf

Ik ben er veel sterker door geworden. In al mijn spieren. Bij een sportschool sla je sommige spieren toch over. Bij de fit20 training doe je ze allemaal. Ook de buikspieren…die vind ik vaak lastig maar ze zijn na een tijd fit20 training echt sterker

is dat ik sinds ik de fit20 training doe geen rugpijn meer heb. Ik zit de hele dag, vaak in een verkeerde houding. Daardoor ontstond de rugpijn. Het duurde natuurlijk even maar nu ben ik er door fit20 vanaf.

Melanie Hofstede is 52 jaar en woonde tot voor kort in Heeten. Sinds 2019 doet Melanie de fit20 training bij fit20 Raalte. Ze vertelt over wat dat haar gebracht heeft.

t. 0572 - 230 003 e. raalte@fit20.nl w. www.fit20.nl

Omdat je tijdens de training niet zweet hoef je niet te douchen en om te kleden. Ideaal. De training duurt 20 minuten, nog even napraten en ik ben weg. Ik combineer het met boodschappen doen. Het bespaart me veel tijd.

Helemaalgeworden.fantastisch

Wat is je ervaring bij fit20?

Wat levert fit20 je op?

De training is kort maar wel zwaar. Mijn conditie is een stuk beter geworden. Mijn lijf is strakker en mijn spieren zijn sterker. Zodra het kan zet Evelien de gewichten zwaarder. Dan voelt het even alsof ik opnieuw moet beginnen!

Hoe heb je fit20 leren kennen?

35RAALTE KOERIER

"Bij fit20 werkt die afspraak als een stok achter de deur. Ik ga altijd"

Wat zeg je tegen anderen over fit20?

Ik had al eens op de fit20 website gekeken. In het voorjaar van 2019 kwam ik toevallig fit20 studio eigenaar Evelien Roescher tegen bij Businessclub ZP Raalte. Ik heb toen een fit20 kennismakingstraining gedaan. Sindsdien ben ik enthousiast! Ruim drie jaar dus.

Hoe mindfulness je weer in het ritme brengt

36 RAALTE KOERIER

Terug in balans na de zomerperiode

De zomerperiode

37RAALTE KOERIER

Na de zomer kan het lastig zijn weer in het ritme te komen van alledag. Wat is dat eigenlijk voor jou, het ritme van alledag? Ben je al snel weer vervallen in haasten, rennen en vliegen? Druk aan het werk, zorgen voor de kinderen, de sportieve draad weer oppakken, sociale contacten onderhouden. Het kan snel gedaan zijn met de rust.

Met mindfulness als 8-weekse training, leer je jezelf beter kennen. Je ontdekt hoe dingen bij jou werken en hoe je anders kunt kijken naar jezelf en je verdriet. Mindfulness is een grote ontdekkingstocht naar wat er altijd al was. Een ontdekking naar jezelf die je met nieuwsgierigheid en vriendelijkheid aan mag gaan. Je oefent bewuste aandacht voor wat er is, wordt eraan herinnerd wat écht belangrijk is en voelt de energie van binnenuit weer stromen. Je krijgt soms letterlijk weer lucht. Je gedachten worden helder, het leven voelt weer licht. Je ziet en hoort de levende wereld om je heen en kunt daar weer van genieten. Ook al begint dat soms klein, het is er wel.

Mindfulness kan je helpen de balans terug te vinden. Want soms lukt het even niet om op te starten. Je ziet om je heen iedereen weer door hollen alsof er nooit een zomerperiode is geweest. Misschien is er voor jou een andere fase van je leven aangebroken. Ben je gestopt met werken, gaat je kind opeens naar een andere school of heb je te maken met ziekte, verdriet of pijn.

• Ook kan je bij je gemeente of het UWV vragen welke mogelijkheden voor vergoeding er zijn.

Meer informatie op www.mindfulnessmetmarion.nl. info@marionkogelmanbloo.nl | 06-18291938 www.mindfulnessmetmarion.nl

Weer opstarten

Mindfulness trainingen

• Sommige werkgevers vergoeden een mindfulness training.

In de zomerperiode stond je misschien door vakantie dichter bij jezelf. Je dagen waren anders. Je leefde niet vanuit een automatisme. Je kon open en liefdevol naar jezelf en je leven kijken. Fijn! Of… confronterend? Veel prikkels, veel contacten en het móet allemaal zo leuk zijn. Tel daar een beetje inpakstress en drukte door allerlei uitjes bij op en daar is de onrust. En achteraf de verbazing. Waar was dat nou eigenlijk voor nodig? En vooral: hoe kom je nu weer in balans?

Verandering vraagt aandacht

Het vanzelfsprekende is dan even weg. Je voelt je daardoor gespannen en ervaart klachten op fysiek en mentaal niveau. Hoofdpijn, buikpijn, je piekert of bent juist afwezig. Gedachten worden groot en groter. Je weet vast wel dat het niet reëel is, maar wat doe je eraan? Het is gewoon zoals het gaat.

Ieder moment, iedere fase in je leven is weer een verandering. Alles is een nieuw begin vol nieuwe kansen, ook de overgang na de zomer. Opeens kan dat een lastige gedachte zijn. Lukt het niet om opnieuw te beginnen en met een nieuwe blik naar jezelf te kijken. Want dat vraagt geduld, telkens weer. En compassie met jezelf. En jij wilt alleen maar gewoon door, zonder al te veel na te denken. Onthoud in elk geval dat nieuwe fases in het jaar, in het leven altijd aandacht vragen. Ze vragen erom om er bij stil te staan, bewust van die verandering te zijn. Dat is heel normaal en werkt bij ons mensen nu eenmaal zo.

Misschien wist je al wat mindfulness voor je kan doen doordat je een 8-weekse training hebt gedaan bij Marion. Kom dan nog eens terug naar een stiltedag. Of sluit aan bij de mindfulnessavonden die er al zijn. Of kijk eens naar de mindfulness compassie training of mindful ouderschap. Een verdieping voor jezelf als cadeautje aan jezelf. Marion neemt je graag mee in de wereld van mindfulness.

Wie is Marion?

Marion Kogelman-Bloo is van oorsprong docente. Na een academische opleiding pedagogiek vond zij haar weg steeds meer in mindfulness. Met diverse trainingen en cursussen biedt ze mensen de helpende hand als het leven even tegenzit. Ook wanneer je meer uit jezelf wilt halen of op zoek bent naar rust in je leven, kan Marion je verder helpen. Vanuit jouw behoeften en jouw eigenheid. Marion is gecertificeerd mindfulness trainer.

Vergoedingen

Mindfulness

Klachten?

Er zijn verschillende manieren om de training mindfulness vergoed te krijgen. De moeite waard om na te kijken.

• De meeste zorgverzekeraars vergoeden een deel als je aanvullend verzekerd bent.

Er is weer een grote verandering gaande. De zomer hebben we achter ons gelaten, de herfst is in aantocht. Hoe kijk jij terug op de afgelopen maanden? Ja, het was mooi weer. Maar heb je daar ook van genoten? Had je vakantie, een relaxed zomergevoel en kwam je tot rust? Of werd je overvallen door het grote ‘moeten’ nu er weer van alles kon na de rustige coronaperiode? Mindfulnesstrainer Marion Kogelman-Bloo helpt je weer op weg in het gewone ritme.

In de huidige tijd van krapte op de arbeidsmarkt is bovenstaande een belangrijk thema. De prognose is dat het aantal mantelzorgers

ontlast kan worden. Het steunpunt kijkt samen met werkgever en/of werknemer wat de mogelijkheden zijn om de situatie te ontlasten, zowel thuis als op het werk. De ondersteuning wordt afgestemd op zowel de werkgever als werknemer.

Hierbij kunt u denken aan een voorlichtingsbijeenkomst voor uw werknemers, of een individuele doorverwijzing voor ondersteuning. Deze ondersteuning wordt kosteloos gefaciliteerd door de gemeente Raalte.

‘Mantelzorg en werk, hoe doe je dat?’

Combineer je als mantelzorger je zorgtaken met een betaalde baan? Dan ben je niet de enige: één op de vier werknemers doet dit. De combinatie van werken en zorgtaken kan zwaar en lastig zijn.

Werk en Mantelzorg:

Mantelzorg raakt werkgevers én werknemer. Daarom streven we in 40 RAALTE KOERIER FEITEN EN CIJFERS • 1 op de 4 werknemers heeft mantelzorgtaken • 1 op de 10 werknemers valt uit vanwege mantelzorg • Het aandeel verzuimkosten door mantelzorg wordt geschat op 19% • 45% van de werkende mantelzorgers ervaart een hoge drempel om mantelzorg bespreekbaar te maken. • 16% van de mantelzorgers kan werk en mantelzorg slecht combineren.

Mantelzorg en toekomst

Naast de Arbo wet en regelgeving kan Mantelzorgondersteuning Raalte een aanvulling zijn in het meedenken hoe de thuissituatie

Dit was de rode draad tijdens de lunchbijeenkomst op 2 juni jl. bij Nijhof Installatietechniek in Broekland. Samen met de aanwezige bedrijven, wethouder en beleidsmedewerker gemeente Raalte hebben we gesproken over hoe mantelzorg en werk bespreekbaar gemaakt wordt. Ondanks dat werkgevers al inzetten op mantelzorgondersteuning is het verassend dat werkgevers niet altijd bewust zijn van de mogelijkheid van ondersteuning vanuit Mantelzorgondersteuning Raalte.

Mantelzorgondersteuning

in de toekomst alleen maar gaat toenemen. Deze werknemers combineren bijna altijd mantelzorg en werk. Bewustwording rondom dit thema is zowel voor de mantelzorger als de werkgever Mantelzorgvriendelijkessentieel.

Vrijwilligerswerk Vrijwillige Thuiszorg

Bij Vrijwillige Thuiszorg hebben we een diversiteit aan vrijwilligerswerk. We werken met verschillende doelgroepen: ouderen, kinderen, mensen met een beperking en mantelzorgers.

bijeenkomsten en activiteiten voor mantelzorgers, waar we af en toe een helpende hand van een vrijwilliger nodig hebben.

Wat levert het op? De glimlach en waardering van de ander! Maar daarnaast ook kennis, nieuwe ervaringen en een leuke club vrijwilligers die elkaar kunnen ontmoeten tijdens activiteiten, bijeenkomsten en uitjes.

- Mogelijkheden voor ZZP-er financiële compensatie - Neem contact op met Mantelzorgondersteuning Raalte voor de mogelijkheden.

mantelzorg’ op 10 november zal er extra aandacht gegeven worden aan ‘Werk en Mantelzorg’.

Je kunt je op verschillende manieren inzetten; als maatje, gastvrouw/heer of het ondersteunen van activiteiten. Hoeveel tijd wil jij eraan besteden en wat vind jij leuk? Samen bekijken we wat jou enthousiast maakt.

Aandacht maakt dat mensen opbloeien en kunnen groeien. Het maakt ze gelukkig en minder eenzaam. Zo gaan mensen sneller de deur uit en komen gemakkelijker in contact met anderen. Daarnaast organiseert Mantelzorgondersteuning Raalte

41RAALTE KOERIER

- Inzet van verschillende verlofregelingen.

E: vrijwilligethuiszorg@carinova.nl

werkgeverschap levert veel op. Hierbij valt te denken aan minder verzuim en behoud van kennis en ervaring. Werknemers zijn vitaler, gezonder en meer tevreden.

Carinova Mantelzorgondersteuning & Vrijwillige Thuiszorg

E: steunpuntmantelzorg@carinova.nl

Je wilt graag iets voor een ander betekenen, maar weet nog niet goed wat je precies wilt?

Binnen het bedrijf of organisatie kan de combinatie mantelzorg en werk onder de aandacht gebracht worden. Het is belangrijk dat er bekendheid over het begrip mantelzorg komt, dat de combinatie werk en mantelzorg bespreekbaar is en de regelingen en ondersteuningsmogelijkheden ( o.a. inzet Mantelzorgondersteuning) voor werkgever en werknemer inzichtelijk zijn. Op de ‘Dag van de

41RAALTE KOERIER

- Ga in gesprek met leidinggevende - Flexibele werktijden bespreekbaar maken

Hoe kan je werk en mantelzorgmakenmakkelijker

zorg dat het werkt de gemeente Raalte naar een mantelzorgvriendelijk werkklimaat.

Hoe beginnen?

T: 0570-518185/0570-518181

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Evenmens Raalte Mantelzorgondersteuning en Vrijwillige Thuiszorg T: 0572-820997

E: info@evenmens.nl W: www.evenmens.nl

Welk vrijwilligerswerk?

Waarom hebben we jou nodig?

43RAALTE KOERIER

Natuurbegraafplaats Hoogengraven Middenweg 6 7735 KM Arriën t. 0529-20 80 03

Hoogengraven. Deze wandeling volgt vrijwel dezelfde route als onze reguliere rondleiding. Alex: “De informatie die onze medewerkers tijdens een reguliere rondleiding vertellen, hebben we op papier gezet. Zo kun je ook zelfstandig een goed beeld van het natuurgebied en de mogelijkheden rondom natuurbegraven krijgen”. Het natuurgebied is vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Eeuwigdurend

Iedereen die wil kennismaken met de natuurbegraafplaats kan een afspraak maken voor een rondleiding. Alex: “De natuur verbindt en juist in deze tijd is het belangrijk om af en toe lekker naar buiten te gaan. Tijdens een afspraak gaan we lopend of met de e-car het gebied door. Onderweg vertellen we over de natuur, een groene uitvaart en natuurlijk geven we antwoord op vragen. Dit is heel belangrijk. We willen dat mensen echt goed voelen en zien wat de natuur met hun doet, aldus Alex”. Dit is uiteraard zeer persoonlijk. De openheid van de heide, de geborgenheid van het bos, het water, een gevoel, herkenning in iets wat je ziet, hoort of iets wat je raakt. Alex: “Wij maken het dagelijks mee en weten inmiddels hoe bijzonder die verbinding met de natuur hier is”.

Voor wie liever alleen op pad gaat, is het ook mogelijk om een zelfstandige rondleiding te volgen op

Natuurbegraven is een oeroude en pure vorm van begraven, legt medewerker Alex Fokkinga uit. “Kijk maar naar deze omgeving. Hier niet ver vandaan, in Stegeren zijn tientallen grafheuvels, daterend van de late steentijd tot de ijzertijd, gevonden. De oudste grafheuvels waren het grootst, omdat toen lichamen begraven werden. Later werden mensen gecremeerd en werd de as begraven.“

Paaltjes

Het ontvangsthuis is iedere dag geopend van 9.00 - 17.00 uur. Het gebied is vrij toegankelijk. Voor het plannen van een afspraak belt u naar 0529-20 80 03.

e. info@hoogengraven.org w. www.hoogengraven.org

Op de hoogte blijven Wilt u op de hoogte blijven van Natuurbegraafplaats Hoogengraven of meer informatie over natuurbegraven, neem dan eens een kijkje op de website: www.hoogengraven.org. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.

Wie denkt aan een begraafplaats, denkt meestal niet aan ‘wandelen’, ‘natuur’ en ‘genieten’. Toch zijn dat wel de woorden die passen bij Natuurbegraafplaats Hoogengraven. Ruim 2 jaar geleden is de nieuwe Natuurbegraafplaats Hoogengraven in gebruik genomen. De begraafplaats, gelegen in de bossen nabij Ommen, is 25 hectare groot en is inmiddels in de omgeving goed bekend. Hier wordt midden in de natuur begraven en kun je zelf de plek kiezen die goed voelt. Een plek bij het heideveld of juist in de beschutting van het bos. wordt de verbinding met de natuur zichtbaar’

OPEN DAG 1 oktober 11.00 - 16.00 uur Rondleidingen, Inspiratiemarkt groene uitvaart, Demonstraties en open huis Wandelen over Natuurbegraafplaats Hoogengraven

‘Hier

Rondleiding

Tijdens een wandeling op Hoogengraven, kun je veel hardhouten paaltje tegenkomen in het gebied Alex: “Wanneer mensen een plek reserveren wordt deze ingemeten met een landmeter. Met dit apparaat kunnen we voor het centrum van het graf een uniek gps coördinaat bepalen. Deze wordt in een grafakte opgenomen en een hardhouten paaltje markeert deze plek. Zo is de plek altijd terug te vinden”.

Op Hoogengraven is beide mogelijk. “De natuur ontfermt zich over het lichaam en het graf. Een graf is eeuwigdurend. Wij ruimen dus geen graven. Nu niet en in de toekomst ook niet, dat is allemaal vastgelegd en ook het verlengen van grafrechten is daarmee gelukkig niet nodig, benadrukt Alex”.

Dankzij Innovatiehub Salland

Via Innovatiehub Salland voerden ze alledrie afzonderlijk hun afstudeeropdracht uit bij respectievelijk Nijhof Installatietechniek en Willemsen Installatie. Inmiddels zijn ze studenten-af, maar Nina Kleine Schaars, Lynn Wolfkamp en Jasper Neulen kijken met plezier terug op een leerzame tijd. Een tijd die vooroordelen heeft ontkracht en hun banenkansen heeft vergroot. En dat is precies de bedoeling van Innovatiehub Salland: jong talent behouden voor de regio. blijft ondernemend talent behouden voor de regio

44 RAALTE KOERIER

langer dan bij een installateur, omdat de keuzes complexer zijn.” Ze ondervroeg medewerkers van verschillende afdelingen, maar vooral ook veel klanten. Uit het onderzoek kwam vooral naar voren dat de contactmomenten tussen klanten en installateur soepel verlopen, met duidelijke en gestructureerde afspraken, maar dat de samenwerking en afstemming tussen de partners onderling nog wel verbeterd kan

Energie

ook zelf werk van maken, want ze gaat in elk geval tot september parttime bij Nijhof Installatietechniek aan de slag om haar adviezen in praktijk te brengen binnen het bedrijf. “Daarom vind ik de Innovatiehub Salland zo’n goed initiatief. Het brengt alle partijen via korte lijntjes bij elkaar. Je wordt goed begeleid en krijgt gevraagde informatie soms al binnen het uur. Dat maakt je stage leuker en biedt kansen om jezelf te ontwikkelen. Daarnaast krijg je meer contact met medestudenten en kun je elkaar helpen.”

Database

Hoewel hij eerst een jaartje elders werkte, was Jasper altijd razend enthousiast over de Innovatiehub. “Ik heb die periode bij de hub als supergaaf ervaren. Ik kreeg er echt energie van. Na dat tussenjaar kwam ik weer in contact met mensen van de hub, waaruit bleek dat ze een nieuwe hubmanager zochten: een studentenbegeleider die tevens een stuk marketing op zich neemt. Dat sprak me enorm aan, vooral vanwege mijn eigen positieve ervaringen.”

De Innovatiehub is volop in ontwikkeling. De organisatie wordt steeds professioneler opgetuigd. Jasper: “Momenteel hebben we vaste krachten voor HR, Marketing en Financiën. Dit hopen we verder aan te vullen met andere specialismen." Nu doen er nog slechts vier bedrijven mee, maar ik verwacht dat dat aantal gaat groeien als bedrijven er de voordelen van gaan inzien. Ze kunnen elkaar op allerlei manieren aanvullen en het is dé manier om jong talent voor je eigen streek te behouden.”

45RAALTE KOERIER

Hubmanager

De in Broekland wonende Nina voerde in het vierde jaar van haar studie Bedrijfskunde aan Hogeschool Windesheim in Zwolle een klantenbindingsonderzoek uit, als onderdeel van haar stage bij Willemsen Installatie, een van de vier bedrijven binnen de Nijhof Groep. “Willemsen had zelf niet echt inzicht in hoe de klanten aankijken tegen het bedrijf. Ze wilden daar meer inzicht in hebben, en adviezen voor verbetering”, legt ze uit.

Zoals zoveel studenten hadden ze alle drie het idee dat ze voor een goede baan beter naar de Randstad konden verhuizen. “Maar ook Salland biedt volop kansen”, zegt Nina. “In de grote steden heb je meer echt grote organisaties, terwijl deze regio meer midden- en kleinbedrijven heeft. Dat laatste spreekt ons toch meer aan.”

Nijhof Groep Salland van Dongenstraat 39, Broekland t. 0570 - 531 888 e. info@nijhof-broekland.nl w. www.nijhof-broekland.nl

"Via de Innovatiehub leer je ook andere studenten kennen"

Klantenproces

Extern voerde Nina gesprekken met drie verschillende klantengroepen: de woningbouw, de utiliteitsbouw en de renovatiesector. “We hebben samen de selectie gemaakt, zodat ze allemaal evenredig waren vertegenwoordigd. Over het algemeen zijn die bedrijven best positief gestemd over het gehele klantenproces. Wel bleek dat Willemsen het nodige mag doen aan haar naamsbekendheid en vooral aan het beeld van wat klanten hebben. Dat bleek minder veelzijdig dan het bedrijf in werkelijkheid is. Daarnaast blijkt een evaluatie na langere tijd – bijvoorbeeld een jaar na oplevering – te kunnen bijdragen aan een goed gevoel bij de klant.”

Ze is tevreden over de Innovatiehub en haar stagebedrijf. “Via de Innovatiehub leer je ook andere studenten kennen. Je bent allemaal met je eigen onderzoek bezig, maar eenmaal per twee weken kom je bij elkaar voor een masterclass of een sparsessie. Je kunt met elkaar overleggen over je aanpak.”

Haar plaatsgenote Lynn Wolfkamp voerde eveneens het afgelopen half jaar haar afstudeeronderzoek uit vanuit de Innovatiehub. Zij rondde haar studie tot facility manager aan de Hanzehogeschool Groningen af met een onderzoek in haar eigen woonomgeving. “Ik onderzocht het klantproces en de klantenbehandeling bij Nijhof Installatietechniek en bij Mensink Bouwbedrijf”, vertelt ze. “Beide bedrijven vullen elkaar aan en werken veel samen. Maar het besluitvormingsproces duurt bij een aannemer vaak veel

Ook Jasper Neulen kwam via zijn stage aan een baan, maar dan bij de Innovatiehub zelf. Hij rondde zijn onderzoek een jaar geleden af, werkte na zijn afstuderen een jaar elders en is sinds afgelopen voorjaar als hubmanager werkzaam bij de Innovatiehub. “Voor mijn studie commerciële economie aan Windesheim in Zwolle deed ik bij Nijhof een onderzoek naar de bedrijfsomgeving en de waardepropositie van het bedrijf. Vanuit de Innovatiehub werd ik begeleid door projectmanager Yke Scholten. Ik sprak mensen binnen het bedrijf, maar vooral ook klanten. In haar communicatie tussen installateurs en klanten is Nijhof wel onderscheidend: nuchter, duidelijk en als betrekkelijk kleine organisatie met korte lijnen. Dat doen ze echt goed, al kan er in de samenwerking altijd nog wat worden verbeterd. Ik heb mijn opdracht afgerond door namens Nijhof bij alle geïnterviewde klanten een kist met fruit rond te brengen, als symbool van een vruchtbare samenwerking.”

Nina kwam via de Innovatiehub Salland met Willemsen in contact. “Ze hebben een database met mogelijke onderzoeksopdrachten”, vertelt ze. “Ik heb tijdens mijn twintig weken stage bij Willemsen veel gesprekken gevoerd, zowel intern als extern. Mijn begeleider, bedrijfsmentor Marco Hogeboom, heeft me daarbij goed op weg geholpen.”

Daarworden.gaatLynn

welke financiële mogelijkheden er in uw situatie zijn voor de verduurzaming van uw woning? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies.” Lyanne heeft nog een tip: “Voor meer informatie over het verduurzamen van uw woning kunt u een kijkje nemen op verbeterjehuis.nl.”

Wie nu een vast contract heeft met een laag tarief, maakt zich misschien nog niet veel zorgen. “Maar wat als dat contract afloopt en het tarief stukken hoger wordt? Zijn uw maandlasten dan nog betaalbaar?” Daarmee legt de financieel adviseur de vinger op de pijnlijke plek.

Hot item

• Direct lagere energiekosten (dit moet wel opwegen tegen de hogere hypotheeklasten).

Voordelen op een rijtje “Het (mee-)financieren van de verduurzaming van uw woning heeft allerlei voordelen,” vertelt Lyanne. Ze zet de voordelen op een rijtje:

denktBladerenverlagen?EnergierekeningVanenListmee!

• Er zijn diverse subsidieregelingen beschikbaar, waardoor een deel van de investering weer teruggevraagd kan

“Wiltworden.uweten

47RAALTE KOERIER Schoolstraat 34 | 0572 - 36 38 36 | info@hvbl.nl | www.hvbl.nl

• Meer wooncomfort door goede isolatie.

• Goed voor de waarde van de woning door een beter energielabel.

Karin de Graaff

Op verjaardagen, tijdens de buurtbarbecue en in de personeelskantine, het lijkt of een onderwerp steeds weer terugkomt: onze energielasten. Logisch, want die zijn fors gestegen de afgelopen maanden. “En ze zullen niet snel weer dalen,” verwacht Lyanne List. “Niet vreemd dat dit de gemoederen bezighoudt.”

De laatste jaren is het verduurzamen van woningen een hot item, maar door de hogere energielasten wordt het intussen ook financieel gezien steeds aantrekkelijker. “U kunt al snel besparen op de energielasten door uw woning bijvoorbeeld goed te isoleren, zonnepanelen aan te schaffen en/of een (hybride) warmtepomp te installeren.” Niet iedereen heeft echter het bedrag voor deze investeringen op de plank liggen. In dat geval zijn er diverse mogelijkheden om dit te financieren. “Bijvoorbeeld door de hypotheek te verhogen. Veel geldverstrekkers bieden uitgebreidere mogelijkheden om een bouwbudget op te nemen voor het verduurzamen van uw woning.”

47RAALTE KOERIER

Langdurig poetsen zonder resultaat op en rondom kranen, badkamertegels en douchewand behoort tot het verleden. Het sanitair glanst als nooit tevoren. En: apparatuur gaat veel langer mee.

van het bedrijf staat veel informatie. Onder de rubriek ‘Vraag & antwoord’ staan de antwoorden, die een helder beeld geven wat HO Pro biedt. Voor vragen en advies kan een contactformulier worden ingevuld, maar bellen kan natuurlijk ook!

• Zelfs oude kalkaanslag verdwijnt

• Zuiver natuurkundig proces

Door de HO Pro wordt kalk omgevormd tot microscopisch kleine kristallen die zich net als andere mineralen niet hechten, maar met het water mee in de afvoer lopen.

HO Pro Coöperatie U.A. Van Brandenburgstraat 2, Hasselt Tel. 085 - 130 39 91 www.h2opro.nl

• Geschikt voor een natriumarm dieet

Nico Pleijsier, eigenaar HO Pro in Hasselt, heeft dé preventieve oplossing op het gebied van waterontharding! De reacties van klanten zijn veelzeggend: “Thee en koffie smaken beter, de huid voelt zachter, schoonmaken gaat veel makkelijker en oude kalkaanslag verdwijnt zelfs!”

Meest optimale behandeling Pleijsier bracht de HO Pro twee jaar geleden op de markt. Hij combineerde bestaande en nieuwe technieken voor dit product.

• Volledig geluidloos

Naast de aanschafprijs van 675 euro (voor woningen) en 575 euro (voor campers) kan de klant een all-in serviceabonnement afsluiten voor 6,95 euro per maand. Dit is inclusief volledige garantie op onderdelen, elke drie jaar nieuwe keramische parels (het werkzame materiaal), voorrijkosten en Oparbeidsloon.dewebsite

Daarnaast is het installeren van de HO Pro beter voor het milieu door besparing van energie en water, is gemakkelijk te plaatsen, is geluidloos en is veel waterontharders.danstoringsgevoeligminderdetraditionele

De techniek is ontwikkeld rond 2005. Na veel testen, certificering en optimalisaties introduceerde Pleijsier de HO Pro in Nederland. Om zijn zelf ontwikkelde systeem te beschermen tegen imitaties heeft Pleijsier patent aangevraagd op het apparaat. “Deze performance-versie van de HO Pro biedt voor het Nederlandse leidingwater de meest optimale behandeling tegen kalkaanslag”, stelt Pleijsier.

H2O Pro lost kalkaanslag op én is zeer milieuvriendelijk

Service

• Zonder voorschriften voor bedrijven

Grootste verschil

Pro veel voordeliger in aanschaf en onderhoud.

Het grootste verschil met de traditionele zoutontharders is, dat HO Pro werkt zonder zout en stroom. Doordat bijvullen van zout niet nodig is, is een extra afvoer niet nodig. Alleen het filter moet slechts eenmaal per drie jaar worden.vervangenDoordezevoordelenisdeHO

• Milieuvriendelijk

Door verwarming van water kan kalkaanslag ontstaan in waterleidingen of huishoudelijke apparaten. In de badkamer hecht kalk zich op de tegels en douchewanden. In de cv-ketel verlaagd kalkaanslag het rendement. En wie kent niet de kalkaanslag in bijvoorbeeld de wasmachine? Of wordt de vaatwas niet goed schoon?

• Overal te installeren

• Geen zout, afvoer en stroom nodig

De voordelen van HO Pro op een rij:

De HO Pro is er voor zowel huishoudens als caravans, campers en boten. De HO Pro wordt geprezen om zijn gemak. Pleijsier: “Je hebt geen stroom en afvoer nodig, ook wordt het milieu niet belast met zout. Daarbij is de techniek goedkoper dan van bekende waterontharders op basis van zout.”

• Uniek in prijs en prestatie

Klanten zijn zeer te spreken over de HO Pro. Niet alleen over het apparaat, maar ook over de service van het bedrijf van Pleijsier. Het apparaat wordt direct na de watermeter geïnstalleerd. Het compacte apparaat past in de meterkast. “Installeren”, aldus Pleijsier”, is relatief eenvoudig. Voor een klein bedrag kunnen wij dat voor de klant verzorgen.”